Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

ΑΛΒΑΝΙΑ: Προβάδισμα Ράμα-Αμαυρώθηκε η εκλογική διαδικασία

Σε προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ-ODIHR για τις εκλογές στην Αλβανία που δόθηκε στη δημοσιότητα στα Τίρανα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά την χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν προβλήματα τεχνικού περιεχομένου που αμαύρωσαν την εκλογική διαδικασία.Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στο επεισόδιο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στην πόλη του Λιάτσι καθώς και σε άλλα επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα. Η έκθεση αποδίδει τις ευθύνες για τα επεισόδια στη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων. Επίσης η έκθεση αναφερόμενη στο γεγονός ότι μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης της έκθεσης μετρήθηκε μόνο το 25% των ψήφων, επισημαίνει ότι παρατηρείται καθυστέρηση τονίζοντας πως η καταμέτρηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.Πριν την ανακοίνωση της προκαταρκτικής έκθεσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ ODIHR προέβη σε νέα δήλωση ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε ότι η νίκη της Συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αλβανίας, της οποίας ηγείται, θα πετύχει μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.«Χθες, σας είπα ότι νίκησε η «Αναγέννηση» απέναντι στην καταστροφή, σήμερα λέω ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν» δήλωσε ο Έντι Ράμα. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να γιορτάσουμε. Τώρα είναι ώρα να εκπληρώσουμε δύο βασικές πτυχές του συμβολαίου μας με την Αλβανία. Πρώτον να μετρήσουμε και να σεβαστούμε κάθε ψήφο και δεύτερον να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εκλογική διαδικασία».Ο Έντι Ράμα απηύθυνε, κάλεσμα στον αντίπαλό του Σαλί Μπερίσα να συνεργαστεί σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.Με καταμετρημένο το 25% των ψήφων το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι έχει σταθερό προβάδισμα ακόμα και στα προπύργια του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.Στις εκλογές αυτές φαίνεται ότι θα εκλεγούν τουλάχιστον πέντε ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκλογή τους, μάλιστα και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, εξασφαλίζεται κυρίως με τα μεγάλα αλβανικά κόμματα.

H σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουρφγός Ακης Γεροντόπουλος
Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης
Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής Χρήστος Σταικουρας
Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης
Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικόλαος Δένδιας
Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου
Υφυπουργός Κωστας Γκιουλέκας
Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης
Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος
Υπουργείο Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργός Υγείας Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργείο Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Αθανασιος Δαβάκης
Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Αθανασιος Σκορδάς
Υφυπουργός Νοτης μηταρκής
Υπουργείο Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρολγου
Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Αντώνης Μπεζας
Υφυπουργός Σοφία Βουλτεδφη
Υπουργείο Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης
Αναπληρωτής Λεωνίδας Γρηγοράκης
Υπουργείο Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός αρμόδιος για την ΕΡΤ Παντελής Καψής
Υπουργείο Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράολγου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Είχαμε γόνιμη συνεργασία και, στόχος μας είναι, έως το βράδυ να έχουμε ολοκληρώσει τον ανασχηματισμό. Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.

Ευρεία σύσκεψη στην Ιπποκράτους

Οι προτεραιότητες που θέτει το ΠαΣοΚ εν όψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής, κυβέρνησης, συζητήθηκαν, σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία, όπως αναφέρουν πηγές του Κινήματος, δεν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν στελέχη του ΠαΣοΚ, ούτε ονόματα στελεχών.Πρόκειται, άλλωστε, για θέματα για τα οποία συζητούν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και είναι στην ευχέρεια του καθενός από τους δύο, η επιλογή και η τοποθέτηση των προσώπων. Τα θέματα αυτά θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στη συνάντηση.Μετά τη συνάντηση, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, που αφορά στην «επαναθεμελίωσή» της, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, στη νέα προγραμματική συμφωνία, αλλά και στη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων.Στόχος είναι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας να γίνει με σαφή τρόπο, που θα διευκολύνει ώστε να υπάρξει μια στέρεη κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.Το ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που είχε θέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικού κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί τα ειδικότερα θέματα, πάνω στα οποία θα εργαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη του κινήματος.Το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠαΣοΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.Τα άλλα θέματα που θέτει το ΠαΣοΚ είναι:
- Προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης τόσο ειδικά όσο και γενικά.
- Ιδιωτικοποιήσεις- αποκρατικοποιήσεις.
- Διοικητική μεταρρύθμιση.
- Υγεία- ΕΟΠΥΥ.
- Ανεργία, ασφαλιστικά, πρόνοια, κοινωνική συνοχή.
- Θέματα λειτουργίας των θεσμών, πολιτικό σύστημα (πολιτικό χρήμα, εκλογικός νόμος κλπ) και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου

Ανασχηματισμός, προγραμματική συμφωνία και ΕΡΤ στο τραπέζι των αρχηγών

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που επικοινώνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, συζητούν το νέο κυβερνητικό σχήμα που είναι αναγκαίο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αλλά και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που θα δώσει το πλαίσιο της συνεργασίας τους από εδώ και στο εξής. Σε κάθε περίπτωση θα επιβεβαιώσουν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών. Οι δύο αρχηγοί θα στείλουν το μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η κυβέρνηση που συγκροτούν θα έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, αφού άλλωστε διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.Στο επίπεδο του νέου κυβερνητικού σχήματος, το καθοριστικό θα είναι αν θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και υπουργείο, όπως είθισται να γίνεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός από τον ανασχηματισμό οι δύο αρχηγοί συζητούν τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας. Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αρχηγοί συζητούν και το θέμα της ΕΡΤ, την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.Πάντως, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχουν καθησυχαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.

Τα Γιάννενα έγιναν "Πόλη Χωρίς Σύνορα"

Δυναμική και θερμή η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της οργάνωσης

Από τις 10 Ιουνίου τα Γιάννενα μεταμορφώθηκαν σε μια πόλη «Χωρίς Σύνορα» που έστειλε ένα δυνατό μήνυμα κατά των διακρίσεων, ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους ασθενείς που περιθάλπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF) σε όλο τον κόσμο. Δέκα εκδηλώσεις, 40 εθελοντές, 300 υπογραφές για τη μόνιμη εκστρατεία της οργάνωσης «Κάτω τα χέρια από τα φάρμακα» και η δημιουργική συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα δρώμενα σηματοδότησε τη δυναμική έναρξη της καμπάνιας «Πόλεις Χωρίς Σύνορα» στην πόλη των Ιωαννίνων.Όσοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ Photometria γνώρισαν τους ‘Αόρατους’, μια ταινία παραγωγής Javier Bardem, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θύματα των ξεχασμένων ασθενειών και των ένοπλων συγκρούσεων, ενώ απέκτησαν «Πρόσβαση στη ζώνη κινδύνου» μέσα από την ομότιτλη ταινία σε αφήγηση Daniel Day-Lewis που τους έφερε κοντά στα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια στις πιο επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη. Την εμπειρία της ιατρικής, ανθρωπιστικής δράσης στην πρώτη γραμμή ε! ίχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο των Σφαγείων, που φιλοξένησε το installation «Δεν είμαστε αόρατοι», συνομιλώντας αμέσως μετά την προβολή στον εσωτερικό χώρο με τον εθελοντή των MSFΘανάση Σπυράτο.Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η ανοιχτή συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννιτών με τον εκπρόσωπο των MSF, Απόστολο Βεΐζη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Σταυρούλα Τσιάρα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημασία των γενόσημων σε μια χώρα σε κρίση όπως η Ελλάδα και οι MSF κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία μέσα από την μόνιμη εκστρατεία για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τον κ. Νικόλαο Κάτσιο, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, την κυρία Μάρθα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού και την κυρία Νατάσα Μπέγκα, πρόεδρο ΕΛΕΠΑΠ. Τη συζήτηση παρακολούθησαν και πολλοί φοιτητές της πόλης με αμείωτο ενδιαφέρον.Οι MSF βρέθηκαν και στην τοπική μονάδα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, όπου όλα τα μέλη της κοινότητας παρακολούθησαν την παρουσίαση για το έργο της οργάνωσης θέτοντας άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τις προκλήσεις και τα όρια της ανθρωπιστικής δράσης.Με μουσική και δράση πλημμύρισαν και κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, της ομάδας capoeira Copanhia Pernas Pro Ar, του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και των φοιτητών Ιατρικής HELMSIC, οι εθελοντές των MSF ενημέρωσαν τον κόσμο για τις δράσεις της οργάνωσης στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη στήριξη της εκστρατείας «Ευρώπη, Κάτω τα Χέρια από τα Φάρμακα».Παράλληλα, «οι Γιατροί του Βασιλιά και οι Φρικαλέοι δράκοι» του Ευγένιου Τριβιζά ζωντάνεψαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ρόδα» όπου μικροί αλλά και μεγάλοι φίλοι ήρθαν σε επαφή με το έργο των MSF μέσα από την ανατρεπτική ιστορία που έγραψε ο αγαπητός σε όλους μας παραμυθάς αποτυπώνοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τους δράκους της φτώχιας, της πείνας και του πολέμου και τους ατρόμητους ιππότες της φροντίδας, της παρηγοριάς και της ελπίδας που βοηθούν όλο τον κόσμο.Τέλος, όσοι φίλοι βρέθηκαν στο Art Café «Θυμωμένο Πορτραίτο» ‘επισκέφτηκαν’ μέσα από το φακό επτά φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron τις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι, του Γιοχάνεσμπουργκ, της Γουατεμάλα Σίτι και της Τεγουσιγάλπα. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μέχρι τις 23 Ιουνίου έκθεση φωτογραφίας από τις παραγκουπόλεις της Ντάκα (Μπαγκλαντές), του Καράτσι (Πακιστάν), του Ναϊρόμπι (Κένυα), του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και του Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή).Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ιωαννιτών, το φεστιβάλ Photometria, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ρόδα», το Art Cafè Θυμωμένο Πορτραίτο, την ομάδα Companhia Pernas Pro Ar, το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής Helmsic για την υποστήριξη.

Στις 6 Ιουλίου παραδίδεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η σύνδεση με τους Καλαρρύτες

Πρόκειται για το δρόμο Ανθούσα-Μπάρος-όρια νομού Τρικάλων-σύνδεση με Καλαρρύτες


Ο δρόμος Ανθούσα-Μπάρος-όρια νομού Τρικάλων-σύνδεση με Καλαρρύτες, θα δοθεί στην κυκλοφορία, στις 6 Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών και των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων.Τα έργα αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου και της ασφαλτόστρωσής του εκτείνονται σε 12 χιλιόμετρα ενώ από την πλευρά των Ιωαννίνων το μεγαλύτερο κομμάτι είναι έτοιμο εδώ και μερικά χρόνια.Μια σύνδεση που αναμένεται να αυξήσει την τουριστική κίνηση από την Ήπειρο σε μια περίοδο όπου ο κλάδος πνέει τα λοίσθια…

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνέχιση του μνημονίου συνεπάγεται νέους φόρους


Η νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης θα συνίσταται στην κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής, με νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συρρικνώνουν τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις και την επικείμενη νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.Στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία, εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει πως η συνέχιση του μνημονίου συνεπάγεται νέους φόρους, νέα λουκέτα, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ισοπέδωση των δημόσιων αγαθών.Αυτό, όμως, που κατέστη σαφές με την επίθεση εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης είναι ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας είναι αλληλένδετος με αυτόν της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και το δικαίωμά της σε μια ζωή με αξιοπρέπεια», καταλήγει.

Νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα
Κλίμα αισιοδοξίας τόσο για τη διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, όσο και για την οργανωτική πορεία και την αυξημένη συμμετοχή του κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει του ιδρυτικού του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 14 Ιουλίου στην Αθήνα.Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, έχει εγκαινιαστεί μια νέα μεταβατική περίοδος στην πολιτική σκηνή της χώρας καθώς, ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί πολιτικά την «αρχή του τέλους» του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, μια νέα, όπως όλα δείχνουν προγραμματική συμφωνία, η οποία κατά την άποψή τους, πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθεί και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Διαφορετικά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε την κοινοβουλευτική , ούτε την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει νέα μέτρα το επόμενο διάστημα.Για την ΔΗΜΑΡ, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν άντεξε το βάρος της πίεσης και τις ιστορικές ευθύνες που επωμίστηκε και μάλλον αργά απαγκιστρώθηκε από το κυβερνητικό σχήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί άμεσα στην εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συμπορευθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.Όσον αφορά την υπόθεση της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, στις συζητήσεις που έγιναν στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ κορυφαίων στελεχών, το θέμα αυτό αναλύθηκε σε όλες τις πτυχές του. Η πρόταση μομφής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά η κατάθεσή της ή όχι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και αφού μελετηθούν πρώτα οι κυβερνητικές κινήσεις .Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επεξεργαστεί ήδη σειρά επιλογών και αντιδράσεων για τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα ληφθούν αποφάσεις , με βάση τη ροή των εξελίξεων.Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει το κυβερνητικό αδιέξοδο, που δεν οφείλεται μόνο στο θέμα της ΕΡΤ, αλλά στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πολιτική του Μνημονίου, κάτι που καταγράφηκε και σε non paper που συντάχθηκε πριν από τρεις ημέρες, κάτι που τώρα, κατά τη γνώμη τους, επιβεβαιώνεται. Το αδιέξοδο αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη εντείνεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έκανε μια πολύ δυναμική πολιτική και προγραμματική αντεπίθεση, κάτι «που απογύμνωσε πλήρως την κυβερνητική πολιτική».Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η κυβέρνηση είναι «πολιτικά νεκρή» και αυτό θα φανεί πολύ έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Ικανοποίηση επικρατεί επίσης και από την ενότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς δεν υπήρξε καμία δημόσια ουσιαστική διαφοροποίηση στην πολιτική του κόμματος, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Η οργανωτική πορεία
Ο προσυνεδριακός διάλογος και οι διαδικασίες ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου. Οι οργανώσεις της Αττικής έχουν μείνει τελευταίες και αυτό οφείλεται στην απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα να ανασταλούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, προκειμένου, τα μέλη και τα στελέχη να συμμετάσχουν στην πολιτική δράση που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.Οι συνελεύσεις θα υπερβούν συνολικά τις 600, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, πέραν των οργανωμένων δυνάμεων δηλαδή, στις εκδηλώσεις όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. Εκτιμάται ότι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 35.000 με 40.000 μέλη, θα είναι δηλαδή αυξημένα περίπου κατά 30% σε σχέση με τον αριθμό των μελών που είχε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του περασμένου Νοεμβρίου.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στις κομματικές οργανώσεις η συντριπτική πλειονότητα των μελών τάσσονται σε ποσοστό που φθάνει και το 90% υπέρ της εκλογής προέδρου από το συνέδριο και υπέρ της διάλυσης των συνιστωσών.Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στο συνέδριο θα πάρουν μέρους περίπου 3.500 με 4.000 σύνεδροι.Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εικόνα που εμφανίζει η κομματική σκηνή και σημειώνουν ότι «γεννιέται ένα νέο μεγάλο κόμμα» που «έρχεται για να μείνει στην πολιτική ζωή της χώρας και να καλύψει το μεγάλο κενό», κυρίως όμως «να εκφράσει ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων του ελληνικού λαού, γιατί ο λαός ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστική δύναμη».

1o Summer Basketball Camp του ΑΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

Ο ΑΙΑΣ ΑΡΤΑΣ διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το camp που θα πραγματοποιηθεί στις 8-12 Ιουλίου στο κλειστό γυμναστήριο ΔΑΚ Άρτας. Το camp απευθύνεται σε αθλητές 7-17 ετών και στόχο έχει τον συνδυασμό της ατομικής τους βελτίωσης και της ανάπτυξης των ομαδικών συνεργασιών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών. Στο camp μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια, είτε είναι αθλητές του συλλόγου είτε όχι. Είτε ξέρουν μπάσκετ είτε όχι. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ, να διασκεδάσουν με τους φίλους τους και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο, σε ένα ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον.Επιπροσθέτως, σκοπός αυτού του καλοκαιρινού προγράμματος είναι τα νέα παιδιά να μάθουν να συναγωνίζονται, να συνεργάζονται και να δημιουργούν φιλίες μέσα από το παιχνίδι και την ομαδική προσπάθεια αποκτώντας εμπειρίες που θα τους συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή.Ώρες προπονήσεων: 5.30-9.30μμ καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή (8-12 Ιουλίου).Συμμετοχή: 25 €. Τα παιδιά που θα δηλώσουν συμμετοχή θα πάρουν ένα αθλητικό μπλουζάκι και καθημερινά θα τους προσφέρεται νερό και χυμοί.Πληροφορίες: Παναγιώτης Ασπρούδης (προπονητής) / Τηλ. επικοινωνίας: 6945-191518

Εξέταση αίματος προειδοποιεί για την εμφάνιση στοματικού καρκίνου


Aντισώματα για τον ιό HPV ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και του στόματος όταν εγκαθίσταται στις περιοχές αυτές μέσω του στοματικού σεξ μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα πολλά χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση της ασθένειας σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από διεθνή ομάδα ερευνητών, ενδέχεται να οδηγήσουν στο μέλλον στην έγκαιρη διάγνωση – και καλύτερη αντιμετώπιση – του συγκεκριμένου καρκίνου με μια απλή εξέταση αίματος.Ο ιός HPV είναι περισσότερο γνωστός ως «υπεύθυνος» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα τελευταία χρόνια όμως έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνεται επίσης και για ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό καρκίνων του τραχήλου και του στόματος, κυρίως στους άνδρες. Το θέμα πήρε μάλιστα ιδιαίτερη δημοσιότητα πρόσφατα, όταν ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε ότι η αιτία για την ασθένειά του ήταν ο ιός HPV από τον οποίο είχε προσβληθεί μέσω στοματικού σεξ.

Μεγάλη μελέτη
Τα νέα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο και του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology».Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη η οποία είναι γνωστή ως EPIC και παρακολουθεί 500.000 άτομα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Διαπίστωσαν ότι από τους 135 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου και του στόματος οι 47 – αναλογία η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο – εμφάνιζαν επίσης αντισώματα για το στέλεχος HPV16 E6 ακόμη και δώδεκα χρόνια πριν από την εκδήλωση της ασθένειάς τους.«Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό αν αυτά τα αντισώματα ήταν παρόντα στο αίμα προτού ο καρκίνος καταστεί κλινικά ανιχνεύσιμος» δήλωσε ο Πολ Μπρέναν του IARC, επικεφαλής της μελέτης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα μπορέσουμε στο μέλλον να αναπτύξουμε εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας». Το τεστ που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν σχετικά απλό και οι ερευνητές θεωρούν ότι, αν τα ευρήματά τους τύχουν περαιτέρω επιβεβαίωσης, ένα διαγνωστικό τεστ ευρείας χρήσεως θα είναι διαθέσιμο μέσα σε πέντε χρόνια.

Έγκαιρη επέμβαση
Η δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και του στόματος που προσφέρουν τα νέα ευρήματα θα επιτρέψει επίσης, όπως τονίζουν οι ειδικοί, και την έγκαιρη επέμβαση για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας – πριν καν από την εμφάνιση των όγκων. «Όσο νωρίτερα γίνεται η ανίχνευση, τόσο καλύτερη είναι η θεραπεία και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιβίωσης» επεσήμανε ο Δρ Μπρέναν, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε να βελτιωθεί η ακρίβεια του τεστ.Ο ειδικός υπογράμμισε επίσης ότι ένα άλλο σημαντικό εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι οι ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου και του στόματος ο οποίος συνδέεται με τον ιό HPV φαίνονται να επιδεικνύουν τριπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση σε σχέση με ασθενείς με τους ίδιους καρκίνους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον HPV αλλά με άλλες αιτίες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Οι χρήστες γίνονται διεθνώς όλο και πιο πρόθυμοι να πληρώσουν για να διαβάσουν ειδήσεις στο διαδίκτυο!!!


Μια νέα τάση αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ορατή διεθνώς και δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τις εφημερίδες και τους υπόλοιπους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, που έχουν ή σχεδιάζουν ιστοσελίδες με περιορισμούς στην πρόσβαση. Οι καταναλωτές αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται όλο και πρόθυμοι να πληρώσουν, κυρίως με τη μορφή συνδρομής, για να διαβάσουν online ειδήσεις στο διαδίκτυο.Αν και η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών του Ίντερνετ ακόμα προτιμά να διαβάζει ειδήσεις δωρεάν, αυξάνεται σταδιακά σε αρκετές χώρες το ποσοστό εκείνων που δεν αρνούνται να καταβάλουν πλέον ένα εβδομαδιαίο, μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο για να είναι σωστά ενημερωμένοι.Τη νέα διεθνή τάση καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Ρόιτερ για την Μελέτη της Δημοσιογραφίας, σύμφωνα με το BBC. Ενδεικτικά, μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που διαβάζουν πληρωμένο ειδησεογραφικό περιεχόμενο, υπερδιπλασιάστηκε στη Βρετανία φθάνοντας πια το 9%. Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αν και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, δεν συμβαίνει ακόμα το ίδιο.Πιο διαθέσιμοι να πληρώσουν εμφανίζονται οι χρήστες ηλικίας 25 έως 34 ετών και οι άνδρες περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. Η εξάπλωση των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets) και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) φαίνεται να ενθαρρύνει τους χρήστες να καταβάλουν συνδρομή και να απαρνηθούν το…τζάμπα. Ιδίως οι κάτοχοι ταμπλετών είναι οι πιο πρόθυμοι από όλους να κάνουν συνδρομή σε κάποια ιστοσελίδα μέσου ενημέρωσης.Η δειγματοληπτική έρευνα σε εννέα χώρες έδειξε πως, στο σύνολο του πληθυσμού, το διαδίκτυο έχει πια γίνει η κυριότερη πηγή ενημέρωσης στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, ενώ η τηλεόραση έχει το πάνω χέρι στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.Όμως, ειδικότερα στις νεαρότερες ηλικίες (κάτω των 35 ετών), οι ειδήσεις του διαδικτύου βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων σε όλες τις χώρες πλην της Γαλλίας. Αντίθετα, μεταξύ των ανθρώπων άνω των 45 ετών, οι ειδήσεις της τηλεόρασης έχουν τα πρωτεία, μια σαφής ένδειξη για ένα είδος χάσματος γενεών όσον αφορά τις επιλογές για ενημέρωση.Στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία το Yahoo αποτελεί την κυριότερη πηγή ειδησεογραφικής πληροφόρησης των χρηστών. Γενικότερα, παρά την πληθώρα των επιλογών για ενημέρωση που προσφέρει το διαδίκτυο, οι χρήστες χρησιμοποιούν συνήθως μόνο μια περιορισμένη γκάμα πηγών, κάτι που δείχνει πως το όνομα και η φήμη του μέσου ενημέρωσης παίζει ρόλο ως παράγων αξιοπιστίας.Από την άλλη όμως, σε όλες τις χώρες υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό 30% των χρηστών, οι οποίοι παραδέχονται πως δεν τους νοιάζει από ποιά ιστοσελίδα θα ενημερωθούν, αρκεί να βρουν ειδήσεις για να διαβάσουν. Σύμφωνα τους ερευνητές, αυτή την τάση ενισχύει η παρουσία των κοινωνικών μέσων (Facebook, Twitter κ.α.). Όσο πιο πολύ ένας χρήστης χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό μέσο, τόσο λιγότερο φαίνεται να νοιάζεται αν θα είναι «επώνυμο» το online μέσο από όπου θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις.Πάνω από το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία χρησιμοποιοούν τα κοινωνικά δίκτυα ως τη βασική πηγή πληροφόρησης.Ειδικά για τα άτομα κάτω των 35 ετών, το Facebook, το Twitter και τα άλλα παρεμφερή κοινωνικά μέσα αποτελούν τον κυριότερο τόπο και τρόπο, που οι νεαροί χρήστες ανακαλύπτουν μια είδηση. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι και πιο παραδοσιακοί χρήστες ψάχνουν στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για νέες ειδήσεις.Όμως παρά την εκτεταμένη χρήση τους, το Facebook και το Twitter δεν έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των χρηστών ως αξιόπιστα μέσα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν τις ειδήσεις που διαβάζουν στις ιστοσελίδες των εφημερίδων «πολύ» ή «αρκετά» αξιόπιστες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αξιοπιστίας στα κοινωνικά μέσα και στα ιστολόγια (blogs) είναι πολύ μικρότερο.Πάντως ο κύριος συντάκτης της έρευνας Νικ Νιούμαν προειδοποίησε τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να μην επαναπαύονται, καθώς «ένα ισχυρό όνομα και μια μακρά παράδοση δεν είναι πια αρκετά».Είναι επίσης αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπερτ Πίκαρντ, πως τα περιοδικά πολιτικής θεματολογίας πείθουν ευκολότερα σε σχέση με τις εφημερίδες το κοινό να πληρώσει για online πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

Οι γυναίκες προτιμούν να κόψουν το σεξ παρά το smartphone


57% των αμερικανίδων θα προτιμούσαν να μπορούσαν να χρησιμοποιούν το smartphone τους παρά να κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους προκύπτει από νέα έρευνα. 4000 γυναίκες από την Αμερική, την Βρετανία, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία και την Βραζιλία ήταν το δείγμα της έρευνας, με τις Γαλλίδες να εμφανίζονται οι πιο απρόθυμες να παρατήσουν το σεξ για χάρη του iphone τους. (μόνο 40% είπαν πως θα το παρατούσαν).Με την ευκαιρία η έρευνα εξέτασε και θέματα που αφορούν τις σχέσεις και την τεχνολογία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες βασίζονται κυρίως στην τεχνολογία για το dating με 35% να λένε ότι έχουν ακυρώσει ραντεβού αφού είδαν το on line προφίλ κάποιου. Το 50 % επίσης είπε ότι θα χωρίζαν με τον σύντροφο τους από το τηλέφωνο ενώ το 25% θα το έκανε και με γραπτό μήνυμα.Εσείς αλήθεια τί τύπος είστε sex ή smartphone;