Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Στα Ιωάννινα το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕΣτα Ιωάννινα, στις 30 και 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Το αίτημα για τη φιλοξενία του συνεδρίου, είχε υποβάλει προς τη Διοίκηση της ΚΕΔΕ ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή τα εκατόχρονα από την απελευθέρωση της πόλης, το οποίο υποστηρίχθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου και έγινε εν τέλει αποδεκτό. Με αφορμή το γεγονός αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ.Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε: «Με χαρά θα φιλοξενήσουμε στα Ιωάννινα, στα τέλη Μαΐου, τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή για την Αυτοδιοίκηση. Οι μειωμένοι κατά 50% πόροι της Αυτοδιοίκησης την τελευταία τριετία, τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα, η φτώχεια και η ανεργία, αυξάνουν την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και τις απαιτήσεις για τη στήριξη των πολιτών και καθιστούν το συνέδριο εξαιρετικά ενδιαφέρον στη σημερινή συγκυρία. Το συνέδριο αποτελεί μια καλή ευκαιρία συνάντησης όλων των αυτοδιοικητικών, μια ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και μέσα από γόνιμους προβληματισμούς και διάλογο να επεξεργαστούμε λύσεις. Είναι μια ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος ζητήματα θεσμικά και οικονομικά, προκειμένου οι Δήμοι να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, προσφέροντας κοινωνικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αλλά και ταυτόχρονα παρεμβαίνοντας στο ζήτημα της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Η φιλοξενία του συνεδρίου στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα τιμά την περιοχή μας και πραγματοποιείται σε μια ένδοξη επέτειο».

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για Παλιοβούνια – Ιόνια Οδό

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ των νομών της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη με θέμα την "Εξαίρεση του τμήματος στην περιοχή της Παλιοβούνας Αιτωλοακαρνανίας από την ανακατασκευή του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού". Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ερωτούν "με ποιο σκεπτικό και με ποιο δικαίωμα αφήνεται μια ολόκληρη περιοχή, η Αιτωλοακαρνανία και η Ήπειρος σε εκκρεμότητα, όταν όλοι ξέρουμε με πόσο αίμα ιδιαίτερα νέων ανθρώπων έχει βαφτεί το εν λόγω επικίνδυνο σημείο;Η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την κατάθεση, της ερώτησης δήλωσε: "Μετά το κούρεμα των μισθών και των συντάξεων, προχωρούνε σε κούρεμα των οδικών αξόνων, των αναγκαίων υποδομών που οδηγούνε στην ανάπτυξη και βγάζουν την Ήπειρο από την απομόνωση. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ανατραπούν όσο το δυνατόν συντομότερα αυτοί που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες της κοινωνίας."

Οι «Πρωταγωνιστές» στα χωριά της Ηπείρου!


Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Ήπειρο τις πρώτες μέρες της άνοιξης-Την Κυριακή του Πάσχα στις 23.15 στο Mega
Ιστορίες γυναικών της Ηπείρου θα παρουσιάσουν την Κυριακή του Πάσχα οι «Πρωταγωνιστές», στις 23.15 στο MEGA. Γυναίκες στα χωράφια, στα σπίτια, στους φούρνους, στους στάβλους, στα χασάπικα, στην Λίμνη, στα εργαστήρια του ασημιού.Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Ήπειρο τις πρώτες μέρες της άνοιξης και οι κάμερες της εκπομπής κατέγραψαν τη ζωή στα Γιάννενα, το Νησί, το Πάπιγκο, το Μάζι, την Ελάτη, το Καπέσοβο, τον Παρακάλαμο, την Δωδώνη, την Ντραμπάτοβα.Οι «Πρωταγωνιστές» παρουσιάζουν:

- Δάφνη Δήμου, Μεγάλο Πάπιγκο
Μισή Ολλανδή, μισή Ελληνίδα που εκτρέφει πουλάρια και διοργανώνει εκδρομές στο βουνό γι' αυτούς που αγαπούν τα άλογα και την άγρια φύση.«Ο αρχηγός στο κοπάδι είναι πάντα η φοράδα. Ο αρσενικός έχει μόνο δύο πράγματα στο μυαλό του, το σεξ και το φαγητό, όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο».

- Ιωάννα Λάππα, Μάζι Κόνιτσας
Είναι 28 χρόνων, έχει 2 παιδιά και 212 πρόβατα. Τα αρμέγει δυο φορές την ημέρα, τα ξεγεννά, τα φροντίζει, τους κόβει τα νύχια και το βράδυ στους στάβλους τους βάζει ηπειρώτικη μουσική.«Δεν έμεινα εδώ με το ζόρι. Ο πατέρας μου ήθελε να πάω να σπουδάσω, εγώ όμως αγαπούσα τα ζώα. Η Αθήνα με τρομάζει».

- Γιώτα Στεφανοπούλου, Ελάτη
Άφησε την Θεσσαλονίκη για ένα χωριό 10 κατοίκων που δεν έχει ούτε περίπτερο. Και κάθε Μάη, στην κουρά των προβάτων παίρνει το μαλλί, το πλένει, το λανάρει και φτιάχνει κουρελούδες, κιλίμια, κασκόλ, καπέλα και τσάντες.«Βάφω με τα χρώματα της φύσης όπως με έμαθαν οι γιαγιάδες της Ηπείρου. Κίτρινο από το πράσινο τσάι, καφέ από τα καρύδια, πορτοκαλί από τα άνθη της ντάλιας».

- Έλλη και Γιάννα Παπαγεωργίου, Καπέσοβο 
Κόρες του καθηγητή Θουκυδίδη που είναι γνωστός για την προσπάθεια του να αναπτυχθούν τα Ζαγοροχώρια με σεβασμό στην παράδοση τους. Άνοιξαν έναν ξενώνα κι ένα μαγαζάκι πάνω στον παλιό πηγάδι του χωριού όπου προσφέρουν ότι φτιάχνετε με τα χέρια από μαρμελάδες, τσίπουρο, τραχανά μέχρι κολιέ και λαμπάδες για την Λαμπρή.«Τους Ζαγορίσιους μας κατηγορούν για τσιγκούνηδες. Δεν είμαστε όμως τσιγκούνηδες, είμαστε οικονόμοι. Σε αυτόν τον φτωχό τόπο μαθαίνεις ότι για να επιβιώσεις πρέπει να αξιοποιείς ότι σου προσφέρει η φύση».

- Ελένη Σιούτα, Παρακάλαμος
Μητέρα τριών παιδιών και κρεοπώλισσα του χωριού. Φτιάχνει λουκάνικα με πράσο και πάπρικα και είναι περήφανη για το χωριό της, την Φούρκα Κόνιτσας, «εκεί που πολέμησε η γυναίκα της Πίνδου».«Το καλό αρνί είναι αυτό που ξέρεις την μάνα του και τον πατέρα του. Που γνωρίζεις δηλαδή που έχει μεγαλώσει και τι έτρωγε».

- Σοφία Μωυσίδου, Γιάννενα
Η Σοφία συνεχίζει την τέχνη της αργυροχοΐας στα εργαστήρια ασημιού στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων. Μια τέχνη που έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο ο Ηπειρώτης Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του διάσημου οίκου Bulgari.«Μπορεί κάποιοι να ψάχνουν ακόμα τον θησαυρό το Αλί Πασά, ο πραγματικός θησαυρός όμως είναι η τέχνη της αργυροχοΐας που μας άφησε ο Αλί Πασάς».

- Αθηνά Κολιονάσιου, Γιάννενα 
Οι γονείς της ξεκίνησαν από έναν φούρνο και σήμερα η κόρη έχει μια μεγάλη εξαγωγική επιχείρηση μπακλαβά. Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Βόρεια Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες μάλιστα που δεν έχουν συνηθίσει την γεύση του βουτύρου στέλνουν μπακλαβά – λάιτ.«Ο μπακλαβάς είναι το γλυκό που έδιναν οι μάνες στους γιους που έφευγαν για δουλειές στο εξωτερικό, γιατί άντεχε και δεν ήθελε ψυγείο. Το κουβαλούσαν στις τσάντες τους ένα χρόνο».

- Ευαγγελία Χρύση, Δωδώνη 
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην πάλη μέχρι πρόσφατα, δουλεύει τώρα στο εργοστάσιο της «Δωδώνης». Εκεί που καθημερινά φτάνει το γάλα 7.000 παραγωγών της Ηπείρου και εκεί που μετά από μερικούς μήνες ωρίμανσης παράγεται η διάσημη φέτα.«Η γιαγιά μου τυροκομούσε. Θυμάμαι τις γεύσεις και τις μυρωδιές από τα φτωχικά σπίτια του χωριού. Η γυναίκα της Ηπείρου έχει μάθει να παλεύει».

- Τασία Γκίγκη, Νησί Ιωαννίνων 
Η πρόεδρος των Ψαράδων της Λίμνης των Ιωαννίνων μιλάει για τους θρύλους της κυρά – Φροσύνης που θα ακούσει κανείς στο Νησί. Με την παραδοσιακή βάρκα που υπάρχει μόνο στην Λίμνη και έχει δυο πλώρες – για να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα στους καλαμιώνες – ψαρεύει κάθε ξημέρωμα παρέα με τον άντρα της. Αυτή στο τιμόνι και ο άντρας στο κουπί.«Κάποτε η Λίμνη είχε πολύ ψάρι. Λιγόστεψε μαζί με τους ανθρώπους που έφυγαν σιγά σιγά από το Νησί. Τώρα με την κρίση όμως γυρνάνε πίσω. Φτιάχνουν τα σπίτια των πατεράδων τους και επιστρέφουν».

Eβαλε λουκέτο ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ) στα Γιάννενα!!!


Έβαλε λουκέτο ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ) στα Γιάννενα, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο.Ο Συνεταιρισμός ουσιαστικά έχει κλείσει (μόνο το λογιστήριο είναι ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες) και τα σχεδόν 40 άτομα που απασχολούσε έχασαν τις δουλειές τους. Μάλιστα την Τρίτη, έκαναν διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Να σημειωθεί ότι έχει βάλει λουκέτο και ο Συνεταιρισμός Πρέβεζας, που ήταν παράρτημα των Ιωαννίνων.Έτσι, οι περίπου 150 φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, αφού εκτός από τη Γιαννιώτικη Newpharm, άνοιξαν τελευταία και δυο νέες ιδιωτικές αποθήκες.Να σημειωθεί, ότι πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 40 Συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, όμως μόνο αυτοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά είναι οι πιο ισχυροί. Όπως τονίζουν κύκλοι, η Πολιτεία πρέπει να δώσει βάρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς αυτή μπορεί να βγάλει τον κλάδο του φαρμάκου από την αβεβαιότητα.

Φαντασμαγορική Πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα πρωί Μ. Σαββάτου στο Σαιτάν Παζάρ και την κεντρική αγορά της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε το φαντασμαγορικό έθιμο με το σπάσιμό της στάμνα,οι ρίζες του οποίου κρατούν από την τουρκοκρατία.Το ρολόι έδειξε 9:30 οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα για το νέο της Ανάστασης του κυρίου και τα κιούπια έσπασαν ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες βαρελότα έκαναν ακόμα πιο γιορτινή την ατμόσφαιρα. Η φιλαρμονική Ορφέας Πρέβεζας παιάνιζε χαρμόσυνα εμβατήρια δίνοντας έμφαση στον εορτασμό της πρώτης Ανάστασης στην Πρέβεζα.
mypreveza.gr

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-Συνεχής ο αγώνας για τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων

Οι οδικές προσβάσεις «ταλαιπωρούν» τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, αφού η 2η και 3η Επαρχιακή οδός αποτελούν εμπόδιο για την ομαλή και ασφαλή κίνηση των οχημάτων καθημερινά, αλλά πολύ περισσότερο για την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που κατά τα άλλα διαθέτει πολλά «εφόδια».Πάντως υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις στο θέμα, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από την πρόσφατη σύντομη συνάντηση του Δημάρχου Γ. Σεντελέ με τον αναπληρωτή Υπουργό Στ. Καλογιάννη, ενέκρινε μια πίστωση ύψους 500.000 ευρώ για την βελτίωση της 3ης Επαρχιακής Οδού, από την γέφυρα Τσιμόβου μέχρι το Μιχαλίτσι. Μάλιστα σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και το έργο έχει φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε ο κ. Σεντελές, ευχαριστώντας τον Υπουργό και τονίζοντας την σημασία του έργου για την πρόσβαση ντόπιων και επισκεπτών στα Τζουμέρκα.Πριν λίγο καιρό το Υπουργείο είχε εγκρίνει κονδύλι 200.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και ακολούθησαν 110.000 ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο του Ελληνικού.Σε ότι αφορά στη 2η επαρχιακή οδό, ένα έργο του ΕΣΠΑ παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τις πολλές συσκέχεις του τελευταίου διαστήματος. Ο κ. Σεντελές υπογράμμισε πως είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα στην εργολαβία, επισημαίνοντας πως αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν κάποιες απαλλοτριώσεις, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο έστω τμηματικά.«Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε επαφή με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους επιβλέποντες και τους εκπροσώπους της εταιρίας πιέζοντας να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί εργασίας και να συντηρηθεί τουλάχιστον, έστω και σε αυτή την κατάσταση, ο δρόμος, καθώς είναι επικίνδυνος για τους διερχόμενους. Έρχεται καλοκαίρι και αν παραμείνει έτσι, αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα για τους ντόπιους που πηγαινοέρχονται καθημερινά», τόνισε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

«Όχι» σε στρατόπεδα για την κράτηση φοροφυγάδων λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα για την κράτηση οικονομικών εγκληματιών (φοροφυγάδων, κ.λπ.), το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι «δεν διαπνέεται από λογικές κράτησης στρατοπεδικής αντίληψης» και οι υποδομές που ετοιμάζει για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας «σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στρατόπεδα».Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται:«Από την πρώτη στιγμή πέραν των άλλων αλλαγών που προωθούμε όσον αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα επιχειρούμε να διαχωρίσουμε τους κρατούμενους σε βαριάς κι ήπιας παραβατικότητας, κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας.» Ο διαχωρισμός δεν αφορά μόνο όσους ήδη κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και για πολλές άλλες παραβάσεις.» Αυτό θα το επιτύχουμε με την εισαγωγική του ηλεκτρονικού βραχιολιού, με τη δημιουργία σχετικών δομών στις αγροτικές φυλακές και με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου.» Σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν διαπνέεται από λογικές κράτησης στρατοπεδικής αντίληψης. Οι δομές που ετοιμάζουμε και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στρατόπεδα, έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν όσους ήδη κρατούνται στις συνωστισμένες ελληνικές φυλακές κι όχι να δημιουργήσουμε νέες εισροές προς τα καταστήματα κράτησης.» Η φιλοσοφία είναι να αποσυμφωρήσουμε και να δημιουργήσουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές».Και καταλήγει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωσή του: «Οι ενέργειες μας για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος κινούνται με γνώμονα την καλύτερη διαβίωση των κρατούμενων αλλά κυρίως την ασφάλεια των πολιτών».