Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

200 "καθαρές" ημέρες έμειναν μέχρι τις δημοτικές του 2014!

Πανέτοιμος ο Φ. Φίλιος κορυφώνει από το φθινόπωρο τις διεργασίες στην παράταξή του - Πανινδρομεί πολιτικά ο Ν. Γκόντας και περιμένει...

Έντονο είναι το παρασκήνιο ενόψει των δημοτικών εκλογών στο δήμο Ιωαννιτών. Μπορεί ο Νίκος Γκόντας να παλινδρομεί πολιτικά και πραγματικά να μην ξέρει τι θα του ξημερώσει από τους Σταύρο Καλογιάννη, Παντελή Κολόκα και Γιάννη Ναβρούζογλου, όμως οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει, ότι σε λιγότερο από μερικούς μήνες μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Μαΐου (ο Α΄γύρος) και στις 25 Μαΐου (ο Β' γύρος) του 2014. Οι πληροφορίες που έχουμε, λένε, ότι μόνο ο σημερινός δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έχει κατανοήσει ότι από το φθινόπωρο μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για το σχηματισμό τόσων δημοτικών συνδυασμών και ήδη στο καρνέ του αρχίζει να γράφει και να σβήνει ονόματα από αυτά που έγκαιρα εδώ και καιρό έχει επισημάνει. Θέλει να κάνει ηλικιακά πιο νέο και πολιτικά πιο πολυσυλλεκτικό το ψηφοδέλτιό του και γι' αυτό έχει αρχίσει από νωρίς τις επαφές του. Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε και κυρίως γιατί δεν είναι νωρίς μέχρι την ημέρα των εκλογών, σκεφτείτε μόνο, πως η κατάθεση των συνδυασμών θα πρέπει να γίνει στα μέσα Απριλίου του 2014. Αν αφαιρέσουμε το διάστημα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ο "καθαρός" χρόνος που απομένει μέχρι τον επόμενο Μάιο, δεν είναι παραπάνω από 200 ημέρες! Τι θα κάνει ο Νίκος Γκόντας; Ό,τι έκανε μέχρι και σήμερα. Δηλαδή τίποτα! Εδώ που τα λέμε, δεν έχει περιθώρια να κινηθεί διερευνητικά ο άνθρωπος προς την κατεύθυνση εμπλουτισμού του ψηφοδελτίου του, καθώς δεν γνωρίζει εάν τελικά θα είναι αυτός υποψήφιος δήμαρχος ή όχι! Οπότε χάνει πολύτιμο χρόνο τον οποίο εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Φίλιππας Φίλιος αλλά και ο Παντελής Κολόκας, που μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τον αριστοτεχνικό επικοινωνιακά τρόπο με τον οποίο προμοτάρει την υποψηφιότητά του στην πόλη. Γράφουμε γεγονότα και όχι εκτιμήσεις. Ο καθένας μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του γιατί ο Φίλιππας Φίλιος είναι ξανά το φαβορί για μια νέα θητεία 5ετή αυτή τη φορά (2014-19), στο δήμο Ιωαννιτών.

Από 12 έως 23 Αυγούστου οι αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Από την προσεχή Δευτέρα, 12 Αυγούστου, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2013-2014.Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Η προθεσμία υποβολής λήγει την Παρασκευή 23 Αυγούστου.Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορά τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 (ειδικότητες Φυσικών, Χημικών, Φυσιογνωστών, Βιολόγων και Γεωλόγων), ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ60, ΠΕ70, ΤΕ01 και ΔΕ01 Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Νέες κάμερες της Τροχαίας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας!!!

Ο διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την αποφυγή των Τροχαίων ατυχημάτων, με τον έλεγχο ταχύτητας σε επικίνδυνα σημεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου, αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία των προβλεπομένων από το άρθρο 1 του Π.Δ. 287/2001 Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών στον Δήμο Ηγουμενίτσας:
α. Στην χ/θ 91,4 της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηγουμενίτσα
β. Στην χ/θ 88,1 της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηγουμενίτσα
γ. Στην χ/θ 88,55 της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα
Η προαναφερόμενη συσκευή θα τοποθετηθεί σε μόνιμες και σταθερές βάσεις αναλόγου για κάθε περίπτωση ύψους και θα παρέχεται η δυνατότητα εύκολης μεταφοράς της από μια σε άλλη βάση. Στα παραπάνω οδικά σημεία θα χρησιμοποιείται η ίδια συσκευή και η μετακίνηση της από τη μία βάση στην άλλη θα πραγματοποιείται με ευθύνη, μέριμνα και απόφαση του Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας.Η βεβαίωση των παραβάσεων θα γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 6 του Π.Δ. 287/01 και θα λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Ν. 2472/1997 ΦΕΚ Α-50).

Συνέντευξη του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη

Ο Δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης, παραχώρησε συνέντευξη στο μηνιαίο πανελλήνιο περιοδικό "Δυναμική Πορεία στην Αυτοδιοίκηση". Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ερ.) Κ. Δήμαρχε, αναλάβετε την διοίκηση του Δήμου σε μία εποχή πολλή δύσκολη. Οικονομική κρίση," Καλλικράτης", μεταρρυθμίσεις, κ.λ.π. Σαν νέος Δήμαρχος θα ήθελα να μας καταθέσετε την δική σας εμπειρία σε αυτή την πρώτη θητεία σας.
Απ.)Είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτέλεσε το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα των τελευταίων ετών, που δυστυχώς όμως εφαρμόστηκε σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες δίχως να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους. Η οικονομική στενότητα, σε συνδυασμό με μια σειρά από λάθη και παραλείψεις, εμπόδισαν την σωστή εφαρμογή των σχεδιασμών και την οικονομική υποστήριξη των πολιτικών αποφάσεων, καταδικάζοντας το εγχείρημα σε αποτυχία.Το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δήμοι, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων και τις απολύσεις προσωπικού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τους Δήμους της χώρας, στη σκιά των μνημονίων, των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας η οποία «χτυπά κόκκινο».Διαθέτοντας προσωπική εμπειρία μέσα από τη θητεία μου στο Δήμο Αρταίων, μετά από σχεδόν τρία χρόνια διοικητικής λειτουργίας με τον «Καλλικράτη», θεωρώ ότι χρέος και ιερή αποστολή μας, είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη λειτουργία των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης παρά την μειωμένη χρηματοδότηση, έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Ερ.) Το καυτό θέμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι και ολόκληρη βέβαια η ελληνική κοινωνία, είναι το οικονομικό. Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στο Δήμο σας; Και σε τι βαθμό;
Απ)Η συνεχιζόμενη άσχημη οικονομική συγκυρία πλήττει σημαντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων κατά 60%, δραματική περικοπή της χρηματοδότησης απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, μείωση των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων κατά 55% και μείωση της ΣΑΤΑ κατά 56%. Στο Δήμο Αρταίων πορευτήκαμε με βάση τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης.Πετύχαμε το νοικοκύρεμα του Δήμου μας, ο οποίος απρόσκοπτα πλέον ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις του, οικονομικές και όχι μόνο, με δράσεις που μείωσαν και σε μεγάλο ποσοστό τις δαπάνες λειτουργίας του, παρά τις συνεχείς περικοπές των εθνικών πόρων.Ρίξαμε όλο το βάρος στην αξιοποίηση των προσφερόμενων δυνατοτήτων εξασφάλισης πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, καθώς και προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης νέων και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών κ.α.
Σε μια περίοδο, που πολλοί δήμοι της χώρας βρίσκονται στο “κόκκινο” και άλλοι χτυπούν το καμπανάκι της χρεοκοπίας, ο Δήμος Αρταίων είναι από τους πιο υγιείς οικονομικά δήμους.

Ερ.)Ποια είναι η ανεργία στην πόλη σας και σε ποιο βαθμό;
Απ.)Η ανεργία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Η Άρτα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το πρόβλημα και στην περιοχή μας έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Ο Δήμος Αρταίων αξιοποίησε στο έπακρο το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιήθηκε σε πρώτη φάση, με τη συμμετοχή 300 ατόμων, δίνοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας για διάστημα πέντε μηνών. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με οποιοδήποτε τρόπο στην καταπολέμηση της ανεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, πιέζοντας μέσω της ΚΕΔΕ προς την κεντρική διοίκηση για την υλοποίηση και άλλων τέτοιων προγραμμάτων που έχουν σχέση με την τόνωση της απασχόλησης.Παράλληλα δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον Πολιτισμό – Τουρισμό – Αγροτικό τομέα που αποτελούν το τρίπτυχο της τοπικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας, δημιουργεί προοπτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μπορεί να επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Ερ.) Πώς αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα;
Απ.)Παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό από την Πολιτεία, προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές, να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο της υπανάπτυξης.Η δυσμενής οικονομική συγκυρία απαιτεί συμμάζεμα των οικονομικών, εξορθολογισμό των δαπανών και αναδιοργάνωση των προτεραιοτήτων.Οι προτεραιότητές μας πλέον επικεντρώνονται στη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών και στην ανακούφιση των οικογενειών που δοκιμάζονται από την κρίση.Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μας έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα και έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας προκειμένου να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστόςΗ Τ.Α. ως άμεσος αποδέκτης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, οφείλει να σταθεί δίπλα στους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης. Και αυτό κάνει. Με τα πενιχρά μέσα τα οποία διαθέτει, αναπτύσσει μηχανισμούς στήριξης, πρόληψης, εθελοντισμού και ευαισθητοποίησης ώστε να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, αλλά και δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη.

Ερ.) Στην εποχή της κρίσης , οι Δήμοι κρατούσαν μέχρι τώρα το κράτος πρόνοιας σε ένα καλό επίπεδο. Τι γίνεται από εδώ και πέρα, με δεδομένο πλέον το κύμα μετατάξεων στους ΟΤΑ και την αποδομή των κοινωνικών προγραμμάτων;
Απ.)Οι απολύσεις – μετατάξεις θα οδηγήσουν σε διάλυση κοινωνικές υπηρεσίες και δομές τις οποίες στήσαμε με πολύ κόπο και φροντίδα στους Δήμους. Ο Δήμος Αρταίων έχει δημιουργήσει τέτοιες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες (Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.), οι οποίες θα καταρρεύσουν εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία υποχρηματοδότησης και αποψίλωσης των Δήμων από προσωπικό. Οι Δήμοι είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στο κράτος.Οι πολίτες βλέπουν σ’ αυτούς το τελευταίο αποκούμπι που μπορούν να στηριχθούν σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για όλους περίοδο.Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οδηγεί στην ισοπέδωση του θεσμού, φέρνει στα πρόθυρα διάλυσης κρίσιμες υπηρεσίες, κοινωνικές και προνοιακές δομές και αποδιαρθρώνει οργανισμούς, γεγονός που θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν στους δήμους, το τελευταίο αποκούμπι που μπορούν να στηριχθούν σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για όλους περίοδο.Το επίμαχο πολυνομοσχέδιο πλήττει την στελεχιακή υποδομή των Δήμων γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους. Ουδέποτε έχουμε αρνηθεί τον έλεγχο, όμως σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που προβλέπεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου, διαφωνούμε κάθετα διότι καταργεί την Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

Ερ.)Υπάρχει διέξοδος για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Απ.)Η διέξοδος θα έρθει μέσα από τη συνεχή διεκδίκηση για την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της Τ.Α., την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, την επανάκτηση πόρων ή αρμοδιοτήτων που μας έχουν αφαιρεθεί, την υλοποίηση δράσεων και έργων ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και σ’ αυτή την προσπάθεια η δράση πρέπει να είναι συλλογική, έχοντας ως σύμμαχο τους πολίτες, αλλά και την κεντρική διοίκηση η οποία θα πρέπει να στηρίξει το θεσμό σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.


Ερ.)Κύριε Παπαλέξη, σαν Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, πείτε μας για τις αγωνίες των κατοίκων της Ηπείρου και το μήνυμά σας σε αυτούς;
Απ.)Οι αγωνίες των κατοίκων της Ηπείρου είναι οι ίδιες με αυτές του κάθε Έλληνα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από το ξέσπασμα της κρίσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη βασικών αναγκών. Το μήνυμα είναι ότι είμαστε δίπλα τους. Μαζί θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δρώντας συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής. Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς τοπίο, η ανάπτυξη είναι το όχημα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Και σ’ αυτή την πορεία προς την ανάπτυξη, με την απαραίτητη παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, το αυτοδιοικητικό κεφάλαιο παραμένει ενεργό στην καθημερινότητα των πολιτών.Η Τ.Α. σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και είναι ο φορέας που διασφαλίζει τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Ερ.) Κ. Δήμαρχε , για να κλείσουμε, πείτε μας τρείς τίτλους , που σηματοδοτούν στη συνείδηση σας το έργο που θέλετε να επιτελέσετε.
Απ.)Εξασφάλιση πόρων και προγραμμάτων για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κοινωνική πολιτική υπέρ των ευπαθών ομάδων.Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αίτημα Περιφέρειας στο Υπ. Υποδομών για τα έργα «Κόμβος Πάργας – Μεσοπόταμος» και «Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό»

Εν τω μεταξύ με έγγραφά του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζητά την ένταξη στο τομεακό του πρόγραμμα (ΕΣΠΑ), των οδικών έργων: Κόμβος Πάργας- Κόμβος Μεσοποτάμου μαζί με τον κόμβο Λούτσας (ως συνέχεια του τμήματος Καρτέρι – Πάργα) και «Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό», (ως συνέχεια του έργου Τύρια –Σιστρούνι).Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε όλες τις μελέτες για το έργο Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό με το οποίο θα συνδέεται η Πρέβεζα με την Εγνατία Οδό. «Σήμερα – πρόσθεσε- στείλαμε έγγραφα προς το Υπουργείο Μεταφορών, γνωρίζοντας του ότι υπάρχουν πλέον έτοιμες οι μελέτες για το έργο αυτό, καθώς και για το τμήμα Κόμβος Πάργας – Κόμβος Μεσοποτάμου μαζί με τον κόμβο Λούτσας και ζητάμε την ένταξη των έργων στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου. Στην Περιφέρεια έχουμε μια δεξαμενή παλιών έργων που ήδη εκτελούνται και μια νεότερη που ωριμάζουμε μελέτες, οι οποίες στη συνέχεια τίθενται στη διάθεση των Υπουργείων καθώς οι προϋπολογισμοί τους ξεφεύγουν από τα μεγέθη του ΠΕΠ Ηπείρου».Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου «Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό» ανέρχεται σε 45,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και για το τμήμα Πάργα - Μεσοπόταμος (και κόμβος Λούτσας) σε 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Προσλήψεις επικουρικών ιατρών σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε ότι από το Υπουργείο Υγείας προκηρύχθηκαν δεκατέσσερις (14) θέσεις επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την ενίσχυση μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ήπειρο. Οι επικουρικοί ιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών. 
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ
1
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
1
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
1

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
1
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ
1
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
1

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (ΤΕΠ)
1
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
1
ΩΡΛ
1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
1
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
1
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
1
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
1


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
1
Επισημαίνεται ότι στο Γ.Ν. Πρέβεζας έχουν ήδη προκηρυχθεί μία (1) θέση ειδικότητας Νεφρολογίας και μία (1) θέση ειδικότητας Παθολογίας και αναμένεται ο διορισμός των αντίστοιχων ιατρών.

"Στον τόπο"-Μια συναυλία - μουσική περιδιάβαση στα τοπία της παράδοσης του Πωγωνίου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ζύμωση, η οποία καλλιεργεί μια καινούρια προσέγγιση της δημοτικής μουσικής, από την πλευρά των μουσικών. Νέοι μουσικοί μελετούν τις κατακτήσεις των παλαιών τεχνιτών σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο και για πρώτη φορά η δημοτική μουσική αποκτά εκπροσώπους που διεκδικούν για λογαριασμό της δικαιώματα Τέχνης, ενδιαφερόμενοι για την καλλιτεχνική της αξία, χωρίς δεσμεύσεις γραφικού, φολκλορικού ή μουσειακού τύπου.Αν η ελληνική μουσική παράδοση, μας κληροδοτεί κάτι αξιόλογο που να ενδιαφέρει την μουσική ως τέχνη και μάλιστα τέχνη σύγχρονη, αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην τέχνη των μουσικών που εμπνέονται και συνεχίζουν μια παλαιά παράδοση και ειδικότερα πρέπει να στραφεί κανείς στις διαδικασίες που παράγουν την αντίληψη περί μελοποιίας του εμπειροτέχνη, όπως αυτή εμφανίζεται στον αυτοσχεδιασμό.Η εν λόγω συναυλία, εκ του θέματός της αλλά και του τρόπου προσεγγίσεώς του, συμβάλλει, πιστεύουμε, αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναίρεσης μιας αντίληψης που για πολύ χρόνο υποτιμούσε την μουσική παράδοση.Αυτή η μουσική, εξεταζόμενη και από την σκοπιά του καλλιτέχνη δημιουργού, παρέχει ένα ανυπολόγιστης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση, όσο και για αξιοποίηση.Ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κίνηση ΕΠΩΔΟΣ διοργανώνουν την συναυλία στον ιστορικό τόπο «Αγιοί» στην γέφυρα του Γορμού, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 και ώρα 21:30.

Εικόνες μιας εποχής στη Δροσοπηγή Ιωαννίνων

Η Δροσοπηγή είναι ένα από τα όμορφα μαστοροχώρια των Ιωαννίνων. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, σε μικρή απόσταση από την Κόνιτσα, θα φιλοξενήσει αυτές τις ημέρες στο Πνευματικό Συνεδριακό Κέντρο της τη συλλογή Γιώργου Γκολομπία από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε μία έκθεση με το γενικό τίτλο «Φωτογραφικά πορτρέτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα».Ο συλλέκτης Γιώργος Γκολομπίας, που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, άφησε ως σπουδαίο έργο ζωής και τη διάσωση και την ανάδειξη του αρχείου του Λεωνίδα Παπάζογλου, το οποίο αποτελεί και ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Καστοριάς στις αρχές του περασμένου αιώνα.Ο φωτογράφοςΛεωνίδας Παπάζογλου, παρατηρώντας μέσα από το φακό της μηχανής του πρόσωπα και τόπους της Καστοριάς, δημιουργεί εικόνες ζωής σε μία περιοχή που είχε υποστεί, όπως και τόσες άλλες στην Ελλάδα, τις δοκιμασίες που φέρνει μία πολυτάραχη ιστορία. Συγκρούσεις, αγώνες για την ελευθερία, θάνατοι και νίκες αποτυπώνονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στις φωτογραφίες του Λεωνίδα Παπάζογλου. Ταυτόχρονα γίνονται και ντοκουμέντα ανθρωπολογικά, αφού οι αλλαγές των κοινωνιών αναδεικνύονται και μέσα από τις στάσεις του σώματος και τις ενδυμασίες των ανδρών και γυναικών, που στέκονται απέναντι στη μηχανή του. Επαγγελματίας και όχι ιδεολόγος, όπως χαρακτηρίζεται σε σημείωμα για την έκθεση, φωτογράφισε και Έλληνες και Τούρκους και Βούλγαρους, είτε ήταν κάτοικοι της Καστοριάς είτε του πιο μικρού χωριού της περιοχής. Άφησε έτσι ένα φωτογραφικό χρονικό μιας εποχής με εξαιρετική σημασία.Η έκθεση θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο Δροσοπηγής έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

makthes.gr

Δήμος Πρέβεζας-Ζαλόγγεια 2013

Στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Σουλιωτισσών που τον Δεκέμβρη του 1803 , κυνηγημένες από τον Αλή Πασά προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό και να βρουν τραγικό θάνατο μαζί με τα παιδιά τους. Οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί με τη θεία λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνουν ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων, κατάθεση Στεφανιών και αναπαράσταση της Θυσίας Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός Κοσμάς Κοψάρης ενώ μετά την λήξη της τελετής θα προσφερθούν αναψυκτικά στην πλατεία της Τ.Κ Καμαρίνας.

Έκθεση Φωτογραφίας στο Πάπιγκο Ιωαννίνων


To Photometria Festival και το Athens House of Photography, σε συνεργασία με το Photobookstore.gr διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάπιγκου Ιωαννίνων, τριών σημαντικών φωτογράφων, του William Abranowicz, Κωνσταντίνου Μάνου και Γιάννη Δήμου. Οι φωτογραφίες των τριών αυτών διεθνών καλλιτεχνών επικεντρώνονται στο θέμα της Ελλάδας, και κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, της Ηπείρου.Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως και τις 31 Αυγούστου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.Στον χώρο της έκθεσης θα διατίθενται προς πώληση αφίσες, βιβλία και έργα των τριών καλλιτεχνών αλλά και άλλων σπουδαίων φωτογράφων.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ροδαυγή Άρτας

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις “To Ροδοφέγγαρο” στην Ροδαυγή Άρτας. Αύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί βραδιά με ρεμπέτικα και Σμυρναίικα τραγούδια στην πλατεία του χωριού, με ώρα έναρξης 21.00. Το υπόλοιπο πρόγραμμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:Το διήμερο Σάββατο - Κυριακή 10 και 11 Αυγούστου προγραμματίζουμε Φεστιβάλ Παραμυθιού, με πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες, λαϊκά παραμύθια, ντόπια αλλά και παρμένα από την Ελληνική μυθολογία, αφηγηματικά και διαδραστικά, με κούκλες αλλά και ως δρώμενο, για μικρούς και μεγάλους.
• Το Σάββατο 10 Αυγούστου, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, θα πραγματοποιηθεί νεανική βραδιά με έντεχνη και ροκ μουσική.
• Η Τρίτη 13 Αυγούστου, θα είναι ημέρα αφιερωμένη στην ζωγραφική. Το πρωί θα λειτουργήσει εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Το βράδυ θα κλείσει η εκδήλωση με την προβολή μικρού μήκους, βραβευμένου Ντοκιμαντέρ «το βλέμμα του ζώου», και μικρή ομιλία για την τέχνη από τον ζωγράφο Βασίλη Σταύρου, για μικρούς και μεγάλους
• Το Σάββατο 17 Αυγούστου το απόγευμα, η ομάδα κλόουν «μπουρμπουλήθρες», θα απασχολήσει δημιουργικά τους λιλιπούτειους φίλους μας, ενώ θα προσφέρουμε στα παιδιά χυμούς και ντόπια υγιεινά φαγητά, για να μπορούν να αναπληρώνουν την χαμένη τους ενέργεια.
• Το διήμερο 17 και 18 Αυγούστου οι Πρόσκοποι Άρτας θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες μύησης, για όποιον επιθυμεί, με σημείο συνάντησης την βρύση στο «Μπέσικο».

Συνέδριο αφιερωμένο στους απόδημους Πωγωνίσιους

Tην Κυριακή 11 Αυγούστου στο Τεριάχι Πωγωνίου

Αφιερωμένο στους απόδημους Πωγωνίσιους δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι το συνέδριο που συνδιοργανώνουν την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Τεριάχι Πωγωνίου η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Ηπείρου, ο Δήμος Πωγωνίου, η τοπική κοινότητα Τεριαχίου, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τεριαχιτών «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι» και η Αδελφότητα των εν Νέα Υόρκη Τεριαχιτών «Προφήτης Ηλίας».Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με εσπερινό στις 7 το απόγευμα και στις 8 θα γίνει η έναρξη του συνεδρίου.Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει ομιλία του επίτιμου προέδρου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τεριαχιτών Βασιλείου Λίτου με θέμα «Γνωριμία με το Τεριάχι του χθες», ενώ την κεντρική ομιλία με θέμα «Απόδημοι Πωγωνήσιοι 2ης και 3ης Γενιάς. Δυνατότητες προσφοράς και συνεργασίας στο Πωγώνι» θα κάνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με πολυφωνικό τραγούδι και πωγωνήσιο κέρασμα, ενώ θα ακολουθήσουν παράθεση νηστίσιμου δείπνου και γλέντι με ντόπια πωγωνήσια ορχήστρα.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σεισμική δόνηση κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα


ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ


Ασθενής σεισμική δόνηση,σημειώθηκε πριν από λίγο,με επίκεντρο κοντά στο τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας.Αναλυτικά,σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο,η δόνηση είχε μέγεθος 3,5 ρίχτερ και το επίκεντρο της που βρίσκεται μέσα στο Ελληνικό έδαφος,απέχει 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Κέρκυρας,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κονίσπολης και 190 χιλιόμετρα Νότια των Τιράνων.Ο σεισμός που ήταν επιφανειακός και είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην επαρχία Φιλιατών Θεσπρωτίας,στην Ηγουμενίτσα και την ανατολική ακτή της Κέρκυρας.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους αναδόχους έργων στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, που αφορούν τις οδικές υποδομές, το Αρδευτικό Μαργαρίτιου και αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Καλαμά.Αναλυτικά ανάδοχοι κατά Περιφερειακή Ενότητα αναδείχτηκαν οι εξής:

Π.Ε. Άρτας
«Εργασίες αποκατάστασης 4ης επαρχιακής οδού Άρτα – Ροδαυγή – γέφυρα Πλάκας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Α. Κιτσάκης ΕΔΕ)
«Αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση ροής στραγγιστικού δικτύου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Α. Παπαϊωάννου ΕΔΕ)
«Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στο δρόμο Μεσόπυργος – όρια Νομού Άρτας», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Γ. Μπαζούκης ΕΔΕ)
«Εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα (θέση Σταυρός – Θεοδώριανα)», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Ευ. Καλλια ΕΔΕ)

Π.Ε. Θεσπρωτίας
«Συμπληρωματικές εργασίες στο έργο ‘Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου Ν. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 385.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Γ.Δ. Τζινιερης & ΣΙΑ Ε.Ε.)
«Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Καλαμά», προϋπολογισμού 205.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Γ. Σδράλαγκας του Κωνσταντίνου ΕΔΕ)

Π.Ε. Ιωαννίνων
«Αποκατάσταση χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ι.Μ. Πατέρων Ζίτσας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Λιανος Κ. Αναστάσιος &ΣΙΑ Ε.Ε.)
«Αποκατάσταση οδού Ιτέας», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Γ. Αυδίκος)
«Αποκατάσταση οδού ΚΤΕΟ – Κατσικά – Μπάφρα», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)
«Αποκατάσταση οδού προς Ανθοχώρι Δωδώνης», προϋπολογισμός 15.000 ευρώ
(Ανάδοχος: Μιχαήλ Ν. Πέτρου)
Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους όρους διακήρυξης των ανοιχτών δημοπρασιών για τα έργα:
«Αποκατάσταση οδού Παλαιοχώρι Συρράκου προς Κοτομίστα», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
«Αποκατάσταση βατότητας από Δραγοψά προς Πολύλοφο στη Χ.Θ. 2+00», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
«Αποκατάσταση – προστασία οικίας Πατσούρα στο Ελληνικό Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

ΠΡΕΒΕΖΑ-Επίθεση του Στέργιου Γιαννάκη σε γνωστό Μπλόγκερ!!!

Σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο με δέκα θέματα στην ημερήσια διάταξη μεταξύ των θεμάτων η έγκριση προϋπολογισμού Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου , Β' εξάμηνο, η αναμόρφωση προϋπολογισμού, Δήμου Πρέβεζας, η έγκριση σύναψης δανείου για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΙΚΑ και η έγκριση για τοποθέτηση επιβραδυντών ταχύτητας (σαμαράκια).Στην συνεδρίαση παρόν και το PrevezaBest για να ενημερωθεί για τις αποφάσεις τις οποίες επρόκειτο να παρθούν.Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό,διότι μόλις ένας συνεργάτης μας προσπάθησε να αποθανατίσει με φωτογραφία τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όπως είθισται ,τότε με παρέμβαση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Σ.Γιαννάκη απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Καζάκου ρωτούσε με επίμονο ύφος ποιος είναι αυτός και τραβάει τις φωτογραφίες….Φαίνεται πως ο κ. Γιαννάκης ξεχνά τις μέρες που στήνονταν μπροστά στο φωτογραφικό φακό του PrevezaBest και από την στιγμή που του ασκήθηκε κριτική για διάφορα θέματα ,αμέσως η στάση του είναι εχθρική όχι μόνο προς το PrevezaBest αλλά και σε άλλα blogs.Φαίνεται πως ο κ.Γιαννάκης δεν γνωρίζει τους νόμους και πολύ καλά …διότι αν τους γνώριζε ,θα ήταν ενήμερος πως οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ανοιχτές για το κοινό..Οφείλουμε σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως μονάχα ο δημοτικός σύμβουλος κ.Τσαγγάρης με την παράταξη του κ. Γιαννάκη υπερασπίστηκε τον συνεργάτης μας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Αλλάζει τη μοίρα των Γραμμενοχωρίων η κατασκευή της 13ης επαρχικής οδού

Τα εργοτάξια επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης 

Τη μοίρα και την τύχη της περιοχής Γραμμενοχωρίων της Π.Ε. Ιωαννίνων αλλάζει η ανακατασκευή - με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και μελέτες ασφαλείας - της 13ης επαρχιακής οδού, η οποία ενώνει τη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για έργο που δρομολογήθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπως διαπίστωσε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος σήμερα επισκέφτηκε τα εργοτάξια όπου ενημερώθηκε από τους αναδόχους του έργου, ενώ είχε και συνάντηση με κατοίκους της περιοχής που του έθεσαν διάφορα ζητήματα.Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Η 13η επαρχιακή οδός δίνει διέξοδο για το Βόρειο τμήμα του Λεκανοπεδίου της πόλης των Ιωαννίνων προς την Εγνατία και τη θάλασσα. Ταυτόχρονα αναβαθμίζει όλα τα χωριά των Γραμμενοχωρίων και διερχόμενη έξω από τους οικισμούς, δίνει άλλες διαστάσεις ανάπτυξης σε όλο αυτόν τον τόπο. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να κατασκευάσουμε δρόμους που βγάζουν από την απομόνωση περιοχές, δίνοντας επενδυτική αξία σε αυτά τα μέρη, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα. Θέλω να συγχαρώ την ανάδοχο εταιρία για τα άψογα εργοτάξιά της, τις υπηρεσίες που επιβλέπουν και όλο τον κόσμο που είναι αρωγός σε ένα τόσο δύσκολο και μεγάλο έργο της τάξης των 14 εκ. ευρώ».

ΤΩΡΑ-Ύποπτο αντικείμενο στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στα Γιάνεννα

Αναστάτωση επικρατεί αυτή την ώρα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας,που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κοραή και Δαγκλη στα Γιάνεννα.Υπάλληλοι της τράπεζας,εντόπισαν ένα ύποπτο αντικείμενο και ειδοποίησαν την αστυνομία,προκειμένου να ελεγχθεί το αντικείμενο.

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ για τους λογαριασμούς ύδρευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα

Ο ενδελεχής έλεγχος που έγινε από την ΔΕΥΑΙ στα υδρόμετρα περιφερειακών δημοτικών κοινοτήτων απέδειξε τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής κατανάλωσης νερού και εκείνης που εμφανίζονταν στους λογαριασμούς προηγούμενων ετών.Σημειώνεται ότι τα δίκτυα περιήλθαν στη Δημοτική Επιχείρηση πριν από ένα χρόνο περίπου. Μέχρι το τέλος του 2010 την πλήρη ευθύνη είχαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι ενώ τον επόμενο ενάμισι χρόνο ο Καλλικρατικός Δήμος Ιωαννιτών.Επίσης από τις συμφωνίες παρελθόντων ετών μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και πρώην Καποδιστριακών Δήμων, παραμένει μία σειρά οφειλών προς τη ΔΕΥΑΙ, γεγονός που λειτουργεί σε βάρος όλων εκείνων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αρκετές διαμαρτυρίες για τους λογαριασμούς που φτάνουν ειδικά στους καταναλωτές του Περάματος και δευτερευόντως της Πεδινής.Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν αμφισβητείται η αναγραφόμενη κατανάλωση, η οποία προήλθε ύστερα από ακριβή καταμέτρηση που έγινε σε όλα τα υδρόμετρα.Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι σήμερα καταγράφονται χιλιάδες κυβικά κατανάλωσης τα οποία έρχονται από το παρελθόν.Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΕΥΑΙ, η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι είτε έχουν γίνει αλλαγές στα υδρόμετρα χωρίς αυτές να καταχωρηθούν ή οι καταγραφές επί σειρά ετών ήταν εικονικές.Όπως είχε αποφασιστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, οι λογαριασμοί που εκδίδονται είναι προσωρινοί και χρεώνεται η κατανάλωση για μέχρι 400 m³ σύμφωνα με την καταγραφή.Οι περιπτώσεις με περισσότερα από 400 m³ να χρεώνονται με το ποσό των 400 m³, ενώ τυχόν αρνητικές καταναλώσεις χρεώνονται με το πάγιο.Αναλυτικά λοιπόν σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, για τις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Πεδινής:
1. Οι καταναλώσεις μέχρι 400 m³ θα χρεωθούν όπως καταγράφηκαν.
2. Οι καταναλώσεις πάνω από 400 m³, θα χρεωθούν με 400 m³.
3. Σε αρνητικές καταναλώσεις, θα γίνει μόνο η πάγια χρέωση.
4. Όλοι οι λογαριασμοί θα είναι προσωρινοί και η οριστικοποίησή τους θα γίνει με τη δημιουργία αρχείου καταγραφών ενός έτους, οπότε και θα γίνει η διόρθωση των προσωρινών λογαριασμών.
Η διοίκηση της επιχείρησης θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις περιπτώσεις, μία προς μία, κι όσες δεν λυθούν από την υπηρεσία, θα αντιμετωπιστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο.Η Διοίκηση θα κάνει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξόφληση των λογαριασμών, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών.Οι συμπολίτες από την πλευρά τους, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα αυτό, δεν προήλθε από αμέλεια ή αδιαφορία της ΔΕΥΑΙ αλλά από λανθασμένες επιλογές που είχαν γίνει κατά τα παρελθόντα έτη. Η προσπάθεια ενοποίησης των δικτύων και της καταμέτρησης υπήρξε χρονοβόρα εξ αιτίας και των σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Συνάντηση Δημάρχου με κτηνοτρόφους του λεκανοπεδίου

Πυρά Φίλιππα Φίλιου κατά των νέων ιδιοκτητών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε

Με ομάδα παραγωγών που δραστηριοποιείται στο λεκανοπέδιο και εκπροσώπους του Συντονιστικού των κτηνοτρόφων συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Οι κτηνοτρόφοι ενημέρωσαν αναλυτικά το δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην πληρωμή του εισκομιζόμενου γάλακτος στη Δωδώνη και τόνισαν ότι βρίσκονται στο όριο της πλήρους κατάρρευσης.Τα προβλήματα όπως οι ίδιοι σημείωσαν καθημερινά αυξάνονται ενώ πολλοί βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία προμήθειας ζωοτροφών.Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όλων των φορέων της περιοχής στον αγώνα που κάνουν για την διεκδίκηση των χρημάτων που τους οφείλονται.Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ήταν ξεκάθαρη και σαφής.«Η Δωδώνη διαχρονικά ήταν αυτή που διαδραμάτιζε ηγετικό ρόλο στο χώρο της. Η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς της Ηπείρου την οδήγησε στην κορυφή. Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς διαπιστώνουμε να έχει δραματικές συνέπειες για την περιοχή μας, για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο ισχυρός κρίκος της τοπικής οικονομίας. Η κατάρρευσή του θα ισούται με κατάρρευση του τόπου.Η Διοίκηση της Δωδώνης οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα και να καταβάλλει τα χρήματα στους παραγωγούς. Οφείλει εν τέλει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της και να ακούσει τη φωνή απόγνωσης από κάθε γωνιά της Ηπείρου.Η αλαζονεία που δείχνει μέχρι σήμερα και οι προτροπές που μας απευθύνει να περιοριστούμε στα του οίκου μας δεν την απαλλάσσουν από την μία και βασική υποχρέωση που έχει: Να πληρώσει αυτά που χρωστάει. Οφείλει να το κάνει άμεσα κι εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να το απαιτούμε. Θα είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους στηρίζοντας τον αγώνα τους, ο οποίος είναι αγώνας για την επιβίωση της Ηπείρου», τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

«Σούπερ» μικρόβια εντοπίστηκαν σε δείγματα νερού από τον Αχέροντα, τον Καλαμά και από παραλίες του Ιονίου!!!

«Σούπερ» σαλμονέλες, με ιδιαίτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, εντόπισαν επιστήμονες σε ποτάμια και θαλάσσια ύδατα της Ηπείρου. Οι ερευνητές απομόνωσαν πολλά βακτηρίδια (λιστέρια, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα κτλ.), μόνο όμως τα στελέχη της σαλμονέλας εμφάνισαν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά καταγράφηκε πολυανθεκτικότητα σε περισσότερα από τρία αντιμικροβιακά φάρμακα. Με άλλα λόγια, υπάρχει κίνδυνος αν προσβληθεί κάποιος από τα συγκεκριμένα ανθεκτικά στελέχη να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της μόλυνσης.Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό έντυπο («International Journal of Hygiene and Environmental Health»), πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κολονίας, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονέλας στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.Συνολικά στη διάρκεια ενός έτους συλλέχθηκαν 240 δείγματα νερού από επιλεγμένα σημεία του Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά, καθώς και από ακτές του Ιονίου πελάγους (Αμμουδιά, Βατάτσα, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Δρέπανο). Τα δείγματα αναλύθηκαν για σαλμονέλα, λιστέρια, καμπυλοβακτηρίδιο, Escherichia coli O157, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα, ολικά κολοβακτηρίδια, κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως, εντερόκοκκους, ολική μικροβιακή χλωρίδα, μύκητες και πρωτόζωα (κρυπροσπορίδιο και γκιάρντια). Ακολούθησαν δοκιμές ευαισθησίας των βακτηριδίων που απομονώθηκαν σε εννέα αντιμικροβιακές ουσίες (αμπικιλίνη, αμικασίνη, αμοξικιλίνη - κλαβουλανικό οξύ, κεφουροξίμη, σιπροφλοξασίνη, κεφοξιτίνη, τετρακυκλίνη, τικαρκιλίνη - κλαβουλανικό οξύ, αμπικιλίνη-σουλβακτάμη).Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, απομονώθηκαν πολυανθεκτικοί ορότυποι σαλμονέλας τόσο από τους δύο ποταμούς όσο και από τα θαλάσσια ύδατα. Μάλιστα το 34,8% των ορότυπων της Salmonella enteritidis και το 100% της Salmonella virchow βρέθηκαν ανθεκτικά σε περισσότερα από τρία αντιβιοτικά. Δηλαδή, οι σαλμονέλες παρουσίασαν υψηλή αντίσταση στα «όπλα» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Αυτό, όπως λέει η καθηγήτρια, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα (συχνά χωρίς συνταγογράφηση), η οποία οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων, διότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ καλή ικανότητα να προσαρμόζονται σε αντίξοα περιβάλλοντα.Ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σαλμονέλες ανιχνεύθηκαν στον Καλαμά και στον Αχέροντα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο ως Ιανουάριο). Αυτή η παρατήρηση μπορεί να οφείλεται στις μεγάλες βροχοπτώσεις, οι οποίες συνεπάγονται υψηλές αγροτικές απορροές στα ποτάμια. Ανάλογες ήταν και οι παρατηρήσεις παλαιότερης μελέτης που είχε γίνει σε ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Arvanitidou et al., 1997), ωστόσο τότε είχε εντοπιστεί πολυανθεκτικότητα σε χαμηλότερα ποσοστά.

Υπαίτιοι άνθρωποι και... πουλιά
Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν διότι στον Καλαμά, ο οποίος δέχεται λύματα από την πόλη των Ιωαννίνων, το μικροβιακό φορτίο ήταν μικρότερο από εκείνο του Αχέροντα, όπου δεν καταγράφονται απορροές από μεγάλο αστικό κέντρο. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η επιδείνωση της μόλυνσης του ιστορικού ποταμού μπορεί να οφείλεται στα υψηλά ποσοστά αγροτικών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφικές μονάδες) στις όχθες του.Οι ειδικοί απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη σαλμονελών και στα θαλάσσια ύδατα - στη Βατάτσα, στο Δρέπανο αλλά και στην Αμμουδιά όπου καταλήγει ο Αχέροντας. Τα αποτελέσματα ωστόσο για τη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας τούς προβλημάτισαν διότι απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη βακτηριδίων κοπρανώδους προελεύσεως σε περιοχή προστατευόμενη (Δίκτυο NATURA 2000), η οποία αποτελεί καταφύγιο άγριων πτηνών, μεταξύ των οποίων και ερωδιών. Σύμφωνα με την κυρία Παπαδοπούλου, η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από τα κόπρανα άγριων πτηνών που είναι φορείς σαλμονελών, κάτι που έχουν παρατηρήσει και άλλοι ερευνητές σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των άγριων πτηνών είναι μεγάλος. Επίσης υπάρχουν μελέτες από άλλες χώρες όπου συχνά απομονώνονται σαλμονέλες σε παράκτιες περιοχές όπου υπάρχουν πολλά θαλασσοπούλια και τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, όπως και στις παραπάνω περιοχές.Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των παθογόνων βακτηριδίων και των δεικτών (indicator bacteria) που μετρούν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Υγείας σε ποτάμια, λίμνες και θαλάσσια ύδατα της χώρας. «Είναι καλό να μην περιορίζονται οι έλεγχοι ρουτίνας μόνο σε ορισμένους μικροβιακούς δείκτες (ολικά κολοβακτηρίδια, ολική μικροβιακή χλωρίδα, ολικά κολοβακτηριοειδή και εντερόκοκκους) τους οποίους μετρούν υποχρεωτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν και άλλους δείκτες διότι σε περιοχές που φαίνονται "καθαρές", σύμφωνα με τις μετρήσεις ρουτίνας, μπορεί να υπάρχουν και άλλα παθογόνα μικρόβια και ιδιαίτερα ανθεκτικά βακτήρια» τονίζει η κυρία Παπαδοπούλου.Ωστόσο η καθηγήτρια επισημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες χώρες (Μεξικό, Λίβανο, Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ), ακόμη και ευρωπαϊκές (Ισπανία και Γαλλία), τα ύδατα στη χώρα μας είναι ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά την παρουσία βακτηριδίων αλλά και την ανθεκτικότητά τους σε αντιβιοτικά. Και καταλήγει: «Μπορούμε ακόμη να σώσουμε το υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας και να το διατηρήσουμε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σταδιακή έκπτωση στη μικροβιολογική ποιότητά του και αυτό είναι κρίμα. Πρέπει να το φροντίσουμε όσο ακόμη μπορούμε».

tovima

"Συμφωνητικό Μείωσης Τιμής" από το Επιμελητήριο Άρτας

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις – Μέλη του και ειδικότερα αυτές που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες Εστίασης όπως Εστιατόρια, Πιτσαρίες, Ταβέρνες, Σουβλατζίδικα, Ψητοπωλεία, Καφέ-μπαρ, Καφετέριες, Καφενεία κλπ. ότι, από 1η Αυγούστου 2013 μειώθηκε ο Φ.Π.Α. από 23% σε 13%. Η μείωση του Φ.Π.Α. ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 (Δοκιμαστική Περίοδος). Οι Εμπλεκόμενες Ομοσπονδίες υπέγραψαν από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης – Οικονομικών & Τουρισμού "Συμφωνητικό Μείωσης Τιμής", με την υποχρέωση οι Επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία μείωσης των τιμών, να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων κατά τουλάχιστον 5% στα ¾ των ειδών του τιμοκαταλόγου για να μπορούν να παραλάβουν το σήμα.Η προσπάθεια αυτή θα έχει και ανταποδοτικά οφέλη για τις Επιχειρήσεις, όπως προτεραιότητα σε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης, επικοινωνιακή υποστήριξη με ονομαστική αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης κλπ για όσο διάστημα διαρκεί η συμφωνία.Οι Επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μείωσης τιμών θα λάβουν το ειδικό σήμα που φέρνει μοναδική αρίθμηση για κάθε Επιχείρηση και το οποίο θα τοποθετείτε σε εμφανές σημείο της Επιχείρησής τους.Για την παραλαβή του ειδικού σήματος οι ενδιαφερόμενες Επιχειρήσεις – Μέλη του Επιμελητηρίου Άρτας θα πρέπει να προσέλθουν στα Γραφεία του (Κ. Αιτωλού &Ν. Πριοβόλου, 4ος όροφος) προσκομίζοντας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα εξής:
1.Παλαιό τιμοκατάλογο που θα φέρει την σφραγίδα της επιχείρησης.
2.Νέο τιμοκατάλογο με το νέο καθεστώς ΦΠΑ και μειωμένες τις τιμές στα ¾ των ειδών κατά τουλάχιστον 5% όπως αναφέρεται παραπάνω (πχ αν ο κατάλογος έχει 20 είδη η μείωση πρέπει να περάσει στα 15 είδη) σε 2 στήλες, μια με τις τιμές με ΦΠΑ 23% και μια με τις τιμές με ΦΠΑ 13%.
3.Υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του φορέα και της επιχείρησης ότι αποδέχεται τους όρους χορήγησης του Ειδικού Σήματος, παραμένει στα αρχεία του φορέα.
4.Την σφραγίδα της επιχείρησης.
Αρμόδια για την χορήγηση του Ειδικού Σήματος της μείωσης των τιμών σε κάθε Επιχείρηση – Μέλος του Επιμελητηρίου Άρτας που θα ενδιαφερθεί, έχει ορισθεί η κ. Λάμπρη Στυλιανή (τηλ. 2681028728).

Η πρώτη γυναίκα μηχανικός αμαξωμάτων στην Πρέβεζα!

Νέα παιδαγωγός-νηπιαγωγός, όμορφη, ταλαντούχα, πολυπράγμων, μητέρα δύο πανέμορφων κοριτσιών, σύζυγος και πάνω από όλα καλό παιδί, η Θεοδοσία Κατσικοβόρδου κατά κόσμον και facebook Σίσυ Τσαούση είναι η πιο τρανή απόδειξη πως το διάβασμα και η γνώση δεν σταματούν ποτέ! Με πείσμα και δίψα για επιπλέον μάθηση παρά το γεγονός ότι εργάζεται και μάλιστα σκληρά, εκμεταλλευόμενη κάθε λεπτό από το χρόνο της δημιουργικά, κατάφερε φέτος στα 34 της χρόνια να αποφοιτήσει από την Επαγγελματική Σχολή Πρέβεζας ( ΕΠΑΣ ) με γενικό βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και διαγωγή ΚΟΣΜΙΟΤΑΤΗ γράφοντας έτσι ακόμα μια επιτυχία στο πλούσιο βιογραφικό της και έγινε η πρώτη γυναίκα μηχανικός αμαξωμάτων στην Πρέβεζα. Δεν είναι μόνο μια πολύ καλή νηπιαγωγός και μέλος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Παραρτήματος Πρέβεζας από φέτος είναι και μια πολύ καλή μηχανικός. Η συμπάθεια μας στο πρόσωπο σου Σίσυ είναι γνωστή και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάδειξη, αυτό που θέλουμε να σου ευχηθούμε είναι να μείνεις για πάντα έτσι όπως σε καμαρώνουμε σήμερα και να μας αλλάζεις που και που και κανένα μπουζί!

mypreveza.gr

Απόφαση χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ στο νομό Άρτας

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη καταβάλλονται χρήματα για την πληρωμή του έργου: "Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων του πρώην Δήμου Κομποτίου και των οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου του πρώην Δήμου Πέτα, του Δήμου Νικολάου Σκουφά Νομού Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου. Το ποσό πληρωμής που καταβάλλεται άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και δίνεται στους ανάδοχους του έργου είναι: 1.460.000€.Ο Γιώργος Στύλιος δήλωσε: ευχαριστώ τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη για την άμεση ανταπόκρισή του. Τα έργα ΕΣΠΑ του νομού που πληρώνονται με Ευρωπαϊκά χρήματα συνεχίζονται κανονικά. Η τοπική οικονομία της Άρτας ενισχύεται με 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα σημαντικό έργο για τους κατοίκους των περιοχών Πέτα, Άγιο Δημήτριο, Κομπότι, Σελλάδες και τον Άγιο Νικόλαο προχωρά τις εργασίες του ομαλά. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πρακτικές κινήσεις εργαζόμαστε για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας.

Μικρές σταγόνες ιστορίας στη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων

Ο Δημήτρης Καννής
Στα πλαίσια του εορτασμού των 780 ετών από την ανέγερση του ναού Της Παναγίας της Χρυσοβίτσας και 100 χρόνων από την απελευθέρωση του χωριού,πραγματοποιήθηκε στη Χρυσοβίτσα Δήμου Μετσόβου ,εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Μικρές σταγόνες ιστορίας. Η Χρυσοβίτσα στο χώρο και στο χρόνο». Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κος Δημήτρης Καννής αναφέρθηκε σε πρωτοεμφανιζόμενα δεδομένα και καταγραφές σχετικές με την κοινωνική σύνθεση, τις καταβολές και τις επιρροές του γνωστού χωριού με τις όμορες περιοχές, από την ίδρυση μέχρι και την απελευθέρωση του, και ανέλυσε το χρονικό της απελευθέρωσης από τους Τούρκους στις 16 Φεβρουαρίου 1913. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πολιτικές αρχές του δήμου Μετσόβου καθώς και πλήθος Χρυσοβιτσινών, οι οποίοι συμμετείχαν και στη συζήτηση που ακολούθησε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πολιτικές αρχές του δήμου Μετσόβου καθώς και πλήθος Χρυσοβιτσινών

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές για το νέο Λύκειο

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.Οι βασικές αλλαγές, όπως παρουσιάστηκαν στα Νέα της Πέμπτης, έχουν ως εξής:
-Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
-Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
-Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
-Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
-Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
-Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
-Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα
-Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
-Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.
-Επίσης, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β' Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ -Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης.
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία τάξη του Λυκείου, θεσμοθετείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ' αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή.

Την τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Γύρου Ιονίου θα φιλοξενήσει την Κυριακή η Πρέβεζα

Την τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Γύρου Ιονίου θα φιλοξενήσει την Κυριακή η πόλη της Πρέβεζας. Εξήντα τέσσερα σκάφη με πλήρωμα 350 ατόμων θα ξεκινήσουν να φτάνουν στο λιμάνι από το Σάββατο και την Κυριακή στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των κυπέλλων στους νικητές. Την γιορτή διοργανώνουν ο Δήμος Πρέβεζας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με την συμμετοχή του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, των επιχειρηματιών του Ναυτικού Τουρισμού κυρίων Τέφα και Τσιλιγκίρη, των Γυναικών του Αγίου Θωμά , του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου και άλλων φορέων. Μετά τις απονομές θα παρουσιαστεί χορευτικό πρόγραμμα από την Μαρριέτα Γκούμα η βραδιά θα κλείσει με μουσική και προσκεκλημένους όλους όσοι θα βρίσκονται στην υποδοχή. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία της πόλης,τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης όσο και η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παρθενία Καζάκου, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός το οποίο θα προβάλλει τους στενούς δεσμούς της Πρέβεζας με τον θαλάσσιο τουρισμό. Τα σκάφη θα συνοδεύσει το πολεμικό κανονιοφόρο «ΟΡΜΗ», δημιουργώντας έτσι μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα στο λιμάνι της πόλης. Η προετοιμασία για την υποδοχή της τελετής λήξης του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Γύρου του Ιονίου έχει ξεκινήσει πριν από αρκετές εβδομάδες και αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εθελοντική προσφορά από συλλόγους και μεμονωμένα άτομα που θα συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους στην φιλοξενία των πληρωμάτων των σκαφών.

Το δράμα των αναπήρων στα Γιάννενα

Καταγγελία αναγνώστη

Είναι καθημερινότητα πλέον για τους κατόχους αναπηρικών αυτοκινήτων οι τεράστιες δυσκολίες στην εύρεση θέσεων για παρκάρισμα στις προβλεπόμενες με ειδική σήμανση θέσεις της πόλης μας. Χτες το απόγευμα, στο Praktiker, δεκάδες αυτοκίνητα είχαν πιάσει 2 θέσεις, μερικά ακόμη και 3....αλλά ο ασυνείδητος οδηγός της φωτογραφίας, έπιασε 2 θέσεις για αναπηρικά, προφανώς γιατί θεωρεί τον εαυτό του πολύ μ.....άγκα, ή μπορεί και να νομίζει ότι η βλακεία του, θεωρείται υπερβολική αναπηρία. Ότι και από τα 2 να συμβαίνει, θα έπρεπε να ντρέπεστε όλοι σας για αυτή την κατάσταση...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τα μυστήρια του νερού στο «Γαλάζιο Μάτι» στη Β. Ήπειρο

Ερευνητικές καταδύσεις στην «καρδιά» της πηγής,από Αμερικανούς επιστήμονες
Το "Γαλάζιο Μάτι"

Λίγα χιλιόμετρα πριν τους Αγ. Σαράντα και αμέσως μετά το χωριό Μουζίνα όπου βρίσκεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Μπίστριτσα, στην επαρχία Μεσοποτάμου, βρίσκεται το «Γαλάζιο Μάτι», ένα πολύ όμορφο και γραφικό σημείο μέσα στο πράσινο, το οποίο αποτελεί τόπο προσέλκυσης πολλών τουριστών, καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό. Πρόκειται για μια απ’ τις 18 πηγές του ποταμού Μπίστριτσα με δέκα περίπου μέτρα διάμετρο και ωοειδές σχήμα ματιού. Το χρώμα της είναι γαλάζιο, ενώ το βάθος της πηγής παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο! Η ροή του νερού ανέρχεται στα 6 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η θερμοκρασία περίπου στους 13 βαθμούς Κελσίου. Πολλά σενάρια και μύθοι έχουν γραφτεί διαχρονικά για το νερό που αναβλύζει στο «Γαλάζιο Μάτι» όμως ακόμη και σήμερα κάνεις δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ένα από αυτά. Ο επικρατέστερος μύθος γύρω απ’ τον ποταμό της Μπίστριτσας, είναι αυτός που εξιστορείται στα χωριά της Βορείου Ηπείρου, ότι κάποτε στην περιοχή ζούσε ένας δράκος, ο οποίος συνήθιζε να απαγάγει κορίτσια. Οι κάτοικοι έστησαν ενέδρα στο δράκο και του έβαλαν φωτιά. Ο δράκος ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας του και αμέσως ξέσπασε ο ποταμός της Μπίστριτσας, αλλά τα νερά του δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν το δράκο. Δημιούργησαν όμως το μπλε μάτι!!!Πρόσφατα μια ομάδα αποτελούμενη από αλβανούς και Αμερικανούς ερευνητές του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών της Αλβανίας πραγματοποίησαν ερευνητικές καταδύσεις στην «καρδιά» της πηγής. Μέχρις ότου μάθουμε λεπτομέρειες για το τι τελικά βρήκαν, σας παρουσιάζουμε το βίντεο που ακολουθεί:

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβριο

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση ήταν το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων που είχαν συγκέντρωση με τα Σωματεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιωαννίνων, συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία.Εκ μέρους της ΕΛΜΕ η κα Αλέκα Μαντζούτσου χαρακτήρισε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο «άλλοθι» για περαιτέρω απολύσεις εκπαιδευτικών.Είναι χαρακτηριστικό πως από τα νέα προγράμματα καταργούνται μαθήματα όπως η μουσική, η τεχνολογία και τα εικαστικά ενώ μειώνονται οι ώρες σε βασικά μαθήματα όπως η Βιολογία, η Φυσική και η Ιστορία.«Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Οι έχοντες θα μορφώνονται και οι μη έχοντες θα αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό. Μας ετοιμάζουν ακόμη χειρότερα από το φθινόπωρο, μας προορίζουν για εμφυλίους. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε άμεσα, πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας και να προχωρήσουμε σε έναν δυναμικό αγώνα», σημείωσε.Εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Στέφανος Σίντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της σχολικής διαρροής, που το 2012 έφτασε τα 9000 παιδιά που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση.«Σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τις κατευθύνσεις για περισσότερα φροντιστήρια την ώρα που πολλοί γονείς είναι άνεργοι είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Απαιτείται ξεσηκωμός για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας», σημείωσε. Την ανάγκη για μαζική αντίδραση από τους εργαζόμενους, συνολικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τόνισαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Συνέχιση του αγώνα
Εν τω μεταξύ, συνέχιση του αγώνα από το Σεπτέμβριο προαναγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και πολλά Σωματεία Εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, καλώντας τους πολίτες να «ανασυνταχθούν» και να απαντήσουν στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.Την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο χώρο της εκπαίδευσης εξαιτίας της εφαρμογής της διαθεσιμότητας σε εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης, ενέτειναν τα δημοσιεύματα με τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Το σχέδιο για τις πανελλαδικές θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα.Οι βασικές αλλαγές, όπως παρουσιάστηκαν χθες σε δημοσιεύματα, έχουν ως εξής:
• Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
• Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
• Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
• Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
• Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
• Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
• Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα
• Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
• Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ