Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Τη σκυτάλη των απολύσεων στη δημόσια εκπαίδευση παίρνουν οι καθηγητές Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας

Αφού πρώτα τους διόρισαν, τώρα τους... απολύουν!!!

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προστέθηκε στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή, η κατάργηση των κλάδων Ιταλικής (ΠΕ 34) και Ισπανικής (ΠΕ 40) από τη δημόσια εκπαίδευση. Έτσι λοιπόν, μετά τους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τους Γυμναστές της Ολυμπιακής Παιδείας, σειρά για απόλυση παίρνουν και οι καθηγητές Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια διορίστηκαν στη δημόσια εκπαίδευση. Πρόκειται για ξενόγλωσα μαθήματα γενικής παιδείας που διδάσκονται στο Γυμνάσιο και σε ορισμένα Γενικά Λύκεια και θεωρητικά δεν ήταν τόσο απλό να κοπούν ειδικότητες γενικής Παιδείας. Έγινε λοιπόν, αφού προηγήθηκε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα για να μη γίνει αμέσως κατανοητό το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο χώρο της παιδείας το επόμενο διάστημα. Με απλά λόγια, ανοίγει πια ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών, κλάδων της γενικής παιδείας, αφού πλέον θα αρκεί μια απλή υπουργική απόφαση!!! Για το λόγο αυτό, εάν διαβάσετε προσεκτικά τους καταλόγους με τα ονόματα των υπό απόλυση εκπαιδευτικών που έχουν αναρτηθεί στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, δεν θα δείτε τα ονόματα των ΠΕ34 Ιταλικής Φιλολογίας. Σήμερα οι καθηγητές Ιταλικών και Ισπανικών. Αύριο ποιοι;

Συνάντηση του Μιχάλη Κασσή με τη δημοτική αστυνομία και καθηγητές των ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ


Συνάντηση με αντιπροσωπεία των υπάλληλων της δημοτικής αστυνομίας καθώς και με καθηγητές των ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ είχε  ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής αναφορικά με τα γνωστά θέματα που έχουν ενσκήψει με το ζήτημα του πολυνομοσχεδίου.Οι δημοτικοί αστυνομικοί εξέφρασαν την αγωνία τους για το θέμα της μεταφοράς τους στην ΕΛ.ΑΣ ,ζητώντας να μήνα απολυθεί κανείς. Ο κ. Κασσής τους είπε πως συμφώνα με την τροπολογία του κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, όσοι προσελήφθησαν με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, θα απορροφηθούν στο σύνολο τους. Ο κ. Κασσής τόνισε πως θα πρέπει να μείνουν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δήμων, μέσα από τη νέα τους υπηρεσία.Οι καθηγητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ ζήτησαν τη μη κατάργηση των τεχνικών ειδικοτήτων, διότι θεωρούν ότι τα ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ είναι βιώσιμα. Εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση τους για το γεγονός ότι καταργούνται χωρίς καμία αξιολόγηση.Ο κ. Κασσής καταρχήν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί η τεχνική εκπαίδευση. Θεωρεί επίσης απαράδεκτο να βγαίνουν στη δημοσιότητα ονόματα υπαλλήλων που απολύονται, χωρίς να έχει καν ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.Τέλος ,τόνισε πως η κατάσταση αυτή βρίθει προχειρότητας και έλλειψης σχεδιασμού και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το θέμα τους στο σημερινό διευρυμένο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει πλήρη ενημέρωση, πριν την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Νέα παρέμβαση του Χρήστου Γκόκα για την πληρωμή των οφειλών στους παραγωγούς από την ΔΩΔΩΝΗ

Ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας επανέρχεται, με δεύτερη συνεχόμενη ερώτηση που καταθέτει στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και αρκετούς μήνες με την καθυστέρηση στη πληρωμή των οφειλών από την ιδιωτικοποιημένη βιομηχανία Δωδώνη ΑΕ προς τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς.Ο βουλευτής στην ερώτηση του αναφέρει πως «η Διοίκηση της βιομηχανίας συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στους παραγωγούς, οδηγώντας στην κυριολεξία σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, λόγω της αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών, με κίνδυνο αφανισμού του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και της αδυναμίας να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.», τονίζοντας πως το πρόβλημα αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρο των κτηνοτροφικό πληθυσμό της Ηπείρου, σε μια περίοδο κατά την οποία ζητούμενο πρέπει να είναι η στήριξη των αγροτών και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.Δεδομένου πως το πρόβλημα με τις πληρωμές των παραγωγών υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ζητά με τη νέα ερώτησή του από τους αρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να προβούν στις όποιες ενέργειες απαιτούνται για την ουσιαστική επίλυσή του.

ΑΩΟΣ ΚΑΙ ΑΡΑΧΘΟΣ: Ίδια η «αρπαγή», ίδιος και ο αγώνας

Τα κοράκια κάτι κράζανε τ’ ανήσυχα
στα κυκλογυρίσματά τους,
και ψηλάθε ξαγνάντεύαν γυπαετοί
Κ. Παλαμάς

Τα βάλανε στο μάτι για τα καλά τα ποτάμια μας. Πιστέψαμε ότι τους αποτρέψαμε από το «να φάνε» τον Άραχθο και να τώρα βάλανε στο μάτι τον Αώο. Και το «παλεύουν» μ’ όλες τις δυνάμεις τους, μ’ όλα τα μέσα που διαθέτουν, «επιστρατεύοντας» γνωστούς και φίλους.Ο Άραχθος διδάσκει: Χρειάζεται κοινός αγώνας. Άμεσηκαι κοινή πρέπει να είναι η αντίδραση όλων τωνμαζικών φορέων της αποδημίας (ΠΣΕ, Ομοσπονδία Αποδήμων Καλαμά. Συλλόγους και Αδελφότητες της περιοχής.)Μ’ αυτόν τον τρόπο αποτρέψαμε τη φραγματοποίηση του Αράχθου.Έτσι, θα διώξουμε τους σιαταναρέους από τον Αώο…

«Μήτε Θεός … μήτε Δαίμονας»
"Οι μεγάλοι επενδυτές μηνάνε πως θέλουν τον Αώο, το ποτάμι μας. Θέλουν να πετύχουν την εκτροπή, να το φραγματοποιήσουν, με λίγα λόγια να ιδιωτικοποιήσουν το νερό.Κι έβαλαν «λυτούς και δεμένους», ξένους και ντόπιους, άρχοντες και λαϊκούς-με τον τρόπο τους φυσικά-να μας πείσουν ότι η επένδυση είναι προς όφελος των παρακείμενων χωριών του Αώου, γιατί τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι πολλαπλάσια. Πριν απ’ αυτό, έπεισαν κάποιους άλλους…«Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι πολλαπλάσια». Καλοσύνη τους. Ξέρουμε πως λίγο τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της περιοχής και πως, για τους επενδυτές, μπροστά είναι το κέρδος. Κι αν δεν υπήρχε αυτό, «δεν θά ‘διναν μια δεκάρα για μας».Κι όλοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, Τοπάρχες και «Δημόσιοι Υπόλογοι» καλούνται να μελετήσουν την προσφορά τους. Καλά θα κάνουν, αφού το ξέρουμε έχουν τον τρόπο τους να μας παρακάμψουν.Αλλά πριν απ’ όλα καλά θα κάνουν οι κύριοι επενδυτές να ακούσουν και τον προβληματισμό ενός απλού και άσημου πολίτη, που τυχαίνει μόνο να είναι Ηπειρώτης.
Πώς μπορείτε, πώς πέρασε από το μυαλό σας ότι μπορείτε, να πάρετε το ποτάμι; Το νερό, ο αέρας, η κάθε γούρνα και βίραγγα δεν είναι δικά μας. Δεν μας ανήκουν. Πώς και από πού θα τα πάρετε;Με ποια σύμβαση και ποιος σ’ αυτή θα είναι ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής; Τι θα αγοράσετε; Τον τόπο μας, τη ζωή μας, την υγεία μας, την παράδοση και τον πολιτισμό μας, ή τέλος πάντων το μέλλον των παιδιών μας;Αλλά, τι μπορεί να δείχνει ένα ποτάμι σε κάθε άνθρωπο; Σε μας, -ακούστε μας, μη σας φανεί παράξενο-είναι ο τόπος μας. Ξέρουμε ότι το κέρδος τυφλώνει τον άνθρωπο και δεν πολυκαταλαβαίνει τέτοιες σκέψεις.Τόπος είναι η συνισταμένη της μνήμης και της ελπίδας. Κι όταν μιλάμε για μνήμη εννοούμε την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί γνώσεις και, όταν θέλει, να τις ανακαλεί. Εμείς, να μας επιτρέψετε να πούμε πως τιμάμε αυτή τη διεργασία.Θυμόμαστε, όσα βιώσαμε και προσπαθούμε με λέξεις και εικόνες να τα μεταστοιχειώσουμε στους άλλους. Τόπος για μας είναι η ελπίδα του μέλλοντος. Κι αν εσείς θέλετε να μας επιβάλλετε να βλέπουμε τον τόπο μας στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης, μας συγχωρείτε, «δεν θα πάρουμε».Ακόμη, το ποτάμι δείχνει την ελευθερία. Είναι ο μόνιμος σύντροφός μας που ταξιδεύει στους αιώνες και στις εποχές σιγομουρμουρίζοντας στο ήρεμο διάβα του. Κι όταν ακόμη αγριεύει, η βουή του είναι για μας ένα γνώριμο και αγαπητό κελάρυσμα. Αφήνει τον ήλιο να καθρεφτίζεται στα νερά του και το φεγγάρι της νύχτας να ταξιδεύει ελεύθερα μαζί του. Αυτή την έννοια της ελευθερίας δεν τη ζήσαμε μόνο εμείς. Την έζησαν γενιές και γενιές Ηπειρωτών και τη θεμελίωσαν με αγώνες και θυσίες.Εκεί, δίπλα στο ποτάμι έγιναν μάχες και μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Μάχες κατά των κατακτητών είτε αυτοί ήταν Τούρκοι ή Γερμανοί… Σ’ αυτόν τον τόπο μπολιάστηκε και θριάμβευσε η «αδούλωτη» ψυχή του Ηπειρώτη. Κι αυτός ο τόπος φέρνει «τη σφραγίδα της δωρεάς». Είναι το ποτάμι μας.Ε, λοιπόν, μπορείτε να το αιχμαλωτίσετε; Μπαίνει το αηδόνι στο κλουβί;Σας καταλαβαίνουμε. Εσείς δε διαβάσατε ποτέ κάτω από τα πλατάνια του ποταμού. Δεν παίξατε εκεί κι ούτε μπλιατσιαρίσατε στο ποτάμι. Δεν σας νανούρισε κανένα μεσημέρι ο δυνατός απόηχος καμιάς κατεβασιάς, που χωνεύει μέσα του χίλιων λογιών μουσικές.Δεν απολαύσατε καμιά λιακάδα δίπλα στο ποτάμι, τέτοια-δε θα το νιώσετε αυτό εσείς- που να αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τη θλίψη.Όσο κι αν λιμπιστήκατε τα «νιάτα» του θέλει ψυχή και καρδιά να μείνετε έφηβοι. Το χρήμα απλά είναι ένας καλός υπηρέτης του ανθρώπου. Τίποτε παραπάνω. Έφηβος δε γίνεται κανείς με το χρήμα. Δούλος ναι!!!Το ξαναλέμε: «Εμείς δεν ορίζουμε τίποτα∙ του Θεού μαθές τα πάντα. Αν θέλει η αφεντιά του σας παραδίδει κάστρο, σπίτια, βιος, ποτάμι και το τρανό κλειδί της έμπασης».Μα, μη ματαιοπονείτε… Μην περιμένετε να αποδεχτεί κάποιος αυτό το ανοσιούργημα. Αυτό δε γίνεται με τίποτε, αφού δεν το θέλει μήτε Θεός μήτε ακόμη και …ο Διάβολος!!!
“Ευνουχισμένοι διανοούμενοι, μικροί ανίκανοι και τυφλοί κυβερνήτες.
Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου.” Γ. Σεφέρης

Χρίστος Α. Τούμπουρος, Αγναντίτης-Τζουμερκιώτης

To CAS απέρριψε την προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα!!!

Το πάλεψε ο ΠΑΣ Γιάννινα, έκανε τον αγώνα του, ωστόσο δεν κατάφερε να δικαιωθεί! To μεσημέρι της Τρίτης, το CAS απέρριψε οριστικά την προσφυγή των Ηπειρωτών, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αγωνιστούν στο προσεχές Europa League.Οι λόγοι ουσιαστικά είναι οι ίδιοι με αυτούς της απόρριψης σε πρώτη φάση από την UEFA. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου κάνει λόγο για παραβιάσεις στο σύστημα αδειοδότησης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και στους κανονισμούς του Fair Play, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις δημόσιες φορολογικές Αρχές μέχρι τις 31 Μαΐου. Επιπλέον, αναφέρει πως τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν αντικατοπτρίζουν την οικονομική κατάσταση του συλλόγου.Έτσι, η τελευταία ελπίδα των ανθρώπων του ΠΑΣ για δικαίωση.... εκμηδενίστηκε και πλέον η Ξάνθη συνεχίζει κανονικά στην Ευρώπη, όπου θα αγωνιστεί στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League κόντρα στην Λίνφιλντ.

Η Πανηπειρωτική ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ζήτησε κατεπειγόντως ραντεβού για αύριο 17-7-13 και ώρα 11π.μ. με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να του εκθέσει το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει με τον ιδιοκτήτη της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», ο οποίος αρνείται να προβεί στην εξόφληση των κτηνοτρόφων Ηπείρου από το μήνα Μάρτιο έως σήμερα. Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει όχι μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά όλη την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες. Για το λόγο αυτόν, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στον προαύλιο χώρο της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Νέα δυναμική παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ των απολυόμενων εκπαιδευτικών του επαγγελματικού λυκείου

Εστιασμένη και αιτιολογημένη η κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη, τόσο στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εμφάνισε τον νέο φορολογικό κώδικα και ειδικά για το κομμάτι με τις αποδείξεις, όσο και για τα θέματα της εκπαίδευσης.Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις της θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές, που ακόμη όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί.Η κα Μπακογιάννη επανήλθε λοιπόν με νέα δυναμική παρέμβαση στο θέμα της κατάργησης επαγγελματικών ιδιοτήτων από τα τεχνικά Λύκεια λέγοντας προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο: "Θέλω να πειστώ ότι όταν ένα παιδί θέλει να γίνει κομμώτρια στη Νάουσα, θα μείνει στη Νάουσα. Όταν θέλει να γίνει αργυροχρυσοχόος στα Γιάννενα, θα μένει στα Γιάννενα και όταν θέλει να γίνει ψυκτικός στην Ρόδο, θα μένει στη Ρόδο και δεν θα τρέχει να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ".Επιπλέον, έκανε ειδικότερα λόγο η κ. Μπακογιάννη, για απόφαση-δώρο στις εταιρείες παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης, μια εξέλιξη η οποία θα συνιστά κόλαφο για τον προϋπολογισμό πολλών οικογενειών, αναφερόμενη στην κατάργηση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στον χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Τα πρώτα παιδιά της «Κιβωτού» το φθινόπωρο στην Πωγωνιανή

Θα φιλοξενηθούν στις πρώην Σχολές Λάτση


Η ακριτική Πωγωνιανή που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον πνευματικό φάρο του ιστορικού Πωγωνίου, ετοιμάζεται αυτή τη φορά να υποδεχθεί το παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου», του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, μια φωλιά στοργής και φροντίδας παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης ή και πολλά χωρίς τους γονείς τους. (Ήδη σήμερα δημοσιεύεται σε άλλες στήλες προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού).Ιδέα και δημιούργημα του γνωστού, ανά την υφήλιο πλέον, ιερέα π. Αντώνιου Παπανικολάου, η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που ανιδιοτελώς τον πλαισιώνουν, συγκεντρώνει σήμερα περί τα 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών, σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πρώτοι 30 μαθητές
Επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του το φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα και μετά από συνεχείς επαφές και αλληλοενημερώσεις με το Δήμο Πωγωνίου και ειδικά με τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη και τους φιλεκπαιδευτικούς φορείς της ακριτικής Πωγωνιανής, αποφασίστηκε η λειτουργία αρχικά ενός τμήματος της «Κιβωτού» που θα έχει περί τους 30 μαθητές Δημοτικού, με προοπτική για τις επόμενες χρονιές να εμπλουτισθεί και με άλλους, που θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο, ενώ στη συνέχεια υπάρχει σκέψη ίδρυσης γεωργικής σχολής, η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσ/νίκης.

Και παιδιά από Αλβανία;
Το παράρτημα στην Πωγωνιανή θα λειτουργήσει στις κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην σχολών Λάτση, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να συμπεριλάβει και παιδιά από τη γειτονική Αλβανία.«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σοβαρή δομή, κάτι καινοτόμο, που θα αναδείξει την Πωγωνιανή σε κέντρο της Ηπείρου», είχε δηλώσει ο πατήρ Αντώνιος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.Για να συμπληρώσει: «Έχουμε σκοπό να ενεργοποιήσουμε εθελοντές, να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, ώστε να συμμετάσχει στην προσπάθεια περίθαλψης εγκαταλελειμμένων παιδιών και, κυρίως, στην προσπάθεια δημιουργίας Γεωργικής Σχολής, που μπορεί να βοηθήσει και στην εκμάθηση του Ηπειρωτικού πληθυσμού, όσον αφορά στον τρόπο καλλιέργειας της γης».Διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν παιδιά από την Αλβανία, αφού ήδη στην «Κιβωτό» της Αθήνας, αν και η πλειοψηφία είναι ελληνόπουλα, παίρνουν μέρος αλλοδαπά παιδιά. Σ’ αυτά δίνουμε την ελληνική παιδεία, τις πνευματικές αξίες της πατρίδας μας και αγαπούν τη χώρα και διαμορφώνουν αγαθά αισθήματα για την Ελλάδα, ενώ πολλά από αυτά αισθάνονται και περισσότερο Έλληνες από αυτά, που γεννιούνται στην Ελλάδα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της μετεγγραφής του Κριστιάν Γκαμπριέλ Τσάβες

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΣ Γιάννινα για την πορεία της μετεγγραφής του Κριστιάν Γκαμπριέλ Τσάβες. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο μετακόμισης στην Ελλάδα για λογαριασμό της ομάδας των Ιωαννίνων και το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες με τη διοίκηση της Νάπολι.Οι ιθύνοντες των «παρτενοπέι» είναι θετικοί στο ενδεχόμενο παραχώρησης του παίκτη στον ΠΑΣ Γιάννινα, καλύπτοντας το 60% του συμβολαίου του. Το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί από την ελληνική ομάδα. Αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, ο Αργεντινός θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο και να τεθεί στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας για την καλοκαιρινή προετοιμασία.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία των συνδικαλιστικών φορέων

Με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα σωματεία της Πρέβεζας συμμετείχαν στην σημερινή Πανελλαδική Απεργία ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης για την διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Δεκάδες εκπαιδευτικοί, Υπάλληλοι του Δήμου,σύσσωμα όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, αντιπροσωπεία των Δημοτικών Παρατάξεων του Γιάννη Ρέντζου( Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λουρός-Ζάλογγο), του Γιώργου Νίτσα (Ανάπτυξη Τώρα), η ΕΛΜΕ Πρέβεζας, η Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Πρέβεζας , μέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ Πρέβεζας,η αντιεξουσιαστική Ελευθεριακοί Κύκλοι, μέλη της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Πρέβεζας και αντιπροσωπία του ΕΠΑΜ Πρέβεζας έδωσαν βροντερό παρών στις σημερινές κινητοποιήσεις.

mypreveza.gr

Γαλέος με υδράργυρο στην αγορά των Ιωαννίνων!!!

Εντοπίστηκε μετά από σχετικό έλεγχο  της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου του ΕΦΕΤ

Γαλέο με υπέρβαση των ορίων υδραργύρου διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων του Γενικού Χημείου του Κράτους.Πρόκειται για το προϊόν "ΓΑΛΕΟΣ ΦΕΤΑ, ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ" με αριθμό παρτίδας 3812D, ημερομηνία αλιείας 09/12 και ημερομηνία λήξης 09/14, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, στο 2ο χλμ. Εθν. Πέλεκα-Αλεπού, ΔΕΗ, στην Κέρκυρα και από το υποκατάστημα στο 1ο χλμ. της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων-Πεδινής, στα Ιωάννινα και το οποίο κρίθηκε μη ασφαλές.Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των κτηνοτρόφων

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των κτηνοτρόφων, αλλά και ολόκληρου του αγροτικού κόσμου της περιοχής των Ιωαννίνων, πάντα υπεύθυνα και χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, όπως έκαναν κάποιοι προκειμένου να γίνουν αρεστοί και να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.Διαχρονικά η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων συνέβαλλε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και στη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων έμπρακτα κι όχι με λόγια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ίδρυση της Δωδώνης, αλλά και στην συνέχεια στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την ανάπτυξη της εταιρίας μεταφέροντας τα κέρδη τα οποία της αναλογούσαν στους κτηνοτρόφους μέσω της τιμής εκκαθάρισης στο τέλος της κάθε γαλακτοκομικής περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι κατά της περίοδο 2010 διένειμε ποσό 800.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στο μέρισμα για τη συγκεκριμένη περίοδο.Κινήθηκε υπεύθυνα κατά τη διαδικασία της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και αναζήτησε την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, με αποκλειστικό και μόνο στόχο να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της εταιρίας, επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν σε αντίθετη περίπτωση. Δυστυχώς όμως επιβεβαιωθήκαμε πολύ νωρίς και οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα.Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται και δικαστικά σε ότι αφορά την παραβίαση της ιδρυτικής πράξης της βιομηχανίας (καταστατικό το οποίο ποτέ δεν τροποποιήθηκε) ως προς την αρχική μετοχική σύνθεση και αλλά και τις πράξεις και παραλήψεις οι οποίες έγιναν κατά την πράξη μεταβίβαση των μετοχών της βιομηχανίας. Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις θέσεις και προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση της βιομηχανίας, τις οποίες και ανακοινώσαμε.Ειδικά σήμερα με την κατάσταση που διέρχεται όλος ο κτηνοτροφικός κλάδος, και ιδιαίτερα της περιοχής μας, η σημερινή Διοίκηση της βιομηχανίας οφείλει άμεσα να εξοφλήσει τους παραγωγούς για τις ποσότητες γάλακτος που έχουν παραδώσει στην βιομηχανία και παράλληλα να χορηγήσει προκαταβολές, κάτι το οποίο γινόταν από της ιδρύσεως της βιομηχανίας μέχρι σήμερα.Τέλος, θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας προς όφελος των παραγωγών τα οποία μας δίνει ο νόμος σύμφωνα με τη συμμετοχή μας στην εταιρία.

Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων

Μαθητικός διαγωνισμός από την Περιφέρεια Ηπείρου για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του ΕΣΠΑ

Στην εκπαίδευση για την ορθολογική χρήση της ενέργειας από τους νέους και στην κατανόηση της σπουδαιότητας της εξοικονόμησης ενέργειας, στοχεύει η απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης:«Μειώνω το ενεργειακό μου αποτύπωμα. Διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος μέσω εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία». Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια.Η πράξη, συνολικού προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, θέτει ως κύριο άξονα την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση των μαθητών σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, που αποτελεί, άλλωστε βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το στρατηγικό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την σχολική χρονιά 2013-2014. Περιλαμβάνει την προετοιμασία του εκπαιδευτικού προσωπικού για τους στόχους του έργου και τη μέθοδο υλοποίησής του, την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – κινητοποίηση των μαθητών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, και την παραγωγή μίας μελέτης περίπτωσης, που θα προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο.Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η διενέργεια τριών διαγωνισμών (ο πρώτος για τα δημοτικά σχολεία, ο δεύτερος για τα γυμνάσια και ο τρίτος για τα σχολεία ειδικής αγωγής), και τρία βραβεία ανά διαγωνισμό. Τα βραβεία θα δοθούν σε εννέα ομάδες εργασίας μαθητών, που θα παρουσιάσουν τα αρτιότερα σχέδια.Ένας από τους κύριους στόχους που θέτει το έργο είναι η αποδοτικότητα ως προς τα οφέλη για τις σχολικές μονάδες. Για αυτό και έχουν οριστεί τα βραβεία (ένα για κάθε σχολείο):
1ο Βραβείο: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 10 kw
2ο Βραβείο: Αντικατάσταση λαμπτήρων με λαμπτήρες ενεργειακής κλάσης Α
3ο Βραβείο: Επίσκεψη στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για όλους τους μαθητές των βραβευμένων σχολείων.

Μας έρχεται "ανεβασμένος" ο Αντύπας την Παρασκευή στα Γιάννενα!!!

Απολαύστε τον ζωντανά αυτή την Παρασκευή στο JARDINS (παλιό Ντενουάρ) στους κήπους Παμβώτιδας

Για όσους αγαπούν τις γνήσιες και αυθεντικές φωνές πίστας, στην κυριολεξία έσκασε σαν... καταιγίδα στα Γιάννενα η είδηση της εμφάνισης του πασίγνωστου και κορυφαίου στο είδος Αντύπα στην πίστα του Jardins. Το λέμε αυτό, επειδή ο γνωστός τραγουδιστής έχει πολλά χρόνια να εμφανιστεί στην πόλη μας, οπότε θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε ένα μοναδικό αυθεντικό γλέντι πίστας αυτή την Παρασκευή (19/7). Δεν γίνεται να μην έχετε σιγοψυθιρίσει και να μην έχετε χορέψει στους ρυθμούς του: «Είμαι Ανεβασμένος», «Δεν Κοιμάμαι», «Ένα σου Σημάδι Μόνο», «Απόψε στις Ακρογιαλιές», «Απαγορεύεται να σε Αγαπάω» και πολλά άλλα, αξέχαστα τραγούδια. Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα ακούσετε από τη φωνή του Αντύπα στον όμορφο χώρο του JARDINS στους κήπους Παμβώτιδας (παλιό Ντενουάρ), ακριβώς μετά την αναστροφή τους δρόμου στο ύψους του πρώην "Κύκνου". Και όλα αυτά από επαγγελματίες στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, σε μοναδικές τιμές και φυσικά με την καλύτερη εξυπηρέτηση που μπορεί να βρει κανείς στην πόλη. Για πληροφορίες και κρατήσεις στο: 6937-282-420 και 6945-878-481.

Στο ΕΣΠΑ η ενίσχυση ύδρευσης στις Τ.Κ. Γαρδικίου, Χόικας και Γλυκής του Δήμου Σουλίου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου
 Αλέξανδρου Καχριμάνη  εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ενίσχυση ύδρευσης Τ.Κ. Γαρδικίου – Τ.Κ. Χόικας – Τ.Κ. Γλυκής Δήμου Σουλίου», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.165.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την κατασκευή εξωτερικών αγωγών ενίσχυσης ύδρευσης Τ.Κ Γαρδικίου -Τ.Κ Γλυκής συνολικού μήκους 13.810 μ και κατασκευή δεξαμενής 100μ3, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υδρευτικές ανάγκες της περιοχής. Με τις προβλεπόμενες εργασίες ενισχύονται οι δεξαμενές ύδρευσης των Τ.Κ. Γαρδικίου και Τ.Κ. Γλυκής από ποσότητα νερού της υδρογεώτρησης στην περιοχή «Άμπουλας». Η ποσότητα του νερού που δύναται να αντληθεί είναι 70μ3/h .

Στην Αθήνα αύριο ο δήμαρχος της Άρτας,μαζί με τους εργαζόμενους!!!

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης απέστειλε στους Δημάρχους και τα ΔΣ των ΠΕΔ της χώρας την παρακάτω επιστολή: "Σε υλοποίηση του ψηφίσματος της Έκτακτης Συνέλευσης των Δημάρχων και των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΕΔ, καλείσθε την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πλατεία Κλαθμώνος (Υπουργείο Εσωτερικών). Θα διαδηλώσουμε εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεση μας στις προβλέψεις του Πολυνομοσχεδίου, που αφορούν στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους και στην καταστρατήγηση της Συνταγματικής κατοχύρωσης της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με τις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο και τους Προϋπολογισμούς των Δήμων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία και επίδοση του ψηφίσματος μας στον Πρόεδρο της Βουλής και στα Πολιτικά Κόμματα. Πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν."Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και το προσωπικό του Δήμου θα μεταβούν στην Αθήνα με ναυλωμένα λεωφορεία.

Με 63 κιλά τσάι πιάστηκαν τρεις Αλβανοί στο Ζαγόρι!!!

Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες (Ε’ Κ.Ο.Η.)συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τρεις Αλβανούς στο Βραδέτο Ζαγορίου, οι οποίοι είχαν συλλέξει παράνομα 63 κιλά τσαγιού, που μάλιστα το είχαν δέσει σε 350 ματσάκια!Με τη συνδρομή του Δασαρχείου Ιωαννίνων, οι τρεις οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους. Επίσης κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο που κατείχαν και μετέφεραν με αυτό την ποσότητα τσαγιού, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου. Η ποσότητα του τσαγιού κατασχέθηκε και θα δημοπρατηθεί αύριο Τετάρτη από το Δασαρχείο Ιωαννίνων.Η Ε’ ΚΟΗ υπενθυμίζει, ότι σύμφωνα με την Δασική Αστυνομική Διάταξη, επιτρέπεται η κοπή και όχι η εκρίζωση του είδους Σιδερίτης, κοινώς τσάι του βουνού, μόνο μετά την ανθοφορία και προς το τέρμα της ανθήσεώς του και πάντα όχι νωρίτερα της 10ης Ιουλίου, για οικιακή χρήση.Προκειμένου για εμπορία απαιτείται απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας, που μάλιστα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:Οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις εργασίες πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας στην Παμβώτιδα υπήρξαν και παραμένουν απολύτως χρηστικές και νόμιμες

Με αφορμή, τα πολλαπλά δημοσιεύματα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο των Ιωαννίνων, αλλά και τις συνεχείς καταγγελίες του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, αναφορικά με: α) τις δήθεν «καταστροφικές» εργασίες του Δήμου Ιωαννιτών πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα, β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων τεμαχίων 188 και 189 και γ) τους δήθεν «αποκρυπτόμενους» σκοπούς του έργου (π.χ. κατασκευή πίστας θαλάσσιου Σκι), που «υποθάλπουν» με τις ενέργειές τους οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ό,τι την αφορά ξεκαθαρίζει πως όλο αυτό το διάστημα (από τις αρχές του έτους οπότε και προέκυψε το θέμα, μέχρι σήμερα) ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.Συγκεκριμένα:
-Έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες τέσσερις αυτοψίες και όταν χρειάστηκε δε δίστασε να διατάξει και την άμεση διακοπή τους.
-Με έγγραφά της έχει ενημερώσει το Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου , που είναι το κατά το νόμο αρμόδιο, για τις διαπιστώσεις των υπαλλήλων της κατά τις επιτόπιες επισκέψεις τους προκειμένου να δρομολογηθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία (επιβολή διοικητικών κυρώσεων) και παράλληλα
-Με αντίστοιχα έγγραφα έχει ενημερώσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Για την χορήγηση της άδειας εκτέλεσης του έργου προστασίας-διαχείρισης του οικοτόπου πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας και την τροποποίησή της, ελήφθησαν υπόψη όλα όσα απαιτούνται για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού-εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων για έργο προστασίας-διαχείρισης οικοτόπων, σύμφωνα πάντα με την κείμενη Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Στην περίπτωση που ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος σημειωτέον είναι ο κύριος και κάτοχος του έργου (νόμιμη μετεγγραφή του 1995 των τεμαχίων εκτέλεσης του έργου, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων, στον τόμο με αριθμό 1206, α.α. 8, που ουδέποτε έχει προσβληθεί και αμφισβητηθεί), θελήσει να ασκήσει άλλες δραστηριότητες (αθλητικές, τουριστικές, περιβαλλοντικές κλπ), που είναι σε συμφωνία με τους στόχους υλοποίησης του υπόψη έργου, με τα διαχειριστικά σχέδια, ή με τις δράσεις για τις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Μητρώου προστατευόμενων περιοχών, οφείλει να υποβάλλει σχετικό αίτημα, το οποίο θα εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς, θα ελεγχθεί η συμβατότητα του και θα χορηγηθεί ή όχι η σχετική άδεια για όσο διάστημα θα διαρκέσει η δραστηριότητα.Ως εκ τούτου γίνεται φανερό ότι, από πλευράς Διοίκησης δεν υπάρχει καμιά απόκρυψη πραγματικών σκοπών, ούτε μεθοδεύονται πλαγίως άλλες δράσεις. Το υπόψη έργο είναι και θα παραμείνει έργο προστασίας οικοσυστήματος, έργο ανάδειξης και αναβάθμισης των υδάτων (με πρόθεση περαιτέρω αξιοποίησης, μετά την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων και του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη Παμβώτιδα) και κάθε αιτούμενη δραστηριότητα θα εξετάζεται από την Πολιτεία αναλόγως (θεσμικά και χρονικά).Σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής όπου γίνονται οι εργασίες και το οποίο αμφισβητείται από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος με δεδομένο ότι απαιτείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο θα γίνεται η χρήση του νερού (παράρτημα IV, παράγραφος 2, ΚΥΑ 43504/2003), ελήφθησαν υπόψη το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα διανομής αγροκτήματος «Στρούνι» του 1933 καθώς και το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα αναμόρφωσης 1994 των διανομών 1933 και 1953, στο οποίο τα τεμάχια 188 και 189 που προέκυψαν από κατατμήσεις των τεμαχίων 139 και 244, εντός των οποίων εκτελείται το έργο, εγγράφονται στην Κοινότητα Αμφιθέας, μετέπειτα Δήμος Περάματος, τελικά Δήμος Ιωαννιτών. Βάσει αυτού, η Κοινότητα Αμφιθέας το 1995 προβαίνει σε νόμιμη μετεγγραφή των τεμαχίων (πλην άλλων) 188 και 189, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων, στον τόμο με αριθμό 1206, α.α. 8, και ουδέποτε η υπόψη μετεγγραφή έχει προσβληθεί ή αμφισβητηθεί.Όσο για την αριθ. 4726/24-06-2004 απόφαση Νομάρχη Ιωαννίνων με την οποία διαγράφεται η παρατήρηση Κοινότητα Αμφιθέας, από την αναμόρφωση του Κτηματολογικού πίνακα του 1994, φαίνεται να τη γνωρίζουν μόνο η υπηρεσία που την εξέδωσε (καθώς υπογράφεται με εξουσιοδότηση υπογραφής,) και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος που την επικαλείται καθώς:
-Δεν προωθήθηκε η τροποποίηση της μετεγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο
-Δεν κοινοποιήθηκε στον Νομάρχη Ιωαννίνων (δεν περιλαμβάνεται στους αποδέκτες του πίνακα αποδεκτών).
-Δεν κοινοποιήθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ως όφειλε, ώστε ως Δημόσιος φορέας να πράξει όλα όσα προβλέπονται για την προστασία και διαχείριση των σχετικών εκτάσεων.
-Δεν ήταν γνωστή στην επιτροπή χωροθέτησης με εισήγηση της οποίας καθορίστηκε η οριοθέτηση όχθης και παρόχθιας ζώνης της λίμνης με την αριθ. 39750/9247/06-08-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η Διεύθυνση Υδάτων εν τέλει, δεν κατανοεί την εμμονή ορισμένων για τη μη εκτέλεση των εργασιών καθώς θεωρεί ότι όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης υπήρξαν και παραμένουν απολύτως χρηστικές και νόμιμες, με εξαίρεση ορισμένους εσφαλμένους χειρισμούς και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών (για τις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί οι προβλεπόμενες Διοικητικές κυρώσεις). Ωστόσο θα μπορούσαν εν μέρη να δικαιολογηθούν δεδομένης της πρωτοποριακής φύσης της υπόψη αδειοδότησης και του εξαιρετικά σύνθετου Νομικού, Θεσμικού, αλλά και οντολογικού πλαισίου αναφοράς, βάσει του οποίου αδειοδοτήθηκε το υπόψη έργο (ποιοτικής φύσης κριτήρια, σχετικά πρόσφατη Νομοθεσία, πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, τροποποιήσεις αυτών λόγω προγράμματος Καλλικράτη κ.λ.π.).

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Απάντηση σχετικά με την έφεση του Πνευματικού Κέντρου για τους επτά εργαζόμενους


Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία συστηματική προσπάθεια, με δημοσιεύματα και με αναφορές σε ραδιοφωνικές εκπομπές –σκόπιμη άραγε;- μέσω της οποίας διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων για δήθεν καταπάτηση δικαιωμάτων εργαζομένων από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας γίνεται επίκληση της άσκησης έφεσης εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου κατά της υπ’ αριθ. 34/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που η αλήθεια παραποιείται και κακοποιείται βάναυσα.Ο συντάκτης του κειμένου δεν είναι ενημερωμένος ή ηθελημένα διαφεύγει της προσοχής του ότι το Πνευματικό Κέντρο, όπως οι ΟΤΑ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις των ΟΤΑ, υπόκειται σε νόμους, δεν είναι υπεράνω αυτών και είναι υποχρεωμένο να τηρεί και να εφαρμόζει όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.Ο συντάκτης του κειμένου γνωρίζει άριστα ή τουλάχιστον, οφείλει να γνωρίζει ότι οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις αυτών διέπονται στη λειτουργία τους από Νόμους και δεν νομοθετούν οι ΟΤΑ. Συνεπώς έχουν το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα αλλά και είναι υποχρέωσή τους να διατυπώνουν την άποψή τους για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων και τη κατάργηση δομών και αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό έπραξε, λοιπόν, και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων όπως έπραξαν όλοι οι Δήμαρχοι και με πρώτη την ΚΕΔΕ.Κρίνουμε χρήσιμο και ωφέλιμο, για την ενημέρωση των Δημοτών του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και όλων των πολιτών και για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως έχουμε υποχρέωση από το θεσμικό μας ρόλο, να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για την άσκηση έφεσης κατά της υπ’ αριθ. 34/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.Πρώτη αλήθεια είναι ότι οι επτά (7) εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Αμφιθέας και Περιβλέπτου και που αναφέρονται στην υπ’ αριθ. 34/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνεχώς και χωρίς καμμία διακοπή των συμβάσεών τους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση των δομών αυτών από το ΕΣΠΑ. (Προκύπτει το εύλογο ερώτημα που ανακάλυψε ο συντάκτης του κειμένου ότι ο κ. Ελισάφ δεν επιθυμεί των εργασία των εργαζομένων όταν αυτοί εργάζονται και αμείβονται κανονικά σύμφωνα με τις συμβάσεις τους όπως και άλλοι εργαζόμενοι)Δεύτερη αλήθεια είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) έκρινε με την υπ’ αριθ. 634/09-02-2006 απόφασή του ότι οι επτά (7) εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Αμφιθέας και Περιβλέπτου δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 11 του ΠΔ 164/2004 για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Από το έτος 2006 οι εργαζόμενοι δεν προσέφυγαν δικαστικώς κατά της απόφασης του ΑΣΕΠ.Τρίτη αλήθεια είναι ότι οι επτά εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Αμφιθέας και Περιβλέπτου άσκησαν, στις 26 Αυγούστου του έτους 2011, αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, όπως είχαν νόμιμο δικαίωμα, για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.Τέταρτη αλήθεια είναι ότι το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων διέπεται στη λειτουργία του από διατάξεις Νόμων Για το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 258 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3051/2002 για την πρόσληψη προσωπικού στις επιχειρήσεις Α΄ και Β΄ βαθμού εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νόμου 2190/1994 ( νόμος Πεπονή). Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ. 3 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ισχύει και για τις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, για τις μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης.Οι δαπάνες των δήμων, των περιφερειών, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ. ανεξαρτήτως πληθυσμού, εξαιρουμένων των σχολικών επιτροπών, υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις 1 έως 3 του άρθρου 169 του Κ.Δ.Κ. (άρθρο 275 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 παρ.3 της από 31.12.2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 4047/2012). Με το άρθρο 1 παρ. 3 του Π.Δ. 136/2011 η μισθοδοσία του προσωπικού υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανεξαρτήτως ποσού.Είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο, λοιπόν, να εγκαλείται η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου διότι έπραξε το αυτονόητο, όπως είχε υποχρέωση να πράξει, δηλαδή να ασκήσει έφεση κατά της υπ’ αριθ. 34/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ … ΛΑΔΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΓΙΑ ΤΑ 184 ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Για 184 βιβλιάρια υγείας σε Αλβανούς, ελέγχεται από την δικαιοσύνη ο περιφερειάρχης Ηπείρου Καχριμάνης, για την εποχή που ήταν νομάρχης. Σύμφωνα με το fimotro,ο φάκελος της δικογραφίας που συνέταξαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία, αλλά απ’ ότι πληροφορούμαστε κάποιοι ισχυροί πολιτικοί και υπηρεσιακοί κύκλοι δίνουν μάχη στα σκαλιά της Λ. Δωδώνης και πάνε να τον βγάλουν … λάδι τον περιφερειάρχη. Προφασίζονται μάλιστα γενικότερη απόφαση του τότε υφυπουργού υγείας Κωνσταντόπουλου για «βοήθεια σε αναξιοπαθούντες ομογενής» και τώρα εξετάζουν –δήθεν- αν η εγκλυκλιος Κωνσταντόπουλου εκδόθηκε σύμφωνα με το νόμο ή κατά παράβαση του σχετικού νόμου. Και τότε γιατί η Εισαγγελία είχε ζητήσει την παρέμβαση των Αδιάφθορων που κλήθηκαν από την Αθήνα για τον Καχριμάνη; Το αναφέρουμε αυτό γιατί άλλος Εισαγγελέας διέταξε την έρευνα και άλλος τώρα παρέλαβε το φάκελο για τις τελικές ευθύνες. Και τόσα χρόνια τι «κοσκίνιζαν»;

Η καταγγελία της Έφης Θώδη για το πανηγύρι στο Μεσοπόταμο Πρέβεζας!

Έκπληκτος έμεινε ο κόσμος στο πανηγύρι στο Μεσοπόταμο Πρέβεζας του Δήμου Πάργας όταν η Έφη Θώδη σταμάτησε να τραγουδάει και κατήγγειλε ότι έμεινε απλήρωτη μαζί με το συγκρότημα της!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

fanaripress.blogspot.gr

"Οι Ρώσοι που υποτίθεται ότι αγόρασαν την ΔΩΔΩΝΗ για να την εξυγιάνουν και να την αναπτύξουν είναι άφαντοι"

Εκτενή αναφορά στην σημερινή κατάσταση της  γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», κάνει η εφημερίδα «Τα Νέα», αποκαλύπτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες από την πώληση της μονάδας στους Ρώσους επιχειρηματίες.Πιο συγκεκριμένα ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος γράφει στη στήλη «Στίγμα»:«Δεν ξέρω πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «αποκρατικοποιήσεις» αλλά αν κρίνω από την πρώτη και μοναδική που επιχείρησε - μετά των ανάλογων τυμπανοκρουσιών - η κυβέρνηση Σαμαρά προ μηνών, νομίζω ότι σε λίγο θα γελάει ο κάθε πικραμένος, εκτός από τους υπεύθυνους οι οποίοι προφανώς θα βρίσκονται στον προθάλαμο κάποιου εισαγγελέα. Αναφέρομαι στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Το στόρι είναι λίγο πολύ γνωστό: παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών συνεταιριστικών ενώσεων που είχαν καλύτερες προσφορές για την επιχείρηση, η κυβέρνηση επέλεξε να την δώσει σε ένα fund ρωσικών συμφερόντων, στο οποίο όλως τυχαίως μετείχε ένας από τους διακινητές των προϊόντων της Δωδώνης (όχι γιατί είμαι ηπειρώτης, αλλά η καλύτερη φέτα παγκοσμίως, μιλάμε), ο οποίος όλως τυχαίως επίσης είχε ένα άνοιγμα στην επιχείρηση ύψους... 11 εκατομμυρίων ευρώ! Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;Οπως μου την περιέγραψε σε ένα απεγνωσμένο τηλεφώνημα χθες κτηνοτρόφος της περιοχής Ιωαννίνων, οι 5.500 κτηνοτρόφοι που προμηθεύουν γάλα τη Δωδώνη είναι στα κεραμίδια, καθ' ότι απλήρωτοι εδώ και τρεισήμισι μήνες! Οι Ρώσοι που υποτίθεται ότι αγόρασαν την επιχείρηση για να την εξυγιάνουν και να την αναπτύξουν είναι άφαντοι, οι εργαζόμενοι παίρνουν κάτι έναντι, και η Δωδώνη πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα -λέμε τώρα - την ελπίδα. Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι; Το υπουργείο Οικονομικών που ευλόγησε την πώληση της επιχείρησης δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της; Την πούλησε κι αυτό ήταν; Και πέρα από την εκπλήρωση των οικονομικών όρων, δεν πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος για το πού πάει μια επιχείρηση από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες στην πιο υποβαθμισμένη (και πάλι, δυστυχώς...) περιοχή της Ευρώπης;»

Ο ΔΗΜ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ … ΟΠΛΟ ΤΟΥ

ΟΙ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «17Ν» ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Ο εκ Παρισίων καθηγητής Δημήτρης Σκαρπαλέζος που «φωτογραφήθηκε» και διασύρθηκε την εποχή των συλλήψεων Γιωτόπουλου-Κουφοντίνα, ως ο «σιωπηλός φιλόσοφος της 17 Νοέμβρη» πήρε το … όπλο του. Γιατί για έναν πανεπιστημιακό καθηγητή μαθηματικών αυτού του επιπέδου τα λόγια του, έχουν την ίδια βαρύτητα και αποτελεσματικότητα. Ο κ. Σκαρπαλέζος τον οποίο σ’ ένα προπαγανδιστικό κυνήγι μαγισσών έπιασαν τότε στο στόμα τους οι δυνάμεις Ασφαλείας, πήρε την πένα του συμμετέχοντας στο διάλογο για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα αληθινά του λόγια του είναι ένα «ευαγγέλιο» για την βιβλιογραφία της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Μίλησε για τους … δικηγόρους του λαού «που κυβερνούν δίχως κανέναν έλεγχο από κάτω αλλά με συνεχή έλεγχο συμφερόντων που χρηματοδότησαν την εκλογή τους … Κάτι αντίστοιχο συμπλήρωσε παρακάτω- συμβαίνει και στα συνδικάτα όπου οι αρχηγοί τάσεων μπορούν να επιβάλουν αποφάσεις αντίθετες από τις θελήσεις των υποστηρικτών τους». Τα λόγια καταπέλτης του κ. Σκαρπαλέζου όμως ήρθαν από το Παρίσι και συντάχθηκαν όταν ο νεαρός αντιεξουσιαστής Κώστας Σακκάς, εν καιρώ δημοκρατίας, έδινε μάχη με την υγεία του για να αποφυλακιστεί όχι κατ’ εξαίρεση αλλά όπως επιβάλει το γράμμα του νόμου. Και ο κύριος καθηγητής μου θύμισε ως «εξόριστος» όλους εκείνους που στη χούντα έκαναν αντίσταση από το Παρίσι …

Αετονύχης προϊστάμενος Υπουργείου «εμπορεύονταν» έργα και μελέτες σε όλη τη χώρα

Στον κατάλογο και η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας και Άρτας

Στα ίχνη πανελλαδικού κυκλώματος που νεμόταν τις μελέτες και τα έργα που αφορούσαν τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στους δήμους και διαχειριζόταν την τελευταία δεκαετία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές μετά από πόρισμα που διαβίβασε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.Το θέμα αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής» και πρωταγωνιστής του σκανδάλου είναι προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος «προμήθευε» μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 50 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την επικράτεια την τελευταία δεκαετία προβάλλοντας τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης, από την οποία ελέγχεται εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων.Οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν και το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος και με εταιρείες που προμήθευαν τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ανταγωνιστριών ότι αποκλείονταν από τους διαγωνισμούς με έντεχνο τρόπο.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νόμιμο οικονομικό όφελος από την πληρωμή των μελετών ανέρχεται από το 2004 μέχρι σήμερα στις 400.000 ευρώ, ενώ η Εφορία ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου και της συζύγου του για ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.Στο κεφάλαιο της διαπίστωσης πειθαρχικών ευθυνών εκτός του υπαλλήλου, καταγράφονται πειθαρχικές ευθύνες και σε στελέχη των ΔΕΥΑ. Στην Ήπειρο, οι περιπτώσεις που αναφέρονται είναι του προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας για σύναψη σύμβασης ύψους 7.000 στον ελεγχόμενο υπάλληλο και 1.500 ευρώ στη σύζυγό του.Επίσης στον πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για την ανάθεση εργασίας ύψους 2.500 ευρώ.

«Επικηρυγμένος» και ανεπιθύμητος στο χωριό του ο Μάριον Κόλα!!!

Πολλούς εχθρούς ακόμη και στην πατρίδα του φαίνεται πως έχει ο Αλβανός κακοποιός Μάριον Κόλα, ο οποίος δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του ούτε στο χωριό του.Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Espresso,οι αστυνομικοί που συνεχίζουν την επιχείρηση για τον εντοπισμό του είναι σίγουροι ότι βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα καθώς έχουν πληροφορίες ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του αφού κινδυνεύει να τον δολοφονήσουν κατ' εφαρμογήν του άγραφου κώδικα αίματος που στα αλβανικά ονομάζεται "Κανούν".Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κόλα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από τα μέσα της δεκαετίας του 90'. Τότε, σύμφωνα με πηγές του εντύπου, ο Κόλα είχε διαπράξει τις άγριες δολοφονίες δύο συγχωριανών του με τους οποίους είχε οικογενειακές διαφορές. Λόγω αυτών, βρίσκεται στο στόχαστρο αιματηρής βεντέτας που κρατάει από γενιά σε γενιά.Την περίοδο που έγιναν τα δύο εγκλήματα ο Κόλα βρισκόταν στην Ελλάδα και εργαζόταν ως βοσκός σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όμως έφυγε για το χωριό του στη νότια Αλβανία, σκότωσε τους δύο συγχωριανούς του και επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να κρύψει τα ίχνη του, γνωρίζοντας ότι ήταν "επικηρυγμένος" από τους συγγενείς των θυμάτων. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι στενοί συγγενείς του Κόλα έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους στην προσπάθειά τους να μην τους εντοπίσουν στο πλαίσιο της βεντέτας."Δεν υπάρχει τόπος φιλόξενος για τον Κόλα! όπου κι αν πάει έχει εχθρούς. Ακόμα και στην ίδια του τη πατρίδα υπάρχουν άνθρωποι που τον περιμένουν για να τον σκοτώσουν. Κατά συνέπεια δύσκολα θα διακινδύνευε να καταφύγει στην Αλβανία", λέει στην Espresso, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Βαγγέλης Λάμπρης ορκίζεται δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας

Στη θέση του εκλιπόντος Νίκου Μάντη

Λίγα μόλις 24ωρα έχει που έφυγε άδικα από τη ζωή ο Νίκος Μάντης και ήδη στο δημαρχείο Ιωαννίνων άρχισαν να ξεσκονίζουν τα... κιτάπια για δούνε ποιος καταλαμβάνει τη θέση του και ορκίζεται δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με την κατάταξη των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του Φίλιππα Φίλιου, δημοτικός σύμβουλος ορκίζεται ο συνταξιούχος εφοριακός και παλαιός δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Λευτέρη Γκλίναβου, Βαγγέλης Λάμπρης. Υπενθυμίζουμε ότι 29ος και τελευταίος εκλόγιμος είχε αναδειχθεί με 641 ψήφους ο σημερινός αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας. Αμέσως μετά, 30ος ακολουθεί ο Βαγγέλης Λάμπρης και από πίσω τους βρίσκονται οι Γιώργος Συγγούνας (31ος) με 608 ψήφους και ο Στέφανος Ζέρβας (32ος) με 605 σταυρούς προτίμησης, ενώ ακολουθούν ακόμη 32 υποψήφιοι.

Ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στα Γιάννενα

Ο Γιώργος Βάββας κατέχει πλέον τη Μεγαλύτερη Συλλογή Γραμματοσήμων στους Φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας

Το πρώτο τους παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες έχουν πλέον τα Γιάννενα. Και είναι ένα όμορφο ρεκόρ γεμάτο χρώματα και εικόνες.Ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Βάββας κατέχει από τις 6 Απριλίου το Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην κατηγορία Μεγαλύτερη Συλλογή Γραμματοσήμων - Φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.Πρόκειται για μία ειδική, φιλοτελική κατηγορία, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια φιλοτελική κοινότητα.Οι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας είναι ένα φιλοτελικό προϊόν το οποίο εκδίδουν τα ταχυδρομεία όλου του κόσμου, όπως και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Εκδίδουν δηλαδή μια σειρά γραμματοσήμων και παράλληλα εκδίδουν κι ένα φάκελο πάνω στο οποίο μπαίνει όλη η σειρά, με σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.Ο φάκελος έχει συνήθως κάποια όμορφη παράσταση ή γράφημα. Μπορεί όμως να είναι και ιδιωτική έκδοση και να ακολουθήσει επίσης τη διαδικασία σφραγίσματος.Ο κ. Βάββας διαθέτει στη συλλογή του 7215 φακέλους, διαφορετικούς, από 119 κράτη. Το παλιό ρεκόρ το κατείχε Βρετανός με 6037 φακέλους από 60 κράτη.Σπάσαμε έτσι μία παράδοση στην οποία κυριαρχούν οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν παράδοση σε όλον τον φιλοτελισμό, μας είπε όταν τον συναντήσαμε από κοντά και μας έδειξε ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικά όμορφης συλλογής του.Ο κ. Βάββας, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν θέλει να μιλάει υπερβολικά για τη συλλογή του. Άλλωστε είναι ένας αυθεντικός συλλέκτης, του αρέσει δηλαδή ο κόσμος που βγαίνει μέσα από τις συλλογές. Είναι φιλοτελιστής από 8 χρονών παιδί και συνεχίζει να συλλέγει γραμματόσημα. Του αρέσουν τα όμορφα θέματα από όλον τον κόσμο, αλλά από το 2005 αρχίζει και συλλέγει φακέλους πρώτης κυκλοφορίας και έχει γίνει ένας ειδικός του χώρου.Φιλοτελιστής είναι ο άνθρωπος που του αρέσει να ασχολείται με την ομορφιά και τη λεπτομέρεια, μας λέει. Για τον ίδιο είναι κι ένα χόμπι που τον ηρεμεί. «Ανακαλύπτω την ομορφιά των γραμματοσήμων, αλλά και τη γεωγραφία, την ιστορία του κόσμου. Είναι όλος ο κόσμος σε μικρογραφία, μια μινιατούρα που μπορείς να τη δεις σε ένα άλμπουμ», σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα "Πρωινά Νέα".Το ρεκόρ το έκανα για δύο λόγους, θα μας πει.: Ο πρώτος είναι για δική μου, ηθική ικανοποίηση. Δεν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα, αντίθετα ματώσαμε κιόλας. Θέλαμε όμως και να αναπτύξουμε τον φιλοτελισμό στα Γιάννενα, τονίζει.Στα Γιάννενα λειτουργεί ο Φιλοτελικός και φιλοσυλλεκτικός όμιλος νομού Ιωαννίνων που προσπαθεί να αναπτύξει τον φιλοτελισμό και έχει κάνει και εκθέσεις.Όμως είναι μικρός ο αριθμός των συλλεκτών στην πόλη. Κι αυτό έχει τη σημασία του, όταν πρέπει να κινηθείς πιο έξω, να διακριθείς. Ο μικρός τόπος και οι μικρές κοινότητες των συλλεκτών, σημαίνει για παράδειγμα ότι έχεις λιγότερες ευκαιρίες να ανταλλάξεις μερικά γραμματόσημα και να πλουτίσεις τη συλλογή σου.Μπορεί να ασχοληθεί κάποιος και να αρχίσει με πολύ λίγα χρήματα. Παίζει μεγάλο ρόλο, όμως να υπάρχει στον κάθε σύλλογο ή σε μία πόλη ένα ανταλλακτήριο ώστε να φτιάχνει ο συλλέκτης μία συλλογή, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει.Στη Βρετανία, τη σημαντικότερη ίσως χώρα του κόσμου στον φιλοτελισμό, κάθε Σάββατο μπορείς να πας σε μια από τις πολλές λέσχες και να ανταλλάξεις τα γραμματόσημά σου, θα μας πει ο κ. Βάββας.

Εργαλείο το ίντερνετ
Αυτό όμως που φαίνεται ότι αλλάζει τα πράγματα είναι το ίντερνετ, γιατί διευρύνει τρομερά τις δυνατότητες επικοινωνίας και ανταλλαγών.Ο συλλέκτης πρέπει να εντοπίσει το γραμματόσημο που θέλει ή τον φάκελο, να συμβουλευτεί οδηγούς, να τεκμηριώσει τα ευρήματα. Κι όταν βρίσκεις έναν φάκελο πρέπει να εντοπίσεις αν είναι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, οπότε χρειάζεσαι πληροφόρηση. Πχ φάκελοι από ασιατικά κράτη είναι δύσκολο να τους πιστοποιήσεις γιατί δεν έχουν λατινικά στοιχεία στις σφραγίδες, αναφέρει ο κ. Βάββας.Ο ίδιος ασχολείται καθημερινά με τις συλλογές του. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, πριν από το ρεκόρ, αυξήθηκε η ενασχόλησή του με ακόμα περισσότερες ώρες πάνω στην τεκμηρίωση και στο να βρεθεί νέο υλικό στο διαδίκτυο.Παρ’ όλα αυτά, όλοι μπορούν να ξεκινήσουν με μία συλλογή. Παλιότερα, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ήταν πιο διαδεδομένο και στα Γιάννενα. Στα γιαννιώτικα βιβλιοπωλεία μπορούσες να βρεις πολλές σειρές και τα παιδιά έφτιαχναν εύκολα τα πρώτα τους άλμπουμ.Υπήρχε και η γειτονιά που μπορούσες να κάνεις ανταλλαγή. Ή λάμβαναν και τα γραμματόσημα με τα γράμματα από τους μετανάστες, πολλές οικογένειες, θυμάται ο κ. Βάββας.Ο ίδιος αισθάνεται περήφανος που έχει κάνει το πρώτο ρεκόρ Γκίνες στα Γιάννενα, και θα συνεχίσει. Δεν ξεχνά όμως και όσους τον βοήθησαν. Μας ζήτησε να ευχαριστήσει και δημόσια, τους: Χρήστο Πριτσίνη, πρόεδρο του Φιλοτελικού Ομίλου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Μεταξά, ειδικό στο προσκοπικό γραμματόσημο, Μαρία Δρακοπούλου – Μπούρη μεταφράστρια, Μυρτώ Σπύρου συμβολαιογράφο και ιδιαίτερα την Βάσω Κολιού Περιφερειακή Έφορο των Προσκόπων.Οι άνθρωποι αυτοί βοήθησαν καθοριστικά να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα, μας είπε.Και σίγουρα είναι ωραίο να ακούς καλές ειδήσεις σε μία πόλη που έχει ανάγκη τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της στις μέρες που περνάμε.

Εκκωφαντική σιωπή από τον Θανάση Τσάνη για τη διαθεσιμότητα στους εκπαιδευτικούς


Ο Θανάσης Τσάνης είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων, έχει πολλάκις ενδιαφερθεί για τη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και πρόσφατα εξελέγη στην πολιτική Επιτροπή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Με όλες τις παραπάνω επίσημες και ανεπίσημες ιδιότητες του θα περιμέναμε να έχει ήδη τοποθετηθεί, και μάλιστα κατ’ επανάληψη, για το πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί τον κλάδο του οποίου είναι κορυφαίος συνδικαλιστής: τις απολύσεις των συναδέλφων του εκπαιδευτικών. Αντίθετα όμως, δεν ακούσαμε το παραμικρό σχόλιο, ούτε καν έναν σχετικό υπαινιγμό. Στην περίπτωση του λοιπόν ποια ιδιότητα υπερισχύει; Εκείνη του συνδικαλιστή που σέβεται και αγωνίζεται για τους συναδέλφους του ή εκείνη του κομματάρχη;

Άρωμα Παλαιοκώστα πίσω από την εξαφάνιση των Κόλα και Κούπα;

Σοβαρότατα εξετάζεται τα τελευταία 24ωρα από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η εμπλοκή του 47χρονου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα στην αιματηρή καταδίωξη των δύο Αλβανών δραπετών Κόλα και Κούπα. Αυτό που κάνει τα έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να φθάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, είναι το άρτια οργανωμένο σύστημα υποστήριξης που είχαν μετά την απόδρασή τους από τις φυλακές Τρικάλων οι δύο δολοφόνοι. Το σοβαρότατο αυτό ενδεχόμενο ενισχύεται και από μια ελληνο-αλβανική επίθεση κατά αστυνομικών με αρχηγό τον Παλαιοκώστα, τον Φεβρουάριο του 2011, έξω από τη Λιβαδειά. Έκτοτε, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η ομάδα των Αλβανών συνεργών του Παλαιοκώστα προ διετίας αλλά ίσως και ο ίδιος να είχαν ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες για λογαριασμό των Κόλα και Κούπα.Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο από τους καταζητούμενους, εκτός Κόλα και Κούπα, ίσως βρίσκονται ήδη στην Κεντρική Ευρώπη.Μάλιστα,αρκετά ΜΜΕ,αναφέρουν πως υπάρχουν εκτιμήσεις για διαφυγή τους στην Ολλανδία.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Οι Ρώσοι κυκλοφορούσαν με πλαστά 500ευρα!!!

Συνελήφθησαν, χθες στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ρωσίας (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ηλικίας 44 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.Ειδικότερα, χθες το πρωί, οι δύο δράστες μετέβησαν σε κατάστημα ενοικιάσεως αυτοκινήτων στην Ηγουμενίτσα, όπου αποπειράθηκαν να προπληρώσουν την ενοικίαση ενός οχήματος με ένα χαρτονόμισμα των πεντακοσίων ευρώ (500€) αμφιβόλου γνησιότητας.Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για το περιστατικό, εντόπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τους δύο δράστες και τους συνέλαβαν.Το αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα των (500€) κατασχέθηκε προκειμένου να αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Πηγαίνει πρώτος στα πανηγύρια αλλά πήγε τελευταίος στο... γάμο!!!

Μπορεί να μην το κάνουν με τη συχνότητα που το έκαναν στο παρελθόν αλλά που τους βρίσκεις, που τους χάνεις τους βουλευτάδες, πολιτευτάδες και λοιπούς αυτοδιοικητικούς της περιοχής; Μα φυσικά στα πανηγύρια που διοργανώνονται αυτό το διάστημα στα χωριά του νομού μας. Την παράσταση κλέβει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο της περιοχής (από Ν.Δ. μεριά), που έχει βάλει σκοπό αυτό το καλοκαίρι να μην χάσει ούτε ένα! Μπορεί στα πανηγύρι να κάνει τζίρους και να χαιρετά πολύ κόσμο, όμως στο γάμο του υιού Καχριμάνη στο Μέτσοβο, έφθασε στην εκκλησία ελάχιστα δευτερόλεπτα προτού τελειώσει το μυστήριο. Το γεγονός σχολιάστηκε πολύ αρνητικά σε Μέτσοβο και Γιάννενα και αποτελεί ίσως την καλύτερη επιβεβαίωση του ότι οι σχέσεις των δύο βρίσκονται στην κυριολεξία στο ναδίρ!!!

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Γιάννενα και Θεσπρωτία

Συνελήφθησαν χθες  στα Ιωάννινα και στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τρία άτομα (δύο Έλληνες 52 και 66 ετών και ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παράνομης εισόδου στη χώρα.Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν έρευνα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στο σπίτι του 52χρονου κατηγορούμενου, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
τρεις (3) συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (144) γραμμαρίων.
Στην δεύτερη περίπτωση, σε κεντρική οδό των Ιωαννίνων, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνελήφθη ένας 66χρονος, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο νάιλον συσκευασίες με κάνναβη, βάρους (17,9) γραμμαρίων.
Στην τρίτη περίπτωση, στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, συνελήφθη 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ είχε πάνω του μία συσκευασία με κάνναβη, βάρους (3) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

ΚΡΕΟΠΩΛΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΝΕΟΤΡΟΜΟΚΑΤΙΑΣ»

ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ ΣΕ 49 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Κρεοπώλης είναι ο 30χρονος που έγραψε την ιδιόχειρη προκήρυξη και την πέταξε σε 49 κομμάτια στα σκουπίδια σε κάδο της γειτονιάς του στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν την προκήρυξη μέσα στη πλαστική σακούλα που κατέβασε και πέταξε ο 30χρονος, ο οποίος όμως ήταν σε στενή παρακολούθηση. Η ΕΛ.ΑΣ θεωρεί πως το κείμενο το συνέταξε καθ’ υπόδειξη του συνομηλίκου του που διέμενε στο υπό κατάληψη κτήριο του «Ναδίρ». Ο υπάλληλος του κρεοπωλείου θεωρείται πως μυήθηκε στα μυστικά του «αντάρτικου πόλεων» μόλις το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εντάσσουν τον άλλον 30χρονο στο σκληρό πυρήνα της οργάνωσης. Το χειρόγραφο κείμενο, αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης που αναρτήθηκε την 11 Ιουλίου 2013 στο διαδίκτυο και αφορούσε ανάληψη ευθύνης για την τέταρτη τρομοκρατική ενέργεια με αποστολή, σε απόστρατο ανώτατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, «παγιδευμένου» φακέλου, ο οποίος όμως εξερράγη στις 3η Ιουλίου 2013 εντός των εγκαταστάσεων του κέντρου διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF και αφορούσε τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δημ. Χωριανόπουλο. Τους δυο βαρύνουν οι εξής ενέργειες σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο:
-Η πρώτη ενέργεια του σχεδίου ήταν η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της Διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού την 7η Ιουνίου 2013, στην περιοχή της Δάφνης Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».
-Η δεύτερη αφορά έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Ναυπλίου, στο Άργος, την 12η Ιουνίου 2013. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης».
-Η τρίτη περίπτωση αφορά εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την 26η Ιουνίου 2013. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» σε Έλληνα, απεργό πείνας, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο Φοίνικας ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».
-Η τέταρτη κατά Χωριανόπουλου.

“Musical, Αγάπη μου!” σήμερα στα Γιάννενα

Έφτασε η ώρα για μια ξεχωριστή μουσική παράσταση υπό τη Διεύθυνση της Ευγενίας Μανωλίδου, που θα δοθεί σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου στο θέατρο ΕΗΜ στα Ιωάννινα. Πρόκειται για τη συναυλία υπό τον διακριτικό τίτλο: “Musical, Αγάπη μου!” με κεντρικό θέμα τραγούδια από τα ωραιότερα μιούζικαλ – ξένα και Ελληνικά !Οι συντελεστές της συναυλίας βρίσκονται ήδη στην πόλη των Ιωαννίνων και το βράδυ της Κυριακής είχαν συνάντηση σε κατάστημα επί της οδού Γαριβάλδη με φορείς και προσωπικότητες της πόλης στηρίζουν με κάθε τρόπο το γεγονός (επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό).Η εν λόγω παράσταση γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία σε Αθήνα και Ναύπλιο, ενώ η αντίστοιχη των Ιωαννίνων έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μιας και τα έσοδά της θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ και της Αντικαρκινικής Εταιρίας.ρόκειται για μια δίωρη παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν περί τα τριάντα-πέντε τραγούδια από τέσσερις γνωστούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, στη σκηνή θα ανέβουν: ο Παναγιώτης Πετράκης, η Σία Κοσκινά, ο Γιάννης Φίλιας και η Ευδοκία Μωυσίδου, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση της Ευγενίας Μανωλίδου και με τη συνοδεία 25 μελούς ορχήστρας (Symphomaniacs).
Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ
Σημεία Προπώλησης :
Παπασωτηρίου, Μιχαήλ Αγγλέλου 6 τηλ: 26510-64000
Music Shop Giorgio, Στοά Ορφέα, τηλ: 26510-74780

Δεν θα πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο

Μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για αναστολή στη λειτουργία των Δήμων μέχρι και αύριο Τετάρτη, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στείλει ο Πρόεδρος Δημήτρης Γιωτίτσας σε όλα τα μέλη του σώματος, θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα 22 και την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Στην Πρέβεζα 50 μαθητές και μαθήτριες του μουσικού σχολείου της Γερμανικής πόλης Χέρτεν!

Tην αγάπη τους για την Ελλάδα θα εκφράσουν μέσω της μουσικής περίπου 50 μαθητές και μαθήτριες του μουσικού σχολείου της Γερμανικής πόλης Χέρτεν οι οποίοι κάνουν και φέτος τις διακοπές τους στην Πρέβεζα , δίνοντας δωρεάν συναυλίες για το κοινό. Τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους , έχοντας ως συνδετικό κρίκο την πρώην μαθήτρια του σχολείου και σήμερα φοιτήτρια στην Ελλάδα Ιζαμπελ Καρλ Παππά έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα από το 1997 , απολαμβάνουν τον ήλιο , την θάλασσα και προσφέρουν όμορφες μουσικές εκδηλώσεις στους κατοίκους της περιοχής, ενώ οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του μουσικού σχολείου από την Γερμανία είναι ξεχωριστοί. 

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΤΗ

Χρέος όλων η τιμωρία των ενόχων


Σε βαριά ατμόσφαιρα και πένθιμο κλίμα, όπως αρμόζει μετά από τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα, το Δημαρχείο της πόλης προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς του, μετά τον αδόκητο χαμό του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Μάντη. Μπορεί οι φορείς της αυτοδιοίκησης να βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό από την κυβέρνηση και την τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ωστόσο οι εξελίξεις αυτές ωχριούν μπροστά στο δράμα που εκτυλίσσεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στο Δήμο Ιωαννιτών. Άπαντες προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει γίνει, μετά την απόφαση του πρώην αντιδημάρχου να θέσει τέλος στη ζωή του. Το ύστατο χαίρε είπαν χιλιάδες κόσμου, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, πολίτες των Ιωαννίνων, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πρώην αντιδήμαρχο, το απόγευμα της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Περιβλέπτου. Ένα διαφορετικό «αντίο» σε έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, έναν ξεχωριστό επιστήμονα που άφησε τη δική του σφραγίδα ειδικά στο Δήμο Ιωαννιτών όπου στα δύο και πλέον χρόνια θητείας του ως αντιδήμαρχος Οικονομικών κατάφερε αυτό που φαινόταν αδιανόητο. Να διορθώσει μία κατάσταση χάους την οποία είχε παραλάβει η δημοτική αρχή με τις οφειλές του Δήμου Ιωαννιτών να μετρούν πολλά εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τις δραματικές περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης και την αναμενόμενη, λόγω της ύφεσης, μείωση των εσόδων του Δήμου, ο Ν. Μάντης κατάφερε να επαναφέρει το καράβι του Δήμου σε ήρεμα νερά, μέχρι που αυτά μετατράπηκαν ξανά σε τρικυμία όταν ο ίδιος ανακάλυψε το ταμειακό έλλειμμα τους ενός και πλέον εκ. ευρώ στο ταμείο του Δήμου. Η υπόθεση αυτή φαίνεται πως είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την τραγική κατάληξη του πρώην αντιδημάρχου, που είχε υποβάλλει στις αρχές Μαΐου την παραίτησή του, κάνοντας λόγο στη γραπτή του δήλωση για σωματική, ψυχική και πνευματική καταπόνηση και για όσα, ανθρώπινα, τον ξεπερνούν, για εκείνα που είναι πάνω από τις δυνάμεις του. Στην ίδια δήλωση είχε εκφράσει την πίστη του ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν, αντιλαμβανόμενος και κατανοώντας την οργή και τα ερωτηματικά των συμπολιτών. «Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι εμένα ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι», είχε αναφέρει στη δήλωσή του. Γίνεται σαφές, ότι η τραγική και αναπάντεχη εξέλιξη με την επιλογή του πρώην αντιδημάρχου να βάλει τέλος στη ζωή του, κάνει ακόμη πιο επιβεβλημένη την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών που βρίσκονται στο στάδιο της προανάκρισης και της υποχρέωσης του θεσμού της δικαιοσύνης και των λειτουργών της να μην κωλυσιεργήσουν.

Θρήνος 
Δεν είναι πολλά όσα θα μπορούσε να γράψει κάποιος για την τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας του Ν. Μάντη. Συντετριμμένοι, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά, οι γονείς του, οι στενοί συγγενείς και φυσικά οι συνεργάτες του, όλοι εκείνοι με τους οποίους μοιράστηκαν σκέψεις, ιδέες, οράματα για μία καλύτερη πόλη, αλλά και τα προβλήματα που κάθε φορά ανέκυπταν. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας ανέγνωσε το ψήφισμα του Σώματος ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος που μεταξύ άλλων υποσχέθηκε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του ταμειακού ελλείμματος και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δε θα επιτρέψουμε κανέναν ψίθυρο ψίθυρο και καμία σκιά για την εντιμότητα, την υπευθυνότητα και την εργατικότητα του Νίκου Μάντη».

Η πρώτη ανακοίνωση 
Λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό η δημοτική αρχή εξέφρασε την οδύνη για τον άδικο χαμό του Νίκου Μάντη. «Ο πόνος είναι βαρύς για την απώλεια ενός ακέραιου, έντιμου, ηθικού ανθρώπου και επιστήμονα. Ο Νίκος Μάντης υπηρέτησε το Δήμο και την Αυτοδιοίκηση με αξιοζήλευτη υπευθυνότητα, εργατικότητα κι ευαισθησία. Η εντιμότητα και η ευαισθησία που τον διέκριναν, ήταν αυτά που τον οδήγησαν στην παραίτηση μόλις εντόπισε κι αποκάλυψε την υπεξαίρεση χρημάτων στο ταμείο του Δήμου. Ο ίδιος οδήγησε την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να αντέξει την πίεση που προκλήθηκε. Η Δημοτική Αρχή θεωρεί βαθιά υποχρέωσή της, στη μνήμη του Νίκου Μάντη, την πλήρη και γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και των υπευθύνων. Προς την κατεύθυνση αυτή η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της. Στην οικογένεια του Νίκου η Δημοτική Αρχή εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση της και υπόσχεται ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμαυρώσει τη μνήμη του», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η αντιπολίτευση 
Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη θλίψη της για το χαμό του Ν. Μάντη εξέδωσε η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ωστόσο η επισήμανση για την ανάγκη αποκάλυψης των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν τον πρώην αντιδήμαρχο στην αυτοκτονία, προκαλεί εντύπωση, ειδικά από τη στιγμή που και ο εκλιπών στη δήλωση παραίτησης έκανε λόγο για τον λαϊκισμό ορισμένων που επιδίδονται σε ένα πολιτικάντικο παιχνίδι, στοχοποιώντας το Δήμαρχο αλλά και τον ίδιο, που είχε ανακαλύψει το ταμειακό έλλειμμα. Επίσης δημιουργούνται απορίες από την επισήμανση αυτή στην ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα, καθώς κατά την πορεία των ερευνών ουδέποτε προέκυψε ζήτημα εμπλοκής του πρώην αντιδημάρχου σε οτιδήποτε άλλο πλην της αποκάλυψης του ελλείμματος. «Η στιγμή δεν προσφέρεται για κανενός είδους αντιπαράθεση ή εκμετάλλευση. Αντίθετα με σεβασμό στη μνήμη του, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών, που οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα», τονίζεται στην ανακοίνωση. Πλήθος μηνυμάτων Ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμη η Ν.Ε της ΔΗΜ. ΑΡ, οι παρατάξεις ΑΥΡΙΟ και 3 Κλικ Αριστερά όπως και η ΔΡΑΣΥ Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. «Ο Νίκος Μάντης, λαμπρός άνθρωπος, υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση , αλλά και την κοινωνία των Ιωαννίνων, από όποια θέση και εάν βρέθηκε στο σύντομο βίο του, με ευαισθησία, υπευθυνότητα, ακεραιότητα και αξιοσύνη. Ο πολιτικός, υπεύθυνος και ευαίσθητος λόγος του Νίκου Μάντη, αποτυπώνεται με σαφήνεια και ακρίβεια στη δήλωσή της παραίτησής του από τη θέση του Αντιδημάρχου του δήμου Ιωαννιτών. Η πολιτική αυτή δήλωση του Νίκου Μάντη, κείμενο σπάνιας πολιτικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας αντικατοπτρίζει την ακεραιότητα του συντάκτη της. Η πόλη και η κοινωνία μας, έχασε έναν ακέραιο και χρήσιμο άνθρωπο», τονίζει η ΔΗΜΑΡ. «Δεσμευόμαστε στη συνέχιση των αγώνων δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας σε αυτούς που υπηρετούν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια , το ήθος και την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, αρχές που και ο ίδιος υπηρέτησε μέχρι το τέλος. Το τραγικό συμβάν καθιστά πλέον επιτακτικό το αίτημα της πλήρους και γρήγορης διαλεύκανσης των οικονομικών προβλημάτων και ατασθαλιών στο Δήμο και σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε πως θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα στηρίξουμε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες, έτσι ώστε γρήγορα να βρεθούν οι ένοχοι και να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και του γιαννιώτικου λαού», τονίζεται στην ανακοίνωση των παρατάξεων «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» και «3 Κλικ Αριστερά». Τέλος, η ΔΡΑΣΥ αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το χαμό του Νίκου Μάντη, ενός ανθρώπου που ποτέ δεν του έλειψε το ενδιαφέρον για το διπλανό του και την κοινωνία, ενός συναδέλφου στα αυτοδιοικητικά όργανα που ήταν παράδειγμα εντιμότητας και ήθους, σε εποχές που κανένα από τα δύο δεν περισσεύει. Ενός φίλου που πάντα η συζήτηση μαζί του, ακόμα και όταν κατέληγε στη διαφωνία, ήταν ευχάριστη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους οικείους του. Η μνήμη του ας μας συνοδεύει για πάντα».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τα ονόματα των 62 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και απόλυση στην Ήπειρο

Θεατές  οι Ν.Ε. των κομμάτων της συγκυβέρνησης - Χωρίς καμιά αντίδραση και η Περιφέρεια Ηπείρου

Έφτασαν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηπείρου αλλά και όλης της χώρας, οι καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που είναι προς απόλυση (διαθεσιμότητα), προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου. Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί από τη βουλή το εγκληματικό πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και από εκεί την απόλυση περίπου 2.500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου και δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής που θα κλείσουν σπίτια και σχολεία και θα οδηγήσουν σε κατήφορο απόγνωσης νοικοκυριά και σχολεία. Το παράδοξο είναι, ότι δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τις τοπικές Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά ούτε και από την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα ονόματα των 62 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και απόλυση στην Ήπειρο, ανά νομό είναι τα εξής:
29 στο Νομό Ιωαννίνων: Τάτση Βασιλεία, Γκαβανίδου Χρυσή, Μυλωνά Ουρανία, Καραμάνη Μαριάνθη, Παπουτσή Φρύνη, Ρίζου Κωνσταντίνα, Δεσπότη Σωτηρία, Νικητοπούλου Πηνελόπη, Νικολάου Σπυριδούλα, Τοτού Γεωργία, Παπαδημητρίου Χρήστος, Καρακασίδης Ιωάννης, Γάκης Σπυρίδων, Παπανδρέου Λάμπρος, Τσορώνη Γεωργία, Τάτση Σωσάννα, Βίνη Γεωργία, Μεντή Αναστασία, Τσούρη Βασιλική, Κακαϊδή Βαρβάρα, Τσαγκογιάννη Σεβαστή, Μιχαηλίδου Γραμματική, Γκρέστας Βασίλειος, Αρβανίτη Γιαννούλα, Σιχλοιμοίρης Χρύσανθος, Τζούμα Ιωάννα, Αυδίκου Ελένη, Σκάρας Παναγιώτης και Αντωνιάδης Δημήτριος.
19 στο Νομό Άρτας: Σπέντζα Όλγα, Ζαρογιάννη Αγγελική, Αλεξίου Σωτηρία, Ευαγγέλου Δημήτριος, Κωστής Ιωάννης, Νικολού Χριστίνα, Αποστολάκης Γεώργιος, Λιόντου Όλγα, Μαστρογιάννη Βασιλική, Καψάσκης Ιωάννης, Μποκογιάννη Σωτηρία, Αντωνίου Αικατερίνη, Τσιλιμή Αναστασία, Μήτσιου Αντωνία, Τασούλη Αικτερίνη, Μπακογιάννη Ευαγγελία, Τζακαλώστας Κωνσταντίνος, Μάνος Ευάγγελος και Μπαρτσώκας Γεώργιος.
6 στο Νομό Πρέβεζας: Καραβίδα Ελένη, Ευθυμίου Βαρβάρα, Πανούση Νεκταρία, Δημητρίου Σαλώμη, Κουτά Αλεξάνδρα και Παπαδιώτη Δήμητρα.
8 στο Νομό Θεσπρωτίας: Γκαρανάτση Ευσταθία, Κουλαμά Μαρία, Ροβίνας Κωνσταντίνος, Καράμπελα Παρασκευή, Σουτοπούλου Πολυξένη, Παπαγεωργίου Ειρήνη, Κέγκος Στέφανος και Κωνσταντή Ζωίτσα.

Mεταφέρεται στα Γιάννενα η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΛΤΑ Δυτικής Μακεδονίας


Με κατεπείγουσα απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ κ. Μελαχροινού, κλείνει από την Παρασκευή 19 Ιουλίου, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΛΤΑ Δυτικής Μακεδονίας που είχε στην αρμοδιότητά της την οργανωτική παρακολούθηση λειτουργίας 50 περίπου καταστημάτων των ΕΛΤΑ στους Νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ημαθίας και Πέλλας, καθώς πλέον η συγκεκριμένη υπηρεσία μεταφέρεται στα Ιωάννινα και ενοποιείται με την αντίστοιχη της Ηπείρου.

Δήλωση Κώστα Μπάρκα για τη κατάσταση των δομών υγείας στο νομό Πρέβεζας


Για μια ακόμη φορά ερχόμαστε να διαπιστώσουμε ότι, η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, που επιβάλλεται με τα μνημόνια έρχεται να υποβαθμίσει όλες τις δομές υγείας του νομού μας, έρχεται να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών αυτής της χώρας, μετακυλίοντας στις τσέπες των εργαζόμενων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας το κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.Και ακριβώς επειδή αυτή η πολιτική έρχεται να περιορίσει το δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης των εργαζομένων και του λαού μας, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται με μετακινήσεις γιατρών και μεταφορά τους στο νοσοκομείο της πόλης, διότι χάνεται το «φίλτρο» της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα κέντρα υγείας, γεγονός που επιβαρύνει το ίδιο το νοσοκομείο.Επομένως η υποβάθμιση των κέντρων υγείας του νομού ή ακόμα και το πιθανό οριστικό τους κλείσιμο, δεν λύνει τα προβλήματα περίθαλψης του λαού, αντίθετα υποβαθμίζει συνολικά τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το νοσοκομείο.Όλοι μαζί οι φορείς του νομού, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι βουλευτές οι δήμαρχοι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα σωματεία των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα επιμελητήρια, οι ενώσεις των αγροτών και κάθε άλλη συλλογικότητα, πρέπει να παλέψουμε συντονισμένα ώστε ακόμα και στις σημερινές συνθήκες μνημονιακής βαρβαρότητας να διεκδικήσουμε ένα σχέδιο κάλυψης των αναγκών υγείας στο νομό μας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων


Ως Δ/ντής του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων εκφράζω την μεγάλη μου αγανάκτηση, τη θλίψη μου και την έντονη διαμαρτυρία μου για τις δραματικές εξελίξεις που συμβαίνουν στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.Η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. και κατ’ επέκταση στις ΕΠΑ.Σ. αποτελεί πρόσχημα για τις απολύσεις εκπαιδευτικών και τη διάλυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε). Η ανάταξη της οικονομίας δεν επέρχεται από την κατάργηση ειδικοτήτων και τη συρρίκνωση της Ε.Ε., αντιθέτως οξύνει κοινωνικά προβλήματα και προκαλεί οπισθοδρόμηση αφού η παιδεία αποτελεί τον θεμελιώδη θεσμό της πολιτείας. Γιατί στις Ευρωπαϊκές χώρες η Ε.Ε. αποτελεί το 75% του συνόλου των μαθητών; Μήπως κ. Υπουργέ πρέπει να το ξανασκεφτείτε;Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο 6ο ΕΠΑ.Λ. έχοντας μόνο δύο ειδικότητες του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για το σχολικό έτος 2012-2013 το επέλεξαν 212 μαθητές, αριθμός που δηλώνει ότι οι μαθητές αυτοί επέλεξαν εκουσίως και όχι με την παρότρυνση των εκπαιδευτικών όπως θέλει να το παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας.Θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στην Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν θα υπάρχει ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας και όχι τροχοπέδη όπως σχεδιάζεται σήμερα.Δηλώνω την συμπαράστασή μου στους εκπαιδευτικούς που πλήττονται βάναυσα από αυτή την επαχθή απόφαση του Υπουργού (δεν μπορεί η περίσταση να γίνεται νόμος).Καλώ όλους τους Βουλευτές του νομού Ιωαννίνων να μην ψηφίσουν το άρθρο 82 του πολυνομοσχεδίου, γιατί ο ρόλος τους είναι να αφουγκράζονται τους πολίτες και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.Δυστυχώς για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους βρίσκομαι εκτός Ελλάδας και δεν μπορώ να είμαι κοντά στους συναδέλφους που υποφέρουν και οι οποίοι υφίστανται αυτή την επώδυνη ανατροπή στη ζωή τους.Τώρα χρειάζεται η ενότητα μαθητών, γονέων και όλων των κοινωνικών ομάδων για μια ισχυρή αντίσταση στα ισοπεδωτικά μέτρα της Τρόικας.Όχι άλλο μαύρο στην κοινωνία μας (δεν αντέχουμε με λιγότερο ουρανό).Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε την Ελλάδα να καταρρέει.Όλοι μαζί δεν περισσεύει κανείς.

Ο Δ/ντής του 6ου ΕΠΑ.Λ.
Κώστας Ζιάκκας