Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Έχει ... δρόμο η κατασκευή της Ιόνιας

Το 23% του έργου εκτελέστηκε πριν τη διακοπή

Χωρίς τις ... μπουλντόζες της επανεκκίνησης παραμένει η Ιόνια οδός, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών τα- ανακοίνωνε την ανάπτυξη εργοταξίων ... μέχρι το Πάσχα. Κι αυτό γιατί έναν και πλέον μήνα μετά τη υπογραφή της συμφωνίας, ανάμεσα στον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή με το δημόσιο, για το ποσό της αποζημίωσης (έχει συμφωνηθεί στα 90,5 εκ. ευρώ) που θα λάβει η κατασκευαστική κοινοπραξία, οι τράπεζες δεν είχαν ανάψει μέχρι πριν λίγες μέρες το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Αυτό επισημαίνει ο παραχωρησιούχος, «Νέα οδός Α.Ε » σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες», ενώ προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο (πάντα για το τμήμα Αντίρριο-Γιάννινα, αφού υπάρχει και το τμήμα του ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση-Σκάρφεια) και την πορεία του πριν τη διακοπή εργασιών και πάντως, το πότε θα στηθούν εργοτάξια παραμένει ανοιχτό.Η ανάπτυξη τους εξαρτάται από το πότε θα δοθεί η αποζημίωση, αφού τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το έργο, μέχρι να καταλήξει η μεγάλη διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες για όλα τα έργα παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.Χωρίς επανεκκίνηση είναι και ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας, ο Ε65 που δεν θα φτάνει μέχρι την Εγνατία σε αυτή τη φάση, θα σταματά στην Καλαμπάκα (η αποζημίωση στα 73,5 εκ. ευρώ), αντίθετα στην Ολυμπία οδό και πρόσφατα στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου καταβλήθηκαν προκαταβολές επί των αποζημιώσεων) έγινε «επανεκκίνηση» και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη περίπτωση, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Στ. Καλογιάννη στη δεύτερη και ειδικότερα στις σήραγγες Τεμπών.

Στο 23% η πρόοδος, στο 70% η απόδοση γηπέδων
Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Marketing της παραχωρησιούχου «Νέα οδός Α.Ε» (η κοινοπραξία των εταιριών ACS Group, FERROVIAL και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για ενημέρωση της κοινής γνώμης, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ως προς την διαδικασία επανεκκίνησης, όσο και για το έργο που εκτελέστηκε από την κατασκευαστική κοινοπραξία (GEK TERNA Group , Cintra, Grupo ACS οι οποίες μοιράζονται τα ποσοστά) πριν σταματήσει το έργο.Το συμπέρασμα, πέραν της επανεκκίνησης που αναμένεται, είναι ότι η πρόοδος του έργου είχε φτάσει στο 23% του συμβατικού αντικειμένου μέχρι τη διακοπή εργασιών, η απόδοση γηπέδων έφτασε στο 70% και άρα υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις και επιτάξεις που ήταν η αιτία να καθυστερήσει υπερβολικά η κατασκευή. Για την Κλόκοβα («Παλιοβούνα») που οι εργασίες δεν είναι στο άμεσο σχεδιασμό, η απάντηση παραπέμπει στο ΣτΕ για την προσφυγή που εκκρεμεί και στις συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο για εναλλακτική χάραξη, δηλαδή δεν προκύπτει κάτι παραπάνω από τα ήδη γνωστά.
-Η καταρχήν συμφωνία με το δημόσιο για επανεκκίνηση πότε θα αρχίσει να υλοποιείται σε επίπεδο ανάπτυξης εργοταξίων από την κατασκευαστική κοινοπραξία, υπάρχει πρόγραμμα και με χρονοδιάγραμμα;Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι από τον Υπουργό ανακοινώθηκε η συμφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις των κατασκευαστών. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αναφέρεται ότι εφόσον ληφθεί η σχετική έγκριση και από τις δανείστριες τράπεζες, θα δοθεί ως προκαταβολή μέρος του συνολικού ποσού που έχει συμφωνηθεί, στους κατασκευαστές για να ξεκινήσουν οι εργασίες επανακινητοποίησης. Στην παρούσα φάση, αναμένουμε το «πράσινο φως» των τραπεζών. Σχετικά τώρα με τη συνολική χρηματοδότηση των έργων, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.
-Μέχρι τη διακοπή εργασιών, προ διετίας περίπου, ποια τμήματα του οδικού άξονα από Αντίρριο μέχρι τέλος παραχώρησης στα Γιάννινα, είχαν ξεκινήσει και σε ποιο ποσοστό έφτασε η εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου;Η Ιόνια Οδός εκτείνεται σε μήκος 196χμ. εκ των οποίων τα 159 km είναι νέα τμήματα και τα 37 km αποτελούν τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας . Έχουν αναπτυχτεί έξι εργοταξιακοί χώροι, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης ορυγμάτων και επιχωμάτων αγγίζει το 40%. Υπάρχουν τρείς διανοιγμένες σήραγγες, οι δύο μέχρι την εκσκαφή της δεύτερης φάσης και της προσωρινής υποστήριξης (Αμπελιάς και Μακύνειας) και η άλλη (Καλυδώνας) έχει ολοκληρωθεί μέχρι την υδατοστεγάνωση και έχει ξεκινήσει η τελική επένδυση. Τα ποσοστά ολοκλήρωσης για τα μεγάλα τεχνικά είναι στο 30% με κατασκευασμένες δύο γέφυρες αυτή της Μακύνειας με προκατασκευασμένα δοκάρια και του Ευήνου με προβολοδόμηση ενώ για τις άνω και κάτω διαβάσεις το ποσοστό προόδου είναι άνω του 40% για το πρώτο τμήμα και 15% μετά την παράκαμψη της Άρτας. Η συνολική πρόοδος του έργου είναι στο 23%.
-Σήμερα, εν όψει της επανέναρξης εργασιών, υπάρχει πρόβλημα με γήπεδα που πρέπει να παραδοθούν, έχουν καταλήξει παντού οι απαλλοτριώσεις ή οι επιτάξεις;Στην παρούσα φάση μας έχει παραδοθεί από το ελληνικό δημόσιο που είναι και υπεύθυνο για τις απαλλοτριώσεις, σχεδόν το 70% των απαιτούμενων χώρων.-Για το τμήμα της Κλόκοβας που η χάραξη εκκρεμεί στο ΣτΕ λόγω αίτησης ακύρωσης, υπάρχει συζήτηση με το αρμόδιο υπουργείο για εναλλακτική χάραξη, δηλαδή σήραγγα;Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε τη συγκεκριμένη ερώτηση την παρούσα στιγμή μιας και αφενός, είμαστε εν αναμονή της δικαστικής απόφασης και αφετέρου, είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το Ελληνικό δημόσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.
-Η «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» ως παραχωρησιούχος θα έχει για 30 χρόνια την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου, αλλά στην κατασκευή οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν κάποια οφέλη, είτε ως απασχόληση, είτε για στήριξη επαγγελματιών. Μπορούν να ελπίζουν ότι θα στηριχτεί η τοπική οικονομία από το έργο;Η ενίσχυση της απασχόλησης των τοπικών κοινωνιών αποτελεί προτεραιότητα της εταιρίας μας τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και αργότερα κατά τη διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης. Πέραν όμως του άμεσου αντίκτυπου, είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου ενισχύει την ανάπτυξη και φέρει πολλαπλά έμμεσα οφέλη για μια ευρεία γκάμα κλάδων / αγορών, ειδικά στις όμορες περιοχές. (περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος).

Αλλάζει ο καιρός στην Ήπειρο, μάθετε ποιες περιοχές θα δεχτούν έντονες βροχές και πόσο θα πέσει

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μας ενημερώνει στο νέο διαδικτυακό δελτίο καιρού με τοπικό χαρακτήρα

Υποβάθμιση των υποδομών εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου

Με αναφορά τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας, τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή η υποβάθμιση των υποδομών εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.Όπως επισημαίνεται και από τους συνδέσμους γεωπόνων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η διάσπαση του Οργανισμού.Για τις δομές που λειτουργούν στα Ιωάννινα, προτείνεται η κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς, η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών με έδρα την Αθήνα, η μεταφορά του πρώην ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον προτεινόμενο για σύσταση Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων & Προϊόντων Διατροφής και η διατήρηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.Επιχειρείται μια χωροταξική υπερσυγκέντρωση των δομών έρευνας και εκπαίδευσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης με παράλληλη πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση των υφιστάμενων περιφερειακών δομών καταδικάζοντας στην πράξη κάθε δυνατότητα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης.Παράλληλα, η προτεινόμενη συγκέντρωση των δομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκαλεί όλον τον κόσμο του πρωτογενή τομέα καθώς, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για αστικές περιοχές απομακρυσμένες κατά κοινή ομολογία από τους τόπους αγροτικής παραγωγής, και στα δύο αυτά αστικά κέντρα λειτουργούν Γεωπονικά Πανεπιστήμια ικανά να υποστηρίξουν την γεωργική έρευνα και εκπαίδευση.Δεδομένου ότι στην Ήπειρο η ποιμενική αιγοπροβατοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και καλείται να αποτελέσει βασικό άξονα της προσπάθειας για την ανάπτυξη της περιοχής, οι λόγοι διατήρησης της υποδομής έρευνας και εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Ιωάννινα είναι περισσότεροι από τους αμφισβητούμενους δημοσιονομικούς λόγους κατάργησης ή υποβάθμισής της.

ΑΡΤΑ:Συνελήφθη 43χρονος για οφειλές προς το Δημόσιο

Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη προς το δημόσιο ύψους 95.571,44 ευρώ

Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 43χρονος, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.Ειδικότερα, σε βάρος του 43χρονου εκκρεμούσε παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 95.571,44 ευρώ.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην ημερίδα που πραγματοποιείται αύριο στην Άρτα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:«Στη νέα εποχή που στρεφόμαστε από την κατανάλωση στην παραγωγικότητα, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για την αγροτική ανάπτυξη. Πιστεύουμε στον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι αιρετές περιφέρειες που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Οι 13 Περιφερειάρχες έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία και περιμένουμε. Στη νέα προγραμματική περίοδο που δίνεται βαρύτητα στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και γενικά στην αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφεια, για μας πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει άξονας αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια».Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την υποβάθμιση των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια και ειδικά για τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή είναι κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή και έχει ζήτηση σε όλη την Ελλάδα. «Είναι σχολή που μπορεί να έχει συνεργασία πλήρη και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το ΤΕΙ Ηπείρου, στα θέματα της ζωοτεχνίας. Σεβόμενοι την ιστορία και το έργο της, κάναμε τη μελέτη για το τι πρέπει να γίνει στη Σχολή, και αυτό ζητήθηκε και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Την παραδώσαμε στο Υπουργείο και αναμένουμε απάντηση».Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση πληρωμής για την παράδοση γάλακτος, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που συναρτάται με την γενικότερη κατάσταση της αγοράς. Ειδικά για τη «ΔΩΔΩΝΗ» είπε ότι πλέον με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν μπορεί να αντλεί κεφάλαια κίνησης όπως στο παρελθόν από την Αγροτική Τράπεζα για να εξοφλεί το γάλα και να καταβάλει προκαταβολές.«Σήμερα η νέα εταιρεία αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα, ίδια υπάρχουν και σε άλλες εταιρείες γύρω από τα γαλακτοκομικά θέματα,. Θα προσπαθήσουμε ως Περιφέρεια να βρεθούμε αρωγοί προς τους κτηνοτρόφους ώστε να μην υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Υπάρχουν όμως λύσεις που ανέλαβα να τρέξω», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Για το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, είπε ότι μετά από επαφές του ιδίου, αλλά και της Επιτροπής Διοίκησης, επισκέφτηκε το Στάδιο κλιμάκιο της ΓΓΑ το οποίο ήλεγξε την κατάστασή του. Πρόσθεσε ότι θα διατεθούν οι πιστώσεις για την αλλαγή του χλοοτάπητα προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ θα γίνει και αλλαγή του ταρτάν, είτε ενός τμήματος, είτε και ολόκληρου αν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα χρήματα.

Περιφερειακή Συνέλευση Θεσπρωτίας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Με τη συνέλευση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας το ερχόμενο Σάββατο ολοκληρώνει την οργανωτική και πολιτική της συγκρότηση η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Αντικείμενο της συνέλευσης, στην οποία θα πάρει μέρος ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου, θα είναι ο απολογισμός της παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, η συζήτηση για τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου με έμφαση στη Θεσπρωτία και τέλος η εκλογή Περιφερειακής Γραμματείας και η αποκεντρωμένη λειτουργία της παράταξης. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαϊου και ώρα 19.00 στην Ηγουμενίτσα, στην αίθουσα «Πάνθεον».

Για ανυποταξία καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Ιωαννίνων ο Δημήτρης Νιώτης

Σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Ιωαννίνων για ανυποταξία, ο Δημήτρης Νιώτης, γιος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη.Καθόλη τη διάρκεια της δίκης, το δικαστικό μέγαρο «πολιορκούσαν» ομάδες αντιεξουσιαστών και φρουρούσαν διμοιρίες των ΜΑΤ.Πριν από τέσσερα χρόνια, ο νεαρός είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές, όταν το όνομά του ενεπλάκη σε δραστηριότητες αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι.

Δήλωση Τ. Καλογιάννη για το ενεργειακό χωριό

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου προέβη σήμερα στην παρακάτω δήλωση σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης Ενεργειακών χωριών στα πλαίσια του Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ» - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»«Η Περιφερειακή Αρχή από το Μάρτιο του 2011, και με τη συναίνεση της τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, είχε προτείνει το Αθαμάνιο της Π.Ε. Άρτας, να καταστεί ένα από τα «πιλοτικά» ενεργειακά χωριά. Παρ’ όλες τις δεσμεύσεις, διακηρύχθηκε, τελικά, δημόσιος διαγωνισμός –από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΚΑΠΕ)-, στα πλαίσια του οποίου υποβάλλαμε ένα άρτιο φάκελο – πρόταση με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους όρους της πρόσκλησης, υποβάλλαμε μία πρόταση η οποία εμπεριείχε παρεμβάσεις σε τρεις άξονες προτεραιότητας, μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία.Ο Ε.Φ.Δ. (ΚΑΠΕ), όμως, αντί να αξιολογήσει την μία ενιαία και ολοκληρωμένη, για όλους τους Άξονες Προτεραιότητας, πρόταση, με το συγκεκριμένο προτεινόμενο προϋπολογισμό, αξιολόγησε μεμονωμένα και αποσπασματικά τρεις διακριτές προτάσεις, την κάθε μία με τον δικό της προϋπολογισμό.Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι οι όροι της πρόσκλησης για την αξιολόγηση, καταστρατηγήθηκαν πλήρως και αλλοιώθηκε και ανατράπηκε πλήρως η φιλοσοφία του προγράμματος, με αποτέλεσμα προτάσεις – όπως και του Αθαμανίου - με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις να λάβουν χαμηλή βαθμολογία.Έχουμε, ήδη, ζητήσει όλα τα έγγραφα των διαδικασιών της αξιολόγησης από τον Ε.Φ.Δ. (ΚΑΠΕ), τα οποία δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν τα έχουμε λάβει και για το λόγο αυτό ετοιμαζόμαστε να ζητήσουμε εισαγγελική παρέμβαση και να προχωρήσουμε νομικά το θέμα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας, η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το κτίριο έχει επιλεγεί, από τον Οκτώβριο 2011, ανάμεσα στα επτά «πιλοτικά» κτίρια της χώρας στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα οι διαδικασίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το εποπτεύον υπουργείο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Νέα έργα στις Περιφερειακές Ενότητες

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Συγκεκριμένα:

Στην Π.Ε. Άρτας
Από την Ο.Ε. εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της οδικής λειτουργίας στην Εθνική οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου, επί της γέφυρας Άννινου, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ έχουν σημειωθεί και αρκετά θανατηφόρα.Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση γέφυρας στην τάφρο Σαλαώρας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Σουλίου (Καρβουνάρι – Ποταμιά)», προϋπολογισμού 78.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Λιάνος Κ. Αναστάσιος & ΣΙΑ.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Η Ο.Ε. ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καβαλλαρίου», προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, που είναι η εργοληπτική εταιρεία «Τσιμπίκης Άγγελος του Ιωάννου Ε.Δ.Ε.», και του έργου «Καθαρισμός και διαχείριση στερεών αποβλήτων από ΧΥΤΑ Ελληνικού (υποέργο επιχωμάτωση απορριμματικού αναγλύφου)», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, την εργοληπτική εταιρεία «Τεχνογνωσία Ηπείρου Ο.Ε. Ζιώρης Λάμπρος».Ακόμη, η Ο.Ε. ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου «Επισκευή Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Ελαφότοπου», προϋπολογισμού 33.000 ευρώ.

Στη Π.Ε. Πρέβεζας
Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης της δημοπρασίας των παρακάτω δύο έργων:«Αποκατάσταση ζημιών στο τμήμα της 3ης Επαρχιακής Οδού Βράχος Χειμαδιό», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.«Αποκατάσταση καθιζήσεων οδικού τμήματος της 8ης Επαρχιακής Οδού στην Α. Ρευματιά», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.Επίσης, με απόφαση της Ο.Ε. προχωρούν οι διαδικασίες της ανοιχτής δημοπράτησης του έργου «Ενίσχυση αναχωμάτων κατά τμήματα του ποταμού Λούρου», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

Δημοπρατούνται οι τελευταίες εργασίες για το Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου

Στην τελική του φάση εισέρχεται η κατασκευή του αρδευτικού έργου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας, καθώς στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη δημοπράτησή του έργου «Συμπληρωματικές εργασίες στο έργο ‘Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου Ν. Θεσπρωτίας’», με προϋπολογισμό 385.000 ευρώ.Στην θετική εξέλιξη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας τα εξής:«Είναι ένα έργο που ξεκίνησε με πολλές περιπέτειες εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, ευδοκίμησε να μπορέσουμε μετά τη 01/07/2011 που παραλάβαμε αυτά τα θέματα από την κρατική περιφέρεια, να αποπληρώσουμε το έργο, να κάνουμε συμφωνία για τις απαλλοτριώσεις, ενώ σήμερα βάλαμε τα τελευταία χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο. Στη συνέχεια θα βοηθήσουμε, παρά που δεν υπάρχει ιδιαίτερο κονδύλιο, να κάνουμε τον αναδασμό, ώστε ένα μεγάλο έργο με πολλά στρέμματα να βοηθήσει την γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου».

Συναντήσεις Γ.Στύλιου για το ζήτημα της συγχώνευσης των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας

Σειρά συναντήσεων είχε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος με τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Άρτας και Λευκάδας με αυτό της ΔΟΥ Πρέβεζας.Ο κ. Στύλιος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις υπεραμύνθηκε των θέσεων που έχουν εκφράσει οι τοπικές φορείς για το παραπάνω ενδεχόμενο και μετέφερε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους τόσο τις έντονες διαμαρτυρίες, όσο και τα προβλήματα που θα υπάρξουν στο μέλλον εάν ισχύσει η σχεδιαζόμενη συγχώνευση.Ανάμεσα στα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Στύλιος στις συναντήσεις του είναι μεταξύ άλλων ότι:Δημιουργείται επιπλέον κόστος εργασίας για λογιστές και δικηγόρους καθώς στην Άρτα δραστηριοποιούνται αρκετές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις.Μεγάλο μέρος πολιτών και επιχειρήσεων από πόλεις του νομού Πρεβέζης όπως η Φιλιππιάδα, ο Λούρος και το Θεσπρωτικό εξυπηρετούνται ήδη τη ΔΟΥ Άρτας καθώς είναι χιλιομετρικά πιο κοντά στην Άρτα, από ότι στην Πρέβεζα.Η ΔΟΥ της Πρέβεζας στεγάζεται σε μικρότερο οίκημα και με ακριβότερο μίσθωμα από ότι η ΔΟΥ Άρτας, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι η ΔΟΥ Άρτας είναι καλύτερα οργανωμένη και έχει περισσότερο και ποιοτικότερο προσωπικό.Ο κ. Στύλιος σε συναντήσεις που είχε για το παραπάνω θέμα με φορείς του νομού δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα τον κύκλο επαφών με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να κατανοήσουν το άδικο της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης.

Εκδρομή στα Καλάβρυτα του ΚΑΠΗ Δήμου Αρταίων

Στα πλαίσια των πλούσιων και πολύπλευρων δραστηριοτήτων που συνεχίζει και πραγματοποιεί το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αρταίων πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 17-5-2013 ημερήσια εκδρομή με προορισμό τα Καλάβρυτα. Η εκδρομή αυτή έγινε με σκοπό την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων προκειμένου να συνεχίσουν να είναι δραστήριοι και υγιείς. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της περιοχής όπως: Η Αγία Λαύρα –Τόπος θυσίας –Καλάβρυτα- Μέγα Σπήλαιο-Παναγία Τρυπητή και τέλος έναν απογευματινό περίπατο στην παραλία του Αιγίου.Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η χορωδία του ΚΑΠΗ Δήμου Αρταίων έδωσε ιδιαίτερο τόνο στη διασκέδαση των 150 μελών αλλά και των εργαζομένων που τους συνόδευαν: Της κ. Τράμπας Σταυρούλας , Κοινωνικής Λειτουργού ,της κ. Βλάχου Μαρίας, Επισκέπτριας Υγείας, και της Μπέη Παναγιώτας Νοσηλεύτριας.

"ΟΧΙ" στη μεταφορά τμημάτων της ΔΟΥ Άρτας λέει το δημοτικό συμβούλιο

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων στην συνεδρίασή του την 15 Μαΐου 2013, ημέρα Τετάρτη, σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προβλέπεται η συγχώνευση και η μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού από την Δ.Ο.Υ. Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και διαμαρτύρεται εντονότατα για την σχεδιαζόμενη μεταφορά των τμημάτων ελέγχου και Δικαστικού από την Δ.Ο.Υ. Άρτας στην Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας. Εκτιμά ότι η ενεργοποίηση μιας τέτοιας απόφασης αποδυναμώνει τις οικονομικές υπηρεσίες της ΔΟΥ Άρτας, με σημαντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική, παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του Νομού Άρτας και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα αναγκάζονται να καλύπτουν ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις, δυσχεραίνοντας έτσι τις μετακινήσεις τους και συνεπώς τη μετάβασή τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας και το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Νομού Άρτας.Η σχεδιαζόμενη μεταφορά των τμημάτων αυτών απαξιώνει όχι μόνο τις υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ. Άρτας, αλλά επί πλέον θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην ήδη κλονισμένη και παραπαίουσα τοπική οικονομία του Δήμου μας και του Νομού Άρτας γενικότερα.Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει κανένα στοιχείο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, αφού η ΔΟΥ Άρτας εξυπηρετεί έναν Νομό μεγαλύτερο από αυτόν της Πρέβεζας και επιβάλλεται η διατήρηση όλων των τμημάτων της για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.Ο Δήμος Αρταίων δέχεται ακόμη ένα πλήγμα με την κατάργηση των παραπάνω τμημάτων, αφού μέχρι σήμερα σταδιακά αποψιλώνεται από Δημόσιες Υπηρεσίες, είτε με την πλήρη κατάργησή τους, είτε με την σταδιακή αποψίλωση τους (Στρατόπεδο, Τελωνείο κλπ).Η κατάσταση πλέον που διαμορφώνεται στην Άρτα εγκυμονεί σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους και εκφράζουμε την απόλυτη και έντονη αντίθεσή μας, στη σχεδιαζόμενη μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού από την Δ.Ο.Υ. Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας.ΖΗΤΑΜΕ την άμεση ανάκληση της σχεδιαζόμενης μεταφοράς των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού από την Δ.Ο.Υ. Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΑΡΤΑΙΩΝ
ΘΩΜΑΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα Έρικσον και δύο Καναντέρ στην Ήπειρο για το καλοκαίρι


Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον και δύο αεροπλάνα Καναντέρ θα συνδράμουν αυτό το καλοκαίρι τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών!Η καλή αυτή είδηση για την περιοχή μας «βγήκε» κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια στην Κέρκυρα. Ο Υπουργός έκανε γνωστό, στις συναντήσεις με τους φορείς των Ιονίων Νήσων, ότι ένα από τα ελικόπτερα Έρικσον που θα μισθώσει η χώρα μας, θα καλύψει τις ανάγκες της Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς θα σταθμεύει μόνιμα στο Άκτιο. Ταυρόχρονα, στο Άκτιο θα σταθμεύουν μόνιμα κατά τη θερινή περίοδο και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία θα συνδράμουν το έργο των υπηρεσιών και θα συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της περιοχής μας.

4ήμερο camp καλαθοσφαίρισης στην Άρτα 2013


Η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ διοργανώνει στην πόλη της Άρτας, για 3η χρονιά, 4/ήμερο camp καλαθοσφαίρισης το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Ιουνίου 2013 (πρωί και απόγευμα) στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας με σκοπό την γνωριμία με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και την επαφή με τον αθλητισμό γενικότερα.Προπονητές με εμπειρία στη διοργάνωση camp θα αναλάβουν τις προπονήσεις των τμημάτων. Το πρόγραμμα θα περι λαμβάνει προπονήσεις, αγώνες , παιχνίδια , διαγωνισμούς και διαλέξεις. Θα παρέχεται ιατρική κάλυψη, αθλητική εμφάνιση, δεκατιανό, αθλητικά έπαθλα.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ έως 31 ΜΑΙΟΥ Καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής 7-10 μ.μστο γήπεδο του 1ου Λυκείου-Γυμνασίου Άρτας.
•Κωσταπαππάς Γεώργιος 6942223313
•Λιόντος Νικόλαος 6972156987

«Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης»Την περιοδική έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης» φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.Παράλληλα, στον αύλειο χώρο της ανατολικής εισόδου του Μουσείου, έγιναν την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Πολεμιστής», που η Ελληνίδα γλύπτρια Ναταλία Μελά δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.Δεδομένου ότι η περιοδική έκθεση για τον Πύρρο συνιστά μια παράπλευρη εκδοχή της αντιμετώπισης του βασιλιά από την ανάπτυξη στις μόνιμες θεματικές ενότητες του Μουσείου, η πρώτη φάση εξέλιξης της έκθεσης αποτελεί μία καλύτερη γνωριμία με τις ήδη υπάρχουσες μαρτυρίες για τον Πύρρο και την εποχή του μέσα από την επιλογή έντεκα σημείων σταθμών, που θα σημαίνονται με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα.Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού «Βασιλείς της Ηπείρου» από τη σειρά «Ήπειρος, Αρχέγονος Ελλάς», σε σενάριο του καθηγητή αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας Φάνη Κακριδή.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Τηλέφωνο επικοινωνίας:2651001089.

Στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Florence Network το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου!


Την ένταξή του στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Σχολών, Florence Network, πέτυχε το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται: «Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μετά από συστηματική και επίπονη προσπάθεια για διεθνοποίηση και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με συντονιστή το μέλος Ε.Π. Δρ. Στέφανο Μαντζούκα, πέτυχε στις 19 Απριλίου 2013 να γίνει πλήρες μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Σχολών, Florence Network. Στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο FlorenceNetwork συμμετέχουν 38 Πανεπιστήμια από 17 Ευρωπαϊκές χώρες και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου είναι το μοναδικό Ελληνικό Τμήμα Νοσηλευτικής που πέτυχε την ένταξη του στο Florence Network.Η πλήρης ένταξη του Τμήματός μας στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Florence Network και η συμμετοχή του στις διεργασίες του Δικτύου θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στο Τμήμα για μεγαλύτερη διεθνή κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών, για σύγκριση και σύγκλιση προγραμμάτων σπουδών, για ερευνητικές συνεργασίες και για τη διασπορά της επιστημονικών εργασιών του Τμήματος».

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: Αφιέρωμα στον Πλατανουσιώτη ποιητή Γ. Κοτζιούλα


Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θέλοντας να τιμήσει τον Πλατανουσιώτη ποιητή, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Κοτζιούλα του αφιερώνει φέτος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή "βορείως" ετοιμάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον ποιητή με τον τίτλο "φτενά χωράφια... άφοβη φυλή...".Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστούν απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Κοτζιούλα, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, εναλλασσόμενες με μελοποιημένα, από διάφορους συνθέτες, ποιήματά του, παιγμένα ζωντανά από ορχήστρα, καθώς επίσης και το θεατρικό μονόπρακτο "Το πρόστιμο του δασικού" από το "Θέατρο στο Βουνό".Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στην Πλατανούσα το Σάββατο 25 Μαΐου
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθετική επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Μουσική επιμέλεια, σύνθεση, ενορχήστρωση: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Σκηνογραφική ιδέα: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Aρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους»Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνει ότι αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι αποκλειστικά οι άποροι που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν Αίτηση / Υπεύθυνη δήλωση (σε ειδικό έντυο) συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.Ως Άποροι θεωρούνται οι εξής:
1. Για ένα άτομο το ατομικό ετήσιο εισόδημα να είναι 7.200 ευρώ.
2. Για οικογένεια με δύο μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 10.700 ευρώ.
3. Για οικογένεια με τρία μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 11.520 ευρώ.
4. Για οικογένεια με τέσσερα μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 14.400 ευρώ.
5. Για οικογένεια με πέντε μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 17.280 ευρώ.
• Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος πέρα των τριών μελών το εισόδημα αυξάνει κατά 2.880 ευρώ.
• Σε περίπτωση απόρου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ.
• Σε περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα ή και περισσότερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται επίσης κατά 3.600. ευρώ.
Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Μάιου 2013 και ώρες 9.00-13.00 στις Δημοτικές Ενότητες
ως εξής:
• Οι Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων στα Γραφεία του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., Αβέρωφ 6., 2ος όροφος
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας στην Κατσικά (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου στην Πεδινή (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής στην Ανατολή (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος στο Πέραμα (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Νήσου στο Νησί (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Μαρμάρων στα Μάρμαρα (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρακίου στο Σταυράκι (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρόπουλου στο Νεοχωρόπουλο (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2651001043-1044

Γονιδιακή εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου

Μια νέα γονιδιακή εξέταση, που θα εντοπίζει περίπου 100 επικίνδυνες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανακοίνωση.Σύμφωνα με το BBC, η εξέταση θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, τόσο για εκείνους που θα υποβάλλονται σ’ αυτήν, όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους.Κι αυτό γιατί η εξέταση θα δείχνει στους ασθενείς ποιά είναι τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε ασθενή ξεχωριστά, το μέγεθος του ιστού γύρω από τον όγκο που πρέπει να αφαιρεθεί, αλλά και ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από περισσότερες μορφές καρκίνου.Επίσης, θα δείχνει αν διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο και τα συγγενικά πρόσωπα και αν η πορεία της υγείας τους πρέπει να παρακολουθείται στενά. Για παράδειγμα, όσοι φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA έχουν 80% πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, γεγονός που είναι καλό να γνωρίζει κανείς ώστε να προλάβει τη δυσάρεστη εξέλιξη.Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, ο γενετικός κώδικας κάθε ασθενή μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο οργανισμός, όμως στην περίπτωση που είναι «ελαττωματικός», ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται αρκετά.«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ειδικοί αν μια μετάλλαξη στον γενετικό χάρτη του ασθενή είναι εκείνη που ευθύνεται για τον καρκίνο, γιατί αυτό επιτρέπει τη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας», είπε στο BBC η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια Nanzeen Rahman.Η νέα εξέταση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014 σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και στο νοσοκομείο Royal Marsden.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ:Απειλές και εκβιασμοί εις βάρος παραγωγών από την διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

“Καταγγέλλουμε την διοίκησης της ΔΩΔΩΝΗΣ για τις απειλές και εκβιασμούς εις βάρος παραγωγών που οργανωμένα αντιδρούν για το απλήρωτο γάλα δυο μηνών και διεκδικούν την εξόφληση τους. Εν όψει της προγραμματισμένης αυριανής κινητοποίησης στην γαλακτοβιομηχανία που διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος στα Γιάννενα απαιτώντας να πληρωθούν οι παραγωγοί για το γάλα δυο μηνών που έχουν αποδώσει η εταιρία προσπαθεί να τρομοκρατήσει πρωτοπόρους κτηνοτρόφους που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης. . Με τον πλέον ωμό και κυνικό τρόπο ζήτησε “οι παραγωγοί να μην συνδικαλίζονται”.Η ΔΩΔΩΝΗ καταφεύγει στις άθλιες και τρομοκρατικές αυτές πρακτικές γιατί φοβάται την οργανωμένη αντίδραση, ανησυχεί για την συλλογική διεκδίκηση, τον αγωνιστικό προσανατολισμό των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στην απλήρωτη δουλειά και όχι μόνο.Ξεκαθαρίζουμε ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Ο Αγροτικός Σύλλογος και η φτωχή μικρομεσαία αγροτιά που οργανώνεται σε αυτόν δεν πτοούνται, ούτε τρομοκρατούνται. Δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω. Θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο και τρόπο τα δικαιώματα τους.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς που βιώνουν και αυτοί την απλήρωτη δουλειά, τις μειώσεις μισθών, την εργοδοτική τρομοκρατία, να εκφράσουν την αμέριστη και στήριξη και αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των απλήρωτων παραγωγών. Να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση στις 11 το πρωί μπροστά από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για να ενισχυθεί η κοινή δράση των εργατών και της φτωχής μικρομεσαίας αγροτιάς απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την αντεργατική- αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ “

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άγονος ο διαγωνισμός για την καθαριότητα στον Δήμο ΗγουμενίτσαςΆγονος κηρύχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Ηγουμενίτσας και Συβότων που διεξήχθη επεισοδιακά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ράδιο Ηγουμενίτσα, την Πέμπτη 16 Μαΐου.Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί αρχικά για τις 02 Μαΐου 2013 (με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αφού το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει για διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού από τις 3 Απριλίου 2013) και ματαιώθηκε μετά την κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας, με την πραγματοποίηση 3ωρης στάσης εργασίας.Σε μία διαδικασία για γέλια και για κλάματα αναδείχθηκαν 2 πράγματα:Πρώτον το βάσιμο των υποψιών πολλών, πως εδώ και καιρό μεθοδεύεται η προσπάθεια να περάσει η καθαριότητα σε ιδιώτες, καθώς και η δεδομένη καθυστέρηση στη διενέργεια του διαγωνισμού.Και δεύτερον πως ούτε οι ίδιοι εργαζόμενοι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας δεν πήραν στα σοβαρά την διαδικασία.

Η "Ρέα της Δωδώνης" στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων!!!

Αφησε το Κολωνάκι και με βαριά καρδιά ανηφόρισε στα Γιάννενα,προκειμένου να διαφημίσει το νέο της βιβλίο της


Την ώρα που οι ιδιοκτήτες της Γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ" έχουν απλήρωτους τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους,έχουν ήδη απολύσει 2 εργαζόμενους και ετοιμάζουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 15% μείωση των μισθών,η σύζυγος του Γιάννη Βιτάλη,«Βασίλισσα Ρέα»-όπως την αποκαλούν οι κτηνοτρόφοι-εμφανίστηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,προκειμένου να μιλήσει στους Ηπειρώτες Ιθαγενείς,για το νέο της βιβλίο.Σημαντική λεπτομέρεια:O δημοσιογράφος που την φιλοξένησε,είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος τύπου της Γαλακτοβιομηχανίας και των νέων ιδιοκτητών,στους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά,ξεπούλησε την περιουσία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.Κατάντια όμως και αυτή;Η  «Βασίλισσα Ρέα» άφησε το Κολωνάκι και με βαριά καρδιά ανηφόρισε στα Γιάννενα,προκειμένου να διαφημίσει το νέο της βιβλίο της!!Και μάλιστα στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης,όπου δήμαρχος είναι ο  Φίλιππας Φίλιος τον οποίο πριν από λίγους μήνες αποκαλούσε "αγενή"  στα στα άρθρα της...Πόσο χαμηλά έπεσες Ρέα μου προκειμένου να διαφημίσεις το νέο σου βιβλίο;

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Έξι μήνες στην ηγεσία της ΔΩΔΩΝΗΣ και έχουν ήδη καταφέρει να καθυστερούν πληρωμές σε παραγωγούς, συχνά και σε εργαζόμενους!


Δεν χρειάστηκαν παρά έξι μήνες για να αποκαλυφθεί η νέα ιδιοκτησία της ΔΩΔΩΝΗΣ. Πρόκειται για στυγνούς επιχειρηματίες, που αδιαφορούν για τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους και για την ντόπια παραγωγή, για τη κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πολιτών και την ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας. Τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος τους!Έξι μήνες στην ηγεσία της ΔΩΔΩΝΗΣ και έχουν ήδη καταφέρει να καθυστερούν πληρωμές σε παραγωγούς, συχνά και σε εργαζόμενους και να μην τολμάνε να εμφανιστούν πουθενά δημόσια, να αρνούνται να συναντήσουν τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και να απαντάνε με υπεροψία και διευθυντική αυθαιρεσία σε όλα τα αιτήματα. Έχουν ήδη απολύσει 2 εργαζόμενους και ετοιμάζουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 15% μείωση των μισθών.Αποκαλύφθηκαν!Οι δήθεν «σωτήρες» μας, οι «επιχειρηματίες που θα έβαζαν λεφτά» ψάχνουν τώρα να βρουν δάνεια, προδομένοι και από τους ίδιους τους συνεργάτες τους, την κυβέρνηση, τους ντόπιους συνεργάτες της και τους τραπεζίτες. Δεν παραλείπουν να λασπολογούν εναντίον παραγωγών και υπαλλήλων, χωρίς να έχουν το θάρρος τουλάχιστον να το κάνουν δημόσια, αλλά «διαρρέοντας ειδήσεις» στα δικά τους μέσα ενημέρωσης.Ντροπή τους!Να φύγουν τώρα, χωρίς καμία αποζημίωση για το εργοστάσιο που πήραν κοψοχρονιά, με τις ευλογίες της τρικομματικής κυβέρνησης. Να παραιτηθούν περιφερειάρχης και βουλευτές που τους διαφήμισαν.Να πληρωθούν ΑΜΕΣΑ οι κτηνοτρόφοι. Να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να επαναπροσληφθούν οι 2 απολυμένοι. Να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ υπό τον έλεγχο των άμεσων παραγωγών, για να λειτουργήσει επιτέλους όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών της ρεμούλας αλλά προς όφελος των κτηνοτρόφων, των εργαζόμενων και του λαού που βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας.Όλοι-όλες στο πλευρό των κτηνοτρόφων που ξεσηκώνονται και πάλι.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - Ζητούν λεφτά, δεν δίνουν γάλα

Αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα, προχωρώντας σε απεργιακή κινητοποίηση που θα σημάνει και την μη εισκόμιση γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες, δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στη χθεσινή έκτακτη συγκέντρωση, στην οποία αναδείχθηκε και ένα συντονιστικό όργανο των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.Αφορμή της συνάντησης, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, που αδυνατούν αυτή την περίοδο να αγοράσουν ζωοτροφές ενώ η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται από τη μείωση της παραγωγής γάλακτος αλλά και ζωικού κεφαλαίου.Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας και Χρήστος Τσιούρης τόνισαν πως η απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έβαλε ταφόπλακα στην ηπειρωτική κτηνοτροφία.«Τα περίπου τριάντα εκατομμύρια που χάσαμε με τη μη καταβολή της εκκαθάρισης, την καθυστέρηση στις πληρωμές κατά δύο και πλέον μήνες και τα χρήματα των προκαταβολών, με τον παράλληλο διπλασιασμό του κόστους παραγωγής κάνει ακατόρθωτη την παραμονή μας στον κλάδο», τόνισε ο κ. Τζίμας προειδοποιώντας επίσης ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση των κτηνοτρόφων εφόσον η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας συνεχίσει τη διαδικασία που ακολουθεί κάθε Τετάρτη, για να πληρώνει έναν – έναν τους κτηνοτρόφους.Με το ψήφισμά τους οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης από τον Περιφερειάρχη και τον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκαλέσουν σύσκεψη των γαλακτοβιομηχανιών και των κτηνοτρόφων για να τεθούν οι βάσεις του πλαισίου συνεργασίας το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα να συζητηθεί το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Τέλος, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων θα επιχειρήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη ο οποίος θα παραστεί στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η ΠΕΔ Ηπείρου την προσεχή Τετάρτη στην Άρτα.«Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ικανοποιητική σήμερα όμως το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούν ότι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα θα πρέπει να έρθουν μαζί μας και να σηκωθούν από τον καναπέ», τόνισε ο κ. Τσιούρης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μίλησε ίσως λιγότερο απ' όλους χθες αλλά κατάφερε να πει σημαντικά πράγματα

Βομβαρδιαστήκαμε  από νεοδημοκράτες χθες στα βραδινά  δελτία ειδήσεων και λογικό έιναι  κάποιοι να μας άρεσαν με τις τοποθετήσεις τους , ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι μας επανα-υπαγόρευσαν τα ίδια και τα... ίδια λες και τα έβγαλαν από κανένα κομματικό εγχειρίδιο δράσης της δεκαετίας του '80.Πλάκα-πλάκα η μόνη που ήταν... πραγματικά εντός θέματος χθες και... “έπιασε” την αναπτυξιακή και γεωστρατηγική σημασία της διέλευσης του αγωγού TAP, που προωθεί η κυβέρνηση με το Αζερμπαϊτζάν, ήταν η  πολιτευτής της Ν.Δ. στο νομό Ιωαννίνων, Νατάσσα Τύρου-Ούζα. Γνωρίζει τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας απ' έξω κι ανακατωτά, ενώ το σημαντικό είναι, ότι έχει ρεαλιστικές θέσεις άμεσα υλοποιήσιμες για την ανάταξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή. Ιδέες που δε θέλουν χρήμα αλλά όρεξη για δουλειά και άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Καθόλου γκρίνια και απαισιοδοξία. Αισθητά βελτιωμένη. Μας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση γι΄αυτό και τα καλά λόγια.

Ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας, καταγγείλει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών

Ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας, καταγγείλει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τα σημεία (Δ.Ο.Υ) που προτείνει να έχουν Έλεγχο και Δικαστικό τμήμα. Ο Σύλλογος ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ να εγκαταλείψουν τους επικίνδυνους πειραματισμούς για τις Δ.Ο.Υ που έχουν πιάσει τους στόχους στις δύσκολες μέρες της Οικονομικής Κρίσης που θα έπρεπε να τις επιβραβεύουν και όχι να μεθοδεύουν τη διάλυσή τους. Παράλληλα καλεί τους τοπικούς φορείς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους την κοινωνία να αντιδράσουν για την προτεινόμενη απογύμνωση των Δ.Ο.Υ ΑΡΤΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ από τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού διότι, όπως αναφέρουν η υπολειτουργία της Δ.Ο.Υ δεν έχει να κάνει μόνο με τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτή αλλά και με τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας.

Σε αύξηση οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα το 2011!!!

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση κατά 26,52% των αυτοκτονιών στη χώρα μας το 2011 σε σχέση με το 2010, με βάσει τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2011 καταγράφονται 477 αυτοκτονίες, ενώ το 2010 είχαν καταγραφεί 377. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ «Κλίμακα» πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια (πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοχείρων είναι άνδρες (393 άτομα, ποσοστό 82,3%), αν και παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που αυτοκτονούν (84 γυναίκες-θύματα το 2011 έναντι 41 το 2010, αύξηση 104%).Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες, το 2008 373 αυτοκτονίες και το 2009 391 αυτοκτονίες.Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων στην Ελλάδα), κρατώντας την πρώτη θέση από το 2010, καθώς τότε η Αττική είχε το ποσοστό του 29% των συνολικών αυτοκτονιών στην Ελλάδα.Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 53 περιστατικά, η Κρήτη με 37, η Δυτική Ελλάδα με 36, η Θεσσαλία με 33 περιστατικά, η Αν. Μακεδονία - Θράκη με 33 και η Πελοπόννησος, επίσης με 33 περιστατικά αυτοκτονιών.Όπως επισημαίνει η «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «1018» της ΜΚΟ Κλίμακας δέχθηκε 1.366 κλήσεις το 2012 με συγκεκριμένο αίτημα από υποψήφιους αυτόχειρες, αλλά και γονείς, συγγενείς, φίλους τους κ.ά. Το 20,9% των καλούντων ήταν άνεργοι, το 7,1% δημόσιοι υπάλληλοι, το 5,6% ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 6,5% ελεύθεροι επαγγελματίες.Το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων αφορούσε άτομα 36-40 ετών, από Αττική (40,2%), Θεσσαλονίκη (11,7%) και Ηράκλειο (4,1%).Το 16,4% ανέφερε οικονομικά προβλήματα ως αίτιο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Τα έχωσε κανονικότατα ο Γ. Γιαννάκης στους εξ' Αθηνών φωστήρες της Ν.Δ.


Με τον κύριο υπεύθυνο για  το ξεχαρβάλωμα του κομματικού μηχανισμού στο κόμμα της Ν.Δ, που δεν  είναι άλλος από τον Καλαματιανό  Γραμματέα Οργανωτικού, Κώστα Ζωντανό τα είχε χθες ο πολύπειρος δημοσιογράφος Γιώργος Γιαννάκης. Δικαιολογημένα πέρα για πέρα τα παράπονά του, αφού όπως είπε, αντί για σαφή ιδεολογική κατεύθυνση και πολιτικό επαναπροσανατολισμό, το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, έγινε ένα κομματικό πανηγυράκι, όπου ο κάθε τυχάρπαστος κομματικός “παράγοντας” έβγαλε την γκρίνια του αλλά και τα... εσώψυχά του!!! Που πήγε η οργανωτική κομματική αναδιάρθρωση, η ανασύνθεση ιδεών και η πολιτική στόχευση για το προσεχές διάστημα; Μάλλον περίπατο!!! Βέβαια, δεν φταίει μόνο ο Ζωντανός και γι' αυτό ο Γ. Γιαννάκης στόλισε δεόντως και πολλά τοπικά γαλάζια... μπουμπούκια! Ονόματα δεν είπε και καλά έκανε. Οι μυημένοι όμως στα εσωτερικά της τοπικής Ν.Δ. έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Γάτα ο Γιώργος,μίλησε πολιτικά και φωτογράφησε συμπεριφορές και πρακτικές. Μα όχι πρόσωπα! Χάρη της ενότητας ή μήπως τους περιμένει στην επόμενη... στροφή. Ο καιρός θα δείξει... 

4ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο για την γλώσσα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Στις 14-15 &16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 4ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «SIVOTA DIAMOND spa resort» στα Σύβοτα Θεσπρωτία.Το θέμα του συνεδρίου είναι:«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ».Για όποια διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να καλέσετε την πρόεδρο του Συλλόγου Ι.Κ.Ξ.Γ PALSO θεσπρωτίας κυρία Αθανασίου-Μπάμπα Νταϊανα στα τηλ 26660 41600 κιν.6947844184

Νοθευμένο τσίπουρο με τοξικά πουλούν στην Ελλάδα!!

Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα 30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες, και αφού βαφτιστούν ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά.Όπως εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και την συσκευασία του.Το τσίπουρο παρασκευάζεται από τα στέμφυλα (τσάμπουρα,ή τσίκουδα) αφού ζυμωθούν με ή χωρίς μούστο και στην συνέχεια αποστάζεται για την παραγωγή τσίπουρου 35-55 αλκοολικών βαθμών (γράδων).Στο παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια και δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες να περνούν στο τελικό προϊόν, μεταξύ αυτών και μεθανόλη που προκαλεί τύφλωση. Επίσης, δεν διαχωρίζεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης, που περιέχουν μια σειρά απο τοξικές και επικίνδυνες ουσίες με σκοπό να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Συνελήφθη 26χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στην Κληματιά Ιωαννίνων

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στην Κληματιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 26χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις της νομοθεσίας «περί όπλων».Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα σε ξύλινο παράπηγμα κοντά στο σπίτι του 26χρονου (το οποίο είχε διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να έχει πλευρικά γυάλινα τοιχώματα και γυάλινη οροφή), όπου βρήκαν και εκρίζωσαν είκοσι δύο (22) δενδρύλλια, ύψους από 3 έως 12 εκατοστά.Επιπλέον, σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 26χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σπόροι κάνναβης και τέσσερις γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ τις αστυνομικές έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Αύριο η ομιλία Φ.Κουβέλη στα Γιάννενα

Αύριο, Τετάρτη 22 Μαϊου στις 8.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο DU LAC , ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία με θέμα: «Η κρίση , η Προοπτική της χώρας και η Αριστερά».

Yποστηρικτές του Ξέρα στη Δερβιτσάνη, έβρισαν χυδαία την Ελλάδα και τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου!!!

Η επερχόμενη ήττα σκορπά πανικό στους συνεργάτες των Τσάμηδων και του Μπερίσα
 Χυδαίες ύβρεις κατά της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο χωριό  Δερβιτσάνη της Περιφέρειας Αργυροκάστρου, από Αλβανο-τσάμηδες υποστηρικτές του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, Σπύρου Ξέρα. Όπως καταγγέλλουν βορειοηπειρώτες, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό, αυτοκινητοπομπή με υποστηρικτές του Σπύρου Ξέρα, έβρισαν χυδαία την Ελλάδα και τους Έλληνες της περιοχής με εκφράσεις όπως: Γ@μ... την Ελλάδα! Γ@μ… τους Έλληνες! Εδώ είναι Αλβανία! κ.α. Υπενθυμίζουμε, ότι  προ μηνών ο υποψήφιος του Μπερίσα στην περιοχή, Σπ. Ξέρας, είχε δηλώσει αναφορικά με το «Τσάμικο», πως θα κάνει ότι του πει το κόμμα του, ενώ στο βιογραφικό του ακόμη και σήμερα, κρύβει την Ελληνική καταγωγή του!!! Μιλάμε για απροκάλυπτα ωμές προκλήσεις κατά του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Γι' αυτό όλοι οι βορειοηπειρώτες, στις 22 Ιουνίου θα τον... “περιποιηθούν” καταλλήλως...

Συνελήφθησαν δύο νεαροί στην Άρτα για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν, χθες  το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 21, κατηγορούμενοι για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν στο ύψος της Γέφυρας Άρτας μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαιναν οι δύο δράστες και επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο.Σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ο οδηγός της μοτοσικλέτας δεν σταμάτησε, ανέπτυξε ταχύτητα και μετά από καταδίωξη, κατάφεραν σε κοντινή απόσταση να τον ακινητοποιήσουν.Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη, βάρους (252,72) γραμμαρίων
-το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ
-δύο κινητά τηλέφωνα
-η δίκυκλη μοτοσικλέτα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Μαθητής λιποθύμησε από το άγχος στο 2ο Λύκειο Ιωαννίνων

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο
Το υπερβολικό άγχος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν η αιτία για την λιποθυμία ενός μαθητή χθες το πρωί στο 2ο Λύκειο Ιωαννίνων.Όπως έγινε γνωστό, ο μαθητής ένιωσε έντονη αδιαθεσία και έπεσε λιπόθυμος, με αποτέλεσμα να έρθει ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι Πανελλαδικές, με τους υποψήφιους να εξετάζονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας. Κατά γενική ομολογία τα θέματα των Μαθηματικών ήταν πολύ δύσκολα. Όπως ανέφεραν καθηγητές, ήταν από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, καθώς απαιτούσαν συνδυασμό γνώσεων πολλών κεφαλαίων.Στη Φυσική, καθηγητές θεωρούν ότι μόνο το τέταρτο ερώτημα είχε απαιτήσεις, τα υπόλοιπα ήταν μέτριας δυσκολίας, ενώ στην Ιστορία, τα θέματα κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς ως μέτριας δυσκολίας και στη Βιολογία ήταν εύκολα και δεν δυσκόλεψαν τους υποψήφιους.Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη με μαθήματα κατευθύνσεων και συγκεκριμένα τη Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και τη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων).

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στήριξη σε... Καχριμάνη για την έγκριση βιβλιαρίων πρόνοιας

Από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη  Βόρειο Ήπειρο Παναγιώτη Μπάρκα!!!
 “Χτύπημα κάτω από τη μέση κατά του Περιφερειάρχη Ηπείρου” θεωρεί ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρειο Ήπειρο, Παναγιώτης Μπάρκας, την ανακίνηση του θέματος για παρανομία Καχριμάνη, -όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει- στην έγκριση βιβλιαρίων πρόνοιας των βορειοηπειρωτών. Μάλιστα, στο κείμενό του, ο Π. Μπάρκας εκτιμά ότι ο ίδιος ο Αλέκος Καχριμάνης δεν γνώριζε το... φαινόμενο, ενώ επιχειρεί να μετακυλίσει την ευθύνη στο... δήμο Ιωαννιτών. Δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ουδέτερη τη στάση Καχριμάνη στην αντιπαλότητα μεταξύ ΚΕΑΔ και MEGA, ενώ με εύσχημο τρόπο απενοχοποιεί τις σιβαρότατες ευθύνες του Σπ. Ξέρα για τη διάσπαση της μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Βέβαια, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη και θέση για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όταν όμως στη Βόρειο Ήπειρο σε τέσσερις Κυριακές η μειονότητα ψηφίζει και υποψήφιος με τον Μπερίσα είναι ο κουμπάρος του περιφερειάρχη Ηπείρου και υποστηριζόμενος από τον Αλέκο Καχριμάνη, Σπύρος Ξέρας, δεν γίνεται ένας υπάλληλος της Ελλάδας στην περιοχή να επιχειρεί την...αγιογραφία Καχριμάνη, παρεμβαίνοντας ωμά με αυτό τον τρόπο στις Αλβανικές εκλογές!!! Αναλυτικά στο κείμενο του Παναγιώτη Μπάρκα αναφέρονται τα εξής: “Το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη βδομάδα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, κύριο Καχριμάνη, απαιτεί βαθύτερη ανάλυση, σοβαρότητα, υψηλή ευθύνη και εθνική επαγρύπνηση! Η ανακίνηση θέματος με τα βιβλιάρια πρόνοιας σε όφελος των Βορειοηπειρωτών αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση κατά του Περιφερειάρχη. Ταυτόχρονα είναι το πρόσχημα ενός βαθύτερου παιχνιδιού. Είναι γνωστό απ’ όλους ότι θεσμικά η δικαιοδοσία έκδοσης βιβλιαρίων πρόνοιας για τους Βορειοηπειρώτες, εδώ και μερικά χρόνια ανήκει πλέον στην αρχή του Δήμου Γιαννιωτών και όχι στον Περιφερειάρχη. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μεταξύ Δημάρχου και Περιφερειάρχη υπήρχε δίαυλο επικοινωνίας για εξυπηρέτηση, όπου ήταν δυνατόν, των ομογενών παρά τα ασφυκτικά απαγορευτικά μέτρα των κεντρικών υγειονομικών αρχών. Εντούτοις, δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής το γεγονός ότι «με στόχο την υγειονομική εξυπηρέτηση» Βορειοηπειρωτών γύρω από την αρχή του Δήμου, γυροφέρνει ομάδα ανθρώπων αποτελούμενη από Ελλαδίτες πολιτικάντηδες και βορειοηπειρώτες πολιτικούς, με διασυνδέσεις με αλβανο-βορειοηπειρώτες μεσάζοντες με διαμονή στην Αλβανία και Γιάννενα. Δεν νομίζω ότι ο Περιφερειάρχης να μην είχε γνώση του φαινομένου. Αλλά, θέλω να πιστεύω πως του υπαγόρευε σιωπή η γνωστή ανοχή του με γνώμονα την αρχή να μη πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά της διάσπασης μεταξύ των Βορειοηπειρωτών και των εκπροσώπων τους. (Αποδείχτηκε πλέον παρωχημένη και ασύμφορη και για τον ίδιο). Ωστόσο θα ήταν λίγο το κακό αν το πρόβλημα εντοπίζονταν σε ύπουλο ανταγωνισμό με στόχο την Γιαννιώτικη εσωκομματική πολιτική, ή τον αποκλεισμό της μία πλευράς (του Περιφερειάρχη) από τη δυνατότητα παροχής υγειονομικής στήριξης, προς τους Βορειοηπειρώτες. Ούτε έχει τόσο σημασία η σκανδαλολογία, αυτού καθεαυτού, ούτε ασφαλώς θέλω να πιστεύω και να αφήσω υπόνοιες ότι ο Περιφερειάρχης έκανε κατάχρηση. Απεναντίας! Εκείνο, που πρέπει να ανησυχήσει είναι ότι η προσπάθεια σπίλωσης του κυρίου Καχριμάνη, αποτελεί δείχτη της αναμενόμενης σκληρής αντιπαράθεσης στις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Ο προβληματισμός δεν εστιάζεται στο επιφαινόμενο γεγονός ότι επιδιώκεται (από παρομοίως «εμπλεκομένων» σε θέματα βιβλιαρίων πρόνοιας) η εξουδετέρωση του κ. Καχριμάνη, στη στήριξη συγκεκριμένου Βορειοηπειρώτη υποψηφίου βουλευτή. Η ουσία αφορά την πολιτική κάλυψη και ισχύ που απαιτούν συμφέροντα ένθεν και ένθεν των συνόρων, τα οποία, ουδεμία σχέση έχουν με ανθρώπινα κι εθνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου με πέντε έδρες, όλα δείχνουν ότι θα κερδίσουν δύο Έλληνες υποψήφιοι Βουλευτές στις δύο συμμαχίες των δύο αλβανικών κομμάτων εξουσίας. Τα νούμερα και η παράδοση φέρνουν επιτυχόντες, τον Σπύρο Ξέρρα, δεύτερο στο ψηφοδέλτιο του κυβερνόντος Δημοκρατικού Κόμματος και τον Αναστάση Αγγελή, τρίτο στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο παιχνίδι έχει μπει σκληρά και ο Βαγγέλης Τάβος, πρώτος στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα. Οι υποψήφιοι του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κόμματος των Ελλήνων, σε πρώτη όψη φαίνεται ότι θα δώσουν την μάχη για τιμή των όπλων. Ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής τέσσερις φορές στην περιφέρεια Αργυροκάστρου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα έδρανα της Βουλής. Στη μέχρι τώρα 15-χρόνη πολιτική αναμέτρηση είχε απέναντι τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, που όπως είναι γνωστό, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους οδήγησε σε ανεπανόρθωτη διάσπαση τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες στο Αργυρόκαστρο και όχι μόνο. Τώρα ο κ. Τάβος για να εκλεγεί θα πρέπει όχι απλώς να ανατρέψει την παράδοση, αλλά να αποκλείσει έναν από τους δύο άλλους Έλληνες υποψηφίους:- ή τον Σπύρο Ξέρρα, ή τον Αναστάση Αγγελή.  Όντας στη συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, ο Τάβος έχει την άμεση αντιπαράθεση με το Σπύρο Ξέρρα. Στο πλευρό του έχει και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όχι απλώς μετέχει στην κοινή με τον Τάβο προεκλογική συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και οι δύο, θεωρούν αντίπαλο μέχρι τελικής πτώσεως τον Ξέρρα. Ο Ξέρρας, λόγω οικογενειακών, εθνικών, πολιτικών και ιδεολογικών σχέσεων, θεωρείται ότι έχει υποστηρικτή τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, ο οποίος, δυστυχώς για τους αντιπάλους του Ξέρρα, έχει εμπράκτως δείξει μακρόν και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της ε. ε. μειονότητας και κυρίως για την διασφάλιση της ενότητάς της. Ακριβώς, λόγω αυτών των αρχών και λόγω των τελευταίων αλλεπάλληλων κρούσεων ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ε.ε. μειονότητας, ο κ. Καχριμάνης, είχε σχεδόν καθηλώσει την άσκηση επιρροής υπέρ του κ. Ξέρρα. Άρα, ο κ. Καχριμάνης ήταν έμμεσος στόχος. Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί το γεγονός ότι πληροφορίες από τα ίδια περιβάλλοντα αναφέρουν ότι ο Ξέρρας θα δεχτεί και άλλες επιθέσεις. Της προσπάθειας για ανακοπή της θεωρούμενης ισχυρής ελληνικής στήριξης υπέρ του Ξέρρα, (που ακούει στη προκειμένη περίπτωση στο όνομα Καχριμάνη), είχε προηγηθεί προεργασία, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών που τον ανέβαζε και κατέβαζε στην Αλβανία Έλληνα εθνικιστή. Όπως αντιθέτως, κατά περίεργο τρόπο, δεχόταν (και δέχεται) στήριξη Ελλαδιτών, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών Βορειοηπειρώτης  υποψήφιος που υπόσχεται ότι θα ανοίξει 500 αλβανικά σχολεία στην Ελλάδα. Υπό το σκεπτικό αυτό, δεν αποτελεί ανησυχία, αν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που δέχτηκε ο κ. Καχριμάνης θα ανοίξουν τους δικούς του Ασκούς του Αιόλου υπέρ του Ξέρρα. Ο κ. Καχριμάνης ξέρει να τηρεί τα προσχήματα και τα μέτρα, με αποτέλεσμα να μη δώσει λαβή στις γνωστές βορειοηπειρώτικες ακρότητες και αντιπαραθέσεις. Ανησυχητικό είναι τα πραγματικά κίνητρα που υποδαυλίζουν τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, τα οποία δεν έχουν ούτε εθνικό υπόβαθρο, ούτε χαίρουν της στήριξης της επίσημης πολιτικής ηγεσίας της Αθήνας, αλλά ανακυκλώνουν την αντιπαράθεση και διάσπαση μεταξύ των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών σε έναν άλλο επίπεδο:- αυτό των διαπλεκόμενων συμφερόντων συγκεκριμένων συγκοινωνούντων ομάδων από τις δύο πλευρές των συνόρων, η ασφάλεια των οποίων απαιτεί πολιτική εξουσία και εθνικό μανδύα. Τέτοιου είδους εξελίξεις είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι οδηγούν σε αγκυλώσεις, η λύτρωση από τις οποίες απαιτεί θύματα. Τέλος, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επισημαίνω ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να επιβεβαιώνει πώς ο κύριος Τάβος, διεκδικεί ενσυνείδητα υποστήριξη από τους πλήττοντες του Περιφερειάρχη και τα συμφέροντα που υπηρετούν, είτε επιδιώκει το συγκερασμό των πολιτικών φιλοδοξιών με τα συμφέροντα αυτά, είτε είναι θύμα αυτών, είτε απλώς επωφελείται από την πολιτική μάχη κατά του Περιφερειάρχη. Παναγιώτης Μπάρκας για τον Βορειοηπειρώτη Αργυρόκαστρο 18.05.2013”.

Σπουδαία ανακάλυψη από επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη έφθασε ο αρχαιολόγος, Ανδρέας Βλαχόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποκαλύφθηκαν βραχογραφίες ηλικίας 5.000 στο Βαθύ της Αστυπάλαιας.Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ανασκαφών, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέφερε ότι οι βραχογραφίες, μήκους 70 εκατοστών, απεικονίζουν πλοία, τα οποία είναι κωπήλατα, ενώ τρία από αυτά έχουν στην πλώρη τους ψάρια και άλλα διάφορα θέματα.Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο τα νέα ευρήματα είναι παραπλήσια με εκείνα που έχουν βρεθεί στη Σύρο και τη Νάξο και χρονολογούνται στην πρωτοκυκλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ.) κάτι που σημαίνει ότι επεκτείνεται η γεωγραφία του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.Τα ευρήματα, μάλιστα, οδηγούν τους ερευνητές στην εκτίμηση ότι ο πολιτισμός ενδέχεται να επεκτείνεται ακόμη και μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Το... κούρασε πολύ χθες ο Β. Τσιαλιαμάνης

Ανέδειξε  σε μείζον πολιτικό ζήτημα το προσυνεδριακό  “τσίρκο” της Ν.Δ. στα Γιάννενα

Με το γνωστό δυνατό επικοινωνιακό του στυλ, εμφανίστηκε  για ακόμη μία φορά χθες στο  ΗΡΤ, ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Βασίλης  Τσιαλιαμάνης. Ως πολιτευτής της Ν.Δ. στο νομό Ιωαννίνων στις τελευταίες εκλογές, αντιλαμβανόμαστε τη φιλότιμη προσπάθειά του να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο κόμμα του και να εμφανίσει τη Ν.Δ. τοπικά, ως μια... αγαπημένη οικογένεια!!! Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τον ίδιο, αφού όσοι πήγαν το Σαββατοκύριακο στο “Grand Sarai”, μόνο για πολιτική δεν μίλησαν. Φουλ στο ξεκατίνιασμα και τον “παραγοντισμό” ήταν το πρόγραμμα.  Πάντως το... έχει ο Τσιαλιαμάνης και του βγάζουμε το καπέλο που τολμά και βγαίνει στο γυαλί για το κόμμα του, όταν όλοι όσοι ευθύνονται για την εφαρμογή των αντιλαϊκών σημερινών μέτρων, κάνουν την... πάπια και κρύβονται. Κυρίως, -για πολλοστή φορά- δεν απαξίωσε την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ καλή εμφάνιση αλλά στα ρηχά νερά της άσχημης για το κόμμα του συγκυρίας. Επέμενε πολύ να λειτουργεί ενωτικά και συσπειρωτικά για την γαλάζια κομματική βάση. Σε σημείο που να κουράζει και να προκαλεί τα εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα -για τον ίδιο- αποτελέσματα.

Καταγγελία συνέχισης των παράνομων χωματουργικών εργασιών κατασκευής στίβου θαλασσίου σκι στον υγροβιότοπο Αμφιθέας


Αξιότιμοι Κύριοι
Ο Δήμος Ιωαννιτών επί πέντε μήνες εκτελεί ένα πασίδηλα καταστροφικό έργο, την κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι στον υγροβιότοπο Αμφιθέας, με παραπλάνηση ή την ανοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και της Περιφέρειας Ηπείρου.Μετά από καταγγελίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το (γ) σχετικό ζήτησε από τον Δήμο Ιωαννιτών την άμεση διακοπή των παράνομων χωματουργικών εργασιών και την αποκατάσταση της βλάβης στο περιβάλλον.Πάρα ταύτα, ουδέν έπραξε η Διοίκηση για την αποκατάσταση της βλάβης. Αντίθετα, μη λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης, προχώρησε στην (δ) σχετική αδειοδότηση ως έργο δήθεν προστασίας – συντήρησης οικοσυστήματος, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης και της αποκατάστασης της ζημίας. Δηλαδή ενώ το έργο λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας αδειοδότησης και κατόπιν συνεχών καταγγελιών κρίθηκε από την ίδια τη Διοίκηση ως παράνομο, για το ίδιο έργο χορηγήθηκε η (δ) σχετική άδεια χρήσης νερού εκτέλεσης έργου, η οποία δηλώνει προσχηματικά ως σκοπό την αξιοποίηση υδατικών πόρων με την εκτέλεση έργου προστασίας – συντήρησης οικοσυστημάτων (κοπή καλαμιών). Η προσπάθεια συγκάλυψης του παράνομου έργου είναι προφανής καθώς τόσο η «κοπή καλαμιών» όσο και η δημιουργία στίβου θαλασσίου σκι «τυγχάνει» να έχουν ακριβώς πανομοιότυπες διαστάσεις, ήτοι 800 m x 80 m = 64.000 m2 (64 στρέμματα) και θέση στο ίδιο ακριβώς σημείο.Η αναφορά περί «βελτίωσης των τόπων αναπαραγωγής υδρόβιων ειδών» στο (δ) σχετικό είναι επίσης καθ΄ όλα προσχηματική, καθώς οι εργασίες εκτελούνται την περίοδο αναπαραγωγής στον τόπο φωλεασμού απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών της πανίδας (ορισμένα εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας) και συνεπώς ακόμη και η κοπή καλαμιών δεν επιτρέπεται τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούλιο.Η χορηγηθείσα (δ) σχετική άδεια εκδόθηκε παρανόμως, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στην Προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ((ε) σχετικό).Στην πράξη δεν κρατήθηκαν καν τα προσχήματα και οι εργασίες εκτελούνται μέχρι και σήμερα, απροκάλυπτα καθ’ υπέρβαση και αυτής της παράνομης χορηγηθείσας άδειας χρήσης νερού εκτέλεσης έργου διότι:
-Οι εργασίες δεν εκτελούνται με το μηχάνημα WATΕR MASTER του Δήμου Ιωαννιτών όπως μονοσήμαντα ορίζει η (δ) σχετική άδεια, αλλά εκτελούνται και εκσκαφές εκβάθυνσης με βυθοκόρο – ειδικό εκσκαφέα εκβάθυνσης λιμένων τύπου dragline της Περιφέρειας Ηπείρου.
-Οι εκτελούμενες εργασίες δεν αφορούν κοπή καλαμιών αλλά καθ υπέρβαση της (δ) σχετικής άδειας γίνεται εκρίζωση, εκσκαφές και εκβάθυνση. Υπήρξαμε αυτήκοοι μάρτυρες εντολών προς τους χειριστές των μηχανημάτων για εκσκαφές εκβάθυνσης βάθους 2μ.
-Η εκρίζωση και οι εκσκαφές απαγορεύονται όχι μόνο διότι δεν προβλέπονται στη (δ) σχετική άδεια, αλλά και από το εν ισχύ υπ’αριθ. Β.Δ. 249/29.4.1972«περί των επιτρεπομένων εντός των λιμνών αλιευτικών εργαλείων, προστασίας των υδροβίων φυτών και ρυθμίσεως της αλιείας εις τας λίμνας Παμβώτιδα και Ορεστιάδα», το οποίο επικαλείται και λαμβάνει υπόψη της η Διοίκηση στη χορηγηθείσα άδεια, ειδικότερα, το άρθρο 2 του Βασιλικού αυτού Διατάγματος, για την προστασία υδροβίων φυτών και λιμνών ορίζει ρητά και σαφώς ότι «1.Απαγορεύεται η εκρίζωσις των υδροβίων φυτών των λιμνών. 2. Επιφυλασσομένης της ισχύος της περιπτώσεως Β του άρθρου 2 του Β.Δ. 142/71, επιτρέπεται η κοπή καλάμων των λιμνών και εις ύψος 20 εκατοστομέτρων τουλάχιστον από της ρίζης, δι` αποφάσεως του οικείου Νομάρχου οριζούσης την ποσότητα το μέρος και την διάρκειαν κοπής».
Από αυτοψία που διενεργήσαμε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, διαπιστώσαμε, όπως είναι έκδηλο και από τις συνημμένες φωτογραφίες, ότι το βάθος του νερού στον καλαμιώνα Αμφιθέας στην περιοχή εκτέλεσης των εργασιών είναι περί τα 40 εκατοστά. Συνεπώς είναι αντικειμενικά αδύνατη η εφαρμογή της πρόβλεψης της (δ) σχετικής άδειας περί κοπής των καλαμιών, με τη χρήση πλωτού εκσκαφέα, για «διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα ……..με μέσο βάθος 1 m».
Δηλαδή επειδή στην έκταση του καλαμιώνα όπου εκτελούνται οι εργασίες το υφιστάμενο βάθος νερού είναι 40 εκατοστά, δεν είναι δυνατή η διάνοιξη αύλακα μέσου βάθους 1m με κοπή καλαμιών, αλλά απαιτούνται υποχρεωτικά εκρίζωση και εκσκαφές.
Από την αυτοψία που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, προκύπτει ότι στην περιοχή που έχει σκάψει το πλωτό μηχάνημα WATER MASTER του Δήμου Ιωαννιτών το βάθος νερού κυμαίνεται από 1,4 με 1,6 μέτρα, ενώ στην περιοχή που έχει σκάψει η βυθοκόρος (dragline) το βάθος του νερού κυμαίνεται στα 2,5 μέτρα. Συνεπώς το βάθος του δημιουργούμενου παράνομα με εκσκαφές αύλακα ξεπερνά κατά πολύ το προβλεπόμενο 1 μέτρο.Πραγματοποιείται και επίχωση με αδρανή υλικά χωρίς αυτό να προβλέπεται από την (δ) σχετική άδεια. Η επίχωση πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως βάση έδρασης για κατασκευές όπως κερκίδες, πύργους παρακολούθησης των αγώνων, κ.α., κατασκευές στις οποίες έχουν αναφερθεί σε τηλεοπτικές τους δηλώσεις εκπρόσωποι του Ομίλου Σκι Παμβώτις, όμως αποκρύβονται από τη Διοίκηση για να παρουσιασθούν σε δεύτερη φάση, κάτι που συνιστά καταφανή παραβίαση της διαδικασίας αδειοδότησης.Η (δ) σχετική άδεια ψευδώς αναφέρει ότι «Η εργασία θα γίνει σε έκταση που ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών, στην Τ.Κ. Αμφιθέας. Πρόκειται για τα τεμάχια με αριθμό 188 και 189 της διανομής Αμφιθέας, με χρήση «βάλτος», όπως προκύπτει από το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα Διανομής Αμφιθέας». Όμως τα υπ’αριθμόν 188, 189 τα οποία απεικονίζονται στον πίνακα 5 (Βάλτος) του αποσπάσματος του κτηματολογικού πίνακα της αναμόρφωσης Αμφιθέας έτους 1994 ανήκουν κατά κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο και δεν περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν κατά κυριότητα στης τέως κοινότητα Στρουνίου με την αριθ.10832/1961 απόφαση του Νομάρχη Ιωαννίνων. Αυτά βεβαιώνονται από το σχετικό υπ’αριθ. 4508/23-6-2004 έγγραφο του τμήματος Εποικισμού –Αναδασμού της πρώην Περιφέρειας Ηπείρου.Ακόμη και οι συντεταγμένες της (δ) σχετικής άδειας που αναγράφονται στον σχετικό πίνακα συντεταγμένων έργου (προβολικές συντεταγμένες ΕΓΣΑ ’87), είναι παντελώς εσφαλμένες, καθότι αφορούν όχι την περιοχή που γίνονται οι εργασίες, αλλά την άλλη μεριά του αναχώματος προς την υδάτινη επιφάνεια.Στην παράγραφο 5.2 του (δ) σχετικού αναφέρεται ότι η άδεια είναι δυνατόν να καταργηθεί εφ’ όσον συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στις παραγράφους του άρθρου 13 του Ν. 3199/03.Επειδή σε κάθε περίπτωση το εκτελούμενο έργο δεν τηρεί ούτε κατ’ ελάχιστο τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν ταχθεί με την (δ) σχετική Άδεια, συντρέχουν τόσο οι λόγοι κατάργησή της, όσο και εφαρμογής των σχετικών διοικητικών και ποινικών διατάξεων του άρθρου 13 και 14 του Ν. 3199/2003, που ορίζουν ότι «Αρ. 13. 1.Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν με άλλον τρόπο τα ύδατα ή παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και στους παραβάτες των όρων και των περιορισμών που καθορίζονται στις άδειες που προβλέπονται στο άρθρο 11, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση πρόστιμο από 200 ευρώ μέχρι 600.000 ευρώ, ανάλογα με την σοβαρότητα, τη συχνότητα και την υποτροπή της παράβασης, ανεξάρτητα από την ποινική ή την αστική ευθύνη ή τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις. 2. ………… Αρμόδια για τον έλεγχο και τη διαπίστωση της παράβασης είναι και τα Κλιμάκια Ελέγχων Ποιότητας Περιβάλλοντος, που προβλέπονται στο άρθρο 26 του Ν. 1650/1986. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων » Το άρ. 14 αντίστοιχα προβλέπει «1. Σε όποιον προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει με άλλον τρόπο τα ύδατα, με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κατ` εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων διαταγμάτων ή αποφάσεων, καθώς και σε όποιον ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση χωρίς την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κατ` εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων διαταγμάτων ή αποφάσεων, άδεια ή έγκριση ή υπερβαίνει τα όρια της άδειας ή έγκρισης που του έχει χορηγηθεί και υποβαθμίζει τα ύδατα, επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 28 του Ν. 1650/1986.»Επειδή ο Νόμος 4042/2012, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία της Ε. Ένωσης για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος τροποποίησε με το άρθρο 7 αυτού το άρθρο 28 του Ν. 1650/1986 και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε όσους υπερβαίνουν τα όρια της άδειας που τους έχει χορηγηθεί και σε όσους προκαλούν ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.Επειδή οι εκτελούμενες εργασίες καταστρέφουν ένα από τα σπουδαιότερα ενδιαιτήματα της Ελλάδας, προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στον υγροβιότοπο, με άγνωστες συνέπειες για την ενδημική και μεταναστευτική πανίδα, βάσει του άρθρου 8, παρ.4 του Ν.3200/1955 και του άρθρου 26 ΚΔΔ/σιας, με την παρούσα καταγγελία μας σας καλούμε άμεσα και συντονισμένα:-να προβείτε στην διακοπή των παράνομων εργασιών.Η ΕΥΕΠ να εφαρμόσει τα ανακριτικά καθήκοντα που της παρέχονται από τον Ν.4042/2012 άρθ.9 για την άμεση επί τόπου διαπίστωση της παράβασης της νομοθεσίας.Να επιβάλλετε τις αυξημένες κυρώσεις που προβλέπονται από το Ν.4042/2012 αρθ. 7, υλοποιώντας την επιταγή του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου που επιτάσσει οι κυρώσεις να είναι «ανάλογες, αποτρεπτικές και αποτελεσματικές»Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας,παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε το δικαιώματα που μας παρέχει το Σύνταγμα και η υφιστάμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προς πάσα κατεύθυνση για την διασφάλιση του φυσικού κεφαλαίου της λίμνης Παμβώτιδας και την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη λίμνη.

Γιάννινα: δύο κόσμοι σε σύγκρουση

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το στρατοδικείο του ολικού αρνητή στράτευσης Δ. Νιώτη, η πόλη των Ιωαννίνων ζει σε ρυθμούς...αντιμιλιταριστικούς.Το πενταήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης μέχρι τη δίκη σήμερα 21 Μάη έχει συμβάλλει στην όξυνση των αντιθέσεων που αποτυπώνονται στην πόλη. Από τη μια ο κόσμος της συντροφικότητας, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης και από την άλλη ο κόσμος της εξατομίκευσης, του χρήματος και του καταναλωτισμού.Τα γιγαντοσυνθήματα αλληλεγγύης προς τους ολικούς αρνητές στράτευσης που «κοσμούν» τις εισόδους της πόλης, τα δεκάδες πανό που έχουν αναρτηθεί σε πλατείες και δρόμους, τα χιλιάδες φλάιερ ενάντια στον στρατό και τους εθνικούς μύθους που έχουν ριχτεί σε κάθε στενό του κέντρου των Ιωαννίνων είναι κάτι που δεν μένει απαρατήρητο.Η γιορτή αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία του μώλου δίπλα στη λίμνη της πόλης, συμπύκνωσε τον πολιτισμό των αγνωνιζόμενων που δοκιμάζεται ούτως ή άλλως εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη των Ιωαννίνων. Η κουζίνα, οι χοροί, η φροντίδα και καθαριότητα του χώρου αλλά και ό,τι σχετιζόταν με μια βραδιά γιορτής και αλληλεγγύης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης πραγματώθηκαν με πνεύμα συλλογικό, δίχως φυσικά οικονομικά ανταλλάγματα και άλλες προϋποθέσεις.Το αγκάλιασμα της βραδιάς από ντόπιους και τουρίστες που πέρασαν ή βρέθηκαν στο μώλο ήταν κάτι πολυαναμενόμενο. Όσο περνούσε η ώρα, ο κύκλος των χορών μεγάλωνε, τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις με όσους δυσκολεύονταν να αντιληφθούν τον χαρακτήρα της εκδήλωσης αυξάνονταν, τα συνθήματα αλληλεγγύης πύκνωναν. Λίγο παραδίπλα, τα καραβάκια φόρτωναν και ξεφόρτωναν τουρίστες με φωτογραφικές και σουβενίρ στα χέρια, τα σαββατοπωλεία έδιναν ρυθμό στους εξοδούχους της ημέρας, η ομάδα δίας περιπολούσε για την ασφάλεια των κύκνων της λίμνης...Κυριακή πρωί και η πόλη των Ιωαννίνων μπήκε σε φόρμα «αθλητική». Δρόμοι κλειστοί, κάγκελα και οριοθετήσεις για τις ανάγκες ενός event χορηγών στο όνομα του «αθλητικού τουρισμού». Το run Greece υπό την χορηγία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, έβγαλε στους δρόμους της πόλης δεκάδες σώματα με αριθμήσεις και διαφημίσεις πάνω στις αθλητικές στολές τους. Ο ανταγωνισμός απαιτεί αριθμήσεις, τα κέρδη απαιτούν διαφημίσεις... Ο ξεχειλισμένος κάδος από επώνυμες μπανανόφλουδες απέναντι από το σημείο τερματισμού μαρτυρεί την ποιότητα και των χαρακτήρα των σχέσεων που παράγει και προάγει ο πολιτισμός τους χρήματος και ο μαζικός αθλητισμός...Κυριακή απόγευμα και η κατάληψη Αντιβίωση γεμίζει σιγά σιγά από άτομα που ανταποκρίθηκαν στην καλεσμένη εκδήλωση (βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση) ενάντια στον στρατό. Φίλοι και σύντροφοι από τα Γιάννινα και από τριγύρω πόλεις ανταμώνουν με αφορμή τόσο την εκδήλωση όσο και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του πενταήμερου αλληλεγγύης. Ο απελευθερωμένος χώρος της Αντιβίωσης, πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε εκδηλώσεις και κινήσεις εναντιωματικές στον υπάρχον πολιτισμό, ανταποκρίνεται για άλλη μια φορά στον αγώνα ενάντια στον μιλιταρισμό και την εξουσία. Η αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους απελευθερωμένους χώρους, σε αυτά τα απελευθερωμένα εδάφη όπου δοκιμάζονται σχέσεις, αγώνες και διαδικασίες ελευθερίας είναι αδιαπραγμάτευτη.Δευτέρα απόγευμα και η μικροφωνική αντιπληροφόρησης για την υπόθεση της δίωξης του συντρόφου Δ. Νιώτη λειτουργεί σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων. Διαβάζονται και μοιράζονται κείμενα, ανοίγονται συζητήσεις με περαστικούς και δύο ώρες αργότερα οι συγκεντρωμένοι αποχωρούν.

http://thersitis.espiv.net/

Έναρξη λειτουργίας εκτροφείου ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα

Ένα μεγάλο στοίχημα του κυνηγετικού κόσμου της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αυτό που κέρδισε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα. Ένα όνειρο πολλών ετών, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2009 με την παραχώρηση χρήσης του παλιού σχολείου από το δήμο Πραμάντων και υλοποιήθηκε μετά από λίγα χρόνια, στέλνοντας ένα μήνυμα προστασίας και ενίσχυσης της άγριας πανίδας της περιοχής. Στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας μεταφέρθηκαν ήδη από την συνεργαζόμενη Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, δέκα, πιστοποιημένα γενετικά, ζευγάρια γεννητόρων, αλλά και 200 αυγά, που θα εκκολαφθούν στις μηχανές του εκτροφείου. Ο στόχος της Ε’ ΚΟΗ είναι σε πλήρη λειτουργία του εκτροφείου να παράγονται σε ετήσια βάση μέχρι και 1500 πέρδικες που μετά τους πυρήνες προσαρμογής, όπου θα παραμένουν για μερικούς μήνες, θα απελευθερώνονται στους βιότοπους της ορεινής πέρδικας κατόπιν υποδείξεων των επιστημονικών της συνεργατών. Τα εγκαίνια λειτουργίας του εκτροφείου έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία αρχών και φορέων της περιοχής, εκπροσώπων των Κυνηγετικών Συλλόγων – μελών της Ε’ ΚΟΗ από την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τους Παξούς και ακόμη από την Ομοσπονδία Στερ. Ελλάδας, η οποία λειτουργεί εδώ και χρόνια το πρώτο εκτροφείο ορεινής πέρδικας και της Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό επίσης, η παρουσία πλήθους κόσμου, που είτε δηλώνουν κυνηγοί είτε λάτρεις της φύσης, οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν τη χαρά μαζί με τον κυνηγετικό κόσμο της περιοχής. Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης τόνισε, ότι αποδεικνύεται ο φιλοπεριβαλλοντικός χαρακτήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, δίνοντας και την υπόσχεση, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο μεγάλο έργο που είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στους Λιγκιάδες. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών που βρέθηκαν από όλη την Ήπειρο για τα εγκαίνια του εκτροφείου. Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές έπλεξε το εγκώμιο του κυνηγετικού κόσμου, που βοηθά με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την περιοχή, ενώ ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου σημείωσε, πως οι κυνηγοί είναι εκείνοι που προστατεύουν το περιβάλλον. «Αποδεικνύουν, ότι είναι πραγματικοί φίλοι του περιβάλλοντος, με οικολογική συνείδηση παρότι κάποιοι τούς λοιδορούν, επειδή υπάρχουν, όπως παντού, κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο Γ. Σεντελές. Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας τόνισε, ότι τα χρήματα των κυνηγών πιάνουν τόπο, σημειώνοντας πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν πόρο, τη χρηματική συνδρομή του κάθε κυνηγού. «Δεν έχουμε χρήματα από προγράμματα, αλλά μόνο από την τσέπη του κυνηγού. Σε ετήσια βάση μιλάμε για μία δαπάνη 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% καταλήγει σε φιλοθηραματικά έργα», τόνισε. Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημ. Ζήκος και ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης. Παρών ακόμη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας. Επιστολές τέλος με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου ορεινής πέρδικας έστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας και Άν. Ασημακοπούλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ