Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα βρεθεί κοινή γλώσσα στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ

Τη βεβαιότητα πως «θα βρεθεί κοινή γλώσσα» για την ΕΡΤ μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.Όπως αναφέρει, σε συνέντευξή του στη Real News, και απαντώντας συγκεκριμένα στο ερώτημα αν η ΕΡΤ θα μπορούσε να ρίξει την τρικομματική κυβέρνηση, «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά ο στόχος είναι κοινός: ένας νέος, σύγχρονος, ανεξάρτητος και ανταποδοτικός φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».Ο κ. Κεδίκογλου λέει ακόμη πως η απόφαση για την ΕΡΤ είχε ληφθεί νωρίτερα και ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη γιατί έπρεπε να ολοκληρωθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών στα γενικά μαθήματα.«Η ΕΡΤ ήταν ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αδιαφάνειας και σπατάλης και οι πολίτες δεν λάμβαναν επαρκή ανταπόδοση της γενναίας χρηματοδότησης που προσέφεραν. Έπρεπε να γίνει η επανεκκίνηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να αναδιαρθρωθεί ριζικά, να εξορθολογισθεί η λειτουργία της, να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα της» επαναλαμβάνει.Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «μετά από ένα χρόνο κυβερνητικής εμπειρίας έγινε σαφές ότι οι δομικές στρεβλώσεις, οι κανονιστικοί παραλογισμοί και τα απαρχαιωμένα συντεχνιακά προνόμια καθιστούσαν αδύνατη οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση εν λειτουργία».Όπως σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δυστυχώς είχε γίνει σαφές ότι ήταν αδύνατη μία ήπια προσαρμογή. Υπήρχαν κυκλώματα με ιδιοκτησιακή λογική, που οχυρώνονταν πίσω από καταστατικά, κανονισμούς και διατάξεις».Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κεδίκογλου τονίζει πως ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν η ψήφος εμπιστοσύνης μπήκε στο τραπέζι του Μαξίμου στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι το τραβούσαν στα άκρα.Στο ερώτημα αν ο κ. Σαμαράς φοβάται τις πρόωρες εκλογές, απαντά πως ο Πρωθυπουργός έχει τονίσε επανειλημμένα ότι θέλει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ακόμη πως η ΝΕΡΙΤ θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό, ενώ πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα.Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα λουκέτα σε άλλους προβληματικούς οργανισμός, σημειώνει πως η περίπτωση της ΕΡΤ είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και δεν υπάρχει ανάλογή της.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν επιδιώκουμε εκλογές

Συνέντευξή του στη Real News
«Δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά συνιστώ σε όποιον τυχόν παίζει με το σενάριο των εκλογών να μην προκαλέσει την αξιοπρέπεια και τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.Σε συνέντευξή του στη Real News, απαντώντας σε ερώτηση σχετική και με τις εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ, σημειώνει: «Οι πολίτες θέλουν πολιτική σταθερότητα, αλλαγές στο κράτος, πρωτίστως σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και εγγυήσεων. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά δεν προκάλεσε ποτέ πτώση κυβερνήσεων. Δεν κάνει πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς. Δεν δέχεται όμως τετελεσμένα, εκβιασμούς, πιέσεις, μαθήματα υπευθυνότητας γιατί έχει πληρώσει ακριβά την εθνική του υπευθυνότητα. Όποιος, συνεπώς, νομίζει ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές, κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος. Το Σύνταγμα ρυθμίζει αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια Βουλή στην οποία δεν υπάρχει αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία».Αναφέρει ακόμη πως «ο κ. Σαμαράς δεν είναι μόνο αρχηγός της ΝΔ, αλλά και πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Έχει, συνεπώς, την πρώτη ευθύνη και το πρώτο ενδιαφέρον να αποκατασταθούν οι όροι λειτουργίας της κυβέρνησης: προγραμματικοί, οργανωτικοί, πολιτικοί».Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ «υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία, ανοικτή».Όπως λέει, το άρθρο 15 του Συντάγματος και ο θεσμικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν αναστέλλονται για κάποιους μήνες. «Πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας και θεσμικής τάξης, όχι μόνο ελληνικής, αλλά και ευρωπαϊκής. Είμαστε υπέρ της ουσιαστικής και άμεσης μεταρρύθμισης στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χωρίς ανοχή απέναντι σε βολέματα και συντεχνίες. Αυτό όμως προϋποθέτει όχι μόνο έναν νέο νόμο για τις θεσμικές εγγυήσεις της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Ένα νέο, συμφωνημένο και εγκεκριμένο από τη Βουλή, οργανόγραμμα. Δίκαιη και διαφανή αξιολόγηση του προσωπικού. Αυτά έπρεπε να είναι έτοιμα».

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης και την απόλυση 2.600 εργαζομένων. Με την κατάργηση της ΕΡΤ, εκτός των άλλων, η ελληνική περιφέρεια στερείται του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης χωρίς σκοπιμότητες και παρεμβάσεις συμφερόντων. Η ποιοτική τηλεόραση, η προβολή και στήριξη της ζωής και του πολιτισμού των περιφερειών της χώρας δέχονται ένα καταλυτικό πλήγμα με τη συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης.Συντασσόμαστε με όλους τους φορείς και τους πολίτες που διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση αυτή και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Δημόσια ενημέρωση δεν υπήρχε για πολύ καιρό

Άρθρο του στην "Καθημερινή"
«Ο κόσμος περιμένει να σπάσουμε αβγά» τιτλοφορείται άρθρο του Πρωθυπουργού στην Καθημερινή, στο οποίο ο κ. Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το ζήτημα της ΕΡΤ.Μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει πως «δεν υπήρχε δημόσια ενημέρωση για πολύ καιρό», γιατί, όπως λέει, «η ΕΡΤ βρισκόταν μόνιμα σε… απεργία». «Ποιος δεν θυμάται τις "ξαφνικές" απεργίες σε κάθε κρίσιμη επίσκεψη ξένου ηγέτη, όταν ερχόταν να προσφέρει στήριξη στη χώρα μας; Ή όταν η ελληνική ηγεσία πήγαινε στο εξωτερικό για να κερδίσει τη στήριξη μεγάλων χωρών;» αναφέρει.Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται ακόμη στην εντολή του εισαγγελέα διαφθοράς για δικαστική έρευνα στην ΕΡΤ: «Σύντομα θα πληροφορηθούμε όλα εκείνα που κρύβονταν επιμελώς για δεκαετίες. Και τότε θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ…».Επαναλαμβάνει πως «αντίθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, υγιή οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης, δημόσιο, αλλά όχι κομματικά ελεγχόμενο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».Σημειώνει επίσης πως «δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ»: «Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Άλλωστε, αρκετοί απ’ αυτούς θα ξαναπροσληφθούν στο νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Το πρόβλημα το έχουν τα «κυκλώματα» που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν. Και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο. Αυτό τελείωσε πια».Όπως λέει, «κι άλλοι μας έταξαν την "εξυγίανση" της ΕΡΤ και δεν προχώρησε τίποτε, ούτε ένα βήμα»Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τώρα διαμαρτύρεται «η "μεγάλη συντεχνία" των προνομιούχων και των βολεμένων ... γιατί φοβάται ότι τώρα θα χτυπηθούν στ’ αλήθεια τα προνόμιά τους».Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς αναφέρει πως «μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία πάνε μαζί, μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσουμε, όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά δεν γίνονται, αν δεν είσαι έτοιμος "να σπάσεις αυγά". Άλλωστε και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας».

ΗΓΟΥMΕΝΙΤΣΑ:Και η πεθερά συνεργός στη δολοφονία του 37χρονου Υπαρχιφυλακα!!!

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνιάστηκε άμεσα η υπόθεση της ανθρωποκτονίας 37χρονου Υπαρχιφύλακα, που διαπράχθηκε την Τέταρτη 12.06.2013, στην περιοχή «Κιοσέικα» στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας.Για την υπόθεση αυτή, ταυτοποιήθηκαν ως δράστιδες, μία 42χρονη ημεδαπή - κουνιάδα του 37χρονου, η οποία είχε βρεθεί στο χώρο της ανθρωποκτονίας τραυματισμένη στο κεφάλι, καθώς και η 60χρονη μητέρα της - πεθερά του θύματος.Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε η εμπλοκή – συμμετοχή των δύο γυναικών, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση, αξιοποίηση, ανάλυση και συσχέτιση όλων των στοιχείων και των ενδείξεων, που προέκυψαν, σε συνδυασμό με τα ευρήματα, τα οποία εντοπίστηκαν στην αυτοψία του χώρου του εγκλήματος. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προανάκρισης, η 42χρονη εξεταζόμενη, ομολόγησε το έγκλημα και περιέγραψε με λεπτομέρειες το κίνητρο, τον τρόπο, το χρονικό και τις επιμέρους συνθήκες διάπραξης της ανθρωποκτονίας.Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού για οικονομικής φύσης διαφορές, οι δυο γυναίκες, ενεργώντας από κοινού, προκάλεσαν τραύματα στο θύμα, ενώ επιπλέον η 42χρονη τον πυροβόλησε τέσσερις φορές με πιστόλι, το οποίο βρέθηκε κρυμμένο κοντά στο χώρο του εγκλήματος, σε σημείο που υποδείχθηκε από την ίδια.Σε βάρος των δυο γυναικών σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και συνελήφθησαν με εντάλματα της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. Σήμερα οι δυο συλληφθείσες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Και οι Θεσπρωτοί θα δώσουν δυναμικό παρόν στην αυριανή , μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ,στα Γιάννενα!

Προσυγκέντρωση στο "Πάνθεον" στην Ηγουμενίτσα,αύριο στις 18:30
Αύριο Κυριακή 16 Ιουνίου, τα κινήματα που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην πατρίδα μας, οργανώνουν στα Ιωάννινα, μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.Ο αγώνας αυτός, δεν είναι μονοσήμαντος και δεν αφορά μόνον την ματαίωση του «ΜΑΥΡΟΥ» στην ΕΡΤ, αλλά αφορά κυρίως το γκρέμισμα της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής εξουσίας στην πατρίδα μας, εξουσία που είναι πηγή για όλα τα δεινά που βασανίζουν τον Ελληνικό λαό. Καλούνται όλοι οι Θεσπρωτοί να δώσουν ένα βροντερό παρόν και να στείλουν το διπλό μήνυμα προς την τρόϊκα εσωτερικού και εξωτερικού, ότι έφτασε το τέλος της μαύρης διακυβέρνησης της ΕΛΛΑΔΑΣ, και ότι γρήγορα ο τόπος μας θα γνωρίσει την πραγματική δημοκρατική διακυβέρνηση. για την οποία τόσο και τόσο αίμα έχει χύσει τούτος ο λαός.Όποιος θέλει να μεταβεί συντεταγμένα προς τα Ιωάννινα , Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο ΠΑΝΘΕΟΝ ΣΤΗΝ Ηγουμενίτσα με ώρα αναχώρησης για Ιωάννινα τις 18.30.

Ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις στις φυλακές Σταυρακίου


Την ικανοποίησή τους για τη θετική ανταπόκριση της πολιτείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Περιφέρειας Ηπείρου στο αίτημα της Διεύθυνσης του σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, εκφράζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη σε τοπικό επίπεδο.Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το επόμενο διάστημα και μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανακατασκευής ενός μεγάλου τμήματος του κτιρίου των φυλακών Σταυρακίου. Οι παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή νέου δαπέδου στον προαύλιο χώρο, την αντικατάσταση μόνωσης του δώματος του κτιρίου της φυλακής και του κτιρίου διοίκησης, αλλά και παρεμβάσεις για την αποτροπή προσγείωσης ελικοπτέρου στον αύλειο χώρο των φυλακών.Ο προϋπολογισμός των εργασιών ξεπερνά τις 200.000 ευρώ ποσό που θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Για την ικανοποίηση ενός αιτήματος πολλών ετών των σωφρονιστικών υπαλλήλων και της Διεύθυνσης των φυλακών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου των σωφρονιστικών υπαλλήλων στα ΓΙάννενα Χρήστος Αυδίκος. Σημείωσε όμως πως παράλληλα έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι σε γνώση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών το αίτημα για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής ενός δώματος για την ασφάλεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων.«Μετά τα περιστατικά αποδράσεων και ειδικά μετά από αυτό στις φυλακές Τρικάλων, δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη των αποδράσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι θετική εξέλιξη, αφού ικανοποιείται ένα αίτημα πολλών ετών, όμως περιμένουμε την ικανοποίηση και του αιτήματος για την κατασκευή ενός δώματος που προορίζεται για την ασφάλεια των υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Αυδίκος.

Ελλείψεις σε προσωπικό
Το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού εν αναμονή της προκήρυξης για την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων για όλα τα καταστήματα της χώρας.Ήδη το νεόκτιστο σωφρονιστικό κατάστημα στη Νιγρίτα Σερρών λειτουργεί με αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες φυλακές, όπως και αυτό των Χανίων, ενώ αναμένεται η έναρξη λειτουργίας των νέων φυλακών στη Δράμα.Στα Γιάννενα έχει ζητηθεί η ενίσχυση με 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθώς μεγάλος αριθμός έχει αποχωρήσει με πρόωρη συνταξιοδότηση από το 2009 μέχρι σήμερα.Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε εδώ και λίγες εβδομάδες με τη συνταξιοδότηση του ενός και μοναδικού γιατρού των φυλακών, με τη Διεύθυνση να έχει ζητήσει την αίτηση πρόσληψης αντικαταστάτη του.Τέλος, ο κ. Αυδίκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις πληρωμών των υπαλλήλων, στους οποίους οφείλονται τα νυχτερινά για δέκα μήνες του 2012 και για τους πέντε πρώτους μήνες του 2013.«Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει την τεράστια υπομονή των συναδέλφων και το ότι έβαλαν μεγάλη πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργούν αξιοπρεπώς τα σωφρονιστικά καταστήματα και χωρίς προβλήματα», σημείωσε.Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά την απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων για αρκετές εβδομάδες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν ρεπό ή άδειες στα πλαίσια ενίσχυσης των μέτρων επιφυλακής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΚΕ: Μόνη λύση η κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Βολές κατά των κυβερνητικών εταίρων εκτοξεύει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «οι ελιγμοί της κυβέρνησης και των συνεταίρων της δεν αλλάζουν την ουσία της πολιτικής σχετικά με την ΕΡΤ».Μοναδική άμεση λύση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι η κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης που κλείνει την ΕΡΤ.«Αυτή η πολιτική και το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από το λαό», τονίζει σε ανακοίνωσή του και καλεί το λαό «να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα της συγκυβέρνησης και σε όσους υπόσχονται, ως νέοι ''σωτήρες'', λύσεις για το λαό χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια που κάνουν κουμάντο στην οικονομία και έχουν στα χέρια τους το κράτος.«Χρειάζεται τώρα λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τη λαϊκή διακυβέρνηση-εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις 21 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελληνίων

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου και ώρα 1 το μεσημέρι τελειώνει η αγωνία των μαθητών που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες εξετάσεις. Το παραπάνω προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθυντές Λυκείων.Στο έγγραφό αυτό παρουσιάζεται όλο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη διακίνηση των βαθμολογιών και των αποκομμάτων των τετραδίων εξέτασης από το Υπουργείο προς τα σχολεία της χώρας.

Αναγνώστης για το δρόμο Παλιόκαστρο - Καρβουνάρι

Ο δρόμος Παλιόκαστρου - Καρβουναρι έγινε παραμονή των προηγουμένων δημοτικών εκλογών (τέλειωσε 3 π.μ. Κυριακή ημέρα εκλογών ).Βρίσκετε στον παλαιό Δήμο Μαργαριτιου και περνά πάνω από το δασύλλιο του Δ.Δ. Μαργαριτιου.Φυσικό είναι να έχει πολλές κακοτεχνίες και ελλείψεις ,λόγω ταχύτητας αποπεράτωσης .Οι κάτοικοι του Δ Δ Μαργαριτιου γιατί να εισπνέουν την σκόνη ?.Κάθε ημέρα περνούν αρκετά αυτοκίνητα και την σκόνη που σηκώνουν είναι απερίγραπτη.( δείτε τις φωτογραφίες που σας στέλνω.Τραβηγμένες από το Μαργαριτι και με ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή.)Πέρασαν αρκετά χρόνια και κανείς δεν έκανε κάτι.Μήπως πρέπει να πάρει πρωτοβουλία ο Δήμος Ηγουμενιτσας γιατί δεν παει άλλο.ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης εκφράζει την δυσαρέσκειά της απέναντι στην απόφαση της Κυβέρνησης για άμεση αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποτελεί για μας τους έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο τη φωνή της πατρίδας μας . Η συνέχιση της λειτουργίας της, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη και ρεαλιστική πραγματικότητα.Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού της έως τώρα λειτουργίας της ΕΡΤ, αλλά διαφωνούμε με πρακτικές που δεν εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την πατρίδα μας και η ΕΝΟΤΗΤΑ και όχι η διάσπαση είναι το απαραίτητο ζητούμενο εν μέσω κρίσης.Στηρίζουμε κάθε έννομη προσπάθεια αντίδρασης εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.Τέλος καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και κυρίως της Ομογένειας σε μια συλλογική και δημοκρατική παρέμβαση.Ευελπιστούμε να πρυτανεύσει η λογική και η ΕΡΤ να συνεχίσει την λειτουργία προσφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγία στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό στην Ελλάδα αλλά και ανά την υφήλιο.

Κατά του «λουκέτου» στην ΕΡΤ τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών!!!

Κατά του «λουκέτου» στην ΕΡΤ τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», η οποία κυκλοφόρησε το Σάββατο.Συγκεκριμένα, το 64,4% των ερωτηθέντων κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης «μάλλον αρνητικά και αρνητικά» και το 32,1% «θετικά και μάλλον θετικά».Για το εάν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το 57,1% απαντά «μάλλον όχι και όχι» και τι 40,1% «ναι και μάλλον ναι».Επιπλέον, στην πρόθεση ψήφου, εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται οριακά με 21,4% έναντι 21,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 9,5%, ΠΑΣΟΚ με 6,3%, ΚΚΕ με 5,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,4% και Δημοκρατική Αριστερά με 3,9%.Τέλος, ο κ. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 46% έναντι 30,6% του κ. Τσίπρα.

Δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ συνεχίζουν να φιλοξενούν οι γερμανικές εφημερίδες

Δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ συνεχίζουν να φιλοξενούν οι γερμανικές εφημερίδες, εστιάζοντας στην αντίσταση των εργαζομένων που μεταδίδουν μέσω ίντερνετ, αλλά και στις επιπτώσεις της αιφνιδιαστικής κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.
“Guerilla-TV“ («Τηλεόραση Ανταρτών») τιτλοφορείται άρθρο της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στη στάση των εργαζομένων της ΕΡΤ:«Οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο ήταν πιο γρήγοροι από την κυβέρνηση. Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία νέου φορέα με το όνομα NEΡΙΤ, κατοχύρωσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση nerit.gr.Παράλληλα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Και αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Στην περιοχή Ιωαννίνων τεχνικοί της ΕΡΤ κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αναμετάδοση μέσω κεραίας. Ενέργειες σαν αυτή υπό το σύνθημα ''Occupyert'' μπορούν να τερματιστούν από την κυβέρνηση μόνο με διακοπή ρεύματος. Η συνεργασία με το παντοδύναμο συνδικάτο της ΔΕΗ θεωρείται ωστόσο μάλλον απίθανη.Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση για το κλείσιμο με τη “σπατάλη“. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Και η ΕΡΤ έχει πολλούς υπεράριθμους. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται όμως τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια διόριζαν δικούς τους στη δημόσια τηλεόραση».«Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας Berliner Morgenpost, που γράφει ότι «και χάρη στο αμφιλεγόμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δήλωσαν ότι η ευρωζώνη έχει δώσει σε επίπεδο τεχνοκρατών πράσινο φως για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡT μπορεί να προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποτιμήθηκε ωστόσο θετικά. “Η απόφαση βοήθησε σε κάθε περίπτωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος».Τέλος, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα taz του Βερολίνου με τίτλο «Θυμίζει πραξικόπημα» η ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς από το κόμμα των Πρασίνων τονίζει ότι «είναι ίσως το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη.Αναφερόμενη στην απόφαση του πρωθυπουργού η γερμανίδα ευρωβουλευτής, που ταξίδεψε στην Αθήνα για να δει από κοντά όσα συμβαίνουν είπε: «ίσως αυτή τη φορά να το παρατράβηξε και η χώρα να πάει για πρόωρες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αφορούν και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Όμως το κατέβασμα του διακόπτη δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα ότι τηλεόραση και ραδιοφωνία αποτελούν τη βάση μιας ζωντανής δημοκρατίας».

Σήμερα γιορτάζει η Ήπειρος!

Του Χρίστου Α. Τούμπουρου

Τι μας δένει με την Ήπειρο
«Το πάθος τ’ ακαπίστρωτο με σέρνει καβαλάρη»-Κωστής Παλαμάς
Εκεί, στην Ήπειρο μεγαλώσαμε…Γη φτενή, χώμα λίγο. Περισσεύουν τα τσόκαλα. Και οι κοφτερίδες σκίζουν τα αγριοπόδαρα.
Φτενά χωράφια κρατημένα σε πεζούλια
κι άπιαστες γίδες που κρεμιούνται σε γκρεμνούς,
ετούτ’ είν’ η πατρίδα μας• μα η πούλια
δε λάμπει πιο καθάρια σ’ άλλους ουρανούς.
Γιώργος Κοτζιούλας
Μακρόχρονος μόχθος, σκληρή δουλειά, ακριβό το δώρο της ζωής. Κόποι ανείπωτοι, ποτάμια ο ιδρώτας, κορμιά αντρειωμένα που αντιστέκονται στους μανιασμένους ανέμους, που στύβουν τις πέτρες μέσα στα χέρια τους, ατρόμητοι κι ακατάβλητοι εραστές, που «βατεύουν» τη γη, για να γευτούν τη Δημιουργία. Της Δημιουργίας αυτής γινόμαστε και εμείς ΚΟΙΝΩΝΟΙ.
Να! ξεμυτίζει το κεχρί, ροδίζει το σταφύλι,
κορφοπρασίνισε η συκιά, κατάπεσε ο θρακιάς,
το στάχυ γέρνει προς τη γη, προς το φιλί τ’ αχείλι,
προς τ’ ουρανού τα ολάνοιχτα,καπνέ,φιδογλιστράς.
Κωστής Παλαμάς
Ηπειρώτες. Άνθρωποι σκληροί, μα γεμάτοι λυρισμό, πολλές φορές «αλύγιστοι», αλλά παθιασμένοι με τον τόπο τους, «βουνίσιοι» με συναίσθημα, που μέσα τους στέριωσε ο έρωτας.
Θεέ μου, βρέξε, χιόνισε, κάνε βαρύ χειμώνα,
για να σαπούνε τα σχοινιά, να πέσουν τα κουδούνια,
να χάσ’ ο νιος τα πρόβατα, να χάσ’ η νια τα γίδια,
να χάσ’ ο νιος τα πρόβατα, ναρθεί στην αγκαλιά μου.
Δημοτικό Τραγούδι Τζουμέρκων
Μας δένει το πάθος για τη ζωή, αυτό που δείξαμε παιδάκια, που είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε να φάμε, αλλά περίσσευε σε μάς το όνειρο. Κι αυτό το όνειρο με αγώνα το πραγματοποιήσαμε. Σ’ έναν τόπο που αγαπήσαμε.
Εκεί τ’ αηδόνια ως άκουγα, τριγύρω μου,
και τους καρπούς γευόμουν απ’ το δίσκο
είχε τη γέψη του σταριού, του τραγουδιού και του μελιού
βαθιά στον ουρανίσκο.
Άγγελος Σικελιανός
Μας δένει το τραγούδι, και το κλαρίνο.«Στο κλαρίνο του Χαλκιά βογκάει, τινάζεται, χαμογελάει, χορεύει η Ελλάδα». Γιάννης ΡίτσοςΑγαπάμε το Ηπειρώτικο χώμα, αφού το πάτησαν παλικάρια. Εκεί βρίσκουμε αμαλαϊά και λειτουργεί αζάπωτα, απείθαρχα και ανυπάκουα η σκέψη μας. Ελεύθερη.Η επαφή με τον τόπο μας δεν είναι και δεν πιστεύουμε πως είναι ακινησία. Είναι ρεύμα σκέψης, ελπίδα και ζωή. Περπατώντας τα Ηπειρώτικα στρουγγλίθια, βιώνουμε τα ονείρατα της νιότης και συντάσσουμε και ζούμε τις ίδιες κι απαράλλακτες χρυσές ελπίδες των παιδικών μας χρόνων.
νάχω και κόρην όμορφη στεφανωτή μου νάχω,
να μου βοηθάη στο σάλαγο, να μου βοηθάη στα γρέκια
κι όντας θα τα σταλίζουμε τα δειλινά στους ίσκιους,
στης ρεματιάς τη χλωρασιά μαζί της να πλαγιάζω,
να με κοιμίζη με φιλιά στους δροσερούς της κόρφους.
Κώστας Κρυστάλλης
Μας δένει η γλώσσα μας, η Ηπειρώτικη λαλιά.
Γιατί μ’ αρέσει η γλώσσα σου, γιατί μ’ αρέσει εμένα,
Σαν κάποια αργά ανεβάσματα σε κάποια ορθά βουνά.
Μέσα της πέλαγα άψαχτα. Στα δάση τα παρθένα
Φωλιάζουν όλα τ’ άπιαστα και τ’ άγρια πουλιά.
Κωστής Παλαμάς
Εκεί, γινόμαστε αληθινοί « κελαϊδεστάδες».
Κι είτανε γύρω όλο νερά, ποτάμια, καταρράχτες,
λίμνες, βρυσούλες, ρεματιές, πηγές, νεροσυρμές,
καλαϊδεστάδες ήσυχοι και βροντερόηχοι κράχτες,
ύπνοι νερών αξύπνητοι και δρόμοι και φωνές.
Κωστής Παλαμάς
Όλα μας δένουν με την Ήπειρο.Και οι θύμισες της νιότης και οι καταβολές μας, και η ανείπωτη ομορφιά της φύσης και η ηδονή της αγριάδας.Εκεί στην Ήπειρο:
(ακούμε) τριγύρω (μας) πεύκα κι οξιές να σκούζουν,
τον ήχο της βροχής (ακούμε) και γλυκοκοιμιόμαστε.
(Εκεί) του λόγγου τα πουλιά με τον κελαϊδισμό τους
(μας) κοιμίζουν το βραδύ, και (μας) ξυπνούν το τάχυ.
(Εκεί, στην Ήπειρο), η βρυσούλα, η ρεματιά, παλιές, γλυκιές (μας) αγάπες
(μας) προσφέρουν γιατρικό τ’ αθάνατα νερά τους.
Η Ήπειρος του αγώνα


ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει εκλογές, ας αναλάβει την ευθύνη

Συνέντευξή  στο Associated Press

«Εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Associated Press, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.Αντίθετα, όπως επισημαίνει, αυτό που επιλέγει η ΔΗΜΑΡ «είναι να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο», ωστόσο τονίζει ότι η αντοχή της κυβέρνησης «εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, τη ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ.Σαμαρά».Αναφερόμενος στις ενδοκυβερνητικές τριβές, υπογραμμίζει ότι δεν σχετίζονται μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά «με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν».«Εμείς θέλουμε να υπάρχει ο κοινός πολιτικός τόπος, να υπάρχει ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακριβώς για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι κατά συνέπεια δική μας επιλογή να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές αλλά δεν είναι και επιλογή μας να μην αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μεγέθη διαφορετικών και αντιθέτων απόψεων», αναφέρει.Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού και αναδιαρθρώσεων, αλλά «πρέπει να είναι ανοιχτή» και «να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι θα αντιμετωπίζουν υπαρκτές προβληματικές καταστάσεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου».Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης λύσης (να κλείσει η ΕΡΤ και να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις), ξεκαθαρίζει ότι για τη ΔΗΜΑΡ «δεν υπάρχει αυτή η λύση ως ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση».«Εκείνο που για μας υπάρχει είναι το άνοιγμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Να λειτουργήσουν κανονικά και βεβαίως χωρίς καθυστέρηση να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις. Δεν πρόκειται μόνο για μετακινήσεις υπαλλήλων, δημοσιογράφων, τεχνικών. Πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που έχει σχέση με την ανάγκη του εξορθολογισμού της λειτουργίας του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης», προσθέτει ο κ. Κουβέλης.

Συνελήφθη 23χρονος Αφγανός για ναρκωτικά και παράνομη είσοδο στη χώρα

Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους 27,44 γραμμαρίων, σε σπιρτόκουτα

Χθεςτο βράδυ, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνέλαβαν στην Ακροποταμιά Άρτας, έναν 23χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αφγανιστάν, για κατοχή κάνναβης και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε σε παράπηγμα όπου διέμενε ο 23χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε (5) σπιρτόκουτα γεμάτα με κάνναβη, συνολικού βάρους (27,44) γραμμαρίων.Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ημερίδα: Αώος, πηγή ζωής για την φύση και τον άνθρωπο


Το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 11:00-16:00, στο Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα Αώος, Πηγή ζωής για τη Φύση και τον Άνθρωπο σε διοργάνωση της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας.Ομιλητές:
-Στέργιος Βέργος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθηγητής τμημ. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Λάρισας
-Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Γιάννης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Περ. Σύμβουλος, Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”
-Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς
-Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
-Κρίτων Αρσένης, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,Ευρωβουλευτής
-Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία - Τηλεόραση: δριμεία κριτική στο κλείσιμο της ΕΡΤ

Η αναστολή λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) «είναι ο απολύτως λάθος δρόμος», τονίζει ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας -Τηλεόρασης, Αλεξάντερ Βράμπετς, σε δηλώσεις του σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο χαρακτηρίζει ως «βάρβαρη και αντιδημοκρατική ενέργεια». Ενώ, σημειώνει πως πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην ευρωπαϊκή ιστορία, προσθέτοντας ότι «είναι πράξη ανευθυνότητας και άκρως αντιεπαγγελματική».Όπως ανέφερε, ακόμα και εάν επαναλειτουργήσει στο άμεσο μέλλον, ως ένας νέος φορέας, είναι «αντιεπαγγελματικό και κοντόφθαλμο» να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία της, καθώς «η αναγέννησή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».Παράλληλα, μηνύματα συμπαράστασης προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ, απέστειλαν και το συμβούλιο συντακτών της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας -Τηλεόρασης, αλλά και το λεγόμενο «Συμβούλιο κοινού» - η επιτροπή πολιτών στην οποία εκπροσωπούνται διάφορες κοινωνικές ομάδες και η οποία συμμετέχει με συμβουλευτικό και εποπτικό χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το συμβούλιο συντακτών τονίζει πως οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουν «συγκλονισμένοι» για την «μη δημοκρατική ενέργεια» της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η δημόσια ραδιοτηλεόραση και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν την «υποδομή» της δημοκρατίας, ελλείψει της οποίας απουσιάζει και ο «έλεγχος στους κυβερνώντες», ενώ η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η οικονομική και κομματική ανεξαρτησία, καθώς και η απόσταση από το κράτος, που πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Προστίθεται ακόμη, πως τα πολιτικά κόμματα φροντίζουν πρώτα να τοποθετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις και κατόπιν διαμαρτύρονται για τις υπεράριθμες θέσεις και το υψηλό κόστος της ραδιοτηλεόρασης, για να την καταργήσουν στη συνέχεια πλήρως, χωρίς να θέλουν να γίνει δημόσια διαβούλευση.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συμβουλίου συντακτών, η ελευθερία της γνώμης και η πολυφωνία, αποτελούν θεμέλια μιας πλουραλιστικής κοινωνίας, ενώ η ιδιωτικοποίηση ενός ραδιοτηλεοπτικού μέσου, εξυπηρετεί εμπορικά συμφέροντα και σίγουρα, δεν οδηγεί σε καλύτερη δημοσιογραφία, που μπορεί να ασκήσει έλεγχο στους κυβερνώντες.Από την πλευρά του, το «Συμβούλιο Κοινού», σε ανοικτή επιστολή του, επισημαίνει τον «κίνδυνο για τη δημοκρατική πορεία και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Ανοικτή Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά
Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ
Παίρνουμε το θάρρος να απευθυνθούμε απευθείας σε σας λόγω των διακηρύξεών σας για ανάγκη υπέρβασης της κρίσης και αλλαγής σελίδας στην πορεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτό προϋποθέτει,πρώτα απ’ όλα, την αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης των Ελλήνων: από τα κόμματα και τους πολιτικούς, που είναι υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση της χώρας, ως τον τελευταίο πολίτη. Είναι φανερό ότι πρέπει ν’ αφήσουμε πίσω μας όλες τις ανορθολογικές πρακτικές (έλλειψη σχεδιασμού, ασυνέχεια της πολιτικής ανάλογα με το κόμμα ή τον εκάστοτε υπουργό, τυπική λειτουργία των θεσμών ή λειτουργία κατά το δοκούν, ευνοιοκρατία, συγκρότηση δικτύων στο παρασκήνιο που προωθούν ατομικά ή στενά συντεχνιακά συμφέροντα κτλ).Πιστεύουμε ότι το έλλειμμα επαρκούς «ορθού λόγου» τόσο στην άσκηση της πολιτικής από τους πολιτικούς, όσο και στην πρόσληψη της πολιτικής από τους πολίτες αποτελούν μια από τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Ωστόσο, δεν υιοθετούμε την άποψη ότι οι ευθύνες των πολιτικών και των πολιτών είναι ισομερώς κατανεμημένες. Κατά συνέπεια πιστεύουμε ότι η προσπάθεια υπέρβασης (και εισαγωγής περισσότερου «ορθού λόγου») πρέπει να ξεκινήσει πρωτίστως από τους έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης διότι αυτό, εκτός από τον παιδευτικό του ρόλο, θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους.Το θέμα με το οποίο θα θέλαμε να σας απασχολήσουμε αφορά στις πρόσφατες αλλαγές στο πανεπιστήμιο με βάση το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο αποσκοπούσε στον εξορθολογισμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας. Αν κρίνουμε από τις αλλαγές του σχεδίου που επήλθαν στο Πανεπιστήμιο μας,καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό όχι μόνο δε συνιστά εξορθολογισμό αλλά αντιθέτως αυξάνει το ήδη υφιστάμενο έλλειμμα ορθολογισμού στη διάρθρωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ένα Τμήμα Μηχανικών (Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών) και έχει ιδρυθεί ένα δεύτερο από το 2009 (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), χωρίς όμως να έχει λειτουργήσει ακόμη. Επίσης,υπήρχε ένα χρόνιο αίτημα της Διοίκησης του Π.Ι. να μετατραπεί τουφιστάμενο Τμήμα Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.Η Διοίκηση του Π.Ι. (Σύγκλητος και Συμβούλιο Διοίκησης) στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου «Αθηνά» πρότειναν αυτό που επιβάλλει η απλή λογική: Τα δύο τμήματα μηχανικών (Μηχανικοί Επιστ. Υλικών και Αρχιτέκτονες Μηχανικοί) να συγκροτήσουν
Πολυτεχνική Σχολή στην οποία να ενταχθεί και το Τμήμα Πληροφορικής εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για την μετατροπή του σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.Ας δούμε όμως ποιος είναι ο εξορθολογισμός που εισήγαγε τελικά το Υπ. Παιδείας:
1.Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών εντάσσεται στη Σχολή
Θετικών Επιστημών. Για πρώτη φορά, ένα τμήμα μηχανικών
εντάσσεται σε μια σχολή επιστημών. 
2. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών εντάσσεται στη Σχολή
Αρχιτεκτόνων που ιδρύεται για το σκοπό αυτό. Για πρώτη φορά
ιδρύεται μια μονοτμηματική σχολή μηχανικών σ’ ένα
πανεπιστήμιο, κάτι που έχει νόημα μόνο σε ένα πολυτεχνείο το
οποίο ως ανεξάρτητο ίδρυμα αποτελείται από σχολές μηχανικών.
Αντίθετα, όπως γνωρίζετε, στα πανεπιστήμια συγκροτούνται
πολυτεχνικές σχολές που αποτελούνται από τμήματα μηχανικών. 
3. Το Τμήμα Πληροφορικής, μολονότι μετονομάζεται σε Τμήμα
Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και
αυξάνει κατά ένα τα έτη σπουδών του, παραμένει στη Σχολή
Θετικών Επιστημών. Για δεύτερη φορά στο ίδιο ίδρυμα ένα
τμήμα μηχανικών εντάσσεται σε μια σχολή επιστημών (η
πρώτη αφορά στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών όπως
αναφέρεται παραπάνω).
Δεν θα είχαμε αντίρρηση στις καινοτομίες που εισάγονται από το Υπ Παιδείας, αν υπήρχε μια στοιχειώδης τεκμηρίωση που να τις υποστήριζε. Δυστυχώς, οι παραπάνω ρυθμίσεις αποκλίνουν όχι μόνο από τις γενικές αρχές του σχεδίου «Αθηνά» όπως αυτές παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από τους πιο καθολικά αποδεκτούς κανόνες λογικής. Απλά, οι ρυθμίσεις
αυτές στερούνται νοήματος και θα προσθέσουν νέα προβλήματα στο κοντινό μέλλον!Τόσο η έλλειψη νοήματος, όσο και η έλλειψη τεκμηρίωσης μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι αυτές οι στρεβλωτικές ρυθμίσεις αποτυπώνουν τις αλληλοσυγκρουόμενες πιέσεις που δέχθηκε τοΥπουργείο και στις οποίες τελικά ενέδωσε. Δεν μπορούν παρά να αποτελούν προϊόν συμβιβασμού με ομάδες συμφερόντων που δρουν κυρίως στο παρασκήνιο. Και δε μπορεί παρά να πρόκειται για κακώς εννοούμενα συμφέροντα, που υπηρετούν συντεχνιακές αντιλήψεις και υψώνουν τείχη προστασίας για να περιχαρακώσουν επαγγελματικούς χώρους με αποτέλεσμα να αποκλείουν νέους επιστήμονες και μηχανικούς από την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας κ. Πρωθυπουργέ Το γεγονός ότι επαγγελματικές συντεχνίες επιβάλουν το συμφέρον τους στις αποφάσεις της κυβέρνησής σας σε ότι αφορά στη διοικητική διάρθρωση (αλλά και στην ανάπτυξη) ενός πανεπιστημίου αποτελεί κακό οιωνό για την υπέρβαση της οικονομικής και, κυρίως, της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.Γνωρίζουμε ότι σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα της χώρας που πρέπει να αντιμετωπίσετε ως πρωθυπουργός, το παραπάνω
πρόβλημα μπορεί να θεωρηθεί ως παρωνυχίδα. Όμως, παρακαλούμε μην το υποτιμάτε! O χειρισμός ενός προβλήματος ακόμη κι αν αυτό αφορά σ’ ένα μικρό αριθμό ανθρώπων μπορεί να εμπεριέχει τεράστια αποθέματα ανορθολογισμού και αναξιοπιστίας. Άλλωστε,αυτά τα «μικρά» προβλήματα σωρευτικά οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση.Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας για να δοθεί επιτέλους μια ορθολογική, αξιοκρατική και δίκαιη λύση στο ζωτικό πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια το Πανεπιστήμιό μας, τους φοιτητές, τους γονείς τους, τους αποφοίτους του Τμήματός Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και (στο άμεσο μέλλον) του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής αλλά και την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Να ιδρυθεί πολυτεχνική σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην οποία θα ενταχθούν τα τρία τμήματα μηχανικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 17 Ιουνίου!!!

Με ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου ακριβώς από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Με αυτήν κορυφώνονται οι παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τον τρέχοντα μήνα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει τα δεινά των Μνημονίων αφενός, την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου.

Στο βίντεο είναι το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί στη συγκέντρωση

«Ύποπτη» και «υποκριτική» χαρακτηρίζει τη «σπουδή» της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ η Σοφία Σακοράφα

«Ύποπτη» και «υποκριτική» χαρακτηρίζει τη «σπουδή» της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, καταγγέλλοντας την «παράδοση σε ιδιώτες καναλάρχες συμφωνιών και δικαιωμάτων προβολών με ζημία της εταιρείας».«Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 η δημόσια ραδιοτηλεόραση σίγησε. Με την παύση εκπομπής σήματος, όμως, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες εκπομπές αλλά και συμβατικές υποχρεώσεις κάλυψης γεγονότων. Παράλληλα ανεστάλησαν και όλες οι προγραμματισμένες ενέργειες προώθησης και υλοποίησης συνεργασιών», επισημαίνει η βουλευτής, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.Όπως υπενθυμίζει η κ. Σακοράφα, η τηλεόραση της ΕΡΤ είχε αγοράσει τα δικαιώματα προβολής των αγώνων μπάσκετ Α1 κατηγορίας για την ανάδειξη πρωταθλητή και στις 11 Ιουνίου θα προβαλλόταν ο αγώνας μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ενώ είχαν ήδη κλειστεί διαφημίσεις ύψους 180.000 ευρώ με περιθώριο χρόνου να κλειστούν κι άλλες.Με βάση τα παραπάνω η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί μεταξύ άλλων από τους κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου να διευκρινίσουν «ποια είναι η συνολική οικονομική ζημία της ΕΡΤ Α.Ε. από την μη μετάδοση του αγώνα του Final 4 με δεδομένο ότι ήδη είχε κλειστεί συμφωνία διαφήμισης ύψους 180.000 ευρώ» καθώς και «ποιος και με ποιο τρόπο διαπραγματεύτηκε την συγκεκριμένη σύμβαση και προσδιόρισε, αν προσδιόρισε, το ύψος της όποιας αποζημίωσης.

«Ο πολιτικός σας τσαμπουκάς δεν περνάει»
Σε επιστολή που απέστειλε παράλληλα προς τον υπουργό Οικονομικών με αιχμή την προειδοποίησή του προς τους περιφερειακούς σταθμούς που προβάλλουν τις εκπομπές της ΕΡΤ. η κ. Σακοράφα χρησιμοποιεί «σκληρή γλώσσα» κατά του κ. Στουρνάρα.Συγκεκριμένα, η βουλευτής χαρακτηρίζει «υποτακτικό των χρηματοπιστωτών» τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι «φασίζουσες πρακτικές» βρίσκονται «σε πλήρη αντιστοιχία με την πολιτική την οποία εφαρμόζει».«Εδώ και ένα χρόνο ασκείτε και εφαρμόζετε πολιτική καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και ακυρώνοντας τη Βουλή. Εδώ και ένα χρόνο διοικείτε με φιρμάνια, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αντιμετωπίζοντας τους βουλευτές σαν περιττούς και τους πολίτες σαν υπηκόους τριτοκοσμικής Μπανανίας», σημειώνει η κ. Σακοράφα.«Η κυβέρνησή σας έβαλε λουκέτο στην ενημέρωση. Έβαλε γύψο στη δημοκρατία. Έβαλε σε μια μέρα 3.000 εργαζόμενους στον εφιάλτη της ανεργίας», συνεχίζει η επιστολή.
«Εσείς προσωπικά δεν νομιμοποιείστε να μιλάτε για νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα. Εσείς και η κυβέρνησή μας κλείσατε μέσα σε ώρες το μοναδικό νόμιμο σταθμό στην Ελλάδα. Ευθέως λοιπόν κύριε Στουρνάρα σας λέγω ο πολιτικός σας τσαμπουκάς δεν περνάει. Και δεν περνάει γιατί είναι κούφιος», καταλήγει η βουλευτής.

Δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων στην ΕΡΑ Ιωαννίνων

- Κανονικά και στις συχνότητες που όλοι γνωρίζαμε εκπέμπει η ΕΡΤ σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι στη συχνότητα της ΝΕΤ.

- Συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της η ΕΡΑ Ιωαννίνων, με ζωντανό πρόγραμμα, ενημερωτικές εκπομπές, απ’ ευθείας συνδέσεις με το πρόγραμμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα, κάθε βράδυ, στον πεζόδρομο της Ν. Παπαδοπούλου, μπροστά από το σταθμό.

- Σήμερα στις 11:00 π.μ. η ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Ιωαννιτών, θα πραγματοποιήσει τη συναυλία της μπροστά από την ΕΡΑ Ιωαννίνων.

- Δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης που φθάνουν και στην ΕΡΑ Ιωαννίνων από φορείς, συλλόγους, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και απλούς πολίτες, μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του υπουργού εκπροσώπου να κλείσει εν μια νυκτί την ΕΡΤ και να ρίξει μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες και σιωπή στα Ερτζιανά. Οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου κρατάνε τα μικρόφωνα ανοιχτά και δίνουν βήμα λόγου σε όλους τους πολίτες.

- Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων και εντός των επόμενων ημερών θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του αναδόχου.

- Ομολόγησε στους άνδρες της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η κουνιάδα του άτυχου αστυνομικού που δολοφονήθηκε την Τετάρτη, ότι εκείνη βρίσκεται πίσω από την άγρια δολοφονία του. Η 42χρονη που νοσηλεύονταν καθώς έφερε και η ίδια τραύματα από πέτρες, ομολόγησε υπό το βάρος των στοιχείων που είχαν προκύψει σε βάρος της από την έκθεση του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη. Η Αστυνομία ωστόσο συνεχίζει την έρευνα εξετάζοντας και τον ρόλο της μητέρας της και πεθεράς του θύματος. Η 42χρονη επικαλέστηκε οικονομικές διαφορές και συναισθηματικούς λόγους που την οδήγησαν στη δολοφονία του 37χρονου αστυνομικού.

Οι άγιοι πατέρες και τα πολιτικά καρτούν

Του Κώστα Παπαθεοδώρου


"Δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήταν", λέει σ` έναν στίχο του ο Αναγνωστάκης.Όλοι κάπου κάποτε και από κάποιον γελαστήκαμε και ξεγελαστήκαμε. Είτε από αφέλεια είτε από βολονταρισμό, είτε από συνήθεια. Παραπλανηθήκαμε από τη δύναμη της συνήθειας που μας θέλει όλους αραχτούς, άνοες και άφρονες.Όλοι μας κάποτε ονειρευτήκαμε ή και αγωνιστήκαμε για ένα καλύτερο αύριο, πολλές φορές χωρίς καν να το έχουμε σχηματοποιήσει στο μυαλό μας.Ζώντας τα άγουρα χρόνια μας στην έπαρση και την αισιοδοξία της μεταπολίτευσης, απλώς φανταζόμασταν έναν κόσμο δημιουργίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης…Έτσι ήταν η δεκαετία του `70 και του `80. Ο κόσμος, όλοι μας- μικροί και μεγάλοι-βγαίνοντας από τις στερήσεις της ταπεινής μας ανάγκης, αφήναμε πίσω μας τις μνήμες που πονούσαν…Το «καλύτερο αύριο» έκλεινε σε όλους πονηρά το μάτι και το φτωχικό τραπέζι άρχισε να μη χωρά όλα τα πιάτα της δίαιτας. Δουλειές παντού με καλά μεροκάματα. Δούλευε ο πατέρας και τάιζε τέσσερα στόματα.Μαζί με το φαί περίσσευαν και χρήματα για να κτίσει η οικογένεια το δικό της σπίτι με ένα δωμάτιο για κάθε παιδί. Μεγαλεία!Αυτή η γενιά των πατεράδων μας, τα κατάφερε (οικονομικά) να μας σπουδάσει, να μας προπέμψει στο ξεκίνημα της νέα μας ζωής, να καλομαθαίνει τα εγγόνια…

Οι άγιοι πατέρες μας!
Τα παιδιά του παραμυθιού- φορτωμένα με την ενοχή της εποχής «δίχως κατοχή και πείνα» όπως τραγουδούσε ο Πανούσης- βέβαια για τον εαυτό τους μα κυρίως για τη σταθερότητα της εποχής τους, σήκωσαν πανιά και ανοίχτηκαν στις αφρισμένες θάλασσες.Την έσκασαν στους Κύκλωπες, κορόιδεψαν τους Λαιστρυγόνες, φίλιωσαν με τους Λωτοφάγους. Γεύτηκαν τον καρπό της ευδαιμονίας και έτσι ξέχασαν όσα η πατρική μνήμη τους εμπιστεύτηκε.Για πολλά χρόνια- δεκαετίες ολόκληρες-τα παιδιά έζησαν καλύτερα από τους πατεράδες.Όχι πως δεν ίδρωσαν κι αυτά. Πώς αλλιώς θα ανέβαιναν στη μεσαία τάξη;Δούλεψαν, πρόσφεραν νέες ιδέες, πλούτισαν τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους. Μα όπως είχε γράψει ο Ρούσσος Βρανάς- ήρθε μια στιγμή που οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι δεν έβλεπαν πια με καλό μάτι την προκοπή τους, επειδή ήθελαν να πλουτίσουν κι άλλο.Βάλθηκαν λοιπόν να υλοποιήσουν το σχέδιο τους και απέστειλαν το λογαριασμό στους… παραλήπτες!Σε εμάς και τα παιδιά των παιδιών των πατεράδων μας. Έκοψαν μισθούς, ενεχυρίασαν τα σπίτια, έκλεψαν την ασφάλιση, άνοιξαν μιαν άβυσσο κάτω από τα πόδια τους.Ο κόσμος της ευμάρειας και της ευδαιμονίας κατέρρευσε. Χάσαμε τις ζωές μας και τα παιδιά μας είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία που αναγκάζεται να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.Δυσκολεύονται να βρουν ένα πιάτο φαΐ κι επιστρέφουν στο πατρικό σπίτι. Τρεις γενιές. Από την κόλαση στον παράδεισο και από τον παράδεισο στην κόλαση.

Tηλεδημοκρατία
Και την ίδια στιγμή στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν δήθεν ηγέτες οι οποίοι στην εργώδη προσπάθειά τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία κολακεύουν τα πλέον αρρωστημένα βίτσια της κοινωνίας μας.Ηγέτες οι οποίοι υπηρετούν καθεστώτα που στις μέρες μας είναι πλήρως υποταγμένα στους νόμους της τηλεδημοκρατίας και αποσυντίθεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.Και δυστυχώς η τηλεδημοκρατία μας- πανίσχυρη και αλαζονική- προσδιορίζει το χρόνο, τον τρόπο και το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου όπου κυριαρχεί ο ακραίος λαϊκισμός, η φανφαρονική ρητορική, η διανοητική τρικυμία.

Η νομιμότητα του κράτους και η εκτέλεση της ΕΡΤ
Πρόσφατο παράδειγμα η εν ψυχρώ εκτέλεση της ΕΡΤ. Και μολονότι όλοι μας είχαμε αντιληφθεί και ενδεχομένως αποδεχτεί ότι πλέον δεν υπάρχουν βεβαιότητες- ούτε καν συνέχειες- μείναμε εμβρόντητοι όπως και στην περίπτωση της Κύπρου. Έτσι ξαφνικά, απρόσμενα και αναιτιολόγητα. Και μαζί με εμάς ένα κόσμος ολόκληρος εντός και εκτός συνόρων.Ακόμη και οι -συνήθως- κυνικοί και ανελέητοι πολιτικοί ταγοί του ευρωσυστήματος που εμμονικά προτρέπουν της πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών στην χρήση των «ηλεκτροσόκ», ομολογούν ανοικτά πλέον ότι τέτοιες πρακτικές απάδουν από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».Η ΕΡΤ είναι ακόμη μια περίπτωση μέσω της οποίας καταδεικνύεται ότι ο ελληνικής λαός ζει σε μια παρωδία δημοκρατίας. Βιώνει το καθεστώς της τηλεδημοκρατίας όπου η έκφραση της λαϊκής βούλησης έχει πάψει να είναι δεσμευτική για την πολιτική μας ηγεσία.Φαίνεται ότι η έλλειψη -τουλάχιστον έως τώρα- ισχυρής κοινωνικής διαμαρτυρίας αύξάνει την αλαζονεία και ενισχύει την ιδιοκτησιακή αντίληψη των κυβερνώντων. Ειδικά εκείνους που εμφυλοχωρούνται από νέο πνεύμα διακυβέρνησης, καινούριες αισθητικές αντιλήψεις άλλες θεωρήσεις της ηθικής που δεν διστάζει να καταλύσει δημοκρατικούς θεσμούς και ανατρέψει σταθερές της κοινωνίας, να συμπαρασύρει συνταγματικά εγγυημένες κατακτήσεις, όπως η λαϊκή κυριαρχία, το κοινό συμφέρον, ο εθνικός πλούτος, οι δημόσιες υπηρεσίες…Όλα πλέον μπαίνουν στο παζάρι των πιέσεων, των απειλών, των εκβιασμών. Στην προκρούστεια κλίνη της αγοράς ή οποία εδώ και καιρό δεν λειτουργεί ως συμπλήρωμα, αλλά ως υποκατάστατο της δημοκρατίας.Η νομιμότητα του κράτους δεν θα πρέπει να θεωρείται πια δεδομένη έγραφε ο ιστορικός Ερικ Χόμπσμπαουμ.Ούτε φυσικά και του πολιτικού συστήματος θα προσέθετα εγώ…

ΠΑΣΟΚ:Η δήλωση του Πρωθυπουργού δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχουμε πει

Το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια, η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ, σχολίασαν κύκλοι του κόμματος σχετικά με την πρόταση του Πρωθυπουργού για μεταβατικό σχήμα στην ΕΡΤ.Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον ορισμό επιτροπής ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.Προτείνει ειδικότερα η επιτροπή αυτή, που θα έχει, όπως αναφέρει, προσωρινό χαρακτήρα, να συσταθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει ορίσει ο υπουργός Οικονομικών.Ο Πρωθυπουργός σημειώνει παράλληλα ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση μπορεί να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και δηλώνει ότι αναμένει «την αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό».

ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΡΤ ήταν γεμάτη απίστευτα σκάνδαλα που θα τα μάθει ο λαός

Τρία μηνύματα έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Πρώτον διαμήνυσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με δυναμική, δεύτερον ότι μπορεί να βρεθεί λύση και να λειτουργήσει ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης όσο γίνεται πιο γρήγορα και τέλος τόνισε πως η εντολή του λαού είναι «να τα αλλάξουμε όλα και αυτή την εντολή δεν τη διαπραγματευόμαστε».Η ΕΡΤ, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν γεμάτη απίστευτα σκάνδαλα που θα τα μάθει ο λαός ενώ επανέλαβε πως ήταν σύμβολο αδιαφάνειας σπατάλης, «το έλεγαν και εκείνοι μέχρι προχθές».Κάποιοι, συνέχισε, έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και ο κ. Τσίπρας την έλεγε εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης και τώρα που την φτιάχνουμε τους έπιασε ο πόνος.«Δεν μας ακούσατε εμάς να βρίζουμε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Δεν φερθήκαμε με εκδικητικότητα απέναντί τους. Όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Και αρκετοί θα μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης με αξιοκρατικά κριτήρια ΑΣΕΠ», είπε.Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πολλοί προσπάθησαν να την εξυγιάνουν ωστόσο στάθηκε αδύνατο καθώς όποιος το επιχείρησε, συνασπιζόταν εναντίον του η μεγάλη συντεχνία των προνομιούχων και των βολεμένων.«Αυτοί που σήμερα κάνουν ότι θρηνούν για την ΕΡΤ δεν ήταν αυτοί που την έσερναν από απεργία σε απεργία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Κάποιες φορές οι ίδιοι διώχνουν από τις δικά τους από τα κομματικά τα κανάλια και ο ιδικές τους εφημερίδες διώχνουν τους δικούς τους εργαζόμενους. Κι ύστερα διαμαρτύρονται, όταν κλείνουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ για να ανοίξουμε στη θέση της μια υγιή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση».Ο κ. Σαμαράς, στην ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης σε κάποιους που διακηρύσσουν ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ανήκουν σε πανίσχυρες συντεχνίες που κανένας δεν μπορεί να ελέγξει, ότι η δημόσια περιούσια ανήκοει σε εκείνους που πρόλαβαν να την καταπατήσουν, ότι η δημοκρατία είναι ό,τι μπορεί να αρπάξει ο καθένας. «Το δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους», τόνισε.Ωστόσο, ανέφερε πως η κρίση έχει αφυπνίσει τον κόσμο και η στάση του λαού αλλάζει. Σε εμάς προσβλέπουν ακόμη και ο τελευταίος που πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα στον τόπο, συμπλήρωσε.Καταλήγοντας υποστήριξε πως οι ιδέες μας κοιτάνε το αύριο οι δικές τους προσπαθούν να διασώσουν το χθες σημειώνοντας πως για να υπερασπιστείς δικαιώματα της κοινωνίας, πρέπει να καταργήσεις τα προνόμια των λίγων και «επιτήδειων».

ΑΡΤΑ: 51χρονος χτύπησε με τσεκούρι περιπτερά!!!

Με χειροπέδες βρέθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Κομπότι Άρτας ένας 51χρονος ο οποίος κατηγορείται ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα πήγε στο περίπτερο που διατηρεί ένας 46χρονος και αφού τον απείλησε και προκάλεσε φθορές στο περίπτερο, του επιτέθηκε με τσεκούρι, τραυματίζοντας τον στο πόδι.Ο λόγος που έφτασε σε αυτήν την πράξη ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, για ένα... πακέτο τσιγάρα. Το πιο τραγικό ήταν είναι ότι είχε μαζί του ακόμα και βενζίνη με σκοπό να του βάλει φωτιά!Στο σημείο έφτασαν άμσεα οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. ​

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: «Όχι» σε μεταβατικό σχήμα

Αποφασισμένοι «να αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης», δηλώνουν οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.Σε ψήψισμά τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ τονίζουν πως «θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση ''συναλλαγής'' που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα».Αναλυτικά το ψήφισμα:Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή. Με «σύμμαχο» τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να «ρίξει μαύρο» στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ.Με την ίδια δύναμη οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση «συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα.Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία «μαϊμού» ΕΡΤ.Κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, απολυμένος – κατά την κυβέρνηση- εργαζόμενος στην ΕΡΤ, είτε συνάδελφος εκτός ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην «επιχείρηση – σκούπα» του υπουργού Οικονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.Ο αγώνας για την ανοιχτή ΕΡΤ, με θεσμική κατοχύρωση, διαφανή λειτουργία, ανεξαρτησία, πολυφωνία και εργασιακή αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και δεν επιδέχεται εκπτώσεις.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Λόρα Χαβριλέσκι, έκαναν μετα-ανάλυση στοιχείων από 24 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, έχουν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών. Μάλιστα η λήψη του χαπιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν τον μισό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ δεν έχουν κάνει ποτέ τη συγκεκριμένη μορφή αντισύλληψης.Παραμένει πάντως ασαφές σε ποιό βαθμό πρέπει να «πιστωθεί» το ίδιο το αντισυλληπτικό χάπι αυτή την μείωση του κινδύνου. Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να είναι άκρως επιφυλακτικές, όταν αποφασίζουν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια και για πόσο καιρό. Ιδίως θα πρέπει να συνυπολογιστεί, όπως διευκρινίζει ο επιδημιολόγος Εντουάρντο Φράνκο του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα εν λόγω χάπια φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.«Υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών και στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών στον γενικό πληθυσμό», εξηγεί η Δρ Χαβριλέφσκι, και επισημαίνει πως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η μόνη ή η κύρια αιτία μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, αφού μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, μία γυναίκα στις 72 θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της. Δυστυχώς η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με συνέπεια οι περισσότερες ασθενείς να αποβιώνουν. Έτσι, οι γιατροί αναζητούν τρόπους που να μειώνουν τον κίνδυνο προληπτικά.

Ο καφές ίσως εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Causes and Control.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής την Δρ Μαρία Σίμονσον, παρακολούθησαν για μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο πάνω από 600 καρκινοπαθείς, από τις οποίες οι 300 έπαιρναν τη συγκεκριμένη αντικαρκινική θεραπεία.Η ταμοξιφαίνη, μια συχνή ορμονική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης νέων όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων. Οι ασθενείς που έπαιρναν ταμοξιφαίνη από του στόματος μαζί με δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, εμφάνισαν μείωση -σε ποσοστό πάνω από το μισό- στον ρυθμό επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σχέση με όσες γυναίκες έπαιρναν ταμοξιφαίνη πίνοντας είτε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα, είτε καθόλου καφέ.Όπως εξηγεί η Δρ Σίμονσον, «ο καφές φαίνεται να ‘ενεργοποιεί' την ταμοξιφαίνη και να την κάνει πιο αποτελεσματική».Οι επιστήμονες πάντως παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν με ποιo τρόπο ο καφές αλληλεπιδρά με την φαρμακευτική θεραπεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της τελευταίας.Οι ερευνητές και στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού. Η καφεϊνη έχει, επίσης, φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.Οι σουηδοί επιστήμονες, μετά και τα ευρήματα της νέας μελέτης, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες για τον πιθανό ρόλο του καφέ στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.«Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Δρ Έλενα Γιέρνστρομ, καθηγήτρια Πειραματικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ.

Λιπαρά και φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στο άσθμα

Οι πάσχοντες από άσθμα που κάνουν διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση της υγείας τους, αποφαίνεται αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Respirology.Τα άτομα με σοβαρής μορφής άσθμα έτρωγαν πέντε γραμμάρια περισσότερα λιπαρών καθημερινά και πέντε γραμμάρια λιγότερα φυτικών ινών, συγκριτικά με υγιή άτομα.Επίσης, για κάθε 10 γραμμάρια επιπλέον καθημερινής κατανάλωσης λιπαρών, οι πιθανότητες σοβαρού άσθματος αυξάνονταν κατά 48%, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκε ο συνολικός αριθμός των θερμίδων.Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νιουκαστλ στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Δρ Μπραουιν Μπερθον μελέτησαν 137 άτομα με άσθμα και 65 άτομα χωρίς τη νόσο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την διατροφή τους ενώ υποβλήθηκαν και σε αιματολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν αυξημένη φλεγμονή στους αεραγωγούς, η οποία σχετίζεται με τα συμπτώματα άσθματος. «Η πρόσληψη λιπαρών είναι σημαντική στα άτομα με άσθμα, καθώς είναι προ-φλεγμονώδη και μειώνουν την ανταπόκριση στα βρογχοδιασταλτικά», εξηγεί ο Δρ Μπερθον.Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών φάνηκε να είναι ωφέλιμη, αφού η μικρή πρόσληψη σχετίστηκε με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αυξημένη φλεγμονή των αεραγωγών στους πάσχοντες από άσθμα.Ξεκάθαρα λοιπόν η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βελτιώσουν την διατροφή τους μειώνοντας τα λιπαρά και αυξάνοντας τις φυτικές ίνες. Βέβαια η μελέτη αποκαλύπτει απλώς έναν συσχετισμό και όχι μια αιτιολογική σχέση. Πάντως μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι ωφέλιμη για τους ασθενής με άσθμα, ενώ θα πρέπει να γίνουν και τυχαιοποιημένες έρευνες σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση των παρατηρήσεων αυτών.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο, ποιες περιοχές θα φτάσουν σε θερμοκρασιακά επίπεδα καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα;

H απάντηση στο δελτίο καιρού με τον Γιώργο Βασιλειάδη

Τα φυτικά λιπαρά εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη!

Οι άνδρες που τρώνε πολλά φυτικά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι αντικαθιστώντας ορισμένους υδατάνθρακες με υγιεινά λιπαρά μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το ίδιο ίσχυε και για τα κορεσμένα και trans λιπαρά, που εμπεριέχουν τα κρέατα και τα κατεργασμένα τρόφιμα.Η Δρ Έρικ Ριτσμαν και οι συνεργάτες της εντόπισαν 4.577 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με τοπικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, στο πλαίσιο μεγάλης μελέτης που είχε γίνει μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας, το 1986. Οι άνδρες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια ανά τετραετία για την συχνότητα κατανάλωσης περίπου 130 τροφίμων και ποτών.Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης, 315 άνδρες εκδήλωσαν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, δηλαδή που δίνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος ή που έγινε αιτία θανάτου και 1.064 απεβίωσαν από οποιαδήποτε αιτία.Οι άνδρες που ανέφεραν ότι προσλάμβαναν την υψηλότερη αναλογία των ημερήσιων θερμίδων τους από φυτικά λιπαρά (21%), μετά τη διάγνωση του καρκίνου είχαν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα φυτικά λιπαρά. Είχαν επίσης οριακά χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν θανατηφόρο καρκίνο.Απ’ την άλλη, οι άνδρες που έτρωγαν όμοιες ποσότητες ζωικών λιπαρών έτειναν να είναι πιθανότερο να πεθάνουν στο στάδιο της παρακολούθησης, από καρκίνο του προστάτη ή οτιδήποτε άλλο, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν τα ζωικά λιπαρά.Σύμφωνα με την Δρ Ρίτσμαν λοιπόν, η μείωση κατά 10% των υδατανθράκων και η αύξηση αντίστοιχα των φυτικών λιπαρών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συντελεί σε 29% χαμηλότερο κίνδυνο μοιραίου καρκίνου του προστάτη και 26% μικρότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.Η αντικατάσταση του 5% των θερμίδων αυτών όμως, με κορεσμένα λιπαρά ή 1% με κορεσμένα λιπαρά, συσχετίζεται με 25% - 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα φυτικά λιπαρά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό, άρα καθιστούν δυσκολότερη την εξάπλωση του καρκίνου.

Για το 2016 είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του «Κινεζικού Δορυφόρου Κβαντικής Επιστήμης»


Για το 2016 είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του «Κινεζικού Δορυφόρου Κβαντικής Επιστήμης», με σκοπό να καταστήσει την Κίνα την πρώτη χώρα με δυνατότητες κβαντικής επικοινωνίας στο Διάστημα.Η δυνατότητα αποστολής ασφαλών μηνυμάτων από ένα σημείο του πλανήτη σε ένα άλλο είναι για ευνόητους λόγους εξαιρετικά ελκυστική σε κυβερνήσεις, στρατούς, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό είναι δυνατόν για μικρές αποστάσεις, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, χάρη στη κβαντική κρυπτογραφία. Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο σε αποστάσεις περίπου 100 χιλιομέτρων (143 σε πρόσφατο ευρωπαϊκό ρεκόρ). Ως εκ τούτου, και από τη στιγμή που αυτή η απόσταση αποτελεί ένα «καλό» τμήμα της απόστασης προς το Διάστημα, λαμβάνει χώρα μία ιδιότυπη «κούρσα του Διαστήματος» με σκοπό την αποστολή κβαντικών μηνυμάτων σε δορυφόρους και στη συνέχεια την προώθησή τους σε παραλήπτες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.Στην εν λόγω «κούρσα», η Κίνα ισχυρίζεται πως σημείωσε μία μικρή νίκη. Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, ο Τζιαν Γουέι Παν του πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας στη Σαγκάη και η ομάδα ερευνητών του κατάφεραν να αποστείλουν φωτόνια σε ένα δορυφόρο σε τροχιά, από όπου στη συνέχεια κατευθύνθηκαν πίσω στη Γη (μέσω ανάκλασης), όπου και ανιχνεύθηκαν.Για τους σκοπούς του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν δύο τηλεσκόπια και ένα δορυφόρος εξοπλισμένος με ειδικούς ανακλαστήρες, σε ύψος 400 χιλιομέτρων. Το ένα τηλεσκόπιο εξέπεμψε παλμούς φωτός και το άλλο αναζήτησε την αντανάκλαση. Όπως ανέφερε ο Παν, τα φωτόνια που «επέστρεφαν» ανιχνεύθηκαν, σε «βαθμό» 600 ανά δευτερόλεπτο. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι επαρκή για να στηθεί ένα ασφαλές QKD link μεταξύ γης και δορυφόρου, από τεχνικής πλευράς» αναφέρεται στη σχετική μελέτη.Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όσον αφορά το πείραμα, καθώς η ομάδα αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκε ο γερμανικός δορυφόρος CHAMP, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2000 και αποσύρθηκε το 2010- οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πότε έλαβε χώρα το πείραμα και για ποιο λόγο άργησε τόσο πολύ η δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η απάντηση όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επερχόμενη (2016) εκτόξευση του «Κινεζικού Δορυφόρου Κβαντικής Επιστήμης», με στόχο το πρώτο πείραμα κβαντικής επιστήμης στο Διάστημα. Στόχος, κατά τον Παν, είναι στο στήσιμο ενός δικτύου κβαντικής επικοινωνίας από το Πεκίνο ως τη Βιέννη.

Έρευνα:Η βλάστηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου!


Η βλάστηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου. Η έλλειψή της ενδέχεται να στοιχίζει ζωές, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης της αμερικανικής Δασικής Υπηρεσίας.Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, η εισβολή ενός πράσινου σκαθαριού από την Ασία έχει οδηγήσει στην απώλεια 100 εκατομμυρίων δέντρων σε 15 ανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Παρότι το σκαθάρι εισβολέας πλήττει συγκεκριμένα δέντρα, ο θάνατος των τελευταίων φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τον άνθρωπο.«Η βασική μου υπόθεση ήταν ότι τα δέντρα επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, ο θάνατος 100 εκ. δέντρων μέσα σε 10 χρόνια θα πρέπει να έχει κάποια επίπτωση», δήλωσε στο PBS Newshour ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέφρι Ντόνοβαν. «Εάν λοιπόν απομακρύνουμε αυτά τα 100 εκ. δέντρα, πλήττεται και η υγεία των ανθρώπων. Βρήκαμε πως πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει.»Η μελέτη των ερευνητών της Δασικής Υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε δεδομένα από σχεδόν 1.300 κομητείες, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της απώλειας των δέντρων στην ανθρώπινη υγεία και λαμβάνοντας υπόψη άλλες μεταβλητές, όπως το εισόδημα, η φυλή ή το μορφωτικό επίπεδο.Οι επιστήμονες είδαν ότι στις 15 πολιτείες, όπου το σκαθάρι έκανε την εμφάνισή του, έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 15.000 άνθρωποι από καρδιαγγειακή νόσο και 6.000 περισσότεροι από λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού σε σχέση με περιοχές που δεν επλήγησαν. Μάλιστα όσο περισσότερα δέντρα κατέστρεφε το σκαθάρι, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά θνησιμότητας, κάτι «λογικό γιατί συνήθως περνούν δύο με πέντε χρόνια μέχρι να πεθάνει ένα δέντρο», όπως εξήγησε ο Ντόνοβαν.Οι παρατηρήσεις, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, στο American Journal of Preventive Medicine, ήταν κοινές σε περιοχές με εντελώς διαφορετική δημογραφική σύνθεση, ανεξάρτητα από το εισόδημα, τη φυλή ή το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων.«Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα δέντρα ως μέρος των υποδομών δημόσιας υγείας. Εκτός από τα προφανή, δηλαδή να παρέχουν σκιά στα σπίτια μας και να κάνουν τις γειτονιές μας ομορφότερες, ίσως κάνουν κάτι πιο θεμελιώδες», είπε ο Ντόνοβαν. «Εκτός από απαραίτητα για το φυσικό μας περιβάλλον, είναι απαραίτητα και για την ευημερία μας.»

Σχοινί από ανθρακόνημα για ανελκυστήρες ως τον ουρανό!


Στο Μπούρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου στα 828 μέτρα, οι επισκέπτες αναγκάζονται να αλλάξουν ασανσέρ για να ανέβουν πάνω από το όριο των 500 μέτρων -το πρόβλημα είναι ότι τα ατσάλινα συρματόσχοινα των σημερινών ανελκυστήρων είναι υπερβολικά βαριά για να φτάσουν ψηλότερα.Μια νέα τεχνολογία που βασίζεται στο ανθρακόνημα (δηλαδή σε πολυμερή υλικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα) θα επιτρέψει σύντομα στα ασανσέρ να φτάνουν σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα στο Μπουρζ αλ Μαμλάκα, έναν ουρανοξύστη που κατασκευάζεται στη Σαουδική Αραβία και θα έχει ύψος πάνω από 1.000 μέτρα.Η λύση, αναφέρει το περιοδικό New Scientist, έρχεται από το φινλανδικό γίγαντα των ανελκυστήρων Kone Corporation, η οποία ανέπτυξε μια ταινία από τέσσερις ίνες ανθρακονήματος σφραγισμένες μέσα σε διαφανές πλαστικό. Η ταινία UltraRope, με πλάτος 4 εκατοστά και πάχος 4 χιλιοστά, είναι επτά φορές ελαφρύτερη από ένα αντίστοιχο ατσάλινο συρματόσχοινο και, το κυριότερο, έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη αντοχή στον εφελκυσμό (δηλαδή στο τέντωμα).Το UltraRope θα είναι σύντομα έτοιμο για εμπορική χρήση, καθώς η Κone το δοκιμάζει από το 2004 μέσα σε ένα φρεάτιο ορυχείου βάθους 333 μέτρων στη Φινλανδία. Στις δοκιμές εξετάστηκε αν η ταινία γερνά υπερβολικά γρήγορα σε απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, καθώς και το εάν αντέχει αν για παράδειγμα χτυπηθεί από κάποιο εργαλείο που έπεσε κατά λάθος στο φρεάτιο.Δεδομένου ότι σήμερα σχεδιάζονται τουλάχιστον 20 κτήρια άνω των 500 μέτρων σε όλο τον κόσμο, η υπερανθεκτική ταινία από ανθρακόνημα θα μπορούσε να περιορίσει το χρόνο της διαδρομής για εκατομμύρια χρήστες των ανελκυστήρων.Η Kone, πάντως, δεν είναι η μόνη που υιοθετεί το ανθρακόνημα. Ο έτερος γίγαντας των ανελκυστήρων, η αμερικανική Otis, πειραματίζεται με συρματόσχοινα που συνδυάζουν ανθρακόνημα με χάλυβα.

Οι κατσαρίδες μαθαίνουν να αποφεύγουν τις παγίδες

Η αντοχή τους είναι σχεδόν παροιμιώδης, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι περπατούν πάνω στον πλανήτη εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με επιστήμονες, η μάχη ενάντια στις κατσαρίδες γίνεται όλο και πιο δύσκολη.Γράφοντας στο Science, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας αναφέρουν ότι ορισμένοι πληθυσμοί κατσαρίδων έχουν μάθει να μεταβάλλουν την εσωτερική τους «χημεία», ώστε η γλυκόζη που χρησιμοποιείται σε αρκετές παγίδες να τους φαίνεται πικρή και, κατά συνέπεια, να τις απωθεί.Οι κατσαρίδες δεν είναι τα μοναδικά έντομα που αναπτύσσουν αντίσταση σε ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωσή τους. Τα περισσότερα αποκτούν την ικανότητα να διασπούν δηλητήρια χωρίς να πεθαίνουν. Οι γερμανικές κατσαρίδες, ωστόσο, τροποποιούν τη συμπεριφορά τους σταματώντας να προσεγγίζουν και να τρώνε το περιεχόμενο των παγίδων.«Τρώνε οτιδήποτε υπάρχει σε μια κουζίνα, αλλά είναι πάρα πολύ καλές στο να τρώνε πράγματα που προσαρμόζονται σε αυτές», εξήγησε μιλώντας στο LiveScience ο Κόμπι Σαλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. «Είναι επίσης εξαιρετικές στο να ταυτίζουν οσμές με συγκεκριμένες γεύσεις.»Οι παγίδες συνδυάζουν σάκχαρα με παρασιτοκτόνα, ώστε οι κατσαρίδες να τα τρώνε θεωρώντας πως πρόκειται για γλυκά «σνακ» και να πεθαίνουν επιστρέφοντας στη φωλιά τους. Πριν από 20 χρόνια όμως, εντομολόγοι διαπίστωσαν ότι πολλοί πληθυσμοί γερμανικών κατσαρίδων τα καταφέρνουν θαυμάσια παρά τα δολώματα.Οι εταιρείες παρασκευής παγίδων άλλαξαν τα σάκχαρα μέσα στις παγίδες, προκειμένου να αποδίδουν καλύτερα, έτσι κανείς μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ότι οι κατσαρίδες είχαν αναπτύξει μια τέτοια μέθοδο επιβίωσης.Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια ταχεία εξελικτική αλλαγή συμπεριφοράς που ενδέχεται να αποδειχθεί χρήσιμη στους ίδιους και στη βιομηχανία όχι μόνο για τις ενοχλητικές κατσαρίδες, αλλά και για τα επικίνδυνα κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία.«Πρόκειται για μια φανταστική ανακάλυψη», δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής του τμήματος εντομολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ουόλτερ Λιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Ορισμένες φορές η επιστήμη είναι υπέροχη, αλλά δεν ξέρουμε εάν μπορεί να βρει εφαρμογή σε διάστημα 5, 10 ή 100 ετών.» Σε αυτήν την περίπτωση, συμπλήρωσε, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να έχουν πρακτικά αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα.