Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Ξεκινούν εργασίες στην «Ιόνια Οδό», από το Αντίρριο έως τα Γιάννενα

Τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, όπως προκύπτει από τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταβάλλονται προσπάθειες να πολλαπλασιαστεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες μικρής κλίμακας στον αυτοκινητόδρομο «Ιόνια Οδό», από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, μετά την καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποτελούν προκαταβολή της αποζημίωσης που θα δοθεί στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο και η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη συμφωνία δημοσίου και παραχωρησιούχων.Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους οδικούς άξονες, εργασίες μικρής κλίμακας εκτελούνται στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα της Ολυμπίας Οδού, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν όλα τα εργοτάξια τα οποία ωστόσο λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό προς το παρόν.Η επανεκκίνηση των εργασιών δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτή στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τις συμφωνηθείσες αποζημιώσεις, δεδομένου ότι εκκρεμεί η συναίνεση των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα.

Στολίδι για όλη την Ήπειρο το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Με πρωτεργάτη τον Κ. Κωστούλα, στην Πωγωνιανή

Πλήθος κόσμου από την περιοχή Πωγωνίου και από τα Γιάννινα παρακολούθησαν τον αγιασμό στο Ταχυδρομικό – Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο που ετέλεσε ο πατέρας - Θεοφάνης, εφημέριος Πωγωνιανής και τις ομιλίες που ακολούθησαν. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Κουκουλάρης και Γιάννης Ντάλλας, ο Ευθύμιος Παππάς με καταγωγή από το Αργυροχώρι που ζει στην Αμερική, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αμερικής «Αναγέννησις» και πολλοί άλλοι.Ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Πωγωνιανής, Γιώργος Παράσχος, χαιρέτησε τους παρεβρισκόμενους με θερμά λόγια για την παρουσία τους στα εγκαίνια του μουσείου. Αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και στην εθνική δράση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου από την ίδρυσή του 1924 μέχρι σήμερα. Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν οικονομικά και ηθικά την ίδρυση του Μουσείου, τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη, καθώς και όλους εκείνους που πρόσφεραν διάφορα αντικείμενα και εμπλουτίστηκε το μουσείο.Ιδιαίτερα αναφέρθηκε και ευχαρίστησε τον Κώστα Κωστούλα, χάρη στην πρωτουβουλία του οποίου και στην δωρεά των αντικειμένων κατέστη δυνατή η ίδρυση του Μουσείου. Επιπλέον, εκτός από το σημαντικό τηλεπικοινωνιακό υλικό, πρόσφερε αρκετές σειρές των εκδόσεών του και άλλο υλικό στον Φιελκπαιδευτικό Σύλλογο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της συντήρησης και λειτουργίας του Μουσείου.

Ο Κώστας Κωστούλας
Ακολούθησε ο Κώστας Κωστούλας, ο οποίος, αναφέρθηκε στην χωροθέτηση του μουσειακού επικοινωνιακού χώρου από την ομάδα πρωτοβουλίας, με πρωτοστάτη τον ίδιο, καθώς ένα σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού προέρχεται από το αρχείο του.Έγινε, είπε, «μια επικοινωνιακή καταγραφή με βάση το συλλεκτικό υλικό που είχα ο ίδιος στην κατοχή μου και άλλο που συγκεντρώθηκε από προσφορές στην πορεία της υλοποίησης της προσπάθειας».Ευχαρίστησε τη μικρή ομάδα των συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ΟΤΕ, η οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συνέβαλε στην ολοκλήρωση του Μουσείου. Τη μικρή αυτή ομάδα την αποτελούσαν οι εξής: Κωνσταντίνος Γκόγκος και Γεώργιος Παράσχος, συνταξιούχοι ΕΛΤΑ και Σπύρος Τζουλάφης, Κώστας Ρώσσης και Πέτρος Τόμος, των οποίων η συμβολή υπήρξε αποτελεσματική στην ίδρυση μιας επιπλέον πολιτιστικής μονάδας στην Πωγωνιανή.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Κώστα Κωστούλα και την ομάδα πρωτοβουλίας για τον χρόνο που διέθεσαν και τον κόπο στην ίδρυση του Μουσείου και το στήσιμο του εκθεσιακού υλικού και τόνισε ότι «μετά την κατάργηση των κοινοτήτων και την δημιουργία με τον νόμο «Καλλικράτης» ευρύτερων δημαρχιακών σχηματισμών, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των κατά τόπους συλλόγων και των Αδελφοτήτων, για να μπορέσουμε, πολιτιστικά και αναπτυξιακά, να προσφέρουμε ουσιαστικό έργο στην Επαρχία μας, η οποία ακόμη μέχρι σήμερα αιμορραγεί και αποψιλώνεται από το έμψυχο νεανικό δυναμικό».
Ανήγγειλε, μάλιστα τη σύντομη δημοπράτηση και την επισκευή της οικίας που στεγάστηκε το Μουσείο και τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου. Αναμένουμε...

Ενδιαφέροντα εκθέματα
Το εκθεσιακό υλικό έχει κατανεμηθεί σε δυο αίθουσες. Στη μια εκτίθενται τα αντικείμενα προερχόμενα από τα Ταχυδρομεία: Γραμματόσημα, φάκελοι αλληλογραφίας, φωτογραφικό υλικό, γράμματα από το 1914, διατάγματα, έγγραφα και πολλά άλλα. Στην άλλη αίθουσα εκτίθενται χειροκίνητα τηλέφωνα, μεταλλάκτες μιας γραμμής.Μέχρι τη δεκαετία του 1970 υπήρχε στο Πωγώνι μια τηλεφωνική γραμμή μέσω Δελβινακίου και για κοινή χρήση μόνο όταν λειτουργούσαν τα γραφεία. Άλλη τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρχε. Εκτίθενται, επίσης, ενσύρματες φωτογραφίες, εναέριες γραμμές και άλλα.Σήμερα, όλο αυτό το υλικό κατέληξε σε μουσείο, αφού ο καθένας μας έχει στην τσέπη του και ένα κινητό τηλέφωνο.Με την ίδρυση του μικρού, αλλά θαυμάσιου αυτού μουσείου, ξανάσφιξαν τα τρία «Ταυ» (ταχυδρομεία – Τηλέγραφοι – Τηλέφωνα) και προστέθηκε ακόμη μία πολιτιστική μονάδα στο Πωγώνι.Όλες τις πληροφορίες, τα βιώματά του, τις τοπικές ιστορίες με επικοινωνιακό περιεχόμενο, τις κατέγραψε ο Κώστας Κωστούλας σ’ ένα βιβλιαράκι (25 σελίδων), το οποίο δώρισε, μαζί με άλλα στοιχεία (ντοκουμέντα) στον Φιλεκαπιδευτικό Σύλλογο. Το βιβλιαράκι αυτό, εκτός από επικοινωνιακές πληροφορίες, περιέχει και προσωπικές του αναμνήσεις από την Πωγωνιανή και την περιοχή.

Πολιτιστική κοιτίδα
Με την ίδρυση και λειτουργία του νέου Τηλε-Μουσείου, με το Λαογραφικό Μουσείο «Πωγώνι – Δερόπολη», που στεγάζεται στο παλιό τζαμί του χωριού και με την επικείμενη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» του πατέρα - Αντώνη στην επιβλητική Μαθητική Ετσία Πωγωνιανής, δημιουργείται μια σπουδαία πολιτιστική κοιτίδα για όλη την περιοχή της Επαρχίας Πωγωνίου και για τις περιοχές πέρα από τα σύνορα, στο Μικρό Πάνω Πωγώνι, στη Δερόπολη και στη Μαύρη Ρίζα.
Πιστεύοντας ότι διερμηνεύουμε τα αισθήματα όλων των Πωγωνησίων, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Μουσείου, τόσο τον Κώστα Κωστούλα, όσο και την μικρή ομάδα για τον κόπο που κατέβαλαν να μας χαρίσουν ένα πραγματικό στολίδι, ίσως το μοναδικό στην Ήπειρο, στον τόπο μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Μεγάλη φωτία στην Αβαρίτσα Θεσπρωτίας

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στην Αβαρίτσα Παραμυθιάς.Η φωτιά ξέσπασε πολύ κοντά στον οικισμό και κινδύνεψαν σπίτια και μία εκκλησία.Στο σημείο επιχειρούν 27 άντρες τις πυροσβεστικής με 12 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις πραγματοποίησαν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.Την όλη επιχείριση συντονίζει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας κ. Σπύρου, ο οποίος μας ενημέρωσε πως πριν λίγα λεπτά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.Η φωτιά έκαψε περίπου 60 στρέμματα δασικής έκτασης και αρκετές ελιές.

Μνημεία διαφθοράς τα έργα στην Παμβώτιδα

Άρθρο του Μίλτου Μπούκα

Η χώρα μας καυχιέται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 8 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που μέσω της «Διαύγειας» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέχουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες της επικράτειας.Μελανό, ωστόσο, παράδειγμα αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης αποτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών που δεν συμμερίζεται, ως οφείλει, κανονιστικές πράξεις, διαδικασίες, συλλογικά όργανα και οικονομικές επιτροπές. Οκτώ μήνες τώρα το χωματουργικό εργοτάξιο στον καλαμιώνα της Παμβώτιδας στην Αμφιθέα με τα παράνομα Φαραωνικά λιμενικά έργα –θα μείνουν ως μνημεία αυθαιρεσίας και διαφθοράς- για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι, των πανευρωπαϊκών αγώνων που θα λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.Δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών λειτουργεί ως μοναδικός Διατάκτης, για αμφίβολης νομιμότητας έργα, μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε «πασσαλίκι» του και αντιμετωπίζοντας τους γιαννιώτες πολίτες ως «υποτελείς» δουλοπάροικους!Κοντολογίς πρόκειται για αυτοδιοικητική εκτροπή, για εν κρυπτώ διάθεση και πληρωμή άγνωστης προέλευσης κονδυλίων, ενώ σύμφωνα με το Π.Δ. 113/2010 άρθρα 3 και 7 θα έπρεπε να ορίζεται Διατάκτης για την ανάληψη υποχρεώσεων (έργων και πληρωμών) και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αναλογιζόμενοι δε και το δημόσιο λογιστικό έλλειμμα των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, το αδιέξοδο της δημοτικής αρχής δεν θάπρεπε να διαδραματίζεται με «κατεβασμένα ηλεκτρονικά ρολά», η συσκότιση δεν συνιστά απλά άρωμα σκανδάλου.

Α΄. Η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας
Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έδωσε δύο φορές το «φιλί της ζωής» στο συγκεκριμένο έργο, η Μη εφαρμογή των άρθρων 21 του Ν. 2362/95 «περί Δημόσιου Λογιστικού» και «ελέγχου των δαπανών» (ΦΕΚ Α΄ 247/27-1-95 συνιστούν παράβαση καθήκοντος.Παρ’ ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τεθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βρίσκεται στο «κόκκινο», υπό επιτήρηση, όντας στη δεκάδα των πλέον πολυσπάταλων της χώρας, με χρέος 11.640.000€, δεν ακολουθεί την διαδικασία των ΟΤΑ, όπου για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου βάσει του 158 Ν. 3463/2006 «κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, απαιτείται Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης από αρμόδιο όργανο, το οποίο θα ενέκρινε την δαπάνη, εν προκειμένω την πίστα θαλασσίου σκι με σχετική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής.
Αμείλικτα τα ερωτήματα:
1._ Με ποια σύμβαση έργου εκτελούνται τα έργα;
2._ Από ποιον Κωδικό αντλήθηκαν τα κονδύλια;
3._ Ποιο το ύψος του προϋπολογισμού του έργου;
4._ Με τι ειδικούς όρους και με ποιες μελέτες αποκατάστασης κατακυρώθηκε ένα τόσο σύνθετο περιβαλλοντικό έργο;
5._ Γιατί δεν υπήρξε δημόσιος διαγωνισμός;
6._ Υπάρχουν πρωτότυπα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών;
7._ Ποιος είναι ο τελικός υπογράφων το έργο;

Β΄. Η ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου
Από το 2011 ισχύει σ’ όλους του φορείς γενικής κυβέρνησης η πρόβλεψη δημοσιονομικής δέσμευσης, με αναγκαία αναρτημένη την πίστωση για την πληρωμή των έργων, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πλείστες καταγγελίες για παρανομίες και διαβλητότητα των διαδικασιών, ενός έργου διόλου ευκαταφρόνητου, που πρόχειρες εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε μια άλλη «μαύρη τρύπα» δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!!! (διπλασιάζοντας τον πονοκέφαλό τους)Η αρμοδιότητα διάθεσης των πιστώσεων και έγκρισης των δαπανών ανήκει στην οικονομική επιτροπή και κατ’ εξαίρεση στο δημοτικό συμβούλιο και στο δήμαρχο. Η Οικονομική Επιτροπή δια του αρμοδίου Αντιδήμαρχου Οικονομικών εγκαλείται για την εφαρμογή του Π.Δ. 113/2010, με τρόπο που δεν προκαλεί βάναυσα θεσμούς, νομοθετικές αρμοδιότητες και δεν ευτελίζει τα διοικητικά όργανα που υπηρετούν, μεταβιβάζοντας αδιαφανείς πιστώσεις.Όσο για τα πρόσωπα φίλους ή όψιμους χορηγούς (όπως δημόσια ελέχθη) που υποκαθιστούν επάξια το Κράτος, με τα οικονομικά τους διαθέσιμα, ας γνωρίζουμε ποιοί «νεόκοποι» Ηπειρώτες ευεργέτες επενδύουν την κερδοφορία σε …κοινωφελείς σκοπούς.Για την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, θα πρέπει να συντάσσει Έκθεση ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ, να ελέγχει τόσο την ύπαρξη ή επάρκεια της πίστωσης όσο και την νομιμότητα της δαπάνης (άρθρο 4 Π.Δ. 113/2010).Είναι σαφές ότι τέτοια διαδικασία δεν έχει τηρηθεί ή έχει αγνοηθεί και επιμελώς δεν υπήρξε ποτέ τέτοια εγγραφή δαπάνης, ούτε εκτενής συζήτηση σε ημερήσια διάταξη για τις οικονομικές λεπτομέρειες κατασκευής υγρού στίβου διεθνών αγώνων, ενώπιον του Σώματος όπως επίμονα έχει ζητηθεί από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Τρία Κλικ Αριστερά” για ένα θέμα με τεράστιες πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις.

Οι Ηπειρώτες κρατούν τα λεφτά τους στις τράπεζες

8 στους 10 καταθέτες έχουν στην άκρη μόνο μέχρι 2.000 ευρώ

Με το βλέμμα στραμμένο στην βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία «στενάζει» από την ύφεση που επικρατεί, οι τράπεζες στην Ελλάδα του Μνημονίου, προσπαθούν να μετριάσουν τις απώλειές τους από την συνεχή εκροή καταθέσεων που παρατηρείται εντονότερα τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης και Τρόικας.Στον φόβο ότι ένα οικονομικό «κραχ» μπορεί να προκαλέσει το «κούρεμα» ή και την απώλεια των καταθέσεων, υπήρξαν περίοδοι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, που παρατηρήθηκε έντονη μείωση καταθέσεων ή και απομάκρυνσή τους από τις τράπεζες. Αποτέλεσμα από την μία να κλονιστεί σοβαρά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και από την άλλη να αυξηθούν οι ληστείες στα σπίτια, αφού αρκετοί που έβγαζαν τα λεφτά τους τα «φύλαγαν» σε… μπαούλα!Οι Ηπειρώτες σ’ όλη αυτή την τραπεζική αναταραχή αποδείχτηκαν οι πιο ψύχραιμοι κι αυτό δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε το «Έθνος της Κυριακής» σχετικά με τις καταθέσεις ανά περιφέρεια. Στην Ήπειρο λοιπόν παρατηρήθηκε η μικρότερη εκροή, αφού από τα 4,989 δισ. ευρώ το 2010 μειώθηκαν το 2012 σε 4, 099, υπήρξε δηλαδή μια μείωση της τάξεως του 18%.

42 δισ. έκαναν φτερά!
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ στην Ελλάδα έκανα φτερά 42,4 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις των αναλυτών για τον υπαρκτό κίνδυνο χρεοκοπίας κυρίως τα έτη 2010 και 2011 έσπειραν τον πανικό και τον φόβο στους καταθέτες. Η δημοσιονομική κρίση της χώρας έφερε την κρίση των καταθέσεων προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων στην ήδη προβληματική ελληνική οικονομία. Τη διετία 2010-2012 έφυγαν από τις τράπεζες 48,1 δισ. ευρώ. Οι εκροές όμως εξισορρόπησαν εντός του 2013. Έτσι, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 το συνολικό ύψος των καταθέσεων από τα 178,9 δισ. ευρώ μειώθηκε σε 136,5 δισ. ευρώ.Οι λογαριασμοί απλού ταμιευτηρίου εμφανίζουν μόνο 41,3 δισ. ευρώ από 67,08 δισ. που ήταν πριν προκύψουν φόβοι για το μέλλον της χώρας, αλλά και οι απρόβλεπτες ανάγκες που δημιούργησε στους πολίτες η εφαρμογή των μνημονίων που κατά την εφαρμογή τους έριξαν σε βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Ηρεμία το α’ εξάμηνο του 2013
Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφεται μια σχετική ηρεμία στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Η πρόσφατη κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο έπληξε την αγορά των καταθέσεων, καθώς υπήρξαν φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στη χώρα.Στο διάστημα αυτό συνολικά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 737 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση προήλθε κυρίως από την κατηγορία των προθεσμιακών, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων δε που αποσύρθηκε φθάνει το 1,4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 235 εκατομμύρια ευρώ και οι καταθέσεις όψεως ενισχύθηκαν 476 εκατομμύρια.Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, το δωδεκάμηνο (Ιούνιος 2012-2013) επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα 16 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις εκροές κεφαλαίων 11,4 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τα μέσα Ιουνίου του 2012, δηλαδή την περίοδο που έγιναν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις.Να σημειωθεί ότι με πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από τις τράπεζες-μέλη της το 81,5% των Ελλήνων έχει στην άκρη ποσό μέχρι 2.000 ευρώ. Το 11,3% έχει μέσο υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ, το 5,9% έχει λογαριασμούς κατάθεσης με διαθέσιμο υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ.

Κρυμμένα στα μπαούλα!
Στο μεταξύ, το ύψος των χρημάτων που βρίσκονται κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε 20 δισ. ευρώ.Από την άλλη, η επιστροφή των χρημάτων που βγήκαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οι καταθέτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κανένας κίνδυνος φορολόγησης για όσους τα έχουν δηλώσει, άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουν τα χρήματά τους στα στρώματα και σε τράπεζες του εξωτερικού, δηλώνουν σε όλους τους τόνους στελέχη του Υπ. Οικονομικών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παρέμβαση Μπερίσα για τα γεγονότα της Πρεμετής

Παρέμβαση στο θέμα των γεγονότων της Πρεμετής έκανε σήμερα μέσω του γραφείου τύπου του ο Σαλί Μπερίσια. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θεωρεί απαράδεχτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών αρχών» και προσθέτει ότι «η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου, της ομαλής λειτουργίας των θεσμών της χώρας και του εξωτερικού καθώς και να δώσει απάντηση σε όλους τους παραβάτες του νόμου και στις κάθε είδους προκλήσεις».Ο Σαλί Μπερίσια καταδίκασε τις πράξεις του ιδιωτικού γραφείου διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων: «Οι σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων από το ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης της δικαστικής απόφασης, η οποία έχει ληφθεί πριν 11 χρόνια, θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Το γεγονός κατά το γραφείο τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού, «αποτελεί βαριά προσβολή για όλους τους ορθόδοξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς».Ο κ. Μπερίσα κατέκρινε επίσης χθεσινές πράξεις ορισμένων πιστών και ιερέων στην Πρεμετή, και θεωρεί αξιόλογη την προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές. Παρότρυνε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευμάτων στη χώρα ώστε από κοινού με τις προαναφερόμενες αρχές «να προβούν στις αναγκαίες έρευνες και να κάνουν τις δέουσες προτάσεις για μια τελική λύση έξω από κάθε κατάχρηση και καταδικαστέα αθεϊστική πράξη».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών, που είχε «ρημάξει» θερμοκήπια

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας εξαρθρώθηκε σπείρα, η οποία επιδίδονταν στη διάπραξη κλοπών από αποθήκες και θερμοκήπια στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, με λεία κυρίως γεωργικά εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές.Ως μέλη της σπείρας συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα στον οικισμό «Νεράκια» Πρέβεζας, δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 30 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης εισόδου στη χώρα.Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στον οικισμό «Νεράκια» Πρέβεζας, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε θερμοκήπιο – προσωρινό κατάλυμα όπου διέμεναν οι δύο αλλοδαποί, καθώς και σε παρακείμενη αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γεωργικά εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.Μέχρι στιγμής, έχει εξακριβωθεί ότι οι δράστες, στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, κατά το χρονικό διάστημα από 25-12-2013 έως 16-08-2013, διέπραξαν τις παρακάτω κλοπές:Στον οικισμό ¨Ταράνα¨ Πρέβεζας, αφαίρεσαν από θερμοκήπιο μία ηλεκτροκόλληση και διάφορα εργαλεία, συνολικής αξίας (700) ευρώ.Επίσης στον ίδιο οικισμό, αφού διέρρηξαν παράθυρο αποθήκης αφαίρεσαν ένα χαρτοκοπτικό μηχάνημα, ένα αλυσοπρίονο, δύο τσεκούρια και διάφορα εργαλεία, συνολικής αξίας (400) ευρώ.Σημειώνεται επίσης, ότι συνελήφθη και ένας 63χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε παραχωρήσει το ανωτέρω κατάλυμα στους δύο δράστες και τους απασχολούσε παράνομα σε αγροτικές εργασίες.Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, προκειμένου να εξακριβωθεί σε πόσες ακόμη περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών συμμετείχαν καθώς και η τυχόν συμμετοχή άλλων ατόμων στη σπείρα.

Ιερόσυλοι τα βρήκαν σκούρα από κάτοικους του Ασβεστοχωρίου Ιωαννίνων!

Σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυκτα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων, συνέλαβαν στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, έναν 23χρονο , ενώ αναζητείται και ο 36χρονος συνεργός του, κατηγορούμενοι για απόπειρα διάρρηξης εκκλησίας στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες χθες το βράδυ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν την κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, χωρίς όμως να τα καταφέρουν και τράπηκαν σε φυγή με δίκυκλο μοτοποδήλατο.Έγιναν όμως αντιληπτοί από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον 23χρονο και τελικά να συλληφθεί από προστρέξαντες στο σημείο αστυνομικούς.Ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 36χρονου συνεργού του.

Έχασε την μάχη η 15χρονη που είχε τραυματιστεί,στο πολύνεκρο τροχαίο της Άρτας!!!

Από την σφοδρή σύγκρουση είχαν χάσει την ζωή τους η μητέρα και ο αδερφός της


Έχασε την μάχη η 15χρονη που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πολύνεκρο τροχαίο,που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στο 141 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Άρτας και είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο.Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,η άτυχη 15χρονη,άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα το μεσημέρι,στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Άρτας όπου νοσηλευόταν.Οι γιατροί του Νοσοκομείου,όλο το προηγούμενο διάστημα,μιλώντας με δημοσιογράφους θεωρούσαν πως η 15χρονη πολύ δύσκολα θα κέρδιζε την μάχη που έδινε.Να θυμίσουμε πως στο τροχαίο είχαν χάσει την ζωή τους η μητέρα και ο αδερφός της...

Λήξη συναγερμού για την χειροβομβίδα στη Ελεούσα Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα παλαιό λατομείο κοντά στη Ζίτσα Ιωαννίνων!!!

Παλιά χειροβομβίδα από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή του Ελληνικού εμφυλίου,ήταν αυτή που εντόπισε πολίτης σήμερα το μεσημέρι στην Ελεούσα Ιωαννίνων.Η τοπική ΕΛΑΣ σήμανε λήξη συναγερμού πριν λίγα λεπτά,μιας και οι πυροτεχνουργοί της 8ης Μεραρχίας εξουδετέρωσαν την χειροβομβίδα με ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποίησαν σε ένα παλαιό λατομείο κοντά στη Ζίτσα Ιωαννίνων, ενώ η αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων, συνεχίζει την προανάκριση για το πώς βρέθηκε εκεί το παλιό πολεμικό υλικό.

Bravo Alekos! - Μπορεί να άργησε 17 ημέρες, όμως πήρε θέση

Κατά της αθλιότητας Βρούτση για ΤΕΒΕ στα χωριά με κάτω από 2.000 κατοίκους

Έναν Καχριμάνη από τα παλιά, αγωνιστικό και διεκδικητικό για τα προβλήματα της Ηπείρου είδαμε σήμερα και πραγματικά τον χαρήκαμε. Όχι δεν κάνουμε πλάκα! Σοβαρά μιλάμε. Σας το λέγαμε εδώ και καιρό, ότι τελευταία "ρετάρει" επικίνδυνα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αφού άρχισε νωρίς-νωρίς τις ανέξοδες δημόσιες σχέσεις με ό,τι πράσινο κινείται στους δήμους του Νομού, ενώ στο τόπο γίνεται χαμός από τα κυβερνητικά αλαλούμ! Σήμερα όμως μας διέψευσε και τα... "έχωσε" κανονικότατα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την πρόθεσή του να επιβάλει την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, των επαγγελματιών σε χωριά με κάτω από 2.000 κατοίκους. Έχει κάθε δίκιο ο Καχριμάνης να τη χαρακτηρίζει άθλια. Άργησε λίγο όμως ο Αλέκος να το κάνει. Από τις 3 Αυγούστου τα χώσαμε στους τοπικούς βουλευτές που έλαμψαν διά της απουσίας τους. Αντίθετα, τότε είχαμε δώσει τα εύσημα στον βουλευτή Λευκάδας Θόδωρο Σολδάτο τον οποίο ούτε καν γνωρίζουμε. Η περίοδος προσφέρεται για αντικυβενρητικό μπινελίκι και ο Αλέκος από παλιά σε αυτά είναι... "μανούλα!" Για να δούμε τι θα δούμε στη συνέχεια...

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Ευρώπης και Αφρικής Θαλασσίου Σκι

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Ευρώπης και Αφρικής Θαλασσίου Σκι, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη λίμνη Παμβώτιδα.Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή είκοσι χώρες, με περισσότερους από 125 αθλητές, ανάμεσά τους οι κορυφαίοι του κόσμου.Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 4 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πλωτού βατήρα που θα χρησιμοποιηθεί στο αγώνισμα του άλματος και τοποθετείται στις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ.Η νέα πλαστικοποιημένη επιφάνεια του βατήρα, που βάφτηκε κόκκινη σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα επιτρέψει στους καλύτερους Ελληνες και ξένους αθλητές να πραγματοποιήσουν πολύ μεγάλα άλματα, που θα εντυπωσιάσουν τους θεατές που θα έλθουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες.Στο πρωτάθλημα, η είσοδος για τους θεατές είναι ελεύθερη και οι διοργανωτές έχουν προβλέψει κυλικείο, εστιατόριο, σκεπαστές κερκίδες, χώρο parking, happenings και επιδείξεις.

Το Ζαγόρι "ξαναχτυπά" με έναν υπερμαραθώνιο 80 χιλιομέτρων!!!

Στις 31 Αυγούστου, ένας αγώνας δύσκολος, πολύ τεχνικός ο οποίος απευθύνεται σε αθλητές με μεγάλη εμπειρία
Ο Δημήτρης Θοδωρακάκος δίπλα από την θρυλική Δρακόλιμνη

Από φέτος το καλοκαίρι, προστίθεται ένας νέος αγώνας στην παλέτα του Zagori Marathon, ο οποίος θα γίνει στις 31 Αυγούστου, ένας αγώνας δύσκολος, πολύ τεχνικός ο οποίος απευθύνεται σε αθλητές με μεγάλη εμπειρία ορεινών αγώνων.Ο νέος αγώνας, ο TERA, θα έχει κυκλική διαδρομή, με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Τσεπέλοβο, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού και το ανάπτυγμά του θα φτάνει τα 80 χιλιόμετρα ενώ η συνολική θετική υψομετρική θα ξεπερνά τα 5000 μέτρα. Η διαδρομή του θα διατρέχει την περίμετρο της Τύμφης και στο πέρασμά της θα προσεγγίζει τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, άλλα γνωστά (Δρακόλιμνη, Φαράγγι Βίκου) κι άλλα άγνωστα αλλά θρυλικά (Αβάλος, Σιάδι Μύγας, Νταβάλιστα), όπως και κατοικημένες περιοχές (Κόνιτσα, Πάπιγκο, Μονοδένδρι, Βίτσα, Δίλοφο, Κήποι, Τσεπέλοβο).Ο αγώνας αυτός, εξαιτίας της αντικειμενικά μεγάλης δυσκολίας του θα έχει αυστηρά κριτήρια συμμετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό όριο τερματισμού που θα τεθεί στον πρώτο αγώνα, θα είναι 22 ώρες!

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ: Δεν ποτίζει το δένδρο, ποτίζει . . .

Όλα ανάποδα γίνονται σε αυτήν εδώ την πόλη . . . Δεν ξέρουμε τον εργολάβο αυτού του έργου άλλα κάποιος θα πρέπει να του πει ότι οι εργάτες του στην οδό Συρρακουσών έχουν τοποθετήσει το ποτιστήρι ανάποδα και αντί να ποτίζει τον δενδράκι ποτίζει το δρόμο . . .Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ένα σημείο αλλά στον ίδιο δρόμο εντοπίσαμε πολλά που σημαίνει ότι η δουλειά έγινε άρπα κόλα και χωρίς να το πολυμελετίσουν το πράγμα , έβαλαν δυο λάστιχα και καλά για αυτόματο πότισμα και τελείωσε η υποχρέωση τους. . .Ένα τόσο πολύτιμο αγαθό όπως είναι το νερό δεν είναι να για να το σπαταλάμε έτσι παιδιά...Οι εποχές είναι δύσκολες και θα πούμε το νερό, νεράκι!

mypreveza.gr

9 βραβεύσεις στο φετινό Αντάμωμα Σουλιωτών

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου
Στο φετινό αντάμωμα των Σουλιωτών -που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Αυγούστου στα πηγάδια Σουλίου- εκπρόσωπος της Αδελφότητας «Το Ηρωϊκό Σούλι» θα βραβεύσει τους μαθητές και μαθήτριες που έδωσαν πέρυσι με επιτυχία τις Πανελλαδικές εξετάσεις και ήδη φοιτούν σε κάποιο Πανεπιστημιακό (ΑΕΙ) ή Τεχνολογικό (ΑΤΕΙ) ίδρυμα της χώρας.Στην ίδια εκδήλωση, θα βραβευτούν επίσης από την Αδελφότητα και συμπατριώτες με καταγωγή από τα Σουλιωτοχώρια, που διακρίθηκαν σε άλλους τομείς, όπως στον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ.
Με βάση τα στοιχεία φέτος θα βραβευτούν οι εξής:
* Φωτίου Κωνσταντίνος του Φώτη με καταγωγή από τον Αυλότοπο (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
* Μπάλλα Βασιλική του Παναγιώτη με καταγωγή από τον Αυλότοπο (Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας- Φλώρινα).
* Παππά Ζωή του Ευθυμίου με καταγωγή από Κουκουλιούς (Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης).
* Μπόλωση Χριστίνα του Ιωάννη με καταγωγή από τους Κουκουλιούς (Λογιστική ΤΕΙ Ηπείρου- Πρέβεζα).
* Μπόλωση Νικολέτα του Παναγιώτη με καταγωγή από τους Κουκουλιούς (Χρηματοπιστωτικό & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου- Πρέβεζα).
* Νίκου Νικόλαος του Γεωργίου με καταγωγή από το Τσαγγάρι (Λογιστικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).
* Παππάς Ευάγγελος του Αλεξάνδρου με καταγωγή από Κουκουλιούς (Λογιστικής ΤΕΙ Πάτρας).
* Γκοντίνου Μαρία του Βασιλείου (ΤΕΙ Λογιστικής Ηπείρου).
• Επίσης, το ΔΣ της Αδελφότητας αποφάσισε να απονείμει ξεχωριστό έπαινο στην Παναγιώτα Μπόλωση του Ηλία, μαθήτρια της Α’ τάξης Λυκείου Πάργας από τους Κουκουλιούς, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης (στην κατηγορία των 15 ετών), με το ποίημα «Το μέλλον στο φλιτζάνι».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας για την προστασία του Αώου

Σας γνωστοποιούμε τη διοργάνωση αγώνα ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike marathon, point to point), στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα, την Κυριακή 25/08/2013 (εκκίνηση 08:30 π.μ.) με την ονομασία «Protect Aoos MTB Ultra».Στόχοι μας είναι:Η διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής και η προαγωγή δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός και συγκεκριμένα η ποδηλασία. Η μετεξέλιξη της περιοχής, σε τόπο προετοιμασίας ποδηλατών βουνού, που θα ωφελήσει τους αθλητές, θα ευεργετήσει και θα αναβαθμίσει την τοπική κοινωνία.Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγορίου.Η διαδρομή διέρχεται εντός των ορίων και ενίοτε και των οικισμών, των κάτωθι οικισμών του Ανατολικού Ζαγορίου: Βωβούσα, Λάιστα, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι, Γυφτόκαμπος, Μακρίνο, Καστανώνας, Δόλιανη, Γρεβενήτι, Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι, βρίσκεται συνεχώς εντός δάσους, (κυρίως μαύρης πεύκης, οξιάς, ελάτης), καλύπτει υψομετρική διαφορά περίπου 3.500m ανάβασης και 3400m κατάβασης ενώ τα συνολικά η διαδρομή καλύπτει 120km με τα αρχικά 2.700m ως προεκκίνηση σε άσφαλτο . Συνολικά μαζί με την προεκκίνηση τα ασφάλτινα χιλιόμετρα ανέρχονται σε 12 καλύπτοντας το 10% της συνολικής απόστασης.Στα δύο άκρα της διαδρομής Βωβούσα και Φλαμπουράρι θα λειτουργήσουν Ιατρεία. Στο μεν Φλαμπουράρι την ημέρα του αγώνα και στην Βωβούσα από την Παρασκευή το απόγευμα για να καλύψει τυχών ανάγκες αθλητών και επισκεπτών, με δυνατότητα όχι μόνο πρώτων βοηθειών, αλλά και συντηρητικής αποκατάστασης καταγμάτων, συρραφής θλαστικών τραυμάτων, χορήγησης ενδοφλέβιων υγρών κ.λ.π..Η διοργάνωση θα καλύπτεται από 4 Ιατρούς, (2 στα ιατρεία και 2 στη διαδρομή) και από 2 συνεργεία τεχνικής υποστήριξης, (1 στην αφετηρία (Βωβούσα) και 1 στο 71ο km στον σταθμό της Δόλιανης. Υπολογίζεται να καλύπτονται από εθελοντές 10-12 σημεία ελέγχου και τροφοδοσίας με δυνατότητα παροχής και πρώτων βοηθειών.Πληροφορίες για την διαδρομή των 120 km: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ztcfwmiimufdmuflΣ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες της περιοχής.O αγώνας τουλάχιστον την πρώτη χρονιά θα είναι ανοιχτού, (open), χαρακτήρα αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της Ελληνικής και διεθνούς Ομοσπονδίας.Οι συμμετοχές στα 120km προδιαγράφουν έναν πολύ υψηλού επιπέδου αγώνα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της MTB μεγάλης απόστασης του 2012 Ηλίας Περικλής τιμά την διοργάνωση με την παρουσία του στην εκκίνηση. Άλλα ονόματα που φιγουράρουν στην λίστα συμμετοχών είναι οΒασίλης Κρομμύδας πρωταθλητής τριάθλου πέραν της 20ετίας με ολυμπιακή συμμετοχή, οι διεθνείς ποδηλάτες Πέτρος Τυρολόγος, Ιωάννης Σκορδάς, Παναγιώτης Σκυλοδήμος, Κώστας Συμελίδης, Βασίλης Κουγιούμης, Λεωνίδας Γεωργιάδης

Βρέθηκε χειροβομβίδα σε κατάστημα στην Ελεούσα Ιωαννίνων!!!

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Χειροβομβίδα βρέθηκε πριν από λίγη ώρα σε κατάστημα,που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού στην Ελεούσα του Δήμου Ζίσας Ιωαννίνων!!!Η κυκλοφορία στην περιοχή, έχει διακοπεί,ενώ το σημείο  νωρίτερα είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις και έχει ζητηθεί  η συνδρομή ειδικού πυροτεχνουργού της 8ης Μεραρχίας Στρατού.Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν με προσοχή την υπόθεση.

Νυχτερινή ποδηλατοβόλτα γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα!!!

Οι "Ποδηλάτες Τέταρτης", για ακόμη μια Τετάρτη διοργανώνουν νυχτερινή ποδηλατοβολτα με πανσέληνο. Σημείο εκκίνησης η κεντρική πλατεία και ώρα 20:45 Για να περάσουμε όμορφα κ να απολαύσουμε τη βόλτα μας στο γύρο της λίμνης Παμβώτιδας, υποχρεωτικά έχουμε φώτα εμπρός πίσω και ανακλαστικά σε τροχούς, πηδάλια, ρούχα, κ.λ.π. Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας για την πλατεία, ελέγξτε την κατάσταση του ποδηλάτου, κυρίως σε φρένα και πίεση ελαστικών. Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στο ραντεβού. Τέλος, ο κάθε ποδηλάτης φέρει ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ο ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους, όπως και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να μην κολλάτε ο ένας δίπλα στον άλλον για την αποφυγή πρόσκρουσης.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Γενικό Διευθυντή της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου επισκέφτηκε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» κ. Δημήτριος Κάφαλης, ύστερα από επιστολή που είχε στείλει ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης στη Διοίκηση της Γαλακτοβιομηχανίας.Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Γενικό Διευθυντή για την τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος και του μετέφερε και προφορικά το αίτημα για συνάντηση Αντιπροσωπείας με τη Διοίκηση της Γαλακτοβιομηχανίας.

Παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ για τα γεγονότα στην Πρεμετή

«Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι:«Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του Έλληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει (σσ: η αλβανική κυβέρνηση) για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης».

Την ανάκληση της απόφασης για υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ζητά ο Αλ.Καχριμάνης

Τα προβλήματα που θα προκληθούν στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, από την απόφαση του ΟΑΕΕ να επιβάλει εισφορές σε αγρότες που είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και ασκούν συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως π.χ. καφενεία, κουρεία, μικρά καταστήματα κ.ά., επισημαίνει σε έγγραφό του (12-8-2013) που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προς το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση. Ο Περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «αθλιότητα» την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, προσθέτοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί με την εγκύκλιο αυτή, είναι, να κλείσουν και τα μικρά καφενεία που υπάρχουν ακόμη στα χωριά, «αφού είναι αδύνατο όσοι τα λειτουργούν, προσφέροντας πραγματικό κοινωνικό έργο, να μπορέσουν να καλύψουν τα ασφάλιστρα». «Σε κανένα σχεδόν χωριό της Ηπείρου - προσθέτει ο κ. Καχριμάνης – δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα καφενείο (και άλλες μικρές επιχειρήσεις), που να είναι σε θέση να καταβάλει ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ, τα οποία σε ημερήσια βάση υπολογίζονται σε οκτώ ευρώ που για τα περισσότερα (ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές), αντιστοιχούν σε εισπράξεις εβδομάδας. Νομοτελειακά- ας το έχουν υπόψη τους οι επαΐοντες του Υπουργείου και του ΟΑΕΕ- θα υποχρεωθούν σε κλείσιμο, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τους λιγοστούς κατοίκους, τους ακόμη λιγότερους επισκέπτες τους και φυσικά για τα οικονομικά του ίδιου του ΟΑΕΕ. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, τον έχουν ήδη πετύχει. Αν δεν είναι, ας τους συνετίσετε για να σταματήσει και να αλλάξει αυτή η τακτική». 

ΑΡΤΑ-Γέμισαν τα πεζοδρόμια με... "γαλλικά" κατά Παπαλέξη!!!

Πακιστανοί οι δράστες, Αρτινός ο ηθικός αυτουργός...


Όσοι Αρτινοί περνούσαν το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου από τις οδούς Αμβρακίας και Βασ. Πύρρου έβλεπαν με έκπληξη τα νέα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια να είναι γεμάτα με το παρακάτω μήνυμα, γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες: "PAPALEXI LAMOYIO"!!!Το σύνθημα ήταν γραμμένο σε πάνω από 30 μεριές, ξεκινώντας από την αρχή της Αμβρακίας, μέχρι χαμηλά, στην Τράπεζα Κύπρου, όπου δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη οι νέες πλάκες πεζοδρομίου.Τι είχε συμβεί; Ποιοι έγραψαν τα συνθήματα και γιατί τα έγραψαν με λατινικούς χαρακτήρες;Η απάντηση ήρθε αμέσως μόλις οι αστυνομικοί εντόπισαν... 3 Πακιστανούς να γράφουν στα πεζοδρόμια!!!Στην έρευνα που ακολούθησε, αποκαλύφθηκε ότι συμπολίτης μας, που είχε διαφορές με τον δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, έδωσε στους Πακιστανούς από ένα 10ευρο και ένα κομμάτι χαρτί, με γραμμένο το περιβόητο "PAPALEXI LAMOYIO", με την εντολή να γεμίσουν την Άρτα. Οι Πακιστανοί υπέδειξαν στην αστυνομία το σπίτι του Αρτινού εντολέα τους και από εκεί και πέρα ξετυλίχθηκε το κουβάρι...
Υποβλήθησαν μηνύσεις όχι μόνο για την εξύβριση, αλλά κυρίως για την φθορά δημόσιας -και ολοκαίνουργιας- περιουσίας και συνεργείο του Δήμου ανέλαβε να αποκαταστήσει τη ζημιά.Δυστυχώς, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, η μπογιά ήταν καλής ποιότητας...
tilevoasartas

Ξεκινά η ανάπλαση στο Πάρκο Κουραμπά

Ένα από τα σημαντικότερα έργα, που θα αναβαθμίσουν το κέντρο των Ιωαννίνων και την ποιότητα ζωής, περνάει στη φάση της κατασκευής. Πρόκειται για την ανάπλαση του Πάρκου Κουραμπά, για την οποία σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος υπέγραψε την σύμβαση με τον ανάδοχο.Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου χρειάστηκε να ξεπεραστεί μία σειρά σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων που είχαν ανακύψει μετά τη δημοπράτησή του.Χάρη στις ενέργειες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και τη συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και την Περιφέρεια Ηπείρου τελικά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και το έργο περνάει πλέον στη φάση της υλοποίησης.Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά έχει προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου κι αφορά στην αναβάθμιση της παιδικής χαράς στην περιοχή του Κουραμπά και σε συνολική έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρων. Η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινότητα.Το έργο μεταξύ των άλλων προβλέπει περίφραξη του χώρου, διαχωρισμό ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών, ασφαλή και φιλικά προς τους χρήστες υλικά καθώς και ήπια παρέμβαση με ελαχιστοποίηση των τσιμεντροστρώσεων και αξιοποίηση του υπάρχοντος πυρήνα πρασίνου.Ο παιδότοπος, χωρίζεται σε τρεις τομείς. Ο πρώτος για παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι τεσσάρων ετών, ο δεύτερος για παιδιά από τεσσάρων μέχρι δώδεκα ετών και ο τρίτος για μεγαλύτερα και για άτομα με ειδικές ανάγκες.Στο πάρκο θα αλλάξει ο φωτισμός, θα γίνουν περιφράξεις και θα φυτευτούν νέα δέντρα.Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις σε μία από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές των Ιωαννίνων, η ολοκλήρωση της οποίας θα δώσει «ανάσα» στο κέντρο και έναν σύγχρονο κι ασφαλή χώρο για την ψυχαγωγία των παιδιών.

Νεκρός βρέθηκε 40χρονος στο Βασιλικό Ιωαννίνων

Νεκρός εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή,κοντά στο Βασιλικό του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων,ένας 40χρονος από την Κόνιτσα.Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,ο 40χρονος είχε πάει στην περιοχή για να κόψει ξύλα.Αργά χθες το βράδυ,οι δικοί του ειδοποίησαν τις αρχές .μιας και δεν είχε δώσει σημεία ζωής.Το πτώμα του βρήκε κάτοικο της περιοχής,που ειδοποίησε την αστυνομία.Αμέσως ενημερώθηκαν οι συγγενείς.Φως στα αίτια του θανάτου,θα δώσει η νεκροψία-νεκροτομή,την οποία θα κάνει σε λίγη ώρα ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.Από τα πρώτα στοιχεία πάντως,φαίνεται πως τα αίτια του θανάτου ήταν παθολογικά.

Ερώτηση Κουμουτσάκου στην Ευρωβουλή για τις επιθέσεις στην Αλβανία

Ερώτηση με προτεραιότητα κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τα βίαια επεισόδια, τη βία κατά κληρικών και πιστών, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας».Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών Αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της προξενικής Αρχής της Ελλάδας στην πόλη του Αργυροκάστρου».Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρεται και στα θλιβερά επεισόδια της 16ης Αυγούστου, ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν έχει ενημερωθεί σχετικά, από αμφότερες τις πλευρές, την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει καταγγείλει τα γεγονότα, εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, ποια είναι η θέση της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία και εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.

Περιοδεία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με το Βουλευτή Χρήστο Μαντά, σε Σκλίβανη-Πράμαντα και Βουτσαρά

O ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων ,με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά πραγματοποίησε περιοδεία στο Νομό Ιωαννίνων στα πλαίσια της εξόρμησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Δήμους και στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας.Συγκεκριμένα την Κυριακή 11 Αυγούστου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με το Χρήστο Μαντά, το Δημήτρη Σιώρο και το Βασίλη Ρίζο παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου εκκλησιαστικών ειδών στη Σκλίβανη και ακολούθως επισκέφθηκε το συνοικισμό Βαρλαάμ ,όπου συνομίλησε με τους κατοίκους. Ένα από τα ζωτικά προβλήματα που συζητήθηκε είναι η υποχρεωτική ένταξη όλων των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ και τα δυσβάσταχτα ασφάλιστρα που καλούνται να καταβάλουν, γεγονός που θα οδηγήσει στην ακόμη παραπέρα ερήμωση της περιοχής.Την Τετάρτη 14 Αυγούστου με τη συμμετοχή του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Κώστα Βενέτη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Πράμαντα. Εκεί η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχυμένη με την παρουσία της βουλευτού Άρτας Όλγας Γεροβασίλη, πραγματοποίησε συναντήσεις με δημοτικούς συμβούλους και αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής και υποσχέθηκε να αναδείξει φλέγοντα ζητήματα όπως ο οδικός άξονας Πραμάντων-γεφυριού Πλάκας , το αποχετευτικό πρόβλημα του Δήμου, η ερήμωση της περιοχής καθώς και το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Ελληνικού.Επίσης την Κυριακή 18 Αυγούστου ο Χρήστος Μαντάς συμμετείχε στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε στο ΔΔ Βουτσαρά η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας, όπου με μεγάλη συμμετοχή και δημοτικών συμβούλων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση και την ανατροπή της σημερινής δικομματικής συγκυβέρνησης.

Πληθαίνουν οι συμπλοκές στις Φυλακές Σταυρακίου

Επιβάλλεται η ανέγερση νέου κτιρίου…

Δεν φτάνουν οι τρισάθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Σταυρακίου και για τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συχνές είναι τελευταία και οι συμπλοκές που γίνονται μεταξύ των κρατουμένων.Τα κρούσματα βίας πληθαίνουν, ενώ πολλές φορές λαμβάνουν και θρησκευτικές προεκτάσεις, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση δεν αργεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ειδικά όταν στις φυλακές Σταυρακίου κρατούνται περί τα 250 άτομα, όταν η χωρητικότητα του Ιδρύματος είναι για περίπου 170.Ένα από αυτά συνέβη ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου όταν σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών, Αλβανών και Ρομά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυο τραυματίες κρατούμενοι, οι οποίοι χτυπημένοι στο κεφάλι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Νέες φυλακές
Για την δημιουργία νέων φυλακών στην περιοχή μας έχουμε ακούσει εξαγγελίες και σχέδια πολλές φορές, τόσο από τις τοπικές Αρχές, όσο και από το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης.Ωστόσο μέχρι σήμερα όλοι έχουν μείνει απλώς στα λόγια, την ώρα που η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Κι αν στο τελευταίο περιστατικό κατάφεραν εγκαίρως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να επιβάλλουν την τάξη, κανείς δεν εγγυάται ότι το ίδιο θα συμβεί σε μια νέα συμπλοκή ή και απόπειρα εξέγερσης. Όπως δήλωσε στο ITV ο Πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Χρ. Αυδίκος, «κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, πρέπει να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημά μας για την ίδρυση και κατασκευή ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος. Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές δημιουργεί προβλήματα σαν και αυτό που προέκυψε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου».

Δεν επαρκεί το προσωπικό…
Μέσα σ’ όλα αυτά οι ελλείψεις προσωπικού είναι ένας ακόμη «πονοκέφαλος», αφού με τους υπάρχοντες δεν είναι δυνατόν να γίνεται σωστά η δουλειά, ειδικά όταν οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι!Πρόσφατα μεταφέρθηκαν πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε γραφεία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν επέστρεψαν στην θέση τους οι φύλακες που είχαν προσωρινά τοποθετηθεί σε διοικητικές θέσεις. Οι φυλακές δεν πάσχουν από… γραφιάδες, αλλά από φύλακες, γι’ αυτό και το Υπ. Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να επιστρέψει όλους τους αποσπασθέντες σωφρονιστικούς (εάν υπάρχουν) στις θέσεις τους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ανανέωσε με ΠΑΣ ο Μπράνα Ίλιτς

Παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα θα παραμείνει μέχρι το 2016 ο Μπράνα Ίλιτς. Ο Σέρβος συμφώνησε για την επέκταση του συμβολαίου του που έληγε το επόμενο καλοκαίρι.Ο Ίλιτς εντυπωσίασε στην πρώτη του χρονιά στον ΠΑΣ Γιάννινα και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της εντυπωσιακής περσινής πορείας των Ηπειρωτών. Έτσι ο Γιώργος Χριστοβασίλης τον κάλεσε και αποφάσισε να του προσφέρει νέο συμβόλαιο δείχνοντας την εμπιστοσύνη της ομάδας προς το πρόσωπό του. Ο ίδιος ο παίκτης από την πλευρά του δεν το σκέφτηκε πολύ αφού ήταν επιθυμία του να συνεχίσει στην ομάδα κι έτσι είπε το «ναι» στην πρόταση.Στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου ο Ίλιτς δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για την ανανέωση του συμβολαίου του. «Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ τον πρόεδρο και τον προπονητή μου που με εμπιστεύονται και μου ανανέωσαν το συμβόλαιό μου πριν την λήξη του. Έχω περάσει πολύ καλές στιγμές μέχρι τώρα στην ομάδα και είμαι σίγουρος ότι και αυτή την χρονιά θα έχουμε ανάλογες επιτυχίες. Είμαστε όλοι μια οικογένεια και είμαι ευχαριστημένος από όλους. Μου αρέσει η πόλη, ο κόσμος και νιώθω όμορφα που βρίσκομαι και ζω στα Γιάννινα. Θα κάνω ότι μπορώ ώστε να βοηθήσω κι εγώ την ομάδα να πετύχει τους στόχους της», δήλωσε στο pasgiannina.gr ο Σέρβος επιθετικός.Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣ:«Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ανακοινώνει ότι ο ποδοσφαιριστής, BRANA ILIC υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του μέχρι τον Ιούνιο του 2016».

Υπεγράφη η σύμβαση για την πλατεία στους Μουζακαίους Ιωαννίνων

Υπογράφηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου μεταξύ δημοτικών σχολείων Μουζακαίων».Το έργο με προϋπολογισμό 654.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και στα ολοκληρωμένα σχέδια για την αγροτική αναγέννηση.Η παρέμβαση που θα γίνει περιλαμβάνει την διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των δημοτικών σχολείων στους Μουζακαίους.Ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε πλατεία με στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού πάρκου με χώρους πρασίνου, που θα απευθύνεται μεν στους κατοίκους της περιοχής αλλά θα αποτελεί και πόλο έλξης κι αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή.

Παρέμβαση της βουλευτού Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Αγαθοπούλου, για τα άθλια κρατηρήρια του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα

Ο Αντ. Μπέζας και οι λοιποί Ηπειρώτες βουλευτές τι κάνουν για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Η νεώτερη βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, η μόλις 26χρονη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, συμμετείχε στην παρέμβαση που έκανε στις αρχές του Αυγούστου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στα κρατητήρια του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα, όπου κρατούνται μετανάστες. Η βουλευτής επισκέφθηκε το εσωτερικό των κρατητηρίων και διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Τις συνθήκες αυτές περιέγραψε στους νέους και στις νέες του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα κρατητήρια. Σε ένα χώρο που μπορεί να στεγάσει μόλις 20 άτομα στοιβάζονται υπερτριπλάσιοι με αποτέλεσμα για κάθε κρατούμενο να αντιστοιχούν μόλις 0,25 μέτρα (κατά δήλωση των ίδιων των λιμενικών), πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν μπορούν ούτε να ξαπλώσουν για να ξεκουραστούν ή να κοιμηθούν ανθρώπινα. «Εξυπηρετούνται» με χημικές τουαλέτες, ενώ πλένονται με λάστιχο που τους περνούν, πάνω από τα συρματοπλέγματα, οι λιμενικοί. Αλήθεια, οι Ηπειρώτες βουλευτές και ειδικά ο Θεσπρωτός Αντώνης Μπέζας τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα; Ή μήπως οι εικόνες ντροπής της χώρας μας δεν τους αγγίζουν;

Γαμπρός την Παρασκευή ο Βασίλης Βλέτσας!

Ένας ακόμη εργένης δημοτικός σύμβουλος της πόλης, ντύνεται την προσεχή Παρασκευή γαμπρός και περνά πλέον στον έγγαμο βίο. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και στέλεχος της παράταξης Γκόντα, Βασίλη Βλέτσα, ο οποίος παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του Σωτηρία. Τα στέφανα είναι στην Πλατανιά του δήμου Ιωαννιτών, στις 6:30 το απόγευμα και το τραπέζι στο Cezaria. Σας τα είπαμε όλα. Ή σχεδόν όλα. Απομένει σε εσάς να βρείτε τον κουμπάρο...

ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ! - Πάνε για μετά τον Σεπτέμβριο οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων

Την προσεχή Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των νέων αιτήσεων

Καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Υγείας, μας πληροφόρησε ότι πάνε για μετά τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές διοικήσεων στα Νοσοκομεία της χώρας. Αιτία είναι η νέα παράταση στον χρόνο επιλογής των νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και συγκεκριμένα η δυνατότητα συμπληρωματικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων την οποία έδωσε το υπουργείο Υγείας. Αυτή λήγει την προσεχή Δευτέρα 26 Αυγούστου και δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν όσοι είχαν υποβάλει αιτήσεις στην αρχική διαδικασία. Στη συμπληρωματική πρόσκληση αίρεται ο περιορισμός της εντοπιότητας για τους υποψηφίους, ο οποίος είχε σταθεί εμπόδιο τον περασμένο Μάρτιο για αρκετούς στο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Επιπλέον, η νέα πρόσκληση περιλαμβάνει ρητά και τους αναπληρωτές διοικητές των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, που, έως και πρόσφατα, προτείνονταν από τα οικεία πανεπιστήμια. Αίτηση για να αναλάβουν μία εκ των 87 θέσεων διοικητή και 93 θέσεων αναπληρωτή διοικητή είχαν καταθέσει το Μάρτιο 1.520 άτομα, ενώ από τους ήδη υπηρετούντες διοικητές σχεδόν οι μισοί θέλησαν να αναλάβουν ξανά καθήκοντα. Η επιτροπή, κατόπιν αξιολόγησης των φακέλων των υποψηφίων, ήδη ξεχώρισε 174 και 186 πρόσωπα (δύο για κάθε θέση), από τα οποία κλήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλέξει. Στην πορεία όμως η διαδικασία "κόλλησε", οπότε τώρα πάμε... φτου κι απ' την αρχή!!!

Στον Γιώργο Γιάννο,που αναζητούνταν,ανήκει το πτώμα που βρέθηκε χθες στη Λίμνη Ζαραβίνα!!!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

Στον 75χρονο Γιώργο Γιάννο, από τα Γιάννενα, ο οποίος είχε εξαφανιστεί και αναζητούνταν ανήκει το πτώμα που βρέθηκε χθες το απόγευμα στη Λίμνη Ζαραβίνα του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων.Τα ίχνη του 75χρονου είχαν χαθεί στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε γκρι παντελόνι, μαύρα αναπηρικά παπούτσια, άσπρο-γκρι πουκάμισο και καπέλο μπλε.Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης,ανέλαβε πριν λίγη ώρα η κόρη του 75χρονου,η οποία και επιβεβαίωσε στους αστυνομικούς πως το πτώμα ανήκει στο πατέρα της.

Δήλωση Τέρενς Κουίκ για τα γεγονότα στην Πρεμετή

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας για τα θέματα της επικαιρότητας, σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων έκανε την εξής δήλωση για τα γεγονότα στην Πρεμετή:«Με ανησυχούν οι βραδυφλεγείς αντιδράσεις του ΥΠΕΞ. Έπρεπε να υπάρξει και δεύτερος γύρος επεισοδίων από τους εγκάθετους του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Πρεμετή, για να πράξει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αυτό που του ζητούσα να γίνει, με ανακοίνωσή μου, ΑΜΕΣΩΣ μετά τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης; Δηλαδή να κληθεί στο ΥΠΕΞ ο Αλβανός πρεσβευτής στην Αθήνα για να του γίνει διάβημα διαμαρτυρίας;Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι στη νέα ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ πουλάει πάλι αγριάδα τύπου «τσάμπα μάγκας» και δεν αναφέρει πουθενά αν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε το αυτονόητο, να τηλεφωνήσει δηλαδή στο σοσιαλιστή σύντροφό του Έντι Ράμα τον οποίο – υπενθυμίζω- είχε σπεύσει να συγχαρεί τηλεφωνικά όταν εξελέγη πρωθυπουργός.Όταν φτάνει στο σημείο ο ανυπεράσπιστος, από την ελληνική Πολιτεία, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος να εγκαταλείπει το συνήθως ήρεμο ύφος του και να ανεβάζει τους τόνους των δηλώσεών του και να αναφέρεται σε εποχές Χότζα, τότε η διπολική συγκυβέρνηση και προπαντός ο ΥΠΕΞ, οφείλουν να αντιδρούν με την πλέον αυστηρή γλώσσα που επιβάλλεται. Σε άθεους και αντίχριστους, σε παρακράτος που βάλλει κατά της Ορθοδοξίας, δεν υπάρχει διπλωματικός καθωσπρεπισμός».

Παραλήρημα μίσους από τον Χρυσαυγίτη Γιαννιώτη υπάλληλο της βουλής και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων!

Ο πασίγνωστος πλέον Γιαννιώτης υπάλληλος της ελληνικής βουλής και υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις περσινές εκλογές στα Γιάννενα, μετά την πολιτική καπήλευση του μνημόσυνου του αδικοχαμένου Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα, εμφανίστηκε ως guest star, παρέα με τον... Ηλία Κασιδιάρη στην εκπομπή της Χρυσής Αυγής, όπου επιδιδόμενοι σε ένα εθνικιστικό ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας, ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν την... απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου! Οι άνθρωποι μιλάμε, με τα όσα προκλητικά έλεγαν όχι μόνο παραβίασαν τις διατάξεις του υφιστάμενου αντιρατσιστικού νόμου (927/1979) αλλά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο,έριξαν μπόλικο λάδι στη φωτιά του εθνικισμού σε Ελλάδα και Αλβανία. Να τον χαίρονται στο Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, του οποίου είναι μέλος. Άραγε ασπάζονται τις απόψεις του; Αν όχι γιατί δεν τον επαναφέρουν στη νομιμότητα; Εκτός κι αν είναι υπεράνω των νόμων αυτού του κράτους, επειδή εργάζεται στη βουλή!

ΑΡΤΑ:Έδειρε νεαρό με νοητική υστέρηση. Το έγκλημά του; Πήρε έναν κεφτέ!!!

Συνέβη σε κεντρικό μεζεδοπωλείο της Άρτας

Το περιστατικό που θα σας διηγηθώ συνέβηκε προχθές, το Σάββατο 17 Αυγούστου, γύρω στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Τα τραπέζια έξω από το μαγαζί ήταν γεμάτα κόσμο, όταν ξαφνικά, ένας 20χρονος που περνούσε άπλωσε το χέρι του και πήρε από ένα πιάτο έναν... κεφτέ!!!Ο 20χρονος είναι γνωστός στους Αρτινούς, πάσχει από ελαφρά νοητική υστέρηση και εκείνη τη στιγμή έμοιαζε σα να είχε πιεί. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η ενέργειά του ήταν αποτέλεσμα της κατάστασής του ή απλά πείνας.Το βέβαιο είναι ότι αμέσως μετά από το "έγκλημα" του νεαρού, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κινήθηκε εναντίον του και τον πήρε "καροτσάκι" παράμερα, προσπαθώντας να τον απομακρύνει από το μαγαζί και υπήρξε ένα αλληλοσπρώξιμο...Εκείνη τη στιγμή, σηκώθηκε από το διπλανό τραπέζι ένας εμφανώς γυμνασμένος "μάγκας" και έριξε 5-6 δυνατές γροθιές στον νεαρό, ο οποίος ήταν ανήμπορος να αντιδράσει σε τέτοια επίθεση...Δεν θα σχολιάσω τον "μάγκα", που ξανάκατσε στο τραπέζι του ικανοποιημένος για το κατόρθωμά του.Θα μιλήσω όμως για την αντίδραση του κόσμου, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν νέοι άνθρωποι. Δεν κοίταξαν τη δουλειά τους, δεν συνέχισαν το ποτάκι τους, αλλά ξεσηκώθηκαν, έβαλαν τις φωνές και πολλοί μάλιστα πήραν τηλέφωνο την αστυνομία.Κι όταν μετά από λίγο έφτασαν οι αστυνομικοί και έπιασαν τον "ενοχλητικό" νεαρό, τότε έγινε πανζουρλισμός και υπήρξε έντονη αναταραχή. Οι θαμώνες έπαιρναν το μέρος του νεαρού που έκανε το "έγκλημα" να πάρει τον κεφτέ και απαιτούσαν από τους αστυνομικούς να πιάσουν τον "μάγκα", πράγμα που τελικά έγινε.Δεν γνωρίζω την έκβαση της υπόθεσης, αν δηλαδή υπήρξε κάποια επίσημη καταγγελία και ούτε με ενδιαφέρει. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι ακόμη και στα δύσκολα χρόνια, όταν κάποιοι θέλουν να οικοδομήσουν κοινωνίες ζούγκλας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παίρνουν το μέρος των αδυνάτων και υπερασπίζονται την ανθρωπιά από τους "μάγκες"...

tilevoasartas

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δυναμικό παρών έδωσε η νεολαία, στο φεστιβάλ Νέων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Δυναμικό παρών έδωσε η νεολαία στο φεστιβάλ Νέων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ το οποίο πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Δημτικής Αγοράς Πρέβεζας με βασικούς ομιλητές τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ανανδρανιστάκη. Oι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας διοργάνωσαν ένα φεστιβάλ όπου έθεσαν προβληματισμούς, ερωτήματα, αγωνίες αλλά και τις πρώτες βάσεις για ανοιχτή συζήτηση και συντονισμό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, ο δρόμος της απελευθέρωσης της κοινωνίας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Ανανδρανιστάκης ο οποίος μίλησε για πλήρη απαξίωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία όπως είπε 3,5 χρόνια τώρα αποτελούν την αιχμή του δόρατος μιας επιχείρησης που λέγεται «μαζί τα φάγαμε» με σκοπό τον ψυχολογικό πόλεμο προς καταστολή του πλήθους.«Θέλουμε τη φαντασία όλων σας» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στους νέους που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ αλλά και στους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως η διαπλοκή άνθισε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία ουσιαστικά αποτέλεσαν και τον μοναδικό κοινωνικό σύμμαχο, μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά υλοποίησε την κοινωνική ισοπέδωση. Ακολούθησαν τοποθετήσεις/ερωτήσεις από το κοινό και το φεστιβάλ έκλεισε μελωδικά με τοπικά συγκροτήματα.

Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στο Καλπάκι Ιωαννίνων!

Μέσα στο 2014 θα πιάσει δουλειά ο ανάδοχος είπε ο Γ. Μανιάτης

Τον Σεπτέμβριο έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιώτες για έρευνες για υδρογονάθρακες, όπως είπε την Τρίτη στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.«Μέσα στο Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δυο συμβάσεις τουλάχιστον δυο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων», σημείωσε.«Ουσιαστικά», προσέθεσε, «έχει και μια ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία, η Βουλή των Ελλήνων θα μάθει, θα διερευνήσει και θα επικυρώσει τις πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για το πως θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος. Αυτό έχει και την έννοια του ελέγχου από τον ελληνικό λαό του θέματος πως αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας και που θα πάνε τα χρήματα αυτά».Ερωτηθείς για το πότε θα πιάσει δουλειά και επίσημα ο ανάδοχος, ο κ. Μανιάτης τοποθέτησε χρονικά αυτή την εξέλιξη μέσα στο 2014.«Αμέσως μετά την υπογραφή, ο ανάδοχος παίρνει εντολή από το Δημόσιο να προχωρήσει τις έρευνες κ.ο.κ. Άρα, μέσα στο 2014 θα δούμε και οπτικά νομίζω εξελίξεις», δήλωσε.

Η "Εθνική Ασφαλιστική" στα Γιάννενα,ζητά εκπρόσωπο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης


Ζητείται από το γραφείο πωλήσεων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, Μιχαήλ Αγγέλου 40, επιτυχούσα στο πρόγραμμα: «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ» για τη θέση: Εκπρόσωπος τηλεφωνικής εξυπηρέτησηςΑποστείλατε βιογραφικά στο cv@mpairaktaris.gr με θέμα:ΤΗΛΕΦ. ΕΞΥΠ.- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΦΩΤΟ-Μάγεψε το κοινό της Πρεβεζας ο Μάριος Φραγκούλης


ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε χθες βράδυ,το δημοτικό κηποθέατρο "Γιάννης Ρίτσος"  της Πρέβεζας,προκειμένου να παρακολουθήσουν την συναυλία του Μάριου Φραγκούλη.

Σοκ για τους παίκτες του ηλεκτρονικού τζόγου στα Γιάννενα

Η Τράπεζα της Ελλάδος πάγωσε την πληρωμή κερδών σε τραπεζικούς λογαριασμούς από μη νόμιμες εταιρείες στοιχημάτων!

Σε μεγάλους μπελάδες έχουν μπει εκατοντάδες Γιαννιώτες που ασχολούνται με το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα, αφού πλέον όταν επιχειρούν να συνδεθούν μέσω internet στην ιστοσελίδα της εταιρεία με την οποία έπαιζαν επί χρόνια, πλέον βλέπουν να αναγράφεται στον υπολογιστή τους η ένδειξη, ότι η πρόσβασή τους «δεν είναι επιτρεπτή». Όμως τα βάσανα γι αυτούς δεν τελειώνουν εδώ, καθώς δεν μπορούν να εισπράξουν από τις ελληνικές τράπεζες τα κέρδη τους από τις εταιρείες που καταθέτουν τα ποσά των κερδών στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η Επιτροπή έχει ενημερώσει σχετικά την Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή με τη σειρά της όλες τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να δεσμεύσουν τα ποσά που έχουν κερδίσει οι παίκτες από διάφορα τυχερά παιχνίδια που έχουν παίξει με τις εταιρείες που δεν έχουν πάρει άδεια!!! Βέβαιο θεωρείταιι, ότι θα έχουν και δικαστικού χαρακτήρα εμπλοκές, αφού η διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών χωρίς άδεια, αποτελεί στη χώρα μας σοβαρό ποινικό αδίκημα! Τι πραγματικά όμως έχει συμβεί;Συνολικά 401 ιστότοποι ηλεκτρονικού στοιχήματος περιλαμβάνονται στην υπ' αριθμ. 65/8/24.7.2013 απόφασή της Ε.Ε.Ε.Π. (Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων) του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων χωρίς άδεια!!! Ο σχετικός κατάλογος (black list) διαβιβάστηκε ήδη στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Επίσης, διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως ρυθμιστικής Αρχής για την εποπτεία των τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε αυτά να διακόψουν τις πληρωμές και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους ιστότοπους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο (black list), ενώ διαβιβάστηκε και στις αρμόδιες εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές, για την υποβοήθηση του έργου των δικών τους αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι η διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών χωρίς άδεια αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εδώ και ημέρες μεγάλη αναταραχή.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ο Κώστας Τσουμάνης ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος

Στη θέση του παραιτηθέντος Βασίλη Γιόγιακα

Ο Κώστας Τσουμάνης ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, νέος Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας.Ο κ. Τσουμάνης αντικατέστησε τον επικαφελής της αντιπολίτευσης Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του πριν λίγο καιρό.Ο Κώστας Τσουμάνης είναι 31 χρονών και τελείωσε το ΤΕΙ γεωπληροφορικής και τοπογραφίας στις Σέρρες.

ΤΕΡΟΒΟ - Διττό μήνυμα ευαισθητοποίησης των γυναικών για τον καρκίνο

Στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ανταποκρίθηκαν δεκάδες γυναίκες

Ένα διπλό μήνυμα με στόχο την ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού, έστειλαν οι καθηγητές και οι ιατροί της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΙ, που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενημέρωσης για τον γυναικείο καρκίνο, στο Τέροβο του δήμου Δωδώνης.Αφενός της σημασίας που έχει η έγκαιρη διάγνωση κάποιας κακοήθειας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο και να ιαθεί και αφετέρου της αναγκαιότητας των ιατρικών προληπτικών εξετάσεων σε ετήσια βάση. Στο Τέροβο και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ανταποκρίθηκαν δεκάδες γυναίκες, που εκτός από την ενημέρωση για τον καρκίνο, την πρόληψη και την ίαση, είχαν την ευκαιρία των δωρεάν εξετάσεων, μέσω της Κινητής Γυναικολογικής Μονάδας που έφτασε στο χωριό.Την ικανοποίησή του για τον αριθμό των συμμετεχουσών γυναικών στην εκδήλωση, όπως επίσης και για τη διάθεση που αυτές επέδειξαν, εξέφρασε ο διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΙ Θεόδωρος Στέφος, προσθέτοντας πως το στοίχημα για την ιατρική επιστημονική κοινότητα είναι να πείσει το γυναικείο πληθυσμό για την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της καθιέρωσης των ετήσιων ιατρικών προληπτικών εξετάσεων, που σχεδόν εκμηδενίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ή στη χειρότερη περίπτωση, αυτός εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο, που είναι και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος.«Επιχειρούμε μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, να παντρέψουμε την πρόληψη με την έγκαιρη διάγνωση και να πείσουμε τις γυναίκες, ότι έχουμε στη διάθεσή μας πολλές δυνατότητες στα νοσοκομεία μας, να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Σήμερα, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και κυρίως η αμέριστη διάθεση των συναδέλφων μου, να ανταποκριθούν σε τέτοιες πρωτοβουλίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κερδίζουν τη μάχη
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συζήτησης τονίστηκε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες πλέον από αυτές που παρέχουν οι νέες εξελιγμένες μέθοδοι.Ο Ερρίκος Μούλιας, ειδικευόμενος στη μαιευτική γυναικολογία στην αντίστοιχη Κλινική του ΠΠΝΙ τόνισε, πως υπάρχουν πλέον εξετάσεις, που επιτρέπουν στους ιατρούς να στοχεύσουν με μεγάλη ακρίβεια στην έγκαιρη διάγνωση.
«Τα οφέλη αυτής της διάγνωσης είναι πολλαπλά, καθώς μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, για βραχύβια χειρουργεία και νοσηλεία, για μικρότερη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και φυσικά για μικρότερο κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας. Θέλουμε και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και σήμερα, να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επισκέπτονται τακτικά τον ιατρό τους για τις εξετάσεις και με τη σειρά τους αυτοί, να περιλαμβάνουν στις αναφορές τους όλες τις κακοήθειας παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος», τόνισε.Θερμές ευχαριστίες προς τη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του ΠΠΓΝΙ που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση απηύθυνε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου η Γραμματέας Ελένη Αγγελοπούλου.«Ο αγροτικός γιατρός έρχεται κάθε εβδομάδα, όμως δε γίνονται οι γυναικολογικές εξετάσεις. Οι γυναίκες του χωριού είτε θα πρέπει να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων ή στα νοσοκομεία της πόλης. Έτσι προσπαθήσαμε να κάνουμε την εκδήλωση αυτή για να τις ενημερώσουμε αποτελεσματικότερα», σημείωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Αυξήσεις αντί μειώσεων στο χαράτσι της ΔΕΗ

Από 3 στα 4 ευρώ το τ.μ. η χρέωση στα χωριά της Ηπείρου

Αυξήσεις αντί μειώσεων στο χαράτσι των λογαριασμών της ΔΕΗ διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου, οι οποίοι καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη παρά τις διαβεβαιώσεις από την τρικομματική τότε κυβέρνηση ότι φέτος θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 15%.Η αύξηση που ανέρχεται στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβλήθηκε στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, δηλαδή σχεδόν σε όλα τα χωριά του νομού και φτάνει στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Έτσι από 3 ευρώ που ήταν πέρσι φέτος έφτασε στα 4, όσο δηλαδή καλείται να πληρώσει και ένας κάτοχος ακινήτου στο Κολονάκι αφού εκεί υπήρξε μείωση από τα 5 ευρώ/τ.μ στα 4.Ένα σπίτι λοιπόν σε οποιοδήποτε από τα χωριά της Ηπείρου, της φτωχότερης –κατά τους πολιτικούς- περιοχής της Κοινότητας, π.χ. 60 τ.μ., πλήρωσε πέρυσι (2012) «Χαράτσι ΔΕΗ» 180€/χρόνο καθότι η τιμή ζώνης για κτίσματα σε όλα τα χωριά ήταν τρία ευρώ. Για το ίδιο σπίτι φέτος, θα πληρώσει έναντι τεσσάρων ευρώ, όταν το ανώτατο όριο του ειδικού τέλος για αστικές περιοχές ανέρχεται στα πέντε ευρώ.Έτσι η υποτιθέμενη μείωση όχι μόνο δεν τους αγγίζει αλλά μοιάζει στην κυριολεξία με κοροϊδία καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που θα πληρώσει λιγότερα από πέρυσι.Το θέμα αυτό απασχόλησε και την ΠΕΔ Ηπείρου η οποία με απόφασή της πριν μερικές ημέρες συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας την αδικία που δημιουργείται με την απόφασή αυτή.Στην επιστολή της η ΠΕΔ ζητά από τον Υπουργό να αλλάξει η τιμή ανά τετραγωνικό επισημαίνοντας ότι η αύξηση του «χαρατσιού» είναι η χαριστική βολή για πολλούς κατοίκους των χωριών της Ηπείρου που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Έτοιμο το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο
Την ίδια ώρα το πράσινο φως περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς η κατάρτισή του ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει είναι ο έλεγχος από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο προβλέπει τα εξής:
- Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
- Επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
- Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα. Αυτό θα συμβεί γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά..
- Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.
- Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ