Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Υπάλληλος έπαιζε... θέατρο με τα τιμολόγια

Υπόθεση υπεξαίρεσης και στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μία ακόμη υπόθεση υπεξαίρεσης, όχι φυσικά του μεγέθους που έχει αυτή από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, ήρθε στο φως, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για μια υπόθεση από το παρελθόν, αφορά την περίοδο 2003 -2010 και έχει να κάνει με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.Όπως έγινε γνωστό μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν ορκωτοί λογιστές εμφανίστηκαν αρκετά ανείσπρακτα τιμολόγια της περιόδου από το 2003 μέχρι και το 2010 κι γι' αυτό ζητήθηκε να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα προκείμενου να εισπραχτούν, επιτέλους, μιας και έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από την τιμολόγησή τους. Πρόκειται κυρίως για τιμολόγια που είχαν κοπεί σε όλους σχεδόν τους δήμους του νομού αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έδινε παραστάσεις το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Τα τιμολόγια είχαν εξοφληθεί...
Μετά την εντολή αυτή οι αρμόδιοι υπάλληλοι άρχισαν να ψάχνουν ένα, ένα τα ανεξόφλητα τιμολόγια και να «ενοχλούν» τους οφειλέτες δήμους προκείμενου να τα εισπράξουν.Δεν φανταζόντουσαν όμως ότι ορισμένα εξ' αυτών είχαν εισπραχθεί, αλλά ποτέ δεν έφτασαν στα ταμεία του Θεάτρου.Μετά τα τηλέφωνα που έκαναν λοιπόν ανακάλυψαν ότι αρκετοί δήμοι είχαν εξοφλήσει τα τιμολόγια που είχαν κοπεί, εμφάνισαν μάλιστα και τον αριθμό των επιταγών που είχαν κόψει, αλλά ουδέποτε αυτά τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο της επιχείρησης.Ξετυλίγοντας σιγά, σιγά το κουβάρι της υπόθεσης και ακολουθώντας τα ίχνη του χρήματος έφτασαν σε ένα συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος πλέον ελέγχεται για τις πράξεις του, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ήταν αυτός που εισέπραξε τα εν λόγω τιμολόγια χωρίς ποτέ να παραδώσει τα χρήματα στο λογιστήριο του Θεάτρου.

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ
Η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΙ αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό κάλεσε τον συγκεκριμένο υπάλληλο να δώσει εξηγήσεις, εκείνος ζήτησε ένα 48ώρο για να απολογηθεί, ενώ εξελίξεις θα έχουμε μάλλον από την Παρασκευή, μιας και σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΙ για το θέμα αυτό προκειμένου να αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής και φυσικά να ακούσει τι έχει να πει ο υπάλληλος και πως μπορεί ή όχι να δικαιολογήσει τα όσα του καταμαρτυρούν.Η διοίκηση του Θεάτρου πάντως είναι αποφασισμένη να αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν, δεν θέλει να κάνει καμία δήλωση για το θέμα πριν διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα του τι έχει συμβεί και σίγουρα δεν επιθυμεί να το θέμα να πάρει άλλες διαστάσεις από όσες έχει στην πραγματικότητα.Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να κατηγορηθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είναι αφορούν μόνο υπεξαίρεση αλλά και πλαστογραφία κάτι που σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες που φτάνουν ακόμα και στον βαθμό του κακουργήματος.

Σύσκεψη δημάρχου με παρατάξεις, για το έλλειμμα
Χθες πάντως ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων , προκειμένου να τους ενημερώσει τόσο για την πορεία των ερευνών και των νομικών διαδικασιών που έχουν κινηθεί σχετικά με την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της οικονομικής λειτουργίας. Σε αυτή παρέστησαν εκπρόσωποι της ελάσσονος μειοψηφίας, εκπρόσωπος του Χρήστου Μαντά και ο Στέφανος Σκοπούλης, ενώ απουσίαζε ο Δημήτρης Τασιούλας. Απείχε η μείζονα μειοψηφία του Ν. Γκόντα. Από τη σύσκεψη αυτή δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες παρά μόνο ότι ο κ. Φίλιος ενημέρωσε διεξοδικά όσους συμμετείχαν για τις ενέργειες του δήμου σε ότι αφορά την υπεξαίρεση, για το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2013 αλλά και για τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στην λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:Σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία εξέφρασε ο Γιάννης Χριστόπουλος

Ο Γιάννης Χριστόπουλος εξέφρασε σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία του αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ατρόμητο (1-1).Σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία εξέφρασε ο Γιάννης Χριστόπουλος μετά το ισόπαλο 1-1 του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο στα Γιάννενα για την τρίτη αγωνιστική των play offs. Ο προπονητής των Ηπειρωτών έκανε λόγο για σχέδιο… ανατίναξης της ομάδας του και κατέληξε λέγοντας «δεν ελπίζω, δεν φοβάμαι».«Χθες το απόγευμα πριν το παιχνίδι δεχτήκαμε μια πρώτη δυνατή γροθιά στο στομάχι. Στο δεύτερο λεπτό του αγώνα άλλη μία, θέλω να δω το φάουλ που γίνεται στον Κεϊτά πριν το γκολ. Από εκεί και μετά έρχονται απανωτές οι γροθιές.Τα παιδιά ήταν εκεί όμως, έβγαλαν αυτό που μπορούσαν, είμαι πολύ περήφανος γι' αυτούς», τόνισε και πρόσθεσε:«Αν πριν το ματς έφτιαχνα ένα σενάριο για το πώς μπορεί αυτή η ομάδα σήμερα να ανατιναχτεί, σκεφτόμενοι ότι ο Πάντος πάθαινε ρωγμώδες κάταγμα της περόνης, ότι θα δεχόμασταν γκολ από τα αποδυτήρια, ότι θα δεχόμασταν κάρτες που μας στοιχίζουν πάρα πολύ στους αμυντικούς μέσους, θα υπήρχε εκνευρισμός στον αγώνα και τα αποδυτήρια.Πρέπει να το ξεχάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει να ηρεμήσουμε».Συνεχίζοντας στο ίδιο αιχμηρό ύφος είπε: «Έχει κερδίσει η ομάδα το σεβασμό όλων των φιλάθλων για τον τρόπο που αγωνίζεται, για το ήθος, το πάθος και τον τρόπο που παλεύει. Ο σεβασμός μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν είναι ανάλογος. Οι διαιτητές μας κρίνουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τους αντιπάλους μας.Νομίζω ότι αποδείξαμε γι' άλλο ένα ματς ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα, ακόμα και από τους αντιπάλους των play offs. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους παίκτες, τώρα συνεχίζουμε πιο δυνατά. Να βρούμε τον ποδοσφαιρικό εγωισμό και να παλέψουμε. Όλα για όλα για τη νίκη. Δεν ελπίζω, δεν φοβάμαι».

Μετά το συνέδριο της ΝΔ θα γίνει ο ανασχηματισμός επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης από τα Γιάννενα

Μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - στα τέλη Ιουνίου - θα γίνει ο ανασχηματισμός, επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ στα ΓιάννεναΟ κ. Κουβέλης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για τον εάν η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο.Ηλία Μόσσιαλο και διευκρίνισε για το ζήτημα των συνεργασιών: «Εμείς είμαστε ανοιχτοί για να συγκροτήσουμε το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όχι με συμπτύξεις κομμάτων, όχι με συναντήσεις κορυφής, αλλά με ουσιαστικό διάλογο, με συνεργασία, με συμμαχία, με αστερισμούς κινήσεων βεβαίως και προσώπων. Αλλά αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε στην βάση ορισμένων ονομάτων, σας λέω ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διέψευσε τις φήμες ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του χρόνου τον Μάιο και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όπως ο νόμος πλέον προβλέπει.Για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, βεβαίως έχουμε απομακρυνθεί από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, γνωρίζουμε τα σημάδια του δρόμου που μπορεί να οδηγούν στη έξοδο από την κρίση, γι’ αυτό και προσπαθούμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν μόνο με την ανάπτυξη».

Μεταβολή του καιρού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Όλα τα νέα για τον καιρό με τον Γιώργο Βασιλειάδη

ΝΕΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ

ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν νυχτώσει στα Ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακκαβιάς όταν τέσσερις Αφγανοί δέχτηκαν επίθεση και πάλεψαν με δυο Αλβανούς ληστές που τους έστησαν ενέδρα σε παράνομο πέρασμα που χρησιμοποιούν οι Ασιάτες λαθρομετανάστες για να φθάσουν από τα Γιάννενα στα Αλβανικά παράλια και απ’ εκεί στην Ιταλία. Κάτω από την Κακαβιά και δίπλα από το μεθοριακό χωριό Κτίσματα όπου την Κυριακή του Θωμά δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ζευγάρι Ελλήνων, οι δυο Αλβανοί δράστες άρπαξαν 500 ευρώ και κάποια διαβατήρια από τους Αφγανούς που μόλις είχαν μπει παράνομα στο Αλβανικό έδαφος. Στη συμπλοκή σώμα με σώμα ένας Αφγανός πρόλαβε και τράβηξε την γεμιστήρα από το Καλάσνικοφ του Αλβανού, το πολεμικό όπλο όμως εκπυρσοκρότησε και τραυμάτισε στο δεξί πόδι τον λαθρομετανάστη. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε όταν οι Αφγανοί ανέβηκαν στο Ελληνικό αστυνομικό τμήμα της Κακαβιάς κουβαλώντας μαζί τους τον τραυματισμένο συμπατριώτη τους, που τώρα νοσηλέυεται σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος 1-1

Το σκορ στους Ζωσιμάδες άνοιξε μόλις στο 3ο λεπτό ο Καραγκούνης για τον Ατρόμητο, ενώ οι Γιαννιώτες ισοφάρισαν στο 34’ με τον Τσουκαλά έπειτα από κόρνερ.Λίγο πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια, ο Κεϊτά χτύπησε στο πρόσωπο με τις τάπες τον Δημούτσο και ο διαιτητής του έδειξε απευθείας την κόκκινη κάρτα.Στο 56" και ο Ουντότζι δέχτηκε, σωστά, τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο και έτσι έμεινε και ο Ατρόμητoς με 10 παίκτες.Στο 84' μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ,όταν ο Ντάσιος σούταρε από πολύ καλή θέση αλλά ο Μπρίτο έβαλε το πόδι του και έδιωξε.

Τραυματισμός Πάντου
Ο Τάσος Πάντος, μόλις στο 9’ του αγώνα,τραυματίστηκε και αποχώρησε από το ματς.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο έμπειρος αμυντικός έχει υποστεί κάταγμα περόνης, ωστόσο ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν αύριο Πέμπτη που θα υποβληθεί σε εξετάσεις, προκειμένου να φανεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, αλλά και το διάστημα απουσίας του από την δράση.Αν μη τι άλλο, πρόκειται για σοβαρό πλήγμα, καθώς αποτελεί ίσως την πιο αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν για τους Ηπειρώτες.Οι συνθέσεις:
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Πάντος (9' Ντάσιος), Μιχαήλ, Τσουκαλάς, Κεϊτά, Κολοβέτσιος, Κοροβέσης, Ντε Βινσέντι(Νάκος 90), Γεωργίου, Ίλιτς, Τζημόπουλος.
Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Ράντμαν, Σκόνδρας, Ταυλαρίδης, Ουντότζι, Φυτανίδης, Καραγκούνης, Νάστος, Ιγκλέσιας, Δημούτσος(Γκαρσία 70'), Σουμπίνιο, Ναπολεόνι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου στα Γιάννενα διεκδικώντας να εξοφληθούν για το απλήρωτο γάλα 2 μηνών. Τα αδιέξοδα από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ οξύνει η μονιμοποίηση από τον επιχειρηματικό όμιλο της “ΔΩΔΩΝΗΣ” της απλήρωτης δουλειάς. Αυξάνονται οι παραγωγοί που δεν μπορούν να αγοράσουν τροφή για τα κοπάδια τους αφού οι έμποροι αρχίζουν και κόβουν την πίστωση. Οι παραγωγοί έθεσαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης στην διοίκηση η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε δέσμευση προβάλλοντας την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες την ίδια στιγμή που η ίδια δηλώνει αύξηση των εξαγωγών και του μεριδίου στην αγορά.. .Οι παραγωγοί ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους . Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με απαρχή την συμμετοχή στα αυριανά πανεργατικά συλλαλητήρια για τις συλλογικές συμβάσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της δράσης την επόμενη εβδομάδα με τους αγροτοκτηνοτρόφους όλης της Ηπείρου.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Βραβεύτηκαν οι μαθητές που αρίστευσαν στην ανακύκλωση

Παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, του αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα και του Προέδρου της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» Παναγιώτη Μούργου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κατά την οποία βραβεύθηκαν οι μαθητές των σχολείων που είχαν πρωτεύσει στο διαγωνισμό που έγινε.Η συμμετοχή των μαθητών κι αυτή τη φορά ήταν εντυπωσιακή και αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη στήριξη και την προώθηση της ανακύκλωσης ώστε να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απευθυνόμενος στους μαθητές των τριών τμημάτων σχολείων της πόλης, που συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών τους συνεχάρη και τους παρότρυνε να συνεχίσουν την προσπάθεια. «Αν θέλουμε να ζούμε σε μία πιο όμορφη πόλη, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να μάθουμε όλοι να ανακυκλώνουμε. Το μήνυμα αυτό πρέπει να το περάσουμε σε όλη την κοινωνία και τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν να παροτρύνουν και τους μεγάλους. Εσείς θα κληρονομήσετε την πόλη, είναι δικιά σας, κάντε την πιο όμορφη και καλύτερη. Με την ανακύκλωση κερδίζει σε ποιότητα και πολιτισμό», τόνισε ο Δήμαρχος.Ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ευχαρίστησε τους μαθητές για την μεγάλη συμμετοχή κι ανταπόκριση και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. «Για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού είναι καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή των μαθητών. Είναι απαραίτητη η δική τους συμβολή», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.Ο Πρόεδρος της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» Παναγιώτη Μούργος, σημείωσε ότι η συμμετοχή των μαθητών των Ιωαννίνων ήταν εντυπωσιακή. Οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που κατέληξαν στα δύο ειδικά περίπτερα ήταν διπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που δείχνει ότι η ανακύκλωση κερδίζει έδαφος.Σχετικά με τις «Γιορτές Ανακύκλωσης» ανέφερε ότι αυτές πλέον αποτελούν θεσμό και κάλεσε τους μαθητές να προετοιμαστούν για την επόμενη, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.Το πρώτο βραβείο, ένα ποδήλατο για κάθε μαθητή, κέρδισε το Γ2 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, το οποίο συγκέντρωσε 31.359 συσκευασίες.Το δεύτερο βραβείο, ένα MP4 music player για κάθε μαθητή κέρδισε το Α1 του ίδιου Γυμνασίου, με 26.350 συσκευασίες.Το τρίτο βραβείο, ένα MP3 music player, για κάθε μαθητή κέρδισε το Α4, του 2ου Γενικού Λυκείου με 21.560 συσκευασίες.Ο Διευθυντής του 10ου Γυμνασίου Κώστας Καμπέρης, τόνισε ότι η προσπάθεια ήταν συλλογική, την οποία η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσει. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να ανακυκλώνουμε ώστε να μην χάνονται φυσικοί πόροι. Είναι ένας τρόπος για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπέρης.

Σημεία ψηφοφορίας στην Ήπειρο για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου ΟΝΝΕΔ

Με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ορίζονται τα παρακάτω σημεία σε όλη την Ήπειρο, ως εκλογικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, την Κυριακή 26 Μαΐου 2013.Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01.01.1981 έως και 31.12.1995 καθώς και όσοι γεννηθέντες το 1996 ή το 1997, Κύπριοι και Έλληνες ομογενείς έχουν εγγραφεί στον ειδικό ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο μέσω της διαδικασίας των προεγγραφών.Απαραίτητη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας, είτε προσωρινής βεβαίωσης αστυνομικής αρχής, είτε διαβατηρίου, είτε στρατιωτικής ταυτότητας.Αναλυτικά, τα σημεία ψηφοφορίας στην Ήπειρο είναι τα εξής:
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΝΟΔΕ- ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΣΤΟΑ ΣΑΡΚΑ-ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑ  28-30
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΣΚΟΥΦΑ 96
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΟΔΕ- ΚΛΕΜΑΝΣΩ 2
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ-ΠΛ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Η Olympic Air υποδέχεται το καλοκαίρι με 50% χαμηλότερους ναύλους στο δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα

Έκπτωση 50% σε όλους τους ναύλους των δρομολογίων από Αθήνα προς Ιωάννινα, Ρόδο, και Τίρανα (με επιστροφή) αλλά και από Ηράκλειο προς Σαντορίνη (με επιστροφή) προσφέρει η Olympic Air, προκειμένου το επιβατικό κοινό να μπορεί να ταξιδέψει πιο οικονομικά, απολαμβάνοντας την αξιοπιστία και την εξυπηρέτηση της εταιρίας. Η έκπτωση ισχύει και για την διακεκριμένη θέση Premium Economy.Η προσφορά ισχύει για κρατήσεις εισιτηρίων από 22 Μαΐου έως 28 Μαΐου 2012 για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από 01 Ιουνίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2013 εκτός από το δρομολόγιο Ηράκλειο- Σαντορίνη που αφορά σε ταξίδια από 30 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2013.Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο www.olympicair.com, στα τηλέφωνα 8018010101 (από σταθερό τηλέφωνο) και +302103550500 (από κινητό τηλέφωνο ή από το εξωτερικό), καθώς και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Καυγάς στο συλλαλητήριο στη ΔΩΔΩΝΗ!

Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου κάποιος περαστικός λογομάχησε με έναν από τους παραβρισκόμενους και αμέσως πιάστηκαν στα χέρια.
Ακολουθεί το βίντεο του kourentagate:

Ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας, καταγγείλει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών


Ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας, καταγγείλει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τα σημεία (Δ.Ο.Υ) που προτείνει να έχουν Έλεγχο και Δικαστικό τμήμα. Ο Σύλλογος ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ να εγκαταλείψουν τους επικίνδυνους πειραματισμούς για τις Δ.Ο.Υ που έχουν πιάσει τους στόχους στις δύσκολες μέρες της Οικονομικής Κρίσης που θα έπρεπε να τις επιβραβεύουν και όχι να μεθοδεύουν τη διάλυσή τους. Παράλληλα καλεί τους τοπικούς φορείς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους την κοινωνία να αντιδράσουν για την προτεινόμενη απογύμνωση των Δ.Ο.Υ ΑΡΤΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ από τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού διότι, όπως αναφέρουν η υπολειτουργία της Δ.Ο.Υ δεν έχει να κάνει μόνο με τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτή αλλά και με τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας.

O Νίκος Χριστοδουλάκης στο Καλπάκι σε ημερίδα ενάντια στην Ε.Ο.Ζ. Πωγωνίου!!!Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος διοργανώνει ημερίδα την 25-5-2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 στο Καλπάκι Ιωαννίνων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Πωγωνίου με θέμα:«Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ήπειρο» Ομιλητές:
1.Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός με θέμα: «Βιομηχανικές περιοχές για ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση».
2.Γιώργος Ρωμανιάς, Επιστημονικός συνεργάτης Γ.Σ.Ε.Ε. σε θέματα εργασιακά ασφαλιστικά με θέμα: «Οι επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις στα πλαίσια της Ε.Ο.Ζ».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Νέα έργα στις Περιφερειακές Ενότητες


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Συγκεκριμένα:

Στην Π.Ε. Άρτας
Από την Ο.Ε. εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της οδικής λειτουργίας στην Εθνική οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου, επί της γέφυρας Άννινου, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ έχουν σημειωθεί και αρκετά θανατηφόρα.Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση γέφυρας στην τάφρο Σαλαώρας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Σουλίου (Καρβουνάρι – Ποταμιά)», προϋπολογισμού 78.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Λιάνος Κ. Αναστάσιος & ΣΙΑ.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Η Ο.Ε. ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καβαλλαρίου», προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, που είναι η εργοληπτική εταιρεία «Τσιμπίκης Άγγελος του Ιωάννου Ε.Δ.Ε.», και του έργου «Καθαρισμός και διαχείριση στερεών αποβλήτων από ΧΥΤΑ Ελληνικού (υποέργο επιχωμάτωση απορριμματικού αναγλύφου)», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, την εργοληπτική εταιρεία «Τεχνογνωσία Ηπείρου Ο.Ε. Ζιώρης Λάμπρος».Ακόμη, η Ο.Ε. ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου «Επισκευή Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Ελαφότοπου», προϋπολογισμού 33.000 ευρώ.

Στη Π.Ε. Πρέβεζας
Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης της δημοπρασίας των παρακάτω δύο έργων:«Αποκατάσταση ζημιών στο τμήμα της 3ης Επαρχιακής Οδού Βράχος Χειμαδιό», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.«Αποκατάσταση καθιζήσεων οδικού τμήματος της 8ης Επαρχιακής Οδού στην Α. Ρευματιά», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.Επίσης, με απόφαση της Ο.Ε. προχωρούν οι διαδικασίες της ανοιχτής δημοπράτησης του έργου «Ενίσχυση αναχωμάτων κατά τμήματα του ποταμού Λούρου», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

Συναντήσεις Γ.Στύλιου για το ζήτημα της συγχώνευσης των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ ΆρταςΣειρά συναντήσεων είχε ο Βουλευτής της Νέας ΔημοκρατίαςΓιώργος Στύλιος με τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας και Λευκάδας με αυτό της ΔΟΥ Πρέβεζας.Ο κ. Στύλιος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις υπεραμύνθηκε των θέσεων που έχουν εκφράσει οι τοπικές φορείς για το παραπάνω ενδεχόμενο και μετέφερε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους τόσο τις έντονες διαμαρτυρίες, όσο και τα προβλήματα που θα υπάρξουν στο μέλλον εάν ισχύσει η σχεδιαζόμενη συγχώνευση.Ανάμεσα στα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Στύλιος στις συναντήσεις του είναι μεταξύ άλλων ότι:Δημιουργείται επιπλέον κόστος εργασίας για λογιστές και δικηγόρους καθώς στην Άρτα δραστηριοποιούνται αρκετές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις.Μεγάλο μέρος πολιτών και επιχειρήσεων από πόλεις του νομού Πρεβέζης όπως η Φιλιππιάδα, ο Λούρος και το Θεσπρωτικό εξυπηρετούνται ήδη τη ΔΟΥ Άρτας καθώς είναι χιλιομετρικά πιο κοντά στην Άρτα, από ότι στην Πρέβεζα.Η ΔΟΥ της Πρέβεζας στεγάζεται σε μικρότερο οίκημα και με ακριβότερο μίσθωμα από ότι η ΔΟΥ Άρτας, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι η ΔΟΥ Άρτας είναι καλύτερα οργανωμένη και έχει περισσότερο και ποιοτικότερο προσωπικό.Ο κ. Στύλιος σε συναντήσεις που είχε για το παραπάνω θέμα με φορείς του νομού δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα τον κύκλο επαφών με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να κατανοήσουν το άδικο της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης.

Ανακοίνωση ιδρυτικής συνέλευσης Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων


Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνουν μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση σε ειρηνική περίοδο, τη χειρότερη που έχουν υποστεί μεταπολιτευτικά .
Μέσα σε δύο χρόνια ακυρώθηκαν δικαιώματα δεκαετιών, οι εργαζόμενοι έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, πρόνοια και κοινωνικές παροχές καταρρέουν, η κοινωνία ισοπεδώνεται, ενώ η οικονομία έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου.Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ανίκανο, διεφθαρμένο και υποταγμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αφού συνηγόρησε ασμένως σε αυτή την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Βιώνουμε το τέλος μιας εποχής.Νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να συσπειρωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα με την ελπίδα να ζήσουμε τις ωδίνες μιας νέας εποχής.Μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι μηχανικοί δε μείναμε αλώβητοι, αντίθετα αισθανόμαστε με προϊούσα ένταση τη μείωση των εισοδημάτων μας, την επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία, τη φορολογική επέλαση και τα χαράτσια, τη βαρβαρότητα της ανεργίας.Οι μηχανικοί, ένα πολυκλαδικό επιστημονικό σύνολο, συμμετέχει με διαφορετικούς τρόπους στην παραγωγή, τη μελέτη, την οργάνωση, τη διεύθυνση και υλοποίηση, καθώς και στον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό της κεντρικής κρατικής και ευρύτερης διοίκησης. Συμμετέχουμε παραγωγικά και επιτελικά. Είναι επομένως οι μηχανικοί εργαζόμενοι, αλλά είναι και διευθυντικά στελέχη, εργοδότες, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.Σήμερα όμως, οι μνημονιακές πολιτικές και η οικονομική κρίση, οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στη φτωχοποίηση, είτε αυτοί είναι μισθωτοί-εργαζόμενοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι.Στη χειρότερη μοίρα απ’ όλους βρίσκεται η νέα γενιά μηχανικών, η οποία είτε δεν καταφέρνει καν να εισέλθει στο επάγγελμα, είτε μετατρέπεται σε τμήμα της τεράστιας στρατιάς ανέργων.Όσοι συνάδελφοι έχουν την τύχη να εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη, βαφτίζονται εργολάβοι και «απολαμβάνουν» καθολικά το καθεστώς του εργαζόμενου με ‘’μπλοκάκια’’ (χαμηλοί μισθοί/αμοιβές, υψηλή φορολογία/αυτασφάλιση, αδυναμία απεργίας, κατακερματισμός, κανένα δικαίωμα σε περίπτωση απόλυσης/«παύσης της συνεργασίας» κ.λπ.).Τα εργαλεία που έχει ο τεχνικός κόσμος στη διάθεσή του (ΤΕΕ / κλαδικοί σύλλογοι) εμφανίζουν μια σειρά από προβληματικές (γραφειοκρατία / παραγοντισμός, στελέχωση με συνδικαλιστικά στελέχη των μνημονιακών κομμάτων κ.α.), οι οποίες σε συνδυασμό με την πολυμέρεια και την πολυδιάσπαση του χώρου μας, οδηγεί σε αποδιοργάνωση και αδυναμία χάραξης αποτελεσματικής στρατηγικής.Μπροστά στην καθολική επίθεση που δεχόμαστε, η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε δεν μπορεί παρά να θέτει ως ελάχιστους αγωνιστικούς στόχους:
Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τις τεχνικοεπιστημονικές μας γνώσεις, για μια οικονομία των αναγκών ενάντια στην οικονομία του κέρδους, για μια αλληλέγγυα κοινωνία.
Τη μετάλλαξη του ΤΕΕ και των κλαδικών συλλόγων από γραφειοκρατικούς απομαζικοποιημένους χώρους, σε δημοκρατικές μαζικές συλλογικότητες που θα αποτελούν αιχμές στην προάσπιση του δημόσιου χώρου, των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Την πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη – οφειλές.
Την κατάργηση της απόφασης για την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Την άμεση δημιουργία ταμείου ανεργίας μηχανικών.
Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών.
Την κατάργηση του τοκογλυφικού ποσού υπερημερίας στις ανεξόφλητες εισφορές.
Την επεξεργασία μιας στρατηγικής θέσης, η οποία θα απαντά πολιτικά, αλλά και τεχνικοοικονομικά, στο φλέγον θέμα της τράπεζας Αττικής με γνώμονα την ωφέλεια και την προάσπιση του ταμείου μας και όχι των τραπεζών.
Την αναπλήρωση της απώλειας (ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ λόγω του ληστρικού «κουρέματος»- PSI και την καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ).
Την παράταση της «ασφαλιστικής ενημερότητας» για την άσκηση επαγγέλματος.
Είναι φανερό ότι πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και αγωνιστικά, προκειμένου να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία.
Η συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος βάσης μηχανικών, το οποίο θα συντονιστεί με τις ευρύτερες κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί αναγκαιότητα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής συμμαχίας με τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, πρέπει να οργανώσουμε μαζική – αγωνιστική απάντηση αντίστασης και αλληλεγγύης, έναν πρώτιστα πολιτικό αγώνα διαρκείας -ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος- για να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική για τη χώρα μας και το λαό πολιτική και αυτούς που την επιβάλλουν.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: Αφιέρωμα στον Πλατανουσιώτη ποιητή Γ. ΚοτζιούλαΟ Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θέλοντας να τιμήσει τον Πλατανουσιώτη ποιητή, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Κοτζιούλα του αφιερώνει φέτος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή "βορείως" ετοιμάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον ποιητή με τον τίτλο "φτενά χωράφια... άφοβη φυλή...".Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστούν απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Κοτζιούλα, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, εναλλασσόμενες με μελοποιημένα, από διάφορους συνθέτες, ποιήματά του, παιγμένα ζωντανά από ορχήστρα, καθώς επίσης και το θεατρικό μονόπρακτο "Το πρόστιμο του δασικού" από το "Θέατρο στο Βουνό".Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στην Πλατανούσα το Σάββατο 25 Μαΐου
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθετική επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Μουσική επιμέλεια, σύνθεση, ενορχήστρωση: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Σκηνογραφική ιδέα: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πόλεμοι του νερού στη γειτονιά μαςΟ αγώνας ενάντια στην φραγματοποίηση των ποταμών είναι αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αγώνας για την προστασία των δημόσιων συλλογικών αγαθών. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται κοινός βηματισμός των κινημάτων πολιτών όλης της Ελλάδας τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Πόλεμοι του νερού στη γειτονιά μας: Κινήματα και προοπτικές» που διοργανώθηκε από τη Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση το απόγευμα της Παρασκευής, 17 Μαΐου 2013 στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα (στοά Σάρκα).«Είναι ξεκάθαρο ότι μεθοδικά και σταθερά επιδιώκεται η συγκέντρωση των υδάτων. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου γιατί αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου από την εκμετάλλευση της υδάτινης ενέργειας και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα εμπορευματοποίησης του νερού. Αν ο Αώος εκτραπεί προς την τεχνητή λίμνη θα αυξηθεί το υδάτινο δυναμικό και θα δώσει τη δυνατότητα αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την αναβάθμιση των υπαρχόντων υδροηλεκτρικών και τη δημιουργία νέων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Παράλληλα το νερό θα φτάσει στο λεκανοπέδιο για να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα του Μιτσικελίου, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο. Δεν μας λένε όμως γιατί, παρά τη μεγάλη βροχόπτωση και την περιορισμένη άρδευση, το υδάτινο ισοζύγιο είναι αρνητικό. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες εμφιάλωσης έχουν βάλει στόχο να στραγγίσουν το νερό. Κανείς δεν αναφέρει τι προβλέπουν οι άδειες που έχουν δοθεί και πώς ελέγχεται η αντλούμενη ποσότητα. Αρκεί να αναφέρω ότι μόνο μία μηχανή εμφιάλωσης εταιρείας στο Καλπάκι εμφιαλώνει 26 χιλιάδες την ώρα. Μεγάλη είναι επίσης και η παραγωγή σε αναψυκτικά για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών μάρκετ όπως η Lidl, ενώ είναι άγνωστες οι ποσότητες νερού που εξάγονται. Ο λαλίστατος περιφερειάρχης για το συγκεκριμένο δεν αναφέρει λέξη. Το νερό του Αώου είναι από τα πλέον καθαρά και πλούσια νερά και αποτελεί μοντέλο αξιολόγησης ποτάμιων υδάτων σύμφωνα και με τις μελέτες της καθηγήτριας του ΑΠΘ, κ. Λαζαρίδη.

Υπέρ ενός Πανηπειρωτικού δικτύου
Το θέμα της άγριας ιδιωτικοποίησης του νερού δεν είναι αποκομμένο από τις γενικότερες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης επιδρομής του τοκογλυφικού κεφαλαίου. Είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης αντίληψης για την οικονομική ανάπτυξη που διέπει τους σύγχρονους οικονομολόγους, υπηρέτες των τραπεζιτών και των κεφαλαιοκρατών. Ανάπτυξη δεν σημαίνει μεγέθυνση και μάλιστα αριθμών και αντικειμένων και κατ΄ επέκταση κερδών. Ανάπτυξη σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων του ανθρώπου. Η οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι την οικονομία. Μόνιμη ανάπτυξη - μεγέθυνση της οικονομίας είναι αδύνατη γιατί η οικονομία είναι υποσύστημα ενός μεγαλύτερου και πεπερασμένου συστήματος, της βιόσφαιρας.Παράλληλα είναι φανερό ότι χωρίς τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων αυτών που η σύγχρονη λεηλασία καταστρέφει, καμία οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για να σωθεί το ποτάμι περνά μέσα από τον αγώνα για να σωθούν τα νερά που σημαίνει ότι είναι αγώνας για να σωθεί η φύση που είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία των κοινωνικών, άρα πολιτικός αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών», σημείωσε οΠαύλος Κοντογιάννης, εκ μέρους της Κίνησης για την προστασία του Αώου (protectaoos.blogspot.com) και τάχτηκε υπέρ ενός πανελλαδικού δικτύου το οποίο θα συντονίζει και θα φέρει σε επαφή όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενάντια στα μεγάλα φράγματα, με καταγραφή των κινημάτων και πρωτοβουλιών, ενημέρωση για τις δράσεις, καταγραφή νομοθεσίας εθνικής και ευρωπαικής, με κοινή νομική κάλυψη και σε επικοινωνία με τα παγκόσμια κινήματα. Μία πρώτη κίνηση, πρόσθεσε, θα ήταν η δημιουργία ενός πανηπειρωτικού δικτύου.

Αώος και Άραχθος
«Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού γιατί οι πόλεμοι του νερού είναι δευτερεύον ζήτημα. Να μην εθιστούμε σε αυτό. Είναι ο κυρίαρχος λόγος των εξουσιαστών ότι γίνονται πόλεμοι για το νερό και η Βαντάνα Σίβα στο βιβλίο της το ξεκαθαρίζει λέγοντας ότι ‘όταν λέμε πόλεμοι για το νερό εννοούμε πόλεμοι αντιλήψεων , έστω κι αν σε μερικές περιοχές του πλανήτη γίνονται πόλεμοι για το νερό με χειροβομβίδες και όπλα’. Αιτία των πολέμων είναι ο καπιταλισμός και πριν εμφανιστεί ο καπιταλισμός, η αιτία τους ήταν η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους δυνατούς», σημείωσε αρχικά οΚώστας Δημητρίου, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ο αγώνας να επικεντρωθεί στην αντίσταση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού από τις εταιρείες εμφιάλωσης καθώς και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.Κάνοντας αναφορά στον πολύχρονο αγώνα ο οποίος ακύρωσε την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος της εταιρείας Μηχανική στον Άγιο Νικόλαο του Αράχθου ο κ. Δημητρίουανέφερε: «Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν η σωτηρία του γεφυριού της Πλάκας και η μη κατασκευή του έργου. Ήταν ένα μέτωπο εναντίωσης που κατάφερε να αποδυναμώσει τις κομματικές δεσμεύσεις που είχαν οι κάτοικοι των χωριών οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι με τον αγώνα μπορείς να φέρεις αλλαγή στα πράγματα, ανέδειξε αγωνιστές και ενίσχυσε ευρύτερα την κοινωνική αντίσταση. Αποτελεί για εμάς παρακαταθήκη για ανάλογου στόχου αγώνες και διαπαιδαγώγησε για αγωνιστική και όχι παθητική στάση απέναντι στους εξουσιαστές. Το μέτωπο του νερού κι εμείς το βλέπουμε αναγκαίο πρώτα στην Ήπειρο: ο Άραχθος, ο Αώος, ο Καλαμάς, ο Λούρος με κεντρικό στόχο το ‘όχι στην ιδιωτικοποίηση’».«Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου δεν είχε την ‘τύχη’ κινημάτων όπως αυτό του Αράχθου όπου το τοπικό πολιτικό προσωπικό κάτω από την πίεση της κοινωνίας και των κινημάτων αναγκάστηκε να συνταχτεί με αυτά. Η εκτροπή έχει την αμέριστη στήριξη του συνόλου των συμφερόντων, του συνόλου των κυρίαρχων ελίτ και του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού κατεστημένου και στην Θεσσαλία και πανελλαδικά. Αυτό έκανε τον δικό μας αγώνα πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, ακόμα πιο εμβληματικό», υπογράμμισε ο Γιώργος Χονδρός, εκ μέρους της «Αχελώου Ρους», πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχώρας Τρικάλων, σημειώνοντας ότι η νέα εκδοχή των έργων της εκτροπής του Αχελώου είναι η ύδρευση πόλεων σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα δοθεί σε ιδιώτες, «εκτροπή απόλυτα προσαρμοσμένα στα δεδομένα του μνημονίου» το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ενέργειας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα καθολικό κίνημα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών. Το κίνημα υπεράσπισης των ποταμών και του νερού θα πρέπει να είναι ένα κίνημα στα πλαίσια ενός τέτοιου κινήματος το οποίο θα βάζει και το θέμα του κοινωνικού ελέγχου. Η εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι τραγική- ακόμη στην θατσερική εκδοχή της ιδιωτικοποίησης. Η πρώτη ιδιωτικοποίηση νερού έγινε στο Λονδίνο και ύστερα αναγκάστηκαν οι δήμοι να τα επαναδημοτικοποιήσουν παίρνοντας κατεστραμμένα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης για το οποία χρειάστηκαν ύστερα δημόσιες επενδύσεις για να τα διορθώσουν. Οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται για τις έτοιμες υποδομές για να παράγουν κέρδος. Όταν χρειάζονται δαπάνες συντήρησης, φεύγουν ψάχνοντας καινούριες αγορές».«Ενάντια στο ψευδεπίγραφο δίλημμα κρατικής ή ιδιωτικής διαχείρισης των δημοσίων αγαθών, του νερού εν προκειμένω, απαντούμε πως το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι βαθιά κοινωνικό-πολιτικό. Δεν μπορεί να υπόκειται ούτε στους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς, που δεν απηχούν τις απόψεις, τη βούληση των πολιτών και τον τοπικών κοινωνιών, ούτε στην παγκόσμιας εμβέλειας απόπειρα των κερδοσκοπικών λόμπι (νερού-ενέργειας) να πατεντάρουν τη φύση και τη ζωή, για να μας την πουλήσουν αργότερα. Στη fast track λεηλασία των δημόσιων φυσικών πόρων μπορούμε να απαντήσουμε με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση» , σημειώθηκε από πλευράς των διοργανωτών οι οποίοι τάχτηκαν υπέρ της συγκρότησης ενός αμεσοδημοκρατικού κι ακηδεμόνευτου μετώπου νερού.Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν κάτοικοι της Βωβούσας και της Κόνιτσας, κάτοικοι των Ιωαννίνων και τοπικοί φορείς όπως οι δήμαρχοι Ζαγορίου και Κόνιτσας, περιφερειακοί σύμβουλοι, Ορνιθολογική Εταιρεία. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κ.ά.Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε οι τρεις κινήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δικτύωση των κινημάτων για την υπεράσπιση του νερού (θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα κοινή ανακοίνωση) , ενώ σημειώθηκε η ανάγκη να στηριχτούν όλες οι δράσεις ενάντια στην εκτροπή του Αώου σε Βωβούσα, Κόνιτσα, Γιάννινα με παράλληλη πανελλαδική δημοσιοποίηση του θέματος.

Εικαστική έκθεση - αφιέρωμα στον Στράτο Στασινό, από το Αρχαιολογικό Μουσείο ΗγουμενίτσαςΣτο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης - αφιέρωμα στον Στράτο Στασινό (1945~2009), που θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από τις 18 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2013, προγραμματίζεται η υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Ο μαγικός κόσμος του Στράτου Στασινού», την εβδομάδα από 21 έως 24 Μαΐου 2013.Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης και έχει ως στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το έργο του σπουδαίου ηπειρώτη σκηνοθέτη, animator, κομικογράφου, κατασκευαστή κούκλας και ζωγράφου Στράτου Στασινού, μέσα από την:
α) παρουσίαση του υλικού της εικαστικής έκθεσης, με έμφαση στα επιμέρους στοιχεία της διαδικασίας παραγωγής των ταινιών animation "Περίπατος" και "του Κολυμπητή" (storyboards, σκίτσα και ζωγραφικά πορτρέτα των βασικών χαρακτήρων, πρωτότυπες κούκλες και προπλάσματα) και τα σκίτσα των την ταινία με κινούμενες κούκλες "ο Χορευτής", που δεν υλοποιήθηκε.
β) προβολή των ταινιών animation
· "Περίπατος " (Ταινία κινούμενων σχεδίων - διάρκεια: 5΄)
Ήρωας ένας χαρακτήρας που περπατά σε μια ασπρόμαυρη, φλύαρη, φασαριόζικη πολιτεία, μέχρι που η αυτή απορροφά όλα του τα χρώματα και γίνεται γκρίζος και αυτός. Η ταινία είναι φτιαγμένη με τη δύσκολη τεχνική του cut-out (ντεκουπαρισμένα χαρτιά).· "του Κολυμπητή " (Ταινία με κινούμενες κούκλες - διάρκεια: 18΄)
Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή με κινούμενες κούκλες (puppet animation) στην Ελλάδα, γυρισμένη με την τεχνική του στοπ καρέ. Η ταινία, που χρειάστηκε 3 ½ χρόνια για να ολοκληρωθεί, βασίστηκε στους στίχους ομώνυμου δημοτικού τραγουδιού - παραλογής και αφηγείται, με αλληγορία, τη δραματικότητα των ανθρώπινων σχέσεων.Μας παρουσιάζει ένα νέο που βγαίνει να κυνηγήσει, χάνεται στα υπέροχα τοπία της Ηπείρου, συναντά μια κόρη να κλαίει σε ένα πηγάδι και την ρωτά τι έχει. Η κόρη απαντά πως έπεσε το δαχτυλίδι της στο πηγάδι, και ότι εκείνον που θα μπει να το βρει θα τον παντρευτεί. Ο νέος θαμπωμένος από την ομορφιά της μπαίνει στο πηγάδι κατεβαίνοντας από τα μακριά της μαλλιά. Ψάχνει στον πυθμένα και δεν βρίσκει τίποτα, παρά μόνο πέντε φίδια. Η κόρη μεταμορφώνεται σε δράκο και τον φυλακίζει στο πηγάδι.Διάρκεια υλοποίησης: 21 Μαΐου (Τρίτη) έως 24 Μαΐου (Παρασκευή) 2013
Ώρες διεξαγωγής: 9.00-10.00, 10.30-11.30
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2665 0 21417, 28539, e-mail: lbepka@culture.gr, fax: 2665 0 25113 (κκ. Αντωνία Τζωρτζάτου - Θεοδώρα Λάζου)

ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΤΟΝ «ΚΙΝΕΖΟ» ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ;
Σε αργία έχει τεθεί ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Φιλιατών στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για υπεσυνταγογράφηση κατ’ εξακολούθση ακριβών φαρμακών [ευθροποιητίνες]. Η ερυθροποιητίνηΝείναι πανάκριβο φάρμακο και χρησιμοποιείται σε ασθενείς με προβλήματα στο αίμα. Την καταγγελία μάλιστα έκανε ο διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου Ανδρέας Ζουριδάκης. Ωστόσο ο υποδιευθυντής της παθολογικής κλινικής και πρώην δήμαρχος Συβότων Γιώργος Γιαννούλης [φωτο] που επί 20 και πλέον χρόνια συνυπηρετεί με τον διαπλεκόμενο γιατρό δεν είχε αντιληφθεί τίποτα; Απλά να πούμε πως στην ίδια κλινική είχε κάνει το «αγροτικό» του και ο μετέπειτα νομάρχης Θεσπρωτίας Γιόγιακας που πρόσφατα καταδικάστηκε για «μίζα» με αποτέλεσμα να τον διαγράψουν αναγκαστικά από την Ν.Δ. Ούτε αυτός ως νομάρχης δεν είχε ακούσει τίποτα; Πάντως η εσωτερική έρευνα προχώρησε εξ αιτίας μιας γυναίκας, της διοικήτριας του νοσοκομείου Ιουλίας Μαρκούλα που δεν είναι γιατρός και που πριν λίγες ημέρες παραιτήθηκε και έφυγε ως κυρία!

Τον Ιούνιο ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νωρίτερο μέσα στον Ιούνιο, επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και διαβεβαιώνουν ότι η νέα ρύθμιση δεν θα έχει την ίδια τύχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τον Ν. 4014/11.Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι δεν προβλέπεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στον Ν. 4014/11 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του υπουργείου για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, είπε ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σε ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και παράλληλα αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου, ενώ βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.

Σημεία τοποθέτησης Περιφερειάρχη Ηπείρου στην ημερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Άρτα

«Αν σε κάτι συμφωνούμε σε αυτή την αίθουσα, είναι η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής. Στο δια ταύτα όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.Χαίρομαι που στην πρόσκληση της ημερίδας γίνεται λόγος για «συμμετοχική διαδικασία», «διάλογο» και «διαβούλευση».Διάλογο και διαβούλευση ζητάμε οι περιφερειάρχες εδώ και ένα χρόνο για διάφορα θεσμικά ζητήματα με το Υπουργείο σας και περιμένουμε να ορισθεί ημερομηνία συνάντησης με την Πολιτική Ηγεσία του.Απόψεις, θέσεις, προτάσεις έχουν διατυπωθεί πολλές και ενδιαφέρουσες και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα: Η ύπαιθρος, η Ήπειρος εγκαταλείφθηκε.Άρα πρώτα πρέπει να δούμε γιατί απέτυχαν τα προγράμματα. Να αποφύγουμε λάθη που έγιναν, αλλά και να λυθούν προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των αγροτών. Και αυτά δεν είναι λίγα:Θα αναφέρω ορισμένα επιγραμματικά:Οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ πνέουν τα λοίσθια και αναζητούν φορέα να τους δώσει χέρι βοήθειας. Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις άμεσες αρμοδιότητές της και δεν διέθετα και πόρους, ήλθε αρωγός τους προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους, να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα.Οι βιολογικές καλλιέργειες «κόλλησαν». Νέοι αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα τα εγκαταλείπουν. Αναδασμοί σταμάτησαν.Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης υπολειτουργούν και ουσιαστικά η παραγωγή ντόπιων φυλών ζώων, όπως το μπούτσικο, είναι ανεπαρκέστατη. Για μας είναι αδιανόητο το Κέντρο παραγωγής μπούτσικου, που είναι η ταυτότητα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, να μεταφερθεί στα Γιαννιτσά. Το Κέντρο πρέπει να παραμείνει στην Ήπειρο και με τη συνεργασία του ΤΕΙ να αναπτύξει την παραγωγή του μπούτσικου και άλλων ντόπιων φυλών.Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί (Λούρου – Κορωνησίας) επίσης υπολειτουργούν. Εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε ακόμη και η βιολογική παρακολούθηση του ποταμού Λούρου που είναι απαραίτητη για την πεστροφοκαλλιέργεια.Η Γαλακτοκομική Σχολή εγκαταλείφθηκε και αυτή στην τύχη της από τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου. Ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου να εκπονήσει μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της, η οποία και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο από το οποίο περιμένουμε απάντηση.Η δική μας θέση έχει διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη και σε όλους τους τόνους: Όλες αυτές οι περιφερειακές δομές που είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ειδικά δε η Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος, με τη συνεργασία ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, που είναι το πρώτο ζητούμενο της νέας προγραμματικής περιόδου.Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και συνθλίβει τους αγρότες.Υπάρχει όμως και επίσης σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Είναι θετική η ανακοίνωση για το γεωργικό ταμείο επιχειρηματικότητας, ωστόσο πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου προς τις τράπεζες ειδικά την περίοδο αυτή, για διευκόλυνση των μεταποιητικών Ηπειρώτικων επιχειρήσεων (ΔΩΔΩΝΗ κ.α.) που σήμερα δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης.Η Μεταρρύθμιση, είτε Αγροτική, είτε Διοικητική, προϋποθέτει σπάσιμο στεγανών, αλλαγή νοοτροπιών, εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών. Φοβάμαι όμως ότι ορισμένοι δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν.Στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, υπάρχει το παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας του «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», ή ακόμη η ιστορία και η ταλαιπωρία με το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ. Εκεί τα είδαμε όλα!Σήμερα που είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός του κράτους, είναι αδιανόητο να πολλαπλασιάζονται οι διοικητικές δομές, που προσθέτουν κόστος στους πολίτες, σύγχυση και γραφειοκρατία στους αγρότες.Η πρόταση της Ένωσης Περιφερειών είναι ξεκάθαρη, λογική και ταυτισμένη με το πνεύμα και το γράμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης:Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τον κεντρικό, επιτελικό ρόλο, οι Περιφέρειες τον αναπτυξιακό ρόλο, όπως άλλωστε ο «Καλλικράτης» καθορίζει. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και επιμένουμε όπως τη νέα προγραμματική περίοδο, να υπάρξουν 13 περιφερειακά προγράμματα που θα διαχειρίζονται οι Περιφέρειες και τα οποία θα στηρίζονται στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.Οι Περιφέρειες έδωσαν και δίνουν δείγματα γραφής. Διαχειρίζονται με απόλυτη επιτυχία όλα τα αγροτικά ζητήματα, φέρνουν με επιτυχία όλους τους κοινοτικούς ελέγχους. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε μάλιστα και δράσεις πέρα από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει λοιπόν να μας εμπιστευτείτε.Κύριε Υπουργέ, οι ευκαιρίες δεν δίνονται κάθε μέρα, το μέλλον του αγροτικού κόσμου δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα συντεχνιών και όσων παραμένουν αγκυλωμένοι στο χθες.Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εθνικής ευθύνης. Προχωρήστε λοιπόν σε τομές και ρήξεις. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια, πάλι για τα ίδια θα συζητάμε».

Μειώθηκαν κατά 1,4% οι τιμές οικοδομικών υλικών

Νέα πτώση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι τιμές των οικοδομικών υλικών, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η γενική πτώση των τιμών κατά 1,4% οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές καυσίμων και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν είχαν γίνει οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε τις εξής μειώσεις τιμών: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (13,1%), παράθυρα (4,5%), αγωγοί χάλκινοι (4%), σωλήνες χαλκού (4%), γυψοσανίδες (3,8%), κιγκλιδώματα αλουμινίου (3,3%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (3%), κιγκλιδώματα σιδερένια (3%), έτοιμο σκυρόδεμα (2,9%), πόρτες εσωτερικές (2,8%), σίδηρος οπλισμού (2,6%), εντοιχισμένα ντουλάπια (2,5%), νεροχύτες (2,1%), πόρτες ασφαλείας (2,1%), τσιμεντόπλακες (2%), ντουλάπες (1,9%), παρκέτα (1,8%) και ανελκυστήρες (1,8%).Στον αντίποδα, καταγράφηκαν οι εξής ανατιμήσεις: Ηλεκτρική ενέργεια (12,3%), τούβλα (4,9%), σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (3,4%), κεραμίδια (3%) και ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (2,7%).

Διακρίσεις αθλητών του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων

Στις 16-19 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ιππασίας στο Ολυμπιακό κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής. Οι φετινοί αγώνες ήταν αφιερωμένοι στη Θεραπευτική Ιππασία. Συμμετείχαν δύο αθλητές του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, η Βασιλική Ζιώγα με τον ίππο Tarra η οποία πήρε την 5η θέση στην κατηγορία της και ο Άρης Πετράκης με τον ίππο Cassidy που πήρε την 6η θέση στην κατηγορία του. Στο φετινό πρωτάθλημα Ιππασίας συμμετείχαν 21 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Προπονήτρια των δύο παιδιών είναι η Αλεξάνδρα Στεργίου.

Απάντηση Μανιτάκη στην ερώτηση του Μιχάλη Κασσή για τους επιτυχόντες της 8Κ και 9Κ Προκήρυξης του ΑΣΕΠ

Απάντηση απέστειλε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κασσή με θέμα ";Την απορρόφηση των επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ".Ο υπουργός κ. Μανιτάκης στην απάντηση του ,πρώτα ενημερώνει πως "μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 ο αριθμός ετήσιων προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο Τομέα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε, στο σύνολο των φορέων."Στη συνέχεια αναφέρει πως "το υπουργείο στο πλαισιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2013 και ύστερα από συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ,σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με α) τους διοριστέους στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ βάσει της Προκήρυξης 8Κ του ΑΣΕΠ και β) τους διοριστέους στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ βάσει της Προκήρυξης 9Κ και με γνώμονα το σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και τη υποχρέωση της Διοίκησης για συμμόρφωση σε αυτές,τις αυξημένες ανάγκες των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης,τις προτεραιότητες που εχουν τεθεί βάσει της κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 323/Β/1-3-2011),καθώς και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της Χώρας,εξέδωσε απόφαση Κατανομής (ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/212/οικ.5018/15.2.2013-ΦΕΚ/Β’/335/18.2.2013) για την απορρόφηση 331 επιτυχόντων του διαγωνισμού της προκήρυξης 8Κ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.Στη συνέχεια, αναφέρει ο κ. Μανιτάκης, με νόμιμο και ασφαλή τρόπο,θα εξετάσει τη σταδιακή απορρόφηση και τοποθέτηση των επιτυχόντων της Προκήρυξης 9Κ,όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Κασσής εξέφρασε την ικανοποιησή του για το σκέλος της απάντησης που αφορά τους επιτυχόντες της 8Κ και προέτρεψε τον υπουργό να υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τα υπεσχεθέντα για τους επιτυχόντες της 9Κ Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Ο Kip Winger στην Ηγουμενίτσα!

Σε μια μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα συναυλία


Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, παρουσιάζουν την Κυριακή 23 Ιουνίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μια μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα συναυλία. Ο παγκοσμίου φήμης ροκ σταρ
Kip Winger (www.kipwinger.com), η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Γιώργος Γάκης με τους Troublemakers (www.georgegakis.gr), δηλαδή 65 άτομα επί σκηνής, συνεργάζονται για αυτό το ιδιαίτερο μουσικό αποτέλεσμα! Στο 1ο μέρος της συναυλίας θα παιχτεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα το κλασσικό έργο του Kip Winger, στο 2ο μέρος η Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με το συγκρότημά μου θα παίξουμε πολύ γνωστά κομμάτια συγκροτημάτων όπως οι Scorpions οι Beatles και πολλών άλλων, ενώ η συναυλία θα κλείσει με τη συμμετοχή και του Kip Winger στη σκηνή με δικά του και με άλλα πολύ δημοφιλή τραγούδια.Μία εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσετε και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο!!! Να είστε όλοι εκεί!!!Ώρα έναρξης:21:30

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. : Σε λειτουργία κινητό εργαστήριο περιβαλλοντικών μετρήσεων

Η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», από την αρχή της κατασκευής της Εγνατίας Οδού μέχρι σήμερα που είναι σε πλήρη λειτουργία, παρακολουθεί και καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες, εντοπίζει τις επιπτώσεις της Οδού στο περιβάλλον και φέρει εις πέρας, με αποτελεσματικότητα, τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε μια εποχή κατά την οποία η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί αντικείμενο προς συζήτηση και δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.Μέχρι σήμερα, οι ενέργειες αυτές γινόταν τόσο με ίδια μέσα όσο και με τη συνεργασία άλλων φορέων.Από τις 15 Μαΐου 2013, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» παρέλαβε κινητό εργαστήριο πραγματοποίησης περιβαλλοντικών μετρήσεων στο πλαίσιο του έργου Environmental Highway Οbservatory (E-Highway), του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – ΠΓΔΜ ΙΡΑ 2007 – 2013.Μέσω του εξοπλισμού του κινητού αυτού εργαστηρίου θα παρακολουθούνται επί της Εγνατίας Οδού βασικοί περιβαλλοντικοί δείκτες: αέρια ρύπανση, ρύπανση υδάτων, ηχορρύπανση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου «Ε-Highway», αλλά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων που διέπουν τα τμήματα της Εγνατίας Oδού.Στόχος όλων, διοίκησης και εργαζομένων, είναι η Εγνατία Οδός των 670 χιλιομέτρων, πέραν από άξονα μεταφοράς και επικοινωνίας, να αποτελεί και άξονα βιώσιμης ανάπτυξης.

Αύξηση απασχόλησης, αλλά και μείωση μισθών στην Ήπειρο!!!

Στα ύψη βρίσκεται η ανασφάλιστη εργασία


Διφορούμενα ήταν τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού από την μια δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκαν οι προσλήψεις κατά 7,79%, από την άλλη όμως το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας εκτοξεύθηκε στο δυσθεώρητο 39,4%!Σε μια εποχή που η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει – στην Ήπειρο το γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού εξακολουθούμε να κρατάμε τα σκήπτρα μ’ ένα ποσοστό που επίσημα φθάνει σχεδόν το 30%! – η ανασφάλιστη εργασία θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη την ανύπαρκτη ουσιαστικά αγορά εργασίας. Αυτό που προέχει για τους νέους άνεργους που ψάχνουν με τα κυάλια για μια δουλειά είναι να μπουν λεφτά στην τσέπη και ας είναι και μαύρα!..

«Ανάσα» το καλοκαίρι
Την καλοκαιρινή περίοδο λοιπόν βλέπουν οι περισσότεροι άνεργοι ως μια, έστω και προσωρινή, λύση στο πρόβλημά τους. Με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποια εποχιακή εργασία στον κλάδο του τουρισμού, που φέτος αναμένεται να είναι και ιδιαίτερα ανεβασμένος, έχουν ήδη αρχίσει το ψάξιμο, ενώ οι πιο προνοητικοί έχουν ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο και εδώ κι ένα μήνα έχουν αναχωρήσει για κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, συνδυάζοντας δουλειά και ψυχαγωγία. Παρά ταύτα, αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, η οποία συνεχίζει ν’ αποτελεί το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» της Κυβέρνησης.

Στοιχεία του ΣΕΠΕ
Στο Α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταγράψει το ΣΕΠΕ, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους, προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 14,69%, που φτάνει μέχρι το 40%! Στην Ήπειρο η μείωση αγγίζει το 12%!Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις το α’ τρίμηνο του 2013 στην Ήπειρο 1859 επιχειρήσεις έκαναν νέες προσλήψεις. Από αυτές οι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση ήταν 1.506, με μερική 1052, και 64 εκ περιτροπής. Την ίδια χρονική περίοδο από πλήρη απασχόληση άλλαξαν σε μερική 97 συμβάσεις, σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη 92 και σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη 59.

Ζημιά και στα Ταμεία!
Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν η ανασφάλιστη εργασία δημιουργεί ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους αδυνατούν ανταπεξέλθουν στις δικές τους υποχρεώσεις.Τα μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ όπου απαιτείτο και του ΣΕΠΕ διενήργησαν ελέγχους σε 5.309 επιχειρήσεις, που ανήκουν σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Τα πρόστιμα ανήλθαν στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι έλεγχοι είναι μειωμένοι κατά 918, σε σχέση με τους ελέγχους που είχαν γίνει την αντίστοιχη περίοδο του 2012.Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι 17.189 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 6.765. Από τους 6.765, οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 5.072 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Προμήθεια υλικών συντήρησης δημοτικού φωτισμού Δ.Ε. Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων, διακηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια υλικών συντήρησης δημοτικού φωτισμού Δ.Ε. Αρταίων για τις ανάγκες του Δήμου, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή, συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας 50.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, στον 3ο όροφο στην Περιφερειακή Οδό & Αυξεντίου την Τετάρτη 29-05-2013 και ώρα 10.00 π.μ. έως 10.30 π.μ., κατά την οποία λήγει η προθεσμία παραλαβής των προσφορών και αρχίζει η διαδικασία της αποσφράγισης, ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής. Οι προσφορές μπορεί να αποστέλλονται στην υπηρεσία με οποιοδήποτε τρόπο και παραλαμβάνονται με απόδειξη, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι αυτές θα περιέρχονται στην υπηρεσία μέχρι την προηγουμένη της ημερομηνίας διενέργειας του διαγωνισμού.Αντίγραφα της διακήρυξης για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και πληροφορίες γι' αυτόν παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Αρταίων, (αρμόδιοι υπάλληλοι: Πετσιμέρης Άγγελος, Χ. Σφήκα τηλ.2681362244-250 ), καθώς και από την ιστοσελίδα του Δήμου www.arta.gr.

Σήμερα το απόγευμα η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Νέα Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη και ώρα 7:30 το απόγευμα στα «Λιθαρίτσια» η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί ενημέρωση του κοινού. Θέμα της συζήτησης είναι «μετά το σπάσιμο απεργίας των καθηγητών-αιτήματα-πολιτική επιστράτευση, τι κάνουμε;». Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ καλεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε νέα εισήγηση προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ για κινητοποιήσεις, με θέμα την επιστράτευση και τα ζητήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Ο “Αριστερός Καρατζαφέρης” που ευθύνη δεν φέρει καμία αλλά η... κυβέρνηση φέρει!

Ο μπάρμπα  Φώτης Κουβέλης που λέει πως, η μπάλα... γυρίζει αλλά η γη δεν... γυρίζει!!!

Ο “Αριστερός Καρατζαφέρης” της  κυβέρνησης Σαμαρά, που στηρίζει με φανατισμό το δίδυμο του μνημονίου Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είναι σήμερα στα Γιάννενα. Τι ήρθε να κάνει; Μα φυσικά να προσπαθήσει να μας πείσει ότι δεν είναι εντολοδόχος της τρόϊκας, μπας και... “γκαβώσει” κανέναν ξέμπαρκο και καταφέρει να μαζέψει ψηφαλάκια, αφού βάσει των δημοσκοπήσεων που διαβάζουμε, είναι αμφίβολο αν πετύχει την είσοδό του κόμματός στην επόμενη βουλή. Ποια είναι η προσφορά του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στα πολιτικά πράγματα του τόπου; Η πλήρης ικανοποίηση των δυσβάσταχτων μέτρων που επιβάλλει η φορομπηχτική πολιτική των τροϊκανών τοκογλύφων. Αλλά και μια απίστευτη αλαζονεία κομματικής ιδιοτέλειας, όπου η νομή της κρατικής εξουσίας, μοιράζεται μεταξύ συνεχώς μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων με βάση το άθλιο 7-4-2. Όσο κι αν ο κυρ-Φώτης επιχειρεί ανεπιτυχώς να καλύψει το πολιτικό του έλλειμμα, με λαϊκίστικες αλχημείες και επαναλαμβανόμενες κωλοτούμπες και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης έχει πειστεί, ότι έχει βάλει πλώρη για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2015. Μέχρι τότε, ποιος ξέρει, ίσως τα ξεπουλήσει όλα και καταφέρει να... εντάξει στο ΠΑΣΟΚ τη ΔΗΜΑΡ, στερώντας από τον εαυτό του και τα τελευταία ψήγματα πολιτικής αξιοπιστίας και ευπρέπειας του έχουν απομείνει. Εξάλλου τόσα χρόνια στο πολιτικό... κουρμπέτι, δεν αφήσε και τίποτα που δεν έκανε. Τα κάνατε όλα. Ουκ ολίγες φορές, γλείψατε (πολιτικά) εκεί που φτύσατε, ενώ όποτε χρειάστηκε κάνατε και πολιτικό στριπτίζ -ξεβρακωθήκατε εντελώς δηλαδή- τιμώντας στο έπακρο την εμπιστοσύνη που σας δείχνει ο μεγάλος αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Συγχαρητήρια, κύριε Κουβέλη. Και εις ανώτερα.... 

Με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης συναντάται ο Δήμαρχος

Με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Η συνάντηση γίνεται μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσιακής έρευνας και της έρευνας των Ορκωτών Λογιστών στο ταμείο του Δήμου όπου έχει εντοπιστεί έλλειμμα άνω του ενός εκατομμυρίου.Σύμφωνα με πληροφορίες,που μεταδίδει η ΕΡΑ Ιωαννίνων,στη συνάντηση αυτή ο δήμαρχος θα ενημερώσει αναλυτικά τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων για το θέμα αυτό όπως και για άλλα σημαντικά ζητήματα του Δήμου.

Από τις πιο καθαρές παραλίες στην Ευρώπη οι Ηπειρωτικές!!!

Στο 93% των παραλιών στην Ελλάδα τα νερά έχουν «εξαιρετική» ποιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) το 2012.Από τις 29 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Κύπρος (100%), η Μάλτα (96,6%) και η Κροατία (95,3%) παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 93% των σημείων που ελέχθησαν ικανοποιούν τα ελάχιστα στάνταρτ.Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νερά κολύμβησης στις 27 χώρες της ΕΕ, συν την Κροατία και την Ελβετία, παρουσιάζονται σε διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕΑ που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις περιοχές όπου σκέφτονται να παραθερίσουν.Μπορούν μάλιστα να κατεβάσουν τα στοιχεία για την Ελλάδα σε αρχείο .kml για το Google Earth.Σύμφωνα πάντως με την έκθεση για το 2012 υπάρχουν έξι σημεία στα οποία η ποιότητα του νερού είναι «φτωχή»:
Μαρίνα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία
Παραλία Αγυιάς στην Πάτρα
Παραλία οικισμού Δάφνη στον Πατραϊκό Κόλπο
Ακτή Μποζαΐτικα στον Δήμο Πατρέων
Πλαζ Πρόκου - Εθνικό Στάδιο Γυθείου
Χώρα - Καμάρα στην Άνδρο
Η ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε τέσσερις κατηγορίες («εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «φτωχή») βασίζεται σε δεδομένα που στέλνουν οι κυβερνήσεις για τα περιστατικά ρύπανσης, για άλλα συμβάντα που «επηρεάζουν την ποιότητα του νερού», καθώς και σε μετρήσεις δύο μικροβιολογικών παραμέτρων, των εντερόκοκκων και του κολοβακτηρίδιου E.coli.Στην Ελλάδα ελέγχονται συνολικά 2.155 σημεία, από τα οποία τα έξι σε λίμνες.Δεδομένου ότι η έκθεση καλύπτει 22.184 σημεία ελέγχου στην Ευρώπη, η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10,3% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης.Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναρτώνται επίσης στο διαδικτυακό Μητρώο Ταυτότητας Υδάτων Κολύμβησης, το οποίο όμως μέχρι την Τρίτη δεν είχε ενημερωθεί με την έκθεση για το 2012.

Κλείδωσε η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με  Ηλ. Μόσιαλο, οριστικά στα Τρίκαλα  η έδρα της ΔΗΜΑΡ – Οπότε  ξεχνά το βουλευτή στα Γιάννενα το κόμμα του κυρ-Φώτη!

Μόνο οι ανακοινώσεις απομένουν  για την προσχώρηση της Δυναμικής  Ελλάδας του Τρικαλινού, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου (επί ΓΑΠ) Ηλία Μόσιαλου στη ΔΗΜΑΡ, του επίσης Τρικαλινού, Φώτη Κουβέλη. Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Δυναμικής Ελλάδας, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αγίου Κωνσταντίνου και πλέον είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία. Διαρροές από τα κεντρικά της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν, ότι το μόνο που απομένει να μάθουμε, είναι σε ποια τελικά εκλογική περιφέρεια θα πολιτευτεί ο Ηλίας Μόσιαλος. Θα το κάνει στα Τρίκαλα, όπου λόγω καταγωγής έχει μεγάλη δυναμική ή μήπως θα προτιμήσει το λεκανοπέδιο; Ως γνωστό στα Τρίκαλα πολιτεύεται με απόλυτη κοινοβουλευτική επιτυχία ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κυρίτσης, που χαίρει της εκτίμησης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Με δεδομένο, ότι η έδρα στα Γιάννενα για τη ΔΗΜΑΡ χάθηκε πέρυσι λόγω Τρικάλων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα ξανασυμβεί, όποτε κι αν ξαναγίνουν εκλογές. Κι αυτό γιατί τα Τρίκαλα για τη ΔΗΜΑΡ είναι απόρθητο φρούριο, μιας και από εκεί κατάγονται ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιώργος Κυρίτσης αλλά και ο νεοφερμένος Ηλίας Μόσιαλος, που επί υπουργίας του στο υπουργείο υγείας είχε σε πρώτη προτεραιότητα τις δομές υγείας στα Τρίκαλα αλλά και τους συμπατριώτες του Τρικαλινούς!!! Δεξιές λογικές εξουσίας; Τι να κάνουμε, ακόμη και για τη ΔΗΜΑΡ του Μόσιαλου, τα ψηφαλάκια κάνουν τη διαφορά. Οπότε στα Γιάννενα οι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ θα μείνουν και πάλι με το... χειρογλύκανο!!!

Ηλιακό ρολόι από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ανατολής!

Το κατασκεύασαν στην αυλή του σχολείου τους

Σταυροδρόμι της φύσης με την επιστήμη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρωτοβουλία μαθητών της Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ανατολής να κατασκευάσουν ένα ηλιακό ρολόι.Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη είδηση, που ξεχωρίζει μέσα στον κυκεώνα των όσων άσχημων και ανησυχητικών καθημερινά συμβαίνουν γύρω μας και αποδεικνύει, ότι η νέα γενιά είναι ικανή για πολλά και σημαντικά πράγματα, φθάνει βέβαια να έχει και την κατάλληλη καθοδήγηση από τους εκπαιδευτικούς.

Η κατασκευή…
Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, οι μαθητές του Β3 Τμήματος του 1ου Γυμνασίου Ανατολής παρουσίασαν το αναλημματικό ηλιακό ρολόι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε με τη λήξη των μαθημάτων.Το ηλιακό ρολόι σχεδιάστηκε στο έδαφος της αυλής του σχολείου στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα «Ηλιακό ρολόι». Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίζουν οι μαθητές τα είδη των ηλιακών ρολογιών, τις αρχές στις οποίες στηρίζονται και τέλος να προβούν στην κατασκευή αναλημματικού ηλιακού ρολογιού.Είναι μία κατασκευή, που μετρά το χρόνο από τη σκιά ενός αντικειμένου όταν αυτό «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στις θέσεις του ήλιου σε σχέση με τον μεσημβρινό, μία δεδομένη ώρα στη διάρκεια ενός έτους.Οι θέσεις αυτές, αν φωτογραφηθούν θα σχηματίσουν ένα 8, το «ουράνιο οχτάρι», που ονομάζεται Ανάλημμα.Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς από τους μαθητές, που εκτός του θεωρητικού πλαισίου, κατασκεύασαν το αναλημματικό ρολόι με τις οδηγίες των υπευθύνων καθηγητριών (του κλάδου ΠΕ03), αλλά και με τη στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου. Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους!..

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εκλιπαρεί να βρει θέση στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ

...η  προσωποποίηση του πολιτικού  τυχοδιωκτισμού στα Γιάννενα!!!
 Σαν το... σαλιγκάρι μετά τη βροχή, έσκασε μύτη στα κεντρικά της ΔΗΜΑΡ ο τοπικός «ιδεολόγος» βουλευτής μιας χρήσης, ο οποίος επιδιδόμενος σε ένα μοναδικό κρεσέντο πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καριερισμού, άλλαξε το τελευταίο εξάμηνο, ούτε ένα, ούτε δύο αλλά... τρία κόμματα!!! Ναι όπως το ακούσατε. Από το: «Ψήφισα το μνημόνιο για να μη γίνει εμφύλιος», στο εξπρές πέρασμα από το κόμμα Λοβέρδου και αφού είδε τα ποσοστά νικοτίνης της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για... πίτσι-πίτσι με τον Μαργαρίτη της ΔΗΜΑΡ μπας και καταφέρει να... τρουπώσει από την καμινάδα στο τοπικό ψηφοδέλτιο!!! Αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες προωθούν στην περιοχή μας, τα εν Αθήναι πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να κάνουν άνω-κάτω την τοπική οργάνωση, που δικαιολογημένα θεωρεί ότι κάποιοι στο κέντρο αποφασίζουν ερήμην τους. Συνεχίστε έτσι “συντρόφια” της ΔΗΜΑΡ και θα δείτε που θα σας βγάλουν οι επόμενες εκλογές στα Γιάννενα!!!

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δημοπρατήθηκαν η αποχέτευση Κατσικά και η επέκταση του βιολογικού

Δύο μεγάλα και σημαντικά έργα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.Πρόκειται για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο στον Κατσικά.Το πρώτο έργο, ενταγμένο στη συνολική παρέμβαση για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει προϋπολογισμό 19,6 εκατομμυρίων ευρώ.Δημοπρατήθηκε με το σύστημα «μελέτη- κατασκευή» και κατατέθηκαν προσφορές από πέντε κοινοπραξίες- εταιρίες, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα προχωρήσει τη διαδικασία στα επόμενα στάδια ωσότου αναδείξει τον τελικό μειοδότη.Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο λεκανοπέδιο. Με την ολοκλήρωσή της, θα έχουν δημιουργηθεί υποδομές που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τις περιοχές για τα επόμενα είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια.Το δεύτερο έργο, αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο του Κατσικά. Και το έργο αυτό, με συνολικό προυπολογισμό 12,8 εκατομμυρίων είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Κατατέθηκαν συνολικά 11 προσφορές και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης με έκπτωση που φτάνει στο 58,3%.Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα εξεταστούν τυχόν ενστάσεις που μπορεί να κατατεθούν ώστε να γίνει η οριστική κατακύρωση. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει καλυφθεί με αποχετευτικό δίκτυο ολόκληρος ο οικισμός Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών.«Είναι δύο πολύ σημαντικά έργα που θα απαντήσουν στα σημερινά προβλήματα αλλά και στις ανάγκες των επόμενων ετών. Στόχος μας ήταν από την αρχή να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα θωρακίζει την Παμβώτιδα αλλά και τη δημόσια υγεία. Αυτό υλοποιούμε βήμα- βήμα. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο όπου μπορούμε να πούμε πως πολύ σύντομα θα δούμε να ξεκινούν οι εργασίες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φίλιππας Φίλιος.

Με τρεις... πέρδικες Πραμάντων χθες ο Αλέκος!!!

Φανερά  αγχωμένος και έξω από τα νερά του χθες στο TV1

Τρεις πέρδικες από το εκτροφείο ορεινής πέρδικας που  εγκαινίασε το πρωί στην Πράμαντα, “έπιασε” χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Ηπείρου  Αλέκος Καχριμάνης, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη Βάσω Σκουλίκα στο TV1. Έδειχνε πολύ αγχωμένος και το συχνό και παρατεταμένο... εεεεε που συνόδευε σχεδόν κάθε τους πρόταση, έδειχνε αμηχανία κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει από τον πάλαι ποτέ δυνατό τηλεοπτικά Αλέκο Καχριμάνη. Το γεγονός αυτό φαίνεται να μπλόκαρε και την έμπειρη δημοσιογράφο, που ενώ ήταν έτοιμη να του θέσει δύσκολες και σκληρές ερωτήσεις, τελικά τον πήγε σε... χαμηλή πτήση, αφού απέναντί της δεν είχε τον άλλοτε ισχυρό Περιφερειάρχη αλλά έναν απίστευτα αγχωμένο και μη ψύχραιμο πολιτικό πρόσωπο. Άχνα για τα βιβλιάρια, τις κατατμήσεις, τον Ε-65, τον αγωγό αερίου που χάσαμε, το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας και τόσα άλλα που δικαιολογημένα ή και αδικαιολόγητα κυοφορούνται στην Περιφέρεια μέσω Αθηνών και μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τοπικά και όχι μόνο!!! Τι μας είπε; Ότι κάπου έχει δίκιο ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, μιας και όπως είπε ο Αλ. Καχριμάνης: “Προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα!!!” Το μόνο που δεν μας είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, είναι το εάν συμφωνεί με την άκρως προσβλητική για τους Έλληνες άποψη του Γερμανού αξιωματούχου, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε πει, ότι: “3.000 Έλληνες εργάζονται όσο 1.000 Γερμανοί”. Και μετά στη Θεσσαλονίκη δεν προλάβαινε να καλυφθεί από τους φραπέδες που προσγειωνόταν στο κεφάλι του. Σας το ξαναλέμε. Με διαφορά η χειρότερη τηλεοπτική συνέντευξη του Καχριμάνη. Κύλησε σε πολύ... ρηχά νερά κι όμως ακόμη και εκεί δεν... τράβηξε!