Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Στον εγκέφαλο βρίσκεται η αιτία που προκαλεί ημικρανίες!!!

Στον εγκέφαλο φαίνεται ότι βρίσκεται η αιτία που προκαλεί τις ημικρανίες και συγκεκριμένα στο δίκτυο των αρτηριών που του παρέχουν αίμα.Νέα αμερικανική έρευνα έδειξε ότι στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες το δίκτυο αυτών των αρτηριών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασυμμετρίες στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα, το γεγονός αυτό προκαλεί τις ημικρανίες.Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο από τις συγκεκριμένες αρτηρίες προστατεύεται από μια σειρά συνδέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες αρτηρίες.Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποφέρουν από ημικρανίες και πολύ περισσότερο από ημικρανίες με αύρα (μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές που εμφανίζονται από είκοσι έως εξήντα λεπτά πριν τον χαρακτηριστικό πόνο της ημικρανίας) δεν διαθέτουν στον εγκέφαλό τους τις συγκεκριμένες συνδέσεις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι χρόνιο.«Τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες παρουσιάζουν διαφορές στη δομή των αιμοφόρων αγγείων και αυτό είναι κάτι με οποίο γεννιούνται», αναφέρει στην έκθεση των επιστημόνων ο βασικός συντάκτης της, Brett Cucchiara. «Οι διαφορές αυτές φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με τις αλλαγές που παρατηρούνται στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οι οποίες προφανώς προκαλούν ημικρανίες και εξηγούν τον λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι πριν από αυτές αισθάνονται αφυδάτωση».Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Διάφανη «ταινία» συλλέγει ηλιακή ενέργεια

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η φόρτιση της μπαταρίας ενός κινητού μπορεί να είναι τελείως διαφορετική διαδικασία σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς πιθανώς να αρκεί απλά η έκθεση του κινητού στον ήλιο.Μία διάφανη «ηλιακή ταινία» δύο στρώσεων, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε γυάλινες επιφάνειες, έχει τη δυνατότητα συλλογής ηλιακού φωτός και στη συνέχεια μετατροπής του σε ηλιακή ενέργεια. Η εν λόγω τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του UCLA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες κινητών και tablets, σε αυτοκίνητα ή σε οροφές σπιτιών.Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως είδαν σχεδόν διπλάσια απόδοση ενέργειας χρησιμοποιώντας δύο κυψέλες, παρά με «μονά» πάνελ. Μία συσκευή «μονής» κυψέλης μπορεί να απορροφήσει μόνο το 40% του υπέρυθρου φωτός που περνάει μέσα από αυτήν. Η εν λόγω «ταινία», δύο στρώσεων, μπορεί να απορροφήσει το 80%, καθώς και τμήμα του ορατού φωτός, χάρη στο ειδικό πολυμερές από το οποίο αποτελείται, καθώς και από τη χρήση νέων υλικών μεταξύ των δύο στρώσεων, τα οποία μειώνουν την απώλεια ενέργειας.Η ομάδα του UCLA έχει ήδη έτοιμο ένα λειτουργικό πρωτότυπο της «ηλιακής ταινίας», ωστόσο είναι άγνωστο το πότε θα αρχίσει μαζική παραγωγή. Οι κυψέλες μπορούν να παραχθούν σε διαφορετικά χρώματα (γκρι, πράσινο ή καφέ) για να «δένουν» με τις επιφάνειες στις οποίες τοποθετούνται, ενώ δεν επηρεάζουν την απόδοση των συσκευών στις οποίες χρησιμοποιούνται. Όπως επεσήμανε ο Τσουν Τσάο Τσεν, απόφοιτος του τμήματος επιστήμης υλικών και μηχανολογίας του UCLA και βασικός συντάκτης του σχετικού paper, η χρήση διάφανων και ημιδιάφανων κυψελών μαζί βελτιώνει τις επιδόσεις, ενώ η επεξεργασία των υλικών σε χαμηλές θερμοκρασίες καθιστά εύκολη την κατασκευή.Της ομάδας ηγήθηκε ο Γιανγκ Γιανγκ, κάτοχος της έδρας and Lawrence E. Tannas, Jr, καθηγητής μηχανολογίας στο UCLA Henry Samueli School of Engineering and Applied Science. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στις 26 Ιουλίου από το Energy&Environmental Science. Η χρηματοδότηση προήλθε από το EFL Tech, το Air Force Office of Scientific Research και το Office of Naval Research. Σε παρεμφερή πλαίσια κινούνται και έρευνες από άλλα ιδρύματα, όπως το ΜΙΤ.

Χάρακας υψηλής τεχνολογίας με διάφανη οθόνη

Από την αρχαιότητα ακόμα, ο χάρακας αποτελούσε ένα από τα πλέον «πατροπαράδοτα» γεωμετρικά όργανα: η σχεδίαση σχημάτων «με κανόνα και διαβήτη» αποτελεί μέθοδο που ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, από τη στιγμή που η γεωμετρία δεν επηρεάζεται από την όποια τεχνολογική πρόοδο, κάποιες «αξίες» παραμένουν σταθερές, ακόμη και αν, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν περιθώρια για τεχνολογική εξέλιξη.Το Glassified των Ανιρούντ Σάρμα, Λιρόνγκ Λιου και Πάτι Μέις του MIT Media Lab (Fluid Interfaces Group) αποτελεί έναν χάρακα εξοπλισμένο με διάφανη οθόνη, ειδικά σχεδιασμένο για να «ενισχύει» τα «κανονικά» σχέδια πάνω σε χαρτί με virtual γραφικά. Στόχος του δεν είναι να «αντικαταστήσει», αλλά μάλλον να «ενισχύσει» τον κλασικό χάρακα, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει τόσο τα «φυσικά» σχήματα σε συνδυασμό με εικονικά, τα οποία τον βοηθούν στις μετρήσεις του, καθώς μπορούν ακόμη και να «κινούνται» μεταξύ των σχημάτων που ο χρήστης έχει σχεδιάσει.Ειδικά όργανα ψηφιοποίησης που είναι εγκατεστημένα στο Glassified «διαβάζουν» τις κινήσεις του μολυβιού και συνδυάζουν την κλασική λειτουργία του χάρακα με ένα ψηφιακό σύστημα οθόνης. Οι αισθητήρες αντιλαμβάνονται τις γραμμές που έχει τραβήξει ο χρήστης και «ενημερώνουν» σχετικά τα αντικείμενα που προβάλλονται στη διάφανη οθόνη. Στην ουσία, η συσκευή «ενισχύει» τις κλασικές λειτουργίες του χάρακα, που είναι ο σχεδιασμός ευθειών γραμμών και η μέτρηση του μήκους, μέσω της οθόνης της.Το πρωτότυπο αποτελείται από μία διάφανη OLED, η οποία συνδυάζεται με έναν «συμβατικό» κατά τα άλλα, διάφανο χάρακα. Ο χάρακας συνδέεται με έναν υπολογιστή ο οποίος κάνει τους υπολογισμούς που επιτρέπουν την «ανάγνωση» των χειρονομιών/ κινήσεων και στέλνει τις εντολές στην οθόνη μέσω επικοινωνίας RS232. Τις κινήσεις του μολυβιού «βλέπει» ένας ψηφιοποιητής Wacom. Το λογισμικό που συνοδεύει το Glassified (εφαρμογή openFrameworks) έχει στόχο την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, το συνδυασμό της «ζωγραφικής» με υπολογιστικούς αλγορίθμους και την εκμάθηση Φυσικής μέσω ενός εξομοιωτή οποίος δείχνει τις κινήσεις, τις κατευθύνσεις κλπ σε σχήματα/σχεδιαγράμματα Φυσικής.Το πρόγραμμα επίσης μπορεί να αναγνωρίζει και να αποθηκεύει τις διαστάσεις και τις ιδιότητες των σχεδίων (πχ. εάν ο χάρακας τοποθετηθεί πάνω από ένα τρίγωνο, η οθόνη προβάλλει τα μήκη των πλευρών, τις γωνίες και άλλα στοιχεία). Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Glassified θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, για να μπορεί να κάνει ακόμη πιο σύνθετους υπολογισμούς, όπως το εμβαδόν της επιφάνειας ενός πολυγώνου κ.α.

Ο επερχόμενος «διάδοχος» του Blu-ray

Δύο ιαπωνικοί κολοσσοί του χώρου των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, η Sony και η Panasonic, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν την επόμενη γενιά οπτικών δίσκων, που θα είναι σε θέση να αποθηκεύει όγκους δεδομένων της τάξης των 300 GB.Η συνεργασία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, και, όπως αναφέρθηκε, η ανάπτυξη του εν λόγω «διαδόχου» του Blu-ray αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αυξανόμενη ζήτηση για δυνατότητες καταχώρησης, όχι μόνο από τη βιομηχανία παραγωγής βίντεο, όπως η κινηματογραφική και των ΜΜΕ, αλλά και από τα cloud data centers, που διαχειρίζονται όλο και μεγαλύτερους όγκους δεδομένων, ακολουθώντας την εξέλιξη των υπηρεσιών δικτύων».Οι δύο εταιρείες σημειώνουν πως οι οπτικοί δίσκοι είναι ένα «στιβαρό μέσον αποθήκευσης υλικού μακράς διαρκείας». Στα 300 GB, οι δίσκοι αυτοί είναι σχεδιασμένοι για επαγγελματική χρήση- ειδικά αν ληφθεί υπόψιν πως τα DVD αποθηκεύουν 4,7 GB, ενώ τα Blu-ray μέχρι 25 (50 για dual layer). Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα αργήσει η «έξοδος» του νέου μέσου αποθήκευσης και στην ευρεία καταναλωτική αγορά, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές διαθέτουν τη δυνατότητα καταγραφής/ δημιουργίας υλικού υψηλής ανάλυσης.Δεν πρόκειται για την πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς πέρυσι είχαν ανακοινώσει πως δουλεύουν μαζί για την ανάπτυξη οθονών OLED και εξαρτημάτων για τηλεοράσεις και μεγάλες οθόνες.

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η νέα προκήρυξη 1453 θέσεων για τη Δημόσια Τηλεόραση

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η νέα προκήρυξη 1453 θέσεων για τη Δημόσια Τηλεόραση, που θα προστεθούν στις 589 θέσεις της πρώτης προκήρυξης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων του νέου διαγωνισμού είναι ως τις Παρασκευή 9 Αυγούστου και σύμφωνα με την κυβέρνηση οι προσλήψεις των 1453 θέσεων θα γίνουν σταδιακά όταν γίνει δυνατή η μεταφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αφορούν τον ενδιάμεσο φορέα έως ότου συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ και, συνολικά, δεν θα ξεπεράσουν τις 2000.Παράλληλα εκπνέει σήμερα το βράδυ η 24ωρη παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των 589 θέσεων για τον μεταβατικό τηλεοπτικό φορέα.Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης ο αριθμός των αιτήσεων ανερχόταν σε 4500.Από την μεριά τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με χθεσινή τους ανακοίνωση αντιδρούν στο «νομικά ανυπόστατο μόρφωμα» του μεταβατικού φορέα, όπως τον χαρακτηρίζουν.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει μόνο ένα success story για τους δανειστές

«Στην εικονική πραγματικότητα του κ. Σαμαρά με τους 17 εκατομμύρια τουρίστες που ανακοίνωσε και την ανάπτυξη που θα ερχόταν το καλοκαίρι με τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δεν ξεκίνησαν ούτε για τους ημετέρους, υπάρχει μόνο ένα success story για τους δανειστές, που προχωρούν σε κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τους πολίτες να ζούμε το δικό μας εφιάλτη με την ανεργία να αυξάνεται, με τα σημειώματα της εφορίας και τα χαράτσια που κανείς πλέον δεν μπορεί να πληρώσει», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πείθει κανέναν o Σαμαράς

«Στη συνέντευξη του κ. Σαμαρά αποτυπώνεται η απεγνωσμένη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.Όπως αναφέρει, «δεν πείθει κανένα και, το κυριότερο, δεν μπορεί άλλο να εκβιάζει τους πολίτες».Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο χρόνος τους λιγοστεύει και ο αδιάκοπος αγώνας της κοινωνίας δεν θα επιτρέψει στον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο».Άμεσα ήρθε η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε πως «ο κύριος Τσίπρας εύχεται και προσεύχεται για την καταστροφή της χώρας».«Ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε, «εργάζεται και προσπαθεί για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση».

ΣΑΜΑΡΑΣ: Δε θέλω εκλογές, αλλά ούτε εκβιάζομαι

Την επιθυμία του για εξάντληση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα Νέα, σημειώνοντας πως δεν θα επιδιώξει εκλογές. Ξεκαθάρισε όμως πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα.«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω! Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα! Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις, τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Να το πω αλλιώς», πρόσθεσε, «εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας για το καλό του τόπου. Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά».Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ειλικρινή και εποικοδομητική τη συνεργασία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ επέκρινε τον Φώτη Κουβέλη για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί σχεδίου πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο που πέρασε.Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ , «αν και με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του. Οπως, για παράδειγμα, όταν δήλωνε τις προάλλες ότι δήθεν... σχεδίαζα εκλογές τον περασμένο Ιούνιο».«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέει τέτοια πράγματα. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια», συμπλήρωσε.

Αύξηση εισπράξεων κατά 34,4% για την ΔΟΥ Ιωαννίνων!!!


Οι ΔΟΥ σε Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα (αλλά και Χανιά και Κατερίνη) αναδείχθηκαν σε πρωταθλητές της αύξησης εισπράξεων, την ώρα που σε Σκιάθο και Μύκονο, αλλά και σε Μήλο και Τήνο και αλλού... κορόιδευαν το Σόιμπλε.Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΥΠΟΙΚ για τις επιδόσεις των ΔΟΥ, στα έσοδα, μόλις 14 ΔΟΥ έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το στόχο (από +4,6% ως και +68%), εισπράττοντας συνολικά 3,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,8 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, 126 εφορίες έμειναν πίσω σε σχέση με τον στόχο (από το οριακό -0,2% μέχρι το βαρύ -50,8%) και συνέλεξαν από τους οφειλέτες μόνο 8,4 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να έχουν βάλει στα ταμεία 9,8 δισ. ευρώ.Ετσι, συνολικά τα έσοδα του εξαμήνου από τις ΔΟΥ ήταν 11,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,5 δισ. ευρώ, υπήρχε δηλαδή μία «τρύπα» 652 εκατ. ευρώ ή απόκλιση 5,2%.
Οι πρωταθλητές στον αγώνα της Ελλάδας να κλείσει τις τρύπες στα δημοσιονομικά ήταν οι:
Α΄ ΔΟΥ Κατερίνης με +68%,
Α΄ και Β΄ Χανίων με +44,5%,
Α΄ Βόλου με +38,6%,
Α΄ και Β΄ Ιωαννίνων με 34,4% και
Α΄ και Β΄ Καβάλας με 32,7%.
Τις χειρότερες επιδόσεις σημείωσαν οι ΔΟΥ:
Σκιάθου με -50,8%,
Μήλου με -46,4%,
Μυκόνου με -45,6%,
Κατοίκων εξωτερικού με -44,1% και
Τήνου με -43,4%.

Προχωρούν οι εργασίες για το δρόμο Τύρια - Σιστρούνι

Την πρόοδο των εργασιών για το δρόμο Τύρια – Σιστρούνι εξέτασε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκεπτόμενος τα εργοτάξια του έργου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, οι εργασίες που εκτελούνται αυτή τη χρονική περίοδο αφορούν την κατασκευή του κόμβου προς την Λίππα και τα άλλα χωριά που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ έχουν λυθεί τα προβλήματα με τις ιδιοκτησίες για το τμήμα από τον κόμβο Λίππας προς Γέφυρα Σαϊτας- Αρτοπούλα. Πρόσθεσε ακόμη και τα εξής: «Έχει εντατικοποιηθεί αρκετά η δουλειά και σιγά – σιγά λύνονται τα προβλήματα που υπήρχαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους της περιοχής γιατί έχουν καταλάβει ότι αυτός ο δρόμος, είναι δρόμος ανάπτυξης και χαίρεται κάποιος όταν βλέπει να υλοποιείται αυτό το έργο που θα βγάλει από την απομόνωση την περιοχή της Λάκκας Σουλίου. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε κόστος αυτό το δρόμο, που τον θεωρεί δρόμο ανάπτυξης για όλη αυτή την περιοχή που είναι η πιο αδικημένη σε όλη την Ήπειρο».

Στη Βουλή η σύμβαση για τα πετρέλαια στο Καλπάκι Ιωαννίνων!

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης που σήμερα επισκέφθηκε τα Χανιά.Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.Παράλληλα αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Ιωάννινα,Πατραϊκό  και Κατάκωλο».Επίσης μέσα στον Οκτώβριο, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα «γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσομε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων» τόνισε ο υπουργός.

Τέσσερις πανελλαδικές εξετάσεις σε τρία χρόνια θα καλούνται να δώσουν οι μαθητές του Λυκείου!!!

Τέσσερις πανελλαδικές εξετάσεις σε τρία χρόνια θα καλούνται να δώσουν οι μαθητές του Λυκείου στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή το Σάββατο, οι μαθητές θα δίνουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή τους κάθε χρόνο, καθώς και για την απόλυσή τους από το Λύκειο. Αφού πάρουν το απολυτήριο Λυκείου θα δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για να εισαχθούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής κάθε υποψηφίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων.Σε ό,τι αφορά τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων, ενώ προβλέπεται να ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων, που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.Σύμφωνα με την Καθημερινή, στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α' Λυκείου, δηλαδή από το Σεπτέμβριο.Σε ό,τι αφορά το νέο Λύκειο προβλέπεται:Στην Α' Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία.Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής, μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.Στη Β' Λυκείου, 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες.Στη Γ' Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας).Αλλαγές θα γίνουν και στο Τεχνικό Λύκειο. Οι βασικότερες σε σχέση με το ισχύον σύστημα είναι οι εξής:Στην Β' και την Γ' τάξη 22 ώρες θα δίνονται σε μαθήματα ειδικότητας. Εξ αυτών οι μισές ώρες θα γίνονται στο σχολείο για τη θεωρητική κατάρτιση και οι υπόλοιπες σε παραγωγικές μονάδες.Επίσης, καθιερώνεται 4ο προαιρετικό έτος ως μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών, ο οποίος θα οδηγεί -κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης- σε πτυχίο επιπέδου 4Α. Ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αλλάζει (εξετάσεις σε 4 μαθήματα).

Εγκανιάστηκε ο καλλιτεχνικός σταθμός της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου

Ο καλλιτεχνικός Σταθμός,φιλοξενείται σε ένα λιθόκτιστο κτήριο
Πνοή δημιουργίας και πολιτισμού, θα αποτελέσει για το Ζαγόρι, η δημιουργία του καλλιτεχνικού Σταθμού της Σχολής Καλών Τεχνών, τα εγκαίνια του οποίου, έγιναν, χθες το βράδυ στο κεφαλοχώρι Τσεπέλοβο.Ο καλλιτεχνικός Σταθμός, φιλοξενείται σε ένα λιθόκτιστο κτήριο, που προοριζόταν για δημαρχείο, και το οποίο με κατάλληλες παρεμβάσεις, μετατράπηκε σε χώρο λειτουργικό για τις ανάγκες της Σχολής. Η συνεργασία του Σταθμού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η ανάπτυξη προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων, αναμένεται να αναβαθμίσει την περιοχή και να στηρίξει την τοπική οικονομία, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.Ο Σταθμός Τσεπελόβου, είναι ο έβδομος που λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών, όμως ο πρώτος στην ορεινή Ελλάδα καθώς οι υπόλοιποι δημιουργήθηκαν στα νησιά και ένας στους Δελφούς.Η Σχολή καλών Τεχνών φιλοξενείται και στο Ζαγόρι, μία περιοχή, όπου στο πέρασμα των αιώνων, οι ντόπιοι δημιούργησαν ένα αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό ιδίωμα, το οποίο αποτελεί, ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ηπειρωτικής μεταβυζαντινής τέχνης. Η αρχαιολόγος στην 8η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων, Ανθή Φιλίδου, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση των εγκαινίων, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά , στην καλλιτεχνική παράδοση του τόπου και στον περίφημο διάκοσμο εκκλησιών και σπιτιών στο Ζαγόρι: «Η εκκλησιαστική ζωγραφική της περιοχής με αξιόλογα έργα από τον 15ο αιώνα καταδεικνύει την έντονη δραστηριοποίηση ξένων και ηπειρωτών καλλιτεχνών μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, ανθεί στην περιοχή και η κοσμική ζωγραφική. Πλήθος σπιτιών, αρχοντικά αποδήμων η ντόπιων ευκατάστατων πολιτών διακοσμήθηκαν με τοιχογραφίες ποικίλων ρυθμολογικών επιρροών. Αξιοσημείωτη είναι η γνώση των δημιουργών τους, σχετικά με τις καλλιτεχνικές εξελίξεις της εποχής σε διεθνές επίπεδο».Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν, οι βουλευτές του Νομού, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, οι δήμαρχοι Ζαγορίου και Ιωαννιτών, ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

ΠΡΕΒΕΖΑ-Συλλήψεις για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν χθες αργά το απόγευμα, στο 1ο χλμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, δύο νεαροί (ένας 29χρονος άνδρας και μία 27χρονη γυναίκα), διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (14,1) γραμμαρίων.Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ο Θ. Σολδάτος λέει ΟΧΙ στον Βρούτση για το ΤΕΒΕ στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων!

Έβαλε τα... γυαλιά στους Ηπειρώτες βουλευτές που πιάστηκαν στον... ύπνο!

Στον ύπνο πιάστηκαν οι βουλευτές της Ηπείρου, αφού δεν αντέδρασαν στην εγκύκλιο 80 του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ σε χωριά με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Δεν έκανε το ίδιο όμως και ο βουλευτής Λευκάδας Θόδωρος Σολδάτος, ο οποίος εξέφρασε άμεσα την αντίθεση του και από κοινού με 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Ερώτηση στη βουλή, με την οποία ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό σημαντικές αλλαγές στην Νομοθεσία σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς επίσης ζητούν να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης.

Τέτοιο ρετούς θα το ζήλευε και ο Μενέλαος Συκουβέλης...

Με κορμί 18άρας στην παραλία η Όλγα Τρέμη!

Δεν μπορεί, όλο και κάπου έχετε δει κάποιο από τα σχετικά retouche εργαλεία που αντικαθιστούν την πραγματικότητα με το ιδεατό, σχετικά με την ύπαρξη της εξωπραγματικής ομορφιάς των τηλεαστέρων που βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση, τις διαφημίσεις, τις αφίσες και τον ηλεκτρονικό τύπο. Πλήθος συζητήσεων έχουν προκαλέσει οι τελευταίες φωτογραφίες της σιδηράς κυρίας των δελτίων των 8, στην Πάρο, με αποκαλυπτικό μπικίνι, που κυκλοφόρησαν σε γνωστό σκανδαλοθηρικό περιοδικό. Τη βλέπετε εδώ να έχει αφήσει για λίγο τα πανάκριβα ταγιεράκια και τα van cleef περιδέραια και να φοράει στην παραλία ένα αποκαλυπτικό μπικίνι. Ήδη οι κακές οι γλώσσες βιάστηκαν να σχολιάσουν πως οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία σε… σημείο αλλοιώσεως!

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη,με τον Σάκη Ρουβά, έρχονται στα Γιάννενα!

Με πόλο έλξης τον Σάκη Ρουβά στο ρόλο του Διόνυσου, η τραγωδία του Ευριπίδη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στις 9.15 το βράδυ
Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη έρχονται τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στα Γιάννενα και το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρης Λιγνάδη και παίζουν: Σάκης Ρουβάς, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Καρατζογιάννης. Συμμετέχουν ακόμα η Γιώτα Βέη στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2012) και ο Δημήτρης Πασσάς (αριστούχος Εθνικού Θεάτρου).Οι «Βάκχες» - από τα πληρέστερα και πιο ολοκληρωμένα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας - μπορούν να διαβαστούν και να παρασταθούν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας.Σήμερα, που ο φόβος μπροστά στο καινούργιο και τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα νέα παγκόσμια δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφειες και επικίνδυνους φανατισμούς μπορούμε να δούμε το μύθο, διαμέσου του ποιητικού λόγου, σαν μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την «εισβολή» στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων-ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.Στο χορό συμμετέχουν 11 κορίτσια και 3 μουσικοί κρουστών, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της παράστασης.Η παράσταση υποστηρίζει, στην πανελλαδική της περιοδεία, τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και το νέο του έργο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, προσφέροντας μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια τους.
Τιμές εισιτηρίων:15, 12 και 10 ευρώ. 
Προπώληση στο Πνευματικό Κέντρο – τηλ. 26510 83940, στο Rock Shop (Πουτέτση 1Α), στο κατάστημα IRIS (Γρ. Σακκά 20), στα βιβλιοπωλεία «Πρόκος» (Κ. Κατσαδήμα 7) και «Αναγνώστης» (Πυρσινέλλα 11).


ΑΡΤΑ:Στα 73 του οδηγούσε μηχανή!-Έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε

Στις Κιρκιζάτες Άρτας, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 73χρονος, εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού.Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Σήμερα εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση της τροχαίας Ιωαννίνων,για την εξιχνίαση του θανατηφόρου τροχαίου με θύμα τον γνωστό Γιαννιώτη πιλότο Γιώργο Ζήση

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 27χρονου

Το τμήμα τροχαίας Ιωαννίνων,εξέδωσε σήμερα επίσημα,το δελτίο τύπου που αφορά την  εξιχνίαση του θανατηφόρου τροχαίου με θύμα τον γνωστό Γιαννιώτη πιλότο Γιώργο Ζήση.Αναλυτικά στην ανακοίνωση της,η αστυνομία αναφέρει τα εξής:Εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη που συνέβη στις 11-07-2013 τα ξημερώματα στην πόλη των Ιωαννίνων και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 27χρονου .Ειδικότερα, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, εξακριβώθηκε ότι ο 27χρονος οδηγώντας Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο αφού παρέσυρε και τραυμάτισε 54χρονο ποδηλάτη που κινούνταν στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, στη συνέχεια εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος.Ο 27χρονος οδηγός δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Παράλληλα στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών καλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων με εγκατάλειψη να βοηθούν τους συνανθρώπους τους και την Τροχαία στο έργο της.«Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος ».

Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στα ΚΤΕΛ

Στην άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς η μεταρρύθμιση στο σύστημα υπεραστικών οδικών μεταφορών αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της χώρας μας που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.Το διάστημα αυτό ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και βέβαιο θεωρείται ότι το σχέδιο νόμου θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο.Η μεταρρύθμιση στις υπεραστικές οδικές μεταφορές στηρίζεται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός 1370 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ορίζει ότι μετά το 2019 η ανάθεση του έργου στις γραμμές αυτές θα γίνεται κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού.Πρόκειται για αναδιάρθρωση που αφορά μια αγορά ύψους 550 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και 30.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτήν, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως οδηγοί.Σύμφωνα με το euro2day,ο σχεδιασμός που είχε παρουσιάσει ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης τον περασμένο Απρίλιο προέβλεπε ότι το νέο σύστημα για τις υπεραστικές οδικές μεταφορές θα ήταν έτοιμο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το 2015, αντί του 2019 που όριζε το αρχικό σχέδιο.Ωστόσο, για το σημείο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ του νέου υπουργού Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη και των ιδιοκτητών λεωφορείων οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να ισχύσει η προθεσμία του 2019, αφού υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Γραμμές τριών ταχυτήτων
Το Νέο Σύστημα Υπεραστικών Οδικών Μεταφορών προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών μετά την αξιολόγηση συγκοινωνιακών και οικονομικών στοιχείων ως εξής:
- Γραμμές αποκλειστικού έργου, δηλαδή εκείνες στις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου χωρίς ανταγωνισμό. Σε αυτές προβλέπεται ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει, τουλάχιστον για μια δεκαετία, κατ' αποκλειστικότητα να εκτελεί το έργο, χωρίς ανταγωνισμό, σε όλες τις υπεραστικές γραμμές για γεωγραφική ενότητα που αποτελεί ένα δίκτυο γραμμών, μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό και με κριτήριο επιλογής την υψηλότερη προσφορά που θα κατατεθεί.
- Άγονες γραμμές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα, λόγω μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος, και επιδότηση (αποζημίωση), κατά το πρότυπο των άγονων αεροπορικών δρομολογίων. Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν τις γραμμές αυτές κατόπιν διαγωνισμού για περίοδο 10 ετών, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα επέκτασης. Στην συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται ότι εμπίπτουν πολλές νησιωτικές περιοχές.
- Γραμμές ελεύθερης επιλογής. Πρόκειται για γραμμές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον στις οποίες θα μπορεί να δραστηριοποιείται κάθε ενδιαφερόμενος αρκεί να μην δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το κράτος θα ορίζει την ανώτατη χρέωση
Οι τιμές θα καθορίζονται ανάλογα με τον ανταγωνισμό από τους αναδόχους, ωστόσο το κράτος θα διατηρήσει ένα μίνιμουμ δικαιώματος που θα επιτρέπει, για λόγους προστασίας του καταναλωτή, να ορίζει το ανώτατο όριο χρέωσης ανά χιλιόμετρο και ανά επιβάτη.Βασική μέριμνα του κράτους παραμένει ότι οι απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο τουλάχιστον όπως και σήμερα.Το όλο σύστημα θα το επιβλέπει η Εθνική Αρχή Χερσαίων Επιβατικών Μεταφορών, η οποία επεκτείνει την αρμοδιότητά της και στις οδικές μεταφορές.
Έργο της Αρχής θα είναι να:
-Καθορίζει τις γραμμές του δικτύου των δημόσιων υπεραστικών μεταφορών επιβατών.
-Αποφασίζει για τη χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ή και επιδότησης.
-Ορίζει τους γενικούς κανόνες διενέργειας των διαγωνισμών.
-Θέτει τους γενικούς όρους των συμβάσεων με τους αναδόχους και να παρακολουθεί την εκτέλεσή τους.
-Καθορίζει το ανώτατο όριο χρέωσης των επιβατών και το ύψος της εκάστοτε επιδότησης από το Δημόσιο.
-Χορηγεί τις άδειες των γραμμών «ελεύθερης επιλογής» και να καθορίζει τους όρους λειτουργία τους.
-Καθορίζει τους γενικούς κανόνες για τις απευθείας αναθέσεις υπεραστικών μεταφορών επιβατών καθώς και τους βασικούς όρους των σχετικών συμβάσεων.

Το ταξίδι του Σαμαρά στην Αμερική καθυστερεί ενδεχόμενη συνάντηση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου με την κυβέρνηση

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα καθυστερεί ενδεχόμενη συνάντηση των εκπροσώπων της Περιφέρειας Ηπείρου και των κτηνοτρόφων με την κυβέρνηση, ωστόσο και με επιστολές αλλά και τηλεφωνικά έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα που υπάρχει στην γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.Όπως είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διαπαραταξιακή επιτροπή, καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων θα επεδίωκαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα με τον Αντώνη Σαμαρά.Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν επιτρέπει, τουλάχιστον άμεσα, μία τέτοια συνάντηση, ωστόσο σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα, ώστε όταν καταστεί δυνατό να συναντήσουν τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να είναι έτοιμοι να δώσουν και απαντήσεις.«Στις επικοινωνίες μας, εξηγήσαμε που ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα και που μπορεί να συνεισφέρει η Κυβέρνηση, ώστε μόλις επισκεφθούμε τον Πρωθυπουργό, να έχουμε γεγονότα που θα αλλάξουν τη σημερινή προβληματική κατάσταση», τόνισε.Παράλληλα, εντός των ημερών θα υπάρξει αίτημα και προς τη Διοίκηση της εταιρείας για συνάντηση, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, εκφράζοντας την ανησυχία του όχι μόνο για το άμεσο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά γενικότερα για την κτηνοτροφία στην Ήπειρο.Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης είχε επαφές με το νέο πρόεδρο του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» Σέρκο Χαρουτουνιάν και συζητήθηκαν τρόποι για την προώθηση τοπικών προϊόντων που παράγονται ακόμη και από μικρές επιχειρήσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προωθήσουν σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό.«Γενικά είμαστε ανήσυχοι γιατί μέσα στο γενικό πλαίσιο της κρίσης που υπάρχει, υπάρχει και το πρόβλημα των γαλακτοκομικών προϊόντων που για μας είναι η ταυτότητα της περιοχής. Άλλα θέματα πρέπει άμεσα να λυθούν, όπως αυτό των κτηνοτρόφων να πρέπει να έχουν χρήματα στη διάθεσή τους για τις ζωοτροφές, αλλά βλέπουμε και σε βάθος χρόνου και συζητάμε με τον Πρόεδρο της ΕΛΓΟ- «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σέρκο Χαρουτουνιάν, για ονομασίες τοπικών προϊόντων μικρής παραγωγικής δυναμικότητας, ώστε με την ποιότητα και την τοπική διάστασή τους, να μπορούν να σπάνε τα «σύνορα» της απομόνωσης, όπως π.χ. έγινε στη Γαλλία. Με τις ιδέες που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, θα μπορέσουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό στην Ήπειρο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αυξημένη η παρουσία νούφαρων στη λίμνη των Ιωαννίνων!!!

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ-Δε συνδέονται τα νούφαρα με την ποιότητα των νερών


Αυξημένη είναι η παρουσία νούφαρων στη λίμνη των Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδα Λάζαρος Νάτσης ,μιλώντας χθες στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ,ανέφερε πως το φαινόμενο δεν είναι κάτι αρνητικό.«Υπάρχει κίτρινο νούφαρο που αναπτύσσεται σε μεγάλους πληθυσμούς αυτή την εποχή και κάποιες συστάδες με λευκά νούφαρα, για τις οποίες συστήνουμε να μην καταστρέφονται. Ίσως η αύξησή τους να οφείλεται σε μείωση άλλων υδρόχαρων φυτών, όπως τα πολλά νέρατα που υπήρχαν στο παρελθόν. Τώρα έχουν αντικατασταθεί κυρίως από κίτρινα νούφαρα, τα οποία ίσως είναι πιο ανθεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε η εμφάνιση τους.δεν έχει  καμία σχέση με την ποιότητα των νερών.

Βγήκε από την εντατική και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου στο Καραμανδάνειο, ο 3χρονος που τραυματίστηκε στο πολύνεκρο τροχαίο στην Άρτα

 Στο πλευρό του μικρού Γιάννη βρίσκονται συγγενείς και φίλοι

Χωρίς να γνωρίζει ότι δεν θα νιώσει ξανά το χάδι της μητέρας του, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Πάτρας,το 3 ετών αγοράκι που κατάφερε να βγει σώο από τα συντρίμμια των οχημάτων που ενεπλάκησαν στο προχθεσινό τραγικό τροχαίο, όπου έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι, στην περιοχή της Αρτας.Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πελοπόννησο", η μητέρα του μικρού Γιάννη ήταν γνωστή στην κοινότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και σε αρκετές οικογένειες, καθώς περιέθαλψε με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία τα παιδιά που νοσηλεύονταν στο Παιδογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.Η ευαίσθητη και αξιαγάπητη νοσηλεύτρια, που όλοι τη θυμούνται με πόση στοργή φρόντιζε τα παιδιά με καρκίνο, είναι ένα από τα πέντε θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος που σημειώθηκε την Πέμπτη έξω από την Αρτα.Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ένας 45χρονος και στο οποίο επέβαιναν ο 84χρονος πατέρας του και η 69χρονη μητέρα του, συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η άτυχη νοσηλεύτρια με την αδελφή της και τα 4 παιδιά τους (δύο κορίτσια ηλικίας 15 και 16 ετών και δύο αγόρια ηλικίας 13 και 3 ετών).Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν θανάσιμα οι δύο αδελφές και το 13χρονο αγόρι και οι δύο ηλικιωμένοι που επέβαιναν στο πρώτο αυτοκίνητο. Σοβαρά τραυματίστηκαν ο 45χρονος οδηγός και τα τρία ανήλικα παιδιά, ανάμεσα τους και το τρίχρονο αγοράκι.Οι δύο αδελφές πήγαιναν με τα παιδιά τους για μπάνιο, αλλά στη διαδρομή συνέβη το μοιραίο δυστύχημα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αρτας, ενώ προχθές το βράδυ το τρίχρονο αγοράκι, που ήταν σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ.«Η κατάστασή του εξελίσσεται ομαλά. Είναι εκτός κινδύνου γι' αυτό και χθες το μεσημέρι το βγάλαμε από τη Μονάδα και το μεταφέραμε για νοσηλεία και περαιτέρω παρακολούθηση στο Καραμανδάνειο.Εχει πολλαπλά προβλήματα, κατάγματα στα πόδια κ.ά., αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει» μας ανέφερε ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων,Ανδρέας Ηλιάδης. Στο πλευρό του μικρού Γιάννη βρίσκονται συγγενείς και φίλοι.

Με «δεμένα τα χέρια» παλεύουν οι ςΦορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Με «δεμένα τα χέρια» παλεύουν οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια να κρατήσουν ζωντανούς τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς η πολιτεία αντί να επιλύει προβλήματα, ορθώνει μπροστά τους νέα εμπόδια.Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ταμεία των Φορέων Διαχείρισης είναι άδεια, καθώς η χρηματοδότηση έχει ανασταλεί, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια πότε θα δοθούν ξανά χρήματα.Το παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι χρήματα υπάρχουν, καθώς έχουν εγκριθεί κονδύλια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άρα δεν τίθεται ζήτημα αδυναμίας στήριξης της λειτουργίας τους.Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης, ευελπιστώντας πως άμεσα τα αρμόδια υπουργεία θα καταφέρουν να δώσουν λύσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα.«Ενώ υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια και η χρηματοδότησή μας έχει περάσει από κόσκινο τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για άλλη μια φορά παρατηρείται καθυστέρηση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται σε μια γραφειοκρατική διαδικασία για το ποιος θα είναι υπόλογος και ποιος θα διαχειρίζεται τα χρήματα», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης, ενώ ανάλογη είναι και η εκτίμηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Στέργιου Βέργου, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε: «Έχει προκύψει ένα ζήτημα διαδικασιών και όχι ουσίας, που οδηγεί στο να μην χρηματοδοτούνται αυτό το διάστημα οι Φορείας Διαχείρισης. Τα λεφτά υπάρχουν, αλλά η εκταμίευση παρουσιάζει δυσχέρειες ως αποτέλεσμα δυσλειτουργιών κάποιων υπηρεσιών».

Απλήρωτοι εργαζόμενοι
και αδυναμία λειτουργίας
Η οικονομική ασφυξία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχει οδηγήσει σε μία σειρά από σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ σε σοβαρό κίνδυνο τίθεται και η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων.Εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, υπάρχει απειλή προστίμων για την καθυστέρηση καταβολής των εργοδοτικών εισφορών, οι προμηθευτές απειλούν με αγωγές, ενώ αδύνατη καθίσταται η φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και η υλοποίηση των διαχειριστικών δράσεων.«Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και όχι μόνο. Διαφορετικά οι Φορείς Διαχείρισης οδηγούνται σε αδιέξοδες και δυσάρεστες καταστάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βέργος, ενώ παραδέχθηκε πως κάποια μέλη του Φορέα Διαχείρισης Βορείου Πίνδου έχουν διατυπώσει σκέψεις για παραιτήσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση έχουν περισσότερο το νόημα να ασκηθεί πίεση για την επίλυση των προβλημάτων.Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Πέτρος Τσουμάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το άμεσο πρόβλημα είναι στη μισθοδοσία του εργαζόμενου. Στον Φορέα Παμβώτιδας έχουν να πληρωθούν από τον Απρίλιο. Επίσης υπάρχουν χρέη προς τρίτους που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία στην καθημερινότητα.Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια τραγική καθυστέρηση στην προκήρυξη έργων, όπως είναι η παρακολούθηση των ειδών χλωρίδας και πανίδας των οικοτόπων».Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητικότητα για να δοθούν λύσεις και την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν τις επόμενες ημέρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Επέκταση της συνεργασίας της low cost αεροπορικής εταιρείας Ryanair,με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων


Δύο νέες βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επέκταση της συνεργασίας με τα αεροδρόμια της Μυτιλήνης, της Καβάλας και των Ιωαννίνων περιλαμβάνει η πρόταση της low cost αεροπορικής εταιρείας Ryanair και αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα από τον προσεχή Οκτώβριο.Η εταιρεία δεσμεύεται μεν για αύξηση 40% στη διακίνηση επιβατών και διπλασιασμό των δρομολογίων της σε ορίζοντα πενταετίας, με τον όρο ωστόσο ο φόρος ανά επιβάτη να παραμείνει στα 12 ευρώ για την υφιστάμενη κίνηση και να είναι μηδενικός για την επιπλέον κίνηση που θα δημιουργήσει το πλάνο της αεροπορικής.Η πρόταση αυτή όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή από το διεθνή αερολιμένα Αθηνών, ενώ σύμφωνα με τη Ryanair συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τα παραπάνω τρία περιφερειακά αεροδρόμια.Η εταιρεία υποστηρίζει πως με το αναπτυξιακό της πλάνο μπορεί να προσφέρει έως και 4 εκατ. επιβάτες ετησίως στο Ελ. Βενιζέλος, 2 εκατ. επιπλέον στη Θεσσαλονίκη και 4 εκατ. επιβάτες στα υπόλοιπα 9 αεροδρόμια όπου ήδη εκτελεί πτήσεις.Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εκπρόσωπος της εταιρείας Kate Sherry ανέφερε πως η πρόταση για ανάπτυξη στην Αθήνα μπορεί να φέρει νέους επιβάτες, ανταγωνιστικές τιμές ναύλων στα εσωτερικά δρομολόγια και 10.000 νέες θέσεις εργασίας. «Εντούτοις οι φορείς του αερολιμένα Αθηνών δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κατανοήσουν τη σημασία αυτού του πλάνου παρά τη μείωση της επιβατικής κίνησης», τόνισε η εκπρόσωπος.Υποστήριξε, τέλος, πως η υψηλές τιμές στο Ελ. Βενιζέλος κρατούν σε χαμηλό επίπεδο τη ζήτηση ενώ έχουν σαν αποτέλεσμα το μειωμένο ανταγωνισμό ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες, τις «φτωχές» διασυνδέσεις με άλλους προορισμούς και την έντονη εποχικότητα.

Επιστολή της ΕΑΣ Ιωαννίνων προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών


Η ΕΑΣ Ιωαννίνων απηύθυνε την παρακάτω επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στην υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών.Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1066/2.4.2013, απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη ΦΠΑ από τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος, πέραν των άλλων, είναι και η υποβολή αίτησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης ή Ενιαία Δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής του Νόμου 3877/2010 εφόσον είναι υπόχρεοι. Κατά την παραλαβή των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ έτους 2012 από τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος διαπιστώθηκε ότι αρκετοί παραγωγοί έχουν υποβάλλει τις απαραίτητες αιτήσεις αλλά έχουν εκδώσει τα τιμολόγια πώλησης σε διαφορετικό άτομο της οικογένειας (στον σύζυγο αντί της συζύγου και το αντίθετο), με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από την είσπραξη του ΦΠΑ.Επειδή η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά και οι δικαιούχοι αγρότες δεν ήταν ενήμεροι, σας παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας όπως εκδώσετε νέα εγκύκλιο προκειμένου να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ για τελευταία φορά όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.Τέλος, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης αλλά το ποσό του τζίρου είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο υπάρχει σε συγκρίσιμα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (μερική κάλυψη) και αυτοί οι δικαιούχοι απορρίπτονται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις διότι πιθανώς τα ποσά τα οποία λαμβάνονται σαν συγκρίσιμα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.Με δεδομένη την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας ευελπιστούμε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της Οργάνωσής μας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε απαιτηθεί.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,ευχαριστεί τους γιατρούς που δέχθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα Νοσοκομεία της περιοχής


H Διοίκηση του ΠΓΝΙ αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια τους ιατρούς ΕΣΥ του Νοσοκομείου μας κα Ρογαλίδου Μαρία, κα Παύλου Μαρία, κα Σιχλιμίρη Πολυξένη, κα Αλφαντάκη Σαπφώ, κα Λούτση Ελένη, καΚαραγκούνη Παρασκευή, κα Νάκου Ιλιάδα, της Παιδιατρικής, κ.Θωμά Βαδιβούλη, κα Θεοδώρου Σταυρούλα, κα Ζευγαρά Μαρία, κα Σβάρνα Ευγενία, κ. Παπαδόπουλο Χρήστο, καΤσίλη Αθηνά, κα Ζήκου Αναστασία, και κα Κώστα Παρασκευή Ακτινοδιαγνωστικής, κ. Νίκα ΔημητρίουΚαρδιολογίας, κ. Παρασκευά Ζαφειρόπουλο ΕΒ Οφθαλμολογίας και κα Κιτσανού Μαργαρίτα, κ. Οικονόμου Γεώργιο, κα Παντελή Αικατερίνη, κ.Ρίζο Ευάγγελο και καΑποστόλου Φωτεινή Παθολογίας καθώς και τον Λέκτορα Ψυχιατρικής κ. Πετρίκη Πέτρο για την ανταπόκριση τους,να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα Νοσοκομεία της περιοχής (Γ.Ν. Γ Χατζηκώστα, Γ.Ν. Φιλιατών, Γ.Ν. Κέρκυρας, Γ.Ν. Λευκάδας, Γ.Ν. Πρέβεζας και Γ.Ν. Άρτας) προκειμένου να καλύψουν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες αυτών.Αποτελεί ανάγκη τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η κοινωνία μας, η παροχή αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης, μεταξύ των δομών του συστήματος Υγείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι οι γιατροί μας, συμμεριζόμενοι την άποψη αυτή, προσέφεραν την απρόσκοπτη συνεργασία τους.

Tο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», όπως αυτό ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη, το ν/σ επιδιώκει να βάλει «τελεία και παύλα» στα αναβολές και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, «τόσο στην προστασία του κοινωνικού καλού όσο και του δημοσίου συμφέροντος».Δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ενισχύεται και θωρακίζεται θεσμικά η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου 2011 και αποκλείεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις κατηγορίες περί ρυθμίσεων αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό ή αρχαιολογικούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία τέτοια ρύθμιση δεν γίνεται.«Για πρώτη φορά», είπε, «θεσπίζονται κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και παράλληλα οριοθετούνται οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του και αφορούν σε ακίνητα για τα οποία δεν υφίσταται από το Σύνταγμα καμία δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης»

Επικίνδυνη για τον οργανισμό η πολύωρη χρήση των κινητών

Δυσάρεστα είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ με θέμα τη χρήση κινητών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύωρη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας και για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, οι οποίοι εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα (και θεωρούνται καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνου) επηρεάζουν τους αδένες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του στόματος.Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, από τη στιγμή που το κινητό τοποθετείται τόσο κοντά στο στόμα, δεν αποκλείεται να επηρεάζονται αρνητικά οι σιελογόνοι αδένες και μάλιστα σε βαθμό που να κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο.Οι επιστήμονες σύγκριναν δείγματα από το σάλιο ατόμων που χρησιμοποιούν το κινητό τους τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε μήνα, αλλά και από άτομα που το χρησιμοποιούν ελάχιστα ή μόνο για να στείλουν γραπτά μηνύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Yaniv Hamzany, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μιλούν στο κινητό τους τουλάχιστον τριάντα με σαράντα ώρες κάθε μήνα.Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα πρώτα δείγματα παρουσίαζαν σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα οξειδωτικού στρες, το οποίο καταστρέφει ό,τι μπορεί να υπάρχει σε ένα κύτταρο, ακόμη και το DNA, και ανήκει στους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου.«Αυτό δείχνει ότι το οξειδωτικό στρες είναι σαφώς μεγαλύτερο στον ιστό και στους αδένες των ατόμων που μιλούν πολλές ώρες στο κινητό τους», ανέφερε ο δρ Hamzany. «Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με τις κυτταρικές και τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν τον σχηματισμό όγκων», πρόσθεσε.Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants and Redox Signaling.

Για κάθε βαθμό Κελσίου η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει κατά 2,3 μέτρα!!!

Η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει κατά 2,3 μέτρα για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια, υποστηρίζουν επιστήμονες από πέντε χώρες.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η άνοδος θα οφείλεται κατά το ήμισυ στην απώλεια πάγου στην Ανταρκτική, η οποία αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το φαινόμενο σε ποσοστό μικρότερο του 10%.
Η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων ανέβηκε κατά 17 εκατοστά μέσα στον περασμένο αιώνα, ενώ οι ρυθμοί ανόδου έχουν αυξηθεί σε πάνω από 3 χιλιοστά το χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Το εν τρίτο αυτής της ανόδου οφείλεται, αυτή τη στιγμή, στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία.Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ αναφέρουν ότι οι βασικότεροι παράγοντες ανόδου της στάθμης των υδάτων σήμερα είναι η θερμική διαστολή του ωκεανού και η τήξη των παγετώνων των ορεινών όγκων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το λιώσιμο των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία θα συμβάλλουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.«Είμαστε βέβαιοι ότι η εκτίμησή μας ευσταθεί λόγω του συνδυασμού φυσικής και δεδομένων που χρησιμοποιήσαμε», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Άντερς Λέβερμαν. «Πιστεύουμε ότι θέσαμε ένα σημείο αναφοράς σχετικά με το πόσο θα ανεβεί η στάθμη της θάλασσας παράλληλα με τη θερμοκρασία.»Στο χειρότερο δυνατό σενάριο που μελέτησαν με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και ιζημάτων από τον πυθμένα της θάλασσας, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα έχει ως αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να ανεβεί κατά περίπου 9 μέτρα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.Στο ίδιο σενάριο, η Ανταρκτική θα ευθύνεται για την άνοδο της στάθμης κατά 4,8 μέτρα μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια, η Γροιλανδία κατά 2,1 μέτρα και ο παράγοντας της θερμικής διαστολής κατά 1,7 μέτρα.

Η CIA χρηματοδοτεί έρευνες για τη γεωμηχανική!!!

Η CIA φέρεται, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, να χρηματοδοτεί μερικώς έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από το κατά πόσο θα ήταν εφικτή η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής με μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Mother Jones, η πρώτη μελέτη γεωμηχανικής που χρηματοδοτείται από υπηρεσία πληροφοριών θα διαρκέσει 21 μήνες. Έχει ως στόχο να διερευνήσει με ποιους τρόπους οι επιστήμονες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα, να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους από τέτοιες παρεμβάσεις και να διαπιστώσουν εάν μελλοντικά πειράματα μηχανικής θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση.Το πρόγραμμα πιστεύεται ότι θα στοιχίσει 630.000 δολάρια, τα οποία θα μοιραστούν η NAS, η CIA, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και η NASA. Στην ιστοσελίδα της, η NAS γράφει ότι η μελέτη χρηματοδοτείται μερικώς από «την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών», κάτι που σύμφωνα με εκπρόσωπό της αναφέρεται στη CIA.Μια μέθοδος που ενδέχεται να μελετηθεί είναι αυτή της διαχείρισης της ηλιακής ακτινοβολίας ή SRM, η οποία βασίζεται στην ιδέα της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα με στόχο την ανάσχεση της ανόδου της θερμοκρασίας.Αναλυτές αναφέρουν ότι η CIA είναι πιθανό να εμπλέκεται στη μελέτη καθώς αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως δυνητική απειλή για την παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα και θέλει να γνωρίζει ποιες είναι οι ρεαλιστικές επιλογές για την αντιμετώπισή της. Η έκθεση της NAS είναι επίσης πιθανό να αναλύει τους κινδύνους μονομερών εφαρμογών γεωμηχανικής, π.χ. από επιστήμονες ή κράτη-παρίες.Εκπρόσωπος της CIA δεν επιβεβαίωσε άμεσα ούτε όμως και διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας στο Mother Jones ότι «είναι φυσικό σε ένα ζήτημα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η Υπηρεσία να συνεργάζεται με τους επιστήμονες προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του για την εθνική ασφάλεια».

Μια εξήγηση για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης

Μετά από σειρά μελετών, με τις οποίες επιχείρησαν να διερευνήσουν τη διαφαινόμενη «παύση» στην άνοδο των θερμοκρασιών, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κλίνουν στην εξήγηση της απορρόφησης τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών. Τονίζουν ότι η παύση αυτή δεν είναι απροσδόκητη και δεν αλλάζει τις προβλέψεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι υψηλότερη σήμερα από κάθε άλλη φορά, τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και άρχισε η επίσημη καταγραφή τέτοιων δεδομένων. Ωστόσο, μετά από μια περίοδο μεγάλης ανόδου, κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση, την οποία επικαλούνται όσοι αμφισβητούν ότι η τάση υπερθέρμανσης συνεχίζεται.Συγκεκριμένα, οι μέσοι ρυθμοί υπερθέρμανσης διαμορφώθηκαν σε μόλις 0,04 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1998 και 2012, όταν μεταξύ 1970 και 1998 ήταν 0,17 βαθμοί ανά δεκαετία. Την ίδια ώρα πάντως, οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξακολουθούν να αυξάνονται.Οι ερευνητές από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας και πανεπιστήμια της χώρας υποστηρίζουν ότι – πέρα από το ρόλο των ωκεανών – η επιβράδυνση οφείλεται στη φυσική μεταβλητότητα, αλλά και στη χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα των τελευταίων ετών, καθώς και στις ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν στείλει στην ατμόσφαιρα σωματίδια, τα οποία αντανακλούν θερμότητα. Επισημαίνουν ότι από το 1860 έως σήμερα έχουν υπάρξει και άλλες περίοδοι παρόμοιας επιβράδυνσης.Παρότι οι ερευνητές τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες προκειμένου να βεβαιωθούν για τα ακριβή αίτια της επιβράδυνσης και το βαθμό, στον οποίο το καθένα έχει συμβάλει σε αυτήν, ρομποτικά σκάφη που χρησιμοποίησαν στις έρευνές τους εντόπισαν ενδείξεις υπερθέρμανσης ακόμη και σε βάθος 2 χιλιομέτρων.«Δεν κατανοούμε πλήρως τη σχετική σημασία αυτών των διαφορετικών παραγόντων», παραδέχθηκε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ρόουαν Σάτον, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. Πρόσθεσε όμως ότι, με τη βελτίωση των μεθόδων μέτρησης των θαλάσσιων θερμοκρασιών, οι επιστήμονες είναι πλέον πιο σίγουροι ότι η απορρόφηση θερμότητας από τα βάθη των ωκεανών παίζει κάποιο ρόλο.Ο καθηγητής Σάτον προέβλεψε ότι, παρά την επιβράδυνση, οι θερμοκρασίες έως το 2060 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερες κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εκτίμησε ότι αυτό είναι πιθανό να καθυστερήσει λόγω της σημερινής «παύσης» κατά 5-10 χρόνια.

Έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων στην «επόμενη γενιά» iPhone;

Καθώς η χρήση φορητών συσκευών αυξάνεται όλο και περισσότερο, αυξάνεται και ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύουν σε αυτές οι χρήστες τους, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη όλο και πιο εξελιγμένων συστημάτων ασφαλείας. Εν έτει 2013, οι «παραδοσιακοί» κωδικοί κρίνονται πλέον ανεπαρκείς, καθώς δεν είναι ικανοί να σταματήσουν έναν αποφασισμένο χάκερ. Ως εκ τούτου, είναι πολλές οι εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για σύγχρονους τρόπους προστασίας των συσκευών τους, όπως η βιομετρική τεχνολογία.Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, που επικαλείται «πολλαπλές αναφορές», μία εξ αυτών είναι και η Apple, η επόμενη έκδοση του λειτουργικού της οποίας υποδεικνύει την ύπαρξη βιομετρικών σαρωτών στα επόμενα iPhones, που θα ελέγχουν το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη. Ο κάτοχος της συσκευής θα καταχωρεί το αποτύπωμά του στη συσκευή, την οποία θα ενεργοποιεί με ένα πάτημα του αντίχειρά του.Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων αυξάνει το επίπεδο προστασίας μίας συσκευής, «ανοίγοντας» παράλληλα νέες δυνατότητες, ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης νέου επιπέδου ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα αυξημένες δυνατότητες online πληρωμών.Η φημολογία περί ύπαρξης βιομετρικών αισθητήρων στο επόμενο iPhone κυκλοφορεί εδώ και μήνες, ωστόσο ενισχύθηκε λόγω της κυκλοφορίας μίας beta έκδοσης του iOS 7 μεταξύ των developers της Apple το βράδυ της Δευτέρας. Ένας εξ αυτών εντόπισε ένα αρχείο ονόματι BiometricKitUI, που περιείχε πληθώρα αναφορών σε «δακτυλικό αποτύπωμα», σύμφωνα με αναφορές σελίδων όπως το 9to5Mac, Extreme Tech κ.α.Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του επόμενου iPhone εκτιμάται πως θα περιλαμβάνονται ταχύτερος επεξεργαστής, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και βελτιωμένη κάμερα, πιθανώς με λειτουργία καταγραφής βίντεο slow-motion.

Moto X: Το «έξυπνο» κινητό το οποίο «ξέρει να ακούει»

Η δυνατότητα να «ακούει» πάντα τον χρήστη του, χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους «ειδική» ενεργοποίηση, είναι το στοιχείο το οποίο κάνει το Moto X να ξεχωρίζει μεταξύ των ανταγωνιστών του στο χώρο των smartphones. Το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που παρουσίασε η Motorola- η οποία υπάγεται στην Google- χαρακτηρίζεται από το σύστημα Touchless Control, που επιτρέπει στον κάτοχό του να το χειρίζεται λέγοντας απλά «OK,Google Νow»: το τηλέφωνο «στήνει αυτί» και περιμένει τις εντολές του χρήστη, μία ιδιότητα η οποία είναι πάντα «ενεργή».Το Moto X θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, ενώ οι αγοραστές του θα έχουν μία μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης της εμφάνισής του, στο πλαίσιο μίας online υπηρεσίας, του Moto Maker (σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν πάνω από 2.000 δυνατοί συνδυασμοί).Πρόκειται για την πρώτη συσκευή που σχεδιάζεται εξολοκλήρου από την αρχή από τη Motorola μετά την αγορά της εταιρείας από την Google πέρυσι. Τα εξαρτήματά του τηλεφώνου θα κατασκευάζονται σε ένα νέο εργοστάσιο στο Τέξας, δίνοντας έναν ξεχωριστό «Made In USA» χαρακτήρα στο Moto X, που αναμένεται να βοηθήσει τις πωλήσεις του στις ΗΠΑ.Το Moto X, από τη στιγμή που αποτελεί το πρώτο προϊόν της Motorola μετά την αγορά της από τη Google, αποτελεί ένδειξη της εξέλιξης που επιθυμεί η Google για το Android. Ένα από τα βασικά στοιχεία που φαίνεται να θέλει η αμερικανική εταιρεία είναι η αλλαγή του τρόπου χειρισμού των κινητών, μειώνοντας το ρόλο του «αγγίγματος». Τα περισσότερα συστήματα φωνητικού ελέγχου προϋποθέτουν το πάτημα ενός κουμπιού, ωστόσο στο Moto X αρκεί ο χρήστης να πει «Ok Google Νow» και στη συνέχεια να δώσει την εντολή του. Το κινητό ενσωματώνει «hands free» τεχνολογία αντίστοιχη με αυτή που αναμένεται στο Google Glass. Πέρα από τον έλεγχο μέσω φωνής, ο χρήστης μπορεί να χειριστεί το Moto X και μέσω χειρονομιών, καθώς αισθητήρες που συνδέονται με την κάμερά του επιτρέπουν την έναρξη της λειτουργίας τους με δύο κινήσεις του καρπού.Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνονται οθόνη 4,7 ιντσών Gorilla Glass (1280x720), 2 GB RAM, λειτουργικό Android 4.2.2 Jelly Bean, και κάμερα των 10 megapixel, ενώ θα κυκλοφορήσει σε χωρητικότητες των 16 και των 32 GB. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σημαντικότατος είναι ο ρόλος του Google Now στη λειτουργία του τηλεφώνου. Στις εντολές που μπορεί να δώσει ο χρήστης και να γίνουν αντιληπτές από το τηλέφωνο συμπεριλαμβάνονται αναζητήσεις, οδηγίες, τηλεφωνικές κλήσεις και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα τα αξελερόμετρα του τηλεφώνου (το οποίο γενικά προωθεί την φιλοσοφία των αισθητήρων οι οποίοι είναι ενεργοί σε μόνιμη βάση) του επιτρέπουν να «αντιλαμβάνεται» πότε ο χρήστης βρίσκεται εν κινήσει και να προσαρμόζεται ανάλογα όσον αφορά τη λειτουργία του. Πέρα από τον επεξεργαστή Snapdragon s4 Pro (1.7 GHz), το Moto X διαθέτει δύο επιπλέον μικρούς επεξεργαστές, για τη μείωση της κατανάλωσης μπαταρίας: ο ένας είναι για επεξεργασία «φυσικής» γλώσσας και ο άλλος για «contextual computing» (διαχείριση των αισθητήρων). Οι επεξεργαστές αυτοί (που έχουν σχεδιαστεί εξαρχής από τη Motorola,) κατασκευάστηκαν έχοντας κατά νου τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.Tο Moto X αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ΗΠΑ, Καναδά και Λατινική Αμερική στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη, και το κόστος του θα ανέρχεται στα 199 δολάρια εάν αγοράζεται στο πλαίσιο διετούς συμβολαίου. Επί της παρούσης δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια κυκλοφορίας του στην Ευρώπη. Αναλυτές του χώρου κάνουν λόγο για μία κίνηση από πλευράς της Google η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα με τον τρόπο λειτουργίας της Apple όσον αφορά το iPhone, δηλαδή ανάπτυξη συσκευής και λογισμικού υπό την ίδια «στέγη». Ωστόσο, εκτιμάται πως η κυκλοφορία του Moto X θα «δοκιμάσει» τις σχέσεις μεταξύ της Google και της Samsung, η οποία και αποτελεί βασικό «υποστηρικτή» του Android.

Νέα ανακάλυψη υπόσχεται προστασία των καρκινοπαθών από τις τοξικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και των ακτινοβολιών

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έκαναν ένα ελπιδοφόρο βήμα για να απαλλάξουν κάποια ημέρα τους καρκινοπαθείς από τις επώδυνες και συχνά θανατηφόρες παρενέργειες των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε πειραματόζωα έναν βιολογικό μηχανισμό που προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα των ασθενών από τις τοξικές παρενέργειες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αισθητά οι πιθανότητες επιβίωσής τους.Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιαν-Γκούο Γκενγκ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», επισήμαναν πάντως πως θα χρειαστούν χρόνια, εωσότου η ανακάλυψή τους δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους. Όμως δήλωσαν αισιόδοξοι πως είναι δυνατό μελλοντικά να φέρει πραγματική επανάσταση στην ογκολογία, όταν θα έχουν πια αναπτυχθεί νέα φάρμακα που θα προστατεύουν τους ασθενείς αποτελεσματικά από τις τοξικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.Οι επιθετικές αυτές θεραπείες μπορούν μεν να καταστρέψουν σχεδόν όλους τους όγκους (αν η δοσολογία είναι αρκούντως μεγάλη), ακόμα και τους μεταστατικούς, όμως παράλληλα προξενούν βλάβες σε υγιείς ιστούς του σώματος, καταλήγοντας μερικές φορές να σκοτώνουν πρόωρα τους ασθενείς, πριν τους σκοτώσει ο ίδιος ο καρκίνος.Οι ερευνητές, που έκαναν πειράματα με ποντίκια, βρήκαν ότι δύο σχετικά απλά μόρια πρωτεϊνών (R-spondin 1 και Slit2), όταν προσδένονται στα βλαστικά κύτταρα του εντέρου, λειτουργούν προστατευτικά από τις παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκενγκ, τα μόρια αυτά μπορούν να μεταμορφώσουν τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου, αφού οι ασθενείς θα ανέχονται πλέον δόσεις ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας, που σήμερα θεωρούνται θανατηφόρες.Η ελπίδα είναι ότι ακόμα και ο καρκίνος προχωρημένου σταδίου θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με αυτές τις αυξημένες πλέον δόσεις της θεραπείας. «Πιστεύουμε ότι τελικά θα θεραπεύσουμε τον μεταστατικό καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Οι άνθρωποι δεν θα πεθαίνουν από καρκίνο, αν η πρόβλεψή μας επαληθευθεί», δήλωσε ο Γκενγκ.Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι το 50% έως 75% των ποντικιών άντεχαν θανατηφόρες δόσεις χημειοθεραπείας, όταν στον οργανισμό τους εισάγονταν τα δύο συγκεκριμένα πρωτεϊνικά μόρια που προστάτευαν το γαστρεντερικό σύστημά τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός θα έχει ισχύ και στο ανθρώπινο έντερο, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο στο αίμα των τοξινών της αντικαρκινικής θεραπείας - κάτι όμως που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές κλινικές δοκιμές.«Αν το έντερο λειτουργεί σωστά, ο ασθενής μπορεί να ζήσει περισσότερο. Βρήκαμε ένα τρόπο να προστατεύουμε το έντερο και το επόμενο βήμα θα είναι να πετύχουμε την επιβίωση σε ποσοστό 100% των ποντικιών, τα οποία λαμβάνουν τα μόρια και μετά δέχονται θανατηφόρες δόσεις της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας».

Θα «νομιμοποιηθεί» το αυθαίρετο Πανηπειρωτικό στην Ανατολή

Ψηφίστηκε σχετική διάταξη από τη βουλή

Χωρίς οικοδομική άδεια κατασκευάστηκε και λειτουργεί για περισσότερα από δέκα χρόνια το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων στην Ανατολή, όπως προέκυψε από συζήτηση στη Βουλή. Το ΠΕΑΚΙ αναμένεται να «νομιμοποιηθεί» μαζί με πολλές άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις ανά τη χώρα. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως θα επιτρέψει να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, εφόσον βέβαια εξευρεθούν και οι πιστώσεις.Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη, προστέθηκε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου με θέμα «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.Ο κ. Ανδριανός, στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επίλυση του μεγάλου και χρονίζοντος προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Υπογραμμίζω σε αυτό το σημείο ότι σε μεγάλο ποσοστό Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύονται από την ΓΓΑ δεν διαθέτουν σήμερα οικοδομικές άδειες που να έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Ανάμεσα σε αυτές τις αυθαίρετες σήμερα κατασκευές αναφέρω ενδεικτικά το στέγαστρο Καλατράβα, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου και άλλες κατασκευές στο ΟΑΚΑ, διάφορες κατασκευές στον Άγιο Κοσμά, σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Σκοπευτήριο του Βύρωνα, στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Κέντρο Ιωαννίνων, στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Λάρισας, Ηρακλείου και Χανίων».

Δεν εντάχθηκαν στο νόμο για τα αυθαίρετα
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα η προσωρινή λύση που είχε βρεθεί βασιζόταν στις προβλέψεις των νόμων 2730/99 και 2947/2001 όπως ο τελευταίος συμπληρώθηκε με το νόμο 3207/2003. Βάσει των νόμων αυτών εκδόθηκαν αποφάσεις νομιμοποίησης ή εξαίρεσης από την κατεδάφιση και σε ορισμένες περιπτώσεις οικοδομικές άδειες όπου αυτό ήταν δυνατόν - όμως παρέμειναν αρκετές εγκαταστάσεις, όπως αυτές στις οποίες ενδεικτικά αναφέρθηκα προηγουμένως που δεν μπορούσαν να ενταχθούν».Μάλιστα, όπως είπε, τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα δεν εντάχθηκαν ούτε στις διατάξεις του πιο πρόσφατου νόμου 4014/2011 για τα αυθαίρετα.

Δυο σημαντικά προβλήματα
Αυτό, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, είχε ως αποτέλεσμα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα:-Πρώτον, ότι δεν μπορούσε να χορηγηθεί με την κανονική διαδικασία άδεια λειτουργίας από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων, καθώς για τη χορήγηση απαιτείται οικοδομική άδεια, ή απόφαση νομιμοποίησης ή εξαίρεσης από την κατεδάφιση.Για να παρακαμφθεί το πρόβλημα, είχε προκριθεί η εντελώς προσωρινή λύση της έκδοσης ενός αριθμού ΚΥΑ που έδιναν την δυνατότητα να χορηγούνται άδειες λειτουργίας και βεβαιώσεις στατικής επάρκειας χωρίς να εξετάζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με συνεχόμενες ετήσιες παρατάσεις.-Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ακόμη πιεστικότερο: Στις εν λόγω εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα μπορούν να εκτελούνται μόνο μικρής έκτασης εργασίες συντήρησης και επισκευής χωρίς χρήση ικριωμάτων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια πολεοδομία, οι οποίες χορηγούνται μόνο σε κτήρια που υφίστανται νόμιμα.Έτσι όμως, προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρήζουν άμεσης επισκευής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη τεχνικά λύση. Ακόμα και στις εγκαταστάσεις που έχουν πρόβλημα στατικής επάρκειας υπάρχουν περιορισμοί στην αποκατάσταση και την αναβάθμισή τους.

Πως θα νομιμοποιηθούν
Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριανός, σε πρώτη φάση οι αυθαίρετες κατασκευές θα δηλωθούν, ώστε να μπορούν να γίνουν στη συνέχεια εργασίες επισκευής για τη βελτίωση, αποκατάσταση και συντήρηση των εγκαταστάσεων ύστερα από την έγκριση των αρμόδιων πολεοδομιών. Επίσης, μετά την ένταξή τους, οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για εργασίες αναβάθμισης, όπως για παράδειγμα, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που αφενός θα μειώσει το λειτουργικό τους κόστος και αφετέρου θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.Αφού λοιπόν οι εγκαταστάσεις δηλωθούν, τότε το πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας τους σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες λύνεται χωρίς να απαιτούνται στο εξής πρόσθετες παρατάσεις. Εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα προβλήματα με την στατική τους επάρκεια, άδειες λειτουργίας θα μπορέσουν να εκδοθούν για όλες τις εγκαταστάσεις που τώρα χαρακτηρίζονται αυθαίρετες.Στις ρυθμίσεις του νόμου περιλαμβάνονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

"Απών ο Δήμαρχος από τα σοβαρά προβλήματα των δημοτών του Δήμου Μετσόβου"

Την Τετάρτη 31-07-2013 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σοβαρότατο πρόβλημα που δημιούργησαν τα «αφεντικά» της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης, με την άρνησή τους, να υλοποιήσουν το αυτονόητο, να πληρώνουν το γάλα στους κτηνοτρόφους-παραγωγούς. Οι κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι για το γάλα που παρέδωσαν από τον Απρίλιο του 2013 έως και σήμερα. Έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση γιατί αφενός δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και αφετέρου δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες σε ζωοτροφές για το χειμώνα που έρχεται.Δε θα κρίνουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι κτηνοτρόφοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Θέλουμε να κρίνουμε τη στάση ενός αιρετού, του Δημάρχου Μετσόβου, ο οποίος είναι προκλητικά απών από το πλευρό των κτηνοτρόφων του Δήμου του. Όλο αυτό το διάστημα που δίνουμε τον αγώνα μας να μην ξεπουληθεί η Δωδώνη και τώρα που αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο- να πληρωνόμαστε κάθε μήνα για το γάλα που παραδίδουμε στη γαλακτοβιομηχανία.Είναι απών και αδιαφορεί για τις οικογένειες των κτηνοτρόφων, για το πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα εμείς και τα ζωντανά μας. Είναι απών και αδιαφορεί για ένα δυναμικό κλάδο της οικονομίας του Δήμου Μετσόβου. Μόνο οι κτηνοτρόφοι που δεν μετακινούμαστε, εμείς που το χειμώνα έχουμε τα κοπάδια στους στάβλους, παραδίδουμε από 5.000 έως 6.000 κιλά γάλα κάθε μέρα στη Δωδώνη. Αυτό ισοδυναμεί με χιλιάδες ευρώ καθημερινά που δίνουν ζωή και κρατούν τις οικογένειες στο τόπο μας και στηρίζουμε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις.Βέβαια όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για το Δήμαρχο Μετσόβου. Νομίζει ότι είναι Δήμαρχος του Κολωνακίου. Δεν τον ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία και η γεωργία. Δυναμικοί κλάδοι της τοπικής οικονομίας.Οι εκλογές βέβαια πλησιάζουν. Τι έχει να πει στους κτηνοτρόφους από τις Γότιστες, από το Μεγάλο και Μικρό Περιστέρι, από τα Σίτσαινα, από το Βοτονόσι, από το Ανθοχώρι, τη Χρυσοβίτσα, το Ανήλιο, τη Μηλιά, το Μέτσοβο; Πάλι υποσχέσεις, πάλι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, όπως το 2010, για να μας ξεγελάσει και να μας πάρει την ψήφο!!!Σε είδαμε και σε γνωρίσαμε Δήμαρχε, σε ζήσαμε τρία χρόνια τώρα!!! Δεν έκανες απολύτως τίποτα. Ούτε τους δρόμους για τους βοσκοτόπους άνοιξες, ούτε συντήρησες τις ποτίστρες, ούτε στάθηκες στο πλευρό μας στο θέμα της Δωδώνης. Να σε χαιρόμαστε Δήμαρχε!!!

Ένας κτηνοτρόφος από το Δήμο Μετσόβου.