Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Καλή πορεία και το 2013 για το ΠΕΠ Ηπείρου

Κάλυψη μνημονιακού στόχου, απορρόφηση 64,53%

Την υπερκάλυψη του στόχου που θέτει το μνημόνιο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για το Α΄ εξάμηνο του 2013 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προεξοφλώντας, με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ότι θα καλυφθεί και ο ετήσιος στόχος, ενώ η συνολική απορρόφηση έφτασε στο 67,50% από 56,7% πέρυσι, έναντι 53,03% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος.Και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου που είναι από αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις, συνέχισε το ίδιο χρονικό διάστημα την καλή πορεία του πετυχαίνοντας τον μνημονιακό στόχο σχεδόν στο 100% (99,99% για την ακρίβεια) και πληρωμές 20,7 εκ. ευρώ (το ποσό από τον εθνικό στόχο που του αναλογεί στο εξάμηνο, ενώ το ετήσιο είναι 41 εκ. ευρώ) τους πρώτους έξι μήνες του 2013.Με την ολοκλήρωση, τους προηγούμενους μήνες, σημαντικών οδικών και άλλων έργων η απορρόφηση από 58,4% στο κλείσιμο του 2012 έφτασε στο τέλος Ιουνίου στο 64,53% με τις συνολικές πληρωμές στα 189 εκ. ευρώ.Οι νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή έργα με συμβάσεις, ανέρχονται στα 302,4 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 103,23%, όταν το σύνολο του προγράμματος για την Ήπειρο είναι 293 εκ. ευρώ.

Υπερδέσμευση και μεταφορά έργων
Η υπερδέσμευση των περίπου 10 εκ. ευρώ δεν αποτελεί... πρόβλημα, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, δεδομένου ότι μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος στο τέλος του 2015, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν έργα σε τομεακά προγράμματα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη και άλλων. Μεγάλο υποψήφιο έργο για μεταφορά στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών είναι ο δρόμος Καρτέρι-Πάργα, αλλά για λόγους κάλυψης των στόχων δεν επείγει να μεταφερθεί τώρα. Ήδη έχουν μεταφερθεί από πέρυσι έργα ύψους 25 εκ. ευρώ, από τον Αναπτυξιακό Νόμο, στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και έργα ύψους 2 εκ. ευρώ (προμήθειες στο χώρο της Υγείας) από το ΕΣΠΑ στο Interreg III Ελλάδα- Αλβανία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του δεύτερου.Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης για το ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι όλοι οι πόροι θα απορροφηθούν έγκαιρα και ότι υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί το πρόγραμμα και αυτό οφείλεται και στην δουλειά που γίνεται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και από την Περιφέρεια, αλλά και από τους φορείς υλοποίησης και τελικούς δικαιούχους των έργων και δράσεων που χρηματοδοτούνται.

Κανόνας ν+3 και αναθεώρηση
Από το τέλος του 2012 το ΠΕΠ Ηπείρου είχε υπερκαλύψει τον λεγόμενο κανόνα ν+3 (απορρόφηση εντός τριετίας των κονδυλίων από τα έργα που εντάσσονται) κατά 77 εκ. ευρώ (είχε πληρωμές 171 εκ. ευρώ έναντι υποχρέωσης για 94 εκ. ευρώ) και είχε φτάσει κοντά στην επίτευξη του στόχου και για το 2013. Ήδη με τις πληρωμές μέχρι το πρώτο εξάμηνο στα 189 εκ. ευρώ χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2013 μόλις 2 εκ. ευρώ για να τηρηθεί ο κανόνας.Με βάση τα στοιχεία αυτά το ΠΕΠ Ηπείρου δεν φαίνεται να χρειάζεται την αναθεώρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα είναι η τελευταία, δεδομένου ότι θα απομένουν λιγότερο από δυο χρόνια για το οριστικό κλείσιμο του ΕΣΠΑ.

Το νέο ΕΣΠΑ
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020, τονίζοντας ότι δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Να είναι καινοτόμο, τόσο ως προς τις κατευθύνσεις του, όσο και ως προς τη διαχείρισή του, όπως σημείωσε. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την γνωστή θέση του ότι οι Περιφέρειες θα έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση και διαχείριση των προγραμμάτων τους: «Ήδη, λειτουργεί μια ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, που θα επεξεργάζεται καθ' όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον σχεδιασμό, έτσι ώστε στο τέλος του Αυγούστου να έχουν διαμορφωθεί οι προτάσεις μας για τη αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ και να τις υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Σεπτεμβρίου» εξήγησε ο υπουργός.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ο Ολλανδός ζωγράφος Μπαρτ Ελφρινγκ ζωγραφίζει τους ανθρώπους του μόχθου

Mια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο της Λαικής Αγοράς στην Πρέβεζα από τις 6 έως τις 11 Ιουλίου.Την έκθεση υπογράφει ο Ολλανδός ζωγράφος Μπαρτ Ελφρινγκ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει ως τόπο κατοικίας του το Ανω Κοτσανόπουλο γοητευμένος από το τοπίο και τους κατοίκους.Πέρσυ ο Μπαρτ Ελφρινγκ παρουσίασε τα έργα του στο Κοτσανόπουλο τιμώντας έτσι τους ανθρώπους που έγιναν η πηγή έμπνευσής του.Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί τώρα και στην Πρέβεζα ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν την Κυριακή και ώρα 7 το απόγευμα παρουσία του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη και κατοίκων της περιοχής.Εκτός από τα πορτραίτα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και το οποίο αναδεικνύει τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής στον ορεινό όγκο του Δήμου.Ο κ. Μπαΐλης, ο οποίος δέχτηκε τον Μπαρτ Ελφρινγκ στο γραφείο του, τον ευχαρίστησε για την αγάπη με την οποία έχει περιβάλλει την περιοχή υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούνται τέτοιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε μια δύσκολη για την κοινωνία μας συγκυρία.

ΑΡΤΑ: Διεθνές Συνέδριο για το Φιλελληνικό κίνημα

«Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες απ’ το 1821 έως σήμερα»

Ιστορικοί και ερευνητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τα πορίσματά τους, σχετικά με το φιλελληνικό κίνημα αλλά και ευρύτερα το διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα, συναντιούνται στην Άρτα, από αύριο έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου, στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες απ' το 1821 έως σήμερα».Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της θυσίας των φιλελλήνων στο Πέτα της Άρτας, στις 4 Ιουλίου του 1822 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φιλελλήνια 2013», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην οργάνωση συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Νικολάου Σκουφά Άρτας και το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Στις 4 Ιουλίου 1822 στο Πέτα της Άρτας, σε έναν άγνωστο στην Ευρώπη τόπο, γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες σελίδες όχι μόνο της Επανάστασης αλλά και του αγώνα του πολιτισμένου ανθρώπου για την ελευθερία. Η συμμετοχή εθελοντών από σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε εντυπωσιακή. Από το Σώμα των Φιλελλήνων, που ήταν Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Δανοί, Σουηδοί, Πολωνοί, μόνο είκοσι σώθηκαν.Στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με τη θυσία τους, οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες έδωσαν το πραγματικό νόημα στις έννοιες ΙΣΟΝΟΜΙΑ- ΙΣΟΤΙΜΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Πουθενά στην παγκόσμια Ιστορία, δεν καταγράφεται κίνημα σαν το φιλελληνικό στην οργάνωση, στην ορμή και το πάθος και στην τελική προσφορά. Ο αγώνας της Ελλάδος κατά του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους των πολιτισμένων κρατών και αυτή η συγκίνηση μετατράπηκε σε ηθική συμπαράσταση πολιτιστική ανάδειξη του αγώνα, αλλά κυρίως στρατιωτική βοήθεια σε όπλα και σε εθελοντές στρατιώτες».Στο συνέδριο μετέχουν περίπου 50 ερευνητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Κύπρο.Οι ερευνητικές προτάσεις του Συνεδρίου καλύπτουν τις νοηματοδοτήσεις του όρου «Φιλελληνισμός», τις ρίζες, τις επιδράσεις και την εμφάνιση του φαινόμενου από την ανακάλυψη της Ελλάδας μέσω των περιηγητών και του ρομαντισμού ως την ελληνική επανάσταση. Οι μελέτες καλύπτουν επίσης τις φιλελληνικές εκδηλώσεις από την εποχή συγκρότησης του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Παράλληλα εξετάζεται το ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως αποτυπώθηκε στην Τέχνη, καθώς και η διατήρηση και η χρήση του «Φιλελληνισμού» στη δημόσια μνήμη και στην εκπαιδευτική διαδικασία.Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά τρία διεθνή ιστορικά συνέδρια που θα συνδιοργανώσουν ο δήμος Ν. Σκουφά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι του 2014 δύο συνέδρια με θέματα τη Φιλική Εταιρεία στο Κομπότι και τη βία των κατακτητών, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Κομμένο.

ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΚΟΛΑ;-ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠ’ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα ίχνη του αρχιδολοφόνου Κόλα έχουν χαθεί στα βουνά καθώς από χθες στις αστυνομικές δυνάμεις δόθηκε σταδιακή «αποδέσμευση δυνάμεων» και σ’ αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Επιθεωρητής Δικόπουλος επέστρεψε στη βάση του δηλαδή στην Κατεχάκη. Το epirusgate είναι σε θέση να γνωρίζει πως ειδικά οι ΟΠΚΕ της Βοιωτίας έχουν κατά κάποιο τρόπο αποσυρθεί από την Ευρυτανία στην έδρα τους στη Λειβαδιά και την Θήβα. Tα οχήματα πάντως που χρησιμοποίησε η δολοφονική συμμορία του Κόλα βρέθηκαν καμουφλαρισμένα στο δάσος της Φωκίδας. Στην τοποθεσία Περιθιώτισα Φωκίδας, οι Αλβανοί πέταξαν σε χαράδρα το υπηρεσιακό συμβατικό αυτοκίνητο, μάρκας FORD FOCUS, χρώματος μπλε, του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, που είχε αφαιρεθεί τα ξημερώματα της 17-06-2013, από πέντε (5) δράστες, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 37χρονου Υπαρχιφύλακα Ανδριτσόπουλου στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας. Επίσης το αγροτικό MITSUBISHI , χρώματος λευκού, που είχε αφαιρεθεί τα ξημερώματα της 20-06-2013, από οικία στην περιοχή της Φιλοθέης Φωκίδας βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στην περιοχή Στύλια, πολύ κοντά στο φράγμα του Μόρνου. Σημειώνεται ότι οι δράστες μετά την αφαίρεση του Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητου από την Φιλοθέη, κινήθηκαν προς Ναυπακτία, όπου προσεγγίζοντας, μετά την γέφυρα «ΡΕΡΕΣΙ», σε αστυνομικό «μπλόκο», έκαναν αναστροφή και κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Εκεί οι αστυνομικοί για την τιμή των όπλων το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να πυροβολίσουν δυο φορές στον αέρα …

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ:Δεν χρειάζεται ο γιατρός το χωροφύλακα για να κάνει τη δουλειά του

Η  Γιαννιώτισσα πρώην Υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη,μίλησε στον Alpha 989 για τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στην εφαρμογή κανόνων υγείας. Τόνισε ότι «δεν χρειάζεται οι γιατροί να έχουν χωροφύλακα για να κάνουν το έργο τους».Η κα Σκοπούλη αναφέρθηκε στην «κόντρα» με τον Άδωνι Γεωργιάδη και στην άμεση αναίρεση -από πλευράς του- της απόφασής της: «Εγώ εξεπλάγην, διότι ενημερώθηκα όψιμα ότι έγινε αναίρεση της απόφασης για την κατάργηση της διάταξης που αφορούσε μια κατασταλτική προσπάθεια για να εφαρμόσουμε κανόνες υγείας. Αυτή η υγειονομική διάταξη είχε γίνει -δεν ξέρω κάτω από ποιες συνθήκες- και μετά ακολούθησε νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει πολλά ελλείμματα που δεν όφειλαν να είναι σε νόμο. Ο γιατρός ξέρει και οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του, δεν χρειάζεται νόμο για να πει ότι ο άλλος πρέπει να μπει σε καραντίνα αν έχει ελονοσία. Αλίμονο αν πρέπει να κάνουμε νομοθεσία για το τί πρέπει να κάνουν οι επιστημονικές ομάδες. Δεν χρειάζεται ο γιατρός το χωροφύλακα για να κάνει τη δουλειά του. Όλη η νομοθεσία είναι εντελώς κατασταλτικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει θετική νομοθεσία.Αυτή η διάταξη υπήρχε και ήταν του κου Λοβέρδου. Οι πολιτικοί του τότε και του σήμερα έχουν την ίδια αντίληψη. Για να άρουμε τη λειτουργία αυτής της διάταξης έγινε ολόκληρη διαδικασία. Ήταν όλοι σύμφωνοι για την άρση της διάταξης. Υπάρχουν πολιτικά ανταλλάγματα. Δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τη μόνιμη παρέμβαση στη Δημόσια Υγεία.Ο στόχος είναι να υπάρχει αποτέλεσμα. Να περιορίσουμε τη νοσηρότητα και στους πρόσφυγες και τους Έλληνες. Δεν έχουμε αποτελεσματικότητα με παρεμβάσεις αστυνομικού τύπου. Είναι καθαρά επικοινωνιακό. Δεν είναι ουσιαστικό. Ο κόσμος καταλαβαίνει ελαφρά επικοινωνία. Δεν έχει αποτελεσματικότητα αυτή η παρέμβαση και δημιουργεί διχόνοιες μεταξύ των πολιτών. Η υγεία είναι ένα αγαθό που αν δεν το έχει ο διπλανός σου δεν το έχεις και εσύ».

Ο Δήμος Πρέβεζας κάνει έξωση στην "Χρυσή Αυγή"!


Με έξωση του μισθωτή δημοτικού κτιρίου, στο οποίο σύμφωνα με καταγγελίες του Δημοτικού Συμβούλου Ευάγγελου Τσοβίλη-στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- χρησιμοποιείται ως χώρος συνάθροισης μελών της Χρυσής Αυγής «απάντησε» ο Δήμος της Πρέβεζας, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε και την τοποθέτηση αφίσας της Χρυσής Αυγής στον χώρο.Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η αφίσα που τοποθετήθηκε στο δημοτικό κατάστημα, προκάλεσε την οργή των κατοίκων της περιοχής. Ο Δήμαρχος ΠρέβεζαςΧρήστος Μπαΐλης, ανέφερε ότι το κτίριο έχει μισθωθεί σε τρίτο άτομο από το οποίο, αμέσως μόλις καταγγέλθηκε το περιστατικό, αφαιρέθηκαν τα κλειδιά ενώ ξεκινά και η διαδικασία έξωσής του από τον χώρο. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία της Πρέβεζας,ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Χαράλαμπος Κακιούζης επικοινώνησε με την αστυνομία, ενώ η αφίσα κατέβηκε ήδη από χθες. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία πάντως η τοποθέτηση της αφίσας στο νοικιασμένο δημοτικό κτίριο δεν έγινε από την επίσημη οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Πρέβεζα αλλά «αυθαίρετα», από κάποια άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιο-νεοναζιστικό χώρο και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ωρωπού,τα στοιχεία των οποίων γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές.

«ΔΩΔΩΝΗ: Μετά το ξεπούλημα τι;»

Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης
Σημερινή κατάσταση επιχείρησης:
Οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες
Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις
Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για μικρότερες ποσότητες γάλακτος που χρειάζεται η βιομηχανία
Η επιχείρηση παρουσιάζει μείωση πωλήσεων κατά 13,6% όπως προκύπτει από τον πρόσφατο ισολογισμό
Παρατηρείται επιχειρηματικά μια ύποπτη στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα και περισσότερο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς
Η επιχείρηση από πλευράς πωλήσεων, καινοτομίας, μάρκετινγκ νέων προϊόντων και εξαγωγικού προσανατολισμού, βρίσκεται σε προηγούμενες δεκαετίες
Οι μικρομέτοχοι, οι Ενώσεις δηλαδή, που κατέχουν το 32,3%, βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτελούν φερέγγυο συνομιλητή σε πιθανές εξελίξεις.
Υπάρχουν φόβοι για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, λόγω του παραπάνω προβλήματος και εύλογες υποψίες για μεταπώληση της βιομηχανίας μετά από το αναγκαίο λίφτινγκ.
Γιατί φτάσαμε εδώ:
Κανείς δεν αμφισβητεί το ξεπούλημα και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗMAΡ. Το τίμημα ήταν εξευτελιστικό! Αυτό όμως ήταν μια αναμενόμενη από το μνημόνιο εξέλιξη και σχετικά προβλέψιμη. Το ζητούμενο είναι ποια ήταν τα λάθη, οι παραλήψεις, τα συμφέροντα, οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά παιγνίδια που παίχτηκαν από τοπικούς, κυρίως, φορείς και παράγοντες στο θέμα της Δωδώνης και ανοίξανε ηθελημένα η όχι την κερκόπορτα του ξεπουλήματος. Αυτά είναι:
Η ύποπτη και χωρίς στρατηγική στάση των Ενώσεων. Αυτό είχε διαφανεί ήδη από τη σύσκεψη στα Λιθαρίτσια, ενάμιση χρόνο πριν το ξεπούλημα και ολοκληρώθηκε στη συνέχεια.
Οι εμμονές της περιφέρειας Ηπείρου για ιδιωτικοποίηση και η υποστήριξη στη συνέχεια μιας ανεδαφικής και επιπόλαιης πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης. (Σήμερα περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα και η υποκρισία των υποστηρικτών της)
Τα γνωστά «παπαγαλάκια» των διαφόρων κέντρων εξουσίας που γυροφέρνανε την επικοινωνιακά επικίνδυνη πρόταση: « Η Δωδώνη να μείνει σε Ηπειρώτικα χέρια»! (Ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο)
Η μεγάλη καθυστέρηση των παραγωγών- κτηνοτρόφων στη δημιουργία συνεταιρισμού, που θα μπορούσε να διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΑΤΕ στην ονομαστική του αξία. (Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απόλυτα ρεαλιστική την περίοδο εκείνη)
Ο ρόλος γνωστών αγροτοπατέρων της περιοχής
Η εμμονή στον κρατισμό με τη διατήρηση του παλιού- αναχρονιστικού- καθεστώτος
Η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας για το ξεπούλημα και η έλλειψη αλληλεγγύης σε κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της Δωδώνης
Ποιο είναι το ρεαλιστικό ζητούμενο σήμερα:
Κατά την άποψη μου είναι η άμεση οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστική βάση. Η προσπάθεια, που ήδη έχει ξεκινήσει, των 6500 παραγωγών- εισκομιστών γάλακτος της Δωδώνης να συγκροτήσουν ένα μεγάλο Ηπειρωτικό-κτηνοτροφικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίματος, κυρίως στις αγορά πρώτων υλών, διαπραγματευτική δύναμη και μπορεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες ( πολιτικές- οικονομικές-τραπεζικές) και με νέο νομικό πλαίσιο περί συνεταιρισμών να μετεξελιχθεί σε ένα νέο συνεταιριστικό σχήμα.Ένα συνεταιρισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών με αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και διακριτούς ρόλους μεταξύ εκλεγμένων διοικήσεων και μάνατζμεντ, το οποίο θα πρέπει να λογοδοτεί στη ΓΣ των μελών.Τα πράγματα δυστυχώς σήμερα δεν είναι εύκολα για τους συνεταιρισμούς και τις συνεργατικές ιδέες. Φρόντισε κυρίως το ΠΑΣΟΚ να τους εκμεταλλευτεί, να τους χειραγωγήσει και να τους οδηγήσει σε πλήρη διάλυση. Ο δε νόμος Σκανδαλίδη (4015/11) είναι η ταφόπλακα της μικρής παραγωγής, ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η κατάσταση στους συνεταιρισμούς σήμερα στην Ήπειρο είναι τραγική:
Η ΕΑΣ Πρέβεζας βρίσκεται σε εκκαθάριση
Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Άρτας καρκινοβατεί μέσα στο άρθρο 99
Η Ένωση Θεσπρωτία πουλάει τα σούπερ μάρκετ
Η ΕΑΣ Ιωαννίνων πέρα από τα δικά της προβλήματα θα πρέπει να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της ΑΣΗΚ που ήδη έχουν αναδειχθεί από τον Αθηναϊκό τύπο
Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.Η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς θα κληθεί, χωρίς πίστωση χρόνου, να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Η αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας είναι προϋπόθεση για την παραγωγικής της ανασυγκρότηση. Οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού μόχθου.Το αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στη χώρας μας. Εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις μετά τη βαρβαρότητα των μνημονίων και των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών!

*Οικονομολόγος-Υπεύθυνος Αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επιστολή του δημάρχου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να να μην καταργηθεί το Τάγμα Πεζικού στους Φιλιάτες


Επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας,με την οποία ζητά να μη καταργηθεί το Τάγμα Πεζικού στους Φιλιάτες,απέστειλε ο δήμαρχος ΗγουμενίτσαςΓιώργος Κάτσινος.Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:"Κύριε Υπουργέ,Το ενδεχόμενο της οριστικής κατάργησης του Τάγματος Πεζικού στους Φιλιάτες βρίσκει αντίθετη τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία.Θεωρούμε ότι ο ανασχεδιασμός της συνολικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να γίνει με γνώμονα το κοινό συμφέρον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.Το κλείσιμο των στρατοπέδων θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας, που ήδη υπάρχει σε σημαντικό βαθμό, ως απόρροια του κλεισίματος πολλών στρατιωτικών φυλακίων σε μεθόριες περιοχές της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια.Η γειτνίαση με την Αλβανία έχει δημιουργήσει «ειδικά» προβλήματα στην περιοχή και οι ανάγκες συνοριακής φύλαξης είναι αυξημένες.Τέλος οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης θα είναι οδυνηρές και για την τοπική οικονομία, αφού η λειτουργία του, τη στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.Εκφράζοντας και την ομόφωνη άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου σας καλούμε να μην λάβετε μια τέτοια απόφαση που αφορά έναν ακριτικό Νομό".

To "Musical, Αγάπη µου!" με την Ευγενία Μανωλίδου ταξιδεύει στα Ιωάννινα


Μετά από τη µεγάλη επιτυχία των Αθηνών,το "Musical, Αγάπη µου!" ταξιδεύει στα Ιωάννινα Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ. , Τρίτη 16/7/2013Παναγιώτης Πετράκης, Σία Κοσκινά, Γιάννης Φίλιας, Ευδοκία Μωυσίδου.Μια μοναδική συναυλία με τις πιο αγαπημένες ερωτικές και χορευτικές μελωδίες από το μαγικό σύμπαν του Musical!Τέσσερεις δηµοφιλείς ερµηνευτές, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Σία Κοσκινά, ο Γιάννης Φίλιας και η Ευδοκία Μωυσίδου, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση τηςΕυγενίας Μανωλίδου και µε τη συνοδεία 25 µελούς ορχήστρας (Symphomaniacs, www.symphomaniacs.gr), υποδέχονται το φετινό καλοκαίρι µε ένα µοναδικό αφιέρωµα στο πιο αγαπηµένο καλλιτεχνικό είδος µικρών και µεγάλων... το Musical!Η συναυλία θα πραγµατοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιουλίου στο Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ.Αγαπηµένα τραγούδια από πασίγνωστα musicals όπως τα “Grease”, “West Side Story”, “Cats”,“Phantom of the Opera”, αλλά και “Το πετεινάρι”, “Είσαι παιδί µου πειρασµός”, “Σου το ’πα µια” και πολλές ακόµα χιλιοτραγουδισµένες µελωδίες θα σας παρασύρουν σε ένα ξεχωριστό µουσικό δίωροόπου µουσική, θέατρο και χορός γίνονται ένα.Μετά τα Ιωάννινα (16/7), η συναυλία θα ταξιδέψει στους Δελφούς (19/7),τη Σπάρτη (24/7) και τη Σύρο (2&3/8).Όλα τα έσοδα της συναυλίας των Ιωαννίνων, θα δοθούν στους φιλανθρωπικούς οργανισµούςΕΛΕΠΑΠ και Αντικαρκινική Εταιρεία.Μη χάσετε την πιο χαρούµενη συναυλία του καλοκαιριού!Τις ενορχηστρώσεις έχει επιµεληθεί ο Κωνσταντίνος Παγιάτης.Σηµεία Διάθεσης:Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ. | Παπασωτηρίου, Μιχαήλ Αγγέλου 6, τηλ: 26510-64000 Giorgio Music Shop, Στοά Ορφέα, τηλ: 26510-74780 | Tιµή πρόσκλησης 10€

Το θέμα των εμβολιασμών των μικρών μαθητών έφερε στη βουλή ο Μιχ.Κασσής


Το θέμα των εμβολιασμών των μικρών μαθητών έφερε στη βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, καταθέτοντας σήμερα ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας.Επίσης ο κ. Κασσής κατέθεσε ,ως αναφορά, επιστολή του δημάρχου Μετσόβου Ν. Τσομπίκου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αιτείται η καθολική αποκατάσταση της σταβλικής εγκατάστασης στη θέση "Λάκμος"του όρους Περιστερίου της Μικρής Γότιστας .

Ένας 17χρονος από την Πρέβεζα φιναλίστ σε διαγωνισμό της Google!!!


Στον διεθνή διαγωνισμό της Google που απευθύνεται σε έφηβους, οι οποίοι έχουν ιδέες για επιστημονικές και τεχνολογικές εφευρέσεις που θα «αλλάξουν τον κόσμο» συμμετέχει μαζί με άλλους 15 φιναλίστ ο Χαράλαμπος Ιωάννου, ένας 17χρονος μαθητής από την Πρέβεζα,ο οποίος σχεδίασε ένα εξωσκελετικό γάντι για άτομα με αναπηρία στα άνω άκρα.Αφορμή για την κατασκευή αυτού του πρότζεκτ αποτέλεσε η θέληση του 17χρονου να διευκολύνει την καθημερινή ζωή της γιαγιάς του, η οποία πάσχει από αναπηρία στο χέρι της. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του άνω χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω».Ο Χαράλαμπος έφτασε στις 15 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού Google Science Fair 2013, με το εξωσκελετικό γάντι, στον μεγαλύτερο επιστημονικό online διαγωνισμό του κόσμου για νέους ηλικίας 13 εώς 18 ετών, που φέτος είχε θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο».«Η νίκη στον διαγωνισμό του Google Science Fair θα με ενθαρρύνει να συνεχίσω να δημιουργώ πρότζεκτς που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη», δήλωσε ο 17χρονος και πρόσθεσε ότι «ενώ το χρηματικό έπαθλο και η αναγνώριση, θα δώσουν σίγουρα τεράστια ώθηση στην καριέρα μου, το σημαντικότερο είναι ότι η νίκη αυτή θα με βοηθήσει στην προώθηση, την ολοκλήρωση και την μαζική παραγωγή του πρότζεκτ μου, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».Το εξωσκελετικό γάντι ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού.Η κεντρική ιδέα της πρότασής του είναι ότι ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού, θα φοριέται από τον χρήστη και αφού θα τοποθετείται στο σωστό σημείο -ώστε να πιέζει τους αισθητήρες κίνησης- θα μπορεί να ανιχνεύσει το κινητικό ερέθισμα του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των «σερβοκινητήρων».

Τεχνολογικός διαγωνισμός 
Το Google Science Fair είναι ένας online, διεθνής, επιστημονικός και τεχνολογικός διαγωνισμός που ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 13 -18 ετών, να καλλιεργήσουν την περιέργειά τους, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να πειραματιστούν για να τα απαντήσουν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κυνηγήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία. Οι φετινές ιδέες βασίστηκαν στο θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο» και αυτό που έψαχναν οι κριτές (μεταξύ άλλων) ήταν δημιουργικές ιδέες, σταθερή έρευνα και καλή, σαφή δομή. Η Google έλαβε χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες, και 15 από αυτές (πέντε από κάθε ηλικιακή κατηγορία) διαγωνίζονται τώρα για το μεγάλο βραβείο που θα αλλάξει τη ζωή τους και θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν και τον κόσμο μέσα από τις καινοτόμες ιδέες τους.Το μεγάλο βραβείο του νικητή του Google Science Fair που θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει ένα 10-ήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μία υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και επιχορήγηση για το σχολείο του αξίας 10.000 δολαρίων.

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία συναντιούνται ξανά επί σκηνής

12 Ιουλίου - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ. - ΦΡΟΝΤΖΟΥ
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων τους τον Απρίλιο στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία συναντιούνται ξανά επί σκηνής και ενώνουν τις φωνές σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Απόστολο Καλδάρα σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας. Στο αφιέρωμα θα ερμηνεύουν τα έργα «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, καθώς και μια επιλογή απ’ τα αθάνατα, λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.Συναυλίες-ταξίδια στην ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα, ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο το οποίο μεταφέρει αριστουργηματικά, μνήμες, εικόνες και ήχους από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των αλησμόνητων πατρίδων, της προσφυγιάς, αλλά και τραγούδια λαϊκά του συνθέτη, βασισμένα στην παράδοση, τραγούδια της μνήμης, της χαράς και του πόνου. Συναυλίες περιπλανήσεις στο λαϊκό τραγούδι, στη ζωή των τόπων και των ανθρώπων μέσα από τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και τόσων άλλων. «Η Σμύρνη Μάνα Καίγεται», «Μεσ’ του Βοσπόρου τα Στενά», «Καμπάνα του Εσπερινού», «Βάρα Νταγιερέ», «Το Κορδελιό», «Γιορτή Ζεϊμπέκηδων», αλλά και τα μεγάλα λαϊκά «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ένα τραγούδι απ’ τα’ Αλγέρι», «Αχ ο μπαγλαμάς», «Η Φαντασία», «Μην Κάνεις Όνειρα Τρελά», «Όποια και να ‘σαι», «Ας παν στην ευχή τα παλιά» και πολλά άλλα…Ο Γιώργος Νταλάρας, που έχει γαλουχηθεί με την πνευματικότητα και τον συναισθηματισμό της αυθεντικής Μικρασιάτικης παράδοσης και δημιουργίας και η Γλυκερία, που έχει ιδιαίτερα αγαπήσει και υποστηρίξει με τη φωνή της τα τραγούδια αυτά, συναντιούνται σ’ αυτό το ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Απόστολο Καλδάρα και με την αγάπη και την εμπειρία τους ζωντανεύουν τα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη.Τους συνοδεύουν επί σκηνής 12 εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί:Νίκος Ζέρβας-πλήκτρα, Τάκης Μπουρμάς-μπάσο, Χρήστος Ζέρβας και Κωνσταντίνος Φωτιάδης κιθάρα, Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι, Ντάσσο Κούρτι ακορντεόν, Αντώνης Καλιούρης - πνευστά, Νίκος Καραντζάς - κρουστά, Γρηγόρης Συντρίδης τύμπανα.Μπουζούκι: Γιώργος Μάτσικας και Γιώργος Ρόκας.Βιολί: Λευτέρης Ζέρβας, Δημήτρης Τσιβγούλης.Οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιώργου Νταλάρα με την επιμέλεια του Γιώργου Παπαχριστούδη.Ο σχεδιασμός του ήχου είναι του Παντελή Γιατζιτζόγλου και του Αντώνη Ζαχόπουλου. Οι φωτισμοί είναι του Γιάννη Μανιατάκου.
Παρασκευή 12 Ιουλίου - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ. - ΦΡΟΝΤΖΟΥ
Ώρα έναρξης : 21:30
Προπώληση ειστηρίων: Δισκοπωλείο Rock Shop- τηλ.2651038276

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην χωματερή του Κούκου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χωματουργικές εργασίες και η οριοθέτηση του χώρου της παλιάς χωματερής του Κούκου μετά την εγκατάσταση του εργολάβου.Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος των παρεμβάσεων προϋπολογισμού 1.900.000 (ενός εκατομμυρίου 900 χιλιάδων) ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής. Το έργο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης οκτώ μηνών περιλαμβάνει εκτεταμένη αποκατάσταση και περίφραξη του χώρου, δεντροφυτεύσεις καθώς και παραγωγή βιοαερίου από τα απορρίμματα που βρίσκονται θαμμένα στην χωματερή.Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αλλά και του οικοσυστήματος του Αμβρακικού. «Καταφέραμε με το κλείσιμο της χωματερής να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή για περίπου 50 χρόνια» τόνισε ο κ. Μπαΐλης και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χωματερή γειτνίαζε με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου, προκαλώντας την υποβάθμισή τους.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας εκφράζει την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες η εικόνα της παλιάς χωματερής δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον χώρο στον οποίο γι α δεκαετίες γινόταν η εναπόθεση των απορριμμάτων.Την εικόνα της αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή ολοκληρώνουν οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των παλιών χωματερών στο Ζάλογγο και τον Ωρωπό.

Κραυγή απόγνωσης από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

"Η ανεργία ειδικά στους νέους ξεπερνάει το 75 %"

Κραυγή απόγνωσης από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκο Φασούλη, στον Alpha 989, για την ανεργία που πλήττει την πόλη των Ιωαννίνων.«Η ανεργία ειδικά στους νέους ξεπερνάει το 75 % Όλα τα στοιχεία δείχνουν να είμαστε πρώτοι στην ανεργία. Έχουμε αυτή τη θλιβερή πρωτιά. Η αγορά στενάζει, επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, είναι απελπιστική η κατάσταση» είπε ο κος Φασούλης και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς οι κυβερνώντες συνεχίζουν το ίδιο πράγμα παρότι βλέπουν ότι δεν βγάζει πουθενά αυτή η πολιτική. Έχει ανοίξει γραφείο στα Γιάννενα ευρέσεως εργασίας στην Αυστραλία, εκεί μας φτάσανε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κόσμος ψάχνεται να δει τί θα κάνει».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Προχωρούν οι εργασίες στον βιολογικό καθαρισμό Λούρου-Στεφάνης –Ωρωπού


Πολύ ικανοποιητικά προχωρούν οι εργασίες στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης –βιολογικού καθαρισμού Λούρου Στεφάνης Ωρωπού.Οι εργασίες όσον αφορά τα εσωτερικά δίκτυα έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 70% ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.Παρά τις δυσκολίες του έργου και τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο διάστημα, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στην υλοποίηση του και αυτή την στιγμή τα συνεργεία βρίσκονται στην περιφερειακή οδό του Λούρου.Εκτίμηση του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη είναι ότι εκτός απροόπτου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που είναι το τέλος του 2013..«Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων τα οποία χρόνια τώρα ρυπαίνουν τον Λούρο και τον Αμβρακικό Κόλπο»υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση η οποία θα θωρακίσει το περιβάλλον ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.«Πολύ σύντομα τα λύματα τα οποία κατέληγαν στον Λούρο ποταμό και εν συνεχεία στον Αμβρακικό Κόλπο θα διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον» τονίζει ο κ.Μπαϊλης ενώ ευχαριστεί τους κατοίκους της περιοχής για ην υπομονή που δείχνουν αναφέροντας ότι η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή ενώ τα οφέλη από το έργο , μόνιμα.Η αποχέτευση –βιολογικός καθαρισμός Λούρου –Στεφάνης –Ωρωπού είναι από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εκτελεστεί στην περιοχή και η ολοκλήρωσή του εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος θα δώσει λύση και σε θέματα δημόσιας υγείας .αφού τα οικιακά λύματα θα σταματήσουν πλέον να αποτελούν εστίες μόλυνσης .Η πρόοδος των εργασιών είναι εμφανής στις κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης ενώ αυτή την στιγμή κατασκευάζονται οι δεξαμενές στις οποίες θα γίνεται η επεξεργασία των λυμάτων.

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στη συζήτηση κατ άρθρον του Σχεδίου Νόμου για τον Τουρισμό

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» .Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο σύνολό του, βλέπει μόνο την κακώς εννοούμενη μεγάλη επιχειρηματικότητα, ενώ είμαστε σε μια χώρα που θα έπρεπε να βλέπει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα.Ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς ανέφερε στην ομιλία του πως είναι σημαντικό να δούμε ποιες πολιτικές δημιούργησαν αυτές τις πολύ σοβαρές στρεβλώσεις στο τουριστικό τοπίο, καθώς επίσης και πως θα διαμορφωθεί αυτό βάσει των πολιτικών που εισάγει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνεπές» από την άποψη μιας συγκεκριμένης πολιτικής και μιας συγκεκριμένης επιλογής, ενός συγκεκριμένου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και τουρισμού, νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνει, ακόμη, και τα στοιχεία του αστικού εκσυγχρονισμού.Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου :Χαρακτήρισε ως «τσουβάλιασμα» τα άρθρα 24 και 25 που επιχειρούν να ρυθμίσουν το άναρχο πεδίο των ενοικιαζόμενων, των επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών, των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Η άμεση και οριζόντια ρύθμιση που προβλέπεται, χωρίς στοιχεία ελέγχου ή τουλάχιστον ουσιαστικού και σε βάθος ελέγχου, καλεί επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και επιχειρήσεις που δεν είχαν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις να μπουν και οι δυο στη διαδικασία έκδοσης ενός ειδικού σήματος λειτουργίας.Το άρθρο 26 για τη λειτουργική ενοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, κρύβει τον κίνδυνο να αδειοδοτούνται όμορα τουριστικά καταλύματα, εκ των οποίων το ένα να είναι υφιστάμενο και το άλλο να αδειοδοτείται μεν ως κατάλυμα, αλλά να χρησιμοποιείται μόνο ως χώρος υποδοχής, εστίασης και λοιπά.Για το άρθρο 27, η ρύθμιση σε σχέση με τον αιγιαλό σημαίνει ότι οι δήμοι θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα έσοδα από τη χρήση των αιγιαλών. Επιπλέον, τέθηκε το ερώτημα γιατί να δηλώνεται αυτό στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο αντί να καθορίζεται από το δημόσιο, που θα επέτρεπε πολύ πιο δομημένους ελέγχους.Τέλος, για τα δικαιολογητικά αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων ανέφερε πως η κλιμακούμενη κοστολόγηση δίνει το ίδιο παράβολο και για τα πεντάστερα ξενοδοχεία και για τις μικρές επιχειρήσεις και φαίνεται ότι με αυτό πλήττεται σαφώς περισσότερο η μικρή επιχειρηματικότητα.

1η Συνάντηση Εργασίας για την Ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνάντηση Εργασίας για την Ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Κύριος στόχος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα είναι η δημιουργία και η ενδυνάμωση δεσμών επαφής μεταξύ του Ιδρύματος και των αποφοίτων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου αποτελούν τους πιο ισχυρούς πρεσβευτές του και με την Ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποκτά έναν πολύτιμο υποστηρικτή.Καλούνται οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συμμετάσχουν στην πρώτη Συνάντηση Εργασίας για την ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου θα συσταθεί προσωρινή συντονιστική επιτροπή.Για τη συμμετοχή σας στη συνάντηση ή την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορείτε να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dasta@uoi.gr

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συνεχίζονται οι προσφορές στον Οίκο Ευγηρίας

Συνεχίζονται οι προσφορές από συμπολίτες και φορείς προς τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας.Η βοήθεια όλων στη στήριξη της λειτουργίας του υπήρξε μέχρι σήμερα πολύτιμη.Με την ευκαιρία αυτή, η Διοίκηση του Ζωγράφειου Οίκου ευχαριστεί τον Όμιλο Inner Wheel Ιωαννίνων για τη δωρεά του προς το Γηροκομείο.Κάθε προσφορά αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και συμβάλλει στη διατήρηση των άριστων υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Με ραντεβού η λειτουργία του ΚΤΕΟ της Π.Ε. Ιωαννίνων

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει πως από την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013, το ΚΤΕΟ της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων λειτουργεί πλήρες και πιστοποιημένο, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Στο ΚΤΕΟ μπορούν να εξυπηρετηθούν ΙΧ επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία. Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων γίνεται πλέον μετά από ραντεβού, στο τηλέφωνο 26510-93333.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου Δημήτρη Παπαδόπουλου

Την κάθετη διαφωνία της Δημοτικής Αρχής σε κάθε ενδεχόμενο απολύσεων υπαλλήλων ή κλεισίματος Νομικών Προσώπων, διατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Παπαδόπουλος.Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα που έχει ανακύψει και διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει καταβάλλει ήδη βαρύ τίμημα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής της χώρας.Στην δήλωσή του αναλυτικά ανέφερε:«Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί η είδηση για απολύσεις και διαθεσιμότητα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και για κλείσιμο νομικών προσώπων.Η θέση του δήμου μας είναι ξεκάθαρη και σαφής. Ξεκάθαρη είναι και η θέση του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στα Γιάννινα.Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές τέτοιου εύρους που δεν έχουν προηγούμενο στον δημόσιο τομέα.Η ευέλικτη, αποτελεσματική και λειτουργική διοίκηση δεν επιτυγχάνεται με λογικές οριζόντιων περικοπών.Οι μονομερείς ενέργειες, εκ μέρους της Κυβέρνησης, παραβιάζουν το σύνταγμα, είναι ενάντια στο αυτοδιοίκητο και θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των δήμων της χώρας.Πάγια θέση της ΚΕΔΕ, που μας βρίσκει σύμφωνους είναι η κατηγορηματική αντίθεση στις απολύσεις και η εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας, με όρους και κανόνες.Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και φυσικά είναι έξω από κάθε σκέψη και λογική ενδεχόμενο κλείσιμο νομικών προσώπων. Τα νομικά πρόσωπα των δήμων, δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες είναι κρίσιμες για τη στήριξη και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και οποιαδήποτε διατάραξη της λειτουργίας τους θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τοπικών κοινωνιών.Είναι επιβεβλημένο σήμερα να σταματήσει η κεντρική εξουσία να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αριθμούς. Να κατανοήσει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει ήδη πολλά, έχει υποστεί τεράστιες περικοπές πόρων και δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τον εύκολο στόχο».

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους συμπολίτες να προχωρήσουν άμεσα στην κοπή κι απομάκρυνση ξερών χόρτων από ιδιωτικά οικόπεδα και χωράφια. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.«Βρισκόμαστε στην καρδιά της θερινής περιόδου και με αφορμή το γεγονός αυτό θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας. Η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου και τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών είναι υπόθεση όλων μας.Δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε ακόμη και σήμερα, είναι πολλοί ιδιωτικοί χώροι να μην έχουν καθαριστεί από ξερά χόρτα και κλαδιά. Ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να καθαρίσει όλους τους ιδιωτικούς χώρους στο σύνολο των εκτάσεων του, οι οποίοι είναι εκατοντάδες. Είναι υποχρέωση, όχι μόνο ηθική αλλά και νομική, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων και των χωραφιών να μεριμνήσουν για την κοπή και την απομάκρυνση των ξερών χόρτων. Εν τέλει πρέπει να καταλάβουν ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τις δικές τους περιουσίες», τόνισε.Ο εκπρόσωπος τύπου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανακύκλωσης, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη της μεγαλύτερης στήριξης ανακύκλωσης γυαλιού, ειδικά από τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης.«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την ανταπόκριση του κόσμου είναι θεαματικά. Πάνω από εκατό τόνοι συγκεντρώνονται χάρη στην προσπάθεια των συμπολιτών μας και οδηγούνται σε κέντρο διαλογής. Δεν επιβαρύνουν δηλαδή τον ΧΥΤΑ, απαλλάσσουν όλους μας από το κόστος διαχείρισης.Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας. Και το λέω με αφορμή το μεγάλο πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί στο σύνολο του δήμου, τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για την ολοκληρωμένη δράση που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ.Η προσπάθειά μας λοιπόν πρέπει να είναι καθημερινή. Και απευθύνομαι κυρίως στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ανακύκλωση γυαλιού», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για διαφορετικές απόψεις και θέσεις που διατυπώνονται από μέλη της δημοτικής ομάδας.Ο εκπρόσωπος τύπου ξεκαθάρισε ότι στην παράταξη δεν έχουν ανακύψει πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες. Οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται δεν είναι αυτές που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη, η οποία θέλει να δει αποτελέσματα κι έργα.«Γνωρίζετε όλοι τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξ αιτίας της συνεχούς περικοπής πόρων. Οι συνθήκες για το Δήμο Ιωαννιτών ήταν ακόμη δυσκολότερες εξ αιτίας των συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος και των προβλημάτων που υπήρχαν.Οι διαφορές, διαφωνίες, οι απόψεις που ακούγονται λοιπόν, δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών. Δεν είναι στη βάση του προγράμματος.Η παράταξη αυτή δημιουργήθηκε από την ίδια την αυτοδιοίκηση και από την προσπάθεια και το όραμα πολλών ανθρώπων. Όλοι όσοι μετέχουμε θεωρούμε την ενότητά της αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζει λοιπόν, σε ορίζοντα οκταετίας, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, χωρίς εντολές… Με συνεχή ζύμωση, με διεργασίες, ορισμένες φορές και με εντάσεις», κατέληξε.

Εγκαινιάζεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στα Γιάννενα!

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται ή απειλούνται από αυτή, εγκαινιάζει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στα Ιωάννινα, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 στις 18:00 στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 68.Στα εγκαίνια θα χαιρετίσουν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κυρία Βάσω Κόλλια, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, κ. Νικόλαος Κάτσιος, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Φίλιππος Φίλιος, η Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), κυρία Ιφιγένεια-Ξανθίππη Καρτσιώτου και η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κυρία Αναστασία Γιογλή.Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, παρέχει υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο δύναται να παρέχει πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στα Ιωάννινα εντάσσεται στο έργο: «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» στους άξονες προτεραιότητας 07, 08, 09 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013». Το έργο αυτό υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με συνδικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στα Ιωάννινα λειτουργεί σε συνεργασία με:
-Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ.
-Το Πολύκεντρο Γυναικών στην Αθήνα και τα άλλα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ στις πόλεις - έδρες των Περιφερειών που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα.
-Τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων σε όλη τη χώρα που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2013.
-Το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

Η ΕΡΑ Ιωαννίνων εξακολουθεί να εκπέμπει το πρόγραμμά της, αντιστεκόμενη στο λουκέτο που η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει στην ΕΡΤ!!!

Η ΕΡΑ Ιωαννίνων εξακολουθεί να εκπέμπει το πρόγραμμά της, αντιστεκόμενη στο λουκέτο που η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει στην ΕΡΤ. Έχοντας τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας και των φορέων, οι εργαζόμενοι επικεντρώνουμε τον αγώνα μας στο βασικό διακύβευμα, που είναι η κανονική και πλήρης λειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.Ο στόχος αυτός παραμένει αταλάντευτος, αλλά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις φήμες και διαρροές περί του νέου σχεδίου που αφορά στη δημιουργία νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης, αν και εκφράζουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας.Στον υποτιθέμενο «χάρτη» των νέων ραδιοφωνικών σταθμών, παρότι διακινείται η πληροφορία για παραμονή των συχνοτήτων σε όλα τα σύνορα και τις παραμεθόριες περιοχές, η Ήπειρος εξαιρείται! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και τα σενάρια αυτά είναι αυθαίρετα και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εξαιρέσει την ΕΡΑ Ιωαννίνων και τα χερσαία βορειοδυτικά της σύνορα, καθότι δύο νομοί συνορεύουν με την Αλβανία. Και φυσικά, ουδείς εκ των ακριτών θα προτιμούσε τις αλβανικές ή και σκοπιανές συχνότητες στο ραδιόφωνό του από αυτές που επί χρόνια εκπέμπει με αξιοπιστία, συνέπεια και εγκυρότητα ο τοπικός σταθμός.Όπως είναι προφανές το θέμα δεν αφορά πλέον μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ιωαννίνων, αλλά και όλους τους φορείς, οι οποίοι, εκτός από τη στήριξη, οφείλουν άμεσα να αναλάβουν και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διατήρησης λειτουργίας του τοπικού σταθμού.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σε πιλότο για την υπόλοιπη Ελλάδα αναδεικνύεται η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στα Γιάννινα

Ανοιχτή αγκαλιά για τις γυναίκες - θύματα βίας

Σε πιλότο για την υπόλοιπη Ελλάδα αναδεικνύεται η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στα Γιάννινα, καθώς ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών κατάφερε να ολοκληρώσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού και τη μίσθωση του κτηρίου. Όντας σε λειτουργία από τις αρχές Φεβρουαρίου τυπικά, ο Ξενώνας δέχθηκε ήδη και τις πρώτες γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, με την αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται να είναι θετική. Για έναν ξενώνα που λειτουργεί με τις καλύτερες προδιαγραφές, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης. «Έχουν γίνει δύο έλεγχοι από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και μας είπαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή ο Ξενώνας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και γι’ αυτό δέχεται περιστατικά και από άλλες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ξενώνας λειτουργεί σε συνδυασμό με το Συμβουλευτικό Κέντρο,το οποίο στεγάζεται στη Ριζάρειο Πολιτεία, με τις δύο δομές να έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας –Ανάπτυξη και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας». «Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία είναι αυξημένη. Πιθανώς έχει συντελέσει σε αυτό και η κρίση. Το βλέπουμε και από τις γυναίκες που απευθύνονται τόσο στον Ξενώνα, όσο και στο Κέντρο Συμβουλευτικής», ανέφερε ο κ. Τσουμάνης. Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας πιστοποιείται και από το πλήθος των αιτημάτων που δέχεται ο Ξενώνας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς βέβαια όλες οι γυναίκες που απευθύνονται για πληροφορίες, να αποφασίζουν να φιλοξενηθούν τελικά. Βέβαια, μία εξήγηση για την αύξηση των αιτημάτων είναι και το ότι η δομή γίνεται γνωστή ολοένα και περισσότερο, ενώ είναι και η μοναδική σε λειτουργία αυτή τη χρονική στιγμή.

Πρώτιστο μέλημα η ασφάλεια 
Η  εφημερίδα «Ελευθερία» είχε τη δυνατότητα να περάσει το κατώφλι του Ξενώνα Φιλοξενίας, ο οποίος στεγάζεται σε χώρο, που δεν ανακοινώνεται, προκειμένου να υπάρχει προστασία των γυναικών από «ανεπιθύμητες» επισκέψεις. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι έντονο τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του Ξενώνα, καθώς υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, κάγκελα στα παράθυρα της κεντρικής εισόδου και παντού συναντάς κλειστές πόρτες. Και φυσικά υπάρχουν και τρεις φύλακες. Όλα αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένα, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του Ξενώνα είναι να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους. Επίσης ο Ξενώνας προσφέρει στέγαση, σίτιση και καλύπτει κάθε ανάγκη των γυναικών και των παιδιών τους. Η δυναμικότητα είναι για 20 άτομα που μπορούν να διαμείνουν σε ένα από τα δωμάτια του Ξενώνα. Επίσης υπάρχει δωμάτιο για ΑμεΑ, καθιστικό με τηλεόραση και DVD (τηλεοράσεις υπάρχουν και στα δωμάτια), τραπεζαρία και κουζίνα, αν και η σίτιση γίνεται μέσω catering. Επίσης υπάρχει πλυντήριο – στεγνωτήριο. Εκτός από τις τρεις φύλακες, στον Ξενώνα έχουν προσληφθεί με σύμβαση ενός έτους μία ψυχολόγος, μία παιδοψυχολόγος, μία κοινωνική λειτουργός, μία διοικητική Π.Ε και μία υπάλληλος γενικών καθηκόντων, όλες γυναίκες, κάτι όμως που είναι συμπτωματικό, καθώς στην προκήρυξη πρόσληψης του προσωπικού δεν υπήρχε κανένας περιορισμός ως προς το φύλο.

Ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης 
Ο ξενώνας απευθύνεται σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), αλλά και σε γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε ψυχολογική, είτε σωματική όπως για παράδειγμα να έχουν πέσει θύματα βιασμού. Οι γυναίκες, μαζί με τα παιδιά τους, μπορούν να φιλοξενηθούν για ένα διάστημα τριών μηνών, ωστόσο οποιαδήποτε στιγμή θέλουν μπορούν να εγκαταλείψουν τον Ξενώνα, αφού η παραμονή είναι οικειοθελής. Όπως εξήγησε η ψυχολόγος του ξενώνα μιλώντας στην «Ε», τα θύματα φτάνουν στη δομή μέσω άλλου φορέα, είτε της Εισαγγελίας, είτε της αστυνομίας, είτε της πρόνοιας, είτε μετά από τηλεφώνημά τους στην Γραμμή SOS 15900. Προϋπόθεση είναι να διαπιστωθεί το ότι έχουν πέσει θύματα βίας, αν πρόκειται για σωματική από Ιατροδικαστή, ενώ αν πρόκειται για ψυχολογική από κάποιον ψυχολόγο. «Πρώτο μας μέλημα είναι οι γυναίκες αυτές να αποκαταστήσουν την ηρεμία τους, καθώς συχνά έρχονται σε περίοδο κρίσης», εξηγεί η ψυχολόγος του Ξενώνα, η οποία μαζί με την παιδοψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό αναλαμβάνουν την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των γυναικών και των παιδιών τους. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο κινούνται και οι διαδικασίες για τη νομική στήριξη των γυναικών. Όταν ολοκληρωθεί η τρίμηνη παραμονή στον ξενώνα, οι γυναίκες είναι σε θέση να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, χωρίς αυτά να τους υποδεικνύονται από το επιστημονικό προσωπικό. Η λειτουργία του Ξενώνα γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, που λειτουργεί στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 68 και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας στο 2651077449.

Δε θα σταματήσει η λειτουργία 
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται, είναι τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτούνται για 36 μήνες οι λειτουργικές ανάγκες του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δυνατότητες χρηματοδότησης θα υπάρχουν και στο μέλλον, σημειώνοντας ότι αυτές οι δομές δεν μπορούν να σταματήσουν. «Σε όλη την Ευρώπη δίνεται βαρύτητα στις δομές κοινωνικής προστασίας, καθώς η κρίση δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι και μετά το 2015 θα βρεθούν προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν τις κοινωνικές δομές. Αλλά και μόνοι μας μπορούμε να τις συντηρήσουμε, καθώς το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππος Τσουμάνης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Το πρωί της Τρίτης 02/07/2013, η Αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ προέβη σε μια περίοδο που οι φοιτητές λόγω των θερινών τους διακοπών έλειπαν, σε μια νυκτερινή, στρατιωτικού τύπου επιχείρηση αποκλεισμού και «εκκαθάρισης» του χώρου του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και των γύρω δρόμων.To ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου από την ΑστυνομίαΚαταδικάζει επίσης την στάση της Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου που κάλεσε την αστυνομία, με το πρόσχημα της ασφάλειας του χώρου και που είναι συνυπεύθυνη για την παραβίαση του Ασύλου.Φαίνεται ότι η πολιτική της πείνας, της φτώχειας και της υποτέλειας, της διάλυσης-εκποίησης της Παιδείας και όλων των δημόσιων αγαθών, «δένει εξαιρετικά» με την τρομοκρατία των ΜΑΤ, με τα χημικά και τα δακρυγόνα, τις επιστρατεύσεις απεργών, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
. ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ :
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Για το Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Τ.Ε.Ι Ηγουμενίτσας

ΑΡΤΑ: Συνελήφθησαν δύο άτομα, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί (ηλικίας 40 και 34 ετών), για μη καταβολή ασφαλιστικών (εργατικών και εργοδοτικών) εισφορών στο ΙΚΑ. Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των (901.497,72) ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

6ο Ράλλυ Σπριντ ΔΩΔΩΝΗΣ


Στις 13-14 Iουλίου η ΕΛ.ΕΤ.Α. διοργανώνει το 6ο ΡΑΛΛΥ ΣΠΡΙΝΤ ΔΩΔΏΝΗ – AUTOTEST ΙΚΤΕΟ Βουνοπλαγιά, στη γνωστή πλέον ασφάλτινη ειδική διαδρομή της «Δωδώνης», μήκους φέτος 13,10 Km, που κρίνεται από τους γνώστες, ως ιδιαίτερα απαιτητική. Ο αγώνας προσμετρά στο Κύπελλο Ασφάλτινων Ράλλυ Ελλάδος, και θα υλοποιηθεί υπό την Αιγίδα των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης αλλά και με την υποστήριξη των τοπικών και όχι μόνον επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής, και σίγουρα, με την αμέριστη υποστήριξη του κύριου χορηγού της διοργάνωσης, που φέτος ακούει στο όνομα AUTOTEST ΙΚΤΕΟ Βουνοπλαγιάς, τον οποίο σαν λέσχη ευχαριστούμε για την συνεργασία σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά στιγμή για την χώρα μας.Ο τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου ΕΛΙΝ επι της οδού Δομπόλη στα Ιωάννινα, το Σάββατο 13 Ιουλίου και ώρες από 15.00 έως 18.00.Στην συνέχεια θ’ ακολουθήσει στις 21.00 η εκδήλωση της πανηγυρικής εκκίνησης του αγώνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.Ο αγώνας θα ξεκινήσει επίσημα την Κυριακή στις 09.00 πμ. Η ειδική θα «κλείσει» για τους θεατές και για λόγους ασφαλείας μία ώρα πριν την εκκίνηση του 1ου αγωνιστικού αυτοκινήτου, δηλαδή στις 07:30 πμ. Η απονομή των επάθλων στους νικητές θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του αγώνα στο ξενοδοχείο Epirus Pallas όπου θα είναι και το Κέντρο του Αγώνα.Για την ασφαλέστερη διεξαγωγή αλλά και παρακολούθηση του αγώνα και του θεάματος που ελπίζουμε ότι θα προσφέρουν οι συμμετέχοντες, η Λέσχη και οι αγωνιζόμενοι παρακαλούν τους χιλιάδες φίλους που θα κατακλύσουν και πάλι τα «βουνά» της Δωδώνης, ν’ ακολουθούν τις οδηγίες και υποδείξεις των υπευθύνων ασφαλείας του αγώνα. Οι οδηγίες αυτές είναι εκείνες που θ’ αποτρέψουν πιθανά ατυχήματα και θα επιτρέψουν την ασφαλή παρακολούθηση και ολοκλήρωση του αγώνα. Σε ότι αφορά το σημείο παρακολούθησης που θα επιλέξει ο κάθε θεατής, στο διαφημιστικό φυλλάδιο συμμετοχών που θα μοιραστεί σε χιλιάδες αντίτυπα, υποδεικνύονται τα πλέον ασφαλή σημεία.Τέλος η ΕΛ.ΕΤ.Α και η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου ΡΑΛΛΥ Δωδώνης – AUTOTEST ΙΚΤΕΟ Βουνοπλαγιάς, παρακαλεί θερμά τους θεατές να έχουν αυξημένη την προσοχή τους για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, καθώς η εποχή διεξαγωγής του Αγώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τέτοια συμβάντα, και να χρησιμοποιήσουν τις σακούλες απορριμμάτων που θα τους διανεμηθούν μέσω των κριτών και των ενδιαμέσων, σε ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ της Ειδικής διαδρομής κατά την διάρκεια του Αγώνα, και να τις αποθέσουν φεύγοντας στα σημεία που θα υποδειχθούν από την Οργάνωση, με στόχο να «παραδώσουμε» όπως βρήκαμε την διαδρομή στους κατοίκους της περιοχής , οι οποίοι μας φιλοξενούν και μας ανέχονται.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν: στο 6934760200 με τον Πρόεδρο της Λέσχης, Βασίλη Παπαζήση, τον γενικό γραμματέα Χρήστο Σαρηγιαννίδη στο 6944585853, και τον υπεύθυνο σχέσεων δημοσίων σχέσεων Παπαζήση Γιάννη στο 6998106000 ή στο email : eleta.sport@gmail.com. Επίσης λειτουργεί δικτυακός τόπος για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων : http://www.eleta.eu Τηλ. & Fax στα : 26510-26777.

ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ - Σάρωσαν οι παρατάξεις της Αριστεράς στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ - Αύξηση ποσοστών κατά 57% για την ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ)

Καταβαραθρώθηκαν η ΔΑΚΕ (-14%) και η ΠΑΣΚ (-58%) στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, οι αριστερές παρατάξεις των Καθηγητών κατέλαβαν χθες την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Αντίθετα καταβαραθρώθηκαν οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ που έχασαν μεγάλα εκλογικά ποσοστά αλλά και έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η παράταξη ΣΥΝΕΚ (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) με 126 ψήφους και 3 έδρες στο νέο Δ.Σ. (αύξηση ποσοστού κατά 57,5% από τις τελευταίες εκλογές του 2011). Άνοδο κατά 47,1% σημείωσε η παράταξη Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά), καθώς έλαβε 75 ψήφους και 2 έδρες στο νέο Δ.Σ. Αύξηση κατά 20,3% είχε και η παράταξη του ΚΚΕ (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ), η οποία πήρε 71 ψήφους και 2 έδρες. Αντίθετα η ΔΑΚΕ έχασε από τη δύναμή της ποσοστό 14,2% και με τους 103 ψήφους που έλαβε, εξασφάλισε 3 έδρες. Τέλος, η ΠΑΣΚ στην κυριολεξία καταποντίστηκε και 58,9% της δύναμής της σε σχέση με το 2011, πήρε μόλις 44 ψήφους και εξασφάλισε μία (1) μόλις έδρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι από τη ΣΥΝΕΚ εξελέγησαν οι: Ζωγραφάκη Ελένη, Κοτσιφάκης Θέμης και Τζαφάς Βασίλης, από τη ΔΑΚΕ εξελέγησαν οι: Πεππές Δημήτρης, Παπαχρήστος Νίκος και Κωνσταντίνου Νικηφόρος, από τις Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις εκλέχτηκαν οι: Νικολάου Σταμάτης και Τζιορτζιώτης Σταύρος, από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ εξελέγησαν οι: Πατίδης Ηλίας και Δαρδαλής Νίκος και τέλος από την ΠΑΣΚ εξελέγη ο: Αλεβυζάκης Γιώργος.

Πρόσληψη 4 ατόμων στην αρχαιολογία Ηγουμενίτσας

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γ.Γ. Πολιτισμού που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας, και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα.
ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ανά κωδικό θέσης)
Κωδικόςθέσης

Υπηρεσία
Τόπος
Απασχόλησης

Ειδικότητα

Διάρκεια σύμβασης
Αριθμόςατόμων101

ΛΒ΄ Εφορεία
Προϊστορικών
και Κλασικών
Αρχαιοτήτων


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ν. Θεσπρωτίας

ΔΕ
Ημερήσιοι Φύλακες

4 ΜΗΝΕΣ
πό την ημερομηνία
πρόσληψης)
3102

ΛΒ΄ Εφορεία
Προϊστορικών
και Κλασικών
Αρχαιοτήτων


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ν. Θεσπρωτίας

ΔΕ
Νυχτοφύλακας

4 ΜΗΝΕΣ
πό την ημερομηνία
πρόσληψης)
1

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στα γραφεία της Υπηρεσίας μας, οδός Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών (υπολογιζόμενων ημερολογιακά), που αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας μας και στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του δήμου Ηγουμενίτσας στον οποίο εδρεύει η υπηρεσία, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες.Πληροφορίες κ. Κωνσταντίνος Μπίκας - Γεωργία Βασιλείου, τηλ. 26650.29177-8.