Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Σειρά εκδηλώσεων σε Κόνιτσα και Βοβούσα, υπέρ της προστασίας του Αώου

Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας κατά της εκτροπής των νερών του Αώου», εξελίσσονται καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ζαγόρι και την Κόνιτσα, όπου πολίτες και φορείς αντιδρούν στο σχεδιαζόμενο έργο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου, με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση».Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου, διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στην ορεινή Βοβούσα, το χωριό που διασχίζει ο Αώος, οικο-camping, χαρακτηρίζοντας το έργο της εκτροπής «καταστροφικό» για την περιοχή.Κατά τη διάρκεια του 3ημερου camping στον χώρο του καταφυγίου «Βάλια Κάλντα» και μέσα στον οικισμό της Βοβούσας πραγματοποιούνται δημόσιες συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής στο Αρκουδόρεμα, παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ και διανομή προϊόντων.«Η Βοβούσα μιλά για τον Αώο» ήταν το θέμα της λαϊκής συνέλευσης, χθες βράδυ, στην πλατεία του χωριού, όπου οι κάτοικοι μίλησαν για το νερό, το ποτάμι και τη ζωή τους.«Για εμάς ο Αύγουστος είναι μήνας που θα αναδείξει το ζήτημα και την προσπάθεια της Κίνησης, για αποτροπή αυτού του έργου. Η προσπάθειά μας αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερο κόσμο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Παύλος Κοντογιάννης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών.«Όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Κόνιτσα είναι αφιερωμένες στην προστασία του Αώου» σημείωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας. Για χθες βράδυ μάλιστα είχε προγραμματιστεί συναυλία του Γιάννη Κότσιρα, στο παλιό πέτρινο γεφύρι της περιοχής, στον Αώο, η οποία όμως ματαιώθηκε λόγω καταρρακτώδους βροχής. Ο κ.Γαργάλας είπε ότι για το ζήτημα της εκτροπής των νερών του Αώου και τον δήμαρχο Πρεμετής, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς το ποτάμι, διασχίζει και την αλβανική πόλη.«Η προστασία της λεκάνης απορροής Αώου είναι κοινή μας υπόθεση. Θα συνεργαστούμε για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων» είπε ο κ. Γαργάλας, οποίος κατά τη συνάντηση, στην Κόνιτσα, με τον Αλβανό δήμαρχο του παρέδωσε φάκελο της υπόθεσης προκειμένου να ενημερωθεί επαρκώς για το θέμα. Επίσης, η προστασία του ποταμού ευαισθητοποίησε και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του 8ου Θερινού Σχολείου Κόνιτσας, οι οποίοι συγκρότησαν ερευνητική ομάδα για το ζήτημα.Η διάδοση του μηνύματος για την προστασία του Αώου, είναι ο στόχος και των εκδηλώσεων, που οργανώνονται για τις 24 και 25 Αυγούστου στη Βοβούσα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί τρίαλθο για παιδιά, ενώ θα ακολουθήσει αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό τη Βoβούσα, με την ονομασία «Protect Aoos mtb ultra».
Πανοραμική άποψη της Βοβούσας

Έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητο Αλβανού στο κέντρο των Ιωαννίνων!!!

Σήμερα τα ξημερώματα σε κεντρική οδό των Ιωαννίνων, συνελήφθη νεαρός Έλληνας, γιατί έβαλε φωτιά σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας Αλβανού,ο οποίος μάλιστα εκτίει ποινή φυλάκισης. Σε βάρος του δράστη, εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, με ποινή φυλάκισης (16) μηνών, για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοχρησία.Προανάκριση για τον εμπρησμό ενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων.Ενώ ο δράστης,θα οδηγηθεί αύριο το πρωί στον εισαγγελέα.

Συνάντηση Δημάρχου με κτηνοτρόφους του λεκανοπεδίου

Πυρά Φίλιππα Φίλιου κατά των νέων ιδιοκτητών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε

Με ομάδα παραγωγών που δραστηριοποιείται στο λεκανοπέδιο και εκπροσώπους του Συντονιστικού των κτηνοτρόφων συναντήθηκε ο ΔήμαρχοςΦίλιππας Φίλιος.Οι κτηνοτρόφοι ενημέρωσαν αναλυτικά το δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην πληρωμή του εισκομιζόμενου γάλακτος στη Δωδώνη και τόνισαν ότι βρίσκονται στο όριο της πλήρους κατάρρευσης.Τα προβλήματα όπως οι ίδιοι σημείωσαν καθημερινά αυξάνονται ενώ πολλοί βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία προμήθειας ζωοτροφών.Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όλων των φορέων της περιοχής στον αγώνα που κάνουν για την διεκδίκηση των χρημάτων που τους οφείλονται.Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ήταν ξεκάθαρη και σαφής.«Η Δωδώνη διαχρονικά ήταν αυτή που διαδραμάτιζε ηγετικό ρόλο στο χώρο της. Η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς της Ηπείρου την οδήγησε στην κορυφή. Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς διαπιστώνουμε να έχει δραματικές συνέπειες για την περιοχή μας, για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο ισχυρός κρίκος της τοπικής οικονομίας. Η κατάρρευσή του θα ισούται με κατάρρευση του τόπου.Η Διοίκηση της Δωδώνης οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα και να καταβάλλει τα χρήματα στους παραγωγούς. Οφείλει εν τέλει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της και να ακούσει τη φωνή απόγνωσης από κάθε γωνιά της Ηπείρου.Η αλαζονεία που δείχνει μέχρι σήμερα και οι προτροπές που μας απευθύνει να περιοριστούμε στα του οίκου μας δεν την απαλλάσσουν από την μία και βασική υποχρέωση που έχει: Να πληρώσει αυτά που χρωστάει. Οφείλει να το κάνει άμεσα κι εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να το απαιτούμε. Θα είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους στηρίζοντας τον αγώνα τους, ο οποίος είναι αγώνας για την επιβίωση της Ηπείρου», τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Τέρενς Κουίκ στα Ιωάννινα

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα, οι οποίες είναι περιοχές της κοινοβουλευτικής του ευθύνης.Στα Ιωάννινα, ο Τέρενς Κουίκ συνέχισε την δράση του μαζί με τη συνάδελφό του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Παιδείας Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία περιοδεύει στην περιοχή της Ηπείρου εν’ όψει της επερχόμενης έναρξης της σχολικής περιόδου και των παιδοκτόνων νόμων που ψηφίζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση.Μαζί με Πολιτευτές και με μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, οι δυο Βουλευτές είχαν τις εξής συναντήσεις:
1.Με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό προστασίας όλης της περιοχής τη δύσκολη θερινή περίοδο, καθώς – κυρίως Βορειότερα – υπάρχουν και μοναδικά αιωνόβια δάση 
2.Με το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων το οποίο ανέφερε μείωση του τζίρου 67% από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση και μετά τα μνημόνια
3.Με το Προεδρείο των αργυροχρυσοχόων, ενός επαγγέλματος, ταυτόσημου με την Ήπειρο, αλλά που τείνει μνημονιακά να εξαφανιστεί
4.Με τον Πρόεδρο των καταστημάτων εστίασης Ιωαννίνων, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «κοροϊδία ο ΦΠΑ 13% όταν όλες οι πρώτες ύλες που προμηθεύονται τα συναφή καταστήματα «δουλεύουν» με 23% ΦΠΑ και με αυξητικές τάσεις στις τιμές τους»

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβριο

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση ήταν το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων που είχαν συγκέντρωση με τα Σωματεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιωαννίνων, συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία.Εκ μέρους της ΕΛΜΕ η κα Αλέκα Μαντζούτσου χαρακτήρισε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο «άλλοθι» για περαιτέρω απολύσεις εκπαιδευτικών.Είναι χαρακτηριστικό πως από τα νέα προγράμματα καταργούνται μαθήματα όπως η μουσική, η τεχνολογία και τα εικαστικά ενώ μειώνονται οι ώρες σε βασικά μαθήματα όπως η Βιολογία, η Φυσική και η Ιστορία.«Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Οι έχοντες θα μορφώνονται και οι μη έχοντες θα αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό. Μας ετοιμάζουν ακόμη χειρότερα από το φθινόπωρο, μας προορίζουν για εμφυλίους. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε άμεσα, πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας και να προχωρήσουμε σε έναν δυναμικό αγώνα», σημείωσε.Εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Στέφανος Σίντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της σχολικής διαρροής, που το 2012 έφτασε τα 9000 παιδιά που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση.«Σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τις κατευθύνσεις για περισσότερα φροντιστήρια την ώρα που πολλοί γονείς είναι άνεργοι είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Απαιτείται ξεσηκωμός για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας», σημείωσε. Την ανάγκη για μαζική αντίδραση από τους εργαζόμενους, συνολικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τόνισαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Συνέχιση του αγώνα
Εν τω μεταξύ, συνέχιση του αγώνα από το Σεπτέμβριο προαναγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και πολλά Σωματεία Εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, καλώντας τους πολίτες να «ανασυνταχθούν» και να απαντήσουν στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.Την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο χώρο της εκπαίδευσης εξαιτίας της εφαρμογής της διαθεσιμότητας σε εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης, ενέτειναν τα δημοσιεύματα με τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Το σχέδιο για τις πανελλαδικές θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα.Οι βασικές αλλαγές, όπως παρουσιάστηκαν χθες σε δημοσιεύματα, έχουν ως εξής:
• Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
• Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
• Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
• Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
• Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
• Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
• Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα 
• Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
• Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Νέα αστυνομική επιχείρηση στην παραλιακή οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πρέβεζα!

Κατασχέθηκαν διάφορα προϊόντα παρεμπορίου

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν ειδικές αστυνομικές δράσεις για τον έλεγχο των παράνομων μικροπωλητών σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, στην παραλιακή οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πρέβεζα.Κατά τη διάρκεια των διενεργούμενων ελέγχων, προσήχθησαν τρεις (3) αλλοδαποί μικροπωλητές, δύο υπήκοοι Σενεγάλης και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές ενώ κατασχέθηκαν (82) αντικείμενα παρεμπορίου και απομιμητικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, όπως γυναικείες τσάντες, πορτοφόλια, φακοί και παιδικά παιχνίδια κ.λπ.Σε βάρος των προσαχθέντων βεβαιώθηκαν ισάριθμες διοικητικές παραβάσεις, για στέρηση άδειας μικροπωλητή ενώ κατά τον έλεγχο της νομιμότητας της παραμονής τους στη χώρα, προέκυψε ότι ο υπήκοος Μπαγκλαντές στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων και συνελήφθη.Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα καταστραφούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου θα συνεχιστούν αμείωτα σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.

"Πρωταθλήτρια" στην ανεργία η Ήπειρος με 30,5%!!!

Το ποσοστό ανεργίας το Μάιο του 2013 ανήλθε σε 27,6 έναντι 23,8% το Μάιο του 2012 και 27,0% τον Απρίλιο του 2013. Το σύνολο των απασχολουµένων κατά το Μάιο του 2013 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.621.153 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.381.088 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.318.671 άτοµα.Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 171.356 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (µείωση 4,5%) και κατά 22.815 άτοµα σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2013 (µείωση 0,6%).Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 193.668 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (αύξηση 16,3%) και κατά 30.558 άτοµα σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2013 (αύξηση 2,3%).Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 33.535 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (µείωση 1,0%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτοµα σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2013 (αύξηση 0,6%).«Πρωταθλήτριες» στην ανεργία Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία με 30,5%, ακολουθεί η Αττική με 28,6% και η Μακεδονία – Θράκη με 28,1%.

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - Πρότυπο αγρόκτημα από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ


Η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με επιστημονικούς όρους και συντονισμένες κινήσεις αποτελεί ζητούμενο για την Ήπειρο μετά και τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν πρόκειται να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν δομές του υπουργείου που λειτουργούν στην περιοχή. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σέρκος Χαρουτουνιάν, που ήδη έχει συντάξει προτάσεις με στόχο την ενδυνάμωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Στα Γιάννινα εξάλλου θα λειτουργήσει ένα από τα Κέντρα του Οργανισμού που προγραμματίζονται επίσης για την Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τα Χανιά. Βασικός στόχος της διοίκησης του ΕΛΓΟ είναι η προστασία και ανάδειξη των αυτόχθονων φυλών και τοπικών προϊόντων, καθώς και η προώθηση των τελευταίων στην αγορά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Χαρουτουνιάν συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και συζήτησαν τις προτάσεις, στην υλοποίηση των οποίων απαιτείται και η συνεργασία της Περιφέρειας. Στόχος του κ. Χαρουτουνιάν είναι η αξιοποίηση της έκτασης στον παλιό Γεωργικό Σταθμό, που περικλείει την Γαλακτοκομική Σχολή και το κτίριο του ΕΛΟΓΑΚ, με την δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος με γηγενείς φυλές αιγοπροβάτων. Εκεί θα γίνεται έρευνα για την γενική βελτίωση των ζώων αλλά και διάφορα διατροφικά πειράματα όπως ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία». «Προοπτικές όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι ζητούμενο για την ανάπτυξη και το μέλλον του αγροτικού τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου την συνεργασία της για την μελέτη και ανάδειξη ορισμένων τοπικών προϊόντων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προωθηθούν στην αγορά, κυρίως γιατί προέρχονται από μικρές μονάδες. «Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και ζητήσαμε να μας υποδείξει κάποια προϊόντα ώστε να τα μελετήσει και να τα αναδείξει ο Οργανισμός, μέσω αυτού να πιστοποιηθούν και να έχουν μία καλύτερη τύχη στην αγορά», ανέφερε.

Χρήματα για την Γαλακτοκομική Σχολή 
Μία από τις άμεσες ενέργειες της διοίκησης του ΕΛΓΟ είναι η διάθεση κονδυλίων από τα αποθεματικά του ταμείου για την βελτίωση των υποδομών της Γαλακτοκομικής Σχολής. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του προϋπολογισμού προκειμένου να δοθούν κονδύλια για την ανακαίνιση της σχολής και την βελτίωση των υποδομών προς τους σπουδαστές, όπως οι κοιτώνες. Παράλληλα έχουν προκηρυχθεί θέσεις διδακτόρων και ερευνητών, αρκετές από τις οποίες προορίζονται για το Ινστιτούτο Γάλακτος. Αξιοποίηση των προϊόντων της Σχολής Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κρατικές δομές, όπως η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων είναι η αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων, την ώρα μάλιστα που παράγουν ποιοτικά προϊόντα που θα μπορούσαν να μπουν στην αγορά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και τα προϊόντα που παράγονται διανέμονται είτε στους σπουδαστές, είτε σε άλλους φορείς. Το ζήτημα αυτό έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Χαρουτουνιάν και έλαβε το «πράσινο φως» για την προώθηση και πώληση των προϊόντων αυτών. Ήδη εξετάζεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιρείας που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προϊόντα κυρίως εξάγοντάς τα απευθείας στο εξωτερικό, προκειμένου να μην είναι ανταγωνιστικά προς τους ντόπιους παραγωγούς και τις μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή και σε όποια άλλη περιοχή της χώρας μπορεί να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό αλλά και για τον σχεδιασμό της διοίκησης του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε ότι αφορά την περιοχή αναμένεται το επόμενο διάστημα που ο πρόεδρος του Οργανισμού θα επισκεφθεί εκ νέου τα Γιάννινα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΗΣ ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε

Ιδιαίτερη τιμητική διάκριση απέσπασε το Ηπειρώτικο τσίπουρο της Ζοίνος Α.Ε στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό Internatiomal Wine & Spirit Competition που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο.Ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο μεγάλου βεληνεκούς με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο των αποσταγμάτων το ηπειρώτικο τσίπουρο της Ζοίνος Α.Ε κατάφερε να αποσπάσει το τρίτο βραβείο ( BRONZE 2013 )σε ένα διαγωνισμό που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πλέων αναγνωρίσιμους στον παγκόσμιο αμπελωοινικό χάρτη, αναδεικνύοντας έτσι την άριστη ποιότητά του αποστάγματος που βγαίνει από την ψύχη της Ντεμπίνας με την μέθοδο της διπλής απόσταξης.Για την Ζοινος ΑΕ η διάκριση αυτή αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση της προσπάθειας της για ποιοτικά και μόνον προϊόντα στηριζόμενα σε παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες μεθόδους.

Συνάντηση Ηλ.Θεοδωρίδη με χοιροτρόφους στην Φιλιππιάδα

Ενημερωτική συνάντηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο τη στήριξη της χοιροτροφίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των χοιροτρόφων πραγματοποιήθηκε στην Φιλιππιάδα.Ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης θέλοντας να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε συνάντηση με τους χοιροτρόφους της περιοχής στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου από την Κόνιτσα.Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών είναι η ενημέρωση των παραγωγών ανά περιοχή προκειμένου να συγκροτηθούν σε ενιαίους φορείς-συνεταισισμούς ώστε να προχωρήσουν στο αίτημα για τη σύνταξη-έγκριση μελετών αντίστοιχες με την παραγωγή τους (Κτηνοτροφικής Ζώνης στην Κόνιτσα, επένδυσης παραγωγής ενέργειας από απόβλητα χοιροτροφείων στη Φιλιππιάδα) που στη συνέχεια θα καταθέσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το Μάιο στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Στη διάρκεια της συνάντησης στη Φιλιππιάδα ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε με τους χοιροτρόφους της περιοχής για το πως μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον της παραγωγής τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.Συγκεκριμένα τους πρότεινε να συγκροτήσουν έναν ενιαίο φορέα-συνεταιρισμό που θα υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη-έγκριση μελέτης για τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής, θερμικής ενέργειας και λίπανσης από τα απόβλητα που παράγουν τα χοιροτροφεία τους η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου να προχωρήσουν στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης κα βελτίωσης της χοιροτροφίας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.Οι χοιροτρόφοι από την πλευρά τους ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις του κ. Θεοδωρίδη και κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις.

BINTEO-780 χρόνια από την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Χρυσοβίτσας

Με τη συμπλήρωση επτακοσίων ογδόντα χρόνων(1233-2013) από την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Χρυσοβίτσας, θα πραγματοποιηθούν στην Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Μετσόβου επετειακές-εορταστικές εκδηλώσεις

Αλλάζει τη μοίρα των Γραμμενοχωρίων η κατασκευή της 13ης επαρχικής οδού

Τα εργοτάξια επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης 

Τη μοίρα και την τύχη της περιοχής Γραμμενοχωρίων της Π.Ε. Ιωαννίνων αλλάζει η ανακατασκευή - με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και μελέτες ασφαλείας - της 13ης επαρχιακής οδού, η οποία ενώνει τη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για έργο που δρομολογήθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπως διαπίστωσε και ο Περιφερειάρχης κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επισκέφτηκε τα εργοτάξια όπου ενημερώθηκε από τους αναδόχους του έργου, ενώ είχε και συνάντηση με κατοίκους της περιοχής που του έθεσαν διάφορα ζητήματα.Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Η 13η επαρχιακή οδός δίνει διέξοδο για το Βόρειο τμήμα του Λεκανοπεδίου της πόλης των Ιωαννίνων προς την Εγνατία και τη θάλασσα. Ταυτόχρονα αναβαθμίζει όλα τα χωριά των Γραμμενοχωρίων και διερχόμενη έξω από τους οικισμούς, δίνει άλλες διαστάσεις ανάπτυξης σε όλο αυτόν τον τόπο. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να κατασκευάσουμε δρόμους που βγάζουν από την απομόνωση περιοχές, δίνοντας επενδυτική αξία σε αυτά τα μέρη, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα. Θέλω να συγχαρώ την ανάδοχο εταιρία για τα άψογα εργοτάξιά της, τις υπηρεσίες που επιβλέπουν και όλο τον κόσμο που είναι αρωγός σε ένα τόσο δύσκολο και μεγάλο έργο της τάξης των 14 εκ. ευρώ».

Εγνατία Οδός: Προίκα 125εκ.ευρώ πριν την ιδιωτικοποίηση του άξονα των 670χλμ!!!

Γενναία επιχορήγηση έλαβε η Εγνατία Οδός λίγο πριν την ιδιωτικοποίησή της

Στις 23 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία εγκρίθηκε πίστωση συνολικού ύψους 59,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου. Έχουν ήδη εγκριθεί άλλα κονδύλια ύψους 66,3 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση της κρατικής εταιρείας σε συνδυασμό με ζημίες ύψους 120 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2012 έρχονται να επαληθεύσουν την προβληματική θέση της Εγνατίας Οδού ΑΕ και τα πενιχρά έσοδα από διόδια που, ούτως ή άλλως, εξυπηρετούν τα δάνεια που είχε συνάψει με ιδιωτικά, αλλά και κρατικά πιστωτικά ιδρύματα το 2007 η τότε κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Όπως υποστηρίζουν πρώην στελέχη της εταιρείας όλα τα έσοδα από τα διόδια καλύπτουν το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να υπολείπονται οι εργασίες συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου. Παραδέχονται μάλιστα ότι γίνεται αγώνας δρόμος για να εξευρεθούν πόροι και να συντηρηθεί το δίκτυο που σε πολλά σημεία αρχίζει να βγάζει φθορές και καθιζήσεις, ειδικά σε τμήματα που παραδόθηκαν στην κυκλοφορία προς 10ετίας.Η εξόφληση των δανείων υπήρξε άλλωστε και η αιτία για να προσφύγει προ μηνών στα δικαστήρια η Τράπεζα Πειραιώς θεωρώντας ότι με την εκχώρηση των διοδίων σε ιδιώτες μένει ακάλυπτο το δάνειο που είχε χορηγήσει στην εταιρεία. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, η υπόθεση φαίνεται να επιλύθηκε από την απόφαση να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τον ιδιώτη.Σήμερα, και μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις λειτουργούν στην Εγνατία έξι σταθμοί (Τύρια, Μαλακάσι, Πολύμυλος, Ανάληψη, Ίασμος, Μουσθένη), δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν τα μεγάλα κόστη συντήρησης που υπολογίζονται ετησίως σε 22 εκ. ευρώ μόνο για την ελαφρά συντήρηση.Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, προβλέπει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τη λειτουργία 21 σταθμών μαζί με τα διόδια που θα τοποθετηθούν στους έξι κάθετους άξονες. Είναι όμως πιθανό ο σχεδιασμός να διαφοροποιηθεί αφού είναι σαφές ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει ο ανάδοχος, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με βάση τους σχεδιασμούς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και την εξόφληση του δανείου των 250 εκατ. ευρώ που βαρύνει την εταιρεία.Το σχέδιο προβλέπει ότι η σύμβαση παραχώρησης θα είναι 30ετής με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση τόσο των διοδίων όσο και των κάθετων οδικών αξόνων που ξεκινούν από τους ανισόπεδους κόμβος Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας), Κορομηλιάς, Ιεροπηγής και Λαγκαδά – Σερρών καθώς και τα τμήματα που τη συνδέουν με τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.

newmoney.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ - Θρήνος στη Γράψη της Βορείου Ηπείρου

Βορειοηπειρώτης πολτοποιήθηκε από Ι.Χ. μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του, στην Ε.Ο. Κακαβιάς-Αργυροκάστρου!

Ανείπωτος είναι ο πόνος για την ελληνική μειονότητα και ειδικότερα για την οικογένεια του βορειοηπειρώτη Αλέξανδρου Πόλιου, ο οποίος μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του και του πατέρα του, έχασε σήμερα το πρωί τη ζωή του, από διερχόμενο Ι.Χ. που τον πολτοποίησε στην Εθνική Οδό Κακαβιάς-Αργυροκάστρου στο ύψος του χωριού Γράψη. Το μοιραίο έγινε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν ο άτυχος βορειοηειρώτης πήγε να περάσει κάθετα πεζός στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού. Η έγκυος σύζυγός του, με την οποία μόλις είχαν αποβιβαστεί από λεωφορείο της γραμμής Αθηνών-Τιράνων, πέρασε πρώτη απέναντι, όμως για τον ίδιο αυτό στάθηκε μοιραίο. Το τραγικό είναι, ότι τη σκηνή παρακολούθησε ο πατέρας του άτυχου Αλέξανδρου, Τάκης Πόλιος, ο οποίος περίμενε το χευγάρι στην άλλη πλευρά του δρόμου. Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την Αλβανική Αστυνομία, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι κατά μήκος του συγκεκριμένου στενού δρόμου, έχουν γίνει κατά καιρούς θανατηφόρα τροχαία, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν παρθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, που θα κάνουν ασφαλή τη μετακίνηση των βορειοηπειρωτών στην περιοχή.

Συνελήφθη 27χρονος Αλβανός για κλοπή ποδηλάτων από αποθήκη και πάρκινγκ στην Άρτα

Συνελήφθη, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές.Ο δράστης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για κλοπή ενός ποδηλάτου και ενός κομπρεσέρ από αποθήκη στην Άρτα, στην οποία συμμετείχε ακόμη ένας συνεργός του που αναζητείται από τις Αστυνομικές Αρχές.Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξιχνιάστηκε άλλη μία κλοπή ποδηλάτου που διέπραξαν οι δράστες προχθές (09-08-2013) το απόγευμα, από πάρκινγκ σπιτιού στην πόλη της Άρτας.Στην κατοχή του 27χρονου αλλοδαπού βρέθηκαν τα κλοπιμαία, τα οποία αφού αναγνωρίστηκαν, αποδόθηκαν στους παθόντες.Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του συνεργού του, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής των δραστών και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Απόφαση χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ στο νομό Άρτας


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη καταβάλλονται χρήματα για την πληρωμή του έργου: "Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων του πρώην Δήμου Κομποτίου και των οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου του πρώην Δήμου Πέτα, του Δήμου Νικολάου Σκουφά Νομού Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου. Το ποσό πληρωμής που καταβάλλεται άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και δίνεται στους ανάδοχους του έργου είναι: 1.460.000€.Ο Γιώργος Στύλιος δήλωσε: ευχαριστώ τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη για την άμεση ανταπόκρισή του. Τα έργα ΕΣΠΑ του νομού που πληρώνονται με Ευρωπαϊκά χρήματα συνεχίζονται κανονικά. Η τοπική οικονομία της Άρτας ενισχύεται με 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα σημαντικό έργο για τους κατοίκους των περιοχών Πέτα, Άγιο Δημήτριο, Κομπότι, Σελλάδες και τον Άγιο Νικόλαο προχωρά τις εργασίες του ομαλά. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πρακτικές κινήσεις εργαζόμαστε για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας.

Έβαλαν τσιμέντο σε παραδοσιακό μονοπάτι στο Ζαγόρι!!!Καταγγελία αναγνώστη

Προ μηνός με μια μικρή παρέα πήγαμε εκδρομή από τη γέφυρα Κλειδωνιάς στη γέφυρα Αρίστης. Το μονοπάτι έχει καθαριστεί και έχει βελτιωθεί σημαντικά (φωτογραφί 1) - ΜΠΡΑΒΟ!
Όμως δεν έχει γίνει η ίδια δουλειά κι από τα δύο άκρα του.Δηλαδή, κοντά στην Αρίστη έχουν τοποθετηθεί ωραία ξύλινα σκαλοπάτια (φωτογραφία 2) - ΜΠΡΑΒΟ!Από την άλλη άκρη όμως, κοντά στην Κλειδωνιά, έχουν "βελτιώσει" το μονοπάτι με τσιμέντα (φωτογραφία 3) - ΑΙΣΧΟΣ!Σκέφτηκα μήπως δεν είναι ο ίδιος Δήμος (δεν είμαι σίγουρος - ψάξτε το) κι ο ένας Δήμος έκανε καλή δουλειά κι ο άλλος προχειρότητες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Τσιμέντο στο παραδοσιακό μονοπάτι!!!

Ποιος γνωστός Έλληνας τραγουδιστής, που γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στα Γιάννενα ήθελε να γίνει... παππάς;

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο γνωστός τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα που γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 18 Δεκεμβρίου 1983 από μητέρα Eλληνίδα και πατέρα Ζαϊρινό, όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει... ιερέας! Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή "JOY", όταν ήταν μικρός, δεν υπήρχε τόσο στο μυαλό του να γίνει τραγουδιστής. Υπήρξε ένα δίλημμα στην Πέμπτη δημοτικού, για το αν θα πρέπει να γίνει ιερέας ή μουσικός. Ο παππούς του ήταν ιερέας οπότε από μικρό παιδί ήταν στο ψαλτήρι και του άρεσε η βυζαντινή μουσική. Αργότερα, βέβαια κατάλαβε ότι η μουσική τον είχε κερδίσει.

Καταργήθηκαν τρία γυμνάσια στο Νομό Ιωαννίνων!!!

Σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις γυμνασίων και λυκείων, προχωράει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από τις 118 καταργήσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα,σε ότι αφορά τον Νομό Ιωαννίνων,καταργούνται τα Γυμνάσια Δερβιζιάνων και Μηλιωτάδων και οι Λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Πωγωνιανής.

Οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα για τις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο και το Ανήλιο

Το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των κατολισθητικών φαινομένων που εμφανίστηκαν σε οικισμούς του Δήμου Μετσόβου από το χειμώνα του 2010 επαναφέρει η επιτροπή κατοίκων που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Μάλιστα πρόσφατα στη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησε για τον απολογισμό δράσεων της τριετίας έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη στις πληγείσες περιοχές τονίζοντας πως « ήταν απλώς μια επίσκεψη ενημέρωσης και μέχρι σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μετσόβου δεν έχουν ανταποκριθεί στην πρόταση μελέτης».Σε ότι αφορά τις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:Η επίσκεψη του κ. Θεοδωρίδη τον περασμένο Μάρτιο στους οικισμούς Αγίου Χαραλάμπους και Αγίου Δημητρίου του Μετσόβου καθώς και στο Ανήλιο είχε στόχο να δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί τόσο σε κτίρια, όσο και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου προκειμένου στην πορεία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες. Για το λόγο αυτό ο Γενικός Γραμματέας συνοδευόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης, και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης.Στη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης διαπιστώθηκε από όλους το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος και κρίθηκε επιβεβλημένη η αντιμετώπισή του πριν τον επόμενο χειμώνα ο οποίος είναι βέβαιο πως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.Για το σκοπό αυτό ο Γενικός Γραμματέας μετά και από συσκέψεις είχε προτείνει τα εξής:Σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί αύλακας-τάφρος συλλογής και διοχέτευσης των όμβριων επιφανειακών υδάτων ανάντη του οικισμού στο Μέτσοβο και παραπλεύρως του οδικού άξονα. Επειδή το συγκεκριμένο έργο θα γίνει σε δημόσια έκταση μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Μετσόβου. Μάλιστα για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στο Δασαρχείο Μετσόβου όπου θα έπρεπε να απευθυνθεί ο Δήμος Μετσόβου.
Όσον αφορά στο βασικό πρόβλημα της αντιμετώπισης του φαινομένου των κατολισθήσεων είχε αναπτυχθεί συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Γρηγόριο Τσόκα ο οποίος πρότεινε επιστημονικά τεκμηριωμένη και χαμηλού κόστους λύση. Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπεριλάμβανε αξιοποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων από τις έρευνες του ΙΓΜΕ καθώς και τη χρήση συστήματος επίγειων σόναρ ώστε να οδηγηθούμε σε μια αξιόπιστη μελετητικά λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εναλλακτικός αυτός «δρόμος» παραμένει ανοιχτός αν επιλεγεί από το Δήμο Μετσόβου ως συντομότερη και αξιόπιστη λύση του προβλήματος αν και έχει ανακοινωθεί ήδη η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει εγκρίνει σχετικά κονδύλια για τοπογραφική απεικόνιση του Μετσόβου και γεωλογικές και τεχνολογικές μελέτες.

«Σούπερ» μικρόβια εντοπίστηκαν σε δείγματα νερού από τον Αχέροντα, τον Καλαμά και από παραλίες του Ιονίου!!!

«Σούπερ» σαλμονέλες, με ιδιαίτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, εντόπισαν επιστήμονες σε ποτάμια και θαλάσσια ύδατα της Ηπείρου. Οι ερευνητές απομόνωσαν πολλά βακτηρίδια (λιστέρια, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα κτλ.), μόνο όμως τα στελέχη της σαλμονέλας εμφάνισαν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά καταγράφηκε πολυανθεκτικότητα σε περισσότερα από τρία αντιμικροβιακά φάρμακα. Με άλλα λόγια, υπάρχει κίνδυνος αν προσβληθεί κάποιος από τα συγκεκριμένα ανθεκτικά στελέχη να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της μόλυνσης.Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό έντυπο («International Journal of Hygiene and Environmental Health»), πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κολονίας, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονέλας στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.Συνολικά στη διάρκεια ενός έτους συλλέχθηκαν 240 δείγματα νερού από επιλεγμένα σημεία του Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά, καθώς και από ακτές του Ιονίου πελάγους (Αμμουδιά, Βατάτσα, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Δρέπανο). Τα δείγματα αναλύθηκαν για σαλμονέλα, λιστέρια, καμπυλοβακτηρίδιο, Escherichia coli O157, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα, ολικά κολοβακτηρίδια, κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως, εντερόκοκκους, ολική μικροβιακή χλωρίδα, μύκητες και πρωτόζωα (κρυπροσπορίδιο και γκιάρντια). Ακολούθησαν δοκιμές ευαισθησίας των βακτηριδίων που απομονώθηκαν σε εννέα αντιμικροβιακές ουσίες (αμπικιλίνη, αμικασίνη, αμοξικιλίνη - κλαβουλανικό οξύ, κεφουροξίμη, σιπροφλοξασίνη, κεφοξιτίνη, τετρακυκλίνη, τικαρκιλίνη - κλαβουλανικό οξύ, αμπικιλίνη-σουλβακτάμη).Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, απομονώθηκαν πολυανθεκτικοί ορότυποι σαλμονέλας τόσο από τους δύο ποταμούς όσο και από τα θαλάσσια ύδατα. Μάλιστα το 34,8% των ορότυπων της Salmonella enteritidis και το 100% της Salmonella virchow βρέθηκαν ανθεκτικά σε περισσότερα από τρία αντιβιοτικά. Δηλαδή, οι σαλμονέλες παρουσίασαν υψηλή αντίσταση στα «όπλα» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Αυτό, όπως λέει η καθηγήτρια, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα (συχνά χωρίς συνταγογράφηση), η οποία οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων, διότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ καλή ικανότητα να προσαρμόζονται σε αντίξοα περιβάλλοντα.Ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σαλμονέλες ανιχνεύθηκαν στον Καλαμά και στον Αχέροντα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο ως Ιανουάριο). Αυτή η παρατήρηση μπορεί να οφείλεται στις μεγάλες βροχοπτώσεις, οι οποίες συνεπάγονται υψηλές αγροτικές απορροές στα ποτάμια. Ανάλογες ήταν και οι παρατηρήσεις παλαιότερης μελέτης που είχε γίνει σε ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Arvanitidou et al., 1997), ωστόσο τότε είχε εντοπιστεί πολυανθεκτικότητα σε χαμηλότερα ποσοστά.

Υπαίτιοι άνθρωποι και... πουλιά
Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν διότι στον Καλαμά, ο οποίος δέχεται λύματα από την πόλη των Ιωαννίνων, το μικροβιακό φορτίο ήταν μικρότερο από εκείνο του Αχέροντα, όπου δεν καταγράφονται απορροές από μεγάλο αστικό κέντρο. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η επιδείνωση της μόλυνσης του ιστορικού ποταμού μπορεί να οφείλεται στα υψηλά ποσοστά αγροτικών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφικές μονάδες) στις όχθες του.Οι ειδικοί απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη σαλμονελών και στα θαλάσσια ύδατα - στη Βατάτσα, στο Δρέπανο αλλά και στην Αμμουδιά όπου καταλήγει ο Αχέροντας. Τα αποτελέσματα ωστόσο για τη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας τούς προβλημάτισαν διότι απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη βακτηριδίων κοπρανώδους προελεύσεως σε περιοχή προστατευόμενη (Δίκτυο NATURA 2000), η οποία αποτελεί καταφύγιο άγριων πτηνών, μεταξύ των οποίων και ερωδιών. Σύμφωνα με την κυρία Παπαδοπούλου, η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από τα κόπρανα άγριων πτηνών που είναι φορείς σαλμονελών, κάτι που έχουν παρατηρήσει και άλλοι ερευνητές σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των άγριων πτηνών είναι μεγάλος. Επίσης υπάρχουν μελέτες από άλλες χώρες όπου συχνά απομονώνονται σαλμονέλες σε παράκτιες περιοχές όπου υπάρχουν πολλά θαλασσοπούλια και τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, όπως και στις παραπάνω περιοχές.Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των παθογόνων βακτηριδίων και των δεικτών (indicator bacteria) που μετρούν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Υγείας σε ποτάμια, λίμνες και θαλάσσια ύδατα της χώρας. «Είναι καλό να μην περιορίζονται οι έλεγχοι ρουτίνας μόνο σε ορισμένους μικροβιακούς δείκτες (ολικά κολοβακτηρίδια, ολική μικροβιακή χλωρίδα, ολικά κολοβακτηριοειδή και εντερόκοκκους) τους οποίους μετρούν υποχρεωτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν και άλλους δείκτες διότι σε περιοχές που φαίνονται "καθαρές", σύμφωνα με τις μετρήσεις ρουτίνας, μπορεί να υπάρχουν και άλλα παθογόνα μικρόβια και ιδιαίτερα ανθεκτικά βακτήρια» τονίζει η κυρία Παπαδοπούλου.Ωστόσο η καθηγήτρια επισημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες χώρες (Μεξικό, Λίβανο, Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ), ακόμη και ευρωπαϊκές (Ισπανία και Γαλλία), τα ύδατα στη χώρα μας είναι ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά την παρουσία βακτηριδίων αλλά και την ανθεκτικότητά τους σε αντιβιοτικά. Και καταλήγει: «Μπορούμε ακόμη να σώσουμε το υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας και να το διατηρήσουμε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σταδιακή έκπτωση στη μικροβιολογική ποιότητά του και αυτό είναι κρίμα. Πρέπει να το φροντίσουμε όσο ακόμη μπορούμε».

tovima

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:«Λουκέτο» σε κέντρο διασκέδασης για φοροδιαφυγή!!!

Με «μπαράζ» λουκέτων απαντά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη φοροδιαφυγή.Όπως ανακοινώθηκε, σε ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ, χθες, Σάββατο, στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου για πάταξη της φοροδιαφυγής και σε εκτέλεση ειδικών εντολών ελέγχου του ειδικού γραμματέα του Σώματος, διαπιστώθηκε ότι: 1. Στην περιοχή Καβάλας Beach bar 2. Στην Πτολεμαΐδα κέντρο διασκέδασης 3. Στην Ηγουμενίτσα bar διασκέδασης 4. Στη Μυτιλήνη ψητοπωλείο δεν εξέδιδαν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία. Το ΣΔΟΕ προέβη σε σφράγιση των τεσσάρων επιχειρήσεων για 48 ώρες παρουσία των αρμόδιων αστυνομικών αρχών και συγχρόνως ενημερώθηκαν οι εισαγγελείς υπηρεσίας των αντίστοιχων περιοχών.Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο έλεγχος συνεχίζεται σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Όταν ο Γιαννιώτης Γιώργος Δασκάλου έβγαζε για βοσκή τα... πρόβατα!!!

Ο Γιώργος Δάσκαλος γεννήθηκε στα Γιάννενα, το 1979.Όταν θα μεγάλωνε ήθελε να γίνει βοσκός, αλλά τελικά έγινε… δημοσιογράφος. Κατέβηκε στην Αθήνα, τελείωσε το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και από το 2000 δουλεύει στην τηλεόραση. Το πρώτο του ρεπορτάζ ήταν για το οικονομικό δελτίο στο κανάλι Tempo, ενώ κάπου στο 2011, η τρίτη χρονιά του «Δέστε τους», στον Alpha, τον βρήκε μπροστά από τις κάμερες στο «Δέστε τους». Τα τελευταία 12 χρόνια ζει στα Εξάρχεια και πιστεύει πως η Αθήνα είναι πανέμορφη, αρκεί να την αγαπήσουμε.Σύμφωνα με το TV Glam,θα θυμάται για πάντα τότε που «έβγαζε» τα πρόβατα για βοσκή με τον παππού του! Μόνοι τους στα βουνά, τα πρόβατα και ο γάιδαρος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ : Πνιγμός λουόμενου στη Κυανή Ακτή

Γύρω στις 11:30 λουόμενοι εντόπισαν το σώμα ενός άντρα να επιπλέει πλησίον Μνημείο Ναύτη στη κυανή ακτή Πρέβεζας.Αμέσως οι επισκέπτες της παραλίας προσέτρεξαν για βοήθεια ενώ η ναυαγοσώστρια της περιοχής του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες κάνοντας μαλάξεις .Παράλληλα κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και έσπευσε στο σημείο να παραλάβει τον ηλικιωμένο άντρα.Σύμφωνα με το prevezabest,tον άτυχο άντρα ηλικίας περίπου 70χρ μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέληξε γύρω στις 12:20.Προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατυχές περιστατικό διενεργεί το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Οι σέξι φωτογραφίες της Λάουρα Νάργες,στα Σύβοτα Θεσπρωτίας!!!!


Τις πόσταρε στο twitter!

Η Λάουρα Νάργες κάνει διακοπές  στην Ήπειρο! Η νεαρή παρουσιάστρια απολαμβάνει τον ήλιο,την Θάλασσα,τις πανέμορφες ακρογιαλιές και την παδαδοσική Ηπειρώτικη φιλοξενείαΧθες, έβαλε το μπικίνι της και.... πλατσούρισε στα καταγάλανα νερά στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και στη συνέχεια είπε να δώσει μια γεύση και στους διαδικτυακούς της φίλους από το πρώτο της μπάνιο! Έτσι πόσταρε στο twitter,μερικές  σέξι φωτογραφίες της με μαγιό!!!Tο πανέμορφο αυτό κορίτσι γεννήθηκε στη Γερμανία το 1990, και μεγάλωσε εκεί. Η πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της στο So you think you can dance, κλέβοντας τις εντυπώσεις Το MAD ήταν η αρχή ακολούθησε η εκπομπή esc στην τεχνολογία του ET1, που μας ενημέρωνε για της τεχνολογικές εξελίξεις Το 2012 συμπαρουσιάζει την εκπομπή ΟΛΑ12 στο πλευρό τουΘέμου Αναστασιάδη. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο Dancing With The Stars 3 του ΑΝΤ1 μιας και το μεγαλύτερο πάθος της είναι ο χορός. Όπου και να εμφανιστεί αυτό το κορίτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι κλέβει πάντα τις εντυπώσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αγνώριστη θα μας έρθει στις 24 Αυγούστου στο Nicopolis η Νατάσα Θεοδωρίδου

Με το νέο της look, από κατάξανθη έγινε καστανή!

Με νέο ανανεωμένο look εμφανίζεται εδώ και λίγο καιρό η Νατάσα Θεοδωρίδου, αφού ζήτησε από τον hair stylist Βασίλη Μπουλούμπαση να βάλει όλη του την τέχνη και να μετατρέψει το μαλί της από κατάξανθο, σε καστανό που είναι και το φυσικό της. Έτσι λοιπόν, όσοι το Σάββατο 24 Αυγούστου βρεθούμε στο Nicopolis στο Μονολίθι Πρέβεζας για να την ακούσουμε και να την απολαύσουμε ζωντανά θα δούμε μια νέα και ανανεωμένη... Νατάσα, που δεν έχει σχέση, ούτε και με την εικόνα της στις αφίσες που προβάλλουν την εμφάνισή της!

Δείτε την κόρη της Μαριάνας Λάτση να λιάζεται στη Λευκάδα!

Η Εριέττα Κούρκουλου, κόρη της Μαριάννας Λάτση, βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά, μαζί με φίλους της για διακοπές στο Ιόνιο. Μαζί της βρίσκεται και ο γνωστός pr manΓιώργος Αρσενάκος. Η παρέα απολαμβάνει καθημερινά, βουτιές, θαλασσινά παιχνίδια και ηλιοθεραπεία, ενώ η Εριέττα, σε ένα διάλειμμά της από το καινούργιο και πολλά υποσχόμενο project της LovInk με ρούχα και αξεσουάρ που η ίδια σχεδιάζει, είπε να χαλαρώσει και να απολαύσει ξέγνοιαστες στιγμές πριν επιστρέψει και πάλι στη δουλειά και τη ζούγκλα της Αθήνας.

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του καλοκαιριού

Με σύμμαχο τον καλό καιρό αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, εν όψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, την Πέμπτη.Στα λιμάνια, η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη.Το Λιμενικό Σώμα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

ΗΓΟΥΜΕΝΤΣΑ-Έντονη η ανησυχία πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης

Έντονη είναι η ανησυχία πολιτών στην Ηγουμενίτσα από την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης και συγκεκριμένα στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων.Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του 892fm.blogspot.gr, υπολείμματα σκουπιδιών -σε υγρή κυρίως μορφή- διασκορπίζονται στο οδόστρωμα, με τη δυσοσμία να είναι έντονη, την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας δεν φροντίζει να καθαρίζει τα σημεία γύρω από τους κάδους απορριμμάτων.Παράλληλα, υπάρχουν και αναφορές για πλημμελή συντήρηση των απορριμματοφόρων.

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου


Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Ο Αλέξης Νούτσος» στο Καπέσοβο.Έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτογράφου τοπίου Κωνσταντίνου Βασιλάκηεγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 19:00 στον χώρο της Πασχάλειου Σχολής. αρουσιάζονται 40 δημιουργίες από την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του στον χώρο της φωτογραφίας τοπίου με χρώμα, αλλά και χωρίς (για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες του, υπάρχει και η ιστοσελίδα http://konstantinosvasilakis.com).Η έκθεση θα λειτουργεί για τον Αύγουστο καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:00.Παράλληλα θα λειτουργεί και έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες των γυναικών του Καπεσόβου.Στις 18 Αυγούστου στην Πασχάλειο στις 8 το βράδυ θα παρουσιαστεί το βιβλίο τηςΕλένης Βαζάκα «Ο άνθρωπος, το δένδρο, η ζωή τότε…». Την παρουσίαση θα κάνει η φιλόλογος και συγγραφέας Νίκη Ζούκη.Επιπλέον, πεζοπορίες (Γκιζερήματα) σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια γύρω από το Καπέσοβο, οργανώνει για μία ακόμα χρονιά και μέχρι 25 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου.Αύριο, Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει πορεία από Κακιά Σκάλα (αναχώρηση 7 π.μ. με αυτοκίνητο για αφετηρία διαδρομής πριν το Βραδέτο), Αρκουδότρυπα, Κλήμα, Καπέσοβο. Την Κυριακή, 11 Αυγούστου, ώρα 6.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η διαδρομή Καπέσοβο – Κήποι.Οι επόμενες πορείες θα γίνουν: Σάββατο 17 Αυγούστου (ώρα 9 π.μ.) Γραδίστα – Θέα Βίκου, Κυριακή 18 Αυγούστου (ώρα 6.30 μ.μ.) Κέδρος – Τσεπέλοβο, Σάββατο 24 Αυγούστου (ώρα 9 π.μ.) Σελάτο – Αη Γράφος – Τούρλα – Τσούβαλη. Το πρόγραμμα θα διαφοροποιείται από λόγους ανωτέρας βίας και όλες οι αναχωρήσεις θα γίνονται από το Καπέσοβο.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τον γραμματέα του Συλλόγου κ. Θουκυδίδη Παπαγεωργίου, στο τηλέφωνο 6979983797.

Πάει καλά η τουριστική κίνηση στα παράλια της Ηπείρου

Η καλή φετινή πορεία του τουρισμού στη χώρα με την αύξηση των ξένων επισκεπτών, έχει θετικές επιπτώσεις και στην Ήπειρο, κυρίως βέβαια στα παράλια και λιγότερο σε ορεινούς προορισμούς. Οι ξένοι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές κάνουν τη διαφορά, αλλά υπάρχει αισθητή αύξηση και του εσωτερικού τουρισμού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστο Ζήγο.Μετά από τρία χρόνια συνεχούς μείωσης της τουριστικής κίνησης επέστρεψαν αυτό το καλοκαίρι τα... χαμόγελα στους επαγγελματίες του κλάδου στα παράλια της Ηπείρου. Ακόμη και οι ημερήσιοι επισκέπτες από περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και Θεσσαλίας συμβάλλουν στην καλή πορεία για το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου. Ο Ιούνιος πήγε σχετικά καλά και για το Σεπτέμβριο οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες μεν, αλλά όσοι συνεργάζονται με τουριστικά γραφεία ή προβάλλονται μέσω του διαδικτύου θα έχουν υψηλές πληρότητες, όπως σημειώνει ο κ. Ζήγος.

Έρχονται και Ρώσοι
Ιδιαίτερο ρόλο, στην φετινή ανάκαμψη, παίζει η άφιξη τουριστών μέσω Εγνατίας οδού από τις Βαλκανικές χώρες, αφού παρατηρείται αύξηση από Ρουμανία και άλλες, ενώ και οι Ρώσοι που κατακλύζουν άλλες περιοχές της χώρας άρχισαν δειλά, δειλά, έστω, να φθάνουν και στα παράλια της Ηπείρου. Επίσης, από πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ υπάρχει αύξηση επισκεπτών. Οι Ιταλοί, παραδοσιακά και ως κοντινό προορισμό λόγω μειωμένων εισοδημάτων, επιλέγουν Ιόνιο και πολλοί αναμένονται και τώρα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Λιγότεροι είναι φέτος οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί, αλλά καλύπτεται η μείωση από τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, όπως Βρετανών, Γάλλων, Τσέχων και Ολλανδών. Αυξημένη είναι και η κίνηση στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ως προς τις αφίξεις από Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πάργα πάντα πρώτη
Η Πάργα, όπως πάντα, κρατά τα «σκήπτρα» σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες και την μεγαλύτερη τουριστική σεζόν, δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία και καταλύματα δουλεύουν με μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, από τον Μάιο μέχρι και το Οκτώβριο, ακολουθούν τα Σύβοτα και η Πέρδικα και φυσικά η Πρέβεζα.Τα τριήμερα Παρασκευή-Κυριακή οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και δωμάτια φτάνουν στο 90 και 100%, αλλά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας μειώνεται το ποσοστό. Άλλωστε, όλοι έχουν περιορίσει τις ημέρες των διακοπών και πρωτίστως οι Έλληνες. Πάντως το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Αυγούστου δύσκολα βρίσκει κανείς δωμάτιο χωρίς να έχει κλείσει από νωρίτερα, οι ακυρώσεις είναι ελάχιστες.Όλη η παραλιακή τουριστική ζώνη έχει κόσμο αυτό το καλοκαίρι και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την συνέχεια. Αρκεί να αποδώσουν και οι προσπάθειες για τουριστική προβολή εντός και εκτός χώρας.

Βοηθά και ο κοινωνικός τουρισμός και η Εγνατία
Οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα και αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο για προσέλκυση τουριστών, μετά από μια πολύ κακή σεζόν, όπως ήταν η περσινή με την μείωση του εγχώριου τουρισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης, να πλήττει ιδιαίτερα την Ήπειρο.Φέτος, επέστρεψαν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που συμβάλλουν κι αυτά στην στήριξη των καταλυμάτων και ξενοδοχείων, ενώ και οι ημερήσιοι ή με μια και δυο διανυκτερεύσεις Έλληνες επισκέπτες, από την Μακεδονία και τη Θεσσαλία κυρίως, φυσικά και οι Γιαννιώτες που κάνουν αυθημερόν εξορμήσεις, στηρίζουν κι αυτοί συνολικά τους επαγγελματίες, με το φαγητό ή το ποτό και ό,τι άλλο ξοδέψουν.Η γενική εικόνα είναι καλή αυτό το καλοκαίρι στα παράλια της Ηπείρου, όμως όχι για όλους τους επαγγελματίες. Όσοι δουλεύουν με Έλληνες δεν έχουν μεγάλες πληρότητες στα καταλύματα τους, ωστόσο η κίνηση είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το 2012 κι αυτό κρατά όρθιο τον τουρισμό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ EPIRUSGATE-Μπάνιο στα νερά του Αράχθου

Σε μισή ώρα απόσταση από τα Γιάννενα, ένα δροσιστικό μπάνιο,μακρυά από την πολυκοσμία των παραλίων του Ιονίου
Μπάνιο στη γέφυρα Πολιτσάς

Παιχνίδια με το νερό, μέσα στις πιο όμορφες εξάρσεις των βουνών και των δασών.Στην αγκαλιά των Τζουμέρκων,ο ποταμός Άραχθος με τις βραχώδεις πλαγιές να κατεβαίνουν ως τα σκουροπράσινα νερά του.Οι δροσερές όχθες του ποταμού, είναι πρόκληση για τους εξερευνητές επισκέπτες. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας μας κι ένα από τα σημαντικότερα της Ηπείρου. Πηγάζει από τη Βόρεια Πίνδο και στην κοίτη του καταλήγουν τα νερά από τους κύριους παραποτάμους του -τον Καλαρίτικο, τον Ζαγορίτικο και τον Μετσοβίτικο- καθώς και από πολλά μικρότερα ποτάμια και ρέματα, από το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου μεταξύ Μετσόβου και Τζουμέρκων. Το μήκος του φτάνει τα 110 χλμ. και διατρέχει ένα σημαντικό κομμάτι του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον Νομό Αρτας.Σε μισή μόλις ώρα από τα Γιάννενα,ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στη γέφυρα της Πολιτσάς και να απολαύσει ένα δροσιστικό μπάνιο στον Άραχθο,μακρυά από την πολυκοσμία των παραλίων του Ιονίου.

Τι γράφουν οι Κυριακάτικες εφημερίδες

Τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : "Ο νόμος της νύχτας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : "Οι προφήτες εκπληρώνονται".

Η ΑΥΓΗ : "Προωθούν μοντέλο "μηδενικής εργασίας"".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ :"Βγείτε στη σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :"Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον ενιαίο φόρο ακινήτων".

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ : "Πλειστηριασμοί: 7 τρόποι σώζουν το σπίτι σας".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : "Κατασχέσεις και στις μονές του Αγίου Όρους".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : "Με ένα μνημόνιο πήγε, με δύο μνημόνια γύρισε".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : "Κανένα μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού. Λαϊκή Συμμαχία για την ανατροπή του'.

Ο ΛΟΓΟΣ : "Όπου φύγει - φύγει".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : ""Δεν θα πέσουμε τώρα για ένα παλιόσπιτο"".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ : "Λόγια, λόγια, λόγια..."

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : "Επιχείρηση "Μανχάταν"".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ :"Μοιράζουν την Κύπρο".

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : "Ρυθμίσεις δανείων και κούρεμα αλά κάρτ".

REAL NEWS :"Τελεσίγραφο Σαμαρά στους υπουργούς του!"

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τραυματισμός 23χρονου από προπέλα φουσκωτού σκάφους στα Σύβοτα

Ενημερώθηκε,η Λιμενική Αρχή Συβότων για περιστατικό τραυματισμού 23χρονου αλλοδαπού επιβαίνοντα σε φουσκωτό σκάφος.Συγκεκριμένα ο τραυματισθείς επέβαινε μαζί με τον 58χρονο χειριστή και ιδιοκτήτη του ανωτέρω σκάφους σημαίας Ιταλίας, όταν στη θαλάσσια περιοχή 1 ν.μ. έξωθεν του λιμένα Συβότων όπου έπλεαν, λόγω κύματος έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να χτυπήσει τη δεξιά φτέρνα του στην προπέλα.Άμεσα ο 23χρονος τραυματισθείς περισυνελέχθη από τον χειριστή και αποβιβάστηκε στο λιμένα Συβότων από όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών όπου και νοσηλεύεται.

Η αστυνομία στην Ήπειρο,είχε πολλή δουλειά και τον Ιούλιο

Λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες, αλλά και συλλήψεις για διάφορα αδικήματα, μαζί και πολλές εξιχνιάσεις υποθέσεων, απασχόλησαν και τον Ιούλιο τις αστυνομικές υπηρεσίες στην Ήπειρο. Παράλληλα με την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας για τους επικίνδυνους Αλβανούς δραπέτες, η οποία κατέληξε στο θάνατο του Μάριαν Κόλα και στην διαφυγή, κατά πάσα πιθανότητα, του Ιλίρ Κούπα, στην γειτονική χώρα.

669 συλλήψεις
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία τον Ιούλιο από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, συνελήφθησαν συνολικά 669 άτομα. Ειδικότερα:
• Λαθρομετανάστες: 452 άτομα
• Ληστεία : 2 άτομα
• Σύσταση εγκληματικής ομάδας: 4 άτομα
• Παραβάσεις του Νόμου «περί ναρκωτικών»: 20 άτομα
• Διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων: 32 άτομα
• Παραβάσεις του Νόμου «περί Όπλων»: 12 άτομα
• Παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής
• Κληρονομιάς: 1 άτομο
• Πλαστογραφία- χρήση πλαστών εγγράφων: 2 άτομα
• Διακίνηση λαθρομεταναστών: 1 άτομο
• Παραβάσεις του Νόμου «περί αλλοδαπών» : 67 άτομα
• Παράνομη απασχόληση αλλοδαπών: 11 άτομα
• Κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων: 2 άτομα
• Παράνομη βία: 1 άτομο
• Απειλή - Εξύβριση: 7 άτομα
• Επαιτεία: 1 άτομο
• Απείθεια: 1 άτομο
• Σωματικές βλάβες: 4 άτομα
• Φθορά ξένης ιδιοκτησίας: 2 άτομα
• Υπεξαίρεση : 1 άτομο
• Διατάραξη οικιακής ειρήνης: 3 άτομα
• Ενδοοικογενειακή βία: 2 άτομα
• Καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λ.π.): 18 άτομα
• Παραβίαση σφραγίδων που έθεσε Αρχή: 7 άτομα
• Παραβίαση νομοθεσίας περί φορολογίας: 4 άτομα
• Παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και οικοδομικού κανονισμού: 9 άτομα.
• Λοιποί ειδικοί ποινικοί νόμοι: 3 άτομα

Κατασχέσεις
Πτώση παρουσίασαν οι ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με άλλους που έφταναν και στον ένα τόνο. Ειδικότερα, κατασχέθηκαν:
• Ηρωίνη:17,8 γραμμάρια
• Ακατέργαστη κάνναβη: 168 κιλά και 196 γραμμάρια
• Ναρκωτικά χάπια: 884 χάπια
• Δενδρύλλια:9
• Περίστροφα: 1
• Κυνηγετικά όπλα: 2
• Φυσίγγια κυνηγετικών όπλων: 2
• •Μαχαίρια:1
• Οχήματα : 6
• Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα : 2
• Πλαστά χαρτονομίσματα: 1 των 500 ευρώ
Βρέθηκαν, 6 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 2 Ι.Χ.Φ., 2 δίκυκλα και ένα τετράτροχο.

Εξιχνιάστηκαν 81 υποθέσεις
Στον τομέα των εξιχνιάσεων τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά ως προς τις κλοπές-διαρρήξεις, ληστείες και ναρκωτικά και συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν:
• Δύο (2) ληστείες.
• Τριάντα τέσσερις (34) κλοπές - διαρρήξεις.
• Δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών.
• Μία (1) περίπτωση διακίνησης λαθρομεταναστών.
• Οκτώ (8) περιπτώσεις Νομοθεσίας περί όπλων.
• Μία (1) περίπτωση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών.
• Μία (1) περίπτωση κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
• Δύο (2) περιπτώσεις πλαστογραφίας.

Από τις σημαντικότερες υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν είναι και οι ακόλουθες:
-Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πάργας και το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας, η ένοπλη ληστεία που έγινε την 21-05-2013 σε σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού, στην Ανθούσα Πρέβεζας. Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας, μέλη εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην ληστεία, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών της ληστείας, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
-Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά σε συνεργασία με το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Περιφέρειας Ηπείρου, επιπλέον τρεις κλοπές σε σπίτι, αποθήκη και εργοστάσιο που έγιναν σε περιοχές των Ιωαννίνων, οι οποίες διαπράχθηκαν από τα μέλη σπείρας, που εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες σε σπίτια στους Ραψαίους και τη Ζωοδόχο Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο 24χρονος Αλβανός, μέλος της σπείρας, είχε συλληφθεί και κρατείται ήδη στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων, ενώ τα υπόλοιπα μέλη έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
-Συνελήφθησαν την 16-07-2013 στην Κακαβιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, δύο υπήκοοι Αλβανίας (ένας άνδρας και μία γυναίκα), οι οποίοι εισήγαγαν στη χώρα μας ναρκωτικές ουσίες, μέσα σε κρύπτη που είχε διαμορφωθεί στο αυτοκίνητό τους με σκοπό την απόκρυψη και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών. Κατασχέθηκε κάνναβη, βάρους 10 κιλών και 755 γραμμαρίων.
-Συνελήφθη την 19-07-2013 στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ένας 36χρονος άνδρας, ο οποίος στο σπίτι του είχε (809) δισκία φαρμακευτικών σκευασμάτων (για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή) και πλήθος έγχρωμων φωτοαντιγράφων ιατρικών συνταγών.
-Την 21-07-2013 εντοπίστηκε στη γέφυρα Νεράιδας Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό έναν 21χρονο Έλληνα, ο οποίος μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη βάρους 157.240 γραμμαρίων), ο οποίος και συνελήφθη μετά από καταδίωξη.
-Εξαρθρώθηκε από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σπείρα αλλοδαπών που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε σπίτια σε διάφορες περιοχές του Νομού Άρτας. Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί, μέλη της οργάνωσης, τη στιγμή που μετέφεραν κλοπιμαία κρυμμένα σε αυτοκίνητο με σκοπό να τα πουλήσουν στην Αλβανία. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων δύο συνεργών τους, που αναζητούνται. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις κλοπών, ενώ η αφαιρεθείσα λεία εκτιμάται ότι ξεπερνά σε αξία το χρηματικό ποσό των -220.000- ευρώ.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ