Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Επιστολή πρώην κρατουμένου των φυλακών Ιωαννίνων

"Η φυλακή αυτή έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της χειρότερης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη"


Της Κατερίνας Κατή

Ενα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τον θεατρικό λόγο που για πρώτη φορά ακούστηκε στις φυλακές των Ιωαννίνων, με το ανέβασμα της παράστασης «Αντιγόνη +Αντιγόνη» (από τη «Θεατρική Συμπαιγνία») ήταν αρκετό για να ανασύρει σ’ έναν πρώην κρατούμενο των συγκεκριμένων φυλακών οδυνηρές μνήμες για τις συνθήκες «φιλοξενίας» όχι μόνο του ίδιου αλλά, όπως επωνύμως καταγγέλλει, και όσων είχαν και έχουν την ατυχία να περάσουν τη βαριά πύλη του συγκεκριμένου σωφρονιστικού (;) καταστήματος. Η προσωπική μαρτυρία του Γιώργου Καλαϊτζίδη, έτσι όπως ξεδιπλώνεται στην επιστολή του προς την εφημερίδας μας, είναι συγκλονιστική. Εγείρει δε σοβαρά ερωτήματα για το αν πράγματι πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Ιωαννίνων διαδραματίζονται (ή διαδραματίζονταν στο παρελθόν) ακραίες καταστάσεις σαν κι αυτές που καταγγέλλει ο πρώην κρατούμενος. Ο τίτλος που ο ίδιος έχει βάλει στην επιστολή του, που ακολουθεί, είναι:


"Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ «Φυλακές Ιωαννίνων: ένα διαρκές έγκλημα»
«Με αφορμή το κείμενο για τη θεατρική παράσταση “Αντιγόνη” που ανέβηκε στις φυλακές Ιωαννίνων, κατ’ αρχήν για όσους δεν γνωρίζουν η φυλακή αυτή είναι πειθαρχική, δηλαδή οδηγούνται εκεί κρατούμενοι για τιμωρία για κάτι που έκαναν σε άλλες φυλακές. Είχα μεταχθεί εκεί τον Δεκέμβριο του 2006 από τις φυλακές Κορυδαλλού λόγω μιας στάσης που επιχειρήσαμε να οργανώσουμε για τις συνθήκες κάποιοι κρατούμενοι.Το κτίριο κατασκευάστηκε ως σφαγείο γουρουνιών και όχι για κέντρο κράτησης. Μπήκαν απλά κάμερες και σύρματα. Οι κρατούμενοι μένουν σε άθλιους θαλάμους, αρκετοί δε από αυτούς ούτε καν σε θάλαμο αλλά σε διάδρομο που μπήκαν κρεβάτια, το λεγόμενο και “υποβρύχιο” αφού δεν χωρά ούτε να περάσεις. Δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη και όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής απλά να πω ότι δίπλα σου κυκλοφορούν αρουραίοι. Η φυλακή αυτή έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της χειρότερης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα κτίριο που πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα και όχι να κρατούνται εκεί άνθρωποι. Ο ρόλος της συγκεκριμένης φυλακής βέβαια είναι πειθαρχικός για όσους κρατούμενους δεν “πρόσεχαν” κι αυτόν τον ρόλο υπηρετεί στο ακέραιο. Οσον αφορά τη διεύθυνση διαχρονικά μπαίνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν αυτόν τον βούρκο.Εναν βούρκο που οι κρατούμενοι σ’ αυτόν τη μισή μέρα είναι μαστουρωμένοι από τα φάρμακα που μοιράζονται αφειδώς από τη διεύθυνση και την άλλη μισή από την πρέζα που μπαίνει με χαρακτηριστική ευκολία και με προφανή σκοπιμότητα να διατηρείται το πλήθος της φυλακής σε μόνιμη ψυχολογική και σωματική καταστολή.Κλείνοντας να πω ότι η ιστορία της φυλακής μέσα στα χρόνια βρίθει από εγκληματικές συμπεριφορές υπευθύνων απέναντι στους κρατούμενους. Στη δική μου περίπτωση η τότε διεύθυνση της φυλακής είχε βάλει κρατούμενο, που είχε υπό τον έλεγχό της, να κινηθεί εναντίον μου με ανθρωποκτόνο διάθεση λόγω κινητοποιήσεων που επιχειρήσαμε να οργανώσουμε για τις συνθήκες. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και γραμμένος πάνω σε σώματα και ψυχές ανθρώπων.

Γιώργος Καλαϊτζίδης – πρώην πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή Ιωαννίνων»

Αρχές Σεπτέμβρη κάλπες για τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων

Ποιοι πρωτοβάθμιοι συγχωνεύτηκαν και ποιοι συνεχίζουν αυτόνομα

Στην τελική ευθεία, εν αναμονή της έγκρισης του καταστατικού του, βρίσκεται η Ίδρυση του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών του «διαδόχου» της σημερινής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με βάση τον νόμο 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει ως 4015/2011.Αυτές τις ημέρες αναμένεται η απόφαση από το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, για την ίδρυση του νέου φορέα των αγροτών. Σύμφωνα με όσα ισχύουν από τον νέο νόμο, μετά την επικείμενη έγκριση του καταστατικού υπάρχει προθεσμία 45 ημερών για να στηθούν κάλπες και να αποκτήσει την πρώτη διοίκηση ο νέος Συνεταιρισμός.Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων και προσωρινός του Ενιαίου Συνεταιρισμού, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης προσδιορίζει για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να τηρηθεί και η προθεσμία και να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα οι αγρότες-μέλη του νέου φορέα για να εκλέξουν την διοίκηση.

Καινοτομία οι Ομάδες προϊόντος
Στις κάλπες μπορούν να προσέλθουν όλα τα μέλη του Ενιαίου Συνεταιρισμού και εκτός του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου (με τετραετή θητεία) θα αναδείξουν και τις διαχειριστικές επιτροπές για κάθε ομάδα προϊόντος που θα λειτουργεί εντός του Συνεταιρισμού. Αυτή είναι άλλωστε και η καινοτομία, παρόλο που ο νόμος δεν το επιβάλλει, επιλέχθηκε να συσταθούν ομάδες προϊόντος για να υποστηρίζονται και προωθούνται καλύτερα τα ζητήματα των παραγωγών, π.χ των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, χοιροτρόφων, των αμπελοκαλλιεργητών, πατατοπαραγωγών και άλλων. Μέλη στον Ενιαίο Συνεταιρισμό μπορούν να εγγραφούν και μετά την έγκριση του καταστατικού, ώστε να συνταχθεί το μητρώο μελών.Πάντως, η λειτουργία ομάδων προϊόντος παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον Ενιαίο Συνεταιρισμό αφού μπορεί να εκπροσωπήσει παραγωγούς που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη, ιδίως δεν τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν πάντα και ιδίως σήμερα σοβαρό πρόβλημα.

Μεταγραφή ακινήτων
Να σημειωθεί ότι η πορεία μετάβασης από την ΕΑΣΙ στον ΕΑΣΙ-Ένωση Αγροτών, άρχισε την άνοιξη του 2011 με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και το προηγούμενο διάστημα ξεπεράστηκαν σημαντικά προβλήματα με την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των προς συγχώνευση συνεταιρισμών και της Ένωσης, ώστε να γίνει η μετεγγραφή των ακινήτων αυτών στο υποθηκοφυλακείο, υπέρ του νέου συνεταιρισμού.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για αποθήκες σε χωριά, εκτάσεις και ό,τι άλλο κατέχουν οι συνεταιρισμοί που συγχωνεύτηκαν, κυρίως όμως τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης που είναι και τα σημαντικότερα, (κτίριο επί της οδού Χαρ. Τρικούπη, αποθήκες Κρύας, Οινοποιείο κλπ), αλλά και οι μετοχές της ΕΑΣΙ στη «Δωδώνη».Η συνεταιριστική μερίδα για τα μέλη ορίστηκε στα 200 ευρώ και θα αφαιρεθεί η τυχόν συνδρομή των μελών στον καταργούμενο συνεταιρισμό και επίσης, η προκαταβολή θα είναι 50 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι εγγραφούν και να εξοφλήσουν στην πορεία.

Ποιοι πρωτοβάθμιοι συγχωνεύτηκαν και ποιοι συνεχίζουν αυτόνομα
Από τους 124 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι μέλη της ΕΑΣΙ, μόνο οι 24 συγχωνεύτηκαν στον νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, δηλαδή τα μέλη τους γίνονται αυτόματα μέλη του. Επίσης υπήρξαν κι άλλοι τους οποίους δεν δέχτηκε για διαφόρους λόγους ο νέος φορέας. Όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΑΣΙ και τους συγχωνευόμενους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4015/2011, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων αποφάσισε την μετατροπή της σε αγροτικό συνεταιρισμό του παραπάνω νόμου και αποφασίστηκε ταυτόχρονα η συγχώνευση με τους Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της, Πεδινής, Ροδοτοπίου, Καρίτσας, Α.Β.Λ.Σ. Καρίτσας, Λαψίστας, Παλιουρής, Σερβιανών, Πέρδικας, Βαρλαάμ, Ζίτσας, Κοπάνης, Μουζακαίων, Μεγ. Γότιστας, Νεοχωρίου, Βαριάδων, Μάζιας, Πετραλώνων, Αγ. Ιωάννης, Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Η ΔΩΔΩΝΗ, Μικρής Γότιστας, Αμπελιάς, Κορύτιανης, Κρανούλας και Βροσύνας.Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διατήρησης ή ίδρυσης πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με 20 μέλη και επομένως στο νομό Ιωαννίνων πλην του Ενιαίου μπορούν να λειτουργούν κι άλλοι, παλιοί ή νέοι πρωτοβάθμιοι. Εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου. Από 1-1-2013 πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο να εμφανίσουν εμπορική δραστηριότητα, διαφορετικά οδηγούνται σε κατάργηση...Αυτόνομη πορεία, φυσικά, έχει και συνεχίζει ο μεγαλύτερος στο νομό, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός η «Πίνδος» που ήταν και παραμένει με το νέο νόμο ως πρωτοβάθμιος.Επίσης, δεν επέλεξαν συγχώνευση οι δυο συνεταιρισμοί πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας, δεδομένου ότι μπορούν να έχουν αυτόνομη πορεία.Υπάρχουν κι άλλοι συνεταιρισμοί στο νομό που παραμένουν ως έχουν, όπως οι δυο στην Κληματιά, ο Γυναικείος κλπ.Τα μέλη όλων αυτών των κλαδικών συνεταιρισμών μπορούν να εγγραφούν ταυτόχρονα και ως μέλη στον Ενιαίο Συνεταιρισμό, άσχετα με την τύχη των υφιστάμενων.Οι συνεταιρισμοί από το Πωγώνι και την Κόνιτσα (υπάρχει και η υπό εκκαθάριση, από πολλών ετών, Ένωση Πωγωνίου) δεν ήταν μέλη της ΕΑΣΙ, μπορούν όμως να εγγραφούν οι ίδιοι οι αγρότες ως μέλη.Τέλος, η Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου υπάγεται, πλέον, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι Αγροτικής Ανάπτυξης και με άλλο νόμο μετατρέπεται σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με πολλές και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του.

agronews.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ-Ο δήμαρχος Πάργας "συνομιλεί" με πολίτες σε...άπταιστα "γαλλικά"!!!

Σε έντονο ύφος τις πρώτες πρωινές ,φαίνεται να "συνομιλεί" ο δήμαρχος Πάργας κ. Λιόλος με πολίτες της Πάργας και όπως ακούγεται στο βίντεο να αναφέρει « Μαγκιές της κλα…να τις πουλήσεις εκεί που σε παίρνει ,όχι σε μένα…» Ενώ χρέη πυροσβέστη στο φραστικό επεισόδιο μεταξύ ενός πολίτη και του δημάρχου όπως προκύπτει από το βίντεο ,εκτελεί ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος κ. Γκιώνης.Το βίντεο στάλθηκε στο PrevezaBest από δημότη Πάργας

«Εξευτελισμό του κράτους και εμπαιγμό του λαού» αποτελούν οι πρακτικές των αναδόχων του έργου Αμβρακία – Άκτιο

«Εξευτελισμό του κράτους και εμπαιγμό του λαού» αποτελούν οι πρακτικές των αναδόχων του έργου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακίας – Ακτίου, που λιμνάζει ημιτελές αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναπτύσσοντας στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτησή του. Και είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας στην ερώτηση, αναγνώρισε ότι ο βουλευτής «έχει επί της ουσίας δίκιο» και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου τις αμέσως επόμενες ημέρες.

6 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ!!!

Η ομάδα του Ποσειδώνα Ιωαννίνων
Το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης αγωνιστικής χρονιάς για τον ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ήρθε από την αγωνιστική ομάδα του ομίλου με τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών που έγινε στο κολυμβητήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι στις 22-27/07/2013.Οι 13 κολυμβητές και κολυμβήτριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για μία ακόμη φορά και με έξι μετάλλια (2 χρυσά, 1 ασημένιο και 3 χάλκινα) και συμμετοχές σε τελικούς κατέταξαν την ομάδα 17η σε σύνολο 100 ομάδων με 68 βαθμούς στην γενική βαθμολογία κατηγοριών.Η εφετινή μεγάλη επιτυχία του Ομίλου είναι η κορύφωση της συνεχούς ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών και έρχεται σαν επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών των αθλητών και αθλητριών μας, των προπονητών, του Δ.Σ. του Ομίλου και των γονέων.Η παρουσία της ομάδας μας ήταν εντυπωσιακή και τα αποτελέσματα ανεβάζουν την Γιαννιώτικη κολύμβηση πιο ψηλά και το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν με σκληρή προπόνηση, καθαρό αθλητικό πνεύμα, και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το άθλημα της κολύμβησης στην πόλη μας.Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η προσπάθεια του προπονητή της ομάδας μας Πέτρου Παππά ο οποίος κατάφερε να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών και με την συμβολή του αθλητικού ψυχολόγου Γιάννη Ζαρώτη το αποτέλεσμα είναι ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ να θεωρείται μια από τις καλύτερες επαρχιακές ομάδες πανελληνίως.

Συγκεκριμένα, μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές:
Η Βανέσα Σιατερλή τερματίζει στην πρώτη θέση
Σιατερλή Βανέσα: 2 χρυσά στα 200μ και 400μ μικτή ατομική και 4η θέση στα 200μ πρόσθιο στην κατηγορία των Κορασίδων(16 ετών).
Στεργιοπούλου Ξενία: 2 χάλκινα μετάλλια στα 200μ πεταλούδα και 400μ μικτή ατομική στην κατηγορία Παγκορασίδων Α (14 ετών).
Χαρίσης Ιωάννης: 1 ασημένιο μετάλλιο στα 100μ ύπτιο, 4ος στα 200μ ύπτιο, 7ος στα 200μ πεταλούδα στην κατηγορία Παμπαίδων Β (13 ετών),
Η ομάδα της σκυταλοδρομίας Παγκορασίδων Α’ αποτελούμενη από τις αθλητριες: Γιαννάκου Βασιλικη, Στεργιοπούλου Ξενία, Καρύδη Ιωάννα, Λώλα Αθανασία 1 χάλκινο μετάλλιο στα 4 Χ 200μ ελεύθερο.
Συμμετοχή σε τελικό είχε ο Ηλίας Σοκόλης, ο οποίος κατετάγη 8ος στα 200μ ύπτιο Εφήβων.Η ομάδα της σκυταλοδρομίας Παγκορασίδων Α’ αποτελούμενη από τις αθλήτριες: Γιαννάκου Βασιλική, Στεργιοπούλου Ξενία, Καρύδη Ιωάννα, Λώλα Αθανασία την 7η θέση στα 4Χ100 ελεύθερο και την 8η θέση στα 4Χ100 μικτή ομαδική.Επίσης με όρια συμμετείχαν οι αθλητές Στεργιόπουλος Γεράσιμος, Κατσουλίδη Κωνσταντίνα, Δήμου Στέφανος, Λώλα Αθανασία, Γιαννάκου Βασιλική, Κουτσός Μιχάλης, Χριστοδούλου Βησσαρίων, Ντάγκας Δημήτριος και Καρύδη Ιωάννα.Ευχόμαστε ανάλογη πορεία και στην συνέχεια για τους αθλητές και τον προπονητή μας, και στήριξη από τους αρμοδίους φορείς στον Όμιλο μας, η οποία μας είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε.

Συνάντηση Ηλ.Θεοδωρίδη με χοιροτρόφους στην Φιλιππιάδα

Ενημερωτική συνάντηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο τη στήριξη της χοιροτροφίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των χοιροτρόφων πραγματοποιήθηκε στην Φιλιππιάδα.Ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης θέλοντας να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε συνάντηση με τους χοιροτρόφους της περιοχής στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου από την Κόνιτσα.Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών είναι η ενημέρωση των παραγωγών ανά περιοχή προκειμένου να συγκροτηθούν σε ενιαίους φορείς-συνεταισισμούς ώστε να προχωρήσουν στο αίτημα για τη σύνταξη-έγκριση μελετών αντίστοιχες με την παραγωγή τους (Κτηνοτροφικής Ζώνης στην Κόνιτσα, επένδυσης παραγωγής ενέργειας από απόβλητα χοιροτροφείων στη Φιλιππιάδα) που στη συνέχεια θα καταθέσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το Μάιο στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Στη διάρκεια της συνάντησης στη Φιλιππιάδα ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε με τους χοιροτρόφους της περιοχής για το πως μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον της παραγωγής τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.Συγκεκριμένα τους πρότεινε να συγκροτήσουν έναν ενιαίο φορέα-συνεταιρισμό που θα υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη-έγκριση μελέτης για τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής, θερμικής ενέργειας και λίπανσης από τα απόβλητα που παράγουν τα χοιροτροφεία τους η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου να προχωρήσουν στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης κα βελτίωσης της χοιροτροφίας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.Οι χοιροτρόφοι από την πλευρά τους ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις του κ. Θεοδωρίδη και κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις.

Ο Δήμος Ζαγορίου ενισχύει τις δραστηριότητες της "Κίνησης Πολιτών για την προστασία του Αώου"

ΔΩΡΕΑΝ ΛΕΟΦΩΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΒΟΥΣΑ


Ενισχύοντας τις δραστηριότητες της «Κίνησης Πολιτών για την προστασία του Αώου (http://protectaoos.blogspot.gr/) ο Δήμος Ζαγορίου» συνδράμει με το δημοτικό λεωφορείο.Έτσι, την Πέμπτη, 8, την Παρασκευή, 9 και το Σάββατο, 10 Αυγούστου θα αναχωρήσει λεωφορείο από τα Γιάννενα (κεντρική πλατεία, νομαρχία) στις 2 το μεσημέρι για μετάβαση στη Βοβούσα και το χώρο του camping.Παρασκευή, 9, Σάββατο, 10 και Κυριακή, 11 το λεωφορείο θα αναχωρεί από Βοβούσα προς Γιάννενα στις 7.30 το απόγευμα (από το χώρο του camping). Επίσης τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τη Βοβούσα στις 2 το μεσημέρι. Η μετακίνηση είναι δωρεάν.Είναι απαραίτητο να δηλώσετε συμμετοχή στα 6956-118377 και 6975-226917.

ΠΡΟΤΑΣΗ EPIRUSGATE-Μπάνιο στα νερά του Αράχθου

Σε μισή ώρα απόσταση από τα Γιάννενα, ένα δροσιστικό μπάνιο,μακρυά από την πολυκοσμία των παραλίων του Ιονίου
Μπάνιο στη γέφυρα Πολιτσάς

Παιχνίδια με το νερό, μέσα στις πιο όμορφες εξάρσεις των βουνών και των δασών.Στην αγκαλιά των Τζουμέρκων,ο ποταμός Άραχθος με τις βραχώδεις πλαγιές να κατεβαίνουν ως τα σκουροπράσινα νερά του.Οι δροσερές όχθες του ποταμού, είναι πρόκληση για τους εξερευνητές επισκέπτες. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας μας κι ένα από τα σημαντικότερα της Ηπείρου. Πηγάζει από τη Βόρεια Πίνδο και στην κοίτη του καταλήγουν τα νερά από τους κύριους παραποτάμους του -τον Καλαρίτικο, τον Ζαγορίτικο και τον Μετσοβίτικο- καθώς και από πολλά μικρότερα ποτάμια και ρέματα, από το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου μεταξύ Μετσόβου και Τζουμέρκων. Το μήκος του φτάνει τα 110 χλμ. και διατρέχει ένα σημαντικό κομμάτι του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον Νομό Αρτας.Σε μισή μόλις ώρα από τα Γιάννενα,ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στη γέφυρα της Πολιτσάς και να απολαύσει ένα δροσιστικό μπάνιο στον Άραχθο,μακρυά από την πολυκοσμία των παραλίων του Ιονίου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας παραδέχεται πως ρίχνει παράνομα τη λυματολάσπη στη Κρυόβρυση!

Επιτέλους, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας παραδέχτηκε πως ρίχνει παράνομα τη λυματολάσπη στο νταμάρι της Κρυόβρυσης, με ορατό τον κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.Στη συνάντηση φορέων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, το θέμα το ανέδειξε ο πρόεδρος τους Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Δημητρίου, καλώντας τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας να δώσει άμεση λύση.Στην απάντησή του ο Δήμαρχος, διέκοψε μάλιστα τον κ. Δημητρίου, απάντησε πως το θέμα έχει ήδη λυθεί, όμως, με κόστος 200.000€ το χρόνο για τους πολίτες, ενώ συμφώνησε πως δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ η εναπόθεση της λυματολάσπης στο συγκεκριμένο χώρο, δίπλα από γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΗ από όπου και υδρεύεται η πόλη της Ηγουμενίτσας.Όσο για τα παπαγαλάκια σας που έχετε βγάλει στη πιάτσα να κατηγορούν το μπλοκ μας, ως υπεύθυνο για το παραπάνω ετήσιο κόστος, θα σας υπενθυμίσουμε πως την πρώτη ανάρτηση για τη λυματολάσπη τη κάναμε στις 11 Ιουλίου ενώ την απόφαση για τη διενέργεια διαγωνισμού την είχατε ήδη αποφασίσει από τη 1η Ιουλίου, όπως και το είχατε προϋπολογίσει από την αρχή της χρονιάς.Αυτά, για να ξέρει ο κόσμος την αλήθεια και να αναγνωρίζει τα παπαγαλάκια που τον πλησιάζουν

ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ-Η σπαρταριστή κωμωδία του Νίκου Μουτσινά στα Γιάννενα

Στο Θέατρο Ε.Η.Μ. την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στις 9.15 το βράδυ!

Μετά τις 124 sold out παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός και έχοντας κατακτήσει περισσότερους από 100.000 συνολικά θεατές, ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ -η σπαρταριστή κωμωδία του Νίκου Μουτσινά και τηςΤζένης Διαγούπη- συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους!Η παράσταση που συζητήθηκε όσο καμία το καλοκαίρι 2012 και που αγαπήθηκε όσο λίγες τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2012 – 2013, ετοιμάζεται να ταξιδέψει ανανεωμένη, φρέσκια και… ξεκαρδιστική!Οι Νίκος ΜουτσινάςΖέτα Μακρυπούλια, Τζένη Διαγούπη και Θανάσης Αλευράς προσκαλούν το ελληνικό κοινό στα πιο … επεισοδιακά βαφτίσια!

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ-Οι ήχοι από τα κλαρίνα διαπερνούν τη νυχτερινή ηρεμία του δάσους της Τύμφης

Στα Τσελιγκάτα του Γυφτόκαμπου, σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στο Ζαγόρι... αναστέναξαν το Σαββατοκύριακο οι Σαρακατσάνοι της Ηπείρου
Οι ήχοι από τα κλαρίνα διαπερνούν τη νυχτερινή ηρεμία του δάσους της Τύμφης. Κάτω από τα έλατα, στις καλύβες, στις σκηνές, με τις αναμμένες φωτιές, άνθρωποι κάθε ηλικίας διασκεδάζουν, τραγουδούν και χορεύουν, μέσα στη δροσερή καλοκαιρινή νύχτα. Αυτές είναι μόνο μερικές εικόνες από το «34ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Ηπείρου», που έγινε στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, το περασμένο τριήμερο.Οι ηλικιωμένοι που πήγαν στο Αντάμωμα, θυμήθηκαν με νοσταλγία τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια στα τσελιγκάτα, ενώ οι νεότεροι, γνώρισαν την κουλτούρα της νομαδικής κτηνοτροφικής ζωής.Το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων έχει στόχο τη συνέχεια, τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Κότσιρας- Δρογώσης μαζί στην Κόνιτσα!!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ώρα 22:00

Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ίσως ο πιο επιτυχημένος για τονΓιάννη Κότσιρα. Οι παραστάσεις του σε όλη την Ελλάδα, ήταν κάτι παραπάνω από πλήρεις, ενώ οι εντυπώσεις του κόσμου από αυτές ήταν εξαιρετικά θετικές.Ταυτοχρόνα πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το καινούριο του CD με τον τίτλο “Μουσικό Κουτί”, το οποίο έλαβε τις καλύτερες κριτικές ενώ η υποδοχή του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Τραγούδια όπως το “Για σένα”, το “Κάντε όλοι στην άκρη”, το “Δύο ξένοι” και άλλα κατέλαβαν στις πρώτες θέσεις των μεταδόσεων στα ραδιόφωνα και το CD ήδη ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη πωλήσεων καθώς ήδη βρίσκεται σε περισσότερα από 100.000 σπίτια.Μετά από αυτό τον επιτυχημένο χειμώνα, ο Γιάννης Κότσιρας θα πραγματοποιήσει μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα έχοντας στην παρέα του αυτή τη φορά έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς: τονΣτάθη Δρογώση. Η πρώτη συνάντηση των δύο καλλιτεχνών ήταν στα τέλη του 2003, όταν ο Στάθης Δρογώσης κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό δίσκο του “Ο χειμώνας δεν θα' ρθει”, στον οποίο ο Γιάννης Κότσιρας τραγούδησε μαζί του το τραγούδι “Βιαστικό πουλί του Νότου” ενώ η τελευταία του δουλειά με τον τίτλο “Όμορφη ζωή” κυκλοφόρησε το 2010 και διανέμεται δωρεάν από την Antelma Music.Ο Στάθης Δρογώσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ο βασικός τραγουδιστής και συνθέτης, σε ένα από τα σημαντικότερα Ελληνόφωνα ηλεκτρικά συγκροτήματα που είχε το όνομα “Τα φώτα που σβήνουν”. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την προσωπική του πορεία έχοντας στο ενεργητικό του 4 προσωπικούς δίσκους με τραγούδια όπως τα “Συγχώρεσέ με”, “Θα περάσουν οι μέρες”, “Ήρθες αργά”, “Μην το πεις πουθενά” και άλλα που αγαπήθηκαν και από τον κόσμο αλλά τα ραδιόφωνα.Οι δυο τους λοιπόν ετοίμασαν μία συναυλία με πολύ αγαπημένα τραγούδια, εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις και έναν σύγχρονο λόγο που όλοι μας έχουμε ανάγκη σήμερα.Τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Άκης Κατσουπάκης ο οποίος παίζει πιάνο και πλήκτρα, στα τύμπανα ο Γρηγόρης Σιντρίδης, στο μπάσο οΔημήτρης Μουτάφης, στην κιθάρα ο Κώστας Μιχαλός και στο μπουζούκι αλλά και σε όλο το φάσμα των λαϊκών εγχόρδων ο Βαγγέλης Μαχαίρας. Τον ήχο επιμελούνται ο Λάμπρος Μπούνας, ο Άρης Κουντούρης και ο Στρατής Καραδημητράκης ενώ τους φωτισμούς σχεδιάζει ο Γιώργος Τέλλος. Συνεργάτες που εγγυώνται εδώ και πολλά χρόνια το υψηλό αισθητικό και οπτικοακουστικό επίπεδο της συναυλίας.Καλό καλοκαίρι λοιπόν και καλή αντάμωση με ένα “Μουσικό Κουτί” που αναβλύζει μελωδίες σε αυτή την δύσκολη αλλά και “Όμορφη ζωή”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ – ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 22:00
ΚΟΝΙΤΣΑ, ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΩΟΥ 2013
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Πολυχώρος ΑΓΟΡΑ, Βιβλιοπωλείο ΠΡΟΚΟΣ / ΚΑΛΠΑΚΙ: Καφέ-Ψησταριά ΠΗΓΕΣ ΒΕΛΛΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: Καφέ-Ψησταριά ΕΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΘΑΩ / ΚΟΝΙΤΣΑ: Pizza ΤΖΙΑΛΑΣ, Κεντρική Πλατεία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6977580464 & 210 8617577
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 10€ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ / 13€ ΠΟΡΤΑ
ΜENTA ART EVENTS Λανίτη 4 Αθήνα 11363 Τηλέφωνο: 210 8617577 e-mail: info@menta3.com

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σήμερα η γιορτή Τσιπόυρας στην Σαγιάδα

Για ακόμα μία χρονιά, ο Δήμος Φιλιατών, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, διοργανώνουν τη γιορτή της τσιπούρας.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ, στη παραλία Σαγιάδας.Θα μοιραστούν στους παρευρισκόμενους χιλιάδες τσιπούρες και κρασί.Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ξεκινάει ο δεύτερος μήνας περιοδείας για «Το Αμάρτημα της μητρός μου» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το έργο «Το Αμάρτημα της μητρός μου» τουΓεώργιου Βιζυηνού παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε μια μεγάλη περιοδεία κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Η αρχή έγινε στις 6 Ιουλίου στην Άρτα και από τότε ο θίασος του ηπειρωτικού θεάτρου έδωσε 16 παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Ηπείρου και την Κέρκυρα. Έχοντας την πολύτιμη βοήθεια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ηπείρου για τις παραστάσεις στην Ήπειρο ξεκινάει αυτή την εβδομάδα ο δεύτερος μήνας περιοδείας που περιλαμβάνει παραστάσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλονίκη. Την τρέχουσα εβδομάδα θα δοθούν παραστάσεις στο Καλπάκι (Τετάρτη 7/8), το Κεράσοβο Κόνιτσας (Παρασκευή 9/8), το Αμπελοχώρι (Σάββατο 10/8) και το Γρεβενίτι την Κυριακή 11/8. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30' το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η παράσταση θα επαναληφθεί στην πόλη των Ιωαννίνων την Τρίτη 20 Αυγούστου (9 μ.μ. Κάστρο - Ιτς Καλέ). Στην παράσταση αυτή ισχύουν και τα εισιτήρια που όσοι τυχόν είχαν προμηθευθεί για τις 10/7 (υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ) και δεν τα χρησιμοποίησαν. Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98,7 fm, περιοδικό «Αυλαία» Θεσσαλονίκης, ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών 105,5 fm «στο κόκκινο», ραδιοφωνικός σταθμός Κέρκυρας «Κύμα 90,3 fm». Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Du Lac», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.».

O ΜIΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ LIVE ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ!!!

O ΜIΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ LIVE ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ ΣΤΟ TANGO CLUB ΣΤΙΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ !!!
Ώρα έναρξης : 21.30
Είσοδος : 10 €

ΑΡΤΑ- Τουρνουά ποδοσφαίρου στη Δ.Ε Αμβρακικού

Ο Δήμος Αρταίων διοργανώνει και φέτος τουρνουά ποδοσφαίρου στη Δ.Ε. Αμβρακικού με παιδικές και εφηβικές ομάδες. Το τουρνουά θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στο γήπεδο της Γαβριάς. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα γίνουν οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί αγώνες ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελικοί του τουρνουά τόσο για τους παιδιά όσο και για τους εφήβους. Η αθλητική αυτή διοργάνωση είναι μια καλή ευκαιρία να ανταμώσουν μικροί και μεγάλοι φίλοι του ποδοσφαίρου και προπάντων οι ετεροδημότες που επισκέπτονται αυτή την περίοδο τον τόπο μας και οι οποίοι δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.Στο τουρνουά συμμετέχουν: για το εφηβικό οι ομάδες Γαβριάς, Απομέρου, Βίγλας, Ανέζας, Ψαθοτοπίου, Μύτικα και στο παιδικό οι ομάδες Γαβριάς, Βίγλας, Μύτικα.

Γιορτή παραδοσιακής Ηπειρώτικης πίτας στην Κοσμηρά Ιωαννίνων

Η Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013" διοργανώνει σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Κοσμηράς και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, την"ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ".Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 09 Αυγούστου 2013 και ώρα 09:30μ.μ στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κοσμηράς.Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν τα χορευτικά συγκροτήματα:
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΣΜΗΡΑΣ.
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΚΩΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Ντούλιας Χρήστος – κλαρίνο.
Φάκος Ιωάννης – τραγούδι.
Κατσούρας Σωτήρης – βιολί.
Βόλας Αθανάσιος – λαούτο.
Ζώη Σοφία – κανονάκι, τραγούδι.
Παπαναστασίου Διαμαντής – κρουστά.

Δήμος Πρέβεζας-Ζαλόγγεια 2013

Στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Σουλιωτισσών που τον Δεκέμβρη του 1803 , κυνηγημένες από τον Αλή Πασά προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό και να βρουν τραγικό θάνατο μαζί με τα παιδιά τους. Οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί με τη θεία λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνουν ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων, κατάθεση Στεφανιών και αναπαράσταση της Θυσίας Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός Κοσμάς Κοψάρης ενώ μετά την λήξη της τελετής θα προσφερθούν αναψυκτικά στην πλατεία της Τ.Κ Καμαρίνας.

Γιορτή κρασιού στον Ωρωπό Πρέβεζας


Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει και φέτος στις 9 και 10 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού το Ζάλογγο.Την Παρασκευή 9 Αυγούστου , στην πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πανηγύρι με συγκροτήματα και δημοτική ορχήστρα.Το Σάββατο 10 Αυγούστου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η γιορτή κρασιού ,μια γιορτή που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον Ωρωπό και περιλαμβάνει άφθονο κρασί, χορό και τραγούδι.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού μας καλεί να περάσουμε δύο όμορφα βράδυα και να ξεχάσουμε έστω και για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας.

780 χρόνια από την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Χρυσοβίτσας

Επετειακές-εορταστικές εκδηλώσεις

Με τη συμπλήρωση επτακοσίων ογδόντα χρόνων(1233-2013) από την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Χρυσοβίτσας, θα πραγματοποιηθούν στην Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Μετσόβου οι παρακάτω επετειακές-εορταστικές εκδηλώσεις:
-Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 και ώρα 8:00μ.μ.
Θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός, Λιτάνευση της Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας και Αρτοκλασία.Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Χρυσοβίτσας διοργανώνει στην κεντρική πλατεία παραδοσιακό πανηγύρι με το Θεόδωρο Θεοδώρου στο κλαρίνο, Δημήτρη Αχνούλα και Δημήτρη Καλογήρου στο τραγούδι. Θα εμφανιστεί το χορευτικό τμήμα του Ανηλίου.
-Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 από 7:00π.μ. έως 11:00 π.μ.
Θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας.
-Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ.
Θα τελεστεί μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός.Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Χρυσοβίτσας διοργανώνει στην κεντρική πλατεία παραδοσιακό πανηγύρι με το Θεόδωρο Θεοδώρου στο κλαρίνο, Δημήτρη Αχνούλα και Χρυσοβαλάντο Μπρόζου στο τραγούδι. Θα εμφανιστούν τα χορευτικά τμήματα της Χρυσοβίτσας και του Ανθοχωρίου.

Σύμφωνη γνώμη Περιφερειάρχη για έργα του Δήμου Ιωαννιτών και της Π.Ε. Άρτας

Με έγγραφα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για:
-τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων», συνολικού προϋπολογισμού 2.270.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Ιωαννιτών)
-τα σχέδια των συμβάσεων και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Προμήθεια απορριματοδεκτών» της πράξης «Εξοπλισμός Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 1.239.102 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Ιωαννιτών)
-τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Αντικατάσταση τμημάτων αγωγών εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Βρυζοκαλάμου», προϋπολογισμού 520.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Π.Ε. Άρτας).

Έβαλαν τσιμέντο σε παραδοσιακό μονοπάτι στο Ζαγόρι!!!Καταγγελία αναγνώστη

Προ μηνός με μια μικρή παρέα πήγαμε εκδρομή από τη γέφυρα Κλειδωνιάς στη γέφυρα Αρίστης. Το μονοπάτι έχει καθαριστεί και έχει βελτιωθεί σημαντικά (φωτογραφί 1) - ΜΠΡΑΒΟ!
Όμως δεν έχει γίνει η ίδια δουλειά κι από τα δύο άκρα του.Δηλαδή, κοντά στην Αρίστη έχουν τοποθετηθεί ωραία ξύλινα σκαλοπάτια (φωτογραφία 2) - ΜΠΡΑΒΟ!Από την άλλη άκρη όμως, κοντά στην Κλειδωνιά, έχουν "βελτιώσει" το μονοπάτι με τσιμέντα (φωτογραφία 3) - ΑΙΣΧΟΣ!Σκέφτηκα μήπως δεν είναι ο ίδιος Δήμος (δεν είμαι σίγουρος - ψάξτε το) κι ο ένας Δήμος έκανε καλή δουλειά κι ο άλλος προχειρότητες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Τσιμέντο στο παραδοσιακό μονοπάτι!!!

ΠΡΕΒΕΖΑ-Αγανάκτηση για το φαινόμενο του παραεμπορίου – παραοικονομίας μεταφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου

Την μεγάλη τους αγανάκτηση σχετικά με την τεράστια μορφή που έχει πάρει πια το φαινόμενο του παραεμπορίου – παραοικονομίας μεταφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου της Πρέβεζας , η διοίκηση του οποίου ζήτησε τη παρέμβαση του Εισαγγελέα με στόχο την πάταξη του. Ως εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Πρέβεζας ζητούν να λειτουργήσουν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν το παραεμπόριο, την αισχροκέρδεια και την παραοικονομία. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου απευθύνθηκαν αρχικά σε δήμο, Λιμενικό και Αστυνομία και στη συνέχεια το πρωί της Παρασκευής προέβησαν σε καταγγελία στον εισαγγελέα Πρέβεζας. Εκπρόσωποι του νεοσυσταθέντος συλλόγου συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα και του επισήμαναν τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει για το νόμιμο εμπόριο η δράση του παραεμπορίου στην περιοχή μας. Μίλησαν για συνεχή φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος του στεγασμένου εμπορίου, από διάφορους πλανόδιους, περιπλανώμενους μικροπωλητές, οι οποίοι πωλούν προϊόντα μαϊμού ,φτηνές απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών και οπτικών ειδών. Την ίδια στιγμή πολλά είναι και τα παράπονα για το παρaεμπόριο που καθημερινά «στήνεται» στις παραλίες του νομού. Επιχειρηματίες μας είπανε ότι αποτελεί για όλους ανοικτή πληγή και πως εκτός από τις από τις οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργείται και άσχημη εικόνα για το τουριστικό προϊόν. Να θυμίσουμε πάντως πως το θέμα του παραεμπορίου έχει απασχολήσει επανειλημμένα φορείς του τόπου και τα τελευταία χρόνια πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν πραγματοποιούνταν σύσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και οι προτάσεις για την πάταξη του παραεμπορίου, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει σημαντικά βήματα πέρα από ορισμένες διαπιστώσεις για τα κενά του νόμου και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου για την λίμνη Παμβώτιδα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αιτήθηκε άδεια από το Δήμο Ιωαννιτών και χορηγήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η οποία και τροποποιήθηκε κατόπιν, η οποία αφορούσε την «εκτέλεση του έργου αξιοποίησης υδάτινων πόρων για έργα προστασίας – συντήρησης οικοσυστημάτων (κοπή καλαμιών) στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών Π.Ε. Ιωαννίνων». Προφανώς αυτό το έργο μετά την αδειοδότησή του είναι έργο του Δήμου και πρέπει να ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο, όπως και κάθε άλλο έργο του Δήμου.Έτσι όπως ερμηνεύτηκε η ισχύουσα νομοθεσία η άδεια αυτή για το συγκεκριμένο έργο δεν απαιτούσε ειδική περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων. Το έργο χαρακτηρίστηκε, και με την έκδοση της άδειας αποδείχθηκε, ότι θεωρήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως καθαρά περιβαλλοντικό και διαχείρισης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας. Τέθηκε (με έντονα γράμματα στην άδεια εκτέλεσης έργου) η αυστηρή απαγόρευση αλλαγής χρήσης του.Τώρα, οκτώ μήνες από την έναρξη εργασιών στο σημείο, με την κατάθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Διάνοιξη υδάτινου καναλιού για την δημιουργία εναλλακτικού στίβου θαλασσίου σκι, επί της βόρειας πλευράς του αναχώματος Αμφιθέας στο Δήμο Ιωαννιτών» αποδεικνύεται ότι «ο κόσμος τόχε τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι».Θα θέλαμε να μας απαντηθεί, με ποία αιτιολογία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρέλαβε και μάλιστα προώθησε για γνωμοδότηση και δεν τον επέστρεψε άμεσα, φάκελο ΜΠΕ έργου, που ταυτίζεται με άλλο έργο που η ίδια αδειοδότησε με ρητή και αυστηρή απαγόρευση αλλαγής χρήσης του. Το βαφτίσαμε ψάρι για να μπορέσουμε να το σερβίρουμε και τώρα άνετα μπορούμε να το φάμε σαν κρέας, που πραγματικά είναι.Σε δελτίο τύπου της 8ης Μαρτίου 2013 για το ίδιο θέμα εκφράζαμε την έκπληξη και δυσαρέσκειά μας για τα τεκταινόμενα.Δυστυχώς όλα αυτά ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο, με το επιβαρυντικό ότι πέντε μήνες τώρα αντί η λογική και οι αξίες να επικρατήσουν, η υποκρισία και η γραφειοκρατία περίσσεψε.Αν ένας τόσο ζωτικός χώρος του οικοσυστήματος – αυτός πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, που δεν αποτελεί τμήμα της λίμνης με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την οριοθέτησή της (όσο και αν αντιδράσαμε ως ΤΕΕ-ΤΗ τότε) και παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα διέπεται και θα λογίζεται ως λίμνη – αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο που ζήσαμε τους τελευταίους οκτώ μήνες και την παραπομπή της θεσμοθέτησης ΠΔ προστασίας της λίμνης ουσιαστικά στις καλένδες, το μέλλον που επιφυλάσσεται για την λίμνη είναι δυσοίωνο. Η κρίσιμη περιοχή με τις μεγαλύτερες πηγές τροφοδοσίας της λίμνης αποκόπηκαν. Τώρα με ιδιοκτησιακούς όρους προγραμματίζονται έργα που θα παγιώσουν την απομόνωσή της και θα ακυρώσουν το, μέχρι τώρα, καθολικό αίτημα άρσης του αναχώματος και αποκατάστασης της επικοινωνίας με την λίμνη.Η πάγια θέση μας είναι ότι: για την ισορροπία του οικοσυστήματος της λίμνης και την προσπάθεια αναστροφής της σημερινής της κατάστασης, η περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, είναι το εργαλείο παρέμβασης και ουσιαστικής διαχείρισης. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της λίμνης.Ελπίζουμε – γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και όχι για κανένα άλλο λόγο – ότι τελικά οι αξίες και η λογική θα υπερισχύσουν.

Έξαλλη η UNESCO με τους Αλβανούς για τις καταστροφές στο Βουθρωτό!

Αγνόησαν έκκλησή της να μη γίνει δρόμος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο

Πριν καλά-καλά... στεγνώσει το μελάνι του κυρίου θέματος του «Πρωινού Λόγου» την περασμένη Πέμπτη, 1η Αυγούστου, έρχεται η UNESCO, με μία πολύ αυστηρή επιστολή της προς την Αλβανίδα πρέσβη Μπεσίανα Κανταρέ, να επικρίνει την αλβανική Κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου δρόμου εντός της αρχαιολογικής ζώνης του Βουθρωτού, που ως γνωστόν έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!Όπως αναφέρει πάλι η έγκυρη ιστοσελίδα himara.gr, το 2010 αποφασίστηκε από την αλβανική κυβέρνηση να γίνει νέος δρόμος που θα συνέδεε την αρχαία ελληνική πόλη του Βουθρωτού που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια των Αγίων Σαράντα με τα Ξαμήλια. Τότε, πάρα τις επικρίσεις ειδικών και παρόλο που το έργο καταγγέλθηκε ως επιβλαβές και καταστροφικό για την ζώνη όλου του αρχαιολογικού πάρκου, αυτό δεν πτόησε το υπουργείο πολιτισμού της Αλβανίας να υλοποίησει ακόμα μια φορά ένα σχέδιο έκτρωμα εις βάρος της ελληνικής πολιτιστικής παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αγνόησαν την UNESCO
Αγνόησαν ακόμη και την έκκληση της UNESCO, η οποία μέσω της ICOMOS το 2010 συνέστησε ότι ο δρόμος δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων Απολλόν Μπάτσε και ο πρώην διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου του Βουθρωτού Ύλι Τσερόβα, δεν έλαβαν υπόψη τους την σύσταση και ολοκλήρωσαν τον δρόμο.Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου της UNESCO οι υπεύθυνοι θα πρέπει να διωχθούν ποινικά για την "εγκληματική" συμπεριφορά στο αθάνατο Βουθρωτό, ένδοξο απ’ την εποχή του Αινεία και του Αυγούστου, που έπεσε θύμα της ακατανόητης απληστίας μιας κυβέρνησης που εκπορνεύεται ένα μεγάλο θησαυρό ελληνικής ιστορίας και παγκόσμιας κληρονομιάς για να επωφεληθούν μια μικρή ομάδα διαχειριστών. Να υπενθυμίσουμε πως τα προϊστορικά χρόνια υπήρξε έδρα ελληνικής αποικίας μετέπειτα ρωμαίικης και επίσης Χριστιανικής Επισκοπής.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών και ενός λαθρομετανάστη στα Κτίσματα Ιωαννίνων

Για τη διακίνηση χρησιμοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός

Συνελήφθησαν, σήμερα τα ξημερώματα, στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά παράνομου αλλοδαπού.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 25χρονος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας, έναν 46χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 31χρονος προπορεύονταν με άλλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός, κατοπτεύοντας το δρομολόγιο κίνησης και ελέγχοντας για τυχόν διενέργεια αστυνομικών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής.Επιπρόσθετα, σε βάρος του 46χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, συνεπεία διοικητικής του απέλασης.Τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την διακίνηση, κατασχέθηκαν από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ-Αναφορά κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για παράβαση καθήκοντος

Η χώρα μας καυχιέται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 8 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που μέσω της διαύγειας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, παρέχουν πρόσβαση σε όλους τους έλληνες πολίτες.Μελανό ωστόσο παράδειγμα Αυτοδιοίκησης αποτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών που δεν συμμερίζεται, ως οφείλει, κανονιστικές πράξεις, διαδικασίες, συλλογικά όργανα και οικονομικές επιτροπές. Το χωματουργικό εργοτάξιο της Αμφιθέας και τα παράνομα Φαραωνικά λιμενικά έργα –θα μείνουν ως μνημεία αυθαιρεσίας και διαφθοράς- για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι, των πανευρωπαϊκών αγώνων που θα λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.Δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών λειτουργεί ως μοναδικός Διατάκτης, για αμφίβολης νομιμότητας έργα, μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε «πασσαλίκι» του και αντιμετωπίζοντας τους γιαννιώτες πολίτες ως «υποτελείς» δουλοπάροικους!Κοντολογίς πρόκειται για αυτοδιοικητική εκτροπή, για εν κρυπτώ διάθεση και πληρωμή άγνωστης προέλευσης κονδυλίων, ενώ σύφμωνα με το Π.Δ. 113/2013 άρθρα 3 και 7 θα έπρεπε να ορίζεται Διατάκης για την ανάληψη υποχρεώσεων (έργων και πληρωμών) και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οφείλει ο Δήμος να αναρτήσει στο site του αναλυτικό πίνακα εξόδων και το σύνολο των δαπανών. Αναλογιζόμενοι δε και το δημόσιο λογιστικό έλλειμμα των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, το αδιέξοδο της δημοτικής αρχής δεν θάπρεπε να διαδραματίζεται με «κατεβασμένα ηλεκτρονικά ρολά», η συσκότιση συνιστά ακόμη μεγαλύτερο το οικονομικό σκάνδαλο.

Α΄. Η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας
Τι λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έδωσε δύο φορές το «φιλί της ζωής» στο συγκεκριμένο έργο; Η Μη εφαρμογή των άρθρων 21 του Ν. 2362/95 «περί Δημόσιου Λογιστικού» και «ελέγχου των δαπανών» (ΦΕΚ Α΄ 247/27-1-95 συνιστούν παράβαση καθήκοντος.Παρ’ ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τεθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βρίσκεται στο «κόκκινο», υπό επιτήρηση, όντας στη δεκάδα των πλέον πολυσπάταλων της χώρας, με χρέος 11.640.000€, δεν ακολουθεί την διαδικασία των ΟΤΑ, όπου για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου βάσει του 158 Ν. 3463/2006 «κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, απαιτείται Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης από αρμόδιο όργανο, το οποίο θα ενέκρινε την δαπάνη, εν προκειμένω την πίστα θαλασσίου σκι με σχετική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής.
1._Υπάρχουν πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής για το επίμαχο θέμα;
2._ Κανείς δεν γνωρίζει, ποια σύμβαση έργου εκτελείται;
3._ Από ποιον Κωδικό αντλήθηκαν τα κονδύλια;
4._ Το ύψος του προϋπολογισμού του έργου;
5._ Το Α.Φ.Μ. του Φορέα υλοποίησης ή το Α.Φ.Μ. του αναδόχου;
6._ Τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου;
7._ Με ποιες εντολές έγινε ανάθεση έργων;
8._ Υπήρξε Δημόσιος Διαγωνισμός και με τι δικαιολογητικά;
9._ Με τι ειδικούς όρους και με ποιες μελέτες αποκατάστασης κατακυρώθηκε ένα τόσο σύνθετο περιβαλλοντικό έργο;
10._ Υπήρξε παρακράτηση φόρου εισοδήματος 8% σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 2189/94 και ποιος ο προμηθευτής;
11._ Υπάρχουν πρωτότυπα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών;
12._ Ποιος είναι ο τελικός υπογράφων το έργο;
Στις 17-6-2013 κατάθεσα αίτηση στο ΤΕΕ Ηπείρου, υπ’ όψη του Προέδρου κου Παπαβρανούση όπου ζητούσαμε σαν Οικολόγοι Πράσινοι να μας διαθέσει ειδικό εμπειρογνώμονα, να κοστολογήσει το παραχθέν παράνομο έργο για την διαμόρφωση πίστας θαλασσίου σκι, με την κυβομέτρηση των υλικών εκσκαφής, μεταφορές αδρανών, κόστος χρήσης μηχανημάτων water master, drag line, JCB, καταθυθισμένες σωλήνες κ.λπ., μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια είδηση ή παρέμβαση.Οι ευθύνες για την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε ποιον θα καταλογισθούν για την υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων (άρθρο 191§2 ΣυνΛΕΕ) στο Δήμο Ιωαννιτών, στην Περιφέρεια Ηπείρου ή στον Όμιλο Θαλασσίου Σκι της συζύγου/Προέδρου; Αν και τελικά ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ και Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ βαραίνει τους τρεις συνολικά.

Β΄. Η ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου
Από το 2011 ισχύει σ’ όλους του φορείς γενικής κυβέρνησης η πρόβλεψη δημοσιονομικής δέσμευσης, με αναγκαία αναρτημένη την πίστωση για την πληρωμή των έργων, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν καταγγελίες για παρανομίες και διαβλητότητα των διαδικασιών, ενός έργου διόλου ευκαταφρόνητου που πρόχειρες εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε μια άλλη «μαύρη τρύπα» δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!!! (διπλασιάζοντας τον πονοκέφαλό τους)Επειδή η αρμοδιότητα διάθεσης των πιστώσεων και έγκρισης των δαπανών ανήκει στην οικονομική επιτροπή και κατ’ εξαίρεση στο δημοτικό συμβούλιο και στο δήμαρχο, ζητούμε από την Οικονομική Επιτροπή και τον Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Μανταλόβα την εφαρμογή του Π.Δ. 113/2010 με τρόπο που δεν προκαλεί βάναυσα θεσμούς, νομοθετικές αρμοδιότητες και δεν ευτελίζουν τα διοικητικά όργανα που υπηρετούν. Η νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα των διατακτών (δημοτικού συμβουλίου, οικονομικής επιτροπής, δημάρχου) να μεταβιβάζουν πιστώσεις σε άλλα όργανα.Όσο για τα πρόσωπα φίλους ή όψιμους χορηγούς (όπως δημόσια ελέχθει) που υποκαθιστούν επάξια το Κράτος, με τα οικονομικά τους διαθέσιμα, ας γνωρίζουμε ποιοί «νεόκοποι» Ηπειρώτες ευεργέτες επενδύουν την κερδοφορία σε …κοινωφελείς σκοπούς.Επειδή όμως πριν από κάθε ενέργεια για την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης η οικονομική υπηρεσία του Δήμου συντάσσει Έκθεση ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ, θα πρέπει να ελέγχεται τόσο η ύπαρξη ή η επάρκεια της πίστωσης όσο και η νομιμότητα της δαπάνης (άρθρο 4 Π.Δ. 113/2010). Το έγγραφο ανάληψης της υποχρέωσης απαιτείται να έχει συνταχθεί και υπογραφεί ΠΡΙΝ εκδοθεί η έκθεση αυτή.Είναι σαφές ότι τέτοια διαδικασία δεν έχει τηρηθεί ή έχει αγνοηθεί τεχνηέντως και επιμελώς δεν υπήρξε ποτέ τέτοια εγγραφή δαπάνης, ούτε υπήρξε εκτενής συζήτηση σε ημερήσια διάταξη για τις οικονομικές λεπτομέρειες του υγρού στίβου των αγώνων ενώπιον του Σώματος, για ένα θέμα που έχει ζητηθεί από τον Χρήστο Μαντά της Παράταξης «Τρία Κλικ Αριστερά» με τεράστιες πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές ευθύνες.

Μπούκας Μίλτος
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου
Οικολόγων Πράσινων

Διακοπή υδροδότησης σε χωριά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων λόγω τεχνικών εργασιών

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 προκειμένου να πραγματοποιηθούν απαραίτητες εργασίες σύνδεσης νέας κυψέλης υψηλής τάσης στις γεωτρήσεις Τούμπας, θα γίνει διακοπή των γεωτρήσεων Τούμπας από ώρα 7.30 π.μ. έως 11.30 π.μ. και για αυτό το λόγω θα γίνει μερική διακοπή τροφοδοσίας δεξαμενών: στις Δ.Κ. και Τ.Κ. Ασφάκας, Καρυές (Μεταμόρφωση), Πετσάλι, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Βλαχάτανο & Βατατάδες Δ.Ε. Εκάλης, Τ.Κ. Άνω και Κάτω Λαψίστα, Ζωοδόχος τμήμα, Ροδοτόπι, Μ. Γαρδίκι & Λύγγος Δ.Ε Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Τ.Κ Περίβλεπτος, Κρανούλα & Αμφιθέα Δ. Ε. Περάματος, Τ.Κ Νήσου, Δ.Κ. Πεδινής τμήμα και Αγία Μαρίνα Πεδινής, Τ.Κ. Προφήτης Ηλίας, Ολυμπιάδα, Σταυράκι τμήμα, Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα & Νεοχωρόπουλο τμήμα, Δήμου Ιωαννιτών και μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών από τους κεντρικούς αγωγούς του ΣΥΔΛΙ στις ανωτέρω περιοχές και μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών στους κεντρικούς αγωγούς του Σ.Υ.Δ..Λ.Ι. στις περιοχές Ανατολής πίσω από το Πανηπειρωτικό, Κατσικά-Κουτσελιού και Πεδινή προς Αμπελιά.Στις ανωτέρω περιοχές υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μείωση πίεσης στην υδροδότηση των κατοίκων ή και διακοπή ειδικά στην Ολυμπιάδα.Η αποκατάσταση της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.Ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν 34 λαθρομετανάστες Αφροασιατικής καταγωγής!


Στο πλαίσιο στοχευμένης εξόρμησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, κατά το διήμερο 04 και 05.08.2013, στην περιοχή του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και σε παρακείμενο λόφο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν -41- προσαγωγές αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν -33- υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων που να δικαιολογούν την είσοδο και την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.Σε βάρος των συλληφθέντων θα εφαρμοστεί από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας η διαδικασία της διοικητικής τους επιστροφής.

Διακοπή ρεύματος αύριο σε περιοχές της Θεσπρωτίας

Διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί στην Παραμυθιά αύριο Τετάρτη 7 Αυγούστου, λόγω απαραίτητων εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΗ.Από τις 13:00 έως τις 16:00 η διακοπή θα πραγματοποιηθεί στο κάτω περιφερειακό της Παραμυθιάς, στην Κ. Καραμανλή και στην Μητροπολίτου Νεοφύτου (περιοχή ΟΤΕ).Την ίδια ημέρα και από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 η διακοπή θα πραγματοποιηθεί στις εξής κοινότητες:Καρυώτι, Προδρόμι, Καμίνι, Ζερβοχώρι και Άσφακα.Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα δοθεί πριν από τον παραπάνω χρόνο λήξης της διακοπής.

Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών και διακινητών τους στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 24χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τρεις (03) αλλοδαπούς, για τους οποίους καθώς επίσης και για τον εαυτό του κατείχε και επέδειξε πλαστά διαβατήρια, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθησαν οι ανωτέρω αλλοδαποί ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.Επίσης,συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 35χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος τύπου CAMPER, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 34χρονη αλλοδαπή που συνόδευε τα έξι (06) ανήλικα τέκνα της, για την οποία κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθησαν οι ανωτέρω αλλοδαποί ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

«Ανίατη ασθένεια» η ανεργία στην Ήπειρο

Και με τη... βούλα αποδεικνύεται πλέον πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ήπειρο είναι σήμερα η ανεργία καθώς τη στιγμή που σε άλλες Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η απασχόληση αυξάνεται, στην ευρύτερη περιοχή μας τα πράγματα παίρνουν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.Ωστόσο, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που κατά πάσα πιθανότητα θα χαρακτηρίζει την Ήπειρο κάθε καλοκαίρι από εδώ και στο εξής έχει να κάνει και με το επίσημο πλέον γεγονός πως αυτό το χρονικό διάστημα που διανύουμε η απασχόληση αυξάνεται σε δύο νομούς και μειώνεται στους άλλους δύο. Ο λόγος για τους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας οι οποίοι ως οι πλέον τουριστικοί στην Ήπειρο παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, τη στιγμή που το ισοζύγιο αυτό είναι αρνητικό στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας για το μήνα Ιούλιο.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ήπειρος μαζί με την Αττική και τη Δυτική Μακεδονία είναι οι τρεις μοναδικές περιφέρειες της χώρας που τον προαναφερόμενο μήνα παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, με τις νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν στον ιδιωτικό τομέα να είναι λιγότερες από αυτές που χάνονται.Συγκεκριμένα στην Ήπειρο χάθηκαν τον Ιούλιο 194 θέσεις εργασίας, καθώς την ίδια ώρα που υπήρχαν 1897 αναγγελίες πρόσληψης, προέκυψαν και 2091 απώλειες θέσεων εργασίας, 586 εκ των οποίων αφορούσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις, 451 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 1054 ήταν οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, καθώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα που καταγράφεται στους τουριστικούς νομούς σε σχέση με αυτούς της ενδοχώρας.Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την Ήπειρο, όπου στους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων συνεχίζουν να χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετα στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό.Ειδικότερα, τον Ιούλιο υπάρχει θετικό ισοζύγιο κατά 246 θέσεις στην Πρέβεζα και 167 στη Θεσπρωτία, ενώ στο νομό Ιωαννίνων χάθηκαν 396 θέσεις εργασίας και στην Άρτα 211.Από την αρχή του έτους στα Γιάννινα έχουν χαθεί 201 θέσεις εργασίας και στην Άρτα 442, ενώ στον αντίποδα δημιουργήθηκαν 844 επιπλέον θέσεις εργασίας στη Θεσπρωτία και 1447 στην Πρέβεζα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Η Σαρκατσάνικη νεολαία έδωσε βροντερό παρών στο Γυφτόκαμπο Ζαγορίου

Οι νέοι σχεδιάζουν το μέλλον της Παράδοσης

Η παρουσία αρκετών νέων,ήταν το σημαντικότερο γεγονός στο φετινό «34ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Ηπείρου», που έγινε στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, το περασμένο τριήμερο.Οι νεότεροι Σαρακατσάνοι, γνώρισαν την κουλτούρα της νομαδικής κτηνοτροφικής ζωής.Το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων έχει στόχο τη συνέχεια, τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτισμικής τους ταυτότητας.Πρωτοπορώντας και ξεπερνώντας στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών, οι νέοι Σαρακατσάνοι αποφάσισαν να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να οριοθετήσουν την έννοια της παράδοσης στη σύγχρονη εποχή, δίνοντας την αίσθηση, ότι η παράδοση ξεπερνώντας νοοτροπίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει η πυξίδα και να ενώσει την κοινωνία που κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν και να διασπάσουν.Στις φωτογραφίες του Βαγγέλη Μάτσικα,απεικονίζεται η ζωντάνια των νέων  Σαρακατσαναίων της Ηπείρου.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ - Aυξάνουν τα τέλη στoυς υπερχρεωμένους δήμους

Ανάμεσά τους και ο δήμος Ιωαννιτών, που συνεχίζει να πληρώνει τα... δάνεια του Ν. Γκόντα!

Oι δήμοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ αυτών και ο δήμος Ιωαννιτών που φιγουράρει 10ος ανάμεσα στους 13 της χώρας, με χρέος 11.640.851 ευρώ, καλούνται στην κατάρτιση των προϋπολογισμών για το 2014 να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητα, φωτισμός και ύδρευση) σε νέες αυξημένες τιμές!!! Επίσης, οι ίδιοι δήμοι θα πρέπει να περιορίσουν υπερωρίες, μετακινήσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν τη γλιτώνουμε με τίποτα την αύξηση των δημοτικών τελών από το νέο έτος! Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα παρταπάνω χρέη, σχετίζονται με τις δημοτικές αρχές των θητειών του Νίκου Γκόντα, όπου παίρναμε (ως δήμος), το ένα δάνειο μετά το άλλο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει υποθηκεύει το μέλλον και της μεθεπόμενης γενιάς συνδημοτών μας!

Πέντε νέα ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας στο εθνικό οδικό δίκτυο,από την τροχαία Ιωαννίνων!!!

Μονόδρομο αποτελεί για την Τροχαία Ιωαννίνων και για την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η συνέχιση της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια, για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Τμήμα Τροχαίας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα τροχαίας του νομού Ιωαννίνων, συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους, κυρίως στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τον τελευταίο καιρό, την προσπάθεια αυτή έχει ενισχύσει και η τοποθέτηση ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας σε πολλά σημεία του εθνικού δικτύου.Ήδη, εδώ και καιρό, ραντάρ λειτουργούν σε σημεία εντός του Λεκανοπεδίου, όπως κοντά στο αεροδρόμιο, προς Ελεούσα, στον δρόμο προς Λυκόστομο, προς Πέραμα και σε σημείο της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών.Ωστόσο, η Τροχαία Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας πως δεκάδες οδηγοί δεν συμμορφώνονται με τα όρια ταχύτητας, αποφάσισε να τοποθετήσει και νέες κάμερες, σε άλλα επικίνδυνα σημεία του Εθνικού οδικού δικτύου, καθώς, όπως σημείωσε, μιλώντας στο Ioannina TV, ο Διοικητής της Τροχαίας, Χρήστος Πετσινός, δυστυχώς φαίνεται πως η βεβαίωση της παράβασης υπερβολικής ταχύτητας και το βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ορισμένες φορές, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να συνετιστούν οι οδηγοί.Ο κ. Πετσινός στις δηλώσεις ανέφερε επίσης, πως και στο άμεσο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Εθνικού οδικού δικτύου, κάμερες μέτρησης της ταχύτητας, ενώ παράλληλα κάλεσε τους οδηγούς να μην αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες καθώς όπως είπε, στα περισσότερα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν αποτελούν την πρώτη αιτία πρόκλησης του ατυχήματος.
Έτσι, μετά από απόφαση της Τροχαίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, εγκρίθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία ειδικών ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών ελέγχου ταχύτητας για τη βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης, πριν από τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάμερες.Τα νέα αυτά σημεία είναι τα εξής: Στο 33,8 χλμ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλπάκι), στο 35 χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης (στο ρεύμα προς Ιωάννινα), στην αρχή της Ε.Ο. Καλπακίου-Κακαβιάς (στο ρεύμα προς Ιωαννίνων), στο 38,9 χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (στο ρεύμα προς Ιωάννινα) και τέλος στο 38,6 χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (στο ρεύμα προς Άρτα).

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Γυναίκα προερχόμενη από τη Ν.Δ. η νέα Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Δεν θα πάρει το ΠΑΣΟΚ τελικά τον γραμματέα-Σε λίγες μέρες η τοποθέτηση της

Εντείνονται παρά τη θερινή ραστώνη οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές συγκρούσεις στο χώρο της δικομματικής κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν καίρια πόστα στην κρατική μηχανή. Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις ΗΠΑ, κλειδώνει και τυπικά το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τον παραιτηθέντα από τις 27 Ιουνίου ΔΗΜΑΡίτη, Ηλία Θεοδωρίδη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EpirusGate, που προέρχονται από το επιτελείο συνεργατών του υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Μιχελάκη, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, στο πέτρινο κτίριο της οδού Βορείου Ηπείρου θα κατοικοεδρεύει γυναίκα Γ.Γ, προερχόμενη από τη Ν.Δ. Διευκρινιστικά σας λέμε, ότι δεν κατάγεται από την Ήπειρο ή τη Δυτική Μακεδονία αλλά είναι Βορειοελλαδίτισσα με ενασχόληση σε θέματα Περιβαλλοντικής Ευθύνης και πολιτική καθώς και συνδικαλιστική δραστηριότητα! Είναι ελεύθερη επαγγελματίας από το 1996 και μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και πρόεδρος του επαγγελματικού της συλλόγου! Ποια είναι; Έμ, δεν θα σας τα πούμε και όλα! Για βάλτε λίγο το μυαλουδάκι σας να δουλέψει. Σας τη "φωτογραφίζουμε" πρώτοι, επειδή έχουμε την κατάλληλη πληροφόρηση να το κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε όμως να την... "κάψουμε" πριν καλά-καλά έρθει. Εδώ είμαστε για να τσεκάρετε το πόσο μέσα είμαστε στα γεγονότα. Κάντε λίγη υπομονή και θα τα μάθετε όλα!

Ακτιβιστικό φράγμα στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων του Αώου

Πολιτική και ακτιβιστική ζύμωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα

Η δραστήρια Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου, που αντιστέκεται στην εκτροπή του ποταμού, διοργανώνει τριήμερο οικο-camping, με στόχο να ακυρωθεί «η αρπαγή κι άλλου νερού από τον Αώο», αλλά και, ευρύτερα, «να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο -όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς».Εξηγούν ότι η εκτροπή των νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες- εξπρές γνωμοδότησε θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου.

«Αξιοποίηση»
Το έργο φέρει, όπως τονίζουν, τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες»: «Μεταξύ των χρήσεων συγκαταλέγεται και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, και συμπεριλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αναπλ. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο».Αναφέρουν επίσης ότι η προτεινόμενη εκτροπή αποτελεί ουσιαστικά εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού. «Καθ' ότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία). Κι όπως φανερώνει βέβαια η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες θα υλοποιήσουν και το "έργο" στον Αώο».

Καταστροφή
Η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει επίσης ότι εάν κατασκευαστεί το έργο, θα κατακρατηθούν άλλα 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Με αυτόν τον τρόπο θα επηρεαστούν αρνητικά ο πολιτισμός, η ιστορία της περιοχής, αλλά και όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση.Ολοι αυτοί οι προβληματισμοί θα τεθούν προς συζήτηση σε... υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα δίπλα στον ποταμό Αώο, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου. Η τοποθεσία βρίσκεται 2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα, που είναι ο πρώτος οικισμός τον οποίο συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότατα το όνομά της (από τη βοή του).Στη διάρκεια του τριήμερου κάμπινγκ θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις, live συναυλίες, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.

enet

Πολύ κοντά στην απόκτηση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου βρίσκεται ο ΠΑΣ

Κάτοικος Ιωαννίνων απ'ότι δείχνουν όλα θα είναι από τη νέα αγωνιστική περίοδο ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Ο 19χρόνος (21/7/1994) πρώην μέσος του Πανσερραϊκού συμμετέχει το τελευταίο διάστημα στις προπονήσεις των «κυανολεύκων» και σε περίπτωση που ικανοποιήσει τον Σάββα Παντελίδη θα αποκτηθεί.Ο εν λόγω παίκτης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Πανσερραϊκό τη σεζόν 2010-2011 αγωνιζόμενος στη μεγάλη κατηγορία με τα «λιοντάρια» με τα οποία είχε 2 συμμετοχές.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη μοριοδότηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ

Σε δύο στάδια θα γίνει η αξιολόγηση του προσωπικού στο ΕΣΥ για την εφαρμογή της κινητικότητας των νοσηλευτών. Στην πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι θα μείνουν και στη δεύτερη θα αξιολογηθούν όσοι λάβουν φύλλο πορείας για άλλο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Σύμφωνα με τα Νέα, στην πρώτη φάση το σύνολο της μέγιστης μοριοδότησης είναι 60 μόρια και στη δεύτερη το σύνολο της μέγιστης μοριοδότησης είναι 50 μόρια και αφορά τους 1.618 εργαζόμενους που θα μπουν στο καθεστώς κινητικότητας.Όσοι συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια θα έχουν προτεραιότητα στην επιλογή της μονάδας στην οποία θέλουν να μετακινηθούν.

Στάση εργασίας των ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων


ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ 8 έως 11

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί εξακολουθούν για πέντε (5) μήνες να παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει χωρίς σαφή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αν θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους.Απαιτώντας την άμεση πληρωμή των εφημεριών που έχουν πραγματοποιήσει οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχωρούν σε στάση εργασίας σήμερα ΤΡΙΤΗ 6 Αυγούστου 8:00 με 11:00 το πρωί.Στο διάστημα της στάσης εργασίας θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά

Αυξημένη η παρουσία νούφαρων στη λίμνη των Ιωαννίνων!!!

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ-Δε συνδέονται τα νούφαρα με την ποιότητα των νερών


Αυξημένη είναι η παρουσία νούφαρων στη λίμνη των Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδα Λάζαρος Νάτσης ,μιλώντας χθες στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ,ανέφερε πως το φαινόμενο δεν είναι κάτι αρνητικό.«Υπάρχει κίτρινο νούφαρο που αναπτύσσεται σε μεγάλους πληθυσμούς αυτή την εποχή και κάποιες συστάδες με λευκά νούφαρα, για τις οποίες συστήνουμε να μην καταστρέφονται. Ίσως η αύξησή τους να οφείλεται σε μείωση άλλων υδρόχαρων φυτών, όπως τα πολλά νέρατα που υπήρχαν στο παρελθόν. Τώρα έχουν αντικατασταθεί κυρίως από κίτρινα νούφαρα, τα οποία ίσως είναι πιο ανθεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε η εμφάνιση τους.δεν έχει  καμία σχέση με την ποιότητα των νερών.

Ένταλμα σύλληψης για τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Ζίτσας!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με την ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ της Ζίτσας αναφέρονται τα εξής:"Σε συνέχεια του Ενημερωτικού Δελτίου της 1-7-2013/07.30, που αφορά ληστεία που έλαβε χώρα την 31-7-2013/08.00 σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Ζίτσας Ιωαννίνων, με δράστες 22χρονο αλλοδαπό υπήκοο Αλβανίας και άγνωστο συνεργό του, οι οποίοι με την απειλή όπλων αφαίρεσαν από το ανωτέρω υποκατάστημα το χρηματικό ποσό, συμπληρωματικά αναφέρεται ότι σε βάρος προαναφερόμενου δράστη εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και αναζητείται. Η έρευνα συνεχίζεται".

Μέσα στην εβδομάδα η εγκύκλιος για προσλήψεις 8.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας, η εγκύκλιος για την πρόσληψη 8.000 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τους δασκάλους και καθηγητές που επιθυμούν να απασχοληθούν ως αναπληρωτές στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται να προσληφθούν 2.000 αναπληρωτές με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλοι 6.000 μέσω ΕΣΠΑ. Επειδή διανύουμε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, καλό θα είναι να έχετε το νου σας και να ενημερώνεστε συνεχώς για τις σχετικές ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

1.822 θέσεις εργασίας στους Δήμους της Ηπείρου!!!


Προσωρινό ανάχωμα στην ανεργία που καλπάζει με δραματικούς ρυθμούς, αναμένεται να βάλει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ έχει ως τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.Οι θέσεις που κατανέμονται σε όλους τους ΟΤΑ της Ηπείρου ανέρχονται στις 1.822.Βασικό κριτήριο που ακολουθείται για την κατανομή είναι το πληθυσμιακό.Αναλυτικά οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:
Ηγουμενίτσας 141
Φιλιατών 42
Σουλίου 55
Ζαγορίου 22
Βορείων Τζουμέρκων 32
Γεωργίου Καραϊσκάκη 33
Μετσόβου 33
Κόνιτσας 34
Κεντρικών Τζουμέρκων 37
Πωγωνίου 50
Δωδώνης 54
Πάργας 68
Νικολάου Σκουφά 69
Ζηρού 74
Ζίτσας 79
Πρέβεζας 169
Αρταίων 230
Ιωαννιτών 598