Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Ο Ν.Ο.Ι. υποδέχεται και ξεναγεί Γιαννιωτοπουλα στις εγκαταστάσεις του

Μαθητές Δημοτικών σχολείων της πόλης μας υποδέχεται αυτή την περίοδο ο Ναυτικός ΄Ομιλος Ιωαννίνων, ενόψει της νέας σεζόν για αρχαρίους αθλητές, που ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου οι νέοι κωπηλάτες να έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται στην Παμβώτιδα με καλές καιρικές συνθήκες.Τα Γιαννιωτοπουλα καλωσορίζουν και ξεναγούν στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. στη Λιμνοπουλα οι προπονητές του Ομίλου, οι οποίοι τους μιλούν γα την ιστορία του αθλήματος της Κωπηλασίας, αλλά και του Ν.Ο.Ι., για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους παγκοσμίους πρωταθλητές και τους Ολυμπιονίκες του Ομίλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στα λεμβαρχεια όπου βλέπουν από κοντά τα σκάφη του Ν.Ο.Ι., επίσκεψη στο τριώροφο γυμναστήριο και στους χώρους προπόνησης των αθλητών του Ομίλου και μια πρώτη μικρή προπόνηση στην αίθουσα των εργομέτρων όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα τεχνικής Κωπηλασίας.Τελευταία τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου επισκέφθηκαν μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων με τη συνοδεία του γυμναστή Κων/νου Μυταρη και υπό την εποπτεία δασκάλων τους. Τους μαθητές υποδέχθηκε και ξενάγησε η προπονήτρια Ευγενία Μουτσικα.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ:Με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια θα γίνουν οι εγγραφές στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς


Με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια θα γίνουν οι εγγραφές στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος έχει χωριστεί σε τομείς και τα γεωγραφικά όρια για την παραλαβή των αιτήσεων θα τηρηθούν απαράβατα.Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός νηπίων σε συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς και όχι σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονιών τους.Η υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά, στους παιδικούς σταθμούς από τις εννέα και μισή το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.Για τον παιδικό σταθμό Βοτανικού, ο οποίος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τη νέα σχολική χρονιά οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται είτε στα γραφεία του ΟΚΠΑΠΑ, είτε στον 5ο παιδικό σταθμό.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Τσουμάνης, τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή οι λίστες αξιολόγησης και μοριοδότησης θα ανακοινωθούν στις 19 Ιουλίου.Από τις 22 και μέχρι τις 29 Ιουλίου θα υποβληθούν ενστάσεις.Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά περίπου στις 15 Αυγούστου, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, ο Δήμος δεν γνωρίζει ούτε το ύψος της επιχορήγησης, ούτε τον αριθμό των ωφελούμενων.Το όριο της ηλικίας των παιδιών που θα φιλοξενηθούν είναι από 18 μηνών μέχρι δυόμισι ετών στους βρεφικούς και από δυόμισι ετών μέχρι την εγγραφή τους στα νηπιαγωγεία για τους παιδικούς σταθμούς.Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο σταθμό που ανήκουν σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και τη διεύθυνση κατοικίας.«Όλοι θα πάνε στον τόπο κατοικίας τους. Τα στοιχεία θα ελεγχθούν και αν διαπιστωθεί ότι έγινε προσπάθεια εξαπάτησης των υπηρεσιών τα παιδιά δεν θα γίνονται δεκτά. Είναι αδιανόητο να συγκεντρώνονται σε δύο παιδικούς σταθμούς πάνω από εξακόσιες αιτήσεις και σε άλλους να μην ξεπερνούν τις 25» τόνισε ο κ. Τσουμάνης.Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ επεσήμανε ότι τα τροφεία μένουν σταθερά και είναι αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα στην Ελλάδα.Καυτηρίασε ωστόσο τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ όπως και τη συνεχή μείωση πόρων στην επιχορήγηση διάφορων κοινωνικών δομών, γεγονός που δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. : Σε λειτουργία κινητό εργαστήριο περιβαλλοντικών μετρήσεων


Η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», από την αρχή της κατασκευής της Εγνατίας Οδού μέχρι σήμερα που είναι σε πλήρη λειτουργία, παρακολουθεί και καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες, εντοπίζει τις επιπτώσεις της Οδού στο περιβάλλον και φέρει εις πέρας, με αποτελεσματικότητα, τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε μια εποχή κατά την οποία η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί αντικείμενο προς συζήτηση και δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.Μέχρι σήμερα, οι ενέργειες αυτές γινόταν τόσο με ίδια μέσα όσο και με τη συνεργασία άλλων φορέων.Από τις 15 Μαΐου 2013, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» παρέλαβε κινητό εργαστήριο πραγματοποίησης περιβαλλοντικών μετρήσεων στο πλαίσιο του έργου Environmental Highway Οbservatory (E-Highway), του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – ΠΓΔΜ ΙΡΑ 2007 – 2013.Μέσω του εξοπλισμού του κινητού αυτού εργαστηρίου θα παρακολουθούνται επί της Εγνατίας Οδού βασικοί περιβαλλοντικοί δείκτες: αέρια ρύπανση, ρύπανση υδάτων, ηχορρύπανση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου «Ε-Highway», αλλά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων που διέπουν τα τμήματα της Εγνατίας Oδού.Στόχος όλων, διοίκησης και εργαζομένων, είναι η Εγνατία Οδός των 670 χιλιομέτρων, πέραν από άξονα μεταφοράς και επικοινωνίας, να αποτελεί και άξονα βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσκεψη του Πύρρου Δήμα σε Γιάννενα και Κόνιτσα


Στην Κόνιτσα, θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου, το φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Ανδρών/Γυναικών και Νέων Ανδρών/Νέων Γυναικών. Στους αγώνες θα πάρουν μέροςόλοι οι επίλεκτοι Έλληνες πρωταθλητές, άρα αναμένεται υψηλός συναγωνισμός.Οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά της ομορφιές της ακριτικής πόλης.Αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος του Σπάρτακου Ιωαννίνων Τάσος Λάγκας και ο Γιαννιώτης πρόεδρος των ομοσπονδιακών προπονητών Χρήστος Τριφύλλης, θα ξεναγήσουν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και βουλευτή επικρατείας Πύρρο Δήμα, στις εγκαταστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες και θα φιλοξενηθούν οι αθλητές.Ο κ. Δήμας θα έχει και συνάντηση με τον δήμαρχο Κόνιτσας Πάνο Γαργάλα,ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,θα επισκεφθεί και σχολεία των Ιωαννίνων.

Σημαντικές ελλείψεις στα σχολεία του Νομού Ιωαννίνων


Ο Σύλλογος εκπ/κών Π.Ε. Νομού Ιωαννίνων διεξήγαγε έρευνα στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του νομού και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:
Δημοτικά σχολεία
Α)Κτήρια
Το 62% των σχολείων έχουν ανεγερθεί πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985. Στα κτήρια αυτά δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος ούτε βέβαια έχει γίνει καμιά παρέμβαση για την ενίσχυση της στατικότητάς τους. Κανείς δεν έχει εικόνα του τι θα συμβεί σε έναν μεγάλο σεισμό.Μόνο 6 σχολεία έχουν χτιστεί μετά τον κανονισμό του 2000. Ούτε στα σχολεία μεταξύ 1985 – 2000 έχουν γίνει μελέτες ή παρεμβάσεις.Πολλά σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα. Στέγες που είναι ετοιμόρροπες, νερά που ταβάνια και τοίχοι διαβρωμένοι, αυλές που πλημμυρίζουν, κουφώματα κατεστραμμένα κλπ.
Β)Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Το υπουργείο βάζει την αναλογία 1εκπαιδευτικός 25 μαθητές και 1,5-1,7 τ.μ. για κάθε μαθητή. Από την έρευνα προκύπτει ότι στο 44% των τμημάτων αυτή τη στιγμή ο χώρος που αναλογεί σε κάθε μαθητή είναι κάτω από την αυθαίρετη αυτή αναλογία.Ο κλάδος θεωρεί απαράδεκτη την αναλογία 1:25 γιατί είναι σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών και από άποψη του χρόνου που αναλογεί στον κάθε μαθητή. Από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των αιθουσών που υπάρχουν είναι γύρω στα 40τ.μ. Με βάση αυτή την έκταση και με την διδακτική προσέγγιση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας που επιβάλλουν οι παιδαγωγικές επιστήμες και την προτείνει το υπουργείο σε μια τέτοια αίθουσα ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.Τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου γίνονται γιορτές, παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών και γενικότερα εκδηλώσεις που αφορούν μαθητές πέρα του ενός τμήματος. Στα σχολεία που δεν υπάρχουν οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο διάδρομο.Μόνο το 40% των σχολείων στα οποία λειτουργεί ολοήμερο διαθέτει χώρο εστίασης. Στα υπόλοιπα οι μαθητές τρώνε στον ίδιο χώρο που κάνουν μάθημα.Μόνο στο 37% των σχολείων υπάρχει αίθουσα Η/Υ.Με βάση της μελέτες στην Ελλάδα περίπου το 10% του μαθητικού δυναμικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζεται στήριξη σε τμήματα ένταξης. Μόνο στο 40% των σχολείων μας λειτουργούν τμήματα ένταξης με αποτέλεσμα μόνο το 3,14% του δυναμικού να δέχεται παραπέρα στήριξη.Ελάχιστα σχολεία διαθέτουν χώρο ή στέγαστρο στην αυλή για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής με αποτέλεσμα τις μέρες που βρέχει και στο νομό μας αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τα παιδιά να μένουν στις τάξεις ή στους διαδρόμους.
Υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη αιθουσών για τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής, των ξένων γλωσσών, της μουσικής, για πειράματα φυσικής και άλλων γνωστικών αντικειμένων που έχουν περισσότερες απαιτήσεις.Υπάρχει οξύ πρόβλημα από την έλλειψη χώρου για τα διαλείμματα των παιδιών τα οποία αναγκάζονται να συνωστίζονται στους διαδρόμους με αποτέλεσμα τον μη σωστό αερισμό και την έλλειψη κίνησης που είναι απαραίτητη σ΄ αυτή την ηλικία.

Νηπιαγωγεία
Η παλαιότητα των κτηρίων είναι στην ίδια κατάσταση με τα δημοτικά σχολεία.Καταγράφηκαν αίθουσες υπόγειες και άλλες σε όροφο με σκάλες. Ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχει σχολείο με αμίαντο και εξωτερικές τουαλέτες. Στον εξωτερικό χώρο εντοπίστηκαν προβλήματα στη διαμόρφωση, ασφάλεια και υγιεινή του αύλειου χώρου καθώς και στον εξοπλισμό με τα κατάλληλα παιδαγωγικά παιχνίδια.Το 44% των αιθουσών, των νηπιαγωγείων που καταγράφηκαν, δεν πληρούν τις προδιαγραφές του υπουργείου όσον αφορά τα τετραγωνικά και του αριθμού των μαθητών που φοιτούν. Την ίδια στιγμή το ίδιο το υπουργείο απαιτεί μεγάλο αριθμό εγγραφέντων μαθητών. Η αναλογία ένας/μια νηπιαγωγός προς 25 νήπια είναι ανέφικτη επειδή οι αίθουσες που υπάρχουν πολύ μικρές και επιπλέον δεδομένων των συμπερασμάτων των παιδαγωγικών επιστημών καθώς και των κανόνων ασφαλείας για την πυρασφάλεια από την πυροσβεστική και το υπουργείο παιδείας.Δεν είναι λοιπόν δυνατό να λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι και τα σχολεία, με αυτές τις προδιαγραφές και να παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας πρώτα από το ίδιο το υπουργείο. Οι εκπαιδευτικοί με φιλότιμο έχουν αποδείξει ότι μπορούν και έχουν ανταπεξέλθει πολλές φορές σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά η παιδεία και η υγεία των παιδιών μας πρέπει να διέπεται τουλάχιστον από υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ανάδειξη βέβαια των προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τουςαπό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Ας αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του για το καλό των παιδιών μας!

Συνελήφθησαν δύο νεαροί στην Άρτα για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν,το μεσημέρι στο Γλυκόριζο Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 26 και 24 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το μεσημέρι ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, να κινείται ύποπτα στην Άρτα, το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση και στην περιοχή του Γλυκόριζου Άρτας το ακινητοποίησαν. Σε έλεγχο στο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κατεργασμένη κάνναβη σε μορφή « σοκολάτας », βάρους (22) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Θρίλερ με εξαφάνιση 33χρονης στην Φιλιππιάδα

Σε θρίλερ έχει εξελιχτεί η εξαφάνιση μια 33χρόνης μητέρας δύο παιδιών από την Καμπή Άρτας η οποία αναζητείται από χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγνοούμενη η οποία διατηρούσε καφέ στην Καμπή εξαφανίστηκε από χθες με αυτόπτες μάρτυρες να την τοποθετούν αργά το απόγευμα πάνω σε μία γέφυρα του ποταμού Λόυρου.Από το πρωί άνδρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής αλλά και της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, οργανώσει επιχείρηση εντοπισμού της,χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έρχεται το «2o Paranormal Enduro Ιωαννίνων» με πολλές εκπλήξεις για αθλητές και θεατές!

Την Κυριακή 02/06/2013, στις 10:30π.μ. το «2ο Paranormal Enduro Ιωαννίνων» θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα. Ο φιλική αυτή εντουροβόλτα θέτει πρωταρχικό στόχο την ικανοποίηση ακόμα και του πιο απαιτητικού αναβάτη! Το συνολικό μήκος της χωμάτινης διαδρομής είναι περίπου 70 χλμ, περιλαμβάνοντας όλων των ειδών τα μονοπάτια, ανηφορικά, κατηφορικά, ρυάκια, ποταμιές, βότσαλα και σημεία μοναδικής θέας από βουνοκορυφές της περιοχής.Σημείο εκκίνησης και τερματισμού το παλιό λατομείο στη περιοχή της Πεδινής Ιωαννίνων, λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση προς Κοσμηρά, εντός του οποίου έχει σχεδιαστεί ειδική διαδρομή, τύπου endurocross, που θα χρησιμοποιήσουν και αθλητές motocross – μετά φυσικά την εκκίνηση των εντουράδων. Θα υπάρχουν 2 ΣΕΔ και 1 ανεφοδιασμός και μετά το πέρας της εκδήλωσης όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικό! Στην περιοχή θα υπάρχει καντίνα και ασθενοφόρο.Μέχρι την ώρα του τερματισμού των συμμετεχόντων, θα είναι σε εξέλιξη πολλές υπαίθριες δραστηριότητες όπως τοξοβολία, flying fox, αναρρίχηση, rappel, τραμπολίνα κ.α., ενώ στην ειδική χωμάτινη πίστα θα δείξουν τις ικανότητές του οι χρήστες τηλεκατευθυνόμενων (μοντελισμός), τολμηροί ποδηλάτες και Λέσχες 4χ4 του Νομού, ενισχύοντας έτσι το εντυπωσιακό θέαμα για τους θεατές και τις οικογένειές τους.
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Πληροφορίες: Γιώργος, 6977621888
Δημήτρης, 6946333335

Δεν τοποθετήθηκε ο Ε.Στυλιανίδης για το θέμα του χρόνου της διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών!!!

Την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν στην Τ.Α., αναφορικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, ώστε να μην πληγούν οι κοινωνικές δομές της, συζητά το Υπουργείο Εσωτερικών, με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αυτό τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Υπ. Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υιοθετούμαι οριζόντιες πολιτικές που μπορεί να ακρωτηριάσουν τα κοινωνικά δίκτυα της Αυτοδιοίκησης, και να την απογυμνώσουν από χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που καλύπτει πραγματικές ανάγκες και συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ και στην εξυπηρέτηση των δημοτών».Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε, πως η συνταγματική ιδιαιτερότητα της Αυτοδιοίκησης, δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει το ποσοστό που της αντιστοιχεί στην εθνική πολιτική για την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να καταργηθούν χρήσιμοι εποπτευόμενοι φορείς και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο θεσμικές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είπε, είναι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν, να απορροφηθούν κατά το δυνατόν από Αυτοδιοικητικές δομές, γι αυτό τον λόγο προωθεί και θεσμικά την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων από Δήμο σε Δήμο.Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό, «θα προστατευτούν επαρκώς τα κοινωνικά δίκτυα, θα διαφυλαχτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι, και θα εξυγιανθούν οι Δήμοι που καθίστανται προβληματικοί λόγω του μισθολογικού κόστους».Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεν τοποθετήθηκε στο ζήτημα του χρόνου  της διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών, θέμα στο οποίο έθεσε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΖΙΤΣΑΣ-Πολύτιμη προσφορά του Κώστα Μαλάμου

Χαρακτική «δεμένη» με τους αγώνες του λαού

Η Πινακοθήκη Χαρακτικής στη Ζίτσα Ιωαννίνων αποτελεί μία από τις ελάχιστες της Ελλάδας με μόνιμη έκθεση αποκλειστικά χαρακτικών έργων. Είναι αποτέλεσμα οράματος και πολύχρονης δουλειάς του αλησμόνητου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου, του οποίου η ιδιαίτερη αγάπη για τη χαρακτική και η φιλία του με τον Δημήτρη Γαλάνη τον οδήγησαν στη διαδικασία να συλλέξει χαρακτικά έργα, με στόχο τη δημιουργία μιας πινακοθήκης χαρακτικής στο χωριό του, τη Ζίτσα. Ο τόπος που διάλεξε ο Κώστας Μαλάμος δεν ήταν τυχαίος. Οχι μόνο γιατί ήταν ο αγαπημένος τόπος καταγωγής του, αλλά γιατί κύριος σκοπός του ήταν να συμβάλει στην πολιτιστική αποκέντρωση. Να φέρει τους συγχωριανούς του, τους ανθρώπους της γύρω περιοχής, τους λαϊκούς ανθρώπους, σε επαφή με την Τέχνη και κυρίως την χαρακτική - μια τεχνοτροπία, με ιδιαίτερη συμβολή στη διάδοση της Τέχνης σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Να δώσει στα παιδιά, στους μαθητές, ένα ερέθισμα για παραπέρα γνώση της Τέχνης, μια δυνατότητα πολιτιστικής καλλιέργειας, την οποία, δυστυχώς, τους στερεί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.Η συλλογή διαθέτει 220, περίπου, έργα, από τα οποία εκτίθενται τα 132. Μία πλούσια συλλογή που παρουσιάζει με σαφήνεια την πορεία της ελληνικής χαρακτικής από τη θεμελίωσή της (τέλη 19ου αιώνα) μέχρι σήμερα. Εργα φιλοτεχνημένα με αρκετές από τις τεχνικές της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών. Ξυλογραφία σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφία, χαλκογραφία, γραμμική και τονική οξυγραφία, λινόλαιο, μεταξοτυπία. Εργα των «θεμελιωτών» της ελληνικής χαρακτικής: Δ. Γαλάνη, Λ. Κογεβίνα και Α. Θεοδωρόπουλου, του πρώτου και μεγαλύτερου δασκάλου της, Γ. Κεφαλληνού, των συνεχιστών της, Γ. Μόσχου, Α. Τάσσου, Β. Κατράκη, Λ. Μαγγιώρου, Κ. Γραμματόπουλου, Σ. Βασιλείου, Γ. Δήμου, Γ. Μόραλη, Κ. Βαρλάμου, Τ. Νικολαΐδη, Γ. Τσαρούχη, Χ.Δαγκλή, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Σικελιώτη, Ν.Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Βακιρτζή, Α. Φασιανού, Β. Χάρου, Π.Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Π. Πρέκα και νεότερων, όπως οι Χ. Γκαλντέμης, Μ. Παντελιάς, Ε. Μελά, Γ. Γουρζής και πολλοί άλλοι.

Ο δημιουργός Κώστας Μαλάμος
Ο Κώστας Μαλάμος (1913 - 2007) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και πέρασε τα πέντε πρώτα του χρόνια στη Ζίτσα. Μέχρι το 1931 έζησε στα Γιάννενα και τον ίδιο χρόνο ήρθε στην Αθήνα. Με υποτροφία εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1932-1937), με δασκάλους τους Π. Μαθιόπουλο, Ο. Αργυρό και Κ. Παρθένη. Μετά την αποφοίτησή του, ανοίγει στην Αθήνα φροντιστήριο ζωγραφικής και τον επόμενο χρόνο διορίζεται στο καλλιτεχνικό τμήμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Eισήγηση του Δημάρχου Πρέβεζας στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε στα Ιωάννινα

Αγαπητέ Πρόεδρε-Αγαπητοί Συνάδελφοι,
-Ολοι μας βλέπουμε και ζούμε καθημερινά το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι οι Δήμοι.
-Η έλλειψη ή η μεγάλη περικοπή των χρηματοδοτήσεων υποβαθμίζει ουσιαστικά όχι μόνο την σωστή λειτουργία των Δήμων μας, αλλά και του ίδιου του θεσμού Τ.Α.
-Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μη μπορούν οι Δήμοι να ανταποκρίνονται στις βασικές υποχρεώσεις.
-Να μη μπορούν να ικανοποιήσουν έστω και μικρά αιτήματα των Δημοτών.
_To πρόβλημα είναι τεράστιο.
-Αφού δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές λειτουργικές δαπάνες
-To σημερινό μοντέλλο διοίκησης δυστυχώς έχει αποτύχει.
-Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν ουσιαστικά αλλαγές, όσον αφορά την λειτουργία των Δήμων.
Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος θέλω να κάνω ορισμένες προτάσεις που πιστεύω ότι θα δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι Δήμοι
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Tον επανακαθορισμό των όρων και των κριτηρίων απόδοσης των Κ.Α.Π και της Σ.Α.Τ.Α ώστε να καλύπτονται οι βασικές λειτουργικές δαπάνες, ιδιαίτερα η μισθοδοσία των εργαζομένων.
Ρητή Νομοθετική διάταξη για την προστασία των χρημάτων του λογαριασμού της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής , ώστε να μη κατάσχονται.
Να στηριχθούν μέσα στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής πολιτικής όλες οι κοινωνικές Δομές:Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Α.Π.Η, Κ.Η.Φ.Η, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.
Δομές που έχουν να παρουσιάσουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο σ΄αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η κοινωνία μας.
Μια περίοδος που κινδυνεύει η ίδια η συνοχή της .
4. Να επανεξεταστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η Εφαρμογή Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων που υποχρεούνται να εφαρμόσουν οι Δήμοι από τις 2 Μαϊου σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.4013/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.4038/2012.Το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού οι Δήμοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν συμβάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για την λειτουργία τους.Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι αυξάνεται το τέρας της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ανθρωποώρες , συγχρόνως υπάρχει και σύγκρουση αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών για προμήθειες και Υπηρεσίες Χαμηλού Κόστους (1.000 ευρώ).
5. To oλοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης θα πρέπει να εντάσσεται με την μορφή του ταμειακού προγράμματος δράσης και να μη συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις που είναι χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλους φορείς.Θα πρέπει να εμφανίζονται οι ταμειακές ροές ΜΟΝΟ των Δαπανών και των Εσόδων του Δήμου, για τις οποίες ο Δήμος δύναται να έχει την σαφή εικόνα και μπορεί να πάρει μέτρα προσαρμογής.
6. Τα πρόστιμα από την βεβαίωση αυθαίρετης χρήσης αιγιαλού να αποδίδονται στους Δήμους.Όπως και το τέλος χρήσης αιγιαλού και οι Δήμοι αποδίδουν το 20% στο Δημόσιο.
7. Ο Δήμος μας εχει σοβαρό πρόβλημα με την πρόσληψη ναυαγοσωστών για τις πολυσύχναστες ακτές του Δήμου.Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών, καίτοι το αίτημα έχει υποβληθεί αρκετά νωρίς με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να απειλείται με χρηματικά πρόστιμα από 1ης Ιουνίου 2013.Ζητάμε να εκδοθεί μια ειδική διάταξη που θα προβλέπει την πρόσληψη των ναυαγοσωστών που θα είναι σε ισχύ κάθε χρόνο.
8.Κρίνεται επείγουσα η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους.

Διαπεριφερειακή επιχειρηματική συνάντηση διοργανώνει η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στα Ιωάννινα


Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με την περιφέρεια της Ηπείρου, η ΕΞΠΡΕΣ, για 8η συνεχή χρονιά προγραμματίζει τη διοργάνωση συνεδριακής εκδήλωσης, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Du Lac, ώρα 6.30 μ.μ.), με θέμα:
«Σύγχρονοι πυλώνες ανάπτυξης για την Ήπειρο:
* επαναπροσδιορισμός επαγγελματικού προσανατολισμού
* καινοτομία στην επιχειρηματικότητα
* αγροκτηνοτροφική οικονομία, τοπικά προϊόντα και γαστρονομικός τουρισμός».
Και η φετινή εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα διαπεριφερειακής επιχειρηματικής συνάντησης ενώ θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία επιμελητηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της περιφέρειας και θα τελεί υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.Οι επιμέρους ενότητες θα αναπτυχθούν από έγκριτους εξειδικευμένους επιστήμονες και άλλους εισηγητές.Σημαντικό παράγοντα αναβάθμισης της φετινής συνάντησης θα αποτελέσει η συμμετοχή της Σλοβακίας, μιας ανερχόμενης οικονομίας, με παρουσίαση των πρακτικών που εφαρμόζει η χώρα αυτή, ιδιαίτερα, ως ένα από τα νεότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η σχετική εισήγηση θα γίνει από τον ίδιο τον πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Πέτερ Μίχαλκο (στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στα Ιωάννινα) γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την ΕΞΠΡΕΣ, το σύνολο των προσκεκλημένων και για όλη την Ήπειρο.Επίσης στη διάρκεια της εκδήλωσης θα εξελιχθεί ένα μικρό φεστιβάλ γευσιγνωσίας με παραδοσιακά προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών από την Ήπειρο και όχι μόνο.Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.Για πληροφορίες τηλ. 2610 220607 – 226540, κιν. 6932-429700, Υποκατάστημα Δ. Ελλάδος - Ηπείρου - Πελοποννήσου της ΕΞΠΡΕΣ που εδρεύει στην Πάτρα.

ΑΝΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:«Πρώτη φορά βλέπω αρνί να θέλει τόσο πολύ να έρθει το Πάσχα»

Το αίτημα του Α. Τσίπρα για ντιμπέιτ με τον Αντώνη Σαμαρά σχολίασε στον Alpha 98 9 η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου: «Αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι θέλει να ρίξει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα γιατί έχει εσωτερικά προβλήματα αυτή τη στιγμή… βρήκε κάτι τάχα για να τους ενώσει» και πρόσθεσε ότι «ο κος Τσίπρας βλέπει από τις δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος».Επανέλαβε τη δήλωσή της (για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) «πρώτη φορά βλέπω αρνί να θέλει τόσο πολύ να έρθει το Πάσχα» και διευκρίνισε ότι «έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή στην οποία ο κος Τσίπρας ζητάει ντιμπέιτ, δεν έχουμε εκλογές». Πρόσθεσε με νόημα πως «αν θεωρούν αποδοχή τη δική μου δήλωση, θεωρώ και εγώ ότι αποδέχονται πως η κατάληξη είναι η σφαγή του αρνιού».Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η κα Ασημακοπούλου προανήγγειλε μέσω του Alpha 98 9 την «κατάθεση πρότασης νόμου από τη ΝΔ» και τόνισε ότι «προσέγγισή μας δεν είναι τα νομοσχέδια να έρχονται για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για την ουσία ενός θέματος».Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι «το να θέλει κανείς αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού είναι κοινός τόπος» και πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και βελτιώσεις». Για τη νομοθετική πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είπε ότι αναγνωρίζει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους ότι έχουν ειλικρινή κίνητρα. Επεσήμανε όμως ότι «έχει αναχθεί σε ένα μεγαλύτερο ζήτημα από ό,τι είναι. Δεν τίθεται θέμα (κυβερνητικής) συνοχής».Ως προς τη θέση της ΝΔ, η κα Ασημακοπούλου ανέφερε ότι «είναι σταθερή (η θέση μας) στο θέμα της γενοκτονίας, η προσπάθεια πάντα ήταν να κρατηθεί μια ισορροπία» και πρόσθεσε ότι στη ΝΔ «δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε φαινόμενα γνώμης».

Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για την κατάργηση του σταθμού γεωργικής έρευνας Κατσικα Ιωαννίνων


Τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος και την κατάργηση του σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.Όπως αποκαλύπτει η Πολιτευτής Ιωννίνων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ζένια Καράμπαλη, «η κτηνοτροφία στην περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς υποβάθμισης λόγω της εγκατάλειψης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της υποβάθμισης του Ινστιτούτου Γάλακτος λόγω της επικείμενης συγχώνευσής του και της έντονα φημολογούμενης κατάργησης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων».Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, τους Συλλόγους Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το ΓΕΩΤΕΕ και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, «η υποβάθμιση των υπηρεσιών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης κάποιων φυλών προβάτων όπως Μπούτσικο, Κατσικά, Καλαρρύτικη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την κτηνοτροφία της Ηπείρου».Έτσι, η κτηνοτροφία στην Ήπειρο κατά κύριο λόγο θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της υπαίθρου καθώς στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα την ώρα μάλιστα που το πανελλαδικό ποσοστό αγγίζει το 39%.«Θα συγχωνευθεί τελικά το Ινστιτούτο Γάλακτος με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στην Αθήνα; Ποια η σκοπιμότητα της μεταφοράς της διοικητικής εποπτείας του Ινστιτούτου Γάλακτος από τα Ιωάννινα στηνπρωτεύουσα;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και τη μη κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων.

Στην Πρέβεζα το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Αγροτών!

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου από 6-8 Σεπτεμβρίου 2013, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.Η ΕΝΑ Πρέβεζας, αφού έλαβε υπόψη πολλούς προβληματισμούς μελών της Ένωσης, αλλά και νέων ανθρώπων που επέστρεψαν ή θέλουν να ασχοληθούν με τα αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) και την ζωή στην ύπαιθρο, αποφάσισε τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.Αναφέρουν μάλιστα σε σχετικό δελτίο Τύπου:«Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας πήρε την συγκεκριμένη απόφαση για να διευρύνει τους επιθυμούντες να συμμετέχουν και να περιλάβει όλους τους συμμετέχοντες στην ζωή στην ύπαιθρο. Όχι μόνο οι Νέοι Αγρότες, αλλά όλοι οι Νέοι και Νέες που ζουν και εργάζονται έξω από τις μεγάλες πόλεις, ακόμα και αυτοί που έχουν ισχυρά ενδιαφέροντα να επιστρέψουν στην ύπαιθρο ή να πάνε πιο κοντά και να ζήσουν μέσα στην φύση, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με άλλους νέους και νέες από όλη την Ελλάδα.Στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας μαζί με νέους από ολόκληρη την Ελλάδα θα αναζητήσουν τα πλεονεκτήματα της υπαίθρου θα τα αναλύσουν και θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα τον πλούτο που τους προσφέρει, με φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό και άλλα περιβάλλοντα στην ύπαιθρο.Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας περιμένει προτάσεις από όλους και σύντομα θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.

Τελειώνει η είσοδος της πόλης και η ταλαιπωρία...

Εντός του Ιουνίου η παράδοση και του δεύτερου κλάδου
Μέσα στον Ιούνιο θα παραδοθεί πλήρες και στους δυο κλάδους το έργο ανακατασκευής της εισόδου της πόλης και θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία οδηγών και επιχειρήσεων κατά μήκος της εθνικής οδού, από τον κόμβο Ανατολής μέχρι τον κόμβο Εγνατίας, μια απόσταση 3 χιλιομέτρων.Οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία «ΚΑΣΤΩΡ» έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αρμοδίου τμήματος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Δημήτρη Αναγνώστου, απομένει η ασφαλτόστρωση στο μισό του κλάδου με κατεύθυνση προς την πόλη και άλλες εκκρεμότητες με πεζοδρόμια, φωτισμό και διαγραμμίσεις.Η εκτίμηση είναι για την απόδοση στην κυκλοφορία και των δυο κλάδων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, λίγες εβδομάδες δηλαδή, μετά την λήξη της παράτασης που είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι 31 Μαΐου 2013 και ήταν η πρώτη και τελευταία στο έργο.Ο ένας κλάδος είχε δοθεί στην κυκλοφορία το περασμένο καλοκαίρι και «εξυπηρετεί» την αυξημένη κυκλοφορία με την ανάλογη ταλαιπωρία των οδηγών, αλλά και των πολλών επιχειρήσεων.Η πεντάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου «Βελτίωση του τμήματος κόμβος Ανατολής – Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», είχε δοθεί τον Δεκέμβριο, κατόπιν αιτήματος της αναδόχου, για να ολοκληρωθεί η μεταφορά – μετακίνηση των δικτύων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, να παραδοθούν ελεύθερες από τους ιδιοκτήτες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις, να κατασκευαστεί επιπλέον ένας κόμβος στην χ.θ. 0+450 μ. και να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην εφαρμογή των μελετών στην περιοχή Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου και ΤΕΙ.Το έργο με προϋπολογισμό δημοπράτησης 13,7 εκ. ευρώ περίπου (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). είναι από τα σημαντικότερα του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου) και για να ανατεθεί και υλοποιηθεί χρειάστηκε να δημοπρατηθεί δυο φορές, αφού στον πρώτο διαγωνισμό δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά. Στον δεύτερο διαγωνισμό «χτυπήθηκε» από τις εταιρείες που μετείχαν και ανάδοχος με ποσοστό έκπτωσης 46% αναδείχτηκε η «ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε». Η σύμβαση ήταν για 7.668.000 ευρώ περίπου και δεν προβλέπεται σημαντική υπέρβαση.Η ανακατασκευή αυτού του τμήματος στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών ήταν αναγκαία και για ταχύτερη κυκλοφορία και για ασφάλεια, αφού δεν υπήρχε διαχωριστική νησίδα και δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.Στο μεγαλύτερο μήκος του, το πλάτος του ανακατασκευασμένου δρόμου είναι 33 μέτρα (κυμαίνεται από 31-35 μέτρα), ανάλογα με τις διαθέσιμες απαλλοτριωμένες εκτάσεις, έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με νησίδα πρασίνου, πεζοδρόμια, φωτισμό σύνδεση με τις παρόδιες ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις και η λωρίδα επιβράδυνσης θα έχει και ρόλο ποδηλατοδρόμου.Στον κόμβο Ανατολής (Πανηπειρωτικό) θα επαναλειτουργήσουν τα φανάρια, αφού δεν αλλάζει κάτι και στον άλλο κόμβο, θα επανέλθει ως είχε η σύνδεση με την Εγνατία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη συμμετείχε ο Γιώργος Στύλιος


Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη συμμετείχε ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος. Είχε προηγηθεί μέσα στον Μάιο, η συμμετοχή του κ. Στύλιου στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Οι επαφές του κ. Στύλιου εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επικοινωνίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο σκοπός των τακτικών αυτών επαφών είναι να σχεδιαστεί σε μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ανάπτυξη του νομού και να προωθηθεί άμεσα η επίλυση τοπικών προβλημάτων.Ο κ. Στύλιος κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συζητήσει τόσο με τον Δήμαρχο κ. Γαλλίκα, όσο και τους δημοτικούς συμβούλους για θέματα του Δήμου όπως είναι:
Το πρόβλημα των πληρωμών των κτηνοτρόφων από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ
H βελτίωση του οδικού δικτύου και ειδικότερα οι διαδρομές: Βελεντζικό-Σκουληκαριά, Ρετσιανά- Καστανιά-Πηγές, Καστανιά-Τετράκωμο η σύνδεση του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, Δημαριό-Κομπότι η σύνδεση του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, Ασπροχώρι-Μεγαλόχαρη και Μεσόπυργος-Αυλάκι η σύνδεση του Νομού Άρτας με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας
Η κατάσταση του έργου του φράγματος της Συκιάς
Τα προβλήματα του προγράμματος μεταφοράς των μαθητών
Η ελλιπής αστυνόμευση και η εγκληματικότητα
Η ανεργία των νέων
Το μέλλον του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι
Ο κ. Στύλιος με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Είχα την χαρά να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Συζητήσαμε με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τα προβλήματα της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξης. Η συνεργασία με τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια του νομού μας θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα. Όσον αφορά το θέμα των πληρωμών των κτηνοτρόφων από την ΔΩΔΩΝΗ έχω ήδη επικοινωνήσει με την εταιρεία και τους έχω επισημάνει την αναγκαιότητα άμεσης καταβολής των οφειλώμεων χρημάτων στους κτηνοτρόφους της περιοχής.»

Σύσκεψη στα Γιάννενα για την πρόληψη των πυρκαγιών, υπό την προεδρία του Υπ. Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη


Αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 8:45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για πρόληψη και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Διάκριση της Νίκης Αγνάντη από τη Ρουμανική Ακαδημία ΕπιστημώνΗ Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη σημαντική τιμητική διάκριση της κ. Νίκης Αγνάντη, Ομότιμης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής, από τη Ρουμανική Ακαδημία των Επιστημών στο Βουκουρέστι ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην επιστήμη.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

1η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών φυτών στην Ηγουμενίτσα


Η 1η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών φυτών στην Ηγουμενίτσα πρόκειται να λάβει χώρα το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.Ντόπιες ποικιλίες κηπευτικών και αρωματικών φυτών και σπόρων θα μοιραστούν στα παιδιά που θα βρεθούν στην πλατεία τα οποία θα σπείρουν και θα μεταφυτεύσουν επί τόπου σε γλαστράκια τα οποία ετοιμάστηκαν επίσης από παιδιά ειδικά για τη γιορτή. Φυσικά το κάθε παιδί θα πάρει το γλαστράκι στο σπίτι του με τις απαραίτητες οδηγίες φροντίδας με μόνο αντίτιμο τη χαρά της συμμετοχής και την ενημέρωση για τη σημασία της προστασίας της ντόπιας βιοποικιλότητας.Στη γιορτή θα συμμετέχουν και θα συνδράμουν: η τοπική ομάδα “Πελίτι” Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας, το δημοτικό σχολείο Γραικοχωρίου, τμήματα μαθητών του Κέντρου Πρόληψης “Αριάδνη”, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών και Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων Κέρκυρας “ΟΙΚΟΖΩΗ”, με τιμώμενα πρόσωπα όλα τα παιδιά που καλούνται να παρευρεθούν!

Εκλογή Γραμματείας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στη Θεσπρωτία


Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η συνέλευση της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας. Την εισήγηση παρουσίασε ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου και ο διάλογος επεκτάθηκε σε πολλά θέματα.Η συνέλευση επισήμανε την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτική των μνημονίων, τον αυταρχικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη» και την ανάγκη για ένα νέο καταστατικό χάρτη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία.Παράλληλα συμφώνησε στην καταδίκη της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου και γιατί στηρίζει αυτή την πολιτική πτώχευσης του λαού και εκποίησης των δημόσιων αγαθών αλλά και για τον αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο, που διοικεί την Περιφέρεια. Ως τελευταίο κρούσμα περιφρόνησης του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημαίνεται η απουσία οποιασδήποτε συζήτησης επί των προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020), τις οποίες χειρίστηκε αδιαφανώς η Περιφερειακή Αρχή, παρά την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισής τους από το Συμβούλιο.Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα της περιοχής και των επαρχιακών κέντρων, που αποψιλώνονται συνεχώς από Υπηρεσίες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Αδριατικό προσανατολισμό της Ηπείρου, στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, όπου συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα των 1.800 κτηνοτρόφων του νομού μετά από το ξεπούλημα της «Δωδώνης» και των ιχθυοκαλλιεργειών.Η συνέλευση αξιολόγησε θετικά τα 2 ½ χρόνια παρουσίας της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου και παράλληλα επισήμανε αδυναμίες στην αποκεντρωμένη λειτουργία της σε επίπεδο Θεσπρωτίας. Για την κάλυψη του κενού και την αποτελεσματική της λειτουργία εξέλεξε μια 4μελή Γραμματεία. Σ’ αυτή συμμετέχουν ο Σπύρος Κάτσηςκαι ο Αντρέας Νταής (Ηγουμενίτσα), ο Βασίλης Παρόλας (Παραμυθιά) και ο Δημήτρης Τσότσης(Φιλιάτες).

ΔΕΥΑ Πρέβεζας- Άψογη η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού


Για άψογη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Πρέβεζας την οποία μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις κάνει λόγο η ΔΕΥΑ Πρέβεζας, απαντώντας σε άρθρο του διαδικτύου το οποίο υποστηρίζει την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν ρύπανση στην περιοχή της Βρυσούλας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει η απόληξη του χειμάρρου «Καρυδάς» που ως γνωστόν μεταφέρει τα όμβρια ύδατα που ξεκινούν από την περιοχή της ΒΙΠΕ μέχρι τη θάλασσα. Από πλευράς ΔΕΥΑΠ τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευασθεί νέοι αγωγοί αποχέτευσης μετατρέποντας το παλαιό παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης (λύματα και όμβρια) σε χωριστικό. Οι περισσότερες οικοδομές που βρίσκονται εκατέρωθεν του χειμάρρου και μέχρι τα όρια του σχεδίου πόλης έχουν συνδεθεί όλες στο νέο σύστημα, οπότε τα λύματά τους μεταφέρονται όλα στο εργοστάσιο επεξεργασίας. Στην συγκεκριμένη περιοχή (οδός Ατιττάνων – περιοχή Νοσοκομείου) και στα εντός σχεδίου κτίρια υπάρχουν ελάχιστες κατοικίες, που είτε γιατί δεν γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες που βρίσκεται η παροχή αποχέτευσης, είτε γιατί παρανόμως έχουν χρησιμοποιήσει στη νέα οικοδομή την παροχή της παλαιάς και δεν έχουν συνδεθεί με τον νέο αγωγό. Από την υπηρεσία έχουν εντοπισθεί οι περισσότερες από αυτές και ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 προβλέπεται και θα ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή νέου συλλεκτηρίου αγωγού και η σύνδεση με το νέο χωριστικό αγωγό αποχέτευσης, έτσι ώστε να περιορισθεί όσο γίνεται περισσότερο η ύπαρξη τυχόν λυμάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Βρυσούλας. Καταληκτικά υπογραμμίζεται ότι αφορά τα θαλάσσια νερά της περιοχής οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα δεν έδειξαν δείγματα μόλυνσης, ενώ τέτοιου είδους αβάσιμα δημοσιεύματα μόνο αναταραχή και προβληματισμό προκαλούν ειδικά στην αρχή της τουριστικής περιόδου. 

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Ανασυγκρότησης της χώρας

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Ανασυγκρότησης της χώρας είναι το μήνυμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπως υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης.«Είναι καθοριστικής σημασίας για μας», τόνισε, «να τοποθετηθούμε στη νέα εποχή, να προβλέψουμε πώς θα είναι η χώρα μας τα επόμενα χρόνια και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ' αυτήν».Ο κ. Ασκούνης, κατέθεσε τις προτάσεις και τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη συνταγματική της αυτοτέλεια, την ενίσχυση του κοινωνικού της ρόλου και της προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, την οικονομική επάρκεια αλλά και για την κατοχύρωση πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανασυγκρότηση της χώρας.Πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τις διαφαινόμενες καταργήσεις Νομικών Προσώπων, τονίζοντας, ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο, χωρίς την συγκατάθεση των αιρετών, καθώς η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα».Ο κ. Ασκούνης επανέλαβε, «ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές των Δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν για να πιάνουν τόπο, οι κοινωνικές δαπάνες» και πρόσθεσε: «Πρέπει να γνωρίζουμε, εν όψει και των Δημοτικών Εκλογών, ποια Αυτοδιοίκηση θέλει η Κυβέρνηση, ποιο ρόλο επιθυμεί να της επιφυλάξει». Διεμήνυσε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι, «δεν πρόκειται να δεχθούμε κατάργηση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίες αποτελούν και την τελευταία νησίδα κοινωνικής πολιτικής του Κράτους».Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών έθεσε το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, επικαλούμενος την απόφαση του Συνεδρίου της Κομοτηνής, να μην συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές.Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμούς απηύθυναν, οι Αντώνης Μπέζας της Ν.Δ., Σοφία Σακοράφα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Νταβρής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, ο δήμαρχος Ιωαννιτών και συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο

Στην αποκατάσταση ζημιών που έχουν υποστεί τμήματα του οδικού δικτύου, σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, προχωρά η Περιφέρεια, μετά τις αποφάσεις που πήρε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.Αναλυτικά:
-Αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου «Αποκατάσταση οδού Φιλιάτες – Σαγιάδα» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. (Ανάδοχος ο Σδράλαγκας Γεώργιος Ε.Δ.Ε).
-Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση καθίζησης επί της 5ης Επαρχιακής Οδού Π.Ε. Πρέβεζας». Προϋπολογισμού 49.000 ευρώ.
-Εγκρίθηκε η επανάληψη της δημοπρασίας (με τους ίδιους όρους) του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στην επαρχιακή οδό Αγ. Θεόδωροι – Γκρίκα του Δήμου Σουλίου» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, καθώς η πρώτη δημοπρασία κρίθηκε άγονη.
-Εγκρίθηκαν οι δημοπρασίες για έργα αποκατάστασης ζημιών στις παρακάτω επαρχιακές οδούς της Π.Ε. Ιωαννίνων:
-19ης Επ.Ο. Ζωτικό – Μπεστιά - Σεριζιανά, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ
-Αποκατάσταση οδού προς Σμυρτιά και Έλαφο, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
-Οδός ΚΤΕΟ-Κατσικά-Μπάφρα, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ
-Συνδετήρια οδός Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης – 1α Επαρχιακή οδός, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ
-Αποκατάσταση – τσιμεντόστρωση οδού προς Δαφνούλα, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

Αποκατάσταση ζημιών στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Παραμυθιάς- Αχέροντα

Μετά την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, για την αποκατάσταση ζημιών σε αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς – Αεροδρομίου και του ΤΟΕΒ Αχέροντα – Γλυκής, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την ανάθεση των έργων: «Αποκατάσταση αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Παραμυθιάς – Αεροδρομίου – Προμήθεια πίνακα υψηλής τάσης» (προϋπολογισμού 24.600 ευρώ) και «Προμήθεια πυκνωτών διόρθωσης συνημιτόνου στο αντλιοστάσιο Γλυκής» (προϋπολογισμού 4.920 ευρώ).

Στράτος Ιωάννου: «Εργαζόμαστε για έναν Αμβρακικό πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης»

Με αφορμή δημοσίευμα για τον Αμβρακικό, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας δράττεται της ευκαιρίας για να ενημερώσει του πολίτες σχετικά με το θέμα και να γνωστοποιήσει πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν αναληφθεί.Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού πλήττεται από ένα πλήθος προβλημάτων που επηρεάζουν την ισορροπία του και κατά καιρούς οξύνονται θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή του. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την εποπτεία του Αμβρακικού, τη φύλαξη, την επιστημονική παρακολούθηση, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και γενικά την φροντίδα του οικοσυστήματος, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αποστολή του. Ταυτόχρονα, ο Αμβρακικός περιβάλλεται από 3 Περιφερειακές Ενότητες, την Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας, την Π.Ε. Άρτας και την Π.Ε. Πρέβεζας.Οι προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλονται για την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος είναι μεγάλες αλλά πάντα υστερούν σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν ή που το ίδιο το οικοσύστημα απαιτεί. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα περιορίζοντας ασφυκτικά τους διαθέσιμους πόρους.Από την πλευρά μας, ως Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την υποβοήθηση και ανακούφιση του οικοσυστήματος από πιθανές παραβατικές ή επιβαρυντικές ανθρώπινες πρακτικές. Επιδιώκουμε την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με ένα υγιές οικοσύστημα, σε μια σχέση ισορροπίας η οποία θα λειτουργεί υπέρ και των δύο πλευρών. Πιστεύουμε ότι οι ορθές ανθρώπινες πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της διατήρησης του οικοσυστήματος του Αμβρακικού. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας του οικοσυστήματος και ο Αμβρακικός μπορεί να αποτελεί υπό προϋποθέσεις πηγή βιοπορισμού και τοπικής ανάπτυξης. Η αρμονική συνύπαρξη είναι το ζητούμενο.Με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια έχουμε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις οι οποίες συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας του οικοσυστήματος:Συγκεκριμένα
Ενέργειες για την μείωση των πηγών ρύπανσης:
1. Χοιροτροφικές μονάδες
Έχει πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των χοιροτροφικών μονάδων από τον ποταμό Λούρο μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης για την ανακούφιση του Αμβρακικού από απόβλητα των μονάδων.
Εφαρμογή βιολογικού καθαρισμού σε όλες τις χοιροτροφικές μονάδες σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4056/12).
2. Ιχθυοκαλλιέργειες:
Η χωροταξική διευθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό Κόλπο αποτελεί μια σημαντική παράμετρο. Εφαρμόζουμε την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα την υπ’ αριθμ. 31722/4-11-2011 Απόφαση: «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».Δυναμικότητα μονάδων: Κατ’ εξαίρεση στον Αμβρακικό δεν εφαρμόστηκε η κοινή υπουργική εγκύκλιος (121570/1866/12-6-2009) που προέβλεπε την αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Έχοντας λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του Αμβρακικού Κόλπου και την επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί αποφασίστηκε να μην αυξηθεί η δυναμικότητα των υφιστάμενων μονάδων.Καμμία νέα άδεια: Επιπλέον, με βάση το ίδιο πλαίσιο, για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος, δεν χορηγήθηκε ούτε μια νέα άδεια για τη δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Τηλεμετρικοί Σταθμοί: Με πρωτοβουλία της Π.Ε. Πρέβεζας, Άρτας και της ΕΤΑΝΑΜ (Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου –Αμβρακικού Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία) διατέθηκε ποσό 55.350,00 ευρώ για την επαναλειτουργία του δικτύου 8 τηλεμετρικών σταθμών (4 πλωτοί και 4 σταθεροί) για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων σε προστατευόμενες περιοχές του Αμβρακικού. Η λειτουργία των τηλεμετρικών αυτών σταθμών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς παρέχει συνεχή πληροφόρηση για την ποιότητα των υδάτων (ταχύτητα ρευμάτων, θερμοκρασία υδάτων, χλωροφύλλη, αγωγιμότητα, νιτρικά, θολότητα, ph, βροχόπτωση, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμων κ.α.). Η πληροφόρηση αυτή φτάνει μέσω κινητής τηλεφωνίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ανά μία ώρα και μπορεί να αναρτάται στο internet για να την βλέπει κάθε ενδιαφερόμενος. Σύντομα η λειτουργία τους θα έχει αποκατασταθεί.
Έλεγχοι: Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Διεύθυνση Ανάπτυξης) διενεργούν συνεχείς ελέγχους στις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση, πχ χοιροτροφικές εγκαταστάσεις, σφαγεία, σε διάχυτες ρυπογόνες εστίες, ελέγχους σε ιχθυοκαλλιέργειες, ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων, για διοξίνες και βαρέα μέταλλα σε ψάρια, για τοξικό φυτοπλαγκτόν, κ.α και επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα ακόμα και αναστολή άδειας λειτουργίας.Οι πράξεις μας αυτές απαντούν με αποστομωτικό τρόπο στις άδικες και αναληθείς αιτιάσεις που εκτοξεύει ο κ. Π. Χαραλάμπους από τον σύλλογο Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « βασικός λόγος της αδράνειας των Αρχών είναι οι πιέσεις που δέχονται από επιχειρηματίες της περιοχής. Οι ίδιοι οι ρυπαίνοντες πιέζουν προκειμένου να μη βγαίνει προς τα έξω αυτή η κατάσταση».
Είναι γνωστό σε όλους, ότι τέτοιου είδους πιέσεις δεν διανοείται κανείς να ασκήσει στην Π.Ε. Πρέβεζας και ειδικότερα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Ιωάννου, για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με το περιβάλλον και δη για τον Αμβρακικό, ούτε βεβαίως και για κανένα άλλο ζήτημα. Αντιθέτως, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την βελτίωση της κατάστασης. Ο νόμος τηρείται αυστηρά και απαρέγκλιτα, οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητες και με απόλυτη συνέπεια στην αποστολή τους για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Και δημόσιο συμφέρον είναι και η προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού.Εκβάθυνση του Λιμανιού της Πρέβεζας με άμεση επίπτωση την καλύτερη ανανέωση των υδάτων του Αμβρακικού. Η ΠΕ Πρέβεζας έχει εντάξει στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ έργο με τίτλο Επικαιροποίηση τεχνικής μελέτης και υλοποίηση Β’ Φάσης των έργων εκβάθυνσης λιμένος Πρέβεζας¨ προϋπολογισμού 6.050.000,00 ευρώ. Στο συγκεκριμένο έργο θα γίνει διαπλάτυνση του εσωτερικού στομίου του διαύλου και επέκταση των προβλεπόμενων εκσκαφών προ του ανατολικού κρηπιδώματος με απώτερο στόχο:
α) να αντιμετωπιστεί η ανεπαρκής ανανέωση των υδάτων και κυρίως των βαθύτερων στρωμάτων του κόλπου, λόγω της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ισχυρού πυκνοκλινούς, το οποίο εντείνεται από τις αυξημένες παροχές των ποταμών και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, και του μικρού βάθους του διαύλου Ακτίου - Πρεβέζης, το οποίο επιτρέπει την είσοδο στον κόλπο μόνο επιφανειακών νερών του Ιονίου.
β) Να μειωθεί το φαινόμενο του ευτροφισμού.
γ) Να σταματήσει η σταδιακή μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στον Αμβρακικό κόλπο που είναι το αποτέλεσμα της αποικοδόμησης των οργανικών ουσιών που μεταφέρονται στον Αμβρακικό σε συνδυασμό με τη μη επαρκή ανανέωση των βαθύτερων στρωμάτων νερού του κόλπου.
Ήδη είναι έτοιμος ο φάκελος Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) και θα αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.Το έργο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του Αμβρακικού και αναμένεται να επιφέρει πολύ θετικές συνέπειες στο οικοσύστημα.Αυτές είναι δράσεις που έχουμε αναλάβει, στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων, για την προστασία του Αμβρακικού. Είναι σημαντικές, αλλά σίγουρα με τη συνδρομή και τη συμμετοχή της Πολιτείας και όλων των φορέων μπορούν να γίνουν περισσότερα. Ο Αμβρακικός είναι μοναδικός και η σημασία του όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για τη χώρα είναι τεράστια, καθώς αποτελεί ένα σπάνιας βιοποικιλότητας οικοσύστημα. Επιπλέον, ο Αμβρακικός ήταν διαχρονικά πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής, με τις τεράστιες ιχθυοπαραγωγικές του δυνατότητες. Σήμερα μπορεί να αποτελέσει, πάντα κάτω από όρους και προϋποθέσεις, με την τουριστική και οικοτουριστική του σημασία, ένα μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και ένα πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
Εκείνο που προέχει είναι η συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι η σκόπιμα επιλεκτική επικέντρωση σε μια πλευρά του θέματος.

Θέμα ημερών η προκήρυξη για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Θέμα ημερών είναι και η προκήρυξη για την πολυετή (το πιθανότερο για 30 χρόνια) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Το θέμα συζητείται σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες θα αναλάβουν τόσο την εκμετάλλευση των διοδίων της Εγνατίας, όσο και των κάθετων οδικών αξόνων που ξεκινούν από τους ανισόπεδους κόμβους Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας), Κορομηλιάς, Ιεροπηγής και Λαγκαδά / Σερρών, καθώς και τα τμήματα που τη συνδέουν με τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.Όσο για την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Εγνατία Οδό, το πιθανότερο είναι πως είναι ίδια με εκείνη που ισχύει και για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες.Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κόστος για τους οδηγούς θα αρχίζει από τα 4 σεντς ανά χιλιόμετρο και θα φτάνει τα 6 σεντς ανά χιλιόμετρο. Στις συγκεκριμένες τιμές πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ και η αύξηση λόγω πληθωρισμού, που συνοδεύει πάντα τέτοιες μακροχρόνιες συμβάσεις.Πρόσφατα οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό κατέθεσαν την πρόταση, ο παραχωρησιούχος να λειτουργεί 15 σταθμούς διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, αλλά και έξι σταθμούς στους κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την Ελλάδα με γειτονικές χώρες. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο του οικονομικού συμβούλου στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ανατεθεί στις «The Barclays Capital» και «Rothschild».

Balkan June Festival στην Άρτα και τα Ιωάννινα

Το ταξίδι ξεκινά. Το πρώτο πολύχρωμο βαλκανικό πανηγύρι «Balkan June» στήνει το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής στις 7,8 και 9 Ιουνίου στην Άρτα και τα Ιωάννινα. Από τους κρητικούς ήχους των Χαΐνηδων στις ταραντέλλες του νότου της Ιταλίας, τραγουδισμένες από τους encardia, κι από εκεί στον Αλβανικό νότο με χορούς και μουσικές των Sazet e Permetit και πολυφωνικό τραγούδι από τους Myzeqeja. Καθοδόν συναντάμε μαγικές φωνές και γκάιντες των Zavet από τη Σερβία και κάνουμε στάση στη μουσική παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης με τους AnaDan BabaDan. Παίρνουμε μαζί μας τη Ματούλα Ζαμάνη, τα λαούτα των Route du Luth, τις συνθέσεις και το βιολί του Περικλή Βραχνού και με ήχους ala turka των Aralik Ensemble οδεύουμε ολοταχώς για την Πόλη των πόλεων όπου οι Taς PlakKumpanyasι μας μεθάνε με τους παλιούς ήχους του γραμμοφώνου.Σε όλο το δρόμο μας οι παίδες εν δράσει φροντίζουν να ψυχ-αγωγούν τα παιδιά μας ενώ παράλληλα ο Διονύσης Γερολυμάτος, ο Χρήστος Ρηγανάς, η Tamara Mladenovic, ο Χρίστος Παππάς, η Ελένη Γεωργοπούλου, η Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου και η Μαίρη Κολοκυθά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των παιδιών της Ν.Ο.Θ.Α., απαθανατίζουν στον καμβά, ή με γύψο τις στιγμές μας.Μια Βαλκανική παρέα!Μια αγκαλιά που μας χωρά όλους.Το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής με έδρα την Άρτα, είναι μια νεοσύστατη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιούργησαν εθνομουσικολόγοι και ανθρωπολόγοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα μαζί με συναδέλφους τους από τα Βαλκάνια και έχει ως σκοπό τη μελέτη της μουσικής παράδοσης των λαών της χερσονήσου του Αίμου. Προτεραιότητα του οργανισμού είναι η δημιουργία ψηφιοποιημένου «Αρχείου Βαλκανικής Μουσικής» μέσα από επιτόπιες έρευνες, με έμφαση στη φωνητική παραδοσιακή μουσική των λαών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η διάθεση του μέσω του διαδικτύου ελεύθερα σε όλους.Με το πρώτο του Βαλκανικό φεστιβάλ, το Κέντρο, επιχειρεί να συμβάλλει στη μουσική αποκέντρωση βάζοντας στο μουσικό βαλκανικό χάρτη την Ήπειρο ως τόπο συνάντησης των λαών και αλληλεπίδρασης πολιτισμικών στοιχείων, που είναι ορατά και σήμερα αλλά και διαμορφωτή αυτού που ονομάζουμε βαλκανική λαϊκή μουσική αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδική ιστορική φυσιογνωμία και το σύγχρονο περιβάλλον της περιοχής.Το 1ο Balkan June festival 2013 φέρνει κοντά πάνω από 70 καλλιτέχνες και σχήματα σε ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα από 15 συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά δρώμενα και υπαίθρια μεταμεσονύκτια βαλκανικά parties που θα πραγματοποιηθούν στο κάστρο της Άρτας 7,8 και 9 Ιουνίου ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται και στα Ιωάννινα με αντίστοιχες εκδηλώσεις στο θέατρο Ε.Η.Μ. (Φρόντζου) στις 8 Ιουνίου 2013. Το τριήμερο στην πόλη της Άρτας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων «πολιτιστικό καλοκαίρι 2013». Η εκδήλωση στην πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί συνδιοργάνωση του Κέντρου Βαλκανικής Μουσικής με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Επίσκεψη του Χρήστου Μαντά στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ

O Βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, συζήτησε με τους εργαζόμενους και είχε συνάντηση με το Διευθυντή κ. Φωκά Πανούλα. Η περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ που έχει πλέον στη δύναμή του το πρώην προσωπικό και στην κατοχή του την ακίνητη περιουσία των πρώην οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας , καλύπτει την περιοχή Ηπείρου-Κέρκυρας και Λευκάδας.Ο περιφερειακός Διευθυντής του ΟΑΕΔ και το προσωπικό ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΠΑΣ Ιωαννίνων στην οποία φοιτούν 450 μαθητές, με σημερινή απορρόφηση μόλις κατά 50% στην αγορά εργασίας, για τους τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Ήπειρο, τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας καθώς και για τη διασύνδεση του ΟΑΕΔ με τις ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα διερεύνησης ειδικευμένων θέσεων εργασίας.Από την πλευρά του ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς, αφού τόνισε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΟΑΕΔ ως μοναδικός δημόσιος πυλώνας στον τομέα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού με το έμπειρο δυναμικό του, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας του. Οργανισμού. Παράκαμψη του Οργανισμού σαν αυτή που έγινε με το πρόγραμμα για ανέργους του τουριστικού τομέα, που δόθηκε στον εργοδοτικό τομέα των ξενοδόχων κάνοντας χρήση ιδιωτικών ΚΕΚ είναι απαράδεκτη.Τα 450.000 νοικοκυριά που βρίσκονται χωρίς κανένα εργαζόμενο , πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιδοτηθούν και όχι να ανακοινώνεται πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 400.000 ανέργους, μελών αυτών των οικογενειών, μετά παρατηρείται εμπλοκή στη χρηματοδότησή του από την Ε.Ε και στο τέλος να ανακοινώνεται ότι θα ανοίξουν νέες 70.000 θέσεις μέσα στο 2014, τόνισε ο κ. Μαντάς.Η τρικομματική κυβέρνηση είναι υπόλογη επειδή ,σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ε.Ε, μόνο το 1/3 από την περίφημη «εισφορά αλληλεγγύης», που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε προγράμματα ανακούφισης των ανέργων, πηγαίνει στον ΟΑΕΔ. Αυτό σε συνδυασμό με τη Διαχείριση του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) που γίνεται προσπάθεια ανάληψής του από τους ίδιους τους εργοδότες και και την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ, είναι σημάδια παραγκωνισμού του οργανισμού και προσπάθεια έντονης κομματικοποίησής του.

ΑΣΚΟΥΝΗΣ:"Σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές;"

Ξαναφούντωσαν τα σενάρια διεξαγωγής τους, από το συνέδριο στα Γιάννενα!!


Τα σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών,δίνουν και παίρνουν!Αρκετοί πιστεύουν πως τελικά αυτές δεν θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014.Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
  Κώστας Ασκούνης,μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο συνέδριο της Ένωσης στα Γιάννενα,ζήτησε από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να τοποθετηθεί για τα σενάριο που αφορούν τον εκλογικό νόμο και για μια ακόμα φορά ζήτησε την διεξαγωγή των εκλογών σε άλλη ημερομηνία που δεν θα έχει σχέση με την διαδικασία για  τις ευρωεκλογές.Χαρακτηριστικά ανέφερε:" Αλήθεια, σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές και επίσης, γνωρίζετε τις ομόφωνες αποφάσεις της τότε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ για το θέμα αυτό; "

ΠΡΕΒΕΖΑ:Θέμα δημόσιας υγείας θέτουν οι κάτοικοι της Καστροσυκιάς

Θέμα δημόσιας υγείας θέτουν οι κάτοικοι της Καστροσυκιάς Πρέβεζας από την κατάσταση που επικρατεί στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής καλώντας τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις για την περιοχή, τόσο για την οικονομία αλλά κυρίως για την υγεία των κατοίκων. Οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς και μάλιστα προχώρησαν και σε συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών από πολίτες και συλλόγους(ανάμεσά τους η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Πρέβεζας, παραθεριστές, επιχειρηματίες) και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι σχετικά εύκολη η αποκατάσταση αφού υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανικά μέσα στην περιοχή της Πρέβεζας, όπου κατασκευάζεται το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα. «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε να έρθει το ειδικό πλωτό μηχάνημα για λίγες ημέρες και να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει» υπογραμμίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, σημειώνοντας πως δυστυχώς το καταφύγιο λόγω αστοχιών σχεδόν από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα. Οι αλιείς και οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι ενόψει της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα θα ενταθεί περισσότερο με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της περιοχής και καλούν κάθε αρμόδιο φορέα να ενεργήσει με σκοπό την άμεση αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου ώστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις για την περιοχή.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Τα 'παν στα δικαστήρια της Ευελπίδων υπό το ... βλέμμα του "Δράκου της Αθήνας"

Ο ποινικολόγος Αντώνης Φούσας και ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος συναντήθηκαν στα γνώριμα μονοπάτια των ανακριτικών γραφείων της Ευελπίδων. Ο ποινικολόγος για σοβαρή υπόθεση πελατών του και ο Β. Χήτος για την προσαγωγή του "Δράκου της Αθήνας". Απλά συνέπεσε η συνάντηση των δυο Γιαννιωτών να γίνει στο κτήριο 10 των δικαστηρίων και με ... φόντο το διάδρομο όπου ο "Δράκος" ανέμενε φρουρούμενος για να περάσει στον Ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεσή του!

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ομιλία Γιάννη Παπαλέξη


Κύριε Υπουργέ Κύριοι εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων Κύριοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, Μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι σύνεδροι. Με ξεχωριστή χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο, σ’ αυτή την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το φετινό Συνέδριο συμπίπτει με μια πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση της χώρας, στη σκιά των μνημονίων, των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας η οποία «χτυπά κόκκινο».Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξελίξεις κυρίως σε οικονομικά, θεσμικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ και οι οποίες θα καθορίσουν το ρόλο και την προοπτική των αυτοδιοικητικών θεσμών σ’ αυτή τη δύσβατη πορεία προς τη νέα εποχή που διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης.Η συνεχιζόμενη άσχημη οικονομική συγκυρία πλήττει σημαντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Σε κάθε Συνέδριο εκείνο που μας απασχολεί κάθε φορά και κάθε χρόνο, είναι τα οικονομικά. Τα οικονομικά που μετά και τις τελευταίες περικοπές έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.Σήμερα οι Δήμοι έχουν περισσότερες αρμοδιότητες, με μειωμένο όμως προσωπικό και με δραματικά μειωμένους πόρους.Είναι αναγκασμένοι να κινούνται σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, λόγω της δραματικής μείωσης – πάνω από 60% - των θεσμοθετημένων από το κράτος πόρων τους, την τελευταία τριετία.Η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης» δημιούργησε αρκετά προβλήματα εξαιτίας της τρομακτικής γραφειοκρατίας - η οποία όχι μόνο δεν υπερπηδήθηκε αλλά ενισχύθηκε - και της έλλειψης οικονομικών πόρων σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους Δήμους.Ο «Καλλικράτης», που σχεδιάστηκε το 2010, αν και ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα, τελικά δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους που έθεσε. Είχε, βέβαια, την ατυχία να θεσπιστεί σε μια περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, με πολλές αντικειμενικές δυσκολίες.Μέσα, λοιπόν, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει έναν πολυσύνθετο όσο και κομβικό ρόλο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αφ’ ενός με τη δημιουργία των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο και αφ’ ετέρου με την ανάπτυξη δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης .Ένας τέτοιος ρόλος απαιτεί οργάνωση, στελέχωση και - το κυριότερο - πόρους.Ωστόσο διαφαίνεται όλο και πιο έντονα, μια τάση στοχοποίησης και απαξίωσης των δομών της Αυτοδιοίκησης αλλά και των αιρετών που την υπηρετούν, καθώς και ενοχοποίησης του προσωπικού των Δήμων.Σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.Το κύμα υποχρεωτικών μετατάξεων και απολύσεων δημιουργεί διαπιστωμένα κενά στις δημοτικές υπηρεσίες, οι μισθοί συμπιέζονται, ενώ οι σχεδιαζόμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των δομών που αφορούν σε κρίσιμα κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα, όπως είναι το «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ( ΚΔΑΠ ), Παιδικοί Σταθμοί και άλλα.Με δυο λόγια, μια τέτοια πιθανή εξέλιξη, θα «ακρωτηριάσει» τα νομικά πρόσωπα και θα διαλύσει βασικές κοινωνικές δομές που παρέχουν υψηλές υπηρεσίες στους πολίτες, είτε δωρεάν, είτε με χαμηλό κόστος.Γι’ αυτό χρειάζεται ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, καθώς και για όλες τις άλλες δομές που είναι κρίσιμες και έχουν ζωτική σημασία για την κοινωνία.Απαιτείται κατεπείγουσα χρηματοδότηση όλων των κοινωνικοπρονοιακών προγραμμάτων, διότι είναι δομές που φτιάχτηκαν με κόπο και δυστυχώς απειλούνται με λουκέτο, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει ακόμα τα αντίστοιχα κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στα προβλήματα των πολιτών και συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.Για τον ίδιο λόγο, θεωρούμε αναγκαία τη συνέχιση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους την περίοδο 2013-2014, που θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανεργία.Εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας με τη δημιουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» που θεσπίστηκε με το τρίτο Μνημόνιο και ζητούμε την ακύρωσή του, διότι θεωρούμε ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ότι στόχο έχει την επιτροπεία των Δήμων.Σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαστε τον έλεγχο για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, αντιθέτως τον θέλουμε και τον επιζητούμε.Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 11 Ελεγκτικοί Μηχανισμοί, που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο νομιμότητας και διαφάνειας στους ΟΤΑ.
Οι πολλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση οξυμμένων προβλημάτων και δημιουργούν γραφειοκρατικά προβλήματα, οδηγώντας σε παραλυσία τους δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.Αυτή είναι η δική μας πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν μας κάνει αισιόδοξους.Η λύση είναι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε δρώντας συλλογικά και αποτελεσματικά, συσπειρωμένοι στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής.Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς τοπίο, η ανάπτυξη είναι το όχημα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.Και σ’ αυτή την πορεία προς την ανάπτυξη, με την απαραίτητη παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, το αυτοδιοικητικό κεφάλαιο παραμένει ενεργό στην καθημερινότητα των πολιτών.Τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσω των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων μας και σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πολλά.
Τα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, με βάση και τις δυνατότητες που διανοίγονται από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το επονομαζόμενο «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» (ή Σ.Ε.Σ.).Ο διάλογος είναι η βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, έχοντας ως κύρια επιδίωξη την αναβάθμιση του ρόλου των αυτοδιοικητικών θεσμών, την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της Τ.Α., την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, την επανάκτηση πόρων ή αρμοδιοτήτων που μας έχουν αφαιρεθεί, την υλοποίηση δράσεων και έργων ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.Ως ΠΕΔ Ηπείρου αναδείξαμε και αγωνιζόμαστε για το σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου αντιλαμβάνεται τις ασφυκτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.
Θέλουμε όμως να υπογραμμίσουμε ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση των μεγάλων τεχνικών υποδομών στο πλαίσιο του αρχικού σχεδιασμού όλων των έργων πρέπει να ισχύσει - και μιλάμε για:
* Η Ιόνια Οδός, μετά από την διακοπή της στα Ιωάννινα και τη μη συνέχισή της στα ελληνοαλβανικά σύνορα (να σημειωθεί εδώ ότι η παράκαμψη του λεκανοπεδίου στη περιοχή Ελεούσας – Ροδοτοπίου, που αποτελεί ομόφωνη απόφαση των φορέων της περιοχής, πρέπει να υιοθετηθεί), δέχεται και άλλο καίριο πλήγμα, καθώς η πιθανή μη κατασκευή του τμήματος της Κλόκοβας στην Αιτωλοακαρνανία μειώνει τη λειτουργικότητα όλου του έργου, από την κατασκευή του οποίου τόσα αναμένει για χρόνια η Ήπειρος. Η ολοκληρωμένη στο σύνολό της Ιόνια Οδός, μαζί με τους αναγκαίους συλλεκτήριους άξονες (Φιλιππιάδα-Πρέβεζα, Καλπάκι-Κόνιτσα κ.α.) αποτελεί πάγιο αίτημα και βασική ελπίδα των Ηπειρωτών για βιώσιμη ανάπτυξης.
* Η κατασκευή μόνο των πεδινών τμημάτων του Άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) και ο τερματισμός του στα Τρίκαλα και την Ξυνιάδα, αποτελεί, επίσης, αρνητική εξέλιξη, αφού η απουσία σύνδεσης με τα δύο μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα (ΠΑΘΕ, Εγνατία) υποβαθμίζει, καταλυτικά, τη σημασία, την αξία τη λειτουργικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Θεωρούμε επιβεβλημένη και ζητάμε την ολοκληρωμένη κατασκευή του έργου και ελπίζουμε η επανεξέταση της χάραξης του τμήματος Τρίκαλα- Εγνατία να μην αποτελέσει άλλοθι για άλλες πρόσθετες καθυστερήσεις.
* Η ομαλή εξέλιξη των έργων που εκτελούνται και η προώθηση των έργων του Λιμένα Πρέβεζας, και της Γ΄ φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας για την ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής υποδομής, αποτελούν καθολικό και ομόθυμο αίτημά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, οι προτάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας και των φορέων της περιοχής για το γενικό σχεδιασμό και ιδιαίτερα για τις παρεμβάσεις στη θέση «Γωνιά», πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.
* Ένα ακόμη πρόβλημα προστίθεται στις πιο πάνω ανησυχίες μας: Αυτό της εγκατάλειψης του αρχικού σχεδιασμού για την αναμόρφωση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και του επανασχεδιασμού της κατασκευής του σε μικρότερη κλίμακα. Πράγματι, στις σημερινές συνθήκες, ο εξορθολογισμός του μεγέθους του κεντρικού σταθμού πρέπει να επανεξεταστεί. Μετά, όμως, από τα τόσα πολλά χρόνια που το θέμα σέρνεται, τονίζουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού το συντομότερο δυνατόν.
* Πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί το έργο της παράκαμψης Άρτας - Φιλιππιάδας, καθώς και η παράδοση στην κυκλοφορία της Γέφυρας Περιστερίου της Εγνατίας οδού.
Αποτελεί όμως αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή μας προοπτική:
- Η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των Νοσοκομείων της Ηπείρου, με επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό με στόχο την συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες
- Η ίδρυση και λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα με την ένταξη σ’ αυτήν των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών Πληροφορικής, θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την προοπτική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδώ και δεκαετίες ενισχύει τον επιστημονικό τομέα της Χώρας και προσανατολίζει την οικονομική δραστηριότητα της Ηπείρου
- η αναβάθμιση της πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τη στροφή στην ανάπτυξη νέων αποδοτικών καλλιεργειών, την προώθηση/προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, την βιομηχανική ή βιοτεχνική μεταποίηση, την ενθάρρυνση των εξαγωγών. Η περιοχή της Ηπείρου είναι ευλογημένος τόπος παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,
- η τουριστική ανάπτυξη με την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και της μεγάλης κληρονομιάς της Ηπείρου.
- η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
- στην διαχείριση του Υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου η μη εκτροπή του Αώου,
- η υλοποίηση και η αναγκαιότητα του έργου του Φυσικού Αερίου
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα σταθεί αρωγός στην άμεση επανέναρξη των έργων. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε επιχείρηση ανατροπής του αρχικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που μειώνει τη λειτουργικότητα και την αξία τους και τη συνδρομή τους στην πρόοδο της περιοχής μας και την ανάπτυξη της χώρας.
Βέβαια για την οικονομία του χρόνου δεν θα αναφερθώ στο σύνολο των παρεμβάσεων – θέσεων - προτάσεων της ΠΕΔ Ηπείρου. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα που θα κατατεθεί στα πρακτικά του συνεδρίου.
Πριν όμως κλείσω θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ - και με αφορμή τα τελευταία τραγικά στην μεθόριο - στο θέμα της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό, πολυσύνθετο και η αποσπασματική επιχείρηση αντιμετώπισής του σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την επίλυσή του. Σίγουρα δεν αποτελεί λύση η μείωση της αστυνομικής δύναμης (με αποσπασματική μεταφορά μεγάλου μέρους σε άλλα μέρη της χώρας μας) για συνοριακή φύλαξη σε όλη την μεθόριο. Εκδηλώνονται μεγάλα προβλήματα και κραυγές αγωνίας κυρίως των ηλικιωμένων κατοίκων της παραμεθορίου των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας για έλλειψη αστυνόμευσης των περιοχών τους.
Η κατάσταση αυτή, γίνεται περισσότερο ανησυχητική, εν όψει τις καλοκαιρινής περιόδου και τα φαινόμενα των πυρκαγιών. Βέβαια το θέμα της Πολιτικής Προστασίας αφορά όλες τις περιοχές της Χώρας, και όχι μόνο τις παραμεθόριες περιοχές και την Ήπειρο.Οι πόροι από τον κεντρικό κράτος γι’ αυτό είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν.
Θέλω να τονίσω τη συμβολή όλης της Πυροσβεστικής και Αστυνομικής δύναμης και των υπολοίπων φορέων και εθελοντών, οι οποίοι «υπερβάλουν εαυτόν».
κ. Υπουργέ λόγω και της παρουσίας σας εδώ και εκφράζοντας πιστεύω όλους τους συναδέλφους, σας ζητάμε να δείτε αυτό το θέμα.
Συνάδελφοι,
ως Τ.Α. καλούμαστε να σηκώνουμε το βάρος κορυφαίων ιστορικών στιγμών τις οποίες ζει η χώρα μας, με αξιοπρέπεια και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, καθώς οι Δήμοι είναι ο πιο κοντινός θεσμός προς τους πολίτες.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια θέλουμε σύμμαχό μας την Πολιτεία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Με την αγαστή συνεργασία Αιρετών, Πολιτείας και Δημοτών μπορούμε να πετύχουμε πολλά και το κυριότερο, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, διεκδικώντας, χωρίς υπαναχωρήσεις, το δικαίωμα να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Με αυτά τα λόγια, ως Πρόεδρος της ΠΕΔ σας καλωσορίζω και πάλι στην όμορφη Ήπειρο, ευχόμενος καλή επιτυχία στο συνέδριό μας και επίτευξη των στόχων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σας ευχαριστώ