Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Παραβίασαν τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου Ζίτσας!!!

Άγνωστος παραμένει ο δράστης και οι συνέπειες

Σοβαρότατο θέμα παραβίασης των πληροφοριακών συστημάτων προέκυψε στο Δήμο Ζίτσας. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε κατά την χθεσινή (Πέμπτης 16/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έγινε καμία απολύτως ενημέρωση από τον Δήμαρχο ή την αρμόδια αντιδήμαρχο.
Σε όλους τους οργανωμένους δήμους τα πληροφοριακά συστήματα προστατεύονται με κωδικούς ασφαλείας κλπ. αφού περιέχουν όχι μόνο τα δημοτολόγια και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και όλα τα οικονομικά και ταμειακά στοιχεία, συναλλαγές κλπ δεδομένα.

Το πρόβλημα
Δεν έγινε δημόσια γνωστό το βάθος της παραβίασης των...υπολογιστών, ούτε αν αφορά μία, δύο ή περισσότερες υπηρεσίες. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν η παραβίαση αφορά ή όχι το ταμείο, αν αφορά ή όχι τα προσωπικά δεδομένα, αν αφορά ή όχι τους λογαριασμούς κλπ.

Οι ανησυχίες
Είναι εύλογο οι δημότες να εκφράζουν ανησυχίες τόσο για το ποιος, πότε και γιατί τα παραβίασε, μία ή πολλές φορές, πότε άρχισε η παραβίαση και κυρίως για το αν η παραβίαση των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου Ζίτσας οφείλεται σε τυχόν προβλήματα που εντοπίστηκαν.Το θέμα έγινε γνωστό μόλις σήμερα, όταν στην πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Μαΐου της Οικονομικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στη στήλη «Ενημερωθείτε», στην υποστήλη «Προσκλήσεις» και τέλος στην ανθυποστήλη «Οικονομικής Επιτροπής» της δημοτικής ιστοσελίδας, εντοπίστηκε ότι το 7ο θέμα είναι το : «7. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστου σχετικά με την παραβίαση των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου Ζίτσας», από όπου προκύπτει ότι ο Δήμος Ζίτσας προτίθεται να υποβάλλει μήνυση για το θέμα, καθώς επίσης και ότι ο δράστης δεν εντοπίστηκε.Ασφαλώς όλοι αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

zitsagate

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Την ερχόμενη Πέμπτη στη μία το μεσημέρι, θα συνεδριάσει στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων,με συνολικά 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ο ΟΚΠΑΠΑ συμμετέχει σε έρευνα για την βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού της χώρας

Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.»,Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνεται ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει την εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής της Στοματικής Υγείας», το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΠΑ και αποσκοπεί στη καταγραφή των οδοντιατρικών αναγκών ώστε να καταλήξει σε προτάσεις για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού της χώρας μας.Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος έχει επιλεγεί ο Δήμος Ιωαννιτών για να γίνει καταγραφή ορισμένων ομάδων πληθυσμού.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας θα συμμετάσχει στο μνημόσυνο του Δήμου Αγρινίου για τους εκτελεσθέντες της Μ.Παρασκευής του 1944

O Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Ζαλόγγου Παντελή Μπαρτζώκα και τον πρόεδρο της Τ.Κ Κρυοπηγής Νίκο Ντόμαρη το Σάββατο 18 Μαίου θα μεταβεί στο Αγρίνιο προσκεκλημένος του Δημάρχου Παύλου Μοσχολιού προκειμένου να συμμετάσχει στο επισημο μνημόσυνο που θα τελεστεί στις 9.30 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας για τους εκτελεσθέντες πατριώτες –ανάμεσά τους και 28 ανδρών από την Κρυοπηγή- από τους Γερμανούς την Μ.Παρασκευή του 1944.Μετά το μνημόσυνο, στον τόπο της θυσίας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Αγρινίου και Πρέβεζας, από φορείς, Αντιστασιακές Οργανώσεις και συγγενείς των θυμάτων.Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Μοσχολιός είχε επίσης παραστεί στο Μνημόσυνο που τελέστηκε στην Κρυοπηγή την Μ.Παρασκευή ενώ όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Μπαϊλης αποτελεί καθήκον για όλους μας η απόδοση τιμής στους πατριώτες που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής από το χαράτσι


Tα κριτήρια με τα οποία μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσει απαλλαγή, έκπτωση ή περισσότερες δόσεις για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), περιγράφει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών,Γιώργου Μαυραγάνη.Στις βασικές προϋποθέσεις για να εξεταστεί το αίτημα, είναι το ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου να είναι έως 6.000 ευρώ για τον άγαμο και 8.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε ένα από τα προστατευόμενα τέκνα, η κατοικία να είναι κύρια, να έχει αντικειμενική αξία μικρότερη των 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης να μην ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.Στην απόφαση του κ. Μαυραγάνη ορίζεται ότι τα προαναφερθέντα εισοδηματικά όρια θα πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε για να εξετάζονται από τις εφορίες αιτήματα απαλλαγής από το τέλος, μείωσης του ή καταβολής του σε περισσότερες δόσεις.Σημειώνεται επίσης ότι με νέα απόφαση που θα εκδοθεί ως το τέλος Ιουλίου, μπορούν να εξειδικευτούν περαιτέρω τα κριτήρια για το πώς ακριβώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις από τις εφορίες.

Οι προϋποθέσεις
Όπως ορίζεται στην απόφαση, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο ή την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, εφόσον βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική δυσκολία, που ορίζεται ως αδυναμία να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου, του ή της συζύγου του και των προστατευόμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.), προσώπων.Προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα του φορολογουμένου, θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α) Το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο πρόσωπο και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους.
Β) Ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ, ο ή η σύζυγος αυτού και τα προστατευόμενα πρόσωπα να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Γ) Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ.
Δ) Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ.
Ε) Ο φορολογούμενος να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως προς το επίπεδο των περιουσιακών του στοιχείων και των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρή οικονομική δυσκολία υπό την έννοια της παραγράφου αυτής.
ΣΤ) Ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, θεωρημένη από αρμόδια αρχή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, η οποία περιγράφει τη φύση και τις συνθήκες της ασθένειας, του ατυχήματος ή άλλων γεγονότων που προκάλεσαν τη σοβαρή δυσκολία του.

Σημαντικές διευκρινίσεις
1. Στην απόφαση σημειώνεται ότι δεν εξετάζονται αιτήματα φορολογουμένων εφόσον το ετήσιο εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ, προκειμένου για άγαμο, και των οκτώ χιλιάδων ευρώ προκειμένου για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά χίλια ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα μέλη.
2. Η υποβολή ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων συνεπάγεται υποχρεωτικά, χωρίς να θίγεται η εφαρμογή των διατάξεων περί ποινικής ευθύνης, την απόρριψη της αίτησης ή την απώλεια οποιασδήποτε ευνοϊκής ρύθμισης έχει ήδη χορηγηθεί.
3. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου, μπορούν να εξειδικευθούν περαιτέρω τα κριτήρια που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση για την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του ή την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής.

Η ακολουθούμενη διαδικασία
1. Για την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. το ποσό των δέκα (10) ευρώ, προκειμένου το ΕΕΤΑ να αποκοπεί από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και να βεβαιωθεί στη Δ.Ο.Υ. σε πέντε (5) ίσες διμηνιαίες δόσεις.Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που περιέχει ΕΕΤΑ. Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Τα αναγκαία δικαιολογητικά
Η αίτηση του προηγούμενου άρθρου συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
α) φωτοτυπία του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο οποίο περιλαμβάνεται και ΕΕΤΑ,
β) εκκαθαριστικά σημειώματα−δηλώσεις ΦΑΠ έτους 2012 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων προσώπων, εκτυπωμένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.Στην περίπτωση που οποιοδήποτε από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει εκκαθαριστικό σημείωμα−δήλωση ΦΑΠ έτους 2012, υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνει ότι δεν είχε ακίνητο κατά την 1η Ιανουαρίου 2012.
γ) περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων προσώπων, εκτυπωμένες από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ, όπως επίσης όλων των άλλων προσώπων που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο.
δ) τυχόν έγγραφα που αποδεικνύουν την παραπάνω δήλωση περιουσιακής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων, σε κάθε περίπτωση, σχετικών βεβαιώσεων από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα,
ε) δήλωση όλων των εισοδημάτων και οικονομικών συμβολών που τυχόν χορηγούνται από μέλη της οικογένειας, φίλους ή άλλους ευεργέτες,
στ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, για τον υποκείμενο σε ΕΕΤΑ, τον ή την σύζυγο και τα προστατευόμενα πρόσωπα, όπως επίσης όλα τα άλλα πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο.

Σύλληψη στην Κακαβιά διεθνώς διωκόμενου Αλβανού

Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης

Συνελήφθη  το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς.Όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 38χρονου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών (κοκαΐνης), κατά το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2007 στην Ιταλία.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Την παραμονή στη ΔΟΥ Άρτας των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού αυτής ζητά ο Χρήστος ΓκόκαςΤην παραμονή στη ΔΟΥ Άρτας των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού αυτής ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, αφού σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η συγχώνευση και η μεταφορά των συγκεκριμένων τμημάτων στη ΔΟΥ Πρέβεζας.Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως η προωθούμενη υλοποίηση της κατάργησης των τμημάτων αυτών στην ουσία αποδυναμώνει τις οικονομικές υπηρεσίες της ΔΟΥ Άρτας, με σημαντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική, παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του Νομού Άρτας.Συγχρόνως, τονίζει τα τεράστια προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα αναγκάζονται να καλύπτουν ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις, δυσχεραίνοντας έτσι τις μετακινήσεις τους και συνεπώς τη μετάβασή τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Νομού Άρτας.Ο βουλευτής για τους λόγους αυτούς ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην οικονομική, παραγωγική και επαγγελματική δραστηριότητα ενός ολόκληρου Νομού και καλεί τον Υπουργό να επανεξετάσει τον προωθούμενο σχεδιασμό για τη ΔΟΥ Άρτας, προκειμένου να μην επηρεαστεί η λειτουργία της με την αφαίρεση των δύο αυτών τμημάτων της.Παράλληλα ο βουλευτής, για το συγκεκριμένο θέμα, συναντήθηκε σήμερα 16/5/2013 με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη και του εξέφρασε την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας και της παραμονής των ελεγκτικών και δικαστικών υπηρεσιών στη ΔΟΥ Άρτας. Ο κ. Γενικός ανέφερε στο βουλευτή ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.Ο βουλευτής σημείωσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα σε όλα τα επίπεδα.

Την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά ο Χρ.Μαντάς


Πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέστειλε με επιστολή του ο Χρήστος Μαντάς, με θέμα την αυταρχική απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να επιτάξει ακόμη και σχολικά συγκροτήματα, εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων.Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "3 κλικ Αριστερά - αντίσταση αλληλεγγύη αλλαγή" και Βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς καλεί με επιστολή του τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πρόκλησης να επιτάξει ακόμα και σχολικά συγκροτήματα.

Ημερίδα στην Άρτα για την Αγροτική ανάπτυξη παρουσία του Υπουργού Αθ. Τσαυτάρη


Εγχείρημα με το οποίο θα τεθούν οι βάσεις για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση της αγροτικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης την ημερίδα που οργανώνει στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.»Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη την Τετάρτη 22 Μαΐου στην Άρτα (ξενοδοχείο Βυζαντινό) στις 10.00πμ και τελεί υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Ηπείρου.«Σκεφτήκαμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό στο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο και τη διαβούλευση, που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να θέσουμε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της παραγωγής και της αγροτικής μεταρρύθμισης στη χώρα», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Γραμματέας και ευχαρίστησε τους Δημάρχους της Ηπείρου που μέσω της Π.Ε.Δ. και του προέδρου της Ιωάννη Παπαλέξη αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και συμμετέχουν στην διοργάνωση.«Ξεκινάμε από την Ήπειρο γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας» εξήγησε στη συνέχεια και ανέλυσε τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η ημερίδα με στόχο να καλύψει όλο το φάσμα του πρωτογενή τομέα.«Η επανακαταξίωση του αγροτικού επαγγέλματος είναι μεγάλο στοίχημα. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τους παραγωγούς να ξεπεράσουν τη μοναξιά τους καθώς είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στα εμπόδια της φύσης, της αγοράς, της πολιτείας» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.Επισήμανση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων υπογραμμίζοντας πως, «αισθανόμαστε υποχρεωμένοι προς τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου και πρέπει να τους στηρίξουμε και να σχεδιάσουμε μαζί τους το δρόμο που θα ακολουθήσουν».«Φτάσαμε ως εδώ γιατί ξεχάσαμε να παράγουμε» ανέφερε ο κ. Παπαλέξης και χαρακτήρισε σημαντική την οργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας καθώς, «ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοχλός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάταση της χώρας».Οι εργασίες της ημερίδας θα εστιάσουν σε θέματα που άπτονται στις παθογένειες της αγροτικής πολιτικής οι οποίες οδήγησαν και στην αποαγροτοποίηση της χώρας, στις πολιτικές ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και την οργάνωση της φυτικής παραγωγής με τη δημιουργία αντίστοιχων ζωνών, την επιστημονική παρακολούθηση της παραγωγής, την πολιτική γης, τις υποδομές, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και εργασίας και την αγροτική τραπεζική πίστη.Ένας ευρύς κύκλος εισηγητών θα αναλύσει τις πραγματικές δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής ως μέσου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα για την καλύτερη πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων σχεδιάζεται και θα λειτουργήσει διαδικτυακός τόπος όπου θα αναρτηθεί όλο το υλικό της ημερίδας.

Πρόσκληση σε Εκδήλωση Προσέλκυσης για συμμετοχή σε Δράσεις Εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του πλαίσιο του IPA Διασυνοριακού Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007 – 2013», υλοποιεί το Έργο: «IntActPlan: Ολοκληρωμένες Δράσεις για την Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής και τη Δημιουργία Ευκαιριών Διείσδυσης σε Νέες Αγορές».Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, αξιοποιώντας δράσεις του ανωτέρω Έργου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αυλώνας (Αλβανία) και το BIC Ηπείρου (Εταίροι του Έργου), ενημερώνει τα μέλη του, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανάπτυξη και προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών του νομού μας, πρόκειται να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δραστηριότητες:Για τα μέλη του από όλους τους κλάδους δραστηριότητας:
Μία (1) Επιχειρηματική Αποστολή στην Επαρχία Αυλώνας (Αλβανία), το προσεχές διάστημα (Ιουνίου-Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου), στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Β2Β.
Μία (1) Επιχειρηματική Αποστολή Αλβανών επιχειρηματιών στο Νομό Θεσπρωτίας, το προσεχές διάστημα (Ιουνίου-Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου), στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Β2Β.
Μία (1) συμμετοχή σε Έκθεση που θα διοργανωθεί από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε μία εκ των δύο περιοχών της Αλβανίας, Αγ. Σαράντα ή Αυλώνα, το προσεχές διάστημα (Ιουνίου-Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου), με παρουσία των Θεσπρωτικών επιχειρήσεων σε περίπτερο που θα στηθεί από το Επιμελητήριο.
Για τα μέλη του από τους κλάδους των Αγροτικών Προϊόντων – Εσπεριδοειδών και Ιχθυοκαλλιέργειας
Μία (1) Επιχειρηματική Αποστολή στη Μόσχα (Ρωσία), στις 17 Ιουνίου 2013, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Β2Β (και για τους δύο κλάδους).
Μία (1) συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση «ALIMENTA 2013» στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), από τις 30 Οκτωβρίου και έως τις 03 Νοεμβρίου 2013, με παρουσία σε περίπτερο (αγροτικά - φρούτα).
Μία (1) συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση «FRESH PRODUSE UKRAINE 2013» στο Κίεβο (Ουκρανία), από τις 26 έως 28 Νοεμβρίου 2013, με παρουσία σε περίπτερο (αγροτικά - φρούτα).
Καλούμε τις επιχειρήσεις, που διαθέτουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα και επιθυμούν να συμμετέχουν στις προαναφερόμενες δράσεις, να παραστούν στην Εκδήλωση που διοργανώνουμε την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 στις 19.00, στο Ξενοδοχείο ANGELIKA PALLAS, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ανωτέρω δράσεις και να δηλώσουν συμμετοχή στις εν λόγω αποστολές.
Στόχος της εκδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ευρεία συζήτηση, είναι να υποβληθούν από τους συμμετέχοντες προτάσεις σχετικές με την ανάληψη δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του νομού και την προώθηση και ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου.

ΑΡΤΑ: Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς

Οι Σύλλογοι, τα σχολεία, οι φορείς και οι εθελοντές του Δήμου Νικολάου Σκουφά, διοργανώνουν την 1η συμμετοχική γιορτή ανάδειξης τοπικών προϊόντων με θέμα "Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς". Η γιορτή θα γίνει την Κυριακή 19 Μαϊου στο παραποτάμιο πάρκο Νεοχωρίου, από τις 11 το πρωί ως το σούρουπο. Είμαι μια γιορτή χαράς και δημιουργίας με σκέψη το αύριο, από καρδιάς και δια χειρός, θεμελιωμένη επι της γης.

Πάταγο θα προκαλέσει στο μπάσκετ της ΒΔ Ελλάδας ο Ίανθος Ιωαννίνων!!!


Πάταγο αναμένεται να προκαλέσει η ανακοίνωση στην οποία θα προβεί το τμήμα μπάσκετ του Ίανθου το Σάββατο 18 Μαίου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη κίνηση που έχει γίνει από ακαδημία μπάσκετ στην Ελλάδα - και ίσως από ακαδημία οποιουδήποτε αθλήματος - η οποία θα ανατρέψει τα δεδομένα για το άθλημα και την ανάπτυξή του στη περιοχή μας.Για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο εγχείρημα χρειάστηκαν χρονοβόρες διαδικασίες και προσεκτικός σχεδιασμός. Η ιστορική συμφωνία έγινε πραγματικότητα στις 14 Μαίου και αφορά εκτός από τους αθλητές, τους γονείς τους και τους προπονητές του συλλόγου μας, αθλητές άλλων σωματείων (ακόμη και από άλλες πόλεις της Ελλάδος), άλλους συλλόγους καθώς και επιχειρηματίες ή μεγάλες εταιρίες.Η εκδήλωση για την ανακοίνωση, θα λάβει χώρα στο γυμναστήριο του 6ου ΕΠΑΛ (κάτω από το ξενοδοχείο Βυζάντιο) το Σάββατο 18 Μαίου, στις 17:00 το απόγευμα. Αθλητές του συλλόγου, φίλοι και συγγενείς των αθλητών, δημοσιογράφοι και όποιοι άλλοι επιθυμούν, είναι ευπρόσδεκτοι στην εκδήλωση.

Έως και τις 31 Μαΐου παρατείνεται η έκθεση «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων»

Έως και τις 31 Μαΐου παρατείνεται η έκθεση «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων», που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το αρχιτεκτονικό τοπίο των Ιωαννίνων: 1913-2013» (για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού).Παράλληλα, στις αίθουσες του Μουσείου, αναπτύσσεται η πρώτη φάση της περιοδικής έκθεσης «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης». Η έκθεση συνιστά μια παράπλευρη εκδοχή της αντιμετώπισης του βασιλιά από την ανάπτυξη στις μόνιμες θεματικές ενότητες του Μουσείου, μέσα από την επιλογή έντεκα σημείων σταθμών, που σημαίνονται με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού «Βασιλείς της Ηπείρου» από τη σειρά «Ήπειρος, Αρχέγονος Ελλάς», σε σενάριο του καθηγητή αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας κ. Φάνη Κακριδή.Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «Ευρήματα της εκατονταετίας: 1913-2013» από 21 Απριλίου έως και 20 Μαΐου, στην ιστοσελίδα του Μουσείου, βρίσκεται αναρτημένο το επιλεγμένο για την δεκαετία 1933-1942 εύρημα.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Τηλέφωνο επικοινωνίας:2651001089.

Πρόσκληση για βοήθεια από την Εταιρία Εθελοντισμού Αρτινών Γυναικών


Η Εταιρία Εθελοντισμού Αρτινών Γυναικών εύχεται σε όλους η Ανάσταση του Χριστού να αναστήσει στις καρδιές μας την Ελπίδα και την Αγάπη. Φίλες και φίλοι μας, για άλλη μια φορά ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τα τρόφιμα και τα χρήματα που μάς προσφέρατε για τις άπορες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες τις οποίες ενίσχυσε η Εταιρία μας και το φετινό Πάσχα. Λόγω της μεγάλης ανεργίας αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των οικογενειών που χρειάζονται καθημερινή βοήθεια σε τρόφιμα. Γι' αυτό Σάς υπενθυμίζουμε το «Καλάθι της Αγάπης» που έχουμε στο Σούπερ Μάρκετ «Μασούτης» για την συγκέντρωση τροφίμων. Επίσης εάν το επιθυμείτε μπορούμε να Σάς φέρουμε σε άμεση επαφή με οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα, εξόφληση λογαριασμών Νερού και Ηλεκτρικού ρεύματος, αγορά φαρμάκων και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Τηλεφωνείστε μας στο 6977544797.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με εμπορικό σχήμα για εξαγωγές Ηπειρώτικων αρνιών στη Λιβύη


Κάθε δυνατή βοήθεια, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις εξαγωγής Ηπειρώτικων κτηνοτροφικών προϊόντων και ειδικά ζώντων αρνιών προς τη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ότι θα παράσχει σε εμπορικό σχήμα το οποίο τον επισκέφτηκε χθες στο γραφείο του.Το εν λόγω σχήμα, που συγκροτούν Έλληνες και Αλλοδαποί αντιπρόσωποι, ήδη δραστηριοποιείται σε εξαγωγές προς τη Λιβύη από άλλα λιμάνια της χώρας και τώρα επεκτείνει το ενδιαφέρον του στην Ήπειρο, επιθυμώντας να θέσει ως βάση τους το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε, ότι η Περιφέρεια, ιδιαίτερα τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, στηρίζει την εξωστρέφεια της κτηνοτροφίας μας, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον για εξαγωγές προς τη Λιβύη είναι μια ιδιαίτερα θετική προοπτική που ανοίγεται για τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος, καθώς πρόκειται για νέα και ανατέλλουσα αγορά.Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της μεταφοράς των ζώων και της εξυπηρέτησης των κτηνοτρόφων, ο Περιφερειάρχης έδωσε ήδη εντολή στον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κΚων. Ζευγολά να προβεί στην κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμες προς εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων διαδικασίων στην περίπτωση που ολοκηρωθεί η συμφωνία με τους κτηνοτρόφους.Παράλληλα ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξασφάλιση από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, των απαιτούμενων προϋποθέσεων και αδειών, για τη διακίνηση των ζώων.

Το 2014 η πλήρης εικόνα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


Εντός του έτους θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία για την κατάρτιση του Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, προκειμένου, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης από τη Βουλή, να υπάρχει πλήρης εικόνα το 2014.«Μέσα στο 2013 θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο ώστε να έχουμε ένα συγκροτημένο περιουσιολόγιο και προκειμένου το 2014 να έχουμε την πλήρη εικόνα», επεσήμανε ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη.Ο βουλευτής είχε υπενθυμίσει προηγουμένως ότι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αποτελεί μια από τις κρισιμότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.Ο υφυπουργός ανέφερε από την πλευρά του ότι το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πιστής καταγραφής των ακινήτων (ήδη έχει θεσπιστεί υποχρέωση μέχρι 30.06.2013 να έχει συμπληρωθεί το Ε9 για ορισμένες περιπτώσεις).Η δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να στηρίξει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, ότι φέτος για πρώτη φορά δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα αν φορολογούνται, αν απαλλάσσονται, αν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικά φορολογούμενα.Το υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, όχι μόνο από τους φορολογούμενους αλλά και διάφορους φορείς.Όπως σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης «το όλο εγχείρημα του Οργανωμένου Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου απαιτεί κάποιο χρόνο» διότι για τη συγκέντρωση των πληροφοριών θα πρέπει να συμπληρωθεί με κανόνες ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, αποσκοπούν όλες αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εγκαινιάζεται η αεροπορική σύνδεση Ακτίου - Βέρνης


Μέσα στο Μάιο θα εγκαινιαστεί η αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στο Άκτιο και την Βέρνη της Ελβετίας. Τα δρομολόγια θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα με την εταιρεία Skywork που θα χρησιμοποιεί αεροπλάνα 72 θέσεων.Η σύνδεση θα δώσει ανάσα στην τουριστική κίνηση του Νομού Πρέβεζας όπως εκτιμούν οι τοπικοί φορείς, ενώ όπως επισήμανε η υπεύθυνη επικοινωνίας της αεροπορικής εταιρείας, για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, από τη Βέρνη θα υπάρχουν πτήσεις προς όλους τους μεγάλους προορισμούς της Ευρώπης.Ο αντιπεριφειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου μετά την συνάντηση του με την εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε: « Είναι σημαντικό να υπάρχει σύνδεση του Ακτίου με μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης . Η αεροπορική σύνδεση θα συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών, που επιθυμούν να γνωρίσουν νέους μη κορεσμένους προορισμούς.Σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, αναμένεται ο τουρισμός να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και γι αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα».

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ!!!

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αιτούνται την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στις 552.223 ανήλθαν οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από το 2011 (έτος πρώτης εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) μέχρι 12.04.2013, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, από τις 552.223 αιτήσεις για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν εγκριθεί 401.064 αιτήσεις.Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΜαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για τις αυξήσεις του ρεύματος στις οποίες ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Βραβείο Καλύτερης Εργασίας για το Τμήμα Πληροφορικής σε Διεθνές Συνέδριο

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι η εργασία με τίτλο «Watermarking Images in the Frequency Domain by Exploiting Self-inverting Permutations», με συγγραφείς τους Μαρία Γ. Χρόνη, Άγγελο Φυλάκη, και Σταύρο Δ. Νικολόπουλο, απέσπασε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο διεθνές συνέδριο «9th International Conference on Web Information Systems and Technologies (WEBIST'13)» που διεξήχθη στο Aachen της Γερμανίας, 8-10 Μαΐου, 2013.Οι Πρυτανικές Αρχές συγχαίρουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Πληροφορικής και τους εύχονται κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Τουρνουά beach handball στη Λούτσα Πρέβεζας


Για 5η συνεχόμενη χρόνια θα διεξαχθεί το κατά πολλούς το κορυφαίο τουρνουά beach handball της Ελλάδας (σε οργάνωση, ομορφιά παραλίας και συμμετοχής ομάδων) στην Λούτσα Πρέβεζας του Δήμου Πάργας στις 28-30 Ιουνίου 2013. (στις 27 Ιουνίου θα διεξαχθεί τουρνουά νέων, ενώ αναμένεται και τουρνουά στην Άρτα μία μέρα πριν στις 26 Ιουνίου με συμμετοχή ομάδων της Περιφέρειας, αλλά και όποιων άλλων επιθυμούν, ώστε να κάνουν μία σχεδόν εβδομάδα διακοπών σε συνδυασμό με το beach handball)Αναμένεται και φέτος να συμμετάσχουν πάρα πολλές γυναικείες και αντρικές ομάδες του αθλήματος σε μία πανέμορφη παραλία 5 χιλιομέτρων κοντά στην τουριστική Πάργα και Πρέβεζα, όπου μπορούν να επισκεφτούν οι συμμετέχοντες.Την ευθύνη του τουρνουά έχουν οι Γιαμούρης Νίκος και Γρούμπας Κώστας ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ (6973-813158)

Σημαντική ημερίδα στο Μέτσοβο


Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.) και το Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών Κτηματολογίου και τη δεύτερη κατεύθυνση σπουδών του «Διεπιστημονικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) του Ε.Μ.Π. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», με αντικείμενο το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, στο πλαίσιο των κύκλων Ανοιχτών Διεπιστημονικών Ημερίδων/Διημερίδων/Διαλέξεων του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. για το 2013,σας προσκαλούν να πάρετε μέρος :Στη Διεπιστημονική Ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 από τις 10.00 το πρωί, ως τις 15:00 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο, με θέμα:«Κτηματολόγιο, Ολοκληρωμένες Αποδόσεις και Πολιτική Γης ως Θεμέλια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για τις Ορεινές Περιοχές»Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν διεξοδικά οι Συλλογικές Διεπιστημονικές Μεταπτυχιακές Εργασίες των φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ., με τη διερεύνηση και τεκμηρίωση εναλλακτικών σεναρίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Δήμου Ζαγορίου. Οι διεπιστημονικές ομάδες των μεταπτυχιακών φοιτητών με τη συμβολή των Καθηγητών του Ε.Μ.Π. Δ. Ρόκου, Κ. Κουτσόπουλου, Ε. Δημοπούλου και του Επιστημονικού Συνεργάτη του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. Β. Κώτσιου στα θέματα μεθοδολογίας, των Δρ. Μηχ. Π. Κολοκούση, Δρ. Ε.Γαλανούκαι Δρ. Μ. Πηγάκη στα θέματα τεχνολογιών αιχμής και του Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκου στα θέματα ερευνών πεδίου, θα συζητήσουν με συντονιστή τον Καθηγητή Δημήτρη Ρόκο, με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και των οργανώσεων των παραγωγών, των εργαζομένων και των κατοίκων, για να αξιοποιηθεί και η πολύτιμη εμπειρία τους στη διαδικασία για την επιλογή του βέλτιστου σεναρίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Δήμου Ζαγορίου.Οι Καθηγητές του Ε.Μ.Π. και οι συνεργάτες τους θα τεκμηριώσουν τα σχετικά μεθοδολογικά και τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από αντίστοιχες διεπιστημονικές ομάδες για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη κάθε ορεινού Δήμου.Η Διεπιστημονική Ημερίδα είναι ανοιχτή και θα είναι πολύτιμη η ουσιαστική συμμετοχή όλων των ευαίσθητων, ενεργών, συνειδητών και υπεύθυνων πολιτών και των πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων τους, που αγαπούν τον τόπο τους και παλεύουν για την Ολοκληρωμένη του Ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα ΓιάννεναΣας ενημερώνουμε ότι το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Ήπειρο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 17 , Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ
10:00 – 18:00 Επαφές με φορείς του Νομού
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ
-11:00 Έναρξη Εργασιών 8ης Προσυνεδριακής στάσης Ηπείρου στα Ιωάννινα, Ξενοδοχείο Grand Serai
-.Εισήγηση του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδριακών Διαδικασιών και Γραμματέας Συνδικαλισμού, κ. Φίλιππου Ταυρή
-Κεντρική Πολιτική Εισήγηση του Γραμματέα Π.Ε. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη
-Πολιτική Εισήγηση Γραμματέα Κ.Ο. κ. Αθανάσιου Μπούρα
-Παρέμβαση του Προέδρου του Εκτελεστικού Γραφείου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου
-Τοποθετήσεις Κομματικών Στελεχών
15:00 Συνέντευξη Τύπου – Ξενοδοχείο Grand Serai

Μια φωτογραφία (...Γιαννιώτικη), χίλιοι (..σχεδόν) στίχοι....

Στην Πλατεία οι περιπατητές


Στη φωτογραφία : Γιάννινα, 1950.Κεντρική Πλατεία.Ράθυμοι περιπατητές, στο κλασσικό -από τότε- ανεβοκατέβασμα της Πλατείας.Εικόνες, κίνηση, χλαλοή , ζωή.Στο βάθος, το Μιτσικέλι, αυτοκρατορικό κι αγέρωχο, και προπάντων σιωπηλό σαν πρίγκηπας μονάχος...

Ράθυμοι περιπατητές 
χωρίς σπουδή καμία,
για τ' αύριο λένε και το χτες, 
στην κεντρική πλατεία. 

"Τσιμέντα Όλυμπος" ψηλά, 
"Φίλιπς", "Ζορμπάς" πιο κάτω. 
Λεωφορεία στη σειρά 
κι όμοια με σκήτες του Άθω 

δύο περίπτερα κλειστά 
σαν τα μουγκά κουτάβια
σαν κλεφτοφάναρα σβηστά 
σαν τα καντήλια τ' άδεια. 
......................................
Όλα, σφαχτάρια έναν καιρό
στου Χρόνου το τσιγκέλι 
θα κρεμαστούν, και μόνο ορθό
θα 'ναι το Μιτσικέλι

τ' απέθαντο, τ' αγέραστο
που στέκεται στο βάθος 
αμίλητο κι αγέλαστο
σαν πρίγκηπας μονάχος. 

Άγγελος

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τη θεατρική παράσταση με τίτλο "Όταν ο έρωτας συναντά το θέατρο... ο χρόνος σταματά", που διοργανώνει η ομάδα του project θεάτρου του σχολείου μας την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στις 6:15 μ.μ. και 9:15 μ.μ., στο θέατρο της Στοάς Ορφέα (Αθεράπευτοι). Είσοδος ελεύθερη. Σας στέλνουμε συνημμένη την αφίσα της παράστασης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ρόλοι:
Μπάρκα Γεωργία : Αντιγόνη
Πάτσιος Παναγιώτης : Αίμονας
Τσουμάνης Χρήστος: Κρέοντας
Βανούσης Λευτέρης: Δορυφόρος
Ζιάβρας Αντώνης: Ρωμαίος
Παπιγκιώτη Κλεονίκη: Ιουλιέττα
Πότση Σοφία: Παραμάνα
Καραγεώργη Σταυρούλα: Νύφη
Ντίμης Μιχάλης: Λεονάρντο
Λιόντου Χρυσάνθη: Μάνα
Χρονάκη Ελένη: Υπηρέτρια
Βέργος Κωνσταντίνος: Μίλτος
Περιστέρη Χριστίνα: Στέλλα
Μαρκοπούλου Καλλιόπη: Γειτόνισσα
Αφηγήτριες: Πότση Μαρία, 
Σινάνη Γεωργία,
Σταύρου Αθηνά,
Παπαϊωάννου Χρυσούλα
Σκηνοθέτης: Χρήστος Χρήστου
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Μπίκα Μαρία,
Τσολάκη Σταυρούλα

Ψήφισμα της συγκέντρωσης των κτηνοτρόφων της Ηπείρου

Στη σημερινή μας συγκέντρωση εκφράστηκε η δεινή κατάσταση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολλοί από εμάς δύσκολα θα μπορέσουμε να βγάλουμε το χειμώνα.Τα στοιχεία που έχουμε τους τελευταίους μήνες με τη μείωση τόσο στην παραγωγή γάλακτος όσο και στο ζωικό κεφάλαιο επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που βρισκόμαστε.Η απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ”, το τελευταίο προπύργιο στήριξης της κτηνοτροφίας, ήρθε να βάλει την ταφόπλακα στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η κτηνοτροφία.Τα περίπου τριάντα εκατομμύρια που χάσαμε με τη μη καταβολή της εκκαθάρισης, την καθυστέρηση στις πληρωμές κατά δύο και πλέον μήνες και τα χρήματα των προκαταβολών, με τον παράλληλο διπλασιασμό του κόστους παραγωγής κάνει ακατόρθωτη την παραμονή μας στον κλάδο.Ζητάμε με το ψήφισμάμας αυτό:
Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον Γεν. Γραμ. Αποκ. Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Θεοδωρίδη να πάρουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. -Των γαλακτοβιομηχανιών και των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων ούτως ώστε να μπει το πλαίσιο συνεργασίας για το επόμενο διάστημα,
Να συζητηθεί το ζήτημα της κτηνοτροφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τα νέα πολύ δυσμενή δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ούτως ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες για στήριξη της κτηνοτροφίας.
Ακόμα ζητάμε από τα δημοτικά συμβούλια να βοηθήσουν την προσπάθειά μας για συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων σε όλους του Δήμους της περιοχής.Τέλος επειδή δεν είμαστε γιατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μιας ζωής, δηλώνουμε ότι αν δεν παρθούν οι συγκεκριμένεσ πρωτοβουίες τότε η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη της κατάστασης που βιώνουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

ΦΩΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Αυτά είναι τα συνθήματα της «Χρυσής Αυγής» που είχε κολλημένα στο υπνοδωμάτιό του ο ένας απ’ τους δυο 34χρονους που κατηγορείται για τον εμπρησμό καφενείου Καμερουνέζου στον Άγιο Παντελεήμονα.Στο σπίτι του, εντοπίστηκαν γραμμένα στην ντουλάπα του υπνοδωματίου του, συνθήματα και σύμβολα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.Δύο συλληφθέντες, μαζί με άλλους τρεις συνεργούς τους, το βράδυ της Δευτέρας 13-05-2013, περίπου την 20.30 ώρα, πήγαν στο κατάστημα καφέ-μπαρ του 34χρονου υπηκόου Καμερούν, που βρίσκεται στην οδό Λεμεσού, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, τον απείλησαν ότι θα του κάψουν το μαγαζί, τον εξύβρισαν για την εθνική του καταγωγή, χρησιμοποιώντας απαξιωτικές φράσεις για το χρώμα του δέρματος του και τον εξανάγκασαν να κλείσει το κατάστημά του.Την απειλή τους για τον εμπρησμό του καταστήματος την πραγματοποίησαν περίπου στις 02.00 ώρα τα ξημερώματα της Τρίτης 14-05-2013. Πιο συγκεκριμένα, αφού έσπασαν τον εξωτερικό υαλοπίνακα, με τη χρήση εύφλεκτου υγρού προκάλεσαν πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο κατάστημα. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.Οι δράστες συνελήφθησαν χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, στο πλαίσιο προανάκρισης σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των δύο 34χρονων δραστών, παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του εμπρησμού, της απειλής και των διακεκριμένων φθορών κατά συναυτουργία, καθώς και της παράβασης του Νόμου 927 του 1979 περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις.Επιπλέον, έχει υποβληθεί αίτημα στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αναγνώρισή τους και στην καταγγελία τυχόν αξιόποινων πράξεων, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε άλλα πρόσφατα ρατσιστικά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ:Η ΔΩΔΩΝΗ έχει απλήρωτους δυο μήνες τους παραγωγούς την ίδια ώρα που δηλώνει αύξηση των εξαγωγών και των κερδών

Τείνει να παγιωθεί η καθυστέρηση της πληρωμής των κτηνοτρόφων της Ηπείρου από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό της παραγωγής ενόψει της επόμενης γαλακτοκομικής περιόδου.Συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ,παραχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Κώστας Κατσάνος,με αφορμή την καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κατσάνoς ανέφερε:“Η κατάσταση των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων στο νομό μας, έχει γίνει εκρηκτική. Με οδηγό την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης, ενισχύεται το ξεκλήρισμα μας, συγκεντρώνεται γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών καπιταλιστών.Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ έχει απλήρωτους δυο μήνες τους παραγωγούς την ίδια ώρα που δηλώνει αύξηση των εξαγωγών και των κερδών. Με την απλήρωτη δουλειά από χιλιάδες παραγωγούς η εταιρία μαζεύει αμύθητα κέρδη, πλουτίζει στις πλάτες μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η κατάσταση, να απλωθεί και άλλο η απλήρωτη εργασία. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να αφήσουμε ατάιστα τα κοπάδια και τις οικογένειες μας.Σήμερα οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι ξέρουν, έχουν πείρα, για αποτελέσματα και κατακτήσεις που μπορεί να φέρει ο οργανωμένος αγώνας απέναντι στην κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική. Είναι ώρα οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι με στήριγμα τον Αγροτικό Σύλλογο να κόψουν μαζί με τους εργαζόμενους την φόρα στον επιχειρηματικό όμιλο της ΔΩΔΩΝΗΣ. Να βάλουν φραγμό στην απλήρωτη δουλειά, τη μείωση των τιμών, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη φοροληστεία, να ανατρέψουν την πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και ξεκληρίσματος. Πρέπει να σημαίνει παναγροτικός ξεσηκωμός γιατί η κυβέρνηση επεκτείνει το χαράτσι από την λαική κατοικία και στα αγροτεμάχια. Θα πληρώνουμε δηλαδή ενοίκια και στα χωράφια μας. Επιπλέον προωθείται η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Ήδη πάνω από 50.000 φτωχοί αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ούτε για το 2011 με αποτέλεσμα να μην παίρνουν αποζημιώσεις για ζημιές στην παραγωγή και να κινδυνεύουν να βρεθούν με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ που πρακτικά σημαίνει περισσότερα εμπόδια ακόμη για την υποτυπώδη φαρμακευτική περίθαλψη. Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί όλους φτωχούς μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, να δώσουν βροντερό παρών, να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για την απλήρωτη εργασία την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ”

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Προφυλακιστέοι πατέρας και γιος για τον θάνατο τριών μεταναστών!

Μετά την σύλληψη, στα Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας, ενός 59χρονου ημεδαπού, συνελήφθη και ο 31χρονος γιος του, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ανάλογο ένταλμα σύλληψης.Οι δύο δράστες είχαν εγκαταλείψει στο δρόμο τις σορούς τριών λαθρομεταναστών, που πέθαναν από ασφυξία μέσα στο φορτηγό με το οποίο τους μετέφεραν στην Ηγουμενίτσα.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε εχτές Πέμπτης, στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας και με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, κρίθηκε προφυλακιστέος και ακολούθησε τον 59χρονο πατέρα του στην φυλακή.Στο άκουσμα της απόφαση επικράτησε ένταση, από συγγενείς του προφυλακιστέου, τόσο στο δικαστικό Μέγαρο όσο και στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

Διαγωνισμός Κήπων και Μπαλκονιών από τον Δήμο της Άρτας!!!

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Αρταίων θεσπίζει από φέτος ετήσιο διαγωνισμό κήπων και μπαλκονιών. Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ανάδειξη και βράβευση του καλύτερα διαμορφωμένου με φυτά και λουλούδια μπαλκονιού ή του καλύτερου κήπου. Απευθύνεται σε όλους τους δημότες που αγαπούν και φροντίζουν τα φυτά του μπαλκονιού τους ή του κήπου τους και θεωρούν ότι οι προσπάθειές τους αξίζουν επιβράβευση.Για να δηλώσετε συμμετοχή απευθυνθείτε στο Τμήμα Πρασίνου στον δεύτερο όροφο του Δημαρχείου ή τηλεφωνήστε στο 26813 62247. Επίσης μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες και να δηλώσετε ηλεκτρονικά τη συμμετοχή σας στο e-mail: green@arta.gr αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και Δ/νση για να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Η προθεσμία συμμετοχής λήγει την Παρασκευή 31 Μαΐου. Η αξιολόγηση θα γίνει από επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους του τμήματος Πρασίνου.Η βράβευση του νικητή θα γίνει στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Κιλκίς στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.Το δώρο για το νικητή θα είναι δυο (2) κεραμικές ζαρντινιέρες με καλλωπιστικά φυτά και εργαλεία κήπου. Επίσης θα μοιραστούν δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αλλά και στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εκδηλώσεις για το «Ολοκαύτωμα του Σουλίου»

Τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνουν Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Σουλίου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Σουλίου.Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Παρασκευή 24 Μαΐου, ώρα 7.30 το απόγευμα, με ποδηλατική αγώνα στην Παραμυθιά και ολοκληρώνονται την Κυριακή στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.Το Σάββατο, ώρα 8 το απόγευμα στο Δημαρχείο Σουλίου, στην Παραμυθιά θα γίνει συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και μία ώρα αργότερα στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη, θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στον Ιστορικό χώρο του Σουλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, Δοξολογία, Αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, Επιμνημόσυνη Δέηση, προσκλητήριο πεσόντων κλπ.

Ανακοίνωση ιδρυτικής συνέλευσης Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνουν μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση σε ειρηνική περίοδο, τη χειρότερη που έχουν υποστεί μεταπολιτευτικά .
Μέσα σε δύο χρόνια ακυρώθηκαν δικαιώματα δεκαετιών, οι εργαζόμενοι έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, πρόνοια και κοινωνικές παροχές καταρρέουν, η κοινωνία ισοπεδώνεται, ενώ η οικονομία έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου.Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ανίκανο, διεφθαρμένο και υποταγμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αφού συνηγόρησε ασμένως σε αυτή την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Βιώνουμε το τέλος μιας εποχής.Νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να συσπειρωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα με την ελπίδα να ζήσουμε τις ωδίνες μιας νέας εποχής.Μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι μηχανικοί δε μείναμε αλώβητοι, αντίθετα αισθανόμαστε με προϊούσα ένταση τη μείωση των εισοδημάτων μας, την επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία, τη φορολογική επέλαση και τα χαράτσια, τη βαρβαρότητα της ανεργίας.Οι μηχανικοί, ένα πολυκλαδικό επιστημονικό σύνολο, συμμετέχει με διαφορετικούς τρόπους στην παραγωγή, τη μελέτη, την οργάνωση, τη διεύθυνση και υλοποίηση, καθώς και στον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό της κεντρικής κρατικής και ευρύτερης διοίκησης. Συμμετέχουμε παραγωγικά και επιτελικά. Είναι επομένως οι μηχανικοί εργαζόμενοι, αλλά είναι και διευθυντικά στελέχη, εργοδότες, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.Σήμερα όμως, οι μνημονιακές πολιτικές και η οικονομική κρίση, οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στη φτωχοποίηση, είτε αυτοί είναι μισθωτοί-εργαζόμενοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι.Στη χειρότερη μοίρα απ’ όλους βρίσκεται η νέα γενιά μηχανικών, η οποία είτε δεν καταφέρνει καν να εισέλθει στο επάγγελμα, είτε μετατρέπεται σε τμήμα της τεράστιας στρατιάς ανέργων.Όσοι συνάδελφοι έχουν την τύχη να εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη, βαφτίζονται εργολάβοι και «απολαμβάνουν» καθολικά το καθεστώς του εργαζόμενου με ‘’μπλοκάκια’’ (χαμηλοί μισθοί/αμοιβές, υψηλή φορολογία/αυτασφάλιση, αδυναμία απεργίας, κατακερματισμός, κανένα δικαίωμα σε περίπτωση απόλυσης/«παύσης της συνεργασίας» κ.λπ.).Τα εργαλεία που έχει ο τεχνικός κόσμος στη διάθεσή του (ΤΕΕ / κλαδικοί σύλλογοι) εμφανίζουν μια σειρά από προβληματικές (γραφειοκρατία / παραγοντισμός, στελέχωση με συνδικαλιστικά στελέχη των μνημονιακών κομμάτων κ.α.), οι οποίες σε συνδυασμό με την πολυμέρεια και την πολυδιάσπαση του χώρου μας, οδηγεί σε αποδιοργάνωση και αδυναμία χάραξης αποτελεσματικής στρατηγικής.Μπροστά στην καθολική επίθεση που δεχόμαστε, η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε δεν μπορεί παρά να θέτει ως ελάχιστους αγωνιστικούς στόχους:
Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τις τεχνικοεπιστημονικές μας γνώσεις, για μια οικονομία των αναγκών ενάντια στην οικονομία του κέρδους, για μια αλληλέγγυα κοινωνία.
Τη μετάλλαξη του ΤΕΕ και των κλαδικών συλλόγων από γραφειοκρατικούς απομαζικοποιημένους χώρους, σε δημοκρατικές μαζικές συλλογικότητες που θα αποτελούν αιχμές στην προάσπιση του δημόσιου χώρου, των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Την πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη – οφειλές.
Την κατάργηση της απόφασης για την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Την άμεση δημιουργία ταμείου ανεργίας μηχανικών.
Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών.
Την κατάργηση του τοκογλυφικού ποσού υπερημερίας στις ανεξόφλητες εισφορές.
Την επεξεργασία μιας στρατηγικής θέσης, η οποία θα απαντά πολιτικά, αλλά και τεχνικοοικονομικά, στο φλέγον θέμα της τράπεζας Αττικής με γνώμονα την ωφέλεια και την προάσπιση του ταμείου μας και όχι των τραπεζών.
Την αναπλήρωση της απώλειας (ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ λόγω του ληστρικού «κουρέματος»- PSI και την καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ).
Την παράταση της «ασφαλιστικής ενημερότητας» για την άσκηση επαγγέλματος.
Είναι φανερό ότι πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και αγωνιστικά, προκειμένου να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία.
Η συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος βάσης μηχανικών, το οποίο θα συντονιστεί με τις ευρύτερες κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί αναγκαιότητα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής συμμαχίας με τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, πρέπει να οργανώσουμε μαζική – αγωνιστική απάντηση αντίστασης και αλληλεγγύης, έναν πρώτιστα πολιτικό αγώνα διαρκείας -ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος- για να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική για τη χώρα μας και το λαό πολιτική και αυτούς που την επιβάλλουν.

Εξιχνίαση έξι διαρρήξεων στις περιοχές Αγίων Πάντων και Πλατάνου Φιλιατών Θεσπρωτίας

Συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω ο 41χρονος Αλβανός δράστης

Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, έξι (6) περιπτώσεις διαρρήξεων σε μονοκατοικίες και ξενώνα στις περιοχές Αγίων Πάντων και Πλατάνου Φιλιατών Θεσπρωτίας, οι οποίες έγιναν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.Ως δράστης των παραπάνω κλοπών ταυτοποιήθηκε ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη χθες (16-05-2013) το απόγευμα στον Πλάτανο Θεσπρωτίας και ομολόγησε τις πράξεις του. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνέλαβαν επ΄ αυτοφώρω τον επίδοξο κλέφτη, τη στιγμή που είχε εισέλθει σε σπίτι, σπάζοντας το παράθυρο της κουζίνας, χωρίς να προλάβει να αφαιρέσει κάτι.Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος εμπλέκεται στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις, οι οποίες έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από 26/04 έως 16/05/2013:
-κλοπή σε ξενώνα στον Πλάτανο Φιλιατών, από όπου αφαίρεσε είδη τροφίμων, ρουχισμό και ποτά.
-απόπειρα κλοπής σε μονοκατοικία στον Πλάτανο Φιλιατών, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.
-κλοπή σε μονοκατοικία στον Πλάτανο Φιλιατών, από όπου αφαίρεσε τρόφιμα.
-διάρρηξη σε μονοκατοικία στον Πλάτανο Φιλιατών, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.
-κλοπή σε μονοκατοικία στους Αγίους Πάντες Φιλιατών, από όπου έκλεψε εργαλεία.
-κλοπή σε μονοκατοικία στους Αγίους Πάντες Φιλιατών, από όπου αφαίρεσε είδη τροφίμων και ποτά.
Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης του ( modus operandi ), ο δράστης επέλεγε κυρίως μονοκατοικίες και αφού εισέρχονταν στο εσωτερικό τους σπάζοντας τα τζάμια είτε παραθύρων είτε πόρτας, στη συνέχεια αφαιρούσε κυρίως τρόφιμα και είδη ρουχισμού, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο χώρο.Σημειώνεται ότι ο δράστης είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μέρος των κλοπιμαίων.Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Η ιδιωτικοποίηση φέρνει υπερπενταπλασιασμό της τιμής των διοδίων!

Τον υπερπενταπλασιασμό της τιμής των διοδίων αναμένεται να επιφέρει η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, την προκήρυξη του διαγωνισμού για την οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών η τρικομματική συγκυβέρνηση, αν και μέχρι τώρα η κατασκευή της στοίχισε στον ελληνικό λαό 6,5 δισ. ευρώ! Ουσιαστικά, καλείται ο ελληνικός λαός να ξαναπληρώσει το έργο και με τη χρήση για να αποκομίσει τεράστια κέρδη το μεγάλο κεφάλαιο.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο στο οποίο έχει καταλήξει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για να προσελκύσει τους επιχειρηματίες επενδυτές, προβλέπει ότι ο ιδιώτης παραχωρησιούχος θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται 15 σταθμούς διοδίων στον κύριο άξονα των 680 χιλιομέτρων (Ηγουμενίτσα - Κήποι Εβρου), από 5 που λειτουργούν σήμερα και άλλους έξι στους κάθετους άξονες (η κατασκευή του πρώτου στους Ευζώνους έχει ήδη δρομολογηθεί). Δηλαδή στο συνολικό σύστημα της Εγνατίας απλώνεται ένα απέραντο δίχτυ από 21 σταθμούς είσπραξης χαρατσιών που θα εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης! Οσο για την τιμή των χαρατσιών προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπάρχει και στις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων. Δηλαδή, θα ξεκινά με βάση τα 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα έχει ανώτατο «πλαφόν» τα 6 λεπτά ανά χλμ. (προ ΦΠΑ και πληθωριστικής προσαρμογής σε σχέση με το 2003). Ολα αυτά σημαίνουν ότι η τελική τιμή τους θα φτάσει τα 9 λεπτά το χιλιόμετρο, που σημαίνει ότι η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Κήποι θα στοιχίζει πλέον 61,20 ευρώ, από 12 ευρώ σήμερα, ενώ τα 150 χιλιόμετρα Θεσσαλονίκη - Καβάλα θα στοιχίζουν 13,50 ευρώ, από 2,40 ευρώ σήμερα!Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το ίδιο σενάριο ιδιωτικοποίησης, ο ιδιώτης παραχωρησιούχος θα απαλλαγεί ουσιαστικά και από όλα τα δάνεια των 650 εκατ. ευρώ που επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή την Εγνατία, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη αυτά να εξακολουθήσουν να πέφτουν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ειδικότερα: Το δάνειο των 250 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς θα αφαιρεθεί από το οποιοδήποτε τίμημα, θα γίνει, δηλαδή, αντίστοιχη έκπτωση, προκειμένου να το αποπληρώνει ο αγοραστής! Το δε δάνειο των 400 εκατ. ευρώ που ελήφθη από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2008 με την εγγύηση του Δημοσίου θα παραμείνει και θα αποπληρώνεται από το Δημόσιο, δηλαδή και πάλι από τον ελληνικό λαό...

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Στις αρχές Ιουνίου οι 87 νέοι διοικητές στα Νοσοκομεία

Με μια νέα καθυστέρηση λίγων εβδομάδων θα ανακοινωθούν τελικά σε 20 περίπου ημέρες, οι 87 νέοι διοικητές και 93 νέοι αναπληρωτές διοικητές στα νοσοκομεία της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η λίστα με τα ονόματα των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε καθημερινή επεξεργασία από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες αλλαγές. Στη συνέχεια ο κατάλογος των ονομάτων θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο για την τελική επεξεργασία στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου. Όσοι επιλεγούν θα αξιολογούνται κάθε έξι (6) μήνες και η σύμβασή τους μπορεί να διακοπεί, εάν στη διάρκειά τους κριθεί ότι δεν είναι αποδοτικοί. Τώρα για το τι θα μεσολαβήσει από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου που τελικά θα ανακοινωθούν τα ονόματα, είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Όμως, η μάχη της καρέκλας μαίνεται και στο παιχνίδι έχουν μπει σκληρά και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, καθώς μέχρι το τέλος επιθυμούν να διορίσουν τους δικούς τους. Διαφωνεί κανείς, ότι έτσι θα παιχτεί το παιχνίδι μέχρι και την τελευταία στιγμή; Τα φαβορί αλλά και το παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί στα Νοσοκομεία της Ηπείρου σας το έχουμε αναλύσει. Για όποια... καραμπόλα συμβεί στο παρά πέντε θα σας ενημερώσουμε άμεσα...

Νέοι αρχιτέκτονες μελετούν «9 πλατείες»

Μία πρωτότυπη έκθεση από σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων

Έκθεση με τίτλο: «9 πλατείες» διοργανώνουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στον Εκθεσιακό Χώρο του Πνευματικού Κέντρου από σήμερα Παρασκευή 17 έως τις 31 Μαΐου.Τα νεότερα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, εκπόνησαν τις μελέτες για εννέα πλατείες πρώην περιφερειακών δήμων του λεκανοπεδίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρουν στο διάλογο για το δημόσιο χώρο.Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 8 το βράδυ και η έκθεση θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo, οι οποίοι συνεργάζονται από το 1986. Η κοινή πορεία τους ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Το 1986 συμμετείχαν στον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στα σημαντικότερα έργα τους μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται: Κτήριο κατοικιών στο Παρίσι (1992–1994), Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης (1997), Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης (2006–2009), Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (2000–2008) και Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (2001–2009).Το 2009 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004–2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Προηγήθηκαν άλλα βραβεία σε διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπως: το Α’ Βραβείο για το διαγωνισμό EUROPAN 2, το Α’ Βραβείο για τον ανασχεδιασμό του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους, το Α’ Βραβείο για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το Α’ Βραβείο για την Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς κ.ά. Έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια.Στις 24 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με το Δημήτρη Φατούρο στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου» Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων

Έγινε εχθές 16 Μάη 2013, πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών και επιτροπών αγώνα του ΠΑΜΕ, και συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις και την κατάσταση του εργατικού κινήματος στο Νομό.Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχόλησαν ήταν :
-Η ανεργία και η οργάνωση της πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων.
-Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό, όπου στρώνεται το έδαφος για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις με πρόσχημα τη “βιωσιμότητα των ταμείων”. Μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές στην
-Υγεία και την Πρόνοιας, νέες περικοπές στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις
-Η σύμβαση σφαγής μισθών που υπέγραψαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος με την μεγαλοεργοδοσία. Η οργάνωση της πάλη με συσκέψεις, ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς και αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της Πέμπτης 23 Μάη για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες μας.
-Η κοινή δράση των εργαζόμενων με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες.
-Η απεργία των καθηγητών και η κατάσταση στο χώρο της παιδείας
Για όλα τα παραπάνω το ΠΑΜΕ θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα.

Πρέσβεις από 30 κράτη σε Γιάννενα και Μέτσοβο!!!

Οι πόλεις της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για μία τριήμερη περιήγηση ξένων πρέσβεων στην Ελλάδα.Η περιήγηση ξεκινά σήμερα με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και οι πρέσβεις 30 κρατών της Ευρώπης και όχι μόνο, θα φτάσουν στα Γιάννενα το πρωί του Σαββάτου.Για δύο περίπου ώρες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην παλιά πόλη και να επισκεφτούν εργαστήρια αργυροτεχνίας. Στις 4 το απόγευμα θα επισκεφτούν τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και να γευτούν προϊόντα ποιότητας, όπως η φέτα και το γιαούρτι της τοπικής γαλακτοβιομηχανίας.Δύο ώρες αργότερα θα περάσουν στο Νησάκι της Παμβώτιδας, με το πρόγραμμα της επίσκεψής τους να προβλέπει περιήγηση σε βυζαντινές εκκλησίες. Την Κυριακή, στις 10 το πρωί οι πρέσβεις θα επισκεφτούν το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για το Μέτσοβο, όπου προβλέπεται επίσκεψη στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ. Εν συνεχεία θα έχουν ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουν στα πλακόστρωτα του Μετσόβου, αλλά και να γευτούν και να απολαύσουν τοπικά προϊόντα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πως θα εορταστεί η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Ήπειρο

Σπουδαία ευκαιρία γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας προσφέρει, σήμερα, σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης,το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο φετινός εορτασμός έχει θέμα "Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή" και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων θέλει να επισημάνει το δικαίωμα όλων των πολιτών για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά. Οι ξεναγήσεις, που είναι δωρεάν, έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 9 το πρωί και θα διαρκέσουν έως τις 2 μετά το μεσημέρι.Αύριο, 18 Μαΐου, η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό.Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμμετέχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενώντας εικαστικές δράσεις φοιτητών και πτυχιούχων του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την είσοδο για το κοινό να είναι αύριο ελεύθερη.Οι δράσεις, με τίτλο "Το Μουσείο αλλιώς", περιλαμβάνουν: - Σχεδιαστικές εφαρμογές με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ψηφιακή παλέτα. Οι μικροί επισκέπτες θα σχεδιάσουν με τη βοήθεια της Ιωάννας Μπίτου, μέλους του διδακτικού προσωπικού του Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου με ηλεκτρονικά μέσα. Θα οργανωθούν δύο ομάδες παιδιών, δέκα ατόμων η κάθε μία, ηλικίας από 10 έως 12 ετών. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα από τις 10.30 έως 11.30 και από τις 12.00 έως τις 13.00. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες.
- Ελεύθερο σχέδιο, καρβούνο και χρώμα, από φοιτητές και πτυχιούχους του συγκεκριμένου τμήματος.
- Παιχνίδι - κολάζ, με ελεύθερη συμπλήρωση επιλεγμένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί ότι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αποτελεί αφορμή για την ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού πλούτου και ευκαιρία για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Έτσι λοιπόν, αύριο, Σάββατο 18 Μαΐου, το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων αλλά και η Δημοτική Πινακοθήκη θα λειτουργήσουν με δωρεάν είσοδο για το κοινό.Παράλληλα, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Επιτροπή και το Γραφείο Τουρισμού θα παρουσιάσει την ίδια ημέρα στις 11.00 το πρωί, χορευτικό πρόγραμμα με γιαννιώτικους παραδοσιακούς χορούς στους εξωτερικούς χώρους του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων, στο τζαμί Ασλάν Πασά.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, την πρωτοβουλία για ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων των Ιωαννίνων αγκαλιάζουν και στηρίζουν το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας θα είναι αύριο ανοιχτό, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Παράλληλα, θα διαθέτει στη μισή τιμή τον οδηγό και το βιβλίο ποιημάτων του μεγάλου γλύπτη και ξεχωριστού δημιουργού Παύλου Βρέλλη.Αύριο, θα ανοίξει για το κοινό και το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, που βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου.

Πρέβεζα - Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης 
"Αναμνήσεις διαδρομών" έχει τίτλο η έκθεση ζωγραφικής - ψηφιδωτού της Μαντούς Παπαϊωάννου που παρουσιάζεται από τις 11 Μαΐου, σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης και εντασεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.Η έκθεση ανταποκρίνεται στους στόχους του εορτασμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, το οποίο, ως χώρος διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί πηγή ζωντανής μνήμης και βιωματικής γνώσης, φιλοξενώντας δε έργα σύγχρονων δημιουργών δίνει το δικό του στίγμα στη συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν, που ορίζει το μέλλον.Τα έργα της Μαντούς Παπαϊωάννου, τοποθετημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, μπορούν να παραπέμψουν νοητικά στον χώρο της αρχαίας Νικόπολης, αλλά και την τέχνη του ψηφιδωτού, μέσα από τη ματιά ενός σύγχρονου δημιουργού.
Η πορεία της αρχαιολόγου - ζωγράφου ξεκινάει από τη συνάντησή της με την υψηλή τέχνη της Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και η δημιουργική της έκφραση βρήκε το νόημά της στην τέχνη του ψηφιδωτού και της ζωγραφικής. Στα εικαστικά της τοπία, τα δένδρα ως σύμβολα εμπεριέχουν κυρίαρχες μορφές και ανακαλούν θύμησες, δημιουργώντας το προσωπικό της ιδίωμα και ορίζοντας το δικό της ζωγραφικό τοπίο. Με αφετηρία την προσωπική βιωματική της γνώση, μεταφέρει, μέσα από την αφαιρετική περιγραφή των πραγμάτων, την ουσία τους αλλά και το πνεύμα του ίδιου του τοπίου.Η Μαντώ Παπαϊωάννου εργάζεται ως αρχαιολόγος στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΠΘΑ. Έχει σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου.Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει αφιέρωμα στον σπουδαίο Ηπειρώτη δημιουργό Στράτο Στασινό, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για μία αναδρομική εικαστική έκθεση, που περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του πολύπλευρου καλλιτεχνικού έργου του Στράτου Στασινού.Στην περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου, παρουσιάζονται επιμέρους στοιχεία της διαδικασίας παραγωγής των ταινιών "Περίπατος" και του "Κολυμπητή", όπως σκίτσα και ζωγραφικά πορτρέτα των χαρακτήρων, storyboards, πρωτότυπες κούκλες και τα εκμαγεία τους. Παράλληλα, εκτίθενται ζωγραφικά πορτρέτα για την ταινία με κινούμενες κούκλες "ο Χορευτής", που δεν πραγματοποιήθηκε, σατυρικές γελοιογραφίες, σκίτσα, κόμικ, καθώς και εικαστικά έργα από την ενότητα "Τα μέσα μου τοπία".Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων "Σωτήρης Δάκαρης" του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 20.00.Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τη "Νύχτα των Μουσείων", που φέτος συμπίπτει με τη "Διεθνή Ημέρα Μουσείων", το βράδυ της 18ης Μαΐου 2013, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τη δύση του ηλίου έως την 1η πρωινή της επομένης.

Αρχαιολογικό Μουσείο 'Αρτας 
Με τις εκδηλώσεις με τίτλο "Τα παιδιά ζωντανεύουν το Μουσείο", καθώς και δύο μαθητικές εκθέσεις, το Αρχαιολογικό Μουσείο 'Αρτας, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 'Αρτας και το Μουσικό Σχολείο 'Αρτας, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.Το απόγευμα, από τις 18:30 έως τις 19:30, θα γίνουν δύο ημίωρα εργαστήρια κατασκευής γύψινων αντιγράφων αρχαίων αντικειμένων, από τους συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου 'Αρτας για παιδιά και γονείς Παράλληλα, οι συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου 'Αρτας, θα μιλήσουν για τον "μαγικό κόσμο της συντήρησης: παίζοντας και μαθαίνοντας", στο πλαίσιο του προγράμματος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Τα αγγεία στην αρχαία Αμβρακία".Στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα εγκαινιαστεί η έκθεση των έργων των μαθητών, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο μαγικός κόσμος της συντήρησης, παίζοντας και μαθαίνοντας". Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως τις 10 Ιουνίου.Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης από το Μουσικό Σχολείο 'Αρτας, με τίτλο "Σκιά και νυξ είν’ η Σιγή? ο Λόγος, η ημέρα" - Ένα ταξίδι αφιέρωμα στην ποίηση του Καβάφη, από το σκοτάδι προς το φως. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 10 Ιουνίου.Το Αρχαιολογικό Μουσείο 'Αρτας, αύριο, θα είναι ανοιχτό ως τις 18:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.