Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Νέα όψη αποκτά το Κάστρο της Άρτας

Τη θέση που δικαιούται και στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και στην ιστορική πραγματικότητα, αρχίζει να καταλαμβάνει η ευρύτερη περιοχή της Άρτας, με εξέχοντα μνημεία της βυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου. Παρά τις δυσκολίες και τη γραφειοκρατία που διακρίνει ακόμη τη δημόσια διοίκηση, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης και αναστήλωσης του Κάστρου της Άρτας. Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Άρτα και αρμοδιότητες στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας δίνουν μεγάλη έμφαση στα μνημεία της περιοχής, φιλοδοξώντας σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποτελέσουν μία κοινή ομάδα επισκέψιμων χώρων, που θα δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον ιστορικό αλλά και τουριστικό πλέγμα. Ειδικά το Κάστρο της Άρτας είναι ένα σημαντικό μνημείο για τη βυζαντινή ιστορία της περιοχής, όπως τόνισε η προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Β. Παπαδοπούλου που έχει αναλάβει και καθήκοντα αντικαταστάτη της προϊσταμένης στη 18η Εφορεία. Το έργο προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει αναστηλωτικές εργασίες, καθαρισμούς και συρραφές ρωγμών για να είναι επισκέψιμο και προσβάσιμο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών και από πρόδρομες ανασκαφικές εργασίες επιβεβαιώνεται ότι την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ειδικά την περίοδο του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε αυτό, όπως και μετέπειτα την εποχή της Τουρκοκρατίας από τον Αλή Πασά. Στο κέντρο του Κάστρου της Άρτας δεσπόζουν τα λείψανα ενός μεγάλου οικοδομήματος, που εκτιμάται πως αποτελούσε το κέντρο διοίκησης του Δεσποτάτου, η έδρα του οποίου βρισκόταν στην Άρτα. «Είναι σημαντικό, γιατί κοσμικά κτίρια δεν διασώζονται πολλά από εκείνη την περίοδο, σε αντίθεση με τα θρησκευτικά μνημεία. Φιλοδοξούμε να γίνουν και διερευνητικές τομές που θα λύσουν και επιπλέον θέματα και απορίες», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη σύνδεση του συγκεκριμένου έργου και με άλλα που προηγήθηκαν στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. «Υπάρχουν σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των κελιών του μοναστηριού της Βλαχέρνας, αλλά και σε ένα σημαντικό μνημείο της βυζαντινής περιόδου στην Κορωνησία. Σε συνδυασμό και με έργα που προηγήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ στην Αγία Θεοδώρα, την Παρηγορίτισσα, τον Άγιο Βασίλειο και αλλού, αποδεικνύεται η έμφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Αν και υπάρχουν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη των έργων. Η Άρτα στη διεθνή βιβλιογραφία «παίζει» δυνατά και τον επόμενο χρόνο σε διεθνή έκθεση για τα βυζαντινά μνημεία που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, η Άρτα θα έχει περίοπτη θέση», τόνισε η κα Παπαδοπούλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μια φωτογραφία (...Γιαννιώτικη), χίλιοι (..σχεδόν) στίχοι....

Στο Δημαρχείο μπροστά, το πόπολο
Στη φωτογραφία : Γιάννινα, 1944.Λίγο μετά την απελευθέρωση.Πορεία αντιφασιστική, συμπολιτών μας,μπροστά στο Δημαρχείο.Κανείς τους δεν μπορεί να φανταστεί, πόσο πολύ θα υποφέρουν οι επίγονοι, μετά από 70 σχεδόν χρόνια...

Περνάει το πόπολο, εν-δύο
-δύσκολες κι άγριες οι ημέρες-
απόξω από το Δημαρχείο,
με σηκωμένες τις παντιέρες.

Θά 'ρθουν -κι ετούτοι ας μην το ξέρουν-
μέρες πιο δύσκολες ακόμα
κι οι επίγονοι θα υποφέρουν
και σε βαθύ θα υπνώττουν κώμα

κι ο δήμαρχος κι ο κυβερνήτης
κι οι ποιητές κι οι προφεσόροι.
Και στο χιονιά, ο λαός, σπουργίτης
και στο βαρύ το ξεροβόρι,

έρμος, σακάτης, μαργωμένος,
ημιθανής θα πεταρίζει
και χρόνια εφτά ο ουρανός κλεισμένος,
αίμα και δάκρυ θα χιονίζει.

Άγγελος
26 Σεπτέμβρη του 2012-παραμονές της ψήφισης των νέων σφαγιαστικών, αντιλαϊκών μέτρων
http://miafwtografiagianniwtikixilioistixoi.blogspot.gr/2012/09/blog-post_26.html

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ … ΦΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟ «ΒΑΡΟΝΟ»

Η ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΔΟΕ, ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ … ΚΡΑΣΙΟΥ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Αλβανός καταζητούμενος στην Ελβετία είχε στήσει «φάμπρικα» χασίς και με τη συμμετοχή Κύπριου μετέφεραν στο νησί της Αφροδίτης τα ναρκωτικά σε οικοσκευή από το λιμάνι του Λαυρίου όπου υπάρχει αντίστοιχη ακτοπλοϊκή γραμμή. Σε οινοποιείο της Κορίνθου για λογαριασμό του Αλβανού βαρόνου, ντόπιος 49 ετών αντί για κρασί συσκεύαζε τις «φούντες» σε αεροστεγείς ασκούς, που στη συνέχεια τους τοποθετούσε μέσα σε οικογενειακά ψυγεία για να καταλήξουν και σ’ άλλες χώρες της ευρώπης.Η Εγκληματική οργάνωση με διασυνδέσεις σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και ιδιαίτερα κάνναβης εξαρθρώθηκε από το ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ& ΟΠΛΩΝ του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣΣυνελήφθησαν οι πάντες, ο Αλβανός υπήκοος 40 ετών κάτοικος Αθηνών εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος αναζητείτο βάσει ενταλμάτων για υποθέσεις ναρκωτικών από τις Αρχές της χώρας μας και της Ελβετίας, δύο Έλληνες υπήκοοι 49 και 44 ετών, ο πρώτος οινοποιός-κάτοικος Κορινθίας και ο δεύτερος ελεύθερος επαγγελματίας-κάτοικος Αιτωλοακαρνανίας, ένας Κύπριος υπήκοος 45 ετών κάτοικος Ασπροπύργου ιδιοκτήτης χώρου στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ αναζητείται ένας Αλβανός υπήκοος 24 ετών κάτοικος Κορινθίας .Συγκεκριμένα η Δίωξη Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ κατέσχεσε :
Α) Την 08-03-2013 σε μεταφορική εταιρία στον ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ 67 κιλά και 835γρ. κάνναβης επιμελώς κρυμμένα σε ψυγείο οικιακής χρήσεως το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί στην Ιταλία.
Β) Τις απογευματινές ώρες της 09-05-2013, η Υπηρεσία μας με την συνδρομή λιμενικών της Δ/νσης Δίωξης Λαθρεμπορίου & Ναρκωτικών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στο λιμένα του Λαυρίου κατασχέθηκαν 56 κιλά και 155 γρ. κάνναβης επίσης σε ψυγείο οικιακής χρήσεως το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί στην Κύπρο.
Γ) Σε έρευνα που πραγματοποίηθηκε με την συναρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος στην περιοχή Αγ. Βασιλείου Κορινθίας κατασχέθηκαν επίσης 18 κιλά και 295 γρ. κάνναβης.
Συνολικά κατασχέθηκαν 142 κιλά και 285γρ κάνναβης, δύο (2) πολεμικά όπλα τύπου Καλάσνικωφ, τέσσερις (4) γεμιστήρες και 192 σφαίρες για τα ανωτέρω όπλα, ένα (1) περίστροφο, δύο (2) μονόκαννα κυνηγετικά όπλα, δύο (2) όπλα χειρός τύπου μπρελόκ, 140 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, δύο (2) οχήματα ΙΧΕ, δύο (2) οχήματα τύπου VAN, το χρηματικό ποσό των 3.950,00¤ καθώς και 11 κινητά τηλέφωνα.Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε και αποθήκευε τις ποσότητες κάνναβης σε οινοποιείο στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου Κορινθίας. Εκεί συσκεύαζε τις ποσότητες των ναρκωτικών σε ασκούς μεταφοράς οίνου και στην συνέχεια τις προωθούσε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οικοσκευές και με φορτηγά διεθνών μεταφορών. Ερευνάται από την Υπηρεσία μας σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές Διωκτικές Αρχές η συμμετοχή μελών του κυκλώματος και σε άλλες παράνομες πράξεις σε σχέση με κατασχέσεις ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Σημαντικό ρόλο για τον εντοπισμό της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτισε η αρμόδια Δ/νση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό "Βίκος" Στρατηγικός Σύμμαχος στον 4ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας!

Αύριο Κυριακή 12 Μαΐου 2013 το Φυσικό Μεταλλικό νερό «Βίκος» θα βρεθεί στο Φαληρικό Όρμο, προκειμένου να «δροσίσει» τους αθλητές όλων των αγώνων του 4ου Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου Αθήνας και τους Παράλληλους Αγώνες που θα τον πλαισιώνουν.Πιστή στη φιλοσοφία της για διαρκή και ουσιώδη υποστήριξη των αθλητικών δρώμενων, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., συμμετέχει ως «Στρατηγικός Σύμμαχος» στην καθιέρωση μιας μεγάλης γιορτής του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στη Χώρα μας, αναλαμβάνοντας την κάλυψη των σταθμών υδροδοσίας όλων των αγώνων της διοργάνωσης.Η στήριξη που προσφέρει η εταιρεία μας στον αθλητισμό είναι μία πτυχή της πηγαίας μας ανάγκης για υποστήριξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους και αντανακλά τη διάθεσή μας «να προσφέρουμε».Αρχίζοντας από την προσφορά μας στην ποιοτική υπεροχή των προϊόντων μας, η διάθεσή μας να προσφέρουμε φτάνει μέχρι την ουσιαστική εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη βαθιά ανθρώπινη συμμετοχή στα δρώμενα γύρω μας.

Η απάντηση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στον κ. Π. Μπαλατσό…

Στο φύλλο της 1ης Μαΐου 2013 της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» δημοσιεύθηκε κείμενο του τ. Διευθυντή Λυκείου κ. Παναγιώτη Μπαλατσού με τον τίτλο «Υπερβολικές οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Ε.Λ.Μ.Ε.», με το οποίο ο κ. Μπαλατσός επιτίθεται και υβρίζει και χλευάζει τους συνδικαλιστές της Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΕ., δηλαδή τον Κλάδο - γιατί οι συνδικαλιστές είναι αιρετοί, είναι εντολοδόχοι του Κλάδου -, που αγωνίστηκε και κατέκτησε εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε και ο ίδιος ο κ. Μπαλατσός να αξιωθεί να ανέβει τις βαθμίδες της κλίμακας της ιεραρχίας ενός συστήματος αντίθετου, όπως τώρα δηλώνει, προς τις αντιλήψεις του για τη λειτουργία των μονάδων της Εκπαίδευσης. Τότε, όταν έγινε Διευθυντής Λυκείου, και το ωράριο και το μισθολόγιο και το πειθαρχικό Δίκαιο και ο τρόπος λειτουργίας της Εκπαίδευσης τον «βόλευαν» τον κ. Μπαλατσό να κάνει άνετα τη δουλειά του. Τώρα όλα είναι «υπερβολικές» επιδιώξεις και διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών της Ε.Λ.Μ.Ε., και ξιφασκεί εναντίον των συνδικαλιστών ως κρατικοδίαιτων, ενώ γνωρίζει ότι κρατικοδίαιτος ήταν ο ίδιος με σειρά χαριστικών αποσπάσεων στη Σουηδία, και ως γάγγραινα, την οποία όμως ο ίδιος, όσο βολευόταν εν υπηρεσία, δεν προσπάθησε να θεραπεύσει. Τον βόλευε τότε.Προβάλλει ο κ. Μπαλατσός το σουηδικό μοντέλο Εκπαίδευσης ως ιδανικό και το συγκρίνει με το σημερινό ελληνικό, για να αποδείξει ότι στην Ελλάδα οι καθηγητές είναι αργόσχολοι και φυγόπονοι. Αποδεικνύεται όμως ανιστόρητος και αμαθής, διότι αγνοεί τις κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες θεσπίζονται και εφαρμόζονται οι εκπαιδευτικές πολιτικές. Άλλο Ελλάδα και άλλο Σουηδία, κ. Μπαλατσέ, πώς να το κάνουμε τώρα! Δεν είναι τί Κοζάνη τί Λωζάνη, αλλά άλλο Κοζάνη και άλλο Λωζάνη. Άλλο Κοζάνη, κ. Μπαλατσέ, μπορείτε να το καταλάβετε; Αν όχι, δεν φταίμε εμείς.Το μισθολόγιο, το διδακτικό ωράριο, οι εξωδιδακτικές εργασίες, οι ευθύνες, είναι η μια πλευρά της εργασίας μας, αυτή που φαίνεται. Υπάρχει και η άλλη, η αθέατη, η προετοιμασία των μαθημάτων στο σπίτι, που, κ. Μπαλατσέ, είναι επιστημονική έρευνα και μελέτη για κάθε επόμενο μάθημα, που απαιτεί χρόνο και μέσα σύγχρονης διδακτικής, κάτω και από την πίεση των οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων. Δεν είναι οι «21» ώρες της αίθουσας, κ. Μπαλατσέ, είναι οι «121» ώρες προετοιμασίας με μελέτη και έρευνα κατ οίκον. Και, δόξα τω Θεώ, εμείς οι καθηγητές αυτήν την εργασία μας φέρνουμε σε πέρας με αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, και κάτω από αυτές τις συνθήκες.Εσείς, κ. Μπαλατσέ, μπορείτε να μείνετε εραστής του Σουηδικού μοντέλου, εμείς όμως οι καθηγητές, η Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΕ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ένα ιδανικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς αντιγραφές και απομιμήσεις εξωτερικών στοιχείων, που δεν εναρμονίζονται με την ελληνική πραγματικότητα, και χωρίς να πτοούμαστε από κακόβουλες επικρίσεις ή άλλες σκοπιμότητες.Όσο για σας κρίμα, κ. Μπαλατσέ, πολύ κρίμα. Μας αναγκάζετε να λυπούμαστε και για την επιλογή σας ως Διευθυντή Λυκείου!...

Συνελήφθησαν τρεις νεαροί στα Γιάννενα για συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθεςτο βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τρεις νεαροί ηλικίας 32, 21 και 26 ετών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και οπλοκατοχή.Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στον 32χρονο, βρήκαν μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (0,3) γραμμαρίων, την οποία είχε προμηθευτεί λίγο νωρίτερα από τον 26χρονο.Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 26χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα ηρωίνης, βάρους (0,1) γραμμαρίων
Ένα μεταλλικό κυτίο με υπολείμματα ηρωίνης
Ποσότητα κάνναβης, βάρους( (14,1) γραμμαρίων
Μία σιδερογροθιά
Ένα στιλέτο
Επίσης, στο σπίτι του 26χρονου συνελήφθη και ένας 21χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (1,2) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αστείες οι δικαιολογίες του Καχριμάνη

Έκπληκτη η τοπική κοινωνία διάβασε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, αναφορικά με την μη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σύσκεψη για τον τουρισμό όλων των Περιφερειαρχών μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Τουρισμού. Αφού λοιπόν ο κ. Καχριμάνης εκτιμά ότι οι συσκέψεις, με Υπουργούς μάλιστα, είναι άχρηστες κάνει γνωστό ότι είχε ενημερώσει για την απουσία του. Τίθενται πλέον τα εξής ερωτήματα:
1. Αφού είναι "άχρηστες" οι συσκέψεις με Υπουργούς και Περιφερειάρχες, "άχρηστοι" θα πρέπει να είναι και όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας, όπως και οι Υπουργοί που συμμετείχαν σε αυτές.
2. Αφού είναι "άχρηστες" αυτές οι συσκέψεις, όλα τα ζητήματα που αναφέρει στην ανακοίνωσή του ποιος θα τα λύσει; Μόνος του;
3. Αναφέρει ότι κάποιοι στην Αθήνα κρατούν στο περιθώριο τις Περιφέρειες. Μήπως αυτοαναιρείται πλέον με τη λογική του να θεωρεί "άχρηστες" τις συσκέψεις με Υπουργούς, στις οποίες δεν θέλει να συμμετέχει;
4. Μήπως επιτέλους πρέπει ο κ.Καχριμάνης, εκτός από την παρουσία του σε κάθε λογής τοπική εκδήλωση να αρχίσει να συμμετέχει στις συσκέψεις με τους Υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να πετύχει κάτι και για τον τόπο μας;
5. Αν αισθάνεται κουρασμένος ο Περιφερειάρχης, έχει Αντιπεριφερειάρχες, που μπορούν να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια. Εκτός βέβαια αν τους θεωρεί ανεπαρκείς, οπότε πρέπει ο ίδιος να σκεφτεί για τις επιλογές του...

Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Διαβάστε αναλυτικά πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές των διοδίων


Ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίησή της βρίσκεται η Εγνατία Οδός.Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Βήμα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του εθνικού αυτοκινητοδρόμου.Αν και τα εμπόδια υπήρξαν πολλά, βάσει της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές της Εγνατίας Οδού από δανειακές συµβάσεις που είχε συνάψει µε τράπεζες, για την εξασφάλιση των οποίων έχουν συσταθεί εµπράγµατα δικαιώµατα επί του δικαιώµατος εκµετάλλευσης πριν από τη μεταβίβαση της εταιρείας στο Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δύνανται να αναλαµβάνονται από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης.Η ρύθμιση επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποίησης του δικαιώµατος εκµετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, να συνάπτει κάθε αναγκαία σύµβαση, όπως σημειώνεται."Από την ανάληψη των οφειλών από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης, οι κάθε είδους υποχρεώσεις της εταιρείας "Εγνατία Οδός ΑΕ", τόσο από τις δανειακές συµβάσεις όσο και από κάθε άλλη αιτία που συνδέεται µε αυτές, καθώς και οι εµπράγµατες ή προσωπικές εξασφαλίσεις για τις οφειλές αυτές αποσβέννυνται" αναφέρεται.Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο προσφερόμενο τίμημα θα ενσωματωθεί και η αξία του δανεισμού της Τράπεζας Πειραιώς και ο επενδυτής θα αναλάβει την εξυπηρέτησή του, καταβάλλοντας μικρότερο τίμημα σε μετρητά.Το άλλο δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2008 με την εγγύηση του Δημοσίου, θα παραμείνει στην Εγνατία Οδό και θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από την επιστροφή ΦΠΑ της εταιρείας ο οποίος πλέον αποδίδεται από το Δημόσιο.

Τι θα γίνει με τα διόδια
Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του "Βήματος", στο υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης και στο ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκαν οι ακραίες προτάσεις των συμβούλων της αποκρατικοποίησης για υψηλά διόδια στον εθνικό αυτοκινητόδρομο.Για τη χρέωση των διοδίων τελών θα εφαρμοστεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπάρχει και στις υφιστάμενες συμβάσεις παράχωρησης των αυτοκινητοδρόμων.Δηλαδή θα ξεκινά με βάση τα 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ και πληθωριστικής προσαρμογής) και θα έχει ανώτατο πλαφόν τα 6 λεπτά ανά χλμ.Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ιδιώτης παραχωρησιούχος θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται 15 σταθμούς διοδίων στον κύριο άξονα και άλλους έξι στους κάθετους άξονες, συνολικά δηλαδή 21 σταθμούς.Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την απόφαση μεταβίβασης της Εγνατίας Οδού στο ΤΑΙΠΕΔ από τη Διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων, η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη επενδυτή θα έχει διάρκεια έως και 40 έτη.Πάντως, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι στην περίπτωση της Εγνατίας το σωστό θα ήταν να γίνει μία ολική παραχώρηση (master concession), με τα εξής βήματα:
-Πρώτον, τη δημιουργία μίας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αποτελούσε την ομπρέλα της εκμετάλλευσης όλων των πιθανών πηγών εσόδων του αυτοκινητοδρόμου, τα οποία θα αντλούνταν από καθετοποιημένες θυγατρικές εταιρείες.
-Και, δεύτερον, τη σταδιακή παραχώρηση υπηρεσιών σε επενδυτές στο συγκεκριμένο πλαίσιο. "Αντίθετα, τώρα θα έχουμε μία "στεγνή" παραχώρηση, χωρίς παραγωγή υπεραξίας", σχολίαζουν.

Βρέθηκε κρεμασμένος στη γέφυρα του Βασιλικού στην Εγνατία οδό

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η Αστυνομία

Ένας 90χρονος βρέθηκε κρεμασμένος σήμερα το πρωί στην γέφυρα του Βασιλικού στην Εγνατία Οδό. Ο 90χρονος είχε καταγωγή από Καλάβρυτα και σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr πριν από μερικές μέρες, είχε εντοπιστεί καμένο το αυτοκίνητου του μάρκας Nissan Almera, στην Γκρίκα Παραμυθιάς.Τον άτυχο 90χρονο εντόπισε περαστικός, ο όποιος ειδοποίησε την αστυνομία.Αν και τα πρώτα στοιχειά δείχνουν αυτοκτονία, όπως δήλωσε στο Ράδιο Ηγουμενίτσα ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας ταξίαρχος κ. Λελοβίτης, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την περίπτωση της δολοφονίας.Το σώμα του 90χρονου βρισκόταν για τουλάχιστον 1 εβδομάδα κρεμασμένο, ενώ φως στα ακριβή αίτια του συμβάντος, αναμένεται να δώσει η νεκροψία του κ. Βουγιουκλάκη, καθώς και η προανάκριση που διεξάγετε από την ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών σε βάρος πολιτών, στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Ζητάμε μεγαλύτερη αστυνόμευση, φοβόμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας, γιατί δεχόμαστε επιθέσεις από κακοποιούς», ήταν η έκκληση των κατοίκων της ακριτικής περιοχής των Φιλιατών ,προς το Δημοτικό Συμβούλιο προχθες το βράδυ.Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν κατάμεστη, από κατοίκους και εκπροσώπους φορέων του Δήμου, καθώς το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν, «η ασφάλεια των πολιτών στο Δήμο Φιλιατών». Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ,έχουν αναστατώσει τα 47 χωριά του Δήμου Φιλιατών.Κατά την συνεδρίαση, πήραν τον λόγο οι πολίτες, οι οποίοι κατήγγειλαν βίαια περιστατικά ληστειών από αλβανούς κακοποιούς σε βάρος τους και τόνισαν πως ζουν ένα εφιάλτη καθημερινά. Όπως είπαν, κακοποιοί μπαίνουν στα σπίτια τους, τους φιμώνουν, τους απειλούν με όπλα και τους ληστεύουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν και θύματα ξυλοδαρμού.Η συνοριακή γραμμή των Φιλιατών με την Αλβανία, εκτείνεται σε μήκος 100 χιλιομέτρων από την Μουργκάνα μέχρι την Σαγιάδα, ενώ πολλά από τα χωριά του Δήμου, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το έδαφος της γειτονικής χώρας, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  ο αντιδήμαρχος Παρασκευάς Βλάχος και προσθέτει:« Μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα στα χωρία. Αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες της Δίωξης Ναρκωτικών, όμως οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι. Η αστυνομική δύναμη που φεύγει κάθε μήνα από την Θεσπρωτία για τον Έβρο, θα μπορούσε να βρίσκεται στα δικά μας σύνορα. » Στην συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας και ο Αστυνομικός Διευθυντής ,Ταξίαρχος Γεώργιος Λελοβίτης.Ο κ. Μπέζας, σε δήλωση του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών στις παραμεθόριες περιοχές της Θεσπρωτίας, που έχει ιδιαιτερότητες λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει ζητήσει ήδη, το ποσοστό των αστυνομικών που μετακινείται από την Θεσπρωτία προς τον Έβρο να μειωθεί σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, «η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι βασική επιλογή και προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν και δυνάμεις από την Θεσπρωτία. Εξάλλου μία από τις οδούς διαφυγής των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη ,είναι και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Επομένως αντιμετωπίζοντας την κατάσταση στον Έβρο αντιμετωπίζουμε και τα ενδεχόμενα προβλήματα στην Ηγουμενίτσα».Ο βουλευτής ζήτησε από τον Αστυνομικό Διευθυντή, να ενταθούν οι περιπολίες στα χωριά προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς, οι ηλικιωμένοι ακρίτες.Από τν πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής είπε, ότι ο Δήμος Φιλιατών αστυνομεύεται καθημερινά από δύναμη 150 ανδρών ,υπάρχουν σε 24 ωρη βάση, 5 περιπολίες, όμως ζήτησε έγκαιρη ενημέρωση για κάθε συμβάν από τους πολίτες, με δεδομένο ότι η περιοχή είναι δύσβατη και δυσπρόσιτη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αποκαθίσταται η βλάβη της υδροδότησης στο Κανάλι


Αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα της υδροδότησης που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες σε κατοικίες της Τοπικής Κοινότητας Καναλίου.Όπως εξήγησαν οι τεχνικοί οι οποίοι πραγματοποιούν τις εργασίες αποκατάστασης, υπήρξε αφενός τεχνική βλάβη η οποία προκάλεσε μείωση της πίεσης του νερού και αφετέρου σημειώθηκε υπερκατανάλωση τόσο λόγω της αυξημένης κίνησης όσο και των ποτισμάτων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.Σύμφωνα τόσο με τον αντιδήμαρχο Τοπικής Κοινότητας Καναλίου Παντελή Μπαρτζώκα όσο και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ευάγγελο Ροπόκη το δίκτυο ύδρευσης θα ενισχυθεί άμεσα με την ενεργοποίηση τριών γεννητριών ενώ μέσα σε διάστημα 24 ωρών θα έχει αποκατασταθεί και η τεχνική βλάβη στο σύστημα.

To Κέντρο Νέων Ηπείρου αναζητεί έναν συμμετέχοντα για να συμμετάσχει σε μία ανταλλαγή Νέων

To Κέντρο Νέων Ηπείρου αναζητεί έναν συμμετέχοντα για να συμμετάσχει σε μία ανταλλαγή Νέων στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση στην Ουγγαρία(20-29 Μαΐου) με θέμα τους εφευρέτες και τις εφευρέσεις όπου θα συμμετάσχουν νέοι από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Τα εισιτήρια είναι ακόμα οικονομικά και θα καλυφθεί το 70% των εξόδων μετακίνησης και η διαμονή και το φαγητό των συμμετεχόντων. Θα δοθεί και πιστοποιητικό παρακολουθήσης. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε στο 6975200586 ή στείλτε μας e-mail στο youthcenterofepirus@yahoo.gr

Δείτε ποιες περιοχές θα δεχτούν καταιγίδες στην Ήπειρο το Σαββατοκύριακο και πόσο θα πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Στο μοναδικό δελτίο καιρού για Ηπείρου με τον Γιώργο Βασιλειάδη για το metar.gr