Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Εκδήλωση - συζήτηση «Πόλεμοι του νερού στη γειτονιά μας: Κινήματα και προοπτικές»,στα Γιάννενα

Ενάντια στο ψευδεπίγραφο δίλημμα κρατικής ή ιδιωτικής διαχείρισης των δημοσίων αγαθών το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι βαθιά κοινωνικό-πολιτικό. Δεν μπορεί να υπόκειται ούτε στους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς, που δεν απηχούν τις απόψεις, τη βούληση των πολιτών και τον τοπικών κοινωνιών, ούτε στην παγκόσμιας εμβέλειας απόπειρα των κερδοσκοπικών λόμπι (νερού-ενέργειας) να πατεντάρουν τη φύση και τη ζωή, για να μας την πουλήσουν αργότερα. Στη fast track λεηλασία των δημόσιων φυσικών πόρων μπορούμε να απαντήσουμε με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείριση. Κανείς δεν είναι πιο αρμόδιος για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δημοσίων αγαθών απ’ την κοινωνία και τις τοπικές κοινότητες.Στον αγώνα ενάντια στην αρπαγή των νερών του Αώου, στον πολύπλευρο αγώνα που ξεκινά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων συλλογικών αγαθών, δεν είμαστε μόνοι:υπάρχει ήδη η πολύτιμη εμπειρία από τους πολύχρονους αγώνες που έχουν ακυρώσει την φραγματοποίηση του Αράχθου, τους αγώνες για την υπεράσπιση της Παμβώτιδας και του Καλαμά, η εμπειρία από την αντίσταση στην εκτροπή του Αχελώου, η παγκόσμια γνώση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (Ιταλία, Ισπανία, Λατινική Αμερική), εμπειρίες που δείχνουν πως ένα ακομμάτιστο, αμεσοδημοκρατικό κίνημα πολιτών κάθε κοινωνικής διαστρωμάτωσης μπορεί να ακυρώσει έμπρακτα τους αυθαίρετους σχεδιασμούς του Κράτους και των κερδοσκοπικών λόμπι.
Εκδήλωση - συζήτηση «Πόλεμοι του νερού στη γειτονιά μας: Κινήματα και προοπτικές» με τους:
-Κώστα Δημητρίου, πρόεδρο Συλλόγου Προστασίας Αράχθου
-Παύλο Κοντογιάννη, από την Κίνηση για την προστασία του Αώου (http://protectaoos.blogspot.gr/)
-Γιώργο Χονδρό, «Αχελώου Ρους», πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχώρας
Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, στις 7 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (στοά Σάρκα, Ν. Ζέρβα 28-30), στα Γιάννενα.

Διοργανώνει η Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Στις πόλεις της ζωής του τα Γιάννενα και η Πρέβεζα!


Ταξίδι στην ιστορία μας με τον Μίκη


H θρυλική ζωή του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, του μεγαλύτερου εν ζωή μύθου της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, μεταφέρεται ως υπερθέαμα στη σκηνή. Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο της νεότερης Ελλάδας… Μια σπάνια εμπειρία.Η Ελλάδα «ταξιδεύει» από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Η ζωή του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, αποκαλυπτική και παρούσα, συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε. Μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, Εξορίες, «άνοιξη της δεκαετίας του `60», δικτατορία, Μεταπολίτευση…Σκηνές που συγκλονίζουν, μνήμες και μουσικές που συνεπαίρνουν, περνούν από τα «πέτρινα χρόνια», στην «άνοιξη της δεκαετίας του ΄60» και στη μεταπολίτευση… Η συνύπαρξη ποίησης και μουσικής… Η αποθέωση του τραγουδιού η μαγεία της μελοποιημένης ποίησης… Η συνάντησή του Μίκη Θεοδωράκη με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης και δεκάδες άλλοι…Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ διαρκώς παρών δημιουργεί μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας διαρκώς, μέσα από το έργο και τους αγώνες του, νέες ιδέες και εκδοχές… Δημιουργεί μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της τέχνης…Από τη γενέτειρά του Χίο, μέχρι την απογείωση στην παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή μυθική και περιπετειώδη…Φύση ανυπότακτη, άρρηκτα δεμένη με την έμπνευση και τη δημιουργία, ο Θεοδωράκης παραμένει ένα σπάνιο φαινόμενο δημιουργού που το έργο του φτάνει στο μέλλον κάθε εποχής.Περισσότερα από πενήντα τραγούδια του έλληνα μουσικοσυνθέτη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας: από του «Λιποτάκτες» στον «Επιτάφιο», από το «Αξιον Εστί» στην «Ρωμιοσύνη» και το «Canto General».Συνοδοιπόροι στο σκηνικό αυτό ταξίδι είναι είκοσι οκτώ ηθοποιοί και χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και δώδεκα μουσικοί. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαϊδης.Η παράσταση, μετά την Αθήνα, θα «ταξιδέψει» στις πόλεις της ζωής του: Χίος, Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πρέβεζα, Σύρος, Αργοστόλι, Πύργος, Τρίπολη, Χανιά και το χειμώνα σε ευρωπαϊκές πόλεις.Τον Ιούνιο θα δοθεί μια παράσταση στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, τόπο εξορίας του συνθέτη και χιλιάδων Eλλήνων…

Κάλεσμα από τον Α.Ο. Βελισσαρίου στους Γιαννιώτες φιλάθλους

Η διοίκηση, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας απευθύνουμε κάλεσμα στο φίλαθλο κοινό της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας, της 2ης ουσιαστικά ομάδας της πόλης μας, για επάνοδο στην Γ´ Εθνική μετά απο 20 χρόνια.Ο ΑΟΒ κατέκτησε το φετινό πρωτάθλημα Ά Ερασιτεχνικής της ΕΠΣ Ηπείρου και αγωνίζεται σε αγώνες μπαράζ (play off) με τις πρωταθλήτριας ομάδες της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και των Τρικάλων για μία θέση που θα οδηγήσει στη νέα Γ´ Εθνική.Μία νέα Γ´ Εθνική η οποία πλέον θα είναι ερασιτεχνική, θα περιλαμβάνει ομάδες απο ένα γεωγραφικό φάσμα πληθυσμιακά μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου καθώς θα καλύπτει:
- την Αιτωλοακαρνανία,
- όλους τους Νομούς της Ηπείρου,
- τη Λευκάδα,
- την Κερκυρα,
- τη Δυτική Μακεδονία (Καστορία, Κοζάνη, Γρεβενα)
- τμήμα της Θεσσαλίας (Τρίκαλα ίσως και Καρδίτσα)
- πιθανότατα και της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία)
Δεδομένα που καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία τουλάχιστον μίας ομάδας της πόλης μας σε αυτό το πρωτάθλημα, τόσο για το καλό του Γιαννιώτικου ποδοσφάιρου και του αστέιρευτου ταλέντου που πιστεύουμε υπάρχει σε αυτό, όσο και για την οικονομία της πόλης, την προβολή και προώθησή της.Σας καλόυμε να παραβρεθείτε και να στηρίξετε την προσπάθειας μας, αρχής γενομένης την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα στο Πανηπειρωτικό, απέναντι στην ομάδα του Θεσπρωτού Ηγουμενίτσας για την 1η αγωνιστική των play off.

Τοπικό τουριστικό δίκτυο δημιουργήθηκε στην ΠρέβεζαΤοπικό τουριστικό δίκτυο δημιουργήθηκε στην Πρέβεζα και τα μέλη του συζητούν, προβληματίζονται και θέτουν ζητήματα σχετικά με τον Τουρισμό κάθε Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά.Το τοπικό τουριστικό δίκτυο, δημιουργήθηκε έπειτα από έγγραφο της ΚΕΔΕ που ζητούσε τη σύσταση ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, στελεχωμένο από ενεργούς πολίτες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής &Ανάπτυξης του Δήμου Πρέβεζας αλλά τη συμπληρώνει και τη στηρίζει, παρέχοντας της μεταξύ άλλων μια ευρύτερη εικόνα της τοπικής τουριστικής κοινωνίας, των τοπικών κοινωνικών προβλημάτων που οφείλονται ή σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και περισσότερες ιδέες που θα μπορούν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, μάρκετινγκ κι άλλα.Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν φορείς και επαγγελματίες σχετικοί με τον Τουρισμό, ενώ στόχος του δικτύου είναι η διεύρυνση του.

Στην Διεθνή Έκθεση Ιχθυοκαλλιέργειας στις Βρυξέλες, ο σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών ΘεσπρωτίαςΠραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στις Βρυξέλες (Βέλγιο) στις 23-26.04.2013, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Ιχθυοκαλλιέργειας ESE 2013 (European Seafood Exposition), η πρώτη κοινή επιχειρηματική αποστολή, με το Επιμελητήριο Αυλώνας στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «IntActPlan: Ολοκληρωμένες Δράσεις για την Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής και τη Δημιουργία Ευκαιριών Διείσδυσης σε Νέες Αγορές», του IPA «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007 – 2013».Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρο Πάσχο ως Επικεφαλής της, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, κ. Ιωάννη Χεκίμογλου και μέλη της Ομάδας Έργου και του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.Της Αλβανικής αποστολής ηγήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυλώνας, κ. Arben Brestani.Με την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με επιχειρήσεις του κλάδου.Τα μέλη της αποστολής, λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έκριναν την συμμετοχή τους στην δράση άκρως πετυχημένη, έχοντας αποκομίσει γνώσεις για το διεθνές περιβάλλον του κλάδου και σχετικές συμφωνίες συνεργασίας.Κατά τη διάρκεια υλοποίησης των συναντήσεων, ο Επικεφαλής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Πάσχος, πραγματοποίησε συναντήσεις με την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε. κα Μαρία Δαμανάκη, τον Πρόεδρο του κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτιο Κουβέλη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕ, κ. Αθανάσιο Καλαμπόκη, τον Πρέσβη, κ. Πλ. Χατζημιχάλη και τον Σύμβουλο Ο.Ε.Υ. Α΄, κ. Π. Γκάσιο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, την εκπρόσωπο της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες, κα Κωνσταντοπούλου και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών του Βελγίου.

Από την εταιρεία NEXT COM A.E. ζητείται Οικονομολόγος


Από την εταιρεία 
NEXT COM A.E.
ζητείται
Οικονομολόγος πτυχιούχος ΑΕΙ Οικονομικών Επιστημών ή Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Οικονομικού Πανεπιστημίου για πλήρωση μόνιμης θέσης απασχόλησης στο Οικονομικό Τμήμα της εταιρείας.Απαραίτητα προσόντα:
Άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας,
Άριστη γνώση και χρήση Η/Υ
Γνώσεις λογιστικής 
Πενταετής τουλάχιστον προϋπηρεσία σε εταιρείες Α.Ε. σε επίπεδο διαχείρισης ενδοευρωπαϊκών και ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Τυχόν μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θα συνεκτιμηθεί.
Αποστολή βιογραφικών στο info@nextcom.gr με την ένδειξη ΟΕ01

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας

Την Τετάρτη 15-05-2013 και ώρα 8:00μμ θα συνέλθει σε δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε συνολικά 23 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Παίρνει άδεια κανονικά ο ΠΑΣ Γιάννενα!!!

Χθες έγινε η σύσκεψη της επιτροπής αδειοδοτήσεων στην ΕΠΟ και ο σκύλος ήταν εκεί. Τρύπωσε στα γραφεία της Ομοσπονδίας και έβγαλε ...λαβράκια.Όπως έπιασαν τα αυτιά του, λοιπόν, πολλές είναι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας που, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν παίρνουν αδειοδότηση για το νέο πρωτάθλημα.Ποιες είναι αυτές; Ο Παναθηναϊκός, Άρης, ο Πανιώνιος, η Βέροια και ο Πανθρακικός! Μάλιστα, μπορεί σε αυτή τη λίστα να προστεθούν ακόμα ένα-δύο ΠΑΕ, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, για μη γίνουν παρερμηνείες, είναι ότι οι παραπάνω ομάδες δεν παίρνουν άδεια με τα υπάρχοντα δεδομένα. Γιατί μπορεί, για παράδειγμα, σε μία εβδομάδα ο Αλαφούζος να παρουσιάσει καμία εγγυητική πολλών εκατομμυρίων και να αλλάξουν τα δεδομένα για τους πράσινους.Γι΄αυτό το ξαναλέμε: Οι παραπάνω ομάδες δεν παίρνουν άδεια σύμφωνα ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Αν καταφέρουν και μαζέψουν τα πράγματα στο επόμενο διάστημα τότε μπορεί να αλλάξουν οι αποφάσεις. Προς το παρόν, πάντως, άδεια δεν μπορούν να πάρουν...

sportdog.gr

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Η «Σπιτική Κουζίνα για όλους» του ΟΚΠΑΠΑ

Ετοιμάζεται για... σερβίρισμα
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να... σερβίρει την «Σπιτική Κουζίνα για όλους» ο ΟΚΠΑΠΑ μιας και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του μειοδότη ολοκληρώθηκε με μια τοπική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του catering να είναι τελικά αυτή που θα αναλάβει να... τρέξει την όλη προσπάθεια.Η πρόταση που κατέθεσε ήταν και η μοναδική στον διαγωνισμό αν και όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, τουλάχιστον δέκα εταιρίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πήραν τα τεύχη του διαγωνισμού χωρίς ωστόσο να καταθέσουν προσφορά.Η προσφορά της εταιρίας που τελικά κέρδισε τον διαγωνισμό είναι να διαθέτει τις μερίδες με αντίτιμο 2,5 ευρώ.Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. υλοποιεί το πρόγραμμα «Σπιτική Κουζίνα για όλους» επιδιώκοντας να συμπαρασταθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (απόρους και οικονομικά αδύναμους),αλλά και στις εργαζόμενες μητέρες, στους εργαζόμενους στο Δήμο μας και τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που υπάρχουν στην πόλη μας, στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης εξασφαλίζοντας χαμηλού κόστους φαγητό σε όλους τους πολίτες.Ο κ. Τσουμάνης μιλώντας στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» τόνισε πως η εταιρεία που θα αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και διαθέτει πρότυπο σύστημα ασφαλείας τροφίμων (Διεθνές Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων) HACP/ISO 22000, σύγχρονο και πλήρη εξοπλισμό, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και εμπειρία στο χώρο μαζικής εστίασης.Η έναρξη της λειτουργίας της «Σπιτικής Κουζίνας» αναμένεται σε λίγες εβδομάδες καθώς πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στο 1ο ΚΑΠΗ όπου θα γίνεται η διανομή.Τα είδη των προσφερόμενων γευμάτων θα να είναι τουλάχιστον 4 έως 5 καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τα οποία τα δύο θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά κρέας με ενιαία για όλα τα είδη τιμολόγηση από την ταμειακή μηχανή, που θα εγκαταστήσει η Εταιρεία στο χώρο.Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. θα έχει κάθε δικαίωμα διενέργειας ελέγχου και δειγματοληψιών επί των γευμάτων που θα διατίθενται, όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Επιλογή πατριωτικής ευθύνης για τους βορειοηπειρώτες η ψήφος στο ΚΕΑΔ

Πλησιάζει η ώρα της κάλπης στην Αλβανία και για ακόμη μία  φορά το ΚΕΑΔ, το κόμμα που αταλάντευτα  και διαχρονικά στηρίζει τα δίκαια της ελληνικής μειονότητας, ζητά την ψήφο των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και όχι μόνο. Στις 22 Ιουνίου, όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να στηριχθούν μαζικά οι εκλογικοί συνδυασμοί του, ώστε με ενισχυμένα ποσοστά να μπορέσει ο επικεφαλής του Βαγγέλης Ντούλες να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ρυθμιστή, στο σχηματισμό της νέας Αλβανικής κυβέρνησης. Ο Αλβανο-τσάμικος θίασος του Μπερίσα και οι θιασώτες του στο “μειονοτικό” MEGA θα περάσουν ανεπιστρεπτί στην ιστορία. Το ομολογούν όχι μόνο τα γκάλοπ αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας. Όσοι παρακολουθήσαμε χθες στο ITV στην εκπομπή του Βλάση Ντόκα“Puzzle”, τη συνέντευξη του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, πήραμε από πρώτο χέρι μια υπεύθυνη ενημέρωση για τη σημασία που έχουν για τη μειονότητα, οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Στο EpirusGate σας τα λέμε εδώ και χρόνια και σας έχουμε αποκαλύψει με στοιχεία και λεπτομέρειες ,τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν τα διάφορα παράκεντρα εξουσίας (εγχώρια και μη). Φέτος τους χάσαμε εντελώς του Νοτιοηπειρώτες “παραγονταραίους” οι οποίοι στις εκλογές του 2009, έδιναν ρέστα να εκλέξουν τα... παρα-κούμπαρα, που δυστυχώς κατέληγαν εξαπτέρυγα του... Μπερίσα!!! Γι' αυτό φέτος προσοχή. Ούτε μια ψήφος χαμένη. Μαζικά ΚΕΑΔ. Υποψήφιοι (με τα ονόματα όπως θα είναι γραμμένα στα ψηφοδέλτια) είναι: Στην Περιφέρεια Αυλώνας: Vangjel Dule, Vasillaq Bollano, Elsa Guxo, Vasillaq Kajo, Llambi Subashi, Ilia Kallanxhi, Jorgo Jani, Anest Korreta, Elisabeta Konomo, Lefter Xoro, Kozeta Statha, Edmond Milori, Stavro Gjino, Bardha Bullari και Elidon Bulla. Στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου:Alqiviadhi Puli, Thoma Binjaku, Mirela Hoxhaj, Odeta Sufati και Aristidh Proko. Στην Περιφέρεια Κορυτσάς: Thanas Poci, Arben Ilia, Xheni Prenda, Gjergji Leka, Albert Zguri, Lefter Tanellari, Iliana Nakolli, Thoma Marku, Adriana Kreka και Eleni Note. Στην Περιφέρεια Τιράνων: Evjeni Kota, Thoma Melo, Mariana Bonjaku, Vasil Papajorgji, Eli Peci, Endri Pano, Anxhelina Zhidro, Spiro Qatipi, Anisa Papadhima, Vasili Vasil, Flora Papa, Gjergji Theodhosi και Eksana Qirici. Στην Περιφέρεια Δυρραχίου: Naim Loci, Shaqir Uruci, Anisa Meta, Albert Simaku, Gjergji Gerco, Apostol Duka, Kleopatra Maro, Kristaq Kikli, Alen Frasheri, Mimoza Mema και Artur Beqo. Στην Περιφέρεια Ελμπασάνι: Yzeir Fetahu, Hysmete Toska, Irena Bradhi, Marku Mufali, Lulezim Sulollari, Emilian Sotiri, Etleva Kenuti, Marsilda Beti, Nazif Lleshi και Gazment Xhaka.Στην Περιφέρεια Κούκες: Prend Gjoni, Gjovalin Valca, Eritjana Prenga, Drita Suta και Ernest Rica. Στην Περιφέρεια Σκόδρας: Erogen Brajoviq, Valbona Mehmeti, Bashkim Asllanaj, Senad Pellumaj, Anita Xhahysa, Lirim Hasaj, Klodiana Lishi και Gjelosh Dokaj. Στην Περιφέρεια Φίερι: Liljana Decolli, Piro Jano, Juliano Krongo, Anila Piperi, Luljeta Myrto, Mariglen Andrea, Nasi Ciroku, Athina Cera, Mondi Liko, Gjergji Hila, Stela Sila, Vasil Jani, Aurel Bozo και Artan Nika. Στην Περιφέρεια Ντίμπρας: Kujtim Kola, Dashnor Aliu, Irena Manjani και Astrit Suçi. Στην Περιφέρεια Λέζιας: Prend Gjoni, Gjovalin Valca, Eritjana Prenga, Drita Suta και Ernest Rica. 

Φωτιά σε διαμέρισμα στα Γιάννενα

Χάρη στην ταχεία αναγγελία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (199) και την άμεση κινητοποίηση της τελευταίας, αποφεύχθη ο κίνδυνος μετάδοσης της πυρκαϊάς από διαμέρισμα τoυ 2ου ορόφου στην οδό Τεπελενείου στα Γιάννενα,στα υπόλοιπα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Η πυρκαϊά περιορίστηκε στο χώρο του υπνοδωματίου, προξενώντας μόνο υλικές ζημιές χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Απουσίαζε από τη συνάντηση στο Υπουργείο για τον τουρισμό!!!

Παραθερίζει στην Τουρκία!
Η απουσία της Περιφέρειας Ηπείρου από την σύσκεψη για τον τουρισμό, είναι ένα σαφές δείγμα για το πως αντιλαμβάνεται ο Αλέκος Καχριμάνης το ρόλο του. Όταν απουσιάζει από τέτοια σύσκεψη και ταυτόχρονα οραματίζεται την ανάπτυξη μόνο στον πρωτογενή τομέα, καλώντας μάλιστα τους νέους να κάνουν... πρόβατα, τότε τι μπορεί να περιμένει ο τόπος μας; Δεν μπορεί μάλιστα να δικαιολογηθεί με την απουσία του στην Τουρκία,όπου παραθερίζει εδώ και ημέρες με φίλους. Το ίδιο έκανε και πέρυσι τέτοιο καιρό πριν τις εκλογές, όταν  όλοι οι "γαλάζιοι" τραβούσαν κουπί και αυτός απείχε από τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν θα ξεχάσουν οι Νεοδημοκράτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε τοποθετηθεί από τον Σαμαρά στην εκλογική επιτροπή του κόμματος και δεν πήγε ούτε στην πρώτη συνεδρίαση. Πρέπει να αντιληφθεί ο Περιφερειάρχης ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό αρέσουν σε όλους, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες και αντίστοιχη επιλογή του χρόνου που κάνουμε διακοπές.

Άγνωστοι στις αργίες του Πάσχα, έκλεψαν τα πάντα από τον Πύργο κωπηλασίας στο ΕΑΝΚΙ

Μυστήριο γιατί η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ θέλει να μη διαρρεύσει το γεγονός!!!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους τα μέλη της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ (στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν οι εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ), όταν μετά τις αργίες του Πάσχα, μπήκαν στον Πύργο κωπηλασίας, στον τερματισμό του ναυταθλητικού στίβου της λίμνης Παμβώτιδας και είδαν, ότι άγνωστοι δράστες τα είχαν σηκώσει όλα και στα τέσσερα επίπεδά του!!! Από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα πανάκριβα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης, μέχρι καρέκλες και... ράφια!!! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα των αργιών του Πάσχα και έδρασαν ανενόχλητοι. Μάλιστα, προκάλεσαν και φθορές στον Πύργο, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο εσωτερικό του. Υπεύθυνος της διοίκησης κάλεσε αμέσως την Αστυνομία για να δηλώσει την κλοπή, όμως παραμένει άγνωστο γιατί η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ μέχρι και σήμερα, επιχειρεί να μη διαρρεύσει η κλοπή. Γιατί άραγε προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό; Μιας και πιάσαμε τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ να συγχαρούμε στα νέα του καθήκοντα τον Νάσο Παπαχριστόδουλο, γνωστό Paguristas και υποψήφιο βουλευτή στις τελευταίες εκλογές με τη «Δημιουργία Ξανά-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία». Ως γνωστόν αντικατέστησε τον παραιτηθέντα καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Στέφανο Βασιλειάδη.

«Run Greece» στα Γιάννενα και «Kolokas Run» για το... δημαρχείο;

Δεν περιμέναμε ακόμα μία σημαντική οργάνωση λαϊκού αγώνα δρόμου μαζικού χαρακτήρα στα Γιάννενα για να επισημάνουμε τη διαχρονική προσφορά του Παντελή Κολόκα στο αθλητικο-τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Οι πάντες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν στο σημερινό εντεταλμένο σύμβουλο της περιφέρειας Ηπείρου, ότι είναι αποφασισμένος για ακόμη σκληρότερη δουλειά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια με το σύνολο των φορέων της περιοχής να ενισχυθεί στα Γιάννενα, ο τομέας του αθλητικού τουρισμού. Έτσι λοιπόν, η σύμπραξη της Περιφέρειας, του δήμου Ιωαννιτών, του ΣΕΓΑΣ και της WIND, υπέρ του έργου της ΕΛΕΠΑΠ θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Το ακούσαμε χθες το βράδυ στο TV1 και στην κυριολεξία... κεντούσε!!! Ίσως η καλύτερη -ever- τηλεοπτική του παρουσία. Διαβασμένος, αποφασισμένος, με πειθώ και δυναμισμό κάλεσε τους φορείς της περιοχής να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και ενώνοντας τις δυνάμεις τους, με όχημα το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, τις υποδομές, την εμπειρία, τις υπηρεσίες, τη φιλοξενία και τον επαγγελματισμό, να φτάσουν τον αθλητικό τουρισμό ακόμη πιο ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Οι φήμες τον θέλουν να έχει ανεβασμένες πολιτικές μετοχές και στο προεκλογικό χρηματιστήριο του δήμου Ιωαννιτών. Οι συναντήσεις του με τη γενιά των 45ρηδων όλο και πυκνώνουν, οπότε τα συμπεράσματα είναι εύλογα. Λέτε να άρχισε το τρέξιμο για το δημαρχείο και να μην το πήραμε χαμπάρι; Διόλου απίθανο! Ως βαλκανιονίκης στους δρόμους ημιαντοχής, ο Παντελής ξέρει καλά από τακτική και κυρίως πότε να κρατά δυνάμεις και πότε να κάνει... ντεμαράζ!!! Γι' αυτό και στο εσωτερικό της παράταξης Γκόντα, κάποιοι άρχισαν να χάνουν τον ύπνο τους. Κι ακόμα δεν ξεκίνησε. Για να δούμε...

ΠΑΣ-Φήμες για σίγουρη μετακίνηση του Κοροβέση στον ΠΑΟΚ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Goal» ο 21χρονος Νίκος Κοροβέσης του ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει τη καριέρα του στον ΠΑΟΚ από το προσεχές καλοκαίρι.«Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του Νίκου Κοροβέση. Ο Δικέφαλος τα έχει βρει σε όλα με το νεαρό εξτρέμ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.Ο Νίκος Κοροβέσης έκανε φέτος την παρθενική του εμφάνιση στη Σούπερ Λιγκ. Ξεκίνησε τη καριέρα του στον Παναιγιάλιο (22 συμμετοχές), ενώ τη σεζόν 2011-12 αγωνίστηκε στον Απόλλων Σμύρνης (19 συμμετοχές, 4 γκολ). Φέτος, με τη φανέλα του ΠΑΣ έγραψε 26 συμμετοχές πετυχαίνοντας 6 γκολ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ–Έγγραφο από τα κεντρικά της Συγγρού στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων για τις διαδικασίες εκλογής συνέδρων

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου θα στηθούν οι κάλπες

Μέλος της διαδικτυακής μας κοινότητας, μας ενημέρωσε πριν από λίγο, ότι ήδη βρίσκεται στα Γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, η σχετική κομματική οδηγία από τα κεντρικά της Ν.Δ. στη Συγγρού, σχετικά με τον τρόπο που θα κυλήσουν στα Γιάννενα οι διαδικασίες για την εκλογή των συνέδρων του κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου. Όπως είναι ήδη γνωστό το συνέδριο της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το τριήμερο 28-30 Ιουνίου. Η ίδια πηγή μας ενημέρωσε, ότι το ενδιαφέρον των τοπικών μελών για συμμετοχή στο συνέδριο του κόμματος είναι μεγάλο και ήδη αρκετοί είναι οι Γιαννιώτες Νεοδημοκράτες, που καλοβλέπουν μια πιθανή υποψηφιότητά τους.

ΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!

Ηπειρωτόπουλα έχουν ήδη επιστρέψει και δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη…
Μόνο ενθαρρυντική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την εικόνα νέων ανθρώπων να παίρνουν την μεγάλη απόφαση και να δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη.Μπορεί και πριν από δυο – τρία χρόνια, που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα μας - να γινόταν λόγος για επιστροφή των νέων στην παραγωγή, αυτό όμως έμενε απλώς σε θεωρητικό επίπεδο.Σήμερα πλέον έχουμε περάσει στην πράξη και βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτή την εξέλιξη. Βέβαια τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ακόμη τεράστια και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο δράσης από νέους κυρίως ανθρώπους, που ούτως ή άλλως έχουν μεγάλη ανάγκη και από δουλειά.

Πολλά τα παραδείγματα
Τα παραδείγματα νέων ανθρώπων στην Ήπειρο που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να δραστηριοποιηθούν στα χωριά τους ουκ ολίγα. Και βέβαια δεν γίνεται μόνο λόγος για περιοχές κατεξοχήν τουριστικές, παραθαλάσσιες ή ορεινές (παράλια Ηπείρου, Ζαγόρι ή Μέτσοβο), στις οποίες ήδη πολλοί απόδημοι έχουν γυρίσει και έχουν επενδύσει. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι πλέον σχεδόν σε όλο το Νομό Ιωαννίνων έχουν ξεκινήσει μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που κυρίως έχουν να κάνουν με αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τυποποίηση τοπικών προϊόντων (αρωματικά φυτά, τσάι, μαρμελάδες, γλυκά κ.α.) ή ακόμη και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο Πωγώνι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Πωγωνίου. Μεγάλο μέρος του κάμπου στο Ορεινό Ξηρόβαλτο έχει ήδη καλλιεργηθεί, ενώ νέοι αγρότες στην ίδια περιοχή ασχολούνται με την κτηνοτροφία, παίρνοντας την απόφαση να συνεχίσουν και πολλές φορές να επεκτείνουν τα κοπάδια των γονιών ή των παππούδων τους, με σύγχρονα μέσα και εγκαταστάσεις.Σημαντικό κομμάτι στην προτίμηση των νέων παραγωγών κερδίζει και ο τομέας της μελισσοκομίας, αφού η παρθένα φύση του ορεινού κυρίως Νομού Ιωαννίνων μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και το αγνό μέλι να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχή μας.Το ίδιο ισχύει και για την αμπελουργία, η οποία αναπτύσσεται γοργά τελευταία σε όλο το Νομό. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Πωγωνιανή, όπου απόδημος εξ Αθηνών ανανέωσε παλιούς αμπελώνες, ενώ άλλος συστηματικά ασχολείται με την καλλιέργεια όσπριων.Άλλη περίπτωση στο γειτονικό Δολό των λίγων μόνιμων κατοίκων, όπου τελευταία από νέο αγρότη έγινε και μια σημαντική επένδυση σε μονάδα φωτοβολταϊκών των 100 ΚW.

Άνοιξε ο δρόμος…
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις νέων ανθρώπων που από τα λόγια πέρασαν στην πράξη και βρίσκονται πολύ κοντά στο να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Κανείς δεν λέει ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι εύκολη υπόθεση και ότι έτσι θα λύσουν οι νέοι άνεργοι το πρόβλημά τους. Αντίθετα απαιτείται πολύ προσωπική δουλειά, υπομονή και επιμονή. Και φυσικά αγάπη για την φύση και τα ζώα.Οι νέοι της Ηπείρου πάντως έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να επιτύχουν. Αυτό φάνηκε εξάλλου και μέσα από την πολύ καλή και χρήσιμη τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές» (στο MEGA) του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη που την Κυριακή του Πάσχα ήταν αφιερωμένη στις νέες Ηπειρώτισσες που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία, την αργυροχρυσοχοΐα, τις τοπικές επιχειρήσεις κ.α. και οι οποίες αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τους υπόλοιπους νέους ανθρώπους, που η σημερινή οικονομική κατάσταση τους έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον τους.Η Ηπειρωτική ύπαιθρος έχει… ανοίξει την αγκαλιά της και περιμένει υπομονετικά όλους όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σ’ αυτή. Και εάν γίνουν όλα σωστά και μελετημένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους θα είναι τεράστια.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Άλκης Πούλης: “Οι νέοι Βορειοηπειρώτες πρέπει να συνταχθούν και να προσφέρουν λύσεις με τις γνώσεις τους χωρίς ανταλλάγματα και καρέκλες”

Από τον Έλληνα μειονοτικό υποψήφιο βουλευτή του ΚΕΑΔ στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου Άλκη Πούλη, ενόψει των Αλβανικών εκλογών της 22ης Ιουνίου, λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια: “Εκφράζω καταρχάς τις προσωπικές μου ευχαριστίες στους φίλους μου για την μέγιστη τιμή που μου έκαναν με την πρόταση να κατέλθω υποψήφιος στις εκλογές με τη σημαία της Ομόνοιας ως πρώτος στη λίστα του συνδυασμού του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, μιας περιφέρειας με έντονο ελληνικό στοιχείο που αποτελεί απόρθητο κάστρο των Αλβανικών κομμάτων εδώ και 20 χρόνια. Οι εποχές που διανύει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι από τις πλέον δύσκολες και κρίσιμες, σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Ελληνική και παγκόσμια οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» τους απανταχού βορειοηπειρώτες με άμεσες επιπτώσεις στην επιβίωση της ιδιαίτερης Πατρίδας μας, των συμπατριωτών και πατεράδων μας που διαβιούν στα πάτρια εδάφη. Η εγγενής αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας για τα προβλήματα μας, που εντάθηκε σε σχεδόν «εχθρικό» επίπεδο εν μέσω κρίσης, καλεί όλους εμάς του νέους βορειοηπειρώτες να συνταχθούμε και να προσφέρουμε λύσεις με τις γνώσεις μας χωρίς ανταλλάγματα και καρέκλες, μακριά από προσωπικά συμφέροντα, μικροπολιτικές και αλεξιπτωτιστές βορειοηπειρωτάρχες στις δύο πλευρές των συνόρων. Ο αλβανικός εθνικισμός και ο νεο-οθωμανισμός που υποθάλπουν στα σπλάχνα τους τα Αλβανικά κόμματα σε συνδυασμό με την αντίσταση της Αλβανικής άρχουσας τάξης να ενταχθεί στις Ευρωπαϊκές Δομές, συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά προβλήματα στη μειονότητα, αλλά και στον ίδιο τον αλβανικό λαό. Μια άρχουσα τάξη που υποδαυλίζει οργανωμένα και συστηματικά κάθε προσπάθεια Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης έχοντας παράλληλα ως στόχο τις περιουσίες μας, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την ίδια μας την επιβίωση. Η διάσπαση και η εν γένει εσωστρέφεια που έχει προέλθει από «καλοθελητές» και «πολιτευτές» ένθεν και ένθεν, εντεταλμένους ή μη, τα λάθη, οι παλινωδίες και η αδιαφορία ΟΛΩΝ ΜΑΣ, μας έχουν οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο εθνικά βάλτο γεμάτο λάσπη που αλληλοεκτοξεύεται κατά το δοκούν. Καιρός λοιπόν να δούμε πως θα συσπειρώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου εναντίον των πραγματικών προβλημάτων και των «ευεργετών» της αριστερής ή δεξιάς τσέπης. Ο Αλβανικός εκλογικός νόμος δεν ευεργετεί την ανεξάρτητη κάθοδο της μειονότητας στη Βουλή ειδικά εν μέσω κλίματος διάσπασης και αλληλοσπαραγμού. Η παρουσία μας στην Αλβανική Βουλή, απαραίτητη προϋπόθεση για να ακούγεται η φωνή μας στα κέντρα αποφάσεων, είναι μιας τεχνικής υφής, και όχι προγραμματική, προεκλογική συμφωνία με τον λιγότερα επιζήμιο εθνικά και περισσότερο ευρωπροσανατολισμένο συνασπισμό, εντός των ορίων και κόκκινων γραμμών του ελληνισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ελευθερία της άποψης, τη χάραξη ειδικών και συνολικών πολιτικών για την μειονότητα είναι η μη ένταξη σε Αλβανικά Κόμματα λόγω της ηθικής και οικονομικής δέσμευσης που αυτή προϋποθέτει. Η 20ετής ιστορία έδειξε ότι, ανεξαρτήτως καλής ή κακής διάθεσης, η κομματική ταυτότητα υπερτερεί της εθνικής συνείδησης. Να μην ξεχνάμε όμως ότι, εν καιρώ κρίσης, τα μικρο-οικονομικά συμφέροντα, οι μικρο-εξυπηρετήσεις, οι διορισμοί και η αφαίμαξη του δημοσίου χρήματος εξυπηρετούνται καλύτερα εντός των Αλβανικών Κομμάτων. Αυτά είναι τα όπλα των αντιπάλων μας. Ας επιλέξουμε κάποια στιγμή ως Έλληνες Βορειοηπειρώτες μεταξύ προσωπικού μικροβολέματος και συλλογικής επιβίωσης. Τα «όπλα» αυτά μπορούν μόνο να αντιμετωπιστούν με συνολικές πολιτικές, με αναπτυξιακές δράσεις, με Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με καινοτομίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σύνταξη περιφερειακών πολιτικών ανεξαρτητοποίησης από την κεντρική εξουσία, με προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην πατρίδα μας, κ.α. Αυτή είναι η γνώση μας, η δύναμη και το πλεονέκτημά των νέων Βορειοηπειρωτών. Και σε αυτό έχουμε την ανοικτή και πλήρη στήριξη από τους Ηπειρώτες και Έλληνες απανταχού της Γης. Οι Βορειοηπειρώτες είμαστε κατά πλειοψηφία Ευρωπαίοι Πολίτες, ενταγμένοι στις Ευρωπαϊκές Δομές, με εξαιρετικό επίπεδο σπουδών και με μία νεολαία που ξεχειλίζει ελληνισμό και όρεξη να προσφέρει στην πατρίδα. Σε συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της Αλβανικής Κοινωνίας μπορούμε να είμαστε η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Χώρας. Η επιλογή είναι καθαρά δική μας. Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Ξεκινάμε λοιπόν μια προσπάθεια αναγέννησης του τόπου στην οποία δεν περισσεύει ΚΑΝΕΝΑΣ. Με διαφορετικό ήθος, με διάλογο, με συγκεκριμένες λύσεις και απόψεις, χωρίς ύβρεις, λάσπη και πισώπλατα μαχαιρώματα. Καλούμε όλους τους αντιπάλους μας που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάπτυξη του τόπου σε ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ μπροστά στους βορειοηπειρώτες όπου και όπως αυτοί το επιλέξουν. Ας ξεκινήσουμε μια νέα εποχή με νέα ήθη, ανοικτά χαρτιά και λύσεις για τον τόπο. Δηλώνω με προσωπική μου ευθύνη ότι ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ή ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ που υβρίζει ή πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα δεν θα προέλθει από την ομάδα των υποψηφίων της Ομόνοιας στο Αργυρόκαστρο, δεν μας εκφράζουν τέτοιες τακτικές και ούτε θα απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις. Όσοι «καλοθελητές» ή «αντίπαλοι» επιλέξουν αυτό το δρόμο δεν μπορούν να αποτελούν λύση για το μέλλον του τόπου. Καλώ όλους τους νέους, άφθαρτους, αδέσμευτους βορειοηπειρώτες και φιλοευρωπαίους αλβανούς να κάνουν το πρώτο βήμα: να μας γνωρίσουν, να τους ακούσουμε, να μας προκαλέσουν, να βρούμε λύσεις, να ανεβάσουμε τον πήχη για τον τόπο μας. Για το μέλλον λοιπόν με αίσθηση ευθύνης και καθαρότητα δερβιτσιώτικης ψυχής, Φιλικά, Άλκης Πούλης”. Επίσημη επικοινωνία: alkis.omonoia@gmail.com

Aπάντηση του Σταύρου Καλαφάτη, για την εκτροπή των νερών του Αώου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ:Θα παρακαλούσα τα Υπουργεία να συντονιστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να δίνουν σαφείς απαντήσεις και όχι να πετούν το μπαλάκι το ένα στο άλλο

Απάντηση απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης ,σε σχετική ερώτηση 8937/28-3-2013 του Μιχάλη Κασσή για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου (εκτροπή των νερών του Αώου) στο περιβάλλον της Πίνδου και ειδικότερα στο Αρκουδόρεμα, άλλα και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Στην απάντηση ο κ. Καλαφάτης αναφέρει πως "To αναφερόμενο στην Ερώτηση έργο υπόκειται στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατά τη διενέργεια της οποίας θα ληφθούν, μεταξύ άλλων παραμέτρων, ιδιαίτερα υπ’οψιν η Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, οι γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών καθώς και οι απόψεις φορέων ή προσώπων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων."Με αφορμή την απάντηση αυτή ο κ. Κασσής έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Κατ’ αρχάς ο Υπουργός δηλώνει το δημοκρατικά αυτονόητο, πως όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπ’οψιν και ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, αλλά κυρίως η Οδηγία της ΕΕ για την άγρια χλωρίδα και πανίδα.Βέβαια η απάντηση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την απάντηση που είχε αποστείλει η Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα η Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβαλλοντως,Υποδομων(29984/25/2013) και η οποία ανέφερε πως: "το έργο αξιολογήθηκε ότι δεν εμποδίζει την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης ή του καλού οικολογικού δυναμικού του υδάτινου σώματος με το οποίο συνδέετε. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης αποφασίστηκε το έργο να ενταχθεί ως προγραμματιζόμενο και όχι ως μέτρo’’.Θα παρακαλούσα τα Υπουργεία να συντονιστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να δίνουν σαφείς απαντήσεις και όχι να πετούν το μπαλάκι το ένα στο άλλο. Επίσης θα παρακαλούσα τον Περιφερειάρχη να μην προτρέχει να δηλώνει ότι το περιβάλλον δε θα υποστεί αλλοιώσεις, διότι η άποψη αυτή εκτός από αντιεπιστημονική, θα μπορούσε να δημιουργήσει και υποψίες.Και τέλος θα ήθελα να προτρέψω τον κουρασμένο κ. Καχριμάνη να ασχοληθεί λίγο με τα προβλήματα του αρδευτικού, που παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, χάνεται και αυτή η χρονιά για τους αγρότες.Πραγματικά είναι να απορεί κανείς για τις προτεραιότητες τις Περιφέρειας στην κρίσιμη αυτή περίοδο… Το αρδευτικό δεν θα λειτουργήσει, ο ΧΥΤΑ είναι σε άθλια κατάσταση, τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις τεράστια…Χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Και αν δεν μπορούν να γίνουν πράξη ,τότε χρειάζεται μια μικρή δόση αυτοκριτικής...".

Νέες νοοτροπίες και νέες ιδέες από ένα νέο πολιτικό, σε μια γερασμένη Ν.Δ.

Τον Βασίλη Τσιαλιαμάνη παρακολουθήσαμε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV1 και ακούγοντας με προσοχή τα όσα σημαντικά ανέλυσε, απλά επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά, αυτό που ομολογούν όλοι στα Γιάννενα, είτε τον ψήφισαν είτε όχι. Ότι δηλαδή, στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται ο τόπος μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναδειχθούν σε θέσεις ευθύνης νέα πρόσωπα και κυρίως νέες ιδέες και νέες νοοτροπίες. Ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται και από εμπεριστατωμένες αναπτυξιακές προτάσεις τοπικού χαρακτήρα, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά για τα Γιάννενα της κρίσης, της ανεργίας και της ύφεσης. Το έκανε για ακόμη μία φορά χθες, ο νεαρός πολιτευτής της Ν.Δ. και καθάρισε για το κόμμα του στα δύσκολα. Μόνο αυτός τόλμησε τοπικά από τη Ν.Δ, με αφορμή το θρίλερ των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων να βγει στα τοπικά ΜΜΕ και να μιλήσει για λανθασμένους υπουργικούς χειρισμούς του Αρβανιτόπουλου αλλά και για συνδικαλιστικές ακρότητες του ΔΑΚίτη προέδρου της ΟΛΜΕ ονόματι Παπαχρήστο. Είχε τα κότσια να τεθεί αντιμέτωπος με μια σκληρή για το κόμμα του πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσει ρεαλιστικά χωρίς να χαϊδέψει αυτιά! Τις προτάσεις του για την επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση της ανεργίας που ακούσαμε να αναλύει χθες, τις προσπερνούμε, αφού για τον ίδιο είναι στην κυριολεξία... ψωμοτύρι! Και μάλιστα, χωρίς να κοστίζουν σε χρήμα!!! Απλά κανείς ανευθυνο-υπεύθυνος δεν μπαίνει στον κόπο να τις υλοποιήσει. Να θυμόσαστε, πως νέα πρόσωπα στην τοπική πολιτική πιάτσα, δεν είναι ούτε οι νέοι ευνοούμενοι των παλαιοκομματικών συστημάτων εξουσίας αλλά ούτε και οι απόγονοι της παραδοσιακής, κραταιάς οικογενειοκρατίας. Νέοι είναι όσοι έχουν νέες ρεαλιστικές προτάσεις ανάπτυξης. Και ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης είναι ένας από αυτούς!!!

Το Ζαγόρι πόλος έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους φυσιολάτρες


Ανάμεσα στα κορφοβούνια της Βόρειας Πίνδου, τα βαθύσκιωτα φαράγγια, τα φιδωτά ποτάμια και τα σκιερά βαθυπράσινα δάση, «ο τόπος πίσω από το βουνό», το Ζαγόρι, κρύβει μυστικά, που το αναδεικνύουν σε αγαπημένο ορμητήριο κάθε γνήσιου φυσιολάτρη. Συνδυάζει το έξοχο φυσικό περιβάλλον με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο στα πολυάριθμα χωριά του, τα οποία «προστατεύει» η πυργωτή οροσειρά της Τύμφης.Όπως αναφέρει το Αθηναικο πρακτορειο ειδησεων,τις νύχτες ή τα πρωινά, το βλέμμα αναζητά τον επιβλητικό όγκο των πύργων της Αστράκας, που τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου.Η θέα των απόρθητων βράχινων πύργων, των κάθετων αυτών ορθοπλαγιών, από την περιοχή της Αρίστης και κυρίως του Πάπιγκου, προκαλεί δέος και συναισθήματα, ακόμη και σε όσους έχουν γεννηθεί εκεί. Θα το νιώσει ο επισκέπτης περπατώντας το δειλινό στο Μικρό ή στο Μεγάλο Πάπιγκο, την ώρα που οι πύργοι της Αστράκας «βάφονται» πορτοκαλί.Για παιχνίδια με τις λείες γλιστερές πέτρες και τις περιδινήσεις του ελεύθερου και ορμητικού νερού, για «γλυπτική» πάνω σε λευκούς βράχους, αλλά και πέτρινα «τείχη», η πρόταση είναι μια επίσκεψη στις οβίρες ή κολυμπήθρες, όπως τις λένε οι ντόπιοι.Πρόκειται, για ένα αριστούργημα της ηπειρωτικής φύσης στην περιοχή του Πάπιγκου. Η δημιουργία του είναι βασισμένη σε ... απλά μαθηματικά της φύσης. Προσθέτουμε τη δύναμη του νερού, με το εύπλαστο ασβεστολιθικό πέτρωμα, το πολλαπλασιάζουμε με τα χρόνια της φυσικής ροής και παίρνουμε σαν αποτέλεσμα, βαθιές πισίνες με κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για βουτιές το καλοκαίρι και μοναδικό τοπίο το χειμώνα.Βουτιές μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει και στην περιοχή «Μπάλτα Ντι Στρίγκα» στο Ηλιοχώρι, στη φυσική πισίνα που σχηματίζεται από το νερό τριών καταρρακτών, που αποτελούν αξιοθέατο του Ζαγορίου. Ξύλινα σκαλάκια οδηγούν στο νερό, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν βουτιά πηδώντας από τα βράχια.Το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο - ο λόγος για τη Σκάλα Βραδέτου. Θα σας πάρει μία ώρα για το κατέβασμα και 90' για το ανέβασμα.Η σκάλα Βραδέτου είναι φτιαγμένη με καλοζυγισμένη ξερολιθιά από εξαίρετους τεχνίτες, οι οποίοι σε μήκος 1,5 χλμ. διαμόρφωσαν 1.120 φαρδιά λιθόστρωτα σκαλοπάτια, καλύπτοντας ελικοειδώς μια υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Κάθε στροφή της είναι μελετημένη, ώστε να στρίβει ένα μουλάρι που κουβαλούσε στο σαμάρι του, δοκάρι μήκους έξι μέτρων. Γι' αυτό και κανένα από τα σπίτια στο Βραδέτο, δεν έχει πλάτος μεγαλύτερο από αυτή τη διάσταση.Τα σκαλοπάτια έχουν δύο είδη πέτρας, λευκή στις άκρες για τους ανθρώπους και μαύρη στη μέση για τα ζώα, ώστε να μην γλιστρούν τα πέταλα.Επίσης, όποια σημεία της σκάλας βρίσκονται σύρριζα στον γκρεμό, έχουν ενισχυμένο στηθαίο. Μόνο στα κιτάπια της εκκλησίας σώθηκε μια μαρτυρία – «για το μπουλούκι των κτιστάδων ότι όσο καιρό δούλευαν, κατανάλωσαν 30 φορτώματα αλάτι για τις ανάγκες του φαγητού τους». Εικάζεται, πάντως, ότι η δαπάνη του έργου καλύφθηκε από Βραδετίνους που είχαν μεταναστεύσει στη Ρωσία στις αρχές του 18ου αιώνα.Στους Κήπους αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Εκεί, θα θαυμάσετε 40.000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα.Στην είσοδο του χωριού Κουκούλι, μια πινακίδα θα σας οδηγήσει στο Μουσείο Κώστα Λαζαρίδη, όπου μια συλλογή από σπάνια φυτά που ευδοκιμούν στα βράχια και τα φαράγγια του Βίκου, στεγάζεται στο σπίτι του συλλέκτη.Τα φυτά αυτά συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών βοτανολόγων και επιστημόνων, ενώ είχαν ρόλο και στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ζαγορίου. Αυτόν τον φυτικό κόσμο χρησιμοποιούσαν και οι εμπειρικοί γιατροί της περιοχής, οι βικογιατροί, τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.Υπαίθριο λαογραφικό μουσείο αποτελεί τον Γυφτόκαμπο, η «Σαρακατσάνικη στάνη».Σε μία έκταση 16 στρεμμάτων, μέσα σε δάσος κωνοφόρων, η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου έστησε μια παραδοσιακή σαρακατσάνικη στάνη, πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού οικισμού. Αποτελείται από αχυρένια στρογγυλά κονάκια με όλον τον οικιακό εξοπλισμό τους, όπου αναβιώνει η νομαδική ζωή και αναδεικνύεται ο πολιτισμός των Σαρακατσαναίων.

Πρόταση του EpirusGate προς το Δήμο Ιωαννιτών και το Οικονομικό Επιμελητήριο

Για δωρεάν σύνταξη φορολογικών δηλώσεων σε ανέργους και χαμηλόμισθους συμπολίτες μας

Στο πλαίσιο της περαιτέρω στρατηγικής ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής του δήμου μας, η διαδικτυακή κοινότητα χρηστών του EpirusGate, προτείνει στο δήμο Ιωαννιτών και τη διοίκηση του τοπικού παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου να συντονίσουν μέσω της προσφοράς εθελοντών λογιστών τη δωρεάν σύνταξη φορολογικών δηλώσεων σε ανέργους και χαμηλόμισθους συμπολίτες μας με ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ. Τώρα που η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων αρχίζει, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα νέο απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στην πόλη. Κοινή δράση με έργα και όχι με λόγια...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΖΙΑΡΗΣ:Η κατάργηση της εκδήλωσης προκαλεί και διχάζει τους Πωγωνήσιους

9η Μαίου χτες, ημέρα γιορτασμού για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Εκεί στο ιστορικά κομβικό σημείο του Χάνι Δελβινακίου, ο πρ. Δήμος Δελβινακίου με ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου από το 2005 είχαμε δημιουργήσει ένα περικαλλές Ηρώον και το αφιερώσαμε στα θύματα που είχε δώσει και η περιοχή του Πωγωνίου στο β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τις 3 φάσεις του:την Ιταλική εισβολή,τη Γερμανική κατοχή και την Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.Κάθε χρόνο έκτοτε γινόταν εκεί λαμπρή εκδήλωση με την παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών επισήμων ως μια μικρή αναφορά στη μεγάλη προσφορά της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής του Πωγωνίου στους αγώνες του Έθνους.Χτες, λοιπόν, είδαμε ότι ο Δήμος Πωγωνίου ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ, δηλ. κατάργησε την εκδήλωση. Κανείς από το Δήμο δεν ενημέρωσε κανένα γι’ αυτήν την εξέλιξη, ούτε το Δημ. Συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση, ούτε τίνος ακριβώς φαεινή ιδέα ήταν. Πλήρης μυστικότητα. Προκαλεί μάλιστα ερωτήματα γιατί τούτο να γίνει τώρα που τόση κουβέντα γίνεται για γερμανικές αποζημιώσεις, ναζισμό, φασισμό κ.α.λ.Επειδή συνέλαβα και με τους συνεργάτες μου υλοποίησα με ανείπωτο μεράκι την ιδέα, θλίβομαι. Πρόκειται για μια ανιστόρητη επιλογή που εκτιμώ ότι έγινε υπό την πίεση ελαχίστων που επιδιώκουν να διαμορφώνουν κατά το πολιτικό τους δοκούν την ιστορία, δηλ. να την παραχαράσσουν. Όμως αυτοί βρίσκουν και αιρετούς οι οποίοι άβουλοι, ενδεχομένως και αδαείς και αντί πινακιδίου ψήφων… «συμμορφώνονται» στις βουλές τους. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου γνώριζε ότι η επιλογή του Χάνι Δελβινακίου σχετιζόταν με τα γεγονότα, εξέφραζε όλη την περιοχή του Πωγωνίου, οργανώθηκε ως κεντρικό σημείο αναφοράς σ’ εκείνον τον πλέον άδικο πόλεμο, δεν λειτούργησε ανταγωνιστικά προς άλλη περιοχή ούτε κατακερμάτιζε ούτε υποβάθμιζε τα επιμέρους τοπικά γεγονότα, αντίθετα τα συνέδεε και τα αναδείκνυε με τρόπο συμβολικό και ενωτικά αποδεκτό.Αλλά η κατάργηση της εκδήλωσης προκαλεί και με τον δημοκρατικά απαράδεκτο τρόπο που έγινε, δημιουργεί κακό προηγούμενο και διχάζει τους Πωγωνήσιους και όχι μόνον.Για τούτα η Δημ. Αρχή Πωγωνίου φέρει ακεραία την ευθύνη και οφείλει να διορθώσει αυτή την επιλογή της.

Θανάσης Μποζιάρης
Πρ. Δήμαρχος πρ. Δήμου Δελβινακίου

Συνελήφθη 32χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στα Γιάννενα

Κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης, κάνναβης, και χάπια απαγορευμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων

Συνελήφθη χθες το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 32χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο 32χρονος κατέχει και διακινεί ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στα Ιωάννινα, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σήμερα το πρωί στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων και τόσο στην κατοχή του όσο και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Δύο (2) νάιλον συσκευασίες, με ηρωίνη συνολικού βάρους (8) γραμμαρίων.
Μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, με κάνναβη βάρους (3,5) γραμμαρίων.
Έντεκα (11) ναρκωτικά δισκία, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.
Ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο με κάνναβη.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΑΡΤΑ: Αγωγές Δημάρχου κατά συμβούλων της ελάσσονος αντιπολίτευσης!!!

Αγωγή εναντίον του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χριστόφορου Ξυλογιάννη και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Θεόδωρου Γκούβα κατέθεσε ο δήμαρχος Άρτας Ιωάννης Παπαλέξης, διεκδικώντας από τον καθένα το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ.Οι αγωγές κατατέθηκαν μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Άρτας που κατέληξαν στην απώλεια της πλειοψηφίας για την παράταξη του δημάρχου.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Μικρό το ενδιαφέρον για τους δημοτικούς λαχανόκηπους

Μόλις 60 αιτήσεις έφτασαν στον ΟΚΠΑΠΑ

Μικρό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών μέσω του ΟΚΠΑΠΑ να προχωρήσει στην δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων.Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, μία δράση που έχει υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες περιοχές της χώρας και έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στο «Βοϊδολίβαδο» Σταυρακίου, όπως έχει αποφασίσει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο.Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διαμόρφωση του χώρου νωρίτερα. Ήδη όμως έχει ξεκινήσει και θα αποπερατωθεί τις επόμενες ημέρες.Στόχος ήταν με την ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, στις αρχές Μαΐου να έχουν παραδοθεί στους δικαιούχους τα αγροτεμάχια που δικαιούνται όμως για τα 290 τεμάχια μόλις 60 ήταν οι αιτήσεις που έφτασαν στον ΟΚΠΑΠΑ.Ένας από τους λόγους του ελάχιστου ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι συμπολίτες μας ίσως είναι και τα πολύ αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να πληροί κανείς για να ενταχτεί στο πρόγραμμα αυτό μιας και θα πρέπει στην κυριολεξία να μην έχει στον ήλιο μοίρα προκείμενου να του διατεθεί δωρεάν γη και να αρχίσει να καλλιεργεί.Στον κάθε δικαιούχο πάντως θα παραδοθούν εξήντα τετραγωνικά για ένα χρόνο προκειμένου να καλλιεργεί τα κηπευτικά για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών.Ο ΟΚΠΑΠΑ βλέποντας τη μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων προκειμένου να συμπληρωθούν οι θέσεις ενώ παράλληλα μας ενημέρωσε ότι έχει παρθεί απόφαση να δοθούν ορισμένα τεμάχια στα ΚΑΠΗ, το ΚΕΘΕΑ και σε σχολεία του δήμου προκειμένου να καλλιεργηθούν είτε για βιοποριστικούς είτε ακόμα και για εκπαιδευτικούς λόγους.Μέσα στο επόμενο διάστημα πάντως και μόλις ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της έκτασης οι δικαιούχοι θα είναι ελεύθεροι να ξεκινήσουν την... κηπουρική.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:To έθιμο του καγκελάρη, θα αναβιώσει και φέτος στους Παπαδάτες

To έθιμο του καγκελάρη, θα αναβιώσει και φέτος σήμερα Παρασκευή ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού  Πρέβεζας.Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αμέσως μετά το τέλος της λειτουργίας μικροί και μεγάλοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού και αφού πιαστούν από το χέρι με έναν τρόπο που θυμίζει αλυσίδα, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Σε αυτόν τον χορό δεν υπάρχουν μουσικά όργανα ενώ τα τραγούδια που ακούγονται εξυμνούν την πίστη μας, την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο, που αναφέρονται στην εκκλησία, στην αγάπη, στην ξενιτιά, στον πόλεμο των Σουλιωτών με τους Τούρκους και την προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό, στην τοπική παράδοση και σε διάφορα άλλα γεγονότα.Μπροστάρηδες του χορού είναι άνδρες με τις τοπικές στολές , ακολουθούν οι ηλικιωμένοι, οι νεώτεροι άνδρες οι γυναίκες και τα παιδιά. Ο κύκλος μεγαλώνει, ανοίγει προκειμένου να χωρέσουν όλοι, ενώ «αγκαλιάζει» ολόκληρη την πλατεία του χωριού. Οι στίχοι των τραγουδιών μεταφέρονται ακέραιοι από γενιά σε γενιά, ενώ το έθιμο του καγκελάρη συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου στην περιοχή.

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Αναγκαία η βελτίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Μείζον ζήτημα και η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα

Ικανοποιητικά προχωρά η εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων από τα φαρμακεία των Ιωαννίνων, αν και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα που θα πρέπει επιλυθούν, προκειμένου να μην "χωρούν" λάθη και παρατυπίες.Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, όταν καταχωρούνται στο σύστημα από κάποιο φαρμακοποιό δεν ακυρώνονται, που σημαίνει ότι το "αποτύπωμα" κάποιου φαρμάκου μπορεί να καταχωρηθεί ξανά, είτε από λάθος, είτε επίτηδες.Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Μαρέτης το σύστημα θα πρέπει να βελτιωθεί σε ότι αφορά τα κενά ασφαλείας καθώς μπορεί να υπάρξουν λάθη που θα επιβαρύνουν τους φαρμακοποιούς ή ακόμη και παρατυπίες.«Γενικότερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα και είναι πλέον εύκολο να παρακολουθούνται οι δαπάνες, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση», σημείωσε.Την ίδια ώρα το Υπουργείο εφαρμόζει από την ερχόμενη Δευτέρα ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων πρόκειται να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να αντιμετωπιστούν τα «κενά» που υπάρχουν στην αλυσίδα των ελέγχων.Μάλιστα σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά από την εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 100 εκ. ευρώ.Σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρίζουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν από την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία όπου την επικολλούν.Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας.Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.Παράλληλα, οι εταιρίες δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.Τέλος, δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές.Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.Με αυτή τη διαδικασία ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων, άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων, ενώ από την άλλη δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, πράγμα το οποίο ήταν συχνό φαινόμενο.Σύμφωνα με τον κ. Μαρέτη, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι εξαγωγές, όπου μέχρι σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι χαλαροί.«Για παράδειγμα οι ταινίες γνησιότητας έπρεπε να βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες του φαρμάκου, κάτι που δεν γίνεται με αποτέλεσμα να ξαναγυρνούν στη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελλείψεις στα φάρμακα, οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ
Σε ότι αφορά τις οφειλές προς του φαρμακοποιούς, έχουν εξοφληθεί μόνο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις οφειλές των πρώην ταμείων που "συνενώθηκαν" στον ΕΟΠΥΥ και εκκρεμούν από το 2011 και πριν.Εκτός από τις οφειλές, παραμένουν και οι ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ με το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί στις 15 Μαΐου θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν σε πολλά σκευάσματα.Και αυτό γιατί όπως σημείωσε ο κ. Μαρέτης οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλές με αποτέλεσμα οι εταιρείες να επιλέγουν να τα διοχετεύσουν σε άλλες αγορές.«Είναι βέβαια θετικό να πληρώνει λιγότερα χρήματα ο ασφαλισμένος και ο καταναλωτής, αλλά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων», σημείωσε, ενώ ζήτησε από την πολιτεία και την ηγεσία του υπουργείου να περιορίσει την ακραία εισαγωγή γενοσήμων, που καταστρέφουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένα κλάδο που είχε πολλές προοπτικές ραγδαίας ανάπτυξης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Αυτοδιοικητική συνάντηση της "Δημοκρατικής Αριστεράς" στα Γιάννενα

Συζήτηση για την πορεία της Αυτοδιοίκησης και το περιεχόμενο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, στους Δήμους και την Περιφέρεια, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/5 στις 8.00 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας, στη στοά Σάρκα. Καλεσμένος ο βουλευτής Ευβοίας και π.Δημάρχος Χαλκίδας Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς.Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, υπερασπίζεται μια Αυτοδιοίκηση μακριά από στενούς κομματικούς εναγκαλισμούς, γιαυτό και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε αυτούς που υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν το θεσμό να συνδιαμορφώσουμε μαζί τις θέσεις μας στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Δωμάτια στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Για την Εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2013


Για το μήνα Ιούνιο του 2013 θα υπάρξουν διαθέσιμα δωμάτια στις φοιτητικές κατοικίες, τα οποία μπορούν να διατεθούν κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, για διευκόλυνση φοιτητών που μένουν εκτός Ιωαννίνων και προγραμματίζουν κατά το διάστημα αυτό να λάβουν μέρος σε εξετάσεις μαθημάτων. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνει από τις 8 έως τις 30 Μαΐου 2013.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα με το αρμόδιο Τμήμα στα τηλέφωνα 26510-05466, 26510-05467. Επειδή ο αριθμός των δωματίων είναι περιορισμένος, αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες, θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι οικονομικά ασθενέστεροι. Γι αυτό μαζί με την αίτηση θα χρειαστεί να υποβάλλουν και μια φωτοτυπία πρόσφατης φορολογικής δήλωσης (Ε1) ή εκκαθαριστικού της εφορίας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εξιχνιάστηκε η μυστηριώδης υπόθεση του θανάτου τριών Αφγανών μεταναστών

Εξιχνιάστηκε η μυστηριώδης υπόθεση τριών Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2012, είχαν εντοπιστεί νεκροί, στο 52ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας.Τότε, ο ιατροδικαστής είχε διαπιστώσει ότι θάνατος τους επήλθε από ασφυξία και οι αστυνομικές έρευνες στράφηκαν, από την πρώτη στιγμή, στην κατεύθυνση οι άτυχοι μετανάστες να άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στην καμπίνα κάποιου φορτηγού, το οποίο τους μετέφερε παράνομα.Χθες το πρωί, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για δύο Έλληνες (για τον οδηγό και τον συνοδηγό νταλίκας), αφού Αστυνομία και Εισαγγελία της Θεσπρωτίας αξιοποίησαν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Ο Ν.Ο.Ιωαννίνων με 72 αθλητές στη… μάχη του Πανελληνόυ Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

Θα υπερασπιστεί τον τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος

Πανέτοιμος να υπερασπιστεί για μία ακόμη χρονιά τον τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα… απόβαση στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά με την μεγαλύτερη ομάδα που έχει κατεβάσει ποτέ σωματείο στη συγκεκριμένη διοργάνωση!Αύριο ξεκινάει επίσημα το 79ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και ο Ν.Ο.Ι. ρίχνεται στη «μάχη» με μια γιγαντιαία ομάδα αποτελούμενη από 72 επίλεκτους αθλητές και αθλήτριες. Στόχος του ένας και μοναδικός: Να κατακτήσει για 25η συνεχόμενη χρονιά την κορυφή στην Ελληνική Κωπηλασία!Η α΄ φάση του Πρωταθλήματος που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, αφορά τις κατηγορίες Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών. Τα πληρώματα του Ν.Ο.Ι. τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα προπονήθηκαν εντατικά στην Παμβώτιδα για τους αγώνες, θα διεκδικήσουν μετάλλια και διακρίσεις σ’ όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζοντας βάρκες σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Στάμος
Την αισιοδοξία του για κατάκτηση νέων διακρίσεων από το Ν.Ο.Ι. εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος, με αφορμή την αναχώρηση της Ομάδας για το Σχινιά και την έναρξη του ΠρωταθλήματοςΌπως ανέφερε, «ο Ν.Ο.Ι. είναι απολύτως βέβαιο ότι και σ’ αυτό το Πρωτάθλημα θα σαρώσει τις νίκες σ’ όλες τις κατηγορίες και θα είναι πρώτος τόσο στη βαθμολογία όσο και στα μετάλλια. Αυτό γιατί ο Όμιλος έχει κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία, ξέρει τις δυνάμεις του και τις δυνάμεις των άλλων συλλόγων, ενώ οι αθλητές μας, που φέτος συγκροτούν την μεγαλύτερη ομάδα που έχει λάβει ποτέ μέρος σε εθνικό Πρωτάθλημα, έχουν κάνει κοπιώδη εργασία όλο το χειμώνα». Ο κ. Στάμος κατέληξε εκφράζοντας προκαταβολικά τα συγχαρητήριά του προς τους κωπηλάτες και τους προπονητές του Ν.Ο.Ι. για την προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε ο Όμιλος να παραμείνει πρώτος πανελληνίως για μία ακόμη χρονιά.

Ο Θύμιος Βλάχος
Ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος με αφορμή την έναρξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας τόνισε πως ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων συμμετέχει σ’ αυτό με τη μεγαλύτερη ομάδα. Μια αποστολή που στο σύνολό της αποτελείται από 38 πληρώματα και η οποία στις τάξεις της έχει καταξιωμένους αθλητές με διεθνείς διακρίσεις αλλά και πολλούς νέους που θα πάρουν στο Σχινιά το… βάπτισμα του πυρός.«Τα πληρώματά μας έχουν προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ελπίζουμε ότι και φέτος οι αθλητές μας, όπως έχουν συνηθίσει επί σειρά ετών, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα του Ν.Ο.Ι.
Στο επικείμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας θα λάβουν μέρος με τα πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων οι εξής αθλητές ανά κατηγορία:

*Άνδρες
Αποστόλης Λαμπρίδης, Θανάσης Τσιάλιος, Κώστας Μαγκλάρας, Χρήστος Κουτσιαύτης, Φώτης Λιόντος, Βασίλης Τζανίνης, Ευριπίδης Σκλιβανίτης, Παναγιώτης Μανούρης, Θανάσης Λιόλιος, Μιχάλης Ναστόπουλος, Βασίλης Νταλαμάγκας και Γιώργος Αντώνης.

*Γυναίκες - Νεανίδες
Ελένη Διαμάντη, Λυδία Νταλαμάγκα, Βασιλική Νταλαμάγκα, Κατερίνα Ζέρβα, Δέσποινα Εμμανουηλίδου, Χαρά Κωστούλα, Ξανθή Κολτσίδα, Βάσια Ζυγούρα, Αμαλία Τσιάβου, Σπυριδούλα Τζούκα, Αγάπη Τσιρώνη, Κατερίνα Γιώτη, Νεφέλη Στεριάδη, Φωτεινή Μέρμυγκα, Χριστίνα Κούρου, Χρύσα Πάνου, Βερόνικα Μάντζιου, Βαλέρια Μάντζιου, Κατερίνα Πιτσούνη, Παρασκευή Παίδαρου, Κατερίνα Γκλατζούνη, Βασιλική Κοζανίτη και Πετρούλα Τσιάβου.

*Έφηβοι
Βασίλης Πάνου, Γιάννης Ζήσης, Μιχάλης Παπατσίμπας, Χρήστος Κρούτια, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Γιάννης Παπαδιώτης, Εμμανουήλ Παπασταύρος, Ανδρέας Κοντογιάννης, Ορέστης Μπούγιας, Ηλίας Νάσιος, Στέφανος Ντούσκος, Νίκος Βλάχος, Νίκος Ανδρούτσος, Σεμπάστιαν Καλουιάν, Λευτέρης Μαριόλας, Αλέξανδρος Μπαράτσας, Χρυσόστομος Βουκουβάλας, Βαγγέλης Δρόσος, Θανάσης Νταλαμάγκας, Κώστας Μάντζιος, Σπύρος Μαλισόβας, Κώστας Βαρδάκας, Σπύρος Αντώνης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Βασίλης Νάσιος, Αλέξανδρος Δογορίτης, Νίκος Βέλλιος, Γιάννης Πιτσούνης, Γιώργος Βαρδάκας, Σωτήρης Ζαφειρίδης, Βαγγέλης Λέρας, Αλέξης Παπαδημητρίου, Κων/νος Παπαδιάς, Γιώργος Ρίζος και Αναστάσιος Φελιάς.
Την αποστολή του Ν.Ο.Ι. θα συνοδεύσουν στο Σχινιά ο Γεν. Γραμματέας του Ομίλου Τάσος Σκλιβανίτης,ο Έφορος Κωπηλασίας Κώστας Νταλαμάγκας και οι προπονητές Θύμιος Βλάχος, Δημήτρης Δερέκας, Θωμάς Βαρδάκας, Ευγενία Μουτσίκα και Βασίλης Ευθυμίου.

Τσίλης - Τζιάλλας αγωνίζονται
με τη «φανέλλα» του Ν.Ο.Ι.
Μπορεί να απέχουν απ’ την Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παντελή απουσία μέριμνας προς το πρόσωπό τους από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας μετά τις περσινές επιτυχίες τους στο Λονδίνο, ωστόσο οι δύο τέταρτοι Ολυμπιονίκες Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας δεν εγκαταλείπουν το σωματείο που τους ανέδειξε! Έτσι, για μία ακόμη φορά φέτος θα τιμήσουν το Ν.Ο.Ι. και τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία συμμετέχοντας με τα πληρώματα του Ναυτικού μας Ομίλου στο 79ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εκτός των δύο Ολυμπιονικών η φετινή αποστολή του Ν.Ο.Ι. περιλαμβάνει 13 Παγκόσμιους Πρωταθλητές (Λαμπρίδης, Διαμάντη, Β. Νταλαμάγκας, Λ. Νταλαμάγκα, Σκλιβανίτης, Τσιάλιος, Ναστόπουλος, κ.λ.π.)!

Προς υπογραφή η σύμβαση για την οδική σύνδεση Αμφιθέας – Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σημαντικού οδικού έργου για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που αφορά τη σύνδεση των Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Τρικάλων και Ιωαννίνων – Κοζάνης.Συγκεκριμένα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου: «Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας – Αγ. Μαρίνα – Ε.Ο Ιωαννίνων Κοζάνης», συνολικού προϋπολογισμού 8,052,825.97 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια δια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Με πρωταγωνιστές τους μαθητές του 9ου ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων

Ανοιχτή εκδήλωση που συνδυάζει κινούμενο σχέδιο, κινηματογραφική ταινία και θεατρική παράσταση οργανώνει το 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων στο Πολυθέαμα την Τρίτη, 14/05/2013 και ώρα 19:00.Θα παρουσιαστούν:
· Σειρά ταινιών «animation» μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές της Γ’ τάξης, με θέμα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και τρόποι αντιμετώπισής τους.
· Κινηματογραφική ταινία μεσαίου μήκους με τίτλο «Τα πάντα ρει» η οποία πραγματεύεται την κατάσταση στον χώρο της εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Πρωταγωνιστές είναι μαθητές της Β’ τάξης σε σενάριο που έγραψαν οι ίδιοι και το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις που πήραν από επαγγελματίες της πόλης στo πλαίσιo ερευνητικής εργασίας.
· Θεατρική παράσταση με αποσπάσματα θεατρικών έργων των Ιονέσκο, Κοκτώ, Μουρσελά, αυτοσχεδιασμούς, καθώς και χιουμοριστικά κείμενα της Έλενας Ακρίτα με πρωταγωνιστές μαθητές της Β’ τάξης.

Εξοικονόμηση νερού για άρδευση στον κάμπο της Άρτας μέσω του ETCP Ελλάδα – ΙταλίαΈνα έργο που θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού και θα μειώσει σημαντικά το κόστος για άρδευση τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε αυτό του αστικού πρασίνου εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ETCP Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. Πρόκειται για πρόταση που είχε υποβάλει το 2012 ως επικεφαλής εταίρος το ΤΕΙ Ηπείρου με τίτλο: «Efficient Irrigation Management Tools for Agricultural Cultivations and Urban Landscapes (IRMA)». Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια της Απουλίας, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Γεωργικής Οικονομίας της Ιταλίας και το Ινστιτούτο Ερευνών Παραγωγής Τροφίμων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας.Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.398.874,50€ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και θα διαρκέσει δύο έτη. Συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 80% των υδατικών πόρων χρησιμοποιείται για άρδευση και για το λόγο αυτό η βέλτιστη διαχείριση των αρδεύσεων αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενης σημασίας καλλιεργητικό στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο και ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου εμφανίζονται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας και ζητούνται πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) το έργο IRMA αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση της άρδευσης τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε αυτόν του αστικού πράσινου. Η περιοχή ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στην Ελλάδα καθώς και αυτή της Απουλίας στην Ιταλία.Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
- δημιουργία εκτεταμένου δικτύου φορέων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διαχείριση και τη χρήση νερού άρδευσης (κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, Υ.Ε.Β., αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές επιχειρήσεις κοκ) με σκοπό την ενημέρωση, διαβούλευση και μεταφορά τεχνογνωσίας,
- αναλυτική καταγραφή των τοπικών και εθνικών πολιτικών διαχείρισης νερού για άρδευση και προτάσεις προσαρμογής και βελτίωσης, καταγραφή της αρδευτικής πρακτικής και εντοπισμός καλών πρακτικών, επιθεωρήσεις συστημάτων άρδευσης με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας χρήσης νερού,
- ανάπτυξη ειδικής διαδικτυακής υπηρεσίας για την υποστήριξη της διαχείρισης των αρδεύσεων στην πεδιάδα της Άρτας (Δήμοι Αρταίων και Νικολάου Σκουφά) με δίκτυο 20 μετεωρολογικών σταθμών, ανάπτυξη σχετικού λογισμικού, παροχή συμβουλών κοκ,
- αναβάθμιση αντίστοιχου υφιστάμενου συστήματος στην Απουλία,
- έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση των δυνατοτήτων χρήσης εξελιγμένων αισθητήρων για τη διαχείριση άρδευσης αλλά και των δυνατοτήτων χρήσης εναλλακτικών πηγών νερού για άρδευση (επεξεργασμένο νερό, γκρίζο νερό, αλατούχα νερά κοκ.) και
- δράσεις εκπαίδευσης επαγγελματιών (αρμόδιων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, γεωπόνων και αγροτών) αλλά και του ευρύτερου κοινού (σχολικής κοινότητας, κατοίκων των περιοχών) σχετικά με την αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης.
- δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων (οδηγοί, φυλλάδια, συνέδρια, σεμινάρια κοκ).
H εναρκτήρια συνάντηση του έργου IRMA θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, 17:30-19:00 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικoύ Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:«Αναμνήσεις διαδρομών» στο Μουσείο Νικόπολης

Στις 11 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ., στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, εγκαινιάζεται η έκθε-ση ζωγραφικής - ψηφιδωτού της Μαντούς Παπαϊωάννου με τίτλο: «Αναμνήσεις διαδρομών».
Τα εγκαίνια εντάσσονται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) ο οποίος για το 2013 κινείται στον θεματικό άξονα: «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή.Η έκθεση ανταποκρίνεται στους στόχους του εορτασμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, το οποίο, ως χώρος διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί πηγή ζωντανής μνήμης και βιωματικής γνώ-σης, φιλοξενώντας δε έργα σύγχρονων δημιουργών δίνει το δικό του στίγμα στη συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν που ορίζει το μέλλον.Τα έργα της Μαντούς Παπαϊωάννου, τοποθετημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, μπορούν να παραπέμψουν νοητικά στον χώρο της αρχαίας Νικόπολης αλλά και την τέχνη του ψηφιδωτού μέσα απ τη ματιά ενός σύγχρονου δημιουργού.Η πορεία της αρχαιολόγου-ζωγράφου ξεκινάει από τη συνάντησή της με την υψηλή τέχνη της Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και η δημιουργική της έκφραση βρήκε το νόημά της στην τέχνη του ψηφιδωτού και της ζωγραφικής. Στα εικαστικά της τοπία, τα δένδρα ως σύμβολα εμπεριέχουν κυρίαρχες μορφές και ανακαλούν θύμησες, δημιουργώντας το προσωπικό της ιδίωμα και ορίζοντας το δικό της ζωγραφικό τοπίο. Με αφετηρία την προσωπική βιωματική της γνώση, μεταφέρει μέσα από την αφαιρετική περιγραφή των πραγμάτων, την ουσία τους αλλά και το πνεύμα του ίδιου του τοπίου.Η Μαντώ Παπαϊωάννου εργάζεται ως αρχαιολόγος στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΠΘΑ. Έχει σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιω-τικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου– 18 Αυγούστου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ενδυνάμωση του Ιατρείου Συβότων ενόψει της τουριστικής περιόδου


Την ενδυνάμωση του Ιατρείου Συβότων κατά τους θερινούς μήνες, ζητά με έγγραφό του προς την 6η ΥΠΕ, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ο πληθυσμός της περιοχής 15πλασιάζεται.Συγκεκριμένα το επιμελητήριο επισημαίνει ότι τους θερινούς μήνες τα Σύβοτα από περιοχή 1.000 κατοίκων γίνεται περιοχή που φιλοξενεί άνω των 15.000 κατοίκων.Για το λόγο αυτό ζητείται η ενίσχυση του τοπικού ιατρείου με τη μόνιμη παρουσία δύο Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου.

«Γιάννενα: η πόλη, η κατοικία. 100 χρόνια εξέλιξης. Απ’το μαντζάτο στη μαιζονέτα».

Διάλεξη για την αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων από τον Αθ. Ζυγούρη


Τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στη Ζωσιμαία, ο Αθανάσιος Ζυγούρης, θα μιλήσει με θέμα: «Γιάννενα: η πόλη, η κατοικία. 100 χρόνια εξέλιξης. Απ’το μαντζάτο στη μαιζονέτα».Διοργάνωση: Δήμος Ιωαννιτών, ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» απευθείας από τα Μπολσόι

Την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας


Με το αριστούργημα του Σαίξπηρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Μαΐου οι απευθείας μεταδόσεις από το Θέατρο Μπολσόι. Το μπαλέτο σε δύο πράξεις σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και χορογραφία Yuri Grigorovich θα μεταδοθεί στις 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας , με σημαντικούς σολίστ του χορού τον Alexander Volchkov ως Ρωμαίο και την Anna Nikulina ως Ιουλιέτα.Σήμερα, το μπαλέτο αυτό θεωρείται ότι από τα καλύτερα έργα του Προκόφιεφ λόγω της υψηλής μελωδικής έμπνευσης, τη μεγάλη ποικιλία των ρυθμών και του μοναδικούς χαρακτήρες.Το 1978, Yuri Grigorovich αναβίωσε την παραγωγή Σεργκέι Προκόφιεφ για την Όπερα του Παρισιού. Η χορογραφική εκδοχή του σήμερα είναι μια αναβίωση της πρώτης αυτής παραγωγής. Έκανε πρεμιέρα στις 21 Απριλίου 2010 στο Θέατρο Μπολσόι.Η Ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας είναι απλά και μόνο η ομορφότερη ερωτική ιστορία του κόσμου. Με φόντο την αναγεννησιακή Βερόνα της Ιταλίας αυτό το ωραίο παραμύθι των δύο γνωστών οικογενειών των Μοντέγων και των Καπουλέτων και των άτυχων παιδιών τους, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που ζούσαν στον ίδιο χώρο αλλά σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση και με προαιώνιο μεταξύ τους μίσος πέρασε στα χρονικά της αγγλικής φιλολογίας πριν από 420 χρόνια περίπου. Κι αυτό χάρη στη θρυλική τραγωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που έγραψε ο Σαίξπηρ γύρω στα 1591.Στην αγορά της Βερόνα οι άνθρωποι είναι μοιρασμένοι σε στρατόπεδα και τσακώνονται όπως ακριβώς και οι δύο δυνατές οικογένειες, οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι.Επεμβαίνει ο άρχοντας της πόλης και επιβάλει την τάξη. Η Ιουλιέτα, κόρη των Καπουλέτων ετοιμάζεται για τον πρώτο της χορό που θα γίνει στο μέγαρο της οικογένειας, ενώ οι γονείς της ετοιμάζουν το γάμο της με τον ευγενή Πάρη. Ο Ρωμαίος με τους φίλους του πηγαίνουν στο χορό των Καπουλέτων μασκοφορεμένοι για να μην τους αναγνωρίσουν. Εκεί ο Ρωμαίος συναντά την Ιουλιέτα και οι δυο νέοι ερωτεύονται από την πρώτη στιγμή. Παντρεύονται μυστικά ενώ στην αγορά της πόλης νέοι τσακωμοί καταλήγουν σε αιματοχυσία. Ο Ρωμαίος σκοτώνει τον Τυβάλδο, ξάδερφο της Ιουλιέτας, ο οποίος στο μεταξύ είχε σκοτώσει τον Μερκούτιο, φίλο του Ρωμαίου. Ο Ρωμαίος φεύγει για άλλη πόλη. Οι Καπουλέτοι επισπεύδουν το γάμο της Ιουλιέτας με τον Πάρη. Εκείνη αρνείται και καταφεύγει στον Ιερέα που την πάντρεψε με το Ρωμαίο. Εκείνος της δίνει ένα φίλτρο – υπνωτικό και η Ιουλιέτα προσποιείται ότι δέχεται το γάμο με τον Πάρη, παίρνει το φίλτρο και πέφτει σε βαθύ ύπνο. Όλοι νομίζουν ότι δηλητηριάστηκε και τη βάζουν στο κενοτάφιο. Ο Ρωμαίος παίρνει το λάθος μήνυμα ότι η Ιουλιέτα δηλητηριάστηκε και αυτοκτονεί δίπλα στο σώμα της αγαπημένης του. Όταν εκείνη ξυπνήσει και ανακαλύψει το άψυχο σώμα του Ρωμαίου αυτοκτονεί. Οι οικογένειές τους έστω και αργά συμφιλιώνοντα.Να θυμίσουμε ότι οι απευθείας μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μποσλόι ξεκίνησαν φέτος για πρώτη χρονιά αποκλειστικά και μόνο στην Πρέβεζα μετά την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας, του Δημοτικού Ωδείου "Σπύρος Δήμας", των Μπολσόι και της γαλλικής εταιρείας Pathé. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (και 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές). Περισσότερες  πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας. στο τηλέφωνο 2682025320 και στο odioprev@otenet.grΟι απευθείας μεταδόσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά 2013-2014 όπου θα έχουμε την ευκαιρία μεταξύ άλλων να δούμε τον «Σπάρτακο» του Αράμ Ιλίτς Χατσατουριάν, τον Κουρσάρο του Αντόλφ Αντάμ και την ωραία κοιμωμένη του Τσαικόφσκι.