Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Εξοικονόμηση νερού για άρδευση στον κάμπο της Άρτας μέσω του ETCP Ελλάδα – Ιταλία

Ένα έργο που θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού και θα μειώσει σημαντικά το κόστος για άρδευση τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε αυτό του αστικού πρασίνου εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ETCP Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. Πρόκειται για πρόταση που είχε υποβάλει το 2012 ως επικεφαλής εταίρος το ΤΕΙ Ηπείρου με τίτλο: «Efficient Irrigation Management Tools for Agricultural Cultivations and Urban Landscapes (IRMA)». Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια της Απουλίας, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Γεωργικής Οικονομίας της Ιταλίας και το Ινστιτούτο Ερευνών Παραγωγής Τροφίμων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας.Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.398.874,50€ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και θα διαρκέσει δύο έτη. Συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 80% των υδατικών πόρων χρησιμοποιείται για άρδευση και για το λόγο αυτό η βέλτιστη διαχείριση των αρδεύσεων αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενης σημασίας καλλιεργητικό στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο και ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου εμφανίζονται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας και ζητούνται πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) το έργο IRMA αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση της άρδευσης τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε αυτόν του αστικού πράσινου. Η περιοχή ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στην Ελλάδα καθώς και αυτή της Απουλίας στην Ιταλία.Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
- δημιουργία εκτεταμένου δικτύου φορέων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διαχείριση και τη χρήση νερού άρδευσης (κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, Υ.Ε.Β., αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές επιχειρήσεις κοκ) με σκοπό την ενημέρωση, διαβούλευση και μεταφορά τεχνογνωσίας,
- αναλυτική καταγραφή των τοπικών και εθνικών πολιτικών διαχείρισης νερού για άρδευση και προτάσεις προσαρμογής και βελτίωσης, καταγραφή της αρδευτικής πρακτικής και εντοπισμός καλών πρακτικών, επιθεωρήσεις συστημάτων άρδευσης με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας χρήσης νερού,
- ανάπτυξη ειδικής διαδικτυακής υπηρεσίας για την υποστήριξη της διαχείρισης των αρδεύσεων στην πεδιάδα της Άρτας (Δήμοι Αρταίων και Νικολάου Σκουφά) με δίκτυο 20 μετεωρολογικών σταθμών, ανάπτυξη σχετικού λογισμικού, παροχή συμβουλών κοκ,
- αναβάθμιση αντίστοιχου υφιστάμενου συστήματος στην Απουλία,
- έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση των δυνατοτήτων χρήσης εξελιγμένων αισθητήρων για τη διαχείριση άρδευσης αλλά και των δυνατοτήτων χρήσης εναλλακτικών πηγών νερού για άρδευση (επεξεργασμένο νερό, γκρίζο νερό, αλατούχα νερά κοκ.) και
- δράσεις εκπαίδευσης επαγγελματιών (αρμόδιων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, γεωπόνων και αγροτών) αλλά και του ευρύτερου κοινού (σχολικής κοινότητας, κατοίκων των περιοχών) σχετικά με την αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης.
- δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων (οδηγοί, φυλλάδια, συνέδρια, σεμινάρια κοκ).
H εναρκτήρια συνάντηση του έργου IRMA θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, 17:30-19:00 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικoύ Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Eλλείψεις προσωπικού στα Κέντρα Υγείας Καναλλακίου και Πάργας

Tην έντονη ανησυχία του για τις ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα Υγείας Καναλλακίου και Πάργας εκφράζει με επιστολή του προς τους τοπικούς παράγοντες και τον Υπουργό Υγείας ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος με αφορμή ένα λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη πιστός το βράδυ της Ανάστασης μέσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το οποίο επεισόδιο όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια ήταν έμφραγμα. Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο επέζησε γιατί είχε την τύχη να βρίσκεται στην εκκλησία ένας γιατρός, ο οποίος του παρέσχε τις πρώτες βοήθειες και με την βοήθεια του Δήμου να οδηγηθεί σε καρδιολογική μονάδα. « H παρατεταμένη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο Δήμο μας με έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών αλλά συγχρόνως υποβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών μας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουρισμού μας» τονίζει ο Δήμαρχος Πάργας, αναφέροντας ότι εδώ και δύο χρόνια οικοδομούνται σχεδιασμοί τουριστικής ανάπτυξης και τέτοια προβλήματα δυναμιτίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται.«Είναι ευτύχημα που μέχρι σήμερα δεν έχει πεθάνει κάποιος άνθρωπος» συμπληρώνει ο κ.Λιόλιος αναφέροντας ότι η τοπική κοινωνία έχει δείξει υπομονή σε σχέση με την οικονομική πολιτική αλλά κανείς δεν μπορεί να υπομένει πια τον κίνδυνο για την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Τελευταίο «αντίο» χθες στον Πάνο Γιακουμή…

Μεγάλη υπήρξε η προσφορά του πρ. Αντιδημάρχου στα Γιάννινα

 Με ψηλά το κεφάλι, περήφανος, όπως είχε μάθει να ζει και να αγωνίζεται για την οικογένειά του και για τους συμπατριώτες του, τους Γιαννιώτες, «έφυγε» προχθές από τη ζωή ο Πάνος Γιακουμής.Το στερνό «αντίο» του είπαν χθες το πρωί στο Ναό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι και γνωστοί.Η προσφορά του εκλιπόντος για τα Γιάννινα, την πόλη που αγάπησε ιδιαίτερα, υπήρξε σταθερή και πολύχρονη. Η θητεία του ως Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου πλούσια σε έργο. Η δραστηριότητά του ιδιαίτερα έντονη!Χάρις στα ψυχικά του χαρίσματα, κέρδισε την λατρεία των δικών του και την αγάπη των φίλων του –και είχε πολλούς- και συναδέλφων του στον ΟΤΕ.Η υπηρεσιακή του δράση παρέχει το μέτρο των ικανοτήτων του και τις διαστάσεις της προσφοράς του, γι’ αυτό και κατέλαβε, δικαίως, θέση μεταξύ των επιλέκτων διευθυντικών στελεχών του ΟΤΕ. Ως Προϊστάμενος του Κέντρου Ιωαννίνων ασκούσε τα καθήκοντά του με πίστη, με θάρρος, με σταθερότητα και βαθειά συναίσθηση των ευθυνών του!

Πάνδημη η κηδεία του
Πάνδημη ήταν η κηδεία του Πάνου Γιακουμή. Πολυάριθμοι φίλοι, συνάδελφοι απ’ τον ΟΤΕ και άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έδωσαν το «παρών» και απηύθυναν το «τελευταίο αντίο» στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, στον οποίο χθες, στις 11 η ώρα, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.Στην κηδεία παρέστη ο πρ. Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Γεωργιάδης. Επίσης επικήδειο επιστολή απέστειλε, λόγω απουσίας (και ανεγνώσθη), η γνωστή δημοσιογράφος κ. Αρετή Μαλάμη.Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια, μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου κ. Φίλιππα Φίλιου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του Βούλα και τα παιδιά του Μιχάλης, Γεωργία και Κλειώ.

Ενασχόληση με τα κοινά
Γέννημα και θρέμμα Γιαννιώτης ήταν ο Πάνος Γιακουμής. Με τα κοινά ασχολήθηκε από πολύ νέος. Αρχικά ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό. Διετέλεσε, κατ’ επανάληψη, πρόεδρος του «Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΤΕ» Ιωαννίνων. Εκλέχθηκε και μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΥΠ-ΟΤΕ (Αθήνα) και εκπρόσωπος στη ΓΣΕΕ.Εκ των προτεργατών της ίδρυσης του Πολιτιστικού Κέντρου του ΟΤΕ Ιωαννίνων, διετέλεσε, επί σειρά ετών, πρόεδρος.Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του ΠΑΣ Γιάννινα (προεδρία Κ. Μπέγκα), κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» του «Άγιαξ» της Ηπείρου.
Ο Πάνος Γιακουμής διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στις περιόδους 1975-78, με Δήμαρχο τον Κ. Μπέγκα, 1979-82, με Δημάρχους τον Κώστα Φρόντζο και Θεόδωρο Γεωργιάδη και 1983-86, με Δημάρχους τους Σπ. Κατσαδήμα και Χαρ. Τόλη.Την περίοδο 1979-82 διετέλεσε Αντιδήμαρχος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» απευθείας από τα Μπολσόι

Την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας


Με το αριστούργημα του Σαίξπηρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Μαΐου οι απευθείας μεταδόσεις από το Θέατρο Μπολσόι. Το μπαλέτο σε δύο πράξεις σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και χορογραφία Yuri Grigorovich θα μεταδοθεί στις 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας , με σημαντικούς σολίστ του χορού τον Alexander Volchkov ως Ρωμαίο και την Anna Nikulina ως Ιουλιέτα.Σήμερα, το μπαλέτο αυτό θεωρείται ότι από τα καλύτερα έργα του Προκόφιεφ λόγω της υψηλής μελωδικής έμπνευσης, τη μεγάλη ποικιλία των ρυθμών και του μοναδικούς χαρακτήρες.Το 1978, Yuri Grigorovich αναβίωσε την παραγωγή Σεργκέι Προκόφιεφ για την Όπερα του Παρισιού. Η χορογραφική εκδοχή του σήμερα είναι μια αναβίωση της πρώτης αυτής παραγωγής. Έκανε πρεμιέρα στις 21 Απριλίου 2010 στο Θέατρο Μπολσόι.Η Ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας είναι απλά και μόνο η ομορφότερη ερωτική ιστορία του κόσμου. Με φόντο την αναγεννησιακή Βερόνα της Ιταλίας αυτό το ωραίο παραμύθι των δύο γνωστών οικογενειών των Μοντέγων και των Καπουλέτων και των άτυχων παιδιών τους, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που ζούσαν στον ίδιο χώρο αλλά σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση και με προαιώνιο μεταξύ τους μίσος πέρασε στα χρονικά της αγγλικής φιλολογίας πριν από 420 χρόνια περίπου. Κι αυτό χάρη στη θρυλική τραγωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που έγραψε ο Σαίξπηρ γύρω στα 1591.Στην αγορά της Βερόνα οι άνθρωποι είναι μοιρασμένοι σε στρατόπεδα και τσακώνονται όπως ακριβώς και οι δύο δυνατές οικογένειες, οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι.Επεμβαίνει ο άρχοντας της πόλης και επιβάλει την τάξη. Η Ιουλιέτα, κόρη των Καπουλέτων ετοιμάζεται για τον πρώτο της χορό που θα γίνει στο μέγαρο της οικογένειας, ενώ οι γονείς της ετοιμάζουν το γάμο της με τον ευγενή Πάρη. Ο Ρωμαίος με τους φίλους του πηγαίνουν στο χορό των Καπουλέτων μασκοφορεμένοι για να μην τους αναγνωρίσουν. Εκεί ο Ρωμαίος συναντά την Ιουλιέτα και οι δυο νέοι ερωτεύονται από την πρώτη στιγμή. Παντρεύονται μυστικά ενώ στην αγορά της πόλης νέοι τσακωμοί καταλήγουν σε αιματοχυσία. Ο Ρωμαίος σκοτώνει τον Τυβάλδο, ξάδερφο της Ιουλιέτας, ο οποίος στο μεταξύ είχε σκοτώσει τον Μερκούτιο, φίλο του Ρωμαίου. Ο Ρωμαίος φεύγει για άλλη πόλη. Οι Καπουλέτοι επισπεύδουν το γάμο της Ιουλιέτας με τον Πάρη. Εκείνη αρνείται και καταφεύγει στον Ιερέα που την πάντρεψε με το Ρωμαίο. Εκείνος της δίνει ένα φίλτρο – υπνωτικό και η Ιουλιέτα προσποιείται ότι δέχεται το γάμο με τον Πάρη, παίρνει το φίλτρο και πέφτει σε βαθύ ύπνο. Όλοι νομίζουν ότι δηλητηριάστηκε και τη βάζουν στο κενοτάφιο. Ο Ρωμαίος παίρνει το λάθος μήνυμα ότι η Ιουλιέτα δηλητηριάστηκε και αυτοκτονεί δίπλα στο σώμα της αγαπημένης του. Όταν εκείνη ξυπνήσει και ανακαλύψει το άψυχο σώμα του Ρωμαίου αυτοκτονεί. Οι οικογένειές τους έστω και αργά συμφιλιώνοντα.Να θυμίσουμε ότι οι απευθείας μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μποσλόι ξεκίνησαν φέτος για πρώτη χρονιά αποκλειστικά και μόνο στην Πρέβεζα μετά την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας, του Δημοτικού Ωδείου "Σπύρος Δήμας", των Μπολσόι και της γαλλικής εταιρείας Pathé. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (και 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές). Περισσότερες  πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας. στο τηλέφωνο 2682025320 και στο odioprev@otenet.grΟι απευθείας μεταδόσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά 2013-2014 όπου θα έχουμε την ευκαιρία μεταξύ άλλων να δούμε τον «Σπάρτακο» του Αράμ Ιλίτς Χατσατουριάν, τον Κουρσάρο του Αντόλφ Αντάμ και την ωραία κοιμωμένη του Τσαικόφσκι.

Προς υπογραφή η σύμβαση για την οδική σύνδεση Αμφιθέας – Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σημαντικού οδικού έργου για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που αφορά τη σύνδεση των Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Τρικάλων και Ιωαννίνων – Κοζάνης. Συγκεκριμένα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου: «Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας – Αγ. Μαρίνα – Ε.Ο Ιωαννίνων Κοζάνης», συνολικού προϋπολογισμού 8,052,825.97 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιωαννίνων δια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ενημέρωση για τα ΟΠΑΑΧ στα Γιάννενα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.,- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τον τοπικό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξης ιδιωτικών έργων του ΑΞΟΝΑ 3 (ΟΠΑΑΧ) «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».Η ενημέρωση αφορά ιδιώτες (Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα) που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων στους τομείς των τουριστικών επιχειρήσεων, με εξαίρεση τα τουριστικά καταλύματα, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση σε συγκεκριμένους κωδικούς (ΚΑΔ).Η υποβολή προτάσεων μετά την παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο λήγει στις 24 Μαΐου 2013 και αφορά τους Δήμους Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και της Τοπικής Κοινότητας Διστράτου του Δήμου Κόνιτσας.Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου στην Στοά Σάρκα στον 2ο όροφο στα Ιωάννινα.Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα γραφεία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και στα τηλέφωνα 2651036686 και 2651083087. Υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Στεργίου Μαίρη.

ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ:Οι απολύσεις στο Δημόσιο να αποτελέσουν αφετηρία για κάθαρση

Οι απολύσεις στο Δημόσιο να αποτελέσουν αφετηρία για κάθαρση και να καλύψουν το περί δικαίου φρόνημα του λαού που ζητά να απολυθούν οι κλέφτες τονίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.Ειδικότερα στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει:«Κύριε Υπουργέ,
Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλετε προκειμένου να σχεδιάσετε την αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα στη βάση της κυβερνητικής συμφωνίας με την τρόικα αλλά, με το λιγότερο δυνατό κόστος και επιπτώσεις στους υπαλλήλους.Στο πλαίσιο λοιπόν της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε το Υπουργείο για το επικείμενο σχέδιο νόμου με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να καταθέσω τις προτάσεις και απόψεις μου και ταυτόχρονα να σας κοινοποιήσω τις διαπιστώσεις μου για την μέχρι τώρα λειτουργία του Δημόσιου τομέα που αποτελούσαν για όλους μας κοινό μυστικό.Στην χώρα είχε διαμορφωθεί ένα πέπλο προστασίας και ατιμωρησίας της διαφθοράς το οποίο ενισχύονταν:
-Από ένα νομικό δίχτυ προστασίας (νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, απόρρητου τραπεζικών καταθέσεων),
-Από το μοντέλο φάκελων αδιαφανούς διαχείρισης οικονομικών υποθέσεων,
-Από την πολιτική και συντεχνιακή προστασία ημετέρων,
-Από την ανοχή και συγκάλυψη των ελεγκτικών μηχανισμών κλπ.
Μια κουλτούρα αμοραλισμού, ανυπέρβλητης γραφειοκρατίας, διοικητικής αλαζονείας, δαιδαλώδους νομοθεσίας αποτελούσε το υπόστρωμα καλλιέργειας της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.Στις εκτιμήσεις του παγκόσμιου οργανισμού διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς η χώρα καταλαμβάνει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κλίμακα διαφθοράς. Το κόστος αυτής της διαφθοράς υπολογίζεται σε πάνω από 7% του Α.Ε.Π. της χώρας.Η ανολοκλήρωτη θεσμικά δημοκρατία μας παρουσιάζει όψεις τριτοκοσμικής χώρας στους θεσμούς της υγείας, της παιδείας, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τις πολιτικές πρόνοιας, τις εφορίες, τις πολεοδομίες, στα τελωνεία, στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, στα δημόσια έργα, στο μιντιακό σύστημα, στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κλπ.Στο στενό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει εγκατασταθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα οικονομικών σχέσεων. Ένα μικτό σύστημα οικονομίας το οποίο είναι «κατά το κόστος δημόσιο-κατά το κέρδος ιδιωτικό». Δηλαδή μέσα από σωρεία παράνομων συναλλαγών χρεώνουν το ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες εξασφαλίζοντας παράνομο ιδιωτικό πλουτισμό, με κύριο προσόν την εξουσία που τους παρέχει η συμμετοχή στην διοικητική θεσμική πυραμίδα.Η οικονομική προμήθεια και η «μίζα» δεν χρειαζόταν ούτε να προταθεί ούτε να ζητηθεί, λειτουργούσε ως κοινωνικός αυτοματισμός. Η παραοικονομία μεταξύ κράτους και οικονομίας είχε πάρει αυξητικές διαστάσεις δημιουργώντας τα τεράστια κρατικά ελλείμματα με αντίστοιχη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας αποτελούσε τη μεγαλύτερη πελατειακή εκλογική μηχανή για τα κυβερνητικά κόμματα της χώρας. Οι ρουσφετολογικοί διορισμοί, η παντελής έλλειψη αξιολογητικών μηχανισμών, η αναξιοκρατική ανέλιξη, η κατάληψη κομβικών θέσεων στην οικονομική διαχείριση και τη διοίκηση, η εξασφάλιση ατιμωρησίας, η συντεχνιακή εξαγορά των κρατικών συνδικάτων, η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής εξουσίας και διοίκησης εξασφαλίζουν ασυλία από κάθε μορφή δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δημόσια διοίκηση και τους «λειτουργούς της».Το ΑΣΕΠ παρά τις πολλαπλές απόπειρες εκφυλισμού του αποτέλεσε τη μεγαλύτερη καινοτομία στην ελληνική δημόσια διοίκηση στην αποδέσμευση της δημόσιας διοίκησης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων εξουσίας.Η πρώτη σοβαρή ρήξη μεταξύ κράτους –κυβερνητικής εξουσίας επήλθε με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010 και την επιβολή του πρώτου μνημονίου. Η ρήξη όμως αντί να πάρει θεσμικές και δομικές διαστάσεις που θα σηματοδοτούσαν την απαρχή μιας ουσιαστικής κρατικής μεταρρύθμισης, μιας πολιτικής κάθαρσης, ενός κοινωνικού δημοκρατικού ελέγχου δομών και προσωπικού όπως ήταν η απαίτηση του λαού, εκφυλίστηκε σε μονομερείς περικοπές μισθών και συντάξεων του δημοσίου.
Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα καλούμαστε πέρα από τις δομικές αλλαγές επαναθεμελίωσης του Ελληνικού κράτους και των κοινωνικών και οικονομικών του θεσμών, να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του στελεχιακού και υπαλληλικού του προσωπικού.Η αγωνιώδης προσπάθεια να προσδιοριστούν «οι δεξαμενές» που θα τροφοδοτήσουν τις απολύσεις, η αναγκαιότητα ηθικής και νομικής τεκμηρίωσης πυροδοτεί αντιπαραθέσεις συνταγματικής και αξιακής φύσης, (ως προς τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τις αντιπαραγωγικές συμπεριφορές, την παραβίαση του δημοσιουπαλληλικού κώδικα, τα πλαστά δικαιολογητικά, την εφαρμογή των προσωρινών δικαστικών αποφάσεων κ.α.).Λείπει όμως, το βασικό κριτήριο που θέτει ως προϋπόθεση απολύσεων ο ελληνικός λαός, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Η παλλαϊκή ρήση «όσοι έκλεψαν να απολυθούν» αναδεικνύει το ιστορικό έλλειμμα δικαίου ενός λαού, το οποίο οφείλει να αποκαταστήσει μια νέα δημοκρατική πολιτεία που πραγματικά επιθυμεί μια πειθαρχημένη πορεία συμπόρευσης με το λαό για μια δίκαιη και μόνιμη έξοδο από την κρίση.Όσοι καταχράστηκαν και υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα, όσοι ζημίωσαν το δημόσιο με υπερτιμολογήσεις με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, όσοι με κατάχρηση εξουσίας εκχώρησαν χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις, εξασφάλισαν διευκολύνσεις, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις με απόσπαση χρηματικών ποσών, όσοι μέσα από συναλλαγές ή εκβιασμούς απέκτησαν αδικαιολόγητα περιουσιακά στοιχεία αυτοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επίορκων του Δημόσιου τομέα.Ένας ουσιαστικός αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες σε κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στη διάρκεια των δύο ετών 2013-2014, είναι πιθανό να αποδώσει πολύ περισσότερους από 15000 επίορκους υπαλλήλους προς απόλυση και δήμευση περιουσίας από παράνομο πλουτισμό.Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο να προχωρήσουμε σε απολύσεις τεμπέληδων, καθ’ έξιν ασθενών, μη παραγωγικών, «ανίκανων», συμβασιούχων, ή αυτών που θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις και να αφήσουμε στη θέση τους μεγάλους καταχραστές του δημόσιου.Μήπως με τις αλλαγές που προωθούνται κινδυνεύουμε να αφήσουμε άθικτη τη διαφθορά στο δημόσιο, εξαντλώντας τη λίστα των λοιπών επίορκων υπαλλήλων, των φορέων που καταργούνται, ή ακόμα και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου;Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κριτική της μεγάλης πλειοψηφίας των έντιμων και συνειδητών υπαλλήλων ότι για μία ακόμη φορά σε τόσο κρίσιμη περίοδο οι κυρίως επίορκοι θα μείνουν ατιμώρητοι;Οι σποραδικοί έλεγχοι σε όποιο τομέα και αν γίνονται αποκαλύπτουν εστίες διαφθοράς και αδικαιολόγητου παράνομου πλουτισμού. Ας προχωρήσουμε λοιπόν θαρραλέα στην αποκάλυψη όλων αυτών που συμμετείχαν στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και οδήγησαν ένα ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση.Η άρση μιας απαξιωτικής κριτικής για το πολιτικό σύστημα, η επαναθεμελίωση-επανίδρυση του κράτους, έχει ως προαπαιτούμενο την άρση της ιστορικής εκκρεμότητας της μεταπολίτευσης: ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.Η υπέρβαση των συστημικών περιορισμών προς αυτή την κατεύθυνση θα αναδείξει την νέα ηγεμονική πολιτική δύναμη που θα οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της δημοκρατικής αναγέννησης».

Ο Ν.Ο.Ιωαννίνων με 72 αθλητές στη… μάχη του Πανελληνόυ Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

Θα υπερασπιστεί τον τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος

Πανέτοιμος να υπερασπιστεί για μία ακόμη χρονιά τον τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα… απόβαση στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά με την μεγαλύτερη ομάδα που έχει κατεβάσει ποτέ σωματείο στη συγκεκριμένη διοργάνωση!Αύριο ξεκινάει επίσημα το 79ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και ο Ν.Ο.Ι. ρίχνεται στη «μάχη» με μια γιγαντιαία ομάδα αποτελούμενη από 72 επίλεκτους αθλητές και αθλήτριες. Στόχος του ένας και μοναδικός: Να κατακτήσει για 25η συνεχόμενη χρονιά την κορυφή στην Ελληνική Κωπηλασία!Η α΄ φάση του Πρωταθλήματος που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, αφορά τις κατηγορίες Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών. Τα πληρώματα του Ν.Ο.Ι. τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα προπονήθηκαν εντατικά στην Παμβώτιδα για τους αγώνες, θα διεκδικήσουν μετάλλια και διακρίσεις σ’ όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζοντας βάρκες σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Στάμος
Την αισιοδοξία του για κατάκτηση νέων διακρίσεων από το Ν.Ο.Ι. εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος, με αφορμή την αναχώρηση της Ομάδας για το Σχινιά και την έναρξη του ΠρωταθλήματοςΌπως ανέφερε, «ο Ν.Ο.Ι. είναι απολύτως βέβαιο ότι και σ’ αυτό το Πρωτάθλημα θα σαρώσει τις νίκες σ’ όλες τις κατηγορίες και θα είναι πρώτος τόσο στη βαθμολογία όσο και στα μετάλλια. Αυτό γιατί ο Όμιλος έχει κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία, ξέρει τις δυνάμεις του και τις δυνάμεις των άλλων συλλόγων, ενώ οι αθλητές μας, που φέτος συγκροτούν την μεγαλύτερη ομάδα που έχει λάβει ποτέ μέρος σε εθνικό Πρωτάθλημα, έχουν κάνει κοπιώδη εργασία όλο το χειμώνα». Ο κ. Στάμος κατέληξε εκφράζοντας προκαταβολικά τα συγχαρητήριά του προς τους κωπηλάτες και τους προπονητές του Ν.Ο.Ι. για την προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε ο Όμιλος να παραμείνει πρώτος πανελληνίως για μία ακόμη χρονιά.

Ο Θύμιος Βλάχος
Ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος με αφορμή την έναρξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας τόνισε πως ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων συμμετέχει σ’ αυτό με τη μεγαλύτερη ομάδα. Μια αποστολή που στο σύνολό της αποτελείται από 38 πληρώματα και η οποία στις τάξεις της έχει καταξιωμένους αθλητές με διεθνείς διακρίσεις αλλά και πολλούς νέους που θα πάρουν στο Σχινιά το… βάπτισμα του πυρός.«Τα πληρώματά μας έχουν προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ελπίζουμε ότι και φέτος οι αθλητές μας, όπως έχουν συνηθίσει επί σειρά ετών, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα του Ν.Ο.Ι.
Στο επικείμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας θα λάβουν μέρος με τα πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων οι εξής αθλητές ανά κατηγορία:

*Άνδρες
Αποστόλης Λαμπρίδης, Θανάσης Τσιάλιος, Κώστας Μαγκλάρας, Χρήστος Κουτσιαύτης, Φώτης Λιόντος, Βασίλης Τζανίνης, Ευριπίδης Σκλιβανίτης, Παναγιώτης Μανούρης, Θανάσης Λιόλιος, Μιχάλης Ναστόπουλος, Βασίλης Νταλαμάγκας και Γιώργος Αντώνης.

*Γυναίκες - Νεανίδες
Ελένη Διαμάντη, Λυδία Νταλαμάγκα, Βασιλική Νταλαμάγκα, Κατερίνα Ζέρβα, Δέσποινα Εμμανουηλίδου, Χαρά Κωστούλα, Ξανθή Κολτσίδα, Βάσια Ζυγούρα, Αμαλία Τσιάβου, Σπυριδούλα Τζούκα, Αγάπη Τσιρώνη, Κατερίνα Γιώτη, Νεφέλη Στεριάδη, Φωτεινή Μέρμυγκα, Χριστίνα Κούρου, Χρύσα Πάνου, Βερόνικα Μάντζιου, Βαλέρια Μάντζιου, Κατερίνα Πιτσούνη, Παρασκευή Παίδαρου, Κατερίνα Γκλατζούνη, Βασιλική Κοζανίτη και Πετρούλα Τσιάβου.

*Έφηβοι
Βασίλης Πάνου, Γιάννης Ζήσης, Μιχάλης Παπατσίμπας, Χρήστος Κρούτια, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Γιάννης Παπαδιώτης, Εμμανουήλ Παπασταύρος, Ανδρέας Κοντογιάννης, Ορέστης Μπούγιας, Ηλίας Νάσιος, Στέφανος Ντούσκος, Νίκος Βλάχος, Νίκος Ανδρούτσος, Σεμπάστιαν Καλουιάν, Λευτέρης Μαριόλας, Αλέξανδρος Μπαράτσας, Χρυσόστομος Βουκουβάλας, Βαγγέλης Δρόσος, Θανάσης Νταλαμάγκας, Κώστας Μάντζιος, Σπύρος Μαλισόβας, Κώστας Βαρδάκας, Σπύρος Αντώνης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Βασίλης Νάσιος, Αλέξανδρος Δογορίτης, Νίκος Βέλλιος, Γιάννης Πιτσούνης, Γιώργος Βαρδάκας, Σωτήρης Ζαφειρίδης, Βαγγέλης Λέρας, Αλέξης Παπαδημητρίου, Κων/νος Παπαδιάς, Γιώργος Ρίζος και Αναστάσιος Φελιάς.
Την αποστολή του Ν.Ο.Ι. θα συνοδεύσουν στο Σχινιά ο Γεν. Γραμματέας του Ομίλου Τάσος Σκλιβανίτης, ο Έφορος Κωπηλασίας Κώστας Νταλαμάγκας και οι προπονητές Θύμιος Βλάχος, Δημήτρης Δερέκας, Θωμάς Βαρδάκας, Ευγενία Μουτσίκα και Βασίλης Ευθυμίου.

Τσίλης - Τζιάλλας αγωνίζονται
με τη «φανέλλα» του Ν.Ο.Ι.
Μπορεί να απέχουν απ’ την Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παντελή απουσία μέριμνας προς το πρόσωπό τους από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας μετά τις περσινές επιτυχίες τους στο Λονδίνο, ωστόσο οι δύο τέταρτοι Ολυμπιονίκες Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας δεν εγκαταλείπουν το σωματείο που τους ανέδειξε! Έτσι, για μία ακόμη φορά φέτος θα τιμήσουν το Ν.Ο.Ι. και τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία συμμετέχοντας με τα πληρώματα του Ναυτικού μας Ομίλου στο 79ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εκτός των δύο Ολυμπιονικών η φετινή αποστολή του Ν.Ο.Ι. περιλαμβάνει 13 Παγκόσμιους Πρωταθλητές (Λαμπρίδης, Διαμάντη, Β. Νταλαμάγκας, Λ. Νταλαμάγκα, Σκλιβανίτης, Τσιάλιος, Ναστόπουλος, κ.λ.π.)!

Εντός Μαΐου οι 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!!!

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς εντός του Μαΐου και πριν επιστρέψει η τρόικα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.Πρώτη προτεραιότητα είναι οι απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του σχεδίου της κατάργησης ή συγχώνευσης 25 οργανισμών του Δημοσίου.Σύμφωνα με Τα Νέα, το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και για το λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντώνη Μανιτάκη.Για το ζήτημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.Στην κορυφή της ατζέντας του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται επίσης τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, όλα δείχνουν πως σειρά θα πάρει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν πάρει παράταση έως τις 20 Μαΐου.Σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδύσεων, ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα (15 έως 19 Μαΐου), προσκλεκλημένος του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατάις της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:Η χώρα μας μπορεί πλέον μετά τόσες θυσίες να γυρίσει σελίδα…

Μήνυμα στέρεης, βάσιμης αισιοδοξίας, ότι οι θυσίες που έχουν γίνει απ’ όλους μας πιάνουν τόπο και ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ανοιχτός για τη χώρα μας και την Ήπειρο ειδικότερα, εξέπεμψε ο Κώστας Τασούλας κατά τις πολλαπλές επαφές που είχε μέσα στις γιορτές με τους πολίτες στα Γιάννινα και ευρύτερα στο Λεκανοπέδιο.Αντίστοιχη, εξάλλου, ήταν η αίσθηση που εισέπραξε και ο ίδιος ο Γιαννιώτης βουλευτής της Ν.Δ. απ’ τους δεκάδες πολίτες με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες, διαβλέποντας τα πρώτα σημάδια μιας ελπίδας μετά από τρία χρόνια γεμάτα σκληρές δοκιμασίες. Και αυτό τονίζει σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», κάνοντας φυσικά ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές και τις ευκαιρίες που δικαιούται και πρέπει να έχει η Ήπειρος.

Σταμάτησε η κατρακύλα
«Για πρώτη φορά στα τελευταία δραματικά τρία χρόνια υπάρχει η αίσθηση πως η κατρακύλα συγκρατήθηκε και πως μπορεί η χώρα μας να σταθεροποιηθεί πρώτα και να γυρίσει σελίδα έπειτα προς ευοίωνες επιτέλους προοπτικές για την ίδια και το λαό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, συμπληρώνοντας με έμφαση πως «οι θυσίες που υπέστησαν οι Έλληνες δεν έγιναν επί ματαίω! Η σημερινή υπό τον Αντώνη Σαμαρά Κυβέρνηση ευθύνης έχτισε αξιοπιστία για την Ελλάδα πείθοντας φίλους και μη, πως επιλογή του Ελληνικού λαού είναι να σταθεί και πάλι στα πόδια του μέσα στο κοινό Ευρωπαϊκό τοπίο».

Η Ήπειρος παρούσα
Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή μας, ο Γιαννιώτης βουλευτής σημειώνει πως «μέσα σ’ αυτή την αίσθηση αποτροπής των χειρότερων και αξίωσης για μία νέα πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης η Ήπειρος είναι παρούσα. Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων την αφορά. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική την αφορά. Η νέα Προγραμματική Περίοδος Περιφερειακής Στήριξης την αφορά. Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου της την αφορά, όπως και η δυναμική αξιοποίησή της ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού».

Πολύς δρόμος…
Ο Κ. Τασούλας καταλήγοντας δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα βγαίνει από τα χειρότερα και δικαιούται να διεκδικήσει επιστροφή στην ανάκαμψη επάνω σε νέες βάσεις. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μπροστά μας δύσκολο δρόμο, αλλά μια ματιά στην περσινή κατάσταση, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και τον εφιάλτη της αστάθειας που κυριάρχησε, μια ματιά στο σήμερα δείχνει πως διανύθηκε πολύς δρόμος και πως η σταθερότητα που κατακτήθηκε δε θα πάει χαμένη. Δε θα αφήσουμε να πάει χαμένη και ήδη τα πρώτα σημάδια ελπίδας το προεξοφλούν»!

«Όργωσε» την περιοχή!
Κυριολεκτικά «όργωσε» Γιάννινα και Λεκανοπέδιο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ο Κώστας Τασούλας, συνδυάζοντας την θρησκευτική πλευρά του Πάσχα με την πολιτική επικαιρότητα και τα τρέχοντα τοπικά ζητήματα! Αναλυτικότερα, τη Μεγ. Τετάρτη ο Γιαννιώτης βουλευτής εκκλησιάστηκε στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Μαρίνα στα Γιάννινα. Τη Μεγ. Πέμπτη βρέθηκε στην Αγία Σοφία Ανατολής και στο Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στην Αμφιθέα. Τη Μεγ. Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκε το Μέτσοβο με το οποίο τον συνδέουν στενοί δεσμοί και το βράδυ παρακολούθησε την περιφορά των Επιταφίων στην πόλη μας.Ανάσταση ο Κ. Τασούλας έκανε στην Ελεούσα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα την πέρασε με παρέες φίλων σε διάφορα χωριά του Λεκανοπεδίου (Βουνοπλαγιά, Πλατανιά κ.λ.π). Ανάμεσα σ’ όλα αυτά, συμμετείχε και στην ευρεία σύσκεψη που έγινε τη Μεγ. Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο για το μέλλον της Πολυτεχνικής Σχολής.

Συναντήσεις Μ. Κασσή με αντιπροσωπείες της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων

Συνάντηση με αντιπροσωπείες της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου και του Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, είχε σήμερα ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής .Μεταξύ άλλων ,οι στρατιωτικοί έθεσαν υπόψη του κ. Κασσή μια σειρά ζητημάτων μεγάλης σημασίας για αυτούς, όπως οι τεράστιες περικοπές στο μισθό τους και οι πολύ συχνές μεταθέσεις που γίνονται ανά τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πέρα από οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Τόνισαν χαρακτηριστικά πως με τις περικοπές και τις συχνές μεταθέσεις το επάγγελμα τους έχει καταστεί πλέον μη βιώσιμο.Ο κ. Κασσής έδειξε κατανόηση στο πρόβλημα των στρατιωτικών και σημείωσε πως θα προσπαθήσει σε συνεννόηση με άλλους βουλευτές, να θέσει συνολικά το πρόβλημα σε κεντρικό επίπεδο.Στη συνάντηση με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων τέθηκε το θέμα των τεράστιων μισθολογικών περικοπών , που δυσχεραίνουν το έργο αλλά και τη διαβίωση τους.Στη συνεχεία κατήγγειλαν τη στοχοποίηση, γενικότερα, των δημοσίων υπάλληλων από τα μέσα ενημέρωσης, η οποία όπως τόνισαν αποτελεί προσβολή προς το δημόσιο τομέα και ο απώτερος στόχος η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος.Το μεγάλο ζήτημα όμως, το οποίο έθεσαν είναι οι πολλές ,άδικες, περιπτώσεις αργίας εκπαιδευτικών, που για απλά και ασήμαντα θέματα, μπαίνουν σε τεράστιες περιπέτειες.Ο κ. Κασσής με τη σειρά του τόνισε πως "Η προσφορά των δασκάλων και της πλειοψηφίας των δημοσίων υπάλληλων είναι πολύ σημαντική και η στοχοποίηση τους είναι παντελώς άδικη. Το θέμα της αργίας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοντωτικό.Είναι ανάγκη πλέον να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας των εκπαιδευτικών και συνολικότερα των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι μείζον ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στη Βουλή. Θα κινηθώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι αδιανόητο το κράτος να σε θέτει σε αργία παραγνωρίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας.Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα! "

Η έκπληξη Σαμαρά με τον πρώην «κολλητό» του Γ. Παπανδρέου

Επέλεξε τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, ως αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ


Η κίνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να επιλέξει τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, έναν κατεξοχήν αντιμνημονιακό πολιτικό και πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, για τη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζεται ως αντιμνημονιακό λίφτινγκ που εξυπηρετεί πολιτικούς και εκλογικούς στόχους.Ανθρωποι που γνωρίζουν έλεγαν στις «6μέρες» πως δεν πρόκειται για επιλογή που έχει τα χαρακτηριστικά μίας συνηθισμένης πολιτικής «μεταγραφής», αλλά εμπεριέχει έναν σαφέστατο πολιτικό συμβολισμό από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο τελευταίο διάγγελμά του είχε πει πως «στόχος είναι να βγούμε από τα μνημόνια» και ότι «σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια».Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε ακραιφνής Παπανδρεϊκός, στήριξε πολλές επιλογές του Γιώργου, αλλά διέρηξε τις σχέσεις του όταν ο τότε πρωθυπουργός αποδέχθηκε την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.Ποιο ήταν το σκεπτικό για την επιλογή του Βαγγέλη Παπαχρήστου; Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη – οικονομολόγο, με πολιτική εμπειρία και συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς ο Α. Σαμαράς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον πρώην βουλευτή, ενώ υπάρχει μεταξύ τους γνωριμία πολλών ετών, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν επί χρόνια σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.Με την επιλογή αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι κάνει ανοίγματα στους αντιμνημονιακούς χώρους, με τους οποίους είχε ταυτιστεί και ο ίδιος όταν ήταν στην αντιπολίτευση και κατά του πρώτου μνημονίου.Επιπλέον, έχει και έναν διαφορετικό συμβολισμό, καθώς σε αντίθεση με τον Γ. Παπανδρέου, που επέλεξε την Τίνα Μπιρμπίλη για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΟΣΑ, εκείνος για τη δεύτερη κατά σειρά θέση του αναπληρωτή αντιπροσώπου στον Οργανισμό προτίμησε να κάνει μία διαφορετική επιλογή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά μίας «προνομιακής φιλικής ή κομματικής σχέσης».Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε ακραιφνής Παπανδρεϊκός, μέχρι τη στιγμή της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον επιστήθιο φίλο του και άλλοτε σύντροφό του στο ΚΚΕ, Ν. Κοτζιά, διαφώνησαν με τον Γ. Παπανδρέου από τη στιγμή της εισόδου της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, στο πλευρό του οποίου βρέθηκαν για πολλά χρόνια. Κάποιοι θυμούνται πως «όταν ο Γιώργος μετρούσε τους φίλους του μετά την εκλογική ήττα του 2007, οι Παπαχρήστος και Κοτζιάς ήταν δίπλα του έτοιμοι για όλα».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οι «πύρινες» ομιλίες του στη Βουλή κατά του μνημονίου ήταν σημείο αναφοράς στην προηγούμενη Βουλή. Ηταν τόσο κοντά στον Γ. Παπανδρέου, όπου σε μία σύσκεψη Ηπειρωτών βουλευτών υπό τον τότε πρωθυπουργό, του είχε πει: «Πρόεδρε, ξέρεις ότι διαφωνώ με το μνημόνιο, αλλά το ψήφισα για να σου δώσω χρόνο. Αν πουληθεί η Δωδώνη, ακόμα και αν επιβάλεις κομματική πειθαρχία, εγώ θα καταψηφίσω».Ισως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσωπο και η συμπεριφορά του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο ΚτΕ του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά (το οποίο στη συνέχεια καταψήφισε, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του) είχε καλέσει τον τότε υπουργό Οικονομικών «να δεσμευτεί ότι θα πάρει πίσω την τροπολογία που έλεγε ότι η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται για κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου και όχι ότι θα κυρώνεται από αυτήν». Τότε, ο υπουργός Οικονομικών τού απάντησε ότι εκείνος ήταν που το είχε ψηφίσει ως βουλευτής. Οσοι θυμούνται τη στιγμή, ο Β. Παπαχρήστος έγινε έξαλλος. Βγήκε από την αίθουσα για να καπνίσει τα άφιλτρα «Καρέλια» που είναι ένα από τα πάθη του, μαζί με τα μαθηματικά, τα οικονομικά, αλλά και το Ιnternet.Παραφράζοντας έναν στίχο του Καβάφη, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος την επομένη της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ στις 14 Δεκεμβρίου 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας (ήταν το πρώτο επικαιροποιημένο μνημόνιο), έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής: «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική όπως τη θέλεις. Τούτο προσπάθησε, όσο μπορείς, μην την εξευτελίσεις…»Ο ίδιος προτίμησε έναν μοναχικό δρόμο, ως ανεξάρτητος βουλευτής. «Εγώ ένας απλός βουλευτής της επαρχίας είμαι που λέει την άποψή του» συνήθιζε να λέει. Δεν μετείχε σε «ομάδες», ούτε μεταπήδησε σε άλλον πολιτικό χώρο, ούτε πολιτεύτηκε στις τελευταίες διπλές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, παρά την επαναπροσέγγιση που του έγινε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ προτάσεις είχε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ο πολιτικός από την Πρέβεζα ετοιμάζεται πλέον για το ταξίδι στο Παρίσι, εκεί όπου εδρεύει ο ΟΟΣΑ.

Πολιτικός κρατούμενος στα 18 χρόνια του
Ο Β. Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1977-1981. Στα μαθητικά του χρόνια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση, γεγονός που τον έκανε τον μικρότερο σε ηλικία πολιτικό κρατούμενο της χούντας. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ενώ αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μ. Βρετανίας και στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση και από το 1999 ήταν συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ. Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ το 2004, το 2007 και το 2009. Διαγράφηκε το 2010 και παρέμεινε ανεξάρτητος. Είναι παντρεμένος με τη Χέιζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη.

6Μέρες

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: Συλλογή υπογραφών για διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων

Στην περιοχή υπήρξαν 700 θύματα και περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα

Στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να διεκδικηθούν γερμανικές αποζημιώσεις θα προχωρήσει ο Δήμος Ζαγορίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.Στην περιοχή του Ζαγορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, υπήρξαν 700 θύματα και περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα.Αρκετά από τα χωριά του Ζαγορίου έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά, ενώ η πρώτη Κυριακή του Ιουλίου είναι "Ημέρα Μνήμης" για την περιοχή.«Είναι υποχρέωσή μας να το υπενθυμίζουμε και ένας επιπλέον λόγος είναι να καταγραφούν επιπλέον οι αριθμοί και να υπογράψουν το αίτημα διεκδίκησης των αποζημιώσεων και οι απόγονοι των θυμάτων. Να αντιληφθούν οι Γερμανοί, ότι δεν τους χρωστάμε, αλλά μας οφείλουν πολύ περισσότερα», σημειώνει ο κ. Παπαναστασίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:50χρονος μετέφερε παράνομους μετανάστες

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 50χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τρεις αλλοδαπούς που κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ - Πρώτος με το ΚΕΑΔ ο Βαγγέλης Ντούλες και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Έντι Ράμα

Με το Σ.Κ. στην 4η θέση η Λουίζα Τζουβάνη και στην 6η ο Ανδρέας Μάρτος

Πρώτος με το ΚΕΑΔ και σίγουρος βουλευτής στην Περιφέρεια Αυλώνας ο Βαγγέλης Ντούλες και αντίστοιχα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ο αυριανός πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στην τέταρτη θέση του Σ.Κ. η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Λουίζα Τζουβάνη-Παπαθανάση, ενώ στην έκτη θέση (και μάλλον εκλόγιμη) ο πρόεδρος της Ομόνοιας Τιράνων και πρώην υφυπουργός Παιδείας της Αλβανίας, Ανδρέας Μάρτος. Ο διασπαστής της μειονότητας Χριστάκης Κίτσιος θα είναι πρώτος στη λίστα του MEGA στην Αυλώνα, ενώ οριστικά κομμένος από τη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, το έτερο πρωτοπαλίκαρο του MEGA, Κώστας Μπάρκας.

Το δρόμο για το Ειρηνοδικείο παίρνει το καταστατικό του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων

Το δρόμο για το Ειρηνοδικείο παίρνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το καταστατικό του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-Ένωσης Αγροτών, του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού «διαδόχου» της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.Μέσα στο καλοκαίρι, αφού εγκριθεί το καταστατικό, αναμένεται να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης διοίκησης του, καθώς και των διαχειριστικών επιτροπών για κάθε ομάδα προϊόντος που επιλέγεται να λειτουργεί στον συνεταιρισμό. Πριν τις εκλογές θα δοθεί χρονικό περιθώριο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους κ.α να εγγραφούν ως μέλη στον νέο συνεταιρισμό. Η προσωρινή διοίκηση, (δηλαδή η σημερινή της ΕΑΣΙ) με πρόεδρο τον Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, επέλεξε να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του καταστατικού και σε εκλογές δεδομένου ότι καθυστερεί από το αρμόδιο υπουργείο η νομοθετική ρύθμιση για το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην μεταβίβαση ακινήτων συνεταιρισμών (αποθήκες χωρίς οικοδομική άδεια) που συγχωνεύτηκαν. Επίσης, επιλέχθηκε να επιλυθούν στην πορεία διάφορα φορολογικά ζητήματα μικρών προς συγχώνευση συνεταιρισμών, ήσσονος σημασίας, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην μετάβαση από την ΕΑΣΙ, στον ΕΑΣΙ-Ένωση Αγροτών.

Αποθήκες χωρίς άδεια σε χωριά 
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, υπάρχουν 4-5 περιπτώσεις αποθηκών χωρίς οικοδομική άδεια και έχει μπλοκαριστεί η μεταβίβαση στο νέο Συνεταιρισμό, μέσω συμβολαιογραφικής πράξης και μετεγγραφής στο υποθηκοφυλακείο. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο το υπουργείο να δώσει λύση με τα κτίρια αυτά, ας γίνει αναδρομικά η ρύθμιση για να μεταβιβαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για αποθήκες που είχαν ανεγερθεί σε χωριά (μικροί συνεταιρισμοί) μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και ίσχυε η μη υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, επειδή ήταν χωριά με λίγους κατοίκους. Πρόκειται για κτίσματα προ του 1975 τα οποία μπορούν να τακτοποιηθούν με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα και με χαμηλό κόστος, όμως ο νόμος αυτός καθυστερεί από το ΥΠΕΚΑ και δεν μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο ο νέος συνεταιρισμός. Θα παρακαμφθεί η μεταβίβαση στο νέο συνεταιρισμό και η μετεγγραφή στο υποθηκοφυλακείο για να προχωρήσει η έγκριση του καταστατικού και οι εκλογές στο νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣΙ που μεταφέρονται στο νέο συνεταιρισμό (κτίριο επί της οδού Χαρ. Τρικούπη, αποθήκες Κρύας, Οινοποιείο κλπ),) δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα ή για άλλα ακίνητα συνεταιρισμών που συγχωνεύτηκαν και είχαν οικοδομική άδεια.

 Συγχώνευση 24 πρωτοβάθμιων της ΕΑΣΙ 
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών είναι ο πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός, «διάδοχος» τρόπον τινά της ΕΑΣΙ και ιδρύεται στα πλαίσια του νέου νόμου περί συνεταιρισμών. Η διαδικασία ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Από τους 124 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς -μέλη της ΕΑΣΙ, (οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν συνεταιρισμοί-«σφραγίδες») μόνον οι 24 συγχωνεύονται στον νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, δηλαδή τα μέλη τους γίνονται αυτοδίκαια μέλη του. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4015/2011, η Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων αποφάσισε την μετατροπή της σε αγροτικό συνεταιρισμό του παραπάνω νόμου και αποφασίστηκε ταυτόχρονα η συγχώνευση με τους Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της, Πεδινής, Ροδοτοπίου, Καρίτσας, Α.Β.Λ.Σ. Καρίτσας, Λαψίστας, Παλιουρής, Σερβιανών, Πέρδικας, Βαρλαάμ, Ζίτσας, Κοπάνης, Μουζακαίων, Μεγ. Γότιστας, Νεοχωρίου, Βαριάδων, Μάζιας, Πετραλώνων, Αγ. Ιωάννης, Κτηνοτροφικός Συν . –Η ΔΩΔΩΝΗ, Μικρής Γότιστας, Αμπελιάς, Κορύτιανης, Κρανούλας και Βροσύνας. Πλην του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» που αποτελεί πρότυπο πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού και συνεχίζει, δεν συγχωνεύτηκαν κι άλλοι μεγάλοι συνεταιρισμοί, όπως των πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας, δεδομένου ότι μπορούν να έχουν αυτόνομη πορεία. Τα μέλη τους, ωστόσο, όπως και της «Πίνδος» μπορούν να εγγραφούν στον Ενιαίο Συνεταιρισμό, όπως και κάθε άλλου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού που εξακολουθεί να λειτουργεί. Υπάρχει η υπό εκκαθάριση, από πολλών ετών, Ένωση Πωγωνίου με συνεταιρισμούς από το Πωγώνι και την Κόνιτσα δεν ήταν ούτως ή άλλως μέλη της ΕΑΣΙ, μπορούν όμως να εγγραφούν οι ίδιοι οι αγρότες ως μέλη. Με σημαντικό ρόλο οι ομάδες προϊόντος Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ και της προσωρινής διοίκησης του νέου φορέα Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός στο καταστατικό του, αν και ο νόμος δεν το επιβάλλει, προβλέπει και τη λειτουργία ομάδων προϊόντος, από κτηνοτρόφους, αμπελοκαλλιεργητές, πατατοπαραγωγούς κλπ. Ο ρόλος τους θα είναι σημαντικός και καθοριστικός στη λήψη αποφάσεων. Κάθε ομάδα θα έχει μια πενταμελή διαχειριστική επιτροπή για τα δικά της ζητήματα και θα συνεδριάζει με το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού για τη λήψη αποφάσεων που θα στηρίζουν ή θα προωθούν τα συμφέροντα των παραγωγών. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι που θα είναι μέλη του νέου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού θα έχουν τη δική τους εκπροσώπηση για τα ζητήματα της «Δωδώνης» δεδομένου ότι ο νέος συνεταιρισμός θα κατέχει το 24,75% στην γαλακτοβιομηχανία, όπως σήμερα η ΕΑΣΙ. Αντίστοιχα, οι αμπελοκαλλιεργητές θα έχουν λόγο μέσω της ομάδας προϊόντος για όσα αφορούν την «Ζοίνος» κλπ.

Εγγραφές μελών και εκλογή διοίκησης 
Μέλη του νέου συνεταιρισμού, αυτοδίκαια είναι τα προερχόμενα από τους συνεταιρισμούς που συγχωνεύτηκαν αλλά μαζί τους και αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και άλλοι, οι οποίοι εγγράφηκαν και θα εγγραφούν μετά την έγκριση του καταστατικού. Όλα θα ψηφίζουν για την ανάδειξη διοίκησης. Το διοικητικό συμβούλιο θα εκλέγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα είναι επταμελές και η θητεία του τετραετής. Επίσης, αντίστοιχα, θα ψηφίζουν για την ανάδειξη των πενταμελών επιτροπών για κάθε ομάδα προϊόντος. Η συνεταιριστική μερίδα ορίστηκε στα 200 ευρώ και θα αφαιρεθεί η τυχόν συνδρομή των μελών στον καταργούμενο συνεταιρισμό και επίσης, η προκαταβολή είναι 50 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι εγγραφούν και να εξοφλήσουν στην πορεία. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με 20 μέλη και επομένως στο νομό Ιωαννίνων πλην του Ενιαίου μπορούν να λειτουργούν κι άλλοι, παλιοί ή νέοι πρωτοβάθμιοι. Εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου. Από 1-1-2013 πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο να εμφανίσουν εμπορική δραστηριότητα, διαφορετικά οδηγούνται σε κατάργηση...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δημοτικό Συμβούλιο στους Φιλιάτες για την ασφάλεια των δημοτών

Συνεδριάζει την Πέμπτη στις 19: 30, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, με θέματα ημερησίας διάταξης:
1. Ασφάλεια Δημοτών του Δήμου Φιλιατών
2. Χερσαία ζώνη – Ανάπλαση παραλίας Σαγιάδας
3. Διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν το Δήμο μας.
Στη συνεδρίαση θα παρευρίσκεται ο βουλευτής Θεσπρωτίας κος Μπέζας Αντώνιος αλλά και ο αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας κ. Γεώργιος Λελοβίτης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Με κλαρίνα, ντέφια και τραγούδια πάνω στους τάφους των νεκρών!

Αναβίωσε και φέτος ένα έθιμο 300 και πλέον ετών…


Ένα πρωτότυπο πανελληνίως και παλαιό ταφικό έθιμο αναβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Γηρομέρι Φιλιατών.Οι κάτοικοι του χωριού, με κλαρίνα και ντέφια, πήγαν στο νεκροταφείο και τραγούδησαν πάνω από τους τάφους των νεκρών (φωτό). Αμέσως μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του νεκροταφείου και τα τρισάγια από τον ιερέα, οι συγγενείς του νεκρού παρήγγειλαν στους οργανοπαίχτες το αγαπημένο τραγούδι του, όσο ήταν στη ζωή, πάνω από τον τάφο του. Από παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τσιφτετέλια ακούστηκαν. Και φυσικά «κεράστηκαν» τα όργανα.

Έθιμο 300 ετών!
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του γύρω στα 1700. Τότε, χρόνια σκληρής τουρκοκρατίας στην περιοχή, πέθανε μια γιαγιά, την οποία αγαπούσαν πολύ οι συγχωριανοί της, καθώς τους στήριζε απέναντι στην τουρκική τυραννία. Και για να την τιμήσουν σκέφτηκαν να κάνουν το θάνατό της πανηγύρι, αλλά και εφαλτήριο εμψύχωσης των ραγιάδων. Διακόπηκε για λίγα χρόνια, αλλά συνεχίζεται έως και σήμερα, συμβολίζοντας την ανάσταση των νεκρών, αλλά και θυμίζοντας τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους νεκρούς. Όπως μας έλεγε ο οργανωτής αυτού του εθίμου, ο κ. Φερεντίνος, «δεν πρόκειται να το σταματήσουμε, γιατί αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας, αλλά και κομμάτι της ψυχής μας».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πρώτος με το LSI του Ιλίρ Μέτα ο Βαγγέλης Τάβος στο Αργυρόκαστρο

Εκλογικό θρίλερ για δύο βουλευτικές έδρες ανάμεσα στους Αγγέλη, Τάβο και Ξέρα!!!

Ως γνωστό στις εκλογές της Αλβανίας δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης αλλά εκλογή βουλευτών βάσει κομματικής λίστας. Όμως για τις δύο από τις πέντε (5) έδρες της Περιφέρειας Αργυροκάστρου θα γίνει στην κυριολεξία σφαγή μεταξύ τριών Ελλήνων μειονοτικών. Του τρίτου κατά σειρά στη λίστα του Σοσιαλιστικού κόμματος Αναστάς Αγγέλη (πρώην υπουργού Ανάπτυξης), του δεύτερου στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Ξέρα (σημερινός υπουργός Εργασίας) και του πρώτου κατά σειρά στη λίστα του LSI του Ιλίρ Μέτα (θα συμμαχήσει μετεκλογικά με το Σ.Κ. του Έντι Ράμα) Βαγγέλη Τάβου (σημερινός υπουργός Υγείας). Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει καθαρίσει τις εκλογές (βάσει αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων), ο Αναστάς Αγγέλης, είτε οι έδρες πάνε 4-1, είτε 3-1-1, είτε 3-2 θα είναι σίγουρα βουλευτής, Από εκεί και πέρα, εάν οι έδρες πάνε 3-1-1, βουλευτές θα είναι οι Αναστάς Αγγέλης (Σ.Κ.) και Βαγγέλης Τάβος (LSI), με τον Σπύρο Ξέρα (Δ.Κ.) να μένει εκτός, αφού το κόμμα του θα εκλέξει ένα μόνο βουλευτή. Εάν όμως οι έδρες πάνε 3-2, βουλευτές θα είναι οι Αναστάς Αγγέλης (Σ.Κ.) και Σπύρος Ξέρας (Δ.Κ.) με τον Βαγγέλη Τάβο (LSI) να μένει εκτός. Πλάκα-πλάκα οι Αλβανοί κατόρθωσαν να βάλουν σε μια καθαρά Ελληνική Περιφέρεια, τρεις Έλληνες υποψήφιους βουλευτές να... σφαχτούν μεταξύ τους χωρίς κανένας τους να έχει σίγουρη την έδρα. Ας όψεται το MEGA του Ξέρα και του Μπάρκα, που διέσπασαν εκλογικά την ελληνική μειονότητα και πλέον από πρωταγωνιστές, γίναμε κομπάρσοι των Αλβανών.

Η υποψηφιότητα του Άλκη Πούλη με το ΚΕΑΔ στο Αργυρόκαστρο έφερε τελικά τον Σπύρο Ξέρα στη 2η θέση

Κίνηση ματ του Β. Ντούλε να χτυπήσει τον Μπερίσα μέσα στη... φωλιά του Ξέρα, τη Δερβιτσάνη!!!

Μπορεί το ΚΕΑΔ να μην έχει ελπίδες να εκλέξει έναν από τους πέντε (5) βουλευτές στο Αργυρόκαστρο, όμως η τοποθέτηση στην πρώτη θέση του μειονοτικού ψηφοδελτίου, ενός λαμπρού επιστήμονα και ενός νέου ανθρώπου από τη Δερβιτσιάνη, όπως είναι ο Άλκης Πούλης, έφερε τα πάνω κάτω σε όλα τα κομματικά ψηφοδέλτια στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Η φρέσκια υποψηφιότητα του προέδρου της πολυπληθούς κοινότητας των Δερβιτσιανιωτών στα Γιάννενα, που παρά λίγο να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Φίλιππα Φίλιο στα Γιάννενα, προκάλεσε πανικό στο επιτελείο του Μπερίσα και του MEGA που βλέπουν να απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους μέσα στο ίδιο τους το προπύργιο, τη Δερβιτσάνη, τη γενέτειρα του Σπύρου Ξέρα. Μπροστά λοιπόν στην κίνηση ματ του Βαγγέλη Ντούλε και στο ενδεχόμενο να πάει μονόπατα η Δερβιτσάνη στον Πούλη, ο Μπερίσα ανέβασε τον Ξέρα από την 3η (μη εκλόγιμη θέση) στη 2η (εκλόγιμη υπό όρους) θέση για να δώσει ένα κίνητρο στους Δερβιτσανιώτες να ψηφίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, εκλέγοντας για βουλευτή έναν... δικό τους!!! Έτσι λοιπόν ο Ξέρας που ήταν μέχρι χθες επί... ξύλου κρεμάμενος, εξασφάλισε τελικά τη δεύτερη θέση στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, αν και τα Αλβανο-Τσάμικα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος αντιδρούσαν στην τοποθέτησή του σε εκλόγιμη θέση. Ο παγκοσμίως άγνωστος... Φίλιππος Ρούτζιος είναι ο υποψήφιος του MEGA στο Αργυρόκαστρο, όμως η υποψηφιότητά του θα πάει στην κυριολεξία... άπατη και θα στερήσει πολύτιμους ψήφους από τον Σπύρο Ξέρα και το... αδελφό Δημοκρατικό Κόμμα!!!

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ- Αντιδρά στις αρνητικές εξελίξεις στα μεγάλα έργα

Την έντονη διαμαρτυρία της για το «κούρεμα» σε Ε-65 και Ιόνια Οδό, εκφράζει με ψήφισμά της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, που αντιδρά στις καθυστερήσεις και τις αρνητικές εξελίξεις για μεγάλα έργα της Ηπείρου, όπως για παράδειγμα για αυτά που θα γίνουν, έστω και «κουτσουρεμένα» στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.Μετά τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στην ΠΕΔ, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό ψήφισμα στο οποίο γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στην Ιόνια, στον Ε-65, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.Στο ψήφισμα αυτό, η ΠΕΔ, αναφέρεται αρχικά στο θέμα της Ιόνιας οδού, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής: «Δέχεται καίριο πλήγμα λόγω της παράτασης για μετά το 2015, του τμήματος στην Κλόκοβα, στο Αντίρριο», και επίσης σημειώνει πως πρέπει να γίνει αποδεκτή η κατασκευή της παράκαμψης του λεκανοπεδίου στην περιοχή Ελεούσας-Ροδοτοπίου. Ακόμη για το ίδιο θέμα η ΠΕΔ, διαμαρτύρεται για τη μη συνέχιση μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ για τον Ε65 αναφέρει ότι ο τερματισμός του δρόμου στην Ξυνιάδα Τρικάλων, καθώς αυτός δεν θα συνδεθεί με την Εγνατία οδό, «υποβαθμίζει καταλυτικά τη σημασία, την αξία, τη λειτουργικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου».
Για το μείζον ζήτημα του λιμένα της Ηγουμενίτσας η ΠΕΔ τονίζει μεταξύ άλλων πως
Θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι προτάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας για το γενικό σχεδιασμό και ιδιαίτερα και τις παρεμβάσεις στη θέση «Γωνιά».Καταλήγοντας για το θέμα του αεροδρομίου σημειώνει πως στις σημερινές συνθήκες ο εξορθολογισμός του μεγέθους του κεντρικού σταθμού θα πρέπει να επανεξεταστεί και παράλληλα οι αιρετοί τονίζουν πως είναι ανάγκη η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου το συντομότερο δυνατό.Καταλήγοντας το ψήφισμα της ΠΕΔ αναφέρει και τα εξής: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου αντιλαμβάνεται τις ασφυκτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα. Θέλουμε όμως να υπογραμμίσουμε ότι η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεγάλων τεχνικών υποδομών, αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή μας προοπτική».

Ψήφισμα από την ΠΕΔ Θεσσαλίας
Εν τω μεταξύ ομόφωνο ψήφισμα για τον Ε-65 εξέδωσε και η ΠΕΔ Θεσσαλίας που ζητά μεταξύ άλλων την άμεση έναρξη των εργασιών.Σε αυτό αναφέρονται και τα εξής: «Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου μόνον στο πεδινό τμήμα του μειώνει τη σημασία του και τα τεράστια θετικά οφέλη που έχει η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας. Ειδικά τμήματα που δεν θα κατασκευαστούν άμεσα, ανάμεσά τους και το τμήμα μέχρι την Εγνατία, που παραπέμπονται απ' ότι φαίνεται –αδικαιολόγητα- στις καλένδες κρίνονται καθοριστικά. Μόνον έτσι ο Ε65 θα μεταβαλλόταν σε κεντρική οδική αρτηρία πρώτης κατηγορίας για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: 4 ακόμα διαφοροποιήσεις από την παράταξη του δημάρχου!!!

Ο Παπαλέξης...έχασε τη μπάλα! 

Με τέσσερις ακόμη διαφοροποιήσεις από την πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την πληρωμή του εντάλματος που προκάλεσε κατά την προηγούμενη την ανεξαρτητοποίηση τριών μελών της παράταξης του Γιάννη Παπαλέξη.Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση έγινε ύστερα από συγκέντρωση υπογραφών της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων συμβούλων. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Περικλής Γαλήνας, Γιώργος Γκόκας, Τάσος Τσαμπάς και Χρήστος Γιώργος, ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης της απόφασης για εξόφληση του εντάλματος που αφορούσε σε πληρωμή έργων στη Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού, η οποία δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.Η τελική απόφαση ελήφθη με ψήφους 19 υπέρ της ανάκλησης της απόφασης 461/2012 και 9 κατά της ανάκλησης.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:Διανομή τροφίμων

Σας κάνουμε γνωστό ότι οι άποροι που έχουν ετήσιο:
-ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €,
-οικογενειακό εισόδημα με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος) μέχρι και 10.700 €,
-οικογενειακό εισόδημα με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δύο προστατευόμενα μέλη) μέχρι και 11.520 €,
-οικογενειακό εισόδημα με 4 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με δύο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη) μέχρι και 14.400 €,
-οικογενειακό εισόδημα με 5 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη)μέχρι και 17.280 €,
-για κάθε ένα μέλος πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €,
-στην περίπτωση απόρου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό,μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους της Ε.Ε. 2013.
Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά (αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και άδεια διαμονής σε ισχύ μόνο για αλλοδαπούς τρίτων χωρών) θα υποβάλλονται στα ΚΕΠ των Δ.Ε. Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών, Πασσαρώνος και στο Νέο Δημαρχείο Ελεούσας από:08/05/2013 – 31/05/2013 και ώρες 9:00-14:00.
Τηλ. Επικοινωνίας 26510 – 61308 / 26533-60000 (κ. Μαρκούλα)

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ενδυνάμωση του Ιατρείου Συβότων ενόψει της τουριστικής περιόδου

Την ενδυνάμωση του Ιατρείου Συβότων κατά τους θερινούς μήνες, ζητά με έγγραφό του προς την 6η ΥΠΕ, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ο πληθυσμός της περιοχής 15πλασιάζεται.Συγκεκριμένα το επιμελητήριο επισημαίνει ότι τους θερινούς μήνες τα Σύβοτα από περιοχή 1.000 κατοίκων γίνεται περιοχή που φιλοξενεί άνω των 15.000 κατοίκων.Για το λόγο αυτό ζητείται η ενίσχυση του τοπικού ιατρείου με τη μόνιμη παρουσία δύο Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου.

ΔΩΔΩΝΗ:Τείνει να παγιωθεί η καθυστέρηση της πληρωμής των κτηνοτρόφων της Ηπείρου

Τείνει να παγιωθεί η καθυστέρηση της πληρωμής των κτηνοτρόφων της Ηπείρου από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό της παραγωγής ενόψει της επόμενης γαλακτοκομικής περιόδου. Από τις αρχές του νέου χρόνου οι καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων προς τους παραγωγούς αγγίζει τους δύο μήνες και η κατάσταση αυτή προβληματίζει σοβαρά τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ζωοτροφές. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί βέβαια πολλά ερωτηματικά για την διοίκηση της επιχείρησης με δεδομένο πως ακόμη και μετά την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας φάνταζε ως η μοναδική λύση για την βιωσιμότητά της. Όπως τόνισε, ο εκπρόσωπος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Χρήστος Τσιούρης όσοι επιχειρηματολογούσαν υπέρ της πώλησης της επιχείρησης έλεγαν ότι πρέπει να έρθουν κεφάλαια για να μπορέσει η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, ωστόσο μέχρι σήμερα τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν μπει στα «ταμεία». «Μέχρι τα Χριστούγεννα η βιομηχανία λειτουργούσε όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μετά η κατάσταση έγινε δυσκολότερη και δεν μπήκαν τα χρήματα που έπρεπε να μπουν. Σημερινό αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να είναι για δύο μήνες απλήρωτοι και να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αφού το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά μεγάλο. Είναι δύσκολο να ξεκινήσει κανείς για την επόμενη χρονιά στα τυφλά. Δηλαδή να έχουμε τα κοπάδια και να μην έχουμε διασφαλίσει πως θα τα ταΐσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί συρρίκνωση στην ήδη μειωμένη παραγωγή αλλά και έχει αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής. «Τα χρήματα που λείπουν από τους παραγωγούς, λείπουν από ολόκληρη την πόλη γιατί είναι μία αλυσίδα. Αυτά όλα οδηγούν την κτηνοτροφία στον αφανισμό. Θα πρέπει και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να καταλάβουν ότι τα προβλήματα θα πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας, δεν θα μας τα λύσει κανείς. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει ο συνεταιρισμός να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να δούμε τι θα γίνει», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η Θεοδώρα Λιόντου στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας

Tην Θεοδώρα Λιόντου του Παύλου, η οποία βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό, έχοντας επιλεγεί η απάντησή της στο ερώτημα: «Τι σημαίνει για εσάς η ειρήνη στην Ευρώπη;», ως μία από τις καλύτερες, μεταξύ 6000 συμμετοχών από χώρες της Ε.Ε, νέων από 18-24 ετών, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος, παρουσία και του βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα.Ο Δήμαρχος και ο Βουλευτής εξήραν την επιτυχία της, σημειώνοντας ότι διακρίσεις τέτοιου είδους αναδεικνύουν την κριτική και δημιουργική σκέψη νέων ανθρώπων και ότι στη σημερινή συγκυρία το ταλέντο και το πνεύμα πρέπει να επιβραβεύονται.Στην Θ. Λιόντου προσφέρθηκε αναμνηστικό δώρο με τις ευχές για μεγαλύτερες διακρίσεις.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ – Εκτός ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος ο Κώστας Μπάρκας στην Αυλώνα

Τον καθάρισε ο Μπερίσα για λογαριασμό των Τσάμηδων!!!

Οι συνεργασίες του ΜEGA (του διασπαστικού κόμματος της Ελληνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο), με τους Αλβανο-Τσάμηδες του Μπερίσα, δεν έχουν καλό τέλος. Αυτό το λέγαμε εδώ και χρόνια, όμως πλέον το γνωρίζει πολύ καλά και ένας εκ των πρωταγωνιστών της διάσπασης του ΚΕΑΔ, ο πρώην βουλευτής Αυλώνας Κώστας Μπάρκας. Από χθες που ανακοινώθηκαν στην Αλβανία οι εκλογικές λίστες των κομμάτων για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου, διά χειρός του ηγέτη του Μπερίσα, βλέπει την πολιτική του καριέρα να έχει άδοξο τέλος. Τελικά ο Μπερίσα όχι μόνο δεν τον έχει σε εκλόγιμη θέση, αλλά τον έχει θέσει και οριστικά εκτός λίστας, αφού ανοιχτά πριμοδοτεί τους τσάμηδες συμμάχους του!!! Στη θέση του, σε εκλόγιμη θέση στη λίστα ο Μπερίσα έχει βάλει τον γνωστό ανθέλληνα Tσάμη Ίλι Πίρο. Βλέπετε, σήμερα ο Μπάρκας είναι πλέον άχρηστος για τον απερχόμενο Αλβανό πρωθυπουργό, αφού όσο τον είχε ανάγκη για να διασπάσει το ΚΕΑΔ πριν τις εκλογές του 2009 τον εκμεταλλεύτηκε, ενώ αντίθετα σήμερα τον κορόιδεψε και πέταξε οριστικά στα... αζήτητα. Αυτό είναι το σκληρό τέλος που επιφυλάσσει η μοίρα για κάθε συνεργάτη του Μπερίσα. Αργά ή γρήγορα όλοι το αντιλαμβάνονται. Απλά ο Κ. Μπάρκας άργησε να το πάρει χαμπάρι. Κρίμα...

Τα Lidl στην Ηγουμενίτσα ζητούν Πωλητή/Ταμία

Πωλητή/Ταμία ζητούν τα Lidl στην Ηγουμενίτσα, προκειμένου να εργαστεί με ημιαπασχόληση (αναλαμβάνοντας βάρδιες) ορισμένου χρόνου. Ο υποψήφιος θα αναλάβει ποικίλες εργασίες στο κατάστημα, όπως τη λειτουργία του ταμείου, τον ανεφοδιασμό των ραφιών, την τακτοποίηση της αποθήκης και την προετοιμασία των απογραφών. Θα φροντίζει για την εξυπηρέτηση των πελατών και θα ασχολείται με τη διάταξη και παρουσίαση των εμπορευμάτων, την εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και την καθαριότητα. Η εταιρεία προσφέρει ελκυστικές αποδοχές και παροχές, όπως επιπρόσθετη ιδιωτική ιατρική ασφάλιση. Θα εργαστείτε σε ένα σύγχρονο και οργανωμένο περιβάλλον. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, 4 περίπου εβδομάδων, σας παρέχονται όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη θέση σας, ώστε να ενσωματωθείτε στη φιλοσοφία της εταιρίας, ακόμη και αν δε διαθέτετε σχετική εμπειρία.Για υποβολή βιογραφικού σημειώματος, κάντε κλικ ΕΔΩ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ενημέρωση για τα ΟΠΑΑΧ

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.,- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τον τοπικό πληθυσμό στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξης ιδιωτικών έργων του ΑΞΟΝΑ 3 (ΟΠΑΑΧ) «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».Η υποβολή προτάσεων μετά την παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο λήγει στις 24 Μαΐου 2013 και αφορά τους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και την Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου 2013 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (πρώην Νομαρχία) στην Ηγουμενίτσα.

ΑΡΤΑ:Μαχαίρωσε τον πατέρα του και αυτοτραυματίστηκε!

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία ένα περιστατικό στο Καλογερικό Άρτας όπου ένας νεαρός μαχαίρωσε τον πατέρα του και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.Ο 21χρονος, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, άρπαξε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στον πατέρα του τραυματίζοντάς τον στο λαιμό και στη θωρακική χώρα. Στη συνέχεια, δε δίστασε να στρέψει το μαχαίρι και στον εαυτό του καταφέρνοντας ένα χτύπημα στο λαιμό.Οι δυο τραυματίες μεταφέρθηκαν για παροχή Α΄ βοηθειών σε νοσοκομείο.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μεταφορά του Λιμενικού Ταμείου ζητά ο Δήμος Πάργας

Η μεταφορά του Λιμενικού Ταμείου Πάργας στο Δήμο ήταν το θέμα τη συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αθανάσιος Λιόλιος με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά του Λιμενικού Ταμείου.

Λίγοι οι επισκέπτες των μουσείων της πόλης των Ιωαννίνων

Στα θύματα της κρίσης, πληρώνοντας και αυτά το δικό τους κόστος, εντάσσονται τα Μουσεία της πόλης, που σε μία περίοδο εξαιρετικά μεγάλης επισκεψιμότητας για την πόλη, δεν είχαν ανάλογη εικόνα και στο εσωτερικό τους. Η προτίμηση των επισκεπτών στρέφεται σε άλλες εναλλακτικές επιλογές και όχι στην επίσκεψη σε κάποιο από τα Μουσεία και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των εισιτηρίων που κόπηκαν τη Μ. Εβδομάδα και γενικότερα στον αριθμό των επισκεπτών τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Μουσείων και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, στα οποία ανήκουν, ότι πλέον επικρατεί η αντίληψη, ότι είναι προτιμότερος ένας καφές στον περιβάλλοντα χώρο ενός Μουσείου από την περιήγηση στους χώρους του ίδιου Μουσείου. Από την άλλη, καθοριστικής σημασίας για την εικόνα αυτή, δεν είναι μόνο η κρίση, καθώς το εισιτήριο εισόδου δε θεωρείται ούτε είναι ιδιαίτερα ακριβό, αλλά και η γενικότερη απαξίωση που παρατηρείται απέναντι στα Μουσεία, ξεκινώντας από την ελάχιστη έως ανύπαρκτη προβολή τους από την Πολιτεία. Στο Δημοτικό Μουσείο της πόλης στο Τζαμί του Ασλάν πασά, η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα τη Μ. Εβδομάδα, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών, να ξεπερνά μόλις τους 300, κάτι που σημαίνει έναν μέσο όρο 50 περίπου ατόμων σε ημερήσια βάση. Όπως τονίζει η Μαρία Βασιλειάδη, υπάλληλος του Μουσείου, υπήρχε αρκετός κόσμος στην Ακρόπολη, όμως ελάχιστοι ήταν εκείνοι που τελικά έμπαιναν στο Μουσείο. «Όσοι αγαπούν τους αρχαιολογικούς χώρους θα δώσουν τα δύο ευρώ της εισόδου και θα επισκεφτούν το Μουσείο, όμως οι περισσότεροι έρχονται, βλέπουν τη θέα, βγάζουν φωτογραφίες και αποχωρούν, χωρίς να μπουν μέσα». Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα την ίδια περίοδο στο Βυζαντινό Μουσείο στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, που έχει το πλεονέκτημα όμως ενός μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και κοινόχρηστου χώρου, που δίνει το ερέθισμα και τη δυνατότητα επίσκεψης στο Μουσείο. Η επισκεψιμότητα σύμφωνα με την προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Παπαδοπούλου κρίνεται ικανοποιητική, αφού περίπου 400 άτομα περιηγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας. Η ανεπαρκής πρόσβαση για τα οργανωμένα γκρουπ επισκεπτών, που έρχονται με λεωφορεία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα επισκέφθηκαν 230 άτομα. Ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ τονίζει πως εάν βρεθεί τρόπος για τη δυνατότητα προσωρινής έστω στάθμευσης στην κεντρική πλατεία, η επισκεψιμότητα στο Μουσείο θα ανέβει κατακόρυφα. Σωτηρία οι μαθητικές εκδρομές Παρόμοια είναι η εικόνα που παρατηρήθηκε τη Μ. Εβδομάδα και στο Σπήλαιο Περάματος, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου Κ. Γκόγκο, η κίνηση ήταν τέτοια, ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα. Και στην περίπτωση του Σπηλαίου όμως και στην περίπτωση των Μουσείων, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου καταγράφηκε μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω των μαθητικών εκδρομών, που επέλεξαν ως προορισμό τα Ιωάννινα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο για τον Απρίλιο, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Μουσείο 4500 μαθητές. Τέλος, υπαρκτό εξακολουθεί να είναι και το θέμα με το ωράριο λειτουργία των Μουσείων, καθώς το υπ. Πολιτισμού, αλλά και ο δήμος Ιωαννιτών στην περίπτωση του Δημ. Μουσείου δεν έχουν βρει την κατάλληλη λύση για την επιμήκυνση του ωραρίου σε ημέρες και ώρες, που υπάρχει αυξημένος αριθμός επισκεπτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Μέχρι 15 Μάη οι διορθώσεις για το τέλος ηλεκτροδοτούμενων

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του, απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων με την παράκληση να ελέγξουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ώστε να διαπιστώσουν αν αναγράφονται τα σωστά στοιχεία σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης ακινήτων τους.Σε περίπτωση λάθους θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα (το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου 2013) στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας, Καπλάνη 7, προκειμένου να γίνει η διόρθωση και η σωστή χρέωση τους.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ, συμβόλαιο ακινήτου, οικοδομική άδεια και Ε9.

Τα παράλια κέρδισαν το στοίχημα

Αυξημένη η κίνηση το τριήμερο στην Ήπειρο

Πλήρως φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν τα παράλια της Ηπείρου να έχουν την τιμητική τους το φετινό Πάσχα μιας και σε αντίθεσή με ότι συνέβη για μία ακόμη χρονιά στα ορεινά των Ιωαννίνων αλλά και των άλλων νομών, τα τουριστικά καταλύματα στην παραλιακή ζώνη της Ηπείρου δούλεψαν αρκετά καλά.Στην Πάργα, τα θετικά «μηνύματα» της προηγούμενης εβδομάδας έκαναν λόγο για αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό σε ποσοστό 10- 15%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ στον αντίποδα μικρή μείωση καταγράφεται στις κρατήσεις από μεμονωμένους Έλληνες επισκέπτες, σε αντίθεση με τις οργανωμένες εκδρομές από τα τουριστικά γραφεία, για τις οποίες έχει γίνει σημαντικός αριθμός κρατήσεων.Οι εκτιμήσεις αυτές τελικά έπεσαν μέσα μιας και ο καλός καιρός σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα έπεσε αρκετά αργά δημιούργησαν τις κατάλληλες συγκυρίες για την αύξηση των ξένων κυρίως τουριστών στην περιοχή.Ίδια εικόνα και στα Σύβοτα αλλά και την Πρέβεζα όπου οι ξένοι τουρίστες έσωσαν την παρτίδα σε αντίθεση με τους Έλληνες που προτίμησαν να περάσουν το φετινό Πάσχα παραδοσιακά.Σε αντίθετη τροχιά αλλά τελικά όχι τόσο άσχημα όσο προβλεπόταν αρχικά κινήθηκαν οι αφίξεις και στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.Στο Ζαγόρι η πληρότητα στα περισσότερα ξενοδοχεία έφτασε στο 55% ενώ «ζωή» έδωσαν και οι αρκετοί απόδημοι που επέλεξαν φέτος να περάσουν τις ημέρες των εορτών στον τόπο καταγωγής τους.Μπορεί το κόστος μετακίνησης για πολλούς να μοιάζει απαγορευτικό αρκετοί όμως φαίνεται ότι ξεπέρασαν τη δυσκολία αυτή και ταξίδεψαν μέχρι τα χωριά τους για να περάσουν οικογενειακά τις ημέρες του Πάσχα.Άλλοι πάλι ακολούθησαν φίλους που έχουν σπίτια σε χωριά και φιλοξενήθηκαν εκεί κι έτσι οι πλατείες γέμισαν με κόσμο.Και στα Βόρεια Τζουμέρκα το σκηνικό το ίδιο με τα ξενοδοχεία να δουλεύουν κάπως καλύτερα από προηγούμενες χρονιές.Όχι φυσικά στα επίπεδα των ετών προ κρίσης, μιας και εκτός των μειωμένων κρατήσεων έχουν πέσει και οι διανυκτερεύσεις.Μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων η κίνηση στα ξενοδοχεία ήταν δύο ταχυτήτων.Τα πολυάστερα δούλεψαν ικανοποιητικά σε αντίθεση με τα μικρομεσαία που δεν είδαν κάποια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.Καφετέριες κυρίως, αλλά και ορισμένα εστιατόρια είδαν τον κόσμο να τους προτιμά και κατέγραψαν μια αύξηση των εσόδων τους, όχι ικανή όμως για να μετριάσει τις απώλειες που έχουν τελευταία.Τέλος αυξημένη κίνηση είδαν και τα τουριστικά καταστήματα με τις αγορές ωστόσο εκ μέρους των τουριστών να είναι συγκρατημένες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συμμετοχή σε Δράσεις Εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του πλαίσιο του IPA Διασυνοριακού Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007 – 2013», υλοποιεί το Έργο: «IntActPlan: Ολοκληρωμένες Δράσεις για την Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής και τη Δημιουργία Ευκαιριών Διείσδυσης σε Νέες Αγορές».Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, αξιοποιώντας δράσεις του ανωτέρω Έργου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αυλώνας (Αλβανία) και το BIC Ηπείρου (Εταίροι του Έργου), ενημερώνει τα μέλη του, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανάπτυξη και προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών του νομού μας, πρόκειται να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Για τα μέλη του από όλους τους κλάδους δραστηριότητας:
Μία (1) Επιχειρηματική Αποστολή στην Επαρχία Αυλώνας (Αλβανία), το προσεχές διάστημα (Ιουνίου-Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου), στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Β2Β.
Μία (1) Επιχειρηματική Αποστολή Αλβανών επιχειρηματιών στο Νομό Θεσπρωτίας, το προσεχές διάστημα (Ιουνίου-Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου), στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Β2Β.
Μία (1) συμμετοχή σε Έκθεση που θα διοργανωθεί από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε μία εκ των δύο περιοχών της Αλβανίας, Αγ. Σαράντα ή Αυλώνα, το προσεχές διάστημα (Ιουνίου-Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου), με παρουσία των Θεσπρωτικών επιχειρήσεων σε περίπτερο που θα στηθεί από το Επιμελητήριο.
Για τα μέλη του από τους κλάδους των Αγροτικών Προϊόντων – Εσπεριδοειδών και Ιχθυοκαλλιέργειας
Μία (1) Επιχειρηματική Αποστολή στη Μόσχα (Ρωσία), στις 17 Ιουνίου 2013, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Β2Β (και για τους δύο κλάδους).
Μία (1) συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση «ALIMENTA 2013» στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), από τις 30 Οκτωβρίου και έως τις 03 Νοεμβρίου 2013, με παρουσία σε περίπτερο (αγροτικά - φρούτα).
Μία (1) συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση «FRESH PRODUSE UKRAINE 2013» στο Κίεβο (Ουκρανία), από τις 26 έως 28 Νοεμβρίου 2013, με παρουσία σε περίπτερο (αγροτικά - φρούτα).
Καλούμε τις επιχειρήσεις, που διαθέτουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα και επιθυμούν να συμμετέχουν στις προαναφερόμενες δράσεις, να παραστούν στην Εκδήλωση που διοργανώνουμε την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 στις 19.00, στο Ξενοδοχείο ANGELIKA PALLAS, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ανωτέρω δράσεις και να δηλώσουν συμμετοχή στις εν λόγω αποστολές.
Στόχος της εκδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ευρεία συζήτηση, είναι να υποβληθούν από τους συμμετέχοντες προτάσεις σχετικές με την ανάληψη δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του νομού και την προώθηση και ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου.

Το Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων πάει... Γυμνάσιο

Από τη νέα σχολική χρονιά 2013-14 στο Αρσάκειο Ιωαννίνων θα λειτουργήσει και γυμνάσιο

Από τη νέα σχολική χρονιά 2013-14 στο Αρσάκειο Ιωαννίνων θα λειτουργήσει και γυμνάσιο, σύμφωνα με τις αρχές και την εμπειρία 117 χρόνων των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων στην Αθήνα και τη δυναμική ανοδική πορεία του Αρσακείου Θεσσαλονίκης.Στις υπερσύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις με θέα τη λίμνη και τα γύρω βουνά, οι έφηβοι μαθητές της πόλης των Ιωαννίνων θα έχουν την ευκαιρία, όπως άλλοι περίπου 3.500 Έλληνες μαθητές της ηλικίας τους, να αποκτήσουν αρσακειακή παιδεία, η οποία δίνει έμφαση τόσο στη γνώση όσο και στην αγωγή.Με θεσμούς ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως η Εποπτεία των Σχολείων, η οποία με τους Συντονιστές ειδικοτήτων θέτει εκπαιδευτικούς στόχους, ευρύτερους αλλά και ξεχωριστούς για κάθε μάθημα, και μεριμνά για την εφαρμογή τους σε όλα τα Αρσάκεια Σχολεία, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων θα προσφέρει στους μαθητές του υψηλού επιπέδου παιδεία με έμφαση στην Ελληνική Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στις Θετικές επιστήμες (οι οποίες διδάσκονται σε ειδικά εργαστήρια), στην Πληροφορική, στις Ξένες γλώσσες, στον αθλητισμό. Παράλληλα, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό, το οποίο ανανεώνεται διαρκώς και αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα των Σχολείων e-arsakeio.Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων θα αποκτήσουν με βιωματικό και φυσικό τρόπο συλλογική συνείδηση, αφού προτρέπονται και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ευρύτερης αρσακειακής οικογένειας, όπως οι Διαρσακειακές Συναντήσεις Ρητορικής Τέχνης, όπου οι μαθητές καλλιεργούν τον προφορικό τους λόγο και τον εξασκούν μιλώντας μπροστά σε ακροατήριο, οι Διαρσακειακούς Αγώνες Λόγου και Τέχνης, όπου οι μαθητές ανακαλύπτουν τις κλίσεις τους σε τομείς όπως, η λογοτεχνία, τα εικαστικά, η μουσική, η ταινία μικρού μήκους, και τα Παναρσακειακά Μαθητικά Συνέδρια, όπου οι μαθητές συνεργάζονται με συμμαθητές και τους καθηγητές τους διεξάγοντας μια μορφή έρευνας και αποκτώντας άμεση επαφή με τις πηγές γνώσης, με σκοπό να προετοιμάσουν ένα θέμα και να το παρουσιάσουν δημόσια στο κοινό του Συνεδρίου, μπροστά σε καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές.Έτσι, οι μαθητές των Αρσακείων στη σημαντική αυτή βαθμίδα της μαθητικής τους ζωής ανακαλύπτουν την προσωπική τους ταυτότητα και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους μέσα από τις προσωπικές τους επιλογές και την ασφάλεια της διακριτικής και εμπνευσμένης καθοδήγησης των εκπαιδευτικών τους. Μέσα από τέτοιες πλούσιες εκπαιδευτικές εμπειρίες οι μαθητές των Αρσακείων ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αλλά αποδεικνύονται και ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί όταν εκπροσωπούν τη χώρα μας σε διεθνείς διοργανώσεις ή διαγωνισμούς.Τέλος, εγγυητής για την ποιότητα παιδείας που προσφέρουν τα Αρσάκεια και εμπνευστής των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτά είναι ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που διοικεί τα Αρσάκεια Σχολεία, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), κατέθεσε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη. Η Ερώτηση και η ΑΚΕ αφορούν το πρόγραμμα «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ). Η Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην Ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας, δήλωσε: "Είναι απίστευτη η προχειρότητα και η διαχειριστική λογική και πρακτική με την οποία αντιμετωπίζεται το έργο της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Οι συμβάσεις περιέχουν τόσους και τέτοιους καταχρηστικούς όρους, που τις καθιστούν απαράδεκτες, γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιμορφωτές δεν προσήλθαν στην επιμορφωτική διαδικασία. Οι περισσότεροι δε απ’ όσους ξεκίνησαν, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσουν ούτε θα υπογράψουν συμβάσεις με τέτοιους όρους. Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να παραμένει αποστασιοποιημένο, αφήνοντας τους φορείς που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου να το απαξιώνουν κατ' αυτό τον τρόπο. Οφείλει να αντιληφθεί την παιδαγωγική διάσταση που αυτό εμπεριέχει, καθώς η επιμόρφωση αφορά τα μέλη του, τους εκπαιδευτικούς και μέσω αυτών τους μαθητές της χώρας."

Αρχίζει ο... Γολγοθάς των εξετάσεων για τους μαθητές

Στα... καπάκια μόλις επιστρέψουν από τις πασχαλινές διακοπές στα σχολεία οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, μετά από μόλις τρεις ημέρες μάθημα θα ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα 13 Μαΐου και την Τετάρτη 15 Μαΐου τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις την Τρίτη 21 του μήνα, που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Αντίστοιχα, την Παρασκευή 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους της Γ’ Λυκείου. Αντίθετα, τα δημοτικά σχολεία έχουν ακόμη μαθήματα να κάνουν, καθώς εκεί τα μαθήματα λήγουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου!!!