Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

"Γαλάζια" δημοσκόπηση μέσα στο Σεπτέμβριο για το δήμο Ιωαννιτών

Την αναλαμβάνει πιθανότατα εταιρεία της Αθήνας για λογαριασμό... συγκεκριμένου εντολέα!

Αποφασισμένος να μετρήσει τη μεγάλη δυναμική που καταγράφει αυτή την περίοδο, είναι συγκεκριμένος μνηστήρας του δήμου Ιωαννιτών από το χώρο της κεντροδεξιάς. Όσο κι αν ο ίδιος αρνείται να αυτοπροσδιοριστεί στην τοπική πολιτική διελκυστίνδα, η σαφής πολιτική του προέλευση και κυρίως η μακρά αυτοδιοικητική διαδρομή, τον ταυτοποιούν στο χώρο της κεντροδεξιάς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του EpirusGate, η δημοσκόπηση θα τρέξει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα είναι τηλεφωνική. Θα εστιάζει περισσότερο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά της βούλησης των πολιτών και των προτάσεων που αυτοί θα θέσουν ως προτεραιότητες και λιγότερο στα πρόσωπα που ήδη βρίσκονται στο προσκήνιο, είτε φιλοδοξούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι Ιωαννίνων.Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της απόφασης του συγκεκριμένου υποψήφιου να κατέλθει υποψήφιος. Είναι το μόνο που δεν συζητάει. ήδη το έχει αποφασίσει. Απλά θέλει να μετρήσει σήμερα τις δυνάμεις του και να αφουγκραστεί τη γνώμη των πολιτών. Όπως μας είπε στενός συνεργάτης του, δεν φοβάται ούτε τον Νίκο αλλά ούτε και τον Γιάννη. Δεν τους θεωρεί αντιπάλους του και όπως μας εξήγησε, ειδικά ο πρώτος έχει κριθεί, έχει κουράσει και κυρίως δεν μπορεί σήμερα να καρπωθεί πολιτικά οφέλη, ως αντιπολίτευση στο δήμο Ιωαννιτών. Γι' αυτό και όπως μας τόνισε, υπάρχει ζωτικός πολιτικός χώρος για νέο αυτοδιοικητικό σχήμα. Όπως υποστηρίζουν θα ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια που για χρόνια γνωρίζαμε στο δήμο Ιωαννιτών. Σας τα είπαμε όλα. Ή μάλλον σχεδόν όλα, αφού δεν σας είπαμε το όνομα του εντολέα-υποψήφιου αλλά με τόσα που σας αναλύσαμε, θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε καταλάβει σε ποιον αναφερόμαστε! Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης...

Η κατανομή εδρών στο Νομό Ιωαννίνων

Τι θα συνέβαινε , εάν την Κυριακή είχαμε εκλογές!

Από το φθινόπωρο και μετά... "μυρίζει" έντονα εκλογές! Γι' αυτό το λόγο, στα επιτελεία των κομμάτων έχουν αρχίσει να βγάζουν τα κομπιουτεράκια και να κάνουν τους σχεδιασμούς τους, μελετώντας κάθε ενδεχόμενο, αφού αργά ή γρήγορα οι εκλογές θα γίνουν, οπότε όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Εννοείται ότι μεγάλο ζόρι τραβάνε τόσο οι σημερινοί βουλευτές, όσο και αυτοί που πέρυσι έμειναν απ' έξω και ζορίζονται τώρα να ξαναμπούν στη βουλή! Ας παραβλέψουμε τη σταυροδοσία και την ονοματολογία των βουλευτών (θα ισχύσει ούτως ή άλλως μετά την 6η Νοεμβρίου που λήγει το 18μηνο της διενέργειας εκλογών με σταυρό) και ας επιχειρήσουμε να αναλύσουμε πόσους βουλευτές θα έβγαζε σήμερα το κάθε κόμμα στο Νομό Ιωαννίνων. Ξεκινάμε με μια παρατήρηση, την οποία λίγοι γνωρίζουν και η οποία αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διεδρική πλέον εκλογική περιφέρεια της Θεσπρωτίας. Εκεί λοιπόν, εξ' ορισμού οι έδρες θα πάνε 1-1 ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι πρώτος. Αυτό όμως το γεγονός, στην περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα πανελλαδικά και πρώτη στο Νομό Ιωαννίνων με ποσοστό 30% θα της δώσει τέσσερις (4) έδρες στα Γιάννενα και θα πάρει ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πέρα από την Άρτα (1-1-1) και την Πρέβεζα (1-1) θα έχει εξασφαλίσει (από το πουθενά) έδρα στη Θεσπρωτία. Την οποία όμως στερείται στα Γιάννενα. Σε περίπτωση που η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα στο νομό Ιωαννίνων με ποσοστό γύρω στο 25%, εκλέγει τρεις έδρες, οπότε πάμε για 3-1-1. Δύο έδρες θα εκλέξει στα Γιάννενα ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που εκλεγεί πρώτο κόμμα στη χώρα και το νομό (με ποσοστό γύρω στο 25%), αφού "χάνει" τη μία (από τις 3 έδρες), την οποία κερδίζει στη Θεσπρωτία. Στο 4-1, μένει χωρίς έδρα το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα (πλην Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ). Στο 3-1-1 (με τη Ν.Δ. πρώτη) ή στο 2-1-1-1 (με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο), οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται στα κόμματα αναλόγως της εκλογικής τους δύναμης. Στην πρώτη περίπτωση (3-1-1), μετά τις 3 της Ν.Δ. και τη μία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζει μία έδρα (όπως ακριβώς και σήμερα) το ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη περίπτωση (2-1-1-1), μετά τις δύο του ΣΥΡΙΖΑ, τη μία της Ν.Δ. και τη μία του ΠΑΣΟΚ, απομένει μία ακόμα έδρα η οποία πηγαίνει στο ΚΚΕ. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και αναδειχτεί και πρώτο κόμμα στο νομό Ιωαννίνων, θα έχει στην κυριολεξία εξασφαλίσει μεγάλες μετακινήσεις αριστερών ψηφοφόρων από όμορους πολιτικούς χώρους, οι οποίες ουσιαστικά θα αποδυναμώσουν σχήματα όπως είναι η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αμφότεροι μένουν εκτός βουλής. Τα ονόματα και τη σειρά εκλογής τους τη γνωρίζουμε από τις εκλογές του Μαΐου πέρυσι. Θα έχει ενδιαφέρον να την αναλύσουμε μετά τις 6 Νοεμβρίου, όταν και γι την εκλογή των βουλευτών θα απαιτηθεί και πάλι σταυρός προτίμησης.

Υποψήφιοι του συνδυασμού του Β. Σπύρου στο Ζαγόρι, ζητούν από τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου να τους συμπεριλάβει στο νέο ψηφοδέλτιό του!!!

Βούιξε ο τόπος στο Ζαγόρι από τις πληροφορίες που θέλουν συγκεκριμένα στελέχη της παράταξης του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Βασίλη Σπύρου να πολιορκούν το τελευταίο διάστημα τον δήμαρχοΓαβριήλ Παπαναστασίου, ώστε να τους συμπεριλάβει στο νέο ψηφοδέλτιο που ο ίδιος ετοιμάζει! Μιλάμε οι άνθρωποι είναι τόσο σίγουροι ότι ο σημερινός δήμαρχος θα είναι ξανά νικητής στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, που σε περίπτωση που δεν καταφέρουν τη συμμετοχή τους σε αυτό, προτιμούν να μην ασχοληθούν καθόλου με τις δημοτικές εκλογές, παρά να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Β. Σπύρου, το οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν, ως ψηφοδέλτιο ήττας! Ευχάριστοι πονοκέφαλοι για τον σημερινό δήμαρχο, που βλέπει να έχει στα χέρια του πολλές παλαιές και νέες προτάσεις υποψηφίων. Στόχος του είναι να ταράξει και πάλι τα νερά στο Ζαγόρι και να αναδείξει και στη νέα του θητεία και άλλα νέα αυτοδιοικητικά στελέχη. Βέβαια θέλει και ένα σχετικό... "ζευγάρωμα" με τους παλαιούς αυτοδιοικητικούς αλλά σε αυτά ο Γαβριήλ είναι... "μανούλα!" Γι' αυτό και θα συνεχίσει μέχρι το 2019 (οι νέες θητείες είναι πέντε χρόνια) να είναι δήμαρχος. Παίζει χωρίς αντίπαλο στο Ζαγόρι και όποιος κάνει το λάθος του χρόνου να κατέβει απέναντί του, στην κυριολεξία θα διασυρθεί πολιτικά!

Αρχίζουν να σφίγγουν τα γάλατα στο δήμο Δωδώνης

Φαβορί ο Κατσανάκης, τρέμει όμως την κάθοδο Καραμπίνα!

Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Δωδώνης και επί 3,5 χρόνια άφωνος (πολιτικά) Γιάννης Μπάρκας, κρατά στα χέρια του τις τύχες του δήμου Δωδώνης.Μπορεί στις εκλογές του 2010 να έχασε από τον σημερινό δήμαρχο το δήμο για μόλις 104 ψήφους, όμως ξέρει καλά ότι -με βάση τα σημερινά δεδομένα- ο Κώστας Κατσανάκης θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τις εκλογές του Μαΐου του 2014. Όλα τα έχει έτοιμα και προγραμματισμένα ο Κατσανάκης και στην κυριολεξία... "κάνει το σταυρό του" να μην κατέβει ο Γιάννης Καραμπίνας ως αντίπαλός του. Ο "mister 8.100" (τόσοι ήταν οι σταυροί που πήρε στην Περιφέρεια ο πρώτος σε σταυρούς της παράταξης Καχριμάνη),έχει αλωνίσει τα χωριά στο δήμο Δωδώνης και δείχνει έτοιμος να κάνει την ανατροπή. Θα πρέπει όμως να φύγει από τη... μέση ο Γ. Μπάρκας. Ουδέποτε ο Γ. Καραμπίνας λειτούργησε διασπαστικά και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να υπονομεύσει τον Γ. Μπάρκα ή να στήσει αντάρτικο ψηφοδέλτιο για να πάρει το δήμο. ΄Εχει κάνει τους σχεδιασμούς του, έχει παντού ενεργοποιήσει πυρήνες και περιμένει. Αν ο Μάρκας θελήσει τον Κατσανάκη δήμαρχο, τότε θα... ξανακατέβει ο ίδιος. Αν πραγματικά θέλει να τον ανατρέψει θα πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στον Γ. Καραμπίνα για να γίνει στο δήμο Δωδώνης η... μητέρα των μαχών! Όλοι όσοι γνωρίζουν το αυτοδιοικητικό παρασκήνιο και τους συσχετισμούς προσώπων και κομμάτων στην περιοχή, ετοιμάζονται για σκληρό εκλογικό θρίλερ μεταξύ Κατσανάκη και Καραμπίνα. Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε...

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Γιώργος Κάτσινος*

Δεν υπάρχει κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό που να μην σέβεται και να μην τιμά το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.Δεν υπάρχει κοινωνία που να μην αναγνωρίζει την Τ.Α. ως βασικό θεσμό κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και συνοχής. Δεν υπάρχει πολιτεία που να μην την θεωρεί φορέα και πρωταγωνιστή της ανασυγκρότησης του τόπου.Για αυτό εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν, για την ανάγκη της ανάπτυξης και της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας υλοποιήθηκαν, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις ( Καποδίστριας και Καλλικράτης.) Ήταν τομές με όραμα. Ήταν αλλαγές ριζοσπαστικές. Αποκεντρώθηκαν δομές, μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες, παραχωρήθηκαν πόροι και όλα αυτά σε μια προσπάθεια δημιουργίας αποτελεσματικού αυτοδιοικητικού μοντέλου, πρότυπου αποκεντρωμένου οργάνου διοίκησης. Για ένα σύγχρονο Δήμο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.Με την εμφάνιση της κρίσης όμως η τοπική αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν υποστηρίζεται από την Κεντρική Διοίκηση αλλά είναι προφανές, ότι έχει επιλεγεί ο δρόμος της υποβάθμισης της, που οδηγεί στην απαξίωση και τη μετατροπή της σε ένα μηχανισμό χωρίς καμία οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Γίνεται η κατεδάφιση, υπό συνθήκες πανικού, όλων των δομών και των υπηρεσιών των Δήμων. - Με μείωση πόρων κατά 60% - Με Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) που δεν καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.
- Με διακοπή της ΣΑΤΑ, που αφορά τις χρηματοδοτήσεις έργων
- Με έλλειψη προσωπικού για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που περιήλθαν στους Δήμους και αφορούν την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την αγροτική ανάπτυξη, την υγεία και τον τουρισμό.
Όλα αυτά, για την περιβόητη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν είναι γνωστό και είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως οι Δήμοι επιβαρύνονται δυσανάλογα αφού, αποδεδειγμένα συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης, άνισα με το υπόλοιπο δημόσιο Τομέα, σε σημείο ώστε εάν αναλογικά η εξοικονόμηση πόρων που εφαρμόστηκε στη ΤΑ εφαρμοζόταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα.Έχουμε, άραγε συνειδητοποιήσει όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης;Υπάρχει μερίδα αιρετών που έχει επιλέξει τον διαρκή συμβιβασμό και την κωλυσιεργία για αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων. Μια επιλογή που δεν επίλυε αλλά πολλαπλασίαζε τα προβλήματα. Η έκδοση ψηφισμάτων και συμβιβαστικών αποφάσεων από τα όργανα της Τ.Α. δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.Τα τελευταία μέτρα, με την διαθεσιμότητα των Σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας καθώς και το οικονομικό παρατηρητήριο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η αφορμή να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης στα τεκταινόμενα στο χώρο της Τ.Α.
Στη προσπάθεια αυτή ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν ο πρώτος που αντέδρασε, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις της πλειοψηφίας των μελών του Δημ. Συμβουλίου
Στην ίδια γραμμή και συντασσόμενοι με αυτή την πρωτοβουλία, η πλειοψηφία των δημάρχων στις 12 Ιουλίου 2013 έθεσε τις παραιτήσεις στη διάθεση της ΚΕΔΕ.Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Ιουλίου και την απόφαση της ΚΕΔΕ για προσφυγή στο ΣτΕ και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για αντισυνταγματικότητα της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και κατά του οικονομικού παρατηρητηρίου ΟΤΑ, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την προσπάθειά της παρά το ότι δεν εξέλειπαν οι λόγοι που την οδήγησαν στην παραίτηση.Διότι η παραίτηση δεν ήταν πράξη προσχηματική, ούτε πράξη φυγής όπως ακούστηκε και γράφτηκε από εκείνους που, αν γίνει το Α προτείνουν το Β και αν γίνει το Β συντάσσονται με το Α. Ήταν πράξη συναγερμού.Είναι η ώρα που πρέπει όλοι, αιρετοί και πολίτες, να απαντήσουμε στο “ Τί Δήμο θέλουμε;”. Θέλουμε ένα Δήμο κυματοθραύστη στις κεντρικά επιβαλλόμενες ενέργειες που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και συνοδοιπόρο στις ανάγκες των πολιτών ή κάτι άλλο ασαφές και απροσδιόριστο, που θα ευνοήσει τα σχέδια για ουσιαστική κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;Το διάστημα αυτό πήραμε τα μηνύματα των συμπολιτών μας και τους διαβεβαιώνουμε, πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρηθούν οι δομές του Δήμου, αντιστεκόμενοι στη διάλυση υπηρεσιών που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, (με την συνεχή αξιολόγηση και όχι την οριζόντια κατάργησή τους, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αριθμούς.)Είμαστε ικανοποιημένοι που συμβάλλαμε στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στο χώρο της ΤΑ, που δεν μένει πλέον στα ψηφίσματα, αλλά πρωτοστατεί και σε άλλες μορφές αγώνων.Οπλιστήκαμε με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα από την αποδοχή των πρωτοβουλιών μας, γιατί ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Γι αυτό οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες και σε διαρκή επαγρύπνηση, προς το συμφέρον των δημοτών και του τόπου γενικότερα.

*Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

ΠΑΣ: Στοίχημα με τον εαυτό του

Αν η περσινή σεζόν ήταν η καλύτερη στην ιστορία του ΠΑΣ σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ, τότε αυτή που αρχίζει σε λίγες μέρες θα είναι μια σεζόν για... αποδείξεις. Η ομάδα των Ιωαννίνων τερμάτισε στην πέμπτη θέση στο τελευταίο πρωτάθλημα και συμμετείχε κανονικά στα πλέι οφ, όμως στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν έμελλε να παίξει ούτε τώρα.Ο ΠΑΣ δεν πήρε αδειοδότηση από την UEFA και το όνειρο των οπαδών και των ανθρώπων της ομάδας έμεινε μισό. Γεγονός, ωστόσο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μείωσε την επιτυχία του. Η νέα αγωνιστική περίοδος, λοιπόν, αναμένεται ζόρικη για τους Ηπειρώτες. Και γιατί καλούνται να δείξουν αν έπιασαν ταβάνι και γιατί οι αλλαγές που έγιναν είναι πολλές. Σημαντικότερη αυτή στην τεχνική ηγεσία, όπου πλέον δεν υπάρχει ο Γιάννης Χριστόπουλος, αλλά ο Σάββας Παντελίδης, ένας επίσης ανερχόμενος τεχνικός.Όσον αφορά στο ρόστερ, η αλήθεια είναι ότι μοιάζει αποδυναμωμένο. Βέβαια και τα πάντα θα κριθούν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, αλλά ο ΠΑΣ έχασε σημαντικές μονάδες που τον οδήγησαν στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας πριν μερικούς μήνες. Ντε Βινσέντι, Γεωργίου και Φεγκρούς κατά κύριο λόγο, αλλά και Πάντος, Νικλητσιώτης είναι παίκτες που θα λείψουν. Με την απόκτηση των Αμπάρη και Βελλίδη υπάρχει ένα αξιόπιστο «δίδυμο» στο τέρμα, αλλά μεσοεπιθετικά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον Τσάβες που αποκτήθηκε από τη Νάπολι.Εκτός αν ο Ντε Βινσέντι, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Μίτσελ στον Ολυμπιακό επιστρέψει ως δανεικός στα... πάτρια εδάφη, επιθυμία που δεν κρύβουν οι Γιαννιώτες (που ενδιαφέρονται επίσης και για τον Τάσο Παπάζογλου). Στα θετικά και οι εργασίες βελτιώσεις που έγιναν στους «Ζωσιμάδες», προκειμένου η ομάδα να αγωνίζεται στη φυσική της έδρα.

novasport

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΗΣ ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε

Ιδιαίτερη τιμητική διάκριση απέσπασε το Ηπειρώτικο τσίπουρο της Ζοίνος Α.Ε στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό Internatiomal Wine & Spirit Competition που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο.Ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο μεγάλου βεληνεκούς με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο των αποσταγμάτων το ηπειρώτικο τσίπουρο της Ζοίνος Α.Ε κατάφερε να αποσπάσει το τρίτο βραβείο ( BRONZE 2013 )σε ένα διαγωνισμό που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πλέων αναγνωρίσιμους στον παγκόσμιο αμπελωοινικό χάρτη, αναδεικνύοντας έτσι την άριστη ποιότητά του αποστάγματος που βγαίνει από την ψύχη της Ντεμπίνας με την μέθοδο της διπλής απόσταξης.Για την Ζοινος ΑΕ η διάκριση αυτή αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση της προσπάθειας της για ποιοτικά και μόνον προϊόντα στηριζόμενα σε παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες μεθόδους.

Ευχές Κάρολου Παπούλια για απαλλαγή του λαού από τα βάρη του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρακολουθεί τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί της Λευκάδας
Την ευχή η μεγάλη ημέρα της γιορτής της Παναγίας να γίνει η αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Λευκάδα, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί.«Χρόνια πολλά σε όλους, σε όλους μας. Είναι μια μεγάλη ημέρα, μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία. Ελπίζω και εύχομαι, να είναι και η αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη, που δυστυχώς για αρκετό χρόνο βαστάζει», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στο Νυδρί ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έψαλλε τον Εθνικό Υμνο.Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Λευκάδας Θόδωρος Σολδάτος, ο δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος, τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη επίσκεψη της Σταυρούλας Ξουλίδου στην Ήπειρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη επίσκεψη στην Ήπειρο της βουλευτού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλας Ξουλίδου. Ξεκίνησε την Παρασκευή με την επίσκεψη στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, όπου έγινε δέκτης θερμής υποδοχής από πλήθος κόσμου και εργαζομένων. Με συνέντευξη της στην ΕΡΑ Ιωαννίνων δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και του Προέδρου Πάνου Καμμένου στους εργαζόμενους της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Ενώ η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια προσπάθεια διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξυγίανση της ΕΡΤ, αυτή προτίμησε το αντιδημοκρατικό κλείσιμο, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιστρατεύσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ για την διακοπή λειτουργίας των πομπών. Με τέτοιες ενέργειες πραξικοπηματικού χαρακτήρα δημιουργείται μείζον ζήτημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε.Επισκέφτηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου όπου συναντήθηκε με την Διευθύντρια κα.Χουλίαρα και στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό.Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έγινε δεκτή από τον Αντιπρύτανη κ.Καψάλη όπου ενημερώθηκε για θέματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου μετά τις τεράστιες περικοπές που υπέστη ο προϋπολογισμός του αλλά και τις αποφάσεις της Συγκλήτου και των οργάνων διοίκησης σχετικά με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις προτάσεις της Συγκλήτου, δήλωσε και θα κάνουμε και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όποτε χρειαστεί για την δικαίωση και προώθηση των προτάσεων και αποφάσεων των Πανεπιστημιακών οργάνων.Συναντήθηκε στη συνέχεια και συζήτησε με αρκετούς φορείς της εκπαίδευσης αλλά και σωματείων των Αστυνομικών. Είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε φορέα που έχει πρόβλημα και θα προσπαθούμε να βοηθήσουμε μέχρι την δικαίωση τους.Το Σάββατο συμμετείχε και μίλησε στο Πανηπειρωτικό Συνέδριο της PALSO με θέμα την Ελληνική γλώσσα που έγινε στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Οι προτάσεις της έτυχαν θερμής αποδοχής και συζητήθηκαν πολύ σε αυτή την ημερίδα. Συναντήθηκε επίσης με φορείς της Θεσπρωτίας για θέματα και προβλήματα της περιοχής.Την Κυριακή πήγε στα Κτήσματα που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ.Ανδρέα το μνημόσυνο των αδικοχαμένων και άγρια δολοφονημένων συμπατριωτών μας από αλβανό κακοποιό. Εξέφρασε την συμπαράσταση των ΑΝ.ΕΛ. τόσο στην οικογένεια όσο και σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για την ανασφάλεια που αισθάνονται και την αγωνία. Ανασφάλεια που έχει να κάνει με την απόσυρση των συνοριακών φυλάκων, την ασήμαντη αστυνομική δύναμη αλλά και το επικείμενο κλείσιμο του Τάγματος της Κόνιτσας. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι φορείς, όπως ο Μητροπολίτης, ο Περιφερειάρχης και οι τοπικές αρχές. Οι ΑΝ.ΕΛ. θα ενώσουν την φωνή και τις δυνάμεις τους με όλες τις κινήσεις των τοπικών φορέων και θα στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία για την ευρύτερη περιοχή. Στην συνέχεια η κα.Ξουλίδου πήγε στον Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς και συναντήθηκε με τους τελωνιακούς υπαλλήλους. Και εκεί τα προβλήματα πολλά. Η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού τεράστια. Θα παρέμβουμε όπου μπορούμε και θα προχωρήσουμε σε ότι χρειαστεί για λύση των προβλημάτων δήλωσε η κα.Ξουλίδου. Δεν θα αφήσουμε την χώρα αθωράκιστη και ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Θα είμαστε δίπλα σας με όλα τα μέσα.

Διαβάστε ηλεκτρονικά το περιοδικό Ioanninabars

Όλα όσα συμβαίνουν μέρα-νύχτα στο lifestyle της πόλης!

Κυκλοφόρησε το νέο ανανεωμένο Γιαννιώτικο lifestyle περιοδικό Ioanninabars. Διανέμεται δωρεάν σε cafe, σε bars, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα της πόλης. Εάν δεν το διαβάσατε, σας δίνουμε σήμερα τη δυναντότητα να το δείτε τώρα ηλεκτρονικά. Μπείτε στη μέρα και τη νύχτα της πόλης και μάθετε ό,τι συμβαίνει δίπλα σας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αγνώριστη θα μας έρθει στις 24 Αυγούστου στο Nicopolis η Νατάσα Θεοδωρίδου


Με το νέο της look, από κατάξανθη έγινε καστανή!

Με νέο ανανεωμένο look εμφανίζεται εδώ και λίγο καιρό η Νατάσα Θεοδωρίδου, αφού ζήτησε από τον hair stylist Βασίλη Μπουλούμπαση να βάλει όλη του την τέχνη και να μετατρέψει το μαλί της από κατάξανθο, σε καστανό που είναι και το φυσικό της. Έτσι λοιπόν, όσοι το Σάββατο 24 Αυγούστου βρεθούμε στο Nicopolis στο Μονολίθι Πρέβεζας για να την ακούσουμε και να την απολαύσουμε ζωντανά θα δούμε μια νέα και ανανεωμένη... Νατάσα, που δεν έχει σχέση, ούτε και με την εικόνα της στις αφίσες που προβάλλουν την εμφάνισή της!

Τάση μείωσης παρουσιάζει η εγκληματικότητα το α’ εξάμηνο του 2013

Λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις διαπράχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 στη χώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο διαπράχτηκαν 7.871 λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και 539 λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Το α’ εξάμηνο του 2013 συνελήφθησαν συνολικά 67.433 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 7.123 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και Τραπεζών.Στην Αττική σημειώθηκαν 367 λιγότερες ληστείες (1.934 έναντι 2.301) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012 και στη Θεσσαλονίκη 54 λιγότερες ληστείες (270 έναντι 324).Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το α’ εξάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 70 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 21 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 85 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 26 με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν 72 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 92 που είχαν καταγραφεί το 2012. Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 114 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 142 περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 80%.Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 224 σημαντικές εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 14.780 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.Το περασμένο εξάμηνο, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων, συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 200 άτομα, τα οποία καταζητούνταν διεθνώς.Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα 1.433 άτομα, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές προσεγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ.Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τα στοιχεία αναφέρουν μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, το α’ εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 58 λιγότεροι θάνατοι και 49 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.Εξάλλου, το περασμένο εξάμηνο συνελήφθησαν 19.360 άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα και πραγματοποιήθηκαν 13.065 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 είχαν συλληφθεί 44.602, καταγράφεται δηλαδή μία μείωση της τάξης περίπου του 56,6%.Στην περιοχή του Έβρου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τη συμβολή του επιχειρησιακού σχεδιασμού που εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την 30 Ιουνίου 2013, σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση στην παράνομη είσοδο μεταναστών, σε ποσοστό που φθάνει το 97,8% περίπου. Ειδικότερα συνελήφθησαν 455 αλλοδαποί, έναντι 20.840 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.

Αίτημα Περιφέρειας στο Υπ. Υποδομών για τα έργα «Κόμβος Πάργας – Μεσοπόταμος» και «Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό»

Εν τω μεταξύ με έγγραφά του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης ζητά την ένταξη στο τομεακό του πρόγραμμα (ΕΣΠΑ), των οδικών έργων: Κόμβος Πάργας- Κόμβος Μεσοποτάμου μαζί με τον κόμβο Λούτσας (ως συνέχεια του τμήματος Καρτέρι – Πάργα) και «Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό», (ως συνέχεια του έργου Τύρια –Σιστρούνι).Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε όλες τις μελέτες για το έργο Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό με το οποίο θα συνδέεται η Πρέβεζα με την Εγνατία Οδό. «Σήμερα – πρόσθεσε- στείλαμε έγγραφα προς το Υπουργείο Μεταφορών, γνωρίζοντας του ότι υπάρχουν πλέον έτοιμες οι μελέτες για το έργο αυτό, καθώς και για το τμήμα Κόμβος Πάργας – Κόμβος Μεσοποτάμου μαζί με τον κόμβο Λούτσας και ζητάμε την ένταξη των έργων στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου. Στην Περιφέρεια έχουμε μια δεξαμενή παλιών έργων που ήδη εκτελούνται και μια νεότερη που ωριμάζουμε μελέτες, οι οποίες στη συνέχεια τίθενται στη διάθεση των Υπουργείων καθώς οι προϋπολογισμοί τους ξεφεύγουν από τα μεγέθη του ΠΕΠ Ηπείρου».Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου «Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό» ανέρχεται σε 45,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και για το τμήμα Πάργα - Μεσοπόταμος (και κόμβος Λούτσας) σε 30 εκατ. ευρώ περίπου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε το ΑργυρόκαστροΙδιαίτερη χαρά αλλά και τόνους αισιοδοξίας έδωσε σε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρο,και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η σημερινή επίσκεψη σ’ αυτές τις περιοχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου.Οι φωτογραφίες,είναι του δημοσιογράφου Τελνίς Σκούκι.


neavi

Νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τού αρνούνται ασφαλιστική κάλυψη!!!

Δύο μέρες πριν το εγκεφαλικό, του είχε έρθει ειδοποιητήριο για κατάσχεση σε βάρος του για χρέη προς το Δημόσιο


Άλλο ένα τραγικό και συνάμα εξοργιστικό περιστατικό, με θύμα άνθρωπο της βιοπάλης, καταγράφηκε συνεπεία της εφαρμοζόμενης βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Στα Γιάννενα, 49χρονος ελεύθερος επαγγελματίας υπέστη την περασμένη Δευτέρα οξύ εγκεφαλικό και νοσηλεύεται σε καταστολή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρέπει είτε να καταβάλει τα δυσβάσταχτα σε τέτοιους καιρούς νοσήλια, είτε να επιδείξει σφραγισμένο βιβλιάριο του ΟΑΕΕ. Αυτό που δεν έχει, καθώς αδυνατούσε λόγω κρίσης να καλύψει τις εισφορές του. Αδυναμία που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι πανελλαδικά.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης",πληροφορίες  αναφέρουν ότι δύο μέρες πριν το εγκεφαλικό, του είχε έρθει ειδοποιητήριο για κατάσχεση σε βάρος του για χρέη προς το Δημόσιο. Δεν μπόρεσε να πληρώσει τις εισφορές του τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ και οι δύο ρυθμίσεις που επιχείρησε να κάνει είχαν τους γνωστούς δυσχερείς όρους, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να ανταποκριθεί κανείς. Η γυναίκα του είναι άνεργη, απολυμένη ενάμιση χρόνο τώρα και μεγαλώνουν δυο παιδιά.Η ΠΑΣΕΒΕ έκανε προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ στα Γιάννενα απαιτώντας να θεωρηθεί το βιβλιάριό του ώστε να καλυφθεί η νοσηλεία του. Οι αρμόδιοι δεν ανέλαβαν καμία τέτοια δέσμευση. Μάλιστα, λέγεται ότι στέλεχος του οργανισμού από τα κεντρικά στην Αθήνα, τηλεφωνικά υποδείκνυε στους συναδέλφους του στα Γιάννενα να καλέσουν την Αστυνομία. Ακολούθως από τον ΟΑΕΕ προτάθηκε ως «λύση» να δώσουν ένα χαρτί ότι είναι ...άπορος και τα νοσήλια να καλυφθούν από την Πρόνοια. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων. Προχτές το απόγευμα, μέλη της ΠΑΣΕΒΕ έκαναν περιοδεία στα μαγαζιά των Ιωαννίνων ενημερώνοντας τους επαγγελματίες και το λαό της πόλης για τα γεγονότα. Κινητοποιήσεις έγιναν και χτες, Τετάρτη.

Στο μικροσκόπιο τα πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων

Τη διενέργεια ελέγχων στα πιστοποιητικά σπουδών και ξένων γλωσσών όλων των δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.Όπως δήλωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο έλεγχος θα αρχίσει από τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε κινητικότητα και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον Δημόσιο Τομέα.Είπε, επίσης, ότι για να μπει τέλος στην ατιμωρησία θα επιταχυνθεί η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, που είχε ως αποτέλεσμα μόνο τον Ιούλιο περισσότεροι από 100 επίορκοι υπάλληλοι να δουν την πόρτα της εξόδου.

Ο Δεκαπενταύγουστος της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας θα βρεθούν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στη λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νυδρίου Λευκάδας.Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάνει ολιγοήμερες διακοπές στη Μεσσηνία.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στη Σκόπελο, για ολιγοήμερη ανάπαυλα με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο.Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Κέρκυρα, όπου θα περάσει και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, την Ικαρία. Θα παρακολουθήσει τη δοξολογία του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Μουντέ.Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Λειβαδιά Βοιωτίας.Στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν: στην Τήνο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.

Ακόμη ένα βήμα για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) της ΕΛΕΠΑΠ, μετά την απόφαση έγκρισης δημοπράτησης του έργου, που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τη σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 5.100.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή επτά ισόγειων κατοικιών και ενός κοινόχρηστου χώρου, 1810 μ2 συνολικά. Όλες οι κατασκευές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και πληρούν τις προϋποθέσεις για την υποστηριζόμενη διαβίωση. Περιλαμβάνεται μια κατοικία για βραχύβια παραμονή ατόμων με αναπηρία και ένας κοινόχρηστος χώρος καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, με γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Ο περιβάλλον χώρος προβλέπεται να δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, με χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ολοκληρώνεται το αρδευτικό της Λίμνης Χοτκοβας

Υπεγράφη στις 31 Ιουλίου 2013 μεταξύ της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Μελετών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του εκπροσώπου της Αναδόχου,το με αριθμό 3143/95156/20Β1/A1/84/31-07-2013 Συμφωνητικό ποσού 2.846.901,20 € (με ΦΠΑ) για τo «Αρδευτικό Έργο Χότχοβας Ν. Θεσπρωτίας». Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικού έργου με σύστημα κλειστών αγωγών, σε έκταση περιμέτρου 3.100 στρεμμάτων στην περιοχή των αγροκτημάτων Κρυσταλλοπηγής, Νεοχωρίου, Γκρίκας του Δήμου Παραμυθιάς και περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ανάδειξης του περιοδικού έλους της «Λιμνοπούλας», το οποίο είναι ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000.Πηγή υδροδότησης για το ένα τμήμα του έργου (Α Ζώνη-Νεοχωρίου και Γ Ζώνη-Κρυσταλλοπηγής), είναι οι πηγές Κεφαλοβρύσου του Δ. Δ. Κρυσταλλοπηγής του Δήμου Παραμυθιάς και για το υπόλοιπο (Β ζώνη-Γκρίκας) ταμιευτήρας, που κατασκευάστηκε στο χαμηλότερο σημείο του έλους, ενώ ταυτόχρονα περιμετρικά του ταμιευτήρα διατηρείται το υπάρχον υγρολίβαδο, κυμαινόμενου βάθους, περιοδικά (από 0,10 έως0,80 μ), για την διατήρηση και την αναβάθμιση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Προϊσταμένη Αρχή του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων και Μελετών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διευθύνουσα Υπηρεσία η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Θεσπρωτίας. Η ως άνω εργολαβία (υποέργο) αφορά την εκτέλεση των υπολειπόμενων εργασιών της αρχικής-πρώτης εργολαβίας «Αρδευτικό Έργο Χότχοβας Ν. Θεσπρωτίας», (τελικού ποσού 1.794.801,66€), με την οποία έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων της Ζώνης Β (Γκρίκας). H αρχική-πρώτη εργολαβία δημοπρατήθηκε στις 27-02-2006. Διαλύθηκε στις 12-12-2011, λόγω υπέρβασης της προβλεπόμενης από τον Νόμο οριακής προθεσμίας του έργου. Η καθυστέρηση στην εκτέλεση της αρχικής-πρώτης εργολαβίας επήλθε, λόγω αναμόρφωσης της μελέτης της Ζώνης Α-που έγινε με Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τότε-μετά από αντιδράσεις των αγροτών της περιοχής για διατήρηση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος-χωρίς αναδασμό και της δικαστικής καθυστέρησης της απαιτούμενης απαλλοτρίωσης για την εκτέλεση τμήματος του έργου.Με ενέργειες της Υπηρεσίας ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση της μελέτης της Ζώνης Α και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και έγινε στην συνέχεια η οικονομική αναμόρφωση της μελέτης των υπολειπομένων εργασιών, με βάση τις τα δεδομένα της αρχικής και αναμορφωθείσης μελέτης και τις νέες εγκεκριμένες τιμές των Τιμολογίων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Με την παρούσα-δεύτερη εργολαβία προβλέπεται να κατασκευασθούν τα έργα των Ζωνών Α & Γ στο σύνολό τους και τα υπολειπόμενα έργα της Ζώνης Β.Πέραν της εργολαβίας αυτής προβλέπεται και η εκτέλεση και συναφών υποέργων (Σωστικές Αρχαιολογικές Ανασκαφές, Αποζημιώσεις ηρτημένης Εσοδείας, Σύνδεση με δίκτυα Ο.Κ.Ω). Το έργο είναι ενταγμένο με κωδικό ΟΠΣΑΑ 110919 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Α. Α. 2006-2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων («Μπαλτατζής»)Η μελέτη του έργου αναμορφώθηκε οικονομικά από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Θεσπρωτίας, με προϋπολογισμό 4.600.000€ και το έργο δημοπρατήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Έργων και Μελετών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων («Μπαλτατζής»)στις 05/03/2013 και Ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία«ΑΤΡΑΞ Α.Τ.Ε.», με μέση έκπτωση 38,11% και με προσφερόμενο ποσό 2.846.901,20 € (με ΦΠΑ). Οι προθεσμίες του έργου, λήγουν σε διάστημα Δώδεκα (12) μηνών ήτοι μέχρι 31-07-2014.Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Γ. Πιτούλης ερωτηθείς για το έργο δήλωσε: «Η Ολοκλήρωση του έργου της Χότκοβας είναι συνέχεια των αποτελεσματικών παρεμβάσεων της Περιφερείας Ηπείρου, με έργα υποδομής που αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Θα βοηθήσει σημαντικά τους Αγρότες των περιοχών Νεοχωρίου, Γκρίκας, Κρυσταλλοπηγής και παράλληλα αναδεικνύει το περιβάλλον της περιοχής που είναι ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000 με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο. Ενισχύει το Αγροτικό εισόδημα και δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρηματικές δράσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

ΝΕΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ - Θέμα εβδομάδων η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ

Καμιά αντίδραση τοπικά!

Αφού πρώτα έκοψαν τα 200 εκ. ευρώ που προορίζονταν ως κρατική επιχορήγηση των υπεραστικών λεωφορείων, το οικονομικό επιτελείο τ ης κυβέρνησης ετοιμάζεται μέσα στον Αύγουστο να φέρει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο και να κάνει πράξη την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, γεγονός που όλως παραδόξως δεν έχει ακόμα σημάνει συναγερμό στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων αλλά και σε αυτά της Ηπείρου. Το νομοσχέδιο «Δημόσιες Υπεραστικές Οδικές Μεταφορές Επιβατών» πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει διαχωρισμό των γραμμών των ΚΤΕΛ σε κερδοφόρες και άγονες, αλλά και κατάτμησή τους σε τρεις κατηγορίες, κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, κάποιες γραμμές θα είναι επιδοτούμενες, άλλες θα συνοδεύονται με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και άλλες θα είναι πλήρως απελευθερωμένες (συνδέσεις μεταξύ αστικών κέντρων και συνδέσεις αστικών κέντρων με συγκοινωνιακούς κόμβους). Λέτε τώρα που σηκώσαμε το θέμα τοπικά να υπάρξουν αντιδράσεις και γενικά κινητικότητα; Για να δούμε...

Στο ΕΣΠΑ η διαμόρφωση τάφρου Αγίου Ανδρέα Πρέβεζας

Υπεγράφη  από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της πράξης «Διαμόρφωση τάφρου Αγίου Ανδρέα» στην Πρέβεζα, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.070.000 ευρώ.Η πράξη, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πρέβεζας, αφορά στην ανάπλαση της όδευσης (παλαιάς τάφρου) περιμετρικά και έξωθεν των τειχών του κάστρου του Αγίου Ανδρέα στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας, με τη διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης περιλαμβάνονται τμήμα της οδού Περδικάρη, από το Ηρώο ως την ανατολική είσοδο του κάστρου, και η οδός Δ. Μπάλκου, στο σύνολο του μήκους της. Η συνολική διαμορφούμενη επιφάνεια του έργου ανέρχεται σε 9.820 μ2.Η διαμόρφωση των οδών περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
1. Δημιουργία λωρίδας πρασίνου, πλάτους 2,5 μ., κατά μήκος της εξωτερικής όψης των τειχών.
2. Διαμόρφωση διαδρομής ήπιας κυκλοφορίας, πλάτους 4 μ., με επίστρωση από φυσικές πλάκες (κυβόλιθους από μάρμαρο Δεματίου)
3. Κατασκευή πεζοδρομίου μεταβλητού μέσου πλάτους 1,5 μ.
4. Διαμόρφωση χώρων αναψυχής κατά θέσεις, όπου το επιτρέπουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων δρόμων, με παγκάκια, πέργκολες, βρύσες, φύτευση δένδρων και θάμνων.
5. Ανάπλαση μικρού κοινόχρηστου χώρου, δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών, με την κατασκευή καθιστικών, πέργκολας, εγκατάσταση ειδικού φωτισμού και δημιουργία παρτεριών
6. Κατασκευή επτά μικρών τοιχίων αντιστήριξης
7. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε όλο το μήκος του έργου.
8. Κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε όλο το μήκος του έργου.
Ακόμη, προβλέπεται η κατασκευή όδευσης τυφλών και ραμπών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας στο οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος»

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης με τον Λευτέρη Γκλίναβο
Την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας και το οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος» επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης όπου σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων αναπτύσσονται μερικοί από τους πιο φροντισμένους και αποδοτικούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.Ο Γενικός Γραμματέας ξεναγήθηκε από τον ιδρυτή του οινοποιείου κ. Λευτέρη Γκλίναβο ο οποίος με μεράκι πριν από αρκετές δεκαετίες έστησε την επιχείρηση στην περιοχή αξιοποιώντας τις γηγενείς ποικιλίες αμπελιών και στη συνέχεια και άλλες ποικιλίες Ελληνικές και ξένες για την παρασκευή κρασιών που έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν κατακτήσει τόσο την εγχώρια όσο και ξένες αγορές. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και στο ισόγειο ενημερώθηκε για όλα τα στάδια παρασκευής του κρασιού, τις τεχνολογικές καινοτομίες, από την εμφιάλωση, ως την συντήρηση και την ωρίμανση. Η ξενάγηση στο υπόγειο-κελάρι ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς σε φυσική θερμοκρασία και υγρασία μέσα σε δρύινα βαρέλια και σε φιάλες, ωριμάζουν ορισμένα από τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου « Κτήμα Γκλίναβος».Οι κ.κ. Θεοδωρίδης και Γκλίναβος συζήτησαν για τα προβλήματα και τις προοπτικές της οινοποιίας που αποτελεί έναν από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους του πρωτογενή τομέα. «Οι αμπελώνες και η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα είναι ένας από τους καθετοποιημένους τομείς παραγωγής μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Ένας παραδοσιακός τομέας που γνώρισε άνθηση ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες και κατάφερε να συμπεριληφθεί στους δέκα στρατηγικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής με υψηλή ανταγωνιστικότητα διεθνώς .Τα εκλεκτά ελληνικά κρασιά κατακτούν επάξια τις διεθνείς αγορές. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με την ανάπτυξη συγκεκριμένων στοχευμένων προγραμμάτων, τους παραγωγούς που συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία. Άλλωστε οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι βοηθούν στην προαγωγή της ιστορικής ελληνικής παράδοσης, της συμποσιακής άνθησης της σκέψης και του λόγου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρίδης.

Κυνήγι σε 150.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Ρύθμιση ή κατάσχεση για οφειλές προς Εφορία και ΙΚΑ

Κυνήγι σε 150.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι Εφορίες. Η εντολή του υπουργείου Οικονομικών για τους οφειλέτες αυτούς είναι: υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών ή κατάσχεση καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.Με επιστολή που έχει αποστείλει στις ΔΟΥ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δίνει εντολές να προσχωρήσουν άμεσα στη λήψη εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εάν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή δεν υπαχθούν στη ρύθμιση που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Θεοχάρης έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ λίστα με στοιχεία φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ ζητώντας να προχωρήσουν στη διασταύρωση των στοιχείων αυτών. Μάλιστα έχει δοθεί προθεσμία ως τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των στοιχείων από τις λίστες αυτές και να ξεκινήσουν, όπου απαιτούνται, οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (με κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.) τόσο εις βάρος των οφειλετών του Δημοσίου όσο και εις βάρος συνυπεύθυνων των χρεών τους. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κινδυνεύουν όχι μόνο όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και εκείνοι που δεν είναι συνεπείς στις δόσεις ρυθμίσεων χρεών που έχουν ήδη κάνει με την Εφορία.

Συνελήφθη 26χρονος Αλβανός λαθροδιακινητής,στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, στην περιοχή του Καλπακίου Ιωαννίνων, ένας 26χρονος Αλβανός, ο οποίος διευκόλυνε την είσοδο στην ελληνική επικράτεια σε 22χρονο ομοεθνή του, μη νόμιμο μετανάστη.Ειδικότερα, η σύλληψη του 26χρονου πραγματοποιήθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε και διαπίστωσαν ότι μετέφερε με προορισμό την πόλη των Ιωαννίνων, έναν 22χρονο Αλβανό, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.Κατά τον έλεγχο, ο 22χρονος λαθρομετανάστης κατείχε και επέδειξε πλαστή άδεια διαμονής ενώ σε βάρος του προέκυψε ότι εκκρεμεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα λόγω διοικητικής απέλασης.Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο κατασχέθηκαν.Προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.