Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Κλεμμένα από την Ελλάδα αγροτικά 4Χ4 στη... δούλεψη Aλβανών χασισεμπόρων!

Πάνω από 20 εντοπίστηκαν από Έλληνες μόνο στο Λαζαράτι! Ειδοποιήθηκε η Ιντερπόλ που κάνει έρευνες...

Οι "αποκαλύψεις" των Αλβανικών αστυνομικών υπηρεσιών, για τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με χασίς στο Λαζαράτι Αργυροκάστρου και τα τεράστια έσοδα που έχουν οι έμποροι ναρκωτικών, φέρνουν στην επικαιρότητα και ένα άλλο ζήτημα, που έχει ελληνικές προεκτάσεις.Αφορά κλοπές αυτοκινήτων 4Χ4 που έχουν γίνει από πολλές περιοχές της Ελλάδος (αρκετά εκ των οποίων και από τα Γιάννενα) και σήμερα ένας αριθμός από αυτά έχει μεταφερθεί στην Αλβανία, που χρησιμοποιούνται ως υδροφόρες(!) για το πότισμα των χασισοκαλλιεργειών.

Πού εντοπίστηκαν...
Όσο και αν για πολλούς αυτό μπορεί να θεωρηθεί απίστευτο, εν τούτοις είναι πέρα για πέρα αληθινό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» το θέμα έχει απασχολήσει τις Ελληνικές διωκτικές αρχές, καθώς και τις Προξενικές, ύστερα από παραστάσεις Ελλήνων που έχουν χάσει τα αυτοκίνητά τους.Στο Νότο, κλεμμένα αγροτικά αυτοκίνητα 4Χ4 έχουν εντοπιστεί στο Λαζαράτι, από Έλληνες που έχοντας σχετικές πληροφορίες επισκέφτηκαν προ καιρού την περιοχή, όπου έκπληκτοι μέτρησαν - σύμφωνα πάντα με πληροφορίες - περισσότερα από είκοσι ελληνικά αυτοκίνητα τέτοιου τύπου, που σήμερα δεν αποκλείεται να έχουν ξεπεράσει και τα τριάντα!

Έρευνες και από Ιντερπόλ
Για επιστροφή των κλαπέντων οχημάτων, ούτε λόγος να γίνεται. Ορισμένοι ιδιοκτήτες που βρήκαν τα αυτοκίνητά τους στο Λαζαράτι, κατέφυγαν στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, αλλά και στην Ιντερπόλ η οποία ξεκίνησε κάποιες έρευνες, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.Οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Αλβανικών Αστυνομικών Αρχών αναπτέρωσε τις ελπίδες τους, ότι τελικά μπορεί να κινηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου των κλεμμένων οχημάτων και της παράδοσής τους στους Έλληνες ιδιοκτήτες, αν και ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς. Για να γίνει αυτό πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση από την Ελλάδα προς την Αλβανία, τόσο μέσω της Ιντερπόλ, όσο και μέσω της διπλωματικής οδού.Οι Ελληνικές Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πλέον σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο εξάγονται τα κλεμμένα οχήματα στην Αλβανία, καθώς είναι σίγουρο ότι υπάρχουν δίοδοι στις παραμεθόριες - εκτός των Τελωνείων όπου οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί - από τις οποίες οι Αλβανοί μαφιόζοι καταφέρνουν, αξιοποιώντας και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων οχημάτων (αγροτικά, με μεγάλη ιπποδύναμη) να τα περνούν ανενόχλητοι στην πατρίδα τους, όπου τα πουλάνε (το πιθανότερο) στους καλλιεργητές χασίς και όχι μόνο.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Λύκειο και τις εξετάσεις

Tίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου
Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.Για την Α' Λυκείου εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 9 κοινά μαθήματα (33 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες).Τα μαθήματα είναι: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πολιτική παιδεία και ερευνητική εργασία.Τα μαθήματα επιλογής είναι: εφαρμογές πληροφορικής, τεχνολογία-διαχείριση φυσικών πόρων και έκφραση-πολιτισμός.Για την Β' Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 30 ωρών την εβδομάδα και δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 5 ωρών την εβδομάδα.Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πολιτική παιδεία, φιλοσοφία και ερευνητική εργασία.Η μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (ανθρωπιστικές σπουδές) περιλαμβάνει: αρχαία ελληνικά και λατινικά.Η άλλη ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (θετικές σπουδές) περιλαμβάνει: φυσική και μαθηματικά.Στην Γ' Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 12 ωρών την εβδομάδα και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 20 ωρών εβδομαδιαίως.Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι: νέα ελληνική γλώσσα, θρησκευτικά, ιστορία, ξένη γλώσσα και φυσική αγωγή.
-Στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών: αρχαία ελληνικά, λατινικά και ιστορία.
-Στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών: φυσική, μαθηματικά, βιολογία και χημεία.
-Στην ομάδα προσανατολισμού οικονομικών-πολιτικών-κοινωνικών σπουδών: μαθηματικά, οικονομία, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών, οργάνωση-λειτουργία της Πολιτείας και οργάνωση -διοίκηση.

Τι αλλάζει με τα ΕΠΑΛ
Τέσσερα έτη θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Στον πρώτο κύκλο σπουδών θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις των ΕΠΑΛ, με τους μαθητές να παρακολουθούν 4 ομάδες προσανατολισμού ( Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής και Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).Στην Α' ΕΠΑΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 10 μαθήματα γενικής παιδείας και 4-6 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.Και στην Β' και Γ' τάξη των επαγγελματικών λυκείων οι μαθητές θα παρακολουθούν 23 ώρες για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και 12 ώρες γενικής παιδείας.Στον δεύτερο κύκλο υλοποιείται το πρόγραμμα της «Προαιρετικής τάξης Μαθητείας», σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ' τάξης.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Σε 4 μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, ενώ τα επιστημονικά πεδία θα είναι πλέον 4 (σε παρένθεση τα εξεταζόμενα μαθήματα):
Ανθρωπιστικές-Νομικές-Κοινωνικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, αρχαία, ιστορία, λατινικά ή αρχές φυσικών επιστημών)
Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, χημεία)
Επιστήμες Υγείας (νεοελληνική γλώσσα, φυσική, χημεία, βιολογία ή μαθηματικά)
Επιστήμες Οικονομίας-Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά-στοιχεία στατιστικής, οικονομία ή ιστορία, οργάνωση-λειτουργία της Πολιτείας ή οργάνωση -διοίκηση ή λατινικά)
Τα εξεταζόμενα μαθήματα ορίζονται ανάλογα με την επιλογή του υποψηφίου με τους ενδιαφερόμενους για τα παιδαγωγικά τμήματα να εξετάζονται σε διαφορετική ύλη και στα εξής μαθήματα: νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά-στοιχεία στατιστικής, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών.
Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αποτελούν πλέον ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.
Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίζεται ο «βαθμός προαγωγής και απόλυσης», στον οποίο προσμετράται (με συντελεστές) ο βαθμός προαγωγής στις τρεις τάξεις του Λυκείου εκτός από τον βαθμό των πανελλαδικών.Τέλος, η εξεταστέα ύλη θα ορίζεται κατά 50% από μια Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Δημιουργείται επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, στην αρμοδιότητα του οποίου περνούν όλα τα σχετικά θέματα.

Θερινό Σχολείο στα Τζουμέρκα

Στοχασμός σε ζητήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης πόρων με φόντο τον ορεινό όγκο


Η εκπαίδευση των νέων επιστημόνων σε πραγματικές συνθήκες, η επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και η αλληλεπίδραση με αυτές αποτελούν ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια τον καθηγητή Λαογραφίας κ.Ευάγγελο Αυδίκο. Η ιδέα της διοργάνωσης ενός θερινού σχολείου για τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες είχε αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό του εδώ και χρόνια. Πέρυσι αγκαλιάστηκε από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει, και έτσι το 1ο «Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου» έγινε πραγματικότητα σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων και με τη στήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.Η αγάπη του καθηγητή για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, από όπου κατάγεται, καθώς και η πεποίθησή του ότι «ο ορεινός χώρος είναι η μήτρα του πολιτισμού μας» οδήγησαν στην επιλογή των Τζουμέρκων ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση αυτών των ερευνητικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα στα τέλη Αυγούστου. Οπως τονίζει ο κ. Αυδίκος στο «Βήμα», «η περιοχή δεν αποτελεί απλώς το κάδρο», αλλά η γεωγραφική θέση ως φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας καθώς και τα τοπικά ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα συγκροτούν μια οικιστική και πολιτισμική ενότητα, εντός της οποίας λαμβάνουν χώρα αξιοπρόσεκτα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα.

Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη στο μικροσκόπιο
Στο επίκεντρο του εφετινού Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων θα βρεθεί ένα θέμα αιχμής, ιδιαίτερα για την περίοδο που διανύει η χώρα μας, οπότε ζητούμενο όλων των θεωρητικών συζητήσεων και πολιτικών εξαγγελιών είναι η ανάπτυξη. Η διερεύνηση της σχέσης του ανερχόμενου τουριστικού φαινομένου με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες από την Τρίτη 27 Αυγούστου ως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013. «Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αναστοχαστούμε τα ζητήματα της ανάπτυξης και να θέσουμε νέες βάσεις για την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουμε» δηλώνει ο κ. Αυδίκος στο «Βήμα».Με θέμα «Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη», το πρόγραμμα της δεύτερης συνάντησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων θα δώσει την ευκαιρία στους νέους ερευνητές με την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητών και τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας να αξιολογήσουν, αρχικά, το μοντέλο διαχείρισης του ορεινού χώρου της πατρίδας μας, όπως αυτό εφαρμόστηκε ως σήμερα. Στη συνέχεια θα αποτελέσει αφετηρία για προβληματισμό και συζήτηση σε σχέση με νέες μορφές ανάπτυξης σε αρμονία με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και σε σύνδεση με την τοπική οικονομία.

Συγκίνηση για τους ντόπιους, ενδιαφέρον από την περιφέρεια
Το στοίχημα των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά τους διδάσκοντες και τους νέους επιστήμονες με τους κατοίκους και τους ντόπιους επαγγελματίες, ώστε μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «να εξοικειωθούν με περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο περιθώριο της ανάπτυξης εξαιτίας της αστικοποίησης, να αγαπήσουν την ελληνική περιφέρεια» επισημαίνει ο κ. Αυδίκος. Για τον λόγο αυτόν εισηγητές δεν είναι μόνο καθηγητές, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι μοιράζονται τα βιώματα και τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες.Η περυσινή πρώτη εμπειρία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναγνωριστική για την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όχι μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά και στους κατοίκους. «Οι επιτόπιες επισκέψεις μας στα χωριά σκορπούσαν συγκίνηση στους ντόπιους. Ας μην ξεχνάμε ότι στα χωριά αυτά, που δεν έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, μένουν πια ελάχιστοι κάτοικοι» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αυδίκος. Χάρη στην επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης, εφέτος στο πλάι του «Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου» στέκονται επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.Οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον πανέμορφο χώρο του Δασικού Χωριού «Κέδρος» (http://www.guesthousekedros.gr/) στον Καταρράκτη Αρτας όπου θα διαμένουν επίσης όλοι οι συμμετέχοντες, όπως και πέρυσι. Το κόστος συμμετοχής είναι συμβολικό, ορίζεται στα 60 ευρώ και καλύπτει διαμονή, διατροφή, μαθήματα και μετακινήσεις για τις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας. Αυτό που δεν καλύπτεται είναι η μεταφορά των συμμετεχόντων προς και από το Δασικό Χωριό.Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων, μετά την αποστολή των εργασιών και των ερευνητικών ημερολογίων που θα ετοιμάσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου (http://extras.ha.uth.gr/tzoumerka/index.shtml).

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ για τους λογαριασμούς ύδρευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα

Ο ενδελεχής έλεγχος που έγινε από την ΔΕΥΑΙ στα υδρόμετρα περιφερειακών δημοτικών κοινοτήτων απέδειξε τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής κατανάλωσης νερού και εκείνης που εμφανίζονταν στους λογαριασμούς προηγούμενων ετών.Σημειώνεται ότι τα δίκτυα περιήλθαν στη Δημοτική Επιχείρηση πριν από ένα χρόνο περίπου. Μέχρι το τέλος του 2010 την πλήρη ευθύνη είχαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι ενώ τον επόμενο ενάμισι χρόνο ο Καλλικρατικός Δήμος Ιωαννιτών.Επίσης από τις συμφωνίες παρελθόντων ετών μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και πρώην Καποδιστριακών Δήμων, παραμένει μία σειρά οφειλών προς τη ΔΕΥΑΙ, γεγονός που λειτουργεί σε βάρος όλων εκείνων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αρκετές διαμαρτυρίες για τους λογαριασμούς που φτάνουν ειδικά στους καταναλωτές του Περάματος και δευτερευόντως της Πεδινής.Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν αμφισβητείται η αναγραφόμενη κατανάλωση, η οποία προήλθε ύστερα από ακριβή καταμέτρηση που έγινε σε όλα τα υδρόμετρα.Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι σήμερα καταγράφονται χιλιάδες κυβικά κατανάλωσης τα οποία έρχονται από το παρελθόν.Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΕΥΑΙ, η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι είτε έχουν γίνει αλλαγές στα υδρόμετρα χωρίς αυτές να καταχωρηθούν ή οι καταγραφές επί σειρά ετών ήταν εικονικές.Όπως είχε αποφασιστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, οι λογαριασμοί που εκδίδονται είναι προσωρινοί και χρεώνεται η κατανάλωση για μέχρι 400 m³ σύμφωνα με την καταγραφή.Οι περιπτώσεις με περισσότερα από 400 m³ να χρεώνονται με το ποσό των 400 m³, ενώ τυχόν αρνητικές καταναλώσεις χρεώνονται με το πάγιο.Αναλυτικά λοιπόν σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, για τις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Πεδινής:
1. Οι καταναλώσεις μέχρι 400 m³ θα χρεωθούν όπως καταγράφηκαν.
2. Οι καταναλώσεις πάνω από 400 m³, θα χρεωθούν με 400 m³.
3. Σε αρνητικές καταναλώσεις, θα γίνει μόνο η πάγια χρέωση.
4. Όλοι οι λογαριασμοί θα είναι προσωρινοί και η οριστικοποίησή τους θα γίνει με τη δημιουργία αρχείου καταγραφών ενός έτους, οπότε και θα γίνει η διόρθωση των προσωρινών λογαριασμών.
Η διοίκηση της επιχείρησης θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις περιπτώσεις, μία προς μία, κι όσες δεν λυθούν από την υπηρεσία, θα αντιμετωπιστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο.Η Διοίκηση θα κάνει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξόφληση των λογαριασμών, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών.Οι συμπολίτες από την πλευρά τους, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα αυτό, δεν προήλθε από αμέλεια ή αδιαφορία της ΔΕΥΑΙ αλλά από λανθασμένες επιλογές που είχαν γίνει κατά τα παρελθόντα έτη. Η προσπάθεια ενοποίησης των δικτύων και της καταμέτρησης υπήρξε χρονοβόρα εξ αιτίας και των σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

"Στον τόπο"-Μια συναυλία - μουσική περιδιάβαση στα τοπία της παράδοσης του Πωγωνίου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ζύμωση, η οποία καλλιεργεί μια καινούρια προσέγγιση της δημοτικής μουσικής, από την πλευρά των μουσικών. Νέοι μουσικοί μελετούν τις κατακτήσεις των παλαιών τεχνιτών σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο και για πρώτη φορά η δημοτική μουσική αποκτά εκπροσώπους που διεκδικούν για λογαριασμό της δικαιώματα Τέχνης, ενδιαφερόμενοι για την καλλιτεχνική της αξία, χωρίς δεσμεύσεις γραφικού, φολκλορικού ή μουσειακού τύπου.Αν η ελληνική μουσική παράδοση, μας κληροδοτεί κάτι αξιόλογο που να ενδιαφέρει την μουσική ως τέχνη και μάλιστα τέχνη σύγχρονη, αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην τέχνη των μουσικών που εμπνέονται και συνεχίζουν μια παλαιά παράδοση και ειδικότερα πρέπει να στραφεί κανείς στις διαδικασίες που παράγουν την αντίληψη περί μελοποιίας του εμπειροτέχνη, όπως αυτή εμφανίζεται στον αυτοσχεδιασμό.Η εν λόγω συναυλία, εκ του θέματός της αλλά και του τρόπου προσεγγίσεώς του, συμβάλλει, πιστεύουμε, αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναίρεσης μιας αντίληψης που για πολύ χρόνο υποτιμούσε την μουσική παράδοση.Αυτή η μουσική, εξεταζόμενη και από την σκοπιά του καλλιτέχνη δημιουργού, παρέχει ένα ανυπολόγιστης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση, όσο και για αξιοποίηση.Ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κίνηση ΕΠΩΔΟΣ διοργανώνουν την συναυλία στον ιστορικό τόπο «Αγιοί» στην γέφυρα του Γορμού, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 και ώρα 21:30.

Μία πανδαισία παραλλαγών της παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας, στην Κοσμηρά Ιωαννίνων

Κάθε νοικοκυρά έψησε και μια διαφορετική πίτα με παραλλαγές στα υλικά

Δεκάδες γλυκές και αρμύρες πίτες, όλες παραδοσιακά φτιαγμένες με μεράκι, από τις γυναίκες του χωριού Κοσμηράς Ιωαννίνων, προσέφεραν μία γευστική απόλαυση, σε όσους χθες το βράδυ βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού, για συμμετάσχουν στη «γιορτή της ηπειρώτικης πίτας».Κάθε νοικοκυρά έψησε και μια διαφορετική πίτα με παραλλαγές στα υλικά. Έτσι, στο μεγάλο τραπέζι, που στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου του χωριού, απλώθηκαν χορτόπιτες, ζυμαρόπιτες, ρυζόπιτες, πιπερόπιτες, κοτόπιτες, μακαρονόπιτες και μπουγάτσες.Η πίτα αποτελεί βασικό στοιχείο της γαστρονομίας στην Ήπειρο. Είναι πολιτισμική παράδοση, που συνδέεται με το φαγητό στην καθημερινότητα, τις γιορτές και άλλες χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Μάλιστα, σε διάφορες περιοχές, την ψήνουν ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο, τη γάστρα.Φτιάχνονται από από αγνά υλικά, με τρόπο απλό και ανάλογα με το περιεχόμενο και την περιοχή αλλάζουν και ονομασία. Για παράδειγμα, η «μπαμπανάτσα» στην Κοσμηρά είναι η «ζυμαρόπιτα» άλλων περιοχών της Ηπείρου και δεν είναι άλλο από μια εύκολη απλή πίτα με βασικά συστατικά το νερό, το αλεύρι, το γάλα, το τυρί και το αυγό.Η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση, οργανώθηκε για 12 συνεχή χρονιά και εκτός από τις πίτες, συμπεριελάμβανε μουσική και χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα των Ιωαννίνων. Το δε γλέντι, που στήθηκε, «τράβηξε» ως τα ξημερώματα.Την οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηρά σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Εκτός από ψυχαγωγικό χαρακτήρα είχε και φιλανθρωπικό, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε συγχωριανό τους, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Κίνησης Κοσμηράς

Η πίτα αποτελεί βασικό στοιχείο της γαστρονομίας στην Ήπειρο

Είναι αυτός ο δολοφόνος του Σωκράτη Γκιόλια;

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τo περιοδικό  Hot Doc 

Γιατί οι ελληνικές Αρχές μοιάζουν επαναπαυμένες στην εκδοχή της τρομοκρατίας;


Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, προφυλακισμένος στην Κύπρο για το φονικό στην Αγία Νάπα, είναι σύμφωνα με μαρτυρία που αποκαλύπτει το Hot Docπου κυκλοφορεί, ο άνθρωπος που εκτέλεσε το συμβόλαιο δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια.Το περιοδικό έχει εξαιρετικό αφιέρωμα και για τις δύο υποθέσεις, που γεννά ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιός έχει τόσα φράγκα για να δολοφονεί, να φυγαδεύει και να πληρώνει δημοσιογράφους για να ξεπλένουν εγκλήματα; Το προφίλ είναι εύκολο. Κάποτε θα μάθουμε και το όνομα. Δείτε τον:
Το περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά:Ξημέρωμα Δευτέρας, 19 Ιουλίου 2010. Ο Σωκράτης Γκιόλιας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες κάποιων που υπογράφουν ως ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ. Ο δημοσιογράφος και δημιουργός του φαινομένου troktiko, εκτελείται με επαγγελματικό τρόπο, στην είσοδο της πολυκατοικίας του στην Ηλιούπολη κι ενώ ο ίδιος έχει ανοίξει στους δολοφόνους του. Γιατί ένας άνθρωπος ανοίγει σε δυο αγνώστους στις 5:20 το πρωί; Τι έχει προηγηθεί της εκτέλεσης; Ποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του τον έχει καλέσει στο τηλέφωνο και τον έχει ενημερώσει για την επικείμενη επίσκεψη;Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας καταγράφονται ένας προς έναν οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους η ΣΕΧΤΑ προχώρησε στην εκτέλεση του Γκιόλια. Η προκήρυξη της Οργάνωσης τρεις ημέρες μετά, μοιάζει με αντιγραφή του εν λόγω ρεπορτάζ. Μια τρομοκρατική οργάνωση βασίζει την επιχειρηματολογία της σε δημοσιεύματα του Τύπου;Από την αρχή της υπόθεσης Γκιόλια η έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων μοιάζει αδύναμη. Η Αστυνομία διατηρεί περίεργη στάση και αρνείται να ερευνήσει όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες. Γιατί δεν παίρνει δεύτερη κατάθεση από τη σύζυγο του Γκιόλια; Και κυρίως. Γιατί αρνείται να αξιολογήσει και να ερευνήσει την καταγγελία συγγενικού προσώπου του δολοφονηθέντος, το οποίο καταθέτει όνομα γνωστού δημοσιογράφου ως υπεύθυνου για την εκτέλεση;Τον Ιούνιο του 2012 ανοίγει νέο παράθυρο στην υπόθεση. Ένα πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο ο δολοφόνος εκτελεί τα θύματά του, συνδέει τη ΣΕΧΤΑ με το κοινό ποινικό έγκλημα. Ένα ελλαδίτης, συλλαμβάνεται και ταυτοποιείται ως ο εκτελεστής. Οι κυπριακές Αρχές ζητούν τη συνδρομή των ελληνικών. Που οφείλονται άραγε οι συνεχείς αρνήσεις από ελληνικής πλευράς για την παροχή βοήθειας; Ερευνά κάποιος την μαρτυρία ανθρώπου, ο οποίος συνδέει το φονικό της Αγίας Νάπας με την εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια; Γιατί οι ελληνικές Αρχές μοιάζουν επαναπαυμένες στην εκδοχή της τρομοκρατίας και παρά τα στοιχεία, αρνούνται πεισματικά να ερευνήσουν την εμπλοκή ανθρώπων που υπογράφουν ως ΣΕΧΤΑ στο κοινό ποινικό έγκλημα;Η συνέχεια στο περιοδικό.

planet-greece.blogspot.com

Δήμος Πρέβεζας-Ζαλόγγεια 2013

Στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Σουλιωτισσών που τον Δεκέμβρη του 1803 , κυνηγημένες από τον Αλή Πασά προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό και να βρουν τραγικό θάνατο μαζί με τα παιδιά τους. Οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί με τη θεία λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνουν ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων, κατάθεση Στεφανιών και αναπαράσταση της Θυσίας Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός Κοσμάς Κοψάρης ενώ μετά την λήξη της τελετής θα προσφερθούν αναψυκτικά στην πλατεία της Τ.Κ Καμαρίνας.

Eκδήλωση Μ.Α.Σ. Νέων Καρίτσας Ιωαννίνων

Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Νέων Καρίτσας διοργανώνει μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στις 14-15-16 Αυγούστου.
14 Αυγούστου δημοτική βραδιά με τοσυγκρότημα των ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
15 Αυγούστου δημοτική βραδιά με το συγκρότημα των ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ-Α.ΚΥΡΙΤΣΗ
16 Αυγούστου λαϊκή βραδιά με τον ΜΠΟΝΙΚΑ και την ΑΝΤΖΕΛΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.
Θα βρείτε πλούσιους μεζέδες με την φροντίδα του συλλόγου.

ΕΙΣΟΔΟΣ-ΧΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Στην κυκλοφορία δόθηκε το μισό τμήμα της Οδού Καρτέρι - Πάργα

Παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρου Καχριμάνη και των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και Πρέβεζας κ.Στρ. Ιωάννου, δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας, από την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., στην κυκλοφορία τμήμα 8 και πλέον χιλιομέτρων του οδικού άξονα Καρτέρι – Πάργα, που βελτιώνει τις συγκοινωνιακές υποδομές του παραλιακού τόξου της Ηπείρου και εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες του τουρισμού.Στα υπόλοιπα επτά χιλιόμετρα οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και η μοναδική ουσιαστική καθυστέρηση εντοπίζεται σε ένα τμήμα εκατό περίπου μέτρων εξαιτίας, της ανεύρεσης νερόμυλου και της αναμενόμενης, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έγκρισης της συμπληρωματικής σύμβασης για τις απαιτούμενες εργασίες προστασίας του.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:«Σήμερα δίνουμε στην κυκλοφορία τα οκτώ χιλιόμετρα και κάτι και μένουν τα υπόλοιπα επτά τα οποία σχεδόν είναι τελειωμένα. Απλώς κάποιες υπηρεσίες έχουν φέρει τα πράγματα πίσω. Το τμήμα από τον κόμβο Καταβόθρας Μαργαριτίου μέχρι και το Καλοδίκι, έπρεπε να είχε παραδοθεί στις 15 Ιουλίου. Οι εργασίες είναι απειροελάχιστες, δυστυχώς όμως η αναβλητικότητα των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων και των συναρμόδιων Υπηρεσιών, καθυστερεί τις εντολές για τις εργασίες που χρειάζονται. Αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της εποχής, που θέλει να είμαστε έτοιμοι και γρήγοροι. Αυτή τη στιγμή η συμπληρωματική σύμβαση για τον παραδοσιακό μύλο, που χαρακτηρίστηκε μνημείο, είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες, κινδυνεύει να βγει εκτός το χρονοδιάγραμμα του έργου. Αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια η εντολή από το Κεντρικό Υπουργείο για να τελειώσουν όλα.Θέλω να ευχαριστήσω τον ανάδοχο του έργου, την επίβλεψη της ΕΥΔΕΜ/ΕΔΕ, τη Διαχειριστική Αρχή, τους κατοίκους και τις υπηρεσίες του Υπουργείου, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας και Πρεβέζης που είχαν εμπλακεί στις διαδικασίες του έργου. Από την πλευρά μας έχουμε έτοιμη τη μελέτη συνέχισης του έργου μέχρι το Μεσοπόταμο και επειδή του Ελληνικό κράτος χάνει χρήματα από το ΕΣΠΑ, είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να ζητήσουμε την ένταξή του έργου».

Δηλώσεις Πιτούλη-Ιωάννου
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ: Άλλο ένα έργο, ολοκληρώνεται, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να προέκυψαν. Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα, όπου μας ζητήθηκε από την Εταιρία η συνδρομή μας για διάφορα προβλήματα που είχαν προκύψει ήμασταν δίπλα τους και δώσαμε λύσεις. Θέλω όμως και εγώ να τους ευχαριστήσω, γιατί και αυτοί πέρα και έξω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς το έργο βοήθησαν την περιοχή, είτε με προσωπικό, είτε με παράλληλα έργα, τα οποία ποτέ δεν αρνήθηκαν να μας τα κάνουν.
ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι ένα σημαντικό έργο για την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς συνδέει την Εγνατία, με ένα δρόμο πολύ καλών προδιαγραφών, με το Νομό μας. Είναι έτοιμες οι μελέτες από τον κόμβο της Πάργας μέχρι τον Αχέροντα Μεσοπόταμου και ευελπιστούμε να δοθούν τα χρήματα από το Υπουργείο για να ξεκινήσει και αυτό το έργο. Έτσι θα συνδεθεί με την Εγνατία όλο το παραθαλάσσιο κομμάτι του Νομού μας. Το πρώτο βήμα έγινε και μένει το επόμενο. Θέλω να τονίσω ότι στο τμήμα μέχρι το Μεσοπόταμο, προβλέπεται και ο κόμβος της Λούτσας, που είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Η μελέτη είναι έτοιμη για να πάει «πακέτο» να δημοπρατηθεί. Περιμένουμε από το Υπουργείο μέσω του ΕΣΠΑ να δώσει τα χρήματα για να προχωρήσει κι αυτό».

Μπλόκο σε αυτοκίνητο με λαθραία τσιγάρα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας!

Συνελήφθησαν  μετά τα μεσάνυχτα, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας (μία 46χρονη γυναίκα και ο 16χρονος γιός της), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής λαθραίων τσιγάρων και παράνομης εισόδου στη χώρα.Ειδικότερα, στα πλαίσια ελέγχων για την πρόληψη της εγκληματικότητας, οι αστυνομικοί ενήργησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε η 44χρονη, με συνοδηγό τον ανήλικο γιό της, όπου βρέθηκαν στον χώρο των αποσκευών του οχήματος συνολικά (300) πακέτα με λαθραία τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 16χρονος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή του στη χώρα.Το αυτοκίνητο και τα λαθραία πακέτα τσιγάρων κατασχέθηκαν και θα σταλούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Κατασχέθηκαν 4.000 προϊόντα παραεμπορίου στην Πρέβεζα!!!

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν εμπορεύματα όπως τσάντες, γυαλιά ηλίου, κοσμήματα, πορτοφόλια κ.α.

Χθες το πρωί στην πόλη της Πρέβεζας, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, κατέλαβαν επ’ αυτοφώρω έναν 33χρονο υπήκοο Μπαγκλαντές, να μεταφέρει εντός Ι.Χ. Επιβατικού αυτοκινήτου, προϊόντα παραεμπορίου.Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, όπου βρέθηκαν και άλλα εμπορεύματα, τα οποία κατείχε χωρίς παραστατικά έγγραφα.Αναλυτικά, κατασχέθηκαν προκειμένου αυτά να καταστραφούν, τα παρακάτω 4.000 προϊόντα, ήτοι:
-800 γυαλιά ηλίου
-250 τσάντες γυναικείες
-2000 κοσμήματα (φο μπιζου)
-180 παιδικά παιχνίδια
-150 πορτοφόλια
-500 μανταλάκια
-100 μπαταρίες και φορτιστές τηλεφώνων
-10 πριόνια χειρός
-διάφορα μικροαντικείμενα
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο δράστης προμηθεύτηκε τα ανωτέρω προϊόντα με σκοπό να τα διαθέσει στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.

Την τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Γύρου Ιονίου θα φιλοξενήσει αύριο η Πρέβεζα


Την τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Γύρου Ιονίου θα φιλοξενήσει την Κυριακή η πόλη της Πρέβεζας. Εξήντα τέσσερα σκάφη με πλήρωμα 350 ατόμων θα ξεκινήσουν να φτάνουν στο λιμάνι από το Σάββατο και την Κυριακή στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των κυπέλλων στους νικητές. Την γιορτή διοργανώνουν ο Δήμος Πρέβεζας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με την συμμετοχή του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, των επιχειρηματιών του Ναυτικού Τουρισμού κυρίωνΤέφα και Τσιλιγκίρη, των Γυναικών του Αγίου Θωμά , του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου και άλλων φορέων. Μετά τις απονομές θα παρουσιαστεί χορευτικό πρόγραμμα από την Μαρριέτα Γκούμα η βραδιά θα κλείσει με μουσική και προσκεκλημένους όλους όσοι θα βρίσκονται στην υποδοχή. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία της πόλης,τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης όσο και η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παρθενία Καζάκου, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός το οποίο θα προβάλλει τους στενούς δεσμούς της Πρέβεζας με τον θαλάσσιο τουρισμό. Τα σκάφη θα συνοδεύσει το πολεμικό κανονιοφόρο «ΟΡΜΗ», δημιουργώντας έτσι μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα στο λιμάνι της πόλης. Η προετοιμασία για την υποδοχή της τελετής λήξης του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Γύρου του Ιονίου έχει ξεκινήσει πριν από αρκετές εβδομάδες και αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εθελοντική προσφορά από συλλόγους και μεμονωμένα άτομα που θα συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους στην φιλοξενία των πληρωμάτων των σκαφών.

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Τέρενς Κουίκ στα Ιωάννινα

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα, οι οποίες είναι περιοχές της κοινοβουλευτικής του ευθύνης.Στα Ιωάννινα, ο Τέρενς Κουίκ συνέχισε την δράση του μαζί με τη συνάδελφό του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Παιδείας Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία περιοδεύει στην περιοχή της Ηπείρου εν’ όψει της επερχόμενης έναρξης της σχολικής περιόδου και των παιδοκτόνων νόμων που ψηφίζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση.Μαζί με Πολιτευτές και με μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, οι δυο Βουλευτές είχαν τις εξής συναντήσεις:
1.Με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό προστασίας όλης της περιοχής τη δύσκολη θερινή περίοδο, καθώς – κυρίως Βορειότερα – υπάρχουν και μοναδικά αιωνόβια δάση
2.Με το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων το οποίο ανέφερε μείωση του τζίρου 67% από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση και μετά τα μνημόνια
3.Με το Προεδρείο των αργυροχρυσοχόων, ενός επαγγέλματος, ταυτόσημου με την Ήπειρο, αλλά που τείνει μνημονιακά να εξαφανιστεί
4.Με τον Πρόεδρο των καταστημάτων εστίασης Ιωαννίνων, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «κοροϊδία ο ΦΠΑ 13% όταν όλες οι πρώτες ύλες που προμηθεύονται τα συναφή καταστήματα «δουλεύουν» με 23% ΦΠΑ και με αυξητικές τάσεις στις τιμές τους»

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 26/8 - Κάνε και εσύ μια αίτηση για διοικητής σε κάποιο Νοσοκομείο της περιοχής!!!

Μόνο προσόν για την αίτηση το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ!!!

Ξαναμοιράζεται η δικομματική τράπουλα για τις θέσεις των διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει παράταση μέχρι τις 25 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων! Πλέον, καταργείται το κριτήριο της εντοπιότητας και στο παιχνίδι της διεκδίκησης θέσεων μπαίνουν και οι σημερινοί διοικητές των Νοσοκομείων. Όμως αίτηση μπορεί να υποβάλει και ο καθένας από εσάς, αρκεί να διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ!!! Και ας μη χαμπαριάζει τίποτα από διοίκηση μονάδων υγείας. Τόσο απλά! Τα δικαιολογητικά που οφείλει να καταθέσει μέχρι και τις 25 Αυγούστου όποιος ενδιαφέρεται να γίνει διοικητής Νοσοκομέιου, είναι τα εξής :αίτηση, πλήρες βιογραφικό σημείωμα, υπεύθυνη δήλωση (Ν. 1599/1986) περί μη ύπαρξης τελεσίδικης ποινικής καταδίκης η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του αιτούντος, (β) τη θέση για την οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον (διοικητής ή αναπληρωτής διοικητής), και την Υγειονομική Περιφέρεια της επιλογής του υποψηφίου. Για να κάνετε την αίτησή σας, κάντε κλικ ΕΔΩ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ:Ο Δήμος Πωγωνίου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

ΦΟΥΜΑΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 217 του Ν. 3463/2006 έπρεπε ήδη μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, να έχει πραγματοποιηθεί Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής οικον. έτους 2012», σε ότι αφορά την Οικονομική Κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής δράσης».
ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΨΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.Να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο χρόνο, μόνο κατόπιν δημοσιευμάτων και έντονων διαβημάτων της Παράταξής μας πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για το 2011, εκπρόθεσμα μεν, ωστόσο πραγματοποιήθηκε (5 Αυγούστου 2012) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.Βεβαίως η ανοικτή αυτή συνεδρίαση αποτέλεσε Βατερλώ για τον κ. Καψάλη και καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί αποφεύγει τη φετινή υποχρέωσή του να ενημερώσει τους πολίτες του Πωγωνίου.Σήμερα, τον καλούμε να δείξει έστω και τώρα το ελάχιστο πολιτικό θάρρος και να προχωρήσει στον επιβεβλημένο Δημόσιο Απολογισμό. Να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και να τους εξηγήσει, την τρύπα στα έσοδα του Δήμου, την ανυπαρξία έργου του μέσα στο 2012, την οσφυοκαμψία και την αμυντική του στάση απέναντι στο Κράτος των Αθηνών. Επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι, δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής, είναι υποχρέωση Νομική και Ηθική, είναι καθήκον του απέναντι στους Πωγωνίσιους. Είναι μια διαδικασία που αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι ευθύνη όλων μας και όχι κάποιων «ειδικών» εκπροσώπων, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ελπίδα για τη συλλογική και αλληλέγγυα διαδρομή προς μια δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία που θα ευθυγραμμίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με τις κατευθύνσεις των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που βαρύνεται τυπικά αυτής της ευθύνης.Δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα βέβαια από κάποιον που θεωρεί το Δήμο ιδιοκτησία του, από κάποιον που στην είδηση για επερχόμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο Πωγώνι , αντί να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έτρεξε κατά την προσφιλή του τακτική στα ΜΜΕ για να δικαιολογηθεί και να αποσείσει τις δικές του ευθύνες επικαλούμενος τις κατ’ ιδίαν υποσχέσεις που δήθεν του έδωσαν οι αρμόδιοι περί του αντιθέτου. Με την τακτική των κρυφών συμφωνιών του σε σκοτεινούς διαδρόμους μέχρι σήμερα, το Πωγώνι έχει απογυμνωθεί από μια σειρά Υπηρεσιών, και δεν του δίνουμε λευκή επιταγή να χειρίζεται τις υποθέσεις της πολύπαθης περιοχής μας.Διαφωνούμε με την ένταξη των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, και με το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες. Θεωρούμε ότι τα ΕΛΤΑ ως δημόσιος φορέας, έχει εκτός των άλλων υποχρέωση να επιτελεί τον κοινωνικο-αναπτυξιακό του ρόλο συμβάλλοντας στην διατήρηση και την ανάπτυξη της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Η κατάργηση των καταστημάτων συμβάλει στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας, αφού είναι μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει.Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στο Πωγώνι καλύπτουν βασικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι.Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την επαναφορά των αναχρονιστικών θεσμών των «πρακτορείων», που θα λειτουργούν μέσα σε καφενεία και παντοπωλεία. Θεωρούμε ότι έτσι δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της αλληλογραφίας και δεν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες (πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ , ΟΤΕ κλπ).Προτείνουμε τη δωρεάν διάθεση κατάλληλων Δημοτικών οικημάτων για την ανέξοδη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ στο Πωγώνι, ζητούμε τη μη εφαρμογή του θεσμού των Ταχυδρομικών Πρακτορείων και τη συνέχιση της λειτουργίας τους στη σημερινή τους μορφή.

Ο επικεφαλής της Παράταξης και
Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Γιάννης Ντόντης

Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων κατά κυβέρνησης:Κάνει το χατήρι του Ιερώνυμου με το Ν/Σ για τα Κληροδοτήματα!


Επίθεση σε Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων, που υπογράφεται από τον πρόεδρό της κ. Σπύρο Εργολάβο, με αφορμή το σχέδιο Νόμου για τα κληροδοτήματα. Μετά τη μεταπολίτευση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, -αναφέρει- εναλλάξ στην εξουσία έκαναν το χατήρι του Σεραφείμ αφήνοντας άθικτο το καθεστώς που επέβαλαν και παραμόρφωσαν τα τρία φασιστικά καθεστώτα (Πάγκαλου, Μεταξά και χούντα).Και συνεχίζει η ανακοίνωση του κ. Εργολάβου:«Φτάσαμε τελικά στη σημερινή χρεοκοπία της χώρας απ’ την οποία ανέλαβαν να μας "σώσουν" μαζί Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τα υπολείμματα δηλαδή αυτών των δύο κομμάτων, με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της δικομματικής κυβέρνησης το Σαμαρά και το Βενιζέλο. Υπόσχονται, με λόγια, "μεταρρυθμίσεις, άλματα προς τα εμπρός". Και τι κάνουν στην πράξη; Ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι. Κάνουν και αυτοί αμετανόητοι και ίδιοι με τους προηγούμενους, το χατήρι του Ιερώνυμου (τρίτος, στη σειρά αυτός, μετά το Σπυρίδωνα και το Σεραφείμ) και αναθέτουν στο Στουρνάρα και στο Σταϊκούρα, να διαπράξουν μια πρωτοφανή πολιτική απάτη, και να φέρουν σχέδιο νόμου στη Βουλή με το οποίο διατηρούν σε ισχύ – καταπατώντας το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, ευτελίζοντας τους θεσμούς και δυναμιτίζοντας τα θεμέλια της Δημοκρατίας - "ειδικές διατάξεις" που είχαν φτιάξει, με αντισυνταγματικά διατάγματα και αναγκαστικούς νόμους, ο Πάγκαλος, ο Μεταξάς και η χούντα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

"13 μέρες χωρίς νερό στη Λυγιά Πρέβεζας!!!"

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ήρθαμε για τις καλοκαιρινές διακοπές μας στην Λυγια Πρεβεζας.Όμως αντι για διακοπές ξεκούρασης κάποιοι μας εξαναγκάζουν σε διακοπές νερού.Σήμερα βρισκόμαστε στη 13η μερα που ταλαιπωρούμαστε.Το νερό έρχεται κατά διαστήματα σε ελάχιστη ποσότητα αλλά πάλι κόβεται.Ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι πλην όμως το πρόβλημα δε λύθηκε!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Πρωτοβουλία Περιφέρειας για την αντιμετώπιση αναγκών του Τμήματος Κράτησης Αλλοδαπών Λιμεναρχείου

Στη διάθεση ειδών ατομικής υγιεινής για τους κρατούμενους του Τμήματος Κράτησης Αλλοδαπών Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και υγειονομικού υλικού για τις ανάγκες του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Ηγουμενίτσας, προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου.Η διάθεση των ειδών έγινε μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας, με την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Νικόλα Κάτσιου, για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των κρατουμένων, αλλά και την στήριξη του δύσκολου έργου του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών.Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί για τη διάθεση των ειδών την Φαρμακαποθήκη Newpharm και τον κ. Κοντοχρήστο (Ιωάννινα), καθώς και το Supermarket του κ. Παππά (Πέρδικα Θεσπρωτίας).

Γεγονός είναι πλέον το «Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σκλίβανης»

Με σπάνια εκθέματα της μεταβυζαντινής εποχής…

Μετά από πολύχρονη συντονισμένη προσπάθεια διαφόρων τοπικών φορέων, έφθασε επιτέλους η ώρα να εγκαινιαστεί το πολύ σημαντικό για την περιοχή «Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σκλίβανης».Την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν, 11 Αυγούστου στις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό πετρόκτιστο σχολείο του χωριού, που λειτουργεί πλέον ως πυρήνας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.Με τη μουσειολογική και επιστημονική εποπτεία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηπείρου, στο μουσείο είναι συγκεντρωμένα έργα ζωγραφικής και μεταλλοτεχνίας, λειτουργικά σκεύη, μικροαντικείμενα, εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλαίτυπα, ιερατικά άμφια από διάχυση της γνώσης για τη μεταβυζαντινή κληρονομιά της περιοχής.Τα εκθέματα χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα με έμφαση στον 18ο και 19ο αιώνα. Την πρόσκληση εγκαινίων συνυπογράφουν ο Δήμος Δωδώνης, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων.Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Δωδώνης, Κωνσταντίνος Κατσανάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ιωαννίνων, Ανδρέας Μπούρης.Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου.Θα ακολουθήσει δεξίωση και πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Όμιλο Σκλιβανιτών Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εγνατία Οδός: Προίκα 125εκ.ευρώ πριν την ιδιωτικοποίηση του άξονα των 670χλμ!!!

Γενναία επιχορήγηση έλαβε η Εγνατία Οδός λίγο πριν την ιδιωτικοποίησή της

Στις 23 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία εγκρίθηκε πίστωση συνολικού ύψους 59,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου. Έχουν ήδη εγκριθεί άλλα κονδύλια ύψους 66,3 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση της κρατικής εταιρείας σε συνδυασμό με ζημίες ύψους 120 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2012 έρχονται να επαληθεύσουν την προβληματική θέση της Εγνατίας Οδού ΑΕ και τα πενιχρά έσοδα από διόδια που, ούτως ή άλλως, εξυπηρετούν τα δάνεια που είχε συνάψει με ιδιωτικά, αλλά και κρατικά πιστωτικά ιδρύματα το 2007 η τότε κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Όπως υποστηρίζουν πρώην στελέχη της εταιρείας όλα τα έσοδα από τα διόδια καλύπτουν το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να υπολείπονται οι εργασίες συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου. Παραδέχονται μάλιστα ότι γίνεται αγώνας δρόμος για να εξευρεθούν πόροι και να συντηρηθεί το δίκτυο που σε πολλά σημεία αρχίζει να βγάζει φθορές και καθιζήσεις, ειδικά σε τμήματα που παραδόθηκαν στην κυκλοφορία προς 10ετίας.Η εξόφληση των δανείων υπήρξε άλλωστε και η αιτία για να προσφύγει προ μηνών στα δικαστήρια η Τράπεζα Πειραιώς θεωρώντας ότι με την εκχώρηση των διοδίων σε ιδιώτες μένει ακάλυπτο το δάνειο που είχε χορηγήσει στην εταιρεία. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, η υπόθεση φαίνεται να επιλύθηκε από την απόφαση να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τον ιδιώτη.Σήμερα, και μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις λειτουργούν στην Εγνατία έξι σταθμοί (Τύρια, Μαλακάσι, Πολύμυλος, Ανάληψη, Ίασμος, Μουσθένη), δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν τα μεγάλα κόστη συντήρησης που υπολογίζονται ετησίως σε 22 εκ. ευρώ μόνο για την ελαφρά συντήρηση.Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, προβλέπει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τη λειτουργία 21 σταθμών μαζί με τα διόδια που θα τοποθετηθούν στους έξι κάθετους άξονες. Είναι όμως πιθανό ο σχεδιασμός να διαφοροποιηθεί αφού είναι σαφές ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει ο ανάδοχος, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με βάση τους σχεδιασμούς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και την εξόφληση του δανείου των 250 εκατ. ευρώ που βαρύνει την εταιρεία.Το σχέδιο προβλέπει ότι η σύμβαση παραχώρησης θα είναι 30ετής με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση τόσο των διοδίων όσο και των κάθετων οδικών αξόνων που ξεκινούν από τους ανισόπεδους κόμβος Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας), Κορομηλιάς, Ιεροπηγής και Λαγκαδά – Σερρών καθώς και τα τμήματα που τη συνδέουν με τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.

newmoney.gr

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Ο Αλέξης Νούτσος» στο Καπέσοβο.Έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτογράφου τοπίου Κωνσταντίνου Βασιλάκη εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 19:00 στον χώρο της Πασχάλειου Σχολής. αρουσιάζονται 40 δημιουργίες από την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του στον χώρο της φωτογραφίας τοπίου με χρώμα, αλλά και χωρίς (για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες του, υπάρχει και η ιστοσελίδα http://konstantinosvasilakis.com).Η έκθεση θα λειτουργεί για τον Αύγουστο καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:00.Παράλληλα θα λειτουργεί και έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες των γυναικών του Καπεσόβου.Στις 18 Αυγούστου στην Πασχάλειο στις 8 το βράδυ θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ελένης Βαζάκα «Ο άνθρωπος, το δένδρο, η ζωή τότε…». Την παρουσίαση θα κάνει η φιλόλογος και συγγραφέας Νίκη Ζούκη.Επιπλέον, πεζοπορίες (Γκιζερήματα) σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια γύρω από το Καπέσοβο, οργανώνει για μία ακόμα χρονιά και μέχρι 25 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου.Αύριο, Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει πορεία από Κακιά Σκάλα (αναχώρηση 7 π.μ. με αυτοκίνητο για αφετηρία διαδρομής πριν το Βραδέτο), Αρκουδότρυπα, Κλήμα, Καπέσοβο. Την Κυριακή, 11 Αυγούστου, ώρα 6.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η διαδρομή Καπέσοβο – Κήποι.Οι επόμενες πορείες θα γίνουν: Σάββατο 17 Αυγούστου (ώρα 9 π.μ.) Γραδίστα – Θέα Βίκου, Κυριακή 18 Αυγούστου (ώρα 6.30 μ.μ.) Κέδρος – Τσεπέλοβο, Σάββατο 24 Αυγούστου (ώρα 9 π.μ.) Σελάτο – Αη Γράφος – Τούρλα – Τσούβαλη. Το πρόγραμμα θα διαφοροποιείται από λόγους ανωτέρας βίας και όλες οι αναχωρήσεις θα γίνονται από το Καπέσοβο.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τον γραμματέα του Συλλόγου κ. Θουκυδίδη Παπαγεωργίου, στο τηλέφωνο 6979983797.

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας για την επιχείρηση πάταξης του παρεμπορίου

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας συγχαίρει θερμά τους συμμετέχοντες Ειρηνοδίκη και Αστυνομικούς, στην επιχείρηση κατά του παραεμπορίου που συνέβη σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες σε κεντρική κατοικία στην Πρέβεζα. Θεωρούμε ότι εάν αυτό επαναληφθεί τόσο σε προληπτικό όσο σε κατασταλτικό έλεγχο θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στην πάταξη του παραεμπορίου στην περιοχή μας.

Μετά τους Κόλα και Κούπα, αρχίζει νέο ανθρωποκυνηγητό η ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του... Λούλα Φλολάντ!

Παραμένει ακόμη άφαντος και ψάχνουν το που κρύβεται - Σχολιαρόπαιδα μπροστά του οι... Κόλα και Κούπα!

Απ' ότι φαίνεται για πολύ καιρό η ΕΛ.ΑΣ. θα καταδιώκει το... φάντασμα της συμμορίας του Κόλα, αφού τέσσερις περίπου εβδομάδες μετά το θάνατο του επικεφαλής της διαβόητης ομάδας δραπετών από τις Φυλακές Τρικάλων, οι διωκτικές αρχές αρχίζουν πλέον να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη σύλληψη του Λούλα Φλολάντ. Πρόκειται για έναν ακόμη δραπέτη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν μετά την απόδραση των Τρικάλων, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις τουλάχιστον φόνους και θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος ακόμη και από τον ίδιο τονΚόλα!!! Ο επικίνδυνος κακοποιός δεν έχει αφήσει ίχνη πουθενά σε Ελλάδα και Αλβανία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι έχει βρει την ιδανική κρυψώνα και περιμένει να καταλαγιάσει η όλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και ανενόχλητος να διαφύγει στην Αλβανία ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού. Ήδη "ξεσκονίστηκε" από την ΕΛ.ΑΣ. ο φάκελός του, προκειμένου να βρεθούν τυχόν ευρήματα που θα οδηγήσουν στην κρυψώνα του, ενώ ξεκίνησαν έρευνες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν και στην Ήπειρο, αφού εδώ είναι ο τελευταίος σταθμός για την διαφυγή κάθε Αλβανού δραπέτη προς την πατρίδα του. Υπενθυμίζουμε, ότι από τους οκτώ δραπέτες των φυλακών Τρικάλων έχουν σκοτωθεί από σφαίρες αστυνομικών ο Μάριαν Κόλα και ο 25χρονος Εντισον Λίκα. Στις αρχές Μαΐου είχε συλληφθεί στη διάρκεια ληστείς στην Αθήνα ο 35χρονος Ερμάλ Λίτα, ενώ δύο άλλοι από τους δραπέτες, ο 25χρονος Κλεμέντ Κάλα και ο 41χρονος Μουρατάι Μουρατάζ Αντμίρ, εκτιμάται ότι διέφυγαν και βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο. Πληροφορίες ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδας υπάρχουν και για τον 31χρονο σερβιτόρο Φάτος Σουλάχ. Δύο λοιπόν νεκροί, ένας στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ, τρεις εκτός συνόρων και με πιθανό και τον Ιλίρ Κούπα, τέσσερις. Σύνολο επτά. Άρα λοιπόν, εντός Ελλάδας παραμένει ασύλληπτος μόνο ο Λούλα Φλολάντ. Και η ΕΛ.ΑΣ. είναι αποφασισμένη να γυρίσει τα πάντα ανάποδα, προκειμένου να τον συλλάβει. Για να δούμε τη συνέχεια...

Ακτιβιστικό φράγμα στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων του Αώου

Πολιτική και ακτιβιστική ζύμωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα

Η δραστήρια Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου, που αντιστέκεται στην εκτροπή του ποταμού, διοργανώνει τριήμερο οικο-camping, με στόχο να ακυρωθεί «η αρπαγή κι άλλου νερού από τον Αώο», αλλά και, ευρύτερα, «να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο -όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς».Εξηγούν ότι η εκτροπή των νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες- εξπρές γνωμοδότησε θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου.

«Αξιοποίηση»
Το έργο φέρει, όπως τονίζουν, τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες»: «Μεταξύ των χρήσεων συγκαταλέγεται και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, και συμπεριλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αναπλ. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο».Αναφέρουν επίσης ότι η προτεινόμενη εκτροπή αποτελεί ουσιαστικά εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού. «Καθ' ότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία). Κι όπως φανερώνει βέβαια η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες θα υλοποιήσουν και το "έργο" στον Αώο».

Καταστροφή
Η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει επίσης ότι εάν κατασκευαστεί το έργο, θα κατακρατηθούν άλλα 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Με αυτόν τον τρόπο θα επηρεαστούν αρνητικά ο πολιτισμός, η ιστορία της περιοχής, αλλά και όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση.Ολοι αυτοί οι προβληματισμοί θα τεθούν προς συζήτηση σε... υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα δίπλα στον ποταμό Αώο, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου. Η τοποθεσία βρίσκεται 2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα, που είναι ο πρώτος οικισμός τον οποίο συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότατα το όνομά της (από τη βοή του).Στη διάρκεια του τριήμερου κάμπινγκ θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις, live συναυλίες, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.

enet

Κότσιρας- Δρογώσης σήμερα στην Κόνιτσα!!!

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ώρα 22:00

Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ίσως ο πιο επιτυχημένος για τονΓιάννη Κότσιρα. Οι παραστάσεις του σε όλη την Ελλάδα, ήταν κάτι παραπάνω από πλήρεις, ενώ οι εντυπώσεις του κόσμου από αυτές ήταν εξαιρετικά θετικές.Ταυτοχρόνα πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το καινούριο του CD με τον τίτλο “Μουσικό Κουτί”, το οποίο έλαβε τις καλύτερες κριτικές ενώ η υποδοχή του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Τραγούδια όπως το “Για σένα”, το “Κάντε όλοι στην άκρη”, το “Δύο ξένοι” και άλλα κατέλαβαν στις πρώτες θέσεις των μεταδόσεων στα ραδιόφωνα και το CD ήδη ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη πωλήσεων καθώς ήδη βρίσκεται σε περισσότερα από 100.000 σπίτια.Μετά από αυτό τον επιτυχημένο χειμώνα, ο Γιάννης Κότσιρας θα πραγματοποιήσει μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα έχοντας στην παρέα του αυτή τη φορά έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς: τονΣτάθη Δρογώση. Η πρώτη συνάντηση των δύο καλλιτεχνών ήταν στα τέλη του 2003, όταν ο Στάθης Δρογώσης κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό δίσκο του “Ο χειμώνας δεν θα' ρθει”, στον οποίο ο Γιάννης Κότσιρας τραγούδησε μαζί του το τραγούδι “Βιαστικό πουλί του Νότου” ενώ η τελευταία του δουλειά με τον τίτλο “Όμορφη ζωή” κυκλοφόρησε το 2010 και διανέμεται δωρεάν από την Antelma Music.Ο Στάθης Δρογώσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ο βασικός τραγουδιστής και συνθέτης, σε ένα από τα σημαντικότερα Ελληνόφωνα ηλεκτρικά συγκροτήματα που είχε το όνομα “Τα φώτα που σβήνουν”. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την προσωπική του πορεία έχοντας στο ενεργητικό του 4 προσωπικούς δίσκους με τραγούδια όπως τα “Συγχώρεσέ με”, “Θα περάσουν οι μέρες”, “Ήρθες αργά”, “Μην το πεις πουθενά” και άλλα που αγαπήθηκαν και από τον κόσμο αλλά τα ραδιόφωνα.Οι δυο τους λοιπόν ετοίμασαν μία συναυλία με πολύ αγαπημένα τραγούδια, εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις και έναν σύγχρονο λόγο που όλοι μας έχουμε ανάγκη σήμερα.Τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Άκης Κατσουπάκης ο οποίος παίζει πιάνο και πλήκτρα, στα τύμπανα ο Γρηγόρης Σιντρίδης, στο μπάσο οΔημήτρης Μουτάφης, στην κιθάρα ο Κώστας Μιχαλός και στο μπουζούκι αλλά και σε όλο το φάσμα των λαϊκών εγχόρδων ο Βαγγέλης Μαχαίρας. Τον ήχο επιμελούνται ο Λάμπρος Μπούνας, ο Άρης Κουντούρης και ο Στρατής Καραδημητράκης ενώ τους φωτισμούς σχεδιάζει ο Γιώργος Τέλλος. Συνεργάτες που εγγυώνται εδώ και πολλά χρόνια το υψηλό αισθητικό και οπτικοακουστικό επίπεδο της συναυλίας.Καλό καλοκαίρι λοιπόν και καλή αντάμωση με ένα “Μουσικό Κουτί” που αναβλύζει μελωδίες σε αυτή την δύσκολη αλλά και “Όμορφη ζωή”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ – ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 22:00
ΚΟΝΙΤΣΑ, ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΩΟΥ 2013
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Πολυχώρος ΑΓΟΡΑ, Βιβλιοπωλείο ΠΡΟΚΟΣ / ΚΑΛΠΑΚΙ: Καφέ-Ψησταριά ΠΗΓΕΣ ΒΕΛΛΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: Καφέ-Ψησταριά ΕΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΘΑΩ / ΚΟΝΙΤΣΑ: Pizza ΤΖΙΑΛΑΣ, Κεντρική Πλατεία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6977580464 & 210 8617577
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 10€ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ / 13€ ΠΟΡΤΑ
ΜENTA ART EVENTS Λανίτη 4 Αθήνα 11363 Τηλέφωνο: 210 8617577 e-mail: info@menta3.com

Σύμφωνη γνώμη Ε.Δ.Α Περιφέρειας Ηπείρου για έργα υποδομών και απασχόλησης


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφα του προς τους φορείς υλοποίησης, ενημερώνει για τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για έργα στις Π.Ε. Άρτας και Ιωαννίνων.Ειδικότερα, εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη για:
-τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης (β’ φάση)» στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, προϋπολογισμού 584.350 ευρώ. (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Αρταίων).
-το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Αναβάθμιση παιδικής χαράς Κουραμπά», προϋπολογισμού 462.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Ιωαννιτών) – σύμφωνη γνώμη υπό προϋποθέσεις
Επίσης, εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης πράξεων απασχόλησης. Πρόκειται για τις πράξεις:
-«Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων αποφοίτων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία και την καινοτομική επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: C.IN.E.EM Δίκτυο Προώθησης Αντ/τητας, Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας & Απασχόλησης)
-«Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας του Νομού Άρτας», προϋπολογισμού 176.000 ευρώ. (Φορέας υλοποίησης: Α.Σ. Αναπτυξιακή Απασχόληση Νομού Άρτας).

Τρεις κωπηλάτες του Ν.Ο. Ιωαννίνων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων

Στη Λιθουανία θα δώσουν την πρώτη διεθνή τους μάχη Μ. Παπατσίμπας, Κ. Ζέρβα και Ξ. Κολτσίδα
Η Κατερίνα Ζέρβα με την Ξανθή Κολιτσίδα

Την πρώτη διεθνή μάχη της αθλητικής τους σταδιοδρομίας θα δώσουν τις επόμενες ημέρες με τα χρώματα της Ελλάδας τρεις επίλεκτοι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.Πρόκειται για τουςΜιχάλη Παπατσίμπα, Κατερίνα Ζέρβα και Ξανθή Κολτσίδα, οι οποίοι θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων - Νεανίδων που ξεκινάει την Τετάρτη στο Τρακάϊ της Λιθουανίας.Τα τρία Γιαννιωτόπουλα συμμετέχουν σε τρία απ’ τα έξι συνολικά πληρώματα απ’ τα οποία αποτελείται η αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Παπατσίμπας θα τρέξει στο Σκιφ Εφήβων, η Κατερίνα Ζέρβα στο Διπλό Σκιφ Νεανίδων και η Ξανθή Κολτσίδα στη Δίκωπα άνευ Νεανίδων.Οι κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. θα διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο της μεγαλύτερης ετήσιας διοργάνωσης του αθλήματος στην κατηγορία τους.Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής είναι ο Γιαννιώτη έφορος Εθνικών ομάδων Εφήβων - Νεανίδων και Παίδων - Κορασίδων και έφορος Κωπηλασίας του Ν.Ο.Ι. Κώστας Νταλαμάγκας.

Ανέβασε ρυθμούς η 2η Επαρχιακή Οδός

Την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία προχωρά το έργο της κατασκευής της 2ης Επαρχιακής Οδού, από το Ελληνικό μέχρι το Καλέντζι εκφράζουν οι τοπικοί φορείς. Μετά από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας και με ορατό τον κίνδυνο για απένταξη του έργου, βρέθηκε λύση από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της ανάδοχης κοινοπραξίας και εδώ και ένα μήνα περίπου οι εργασίες γίνονται με γοργούς ρυθμούς. Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την ασφαλή μετακίνηση των ντόπιων, αλλά και την τουριστική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελεί τον βασικό άξονα πρόσβασης προς τα Κατσανοχώρια και την «καρδιά» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, στην οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί αρκετές τουριστικές μονάδες. Ωστόσο η πρόσβαση παραμένει ένα βασικό πρόβλημα που οι κάτοικοι και επαγγελματίες ελπίζουν να αντιμετωπιστεί, σε μεγάλο βαθμό, με την κατασκευή της 2ης επαρχιακής οδού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλεντζίου και μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Κατσάνων, Γιάννης Πατερούσης. Ο κ. Πατερούσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον Περιφερειάρχη για την προσπάθεια που κατέβαλε για την επανεκκίνηση των εργασιών και ευχήθηκε η εργασίες να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και το έργο να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ