Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Συνάντηση Παντελή Κολόκα με την Γ.Γ. Αθλητισμού

Με την Γενική Γραμματέα Αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου και τον συνεργάτη του Υφυποργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη,Τάκη Αγραφιώτη,συναντήθηκε σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην Αθήνα,ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητιμσού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Παντελής Κολόκας.Στην συνάντηση,μετά από πρωτοβουλία του κ. Κολόκα,συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης,μιας και εκτός το θέμα της σημαντικής διοργάνωσης του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος θαλασσίου σκι στην λίμνη  Παμβώτιδα,συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα των αθλητικών υποδομών της περιοχής,καθώς και το θέμα του γηπέδου των Ζωσιμάδων ,το οποίο είναι ακατάλληλο για ευρωπαϊκούς αγώνες και είναι άμεση-επιτακτική η ανάγκη για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης του.

Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 23/04/2013 συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνο Τριάντη με θέμα την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο έλαβαν ακόμη μέρος οι Βουλευτές του νομού, Γιώργος Στύλιος, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπύρος Τζαχρήστας και η Ανίτα Παπανικολάου εκ μέρους της Πολεοδομίας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Τ.Α., ΔΕΗ και Υπηρεσίες) ώστε να βρεθεί σύντομα λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα της οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου που ταλανίζει επί πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία και το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη της περιοχής και την εφαρμογή του σχεδίου πόλης.

Διαγραφή 78% του χρέους δανειολήπτη από το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων!!!

Το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων με απόφασή του δικαίωσε ακόμη ένα υπερχρεωμένο Μέλος του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, διαγράφοντας το 78% των συνολικών οφειλών. Με την υπ' αριθμ. 30/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων δικαιώθηκε πλήρως δανειολήπτης. Η ανωτέρω απόφαση έκανε δεκτό το αίτημα του αιτούντος δανειολήπτη για ρύθμιση των οφειλών του έναντι των πιστωτριών τραπεζών και ρύθμισε αυτά ως εξής:Από συνολική οφειλή 17.696.04 Ευρώ υποχρέωσε τον αιτούντα να καταβάλλει στους πιστωτές το συνολικό ποσό των 3.840 ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Διέγραψε δηλαδή από το συνολικό χρέος το ποσό των 13.856,04 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 78% της συνολικής οφειλής. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων καθόρισε τις μηνιαίες καταβολές του οφειλέτη προς το σύνολο των δανειστών, στο ποσό των 80 ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 48 μήνες.Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω απόφαση έκανε δεκτό αυτούσιο το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών που πρότεινε ο δανειολήπτης-αιτούντας και επικύρωσε αυτό, όπως ακριβώς είχε στην ένδικη αίτηση, ενώ παράλληλα εξαιρέθηκε από την ρευστοποίηση το αυτοκίνητο του δανειολήπτη, το οποίο είναι το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, καθόσον το Δικαστήριο έκρινε ότι η εμπορική αξία του αυτοκινήτου δεν θα προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά ούτε θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα..Το ΙΝΚΑ Ηπείρου με αφορμή το γεγονός αυτός επισημαίνει πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μερικές Τράπεζες να προβαίνουν παρανόμως σε αναλήψεις από λογαριασμούς ταμιευτηρίων (εντός των οποίων κατατίθενται μισθοδοσίες-συντάξεις ή και επιδόματα ανεργίας ) πιστωτών τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτήν.Επειδή η παραπάνω τακτική είναι παράνομη (ακόμη και αν ο καταναλωτής έχει συμφωνήσει σ αυτό), τo Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, έχει διαμορφώσει σχετική αίτηση ώστε οι Τράπεζες να επιστρέφουν τα τυχόν αναληφθέντα παρανόμως ποσά.. Σε περιπτώσεις δε που η Τράπεζα αρνείται την επιστροφή, το Ινστιτούτο Προστ. Καταναλωτών προχωράει σε σχετική καταγγελία για τα μέλη του προς την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με αποτελέσματα θετικά για τους καταναλωτές.Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου , καλεί όλους τους δανειολήπτες να αισιοδοξούν και να ευελπιστούν και για την δική τους δικαίωση από τα Ειρηνοδικεία της Χώρας. και να είναι σίγουροι πως η Ελληνική Δικαιοσύνη στέκεται θεματοφύλακας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.Για σωστή ενημέρωση (δωρεάν ) για τον Νόμο 3869/2010 οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου στα Γραφεία του Θ. Πασχίδη 52 Ιωάννινα, τηλ.2651065178, email: inpka.hp@gmail.com

Ζωολογικος κήπος αεροδρομίου Ιωαννινων!!!

Αδέσποτα σκυλιά «κατέλαβαν» τον διάδρομο
Τρελό γέλιο έπεσε σήμερα το πρωί όταν το εικονιζόμενο αεροπλάνο επιχείρησε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Τη στιγμή που ο κυβερνήτης ήταν στην άκρη του διαδρόμου κι έτοιμος για απογείωση, ακούστηκε να αναφέρει στον πύργο ελέγχου ότι 6-7 σκυλιά ήταν γύρω από το αεροπλάνο, ενώ δευτερόλεπτα μετά ανέφερε και την παρουσία μιας γάτας!!!Ο ελεγκτής έστειλε το αυτοκίνητο ασφαλείας αλλά πριν αυτό φτάσει ,το γατοσκυλολόι μεταφέρθηκε αλλού με αποτέλεσμα ο πιλότος να καταφέρει να απογειωθεί επιτέλους. Μετά από αυτο, ο αερολιμενάρχης και ο υπεύθυνος ασφαλείας μπορούνε επιτέλους άνετα να εργαστούν σε Ζωολογικό Κήπο!!!Να σημειώσουμε επίσης ότι όλες οι συνομιλίες καταγράφονται σε ειδικές ταινίες στον πύργο ελέγχου για μεγάλο διάστημα!!!

Κατασκευή νέου Υδατόπυργου στην Καλαμιά Άρτας

Εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, η πρόταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή νέου υδατόπυργου στην Καλαμιά Άρτας και σύνδεση του με το εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Αρταίων» συνολικού προϋπολογισμού 1.034.789,16 € με ΦΠΑ. Το έργο αυτό αφορά την κατασκευή νέου υδατόπυργου, όγκου 200 μ3 και τα έργα σύνδεσης αυτού με το υφιστάμενο εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, σε συνολικό μήκος 2.004,50 μ. Ακόμα το έργο αφορά την τοποθέτηση 36 δικλείδων απομόνωσης του δικτύου, 8 δικλείδων εντός του υδατόπυργου, 1 δικλείδος εκκένωσης και την αντικατάσταση 50 υφιστάμενων ιδιωτικών συνδέσεων, την τοποθέτηση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης και πιεστικού συγκροτήματος. Τέλος, προβλέπεται η σύνδεση του νέου υδατόπυργου με τη Δ.Ε.Η.Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συντονισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο

Ο συντονισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο ,είναι το αντικείμενο της σύσκεψης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πρέβεζας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.Στην συνεδρίαση θα παραστούν όλες οι συναρμόδιες για το θέμα της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης φορείς καθώς και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων.

Άσκηση πυρόσβεσης στο Δημαρχείο της Άρτας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Άρτας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ετήσια άσκηση ετοιμότητας – εκπαίδευσης προσωπικού που αφορά εγκαταστάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα από άποψη πυροπροστασίας (υψηλή συγκέντρωση ατόμων, μεγάλη ποσότητα εύφλεκτων και λοιπόν επικινδύνων ουσιών κτλ) Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χώρο του υπογείου & 2ου ορόφου του Δημαρχείου, διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου και από το υπόγειο του κτιρίου.Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε με 3 οχήματα που έφτασαν στο χώρο του συμβάντος σε ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυροπροστασίας του Δημαρχείου. Έγινε εγκατάσταση χαμηλής πίεσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο υπόγειο και τον 2ο όροφο. Ο απεγκλωβισμός των πολιτών έγινε με την χρησιμοποίηση του βραχιονοφόρου οχήματος της Υπηρεσίας από τον 2ο όροφο.Παράλληλα έγινε και ανάπτυξη του διασωστικού στρώματος για απεγκλωβισμό από τον 1ο όροφο. Έγιναν επίσης απεγκλωβισμοί τραυματισθέντων ατόμων από ομάδα διάσωσης με χρήση φορείου.

ΕΚΑΝΑΝ «ΜΑΝΕΣ» ΣΟΥΗΔΕΖΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ … ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Άγνωστες πτυχές για το λαθρεμπόριο ενέσιμων σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης από την Τουρκία και τη Βουλγαρία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το epiruagate με «λήπτριες» κυρίως εύπορες Σουηδέζες ή γυναίκες απ’ άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης που κατέβαιναν στη Θεσσαλονίκη για να γίνουν μάνες … Δυο γιατροί-ιδιοκτήτες της ιδιωτικής κλινικής που έχουν συλληφθεί όπως και η γραματέας τους κατηγορούνται πως «ψάρευαν» στην «Νύφη του Βορρά» άπορες γυναίκες από την Βουλγαρία ή την Ρουμανία και τις έκαναν επ’ αμοιβή «δότριες» για να … κατεβάσουν ωάρια . Στην ίδια δικογραφία είχε στηθεί και άλλη μια κομπίνα με μαζική αγορά από φαρμακεία αντικαρκινικών κυρίως σκευασμάτων που τα μεταπωλούσαν σε χώρες της Ευρώπης.Τα αμφιβόλου ποιότητας και πανάκριβα σκευάσματα πάντως για την εξωσωματική τα έφερναν από Τουρκία-Βουλγαρία σε πολύ μικρότερες τιμές και έτσι ήταν διπλά κερδισμένοι. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.). Μάλιστα το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεόδωρος Φλωράτος εκτίμησε τον τζίρο (από τον Οκτώβριο του 2012) από τα παράνομα σκευάσματα σε 20 εκατομμύρια ευρώ.Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων» τα οποία, ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής, εκµεταλλευόµενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους, αντί του χρηματικού ποσού των (1.000) ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως επεσήμανε ο κ. Φλωράτος έχουν ανοίξει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί 250 φαρμακοποιών καθώς η πολυμελής εγκληματική οργάνωση εισήγαγε παράνομα στην ελληνική επικράτεια και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό τη περαιτέρω διάθεσή τους και σ’ άλλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.Επιπλέον, στην παράνομη δράση του κυκλώματος συγκαταλέγεται και η εξαγωγή αντικαρκινικών φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού .Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράλληλες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε Περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στο νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έρευνες σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.Από τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά έντεκα (11) άτομα (όλοι έλληνες , ηλικίας 37 έως 60 ετών), με βασικό ή περιφερειακό ρόλο, ενώ στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται άλλοι δύο έλληνες (51 και 58 ετών). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών.Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.Χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης είναι η ιεραρχική της δομή και η διαρκής δράση της, έχοντας διττή διεθνική εγκληματική δραστηριότητα, που στηρίζεται σε πρόσωπα και στις μεταξύ τους σχέσεις, με εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλές δεξιότητες σε θέματα αγοράς, προμήθειας, διακίνησης, εισαγωγής και εξαγωγής φαρμάκων.Στο πλαίσιο της πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι το κύκλωμα, είχε προβεί:
· Σε αγορά από την Τουρκία, μεταφορά και λαθραία εισαγωγή στην Ελλάδα, φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία αφού αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της Χώρας, χωρίς την καταβολή νόµιµων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
· Σε αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση νόµιµων παραστατικών - τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, µε την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Τα φάρμακα αυτά τα εξήγαγαν από τη χώρα και τα πωλούσαν σε φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.
Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία, μεγάλη ποσότητα (περίπου 1.000) σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων» τα οποία, ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής, εκµεταλλευόµενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους, αντί του χρηματικού ποσού των (1.000) ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.Επίσης, προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος προέβαιναν στην αγορά φαρμάκων υψηλής αγοραστικής αξίας, είτε φαρμάκων που η αξία τους στο εξωτερικό ήταν τέτοια που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο (φαρμακεία), χωρίς την έκδοση παραστατικών. Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης, στη Βουλγαρία.Για να προσδώσουν νοµιµοφάνεια στην κατοχή των συγκεντρωθέντων φαρμάκων, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα - Αττικής και στην συνέχεια µέσω άλλης φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.Για να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκληματική τους δράση, πρόσφατα προέβησαν στην κατάρτιση πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία µέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο προέβησαν στην σύσταση εικονικής εταιρίας, προκειμένου αυτή να εκδίδει τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή.Σε έρευνες που έγιναν χθες (23.04.2013) το πρωί, στην ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.Επιπλέον, στην κατοχή μελών της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις (136.000) ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά η εγκληματική οργάνωση τα είχε αγοράσει σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Εγκρίθηκαν τα σχέδια για την Πλατεία Πάργης

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων οι εργασίες αναμόρφωσης για την Πλατεία Πάργης. Το σχέδιο εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου με βάση τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής.Η τελική πρόταση των Τεχνικών Υπηρεσιών έχει στόχο την καλύτερη λειτουργία της πλατείας, την διευκόλυνση της πρόσβασης, ειδικά για τα παιδιά και τη συνολική αναβάθμιση του χώρου.Βασική κατεύθυνση είναι ο εμπλουτισμός του πράσινου και οι αναμορφώσεις που θα αναδείξουν την Πλατεία και θα την μετατρέψουν σε όαση για μία από τις πολυσύχναστες γειτονιές τη πόλης.

Η ''ΑΚΤΩΡ'' εξαγόρασε την ΑΕΓΕΚ-Ραγδαίες οι εξελίξεις στον άξονα Άκτιο - Αμβρακία

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαν οι εργαζόμενοι του οδικού άξονα Ακτιο - Αμβρακία, μετά την δημοσιοποίηση χθες της εξαγοράς της ΑΕΓΕΚ από την «Ακτωρ».Αυτά πρακτικά σημαίνει ότι επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο έργο της οδικής σύνδεσης του Ακτίου με την Αμβρακία, αλλαγές που πιθανώς να έχουν επιπτώσεις και με το προσωπικό στο έργο, στο οποίο, ανάλογα με τα Τμήματα του έργου, τους οφείλονται από πέντε έως δώδεκα μήνες.Αν και είναι νωρίς ακόμη να γίνουν εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται η νέα εταιρία να θελήσει να απασχολήσει δικό της εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και να αναλάβει το έργο με υπεργολαβίες , με την εγγύηση όμως της μεγάλης κατασκευαστικής, που θεωρείται ένα από τα «δυνατά» ονόματα του κατασκευαστικού κλάδου αυτή τη στιγμή στη χώρα.Η εμπλοκή της «Ακτωρ» πάντως σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη για την απεμπλοκή του έργου του οδικού άξονα Ακτιο Αμβρακία, ενώ για τους εργαζομένους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε επίσχεση εργασίας, απομένει να δούμε ποιες θα είναι οι προθέσεις του.Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπεγράφη, στις 19 Απριλίου, μεταξύ της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και της Alpha Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, Μνημόνιο Συναντίληψης για την απόκτηση του 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.Ειδικότερα, το μνημόνιο περιλαμβάνει κατά συνοπτικό τρόπο τα εξής:(α) την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές,(β) την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΑΕ, και(γ) την ανάληψη από την ΑΚΤΩΡ της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ για τα υπό εκτέλεση έργα της, με σκοπό την εύρυθμη, έγκαιρη και απρόσκοπτη αποπεράτωσή τους.Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέχρι τις 31 Μαΐου.

agriniopress.gr

Δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του ο Δένδιας για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου

Δεσμεύεται όμως να κάνει διάλογο με τους φορείς πριν τη λήψη της απόφασης


Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστου Μαντάσχετικά με τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου, « Μετά την ολοκλήρωση καταγραφής όλων των εγκαταστάσεων που τελικώς θα κριθούν κατάλληλες και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις του ερωτώντος κ. συναδέλφου (σσ. Χρήστου Μαντά), καθώς και άλλων φορέων και πολιτών, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.»Καμία αναφορά δεν γίνεται στην απάντηση για τις έως τώρα προθέσεις του Υπουργείου καθώς, όπως σημειώνεται, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων κράτησης και πραγματοποιούνται αυτοψίες από μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σε εκτάσεις ή ακίνητα που προτείνονται, είτε από τοπικούς φορείς ή το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την καταγραφή των τεχνικοοικονομικών στοιχείων τους και τον έλεγχο καταλληλότητας των εγκαταστάσεων.Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου είναι ομόφωνα αντίθετο στη δημιουργία κέντρου κράτησης εκφράζοντας την καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής.Οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης της χώρας είναι δραματικές και έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς και εγχώριες οργανώσεις, μεταξύ άλλων και από τη Διεθνή Αμνηστία.Θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η άμεση λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των νεοεισερχομένων, με εξατομικευμένη κρίση και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες και δημιουργία κέντρων υποδοχής/φιλοξενίας για αλλοδαπούς και άπορους/άστεγους ημεδαπούς.

Πασχαλινές λαμπάδες με πέντε ευρώ από τους Γιατρούς του Κόσμου

Χειροποίητες λαμπάδες με πέντε ευρώ πωλούν φέτος το Πάσχα οι Γιατροί του Κόσμου για την κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των παιδιών που περιθάλπει η οργάνωση στα πολυϊατρεία της σε όλη την Ελλάδα.Το περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου θα λειτουργεί μέχρι τις 2 Μαΐου από τις 09:00-18:00 απέναντι από την πλατεία Κοραή, στη στάση μετρό Πανεπιστήμιο.Εκεί εκτός από πασχαλινές κάρτες, λαμπάδες, κούπες, καπέλα, μπλούζες και στυλό θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου.

Επίσκεψη Λυκείου Ελεούσας στα Κούρεντα

Xθες επισκέφτηκε το χωριό Κούρεντα, ομάδα μαθητών του λυκείου Ελεούσας στο πλαίσιο εργασίας του λυκείου με θέμα την ιστορία του Δήμου Ζίτσας. Η εκδρομή- επίσκεψη έγινε με την βοήθεια του Δήμου Ζίτσας που διέθεσε το μεταφορικό μέσο και με την παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. Ζίτσας Παναγιώτη Παππά που εκτελούσε χρέη συνδέσμου με τις τοπικές κοινωνίες. Σκοπός τους ήταν να δουν και να καταγράψουν την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών του χωριού καθώς και την διάταξη των κτιρίων στο εσωτερικό του οικισμού. Τα παιδιά τα συνόδευε ο λυκειάρχης καθώς και η φιλόλογός τους. Τα υποδεχτήκαμε σαν Σύλλογος (ΠΟΣΚ), τοπική εκπρόσωπος και κάτοικοι και τους ξεναγήσαμε στο χωριό μας παρουσιάζοντάς τους χαρακτηριστικά σπίτια, την Εκκλησία και το σχολείο. Είχαμε την τύχη να βρίσκεται στο χωριό ο Βαγγέλης ο Γράβος που σαν αρχιτέκτονας (άρα ειδικός επί του θέματος ) μπόρεσε να εξηγήσει την ιστορική εξέλιξη του χωριού και την χωροταξία του καθώς και να απαντήσει στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν. Εντύπωση μου έκανε ο ενθουσιασμός των διδασκόντων για το έργο των παιδιών. Πράγματι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που αξίζει συγχαρητηρίων. Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για την εργασία των μαθητών υπάρχει ο ιστότοπος του Λυκείου στην διεύθυνση http://blogs.sch.gr/lykeleou/.Οι φωτογραφίες είναι του Αγγέλου Σταύρου.

kourentagate

Ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Πρέβεζας για το Νοσοκομείο

Το ΕΠΑΜ Πρέβεζας, συμμετείχε στην μεγαλειώδη παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Το νοσοκομείο είναι ανάσα ζωής για τον τόπο και πρέπει να ενισχυθεί από το κράτος, τόσο στο προσωπικό όσο και στα έξοδα καθημερινής λειτουργίας του (πετρέλαιο, υλικάκλπ). Παλαιοκομματικές λογικές, που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, ΔΕΝ ξεχνιούνται.Ο Λαός ενωμένος θα τιμωρήσει όσους δοσίλογους τον προδίδουν και τον εξαθλιώνουν για να ενισχύσουν τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, την τρόικα και τους ντόπιους υπαλλήλους της. Η επιβίωση του λαού είναι πιο σημαντική από την εξυπηρέτηση του χρέους!Ο αγώνας δεν τελείωσε, τώρα αρχίζει! Να αντιδράσουμε για να πάρουμε πίσω τη χώρα μας, για μας και τα παιδιά μας!

Στις 29 και 30 Απριλίου θα πληρωθούν εφημερίες των ιατρών

Στις 29 και 30 Απριλίου θα πληρωθούν εφημερίες ιατρών με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επικαλούμενος τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Ο κ. Λυκουρέντζος -που ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα- δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχει επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση.«Λύνεται το πρόβλημα, ούτως ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να εξελιχθεί απολύτως ομαλά η διαδικασία των δεδουλευμένων εφημεριών ανά μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι εντός του 2013 θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλούνται οι εφημερίες έως και τον 12ο μήνα του έτους -ενώ αυτό γινόταν έως και τον 11ο- μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης με το υπουργείο Οικονομικών.Πάντως, ο κ. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των δαπανών που προκαλούνται από τις εφημερίες καθ' υπέρβαση των προϋπολογισμών.«Σε αυτό θα συνεργαστούμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των ΥΠΕ (Υγειονομικών Υπηρεσιών) ούτως ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο», σημείωσε, εξηγώντας πως ναι μεν υπάρχουν εφημερίες αναγκαίες που πρέπει να γίνονται, υπάρχει όμως από την άλλη (από ορισμένους κύκλους) η αντίληψη να εκλαμβάνονται οι εφημερίες σαν ευκαιρία για έναν δεύτερο μισθό.«Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, κάτω από την αποπνικτική αυτή οικονομική συγκυρία, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συμπεριφορές και οι πρακτικές, ούτως ώστε στο όνομα της εξυπηρέτησης των πολιτών και των προγραμματισμένων εφημεριών να φτάνουμε σε υπερβάσεις που θα πληρώσει στο τέλος ο φορολογούμενος», υπογράμμισε.Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου σχετικά με το ποσό των οφειλών πριν τον Οκτώβριο του 2012, ο κ. Λυκουρέντζος είπε πως αυτό δεν είναι γνωστό, συμπληρώνοντας πως γίνεται μια προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος -και από το 2011- οι οποίες αφορούν όχι μόνον τις εφημερίες ιατρών, αλλά και νυχτερινά και εξαιρέσιμα των διοικητικών υπαλλήλων.

Το επάγγελμα του τσαρουχά που χάνεται στον χρόνο...

Κώστας Αρλέτος ένας από τους τελευταίους "τσαρουχάδες" στην Ήπειρο

Ένα ζευγάρι τσαρούχια, κρεμασμένα στον τοίχο ενός τσαγκαράδικου, σε ένα όμορφο παραδοσιακό δρομάκι στην παλιά Αγορά στα Γιάννενα, στάθηκαν η αφορμή για τη γνωριμία με έναν από τους τελευταίους "τσαρουχάδες" στην Ήπειρο. Ο Κώστας Αρλέτος "αντιστέκεται" στην εξέλιξη της τεχνολογίας και συνεχίζει ένα επάγγελμα που χάνεται, αλλά για περισσότερο από έναν αιώνα στήριξε την οικογένειά του.Μπορεί οι ανάγκες της κοινωνίας να έχουν αλλάξει και τα εργατικά χέρια να αντικαταστήθηκαν από τα μηχανήματα, ο κ. Αρλέτος όμως δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χειροποίητη εργασία, που έμαθε από τον πατέρα του, γι' αυτό στο τσαγκαράδικο φτιάχνει και τσαρούχια. Η συζήτηση μαζί του αποκάλυψε τα μυστικά της τέχνης των άλλοτε φημισμένων υποδημάτων, που σήμερα τα φορούν ελάχιστοι ηλικιωμένοι στο Μέτσοβο και στα Τζουμέρκα.Ο 54χρονος Κώστας Αρλέτος έχει καταγωγή από τους Καλλαρύτες. Όταν τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, σε ηλικία 12 χρόνων, δίπλα στον πατέρα του που ήταν τσαγκάρης και τσαρουχάς έμαθε να φτιάχνει τα παραδοσιακά ανδρικά υποδήματα, τα τσαρούχια.Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει επάγγελμα, όπως λέει, αν και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω οικονομικής κρίσης. Μέχρι πριν από χρόνια, πελάτες του ήταν οι παραδοσιακοί - πολιτιστικοί σύλλογοι και τα χορευτικά συγκροτήματα, όμως λόγω κρίσης έχουν σταματήσει τις παραγγελίες.Μέχρι και το 1970, θυμάται πως στο χωριό του, τους Καλαρρύτες, άλλα και σε άλλα γειτονικά, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεγαν τσαρούχι για υπόδημα. Τα τσαρούχια είναι χειροποίητα υποδήματα, από δέρμα μοσχαριού κυρίως, ώστε να είναι πολύ ανθεκτικά, όπως επισημαίνει ο κ. Αρλέτος. Φτιάχνονται σε δύο χρώματα- μαύρο, το οποίο συνήθως προτιμούσαν όσοι φόραγαν βράκα, την "μπουραζάνα" και βαθύ κόκκινο για εκείνους που είχαν φουστανέλα. Το ζευγάρι που μόλις είχε φτιάξει ο κ.Αρλέτος δεν είναι για καθημερινή χρήση, όπως μας εξηγεί, καθώς φοριέται τις γιορτές και σε εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα ζευγάρι μαύρα "καρφωτά" τσαρούχια, "επίσημα" όπως τα χαρακτηρίζει. Τα καθημερινά τσαρούχια ήταν τα "ραφτά", δηλαδή η σόλα τους έχει καρίνα.Για να φτιάξεις ένα τσαρούχι χρειάζεται εργασία τουλάχιστον τριών ημερών. "Το πιάνεις στο χέρι επτά φορές, το μοντάρεις, το κολλάς, το αφήνεις να στεγνώσει.Πρώτα κόβονται τα δέρματα, σύμφωνα με το σχέδιο, και στη συνέχεια τα εφαρμόζεις πάνω σε ειδικά καλούπια" επισημαίνει ο δημιουργός τους.Παρατηρήσαμε ότι, τα τσαρούχια ήταν διακοσμημένα με κεντήματα επάνω στο δέρμα.Ο Κώστας Αρλέτος εξηγεί ότι, αφού γίνουν οι ραφές, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει και κάποια κεντήματα που θα ομορφύνουν το σχέδιο. Όλα σχεδιάζονται με ένα μολύβι και στη συνέχεια γίνονται σε μηχανή πλάκας. Στο τελείωμά τους, πάντα προστίθεται ένα σιρίτι από λουστρίν για να γίνουν πιο κομψά. Η σόλα δεν είναι επίπεδη, αλλά έχει κλίση προς τα πάνω και αυτό, όπως μας δείχνει ο κ. Αρλέτος, βοηθάει στο καλύτερο περπάτημα μέσα στα μονοπάτια και τους άλλοτε χωματόδρομους στα χωριά. Όσο για την φούντα, δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο αλλά χρηστικό. Δηλαδή όταν τα φόραγαν, δεν υπήρχαν ασφαλτόδρομοι ή τσιμεντοστρωμένα μονοπάτια. Στις βροχερές μέρες, στα χωράφια ή στα καλντερίμια υπήρχε υγρασία στα χορτάρια και για να μην μπαίνει στο πόδι, τη μάζευε η φούντα. Η φούντα αποτελείται από μαλλί και ακρυλικό, εφαρμόζεται δε στο τσαρούχι με μικρά σύρματα, τα οποία μοιάζουν με ελατήρια, ώστε να είναι καλά στερεωμένη και να μην φεύγει.Τα τσαρούχια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά παπούτσια γιατί είναι καλά δουλεμένα στο χέρι. Υπάρχουν, όπως μας λέει, χορευτικά συγκροτήματα που έφτιαξαν τσαρούχια πριν από 30 χρόνια και ακόμη τα χρησιμοποιούν, με ελάχιστες επιδιορθώσεις.Η τιμή πώλησης ενός ζευγαριού "αγγίζει" τα 280 ευρώ. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  ο Κώστας Αρλέτος, "το τσαρούχι είναι τέχνη", γιατί "δεν μπορεί να μονταριστεί σε μηχανή, παρά μόνο με το χέρι φτιάχνεται".

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ - 324 καθηγητές ψήφισαν στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Εκτιμούν ότι μέχρι τις 19:00 θα ψηφίσουν συνολικά περί τους 900 από το σύνολο των 1.400 εκπαιδευτικών

Με τα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού να παραμένουν ανοικτά διεξάγονται από το πρωί σήμερα στα Λιθαρίτσια οι εκλογές των Καθηγητών στα Γιάννενα για την ανάδειξη των μελών του νέου Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ.Όπως μας πληροφόρησαν πριν από λίγο, μέχρι και τώρα στις δύο κάλπες έχουν ψηφίσει 324 από το σύνολο των 1.400 εκπαιδευτικών. Να σημειώσουμε, ότι για πρώτη φορά φέτος οι εκλογές διεξάγοονται με τα σχολεία ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των εκπαιδευτικών θα πάει για ψήφο από το μεσημέρι και μετά. Οι υπολογισμοί των συνδικαλιστών αναμένουν μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες να ψηφίσουν τελικά περί τα 900 άτομα. Νωρίς το βράδυ θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα.

Διημερίδα-Συνέδριο για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας

Η Δ/νση Ποιότητας &Αποδοτικότητας του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα υγείας) και μονάδες κοινωνικής φροντίδας», ενταγμένης στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», διοργανώνει στα Ιωάννινα, στις 25 και 26 Απριλίου 2013, στο Ξενοδοχείο GRAND SERAI, οδός: Δωδώνης 33, Διημερίδα - Συνέδριο με τίτλο:«Ευαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας σε Στρατηγικές, Δράσεις και Συστήματα για τη βελτίωση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας».Με βάση τα πανελλαδικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στην Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» προσεκλήθη να παρουσιάσει δράσεις, πρακτικές και καλά παραδείγματα «Εξοικονόμησης Πόρων και Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας», καταθέτοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στη μέχρι σήμερα αξιόλογη πορεία του.Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» κ. Φώτης Βάββας, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις μεθόδους και τον τρόπο δουλειάς των στελεχών του Νοσοκομείου, συνέπεια των οποίων αποτελούν οι υψηλοί δείκτες ποιότητας του Νοσοκομείου.

Τέσσερις (4) οι μνηστήρες για το δήμο Αρταίων

Παπαλέξης, Στασινός, Τσιρογιάννης και Τσίρκας διεκδικούν επί ίσοις όροις τη δημαρχία

Φουντώνει καθημερινά το πολιτικό σκηνικό στο δήμο Αρταίων, αφού κι αν ακόμη βρισκόμαστε ένα περίπου χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, ήδη άρχισαν να διαφαίνονται οι τέσσερις βασικοί μνηστήρες της δημαρχίας. Ήδη ο σημερινός δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως θα είναι ξανά υποψήφιος. Τον ενδιαφέρει ο δήμος και γι' αυτό άλλωστε, πέρυσι μετά την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Στασινού, ο ίδιος δεν τον διαδέχτηκε αλλά παρέδωσε την έδρα στον τρίτο (τότε-αλλά και νυν βουλευτή) Χρήστο Γκόγκα. Ο δήμος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του πρώην πράσινου βουλευτή και χειρουργού στο Νοσοκομείο της Άρτας, Παύλου Στασινού. Ήδη έχει συγκροτήσει το επιτελείο του και έχει πυκνώσει τις επαφές του στα χωριά της περιοχής, ώστε την κατάλληλη ώρα να είναι έτοιμος να συγκροτήσει ισχυρό ψηφοδέλτιο. Στον κατακερματισμένο χώρο της Ν.Δ, όλα είναι ανοιχτά. Το ρήγμα στη γαλάζια παράταξη είναι μεγάλο από τη σκληρή κόντρα Παπαβασιλείου και Παπάζογλου στις εκλογές του 2010. Πολλοί λένε ότι μπορεί να το κλείσει μόνο ο σημερινός ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη Ηπείρου και πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2010 στην Άρτα, Χρήστος Τσιρογιάννης. Μπορεί η εκλογή του τότε να ακυρώθηκε, όμως έχει δίπλα του ως εγγύηση τον Αλέκο Καχριμάνη που τον πιέζει να πει το “ναι”. Το πρόβλημα όμως για τον ίδιο, είναι ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης Καχριμάνη στην Άρτα είναι υπό διάλυση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον Χρ. Τσιρογιάννη, ότι δε λειτούργησε συσπειρωτικά για το κόμμα της Ν.Δ. στο δήμο Αρτίαων το 2010, αφού -όπως τον καταγγέλλουν- τον ενδιέφερε μόνο η πρωτιά στην Περιφέρεια. Όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του και -όμως μάθαμε από Άρτα... μεριά- πολλοί γαλάζιοι είναι αυτοί που τον περιμένουν στη... γωνία για αυτοδιοικητική ρεβάνς! Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται στο δήμο Αρταίωη υποψηφιότητα του 32χρονου Αρτινού δικηγόρου Βασίλη Τσίρκα. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Άρτας, (κατετάγη δεύτερος μετά την Όλγα Γεροβασίλη), φιλοδοξεί σήμερα να ηγηθεί της δημοτικής παράταξης που η ίδια δημιούργησε με μεγάλα εκλογικά ποσοστά στο δεύτερο δήμο της Ηπείρου. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι ο ίδιος έδωσε τη μάχη το 2006 στο δήμο Αρταίων, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της σημερινής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπάθεια μείωσης των τιμών στην αγορά, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Προσπάθεια μείωσης των τιμών στην αγορά, με πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου, φαίνεται να συμφωνήθηκε στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), μετά από πρόταση του Α’ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Μήτση.Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕΚωνσταντίνος Μίχαλος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε διεξοδικά στην «οικονομική κατάσταση και κυβερνητική πολιτική» και τόνισε, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου.Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων για τις επιχειρήσεις, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, την υιοθέτηση των προτάσεων της ΚΕΕΕ για την εξάλειψη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κλπ.Ουσιαστικά λοιπόν, δε μιλάμε για μείωση τιμών μέσω του περιορισμού της αισχροκέρδιας, αλλά ελπίδα για μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε τα κέρδη των επιχειρηματιών να μείνουν αναλλοίωτα. Όπως και να έχει, αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι η τελικές τιμές των προϊόντων, οι οποίες καθ' όλη της διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί, σε πλήρη αντίθεση με τα εισοδήματα.

Έξι (6) προσλήψεις προσωπικού στο Σπήλαιο Περάματος

Mε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (δύο μήνες)

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού έξι (06) ατόμων, για την κάλυψη των εποχικών αναγκών του, για τις εξής κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, με τα αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα, με χρονική διάρκεια δυο (02) μηνών. Στην προκήρυξη, ως κύρια προσόντα αναφέρονται: οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος σχολικής μονάδας Δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ) της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας και η καλή γνώση της Αγγλικής ή της Γαλλικής ή της Γερμανικής γλώσσας. Οι θέσεις ανά ειδικότητα αφορούν, τέσσερις (4) οδηγούς Επισκεπτών Δ.Ε, έναν (1) επιμελητή εισπράξεων Δ.Ε. και έναν οδηγό τουριστικού τρένου (Δ.Ε.). Πληροφορίες στο τηλ: 26510-81650

Επιστολή του Δημάρχου Ιωαννίνων στον Πρωθυπουργό για Ιόνια, Οδό Ε-65 και Πανεπιστήμιο

Επικοινωνία του Φίλιππα Φίλιου με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου για επείγουσα συνεδρίαση 


Τρία σημαντικά ζητήματα θέτει με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Φίλιος αναφέρεται στην κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής που οδηγεί και στην ακύρωση κάθε προοπτικής για ίδρυση Πολυτεχνείου, στον κίνδυνο περικοπής της Ιόνιας Οδού, όπως και στην υποβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων.Ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να αποτραπούν εξελίξεις που στερούν αναπτυξιακές δυνατότητες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.Η επιστολή του Δημάρχου κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων, στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως επίσης στους βουλευτές και τους δημάρχους της Ηπείρου.Ο Δήμαρχος επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννη Παπαλέξη από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τα θέματα αυτά να συζητηθούν άμεσα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.Ο κ. Παπαλέξης δεσμεύτηκε η συνεδρίαση αυτή να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό είναι η ακόλουθη:Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης
Η τελική μορφή που λαμβάνει το Σχέδιο Αθηνά, με τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία δημοσιεύθηκαν αποτελεί ευθεία βολή όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο. Κι αυτό καθώς, ενάντια στο κοινό αίτημα όλων των φορέων της περιοχής, όπως εγγράφως είχε διαβιβαστεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταργεί την Αρχιτεκτονική Σχολή και βάζει τέλος σε κάθε πιθανότητα ίδρυσης Πολυτεχνικής.Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαμαρτυρία του για την εξέλιξη αυτή, καθώς η τελική πρόταση δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας και στον εξορθολογισμό των Σχολών του Ιδρύματος.Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην προοπτική του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της Ηπείρου, την οποία για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αποστερεί από την περιοχή το Υπουργείο Παιδείας.Κ. Πρόεδρε
Η εξέλιξη που αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έρχεται ως συνέχεια άλλων που αποτελούν πλήγματα για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο ζήτημα της Ιόνιας Οδού, με αφορμή τον κίνδυνο να μείνει εκτός σύμβασης παραχώρησης ένα σημαντικό τμήμα του οδικού άξονα. Πρόκειται για το τμήμα της Κλόκοβας, στην Αιτωλοακαρνανία. Αν τελικά κάτι τέτοιο λάβει την μορφή της οριστικής απόφασης, τότε το σύνολο του έργου, το οποίο αναμένουν χρόνια οι Ηπειρώτες απαξιώνεται και δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στο ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε.Η μετάθεση της υλοποίησής του, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο που συμβαίνει στον άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) ο οποίος δεν θα συνδεθεί με την Εγνατία, είναι σε βάρος της Ηπείρου και των αναπτυξιακών προοπτικών του τόπου.Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της συνεχούς υποβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων και της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να ολοκληρώσει τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού στον αερολιμένα. Τα έργα ξεκίνησαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το ένα τρίτο του συνολικού φυσικού αντικειμένου. Θεωρούμε ότι η λύση που έχει επιλεγεί για δραματική περικοπή του προϋπολογισμού και του έργου, δεν είναι η ιδανική καθώς και πάλι θα έχει αφήσει τα Γιάννινα και την Ήπειρο χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο, όπως αυτό που είχε σχεδιαστεί.Κ. ΠρόεδρεΓνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που κάνετε, μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και την παρέμβασή σας, ώστε να αποφευχθούν εξελίξεις που είναι σε βάρος της Ηπείρου και δυστυχώς θα την σημαδεύουν για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε αρκετά τα θέματα που μπορούν να λυθούν χωρίς να απαιτούνται οικονομικοί πόροι. Αρκεί η πολιτική βούληση και ο καλύτερος συντονισμός.Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη ενημέρωση.
Σας ευχαριστούμε θερμά

Εκτός της λίστας των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών της χώρας αυτές στα Καβάσιλα Κόνιτσας

Ξανά... κοιμώμενη σε θέματα τουρισμού η Περιφέρεια Ηπείρου

Στις 17 ανέρχονται οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της χώρας, όπως ανακοινώθηκε προχθές από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού. Όμως στο σχετικό κατάλογο δεν περιλαμβάνονταςι οι Ιαματικές Πηγές Καβασίλων Κόνιτσας. Άγνωστη λέξη ο ιαματικός τουρισμός για την περιφέρεια Ηπείρου, όμως οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της ηπειρωτικής γωνιάς έχουν επενδύσει πολλά στον ιαματικό πλούτο της περιοχής. Δυστυχώς στην προσπάθειά τους αυτή δεν έχουν αρωγό την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία δεν έκανε τίποτα, ώστε να τις αναγνωρίσει και να τις εντάξει στη σχετική λίστα. Αντίθετα, εντός λίστας βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά στο Χανόπουλο Άρτας. Αναλυτικά ο κατάλογος με τις 17 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές έχει ως εξής: Διαμάντη-Πεπόνα (Αιδηψός), Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου - Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι - Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα - Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι - Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Αρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός) και Τραϊανούπολη (Εβρος) και η πηγή Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό.

Στην Κόνιτσα θα διεξαχθεί το φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών!

Άρση βαρών και "ΕΥΑΘΛΟΣ 2013" δίνουν ζωντάνια στην ακριτική πόλη της Ηπείρου


Στην Κόνιτσα, θα διεξαχθεί στις αρχές  Ιουλίου,το φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Ανδρών/Γυναικών και Νέων Ανδρών/Νέων Γυναικών.Στους αγώνες θα πάρουν μέρος όλοι οι επίλεκτοι Έλληνες πρωταθλητές, άρα αναμένεται υψηλός συναγωνισμός.Οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά της ομορφιές της ακριτικής πόλης.Για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος βοήθησαν τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας,όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Χατζηεφραιμίδης.Τις επόμενες ημέρες,ο πρόεδρος του Σπάρτακου Ιωαννίνων Τάσος Λάγκας και ο Γιαννιώτης πρόεδρος των ομοσπονδιακών προπονητών Χρήστος Τριφύλλης,θα ξεναγήσουν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και βουλευτή επικρατείας Πύρρο Δήμα,στις εγκαταστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες και θα φιλοξενηθούν οι αθλητές.Να σημειωθεί πως ένα μήνα νωρίτερα,θα πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα και ο "ΕΥΑΘΛΟΣ 2013", η κορυφαία διοργάνωση αθλημάτων Φύσης και Περιπέτειας στην Ελλάδα,που ξεκίνησε το 1997 , με πρωτοβουλία του γραφείου υπαίθριων δραστηριοτήτων NO LIMITS, αλλά και την ισχυρή συμμετοχή του Δήμου Κόνιτσας.Οι δυο αυτές αθλητικές διοργανώσεις,θα δώσουν ζωντάνια στην ακριτική πόλη της Ηπείρου.

Στον ΟΑΣΑ ο Βαγγέλης Παπαχρήστος!

Μια δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την απομάκρυνση της από την θέση της πρέσβειρας της Ελλάδας στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.Σύμφωνα με το SECRET, το ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, θα δει τη θέση του αναπληρωτή της να καταλαμβάνει ένας άσπονδος φίλος του ευεργέτη της Γιώργου Παπανδρέου.Ο λόγος για τον πρώην βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Βαγγελη Παπαχρήστο, που είχε διαγράψει ο ΓΑΠ. Μάλιστα όπως πληροφορούμαι η πρόταση για να αναλάβει την θέση έγινε από τη ΝΔ.

Πασχαλιάτικα ο Λάκης Στεργίου στο... "γυαλί" για θέματα του δήμου

Μπερδέψαμε τα... αμνοερίφια με τις... λακούβες!!!

Βροχή τα τηλέφωνα χθες στο ΗΡΤ με καλεσμένο τον πρόεδρο Κρεοπωλών και πρώην δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Γκόντα, Λάκη Στεργίου. Τίμιο και καθαρό παιδί ο Λάκης δεν δίστασε να απαντήσει σε όλα τα τηλέφωνα και να τοποθετηθεί σε ό,τι κι να τον ρωτούσαν οι τηλεθεατές. Εντάξει δε λέμε, το... μενού περιελάμβανε συκωταριές, έντερα και... βιτούλια παχύνσεως αλλά στην κουβέντα έπεσαν και θέματα που αφορούσαν τα συνεργεία του δήμου, τις λακούβες, τους απολυμένους της Α.Δ.Ε.Ι. και το πράσινο!!! Να υποθέσουμε ότι ο Λάκης παραμένει στρατιώτης της παράταξης Γκόντα ή μήπως κάνει προθέρμανση για τα Αθηναϊκά κανάλια με τηλεοπτικό αντίπαλο τον Τσιρώνη από τη Βαρβάκειο Αγορά!!!

Μπιλ Γκέκας-Ο Ηπειρώτης φωτογράφος που κατακτά την υφήλιο!

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς, ο Ελληνοαυστραλός και Γιαννιώτης στην καταγωγή φωτογράφος Μπιλ Γκέκας.Έλληνας δεύτερης γενιάς, παιδί μεταναστών στη Μελβούρνη (ο πατέρας του Νίκος Γκέκας κατάγεται από την Κληματιά Ζίτσας και η μητέρα του Φρειδερίκη Κιτσάκη από την Μελιά Δωδώνης), ο 38χρονος Μπιλ Γκέκας έχει καταφέρει να μπει σε έναν χώρο, όπως αυτός της φωτογραφίας, πολύ απαιτητικό, αλλά χάρη στο ταλέντο του έχει ξεχωρίσει, κερδίζοντας παγκόσμια βραβεία και διακρίσεις, που τον έχουν εντάξει στην «ελίτ» των κορυφαίων φωτογράφων παγκοσμίως!Ο Μπιλ Γκέκας έχει καταφέρει να συνδέσει την τέχνη της φωτογραφίας με την πολιτιστική κληρονομία μεγάλων αναγεννησιακών ζωγράφων, της Φλαμανδικής σχολής, όπως ο Ρέμπραντ. Φωτογραφίζει πορτραίτα που προέρχονται από μιαν άλλη εποχή και όλα αυτά, με μοντέλο την 5χρονη κόρη του Αθηνά, τα μάτια και το εκφραστικό πρόσωπο της οποίας έχουν κερδίσει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο!

Συναρπάζει το κοινό…
Πρόσφατα, η δουλειά του έγινε ευρέως γνωστή και στην Ελλάδα, χάρη σε δυο πρωτοσέλιδα αφιερώματα, στο περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας, αλλά και στον «Φωτογράφο».Ο Ελληνοαυστραλός με τις Γιαννιώτικες ρίζες και την αγάπη του για την χώρα μας (η σύζυγός του είναι επίσης Ελληνίδα) έχει καταφέρει και ταξιδεύει τον θεατή στις εποχές που αναπαριστά κάθε φωτογραφία του, η οποία είναι τόσο εκφραστική και ζωντανή, που θυμίζει κάποιες φορές έναν καλοδουλεμένο πίνακα, παρά μια αριστοτεχνική φωτογραφία!Από την πλευρά της, η μικρή Αθηνά αποτελεί ίσως το ιδανικότερο μοντέλο για τον πατέρα της. Ντυμένη και… μεταμορφωμένη, άλλοτε με ενδυμασίες αναγεννησιακές, άλλοτε της βικτωριανής εποχής και άλλοτε ως παιδί του Τζόκερ (πολέμιου του Μπάτμαν!), η Αθηνά καταφέρνει να συναρπάζει το κοινό, με την αρμονία στο πρόσωπό της.

Οι δυσκολίες…
«Οι περισσότεροι φωτογράφοι παιδιών γνωρίζουν τις δυσκολίες του να ποζάρουν και να συνεργαστούν, ακριβώς επειδή τα παιδιά βαριούνται εύκολα» λέει ο κ. Γκέκας.Και συνεχίζει: «Το κλειδί όμως βρίσκεται στην προετοιμασία. Είναι απολύτως απαραίτητο να είναι τα πάντα σχεδιασμένα και δουλεμένα πριν έλθει το παιδί, επειδή από εκείνη τη στιγμή και μετά ο χρόνος τρέχει».Όσο για το πώς αποφάσισε να φωτογραφίσει την κόρη του, ο διάσημος καλλιτέχνης αναφέρει, πως «όταν άρχισα να επεξεργάζομαι περισσότερο το δημιουργικό πορτραίτο με την κόρη μου, η προσέγγιση ήταν πιο προσωπική. Κάτι που θέλαμε να κρατήσουμε πιο πολύ για μας. Καθώς περνούσε ο καιρός έκανα σειρές φωτογραφιών που αφηγούνταν μια ιστορία. Από τότε όλη αυτή η διαδικασία μεταμορφώθηκε σε μια μελέτη χαρακτήρα, ενώ κάποιοι την εξέλαβαν ως μεταφορά μας συλλογικού παιδιού».

Τα βραβεία…
Ο Μπιλ Γκέκας έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μεταξύ άλλων, κατέκτησε δυο αργυρά μετάλλια στα διεθνή βραβεία International Loupe Awards 2011, είχε τρεις υποψηφιότητες για τα Photography Masters Cup 2011, πήρε 7 αργυρά μετάλλια στο The 5th Better Photography Magazine Photograph of the Year 2011, πρώτο βραβείο στο International Loupe Awards 2012, χρυσό μετάλλιο στο Creative ASIA Awards 2012 Portrait Photographer of the Year. Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και είναι αυτοδίδακτος, ενώ τα πρωινά δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος.Στους νέους φωτογράφους, ο Γκέκας συνιστά να προβάλλουν τη δουλειά τους σε On line γκαλερί, καθώς και μέσα από τα social media. «Να αγαπάτε αυτά που κάνετε και οι εικόνες να το αντανακλούν. Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μόνον με τον εαυτό μας» αναφέρει.Μακάρι, λοιπόν, μια μέρα να δούμε τον Μπιλ Γκέκα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ήπειρο, την οποία «κουβαλά» μέσα του συνεχώς και την προβάλει σε όλο τον κόσμο!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

60χρονη βρεθηκε νεκρή στη Νεράιδα Παραμυθιάς

Μια 60χρονη, κάτοικος Νεράιδας Παραμυθιάς, βρέθηκε νεκρή σήμερα το πρωί στο ποταμό Καλαμά, στα όρια της κοινότητας της Νεράιδας. Η ατυχή 60χρονη έχει εξαφανιστεί και αναζητούταν από τις 6:00 το πρωί από δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Συνολικά 7 άντρες πήραν μέρος στην επιχείρηση.Φως στις συνθήκες του θανάτου, αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική έκθεση του κ. Βουγιουκλάκη καθώς και η προανάκριση που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

paramythia-online

“Πάει” και το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων, ΟΡΙΣΤΙΚΑ στην Κοζάνη η Πολυτεχνική Σχολή!!!

Πότε σκοπεύουν να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς για το νέο έγκλημα;

Μπορεί στα Γιάννενα να γιορτάζουμε τα 100χρονα της ελευθερίας μας, όμως ποιος αλήθεια θα απολογηθεί για τη νέα τραγωδία κατά των Ιωαννίνων, όπου με μια μονοκονδυλιά, εξαφανίζουν σε μηδέν χρόνο, δίχως καμία ουσιαστική αντίδραση ότι με αγώνες και κόπο χτίσαμε εδώ και δεκαετίες ως όραμα για το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας; Αλήθεια, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γιαννιώτης πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, οι βουλευτές του Νομού-πλην του Μιχάλη Κασσή-, ο δήμαρχος της πόλης, τα κόμματα και οι φορείς της περιοχής, για πόσο θα παραμένουν ακόμη θεατές ώστε να μην αντιδράσουν σθεναρά στην άθλια αυτή απόφαση, που για ακόμα μία φορά στέλνει στα αζήτητα του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα Προεδρικά Διατάγματα που δημοσιεύθηκαν και συνοδεύουν το Σχέδιο Αθηνά το αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά, αφού προβλέπει να ιδρυθεί ΟΡΙΣΙΚΑ στην Κοζάνη αντί των Ιωαννίνων η Πολυτεχνική Σχολή. Τα 24ωρα περνούν και η αντίδραση στην περιοχή μας, είναι δυστυχώς ανύπαρκτη. Κάποτε η αντίσταση εξαντλούταν σε ανώδυνα ψηφίσματα και καταγγελίες, άντε και σε καμιά επιστολή διαμαρτυρίας από κάποιο φορέα της περιοχής, το πολύ–πολύ και σε καμιά ερώτηση στη Βουλή. Τώρα όμως ΤΙΠΟΤΑ!!! Γιατί, κάποιοι προτιμούν να παραδοθούν αμαχητί στις βουλές των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας; Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις τελικές αλλαγές του σχεδίου “Αθηνά” για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προβλέπονται αλλαγές: στο Τμήμα Βιολόγων Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην υπό ίδρυση νέα Σχολή Επιστημών Υγείας και στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι Σχολές: Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιατρικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και Καλών Τεχνών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε 313 κιλά χασίς σε κρύπτη καρότσας φορτηγού!!!

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας 33χρονος , σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχή αστυνομική έρευνα στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 33χρονος, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες σε ειδική κρύπτη στην καρότσα του οχήματος, τριακόσιες δύο (302) συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη.Συνολικά στην κατοχή του δράστη και στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
-κάνναβη, συνολικού βάρους 313 κιλών και 248 γραμμαρίων
-μία νάιλον συσκευασία με ηρωίνη βάρους (1,4) γραμμαρίων
-τρία χάπια μεθαδόνης
-μία νάιλον συσκευασία με κάνναβη βάρους (2) γραμμαρίων
-το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών
-δυο (2) κινητά τηλέφωνα
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Η Αρχαία Νικόπολις αποκαλύπτεται στο Μέγαρο ΜουσικήςΣτις 7 Οκτωβρίου 2012 σε σχετικό ρεπορτάζ του, τονίζαμε: «Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικοπόλεως και ανασκαφέας του χώρου, αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς η «Αρχαία Νικόπολη», συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Megaron Plus, όσον αφορά τον κύκλο «Αρχαιολογία».Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με το σωματείο πολιτών για τα αρχαία θέατρα «Διάζωμα», στις 25 Απριλίου 2013. Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη τιμή, τόσο για την Πρέβεζα, όσο και για τον κ. Ζάχο».Και να που έφτασε η ώρα αυτή, την οποία περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:«Είναι η πόλη που η ίδρυσή της συνδέθηκε όχι με μια τυχαία νίκη και σίγουρα όχι με έναν οποιονδήποτε βασιλιά. Η Νικόπολη χτίστηκε μετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυμαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ. Είναι η πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας, στην οποία μέσα στους δέκα αιώνες της ακμής και της σημασίας της διαδραματίστηκαν γεωπολιτικές συγκρούσεις και γεγονότα που άλλαξαν τους χάρτες. Σε αυτόν τον στενό λαιμό του Αμβρακικού Κόλπου αναμετρήθηκαν η Ρώμη και το Βυζάντιο, ο παγανισμός με τον χριστιανισμό, οι Γότθοι με τους Ρωμαίους, οι Φράγκοι με τους Βούλγαρους.Γι αυτό το σπουδαίο κέντρο, θέατρο μιας πολύ ταραγμένης αρχαιότητας, θα μιλήσει την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 7 μμ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών της Νικόπολης, Κώστας Ζάχος. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, μαζί με τους συνεργάτες του, αποκαλύπτει και αναδεικνύει, με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, συναρπαστικά μνημεία και παραδίδει σιγά-σιγά στο κοινό τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, Σταύρος Μπένος.Με την ίδρυση της Νικόπολης, ο Οκταβιανός Αύγουστος τίμησε τον Άκτιο Απόλλωνα και ίσως και τον Ποσειδώνα για τη νίκη που του χάρισαν. Παράλληλα, όμως, με την υποχρέωση προς τους θεούς, η πόλη της νίκης τού επέτρεπε τον στρατιωτικό έλεγχο της δυτικής Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Ο ίδιος φρόντισε για την ακμή της, την εποίκησε γρήγορα, της παραχώρησε προνόμια, την έκανε αστικό κέντρο με μεγάλα δημόσια έργα και υποδομές, της έδωσε όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε πλούσια και πολυάνθρωπη πρωτεύουσα της Ηπείρου, η μεγαλύτερη ίσως πόλη της Χερσονήσου του Αίμου.Ο Οκταβιανός Αύγουστος, Καίσαρας από το 27 π. Χ., θέλησε η πόλη αυτή να έχει αίγλη, να γίνει πόλος, να κρατάει τους κατοίκους της και να αποκτάει όλο και περισσότερους. Έτσι, άρχισε με τα σημαντικά δημόσια έργα: τείχη με αμυντικούς πύργους, βουλευτήριο, αμφιθέατρο, λουτρά, στάδιο με 10.000 θέσεις, θέατρο στο όνομά του με 5.000 θέσεις και 50 αγάλματα, ωδείο με 800 θέσεις, νυμφαίο για τη συγκέντρωση νερού, νομισματοκοπείο και το σπουδαίο υδραγωγείο, μήκους 50 χιλιομέτρων, με το οποίο υδρευόταν η πόλη από τις πηγές των βουνών της περιοχής. Και στη μέση, η δήλωση της κυριαρχίας του: μνημείο του Καίσαρα με ενσωματωμένα 36 έμβολα πλοίων της Κλεοπάτρας, της τελευταίας των Πτολεμαίων.Καθιέρωσε τα Άκτια, αγώνες ισάξιους με τους Ολυμπιακούς, που γίνονταν κάθε δύο χρόνια και τα ανέθεσε στους Λακεδαιμόνιους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, γιατί ήταν η μόνη ελληνική φυλή που τον είχε υποστηρίξει ενώ οι υπόλοιπες είχαν συμπαραταχθεί με τον Μάρκο Αντώνιο. Λίγα χρόνια αργότερα, εισήγαγε το σύστημα επαρχιακής διοίκησης και έκανε τη Νικόπολη πρωτεύουσα και μητρόπολη της Ηπείρου και Ακαρνανίας.Οι διάδοχοι του Καίσαρα φρόντισαν όπως και εκείνος τη Νικόπολη και ενώ ο κόσμος αλλάζει και η ιστορία αναδεικνύει άλλες δυνάμεις, η Νικόπολη παραμένει ένα μητροπολιτικό κέντρο. Ο φιλόσοφος Επίκτητος φτάνει εκεί εξόριστος από τη Ρώμη και εγκαθιστά την περίφημη σχολή των Στωικών και ο μαθητής του, ο διάσημος ιστορικός και φιλόσοφος Φλάβιος Αρριανός, κατέγραψε στη Νικόπολη τη διδασκαλία του. Εκεί, τον χειμώνα του 65-66 μ.Χ. ξεχειμωνιάζει ο Απόστολος Παύλος, σε ένα διάλειμμα της περιοδείας του ανά τον ελλαδικό χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο.Μια τέτοια πόλη, σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Οι Γότθοι την επιβουλεύονται, αλλά αποκρούονται από τους Ρωμαίους, οι Έρουλοι από τη Σκανδιναβία, αφού έκαναν μεγάλες καταστροφές, ηττήθηκαν και αυτοί από τον ρωμαϊκό στρατό, οι Βησιγότθοι από την Ανατολή, την εποχή του Βυζαντίου, οι Βάνδαλοι από τη Βόρεια Αφρική, οι Οστρογότθοι, οι Βούλγαροι, με πολλές επιδρομές και για πολλά χρόνια, οι Φράγκοι που τη δίνουν στη Βενετία και οι Οθωμανοί που την εξουσιάζουν έως το 1912.Αυτή την ωραία και μοιραία πόλη αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα από το 1916, τέσσερα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς, και την αποκαθιστά σταδιακά δίνοντάς της την όψη που ανταποκρίνεται στην αίγλη και την ιστορία της. Πρώτος αρχαιολόγος της Νικόπολης ήταν ο Αλέξανδρος Φιλαδελφέας, ακολούθησε τη δεκαετία του ΄60 ο Αναστάσιος Ορλάνδος και από το 1997 τη σκυτάλη ανέλαβε η ΙΒ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον Κώστα Ζάχο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με προορισμό να μετατραπεί η Νικόπολη σε Αρχαιολογικό Πάρκο σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικοπόλεως, που λειτουργεί από το 2009. Τελικός στόχος: με τη βοήθεια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η Νικόπολη να γίνει η μεγαλύτερη επισκέψιμη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

Τζάμπα καίει μέρα-νύχτα η λάμπα στη θύρα-7 του σταδίου

Αναγνώστης που μένει ακριβώς απέναντι από τη θύρα-7 του σταδίου Ιωαννίνων, τράβηξε χθες και μας έστειλε τη φωτό που σας παρουσιάζουμε. Όπως μας αναφέρει, οι αγώνες πρωταθλήματος του ΠΑΣ ολοκληρώθηκαν πριν από 10 ημέρες στο ματς με την Κέρκυρα. Όμως ο λαμπτήρας στη θύρα-7 καίει μέρα-νύχτα όλο αυτό το διάστημα. Λέτε να τους περισσεύουν χρήματα στη διοίκηση σταδίου και να μη τους νοιάζει πόσο ρεύμα καίει ο ξεχασμένος λαμπτήρας; Αν είναι έτσι, ας ανάψουν μόνιμα μέρα-νύχτα τους μεγάλους προβολείς, ώστε να απολαμβάνουμε το θέαμα από το... Φρόντζο και τους... Λυγγιάδες!!!

Eκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας για το ιδιωτικό χρέος

Την Πέμπτη 25 Απριλίου, ώρα 8:00 μμ, στο Ξενοδοχείο Κρόνος, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: "Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, "χαράτσια". Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ". Ομιλητές θα είναι η Κατερίνα Κνήτου, δικηγόρος και ο Γαβριήλ Σακελαρίδης, συντονιστής Οικονομικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Πασχαλινή πρόσκληση αλληλεγγύης από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Να σταθούμε όλοι στο πλευρό αυτών που μας χρειάζονται, μας καλεί το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας, ζητώντας την υποστήριξη όλων, ακόμα περισσότερο τις γιορτινές αυτές μέρες, ώστε κι αυτό με τη σειρά του να συνδράμει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.Έτσι το Σάββατο 27/04 και από ώρα 10:00 έως 13:00, στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα, πραγματοποιείται συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών καθαριότητας, ώστε να διατεθούν, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, σε ανθρώπους που στερούνται ακόμα και τα βασικά είδη διαβίωσης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ξεκινά η αποκατάσταση στην μεγάλη κατολίσθηση στην Γέφυρα της Δέσπως

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η αποκατάσταση στην μεγάλη κατολίσθηση στην Γέφυρα της Δέσπως, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την παραλιακή οδό Πρέβεζας Ηγουμενίτσας τα τελευταία χρόνια .Την Δευτέρα υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή των έργων στο συγκεκριμένο σημείο μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και του αναδόχου ενώ ο προυπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στα 2 εκατ.581χλιάδες ευρώ . Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, αφορά την αποκατάσταση σε τμήμα μήκους 500 περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει την κατασκευή οπλισμένου επιχώματος, μετά των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου (χωματουργικά, τεχνικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση – ασφάλιση και αποχέτευση- αποστράγγιση). Επίσης περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες εργασίες για την παράκαμψη της κυκλοφορίας μέσω της Λυγιάς. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη, ενώ στη συνέχεια με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλογιάννη εγκρίθηκε η ανάθεση κατασκευής του. Τα προβλήματα που δημιούργησε η μεγάλη κατολίσθηση στην Γέφυρα της Δέσπως και τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής, πλήττοντας παράλληλα και τον τουρισμό. Η οριστική αποκατάσταση του συγκεκριμένου σημείου της εθνικής οδού σε συνδυασμό με τις εργασίες αποκατάστασης της καθίζησης στον δρόμο της Λυγιάς, αποτελούν δύο καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως έργα άμεσης προτεραιότητας από τους τοπικούς φορείς.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Τα παιδιά γνωρίζουν το κοινωνικό παντοπωλείο

Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2013, ώρα 11 το πρωί τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Ιωαννιτών καλούν τα παιδιά της πόλης να γνωρίσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο ΚΕΠΑΒΙ και θα έχει τη μορφή πανηγυριού με ποικίλες δράσεις για παιδιά, παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική και τραγούδια.

Δήλωση του Μιχάλη Κασσή για τα χθεσινά Προεδρικά Διατάγματα για το Σχέδιο «Αθηνά»

Σύμφωνα με τα χθεσινοβραδινά προεδρικά διατάγματα του σχεδίου «Αθηνά», το τμήμα της Αρχιτεκτονικής καταργείται, ενώ το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών πηγαίνει στη σχολή Θετικών Επιστημών και το Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, μαζί με την Ιατρική, στην καινούργια σχολή Επιστημών Υγείας που ιδρύεται στα Γιάννενα.Μετά από την δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κασσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Καταρχήν θλίβομαι με την πρακτική του υπουργείου παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, που παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, δεν ικανοποιεί καμία από τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των τοπικών φορέων που έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη να ιδρυθεί Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων.Τα Ιωάννινα είχαν ανάγκη την Πολυτεχνική σχολή, όχι μόνο λόγω της ιστορικής τους διαδρομής και της παράδοσης, άλλα και λόγω του ότι βρίσκονται στην πιο υποβαθμισμένη και μαστιζόμενη από την κρίση περιοχή της Ελλάδας.Αντ’ αυτού το υπουργείο μετατρέπει μια σχολή Μηχανικών σε τμήμα Φυσικομαθηματικής και δεύτερον, καταργεί την Αρχιτεκτονική.Αλλά το Υπουργείο δεν σταμάτα εκεί, καθώς, δεν μετονομάζει την Πληροφορική σε Μηχανικών Πληροφορικής όπως είχε δεσμευτεί.Συνοψίζοντας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,ένα από τα πιο άρτια πανεπιστήμια από πλευράς προσωπικού και υποδομών, χάνει την ίδρυση Πολυτεχνείου, ενώ δύο τμήματα πηγαίνουν σε σχολές οι οποίες είναι παντελώς άσχετες με το αντικείμενό τους.Για του λόγου το αληθές, το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών είναι πενταετούς φοίτησης και μπαίνει σε μια σχολή με τετραετή τμήματα απαξιώνοντας τελείως του φοιτητές, που τόσα χρόνια εμπαίζονταν από τον υπουργείο και το ΤΕΕ για το δήθεν «πολυτεχνικό» τους πτυχίο…Οι πρακτικές αυτές, να φέρνουν δηλαδή «νύχτα» ότι τους βολεύει και όχι μόνο στο θέμα του σχεδίου «Αθήνα», αλλά και σε άλλα νομοσχέδια, τους προειδοποιώ, ότι δεν θα περάσουν και δεν πρόκειται να τις ανεχτεί άλλο, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε και οι τοπικές κοινωνίες, που πλέον επίσημα, απαξιώνονται τελείως από την Κυβέρνηση….»

Επαναλειτουργεί το Ελληνικό Σχολείο “Όμηρος” στην Κορυτσά

Μέσα από τη ΜΚΟ «Αδελφότητα» - Καταλυτική η συμβολή της Ομόνοιας

Πράξη έγινε η επαναλειτουργία του Ελληνικού Σχολείου “Όμηρος” στην Κορυτσά, που σύμφωνα με τους Αλβανούς δεν είναι χαρακτηρισμένη, ως μειονοτική ζώνη και επομένως δεν επιτρέπεται σε αυτή -σύμφωνα με την Αλβανική νομοθεσία- να λειτουργήσουν μειονοτικά σχολεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους ιθύνοντες της ομογενειακής οργάνωσης “Ομόνοια” ανέθεσαν τη λειτουργία του σχολείου στη ΜΚΟ «Αδελφότητα». Στο σχολείο «Όμηρος» στην Κορυτσά υπηρετούν , κατά το τρέχον σχολικό έτος, δώδεκα αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί για την απόσπαση των οποίων το EpirusGate -όπως πολύ καλά θυμόσαστε- είχε αποκαλύψει πολλά!!! Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε ποσοστό 50% στην Α' τάξη κλιμακούμενο έως 35% στην ένατη τάξη (Γ' Γυμνασίου).

Κλειστή η Εγνατία τη νύχτα

Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώθηκε ότι για τη διενέργεια απαιτούμενων ελέγχων και δοκιμών για θέματα ασφάλειας σηράγγων θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα «Α/Κ Παναγιάς – Α/Κ Βενέτικου», από Τετάρτη 24.4 και ώρα 23:30 έως Πέμπτη 25.4 και ώρα 02:30.Κατά το παραπάνω διάστημα η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Ε.Ο. Γρεβενών – Τρικάλων και της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων.

Θέσεις ευθύνης για θέματα αιχμής που ταλανίζουν την εκπαίδευση

Από την Δώρα Χουλιάρα χθες, στην εκπομπή της Βάσως Σκουλίκα

Μπορεί χθες βράδυ το Μπάγερν-Μπαρτσελόνα να κέρδισε τη μερίδα του λέοντος στην τηλεοπτική πίτα, όμως όσοι επιλέξαμε να δούμε την εκπομπή "διαδρομές" της Βάσως Σκουλίκα, αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω. Καλεσμένη ήταν η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου, Δώρα Χουλιάρα, η οποία πήρε θέσεις ευθύνης για καυτά εκπαιδευτικά θέματα και δε μάσησε τα λόγια της, μιλώντας για τα κακώς κείμενα στη σημερινή εκπαίδευση και το σχολικό περιβάλλον. Υπερασπίστηκε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τάχτηκε υπέρ της παγίωσης του ωραρίου 8-2 υποχρεωτικής παρουσίας για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία τους. Πράγματα αυτονόητα θα έλεγε κανείς, που όμως κάποιες συντεχνίες συνεχίζουν να τα θεωρούν ακόμη και σήμερα... άβατο! Την είδαμε αποφασισμένη για ρήξεις με το χθες και μακάρι να τα καταφέρει. Εμείς θα είμαστε εδώ για να την κρίνουμε αυστηρά, ως διορισμένη κυβερνητική εκπρόσωπος στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Κλειστή η Ταμειακή Υπηρεσία

Κλειστή θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Η υπηρεσία κλείνει προκειμένου στο διάστημα αυτό να ολοκληρωθεί η απογραφή και η καταγραφή στοιχείων.

Επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014

Oι ίδιοι οι γονείς μέχρις τις 5 Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι τις 5 Ιουνίου, ύστερα από ενημέρωσή που θα δεχτούν από το διευθυντή του σχολείου, δήλωση με τη γλώσσα προτίμησης του παιδιού τους (Γαλλική ή Γερμανική) και να την καταθέσουν στο διευθυντή του ίδιου του σχολείου. Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με την οποία, οι διευθυντές των 6/θέσιων και άνω δημοτικών σχολείων, καθώς και των σχολείων με ΕΑΕΠ οφείλουν να φροντίσουν ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών, οι οποίοι θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2013- 2014 στην Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου. Η ενημέρωση των μαθητών της Δ΄ τάξης, οι οποίοι θα φοιτήσουν το σχολικό έτος 2013- 2014 στην Ε΄ τάξη, καθώς και των γονέων τους, για την επιλογή, τη σημασία και τη χρησιμότητα της 2ης ξένης γλώσσας πραγματοποιείται από τους Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε. 05 και Π.Ε. 07 σε συνεργασία των Σχολικών Συμβούλων Δημ. Εκπαίδευσης. Η ενημέρωση των μαθητών μπορεί να γίνεται και εντός του διδακτικού ωραρίου, μετά από σύμφωνη γνώμη των Σχολικών Συμβούλων και του διευθυντή του σχολείου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην παρακωλύεται το ωρολόγιο πρόγραμμα και η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος παράλληλης διδασκαλίας ή τμήματος που συγκροτείται από μαθητές δύο ή περισσότερων τμημάτων είναι 12 μαθητές. Σε απομονωμένα Δημοτικά Σχολεία, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στους 10 μαθητές, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου να συμπληρώσουν μετά την ενημέρωσή τους από τον Διευθυντή του Σχολείου, δήλωση με τη γλώσσα προτίμησης του παιδιού τους (Γαλλική ή Γερμανική) και να την καταθέτουν στο διευθυντή του Σχολείου τους έως 5 Ιουνίου 2013.

Η υφυπουργός Υγείας στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα θα βρεθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου η Υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, προσκεκλημένη της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς.Η κα. Σκοπούλη θα είναι κύρια ομιλήτρια σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές Υγείας και κρίση».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στις 8 το βράδυ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία μήνυση κατά παντός υπευθύνου,για έλλειμμα 1.039.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου!!!

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μετά την διαπίστωση που έγινε για έλλειμμα 1.039.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου.Με απόφαση του Δημάρχου ετέθη σε διαθεσιμότητα ο Προιστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, από τον οποίο ζητήθηκε να προσέλθει για την παράδοση του ταμείου.Η έκθεση που παραδόθηκε στο Δήμαρχο, από την υπηρεσιακή επιτροπή, το απόγευμα της Παρασκευής, διαβιβάστηκε σήμερα σε όλα τα ελεγκτικά όργανα και τα αρμόδια υπουργεία.

ΑΡΤΑ:Σ Υ Ν Τ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου του Δήμου Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιου Γιαννούλη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Ενότητας Κομποτίου, όπου συμμετείχαν οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων από τις σχετικές απαλλοτριώσεις για την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, για να γίνει ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας.Μετά την αναλυτική ενημέρωση του Δημάρχου, επικράτησε κλίμα απογοήτευσης και αγανάκτησης για την προκλητικά άδικη απόφαση του Πρωτοδικείου.Στη συνέχεια, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με κύριο σκοπό, τη σύνταξη υπομνήματος για ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της Πολιτικής Ηγεσίας. Ακόμη, στόχος της Επιτροπής είναι ο συντονισμός όλων των ενεργειών που θα γίνουν μελλοντικά, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει η αναγκαία ισονομία των πολιτών όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Ο Πέτρο - Λούκας - Χαλκιάς και ο Γιώργος Κωτσίνης στο Ρυθμό Stage

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου
Μια ακόμη ξεχωριστή παράσταση που ενώνει καλλιτεχνικά δάσκαλο και μαθητή, δυο καταξιωμένους κλαρινίστες από το Πωγώνι, τον Πέτρο - Λούκα - Χαλκιά και τον Γιώργο Κωτσίνη, φιλοξενείται στο Ρυθμό Stage την Κυριακή των Βαϊων, 28 Απριλίου.Μαζί τους δυο από τους καλύτερους και δημοφιλέστερους τραγουδιστές της Ηπείρου, ο Κώστας Τζήμας και η Παγώνα Αθανασίου, σε μια ζύμωση, η οποία καλλιεργεί μια προσέγγιση της δημοτικής μουσικής ενδιαφερόμενοι για την καλλιτεχνική της αξία, χωρίς δεσμεύσεις γραφικού, φολκλορικού ή μουσειακού τύπου. Στο βιολί ο Βαγγέλης Κουμζής, στο λαούτο και στο τραγούδι ο Θωμάς Κωνσταντίνου και στο ντέφι και το «κλώσιμο» ο Σπύρος Αλέβροντας.

Ρυθμός Stage
Μαρίνου Αντύπα 38
16346 Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210 9750060
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος:12 € (με μπύρα ή κρασί)

Ο Ορειβατικός Ιωαννίνων στον Μακρύκαμπο ΠωγωνίουΟ ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 διοργανώνει ανάβαση στον Μακρύκαμπο Πωγωνίου.Η πορεία είναι διάσχιση, ξεκινάει από το χωριό Ορεινό, ανεβαίνει στην κορυφή του Μακρύκαμπου (1.661μ) και καταλήγει στο χωριό Σταυροσκιάδι, είναι Γ κατηγορίας και διάρκειας 8 ωρών.Αναχώρηση: 7:00 πμ (από την Περιφέρεια Ηπείρου).Αρχηγοί: Καλούδης Παναγιώτης, Αποστόλης Δεμερτζής.Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138.http://www.orivatikos.gr.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας υποδέχεται την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 25 και 26 ΑπριλίουΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία» θα πραγματοποιηθεί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είναι ένα από τα 70 σχολεία που έχουν επιλεγεί ανά την επικράτεια.Η υλοποίηση του Προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013).Οι μαθητές του 6ου σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί το πρόγραμμα θα πάρουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης».Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε πριν η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φτάσει στο σχολείο, αφού οι μαθητές έχουν ήδη προετοιμάσει μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.Με την άφιξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της ΕΛΣ την 1η μέρα στο χώρο του σχολείου, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης που στόχο έχουν την εξοικοίωσή τους με το μουσικό θέατρο και συγκεκριμένα με τον κόσμο της όπερας. Στα εργαστήρια θα συμμετέχει η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές και η μέρα θα ολοκληρωθεί με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία θα συμμετέχει η χορωδία του σχολείου.Τη 2η μέρα τα εργαστήρια θα συνεχιστούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας και τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με κάποιους από τους συντελεστές όπως φωτιστές, ενδύτριες, μακιγέρ και βοηθό σκηνοθέτη.Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί παράσταση με συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία και κοινό τους συμμαθητές τους και τους μαθητές του 2ου Δημοτικού.

ΠΕΡΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥΤην παρουσίαση του Β΄ Τόμου του βιβλίου «ΠΕΡΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ &ΑΝΑΛΕΚΤΑ», θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος, το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 και ώρα 18:30΄, στο ξενοδοχείο STANLEY, πλατεία Καραϊσκάκη στην ΑΘΗΝΑ.Παρουσιάζουν: 1)Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2) Αθανάσιος Μποζιάρης, Επίτιμος Λυκειάρχης, τ. Δήμαρχος τ. Δήμου Δελβινακίου
3) Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου