Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Στις 19.30 τελικά η σύσκεψη των τριών αρχηγών αύριο

Στις 19.30 τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για τις 18.00 σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων μετά την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Θανατηφόρο Τροχαίο στο ύψος της Γέφυρας Καλογήρων

Χθες το απόγευμα στο 64,5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας (στο ύψος της Γέφυρας Καλογήρων), δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 44χρονος, εξετράπη της πορείας του και αρχικά προσέκρουσε σε σταθερό αντικείμενο (εικονοστάσι) και στη συνέχεια σε πινακίδα σήμανσης, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Εντός του έτους η πιστοποίηση των ιαματικών πηγών Αμάραντου και Καβασίλων


Την διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών Αμάραντου και Καβασίλων προσπαθεί να ολοκληρώσει ο Δήμος Κόνιτσας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Η δημοτική αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ωστόσο οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες, αφού θα πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετρήσεις για την πιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων των ιαματικών νερών, αλλά και ατμίδων στην περίπτωση του Αμάραντου.Ο φάκελος έχει κατατεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα με αναλύσεις των ατμίδων από το εργαστήριο του Δημόκριτου, στελέχη του οποίου θα βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να ληφθούν δείγματα αέρα και να προχωρήσουν οι αναλύσεις. «Είμαστε εμπρόθεσμοι, είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα λάβουμε την πιστοποίηση εντός του έτους», σημείωσε ο κ. Γαργάλας. Με την πιστοποίηση των πηγών ανοίγει ο δρόμος είτε για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα ανάδειξης μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου που τις διαχειρίζεται, είτε για την προσέγγιση ιδιωτών επενδυτών που θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών.

 Σε επαγρύπνηση για τον Αώο
 Το μήνυμα της προστασίας του Αώου στέλνουν κάτοικοι και φορείς του Δήμου Κόνιτσας μέσα από την πλειάδα πολιτιστικών, αθλητικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το φετινό καλοκαίρι. Αν και αρχικά όλες οι εκδηλώσεις είχαν ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της Κόνιτσας, το θέμα που προέκυψε με την εκτροπή του Αώου, που προβλέπεται στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων και βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, όπως και αυτή του Ζαγορίου, έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες για το οικοσύστημα του Αώου, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και αθλητικές διοργανώσεις. Επίσης οι Δήμοι Ζαγορίου και Κόνιτσας προγραμματίζουν κοινή εκδήλωση στην γέφυρα Παλαιοσελίου, με στόχο να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο έργο. Μέχρι στιγμής επισήμως οι τοπικοί φορείς δεν έχουν ενημερωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο είναι κάτι που ούτε η εταιρεία αρνείται, ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο από το βήμα της Βουλής. Πάντως γραπτές απαντήσεις το Υπουργείο δεν έχει δώσει στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που έχουν αποσταλεί. «Εμείς απαιτούμε να βγει εντελώς από τον σχεδιασμό η εκτροπή του Αώου», σημείωσε ο κ. Γαργάλας, προσθέτοντας πως οι εκδηλώσεις έχουν γενικότερα χαρακτήρα ευαισθητοποίησης και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Aσαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του κάμπου της Βρυσέλλας!


Aσαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του κάμπου της Βρυσέλλας, όπως προκύπτει από την απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστου Μαντά για την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Καλαμά και τα συνεχιζόμενα πλημμυρικά φαινόμενα στην προαναφερθείσα περιοχή.Η απάντηση που δόθηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Καλαμά, που δέχεται αυξημένο όγκο υδάτων λόγω παροχέτευσης σε αυτόν υδάτων και της λίμνης Παμβώτιδος. Δυστυχώς όμως η λύση παραπέμπεται σε κάποιο απώτερο και μάλλον αβέβαιο μέλλον.Επειδή μεγάλος όγκος νερών φτάνει στο φράγμα Ραγίου στη Γιτάνη τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι αναπόφευκτα. Ειδικά εφέτος ό όγκος των υδάτων έφτασε μέχρι και 805 κυβ.μ./δευτ. στην περιοχή του φράγματος ενώ ό όγκος υδάτων που μπορεί να διαχειριστεί το φράγμα φτάνει τα 270 κυβ.μ./δευτ. Έχει ανατεθεί υδρολογική μελέτη από την ΠΕ Θεσπρωτίας για να απαντήσει στα ερωτήματα αν θα πρέπει να γίνει καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης ή θα πρέπει να γίνει τεχνικό έργο αποσυμφόρησης με κανάλι εκτροπής,, αλλά αυτή έχει μπλέξει στα κανάλια της γραφειοκρατίας.Οι κάτοικοι της περιοχής, στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι και αγρότες, που καλλιεργούν μηδική (τριφύλλι) και εσπεριδοειδή δεν παίρνουν σαφείς απαντήσεις και η αγωνία για την επιβίωσή τους επιτείνεται. Με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και την αγροτική τράπεζα να μην τους στηρίζει πια, πολλοί δεν κατάφεραν ούτε καν να πάρουν παραγωγή από τα κτήματα και τα περιβόλια τους, εξ’ αιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εφέτος ήταν ιδιαίτερα έντονα λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων (παρά την αντίθετη άποψη που διατυπώνεται στην σχετική απάντηση της ΠΕ Θεσπρωτίας). Επίσης οι ΤΟΕΒ της περιοχής έχουν πληγεί από τις πλημμύρες (σε δίκτυο και αντλιοστάσια) ενώ δεν δίνεται απάντηση στο πρόβλημα των οφειλών τους στη ΔΕΗ από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να συντονιστούν καλύτερα και να εκπονήσουν σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων και προστασίας της αγροτικής παραγωγής μια και τα ανάλογα προβλήματα θα ανακύψουν και πάλι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, το συμφωνητικό για την έναρξη κατασκευής της πλατείας Ανατολής

Υπογράφηκε  από τον Δήμαρχο ΙωαννίνωνΦίλιππα Φίλιο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας το συμφωνητικό για την έναρξη κατασκευής της πλατείας Ανατολής.Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (Αγροτική Αναγέννηση) με συνολικό προϋπολογισμό 860 χιλιάδες ευρώ.Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά στη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου σε πλατεία- πάρκο και σε έκταση μεγαλύτερη των πεντέμισι στρεμμάτων, μεταξύ των οδών Παπανδρέου, Εύξεινου Πόντου, Βοσπόρου και Κοσμά Αιτωλού.Η διαμόρφωση στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου αναψυχής με πλακόστρωτα και χώρους πρασίνου.Στο κέντρο της πλατείας έχει σχεδιασθεί μία κεντρική διαδρομή από ξύλινο δάπεδο, που λειτουργεί ως βασικός άξονας που ενώνει τις κύριες εισόδους επί των οδών Ευξείνου Πόντου και Κοσμά Αιτωλού.Το κεντρικό τμήμα έχει σχεδιαστεί με ορθοκανονικές χαράξεις ενώ ο χώρος διαμορφώνεται περιμετρικά, όπου τοποθετούνται και καθίσματα.Στη συμβολή των οδών Κοσμά Αιτωλού και Παπανδρέου, κατασκευάζεται υπερυψωμένος χώρος με θέα προς τη λίμνη και δημιουργείται χώρος δραστηριοτήτων.Πέργκολες, χώροι πρασίνου, παρτέρια και βρύσες θα συμπληρώσουν την πλατεία- πάρκο.Περιμετρικά κατασκευάζεται πεζοδρόμιο με πρόβλεψη όδευσης τυφλών και κατασκευής ράμπας στις κύριες εισόδους της πλατείας.Να σημειωθεί τέλος ότι προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και η εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε την ομάδα του ΠΑΣ Πρέβεζα

Τιμητική πλακέτα στους εκπροσώπους της Διοίκησης και τους αρχηγούς του ΠΑΣ Πρέβεζα για την άνοδο της ομάδας στην Γ’ Εθνική απένειμε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης σε μια μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του.Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν ο κ.Μπαϊλης και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Φραγκούλης ευχαριστώντας τους καταρχήν για την χαρά που προσέφεραν στην τοπική κοινωνία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.Την πλακέτα παρέλαβαν ο Πρόεδρος της ομάδας Θεόδωρος Πετρόπουλος και ο αρχηγός της ομάδας ΧαΪδάκης Σπύρος ενώ τους πλαισίωσαν ο ταμίας του ΠΑΣ Πρέβεζα Χρήστος Κίστης και οι αρχηγοί Λιάσκος Αλέξανδρος, Ντέτσικας Μιχάλης, Μάρκος Βασίληςκαι Σιδέρης Φώτης.Ο κ.Μπαϊλης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ο Δήμος έχει δρομολογήσει προκειμένου να αναβαθμίσει τις αθλητικές υποδομές διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στην ομάδα και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα.Ο κ.Πετρόπουλος ευχαρίστησε θερμά όλους τους Πρεβεζάνους για την υποστήριξη που έδειξαν στην ομάδα όλο αυτό το διάστημα δίνοντας την υπόσχεση ότι ο ΠΑΣ Πρέβεζα θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του και θα αγωνιστεί πάνω απ’ όλα με σεβασμό και ήθος.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: “Με τοπικιστικά και κομματικά συμφέροντα το Σχέδιο Αθηνά”


Τις θέσεις της Συνέλευσης του ΤΕΙ Ηπείρου επί του αριθμ. 84/2013 (ΦΕΚ124/3-6-2013) Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε για το ΤΕΙ Ηπείρου: «Μετονομασία Σχολής – Μετονομασία Τμήματος – Συγχώνευση Τμημάτων – Κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων – Ίδρυση Σχολής – Συγκρότηση Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου». (Σχέδιο Αθηνά), δημοσιοποίησε το ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίες έχουν ως εξής:«Εκτιμούμε την προσπάθεια που έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας, όμως τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, πάνω στα οποία σχεδόν αποκλειστικά θα βασιζόταν ο χωροταξικός ανασχεδιασμός των ΑΕΙ της χώρας, υποχώρησαν άτακτα και εξανεμίστηκαν, μπροστά στα τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα.Το διαπιστώσαμε αυτό, κυρίως με τη μετακίνηση και συγχώνευση του τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας της Ηγουμενίτσας με το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Μεσολόγγι. Ένα δυνατό τμήμα με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, με άρτιες εργαστηριακές υποδομές και προοπτικές στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, συγχωνεύεται με το τμήμα του Μεσολογγίου και είναι πραγματική απώλεια για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα και τον τόπο μας. Το Υπουργείο δεν κατανοεί την τραγικότητα αυτής της απόφασης, που θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στις υδατοκαλλιέργειες στην Ήπειρο, στο βαθμό που οι υδατοκαλλιέργειες για την περιοχή μας είναι από τους πιο προσοδοφόρους και εξελίξιμους επιχειρηματικούς τομείς. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των τεσσάρων δημόσιων Ιχθ/κών Σταθμών θα εντείνει ακόμη περισσότερο τα ήδη οξυμμένα προβλήματα.Επίσης, στην περίπτωση της απειλής για κατάργηση του τμήματός μας Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, το Υπουργείο κινήθηκε αιφνιδιαστικά και μεροληπτικά. Όμως με την άμεση κινητοποίησή μας, τόσο της επιστημονικής μας κοινότητας, του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και των θεσμικών φορέων του τόπου μας και της Ηπείρου, καταφέραμε να το κρατήσουμε, όχι βέβαια για τοπικιστικά συμφέροντα, αλλά γιατί θα ήταν παράλογο μια ακαδημαϊκή μονάδα δυναμική, εύρωστη, με διακριτό ακαδημαϊκό στίγμα, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και διεθνή καταξίωση να καταργείται, και ταυτόχρονα να ακρωτηριάζεται ένα ζωτικό τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου, παραχαράσσοντας έτσι και την ιδιαίτερη ταυτότητά του.Δυστυχώς, δεν έγιναν οι αναγκαίες ρήξεις και οι γενναίες αλλαγές που απαιτούν οι καιροί.Επίσης διαπιστώνουμε ότι η διαφαινόμενη πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και διακριτικής μεταχείρισης των ΤΕΙ, που διαχρονικά εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μας και θα απειλήσει την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.Όμως σε αυτό το νέο εκπαιδευτικό τοπίο όπως διαμορφώθηκε, θα αγωνιστούμε για την άψογη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου προασπίζοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία, την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα, την πρωτότυπη ερευνητική δραστηριότητα, και κυρίως την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους φοιτητές μας.Γιατί κύριο μέλημά μας είναι πάντα οι φοιτητές μας. Να γίνουν άρτιοι επιστήμονες και ανήσυχοι πολίτες έτσι ώστε να βάλουν το δικό τους στίγμα σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει.Η ακαδημαϊκή μας κοινότητα με οργανωμένες δράσεις, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ηπείρου και της χώρας μας

Ανακοίνωση του Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων


Επειδή μετά την επίθεση που δέχθηκα το Σαββάτο 8 Ιουνίου από τρία άτομα, κόσμος που συναντώ με ρωτά αν χτύπησα, θα ήθελα να θέσω το περιστατικό στην πραγματική του διάσταση, αναφέροντας ότι η επίθεση εναντίον μου είχε ως σκοπό την αφαίρεση της κάμερας και όχι τον τραυματισμό μου. Η ανυπαρξία τραυματισμού, πέρα από μικρές εκδορές από χτυπήματα στα χέρια κατά τη βίαιη ακινητοποίησή μου για την αφαίρεση της κάμερας, δεν μειώνει φυσικά τη σοβαρότητα του συμβάντος. Η κάμερα μου επεστράφη τελικά την ίδια ημέρα στο αστυνομικό τμήμα, με κάποιες φθορές για τις οποίες έλαβα τη διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθούν, δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια κακιά στιγμή, και προσωπικά θεωρώ το θέμα λήξαν.Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας για την άμεση ανταπόκρισή της, αλλά και το πλήθος κόσμου που κατέφθασε στο σημείο καθώς ο ένας με τον άλλο πληροφορούνταν το γεγονός. Ευχαριστώ επίσης όλους τους φορείς, συλλόγους και πρόσωπα για τη δημόσια καταδίκη του περιστατικού, που αποδεικνύει ότι γεγονότα τραμπουκισμού δεν έχουν θέση στην πόλη μας.

Με εκτίμηση

Κώστας Σακκάς
Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

"Κυβερνητική απάτη ότι ξεκίκησαν τα έργα στον Ε-65"

Δριμύ κατηγορώ κατά του υπουργείου Ανάπτυξης από το Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας

Απέναντι στις μεγαλοστομίες Σαμαρά ότι δήθεν οι μπουλντόζες έπιασαν ήδη δουλειά στους υπό κατασκευή μεγάλους οδικούς άξονες, οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (γνωστού ως Ε-65) καταγγέλουν ότι εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια που σταμάτησαν τα έργα, παραμένουν άνεργοι, ενώ όπως δηλώνουν σχεδόν όλοι τους, δεν διαθέτουν πια ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!!! Όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά: "Κανένα έργο δεν ξεκίνησε, και κανένας εργαζόμενος δεν έπιασε δουλειά στους αυτοκινητόδρομους. Πρόκειται για μια μεγάλη κυβερνητική απάτη". Το Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65, τονίζει, πως: "Η κυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά με τον πόνο των ανέργων", ενώ οι ίδιοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν μια σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στην πλήρη ασφάλιση και σύνταξη και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι.

Έρχεται το 2ο Tzoumerka Bike Marathon!!!


Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), μετά την επιτυχία της διοργάνωσης του 1ου Tzoumerka Bike Marathon, προκηρύσσει τον 2ο Tzoumerka Bike Marathon, για τις 28 - 29 Σεπτεμβρίου 2013.Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να ενισχυθεί η εικόνα της διοργάνωσης, με την αύξηση των συμμετοχών αθλητών, την κινητοποίηση όσων φορέων συνέβαλλαν στην περσινή διοργάνωση, αλλά και με την ενεργοποίηση νέων.Για τους αθλητές του μαραθωνίου η διαδρομή θα παραμείνει ακριβώς η ίδια με την περσινή διοργάνωση. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό «Κέδρος» στο χωριό Καταρράκτης Τζουμέρκων και θα περάσει από τα χωριά Καταρράκτης, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργοί, Βουργαρέλι και τερματισμό πάλι στο Δασικό Χωριό. Η συνολική διαδρομή είναι 85 χλμ, από τα οποία, 25,7 χλμ, είναι άσφαλτος, 55,4 χλμ, είναι χωματόδρομοι, 1,4 χλμ, μονοπάτια και τα 2,4 χλμ, τσιμεντένιοι δρόμοι. Το σύνολο θετικής υψομετρικής διαφοράς είναι 2.750 μ. Η διαδρομή είναι απαιτητική και τεχνικά δύσκολη σε μερικά σημεία. Με φροντίδα της διοργάνωσης θα υπάρχουν επτά σταθμοί τροφοδοσίας, δύο σημεία τεχνικής υποστήριξης ποδηλάτων, ενδείξεις χιλιομετρικών αποστάσεων, δύο σημεία ελέγχου μέγιστου χρόνου περάσματος (πόρτες), καθώς και άλλες παροχές προς τους αθλητές που θα ανακοινωθούν στην συνέχεια.Για όσους αθλητές επιθυμούν να γνωρίσουν την περιοχή μέσα από έναν λιγότερο απαιτητικό αγώνα, θα πραγματοποιηθεί ένας μικρότερος αγώνας περίπου 25 χλμ, που θα έχει εκκίνηση και τερματισμό το Δασικό χωριό.Για τα παιδιά και fun του ποδηλάτου θα γίνουν μικρότεροι αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στο Δασικό Χωριό.Εκτός από τους αγώνες ποδηλάτου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο πρωτότυπος αγώνας 3 χλμ. τρέχω με τον σκύλο μου, όπου κάθε αθλητής θα τρέχει με τον σκύλο του ως ομάδα.Περισσότερα στοιχεία για τη διαδρομή του αγώνα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του αγώνα http://www.tzoumerkabike.gr/Η σήμανση της διαδρομής θα γίνει και φέτος με οικολογικό τρόπο και με μη μόνιμα σημάδια τα οποία θα αφαιρεθούν μετά τον αγώνα, επιδιώκοντας να μην επιβαρύνουμε ούτε στο ελάχιστο την αισθητική του περιβάλλοντος σε όλη τη διαδρομή του.Ο αγώνας είναι ΟΡΕN και μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες ηλικίας άνω των 18 ετών.Τεχνικός σύμβουλος του αγώνα είναι ο αθλητής αγώνων Κώστας Σταμούλης.Συνδιοργανωτές στον αγώνα είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Αράχθου, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
Χρήστος Λάμπρης, 2685031791, 6974754952
www.tzoumerkabike.gr, info@tzoumerkabike.gr

Επιστολή Εργαζομένων ΕΡΑ Ιωαννίνων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, 
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ιωαννίνων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπό σας για την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργείται η λειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).Η υπογραφή σας θεωρείται ακατανόητη, αφού γνωρίζετε τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στους εργαζόμενους -απολυμένους πλέον- της ΕΡΑ Ιωαννίνων.Με απόλυτη συνείδηση και πολιτειακή ευθύνη προβήκατε, ουσιαστικά, στην υιοθέτηση της απόλυσης συντοπιτών σας, οι οποίοι σας τιμούσαν επί χρόνια τόσο στην πολιτική σας σταδιοδρομία όσο και στη πολιτειακή σας θητεία.Δυστυχώς, προδώσατε την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την εκτίμηση του συνόλου των πολιτών των Ιωαννίνων, ακολουθώντας τις βουλήσεις μιας κυβέρνησης που κάνει εκπτώσεις στη Δημοκρατία.Εσείς, κύριε Πρόεδρε, από τις συχνότητες της ΕΡΑ, κάνατε συχνές αναφορές στα δημοκρατικά σας αισθήματα και τους αγώνες, εσείς, επίσης, δηλώνατε ότι ο ρόλος σας ήταν πάντοτε να υπηρετείτε τους πολίτες και να στηρίζετε τους κοινωνικούς αγώνες. Όλα αυτά εξανεμίστηκαν ύστερα από λίγα χρόνια ασφαλούς εξουσίας που σας παρέχει το αξίωμα του Προέδρου, αδιαφορώντας ακόμη και για την υστεροφημία σας.Αλήθεια, θα έχετε το ψυχικό σθένος να ξαναμιλήσετε στους συμπατριώτες σας για πρόοδο και ευημερία, θα μπορείτε να τους κοιτάξετε στα μάτια, θα μπορείτε με την ίδια άνεση να επισκέπτεστε τη γενέτειρά σας, την Πωγωνιανή, το Νησί, τους Φραγκάδες και την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων; Με την ενέργειά σας αυτή οι προσφορότεροι δρόμοι θα οδηγούν μόνο στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου!

Οι Εραζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Δότρια οργάνων χάρισε ζωή σε τρεις ασθενείς!!!


Τρεις νέες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν χθες. Προηγήθηκε δωρεά οργάνων από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Δότρια ήταν μία 55χρονη γυναίκα που κατέληξε από εγκεφαλική βλάβη.Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 22:30 την ίδια μέρα από την ομάδα λήψης του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και στη συνέχεια προσήλθε και η ομάδα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης για το ηπατικό μόσχευμα.Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε γυναίκα 47 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο ένας νεφρός, στα Ιωάννινα σε γυναίκα 53 ετών, η οποία υποβαλλόταν 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση και ο δεύτερος νεφρός σε άντρα 56 ετών στο Λαϊκό, ο οποίος υποβαλλόταν επίσης 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Οι Ηπειρώτες επιλέγουν την… Ήπειρο για διακοπές!

Άρχισαν ήδη με μονοήμερες ή ολιγοήμερες εξορμήσεις…
Μπορεί το μεγαλύτερο ζητούμενο, για την Ήπειρο, να είναι η προσέλκυση ξένων επισκεπτών, όμως για φέτος φαίνεται πως οι επαγγελματίες του χώρου στην περιοχή μας θα στηριχθούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό και από τους Ηπειρώτες, που θα κάνουν διάφορες εξορμήσεις, μονοήμερες ή ολιγοήμερες σε διάφορα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου, όπως Πρέβεζα και Θεσπρωτία.Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που θα προτιμήσουν τα πολύ κοντινά νησιά, όπως Λευκάδα, Κέρκυρα και Παξούς, όμως είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι σε κάποιο βαθμό ο Ηπειρώτικος τουρισμός θα στηριχθεί και… εκ των έσω.

Ενδιαφέρον… 
Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, μπορεί πράγματι η κρίση να έχει επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι διακοπές εδώ και χρόνια να αποτελούν πολυτέλεια, όμως φέτος, οι περισσότεροι θα αναζητήσουν κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, κάπου κοντά.«Μεγάλη… πέραση θα έχουν τα μονοήμερα και οι κοντινές εξορμήσεις, πάντα βέβαια ανάλογα και με το βαλάντιο του καθενός και υπό την προϋπόθεση, ότι υπάρχουν χρήματα για τη μετακίνηση» επισημαίνουν και στέκονται στο ότι ακόμη και τα λίγα χρήματα που αναμένεται να αφήσουν –μιας και λίγοι θα φάνε έξω ή θα πιουν κάτι και αν ακόμη γίνει αυτό θα είναι με μέτρο, αποτελούν μια μικρή «ανάσα».

Σταδιακά… 
Έτσι, το ενδιαφέρον που υφίσταται και που γίνεται πιο έντονο όταν υπάρχουν προσφορές, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά καθώς αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά και σε λίγες εβδομάδες τελειώνουν και οι Πανελλαδικές (μένουν τα ειδικά μαθήματα), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.«Ακόμη και διακοπές να πάνε κάποιοι, δηλαδή να επισκεφθούν ορισμένα μέρη για πάνω από δυο ή τρεις ημέρες, το πιο πιθανό είναι να επιλέξουν Ήπειρο ή το πολύ τα κοντινά Ιόνια Νησιά» σημειώνουν ξενοδόχοι.

Υποδομές… 
Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν, ότι ο Τουρισμός μας μπορεί να ελπίζει πολλά στους επισκέπτες από την Ήπειρο ή την χώρα γενικότερα. Άλλωστε, ο εγχώριος τουρισμός περνά μεγάλη κρίση και είναι βέβαιο, ότι όσο δεν βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.Υπό αυτό το πρίσμα είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν, το συντομότερο δυνατόν, οι υποδομές στην περιοχή μας για να βελτιωθεί η υποδοχή τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο οποίο γίνονται έργα, αλλά και σημαντικές προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων.Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καν λεωφορείο ώστε να μεταφέρει όσους τουρίστες αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πρόσφατα μάλιστα, έδεσε ένα κρουαζιερόπλοιο στο Ηπειρώτικο λιμάνι και από τους 90 επιβάτες κάποιοι θέλησαν να επισκεφθούν την πόλη, αλλά όταν κατάλαβαν, ότι ήταν μακριά και πως δεν υπήρχε μεταφορικό μέσο, παρέμειναν στο πλοίο (!), αφήνοντας στα… κρύα του λουτρού τους επαγγελματίες στην Ηγουμενίτσα, που τους περίμεναν πώς και πώς, μπας και δουν το… χρώμα του χρήματος.

Τα άλματα προόδου… 
Για ποια ανάπτυξη και υποδομές μπορεί να μιλήσει κανείς λοιπόν; Όταν δεν υπάρχουν τα βασικά, είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν άλματα προόδου άμεσα. Όσο και αν πολλοί υπολογίζουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ή στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι απαραίτητο να γίνει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας προσιτό για όλους και πόσο μάλλον για τους ξένους.Ό, τι συμβαίνει σήμερα είναι απόρροια της όποιας προσπάθειας γίνεται από την Περιφέρεια, αλλά κυρίως των ιδιωτών. Αν δεν γίνουν ενιαίες κινήσεις, υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, τότε οι απαραίτητες υποδομές δεν πρόκειται να υπάρξουν και για μια ακόμη φορά η Ήπειρος θα αρκεστεί στα λόγια…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δήλωση Δημάρχου Αρταίων για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Δήλωση του Δημάρχου Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη για το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Με αισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και προβληματισμού πληροφορηθήκαμε τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ. Πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη η οποία με τον αιφνιδιαστικό, πρόχειρο και αυταρχικό τρόπο που έγινε, αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία και τη δημόσια ενημέρωση, πλήττει χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο χωρίς εργασία, αλλά και αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι ένας ιστορικός φορέας, που με τα προγράμματά της υπήρξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, πυλώνας ενημέρωσης και συνδετικός κρίκος του απανταχού ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα. Το επιχείρημα της ανάγκης εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ δεν δικαιολογεί την απόφαση περί κλεισίματος, έστω και προσωρινού.Εξυγίανση και αναδιοργάνωση μπορεί να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Άλλο είναι η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός και άλλο ο ξαφνικός θάνατος, που συντελέστηκε στη λογική της κυβέρνησης «πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι»Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες και να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, επιδιώκοντας μία βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για την ΕΡΤ, αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία».

Ανακοίνωση του Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας για την κατάργηση της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας

Διαπιστώνουμε με έκπληξη σήμερα ότι τα όρια της συμβολικής και της πραγματικής βίας που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τους κυβερνώντες τη χώρα μας διευρύνονται συνεχώς και με απροκάλυπτο τρόπο. Πράξεις αυθαιρεσίας που δεν παραπέμπουν απλώς σε σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας μας αλλά υπερβαίνουν και τις πλέον αυταρχικές μορφές επιβολής της βούλησης της εξουσίας στο κοινωνικό σύνολο, προκλητική ακύρωση των διατάξεων του Συντάγματος και αναγόρευση ψευδεπίγραφων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σε «νόμους άνομους» συνθέτουν ένα ζοφερό ψηφιδωτό στη θέα του οποίου ωχριούν οι περιγραφές George Orwell.Η υπονόμευση κάθε έννοιας της, κατ’ επίφαση πλέον, ελευθερίας και συνταγματικής τάξης επιβεβαιώθηκε με την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία προβάλλοντας ως προσχηματικό επιχείρημα την αποκάθαρσή της από νοσούντα φαινόμενα διαχείρισης και αδιαφάνειας, στο πλαίσιο βεβαίως της ευρύτερης δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας που υπαγορεύεται από ευρωπαϊκά κέντρα.Παραγνωρίζει βεβαίως η Κυβέρνηση και οι πολυώνυμοι συμπαραστάτες της ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δύο διακριτά επίπεδα: Πρώτον, η κακοδιαχείριση και ο ανορθόλογος τρόπος επιμερισμού των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους, ζητήματα για τα οποία ευθύνονται αποκλειστικά όλες οι Κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν τον συγκεκριμένο Οργανισμό ως όχημα για την προώθηση των κομματικών τους επικοινωνιακών (και όχι μόνον) αναγκών. Δεύτερον το δημόσιο αγαθό της δυνατότητας να παρέχεται στους πολίτες σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση και να παρουσιάζονται εκφάνσεις της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Οικολογίας, που δεν υπαγορεύονται από αγοραία και ιδιοτελή συμφέροντα, αποτελεί θεσμική υποχρέωση της συνταγματικής Πολιτείας και, κατά συνέπεια, δεν είναι εκχωρήσιμο.Η μετατροπή από δεκαετίες τώρα της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας σε κρατικό, δηλαδή κομματικό, φορέα δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την κατάργησή του, αφού στοιχειώδης πολιτική βούληση θα ήταν ικανή προϋπόθεση για τη διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της ελεύθερης, έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης της κοινωνίας των πολιτών. Είναι εμφανές ότι η σκόπιμη σύγχυση των δύο επιπέδων εξυπηρετεί επιδιώξεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη των πραγματικών προθέσεων, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη μετατροπή των δημοσίων αγαθών σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα αποτιμώνται και θα παρέχονται αποκλειστικά με τα κριτήρια του κέρδους.Το γεγονός της απόλυσης των 2.500 και πλέον εργαζομένων, με τις οδυνηρές συνέπειές του στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή σε μια περίοδο δύστηνης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αποτελεί μόνον τη μία όψη του νομίσματος· σε αυτήν εγγράφονται, άλλωστε, και οι χιλιάδες των απολυθέντων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα –και όσες αναμένονται, δυστυχώς, να ακολουθήσουν– που αντιμετωπίζονται, τις περισσότερες φορές, από ποικιλώνυμους υποστηρικτές τους με ψηφοθηρικής απόβλεψης οιμωγές. Όμως υπάρχει και ένα ακόμη μείζον διακύβευμα το οποίο βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στην άλλη όψη του νομίσματος: πρόκειται για την αντισυνταγματική, αυτάρεσκη, απροκάλυπτη και βίαιη επιβολή της βούλησης της Κυβέρνησης να αποσαρθρώσει τις δομές που συγκροτούν τον δημόσιο χώρο και να απαξιώσει τα δημόσια αγαθά, εκχωρώντάς τα με μεθοδικότητα στην αγοραία συναλλαγή, εν ονόματι μιας επίπλαστης ανάπτυξης.Στη στόχευση αυτή εδραίο μέλημα της συγκεκριμένης Κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί με εκπλήσσουσα ακρίβεια την πορεία που χάραξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, είναι η δημιουργία φοβικών συνδρόμων στους πολίτες, έτσι ώστε κάθε στοιχειώδης πρόθεση αντίστασης να υποκατασταθεί ενστικτωδώς με την άβουλη εκτέλεση των απαιτήσεων της εξουσίας των αγορών. Παρά το γεγονός όμως ότι οι επιχώριοι Ρήτορες αποπειρώνται να μας πείσουν για το αντίθετο, διαφεύγει της προσοχής τους ότι η Ιστορία του 20ου αιώνα πιστοποιεί με αδιάψευστο τρόπο ότι οι αυτοαναγορευθέντες ως «σωτήρες» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «ολετήρες».Στην παρούσα συγκυρία το χρέος μας ως ακαδημαϊκών δασκάλων δεν εξαντλείται στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών μας και την καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, αλλά οφείλουμε, ταυτόχρονα, να αναδείξουμε με υπευθυνότητα τους τρόπους με τους οποίους θα αποτραπεί η επιχειρούμενη διαμόρφωση καθημαγμένων συνειδήσεων που αναντίρρητα θα υπακούουν στα αυθαίρετα κελεύσματα της εξουσίας και θα συστοιχίζονται άκριτα με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος

Αυστραλία: Οι ομογενείς απαιτούν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Αντιδράσεις στην ομογένεια της Αυστραλίας προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει, έστω και «προσωρινά» την ΕΡΤ.Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις των μαζικότερων φορέων της ομογένειας, από τις αντιδράσεις απλών ομογενών αλλά και από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.Εξάλλου διαδικτυακή δημοσκόπηση της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» δείχνει ότι το 70% των αναγνωστών διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση.Στο πλευρό της ομογένειας, αλλά και των εργαζομένων της ΕΡΤ έχει ταχθεί και η Αυστραλιανή Δημοσιογραφική Ένωση (Media Alliance) που με ανακοίνωσή της καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει ξανά σε λειτουργία την ΕΡΤ, χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη» την απόφαση για προσωρινό κλείσιμό της και την χαρακτηρίζει «πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του δικαιώματος των πολιτών να ενημερώνονται».Για τρίτη συνεχή μέρα στο σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης γίνεται εκτενέστατη αναφορά σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εκατοντάδων υπαλλήλων αλλά και του απλού κόσμου που προσέρχεται σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.Προβάλλονται δε και οι αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας Αυστραλίας με δηλώσεις των Προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων Μελβούρνης, Βικτώριας και Σύδνεϋ για τη «σημασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας της διασποράς και για το πλήγμα από το κλείσιμό της» αλλά και οι κινήσεις στις οποίες έχουν προβεί με έκδοση ανακοινώσεων και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.Την ίδια στιγμή η Ελληνική Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για του λουκέτο στην ΕΡΤ» την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 4 το απόγευμα στο οίκημά της στην Λακέμπα του Σίδνεϊ.Στην ανακοίνωση της Κοινότητας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία θα έχει επιπτώσεις στον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Το δικαίωμα της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και με αυτήν την ενέργεια η Κυβέρνηση στερεί από εμάς τους Έλληνες το δικαίωμα αυτό».Εξάλλου σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, επισημαίνει ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αυστραλία, με τη μητέρα πατρίδα, ενώ συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεών μας σε όλον τον κόσμο.«Τα ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ τα παρακολουθούσαν χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία, ενώ ταυτόχρονα είχαν αναδειχθεί και ως μέσα προβολής των δραστηριοτήτων μας,» τονίζεται στην επιστολή.«Τα ραδιοφωνικά προγράμματά της και ιδιαίτερα τα ενημερωτικά εμπλούτιζαν τα ελληνικά προγράμματα του πολυπολιτισμικού κρατικού ραδιοφώνου της SBS και ήταν πηγή ενημέρωσης για πολλά άλλα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.Η ΕΡΤ υπήρξε το μοναδικό μέσο που πρόβαλε παγκοσμίως τα επιτεύγματα και τη δράση του Ελληνισμού της Αυστραλίας, ειδικά μετά την αναβάθμιση της παρουσίας της στους Αντίποδες με την τοποθέτηση των ανταποκριτών και την εκπομπή τους για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.Επίσης, η δορυφορική ΕΡΤ εκτός των άλλων ήταν το μοναδικό ελεύθερης λήψης ελληνικό μέσο ενημέρωσης σε όλη την Αυστραλία και είχε αναδειχθεί σε μέσο προβολής της Ελλάδας ως κοιτίδας σύγχρονου πολιτισμού, τουριστικού προορισμού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.Η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ, είναι ανησυχητική, καθώς όχι μόνο μας αποξενώνει ως απόδημους από την πατρίδα μας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, καθώς καθίσταται μια χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση που προωθεί την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση και τα εθνικά συμφέροντα,» επισημαίνεται στην επιστολή.Η Κοινότητα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να εξασφαλίσει όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και τη βελτίωση των προγραμμάτων της και ιδιαίτερα αυτών για τον απόδημο Ελληνισμό.Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τη φωνή εκατομμυρίων ομογενών που ζητάνε τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα προωθεί τη δημοκρατική και αντικειμενική ενημέρωση, καταλήγει ο κ.Παπαστεργιάδης.Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΣΑΕ Ωκεανίας που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η συμβολή της ΕΡΤ στον απανταχού Ελληνισμό στο τομέα της πληροφόρησης, στα προγράμματα διάδοσης της Γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας ήταν και είναι ανεκτίμητη.Η ξαφνική διακοπή των προγραμμάτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομογένεια και αποκόβει και αποξενώνει τον ελληνισμό από την γενέτειρα.Καταδικάζουμε την ξαφνική απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ που έχει αρνητικές επιπτώσεις όπου υπάρχει και ζει Ελληνισμός και καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση με στόχο να συνεχιστεί η ροή των προγραμμάτων μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση για τη μακρόχρονη επιβίωση της ΕΡΤ».Τέλος, ομογενείς εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ελληνισμού της Διασποράς χάνει με βάναυσο τρόπο ένα τεράστιας σημασίας αρχείο το οποίο χρησιμοποιούσε στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας αλλά και στις ακριτικές περιοχές. Οι κινήσεις αυτές όχι μόνον αντιβαίνουν στα όρια της λογικής αλλά είναι και αντιδημοκρατική, αυθαίρετη, ασυλλόγιστη, ανάρμοστη. Αν υπάρχει αδιαφάνεια στην ΕΡΤ γιατί δεν την ξεκαθαρίσαμε αντί να την κλείσουμε. Αν υπήρχε διαφθορά στην ΕΡΤ ποιος τη δημιούργησε, ποιανού παράδοξες αποφάσεις την στήριξαν και γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα κατά μέτωπο αντί να κλείσουμε την καλή σύνδεση του γηγενή με τον απόδημο ελληνισμό.Δεν αντιβαίνουμε στις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για εξυγίανση της Ελληνικής κοινωνίας από τη διαφθορά, όμως η κίνηση αυτή δεν είναι λύση» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Diasporic Literature Spot.

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε σπίτι, που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων

Προέκυψε συμμετοχή ενός 24χρονου Αλβανού ο οποίος ήδη κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού 

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, η υπόθεση ληστείας σε σπίτι στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων, που είχε γίνει το μεσημέρι της 27-04-2012. Στις έρευνες σημαντική ήταν η συμβολή του Γραφείου Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου.Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός από τους τρεις δράστες. Πρόκειται για τον 24χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είχε συλληφθεί την 14-02-2013 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά για άλλη περίπτωση ένοπλης ληστείας στους Ραψαίους Ιωαννίνων και ήδη κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι τις 27-04-2012, τρεις άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε οικία ημεδαπών στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων και με την απειλή κυνηγετικού όπλου και μαχαιριού, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κοσμήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και τρία κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια, αφού έδεσαν τους παθόντες, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.Από την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων και στοιχείων, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας του 24χρονου δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία και Νομοθεσία περί όπλων.Οι έρευνες συνεχίζονται, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του καθώς και τη διερεύνηση της τυχόν εμπλοκής του στην διάπραξη και άλλων παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών.Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων Ιωαννίνων.

Σχολείο Ποδοσφαίρου-Κύπελλο Ηθους Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Πρέβεζα


Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός θα φιλοξενήσει από 17 έως 22 Ιουνίου το Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας Αθανασία Τσουμελέκα.Ο λόγος για το Σχολείο Ποδοσφαίρου-Κύπελλο ήθους Δημήτρης Παπαϊωάννου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα από το Ιδρυμα Νιάρχου υπό την αιγίδα του Δήμου Πρέβεζας και την ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας.Ολες τις μέρες από το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας, μαθητές Ακαδημιών Ποδοσφαίρου θα κάνουν μαθήματα σε γκρουπ ενώ στο μεσημεριανό διάλειμμα των μαθημάτων στο αμφιθέατρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου θα πραγματοποιούνται ομιλίες για τον αθλητισμό γενικότερα, το ποδόσφαιρο τις πρώτες βοήθειες και την διατροφή.Κεντρικό πρόσωπο του Σχολείου Ποδοσφαίρου είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής Μίμης Παπαϊωάννου ο οποίος μάλιστα θα τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας.Την Δευτέρα 17 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ .Παπαϊωάννου στον πολυχώρο της Λαϊκης Αγοράς ενώ θα τον πλαισιώσουν και αθλητικοί παράγοντες της πόλης.Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη για το Σχολείο Ποδοσφαίρου στην Πρέβεζα.Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει το Σχολείο Ποδοσφαίρου μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που γίνεται πράξη χάρη στην ευγενική προσφορά του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ και την πολύτιμη συμβολή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου.Σε μια εποχή που όλοι μας , και κυρίως τα παιδιά, έχουμε την ανάγκη να αναζητήσουμε και πάλι τις αξίες που απορρέουν από τον αθλητισμό , τον εθελοντισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι μας δίνουν την δυνατότητα να αφενός να προβάλλουμε τον τόπο μας και αφετέρου να δείξουμε στους νεώτερους τον δρόμο για την δημιουργία αθλητικής συνείδησης.Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την επιλογή του Δήμου της Πρέβεζας ως τόπο φιλοξενίας του Σχολείου Ποδοσφαίρου και ευχόμαστε καλή διαμονή στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες μας.Χαιρετισμός του εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητισμού του Δήμου Πρέβεζας Γιώργου Φραγκούλη.Το Τουρνουά Σχολείο Ποδοσφαίρου που θα γίνει από 17 μέχρι 21 Ιουνίου στην Πρέβεζα διοργανώνεται από το Ιδρυμα Νιάρχος στην προσπάθεια ανάδειξης των αθλητικών ιδεωδών με την συνδρομή του Δήμου Πρέβεζας και της Ε.Π.Σ Πρέβεζας-Λευκάδας.Οι αξίες του Ευ Αγωνίζεσθαι με κοινωνικό και ηθικό πρότυπο τον Μίμη Παπαϊωάννου εμπνέουν και καθοδηγούν τις νέες γενιές.Περισσότερα από 120 παιδιά θα συναντηθούν στην Πρέβεζα, θα γνωρίσουν τις ομορφιές της, θα συναγωνιστούν και θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους.Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας τους συντελεστές του τουρνουά και τους ευχόμαστε ευχάριστη διαμονή.Χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ Πρέβεζας-Λευκάδας Δημήτρη Τραχανά.Είναι ιδιαίτερη τιμή για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και όλης της τοπικής κοινωνίας η φιλοξενία του Τουρνουά Σχολείου Ποδοσφαίρου στην Πρέβεζα.Η συνεργασία του Ιδρύματος Νιάρχου και του κορυφαίου Ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου αποτελούν αναμφίβολα σταθμό για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα .Τα νέα παιδιά , τα οποία θα γίνουν οι αποδέκτες των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής ,θα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στο άθλημα του ποδοσφαίρου και πάνω απ΄ όλα να διδαχθούν ήθος, αθλητικό πνεύμα και αλληλεγγύη.

ΣΤΥΛΙΟΣ:Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας


Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος, με αφορμή την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας και τη μεταφορά τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας.Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:“Η απόφαση για την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας με έδρα την Πρέβεζα εκτός από άδικη είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει και πολλά προβλήματα. Ελήφθη δίχως να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας, όπως ότι στην Άρτα δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο εξαγωγών, αλλά και το γεγονός ότι επιχειρήσεις από πόλεις του Νομού Πρέβεζας θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ευκολότερα από τη ΔΟΥ Άρτας, γιατί είναι σε πιο κοντινή χιλιομετρικά απόσταση από την έδρα τους, συγκριτικά με την Πρέβεζα. Θέλω να πιστεύω έπειτα από την παράθεση όλων των επιχειρημάτων ότι το Υπουργείο θα αναθεωρήσει τη στάση του.”

Οργισμένοι και οι Βορειοηπειρώτες για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Κριτική κατά της απόφασης από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα

Ο Πύρρος Δήμας σχολίασε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook το κλείσιμο της ΕΡΤ:«Όταν ήμουν μικρός στη Χειμάρρα, τα βράδια δεν πήγαινα να κοιμηθώ αν δεν έβλεπα την παρουσιάστρια της ΕΡΤ να μου λέει "Καληνύχτα" και να ακούσω τον Εθνικό Ύμνο. Μπορεί για κάποιους να είναι μελό, για εμένα όμως αυτές είναι οι πιο δυνατές εικόνες της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας. Η ΕΡΤ έδινε σάρκα και οστά στην εικόνα της Ελλάδας που είχα μέσα στη φαντασία μου. Έδινε σχήμα στα αχνά φωτάκια που έβλεπα με λαχτάρα να αχνοφέγγουν στην απέναντι από τη Χειμάρρα, Κέρκυρα. Αργότερα, η κάμερα της ΕΡΤ ήταν αυτή που έλειπε από το πρώτο μου μετάλλιο στην ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, αλλά και η ΕΡΤ είναι αυτή που έχει στο αρχείο της όλους τους αγώνες και τα παγκόσμια ρεκόρ μου. Στην ΕΡΤ γνώρισα και τη γυναίκα μου, συμβασιούχος για μια επταετία κι απ' αυτούς που αμείβονταν με μπλοκάκι και τους στραβοκοιτούσαν οι μόνιμοι γιατί τους χαλούσαν τον τραχανά... Γλυκές και πικρές αναμνήσεις. Οπως και να έχει πάντως, η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εκπέμπει, γιατί το οφείλουμε στη Δημοκρατία».

Στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού η Ελλάδα χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Παρά την έλλειψη οργανωμένης στρατηγικής από την ελληνική Πολιτεία για την ένταξη της χώρας στον χάρτη με τους προορισμούς ιατρικού τουρισμού, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς στην αναπαραγωγή ιατρική, λόγω των εξαιρετικών ποσοστών επιτυχίας των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζουν οι Έλληνες επιστήμονες.Περισσότερες από 1.000 γυναίκες υπολογίζεται ότι ταξιδεύουν μέχρι τη χώρα μας -σε ετήσια βάση- προκειμένου να διαπιστώσουν στην πράξη αυτό που συζητιέται με αμείωτο ενδιαφέρον στα διάφορα διαδικτυακά forum γυναικών με προβλήματα γονιμότητας. Ότι, δηλαδή, στην Ελλάδα, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ανά προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης (άνω του 50% σε ορισμένα κέντρα), με πιο «φιλική» νομοθεσία όσον αφορά στους ηλικιακούς περιορισμούς, αλλά και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με χώρες, όπως η Αυστραλία ή οι ΗΠΑ.«Το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη, κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 δολάρια, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ», όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος σε ζητήματα υπογονιμότητας.«Τα ποσοστά επιτυχίας των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης υπερβαίνουν το 50%, και αυτό οφείλεται κυρίως στην εμπειρία της επιστημονικής μας ομάδας και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε, τα οποία είναι εξατομικευμένα, ανάλογα με την κάθε περίπτωσης γυναίκας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και το μειωμένο άγχος που έχει η γυναίκα, καθώς συνδυάζει την εμβρυομεταφορά με διακοπές στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ.Πάντος αναφερόμενες σε στατιστικά στοιχεία του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διευθύνει.Σύμφωνα με τον κ.Πάντο, τα τελευταία χρόνια, μόνο από την Αυστραλία έχουν έρθει τουλάχιστον 300 γυναίκες προκειμένου να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και αρκετές από αυτές επιστρέφουν για να αποκτήσουν και δεύτερο παιδάκι. «Οι ηλικιακοί, αλλά και άλλοι περιορισμοί- όπως οι θρησκευτικοί- που ισχύουν σε αρκετές χώρες, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος της εμβρυομεταφοράς στις χώρες αυτές, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό, παγκοσμίως, για τέλεση IVF. Πρόσφατα, μάλιστα, το Κέντρο μας έκανε ένα πολύ φιλόδοξο άνοιγμα και σε λιγότερο παραδοσιακές «αγορές», όπως της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη, καθημερινά, έχουμε δεκάδες επιβεβαιώσεις για έλευση στο Κέντρο μας, γυναικών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, ενώ η Κίνα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διεθνώς, όπως το CNN, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό αναπαραγωγικού τουρισμού».Η Ελλάδα θεωρείται «η ασφαλέστερη χώρα για να γεννήσει μια γυναίκα», όπως έγραφε πριν έναν χρόνο η βρετανική εφημερίδα The Independent, εξηγώντας ότι στη χώρα μας καταγράφεται η μικρότερη αναλογία παιδικής θνησιμότητας στη γέννα, παγκοσμίως, με μόλις έναν θάνατο ανά 31,800 γεννήσεις.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολλές Ελληνίδες

Εργαζόμενες, ελληνίδες, έγγαμες, ηλικίας 40 - 54 ετών είναι οι γυναίκες-θύματα βίας που τηλεφωνούν, κυρίως, στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αναζητώντας ψυχοκοινωνική στήριξη.Την τελευταία διετία η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, έχει δεχθεί περισσότερες από 10.000 κλήσεις, στην πλειοψηφία τους (5.968) από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι 3.683 (62%) δήλωσαν ότι ήταν μητέρες.Το 79% των κλήσεων (8.040) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας, οι 5.968 κλήσεις αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών και οι υπόλοιπες καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.Από τις 5.968 κλήσεις με καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 4.629 κλήσεις (78%) αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, οι 82 (1%) σεξουαλική παρενόχληση, οι 88 (1%) περιπτώσεις βιασμού, οι 7 (0,1%) πορνεία, 2 (0,03%) trafficking, και 709 (12%) καταγγελία άλλων μορφών βίας.Ο λόγος που κάλεσαν την Γραμμή SOS 15900 ήταν κυρίως για ψυχοκοινωνική στήριξη (43%), νομική συμβουλευτική (33%), νομική βοήθεια (12%), αναζήτηση φιλοξενίας (8%) και αναζήτηση εργασίας (3%).Η πλειοψηφία των γυναικών που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης και αναζήτησαν βοήθεια ήταν εργαζόμενες (28%), από τις οποίες το 13% αυτοαπασχολούμενες, ενώ το 31% δήλωσαν άνεργες.Το 48% ήταν παντρεμένες, το 10% ελεύθερες και το 8% βρίσκονταν σε διάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, θύματα βίας πέφτουν κυρίως οι γυναίκες μέσης ηλικίας (40-54 ετών) σε ποσοστό 27% και ακολουθούν με 25% αυτές της ηλικιακής ομάδας 25-39 ετών.Το 13% των θυμάτων είχε ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 10% την μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου, ενώ το 9% την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Τέλος, το 68% ήταν Ελληνίδες, το 8% μετανάστριες ενώ το 1% άνηκες σε μειονότητες.Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, οι 1.204 (20%) την περιγράφουν ως κακή, οι 1.106 (19%) την αναφέρουν ως μέτρια και οι 679 (11%) ως καλή.

Η φυτοφαγία σχετίζεται με την μακροζωία

Η φυτοφαγία φαίνεται να σχετίζεται με την μακροζωία αφού αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Λόμα Λίντα» της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Όρλιχ μελέτησαν 73.000 ανθρώπους, μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αβγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι δηλαδή τρώνε κρέας μια φορά την εβδομάδα.Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, πέθαναν 2.570 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κρεατοφάγοι. «Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου κατά 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια κρέας. Οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες.Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι φυτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του βάρους κ.α. Εξάλλου, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι Αντβεντιστές (μία προτεσταντική αίρεση) στις ΗΠΑ ζουν τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερα από τον γενικό πληθυσμό.Οι ερευνητές τονίζουν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως η μελέτη EPIC που δημοσιεύθηκε το 2009 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους αμερικανούς.Εξάλλου, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, δείχνει ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής του καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Όσοι υιοθέτησαν αυτό τον τρόπο, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.

Σε μεγάλους έρωτες και ευτυχισμένους γάμους οδηγούν οι online γνωριμίες!!!

Οι διαδικτυακές γνωριμίες δεν είναι εφήμερες όπως πιστεύουμε, αφού μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλους έρωτες και σε ευτυχισμένους γάμους, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής τον Δρ Τζον Κασιόππο διαπίστωσαν ότι οι online γνωριμίες, στατιστικά τουλάχιστον έχουν καλύτερη έκβαση από τους παραδοσιακούς τρόπους γνωριμίας.Αν και η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με τον ιστότοπο γνωριμιών eHarmony.com, δεν εξηγεί την επιτυχία των γάμων με online απαρχές, οι αιτίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ισχυρά κίνητρα για γνωριμία που έχουν όσοι αναζητούν σύντροφο στο διαδίκτυο, τη δυνατότητα να τον «τσεκάρουν» με διάφορους τρόπους εκ των προτέρων, καθώς και την μεγάλη ποικιλία επιλογών που προσφέρει το ιντερνετ, οπότε μπορεί κανείς να βρει ένα ταίρι που του ταιριάζει περισσότερο.Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 19.100 ανθρώπων, που είχαν παντρευτεί το διάστημα 2005 - 2012. Όπως διαπιστώθηκε, περισσότεροι από το ένα τρίτο των γάμων (35%) είχαν ξεκινήσει μετά από online γνωριμία, σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό από τις γνωριμίες στη δουλειά, το σχολείο ή μέσω φίλων.Η εν λόγω πρακτική, που άρχισε να γίνεται συνηθέστερη πριν από περίπου μια δεκαετία, κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς μέσω πολλών τρόπων, όπως επαφές σε ειδικές ιστοσελίδες γνωριμιών και στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω πολυπρόσωπων διαδικτυακών παιγνιδιών, μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών κοινοτήτων (chat rooms, virtual worlds κ.α.).«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ιντερνετ φαίνεται να αλλάζει τη δυναμική και την εξέλιξη του ίδιου του γάμου», εξηγεί ο Δρ Κασιόππο. Η μελέτη δείχνει ότι τα ζευγάρια που ξεκίνησαν στο διαδίκτυο τη γνωριμία τους, αν παντρευτούν, έχουν (κατά δήλωσή τους) κατά μέσο όρο πιο μακρόχρονους και ικανοποιητικούς γάμους.Χωρισμοί και διαζύγια αναφέρθηκαν σε ποσοστό περίπου 6% μεταξύ όσων γνωρίστηκαν online, έναντι 7,5% όσων γνωρίστηκαν παραδοσιακά. Οι παντρεμένοι που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο, αναφέρουν μέσο όρο ικανοποίησης 5,64 από το γάμο τους, έναντι 5,48 των παντρεμένων που γνωρίστηκαν offline (σε μια κλίμακα 1 - 7).Οι περισσότερες αρχικές επαφές (45%) γίνονται μέσω ειδικών ιστότοπων όπως το eHarmony.com, το Yahoo Personal ή το Match και οι περισσότεροι που αναζητούν online γνωριμίες (με σοβαρό σκοπό), είναι 30 έως 40 ετών. Όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, συνήθως έχουν εισόδημα άνω του μέσου όρου και είναι πιο μορφωμένοι. Οι πιο αποτυχημένοι γάμοι, σύμφωνα με την έρευνα, είναι όσοι ξεκίνησαν από μια γνωριμία σε μπαρ ή σε κάποιο «τυφλό» ραντεβού.Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ειλικρινείς από το αναμενόμενο στις online γνωριμίες τους και τα πιο συνηθισμένα ψέματα αφορούν το βάρος και το ύψος τους.Πάντως οι ψυχολόγοι δηλώνουν επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματα της έρευνας και αναμένουν να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, ενώ τονίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές μεταξύ online και παραδοσιακών γνωριμιών είναι μάλλον οριακές.

Το μέγεθος του ανδρικού πέους μετράει για τις γυναίκες

Τελικά το μέγεθος του πέους έχει σημασία για τις γυναίκες, αν και η προτίμηση προς τα μεγαλύτερα ανδρικά γεννητικά όργανα είναι αναλογικά μικρότερη σε σχέση με ένα αρρενωπό ανδρικό σώμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Μάουτζ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πέος αξιολογείται συγκριτικά με το ύψος και τις υπόλοιπες σωματικές διαστάσεις ενός άνδρα.Οι γυναίκες θεωρούν πιο ελκυστικούς τους άνδρες που έχουν μεγαλύτερου μεγέθους γεννητικά όργανα και αν επιπλέον είναι ψηλοί, τόσο το καλύτερο γι' αυτούς, επειδή οι «προικισμένοι» ψηλοί άνδρες βαθμολογούνται καλύτερα από ό,τι οι εξίσου «προσοντούχοι», αλλά κοντοί άνδρες. Όμως, ακόμα περισσότερο από ό,τι σε σχέση με το πέος ή το ύψος, οι γυναίκες φαίνεται να έλκονται από έναν άνδρα με φαρδιές πλάτες.Μέχρι σήμερα, οι μελέτες για τις γυναικείες προτιμήσεις σε σχέση με το μέγεθος του ανδρικού μορίου, έχουν εμφανίσει μάλλον ανάμικτα ή και αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς άλλες λένε ότι το μέγεθος μετράει και άλλες όχι. Από την άλλη, πάντως, είναι πιο ξεκάθαρο ότι οι άνδρες (μάλλον φοβούμενοι ότι υστερούν) νοιάζονται για το μέγεθος περισσότερο από τις ίδιες τις γυναίκες, όπως έδειξε και μια έρευνα του 2007 στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Urology International.Αντί να βασιστούν σε ερωτηματολόγια, όπως συνήθως έκαναν οι προηγούμενες μελέτες, αυτή τη φορά οι ερευνητές έδειξαν σε 105 γυναίκες, με μέση ηλικία 26 ετών, ολόσωμες φωτογραφίες γυμνών ανδρών, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή και στις οποίες σκοπίμως υπήρχε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών γεννητικών οργάνων, ύψους ανδρών και άλλων σωματικών αναλογιών.Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν ψηλούς άνδρες με φαρδείς ώμους και λεπτή μέση, που έχουν επίσης σχετικά μεγάλο πέος, αν και το ενδιαφέρον τους σταδιακά ατονεί για μεγέθη άνω των επτά εκατοστών. Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι παίζει ρόλο και ο σωματότυπος των ίδιων των γυναικών. Οι ψηλότερες γυναίκες έλκονται περισσότερο από τους ψηλούς άνδρες. Πάντως, όπως είπαν οι ερευνητές, «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδανικό μέγεθος πέους ή ύψος».Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η γυναικεία προτίμηση εξηγεί από εξελικτική άποψη γιατί οι άνθρωποι έχουν μεγάλα γεννητικά όργανα αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα τους, σε σχέση με τα άλλα συγγενικά ζώα, όπως οι πίθηκοι. Για παράδειγμα, ο γορίλας που ζυγίζει 180 κιλά, έχει γεννητικό όργανο μήκους μόνο τεσσάρων εκατοστών (σε στύση), όταν ένας μέσος άνδρας, με το μισό βάρος, έχει αντίστοιχο μήκος 12 έως 16,7 εκατοστών.Οι εξελικτικοί βιολόγοι πιστεύουν ότι το σχετικά μεγάλο πέος τραβούσε το ενδιαφέρον των γυναικών σε μια εποχή που οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν γυμνοί, με συνέπεια οι άνδρες αυτοί να επιλέγονται κατά προτίμηση από το άλλο φύλο για αναπαραγωγή και έτσι να περάσουν τα σχετικά γονίδια στους απογόνους τους.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ζήλια από τους άνδρες, όταν πρόκειται για αναρτήσεις στο Facebook!!!

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ζήλια από τους άνδρες, όταν πρόκειται για αναρτήσεις στο Facebook που πιστεύουν ότι αφήνουν να εννοηθεί ότι σχέση τους έχει πρόβλημα.Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, στο πλαίσιο έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα 226 ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες έπρεπε να φανταστούν ότι ανακάλυπταν μια φωτογραφία του συντρόφου τους με ένα άτομο του αντίθετο φύλου, στο Facebook.Στο υποθετικό αυτό σενάριο, οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση στις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού του συντρόφου τους και άρα μπορούσαν να δουν αν η φωτογραφία ήταν ορατή σε άλλα άτομα στο κοινωνικό δίκτυο.Οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερα συναισθήματα ζήλιας από τους άνδρες, όταν φαντάστηκαν την ιδέα και μόνο του υποθετικού σεναρίου. Οι γυναίκες βαθμολόγησαν το επίπεδο ζήλιας με έξι (σε μια κλίμακα με κορύφωση το εννέα), ενώ οι άνδρες με τέσσερα.Άνδρες και γυναίκες δήλωσαν ότι ζήλευαν περισσότερο στην περίπτωση που η φωτογραφία δεν μπορούσε να είναι ορατή από άλλα άτομα, ένδειξη ότι κάτι προσπαθούσε να κρύψει η πρακτική αυτή. Αν η φωτογραφία ήταν ορατή και σε άλλους στο Facebook, το επίπεδο ζήλιας των ανδρών μειωνόταν, ενώ των γυναικών παρέμενε υψηλό.Επίσης οι γυναίκες πληγώνονταν περισσότερο από τους άνδρες, αν στο υποθετικό αυτό σενάριο υπήρχαν ελάχιστες κοινές φωτογραφίες τους με τον σύντροφό τους στην καρτέλα του τελευταίου στο Facebook.«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η δημόσια φύση της πιθανής απιστίας μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα συναισθήματα ανδρών και γυναικών», γράφουν οι ερευνητές στο Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. «Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα όταν πιστεύουν ότι οι άλλοι έχουν αποδείξεις ότι η σχέση τους δεν χαρακτηρίζεται από πίστη και δέσμευση», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα.Όμως, επειδή το σενάριο ήταν υποθετικό, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε πως τα ευρήματα μεταφράζονται σε πραγματικές συνθήκες ή αν μπορούσε ένα ζευγάρι να χωρίσει.Μελλοντικές έρευνες αναμένεται να εξετάσουν αν μια κατάσταση στο Facebook, παρόμοια με αυτή του υποθετικού σεναρίου, μπορεί να κάνει κακό στη σχέση δύο ανθρώπων.Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δαπανούν αρκετό χρόνο στο Facebook αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ζήλιας και ελέγχουν συχνότερα το προφίλ του συντρόφου τους, συγκριτικά με άτομα που ελάχιστα εμπλέκονται με τα κοινωνικά δίκτυα.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Facebook δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να παρερμηνεύσουν εύκολα τις πληροφορίες τους παρέχονται. Για παράδειγμα, στο υποθετικό σενάριο της αμερικανικής μελέτης δεν υπήρχαν στοιχεία απιστίας, αλλά οι συμμετέχοντες εξέλαβαν τα στοιχεία ως τέτοια.

Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες αποδείχθηκαν πιο «γερά ποτήρια» από τους άνδρες!!!

Ποιος ήπιε περισσότερο στα χριστουγεννιάτικα πάρτι; Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες τελικά αποδείχθηκαν πιο «γερά ποτήρια» από τους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Environmental Research and Public Health.Οι φοιτητές στην Ισπανία μπορεί συνολικά να ήπιαν περισσότερο αλκοόλ από τις συνομήλικες συμφοιτήτριες τους, αλλά οι τελευταίες πήραν την «πρωτιά» στην χρήση αλκοόλ ανά ώρα.Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Βιγκο στην Ισπανία, ρώτησε σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ 985 φοιτητές και διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες επίσης έκαναν πιο καθιστική ζωή από τους άνδρες, ενώ μεγάλες αναλογίες και των δύο φύλων είχαν κάνει χρήση παράνομων ουσιών.Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών. Ως ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε δύο ώρες για τους άνδρες και τέσσερα ή περισσότερα για τις γυναίκες.Πιο αναλυτικά, το 56,1% των γυναικών έκανε ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, συγκριτικά με το 41,3% των ανδρών. Οι φοιτητές βέβαια, κατά μέσο όρο, έπιναν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.Εξίσου ανησυχητικό ήταν το εύρημα ότι το 56,1% των φοιτητριών έκανε καθιστική ζωή ή δεν γυμνάζονταν καθημερινά, συγκριτικά με το 41,7% των φοιτητών. Μεταξύ αυτών που κατάφερναν να γυμνάζονται καθημερινά, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, το 38,6% των ανδρών σκοπίμως έβρισκε χρόνο για άθληση, συγκριτικά με το 20,9% των γυναικών.Πάντως οι φοιτητές έκαναν πιο έντονη χρήση ναρκωτικών από τις γυναίκες, αν και το 44,9% των αγοριών και το 30,9% των κοριτσιών ανέφερε γενικά χρήση παράνομων ουσιών.Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κύκλος σπουδών των φοιτητών δεν επηρέαζε την υγεία τους. Όμως, οι φοιτήτριες που σκόπευαν να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν πιθανότερο να έχουν διαταραγμένη συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό, από τις κοπέλες που σπούδαζαν επιστήμες σχετικές με την υγεία. Το 19% των φοιτητριών του πρώτου κλάδου σπουδών είχε συμπεριφορές σχετικές με τις διατροφικές διαταραχές, συγκριτικά με το 6,3% των κοριτσιών των επιστημών υγείας. Συνολικά, το 8,8% των φοιτητών είχε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

Παγκόσμιο πρόβλημα η υπερκατανάλωση αλκοόλ
Στις ΗΠΑ, ένας στους έξι ενήλικες αναφέρει περιστατικό ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ περίπου τέσσερις φορές τον μήνα, με μέσο όρο οκτώ ποτά ανά επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είναι συνηθέστερη στην ηλικιακή ομάδα των 18-34 ετών.Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό έντυπο Journal of American College Health, στις μεικτές φοιτητικές εστίες η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο συχνή. Το φαινόμενο είναι υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τους κοιτώνες όπου διαμένουν μόνο φοιτητές ή φοιτήτριες.Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ενταχθείς σε μια κοινωνική ομάδα. Μελέτη που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2012 στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κοινωνιολογίας έδειξε ότι οι φοιτητές στις βορειο-ανατολικές Πολιτείες ναι μεν δεν ήθελαν να κάνουν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά πίστευαν πως σχετίζεται με αυξημένη κοινωνική προβολή.

Τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου στους άνδρες παρουσιάζουν έντονα ανοδικές τάσεις

Τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου στους άνδρες παρουσιάζουν έντονα ανοδικές τάσεις τα τελευταία 35 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Cancer Research UK που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.Αντιθέτως, για το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα στις γυναίκες σημειώνουν αύξηση κατά 6%.Βέβαια, τα ποσοστά επιβίωσης παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση και στα δύο φύλα, με τους ασθενείς να ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.Αν και δεν είναι γνωστό γιατί υπάρχει φυλετική διαφορά ως προς τα κρούσματα του καρκίνο του εντέρου, η πάθηση σχετίζεται με την παχυσαρκία και διατροφικά σχήματα πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και ελάχιστη κατανάλωση φυτικών ινών, καθώς και με την γήρανση του πληθυσμού.Ο καρκίνος του εντέρου έχει αυξηθεί από 45 περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες το 1975-77, στις 58 το 2008-10, δηλαδή αύξηση κατά 29%. Στις γυναίκες, το 2008-2010 καταγράφονταν 37 κρούσματα ανά 100.000 ενώ το 1975-77 35 ανά 100.000.Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη αύξηση είναι οι άνδρες 60 και 70 ετών, με 23.000 περιπτώσεις ανά έτος.«Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε, και εφόσον πλέον ζούμε περισσότερο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο», σχολιάζει ο καθηγητής Μάθιου Σέιμουρ από το Πανεπιστήμιο Λιντς και διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας για τον Καρκίνο.«Αλλά εξετάζοντας τα νούμερα συνδυαστικά με την ηλικία του ατόμου, παρατηρούμε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου έχει αυξηθεί για τους άνδρες, την τελευταία 35ετία. Είναι σημαντικό να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από την αύξηση αυτή και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζει ο Δρ Σέιμουρ.

Γενετική μετάλλαξη που μπορεί να προκαλεί ορισμένες περιπτώσεις πρώιμης εφηβείας

Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι γιατροί αποτυγχάνουν συχνά να δώσουν μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό. Αλλά βραζιλιάνοι ερευνητές ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη που μπορεί να προκαλεί ορισμένες περιπτώσεις πρώιμης εφηβείας.Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 32 ανθρώπων με πρώιμη εφηβεία από 15 οικογένειες (αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η πρώιμη εφηβεία είναι κληρονομική).Μεταλλάξεις του γονιδίου MKRN3 εντοπίστηκαν σε 15 άτομα πέντε οικογενειών. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μεταλλαγμένο MKRN3 είχε κληροδοτηθεί από τον πατέρα στους απογόνους.Ως πρώιμη εφηβεία χαρακτηρίζεται η εφηβεία που ξεκινά πριν από την ηλικία των οκτώ ετών στα κορίτσια και την ηλικία των εννέα ετών στα αγόρια. Ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται από εγκεφαλικούς όγκους ή προβλήματα του θυρεοειδή αδένα, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτία δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί.Η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τους φορείς των μεταλλάξεων στο γονίδιο MKRN3 ήταν τα έξι έτη για τα κορίτσια και τα οκτώ για τα αγόρια.Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως το γονίδιο MKRN3 παίζει ρόλο στην εφηβεία, οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδεχομένως να εμπλέκεται στην απελευθέρωση του «φρένου» που συνήθως προλαμβάνει την έναρξη της εφηβείας.Η εφηβεία βιολογικά ξεκινά όταν ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνης. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο MKRN3 μπορεί να προκαλούν αύξηση των επιπέδων της γοναδοτροπίνης νωρίτερα.Οι ερευνητές για να μελετήσουν περαιτέρω τον ρόλο του MKRN3 στην εφηβεία, μελέτησαν και τους εγκεφάλους πειραματόζωων. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα έκφρασης του γονιδίου ήταν υψηλότερα όταν τα ποντίκια ήταν νεαρά και έφταναν σε χαμηλό επίπεδο στην αρχή της εφηβείας, κάτι που αποδεικνύει ότι το γονίδιο σχετίζεται με την εφηβεία.

Συσκευή μετατρέπει οποιοδήποτε παράθυρο σε πρίζα!!!

Μία νέα εφεύρεση υπόσχεται να μετατρέψει το παράθυρο σε... πρίζα, η οποία φορτίζει τις συσκευές με ενέργεια από τον ήλιο. Το Window Socket μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε – στο σπίτι, στο γραφείο ή ακόμη και στο αυτοκίνητο – αρκεί να είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως.Το concept παρουσίασαν οι σχεδιαστές Κιούχο Σονγκ και Μπόα Ο από τη Νότια Κορέα. Το Window Socket μοιάζει εξωτερικά με μία στρογγυλή υποδοχή πρίζας, στη βάση της οποίας υπάρχουν μίνι ηλιακοί συλλέκτες και μια μεγάλη βεντούζα που διασφαλίζει την αποτελεσματική προσκόλησή της σε οποιαδήποτε διαφανή επιφάνεια. Τα πάνελ απορροφούν ηλιακή ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική χάρη σε έναν ενσωματωμένο μετατροπέα.Μόλις φορτιστεί πλήρως, σε διάστημα πέντε έως οκτώ ωρών, μπορεί να αφαιρεθεί από το παράθυρο και να μεταφερθεί οπουδήποτε, τροφοδοτώντας μια συσκευή ακόμη και εν κινήσει. Η υποδοχή σχεδιάστηκε για μπαταρία 1000mAh, κατάλληλη για τη φόρτιση κινητού τηλεφώνου. Από τη στιγμή που γεμίζει πλήρως, παραμένει φορτισμένη για περίπου 10 ώρες, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές της.«Αυτό το προϊόν σχεδιάστηκε για να σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ενέργεια ελεύθερα και άνετα σε χώρους, όπου η κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι περιορισμένη, για παράδειγμα σε ένα αεροσκάφος, σε ένα αυτοκίνητο ή σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρουν οι δύο σχεδιαστές. «Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε μια φορητή υποδοχή, ώστε ο κόσμος να την χρησιμοποιεί ενστικτωδώς και χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση.»

Ανακαλύφθηκε η βιολογική βάση της φαγούρας!

Την «αχίλλειο πτέρνα» της φαγούρας ίσως ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, εντοπίζοντας μια ουσία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία ευθύνεται για τη μετάδοση της αίσθησης της φαγούρας από το δέρμα στον εγκέφαλο.Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature, η εμπλοκή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης εξαφανίζει τη φαγούρα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για νέες πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον.Τα υπάρχοντα αντισταμινικά φάρμακα έχουν αποτέλεσμα σε μερικές μόνο περιπτώσεις κνησμού, αλλά όχι στις περισσότερες. Σχεδόν το 15% των ανθρώπων ταλαιπωρούνται από χρόνιο κνησμό ποικίλης αιτιολογίας.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Χουν του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το μόριο-νευροδιαβιβαστής, νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb), το οποίο μεταφέρει τα σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, παίζει ρόλο-κλειδί στην αίσθηση της φαγούρας.Τα πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι όταν το νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb), αφαιρείται από το σώμα, ο κνησμός σταματά, αλλά όταν επανεισάγεται στο νωτιαίο μυελό, τότε η φαγούρα εμφανίζεται ξανά.Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές εξέτασαν σε ζώα την επίδραση διαφόρων νευροδιαβιβαστών σε σχέση με τη φαγούρα και τον πόνο, ώσπου βρήκαν ότι η πρωτεΐνη Nppb εμπλέκεται αποκλειστικά στη φαγούρα. Όταν τροποποίησαν γενετικά ορισμένα ποντίκια ώστε να μην έχουν στο DNA τους αυτή την ουσία (αφαιρώντας το γονίδιο που ρυθμίζει τη Nppb), τα ζώα ήσαν πια ανίκανα να νιώσουν φαγούρα, αλλά συνέχιζαν να αισθάνονται τον πόνο ή τη θερμότητα.Ακόμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν συγκεκριμένα κύτταρα και νεύρα στο νωτιαίο μυελό, τα οποία συνδέονταν με τον εγκέφαλο και ανταποκρίνονταν στον εν λόγω νευροδιαβιβαστή Nppb. Όταν αυτά τα νεύρα αφαιρέθηκαν, τα ζώα επίσης δεν μπορούσαν να βιώσουν φαγούρα.Επειδή τα νευρικά συστήματα των ποντικιών και των ανθρώπων είναι παρόμοια (αλλά όχι ίδια), οι ερευνητές θα αναζητήσουν πλέον και στους ανθρώπους τα αντίστοιχα βιοχημικά και νευρικά κυκλώματα, ώστε να δουν αν μπορούν να «μπλοκάρουν» τη φαγούρα, χωρίς να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η Nppb εμπλέκεται επίσης στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και άλλων οργάνων, συνεπώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή.«Η έρευνά μας δείχνει ότι η φαγούρα, που κάποτε θεωρείτο ένας χαμηλής έντασης πόνος, είναι μια διακριτή αίσθηση, που έχει τη δική της αποκλειστική ‘καλωδίωση' στο νευρικό σύστημα, τη δική της βιοχημική γραμμή απευθείας σύνδεσης με τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Δρ Χουν. «Η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας του κνησμού και των μορίων που εμπλέκονται σ’ αυτόν, σημαίνει ότι πλησιάζουμε να βρούμε μια θεραπεία για τη χρόνια φαγούρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τη φαγούρα απλώς μια πρόσκαιρη ενόχληση, όμως υπάρχουν ασθενείς που έχουν κακή ποιότητα ζωής εξαιτίας της χρόνιας φαγούρας», προσθέτει.Αξίζει να σημειωθεί ότι, η φαγούρα θεωρείται ότι εξελίχτηκε από τα πανάρχαια χρόνια ως άμυνα του οργανισμού κατά των παρασίτων (η ισταμίνη που προκαλεί φαγούρα, είναι μια ουσία που εκκρίνει το ανοσοποιητικό σύστημα μετά από το τσίμπημα ενός εντόμου). Το κακό με τη φαγούρα είναι ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργείται ο γνωστός φαύλος «κύκλος ξυσίματος-φαγούρας»: όσο περισσότερο ξύνεται κανείς, τόσο δυναμώνει η φαγούρα, έτσι ξύνεται περισσότερο κ.ο.κ..Το γεγονός ότι συχνά νιώθει κανείς φαγούρα και μόνο που σκέπτεται κάτι, δεν βοηθά στην αντιμετώπισή της. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί η σχέση «ανταλλαγής» πόνου-φαγούρας: τα φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο, φέρνουν φαγούρα, ενώ το ξύσιμο διώχνει μεν τη φαγούρα, αλλά φέρνει πόνο.

Όσο καλύτερη όραση, τόσο υψηλότερη νοημοσύνη!!!

Ένα νέο οπτικό τεστ μπορεί να μετρήσει την ευφυΐα, αφού υπολογίζει την υποσυνείδητη ικανότητα του εγκεφάλου να απομονώνει αυτόματα τις κινήσεις στο βάθος και στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου και να επικεντρώνει την προσοχή του στο κέντρο και σε ό,τι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.Όσοι είναι πιο καλοί σε αυτό το επιλεκτικό «φιλτράρισμα», έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.Είναι η πρώτη φορά που ένα καθαρά αισθητηριακό τεστ αποδεικνύεται ότι σχετίζεται τόσο στενά με τα τεστ νοημοσύνης. Θα μπορούσε να παρέχει, έτσι, μια μη λεκτική μέθοδο για να ελέγχεται η νοημοσύνη των ανθρώπων.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Δρ Ντούτζε Τάντιν του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ζήτησαν από εθελοντές να παρακολουθήσουν σύντομης διάρκειας βιντεοκλίπ με μαύρες και άσπρες μπάρες διαφόρων μεγεθών, που κινούνταν σε μια οθόνη και οι οποίες, άλλοτε συγκεντρώνονταν στο κέντρο, άλλοτε απλώνονταν σε όλο το εύρος της οθόνης. Επίσης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε κλασσικά τεστ νοημοσύνης.Το πείραμα έδειξε ότι όσοι εθελοντές ήταν πιο ικανοί στο να επικεντρώνονται στις μπάρες στο κέντρο, χωρίς να διασπώνται από τις άλλες κινήσεις στο υπόβαθρο, ήταν επίσης αυτοί με το υψηλότερο «σκορ» στο νοητικό τεστ. Οι πιο έξυπνοι μπορούσαν πιο γρήγορα να «πιάσουν» την κίνηση των ράβδων στο κέντρο της οθόνης, απομονώνοντας τις περισπάσεις στο οπτικό υπόβαθρο. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει το εύρημα προηγούμενης μελέτης ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν πιο γρήγορα οπτικά αντανακλαστικά.Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι σαφώς καλύτεροι στο να εστιάζουν την προσοχή τους στο κέντρο μιας εικόνας, «καταπιέζοντας» στον εγκέφαλό τους τις άλλες κινήσεις στο βάθος ή στο περιθώριο του οπτικού πεδίου. Όσο, όμως, περισσότερο μεγαλώνει το οπτικό πεδίο και η εικόνα γίνεται μεγαλύτερη, τόσο οι πιο έξυπνοι δυσκολεύονται να συλλάβουν όλες τις κινήσεις (γι’ αυτό οι πιο έξυπνοι εθελοντές τα κατάφεραν πολύ χειρότερα, όταν έπρεπε να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ράβδων που απλώνονταν τόσο στο επίκεντρο όσο και στην υπόλοιπη οθόνη).Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση ανάμεσα στη νοημοσύνη και την οπτική αντίληψη δείχνει ότι, καθώς ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται καθημερινά από ένα τεράστιο όγκο αισθητηριακών πληροφοριών, η αποτελεσματικότητά του (άρα και η νοημοσύνη), μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με το πόσο καλά αποκλείει εκείνες τις οπτικές πληροφορίες που θεωρεί άχρηστες, συνεπώς κρατά για επεξεργασία λιγότερο όγκο δεδομένων.Όπως εξηγεί ο Δρ Τάντιν, «η ταχεία επεξεργασία των πληροφοριών και ερεθισμάτων πράγματι μετράει, όμως είναι μόνο η μισή ιστορία. Έχει σημασία αν κανείς απομονώνει τα λιγότερο σημαντικά πράγματα και εστιάζεται σε αυτό που είναι σημαντικό». Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα έρευνα δεν πρόκειται να καταργήσει τα παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης».