Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Θάνατος 54χρονου επιβάτη στο πλοίο «CORAGGIO»

Ενημερώθηκε σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, από υπάλληλο του ναυτικού πρακτορείου «ANEK LINES» για τον θάνατο 54χρονου αλλοδαπού επιβάτη- οδηγό οχήματος, εντός του Ε/Γ – Ο/Γ «CORAGGIO» σημαίας Ιταλίας.Η σορός του 54χρονου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Κ.Υ. Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.Το «CORAGGIO» ήταν πρυμνοδετημένο στο λιμένα Ηγουμενίτσας προερχόμενο από Πάτρα με τελικό προορισμό το λιμάνι της Βενετίας Ιταλίας.Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ερώτηση Χρ.Μαντά για τα σχέδια συγχώνευσης ΚΕ.ΘΕ.Α.-Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Ερώτηση για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση ΚΕ.ΘΕ.Α.-Ο.ΚΑ.ΝΑ. κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.Μετά τους ήδη 1.500.000 ανέργους και την πραξικοπηματική εντολή κλεισίματος της Ε.Ρ.Τ. με στόχο τις απολύσεις 2.656 εργαζομένων, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει τέλος στην αποψίλωση των δημοσίων δομών και στην παραγωγή ανεργίας.Σχεδιάζεται, τώρα, η κατάθεση νομικού πλαισίου που αφορά τις καταργήσεις 17 φορέων και τις συγχωνεύσεις 53 οργανισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στο ΚΕ.ΘΕ.Α., με στόχο να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες απολύσεις. Ο σχεδιασμός των συγχωνεύσεων/καταργήσεων των παραπάνω δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, έρχεται ως αποτέλεσμα της ακραίας υποχρηματοδότησης αυτών των φορέων που χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» απαξίωσης και υπονόμευσης του έργου τους, έτσι ώστε οι απολύσεις και η ενοποίηση/κατάργηση τους να παρουσιαστούν ως αναγκαία λύση.Για ακόμα μια φορά, ο νεοφιλελεύθερος λόγος της κυβέρνησης με όρους «καθαρότητας» και «εξυγίανσης» θα χρησιμοποιήσει, κυρίως την περίπτωση της κακοδιαχείρισης και του ελλειμματικού προϋπολογισμού του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για να δικαιολογήσει τις απολύσεις και τη συγχώνευσή του με το ΚΕ.ΘΕ.Α. Όμως, η συσσώρευση χρεών δεν είναι πέρα και έξω από τις διορισμένες διοικήσεις του φορέα -μη εξαιρουμένης της σημερινής- αλλά αποτέλεσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της τελευταίας 20ετίας. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων δεν γίνεται με απολύσεις εργαζομένων και υποβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας στους εξαρτημένους, αλλά με την απόδοση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών σε αυτούς που τα δημιούργησαν.Σήμερα που οι ανάγκες για παροχή πολύπλευρων υπηρεσιών στο χώρο των εξαρτημένων ατόμων αυξάνονται ραγδαία, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., υποστηρίζει ότι στο ευαίσθητο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων οι φορείς (ΚΕ.ΘΕ.Α., Ο.ΚΑ.ΝΑ.) πρέπει να υποστηριχθούν χωρίς να συρρικνωθούν οι υπηρεσίες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Εκδήλωση για την προστασία του Αγριόγιδου της Βόρειας Πίνδου στην Κόνιτσα


«Το αγριόγιδο της Βόρειας Πίνδου και η ανάγκη της ουσιαστικής προστασίας του» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που διοργανώνουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κόνιτσας την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013.Στόχος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κόνιτσας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διάσωση των λιγοστών πληθυσμών αγριόγιδου που ζουν στα βουνά της περιοχής καθώς και να σταλεί το μήνυμα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους παρανομούν και δεν τηρούν την απαγόρευση κυνηγίου που ισχύει.Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν εισηγήσεις για τα ορεινά οικοσυστήματα, τους πληθυσμούς των αγριόγιδων και το νομοθετικό πλαίσιο για τις κυρώσεις που προβλέπονται για το παράνομο κυνήγι που αποτελεί και την κυριότερη απειλή για το είδος ενώ θα αναπτυχθεί διάλογος με τη συμμετοχή της Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων , της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, των δασικών υπηρεσιών και οικολογικών οργανώσεων για τους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του μικρού πληθυσμού των αγριόγιδων που απαντώνται στις βουνοκορφές της Πίνδου.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Πληκάτι της Κόνιτσας όπου μέσω τηλεσκόπιων όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση θα μπορέσουν αν είναι τυχεροί… να προσεγγίσουν τα αγριόγιδα.

Επιτακτική ανάγκη ενδυνάμωσης του νοσοκομείου Πρέβεζας

Την επιτακτική ανάγκη ενδυνάμωσης του νοσοκομείου Πρέβεζας επισημαίνει ο Διοικητής κ. Νίκος Τζίμας με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Τζίμα το Νοσοκομείο για άλλη μια φορά, ως όφειλε στάθηκε επάξια απέναντι στον πολίτη. Το προσωπικό του Νοσοκομείου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των τραυματιών που διακομίσθηκαν άμεσα μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα. Ιδιαίτερα σημαντικό και επαινετό είναι το γεγονός της αθρόας συμμετοχής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δεν εργάζονταν στον δεδομένο χρόνο για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των τραυματιών. Στη δύσκολη φάση που βιώνει καθημερινά ο πολίτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταφέρνουμε να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις με επιτυχία, παρέχοντας στον πολίτη τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη επισημαίνει ο κ. Τζίμας. Παράλληλα ο Διοικητής του Νοσοκομείου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες στο προσωπικό του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια που κατέβαλαν και καθημερινά καταβάλλουν για τη στήριξη της υπηρεσίας, τονίζοντας για ακόμη μια φορά τον επιτακτικά αναγκαίο ρόλο ύπαρξης και ενδυνάμωσης του Νοσοκομείου.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Πιστώσεις για το αποχετευτικό στο νησί


Στην έγκριση του ποσού των 280 χιλιάδων ευρώ προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο του νησιού και να καταστεί εφικτή η σύνδεση του με τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.Με τον τρόπο αυτό, επιλύεται μετά από αρκετά χρόνια και τεράστιες ολιγωρίες του παρελθόντος ένα μείζον πρόβλημα για την περιοχή.Το αποχετευτικό δίκτυο στο νησί είχε κατασκευαστεί πριν από δεκατρία χρόνια όμως δεν τέθηκε μέχρι τώρα σε λειτουργία λόγω των προβλημάτων που είχαν ανακύψει.Με την μελέτη που εκπόνησε η ΔΕΥΑΙ και το έργο που δρομολογείται θα επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα αυτά και θα καταστεί εφικτή η σύνδεση του οικισμού με τον βιολογικό καθαρισμό.Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γκέκας και ο Πρόεδρος του Τοπικού ΣυμβουλίουΆρης Λιούμπος έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για την διάθεση του ποσού των 280 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό της για την επισκευή του αποχετευτικού συστήματος του νησιού. Ευχόμαστε, ύστερα από παλινωδίες και αδιαφορία ετών να δοθεί λύση στο πρόβλημα που όχι μόνο ταλαιπωρεί τους κατοίκους του νησιού αλλά επιβαρύνει και το περιβάλλον».

Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου -Oριστική διάλυση των στρατοπέδων στην περιοχή μας!


Για οριστική διάλυση των στρατοπέδων στην περιοχή μας κάνει λόγο σε χθεσινό έγγραφο που απέστειλε στους Ηπειρώτες βουλευτές η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (το υπογράφει ο Πρόεδρος Γεώργιος Θεοδώρου και ο Γεν. Γραμματέας Ευάγγελος Λίτσιος), με αφορμή τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για οριστική παύση λειτουργίας του 583 Τάγματος Πεζικού Κόνιτσας, του 628 Τ.Π. Φιλιατών και του ΚΕΝ Άρτας.Πρόταση της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. για το σφράγισμα των Ελληνοαλβανικών συνόρων – αναφέρεται στο έγγραφο - είναι η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ηπείρου με προσωπικό (μόνιμο και θητείας), επιτήρηση των συνόρων και με εναέρια μέσα και μεταφορά ειδικών δυνάμεων σε συνδυασμό με ενίσχυση τμημάτων συνοριακής φύλαξης, ώστε να δοθεί τέλος στο κλίμα ανασφάλειας στη περιοχή.

Συνάντηση του Δημάρχου Πρέβεζας με εκπροσώπους των σπουδαστών του ΤΕΙ

Κοινό μέτωπο δράσης για να αποκτήσει η Πρέβεζα έδρα Σ.Δ.Ο.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Πρέβεζας και γραμματέας της ΠΑΣΠ Κώστας Νιχωρίτης και ο πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Σπυράκος Αλέξανδρος προκειμένου να συζητήσουν μαζί του θέματα που αφορούν το σχέδιο Αθηνά.Οι κύριοι Νιχωρίτης και Σπυράκος επεσήμαναν ότι με συγκεκριμένα βήματα θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο οι εισακτέοι θα μειωθούν κατά 30-50% ενώ με μια πιθανή εισαγωγή της βάσης του 10 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και μαθηματικά στο κλείσιμο του ΤΕΙ.Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των σπουδαστών το νέο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα, στελεχώνεται από 17 μόνιμους καθηγητές ενώ διαθέτει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές που αποτελούν πρότυπο και είναι ικανές να φιλοξενήσουν οποιοδήποτε άλλο τμήμα οικονομικής φύσεως.Οπως ανέφερε ο κ.Νιχωρίτης πρόταση των σπουδαστών είναι η δημιουργία Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο παράρτημα της Πρέβεζας δηλαδή την μεταφορά όλων των Οικονομικών Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου στο παράρτημα και όχι την ακτίνωση της Σχολής τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Ηγουμενίτσα με 3 κατευθύνσεις:
1.Διοίκηση Επιχειρήσεων
2.Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και
3.Μάρκετινγκ.
«Ο αγώνας για την διατήρηση της φοιτητικής μέριμνας για την δημόσια και δωρεάν παιδεία πρέπει να είναι διαρκής» τόνισαν οι φοιτητές υπογραμμίζοντας ότι έχουν υποχρέωση να είναι παρόντες και δυνατοί σε κάθε εμπόδιο και να δίνουν τον δικό τους αγώνα ακόμη κι αν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση»κατέληξαν οι φοιτητές.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης από την πλευρά του ενημέρωσε τους εκπροσώπους των σπουδαστών για τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την στήριξη του ΤΕΙ της Πρέβεζας.Ο κ.Μπαϊλης χαρακτήρισε αναγκαία την συλλογική δράση της αυτοδιοίκησης, των σπουδαστών και της εκπαιδευτικής κοινότητας προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στο προεδρικό διάταγμα και η Πρέβεζα να αποκτήσει την Εδρα της Σχολής Οικονομίας-Διοίκησης δεδομένου ότι διαθέτει όλες τις υποδομές και το έμψυχο δυναμικό για να υποστηρίξει την εύρυθμη λειτουργία της.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ

Βασικοί άξονες πολιτικού προγράμματος της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ
Προστασία των αυτονόητων δικαιωμάτων 
• Ευρεία επίσημη χρήση της γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης και των κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
• Αίσθημα ασφάλειας με τη δημιουργία δομών και πρόσληψη μειονοτικών δημοσίων λειτουργών σε αστυνομία/δικαιοσύνη με υποχρεωτική παρουσία στις περιοχές και σε ζητήματά μας.
• Πρόταση για οριστική επίλυση των περιουσιακών θεμάτων και νέο μοντέλο χρήσης της μη καλλιεργήσιμης γης με ειδικούς όρους προστασίας για τις μειονοτικές περιοχές.
• Αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με την καθιέρωση ολοήμερων σχολείων ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένων με το Ελληνικό Σχολικό Δίκτυο, με παράλληλη στήριξη του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του τόπου με μελέτες που στην πλειοψηφία τους έχουν εκπονηθεί και κατατεθεί στην ΕΕ
• Δημιουργία Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρίας για την προσέλκυση και διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων (υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, νεανική επιχειρηματικότητα, κ.α.), στελέχωσή της με νέους επιστήμονες με πλήρη διαφάνεια. 
• Ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (παραδοσιακοί οικισμοί, πολιτιστικός, αθλητικός, κυνηγητικός, θρησκευτικός, κ.α.) με ήδη έτοιμες μελέτες για κάθε περιοχή.
• Διάσωση και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς με χρηματοδότηση της δημιουργίας δικτύου θεματικών μουσείων σε συνέργεια με δράσεις προσέλκυσης τουριστών.
• Στήριξη επενδύσεων σε βιοτεχνικές μονάδες με προτεραιότητα εξαγωγικούς και παραδοσιακούς κλάδους.
• Στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών γυναικών με έμφαση στην γαστρονομία, τα παραδοσιακά προϊόντα, κτλ.
• Χρηματοδότηση με Ευρωπαϊκούς Πόρους προγραμμάτων ενεργούς γήρανσης και στήριξης για τους παππούδες μας όπως «Βοήθεια στο σπίτι», «Τηλεφροντίδα», κ.α.
• Ήπιες φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις παραγωγής ενέργειας με όρους βέλτιστης ανταποδοτικότητας προς την τοπική κοινωνία.

FIX: Θέρισε 600.000 κιλά ελληνικού κριθαριού


Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συμπληρώνοντας τον δεύτερο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, ολοκλήρωσε στα μέσα Ιουνίου τον θερισμό των 1.500 στρεμμάτων της, στις περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.Το φετινό αποτέλεσμα του θερισμού ήταν 600.000 κιλά ελληνικού κριθαριού εξαιρετικής ποιότητας, ποσότητα εξαπλάσια της περσινής.Επιπλέον, το γεγονός ότι οκταπλασίασε σχεδόν τις εκτάσεις καλλιέργειας ελληνικού κριθαριού, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μαζί με την επιδίωξή της για την στήριξη των τοπικών παραγωγών (η συμμετοχή τους αυξάνεται διαρκώς) και της εθνικής οικονομίας,θα οδηγήσει στον διπλασιασμό τους, για τη νέα σπορά του Οκτωβρίου.Ο κ. Γιώργος Γκρέκης, Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και υπεύθυνος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για εμάς ένα στοίχημα, που έπρεπε να κερδίσουμε. Πετύχαμε και ξεπεράσαμε τους στόχους μας, παρόλο που η έλλειψη ανεξάρτητου βυνοποιείου εμποδίζει την ένταξη σε μεγαλύτερο βαθμό νέων καλλιεργητών στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερα βήματα για να είμαστε πραγματικά δίπλα στον Έλληνα παραγωγό, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης.»

21 νέων σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό!!!

8 στην ανύπαρκτη Ιόνια Οδό και 7 στον... Ε-65 που δεν υπάρχει!!!
 Δεν την... “παλεύουν” καθόλου στην κυβέρνηση Σαμαρά, αφού με δεδομένη την παρατεταμένη οικονομική κρίση που έχει γονατίσει την οικονομία του τόπου, έρχονται εντελώς ανάλγητα και διαρρέουν θα δημιουργηθούν 43 νέοι σταθμοί διοδίων σε όλη τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 75 στο σύνολο των 1.750 χιλιομέτρων του εθνικού οδικού δικτύου της Ελλάδας. Το παράδοξο είναι,ότι το αντίτιμο αναμένεται να τριπλασιαστεί, καθώς αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εάν διαιρεθούν τα χιλιόμετρα των αυτοκινητοδρόμων με τον αριθμό των διοδίων προκύπτει ένας σταθμός ανά μόλις 23 χιλιόμετρα. Ο προγραμματισμός προβλέπει τη δημιουργία 21 νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, 8 στην Ιόνια Οδό και 7 στην Κεντρική Οδό Ε65, ένα δρόμο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό δεν θα συνδέεται ούτε με την Αθηνών - Λαμίας ούτε με την Εγνατία Οδό, τα επόμενα χρόνια.

Ημερίδα: Αώος, πηγή ζωής για την φύση και τον άνθρωπο


Το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 11:00-16:00, στο Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα Αώος, Πηγή ζωής για τη Φύση και τον Άνθρωπο σε διοργάνωση της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας.Ομιλητές:
-Στέργιος Βέργος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθηγητής τμημ. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Λάρισας
-Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Γιάννης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Περ. Σύμβουλος, Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”
-Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς
-Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
-Κρίτων Αρσένης, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,Ευρωβουλευτής
-Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠεΣΔΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκίνησε τη διαδικασία Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις τη Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ24’Α).Με το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθείται η λογική “ο ρυπαίνων πληρώνει”, μέσα από διαδικασίες:
Πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων.
Διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί) στην πηγή, με στόχο ανακύκλωσης 50%.
Διαλογής στην πηγή υπολειμμάτων τροφών (βιολογικών αποβλήτων).
Καθιέρωσης ειδικού τέλους ταφής για το σύνολο των μη επεξεργασμένων βιοαποδομήσιμων και αδρανών αποβλήτων που θα οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Α. (35€/tn για το 2014 και σταδιακή αύξηση για κάθε επόμενο έτος).
Η αναθεώρηση του ΠεΣΔΑ είναι, επίσης, επιτακτική, σύμφωνα με τους κατευθυντήριους σχεδιασμούς της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.Όλοι οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους σε διάφορες φάσεις πριν την έγκριση του ΠεΣΔΑ και επίσημα μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, που προβλέπεται κατά τη φάση εκπόνησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.Αρχικές απόψεις και προτάσεις, μπορούν να αποστέλλονται με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση pesda@php.gov.gr

ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΒΓΗ «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ»

Η σημερινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάτω από νέα μετοχική σύνθεση. Η παραπάνω αλλαγή συνέπεσε με την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας.Πράγματι πέρασαν πενήντα χρυσά χρόνια από τότε όπου με πρωτοβουλία της ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και συμμετοχή της ΑΤΕ ιδρύθηκε η Δωδώνη με σκοπό την ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας στην Ήπειρο προκειμένου να διασφαλιστεί και ενισχυθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων μέσα από την λειτουργία της εταιρείας αλλά και να αυξηθεί η απασχόληση σε μία περιοχή η οποία μαστιζόταν από την μετανάστευση.Δυστυχώς όμως η πολιτεία κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες ολοκλήρωσε το προμελετημένο έγκλημα το οποίο ξεκίνησε από το έτος 2005 και έβαλε τέρμα σε μια πετυχημένη λειτουργία 50 χρόνων , χάριν της οποίας η φέτα έγινε γνωστή παγκόσμια και κατοχυρώθηκε σαν Ελληνική με μεγαλύτερο Brad name την ΔΩΔΩΝΗ.Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής άρχισαν πολύ γρήγορα να γίνονται ορατά και να επηρεάζουν αρνητικά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό.Βέβαια για όλες αυτές τις ενέργειες και παραλήψεις από μέρους της πολιτικής ηγεσίας θα αποφανθεί η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη και από την οποία ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί η αδικία και θα εφαρμοστεί η ιδρυτική πράξη και η βούληση του νομοθέτη και άλλωστε το οποίο αναγνώρισε και η απόφαση του εφετείου Ιωαννίνων κατά την εκδίκαση της αγωγής των τριών (3) ΕΑΣ κατά της παράνομης και αντικαταστατικής αγοράς των μετοχών από την ΑΤΕ των ΕΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ , το οποίο δυστυχώς μόνο η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν αναγνωρίζει.Σε ότι αφορά την λειτουργία της εταιρίας η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καθόλου καλή. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την χώρα επηρέασε την εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρίας να παρουσιάσει μείωση κατά 13,57% και για την ακρίβεια σε πλήρης συγκρίσιμα στοιχεία λόγω αναστολής της λειτουργίας της ΖΩΔΩ σε 9,17%. Τα μεικτά αποτελέσματα παρουσίασαν μείωση κατά 10,62%Βέβαια τα αποτελέσματα της εταιρείας έχουν επηρεαστεί αρνητικά και από την απορρόφηση της ΖΩΔΩ η οποία επιβάρυνε την εταιρεία τόσο με επισφάλειες αλλά και με χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της μεταφοράς των δανείων. Επίσης η εταιρία επιβαρύνθηκε με δαπάνες οι οποίες έγιναν κατά την διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ και τις οποίες θα έπρεπε να αναλάβει η ίδια η ΑΤΕ.Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στην λειτουργία της Εταιρίας καθώς και στις σχέσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ των μετόχων τουλάχιστον για το διάστημα το οποίο θα μεσολαβήσει έως ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί οριστικά για τις αγωγές οι οποίες εκκρεμούν.Οι νέοι μέτοχοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την διοίκηση της εταιρίας θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ειδικά για την ζώνη γάλακτος και την πληρωμή με την πετυχημένη συνταγή των 50 χρόνων λειτουργίας αυτής.Κάθε αλλαγή στον τομέα αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.Εμείς σαν δεύτεροι μέτοχοι ποτέ δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια η οποία αποσκοπούσε στην ανάπτυξη και το νοικοκύρεμα της εταιρίας. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.Θα πρέπει όμως στα πλαίσια της διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ των μετόχων να μας δίνεται η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης και ελέγχου της πορείας της εταιρείας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ανεξάρτητος εσωτερικός έλεγχος ο οποίος θα συντάσσει μηνιαία ( ή διμηνιαία) έκθεση την οποία θα κοινοποιεί στους μετόχους.Από την μέχρι σήμερα ενημέρωση τα στοιχεία για την πορεία της εταιρίας είναι ανησυχητικά και η ανησυχία μας εντείνεται περισσότερο λόγω της οικονομικής ασφυξίας η οποία υπάρχει στην εταιρία. Παράλληλα μα την υπέρμετρη αύξηση των αποθεμάτων τα οποία έχουν φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο αλλά και την έλλειψη νωπών προϊόντων στην αγορά η οποία οφείλετε στην μη επάρκεια του αγελαδινού γάλακτος .Εμείς σαν δεύτεροι μέτοχοι μέσα από τις δυνατότητες τις οποίες μας δίνει ο νόμος με τα δικαιώματα των μικρομετόχων θα προασπίσουμε τα δικαιώματά μας προκειμένου να μην απαξιωθεί η περιουσία μας και κατ΄ επέκταση περιουσία των παραγωγών μελών μας την οποία με τόσο κόπο και μόχθο δημιουργήσαμε τόσα χρόνια.Για όλα τα παραπάνω και κύρια γιατί θεωρούμε ως άκυρη και κατά σαφέστατη παράβαση του νόμου και του καταστατικού: 1)τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ ΑΕ, στη σημερινή μεγαλομέτοχο της εταιρείας με ότι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία της εταιρείας ( γενικές συνελεύσεις, κ.λ.π. ) και 2) την μεταβίβαση των μετοχών των τριών Ενώσεων στην πρώην ΑΤΕ, ρητά επιφυλασσόμενοι για τη διεκδίκηση και άσκηση κάθε νομίμου δικαίωματός μας, καταψηφίζουμε τον ισολογισμό της εταιρείας.

Κοινή εξόρμηση Πυροσβεστικής, Δήμου Πρέβεζας και Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων για την αντιπυρική προστασία

Κοινή εξόρμηση πραγματοποίησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία , ο Δήμος και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό της περιοχής για θέματα αντιπυρικής προστασίας.Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο των Δικαστηρίων όπου οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να δουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής και να δοκιμάσουν την λειτουργία τους.Όπως τόνισε ο Διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης η αντιπυρική περίοδος εχει ξεκινήσει, η θερμοκρασία έχει ανέβει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμονεύει ανά πάσα στιγμή.Σύμφωνα με τον κ.Βασδέκη, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στην χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα, σήμερα να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ελληνικά δάση και σε πολλές περιοχές να απειλείται ακόμη και η ύπαρξή τους. Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας και οφείλονται σε πέταμα αναμμένων τσιγάρων, απρόσεκτο άναμμα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση, καθάρισμα χωραφιών με την χρήση φωτιάς και χωρίς την λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, κάψιμο βοσκοτόπων, εγκατάλειψη και κάψιμο σκουπιδιών, σπινθήρες μηχανημάτων κλπ.Τα φυλλάδια περιλαμβάνουν πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.O Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης συνεχάρη την πυροσβεστική υπηρεσία για την πρωτοβουλία της υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία των υπηρεσιών αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη των πυρκαγιών.Για την άριστη συνεργασία που υπάρχει τόσο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και με την Λ.Ε.Κ αλλά και τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες μίλησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ευάγγελος Ροπόκης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χρονιά θα λειτουργήσει και φέτος χωρίς προβλήματα.Η εξόρμηση ενημέρωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίστηκε και το Σάββατο στα διόδια της ζεύξης προκειμένου οι εκδρομείς του τριημέρου να ενημερωθούν για το σημαντικό θέμα της αντιπυρικής προστασίας.

Η πανσέληνος της Κυριακής θα είναι η μεγαλύτερη του 2013

Η πανσέληνος της Κυριακής 23 Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, στο λεγόμενο περίγειό της. Το σούπερ-φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, ενώ η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα. Η φετινή σούπερ-πανσέληνος έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, με το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα το καλοκαίρι.Πάντως η περυσινή σούπερ- pανσέληνος, στις 6 Μαΐου 2012, ήταν πιο θεαματική, καθώς η Σελήνη είχε πλησιάσει ακόμα περισσότερο, στα 353.500 χιλιόμετρα από τη Γη. Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα φτάσει σε παρόμοιο μέγεθος, θα είναι στις 10 Αυγούστου 2014, όταν η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 353.800 χιλιόμετρα.Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η απόσταση Γης-Σελήνης αυξομειώνεται διαχρονικά, επειδή η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελαφρώς ασυμμετρική (ελλειπτική) και δεν διαγράφει έναn πλήρη κύκλο. Κατά την ετήσια περιφορά του ο δορυφόρος μας περιοδικά πλησιάζει πιο κοντά στη Γη, όμως περίπου μια φορά τον χρόνο συμβαίνει το περίγειο (η μικρότερη απόσταση από τη Γη) να συμπίπτει με την πανσέληνο. Σε αυτή την περίπτωση του λεγόμενου «σούπερ-φεγγαριού» με τη Σελήνη στο περίγειο, η πανσέληνος φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ό,τι όταν η πανσέληνος λαμβάνει χώρα με το φεγγάρι στο απόγειο, δηλαδή στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη.Το προηγούμενο φετινό περίγειο ήταν στις 26 Μαΐου 2013, όταν η Σελήνη ήταν 17 ημερών και η απόστασή της από τον πλανήτη μας ήταν 355.900 χιλιόμετρα, ενώ το επόμενο απόγειο θα είναι στις 7 Ιουλίου, οπότε η Σελήνη θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.800 χιλιομέτρων. Αν και σύμφωνα με διάφορες λαϊκές παραδόσεις ή με πιο πρόσφατες διαδόσεις η σούπερ-πανσέληνος φέρνει φυσικές καταστροφές (βύθιση Τιτανικού, σεισμός- τσουνάμι Ιαπωνίας 2011 κ.α.) ή τρελαίνει μερικούς ανθρώπους, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι αυτά τα πράγματα έχουν βάση. Όπως τονίζουν, η πρόσθετη βαρυτική επίδραση που ασκεί το πλησίασμα της Σελήνης στη Γη κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν είναι αρκετή για να κινητοποιήσει ισχυρές τεκτονικές και άλλες γεωφυσικές δυνάμεις στον πλανήτη μας.«Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα από τους επιστήμονες, όμως δεν έχουν διαπιστώσει καμία αξιοσημείωτη συσχέτιση», δήλωσε ο Τζον Μπελίνι, γεωφυσικός της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.Ούτε έχει βρεθεί κάποια επίδραση του σούπερ-φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχική υγεία (εκτός και αν κάποιος είναι πολύ επιρρεπής στην αυθυποβολή!). Οι διαχρονικές μελέτες για τις εισαγωγές ασθενών στα ψυχιατρεία και στα νοσοκομεία, δεν έχουν δείξει ότι παρατηρείται αύξησή τους κατά τα βράδια με σούπερ-φεγγάρι. Όπως επίσης δεν παρατηρείται έξαρση στην εγκληματικότητα.Τέλος, παρά τις αρχαίες πεποιθήσεις ότι η σούπερ-πανσέληνος ευνοεί τη γονιμότητα, οι έγκυες δεν έχουν λόγο να έχουν ιδιαίτερη αγωνία, καθώς οι έρευνες στα μαιευτήρια δεν έχουν δείξει κάποια απότομη έξαρση στις γεννήσεις αυτά τα βράδια.

Συνάντηση Κ.Καραμανλή με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ.Καχριμάνη, παρουσία του πρώην γραμματέα της Κ.Ε Ν.Δ Λευτέρη Ζαγορίτη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη και του πρώην Δημάρχου Τύμφης Γιώργου Σουκουβέλου, χθες στο Σκαμνέλι Ζαγορίου.Στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης, ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε σε χωριά του Ζαγορίου εκφράζοντας θετικά σχόλια για την περιοχή. Oι κ.κ.Καραμανλής και Καχριμάνης συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πορεία υλοποίησης έργων στην Ηπειρο και οι δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών.

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Αναρτήθηκαν στα σχολεία και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΒ 'Β που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους μπαίνοντας στο http://results.minedu.gov.gr και πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.Σήμερα αναρτώνται επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των ΓΕΛ / ΕΠΑΛ-Β΄ και των ΕΠΑΛ-Α΄, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή που πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr .Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄ θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων στις αρχές Ιουλίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επιτέλους ανοίγει το κάμπινγκ στο Δρέπανο!

Ανοίγει επιτέλους μετά από 5 χρόνια που ήταν κλειστό, το Δημοτικό Κάμπινγκ στην παραλία Δρέπανο Ηγουμενίτσας.Οι ιδιώτες επενδυτές που ανέλαβαν την διαχείριση του κάμπινγκ, πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν τις εργασίες και αυτό το Σαββατοκύριακο ανοίγουν τις πόρτες του.Απολαύστε λοιπόν το 3ήμερο που ακολουθεί, στο κάμπινγκ του Δρεπάνου, συνδυάζοντας τα μπάνια σας και με το τουρνουά ξυλορακέτας του διεξάγετε το 3ήμερο, μπροστά από το κάμπινγκ.Ευχόμαστε οι ομάδα που έχει αναλάβει την επιχείρηση να την φέρει στο επίπεδο που της αρμόζει.Κάμπινγκ σαν του Δρεπάνου, είναι μοναδικό, δεν υπάρχει παρόμοιο στην Ελλάδα και του αξίζει το καλύτερο.Ας το στηρίξουμε.Καλό Καλοκαίρι.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:Επικύρωση αποφάσεων 8ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
-Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού &
Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου για την διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων., προϋπολογισμού 20.000,00 €,, ως προς το άρθρο 5 και 6 αυτής.
-Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Ε.Κ.Β.Α.Α./Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. Ηπείρου η οποία αφορά: «Εκπόνηση τεχνικογεωλογικών μελετών πληγέντων οικισμών από κατολισθήσεις περιόδου 2010 σε περιοχές του Ν. Ιωαννίνων» ως προς το άρθρο 3 και 5 αυτής.
-Τροποποίηση του Συμφωνητικού Ανάθεσης που υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ για την υλοποίηση του έργου: «Λειτουργία δικτύου αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων προστατευμένης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου»,ως προς τον χρόνο περαίωσης. .
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Λάμαρης (Λούρου) για την προμήθεια: « Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Λάμαρης (Προμήθεια σωλήνων ΠΕ Φ 500/DN=12,5 Atm), καθώς και ορισμό δύο εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Αχέροντα για την προμήθεια: « Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού άρδευσης για την Βαλανιδόρραχη (Κηφισιά) αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Αχέροντα (Προμήθεια σωλήνων ΠΕ Φ 500/DN=12,5 Atm), καθώς και ορισμό δύο εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 1,35 MW , στη θέση «Γιαννίτσι», του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Π.Ε. Άρτας». ». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΝΑΝΚΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.». (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη λειτουργία υφιστάμενων πηγών και γεωτρήσεων, τις οποίες διαχειρίζεται η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας», του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π. Ε. Θεσπρωτίας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος &Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Μετατόπιση υφιστάμενης ενιαίας πλωτής μονάδας, θαλάσσιας έκτασης 37,5 στρ., στη θέση «Χασομέρι» Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, με παράλληλη μεταβολή των δύο πάρκων που την αποτελούν και χερσαίες υποστηρικτικές υποδομές αυτής». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΓΡΑΜΜΟΣ Α.Ε.» (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος &Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά το έργο: «Αδειοδότηση υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων- υδρομαστεύσεων του Δήμου Κόνιτσας.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Κόνιτσας. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Στο δρόμο θα πέσει η ακόμη πιο ευάλωτη, κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Λοβέρδο

Γράφει ο Γιώργος Ανδρανιστάκης

Λίγο πριν από την καταστροφή, λίγο πριν πέσουν να μας φάνε τα σκυλιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο φονέας των γιγάντων, έκανε ένα μπλονζόν και έσωσε τη χώρα, τον ελληνικό λαό και κυρίως το αμερικανικό hedge fund, που πρόκειται να εισπράξει 3,3 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της Τρόϊκας. Μας λυπήθηκε ο μεγαλοδύναμος κι από σήμερα έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Λοβέρδου, αυτουνού με τις οροθετικές, του μεταρρυθμιστή που είχε πει ότι στην Ελλάδα οι γέροι ζούνε πολύ. Έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών, κυβέρνηση με ορίζοντα τριετίας, εκτός κι αν τους οριζοντιώσουμε. Δέκα μέρες πορευόντουσαν χεράκι -χεράκι ο Βαγγέλης με τον Φώτη και την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης μέρας, ο Βαγγέλης άδειασε τον Φώτη σαν τασάκι σε νιπτήρα. Είχε προηγηθεί μεταμεσονύχτια συνομιλία δύο ωρών ανάμεσα στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι άθλιες συνθήκες του σωφρονιστικού συστήματος και οι δραματικές επιπτώσεις τους σε ανθρώπους με παραπανήσια χρόνια και ακόμη πιο παραπανήσια κιλά. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο άνδρες θυμήθηκαν ιστορίες από το παρελθόν, καθώς και κοινούς γνωστούς, κάποια Κριστίν και κάποιον Άκη, λένε οι πληροφορίες μου. Πριν αδειάσει ο Βενιζέλος τον Κουβέλη, είχε αδειάσει ο Κουβέλης τον Βενιζέλο. Το βράδυ της Τετάρτης ο Φώτης συμφώνησε με τον Αντώνη και τον Βαγγέλη στο σχέδιο που πρότεινε ο Σαμαράς για την ΕΡΤ και την Πέμπτη το βράδυ, ο Φώτης πήγε στο Μαξίμου με άλλο σχέδιο. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση των οργάνων της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου λειτούργησαν τα όποια αριστερά αντανακλαστικά είχαν απομείνει στην Αγίου Κωνσταντίνου. Κάπως έτσι, η Αριστερά της Ευθύνης κατέστη ελαφρώς ανεύθυνη. Έμοιαζε σαν θαύμα, σαν να είχε βάλει το χέρι του ο Άγιος Κωνσταντίνος αυτοπροσώπως. Όχι, δεν το έβαλε ο Άγιος Κωνσταντίνος το χέρι, το έβαλε η Αγία Παρασκευή. Αν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δεν είχε γίνει η δική μας πλατεία Ταξίμ, αν δεν είχαν κλειστεί μέσα οι εργαζόμενοι, αν δεν έβγαζαν πρόγραμμα εικοσιτετράωρο, αν δεν είχαν στρατοπεδεύσει στην Μεσογείων χιλιάδες λαού, να τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δεν παιάνιζαν νυχθημερόν, τίποτα καλό δεν θα είχε συμβεί. Το ποτάμι της ευθύνης θα κυλούσε αμέριμνο προς τα πεπρωμένα του. Η Αγία Παρασκευή, μεγάλη η χάρη της, μας έδειξε το δρόμο. Στο δρόμο παρατρίχα να ρίξουμε την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη, στο δρόμο θα πέσει η ακόμη πιο ευάλωτη, μην ακούτε τι λένε οι Πρετεντέρηδες, κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Λοβέρδου. Άντε το πολύ- πολύ να τους αφήσουμε να κάνουν κανένα μπάνιο στην Ψυτάλλεια. 

Κινητοποιήσεις ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό στις 26 Ιουνίου

Σε πανελλαδική κινητοποίηση για το μέλλον του ΟΑΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013.Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί για ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού, αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ασφαλισμένους έως ότου ξεπεραστεί η κρίση, ελεύθερη επιλογή κλάσης στον ΟΑΕΕ και πάγωμα των παλαιών οφειλών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014 και την αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση χώρων κι εγκαταστάσεων του Πάρκου Πυρσινέλλα προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.Στην παρούσα φάση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, μπορούν να κατατεθούν προτάσεις επιχειρηματικής εκμετάλλευσης με επισιτιστικό περιεχόμενο, χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων και άσκησης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών διοργάνωσης εκδηλώσεων.Από το Δήμο Ιωαννιτών διευκρινίζεται ότι στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα είναι και η συντήρηση, με μόνιμη βάση, του πάρκου, έκτασης 190 στρεμμάτων περίπου, η καθαριότητα και η φύλαξή του. Οι εργασίες αυτές θα κοστολογηθούν και το ποσό που θα προκύψει θα αφαιρεθεί από το μίσθωμα που θα συμφωνηθεί.Με τον τρόπο αυτό, η παρούσα δημοτική αρχή, θέλει να δείξει στην πράξη ότι πέρα από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, προέχει η ανάδειξη του Πάρκου, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας.Τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει οριστεί η 10η Ιουλίου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου γιόρτασε την ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος διοργάνωσε,με μεγάλη επιτυχία, πεζοπορική διαδρομή στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία ξεκίνησε από το Γεφύρι της Κόνιτσας και κατέληξε στην Ιερά Μονή Παναγίας Στομίου.Αποτελεί πλέον θεσμό η διοργάνωση πεζοπορικών διαδρομών από το Φορέα Διαχείρισης καθώς πραγματοποιήθηκε για τετάρτη συνεχή χρονιά. Η επιλογή της φετινής διαδρομής είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς επιλέχθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου αλλά και για να εκφράσει την αντίθεση του Φορέα Διαχείρισης στο σχεδιαζόμενο έργο της εκτροπής των νερών του ποταμού Αώου προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.     Οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της πεζοπορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία και τη ξενάγηση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, ενημερώθηκαν για τη μεγαλύτερη χερσαία Προστατευόμενη Περιοχή στη χώρα μας που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδυάζει μοναδικά το φυσικό με το ανθρωπογενές περιβάλλον. Η διαδρομή κατέληξε στην Ιερά Μονή Παναγίας Στομίου, όπου ο ηγούμενος μίλησε στους παραβρισκόμενους για την ιστορία του Μοναστηριού.Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, ευχαριστεί θερμότατα τους συμμετέχοντες και υπόσχεται συχνές διοργανώσεις ανάλογων δραστηριοτήτων και στο μέλλον, ώστε τόσο οι κάτοικοι της προστατευόμενης περιοχής όσο και οι επισκέπτες της να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το Εθνικό Πάρκο, τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει και να εκτιμήσουν παράλληλα την ανάγκη προστασίας και διατήρησής τους.Επίσης ευχαριστεί θερμά τους Δήμους Κόνιτσας και Ζαγορίου για την παραχώρηση των λεωφορείων μεταφοράς των συμμετεχόντων, το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» που ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης καθώς και τους Εθελοντές Σαμαρείτες Ιωαννίνων που συνόδευσαν τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

132η Επέτειος Απελευθέρωσης της Άρτας

Από την Περιφέρεια Ηπείρου Π.Ε. Άρτας, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Εορτασμού της 132ης επετείου της απελευθέρωσης της Άρτας από τον Τουρκικό ζυγό. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός οικιών και καταστημάτων διάρκειας δύο ημερών, ήτοι από το πρωί της 29ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 30ης Ιουνίου και φωταγώγηση της πόλης κατά τις βραδινές ώρες της 29ης και 30ης Ιουνίου 2013. Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 στις 7π.μ. θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης. Η Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» θα περάσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης παίζοντας εθνικά εμβατήριο και θούρια.Στις 8π.μ. θα γίνει έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και Τμήματος Στρατού.Στις 10.30π.μ. θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί εντός του Ιερού Ναού ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κο Γεώργιο Παπατζίκο, εκπαιδευτικό του 6ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας.Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, στο προ του Ιερόν Ναού του Αγίου Δημητρίου Ηρώο.Θα ακολουθήσει σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.Στις 7.30μ.μ. θα γίνει υποστολή της σημαίας με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και τμήματος Στρατού.

Στις πρώτες προτιμήσεις του τουριστών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος συγκαταλέγεται ο νομός Πρέβεζας

Στις πρώτες προτιμήσεις του τουριστών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος συγκαταλέγεται ο νομός Πρέβεζας με βάση τις κρατήσεις που υπάρχουν τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Πάργα. Με δελεαστικές τιμές, καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες και αναβαθμισμένες υποδομές ο νομός μας υποδέχεται τους παραθεριστές, ενώ οι μέχρι τώρα κρατήσεις σκορπίζουν χαμόγελα αισιοδοξίας και καταμαρτυρούν σημάδια ανάκαμψης. Αν και στον τουρισμό δεν μπορεί να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις, μιας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα, εν τούτοις θα λέγαμε ότι η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε τους προηγούμενους μήνες για μια αρκετά καλή τουριστική περίοδο επιβεβαιώνεται.Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι το τριήμερο αυτό αναμένεται να είναι οικονομική «ένεση» στον ντόπιο επιχειρηματία ενόψει του καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας κ. Χαλκίδη αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Πάργας κ. Παππά έχει δοθεί , μεγάλη σημασία στην τουριστική προβολή του τόπου από την αντιπεριφέρεια και τους δήμους της περιοχής. Ο κ. Χαλκίδης ζήτησε από όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό να δείξουν επαγγελματισμό και να βοηθήσουν για την καλή εικόνα της Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας ότι οι ξενοδόχοι προσέχουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, βελτιώνουν διαρκώς τις υποδομές τους και συγκρατούν τις τιμές. Ο κ. Παππάς είπε ότι στην Πάργα σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχει πληρότητα ακόμα και 100% ενώ σε πολύ καλό επίπεδο είναι οι κρατήσεις και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, επισημαίνοντας ότι η τουριστική περίοδος για την Πάργα ξεκίνησε, με θετικά μηνύματα, από τις αρχές του Μαΐου. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν έμειναν απαθείς μπροστά στα νέα δεδομένα και σε συνεργασία με το δήμο θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την προσέλκυση επισκεπτών προς όφελος όχι μόνο της Πάργας αλλά όλου του Νομού.

Δημοτική Ραδιοφωνία

«Απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ» εισηγήθηκε ο Φ. Κουβέλης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνέστησε στους υπουργούς που στηρίζονται από το κόμμα του να αποσυρθούν από την κυβέρνηση, ανέφεραν στελέχη του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδριάζει από κοινού με την εκτελεστική επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί η θέση της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της χθεσινής ρήξης.Παρόντες στη συνεδρίαση είναι και οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Ρουπακιώτης, Αντώνης Μανιτάκης, Φωτεινή Σκοπούλη και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΟΙ … ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ


Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Στο άκουσμα της λέξης «ανασχηματισμός» κάποιοι … μεγαλόσχημοι σε Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας προετοιμάζονται ήδη για να πηδήξουν απ’ τα παράθυρα ... Ανάμεσά τους και εκείνοι που ευνοήθηκαν τα μάλα επί Χρυσοχοΐδη αλλά εν ριπή οφθαλμού άλλαξαν στρατόπεδο και … ξεσάλωσαν συντάσοντας «μαύρες λίστες» για προαγωγές και μεταθέσεις. Μετά τις ασταθείς διακυμάνσεις Κουβέλη, όλα δείχνουν πως ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του Ρουπακιώτη στο δικαιοσύνης θα είναι ο νομικός Νίκος Δένδιας τον οποίο στο Μαξίμου έχουν σε μεγάλη εκτίμηση και ειδικά για τις πιέσεις που ασκεί στην Ε.Ε έτσι ώστε η Ελλάδα να μην συνεχίσει να είναι το «μαύρο πρόβατο» στη λαθρομετανάστευση. Εξάλλου ο Κερκυραίος στο δικαιοσύνης έχει θητεύσει επί Καραμανλή και μάλιστα με τον σημερινό γενικό του γραμματέα στην Κατεχάκη. Στην πρόβλεψη αυτή κυρίαρχο ρόλο στο δημόσιας τάξης αναλαμβάνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης το μοναδικό αποδεκτό ΠΑΣΟκικό πρόσωπο στη λαϊκή δεξιά. Ο Βουλευτής όμως γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για την ΕΛ.ΑΣ και στην εξέλιξη αυτή ως βασικό του συνεργάτη πρόκειται να επιλέξει τον Λευτέρη Οικονόμου. Ο πρώην υπουργός αυτή τη φορά θα καθήσει [;] στην υπουργική καρέκλα έχοντας κατά νου πως: «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Και μετά όπως είναι φυσικό και επόμενο θα βγάλει το σπαθί του …

Τι ΕΡΑ θέλουμε –Συζήτηση στα Γιάννενα

Δημόσια συζήτηση. Παρασκευή, 21 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ. Οι πολίτες παίρνουν το μικρόφωνο της ΕΡΑ Ιωαννίνων στον πεζόδρομο της Παπαδοπούλου και μιλούν για το μέλλον της ΕΡΤ και τι είδους Δημοκρατία θέλουμε.Κατοχυρώνουμε την ελεύθερη έκφραση και αγωνιζόμαστε να φύγει το μαύρο από τις οθόνες και τη ζωή μας. Μιλούν πολίτες, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης. Τρία λεπτά για την ΕΡΤ και την ΕΡΑ. Στους 106,1 στα fm.

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Ιερώνυμος

Ομιλία του Αρχιεπισκόπου για το διακονικό έργο της Εκκλησίας

Σε μια τελετή αντάξια του τιμώμενου προσώπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γ. Μυλωνάς» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εντάχτηκε στα εκλεκτά και επιφανέστερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής.Ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης εκκλησίας τιμήθηκε με το συγκεκριμένο τρόπο για την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και του αποδόθηκε ο τιμητικός τίτλος του διδάκτορα μιας επιστήμης που έχει έμμεση συνάφεια με το έργο της εκκλησίας αλλά ουδεμία σχέση με το πλούσιο επιστημονικό υπόβαθρό του το οποίο σχετίζεται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την Θεολογία.Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την τήρηση του αυστηρού πρωτοκόλλου της αναγόρευσης στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.Η Περιένδυση του Τιμωμένου έγινε από την Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Κ. Τζαφλίδου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης επέδωσε τις μεμβράνες στον προκαθήμενο της Εκκλησίας μας. Η πρώτη σε γλώσσα καθαρεύουσα, ανέγνωσε το ψήφισμα της αναγόρευσης που εξέδωσε η ιατρική σχολή.Στην αρχή της χθεσινοβραδινής τελετής έγινε η Προσφώνηση του Μακαριωτάτου από τον Πρύτανη καθώς και από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Γεώργιο Χ. Νάκο.Ακολούθως, ο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Θεόδωρος Α. Ξενάκης απηύθυνε έπαινο στον τιμώμενο.Η ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είχε ως θέμα «Διακονία του Θείου Λόγου και του πλησίον» και αποτύπωσε την έννοια της κοινωνικής προσφοράς για την Εκκλησία που ο Ιερώνυμος χαρακτήρισε έμπρακτη μαρτυρία του λόγου της Εκκλησίας.Αναφερόμενος στις ευάλωττες κοινωνικές ομάδες ο Μακαριότατος έκανε στο σημείο αυτό και τη μοναδική ίσως αναφορά στην σύγχρονη κρίση της ελληνικής κοινωνίας.Εμβαθύνοντας δε στις ιστορικές του γνώσεις ο Αρχιεπίσκοπος διεκδίκησε για λογαριασμό της ελληνορθόδοξης παράδοσης την πατρότητα των νοσοκομείων.Εόρτιοι Ύμνοι τέλος, στην αρχή της εκδήλωσης εψάλλησαν από τον Βυζαντινό Χορό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ

ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ - Κοινός υποψήφιος περιφερειάρχης για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Καχριμάνης!!!

Μόνο αυτό δεν είδαμε ακόμα από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Μπορεί πέρυσι να ακουγόταν ως ανέκδοτο, όμως σήμερα παίζει δυνατά, όσο ποτέ άλλοτε, το σενάριο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κατεβάσουν υποψήφιους κοινής αποδοχής στις 13 περιφέρειες της χώρας. Πόσο μάλλον σήμερα, όπου με την αξιακή κατρακύλα που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ, όλα πλέον θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά. Ακόμα και το γεγονός να στηριχθεί ο Καχριμάνης για την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν κάνουμε πλάκα αλλά κυριολεκτούμε. Σας είχαμε γράψει έγκαιρα στο EpirusGate γι' αυτό το ενδεχόμενο, προτού καν ενωθούν εις σάρκα μία ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο. Τώρα πλέον ο Βενιζέλος φλερτάρει ανοιχτά με την δεξιά του Σαμαρά (και διαμέσου αυτού, ποιος ξέρει ποια ακροδεξιά θα του προκύψει). Στον Καχριμάνη θα κολλήσει η ιστορία τώρα. Βγάλε στο ψηφοδέλτιό του και κανα-δυο δικούς σου αντιπεριφερειάρχες και είσαι κομπλέ στην Ήπειρο! Κι ασε την αριστερά να χτυπιέται. Εσύ ως ΠΑΣΟΚ θα είσαι καβάλα στο άλογο. "Νικητής" το βράδυ των εκλογών και δεκανίκι του Καχριμάνη από τη Δευτέρα το πρωί. Ξηγημένα πράγματα...

Στις 6 Ιουλίου παραδίδεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η σύνδεση με τους Καλαρρύτες

Πρόκειται για το δρόμο Ανθούσα-Μπάρος-όρια νομού Τρικάλων-σύνδεση με Καλαρρύτες


Ο δρόμος Ανθούσα-Μπάρος-όρια νομού Τρικάλων-σύνδεση με Καλαρρύτες, θα δοθεί στην κυκλοφορία, στις 6 Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών και των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων.Τα έργα αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου και της ασφαλτόστρωσής του εκτείνονται σε 12 χιλιόμετρα ενώ από την πλευρά των Ιωαννίνων το μεγαλύτερο κομμάτι είναι έτοιμο εδώ και μερικά χρόνια.Μια σύνδεση που αναμένεται να αυξήσει την τουριστική κίνηση από την Ήπειρο σε μια περίοδο όπου ο κλάδος πνέει τα λοίσθια…

Τέλος εποχής για το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Κατάντησαν το κόμμα της 3ης του Σεπτέμβρη δεκανίκι της Δεξιάς

Ύστερα από την άθλια απόφαση Βενιζέλου για συγκρότηση δικομματικής κυβέρνησης με τον Σαμαρά, τον Βορίδη και τον... μουμπούκο, οριστικό θα πρέπει να θεωρείται το διαζύγιο του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και ειδικότερα με τα προοδευτικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, που για δεκαετίες στήριζαν μια κεντροαριστερή προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα.Είναι σαφές πλέον, ότι ο δεξιός ψάλτης του Σαμαρά, Βαγγέλης Βενιζέλος δεν μπορεί να εκπροσωπεί τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη αλλά ούτε και να εκφράσει την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Πρόκειται για έκπτωση πολιτικού ήθους, πολιτικού λόγου αλλά και πολιτικής ασυνέπειας απέναντι στην ιδεολογία που δήθεν υπηρετεί. Εκτός κι αν απλά επέστρεψε στο φυσικό του χώρο, αυτόν της κεντροδεξιάς που κάποτε εξέφραζε το ΚΟΔΗΣΟ (από το οποίο προέρχεται) και τον οποίο σήμερα επάξια εκπροσωπεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Υποδειγματικά κύλησε φέτος η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων στην Ήπειρο

Δέκα με τόνο στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης

Η σημερινή ανακοίνωση στα Λύκεια της Ηπείρου, των βαθμολογιών των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ρίχνει και την αυλαία της όλης διαδικασίας. Αυτό που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι ότι -σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας- στην Ήπειρο όλα κύλησαν υποδειγματικά και το κυριότερο, χωρίς κανένα πρόβλημα, τόσο στα εξεταστικά, όσο και στα βαθμολογικά κέντρα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι έφεραν επάξια σε πέρας τη φετινή δύσκολη αποστολή και κυρίως στην περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, κα Δώρα Χουλιάρα.Το άσχημο είναι, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, με τους πολλούς αντιπεριφερειάρχες και άλλους τόσους εντεταλμένους συμβούλους (και μάλιστα εκπαιδευτικούς) δεν έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα το κτίριο του Γ. Σταύρου, όπου καθημερινά χτυπά η καρδιά της εκπαίδευσης στον τόπο μας. Όχι, ότι περιμέναμε να λύσει κανένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στηνν Ήπειρο αλλά έστω για να συγχαρούν όσους μόχθησαν και έφεραν άψογα εις πέρας τη διαδικασία των φετινών πανελλαδικών. Ποιος ξέρει, ίσως ξυπνήσουν του χρόνου...

ΤΣΙΡΚΟ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ - Ξεκατινιάζονται στα κανάλια για το τι πρέπει να κάνουν

Την αντιπαράθεση της Μαρίας Ρεπούση και του Βασίλη Οικονόμου στον «αέρα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ προκάλεσε η δήλωση του κ. Οικονόμου νωρίτερα στο σταθμό μας ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση.«Εγώ θα πω την απόφασή μου στα όργανα, δεν είναι σωστό να βγαίνουμε μισή ώρα πριν τη συνεδρίαση των οργάνων να τα προκαταλαμβάνουμε και ο καθένας μας να λεει την άποψη του και ό,τι δεν έχει πει στις κοινές συνεδριάσεις» σημείωσε η κ. Ρεπούση, απαντώντας στο σχόλιο Οικονόμου ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση. Παρεμβαίνοντας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι μιλάει στα όργανα και στα ΜΜΕ και δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.«Απόφαση της ΔΗΜΑΡ ήταν να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης όχι κυβέρνηση της ΝΔ. Λειτούργησε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης» δήλωσε η κ. Ρεπούση. «Ονομάστηκε μεταρρύθμιση το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου έγιναν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση 350 προσλήψεις; Θες να κάνεις μεταρρύθμισες και προσλαμβάνεις 350 άτομα; Ποια είναι η μεταρρύθμιση;» διερωτήθηκε.Σύμφωνα με τη βουλευτή, το θέμα της ΕΡΤ έγινε θέμα δημοκρατίας λόγω της μονομερούς απόφασης του πρωθυπουργού. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να σταματήσει να είναι δύναμη της ευθύνης, παραμένοντας όμως και Αριστερά της Δημοκρατίας.

Τα Γιάννενα έγιναν "Πόλη Χωρίς Σύνορα"

Δυναμική και θερμή η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της οργάνωσης

Από τις 10 Ιουνίου τα Γιάννενα μεταμορφώθηκαν σε μια πόλη «Χωρίς Σύνορα» που έστειλε ένα δυνατό μήνυμα κατά των διακρίσεων, ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους ασθενείς που περιθάλπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF) σε όλο τον κόσμο. Δέκα εκδηλώσεις, 40 εθελοντές, 300 υπογραφές για τη μόνιμη εκστρατεία της οργάνωσης «Κάτω τα χέρια από τα φάρμακα» και η δημιουργική συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα δρώμενα σηματοδότησε τη δυναμική έναρξη της καμπάνιας «Πόλεις Χωρίς Σύνορα» στην πόλη των Ιωαννίνων.Όσοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ Photometria γνώρισαν τους ‘Αόρατους’, μια ταινία παραγωγής Javier Bardem, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θύματα των ξεχασμένων ασθενειών και των ένοπλων συγκρούσεων, ενώ απέκτησαν «Πρόσβαση στη ζώνη κινδύνου» μέσα από την ομότιτλη ταινία σε αφήγηση Daniel Day-Lewis που τους έφερε κοντά στα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια στις πιο επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη. Την εμπειρία της ιατρικής, ανθρωπιστικής δράσης στην πρώτη γραμμή ε! ίχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο των Σφαγείων, που φιλοξένησε το installation «Δεν είμαστε αόρατοι», συνομιλώντας αμέσως μετά την προβολή στον εσωτερικό χώρο με τον εθελοντή των MSF Θανάση Σπυράτο.Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η ανοιχτή συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννιτών με τον εκπρόσωπο των MSF, Απόστολο Βεΐζη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Σταυρούλα Τσιάρα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημασία των γενόσημων σε μια χώρα σε κρίση όπως η Ελλάδα και οι MSF κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία μέσα από την μόνιμη εκστρατεία για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τον κ. Νικόλαο Κάτσιο, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, την κυρία Μάρθα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού και την κυρία Νατάσα Μπέγκα, πρόεδρο ΕΛΕΠΑΠ. Τη συζήτηση παρακολούθησαν και πολλοί φοιτητές της πόλης με αμείωτο ενδιαφέρον.Οι MSF βρέθηκαν και στην τοπική μονάδα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, όπου όλα τα μέλη της κοινότητας παρακολούθησαν την παρουσίαση για το έργο της οργάνωσης θέτοντας άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τις προκλήσεις και τα όρια της ανθρωπιστικής δράσης.Με μουσική και δράση πλημμύρισαν και κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, της ομάδας capoeira Copanhia Pernas Pro Ar, του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και των φοιτητών Ιατρικής HELMSIC, οι εθελοντές των MSF ενημέρωσαν τον κόσμο για τις δράσεις της οργάνωσης στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη στήριξη της εκστρατείας «Ευρώπη, Κάτω τα Χέρια από τα Φάρμακα».Παράλληλα, «οι Γιατροί του Βασιλιά και οι Φρικαλέοι δράκοι» του Ευγένιου Τριβιζά ζωντάνεψαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ρόδα» όπου μικροί αλλά και μεγάλοι φίλοι ήρθαν σε επαφή με το έργο των MSF μέσα από την ανατρεπτική ιστορία που έγραψε ο αγαπητός σε όλους μας παραμυθάς αποτυπώνοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τους δράκους της φτώχιας, της πείνας και του πολέμου και τους ατρόμητους ιππότες της φροντίδας, της παρηγοριάς και της ελπίδας που βοηθούν όλο τον κόσμο.Τέλος, όσοι φίλοι βρέθηκαν στο Art Café «Θυμωμένο Πορτραίτο» ‘επισκέφτηκαν’ μέσα από το φακό επτά φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron τις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι, του Γιοχάνεσμπουργκ, της Γουατεμάλα Σίτι και της Τεγουσιγάλπα. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μέχρι τις 23 Ιουνίου έκθεση φωτογραφίας από τις παραγκουπόλεις της Ντάκα (Μπαγκλαντές), του Καράτσι (Πακιστάν), του Ναϊρόμπι (Κένυα), του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και του Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή).Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ιωαννιτών, το φεστιβάλ Photometria, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ρόδα», το Art Cafè Θυμωμένο Πορτραίτο, την ομάδα Companhia Pernas Pro Ar, το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής Helmsic για την υποστήριξη.

Νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 3ης Ιουνίου 2013.Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής:
Πρόεδρος: Παππάς Ευάγγελος (επανεξελέγη)
Α’ Αντιπρόεδρος: Χρήστου Παύλος
Β’ Αντιπρόεδρος: Λαμπρούσης Κωνσταντίνος
Γεν. Γραμματέας: Καρζής Γεώργιος
Ειδ. Γραμματέας: Παναγιώτου Δημήτριος
Ταμίας: Κιτσούλης Ελευθέριος (επανεξελέγη)
Αναπ.Ταμίας: Κωλέτση-Λιόντου Ευαγγελία
Έφορος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων: Γιώτης Σωτήριος
Έφορος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων: Μαύρου Ρωξάνη
Μέλη: Παπαγιάννης Δημήτριος-Σταύρου Ελευθερία

Στην Πρέβεζα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης

Στην Πρέβεζα βρέθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος συμμετείχε σε ανοιχτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής επιτροπής για τον αντίκτυπο της κρίσης στον κλάδο των διπλωματούχων μηχανικών.Αρχικά έγινε σύσκεψη στα γραφεία του Τ.Ε.Ε και στη συνέχεια ακολούθησε ανοικτή συνεδρίαση και συζήτηση με τα εκατό περίπου μέλη που ήταν παρόντα. Στη πολύωρη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την απασχόληση - ανεργία των Διπλωματούχων Μηχανικών, τον ασφαλιστικό τους κλάδο και το ρόλο και την προοπτική των Μηχανικών και του Τ.Ε.Ε.Στην συνεδρίαση εκφράστηκε η απαισιοδοξία όχι μόνο για το μέλλον του κλάδου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας ενώ έγινε συζήτηση και για τα μεγάλα έργα που αφορούν τον Νομό Πρέβεζας και μένουν στάσιμα.Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από Άρτα και Λευκάδα, ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ηπείρου Γιώργος Ρεκατσίνας, ο Δημήτρης Παππάς πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής αλλά και μέλη της διοικούσας επιτροπής.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Στο CAS καταφύγει και ο ΠΑΣ!

Μετά τον Παναθηναϊκό και ο ΠΑΣ Γιάννινα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής του ότι θα καταφύγει στο CAS. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο σύλλογος των Ιωαννίνων, η απόφαση είναι άδικη, καθώς ο φάκελος της ομάδας ήταν πλήρης.Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣ:«Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ενημερώθηκε επίσημα από την UEFA ότι στερείται στην ομάδα μας το δικαίωμα της συμμετοχής στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΑ 1966 θωρεί άδικη την συγκεκριμένη απόφαση της οποίας δεν έχει καμία ενημέρωση ακόμη για το σκεπτικό και τους λόγους που πάρθηκε και εφόσον της γνωστοποιηθούν, άμεσα θα προσφύγει στο CAS.Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, έχει προσκομίσει όλα όσα ζητήθηκαν τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί απαράδεκτη την σημερινή απόφαση, ενώ είναι σίγουρη πλέον ότι όλα αυτά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που «έβλεπαν» το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαία δεν ήταν . Τελικά όπως αποδείχθηκε πέτυχαν τον σκοπό τους .Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, απέδειξε στους αγωνιστικούς χώρους, με το ήθος και το πνεύμα που διακρίνεται η ομάδα , ότι δίκαια εξασφάλισε την Ευρωπαϊκή της συμμετοχή, στα «χαρτιά» όμως κάποιοι φρόντισαν να της στερήσουν αυτό το δικαίωμα, στερώντας παράλληλα και την χαρά των χιλιάδων φιλάθλων της.Το μόνο σίγουρο , σήμερα, είναι ότι με την απόφαση αυτή μπορεί να επετεύχθη, να στερηθεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ την πρώτη του Ευρωπαϊκή συμμετοχή, όμως το Ελληνικό πρωτάθλημα δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα, εφόσον μια από τις συνεπέστερες και έξω από κάθε είδους διαπλοκή, ομάδα αδικήθηκε.Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 και ο πρόεδρος της Γιώργος Χριστοβασίλης, βεβαιώνουν τους χιλιάδες Ηπειρώτες φιλάθλους της, ότι αυτή η απαράδεκτη απόφαση δεν θα λυγίσει την μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ότι θα εξακολουθεί με τιμιότητα και συνέπεια να μάχεται στους αγωνιστικούς χώρους όπως έκανε μέχρι τώρα».

Καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες στα Γιάννενα

Σε λειτουργία βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες τόσο το Κέντρο Συμβουλευτικής για τη Βία κατά των Γυναικών, όσο και ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στα Γιάννινα, έστω και με καθυστέρηση, αφού η αρχική πρόβλεψη ήταν να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο 2012.Έτσι στο νομό Ιωαννίνων οι δύο αυτές δομές αναμένεται να αποτελέσουν «ασπίδα προστασίας» για κακοποιημένες γυναίκες, με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία και διακίνηση [trafficking], πορνεία κ.λπ.).Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου που θα σηματοδοτήσουν και την επίσημη έναρξή του.Στο πλαίσιο των εγκαινίων αναμένεται να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.Στο Δήμο Ιωαννιτών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας ήταν ήδη έτοιμος να λειτουργήσει από το περασμένο Νοέμβριο καθώς το μόνο που έλειπε ήταν η έγκριση του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη και την πρόσληψη του εγκεκριμένου προσωπικού (Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, Διοικητικό προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες.Τότε μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Τεχνική Σύσκεψη από τον Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας –Ανάπτυξη και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας», με τη συμμετοχή των υπευθύνων του έργου από τον Δήμο Ιωαννιτών, Πατρέων, Άρτας και Αγρινίου, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η εμπλοκή του ΑΣΕΠ καθυστέρησε λίγο την έναρξη λειτουργίας των δύο δομών, όμως έξι μήνες μετά αυτή έγινε πραγματικότητα.Ο πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, μιλώντας στην εφημερίδα  «Νέοι Αγώνες» τόνισε πως η λειτουργίας των δύο δομών αυτών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας κατά των γυναικών.Όπως μας ενημέρωσε, στον Ξενώνα, η τοποθεσία του οποίου δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους, φιλοξενούνται ήδη μία μητέρα με τα τρία ανήλικα παιδιά της.Το κονδύλι δίνεται για 36 μήνες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών από το ΕΣΠΑ. Οι γυναίκες θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ η ανάγκη για νομική υποστήριξη θα καλυφθεί με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.Ο ξενώνας απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία και μπορεί να τις φιλοξενήσει μαζί με τα παιδιά τους.Η λειτουργία του γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και μέσω της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής της στην οποία μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση οι γυναίκες- θύματα κακοποίησης, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η νομική τους υποστήριξη και, αν χρειαστεί, η νοσοκομειακή τους περίθαλψη.Να σημειωθεί ότι, οι Ξενώνες Φιλοξενίας, σε συνέργεια με τη Γραμμή SOS (τηλ. 15900) που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας στις πρωτεύουσες των Περιφερειών, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ: Ανεπίτρεπτο παλαιοκομματικής κοπής, αναληθές «κατόπιν ενεργειών μου» από την παράταξη “Συμμαχία Πολιτών ” του Χρυσόστομου Βούζα


Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, υποψήφιος δήμαρχος Ζίτσας κ.Σάκης Βλέτσας κατηγορεί τον κ. Βούζα ως κομματάρχη παλαιάς κοπής.Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Βλέτσα:«Είμαστε υποχρεωμένοι ως παράταξη να διαμαρτυρηθούμε δημόσια για την παλαιοκομματική προσπάθεια του κ. Βούζα και της παράταξής του να «καπηλευτούν» πολιτικά έργο της Περιφέρειας Ηπείρου ότι δήθεν γίνεται «κατόπιν ενεργειών του». Πρόκειται για την αποκατάσταση - αντιμετώπιση των φθορών στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, που αφορά τους συνδημότες μας των Δημοτικών Ενοτήτων Ευρυμενών και Μολοσσών.Η πραγματικότητα είναι ότι ήδη από τις 30 Αυγούστου2012 η Περιφέρεια Ηπείρου με την 24/956/30-08-2012απόφασή της έκανε τη διακήρυξη του έργου αυτού, στις 9 Οκτωβρίου 2012 έγινε η δημοπρασία του (προϋπολογισμός 100.000 € με έκπτωση 58%), στις 2 Νοεμβρίου 2012εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και στις 14 Ιανουαρίου 2013 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο (προθεσμία για την εκτέλεση 120 ημέρες). Όλα αυτά προκύπτουν επίσημα από την Περιφέρεια Ηπείρου (Δι@ύγεια ΑΔΑ: ΒΕΦΧ7Λ9-ΓΙ3, http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΦΧ7Λ9-ΓΙ3).Το ανεπίτρεπτο και αναληθές παλαιοκομματικό «κατόπιν ενεργειών μου» του κ. Βούζα έχει ως εξής: Σύμφωνα τόσο με δημοσίευση στην παραταξιακή εφημερίδα του κ. Βούζα (σελ. 19), όσο και με τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Μαΐου 2013, ο κ. Βούζας ανακριβώς και αναληθώς ισχυρίστηκε ότι στις αρχές Μαΐου 2013 «κανείς μέχρι σήμερα δε νοιάστηκε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παλιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας» και αμέσως μετά «Η Συμμαχία Πολιτών και ο επικεφαλής της με αντιπροσωπεία προέδρων των τοπικών συμβουλίων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος κατανόησε πλήρως το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να διαθέσει 100.000 € για την άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων σημείων του δρόμου», ενώ ο κ. Καχριμάνης ήδη το είχε αναθέσει προ μηνών, εκθέτοντας βέβαια τον κ. Βούζα που έσπευσε “μεταχρονολογημένα να δρέψει δάφνες”!!!Είναι προφανές ότι οι πολιτικές μάχες πρέπει να δίδονται μεταξύ των παρατάξεων στηριζόμενες σε στοιχεία ειλικρίνειας και πραγματικότητας. Δεν κατανοούμε προς τι η ανακοίνωση του κ. Βούζα περί «δήθεν»δέσμευσης προς τον ίδιο του κ. Περιφερειάρχη, όταν στις αρχές Μαΐου 2013 που συναντήθηκε, ήδη ο κ. Καχριμάνης –έχοντας ξεκινήσει από τον Αύγουστο 2012 τη διαδικασία- είχε υπογράψει από 14/1/2013 ακόμη και τη σύμβαση με τον εργολάβο.Ασφαλώς περιμένουμε ο κ. Βούζας να διορθώσει το λάθος του αυτό.

Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη για το κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα και Φιλιάτες


Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα, Φιλιάτες:«Οι πρόσφατες πληροφορίες για την τύχη των στρατοπέδων της Ηπείρου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, προχωρά στο κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα, Φιλιάτες, ανοίγοντας το στρατόπεδο της Καλαμάτας και ενισχύοντας το στρατόπεδο της Τριπόλεως.Με το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης κλείνουν στρατόπεδα στην παραμεθόριο, ενώ, ταυτόχρονα, ξοδεύονται εκατομμύρια για τα στρατόπεδα στη γενέτειρα του πρωθυπουργού.Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: Αυτή η μεθόδευση υποκινείται μόνο από ψηφοθηρικούς λόγους και για την ικανοποίηση της κομματικής πελατείας του προέδρου της Κυβέρνησης ή υποκρύπτεται κάτι άλλο; Μήπως η διαφαινόμενη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ήπειρο, απαιτεί χώρους για “στρατοπέδευση” των εργαζομένων σε αυτές;Η τρικομματική κυβέρνηση έχει επιλέξει τον αιφνιδιασμό ως αγαπημένη της τακτική. Προσπαθεί να πιάσει τις τοπικές κοινωνίες στον ύπνο. Το έκανε στην Κόρινθο, που μέσα σε μια νύχτα μετέτρεψε το ΚΕΝ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μεταφέροντας με τα φορτηγά τους μετανάστες, το έκανε στην ΕΡΤ, που μέσα σε 3 ώρες προσπάθησαν να αποκόψουν τους Έλληνες από το δικαίωμα στη δημόσια ενημέρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν και εδώ.Επίσης, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη, με αναφορά που κατέθεσε σήμερα θέτει υπόψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης τις θέσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου και ζητά την σαφή τοποθέτηση του υπουργού για το παραπάνω ζήτημα.

Στην Ηγουμενίτσα η Ρένα Δούρου


Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι θέσεις, το σχέδιο καταστατικού και τα κείμενα συμβολής για το νέο ενιαίο πολιτικό φορέα, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23/6. Πιο συγκεκριμένα :
-Στην Ηγουμενίτσα και στο ξενοδοχείο Angelika Palace ώρα 10:00 με εισηγήτρια το μέλος της ΚΕ και βουλευτή B’ Αθήνας Ρένα Δούρου.
-Στους Φιλιάτες και στην επάνω πλατεία Φιλιατών ώρα 20:00, με εισηγητή το μέλος της ΚΕ και βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα. 
-Στον Δήμο Σουλίου και στο πρώην Δημαρχείο Γαρδικίου ώρα 20:00 με εισηγήτρια το μέλος της ΚΕΕυαγγελία Κιτσαντά. 
Επίσης το Σάββατο 22/6 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα. Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για έξοδο από την κρίση, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ και βουλευτής B’ Αθήνας Ρένα Δούρου. Προηγουμένως κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και η Ρένα Δούρου θα επισκεφθούν την Αστυνομική Διεύθυνση και το τελωνείο και θα ενημερωθούν από τους εργαζόμενους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς για τα ζητήματα που διαχειρίζονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στις 19:00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Angelika Palace.