Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Aγωνία για τους 40 εργαζόμενους στο κατάστημα της PRAKTIKER στα Γιάννενα!!!

Έβαλαν λουκέτο τα καταστήματα της εταιρείας στην Γερμανία-Κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης


Η είδηση δεν έσκασε σαν βόμβα, οι γνώστες του κλάδου περίμεναν τη χρεωκοπία της γερμανικής αλυσίδας Praktiker από καιρό. Παρ' όλα αυτά, μόλις ο όμιλος ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών χρεών του, η μετοχή του στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης γκρεμίστηκε κατά 70%.Το Praktiker, υποκαταστήματα του οποίου υπάρχουν σε πολλές ελληνικές πόλεις, έπεσε, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, θύμα της εκπτωτικής πολιτικής του. Το σύνθημα της αλυσίδας, άλλωστε, ήταν «δίνουμε σε όλα έκπτωση 20%, εκτός από τις ζωοτροφές». Τις επόμενες μέρες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εξετάσει «για ποια νομικά πρόσωπα του ομίλου θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις πτώχευσης και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής το συντομότερο δυνατόν», όπως επισήμανε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.Πάντως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα δήλωσαν ότι «οι εξελίξεις στην Praktiker Γερμανίας δεν αφορούν την Praktiker Ελλάδος, η οποία παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα».Παρόλα αυτά όμως.οι 40 εργαζόμενοι στο κατάστημα της  εταιρείας Praktiker στα Γιάννενα,ανησυχούν!Άλλωστε,δεν θα πρέπει να ξεχνάμε,πως το τελευταίο διάστημα η Praktiker Ελλάς έχει απολύσει 100 περίπου άτομα και αρκετές από τις απολύσεις έγιναν στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εμφανής η πρόοδος των εργασιών


Εάν ισχύει η λαϊκή παροιμία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η εξέλιξη στην κατασκευή του Μουσείου Αργυροτεχνίας μέχρι την υλοποίησή του και την έναρξη λειτουργίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σύντομα η πόλη θα αποκτήσει ένα μουσείο – κόσμημα.Η εξέλιξη των εργασιών έπειτα από ένα μικρό διάστημα διακοπής τους παρουσιάζει εντυπωσιακή πρόοδο, και ήδη η αισθητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ προκαλεί το ενδιαφέρον όσων επισκεπτών έχουν την ευκαιρία να το δουν από μακριά.Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, έπειτα από τη σχετική παραχώρηση του δυτικού προμαχώνα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μουσείο υψηλής αισθητικής, που θα χαρακτηρίζεται από την άρτια τεχνική, κατασκευαστική και μουσειολογική προσέγγιση.Οι ενδείξεις ακόμη και στον πλέον αδαή επισκέπτη είναι απόλυτα θετικές και η εικόνα του χώρου δημιουργεί την αίσθηση της συνολικής ανάδειξης του δυτικού προμαχώνα.Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών έχει καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο του 2014 και σύμφωνα με τον επιβλέποντα μηχανικό Χρ. Παπαβρανούση επαρκεί, ώστε δεν πρόκειται να ζητηθεί κάποια παράταση.Οι στερεωτικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και εντός των ημερών ξεκινούν οι υποδομές για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τις υποβάσεις του δαπέδου.«Το κτίριο είναι αρκετά περίπλοκο, όμως εφαρμόζουμε μια μελέτη προσεγμένη που το αναδεικνύει στο σύνολό του. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αφού οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουμε απορροφήσει μέχρι σήμερα το 40% της πίστωσης», τόνισε αρχικά.

Η μουσειολογική μελέτη
Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία, στο ισόγειο προβλέπεται η ενότητα της έκθεσης που αναφέρεται στην τεχνολογία και την ιστορία της αργυροχοΐας στην Ήπειρο.Στην άνω στάθμη του προμαχώνα εκτίθεται η συλλογή αργυρών αντικειμένων με αναφορά στη σύγχρονη αργυροχοΐα των Ιωαννίνων, ενώ στο ίδιο επίπεδο διαμορφώνεται χώρος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.Σύμφωνα με την μελέτη, στο πρώτο επίπεδο η έκθεση διαμορφώνεται με αυτόνομη κατασκευή από ένα νέο συνθετικό υλικό (corian) ενώ στο δεύτερο επίπεδο εκτίθεται σε προθήκες η συλλογή των αργυρών εκθεμάτων.

Πρόταση για τις καμάρες
Μοναδική «παραφωνία» σε αισθητικό επίπεδο στον δυτικό προμαχώνα είναι η συνέχεια του μουσείου στην τοξοστοιχία, που δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη κατασκευής του έργου.Ο κ. Παπαβρανούσης τόνισε ότι πρόκειται για το μοναδικό ασυντήρητο τμήμα, και έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τη Διαχειριστική Αρχή, ώστε να ενταχθούν στο έργο κάποιες στερεωτικές εργασίες και ο απαιτούμενος καθαρισμός.

Τεχνικά ευρήματα προκαλούν το θαυμασμό
Στα αξιοσημείωτα κατά την πορεία εξέλιξης των εργασιών σύμφωνα με τον κ. Παπαβρανούση, ο εντοπισμός μίας πρωτοποριακής για την εποχή κατασκευής του προμαχώνα, τεχνικής λύσης για την απορροή των υδάτων από τον περίδρομο στο έδαφος.«Πρόκειται για μία κατασκευή από ανθρώπους που γνώριζαν τεχνικές λεπτομέρειες και ήταν ευαίσθητοι. Ενώ πρόκειται για φρουριακό κτίσμα καλύπτει και την αισθητική προσέγγιση, ενώ είναι άψογο στατικά, τεχνικά και λειτουργικά. Είναι ιδιαίτερη χαρά για κάθε μηχανικό να γνωρίζει μέσα από τη διαδικασία αυτή τους κατασκευαστές, τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις τους, τις στατικές τους φοβίες και την ευαισθησία τους. Τα κτίρια αυτά σε ωθούν να είσαι περισσότερο ευαίσθητος και προσεκτικός», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παιχνίδια με το Ε1 εξαιρούν μαζικά κτηνοτρόφους των Ιωαννίνων από την εξισωτική!!!


Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αναρτούνται οι καταστάσεις στους δήμους με τους δικαιούχους της εξισωτικής. Κτηνοτρόφοι από τα Γιάννενα επικοινώνησαν με την σελίδα Agronews και καταγγέλουν ότι πολλοί έχουν απορριφθεί και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητά να προσκομίσουν το Ε1.Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το Ε1 το έχουν ήδη υποβάλει και δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει λάθος σε τόσα πολλά άτομα, όπως ισχυρίζεται το περιφερειακό γραφείο των Ιωαννίνων.Μάλιστα, οι υπάλληλοι λένε ότι όσοι έχουν απορριφθεί από το σύστημα, ακόμα κι αν φέρουν το Ε1 άμεσα, δεν προλαβαίνουν την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που έχει προγραμματιστεί μετά τις 15 Ιουλίου και παραπέμπονται για την επόμενη “φουρνιά”, που θα είναι, πιθανότατα, τον Σεπτέμβριο.Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα για τους λόγους που ζητείται ξανά το Ε1 λίγες μέρες πριν την πληρωμή, γιατί οι κτηνοτρόφοι μιλούν ακόμα και για περίεργη κατανομή της εξισωτικής αποζημίωσης, προκειμένου να εμφανιστεί πολύ μικρός αριθμός δικαιούχων.Επίσης, πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Bravo Stavros! - ΠΗΓΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε τώρα ο Σαμαράς στην Ήπειρο, ήταν να ανοίξει σχετικά πρόωρα, ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό ρήγμα

Παρακολουθώντας όλη την προηγούμενη εβδομάδα την κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Αλέκου Καχριμάνη και της οικογένειας Καλογιάννη, πολλοί νεοδημοκράτες ήταν αυτοί που αναρωτιόνταν για το εάν τελικά ο Σταύρος Καλογιάννης που προαλείφεται για την Περιφέρεια Ηπείρου θα πήγαινε (αν και είχε προσκληθεί) στο Μέτσοβο για το γάμο του γιου του Αλέκου Καχριμάνη.Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι τελικά ο Καλογιάννης θα πήγαινε στο γάμο.Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Όλα ήταν έγκαιρα κανονισμένα και κλεισμένα.Όχι από εδώ αλλά από τα κεντρικά της Συγγρού. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε τώρα ο Σαμαράς στην Ήπειρο θα ήταν να ανοίξει σχετικά πρόωρα ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό ρήγμα. Γι' αυτό και ενεργοποίησε πρωτοκλασάτο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. που διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Καλογιάννη να αναλάβει και να γεφυρώσει το χάσμα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είμαστε και σίγουροι ότι έγινε και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η κόντρα παραμένει. Όμως ως δείγμα καλής θελήσεως (κυρίως για την έξωθεν καλή μαρτυρία) ζητήθηκε από τον Σταύρο Καλογιάννη να πάει στο γάμο, όπως και τελικά έγινε. Περιττεύει να σας πούμε ότι ο πατήρ Καλογιάννης (ο Α') ούτε που ήθελε να ακούσει για και τέτοιο. Όμως ο Σταύρος που είχε δώσει το λόγο του σε κάποια στελέχη από τα κεντρικά, τον κράτησε και στις φωτογραφικές κάμερες χθες, όλα φάνηκαν... μέλι-γάλα! Μέχρι το επόμενο επεισόδιο της πολύκροτης κόντρας τους. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην τοπική Νέα Δημοκρατία,θα έχουμε αύριο.Αααα, για τους μυημένους στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια η απάντηση στο κουιζάκι που σας βάλαμε είναι απλή.Για όσους δεν κατάλαβαν το ποιος ανέλαβε χρέη γεφυροποιού θα σας πούμε ότι είναι πρώην υπουργός, δεν παρευρέθηκε χθες στο γάμο και αν και κατά το ήμισυ είναι βλάχικης καταγωγής, δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον Αλέκο Καχριμάνη. Ποιος είναι;

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αυτοκίνητο παρέσυρε 8χρονο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες του Σαββάτου, επί της νέας παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, στο ύψος έμπροσθεν της Αγροτικής Τράπεζας, όταν Ι.Χ.Ε. με οδηγό 49χρονο αλλοδαπό παρέσυρε 8χρονο που επιχειρούσε να διασχίσει κάθετα την ανωτέρω οδό.Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός του 8χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε από τον πατέρα του, αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φιλιατών για προληπτικούς λόγους όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Παρέμβαση του Τάσου Κώτση στον τοπικό "γαλάζιο" εμφύλιο

Ξεμπροστιάζει τους Γιαννιώτες ΔΑΚίτες συνδιλακιστές και δικαιώνει τους Α. Ασημακοπούλου και Κ. Τασούλα

Κεραυνός είναι πάντοτε οι δημόσιες τοποθετήσεις και απόψεις του παλαιού ανιδιοτελή νεοδημοκράτη αγωνιστή και παλαιότερα δημοσιογράφου-εκδότη των Ιωαννίνων Τάσου Κώτση. Ο ίδιος στην εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδιδε ("Τα Γιάννινα") λέει τα πράγματα με το όνομά τους αλλά δεν διστάζει να το κάνει επώνυμα και στον ηλεκτρονικό τύπο, μέσα από το antinews.gr. Για όσους γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία, τις τάσεις, τις ομάδες, τα ρεύματα και τους λοχαγούς του Σαμαρά στα συστήματα εξουσίας της Ν.Δ. μπορούν εύκολα να αντιληφθούν τι εστί antinews σήμερα στην κεντροδεξιά. Με αφορμή λοιπόν, ηλεκτρονικό δημοσίευμα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας με τίτλο: "Κάποιοι τρελάθηκαν, ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία", ασκεί δριμεία κριτική στην... "ύποπτη" ενέργεια τοπικών ΔΑΚιτών συνδικαλιστών της εκπαίδευσης να χρεώσουν στην Άννα Ασημακοπούλου (παίρνοντας τα... σκάγια και τον Κώστα Τασούλα), συνομιλίες που δεν έγιναν ποτέ και να παρουσιάσουν τους δικούς τους διακαείς πόθους καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ως δηλώσεις της Γιαννιώτισσας βουλευτού. Ο πάλαι ποτέ επιτυχημένος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, αμέσως μόλις το διάβασε δεν δίστασε να καταθέσει δημόσια τη θέση του και να τοποθετηθεί στο ζήτημα τραβώντας για τα καλά τα... αυτιά κάποιων τοπικών συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Διαβάστε τι ακριβώς έγραψε: "Πότε έγινε αυτό και δεν το ξέρουμε; Πρώτη φορά το ακούμε… Αλλά και να είχε γίνει βρε… “παλικάρια”, τι σόι συνδικαλιστές είστε εσείς, που κάνετε ανθρωποθυσίες για την πλάκα σας; Δεν αντελήφθη κανείς από σας πόσο σοβαρό ήταν το ολίσθημά σας; Δε θέλω να σας πω άλλα γιατί θα εκτεθούμε δημοσίως… Αλλά αυτό δεν είναι συνδικαλισμός…". Δέκα με τόνο στον Τάσο Κώτση που βγήκε δημόσια και είπε έβαλε στη θέση τους ορισμένους επαγγελματίες συνδικαλιστές!

Γαλάζιος εμφύλιος από επιστολή "μυστήριο" της ΔΑΚΕ Καθηγητών Ιωαννίνων

Επιχείρησαν να στοχοποιήσουν την Άννα Ασημακοπούλου για το μπάχαλο που επικρατεί στην εκπαίδευση - Άγνωστο γιατί ενώ η επιστολή στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, δεν αναρτήθηκε στο blog της παράταξης!!!

Ένα εύκολο στόχο θεώρησαν ότι βρήκαν οι Γιαννιώτες γαλάζιοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Καθηγητών, στο πρόσωπο της βουλευτού Ιωαννίνων της Ν.Δ. Άννας Ασημακοπούλου για να στιλιτεύσουν τις κυβερνητικές παλινωδίες στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην κυριολεξία όμως βρήκαν τον... μάστορα τους, αφού στην ανακοίνωση "μυστήριο" που εξέδωσαν και στην οποία επιχείρησαν να της βάλουν στο στόμα της λόγια τα οποία -όπως η ίδια δημόσια τόνισε- ουδέποτε είπε, δέχτηκαν από τη βουλευτή άμεση διάψευση και τώρα... "τσακώνονται" μεταξύ τους για το ποιος θα χρεωθεί την γκάφα ολκής που έκαναν!!! Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επίμαχη επιστολή "μυστήριο" στάλθηκε όχι μόνο σε όλα τα ΜΜΕ της περιοχής αλλά και σε αυτά ολόκληρης της χώρας, γεγονός που αφήνει σοβαρότατες υπόνοιες για άλλου είδους εσωκομματικές σκοπιμότητες.Επειδή, είναι κοινό μυστικό στις τάξεις των εκπαιδευτικών, ότι η πλειοψηφία των στελεχών στην ηγεσία της τοπικής ΔΑΚΕ Καθηγητών Ιωαννίνων, πρόσκειται πολιτικά στο βουλευτικό περιβάλλον του Σταύρου Καλογιάννη -χωρίς σε καμιά περίπτωση να αφήνουμε αιχμές για εμπλοκή του ίδιου- δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις καταγγελίες γαλάζιων εκπαιδευτικών για τον τοπικό εσωκομματικό πόλεμο που μαίνεται και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν σε αυτόν συγκεκριμένοι νεοδημοκράτες συνδικαλιστές από το χώρο της εκπαίδευσης.Μάλιστα, τη στιγμή που οι γαλάζιοι συνδικαλιστές έστειλαν παντού την επίμαχη επιστολή, ξέχασαν να την αναρτήσουν στο ιστολόγιο της παράταξής τους, μέσα από το οποίο ενημερώνονται καθημερινά οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της περιοχής!!! Αν όλα τα παραπάνω είναι απλές συμπτώσεις, τότε να δεχτούμε, ότι τα έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ απλά έκαναν ένα... λάθος!!! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι ΔΑΚίτες κατηγόρησαν την Άννα Ασημακοπούλου, πως η ίδια δεσμεύτηκε (παρουσία της εννεαμελούς διοικούσας επιτροπής) ότι δεν συμφωνεί με την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις καθηγητών και αν έρθει στη βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει κάτι τέτοιο θα το καταψηφίσει. Όμως, ακαριαία η Γιαννιώτισα βουλευτής δικαιολογημένα αντέδρασε και σε έντονο ύφος διέψευσε τα παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε συζήτησε με τη ΔΑΚΕ Ιωαννίνων το θέμα του πολυνομοσχεδίου και πως δεν ανέθεσε και πολύ περισσότερο δεν ανέθεσε ποτέ και σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματός της!!!

Τα ονόματα των 62 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και απόλυση στην Ήπειρο

Θεατές  οι Ν.Ε. των κομμάτων της συγκυβέρνησης - Χωρίς καμιά αντίδραση και η Περιφέρεια Ηπείρου

Έφτασαν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηπείρου αλλά και όλης της χώρας, οι καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που είναι προς απόλυση (διαθεσιμότητα), προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου. Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί από τη βουλή το εγκληματικό πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και από εκεί την απόλυση περίπου 2.500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου και δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής που θα κλείσουν σπίτια και σχολεία και θα οδηγήσουν σε κατήφορο απόγνωσης νοικοκυριά και σχολεία. Το παράδοξο είναι, ότι δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τις τοπικές Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά ούτε και από την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα ονόματα των 62 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και απόλυση στην Ήπειρο, ανά νομό είναι τα εξής:
29 στο Νομό Ιωαννίνων: Τάτση Βασιλεία, Γκαβανίδου Χρυσή, Μυλωνά Ουρανία, Καραμάνη Μαριάνθη, Παπουτσή Φρύνη, Ρίζου Κωνσταντίνα, Δεσπότη Σωτηρία, Νικητοπούλου Πηνελόπη, Νικολάου Σπυριδούλα, Τοτού Γεωργία, Παπαδημητρίου Χρήστος, Καρακασίδης Ιωάννης, Γάκης Σπυρίδων, Παπανδρέου Λάμπρος, Τσορώνη Γεωργία, Τάτση Σωσάννα, Βίνη Γεωργία, Μεντή Αναστασία, Τσούρη Βασιλική, Κακαϊδή Βαρβάρα, Τσαγκογιάννη Σεβαστή, Μιχαηλίδου Γραμματική, Γκρέστας Βασίλειος, Αρβανίτη Γιαννούλα, Σιχλοιμοίρης Χρύσανθος, Τζούμα Ιωάννα, Αυδίκου Ελένη, Σκάρας Παναγιώτης και Αντωνιάδης Δημήτριος.
19 στο Νομό Άρτας: Σπέντζα Όλγα, Ζαρογιάννη Αγγελική, Αλεξίου Σωτηρία, Ευαγγέλου Δημήτριος, Κωστής Ιωάννης, Νικολού Χριστίνα, Αποστολάκης Γεώργιος, Λιόντου Όλγα, Μαστρογιάννη Βασιλική, Καψάσκης Ιωάννης, Μποκογιάννη Σωτηρία, Αντωνίου Αικατερίνη, Τσιλιμή Αναστασία, Μήτσιου Αντωνία, Τασούλη Αικτερίνη, Μπακογιάννη Ευαγγελία, Τζακαλώστας Κωνσταντίνος, Μάνος Ευάγγελος και Μπαρτσώκας Γεώργιος.
6 στο Νομό Πρέβεζας: Καραβίδα Ελένη, Ευθυμίου Βαρβάρα, Πανούση Νεκταρία, Δημητρίου Σαλώμη, Κουτά Αλεξάνδρα και Παπαδιώτη Δήμητρα.
8 στο Νομό Θεσπρωτίας: Γκαρανάτση Ευσταθία, Κουλαμά Μαρία, Ροβίνας Κωνσταντίνος, Καράμπελα Παρασκευή, Σουτοπούλου Πολυξένη, Παπαγεωργίου Ειρήνη, Κέγκος Στέφανος και Κωνσταντή Ζωίτσα.

Oδός της πόλης να πάρει το όνομα του εκλιπόντος Νίκου Μάντη

Η διαδικτυακή κοινότητα χρηστών του EpirusGate το ζητά από τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Πρόταση για να ονομαστεί σε οδό Νίκου Μάντη, κεντρικός δρόμος της πόλης των Ιωαννίνων, κάνει δημόσια προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Iωαννίνων Δημήτρη Γιωτίτσα, η διαδικτυακή κοινότητα χρηστών του EpirusGate. Επειδή ο δήμος μας πάνω απ' όλα πρέπει καθημερινά να διδάσκει ήθος και αξίες, όλοι μας θα πρέπει να παραδειγματιστούμε έστω και στο ελάχιστο από το σπάνιο για την εποχή ήθος του εκλιπόντος Νίκου Μάντη. Η πόλη μας θα πρέπει να τιμά ανθρώπους, που πρωταγωνίστησαν με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια σε αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και γι' αυτό προτείνουμε να δοθεί το όνομά του σε κάποιο από τους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων. Για εμάς, δεν αρκεί στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίζεται απλά και μόνο η παρουσία των μελών του στην κηδεία, η διάθεση ποσού για την ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών του ΟΚΠΑΠΑ, η έκφραση της βαθύτατης οδύνης στην οικογένεια του εκλιπόντος και η εκφώνηση του ύστατου χαιρετισμού από το δήμαρχο Ιωαννίνων και η δημοσιότητα του συγκεκριμένου ψηφίσματος.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μέχρι και την κόρη του Σαλί Μπερίσα είχαν ληστέψει οι Αλβανοί δραπέτες!!!

Καταζητούμενοι και στην Αλβανία είναι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, αφού σύμφωνα με την Αλβανική αστυνομία η συμμορία του Μάριαν Κόλα είχε εισβάλει μέχρι και στο σπίτι της κόρης του πρώην Αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, Αργκίτα Μαλτέζι.Το απίστευτο περιστατικό έγινε στος 22 Οκτωβρίου 2005 και η κόρη του Αλβανού πολιτικού ήταν πολύ τυχερή, αφού επέστρεψε στο σπίτι της λίγο μετά τη διάρρηξη.Το σπίτι της, είναι μια μονοκατοικία που βρίσκεται σε μια από τις ακριβότερες και καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές στα Τίρανα, αφού εκεί μένουν πολιτικοί και επιχειρηματίες.Παρ’ όλ’ αυτά η συμμορία του Κόλα δεν δίστασε, μπήκε στο σπίτι από την πίσω πλευρά, παραβιάζοντας μια μπαλκονόπορτα και μέσα σε λίγα λεπτά έγινε καπνός παίρνοντας λεία χρήματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας.Από την έρευνα της αστυνομίας, απομονώθηκαν κάποια δαχτυλικά αποτυπώματα δύο ανδρών, ένας από τους οποίους ήταν ο Φάτος Σούλα, δραπέτης από τις φυλακές Τρικάλων και στενός συνεργάτης του Κόλα.Σύμφωνα με την ασφάλεια Αττικής, ο Σούλα θεωρείται ο αρχηγός σε παρακλάδι της συμμορίας που έλεγχαν ο Μάριαν Κόλα και ο νεκρός πλέον Φλαμούρ Λίκα.Το παρακλάδι αυτό ευθύνεται για 30 ένοπλες ληστείες σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ μετά την ομαδική απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων, ο Σούλα κατά πάσα πιθανότητα διέφυγε στο Κόσοβο.Στο μεταξύ, 600 περίπου αστυνομικοί χτενίζουν τα βουνά της Ηπείρου για να εντοπίσουν τους δύο δραπέτες που κατάφεραν να διαφύγουν από τον κλοιό της Ναυπακτίας με τρία κλεμμένα αυτοκίνητα κι ένα… παπάκι.Η αστυνομία θεωρεί ότι οι καταζητούμενοι βρίσκονται ακόμα στη χώρα μας, ενημερώνονται από ανθρώπους τους για τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για την υπόθεσή τους και έχουν λουφάξει κάπου, αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει υπέρ τους.Από την άλλη πλευρά, οι αστυνομικοί, άνδρες των ΕΚΑΜ και της ασφάλειας πραγματοποιούν εφόδους και έρευνες σε στάνες, αποθήκες και καταφύγια σε ερημικές περιοχές και χωριά, όπως επίσης και σε σπίτια που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από κυκλώματα Αλβανών εμπόρων χασίς.

Real News

Ένας απολογισμός: Και τώρα τι;

Του Νίκου Κοτζιά

Ο Αϊνστάιν όριζε την ηλιθιότητα ως την επίμονη επανάληψη μιας επιλογής που είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα. Στην πολιτική μια τέτοια ηλιθιότητα είναι υποταγμένη σε σκοπιμότητες και συμφέροντα, κατά κανόνα των λίγων.

Ηλιθιότητα και συμφέροντα
Γιατί διατηρεί η κυβέρνηση τη σημερινή «ηλίθια» πορεία που οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή; Ποιος τις επιβάλλει; Η απάντηση είναι απλή: τα συμφέροντα και τα θέλω του Συστήματος Παρακμής αποτελούμενο από την ντόπια Ολιγαρχία, τα συνεργαζόμενα κόμματα του παλιού δικομματισμού και την ξένη επιτροπεία. Η πρώτη συναίνεσε στη μετατροπή της Ελλάδας σε Αποικία Χρέους των αγορών, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αρκεί να παρέμειναν άθικτα τα συμφέροντά της. Από πλευράς της, η ξένη επιτροπεία δεν είχε καμία αντίρρηση να γίνει η διαχείριση της χώρας από δυνάμεις έτοιμες να την παραδώσουν. Στην πορεία είχε αντιληφθεί ότι οι έλληνες ολιγάρχες και κυβερνώντες πολιτικοί είναι παραδομένοι, δεν έχουν διάθεση και δύναμη να διαπραγματευτούν, αναζητούν προστάτη προκειμένου να σωθούν από την επερχόμενη οργή του λαού. Σε αυτή την «συμμαχία» η ξένη επιτροπεία έχει τον πρώτο λόγο, αλλά «τον τσαμπουκά» στην κοινωνία «τον πουλά» ο «εγχώριος» πόλος με τις πλάτες της τρόικας.Το Σύστημα της Παρακμής προώθησε σειρά από μέτρα που καταργούσαν κατακτήσεις και δικαιώματα 150 ετών που σφράγιζαν την εικόνα και οικουμενική ελκτικότητα της Ευρώπης. Η κατάργηση εμφανίστηκε ως πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά επιστροφή στον καπιταλισμό των μέσων του 19ου αιώνα. Η επιστροφή αυτή ονομάστηκε ως εκσυγχρονισμός, ενώ στην ουσία πρόκειται για έναν βίαιο αναχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας. Η ξένη εποπτεία με την οποία θεσμοποιήθηκε η Αποικία Χρέους, έχει όλα τα χαρακτηριστικά των γερμανικών διοικήσεων στις υπό «προστασία» αποικίες του Βερολίνου το 1878-1917 και παρόλα αυτά την εμφάνισαν ως τον ορισμό της προόδου.Το Σύστημα Παρακμής προωθεί στη χώρα μια τεράστια ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου. Από εδώ προς τον ευρωπαϊκό βορρά. Από τους μισθωτούς και τα μικρομεσαία στρώματα προς την Ολιγαρχία. Από τον δημόσιο τομέα προς μεγάλα συμφέροντα. Κεφάλαια, εργαζόμενοι, ιδιαίτερα εκείνοι με καλές σπουδές, μετακινούνται στο εξωτερικό, ενώ εμείς εισάγουμε προς αντικατάστασή τους νέα δάνεια και χρέος, καθώς και χαμηλής στάθμης υπάλληλους διεθνών οργανισμών ως επίτροπους.Η «ηλίθια», αναποτελεσματική και κοινωνικά ανάλγητη πολιτική του Συστήματος παρακμής και επιτροπείας οδηγεί την χώρα, αλλά και κάθε προοπτική μελλοντικής ανάκαμψης σε καταστροφή. Αυτή η πορεία μπορεί να ανακοπεί με ένα ελάχιστο πρόγραμμα άμεσης αναγέννησης της χώρας.

Ένα πρόγραμμα άμεσης αναγέννησης
Το πρόβλημα της χώρας γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σύνθετο και δύσκολα επουλώσιμο. Δεν είναι πρόβλημα μόνο οικονομίας. Είναι πριν απ’ όλα πολιτικό ζήτημα και αφορά πολλαπλούς κοινωνικούς τομείς και ιστούς. Από αυτή την κρισιακή «πολυμορφία» προκύπτουν και οι άμεσες πολιτικές στοχεύσεις, όπως:Πρώτον, η ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης σε αυτούς για τους οποίους έχει υποχωρήσει το ίδιο το έδαφος επιβίωσης. Πρέπει να περιοριστεί, δηλαδή, με κάθε μέσο η ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν οι πολιτικές των δυνάμεων της παρακμής.Δεύτερο, η συγκρότηση ενός οικονομικού προγράμματος ανόρθωσης της χώρας, όχι με βάση σχέδια του πώς θα είναι η ελληνική οικονομία συμπληρωματική στη Γερμανία, αλλά το τι χρειάζεται άμεσα η χώρα και τι μπορεί προοπτικά να παράγει ώστε να εξασφαλίσει υψηλή θέση στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Από φάρμακα, αγροτικά προϊόντα και σύνθετα προϊόντα μετασκευής ορυκτών, μέχρι σύγχρονες υπηρεσίες για νέους που η εργασία τους προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτό σημαίνει άμεση ανατροπή εκείνων των πολιτικών που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση, την έρευνα και την δημιουργικότητα. Υποβάθμιση η οποία συνοδεύει το καταστρεπτικό σήμερα με την υπονόμευση του αύριο της Ελλάδας και των προοπτικών της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.Τρίτο, ανάπτυξη των χωρητικοτήτων –ικανότητας, δυνατότητας, ποιότητας και μέσων) της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας της χώρας. Σε αυτούς τους τομείς πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα κάθε είδος ξένης επιτροπείας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ειδικευτεί στην διεθνή διπλωματία. Να αναπτύξει λειτουργίες διαμεσολάβησης, διαιτησίας, διαπραγμάτευσης.Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι, τέταρτο, η συνολική απομάκρυνση της ξένης επιτροπείας από την Ελλάδα. Όποια και αν είναι η τύχη των δανείων και όσα και αναγνωριστούν, οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν λόγο για το πώς θα αναπτυχθεί η Ελλάδα, αν και σε ποιο βαθμό θα μορφώνεται η νέα γενιά ή δικαιούνται επιβίωσης ηλικιωμένοι πολίτες κοκ.Πέμπτο, η διαπραγμάτευση για την τύχη των ξένων δανείων, ο έλεγχος αν και σε ποιο μέγεθος είναι νόμιμα, ο συνολικός διακανονισμός θα συνδυαστεί με την απομάκρυνση της ξένης επιτροπείας. Το υπογραμμίζω αυτό, διότι στην δημόσια συζήτηση της χώρας κυριαρχεί ένα είδος οικονομισμού που αντιμετωπίζει την κατάσταση της χώρας αποκλειστικά από τη σκοπιά του διακανονισμού των δανείων, χωρίς να εξετάζει τις θεσμικές συνθήκες και τα πλαίσια σχέσεων εντός των οποίων θα γίνουν οι όποιοι διακανονισμοί.Προκειμένου να είναι αποτελεσματική η όποια διαπραγμάτευση, συναινετική λύση με τον ξένο παράγοντα ή υπό συνθήκες μονομερής απόφαση ελληνικής κυβέρνησης, απαιτείται, πέμπτο, η στήριξη των πολιτών της χώρας, του λαού της. Αυτό, έκτο, εξασφαλίζεται μόνο αν λειτουργεί η δημοκρατία και διευρυνθεί με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας. Αποκατασταθεί η λειτουργία της βουλής και περιοριστούν τα ιδιαίτερα δικαιώματα των πολιτών προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.Έβδομο, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ανάπτυξη της συμμετοχής των πολιτών και κινημάτων στήριξης των δημοκρατικών αποφάσεων. Η προάσπιση του κοινωνικού κράτους οφείλει να συνοδεύεται με την προάσπιση του κράτους δικαίου που τόσο βάναυσα παραβιάζεται τους τελευταίους μήνες. Με τον αποκλεισμό της δυνατότητας του κράτους να νομοθετεί σε βάρος των εργαζομένων, και μάλιστα χωρίς καν διαπραγμάτευση, στις περιοχές όπου το ίδιο είναι ο εργοδότης.Όγδοο, προκειμένου να υπάρξει στήριξη μιας πορείας ριζικών δημοκρατικών αλλαγών, ο λαός πρέπει να απελευθερωθεί από φόβους, ανασφάλειες, παθητικές δειλίες. Και αυτό θα γίνει με των συνδυασμό δύο τρόπων: τον συναισθηματικό και τον ορθολογικό. Για τον συναισθηματικό απαιτείται η ανάπτυξη ενός πλούσιου πολιτιστικού κινήματος. Οι εκδηλώσεις στην ΕΡΤ ανέδειξαν τη σημασία του πολιτισμού και τον συνέδεσαν με το κίνημα δημοκρατίας και του δικαιώματος δημοκρατικής ενημέρωσης. Το ορθολογικό όπλο είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ανάπτυξη ενός κινήματος εκλαΐκευσης της σύγχρονης γνώσης, τόσο ως προς τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αλλαγές, όσο και ως προς τις σύγχρονες θετικές επιστήμες, της διασύνδεσης κοινωνίας – προσωπικής ζωής – νέων τεχνολογιών – κοινωνικής δημοκρατίας.Είναι αυτονόητο ότι ο ως άνω κατάλογος είναι ενδεικτικός αλλά ταυτόχρονα θεμελιακός. Ότι αρκετοί από τους αναφερθέντες στόχους μπορούν να προωθούνται από κινήματα ήδη από σήμερα και άλλοι μόνο υπό μια διαφορετική κυβέρνηση. Η προώθηση των πρώτων θα διευκολύνει την διαμόρφωσης μιας διαφορετικής κυβέρνησης αναγέννησης της Ελλάδας που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στον (εργαζόμενο) άνθρωπο, στον δημοκράτη και πατριώτη.

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για τον Νίκο Μάντη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του αδόκητου και άδικου θανάτου του Δημοτικού Συμβούλου και μέχρι πρόσφατα αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Μάντη, ο οποίος υπηρέτησε τον Δήμο, την Αυτοδιοίκηση και την οικονομική επιστήμη με υπευθυνότητα, εντιμότητα, εργατικότητα και ευαισθησία συνήλθε εκτάκτως και
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
-Να εκφράσει την βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια.
-Να παραστεί στην κηδεία του και να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
-Να διαθέσει χρηματικό ποσό για την ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου.
-Να εκφωνήσει τον ύστατο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
-Να δώσει στη δημοσιότητα το παρόν ψήφισμα.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Θ. Γιωτίτσας

Επιχείρηση-φιάσκο αξίας 1.000.000 ευρώ,για τους Αλβανούς δραπέτες!!!

Από τις 22 Μαρτίου που απέδρασαν τους κυνηγούν 2 ελικοπτέρα, 6 σκάφη του Λιμενικού, δεκάδες ΕΚΑΜίτες, δύο διμοιρίες βατραχανθρώπων, ιχνηλάτες του στρατού και εκατοντάδες αστυνομικοί
Την ώρα που οι Αλβανοί δραπέτες διασχίζουν τη μισή Ελλάδα και είναι μια ανάσα πριν τη μεγάλη απόδραση στη χώρα τους, η ΕΛ.ΑΣ δαπανά εκατομμύρια ευρώ στο κυνήγι τους. Από τις 22 Μαρτίου που απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων και ειδικά τον τελευταίο μήνα μετά το αιματηρό τετ- τετ στο Δίστομο Βοιωτίας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δαπανήσει περισσότερα από 1.000.000 ευρώ στη γιγαντιαία επιχείρηση που έχει στήσει από άκρη σε άκρη της χώρας. Και αυτό γιατί, η επιστράτευση δύο ελικοπτέρων, έξι σκαφών του Λιμενικού, δεκάδων ΕΚΑΜιτών, δύο διμοιριών βατραχανθρώπων, ιχνηλατών του στρατού, εκατοντάδων αστυνομικών από τους όμορους νομούς, αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρή. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το ακριβές ποσό των χρημάτων που έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες όμως οι άνθρωποι που γνωρίζουν το μέγεθος μιλούν για πολλά εκατομμύρια ευρώ.Μάλιστα, το ενδεχόμενο τελικά οι Αλβανοί δολοφόνοι να μη συλληφθούν, θα αποτελέσει φιάσκο για την Ελληνική Αστυνομία που σε περίοδο κρίσης χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεση της χωρίς κανένα περιορισμό αλλά και χωρίς αποτέλεσμα. Και μπορεί ο Μάριο Κόλα και οι συνεργοί του να είναι εκπαιδευμένοι και αδίστακτοι όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται επί σχεδόν τέσσερις μήνες η μισή ΕΛ.ΑΣ, να τρέχει από πίσω τους καταϊδρωμένη και χωρίς να μπορεί να τους πιάσει...

Το “χρυσό” φιάσκο
Μια απλή καταγραφή των δυνάμεων που τον τελευταίο μήνα κυνηγούν τους δραπέτες αρκεί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κόστος της γιγαντιαίας επιχείρησης. Τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, πετούν καθημερινά πολλές ώρες ενισχύοντας από αέρος τις έρευνες των επίγειων δυνάμεων. Με δεδομένο ότι τα καύσιμα για μια ώρα πτήσης κάθε ελικοπτέρου είναι πάνω από 350 ευρώ, συνεπάγεται ότι όλο αυτό το διάστημα δαπανήθηκαν περισσότερα από 100. 000 ευρώ μόνο για καύσιμα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συντήρησης που είναι δυσβάστακτο για τα ελικόπτερα των συγκεκριμένων μοντέλων... Φυσικά, πέρα από το χρηματικό κόστος, έμειναν πίσω άλλες επιχειρήσεις στις οποίες θα έπαιρναν μέρος τα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ.Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από την Πρέβεζα μέχρι την Κέρκυρα περιπολούν σε καθημερινή βάση 6 με 7 σκάφη του Λιμενικού. Το καθημερινό κόστος για την κίνηση των συγκεκριμένων μέσων ξεπερνά τις 5000 ευρώ με αποτέλεσμα τις δέκα ημέρες που σαρώνουν τα νερά του Ιονίου να έχουν συνολικά “κάψει” πάνω από 50.000 ευρώ.Οι 40 ΕΚΑΜίτες με τα δέκα ειδικά οχήματα που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο κυνήγι των δραπετών έχουν λειτουργικά έξοδα περίπου 5000 ευρώ ημερησίως. Αυτά τα λεφτά αφορούν στα εκτός έδρας που ανέρχονται σε 50 ευρώ ημερησίως για κάθε ΕΚΑΜίτη, 30-40 ευρώ για τη διαμονή ενώ τα θηριώδη τζιπ και οχήματα που χρησιμοποιούν χρειάζονται ημερησίως πολλά ευρώ για καύσιμα. Με απλά λόγια, μόνο για τον τελευταίο μήνα έχουν δαπανηθεί πάνω από 150.000 ευρώ μόνο για τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ.Το Λιμενικό Σώμα, έχει διαθέσει δύο επίλεκτες μονάδες βατραχανθρώπων που αποτελούνται από δέκα ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες και τρία οχήματα. Και για αυτούς, το ημερήσιο κόστος για τον καθένα σε ο,τι έχει να κάνει με τα εκτός έδρας, τη σίτιση και τη διαμονή τους ξεπερνά τα 80 ευρώ.Σε μόνιμη βάση και εκ περιτροπής, με το κυνήγι των δραπετών ασχολούνται περίπου 350 αστυνομικοί από τις υπηρεσίες της ΟΠΚΕ και των συνοριακών φυλάκων. Από αυτούς οι 25 μετέβησαν από τον Έβρο όπου υπηρετούν ενώ ένα μεγάλο μέρος έχει αποσπαστεί στην ορεινή περιοχή της Θεσπρωτίας από τους γειτονικούς νομούς. Μέχρι στιγμής, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί σε καθημερινή βάση πόσοι ακριβώς είναι από άλλους νομούς οπότε πληρώνονται εκτός έδρας που μεταφράζεται σε περίπου 80 με 90 ευρώ για τον καθένα καθημερινά. Με δεδομένο ότι οι αστυνομικοί επιχειρούν σε τρεις βάρδιες ημερησίως και εκατοντάδες το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Γα παράδειγμα για περίπου δεκαπέντε ημέρες επιχειρούσαν στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας περίπου 80 αστυνομικοί που μετέβησαν μόνο από την Ευρυτανία.Ένα ποσό που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να υπολογιστεί με ακρίβεια αφορά στα καύσιμα των δεκάδων οχημάτων που καθημερινά τον τελευταίο μήνα ανεβοκατεβαίνουν τα βουνά από την ορεινή Ναυπακτία μέχρι την Παραμυθία και το Σούλι. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που χτενίζουν τα δάση και τα βουνά είναι τεράστιος όπως φυσικά και τα ποσά που ξοδεύονται για τον εφοδιασμό τους με καύσιμα και τη συντήρηση.Οι πληροφορίες λένε πως στις έρευνες μετέχουν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν τις 25 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό των φυγάδων. Παράλληλα περίπου 15 ιχνηλάτες του στρατού αλλά και αστυνομικοί με σκύλους παίρνουν μέρος στις έρευνες.

protothema

Oμόφωνη στήριξή στους εργαζόμενους εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας


Την ομόφωνη υποστήριξή τους στους εργαζόμενους εξέφρασε  το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του, προχωρώντας και στην σύνταξη ψηφίσματος με την ομόφωνη έγκριση του Σώματος, όπου απορρίπτει απολύσεις εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση, λέει όχι στο πολυνομοσχέδιο και την κατάργηση κάθε πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Παράλληλα, ζητά την περαιτέρω στελέχωση των κοινωνικών δομών του Δήμου και καταγγέλλει το ξεπούλημα της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης που δρομολογείται, μέσα από το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΤΕΕ. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεας,η  έντονη παρουσία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, των δύο κλάδων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι άμεσα καταργούνται αλλά και οι παρουσίες του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΕΛΜE Πρέβεζας Γιάννη Θεοφάνους και Δημήτρη Τάγγα, έγινε αφετηρία μιας γενικότερης συζήτησης για τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που αυτή την στιγμή, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Απαξίωση
Για απαξίωση των θεσμών μίλησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ήρθαν οι περικοπές σε ανθρώπους. Ο Δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού , απέρριψε κάθε μορφή διαθεσιμότητας, ενώ υπεραμύνθηκε της προσφοράς τόσο των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και κάθε υπηρεσίας του Δήμου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παύλος Σαραμπασίνας εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός έκανε όλα αυτά τα χρόνια υπομονή και υπέστη θυσίες προκειμένου να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγέλης Τσοβίλης επεσήμανε ότι οι απολύσεις που γίνονται αφορούν συγκεκριμένους κλάδους για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, όπως είναι η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολείων. Τη δεδομένη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νίτσας, σημειώνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεθούν τρόποι για την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων συμπεριλάβει στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο. Ως αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις απολύσεις ο επικεφαλής της παράταξης Δημόσιος Χώρος-Πρέβεζα-Λούρος –Ζάλογγο Γιάννης Ρέντζος, εκφράζοντας την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε διαθεσιμότητα ή απόλυση εργαζομένου. Παρέμβαση για την «καρατόμηση» δεκάδων ειδικοτήτων από τα τεχνικά σχολεία έκανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ.Θεοφάνους ο οποίος επεσήμανε σε ότι αφορά την Πρέβεζα «κόβονται» ειδικότητες οι οποίες μάλιστα ήταν υπ. αριθμόν 1 στις προτιμήσεις των μαθητών. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων με καταλήψεις των Δημαρχείων και κάθε άλλης υπηρεσίας, πραγματοποιώντας συνελεύσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης. Σε κατάληψη παραμένει και το Δημαρχείο Πρέβεζας.

«ΜΑΧΙΜΗ» Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Με… όπλα φέτος την καλύτερη προετοιμασία στα παράλια και την πτώση τιμών


Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, αφού μόλις μπήκαμε στην επονομαζόμενη «υψηλή» τουριστική περίοδο, όμως καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του καλοκαιριού, θετικά είναι τα μηνύματα όσον αφορά τον αριθμό των παραθεριστών που επέλεξαν να κάνουν φέτος τις διακοπές τους στα παράλια της Ηπείρου.Ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η περιοχή μας απ’ τα γειτονικά νησιά του Ιονίου είναι μεγάλος, καθώς προορισμοί όπως η Λευκάδα, η Κέρκυρα και οι Παξοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και βελτιώνουν σταθερά τις επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η Ήπειρος διαθέτει ένα πολύ ανταγωνιστικό τουριστικό «πακέτο», που με την σωστή αξιοποίηση μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες, τόσο στα παράλια όσο και στο εσωτερικό.Φέτος, εκτός των άλλων, η διαφαινόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας υποβοηθείται και από άλλους δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, την καλύτερη προετοιμασία των Δήμων και τη βελτίωση των υποδομών στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και δεύτερον, την πτώση των τιμών τόσο στα καταλύματα όσο και στις υπόλοιπες προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως επιβεβαιώνουν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννουκαι ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης 
Η Ήπειρος είναι μία πολύ ανταγωνιστική περιοχή, αφού το «πακέτο» που προσφέρει στους επισκέπτες της δύσκολα το βρίσκει κανείς αλλού, τόνισε με έμφαση, μιλώντας χθες στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Στράτος Ιωάννου. Όπως είπε, έχουμε την τύχη από τη μία να διαθέτουμε φυσική ομορφιά, υψηλή ποιότητα νερών, η οποία ελέγχεται σε εβδομαδιαία βάση, με δείγματα που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και από την άλλη, πολιτιστικά μνημεία και περιβαλλοντικά «θαύματα», όπως είναι ο Αχέροντας, ο Αμβρακικός Κόλπος κ.λ.π..Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική παράδοση και ζωή του τόπου μας, του δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς την προσέλκυση τουριστών, που φέτος θα είναι περισσότεροι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των κρατήσεων.

Καλύτερη προετοιμασία
Φέτος οι «Γαλάζιες Σημαίες» επανήλθαν σε κάποιες παραλίες της Ηπείρου κι αυτό είναι απόδειξη της καλύτερης προετοιμασίας που έγινε από πλευράς παραθαλάσσιων Δήμων, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αναγνώρισε και ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι «οι υποδομές μας είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση και ο αγώνας είναι συνεχής για να το πετύχουμε αυτό». Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι Δήμοι που διαθέτουν δημοφιλείς παραλίες στα όριά τους μεριμνούν πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό για θέματα όπως η πρόσβαση και η καθαριότητα, με αποτέλεσμα το επίπεδο να είναι καλύτερο.Όσον αφορά τους επαγγελματίες του τουρισμού, αυτοί σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, μειώνοντας τις τιμές στα καταλύματά τους σε επίπεδα πολύ προσιτά. Σήμερα βρίσκει κανείς στα παράλια δωμάτιο από 20 και 30 ευρώ, χωρίς φυσικά να λείπουν και τα πιο ακριβά!

Οι ξένοι τουρίστες
Έλληνες παραθεριστές θα έρθουν και φέτος για τις διακοπές τους στα παράλια της Πρέβεζας, περιορίζοντας ωστόσο της ημέρες που αυτές διαρκούν. Στην περιοχή έρχονται και ξένοι επισκέπτες, με την Πάργα να προσελκύει τους περισσότερους και τα Σύβοτα να ακολουθούν. Κυρίως πρόκειται για τουρίστες που φτάνουν οργανωμένα από τις Σκανδιναβικές χώρες, την Αγγλία, την Ολλανδία, Τσεχία, ενώ δεν λείπουν μεμονωμένοι επισκέπτες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και Τουρκία.

Στην Θεσπρωτία
Σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση φέτος και στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των κρατήσεων. Βέβαια, η καθαρή τουριστική περίοδος είναι περιορισμένη, αφού διαρκεί από τις 20 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου.
Εκτός από Έλληνες, πολλούς ξένους τουρίστες δέχονται και φέτος οι παράλιες περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπως ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κάτσινος. Μάλιστα, ο κ. Κάτσινος αναφέρθηκε σε έναν τουριστικό «δίαυλο» που άνοιξε για πρώτη φορά φέτος με τις Σκανδιναβικές χώρες, μέσω του οποίου κάθε εβδομάδα έρχεται στο Άκτιο ένα αεροπλάνο γεμάτο τουρίστες, οι οποίοι πηγαίνουν ομαδικά στα Σύβοτα!Παράλληλα, μια άλλη εταιρεία φέρνει γκρουπ με Άγγλους σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ οδικώς καταφθάνουν στα παράλια της Θεσπρωτίας μέσω της Εγνατίας Οδού παραθεριστές από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Έχουν ληφθεί μέτρα
Και στην Θεσπρωτία οι τιμές στα καταλύματα και τα μαγαζιά έχουν εξορθολογιστεί, γεγονός που βοηθάει στην ικανοποίηση των επισκεπτών, ενώ ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει λάβει τα μέτρα του, όσον αφορά τις υποδομές και την καθαριότητα.Όπως ανέφερε ο κ. Κάτσινος, έχει προσληφθεί έκτακτο προσωπικό καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις, ενώ έχουν τοποθετηθεί εγκαίρως ναυαγοσώστες σε όσες παραλίες αυτοί είναι απαραίτητοι. Όσον αφορά την καθαριότητα στην παραλιακή ζώνη Πλαταριά – Σύβοτα – Πέρδικα, αυτή ανατέθηκε φέτος σε ιδιώτη και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, που είχαν σημειωθεί προβλήματα! Φέτος η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται σε καθημερινή βάση, ενώ τον Αύγουστο που αυξάνουν οι ανάγκες, θα πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα!

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η αργυροχρυσοχοΐα των Ιωαννίνων χρειάζεται ειδικευμένους τεχνίτες

Εξέφρασε την διαφωνία της για τις διατάξεις που καταργούν συγκεκριμένους κλάδους της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης


Δυναμικά επέστρεψε το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή του τόπου η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την σιωπηρή το τελευταίο διάστημα φιλελεύθερη μάζα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.Κατά τη προχθεσινή συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο,η Ντόρα εξέφρασε την διαφωνία της για τις διατάξεις που καταργούν συγκεκριμένους κλάδους της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης, μαζί με τη δυσφορία της για την απουσία του υπουργού Παιδείας από την συζήτηση στην Επιτροπή.Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής: «Αφήνουμε μια περιοχή της Ελλάδας όπως τα Γιάννενα με μακραίωνη παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, χωρίς ειδικευμένους τεχνίτες. Το ίδιο συμβαίνει με τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος που χρειάζονται ψυκτικούς. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους, πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται σε γιατρούς, δικηγόρους και οικονομολόγους».

Διαψεύδει τη ΔΑΚΕ Ιωαννίνων η Άννα Ασημακοπούλου

Διαψεύδει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ότι εξέφρασε πρόθεση να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη.Συγκεκριμένα, η ΔΑΚΕ νομού Ιωαννίνων εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου, με την οποία εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στις προωθούμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης και καλεί τους βουλευτές που έχουν δεσμευθεί να μην καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο να πράξουν αναλόγως.Η ίδια η βουλευτής όμως εξέδωσε με τη σειρά γραπτή ανακοίνωση,στην οποία δηλώνει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλά εξ ονόματός της."Δεν ανέθεσα ποτέ και σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματός μου. Και ούτε το επιτρέπω. Πόσο μάλλον όταν διαστρεβλώνονται οι θέσεις και οι απόψεις μου, τις οποίες έχω εκφράσει ξεκάθαρα και δημόσια.Ουδέποτε συζήτησα με τη ΔΑΚΕ Ιωαννίνων το θέμα του πολυνομοσχεδίου", ανάφερε η ίδια, μέσω της ανακοίνωσης.

Σύσκεψη Ν.Δένδια με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου την Κέρκυρα, με μοναδικό θέμα την επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων. Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες μετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΗπείρουΚώστας Τρομπούκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Παπιγκιώτης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Γιώργος Λελοβίτης."Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας η σύλληψη τους. Είναι θέμα αξιοπρέπειας πρώτα για την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια για τη χώρα" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός μιλώντας στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.