Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Νόμιμο από το ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας, τα οποία αφορούν το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).Υπενθυμίζεται, ότι από τα συνολικά 36 διατάγματα τα 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ.Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητές ο πάρεδρος Χ. Ντουχάνης και η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) έκρινε νόμιμα και τα επτά εναπομείναντα από τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που είχαν παραμείνει στο ΣτΕ για επεξεργασία.Αναλυτικότερα, τα επτά διατάγματα που κρίθηκαν νόμιμα αφορούν:
-Tην κατάργηση του γενικού τμήματος, συγχώνευση τμημάτων, μεταφορά έδρας τμήματος και ίδρυση-συγκρότηση, μετονομασία και ανασυγκρότηση σχολών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
-Την κατάργηση τμήματος, ένταξη τμήματος σε σχολή, συγκρότηση και ανασυγκρότηση σχολών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
-Τη μετονομασία τμήματος και ίδρυση-συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
-Την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων, μετονομασία σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
-Τη συγχώνευση ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Μεσολογγίου, μετονομασία σχολής και τμημάτων, συγχώνευση τμημάτων, κατάργηση παραρτημάτων και τμημάτων, συγκρότηση σχολών στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
-Τη μετονομασία του ΤΕΙ Σερρών σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων, συγκρότηση σχολών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
-Τη μετονομασία σχολής, μετονομασία τμημάτων, συγχώνευση τμημάτων, κατάργηση παραρτημάτων και τμημάτων, ίδρυση τμήματος, συγκρότηση σχολών του ΤΕΙ Κρήτης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των επτά επίμαχων διαταγμάτων, εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι είναι νόμιμα, ενώ παράλληλα έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου.

Πιο δύσκολη η πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για τα ελληνόπουλα

Λιγότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη των «27» είναι τα ελληνόπουλα που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής φοίτησης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει τη σημασία των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών.Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2010 και 2011, που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην «ΕΕ των 27» το 28% των παιδιών κάτω των τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και το 82% των παιδιών, μεταξύ τριών και έξι ετών, πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή σε νηπιαγωγεία.Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι από τα πλέον χαμηλά στην ΕΕ, καθώς μόλις το 8% των παιδιών έως τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και περίπου το 64% από τριών ετών έως έξι ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τους λεγόμενους «στόχους της Βαρκελώνης», που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ το 2002 και, σύμφωνα με τους οποίους, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες φύλαξης για το 90% των παιδιών μεταξύ τριών ετών και της ηλικίας υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, καθώς και για το 33% των παιδιών κάτω των τριών ετών.Στην έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι μόνον οκτώ χώρες πέτυχαν και τους δύο αυτούς στόχους (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης, μόνο 10 κράτη- μέλη πέτυχαν τον στόχο για την πρώτη κατηγορία (0-3 ετών) και 11 για τη δεύτερη κατηγορία (3 ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης).Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή για το 2011, οι παρεχόμενες υπηρεσίες φύλαξης μεγαλύτερων παιδιών μειώθηκαν, δηλαδή ορισμένες χώρες που είχαν πετύχει τον σχετικό στόχο το 2010, τώρα οπισθοδρόμησαν κάτω από το όριο του 90% (Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία).Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο της να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 75% έως το 2020.«Ο κάθε γονέας γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η προσφορά υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών σε προσιτές τιμές και χωρίς δυσκολίες, τόσο για την ανάπτυξη ενός παιδιού, όσο και για τους εργαζόμενους γονείς. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, λιγότερα από ένα στα τρία κράτη- μέλη κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ.«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, εάν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο που έθεσαν να αυξήσουν την απασχόληση στο 75%. Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δαπάνη, αλλά ως επένδυση για το μέλλον».

ΑΝΩΓΕΙΟΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ - ΧΩΡΙΟ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ !!!

ΑΝΩΓΕΙΟΝ 2013 - ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΙΣΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ !!!ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο κ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΚΚΟΣ!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙ ΑΝΩΓΕΙΑΤΕΣ ΤΟΝ κ. Αντιδήμαρχo Κων. Κάκκο που μας τίμησε με την ΑΠΟΥΣΙΑ του χτες από το χωριό, στο ραντεβού που είχαμε κλείσει για να συζητήσουμε τα προβλήματα που καίνε το χωριό (εκτός της ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για υδροδότηση των σπιτιών με την υδροφόρα του Δήμου) ... μαζευτήκαμε καμιά 20αριά σαν μ@λ@κες και τον περιμέναμε !Μάλλον δεν υπήρχε αυτή τη φορά "στημένο ρεπορτάζ" από "φίλο του" δημοσιογράφο για να έρθει φαίνεται ... εξάλλου πόσα άλλα ψέματα θα μπορούσε να σκεφτεί για να μας πει ; τη μια η μελέτη γίνεται (ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ) , την άλλη την έχουν προς ψήφιση στο Δ.Σ. (ΑΛΛΟ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ...) και το γαϊτανάκι των ψεμάτων κορυφώνεται με το χτεσινό "στήσιμό" μας!Αρκετά δεν παίζετε με την νοημοσύνη και τα νεύρα μας κύριοι ;
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ !!! ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ !!!
Δεν πειράζει όμως γιατί αυτά καταγράφονται και μόνον εμάς δεν πτοούν στον αγώνα μας και μειώνουν ως προσωπικότητες ...
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ !!!

15 ΜΕΤΑΛΛΙΑ Ο Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ «ΙΣΤ΄ ΙΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2013»

15 μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές του Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στους «ΙΖ΄ ΙΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2013» για αθλητές 9-10-11-12 ετών που έγιναν το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στο κολυμβητήριο του Βόλου, με διοργανωτή τον Ο.Ε.Α.Ν.Α.Β. Μια πολύ μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν 31 σωματεία από όλη την Ελλάδα, με 600 αθλητές.Οι αθλητές του Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ κατέκτησαν:5 χρυσά,5 αργυρά και 5 χάλκινα μετάλλια.Συγκεκριμένα:
Αγόρια 12 ετών
Χατζημελετίου Μιχαήλ 2ος στα 100 μ. Ελεύθερο, 3ος στα 200 μ. Ελεύθερο.
Βακάρος Ιωάννης 3ος στα 50 μ. Πρόσθιο
Αγόρια 10 ετών
Καρβούνης Νικόλαος 1ος στα 50 μ. Πρόσθιο, 1ος στα 100 μ. Πρόσθιο.
Καρβούνης Μάριος 1ος στα 100 μ. Ύπτιο, 3ος στα 200 μ. Ελεύθερο.
Λώλας Στρατής 1ος στα 50 μ. Ύπτιο.
Αγόρια 9 ετών
Μηλιώνης Άρης 1ος στα 50 μ. Πρόσθιο.
Σταλίκας Αλέξανδρος 2ος στα 50 μ. Ελεύθερο, 2ος στα 100 μ. Ελεύθερο.
Κορίτσια 10 ετών
Χριστοδούλου Στέλλα 3η στα 200 μ. Ελεύθερο.
Στα ομαδικά αγωνίσματα:
4 Χ 50 Μικτή Ομαδική αγόρια 10 ετών (Καρβούνης Μάριος, Λώλας Στρατής, Κατσουλίδης Ιάσονας, Καρβούνης Νικόλαος) 2η θέση.
4 Χ 50 Ελεύθερο αγόρια 9 ετών (Σταλίκας Αλέξανδρος, Τσάλης Ευάγγελος, Μηλιώνης Άρης, Ηλίας Κων/νος ) 2η θέση.
4 Χ 50 Μικτή Ομαδική αγόρια 9 ετών (Σταλίκας Αλέξανδρος, Τσάλης Ευάγγελος, Μηλιώνης Άρης, Ηλίας Κων/νος ) 3η θέση.
Στους αγώνες συμμετείχαν επίσης και οι:
Δήμου Αλέξης, Πλιάκος Βασίλειος, Μελισσάς Στέργιος, Παργινός Ανδρέας, Ζούνης Κων/νος, Σταλίκα Δήμητρα, Σιατερλή Κων/να, Καλύβα Ανδρονίκη, Μαμακή Σοφία Πλιάκου Σεβαστή και Γκλίναβου Γεωργία Άννα-Μαρία.Η προπονήτρια κ. Μαυροπούλου Ευτυχία δήλωσε ικανοποιημένη με την εμφάνιση της ομάδας λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των αγώνων, τον έντονο συναγωνισμό και τις πολλές συμμετοχές.Θερμά συγχαρητήρια στους μικρούς αθλητές του Ομίλου για τις επιτυχίες και τις προσπάθειές τους καθώς και στις προπονήτριές τους Ευτυχία Μαυροπούλου και Λένια Τζιάλλα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ανανεώθηκε η συνεργασία Anek Lines με τη Superfast ferries


Τον δρόμο των συνεργασιών ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και να αντέξουν στο ανταγωνισμό δείχνουν η ΑΝΕΚ και η Superfast Ferries. Οι δύο ελληνικοί όμιλοι που έχουν συστήσει κοινοπραξία από το 2011 τόσο στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα όσο και στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο αποφάσισαν να ανανεώσουν τη συνεργασία τους μέχρι το 2017. Οι συνεργασίες ή οι συγχωνεύσεις αποτελούν την επόμενη ημέρα στην ακτοπλοία αφού τα χρέη έχουν φθάσει για όλο τον κλάδο τα 900 εκατομμύρια ευρώ και φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται ακόμη.«Η στρατηγική κίνηση των διοικήσεων των δύο ελληνικών ομίλων ΑΝΕΚ Α.Ε. και ATTICA ΑΕ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ για τη σύσταση της Kοινοπραξίας τον Μάιο του 2011, ανέδειξε σημαντικές συνέργειες και δημιούργησε νέα δυναμική ανάπτυξης και στις δύο γραμμές, αντιμετωπίζοντας το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των πλοίων, με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών προσφερόμενων υπηρεσιών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξία «ANEK A.E. - SUPERFAST ENDEKA (HELLAS) INC & ΣΙΑ» και προσθέτει:«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινοπραξίας με την απόφασή του για ανανέωση της διάρκειάς της έως το 2017, πιστεύει στην μέγιστη αξιοποίηση της δυναμικής της συνεργασίας των δύο εταιρειών και στις δύο γραμμές, αξιοποιώντας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της διετούς συνεργασίας και στοχεύοντας σε περαιτέρω βελτίωση δρομολογίων και υπηρεσιών».

Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και στην Ήπειρο


Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας είναι μια πανελλαδική δομή παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στις μικρές επιχειρήσεις και αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας να βρεθεί δίπλα στην μικρή επιχείρηση παρέχοντάς υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που βιώνει καθημερινά.Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»), και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους. Οι δράσεις του έργου σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. υποστήριξη σε θέματα οργάνωσης, χρηματοδότησης, βιωσιμότητας της επιχείρησης, μάρκετινγκ, εφαρμογής αρχών HACCP, κ.α.). Οι υπηρεσίες παρέχονται από έμπειρους και εξειδικευμένους επιχειρηματικούς συμβούλους, μέλη του Μητρώου συμβούλων του Δικτύου, το οποίο εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους μικρούς επιχειρηματίες να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στο Δίκτυο, απολαμβάνοντας, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, υψηλού επιπέδου συμβουλευτική υποστήριξη σε σημαντικά πεδία της επιχειρηματικής τους καθημερινότητας.Από την έναρξη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας ήδη 250 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση για την λήψη συμβουλευτικής υποστήριξης από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σε 160 και πλέον επιχειρήσεις η συμβουλευτική έχει ολοκληρωθεί, ενώ στις υπόλοιπες η υποστήριξη τους βρίσκεται σε εξέλιξη.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δικτύου (www.diktyo.imegsevee.gr).

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Απεστάλησαν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα


Στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει αποσταλεί ήδη από το Δήμο Ιωαννιτών προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους. Το ποσό αυτό αφορά σε 58 συνολικά υποθέσεις.Μέχρι την Παρασκευή από τις υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν αποσταλεί στοιχεία για την καταβολή ενός ακόμη εκατομμυρίου. Έτσι το συνολικό ποσό υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση και ξεπερνά τον στόχο που είχε τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην οποία μετείχε ο δήμαρχος ΙωαννίνωνΦίλιππας Φίλιος.Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια με τα οποία αποπληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από τους παρακρατηθέντες πόρους του δήμου, πρόκειται δηλαδή για χρήματα της αυτοδιοίκησης κι όχι για ενίσχυση από το κεντρικό κράτος.Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στα 10,4 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην περίοδο 2001-2011.

Balkan June Festival στην Άρτα και τα Ιωάννινα


Το ταξίδι ξεκινά. Το πρώτο πολύχρωμο βαλκανικό πανηγύρι «Balkan June» στήνει το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής στις 7,8 και 9 Ιουνίου στην Άρτα και τα Ιωάννινα. Από τους κρητικούς ήχους των Χαΐνηδων στις ταραντέλλες του νότου της Ιταλίας, τραγουδισμένες από τους encardia, κι από εκεί στον Αλβανικό νότο με χορούς και μουσικές των Sazet e Permetit και πολυφωνικό τραγούδι από τους Myzeqeja. Καθοδόν συναντάμε μαγικές φωνές και γκάιντες των Zavet από τη Σερβία και κάνουμε στάση στη μουσική παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης με τους AnaDan BabaDan. Παίρνουμε μαζί μας τη Ματούλα Ζαμάνη, τα λαούτα των Route du Luth, τις συνθέσεις και το βιολί του Περικλή Βραχνού και με ήχους ala turka των Aralik Ensemble οδεύουμε ολοταχώς για την Πόλη των πόλεων όπου οι Taς PlakKumpanyasι μας μεθάνε με τους παλιούς ήχους του γραμμοφώνου.Σε όλο το δρόμο μας οι παίδες εν δράσει φροντίζουν να ψυχ-αγωγούν τα παιδιά μας ενώ παράλληλα ο Διονύσης Γερολυμάτος, ο Χρήστος Ρηγανάς, η Tamara Mladenovic, ο Χρίστος Παππάς, η Ελένη Γεωργοπούλου, η Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου και η Μαίρη Κολοκυθά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των παιδιών της Ν.Ο.Θ.Α., απαθανατίζουν στον καμβά, ή με γύψο τις στιγμές μας.Μια Βαλκανική παρέα!Μια αγκαλιά που μας χωρά όλους.Το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής με έδρα την Άρτα, είναι μια νεοσύστατη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιούργησαν εθνομουσικολόγοι και ανθρωπολόγοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα μαζί με συναδέλφους τους από τα Βαλκάνια και έχει ως σκοπό τη μελέτη της μουσικής παράδοσης των λαών της χερσονήσου του Αίμου. Προτεραιότητα του οργανισμού είναι η δημιουργία ψηφιοποιημένου «Αρχείου Βαλκανικής Μουσικής» μέσα από επιτόπιες έρευνες, με έμφαση στη φωνητική παραδοσιακή μουσική των λαών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η διάθεση του μέσω του διαδικτύου ελεύθερα σε όλους.Με το πρώτο του Βαλκανικό φεστιβάλ, το Κέντρο, επιχειρεί να συμβάλλει στη μουσική αποκέντρωση βάζοντας στο μουσικό βαλκανικό χάρτη την Ήπειρο ως τόπο συνάντησης των λαών και αλληλεπίδρασης πολιτισμικών στοιχείων, που είναι ορατά και σήμερα αλλά και διαμορφωτή αυτού που ονομάζουμε βαλκανική λαϊκή μουσική αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδική ιστορική φυσιογνωμία και το σύγχρονο περιβάλλον της περιοχής.Το 1ο Balkan June festival 2013 φέρνει κοντά πάνω από 70 καλλιτέχνες και σχήματα σε ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα από 15 συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά δρώμενα και υπαίθρια μεταμεσονύκτια βαλκανικά parties που θα πραγματοποιηθούν στο κάστρο της Άρτας 7,8 και 9 Ιουνίου ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται και στα Ιωάννινα με αντίστοιχες εκδηλώσεις στο θέατρο Ε.Η.Μ. (Φρόντζου) στις 8 Ιουνίου 2013. Το τριήμερο στην πόλη της Άρτας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων «πολιτιστικό καλοκαίρι 2013». Η εκδήλωση στην πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί συνδιοργάνωση του Κέντρου Βαλκανικής Μουσικής με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Θέμα ημερών η προκήρυξη για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού


Θέμα ημερών είναι και η προκήρυξη για την πολυετή (το πιθανότερο για 30 χρόνια) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Το θέμα συζητείται σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες θα αναλάβουν τόσο την εκμετάλλευση των διοδίων της Εγνατίας, όσο και των κάθετων οδικών αξόνων που ξεκινούν από τους ανισόπεδους κόμβους Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας), Κορομηλιάς, Ιεροπηγής και Λαγκαδά / Σερρών, καθώς και τα τμήματα που τη συνδέουν με τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.Όσο για την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Εγνατία Οδό, το πιθανότερο είναι πως είναι ίδια με εκείνη που ισχύει και για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες.Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κόστος για τους οδηγούς θα αρχίζει από τα 4 σεντς ανά χιλιόμετρο και θα φτάνει τα 6 σεντς ανά χιλιόμετρο. Στις συγκεκριμένες τιμές πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ και η αύξηση λόγω πληθωρισμού, που συνοδεύει πάντα τέτοιες μακροχρόνιες συμβάσεις.Πρόσφατα οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό κατέθεσαν την πρόταση, ο παραχωρησιούχος να λειτουργεί 15 σταθμούς διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, αλλά και έξι σταθμούς στους κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την Ελλάδα με γειτονικές χώρες. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο του οικονομικού συμβούλου στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ανατεθεί στις «The Barclays Capital» και «Rothschild».

« Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο:« Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες»Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, 9:30 π.μ. και είναι ανοιχτή για το κοινό. Η Ημερίδα αποσκοπεί στην αποτύπωση των συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα πριν τη δημιουργία των παιδοπόλεων, οι οποίες και δημιούργησαν την ανάγκη ίδρυσής τους. Αποσκοπεί επίσης στην αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών στην Παιδόπολη Ζηρού, των σχέσεών τους με το προσωπικό και τους δασκάλους καθώς και την πορεία των παιδιών της παιδόπολης μετά την έξοδο τους από αυτή.Ακόμα, θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση 53 παιδοπόλεων στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και τη μετεμφυλιακή εξέλιξη τους σε κέντρα νεότητας στην ύπαιθρο.Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προφορικές μαρτυρίες παιδοπολιτών και πρώην υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού οι οποίοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη ζωή τους στην παιδόπολη.Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κα Νάστου Μ., Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας, θα παρουσιάσει τις δράσεις, τη λειτουργία και τις προοπτικές του ΚΠΕ Φιλιππιάδας το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Παιδόπολης.Η κα Βαν Μπουσχότεν, Αναπληρ. Καθηγήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει «Το Ιστορικό Πλαίσιο της Εποχής» το οποίο στηρίζεται σε έρευνα που η ίδια πραγματοποίησε και αφορά ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση των παιδοπόλεων στην Ελλάδα, την οργάνωση τους, το ημερήσιο πρόγραμμα, την εκπαίδευση και φροντίδα των τροφίμων καθώς και το ιδεολογικό πλαίσιο του Ιδρύματος.Στη συνέχεια, ο κος Σάνδρης, ιστορικός μελετητής των παιδοπόλεων της Ελλάδας και της παιδόπολης Ζηρού, θα μιλήσει για τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή τους, τις σχέσεις των παιδιών με τους δασκάλους τους και τους εργαζομένους καθώς και την εκτίμηση των πρώην τροφίμων για τη συμβολή της παιδόπολης στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους. Μετά το διάλειμμα, ο κος Ντάκουλας, Αναπλ. Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα μιλήσει για την «Ανεύρεση του αρχείου της παιδόπολης Ζηρού» και ο κος Σκλαβενίτης, Προϊστάμενος ΓΑΚ- Αρχείου Πρέβεζας, θα παρουσιάσει «Το αρχείο της Παιδόπολης Ζηρού».Η Ημερίδα θα συνεχιστεί με τις μαρτυρίες παιδοπολιτών, πρώην μαθητών και υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού και συγκεκριμένα των κυρίων Βαλερά Χαράλαμπο, Δήμου Κωσταντίνο, Βασδέκη Όμηρο, Πάζιο Γεώργιο, Γούση Χρήστο, Ντίμερη Λάζαρο, Ντούλα Γιώργο, Καλογήρου Τηλέμαχο και θα κλείσει με ξενάγηση στους χώρους από τον κο Τραγανό Κώστα, πρώην εργαζόμενο της Παιδόπολης Ζηρού.

Προειδοποιήσεις για τα εσπεριδοειδή των Ιωαννίνων


Για τους εχθρούς και τις ασθένειες των εσπεριδοειδών εξέδωσε ανακοίνωση το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι οι συλλήψεις των εντόμων του ψευδόκοκκου αλλά και της κόκκινης ψώρας στις παγίδες φερομόνης είναι χαμηλές.Όπως τονίζουν οι ειδικοί, στις περιπτώσεις όπου δεν διαπιστώνεται σοβαρή προσβολή, καλό θα είναι να αποφεύγονται οι ψεκασμοί προκειμένου να προστατεύονται τα ωφέλιμα έντομα.Ωστόσο επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που χρειάζεται επέμβαση, συνιστάται να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα και να τηρούνται σχολιστικά οι οδηγίες των φυτοπροστατευτικών.

Συναντήσεις του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ

Τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς. Ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππο Τσουμάνη για όλες τις δράσεις που αναπτύσσονται όπως και για το κοινωνικό έργο που παρέχεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναλυτική συζήτηση έγινε επίσης για τα προβλήματα που υπάρχουν.Όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση στην οποία καταδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.«Η κρίση πλήττει μεγάλη μερίδα συμπολιτών και οι δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ αποτελούν το μοναδικό δίχτυ για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι δομές αυτές παρέχουν ένα σημαντικό και πολυποίκιλο έργο το οποίο ανακουφίζει οικογένειες, ηλικιωμένους, άνεργους. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις δράσεις αυτές, να ανακουφίσουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας» τόνισε ο κ. Τσουμάνης.Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ ευχαρίστησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδιαφέρον του όπως και για την διάθεσή του να στηρίξει το έργο του Οργανισμού.Ο κ. Τσουμάνης συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο και στελέχη της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ). Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας των ωφελουμένων από όλες τις δράσεις που αναπτύσσει ο ΟΚΠΑΠΑ.

Η Τ. Καλογιάννη στη συνάντηση για το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Ελλάδος Ιταλίας»

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013", φιλοξένησε στην Πάργα, στον χώρο του παλιού ελαιοτριβείου "Paragaea", στις 29 και 30 Μαίου 2013, την 1η Συνάντηση Εργασίας της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος "Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020", που στόχο έχει την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020). Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κα Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ στη συνάντηση μετείχαν ως μέλη της Κοινής Επιτροπής του Προγράμματος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης της Ιταλίας, της Περιφέρειας της Απουλίας (Ιταλία), του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Ελλάδας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Σεμιναριακή Ημερίδα που διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου για τις Μαθησιακές Δυσκολίες

Με επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η Σεμιναριακή Ημερίδα που διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, με δωρεάν συμμετοχή για τους συμμετέχοντες.Η Σεμιναριακή Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο Du Lac, το Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.Η συγκεκριμένη Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου, για ενημέρωση του κοινού αλλά και την εξειδικευμένη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αλλά και φοιτητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την Ημερίδα, όπου μετά το πέρας της, έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης και όλο το υλικό των παρουσιάσεων.Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Δρ.Φώτης Μωρόγιαννης Ψυχίατρος, με εισηγητές την Σταυρούλα Μπέλλα Λογοθεραπεύτρια, τον Μιχάλη Τσεντσερή Ψυχολόγο και την Χρύσα Γκουντάντση Λογοθεραπεύτρια .Να σημειωθεί πως το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο που παρέχει υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Ψυχολογικής στήριξης. Είναι στελεχωμένο από μια επιστημονική ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα άρτια διαμορφωμένο περιβάλλον.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των συνταξιούχων με λάθος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ!!!

Ουρές για ακόμη μια ημέρα σχηματίζονται έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ήδη την Παρασκευή εξυπηρετήθηκαν 12.500 συνταξιούχοι, ενώ τονίζει ότι εντός της ημέρας θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα τακτοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων. «Πρέπει να τηρήσουμε τους νόμους, επί έξι μήνες δεν τους τηρούσαμε» είπε ο κ.Σπυρόπουλος στο MEGA.«Αν δεν ολοκληρωθεί η απογραφή μέχρι 6 Ιουνίου, η ταλαιπωρία θα παραταθεί για ένα μήνα» δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΙΚΑ, Γ.Κυριακόπουλος, τονίζοντας ότι η απογραφή δεν θα έπρεπε να είχε γίνει από τράπεζες αλλά από το ίδιο το ΙΚΑ.Τα περιφερειακά και τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ παραμένουν ανοιχτά ώς τις 5 το απόγευμα, προκειμένου οι συνταξιούχοι με προβλήματα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να δηλώσουν τα στοιχεία και να πληρωθούν τη σύνταξη μηνός Ιουνίου.

Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την φωτογράφιση της Ζέτας Mακρυπούλια στα Γιάννενα!!!

Μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο η Ζέτα Μακρυπούλια, αλλά στο ταξίδι αυτό δεν ήταν μόνη της.Μαζί της ήταν η καλή της φίλη και φωτογράφος Ρούλα Ρέβη αλλά και ο make up artist Γιάννης Μαρκετάκης.Οι τρεις τους συνεργάζονται σε πολλές φωτογραφίσεις και φαίνεται πως και αυτή τη φορά ετοιμάζουν κάτι πολύ όμορφο!Η Ρούλα φρόντισε να μας μεταφέρει λίγο από το κλίμα της συνεργασίας ανεβάζοντας κάποιες φωτογραφίες στο instagram,από την φωτογράφηση στο ξενοδοχείο DULAC.

400 χιλιάδες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη» εντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής με συνολικό προϋπολογισμό 400 χιλιάδες ευρώ.Η ένταξη αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που έχει προηγηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών και σχετίζονταν σε πρώτη φάση με την καταγραφή όλων των κτιρίων και στη συνέχεια με την διευκρίνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών. Πρόκειται για τις βασικές κι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής περιλαμβάνει τρία υποέργα:
-Κατασκευαστικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση οι οποίες αναφέρονται σε αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων αλουμινίου ώστε να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας, ενίσχυση μόνωσης οροφής, μόνωση των σωλήνων θέρμανσης, αντικατάσταση του λέβητα και καυστήρα, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών με λαμπτήρες εξοικονόμησης κι άλλα.
-Ενεργειακή επιθεώρηση μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.
-Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητικού πληθυσμού για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δημοπρατήθηκε το έργο εξοπλισμού καθαριότητας και ανακύκλωσης

Δημοπρατήθηκε σήμερα το έργο του Δήμου Ιωαννιτών «εξοπλισμός καθαριότητας και ανακύκλωσης» το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ.Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, μέσω της οποίας θα ανανεωθεί ο στόλος του τομέα καθαριότητας, θα συμπληρωθεί και θα αναπτυχθεί σε όλη την έκταση του Δήμου η ανακύκλωση ενώ θα λειτουργήσει και η κομποστοποίηση.«Είχαμε θέσει ως στόχο την ανάπτυξη συστήματος σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων. Ήταν ένας τομέας με πολλά κενά ενώ στο κομμάτι της ανακύκλωσης η περιοχής μας ήταν ουραγός. Σήμερα έχουμε σημαντικά βήματα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Με την υλοποίηση του μεγάλου έργου που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να βρεθούμε στους πρωτοπόρους. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή και πλήρη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα καθαριότητας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θωμάς Μπέγκας.Με την συγκεκριμένη παρέμβαση θα υλοποιηθούν δύο υποέργα:
Α) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Τα προς προμήθεια είδη είναι τα εξής:
1. Τρία απορριμματοφόρα οχήματα τύπου πρέσσας χωρητικότητας 16m3, για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.
2. Επτά απορριμματοφόρα οχήματα τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου διαφόρων χωρητικοτήτων για την αποκομιδή απορριμμάτων.
5. Ένα φορτηγό αυτοκίνητο ανατρεπόμενο ωφέλιμου φορτίου 3,5tn για φόρτωση και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων που δεν μπαίνουν στους συμβατικούς κάδους.
Όλα τα οχήματα θα είναι καινούρια, σύγχρονης, αντιρρυπαντικής, τεχνολογίας και εξελιγμένου τύπου, κατασκευασμένα από τα κατάλληλα υλικά με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Β) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΔΕΚΤΩΝ
Τα προς προμήθεια είδη είναι τα εξής:
1. 400 μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 1300lt
2. 400 μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 1100 lt.
Να σημειωθεί ότι οι 800 συνολικά κάδοι αφορούν στην αντικατάσταση των παλαιών που χρησιμοποιούνται για τη συμβατική αποκομιδή απορριμμάτων.
3. 1500 μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, χωρητικότητας 1100lt
4. 10 ανοικτά μεταλλικά containers απορριμμάτων (τύπου σκάφης – skip) για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ.
5. 5 κλειστά μεταλλικά containers με συμπιεστή, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ.
6. 400 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πλαστικοί, χωρητικότητας τουλάχιστον 300lt
7. 400 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πλαστικοί, χωρητικότητας τουλάχιστον 500lt
Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το πρόγραμμα ανακύκλωσης θα εφαρμόζεται πλέον σε ολόκληρο το δήμο ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.Η οικιακή κομποστοποίηση θα υλοποιηθεί σε πιλοτική κλίμακα. Ο Δήμος θα διαθέσει σε κατοίκους που θα ενδιαφερθούν έναν κάδο οικιακής κομποστοποίησης ανά κατοικία. Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις εργασίες της κομποστοποίησης, η ενημέρωσή τους για τα οφέλη της εφαρμογής της και η ευαισθητοποίησή τους γενικότερα σε περιβαλλοντικά ζητήματα.Σημειώνεται ότι το ποσοστό των οργανικών είναι περίπου 45% των οικιακών απορριμμάτων. Έτσι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων των κατοικιών στις οποίες θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, με προφανή οφέλη τόσο για τους πολίτες, όσο και για τον Δήμο, αφού μειώνεται το κόστος αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων.Ακόμη με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα επιτευχθεί:
- ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του εξοπλισμού συλλογής απορριμμάτων – τόσο σύμμεικτων όσο και ανακυκλώσιμων υλικών
- η καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος συλλογής απορριμμάτων
- η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης
- η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
- η προστασία του περιβάλλοντος

Στα Γιάννενα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο η Ζέτα Μακρυπούλια!

Μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο η Ζέτα Μακρυπούλια, αλλά στο ταξίδι αυτό δεν ήταν μόνη της. Παρέα με τους συνεργάτες της, η ηθοποιός και παρουσιάστρια βρέθηκε στα Ιωάννινα για τις ανάγκες της νέας της φωτογράφησης.Μαζί της ήταν ο make up artist Γιάννης Μαρκετάκης, αλλά και η καλή της φίλη και φωτογράφος Ρούλα Ρέβη, η οποία ανέβασε πολλές φωτογραφίες από backstage στιγμές τους μέσω του λογαριασμού της στο instagram.

Γιώργος Στύλιος: “Αύξηση της απορροφητικότητας κοινοτικών πόρων για την έρευνα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους πτυχιούχους”

Ερώτηση για την απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων στον τομέα της έρευνας κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος..Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:“Είναι πραγματική ανάγκη να απορροφώνται ευρωπαϊκοί πόροι ειδικά στον τομέα της έρευνας. Και αυτό γιατί η πριστιθέμενη αξία της έρευνας στην ελληνική οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας στις οποίες μπορούν να εργαστούν νέοι πτυχιούχοι. Ειδικά στις μέρες μας όπου το αξιόλογο αυτό ανθρώπινο δυναμικό μεταναστεύει προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, η επιτάχυνση της απορρόφησης κρίνεται επιβεβλημένη.”

ΠΡΕΒΕΖΑ:Περιοδείες του Κώστα Μπάρκα στις περιοχές Αγιάς, Ανθούσας, Βάλτου, Πάργας και Αμμουδιάς

Ο Κώστας Μπάρκας με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περιόδευσε στις περιοχές Αγιάς, Ανθούσας, Βάλτου, Πάργας και Αμμουδιάς , στα πλαίσια της πορείας προς το λαό και της ολόπλευρης στήριξής του, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες μνημονιακής καταστροφής.Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους αυτών των περιοχών, η εικόνα που αποκομίζεται απέχει έτη φωτος από την πλασματική εικόνα που πλασάρει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για τη “βελτίωση” της κατάστασης.Επισημάνθηκε επίσης από αρκετούς ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με πάρα πολλούς από αυτούς να δουλεύουν ανασφάλιστοι, ενώ συχνά καταστρατηγείται το ωράριό τους. Τέτοια θα είναι η “ανάπτυξη” που επαγγέλεται η κυβέρνηση; Επίσης πρόβλημα αποτελεί η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στις ακτές, και υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με το δήμο για το καθεστώς εκμετάλλευσης της παραλίας, κάτι που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα.Σ' αυτές τις θαυμάσιες παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, από τις ομορφότερες της χώρας μας, είναι εμφανής η απουσία μιας γενικότερης πολιτικής για το σωστό πάντρεμα της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος σαν φυσικού δημόσιου αγαθού, πράγμα που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προτίθεται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δήλωσή του Γ.Παπαδημητρίου για την εγκατάσταση μονάδος φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας της θέσης «Γωνιά»

Η υποκριτική ευαισθησία της Περιφερειακής Αρχής για τη Σαγιάδα φύλλο συκής για τη συμμόρφωση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στη θέση «Γωνιά»


Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέμα την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη θέση Γωνιά της Ηγουμενίτσας υπήρξε παραπάνω από αποκαλυπτική και για την ουσία της υπόθεσης και για την πολιτική εντιμότητα της Περιφερειακής Αρχής.Το σίγουρο είναι ότι οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι η κατασκευή αποθηκών δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του λιμανιού και ότι έχουν δεχτεί πιέσεις από ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να γίνει διακίνηση πετρελαιοειδών. Είναι προφανές ότι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ανοίγει το δρόμο (και την όρεξη) σε όλων των ειδών τους επενδυτές και κινδύνους.Οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αποθηκών και λόγω της απώλειας κάθε δημόσιου ελέγχου στην παράκτια ζώνη και κυρίως λόγω της πιθανότητας επέκτασης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων με άλλες δραστηριότητες (λ.χ. ασφαλτικά, εγκαταστάσεις συνδεόμενες με τις έρευνες για πετρέλαιο κλπ.).Αυτή την ανησυχία τους την ενισχύει η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, η οποία, ύστερα από σχετικό αίτημα του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο θέμα με την εγκατάσταση ασφαλτικών στη Σαγιάδα, την οποία έχει ομόφωνα απορρίψει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και εάν είναι εύλογο να ασκούνται στον κύριο Γενικό κυβερνητικές πιέσεις για εξεύρεση «εναλλακτικής λύσης», είναι απαράδεκτο μεταξύ των πειθήνιων αποδεκτών να συμπεριλαμβάνεται η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου.Εξίσου απαράδεκτη είναι η διαδικαστική ακροβασία, την οποία εφηύρε η πλειοψηφία προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη να εξηγήσει τη στάση της στο λαό της Ηγουμενίτσας. Αφού αρχικά απείλησε με αποχή από την ψηφοφορία, στη συνέχεια ψήφισε εκτός θέματος, καθώς στην ημερήσια διάταξη με θέμα «Γωνιά» ψήφισε εναντίον των ασφαλτικών στη Σαγιάδα (!!), ισχυριζόμενη ότι δεν χρειάζεται άποψη του Συμβουλίου για τη «Γωνιά», επειδή υπάρχουν παλιότερες αποφάσεις άλλων οργάνων. Τις αποδέχεται όμως αυτές τις -αμφιλεγόμενες- αποφάσεις η Περιφέρεια Ηπείρου ναι ή όχι ; Η υποκριτική ευαισθησία για τη Σαγιάδα χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής προκειμένου να συγκαλύψει το ρόλο της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Καχριμάνη ως τροχονόμου στην κίνηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην Ήπειρο.Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» απορρίπτει τη συγκεκριμένη επιλογή στη θέση «Γωνιά», γιατί δεν συνδέεται με ένα σχέδιο ανάπτυξης και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού αλλά με την ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία. Υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν με παλιές δικαστικές αποφάσεις στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηγουμενίτσας και όχι στον ΟΛΗΓ, δηλαδή στους ορεγόμενους ιδιώτες επενδυτές. Τέλος θεωρεί αποπροσανατολισμό να επεκταθεί στην ούτως ή άλλως δεδομένη αντίθεση της παράταξης στην εγκατάσταση ασφαλτικών στη Σαγιάδα.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑ – Μόνο στην Ήπειρο γίνονται αυτά

Ούτε 1 ευρώ φέτος στις περιφέρειες για  αντιπυρική προστασία και εδώ  δεν μιλάει κανείς!!!
 
Παρ' ότι η  αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει  από την 1η Μαΐου, δεν έχει δοθεί  από την κυβέρνηση ούτε ένα  ευρώ για την αντιπυρική προστασία  στις περιφέρειες. Και τη στιγμή που οι υπόλοιποι 12 περιφερειάρχες της χώρας είναι στα... κάγκελα και διεκδικούν τους πόρους που δικαιούνται, στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν μιλά κανείς. Αυτό το λέμε γιατί στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής (3η για φέτος), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, όσο και ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης, κατάπιαν τη γλώσσα τους και δεν ζήτησαν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αυτά που δικαιούται ο τόπος μας. Το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στις περιφέρειες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με αποτέλεσμα μη λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος να ζητά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και στα προβλήματα που εμφανίζονται. Όμως το ίδιο το κράτος θέτοντας διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, απαγορεύει στις περιφέρειες να καλύπτουν τα καύσιμα για την μετακίνηση των εθελοντών στις περιπολίες και δεν εγκρίνει την αποστολή υδροφόρων οχημάτων. Εάν πραγματικά η κυβέρνηση  αγωνιά για το περιβάλλον, τη φετινή αντιπυρική προστασία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Ηπείρου, οφείλει να μας δώσει τις σχετικές πιστώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες για την προστασία του δασικού μας πλούτου. Τι έχει να πει ο περιφερειάρχης Ηπείρου για το θέμα και κυρίως τι έπραξε ενώπιον του υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ :Υπερκομματική επιλογή μπορεί να γίνει ο άνθρωπος-κλειδί της χώρας στον ΟΟΣΑ

Μπορεί να πήγε ο Βαρουφάκης βοηθός του Γκουρία στον ΟΟΣΑ, όμως άλλος είναι το πρόσωπο-κλειδί , ο οποίος, αν και χαμηλών τόνων ,είναι πρωτοκλασάτος οικονομολόγος .Πρόκειται για τον Βαγγέλη Παπαχρήστο , ο οποίος διακρίνεται για το ακαδημαϊκό του background αλλά και τη γνώση του για τη λειτουργία των κεντρικών τραπεζών .

Από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Πλήθος κόσμου στην Κόνιτσα για τον «Εύαθλο»!!!

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Κόνιτσα ο «Εύαθλος», που είναι μια γιορτή για τον αθλητισμό και τη φύση.Οι συμμετέχοντες και όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» απόλαυσαν μια σειρά αθλημάτων, που συνδέονται με την φύση.Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο «Εύαθλος» είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση, ενώ στα οφέλη της Κόνιτσας από εκδηλώσεις σαν και αυτές στάθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παγανιάς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας Θανάσης Κωστούλας.Το παρόν στη διοργάνωση έδωσε και ο Κονιτσιώτης πολιτευτής της Ν.Δ. Βασίλης Τσιαλιαμάνης.

Η ΔΗΜΑΡ βλάπτει σοβαρά τη δημόσια Υγεία

Την παραίτηση της υφυπουργού Φ. Σκοπούλη ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
 
Για «κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η Δημόσια  Υγεία από τη “διοίκηση Σκοπούλη”» κάνει εκ νέου λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας για ακόμη μία  φορά την παραίτηση ή και την  αποπομπή της από το κυβερνητικό σχήμα. Στην ανακοίνωση του συλλόγου, σημειώνεται ότι η κ. Σκοπούλη «προσβάλλει τον Πρωθυπουργό, τους Κυβερνώντες, τους γιατρούς και τους ασθενείς», ενώ η υφυπουργός Υγείας κατηγορείται ότι εμποδίζει τη λειτουργία του Κράτους στα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS και ότι παρακωλύει την εργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει τέλος λόγο περί «άσχετων, αδιάφορων και επικίνδυνων καιροσκόπων» και ζητεί πολιτική ηγεσία το υπουργείο Υγείας «με στρατηγική, γνώση και αποτελεσματικότητα». Αναλυτικά στην ανακοίνωση με τιτλο: «Η παραμονή Σκοπούλη στον Υπουργικό Θώκο εντείνει την περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας», των γιατρών της Αθήνας, αναφέρονται τα εξής: «Τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημόσια Υγεία από τη «Διοίκηση Σκοπούλη» τόνισε επανειλημμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μέσα από πολλαπλές τεκμηριώσεις. Μία κυβερνητική εκπρόσωπος της Υγείας που προσβάλλει τον Πρωθυπουργό, τους Κυβερνώντες, τους γιατρούς και τους ασθενείς και υποβαθμίζει όχι μόνο τη νοημοσύνη των φορέων της Υγείας, αλλά και της κοινής γνώμης, δεν έχει καμία θέση στην άσκηση πολιτικής για την Υγεία. Μία Υπουργός, που μιλά χωρίς να γνωρίζει, που εμποδίζει τη λειτουργία του Κράτους στα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS, που παρακωλύει την εργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που υπόσχεται εμβόλια χωρίς να υπάρχουν. Όσο γρηγορότερα φύγει από το Υπουργείο Υγείας, τόσο καλύτερα για την Αποκατάσταση της Δημόσιας Υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εδώ και καιρό αιτήθηκε την παραίτηση και αποπομπή της κ. Σκοπούλη από τον υπουργικό θώκο, δηλώνοντας ότι η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί άλλο να βρίσκεται στα χέρια άσχετων, αδιάφορων και επικίνδυνων καιροσκόπων. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με παραφιλολογίες. Πρέπει να ασχοληθούμε με την πολιτική στην πράξη. Γι αυτό, χρειάζεται ηγεσία με στρατηγική, γνώση και αποτελεσματικότητα».

Με κρύο και βροχές μπήκε το καλοκαίρι στην Ήπειρο!..

Προβλήματα σε κήπους και αμπέλια από τις καταιγίδες

 Μπορεί ημερολογιακά να μπήκε ήδη το καλοκαίρι, όμως ο καιρός στην Ήπειρο σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει, ότι έχουμε Ιούνιο!Κρύο, βροχές ακόμη και ισχυρές καταιγίδες συνθέτουν το σκηνικό του, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όλη η εβδομάδα θα… κυλήσει σε φθινοπωρινούς ρυθμούς, με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες.Είναι χαρακτηριστικό, ότι η δύναμη της βροχής, σύμφωνα με πληροφορίες, έπληξε σημαντικά πολλούς κήπους και αμπέλια στα Γιάννινα, αλλά και στα ορεινά χωριά της Ηπείρου, με τους καλλιεργητές να μην πιστεύουν στα μάτια τους, ότι όλα αυτά γίνονται τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Προβλήματα…
Βέβαια, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα από τη βροχόπτωση, η οποία πάντως σε ορισμένες περιοχές ήταν ισχυρή και ξάφνιασε ακόμη και τους ηλικιωμένους ντόπιους κατοίκους, που είχαν να δουν, όπως τόνιζαν, κάτι τέτοιο, πολλά χρόνια.Στην Πρέβεζα, η καλοκαιρινή (κατά τ’ άλλα) καταιγίδα εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής. Μπορεί η βροχόπτωση να μην ξεπέρασε τα είκοσι λεπτά, όμως αυτά ήταν αρκετά για να πλημμυρίσουν κάποια υπόγεια σπιτιών.

Η πρόβλεψη…
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αυτή την εβδομάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι φθινοπωρινό.Στα Γιάννινα, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς, με τη βροχή να κάνει την εμφάνισή της κατά διαστήματα (αναλυτικά η πρόβλεψη για κάθε ημέρα ξεχωριστά στη σελ. 16).Στην Ηγουμενίτσα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα επικρατεί συννεφιά στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 21 βαθμούς.Στην Άρτα, το σκηνικό του καιρού θα είναι το ίδιο, χωρίς πάντως να αποκλείονται οι βροχές στα ορεινά της περιοχής από την Πέμπτη και μετά. Ο υδράργυρος θα φθάσει στην υψηλότερη τιμή του για την εβδομάδα, τους 25 βαθμούς, το μεσημέρι της Τετάρτης.Τέλος, στην Πρέβεζα θα σημειωθούν κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις σήμερα, όμως στη συνέχεια προβλέπεται βελτίωση του καιρού και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Στέφανος Ζούμπας θα είναι ο νέος Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα

Τα  φαβορί για τις κάλπες της Κυριακής

Με ικανοποιητική  συμμετοχή μελών και φίλων  του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε χθες στα Λιθαρίτσια η Νομαρχιακή Ολομέλεια του κόμματος, με κεντρικό ομιλητή το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος Πάρη Κουκουλόπουλο. Στο περιθώριο της διαδικασίας  ανασύστασης του κόμματος αλλά και των εκλογών της προσεχούς Κυριακής (9 Ιουνίου) για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης, άρχισαν ήδη να διαφαίνονται πολλές και σημαντικές υποψηφιότητες για την 11μελή νέα Νομαρχιακή Επιτροπή. Αν και η προθεσμία για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία λήγει μεθαύριο Τετάρτη, ανάμεσα στα ονόματα που σίγουρα θα βρίσκονται στη νέα Ν.Ε, ξεχωρίζουν αυτά, των Άρη Τσουκάλη, Βαγγέλη Αρλέτου, Χρήστου Γκόγκου, Στέφανου Ζούμπα, Μαργαρίτας Κιτσανού, Ρένας Δεληκούρα και Αγγελικής Αγγέλη. Ειδικά για τον Στέφανο Ζούμπα, οι πάντες ομολογούν ότι θα είναι ο επόμενος Γραμματέας της τοπικής πράσινης Ν.Ε. Στο πρόσωπό του, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν την πολύχρονη εποικοδομητική συνεισφορά του, στο κόμμα, την αυτοδιοίκηση, μα πάνω απ' όλα στην ίδια την κοινωνία. Απομένει να αποδείξει στην πράξη, ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία αποτελεί τη λύση εκείνη, που θα μπορέσει να ενώσει γύρω από το ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και να σηματοδοτήσει με το έργο του, μια πορεία προς τα εμπρός. Στο χέρι του είναι να το πετύχει!

Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού Πρέβεζας- Από την αποδυνάμωση στο λουκέτο;

Στην ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, διαβάζουμε ότι το Κ.Υ. Θεσπρωτικού αποτελεί μία αποκεντρωμένη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και ότι το Κ.Υ. Θεσπρωτικού, λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και μαζί με τα 8 Περιφερειακά Ιατρεία, εξυπηρετεί περίπου 15.000 πληθυσμό ευθύνης του, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου και Κοινότητας Κρανέας.Αυτός ο ρόλος είχε ανατεθεί στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού από τον καιρό της ίδρυσής του το 1985 και τον επιτέλεσε σωστά και με συνέπεια, στις δύο πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του, οπότε μάλιστα είχε χαρακτηριστεί, και ως πρότυπο Κ.Υ.Εδώ όμως και πέντε περίπου χρόνια, με αποφάσεις των υπερκείμενων διοικητικών οργανισμών, έχει αρχίσει η σταδιακή αποδυνάμωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σήμερα την πλημμελή λειτουργία του και κατά συνέπεια και την πλημμελή προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον κόσμο των 15.000 κατοίκων της περιοχής, που είναι ο πληθυσμός της ευθύνης του.Ήδη από το 2008 ο, τότε Βουλευτής Πρέβεζας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, είχε επισημάνει το πρόβλημα, που πήγαινε να δημιουργηθεί και είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, στην οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε:''.Το Κέντρο Υγείας του Δήμου Θεσπρωτικού Πρεβέζης, λειτουργεί από το 1985, και εξυπηρετεί, πέραν από τους 2500 χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Θεσπρωτικού και τα οκτώ δημοτικά του διαμερίσματα, και κατοίκους από τους όμορους δήμους. Το ΚΥΘ ήταν για πολλά χρόνια πρότυπο ΚΥ σε μια ημιορεινή αγροτική περιοχή, όπως είναι αυτή του Θεσπρωτικού, και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες περίθαλψης σε ανθρώπους του μόχθου, κατά το πλείστον αγρότες και κτηνοτρόφους.Το ΚΥΘ έχει περί τις 3500 επισκέψεις το μήνα στο παθολογικό τμήμα, στο οδοντιατρικό τμήμα και στα πλαίσια του προγράμματος προληπτικής ιατρικής οι επισκέψεις το 2007 ήταν 3247, οι μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται ξεπερνούν τις 60. 000 το χρόνο και συνολικά οι επισκέψεις τις 55.000.Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια συστηματική αποψίλωση του ΚΥΘ με αποσπάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού για ολική ή παράλληλη προσφορά υπηρεσιών σε άλλα ΚΥ, πράγμα το οποίο οδηγεί σε υπολειτουργία το ΚΥΘ και στη συστηματική αποδυνάμωσή του, η οποία, αν συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο, θα το οδηγήσει σε κλείσιμο.''.Αλλά και ο τότε δήμαρχος, του πρώην δήμου Θεσπρωτικού, Χρήστος Αθανασίου, τον Απρίλη του 2008, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, επεσήμαινε:''.Σε έναν Δήμο που είναι απομακρυσμένος από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο και δέχεται 55.000 άτομα το χρόνο και κάνει 61.000 μικροβιολογικές εξετάσεις, κυρίως σε ανθρώπους του μόχθου, αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν έχουν το χρόνο και την πολυτέλεια να κινηθούν προς το κέντρο του Νομού, σε απόσταση 40 χλμ. δεν το αποδυναμώνουμε, αλλά το στηρίζουμε. Ζητούμε:Εκτός των παραπάνω προβλημάτων, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, σας επισημαίνουμε ότι στις κτιριακές εγκαταστάσεις υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, καθ' ότι έχουν να επισκευαστούν από την έναρξη της λειτουργίας του.''


Ψήφισμα
Στο φύλλο 2376 της 10ης Μαϊου 2013 στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα ''Φωνή του Αγρότη'', που εκδίδεται στη Φιλιππιάδα φιλοξενείται εκτενές δημοσίευμα, που αφορά το Κ.Υ. Θεσπρωτικού. Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα ακόλουθα:''.Με πρωτοβουλία του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Θεσπρωτικού έγινε συνέλευση στην Τ. Κ. Θεσπρωτικού, την Κυριακή 7-4-2013 με θέμα: «Αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού» (αποσπάσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις προσωπικού κλπ).Στο τέλος η συνέλευση συνέταξε ψήφισμα, το οποίο υπογράφεται από 12 τοπικούς Συλλόγους, το οποίο κατέθεσε προς το Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού.Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων αναφέρει:Επιτροπή Αγώνα πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και Κοινότητας Κρανέαςμε θέμα την αναβάθμιση και μη αποδυνάμωση του Κ.Υ. Θεσπρωτικού.Η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό. Υποχρέωση κάθε κοινωνίας είναι να υπερασπίζεται και να προάγει αυτό το αγαθό για όλα τα μέλη της. Σήμερα αυτή η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική, καθώς λόγω των πολιτικών του μνημονίου τα εισοδήματα μειώνονται, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, ο αριθμός των ανέργων αυξάνει καθημερινά, και όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες τις έχουμε πληρώσει πολλαπλάσια μέσα από τους έμμεσους και άμεσους φόρους που έχουμε καταβάλει και καταβάλλομε.Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των πρώην Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου και της Κοινότητας Κρανέας, του πρώην Δήμου Δερβιζιάνων και αρκετών κοινοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ζηρού εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.

Εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής
Το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής από τις πιο φτωχές της Ευρώπης με μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και αραιή-προβληματική συγκοινωνία. Ταυτόχρονα η καλή στελέχωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την πρωτοβάθμια φροντίδα ιατρικής περίθαλψης συμβάλλει, εκτός από την πρόληψη της αποκατάστασης της υγείας των συμπολιτών μας, και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Και ενώ θα έπρεπε να αναβαθμιστεί το Κ.Υ.Θ. με τον διορισμό ενός γενικού γιατρού, ενός καρδιολόγου και την μετάκληση ενός ψυχιάτρου, όπως γίνονταν παλιότερα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συρρικνώνεται με μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και στα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού. Έτσι σε καθημερινή βάση υπάρχει μόνο ένας γιατρός και μετά την υποτίθεται, προσωρινή μετακίνηση της παιδιάτρου, τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα και οι γονείς τους θα πρέπει να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να τα περιθάλψουν.Γι' αυτό και συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 7 Απριλίου, στην αίθουσα συνελεύσεων του πρώην Δημαρχείου Θεσπρωτικού, οι κάτοικοι και όλοι οι Φορείς του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού κι αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την 6η Δ.Υ.Π.Ε. και το Υπουργείο Υγείας να επιστρέψει η παιδίατρος και να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση των γιατρών που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Αυτό μπορεί να γίνει με την στελέχωση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής και όχι με τις εμβαλωματικές λύσεις των αποσπάσεων και κάλυψης των εφημεριών με προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, μετά την αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς, μετά την περικοπή των ασθενοφόρων τις Κυριακές, απογευματινές βάρδιες και αργίες, μετά την υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται από τα Κέντρα Υγείας, δεν απομένει παρά η καταφυγή στους κομπογιανίτες και τις συνταγές της γιαγιάς.Επειδή, κύριε υπουργέ και κύριοι υπεύθυνοι των Φορέων Υγείας, αρνούμαστε να γυρίσουμε στις συνθήκες, που ζούσε ο κόσμος πριν από δυο αιώνες, απαιτούμε την άμεση επιστροφή της παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας και την απαγόρευση της μετακίνησης του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Διαφορετικά σας υποσχόμαστε μία κινητοποίηση από εκείνη που έγινε το 1983 για την ίδρυση του Κέντρου Υγείας. Με τιμή, Οι Πρόεδροι των Φορέων''Τη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει το Κ.Υ. Θεσπρωτικού είχαμε τη δυσάρεστη ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τη δυσάρεστη εμπειρία να υποστούμε αυτοπροσώπως, όταν, την Πέμπτη 9 Μαϊου 2013, προσήλθαμε, περί την 10η πρωινή για αναγραφή των τακτικών μας φαρμάκων. Στους χώρους υποδοχής του Κέντρου δεκάδες επισκέπτες, άλλοι για ιατρικές εξετάσεις και άλλοι για την τακτική αναγραφή φαρμάκων.Πρωινή βάρδια μία παθολόγος γιατρός και μία αγροτική γιατρός, με την ευθύνη να εξετάσουν όλον αυτόν τον κόσμο και να αναγράψουν τα φάρμακά του.Μετά τις 1 η ώρα το μεσημέρι, αποχώρησε η παθολόγος και παρέμεινε να εξετάζει και να αναγράφει φάρμακα μόνη η αγροτική ιατρός.Κατά τις 2 η ώρα, που ήρθε η σειρά μου, η αγροτική γιατρός, μόλις και μετά βίας, στεκόταν όρθια. Σηκωνόταν να εξετάζει, επέστρεφε να αναγράφει φάρμακα, με κούραση και με ευθύνη, κι αυτό θα γινόταν συνέχεια με τους επόμενους ασθενείς και επισκέπτες.Αυτό, Αξιότιμοι κύριοι της κάθε Εξουσίας, δεν λέγεται υγειονομική περίθαλψη Ελλήνων πολιτών, αλλά εξοντωτική ταλαιπωρία όλων : πολιτών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε ποια όρια φτώχειας και βασανιστικής καταισχύνης σκοπεύετε να οδηγήσετε τους Έλληνες πολίτες;Και κάτι ακόμα: Είναι τόσο δύσκολο, οι επισκέπτες του Κ.Υ., είτε για εξέταση, είτε για αναγραφή φαρμάκων, να εφοδιάζονται με αριθμό, ώστε να μην συμβαίνουν τα γνωστά παρατράγουδα, ως προς τη σειρά προτεραιότητας ;

Π. Κουκουλόπουλος: “Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και με το ισχύον σύστημα”

Τέλος στα  σενάρια και την παραφιλολογία  που θέλουν τις αυτοδιοικητικές  εκλογές του 2014 να μετατίθενται χρονικά για το επόμενο φθινόπωρο αλλά και να πραγματοποιούνται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα (δύο ξεχωριστές κάλπες για δήμαρχο και συμβούλους), έβαλε χθες από τα Γιάννενα ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Στη διάρκεια της Νομαρχιακής Ολομέλειας του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, τόνισε δια μικροφώνου στο ακροατήριο, ότι το κόμμα του, δεν πρόκειται να συναινέσει αλλά και να ψηφίσει οποιαδήποτε τροποποίηση κι αν επιχειρήσει να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει, ότι με το ΠΑΣΟΚ κατά, η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΔΗΜ.ΑΡ. θα πρέπει να αρχίσει να ξεχνά όλα εκείνα τα σενάρια που απεργάζονταν μετάθεση των εκλογών αλλά και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυτές θα πραγματοποιηθούν.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! - Χωρίς ναυαγοσώστες ξεκίνησε το καλοκαίρι στην Ήπειρο

Κατά τα άλλα πασχίζουμε να φέρουμε στην περιοχή ποιοτικό τουρισμό
Το καλοκαίρι ήρθε επίσημα την 1η Ιουνίου και οι παραλίες της Ηπείρου άρχισαν ήδη να δέχονται τουρίστες, όμως οι δήμοι της Ηπείρου δεν παρέχουν στους λουόμενους ναυαγοσωστική κάλυψη, μιας και οι γνωστοί σε όλους μας ναυαγοσώστες δεν βρίσκονται στις θέσεις τους, προκειμένου να προστατεύουν μικρούς αλλά και μεγάλους από πνιγμό. Κανονικά έως την 1η Ιουνίου, βάσει νόμου θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και οι επαγγελματίες-διπλωματούχοι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους. Αν και οι προσλήψεις των συγκεκριμένων θέσεων έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν περάσει στο Φ.Ε.Κ, με ευθύνη των δήμων της Ηπείρου παρατητείται μια ακατανόητη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμα η κατανομή των θέσεων ναυαγοσωστών και να καθυστερεί η υποβολή των αιτήσεων. Πότε θα πιάσουν δουλειά; Σίγουρα μέχρι το φθινόπωρο!!! Πάντως καλό θα είναι οι δήμοι της Ηπείρου να τρέξουν άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών, προκειμένου οι παραλίες που βρίσκεται στην δικαιοδοσία τους να είναι έτοιμες από άποψη ασφάλειας, αναβαθμίζοντας έτσι συνολικά και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Διακομματική αυτοδιοικητική “ομερτά” συγκάλυψης στην ΕΠΣΗΠ

Το  ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο  τον... νταή αντιδήμαρχο!!!

Έξαλλος θα πρέπει να είναι ο συμπαθής πρόεδρος της  ΕΠΣΗΠ, βλέποντας κάποιους “δικούς” του να πρωταγωνιστούν αρνητικά στην τοπική αθλητική επικαιρότητα, αφού θέλουν πάσι θυσία να πέσει στα... “μαλακά” ο νταής αντιδήμαρχος-ποδοσφαιροπαράγοντας που πριν λίγες μέρες δεν δίστασε να βρίσει χυδαία παρατηρητή αγώνα ποδοσφαίρου σε αγώνα τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Ο έμπειρος πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ, σε θέματα πειθαρχίας και τάξης είναι αμείλικτος. Έχει αποδείξει ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και παίρνει κεφάλια, μοιράζοντας μεγάλες καμπάνες. Και καλά κάνει. Εδώ όμως οι τρεις δικοί του, που όλως... τυχαίως είναι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, λειτουργούν με άλλα κριτήρια και πετώντας στα σκουπίδια την έκθεση-καταπέλτη του παρατηρητή, πάνε να βγάλουν... “λάδι” τον νταή αντιδήμαρχο-ποδοσφαιροπαράγοντα. Να υποθέσουμε ότι το κάνουν λαμβάνοντας υπόψη καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια -αν και σε αντίπαλες παρατάξεις- ή μήπως η δουλειά πάει αλλού; Κρατήστε το τελευταίο. Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε... 

Μήνας εξελίξεων ο Ιούνιος για την Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Πρέβεζας

Μήνας εξελίξεων θα είναι ο Ιούνιος για την Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Πρέβεζας ,αφού θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα κατατεθεί έφεση στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας που απέρριψε το σχέδιο αναδιοργάνωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι τοπικοί φορείς, αγρότες και εργαζόμενοι προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της Ένωσης, ένα μέλλον που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι αβέβαιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκληθεί γενική συνέλευση των πιστωτών και να γίνει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Όλα κρέμονται στην κυριολεξία σε μια κλωστή και ήδη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο φήμες και διαρροές για ενδιαφέρον επενδυτών χωρίς ωστόσο να έχει έρθει στην επιφάνεια κάτι «χειροπιαστό». Να σημειωθεί τέλος ότι σε περίπτωση που δεν ασκηθεί έφεση αλλά και στην περίπτωση που το σχέδιο δεν εγκριθεί τελικά το επόμενο βήμα θα είναι η εκκαθάριση που πρακτικά σημαίνει απόλυση προσωπικού και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να πληρωθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς τρίτους και ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοτική Ραδιοφωνία 

Στενή συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου με τους Φίλους Κοινωνικής Παιδιατρικής/ Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» σε τρεις δράσεις


Συνεχίζεται η άριστη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου με τους Φίλους Κοινωνικής Παιδιατρικής/ Ιατρικής με τρεις σχεδιασμένες δράσεις.Ολοκληρώνεται το αμέσως χρονικό διάστημα μια προσπάθεια για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής κυρίως απέναντι στα παιδιά και στους ηλικιωμένους του ακριτικού Δήμου.

Πρώτη Δράση 
Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής και ενημέρωσης στις ΔΕ Παρακαλάμου, Καλπακίου, Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου από 5 -9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείων Εθνικής Άμυνας – Υγείας- Παιδείας , Πολιτισμού & Θρησκευμάτων.Παιδίατροι –Οφθαλμίατρος – Καρδιολόγος – Οδοντίατροι- Ακτινολόγος – Ορθοπεδικός – Τεχνολόγος –Ψυχολόγος –Νοσηλευτές, θα εξετάσουν τα παιδιά του Πωγωνίου στα Δημοτικά Σχολεία του.

Δεύτερη Δράση 
Ολοκληρώνεται η μετατροπή εσωτερικού χώρου κτηρίου του Δήμου Πωγωνίου σε σύγχρονο παιδότοπο με την εγκατάσταση των παιχνιδιών που προσφέρει η «Ανοιχτή Αγκαλιά», ώστε τα παιδιά του Δήμου να μπορούν να παίζουν και κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Τρίτη Δράση
Προσφορά «Μικροτσίπς» για τους ηλικιωμένους του Δήμου Πωγωνίου σε συνεργασία με την εταιρία Cosmote, ώστε να μπορούν να ειδοποιούν έγκαιρα σε περίπτωση ανάγκης. Η έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης είναι κάτι σημαντικό , στην περιοχή μας όμως θα συμβάλει και στην περίπτωση ειδοποίησης εμφάνισης κακοποιών, κάτι που θα βοηθήσει και στην ασφάλεια των κατοίκων.

ΠΑΣ-Αρχίζουν οι επαφές ανανέωσης με τον Χριστόπουλο

Τις συζητήσεις για την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Γιάννη Χριστόπουλο θα ξεκινήσει άμεσα η διοίκηση του ΠΑΣ. Η ομάδα των Ιωαννίνων εξασφάλισε την άδεια συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις και πλέον μπορεί να σχεδιάσει χωρίς «πονοκεφάλους» την επόμενη ημέρα.Ο Γιώργος Χριστοβασίλης είναι ικανοποιημένος με την πορεία της ομάδας και το έργο του Γιάννη Χριστόπουλου. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητες παραμονής του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο της ομάδας τη Ηπείρου.

Ανησυχία στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ “Αρβανιτίδης”

Ανησυχία επικρατεί  ανάμεσα στους εργαζόμενους στα  σούπερ μάρκετ “Αρβανιτίδης”, καθώς  οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό, που αρχίζουν να θεωρούν το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, έχουν λαμβάνειν αποδοχές αρκετών μηνών, ενώ όσοι εξ' αυτών απασχολούνταν 8ωρο, είδαν το ωράριό τους να μετατρέπεται σε εξάωρο, με απασχόληση εξαήμερη και χωρίς κανένα ρεπό. Κατά τα άλλα, ο 52χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ "Αρβανιτίδης" μετά την απολογία του στον ανακριτή, για τα προϊόντα "μαϊμού" αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 20 χιλ. ευρώ και τον όρο να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ στην απολογία του υποστήριξε ότι τα προϊόντα που εντόπισαν οι αρχές ήταν ελαττωματικά και είχε έρθει σε συμφωνία με τις εταιρείες για τη μεταποίησή τους.

Συνάντηση μελών της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. με τον Στ.Καλογιάννη

Μέλη της Δ.Ε. της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Σταύρο Καλογιάννη . Στην συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.Ε.Ν.) στην Ήπειρο καθώς και μισθολογικά, ασφαλιστικά θέματα και γενικότερης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον κ. Υπουργό δόθηκε έγγραφη πρόταση της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. για τα παραπάνω θέματα ενώ τέθηκε και το θέμα της αναγνώρισης από το ΥΠΕΘΑ της νόμιμης εκπροσώπησης των στρατιωτικών απο τις περιφερειακές ενώσεις.. Η Δ.Ε. της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. θέλει να ευχαριστήσει τoν κ. Υπουργό για τον ενδιαφέρον αλλά και για την δέσμευσή του για στήριξη στα προβλήματα των στρατιωτικών της Ηπείρου καθώς και για την συνέχεια των επαφών μας.

Ζητείται Χημικός για σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ ΚΙΝΑΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ» και συγκεκριμένα του υποέργου «Σχεδιασμός, σύνθεση και βιολογική δράση αναστολέων πρωτεϊνικών κινασών για τη θεραπεία νεοπλασιών» (Επιστημονικά Υπεύθυνη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλική Θεοδώρου), του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος 2007 - 2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προσκαλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν πρόταση για την σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7, παρ. 4Α της ΚΥΑ 679/96, όπως κυρώθηκε με το Νόμο 3794/2009 και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Νόμου 4076/10-8-2012 για το έργο: «Ανάπτυξη νέων προϊόντων, εν δυνάμει αναστολέων πρωτεϊνικών κινασών, ως αντικαρκινικών σκευασμάτων». Σύμφωνα με την απόφαση εκτέλεσης με ίδια μέσα του Υποέργου, οι εκτιμώμενοι ανθρωπομήνες απασχόλησης είναι 5 (πέντε) και αμοιβή το ποσό των 5,000.00€. Οι εκτιμώμενοι ανθρωπομήνες απασχόλησης καθώς και η αμοιβή δύνανται να τροποποιηθούν με ενδεχόμενη τροποποίηση της απόφασης εκτέλεσης με ίδια μέσα του Υποέργου. Η επιλογή της πρότασης θα γίνει με βάση τα ακόλουθα προσόντα των ενδιαφερομένων: απόφοιτος Χημικός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη σύνθεση αναστολέων πρωτεϊνικών κινασών. ια να διαβάσετε αναλυτικά τη σχετική προκήρυξη αλλά και πληροφορίες για το πως θα καταθέσετε αίτηση, κάντε κλικ ΕΔΩ

Οι απαγορεύσεις γιγαντώνουν το πρόβλημα, δεν το περιορίζουν

Του Βασίλη Τσιαλιαμάνη, Πολιτευτή Νέας Δημοκρατίας

Μία από τις κορυφαίες πράξεις Δημοκρατίας, ήταν η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού κόμματος, η οποία αποτέλεσε και σταθμό της Μεταπολίτευσης. Η ενέργεια αυτή την εποχή που έγινε δεν έτυχε της καθολικής αποδοχής των πολιτών, αλλά σηματοδότησε μαζί με άλλες, την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας από τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.Το 1974 το ζητούμενο ήταν η Δημοκρατία και με ψύχραιμη σκέψη, έπειτα από σαράντα χρόνια, μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα είχε συμβεί αν παρέμενε το Κομμουνιστικό κόμμα εκτός νόμου. Ακόμη και αυτοί που τότε εναντιώθηκαν στη συγκεκριμένη ενέργεια, έχουν αντιληφθεί ότι τυχόν συνέχιση της απαγόρευσης, θα το είχε γιγαντώσει ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των πολιτών που ζητούσαν Δημοκρατία και όχι ως συνειδητή πολιτική επιλογή.Σήμερα με κυρίαρχο στοιχείο την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιών που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ενίσχυση ενός φασιστικού, νεοναζιστικού μορφώματος που είναι κόμμα του Κοινοβουλίου. Υπάρχει μάλιστα σε εξέλιξη μία προσπάθεια, ώστε με απαγορευτικούς νόμους να περιοριστεί.Κατά κανόνα, κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα, η λύση του προέρχεται από την ανάλυση των αιτίων που το δημιούργησαν. Αν λοιπόν όλοι μας, χωρίς μικροκομματική λογική, αναζητήσουμε τα αίτια είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσουμε σε αρκετά.
- Στο όνομα του δήθεν προοδευτισμού, κάποιοι θέλησαν να γίνει η Ελλάδα το καταφύγιο κάθε παράνομου μετανάστη και νομοθέτησαν θετικά για αυτό.
-Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αδιαφόρησαν «ένοχα» στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να διαφυλάξουν τις δικές τους χώρες από το πρόβλημα.
- Το 50% περίπου των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί.
- Ενώ η ανεργία καλπάζει η σημερινή κατ’ επίφαση αριστερά, αποτελούμενη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ που αποβιομηχάνισε τη χώρα, είναι ενάντια σε κάθε επένδυση.
- Μεταρρυθμίσεις που θίγουν «κεκτημένα» και βολεμένους καθυστερούν η δεν γίνονται.
- Τα κόμματα «ενοχικά» πολλές φορές καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση από φαινόμενα διαφθοράς, δίνοντας λαβή στα άκρα να «νομιμοποιούν» τη φασιστική τους λογική, ενώ ταυτόχρονα ολιγώρησαν στη μάχη των ιδεών απέναντι σε αυτούς που οραματίζονται την καταστροφή και το χάος.
- Ως πολίτες επιτρέψαμε σε κάποιους να καπηλεύονται όρους όπως ο Πατριωτισμός και η Δημοκρατία.
Κυρίαρχα στοιχεία της Δημοκρατίας είναι η πολιτική ελευθερία σε συνδυασμό με την έννομη τάξη. Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει πλούσιο στη χώρα μας. Ειδικότερα για ζητήματα ρατσισμού είναι θεσμοθετημένο από το 1979. Τυχόν προσθήκες ή βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Δεν βρίσκεται όμως εκεί η λύση. Δεν είναι λύση οι απαγορεύσεις, παρά μόνον η επίλυση των δομικών προβλημάτων που δημιουργούν το ζήτημα.Όσοι αποφασίσουν να συνεχίσουν στη λογική των απαγορεύσεων, θα έχουν πετύχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα αλλά και τον αποπροσανατολισμό από την ουσία. Στη Δημοκρατία οι λύσεις είναι πολιτικές και η «μάχη» είναι μάχη των ιδεών. Αυτή πρέπει να ακολουθήσουμε.

Διακοπή κυκλοφορία σε τμήμα της Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας

Σας ενημερώνουμε ότι με την απόφαση με αριθμ. πρωτ. 49955/4703/31.03.2013 του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο πλαίσιο της βελτίωσης της Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας κατά τμήματα, υπότμημα Καρτέρι-Γερακάρι-Πάργα:
1)Διακόπτεται από σήμερα Δευτέρα 03/06/2013 έως Παρασκευή 21/06/2013 η κυκλοφορία στο τμήμα της Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας από Χ.Θ.0+000 έως Χ.Θ. 14 +937,20
2)Για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, βάση της ίδιας απόφασης της Περιφέρειας, η κίνηση των βαρέων οχημάτων από Ηγουμενίτσα προς Πρέβεζα και αντίστροφα θα γίνεται μέσω Ιωαννίνων διερχόμενων από την Εγνατία Οδό. Η κίνηση όλων των υπολοίπων οχημάτων θα μπορεί να εξυπηρετηθεί εντός του έργου σε εργοταξιακό δρόμο (με άσφαλτο η οδοστρωσία (3Α) ταχύτητα 30χλμ./ώρα και με μονοδρόμηση από φωτεινό σηματοδότη.

Στις 18 και 25 Ιουλίου τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΣ

Στην κλήρωση της Δευτέρας 24 Ιουνίου θα μάθουμε τον αντίπαλο

Στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa League θα αγωνιστεί ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στην ευρώπη. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 18/7, ενώ ο επαναληπτικός θα γίνει στις 25/7. Άγνωστος ακόμη ο αντίπαλος αλλά και η σειρά (εντός-εκτός) των αγώνων, αφού αυτά θα γίνουν γνωστά στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου. Καλή μας τύχη!!!

Δήλωση του προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για την ανιστόρητη παρέμβαση της κ. Ρεπούση

Έχει δικαίωμα η Κυρία Ρεπούση να πιστεύει ό,τι θέλει δεν είναι όμως επιτρεπτό στη σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα να προκαλεί, να αποπροσανατολίζει το λαό από τα πραγματικά σημερινά προβλήματα και να επιχειρεί να διαστρεβλώσει και να παραμορφώσει την ιστορική πραγματικότητα . Υπάρχει πλειάδα άπειρων ντοκουμέντων που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση όπως είναι το έργο του πρώσου περιηγητή Ιάκωβου Μπαρτόλοντυ που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Ελλάδα και ο οποίος στο έργο του «Ταξίδιον στην Ελλάδα 1803-1804» γράφει: «Καμιά εκατοστή απ΄ αυτούς τους δυστυχισμένους είχαν αποτραβηχτεί βόρεια της Πρέβεζας στο Μοναστήρι του Ζαλόγγου. Τους επιτέθηκαν εκεί θεωρώντας ότι τάχα αυτή η τοποθεσία, πράγματι ισχυρή, θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα νέο τόπο μόνιμης διαμονής, όπου και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε φρικτή. Τριάντα εννέα γυναίκες γκρεμίστηκαν από τα βράχια με τα παιδιά τους που μερικά ακόμη βύζαιναν, προτιμώντας έτσι, παρά να πέσουν ζωντανές στα χέρια των εχθρών τους». Τεκμαίρεται λοιπόν κατά τρόπο αναντίλεκτο ότι ο χορός του Ζαλόγγου στις 19 Δεκεμβρίου 1803 αποτελεί μια πρωτοφανή ηρωική πράξη που μοιάζει με θαύμα και που μόνο Σουλιώτισσες μπορούσαν να δημιουργήσουν και να προκαλέσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η λάμψη της θυσίας τους καταύγασε την οικουμένη , πύρωσε τις ευαίσθητες χορδές των καλλιτεχνών , που δημιούργησαν αθάνατα έργα (πίνακας με το χορό του Ζαλόγγου στο μουσείο Λούβρου) και πιστοποίησε τη φρικώδη συμπεριφορά των τούρκων κατακτητών , προκαλώντας έτσι μεγάλο κύμα φιλελλήνων και μετατρέποντας παράλληλα το Ζάλογγο σε θεϊκό τέμενος. Η Κα Ρεπούση ανήκει σ΄ αυτούς τους ιστορικούς που πρωταγωνιστούν στο έργο της "αποδόμησης" της ιστορικής αλήθειας . Προφανώς ανήκει σ΄ εκείνους που αρνούμενοι , τάχα την ιδεολογική χρήση της ιστορίας , επιδίδονται στην πλέον ιδεολογηματική κατάχρησή της, με τις "νεωτερικής" και προπαντός "νεοταξικής" κοπής προδεσμεύσεις στις οποίες υποτάσσουν αυτά που γράφουν. Επίσης η Κα Ρεπούση επιδίδεται και σε ιδεολογική τρομοκρατία , ενοχοποιώντας ως κρυπτοεθνικιστικές ή και εθνικιστικές τις όποιες αντίθετες πρός τις δικές της απόψεις. Η πλούσια ιστορία μας δεν έχει ανάγκη από διαστρεβλωτές , είναι δε ανίερο και βέβηλο να αποπειράσαι , με πρόσχημα την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας , να αποδομήσεις την ίδια την ιστορική αλήθεια. Τότε εξυπηρετείς τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που επιδιώκουν το ξαναγράψιμο της ιστορίας.

Τέλη Ιουνίου θα μας στείλει η ΔΕΗ το χαράτσι για το 2013

Ακόμα δε μπήκε  καλά-καλά ο Ιούνιος, και η ΔΕΗ -όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή- ξεκινά την έκδοση των λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) για το 2013. Όπως ανακοινώθηκε, στις 22 Ιουνίου η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών του ΕΤΗΔΕ 2012, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους. Με απλά λόγια, εάν κάποιος πελάτης εξοφλήσει εκπρόθεσμα (μετά τις 22 Ιουνίου) λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει ΕΕΤΗΔΕ 2012, το ποσό που θα έχει καταβληθεί για το ΕΕΤΗΔΕ θα πιστωθεί και θα εμφανιστεί διακριτά στο πρώτο λογαριασμό ρεύματος που θα εκδοθεί μετά τις 22 Ιουνίου, καθώς η οφειλή ΕΕΤΗΔΕ 2012 θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Καλό θα είναι, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες, πριν από τη μετάβασή τους στη ΔΕΗ να ενημερώνονται υπεύθυνα για το θέμα, καλώντας στο 11770.

Απολύσεις 7.000 αστυνομικών φέρνει η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό  τονίστηκε στη 19η Γενική Συνέλευση  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.


Ύστερα από  τη μνημονιακή καρατόμηση των μισθών τους κατά 40%, οι αστυνομικοί βλέπουν  να πλησιάζει η ώρα που 7.000 από  αυτούς θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο, καθώς σύμφωνα  με την επικείμενη αναδιάρθρωση των  υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. θα βρεθούν απέναντι σε ένα νέο οργανόγραμμα, το οποίο δε θα έρθει για να καλύψει τα κενά αυτά που υπάρχουν αλλά να πετσοκόψει θέσεις και να δημιουργήσει 7.000 πλεονάζοντες αστυνομικούς!!! Αυτό τονίστηκε στη 19η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, όπου επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα κενά στην ΕΛ.ΑΣ. είναι πολύ μεγάλα, αφού με βάση το τελευταίο συνταξιοδοτικό νόμο έχουν οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου χιλιάδες αστυνομικοί, με αποτέλεσμα η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. να παρουσιάζει μεγάλα κενά. Όπως μάλιστα ομολογούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, το κίνητρο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δεν θα είναι το όφελος για τις υπηρεσίες, τον πολίτη και την κοινωνία αλλά απλά με μαθηματικούς όρους, η μείωση του οικονομικού κόστους λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ.