Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Στην Energean Oil and Gas οι έρευνες για πετρέλαιο στο Καλπάκι;

Κατατέθηκαν την Παρασκευή οι βελτιωμένες κλειστές προσφορές των κοινοπραξιών που διεκδικούν την εκμετάλλευση των τριών εντοπισμένων κοιτασμάτων επί ελληνικού εδάφους, και συγκεκριμένα στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα.Οι νέες προσφορές κατατέθηκαν προς την αρμόδια 17μελή Επιτροπή του Υπουργείου. Είχε προηγηθεί η διαδικασία των επαφών – διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door, με την Επιτροπή να ζητά από τους «μνηστήρες» βελτιώσεις στις προσφορές τόσο σε τεχνικό επίπεδο (π.χ. ενίσχυση του προγράμματος γεωτρήσεων) όσο και σε οικονομικό επίπεδο.Σύμφωνα το energypress.gr, οι φάκελοι που είχαν καταθέσει στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οδηγούν σε συμπεράσματα για το πώς θα «μοιραστούν» τα τρία κοιτάσματα.Φαίνεται ότι η χερσαία περιοχή στο Καλπάκι Ιωαννίνων θα καταλήξει στην Energean Oil and Gas, δηλαδή στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και εν γένει της Καβάλας, και στην οποία εισήλθε προ ημερών με κεφάλαια 60 εκατ. Ευρώ το αμερικανικό hedge fund Third Point. Η Energean συμμετέχει στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη Νορβηγική Schlumberger, τη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, και την Petra Petroleum εταιρεία συμφερόντων του καναδικού fund Taurus.Ο δεύτερος διεκδικητής, η Chariot Oil and Gas Limited, φαίνεται ότι έχει τυπικά προβλήματα με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρεί την προϋπόθεση να έχει δική της παραγωγή, ενώ υπάρχουν κάποια θέματα και με την έδρα που δηλώνει. Εκτός απροόπτου λοιπόν δεν θα πάρει την περιοχή παρότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει καταθέσει καλή οικονομική προσφορά. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν σε συνεργασία οι δύο ενδιαφερόμενοι, κατεύθυνση που, σε γενικές γραμμές, ευνοείται από το ΥΠΕΚΑ.Στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει αρχικά προσφορές και οι κοινοπραξίες: πρώτον, των ΕΛΠΕ με την Edison και την Melrose (έχει εξαγοραστεί από την petroceltic) και δεύτερον, των Καναδέζικων εταιρειών Arctic Hunter και Enterprises. Ωστόσο και οι δύο αποκλείστηκαν σε πρώιμη φάση της διαδικασίας. Η Arctic Hunter έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της, που αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων ημερών.

Δύο Γαλάζιες Σημαίες στον Δήμο της Πρέβεζας

Προσπάθειες για άλλες τρεις σημαίες το 2014

Οι συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είχαν ως αποτέλεσμα την βράβευση δύο ακτών της Πρέβεζας, του Μονολιθίου και της Κυανής Ακτής με Γαλάζια Σημαία.Αναφορικά με τις υπόλοιπες ακτές του Δήμου και συγκεκριμένα τα Πλατάνια, την Μέγα Αμμο και τις Τσούκες για τις οποίες είχαν επίσης υποβληθεί φάκελοι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν για βράβευση το 2014.Όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο έγγραφο , σύμφωνα με την στατιστική επεξεργασία των μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια των κολυμβητικών περιόδων και συγκεκριμένα τα έτη 2009 και 2010 προκύπτει ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος από το πρόγραμμα αριθμός δειγματοληψιών παρότι οι ακτές Πλατάνια, Μέγα Αμμος και Τσούκες διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών.

Σύμφωνη γνώμη για το «Σχέδιο για την Απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας Δ. Πάργας»

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Σχέδιο για την Απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας του Δήμου Πάργας».Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 333.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Π.ΑΡ.Γ.Α. (Πληροφόρηση – Αρωγή – Γνώση – Απασχόληση)» (συντονιστικής εταίρος: «Βανίδης Χ. &Σια ΕΕ - Όμιλος Όραμα).

Ο θρυλικός κιθαρίστας των Scorpions Uli Jon Roth μεθάυριο στα Γιάννενα!!!


Ο θρυλικός κιθαρίστας των Scorpions Uli Jon Roth έρχεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα την Τετάρτη 29 Μαΐου στον Πολυχώρο Αγορά, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας για τα 40 χρόνια καριέρας του.«Το 2013 σηματοδοτεί τα 40 χρόνια από τη πρώτη μου συμμετοχή στους Scorpions. Το κύριο θέμα αυτής της περιοδείας για είναι αφιερωμένο σε προσωπικά αγαπημένα κομμάτια από τους πέντε δίσκους που ηχογράφησα με αυτή την εξαιρετική μπάντα. Έχω διαλέξει περίπου 30 κομμάτια, όλα από αυτή τη περίοδο ως βάση του ρεπερτορίου, αρκετά από τα οποία δεν έχουν παιχθεί ποτέ ζωντανά ούτε από τους Scorpions ούτε από εμένα. Θα αλλάζουμε τα κομμάτια αυτά κατά τη διάρκεια της περιοδείας καθημερινά γιατί δεν μπορούμε να τα παίξουμε όλα. Θα παίξουμε επίσης μερικά κομμάτια από Electric Sun και Sky Of Avalon αλλά το κυρίως μέρος θα είναι αφιερωμένο στις αρχές των Scorpions», έχει δηλώσει ο Uli Jon Roth δίνοντας το στίγμα αυτών των εμφανίσεών του.Ο Uli Jon Roth ξεκίνησε την πλούσια καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Το 1973 έγινε μέλος των Scorpions και επηρέασε σημαντικά τον ήχο της μπάντας κατά τη δεκαετία του ‘70. Στις μέρες του οι Scorpions έβγαλαν κάποια από τα σημαντικότερα album τους και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Μετά την αποχώρησή του από τους Scorpions, o Roth δημιούργησε τους Electric Sun με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 album. Στη συνέχεια ακολούθησε solo καριέρα με πολλά album, σημαντικές συνεργασίες και έντονο φλερτ με την κλασική μουσική.Η σχέση του με την κιθάρα είναι κάτι παραπάνω από ερωτική. Ο Roth δημιούργησε μέχρι και δικό του τύπο κιθάρας για να εξυπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες καλλιτεχνικές του απαιτήσεις και όσοι των γνωρίζουν μιλάνε για έναν άνθρωπο που έχει πραγματικά αφιερώσει τη ζωή του στο αγαπημένο του μουσικό όργανο.Τη συναυλία θα ανοίξει ο Γιώργος Γάκης με τους Troublemakers με ένα εκρηκτικό set με τραγούδια από το νέο του cd.Προπώληση 18 ευρώ στο cafe Καπλάνειο. Οι πόρτες ανοίγουν 21:30!

Στις γιορτές του Σουλίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας

Τις γιορτές που πραγματοποιήθηκαν στο Σούλι και κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ παρακολούθησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης προσκεκλημένος της Δημάρχου Σταυρούλας Μπραϊμη-Mπότση.Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Σταύρος Καλογιάννης ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης , βουλευτές , οι διοικητές των αστυνομικών, στρατιωτικών, πυροσβεστικών και λιμενικών υπηρεσιών της Ηπείρου και πλήθος κόσμου.Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης έχουμε όλοι χρέος να τιμούμε τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία σημειώνοντας ότι το παρελθόν αποτελεί την πιο πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στη διακοπή των παροχών ύδρευσης όσων οφείλουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 2000 ευρώ θα προβεί ο Δήμος Πάργας!


Στη διακοπή των παροχών ύδρευσης όσων οφείλουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 2000 ευρώ θα προβεί ο Δήμος Πάργας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση καλούνται οι οφειλέτες οι όποιοι έχουν οφειλές άνω των 2000 ευρώ να προσέλθουν στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου έως τέλος Μαΐου για την εξόφληση ή την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συμφώνα με την ισχύουσα νομοθεσία. «Σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προβεί στη διακοπή της υδροδότησης σε εφαρμογή του άρθρου 17 του κανονισμού ύδρευσης του δήμου Πάργας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διάκριση της Νίκης Αγνάντη από τη Ρουμανική Ακαδημία Επιστημών


Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη σημαντική τιμητική διάκριση της κ. Νίκης Αγνάντη, Ομότιμης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής, από τη Ρουμανική Ακαδημία των Επιστημών στο Βουκουρέστι ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην επιστήμη.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

6ο ART FESTIVAL “Πολιτιστική Παρεμβολή” από το ΤΕΙ Ηπείρου


Ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου παρουσιάζει για 6η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Τέχνης «Πολιτιστική Παρεμβολή» στο campus του ΤΕΙ στην Άρτα στις 30, 31 Μαΐου &1 Ιουνίου. Η Πολιτιστική Παρεμβολή έχει σκοπό να παρουσιάσει τα μουσικά -και όχι μόνο- δημιουργήματα των φοιτητών του τμήματος αλλά και να δώσει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών ρευμάτων σε ανεξάρτητο πλαίσιο. Φέτος φιλοξενεί 23 σχήματα, που θα γεμίσουν τις τρεις τελευταίες νύχτες της άνοιξης με μουσική. Θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις, διασκευές αλλά και κλασικές εκτελέσεις παραδοσιακών και λαϊκών μουσικών του ελληνικού χώρου και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου, (Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος, Πόντος, Θράκη, Μακεδονία, Κρήτη) καθώς και ξένο ρεπερτόριο της rock σκηνής. Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με τη συμμετοχής τους οι Nesibe Ozgul Turgay, Firatcan Gulhan, Gaidatron, Αντώνης Απέργης &Band. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Παρεμβολής θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια μουσικής, υποκριτικής, χορού, θεάτρου σκιών, κύκλος προβολών ταινιών μικρού μήκους και έκθεση φωτογραφίας. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι αυστηρά μη εμπορικός, χωρίς χορηγούς και διατηρεί την είσοδο ελεύθερη για όλους.

Αυλαία για τον Γιαννιώτη,διασημότερο πηδαλιούχο της Ελληνικής Κωπηλασίας!!!


Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, με μια λιτή ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook

 Ο πιο διάσημος πηδαλιούχος της Ελληνικής Κωπηλασίας αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο λόγος για τον Λάμπρο Ρίζο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ο οποίος, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, με μια λιτή ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, έκλεισε την αυλαία σε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην κωπηλασία στη θέση του πηδαλιούχου.Η ανακοίνωση έχει ως εξής:"ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ....ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΩ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ..... ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ Η ΕΛΛΑΔΑ...... ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.... ΟΛΑ ΤΑ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥ... ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.\ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ"

Ο Αθλητής Λάμπρος Ρίζος...
Ο Λάμπρος Ρίζος είχε την τύχη να αγωνιστεί με μεγάλους αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις, με μεγαλύτερη διάκριση αυτή της 3ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, στην Aiguebelette της Γαλλίας, μαζί με τους Γεώργιο Φώτου και Κων/νο Καρυώτη στη δίκωπο μετά.Η πρώτη διεθνής παρουσία του ήταν το 1980 στο Βέλγιο, στο Παγκ. Πρωτάθλημα εφήβων, στην τετράκωπο μετά μαζί με τους Κυριάκο Ζαρουλέα, Σταμάτη Βλάχο, Γεώργιο Δημουλή και Σπύρο Μανάτο και κατέλαβαν την 6η θέση.Ακολούθησε η 6η θέση στο "Match des Seniors" του 1983 στη Ιταλία (Φωτο) με τους Δίτσιο Κων/νο, Λυκομήτρο Βασίλειο, Χρηστομάνο Χρήστο, Διακάκη Γεώργιο, Κουκάκη Γεώργιο, Κατσαμπάση Νεκτάριο, Καλέντζη Στέφανο και Μόσχο Κων/νο,στην οκτάκωπο μετά.Το 1991 έρχεται η πρώτη εμφάνιση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Βιέννη της Αυστρίας. Μαζί με τον Δημήτρη Δρούζα και Κοντίζα Μόσχο καταλαμβάνουν την 12η θέση.Από κει και πέρα σε όλες τις παρουσίες του στο Παγκ. Πρωτάθλημα είναι μέσα στον τελικό.Το 1996 στη Γλασκώβη της Μ. Βρετανίας με τους Καρυώτη Κων/νο και Παπατέρπο Παντελή 6η θέση.Το 1997 3η θέση με τους Φώτου Γεώργιο και Καρυώτη Κων/νο, στην Γαλλία.Το 1998 6η θέση με την ίδια σύνθεση, στην Κολωνία της Γερμανίας.Το 2000 6η και πάλι θέση με τους Δημητρίου Γεώργιο και Καρυώτη Κων/νο.Η τελευταία διεθνής παρουσία του ήταν το 2001 στην Λουκέρνη της Ελβετίας και πάλι με τους Δημητρίου και Καρυώτη και είχαν τερματίσει 4οι.Αριθμεί επίσης 11 βαλκανικά μετάλλια και διακρίσεις σε πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα.

...και ο προπονητής
Από το 2004 ξεκίνησε να προπονεί άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Αθλητής του, ο Βασίλης Έξαρχος, στο αγώνισμα (1Χ) σκιφ ανδρών με σταθερό κάθισμα, κατέκτησε 6η Παγκόσμια νίκη στο Κιφού της Ιαπωνίας το 2005. Το 2006, πλήρωμα που προπονούσε στην κατηγορία (2Χ) διπλό σκιφ μεικτό (για γυναίκα και άντρα) με σταθερό κάθισμα, με την Κωνσταντίνα Γκαράτσα και τον Αθανάσιο Κότση, κατέκτησε 5η Παγκόσμια νίκη στο Ηττον της Αγγλίας. Το 2007, η Κωνσταντίνα Γκαράτσα με τον Βαγγέλη Καρέλη, με προπονητή και πάλι τον Ρίζο, ήταν 10οι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη χρονιά κατέλαβαν την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μόναχο. Το 2011, το πλήρωμά του με τους Βαγγέλη Καρέληκαι Στέλλα Πέρπερα, πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σλοβενία χωρίς όμως να αγωνιστούν τελικά.Ο Ρίζος, σε παλαιότερη δήλωσή του, αναφέρει για την ενασχόλησή του με την προσαρμοστική κωπηλασία:«Ασχολήθηκα με τα παιδιά των ΑΜΕΑ γιατί είχα συνειδητοποιήσει, ως υπεύθυνος του προγράμματος της ολυμπιακής παιδείας στον νομό Ιωαννίνων, τη σημασία της άθλησης για τους ανθρώπους με αναπηρία. Όταν επίσης συνειδητοποίησα ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο καθένας μας να βρεθεί στην κατάσταση της Κωνσταντίνας και του Θανάση. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε όσα είχαν και πριν την αναπηρία τους. Ο αθλητισμός τους βοηθάει να αυτοεξυπηρετούνται καλύτερα. Από την μία ημέρα στην άλλη μπορούμε να βρεθούμε καθισμένοι σ' ένα αμαξίδιο και είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουν τα ίδια δικαιώματα με μας.»Ο Κώστας Καρυώτης, πλήρωμα με τον Ρίζο στην εθνική ομάδα για αρκετά χρόνια, σε ερώτησή μας, δήλωσε:"Λάμπρος Ρίζος, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Ελληνικής Κωπηλασίας, με τεράστια ψυχικά αποθέματα. Ένας αιώνιος έφηβος. Έλαβε μέρος μαζί μου σε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα και το 1997 κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Εγκουαμπελέτ, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη διάκριση έως τότε στην κατηγορία Ανδρών της Ελληνικής Κωπηλασίας. Είναι ο ρέκορντμαν σε συμμετοχές και Πανελλήνια μετάλλια. Επίμονος, με πάθος για την νίκη, με τεχνικές γνώσεις, γνώστης της κωπηλασίας. Προσόν του και μεγάλο χάρισμα του, στις βάρκες που έμπαινε να της κάνει να κωπηλατούν ακόμη πιο γρήγορα.Κώστας Καρυώτης."Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα σε έναν σημαντικό αθλητή, ευχόμαστε στον Λάμπρο Ρίζο καλή επιτυχία σε ότι επιλέξει να κάνει στη συνέχεια.

greekrowers

Ο Δήμος Κόνιτσας στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας του ευρωπαϊκού έργου SSMNatuRe στην Αλβανία


Ο Δήμος Κόνιτσας συμμετείχε ενεργά στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Έργου SSMNatuRe - Innovative Space Satellite Monitoring of the Environmental Natural Resources of the Cross – Border Area Greece – Albania (Καινοτόμα Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών Φυσικών Πόρων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας με δορυφορικά συστήματα). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αυλώνα της Αλβανίας στις 21 και 22 Μαΐου 2013 και ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Ραπακούσιο. Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Αυλώνας, ο Περιφερειάρχης Αυλώνας και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Αργυροκάστρου.Η συνάντηση αυτή αποτελεί τη συνέχεια της Εναρκτήριας Συνάντησης του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά τον περασμένο Ιανουάριο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Αυλώνας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αργυροκάστρου και η ΜΚΟ Βιολόγοι Αλβανίας.Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση του έργου, την προβολή του καθώς και τη μεθοδολογία που πρόκειται να ακολουθηθεί προκειμένου να παρακολουθηθούν οι φυσικοί πόροι που θα επιλεγούν. Ο Δήμος Κόνιτσας μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρία Αυλώνας από την Αλβανία είναι υπεύθυνοι για την προβολή και δημοσιότητα των παραδοτέων του έργου. Ειδικότερα, ο Δήμος Κόνιτσας στο προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει την επίσημη ιστοσελίδα του έργου καθώς και θα υλοποιήσει ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και στους πολίτες.Εκτενής ήταν η αναφορά από τους εταίρους του έργου αναφορικά με τη μεθοδολογία παρακολούθησης των φυσικών πόρων, όπου και κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο που αυτή θα γίνει. Πρόκειται για μια καινοτομική παρέμβαση στη συγκεκριμένη διασυνοριακή περιοχή, όπου μέσω δορυφορικών συστημάτων θα μπορεί να χαρτογραφηθεί η περιοχή παρέμβασης και να εντοπίζονται ή να προλαμβάνονται περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι μολύνσεις των υδάτων, η στάθμη των υδάτων, κλπ. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στους υπεύθυνους φορείς να ενημερώνονται άμεσα για τυχόν προβλήματα ή κινδύνους και αντίστοιχα να προσωρούν σε παρέμβαση ή εφαρμογή του κατάλληλου σχεδίου δράσης. Ο κ. Ραπακούσιος αφού παρουσίασε τους φυσικούς πόρους της περιοχής πρότεινε να παρακολουθηθούν ο Γράμμος, η Τίμφη και ο Σμόλικας και οι ποταμοί Βοϊδομάτης, Αωός και Σαραντάπορος. Η οριστική επιλογή της περιοχής παρέμβασης θα γίνει τους επόμενους μήνες και αναμένεται η παρακολούθηση των φυσικών πόρων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013.Η επόμενη συνάντηση του έργου προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα τον Οκτώβριο του 2013, όπου παράλληλα με τη συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με σκοπό την παρουσίαση στους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες της περιοχής παρέμβασης και του τρόπου που θα παρακολουθούνται οι φυσικοί πόροι της περιοχής αυτής.Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.

Διεθνής αναγνώριση για το οινοποιείο Γκλίναβος


Νέα διάκριση για το κρασί «Άπειρος Χώρα»

Μετά τις διακρίσεις των κρασιών «Άσπρα Χώματα» και «Chardonnay» στο διεθνή διαγωνισμό Κρασιού Θεσσαλονίκης 2013 που έλαβαν ασημένιο και χρυσό μετάλλιο αντίστοιχα, για άλλη μια φορά νέα διάκριση παίρνει το λευκό κρασί «Άπειρος Χώρα».Στο διεθνή διαγωνισμό Βρυξελλών 2013 που έγινε στις 9, 10 και 11 Μαΐου το κρασί «Άπειρος Χώρα» λευκό 2012 από τις ποικιλίες σταφυλιών ντεμπίνα και Sauvignon Blanc πήρε ασημένιο μετάλλιο.Ο διευθύνων σύμβουλος Θωμάς Γκλίναβοςδήλωσε πως η προσπάθεια της οινοποιΐας είναι συνεχής και στόχος η καλύτερη δυνατή ποιότητα κρασιών και οι εξαγωγές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στις εκδηλώσεις της Κέρκυρας συμμετείχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα επ΄ευκαιρία της 149ης Επετείου της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδας συμμετείχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ως μέλος του Δικτύου Πάφου.Στις συναντήσεις που είχε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Γιάννη Τρεπεκλή , Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη και εκπροσώπους των υπολοίπων πόλεων-μελών του Δικτύου ο κ.Μπαϊλης συζήτησε θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πόλεων-μελών καθώς και τον επανακαθορισμό του πλαισίου συνεργασίας.Επίσης οι αιρετοί επεσήμαναν ότι μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και την τεχνογνωσία ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι ανταλλαγές μαθητών για κατασκηνώσεις, ,χορευτικών ομίλων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικότερα δρώμενα που θα κάνουν γνωστά τα ήθη , τα έθιμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου, στους υπόλοιπους.

Απογραφή - προάγγελος απολύσεων υπαλλήλων στους δήμους!!!


Απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προαναγγέλλει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ζητείται πλήρης καταγραφή των οργανισμών και του προσωπικού που απασχολούν οι δήμοι. Τα στοιχεία πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός ολίγων 24ώρων και συγκεκριμένα έως τις 31 Μαΐου. Οι δήμαρχοι, πάντως, δεν φαίνεται να συναινούν στη σχετική διαδικασία.Σύμφωνα με το Έθνος, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους την καταγραφή των μόνιμων υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και αντίστοιχα των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.Επιπλέον, ζητείται η καταγραφή όλων των φορέων με την επωνυμία τους και τη νομική μορφή τους.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα απογραφή θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ, από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν ως το τέλος του έτους.Πάντως, οι δήμαρχοι μέχρι στιγμής αρνούνται να προχωρήσουν στη διαδικασία, καθώς εκτιμούν ότι η αναλυτική καταγραφή του προσωπικού συνδέεται με τις επικείμενες απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.Με στόχο, δε, να διασώσουν τους υπαλλήλους τους, οι δήμοι επισπεύδουν τις διαδικασίες μεταφοράς αρμοδιοτήτων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Στόχος είναι να μεταφερθούν μαζί με τις υπηρεσίες και οι δημοτικοί υπάλληλοι, προκειμένου να σωθούν από τη διαθεσιμότητα.

Ο Γιώργος Ζάχος, εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος


Ο Γιώργος Ζάχος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών, εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος.Στις εκλογές για τη συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης Κεντρικής Ένωσης Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκλέχθηκε ως μέλος ο κ. Γιώργος Ζάχος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών.Η Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος αποσκοπεί στην ανάδειξη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ως βασικό θεσμό τοπικής Δημοκρατίας και δίκαιης αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες των νέων διευρυμένων Δήμων. Η Ένωση έχει καταθέσει ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών προτάσεις για μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων και την ενδυνάμωση του ρόλου των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Σύσκεψη στα Γιάννενα για την πρόληψη των πυρκαγιών, υπό την προεδρία του Υπ. Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 8:45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για πρόληψη και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη συμμετείχε ο Γιώργος Στύλιος

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη συμμετείχε ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος. Είχε προηγηθεί μέσα στον Μάιο, η συμμετοχή του κ. Στύλιου στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Οι επαφές του κ. Στύλιου εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επικοινωνίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο σκοπός των τακτικών αυτών επαφών είναι να σχεδιαστεί σε μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ανάπτυξη του νομού και να προωθηθεί άμεσα η επίλυση τοπικών προβλημάτων.Ο κ. Στύλιος κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συζητήσει τόσο με τον Δήμαρχο κ. Γαλλίκα, όσο και τους δημοτικούς συμβούλους για θέματα του Δήμου όπως είναι:
Το πρόβλημα των πληρωμών των κτηνοτρόφων από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ
H βελτίωση του οδικού δικτύου και ειδικότερα οι διαδρομές: Βελεντζικό-Σκουληκαριά, Ρετσιανά- Καστανιά-Πηγές, Καστανιά-Τετράκωμο η σύνδεση του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, Δημαριό-Κομπότι η σύνδεση του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, Ασπροχώρι-Μεγαλόχαρη και Μεσόπυργος-Αυλάκι η σύνδεση του Νομού Άρτας με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας
Η κατάσταση του έργου του φράγματος της Συκιάς
Τα προβλήματα του προγράμματος μεταφοράς των μαθητών
Η ελλιπής αστυνόμευση και η εγκληματικότητα
Η ανεργία των νέων
Το μέλλον του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι
Ο κ. Στύλιος με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Είχα την χαρά να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Συζητήσαμε με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τα προβλήματα της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξης. Η συνεργασία με τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια του νομού μας θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα. Όσον αφορά το θέμα των πληρωμών των κτηνοτρόφων από την ΔΩΔΩΝΗ έχω ήδη επικοινωνήσει με την εταιρεία και τους έχω επισημάνει την αναγκαιότητα άμεσης καταβολής των οφειλώμεων χρημάτων στους κτηνοτρόφους της περιοχής.»

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιανης για την χθεσινή κινητοποίηση

Με ευκαιρία τη χθεσινή διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Δήμου Πωγωνίου στην Κακαβιά, με το συμβολικό κλείσιμο των συνόρων, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιανης Δημήτρης Παπαγιάννης αναφέρει τα παρακάτω:Οργή και αγανάκτηση διακατέχουν τους Πωγωνήσιους για την εγκατάλειψη τους από την πολιτεία και την αδιαφορία της Κυβέρνησης καθώς και των υπευθύνων, για την ασφάλεια τους.Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, ήταν ο τραγικός χαμός των δύο συντοπιτών μας καθώς και ο κίνδυνος που διέτρεξαν οι κάτοικοι του χωριού «Κτίσματα» που βρέθηκαν στο διάβα του κακοποιού.Σε μια περιοχή που είναι στην επιμεθόριο, οι ελάχιστοι συνοριοφύλακες που απομείνανε να φυλάνε τα κτίρια που στεγάζονται τα τμήματα συνοριακής προσπαθούν να πετύχουν το ακατόρθωτο και με τα άτομα αυτά θέλουν να μας που ότι αστυνομεύουν την επιμεθόριο.Όταν στην Καστάνιανη Πωγωνίου, που εδρεύει τμήμα συνοριακής φύλαξης, τον Αύγουστο του 2011, αλβανοί πιθανότατα, διέρρηξαν 17 σπίτια εκ των οποίων το ένα στο κέντρο του χωριού, 100 μέτρα απόσταση από το τμήμα συνοριοφυλακής, με οπτική επαφή με αυτό, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται στα γύρω χωριά που είναι χωρίς φύλαξη. Συγκεκριμένα στην Καστάνιανη τη στιγμή που γινότανε διάρρηξη σε κατοικία, έγιναν αντιληπτοί από το γείτονα, ενημέρωσε το τμήμα συνοριακής φύλαξης Καστάνιανης και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Οπότε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και άλλοι δύο χωριανοί έτρεξαν προς την οικία που γινόταν η κλοπή και χρησιμοποιώντας τη σειρήνα που είχε στο αυτοκίνητό του από το 1990 εκδίωξαν τους διαρρήκτες και γλύτωσε το σπίτι.Έτσι, λοιπόν, ενώ τα χωριά μας έχουν γίνει «κέντρο διερχομένων», όπου λαθρομετανάστες κακοποιοί από Αλβανία, μεταφέρουν από όπλα, ναρκωτικά μέχρι και ξεχασμένες ασθένειες , ο Γεν. Αστ. Δ/ντής Ηπείρου, σε συνέντευξή του, θεωρεί το γεγονός του τραγικού θανάτου των δύο ηλικιωμένων στα Κτίσματα μεμονωμένο περιστατικό, ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα σύνορα φυλάσσονται επαρκώς.Προφανώς δεν ζούμε στην ίδια χώρα.Και δεν φθάνουν μόνον αυτά. Ο κ. Δένδιας σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, φαίνεται πως το μόνο που τους απασχολεί, είναι πως θα εγκαταστήσουν το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Κακαβιά.Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την φύλαξη των συνόρων, στα χωριά μας, επαναφέροντας στις υπηρεσίες απ’ όπου μετακινήθηκαν για τον Έβρο, όλους τους συνοριακούς φύλακες, διότι φοβόμαστε ότι θα θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα.Εκτός εάν ισχύει το ακραίο σενάριο που λέει, ότι δεν «συμφέρει» την πολιτεία να έχει σ’ αυτά τα χωριά κατοίκους επειδή κοστίζει γενικά, οπότε σιγά – σιγά με το σκεπτικό των αρμοδίων, να ερημώσει η περιοχή.Αίσχος……! Ντροπή …….! ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ!

ΜΕ ΑΓΚΥΛΩΤΟ ΣΤΑΥΡΟ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Αγκυλωτό σταυρό, το σύμβολο των «Ναζί» έχει σχηματίσει στο αριστερό του χέρι του ο Αφγανός που πέταξε στα βράχια και από ύψος 8 μέτρων την 20χρονη Αρτινή φοιτήτρια στην Κέρκυρα όταν χύμηξε να της πάρει την τσάντα και εκείνη αντιστάθηκε. Ο δράστης που για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης δηλώνει «ανήλικος», έχει κάνει τατουάζ στην πλάτη του και το σύμβολο της Χριστιανικής θρησκείας, έναν σταυρό μέσα σ’ έναν κύκλο. Ωστόσο ό ίδιος δηλώνει στο θρήσκευμα «Μουσουλμάνος». Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η προσωρινή «βίζα» που κατάφερε να εξασφαλίσει για την … νόμιμη παραμονή του στην Ελλάδα, αφού έχει καταθέσει τα χαρτιά του στην Αθήνα για πολιτικό άσυλο. Ο φάκελος του ήταν να εξεταστεί στις 17 Ιουνίου, αλλά το περιστατικό αλλάζει τα σχέδιά του …

Ομιλία του Γ. Παπαγεωργίου για τα Γιάννενα του 19ου αιώνα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου, ομιλία του Γιώργου Παπαγεωργίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Τα Γιάννενα στον 19ο αιώνα από τις μαρτυρίες των Προξένων Αγγλίας και Γαλλίας».Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Η ομιλία θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συνάντηση με τον Δένδια ζητά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ζητά με ανοιχτή επιστολή που έστελε , συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, για το θέμα της προστασίας των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Αφιέρωμα στην Ιαπωνική Τέχνη και Κουλτούρα

Στο πλαίσιο του εορτασμού των «100 Χρόνων Ελεύθερα Γιάννενα» η Επιτροπή Ανάπτυξης & Προβολής Τουρισμού με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, διοργάνωσαν δύο εκδηλώσεις με θέμα την «Ιαπωνική Κουλτούρα και Τέχνη».Οι εκδηλώσεις αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα και θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 30 Μαΐου με 2 Ιουνίου.Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα συμπεριλαμβάνουν αφιέρωμα στην παραδοσιακή Ιαπωνική τέχνη ‘Origami Show’ με παρουσίαση και διδασκαλία της τεχνικής ‘Origami-εικαστική τέχνη της Ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής’ για δύο ημέρες, καθώς και αφιέρωμα στον Ιαπωνικό κινηματογράφο με δύο αντιπροσωπευτικές ταινίες.Όσον αφορά τις παρουσιάσεις της παραδοσιακής Ιαπωνικής τέχνης ‘Origami Show’ (εικαστική τέχνη διπλώματος χαρτιού), αυτές θα γίνουν σε τρεις καθορισμένες επιδείξεις , από την Ιάπωνα καθηγήτρια κ. Sonoko Fujii, “Origami Master” . Η πρώτη επίδειξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30/05/2013 στις 18:30 – 20:00 στην συνεδριακή αίθουσα ‘Lord Byron’ του ξενοδοχείου Grand Serai και θα απευθύνεται σε δασκάλους, καθηγητές και ανθρώπους που ασχολούνται με τις εικαστικές – καλλιτεχνικές δημιουργίες, τέχνες καθώς και το ευρύτερο κοινό.Οι επόμενες δύο θα απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31/03/3013 στις 10:00 – 11:30 & 11:45- 13:15 – στο Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής στα Παλιά σφαγεία. Σημειωτέον πως τέτοιου είδους επίσημες επιδείξεις πραγματοποιούνται για πρώτη φορά σε περιοχή της Ελλάδας πλην των Αθηνών.Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα συμπεριλαμβάνει δύο ταινίες του σύγχρονου Ιαπωνικού κινηματογράφου ‘Μια μέρα του καλοκαιριού’ του Χιροκάσου Κορέεντα και ‘Αναχωρήσεις’ του
Γιοζίρο Τακίτα. Οι προβολές θα γίνουν στο Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής στα Παλιά σφαγεία με έναρξη στις 9μ.μ στις 1 & 2 Ιουνίου αντίστοιχα .

Νέα συντονιστική γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ Κόνιτσας

Το Σάββατο 25/5/2013 συνεδρίασε η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΟΝΙΤΣΑΣ &εξέλεξε συντονιστική γραμματεία αποτελούμενη από τους Τσιλογιάννη Γιώργο , Τριανταφυλλίδη Σωτήρη & Χαλούλο Πέτρο.Η οργάνωση συζήτησε τις διαδικασίες ως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 14 Ιούλη 2013 & απευθύνει δημόσια πρόσκληση για συσπείρωση και ενίσχυση της οργάνωσης της Κόνιτσας.Στην συνεδρίαση συζητήθηκε η γενικότερη πολιτική κατάσταση και η ανάγκη κινητοποίησης για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου.Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης της η οργάνωση της Κόνιτσας αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας πρωτοβουλίας με σκοπό τη Δημιουργία Δημοτικής Παράταξης , στην οποία καλεί όλους τους δημότες της περιοχής να συμμετέχουν.Για επικοινωνία -- 6972928597 Τριανταφυλλίδης Σωτ.2655022141  6975578625

Σεισμική δόνηση 3,7 ρίχτερ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων!

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο παρατήρησης σεισμικής δραστηριότητας.Το επίκεντρο εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ροδοτοπιου και 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.Το πλήγμα του Εγκέλαδου είχε εστιακό βάθος μόνο ένα  χιλιόμετρο και για τον λόγο αυτό έγινε αισθητός σε όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές ή θύματα.

Συνεχίζεται το γράψε-σβήσε για τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων της Ηπείρου

Αναμένονται καραμπόλες από την εμμονή της  ΔΗΜΑΡ να βάλει δικό της διοικητή σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων


Δεν έχει τελειωμό το γράψε-σβήσε των  παρατρεχάμενων στο υπουργείο Υγείας που προσπαθούν μέχρι την τελευταία  στιγμή να περάσουν τους δικούς τους, στις λίστες με τους νέους διοικητές των  νοσοκομείων της Ηπείρου. Ενώ  όλα ήταν σχεδόν έτοιμα και αναμέναμε έως τις αρχές Ιουνίου να  ανακοινώνονταν και επίσημα τα ονόματα, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται νέα ονόματα στη λίστα των υποψηφίων για διορισμό, με αποτέλεσμα τα πάντα να βρίσκονται στον αέρα! Στην κυριολεξία, ούτε η ίδια η τρικομματική κυβέρνηση με το 7-4-2 δεν μπορεί να βγάλει άκρη για το ποιος θα τοποθετηθεί που, μιας και τα αιτήματα για προσθήκες είναι συνεχή. Οπότε να αναμένετε και καραμπόλες που μπορεί να οδηγήσουν εκτός, κάποιους που μέχρι χθες εμφανιζόταν σίγουροι. Στα Γιάννενα, πρόβλημα παρουσιάστηκε, ύστερα από την εμμονή της ΔΗΜΑΡ να τοποθετήσει δικό της διοικητή σε νοσοκομείο της πόλης, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο να της δοθεί άλλη διοίκηση, σε  Άρτα, Πρέβεζα ή Φιλιάτες. Μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ διαμέσου της Γιαννιώτισσας υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη, καλοβλέπει την προοπτική να πάρει για λογαριασμό της το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!!! Σε μια τέτοια περίπτωση, σε διοικητή της Ν.Δ.  θα περάσει η διοίκηση του Χατζηκώστα, οπότε η καραμπόλα που δημιουργείται, πετά σε άλλο Νομό (Άρτα-Πρέβεζα-Φιλιάτες) κάποιον διοικητή προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Έλα όμως, που σύμφωνα με πληροφορίες για διοικητή στο Νοσοκομείο της Άρτας, προορίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στενό συγγενικό του πρόσωπο, που σήμερα υπηρετεί ως τραπεζικό στέλεχος σε τράπεζα του Αγρινίου! Αν όμως η ΔΗΜΑΡ συμβιβαστεί με τη διοίκηση του Χατζηκώστα, τότε σίγουρα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού θα περάσει στη Ν.Δ. Υπενθυμίζουμε, ότι στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος -λόγω εντοπιότητας- οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν  μπορούν να καταλάβουν θέση σε Φορέα της Υγειονομικής Περιφέρειας ο οποίος βρίσκεται εκτός των ορίων του Νομού εντοπιότητάς τους. Όμως για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αυτός ο περιορισμός δεν ισχύσει, αφού πρόκειται για περιφερειακό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα για το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στη βιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»

Σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 29 Μάη, στις 11.30 π.μ., έξω από τη βιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»καλούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίαςκαι ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων,καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους απλήρωτους - για πάνω από δύο μήνες - κτηνοτρόφους, με ευθύνη της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Οι διοργανωτές καλούν επίσης τους παραγωγούς εκείνη την ημέρα να μην παραδώσουν το γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.Στην κοινή τους ανακοίνωση-κάλεσμα σημειώνουν:«ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!Καταγγέλλουμε τη στάση της Διοίκησης της επιχείρησης που, από τη μια, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους που μπαίνουν μπροστά προκειμένου να εκφραστεί η συλλογική οργανωμένη αγανάκτηση και αντίδραση των παραγωγών απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική και γενικότερα αντιλαϊκή πολιτική, από την άλλη αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση επικαλούμενοι "έλλειψη ρευστότητας", την ίδια ώρα, που με δικά τους στοιχεία, παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών της φέτας και αντίστοιχα των κερδών της επιχείρησης!Καταγγέλλουμε το διαρκή εμπαιγμό της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας προς τους φτωχούς παραγωγούς, που σε απελπιστική πλέον κατάσταση, μιας και δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να προμηθευτούν τις απαραίτητες τροφές για τα ζώα, αντιμετωπίζονται ως επαίτες, περιμένοντας ώρες στην ουρά να περάσουν το face control της επιχείρησης για να εισπράξουν στο τέλος ένα χαρτζιλίκι και πολλά λόγια κατανόησης και συμπάθειας!Και όλα αυτά, όταν συγχρόνως η ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ πουλάει σε άλλον ιδιώτη το κομμάτι της διανομής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά εργαζόμενοι (π.χ. οδηγοί), απολύει, με τη σύμφωνη γνώμη της ξεπουλημένης πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, εργαζόμενους κλπ.Να γιατί η θέση της ΠΑΣΥ, που παλεύτηκε από το κίνημα (για αποκλειστικά κρατικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία μετά την πώληση της ΑΤΕ) κατά την περίοδο ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, τότε που όλοι έψαχναν να βρουν τον "καταλληλότερο" αγοραστή - όπως και αν ονομαζόταν αυτός - σήμερα δικαιώνεται πλήρως! Οι συνεταιριστικές μορφές προηγούμενων δεκαετιών, αν και ποτέ δεν φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τον φτωχό παραγωγό, σήμερα οδηγούνται στην καπιταλιστικοποίηση. Και αυτό αφορά ΟΛΕΣ τις συνεταιριστικές βιομηχανίες στην αγροτική παραγωγή!Καλούμε τη φτωχή αγροτιά της περιοχής μας να παλέψει οργανωμένα ενάντια στο ξεκλήρισμά της.Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής μας να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς τους Συλλόγους, βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας: Την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της για τους αγρότες, όπως αυτές εκφράζονται όλα αυτά τα χρόνια με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (και την ανανεωμένη της μορφή που έπεται), τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου που πέρασαν και περνούν από αυτό τον τόπο συναινώντας σε αυτές, τις ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος που έδωσαν και δίνουν γην και ύδωρ προκειμένου οι "αναδιαρθρώσεις" - το ξεπάστρεμά μας δηλαδή - να μη βρει αντίσταση, τους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν (και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης) με τον κόπο παραγωγών και εργαζομένων!Άμεσα διεκδικούμε:
Κάθε 1η και 15η του μήνα πληρωμή παραγωγών και εργαζομένων - πρώτα θα εξοφλούν εμάς και μετά θα αποταμιεύουν!
Αύξηση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό - χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στον καταναλωτή - αφού το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο να συμβεί με όλα τα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη βιομηχανία (πτηνά κλπ.).
Καμία επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Η κυβέρνηση να μην κάνει πλάτες στην κοροϊδία, τα τερτίπια και τα νταβατζιλίκια των Ενώσεων».

Στην τελική ευθεία η ΝΔ για το συνέδριο στα τέλη Ιουνίου

Επανεκκίνηση με νέα πρόσωπα στην Κ.Ε. και από την Ήπειρο!


Στην τελική ευθεία για το τακτικό της συνέδριο (28-30 Ιουνίου) μπαίνει η ΝΔ, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης. Κεντρικό σύνθημα θα είναι η επανεκκίνηση του κόμματος τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.Βασική κατεύθυνση, με όχημα το συνέδριο, είναι να διευρυνθεί η κοινωνική και πολιτική βάση της κεντροδεξιάς παράταξης, να εμπλουτιστεί - και άρα να ανανεωθεί ριζικά το στελεχιακό δυναμικό της - με νέο «πολιτικό προσωπικό», όχι μόνο από τον χώρο της ΝΔ, καθώς επίσης και να αλλάξει η νοοτροπία και η πολιτική κουλτούρα.Από το συνέδριο θα αναδειχθεί και η νέα φουρνιά στελεχών, καθώς επιθυμία του κ. Σαμαρά είναι στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, δηλαδή στην Πολιτική Επιτροπή (πρώην ΚΕ), να εκλεγούν κυρίως νέα πρόσωπα που θα δώσουν τον αέρα της ανανέωσης.Την Κυριακή 30 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, αναμένεται να εκλεγούν ως είθισται τα νέα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα είναι ριζικά ανανεωμένη και θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν πρόσωπα που δεν χαρακτηρίζονται ως στελέχη του «κομματικού σωλήνα» και των μηχανισμών.Ως εκ τούτου αναμένονται πολλές εκπλήξεις.Ήδη από την Ήπειρο ακούγεται το όνομα του Βασίλη Τσιαλιαμάνη,ενω δυνατά παίζει και μια νέα υποψηφιότητα από την Πρέβεζα.Αλλαγή σκυτάλης θα έχουμε και στη θέση του Γραμματέα της ΝΔ, με τον κ. Κεφαλογιάννη να αποχωρεί. Ο νέος Γραμματέας θα εκλεγεί μία εβδομάδα μετά το συνέδριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Κεφαλογιάννη είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Κουϊζάκι για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ύστερα  από καταγγελία που λάβαμε από  εργαζόμενο

Εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μας απέστειλε μια σοβαρή καταγγελία. Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε σκιές για ονόματα, οπότε και θα αποφύγουμε να ονοματίσουμε τους πρωταγωνιστές. Γι' αυτό θα σας θέσουμε ένα κουϊζάκι, το οποίο όμως “λέει”... πολλά!!! Αφορά στέλεχος συγκεκριμένου τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Ιωαννίνων, το οποίο είναι φανατικός λάτρης του ωραίου φύλου και κοντοπατριώτης -όπως ο ίδιος καμαρώνει- τόσο του ίδιου του Μεσσήνιου ΥΠΕάρχη, όσο και του Αχαιού διοικητή του Νοσοκομείου. Το συγκεκριμένο λοιπόν... στέλεχος, έχει βάλει λυτούς και δεμένους προεκιμένου να αποσπάσει στο Πανεπιστημιακό, υπάλληλο από μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας, χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί για τη συγκεκριμένη απόσπαση, θετική εισήγηση από το υπηρεσιακό συμβούλιο του Νοσοκομείου της Αθήνας. Το τι τελικά θα γίνει δεν το γνωρίζουμε, Σημασία όμως έχει να δούμε, εάν ο σημερινός διοικητής θα επιτρέψει να γίνει η συγκεκριμένη απόσπαση. Και το λέμε αυτό, επειδή καθημερινά το υπουργείο Υγείας πιέζει για ορθολογική διαχείριση των υπαλλήλων στα Νοσοκομεία της χώρας. Εδώ όμως τι συμβαίνει; Θα επανέλθουμε...

Ο Ιάσων Μπίμπος απαντά εκ μέρους της Χρυσής Αυγής

Η ανθελληνική και ξενοκίνητη συγκυβέρνηση των ραγιάδων έβαλε τα γιουσουφάκια της σήμερα μπροστά στους εορτασμούς των αδούλωτων Σουλιωτών. Η προδοτική συγκυβέρνηση των ραγιάδων εδώ στην Ήπειρο ξέρει καλά να δίνει οικονομικό ''πάτημα'' τους απογόνους των τουρκαλβανών του ολοκαυτώματος των καθαρόαιμων Ελλήνων Σουλιωτών, ακόμα και να κλείνει στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα στην ελληνοαλβανική μεθόριο για να συνεχίζουν οι Αλβανοί να μας εξοντώνουν. Σήμερα εκεί στα ψηλά και αδούλωτα βουνά του Σουλίου, που εορταζόταν το ολοκαύτωμα των Ελλήνων, οι αθνέλληνες και προδότες της Πανηπειρωτικής προσπάθησαν να προκαλέσουν τον κοινό αίσθημα, τολμόντας να υβρίσουν το εθνικιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής και αυτό διότι λύσαξαν σαν ραγιάδες και γιουσουφάκια στο οτι όλοι οσοι θα παραβρισκόταν σήμερα στους εορτασμούς τους Σουλίου θα επευφημουσαν όπως και έγινε τους βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.Η πανηπειρωτικη λοιπόν ως αξια συνεχιστής των τουρκαλβανων του αλι πασά σήμερα δεν της πέρασε και ας προσπάθησε να ποτίσει με έντυπο δηλητήριο τους αδούλωτους Έλληνες που ταξίδεψαν μέχρι εκεί ψηλά στα βουνά των σουλιωτών. Αυτο ήταν ένα μεγάλο μάθημα για την Πανηπειρωτικη προδοσία αφού ο κόσμος αυτο που περίμενε να δει το είδε. Είδε δεκάδες Χρυσαυγίτες να δίνουν βροντερό παρόν ίσως στην σημαντικότερη εθνική εκδήλωση για τους απανταχού ελληνόψυχους Ηπειρώτες... και του χρόνου βροντερότερο.

Ιάσων Μπίμπος
Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο νομό Ιωαννίνων και στην Ήπειρο με τη ''Χρυσή Αυγή''

Μαθητές από τη Φινλανδία, τη Λετονία, την Τουρκία και την Πολωνία,φιλοξένησε το Λύκειο Ελεούσας

Το Λύκειο Ελεούσας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius «Can we make a difference promoting environmental awareness?» (Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά καλλιεργώντας την περιβαλλοντική αφύπνιση») που υλοποιούμε, φιλοξενήσαμε 11 - 14 Μαΐου τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας (18 μαθητές και 14 καθηγητές) από τη Φινλανδία, τη Λετονία, την Τουρκία και την Πολωνία.Σκοπός της συνάντησής μας ήταν να τους ξεναγήσουμε στο σχολείο μας και στον τόπο μας, να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία του πολιτισμού μας και της καθημερινότητάς μας, καθώς και να επισκεφθούμε και να μελετήσουμε μαζί τους τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της περιοχής μας, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας, καθώς και τα ξεχωριστής ομορφιάς φυσικά μας μνημεία.Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος καθηγητές και μαθητές του ΓΕΛ Ελεούσας επισκέφθηκαν τον Οκτώβριο 2012 τη Φινλανδία, το Φεβρουάριο 2013 τη Λετονία, ενώ είναι προγραμματισμένες η επίσκεψη την Τουρκία (Οκτώβριο 2013) και η επίσκεψη στην Πολωνία (Μάιος 2014). Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, καθηγητές και γονείς του σχολείου μας να αναπτύξουν δεσμούς συνεργασίας και φιλίας με Ευρωπαίους μαθητές και καθηγητές και να γνωρίσουν την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους.Το Λύκειο Ελεούσας ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν παιδαγωγικά, ηθικά και υλικά στην υλοποίηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της φιοξενίας.

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις κάλπες στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Όπως ήδη πρώτοι σας έχουμε ενημερώσει, οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων εσωκομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Όπως μάθαμε από τη ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, πρόκειται να εκλεγούν τα μέλη που θα απαρτίζουν τέσσερα συγκεκριμένα κομματικά όργανα και ειδικότερα, η Νομαρχιακή Επιτροπή (Ν.Ε.), η Νομαρχιακή Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (Ν.Ε.ΚΑ.Π), η Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (Ν.Ε.Ο.Ε) και η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε). Οι υποψηφιότητες για τα όργανα της Νομαρχιακής υποβάλλονται εγγράφως μόνο απ’ τους ίδιους τους υποψηφίους στα γραφεία της Ν.Ε. μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, ενώ οι υποψηφιότητες για τις Σ.Ε. υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 8 το βράδυ. Οι χώροι διεξαγωγής των εκλογών είναι οι έδρες των Καλλικράτειων Δήμων. Στα εκλεγόμενα όργανα πρέπει να εκπροσωπείται το κάθε φύλο τουλάχιστον σε ποσοστό 40% των εκλεγμένων μελών και τουλάχιστον 25% των εκλεγμένων στα όργανα θα πρέπει να εκλέγεται σ’ αυτά για πρώτη φορά. Σημειώνουμε, ότι η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων θα εκλέξει 9μελές όργανο, ενώ αντίθετα στις Δημοτικές  Οργανώσεις θα εκλεγούν για τις Σ.Ε. Από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη.

Αποχώρησε ο Κώστας Μπάρκας από τις εκδηλώσεις στο Σούλι!!!

"Η οργανωμένη προσπάθεια της ΝΔ να καταγραφούν στη συνείδηση του λαού οι χιτλερικοί «ως ένα ακόμα κόμμα» του Κοινοβουλίου θα πέσει στο κενό"
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου, στα περήφανα βουνά της Ηπείρου, στο Σούλι, εκδήλωση στη μνήμη της ηρωικής αντίστασης των Σουλιωτών ενάντια στο τουρκικό ζυγό και τον Αλή Πασά, στη μνήμη του καλόγερου Σαμουήλ που τίναξε τη πυριτιδαποθήκη στο Κούγκι, προκαλώντας ολοκαύτωμα, υπερασπίζοντας ως το τέλος την λευτεριά και το δικαίωμα στη ζωή..Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη μνήμη όλων των αγώνων του λαού αυτού του τόπου για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις και κατέθεσε στεφάνι, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας.Δυστυχώς σε αυτή την εκδήλωση μνήμης του λαού μας, εκδήλωση αναγκαία για να αντιμετωπίσει νικηφόρα και τη σημερινή λαίλαπα που έχει ενσκήψει στη χώρα μας με τη μορφή των μνημονίων και της βάρβαρης λιτότητας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, παρείσφρησε η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Παρά την εκφρασμένη και ξεκάθαρη τοποθέτηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας να μη προσκληθούν οι εκπρόσωποι του ναζιστικού αυτού μορφώματος, γιατί ουδεμία σχέση έχουν με τους αγώνες του λαού μας, προσκλήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου να καταθέσουν στεφάνι. Οι χιτλερικοί μάλιστα, προπηλάκισαν και μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας που διένειμαν υλικό κατά της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση, μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις που έμειναν αδρανείς. Ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας με την αναγγελία του εκπροσώπου της συμμορίας αυτής, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από το χώρο της εκδήλωσης.Η οργανωμένη προσπάθεια της ΝΔ να καταγραφούν στη συνείδηση του λαού οι χιτλερικοί «ως ένα ακόμα κόμμα» του Κοινοβουλίου θα πέσει στο κενό. Ο αγωνιζόμενος λαός σήμερα, όσο και στο παρελθόν, έχει αποδείξει ότι ξέρει να ξεχωρίζει τους φίλους από τους εχθρούς τους.

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»!!!

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις 11.30 π.μ.., με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας.Σε σχετική ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους απλήρωτους -για πάνω από δύο μήνες- κτηνοτρόφους, με ευθύνη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.Οι Ομοσπονδίες καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κοιμάται...

Ούτε  μια Γαλάζια Σημαία στη Θεσπρωτία  το φετινό καλοκαίρι!

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε και  φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες  του πλανήτη, με 393 βραβευμένες ακτές  και 9 μαρίνες, στις οποίες θα κυματίζει  η «Γαλάζια Σημαία». Όμως το φετινό καλοκαίρι στη Θεσπρωτία δεν θα κυματίζει ούτε μία, αφού ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος στην κυριολεξία δεν έκανε απολύτως τίποτα, αφού πιάστηκε κοιμώμενος, εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας!!! Όμως στη διπλανή Πρέβεζα έλαβαν τρεις γαλάζιες σημαίες και στην απέναντι Κέρκυρα 35!!! Άντε μετά να τους ανταγωνιστεί τουριστικά η Θεσπρωτία. Αυτή η αρνητική εξέλιξη, σημαίνει υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Ηγουμενίτσας αλλά και των παραθαλάσσιων χωριών που ποντάρουν στον καλοκαιρινό τουρισμό. Και επειδή η Γαλάζια Σημαία  αποτελεί σύμβολο ποιότητας με παγκόσμια αναγνώριση, είναι τεράστια η σημασία που της δίνουν τουρίστες του εξωτερικού αλλά και γραφεία ταξιδίων που οργανώνουν διακοπές στην Ελλάδα. Ελπίζουμε του χρόνου να πάρει μπροστά ο δήμαρχος και αφού γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες κινήσεις, η Θεσπρωτία να αποκτήσει και πάλι Γαλάζιες Σημαίες. Εκτός κι αν δεν τις έχει ανάγκη, οπότε είναι κομπλέ από τουρίστες και δεν θέλει άλλες κρατήσεις... 

Ο Φάνης Αρκουμάνης και η Ιωάννα Μπαράτσα κέρδισαν στον καταπληκτικό αγώνα στο Μέτσοβο!

Ο Φάνης Αρκουμάνης και η Ιωάννα Μπαράτσα κέρδισαν στον καταπληκτικό αγώνα στο Μέτσοβο! Φοβερή διαδρομή, άψογη σήμανση, αρκετοί σταθμοί και ένας καιρός ιδανικός για τρέξιμο βοήθησε τους 201 αθλητές που έτρεξαν τον αγώνα να τον απολαύσουν πραγματικά. Οι άνθρωποι του Μετσόβου πραγματικά αγκάλιασαν τον αγώνα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την Κυριακή μέχρι και το τέλος των απονομών στην πλατεία του Μετσόβου να οργανωθεί μια μεγάλη γιορτή. Όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι από την διαδρομή η οποία παρότι δεν ήταν εύκολη μιας και είχε συνεχείς εναλλαγές κλίσεων, σε ορισμένα σημεία μάλιστα χρειαζόταν και ... χέρια, εντούτοις το μαλακό τερέν και η απαράμιλλη ομορφιά της, μάγεψαν πραγματικά τους αγωνιζομένους και εξαφάνισαν την κούρασή τους.Συμπερασματικά, ένας αγώνας που δεν πρέπει να χάσει κανείς φίλος του ορεινού τρεξίματος, όχι μόνο για να τιμήσει τον αθλητή και άνθρωπο Νίκο Καλοφύρη, αλλά γιατί πραγματικά ο αγώνας ήταν ότι καλύτερο έχουμε τρέξει σε αυτή την απόσταση. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει λεπτομερής απολογισμός και εντυπώσεις από ένα διήμερο το οποίο θα μας μείνει αξέχαστο!
Συνοπτικά αποτελέσματα
Αντρες
Αρκουμανης Φανης - 3.48.32
Χριστανας Αχιλλεας - 3.50.02
Γουβαιλης Χρηστος - 3.50.52
Γυναικες
Μπαρατσα Ιωαννα - 4.51.29
Παπαποστολου Βιργινια - 5.06.05
Καλογηρου Μαρα - 5.15.43
Άντρες άνω των 55
Βενετικίδης Δημήτρης - 4.17.48
Μητσούλης Γεράσιμος - 5.02.30
Μπάγιος Ιωάννης - 5.17.07
Άντρες κάτω των 25
Πλακέτας Κοσμάς - 4.03.49
Καραμίχας Κλεάνθης - 4.08.44
Πέλλης Κων/νος - 4.24.27

advendure

Τελειώνει η είσοδος της πόλης και η ταλαιπωρία...

Εντός του Ιουνίου η παράδοση και του δεύτερου κλάδου

Μέσα στον Ιούνιο θα παραδοθεί πλήρες και στους δυο κλάδους το έργο ανακατασκευής της εισόδου της πόλης και θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία οδηγών και επιχειρήσεων κατά μήκος της εθνικής οδού, από τον κόμβο Ανατολής μέχρι τον κόμβο Εγνατίας, μια απόσταση 3 χιλιομέτρων.Οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία «ΚΑΣΤΩΡ» έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αρμοδίου τμήματος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Δημήτρη Αναγνώστου, απομένει η ασφαλτόστρωση στο μισό του κλάδου με κατεύθυνση προς την πόλη και άλλες εκκρεμότητες με πεζοδρόμια, φωτισμό και διαγραμμίσεις.Η εκτίμηση είναι για την απόδοση στην κυκλοφορία και των δυο κλάδων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, λίγες εβδομάδες δηλαδή, μετά την λήξη της παράτασης που είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι 31 Μαΐου 2013 και ήταν η πρώτη και τελευταία στο έργο.Ο ένας κλάδος είχε δοθεί στην κυκλοφορία το περασμένο καλοκαίρι και «εξυπηρετεί» την αυξημένη κυκλοφορία με την ανάλογη ταλαιπωρία των οδηγών, αλλά και των πολλών επιχειρήσεων.Η πεντάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου «Βελτίωση του τμήματος κόμβος Ανατολής – Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», είχε δοθεί τον Δεκέμβριο, κατόπιν αιτήματος της αναδόχου, για να ολοκληρωθεί η μεταφορά – μετακίνηση των δικτύων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, να παραδοθούν ελεύθερες από τους ιδιοκτήτες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις, να κατασκευαστεί επιπλέον ένας κόμβος στην χ.θ. 0+450 μ. και να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην εφαρμογή των μελετών στην περιοχή Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου και ΤΕΙ.Το έργο με προϋπολογισμό δημοπράτησης 13,7 εκ. ευρώ περίπου (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). είναι από τα σημαντικότερα του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου) και για να ανατεθεί και υλοποιηθεί χρειάστηκε να δημοπρατηθεί δυο φορές, αφού στον πρώτο διαγωνισμό δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά. Στον δεύτερο διαγωνισμό «χτυπήθηκε» από τις εταιρείες που μετείχαν και ανάδοχος με ποσοστό έκπτωσης 46% αναδείχτηκε η «ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε». Η σύμβαση ήταν για 7.668.000 ευρώ περίπου και δεν προβλέπεται σημαντική υπέρβαση.Η ανακατασκευή αυτού του τμήματος στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών ήταν αναγκαία και για ταχύτερη κυκλοφορία και για ασφάλεια, αφού δεν υπήρχε διαχωριστική νησίδα και δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.Στο μεγαλύτερο μήκος του, το πλάτος του ανακατασκευασμένου δρόμου είναι 33 μέτρα (κυμαίνεται από 31-35 μέτρα), ανάλογα με τις διαθέσιμες απαλλοτριωμένες εκτάσεις, έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με νησίδα πρασίνου, πεζοδρόμια, φωτισμό σύνδεση με τις παρόδιες ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις και η λωρίδα επιβράδυνσης θα έχει και ρόλο ποδηλατοδρόμου.Στον κόμβο Ανατολής (Πανηπειρωτικό) θα επαναλειτουργήσουν τα φανάρια, αφού δεν αλλάζει κάτι και στον άλλο κόμβο, θα επανέλθει ως είχε η σύνδεση με την Εγνατία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 και ώρα 15:00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση των αποφάσεων – Πρακτικών της 5ης και της 6ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Η «ΔΩΔΩΝΗ» και συνολικά η αγροτική παραγωγή.
( εισήγηση: η παράταξη « Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο») (εξ αναβολής)
3. Τροποποίηση προγράμματος τουριστικής προβολής Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2013.
(εισήγηση: Δ/νση Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης , Εμπορίου και Τουρισμού)
4) Γνωμοδότηση επί αιτήματος κ. Χρήστου Μεντή, για παραχώρηση ακινήτου, κατά χρήση έναντι τιμήματος, κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, εμβαδού 357.865,5 τ.μ. για αγροτική χρήση.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
5) Γνωμοδότηση επί αιτήματος κ. Νικόλαου Μεντή, για παραχώρηση ακινήτου, κατά χρήση έναντι τιμήματος, κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, εμβαδού 201.864,5 τ.μ. για αγροτική χρήση.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
6) Γνωμοδότηση επί αιτήματος κ. Λάζαρου Προκοπίου, για παραχώρηση ακινήτου, κατά χρήση έναντι τιμήματος, κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, εμβαδού 127.626 τ.μ., με σκοπό την αγροτική χρήση.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
7) Γνωμοδότηση επί αιτήματος κ. Γεωργίου Προκοπίου, για παραχώρηση ακινήτου, κατά χρήση έναντι τιμήματος, κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, εμβαδού 405.915 τ.μ., με σκοπό την αγροτική χρήση.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
8) Γνωμοδότηση επί αιτήματος κας Μαρίνας Καπουράνη για παραχώρηση ακινήτου, κατά χρήση έναντι τιμήματος, κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, εμβαδού 255.877 τ.μ., με σκοπό την αγροτική χρήση.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
9) Γνωμοδότηση επί αιτήματος κ. Ευάγγελου Ξυλογιάννη, για παραχώρηση χρήσης ακινήτου, κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, εμβαδού 101.248,56 τ.μ. στην περιοχή Βάλτος ΤΚ Κωστακιών Δήμου Αρταίων.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας)
10) Λήψη απόφασης για πρόταση επιλογής ως κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση μονάδος φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας τη θέση «γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας.
(εισήγηση: Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)
11) Έγκριση αποδοχής ένταξης της πράξης με τίτλο «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Προσαρμό-ΖΩ» στο Ε.Π «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», αποδοχής της σχετικής πίστωσης που αναλογεί στην Π.Ε. Πρέβεζας για δράσεις δημοσιότητας, δικτύωσης ύψους 16.250,00 € και καθορισμός τρόπου υλοποίησης αυτής
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας)

Συνέλευση Θεσπρωτίας και εκλογή Γραμματείας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα η συνέλευση της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας. Την εισήγηση παρουσίασε ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου και ο διάλογος επεκτάθηκε σε πολλά θέματα.Η συνέλευση επισήμανε την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτική των μνημονίων, τον αυταρχικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη» και την ανάγκη για ένα νέο καταστατικό χάρτη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία.Παράλληλα συμφώνησε στην καταδίκη της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου και γιατί στηρίζει αυτή την πολιτική πτώχευσης του λαού και εκποίησης των δημόσιων αγαθών αλλά και για τον αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο, που διοικεί την Περιφέρεια. Ως τελευταίο κρούσμα περιφρόνησης του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημαίνεται η απουσία οποιασδήποτε συζήτησης επί των προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020), τις οποίες χειρίστηκε αδιαφανώς η Περιφερειακή Αρχή, παρά την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισής τους από το Συμβούλιο.Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα της περιοχής και των επαρχιακών κέντρων, που αποψιλώνονται συνεχώς από Υπηρεσίες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Αδριατικό προσανατολισμό της Ηπείρου, στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, όπου συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα των 1.800 κτηνοτρόφων του νομού μετά από το ξεπούλημα της «Δωδώνης» και των ιχθυοκαλλιεργειών.Η συνέλευση αξιολόγησε θετικά τα 2 ½ χρόνια παρουσίας της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου και παράλληλα επισήμανε αδυναμίες στην αποκεντρωμένη λειτουργία της σε επίπεδο Θεσπρωτίας. Για την κάλυψη του κενού και την αποτελεσματική της λειτουργία εξέλεξε μια 4μελή Γραμματεία. Σ’ αυτή συμμετέχουν ο Σπύρος Κάτσης και ο Αντρέας Νταής (Ηγουμενίτσα), ο Βασίλης Παρόλας (Παραμυθιά) και ο Δημήτρης Τσότσης (Φιλιάτες).

Συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου της Μέρτζιανης

Οι κάτοικοι ζητούν την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της μεθόριας περιοχής

Κάτοικοι και φορείς του Δήμου Κόνιτσας, πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό στον μεθοριακό σταθμό της Μέρτζιανης,ζητώντας την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της μεθόριας περιοχής, με την επαναλειτουργία, όλων των αστυνομικών τμημάτων, των στρατιωτικών φυλακίων καθώς και η επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΖΙΤΣΑΣ-Πολύτιμη προσφορά του Κώστα Μαλάμου

Χαρακτική «δεμένη» με τους αγώνες του λαού


Η Πινακοθήκη Χαρακτικής στη Ζίτσα Ιωαννίνων αποτελεί μία από τις ελάχιστες της Ελλάδας με μόνιμη έκθεση αποκλειστικά χαρακτικών έργων. Είναι αποτέλεσμα οράματος και πολύχρονης δουλειάς του αλησμόνητου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου, του οποίου η ιδιαίτερη αγάπη για τη χαρακτική και η φιλία του με τον Δημήτρη Γαλάνη τον οδήγησαν στη διαδικασία να συλλέξει χαρακτικά έργα, με στόχο τη δημιουργία μιας πινακοθήκης χαρακτικής στο χωριό του, τη Ζίτσα. Ο τόπος που διάλεξε ο Κώστας Μαλάμος δεν ήταν τυχαίος. Οχι μόνο γιατί ήταν ο αγαπημένος τόπος καταγωγής του, αλλά γιατί κύριος σκοπός του ήταν να συμβάλει στην πολιτιστική αποκέντρωση. Να φέρει τους συγχωριανούς του, τους ανθρώπους της γύρω περιοχής, τους λαϊκούς ανθρώπους, σε επαφή με την Τέχνη και κυρίως την χαρακτική - μια τεχνοτροπία, με ιδιαίτερη συμβολή στη διάδοση της Τέχνης σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Να δώσει στα παιδιά, στους μαθητές, ένα ερέθισμα για παραπέρα γνώση της Τέχνης, μια δυνατότητα πολιτιστικής καλλιέργειας, την οποία, δυστυχώς, τους στερεί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.Η συλλογή διαθέτει 220, περίπου, έργα, από τα οποία εκτίθενται τα 132. Μία πλούσια συλλογή που παρουσιάζει με σαφήνεια την πορεία της ελληνικής χαρακτικής από τη θεμελίωσή της (τέλη 19ου αιώνα) μέχρι σήμερα. Εργα φιλοτεχνημένα με αρκετές από τις τεχνικές της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών. Ξυλογραφία σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφία, χαλκογραφία, γραμμική και τονική οξυγραφία, λινόλαιο, μεταξοτυπία. Εργα των «θεμελιωτών» της ελληνικής χαρακτικής: Δ. Γαλάνη, Λ. Κογεβίνα και Α. Θεοδωρόπουλου, του πρώτου και μεγαλύτερου δασκάλου της, Γ. Κεφαλληνού, των συνεχιστών της, Γ. Μόσχου, Α. Τάσσου, Β. Κατράκη, Λ. Μαγγιώρου, Κ. Γραμματόπουλου, Σ. Βασιλείου, Γ. Δήμου, Γ. Μόραλη, Κ. Βαρλάμου, Τ. Νικολαΐδη, Γ. Τσαρούχη, Χ.Δαγκλή, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Σικελιώτη, Ν.Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Βακιρτζή, Α. Φασιανού, Β. Χάρου, Π.Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Π. Πρέκα και νεότερων, όπως οι Χ. Γκαλντέμης, Μ. Παντελιάς, Ε. Μελά, Γ. Γουρζής και πολλοί άλλοι.

Ο δημιουργός Κώστας Μαλάμος
Ο Κώστας Μαλάμος (1913 - 2007) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και πέρασε τα πέντε πρώτα του χρόνια στη Ζίτσα. Μέχρι το 1931 έζησε στα Γιάννενα και τον ίδιο χρόνο ήρθε στην Αθήνα. Με υποτροφία εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1932-1937), με δασκάλους τους Π. Μαθιόπουλο, Ο. Αργυρό και Κ. Παρθένη. Μετά την αποφοίτησή του, ανοίγει στην Αθήνα φροντιστήριο ζωγραφικής και τον επόμενο χρόνο διορίζεται στο καλλιτεχνικό τμήμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

1η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών φυτών στην Ηγουμενίτσα

Η 1η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών φυτών στην Ηγουμενίτσα πρόκειται να λάβει χώρα το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.Ντόπιες ποικιλίες κηπευτικών και αρωματικών φυτών και σπόρων θα μοιραστούν στα παιδιά που θα βρεθούν στην πλατεία τα οποία θα σπείρουν και θα μεταφυτεύσουν επί τόπου σε γλαστράκια τα οποία ετοιμάστηκαν επίσης από παιδιά ειδικά για τη γιορτή. Φυσικά το κάθε παιδί θα πάρει το γλαστράκι στο σπίτι του με τις απαραίτητες οδηγίες φροντίδας με μόνο αντίτιμο τη χαρά της συμμετοχής και την ενημέρωση για τη σημασία της προστασίας της ντόπιας βιοποικιλότητας.Στη γιορτή θα συμμετέχουν και θα συνδράμουν: η τοπική ομάδα “Πελίτι” Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας, το δημοτικό σχολείο Γραικοχωρίου, τμήματα μαθητών του Κέντρου Πρόληψης “Αριάδνη”, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών και Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων Κέρκυρας “ΟΙΚΟΖΩΗ”, με τιμώμενα πρόσωπα όλα τα παιδιά που καλούνται να παρευρεθούν!

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ-Απάντηση στον Στράτο Ιωάννου

Σε απάντηση στην επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Ευστράτιου Ιωάννου που αφορά στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, αλλά και για όσα αναφέρονται στο περιεχόμενο αυτής και αφορούν τον όμιλό μας θέλουμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:Όλοι οι κάτοικοι της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχουμε κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει αλλά και να ολοκληρωθεί η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των παγκοσμίως προστατευομένων μνημείων της UNESCO, αλλά και τα οφέλη που θα υπάρξουν για τον τόπο μας (διεθνής αναγνωρισιμότητα, μεγάλη επισκεψιμότητα, έργα ανασκαφών και συντήρησης, έργα υποδομής κ.λ.π.).Ο όμιλος από την αρχή της ιδρύσεως του είχε αντιληφθεί την σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του.Η ευκαιρία δόθηκε το 2003 και συγκεκριμένα επ’ ευκαιρία φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε ο όμιλος με θέμα «αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός στο Αφγανιστάν».Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 15-2-2003 παραβρέθηκε και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εθνολόγος κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον οποίο συμφωνήσαμε και υποβλήθηκε από κοινού στο Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο και ανακοινώθηκε επίσημα από τον όμιλο προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (σχετικές δημοσιεύσεις στις 20-2-2003).Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης επειδή δεν συμμετείχε από την αρχή στο όλο εγχείρημα δεν γνωρίζει λεπτομερώς την χρονολογική σειρά των γεγονότων, αλλά και λόγω της ελλιπούς, όπως φαίνεται, πληροφόρησης που έχει, αναφέρει στην επιστολή του ανακριβή στοιχεία.Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από το 2003 και για περίπου δέκα χρόνια η προσπάθεια ατόνησε.Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ένα μνημείο εγγράφεται στον ενδεικτικό κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετών χρόνων, ώστε να έρθει η σειρά του καθώς προηγούνται και άλλα μνημεία.Συνήθως κάθε χρόνο εντάσσεται ένα μνημείο και σε σπάνιες περιπτώσεις δύο.Βάσει των ανωτέρω η Αρχαία Νικόπολη εγγράφεται το έτος 2009.Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO παρακολουθούσαν και συνεργαζόταν με το Υπουργείο Πολιτισμού.Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον ενδεικτικό κατάλογο ο όμιλος δημοσιεύει δελτίο τύπου στις 24-9-2009 και ενημερώνει αμέσως τον τότε Δήμαρχο Πρέβεζας και ζητά την συνεργασία των τοπικών φορέων με το προαναφερθέν δελτίο τύπου.
Δυστυχώς όμως για λόγους που δεν οφείλονται στον όμιλο, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία των τοπικών φορέων, δεν προχώρησαν οι εργασίες για την σύνταξη του σχετικού φακέλου.Βλέποντας ο όμιλος την κατάσταση που είχε πλέον διαμορφωθεί και έχοντας φτάσει στο έτος 2011 (πιθανή απένταξη του μνημείου από τον ενδεικτικό κατάλογο) ξεκινήσαμε εκ νέου προσπάθειες σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή (καθοριστική ήταν η βοήθεια της προέδρου κυρίας Αικατερίνης Τζιτζικώστα και την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως) προς το Υπουργείο Πολιτισμού και κατορθώσαμε την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή να παραμείνει η Αρχαία Νικόπολη στον ενδεικτικό κατάλογο.Στη συνέχεια, αρχές του έτους 2012 ο όμιλος αρχίζει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη (σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο στις 21-2-2012) ζητώντας την συνεργασία τους.Πριν από την ημερομηνία αυτή ας μας γνωστοποιήσει ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης έστω και ένα έγγραφο ή ένα δημοσίευμα για προσπάθειες που είχαν γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα ή την πρώην Νομαρχία ως προς τον σκοπό της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης.Στη συνέχεια ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί μια και μόνο σύσκεψη και όχι επανειλημμένες συσκέψεις όπως ανακριβώς αναφέρει.Έκτοτε ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης επιδίδεται σε μια προσπάθεια αποκλεισμού τόσο του Ομίλου UNESCO όσο και άλλων φορέων.Παραδείγματα αποτελούν η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κύριου Τζαβάρα αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη.Ο όμιλος αποκλείστηκε καθώς και άλλοι φορείς, (σε επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ομίλου με την γραμματεία του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη για να συναντήσουμε την κυρία Μενδώνη η απάντηση ήταν αρνητική).
Οπότε για ποια συλλογικότητα και ποια συνεργασία των τοπικών φορέων ομιλεί ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης;Τον Νοέμβριο του 2012 ο όμιλος ενημερώνεται από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η Αρχαία Νικόπολη παραμένει στον ενδεικτικό κατάλογο.Στις 30-1-2012 κατά την κοπή της πίτας του ομίλου ανακοινώνουμε την παραμονή της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο γιατί ήμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα, γνωρίζοντας εκ των έσω τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί από τον όμιλο και την Εθνική Επιτροπή προς το σκοπό αυτό, αλλά και από τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού.Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να κατανοήσει ότι ο όμιλος UNESCO Ν. Πρέβεζας γνωρίζει, συμβάλλει και δουλεύει προς τον σκοπό της ένταξης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, και λόγω αρμοδιότητας θα είμαστε εμείς που θα κληθούμε να στηρίξουμε το όλο εγχείρημα μετά την σύνταξη του φακέλου στο κεντρικό αρμόδιο συμβούλιο της UNESCO στο Παρίσι.Καλώς η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών για μελέτες και έργα για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης και αυτός είναι ο ρόλος της προς την επίτευξη του απώτερου σκοπού της ένταξης, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχουμε συμμετοχή στο εγχείρημα ώστε να βοηθήσουμε για την αίσια έκβασή του.Όσον αφορά στην επαναχάραξη της Εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων και στην μελέτη που έχει αναθέσει η Περιφέρεια, έχει ενημερώσει αλήθεια ο Κύριος Αντιπεριφερειάρχης κανένα αρμόδιο τοπικό φορέα;Στις επαφές και συνομιλίες που είχαμε με φορείς, αρκετοί δεν γνωρίζουν τίποτα, αλλά και όσοι ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι, αυτό είναι σε επίπεδο μιας αδιευκρίνιστης παράκαμψης και επαναχάραξης της οδού χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.Τόσο ο πρόεδρος του Ομίλου όσο και τα μέλη δεν μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ασκούν πολιτική, και δεν αποσκοπούν σε καμία προσωπική τους προβολή γιατί δεν είναι πολιτικά πρόσωπα (όλα τα έξοδα μετακινήσεων των μελών που έχουν γίνει και θα γίνουν για το σκοπό αυτό καλύπτονται αποκλειστικά εξ’ ιδίων).Ότι κάνουμε το κάνουμε αποκλειστικά και μόνον για το καλό του τόπου μας.Ότι αναφέραμε στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα στηριζόμενα σε στοιχεία και αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στην κρίση των συμπολιτών μας.Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι σημαντική και απαραίτητη η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων ανεξαιρέτως, όπως συνέχεια τονίζουμε και όπως αποδείχθηκε από την παρολίγον απένταξη, η οποία οφειλόταν σε αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή στην μη συνεργασία.

Με 3 γαλάζιες σημαίες υποδέχεται το καλοκαίρι η Πρέβεζα!

Τρεις Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν στην Κυανή Ακτή και το Μονολίθι του Δήμου Πρέβεζας και στην παραλία της Λούτσας του Δήμου Πάργας.Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

ert.gr

Νέα διόδια στην Εγνατία Οδό!

Ξεπουλάνε τον καλύτερο δρόμο της Ελλάδας, που τον χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός. Ο νέος ιδιοκτήτης δε θα χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση τα επόμενα 20 χρόνια. Θα έχει μόνο κέρδη....Η τρικοµµατική κυβέρνηση, µέσω του ΤΑΙΠΕ∆, έχει βγάλει την Ελλάδα στο σφυρί. Ο,τι αξίζει, ξεπουλιέται. Ο,τι µπορεί να δώσει κέρδη στη χώρα µας και τους Ελληνες παραχωρείται σε αστείες τιµές, περιµένοντας την ανάπτυξη.Αλλά, τελικά, θυσιάζεις την αγελάδα που σου παράγει γάλα; Στην Ελλάδα των µνηµονίων, κάποιοι έχουν αποφασίσει να τη θυσιάσουν.

Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για την κατάργηση του σταθμού γεωργικής έρευνας Κατσικα Ιωαννίνων

Τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος και την κατάργηση του σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.Όπως αποκαλύπτει η Πολιτευτής Ιωννίνων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ζένια Καράμπαλη, «η κτηνοτροφία στην περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς υποβάθμισης λόγω της εγκατάλειψης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της υποβάθμισης του Ινστιτούτου Γάλακτος λόγω της επικείμενης συγχώνευσής του και της έντονα φημολογούμενης κατάργησης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων».Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, τους Συλλόγους Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το ΓΕΩΤΕΕ και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, «η υποβάθμιση των υπηρεσιών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης κάποιων φυλών προβάτων όπως Μπούτσικο, Κατσικά, Καλαρρύτικη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την κτηνοτροφία της Ηπείρου».Έτσι, η κτηνοτροφία στην Ήπειρο κατά κύριο λόγο θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της υπαίθρου καθώς στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα την ώρα μάλιστα που το πανελλαδικό ποσοστό αγγίζει το 39%.«Θα συγχωνευθεί τελικά το Ινστιτούτο Γάλακτος με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στην Αθήνα; Ποια η σκοπιμότητα της μεταφοράς της διοικητικής εποπτείας του Ινστιτούτου Γάλακτος από τα Ιωάννινα στηνπρωτεύουσα;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και τη μη κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων.