Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Η νέα Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας κατηγορεί τον πρώην Γραμματέα για... μαύρη τρύπα στα κομματικά ταμεία!!!

Έξαλλος ο ίδιος προσφεύγει στον Εισαγγελέα και τη δικαιοσύνη για τις εναντίον του συκοφαντίες

Η φράση: "Πολλοί εκτός του ότι μετέτρεψε την οργάνωση σε πολιτικό παραμάγαζο τον θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνο για την μαύρη τρύπα που υπάρχει σήμερα", που υπάρχει στο σημερινό δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Άρτας, άναψε φωτιές στο γειτονικό νομό, αφού όχι μόνο δικάζει στην κοινή γνώμη της περιοχής τον πρώην Γραμματέα της Οργάνωσης Δημήτρη Τάτση αλλά του φορτώνει και ποινικές ευθύνες, τις οποίες ο ίδιος δεν αποδέχεται. Έτσι λοιπόν, οι συντάκτες της συγκεκριμένης επιστολής θα πρέπει να αποδείξουν τις καταγγελίες τους στα δικαστήρια, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη γειτονική πόλη, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποφασισμένος να δεχτεί άλλη σε βάρος του, όχι απλά λάσπη αλλά κατηγορίες για ποινικά αξιόποινες πράξεις.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΟΥΛΕΣ: «Παντελώς απούσα η ελληνική κυβέρνηση από την εκλογική μάχη της μειονότητας!»

Σαφείς αιχμές κατά της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Δ. Αβραμόπουλο αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, αφήνει, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο επανεκλεγείς ομογενής βουλευτής, Βαγγέλης Ντούλες, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν συνέτρεξε την ελληνική μειονότητα στη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Καταγγέλλει «πολιτικάντηδες» και «πολιτικά σχήματα των Αθηνών» που πολιτεύονται με κριτήριο «μια χούφτα ψήφους». Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο του εθνικισμού στην αλβανική πολιτική σκηνή.«Η Αλβανία αυτή τη στιγμή απέχει πολύ στον τρόπο λειτουργίας από το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργεί η Οικονομία».

Υποψήφιος για τη νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο Γιαννιώτης Μιχάλης Μπίγγος

Την Κυριακή οι εκλογές με την αυλαία του Συνεδρίου της Ν.Δ.

Ανάμεσα στους υποψήφιους για την ανάδειξη των αιρετών μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής (πρώην Κεντρική Επιτροπή) της Ν.Δ, βρίσκεται και ένας Γιαννιώτης. Πρόκειται για τον αγνό κομματικό στρατιώτη, Μιχάλη Μπίγγο, ο οποίος αποφάσισε να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να στηρίξει σε μια κρίσιμη περίοδο, τον κομματικό του φορέα. Η πολύχρονη κομματική του διαδρομή και η συμμετοχή του σε κινήσεις ενεργών πολιτών για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία, τα social media και το περιβάλλον, πιστοποιούν για τον ίδιο μια βαθειά ιδεολογική συγκρότηση που θα φανεί χρήσιμη στην ανασύνθεση και την ανασυγκρότηση του κόμματός του. Αξίζει τη μία ψήφο όλων των Ηπειρωτών που θα ψηφίσουν την Κυριακή.

«Αώος, πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο»

Έξι Έλληνες φωτογράφοι εκθέτουν σε μια ξυλαποθήκη στην Βοβούσα 

Επί ένα μήνα έξι Ελληνες φωτογράφοι, κατέγραφαν με τον φακό τους την καθημερινότητα, την φύση και τους κατοίκους της Βοβούσας, το μικρό ορεινό χωριό,στο Aνατολικό Ζαγόρι, που αντιτίθεται στο σχέδιο εκτροπής υδάτων του ποταμού Αώου στη λίμνη Ιωαννίνων. Το ερχόμενο Σάββατο, 29 του μηνός, οι φωτογραφίες τους θα φιλοξενηθούν σε ένα μικρό εργαστήριο ξυλείας, σε έναν αχυρώνα και μια αποθήκη της Βοβούσας, στα πλαίσια της ημερίδας « Αώος, Πηγή ζωής για τη Φύση και τον 'Ανθρωπο», που διοργανώνει η Κίνηση για την Προστασία του Αώου, υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας.Στην ομαδική έκθεση «Βοβούσα: Μοναδική και όχι Μόνη» συμμετέχουν οι φωτογράφοι της ομάδας«Phasma2», Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος.Παραλληλα, οι μαθητές του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου της Βοβούσας εκθέτουν τις δικές τους φωτογραφίες με θέμα τους γείτονες τους, τους σμμαθητές, το χωριό , τον Αώο.Επίσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου", ενώ στην Βοβούσα, θα βρεθεί και το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Αθηνας, για μια συναυλία. «Σήμερα, υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει να σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του ποταμού προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας τη Βοβούσα, την Κόνιτσα αλλά και την Αλβανία από τα νερά του, που θα εγκλωβιστούν στο νέο φράγμα της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.- ΔΕΗ Α.Ε.Πρόκειται όμως για ένα βιολογικό θησαυροφυλάκιο.» Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ημερίδας στην οποία συμμετέχουν οι
Στέργιος Βέργος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,Γιάννης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς, Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων,Κρίτων Αρσένης, μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ευρωβουλευτής.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η μουσική μας παράδοση ζωντανεύει σε δύο παραστάσεις από την Ομάδα Μουσικό Πολύτροπο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Δύο ξεχωριστές παραστάσεις εμπνευσμένες από την μουσική μας παράδοση θα παρουσιάσει το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Λούρου η Ομάδα Μουσικό Πολύτροπο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η παράσταση, στην οποία συμμετέχει και η Πρεβεζάνα φοιτήτρια Μαρία Νέσσερη, έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο δρώμενα και αγαπημένους μύθους και παραδόσεις του ελληνικού λαού.Η σκηνοθετική επιμέλεια και η μουσική διδασκαλία ανήκει στον Γιάννη Καϊμάκη ενώ μια μεγάλη ομάδα έχει φροντίσει για τα υπόλοιπες λεπτομέρειες της παράστασης.Το Σάββατο 29 Ιουνίου και ώρα 20.30 το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας θα δοθεί παράσταση με τίτλο:Ένα πουλί , καλό πουλί με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και προαιρετική προσφορά τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο.Πρόκειται για ένα σκωπτικό παραμύθι με κύριο θέμα τους ένα πεντανόστιμο πιτοπούλι και δύο ψεύτες που το διεκδικούν , γίνονται αφορμή για να συνδεθεί για μία ακόμη φορά ο λόγος με το χορό και το τραγούδι. Τραγούδια της άνοιξης, του έρωτα, της χαράς και του παιχνιδιού δίνουν την σκυτάλη στο μικρό ο οποίος κίνησε γη και ουρανό, έφτασε μέχρι τον Αφέντη Θεό , πέρασε από 40 κύματα, βρύσες χωριού και θάλασσες κι έτι με το δικό του ψέμα κατάφερε τελικά να κερδίσει το περιβόητο πιτοπούλι. Οι ήχοι της φλογέρας, της τσαμπούνας και της γκάϊντας πλέκονται με τους ρυθμούς του ντεφιού και του νταουλιού ενώ τα τραγούδια που συνοδεύουν την αφήγηση προέρχονται από την Θράκη , την Μακεδονία και την Ηπειρο και είναι πολύ γνωστά και αγαπημένα.Την Κυριακή 30 Ιουνίου και ώρα 20.30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Λούρου θα δοθεί παράσταση με τίτλο:Κόρη μ’ κι αν περπατείς λιανά…..Ο απαγορευμένος έρωτας κατέχει ένα σημαντικό μέρος της Δημοτικής ποίησης. Η παράσταση αυτή αναφέρεται στην μη επιτρεπτή σχέση του Γιάννου και της Μαριγώς , επειδή είναι πρώτα εξαδέλφια, Η μάνα απαγορεύει με την κατάρα της την αγάπη του γιού του με την εξαδέλφη του.Ο Γιάννος ακολουθεί τον δρόμο της επιθυμίας-μοίρας του και ξεψυχάει. Η Μάρω αρραβωνιάζεται παρά την θέλησή της,. Η γαμήλια και η νεκρική πομπή ανταμώνονται και γίνονται ένα. Η Μάρω αναγνωρίζει τον αγαπημένο της και τον ακολουθεί στον ίδιο δρόμο και ο κοινός θάνατος γίνεται η αιώνια συμβίωσή τους. Στο βασικό τραγούδι περιπλέκονται επίσης ένα μοιρολόι και τραγούδια της αγάπης που προέρχονται από την Ηπειρο, τηνΜακεδονία και την Θράκη.

Αυξημένους τόκους κατά 16,1% κατέβαλαν οι Έλληνες αγρότες το 2012 για δάνεια!!!

Αυξημένους τόκους κατά 16,1% κατέβαλαν πέρυσι, σε σύγκριση με το 2011, οι Έλληνες αγρότες για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες. Την ίδια περίοδο, τόσο οι γεωργοί όσο και οι κτηνοτρόφοι, υποχρεώθηκαν να πληρώσουν ακριβότερα τα ενοίκια για τα αγροτικά μηχανήματα και τα αγροκτήματα. Επίσης, διαπιστώνεται περαιτέρω μείωση των αγροτικών ημερομισθίων.Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης αμοιβής συντελεστών παραγωγής στη γεωργία- κτηνοτροφία σημείωσε αύξηση 2,7% το 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2011, έναντι αύξησης 2,1% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.Η συγκεκριμένη εξέλιξη, οφείλεται στις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών: - Στη μείωση του δείκτη αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 5,1%. - Στην αύξηση του δείκτη αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 0,5%. - Στην αύξηση του δείκτη αμοιβής κεφαλαίου κατά 10,6% (τόκοι δανείων- αύξηση 16,1%, ενοίκια μηχανημάτων- αύξηση 2,6%).

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στα Γιάννενα,από το ρωσικό TV Tsentr “TVC”


Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια προώθησης της περιοχής των Ιωαννίνων, με στόχο την διείσδυση στη Ρωσική αγορά, κατάφερε με τις ενέργειές της η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών.Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν η ανάδειξη της μοναδικότητας των θρησκευτικών θησαυρών που διαθέτει η περιοχή, καθώς και οι ενδεικτικά επισκέψιμες προσκυνηματικές διαδρομές.Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών το τηλεοπτικό συνεργείο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TV Tsentr “TVC” της Ρωσίας, υπό την εποπτεία του Ρώσου ακόλουθου της πρεσβείας κ.Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο, κινηματογράφησε ένα μέρος, από τους θησαυρούς της ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.Το τηλεοπτικό συνεργείο συνοδευόμενο από εξειδικευμένη ομάδα πέντε ατόμων του Δήμου Ιωαννιτών, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του γραφείου τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών Η. Γκαρτζονίκα και τον Α. Νέο, κινηματογράφησε σε καθημερινή βάση, μεταξύ άλλων, την πόλη των Ιωαννίνων, το Κάστρο, τη Λίμνη και το Νησί, τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Ιωαννίνων(Αγίου Αθανασίου), Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων Αμφιθέας, Προφήτη Ηλία Ζίτσας, τις Μονές Φιλανθρωπινών, Α. Παντελεήμωνος, Παναγιάς Ελεούσας, Καστρίτσας, Αγίας Παρασκευής - Μονοδένδρι Ζαγορίου , Μολυβδοσκέπαστου, Μ. Σώσινου κ.α.Η ρωσική αποστολή εντυπωσιάστηκε από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά - θρησκευτικά στοιχεία , ‘θησαυρούς’ του τόπου της Ηπείρου, καθώς και από την ξεχωριστή φιλοξενία και μοναδικότητα του τοπίου. Κατά την αναχώρησή τους ο κ. Μαϊστρένκο εκ μέρους της αποστολής, ευχαρίστησε τον Δήμο Ιωαννιτών για την φιλοξενία και την αμέριστη βοήθεια που τους παρείχε καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς ( Μητρόπολη Ιωαννίνων, 8η ΕΒΕΑ) και παράλληλα δεσμεύτηκε για την άμεση συνέχεια των δράσεων συνεργασίας που ξεκίνησαν με αφορμή το συγκεκριμένο αφιέρωμα, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της περιοχής Ιωαννίνων σαν έναν ιδιαίτερο και σημαντικό προορισμό για την Ελλάδα.

ΑΡΤΑ: Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου στην κοιλάδα του Αχελώου

Η αγροτική οικονομία και η περιφερειακή ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα «Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για την Ανάπτυξη της υπαίθρου-προοπτικές Ανάπτυξης στην Κοιλάδα του Αχελώου» η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Βραγκιανά του δήμου Αργιθέας, το Σάββατο 6 Ιουλίου.Μεταξύ άλλων, στην ημερίδα θα συζητηθούν: - Οι στόχοι και οι πολιτικές για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
- Η συμβολή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο.
- Ο σχεδιασμός, η στρατηγική και ο προγραμματισμός στόχων για τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, την αύξηση της παραγωγής τους, τη διασφάλιση της επάρκειας στον διατροφικό τομέα και τη βιομηχανία στη χώρα, τη συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την οικονομικότητα των καλλιεργειών και εκτροφών, την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, και την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή.
- Η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η αποτελμάτωση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η εξωστρέφεια και η προώθηση των προϊόντων, η αδυναμία ελέγχων και αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
- Η στρατηγική για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την ύπαιθρο σε µία εποχή μεγάλων αλλαγών, μέσω της εφαρµοζόµενης αγροτικής πολιτικής της χώρας και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Την ημερίδα διοργανώνουν τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου και του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο Κύπριος ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, ενώ θα παρέμβει διαδικτυακά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους Αργιθέας, Γ.Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας και θα μεταδiδεται ζωντανά από τον δορυφόρο HELLASAT και από το διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.filothea.com/acheloosvalley/vragkiana

Επίσκεψη Παλαιστινίων στο Περιφερειάρχη

Συνάντηση με ομάδα Παλαιστινίων που τις τελευταίες ημέρες επισκέπτονται τα Ιωάννινα είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καχριμάνης καλωσόρισε τους Παλαιστίνιους επισκέπτες στην Ήπειρο και υπογράμμισε τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο λαούς εδώ και χρόνια. «Η Ελλάδα έχει παντού φίλιους. Ο ελληνικός λαός έχει παράδοση να βοηθάει όλους».Ο επικεφαλής των επισκεπτών ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως ήδη έχουν οργανωθεί επισκέψεις Παλαιστινίων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς παρά τις δυσκολίες μετακίνησης προς την Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον για τον φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου.Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων επισκεπτών ευχαρίστησαν τον συμπολίτη μας κ. Αλέξανδρο Φαρμάκη για τη συμβολή του στην οργάνωση της επίσκεψης στα Ιωάννινα.

Απάντηση του Τέρενς Κουίκ στην Όλγα Γεροβασίλη

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Γραμματέας της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς Τέρενς Κουίκ, απάντησε ως εξής στην ανακοίνωση – δήλωση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη:«Με ενοχλεί να αμφισβητείται η μοναδικότητα της Ορθοδοξίας και της Χριστιανικής θρησκείας ως έναν από τους πυλώνες σύνδεσης της μητέρας Ελλάδας με την Ομογένεια.Όταν επιχειρείται η προσπάθεια εμπλοκής και άλλων θρησκειών, για τους γνωστούς λόγους, για τους οποίους πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταργηθούν τα θρησκευτικά μας σύμβολα από σχολεία, δικαστήρια ή προωθούν τον «εξωραϊσμό» του μαθήματος των Θρησκευτικών, για να μην υπενθυμίσω ότι πολλοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και όλοι του ΚΚΕ πλην Λιάνας Κανέλλη) όταν ορκίζονται δεν βάζουν το χέρι στο Ευαγγέλιο.Οφείλω να υπογραμμίσω ότι και εγώ εκτιμώ την κοινοβουλευτική και προσωπική ευπρέπεια της συναδέλφου κας Όλγας Γεροβασίλη. Μήπως, όμως, είναι πιο αντιληπτές τώρα οι θέσεις μου σε σχέση με την πρώτη μου ανακοίνωση;»

Νέος γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας ο Άλκης Παπαχρηστάκης


Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγμένης ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας με την παρουσία του μέλους του Τομέα Οργανωτικού Νίκου Σπυρόπουλου. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η εκλογή Γραμματέα και η συγκρότηση σε σώμα της ΝΕ με τον ορισμό των υπεύθυνων των θεματικών πεδίων πολιτικής. Για την θέση του Γραμματέα υπήρξαν δύο αυτοπροτάσεις του Χρήστου Κατσαούνου και του Άλκη Παπαχρηστάκη και ακολούθησε ψηφοφορία σύμφωνα με την οποία έλαβαν: 
Παπαχρηστάκης Άλκης 5, Κατσαούνος Χρήστος 3, Λευκά 1.Η σύνθεση της ΝΕ είναι η εξής:
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Άλκης Παπαχρηστάκης
ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σεβαστή Φέκα
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ & ΔΥΚΤΙΩΝ: Σεβαστή Φέκα
ΤΥΠΟΥ: Δημήτρης Χαμπίπης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: Κων/να Κοκκοβέ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Αντώνης Λυμούρης
ΑΓΡΟΤΙΚΟ: Έλλη Κουφού
ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Κων/να Φωτάκη
ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜ: Σωτήρης Κουτσαύτης
ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Κων/να Φωτάκη
ΜΕΛΟΣ: Χρήστος Κατσαούνος

ΧΤΥΠΑ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Ο Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων ανατρέπει τα δεδομένα της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης!!!
Ο Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων ανοίγει μια νέα σελίδα. Εγκαινιάζει μια νέα τιμολογιακή πολιτική με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Τώρα, με δωρεάν στάθμευση για τριάντα λεπτά (30΄) και μόνο με 3,00 € χρέωση για όλη την ημέρα, η επίσκεψη στο κέντρο δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη και οικονομική.Ο Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, προχωρά από την 1η Ιουλίου 2013 σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του.Έτσι δίνει τη δυνατότητα σε όλους να σταθμεύσουν για μισή ώρα εντελώς δωρεάν. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέτρο που αποσκοπεί να διευκολύνει όλους εκείνους που αναζητούν μια ολιγόλεπτη στάση στο κέντρο της πόλης προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Για πρώτη φορά λοιπόν αυτή η υπηρεσία παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.Παράλληλα αλλάζει ριζικά το τιμολόγιο του για όλους τους οδηγούς οι οποίοι μπορούν να εμπιστεύονται την στάθμευση του αυτοκινήτου τους, για όσες ώρες εντός της ίδιας ημέρας επιθυμούν, με χρέωση μόνο (3,00€) τριών ευρώ.Οι υπερσύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις του Σταθμού, σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, εξασφαλίζουν στους πελάτες μας την εμπειρία της εύκολης, γρήγορης και οικονομικής στάθμευσης.Συγκεκριμένα για την εξυπηρέτηση των πελατών του Σταθμού που έρχονται στο κέντρο της πόλης για μια σύντομη επίσκεψη, ο Σταθμός καινοτομεί και προσφέρει εντελώς δωρεάν στάθμευση για τριάντα (30’) λεπτά.Η χρέωση για την στάθμευση αυτοκινήτου ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής του, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 01:30 το βράδυ, ανέρχεται σε τρία ευρώ (€ 3,00).Η χρέωση για την στάθμευση του αυτοκινήτου από 01:30 το βράδυ μέχρι 07:00 το πρωί, ανέρχεται σε τρία ευρώ (€ 3,00).Παράλληλα όλοι οι πελάτες του Σταθμού μπορούν να εκμεταλλευθούν την μοναδική προσφορά πλυσίματος αυτοκίνητου (εξωτερικά και εσωτερικά), μόνο με δώδεκα (12,00 €) ευρώ, σταθμεύοντας δωρεάν για τρεις (3) ολόκληρες ώρες.Τέλος ο Σταθμός διαθέτει μόνιμες εσωτερικές θέσεις στάθμευσης, με άνετη και εύκολη πρόσβαση, ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και την εβδομάδα, με ενενήντα (90,00 €) ευρώ το μήνα.Η στάθμευση στο κέντρο των Ιωαννίνων τώρα παύει να αποτελεί πρόβλημα. Προσφέρεται με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο. Έχει όνομα και λέγεται «Σταθμός».

«Κόρη μ’ κι αν περπατείς λιανά..» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας

Ο απαγορευμένος έρωτας δύο νέων, κινητήριος δύναμη της δημοτικής ποίησης, η δραματική πάλη των ηρώων μεταξύ λογικής και συναισθήματος, η καθοριστική σύγκρουση με τα οικεία πρόσωπα και η λυτρωτική πορεία προς τον θάνατο θα παρουσιασθούν στη βασισμένη στο ομώνυμο δημοτικό τραγούδι της Θράκης μουσικοθεατρική παράσταση «Κόρη μ’ κι αν περπατείς λιανά…» την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 και ώρα 21.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας από το Μουσικό Πολύτροπο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Καϊμάκη.Το Μουσικό Πολύτροπο αποτελούμενο από τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται από το 1994 με παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός του πρωτοστάτη κ. Ιωάννη Καϊμάκη και των συνοδοιπόρων φοιτητών είναι η δημιουργία ενός νέου βιώματος και μιας νέας λειτουργικότητας του δημοτικού τραγουδιού μέσω της διαδικασίας συλλογής των τραγουδιών από αυθεντικούς εκτελεστές με επί τόπου ηχογραφήσεις και της τελικής οργάνωσής τους σε κάποια σκηνική παρουσία εντάσσοντας τον ποιητικό λόγο στον θεατρικό χώρο.Στο βασικό τραγούδι περιπλέκονται ένα μοιρολόι και τραγούδια της αγάπης προερχόμενα από τον μουσικό πλούτο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης είναι ελεύθερη για το κοινό.
Διοργάνωση:
Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής
ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Πρέβεζας- Άρτας
Δήμος Αρταίων

Σε λειτουργία τέθηκε το Αντλιοστάσιο Λογγάδων, του νέου Αρδευτικού έργου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Σε λειτουργία τέθηκε το αντλιοστάσιο Λογγάδων, του νέου Αρδευτικού έργου του Λεκανοπεδίου, το οποίο καλύπτει έκταση περίπου 5.500 στρεμμάτων. Ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στεγανότητας της Δεξαμενής, αρχίζει αντίστοιχος έλεγχος των εσωτερικών δικτύων και αντικατάσταση όσων εξαρτημάτων έχουν κλαπεί από διάφορα σημεία του.Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του δεύτερου αντλιοστασίου, το οποίο θα αρδεύσει την υπόλοιπη έκταση της ευρύτερης περιοχής, περίπου 11.000-12.000 στρεμμάτων, το οποίο υπολογίζεται να παραδοθεί προς χρήση στο τέλος Ιουλίου.Την περιοχή Λογγάδων επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από την επιβλέπουσα του έργου, μηχανικό κ. Πόπη Αλεξίου.Σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πρόσφατα είχε αναλάβει για το συντονισμό της εταιρείας με άλλες μικρότερες τοπικές, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του έργου και η τμηματική παράδοση του μέχρι τέλος Ιουνίου.«Σήμερα- είπε - με μια μικρή καθυστέρηση βλέπουμε ότι το ένα αντλιοστάσιο που θα καλύπτει τμήμα των Λογγάδων και της περιοχής Βασιλικής περίπου 5.500 στρεμμάτων, ήδη λειτουργεί και τροφοδοτεί με νερό τη δεξαμενή που έχει κατασκευαστεί στην περιοχή Δροσοχωρίου. Από ότι με πληροφορούν η επιβλέπουσα του έργου και ο εκπρόσωπος της Αναδόχου, μετά τον έλεγχο που θα γίνεται στο δίκτυο για τον εντοπισμό μικροπροβλημάτων, από την ερχόμενη Δευτέρα σταδιακά θα παραδίνονται κλάδοι προς χρήση και μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα ποτίσματος και των 5.500 στρεμμάτων. Παράλληλα κατασκευάζεται ο χώρος στον οποίο θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα αντλιοστάσια. Παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες, ώστε το έργο που αφορά το τμήμα του Λεκανοπεδίου, με τα 17.500 περίπου στρέμματα, να μπορέσει να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».Ο Περιφερειάρχης, είπε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για την κατασκευή της δεξαμενής, που θα καλύπτει την περιοχή Πρωτόπαπα (έκτασης περίπου 8.000 στρεμμάτων), τμήμα που προσδοκάται να παραδοθεί σε χρήση εντός του προσεχούς Αυγούστου.Με αφορμή δε το γεγονός ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά υλοποιείται με την επίβλεψη της Περιφέρειας, πρόσθεσε ότι καλό είναι αυτά τα έργα να εκτελούνται από ενιαίο φορέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος έχει τα γένια, πρέπει να έχει και τα χτένια».Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για έργο πνοής για τους γεωργούς – κτηνοτρόφους τους Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και για το περιβάλλον. «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες που έθεσε ο εργολάβος, με τα χίλια προβλήματα που υπάρχουν», κατέληξε.

Βελτίωση δημοτικής οδού από Επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής

Εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, η πρόταση του Δήμου Αρταίων για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δημοτικής οδού από Επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής (Σκαμνιά) έως γέφυρα π. Αράχθου (ΔΕΗ) δυτικά Βλαχέρνας στο Δήμο Αρταίων», προϋπολογισμού 1.910.000 €.Το έργο αφορά τη βελτίωση της παρακαμπτήριας οδού που διέρχεται Παραπλεύρως της Ιονίας οδού δυτικά των οικισμών Γραμμενίτσας & Βλαχέρνας, μήκους 3 +389.48 μ. η οποία ξεκινά από την Επαρχιακή οδό Άρτας - Ροδαυγής(θέση Ιμαρέτ) και καταλήγει στη γέφυρα του φράγματος «Πουρνάρι ΙΙ» παρακάμπτοντας τους δύο οικισμούς. Η εν λόγω δημοτική οδός είναι στην παρούσα φάση χωμάτινη και προβλέπετια η κατασκευή της σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η προτεινόμενη οδός κατατάσσεται λειτουργικά στην κατηγορία AIV κατά ΟΜΟΕ «οδός μεταξύ οικισμών, συλλεκτήρια οδός» με ταχύτητα μελέτης.60km/h. Η εν λόγω οδός θα χρησιμοποιείται κύρια από τα οχήματα.απορριμματοφόρα που θα κινούνται προς τον ΧΥΤΑ και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως συλλεκτήρια οδός. Ώς εκ τούτου επιλέγεται η διατομή ε2(κατά ΟΜΟΕ) με πλάτος οδοστρώματος 6.50μ. με σταθεροποιημένο έρεισμα.Στο φυσικό αντικέιμενο του έργου περιλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες εργασίες της οδού (χωματουργικά, τεχνικά έργα, αποχέτευση οδού, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση - ασφάλιση και ηλεκτροφωτισμός).

Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών

Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Πλατεία Μαβίλη.Μετά τους εννιά συλλόγους που συνεργάστηκαν το 2012 στην πρώτη πολιτιστική συνάντηση του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών, φέτος θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια της Ηπείρου περίπου 250 χορευτές από τους φορείς: Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Πολιτιστικός Λαογραφικός Οργανισμός «Καλαρρύτες», Χορευτικός Όμιλος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος», Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Χορευτικός Όμιλος Αδελφότητας Μεγάλου Περιστερίου «Λάκμος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας Ιωαννίνων, Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεοχωροπούλου «Δουρούτη», Μορφωτικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού, Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η συνέχιση της ανάδειξης της ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής κληρονομιάς μέσω των καταγραφών από τους συλλόγους και της δημόσιας παρουσίασης των αποτελεσμάτων τους, αλλά και η προσφορά μιας ουσιαστικής στιγμής Πολιτισμού σε δημότες και επισκέπτες της πόλης των Ιωαννίνων σε ένα όμορφο, ιστορικό σημείο των Ιωαννίνων.Η πρόθεση των διοργανωτών είναι την επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος με Τμήματα Παραδοσιακών Χορών του νέου Δήμου Ιωαννιτών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν οι χοροδιδάσκαλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών, καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας.

Ιδρύθηκε και λειτουργεί και στην Άρτα το συμβουλευτικό κέντρο κατά της βίας των γυναικών

Ιδρύθηκε και λειτουργεί και στην Άρτα το συμβουλευτικό κέντρο κατά της βίας των γυναικών. Το κέντρο βρίσκεται στην οδό Τζαβέλα 14 και λειτουργεί καθημερινά από 8 πμ έως 3 μμ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26810-77400 ή 15900 (γραμμή SOS όλο το 24ώρο). Μετά την εξέλιξη αυτή, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ.Βικτωρία Βασιλάκη, δήλωσε τα εξής:«Ως Δημοτική αρχή, νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, σε μια στιγμή που όλα συρρικνώνονται, εμείς αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και ύστερα από επίμονες προσπάθειες καταφέραμε σε συνεργασία με την Γεν. Γραμματεία ισότητας των δύο φύλλων και την ΕΤΑΑ να ανοίξουμε το συγκεκριμένο κέντρο για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των τέκνων τους.Σε τοπικό επίπεδο καταγράφηκαν 276 περιστατικά κακοποίησης γυναικών από τα Εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Άρτας την προηγούμενη πενταετία. Αν σκεφτούμε μάλιστα, πόσα άλλα περιστατικά συνέβησαν αλλά δεν καταγράφηκαν, αφού ποτέ δεν δηλώθηκαν ως τέτοια, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.Μορφές βίας υπάρχουν πολλές, σωματική, ψυχολογική και με ακραίες περιπτώσεις βιασμοί, ώθηση στην παρανομία και trafficking.Οι συνέπειες της βίας κατά των γυναικών, ξεπερνούν κατά πολύ την άμεση σωματική βλάβη. Η ψυχολογική βία και η απειλή μίας νέας βίας διαβρώνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας αναστέλλοντας την ικανότητα της, να υπερασπισθεί τον εαυτό της και να προβεί σε ενέργειες κατά του θύτη, όταν μάλιστα ο θύτης είναι μέλος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτή που ανιχνεύεται με μεγάλη δυσκολία, αφού δύσκολα γίνονται καταγγελίες.Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κατάστασης πολλές φορές οδηγούν τα θύματα στον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά στην κατάθλιψη και σε διαταραχές ψυχικής υγείας και αυτοκτονίες. Επιπλέον, τα παιδιά που εκτίθενται στη βία και ζουν στη διάχυτη ατμόσφαιρα φόβου πολλές φορές γίνονται θύματα ή θύτες. Το συμβουλευτικό αυτό κέντρο έρχεται στην Άρτα, σαν ομπρέλα προστασίας στις γυναίκες αυτές και στα παιδιά τους , σε μία εποχή όπου η βία επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς και συνεργασίας όλων των κοινωνικών φορέων της Άρτας έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προσφέρουμε βοήθεια σε όλους όσοι τη ζητήσουν.

Ανήσυχοι οι φαρμακοποιοί λόγω των ανεξόφλητων χρεών του ΕΟΠΥΥ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των φαρμακοποιών εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης εξόφλησης τόσο των τρεχουσών όσο και οφειλών προηγουμένων ετών.Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το ποσό των 75.000.000 ευρώ από το 2010 ενώ παρά τις δεσμεύσεις του τέως προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξοφληθεί ο μήνας Μάρτιος, «πράγμα απαράδεκτο αλλά και εξωσυμβατικό», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).Ο ΠΦΣ είχε επισημάνει από τον περασμένο χρόνο, την έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και τους κινδύνους για τους φαρμακοποιούς και τους άλλους παρόχους. Τα προβλήματα όμως διογκώθηκαν και έγιναν σχεδόν ανεξέλεγκτα τους τελευταίους μήνες.Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ καλεί τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, να αντιμετωπίσει με με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα αυτά και να «σηκώσει τα μανίκια» για να μπορέσει ο Οργανισμός να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει ομαλά, τονίζοντας ότι πρέπει και η Πολιτεία να βοηθήσει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο στην Ε.Ε. με την ενίσχυση της χρηματοδότησης του.

Πρόσληψη 15 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στο Δήμο της Άρτας

Από τον Δήμο Αρταίων ανακοινώθηκε η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες), συνολικά δεκαπέντε (15) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Δήμου (χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί αυτοκινήτων καθαριότητας και εργατών καθαριότητας) (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α). Η πλήρης προκήρυξη καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν από το Δημοτικό κατάστημα,τα ΚΕΠ του Δήμου, καθώς και στο www.arta.gr, στην κατηγορία «ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κληροδοτήματα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που υφίστανται στη λειτουργία, διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών (εθνικών κληροδοτημάτων) και σχολαζουσών κληρονομιών, λόγω του απαρχαιωμένου από 70-ετίας θεσμικού πλαισίου, προχώρησε στην κατάρτιση του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Σκοπός τής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών με σεβασμό στη βούληση του διαθέτη ή δωρητή».Στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα: - Η σύνταξη Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων υλοποιώντας, μετά από 12 έτη, σχετική συνταγματική υποχρέωση και Μητρώου Σχολαζουσών Κληρονομιών που επιτρέπουν, για πρώτη φορά, την καταγραφή των εν λόγω περιουσιών με τρόπο συστηματικό, ενιαίο και πλήρη, μέσω της ηλεκτρονικής πρόσβασης (online), ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτελεσματική και διαφανής παρακολούθηση της διαχείρισης αυτών.
- Η δημιουργία Μητρώου εκκαθαριστών κοινωφελών περιουσιών, εκτελεστών διαθηκών, διαχειριστών κοινωφελών περιουσιών ή ιδρυμάτων και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, από νομικούς και άλλους επιστήμονες, με πολυετή επαγγελματική εμπειρία, από το οποίο, με κλήρωση, αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο, θα επιλέγονται τα εν λόγω πρόσωπα, επιδιώκοντας την ταχεία και βέλτιστη διεκπεραίωση των υποθέσεων και διαχείριση των περιουσιών.
- Η απλοποίηση και αντικατάσταση της χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας του διορισμού κηδεμόνα της κληρονομίας, με ταχύρρυθμη και διαφανή διοικητική διαδικασία.
- Η καθιέρωση τακτικών ελέγχων από εξειδικευμένα και πιστοποιημένα πρόσωπα, όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, λόγω του μεγάλου όγκου τους.
- Η ενίσχυση του πλαισίου κατασταλτικού ελέγχου με την πρόβλεψη συντρέχουσας αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιθεώρησης για την εξέταση περιπτώσεων που διαπιστώνονται ατασθαλίες ή τις οποίες παραπέμπει προς έλεγχο η αρμόδια Αρχή.
- Ο εκσυγχρονισμός και διεύρυνση του φάσματος των τιθέμενων στη διάθεση του διαχειριστή της περιουσίας χρηματοοικονομικών εργαλείων (πάντα υπό το πρίσμα της ασφάλειας της περιουσίας και της χαμηλής διακινδύνευσης), προς τον σκοπό της μεγιστοποίησής της, και η εν γένει εισαγωγή ευέλικτων διαδικασιών αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας, που συνοδεύονται από ασφαλιστικές δικλείδες για την προάσπιση των συμφερόντων των τιμώμενων, της βουλήσεώς του διαθέτη ή δωρητή και του δημοσίου συμφέροντος.
- Η εισαγωγή ταχέων και αποτελεσματικών διαδικασιών προληπτικού ελέγχου, όπου απαιτείται, των πράξεων των οργάνων εκκαθάρισης και διοίκησης των περιουσιών.
- Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση της εποπτείας.
Όπως τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται επιτέλους η προσπάθεια σύνταξης νέου Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών που είχε ξεκινήσει ήδη πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, και συγκεκριμένα, προ 20ετίας (ήδη το 1993), με πρώτο στάδιο την απογραφή, έτσι ώστε για πρώτη φορά, μέσα σε τρεις μήνες να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κοινωφελών περιουσιών και ιδρυμάτων».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εκδήλωση του ΟΚΠΑΠΑ και παρουσίαση του έργου του

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, έγινε η παρουσίαση των έργων και δράσεων που έχει αναπτύξει στα δύο χρόνια της λειτουργίας του ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών.Χορωδίες των ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, μελωδίες της Κρήτης που μετέφερε το ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά των ΚΑΠΗ και τα παιδιά των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που χόρεψαν και τραγούδησαν, πλαισίωσαν την εκδήλωση, έβαλαν τη δική τους πινελιά και μετέφεραν λίγες από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται καθημερινά στις δομές του ΟΚΠΑΠΑ.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος στο χαιρετισμό του, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση, για την ανάπτυξη κοινωνικών δομών και κυρίως για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης.«Μέσω του ΟΚΠΑΠΑ δημιουργήθηκε ένα ευρύ δίκτυο δράσεων για τη στήριξη των πολιτών και αναπτύχθηκε ένα κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης το οποίο έρχεται ορισμένες φορές να αναπληρώσει το κενό που αφήνει το κράτος, με τη συνεχή περικοπή πόρων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Αναλυτικά στοιχεία για την ίδρυση, την πορεία και τους στόχους του Οργανισμού παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης.«Αναλάβαμε την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Ο στόχος ήταν να γίνουν τα Γιάννινα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη με τον ΟΚΠΑΠΑ, λειτουργώντας με αρχές, με αξίες και με διαφάνεια. Στο επίκεντρό μας βρίσκεται ο άνθρωπος, ο συμπολίτης μας», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Η κοινωνική πολιτική του ΟΚΠΑΠΑ, ασκείται με τις δράσεις μας και τις δομές σε τέσσερις τομείς:
-Προστασία της οικογένειας και του παιδιού
-Προστασία της 3ης ηλικίας
-Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
-Προστασία της υγείας και πρόληψη.
Σήμερα λειτουργούν 12 Παιδικοί Σταθμοί και 10 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, οι οποίοι φιλοξενούν περισσότερα από 1.400 παιδιά, ενώ είναι σε αναστολή η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Μαρμάρων γιατί την περίοδο 2012 – 2013 δεν υπήρχαν παιδιά.Από την σχολική περίοδο 2011 – 2012, εφαρμόζονται κλιμακωτά τροφεία, με βάση το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Για τους χαμηλόμισθους η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν, για εισοδήματα από 12 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ τα τροφεία ανέρχονται στα 25 ευρώ το μήνα και είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ελλάδα.Οι δομές που έχουν ως αντικείμενο την προστασία της τρίτης ηλικίας είναι:
-τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)
-το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και
-το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι.
Μετά την αναδιάρθρωση που έγινε, στο Δήμο λειτουργούν δώδεκα ΚΑΠΗ, οκτώ στην πόλη και από ένα σε κάθε έδρα Δημοτικής Ενότητας.Με πρωτοβουλία του ΟΚΠΑΠΑ και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ιδρύθηκε και λειτουργεί το πρώτο ΚΗΦΗ. Το ΚΗΦΗ, είναι μια σύγχρονη ανοιχτή δομή ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το οικογενειακό τους περιβάλλον εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους.Το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο σπίτι'' έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προστασία των ευπαθών ομάδων
Από τον ΟΚΠΑΠΑ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη δράσεων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η πρώτη δομή που λειτούργησε ήταν το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης. Το κατάστημα δημοτικής αλληλεγγύης, εδώ κι ενάμισι χρόνο, προσφέρει εντελώς δωρεάν όλα τα είδη του σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση.Μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 οικογένειες συμπολιτών έχουν εξυπηρετηθεί από τη λειτουργία του Καταστήματος Αλληλεγγύης. Όμως, το πλέον ελπιδοφόρο είναι οι αθρόες προσφορές κάθε είδους και η στήριξη του Καταστήματος από συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα, από φορείς της τοπικής μας κοινωνίας και από επιχειρήσεις.Μέσω ειδικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ιδρύθηκε και λειτουργεί ο ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους. Στο ξενώνα έχει βρει καταφύγιο η πρώτη φιλοξενούμενη με τα παιδιά της.Με πρωτοβουλία του ΟΚΠΑΠΑ και με την εθελοντική προσφορά γιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών λειτουργούν τα δημοτικά ιατρεία αλληλεγγύης «Νίκος Σκοπούλης» και το δημοτικό φαρμακείο. Στα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης λειτουργούν ιατρεία όλων σχεδόν των ειδικοτήτων και καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περίπου 120 οικογενειών του Δήμου.Οι δύο δράσεις που θα προστεθούν στο πλέγμα αυτό και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης είναι οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι και η Σπιτική Κουζίνα για όλους.Ο ΟΚΠΑΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστική η εθελοντική προσφορά που καταγράφεται. Η διοίκηση του Οργανισμού και ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν τις δομές. Η βοήθειά τους είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

Επιστολή για την παράνομη σύνδεση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ιωαννίνων στο ύψος του Μιχαλιτσίου

Για λάθη και παραλείψεις οι οποίες έγιναν αφορμή να χάσει την ζωή του πριν από 10 χρόνια σε τροχαίο στο ύψος του Μιχαλιτσίου ο πολιτικός μηχανικός και μέλος του Δ.Σ της Μ.Ο.Τ.Ο.Ε Χρήστος Χούλιαρης και μια ακόμη νεαρή γυναίκα κάνει λόγο ο νομικός σύμβουλος της ΜΟΤΟΕ Θεόδωρος Γαζούλης, απευθύνοντας ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή. Ο κ.Γαζούλης υπογραμμίζει ότι δέκα χρόνια μετά το τροχαίο το οποίο συνέβη σε παράνομη σύνδεση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ιωαννίνων στο ύψος του Μιχαλιτσίου η κατάσταση παραμένει η ίδια. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της ΜΟΤΟΕ οι αρχές κάνουν «μπαλλάκι» τις ευθύνες αντί να προχωρήσουν στο κλείσιμο της σύνδεσης αυτής πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχει ασφαλές σημείο για την πρόσβαση στην εθνική οδό.

Δημοτική Ραδιοφωνία

«Ζωντάνεψε» η πολύχρονη ιστορία του Γυμνασίου Θηλέων Ιωαννίνων!

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για το «θρυλικό» σχολείο της πόλης


Παρουσία πλήθους κόσμου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση βιβλίου του 2ου Λυκείου, για την ιστορία του Γυμνασίου Θηλέων Ιωαννίνων.Πολλές πρώην μαθήτριες του Γυμνασίου, που έχει συνδέσει το όνομά του με ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της πόλης, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, αλλά και συγκινητικά βίντεο, που είχαν φτιάξει μαθητές του σχολείου, υπό την επίβλεψη των αρμοδίων καθηγητών.Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε πολλές περιπτώσεις, κάποιες κυρίες αναγνώρισαν τους εαυτούς τους στις φωτογραφίες, σε μια εκδήλωση που θύμισε κάτι από συγκέντρωση παλαιών συμμαθητών! Να σημειωθεί, ότι στο τέλος της εκδήλωσης δημιουργήθηκε και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Σχολείου, ενώ άπαντες έσπευσαν να προμηθευτούν και το βιβλίο.

Να υπάρξουν και άλλα!
Την παρουσίαση έκανε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ιστορικά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει εξετάζοντας διάφορους πίνακες του βιβλίου, ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ιωαννίνων Γιάννης Αναγνώστου, που αναφέρθηκε στη σημασία της έκδοσης και της επεξεργασίας σχολικών αρχείων και ο συντάκτης της εφημερίδας "Πρωινός Λόγος",Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, που μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες και από άλλα σχολεία. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθηναν, ο Διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Παπαφώτης και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Γιώργος Τσατσαρώνης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Ι. Κατέρη για το έργο «APC- Η Αδριατική Κοινότητα Λιμανιών»

Σε εκδήλωση για το έργο APC - Η Αδριατική Κοινότητα Λιμανιών, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ηπείρου ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ιωάννης Κατέρης.Το έργο APC - Η Αδριατική Κοινότητα Λιμανιών στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τους λιμένες που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία (Βενετία, Ηγουμενίτσα και Ploce). Εταίροι του προγράμματος από την Ήπειρο είναι το ΤΕΙ Ηπείρου και ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Κατέρης παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός Εθνικού Brand. Βασικές κατευθύνσεις του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι:
Η ανάπτυξη του Λιμένα Ηγουμενίτσας
Η αναβάθμιση των λιμανιών Πρέβεζας, Πάργας, Σαγιάδας, Συβότων, κ.ά.
Η ανάπτυξη των έξυπνων μεταφορών (ειδικότερα, η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Ηγουμενίτσα, η αναβάθμιση θαλάσσιων διαμεταφορών στην Αδριατική και το Ιόνιο)
«Η ανάπτυξη του λιμένα Ηγουμενίτσας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να συμβαδίσουμε με τις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς στο χώρο των εθνικών και μεσογειακών μεταφορών και αποτελεί αναγκαία υποδομή για τις θαλάσσιες τουριστικές μεταφορές. Την ίδια στιγμή, οι οδικοί άξονες που διέρχονται από την Ήπειρο συνεισφέρουν στις ασφαλείς και γρήγορες μεταφορές, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε αεροδρόμια, βιομηχανικές ζώνες και άλλους κάθετους άξονες, που οδηγούν σε Τουρκία, Αλβανία και Βουλγαρία».Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τις βασικές κατευθύνσεις του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού περιόδου 2014-2020 για την Ήπειρο, που μεταξύ άλλων έχει θέσει ως βασικό άξονα την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη (με έμφαση στα δίκτυα μεταφορών και τις ενεργειακές υποδομές).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ:«Έλα Αλέκο; Το κατάλαβες το success story των επιλογών σου;»

Με αφορμή δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου,Α. Καχριμάνη, για τις καθυστερήσεις πληρωμής των κτηνοτρόφων από τη Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κασσής , έκανε την ακόλουθη δήλωση:« Είναι εντυπωσιακές οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Καχριμάνη. Από φανατικός υποστηρικτής της «σκοτεινής» διαδικασίας πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. το φθινόπωρο του 2012 και βασικό κατήγορο των Ενώσεων Παραγωγών για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, σήμερα μετατρέπεται σε κατήγορο της Διοίκησης της εταιρίας και υπερασπιστή των παραγωγών .Εδώ ταιριάζει το «Έλα Αλέκο; Το κατάλαβες το success story των επιλογών σου;»Τώρα «ξύπνησε» ο περιφερειάρχης και κατάλαβε πως το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ οδηγεί στην υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο και στον «στραγγαλισμό» των κτηνοτρόφων;Που πήγαν οι πανηγυρισμοί αγκαλιά με τον κ. Κεφαλογιάννη τον περασμένο Οκτώβριο και οι δηλώσεις περί «σημαντικής επένδυσης που συμβάλλει στην ανάπτυξη»;Πόσο καιρό έπρεπε να μείνουν απλήρωτοι οι παραγωγοί για να «ξυπνήσει» ο Περιφερειάρχης από το όνειρο της «πολύ καλής εξέλιξης της πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»;Είναι αργά για λαϊκίστικα «δάκρυα» και κορώνες.Και βέβαια ο κ. Περιφερειάρχης θέλει και την «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» καθώς καταγγέλλει τη Διοίκηση της εταιρίας για τις καθυστερήσεις αλλά ταυτόχρονα τη θέλει και για «φίλο και συνεργάτη».Για άλλη μία φορά ο κ. Καχριμάνης , νομίζει πως μπορεί να πολιτεύεται ως παρατηρητής και σχολιαστής και όχι ως Περιφερειάρχης και πιστεύει πως όλοι ξεχνάμε τα «πεπραγμένα» του.Για άλλη μία φορά πολιτεύεται με τη λογική του λαϊκισμού και της ευκαιριακού καλοπιάσματος των πολιτών που θεωρεί «πελάτες».Οι πολίτες όμως έχουν και μνήμη και κρίση και δεν «τσιμπάνε» άλλο στον καιροσκοπισμό του».

Μια εταιρεία από τα Γιάννενα, συνδράμει την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον!!!

Η νεοφυής επιχείρηση QReca! (www.qreca.com) με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στα Ιωάννινα, παραμένοντας σταθερή στη στρατηγική της πορεία για δυναμική είσοδο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την παραχώρηση των υπηρεσιών της για τις ανάγκες επικοινωνίας των πολιτών με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.Ειδικότερα, παραχωρήθηκε η πλατφόρμα της εταιρείας για την ανάπτυξη εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία προβάλει χρήσιμες πληροφορίες για την Πρεσβεία και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους Έλληνες υπηκόους. Η εφαρμογή μπορεί να προσπελαστεί μέσω «έξυπνων» κινητών συσκευών υποβοηθούμενη, από την τοποθέτηση στην είσοδο της Πρεσβείας, γραμμοκωδίκων (QR Codes).Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρέσβης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον κ. Χρίστος Παναγόπουλος αποτελεί: «χρήσιμο μέσο εντασσόμενο στη Δημόσια Διπλωματία και στην άμεση επικοινωνία με τους Πολίτες».Η εταιρεία αναγνωρίζει τον ενεργό και σημαντικό ρόλο των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό και για το λόγο αυτό είναι μεγάλη μας τιμή η εμπιστοσύνη που έδειξε η Ελληνική Πρεσβεία στις υπηρεσίες μας ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Παραιτήθηκε ο Γ. Γ. τη Αποκεντωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

«Ηθικοί, πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν την αποχώρηση μου», είπε ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης , ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την παραίτηση την οποία υπέβαλε χθες στον υπουργό Εσωτερικών. Ο κ.Θεοδωρίδης, αφού έκανε απολογισμό έργου, της 10μηνης παραμονής του στην θέση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε, ότι θα συνεχίσει την πολιτική του ζωή με την έννοια της δημιουργίας και όχι της καθημερινότητας . «Δεν μπορώ να υπάρξω εκτός πολιτικής όμως, με μία άλλη έννοια, την πολιτική ως δημιουργία, όχι την πολιτική ως καθημερινότητα.Σχεδιασμό και στρατηγική στην κατεύθυνση της δημιουργίας .Σε αυτήν ήμουν ενταγμένος και σε αυτή θα μείνω». Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας, άφησε αιχμές για την προσφορά και τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα αφού προηγουμένως, απέδωσε τα εύσημα στους τοπικούς σταθμούς και τα κανάλια της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Αύριο θα είναι πολύ αργά...

Περισσότερο δραματική από ποτέ είναι η σημερινή κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου, όπως αποτυπώνεται από την έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων, ειδικά των εισκομιστών γάλακτος στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Η αναφορά του Δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη φαίνεται ότι μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς ακολούθησε χθες μία αντίστοιχη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που γίνεται αποδέκτης δεκάδων διαμαρτυριών σε καθημερινή βάση για τα δραματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων. Η καθυστέρηση στις πληρωμές των εισκομιστών γάλακτος απειλεί να αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές της ανάγκες. Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε σοβαρές αιχμές για τη νέα ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας τονίζοντας πως η Περιφέρεια Ηπείρου στέκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων, επιθυμεί την καλή συνεργασία με τη νέα ιδιοκτησία, όμως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης έδωσε και τη δική του απάντηση στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από κύκλους της εταιρείας και χρησιμοποιήθηκε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση, ότι αντίστοιχα και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της χώρας. «Στην Ήπειρο δεν υπήρξε ποτέ εταιρεία του κλάδου που να οφείλει επτά και οκτώ μήνες όπως σε άλλες περιοχές και αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η περίοδος αυτή είναι η κρισιμότερη για την κτηνοτροφία, αφού οι παραγωγοί θα πρέπει να αγοράσουν τις ζωοτροφές και κάλεσε τη γαλακτοβιομηχανία να βρει τρόπο ώστε να πληρώσει άμεσα τα χρήματα για το εισκομιζόμενο γάλα. «Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λέει ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Όταν κάποιος ήταν υποψήφιος να αγοράσει τη ΔΩΔΩΝΗ, έπρεπε να ξέρει από την αρχή, ότι αυτό είναι το τίμημα, αυτά είναι τα δάνεια, αυτά είναι τα κεφάλαια κινήσεως. Όταν οι εισκομιστές γάλακτος σε μια βιομηχανία δεν είναι καλά, δεν είναι πληρωμένοι, έχει πρόβλημα και η ίδια γαλακτοβιομηχανία. Παρακαλώ και κάνω έκκληση: Αύριο θα είναι πολύ αργά για την κτηνοτροφία και την κοινωνική συνοχή στην Ήπειρο», σημείωσε, κάνοντας γνωστό ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία αγοραπωλησίας της εταιρείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Επίθεση με μπογιές δέχθηκαν δημόσια κτήρια στην Ηγουμενίτσα

Επίθεση με μπογιές δέχθηκαν νυχτερινές ώρες, δημόσια κτήρια στην Ηγουμενίτσα, και συγκεκριμένα το Δημαρχείο, το κτήριο της εφορίας, το ταχυδρομείο Ηγουμενίτσας και το κτήριο της ΔΕΗ.Για την επίθεση διενεργεί προανάκριση η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η οποία περισυνέλεξε δακτυλικά αποτυπώματα από τα 3 σημεία.

Τα Γιάννενα των 80s που αναστατώνουν το facebook!

Αναμνήσεις που ποτέ δε θα ξεχάσουμε...


H Ελλάδα στη δεκαετία του 1980... Λίγα χρόνια πριν η χώρα έχει βγει από τον “γύψο” της δικτατορίας και προσπαθεί να μπει ξανά στο κλαμπ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.Η Ελλάδα τότε ήταν μια μικρή – φτωχή χώρα, αλλά περήφανη και με απλοϊκό τρόπο ζωής. Στο σχολείο με τους ιδιαίτερα αυστηρούς δασκάλους όπου σου ξερίζωναν το μαλλί μήπως σου έρθει επιφοίτηση και λύσεις την άσκηση, ενώ προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε πέρα με τις ψιλές, τις δασείες, τις περισπωμένες που έκανα τότε τη ζωή δύσκολη στους μαθητές.Ήταν οι τελευταίες χρονιές που φορέθηκε η μπλε ποδιά (1982) ενώ το Σαββατιάτικο μάθημα καταργήθηκε εκείνη την εποχή και από πέντε ώρες ξεκίνησαν τα  εξάωρα μαθήματα.Πολύς ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι στις αλάνες όπου κατεβαίναν τα παιδιά από όλους τους μαχαλάδες των Ιωαννίνων και παίζανε μέχρι το βράδυ, στα μέρη που σήμερα έχουν γίνει τσιμέντο και δρόμοι.Τα παιδιά της εποχής εκείνης,ζόυσαν έντονα το παιχνίδι, με τους καυγάδες, τα γδαρμένα γόνατα, τους τσακωμούς και το ξύλο, έπαιζαν σαν αγρίμια σε ρέματα, σε αναχώματα, σε τεράστιες χωματένιες αλάνες σαν τον θρυλικό "Αλύβι" στους Αμπεκλόκηπους,έναν μπάνιο στην Λιμνοπούλα-γιατί στην λίμνη μας  μάθαμε μπάνιο οι περισσότεροι-και το μόνο που τα σταματούσε ήταν οι φωνές των μανάδων που ακούγονταν από μακρυά καλώντας τα να γυρίσουν γιατί βράδιασε.Φροντιστήρια, γυμναστήρια, μπαλέτα, πιάνα και κολύμβηση, ήταν για τα παιδιά της εποχής άγνωστες λέξεις.Στη τηλεόραση έπαιζαν δύο κρατικά κανάλια ΕΡΤ- ΥΕΝΕΔ  και όταν δεν διακόπτονταν λόγω απεργίας ή λόγω βλάβης στην Μανωλιάσσα το πρόγραμμα,τα παιδιά έβλεπαν Λάσση, Το μικρό σπίτι στο Λιβάδι, Δυναστεία, Παραμυθά και αργότερα τους θρυλικούς "Ντιούκς", το "Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου",Μαγκάιβερ, Sport Billy, G4, Galaktica...

Ξύπνησαν οι μνήμες 
Ότι είχαμε αγαπήσει στα 80᾽ς έρχεται να μας συναντήσει ξανά και μας αναγκάζει να το λατρέψουμε!!!Μέσα από την σελίδα που με πολύ μεράκι δημιούργησε ο Θοδωρής Αλεξίου,για τα Γιάννενα των 80s!Μια σελίδα,που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων!Ο DJ Λάκης,άρχισε να μας θυμίζει τις μεγάλες ντίσκο της εποχής με τις παλιές φωτογραφίες του που ανήρτησε στην ομάδα.Taiga,2x2 με τα θρυλικά ΜΚ2 της Technics (pikup) που η σειρά του ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από μεγάλους Djs!Ο Jan Michael Zare, ο Stevie wonder οι Bronski beat oi A-Ha και τόσοι άλλοι,"ζωντάνεψαν" μέσα από τα βιντεοκλίπ που ανεβάζουν καθημερινά ο Χρόνης,ο Φώτης,η Μαρία Ειρήνη και τόσοι άλλοι...Θυμηθήκαμε και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της εποχής με τις πιο κάλτ ατάκες που ακούστηκαν ποτέ!"Για να μην τον παίρνετε από πίσω,πάρτε του μια πίπα" magic life βεβαίως βεβαίως,για να μην ξεχνιόμαστε.Η Πέπυ ξύπνησε της σχολικές μας αναμνήσεις με τις φωτογραφίες της. αυτές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη ζωή ενός ατόμου.Οι σχολικές ποδιές του Τσεκλένη,τα πάρτι,οι πρώτες βόλτες στις DISCO της εποχής και τέλος οι πενθήμερες εκδρομές!Είναι τα χρόνια που οι φιλίες που δημιουργούνται κρατάνε μια ζωή, που εμφανίζονται οι «πρώτες αγάπες» και πολλά πολλά ακόμη...

Οι Ραδιοπειρατές της εποχής
Ο Κώστας Σαρρέας,προσπάθησε μέσα από την σελίδα,να "ξαναβγάλει στον αέρα" τους φίλους ραδιοπειρατές της εποχής,ο Μιχάλης ο 425 από Λεμονιά,ο Νιόνιος ο "Ηπειρώτης" από τον λόφο της Κιάφας,ο Βαγγέλης ο TAIGER από το Κάστρο,o Θανάσης "Ο Αχτύπητος",ο Τάκής "Κρόνος",ο Γιάννης "Υπέροχος",ο Τάκης "Νυχτόβιος",ο Γιώργος "Batman",o Βαγγέλης ο "Τσιγκάνος" από τον Βοτανικό,ο Αποστόλης "Πρίγκιπας"ο Νίκος "Ελ Πάσο" ο Τάκης "Άσωτος",ο Λάμπρος "IDEAL",ο Μπάμπης "Δ15",ο Τάκης "Σκορπιός",ο Γιάννης "Πράσινη Παπαρούνα",,ο Μάριος "Monte Carlo",ο Κώστας "Ναυαγός"πίσω από το Παλλάδιο,ο Αποστόλης ο "ZEPELIN"από το Βελισσάριο,ο Θόδωρος "SUNLIGHT",o Χρήστος "Κατακτητής",ο Παναγιώτης ο "Ανώνυμος",ο 3Δ ,ο Θανάσης "National" από την Καλούτσιανη,ο Γιώργος "Ρωμέος",ο Παύλος "Διπρόσωπος",ο Τάκης "Παράξενος",ο "Κένταυρος"ο πρωτοπόρος Χρήστος "Συνεργάτης" που μας άφησε πριν ένα χρόνο σε ηλικία 70 ετών και ο αδικοχαμένος Γιώργος Νικολίτσας "Ν-Εmerson" στα μεσαία.

Ετοιμάζουν πάρτι!
Ο εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας,Θοδωρής Αλεξίου,μιλώντας στο episugate σχετικά με την ανταπόκριση που είχε στους Γιαννιώτες τόνισε:"Αυτή η επιτυχία ήταν και για μένα έκπληξη αλλά δείχνει την λαχτάρα των Γιαννιωτών που μεγάλωσαν στην δεκαετία του ’80 αφενός να ξαναθυμηθούν τα γεγονότα εκείνων των χρόνων, αφετέρου να ξαναβρούν τους παλιούς τους φίλους και γνωστούς. Πράγματι, μέσα από το group ξαναβρέθηκαν άτομα που είχαν αν βρεθούν δεκαετίες και ξαναθυμηθήκαμε όλοι μαζί πρόσωπα και πράγματα που είχαμε ξεχάσει.Και κάτι άλλο… Από ιδιωτικά μηνύματα που μου έρχονται, φαίνεται ότι πολλά από τα μέλη αισθάνονται και μια στήριξη στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, καθώς η επανασύνδεσή τους με φίλους και γνωστούς, χαμένους από χρόνια, τους δίνει την αίσθηση ότι τίποτε δεν χάνεται κι ότι όλοι μαζί περνάμε και ξεπερνάμε τις κρίσεις.Και καθώς το group απέκτησε αυτή τη δυναμική, ένας πρώτος στόχος μας είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου πάρτι των ‘80ς κάπου προς τα τέλη του Αυγούστου, αν τα καταφέρουμε!"

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ

Φόβος και τρόμος στα ορεινά και ημιορεινά χωριά της Άρτας

Χρειάζονται αυστηρά μέτρα προστασίας λένε οι απηυδισμένοι κάτοικοι

Το αγροτικό κατάπινε ιλιγγιωδώς τα χιλιόμετρα στις στροφές του ημιορεινού όγκου και οι τρείς που βρίσκονταν στην καρότσα μετά δυσκολίας κράταγαν την ισορροπία τους. Οι λίγοι ξωμάχοι παράτησαν τις δουλειές και το παρακολουθούσαν στην τρελή του πορεία. Κάποιος φώναξε του γείτονα: «πάλι κάτι έκλεψαν αυτοί και τρέχουν έτσι». Επιβεβαιώθηκαν μετά από ώρες όταν έμαθαν το άσχημο μαντάτο. Ένας ακόμη ξωμάχος στον Βαθύκαμπο Διστράτου έπεσε θύμα των επελαυνόντων Ρομά ή τσιγγάνων, που έχουν ρημάξει τα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Άρτας και έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους μοναχικούς ηλικιωμένους που επιμένουν να ζουν ακόμα στα εγκαταλειμμένα από την τροϊκανή κυβέρνηση στο έλεος των κάθε είδους κακοποιών.Εκτιμήσεις των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται πέριξ του Αράχθου και μέχρι πάνω στην Καλεντίνη, είναι πως η λεία των κλεφτών υπολογίζεται πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ και πως σε όλες τις περιπτώσεις κλοπών διά της μεθόδου της απασχόλησης πρωταγωνιστούν τσιγγάνοι.Οι κάτοικοι, αλλά και οι συγγενείς των ηλικιωμένων που μένουν στην πόλη ή σε οικισμούς πέριξ αυτής, μιλάνε πως πρόκειται κυριολεκτικά για επιδρομές, αφού στα αγροτικά επιβαίνουν τρία, τέσσερα και παραπάνω άτομα και προσποιούνται πως ψάχνουν σε αυλές για παλιά σίδερα. Εάν οι κάτοικοι των σπιτιών ανοίξουν τις πόρτες και βγουν στις αυλές αρχίζουν δήθεν τα παζαρέματα ενώ κάποιος ή κάποιοι από τους συνεργούς μπουκάρουν στο σπίτι από όπου μπορέσουν και αρπάζουν χρήματα, κοσμήματα, ή ότι άλλο θεωρούν πως μπορεί να πουληθεί.Με τον τρόπο αυτό έδρασαν και στον Βαθύκαμπο, αφού με πρόσχημα την αγορά για παλιά σίδερα έκλεψαν 3,5 χιλιάδες στις 10 η ώρα το πρωί από ηλικιωμένο κάτοικο του οικισμού. Την ίδια ώρα που ο ηλικιωμένος προσπαθούσε να τους διώξει από το σπίτι, εκείνη την ώρα ο συνεργός τους είχε ήδη μπουκάρει στο σπίτι και κατόρθωσε να ανακαλύψει τα 3,5 χιλιάδες ευρώ. Μόλις βγήκε, ανέβηκαν όλοι στο αγροτικό και απομακρύνθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς ευτυχώς να προξενήσουν κάποιο ατύχημα.Μέχρι να φτάσει η αστυνομία από το Βουργαρέλι και να ρωτήσει για τα περιστατικά εκείνοι είχαν ήδη εξαφανιστεί, ενώ και σε αυτή, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως λέγουν παθόντες στην εφημερίδα «ΗΧΩ» της Άρτας, δύσκολα ανακαλύπτονται οι δράστες, αν και δίνονται αρκετά στοιχεία τουλάχιστον για τα οχήματα.Ήδη μεταξύ των κατοίκων στην Καλεντίνη αλλά και στα γύρω χωριά, ένθεν και ένθεν του Αράχθου, κυκλοφορεί μετ' επιτάσεως η ιδέα να αυτοοργανωθούν σε ομάδες επιφυλακής και με τις καραμπίνες στα χέρια να στήνουν καρτέρια σε κόμβους και σταυροδρόμια, ώστε να ελέγχουν πιθανούς κλέφτες, αλλά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω κινητών.«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας λένε» οι κάτοικοι των μικρών και απομονωμένων χωριών. «Σε λίγο θα αρχίσουμε να ντουφεκάμε όποιον μας φαίνεται ύποπτος» λένε αφού είναι γνωστό πως οι μονίμως διαμένοντες στα ορεινά χωριά της Άρτας στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δεινοί κυνηγοί. Και εάν δεν γίνει κάτι με την αστυνόμευση και τον έλεγχο δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες επεισοδίων που όλοι απεύχονται. Όσο για τους τσιγγάνους που υποδύονται τους συλλέκτες παλαιών σιδήρων κ.λ.π., όλοι πλέον υποψιάζονται ότι ενεργούν ως «ανιχνευτές», σημειώνουν τα σπίτια με τους γερόντους και τους μοναχικούς κατοίκους και στη συνέχεια οργανώνουν τις επιδρομές τους. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός και η οικονομική δυσπραγία χτυπά παντού, οι κάτοικοι των απομονωμένων οικισμών δεν αρκεί να κλείνουν πόρτες και παράθυρα, αφού οι τσιγγάνοι εάν δεν δουν άνθρωπο, αρπάζουν ότι μπορέσουν από αυλές και αποθήκες.Μετά το περιστατικό στον Βαθύκαμπο, πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα αγωνίας και αγανάκτησης όχι από κατοίκους αλλά από συγγενείς κατοίκων που φοβούνται πλέον για τη ζωή των δικών τους ανθρώπων που επέλεξαν να διαμένουν στα χωριά τους.Οι μόνιμοι κάτοικοι πάντως ζητούν σε όλους τους τόνους να υπάρξει πιο έντονη η αστυνομική παρουσία και όχι η παρουσία της απλώς να εξαντλείται σε ανακρίσεις όταν συμβούν κλοπές και ληστείες.

ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ

Τα κρίσιμα προβλήματα της λειτουργίας της «Πίνδου» φέρνει στη βουλή ο Χρήστος Μαντάς

Ο αγροτικός πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός στην Ελλάδα με 550 παραγωγούς-πτηνοτρόφους και χίλιους εργαζόμενους. Είναι ο ηγέτης της Ελληνικής πτηνοτροφίας και συνεισφέρει σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ του νομού Ιωαννίνων.Η «ΠΙΝΔΟΣ» είναι μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση με πτηνοτροφεία, εκκολαπτήρια, εργοστάσιο φυραμάτων, δικό της δίκτυο διανομής (υποκαταστήματα) και δικά της μεταφορικά μέσα.Ο συνεταιρισμός σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να έχει απλήρωτους παραγωγούς και εργαζόμενους πάνω από τέσσερις μήνες, με συνέπεια οι ίδιοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ οι υποχρεώσεις του συνεταιρισμού έχουν μεταφερθεί όλες στην Τράπεζα Πειραιώς.Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει ήδη διατυπώσει την κριτική του για την συγκρότηση και λειτουργία των συνεταιρισμών καθώς και τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση σε νέα βάση του συνεταιριστικού κινήματος.Επειδή ο ρόλος του συγκεκριμένου συνεταιρισμού είναι κρίσιμος για την τοπική οικονομία αλλά και συνολικά για τον τομέα της πτηνοτροφίαςΕπειδή είναι διάχυτη η αγωνία και έντονος ο προβληματισμός των παραγωγών και των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης.Επειδή η τοπική κοινωνία έχει βιώσει το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και υφίσταται ήδη τις αρνητικές συνέπειες με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων-παραγωγών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Τί μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας της «ΠΙΝΔΟΥ», δεδομένου του σημαντικού ρόλου του συνεταιρισμού στη λειτουργία της τοπικής οικονομίας;

Στην Κόνιτσα η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων


Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, διοργάνωσε με επιτυχία την 6η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τετάρτη το απόγευμα στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κόνιτσας στην Κόνιτσα.Εκτός από τον Πρόεδρο Δημήτρη Δημητρίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παρευρέθησαν και οι : Τσούβαλη - Τσαρούχη Κατερίνα Αντιδήμαρχος, Απόστολος Ραπακούσης Αντιδήμαρχος, Τσινασλάν Ελένη Δημοτική Σύμβουλος, Εξάρχου Νικόλαος Δημοτικός Σύμβουλος, Παπασπύρου Ανδρέας Δημοτικός Σύμβουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου – Λυκείου Κόνιτσας Γκόνζος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Τύμφη» Αγόρου Κωνσταντίνος και άλλοι πολίτες και επαγγελματίες της Κόνιτσας.Η ανοιχτή συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του Γεωργίου Τάσσου, με θέμα: «Η οικονομική δραστηριότητα βάση των αρχαιολογικών και ιστορικών στοιχείων και η σημερινή γεωπολιτική θέση της Κόνιτσας σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια. Νέες δυνατότητες ανάπτυξης» και συνεχίστηκε με συζήτηση πάνω στα «Επιχειρηματικά προβλήματα των τοπικών επιχειρήσεων».Στην ειδική αυτή συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και όλες οι Επιχειρήσεις-Μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Η Ανοιχτή Συνεδρία έκλεισε με γόνιμη συζήτηση των συμμετεχόντων και ακολούθησε το Β’ Μέρος, η Επιμελητηριακή Συνεδρία, όπου συζητήθηκαν τα θέματα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης επαφής της με τις Επιχειρήσεις-Μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με σκοπό την διερεύνηση των ειδικών αναγκών τους και την εξεύρεση λύσεων.

Που θα ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτία

Σας ενημερώνουμε ότι οι ψηφοφορίες των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας, για εκλογή αντιπροσώπων προς το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου ενιαίου πολιτικού μας φορέα, θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο 29/6 και την Κυριακή 30/6 ως εξής :
-Στην Ηγουμενίτσα και στο γραφεία μας (Πάργης και Κρήτης 3, 1ος όροφος Ηγουμενίτσα ΤΚ 46100 τηλ. 2665022500) το Σάββατο από ώρα 19:00 μέχρι 22:00 και την Κυριακή από ώρα 9:00 μέχρι 13:00.
Στους Φιλιάτες και στο καφενείο Στασιά (έναντι εισόδου ΓΝ Νοσοκομείου) Κυριακή από ώρα 10:00 μέχρι 13:00.
-Στον Δήμο Σουλίου, στην Παραμυθιά το Σάββατο από ώρα 10:00 μέχρι 13:00 και στο Γαρδίκι την Κυριακή από ώρα 10:00 μέχρι 13:00.

Απάντηση Όλγας Γεροβασίλη σε Δελτίο Τύπου του Τέρενς Κουίκ


Πληροφορήθηκα πως το όνομά μου αναφέρθηκε σε ένα Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής των ΑΝ-ΕΛ, κος Τέρενς Κουίκ, το οποίο αφορούσε στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2013 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Επιτροπή στην οποία και συμμετέχω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.Με εξέπληξε δυσάρεστα τόσο ο ανακριβής τίτλος του : «Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» όσο και ο ανακριβής ισχυρισμός του συντάκτη, ότι δηλαδή εκ μέρους του κου Κουίκ: «…….υπήρξε έντονη και αποφασιστική αντίδρασή του στην απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να απαλειφθούν οι λέξεις «Ορθοδοξία» και «Χριστιανική Θρησκεία» από την ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Το θέμα τέθηκε από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.».Η έκπληξη μου και η έντονη δυσαρέσκειά μου για το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου πηγάζει κυρίως από το γεγονός πως ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου παραποιεί, με δημόσια δήλωση, την αλήθεια και δευτερευόντως από το γεγονός πως αυτό το μέλος είναι ο κος Κουίκ, ο οποίος μέχρι σήμερα επεδείκνυε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια. Δεν είχε δώσει δείγματα ούτε μη κατανόησης των λεγόμενων των συνομιλητών του, ούτε παραγωγής προπαγανδιστικής λασπολογίας.Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, αυτό το οποίο πρότεινα στη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι να συμπεριληφθούν, εκτός από την χριστιανική θρησκεία και το ορθόδοξο δόγμα και οι υπόλοιπες θρησκείες, καθώς υπάρχουν ελληνικές οικογένειες της διασποράς στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί γάμοι με άτομα άλλων θρησκειών.Η παραπάνω διόρθωση έγινε δεκτή από τον εισηγητή, βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος για το εν λόγω θέμα μου απάντησε (αυτολεξεί από τα πρακτικά): Νομίζω ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ορθόδοξη θρησκεία είναι αυτή που ενώνει τον ελληνισμό και το ελληνικό έθνος. Βεβαίως, και είναι, έτσι όπως το λέτε και υπάρχουν και άλλες θρησκείες. Για να διευκολύνω, συμπληρώνω το κείμενό μου, «με την ορθόδοξη θρησκεία και κάθε άλλη θρησκεία και που ενδεχομένως να υπάρχει μέσα στις τάξεις της ομογένειας».Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω αποτελούν τα πρακτικά της Επιτροπής, είναι εξάλλου ο μοναδικός τρόπος για να αποδειχθούν τα λεγόμενα και οι ισχυρισμοί του καθενός μαςΚατόπιν αυτών, η αλήθεια αποκαθίσταται με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι η αιτία που ώθησε τον συνάδελφο στην σύνταξη ενός Δελτίου Τύπου που παράγει μια διαστρεβλωμένη εικόνα των όσων πραγματικά διημείφθησαν χθες στην Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς.Αυτό όμως, όπως είναι αυτονόητο, το γνωρίζει μόνο ο κος Κουίκ.Το κάθε μέλος μιας τόσο νευραλγικής Επιτροπής που αφορά τον απανταχού Ελληνισμό είναι και το μοναδικό υπεύθυνο για το ρόλο, τις προθέσεις, τις σκοπιμότητες και τις συμπεριφορές του.Ο δικός μας ρόλος στην Επιτροπή παραμένει σταθερά και υπεύθυνα η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των καλώς εννοούμενων συμφερόντων του ομογενών και η διατήρηση του ομφάλιου λώρου των μεταναστών μας με την Ελλάδα, πολύ περισσότερο αυτή την εποχή, που το μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, απομονώνει πιο πολύ τον Ελληνισμό της διασποράς από την πατρίδα του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ " ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ " ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τα πολιτικά τεκταινόμενα δεν μας εμπνέουν εμπιστοσύνη για την πορεία της χώρας και καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για ολιγωρία τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 στις 7.00 μ.μ. θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο Du Lac τα μέλη της " Κοινωνίας Αξιών " , οι φίλοι αλλά και πολίτες που θέλουν να γνωρίσουν τις πολιτικές της θέσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της στα Γιάννενα .


Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Με τριάντα ένα θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή στις 7 το απόγευμα το Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Μεταξύ των θεμάτων η συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τον ορισμό της έδρας για Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στην Ηγουμενίτσα αλλά και η λειτουργία των ιαματικών λουτρών κατά τη θερινή περίοδο. Ακόμη θα συζητηθούν οι εγκρίσεις αποδοχής πιστώσεων από το ΕΣΠΑ για τα έργα: νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Πρέβεζας, κατασκευή - βελτίωση Αστικού Οδικού Δικτύου διασύνδεσης συνοικιών υδραγωγείου, Λευκαδίτικα, Παντοκράτορα και η βελτίωση οδού Καμαρίνας - Ωρωπού. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.

Μια φωτογραφία (...Γιαννιώτικη), χίλιοι (..σχεδόν) στίχοι....

Πανσέληνα Γιάννενα

Mέσα απ' τ' Αρχάγγελου την τσέπη
ψηλά στα νέφη τα γκρενά,
χρυσό φλουρί κυλάει και πέφτει
στα γυάλινα τα Γιάννενα.

Φτωχός αν τό 'βρει, θα σωθεί.
Aνήμπορος, θα γιατρευτεί.
Tρελός, θα μικροπαντρευτεί
την άνοιξη και τη βροχή.

Ψάχνουνε χίλιοι μες στη λίμνη,
στις καλαμιές και στο νερό,
και πέντε-δέκα μες στη μνήμη
και στο βυζαντινό καιρό.

Άγγελος Παπαγεωργίου

Με πετάλι έστειλαν το μήνυμα κατά των ναρκωτικών

Το δικό τους μήνυμα κατά των ναρκωτικών έστειλαν το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες Γιαννιώτες, συμμετέχοντας στην ποδηλατική διαδρομή που οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου σε συνεργασία με τους Ποδηλάτες της Τετάρτης.Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, με τους ποδηλάτες κάθε ηλικίας να συνοδεύουν σε μια διαδρομή γύρω από τη λίμνη τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.Στη σημασία της αλληλεγγύης στάθηκε ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου Γιάννης Παπαχρήστος, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη δομών θα συνεχιστεί κόντρα στην κρίση.«Το ΚΕΘΕΑ κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας παλεύοντας για την απεξάρτηση και την επανένταξη. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών γιορτάζεται μέσα σε μία οικονομική και κοινωνική κρίση, που φέρνει περισσότερους χρήστες και οικογένειες στο περιθώριο, ενώ αυξάνονται ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι ευάλωτες ομάδες. Μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη, ο κάθε άνθρωπος να υποστηρίξει το διπλανό του. Το ΚΕΘΕΑ αναπτύσσεται κόντρα στην κρίση και μετά τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων στην Άρτα, ακολουθεί αυτό της Πρέβεζας», σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος και ευχαρίστησε τους Ποδηλάτες της Τετάρτης, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους.Η βραδιά έκλεισε με συναυλία των NORMA στην πλατεία Μαβίλη, όπου ήταν και ο τερματισμός της ποδηλατοδρομίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κλιμάκιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε Γιάννενα και Θεσπρωτία

Ενημέρωση για το Σχέδιο Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών

Κλιμάκιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Δήμητρα Χαλικιά,πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες έδρες νομών της Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Σχεδίου Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών». Το Σχέδιο Δράσης υπεβλήθη από την χώρα μας τον Αύγουστο του 2012 και έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κλιμάκιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα συναντηθεί με εκπροσώπους κτηνοτρόφων, ενώσεων συνεταιρισμών, δήμων καθώς και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.Συγκεκριμένα το κλιμάκιο θα επισκεφθεί:
· Από 27 έως 29 Ιουνίου, τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
· Από 1 έως 2 Ιουλίου, τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και
· Από 4 έως 5 Ιουλίου τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην συνέχεια προγραμματίζονται επόμενες επισκέψεις στις λοιπές περιοχές της Ελλάδας.Σκοπός είναι η ορθή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, σχετικά με την διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την έγκριση από την Ε.Ε. του “Σχεδίου Δράσης”.

Μείωση μισθωμάτων για τη στήριξη αλιέων της Π.Ε. Άρτας


Την έμπρακτη στήριξή του προς τους αλιείς – μισθωτές των γιβαριών Κόπραινας και Νεοχωρίου Π.Ε. Άρτας, επέδειξε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα να μειώσει κατά 50% τα μισθώματα και επίσης κατά 50% το ποσοστό κατάθεσης επί της αξίας της αλιευτικής παραγωγής στο λογαριασμό των Βελτιωτικών Έργων.Την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, κατέθεσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δ. Σιώλος, τονίζοντας ότι το αίτημα για μείωση που κατέθεσαν οι Αλιευτικοί συνεταιρισμοί Νεοχωρίου και Λουτροτόπου- οι οποίοι έχουν σε ισχύ συμβάσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας- είναι εύλογο, καθώς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί η ζήτηση και οι τιμές των αλιευμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μείωση παραγωγής. Μετά από παρεμβάσεις των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Άρτας ο Περιφερειάρχης έκανε δεκτή την αύξηση της προτεινόμενης μείωσης από 30 %σε 50%. «Πράγματι, είπε , υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει η απόδοση προηγούμενων χρόνων και τα αλιεύματα είναι λίγα». Με αφορμή την παραδοχή των Αλιευτικών Συνεταιρισμών, ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό των γιβαριών με γόνο, ο Περιφερειάρχης επανέφερε το ζήτημα της λειτουργίας των Ιχθυογεννητικών σταθμών: «Στην προσπάθειά μας να είμαστε χρήσιμοι για να αναπτύξουμε τον τόπο μας, πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μεταβιβαστούν στην Περιφέρεια. Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς ώστε οι σταθμοί να βοηθηθούν προκειμένου να βγει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.Στο ζήτημα του εμπλουτισμού του Αμβρακικού αναφέρθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, λέγοντας ότι στους Κ.Α.Π. της Π.Ε. Άρτας το 2011 είχε προβλεφθεί κονδύλιο για το σκοπό αυτό, αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε επειδή δεν υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.

Εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα


Πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια στον νέο Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ που δημιουργήθηκε πριν δυο μήνες στο πρώην κτίριο του ΕΟΤ, δίπλα από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Άρτας. Ο αγιασμός των εγκαινίων τελέστηκε προχθές το απόγευμα από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο παρουσία, παρουσία του δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, της αρμόδιας σε θέματα κοινωνικής μέριμνας αντιδημάρχου Βίκυς Βασιλάκη Μητρογεώργου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας Θωμά Τσιρογιάννη καθώς και πλήθους γονέων και οικογενειών χρηστών που παρακολουθούν ήδη το τελευταίο δίμηνο τα προγράμματα συμβουλευτικής στον νέο Σταθμό του ΚΕΘΕΑ.Ο μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ολοκληρώνοντας τον αγιασμό ανέφερε σχετικά με την προσφορά της νέας δομής: «Εύχομαι δύναμη σε όλους να εργαζόμαστε σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα και ό,τι μπορούμε από το υστέρημά μας να το προσφέρουμε. Γιατί είναι αλήθεια ότι πάντοτε σε κάθε εποχή και ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές και περιπτώσεις συνανθρώπων μας που πάσχουν είτε σωματικά είτε πνευματικά, έχουμε όλοι μας χρέος να προσφέρουμε, υλικά ή πνευματικά θυσιάζοντας πάντοτε από τον εαυτό μας. Διότι δεν υπάρχει προσφορά αγάπης χωρίς θυσία. Εύχομαι λοιπόν ο θεός να μας δίνει αυτή τη δύναμη, αυτό το κουράγιο και την ελπίδα ώστε να παλεύουμε και να προσφέρουμε όσο μπορούμε περισσότερο, σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα».Ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης μεταξύ άλλων, είπε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα που εγκαινιάζουμε στην Άρτα μια από τις πιο σοβαρές δομές κοινωνικής ευθύνης την οποία δεν είχαμε και δώσαμε έναν αγώνα τα δυο τελευταία χρόνια για να την αποκτήσουμε, με τον κ. Παπαχρήστο, τον κ. Οικονομίδη που τους ευχαριστώ πάρα πολύ και όλους τους συνεργάτες, προκειμένου να δώσουμε σε αυτή τη δομή, σε αυτό το πρόγραμμα ό,τι μπορούσαμε καλύτερο ως Δήμος. Εύχομαι να παρέχεται εδώ όλες τις υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη και από την άλλη πλευρά εύχομαι να μην το έχουμε ανάγκη. Αχρείαστο να είναι. Όμως τις ημέρες που ζούμε οι δομές αυτές είναι απαραίτητες γι’ αυτό πρέπει σαν κοινωνία, σαν κράτος, σαν πολιτεία να τις στηρίξουμε. Εύχομαι ό,τι καλύτερο ώστε να έχετε τη δύναμη όλοι να προχωρήσει και να πάει μπροστά. Εμείς ως Δήμος θα είμαστε δίπλα σας και ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν προκειμένου να στηθεί αυτή η νέα δομή».Όπως αναφέρθηκε από πλευράς του υπευθύνου των Κέντρων Συμβουλευτικής για την Ήπειρο κ. Παπαχρήστο, ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Άρτας ελλείψει προσωπικού λειτουργεί ήδη μια φορά την εβδομάδα, κάτι που επαρκεί για τους γονείς όχι όμως και για τους χρήστες. Ο ίδιος ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου από το Σεπτέμβριο να μπορέσει το προσωπικό από τα Ιωάννινα να μετακινείται στην Άρτα ( κάτι που συμβαίνει και σήμερα) τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, ενώ μετέφερε δημόσια τις ευχαριστίες του ΚΕΘΕΑ προς τον Δήμο Αρταίων, τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο κ. Βασιλάκη που συνέβαλαν για την διαμόρφωση του χώρου και την λειτουργία του Σταθμού, σε μια στιγμή που η προβάλει πιο αναγκαία παρά ποτέ η παρουσία του στο νομό.