Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Στα... κάγκελα και οι Βορειοηπειρώτες για το φασιστικό λουκέτο στην ΕΡΤ!!!

Ανακοίνωση της προέδρου της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ»,Ηλέκτρας Κίκη
Η Ομοσπονδία Άνω Δερόπολης «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ» διαμαρτύρεται εντονότατα και καυτηριάζει την απόφαση της τρικομματικής Κυβέρνησης που με τον πλέον ωμό, αυταρχικό και προκλητικό τρόπο, κατά παράβαση του άρθρου 15 του Συντάγματος και του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σ.Δ.Α κατάργησε το δικαίωμα όλων μας στη δημόσια ενημέρωση.Η επιλογή ανύψωσης του φράγματος σιωπής και απομόνωσης έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, στους ακρίτες των απομεμακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου, αλλά και στον Ελληνισμό της διασποράς γιατί τους στερεί το συνταγματικό δικαίωμα της αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης.Πέραν αυτού επισημαίνουμε ότι η ΕΡΤ ως δημόσια περιουσία, είναι το κανάλι που εκπέμπει στα χωριά της Βορείου Ηπείρου και που μέχρι σήμερα έχει αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της, προβάλλει δε και τα σημερινά προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.Με τις απολύσεις άλλων 2.650 εργαζομένων στην ΕΡΤ, που προστίθενται στους ήδη ένα εκατομμύριο πεντακόσιους χιλιάδες ανέργους, με την ποινικοποίηση και καταστολή κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας, με την περικοπή των συντάξεων των απόμαχων Βορειοηπειρωτών, με τις μειώσεις των μισθών και συντάξεων και γενικότερα με την κατάρρευση των κοινωνικών παροχών και την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός και δεν διασφαλίζεται η απαραίτητη κοινωνική συνοχή.Καλούμε την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και οποιαδήποτε βελτίωση της ΕΡΤ απαιτείται να γίνει με αυτήν ανοιχτή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος
Ηλέκτρα Κίκη

Γαλλικός Τύπος: «Βόμβα προς απενεργοποίηση η υπόθεση ΕΡΤ»

Για προσπάθεια της κυβέρνησης «να απενεργοποιήσει τη βόμβα της υπόθεσης ΕΡΤ» κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μετά το «πρωτόγνωρο χτύπημα της 12ης Ιουνίου» με την ανακοίνωση του «λουκέτου» για τη δημόσια ελληνική ραδιοτηλεόραση.Στο ρεπορτάζ της Le Monde, γίνεται ειδική αναφορά στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε δηλώσεις πηγών του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, καθώς «εάν υπάρξει υποχώρηση, αυτό θα σημάνει ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα είναι εφικτή».Στις ίδιες πηγές αποδίδεται και η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ευρωπαίων εταίρων της για την κριτική την οποία δέχτηκε για το θέμα της ΕΡΤ. «Όταν κάνουμε επιτέλους μια μεταρρύθμιση, έχουν αντιρρήσεις και αμφιβολίες», φέρονται να δηλώνει το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.Η εφημερίδα σχολιάζει τέλος ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε το συναισθηματικό δέσιμο του συγκεκριμένου ιστορικού θεσμού με τον ελληνικό λαό, αλλά και τις αντιδράσεις από πλευράς Ευρώπης».Για έναν «πρωθυπουργό υπό πίεση» έκανε λόγο, από την πλευρά της, η εφημερίδα Libération, λόγω της συνέχισης, για τέταρτη συνεχή ημέρα, των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.Η γαλλική εφημερίδα εστιάζει στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή» λύση για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, εντός των ημερών.Παράλληλα, στέκεται ιδιαίτερα στις αντεγκλήσεις Γιάννη Στουρνάρα και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και στο κυβερνητικό σχέδιο για τον νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ) με 1.200 εργαζόμενους έναντι 2.700 της ΕΡΤ.
Η εφημερίδα εκτιμά, τέλος, ότι μόνον η αντικατάσταση της «μαύρης οθόνης» με πρόγραμμα, δηλαδή η επανεκπομπή προγράμματος από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μπορεί να αποκλιμακώσει την πολιτική ένταση γύρω από το θέμα της ΕΡΤ.Η οικονομική Les Échos, τέλος, στέκεται ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν νωρίτερα την Παρασκευή τα ηγετικά στελέχη της ένωσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης (EBU) στην Αθήνα, αλλά και στην χθεσινή δήλωσή περισσότερων από 50 διευθυντών ευρωπαϊκών μέσων – μελών της Ένωσης, με την οποία ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Τραγωδία για τη δημοκρατία στην Ελλάδα το κλείσιμο της ΕΡΤ»

Δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Ορελί Φιλιπετί

Για μια τραγωδία για τη δημοκρατία στην Ελλάδα έκανε λόγο η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Ορελί Φιλιπετί, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter σε σχέση με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τερματίσει αιφνιδιαστικά τη λειτουργία της ΕΡΤ.«Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η τραγωδία, φαίνεται όμως ότι 2500 χρόνια αργότερα, υπάρχει μια ζωντανή θλιβερή πραγματικότητα», σημείωσε η κ. Φιλιπετί, χαρακτηρίζοντας «βάναυσο» τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην παύση λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.«Ο συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης είναι πραγματικά ο χείριστος», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι η ευθύνη για το χειρισμό του ζητήματος βαρύνει την ελληνική κυβέρνηση και όχι την Κομισιόν.

Δήλωση Γιάννη Παπαδημητρίου για άρνηση σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Το αίτημα, που υπέβαλε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» για άμεση σύγκληση του οργάνου με θέμα το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, απαντήθηκε αρνητικά από τον κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος φαίνεται ότι τελευταία ανέλαβε τα καθήκοντα και του Προέδρου του Συμβουλίου. Η Περιφερειακή Αρχή αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της πολιτικής απάντησης του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Ηπείρου αλλά και του συντονισμού και της συμμετοχής στο μεγάλο λαϊκό ρεύμα αντίστασης. Ο κ. Καχριμάνης μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πειθήνια στάση του, για πολλοστή φορά, απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά θα κριθεί από τον λαό της Ηπείρου.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος
της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο

Πολιτικό σουρωτήρι η ΔΗΜΑΡ - Άρχισαν να την... κάνουν ένας-ένας

Μετά την αποχώρηση του μέλους της Κ.Ε. Χρήστου Χωμενίδη, "μαύρη πέτρα" έριξε και ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Μάνος Ματσαγγάνης

Από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο δε ξέρει τι θέλει στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά στον απόηχο του φασιστικού λουκέτου στην ΕΡΤ, συνεχίζει να παζαρεύει τη συμμετοχή της σε αυτή, λογικό είναι να υπάρχουν στο κόμμα του κυρ-Φώτη μεγάλοι εσωκομματικοί κραδασμοί. έτσι λοιπόν, μετά την αποχώρηση του μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Χρήστου Χωμενίδη, τη σκληρή ανακοίνωση του «Αριστερού Δικτύου» της ΔΗΜΑΡ που ζήτησε την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος άσκησε το γνωστό στέλεχος και καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ, Μάνος Ματσαγγάνης. Στο κείμενό του, με αφορμή τους κυβενρητικούς χειρισμούς στην ΕΡΤ, διαχωρίζει τη θέση του από την Αγίου Κωνταντίνου. Αναλυτικά, το κείμενο του Μάνου Ματσαγγάνη έχει ως εξής: «Φοβάμαι ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ συμβολίζει όλα όσα έχουν πάει στραβά από τον περασμένο Ιούνιο. Όσον αφορά την τρικομματική κυβέρνηση: Αντί για μεταρρυθμίσεις και… εξυγίανση, αναβίωση του πελατειακού κράτους συν αυταρχισμός. Και όσον αφορά τους “ελάσσονες εταίρους”, και ιδίως τη ΔΗΜΑΡ: Αντί για επίμονη προσπάθεια με σκοπό τον επηρεασμό της κυβερνητικής πολιτικής (στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της ακεραιότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών) – τι; Ερασιτεχνισμός, απουσία ενός στοιχειώδους μπούσουλα, 4-2-1, κόκκινες γραμμές της συμφοράς και επικοινωνιακή διαχείριση των περισσότερων ζητημάτων. Η τρικομματική κυβέρνηση απέτυχε να μεταρρυθμίσει τη δημόσια τηλεόραση, και η ΔΗΜΑΡ απέτυχε να αποτρέψει την άλωση της ΕΡΤ από τον Λιάτσο και τους άλλους φίλους του Σαμαρά. (Για το ΠΑΣΟΚ θα σας γελάσω). Τώρα το παιγνίδι θα παίζεται μεταξύ μιας ΝΔ που δήθεν κάνει επίδειξη πυγμής και του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν υπεραμύνεται των δημοσίων αγαθών. Με τη Χρυσή Αυγή στο ρόλο της μόνης δύναμης που κάνει αντισυστημική κριτική. Χωρίς κάποια τολμηρή πρωτοβουλία – και ποια ακριβώς; – αυτό το συγκεκριμένο παιγνίδι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, μεταρρυθμιστές διαφόρων αποχρώσεων (αριστεροί δημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι), υπερβολικά απασχολημένοι με τον μικρόκοσμό μας όλο αυτό τον καιρό, είμαστε καταδικασμένοι να το κοιτάμε από τον πάγκο – για να μην πω από την εξέδρα».

"Καμπάνες" σε δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ για αντιδεοντολογική-αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά!!!

Το ΔΠΣ ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέους τους συν. Άρη Πορτοσάλτε, Μανώλη Βουλαρίνο, Δημήτρη Γιαγτζόγλου, Γιώργο Ψάλτη, Νίκο Υποφάντη, Αναστασία Κοσιώνη, και Βασίλη Λυριτζή, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ, για αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά.Διατηρούνται ομόφωνα οι πρωτοβάθμιες ποινές:
Στο συν. Άρη Πορτοσάλτε επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Στο συν. Μανώλη Βουλαρίνο επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Στο συν. Δημήτρη Γιαγτζόγλου επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Στο συν. Γιώργο Ψάλτη επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Στο συν. Νίκο Υποφάντη επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Στη συν. Αναστασία Κοσιώνη επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Στο συν. Βασίλη Λυριτζή επιβλήθηκε η προσωρινή δ

Οργισμένοι και οι Βορειοηπειρώτες για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Κριτική κατά της απόφασης από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα

Ο Πύρρος Δήμας σχολίασε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook το κλείσιμο της ΕΡΤ:«Όταν ήμουν μικρός στη Χειμάρρα, τα βράδια δεν πήγαινα να κοιμηθώ αν δεν έβλεπα την παρουσιάστρια της ΕΡΤ να μου λέει "Καληνύχτα" και να ακούσω τον Εθνικό Ύμνο. Μπορεί για κάποιους να είναι μελό, για εμένα όμως αυτές είναι οι πιο δυνατές εικόνες της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας. Η ΕΡΤ έδινε σάρκα και οστά στην εικόνα της Ελλάδας που είχα μέσα στη φαντασία μου. Έδινε σχήμα στα αχνά φωτάκια που έβλεπα με λαχτάρα να αχνοφέγγουν στην απέναντι από τη Χειμάρρα, Κέρκυρα. Αργότερα, η κάμερα της ΕΡΤ ήταν αυτή που έλειπε από το πρώτο μου μετάλλιο στην ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, αλλά και η ΕΡΤ είναι αυτή που έχει στο αρχείο της όλους τους αγώνες και τα παγκόσμια ρεκόρ μου. Στην ΕΡΤ γνώρισα και τη γυναίκα μου, συμβασιούχος για μια επταετία κι απ' αυτούς που αμείβονταν με μπλοκάκι και τους στραβοκοιτούσαν οι μόνιμοι γιατί τους χαλούσαν τον τραχανά... Γλυκές και πικρές αναμνήσεις. Οπως και να έχει πάντως, η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εκπέμπει, γιατί το οφείλουμε στη Δημοκρατία».

ΣΤΥΛΙΟΣ:Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος, με αφορμή την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας και τη μεταφορά τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας.Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:“Η απόφαση για την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας με έδρα την Πρέβεζα εκτός από άδικη είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει και πολλά προβλήματα. Ελήφθη δίχως να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας, όπως ότι στην Άρτα δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο εξαγωγών, αλλά και το γεγονός ότι επιχειρήσεις από πόλεις του Νομού Πρέβεζας θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ευκολότερα από τη ΔΟΥ Άρτας, γιατί είναι σε πιο κοντινή χιλιομετρικά απόσταση από την έδρα τους, συγκριτικά με την Πρέβεζα. Θέλω να πιστεύω έπειτα από την παράθεση όλων των επιχειρημάτων ότι το Υπουργείο θα αναθεωρήσει τη στάση του.”

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τον Ηλία Βεζδρεβάνη, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος

Τον πρώην Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Ηλία Βεζδρεβάνη, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος.Ο κ. Βεζδρεβάνης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, παρέδωσε στο Δήμαρχο τα πνευματικά πονήματα τα οποία έχει μέχρι σήμερα εκδώσει, με σκοπό αυτά να διατίθενται στους πολίτες μέσω της βιβλιοθήκης του Δήμου.Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ευχαρίστησε τον κ. Βεζδρεβάνη για την προσφορά του, ευχόμενος να συνεχίσει το πολυσχιδές συγγραφικό του έργο.Επίσης, συζήτηση αναπτύχθηκε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απορρέουν κυρίως από την μη επαρκή χρηματοδότηση των δομών τους, από πλευράς κεντρικού κράτους.Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα χρήσιμη από αμφότερες τις πλευρές, καθώς έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους Δήμους.

Σχολείο Ποδοσφαίρου-Κύπελλο Ηθους Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Πρέβεζα

Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός θα φιλοξενήσει από 17 έως 22 Ιουνίου το Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας Αθανασία Τσουμελέκα.Ο λόγος για το Σχολείο Ποδοσφαίρου-Κύπελλο ήθους Δημήτρης Παπαϊωάννου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα από το Ιδρυμα Νιάρχου υπό την αιγίδα του Δήμου Πρέβεζας και την ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας.Ολες τις μέρες από το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας, μαθητές Ακαδημιών Ποδοσφαίρου θα κάνουν μαθήματα σε γκρουπ ενώ στο μεσημεριανό διάλειμμα των μαθημάτων στο αμφιθέατρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου θα πραγματοποιούνται ομιλίες για τον αθλητισμό γενικότερα, το ποδόσφαιρο τις πρώτες βοήθειες και την διατροφή.Κεντρικό πρόσωπο του Σχολείου Ποδοσφαίρου είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής Μίμης Παπαϊωάννου ο οποίος μάλιστα θα τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας.Την Δευτέρα 17 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ .Παπαϊωάννου στον πολυχώρο της Λαϊκης Αγοράς ενώ θα τον πλαισιώσουν και αθλητικοί παράγοντες της πόλης.Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη για το Σχολείο Ποδοσφαίρου στην Πρέβεζα.Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει το Σχολείο Ποδοσφαίρου μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που γίνεται πράξη χάρη στην ευγενική προσφορά του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ και την πολύτιμη συμβολή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου.Σε μια εποχή που όλοι μας , και κυρίως τα παιδιά, έχουμε την ανάγκη να αναζητήσουμε και πάλι τις αξίες που απορρέουν από τον αθλητισμό , τον εθελοντισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι μας δίνουν την δυνατότητα να αφενός να προβάλλουμε τον τόπο μας και αφετέρου να δείξουμε στους νεώτερους τον δρόμο για την δημιουργία αθλητικής συνείδησης.Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την επιλογή του Δήμου της Πρέβεζας ως τόπο φιλοξενίας του Σχολείου Ποδοσφαίρου και ευχόμαστε καλή διαμονή στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες μας.Χαιρετισμός του εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητισμού του Δήμου Πρέβεζας Γιώργου Φραγκούλη.Το Τουρνουά Σχολείο Ποδοσφαίρου που θα γίνει από 17 μέχρι 21 Ιουνίου στην Πρέβεζα διοργανώνεται από το Ιδρυμα Νιάρχος στην προσπάθεια ανάδειξης των αθλητικών ιδεωδών με την συνδρομή του Δήμου Πρέβεζας και της Ε.Π.Σ Πρέβεζας-Λευκάδας.
Οι αξίες του Ευ Αγωνίζεσθαι με κοινωνικό και ηθικό πρότυπο τον Μίμη Παπαϊωάννου εμπνέουν και καθοδηγούν τις νέες γενιές.Περισσότερα από 120 παιδιά θα συναντηθούν στην Πρέβεζα, θα γνωρίσουν τις ομορφιές της, θα συναγωνιστούν και θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους.Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας τους συντελεστές του τουρνουά και τους ευχόμαστε ευχάριστη διαμονή.Χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ Πρέβεζας-Λευκάδας Δημήτρη Τραχανά.Είναι ιδιαίτερη τιμή για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και όλης της τοπικής κοινωνίας η φιλοξενία του Τουρνουά Σχολείου Ποδοσφαίρου στην Πρέβεζα.Η συνεργασία του Ιδρύματος Νιάρχου και του κορυφαίου Ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου αποτελούν αναμφίβολα σταθμό για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα .Τα νέα παιδιά , τα οποία θα γίνουν οι αποδέκτες των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής ,θα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στο άθλημα του ποδοσφαίρου και πάνω απ΄ όλα να διδαχθούν ήθος, αθλητικό πνεύμα και αλληλεγγύη.

Ραντεβού στη Μακρόνησο

Του Στέλιου Κούλογλου
Ευτυχώς που υπάρχει η αντίδραση και οι συναυλίες που οργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και οι οποίες αναμεταδίδονται από όλα τα διεθνή δίκτυα, γιατί οι υπόλοιπες διεθνείς ειδήσεις αναρωτιόνται ξανά πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα. Αρκεί να μια ματιά στο μαύρο σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation, για να καταλάβει κανείς την διεθνή απομόνωση της χώρας και της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την επίσης σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Ακατανόητο μία δημοκρατική χώρα να κλείνει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και από πάνω να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό».Αν η κυβέρνηση μιας χώρας με τόσα ανοιχτά μέτωπα όπως η Ελλάδα αποδοκιμαζόταν τόσο ανοιχτά, λίγο φιλότιμο να είχε θα έπρεπε να αλλάξει πολιτική ή να παραιτηθεί. Αλλά η ακροδεξιά του Μαξίμου δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα εξουσίας, από αυτές που λογαριάζουν το Σύνταγμα ή την διεθνή εικόνα της χώρας. Η χθεσινή ομιλία Σαμαρά έδειξε τον εκδικητικό χαρακτήρα του ίδιου και της ομάδας του, αφού, όπως εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε, η ΕΡΤ επιλέχθηκε από όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις να κλείσει και 2500 άτομα να πεταχτούν στο δρόμο, γιατί απεργούσαν όταν ο ίδιος συναντιόταν με ξένους ηγέτες!Αυτοί που έσπρωξαν τον Μπους να ξεκινήσει τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, ήταν μια ομάδα συμβούλων -γερακιών που ακόμη και οι αναλυτές της CIA χρησιμοποιούσαν μια κωδική ονομασία για να τους χαρακτηρίσουν: «the crazies». Τους ενδιέφερε μόνο αν, με την κατάλληλη προπαγάνδα, μπορούσε να γίνει αποδεκτός από την κοινή γνώμη ο πόλεμος και αν από αυτόν θα κέρδιζαν χρήματα και τις εκλογές του 2004. Μια τυχοδιωκτική ομάδα με παρόμοια μυαλά και προπαγανδιστικό μηχανισμό κατευθύνει τον πρωθυπουργό, αδιαφορώντας παγερά για την παραβίαση του Συντάγματος και των δημοκρατικών κανόνων ή την διεθνή εικόνα της χώρας. Όπως ακριβώς ο Σαμαράς απομόνωσε την χώρα από το 1992 και μέχρι σήμερα ακόμη για το μακεδονικό, αδιαφορώντας για την διεθνή κατακραυγή και τις απανωτές διπλωματικές ήττες, προκειμένου να φτιάξει την Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα που κατέρρευσε ακριβώς επειδή στηριζόταν στον ίδιο μικροκομματικό τυχοδιωκτισμό που διαπνέει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.Αυτό που επιδιώκουν με τα σκοτσέζικα ντους πλήρους απαξίωσης τη μια στιγμή και προθέσεων διαλόγου την άλλη, είναι να εξευτελίσουν πλήρως τους δύο κυβερνητικούς τους συμμάχους(!) και να εξωθήσουν τα πράγματα σε καταστροφικές για την χώρα εκλογές, ακραίας πόλωσης και διχασμού. Επειδή πιστεύουν ότι τώρα μπορεί να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, και όχι το φθινόπωρο όταν το δίλημμα των εκλογών θα ήταν το νέο επαχθές πακέτο λιτότητας που αναπόφευκτα φέρνουν η ύφεση και η οικονομική πολιτική που ακολουθούν. Όπως ακριβώς και οι τρελοί του Μπους, είναι παντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν την χώρα και η πολιτεία τους ένα χρόνο και στην ΕΡΤ, όπου αποθεώθηκε το ρουσφέτι και η ξανθή χαζογκόμενα, το αποδεικνύουν: μόνο προκαλώντας πόλεμο για την ΕΡΤ μπορεί να κερδίσουν πολιτικά!Όμως η χθεσινή ομιλία Σαμαρά αποκάλυψε και κάτι ακόμη: ότι η μάχη γύρω από την ΕΡΤ έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες, συμβολικές διαστάσεις. Αν το κλείσιμο της περάσει, το μοντέλο του αιφνίδιου θανάτου θα εφαρμοστεί, από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μέχρι τα νοσοκομεία, σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις που η ομάδα θα μπορεί να δυσφημίσει και η τρόικα θα απαιτήσει να κλείσουν.Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το ίδιο μοντέλο της καταπάτησης του Συντάγματος και των κανόνων της δημοκρατίας, όπου ένα κόμμα του 29% αποφασίζει και διατάζει την στιγμή που δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και οι κυβερνητικοί σύμμαχοι διαφωνούν, πρόκειται να εφαρμοστεί στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτές οι γραμμές γράφονται σε μια καντίνα στο στρατόπεδο του Νταχάου, όπου έχω βρεθεί γυρνώντας ένα ντοκιμαντέρ για την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ήταν οι παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων με τις συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μέχρι ο μειοψηφικός Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία.Η ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά δεν τρέφει αυταπάτες ότι από τις εκλογές που προκαλεί, αν δώσει το πράσινο φως η Μέρκελ, θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Υπολογίζει όμως να συμμαχήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν όχι κατ’ ευθείαν με την Χρυσή Αυγή λόγω των διεθνών αντιδράσεων, αλλά με κομμάτια που θα αποσπάσει από αυτήν. Η σιωπηλή προσέγγιση έχει ξεκινήσει μήνες, από το όχι του γενικού γραμματέα της ΝΔ στην άρση της ασυλίας Κασιδιάρη μέχρι την συμπαράταξη ΝΔ-Νεοναζί σε ψηφοφορίες στην Βουλή για διάφορα νομοσχέδια. Ο συνήθως λαλίστατος Μιχαλολιάκος πήρε το μήνυμα, επικροτώντας ουσιαστικά το ολοκαύτωμα της ΕΡΤ και των ανθρώπων της.Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την μυστική συνάντηση των 3 αρχηγών την Κυριακή, στην οποία αποκαλύπτεται επισήμως ότι η απόλυση των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων «είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» και η αντισυνταγματική νομοθετική πράξη για την ΕΡΤ που ακολούθησε, αποδεικνύει αυτό που έχει τονιστεί από καιρό: όπως έγινε και σε άλλες χώρες-θύματα, το ακραίο νεοφιλελεύθερο πείραμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν καταπατηθεί βάναυσα και η δημοκρατία.Τα κόμματα αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που πιστεύουν στην δημοκρατία πρέπει να αντιδράσουν και είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την αρνητική πείρα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, να προτείνει μια στρατηγική δημοκρατικής εξόδου από τα μνημόνια κάνοντας τα κατάλληλα πολιτικά ανοίγματα και χτίζοντας συμμαχίες. Διαφορετικά, αν το μείγμα τυχοδιωκτισμού και εκδικητικότητας της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά δώσουν ραντεβού με την Χρυσή Αυγή, το δικό μας επόμενο ραντεβού θα είναι στη Μακρόνησο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Η πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της χώρας μέσω ενός συκοφαντικού και χυδαίου διαγγέλματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, αποτελεί την πιο νοσηρή εκδοχή μιας δημοκρατίας υπό κατάρρευση.Η διακυβέρνηση της χώρας μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, η απόλυτη υποταγή στις επιταγές της τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι επιστρατεύσεις και οι χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η διάλυση της δημόσιας υγείας, οι χρυσές καταστροφικές «επενδύσεις», οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, η ασύστολη χρήση χημικών και ασφυξιογόνων και η αστυνομική βία σε βάρος διαδηλωτών και τέλος, η απόπειρα φίμωσης της ΕΡΤ, αποκαλύπτουν το πιο απαίσιο πρόσωπο της εξουσίας που θέλει τους πολίτες παθητικούς υπηκόους, συνένοχους στο έγκλημα εκποίησης της χώρας, χωρίς φωνή και ακηδεμόνευτη ενημέρωση.Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων, το σταθμό που εκπέμπει εδώ και τόσες δεκαετίες, δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να κλείσουμε τα μικρόφωνα. Συνεχίζουμε να εκπέμπουμε ελεύθερα, από τους 106,1fm καθημερινά, ανοίγοντας τα μικρόφωνα στους πολίτες. Αυτή η πράξη άρνησης δεν συνιστά απλώς μία ελάχιστη πράξη αξιοπρέπειας και εργασιακής αυτοάμυνας απέναντι στην κρατική επιθετικότητα. Αποτελεί, κυρίως, μία ελάχιστη υποχρέωση προς όλους τους πολίτες της χώρας και στο δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό πρόγραμμα και ενημέρωση από ένα δημόσιο μέσο που πρέπει να ανήκει σε όλο τον λαό.Ο περιφερειακός σταθμός των Ιωαννίνων είναι η φωνή της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας που φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου. Εκπέμπει την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, με τους εργαζόμενούς του να στηρίζουν τη λειτουργία του, στις καλές και τις κακές εποχές, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις ελλείψεις, υπερβαίνοντας εαυτούς. Θέλουμε να παραμείνει ζωντανός, να συνεχίζει να υπηρετεί το ρόλο του ως περιφερειακό, δημόσιο μέσο.Καλούμε την κοινωνία σε εγρήγορση κα συμπόρευση για την προάσπιση της δημόσιας ραδιοφωνίας – τηλεόρασης και την αποτροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του «δόγματος του σοκ» και στην περίπτωση της ΕΡΤ.Ένα πράγμα κάνουμε ξεκάθαρο: Για μας, το δόγμα του σοκ, πέθανε. Ήρθε η ώρα της εξόδου στον καθαρό ουρανό του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Ήρθε η ώρα της αφύπνισης. Οι πολίτες, είναι ήδη στους δρόμους.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ: 106,1fm-88,2fm και από τη συχνότητα της ΝΕΤ (στο τηλεοπτικό κανάλι)
Η ΕΡΤ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ της ΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων

Εντός των επόμενων ημερών θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του αναδόχου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων και εντός των επόμενων ημερών θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του αναδόχου.Η ιδιαίτερα αυτή θετική εξέλιξη προέκυψε από την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων κ. Άννας Ασημακοπούλου σχετικά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα.Αναφερόμενη η βουλευτής στη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα της Περιφέρειας Ηπείρου» που συνέταξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σημείωσε πως εάν οι ενδείξεις επαληθευθούν είναι δυνατή μια εκμετάλλευση της τάξεως των 3.000 έως 10.000 βαρελιών ημερησίως συνολικής παρούσας αξίας από 4 έως 7 δις ευρώ, όταν οι ημερήσιες ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε 400.000 βαρέλια.Στη συνέχεια, ο κ. Λιβιεράτος ερωτώμενος από την κυρία Ασημακοπούλου, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» σχετικά με την έρευνα του ΙΓΜΕ για το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που παράγονται από τη σχάση του σχιστόλιθου και έχουν εντοπιστεί στην περιοχή μας.Απαντώντας στην ερώτηση για την πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με την αξιοποίηση των ευρημάτων της μελέτης, ο Υπουργός κατέθεσε σχετική έκθεση σημειώνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στο πρόγραμμα για τους υδρογονάνθρακες και παράλληλα θα συνεχιστεί η έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από σχιστόλιθο.

Αντίδραση διοικητικών δικαστών για το κλείσιμο της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!!!

Την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκφράζουν η Ενωση Διοικητικών Δικαστών και η Ενωση δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως παρακολουθούν με ανησυχία και απογοήτευση τα «αδιέξοδα που διαμορφώνουν την πραγματικότητα της χώρας μας», επισημαίνοντας ότι το Κράτος δεν οργανώνεται ή εδραιώνεται με την κατά σύστημα έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.«Μόνο όταν το Σύνταγμα και ο Νόμος είναι κυρίαρχα και υποτάσσονται σ’ αυτά και οι ίδιοι οι κυβερνήτες, τότε μόνο η πολιτεία ευημερεί», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.Οι δικαστικές Ενώσεις των Διοικητικών Δικαστών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογραμμίζουν ακόμη τον σημαντικό ρόλο των δημόσιων υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων για την πολιτιστική – πολιτισμική πολυμορφία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Άρχισαν να ετοιμάζονται για την κωλοτούμπα της Δευτέρας

Στηρίζοντας Σαμαρά θα διαλύσουν τα κόμματά τους - Οργή στην κοινωνία για τα δεκανίκια της δεξιάς Κυβέρνησης!!!

Κωλοτούμπα ολκής ετοιμάζονται να κάνουν το απόγευμα της Δευτέρας οι Βενιζέλος και Κουβέλης, εγκαταλείποντας τις μέχρι χθες απειλές τους,ότι αν δεν αλλάξει κυβερνητική ρότα ο Σαμαράς στο θέμα της ΕΡΤ, τότε αυτοί θα ρίξουν την κυβέρνηση. Πληροφορίες από τα κεντρικά κομματικά επιτελεία των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ,κάνουν λόγο για συμμόρφωση και υποταγή και των δύο στη φασιστική πολιτική Σαμαρά. Και οι δύο (Βενιζέλος,Κουβέλης) περιορίστηκαν να ζητήσουν νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία όμως είχε γίνει ξανά την περασμένη την Κυριακή στην οποία ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Το σίγουρο είναι, ότι μετά τη Δευτεριάτικη κωλοτούμπα θα βαρέσει διάλυση και στα δύο κόμματα, αφού τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ θα γίνει χαμός από τις αποχωρήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις, μελών, στελεχών αλλά και βουλευτών.

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Η ΚΟΥΝΙΑΔΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑ

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ 22ΑΡΙ ΤΗΣ

Τα ευρήματα του καθηγητή της Ιατροδικαστικής Θεόδωρου Βουγιουκλάκη που κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό, έδειχναν πως ο συνοριοφύλακας είχε παλέψει με γυναίκα. Πριν από λίγο στους άνδρες της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ομολόγησε η κουνιάδα του συνοριοφύλακα πως αυτή είναι που τον πυροβόλησε με πιστόλι και στη συνέχεια τον αποτέλειωσε δια λιθοβολισμού χτυπώντας 15 φορές με πέτρα στο κεφάλι αλλά και στο σώμα του. Η κουνιάδα ήταν αυτή που προσποιήθηκε πως στο Μαυρομάτη Φιλιατών χτυπήθηκε ο συνοριοφύλακας αλλά και η ίδια. Οι λόγοι είναι κληρονομικές διαφορές αλλά και συναισθηματικοί λόγοι … Η κουνιάδα είχε χάσει την αδελφή της [γυναίκα του αστυνομικού] τον περασμένο Οκτώβρη από παθολογικά αίτια. Έτσι μέχρι τώρα έχει αποκλειστεί η συμμετοχή στο φόνο του κωφάλαλου αδελφού της, ενώ διερευνάται αν η πεθερά του συνοριοφύλακα γνώριζε για τις συνθήκες του φόνου που έγινε ενώ ο γαμπρός της και η κατηγορούμενη κόρη της έβοσκαν τα ζώα στο βουνό!

Επικριτικός έναντι της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Τσουκαλάς!!!

Επικριτικός έναντι της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Τσουκαλάς σε δήλωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.«Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ιδίως όταν ως θεραπεία νοείται η ευθανασία και το πεδίο εφαρμογής η δημόσια ενημέρωση και το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά.Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:Έντρομος ακροώμαι την αποκρουστική σιγή που επιβλήθηκε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, υπό τον εκκωφαντικό θόρυβο των υπερχρεωμένων, διαπλεκόμενων, χωρίς άδεια λειτουργούντων ιδιωτικών αντίστοιχων μέσων του συστήματος, σε χώρα ημιαναίσθητης ή και επιληπτικά λειτουργούσας δημοκρατίας.Ολίγο με παρηγορεί η εξαγγελία ίδρυσης νέου φορέα, γιατί ξέρω τι εννοούν, δεν γνωρίζω πότε, και πώς θα λειτουργήσει.Γνωρίζω επίσης, ότι κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ιδίως όταν ως θεραπεία νοείται η ευθανασία και το πεδίο εφαρμογής η δημόσια ενημέρωση και το δημόσιο συμφέρον.Στην πολιτική, οι συμβολισμοί λόγων και πράξεων συχνά υπερβαίνουν σε συνέπειες, όσα οι ενεργουντες νόμισαν πως θα πετύχουν, με τους σχεδιασμούς τους.Νόσον έτλα η Ελλάς, Νόσον.

Δηλώσεις Μαχαιρίτσα για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Έτοιμος για κωλοτούμπα ο Μπαρμπα Φώτης!!!

Συναντήθηκε με τον Δημήτρη Σταμάτη

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε ο υπουργός Επικρατείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης.Σύμφνωα με πληροφορίες ο κ. Σταμάτης παρουσίασε συμβιβαστική προταση για το θέμα της ΕΡΤ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε το αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ.Για μια ακόμη φορά δηλαδή,ο Μπαρμπα-Φώτης θα κάνει κωλοτούμπα!

Εκπέμπει η NET στα Γιάννενα!!!

Εδώ και λίγα λεπτά εκπέμπει κανονικά η NET στα Γιάννενα,με το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.Οι τεχνικοί της ΕΡΤ έδωσαν μάχη και κατάφεραν να εκπέμψει ξανά το σήμα,τουλάχιστον στην πόλη των Ιωαννίνων.

Β. Κατριβάνου: Φωνή για δημοκρατία η συσπείρωση του κόσμου

Σε συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΡΤ στο Σύνταγμα παρευρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου που σχολίασε ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών «είναι μία φωνή για δημοκρατία είναι η δύναμη του κόσμου όλου συσπειρωμένου που κατεβαίνει κάτω και διεκδικεί δημοκρατία και ανατροπή».«Η ΕΡΤ είναι κοιτίδα αυτή τη στιγμή της δημοκρατίας, η ΕΡΤ έχει μείνει ανοιχτή και υπάρχει κυβερνητική ανοιχτή σύγκρουση λόγω της δύναμης του λαού που συμπαραστέκεται στην ΕΡΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωση αλληλεγγύης στελεχών της γερμανικής αριστεράς για την ΕΡΤ

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ εκφράζουν με δήλωσή τους 15 βουλευτές και στελέχη της γερμανικής Αριστεράς.«Είναι προφανές ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ στοχεύει στο φίμωμα κριτικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτά, μέχρι τώρα, τα γνωρίζαμε μόνον από δικτατορίες. Δυστυχώς,επαληθεύονται για άλλη μια φορά ότι πρέπει να μιλάμε για τη επιβολή των προσταγών της τρόικας», αναφέρουν.Όπως τονίζουν, η άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων συμμετοχής και συναπόφασης προϋποθέτει ότι διασφαλίζεται η πρόσβαση στη ευρεία και ανεξάρτητη πληροφόρηση.«Μας εντυπωσιάζει η αντίσταση που προβάλλετε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στις διαμαρτυρίες μας. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι στις καταλήψεις του κτηρίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και στο γεγονός ότι πήρατε τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο στα χέρια σας και συνεχίσετε να μεταδίδετε πληροφορίες», καταλήγουν.Τη δήλωση υπογράφουν οι: Γιαν Βαν Άκεν, Κριστίν Μπούχολτζ, Ζέβιμ Ντάγξντέλεν, Ντίτερ Ντεμ, Βόλφγκαγκ Γκέρκε, Ανέτε Γκροθ, Χάικε Χένσελ, Κλαούντια Χάιντ, Αντρέγ Χούνκο, Στέφαν Λίμπιχ, Νίμα Μοβάσατ, Πάουλ Σέφερ, Αλεξάντερ Ούλριχ, Κατρίν Βόγκλερ και Κατρίν Βέρνερ.

Συνεδρίαση του διασωματειακού των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου

Συνεδριάζει αυτή την ώρα, στο κτήριο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή το διασωματειακό συμβούλιο των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων μετά την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.Νωρίτερα, η συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε να ζητήσει από το διασωματειακό τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

«Κάτω η χούντα» είναι ο τίτλος ανάρτησης στο Spiegel-Online!!!

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η πολιτική του προέκταση απασχολούν πολλά γερμανόγλωσσα μέσα μαζικής ενημέρωσης.«Κάτω η χούντα» είναι ο τίτλος ανάρτησης στο Spiegel-Online για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ.Στο ρεπορτάζ αναφέρονται για ακόμη μια φορά οι ενστάσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας στην απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την οποία, όπως επισημαίνεται, «έλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο… η κρίση της ΕΡΤ να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες στην παρούσα φάση θα ισοδυναμούσαν με αυτοκτονία».«Και οι διεθνείς χρηματοδότες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό. Η χώρα επιστρέφει σε ταραγμένα νερά. Κι αυτά, ενώ ο Σαμαράς επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα είναι μια success story και ελπίζει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα σωρό νέων και παλαιότερων προβλημάτων: τη διαμάχη για την ΕΡΤ, την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την αυξανόμενη ανεργία και την εντεινόμενη ύφεση», παρατηρεί το Spiegel-Online.Στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των δανειστών της αποδίδει η Süddeutsche Zeitung την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει ΕΡΤ.Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση προσέφερε στην πελατεία της θέσεις εργασίας στο δημόσιο και αναφέρεται στο ιστορικό της διόγκωσης του ελληνικού δημόσιου τομέα, εντοπίζοντας τις απαρχές της στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.«Η συνταγή του λαϊκιστή ήταν η τοποθέτηση δυνητικών ψηφοφόρων σε θέσεις κρατικών και δημοσίων υπαλλήλων», παρατηρεί η εφημερίδα, απαριθμώντας στη συνέχεια τις προσλήψεις των διαδόχων του Ανδρέα Παπανδρέου για να φθάσει στον Κώστα Καραμανλή, επί πρωθυπουργίας του οποίου ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έφτασε στο ένα εκατομμύριο.Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στις απαιτήσεις των δανειστών για τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο. «Τώρα θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2014 να απολυθούν από το δημόσιο 15 χιλιάδες υπάλληλοι. Σύμφωνα με το άρθρο 103§4, του ελληνικού Συντάγματος, η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων είναι δυνατή όταν καταργούνται υπηρεσίες και τμήματα. Και ακριβώς αυτό έκανε ο Σαμαράς, κλείνοντας την ΕΡΤ», καταλήγει το δημοσίευμα.Στο ίδιο θέμα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Kölner-Stadt-Anzeiger που παρατηρεί ότι «πραγματικά ανεξάρτητη δεν ήταν η ΕΡΤ ποτέ».Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ήταν πάντα ένα εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης». Μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή, «δεν άλλαζαν μόνο κάτοχο τα υψηλά πόστα. Ακόμη και για την ειδικότητα του παρουσιαστή, του συντάκτη και του ανταποκριτή αποφασιστικό ρόλο έπαιζε η κομματική ταυτότητα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η δημοσιογραφική αξιοπιστία των κρατικών καναλιών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη».«Ωστόσο», συνεχίζει το δημοσίευμα, «πραγματικά ανεξάρτητα δεν είναι ούτε τα ιδιωτικά κανάλια, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματιών, οι οποίοι με τα ΜΜΕ που κατέχουν προσπαθούν να διασφαλίσουν πολιτική επιρροή».Με τον τίτλο «Ο Αντώνης Σαμαράς ρισκάρει τα πάντα» δημοσιεύεται στην αυστριακή Wiener Zeitung ανταπόκριση από την Αθήνα, που αναφέρεται στη χθεσινή απεργία και τη συγκέντρωση πλήθους κόσμου έξω από το κτήριο της ΕΡΤ, αλλά και στις διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.«Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, το σίγουρο όμως είναι ότι αν παραμείνει κλειστή, θα κοστίσει ακριβά στο ελληνικό κράτος», τονίζεται στο ρεπορτάζ.Η ανταπόκριση αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις φήμες ότι ο πρωθυπουργός ήθελε με την απόφασή του να απειλήσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους με πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στις δηλώσεις του ότι το κόμμα δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά και ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέες εκλογές.Στις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, αναφέρθηκε και η δημόσια αυστριακή τηλεόραση ORF σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες βράδυ.Μεταξύ άλλων, έγινε λόγος για μικρότερη από την αναμενόμενη συμπαράσταση των πολιτών στην ΕΡΤ, λόγω και του φόβου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κινητοποιήσεις στον τουρισμό εν μέσω θερινής περιόδου.

"Τομάρια",αποκάλεσε ο Β.Λέκκας τους Σαμαρα-Βενιζέλο-Κουβέλη!!!

"Τομάρια",αποκάλεσε ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας τους Αντώνη Σαμαρα,Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη,μιλώντας σε εκπομπή που μεταδίδουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ!!!Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως ο Ελληνικός λαός πρέπει να αντισταθεί.

Ημερίδα: Αώος, πηγή ζωής για την φύση και τον άνθρωπο

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 11:00-16:00, στο Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα Αώος, Πηγή ζωής για τη Φύση και τον Άνθρωπο σε διοργάνωση της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας.Ομιλητές:
-Στέργιος Βέργος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθηγητής τμημ. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Λάρισας
-Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Γιάννης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Περ. Σύμβουλος, Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”
-Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς
-Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
-Κρίτων Αρσένης, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,Ευρωβουλευτής
-Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζητεί η EBU

Επαναφορά του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας άμεσα ζητεί ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, o οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.Όπως είπε σε δηλώσεις του από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η EBU θα παραδώσει στον κ. Στουρνάρα επιστολή με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την επαναφορά του σήματος στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.Ο κ. Φιλιπό τόνισε ακόμη πως θέλει μακροπρόθεσμα η δημόσια ελληνική τηλεόραση να είναι ισχυρό μέλος της EBU, ανεξάρτητη πλουραλιστική, διάφανη και βιώσιμη και πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει το δίκτυο να χτίσει το μέλλον του.«Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί της επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της EBU, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να στηρίξει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Παρατήρησε τέλος πως η επιτυχία εδράζεται στην ελευθερία της έκφρασης, στον πλουραλισμό και τον πολιτισμό.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κατάπτυστη ανακοίνωση της ΝΔ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την κατάπτυστη ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία προαναγγέλλει διώξεις σε βάρος συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων που παλεύουν για το δικαίωμα τους στη δουλειά. Όσο για τους διάφορους "εκλεκτούς", που έχουν παρελάσει δεκαετίες τώρα από την ΕΡΤ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα να τους αναζητήσουν στο εσωτερικό τους».

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Γιάννενα,Άρτα και Πρέβεζα

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, στην Πρέβεζα και στην Άρτα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, τέσσερις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας και το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες (13-06-2013) το μεσημέρι στην Πεδινή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνελήφθη ένας 32χρονος, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (0,9) γραμμαρίων και (42) ναρκωτικά χάπια, στερούμενος ιατρικής συνταγής.Στην δεύτερη περίπτωση, χθες (13-06-2013) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, συνέλαβαν έναν 30χρονο, ο οποίος αντιλαμβανόμενος επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, πέταξε στο οδόστρωμα μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (1,1) γραμμαρίων, η οποία περισυλλέχθηκε από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκε.Στην τρίτη περίπτωση, χθες (13-06-2013) το βράδυ στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., συνελήφθη μετά από καταδίωξη 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος προκειμένου να αποφύγει επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, πέταξε από το αυτοκίνητό του στο οδόστρωμα, μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (0,4) γραμμαρίων.Επίσης, σε νομότυπη έρευνα που έγινε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.Στην τέταρτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (13-06-2013) το μεσημέρι, σε παράδρομο της Περιφερειακής Οδού Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 33χρονος, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, βάρους (9,80) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Οχι μαύρο στην ενημέρωση, λένε οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι


Οχι μαύρο στην ενημέρωση! διαλαλεί η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» που κατεβαίνουν στις εκλογές της ζΕνωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Σε μία στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις, κάποιοι αποφασίζουν να ρίξουν «μαύρο» στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και να εξαφανίσουν τις Εφημερίδες από τα περίπτερα για να μην μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται».Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:Μετά την πρωτοφανή για τον πολιτισμένο κόσμο κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Δημόσια Τηλεόραση, όλοι οι υποψήφιοι της παράταξης “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι”, συγκεντρωθήκαμε και τοποθετηθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις. Αφού ανταλλάξαμε απόψεις για τα όσα συμβαίνουν , από κοινού καταλήξαμε :Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν αποκλειστικά και μόνο τις θέσεις και τα συμφέροντα των εργαζόμενων δημοσιογράφων και όχι τα παιχνίδια του συνδικαλιστικού «ιερατείου», ούτε τις αψυχολόγητες πολιτικές φίμωσης της ενημέρωσης από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα το κλείσιμο της ΕΡΤ με τη μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου», στέλνοντας στην ανεργία 2600 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Ήταν ένα ακόμη τραγικό πλήγμα για το χώρο μας, μετά τα λουκέτα στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, την Απογευματινή , την Ελευθεροτυπία, το Derby, την Σπορ Time, τον Planet , τον Φίλαθλο, τον Αδέσμευτο Τύπο, την Ισοτιμία, τη Χώρα, τις Έξι Μέρες, το Σκορ live, την FinancialBox . Κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος σε αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σε αυτή τη θλιβερή πρωτοπορία: Να είναι μια χώρα χωρίς δημοσιογραφική φωνή, χωρίς ελεύθερη ενημέρωση. Η αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ δείχνει με τον χειρότερο τρόπο την αδυναμία της Πολιτείας να προσφέρει στους 'Έλληνες πολίτες μια σύγχρονη άποψη για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Απαιτούμε να ανοίξει η ΕΡΤ, ΤΩΡΑ!Την ίδια ώρα, είμαστε αυτόπτες μάρτυρες σε ένα θέατρο παραλόγου με πρωταγωνιστές τους γνωστούς εκπροσώπους της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας , που επιλέγουν την καθολική και επ’ αόριστον φίμωση όλου του ελληνικού Τύπου. Σε μία στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις, κάποιοι αποφασίζουν να ρίξουν «μαύρο» στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και να εξαφανίσουν τις Εφημερίδες από τα περίπτερα για να μην μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται. Κάποιοι ρίχνουν τους πολίτες στο σκοτάδι της άγνοιας. Ευτυχώς τουλάχιστον που υπάρχει το διαδίκτυο και μεταδίδει σε όλη την Ελλάδα τη φωνή της ΕΡΤ, την οποία κρατούν ζωντανή οι εργαζόμενοι, τον αγώνα των οποίων χαιρετίζουμε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Επισημαίνουμε, πως σε καμία άλλη χώρα, όταν διακυβεύονται θέματα δημοκρατίας, η ενημέρωση δεν φιμώνεται.Το πιο τραγικό είναι πως κάποιοι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές κωφεύουν στις φωνές των εργαζόμενων δημοσιογράφων, στοχεύοντας με τις τακτικές τους αποκλειστικά και μόνο στην επιβολή των θέσεων τους. Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε να διαλύσουν ολόκληρο τον κλάδο, ούτε να κρατήσουν στο σκοτάδι τη χώρα.Λέμε ΟΧΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Απαιτούμε να ανοίξει άμεσα μια χαραμάδα ενημέρωσης, για να ακουστεί η φωνή των απολυμένων της ΕΡΤ , για να ακουστεί η διεθνής κατακραυγή ενάντια στην πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης. Λέμε ΝΑΙ στις κινητοποιήσεις , ΟΧΙ όμως σε πρακτικές αυτοχειρίας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων θέλουν το λαό «κοιμισμένο» και αμέτοχο στις εξελίξεις.Με ποιο δικαίωμα αποφάσισαν κάποιοι να στερήσουν από τον ελληνικό λαό την εικόνα της ευθείας αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πρακτικής από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον πρόεδρο της E.B.U. ;Με ποιο δικαίωμα φιμώθηκαν οι φωνές συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη;Γιατί δεν έφθασε στον ελληνικό λαό η θύελλα αντιδράσεων και τα επικριτικά σχόλια για την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει μαύρο στη Δημόσια Τηλεόραση από τις Διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων;Ζητούμε επίσης εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα για τη διαδικασία με την οποία πουλήθηκε η άδεια αναμετάδοσης του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός σε ιδιωτικό κανάλι, τα δικαιώματα του οποίου είχε εξασφαλίσει η ΕΡΤ και είχε ήδη πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Γιατί όταν επικαλείσαι τη διαφάνεια, θα πρέπει να την αποδεικνύεις και στην πράξη.

Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός της ΕΡΤ μπορεί να υλοποιηθούν με ζωντανό το σήμα της

Γράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Πολλοί θεώρησαν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά κατήργησε μέσα σε μια νύχτα τη δημόσια τηλεόραση, αποτελεί μια αυταρχική εκτροπή. Πολύ φοβάμαι πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τρεις μαύρες οθόνες που είδαν οι έλληνες πολίτες προχθές μετά τις 11 το βράδυ αποτελούν μαύρη σελίδα στην ανάπτυξη της ίδιας της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας. Πάντως πρέπει να προβληματίσει αυτούς που σχεδίασαν την κίνηση αυτή ότι μόνο η Χρυσή Αυγή βγήκε ολόθερμα να τους υποστηρίξει.Τα σύννεφα τέτοιων πρακτικών είχαν συσσωρευτεί τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες. Προχθές με το κλείσιμο της ΕΡΤ ξέσπασε και η καταιγίδα. Μια καταιγίδα που πολλοί «πολιτικοί μετεωρολόγοι» έβλεπαν να έρχεται, αλλά λίγοι προειδοποιούσαν γι’ αυτήν. Γιατί ήταν εμφανές πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον συντονισμό μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνησης) και της νομοθετικής (κοινοβούλιο). Το υπουργικό συμβούλιό δεν συνεδρίαζε και η Βουλή παρακολούθησε μέχρι σήμερα αμήχανη τις κυβερνητικές ενέργειες. Από προχθές ζούμε την κορύφωση της αντίθεσης κυβέρνησης και Βουλής.Η μεταπολίτευση, παρά τα κουσούρια της, κατοχύρωσε, τις δημοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή και οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν με τη ψήφο τους για τα κρίσιμα θέματα. Πρόσθεσα τη φράση για τα «κουσούρια» γιατί ακριβώς και τότε πολλά συμφέροντα παρενέβαιναν και μερικές φορές κατόρθωναν να αλλοιώνουν την πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Σήμερα όμως αντί να περάσουμε στη μετά-μεταπολιτευτική φάση, η οποία θα σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ως τον πιο ακριβή δημοκρατικό τρόπο για την έκφραση της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας, ζούμε τη μετάβαση σε μια εποχή μεγάλης υποτίμησης των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών.Ακούμε βουλευτές της ΝΔ να προτείνουν ένα νέο μοντέλο μέτρησης της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό πλέον δεν είναι η λαϊκή ψήφος και η Βουλή, αλλά οι διάφορες «διαδικτυακές» μετρήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι ταυτίζουν τη δημοκρατία και την πολιτική με τους «φίλους» τους στο facebook και τους «ακόλουθους» στο twitter. Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ ως κίνημα δημοκρατίας και μεταρρύθμισης, όταν λέμε δημοκρατία εννοούμε την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όπως αυτό καταγράφεται στις εκλογές και το κοινοβούλιο. Τα δίκτυα μεταφέρουν τον παλμό κάποιων ανθρώπων, αλλά όχι και την βούληση του συνόλου της κοινωνίας. Ας μη τα αποπολιτικοποιούμε όλα.Η ταύτιση του διαδικτύου με την έμμεση δημοκρατία, είναι εξίσου επικίνδυνη με την άποψη που ταυτίζει τις «λαοσυνάξεις» των δήθεν άμεσων δημοκρατών με την πραγματική γενική βούληση του λαού. Κοινή κατάληξη και των δυο αυτών απόψεων είναι η αμφισβήτηση του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος.Βεβαίως θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζε πως τίποτα δεν θα έπρεπε να αλλάξει στη δημόσια τηλεόραση. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της λογικής των άκρων που θέλει ή να μη αλλάξει τίποτα ή ζητεί την ισοπέδωση των πάντων. Είναι σαφές ότι στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση υπήρχε κομματοκρατία, ρουσφετολογία, υπερβολικές δαπάνες (π.χ. εξωτερικές παραγωγές). Την ίδια στιγμή όμως εκεί υπάρχουν ικανοί και εργατικοί άνθρωποι, όχι μόνο δημοσιογράφοι, οι οποίοι παράγουν αξιοζήλευτα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Τα στελέχη αυτά της ΕΡΤ δίνουν καθημερινά τη μάχη να φτάνει στους δέκτες μας η ποιοτική δημόσια τηλεόραση που στην εποχή του άκρατου ανταγωνισμού αποτελεί ζητούμενο για τον κάθε πολίτη. Αντί λοιπόν να τους ρίχνουμε όλους στον Καιάδα, καλό είναι να προτείνουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και θα απαλλάσσει την ΕΡΤ από φαινόμενα του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να καταθέσει μια πρόταση βιώσιμης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια. Είναι οι σημερινοί υποστηρικτές της κατάργησης της δημόσιας τηλεόρασης, που τότε είχαν αμφισβητήσει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα οι ίδιοι (μα ακριβώς οι ίδιοι) ζητούν να συναινέσουμε όχι στην ορθολογική αναδιάρθρωση, αλλά στην κατάργηση της ΕΡΤ. Όχι δεν μπορούμε και δεν θα συναινέσουμε. Ο τόπος χρειάζεται ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο την δημοκρατία και την μεταρρυθμιστική της πνοή. Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός της ΕΡΤ μπορεί να υλοποιηθούν με ζωντανό το σήμα της.Βέβαια περίμενα ότι οι πρωταγωνιστές τις αντιμεταρρυθμιστικής κουλτούρας και του πολιτικού οπορτουνισμού που εκτροχίασαν δημοσιονομικά τη χώρα οδηγώντας την στο μνημόνιο να είχαν γίνει σοφότεροι. Αυτό όμως αποδεικνύεται ευσεβής πόθος. Το ηθικό και πολιτικό δίδαγμα από τα τελευταία γεγονότα είναι ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε σπίτι, που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων

Προέκυψε συμμετοχή ενός 24χρονου Αλβανού ο οποίος ήδη κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού 

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, η υπόθεση ληστείας σε σπίτι στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων, που είχε γίνει το μεσημέρι της 27-04-2012. Στις έρευνες σημαντική ήταν η συμβολή του Γραφείου Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου.Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός από τους τρεις δράστες. Πρόκειται για τον 24χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είχε συλληφθεί την 14-02-2013 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά για άλλη περίπτωση ένοπλης ληστείας στους Ραψαίους Ιωαννίνων και ήδη κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι τις 27-04-2012, τρεις άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε οικία ημεδαπών στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων και με την απειλή κυνηγετικού όπλου και μαχαιριού, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κοσμήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και τρία κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια, αφού έδεσαν τους παθόντες, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.Από την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων και στοιχείων, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας του 24χρονου δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία και Νομοθεσία περί όπλων.Οι έρευνες συνεχίζονται, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του καθώς και τη διερεύνηση της τυχόν εμπλοκής του στην διάπραξη και άλλων παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών.Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων Ιωαννίνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το δραματικό βράδυ που οδήγησε στο μνημόνιο


Τη δραματική βραδιά όταν συμφωνήθηκε στις σύνοδο κουρυφής του Απριλίου 2010 το Μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, περιέγραψε με λεπτομέρειες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση στο Εδιμβούργο, αναφέροντας τους διαλόγους με τους εταίρους στην ΕΕ οι οποίες τον οδήγησαν στις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του. Αποφάσεις που όπως εξήγησε είχε μόνο 10 λεπτά για να λάβει.«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%» περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει:«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.Ενας Πρωθυπουργός φωνάζει:
- Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.
Τον ερωτώ:
- Γιατί; Εχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο.
Ενας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:
- Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά "οι αγορές" που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας».Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής του, «οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου» όπως είπε.«Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση. Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το Ευρώ. Η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση», τόνισε και συνέχισε:«Ελεγαν τότε πως η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του Ευρώ και κάποιοι κατηγορούν εμένα για το τράβηγμα της σκανδάλης. Νομίζω όμως, πως σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων, βαθύτερων αδυναμιών στο διεθνές σύστημα».

Για το δημοψήφισμα
Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αμέλησε να αναφερθεί στο θέμα τους δημοψηφίσματος, απόφαση που πυροδότησε τις εξελίξεις.«Στις Βρυξέλλες, ενώ προσπαθούσαμε απελπισμένα, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές λύσεις, συνειδητοποίησα πως απολύτως κανείς, ούτε ένας ηγέτης, δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά μία παρόμοια κατάσταση κρίσης» περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου και εξηγεί: «"Τιμωρείστε αυτούς τους ανήθικους, τους τεμπέληδες που πίνουν ούζο και χορεύουν Ζορμπά, Ελληνες. Αυτοί είναι το πρόβλημα", είπε τότε η Ευρώπη. Βολική αλλά αβάσιμη και "στερεοτυπική" αντιμετώπιση. Και συχνά πονούσε περισσότερο από την ίδια τη λιτότητα. Αλλά, σας προειδοποιώ, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Αντίθετα, ότι έγινε στη χώρα μου, ίσως αποτελέσει την "πατέντα" για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προκλήσεων: Από την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση μέχρι τους δημοσιονομικούς κανονισμούς».Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως επομένως «δεν είναι παράξενο πως πολλοί ηγέτες - και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου - έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Για το λόγο αυτό ακριβώς ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε οι έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για τους όρους του πακέτου διάσωσης». Ομως, «πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες τότε αντέδρασαν έντονα. "Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν"» είπαν σύμφωνα με τον ομιλητή ο οποίος τους απάντησε:«Πριν ξανακερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών»«Από τη στιγμή που έφυγα από την Πρωθυπουργία, είχα τον απαραίτητο καιρό για περισυλλογή. Εχουμε μετριάσει την καταιγίδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει», σημείωσε.«Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο» πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος πρόσθεσε σύμφωνα με τα λεγόμενά του ότι χρειάζεται «να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εξίσωση που πρέπει να λύσουμε».Και εξήγησε: «Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν στη "σοφία των πολλών". Η Δημοκρατία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν οι πολίτες δεν συμμετείχαν, αν δεν αναλάμβαναν δημόσιες ευθύνες στην καθημερινή άσκηση πολιτικής. Απλοί πολίτες, επιλεγμένοι με κλήρωση, απάρτιζαν δημόσιες επιτροπές που βοηθούσαν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων καθημερινά. Η επιστήμη, το θέατρο, η φιλοσοφία, η εξάσκηση του νου και του σώματος αποτελούσαν στοιχεία της καθημερινότητας».Επιπλέον είπε ότι «πάνω από την Κυβέρνηση και πάνω από τις αγορές ήταν η διακυβέρνηση των πολιτών. Σήμερα έχει παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Οι πολιτικοί μας περιορίζονται στη στενή τοπικιστική άσκηση πολιτικής και οι πολίτες είναι η λεία δυνάμεων που ενεργούν πέρα από κάθε έλεγχο.Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανάγκη να «οραματιστούμε ξανά ως το πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης Δημοκρατίας» και πρότεινε:«Να σχεδιάσουμε μια Ευρωπαϊκή "Αγορά", όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και για τους πολίτες. Να μάθουμε από την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομίας, διαπολιτισμικής τέχνης, συμμετοχής (online και offline) και δημιουργικών λύσεων.Ας οραματιστούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτροπές πολιτών, διαλεγμένους από κλήρωση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έστω και πολύπλοκων. Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα που οι πολίτες να ψηφίζουν ως νομοθέτες μελλοντικών συνθηκών.Ας ενδυναμώσουμε τους ανέργους με υποτροφίες και κουπόνια για να σπουδάσουν ή και να μετεκπαιδευτούν, όπου αυτοί θέλουν στην Ευρώπη.Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και όχι Ελληνική, ή Γερμανική ή Γαλλική;Η Ευρώπη να γίνει έργο των πολιτών της, όχι μιας αποκομμένης ελίτ.Να ενισχύσουμε τη συμμετοχή, ώστε η ποικιλία εθνών, φυλών, φύλων και εθνικοτήτων, να οικοδομεί την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, ΟΧΙ τον αποκλεισμό και την ξενοφοβία».

Αυστραλία: Οι ομογενείς απαιτούν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Αντιδράσεις στην ομογένεια της Αυστραλίας προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει, έστω και «προσωρινά» την ΕΡΤ.Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις των μαζικότερων φορέων της ομογένειας, από τις αντιδράσεις απλών ομογενών αλλά και από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.Εξάλλου διαδικτυακή δημοσκόπηση της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» δείχνει ότι το 70% των αναγνωστών διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση.Στο πλευρό της ομογένειας, αλλά και των εργαζομένων της ΕΡΤ έχει ταχθεί και η Αυστραλιανή Δημοσιογραφική Ένωση (Media Alliance) που με ανακοίνωσή της καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει ξανά σε λειτουργία την ΕΡΤ, χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη» την απόφαση για προσωρινό κλείσιμό της και την χαρακτηρίζει «πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του δικαιώματος των πολιτών να ενημερώνονται».Για τρίτη συνεχή μέρα στο σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης γίνεται εκτενέστατη αναφορά σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εκατοντάδων υπαλλήλων αλλά και του απλού κόσμου που προσέρχεται σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.Προβάλλονται δε και οι αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας Αυστραλίας με δηλώσεις των Προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων Μελβούρνης, Βικτώριας και Σύδνεϋ για τη «σημασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας της διασποράς και για το πλήγμα από το κλείσιμό της» αλλά και οι κινήσεις στις οποίες έχουν προβεί με έκδοση ανακοινώσεων και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.Την ίδια στιγμή η Ελληνική Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για του λουκέτο στην ΕΡΤ» την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 4 το απόγευμα στο οίκημά της στην Λακέμπα του Σίδνεϊ.Στην ανακοίνωση της Κοινότητας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία θα έχει επιπτώσεις στον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Το δικαίωμα της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και με αυτήν την ενέργεια η Κυβέρνηση στερεί από εμάς τους Έλληνες το δικαίωμα αυτό».Εξάλλου σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, επισημαίνει ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αυστραλία, με τη μητέρα πατρίδα, ενώ συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεών μας σε όλον τον κόσμο.«Τα ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ τα παρακολουθούσαν χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία, ενώ ταυτόχρονα είχαν αναδειχθεί και ως μέσα προβολής των δραστηριοτήτων μας,» τονίζεται στην επιστολή.«Τα ραδιοφωνικά προγράμματά της και ιδιαίτερα τα ενημερωτικά εμπλούτιζαν τα ελληνικά προγράμματα του πολυπολιτισμικού κρατικού ραδιοφώνου της SBS και ήταν πηγή ενημέρωσης για πολλά άλλα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.Η ΕΡΤ υπήρξε το μοναδικό μέσο που πρόβαλε παγκοσμίως τα επιτεύγματα και τη δράση του Ελληνισμού της Αυστραλίας, ειδικά μετά την αναβάθμιση της παρουσίας της στους Αντίποδες με την τοποθέτηση των ανταποκριτών και την εκπομπή τους για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.Επίσης, η δορυφορική ΕΡΤ εκτός των άλλων ήταν το μοναδικό ελεύθερης λήψης ελληνικό μέσο ενημέρωσης σε όλη την Αυστραλία και είχε αναδειχθεί σε μέσο προβολής της Ελλάδας ως κοιτίδας σύγχρονου πολιτισμού, τουριστικού προορισμού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.Η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ, είναι ανησυχητική, καθώς όχι μόνο μας αποξενώνει ως απόδημους από την πατρίδα μας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, καθώς καθίσταται μια χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση που προωθεί την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση και τα εθνικά συμφέροντα,» επισημαίνεται στην επιστολή.Η Κοινότητα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να εξασφαλίσει όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και τη βελτίωση των προγραμμάτων της και ιδιαίτερα αυτών για τον απόδημο Ελληνισμό.Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τη φωνή εκατομμυρίων ομογενών που ζητάνε τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα προωθεί τη δημοκρατική και αντικειμενική ενημέρωση, καταλήγει ο κ.Παπαστεργιάδης.Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΣΑΕ Ωκεανίας που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η συμβολή της ΕΡΤ στον απανταχού Ελληνισμό στο τομέα της πληροφόρησης, στα προγράμματα διάδοσης της Γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας ήταν και είναι ανεκτίμητη.Η ξαφνική διακοπή των προγραμμάτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομογένεια και αποκόβει και αποξενώνει τον ελληνισμό από την γενέτειρα.Καταδικάζουμε την ξαφνική απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ που έχει αρνητικές επιπτώσεις όπου υπάρχει και ζει Ελληνισμός και καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση με στόχο να συνεχιστεί η ροή των προγραμμάτων μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση για τη μακρόχρονη επιβίωση της ΕΡΤ».Τέλος, ομογενείς εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ελληνισμού της Διασποράς χάνει με βάναυσο τρόπο ένα τεράστιας σημασίας αρχείο το οποίο χρησιμοποιούσε στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας αλλά και στις ακριτικές περιοχές. Οι κινήσεις αυτές όχι μόνον αντιβαίνουν στα όρια της λογικής αλλά είναι και αντιδημοκρατική, αυθαίρετη, ασυλλόγιστη, ανάρμοστη. Αν υπάρχει αδιαφάνεια στην ΕΡΤ γιατί δεν την ξεκαθαρίσαμε αντί να την κλείσουμε. Αν υπήρχε διαφθορά στην ΕΡΤ ποιος τη δημιούργησε, ποιανού παράδοξες αποφάσεις την στήριξαν και γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα κατά μέτωπο αντί να κλείσουμε την καλή σύνδεση του γηγενή με τον απόδημο ελληνισμό.Δεν αντιβαίνουμε στις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για εξυγίανση της Ελληνικής κοινωνίας από τη διαφθορά, όμως η κίνηση αυτή δεν είναι λύση» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Diasporic Literature Spot.

Ξεκινά και πάλι η διανομή ρούχων στο Δήμο Αρταίων

Από το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων, ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ξεκινά και πάλι η διανομή ρούχων, παιχνιδιών και υποδημάτων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η διανομή γίνεται κάθε Δευτέρα 10π.μ.-1μ.μ. επί της περιφερειακής οδού. Τις ίδιες ώρες θα γίνεται και η παραλαβή των ειδών που θέλουν να προσφέρουν οι συμπολίτες μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το 26813 62240.

Aπό τους λίγους που δεν "κρύβονται" στην Νέα Δημοκρατία

Έντονη η παρουσίατου Πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Τσιαλιαμάνη τις τελευταίες μέρες με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με εμφανίσεις στην τηλεόραση και έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι απερίφραστα υπέρ της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά, παραθέτοντας τα δικά του επιχειρήματα. Διαφωνούμε κάθετα με τις απόψεις του, αλλά του αναγνωρίζουμε ότι έχει το θάρρος της γνώμης και την εκφράζει δημόσια. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγραψε χθες στην προσωπική του σελίδα στο facebook : "Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να "κρυφτώ" και να μην πάρω θέση αναφορικά με την ΕΡΤ. Πίστευα και πιστεύω στην δημόσια τοποθέτηση, είτε αυτή είναι υπέρ είτε κατά, ανεξάρτητα από ψηφοθηρικά οφέλη. Έτσι θα συνεχίσω να πολιτεύομαι, με σεβασμό στην κριτική και τη διαφορετική άποψη". Από την πλευρά μας του ευχόμαστε να συνεχίσει πράγματι να πολιτεύεται έτσι και να μην αλλάξει στην πορεία.

Ανακοίνωση του Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας για την κατάργηση της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας

Διαπιστώνουμε με έκπληξη σήμερα ότι τα όρια της συμβολικής και της πραγματικής βίας που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τους κυβερνώντες τη χώρα μας διευρύνονται συνεχώς και με απροκάλυπτο τρόπο. Πράξεις αυθαιρεσίας που δεν παραπέμπουν απλώς σε σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας μας αλλά υπερβαίνουν και τις πλέον αυταρχικές μορφές επιβολής της βούλησης της εξουσίας στο κοινωνικό σύνολο, προκλητική ακύρωση των διατάξεων του Συντάγματος και αναγόρευση ψευδεπίγραφων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σε «νόμους άνομους» συνθέτουν ένα ζοφερό ψηφιδωτό στη θέα του οποίου ωχριούν οι περιγραφές George Orwell.Η υπονόμευση κάθε έννοιας της, κατ’ επίφαση πλέον, ελευθερίας και συνταγματικής τάξης επιβεβαιώθηκε με την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία προβάλλοντας ως προσχηματικό επιχείρημα την αποκάθαρσή της από νοσούντα φαινόμενα διαχείρισης και αδιαφάνειας, στο πλαίσιο βεβαίως της ευρύτερης δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας που υπαγορεύεται από ευρωπαϊκά κέντρα.Παραγνωρίζει βεβαίως η Κυβέρνηση και οι πολυώνυμοι συμπαραστάτες της ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δύο διακριτά επίπεδα: Πρώτον, η κακοδιαχείριση και ο ανορθόλογος τρόπος επιμερισμού των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους, ζητήματα για τα οποία ευθύνονται αποκλειστικά όλες οι Κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν τον συγκεκριμένο Οργανισμό ως όχημα για την προώθηση των κομματικών τους επικοινωνιακών (και όχι μόνον) αναγκών. Δεύτερον το δημόσιο αγαθό της δυνατότητας να παρέχεται στους πολίτες σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση και να παρουσιάζονται εκφάνσεις της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Οικολογίας, που δεν υπαγορεύονται από αγοραία και ιδιοτελή συμφέροντα, αποτελεί θεσμική υποχρέωση της συνταγματικής Πολιτείας και, κατά συνέπεια, δεν είναι εκχωρήσιμο.Η μετατροπή από δεκαετίες τώρα της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας σε κρατικό, δηλαδή κομματικό, φορέα δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την κατάργησή του, αφού στοιχειώδης πολιτική βούληση θα ήταν ικανή προϋπόθεση για τη διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της ελεύθερης, έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης της κοινωνίας των πολιτών. Είναι εμφανές ότι η σκόπιμη σύγχυση των δύο επιπέδων εξυπηρετεί επιδιώξεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη των πραγματικών προθέσεων, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη μετατροπή των δημοσίων αγαθών σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα αποτιμώνται και θα παρέχονται αποκλειστικά με τα κριτήρια του κέρδους.Το γεγονός της απόλυσης των 2.500 και πλέον εργαζομένων, με τις οδυνηρές συνέπειές του στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή σε μια περίοδο δύστηνης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αποτελεί μόνον τη μία όψη του νομίσματος· σε αυτήν εγγράφονται, άλλωστε, και οι χιλιάδες των απολυθέντων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα –και όσες αναμένονται, δυστυχώς, να ακολουθήσουν– που αντιμετωπίζονται, τις περισσότερες φορές, από ποικιλώνυμους υποστηρικτές τους με ψηφοθηρικής απόβλεψης οιμωγές. Όμως υπάρχει και ένα ακόμη μείζον διακύβευμα το οποίο βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στην άλλη όψη του νομίσματος: πρόκειται για την αντισυνταγματική, αυτάρεσκη, απροκάλυπτη και βίαιη επιβολή της βούλησης της Κυβέρνησης να αποσαρθρώσει τις δομές που συγκροτούν τον δημόσιο χώρο και να απαξιώσει τα δημόσια αγαθά, εκχωρώντάς τα με μεθοδικότητα στην αγοραία συναλλαγή, εν ονόματι μιας επίπλαστης ανάπτυξης.Στη στόχευση αυτή εδραίο μέλημα της συγκεκριμένης Κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί με εκπλήσσουσα ακρίβεια την πορεία που χάραξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, είναι η δημιουργία φοβικών συνδρόμων στους πολίτες, έτσι ώστε κάθε στοιχειώδης πρόθεση αντίστασης να υποκατασταθεί ενστικτωδώς με την άβουλη εκτέλεση των απαιτήσεων της εξουσίας των αγορών. Παρά το γεγονός όμως ότι οι επιχώριοι Ρήτορες αποπειρώνται να μας πείσουν για το αντίθετο, διαφεύγει της προσοχής τους ότι η Ιστορία του 20ου αιώνα πιστοποιεί με αδιάψευστο τρόπο ότι οι αυτοαναγορευθέντες ως «σωτήρες» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «ολετήρες».Στην παρούσα συγκυρία το χρέος μας ως ακαδημαϊκών δασκάλων δεν εξαντλείται στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών μας και την καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, αλλά οφείλουμε, ταυτόχρονα, να αναδείξουμε με υπευθυνότητα τους τρόπους με τους οποίους θα αποτραπεί η επιχειρούμενη διαμόρφωση καθημαγμένων συνειδήσεων που αναντίρρητα θα υπακούουν στα αυθαίρετα κελεύσματα της εξουσίας και θα συστοιχίζονται άκριτα με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.


Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος

ΑΡΤΑ: Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή τα μέλη της Ν.Δ.

Ενόψει των προσυνεδριακών διαδικασιών της Νέας Δημοκρατίας, διεξάγεται στην Άρτα,την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 η διαδικασία εκλογής συνέδρων.Οι εκλογές θα λάβουν χώρα στην αίθουσα "Διώνη" στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου,από τις 10:00 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ. Το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζεται από τα μέλη της ΝΟ.Σ (Νομαρχιακή Συνέλευση), ήτοι,τα εκλεγμένα μέλη τοπικών επιτροπών ( ΔΗΜ.ΤΟ.), εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί κ εκπρόσωποι επαγγελματικών κ επιστημονικών σωματείων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Στο λεξιλόγιο του ΚΚΕ δεν υπάρχουν οι λέξεις φόβος και συμβιβασμός

Στο λεξιλόγιο του ΚΚΕ δεν υπάρχουν οι λέξεις φόβος και συμβιβασμός, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, για ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο προειδοποιούνται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ότι είναι παράνομη η αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ.Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τη συρρίκνωση των συντάξεων, η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Κύριε υπουργέ, με την ευκαιρία διαβιβάστε στον κύριο Πρωθυπουργό για τα e-mail που στέλνει στον 902 που στεγάζεται στον Περισσό, ότι στο δικό μας λεξιλόγιο, οι λέξεις φόβος και συμβιβασμός είναι άγνωστες».

Δήλωση Δημάρχου Αρταίων για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Δήλωση του Δημάρχου Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη για το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Με αισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και προβληματισμού πληροφορηθήκαμε τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ. Πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη η οποία με τον αιφνιδιαστικό, πρόχειρο και αυταρχικό τρόπο που έγινε, αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία και τη δημόσια ενημέρωση, πλήττει χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο χωρίς εργασία, αλλά και αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι ένας ιστορικός φορέας, που με τα προγράμματά της υπήρξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, πυλώνας ενημέρωσης και συνδετικός κρίκος του απανταχού ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα. Το επιχείρημα της ανάγκης εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ δεν δικαιολογεί την απόφαση περί κλεισίματος, έστω και προσωρινού.Εξυγίανση και αναδιοργάνωση μπορεί να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Άλλο είναι η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός και άλλο ο ξαφνικός θάνατος, που συντελέστηκε στη λογική της κυβέρνησης «πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι»Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες και να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, επιδιώκοντας μία βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για την ΕΡΤ, αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία».

Οι Ηπειρώτες επιλέγουν την… Ήπειρο για διακοπές!

Άρχισαν ήδη με μονοήμερες ή ολιγοήμερες εξορμήσεις…


Μπορεί το μεγαλύτερο ζητούμενο, για την Ήπειρο, να είναι η προσέλκυση ξένων επισκεπτών, όμως για φέτος φαίνεται πως οι επαγγελματίες του χώρου στην περιοχή μας θα στηριχθούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό και από τους Ηπειρώτες, που θα κάνουν διάφορες εξορμήσεις, μονοήμερες ή ολιγοήμερες σε διάφορα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου, όπως Πρέβεζα και Θεσπρωτία.Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που θα προτιμήσουν τα πολύ κοντινά νησιά, όπως Λευκάδα, Κέρκυρα και Παξούς, όμως είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι σε κάποιο βαθμό ο Ηπειρώτικος τουρισμός θα στηριχθεί και… εκ των έσω.

Ενδιαφέρον…
Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, μπορεί πράγματι η κρίση να έχει επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι διακοπές εδώ και χρόνια να αποτελούν πολυτέλεια, όμως φέτος, οι περισσότεροι θα αναζητήσουν κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, κάπου κοντά.«Μεγάλη… πέραση θα έχουν τα μονοήμερα και οι κοντινές εξορμήσεις, πάντα βέβαια ανάλογα και με το βαλάντιο του καθενός και υπό την προϋπόθεση, ότι υπάρχουν χρήματα για τη μετακίνηση» επισημαίνουν και στέκονται στο ότι ακόμη και τα λίγα χρήματα που αναμένεται να αφήσουν –μιας και λίγοι θα φάνε έξω ή θα πιουν κάτι και αν ακόμη γίνει αυτό θα είναι με μέτρο, αποτελούν μια μικρή «ανάσα».

Σταδιακά…
Έτσι, το ενδιαφέρον που υφίσταται και που γίνεται πιο έντονο όταν υπάρχουν προσφορές, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά καθώς αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά και σε λίγες εβδομάδες τελειώνουν και οι Πανελλαδικές (μένουν τα ειδικά μαθήματα), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.«Ακόμη και διακοπές να πάνε κάποιοι, δηλαδή να επισκεφθούν ορισμένα μέρη για πάνω από δυο ή τρεις ημέρες, το πιο πιθανό είναι να επιλέξουν Ήπειρο ή το πολύ τα κοντινά Ιόνια Νησιά» σημειώνουν ξενοδόχοι.

Υποδομές…
Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν, ότι ο Τουρισμός μας μπορεί να ελπίζει πολλά στους επισκέπτες από την Ήπειρο ή την χώρα γενικότερα. Άλλωστε, ο εγχώριος τουρισμός περνά μεγάλη κρίση και είναι βέβαιο, ότι όσο δεν βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.Υπό αυτό το πρίσμα είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν, το συντομότερο δυνατόν, οι υποδομές στην περιοχή μας για να βελτιωθεί η υποδοχή τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο οποίο γίνονται έργα, αλλά και σημαντικές προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων.Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καν λεωφορείο ώστε να μεταφέρει όσους τουρίστες αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πρόσφατα μάλιστα, έδεσε ένα κρουαζιερόπλοιο στο Ηπειρώτικο λιμάνι και από τους 90 επιβάτες κάποιοι θέλησαν να επισκεφθούν την πόλη, αλλά όταν κατάλαβαν, ότι ήταν μακριά και πως δεν υπήρχε μεταφορικό μέσο, παρέμειναν στο πλοίο (!), αφήνοντας στα… κρύα του λουτρού τους επαγγελματίες στην Ηγουμενίτσα, που τους περίμεναν πώς και πώς, μπας και δουν το… χρώμα του χρήματος.

Τα άλματα προόδου…
Για ποια ανάπτυξη και υποδομές μπορεί να μιλήσει κανείς λοιπόν; Όταν δεν υπάρχουν τα βασικά, είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν άλματα προόδου άμεσα. Όσο και αν πολλοί υπολογίζουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ή στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι απαραίτητο να γίνει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας προσιτό για όλους και πόσο μάλλον για τους ξένους.Ό, τι συμβαίνει σήμερα είναι απόρροια της όποιας προσπάθειας γίνεται από την Περιφέρεια, αλλά κυρίως των ιδιωτών. Αν δεν γίνουν ενιαίες κινήσεις, υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, τότε οι απαραίτητες υποδομές δεν πρόκειται να υπάρξουν και για μια ακόμη φορά η Ήπειρος θα αρκεστεί στα λόγια…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δήλωση Σάκη Βλέτσα για την ΕΡΤ

Δήλωση – ψήφισμα για το θέμα της ΕΡΤ κατέθεσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας η παράταξη «Η Ώρα της Ζίτσας» του κ. Σάκη Βλέτσα.«Η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενος σε αυτή. Πλήττει παράλληλα και την τοπική ενημέρωση που παρείχαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπως το δίκτυο Ηπείρου.Εξίσου δυσάρεστο είναι το κλείσιμο κάθε άλλου καναλιού ή εφημερίδας, αλλά και κάθε επιχείρησης του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, καθώς και η ανεργία που προκαλείται.Ο νέος οργανισμός που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, πρέπει να διατηρήσει την περιφερειακή ενημερωτική και ψυχαγωγική δομή της, σε ένα νέο σύγχρονο υγιές πλαίσιο, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας που είναι δυσεύρετες στην εποχή μας, με προσωπικό επάξια επιλεγμένο με κριτήρια ΑΣΕΠ.Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους για τη δημιουργία μιας πραγματικά υγιούς δημόσιας ραδιοτηλεόρασης»