Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Επεισόδιο με μέλη της Χρυσής Αυγής στις «Γιορτές Σουλίου»

Δήλωση- καταγγελία του προέδρου της Αδελφότητας «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ» και μέλους του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Λάμπρου Τόκα

Ως πρόεδρος της Αδελφότητας «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ» και μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, θα ήθελα να καταγγείλω στην κοινή γνώμη την προκλητική και τραμπούκικη στάση μελών της Χρυσής Αυγής στις σημερινές εκδηλώσεις που έγιναν στο Σούλι για το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι και τη μνήμη των Σουλιωτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Συγκεκριμένα, ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν τον Ταμία της Αδελφότητάς μας Κωστή Τόκκα, επειδή μοίραζε δωρεάν στο κοινό την εφημερίδα του Συλλόγου μας με τίτλο «Ηρωϊκό Σούλι», που είχε ως πρώτο θέμα τον τίτλο «Προσβολή στη μνήμη των Σουλιωτών η παρουσία νεοναζί στις γιορτές Σουλίου». Ακολουθώντας μάλιστα το παράδειγμα των φασιστών που έκαιγαν τα βιβλία, έσκισαν προκλητικά την εφημερίδα που είχαν πάρει και την πέταξαν στο έδαφος.Θα ήθελα επίσης να καταγγείλω ως απαράδεκτη και τη στάση που τήρησε η ομάδα αστυνομικών δυνάμεων στις εκδηλώσεις, που αρχικά προτίμησε το ρόλο θεατή και στην καλύτερη των περιπτώσεων, φάνηκε υπερβολικά ανεκτική απέναντι στην ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, στο αίτημα του Κ. Τόκα να τον προστατεύσουν από τους τραμπουκισμούς των χρυσαυγιτών, ο επικεφαλής της αστυνομικών δυνάμεων του υπέδειξε …να σταματήσει να μοιράζει την εφημερίδα!Μόλις πληροφορήθηκα το περιστατικό, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στις εκδηλώσεις και αφού διαμαρτυρήθηκα, τον ρώτησα: «Με ποιο σκεπτικό απαγορεύσατε στον ταμία μας να μοιράζει εφημερίδα»; Η απάντηση που μου έδωσε ήταν πως «δεν υπήρξε τέτοια εντολή»! Όταν στη συνέχεια τον ρώτησα αν μπορεί ο ταμίας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διανομή της εφημερίδας, χωρίς κίνδυνο από τους χρυσαυγίτες, μου απάντησε: «Για λόγους τάξης, δεν μπορεί να μοιράζει την εφημερίδα»!!! Δηλαδή, με απλά λόγια παραδέχτηκε ότι απαγόρευσε τη διανομής της εφημερίδας της Αδελφότητάς μας, με τη διαφορά ότι αντί για τη λέξη «απαγορεύεται» χρησιμοποίησε τη λέξη «δεν επιτρέπεται»! Όχι Γιάννης, Γιαννάκης, όπως λέει και ο λαός μας.Τα σημερινά γεγονότα, δικαιώνουν την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που- με βάση και τις ασχήμιες στις οποίες είχαν επιδοθεί στις περσινές εκδηλώσεις οι χρυσαυγίτες- είχε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις γιορτές του Σουλίου. Άραγε θα βγάλουν κάποια διδάγματα οι διοργανωτές, από τη προκλητική στάση που τηρούν- εσκεμμένα- οι ιθύνοντες της Χρυσής Αυγής;

«ΑΝΗΛΙΚΟΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΣ

ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ 20ΧΡΟΝΗ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Ο Αφγανός που πέταξε τα ξημερώματα στην Κέρκυρα 20χρονη Αρτινή φοιτήτρια για να τη ληστέψει δηλώνει «Ανήλικος» ενώ είναι εμφανές πως είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα σε αίτημα πολιτικού ασύλου που έχει καταθέσει για να κυκλοφορεί ελεύθερος, έχει πετύχει να αναφέρεται ότι η ηλικία του είναι 17 ετών. Έτσι υποχρεωτικά αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα της πόλης ως «Ανήλικος» και αναπόφευκτα μετά απ’ αυτό το σοβαρό περιστατικό θα του δοθεί η … ευκαιρία να αντιμετωπίσει την «εύνοια» το νόμου. Πάντως όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του νησιού που πέτυχε την σύλληψή του το μεσημέρι της Κυριακής, το ύψος της πτώσης δεν είναι 7 αλλά 8 μέτρα. Να θυμίσουμε πως ο Αφγανός πέταξε πάνω από τα κάγκελα την φοιτήτρια, επειδή εκείνη έβαλε τις φωνές όταν πήγε στις 3 τα ξημερώματα που επέστρεφε σπίτι της, να της κλέψει την τσάντα. Η κοπέλα γλύωσε ευτυχώς με κάταγμα του χεριού της.

Ορόσημο για το μέλλον των Δήμων το συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννινα

Αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το μέλλον της να βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί, το επερχόμενο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή στα Γιάννινα, αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την ευαίσθητη σχέση Δήμων- Κυβέρνησης.Η καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα χτυπήσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου για δυο ημέρες με τους δημάρχους να έχουν πολλά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα συζητήσουν με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, στις 10 το πρωί της Πέμπτης (την Ν.Δ. θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας).Τα ανοιχτά μέτωπα, που απασχολούν τους Δήμους και στην Ήπειρο, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα οικονομικά, αλλά και με το μέλλον πολλών εκ των εργαζομένων, αφού μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών καταλόγους με στοιχεία για τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, που πρόκειται να καταργηθούν (στην Ήπειρο εντάσσονται στη συγκεκριμένη λίστα περίπου 12 Ν.Π.).

Η αντίδραση…
Η ΚΕΔΕ σε χθεσινή ανακοίνωση εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στην κίνηση του Υπουργείου να ζητήσει πλήρη στοιχεία των Νομικών Προσώπων και τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνηγορήσει στο να μπει οριστική «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δήμων, των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών τους.Ακόμη, υπογραμμίζει ότι δεν θα απεμπολήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές δομές των Δήμων αποτελούν την μοναδική «ασπίδα» κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων από τις συνέπειες της κρίσης πολιτών, ούτε πρόκειται να συνηγορήσει στην ευθεία κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς της και της αυτονομίας των αιρετών της οργάνων να διοικούν.«Υπογραμμίζουμε τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στην κυβέρνηση συνολικά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί για άλλη μία φορά να «πληρώσει» με κόστος την ολοκληρωτική της κατάρρευση, τις καθυστερήσεις και τις ατελέσφορες προσπάθειές τους να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους» αναφέρεται.

Τα στοιχεία…
Σύμφωνα με στοιχεία, από την εφαρμογή του Καλλικράτη μέχρι σήμερα οι Δήμοι, αλλά και οι δήμαρχοι, μειώθηκαν από 1.034 σε 325, (-69%), το πολιτικό προσωπικό (δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι) από 16.390 σε 9.375, (μείωση 43%), οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων από 914 σε 325, (μείωση 64%), οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από 2.298 σε 1.498 αντίστοιχα, ήτοι μείωση 35%. Ειδικά σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, (μείωση 88%), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, (μείωση 64%).«Μετά το επί τόσα χρόνια …πάγωμα των προσλήψεων στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν υπάρχει πλέον πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις» καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Έως τέλος του μήνα
Σε ό,τι αφορά τα συμπληρωματικά στοιχεία για τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και των Περιφερειών, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 31 Μαΐου, ώστε να ετοιμαστούν οι τελικές λίστες με τους υπό κατάργηση – συγχώνευση ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση φορείς. Το υπουργείο ζητά από τους Δήμους να αποστείλουν εντός της επόμενης εβδομάδας αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν, τη θέση εργασίας τους και το μορφωτικό τους επίπεδο αλλά και την επιχορήγηση που λαμβάνει ο φορέας.

Τα οικονομικά…
Τέλος, τα οικονομικά παραμένουν πάντα το… κόκκινο πανί για τους Δήμους. Υπενθυμίζεται, πως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης είχε τονίσει πως όλοι οι Δήμοι βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους. Συνολικά, οι Δήμοι αναμένεται να λάβουν για το 2013 το ποσό των 2,882 δισ. ευρώ.Ο κ. Ασκούνης κατήγγειλε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μεταβιβάζει, όπως οφείλει, τους πόρους για τη συντήρηση μαθητικών εστιών σε 16 Δήμους και προειδοποίησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Ο Ατρόμητος μπαίνοντας δυνατά και στα δυο ημίχρονα κατάφερε να κερδίσει με 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα μειώνοντας στους δυο πόντους τη διαφορά από την κορυφή.Καλό παιχνίδι στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο να είναι πιο ουσιαστικός και να παίρνει δίκαια τη νίκη απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου μπήκε δυνατά στο ξεκίνημα του πρώτου μέρος και άνοιξε το σκορ με τον Θανάση Καραγκούνη.Το ίδιο συνέβη και στην "επανάληψη" με τον Ναπολεόνι να κάνει το 2-0 στην πρώτη φάση μετά την ανάπαυλα. Πλέον ο Ατρόμητος έφτασε στους 8 βαθμούς και θέλει νίκη στην Τούμπα έτσι ώστε να περάσει στην κορυφή.
Ατρόμητος: Ράντμαν, Σκόνδρας, Λαζαρίδης, Γιαννούλης, Ταυλαρίδης (46' Φυτανίδης), Μπρίτο, Καραγκούνης (72' Μπάλλας), Ιγκλέσιας, Πίτου, Σουμπίνιο, Ναπολεόνι (58' λ.τρ. Κούτσι).
ΠΑΣ Γιάννινα: Φέγκρους, Ντάσιος (83' Νάκος), Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ίλιτς (74' Νικλητσιώτης), Τσουκαλάς (67' Μπέριος), Κοροβέσης, Γεωργίου, Λίλα, Οικονόμου, Βίλα.

Συμβολικοί αποκλεισμοί από τους ακρίτες στους μεθοριακούς σταθμούς της Ηπείρου με την Αλβανία

Ζητούν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Με κεντρικό σύνθημα, «Το Πωγώνι εκπέμπει SOS», κάτοικοι και φορείς του δήμου Πωγωνίου, πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό για μία ώρα, στις 11.30, στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς.Μαζί με τους κατοίκους που έφτασαν στην Κακκαβιά από όλα τα χωριά του Πωγωνίου, ήταν και ο μητροπολίτης Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, καθώς και ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης ,οι οποίοι στις ομιλίες τους, επανέλαβαν ότι πρέπει να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής.Εκείνο που όλοι ζητούν, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της μεθόριας περιοχής, με την επαναλειτουργία, όλων των αστυνομικών τμημάτων, των στρατιωτικών φυλακίων καθώς και η επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων.Πριν από 15 ημέρες, Αλβανός κακοποιός, δολοφόνησε ζευγάρι ηλικιωμένων, λήστεψε δύο γυναίκες και απείλησε με χειροβομβίδες τους θαμώνες ενός καφενείου στο χωριό Κτίσματα κοντά στα σύνορα. Αυτά τα γεγονότα, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο φόβο στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ληστείες και διαρρήξεις.Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, του αντιδημάρχου Πωγωνίου Στέλιου Κουκουλάρη: «Όσο τα σύνορα τα είναι αφύλαχτα, κανείς, δεν κοιμάται ήσυχος στο Πωγώνι. Οι αρμόδιοι οφείλουν να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και ούτε ένας από το κράτος των Αθηνών, δεν έχει έρθει να διαπιστώσει τι γίνεται, να ακούσει τους ακρίτες».Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Πωγωνίσιων Αθήνας.Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έγιναν και στους συνοριακούς σταθμούς, της Μέρτζανης στην Κόνιτσα και του Μαυροματίου στην Θεσπρωτία.

Ολοκληρώθηκαν οι «Γιορτές Σουλίου»

Mε την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ

Κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ, οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου.Στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου, που βρίσκεται στην απέναντι βουνοκορφή από το Κούγκι. Την αναπαράσταση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Σταύρος Καλογιάννης, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές κόμματων, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ηπείρου.Ο κ. Καλογγιάνης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ήρθαμε και φέτος ως απλοί προσκυνητές. Το Σούλι είναι συνυφασμένο στην συνείδηση των Ελλήνων, ως αγώνας για την ελευθερία. Είναι ένα διαχρονικό μήνυμα».Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , τόνισε ότι ο αγώνας των Σουλιωτών είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. «Εθνική ανεξαρτησία, δεν είναι μόνο η εδαφική ακεραιότητα, αλλά και οικονομική ακεραιότητα, γι αυτό αγώνας των Σουλιωτών είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να είναι η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη, αυτοδύναμη για να βγούμε από τα μνημόνια» είπε.Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος υπογράμμισε πως «όταν θέλουμε ως Έλληνες να έχουμε αύριο, χρειάζονται θυσίες».Νωρίς το πρωί, δρομείς από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον «Δρόμο Θυσίας», καλύπτοντας διαδρομή 12 χιλιομέτρων, με αφετηρία τη Γλυκή και τερματισμό στο Σούλι μέσα από το φαράγγι του Αχέροντα.

Στην θύρα 1 οι οπαδοί του ΠΑΣ,το βράδυ στο Περιστέρι

Ανακοίνωση έβαγλε ο ΠΑΣ Γιάννινα με την οποία ενημερώνει τους φίλους της ομάδας ότι θα μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους στα εκδοτήρια της Θύρας 1 για το ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.Όσοι φίλαθλοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον σημερινό αγώνα της ομάδας μας με τον Ατρόμητο Περιστερίου, για την 4η αγωνιστική των play offs , γήπεδο Περιστερίου 20:30, θα μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια από τα εκδοτήρια της Θύρας 1, η οποία και μας παραχωρείται. Τιμή εισιτηρίου, 15 ευρώ.

ΑΦΓΑΝΟΣ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΡΤΙΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ


Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Αφγανός στην Κέρκυρα ζήλεψε την κτηνωδία του Πακιστανού στην Πάρο και πέταξε στα βράχια της Κέρκυρας, δίπλα από το παλιό Ενετικό φρούριο από ύψος εφτά μέτρων, 20χρονη φοιτήτρια που σπουδάζει στο 2ο έτος του ιστορικό τμήματος στο πανεπιστήμιο του νησιού. Το περιστατικό συνέβη στις 3 τα ξημερώματα όταν το κορίτσι με καταγωγή από τα ορεινά Θεοδώριανα της Άρτας, επέστρεφε στο σπίτι. Δίπλα από το σπίτι όπου πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός ο νεαρός Αφγανός όρμηξε στην 20χρονη για να της αρπάξει την τσάντα, εκείνη αντιστάθηκε και έβαλε τις φωνές και τότε ο Αφγανός την σήκωσε με τα χέρια του από τα προστατευτικά κάγκελα και την πέταξε από ύψος εφτά μέτρων όπως φαίνεται και στην φωτό-ντοκουμέντο από το σημείο. «Βοήθησε ο Άγιος Σπυρίδωνας και το κορίτσι γλύτωσε την ζωή του, αλλά υπέστη κάταγμα, πολλές αμιχές και θα χρειαστούν κάποια ράμματα στο πηγούνι της» μας ανέφερε γιατρός-χειρούργος του νοσοκομείου της πόλης. Στις 12 το μεσημέρι η αστυνομία της πόλης μετά από μεγάλη κινητοποίηση κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τον Αφγανό δράστη ο οποίος και αναγνωρίστηκε από το θύμα του. Ο Αφγανός σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα έχει υποβάλει και αίτημα για την χορήγηση πολιτικού ασύλου, πρόσχημα που εξασφάλιζει την «νόμιμη» παραμονή του στη χώρα μας.

Ανοιχτή επιστολή Κώστα Αρβανίτη: «Αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ – παραμονή στις ιδεολογικές του καταβολές»

Με την παρούσα επιστολή δηλώνω ότι αποχωρώ από το σημερινό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ένα πολιτικό χώρο, που όπως έχει πλέον εξελιχθεί, δεν εκφράζει σχεδόν καμία από τις ιδεολογικές καταβολές του, που είχαν εμπνεύσει και την προσωπική μου συμπόρευση.Πριν ένα περίπου χρόνο είχα δημόσια εκφράσει τη γνώμη μου με άρθρο «Γιατί έχασε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μάη». Στο κείμενο αυτό, που ισχύει απολύτως και σήμερα, είχα προτείνει : «το ΠΑΣΟΚ οφείλει έστω και τώρα, σε συνέπεια με τις ιδεολογικές του αναφορές, να προτείνει ένα καλά επεξεργασμένο σύστημα κριτηρίων κατοχής περιουσιακών στοιχείων, διαβίωσης και εισοδημάτων για την άντληση φορολογικών εσόδων από τους έχοντες πολλά». Στον αντίποδα αυτής της πρότασης, το ΠΑΣΟΚ ως μέρος της σημερινής συγκυβέρνησης, συνέχισε τη λογική του περιορισμού των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την επιλογή των εύκολων οριζόντιων «επιδρομών επί δικαίων και αδίκων», που οδηγεί στον αδιέξοδο κύκλο της ύφεσης, ο οποίος δεν μπορεί να σπάσει με ευχολόγια και επικοινωνιακές κινήσεις.Θα συνεχίσω πάντως, τιμώντας τους συντοπίτες μου που μας τίμησαν με την ψήφο τους, να ασκώ το ρόλο της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ, με όσες αδυναμίες προκύπτουν από τη διαμονή μου στην Αθήνα (όπου βρίσκομαι για εργασιακούς λόγους).Παραμένω πιστός στις αρχές και τα πιστεύω μου να στηρίζω τις ιδεολογικές επιλογές, που μπορεί σήμερα να μην εκφράζονται από συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, ελπίζω όμως ότι με την πλειοψηφία όσων συμπορευτήκαμε – και όχι μόνο θα «ξανασυναντηθούμε» στο προσεχές μέλλον!!

Κώστας Αρβανίτης
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΠΕ Πρέβεζας

77.178 άτομα επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Πρέβεζας το 2012!!!


77.178 άτομα επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Πρέβεζας το 2012, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η 6η ΥΠΕ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ελλείψεις διώχνουν τους ασθενείς από τα Κέντρα Υγείας. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο νοσοκομείο καθώς οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τους έχουν γονατίσει. Την ίδια ώρα τα νοσηλευτικά ιδρύματα βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική ασφυξία και αδυνατούν να καλύψουν τη νέα αυξημένη κίνηση καθώς τα περισσότερα παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Κύκλοι του νοσοκομείου σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν υποβαθμίσει, δια της διολισθήσεως, τα μικρά «νομαρχιακά» νοσοκομεία της Ηπείρου και ότι έχοντας ως «κράχτη» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατάφεραν να μεταφέρουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στις δυο νοσοκομειακές μονάδες των Ιωαννίνων όπου νοσηλεύτηκαν πάνω από το 70% των συνολικά ασθενών από την περιοχή της Ηπείρου και της Λευκάδας. Προβλέπουν ακόμη ότι η κατάσταση τη φετινή χρονιά θα επιδεινωθεί, παρότι τόσο το Νοσοκομείο, όσο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας, βγάζουν εις πέρας μεγάλο «όγκο» περιστατικών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το νοσοκομείο υποβαθμίζεται η κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ τονίζουν ότι όταν προσέρχονται νύχτα γονείς με άρρωστα παιδιά το Νοσοκομείο τους παραπέμπει, λόγω έλλειψης εφημερευόντων ειδικών γιατρών στην Άρτα ή τα Γιάννενα. Να σημειωθεί ότι οι υπάρχοντες δύο παιδίατροι σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας,έχουν υπερβεί τον εαυτό τους και έχουν ανταποκριθεί ημέρα ή νύχτα όταν έχουν κληθεί σε έκτακτα περιστατικά όταν δεν έχουν εφημερία, ενώ το ερώτημα που τίθεται προς τους υπευθύνους του νοσοκομείου και ειδικά όταν το θέμα αφορά παιδιά είναι γιατί η τρίτη παιδίατρος δεν βρίσκεται ακόμη στη θέση της στο νοσοκομείο Πρέβεζας και όλο το βάρος το έχουν επωμιστεί οι δύο μόνο παιδίατροι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δημοπρατήθηκαν η αποχέτευση Κατσικά και η επέκταση του βιολογικού

Δύο μεγάλα και σημαντικά έργα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.Πρόκειται για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο στον Κατσικά.Το πρώτο έργο, ενταγμένο στη συνολική παρέμβαση για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει προϋπολογισμό 19,6 εκατομμυρίων ευρώ.Δημοπρατήθηκε με το σύστημα «μελέτη- κατασκευή» και κατατέθηκαν προσφορές από πέντε κοινοπραξίες- εταιρίες, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα προχωρήσει τη διαδικασία στα επόμενα στάδια ωσότου αναδείξει τον τελικό μειοδότη.Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο λεκανοπέδιο. Με την ολοκλήρωσή της, θα έχουν δημιουργηθεί υποδομές που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τις περιοχές για τα επόμενα είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια.Το δεύτερο έργο, αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο του Κατσικά. Και το έργο αυτό, με συνολικό προυπολογισμό 12,8 εκατομμυρίων είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Κατατέθηκαν συνολικά 11 προσφορές και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης με έκπτωση που φτάνει στο 58,3%.Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα εξεταστούν τυχόν ενστάσεις που μπορεί να κατατεθούν ώστε να γίνει η οριστική κατακύρωση. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει καλυφθεί με αποχετευτικό δίκτυο ολόκληρος ο οικισμός Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών.«Είναι δύο πολύ σημαντικά έργα που θα απαντήσουν στα σημερινά προβλήματα αλλά και στις ανάγκες των επόμενων ετών. Στόχος μας ήταν από την αρχή να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα θωρακίζει την Παμβώτιδα αλλά και τη δημόσια υγεία. Αυτό υλοποιούμε βήμα- βήμα. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο όπου μπορούμε να πούμε πως πολύ σύντομα θα δούμε να ξεκινούν οι εργασίες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φίλιππας Φίλιος.

Ηλιακό ρολόι από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ανατολής!

Το κατασκεύασαν στην αυλή του σχολείου τους

Σταυροδρόμι της φύσης με την επιστήμη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρωτοβουλία μαθητών της Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ανατολής να κατασκευάσουν ένα ηλιακό ρολόι.Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη είδηση, που ξεχωρίζει μέσα στον κυκεώνα των όσων άσχημων και ανησυχητικών καθημερινά συμβαίνουν γύρω μας και αποδεικνύει, ότι η νέα γενιά είναι ικανή για πολλά και σημαντικά πράγματα, φθάνει βέβαια να έχει και την κατάλληλη καθοδήγηση από τους εκπαιδευτικούς.

Η κατασκευή… 
Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, οι μαθητές του Β3 Τμήματος του 1ου Γυμνασίου Ανατολής παρουσίασαν το αναλημματικό ηλιακό ρολόι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε με τη λήξη των μαθημάτων.Το ηλιακό ρολόι σχεδιάστηκε στο έδαφος της αυλής του σχολείου στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα «Ηλιακό ρολόι». Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίζουν οι μαθητές τα είδη των ηλιακών ρολογιών, τις αρχές στις οποίες στηρίζονται και τέλος να προβούν στην κατασκευή αναλημματικού ηλιακού ρολογιού.Είναι μία κατασκευή, που μετρά το χρόνο από τη σκιά ενός αντικειμένου όταν αυτό «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στις θέσεις του ήλιου σε σχέση με τον μεσημβρινό, μία δεδομένη ώρα στη διάρκεια ενός έτους.Οι θέσεις αυτές, αν φωτογραφηθούν θα σχηματίσουν ένα 8, το «ουράνιο οχτάρι», που ονομάζεται Ανάλημμα.Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς από τους μαθητές, που εκτός του θεωρητικού πλαισίου, κατασκεύασαν το αναλημματικό ρολόι με τις οδηγίες των υπευθύνων καθηγητριών (του κλάδου ΠΕ03), αλλά και με τη στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου. Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους!..

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα στο Ασβεστοχώρι


Υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Ιωαννίνων και του αναδόχου η σύμβαση για την έναρξη των έργων στο Ασβεστοχώρι. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Αναγέννησης και χρηματοδοτούνται με το ποσό των 145 χιλιάδων ευρώ.Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν είναι:
• Αποξήλωση ασφαλτοτάπητα και εξυγίανση περιμετρικά της πλατείας
• Κατασκευή δικτύου ομβρίων
• Αντικατάσταση των πλακών των κερκίδων της πλατείας.
• Καθαίρεση τμημάτων από σκυρόδεμα πέριξ της πλατείας
• Πλακόστρωση των δρόμων γύρο από την πλατεία.
Από το πρόγραμμα της Αγροτικής Αναγέννησης έχουν εγκριθεί ήδη πέντε έργα του Δήμου Ιωαννιτών (δύο στην Ανατολή και από ένα στον Κατσικά, στο Ασβεστοχώρι και τους Μουζακαίους) με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατομμύρια ευρώ.«Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες και έρχονται να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητας», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς και τόνισε ότι ο Δήμος εκμεταλλεύεται, πέρα από το ΕΣΠΑ και κάθε άλλη χρηματοδοτική πηγή ώστε να εντάξει έργα που έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή.

Υποβάθμιση των υποδομών εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου


Με αναφορά τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη καιΚώστας Μπάρκας, τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή η υποβάθμιση των υποδομών εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.Όπως επισημαίνεται και από τους συνδέσμους γεωπόνων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η διάσπαση του Οργανισμού.Για τις δομές που λειτουργούν στα Ιωάννινα, προτείνεται η κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς, η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών με έδρα την Αθήνα, η μεταφορά του πρώην ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον προτεινόμενο για σύσταση Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων & Προϊόντων Διατροφής και η διατήρηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.Επιχειρείται μια χωροταξική υπερσυγκέντρωση των δομών έρευνας και εκπαίδευσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης με παράλληλη πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση των υφιστάμενων περιφερειακών δομών καταδικάζοντας στην πράξη κάθε δυνατότητα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης.Παράλληλα, η προτεινόμενη συγκέντρωση των δομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκαλεί όλον τον κόσμο του πρωτογενή τομέα καθώς, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για αστικές περιοχές απομακρυσμένες κατά κοινή ομολογία από τους τόπους αγροτικής παραγωγής, και στα δύο αυτά αστικά κέντρα λειτουργούν Γεωπονικά Πανεπιστήμια ικανά να υποστηρίξουν την γεωργική έρευνα και εκπαίδευση.Δεδομένου ότι στην Ήπειρο η ποιμενική αιγοπροβατοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και καλείται να αποτελέσει βασικό άξονα της προσπάθειας για την ανάπτυξη της περιοχής, οι λόγοι διατήρησης της υποδομής έρευνας και εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Ιωάννινα είναι περισσότεροι από τους αμφισβητούμενους δημοσιονομικούς λόγους κατάργησης ή υποβάθμισής της.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Απολογισμός του έργου “SYNTHESIS” στο πρόγραμμα MARCO POLO II της Ε.Ε.


Η ΑΝΕΚ LINES ηγείται κοινοπραξίας Ελλήνων και Ιταλών εταίρων στην οποία απονεμήθηκε το έργο «SYNTHESIS» μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων MARCO POLO II, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο 2013, μετά από επιτυχή υλοποίηση 2 ετών.Τα αποτελέσματα του προγράμματος “SYNTHESIS” του MARCO POLO παρουσιάστηκαν εκτενώς, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε , στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΝΕΚ LINES.Οι ομιλητές μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος, μίλησαν για τους συνεργάτες, εστίασαν στα οφέλη του έργου και ανέπτυξαν τον σημαντικό ρόλο της ΑΝΕΚ στις μεταφορές και στην εκτέλεση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως το Marco Polo II.Αναλυτικά:Το έργο “SYNTHESIS” ολοκλήρωσε μια σειρά από σημαντικές μελέτες οι οποίες είχαν αντικείμενο το μεταφορικό έργο στην Αδριατική Θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι μελέτες αυτές κατέδειξαν τη διαφορετικότητα της χρησιμοποίησης των μέσων στην μεταφορά, με σημαντική άνοδο της χρήσης του τρένου στην Ιταλία, τη μείωση του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, τις σοβαρές ελλείψεις των υποδομών των λιμανιών και τρένων στην Ελλάδα και την σταδιακή αύξηση των φορτίων που διακινούνται από την Εγνατία οδό (κυρίως από την Τουρκία) και καταλήγουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (του οποίου αναβαθμίζεται συνεχώς ο ρόλος του).Επίσης, ολοκληρώθηκε μια μεγάλη έρευνα με 500 ερωτηθέντες μεταφορείς και άλλους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα για θέματα οικονομικής κρίσης, περιβάλλοντος, εναλλακτικών καυσίμων και ανθρακικού αποτυπώματος, βέλτιστης μεταφοράς φορτίων, ασφάλειας από την παρουσία λαθρομεταναστών στα λιμάνια του Ιονίου, ζητημάτων υποδομών σε λιμάνια τρένα και δρόμους κλπ. Από τα αποτελέσματα των μελετών και των ερωτηματολογίων διαμορφώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε σεμιναριακά στους μεταφορείς (οδηγούς και ιδιοκτήτες φορτηγών) εν πλω στο HELLENIC SPIRIT της ANEK LINES στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.Τα θέματα των σεμιναρίων ήταν:
•Συνδυασμένες μεταφορές.
•Περιβάλλον.
•Ασφάλεια – Νομοθεσία.
•Εργαλεία πληροφορικής και τεχνολογία στις μεταφορές.
Το σύνολο των σεμιναρίων παρακολούθησαν 165 μεταφορείς, ενώ υπήρξαν περισσότερα από 330 άτομα τα οποία παρακολούθησαν κάποια από αυτά.Οι καταρτιζόμενοι μεταφορείς διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες και τις ενστάσεις τους σε πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν. Ο γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε, τεκμηριώθηκε και θα αποτελέσει υλικό προς επεξεργασία από το πρόγραμμα MARCO POLO.Τέλος ολοκληρώθηκε μια σειρά από συναντήσεις στα πλαίσια των «Δικτύων Επικοινωνίας και Μάθησης», με εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Ήρθαν σε επαφή και πραγματοποίησαν κύκλους συναντήσεων οι αρχές των λιμένων Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Αγκώνας για ζητήματα ασφαλείας και αντιμετώπισης παράνομης διακίνησης μεταναστών.Έγιναν ειδικές ασκήσεις ασφαλείας στα λιμάνια της Πάτρας και Ηγουμενίτσας με οικειοθελή συμμετοχή του HELLENIC SPIRIT της ANEK LINES. Τα αποτελέσματα της άσκησης ήταν επιτυχή και έδειξαν τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και προσπάθειας των συντελεστών ασφάλειας των λιμένων για την απρόσκοπτη διακίνηση των φορτίων από τα λιμάνια του Ιονίου προς την Ιταλία.Ολοκληρώθηκαν και άλλες συναντήσεις των «Δικτύων Επικοινωνίας και Μάθησης» για θέματα συνδυαστικών μεταφορών, περιβάλλοντος και εναλλακτικών καυσίμων, και παρουσιάστηκε η τρέχουσα πληροφόρηση για την έναρξη ισχύος μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος (μέτρηση μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα κτλ.) από την Ε.Ε. (1/1/2014) και πώς αυτό θα επηρεάσει τις μεταφορές στην περιοχή μας.Εκτός από την ΑΝΕΚ, οι υπόλοιποι συνεργάτες του έργου είναι:
•Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, η οποία εξειδικεύεται στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Επαγγελματική Κατάρτιση.
•Η BPM A.E. η οποία είναι ελληνική εταιρεία Συμβούλων Διοίκησης Επιχειρήσεων, που εξειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης, βελτίωσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δομών οργάνωσης, διοίκησης και παραγωγής.
•Η INTERPORTO MARCHE SpA που είναι το διαμετακομιστικό κέντρο της περιφέρειας Μαρκέ (Marche) στο οποίο ανήκει το λιμάνι της Ανκόνα.
Για τη Διάδοση των αποτελεσμάτων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.synthesis-project.gr, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις Τύπου και εκδηλώσεις σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιά και Ανκόνα, καθώς και ένα διεθνές συνέδριο στην Ανκόνα.
Το Έργο «SYNTHESIS» θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%

Αναμνηστικός τόμος για τον Ιωάννη Δομπόλη,από τον Σύνδεσμο αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων


Ύστερα από έξι χρόνια κοπιαστικής έρευνας σε αρχεία και βιβλιοθήκες του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, ολοκληρώθηκε, η συγγραφή του αναμνηστικού τόμου προς τιμή του Ιωάννη Δομπόλη. Το έργο είναι έτοιμο για έκδοση, την οποία έχει αναλάβει το Περιφερειακό Ταμείο Ηπείρου, ύστερα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.Αυτό ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες».Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί στα επτά προηγούμενα έργα τα οποία εξέδωσε από το 2000 μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμός, στην προσπάθειά του να αναδείξει τις μεγάλες εκείνες προσωπικότητες οι οποίες εδραίωσαν το Ηπειρωτικό όνομα σε κάθε ελληνική συνείδηση και έκαναν την Ήπειρο γνωστή σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.
Τα έργα αυτά, με τη σειρά έκδοσής τους, είναι:
1) Μνήμη Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (2000)
2) Χρίστος Σούλης, ο Γυμνασιάρχης της Ζωσιμαίας Σχολής (2002)
3) Γεώργιος Καλούδης, ο Γυμνασιάρχης της Απελευθέρωσης (2004)
4) Πολεμικές Σελίδες του Χρίστου Σούλη από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο 1912 – 1913 (2006)
5) Αθανάσιος Ψαλίδας ο Διδάσκαλος του Γένους του Λ. Βρανούση, επανέκδοση από την "Ηπειρωτική Εστία" (2007)
6) Λέανδρος Βρανούσης, ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Ερευνητής Επιστήμονας, ο Ηπειρολάτρης (2008)
7) Ηπειρώτες Έμποροι – Ευεργέτες του Ελληνικού Έθνους Συντελεστές της Προόδου της Ανθρωπότητας (2010).

Πολύ καλή τιμή συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι πατατοπαραγωγοί της Πρέβεζας


Πολύ καλή τιμή συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι πατατοπαραγωγοί της Πρέβεζας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή κυμαίνεται στα 50 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι οι τιμές παραγωγού για την πατάτα στην Πρέβεζα είναι παραδοσιακά υψηλότερες από αυτές τις Πελοποννήσου (Αχαΐα - Ηλεία). Περιοχές που επίσης αυτή την περίοδο συγκομίζουν ανοιξιάτική πατάτα. Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί από την Πρέβεζα αυτές οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές τώρα «κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν μετά από μια εβδομάδα».

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. : Σε λειτουργία κινητό εργαστήριο περιβαλλοντικών μετρήσεων


Η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», από την αρχή της κατασκευής της Εγνατίας Οδού μέχρι σήμερα που είναι σε πλήρη λειτουργία, παρακολουθεί και καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες, εντοπίζει τις επιπτώσεις της Οδού στο περιβάλλον και φέρει εις πέρας, με αποτελεσματικότητα, τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε μια εποχή κατά την οποία η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί αντικείμενο προς συζήτηση και δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.Μέχρι σήμερα, οι ενέργειες αυτές γινόταν τόσο με ίδια μέσα όσο και με τη συνεργασία άλλων φορέων.Από τις 15 Μαΐου 2013, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» παρέλαβε κινητό εργαστήριο πραγματοποίησης περιβαλλοντικών μετρήσεων στο πλαίσιο του έργου Environmental Highway Οbservatory (E-Highway), του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – ΠΓΔΜ ΙΡΑ 2007 – 2013.Μέσω του εξοπλισμού του κινητού αυτού εργαστηρίου θα παρακολουθούνται επί της Εγνατίας Οδού βασικοί περιβαλλοντικοί δείκτες: αέρια ρύπανση, ρύπανση υδάτων, ηχορρύπανση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου «Ε-Highway», αλλά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων που διέπουν τα τμήματα της Εγνατίας Oδού.Στόχος όλων, διοίκησης και εργαζομένων, είναι η Εγνατία Οδός των 670 χιλιομέτρων, πέραν από άξονα μεταφοράς και επικοινωνίας, να αποτελεί και άξονα βιώσιμης ανάπτυξης.

Νέα απεργία στα δημόσια Νοσοκομεία στις 7 Ιουνίου, από γιατρούς και εργαζόμενους


Οι εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας ήρθαν για να ταράξουν τα νερά και στον τομέα της Υγείας, όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικοί.Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να περάσουν σε… προειδοποιητικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 7 Ιουνίου, πριν η κυβέρνηση επιτεθεί και στην Υγεία, με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών.Ήδη, οι νοσοκομειακοί γιατροί περιμένουν να πληρωθούν εφημερίες μηνών, ενώ το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να γλιτώσει χρήματα από δεδουλευμένα και να μην τα καταβάλει καθόλου.Έτσι λοιπόν, μετά από κοινή απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, Ομοσπονδιών και συλλογικοτήτων και με σύνθημα «θέτουμε φραγμό στη διάλυση της δημόσιας υγείας - Ή εμείς ή αυτοί», τα δημόσια Νοσοκομεία περνούν σε νέα περίοδο αναβρασμού.Μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στο μέτωπο της Παιδείας, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει ανάλογη κυβερνητική επίθεση στο χώρο της Υγείας μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού.Οι σποραδικές μετακινήσεις για την κάλυψη των χιλιάδων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα επισημοποιηθούν με νομικό μανδύα και θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας».Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «πιθανόν να υπάρξει νέα απόπειρα μείωσης των βασικών μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ υπό το πρόσχημα παροχής δυνατότητας να ασκήσουν ιατρική σε ιδιωτικό ιατρείο, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση».Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «θα επιχειρηθεί πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με προσπάθεια να εγκατασταθεί η στάση πληρωμών στις εφημερίες ως μόνιμη πρακτική».Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους γιατρούς να συσπειρωθούν στις Ενώσεις τους και να διοργανώσουν μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Ιουνίου, καθώς και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας από κοινού με τα Σωματεία των Εργαζομένων στα Νοσοκομεία.Απευθύνει ακόμη, κάλεσμα συνδιοργάνωσης στους Ιατρικούς Συλλόγους, στις ΕΛΜΕ, τους δασκάλους, τα Εργατικά Κέντρα, τους Επιστημονικούς Συλλόγους (δικηγόρους, μηχανικούς και άλλα επαγγέλματα), τα Επιμελητήρια και εν γένει όλη την κοινωνία.Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ερχόμενη Πέμπτη, γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν σε συλλαλητήρια, για την προάσπιση των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Απόφαση Περιφερειάρχη για ένταξη στο ΕΣΠΑ έργου ύδρευσης στο Δήμο Πωγωνίου


Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουκλιών, Μαζαρακίου, Ριαχόβου, Καταρράκτη, Δελβινακίου», προϋπολογισμού 624.000 ευρώ.Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου, μήκους 8,03 χλμ, του αγωγού αμιάντου στο τμήμα από πηγές Βαενιτίου έως θέση Διαχωρισμού, και του αγωγού PVC στο τμήμα Διαχωρισμού – Δεξαμενής. Επίσης, προβλέπεται να κατασκευαστούν:
-τρεις νέες υδρομαστεύσεις (Άνω Παρακάλαμος, Παηδονιά, Κουκλιοί)
-δύο νέες δεξαμενές 60 m3 (Άνω Παρακάλαμος και Παηδονιά)
-τέσσερις νέοι αγωγοί (Κουκλιοί, Ριάχοβο, Μαζαράκι, Καταρράκτης)
-ένα νέο αντλιοστάσιο στο Δελβινάκι.

Ο Γιώργος Ζάχος, εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος


Ο Γιώργος Ζάχος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών, εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος.Στις εκλογές για τη συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης Κεντρικής Ένωσης Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκλέχθηκε ως μέλος ο κ. Γιώργος Ζάχος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών.Η Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδος αποσκοπεί στην ανάδειξη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ως βασικό θεσμό τοπικής Δημοκρατίας και δίκαιης αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες των νέων διευρυμένων Δήμων. Η Ένωση έχει καταθέσει ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών προτάσεις για μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων και την ενδυνάμωση του ρόλου των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Αποχή από την πρωινή εργασία αποφάσισαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Φιλιατών!!!


Σήμερα, στην εποχή του Μνημονίου και της Tρόικας, που το Κράτος Κοινωνικής Πρόνοιας δοκιμάζεται και η υγεία υποβαθμίζεται, οι γιατροί του νοσοκομείου Φιλιατών και των Κ.Υ. του νομού μας κινητοποιούμαστε, προκειμένου το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να συνεχίσει να υπάρχει και να παρέχει καθολικά, ισότιμα, με ποιότητα και εντιμότητα τις υπηρεσίες του στο λαό της Θεσπρωτίας.Η Γενική Συνέλευση όλων των ιατρών του ΕΣΥ που έγινε στις 22-05-2013 αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Αποχή από την πρωινή εργασία στην αντιμετώπιση των τακτικών περιστατικών από 27/05/2013.
2. Μη κατάθεση προγράμματος εφημεριών (ειδικευόμενων - ειδικευμένων) από 01/06/2013. 
3. Ενημέρωση του λαού της Θεσπρωτίας, των τοπικών φορέων και των Μ.Μ.Ε. για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας στο χώρο της Υγείας (Νοσοκομείo και Κ.Υ. ) και την πλήρη απαξίωση εκ μέρους του Υπουργείου για την περίθαλψη και την υγειονομική φροντίδα των Θεσπρωτών . 
Διεκδικούμε :
1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας (ειδικευμένων και ειδικευόμενων ) από τον Δεκέμβρη του 2012 έως σήμερα ,στο ακέραιο και χωρίς ουδεμία περικοπή. 
2. Εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 4151 του Υπουργείου Υγείας με τη συνυπογραφή του Υπουργού Οικονομικών. 
3. Άμεση επιχορήγηση του γενικού προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. 
4. Να ανακοινωθούν επιτέλους δεσμευτικές προθεσμίες παράδοσης και λειτουργίας των νέων κτιρίων του Νοσοκομείου και του Τ.Ε.Π. στην Ηγουμενίτσα ,για τον σκοπό που έγιναν. Θεωρούμε αυτονόητη την πλήρη, ασφαλή και σύμφωνα με το νόμο στελέχωσή τους. 
5. Να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο νομό μας, για να μην οδηγούνται οι πολίτες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα με προσωπικές τους δαπάνες και να εκτινάσσονται ταυτόχρονα και οι δημόσιες δαπάνες υγείας στα ύψη. 
Ζητάμε την κατανόηση και συμπαράσταση του Θεσπρωτικού Λαού για να ασκούμε την ιατρική με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας . 
Να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω και διαλυθεί οριστικά το ΕΣΥ. 
Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Δήμος Κόνιτσας στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας του ευρωπαϊκού έργου SSMNatuRe στην Αλβανία

Ο Δήμος Κόνιτσας συμμετείχε ενεργά στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Έργου SSMNatuRe - Innovative Space Satellite Monitoring of the Environmental Natural Resources of the Cross – Border Area Greece – Albania (Καινοτόμα Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών Φυσικών Πόρων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας με δορυφορικά συστήματα). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αυλώνα της Αλβανίας στις 21 και 22 Μαΐου 2013 και ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Ραπακούσιο. Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Αυλώνας, ο Περιφερειάρχης Αυλώνας και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Αργυροκάστρου.Η συνάντηση αυτή αποτελεί τη συνέχεια της Εναρκτήριας Συνάντησης του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά τον περασμένο Ιανουάριο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Αυλώνας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αργυροκάστρου και η ΜΚΟ Βιολόγοι Αλβανίας.Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση του έργου, την προβολή του καθώς και τη μεθοδολογία που πρόκειται να ακολουθηθεί προκειμένου να παρακολουθηθούν οι φυσικοί πόροι που θα επιλεγούν. Ο Δήμος Κόνιτσας μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρία Αυλώνας από την Αλβανία είναι υπεύθυνοι για την προβολή και δημοσιότητα των παραδοτέων του έργου. Ειδικότερα, ο Δήμος Κόνιτσας στο προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει την επίσημη ιστοσελίδα του έργου καθώς και θα υλοποιήσει ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και στους πολίτες.Εκτενής ήταν η αναφορά από τους εταίρους του έργου αναφορικά με τη μεθοδολογία παρακολούθησης των φυσικών πόρων, όπου και κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο που αυτή θα γίνει. Πρόκειται για μια καινοτομική παρέμβαση στη συγκεκριμένη διασυνοριακή περιοχή, όπου μέσω δορυφορικών συστημάτων θα μπορεί να χαρτογραφηθεί η περιοχή παρέμβασης και να εντοπίζονται ή να προλαμβάνονται περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι μολύνσεις των υδάτων, η στάθμη των υδάτων, κλπ. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στους υπεύθυνους φορείς να ενημερώνονται άμεσα για τυχόν προβλήματα ή κινδύνους και αντίστοιχα να προσωρούν σε παρέμβαση ή εφαρμογή του κατάλληλου σχεδίου δράσης. Ο κ. Ραπακούσιος αφού παρουσίασε τους φυσικούς πόρους της περιοχής πρότεινε να παρακολουθηθούν ο Γράμμος, η Τίμφη και ο Σμόλικας και οι ποταμοί Βοϊδομάτης, Αωός και Σαραντάπορος. Η οριστική επιλογή της περιοχής παρέμβασης θα γίνει τους επόμενους μήνες και αναμένεται η παρακολούθηση των φυσικών πόρων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013.Η επόμενη συνάντηση του έργου προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα τον Οκτώβριο του 2013, όπου παράλληλα με τη συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με σκοπό την παρουσίαση στους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες της περιοχής παρέμβασης και του τρόπου που θα παρακολουθούνται οι φυσικοί πόροι της περιοχής αυτής.Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.