Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Αλβανία-Εκλογές: Ανησυχίες της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ για χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας

Η αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας, καθώς όπως καταγγέλλουν, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα έχει φέρει από το Κόσοβο εκατοντάδες Κοσοβάρους με αλβανική υπηκοότητα για να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.Ο διάσημος αναλυτής και εκδότης Μέρο Μπάζε εξέφρασε την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των Αλβανών και τον Κοσοβάρων, η οποία θα ενέτεινε το μίσος μεταξύ τους.Ο Μπάζε προέτρεψε τους Κοσοβάρους μέσα από ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα "Τέμα" να "παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συμμετέχουν σε μια μάχη που δεν είναι δική τους." Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη συμμετοχή των Κοσοβάρων στην εκλογική διαδικασία στην Αλβανία.Η διαδικασία σημαδεύτηκε από πολλά επεισόδια που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία ενός επιτρόπου της αντιπολίτευσης και τον τραυματισμό άλλων δύο, καθώς και με επιθέσεις σε ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας!!!

Τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής  ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας, ο δεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του σοσιαλιστή Έντι Ράμα.Πρώτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι "η αναγέννηση νίκησε απέναντι στην καταστροφή".Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου ανακοίνωσε την νίκη του κόμματος υπογραμμίζοντας πως "ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια".Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά την Δευτέρα (24/06), μετά και την άδεια της κεντρικής εκλογικής επιτροπής για παράταση της ψηφοφορίας για όσο χρειάζεται, λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλογέων, που περίμενε έξω από τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσει. Εν τέλει, οι κάλπες έκλεισαν αργά το βράδυ.Εν τω μεταξύ, μετά τη δολοφονία ενός 52χρονου αντιπροσώπου της αντιπολίτευσης και τον τραυματισμό άλλων δύο και τον εκφοβισμό και τις επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα (το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα) αλληλοκατηγορούνται για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Ψυχορραγεί και θέλει αίμα το τελευταίος βρυκόλακας των βαλκανίων, Σαλί Μπερίσα

Εκτέλεσαν στο Λιάτς, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος
Με αίμα βάφτηκαν και οι φετινές βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, καθώς ανήμερα της εκλογικής διαδικασίας, στην πόλη Λιάτς της βόρειας Αλβανίας, ένας 52χρονος, μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχασε τη ζωή του, ύστερα από δολοφονική επίθεση... πιστολέρο που δέχτηκε για πολιτικούς λόγους. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε ένα ακόμη άτομο, μέλος της ίδιας επιτροπής του σοσιαλιστκού κόμματος. Το λέγαμε εδώ και ημέρες, ότι πολύ φοβούμασταν πως η σίγουρη αποψινή ήττα του τελευταίου βρυκόλακα των βαλκανίων, του αιμοσταγούς Σαλί Μπερίσα θα συνοδευτεί από έκτροπα των οπαδών του. ήδη η αρχή έγινε στο Λιάτς. Δικαιολογημένα, τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εκφράζουν φόβους, ότι οι σημερινές εκλογές δεν αποκλείεται να στιγματιστούν από παρατυπίες και μετεκλογικά παρατράγουδα. Όμως ένα είναι σίγουρο. Ότι σε λίγες ώρες, ο ανθέλληνας απερχόμενος πρωθυπουργός των πυραμίδων και των τσάμηδων θα είναι και τυπικά παρελθόν για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Αλβανίας. Μαζί και οι συνεργάτες του (βορειοηπειρώτες και μη).

ΠΥΡΡΟ ΔΗΜΑ ΑΚΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ

ΤΟ «ΛΙΟΝΤΑΡΙ» … ΕΞΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟΤΟΜΑ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Για την ΕΡΤ έσπευσε να πει πως του κρατούσε συντροφιά τις κρύες νύχτες στη Χειμμάρα, τώρα που στον τόπο του γίνονται εκλογές είναι εξαφανισμένος ο Πύρρος Δήμας, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Από χθες τα χώματα και τους κακοτράχαλους δρόμους πέριξ του πανέμορφου Κηπαρού, οργώνει ο Μάκης Βορίδης ως παρατηρητής του ΟΑΣΕ. Ο Πύρρος που όταν κατακτούσε τα Ελληνικά μετάλλια το ένα μετά τ' άλλο, τον αποκαλούσαν το "Λιοντάρι της Χειμμάρας" τώρα ως Βουλευτής έγινε ... "Λούης"! O Bορίδης πάντως ήξερε πολύ καλά που βάδιζε αφού κοντά του είχε τον Μπάμπη Καραθάνο -φαρμακοποιό εξ Αθηνών- που δεν εγκαταλείπει στιγμή τα παρτιωτικά του πιστεύω ...

Με ποια πολιτικά στελέχη θα συμμετάσχει το ΠαΣοΚ στην Κυβέρνηση;

Στην Ιπποκράτους ουκ ολίγα είναι τα ονόματα που ακούγονται για υπουργοποίηση. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέλει να πετύχει μία φόρμουλα «3 προς 1» όπου για κάθε τρεις υπουργούς της ΝΔ θα υπάρχει ένας από το ΠαΣοΚ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος θέλει να υπουργοποιήσει - έστω και με το ζόρι - τα εξής στελέχη:Ο κ. Γιάννης Μανιάτης θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος για το υπουργείο Περιβάλλοντος λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εύρεση υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Βενιζέλος θα ήθελε την τοποθέτησή του στο ΥΠΕΚΑ παρά το γεγονός ότι τη θέση «διεκδικεί» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.Το δεύτερο πρόσωπο που μάλλον θα αναλάβει την εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ είναι ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του προέδρου του ΠαΣοΚ.Στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να δούμε και τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θέλει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όχι όμως λόγω του καλού του «βιογραφικού» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο για το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο οδηγείται σε διάσπαση.Τέλος, από τα δυνατά ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του κ. Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος προτιμά μεν να μείνει σε ρόλο - κλειδί στη Βουλή, αλλά αν του το ζητήσει ο κ. Βενιζέλος θα μπει στην κυβέρνηση αλλά σε μη μνημονιακό υπουργείο (πιθανόν το Ανάπτυξης) καθώς και του κ. Παναγιώτη Ρήγα ο οποίος οδεύει προς κάποια θέση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ημερίδα: Αώος, πηγή ζωής για την φύση και τον άνθρωπο


Το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 11:00-16:00, στο Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα Αώος, Πηγή ζωής για τη Φύση και τον Άνθρωπο σε διοργάνωση της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας.Ομιλητές:
-Στέργιος Βέργος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθηγητής τμημ. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Λάρισας
-Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Γιάννης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Περ. Σύμβουλος, Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”
-Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς
-Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
-Κρίτων Αρσένης, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,Ευρωβουλευτής
-Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Hπειρώτης Γ. Μποροδήμος

Στα ύπατα αξιώματα της «Θέμιδος» ο συμπολίτης μας λειτουργός της Δικαιοσύνης

Σε Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθη ο Ηπειρώτης κ. Γεώργιος Μποροδήμος και αυτές τις μέρες αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. Ο διακεκριμένος λειτουργός της «Θέμιδος» ανεβαίνει ένα – ένα και επάξια τα σκαλοπάτια μέχρι τα ύπατα αξιώματα της Δικαιοσύνης, έχοντας σαν ισχυρά όπλα –πέραν των γνώσεων και της εμπειρίας του- το ήθος και την ακεραιότητά του. Στοιχεία, άλλωστε, που τον έχουν καταξιώσει, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στο Πανελλήνιο.Ο κ. Μποροδήμος ως Εισαγγελέας Εφετών υπηρέτησε στην Πάτρα και τον Πειραιά, ενώ Εισαγγελέας Πρωτοδικών διετέλεσε και στα Γιάννινα. Είναι βέβαιο, ότι από τη νέα θέση του θα εξακολουθήσει να προσφέρει σημαντικό έργο. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη, έχει ανάγκη από ανθρώπους και χαρακτήρες σαν και αυτόν…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Διακοπές στις ορεινές "παραλίες" της Ηπείρου

Η Ξηρόλιμνη στην Τύμφη
Μπορεί το ελληνικό καλοκαίρι να ταυτίζεται, παραδοσιακά, με τα νησιά και τη θάλασσα, όμως οι ορεινές ομορφιές της χώρας μας, αποτελούν πρόκληση και μια διαφορετική πρόταση για ελκυστικές διακοπές στις "παραλίες" των βουνών, δίπλα στα βαθύσκιωτα πλατάνια. Στο δίλημμα βουνό ή θάλασσα για τις διακοπές, η περιήγηση σε ορισμένα από το ομορφότερα σημεία της Ηπείρου, στις ορεινές περιοχές της και τα ποτάμια της, η ιδέα για "μπάνιο στα βουνά", γίνεται επιλογή και για το καλοκαίρι.Το κολύμπι σε υψόμετρο 2000 μέτρων, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης, είναι απόλαυση.Η ανάβαση από το Μικρό Πάπιγκο για μια από τις κορυφές της Γκαμήλας, όπου βρίσκεται η περίφημη Δρακόλιμνη, είναι από τις πλέον γνωστές ορειβατικές διαδρομές και χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες περπάτημα. Απαιτείται θέληση και δύναμη για να φτάσεις στη Δρακόλιμνη, όμως το μπάνιο ανάμεσα στις κορυφές της Αστράκας, του Πλόσκου και της Γκαμήλας σε "αποζημιώνει". Εκεί, στα δροσερά νερά της λίμνης, "παρέα" στον επισκέπτη κάνουν οι αλπικοί τρίτωνες, τα αμφίβια μικρά "δρακάκια", τα οποία λέγεται πως είναι κατάλοιπο της εποχής των παγετώνων στην Ελλάδα και ενδημούν στα νερά της λίμνης.Για τους λιγότερο τολμηρούς ή τους μη εξοικειωμένους με ορεινές πεζοπορίες, υπάρχουν πάντα οι φιλόξενες Κολυμπήθρες, σχεδόν δίπλα στον δρόμο που ενώνει το Μικρό με το Μεγάλο Πάπιγκο. Περίπου στα μισά του δρόμου, μια πετρόκτιστη "πύλη" οδηγεί στο μονοπάτι που κατηφορίζει μέσα στο ρέμα Ρογκοβό και οδηγεί στους καταρράκτες, που τροφοδοτούν τις κολυμπήθρες ή οβίρες, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι.Πρόκειται για φυσικές "πισίνες", ενώ τα λεία πέτρινα σκαλοπάτια που τις περιβάλλουν έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχή ροή του νερού. Η βουτιά στα παγωμένα νερά, προσφέρει ευεξία και μια ξεχωριστή εμπειρία.Ένας μικρός παράδεισος, είναι κρυμμένος σε υψόμετρο 900 μέτρων στο Ηλιοχώρι του Ζαγορίου και δεν είναι άλλος από τους καταρράκτες της Μπάλντα Ντι Στρίγκα.Ο τόπος αποτελεί ανάσα δροσιάς μέσα στο δάσος βελανιδιάς και πεύκου. Οι τρεις καταρράκτες σχηματίζουν φυσικές "πισίνες" με καθαρά νερά.Στην Ήπειρο, η φύση δημιουργεί και προσφέρει στον καλοκαιρινό επισκέπτη βουτιές και στα ποτάμια της. Ο Αώος ποταμός πηγάζει βόρεια του Μετσόβου, διασχίζει το ανατολικό άκρο του Ζαγορίου, διέρχεται νότια της Κόνιτσας και αφού δεχτεί τα νερά του Βοϊδομάτη στην αριστερή όχθη και του Σαρανταπόρου στην ανατολική, μπαίνει μεταξύ των χωριών Μολυβδοσκέπαστου και Μελισσόπετρας στο αλβανικό έδαφος. Στον κάμπο της Κόνιτσας, αλλά και στο ομώνυμο πέτρινο γεφύρι, ανακαλύπτεις τις όχθες με την ποταμίσια λεπτή άμμο, τα ανάγλυφα βράχια και τα κρυστάλλινα νερά, όπου εκτός από κολύμπι, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο κανόε-καγιάκ.Στην Πρέβεζα, ο Αχέροντας, το "ποτάμι των νεκρών" για τους αρχαίους, που έχει τις πηγές του κοντά στο χωριό Γλυκή, αποτελεί πρόταση "ζωής και χαράς". Καθώς κυλά ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ηπείρου, ο ποταμός περνά από ένα στενό φαράγγι που δημιουργούν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου - γνωστό και ως "στενά του Αχέροντα". Ο ποταμός είναι ένας από τους πλέον καθαρούς της Ευρώπης, ενώ η ροή του ποικίλλει, σε πολλά σημεία. Όπου είναι ομαλή, σχηματίζονται μικρές λίμνες και νερόλακκοι κατάλληλοι για κολύμπι, παρέα με βίδρες και αχερωνογοβιούς (είδος ψαριού ενδημικού του Αχέροντα).Φυσικό υδρομασάζ θα δοκιμάσετε σε ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας, τον ποταμό Βενέτικο, στα Γρεβενά, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Αλιάκμονα.Ακολουθήστε τον χωματόδρομο από το χωριό Σπήλαιο, που οδηγεί στην έξοδο του φαραγγιού της Πορτίτσας, όπου βρίσκονται οι παλιοί νερόμυλοι, οι δριτσέλες.Εκεί, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πυκνή βλάστηση, τα πράσινα νερά του Βενέτικου στρίβουν συνεχώς ανάμεσα στους λείους βράχους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα φυσικό υδρομασάζ. Αν "φλερτάρετε" με την ιδέα να κάνετε τη διαφορά και να ... πάρετε τα βουνά για τις διακοπές σας, περιηγηθείτε σε ορισμένα από τα ωραιότερα σημεία της ορεινής Ελλάδας και κυνηγήστε τη χαρά της ανακάλυψης μέσα από διαδρομές σε ρέματα, ποτάμια, λόγκους και κορφές, προς αναζήτηση της ιδανικής ορεινής "παραλίας".

Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν!

Για το αποχετευτικό της Νήσου Παμβώτιδας

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Έχουν και τα Γιάννενα το δικό τους “Γεφύρι της Άρτας”. Πληροφορούμαστε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ πρόκειται να αποκαταστήσει… με καθυστέρηση 13 συναπτών ετών τα προβλήματα του αποχετευτικού δικτύου της νήσου της Παμβώτιδας! Και τούτο κατά την Επιχείρηση Ύδρευσης, για να καταστεί επιτέλους λειτουργική η διάθεση των λυμάτων με την μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και να πάψουν να αποτελούν «ρυπαντικό φορτίο» και προϊόν εκτεταμένου ευτροφισμού για την μεγάλη σκουπιδοφάγο και λυματοφάγο «μάνα» Παμβώτιδα.Καταγγέλει η ΔΕΥΑΙ δια του προτεινόμενου έργου, ολιγωρία 13 ετών για ένα έργο που έχει παραλάβει μετά πολλών επαίνων η ελληνική πολιτεία και ο γιαννιώτικος λαός και σήμερα έργο με «μηδενική ζωή» λειτουργίας, που κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο 1 δισεκατομμύριο δραχμές, αναζητά 3η χειρουργική παρέμβαση της τάξης των 280.000€!Πέρασαν οι αποτυχημένες θητείες του Αλεξ. Καχριμάνηχωρίς τη λύση του ζητήματος, αφού μπαίνει και ο ίδιος στο «στόχαστρο επικρίσεων» της ΔΕΥΑΙ, των παλινωδιών και της αδιαφορίας.Αλήθεια κουβέντας γενομένης, πόσο στοίχισε στην «Αειφόρο Ανάπτυξη» η αειφόρος προσπάθεια αποκατάσταση της ζημιάς;Επειδή η διασύνδεση του αγωγού από τον οικισμό της νήσου, διαπερνάει το μήκος του αναχώματος της Αμφιθέας «υπολιμνίως» και έχει δομηθεί πάνω στον περιβαλλοντικό καταστροφική για την λίμνη ανάχωμα της χούντας, ζητούμε από την Ειδική Τεχνική Ομάδα της ΔΕΥΑΙ να δει το θέμα με περισσότερο σκεπτικισμό.Η κατασκευή αυτού του έργου μηδενικής απόδοσης, θα παραμείνει και πάλι «έωλη» στο μέλλον, καθώς στο διαχειριστικό σχέδιο για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης, η απομάκρυνση του αναχώματος κατέχει κυρίαρχη θέση. Και τούτο γιατί διευκολύνεται η είσοδος στη μεγάλη της επιφάνεια των καθαρών υδάτων των πηγών του Μιτσικελίου, δίνοντας «αναπνοές» οξυγόνου στον μεγάλο ασθενή, τον υγροβιότοπο της Παμβώτιδας… την απόλυτη προστασία του οποίου κρίνει το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 1184/1996 απόφασή του .Η εκτέλεση ενός επιπλέον τεχνικού εγχειρήματος, δημιουργεί κατασκευαστικά τετελεσμένα, υπέρ της επιζήμιας «φραγματοποίησης» και κατά του πολύπαθου οικοσυστήματος και της αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων.Πρέπει να υπάρξει μια άλλη φιλοσοφία στην διευθέτηση του χρόνιου αυτού ζητήματος, με την συμβολή του ΤΕΕ Ηπείρου και άλλων ειδικών, γιατί αυτή η εμμονή και «ύποπτη» είναι για όσα αναλύω πιο πάνω και δαπανηρή δίχως εγγυημένο αποτέλεσμα, αναλώθηκαν πλέον των τριών αυτοδιοικητικών θητειών χωρίς «λύματα» στο τούνελ του βιολογικού…!Θα μπορούσε η εναλλακτική διαδρομή καταποντισμού του αγωγού των λυμάτων να ήταν αποχετευτικό σημείο διασύνδεσης των λυμάτων η πόλη των Ιωαννίνων, ένεκα της μισής απόστασης, όπερ σημαίνει και ελαχιστοποίηση του κόστους και των προϊόντων κατασκευής.Οι κραυγαλέες παλινωδίες και τεχνικές ακροβασίες με σκοπό τα περιβαλλοντικά τετελεσμένα μόνο ανεπίστρεπτη βλάβη μπορούν να προκαλέσουν και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε πολύ δύσκολους καιρούς για τον Δήμαρχο Ιωαννιτών και την μαύρη τρύπα του 1,3 εκατ. ευρώ.Η αρχή της προφύλαξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, άλλα επιτάσσουν για τους «θεσμικούς» μας θεματοφύλακες.Με δεδομένες τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στη δημόσια υγεία των πολιτών:Ζητούμε να επανεξετασθεί το ζήτημα και με εναλλακτικές λύσεις, καθ’ όσον εκείνοι που ασκούν εφήμερη πολιτική διαχείρισης και με μυωπική αντίληψη δεν μπορούν να εγγυηθούν την οικολογική ισορροπία και προκαλούν υποβάθμιση σε βάρος μας τεράστιας φυσικής αξίας.Οι περιβαλλοντικές «περγαμηνές» των αυτοδιοικητικών είναι γνωστές, πληρώνουμε από τα πιο ακριβά τέλη νερού στην Ελλάδα, σε μια περιοχή με τον πιο πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα στην Ευρώπη και έργα εντυπωσιασμού όπως ο παράνομος αγωνιστικός χώρος θαλασσίου σκι στην αναδυόμενη Αμφιθέα!

Στα σχολεία των Ιωαννίνων ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ με τη Φ.Ε.Ι.


Μεγάλη ανταπόκριση, από τους μικρούς μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Πόλης των Ιωαννίνων, γνώρισε το πρόγραμμα της Ε.Ο.Π.Ε. με τίτλο ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ, που υλοποίησε η Φιλαθλητική Ένωση Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Δημοτικών σχολείων της Πόλης μας, τους οποίους και ευχαριστούμε ειλικρινά.Για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, αθλητές και αθλήτριες της Φ.Ε.Ι, μαζί με τους υπεύθυνους Προπονητές, βρέθηκαν κοντά στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες για να τους μεταφέρουν γνώσεις και στοιχεία του όμορφου αθλήματος του Βόλλεϋ, αλλά και να τους προσκαλέσουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους μέσα από ένα οργανωμένο, δωρεάν για ένα ολόκληρο μήνα , προπονητικό πρόγραμμα εκμάθησης, που υλοποιείται με την ευθύνη και τη φροντίδα του Σωματείου Φιλαθλητική Ένωση Ιωαννίνων.Ξεκίνησε λοιπόν ήδη το προπονητικό αυτό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών που με τη ζωντάνια τους και τη διάθεσή τους, γεμίζουν κυριολεκτικά τα γυμναστήρια και μας θυμίζουν για άλλη μια φορά ότι το μέλλον είναι τα παιδιά…Το πρόγραμμα ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ θα ολοκληρώσει την πρώτη αυτή φάση στα τέλη Ιουνίου, με τουρνουά μίνι βόλεϊ και ευχάριστες εκπλήξεις, που ετοιμάζουν οι άνθρωποι της Φ.Ε.Ι, και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το τέλος του Καλοκαιριού.

«Κάλχας» - Είδε το φως του και στο Γράμμο


Ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης πρόβλεψης της πορείας ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς στην δυσπρόσιτη περιοχή του Γράμμου έχουν πλέον στα χέρια τους οι αρχές του Νομού Ιωαννίνων και Καστοριάς. Το έργο με την ονομασία «Κάλχας» που υλοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Γράμμο και το όρος Τρόοδος της Κύπρου, παραδόθηκε χθες επισήμως στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων που το δημιούργησαν. Μέσω του προγράμματος παρέχονται άμεσα on line πληροφορίες για την εξέλιξη μιας δασικής πυρκαγιάς στα πρώτα πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί. Μέσω των μετεωρολογικών σταθμών που έχουν εγκατασταθεί οι αρμόδιες αρχές θα λαμβάνουν πληροφορίες για τον χρόνο και την κατεύθυνση εξάπλωσης της πυρκαγιάς είτε από το διαδίκτυο, είτε με μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο. Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στην Κύπρο, και σύμφωνα με τον επικεφαλής Καθηγητή Χημείας Σέρκο Χαρουτουνιάν ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με δασικές πυρκαγιές. Το έργο κόστισε 2,3 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα Life, ενώ στην ομάδα υλοποίησης συμμετείχαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών Terra Nova, ο «Αρκτούρος», η Οnex Hellenic και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Η παρουσίαση του προγράμματος στα Γιάννενα συνοδεύτηκε και από εκπαίδευση και ενημέρωση των εκπροσώπων των φορέων που πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν μόνο οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το έργο της πρόληψης και της δασοπυρόσβεσης. Ένας λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο Γράμμος ήταν μία μεγάλη πυρκαγιά που διήρκεσε 14 ημέρες και κατέκαψε την περιοχή, με τις αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να επέμβουν λόγω της δυσκολίας πρόσβασης. Για την υλοποίηση του έργου έχουν εγκατασταθεί τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί στην Αετομηλίτσα και τον Γοργοπόταμο, σε σημεία εντός της προστατευόμενης περιοχής. Η επιλογή των σημείων τοποθέτησης των μετεωρολογικών σταθμών ειδικού τύπου έγινε μετά από καταγραφή και αποτύπωση των χλωριδικών ειδών στην περιοχή του Γράμμου, με σκοπό να καθοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα «εύφλεκτα» σημεία του Γράμμου, καθώς η ταχύτητα ανάφλεξης του κάθε δένδρου διαφέρει από είδος σε είδος. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι κατασκευασμένοι με τρόπο που να προφυλάσσονται από άγρια ζώα, να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να είναι ενεργειακά αυτόνομοι και να διαθέτουν ασύρματο σύστημα μετάδοσης GSM (κινητής τηλεφωνίας) δεδομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τα αποτελέσματα του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής των Λάιονς Ιωαννίνων

Από τη βράβευση της μαθήτριας των Εκπαιδευτηρίων «Γένεσις» Μαρίας Ντασταμάνη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 25ος Παγκόσμιος Σχολικός Διαγωνισμός αφίσας για την ειρήνη που διοργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς. Το φετινό θέμα ήταν "Φανταστείτε την Ειρήνη" και όπως κάθε χρόνο έλαβαν μέρος μαθητές ηλικίας 11, 12 και 13 ετών. Από το 1988 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός έχουν συμμετάσχει πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά από 75 χώρες του κόσμου.Το πρώτο βραβείο που ήταν 2.500 € και μια επίσκεψη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την ημέρα των Λάιονς, κατέκτησε η Jenny Park, μια 13χρονη μαθήτρια από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Στον Ελλαδοκυπριακό χώρο, το καλύτερο έργο παρουσίασε η Άρτεμις Εξαδάκτυλου μια 12χρονη μαθήτρια από το Δημοτικό Σχολείο Θέρμης Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού η Λέσχη Λάιονς Ιωαννίνων, "Σελλοί", βράβευσε τους μαθητές που παρουσίασαν τα καλύτερα έργα στην περιοχή των Ιωαννίνων με βάση την αξιολόγησή τους από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές και δασκάλους τεχνικών. Την πρώτη θέση στη βαθμολογία της επιτροπής κατέλαβε το έργο της Μαρίας Ντασταμάνημαθήτριας της Α' Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Γένεσις». Βραβεύθηκαν επίσης οι μαθητές: Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου (27ο Δημοτικό), Ελένη Κωστή (1ο Γυμνάσιο Ανατολής), Δανάη Παπαγεωργίου (Δημοτικό Σχολείο Κατσικά), Λία Βλάχου (Αρσάκειο Δημοτικό), Μελίνα Λάζου (Γυμνάσιο Κατσικά), Ευαγγελία Ντίλε (3ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων), Ιφιγένεια Βράνου (16ο Δημοτικό Σχολείο).Η Λέσχη Λάιονς Ιωαννίνων, "Σελλοί", θα συμμετάσχει στη διοργάνωση και του 26ου διαγωνισμού o οποίος θα έχει τίτλο «Ο κόσμος μας, το μέλλον μας», δίνοντας και πάλι την ευκαιρία σε μαθητές της περιοχής μας να πάρουν μέρος με την ελπίδα για υψηλότερες διακρίσεις.

ΑΡΤΑ: O Μιχάλης Ρακιντζής τον Ιούλιο στο Θέατρο Κάστρου


Ο Μιχάλης Ρακιντζής την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, στο Θέατρο Κάστρου θα υποδεχτεί όλους τους φίλους του σε ένα "REUNION" αφιερωμένο "ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ" Θα μας ταξιδέψει στο μοναδικό μουσικό χωροχρόνο της καριέρας του, μαζί με τους ταλαντούχους της μουσικής τεχνολογίας DJ ELVIN και τον VJ INDEXX σε ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό Laser - Lighting - Audio - Visual Show.

Οι πρυτάνεις προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο λόγω των οικονομικών προβλημάτων των πανεπιστημίων


Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων αναμένεται να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο 28 και 29 Ιουνίου. Οι πρυτάνεις προγραμματίζουν να συγκαλέσουν τη Σύνοδο λόγω της δραματικής-όπως λένε- κατάστασης των οικονομικών των πανεπιστημίων και της υποχρηματοδότησης τους.Στόχος των πρυτάνεων είναι, μεταξύ άλλων, να αναζητήσουν λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο των Ιδρυμάτων και έτσι αποφασίσθηκε λίγες μέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου, να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο της Συνόδου, με στόχο να καταλήξει στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα διατυπωθούν από τη Σύνοδο για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των πανεπιστημίων.Όμως τους πρυτάνεις αναμένεται να απασχολήσουν και άλλα κρίσιμα ζητήματα των πανεπιστημίων, όπως είναι τα προβλήματα με τους συμβασιούχους καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις σχέσεις πρυτανικών αρχών και μελών των Συμβουλίων Διοίκησης σε ορισμένα Ιδρύματα.

Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη για το κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα και Φιλιάτες


Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα, Φιλιάτες:«Οι πρόσφατες πληροφορίες για την τύχη των στρατοπέδων της Ηπείρου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, προχωρά στο κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα, Φιλιάτες, ανοίγοντας το στρατόπεδο της Καλαμάτας και ενισχύοντας το στρατόπεδο της Τριπόλεως.Με το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης κλείνουν στρατόπεδα στην παραμεθόριο, ενώ, ταυτόχρονα, ξοδεύονται εκατομμύρια για τα στρατόπεδα στη γενέτειρα του πρωθυπουργού.Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: Αυτή η μεθόδευση υποκινείται μόνο από ψηφοθηρικούς λόγους και για την ικανοποίηση της κομματικής πελατείας του προέδρου της Κυβέρνησης ή υποκρύπτεται κάτι άλλο; Μήπως η διαφαινόμενη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ήπειρο, απαιτεί χώρους για “στρατοπέδευση” των εργαζομένων σε αυτές;Η τρικομματική κυβέρνηση έχει επιλέξει τον αιφνιδιασμό ως αγαπημένη της τακτική. Προσπαθεί να πιάσει τις τοπικές κοινωνίες στον ύπνο. Το έκανε στην Κόρινθο, που μέσα σε μια νύχτα μετέτρεψε το ΚΕΝ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μεταφέροντας με τα φορτηγά τους μετανάστες, το έκανε στην ΕΡΤ, που μέσα σε 3 ώρες προσπάθησαν να αποκόψουν τους Έλληνες από το δικαίωμα στη δημόσια ενημέρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν και εδώ.Επίσης, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη, με αναφορά που κατέθεσε σήμερα θέτει υπόψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης τις θέσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου και ζητά την σαφή τοποθέτηση του υπουργού για το παραπάνω ζήτημα.

132η Επέτειος Απελευθέρωσης της Άρτας


Από την Περιφέρεια Ηπείρου Π.Ε. Άρτας, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Εορτασμού της 132ης επετείου της απελευθέρωσης της Άρτας από τον Τουρκικό ζυγό. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός οικιών και καταστημάτων διάρκειας δύο ημερών, ήτοι από το πρωί της 29ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 30ης Ιουνίου και φωταγώγηση της πόλης κατά τις βραδινές ώρες της 29ης και 30ης Ιουνίου 2013. Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 στις 7π.μ. θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης. Η Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» θα περάσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης παίζοντας εθνικά εμβατήριο και θούρια.Στις 8π.μ. θα γίνει έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και Τμήματος Στρατού.Στις 10.30π.μ. θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί εντός του Ιερού Ναού ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κο Γεώργιο Παπατζίκο, εκπαιδευτικό του 6ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας.Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, στο προ του Ιερόν Ναού του Αγίου Δημητρίου Ηρώο.Θα ακολουθήσει σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.Στις 7.30μ.μ. θα γίνει υποστολή της σημαίας με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και τμήματος Στρατού.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Πάρκο Πυρσινέλλα


Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση χώρων κι εγκαταστάσεων του Πάρκου Πυρσινέλλα προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.Στην παρούσα φάση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, μπορούν να κατατεθούν προτάσεις επιχειρηματικής εκμετάλλευσης με επισιτιστικό περιεχόμενο, χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων και άσκησης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών διοργάνωσης εκδηλώσεων.Από το Δήμο Ιωαννιτών διευκρινίζεται ότι στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα είναι και η συντήρηση, με μόνιμη βάση, του πάρκου, έκτασης 190 στρεμμάτων περίπου, η καθαριότητα και η φύλαξή του. Οι εργασίες αυτές θα κοστολογηθούν και το ποσό που θα προκύψει θα αφαιρεθεί από το μίσθωμα που θα συμφωνηθεί.Με τον τρόπο αυτό, η παρούσα δημοτική αρχή, θέλει να δείξει στην πράξη ότι πέρα από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, προέχει η ανάδειξη του Πάρκου, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας.Τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει οριστεί η 10η Ιουλίου.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου


Την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:Επικύρωση αποφάσεων 8ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
-Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού &
Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου για την διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων., προϋπολογισμού 20.000,00 €,, ως προς το άρθρο 5 και 6 αυτής.
-Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Ε.Κ.Β.Α.Α./Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. Ηπείρου η οποία αφορά: «Εκπόνηση τεχνικογεωλογικών μελετών πληγέντων οικισμών από κατολισθήσεις περιόδου 2010 σε περιοχές του Ν. Ιωαννίνων» ως προς το άρθρο 3 και 5 αυτής.
-Τροποποίηση του Συμφωνητικού Ανάθεσης που υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ για την υλοποίηση του έργου: «Λειτουργία δικτύου αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων προστατευμένης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου»,ως προς τον χρόνο περαίωσης. .
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Λάμαρης (Λούρου) για την προμήθεια: « Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Λάμαρης (Προμήθεια σωλήνων ΠΕ Φ 500/DN=12,5 Atm), καθώς και ορισμό δύο εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Αχέροντα για την προμήθεια: « Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού άρδευσης για την Βαλανιδόρραχη (Κηφισιά) αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Αχέροντα (Προμήθεια σωλήνων ΠΕ Φ 500/DN=12,5 Atm), καθώς και ορισμό δύο εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 1,35 MW , στη θέση «Γιαννίτσι», του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Π.Ε. Άρτας». ». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΝΑΝΚΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.». (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη λειτουργία υφιστάμενων πηγών και γεωτρήσεων, τις οποίες διαχειρίζεται η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας», του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π. Ε. Θεσπρωτίας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος &Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Μετατόπιση υφιστάμενης ενιαίας πλωτής μονάδας, θαλάσσιας έκτασης 37,5 στρ., στη θέση «Χασομέρι» Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, με παράλληλη μεταβολή των δύο πάρκων που την αποτελούν και χερσαίες υποστηρικτικές υποδομές αυτής». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΓΡΑΜΜΟΣ Α.Ε.» (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος &Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Αδειοδότηση υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων- υδρομαστεύσεων του Δήμου Κόνιτσας.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Κόνιτσας. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠεΣΔΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκίνησε τη διαδικασία Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις τη Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ24’Α).Με το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθείται η λογική “ο ρυπαίνων πληρώνει”, μέσα από διαδικασίες:
Πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων.
Διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί) στην πηγή, με στόχο ανακύκλωσης 50%.
Διαλογής στην πηγή υπολειμμάτων τροφών (βιολογικών αποβλήτων).
Καθιέρωσης ειδικού τέλους ταφής για το σύνολο των μη επεξεργασμένων βιοαποδομήσιμων και αδρανών αποβλήτων που θα οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Α. (35€/tn για το 2014 και σταδιακή αύξηση για κάθε επόμενο έτος).
Η αναθεώρηση του ΠεΣΔΑ είναι, επίσης, επιτακτική, σύμφωνα με τους κατευθυντήριους σχεδιασμούς της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.Όλοι οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους σε διάφορες φάσεις πριν την έγκριση του ΠεΣΔΑ και επίσημα μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, που προβλέπεται κατά τη φάση εκπόνησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.Αρχικές απόψεις και προτάσεις, μπορούν να αποστέλλονται με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση pesda@php.gov.gr

Είχατε σκεφτεί ποτέ πως το σεξ και η μουσική μπορεί να συνδέονται;

Είχατε σκεφτεί ποτέ πως το σεξ και η μουσική μπορεί να συνδέονται; Μάλλον ναι. Αφού στο μυαλό κάθε εφήβου (και όχι μόνο) που γράφει μουσική ή φτιάχνει μπάντα το να ρίξει ένα κορίτσι είναι στην κορυφή των κινήτρων του. Αυτό που ίσως κανείς δεν θα φανταζόταν και αποκάλυψε σχετική έρευνα είναι πως υπάρχουν κομμάτια που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν καλύτερα και από το σεξ; Ο καθηγητής της ψυχολογίας της μουσικής Δόκτορ Daniel Müllensiefen θέλησε να διαπιστώσει τι σχέση έχει η μουσική με την διάθεση για σεξ και γι' αυτό διενέργησε σχετική έρευνα σε δείγμα 2000 ανθρώπων ανακαλύπτοντας ότι η τέχνη της μουσικής και της αποπλάνησης είναι πολύ κοντά. Ήταν αυτός που ανακάλυψε πως ένας στους τρεις ανθρώπους βρίσκει πως κάποια μουσικά κομμάτια είναι καλύτερα και από σεξ με το Bohemian Rapsody των Queen να βρίσκεται στην κορυφή του Top 5. Ακολουθούν το Sex on Fire των Kings of Leon, το Angels του Robbie Williams, Bat Out of Hell του Meatloaf και το Living on a Prayer του Bon Jovi. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας οι άντρες είναι αυτοί που απαρνιούνται ευκολότερα τις μουσικές τους προτιμήσεις για ένα ραντεβού και αν και ίσως ακούγεται παράξενο ιδιαίτερα οι λάτρεις του πανκ και του μέταλ. Μεταξύ των τραγουδιών που οι περισσότεροι ψηφίζουν κατάλληλα να παίζουν στην διάρκεια του σεξ είναι τo Dirty Dancing ενώ τα τραγούδια του Marnin Gaye είναι Νο1 στο να μας δημιουργήσουν ερωτική διάθεση. Ο Barry White αλλά και ο Serge Gainsbourg με το Je t' aime του βρίσκονται επίσης στην λίστα. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα εντυπωσιακό 40% των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η μουσική είναι ακόμη πιο ερεθιστική και από το άγγιγμα στο σεξ. Δοκιμάστε την παρακάτω play list για θεαματικά αποτελέσματα.
Top 5 για την διάρκεια του σεξ
Dirty Dancing the Soundtrack
Marnin Gaye Sexual Healing
Ravel Bolero
Berlin Take my breath away
Barry White Όλα τα τραγούδια του

Top 5 για να μπούμε στο mood
Marvin Gaye Sexual Healing
Marvin Gaye Let's get it on
Barry White Any of his songs
Serge Gainsbourg Je t'aime
Kings of Leon Sex on Fire

10 λόγοι που ευθύνονται για τη χαμηλή λίμπιντο

Τα φάρμακα
Μεταξύ των πιο σημαντικών καταστροφέων της libido είναι τα αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην διέγερση ή στον οργασμό. Είναι σαν να τοποθετούμε μια βαριά υγρή κουβέρτα πάνω από την σεξουαλικότητα μας. Επίσης τα φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, προγεστερόνη αλλά και τα διαφόρων ειδών αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να είναι πολύ βαριά για το σώμα μας. Μην βιαστείτε να σταματήσετε όποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ακολουθείτε, πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ρωτήστε τον αν υπάρχει κάποια εναλλακτική στο συγκεκριμένο φάρμακο ή αν μπορείτε να μειώσετε την δόση.

Οι αλλεργίες
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το 83% αυτών που υποφέρουν από αλλεργίες υποστηρίζουν ότι αυτό επηρεάζει την σεξουαλική τους ζωή. Τα αντισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στον κόλπο που μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό από το φαρμακείο.

Μια εξαντλητική δίαιτα
Αν πρόσφατα ξεκινήσατε κάποια νέα δίαιτα, μπορεί τα περιττά κιλά σας να μην είναι τα μόνα που θα εξαφανιστούν. Αλλαγές στην διατροφή μπορεί να απορυθμίσουν τον οργανισμό και για αυτό πρέπει να φροντίζετε να κρατάτε το σώμα σας σταθερό και ευτυχισμένο. Για μια πιο υγιή libido φροντίστε την υγεία και την σταθερή λειτουργία του οργανισμού σας. Αντί να επιλέξετε κάποια σκληρή δίαιτα της μόδας που υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο και επιλέξτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα σας επιτρέπει να προσλαμβάνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που σας είναι απαραίτητα για να λειτουργήσετε στην κρεβατοκάμαρα αλλά και έξω από αυτήν.

Η κούραση και η νύστα
Υπάρχουν κάποιες μέρες που το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να τελειώσει η δουλειά και να συρθείτε μέχρι το κρεβάτι σας. Σίγουρα αυτή δεν είναι μια μέρα που θα απολαύσετε καυτό σεξ. Λέγεται πως οι άνδρες κάνουν σεξ για να χαλαρώσουν και οι γυναίκες πρέπει να χαλαρώσουν για να κάνουν σεξ. Αν είμαστε κουρασμένες ή έχουμε πολλά στο μυαλό μας, σίγουρα το σεξ δεν είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας μας. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε την διάθεση μας να επιστρέψει, είναι να ξεκουραστούμε..

Υψηλά επίπεδα στρες
Σας νιώθουμε. Μεταξύ των εξαντλητικών ωραρίων στην δουλειά, τις δραστηριότητες των παιδιών και τις υποχρεώσεις του σπιτιού είστε τόσο πιεσμένη που δεν μπορείτε ούτε να σκεφτείτε το σεξ. Όταν παραμένουμε απασχολημένοι με τα άγχη της δουλειάς και του σπιτιού είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε εκείνη την χαλαρή διάθεση που θα μας επιτρέψει να αφεθούμε στην απόλαυση του σεξ. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους γιατί το σεξ εκτός από την απόλαυση που μας προσφέρει, κρατά τον δεσμό του ζευγαριού ισχυρό, ενισχύει την εγγύτητα και κάνει πιο εύκολο το να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

Το αλκοόλ
Μπορεί να είναι οι άνδρες που δεν μπορούν να αποδώσουν μετά από πολλά ποτά όμως το αλκοόλ δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις γυναίκες. Αν αισθάνεσθε ότι έχετε χαμηλή libido, το να πιείτε κάτι παραπάνω δεν θα βοηθήσει όπως ίσως νομίζετε αλλά θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερο κουρασμένη. Μερικές γυναίκες ίσως ακόμη να νιώσουν την διάθεση τους να πέφτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί πριν το σεξ με τον σύντροφό. Απλώς επειδή για κάθε γυναίκα το όριο του πόσο είναι πολύ είναι προσωπικό πρέπει να βρείτε το δικό σας.

Ο θυμός
Η καλή επικοινωνία σε μια σχέση επηρεάζει την διάθεση για σεξ. Αν νιώθετε ότι ο άλλος δεν σας ακούει σίγουρα το τελευταίο πράγματα που θα σκεφτείτε είναι να κάνετε σεξ μαζί του. Δουλέψτε την σχέση σας, γίνετε λίγο πιο περιπετειώδης στις βραδιές σας και σίγουρα η φλόγα θα ξανανάψει.

Διατροφικές διαταραχές
Μια διατροφική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την libido. Άλλωστε αυτές έχουν άμεση σχέση με την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας αλλά και την αυτοπεποιθησή μας. Πολλές γυναίκες με διατροφικές διαταραχές δεν νιώθουν άνετα να βγάλουν τα ρούχα τους ή αποφεύγουν να βρεθούν γυμνές με τον σύντροφό τους. Μοιραστείτε με τον άλλο το πώς αισθάνεσθε αλλά και συμβουλευθείτε ειδικό σχετικά με την διατροφική διαταραχή

Η κατάρα της οικειότητας
Αν είστε πολύ καιρό με τον σύντροφο σας λογικά έχετε βρει πως μπορείτε να προσφέρετε απόλαυση. Αν κάπου όμως αυτό έχει χαθεί και εσείς επιλέγετε να μην το λέτε η διάθεση για σεξ σίγουρα θα αρχίσει να μειώνετε. Πριν του δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες βρείτε τι είναι αυτό που σας διεγείρει. Το κλειδί είναι να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς και να το ξέρετε καλά ώστε να μπορείτε να το επικοινωνήσετε στον σύντροφό σας.

Η τεχνολογία
Μπορεί to smartphone και το ipad να λαμβάνουν περισσότερη αγάπη αυτήν την εποχή απ' ότι ο σύντροφός σας. Ο μόνος τρόπος είναι όταν κοιμηθούν τα παιδιά ή την ώρα που περνάτε οι δυο σας όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές να είναι κλειστές συμπεριλαμβανμένης και της τηλεόρασης.

«Έξυπνες» κάλτσες μετρούν την πίεση και υπόσχονται καλύτερη ισσοροπία στο περπάτημα


Η αμερικανική εταιρεία Heapsylon ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει «έξυπνες» κάλτσες, οι οποίες προσφέρουν καλύτερη ισσοροπία στο περπάτημα, σύμφωνα με το BBC.Οι τρεις ιδρυτές της Heapsylon, πρώην στελέχη της Microsoft, τονίζουν ότι οι κάλτσες Sensoria διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν την πίεση και καταγράφουν δεδομένα την ώρα που το άτομο που τις φοράει, περπατά ή τρέχει.Στη συνέχεια, μέσω Bluetooth, τα δεδομένα μεταφέρονται ηλεκτρονικά σε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο ή κάποιον υπολογιστή με το λογισμικό της Heapsylon.Η ανάλυση των δεδομένων επιτρέπει στους χρήστες να τρέχουν ή να περπαπούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, γνωρίζοντας τα όριά τους.Όσο για τη μέθοδο καθαρισμού, παρά την παρουσία αισθητήρων, οι κάλτσες μπορούν να μπουν στο πλυντήριο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν «πράσινη» μπαταρία από ξύλο

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν ότι κατασκεύασαν μια φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική, μικροσκοπική μπαταρία, η οποία διαρκεί πολύ και είναι φτιαγμένη... από ξύλο.Περιγράφοντας την εφεύρεσή τους στην επιθεώρηση Nano Letters, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η συσκευή τους αποτελείται από μια φέτα ξύλου καλυμμένη με κασσίτερο, ενώ χρησιμοποιεί ιόντα νατρίου αντί για ιόντα λιθίου.Πιστεύουν ότι η μπαταρία τους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «πράσινος» αποθηκευτικός χώρος για πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, π.χ. από ηλιακά πάρκα και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, χάρη στο σχετικά χαμηλό κόστος των υλικών, από τα οποία είναι φτιαγμένη.Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση ξύλου καθιστά την μπαταρία πιο εύκαμπτη και άρα ανθεκτικότερη σε εκατοντάδες διαστολές και συστολές με τη φόρτιση και εκφόρτιση. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το πρωτότυπο που χρησιμοποιούν στις δοκιμές τους έχει διάρκεια ζωής 400 κύκλων φόρτισης.«Αντλήσαμε έμπνευση από τα δέντρα», αναφέρει σε δελτίο Τύπου της ερευνητικής ομάδας ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιστήμης υλικών του πανεπιστημίου του Μέριλαντ Λιανγκμπίνγκ Χου. «Οι ίνες ξύλου, από τις οποίες αποτελείται το δέντρο, συγκρατούσαν κάποτε νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, άρα είναι ιδανικές για την αποθήκευση υγρών ηλεκτρολυτών, καθιστώντας τους όχι απλώς τη βάση, αλλά ένα ενεργό τμήμα της μπαταρίας.»Παρότι η τεχνολογία απέχει πολύ ακόμη από το στάδιο της εμπορικής εκμετάλλευσης, τα πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί με βάση το πρωτότυπο αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Τα μοντέλα των ερευνητών έδειξαν ότι οι ζάρες που σχηματίζονται πάνω στο ξύλο μετά από αρκετούς κύκλους, μειώνουν την πίεση που δέχεται η συσκευή κάνοντάς την να διαρκεί περισσότερο.«Οι ίνες ξύλου είναι αρκετά μαλακές για να λειτουργήσουν ως μηχανικός προφυλακτήρας, απορροφώντας τις μεταβολές πάνω στον κασσίτερο», εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας Χονγκλί Ζου. «Αυτός ο παράγοντας αποτελεί και το κλειδί για τη μεγάλη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων νατρίου που κατασκευάσαμε.»

Η Microsoft «ανέκρουσε πρύμναν» στις πολιτικές της για το Xbox One

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε η Microsoft όσον αφορά την πολιτική της στις προϋποθέσεις και τους όρους χρήσης του Xbox One και των παιχνιδιών του, μετά από τις έντονες αντιδράσεις της gaming κοινότητας.Αναιρώντας την προηγούμενη DRM (Digital Rights Management) πολιτική της όσον αφορά το Xbox One, η Microsoft, μέσω δημοσίευσης του Ντον Μάτρικ, στελέχους της Microsoft, ανακοίνωσε πως μετά από το αρχικό system setup, «θα μπορείτε να παίζετε οποιοδήποτε παιχνίδι από δισκάκι χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείτε online ξανά. Δεν υπάρχει ανάγκη για σύνδεση ανά 24 ώρες, και μπορείτε να πάρετε το Xbox One οπουδήποτε θέλετε και να παίξετε τα παιχνίδια σας, ακριβώς όπως στο Xbox 360» έγραψε σχετικά σε blog post. Ο Μάτρικ επίσης πρόσθεσε πως το Xbox One θα είναι region-free και κάθε δισκάκι θα μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε κονσόλα Xbox One.Αναφερόμενος στο θέμα των μεταχειρισμένων παιχνιδιών, ο Μάτρικ επεσήμανε πως οι παίκτες θα μπορούν να «εμπορευτούν, δανείσουν, ξαναπουλήσουν, δωρίσουν και νοικιάσουν παιχνίδια σε δισκάκια ακριβώς όπως σήμερα. Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση και το μοίρασμα παιχνιδιών, θα λειτουργεί ακριβώς όπως σήμερα στο Xbox 360».Το «αντίτιμο» για αυτό θα είναι η παραμονή του δίσκου στην κονσόλα- παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις- ενώ παράλληλα δεν θα είναι δυνατός ο διαμοιρασμός downloaded παιχνιδιών. Επίσης, η Microsoft είχε σχεδιάσει ένα μοντέλο κατά το οποίο ένας χρήστης θα μπορούσε να «πουλήσει» online τα downloaded παιχνίδια του, με αντάλλαγμα έκπτωση σε νέους τίτλους. Αυτό τελικά δεν θα ισχύσει.Αν και οι δυνατότητες της νέας κονσόλας της Microsoft είχαν θεωρηθεί εντυπωσιακές, οι επιλογές της όσον αφορά τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων είχαν προκαλέσει εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες να αντιδρούν εξοργισμένα ή ακόμα και κοροϊδευτικά. Μεταξύ αυτών υπήρχε και ένα πολύπλοκο σύστημα «μεταβίβασης άδειας χρήσης», το οποίο πρακτικά θα εμπόδιζε τον κάτοχο ενός παιχνιδιού να το δανείσει σε κάποιον φίλο του.Η ανακοίνωση της Sony στην Ε3 ότι στο επερχόμενο PS4 δεν θα υφίστανται τέτοια ζητήματα και η αντίδραση μεγάλης μερίδας της gaming κοινότητας που σύγκρινε την επιλογή αυτή με τη στάση της Microsoft φαίνεται πως ώθησε την εταιρεία στο να αλλάξει την πολιτική της.Κατά τον Μάτρικ, η Microsoft άκουσε «δυνατά και καθαρά» αυτά που είχαν να πουν οι πελάτες της. «Μας είπατε πόσο αγαπάτε την ευελιξία που έχετε σήμερα με τα παιχνίδια σε δισκάκια. Η δυνατότητα να δανείσετε, μοιραστείτε και να ξαναπουλήσετε αυτά τα παιχνίδια κατʼεπιλογήν σας είναι μεγάλης σημασίας για εσάς. Επίσης σημαντική για σας είναι η ελευθερία να παίζετε offline, για όσο θέλετε, οπουδήποτε στον κόσμο».

Κίνδυνος καρκίνου για τους άνδρες που πάσχουν από αζωοσπερμία

Οι άνδρες που πάσχουν από αζωοσπερμία, δηλαδή έλλειψη σπερματοζωαρίων, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.Αν μάλιστα η διάγνωση της αζωοσπερμίας γίνει πριν την ηλικία των 30 ετών, τότε ο κίνδυνος είναι οκταπλάσιος.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.238 υπογόνιμων ανδρών με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 451 εμφάνιζαν αζωοσπερμία.Η μελέτη έδειξε ότι γενικώς οι άνδρες με πρόβλημα γονιμότητας (όχι κατ' ανάγκη με έλλειψη σπερματοζωαρίων) έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Όμως στην περίπτωση των ανδρών με αζωοσπερμία, ο κίνδυνος είναι σχεδόν τριπλάσιος, ενώ για τους υπογόνιμους άνδρες χωρίς αζωοσπερμία ο κίνδυνος καρκίνου είναι αυξημένος μόνο κατά 1,4 φορές. Ειδικά, για τους άνδρες κάτω των 30 ετών με αζωοσπερμία, ο κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τους στείρους άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν έλλειψη σπερματοζωαρίων.«Ο κίνδυνος ενός αζωοσπερμικού άνδρα να εμφανίσει καρκίνο, είναι παρόμοιος με αυτόν ενός μέσου άνδρα μεγαλύτερου κατά δέκα χρόνια», εξηγεί ο Δρ Άιζενμπεργκ. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των ανδρών ηλικίας 15 έως 45 ετών πάσχουν από κάποια μορφής υπογονιμότητα και από αυτούς το 1% εμφανίζουν έλλειψη σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους.«Υπάρχουν στοιχεία ότι η στειρότητα μπορεί να αποτελεί βαρόμετρο για τη συνολική υγεία ενός άνδρα», εξηγεί ο ερευνητής καθώς και προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ανδρική στειρότητα με τον καρκίνο των όρχεων, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου επεκτείνεται και σε άλλα όργανα.Η αζωοσπερμία εμφανίζεται, είτε όταν οι όρχεις δεν παράγουν αρκετά σπερματοζωάρια, πιθανώς λόγω γενετικών ανωμαλιών, είτε όταν τα παραγόμενα σπερματοζωάρια εμποδίζονται λόγω κάποιας οργανικής βλάβης να φθάσουν στο σπέρμα. Ο Άιζενμπεργκ εκτιμά ότι είναι πιθανό η αζωοσπερμία και ο καρκίνος να μοιράζονται κοινές γενετικές αιτίες στον ίδιο άνθρωπο.

Μπαταρίες μεγέθους κόκκου άμμου!

Mικροσκοπικές μπαταρίες lithium-ion, μεγέθους κόκκου άμμου, κατασκεύασαν επιστήμονες του Χάρβαρντ και του University of Illinois at Urbana Champaign, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τέτοιες μπαταρίες- «νάνοι» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές μικροσυσκευές, όπως εμφυτεύματα και μικροσκοπικά ρομπότ.Της ομάδας ηγήθηκε η Τζένιφερ Λιούις του Χάρβαρντ. Για τους σκοπούς του προγράμματος αναπτύχθηκαν ειδικά «μελάνια», με τις σωστές ηλεκτροχημικές ιδιότητες, που θα στερεοποιούνταν αμέσως μετά την έγχυσή τους. Επίσης, κατασκευάστηκε και ένας ειδικός τρισδιάστατος εκτυπωτής, που θα ήταν σε θέση να απελευθερώσει τα μελάνια μέσω μίας πολύ στενής οπής.Τα μελάνια στερεοποιήθηκαν σε διαπλεκόμενες στοίβες ηλεκτροδίων, πάχους μικρότερου από αυτού μίας ανθρώπινης τρίχας. Στη συνέχεια, με τον «σκελετό» της μπαταρίας να έχει σχηματιστεί, τα ηλεκτρόδια καλύφθηκαν από διάλυμα ηλεκτρολυτών. Όπως έδειξαν οι δοκιμές, οι επιδόσεις των εν λόγω «μικρομπαταριών» είναι αντίστοιχες αυτών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο.«Δεν αποδείξαμε απλά για πρώτη φορά ότι μπορούμε να εκτυπώσουμε τρισδιάστατα μία μπαταρία, αλλά το κάναμε και με τον πιο απαιτητικό τρόπο» είπε σχετικά η Λιούις. Μέχρι τώρα, οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να κατασκευάσουν μικρομπαταρίες χρησιμοποιώντας λεπτές ταινίες στερεών υλικών, ωστόσο η ενέργεια που παρείχαν ήταν περιορισμένη.Η προσέγγιση της ομάδας της Λιούις είναι καινοτόμα, καθώς έχει να κάνει με στοίβες ηλεκτροδίων που μπλέκονται μεταξύ τους- κάτι που μπορεί να γίνει μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης.«Τα πρωτοποριακά σχέδια ʽμελανιώνʼ της Τζένιφερ επεκτείνουν δραματικά τις πρακτικές χρήσεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης, και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες δυνατότητες σμίκρυνσης κάθε τύπου συσκευών, ιατρικών και μη. Είναι φοβερά συναρπαστικό» σχολίασε ο Ντόναλντ Ίνγκμπερ, Founding Director του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ.Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Advanced Materials. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το National Science Foundation και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.