Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Μάχη για να μην χάσει η ΕΛ.ΑΣ. με τους Κόλα και Κούπα 6 συνολικά δραπέτες!!!

Στο «κυνήγι» και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι


Τις τελευταίεςώρες η αστυνομία οργώνει σπιθαμή προς σπιθαμή τα Ηπειρωτικά Βουνά,προκειμένου να εντοπίσει τον 35χρονο επικίνδυνο κακοποιό Μάριο Κόλα που ευθύνεται για τον θάνατο της 25χρονης στα Ίσθμια και του 38χρονου αστυνομικού στη Λιβαδειά και τον 27χρονο Ιλίρ Κούπα.Η επιχείρηση που ξεκίνησε από το πρωί, θα συνεχιστεί με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση ωσότου εντοπιστούν ίχνη των δύο επικίνδυνων κακοποιών. Εξονυχιστικοί έλεγχοι έγιναν σε περισσότερα από 250 καταλύματα σε διάφορα χωριά στην περιοχή της Ντουσκάρας χωρίς όμως να εντοπιστεί κανένα ίχνος,παρά το γεγονός πως στις έρευνες συμμετέχουν και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της ΕΛΑΣ.


Οι "ξεχασμένοι"
Ο προβληματισμός στην ηγεσία της ΕΛΑΣ είναι έντονος,γιατί πέρα από τους 2 Αλβανους δραπέτες που αναστάτωσαν την Ήπειρο,οι επιτελείς έχουν και  χάσει και τους...«ξεχασμένους» δραπέτες,οι οποίοι θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνοι. Πρόκειται για τον 27χρονο Λούλι Φλολάντ που κατηγορήθηκε ως αρχηγός συμμορίας η οποία την περίοδο 2009-2011 είχε διαπράξει συνολικά 38 ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο, σε τρεις από τις οποίες διεπράχθη και ανθρωποκτονία. Η συνολική λεία ήταν μετρητά 45.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 560.000 ευρώ. Ο Φλολάντ έχει καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης τρεις φορές σε ισόβια κι επιπρόσθετη ποινή 141 χρόνων.Ο άλλος «ξεχασμένος» δραπέτης είναι ο 31χρονος σερβιτόρος Σούλαχ Φάτος που διέμενε κυρίως στην Κέρκυρα.

Άλλο επικίνδυνο «δίδυμο»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. , έχουν χάσει ένα άλλο επικίνδυνο «δίδυμο» δραπετών από τις φυλακές των Τρικάλων: τον 41χρονο Μουρατάι Μουρατάζ Αντμίρ, ο οποίος μαζί με τον 25χρονο Κόλα Κλεμέντ,οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν σε «συμμορία με Καλάσνικοφ» που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Ασφάλεια Αττικής. Είχαν διαπράξει εννέα ληστείες σε τράπεζες αφαιρώντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεβαν κατοικίες και οχήματα. Ο Μουρατάζ είχε διαφύγει προ διμήνου από αστυνομική επιχείρηση στο Περιστέρι ύστερα από απόπειρα ληστείας σε σουπερμάρκετ όπου συνελήφθη ο 38χρονος συνεργός του Λίταρ Ερμάλ. Ο Μουρατάζ και ο Κλεμέντ συμμετείχαν προ ενός μηνός σε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Λάρισας με λεία άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι ίσως είχαν διαφύγει στην Αλβανία, έχοντας πλέον στα χέρια τους ένα σημαντικό οικονομικό «απόθεμα».Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι Μουρατάζ και Κλεμέντ να μην υπήρξαν ποτέ στόχος στην «καταδίωξη» της Ναυπακτίας. Σημειώνεται ότι στη ληστεία στη Λάρισα έχει προκύψει η εμπλοκή και άλλου Αλβανού κακοποιού κατηγορούμενου για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ο οποίος παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται...Συμπερασματικά,αν καταφέρουν ή έχουν ήδη καταφέρει να περάσουν στο Αλβανικό έδαφος οι καταζητούμενοι Κόλα και Κούπα,τότε η ΕΛΑΣ θα μετρά ήδη 6 απώλειες από τους 11 κρατούμενους,που δραπέτευσαν από τις φυλακές Τρικάλων...Το μόνο που μπορούμε να θυμίσουμε ξανά στον Κόντε Δένδια,είναι πως σ' άλλες περιπτώσεις: Σορίν Ματέι, Πάσσαρης όπως και με τον Ρώσο Μαξίμ Ζιλίν στην Κατάρα, ξηλώθηκαν μεγαλόσχημοι και μπήκε η ... υποθήκη για το τέλος της καριέρας υπουργών.

To μυστικό του «μικρού Παλαιοκώστα» επιχειρούν να ανακαλύψουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Για να βρουν τους άγνωστους «συμμάχους» των επικίνδυνων Αλβανών δραπετών


Τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει στην περιοχή της Θεσπρωτίας την τελική αναμέτρηση με τους Αλβανούς Μάριο Κόλα και Ιλιρ Κούπα, συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών προκειμένου να βρεθεί πώς οργανώθηκε το δίκτυο υποστήριξης των αλβανών κακοποιών αλλά και να προσδιορισθεί η ταυτότητα του «τρίτου ανθρώπου» που φέρεται - σύμφωνα με ορισμένες πηγές - να τους συνοδεύει στην καταδίωξη στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία στην απόδραση από τα Τρίκαλα εκτιμάται ότι συμμετείχε και ένας 28χρονος Αλβανός που είχε εντοπισθεί μία και μοναδική φορά τον Μάρτιο του 2008 σε μία ληστεία στο Δερβένι Κορινθίας και ο οποίος θεωρείται ο «άνθρωπος-φάντασμα» της καταδίωξης των τελευταίων εβδομάδων...«Το Βήμα» αποκαλύπτει νέα στοιχεία από τις άγνωστες έρευνες των διωκτικών αρχών σχετικά με την απόδραση των οκτώ επικίνδυνων αλβανών κακοποιών από τα Τρίκαλα στις 23 Μαρτίου 2013. Εκείνη την ημέρα μία ομάδα πάνοπλων Αλβανών άρχισε να «γαζώνει» με Καλάσνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών. Αρχικά απέδρασαν 11 άτομα, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις και άλλοι οκτώ ήταν επί μήνες άφαντοι.

Ο βασικός οργανωτής
Με βάση πλέον τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ο βασικός οργανωτής αυτής της απόδρασης ήταν ο 45χρονος Φλαμούρ Σινάνι Λίκα, τον οποίο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν χαρακτηρίσει «μικρό Παλαιοκώστα» λόγω όχι μόνο των δυνατοτήτων του να πραγματοποιεί απανωτές κλοπές και ληστείες αλλά και διότι κτυπούσε με εντυπωσιακή ευκολία σε όλη την Ελλάδα, από τα Γιάννενα μέχρι τη Σπάρτη και από το Λουτράκι μέχρι την Αράχοβα. Ο Φλαμούρ Σινάνι στην αρχή της «εγκληματικής» πορείας του πραγματοποιούσε εισβολές σε σπίτια, χωρίς μάλιστα να φοράει γάντια και έκλεβε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2001 και παραβίασε άδεια από τις φυλακές της Λάρισας το 2006. Από τότε μέχρι το 2008 είχε δημιουργήσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συμμορία με Αλβανούς που κατάγονταν από την περιοχή της Κρούγια στην Κεντρική Αλβανία. Κεντρικό ρόλο στη συμμορία του είχε ο ανιψιός του Εντισον Λίκα, ενώ είχε σαν πρωτοπαλίκαρο τον 28χρονο Χαϊντάρι Χακάρ που η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί για σειρά κλοπών και ληστειών χωρίς όμως να διαθέτει αποτυπώματά του.Ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε «καταγραφεί» μία και μοναδική φορά: σε ληστρική επιδρομή στις 14 Μαρτίου 2008 σε κατάστημα στο χωριό Ροζενά στον νομό Κορινθίας σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το Δερβένι. Χωρίς ωστόσο να βρεθούν άλλα στοιχεία για την ταυτότητα του. Εκείνο ακόμη που θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι σε μια περίπτωση είχαν εντοπισθεί ορισμένα στοιχεία από παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, ότι μέλη της συμμορίας της Κρούγια και του Λίκα Εντισον είχαν ύποπτες επαφές με αστυνομικό στη Λακωνία.

Η σύλληψη στα Γιάννενα
Καίριο πλήγμα για αυτή την εγκληματική οργάνωση που αριθμούσε δέκα μέλη ήταν η σύλληψη το 2008 του Λίκα Εντισον στα Γιάννενα, ύστερα από καταδίωξη που είχε ξεκινήσει από την Ασφάλεια Λιβαδειάς στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας!Εκείνο που έχει προκαλέσει εξαιρετική εντύπωση στους αξιωματικούς είναι ότι μόλις συνελήφθη ο Λίκα Εντισον, ο θείος του Φλαμούρ Σινάνι αλλά και σχεδόν όλη η συμμορία του εξαφανίστηκε από… προσώπου γης.Οπως αναφέρει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «ξαφνικά τη συμμορία του... μικρού Παλαιοκώστα που είχε γίνει ο μεγάλος μας στόχος σαν να άνοιξε η γη και την κατάπιε. Για πέντε χρόνια δεν είχαμε καμία περίπτωση κλοπής ή ληστείας που να τη συνδέσουμε με αυτούς, που όταν κτυπούσαν παλιότερα άφηναν πάντα ίχνη. Ομως μετά το 2009 δεν βρίσκαμε κανένα ίχνος κανενός! Υποθέσαμε ότι έφυγαν για Αλβανία ή είχαν βρει άλλο κρησφύγετο. Για χρόνια μας είχε μείνει η απορία για την τύχη τους. Ωσπου ξαφνικά έγινε η επιδρομή στα Τρίκαλα και οι περισσότεροι καταλάβαμε ότι ήταν έργο του Φλαμούρ Σινάνι για να απελευθερώσει τον ανιψιό του. Εκεί ακολούθησαν κι οι άλλοι. Πιθανόν γύρισαν από την Κρούγια στα Τρίκαλα για την επιχείρηση της μεγάλης φυγής».Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σχέδιο ορισμένων από τους αλβανούς δραπέτες να επιχειρήσουν επίθεση σε μεταφορά του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Δομοκού προκειμένου να απελευθερώσουν τον επικίνδυνο αλβανό κακοποιό. Ωστόσο όπως σημείωναν οι αστυνομικές πηγές «δεν έχουμε πληροφορίες ότι συνεργοί του Αλκέτ Ριζάι βοήθησαν στην απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων ώστε να επιχειρηθεί μια παρόμοια ανταποδοτική ενέργεια στις φυλακές Δομοκού. Εξάλλου για τον Φλαμούρ Σινάνι δεν είχε προκύψει ποτέ ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Αλκέτ Ριζάι».

Ποιοι ενημερώνουν τον Κόντε Δένδια για την κατάσταση στην Ήπειρο;

Καμία απολύτως είδηση δεν έβγαλε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Κλαπκίου Κώστα Καψάλη.Ο Κόντε Δένδιας,παρουσίασε ως μεγάλο επίτευγμα την επιστροφή ορισμένων αστυνομικών από τον Έβρο και δεν δεσμεύτηκε για τίποτε απολύτως!!!Γνωρίζει τους είπε  την κατάσταση από τους "υπηρεσιακούς παράγοντες"...Ποιοι είναι αυτοί;Μα σας το έχουμε ξαναγράψει:Ο Κερκυραίος υπουργός ζει στον δικό του κόσμο!Εγκλωβισμένος από μια μικρή "κάστα" αρεστών αξιωματικών που ως άλλοι αυλοκόλακες, προετοιμάζουν την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ με τους δικούς τους όρους...Οι αστυνομικοί στην Ήπειρο,τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, είχαν άγρια μεσάνυχτα για την κάθοδο των Αλβανών δραπετών στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας!!!Κάποιοι,είχαν αποσύρει όλες της δυνάμεις από την ορεινή Ναυπακτία και μάλιστα φαίνεται σαν να πέταξαν την καυτή πατάτα για να "κάψουν" την πορεία ανταγωνιστών τους στην Αρχηγία της ΕΛ.ΑΣ και για να δρομολογήσουν την έξοδο του Νίκου Παπαγιαννόπουλου με συνοπτικές διαδικασίες το φθινόπωρο!Αυτοί είναι οι "υπηρεσιακοί παράγοντες" που καθισμένοι στα γραφεία τους στην οδό Κατεχάκη στην Αθήνα,ενημερώνουν τον Υπουργό!

Κωπηλατοδρόμιο, μετά τον στίβο θαλασσίου σκι

Προωθεί η δημοτική αρχή εντός της Παμβώτιδας

Με τροποποιητική απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, φαίνεται ότι «νομιμοποιούνται» οι παρεμβάσεις του δήμου Ιωαννιτών στον καλαμιώνα πίσω από το ανάχωμα Αμφιθέας για την δημιουργία εναλλακτικού υγρού στίβου για θαλάσσιο σκι.Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, η δημοτική αρχή αξιοποιώντας και την .. εμπειρία από την υπόθεση της αδειοδότησης αυτής, θα θέσει σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που στο παρελθόν αποτέλεσε χαμένη ευκαιρία για την πόλη της κωπηλασίας, την δημιουργία κωπηλατοδρομίου εντός της Παμβώτιδας. Αν προχωρήσει το σχέδιο θα είναι το.. δώρο στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων για τη συμπλήρωση το 2014 των 60 χρόνων δράσης του. Αποτελεί, άλλωστε πάγιο αίτημα του ΝΟΙ.Δεν πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του δήμου, για ξαφνική ή ευκαιριακή ενασχόληση με το θέμα, υπάρχει αρκετή προεργασία και προετοιμασία και εξέταση εναλλακτικών σεναρίων (εντός ια εκτός λίμνης) με κατάληξη για τον στίβο κωπηλασίας στην περιοχή Ανατολής-Κατσικά, εκεί δηλαδή που είχε προταθεί παλιότερα ως έργο ΣΔΙΤ, χωρίς αποτέλεσμα.Η δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της ασχολήθηκε με το φάκελο κωπηλατοδρόμιο, χωρίς να δώσει δημοσιότητα, που ως δημόσιο αθλητικό έργο χάθηκε με την επιλογή του Σχινιά για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και στη συνέχεια ως έργο ΣΔΙΤ, όπως προωθήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα τον πρώην ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχο (για να μην πάει απευθείας στις καλένδες το έργο...) δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Αν και δεν θα ήταν αμιγώς αθλητικό έργο, αφού ο επενδυτής θα αναλάμβανε τη διαχείριση και λειτουργία υποδομών αναψυχής, εστίασης και άλλες για να προκύπτουν έσοδα και απόσβεση των κεφαλαίων του.Με ποιο χρηματοδοτικό μέσο θα μπορούσε να δημιουργηθεί κωπηλατοδρόμιο στην Παμβώτιδα εν μέσω κρίσης και μη χρηματοδότησης αθλητικών έργων από την πολιτεία ή από κοινοτικούς πόρους (δεν είναι επιλέξιμα τέτοια έργα) θα εξεταστεί στην πορεία. Μια περίπτωση είναι το πρόγραμμα Jessica, αλλά και κλασσικά με ΣΔΙΤ, χωρίς να αποκλείεται άλλη λύση. Πάντως, η περιοχή κατά μήκος της Ανατολής και του Κατσικά, προσφέρεται για το μήκος του στίβου που πρέπει να είναι τουλάχιστον 2.200 μέτρα και με χρήση και δημοτικών ή και δημοσίων εκτάσεων για τις αναγκαίες υποδομές, αποτελεί στόχο της δημοτικής αρχής και αναμένεται να ανατεθεί σχετική μελέτη καθώς και να αξιοποιηθεί ότι υπάρχει στην πρώην κρατική Περιφέρεια από την προηγούμενη απόπειρα. Τώρα ο δήμος είναι ενιαίος και δεν υπάρχουν και αντιδράσεις, όπως συνέβη στο παρελθόν.Θυμίζουμε ότι αρχικά το κωπηλατοδρόμιο είχε «χωροθετηθεί» κατά μήκος του αύλακα που ξεκινά από τη «μάνα» στο Πέραμα προς το αεροδρόμιο, μετά στον κάμπο Λαψίστας ως αρδευτικό κανάλι που θα ήταν και κωπηλατοδρόμιο, αλλά κατέληξε εντός λίμνης, περιοχή Ανατολής-Κατσικά για ΣΔΙΤ που δεν προχώρησε.

Η τροποιητική απόφαση για τον καλαμιώνα
Η απόφαση για τις εργασίες στην Αμφιθέα που υπογράφει ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης, Β. Μιχελάκης, φέρει ημερομηνία 3 Ιουλίου αναρτήθηκε ήδη στο «Διαύγεια» και έρχεται να «δικαιώσει», εν πολλοίς, τη δημοτική αρχή, έστω και εκ των υστέρων, αφού δεν είναι απλά άδεια χρήσης νερού όπως η αρχική, επιτρέπει την κοπή καλαμιών σε μέσο βάθος ενός μέτρου με τη χρήση του μηχανήματος που ήδη χρησιμοποιεί ο δήμος, αλλά και άλλων μηχανημάτων εκσκαφής και μεταφοράς των υλικών.Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει ότι η έκταση της παρέμβασης θα είναι 64 στρέμματα, δηλαδή το 10,5% του καλαμιώνα. Επίσης, οι διαστάσεις θα είναι 80 μέτρα πλάτος και 800 μήκος. Η νέα, τροποποιητική άδεια από τη Διεύθυνση Υδάτων αντικαθιστά την πρώτη με ημερομηνία 11-4-2013 και έρχεται κατόπιν αιτήματος του δήμου και αφού έχουν μεσολαβήσει πολλές πολιτικές αντιπαραθέσεις, καταγγελίες από οικολογικούς φορείς, προσωπικές επιθέσεις στο δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και όχι μόνο, καθώς και ένα πρόστιμο από την Περιφέρεια στο δήμο...Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να αντιδράσει και δια της νομικής οδού η δημοτική αρχή για τις επιθέσεις που δέχτηκε και τις οποίες ο δήμαρχος έχει χαρακτηρίσει ως συκοφαντικές.Για την ουσία της υπόθεσης, ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να αδειοδοτηθεί τέτοια παρέμβαση στη λίμνη και δεν έλειψαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και οι λάθος χειρισμοί του δήμου, ωστόσο υπάρχει πλέον σημαντική εμπειρία σε τέτοια ζητήματα. Η παρέμβαση γίνεται για να μην υπάρξει πρόβλημα με το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θαλασσίου σκι που θα φιλοξενήσει η Παμβώτιδα το Σεπτέμβριο, δηλαδή σε περίπτωση κυματισμού στην ανοιχτή λίμνη να γίνουν σε αυτόν το υγρό στίβο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. Άρτας για τις απολύσεις στους Δήμους

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση καλούνται την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 8:30μ.μ. τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας με το παρακάτω έκτακτο θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας των υπαλλήλων Δημοτικής Αστυνομίας και Σχολικών Φυλάκων». Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα διότι με το πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας θίγονται άμεσα οι εργαζόμενοι και η λειτουργία του Δήμου.

Αυξημένα τα έσοδα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» το 2012

Κερδοφόρος, οριακά έστω, παρέμεινε το 2012 ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός των Ιωαννίνων «Πίνδος», ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη πτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας και συμπεριλαμβάνεται στις δέκα μεγαλύτερες, βάσει πωλήσεων, ελληνικές βιομηχανίες ειδών διατροφής.Σύμφωνα με τον ισολογισμό τής συνεταιριστικής επιχείρησης, τα έσοδά της το 2012 ανήλθαν σε 183,26 εκατ. ευρώ, από 180,45 εκατ. ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο (+1,55%). Το μεικτό της περιθώριο συμπιέστηκε (10,8% από 11,1%), με συνέπεια να καταγραφούν μεικτά κέρδη 19,72 εκατ. ευρώ, από 20,12 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, μειωμένα κατά -2%.Τα κέρδη της εταιρείας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 5,50 εκατ.ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 5,82 εκατ. ευρώ το 2011 (-5,5%).Το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν κέρδη 0,18 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 0,53 εκατ. ευρώ το 2011 (-0,35 εκατ. ευρώ).Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της «Πίνδος», που διαθέτει μεγάλες παραγωγικές μονάδες στα Ιωάννινα, στις 31.12.2012 ήταν 41,06 εκατ. ευρώ, επί συνόλου απασχολουμένων κεφαλαίων 150,89 εκατ. ευρώ.

To "Musical, Αγάπη µου!" με την Ευγενία Μανωλίδου ταξιδεύει στα Ιωάννινα


Μετά από τη µεγάλη επιτυχία των Αθηνών,το "Musical, Αγάπη µου!" ταξιδεύει στα Ιωάννινα Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ. , Τρίτη 16/7/2013Παναγιώτης Πετράκης, Σία Κοσκινά, Γιάννης Φίλιας, Ευδοκία Μωυσίδου.Μια μοναδική συναυλία με τις πιο αγαπημένες ερωτικές και χορευτικές μελωδίες από το μαγικό σύμπαν του Musical!Τέσσερεις δηµοφιλείς ερµηνευτές, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Σία Κοσκινά, ο Γιάννης Φίλιας και η Ευδοκία Μωυσίδου, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση τηςΕυγενίας Μανωλίδου και µε τη συνοδεία 25 µελούς ορχήστρας (Symphomaniacs, www.symphomaniacs.gr), υποδέχονται το φετινό καλοκαίρι µε ένα µοναδικό αφιέρωµα στο πιο αγαπηµένο καλλιτεχνικό είδος µικρών και µεγάλων... το Musical!Η συναυλία θα πραγµατοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιουλίου στο Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ.Αγαπηµένα τραγούδια από πασίγνωστα musicals όπως τα “Grease”, “West Side Story”, “Cats”,“Phantom of the Opera”, αλλά και “Το πετεινάρι”, “Είσαι παιδί µου πειρασµός”, “Σου το ’πα µια” και πολλές ακόµα χιλιοτραγουδισµένες µελωδίες θα σας παρασύρουν σε ένα ξεχωριστό µουσικό δίωροόπου µουσική, θέατρο και χορός γίνονται ένα.Μετά τα Ιωάννινα (16/7), η συναυλία θα ταξιδέψει στους Δελφούς (19/7),τη Σπάρτη (24/7) και τη Σύρο (2&3/8).Όλα τα έσοδα της συναυλίας των Ιωαννίνων, θα δοθούν στους φιλανθρωπικούς οργανισµούςΕΛΕΠΑΠ και Αντικαρκινική Εταιρεία.Μη χάσετε την πιο χαρούµενη συναυλία του καλοκαιριού!Τις ενορχηστρώσεις έχει επιµεληθεί ο Κωνσταντίνος Παγιάτης.Σηµεία Διάθεσης:Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ. | Παπασωτηρίου, Μιχαήλ Αγγέλου 6, τηλ: 26510-64000 Giorgio Music Shop, Στοά Ορφέα, τηλ: 26510-74780 | Tιµή πρόσκλησης 10€

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία συναντιούνται ξανά επί σκηνής

12 Ιουλίου - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ. - ΦΡΟΝΤΖΟΥ
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων τους τον Απρίλιο στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία συναντιούνται ξανά επί σκηνής και ενώνουν τις φωνές σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Απόστολο Καλδάρα σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας. Στο αφιέρωμα θα ερμηνεύουν τα έργα «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, καθώς και μια επιλογή απ’ τα αθάνατα, λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.Συναυλίες-ταξίδια στην ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα, ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο το οποίο μεταφέρει αριστουργηματικά, μνήμες, εικόνες και ήχους από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των αλησμόνητων πατρίδων, της προσφυγιάς, αλλά και τραγούδια λαϊκά του συνθέτη, βασισμένα στην παράδοση, τραγούδια της μνήμης, της χαράς και του πόνου. Συναυλίες περιπλανήσεις στο λαϊκό τραγούδι, στη ζωή των τόπων και των ανθρώπων μέσα από τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και τόσων άλλων. «Η Σμύρνη Μάνα Καίγεται», «Μεσ’ του Βοσπόρου τα Στενά», «Καμπάνα του Εσπερινού», «Βάρα Νταγιερέ», «Το Κορδελιό», «Γιορτή Ζεϊμπέκηδων», αλλά και τα μεγάλα λαϊκά «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ένα τραγούδι απ’ τα’ Αλγέρι», «Αχ ο μπαγλαμάς», «Η Φαντασία», «Μην Κάνεις Όνειρα Τρελά», «Όποια και να ‘σαι», «Ας παν στην ευχή τα παλιά» και πολλά άλλα…Ο Γιώργος Νταλάρας, που έχει γαλουχηθεί με την πνευματικότητα και τον συναισθηματισμό της αυθεντικής Μικρασιάτικης παράδοσης και δημιουργίας και η Γλυκερία, που έχει ιδιαίτερα αγαπήσει και υποστηρίξει με τη φωνή της τα τραγούδια αυτά, συναντιούνται σ’ αυτό το ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Απόστολο Καλδάρα και με την αγάπη και την εμπειρία τους ζωντανεύουν τα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη.Τους συνοδεύουν επί σκηνής 12 εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί:Νίκος Ζέρβας-πλήκτρα, Τάκης Μπουρμάς-μπάσο, Χρήστος Ζέρβας και Κωνσταντίνος Φωτιάδης κιθάρα, Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι, Ντάσσο Κούρτι ακορντεόν, Αντώνης Καλιούρης - πνευστά, Νίκος Καραντζάς - κρουστά, Γρηγόρης Συντρίδης τύμπανα.Μπουζούκι: Γιώργος Μάτσικας και Γιώργος Ρόκας.Βιολί: Λευτέρης Ζέρβας, Δημήτρης Τσιβγούλης.Οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιώργου Νταλάρα με την επιμέλεια του Γιώργου Παπαχριστούδη.Ο σχεδιασμός του ήχου είναι του Παντελή Γιατζιτζόγλου και του Αντώνη Ζαχόπουλου. Οι φωτισμοί είναι του Γιάννη Μανιατάκου.
Παρασκευή 12 Ιουλίου - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ. - ΦΡΟΝΤΖΟΥ
Ώρα έναρξης : 21:30
Προπώληση ειστηρίων: Δισκοπωλείο Rock Shop- τηλ.2651038276

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην χωματερή του Κούκου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χωματουργικές εργασίες και η οριοθέτηση του χώρου της παλιάς χωματερής του Κούκου μετά την εγκατάσταση του εργολάβου.Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος των παρεμβάσεων προϋπολογισμού 1.900.000 (ενός εκατομμυρίου 900 χιλιάδων) ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής. Το έργο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης οκτώ μηνών περιλαμβάνει εκτεταμένη αποκατάσταση και περίφραξη του χώρου, δεντροφυτεύσεις καθώς και παραγωγή βιοαερίου από τα απορρίμματα που βρίσκονται θαμμένα στην χωματερή.Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αλλά και του οικοσυστήματος του Αμβρακικού. «Καταφέραμε με το κλείσιμο της χωματερής να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή για περίπου 50 χρόνια» τόνισε ο κ. Μπαΐλης και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χωματερή γειτνίαζε με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου, προκαλώντας την υποβάθμισή τους.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας εκφράζει την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες η εικόνα της παλιάς χωματερής δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον χώρο στον οποίο γι α δεκαετίες γινόταν η εναπόθεση των απορριμμάτων.Την εικόνα της αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή ολοκληρώνουν οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των παλιών χωματερών στο Ζάλογγο και τον Ωρωπό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Σχέδια χαρατσώματος των φοιτητών


Την ενίσχυση της ανταποδοτικής λειτουργίας του πανεπιστημίου στη φοιτητική μέριμνα, το χαράτσωμα στην παροχή στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών ακόμη και στην κύρωση διοικητικών πράξεων προς φοιτητές και απόφοιτους σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με σχέδιο που συνέταξε η εταιρεία του ιδρύματος, σχετική με τη διαχείριση και αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας, προτείνεται ένα πακέτο μέτρων και προτάσεων για την αύξηση των εσόδων του ιδρύματος ώστε να αντισταθμιστούν οι ζημιές ύψους 228.612,97 ευρώ από την περσινή περίοδο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που θα έρθει προς συζήτηση στη Σύγκλητο προτείνεται μεταξύ άλλων:
-Αύξηση του ενοικίου διαμονής των φοιτητών στις εστίες κατά 15 ευρώ το μήνα (οι φοιτητές σήμερα πληρώνουν 45 ευρώ το μήνα).
-5 ευρώ για την εγγραφή κάθε φοιτητή σε κάθε εξάμηνο.
-20 ευρώ υποχρεωτικά για τη λήψη πτυχίου ή διδακτορικού διπλώματος σε μεμβράνη.
-20 ευρώ για βεβαιώσεις, αντίγραφα πτυχίου, πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας.
-Συμμετοχή στη σίτιση 0,20 ευρώ το γεύμα.
-20 ευρώ για αντίγραφα διδακτορικών διπλωμάτων.
Οι προκλητικοί αυτοί σχεδιασμοί αποτελούν πτυχές του στρατηγικού σχεδίου κυβέρνησης και κεφαλαίου για το πανεπιστήμιο της αγοράς. Αξιοποιείται ο οικονομικός στραγγαλισμός των ιδρυμάτων, η μείωση των δαπανών για να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, να φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Τα πανεπιστήμια με οδηγό το νόμο πλαίσιο καλούνται να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις που θα «μαζεύουν» χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, θα τη διαχειρίζονται με μάνατζερ και γενικότερα θα προσαρμόζονται συνεχώς στις απαιτήσεις της αγοράς.

Συνάντηση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τα ζητήματα που αφορούν την αστυνόμευση των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου

Εκτενή συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν την αστυνόμευση των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον Υπουργό κ. Νίκο Δένδια, παρόντος και του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη.Ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον Υπουργό την ανησυχία που υπάρχει στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, μετά και την πρόσφατη δολοφονία του ζεύγους ηλικιωμένων στα Κτίσματα Πωγωνίου, ενώ στο φόβο που διακατέχει τον κόσμο από τις εγκληματικές πράξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, αναγνωρίζοντας αμφότεροι τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν αξιωματικοί και αστυνομικοί που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή.Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με τους διακινητές ναρκωτικών και της εισόδου πάσης φύσεως παράνομων από τα σύνορα της Ηπείρου, πρόσθεσε ότι ήδη με απόφαση της Ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί που ήταν αποσπασμένοι στον Έβρο, ενημερώνοντας παράλληλα πως δόθηκαν κατευθύνσεις στις Αστυνομικές Αρχές της Ηπείρου για ένταση των προσπαθειών τους στην φύλαξη των παραμεθόριων περιοχών.Ο Υπουργός, ζήτησε επίσης τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση των σχεδίων του Υπουργείου για στεγανοποίηση των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας θα αγωνιστεί η Ελένη Διαμάντη

Μεγάλη η πρόκληση για την πρωταθλήτρια του Ν.Ο. Ιωαννίνων

Μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας, η πρωταθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Ελένη Διαμάντη ταξιδεύει στη Λουκέρνη της Ελβετίας με την Ελληνική Εθνική Ομάδα, προκειμένου να λάβει μέρος στον 3ο αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας, που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή ως την ερχόμενη Κυριακή.Η Γιαννιώτισσα πρωταθλήτρια έχει δύσκολο έργο και σε αυτή τη διοργάνωση, αφού θα αγωνιστεί στο Σκιφ Γυναικών της βαριάς κατηγορίας, απέναντι σε μερικές από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στην κατηγορία της. Παρόλα αυτά, είναι αποφασισμένη να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για μια διάκριση.Η Ελληνική αποστολή απαρτίζεται από οκτώ συνολικά επίλεκτους αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Λουκέρνη ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος συνολικά 600 αθλητές κι αθλήτριες από 43 χώρες!

Από την Κίνα και το Πακιστάν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Τη σπάνια ευκαιρία να βιώσουν την ελληνική πραγματικότητα τόσο στην καθημερινότητα, όσο και σε ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο έχουν τρεις ξένοι φοιτητές που κάνουν τη διδακτορική τους διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχοντας την «τύχη» να ξεκινήσουν το διδακτορικό τους στην Ελλάδα της κρίσης, ο Λι Τσανγκ και η σύζυγός του Λουκία, όπως είναι το ελληνικό όνομα που της έδωσαν Έλληνες φίλοι στο Πανεπιστήμιο για να αποφεύγουν την κινέζικη προφορά του ονόματός της, αλλά και ο Πακιστανός Ιμτιάζ Χαν μίλησαν στην  εφημερίδα «Ελευθερία» για την καθημερινότητά τους στα Γιάννενα και στο Πανεπιστήμιο. Ακόμη, εκτός από τα διδακτορικά τους που βρίσκονται σε εξέλιξη, μίλησαν για την πόλη των Ιωαννίνων, τους κατοίκους της πόλης, αλλά και την Ήπειρο, έχοντας επισκεφθεί αρκετά τουριστικά μέρη. Τρία χρόνια συμπληρώνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο Λι Τσανγκ με καταγωγή από μία επαρχία της Βόρειας Κίνας, στα όρια της Μαντζουρίας. Το διδακτορικό του αναφέρεται στη σχέση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την Κίνα, ουσιαστικά στο δρόμο του Μεταξιού, ενώ ο ίδιος έχει πάρει υποτροφία από το ΙΚΥ. «Στην αρχή ήταν δύσκολα, λόγω της γλώσσας, όμως παρακολούθησα μαθήματα στο Κέντρο Διδασκαλίας και με βοήθησαν πολλοί Έλληνες φίλοι να μάθω τη γλώσσα. Για μένα η ζωή εδώ είναι τέλεια. Τα Γιάννενα είναι μια όμορφη πόλη, οι Έλληνες φιλόξενος λαός, είναι η δεύτερη πατρίδα μου», τόνισε ο Λι Τσανγκ που εδώ και εννέα μήνες έχει συντροφιά στα Γιάννενα και τη σύζυγό του, η οποία κάνει το διδακτορικό της με αντικείμενο τη σύγκριση της προσχολικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κίνα. «Μου αρέσει η ελληνική κουλτούρα και η γλώσσα, ενώ οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι», τόνισε, για να προσθέσει μαζί με τον σύζυγό της ότι εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τα σημεία που έχουν επισκεφθεί, αυτό που έχουν ερωτευτεί στα Γιάννενα είναι ο μπακλαβάς. Από την περιοχή της Πεσαβάρ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στο βόρειο Πακιστάν, ο Χαν βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσης με υποτροφία του ΙΚΥ, και κάνει το διδακτορικό του για τα ινδοελληνικά νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο ίδιος αγάπησε την Ελλάδα ως εργαζόμενος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πεσαβάρ και κατάφερε να βρεθεί στην Ελλάδα και στα Γιάννενα για πρώτη φορά το 2008. «Μου αρέσουν τα Γιάννενα, όπως η κουλτούρα των Ελλήνων που θεωρώ ότι συνδέεται και ταιριάζει με την κουλτούρα των ανθρώπων στο Βόρειο Πακιστάν. Από όταν οι Έλληνες την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκαν στην περιοχή, μέχρι και τα χαρακτηριστικά των προσώπων των κατοίκων μοιάζουν με των Ελλήνων».

Δε φοβούνται τους νεοναζί
 Γνωρίζοντας ότι βρέθηκαν στην Ελλάδα σε μία δύσκολη για τη χώρα και τους πολίτες της περίοδο και οι τρεις φοιτητές τόνισαν πως η κρίση δεν αποτέλεσε παράγοντα για να αναβάλουν ή να ματαιώσουν την επιλογή τους. Σε μία εποχή όμως που και στην Ελλάδα παρατηρείται μία αξιόλογη άνοδος της ακροδεξιάς, οι ίδιοι τονίζουν πως δεν έχουν αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα στα Γιάννενα. «Δεν φοβόμαστε γιατί θέλαμε να έρθουμε εδώ και δεν βρεθήκαμε τυχαία, ούτε μπορούσε να μας σταματήσει η κρίση. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη διαμονή μας και ευγνώμονες στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο. Πολλοί Πακιστανοί έρχονται στην Ελλάδα, όχι για να μείνουν εδώ, αλλά για να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό όμως είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδος και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν σκέφτονται όπως οι νεοναζί και δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε ο Χαν, ενώ το μήνυμα για την έξοδο από την κρίση έστειλε ο Λι Τσανγκ. «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα βγει από την κρίση και πιστεύω ότι όλοι θα βοηθήσουμε. Ο ελληνικός και ο κινέζικος λαός έχουν πολλά κοινά στοιχεία, διαφέρουν στην κουλτούρα, αλλά διέπονται από φιλικά αισθήματα και είναι φιλόξενοι», τόνισε.

ΘΑ ΞΕΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ - Διάφοροι άσχετοι στα βουνά ξεριζώνουν τα φυτά πριν την ανθοφορία!!!

Απαιτείται προσοχή απ' όσους τα μαζεύουν  στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου

Δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνουν συστάσεις αλλά και έλεγχοι από τη Διεύθυνση Δασών της περιοχής προς όσους μαζεύουν τσάι και ρίγανη στις ορεινές περιοχές του νομού μας, καθώς είναι πολλές οι καταγγελίες περιπτώσεων συλλογής των φυτών σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία διάφοροι άσχετοι ξεριζώνουν πριν την ανθοφορία τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα φυτά με εξαφάνιση!!!Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογή τσαγιού και ρίγανης επιτρέπεται μόνο με κοπή και όχι με εκρίζωση (από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για το τσάι και από τις 10 μέχρι τις 30 Αυγούστου για τη ρίγανη). Υπενθυμίζουμε, ότι βάσει νόμου προστατεύεται η αειφορική διαχείριση των δύο φυτών και όσοι δεν την τηρούν διώκονται με βάση τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Πόσοι το γνωρίζουν όμως;

Σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στα Γιάννενα

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται ή απειλούνται από αυτή, εγκαινιάζει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στα Ιωάννινα, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 στις 18:00 στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 68.Στα εγκαίνια θα χαιρετίσουν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κυρία Βάσω Κόλλια, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, κ. Νικόλαος Κάτσιος, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Φίλιππος Φίλιος, η Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), κυρία Ιφιγένεια-Ξανθίππη Καρτσιώτου και η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κυρία Αναστασία Γιογλή.Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, παρέχει υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο δύναται να παρέχει πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στα Ιωάννινα εντάσσεται στο έργο: «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» στους άξονες προτεραιότητας 07, 08, 09 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013». Το έργο αυτό υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με συνδικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στα Ιωάννινα λειτουργεί σε συνεργασία με:Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ.Το Πολύκεντρο Γυναικών στην Αθήνα και τα άλλα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ στις πόλεις – έδρες των Περιφερειών που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα.Τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων σε όλη τη χώρα που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2013.Το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

ΤΩΡΑ-Πνιγμός ηλικιωμένου στον Παντοκράτορα Πρέβεζας

Νεκρός ανασύρθηκε πριν από λίγη ώρα,ένας ηλικιωμένος άνδρας,από το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα Πρέβεζας.Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον άτυχο άντρα για την μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου και απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εμφανής η πρόοδος των εργασιών

Εάν ισχύει η λαϊκή παροιμία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η εξέλιξη στην κατασκευή του Μουσείου Αργυροτεχνίας μέχρι την υλοποίησή του και την έναρξη λειτουργίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σύντομα η πόλη θα αποκτήσει ένα μουσείο – κόσμημα.Η εξέλιξη των εργασιών έπειτα από ένα μικρό διάστημα διακοπής τους παρουσιάζει εντυπωσιακή πρόοδο, και ήδη η αισθητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ προκαλεί το ενδιαφέρον όσων επισκεπτών έχουν την ευκαιρία να το δουν από μακριά.Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, έπειτα από τη σχετική παραχώρηση του δυτικού προμαχώνα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μουσείο υψηλής αισθητικής, που θα χαρακτηρίζεται από την άρτια τεχνική, κατασκευαστική και μουσειολογική προσέγγιση.Οι ενδείξεις ακόμη και στον πλέον αδαή επισκέπτη είναι απόλυτα θετικές και η εικόνα του χώρου δημιουργεί την αίσθηση της συνολικής ανάδειξης του δυτικού προμαχώνα.Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών έχει καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο του 2014 και σύμφωνα με τον επιβλέποντα μηχανικό Χρ. Παπαβρανούση επαρκεί, ώστε δεν πρόκειται να ζητηθεί κάποια παράταση.Οι στερεωτικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και εντός των ημερών ξεκινούν οι υποδομές για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τις υποβάσεις του δαπέδου.«Το κτίριο είναι αρκετά περίπλοκο, όμως εφαρμόζουμε μια μελέτη προσεγμένη που το αναδεικνύει στο σύνολό του. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αφού οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουμε απορροφήσει μέχρι σήμερα το 40% της πίστωσης», τόνισε αρχικά.

Η μουσειολογική μελέτη
Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία, στο ισόγειο προβλέπεται η ενότητα της έκθεσης που αναφέρεται στην τεχνολογία και την ιστορία της αργυροχοΐας στην Ήπειρο.Στην άνω στάθμη του προμαχώνα εκτίθεται η συλλογή αργυρών αντικειμένων με αναφορά στη σύγχρονη αργυροχοΐα των Ιωαννίνων, ενώ στο ίδιο επίπεδο διαμορφώνεται χώρος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.Σύμφωνα με την μελέτη, στο πρώτο επίπεδο η έκθεση διαμορφώνεται με αυτόνομη κατασκευή από ένα νέο συνθετικό υλικό (corian) ενώ στο δεύτερο επίπεδο εκτίθεται σε προθήκες η συλλογή των αργυρών εκθεμάτων.

Πρόταση για τις καμάρες
Μοναδική «παραφωνία» σε αισθητικό επίπεδο στον δυτικό προμαχώνα είναι η συνέχεια του μουσείου στην τοξοστοιχία, που δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη κατασκευής του έργου.Ο κ. Παπαβρανούσης τόνισε ότι πρόκειται για το μοναδικό ασυντήρητο τμήμα, και έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τη Διαχειριστική Αρχή, ώστε να ενταχθούν στο έργο κάποιες στερεωτικές εργασίες και ο απαιτούμενος καθαρισμός.

Τεχνικά ευρήματα προκαλούν το θαυμασμό
Στα αξιοσημείωτα κατά την πορεία εξέλιξης των εργασιών σύμφωνα με τον κ. Παπαβρανούση, ο εντοπισμός μίας πρωτοποριακής για την εποχή κατασκευής του προμαχώνα, τεχνικής λύσης για την απορροή των υδάτων από τον περίδρομο στο έδαφος.«Πρόκειται για μία κατασκευή από ανθρώπους που γνώριζαν τεχνικές λεπτομέρειες και ήταν ευαίσθητοι. Ενώ πρόκειται για φρουριακό κτίσμα καλύπτει και την αισθητική προσέγγιση, ενώ είναι άψογο στατικά, τεχνικά και λειτουργικά. Είναι ιδιαίτερη χαρά για κάθε μηχανικό να γνωρίζει μέσα από τη διαδικασία αυτή τους κατασκευαστές, τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις τους, τις στατικές τους φοβίες και την ευαισθησία τους. Τα κτίρια αυτά σε ωθούν να είσαι περισσότερο ευαίσθητος και προσεκτικός», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Άλλες τρεις κλοπές διαπράχθηκαν από τα μέλη της σπείρας των Αλβανών, που έκανε και ένοπλες ληστείες στην περιοχή των Ιωαννίνων

Μετά την εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας, μέλη της οποίας εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες σε σπίτια στους Ραψαίους και στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, προέκυψε η εμπλοκή μελών της σπείρας σε κλοπές σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον οι ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:διάρρηξη σε σπίτι στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, που έγινε την 30-11-2012, κατά την οποία τα μέλη της συμμορίας εισήλθαν σε σπίτι την ώρα που κοιμούνταν οι ιδιοκτήτες και αφαίρεσαν χρυσαφικά, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και διάφορα αντικείμενα.
διάρρηξη σε αποθήκη, που έγινε την 04/05-07-2012 στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων, κατά την οποία οι δράστες έκλεψαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
διάρρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας Μαρμάρων στα Πετράλωνα, από το οποίο έκλεψαν διάφορα εργαλεία και μηχανήματα.Στο σπίτι του 24χρονου συλληφθέντα, μέλους της σπείρας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.Σημειώνεται ότι ο 24χρονος που συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης της κ. Ανακρίτριας Ιωαννίνων, κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του και τη διερεύνηση όλου του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητάς τους.

Στην Αθήνα αύριο ο δήμαρχος για την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας και δημοτικοί σύμβουλοι- αντιπρόσωποι στην ΚΕΔΕ θα μεταβούν αύριο Πέμπτη στην Αθήνα προκειμένου την Παρασκευή να συμμετάσχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.Η έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται με μοναδικό θέμα τις κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Δήμων.

Από υπερβολική ταχύτητα τα πιο πολλά τροχαία στην Ήπειρο!

Αυξήθηκαν φέτος τα θύματα στο… βωμό της ασφάλτου

Μπορεί οι συνθήκες στους δρόμους της Ηπείρου να μην είναι οι καλύτερες από άποψη οδικής ασφάλειας, τόσο λόγω της μορφολογίας του εδάφους όσο και εξαιτίας της κατασκευής τους, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι οδηγοί εκείνοι που διασχίζοντάς τους, συμπεριφέρονται λες και βρίσκονται σε μεγάλες λεωφόρους του εξωτερικού!Όταν όμως το γκάζι γίνεται… σανίδα, προκαλούνται ατυχήματα, κάποια απ’ τα οποία έχουν θύματα. Φέτος λοιπόν τα στοιχεία μιλούν για αύξηση των τροχαίων στην περιοχή μας, παρά το γεγονός μάλιστα ότι, λόγω της κρίσης, η κίνηση στους δρόμους και της Ηπείρου έχει μειωθεί σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 50%.

«Σανίδα» το γκάζι!
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τον απολογισμό σε θέματα οδικής ασφάλειας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου και ο οποίος αφορά τον περασμένο Ιούνιο, είναι ότι στη διάρκεια του μήνα βεβαιώθηκαν στην περιοχή μας συνολικά 734 παραβάσεις των ορίων ταχύτητας!Το νούμερο αυτό δικαιολογεί και την αύξηση στα τροχαία ατυχήματα που ήταν οκτώ φέτος έναντι έξι τον Ιούνιο του 2012, εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα έναντι ενός τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Πιο πολλά θύματα
Συνολικά 23 άνθρωποι έπεσαν θύματα τροχαίων φέτος, έναντι έξι τον Ιούνιο του 2012. Από αυτούς δύο έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά και 17 γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα. Πέρυσι, αντίστοιχα, είχαμε έναν νεκρό και πέντε ελαφρά τραυματίες, γεγονός που δείχνει επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την οδική ασφάλεια στην περιοχή μας μέσα στον τελευταίο χρόνο!

Τα αίτια των τροχαίων
Ως κυριότερα αίτια που οδήγησαν σε τροχαία καταγράφηκαν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, προφανώς για λόγους προσπεράσεων, που αποτελεί μόνιμη πρακτική στους στενούς δρόμους της περιοχής μας με τη μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, η παραβίαση της προτεραιότητας και η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Πολλά ανασφάλιστα Ι.Χ.
Από τις συνολικά 3.529 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την Τροχαία τον περασμένο μήνα σ’ όλη την Ήπειρο, όπως προαναφέρθηκε η… μερίδα το λέοντος πάει στην παραβίαση των ορίων ταχύτητας. Το άλλο πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των οχημάτων που βρέθηκαν ανασφάλιστα και τα οποία φτάνουν τα 347! Δηλαδή σχεδόν ένα στα δέκα οχήματα που κυκλοφορεί στους δρόμους της Ηπείρου σήμερα είναι χωρίς ασφάλεια!Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και αποτελεί κι αυτό ένα απ’ τα φαινόμενα της κρίσης, που αναγκάζει εκατοντάδες συμπατριώτες μας να μην ανανεώνουν τις ασφάλειες στα οχήματά τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την κάλυψη των ίδιων και όσων έχουν την ατυχία να εμπλακούν σε τροχαίο με εκείνους!

Άλλες παραβάσεις
Κατά τα άλλα, σταθερά πολλοί είναι όσοι οδηγοί επιμένουν να μην φορούν ζώνη (94 παραβάσεις), καθώς και οι οδηγοί μοτοσικλετών και άλλων δίτροχων οχημάτων που… αφήνουν το κράνος στο σπίτι (200 παραβάσεις).Αρκετοί επίσης συνελήφθησαν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ (35 παραβάσεις), ενώ ακόμα περισσότεροι να μιλούν στο κινητό (44 παραβάσεις). Τέλος, σταθερά πολλοί είναι οι οδηγοί που τον Ιούνιο αγνόησαν τις διπλές γραμμές και έκαναν αντικανονικά προσπεράσματα (56 παραβάσεις), όσοι κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα (41 παραβάσεις) αλλά και εκείνοι που έκαναν πως… δεν είδαν τα φανάρια (30 παραβάσεις).

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Ζαγορίου

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Ζαγορίου διοργανώνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Δήμος Ζαγορίου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων και άλλοι τοπικοί φορείς. Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, ώρα 8 μ.μ. θα γίνουν εκδηλώσεις στους Ασπραγγέλους, οι οποίες περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία για τα μαρτυρικά χωριά του Ζαγορίου από τον Πρόεδρο της Ένωσης  Βασίλη Τζιόβα και βίντεο με το χρονικό των γεγονότων.Την Κυριακή, 14 Ιουλίου και ώρα 8 π.μ. θα γίνει θεία λειτουργία στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γρεβενιτίου και στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων του χωριού. Τέλος, στις 12:15 μ.μ. θα γίνει ημερίδα στο Πετρίδειο Κληροδότημα με ομιλητή τον τ. Νομάρχη Ιωαννίνων Βασίλη Μπρακατσούλα και τον Αριστ. Συγγελάκη, μέλος του εθνικού συμβουλίου για τις Γερμανικές επανορθώσεις.

Σε λίγο η συνάντηση Δένδια με Καχριάνη-Καψάλη στην Αθήνα

Σε λίγη ώρα ξεκινά στην Αθήνα,η συνάντηση  του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη με αντικείμενο την καλύτερη αστυνόμευση στην Ελληνοαλβανική μεθόριο. Είναι η συνάντηση που ζητήθηκε μετά το διπλό φονικό, με θύματα το ηλικιωμένο ζευγάρι, στα Κτίσματα Πωγωνίου προ διμήνου περίπου και η οποία πραγματοποιείται εν μέσω (και ίσως και εξαιτίας αυτής) της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δυο επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών, δραπετών των φυλακών Τρικάλων.Να δούμε τι θα πει στους Ηπειρώτες ο Κόντε Δένδιας...

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Νέους Απόδημους Ηπειρώτες

Συμμετέχουν 14 νέοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αργεντινή, Καναδά, Αυστραλία Αλβανία και Γερμανία


Για έκτη συνεχή χρόνιά άρχισε και φέτος το «Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας για Νέους Απόδημους Ηπειρώτες». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Φέτος συμμετέχουν 14 νέοι Απόδημοι Ηπειρώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αργεντινή, Καναδά, Αυστραλία Αλβανία και Γερμανία.
Το πρόγραμμα που άρχισε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013. Οι σπουδαστές έχουν χωριστεί σε δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων. Καθημερινώς και από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 μέχρι 12:30 παρακολουθούν μαθήματα καθώς και διαλέξεις με θέματα ελληνικού πολιτισμού, διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της Ηπείρου και της Ελλάδος γενικότερα.Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι η σύνδεση και επανασύνδεση των Νέων Αποδήμων Ηπειρωτών με την Πατρίδα, να γνωρίσουν την τοπική πολιτιστική παράδοση, να βελτιώσουν το επίπεδο ελληνομάθειάς τους και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και γενικά να αποκτήσουν σταδιακά συνείδηση της ελληνικής καταγωγής τους.Η υποδοχή των σπουδαστών των δύο θερινών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» με την παρουσία του Προέδρου του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. Αντιπρύτανη κ. Γεώργιου Καψάλη, ο οποίος θα απηύθυνε χαιρετισμό, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, των Επιστημονικών Υπευθύνων/Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κ. Απόστολου Μπενάτση, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας και κ. Αγγελικής Παναγοπούλου, Λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και του διδακτικού και διοικητικού του Κέντρου.

Συνάντηση Φίλ.Φίλιου με τη Δημοτική Αστυνομία

Με τους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Φίλιος επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στον αγώνα τους και τόνισε ότι η προσφορά τους στη βελτίωση της καθημερινότητας ήταν πολύ σημαντική.«Η Δημοτική Αστυνομία αποτέλεσε για όλους μας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις τους και το έργο τους σημαντικό σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Θεωρούμε απαράδεκτες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για οριζόντιες περικοπές που οδηγούν στην κατάργηση θεσμού της Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Ο κ. Φίλιος άκουσε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία και υπογράμμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να δημιουργούμε νέες στρατιές ανέργων. Μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για αριθμούς. Ήδη η αυτοδιοίκηση έχει καταβάλλει μεγάλο τίμημα στη δημοσιονομική αναπροσαρμογή και είναι αυτή που πρώτη βάλλεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Θεωρούμε ότι οι ισοπεδωτικές αποφάσεις και η κατάργηση υπηρεσιών δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Χωρίς Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη οι στρατιωτικοί της Ηπείρου!!!

«Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιφέρεια Ηπείρου, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετηθεί από συμβεβλημένους ιατρούς για εξετάσεις, επίσκεψη ή περίθαλψη για τις οικογένειες τους (καθώς δεν δικαιούνται εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) αλλά ούτε και από φαρμακεία για αυτούς και τις οικογένειές τους».Αυτό τονίζεται σε έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου προς τους βουλευτές της περιοχής, μετά από καταγγελίες και παράπονα που φθάνουν από στρατιωτικούς στην Ένωση.Όπως αναφέρουν, μετά από ενδελεχή έρευνα των σχετικών καταστάσεων συμβεβλημένων ιατρών – φαρμακείων, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν είναι πια συμβεβλημένοι με το ΥΠ.ΕΘ.Α εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα στοιχεία τους αναγράφονται στις εν λόγω καταστάσεις.Ενδεικτικά, στην ΠΕ Άρτας – Πρέβεζας δεν υπάρχουν συμβεβλημένα φαρμακεία, ενώ οι συμβεβλημένοι ιατροί είναι ελάχιστοι. Στις ΠΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας έχουν μείνει ελάχιστα φαρμακεία και μικρός αριθμός συμβεβλημένων ιατρών.Και στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι «μετά από επικοινωνία με τους ιατρούς – φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν είναι πια συμβεβλημένοι με το ΥΠ.ΕΘ.Α μας δήλωσαν ότι κύριος λόγος αποχώρησής τους είναι ο μεγάλος χρόνος καθυστέρησης πληρωμών τους, από το ΥΠ.ΕΘ.Α ο οποίος φτάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 2 χρόνια».Μέσω του εγγράφου, οι στρατιωτικοί ζητούν από τους βουλευτές της Ηπείρου να υποβάλλουν αντίστοιχη ερώτηση στην Βουλή, καθώς το εν λόγω ζήτημα αφορά εκατοντάδες οικογένειες συναδέλφων που υπηρετούν στην Ήπειρο.

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Από τα Γιάννενα στην Κάλιαρι

Την τύχη του στα ιταλικά γήπεδα θα δοκιμάσει ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννενα Μάριος Οικονόμου. Ο 21 ετών αμυντικός θα φορέσει τη φανέλα της Κάλιαρι και επίσημα από τη νέα σεζόν. Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν την απόκτηση του 21χρονου αμυντικού από τον ΠΑΣ Γιάννινα και ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει στην νέα του ομάδας.Αναλυτικά η ανακοίνωση:Η Κάλιαρι ανακοινώνει τη συμφωνία με τον Μάριο Οικονόμου.«Είμαι χαρούμενος που θα αγωνίζομαι στην Κάλιαρι. Η ομάδα αποτελείται από καλούς παίκτες και είμαι έτοιμος να βοηθήσω και να δουλέψω σκληρά».

Δεν είχε που να κρυφτεί σήμερα τα ξημερώματα ο... υποψήφιος!!!

Νέο άγριο κράξιμο στον γνωστό πολιτικό τυχοδιώκτη της περιοχής!!!

Νέο γερό μπινελίκι έφαγε σήμερα τα ξημερώματα λίγο μετά τις 2, γνωστός πολιτικός τυχοδιώκτης της περιοχής που περιφερόμενος, από κόμμα σε κόμμα, δηλώνει παντού και πάντα υποψήφιος, αφού έχει βάλει ως στόχος ζωής το... βουλευτιλίκι!!! Τη συγκεκριμένη ώρα, ο γνωστός... περιφερόμενος υποψήφιος, καθόταν σε γνωστό καφε-μπαρ των Ιωαννίνων,στον πεζόδρομο της Μπότσαρη (προς Ταχυδρομείο μεριά), μαζί με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τρία άλλα άτομα, ένας εκ των οποίων του ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί να ακούει αντιμνημονιακές αρλούμπες από έναν φιλομνημονιακό!!! Εκείνος όμως τίποτα. Συνέχιζε ακάθεκτος να κάνει μικροπολιτική και να καθυβρίζει όσους πολιτικούς μέχρι χθες... υπηρετούσε αλλά και έγλειφε! Όμως δεν ήθελε και πολύ να ανάψουν τα αίματα, αφού λίγο το ουισκάκι που έρρεε άφθονο, λίγο το περασμένο της ώρας, έκαναν το... θαύμα τους. Ξαφνικά, γνωστότατος συμπολίτης μας που καθόταν στην ομήγυρη, άρχισε φωνάζοντας να τον μπινελικώνει χοντρά και να του λέει ότι είναι ένας ανεύθυνος τυχοδιώκτης, ένας φθηνός δημαγωγός και ένας κοινός πολιτικός απατεώνας!!! "Να δεις τι θα πάθεις στις εκλογές αν τολμήσεις να κατέβεις" του φώναζε και ο γνωστός πολιτικός τυχοδιώκτης δεν είχε που να κρυφτεί. Άλλαξε δέκα χρώματα και έφυγε καρφί για την τουαλέτα, μπας και εκτονωθεί η ένταση. Με το που επέστρεψε όμως, ξανά τα ίδια. Non stop μπινελίκι. Ας πρόσεχε, πάλι... "ρόμπα" έγινε. Αλλά τι να κάνουμε, ο καθένας όπως "στρώνει, κοιμάται"...

Μονόδρομος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η έκτακτη επιχορήγηση

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς το Υπουργείο Παιδείας για την έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που θα ενταθούν από το Σεπτέμβριο, κυρίως στη φοιτητική μέριμνα. Η αναζήτηση άλλων τρόπων αντιμετώπισης των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του Ιδρύματος εξαιτίας των περικοπών του προϋπολογισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, έχει φέρει καταρχάς δύο τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Όπως τόνισε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης θα γίνουν τουλάχιστον άλλες δύο τροποποιήσεις, με την προσδοκία ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στο αίτημα έκτακτης επιχορήγησης. «Με τον τρέχοντα προϋπολογισμό το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, με πολύ άγχος, όμως ελπίζουμε να πείσουμε το Υπουργείο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος κάλυψης αυτών των αναγκών», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως εφόσον η οικονομική κατάσταση δεν αλλάξει, τότε εκτός από τη φοιτητική μέριμνα και τη λειτουργία των εργαστηρίων θα αρχίσουν προβλήματα στις συντηρήσεις των κτιρίων και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Μέχρι τότε πάντως το Ίδρυμα προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν ισοσκελίζοντας διαφορετικές μεταξύ τους δαπάνες από επίσης διαφορετικούς κωδικούς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία και η προσπάθεια μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του Πανεπιστημίου, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει. Όπως παρουσίασε προ ημερών η  εφημερίδα «Ελευθερία» των Ιωαννίνων, πρόκειται για οφειλές προς την Εταιρεία, κυρίως από τα κυλικεία που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο, με το συνολικό ποσό των χρεών να αγγίζει τις 300.000 ευρώ. «Τα περισσότερα κυλικεία πλέον έχουν νέους αναδόχους, όμως θα διεκδικήσουμε δικαστικά τις οφειλές», σημείωσε. Ο κ. Αλμπάνης ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται καν η πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας, που προκάλεσε αντιδράσεις για την είσπραξη ενός ποσού 5 ευρώ από κάθε φοιτητή ανά εξάμηνο εγγραφής του στη Σχολή, όπως επίσης και ένα ποσό 0,20 ευρώ για κάθε φορά που προσέρχεται στην φοιτητική λέσχη. «Αυτές είναι οι υποχρεώσεις της πολιτείας και του Πανεπιστημίου και δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε στους φοιτητές. Θα στέλναμε λάθος μηνύματα, ότι ζητάμε χρήματα από αυτούς για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις του κράτους και του Πανεπιστημίου», σημείωσε.

Θετική η διατήρηση Αρβανιτόπουλου 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κλήθηκε να σχολιάσει εάν η παραμονή του Κ. Αρβανιτόπουλου στο Υπουργείο Παιδείας είναι θετική ή αρνητική εξέλιξη για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Τόσο με τον κ. Αρβανιτόπουλο, όσο και με τον Γεν. Γραμματέα έχουμε στενή συνεργασία και η παραμονή τους βοηθά στο να μην ξεκινήσουμε ένα νέο διάλογο με τον επόμενο υπουργό και ενδεχομένως να μη συζητάμε για νέες αλλαγές. Υπάρχουν διαφωνίες και είναι κατανοητές, αλλά υπάρχει μία ανοιχτή ατζέντα και είναι θέμα συνέχειας της μεταξύ μας συνεργασίας», τόνισε.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΑΜ

ΕΤΣΙ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ ΤΟΥΣ 2 ΔΡΑΠΕΤΕΣ-ΤΑ … ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Ανιψιός και θείος βλήθηκαν από μπροστά στο κεφάλι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως και οι δυο δραπέτες δέχτηκαν θανατηφόρες βολίδες ακριβώς στην καρδιά, με χαρακτηριστική ακρίβεια από τους ελεύθερους σκοπευτές της ΕΚΑΜ. Το epirusgate είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα πρώτα αλλά σημαντικά ευρύματα της Ιατροδικαστικής έκθεσης, που συνέταξε η εντυπωσιακή Ιατροδικαστής Δυτικής Ελλάδος Αγγελική Τσιόλα, η οποία σημειωτέον είχε φέρει σε πέρας και το μακελείο με τους πέντε κυνηγούς στα Καλύβια Αγρινίου, που έγινε για μια χούφτα τριφύλι. Η Ιατροδικαστής που έχει έδρα την Πάτρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το θέμα πριν έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία. Κύκλοι του υπουργείου δικαιοσύνης πάντως ανέφεραν στο epirusgate ότι για να συνταχθεί η έκθεση πρέπει η Ιατροδικαστής να έχει στην κατοχή της και την βαλλιστική εξέταση και κυρίως τον τύπο του όπλου αλλά και το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοπιοιήθηκαν. Μακροσκοπικά πάντως στις 2 Ιουλίου στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, οι Λίκα και Σινάνη φαίνεται πως βλήθηκαν σε απόσταση άνω των πενήντα μέτρων. Ο Σινάνι ωστόσο έχει δεχτεί σφαίρες και από πίσω στην πλάτη με κατάληξη τον θώρακα, ενώ είναι ξεκάθαρο πως ο ανιψιός του βλήθηκε μόνο από μπροστά. Στο epirusgate έχουν φθάσει πληροφορίες πως οι ακροβολιστές της ΕΚΑΜ χρησιμοποίησαν ως βασικό τους όπλο το Accuracy 308 και είναι ο βασικός εξοπλισμός που έχουν για τον ελεύθερο σκοπευτή, στην κάθε ομάδα τους. Η βαλλιστική έκθεση θα φωτίσει για να καταγραφεί ο αριθμός των βολίδων που δέχτηκαν οι δυο διαβόητοι δραπέτες, καθώς πολλές φορές οι πύλες εισόδου και εξόδου από πολεμικά όπλα παραπλανούν ...

Επτά ομάδες πάνοπλων αστυνομικών,ελέγχουν αγροικίες, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες,ακόμα και σπίτια!!!

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Επί πέντε εικοσιτετράωρα οι αστυνομικοί, περίμεναν μάταια έστω μία κίνηση των Αλβανών δραπετών.Από σήμερα το πρωί,αλλάζει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και σκοπός των αστυνομικών είναι να προκαλέσουν την κίνηση αυτή, από τη στιγμή που εκτίμησή τους είναι ότι δεν έχουν περάσει τα σύνορα αλλά παραμένουν κρυμμένοι στην περιοχή.Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ,έχουν επικεντρώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των επικίνδυνων κακοποιών,σε αγροικίες, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες,ακόμα και σπίτια των νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. «Είναι πάρα πολλές όμως και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να ερευνηθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματικός που συμμετέχει στις έρευνες.Περισσότερες από επτά ομάδες πάνοπλων αστυνομικών, έχουν ξεκινήσει από το πρωί τον έλεγχο ελπίζοντας ότι στη μεγάλη και δύσκολη διαδρομή θα εντοπίσουν ίχνη των δύο κακοποιών.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για τα Λιθαρίτσια

Δείτε την νέα μορφή που θα πάρει το κεντρικό πάρκο των Ιωαννίνων
Πανοραμικό πλάνο

Ολοκληρώθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών η μελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου Λιθαρίτσια και εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ακολουθήσει η εισήγησή τους προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Η μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία της ανάπλασης όπως και την φωτορεαλιστική απεικόνιση του Πάρκου και του πέριξ χώρου όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν οι παρεμβάσεις.Η παρέμβαση που προτείνεται αφορά στον μερικό ανασχεδιασμό του πάρκου, την χρήση νέων υλικών επίστρωσης καθώς και την συντήρηση και επέκταση του πρασίνου.Η συνολική έκταση της παρέμβασης είναι περίπου 16 στρέμματα. Το βασικό υπόβαθρο του πάρκου παραμένει όπως είναι σήμερα με μικρές αλλαγές στις χαράξεις που αφορούν στην κατάργηση δευτερευόντων διαδρομών και τη δημιουργία νέων, και τον περιορισμό των σκληρών επιφανειών προς όφελος του πρασίνου. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για την αποτροπή της κίνησης των αυτοκινήτων μέσα στο πάρκο.Η χωροθέτηση των καθιστικών χώρων δεν αλλάζει ουσιαστικά ενώ προτείνεται και η δημιουργία νέων. Αποκαθίστανται όλα τα σημεία τα οποία έχουν υποστεί φθορές και καταστροφές όπως είναι τα τμήματα του τοίχους του προμαχώνα ενώ ανασχεδιάζεται πλήρως η παιδική χαρά η οποία εναρμονίζεται πλέον με τις προδιαγραφές που ορίζει για τις παιδικές χαρές ο νόμος .Η έκταση της παρέμβασης όμως δεν περιορίζεται στον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το πάρκο αλλά επεκτείνεται και στο χώρο που βρίσκεται το άνω διάζωμα του χώρου στάθμευσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και σε χώρους που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι προσβάσιμοι όπως είναι το σημείο μεταξύ του κτιρίου της ΕΗΜ και του Πνευματικού Κέντρου.Οι χώροι αυτοί είναι ταυτόχρονα και χώροι πρόσβασης του πάρκου από το κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα από το πάρκο Ηρώων (εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ρολόι), αλλά και μια διαδρομή που ενώνει την άνω με την κάτω πόλη και πιο συγκεκριμένα το κέντρο της πόλης με την παραλίμνια ζώνη με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι επισκέπτες πεζοί να κινούνται ανεμπόδιστα.Λόγω της πολύ μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, 21 μέτρα περίπου που χωρίζουν το επίπεδο του πάρκου με το κάτω επίπεδο της πόλης προβλέπεται η χρήση κυλιόμενων κλιμάκων εξωτερικών χώρων σε συνδυασμό με τις συμβατικές κλίμακες.Τέλος η μελέτη σε επίπεδο φυσικού σχεδιασμού, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου αναγνωρίζοντας πως σήμερα ο επισκέπτης δύσκολα το βρίσκει.

Ικανοποίηση Β.Μασσαλά
Η είσοδος από το Ρολόι της πλατείας
Ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι από την Τεχνική Υπηρεσία έγινε μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να εκπονηθεί μία μελέτη τέτοια που θα σέβεται έναν ιστορικό χώρο των Ιωαννίνων και θα τον αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό.«Η μελέτη ανάπλασης αυτής της περιοχής αποτελεί τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για το κέντρο της πόλης. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την πλήρη ενοποίηση του κέντρου και αυτό επιτυγχάνεται καθώς η ανάπλαση του Πάρκου με τη μελέτη που εκπονήθηκε, αντιμετωπίζεται ως ένα τμήμα της συνολικής παρέμβασης.Ελπίζουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες εγκρίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια του έργου», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μασσαλάς.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - Από τις 24 Απριλίου παραμένει χωρίς προεδρείο η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων!!!

Εδώ η εκπαίδευση χάνεται και αυτοί εδώ και 2,5 μήνες... "ξύνονται"


Σε οριακό σημείο βρίσκεται η εκπαίδευση στη χώρα και ειδικά οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων που αντιμετωπίζουν άμεσα τον εφιάλτη της ανεργίας, αφού η κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" έχει δεσμευτεί για χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες,κινητικότητες, υποχρεωτικές μετακινήσεις απέναντι σε εκείνους τους εργαζόμενους που μαθαίνουν στα παιδιά μας γράμματα. Και όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων δεν έχει ούτε καν προεδρείο, αφού από τις 24 Απριλίου που διεξήχθησαν οι εκλογές μέχρι και σήμερα, δεν μπήκαν στον κόπο να το πράξουν. Αποτέλεσμα; Δεν μπορούν να δρομολογήσουν δράσεις και αγώνες που θα αντιπαλέψουν στην πράξη τις καταστροφικές για την εκπαίδευση, κυβερνητικές επιλογές. Έτσι λοιπόν, ένας ολόκληρος κλάδος στην περιοχή μας παραμένει παθητικός θεατής των εξελίξεων, επειδή κάποιοι καθηγητοπατέρες βαριούνται(;) να πράξουν το αυτονόητο. Για να δούμε πότε τελικά θα αποφασίσουν να το κάνουν;

«Γιαγιά μήπως έχεις λίγο ψωμί να φάμε;» ρώτησαν οι Αλβανοί δραπέτες μια ηλικιωμένη Ηπειρώτισσα

Μία ηλικιωμένη Ηπειρώτισσα στο χωριό Φροσύνη Σουλίου, όπου εντοπίσθηκε το κόκκινο μηχανάκι, το οποίο είχαν κλέψει ο Μάριον Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα για να διαφύγουν από τα αστυνομικά μπλόκα, φέρεται ότι τάισε και ξεπροβόδισε στα μονοπάτια των βουνών τους αδίστακτους Αλβανούς φυγάδες, την ώρα που τους έψαχναν 1.000 αστυνομικοί, καταδρομείς και βατραχάνθρωποι. Το περιστατικό μεταφέρουν κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι λένε ότι συνομίλησαν με τη συμπαθή γιαγιά.Την Παρασκευή το πρωί (5 Ιουλίου) οι κυνηγημένοι Αλβανοί δραπέτες βρέθηκαν μπροστά στη γιαγιά. "Συνεχίζει ο δρόμος προς τα πάνω;" φέρεται να τη ρώτησαν πάνω στο κλεμμένο μηχανάκι. "Δεν έχει άλλο από δω. Μόνο με τα πόδια συνεχίζουν στα βουνά" τους απάντησε η ανυποψίαστη ηλικιωμένη. "Μήπως έχεις τίποτα να φάμε; Λίγο ψωμί;" τη ρώτησαν.Η γυναίκα τους πήγε σπίτι της, τους φίλεψε ψωμί και τους ξεπροβόδισε στα απάτητα μονοπάτια του βουνού.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Κούρεμα» 89% για υπερχρεωμένο καταναλωτή και στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων!!!

Την οριστική διαγραφή του 89% των οφειλών του σε τρεις τράπεζες πέτυχε δανειολήπτης στα Γιάννινα με δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τον ίδιο και το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου που τον στήριξε.Με απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, στο οποίο είχε ασκηθεί έφεση από πιστώτρια τράπεζα, επί της πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου που επίσης δικαίωνε τον υπερχρεωμένο καταναλωτή, θα πληρώσει μόλις 9.600 ευρώ από 92.581,756 ευρώ και αυτά σε 48 ισόποσες δόσεις των 200 ευρώ.Η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι σημαντική, έχουν προηγηθεί πολλές από το Ειρηνοδικείο, αλλά και άλλες του Πρωτοδικείου που αφορούν επιστροφή χρημάτων από τόκους που, κακώς, καταβλήθηκαν από δανειολήπτες.Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σε χθεσινή ανακοίνωση δηλώνει «δικαιωμένο μετά την υπ΄αριθ. 186/2013 σημαντική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, όπου επήλθε για δεύτερη φορά η δικαίωση υπερχρεωμένου καταναλωτή μέλους του».

Θα πληρώσει μόνο 9.600 ευρώ
Όπως σημειώνει, με αυτή την απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έκρινε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση μέλους του – δανειολήπτη και απέρριψε τελεσίδικα την έφεση που άσκησε η Τράπεζα με την επωνυμία Ε.FG. ΕUROBANK κατά τις πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων με την οποία είχε γίνει «κούρεμα» στο χρέος του, της τάξης των 82.981,76 ευρώ.Χρωστούσε σε τρεις τράπεζες 92.581,76 ευρώ και με την απόφαση καλείται να πληρώσει μόνο 9.600 ευρώ.Πρόκειται για υπερχρεωμένο δανειολήπτη που δικαιώθηκε με την υπ΄αριθ.12/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π. και καθόρισε τις μηνιαίες επί μια τετραετία καταβολές του δανειολήπτη στις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείται ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο το ποσό των 9.600.

Η πρωτόδικη απόφαση
Για την απόφαση 12/2012 του Ειρηνοδικείου από το ΙΝΚΑ Ηπείρου είχαν ανακοινωθεί και τα εξής: «Όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, ο αιτών είχε περιέλθει από το έτος 2010 σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του, η οποία (αδυναμία ) δεν οφείλεται σε δόλο, ενώ εξάλλου η δανειακή του επιβάρυνση οφείλεται στην ανάγκη κάλυψης επιτακτικών βιοτικών του αναγκών, διότι σε προηγούμενη επιχείρηση που εργαζόταν, με πλήρη απασχόληση, αμειβόταν σε περίοδο που η επιχείρηση αυτή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ως υπάλληλος με μερική απασχόληση και στη συνέχεια επί 8μηνο δεν του είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Άλλη πηγή εισοδήματος πέρα από αυτό που αποκερδαίνει από την εργασία του δεν διέθετε. Όσον αφορά το ειδικότερο περιεχόμενο των Ρυθμίσεων, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη το εισόδημα του αιτούντος, τις βασικές προσωπικές και βιοτικές του ανάγκες (ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, υπόδηση, λογαριασμοί ΔΕΗ, κοινοχρήστων, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) καθώς και την έλλειψη προοπτικής βελτίωσης στο μέλλον της οικονομικής του κατάστασης εξαιτίας των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται».

Μονόδρομος ο νόμος 3869/2010
«Ο δανειολήπτης νίκησε και τις τρεις Τράπεζες με την καθοδήγηση και την συνδρομή του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου», επισημαίνεται στην χθεσινή ανακοίνωση, ενώ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ηπείρου, Χριστόδουλος Πάντος, τονίζει ότι «ο Νόμος 3869/2010 είναι μονόδρομος για τα αδύναμα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ευχαριστεί τους δικαστές των Ιωαννίνων, αλλά και όλης της περιφέρειας Ηπείρου για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δύο (2) θέσεις εργασίας φυλάκων στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα


Το ΤΕΙ Ηπείρου προκήρυξε δύο (2) θέσεις ΥΕ Φυλάκων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες) για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στην Άρτα. Για πληροφορίες καλέστε το τηλ.: 26810-50017, 26810-50054. Για να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη κάντε κλικΕΔΩ

Πρόσληψη 15 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στο Δήμο της Άρτας


Από τον Δήμο Αρταίων ανακοινώθηκε η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες), συνολικά δεκαπέντε (15) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Δήμου (χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί αυτοκινήτων καθαριότητας και εργατών καθαριότητας) (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α). Η πλήρης προκήρυξη καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν από το Δημοτικό κατάστημα,τα ΚΕΠ του Δήμου, καθώς και στο www.arta.gr, στην κατηγορία «ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ»

Η Cyta ζητά πωλητή για το κατάστημά της στα Γιάννενα


Η Cyta, θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, επιθυμεί να προσλάβει στο κατάστημάτης στα Γιάννενα έναν Πωλητή, που θα έχει ως στόχο την επίτευξη του στόχου πωλήσεων, την προώθηση των επιχειρηματικών προϊόντων της εταιρίας και την εξειδικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: πολύ καλή γνώση της τοπικής αγοράς, πελατοκεντρική αντίληψη και ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, ανεπτυγμένες επικοινωνιακές δεξιότητες, καλή γνώση χειρισμού εφαρμογών MS Office, προϋπηρεσία στην προώθηση επιχειρηματικών λύσεων επικοινωνίας θα θεωρηθεί πλεονέκτημα, εμπειρία τουλάχιστον 2 έτη εμπειρία στις πωλήσεις λιανικής, ιδανικά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις. Οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα μέχρι τις 15/7/2013 στο fax:215-5008801.

Πρόσληψη 4 ατόμων στην αρχαιολογία Ηγουμενίτσας


Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γ.Γ. Πολιτισμού που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας, και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα.
ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ανά κωδικό θέσης)
Κωδικόςθέσης

Υπηρεσία
Τόπος
Απασχόλησης

Ειδικότητα

Διάρκεια σύμβασης
Αριθμόςατόμων101

ΛΒ΄ Εφορεία
Προϊστορικών
και Κλασικών
Αρχαιοτήτων


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ν. Θεσπρωτίας

ΔΕ
Ημερήσιοι Φύλακες

4 ΜΗΝΕΣ
πό την ημερομηνία
πρόσληψης)
3102

ΛΒ΄ Εφορεία
Προϊστορικών
και Κλασικών
Αρχαιοτήτων


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ν. Θεσπρωτίας

ΔΕ
Νυχτοφύλακας

4 ΜΗΝΕΣ
πό την ημερομηνία
πρόσληψης)
1

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στα γραφεία της Υπηρεσίας μας, οδός Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών (υπολογιζόμενων ημερολογιακά), που αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας μας και στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του δήμου Ηγουμενίτσας στον οποίο εδρεύει η υπηρεσία, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες.Πληροφορίες κ. Κωνσταντίνος Μπίκας - Γεωργία Βασιλείου, τηλ. 26650.29177-8.