Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Υπέρ της απεργίας τάσσονται οι ΕΛΜΕ της χώρας

Ξεκίνησε η επίταξη και ... των σχολικών κτιρίων!!!

Υπέρ της απεργίας τάσσονται οι τοπικές Ενώσεις των καθηγητών, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις ψηφοφορίες που διεξάγονται σήμερα, Τρίτη, σε ολόκληρη τη χώρα.Οι ΕΛΜΕ θα αποφασίσουν επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και από τις 20 ώς τις 24 Μαΐου (τις έξι πρώτες μέρες των πανελληνίων).Οκλάδος των καθηγητών σκοπεύει να αξιοποιήσει την ψηφοφορία, προκειμένου να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία ήταν μαζική.Στις 15 Μαΐου θα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η τελική απόφαση.Παράλληλα, την Τετάρτη το πρωί στις 10:00, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.Η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για κοροϊδία από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, καθώς είχε ζητήσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εξετάσεων, αίτημα που η ΑΔΕΔΥ απέρριψε.

Χαρτιά επίταξης των σχολικών κτιρίων!
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επίδοση των φύλλων πορείας στους 88.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Η επιστράτευση τίθεται σε ισχύ από το μεσημέρι της Τετάρτης.Χαρτιά επίταξης των σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων άρχισαν να στέλνονται και στους δημάρχους της χώρας!!!Θέλοντας, προφανώς, να προλάβει ενδεχόμενες καταλήψεις η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση.

Επίσκεψη του Γιάννη Δημαρά στην Άρτα

Το δημοτικό κατάστημα Άρτας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» κ. Γιάννης Δημαράς όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, με τον οποίο συζήτησε τα τρέχοντα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια παρέθεσε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων. Ο κ. Δημαράς πραγματοποίησε συνάντηση και με τη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου. Τον κ. Δημαρά, συνόδευε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης , Αβραμίδης Γαβριήλ.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δημοπρατήθηκε το έργο επισκευής του καφενείου της Κυανής Ακτής

Mε την συμμετοχή 13 ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε στον Δήμο της Πρέβεζας ανοιχτή δημοπρασία για το έργο επισκευής του καφενείου της Κυανής Ακτής.Το έργο συνολικού προυπολογισμού 180 χιλιάδων ευρώ με Φ.Π.Α χρηματοδοτείται από την ΣΑΤΑ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χωματουργικές εργασίες, παρεμβάσεις στο φέρον οργανισμό και την τοιχοποιία, την πραγματοποίηση ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών καθώς και τοποθέτηση ξύλινης στέγης.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, η επισκευή του καφενείου είναι επιτακτική ανάγκη καθότι το κτίριο αυτό έχει συνδέσει την παρουσία του με την ιστορία της πόλης και την παραλία της Κυανής Ακτής.Προυπόθεση για τον Δήμο είναι η αρμονική συνύπαρξη του νέου κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και η ήπιας μορφής λειτουργία του.Αποτελεί δε, συνέχιση των προσπαθειών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Κυανής Ακτής που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Πρεβεζάνους και μια από τις σημαντικότερες φυσικές ομορφιές της Πρέβεζας και όλου του Δήμου.Η ανακήρυξη του αναδόχου του έργου θα γίνει μετά την συνεδρίαση της αρμόδιας για το θέμα οικονομικής επιτροπής.

Εκδήλωση - συζήτηση «Πόλεμοι του νερού στη γειτονιά μας: Κινήματα και προοπτικές»,στα Γιάννενα


Ενάντια στο ψευδεπίγραφο δίλημμα κρατικής ή ιδιωτικής διαχείρισης των δημοσίων αγαθών το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι βαθιά κοινωνικό-πολιτικό. Δεν μπορεί να υπόκειται ούτε στους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς, που δεν απηχούν τις απόψεις, τη βούληση των πολιτών και τον τοπικών κοινωνιών, ούτε στην παγκόσμιας εμβέλειας απόπειρα των κερδοσκοπικών λόμπι (νερού-ενέργειας) να πατεντάρουν τη φύση και τη ζωή, για να μας την πουλήσουν αργότερα. Στη fast track λεηλασία των δημόσιων φυσικών πόρων μπορούμε να απαντήσουμε με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση. Κανείς δεν είναι πιο αρμόδιος για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δημοσίων αγαθών απ’ την κοινωνία και τις τοπικές κοινότητες.Στον αγώνα ενάντια στην αρπαγή των νερών του Αώου, στον πολύπλευρο αγώνα που ξεκινά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων συλλογικών αγαθών, δεν είμαστε μόνοι:υπάρχει ήδη η πολύτιμη εμπειρία από τους πολύχρονους αγώνες που έχουν ακυρώσει την φραγματοποίηση του Αράχθου, τους αγώνες για την υπεράσπιση της Παμβώτιδας και του Καλαμά, η εμπειρία από την αντίσταση στην εκτροπή του Αχελώου, η παγκόσμια γνώση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (Ιταλία, Ισπανία, Λατινική Αμερική), εμπειρίες που δείχνουν πως ένα ακομμάτιστο, αμεσοδημοκρατικό κίνημα πολιτών κάθε κοινωνικής διαστρωμάτωσης μπορεί να ακυρώσει έμπρακτα τους αυθαίρετους σχεδιασμούς του Κράτους και των κερδοσκοπικών λόμπι.
Εκδήλωση - συζήτηση «Πόλεμοι του νερού στη γειτονιά μας: Κινήματα και προοπτικές» με τους:
-Κώστα Δημητρίου, πρόεδρο Συλλόγου Προστασίας Αράχθου
-Παύλο Κοντογιάννη, από την Κίνηση για την προστασία του Αώου (http://protectaoos.blogspot.gr/)
-Γιώργο Χονδρό, «Αχελώου Ρους», πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχώρας
Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, στις 7 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (στοά Σάρκα, Ν. Ζέρβα 28-30), στα Γιάννενα.

Διοργανώνει η Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Ιούλιο!!!


Μεγάλες αυξήσεις έρχονται από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λόγω των αυξήσεων που αναμένεται να επιβληθούν στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), πρώην τέλος ΑΠΕ.Σύμφωνα με εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) -θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ-, τριπλασιάζεται το ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα στο λογαριασμό του, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ ζητεί να αυξηθεί το εν λόγω τέλος από 9,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh=1.000kWh) που ισχύει σήμερα, στα 27,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται σήμερα σε 317 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φτάσει, το Δεκέμβριο του 2014, στο 1,471 δισ. ευρώ, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.Χαρακτηριστικά, ο ΛΑΓΗΕ στο μηνιαίο δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύει, υπογραμμίζει: «Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ, που θα πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές από 1/7/13 μέχρι 31/12/14, για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος της περιόδου, με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, είναι περίπου 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα (περίπου τριπλάσιο του ισχύοντος), εφόσον δεν υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για μείωση του ελλείμματος.Το μέγεθος αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται, εφόσον οι απαιτήσεις πληρωμών προς παραγωγούς ΑΠΕ μεταβάλλονται συγκριτικά με τις προβλέψεις ή εξευρίσκονται πρόσθετοι πόροι του λογαριασμού».Σύμφωνα με υπολογισμούς, για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών, που είναι η μέση οικιακή κατανάλωση, το νοικοκυριό, από 18,6 ευρώ που πληρώνει σήμερα, θα κληθεί να πληρώσει 54,6 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή 36 ευρώ παραπάνω.Εάν τελικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υιοθετήσει το αίτημα του ΛΑΓΗΕ, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού θα αυξηθούν σημαντικά από την 1η Ιουλίου, καθώς αναμένεται και η τρίτη φάση αναπροσαρμογής των τιμών ρεύματος, με βάση το τρίτο μνημόνιο. Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, είναι οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος να επιβληθούν σε τρεις δόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2013: Η πρώτη από 1/1, η δεύτερη από 1/5 και η τρίτη από 1/7/2013.

Απελευθέρωση
Από την 1η Ιουλίου, απελευθερώνονται πλήρως και τα τιμολόγια ρεύματος στη Χαμηλή Τάση, καθώς στη Μέση και Υψηλή Τάση έχουν ήδη απελευθερωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει πλέον στη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, και η ΡΑΕ θα είναι ο μόνος ρυθμιστής.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Φωτιά στο αισθητικό δάσος Μονολιθίου – Ενδείξεις για εμπρησμό

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη σύσκεψη του ΣΝΟ στην Π.Ε. Πρέβεζας, όταν ο διοικητής της Π.Υ. Πρέβεζας, Απόστολος Βασδέκης είχε αναφέρει πως το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν απόπειρες εμπρησμού στο αισθητικό δάσος Μονολιθίου και σήμερα το μεσημέρι ήρθε μία «περίεργη» εστία φωτιάς στο ίδιο σημείο, για να προκαλέσει ανησυχία.Τους καπνούς, είδε -ευτυχώς- έγκαιρα, αγρότης της περιοχής και κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία η οποία έφτασε σε λίγα λεπτά στο σημείο, ωστόσο λόγω της πυκνής βλάστησης δεν κατάφερε να προσεγγίσει και χρειάστηκε να «επιστρατευτεί» μικρότερο αυτοκίνητο.Η συγκεκριμένη φωτιά, όπως τονίζει ο διοικητής της ΠΎ Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης είναι η δεύτερη, που εκδηλώνεται για φέτος στο Μονολίθι, μια περιοχή που τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει επανειλημμένα στόχος εμπρηστών.Η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας απέτρεψε τα χειρότερα ωστόσο η ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία, παραμένει.Στο σημείο έσπευσε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύτικα Νίκος Ντίτσος ο οποίος υπογράμμισε ότι υπήρξε δυσκολία στην πρόσβαση λόγων της πυκνής βλάστησης που υπήρχε στο δασάκι.Η πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν «υποδεικνύουν» εμπρησμό αφού η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε συσσωρευμένους σωρούς από κουκουνάρια.Σε κάθε περίπτωση το αισθητικό δάσος του Μονολιθίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς και τους κατοίκους του Μύτικα δεδομένου ότι ο συντονισμός που επέδειξαν πέρυσι απέτρεψε καταστροφικές συνέπειες για την πανέμορφη αυτή περιοχή.

econews

ΑΡΤΑ:Άδειαζαν συστηματικά τα ρεζερβουάρ αυτοκινήτων!

Εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία ήταν δυο αλλοδαποί «κυνηγοί» καυσίμων που εξασφάλιζαν δωρεάν καύσιμα αδειάζοντας τα ρεζερβουάρ των σταθμευμένων αυτοκινήτων στην περιοχή Φιλοθέη της Άρτας.Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που σταμάτησαν για έλεγχο τυχαία το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο Βούλγαροι ηλικίας 57 και 46 χρόνων, βρήκαν στο πορτ μπαγκάζ δέκα πλαστικά μπιτόνια των 20 λίτρων το καθένα γεμάτα με πετρέλαιο που είχαν αντλήσει από διάφορα οχήματα χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λάστιχο μήκους 2,10 μέτρων!Μαζί με αυτά, κατασχέθηκαν πένσες, κατσαβίδια, τανάλιες και άλλα εργαλεία που χρησίμευαν στις διαρρήξεις των ντεπόζιτων. Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα οχήματα από τα οποία «ρούφηξαν» τα καύσιμα για να τα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους.

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε διεθνή ερευνητική εργασία

Αφορά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας


Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε διεθνή ερευνητική εργασία που αφορά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης “Seven new loci associated with age-related macular degeneration” που βασίστηκαν στη συμμετοχή 17.100 ασθενών και 60.000 υγιών εθελοντών, οι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν το 65% του γενετικού υπόβαθρου της ασθένειας που αποτελεί την κύρια αιτία της απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους, έχοντας εντοπίσει εφτά νέες γενετικές περιοχές και έχοντας επιβεβαιώσει άλλες δώδεκα παλιότερες που σχετίζονται με την ασθένεια. Η γενετική αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics τον περασμένο Απρίλιο.Από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας συμμετείχε οΔρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου, Λέκτορας Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνοντας την πλήρη ικανοποίησή τους για τις ερευνητικές διακρίσεις του Ιδρύματος, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Τροχαίο με απορριμματοφόρο του Δήμου Ηγουμενίτσας!

Ένας υπάλληλος σοβαρά τραυματισμένος


Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σε την εμπλοκή οχήματος του Δήμου Ηγουμενίτσας (σκουπιδιάρα) σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.30 στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας.Συγκεκριμένα, οδηγός ΙΧ, έπεσε με ταχύτητα πίσω από της σκουπιδιάρα, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά τον συνοδό του απορριμματοφόρου.Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και από εκεί μεταφέρθηκε εσπευσμένα για το Νοσοκομείο Φιλιατών.Έχει σοβαρά τραύματα και στα δύο του τα πόδια.Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.Ευχόμαστε στον υπάλληλο του Δήμου Ηγουμενίτσας να ξεπεράσει γρήγορα τον τραυματισμό του.

ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας και της πρότασης της ΟΛΜΕ

Έγινε σήμερα, 13/5/2013, και από ώρα 13.00 μέχρι 15.30 Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας στο ΠΑΝΘΕΟ της Ηγουμενίτσας. Με θέμα, τι άλλο; την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία!Θα μου πεις: Αφού τους επιστράτευσαν! τι απεργία να κουβεντιάσουν;Και θα σου απαντήσω πως και η πλέον σκαιά εξουσία, ακόμα και στα χρόνια του μεσαίωνα, δε βρήκε το όπλο να υποτάξει και να επιστρατεύσει το μυαλό και τη συνείδηση του ανθρώπου. Αρκεί βεβαίως να τα διαθέτει αυτά τα δύο ο άνθρωπος, νου και συνείδηση και κυρίως τη δεύτερη. Και οι καθηγητές, οι δάσκαλοι δηλαδή και οι παιδαγωγοί, προς μεγάλη δυστυχία κάθε εξουσίας τα διαθέτει και αλίμονο σε μια κοινωνία αν όχι...Φάνηκε εξάλλου από τη σκληρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση απέναντι στην ΟΛΜΕ. Με απόφαση επιστράτευσης πριν ακόμη ο κλάδος αυτός ψηφίσει υπέρ ή κατά της πρότασης της ηγεσίας του. Πράγμα πρωτάκουστο και κατά πολλούς αντισυνταγματικό.Προς τι τέτοια συμπεριφορά αν δε σε φοβούνται και δε σε θεωρούν αντίπαλο και μάλιστα επικίνδυνο; Από την άποψη αυτή και παρά την επιβληθείσα επιστράτευση ήταν θέμα τιμής για τους καθηγητές να πραγματοποιήσουν τις γενικές τους συνελεύσεις και να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της απεργίας. Να στείλουν το δικό τους μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τους άλλους κλάδους εργαζομένων και την κοινωνία γενικότερα αλλά κυρίως προς τους ίδιους τους μαθητές τους.Έτσι και στην Ηγουμενίτσα. Που φάνηκε από την αρχή ακόμη της συνέλευσης ένας άλλος άνεμος να φυσά. Με την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη. Τουλάχιστον διακόσιοι, με μέτριους υπολογισμούς. Και δίχως να τους έχει συγκεντρώσει εκεί κανείς με το ζόρι, πάρεξ η δική τους θέληση και συνειδητή απόφαση. Όχι καρέκλα άδεια δεν υπήρχε μα αρκετοί ήταν και όρθιοι.Απόψεις ακούστηκαν πολλές. Μα δε θεωρώ πρέπον να τις μεταφέρω δημόσια. Η ουσία είναι στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και που το πληροφορήθηκα από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας (αφού για λόγους δεοντολογίας όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν οι συνάδελφοι καθηγητές, βγήκα από την αίθουσα).Με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας και της πρότασης της ΟΛΜΕ!Πρόταση κατέθεσε και το ΠΑΜΕ. Κι εδώ θεώρησα σκόπιμο να ρωτήσω φίλη καθηγήτρια που ξέρω ότι πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Μου είπε ότι η πρότασή τους ήταν για απεργία και την Πέμπτη και την Παρασκευή και μετά Γενική Συνέλευση για τα περαιτέρω. Η πρόταση δεν πέρασε και πήρε μονοψήφιο αριθμό ψήφων.Στη συνέχεια, και ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους καθηγητές, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Ηγουμενίτσας, από το ΠΑΝΘΕΟ μέχρι την πλατεία Δημαρχείου, αν και σε λίγη ώρα, στις 18.30, υπάρχει κοινό συλλαλητήριο με το Σύλλογο Δασκάλων. (αχ, ποδαράκια μας... αλλά έτσι είναι οι αγώνες... )Ανακοινώθηκε επίσης ότι την Πέμπτη θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, ώρα 18.30 στο 1ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας.Θα πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι για την ίδια μέρα και το ίδιο σχολείο, και μισή ώρα αργότερα, έχει ανακοινωθεί Γενική Συνέλευση και των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας.Μα δε νομίζω να είναι πρόβλημα. Αφού τα προβλήματα είναι κοινά... Ίσα ίσα θα είναι μια καλή ευκαιρία να σφυρηλατήσουμε και με νέους τρόπους την ενότητα στη βάση των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων...

http://paideia.forumotion

ΑΛΚΗΣ ΠΟΥΛΗΣ:Χαριστική βολή το αίσθημα ανασφάλειας στους ακρίτες και τους ομογενείς

Τα περιστατικά δολοφονιών τριών αξιοπρεπών γερόντων σε διάστημα ενός μηνός και σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων, στα Κτίσματα Πωγωνίου και στο Βοδίνο της Άνω Δερόπολης, φέρνουν με τον τραγικότερο τρόπο στο προσκήνιο το θέμα της απόλυτης εγκατάλειψης των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας. Το αίσθημα ανασφάλειας είναι το τελειωτικό χτύπημα σε μια γενιά ανθρώπων που περήφανα κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό μέσα τους παρά τις κακουχίες και τους εκβιασμούς δεκαετιών.Οι ομογενείς γέροντες που φυλάνε Θερμοπύλες, αφού τιμωρήθηκαν από το Ελληνικό Κράτος με διακοπή του ελάχιστου βοηθήματος των 300 ευρώ, αφέθηκαν απροστάτευτοι στα χέρια των εγκληματικών στοιχείων και της διεφθαρμένης κρατικής μηχανής του Αλβανικού Κράτους. Η εκταφή του συμπατριώτη μας Π. Μαγκλάρα και η απόφαση των Αλβανικών Αρχών ότι απεβίωσε από «καρδιακή ανακοπή κατά τον διαπληκτισμό του (!!!) με τους ληστές» προκαλεί την κοινότητά μας και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την εκτεταμένη διαφθορά και τον ανθελληνισμό που «υποβόσκει» στην Αλβανία.Από την άλλη, το Ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πέραν κάθε λογικής, μελέτης και στρατηγικής, με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις», σχεδιάζει τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ Κακαβιάς, ακριβώς δίπλα στην ΟΥΔΕΤΕΡΗ διασυνοριακή ζώνη και στα αφύλακτα ακριτικά χωριά μας, όπου, δυστυχώς για εμάς, δεν έχει καμία αρμοδιότητα η πολύ καλά οργανωμένη Ελληνική Αστυνομία. Ο φόβος ενός κύματος λεηλασιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες που δειλά δειλά αναζωογονούν τον κάμπο της Δερόπολης αναγκάζει τους ομογενείς επιχειρηματίες να σχεδιάζουν ακραία μέτρα προστασίας. Καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφασή του και τον στρατηγικό σχεδιασμό με περισσότερη σύνεση και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την εθνική σημασία της ενιαίας διασυνοριακής ζώνης.
Πέραν των παραπάνω εφιστούμε την προσοχή της Ελληνικής και Αλβανικής Πολιτείας σε ένα νέο ζήτημα. Τους τελευταίους μήνες οι περιοχές του Δρίνου, του Πωγωνίου και η κοιλάδα του Αώου εντάσσονται σταδιακά στις διεθνείς διαδρομές των κυκλωμάτων μεταφοράς μεταναστών από την Ασία προς την Ευρώπη, έχοντας ως νέα εναλλακτική οδό διαφυγής προς τη Δύση το λιμάνι της Αυλώνας αντί αυτών της Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Οι ομάδες μεταναστών που περνάνε νύχτα τους κάμπους μας αυξάνονται συνεχώς. Οι νέες διαδρομές πρέπει να αποκλειστούν εν τη γενέσει τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συντονισμένες προσπάθειες των εκπαιδευμένων συνοριοφυλάκων και των αστυνομικών αρχών των δύο κρατών.Στο θέμα της ασφάλειας δεν υπάρχουν πολύπλοκες λύσεις, αρκεί να υλοποιήσουμε τα πάγια αιτήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας όπως αυτά απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες που «διατυμπανίζει» ότι τηρεί το Αλβανικό Κράτος:
Λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού στη Δερόπολη με αρμοδιότητα στις Ελληνικές Επαρχίες Δερόπολης και Πωγωνίου, στελεχωμένου με ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ μόνιμους αστυνομικούς. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε αρωγοί για την εξεύρεση χρημάτων και δωρεών για την κατασκευή του και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού από Ευρωπαϊκούς, Ελληνικούς και Αμερικανικούς πόρους.
Επαναφορά των απολυμένων ομογενών λειτουργών της Δικαιοσύνης και πρόσληψη νέων δικαστών/ανακριτών/υπαλλήλων στο Αλβανικό Δικαστικό Σώμα με υποχρεωτική παρουσία ενός εξ αυτών στα δικαστήρια που αφορούν τους ομογενείς, την ασφάλειά τους, τις περιουσίες και γενικότερα θέματα προστασίας της ελληνικής μειονότητας
Σχεδιασμό μακροπρόθεσμων πολιτικών για τη μείωση της εγκληματικότητας με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και αναβάθμιση των τεχνικών μέσων της Αλβανικής Αστυνομίας στο Νότο αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης και κάθε εξωτερική βοήθεια
Δημιουργία μόνιμων δομών και διαύλων συνεργασίας των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών για την από κοινού πρόληψη και αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας εν τη γενέσει της.
Τα παραπάνω είναι ηθική υποχρέωση και καθήκον όλων μας ανεξαρτήτως κομμάτων και «ιδεολογικών» διαφορών.

Άλκης Πούλης
Υποψήφιος Ομόνοιας-ΚΕΑΔ
Περιφέρεια Αργυροκάστρου

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρίου, τις ημέρες του Πάσχα, υπηρέτησε την Ηπειρωτική Αλληλεγγύη

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ» σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ,πρόσφερε ενόψει των εορτών του Πάσχα,κοτόπουλα σε άπορες οικογένειες του Συλλόγου μας,οικογενειών των Εργατικών Κατοικιών Λαυρίου και στις ενορίες του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου και Αγίου Δημητρίου Κερατέας.

Στις 18 και 19 Μαΐου στα Γιάννενα το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας


Όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο και τους πολίτες της, όπως τα έργα υποδομής και η τουριστική ανάπτυξη, θα τεθούν επί τάπητος στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει στα Γιάννινα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Μαΐου.Σ’ αυτό δεν θα παραστεί τελικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω του ταξιδιού του στην Κίνα.Ως εκπρόσωπός του θα έρθει στα Γιάννινα ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματοςΘανάσης Μπούρας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί στα Γιάννινα για το προσυνέδριο και η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου!

Σύσκεψη στη Συγγρού
Όλες οι λεπτομέρειες για την ατζέντα του προσυνεδρίου στην πόλη μας θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα κάνουν όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου σήμερα στα γραφεία της Ν.Δ. στη Λεωφόρο Συγγρού. Στην σύσκεψη αυτή θα καθορισθούν τα θέματα που θα τεθούν στο προσυνέδριο.Τα θέματαΠάντως, αναμένεται ότι το βάρος θα πέσει σε ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή και τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, ενώ είναι σίγουρο ότι θα τεθούν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή μας, όπως οι οδικοί άξονες (Ιόνια Οδός, Ε65), το Λιμάνι Ηγουμενίτσας κ.λ.π..

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνεχής Άνοδος της εξωστρέφειας των θεσπρωτικών επιχειρήσεων


Η εξωστρέφεια των Θεσπρωτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή απεικονίζεται στην πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (τους οποίους και ευχαριστούμε για την συνεργασία τους), και τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και ανά Νομό», συνεχίζει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, με Μέση Ετήσια Μεταβολή της τάξης του 30,2% την πενταετία 2007-2011.Και συγκεκριμένα οι εξαγωγές του Νομού μας, από 14.697 χιλ.€ το 2007, ανήλθαν στις 42.262 χιλ.€ το 2011.Είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική επίδοση των επιχειρήσεών μας, αλλά και μια δικαίωση των προσπαθειών του Επιμελητηρίου μας, με τις ενέργειες προώθησης της εξωστρέφειάς μας όλα αυτά τα χρόνια. Και μην λησμονούμε ότι αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, επιτεύχθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο, όπου υπήρξε έξαρση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και εμφάνιση της κρίσης και την Ελλάδα.Τα ανωτέρω αποτελέσματα απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση των διακρατικών προγραμμάτων Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αλβανίας, την περίοδο 2007-2009, από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.Σε συνέχεια των βημάτων αυτών, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας θα συνεχίζει να προβάλλει, να προωθεί και να στηρίζει την εξωστρέφεια των θεσπρωτικών επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα διακρατικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως πράττει σήμερα με το έργο INTACTPLAN του IPA Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013.Θεωρούμε ότι αυτή η εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων μας, σε συνεργασία με τον τουρισμό μας, μπορούν να δώσουν λύσεις στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που μας δίνονται, και τα εργαλεία που διαθέτουμε.Συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις μας, και ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Σημαντική ημερίδα στο Μέτσοβο


Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.) και το Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών Κτηματολογίου και τη δεύτερη κατεύθυνση σπουδών του «Διεπιστημονικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) του Ε.Μ.Π. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», με αντικείμενο το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, στο πλαίσιο των κύκλων Ανοιχτών Διεπιστημονικών Ημερίδων/Διημερίδων/Διαλέξεων του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. για το 2013,σας προσκαλούν να πάρετε μέρος :Στη Διεπιστημονική Ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 από τις 10.00 το πρωί, ως τις 15:00 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο, με θέμα:«Κτηματολόγιο, Ολοκληρωμένες Αποδόσεις και Πολιτική Γης ως Θεμέλια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για τις Ορεινές Περιοχές»Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν διεξοδικά οι Συλλογικές Διεπιστημονικές Μεταπτυχιακές Εργασίες των φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ., με τη διερεύνηση και τεκμηρίωση εναλλακτικών σεναρίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Δήμου Ζαγορίου. Οι διεπιστημονικές ομάδες των μεταπτυχιακών φοιτητών με τη συμβολή των Καθηγητών του Ε.Μ.Π. Δ. Ρόκου, Κ. Κουτσόπουλου, Ε. Δημοπούλου και του Επιστημονικού Συνεργάτη του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. Β. Κώτσιου στα θέματα μεθοδολογίας, των Δρ. Μηχ. Π. Κολοκούση, Δρ. Ε.Γαλανούκαι Δρ. Μ. Πηγάκη στα θέματα τεχνολογιών αιχμής και του Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκου στα θέματα ερευνών πεδίου, θα συζητήσουν με συντονιστή τον Καθηγητή Δημήτρη Ρόκο, με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και των οργανώσεων των παραγωγών, των εργαζομένων και των κατοίκων, για να αξιοποιηθεί και η πολύτιμη εμπειρία τους στη διαδικασία για την επιλογή του βέλτιστου σεναρίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Δήμου Ζαγορίου.Οι Καθηγητές του Ε.Μ.Π. και οι συνεργάτες τους θα τεκμηριώσουν τα σχετικά μεθοδολογικά και τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από αντίστοιχες διεπιστημονικές ομάδες για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη κάθε ορεινού Δήμου.Η Διεπιστημονική Ημερίδα είναι ανοιχτή και θα είναι πολύτιμη η ουσιαστική συμμετοχή όλων των ευαίσθητων, ενεργών, συνειδητών και υπεύθυνων πολιτών και των πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων τους, που αγαπούν τον τόπο τους και παλεύουν για την Ολοκληρωμένη του Ανάπτυξη.

Συνάντηση Αντ. Μπέζα με το Σύλλογο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών ΗπείρουΟ Βουλευτής Θεσπρωτίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Αντώνης Μπέζας, συναντήθηκε με το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου.Τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον κ. Μπέζα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κατασκευή και τη λειτουργία των Φωτοβολταϊκών Σταθμών τους, παρότι η ίδια η Πολιτεία τους ώθησε σε μια τέτοια πρωτοβουλία με στόχο να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα και να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα βελτιώνοντας την παραγωγή τους. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, στο υψηλό κόστος δανεισμού, στις γραφειοκρατικές δυσκολίες, στα προβλήματα χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για όσους δεν έχουν κατασκευάσει ακόμη Φωτοβολταϊκό Σταθμό, στην εκ των υστέρων επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (30% επί του τζίρου) καθώς και στις σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ).Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι το πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ είναι πάρα πολύ σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς το έλλειμμά του ξεπερνά το 1 δις ευρώ και ότι πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις και να διορθωθούν τα προβλήματα σε μόνιμη βάση, ώστε να υπάρξει σαφής χρονικός ορίζοντας μηδενισμού του ελλείμματος. Η μόνιμη λύση θα πρέπει να προκύψει μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών και να προβλέπει τη δυνατότητα επιδότησης των αγροτών, για να μην επαναληφθούν αποσπασματικές διορθωτικές κινήσεις.Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε επίσης ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή, παρά τις αντίθετες αρχικά διατάξεις του, μετά την αναλυτική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επιτεύχθηκε να μην προβλεφθεί καμιά πρόσθετη αύξηση της Ειδικής Εισφορά Αλληλεγγύης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εξασφαλίστηκε παράλληλα η δίμηνη παράταση των συμβάσεων σύνδεσης για όσους δεν έχουν ακόμη κατασκευάσει Αγροτικό Φωτοβολταϊκό Σταθμό.

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ!!!

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αιτούνται την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στις 552.223 ανήλθαν οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από το 2011 (έτος πρώτης εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) μέχρι 12.04.2013, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, από τις 552.223 αιτήσεις για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν εγκριθεί 401.064 αιτήσεις.Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΜαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για τις αυξήσεις του ρεύματος στις οποίες ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: Προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης

Ο Δήμος Αρταίων διακηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης για τις ανάγκες του Δήμου, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή, συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας 20.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, στον 3ο όροφο στην Περιφερειακή Οδό & Αυξεντίου την Τετάρτη 22-05-2013 και ώρα 10.00 π.μ. έως 10.30 π.μ., κατά την οποία λήγει η προθεσμία παραλαβής των προσφορών και αρχίζει η διαδικασία της αποσφράγισης, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Οι προσφορές μπορεί να αποστέλλονται στην υπηρεσία με οποιοδήποτε τρόπο και παραλαμβάνονται με απόδειξη, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι αυτές θα περιέρχονται στην υπηρεσία μέχρι την προηγουμένη της ημερομηνίας διενέργειας του διαγωνισμού.Αντίγραφα της διακήρυξης για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και πληροφορίες γι' αυτόν παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Αρταίων, (αρμόδιοι υπάλληλοι: Πετσιμέρης Άγγελος, Χ. Σφήκα τηλ.2681362244-250 ), καθώς και από την ιστοσελίδα του Δήμου www.arta.gr.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων από πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο Θεσπρωτικό

Την παρέμβαση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ζητά ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού κ. Πέτρος Τσάτσος με αφορμή την ανεξέλεγκτη απόθεση, όπως αναφέρει σε χωράφια – κτήματα ,αποβλήτων από πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Με επιστολή του προς την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας την οποία κοινοποιεί στο δήμο Ζηρού και στο αστυνομικό τμήμα Θεσπρωτικού ο κ. Τσάτσος τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι κάτοικοι του Θεσπρωτικού αλλά και των όμορων Κοινοτήτων είναι ανάστατοι και εκτός από την αφόρητη δυσοσμία ανησυχούν για την εξάπλωση ασθενειών (σαλμονέλα) και παθήσεων. Ο κ. Τσάτσος ζητά κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας να επισκεφτεί τις περιοχές, όπου το πρόβλημα είναι έντονο και μέσα στα πλαίσια των νόμων, όπως εκδοθεί απαγόρευση για την απόθεση αποβλήτων ή να εκδοθούν όροι διαχείρισης για την απόθεση τους που δε θα επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία.

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Με απουσίες στα Γιάννενα ο Αστέρας

Χωρίς τους Μπαρτολίνι, Πιπίνη και Περόνε θα ταξιδέψει στα Γιάννενα για τον εκτός έδρας αγώνα της πρεμιέρας των play off με αντίπαλο τον τοπικό ΠΑΣ. Ο Σάκης Τσιώλης ολοκλήρωσε την Τρίτη την προετοιμασία των Αρκάδων για τον αγώνα της Τετάρτης. Στην αποστολή των φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδος συμπεριλήφθηκαν είκοσι ποδοσφαιριστές.Αναλυτικά η αποστολή: Φούλοπ, Γεωργακόπουλος, Τσαμπούρης, Γιαλούσης, Κοντοές, Σανκαρέ, Κουρμπέλης, Καστέλς, Αλβάρεζ, Ουσέρο, Σέττι, Ναβάρο, Φραγκουλάκης, Κάφα, Ντε Μπλάσις, Ράγιος, Ουρτάδο, Μπακασέτας, Καλαντζής και Λένσε.Ο Αστέρας Τρίπολης θα ταξιδέψει στα Ιωάννινα με την προϊστορία στο πλευρό του, καθώς σε σύνολο δέκα αναμετρήσεων μετράει έξι νίκες. Επίσης, τρεις φορές έχει γνωρίσει την ήττα από την ομάδα των Ιωαννίνων, ενώ δυο ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

"Τη γυναίκα δεν τη σκότωσα, γιατί μου πρόσφερε φαγητό"

«Τη γυναίκα δεν τη σκότωσα, γιατί μου πρόσφερε φαγητό. Δεν μου είχε προσφέρει κανείς μία μπουκιά ψωμί μέχρι σήμερα», είπε κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του ομολογίας ο Αλβανός φονιάς του ηλικιωμένου ζευγαριού σε χωριό στα Γιάννενα, αφήνοντας άφωνους τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Ο 30χρονος πέρασε χθες το πρωί το κατώφλι του εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησε και πήρε τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή.«Ηταν αποφασισμένος να σκοτώσει κι άλλους!» είπε για τον αδίστακτο κακοποιό που το βράδυ του Σαββάτου σκόρπισε τον τρόμο στα Κτίσματα Πωγωνίου Ιωαννίνων, δολοφονώντας δύο ηλικιωμένους και κάνοντας δύο ληστείες με την απειλή χειροβομβίδας, ο αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Τρομπούκης. Μιλώντας στην  εφημερίδα «Espresso», ο κ. Τρομπούκης χαρακτήρισε ψυχρό και ανέκφραστο τον δράστη, ο οποίος δεν έδειχνε να έχει μετανιώσει για τις πράξεις του: «Μιλώντας ενώπιον των αστυνομικών, πριν παρουσιαστεί στον εισαγγελέα, δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας γι' αυτά που έκανε το Σάββατο. Αντίθετα, φάνηκε πως ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει κι άλλους. Οπως μας είπε, έψαχνε να βρει τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα και μέσο για να κινηθεί. Για την 63χρονη, στο σπίτι της οποίας πήγε πριν το διπλό φονικό, μας είπε ότι δεν τη σκότωσε γιατί του έδωσε να φάει. “Δεν μου είχε προσφέρει κανείς φαγητό μέχρι σήμερα” μας είπε, γεγονός που προφανώς τον ευαισθητοποίησε» είπε ο αστυνομικός διευθυντής, προσθέτοντας ότι ο Αλβανός κακοποιός έχει πλήρη επίγνωση του τι τον περιμένει, αφού τους είπε: «Το μόνο που θέλω είναι να τελειώνουμε».Στο μεταξύ, χθες το πρωί που ο δράστης μετήχθη στον εισαγγελέα απειλήθηκαν επεισόδια, αφού οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να του επιτεθούν, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς. Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο εκατοντάδες κάτοικοι του Πωγωνίου με πανό και συνθήματα έκαναν διαδήλωση διαμαρτυρίας και ζητούσαν μεγαλύτερη αστυνόμευση στα ακριτικά χωριά, ενώ αξίωναν να λειτουργήσουν οι αστυνομικοί σταθμοί και τα στρατιωτικά φυλάκια όπως παλιότερα, ώστε να έχουν ένα αίσθημα ασφάλειας.Χθες το πρωί ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης εξέτασε τα πτώματα των δύο ηλικιωμένων θυμάτων. Μιλώντας στην εφημερίδα «Espresso» είπε ότι «και οι δύο είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα που προήλθαν από θλων όργανο (πέτρα), ενώ εν συνεχεία ο δράστης τούς έφραξε τις αναπνευστικές οδούς με μαξιλάρι».

Παρέμβαση ΤΩΡΑ για να σωθεί το Κωδωνοστάσιο στους Νεγάδες Ζαγοριου!

Με κατάρρευση απειλείται το σημαντικό αυτό μνημείο


Το μεγαλοπρεπές εξάγωνο κωδωνοστάσιο, της περίφημης τρισυπόστατης Εκκλησίας των Νεγάδων Ζαγορίου κινδυνεύει να καταρρεύσει!Η διαπίστωση ανήκει σε Αθηναίο ειδικό, έμπειρο τεχνικό επιστήμονα, ο οποίος επισκέφθηκε τις γιορτές του Πάσχα το τουριστικό αυτό χωριό. Ο ίδιος τόνισε ότι επιβάλλεται η άμεση τεχνική παρέμβαση, προκειμένου να διασωθεί το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας αυτό Μνημείο.Το κωδωνοστάσιο, ύψους 17 μέτρων, κατασκευάστηκε προ 218 ετών (το 1795) και χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο Μνημείο το 1962 (ΦΕΚ 25/13/2. 2.62).Προ διετίας (!), ο Δήμος Ζαγορίου ύστερα από σχετικό δημοσίευμα απέστειλε έγγραφο (5853/10.6.2011) προς την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με το οποίο ζητούσε «να ανταποκριθεί άμεσα (ει δυνατό την προσεχή εβδομάδα) και να καθοδηγήσει τις εργασίες συντήρησης που χρειάζεται να δρομολογηθούν για την προστασία του Μνημείου...».Στο έγγραφο, σημείωνε, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το κωδωνοστάσιο «έχει υποστεί εμφανείς ρηγματώσεις καθ’ όλο το ύψος του. Επίσης έχουν σαπίσει σχεδόν εξ ολοκλήρου οι ξύλινες επενδύσεις του...».Έκτοτε ουδέν! Τι συμβαίνει; Γιατί αυτή η αδράνεια. Ποιοί ευθύνονται;

Ποιος θα ενδιαφερθεί;
Ποια Υπηρεσία, τελικά, θα ενδιαφερθεί για την αποκατάσταση του ιστορικού Μνημείου; Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Ζαγορίου ή η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία, κατά καιρούς χρηματοδότησε τη συντήρηση Μνημείων (Εκκλησιαστικών...) της περιοχής; Ας δει και το σημαντικό αυτό θέμα ο κ. Αλέξ. Καχριμάνης. Αξίζει!

Επιστολή κατοίκων
Κάτοικοι των Νεγάδων, του ωραίου αυτού θερέτρου, με επιστολή τους στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», ζητούν από τον Δήμαρχο Ζαγορίου - από τα δυναμικότερα, αποδεδειγμένα, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - να κινηθεί αμέσως αυτός πρώτος, προς κάθε κατεύθυνση για την διάσωση του Μνημείου, την επισκευή του ιστορικού ρολογιού του κωδωνοστασίου (που παραμένει από χρόνια εκτός λειτουργίας) και την αποκατάσταση των ζημιών στις αγιογραφίες και στις τοιχογραφίες των δύο Εκκλησιών, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας.Ο κ. Σπύρος Φανίτσιος, ο γνωστός Ζαγορίσιος ωρολογάς, που συντηρεί τα ρολόγια των Ιωαννίνων (της Κεντρικής Πλατείας και του Κάστρου), αναμένει, Κύριε Δήμαρχε Ζαγορίου, να τον καλέσετε, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Και κάτι ακόμη: «Με... μπαλώματα δεν γίνεται βατός δρόμος για τουριστικό προορισμό, κύριοι Καχριμάνη και Παπαναστασίου. Επισκεφθείτε, παρακαλούμε, τώρα το χωριό μας και θα διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασι» την κατάσταση», καταλήγει η «οργισμένη» επιστολή Νεγαδιωτών, οι οποίοι όπως γράφουν, περιμένουν πειστική απάντηση.Θα την έχουν;

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε χθες το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευκλείδη Τσακαλώτο.Οι Γιαννιώτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,καθώς και το τι  ισχύει σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικό-οικονομικού φαινομένου που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων...

Πολύτεκνοι: Σε ακόμα χειρότερη θέση η ελληνική οικογένεια

Μέτρα στήριξης των ελληνικών οικογενειών ζητεί από την κυβέρνηση η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων εν όψει του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Οικογένειας.Όπως τονίζουν οι πολύτεκνοι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, «βρίσκει την οικογένεια και ιδιαίτερα την πολύτεκνη σε ακόμη χειρότερη θέση, τόσο από τη γενικευμένη φτώχεια της χώρας όσο και από σωρεία παράλογων νομοθετημάτων», όπως η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί της οικογένειας, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ίδιες για τους άγαμους και τους πολύτεκνους, και η κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.«Η στήριξη της οικογένειας δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι η ειδική μέριμνα για την πολύτεκνη οικογένεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, πρέπει να γίνει πράξη , καθώς, διαφορετικά «δεν θα υπάρξει αύριο στην πατρίδα μας».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι από τον Δήμο Ιωαννιτών, για τον εντοπισμό πολεοδομικών παραβάσεων στο κέντρο των Ιωαννίνων.Σήμερα το πρωί,συνεργείο του Δήμου απομάκρυνε κιόσκι που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το δημαρχείο και χρησιμοποιούνταν ως σημείο πώλησης εφημερίδων.Στελέχη της δημοτικής αρχής,δηλώνουν στο epirusgate πως θα συνεχιστεί η κατεδάφιση και απομάκρυνση παράνομων κατασκευών, έτσι ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι κοινόχρηστοι δημόσιοι χώροι.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Aρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους»


Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνει ότι αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι αποκλειστικά οι άποροι που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν Αίτηση / Υπεύθυνη δήλωση (σε ειδικό έντυο) συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.Ως Άποροι θεωρούνται οι εξής:
1. Για ένα άτομο το ατομικό ετήσιο εισόδημα να είναι 7.200 ευρώ.
2. Για οικογένεια με δύο μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 10.700 ευρώ. 
3. Για οικογένεια με τρία μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 11.520 ευρώ.
4. Για οικογένεια με τέσσερα μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 14.400 ευρώ.
5. Για οικογένεια με πέντε μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 17.280 ευρώ.
• Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος πέρα των τριών μελών το εισόδημα αυξάνει κατά 2.880 ευρώ.
• Σε περίπτωση απόρου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ.
• Σε περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα ή και περισσότερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται επίσης κατά 3.600. ευρώ.
Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Μάιου 2013 και ώρες 9.00-13.00 στις Δημοτικές Ενότητες
ως εξής:
• Οι Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων στα Γραφεία του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., Αβέρωφ 6., 2ος όροφος 
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας στην Κατσικά (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου στην Πεδινή (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής στην Ανατολή (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος στο Πέραμα (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Νήσου στο Νησί (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Μαρμάρων στα Μάρμαρα (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρακίου στο Σταυράκι (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρόπουλου στο Νεοχωρόπουλο (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2651001043-1044

Στη βουλή φέρνει ο Μιχάλης Κασσής το θέμα της Φύλαξης Παραμεθόριων Περιοχών του Νομού Ιωαννίνων!

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και
Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με το θέμα της φύλαξης των παραμεθόριων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής.Αναλυτικά η ερώτηση:"Προ ολίγων ημερών γίναμε δυστυχώς μάρτυρες ενός στυγερού εγκλήματος στο χωριό Κτίσματα ,του Δήμου Πωγωνίου, στην Ελληνοαλβανική μεθόριο του Νομού Ιωαννίνων. Δυο ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας δολοφονηθήκαν μέσα στο σπίτι τους, και ο δράστης διέφυγε χωρίς να καταδιωχθεί ουσιαστικά από κανέναν.Δεν είναι δυνατόν να ανοίγει η συζήτηση για καλύτερη φύλαξη των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μόνο όταν θρηνούμε θύματα. Οι κάτοικοι της παραμεθόριου αισθάνονται ανασφαλείς, πολύ απλά διότι με τις περικοπές και τις μεταθέσεις που έγιναν στα σώματα ασφαλείας, πλέον οι περιοχές αυτές είναι γυμνές σε κάθε μορφή εγκληματικής δράσης.Οι μαζικές αποσπάσεις συνοριακών αστυνομικών στον Έβρο, δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για επιστροφή τους στην ελληνοαλβανική μεθόριο ,καθώς και μέριμνα για την επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων.Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή του Πωγωνίου και γενικότερα της παραμεθορίου καταργήθηκαν έξι αστυνομικά τμήματα και δυο στρατιωτικά φυλάκια ενώ παράλληλα η δύναμη των συνοριοφυλάκων έχει μειωθεί αισθητάΓια τα παραπάνω :ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1)Τι μετρά προτίθεστε να πάρετε για τη φύλαξη της παραμεθορίου του Ν. Ιωαννίνων; Προτίθεστε να φέρετε πίσω τους αποσπασμένους στον Έβρο συνοριακούς αστυνομικούς;
2)Τι προτίθεστε να κάνετε για την επαναλειτουργία των καταργηθέντων αστυνομικών τμημάτων της παραμεθορίου;
3)Θα επαναλειτουργήσουν τα στρατιωτικά φυλάκια που καταργήθηκαν ;"

Σε...«μνημονιακή» αναμονή η αναδιοργάνωση των Χημικών Υπηρεσιών της Ηπείρου!!!

Αόριστα και χωρίς ουδεμία δέσμευση για το μέλλον και την οργάνωση των Χημικών Υπηρεσιών της Ηπείρου απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών στην κοινή ερώτηση των Ηπειρωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ‘Όλγας Γεροβασίλη, Χρήστου Μαντά και Κώστα Μπάρκα σχετικά με τη διαφαινόμενη «Σοβαρή υποβάθμιση της Χημικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων και τις καταργήσεις των Χ.Υ Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας».Παρ ότι όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους μελετήθηκε από την «Επιτροπή για την αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων του» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν δίνονται στοιχεία στη δημοσιότητα. Οι τελικές αποφάσεις, όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ,για την αναδιάρθρωση του Γ.Χ.Κ έχει ως γνώμονα «την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της οικονομίας της χώρας και του κοινωνικού συνόλου».Είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών εναρμονισμένο πλήρως στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση των Χ.Υ Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας και τη μη υποβάθμιση της Χ.Υ Ιωαννίνων. Η προστασία της υγείας των Ηπειρωτών, ο έλεγχος των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών από τους ΕΦΕΤ της Δυτικής Ελλάδας, η εργαστηριακή υποστήριξη στο θέμα των ΧΥΤΑ, η ποιότητα του νερού στα Νοσοκομεία της Ηπείρου δείχνουν να είναι ήσσονος σημασίας για το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση .

Συνάντηση Στ.Καλογιάννη με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Παράρτημα Ηπείρου

Θέματα που αφορούν τον τεχνικό κόσμο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Παράρτημα Ηπείρου μετά από πρωτοβουλία της διοικούσας επιτροπής. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητήριου, για την πορεία των έργων των συμβάσεων παραχώρησης και την επανεκκίνηση των εργασιών όσο και για τα έργα που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου όπως την ολοκλήρωση της παράκαμψης Άρτας – Φιλιππιάδας, όπου άρχισαν ήδη οι εργασίες τη σταθεροποίηση του επιχώματος στο τμήμα «Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Περιστερίου», το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, την ύδρευση της πόλεως των Ιωαννίνων και την άρδευση του λεκανοπεδίου. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλων διατάξεων» του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για θεσμικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΤΕΕ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί. Τέλος διαβεβαίωσε τη Διοικούσα Επιτροπή ότι στόχος του Υπουργείου, ως εποπτεύουσα αρχή του Επιμελητηρίου, είναι η θωράκιση και η στήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Doodle 4 Google - «η Ελλάδα μου»

Η σημερινή πρώτη σελίδα της Google είναι αφιερωμένη στον Αστέριο Ρέυνικ, μαθητή του 2ου δημοτικού σχολείου από το Λιτόχωρο, που κέρδισε τον διαγωνισμό «Doodle 4 Google» που είχε θέμα την Ελλάδα.Η θάλασσα, ο ήλιος, ένα καραβάκι, η ελληνική σημαία και η λέξη Google συνθέτουν το doodle του μικρού μαθητή. Είναι η Ελλάδα με τα μάτια του μικρού Αστέριου Ρέυνικ. Ο διαγωνισμός Doodle 4 Google ήταν ανοιχτός για όλους τους μαθητές από 6 έως 18 ετών. Σκοπός του ήταν να ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν δημιουργικότητα και φαντασία για να σχεδιάσουν το λογότυπο της Google.Η ψηφοφορία έγινε από τις 15 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου και τη Δευτέρα 13/5 αναδείχθηκε ο νικητής. Σήμερα, είναι... μέρα του, αφού το doodle του θα κοσμεί την κεντρική σελίδα της Google καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συνάντηση του Προέδρου του Δ.Σ. Άρτας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Συνάντηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, κ. Δημήτρη Τσίρκα, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, πραγματοποιήθηκε για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την απονομή της Δικαιοσύνης στην περιφέρεια της Άρτας. Για το θέμα εκδόθηκε δελτίο τύπου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας το οποίο αναφέρει τα εξής: «Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτριος Τσίρκας, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, και του έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την απονομή της Δικαιοσύνης στην περιφέρεια της Άρτας. Ειδικότερα, έγινε συστηματική αναφορά για τις απαράδεκτες συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης στο Ειρηνοδικείο της Άρτας, μετά και την επιβάρυνση των Ειρηνοδικείου με την αύξηση της αρμοδιότητας, που προσβάλλουν τον πολίτη που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και τον νομικό μας πολιτισμό. Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατό να αποδίδεται δικαιοσύνη σε έναν χώρο που δεν πληρεί σε καμία περίπτωση τις απαραίτητες προδιαγραφές, αφού συνωστίζονται καθημερινά εκατοντάδες διάδικοι, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, με άμεσο κίνδυνο της υγείας και της σωματικής ακεραιότητάς τους. Επίσης, τέθηκε μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα της έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και της κάλυψης μιας κενής θέσης Ειρηνοδίκη, δεδομένου ότι η αύξηση της ύλης δημιουργεί πλέον σοβαρά προσκόμματα τόσο στην καθημερινή λειτουργία του Ειρηνοδικείου όσο και στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά από ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αναπαλαίωση του Παλαιού Δικαστικού Κτιρίου και πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Απομένει να κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την εξασφάλιση της αναγκαίας πίστωσης για την εκτέλεση του έργου της αναπαλαίωση του Παλαιού Δικαστικού Κτιρίου, όπου θα στεγαστεί το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Άρτας.Με σταθερή προσήλωση στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αποτελεί για τον νομικό κόσμο της πόλης μας διαχρονικό αίτημα η συστέγαση όλων των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Άρτας σε ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο.

Η Παμβώτιδα «υποφέρει» από τον ανθρώπινο παράγοντα

Τα δεινά της πολυτραγουδισμένης, αλλά πολύπαθης Παμβώτιδας δεν λένε να τελειώσουν. Τι και αν η λίμνη είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός όσων επισκέπτονται την πόλη των Ιωαννίνων. Τι και αν εκατοντάδες κάτοικοι την επισκέπτονται και την απολαμβάνουν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες…Η κατάστασή της, αντί να βελτιώνεται καθημερινά, στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένει στάσιμη, με τον ανθρώπινο παράγοντα να συνεχίζει να αποτελεί τον υπ. αριθμ. 1 κίνδυνο και εχθρό της.Η ρύπανση συνεχίζεται, σκουπίδια εξακολουθούν να ρίχνονται ή να μεταφέρονται στον πυθμένα της, οι καταπατήσεις παραμένουν ανέγγιχτες, κτηνοτροφικά απόβλητα – παρά τον περιορισμό τους – εξακολουθούν να διοχετεύονται προς τη λίμνη.Κοινός παρανομαστής όλων αυτών, είναι η μακροχρόνια αδυναμία ή αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών να θέσουν οριστικό τέλος σε καταστάσεις που πλήττουν τη λίμνη. Και αν και ορισμένα ζητήματα θεωρούνται πολύπλοκα ως προς την επίλυσή τους, η αδιαφορία είναι φανερή από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται ακόμη και μικρότερες παραβάσεις, όπως είναι το λαθραίο κυνήγι και το ψάρεμα.Βέβαια είναι παρήγορο το γεγονός ότι το Σάββατο αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα, ηλικίας 37 και 34 ετών αντίστοιχα για παράνομη θήρα και οπλοχρησία και αυτό στην παραλίμνια περιοχή. Συγκεκριμένα επιβαίνοντας σε Ι.Χ. με αεροβόλο όπλο που έφερε διόπτρα και σιγαστήρα σκότωναν πουλιά.Μόνο που η περίπτωση αυτή είναι μάλλον η εξαίρεση του κανόνα στις παρανομίες (ή τις ασέλγειες επί το λαϊκότερο) που διαπράττονται στη λίμνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράνομη αλιεία: Για το μήνα Μάιο έχει εκδοθεί απόφαση απαγόρευσης του ψαρέματος στη λίμνη για αναπαραγωγή των ψαριών. Παρά ταύτα δεκάδες είναι εκείνοι που αγνοούν προκλητικά την απόφαση και ψαρεύουν στην πολυσύχναστη παραλίμνια περιοχή, από την οποία διέρχονται καθημερινά πολλοί αστυνομικοί, αλλά και είναι πανεύκολο να την ελέγχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες καθώς και η Θηροφυλακή. Όλες τους όμως «κλείνουν τα μάτια», στέλνοντας λάθος μήνυμα, που καταλήγει σε βάρος της λίμνης: Αφού δεν αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα, η οποία μάλιστα διαπράττεται σε κοινή θέα, επόμενο είναι να ενθαρρύνονται οι μεγαλύτερες παρανομίες σε βάρος της λίμνης, που την οδήγησαν στη σημερινή της κατάσταση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνάντηση του Δημάρχου με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκη

Με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπεύθυνο του αυτοδιοικητικού τομέα του κόμματος Δημήτρη Αναγνωστάκη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα σοβαρά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, τα οποία θα μονοπωλήσουν και το συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στα Γιάννινα στις 30 και 31 Μαΐου.Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και από τις δύο πλευρές καθώς έδωσε την ευκαιρία για πλήρη ενημέρωση του κ. Αναγνωστάκη σε μία σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τους Δήμους στην μετακαλλικρατική εποχή.«Ενημέρωσα τον κ. Αναγνωστάκη για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση και για τα οποία απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις. Μία σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων περισφίγγουν την αυτοδιοίκηση και δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει ελεύθερα. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις όμως το ζητούμενο είναι να γίνουν αποδεκτές από την Κυβέρνηση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και συμπλήρωσε ότι τέτοιες συναντήσεις συμβάλλουν ώστε τα προβλήματα να φτάνουν στην Αθήνα.Ο κ. Αναγνωστάκης ευχαρίστησε το δήμαρχο για την συνάντηση και την αναλυτική ενημέρωση που είχε. «Εστιάσαμε σε εξειδικευμένα ζητήματα για τη βιωσιμότητα της αυτοδιοίκησης και σε θέματα που αντί να διευκολύνουν, δυσχεραίνουν το έργο της και μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Επικεντρώνουν λοιπόν εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα ώστε να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην επίλυσή τους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αναγνωστάκης.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ- «Ξεχείλισε» το ποτήρι της αγανάκτησης

Μετά το διπλό φονικό στα Κτίσματα, ο δήμος Πωγωνίου, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Αστυνομικών ζητούν την επιστροφή των αστυνομικών από τον Έβρο και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων

Με ένα κοινό αίτημα Περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Πωγωνίου θα επιχειρήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με την σταδιακή κατάργηση Αστυνομικών Σταθμών και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2012, με την απόσπαση δεκάδων αστυνομικών της ΑΔ Ιωαννίνων στον Έβρο, προκάλεσε μία «τρύπα» στην ομαλή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και όπως ήταν φυσικό, αποδυνάμωσε την αστυνόμευση στην παραμεθόριο.Το διπλό φονικό στα Κτίσματα, θεωρείται πλέον από τους φορείς και τους κατοίκους του Πωγωνίου, ως αιτία πολέμου και ως η τελευταία σταγόνα, η οποία ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης προς την Πολιτεία.Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη διαπίστωση του εγκλήματος σε βάρος του ζεύγους των ηλικιωμένων, οι κάτοικοι και των Κτισμάτων, αλλά και των γύρω χωριών, αναστατώθηκαν και στις μεταξύ τους συζητήσεις, έκαναν σαφές, πως εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματά τους, θα αναγκαστούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Η πρώτη απόφασή τους, πριν τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου, που αναμενόταν να καθορίσει τη στάση και του δήμου, ήταν να κατέλθουν ομαδικά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και να διαμαρτυρηθούν για το αποτρόπαιο έγκλημα και για την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή τους.Ακολούθως, οι κάτοικοι του Πωγωνίου, που έφτασαν στην πόλη, με τα λεωφορεία του δήμου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου, επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και στη συνέχεια την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες σε βάρος του 30χρονου δράστη του στυγερού εγκλήματος, όταν αυτός μεταφέρθηκε εκεί από τους αστυνομικούς, για να απολογηθεί στον Εισαγγελέα.Οι αναφορές και οι επιθέσεις των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων, είχαν και προσωπικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, αφού στοχοποιούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, με αφορμή και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης μεταναστών στην Κακκαβιά.

Ζητούν την επιστροφή
των αστυνομικών
Τον υπουργό θα επιχειρήσουν να συναντήσουν από κοινού, ο Αλ. Καχριμάνης και ο Κ. Καψάλης, όπως συναποφασίστηκε στη συνάντησή τους χθες το πρωί στο γραφείο του περιφερειάρχη.
Βασικό και κύριο αίτημα φορέων και κατοίκων, η επιστροφή των αποσπασμένων αστυνομικών στον Έβρο και σε άλλες υπηρεσίες, η επαναλειτουργία των αστυνομικών σταθμών, καθώς επίσης όμως και η επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων.Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι μαζί με το Δήμαρχο θα ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό κ. Ν. Δένδια, θέτοντας ως πρώτο αίτημα την επαναφορά των αποσπασμένων αστυνομικών στις θέσεις τους. «Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και δεν πάει άλλο. Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε κόσμος συντηρητικός, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κράτος, αλλά δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως φτωχούς συγγενείς», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για τον έλεγχο όλων όσων κυκλοφορούν στην περιοχή της Ηπείρου, χωρίς τα νόμιμα νομιμοποιητικά έγγραφα. «Είτε Αλβανοί είναι, είναι οτιδήποτε άλλο, οι εγκληματίες, είναι εγκληματίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς φόβο και προβλήματα», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία, «που με τα λίγα μέσα που διαθέτει κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα». Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια των δύο αδικοχαμένων συμπατριωτών μας.Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το στυγερό έγκλημα που έγινε στα Κτίσματα απέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Πωγωνίου.«Δυστυχώς, δεν αποφύγαμε τα χειρότερα, για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο και τους τοπικούς φορείς το προηγούμενο διάστημα. Έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής και δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Θα πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση, με την φύλαξη και αστυνόμευση της περιοχής, αφού πρώτα έκλεισαν τα αστυνομικά τμήματα και τους σταθμούς και πριν από μερικούς μήνες προχώρησαν στις αποσπάσεις εκατοντάδων αστυνομικών στον Έβρο», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου, ενώ χθες βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες κινήσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κ. Τρομπούκης, σημείωσε πως το περιστατικό θεωρείται μεμονωμένο, πρόσθεσε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, ωστόσο παραδέχθηκε πως η τοπική ηγεσία της αστυνομίας κατ’ επανάληψη ζητά από το αρχηγείο και το υπουργείο την ενίσχυση των δυνάμεων, αλλά και του εξοπλισμού.«Το επίπεδο ασφάλειας δεν το παζαρεύουμε με κανέναν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνάμεων της Α.Δ Ιωαννίνων διατίθεται στα σύνορα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όμως το θέμα της ασφάλειας δεν βρίσκεται μόνο στα σύνορα, αλλά και στις πόλεις. Συνεχώς ζητάμε από το αρχηγείο και το υπουργείο να ενισχυθούν οι δυνάμεις μας, αλλά και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε», σημείωσε ο Κ. Τρομπούκης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ σε χωριά του Δήμου Ν. Σκουφά

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, κλιμάκιο της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δήμου Ν. Σκουφά, με τη συμμετοχή του συντονιστή της Οργάνωσης Βαγγέλη Τριαντάφυλλου και της βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη επισκέφθηκαν τα χωριά Νεοχώρι και Κομμένου και συναντήθηκαν με κατοίκους και τοπικούς φορείς.Έγινε ενημέρωση από τη βουλευτή για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και αποτίμηση της κοινοβουλευτικής δουλειά για ζητήματα που αφορούν το νομό Άρτας.Απαντήθηκαν ερωτήματα των φορέων και των κατοίκων και έγινε διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εγκαινιάζεται η αεροπορική σύνδεση Ακτίου - Βέρνης

Μέσα στο Μάιο θα εγκαινιαστεί η αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στο Άκτιο και την Βέρνη της Ελβετίας. Τα δρομολόγια θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα με την εταιρεία Skywork που θα χρησιμοποιεί αεροπλάνα 72 θέσεων.Η σύνδεση θα δώσει ανάσα στην τουριστική κίνηση του Νομού Πρέβεζας όπως εκτιμούν οι τοπικοί φορείς, ενώ όπως επισήμανε η υπεύθυνη επικοινωνίας της αεροπορικής εταιρείας, για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, από τη Βέρνη θα υπάρχουν πτήσεις προς όλους τους μεγάλους προορισμούς της Ευρώπης.Ο αντιπεριφειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου μετά την συνάντηση του με την εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε: « Είναι σημαντικό να υπάρχει σύνδεση του Ακτίου με μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης . Η αεροπορική σύνδεση θα συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών, που επιθυμούν να γνωρίσουν νέους μη κορεσμένους προορισμούς.Σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, αναμένεται ο τουρισμός να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και γι αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Με τοξικά "δολώματα"δηλητηρίασαν δύο ακόμη σκύλους

Νέα κρούσματα θανάτου σκύλων στην Πρέβεζα , στην Καστροσυκιά και τον Παντοκράτορα,από «δολώματα» με δηλητήριο, πιθανόν υδροκυάνιο, τις τελευταίες ημέρες, προστίθενται στον κατάλογο των ανάλογων περιστατικών τους 3 τελευταίους μήνες και προκαλούν προβληματισμό.Το μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Παρέμβασης για τα Ζώα Πρέβεζας, Πέλλα Καλογήρου καταγγέλλει στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων  ότι « λίγο έξω από το σπίτι της στην Καστροσυκιά , ασυνείδητοι τοποθέτησαν 3 δολώματα , με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μέσα λίγα δευτερόλεπτα ο σκύλος της μπροστά στα μάτια της» . Η κ.Καλογήρου η οποία είναι και αντιπρόσωπος, του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζωών για την Πρέβεζας, υποστηρίζει ,πως τα στοιχεία που περισυνέλεξε και η ιατρική γνωμάτευση που έχει από τον κτηνίατρο, αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τοξική ουσία είναι δηλητήριο άκρως τοξικό, πολύ πιθανόν υδροκυάνιο. Μάλιστα εντόπισε το ένα δόλωμα, το οποίο σήμερα θα αποστείλει για χημική ανάλυση.Πριν 4 ημέρες η κ. Καλογήρου, βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμη δολοφονημένο ζώο κοντά στον Παντοκράτορα. Η συμπτωματολογία ήταν ίδια, δηλαδή, έντονο αιμορραγικό επεισόδιο από τη μύτη.Το μέλος της Παρέμβασης για τα Ζώα, κατέθεσε μήνυση στη Εισαγγελία Πρέβεζας ,κατ' αγνώστων και κατά παντός υπευθύνου, ενώ όπως λέει, είναι αποφασισμένη να εξακριβώσει με κάθε τρόπο την ταυτότητα των δραστών οι οποίοι το τελευταίο διάστημα .έχουν επιδοθεί στην ανεξέλεγκτη θανάτωση αδέσποτων και μη σκύλων.Μάλιστα κυκλοφόρησε και αφίσα με επικήρυξη 2000 ευρώ, για όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Florence Network το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου!


Την ένταξή του στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Σχολών, Florence Network, πέτυχε το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται: «Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μετά από συστηματική και επίπονη προσπάθεια για διεθνοποίηση και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με συντονιστή το μέλος Ε.Π. Δρ. Στέφανο Μαντζούκα, πέτυχε στις 19 Απριλίου 2013 να γίνει πλήρες μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Σχολών, Florence Network. Στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο FlorenceNetwork συμμετέχουν 38 Πανεπιστήμια από 17 Ευρωπαϊκές χώρες και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου είναι το μοναδικό Ελληνικό Τμήμα Νοσηλευτικής που πέτυχε την ένταξη του στο Florence Network.Η πλήρης ένταξη του Τμήματός μας στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Florence Network και η συμμετοχή του στις διεργασίες του Δικτύου θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στο Τμήμα για μεγαλύτερη διεθνή κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών, για σύγκριση και σύγκλιση προγραμμάτων σπουδών, για ερευνητικές συνεργασίες και για τη διασπορά της επιστημονικών εργασιών του Τμήματος».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Βραβείο Καλύτερης Εργασίας για το Τμήμα Πληροφορικής σε Διεθνές Συνέδριο

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι η εργασία με τίτλο «Watermarking Images in the Frequency Domain by Exploiting Self-inverting Permutations», με συγγραφείς τους Μαρία Γ. Χρόνη, Άγγελο Φυλάκη, και Σταύρο Δ. Νικολόπουλο, απέσπασε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο διεθνές συνέδριο «9th International Conference on Web Information Systems and Technologies (WEBIST'13)» που διεξήχθη στο Aachen της Γερμανίας, 8-10 Μαΐου, 2013.Οι Πρυτανικές Αρχές συγχαίρουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Πληροφορικής και τους εύχονται κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Μια φωτογραφία (...Γιαννιώτικη), χίλιοι (..σχεδόν) στίχοι....

Στη Ντουραχάνη μπροστά, ο βαρκάρης

Στη φωτογραφία : Γιάννινα, 1920. Βαρκάρης με τη βάρκα του, μεταφέρει τρεις πιστούς, απ' τη Ντουραχάνη στα Γιάννινα...

Βαρκάρης μες στη βάρκα του
μπροστά στη Ντουραχάνη,
τρεις νοματαίους κουβαλά
και λάμνει μάνι-μάνι.

Οι τρεις Χριστό κοινώνησαν
ψηλά στο μοναστήρι,
η βάρκα το γλυκό νερό
και των ανθών τη γύρη,

κι αυτός, σαν Οδυσσέας, ορθός
πλάι στο ψηλό κατάρτι,
το φτεροκόπι των πουλιών,
τον ήλιο και τον μπάτη...

Άγγελος

Mεγάλο σκάνδαλο στην ‘Ήπειρο-Τεράστια ζημιά για το Δημόσιο

Μεγάλο σκάνδαλο, που έχει ζημιώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο, και θα το ζημιώσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, αν δεν παρέμβουν οι αρχές, αναμένεται να απασχολήσει την Ήπειρο, και όχι μόνο, το προσεχές διάστημα.Ο αρμόδιος εισαγγελέας παρήγγειλε εισαγγελική έρευνα που αφορά ΚΟΡΥΦΑΙΟ αυτοδιοικητικό παράγοντα της Ηπείρου, εξαιτίας του εντοπισμού εκατοντάδων βιβλιαρίων υγείας που παρανόμως φέρεται να εξέδωσε με την δική του και μόνο υπογραφή ο κορυφαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο και τελικά ο Έλληνας φορολογούμενος με υπέρογκα ποσά.Την έρευνα διεξήγαγε με μεθοδικότητα η Ελληνική Αστυνομία, η οποία εντόπισε σε μικρό σχετικά διάστημα 330 περιπτώσεις τέτοιων βιβλιαρίων και ενημέρωσε αρμοδίως τις εισαγγελικές αρχές και τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Εν συνεχεία, λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ζήτησε εγγράφως από τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Ηπείρου ακριβή κοστολόγηση της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση των συγκεκριμένων παράνομων βιβλιαρίων υγείας και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες του EpirusLive η ζημιά, προς το παρόν, αποδεικνύεται να αγγίζει τα 3.000.000€ μόνο για τα Νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η κοστολόγηση της, λόγω ευνόητης πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας!Αυτό είναι ένα σκάνδαλο με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις που θα μείνει στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι επόμενες εξελίξεις αναμένονται με αγωνία, εντός και εκτός του συνδυασμού του ερευνούμενου αυτοδιοικητικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποιοι που γνωρίζουν, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η περίπτωση αυτή – αν τελικά ασκηθεί δίωξη και καταλογισθεί ευθύνη στον εν λόγω αυτοδιοικητικό παράγοντα – θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έκπτωση του από το αξίωμα του, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη προ μερικών μηνών.

Epiruslive

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συμπλήρωση στρατολογικών πινάκων

Οι γεννηθέντες το έτος 1997 κλάσεως 2018 που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων και των τοπικών διαμερισμάτων Σταυρακίου, Νεοχωρόπουλου και Μαρμάρων, θα πρέπει μέχρι τις 25 Μαΐου να φροντίσουν για τη συμπλήρωση των στρατολογικών πινάκων.Η συμπλήρωση γίνεται στο Γραφείο Δημοτολογίου και Μητρώων Αρρένων του Δήμου Ιωαννιτών, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.Το γραφείο βρίσκεται στην οδό Καπλάνη 7, τηλέφωνο επικοινωνίας 26513 61340 και 61341.Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Διαδραστικό project: Τι χρώμα είναι ο καρκίνος;

Για μαθητές των δημοτικών σχολείων των Ιωαννίνων

H Άννα Μπατιστάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υποδέχονται μαθητές του Δημοτικού και εξηγούν με το μικροσκόπιο και με παιδαγωγικές δραστηριότητες (χορό, θέατρο, λόγο, καλλιτεχνική δημιουργία) τι είναι τα κύτταρα και γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τις νεοπλασίες.Τετάρτη 15-5-2013 Συνεδριακό κέντρο Κάρολος Παπούλιας (Φουαγιέ και Αίθουσα Α) Ώρα 10:00. Το project επαναλαμβάνεται στις 29-5.Προγραμματισμός Συμμετοχής Σχολείων
15-5: 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και Εκπαιδευτήρια Ντότη-Οικονόμου
29-5: 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και Δημοτικό Σχολείο Πεδινής

Έως και τις 31 Μαΐου παρατείνεται η έκθεση «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων»

Έως και τις 31 Μαΐου παρατείνεται η έκθεση «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων», που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το αρχιτεκτονικό τοπίο των Ιωαννίνων: 1913-2013» (για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού).Παράλληλα, στις αίθουσες του Μουσείου, αναπτύσσεται η πρώτη φάση της περιοδικής έκθεσης «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης». Η έκθεση συνιστά μια παράπλευρη εκδοχή της αντιμετώπισης του βασιλιά από την ανάπτυξη στις μόνιμες θεματικές ενότητες του Μουσείου, μέσα από την επιλογή έντεκα σημείων σταθμών, που σημαίνονται με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού «Βασιλείς της Ηπείρου» από τη σειρά «Ήπειρος, Αρχέγονος Ελλάς», σε σενάριο του καθηγητή αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας κ. Φάνη Κακριδή.Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «Ευρήματα της εκατονταετίας: 1913-2013» από 21 Απριλίου έως και 20 Μαΐου, στην ιστοσελίδα του Μουσείου, βρίσκεται αναρτημένο το επιλεγμένο για την δεκαετία 1933-1942 εύρημα.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: Συλλογή υπογραφών για διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων

Στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να διεκδικηθούν γερμανικές αποζημιώσεις θα προχωρήσει ο Δήμος Ζαγορίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.Στην περιοχή του Ζαγορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, υπήρξαν 700 θύματα και περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα.Αρκετά από τα χωριά του Ζαγορίου έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά, ενώ η πρώτη Κυριακή του Ιουλίου είναι "Ημέρα Μνήμης" για την περιοχή.«Είναι υποχρέωσή μας να το υπενθυμίζουμε και ένας επιπλέον λόγος είναι να καταγραφούν επιπλέον οι αριθμοί και να υπογράψουν το αίτημα διεκδίκησης των αποζημιώσεων και οι απόγονοι των θυμάτων. Να αντιληφθούν οι Γερμανοί, ότι δεν τους χρωστάμε, αλλά μας οφείλουν πολύ περισσότερα», σημειώνει ο κ. Παπαναστασίου.

Ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης στο Βυζαντινό Μουσείο

Ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης διοργανώνει το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων την Παρασκευή 17 Μαΐου στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων. Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων θέλει να επισημάνει το δικαίωμα όλων των πολιτών για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά.Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται για ολιγάριθμες ομάδες συμμετεχόντων (κατά προτίμηση έως 5 άτομα) ανά μία ώρα από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι. Σημειώνεται επίσης ότι στο Βυζαντινό Μουσείο διατίθενται οδηγοί για τον αρχαιολογικό χώρο της Νοτιοανατολικής Ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) σε σύστημα Μπράιγ (Braille) στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν.Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό.