Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Ακτιβιστικό φράγμα στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων του Αώου

Πολιτική και ακτιβιστική ζύμωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα

Η δραστήρια Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου, που αντιστέκεται στην εκτροπή του ποταμού, διοργανώνει τριήμερο οικο-camping, με στόχο να ακυρωθεί «η αρπαγή κι άλλου νερού από τον Αώο», αλλά και, ευρύτερα, «να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο -όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς».Εξηγούν ότι η εκτροπή των νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες- εξπρές γνωμοδότησε θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου.

«Αξιοποίηση»
Το έργο φέρει, όπως τονίζουν, τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες»: «Μεταξύ των χρήσεων συγκαταλέγεται και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, και συμπεριλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αναπλ. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο».Αναφέρουν επίσης ότι η προτεινόμενη εκτροπή αποτελεί ουσιαστικά εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού. «Καθ' ότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία). Κι όπως φανερώνει βέβαια η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες θα υλοποιήσουν και το "έργο" στον Αώο».

Καταστροφή
Η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει επίσης ότι εάν κατασκευαστεί το έργο, θα κατακρατηθούν άλλα 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Με αυτόν τον τρόπο θα επηρεαστούν αρνητικά ο πολιτισμός, η ιστορία της περιοχής, αλλά και όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση.Ολοι αυτοί οι προβληματισμοί θα τεθούν προς συζήτηση σε... υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα δίπλα στον ποταμό Αώο, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου. Η τοποθεσία βρίσκεται 2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα, που είναι ο πρώτος οικισμός τον οποίο συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότατα το όνομά της (από τη βοή του).Στη διάρκεια του τριήμερου κάμπινγκ θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις, live συναυλίες, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.

enet

Κραυγή απόγνωσης απο το χωριό Κλειστό Άρτας

Έχουν περάσει ήδη δέκα μέρες απο το εντονότατο πρόβλημα υδροληψίας στο Κλειστό Άρτας, με αποκορύφωμα τις τρείς τελευταίες μέρες όπου δεν υπήρξε ούτε σταγόνα νερού στις βρύσες.Κύριε Δήμαρχε και εσείς τις δημοτικής αρχής του Δήμου Νικολάου Σκουφά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά που μας αφήνετε στο έλεος του Θεού. Άραγε μας θεωρείτε πολίτες του Δήμου σας ή μας έχετε ξεγράψει απο το χάρτη σας;;;; Μιάς και κανένας σας δεν μας έκανε την τιμή να εμφανιστεί στο χωριό μας, παρα μόνο σε προεκλογική περίοδο, έστω να μας πεί που οφείλεται η έλλειψη νερού και πότε επιτέλους σκοπεύεται να λύσετε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Αλλά ξέχασα η δημοτική αρχή δεν ευκαιρεί να ανηφορήσει προς το Κλειστό Άρτας, αφού υπάρχουν πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων που πρέπει να παρευρεθούν. Το μόνο πράγμα που μας έκανε να καταλάβουμε οτι υφίσταται Δήμος Νικολάου Σκουφά, είναι μια λιτή ανακοίνωση που να αναφέρει οτι το νερό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ύδρευση και όχι για άρδρευση, παρεπιπτώντος αυτή η δικαιολογία χρησιμοποιήτε απο όλους τους υπεύθυνους-ανεύθυνους.Κύριε Δήμαρχε το πρόβλημα δεν λύνεται με ανακοινώσεις στα καφενεία, ούτε με το να κουβαλάνε δυο υδροφόρες του Δήμου για να γεμίσουν την δεξαμενή, επιπλέον αν θεωρείτε οτι γίνεται άρδρευση, τόσους υπαλλήλους έχετε στο Δήμο, στείλτε τους να κάνουν εντατικούς ελέγχους ώστε να εκλείψει το πρόβλημα και μην μας θυμάστε μόνο όταν είναι για υδρομέτρηση.Μην μας εξαθλιώνετε άλλο, εκτός και αν θεωρείτε οτι οι πτηνοτροφικές μονάδες που χωρίς διακοπές νερό είναι πιο σημαντικές απο τις ανθρώπινες ζωές. Τέλος εκεί στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, πάρτε το χαμπάρι, στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΤΑΣ ΔΙΨΑΜΕΕΕΕΕΕ.-

ΕΝΑΣ "ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ" ΚΑΤΟΙΚΟΣ

Κλείνουν τα ΕΛΤΑ σε Δελβινάκι, Δολιανά, Κεφαλόβρυσο,Δερβίζιανα,Βροσύνα,Άγναντα και Μηλιανά Άρτας!!!


«Δεν μπορεί πάντα ο πολύπαθος ακριτικός Δήμος Πωγωνίου ν’ αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα κάθε κρατικής περικοπής και να απογυμνώνεται ακόμη και από υπηρεσίες, άκρως απαραίτητες για τη διαβίωση όσων υπερηλίκων ακόμα διαμένουν στα χωριά μας».Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης  όταν κλήθηκε από την τοπική εφημερίδα  "Πρωινός Λόγος". να σχολιάσει τα λουκέτα σε 80 ΕΛ.ΤΑ της ελληνικής Περιφέρειας, τρία από τα οποία εδώ και δεκαετίες λειτουργούσαν σε τέσσερα κεφαλοχώρια του Δήμου Πωγωνίου. «Δεν μπορεί -είπε ο κ. Καψάλης- σχεδόν το 4% των ΕΛ.ΤΑ που κλείνουν πανελλαδικά να προέρχονται μόνο από το Δήμο Πωγωνίου που μάλιστα εφάπτεται των συνόρων και οι κάτοικοί του πλέον θα αναγκάζονται για τις ταχυδρομικές τους ανάγκες (επιταγές, συστημένα, συντάξεις κ.α.) να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να εξυπηρετηθούν».Όπως μας είπε ο κ. Καψάλης προ μηνός είχε απευθυνθεί στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛ.ΤΑ., κ. Κ. Μελαχροινό, όταν ακόμη φημολογούνταν ότι πρόκειται να κλείσουν γραφεία των ΕΛ.ΤΑ. και είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι η περιοχή του δεν θα θιγεί. Σήμερα όμως, δυστυχώς, βλέπουμε το αντίθετο. Άμεσα, είπε ο κ. Καψάλης, θα απευθυνθεί με έγγραφά του στα αρμόδια Υπουργεία και θα ζητήσει τη ματαίωση της απόφασης για λουκέτο στα τρία γραφεία των ΕΛ.ΤΑ., απαιτώντας τη συνέχιση της λειτουργίας τους.Τα γραφεία που κλείνουν στο Ν. Ιωαννίνων: Δελβινακίου, Κεφαλοβρύσου Δολιανών (και τα τρία στον ακριτικό Δήμο Πωγωνίου!) Δερβιζιάνων και Βροσύνας αλλά και δύο στο Ν. Άρτας, στα Άγναντα και στα Μηλιανά.

Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας κούρεψε κατά 96% το χρέος δανειολήπτη!!!


Μια «απόφαση- σταθμό» έλαβε το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας, βάσει της οποίας «κουρεύεται» κατά 96% το χρέος δανειολήπτη που ανερχόταν στο χρηματικό ποσό των 180 χιλιάδων ευρώ. Ο μακροχρόνια άνεργος δανειολήπτης, κατέφυγε στο Ειρηνοδικείο Πρέβεζας και συγκεκριμένα στις διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά .Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία της πόλης,το Ειρηνοδικείο αφού δίκασε την υπόθεση του δανειολήπτη, τον δικαίωσε και αναγνώρισε τα τεράστια οικονομικά προβλήματά του, εκδίδοντας την εν λόγω απόφαση, δια της οποίας διέγραψε από τις προαναφερόμενες οφειλές του δανειολήπτη το ποσό εκατόν εβδομήντα τριών χιλιάδων εκατόν ενενήντα πέντε ευρώ και δώδεκα λεπτών (173.195,12€), αφήνοντας προς αποπληρωμή σε 48 άτοκες δόσεις μόλις το ποσό των επτά χιλιάδων διακοσίων ευρώ (7.200,00€).Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Πρέβεζας Μιχάλης Ι. Τσεντσερής.

ΟΙΚΟ-CAMPING ενάντια στην εκτροπή του Αώου – Βοβούσα 9,10,11 Αυγούστου


Το τριήμερο 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013 η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου» διοργανώνει οικο-camping στη Βοβούσα (Ανατολικό Ζαγόρι), στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, ενάντια στην εκτροπή των νερών του ποταμού προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.Στόχος μας είναι να ακυρωθεί η αρπαγή κι άλλου νερού από το ποτάμι, έργο το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ ανανεώσιμες, έπειτα από πρόταση του παλιού βουλευτή Ιωαννίνων Λ. Καλογιάννη, και ευρύτερα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο –όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η εκτροπή μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες εξπρές γνωμοδότησε θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου. Το έργο με τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες» (μεταξύ των χρήσεων και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής) περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αναπλ. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο.

Ο ΑΩΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Ήδη λειτουργεί φράγμα στις πηγές Αώου, από το 1991, το οποίο ετησίως κατακρατά 100 εκ. κυβ. μέτρα νερού, κάτι το οποίο έχει μειώσει τη ροή του νερού με επιπτώσεις στη Βοβούσα, τον κάμπο της Κόνιτσας και την Αλβανία. Ο ποταμός πηγάζει από την καρδιά της Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα και τις Πολιτσές Μετσόβου και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα, αφού διασχίσει και την Αλβανία έως την Αυλώνα. Έχει μήκος 260 χλμ. , εκ των οποίων, τα 70 σε ελληνικό έδαφος ίσαμε τον κάμπο της Κόνιτσας και τα υπόλοιπα στην Αλβανία.Εάν κατασκευαστεί το έργο από το οποίο προβλέπεται να κατακρατηθούν άλλα 70 εκ. κυβ. μέτρα νερού, το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Θα επηρεαστούν ο πολιτισμός και ιστορία της περιοχής, όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλά ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση.Η προτεινόμενη εκτροπή (από τη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου η οποία ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών απαγορεύοντας τέτοιου είδους δραστηριότητες) αποτελεί εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού, καθότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία).Όπως φανερώνει η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
Ως Κίνηση Πολιτών ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκτροπή και για την προστασία του ποταμού το φθινόπωρο του 2012.Μέχρι στιγμής -μεταξύ άλλων- έχουμε διοργανώσει μία επιστημονική ημερίδα στη Βοβούσα (29-30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και φορέων), παρεμβάσεις στα τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, συζητήσεις ενημερωτικές στα Γιάννενα, εκδήλωση στην Κόνιτσα τον περασμένο Μάρτιο.Ακόμη, το διήμερο 29-30/6 πραγματοποιήθηκε στη Βοβούσα έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας Phasma. Το διήμερο στηρίχτηκε από τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στην εκτροπή, όπως και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου.Οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται με το τριήμερο οικο-camping του Αυγούστου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» (2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα), δίπλα στον ποταμό. Η Βοβούσα είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότητα το όνομά της (από τη βοή του). Το camping περιλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις, live, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.Θα συμμετέχουν κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην αρπαγή του νερού και πρωτοστατούν και σε άλλα οικολογικά κινήματα (Άραχθος, Αχελώος, Καλαμάς, Χαλκιδική κλπ.).Ακολουθεί ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike marathon, point to point), στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό τη Βoβούσα, την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013 με την ονομασία «Protect Aoos mtb ultra».Πληροφορίες – συμμετοχές για το camping και συνεντεύξεις στα 6944-673212 , 6956-118377, 6975226917.

15 χρόνια Θερινό Σινεμά στα Κάτω Πεδινά


Τα 15 χρόνια προβολών του τριήμερου Θερινού Σινεμά στα Κάτω Πεδινά γιορτάζει φέτος ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος του χωριού. Και το κάνει με την προβολή τριών ταινιών μεγάλου μήκους παραγωγής των δυο τελευταίων ετών (2011 και2012), ταινίες που επιλέγονται όπως πάντα για την ποιότητα και την ξεχωριστή τους πρόταση.Το φετινό τριήμερο πραγματοποιείται από το Σάββατο 10 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 12 και στη διάρκειά του θα προβληθούν οι ταινίες, ταινία με 11 υποψηφιότητες για όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας.- Σάββατο 10/8, Hugo του Μάρτιν Σκορτσέζε (126΄). Έγραψαν για την ταινία:
Το "ερωτικό γράμμα" του Σκορτσέζε στον βωβό κινηματογράφο και τις ρίζες της 7ης Τέχνης στον Γάλλο πρωτοπόρο Μελιές... (Δημήτρης Παπαμίχου - my Film,gr).Το «Hugo» είναι μια απερίγραπτα όμορφη ταινία που υμνεί την ομορφιά των ταινιών. Είναι ένα συγκινητικό παραμύθι που έχει βαλθεί να αναδείξει τη ζεστασιά των κινηματογραφικών παραμυθιών. Είναι πάνω απ' όλα ένα μαγικό ταξίδι της φαντασίας, που μας ταξιδεύει στο πρώτο φανταστικό κινηματογραφικό ταξίδι που γυρίστηκε ποτέ: εκεί ακριβώς που ο μικρός Hugo θα βρει τις αναμνήσεις και τη ζεστασιά που έψαχνε, κι οι υπόλοιποι χαρακτήρες θα βρουν τη χαμένη τους αισιοδοξία, και εμείς, οι σύγχρονοι θεατές από την άλλη πλευρά της οθόνης, θα ανακαλύψουμε, για ακόμα μια φορά, ποια είναι η μαγεία του κινηματογράφου, διά χειρός Scorsese. (Cinemanews.gr).
- Κυριακή 11/8, «Το Μερίδιο των Αγγέλων» του Κεν Λόατς (2011, 101΄, Angel's share). Βραβείο Επιτροπής, Φεστιβάλ Καννών 2011
Όταν ο Ronnie, ένας νεαρός από τη Γλασκώβη, αγκαλιάζει για πρώτη φορά το νεογέννητο γιο του Luke, ορκίζεται να του εξασφαλίσει μια καλύτερη μοίρα από τη δική του. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα καθώς ο νεοφώτιστος πατέρας εκτός από καταδικασμένος σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας για διάφορες αξιόποινες πράξεις, είναι εγκλωβισμένος στον κλοιό της ανεργίας και του περιθωρίου. Για καλή του τύχη όμως ανακαλύπτει ότι διαθέτει μια χαρισματική όσφρηση που του επιτρέπει να διακρίνει την υφή και τα αρώματα του ουίσκι κι έτσι του δίνεται η ευκαιρία που ζητούσε για να αλλάξει τη ζωή του.Με αστείες σκηνές, συνωμοτικό χιούμορ, στέρεο σενάριο και την πίστη στο γεγονός ότι οι φύλακες άγγελοι υπάρχουν, ο Ken Loach αγκαλιάζει τους περιθωριακούς ήρωες μιας πνιγμένης στην ανεργία Γλασκόβης και, εκτός από γουλιές πανάκριβου ουίσκι, τους κερνάει την πιο πολύτιμη γεύση από όλες, αυτήν της ελπίδας. Η πιο κωμική ταινία του Ken Loach εκτός από διθυραμβικές κριτικές, απέσπασε και το βραβείο Επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών το 2012 (My Film.gr).
- Δευτέρα 12/8, “No” του Pablo Larrain (2012, 118’). Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2013, Βραβείο CICAE στο 15θήμερο σκηνοθετών του Φεστιβαλ Καννών 2012, Βραβείο κοινού , Διεθνές Φεστιβάλ του Σάο Πάολο
Βραβείο κοινού στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Το 1988, όταν ο Πινοσέτ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την προεδρία του στη Χιλή, η αντιπολίτευση αναθέτει σ' ένα νεαρό μαρκετίστα την καμπάνια της Νο, εναντίον του Πινοσέτ. Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους καθεστωτικούς ο Rene Saavedra παράλληλα με την δική του μάχη στην προσωπική του ζωή, επιστρατεύει τους πιο δυνατούς όρους μάρκετινγκ και με τη βοήθεια των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης καταστρώνουν ένα σχέδιο κι έχουν 27 ημέρες για να το εκτελέσουν σωστά, να κερδίσουν τις εκλογές και να απελευθερώσουν την χώρα τους.Ο σκηνοθέτης του «Post Mortem» Pablo Larrain καταθέτει μία παράλληλη αλήθεια για τον δικτάτορα Πινοσέτ, βασιζόμενος στο έργο "El Plebiscito" του Antonio Skarmeta. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο πολυβραβευμένος Gael Garcia Bernal. Η ταινία είναι υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ηλεκτρονικά πλέον θα γίνεται και η κατάθεση προτάσεων των δικηγόρων στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας


Μετά τις τηλεδίκες και τις τηλεσυνεδριάσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης καθιερώνει την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων και αποδεικτικών μέσων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.Ειδικότερα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων κλπ στα πολιτικά δικαστήρια.Σκοπός της ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η επιτάχυνση και η διευκόλυνση της διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων και η αποσυμφόρηση των γραμματειών των δικαστηρίων.Η κατάθεση των προτάσεων και των λοιπών εγγράφων θα υλοποιείται μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων και με τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής.Ο δικηγόρος θα εισέρχεται στο ηλεκτρονικό σύστημα και, αφού θα «αναγνωρίζεται» η ταυτότητά του, θα επιλέγει το αρμόδιο δικαστήριο και το είδος της κατάθεσης του δικογράφου που θέλει να κάνει και την υπόθεση που αφορούν οι προτάσεις που θα καταθέσει. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία πληρωμής του γραμμάτιου προείσπραξης που και αυτή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της συνεργαζόμενης, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, Τράπεζας.Τα στοιχεία του δικηγόρου (αριθμός μητρώου, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση γραφείου, ηλεκτρονική διεύθυνση, κωδικός συναλλαγής κλπ) διαβιβάζονται από το ηλεκτρονικό σύστημα στο δικαστήριο στο οποίο θέλει ο δικηγόρος να κάνει την κατάθεση του δικογράφου και αυτομάτως ανοίγει η σελίδα του δικαστηρίου με συμπληρωμένα τα στοιχεία του, ενώ παράλληλα υπογράφει ηλεκτρονικά.Το δικαστήριο ελέγχει την ηλεκτρονική υπογραφή, συνδέει τις προτάσεις με την εκκρεμή υπόθεση και στη συνέχεια αποστέλλει στον δικηγόρο ηλεκτρονικά υπογεγραμμένα το δικόγραφο με το αποδεικτικό κατάθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που έχει ζητήσει ο δικηγόρος για επίδοση.Εάν προκληθεί τεχνικό σφάλμα κατά τη ροή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου, το σύστημα ενημερώνει αυτόματα τον δικηγόρο ότι δεν είναι αποδεκτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και ότι πρέπει να την επιχειρήσει εκ νέου. Τέλος, τα δικαστήρια τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο των προτάσεων και των αποδεικτικών μέσων που κατατίθενται.

Επιστολή της ΕΑΣ Ιωαννίνων προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών


Η ΕΑΣ Ιωαννίνων απηύθυνε την παρακάτω επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στην υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών.Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1066/2.4.2013, απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη ΦΠΑ από τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος, πέραν των άλλων, είναι και η υποβολή αίτησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης ή Ενιαία Δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής του Νόμου 3877/2010 εφόσον είναι υπόχρεοι. Κατά την παραλαβή των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ έτους 2012 από τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος διαπιστώθηκε ότι αρκετοί παραγωγοί έχουν υποβάλλει τις απαραίτητες αιτήσεις αλλά έχουν εκδώσει τα τιμολόγια πώλησης σε διαφορετικό άτομο της οικογένειας (στον σύζυγο αντί της συζύγου και το αντίθετο), με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από την είσπραξη του ΦΠΑ.Επειδή η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά και οι δικαιούχοι αγρότες δεν ήταν ενήμεροι, σας παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας όπως εκδώσετε νέα εγκύκλιο προκειμένου να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ για τελευταία φορά όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.Τέλος, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης αλλά το ποσό του τζίρου είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο υπάρχει σε συγκρίσιμα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (μερική κάλυψη) και αυτοί οι δικαιούχοι απορρίπτονται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις διότι πιθανώς τα ποσά τα οποία λαμβάνονται σαν συγκρίσιμα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.Με δεδομένη την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας ευελπιστούμε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της Οργάνωσής μας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε απαιτηθεί.

Tο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα


Στη δημοσιότητα δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», όπως αυτό ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη, το ν/σ επιδιώκει να βάλει «τελεία και παύλα» στα αναβολές και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, «τόσο στην προστασία του κοινωνικού καλού όσο και του δημοσίου συμφέροντος».Δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ενισχύεται και θωρακίζεται θεσμικά η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου 2011 και αποκλείεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις κατηγορίες περί ρυθμίσεων αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό ή αρχαιολογικούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία τέτοια ρύθμιση δεν γίνεται.«Για πρώτη φορά», είπε, «θεσπίζονται κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και παράλληλα οριοθετούνται οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του και αφορούν σε ακίνητα για τα οποία δεν υφίσταται από το Σύνταγμα καμία δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης»

Οδηγίες προς τους δήμους για «σφιχτούς» προϋπολογισμούς το 2014


Οδηγίες για εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής δαπανών το 2014 ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών τους, δίνουν με κοινή υπουργική απόφαση προς τους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιω. Μιχελάκης.Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών στις οποίες συνίσταται προ τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε εξοικονομήσεις σε σχέση με φέτος. Μεταξύ αυτών είναι:
- Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας.
- Οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.
- Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.
Όπως αναφέρεται, οι δαπάνες αυτές πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες.

Δείτε τα τρελά επιδόματα που έδινε το Δημόσιο


Αυτό που παλιότερα έμοιαζε εντελώς φυσιολογικό και νόμιμο, δηλαδή να απολαμβάνουν εξωφρενικών προνομίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό. Στην Ελλάδα της κρίσης τα δέκα παρακάτω επιδόματα είναι πλέον ένδειξη της απόλυτης παράνοιας του ελληνικού κράτους.
• Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ): 690/μήνα σε 420 άτομα
• Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ): 420/μήνα σε 1987 άτομα
• Επίδομα προπέλας (Λιμενικό): 840/μήνα σε 653 άτομα
• Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ): 1120/μήνα σε 329 άτομα...
• Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο): 290/μήνα σε 6800 άτομα
• Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων: 450/μήνα σε 1100 άτομα
• Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ): 310/μήνα σε 1790 άτομα
• Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης): 595/μήνα σε άγνωστο αριθμό ατόμων
•Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ): 870/μήνα σε 657 άτομα
• Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) :120/μήνα για όλο το προσωπικό.
• Επίδομα διόρθωσης λάθους για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ.
Συνολικά τα επιδόματα ξεπερνούν τα 137 και παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά έχουν κοπεί.
Υπάρχει ακόμα και επίδομα «νέας διαδρομής» στο υπουργείο Παιδείας που κάποιοι έπαιρναν, επειδή το υπουργείο τους από το κέντρο (Μητροπόλεως) μεταφέρθηκε στο Μαρούσι! Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ τον Μάιο 2013 το μισθολόγιο ανέρχεται τον χρόνο σε 6 δισ. ευρώ και τα επιδόματα στο σύνολό τους σε 7 δισ. ευρώ!

Συνελήφθησαν δύο νεαροί Αλβανοί για αρπαγές τσαντών από ηλικιωμένες στα Ιωάννινα

Συνελήφθησαν, χθες στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, δύο 19χρονοι υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, χθες το πρωί, οι δύο δράστες προσέγγισαν 71χρονη , η οποία βάδιζε στην πόλη των Ιωαννίνων και αφαίρεσαν αιφνιδιαστικά το πορτοφόλι της, που περιείχε το χρηματικό ποσό των (80,10) ευρώ και τα κλειδιά του σπιτιού της και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.Αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για το περιστατικό, κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν τους 19χρονους, οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από την παθούσα ως οι δράστες της σε βάρος της κλοπής και συνελήφθησαν.Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο δράστες αργά το απόγευμα της 02-08-2013 στα Ιωάννινα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχαν αφαιρέσει από 79χρονη την τσάντα της, που περιείχε μικρό χρηματικό ποσό, το κινητό της τηλέφωνο και τα κλειδιά του σπιτιού της.Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε οι δύο νεαροί δράστες είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στη χώρα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Θα «νομιμοποιηθεί» το αυθαίρετο Πανηπειρωτικό στην Ανατολή

Ψηφίστηκε σχετική διάταξη από τη βουλή

Χωρίς οικοδομική άδεια κατασκευάστηκε και λειτουργεί για περισσότερα από δέκα χρόνια το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων στην Ανατολή, όπως προέκυψε από συζήτηση στη Βουλή. Το ΠΕΑΚΙ αναμένεται να «νομιμοποιηθεί» μαζί με πολλές άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις ανά τη χώρα. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως θα επιτρέψει να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, εφόσον βέβαια εξευρεθούν και οι πιστώσεις.Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη, προστέθηκε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου με θέμα «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.Ο κ. Ανδριανός, στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επίλυση του μεγάλου και χρονίζοντος προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Υπογραμμίζω σε αυτό το σημείο ότι σε μεγάλο ποσοστό Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύονται από την ΓΓΑ δεν διαθέτουν σήμερα οικοδομικές άδειες που να έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Ανάμεσα σε αυτές τις αυθαίρετες σήμερα κατασκευές αναφέρω ενδεικτικά το στέγαστρο Καλατράβα, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου και άλλες κατασκευές στο ΟΑΚΑ, διάφορες κατασκευές στον Άγιο Κοσμά, σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Σκοπευτήριο του Βύρωνα, στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Κέντρο Ιωαννίνων, στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Λάρισας, Ηρακλείου και Χανίων».

Δεν εντάχθηκαν στο νόμο για τα αυθαίρετα
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα η προσωρινή λύση που είχε βρεθεί βασιζόταν στις προβλέψεις των νόμων 2730/99 και 2947/2001 όπως ο τελευταίος συμπληρώθηκε με το νόμο 3207/2003. Βάσει των νόμων αυτών εκδόθηκαν αποφάσεις νομιμοποίησης ή εξαίρεσης από την κατεδάφιση και σε ορισμένες περιπτώσεις οικοδομικές άδειες όπου αυτό ήταν δυνατόν - όμως παρέμειναν αρκετές εγκαταστάσεις, όπως αυτές στις οποίες ενδεικτικά αναφέρθηκα προηγουμένως που δεν μπορούσαν να ενταχθούν».Μάλιστα, όπως είπε, τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα δεν εντάχθηκαν ούτε στις διατάξεις του πιο πρόσφατου νόμου 4014/2011 για τα αυθαίρετα.

Δυο σημαντικά προβλήματα
Αυτό, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, είχε ως αποτέλεσμα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα:-Πρώτον, ότι δεν μπορούσε να χορηγηθεί με την κανονική διαδικασία άδεια λειτουργίας από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων, καθώς για τη χορήγηση απαιτείται οικοδομική άδεια, ή απόφαση νομιμοποίησης ή εξαίρεσης από την κατεδάφιση.Για να παρακαμφθεί το πρόβλημα, είχε προκριθεί η εντελώς προσωρινή λύση της έκδοσης ενός αριθμού ΚΥΑ που έδιναν την δυνατότητα να χορηγούνται άδειες λειτουργίας και βεβαιώσεις στατικής επάρκειας χωρίς να εξετάζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με συνεχόμενες ετήσιες παρατάσεις.-Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ακόμη πιεστικότερο: Στις εν λόγω εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα μπορούν να εκτελούνται μόνο μικρής έκτασης εργασίες συντήρησης και επισκευής χωρίς χρήση ικριωμάτων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια πολεοδομία, οι οποίες χορηγούνται μόνο σε κτήρια που υφίστανται νόμιμα.Έτσι όμως, προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρήζουν άμεσης επισκευής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη τεχνικά λύση. Ακόμα και στις εγκαταστάσεις που έχουν πρόβλημα στατικής επάρκειας υπάρχουν περιορισμοί στην αποκατάσταση και την αναβάθμισή τους.

Πως θα νομιμοποιηθούν
Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριανός, σε πρώτη φάση οι αυθαίρετες κατασκευές θα δηλωθούν, ώστε να μπορούν να γίνουν στη συνέχεια εργασίες επισκευής για τη βελτίωση, αποκατάσταση και συντήρηση των εγκαταστάσεων ύστερα από την έγκριση των αρμόδιων πολεοδομιών. Επίσης, μετά την ένταξή τους, οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για εργασίες αναβάθμισης, όπως για παράδειγμα, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που αφενός θα μειώσει το λειτουργικό τους κόστος και αφετέρου θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.Αφού λοιπόν οι εγκαταστάσεις δηλωθούν, τότε το πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας τους σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες λύνεται χωρίς να απαιτούνται στο εξής πρόσθετες παρατάσεις. Εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα προβλήματα με την στατική τους επάρκεια, άδειες λειτουργίας θα μπορέσουν να εκδοθούν για όλες τις εγκαταστάσεις που τώρα χαρακτηρίζονται αυθαίρετες.Στις ρυθμίσεις του νόμου περιλαμβάνονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΤΟ... ΣΟΟΥ ΤΗΣ... ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ - Τσάμπα μάγκας ο Γ. Κάτσινος!!!

Κάνει πίσω και δεν θα εμμείνει τελικά στην παραίτηση του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος,μετά την απόρριψη του αιτήματος, από τον γενικό γραμματέα της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας . Ο κ. Κάτσινος ήταν ο πρώτος δήμαρχος, που διαμαρτυρόμενος για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και κινητικότητας στους Δήμους, είχε υποβάλλει κανονικά την παραίτησή του στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με τους 25 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας , που είχαν υποβάλλει μόνο πολιτική παραίτηση.Μιλώντας στο aftodioikisi.gr, ο κ. Κάτσινος υποστήριξε ότι θα παραμείνει Δήμαρχος και θα συνεχίσει το έργο του, μη κάνοντας δεκτές και τις παραιτήσεις που υπέβαλλαν οι 15 από τους 17 δημοτικούς Συμβούλους.Σε ερώτηση σν οι λόγοι που τον οδήγησαν σε παραίτηση παραμένουν, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας απάντησε ότι παραμένουν, σημειώνοντας όμως ότι δεν θα είχε νόημα το να επιμείνει στην παραίτηση του, χωρίς συμπαράσταση ή ανάλογη στάση και από άλλους δημάρχους.«Θα γινόμασταν γραφικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κάτσινος είχε υποβάλλει την παραίτησή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 11 Ιουλίου αντιδρώντας στην διαθεσιμότητα των Δημοτικών Αστυνομικών και των Σχολικών Φυλάκων, που οδηγούσαν τον Δήμο Ηγουμενίτσας σε αδυναμία λειτουργίας και μια πλειάδα εργαζομένων στην εξαθλίωση.Μάλιστα σε δηλώσεις του, ο κ. Κάτσινος είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις του και τη διαφωνία του με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ και μάλιστα είχε καλέσει όλους τους Δημάρχους της χώρας να παραιτηθούν.Στις 29 Ιουλίου ο γενικός γραμματέας περιφερειακής διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του διότι οι λόγοι που επικαλείτο δεν ήταν βάσιμοι, αλλά και γιατί η παραίτησή του ερχόταν οε αντίθεση με την εντολή που είχε από το εκλογικό σώμα τον οποίο τον εξέλεξε στη θέση αυτή προκειμένου να εξαντλήσει απρόσκοπτα τη θητεία του έως τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αυξημένα περιστατικά παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό Κόλπο!


Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα αυξημένα περιστατικά παράνομης αλιείας που έχουν καταγραφεί φέτος στον Αμβρακικό Κόλπο από το Λιμεναρχείο της Πρέβεζας. Όπως τονίζει η λιμενάρχης κ.Σταματία Μαργέλη τα κρούσματα είναι περισσότερα από άλλα χρόνια, ενώ υπάρχει και περίπτωση ατόμου ο οποίος συνελήφθη μέσα σε δύο μέρες δύο φορές να ψαρεύει παρά την καθολική απαγόρευση που ισχύει αυτό τον μήνα εντός του Αμβρακικού Κόλπου λόγω της αναπαραγωγής της γαρίδας. Η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας εφιστά την προσοχή των αλιευτικών συλλόγων της περιοχής, ενημερώνοντας κατάλληλα τα μέλη τους σχετικά με την καταστροφή που επιφέρει στο οικοσύστημα του κόλπου η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων. ιδιαίτερα για το διάστημα όπου ισχύει καθολική απαγόρευση αλίευσης της γαρίδας. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας,η αύξηση των κρουσμάτων παράνομης αλιείας την φετινή χρονιά έχει κυρίως να κάνει με την οικονομική κρίση αφού αρκετοί είναι εκείνοι που αψηφούν τις επιπτώσεις μπροστά στο κέρδος που θα τους αποφέρει η συγκεκριμένη δραστηριότητας .

Η Δωδώνη ανήκει στην Ήπειρο…

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΣΟΚ ΗΠΕΙΡΟY

Ενώνουμε ως οργανωμένο ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο τις δυνάμεις μας με αυτές της υπόλοιπης κοινωνίας, των φορέων της και κυρίως των άμεσα ενδιαφερόμενων και θιγόμενων κτηνοτρόφων για να αλλάξει τακτική η νέα διοίκηση της Δωδώνης και να ακούσει την στεντόρεια Ηπειρώτικη φωνή.Στην πλέον κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την χώρα μας, με τον λαό μας σοκαρισμένο και απογοητευμένο δεν μπορεί κάποιοι να αδιαφορούν για την πορεία αυτού του τόπου.Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να έγιναν δεκτές ως λύση ανάγκης για μια χειμαζόμενη οικονομία που βολοδέρνει ανάμεσα στις συμπληγάδες σε μια εναγώνια προσπάθεια να ξαναβρεί την αυτονομία της μακριά από τρόϊκα και μνημόνια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουν ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας.Ιδιαίτερα για τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πέρα από τις ρήτρες και τον επιβαλλόμενο κρατικό έλεγχο να γνωρίζουν οι νέοι τους ιδιοκτήτες ότι θα υπάρχει πάντα η κοινωνική λογοδοσία.Παρά το γεγονός ότι εδώ στην Ήπειρο ήμαστε ακόμη και διαχρονικά σε καλές σχετικά εποχές στο παρελθόν ξεχασμένοι και παραμελημένοι από την πολιτεία, ήμαστε όμως υπερήφανοι για πολλά πράγματα που με πολύ μόχθο και ιδρώτα εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.Έχουμε το απείρου κάλους φυσικό περιβάλλον που έμεινε ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παράνοια, έχουμε μια κιβωτό με πολιτιστικές παρακαταθήκες των προγόνων μας ανεκτίμητης αξίας, έχουμε τους αγωνιστές για την ελευθερία και τους δημοκρατικούς αγώνες της πατρίδας, έχουμε τους διανοούμενους, τους μεγάλους επιστήμονες και τους άξιους υπηρέτες των γραμμάτων των τεχνών και του πολιτισμού, έχουμε τους μεγάλους ευεργέτες που σε δύσκολες εποχές έβαλαν πλάτη και δημιούργησαν υποδομές και σωστές βάσεις για την νέα σύγχρονη Ελλάδα, έχουμε όμως και την Δωδώνη μας.Τα προϊόντα με το σήμα «Δωδώνη» βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι κάθε Ελληνικής οικογένειας αλλά με μια σταθερή διαχρονική ποιότητα ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας και έκαναν γνωστή την Ήπειρο στα πέρατα του κόσμου.Κάτω από τις σημερινές πολύ σκληρές οικονομικές συνθήκες η πολιτεία θα πρέπει να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης τομέων που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.Ανάμεσα σε αυτά κυρίαρχη θέση θα πρέπει να έχει το προϊόν που κάτω από ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες μπορεί να παραχθεί στον πρωτογενή τομέα.Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η διατροφική αλυσίδα του λαού μας και να τροφοδοτηθούν με πρώτη ύλη μια σειρά από μεταποιητικές επιχειρήσεις στις αστικές περιοχές.Η κτηνοτροφία θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο το φάσμα της δραστηριότητας και να στηριχθεί σαν η ατμομηχανή της δικής μας ανάπτυξης.Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας.Ιδιαίτερα οφείλουμε να αγκαλιάσουμε αυτούς που παρέμειναν στις επάλξεις παράγοντας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προϊόντα (γάλα, κρέας) που με τα υποπροϊόντα του διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την διατροφική αλυσίδα του λαού, προσφέρουν απασχόληση και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξίες για την εθνική μας οικονομία.Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις των νέων ιδιοκτητών της Δωδώνης.Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ αρνητικά. Δικαιώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλοι όσοι - ανάμεσα στους οποίους και εμείς - διαφωνήσαμε με την πώληση της επιχείρησης και ακούσαμε τότε με ανησυχία και δυσπιστία την διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας να υπόσχεται και να εγγυάται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης προς όφελος των μελών της κτηνοτρόφων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.Οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι και δεν θα αποτελέσουν ποτέ τα γρανάζια ενός καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής που θα θυσιαστούν στον βωμό της άκρατης και εύκολης κερδοφορίας.Η χώρα μας δεν είναι «μπανανία» για να αποτελεί ο άνθρωπος ένα εξάρτημα στην φάμπρικα της παραγωγικής διαδικασίας.Το μόνο που ίσως θα καταφέρει η νέα ιδιοκτησία της Δωδώνης είναι να τους αποθαρρύνει και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με τραγικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και την εθνική οικονομία.Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για την καθυστέρηση στην αποζημίωση του εισκομιζόμενου γάλακτος δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα αφού η δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης της Δωδώνης για πληρωμές με τετράμηνη καθυστέρηση δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα.Πως για την διοίκηση της Δωδώνης θα έχουν την δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του επαγγέλματος (ζωοτροφές, μετακινήσεις κλπ), να μπορούν να συντηρούν τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς στις καθημερινές παραδόσεις που έχει ανάγκη για την αποτελεσματική λειτουργία της η επιχείρηση;Απαιτούμε από την πολιτεία να θέσει σε εγρήγορση την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να αποτραπεί ένα νέο καρτέλ γάλακτος και ταυτόχρονα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια πολιτική αποκέντρωσης και ενίσχυσης της υπαίθρου που θα αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ελληνικής υπαίθρου, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζει τους παραγωγούς.Ζητάμε από την νέα διοίκησης της Δωδώνης να δρομολογήσει μια σχέση ανταπόκρισης και εμπιστοσύνης με τους κτηνοτρόφους, να εκπληρώνει άμεσα στις υποχρεώσεις της απέναντί τους και να τους ενθαρρύνει με κάθε τρόπο να συνεχίσουν να ασκούν ένα επάγγελμα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.Ζητούμε άμεσα ο πρόεδρός μας Βαγγέλης Βενιζέλος και οι Βουλευτές της Ηπείρου να αναδείξουν με κάθε τρόπο το πρόβλημα της Δωδώνης, και να ασκήσουν την επιρροή τους με ερωτήσεις και παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, στην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς (ως διάδοχη της Αγροτικής Τράπεζας) και στην διοίκηση της Δωδώνης μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της άμεσης εξόφλησης των κτηνοτρόφων.Ήμαστε αλληλέγγυοι με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.Συμπορευόμαστε μαζί τους και ευελπιστούμε ότι ο δίκαιος αγώνας τους θα δικαιωθεί γιατί είναι μαζί με τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας η μοναδική ίσως κοινωνική ομάδα που προσφέρει τα μέγιστα στην παραγωγική διαδικασία υπό αντίξοες συνθήκες, με τα σημερινά δεδομένα και γιατί ελπίζουμε σε αυτούς για να συνεχίσουν ένα δύσκολο επάγγελμα και να παράγουν ένα προϊόν με άριστες ποιοτικές προδιαγραφές που μας κάνουν υπερήφανους σαν Ηπειρώτες!!!

Για την ΝΕ Ιωαννίνων – Στέφανος Ζούμπος
Για την ΝΕ Άρτας – Άλκης Παπαχριστάκης
Για την ΝΕ Πρέβεζας – Μαρίνα Ντούσκα
Για την ΝΕ Θεσπρωτίας – Ερρίκος Μητσιώνης

Πληθαίνουν οι φωνές για νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος

Γράφει η Νατάσα Στασινού
Αδύνατη θεωρείται στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την επόμενη χρονιά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που ενδέχεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, κόντρα στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί την Ευρωζώνη προ των ευθυνών της, ζητώντας άμεσες και αποφασιστικές λύσεις και ερχόμενο για άλλη μία φορά σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο, αλλά και την Κομισιόν, που υποστηρίζουν ότι η όποια συζήτηση θα ανοίξει από το φθινόπωρο του 2014. Υπό τις συνθήκες αυτές οι φωνές υπέρ ενός δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι πιο ισχυρές από ποτέ.Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές είναι σημείωμα της Barlcays προς τους επενδυτές. «Δεν μπορούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά, ακόμη και εάν οι πρόσφατες εξελίξεις υπήρξαν πολύ θετικές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σημείωμα ο Φαμπρίς Μοντάνιε, αναλυτής της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, προσθέτοντας: «Η τρόικα πιθανότατα δεν θα αποφύγει διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα διάσωσης πριν από τα τέλη του 2014, προκειμένου να καλύψει τα κενά».Παράλληλα σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχολίαζε ότι «δεν έχει νόημα» για τη χώρα να επιδιώξει το δανεισμό της αγοράς, καθώς προς το παρόν το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις αναλυτή της χρηματιστηριακής SSA. «Με τόση αβεβαιότητα οι επενδυτές πολύ απλά δεν θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν», είπε χαρακτηριστικά.Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan από την πλευρά της εκτιμά ότι ως προσωρινή λύση η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι από κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 70% του εκτιμώμενου χρηματοδοτικού κενού, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από έντοκα γραμμάτια.Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει χρηματοδοτικό κενό 4,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Εάν οι ζοφερές αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η έκδοση εντόκων γραμματίων δύσκολα θα αρκέσει.Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδώσει γραμμάτια διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων. Τον περασμένο μόλις μήνα άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από την έκδοση γραμματίων με ωρίμανση τον Ιανουάριο του 2014, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο επιτόκιο των 4,2%. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να εκδώσει μακρύτερης διάρκειας χρεόγραφα αποκαλύπτει ότι δεν έχει στη διάθεσή της μία βιώσιμη λύση, παρά την όποια βελτίωση του κλίματος στις αγορές.Στις αρχές του περασμένου έτους- λίγο πριν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δηλαδή - η απόδοση των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υπερέβαινε το 25%. Φέτος άρχισε να αποκλιμακώνεται αισθητά, για να διολισθήσει το Μάιο έως και το 8,2%, εν μέσω προσδοκιών για ένα ελληνικό «success story». Αυτές εν πολλοίς διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα η απόδοση να κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 9,8%- σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από πέρυσι, αλλά σε κάθε περίπτωση απαγορευτικά.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί πως εάν το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η επιστροφή στις αγορές. Η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες βέβαιη ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εφόσον η Αθήνα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις.«Βασίζομαι στις επανειλημμένες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν πρόσθετα μέτρα και βοήθεια προκειμένου να διασφαλίσουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι σε τρίτα μέρη» συνέχισε, σημειώνοντας ότι η μορφή αυτών των περαιτέρω μέτρων και της βοήθειας θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.Την ίδια ώρα πληθαίνουν στη Γερμανία οι φωνές που χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Γιούργκεν Τρίτιν, κορυφαίο στέλεχος των Πρασίνων και βασικός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση που οι εκλογές του Σεπτεμβρίου οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης κεντροαριστερού συνασπισμού.Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος, είπε χαρακτηριστικά: «Στο τέλος μπορεί να είναι αυτή η λύση. Το πρώτο βήμα, όμως, είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις». Πρόσθεσε δε ότι μία γερμανική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των Πρασίνων, θα έλεγε «αντίο» στις πολιτικές που επιμένουν να εστιάζουν στην περικοπή δαπανών στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Οι αριθμοί δεν βγαίνουν»
Δεδομένο θεωρεί το ελληνικό κούρεμα και μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου. Σε χθεσινό άρθρο γνώμης η εφημερίδα «Die Welt» σχολίαζε ότι οι αριθμοί για την Ελλάδα «δεν βγαίνουν» και επομένως μετά τις εκλογές το Βερολίνο θα αναγκαστεί να παραδεχθεί την πραγματικότητα.Οι αρθρογράφοι σημείωναν δε ότι η αποτυχία των στόχων δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν βελτιώνεται με τους ρυθμούς που ανέμενε η τρόικα.«Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό. Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση, ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα», κατέληγε το άρθρο.

naftemporiki.gr

Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους

Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές στο ΙΚΑ

Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους αποτελεί η νέα εγκύκλιος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ.Η νέα διάταξη θα δώσει μια ύστατη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είχαν ώς το τέλος του 2012, αλλά αδυνατούσαν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, καθώς χρωστάνε εισφορές του τρέχοντος έτους.Η εγκύκλιος, που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δίνει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις τρέχουσες εισφορές, που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να ανοίξουν την πόρτα για να υπαχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή», όπως ονομάστηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή απέκλεισε χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, δημιουργημένες εντός του 2013, είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων, να πληρώσουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά τώρα ότι η νέα ρύθμιση για 12 δόσεις των οφειλών του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα διευκολύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα των Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ξεκινήσει από το ΙΚΑ, αλλά υπάρχει η πρόθεση να εφαρμοστεί και για τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΕΑ και ο ΟΓΑ.Σημειώνεται πως η αναμενόμενη ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων θα αφορά μόνο τις οφειλές από εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2013 και όχι των επόμενων μηνών, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ από τους υπόχρεους.Επισημαίνεται ότι με τη ρύθμιση για τη «Νέα Αρχή», που ήδη τρέχει από τα τέλη Ιουνίου, ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, τα χρέη αυτά και οι προσαυξήσεις τους αποπληρώνονται με κλιμακούμενη έκπτωση έως και 40%.Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται μείωση 50% των προσαυξήσεων. Οπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, τα έσοδα από καθυστερούμενες οφειλές προηγούμενων ετών (από τη ρύθμιση των 48 δόσεων) ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 92.662.187 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,80% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Ιουλίου 2012. Στον ΟΑΕΕ μέχρι και τις 26 Ιουλίου στη νέα ρύθμιση των 48 δόσεων είχαν ενταχθεί 3.391 οφειλέτες και στην πάγια ρύθμιση 356 επαγγελματίες. Συνολικά ο αριθμός των οφειλετών στον οργανισμό υπερβαίνει τους 500.000.

Τι γράφουν οι Κυριακάτικες εφημερίδες

Τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : «Ψυχρός πόλεμος για το κούρεμα του χρέους-ΗΠΑ και ΔΝΤ πιέζουν την Ευρώπη για «ψαλίδι» εδώ και τώρα»
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : «Στο σφυρί η περιουσία Μητροπόλεων και μοναστηριών»
Η ΑΥΓΗ : «Κύριε Σαμαρά, ιδού η υπογραφή σας- Δέσμευση στην τρόικα για πρόσθετα μέτρα-απολύσεις»
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Σύνταξη: Εξαγοράστε πλασματικά χρόνια- Πότε συμφέρει να αναγνωρίσετε έτη ασφάλισης»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Λουκέτα, κατασχέσεις για όσους χρωστάνε"
Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Ιδού οι βάσεις σε 621 ΑΕΙ-ΤΕΙ»
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : «Το «μυστικό» για τον Ακη»
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : «10 λάθη της τρόικας καταστρέφουν τη χώρα»
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : «Ο λαός μπορεί να νικήσει χαράζοντας τη δική του ρότα»
Ο ΛΟΓΟΣ : «Βουλιάζει η αγορά ακινήτων»
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : «Έρχονται πλειστηριασμοί για 15.000 σπίτια- Το κρυφό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ : «Κλειδώνει το πλεόνασμα»
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : «Από την ουτοπία στον… ρεαλισμό- Ο Ι. Δραγασάκης αναγγέλλει τη μεγάλη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ»
ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Ύστατη ώρα – Πριν μας πάνε για ανεξέλεγκτες καταστάσεις»
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : «Κατάργηση εισφορών στα πρώτα 400 ευρώ του μισθού»
REAL NEWS: «Χαριστική βολή σε μισθούς-δώρα- Η κρυφή ατζέντα της τρόικας για τον ιδιωτικό τομέα»
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ιερό χρήμα δίχασε τον Άθω»

Κρίσιμοι σταθμοί με αφετηρία το κρας τεστ του Σεπτεμβρίου

ΜΑΧΗ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για τον νέο, εξαιρετικά «απαιτητικό» πολιτικό κύκλο, που συνδέεται με την έλευση της τρόικας και τη σκληρή διαπραγμάτευση από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας από τους υπουργούς να κλείσουν όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» μέσα στον Αύγουστο.Η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα, η αναδιάρθρωση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στην ΕΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, οι ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η είσπραξη φόρων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες έχουν δέσμευση οι υπουργοί να κάνουν τώρα όλα τα αναγκαία βήματα. «Δεν επιτρέπεται ούτε κατ' ελάχιστον χαλάρωση», ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά μηνύματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε προχθές προκειμένου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος να παρουσιάσει τον έτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης: την «οργάνωση» της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2014.Είναι αυτονόητο ότι η μάχη των δύο κυβερνητικών εταίρων θα δοθεί σε πολλά επίπεδα και θα κριθεί σε κάθε βήμα, που δεν θα αφορά μόνο την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Με μία δεύτερη ανάγνωση, άλλωστε, του κειμένου των τεσσάρων προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επενδύσει στην προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καλώντας του Ευρωπαίους εταίρους να «τολμήσουν» πρωτοβουλίες που θα φρενάρουν την ενίσχυση των ακραίων φωνών στο κρας τεστ των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάη.Ο πρώτος «σταθμός» για την κυβέρνηση θα είναι, πάντως, το μπρα ντε φερ με την τρόικα τον Σεπτέμβρη. Θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος και για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας διά της προσπάθειας να επιτευχθούν οι στόχοι και να αποτραπούν νέα οριζόντια μέτρα, που θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή των κοινοβουελυτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.Γι' αυτό και ο κ. Σαμαράς, μετά το σημαντικό του ταξίδι στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί στις 8 Αυγούστου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα «επιστρέψει» στον έλεγχο των πεπραγμένων του κάθε υπουργείου - και ειδικά των υπουργείων με τις «καυτές» μνημονιακές προτεραιότητες.

Το μήνυμα
«Ανεξάρτητα αν έχετε περιθώρια να ολοκληρώσετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις και μέσα στον Σεπτέμβριο, εσείς πρέπει να κάνετε τα αδύνατα-δυνατά τώρα, κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές», επεσήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο και επιχειρώντας να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό από το φθινόπωρο και για τους επόμενους μήνες. «Η αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλοιώσει ή να ματαιώσει την προσπάθειά μας. Ηδη έχει προαναγγείλει ότι θέλει να θέσει τη χώρα σε γενικευμένη αναταραχή. Δεν θα το πετύχει, οι πολίτες αντιλαμβάνονται το επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι τους. Μπορεί, όμως, να μας αποπροσανατολίσει, οδηγώντας σε λάθη και αποτυχίες, αυτό δεν πρέπει να συμβεί, θέλω δουλειά, θέλω τήρηση του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Εκοψε τα σενάρια για εκλογές
Οσον αφορά στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός υπερέβη τον «σταθμό» των ευρωεκλογών και των αυτοδιοκητικών εκλογών τον Μάιο του 2014, δίνοντας την εξής απάντηση κατά την εισήγησή του προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί».Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν μετά τη συνεδρίαση ότι ο Αντώνης Σαμαράς με αυτήν τη φράση έστειλε ακόμη ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ότι δεν έχει σχέδια πρόωρων εκλογών, ούτε καν τρίδυμων εκλογών, δηλαδή να τις κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τη στάση των δύο κομμάτων και δη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες. «Να είστε σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, να τους ενημερώνετε για τα δεδομένα και τα ασφυκτικά περιθώρια, δεν επιτρέπονται αιφνιδιασμοί» ζήτησε συγκεκριμένα από τους υπουργούς του για να προλάβει «αντάρτικα» ή διαφοροποιήσεις εντός και εκτός Βουλής. Οπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, με τους «γαλάζιους» βουλευτές να παίρνουν σειρά για να επιτεθούν στον υπουργό Οικονομικών για τα περί «κουρασμένων βουλευτών». Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας χθες προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να εξηγήσει ότι, με τις δηλώσεις του στο Ρόιτερ, αυτό που ήθελε ήταν να διαμηνύσει στους δανειστές μας ότι πρέπει να σταματήσει η πίεση για άλλα μέτρα.

ethnos.gr

Όσοι κοιμούνται αρκετά το βράδυ δείχνουν νεότεροι

Οι επιπτώσεις που έχει η έλλειψη ύπνου στο δέρμα είναι μάλλον γνωστές, επιβεβαιώθηκαν όμως από νέα έρευνα, η οποία έδειξε ότι ο βραδινός ύπνος ομορφαίνει, αφού κάνει το δέρμα να δείχνει νεότερο!Tην έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές του University Hospital Case Medical Centre στο Οχάιο, οι οποίοι μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η κυτταρική λειτουργία λόγω της έλλειψης ύπνου.Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, όταν ο βραδινός ύπνος δεν είναι αρκετός χάνεται από το δέρμα 30% περισσότερο νερό, κάτι που συμβαίνει και όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα δείχνει πιο γερασμένο και μάλιστα πολύ περισσότερο στις γυναίκες, στις οποίες φαίνονται πιο έντονα οι λεπτές γραμμές, εμφανίζονται ευκολότερα λεκέδες στο δέρμα και χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος.Μάλιστα, το δέρμα ταλαιπωρείται τόσο πολύ, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο και για τη θεραπεία των εγκαυμάτων.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή η λειτουργία των κυττάρων δεν γίνεται σωστά, επισημαίνεται όμως ότι με τον βραδινό ύπνο μπορεί να αποκατασταθεί.Όπως όλα τα κύτταρα του οργανισμού, έτσι και τα δερματικά έχουν τον δικό τους 24ωρο ρυθμό λειτουργίας, κατά τον οποίο χρησιμοποιούν τη μέρα για να προστατευθούν και τη νύχτα για να γίνει επανόρθωση.Ο μέσος χρόνος ύπνου που χρειάζεται κανείς το βράδυ είναι επτά με οκτώ ώρες, ενώ ανάλογα με τους βιορυθμούς κάθε οργανισμού άλλοι προτιμούν να κοιμούνται νωρίς το βράδυ και άλλοι αργά.

Δεν αυξάνονται οι τιμές για τις άδειες κυνηγιού

Χαράς ευαγγέλια για τους κυνηγούς, ελάχιστες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, αφού διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τα τέλη έκδοδης και ανανέωσης των αδειών θήρας προς το Δημόσιο. Έτσι λοιπόν, ύστερα από τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2013-2014, καθορίζεται από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από το γεγονός, ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου μέχρι την 10η Μαρτίου 2014. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σπύρος Καλαφάτης, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την πλειονότητα των πολιτών, η ηγεσία του υπουργείου αποδέχθηκε την εισήγηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) να διατηρήσει σταθερά τα τέλη τόσο για τη Γενική όσο και για την Περιφερειακή και Τοπική άδεια κυνηγίου.

Χάπι θα προσφέρει τις ιδιότητες της άσκησης!

Τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης χωρίς να χρειάζεται να κινούνται ίσως έχουν μια μέρα τα άτομα που για διάφορους λόγους υγείας δεν είναι σε θέση να γυμναστούν.Επιστήμονες του Scripps Research Institute στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ουσία που ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά τον οργανισμό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια χωρίς να αθλείται, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός χαπιού που θα προσφέρει στον οργανισμό τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς γυμναστική.Η ουσία δοκιμάστηκε σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε με ένεση, και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι επηρεάζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης REV-ERB στο μυικό σύστημα, η οποία εκτός από τα παραπάνω βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και επιπλέον επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου.Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα ποντίκια με τη βοήθεια της νέας ουσίας άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο και να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά 5%, χωρίς να έχουν αυξήσει καθόλου τη σωματική τους δραστηριότητα.Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή από τη στιγμή που η ουσία εισάγεται στον οργανισμό, τα κύτταρα των μυών παράγουν περισσότερη ποσότητα της πρωτεΐνης REV-ERB, άρα και περισσότερα νέα μιτοχόνδρια.«Ένα χάπι που θα επιτρέπει στους ανθρώπους – και κυρίως σε εκείνους που δεν μπορούν να γυμναστούν – να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης, δεν είναι απίθανο να υπάρχει στο μέλλον», είπε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, Thomas Burris.Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη ακόμη και σε όσους δείχνουν υγιείς!!!

Την προσοχή των καπνιστών εφιστούν επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ακόμη και εκείνοι που είναι υγιείς παρουσιάζουν ήδη γενετική βλάβη στα κύτταρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιθετικό καρκίνο του πνεύμονα!Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από τη συγκεκριμένη ασθένεια υπάρχει και για τους καπνιστές που δείχνουν υγιείς και που οι εξετάσεις τους έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Stem Cell, ακόμη και σ' αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρχει ήδη πρόωρη γενετική βλάβη στα κύτταρα των αεραγωγών, η οποία προκαλεί καρκίνο.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν συμβαίνει αυτό ενεργοποιούνται γονίδια που εντοπίζονται όταν εμφανίζεται επιθετικός καρκίνος του πνεύμονα.Τα κύτταρα των καπνιστών παρουσιάζουν πρόωρα σημάδια φθοράς, παρόμοιες με εκείνες που προξενεί ο καρκίνος του πνεύμονα, γεγονός που οι επιστήμονες τονίζουν ότι αποδεικνύει πως το κάπνισμα βλάπτει ακόμη και όταν δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιου προβλήματος.«Η μελέτη δεν λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από καρκίνο, αλλά ότι τα κύτταρά τους έχουν αρχίσει ήδη να χάνουν τον έλεγχο και να διαταράσσονται», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ronald Crystal, πρόεδρος και καθηγητής γενετικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell.«Οι καπνιστές νομίζουν ότι η υγεία τους είναι φυσιολογική, όμως γνωρίζουμε ότι σε βιολογικό επίπεδο οι πνεύμονες όλων των καπνιστών από ένα σημείο και μετά δεν είναι φυσιολογικοί».

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού;

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού; Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, το αλάτι δεν προκαλεί μόνο αύξηση της πίεσης, αλλά επιπλέον επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζοντας ακόμη και την πρόκληση αυτοάνοσων παθήσεων.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση μιας ομάδας επιθετικών ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην πρόκληση αυτοάνοσων παθήσεων. Κι αυτό γιατί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού αποβάλλουν την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό, κάτι που όμως δεν κάνουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή βλάβη.Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης παίζει και το δέρμα, επειδή αποθηκεύει νάτριο στην επιδερμίδα, ενώ η αρνητική επίδραση της μεγάλης κατανάλωσης αλατιού μπορεί να φτάσει ακόμη και στα κόκαλα!Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ρυθμίζουν την ισορροπία του νατρίου και της πίεσης μαζί με τα τριχοειδή αγγεία του λεμφικού.«Συνήθως, οι έρευνες για την υπέρταση εστιάζουν στους νεφρούς, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο. Όμως, παρά τις μεγάλες ερευνητικές προσπάθειες που έχουν γίνει, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε για ποιόν ακριβώς λόγο αυξάνεται η πίεση στο 90% των ασθενών», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Jens Titze, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια διαφορετική προσέγγιση.Μάλιστα, όπως είπε, ο έλεγχος της πρόσληψης νατρίου είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια σε κάθε άνθρωπο, ωστόσο η απέκκρισή του φαίνεται ότι ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κύκλο.

Δωδεκάλογος για καλή στοματική υγεία

Δωδεκάλογο για καλή στοματική υγεία εξέδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής:
1. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα (κανονικού μεγέθους ή ταξιδιωτική).
2. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.
3. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά
4. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).
5. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών, και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).
6. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
7. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές τη ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε
8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.
9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.
10. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Εάν μεν έχουν απλά αλλάξει θέση, πιέστε τα στην αρχική και επισκεφθείτε τον πλησιέστερο οδοντίατρο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επειγόντως επισκεφθείτε οδοντίατρο.
11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγγων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).
12. Μετά το τέλος των διακοπών και πριν από το ξεκίνημα των σχολείων, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων.

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το φθόριο για την ανθρώπινη υγεία;

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το φθόριο για την ανθρώπινη υγεία; Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία από το Πανεπιστήμιο Ντέρμπι, όταν λαμβάνεται σε ποσότητα που ξεπερνά την ημερήσια συνιστώμενη δόση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα δόντια, τους μύες και τα κόκαλα.Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη έκθεσή τους, το φθόριο δεν περνάει στον οργανισμό μόνο από τις οδοντόκρεμες, αλλά και από τροφές στις οποίες περιέχεται χωρίς να το υποψιάζεται κανείς, όπως είναι τα φθηνά φακελάκια τσάι!Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι συνηθίζουν να αγοράζουν μέτριας ποιότητας τσάι φαίνεται ότι λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα φθορίου από όση είναι ασφαλής για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αισθητά όταν η ποσότητα του φθορίου που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό ξεπερνά τα 4mg τη μέρα.Σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα δόντια, το μυικό σύστημα και τους συνδέσμους μαζί με έντονο πόνο.Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτά τα συμπεράσματα έπειτα από μετρήσεις που έκαναν σε 38 είδη φθηνού πράσινου και μαύρου τσαγιού που πωλούνται στη Βρετανία, με τη χρήση της ανάλυσης εκλεκτικών ηλεκτροδίων ιόντων, η οποία εντοπίζει στα υγρά τα ίχνη στοιχείων όπως το φθόριο.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, οι οικονομικές μάρκες τσαγιού περιέχουν φθόριο σε ποσοστό από 75% έως 120% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, δηλαδή ένα λίτρο τσαγιού περιέχει κατά μέσο όρο 6mg φθορίου, ποσότητα που δεν θεωρείται ασφαλής.

Επτά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη αφυδάτωση

Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Το νερό είναι αναγκαίο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, για την προστασία των αρθρώσεων και των οργάνων του σώματος και την καλύτερη πέψη των τροφών.Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν κάποια ποσότητα νερού καθημερινά αλλά τώρα το καλοκαίρι με τον υδράργυρο να ανεβαίνει, είναι σημαντικό να είμαστε πιο ενυδατωμένοι από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.Αν θέλετε λοιπόν να είστε ενημερωμένοι σχετικά με το νερό και την ενυδάτωση του οργανισμού σας, διαβάστε παρακάτω επτά συχνούς μύθους και αλήθειες για το θέμα.

Μύθος: Η αφυδάτωση είναι δυσάρεστη αλλά όχι επικίνδυνη
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε κάποια στιγμή βιώσει ήπια συμπτώματα αφυδάτωσης όπως πονοκέφαλο, μειωμένη διούρηση ή εφίδρωση, αλλά η αφυδάτωση όταν είναι σοβαρή μπορεί να απαιτήσει ιατρική θεραπεία. Μεταξύ των επιπλοκών που προκαλεί είναι οίδημα του εγκεφάλου, κρίσης, νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.
Ευτυχώς, οι ενήλικοι μπορούν συνήθως να αντιμετωπίσουν την ήπια έως μέτρια αφυδάτωση με επιπλέον ποσότητες υγρών. Αλλά όταν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, τότε οι ενήλικοι εμφανίζουν έντονη δίψα, ζαλάδα, σύγχυση και απουσία διούρησης. Στα παιδιά και τους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρότερα, όπως εμετός, διάρροια, πυρετός, ευερεθιστότητα, σύγχυση.

Μύθος: Αν διψάτε τότε έχετε ήδη αφυδατωθεί
Το γεγονός είναι ότι όντως έχετε αργήσει! Η δίψα είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σας, να σας πει ότι πρέπει να πιείτε νερό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύετε από σοβαρής μορφής αφυδάτωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν αισθανόμαστε δίψα, το έλλειμμα νερού στον οργανισμό είναι σε κρίσιμο σημείο. Αλά στην πραγματικότητα πρόκειται για 1% μείωση στην συνολική διαθεσιμότητα νερού. Μπορείτε να εξισορροπήσετε την κατάσταση πίνοντας απλώς περισσότερο νερό.Αν μάλιστα πίνετε νερό όταν διψάτε είναι ένας έξυπνος τρόπος να είστε πάντα ενυδατωμένοι.

Μύθος: Πρέπει όλοι να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα
Ο γενικός αυτός κανόνας δεν ισχύει και αποτελεί προπαγάνδα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες οι άνδρες πρέπει να πίνουν σχεδόν τρία λίτρα υγρών καθημερινά και οι γυναίκες 2,2 λίτρα. Επίσης οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να πίνουμε νερό με το ζόρι.Αξίζει να θυμάστε ότι στην ενδεδειγμένη ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνουμε καθημερινά περιλαμβάνονται το τσάι, ο καφές, οι χυμοί φρούτων ακόμη και τα αναψυκτικά, που όλα περιέχουν νερό. Ωστόσο, είναι προτιμότερο εάν γυμνάζεστε να πίνετε νερό για να μένετε ενυδατωμένοι. Πάντως ακόμη και το νερό που περιέχουν τα φαγητά μετράει καθώς το 20% των υγρών που προσλαμβάνει ένας μέσος άνθρωπος προέρχεται από το φαγητό, ειδικά λαχανικά και φρούτα, όπως το αγγούρι και το καρπούζι.Τελικά όμως αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το πόσο νερό θα πιείτε είναι προσωπική σας επιλογή, αρκεί να «ακούτε» τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Μύθος: Η διαύγεια των ούρων είναι ένδειξη ενυδάτωσης
Κι ενώ δεν είναι ότι καλύτερο να έχετε το νου σας στην ποσότητα των ούρων που αποβάλλετε, ένας καλός δείκτης για το πόσο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας είναι το χρώμα των ούρων σας. Και όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν πρέπει να είναι τελείως διαυγή αλλά να έχουν μια αχνή κίτρινη απόχρωση.Βέβαια, θα πρέπει αν θυμάστε ότι υπάρχουν τροφές και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να τροποποιήσουν το χρώμα των ούρων.

Μύθος: Δεν υπάρχει η υπερυδάτωση
Η υπερυδάτωση μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την αφυδάτωση, αλλά ως κατάσταση είναι σχετικά σπάνια. Η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, δηλαδή τα επίπεδα του νατρίου στο σώμα είναι τόσο αραιά που τα κύτταρα αρχίζουν να πρήζονται. Στα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνονται η ναυτία, ο εμετός, η κεφαλαλγία, η σύγχυση και κόπωση, ενώ μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κρίσεις και κώμα.Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε νερό όταν διψάτε. Για να πάθει κανείς υπερυδάτωση απαιτούνται απίστευτα μεγάλες ποσότητες νερού και οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν αναφερθεί είναι κυρίως μαραθωνοδρόμοι.

Μύθος: Οι αθλούμενοι χρειάζονται τα sports drinks
Αν γυμνάζεστε λιγότερο από μια ώρα, το νερό είναι ότι πρέπει. Δεν διαταράσσετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και του γλυκογόνου στον οργανισμό σας παρά μόνο όταν γυμνάζεστε έντονα για περισσότερο από μια συνεχόμενη ώρα. Οι αθλητές αντοχής επωφελούνται από το κατάλληλο μείγμα νατρίου και ζάχαρης, αν και τα αθλητικά ροφήματα που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο περιέχουν πολλά περισσότερα συστατικά, χωρίς να τα κάνουν κατάλληλα για κατανάλωση.Αντί λοιπόν για τα sports drinks μπορείτε να πίνετε νερό και κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και νάτριο.

Μύθος: Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση
Μόνο αν το παρακάνετε κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε. Ενώ η καφεΐνη γενικά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ο καφές περιέχει νερό, όπως και το τσάι, και έτσι ανά φλιτζάνι σας ενυδατώνει περισσότερο απ’ όσο σας αφυδατώνει. Αν όμως καταναλώνετε περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα (περίπου 500 mg καφεΐνης) τότε σίγουρα θέτε εαυτούς σε κίνδυνο αφυδάτωσης.