Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Αφιέρωμα σε Ηπειρώτες δημιουργούς από το το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «100 χρόνια ελεύθερα Γιάννενα» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα σε Ηπειρώτες δημιουργούς που έχουν διαπρέψει στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τη μουσική, την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου.Στην ορχήστρα παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Παππάς, μπουζούκι, μαντολίνο, Δημήτρης Σταύρου, μπουζούκι, ούτι, Σωτήρης Μαρκούτης, κιθάρα, Αλέξανδρος Σταύρου, μπάσο, Αναστασία Σταύρου, πιάνο, Φιλική συμμετοχή: Δημήτρης Υφαντής, καβάλ, Διδασκαλία χορωδίας: Γιάννης Σταύρου.Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι δασκάλες Μαρία Λύτου και Μαρία Μάντζιου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τέσσερις συλλήψεις για προσπάθεια παράνομης εξόδου από τη χώρα

Ένας 41χρονος αλλοδαπός οδηγός επαγγελματικού οχήματος και ο 23χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, εντός του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με την κατηγορία ότι μετέφεραν από κοινού δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν επίσης.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, το οποίο διενεργεί τη σχετική προανάκριση, κατασχέθηκαν το επαγγελματικό όχημα, καθώς και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΕΡEYΝΑ ΠAΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Τα κατάλοιπα του Τσέρνομπιλ παραμένουν στο ελληνικό έδαφος!!!

Ραδιενεργά στοιχεία, κατάλοιπα από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, παραμένουν στο ελληνικό έδαφος 26 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας ελλήνων ειδικών από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και των Ιωαννίνων που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Πυρηνικής Φυσικής ποσότητες του ραδιενεργού καισίου 137 εντόπισαν επιστήμονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας.Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», αυτό που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς είναι ότι το καίσιο 137, έμεινε στις ίδιες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έπεσε πριν από 26 χρόνια. Το καίσιο 137 είναι κατεξοχήν ραδιενεργό στοιχείο αλλά επί του παρόντος στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι επιπτώσεις είχε ή έχει στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα.Εντοπίστηκε σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όμως όλα αυτά τα χρόνια ούτε τα χιόνια ούτε οι βροχές στάθηκαν ικανές να ξεπλύνουν τα εδάφη από την παρουσία του. Ο μεγαλύτερος όγκος του καισίου 137 - που εκπέμπει ακτινοβολία Γ - βρίσκεται στα πρώτα 10 εκατοστά του εδάφους.Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα έλαβαν δείγματα εδάφους σε βάθος μέχρι 30 εκατοστά από μη καλλιεργούμενες εκτάσεις ημιορεινών περιοχών των δύο νομών.Τα αποξήραναν με αέρα και τα κοσκίνισαν ώστε κάθε σωματίδιο εδάφους να είναι μικρότερο από 2 χιλιοστά. Στη συνέχεια τα μετέφεραν στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ακτινών Γ υψηλής διακριτικής ικανότητας, μέτρησαν πόσο επιβαρυμένα ήταν τα δείγματα από τη ραδιενέργεια του εκλύθηκε από το Τσερνόμπιλ. Διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα των εδαφών σε καίσιο 137 κυμαινόταν ως επί το πλείστον από 20 μπεκερέλ αν κιλό χώματος μέχρι 97 μπεκερέλ η μέγιστη τιμή, που συνιστά «ανησυχητικό επίπεδο».