Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Απάντηση στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος

Ο Δήμος Ιωαννιτών πληροφορήθηκε με έκπληξη την ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, που έρχεται σε αντίθεση με τη θετική εισήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου και την τελική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας – Ηπείρου, για τις εργασίες που εκτελούνται πίσω από το ανάχωμα Αμφιθέας.Βασικό αίτημα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ήταν η αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη συγκεκριμένη εργασία. Μετά από τη συγκέντρωση μελετών, επιτόπιων ελέγχων, αξιολογήσεων και εγγράφων τα οποία για πρώτη ζητούνται πανελλαδικά για καθαρισμό καλαμώνα (ζιζανίων φραγμίτη), αλλά και την θετική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε έκδοση των σχετικών αδειών για την εκτέλεση του έργου.Η Διοίκηση του Συλλόγου μπορεί να έχει τις δικές της απόψεις και να τις υπερασπίζεται όμως δεν μπορεί ούτε να τις επιβάλλει και πολύ περισσότερο δεν έχει δικαίωμα να εκτοξεύει απειλές ειδικά εναντίον υπαλλήλων που κάνουν τη δουλειά τους.

Επιμένει το ΥΠΕΚΑ στην κατασκευή φράγματος στον Αώο και στην εκτροπή του ποταμού

Δέσμιο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. – ΔΕΗ Α.Ε. Ανανεώσιμες


Με στοιχεία της περιόδου πριν τη διαβούλευση απάντησε ο κ. Καλαφάτης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστου Μαντά αναφορικά με την κατασκευή φράγματος στον Αώο.Ο κ. Μαντάς απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό ρώτησε τον λόγο για τον οποίο επανέρχεται μετά τη διαβούλευση το θέμα κατασκευής του φράγματος, όχι ως πολυδύναμο έργο όπως ήταν στην αρχή, αλλά ως ένα έργο υδροηλεκτρικό.Μετέφερε επίσης την αντίδραση των Δήμων της περιοχής –και του Δήμου Κόνιτσας και του Δήμου Ζαγορίου- και των κατοίκων της ευρύτερα αλλά και όλων των ανθρώπων που κινητοποιούνται ενάντια σε αυτήν την προσπάθεια και ζήτησε να γίνει αυτό που έγινε και στο φράγμα του Αγίου Νικολάου μετά από σκληρούς αγώνες των κατοίκων, να ακυρωθεί δηλαδή αυτή η διαδικασία του έργου, να προχωρήσει το Υπουργείο στο οριστικό σταμάτημα αυτής της επιχειρούμενης καταστροφικής παρέμβασης σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.Ο κ. Καλαφάτης απάντησε με προ διαβούλευσης στοιχεία αναφέροντας πως σκοπός του έργου είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας, η εξυπηρέτηση αναγκών ύδρευσης και η ενεργειακή εκμετάλλευση. Επανέλαβε επίσης το ότι πρόκειται για έργο «πρωτίστως φιλικό και ωφέλιμο για το περιβάλλον της περιοχής».Ο κ. Μαντάς στη δευτερολογία του ανέφερε πως είναι φανερό ότι έχουν στοχοποιηθεί τα ποτάμια της Ηπείρου. Η ενεργοποίηση της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ ΑΕ - ΔΕΗ ΑΕ Ανανεώσιμες» υπήρξε το κρίσιμο σημείο από το οποίο ξεκίνησε ξανά όλη η διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός χρησιμοποίησε την επιχειρηματολογία από την πλευρά της Δ.Ε.Η. που επισυνάφθηκε στη γραπτή απάντηση που είχε κατατεθεί τον Αύγουστο του 2012. Η επιχειρηματολογία αυτή εμπεριέχει ανακριβή στοιχεία (υπολογισμός συνολικής παροχής του ποταμού, αφαίρεση όγκου νερού από εκτροπές) και ανήκει στο παρελθόν.Ο κ. Καλαφάτης έκλεισε την ομιλία του με την καθιερωμένη πλέον και προσχηματική έκφραση της κυβέρνησης πως «όσα έχετε πει και σε όσα έχετε τοποθετηθεί, σας διαβεβαιώνω ότι θα τύχουν αντικείμενο εξέτασης από τη δική μας πλευρά».Είναι φανερό από τη στάση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από την απάντηση του κ. Καλαφάτη στην επίκαιρη ερώτηση, ότι η τύχη του Αώου ποταμού και η αποτροπή του καταστροφικού αυτού έργου βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που μπορούν μέσα από ενωτικούς και μαζικούς αγώνες να ακυρώσουν τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

ΑΡΤΑ: Ανοιξιάτικη ποδηλατοβόλτα

Ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας διοργανώνει το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 στις 16:30 την πρώτη ποδηλατοβόλτα της χρόνιας. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού στην πλατεία Κιλκίς και θα ακολουθήσου την διαδρομή Κωστακιοί - Φιλοθέη - Ρόκκα-παράδρομος Ιωνίας - Γραμμενίτσα - Βλαχέρνα και επιστροφή στην πλατεία Κιλκίς. Την ποδηλατοβόλτα θα υποστηρίξει τεχνικά η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Άρτας. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι μέτριος και δεν συστήνεται για πολύ μικρά παιδιά.
Κατά την διάρκεια της βόλτας μας:
- Δεν προσπερνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή (οδηγό), ώστε να είναι σταθερή η ταχύτητα της πορείας και ασφαλής η βόλτα μας.
- Προσπαθούμε να μην αφήνουμε μεγάλα κενά από τον μπροστινό μας, ακολουθώντας με σταθερή ταχύτητα (έτσι π.χ. δεν αφήνουμε αυτοκίνητα να μπαίνουν ενδιάμεσα.)
- Κινούμαστε στο δεξί μέρος του δρόμου, καταλαμβάνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας και με πολλή προσοχή.
- Βοηθάμε στο κλείσιμο δρόμων και διασταυρώσεων ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα.(μόνο οι ενήλικες ποδηλάτες.)
- Δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας. Πάμε με χαλαρή ταχύτητα για να απολαμβάνουμε την παρέα και την διαδρομή.
- Σεβόμαστε πάντα τους οδηγούς και τους πεζούς.
- Είμαστε ομάδα και όχι μονάδα και για αυτό δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω μόνο του,ιδιαίτερα αν προκύψει κάποιο πρόβλημα (π.χ. σκασμένο λάστιχο). Οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο, γιατί αυτός ο ένας μπορεί την επόμενη φορά να είμαστε εμείς.
- Έχουμε πάντα καλοσυντηρημένα ποδήλατα, για να αποφεύγουμε ζημιές που μπορούν να μας βγάλουν εκτός χρόνου με τα συνεχόμενα σταματήματα.
- Οδηγούμε πάντα με προσοχή αποφεύγοντας τους ελιγμούς και τα απότομα φρεναρίσματα για να μην έχουμε ατυχήματα.
-Παιδιά κάτω των 16 ετών συνοδεύονται από ενήλικα! Οι γονείς έχουν πάντα το παιδί τους υπό την επίβλεψη τους, δίνοντας έτσι το καλύτερο παράδειγμα.
- Ερχόμαστε έγκαιρα στο ραντεβού!

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΓΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14.00 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ

Σας καλούμε να ενισχύσετε την τοπική μας ομάδα ανδρών στον πολύ δύσκολο εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο την πρωτοπόρο στη βαθμολογία ομάδα της ΓΕ Αγρινίου τη Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 14.00 στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, για τους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία.Η δυναμική παρουσία σας για ακόμη μία φορά θα δώσει φτερά στις προσπάθειες των παιχτών της ομάδας μας.Όσοι δεν ταξιδέψετε για το παιχνίδι του ποδοσφαιρικού Π.Α.Σ. στην Τούμπα, σας περιμένουμε να κατακλύσετε για πολλοστή φορά φέτος τις κερκίδες του γυμναστηρίου για να αποδείξουμε πάλι τη δύναμη του μεγέθους του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ σε κάθε αγωνιστικό χώρο.

ΕΚΤΑΚΤΟ:ΤΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΙΞΕ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ €;

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Στα ίχνη του «Σαξώνη» του δήμου Ιωαννιτών βρίσκονται οι τοπικές εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές καθώς στα ταμεία διαπιστώθηκε έλλειμμα ενός εκατομμυρίου ευρώ.«Δράκος», δηλαδή δήμαρχος (βλέπε Παπαγεωργόπουλος) όσοι και να ψάχνουν κάποιοι για μικροκομματικές σκοπιμότητες φαίνεται να μην προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχειά. Ο «μακρυχέρης» υπάλληλος, λειτουργούσε τουλάχιστον όπως φαίνεται να καταδεικνύει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών «αυτόνομα» καθώς φέρεται να είχε μέγα πάθος με τον τζόγο όπου και πιστεύοντας πως θα «ρεφάρει» πόνταρε κάθε φορά περισσότερα από τα ξένα λεφτά που είχε καταχραστεί. Ο συγκεκριμμένος υπάλληλος δεν ήταν λίγες οι φορές που σε τακτική βάση ήταν ο μόνιμος πελάτης σε ΠΡΟΠΟτζίδικο της πόλης δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στο στοίχημα … Ο ίδιος ως ταμίας δεν κατέθετε στην τράπεζα τα χρήματα που είχαν καταβάλει οι δημότες (οφειλές νερού κτλ) και τα παρακρατούσε υπογράφοντας και διαβεβαιώνοντας μάλιστα στο καθιερωμένο τρίμηνο έλεγχο πως « … η τρύπα που υπάρχει στον τραπεζικό λογαριασμό, στην ουσία είναι χρήματα που υπάρχουν κλειδωμένα και κρατημένα στο χρηματοκιβώτιο του δήμου, στο φυσικό δηλαδή ταμείο». Τώρα ο υπάλληλος βρίσκεται ήδη σε αναγκαστική άδεια ενώ μόλις παραδοθεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στη δικαιοσύνη το μέλλον του προβλέπεται αβέβαιο από τις πρώτες αυστηρές κυρώσεις (βλέπε προφυλάκιση) που πρόκειται να του επιβληθούν, αν τελικά αποδειχθεί η ενοχή του... Ο «ύποπτος» ανέλαβε θέση ευθύνης, υποχρεωτικά δηλαδή ταμίας λόγω αρχαιότητος μετά την συνταξιοδότηση άλλου υπαλλήλου. Ευθύνες ωστόσο βαρύνουν τον δημοτικό σύμβουλο ή τους πολιτικούς του προϊσταμένους που είχαν το καθήκον να τον ελέγχουν στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Πάντως ο ίδιος ο υπάλληλος έχει πει σε συναδέλφους του πως «αναλαμβάνει την ευθύνη ως ταμίας αλλά … αγνοεί που πήγε το ένα εκατομμύριο που έκανε φτερά …».

Συνάντηση Εργασίας για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης

Συνάντηση εργασίας με θέμα την παρουσίαση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Ηπείρου για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, ώρα 5.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Du Lac. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσει η παρουσίαση της μελέτης για την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των κατευθύνσεων για την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο ρέμα Ε.Ι.Ν. Ηγουμενίτσας

Στην κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο ρέμα που διέρχεται παραπλεύρως από το Ε.Ι.Ν. Ηγουμενίτσας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζημιές που έχουν προκληθεί από θεομηνίες, προχωρά η Περιφέρεια, δια της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε ανάδοχο του έργου (προϋπολογισμού 66.000 ευρώ) τον κ. Χρήστο Ράπτη.

«Run Greece»: με αφετηρία τα Ιωάννινα

Την οργάνωση Λαϊκών Αγώνων Δρόμου, μαζικού χαρακτήρα στα Ιωάννινα προγραμματίζουν ο ΣΕΓΑΣ, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο λόγος για την πρωτοβουλία «Run Greece», που περιλαμβάνει συνολικά πέντε αγώνες, με αφετηρία τα Ιωάννινα στις 19 Μαΐου.Στόχος της δράσης είναι να δώσει την ευκαιρία σε πολίτες και δρομείς της περιφέρειας να συμμετάσχουν σε αγώνες και να βιώσουν εμπειρίες αλλά και γενικότερα να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη επαφή των τοπικών σωματείων με την κοινωνία. Η επίσημη παρουσίαση της δράσης θα γίνει την Πέμπτη 25 Απριλίου στην «Αίγλη» του Ζαππείου όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.Προηγήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, του εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ κ. Μ. Ασημακόπουλου, του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας για θέματα Κλασικού Αθλητισμού κ. Π. Κολόκα, των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ κ.κ. Ράπτη και Αυγήτα, του προέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου κ. Μάμαλη, του τεχνικού διευθυντή του ΣΕΓΑΣ κ. Αποστολόπουλου, και του τεχνικού συμβούλου του ΣΕΓΑΣ κ. Πλάτωνα, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες διεξαγωγής του αγώνα στα Γιάννενα.«Δεν σταματάμε να παλεύουμε, διεκδικώντας την υλοποίηση δράσεων που προάγουν τα αθλητικά ιδεώδη και προωθούν τον αθλητικό τουρισμό στην Ήπειρο», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κολόκας.

Συνάντηση Μιχ.Κασσή με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε την Πέμπτη το Μεσημέρι με Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία καταβολής των ενισχύσεων στους αγρότες.Συγκεκριμένα υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Διοικητή πως το αργότερο μέχρι το Πάσχα θα καταβληθούν ενισχύσεις για το 2012 που ξεπερνούν τα 100 εκατ. Ευρώ.Οι ενισχύσεις που θα καταβληθούν αφορούν: την ενιαία ενίσχυση,την στρεμματική ενίσχυση βάμβακος (περίπου 9 εκ. ευρώ), την πρόσθετη ενίσχυση σύμφωνα με το άρ. 68 Καν.(ΕΚ) 73/2009 Μέτρο 5 για αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στον τομέα Αιγοπρόβειου κρέατος (26,4 εκ. ευρώ), την πρόσθετη ενίσχυση σύμφωνα με το άρ.68 Καν.(ΕΚ) 73/2009 Μέτρο 4 για αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του βοείου και μοσχαρίσιου κρέατος για τις θηλάζουσες αγελάδες (11εκ. ευρώ),την πρόσθετη ενίσχυση σύμφωνα με το άρ.68 Καν.(ΕΚ) 73/2009 Μέτρο 3 για αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στους τομείς του βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος για τις μοσχίδες αναπαραγωγής (2,6 εκ. ευρώ), την πρόσθετη ενίσχυση σύμφωνα με το άρ.68 Καν.(ΕΚ) 73/2009 Μέτρο 2 για βελτίωση της ποιότητας σκληρού σίτου (28 εκ. ευρώ), την ενίσχυση για ελαιώνες ΜΝΑ στο πλαίσιο στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (10 εκ. ευρώ), την ενίσχυση για το κριθάρι Λήμνου στο πλαίσιο στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (500.000 ευρώ), τις εκκρεμότητες πληρωμών έτους αιτήσεων 2008,τις εκκρεμότητες πληρωμών έτους αιτήσεων 2009 και τέλος εκκρεμότητες πληρωμής ήσσονος σημασίας ενίσχυση στους πτηνοτρόφους (de minimis).Ο κ. Κασσής αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη των αγροτών, έστω και αν καθυστέρησε επί μακρόν, ζήτησε «την επιτάχυνση των υπολοίπων καταβολών και ενισχύσεων που προγραμματίζονται για μετά το Πάσχα για τις εκκρεμότητες πληρωμών των αιτήσεων του 2010 και 2011, την εξισωτική αποζημίωση και την deminimis ενίσχυση στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Πόσο μάλλον όταν ο Νομός Ιωαννίνων βασίζεται οικονομικά στην πρωτογενή παράγωγη. Έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τους αγρότες, γιατί έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αποφασισμένοι να δώσουν τη «μάχη» με όλες τις δυνάμεις τους δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Αποφασισμένοι να δώσουν τη «μάχη» με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε να μη χαθεί καμιά οργανική θέση και να μην υποβαθμιστεί καμιά σχολική μονάδα δήλωσαν την Τετάρτη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η διοίκηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας. Τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία της
ΕΛΜΕ Πρέβεζας και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Σε συνάντηση που είχαν με τον Προϊστάμενο κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, τόνισαν: «Το Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια οι περιφέρειες εκπαίδευσης επιδιώκουν να αλλάξουν την οργανικότητα των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό πάρα πολλές σχολικές μονάδες είτε θα μετατραπούν σε 4θέσιες ή 5θέσιες, είτε θα συγχωνευτούν, δημιουργώντας ασφυκτικές και αντιπαιδαγωγικές συνθήκες μάθησης. Την ίδια στιγμή απευθυνόμενοι στους γονείς και τους κηδεμόνες τονίζουν ότι σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς του Υπουργείου, στο νομό Πρέβεζας, πρέπει να καταργηθούν 45 τμήματα- τάξεις και να περισσέψουν έτσι 45 δάσκαλοι και ανάλογοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Σε όλη τη χώρα χιλιάδες τμήματα δημοτικών και νηπιαγωγείων τελούν υπό κατάργηση και εκατοντάδες σχολεία από 6/θέσια θα υποβαθμιστούν σε 4/θέσια ή 5/θέσια με συνδιδασκαλίες πολυμελών τμημάτων και τάξεων (π.χ. Α΄ και Β΄ τάξη μαζί). Οι όροι της εκπαίδευσης θα χειροτερέψουν δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της μετακίνησης ή της «διαθεσιμότητας».Η διοίκηση του συλλόγου καλεί τους γονείς και τους κηδεμόνες να αγωνιστούν όλοι μαζί «για ένα σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας».

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας, για την καθαριότητα στο Δήμο Φιλιατών

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 η Δημοτική Αρχή Φιλιατών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, εισηγήθηκε την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατών - Ελαίας και της Τ.Κ. Βρυσέλλας καθώς και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας οδών-πλατειών και κοινοχρήστων χώρων Φιλιατών και Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας.Η εισήγηση καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, βάζοντας μια σημαντική παρακαταθήκη στο διαρκή αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.Αποδεικνύεται έτσι, ότι η κοινή πάλη των εργαζομένων ενός σωματείου, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, με τα πλατιά λαϊκά στρώματα μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο βέβαια η γραμμή πάλης δεν μπορεί να είναι ένα ξερό “Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις”. Επιβάλλεται:
1. να καταγγέλλεται η κάθε Δημοτική Αρχή αλλά και όλες εκείνες οι δυνάμεις που είναι υποχρεωμένες πολιτικά να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή- βάρβαρη πολιτική, που θέλει την Ελλάδα να “διαπραγματεύεται” αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις να γίνονται με δεδομένη την κυριαρχία του κεφαλαίου όπως προστάζει η Ε.Ε.
2. να καταδεικνύεται γιατί η επίθεση σε ένα τμήμα εργαζομένων είναι επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων, γιατί η ιδιωτικοποίηση ενός κλάδου είναι ζήτημα που αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί έχουν κοινό συμφέρον όλοι να αντιπαλέψουν οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης στους Δήμους, και να απαιτήσουν γενναία χρηματοδότηση, στελέχωση με προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, δωρεάν υπηρεσίες για όλους.
Έτσι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών όπου δίπλα στο σωματείο των εργαζομένων των ΟΤΑ ήταν το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν την φτώχεια και την ανεργία, δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται άλλοι μισο-άνεργοι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, ότι δεν χρειάζεται νέο χαράτσι στα ανταποδοτικά τέλη.Αυτό που δείχνει η πείρα είναι ότι σε τέτοιο χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από τα σκουπίδια, σε τόσο μεγάλα συμφέροντα που αντιμάχονται, το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα κάνει εύκολα πίσω. Σίγουρα θα γίνουν νέες απόπειρες από τη Δημοτική Αρχή Φιλιατών να επαναφέρει το θέμα, προφανώς χρησιμοποιώντας νέους εκβιασμούς, όπως έκανε και εχθές. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα από όλους μας.

Διαπραγματεύσεις για μεταφορά αλβανών κρατουμένων στην Αλβανία

Τη μεταφορά αλβανών κρατουμένων από τις ελληνικές φυλακές, στις φυλακές της Αλβανίας προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη έγιναν οι πρώτες συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του αλβανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στο περιθώριο της περιφερειακής διάσκεψης υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο και ειδικότερα οι όροι με τους οποίους οι Αλβανοί κρατούμενοι στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα θα μπορούν να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε φυλακές της χώρας τους.Πρώτος στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι 500 Αλβανοί κρατούμενοι (βαριάς εγκληματικότητας) σύντομα να προωθηθούν στις φυλακές της Αλβανίας.Η πρωτοβουλία αυτή του υφυπουργού Δικαιοσύνης εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών στις οποίες σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία κρατούνται περίπου 8.000 αλλοδαποί εκ των οποίων οι 2.500 είναι Αλβανοί υπήκοοι.Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στο προσεχές διάστημα να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες διήμερων συζητήσεων με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς σημαντικός αριθμός υπηκόων των χωρών αυτών κρατείται στις ελληνικές φυλακές.

«Βουτιά» 8,3% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

Μείωση 8,3% εμφάνισε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και διαμορφώθηκε στα 32,3 δισ. ευρώ από 35,4 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011.Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 13,0% των αποδοχών των εργαζομένων, στη μείωση κατά 5,0% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση κατά 8,0% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά.Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,9 δισ. ευρώ σε 30,2 δισ. ευρώ.

Ο "πόλεμος" των ναρκωτικών στην ελληνοαλβανική μεθόριο

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κατασχεθεί κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο 2,5 τόνοι χασίς στη Θεσπρωτία και 1,1 στα Ιωάννινα


"Αντιμέτωπες με ένα οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, βρίσκονται καθημερινά οι διωκτικές αρχές στην Ήπειρο, η οποία αποτελεί φυσική γέφυρα, καθώς συνορεύει με τη γειτονική χώρα, σε μήκος 240 χιλιομέτρων, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους υποστηρίζει παράνομες δραστηριότητες" δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αστυνομικός επιθεωρητής Ηπείρου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τρομπούκης, αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών που έχει θέσει σε συναγερμό την Αστυνομία στην Ήπειρο.Το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κατασχεθεί κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο 2,5 τόνοι χασίς στη Θεσπρωτία και 1,1 στα Ιωάννινα.Ο κ. Τρομπούκης κάνει λόγο για μια δομημένη οργανωτικά μαφία, με ρόλους, ομάδες, ιεραρχία, η οποία δρα μεθοδικά και με σχεδιασμό, ανάλογα με την περίπτωση.Από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας, μέχρι τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας, τα μπλόκα της Αστυνομίας, οι ένοπλες ομάδες κακοποιών, οι ενέδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, οι συλλήψεις λαθρέμπορων ναρκωτικών, οι μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης που κατάσχονται συγκροτούν το θέατρο μάχης στον "πόλεμο των ναρκωτικών" στην Ήπειρο.Τις παράνομες δραστηριότητες διευκολύνουν τα δάση, τα μονοπάτια στο βουνό και οι δύσβατες περιοχές των συνόρων, που δεν είναι άλλες από τα 'green borders',τα παράνομα περάσματα συνόρων, όπως έχουν χαρακτηριστεί σε έκθεση του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 2011. Μάλιστα, στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι "η Αλβανία εξακολουθεί να αποτελεί χώρα προέλευσης για την κάνναβη και τα παράγωγά της -μαριχουάνα, χασίς, χασισέλαιο". Επίσης ότι, "η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι κυριότεροι προορισμοί για τη μαριχουάνα και το χασίς και οι χώρες αυτές χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για την αποστολή των ναρκωτικών στην Ευρώπη".Τον Μάρτιο του 2013, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του για τον έλεγχο των ναρκωτικών επισημαίνει: "Η Αλβανία είναι ενδιάμεσος σταθμός και προορισμός για την κάνναβη, την ηρωΐνη και την κοκαΐνη. Είναι χώρα 'πηγή' για την κάνναβη, η οποία μεταφέρεται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Europol σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "η Αλβανία, η Τουρκία και το Πακιστάν είναι οι τρεις χώρες που είναι κυρίαρχες στη διακίνηση των ναρκωτικών".Οι συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών στην Ήπειρο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τα κυκλώματα της παρανομίας αποτελούνται από Έλληνες και Αλβανούς, δηλαδή ότι πρόκειται για ελληνοαλβανική μαφία.Η αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι το χασίς φτάνει σε περιοχές των συνόρων από Αλβανούς, ενώ στη συνέχεια, για να μεταφερθούν σε προορισμούς στη χώρα μας, αναλαμβάνουν δράση οι Έλληνες συνεργοί τους. Κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, οι κακοποιοί έχουν ανοίξει μονοπάτια, ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία. Η μεταφορά των ναρκωτικών προς την Ήπειρο γίνεται από ομάδες ενόπλων Αλβανών, οι οποίοι είτε τα κρύβουν σε "καβάτζες" στο βουνό, είτε τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα των Ελλήνων συνεργών τους.Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ακόμη και γαϊδουράκια, εκπαιδευμένα στους ορεινούς δρόμους, τα οποία φορτώνουν με το παράνομο εμπόρευμα για να περάσουν τα σύνορα.

Στο Λαζαράτι
Οι κάτοικοι των χωριών της μεθορίου, στα Κτίσματα, και τη Χαραυγή - όπως λένε - συχνά αντιλαμβάνονται τα παράνομα περάσματα. Μάλιστα, μας υπέδειξαν και σημεία τα οποία έχουν σηματοδοτήσει οι κακοποιοί, με χρωματιστές πλαστικές σακούλες.Για την κάθε λαθραία μεταφορά, πέραν των διακινητών σημαντικό ρόλο έχουν και οι "προπομποί" ή τα "μάτια", οι οποίοι ελέγχουν τον δρόμο, για τυχόν αστυνομική παρουσία. Συνήθως είναι δύο αυτοκίνητα, που προπορεύονται εκείνου που είναι φορτωμένο με τα ναρκωτικά. Πάντως, οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, λόγω των καθημερινών συλλήψεων εμπόρων ναρκωτικών, είτε με μικρές είτε με μεγάλες ποσότητες, γνωρίζουν πλέον τις τακτικές των παρανόμων ομάδων, οι οποίες διαφοροποιούνται ή προσαρμόζονται ανάλογα με την ποσότητα του χασίς.Το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 2011, ανέφερε πως "η καλλιέργεια κάνναβης γίνεται κατ΄εξοχήν στο Λαζαράτι, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό θέμα".Το Λαζαράτι είναι μια κωμόπολη μερικών χιλιάδων κατοίκων, στον αλβανικό νότο. Απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τον ελληνικό συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς. Όσοι γνωρίζουν την περιοχή, κάνουν λόγο για μια κλειστή κοινωνία, που δύσκολα μπορεί κάποιος να διεισδύσει σ'αυτήν, με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, με τους δικούς της άγραφους νόμους και κανόνες, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα όπλα.Η είσοδος της κωμόπολης βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πριν από το Αργυρόκαστρο και πάντα εκεί υπάρχει ο "έλεγχος" σε ό,τι κινείται προς την πλαγιά του βουνού, όπου βρίσκονται ο οικισμός και οι απέραντες χασισοφυτείες. Οι περισσότεροι είναι ένοπλοι, ενώ κάθε οικογένεια διαθέτει κι ένα οπλοστάσιο στο σπίτι της.Οι Λαζαρατινοί προσεύχονται δύο φορές τη μέρα, στον τεκέ, με τις ευλογίες του μπεκτασή "μπαμπά". Μέρος των χρημάτων από την παράνομη δραστηριότητά τους λέγεται πως έχει διατεθεί για την αναστήλωση των τζαμιών της περιοχής.Τη στιγμή που ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι 250 ευρώ τον μήνα, οι εργαζόμενοι στις χασισοφυτείες έχουν μεροκάματο 20 ευρώ την ημέρα και είναι κυρίως γυναίκες. Αλβανικές πηγές αναφέρουν ότι τα χρήματα από την πώληση των ναρκωτικών"ξεπλένονται" από τους νονούς, με επενδύσεις είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό.Τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οργανωμένη καλλιέργεια και παραγωγή χασίς έχει επεκταθεί σε διάφορες περιοχές της γειτονικής χώρας, όπως στην Αυλώνα, τη Σκόδρα και στα σύνορα με το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί η παραγωγή.

Συνέλευση από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων καλεί όλους τους συναδέλφους την Κυριακή 21/4/2013 και ώρα 6:00μ.μ. στην ετήσια απολογιστική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.Θέματα της συνέλευσης :
Διοικητικός απολογισμός.
Οικονομικός απολογισμός.
Προϋπολογισμός έτους 2013-14
Απεργία 1η Μάη
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραβρεθούν στη συνέλευση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ: «Θα επαναλειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Φιλιατών»Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ.Πελοπίδα Καλλίρη και μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα, τροποποιήθηκε προηγούμενη σχετική απόφαση επιχορήγησης του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και εγκρίθηκε το ποσό των 55.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου.Η απόφαση έχει ήδη αποσταλεί στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος και στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επαναλειτουργήσει μετά από αρκετούς μήνες ο Αξονικός Τομογράφος του θεσπρωτικού Νοσοκομείου, αποκαθιστώντας έτσι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού.

Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτία για τους αγρότες

Σας ενημερώνουμε ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας με τονΝίκο Παπαδόπουλο (αγρότη – συνδικαλιστή) και τον Δημήτρη Καρακώστα(γεωπόνο) - μέλη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συναντηθεί με αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Θεσπρωτίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα :
-Στο Ασπροκκλήσι και στο καφενείο Κούρτη το Σάββατο 20/4 και ώρα 19:30 οι Ν. Παπαδόπουλος και Δ. Καρακώστας, προσκεκλημένοι της ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δήμου Φιλιατών, θα μιλήσουν σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα : «Ο ρόλος του αγροτικού τομέα στην ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ»,
-Στη Γλυκή και στο καφέ-μπαρ του Ηλία Φωτίου την Κυριακή 21/4 και ώρα 11:00 οι Ν. Παπαδόπουλος και Δ. Καρακώστας προσκεκλημένοι της ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δήμου Σουλίου, θα μιλήσουν σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα : «Η αριστερή πρόταση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα».

Απαγόρευση αλιείας στη Λίμνη ΠαμβώτιδαΜε απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης και προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών, από το Σάββατο 20 Απριλίου και μέχρι την 31η Μαΐου 2013, απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στη Λίμνη Παμβώτιδα και στις γύρω τάφρους, σε όλες τις τοποθεσίες των παραλιμνίων περιοχών και της Νήσου από 20 Απριλίου 2013 έως 31 Μαΐου 2013. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η ερασιτεχνική αλιεία που διενεργείται στην παραλίμνια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων με άγκιστρα, η οποία επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των ψαριών.Επίσης από 20 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013, απαγορεύεται η αλιεία με κάθε αλιευτικό εργαλείο και μέσο στις περιοχές των καλαμώνων και βάλτου της λίμνης Παμβώτιδας, οι οποίοι θεωρούνται φυσικοί βιότοποι αναπαραγωγής των ψαριών.Υπεύθυνες αρχές για την τήρηση της απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές και όλες οι Ανακριτές Αρχές. Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στο Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, στη Γενική Διεύθυνση Δασών κα Αγροτ. Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δήμο Ιωαννιτών, στα Αστυνομικά τμήματα Ιωαννίνων και Κατσικά, κ.α.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ:" Ποιο είναι το έργο που άφησε η κα Ασημακοπούλου στην πόλη; Το μόνο που έκανε ήταν ότι με την παρέα της υπέγραψε το ξεπούλημα της Ελλάδας"

Άγριο κράξιμο στον Νίκο Γκόντα που της έδωσε συγχαρητήρια


Αν και στην χθεσινή συνεδίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων,δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα από το "Πράσινο Ταμείο" , η συγχαρητήρια δήλωση τουΝίκου Γκόντα προς την πρώην δημοτική σύμβουλο της παράταξής του και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, για την τοποθέτηση της στην θέση του εκπροσώπου τύπο της Νέας Δημοκρατίας,πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Κώστα Τσάγκα!«Να συγχαρούμε για αλλαγή καρέκλας; Ποιο είναι το έργο που άφησε η κα Ασημακοπούλου στην πόλη; Το μόνο που έκανε ήταν ότι με την παρέα της υπέγραψε το ξεπούλημα της Ελλάδας», σημείωσε με νόημα ο Κώστας Τσάγκας,τον οποίο διέκοψε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ζητώντας του να μην αναφέρεται με αυτό τον τρόπο σε εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου.

Στο «κόκκινο» τα Νοσοκομεία της Ηπείρου

Επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται με τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, την ώρα που τα Νοσοκομεία της Ηπείρου βρίσκονται, στην πλειοψηφία τους στο «κόκκινο» και μαστίζονται από την υποχρηματοδότηση, αλλά και από ελλείψεις γιατρών.Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έβαλε στοπ στις προσλήψεις γιατρών, αφού τα δημοσιονομικά του Κράτους δεν το επιτρέπουν, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο πάντως συνεχίζει την περικοπή πόρων, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, μετατρέποντας το σύστημα της δημόσιας Υγείας σε μια βραδυφλεγή βόμβα!

Το… μπλόκο
Όπως έγινε γνωστό χθες, μπλόκο στα σχέδια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου φαίνεται ότι έβαλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς έκοψε τον αριθμό των γιατρών που είχε ζητήσει για την κάλυψη θέσεων στα νοσοκομεία.Ο υπουργός Υγείας ζήτησε έγκριση για προσλήψεις 600 μόνιμων γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ειδικές θέσεις σε νοσοκομεία, όμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενέκρινε μόνο τις προσλήψεις 160 γιατρών!

Δίχως χρήματα…
Και το ερώτημα που διαμορφώνεται είναι απλό: ποιος μπορεί να παίζει με την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και να αφήνει τα Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, αλλά και δίχως χρήματα, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα υλικά;Ας μην ξεχνά κανείς, ότι ήδη πολλά Νοσοκομεία και στην Ήπειρο υπολειτουργούν, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι τις εφημερίες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις νοσηλευτές και προσωπικό «υπερβάλλουν εαυτούς».

Σε κρίσιμο σημείο…
Να σημειωθεί, ότι τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται τα Νοσοκομεία της Ηπείρου είναι κατώτερα από τις ανάγκες τους, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών, την ώρα που άλλα Νοσοκομεία, ακόμη και μέσα στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια, παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά!Για τον αριθμό υπερωριών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων η χρηματοδότηση είναι 1,2 εκ. ευρώ, για το «Χατζηκώστα» 699.000, για το Νοσοκομείο Πρέβεζας 362.000, για των Φιλιατών 280.000 και για το Άρτας 373.000 ευρώ.«Ούτε καν τις απαραίτητες υποχρεώσεις δεν μπορούν να βγάλουν με αυτά τα χρήματα τα περισσότερα Νοσοκομεία» παρατηρούν γιατροί, ενώ όπως έγινε γνωστό, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καλείται να καλύψει με δικούς του γιατρούς τα κενά που δημιουργούνται στα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, της Λευκάδας και των Φιλιατών. «Εκεί που πάμε να κλείσουμε ένα πρόβλημα, δεν πρέπει να δημιουργήσουμε καινούριο. Η Πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική…» επισημαίνουν γιατροί.

Γεμάτα προβλήματα…
Πάντως, τα Νοσοκομεία της περιοχής μας είναι γεμάτα προβλήματα. Στην Πρέβεζα, είναι χαρακτηριστικό, πως το νεφρολογικό τμήμα έχει μείνει με ένα γιατρό και απειλείται με κλείσιμο, η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί κατά τα δυο τρίτα του μήνα σε αδυναμία λειτουργίας οποιουδήποτε χειρουργείου – ακόμα και γέννας (!), το παιδιατρικό τμήμα για το εν τρίτο του μήνα δεν είναι σε θέση να καλύψει εφημερίες και η Παθολογική Κλινική έχει φτάσει στα όρια με άμεσο κίνδυνο να βάλει λουκέτο μετά τις 20 Απρίλη.Στο Νοσοκομείο της Άρτας οι διαμαρτυρίες είναι έντονες για το κλείσιμο της Ψυχιατρικής, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και η Πνευμονολογική Κλινική.

Εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ…
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς το σύστημα του ΕΟΠΥΥ εκσυγχρονίζεται και πλέον συνδέεται το «e-ΔΑΠΥ» με το «e-prescription» (τα δύο συστήματα συνταγογράφησης και παραπεμπτικών), έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιες διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από ποιους ασθενείς και σε ποιο κέντρο ακριβώς.Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τις πληρωμές γιατρών και διαγνωστικών κέντρων καθώς η καταγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν τα έγγραφα και να περιμένουν την εκκαθάρισή τους. Στο επόμενο στάδιο το υπουργείο Υγείας θα υιοθετήσει αντίστοιχο σύστημα και για τις νοσηλείες, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ ποιος νοσηλεύτηκε που και γιατί…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Καμμένου για τον προεκλογικό πόλεμο λάσπης και την έδρα των Ιωαννίνων

Σήμερα είναι η αρχή των αποκαλύψεων, αναφέρομαι σε δημοσίευμα του περιοδικού «HOT DOC» της 26ης Απριλίου του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και της ομάδας του. Να αρχίσω από ένα μικρό ιστορικό για να γίνουμε απόλυτα κατανοητοί στο τι εννοούμε. Στις 25 Απριλίου του 2012 και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και o ιστότοπος «Antinews» βγάζουν ένα πρωτοσέλιδο: «Ντοκουμέντο-σοκ για το νέο πολιτικό σύστημα. Έμμισθος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υποψήφιος βουλευτής», με υπότιτλο «Δημοσιογράφος που κατεβαίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έλαβε τον Ιανουάριο του 2004 το ποσό των 30.000 ευρώ από τα μυστικά κονδύλια της υπηρεσίας. Μείζων πολιτικό ζήτημα για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι απορρίπτει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με βαλιτσάκια ή πακετάκια». Και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας έχει μία πλαστή απόδειξη που φαίνεται να έχει υπογράψει ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο πρέσβης κ. Μπίκας, όπου ο υποψήφιος βουλευτής και πρώτος εν συνεχεία στην εκλογή του στο νομό Ιωαννίνων με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ο συνάδελφος σας Βασίλης Χήτος φέρεται ότι ήταν συνεργάτης και μάλιστα μυστικός συνεργάτης, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Την ίδια μέρα στον ιστότοπο «Antinews» και ταυτόχρονα με την έκδοση της εφημερίδας έχουμε πρωτοσέλιδο να αναφέρεται πάλι στην ίδια πλαστή, όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία, απόδειξη.Προς τιμήν του τότε ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Μπίκας, με ανακοίνωσή του που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο με ημερομηνία 25/04/2012 γράφει «η χρηματική απόδειξη στην οποία αναφέρεται το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» με τίτλο «Έμμισθος της ΕΥΠ υποψήφιος βουλευτής» και κατά την οποία η ΕΥΠ φέρεται να έχει δώσει 30.000 ευρώ στον δημοσιογράφο κ. Βασίλειο Χήτο είναι καθ’ ολοκληρία πλαστή και κατασκευασμένη, συνακόλουθα δε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας διαψεύδεται στο σύνολό του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Εντός της ημέρας ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Κωνσταντίνος Μπίκας θα προβεί στις απαιτούμενες νομικές κινήσεις. Ένα τόσο σοβαρό θέμα θα όφειλε να έχει διασταυρωθεί από την εφημερίδα πριν από τη δημοσίευσή του».Παρότι υπάρχει αυτή η ανακοίνωση και εν συνεχεία άλλη ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με ημερομηνία 25/04/2012 που αναφέρεται σε γρήγορη έρευνα η οποία έγινε στην υπηρεσία και ανακοινώνεται πάλι ότι τα στοιχεία είναι απόλυτα πλαστογραφημένα και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την επόμενη μέρα 26/04/2012 επανέρχεται η εφημερίδα, βάζοντας πάλι την πλαστή απόδειξη και λέγοντας «Ομολογεί συνδιαλλαγή με τον διοικητή της ΕΥΠ» επιμένοντας ότι «στον πανικό του ο διοικητής ξέχασε να εξηγήσει αν ο κύριος είχε σχέση με την ΕΥΠ».Μάλιστα, και το πρόσωπο έχει ιδιαίτερη σημασία, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για χρηματισμό δημοσιογράφου-υποψήφιου βουλευτή από την ΕΥΠ και μάλιστα ενώ είχε βγει η διάψευση από την Υπηρεσία έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ότι ένας δημοσιογράφος-υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων έπαιρνε χρήματα από την ΕΥΠ είναι μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Οι δηλώσεις των εμπλεκομένων δεν αρκούν και η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος». Ο κ. Μιχελάκης τον οποίο θα συναντήσουμε αργότερα ως εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, στο blog «Antinews» του Βασίλη Ζήση και του γιου του Παναγιώτη, βγάζει αυτή την ανακοίνωση, όπου ουσιαστικά διαψεύδει τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ακολουθεί έτερη ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την οποία έχουμε στη διάθεσή σας.Οι δε εργαζόμενοι στην ΕΥΠ βγάζουν μακροσκελή ανακοίνωση στις 26/04/2012 και λένε συγκεκριμένα: «Λίγες μέρες πριν τις εκλογές γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης προβοκάτσιας. Κάποιοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν προφανώς πολιτικούς σκοπούς έμπλεξαν την Υπηρεσία μας σε μία υπόθεση, η οποία μόνο ως νούμερο επιθεώρησης μπορεί να χαρακτηριστεί. Η προσπάθεια εμπλοκής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και η απίστευτη δήλωση του κ. Μιχελάκη πως είναι μια πολύ σοβαρή καταγγελία, ένα δημοσίευμα που πέρα από κάθε αμφιβολία είναι γελοίο, μας υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη Δημοκρατία. Σε αυτή την υπηρεσία έχει δοθεί τεράστιος αγώνας που ξεκίνησε από τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη και θεσμική της λειτουργία η οποία είχε επικίνδυνα διασαλευτεί την περίοδο από το 2000-2009 και ιδιαίτερα την περίοδο 2004-2009. Σήμερα και μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους της διοίκησης, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του ΣΔΟΕ, των ορκωτών λογιστών και της τακτικής Δικαιοσύνης, έχουν έρθει στην επιφάνεια υποθέσεις που αφορούν παρατυπίες, παράνομες διώξεις υπαλλήλων, υπερκοστολογημένες προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ, νοθεία εσωτερικών εκλογικών διαδικασιών, πλαστά τιμολόγια και παράνομη κατοχή υπηρεσιακών εγγράφων κ.ά. Πρόσφατα θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ζητήθηκε η άρση ασυλίας του πρώην βουλευτή και πρώην διοικητή της υπηρεσίας κ. Κοραντή για προμήθεια συστήματος επί Νέας Δημοκρατίας. Πρόσφατα προφυλακίστηκε προμηθευτής της ΕΥΠ για έργο επί εποχής Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί που ανέχτηκαν όλα τα παραπάνω, είναι αδιανόητο να υιοθετούν μέσα από μια εφημερίδα συκοφαντίες που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές και πρακτικές ταυτόχρονα και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας μας που καθημερινά παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες για την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας αφήνοντας στην άκρη κομματικά συμφέροντα. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τις ανεξάρτητες αρχές της χώρας μας σε συνεργασία ,με την ΟΜΕ-ΕΥΠ να πραγματοποιήσουν όποιον έλεγχο επιθυμούν στην Υπηρεσία. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να καταγγείλουν πρακτικές που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, το νόημα του προεκλογικού αγώνα και τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας».Συνδέει δηλαδή την πλαστογραφία την οποία έκανε συγκεκριμένη ομάδα που σήμερα αποκαλύπτεται και που δημοσίευσαν εν γνώσει τους ότι είναι πλαστή η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το «Antinews», την οποία αποδέχτηκε και την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό θέμα ο τότε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκης με επίορκους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι διώκονται από τη Δικαιοσύνη και μάλιστα για αδικήματα όπως, απάτη, απόπειρα απάτης σε βάρος των συμφερόντων ευρωπαϊκών κοινοτήτων με ζημιά άνω των 150.000 ευρώ από κοινού, απάτη σε βάρος του δημοσίου με ζημιά άνω 150.000 ευρώ από κοινού και κατασκοπεία. Αυτά προκύπτουν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.Το όνομα του συγκεκριμένου κατηγορημένου δεν θα το αναφέρω, είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης αλλά επειδή υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σεβόμενος το απόρρητο δεν το αναφέρω. Αυτά ήταν ως προς το υλικό μέχρι τώρα.Το σημερινό περιοδικό HOT DOC το οποίο μου γνωστοποίησε προχθές ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και μου δόθηκε χθες παράλληλα με τους συνδρομητές, αναφέρεται σε ομάδα η οποία είχε συσταθεί και η οποία αποτελείτο από πρώην στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που κατονομάζεται με τα αρχικά Κ. Α με διάφορους ποινικούς και μπράβους, με ιδιοκτήτη της επιχείρησης της ομάδας αυτής, της οποίας ο αδελφός είναι υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με αρχικά Σ. Κ και ο αδελφός της που εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναφέρεται δε στο δημοσίευμα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας ένας από τους στόχους ήταν και ο Βασίλης Χήτος, ο δημοσιογράφος συνάδελφός σας και υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στο νομό Ιωαννίνων, πληρώθηκε από τραπεζίτη μεγάλης τράπεζας.Αναφέρω χαρακτηριστικά απόσπασμα του περιοδικού: «στη συνέχεια της δόθηκαν και άλλες αποδείξεις για πλαστογράφηση» - της μάρτυρος η οποία επικαλείται το περιοδικό και το οποίο έχει βιντεοσκοπημένη τη συγκεκριμένη συνέντευξη- τις οποίες συνθηματικά αποκαλούσαν «αυτόγραφα» .Μια από αυτές ήταν με το όνομα του Βασίλη Χήτου, η οποία χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά για να τον πλήξει.Τα ονόματα 14 δημοσιογράφων μπήκαν σε ισάριθμες αποδείξεις. Κριτήριο για το ποιοι θα συκοφαντηθούν ήταν ποιοι στρέφονταν με δημοσιεύματά τους εναντίον του τραπεζίτη ή ποιοι είχαν γράψει για τις ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του Κ.Α».Έχουμε λοιπόν συγκεκριμένα αποδοχή, από εκείνη η οποία συνέταξε και διέπραξε το αδίκημα της πλαστογραφίας, σε συνέντευξη στο περιοδικό, -η οποία είναι και μαγνητοσκοπημένη με την άδειά της- ότι εκείνη συνέταξε κατόπιν εντολής της συγκεκριμένη εταιρείας την πλαστή απόδειξη για να πλήξει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ μέσω του Βασίλη Χήτου.Ένα άλλο μικρό απόσπασμα από το περιοδικό: «οι αποδείξεις με τα ονόματα Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Χήτος δόθηκαν επίσης από την ομάδα συκοφάντησης από την επικοινωνιακή ομάδα της Συγγρού σε συνάντηση που έγινε στο Εμπορικό Κέντρο «Kosmopolis» της Κηφισιάς. Παρών ήταν και κάποιος blogger ο οποίος θα φρόντιζε για την προώθηση του θέματος. Λίγο πριν από τις εκλογές ο πράκτορος Κ.Α έκανε εμφανίσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού γεγονός που είχαμε μάλιστα δημοσιεύσει θέτοντας δημόσια το ερώτημα στον Αντώνη Σαμαρά τι δουλειά έχει ένας επίορκος πράκτορας στη Συγγρού». Πρόκειται για τον πράκτορα ο οποίος διώκεται με τα αδικήματα τα οποία σας περιέγραψα.Κατόπιν τούτου και σε συνεννόηση με τον Κώστα Βαξεβάνη που του ζήτησα το αντίγραφο του περιοδικού, χθες οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, παρουσία δυο άλλων αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.Τον ενημερώσαμε για ότι για αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχουν τρεις μηνύσεις. Υπάρχει η μήνυση του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Μπίκα, υπάρχει η μήνυση της φερόμενης ως προϊσταμένης της Διεύθυνσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και υπάρχει και η μήνυση του Βασίλη Χήτου από την πρώτη στιγμή. Τον ενημερώσαμε ότι για περίεργο τρόπο η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έχει οδηγηθεί σε μια σειρά από αγωγές εναντίον μας καθ’ όλο αυτό το διάστημα που πέρασε. Επίσης ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς έχει γίνει με την πορεία της υπόθεσης διότι ο κ. Βαξεβάνης από την πρώτη στιγμή που έλαβε τα συγκεκριμένα στοιχεία, και ως όφειλε βεβαίως, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Τρεις εισαγγελείς ενημερώθηκαν. Ο κ. Κορέας, η κ. Ράϊκου και ο κ. Αντωναράκος.Μετά την προσφυγή του δημοσιογράφου η Ελληνική Αστυνομία προέβη με εντολή του εισαγγελέα σε άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και σε φυσική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών και της συγκεκριμένης, φερόμενης ως συγγραφέως της πλαστογραφημένης απόδειξης των 14 δημοσιογράφων. Διενεργήθηκε γραφολογικός έλεγχος που διασταύρωσε ότι πράγματι πρόκειται περί της συγκεκριμένης μάρτυρος της οποίας ο γραφικός χαρακτήρας βρέθηκε πάνω στις πλαστές αποδείξεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.Ζητήσαμε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως οφείλαμε, πριν κάνουμε τη συνέντευξη τύπου, να ενημερωθούμε για τη δικογραφία διότι η έδρα στα Ιωάννινα χάθηκε λόγω αυτής της συγκεκριμένης μεθόδευσης.Εμπλέκονται δε στη συγκεκριμένη υπόθεση και ξένοι, προερχόμενοι από τα Σκόπια. Αναφέρεται η έρευνα του δημοσιογράφου και του περιοδικού ακόμη και για δολοφονία η οποία είχε γίνει στα Σκόπια όπως επίσης και οργάνωση και προμελέτη τοποθέτησης ναρκωτικών σε συγκεκριμένο πολίτη στη Ζάκυνθο, ο οποίος βρισκόταν σε διαμάχη με τον συγκεκριμένο τραπεζίτη.Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από την πρώτη στιγμή χτυπηθήκαμε με τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Είναι αυταπόδεικτο ότι από τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τη σωτηρία των τραπεζών, εδόθησαν για να διαφυλαχθούν 160 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις, κάπου λείπουν λοιπόν τα υπόλοιπα χρήματα, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός.Συγκρουστήκαμε για την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας για τον τρόπο με τον οποίο χωρίς να δίνουν στοιχεία από την Black Rock, εδόθη η Αγροτική Τράπεζα στην τράπεζα Πειραιώς.Αναφερθήκαμε σε πολλές τράπεζες αλλά και στη συγκεκριμένη για υποθέσεις που έχουν να κάνουν, όπως για παράδειγμα με τα υποκαταστήματα, τελευταία των Κυπριακών τραπεζών, τα οποία έκλεισαν, και τα οποία εδόθησαν στη συγκεκριμένη τράπεζα και ενώ οι καταθέσεις ήταν 13 δισεκατομμύρια ευρώ υπήρχαν 25 δις δάνειο.Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τους τραπεζίτες και τα συμφέροντά τους. Θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε ανεξάρτητα εάν έχουν εμπλέξει ακόμα και ποινικούς και αν απειλούν. Θα συνεχίσουμε ακόμα και εάν υπάρξει λάσπη.Οφείλει όμως πρώτα από όλα να απαντήσει ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης ο κ. Δένδιας ποιο είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την διασταύρωση των μυστικών κονδυλίων που διατάχθηκε κατόπιν καταγγελιών. Οφείλουμε να γνωρίζουμε εάν αληθεύει η πληροφορία η οποία ήρθε σήμερα το πρωί στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ λέγοντάς μας ότι όχι μόνο τότε είχε σχέση το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, το οποίο παρέλαβε τις αποδείξεις από τον επίορκο πράκτορα στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis της Κηφισιάς μαζί με γνωστό blogger και πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και παράλληλα εάν υπάρχει σήμερα παράνομα αποσπασμένη στο Μαξίμου υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κάτι που δεν προβλέπεται από την νομοθεσία ή μάλλον όπως απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία, τέκνο έτερου υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών το οποίο βρισκόταν στενά συνεργαζόμενο με τον συγκεκριμένο φερόμενο ως στενά εμπλεκόμενο στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Προκύπτουν ακόμα πολλά και σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο συνεχίζουν αυτές οι ομάδες να επεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες.Με χαρά είδα ότι πριν από λίγο υπάρχει και η καινούργια ανακοίνωση της ΟΜΕ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχει καμιά σχέση η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία κάνει ένα εθνικό έργο και οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε και το κάνουμε πρώτοι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με κάποιους επίορκους υπαλλήλους οι οποίοι χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους αποκομίζουν κέρδη. Ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως τώρα. Ζητούμε να απαντήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός για το αν χρησιμοποιήθηκαν οι αποδείξεις αυτές από στελέχη του και συμβούλους του και τι έπραξε για αυτό εν γνώσει του ότι ήταν πλαστογραφημένες για να πληγούν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και στο σημείο αυτό ζήτησα στη συνέντευξη τύπου να παραβρίσκεται ο συνάδελφος σας Βασίλης Χήτος, ο οποίος θα ήταν σήμερα εκλεγμένος βουλευτής στο νομό Ιωαννίνων εάν δεν είχε δεχθεί αυτή την επίθεση, διότι υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας.Θα σας πει ο ίδιος τι ακριβώς μου είπε όταν είδε το πρωτοσέλιδο και θα σας εξηγήσει ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της αήθους επίθεσης που δεχτήκαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και βεβαίως θα διερευνήσουμε και άλλες επιθέσεις όπως επίσης και πολιτικές κινήσεις από χρηματοδότες, τραπεζίτες και άλλα τέτοια συμφέροντα.
Β. ΧΗΤΟΣ: Όπως πολύ καλά θυμάστε εκείνο το πρωί με ξύπνησαν συνάδελφοι από τα «πρωινάδικα» και μου είπαν ότι φέρεσαι σε πρωτοσέλιδο ως πράκτορας της ΕΥΠ. Εγώ ασφαλώς το αρνήθηκα γιατί δεν έχω καμιά σχέση αλλά τι να απαντούσα όταν μου έλεγαν κάτι το οποίο δεν είχα δει εγώ ότι δημοσιεύεται και μια απόδειξη με το όνομα σου και την υπογραφή σου. Καλώ λοιπόν από την πλευρά μου την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης που είναι ο κ. Δένδιας για το αν εγώ υπήρξα έμμισθος ή άμισθος υπάλληλος της ΕΥΠ. Το τονίζω ή άμισθος υπάλληλός της ΕΥΠ. Του δίνω το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο που με εμπλέκει εμένα με την υπηρεσία αυτή.Για να μην σας τα πολυλογώ η πρώτη μου αντίδραση όταν μου είπαν για την απόδειξη όταν έκλεισα το τηλέφωνο και πριν μιλήσω μαζί σας ήταν να πηδήξω από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του πατρικού μου σπιτιού γιατί έκανα τον συλλογισμό ποιος θα με πιστέψει το πρωί που θα κατέβω στην αγορά των Ιωαννίνων ότι εγώ δεν είμαι «λαμόγιο» και πράκτορας της ΕΥΠ. Και καλώ από τότε τον κ. Μιχελάκη που είχε το επικοινωνιακό τιμ της Νέας Δημοκρατίας και ο οποίος δεν μου απάντησε ποτέ δημόσια όσες φορές και εάν τον κάλεσα πώς είναι δυνατόν ένας συντάκτης που τον είχε ως υφιστάμενο του όταν ανέκυπταν θέματα με βαριά ονόματα ποινικά στο χώρο του κοινού ποινικού δικαίου να με καλεί και να μου λέει κλείσε μου Χήτο συνέντευξη και πως έχω κλείσει. Πως είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να βγαίνει και να λέει έστω με αυτή την ανακοίνωση και να λέει με μεσοβέζικα λόγια για το τι έπραττα και το τι ρόλο έπαιζα εγώ. Είμαι στην διάθεση σας εάν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας διευκρινίσω δε ότι οι έρευνες αυτές έχουν τελειώσει από ότι ενημερωνόμαστε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επί της σημερινής κυβερνήσεως, έχει βγει αποτέλεσμα και ουδέποτε αποκαταστάθηκε η αλήθεια πέραν της διοικήσεως Μπίκα που αυτόματα και ταυτόχρονα απάντησε και διέψευσε την πλαστογραφία. Τα αδικήματα δε τα οποία πλέον προκύπτουν δεν είναι μόνο της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και εδώ πρέπει να εμπλακεί και εδώ ζητάμε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για τους ανθρώπους του τύπου που εν γνώσει τους δημοσίευσαν πλαστό έγγραφο. Είναι χρήση πλαστού κειμένου και διώκεται ως κακούργημα και υπάρχει ακόμα το θέμα της σύστασης διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης διότι εμπλέκεται μέσα και το θέμα των Σκοπίων που αυτό προβλέπεται από διεθνή συμφωνία και βάση του άρθρου 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου ακόμα και επί του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε συνεχώς ότι κάποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος σας. Προφανώς δεν θα τον κατονομάσετε. Εσείς θα στραφείτε εναντίον του τραπεζίτη με κάποιον τρόπο νομικά έστω;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το όνομα του τραπεζίτη δεν αναφέρεται ρητά στο περιοδικό. Όμως από ότι ενημερώθηκα από τον κ. Βαξεβάνη η συγκεκριμένη συνέντευξη με ονόματα και επίθετα και ιδιότητες έχει δοθεί στην ελληνική αστυνομία και στην Εισαγγελία, στους τρεις εισαγγελείς που σας ανέφερα Ράϊκου, Κορέα και Αντωναράκου. Πιστεύω ότι θα μας γνωστοποιηθεί το όνομα του τραπεζίτη και βεβαίως θα στραφούμε εναντίον του όπως και όλων των εμπλεκομένων. Γνωρίζω ονόματα τα οποία φαίνονται στην αρχή με αρχικά στο περιοδικό αλλά δεν είναι δική μου δουλειά αυτή την στιγμή πριν με καλέσει η ελληνική Δικαιοσύνη που περιμένω την πρόσκλησή της να καταθέσω το οτιδήποτε. Θα καταθέσω στην ελληνική Δικαιοσύνη, γνωρίζω ότι τα ονόματα αυτά έχουν και άλλες ιδιότητες, ο σύζυγος της υπαλλήλου της υπηρεσίας ήταν και προμηθευτής της υπηρεσίας. Έφερε επανειλημμένα διαφορετικά ονόματα και έπαιρνε από τα μυστικά κονδύλια γνωρίζω ότι είχε προβεί στη δημιουργία ινστιτούτων ανά τον κόσμο με κονδύλια τα οποία άλλοτε εγκρίθηκαν και άλλοτε δεν εγκρίθηκαν, αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξετάσει η δικαιοσύνη και βεβαίως θα στραφούμε επώνυμα εναντίον των πάντων. Ποτέ δεν σταματήσαμε και δεν κρύψαμε ονόματα. Πρέπει να είναι υψηλά διαφημιζόμενος, διότι το μήνυμα που μας έστειλαν είναι ότι εσείς θα δώσετε ρεπορτάζ, αλλά δεν θα παίξει πουθενά και για αυτό θα το παίξουμε στο ίντερνετ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έχω αντιληφθεί για ποιόν τραπεζίτη μιλάτε, τον φωτογραφήσατε ήδη και μου κάνει εντύπωση γιατί δεν λέτε και αν θα πείτε κάποια στιγμή το όνομά του. Για να καταλάβω κάτι, υπάρχει συνέντευξη υπαλλήλου της ΕΥΠ της κυρίας που αναφέρετε σε ένα περιοδικό ;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι υπαλλήλου της ΕΥΠ, υπάρχει συνέντευξη μιας κυρίας η οποία ήταν υπάλληλος της εταιρίας που είχαν συστήσει ένα πρώην στέλεχος της ΕΥΠ που διώκεται για κακουργήματα, ένας προμηθευτής της υπηρεσίας του οποίου η σύζυγος εργάζεται στην υπηρεσία και τώρα και η υπάλληλος αυτή ομολόγησε ουσιαστικά στον συνάδελφό σας τον Κώστα Βαξεβάνη, ότι εκείνη έκανε την πλαστογραφία κατ’ εντολή του τραπεζίτη και των προϊσταμένων της στην επιχείρηση αυτή. Έδωσε τα στοιχεία της και το υλικό αυτό στην Δικαιοσύνη με την άδειά της βιντεοσκοπημένο και ότι οι ενέργειες αυτές έγιναν για τους συγκεκριμένους λόγους τους οποίους αναφέρει στη συνέντευξή της στο περιοδικό και οι οποίες έχουν δοθεί στην αστυνομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : θα θέλατε να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά τι εξυπηρετούσε ο πόλεμος που λέτε ότι δέχθηκε το κόμμα σας προεκλογικά και τι εξυπηρετεί τώρα, αυτή η συνέντευξη μιας υπαλλήλου η οποία είναι εμπλεκόμενη;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μόνο μιας υπαλλήλου, εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Καταρχήν, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ το οποίο φέρεται εν γνώσει του να παρέλαβε πλαστά έγγραφα για να τα χρησιμοποιήσει για πολιτικό πόλεμο, συμμετοχή δηλαδή σε έγκλημα. Φαίνεται ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να πλήξουν πολιτικό κόμμα που τους χαλούσε τη σούπα όπως επίσης και δημοσιογράφους και πραγματικά εκπλήσσομαι. Δηλαδή αν το όνομα σας εγράφετο, εσείς δεν θα θέλατε να διερευνηθεί η υπόθεση και δεν θα κάνετε συνέντευξη τύπου; Αν δείτε τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος , αλλά και άλλων εφημερίδων που εν συνεχεία τα αναπαρήγαγαν, διότι εδώ έχει γίνει το εξής: το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ με πρώτο τον κ. Μιχελάκη, το διένειμε και το επιβεβαίωνε. Ο στόχος είναι πρώτα από όλα «έμμισθος της ΕΥΠ υποψήφιος βουλευτής». Και από κάτω: «δημοσιογράφος που κατεβαίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες» και από δίπλα: «μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε δηλώσει ότι απορρίπτει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με βαλιτσάκια ή πακετάκια». Όταν μιλούν για βαλιτσάκια ή πακετάκια για ένα πολιτικό αρχηγό ενός νέου Κινήματος το οποίο κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές, όταν στοχοποιούμαι ονομαστικά «μείζων πολιτικό ζήτημα» δεν καταλαβαίνετε ότι αυτή η επίθεση είναι πολιτική επίθεση και τη θυμάστε. Εξάλλου θα είδατε ότι η κατανομή ακόμη και των ψήφων ανά την Ελλάδα, στην Ήπειρο που υπήρχε μια πολύ μεγάλη δύναμη και με βάση δημοσκοπήσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μειώθηκε κατόπιν των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων. Πολλά δε από τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή της συγκυβέρνησης χρησιμοποιούν τέτοιου είδους σενάρια, προσπαθούν να ταυτίσουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ με τέτοιες σκοτεινές συνωμοσίες, τις οποίες εκείνοι δημιούργησαν και εκείνοι συνεχίζουν να συντηρούν προκειμένου να μας πλήξουν. Και θα δούμε και τον ρόλο κάποιων προσώπων που φέρεται να είχαν και ιδιαίτερες σχέσεις με σενάρια που εξελίχτηκαν στη συνέχεια εναντίον των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω την πολιτική σας εκτίμηση, δεν θέλω να μου πείτε αν ξέρετε ή δεν ξέρετε. Θέλω την πολιτική σας εκτίμηση για τις αποκαλύψεις αυτές, δηλαδή, όλοι ξέρουμε, εδώ ζούμε, στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι, ότι όσοι εμπλέκονται σε τέτοια «παιχνίδια» σπανίως μιλούν και όταν μιλούν αναλαμβάνουν πολύ υψηλό ρίσκο για όσα λένε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε, εδώ φαίνεται, σήμερα στην συνέντευξη την οποία κάνει η συγκεκριμένη μάρτυρας η οποία λέει ότι «κατάλαβα κάποια στιγμή όταν είδα να στέλνουν ομάδα εναντίον του κ. Βαξεβάνη ότι εν συνεχεία θα σκοτώσουν εμένα» φοβήθηκε η συγκεκριμένη και για αυτό μίλησε. Το σημαντικό είναι ότι μίλησε και το σημαντικό είναι ότι ενεπλάκη η Ελληνική Αστυνομία και η ελληνική Δικαιοσύνη. Τέτοιου είδους υποθέσεις δεν μένουν ποτέ στο σκοτάδι, η αλήθεια πάντα βγαίνει, πολλές φορές όμως βγαίνει πάρα πολύ αργά. Σε μας δεν το κατάφεραν να είναι αργά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη σημερινή διοίκηση της ΕΥΠ είχατε κάποια επαφή, θα έρθετε σε κάποια επαφή, περιμένετε κάποια αντίδρασή της, κάποιες κινήσεις για αυτό το ζήτημα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχάς δεν θέλω ποτέ να εμπλέξω την ΕΥΠ, ασχέτως ποιος είναι στην κυβέρνηση διότι θεωρώ ότι είναι μια εθνική υπηρεσία και οι διοικήσεις της θα πρέπει να λειτουργούν με στόχο την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Απέφυγα και θα συνεχίσω να αποφεύγω πάντα να εμπλέκω αυτή την υπηρεσία. Για αυτό αναφέρθηκα στον κ. Δένδια, ο οποίος φέρεται να έχει κάνει την έρευνα αυτή και να έχει αποδειχθεί αυτό που σας λέω. Θεωρούμε ότι η αντίδραση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ του κ. Μπίκα, όπως επίσης και του Συλλόγου των εργαζομένων ήταν σημαντική. Επίσης δεν πιστεύω ότι οι υπηρεσίες και ιδίως η ΕΥΠ, εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σενάρια, κάποιοι επίορκοι ίσως και αυτούς τους επίορκους οι υπηρεσίες αυτές ξέρουν και να τους εντοπίζουν και να τους απομονώνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εκτιμάτε κ. Πρόεδρε ότι ο κ. Δένδιας δεν έχει δημοσιοποιήσει το πόρισμα από την εσωτερική έρευνα που έγινε στην ΕΥΠ;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχάς μέχρι τώρα έχουμε την έγγραφη διαβεβαίωση και την έρευνα του διοικητού της ΕΥΠ, του κ. Μπίκα, που αποκαλύπτει το πλαστό της αποδείξεως. Από εκεί και πέρα ο κ. Δένδιας καλώς έπραξε και διενέργησε την εσωτερική έρευνα και βεβαίως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συνέπιπταν με τις ανακοινώσεις του κ. Μπίκα. Τώρα πλέον προκύπτει το θέμα μετά από τη σημερινή καταγγελία και νομίζω ότι το να δοθεί στη Δικαιοσύνη μια πρόσθετη εσωτερική έρευνα η οποία έγινε όπως επίσης και να αποκαλυφθούν κάποια σημεία σε σχέση με τα μυστικά κονδύλια που διατίθενται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατόπιν των καταγγελιών των οποίων υπάρχουν θα είναι χρήσιμο, επαναλαμβάνω, μόνο για τη Δικαιοσύνη. Γιατί ο συγκεκριμένος φερόμενος σαν μέλος της συγκεκριμένης εταιρίας, σας είπα ότι ήταν έμμισθος πράκτορας της υπηρεσίας, προμηθευτής της υπηρεσίας, ο οποίος φέρεται, να έχει καταθέσει διάφορα πρότζεκτ ανά τον κόσμο για να αποσπάσει μυστικά κονδύλια, όχι προς όφελος της υπηρεσίας, αλλά προς όφελος του εαυτού του.
Β. ΧΗΤΟΣ: Η γνωστή υπόθεση με το «μαγαζάκι» που είχαν στήσει στην οδό Ακαδημίας και αντί να παρακολουθούν τα συμφέροντα της ΕΥΠ και άρα του κράτους, έκαναν αλισβερίσι με μεγαλοτραπεζίτες και ιδιώτες επιχειρηματίες, κάρφωνε, ο ένας στο άλλον τι έλεγαν τα αντίπαλα συμφέροντα, είναι γνωστή η ιστορία αυτή.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και υπάρχει και νεκρός στα Σκόπια σας επαναλαμβάνω.Θα ήθελα μόνο να κάνω μια άσχετη με την υπόθεση αυτή δήλωση για το θέμα της Μανωλάδας, γιατί έχει πάρει όπως οφείλει να πάρει, τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα του νεοναζισμού και τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης ακραίων, όπως τους είχε κατονομάσει ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός, όπως επίσης και η δημοσιοποίηση των θέσεων τους οδηγεί σε τέτοιου είδους θλιβερά φαινόμενα, τα οποία προσβάλουν τη χώρα, προσβάλουν την παρτίδα μας και δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και είναι καταδικαστέα από όλους μας και ιδιαίτερα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Χρήσιμο εκπαιδευτικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση των σεισμών

Τον... Δευκαλίωνα, όχι τον μυθικό ήρωα, αλλά ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, έχουν στην διάθεσή τους οι μαθητές της χώρας, με την υλοποίηση του ομώνυμου προγράμματος που στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών για την αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.Το πρόγραμμα «Δευκαλίων» υλοποίησε το Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη συνεργασία του Εργαστήριου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.Όπως τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αναστάσιος Μικρόπουλος το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Δευκαλίων» μετασχηματίζει την επιστημονική γνώση στη σχολική γλώσσα με εικόνες κατανοητές στα παιδιά.«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον μαθητικό πληθυσμό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την παροχή επιμέρους πληροφοριών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εργάστηκε μία ομάδα 40 ατόμων ειδικών εκπαιδευμένων σε φυσικές καταστροφές και εκπαιδευτικών, ειδικών στη σχεδίαση ψηφιακών εφαρμογών.Το τεχνικό δελτίο και η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι το υλικό αυτό να περάσει και στην εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε ο κ. Μικρόπουλος. Προς το παρόν πάντως η εφαρμογή είναι προσβάσιμη εκτός από τον δικτυακό τόπο του έργου και στο Ψηφιακό Αποθετήριο του υπουργείου Παιδείας και σύντομα στον δικτυακό τόπο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Σύσκεψη για τα υπό κατάληψη κτίρια του παλιού νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα»

Πρωτοβουλία για την εξεύρεση οριστικής λύσης προκειμένου να δοθεί τέλος στην πολύμηνη κατάληψη χώρων του παλαιού νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.Στο πλαίσιο αυτό, συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του, το πρωί της Πέμπτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, του διοικητή του νοσοκομείου Φώτη Βάββα και του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη.Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ταύτιση απόψεων από όλους πως η απομάκρυνση των καταληψιών και η σφράγιση των κτιρίων όπως αποδείχθηκε ήταν αναποτελεσματικό μέτρο καθώς λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα και θα πρέπει οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής να είναι συντονισμένες για να έχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Αποφάσισαν έτσι, ο καθένας να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των κτιρίων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Την Κυριακή το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν στο Λιμάνι

Την προσεχή Κυριακή στις 08:00 π.μ. αναμένεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. To Seabourn Spirit αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι προερχόμενο από το Αργοστόλι, θα παραμείνει μέχρι τις 17:00 μ.μ. και θα συνεχίσει το ταξίδι του για το Kotor.H ίδια εταιρεία έχει προγραμματίσει 10 συνολικά αφίξεις στην Ηγουμενίτσα, ενώ άλλες 2 εταιρείες επέλεξαν το Θεσπρωτικό λιμάνι για προορισμό τους. Τα κρουαζιερόπλοια ξεκινούν από το προσεχές Σάββατο 21/04 και οι επιβεβαιωμένες αφίξεις είναι προγραμματισμένες φθάνουν μέχρι τις 5 Οκτώβρη.

Να βρεθεί μια δίκαιη λύση για το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων!

«Αυτοψία» χθες απ’ τον Ηλ. Θεοδωρίδη-Παράλογο το πρόστιμο της Κτηματατικής Υπηρεσίας, τόνισε ο Σωτ. Στάμος


Την ευκαιρία να διαπιστώσει… ιδίοις όμμασι την αιτία που προκάλεσε τη διένεξη ανάμεσα στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία έχει οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, είχε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης. Ο ίδιος εξάλλου είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας.Ο κ. Θεοδωρίδης επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. στη Λιμνοπούλα (φωτό), όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ομίλου Σωτήρης Στάμος, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Αλεξίου, ο Γεν. Γραμματέας Αναστάσιος Σκλιβανίτης και τα μέλη του Δ.Σ. Αριστοτέλης Καζαντζής και Κων/νος Μόσχος. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης και ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Τσολακίδης.

Ο Σωτήρης Στάμος
«Αυτό που ζητάει ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων δεν είναι να μην πληρώσει στο Δημόσιο για τη χρήση παρόχθιας έκτασης στο σημείο όπου δραστηριοποιείται, αλλά να είναι λογικό το ποσό που καλούμαστε να καταβάλλουμε, γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αναστολή λειτουργίας», τόνισε ο κ. Στάμος απευθυνόμενος στο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Ν.Ο.Ι. από την Κτηματική Υπηρεσία αγγίζει τα 110.000 ευρώ. Είναι αναδρομικό και καλύπτει μία περίοδο πέντε περίπου χρόνων, η οποία συμπεριλαμβάνει και ένα μεγάλο διάστημα πριν από την ολοκλήρωση της οριοθέτησης της λίμνης! Το υπερβολικό ύψος του προστίμου ανάγκασε το ιστορικό σωματείο της πόλης μας, που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο παρόχθιο κομμάτι της Λιμνοπούλας απ’ το 1954, να προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας την μείωση του ποσού σε λογικά επίπεδα, προκειμένου να μπορέσει να το καταβάλλει.

Η Κτηματική Υπηρεσία
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας παρουσίασε σχεδιάγραμμα με την οριοθέτηση της λίμνης στην συγκεκριμένη περιοχή και τους χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και για το λόγο αυτό πρέπει να απελευθερωθούν. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις διπλανές παρόχθιες εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ, για τις οποίες είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή προστίμου, αφού έγιναν απ’ το ίδιο το Δημόσιο!

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης
Λαμβάνοντας το λόγο ο Ηλίας Θεοδωρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων αποτελεί ένα κοινωφελές σωματείο που προσφέρει σημαντικές αθλητικές υπηρεσίες στην πόλη των Ιωαννίνων. Γι’ αυτό λοιπόν δεν μπορεί, όπως είπε, να αντιμετωπιστεί απ’ την Πολιτεία όπως ένας επιχειρηματίας ή ιδιώτης που έχει καταπατήσει τμήμα της παρόχθιας ζώνης της λίμνης.
Εξάλλου, οι δραστηριότητες του Ν.Ο.Ι. απαιτούν εκ της φύσεώς τους τη χρήση παραλίμνιας περιοχής, για τις προπονήσεις των αθλητών του!Ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλλει ώστε να επιλυθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου ο Ν.Ο.Ι. να εξακολουθήσει να προσφέρει υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, με σεβασμό ωστόσο στην νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους.

Ξενάγηση παντού
Ο κ. Θεοδωρίδης ξεναγήθηκε στον χώρο του εστιατορίου «Όμιλος», όπου το πρόβλημα έγκειται σε ένα υπαίθριο κιόσκι, στο κάμπιγκ που λειτουργεί ο Ν.Ο.Ι. δίπλα στις εγκαταστάσεις του, τμήμα του οποίου βρίσκεται εντός τις κόκκινης γραμμής της οριοθέτησης, αλλά και στα λεμβαρχεία και τις κλειστές εγκαταστάσεις του Ομίλου, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ως προς τη χωροθέτησή τους. Ενημερώθηκε για τις επιτυχίες αθλητών του Ν.Ο.Ι. σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση και τη συστηματική δουλειά που γίνεται στο Γιαννιώτικο σωματείο.

Οι αθλητές δεν πληρώνουν!
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που αποκομίζει ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων από την διαχείριση του ιδιόκτητου εστιατορίου του και του Κάμπιγκ της Λιμνοπούλας, που είναι το μοναδικό σήμερα στα Γιάννινα, διατίθενται εξ ολοκλήρου για την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτεί το άθλημα της Κωπηλασίας και για τα λειτουργικά έξοδα του σωματείου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο κανείς ποτέ αθλητής του Ν.Ο.Ι. δεν επιβαρύνθηκε οικονομικά, ούτε καταβάλλει σήμερα συνδρομή για εγγραφές, προπονήσεις, εξοπλισμό κλπ..

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος:Παράνομη η χορήγηση άδειας κοπής καλαμιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση


Ο Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας με την 20076/533/11.04.13 [1] απόφασή του, η οποία φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Χορήγηση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων για έργα προστασίας–συντήρησης οικοσυστημάτων», χορήγησε στον Δήμο Ιωαννιτών άδεια κοπής καλαμιών για «διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα πλάτους 80 m και συνολικού μήκους 800 m, με μέσο βάθος 1 m».Είναι φανερό ότι κάτω από την ψευδεπίγραφη αιτιολογία, που προσβάλει τη νοημοσύνη του κόσμου, ότι δήθεν «η κατασκευή του έργου αποβλέπει στην βελτίωση των τόπων αναπαραγωγής και τροφοληψίας υδρόβιων ειδών», φωτογραφίζεται η κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι, τον οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή επιδιώκει με πλάγιο τρόπο να κατασκευάσει, αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή του υδροβιότοπου Αμφιθέας.Η χορήγηση της άδειας αυτής δεν είναι σύννομη, καθώς η προγραμματιζόμενη κοπή καλαμιώνα είναι στην πραγματικότητα αναπόσπαστο τμήμα της εργασίας κατασκευής του έργου «στίβος θαλασσίου σκι», δηλαδή δεν αποτελεί συνοδό έργο (πχ. έργο διευκόλυνσης πρόσβασης) και θα πραγματοποιηθεί εντός κρισίμου ενδιαιτήματος παγκοσμίως απειλούμενων ειδών με εξαφάνιση, οπότε για την έκδοσή της είναι υποχρεωτική προηγούμενη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι ψευδώς αναφέρεται στην απόφαση-άδεια ότι «η εργασία θα γίνει σε έκταση που ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών, στην τοπική κοινότητα Αμφιθέας διότι πρόκειται για τα τεμάχια με αριθμό 188 και 189 της διανομής Αμφιθέας, με χρήση «βάλτος», όπως προκύπτει από το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα Διανομής Αμφιθέας», ενώ είναι γνωστό ότι ολόκληρη η έκταση του βάλτου Αμφιθέας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4726/24.06.2004 απόφαση του Νομάρχη Ιωαννίνων [2] [3], στην οποία έκταση περιλαμβάνονται και τα υπ΄ αριθμ. 188 και 189 τεμάχια.Επίσης κατά παράβαση του άρθρου 5θ της ΚΥΑ 8353/276/Ε103 (ΦΕΚ 415 Β΄, 23.02.12) όπου προβλέπεται ότι «Οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μεριμνούν για τον έλεγχο των πληθυσμών ανταγωνιστικών ειδών προς τα προστατευόμενα είδη και τα είδη χαρακτηρισμού, όπως ιδίως το είδος ασημόγλαρος», στην απόφαση της οικίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρονται προκλητικά αναιτιολόγητες και παιδαριώδεις «δικαιολογίες» περί «παροχής εκτάσεων γλυκού νερού για την ξεκούραση εκατοντάδων γλάρων», την ώρα που το είδος αυτό αποτελεί μάστιγα σε πολλές περιοχές λόγω πληθυσμιακής έκρηξης που οφείλεται κυρίως στην ακατάλληλη διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς οι ασημόγλαροι φώλιασαν για πρώτη φορά στην Παμβώτιδα το 2010 σε νησίδες που δημιουργήθηκαν τότε από την αυθαίρετη και άστοχη διαχείριση του καλαμιώνα στην περιοχή Ντραμπάτοβας από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων τα προηγούμενα έτη.Επικαλούνται ακόμη και το αρ. πρ. 49/11.02.13 έγγραφο [4] που συνέταξε και υπογράφει προσωπικά ο πρόεδρος του Φορέα κ. Π. Τσουμάνης, χωρίς απόφαση ΔΣ και σε αντίθεση με τη γνώμη του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα όπως αυτή έχει εκφραστεί στα διοικητικά συμβούλια. Το απαράδεκτο αυτό έγγραφο του κ. Π. Τσουμάνη αντικρούσαμε μόλις μας έγινε αντιληπτό με το από 27.02.2013 έγγραφό μας [5].Με παρόμοιο τρόπο, χωρίς εισήγηση επιστημονικής επιτροπής (η οποία δεν υφίσταται), χωρίς καν εισήγηση του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης καθώς έχει αντίθετη άποψη για την χωρίς μελέτη κοπή του καλαμιώνα, το ΔΣ του Φορέα στις 15.02.13 έλαβε θετική απόφαση μόνο όμως για την κοπή καλαμιών και όχι για εκρίζωση ή εκσκαφές, και όχι για την τρέχουσα περίοδο καθώς είναι περίοδος αναπαραγωγής προστατευόμενων ειδών της πανίδας (κάποια εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας) και συνεπώς η κοπή καλαμιών δεν επιτρέπεται τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούλιο.Επί πλέον τονίζουμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε όλως αυθαιρέτως και παρανόμως το έργο του θαλασσίου σκι με καταστροφικές εκσκαφές στην περιοχή, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος και απομάκρυνση των προϊόντων των παράνομων εκσκαφών όπως ζητείται με τα προηγηθέντα υπ’ αρ. πρωτ. 2812/65/24.01.13 και 6537/280/11.02.13 έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Κατόπιν των ανωτέρω, επειδή διαβλέπουμε πολιτική σκοπιμότητα στην όλη υπόθεση καλούμε τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην ακύρωση της χορηγηθείσης άδειας και την άμεση διακοπή των εργασιών που γίνονται στον υδροβιότοπο Αμφιθέας, που είναι ούτως ή άλλως παράνομες καθώς δεν αφορούν κοπή καλαμιών αλλά εκρίζωση, εκσκαφές και εκβάθυνση.Ο Σύλλογός μας ανταποκρινόμενος στην ανησυχία και την αγανάκτηση χιλιάδων συνδημοτών μας, δηλώνει ότι, σε περίπτωση συνέχισης των εργασιών καταστροφής του υδροβιότοπου Αμφιθέας, θα ζητήσει την ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων, ακόμη και των χειριστών των μηχανημάτων, διότι πρόκειται για καταφανή παράβαση των νόμων του Κράτους και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των Οικοσυστημάτων.

Για το ΔΣ του
Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

«Βούλιαξαν» τα Γιάννενα από μαθητές

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων φιλοξενούν χιλιάδες μαθητές από σχολικές εκδρομές, με την πόλη να αναδεικνύεται σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Επικράτεια

Μία πραγματικά μεγάλη οικονομική ανάσα παίρνει τις τελευταίες εβδομάδες ο επιχειρηματικός κόσμος των Ιωαννίνων, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια τα ξενοδοχεία της πόλης στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κατακλυστεί από μαθητές που έφτασαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου μέσω των σχολικών εκδρομών.Αν και είναι γνωστό πως τα Γιάννενα εδώ και χρόνια αποτελούν έναν κορυφαίο προορισμό για μαθητές από όλη τη χώρα που επιλέγουν την πόλη μας για την μαθητική τους εκδρομή, φέτος όλα δείχνουν πως η πρωτεύουσα της Ηπείρου αναδεικνύεται στην απόλυτη πρωταγωνίστρια με εκατοντάδες κυριολεκτικά σχολεία να την επιλέγουν για την καθιερωμένη τριήμερη ή και πενθήμερη εκδρομή τους.Τόσο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, όσο και τις πρώτες 20 ημέρες του Απριλίου, στα Γιάννενα φτάνουν πάρα πολλά σχολεία από τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, από την Αθήνα, γεγονός που δίνει τόσο στους ξενοδόχους, όσο και στους ιδιοκτήτες δεκάδων καταστημάτων, μία σημαντική οικονομική ανάσα εν μέσω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.Οι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει τις τελευταίες περίπου 50 ημέρες να εισπράξουν σημαντικά έσοδα και οι ίδιοι αναγνωρίζουν πλέον την πολύ σημαντική προεργασία που έγινε τα τελευταία χρόνια, κυρίως την τελευταία διετία, για να αποτελούν τα Γιάννενα την πρώτη επιλογή των μαθητών στις εκδρομές τους.Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που έκανε στο ITV ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος ο οποίος στάθηκε στη συνεργασία που υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια με την Περιφέρεια και με το δήμο Ιωαννιτών, αλλά κυρίως με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα.«Έγινε μία στοχευμένη δουλειά που αποδίδει καρπούς. Ευελπιστούμε η κίνηση αυτή να συναντήσει την καλή συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων, καθώς είναι πολλοί οι κλάδοι που ωφελούνται από την αύξηση της τουριστικής κίνησης και ο αριθμός των σχολικών εκδρομών που πραγματοποιούνται στα Γιάννινα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Βλάχος.Από την άλλη και σε γενικότερο επίπεδο παρατηρείται προφανώς λόγω της κρίσης και μία έντονη στροφή και πάλι στο εσωτερικό της χώρας, αφού τα προηγούμενα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός σχολικών εκδρομών πραγματοποιούνταν σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ:Σύλληψη 21χρονου για συναλλαγή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 21χρονος ημεδαπός ενώ αναζητείται άλλος ένας 27χρονος, για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας, ο 27χρονος παρέδωσε στον 21χρονο δύο συσκευασίες με κάνναβη, συνολικού βάρους (141,8) γραμμαρίων.Τα ναρκωτικά τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα κατασχέθηκαν.Ο 21χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Διήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς

Διήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς, διοργανώνει η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πρέβεζας σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών, και το Δήμο Πρέβεζας στα πλαίσιο της δραστηριοποίησής της υπηρεσίας ως προς την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς των εφήβων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό στην πόλη μας θα βρεθεί στις 22 και 23 Απριλίου ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτου και Σύμβουλος Ασφαλούς Οδήγησης και Οδικής Συμπεριφοράς, Τάσος Μαρκουίζος - γνωστός σε όλους ως «Ιαβέρης»- οποίος θα επισκεφθεί το 2ο Λύκειο Πρέβεζας και τα ΕΠΑ.Λ Πρέβεζας και Καναλακίου προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, στην ορθή και συνειδητή οδική συμπεριφορά. Παράλληλα, τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Καθ – Οδηγώντας τα παιδιά μας με Ασφάλεια». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο «Ιαβέρης», ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν οι Ευάγγελος Μάστακας Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πρέβεζας, Κωσταντίνος Σιώρος Διοικητής του τμήματος Τροχαίας, Επαμεινώνδας Λέκκας Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Πρέβεζας και Ιωάννης Ρέντζος Δημοτικός Σύμβουλος.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Κοντά στην ανανέωση ο Χριστόπουλος

Με τον Γιάννη Χριστόπουλο στην τεχνική του ηγεσία θα πορευτεί και τη νέα σεζόν ο ΠΑΣ Γιάννινα, κατόπιν απόφασης της διοίκησης. Ο Έλληνας τεχνικός ικανοποίησε σε μέγιστο βαθμό τους ιθύνοντες της ομάδας των Ιωαννίνων με την πορεία της ομάδας την εφετινή σεζόν και την εξασφάλιση της συμμετοχής της για πρώτη φορά στην ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Ο 41χρονος προπονητής περιμένει ενημέρωση από τον Γιώργο Χριστοβασίλη, για την έναρξη των επαφών, όπου θα τεθεί επί τάπητος και το μέλλον της ομάδας τη νέα σεζόν. Ο Χριστόπουλος υπογραμμίζει πως δεν έχει έρθει σε επαφή με άλλη ομάδα, ενώ ξεκαθαρίζει πως περιμένει να ακούσει από τον πρόεδρο της ομάδας, το πλάνο της νέας σεζόν. Η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στο θέμα της αδειοδότησης, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την ευρωπαϊκή συμμετοχή της ομάδας.

Σκάει... μύτη το έλλειμμα στο δήμο

Ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ φαίνεται ότι λείπει, και δεν προκύπτει κάποιο ... λάθος, από το ταμείο του δήμου Ιωαννιτών, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία της καταγραφής όλων των παραστατικών για το 2012 που γίνεται από επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων (προϊσταμένων υπηρεσιών) που συγκρότησε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από μέρα σε μέρα, να ολοκληρώσει το «πόρισμα» της.Θα πρόκειται για το πρώτο, έστω υπηρεσιακού χαρακτήρα πόρισμα, στην υπόθεση αυτή που προκαλεί σκληρή πολιτική αντιπαράθεση δημοτικής αρχής και μείζονος πλειοψηφίας η οποία προσέφυγε ήδη στον εισαγγελέα και σε κάθε αρμόδια αρχή για να διερευνηθεί πλήρως. Υπάρχει και ο αυτοέλεγχος που γίνεται από την ίδια την ελεγχόμενη ταμιακή υπηρεσία και φυσικά, ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών οι οποίοι (ανέλαβαν νωρίτερα, στις αρχές Μαρτίου) αναμένεται να παραδώσουν μαζί με τον ισολογισμό τα ευρήματα τους.Εφόσον με το πόρισμα της επιτροπής που συγκρότησε ο δήμαρχος προκύπτουν, όπως αναμένεται, στοιχεία για ταμιακό έλλειμμα, η επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής εκ των πραγμάτων θα είναι να ζητηθεί έλεγχος από Οικονομικούς Επιθεωρητές και να ασχοληθεί, εκτός απροόπτου και η δικαιοσύνη. Για την ώρα υπάρχει η διαπίστωση από όλα τα παραστατικά του 2012 που συγκρίνονται, ότι λείπουν χρήματα. Για το πώς συνέβη αυτό, ποιος ή ποιοι ευθύνονται, πρέπει να αναμένουν όλοι επίσημο έλεγχο και σχετικές ανακοινώσεις.

Ν. Γκόντας: Σε ποιες τσέπες έχει καταλήξει τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ;
Μετά τις δηλώσεις της Δευτέρας για την προσφυγή της παράταξης του στον εισαγγελέα και χθες στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έλειψε η αναφορά στο θέμα, από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Γκόντα, αν και δεν συζητήθηκε τελικά, λόγω κανονισμού. Μετά την αντιπαράθεση που υπήρξε για λίγο με το δήμαρχο, ο οποίος επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει να κρύψει τίποτε και θα ενημερώσει σχετικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο κ. Γκόντας έκανε με το τέλος της συνεδρίασης, δηλώσεις.Αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν του δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει στο δημοτικό συμβούλιο, απηύθυνε δημόσια ορισμένα ερωτήματα, επανέλαβε ουσιαστικά όσα ανέφερε και την περασμένη Δευτέρα για το πότε ανακαλύφθηκε το πρόβλημα:«Ο δήμαρχος γνώριζε την ύπαρξη του ελλείμματος, από το φθινόπωρο σίγουρα, αρχές Οκτωβρίου, (σ.σ η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο) γιατί το έκρυβε τόσο χρονικό διάστημα και βεβαίως, όταν το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το φθινόπωρο ζητούσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εταιρεία που υπεισήλθε παράνομα στο λογισμικό; »Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση είτε στην Οικονομική Επιτροπή, είτε στο δημοτικό συμβούλιο και υποστήριξε ότι είναι σοβαρό θέμα, «η αλλαγή λογισμικού (σ.σ το καλοκαίρι) την ώρα που υπεισήλθε αυτή η εταιρεία έτρεχε πρόγραμμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύψους 120.000 ευρώ για τρία χρόνια χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο δήμος. Σε αυτόν τον καταλογισμό ποιος θα απαντήσει;».Καταλήγοντας ο κ. Γκόντας, έθεσε το καίριο ζήτημα με αιχμές για τη δημοτική αρχή και το ρόλο της: «Και βεβαίως, εφόσον τα πράγματα οδηγούν εκεί που φοβόμασταν από την αρχή και μόλις το ανακαλύψαμε το θέσαμε, οφείλουν να απαντήσουν, αν γνωρίζουν, σε ποιες τσέπες έχει καταλήξει τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ, αν έχει καταλήξει και βεβαίως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα η σιωπή ήταν η επιλογή που δεν είναι μονάχα ανικανότητα, πρέπει να ψαχθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές τι κρύβεται πίσω από αυτή σοβαρή υπόθεση και όσο κι αν επιθυμούν κάποιοι να μην συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο θα βρεθεί ο τρόπος να βγει στο φως».Ερωτηθείς αν διαθέτει στοιχεία για όλα αυτά, η απάντηση ήταν καταφατική και ότι διαβιβάστηκαν αρμοδίως.Η δημοτική αρχή δεν απάντησε χθες σε αυτές τις δηλώσεις, ενδεχομένως αναμένει την ολοκλήρωση του ελέγχου και θα τοποθετηθεί, ούτως ή άλλως στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας αν όχι νωρίτερα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας

Εκκενώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί, το Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα.Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το  Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr , άγνωστος τηλεφώνησε στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας και προειδοποίησε για την ύπαρξη βόμβας στα Δικαστήρια της Ηγουμενίτσας.Άμεσα μετέβησαν στο σημείο, άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας οι οποίοι προχώρησαν στην εκκένωση του κτιρίου.Ο χώρος ελέγχθηκε διεξοδικά, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.