Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Το πρωτοσέλιδο για Βαξεβάνη, Χήτο, Τέλλογλου

Όλο το σχέδιο εξόντωσης

«Πληρωμένα Συμβόλαια» αυτός είναι ο τίτλος από το αυριανό τεύχος του περιοδικού HOTDOC του Κώστα Βαξεβάνη, που αποκαλύπτει πως ο μεγαλοτραπεζίτης (σε … αγαστή συνεργασία με την Ν.Δ) που ήθελε να χτυπήσει τον Πάνο Καμμένο «στοχοποίησε» τον υποψήφιο Βουλευτή του στα Γιάννενα Βασίλη Χήτο, τον οποίο και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» χαρακτήρισε «πράκτορα της ΕΥΠ». Ο Κώστας Βαξεβάνης έπεσε και ο ίδιος θύμα αυτής της «καμπάνιας λάσπης» όπως και ο Τάσος Τέλλογλου, καθώς και οι δυο είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με οικονομικά σκάνδαλα του μεγαλοτραπεζίτη. Οι πλαστογραφημένες και υποτιθέμενες αποδείξεις πληρωμής και για τους τρεις δημοσιογράφους, γράφτηκαν από το ίδιο γυναικέιο χέρι! Περισσότερα αύριο …

Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών στη Βοστώνη

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100χρονα της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων
Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού αποτελούμενη από τον Επίτιμο Πρόεδρο Νικόλαο Γκατζογιάννη, τον Πρόεδρο Χρυσόστομο Δήμου, τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Δημήτρη Κούτουλα καθώς και πολλά Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΑ παραβρέθηκαν στο ετήσιο καθιερωμένο Δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Στο δείπνο που συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα, η Πανηπειρωτική ήταν ένας από τους κύριους χορηγούς της βραδιάς.Φέτος πέραν του εορτασμού της 30ης επετείου από την ίδρυση της οργάνωσης, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη και στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Αυτό ήταν και το «θέμα» της φετινής παρέλασης του Ελληνισμού της Βοστώνης που έγινε παρουσία πολλών Ηπειρωτών. Επίσης μεταξύ άλλων και λεωφορεία της Βοστώνης είχαν σαν διαφήμιση την επιγραφή της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.Στην εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Newton Marriott παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θέμης Καρατζάς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο πολιτειακός Γερουσιαστής του Rhode Island κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πολιτειακός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης κ. Bruce Tarr και ο δημοτικός σύμβουλος της Βοστώνης Felix Arr.Μαζί με την αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου παραβρέθηκε στην εκδήλωση και η Hπειρωτική εταιρεία QReca!, η οποία έλαβε το 2ο βραβείο του Διαγωνισμού «Οδύσσειες Καινοτομίας 2012» για το επιχειρηματικό σχέδιο που βασίζεται σε ερευνητική καινοτομία και οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο. Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών.

Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές στο δήμο Ιωαννιτών

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια


Οι Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου Ιωαννιτών, ολοκληρώνονται στις 19 Απριλίου 2013. Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, (ΠΛ. Α. Παπανδρέου 5- αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου), στις 2.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Απριλίου, οι μαθητές όλων των σχολικών τμημάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, θα παραδώσουν τα κουπόνια που έχουν συλλέξει από τα «σπιτάκια» Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ώστε να καταμετρηθούν.Στο Μεγάλο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης του Δήμου Ιωαννιτών και του Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συμμετείχαν τα σχολικά τμήματα των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών. Οι μαθητές ανακύκλωναν συσκευασίες από μέταλλο, πλαστικό και γυαλί στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Δήμου Ιωαννιτών που βρίσκονται στη Γαριβάλδη και στην Πλατεία Πύρρου.Τις επόμενες μέρες θα ανακηρυχθούν τα τρία πρώτα σχολικά τμήματα του Δήμου Ιωαννιτών, που μάζεψαν τις περισσότερες συσκευασίες, και θα παραλάβουν τα δώρα τους από το Δήμαρχο. Κερδίζουν ΟΛΟΙ οι μαθητές του πρώτου , δεύτερου και τρίτου σχολικού τμήματος από ένα ποδήλατο, ένα mp4 player και ένα mp3 player αντίστοιχα.

ΑΡΤΑ:Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο Δήμο Ν. Σκουφά

H Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νικολάου Σκουφά σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και θέτοντας στο επίκεντρο τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, πρόκειται να προβεί σε εξετάσεις μυοσκελετικών παθήσεων (σκολίωση - κύφωση - λόρδωση κ.α.) σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν δωρεάν από την Κοινωφελή Επιχείρηση επενδύοντας στην πρόληψη της υγείας των δημοτών και την έγκαιρη παρέμβαση.Οι ημερομηνίες που ορίζονται είναι οι εξής:Πέμπτη 18/4 à Δημοτικό Σχολείο Πέτα - Γυμνάσιο Πέτα.Πέμπτη 25/4 à Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου - Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας - Δημοτικό Σχολείο Μεγάρχης.Πέμπτη 16/5 à Δημοτικό Σχολείο Κομποτίου - Γυμνάσιο Κομποτίου.Πέμπτη 23/5 à Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου - Γυμνάσιο Νεοχωρίου.Πέμπτη 30/5 à Δημοτικό Σχολείο Κομμένου - Δημοτικό Σχολείο Λουτροτόπου - Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Ευχαριστήριο του Δήμου για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία Let’s Do it

Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ευχαριστούν όλους όσους συμμετείχαν στον καθαρισμό που έγινε στην περιοχή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Let’s Do it. Σύλλογοι, φορείς και πολίτες έδωσαν ένα δυναμικό παρόν και απέδειξαν στην πράξη τη δύναμη του εθελοντισμού.Η κοινή προσπάθεια και η ένωση δυνάμεων φέρνει αποτελέσματα, μπορεί να κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας και να αναβαθμίσει το περιβάλλον.Στόχος του Δήμου Ιωαννιτών είναι ανάλογες πρωτοβουλίες να πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς κρίνει ότι μέσα από αυτές υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και διάθεση προσφοράς για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο όπου ζούμε.

Πολύωρη διακοπή στο ραδιόφωνο των Ιωαννίνων,λόγω κατάρρευσης εγκαταλελειμμένης κεραίας

Εκτός αέρα βγήκαν χτες αρκετοί σταθμοί των Ιωαννίνων, αυτή τη φορά λόγω ασυνήθιστης αιτίας: μια παλιά κεραία στις Λιγκιάδες Ιωαννίνων κατέρευσε, παρασέρνοντας τα καλώδια της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο κέντρο εκπομπής μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά. Το περιστατικό προκάλεσε ο ιστός που ανήκε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Χριστιανισμός", ο οποίος έχει διακόψει τη λειτουργία του στην πόλη εδώ και αρκετά χρόνια. Ο εγκαταλελειμμένος ιστός έπεσε θύμα των καιρικών συνθηκών, αφού όλα αυτά τα χρόνια είχει μείνει χωρίς συντήρηση.Αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι δεν κινδύνεψε κανείς, καθώς στο ίδιο κέντρο εκπομπής βρίσκονται οι κεραίες όλων των ραδιοφωνικών σταθμών, με τεχνικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Το περιστατικό υπογραμμίζει ακόμη μια φορά την παντελή έλλειψη οργάνωσης των κέντρων εκπομπής, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται στην ευσυνειδησία και την καλή προαίρεση όσων τα χρησιμοποιούν.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Xαιρετισμός Δημάρχου για κινητοποίηση νοσοκομείου

Πρεβεζάνες και Πρεβεζάνοι.
-Σήμερα είμαστε όλοι μαζί.
-Είμαστε όλοι εδώ γιατί αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
-Σήμερα διανύουμε μια δύσκολη περίοδο που κυριαρχεί η καταπάτηση των ανθρώπινων αξιών και η απαξίωση των ατομικών δικαιωμάτων.
-Είναι υποκρισία να μιλάμε για Δημόσια Υγεία και από την άλλη να βιώνουμε μια καθημερινή και συστηματική υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας.
-Είναι απαράδεκτο να κλείνουν καθημερινά κλινικές λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.
-Να απαξιώνεται η λειτουργία του Νοσοκομείου μας και των Κέντρων Υγείας.
-Οι συνεχείς περικοπές και οι πολιτικές λιτότητας στην Υγεία και στην Κοινωνική πρόνοια οδηγούν όλες τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε υποβάθμιση και τους πολίτες σε απόγνωση.
-Η υγεία είναι Κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα.
-Είναι απαράδεκτο η ανθρώπινη ζωή να αξιολογείται με οικονομικό αποτέλεσμα το κέρδος.
-Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιες πολιτικές οδηγούν σε κοινωνικές ανισότητες, που πλήττουν την συνοχή της κοινωνίας μας.
-Ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία μας πλήττεται από μια πρωτόγνωρη κρίση, που παρόμοια έχει πολλές δεκαετίες να νιώσει ο λαός μας.
-Χαιρετίζω την σημερινή μαζική συμμετοχή του λαού της Πρέβεζας, που σήμερα στέλνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα
-Μήνυμα ενότητας, επαγρύπνησης και αγώνα
-Διεκδικούμε και απαιτούμε:
-Μια αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή για όλους.
-Δημόσια Υγεία, με ίση και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σ΄ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
-Ζητάμε την άμεση και σωστή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας καθώς και την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε μόνιμο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.
-Ζητάμε να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής του Νοσοκομείου μας.
-Επίσης ζητάμε να σταματήσει κάθε προσπάθεια συγχώνευσης ή κατάργησης των Δομών Ψυχικής Υγείας.
Επίσης θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι διεκδικούμε δυναμικά και την ανέγερση νέου Δημόσιου Νοσοκομείου , σε έκταση που έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος μας στην περιοχή του Μύτικα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που όλοι οι έλληνες Πολίτες θα έχουν ίση και ισότιμη πρόσβαση.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία του πρεβεζάνικου λαού για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου της πόλης

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία του πρεβεζάνικου λαού για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου της πόλης.Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, στο πλαίσιο της μεγαλειώδους συγκέντρωσης δήλωσε:“Είχα τη μεγάλη χαρά να παραστώ στη σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της πόλης μας και τη πορεία που ακολούθησε. Είχα τη μεγάλη χαρά χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο αυτό, να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή του πρεβεζάνικου λαού που, μαζί με τον υπόλοιπο λαό μας, δοκιμάζεται τόσο σκληρά από τα μνημόνια και τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη λιτότητα.Σήμερα ήταν όλοι εδώ. Εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικά μέτωπα, απόμαχοι της ζωής, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και το νοσηλευτικό προσωπικό, ο δήμος της πόλης, το εργατικό κέντρο, η νέα γενιά. Όλοι αυτοί ένωσαν τη φωνή τους, διατράνωσαν την απαίτησή τους να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις παροχές υγείας που δικαιούνται σε μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα, και όχι μια χώρα αποικία-χρέους, που θέλει να μας καταντήσει η τρικομματική τρόικα του εσωτερικού, μαζί με την τρόϊκα του κ. Τόμσεν. Σύσσωμος ο πρεβεζάνικος λαός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την υποβάθμιση και διάλυση του νοσοκομείου του, τη μετατροπή του σε ένα “κέντρο υγείας”.Αντλώντας δύναμη από τέτοιες εκδηλώσεις, δυναμώνει η πεποίθησή όλων μας ότι δεν πρόκειται να κρατήσουν για πολύ αυτές οι πολιτικές. Η ασίγαστη πάλη στο κοινοβούλιο, όσο κυρίως στα μαζικά κινήματα για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εργασία, την υγεία, τη παιδεία τη κοινωνική πρόνοια τελικά θα βάλει τέλος στον μνημονιακό εφιάλτη. Ας το βάλουν αυτό καλά στο μυαλό τους όλοι εκείνοι που στέκονται εμπόδιο στη θέληση του λαού και προσπαθούν να κρατηθούν πάση θυσία στην εξουσία.”

ΝΙΚΣΟ ΚΟΤΖΙΑΣ:«Ο τόπος έχει ανάγκη από μία αυθεντική πολιτική συμμαχιών που θα συμπεριλαμβάνει και το ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο τόπος έχει ανάγκη από μία αυθεντική πολιτική συμμαχιών που θα συμπεριλαμβάνει και το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπερβεί ένα λανθασμένο σχήμα και να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι αντικείμενο επιθετικής πολιτικής απέξω», τόνισε στον Αlpha 989 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τις αλλαγές στην Αριστερά που σηματοδοτούνται από την αλλαγή ηγεσία στο ΚΚΕ.Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα άρνηση του ΚΚΕ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «από το κομμουνιστικό κόμμα λείπουν οι αυθεντικοί διανοούμενοι που θα μπορέσουν να παράξουν νέα σχήματα σε μία ελληνική και διεθνή πραγματικότητα που αλλάζει. »«Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να γίνει ουσιαστική αλλαγή στον τόπο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι μόνος του δεν μπορεί να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο στη μία το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με μοναδικό θέμα την υποβολή πράξεων στο Πράσινο Ταμείο στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» για το έτος 2013.Η εν λόγω συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω της αποκλειστικής ημερομηνίας υποβολής των πράξεων που αναφέρονται στο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Νέα εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Την βουλευτή Ιωαννίνων επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς για να καλύψει τη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.Η 46χρονη κ. Ασημακοπούλου, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, εξελέγη για πρώτη φορά το 2012.Είναι διπλωματούχος Οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Bryn Mawr της Πενσυλβάνια. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική με ειδικότητα στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης και έκανε εξειδίκευση στο London School of Economics, στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και στο Institut d’ Etudes Francais d’ Avignon.

ΣΔΟΕ: Εντατικοποίηση ελέγχων κατά την πασχαλινή περίοδο

Γραπτές οδηγίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, και συγκεκριμένα από τις 26 Απριλίου έως και 8 Μαΐου, απέστειλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προς όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις:
-Παραγωγής και εμπορίας νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, πτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων, λαχανικών και αρτοσκευασμάτων.
-Αποθήκευσης, φύλαξης και συντήρησης κρεάτων, πουλερικών και κηπευτικών προϊόντων.
-Τυποποίησης κρεάτων και εντοσθίων.
-Εκτροφής ζώων, σφαγεία και χώρους φόρτωσης.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σώματος, το ΣΔΟΕ θα βρίσκεται και θα κάνει εμφανή την παρουσία του στους χώρους του λιανεμπορίου, τις λαϊκές αγορές,καθώς και σε διόδια, λιμάνια, σταθμούς τραίνων και λεωφορείων.Επίσης, η παρουσία του ΣΔΟΕ «θα είναι συνεχής» με ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς που εμφανίζουν παραδοσιακά μεγάλη κίνηση στις εορτές του Πάσχα, καθώς επίσης και στα κέντρα διασκέδασης.Συστηματικοί θα είναι οι έλεγχοι και στις Ιχθυόσκαλες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μικρά συνεργεία του ΣΔΟΕ και των συναρμόδιων υπουργείων θα ελέγχουν τους συνοριακούς σταθμούς για την εισαγωγή και καταγραφή των εισαγομένων ποσοτήτων αμνοεριφίων προς αποφυγήν κρουσμάτων παραπλάνησης των καταναλωτών.

Επίσκεψη Καχριμάνη στο Μύτικα Πρέβεζας

Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε επίσης την Τοπική Κοινότητα Μύτικα Πρέβεζας, όπου με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Ν. Ντίτσο και εξέτασαν τρόπους και δυνατότητες παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της καθίζησης που σημειώθηκε στην παραλιακή ζώνη, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων του χειμώνα. Οι άμεσες εργασίες που θα γίνουν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και το Δήμο Πρέβεζας και βάσει της μελέτης που θα εκπονηθεί.

"Ημέρα σταδιοδρομίας" στην Ηγουμενίτσα

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θεσπρωτίας,υποστηριζόµενος από το Επιµελητήριο Θεσπρωτίας, πραγµατοποίησε την, καθιερωµένη πλέον, ετήσια εκδήλωσή του µε θέµα «ΗΜΕΡΑ ΣΤΑ∆ΙΟ∆ΡΟΜΙΑΣ 2013», την ∆ευτέρα 15 Απριλίου 2013 και ώρα 18:00 στο Αµφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Ηγουµενίτσας.Κεντρικός Οµιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κος Σπύρος Μιχαλούλης, Σύµβουλος σταδιοδροµίας ORIENTUM.Η εκδήλωση σηµείωσε και φέτος πολύ µεγάλη επιτυχία, µε την προσέλευση µεγάλου αριθµού συµµετεχόντων, οι οποίοι παρέµειναν “καθηλωµένοι” µέχρι τη λήξη της Το Επιµελητήριο Θεσπρωτίας συγχαίρει το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου για την δυναµική δραστηριοποίησή του, και την υλοποίηση, µιας ακόµη, πολύ πετυχηµένης δράσης.

Επίσκεψη Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στα Γιάννινα

Σε συνέχεια της συνεργασίας και του διαύλου επικοινωνίας που έχει ανοίξει μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και φορέων της Τουρκίας, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20-04 , ανώτατοι εκπρόσωποι και μέλη του τουρκικού οργανισμού της ‘TURSAB’ (συμπεριλαμβανομένου και του Προεδρείου του οργανισμού) θα βρίσκονται στα Ιωάννινα.Το πρόγραμμά τους θα συμπεριλαμβάνει ξενάγηση στα οθωμανικά μνημεία των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας, καθώς και Ομιλία – Παρουσίαση που θα γίνει από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού . Παράλληλα και με αφορμή τη παρουσία της συγκεκριμένης αποστολής στη πόλη, από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου σχεδιάστηκε μία σειρά συναντήσεων Β2Β οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων – μελών TURSAB και αντίστοιχων Ξενοδόχων και Τ. Πρακτόρων της περιοχής μας.Τέλος η Παρουσίαση - Ομιλία που θα πραγματοποιηθεί, θα γίνει από την κα. Μπρουσκάρη, Προϊσταμένη Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Διεθνών Θεμάτων ( ΣΕ ΓΔΑΠΚ,ΔΒΜΑ) & την κα. Δρ. Μαρία Ξένη - Γαρέζου Συνεργάτη ΚΑΣ ΓΓΠ.Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δ.Ι. σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, την Διεύθυνση της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την ιδιαίτερη στήριξη - χορηγία του ξενοδοχείου Grand Serai και των ξενοδοχείων Du Lac & Epirus Palace οργάνωσαν τη φιλοξενία και το τελικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης επίσκεψης αυτής.

Επίσκεψη Καχριμάνη στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Ηγουμενίτσας και Πέρδικας

Τις εργασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σε Ηγουμενίτσα και Πέρδικα Π.Ε. Θεσπρωτίας εξέτασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας.Πρόκειται για δύο από τους συνολικά 38 ΧΑΔΑ που ανέλαβε να αποκαταστήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την ένταξή της πρότασής της στο ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α., με συνολικό προϋπολογισμό 2.993.850 ευρώ.Η πορεία των εργασιών στους ανωτέρω δύο XAΔΑ, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ήπειρο, είναι σε προχωρημένο στάδιο και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωσή τους.Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ο Περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:«Σιγά – σιγά κλείνουν οι “πληγές” που υπάρχουν στο Ηπειρωτικό περιβάλλον από τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Πρόκειται για μια από τις δράσεις που έχει αναλάβει, σε συνεργασία με τους Δήμους, η Περιφέρεια για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που αφορούν εκτός της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, τη λειτουργία των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου, την προώθηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, την κατασκευή της μονάδας Επεξεργασίας Α.Σ.Α. Το μέγεθος των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, ίσως να μη μπορεί να κατανοηθεί σήμερα από τους πολίτες. Ωστόσο η Περιφέρεια Ηπείρου, στον τομέα αυτό είναι από τις πρωτοπόρες στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, καθώς δεν περιλαμβάνεται σε εκείνες που απειλούνται με κοινοτικά πρόστιμα εξαιτίας της λειτουργίας Ανεξέλεγκτων χωματερών. Από την πλευρά της η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης όλων των χωματερών, ωστόσο πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κατά τόπους δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποτραπεί η εναπόθεση απορριμμάτων σε άλλες αφύλακτες περιοχές».

Μνημονιακή επιταγή το ξεπούλημα της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου!

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστου Μαντά αναφορικά με το μέλλον της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, «η αποκρατικοποίηση του Ομίλου Επιχειρήσεων των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, συνεπώς και της θυγατρικής Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, συμπεριλήφθηκε στις απαιτούμενες πρότερες ενέργειες (prior actions), προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της δανειοδότησης της Χώρας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Ως εκ τούτου, η ως άνω αποκρατικοποίηση έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.3986/2011, η δε διαδικασία συντονίζεται στο σύνολό της από το ΤΑΙΠΕΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών».Υπενθυμίζεται πως στην ερώτηση αναφέρονται θετικές διεθνείς εμπειρίες αξιοποίησης αντίστοιχων παραγωγικών μονάδων, ενώ τονίζεται επίσης και η σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η Μεταλλουργική στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και της Χώρας, μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε τμήματα του εργοστασίου.Αντ’ αυτού, στο βασικό ερώτημα για ποιο λόγο εκποιούν παραγωγικές μονάδες που με τη σωστή διαχείριση μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο και να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν θέσεις εργασίας, η απάντηση του Υπουργείου μας παραπέμπει στο ΤΑΙΠΕΔ, στον φορέα υλοποίησης του πιο ακραίου προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η λειτουργία και ο ρόλος του οποίου αμφισβητούνται έντονα καθώς ερωτήματα έχουν προκύψει τόσο για την αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας όσο και για τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί, παρακάμπτοντας ακόμη και τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο και το καταστατικό του.

Κινδυνεύει το θρυλικό Θεογέφυρο;

Ένα από τα πιο όμορφα μνημεία της Ηπειρωτικής φύσης, το Θεογέφυρο, που βρίσκεται στην κοινότητα Λιθίνου του δήμου Ζίτσας, μπορεί και να κινδυνεύει με κατάρρευση!Και αυτό γιατί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση, πενήντα μόλις μέτρα από την δυτική βάση του.Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν,μιας και ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος δεδομένου ότι οι βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν και το κατολισθητικό φαινόμενο μπορεί και να μην έχει σταματήσει.Ήδη η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου έκανε αυτοψία στο σημείο,ενώ και συνεργείο του Δήμου Ζίτσας,κατόπιν εντολής του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βασίλη Γαρδίκου,επισκέφθηκε την περιοχή.

Φιλανθρωπικός μαραθώνιος ZUMBA στα Γιάννενα

Έναν τρίωρος φιλανθρωπικός μαραθώνιος χορού και γυμναστικής «ZUMBA» πραγματοποιείται στα Ιωάννινα το Σάββατο 20 Απριλίου 2012 και ώρα 18:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας (ΕΑΝΚΙ).Με την ευγενική στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και τοπικών επιχειρήσεων διοργανώνεται η φιλανθρωπική εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στα Ιδρύματα ΕΛΕΠΑΠ και Ντουραχάνι. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.Η Zumba ενσωματώνει εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα για να δημιουργήσει ένα χορευτικό πρόγραμμα γυμναστικής. Καίει θερμίδες, σμιλεύει το σώμα, δυναμώνει την καρδιά και επειδή κάθε προπόνηση είναι σαν ένα πάρτι, φτιάχνει την ψυχολογία και ανεβάζει τη διάθεση. Ευκαιρία λοιπόν να το δοκιμάσουμε όλοι και ταυτόχρονα το κάθε βήμα μας να προσφέρει ένα χαμόγελο σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.Υπεύθυνοι: Πέτσιου Γεωργία – Μπάτση Σοφία – Πανταζή Μαίρη – Fmedia MON Ε.Π.Ε.Πληροφορίες τηλ: 6948518646, 2651300667
Email: tsimogiannisgeorgios@gmail.com, jules12311@yahoo.com

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ της ΟΛΗΓ

Ο πολιτισμός, η ευγένεια, ο χαρακτήρας, αλλά και οι πραγματικές προθέσεις των μελών του νέου Δ.Σ., όπως εκφράστηκαν με τις πρώτες επαφές τους με τους εκπροσώπους των Τοπικών Φορέων, ήταν το αντικείμενο συζήτησης της πολιτικής αλλά και κοινωνικής επικαιρότητας των ημερών.Ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε., Βασίλης Διαμάντης, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του, στον γράφοντα, είναι αποφασισμένος, να σεβαστεί τη θέση που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.Ο Σεβασμός αυτός έχει να κάνει, με τις καλές υπηρεσίες τόσο στο λιμάνι, όσο και την Τοπική Κοινωνία.Είναι αποφασισμένος να έχει συνεχή επαφή και συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και ιδιαίτερα με τη Δημοτική Αρχή και την περιφέρεια.Είναι αποφασισμένος, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, του προηγούμενου Δ.Σ. και να προβεί άμεσα και στα πλαίσια του νόμου, σε έργα και υποδομές του λιμανιού, τα οποία και θα προσπαθήσει να τα συνδέσει με την ευρύτερη περιοχή του Δήμου.Πρωταρχικός του στόχος είναι η άμεση εξυπηρέτηση των καραβιών που επισκέπτονται το λιμάνι, με έμφαση τα κρουαζιερόπλοια.Να θυμίσω εδώ, πως τα προηγούμενα χρόνια ήταν προγραμματισμένα τα έργα της εκβάθυνση του καναλιού στη μύτη Δρεπάνου και της πλαγιοπρημνοδέτησης, που όμως μέχρι τώρα, δεν ασχολήθηκε, αποτελεσματικά, κανείς.Στις προτεραιότητές του είναι και το πολυσυζητημένο Εμπορευματικό Κέντρο καθώς επίσης και τα έργα τουριστικής προβολής και εξυπηρέτησης του τόπου, όπως η μαρίνα Ηγουμενίτσας και η αξιοποίηση των υπολοίπων λιμανιών.Φαίνεται πως το νέο Δ.Σ. δεν κέρδισε απλά τις εντυπώσεις της Κοινωνίας, αλλά καλλιέργησε εύλογες προσδοκίες, ώστε η απουσία της συνεργασίας του προηγούμενου, με τους τοπικούς φορείς, να αναπληρωθείστα πλαίσια των νόμων και της χρηστής διοίκησης.Με τη βεβαιότητα πως δεν θα διαψευσθούν αυτές οι προσδοκίες, από πλευράς μας, θέτοντας τα μέσα στη διάθεσή τους, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και δύναμη, ώστε η θητεία τους να συνδεθεί ιστορικά με την προσφορά στον τόπο.

Φιλανθρωπική συναυλία με την Αρετή Κετιμέ το Σάββατο στα Γιάννενα

Φιλανθρωπική συναυλία με τηνΑρετή Κετιμέ συνδιοργανώνουν το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου και η Πνευματική Κίνηση «Η Αρχαία Δωδώνη» το Σάββατο 20 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac.Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» και για άλλους φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (5 ευρώ παιδικό) και η προπώλησή τους γίνεται στο Public, στα καταστήματα Πρόκος, στον Ελευθερουδάκη, στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», στα ζαχαροπλαστεία Καλατζόγλου και στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Η νέα δύναμη για τον Ηπειρωτικό τουρισμό!


Μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της Ηπείρου θεωρούνται και είναι τα Τζουμέρκα, τα οποία προσφέρονται τόσο για χειμερινές, όσο και για καλοκαιρινές εξορμήσεις. Άλλωστε, συνδυάζουν πλήθος δραστηριοτήτων, που αφήνουν τον επισκέπτη πλήρως ικανοποιημένο και εντυπωσιασμένο.Το τελευταίο διάστημα, παρά τις δυσκολίες της κρίσης, στην περιοχή έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις, που φανερώνουν, ότι οι περισσότεροι διαβλέπουν τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν. Και το κυριότερο είναι, ότι στην πλειοψηφία τους οι επενδύσεις είναι από νέους ανθρώπους, που αγαπούν τον τόπο τους και αποφάσισαν, ενάντια στο κλίμα της εποχής, να επενδύσουν σε αυτόν!Τρεις από αυτούς είναι ηΚούλα Κουτσούμπα με τους δυο δυο γιους της Βασίλη και Βαγγέλη Σταμάτη. Εδώ και ένα χρόνο στην περιοχή των Πραμάντων έχουν δημιουργήσει τους «Ορίζοντες Τζουμέρκων», το μοναδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων στην περιοχή και φιλοδοξούν, μαζί βεβαίως με όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, να φέρουν… νέο αέρα στα Τζουμέρκα!

Πολλές προσπάθειες… 
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μας επτά με οκτώ νέες ξενοδοχειακές μονάδες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος» ο Βασίλης Σταμάτης, που μαζί με τον αδερφό του Βαγγέλη ασχολούνται συστηματικά με την επιχείρηση, η οποία παρά τον ένα χρόνο λειτουργίας της, έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Είναι μια πολύ όμορφη και γραφική ορεινή περιοχή και υπάρχει επισκεψιμότητα, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε.Η μητέρα του, κ. Κούλα, παρά τις δυσκολίες, είναι αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού στην περιοχή και εξηγεί πως «υπάρχουν οι προοπτικές ανάπτυξης, φθάνει όμως να υπάρχουν και οι ονειροπόλοι αυτές τις εποχές»!Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε περιοχή, η Ήπειρος προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού. Πεζοπορία, ράφτινγκ, μνημειακός τουρισμός κ.α. είναι τομείς στους οποίους ξεχωρίζουν τα Τζουμέρκα, για αυτό και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Το μεγάλο πρόβλημα…
Βέβαια, μέχρι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και πολύ περισσότερο όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό είναι η μετάβαση από και προς την περιοχή.Τα Πράμαντα απέχουν περίπου μιάμιση ώρα, τόσο από τα Γιάννινα, όσο και από την Άρτα, με το οδικό δίκτυο να είναι αυτό που… ευθύνεται για το μεγάλο χρονικό διάστημα της μετάβασης.«Η πρόσβαση εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Πρέπει να βελτιωθούν οι δρόμοι. Και να φανταστεί κανείς, πως μετά τα Πράμαντα είναι το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, επίσης πολύ ωραίοι προορισμοί, που όμως έχουν το μειονέκτημα, όπως και εμείς, της δύσκολης μετάβασης» εξηγεί  η Κούλα Κουτσούμπα.

«Είναι κουραστικό…»
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο γιος της Βασίλης, που σημειώνει πως «η μετάβαση είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Οι επισκέπτες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όταν φθάνουν σε Άρτα ή Γιάννινα έχουν άλλη μιάμιση ώρα να διανύσουν, σε κακό οδικό δίκτυο και αυτό είναι κουραστικό». 
Το θετικό βέβαια είναι ότι όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν το… βάζουν κάτω και παρά τη συγκεκριμένη σημαντική δυσκολία, προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο από Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τα Τζουμέρκα ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε όλη τη χώρα!

Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ στα ΓιάννεναΣτις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννινα το Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο με θέμα την προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο. Η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και η διοργάνωσή του θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου.Στόχος των συνεδρίων αυτών, που πραγματοποιούνται και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, είναι να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τον σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και να επιτευχθεί η καλύτερη προετοιμασία των περιφερειών για τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Μόνο επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούν τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για 24ωρη απεργία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για εξάωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι.Οι δύο ομοσπονδίες πραγματοποιήσαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή.Γιατροί και νοσηλευτές διεκδικούν ανατροπή των «μνημονιακών πολιτικών», που έχουν ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσοκομείων, τμημάτων, μονάδων, διαθεσιμότητα και απολύσεις και ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού και καθολική, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή.

Στην αντεπίθεση ο Γ. Χριστοβασίλης

Σε νέα του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣ, σημείωσε πως σύντομα θα πάρουν τις απαντήσεις τους όσοι αμφισβητούν τα περί αδειοδότησης της ομάδας
Στην αντεπίθεση πέρασε από χθες ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, Γιώργος Χριστοβασίλης, καθώς με συνέντευξή του στη Nova, έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους όσοι θεωρούν πως ο ΠΑΣ δεν θα εξασφαλίσει την αναγκαία αδειοδότηση.Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοβασίλης σε ερώτηση για τις εντυπώσεις που καλλιεργούσαν κάποιοι κύκλοι ότι τάχα ο ΠΑΣ δεν θα πάρει αδειοδότηση τόνισε: «Ας περιμένουν λίγο και θα δουν οι ίδιοι τι θα επικρατήσει στο τέλος. Τίποτα άλλο, ευχαριστώ πολύ». Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χριστοβασίλης αφιέρωσε την επιτυχία αυτή στη μνήμη της μητέρας του που έφυγε πριν από 3 χρόνια από τη ζωή, ενώ για την πορεία της ομάδας, σημείωσε: «Δεν περιμέναμε μια τέτοια επιτυχία από την αρχή του χρόνου με το μειωμένο μπάτζετ που είχαμε. Αλλά οι παίκτες νέοι και παλιοί έδεσαν μεταξύ τους και έφτασαν εδώ την ομάδα».Ταυτόχρονα ανοικτό άφησε την Τρίτη, το ενδεχόμενο να συνεχίσει για έναν ακόμη χρόνο στον ΠΑΣ, ο αρχηγός Τάσος Πάντος που μίλησε στην «Ώρα των Πρωταθλητών».Ο Έλληνας αμυντικός μίλησε για την φετινή προσπάθεια της ομάδας της Ηπείρου, την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό αλλά και για τις σκέψεις του αφότου σταματήσει το ποδόσφαιρο και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να συνεχίσει να αγωνίζεται, πέταξε τη δική του… σπόντα για… έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.«Τα συγχαρητήρια ανήκουν πρώτα απ όλα στην ομάδα, στους συμπαίκτες μου, στη διοίκηση και στον υπέροχο κόσμο που θεωρούσε όνειρο απατηλό την ευρωπαϊκή συμμετοχή αλλά καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε και να κάνουμε περήφανους τους απανταχού Ηπειρώτες», είπε αρχικά ο Τάσος Πάντος.Για το ότι η ομάδα κρατάει τον κόσμο δίπλα της: «Η πόλη αγαπάει πάρα πολύ το ποδόσφαιρο. Έτυχε κάποια στιγμή στο παρελθόν να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα για τον ΠΑΣ και αυτό έκανε τον κόσμο να αγαπάει το σύλλογο. Θεωρούν πως είναι το καμάρι της Ηπείρου. Δικαιώθηκαν και πλέον πανηγυρίζουν μια μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο. Δεν είμαι τόσο μεγάλος για να έχω ζήσει αυτούς τους ποδοσφαιριστές (σ.σ. τους παλιούς του ΠΑΣ)! Ο ΠΑΣ είναι ένας και αδιαίρετος, δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με παλιές ομάδες. Είναι τιμή και μόνο που μας συγκρίνουν».Γιατί θέλει να σταματήσει και αν θα το ξανασκεφτεί: «Είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Έχω αντιμετωπίσει μεγάλες ομάδες και τόσους μεγάλους αντιπάλους αλλά τώρα νιώθω ανήμπορος για αυτή την ερώτηση. Με συγκινεί η προσπάθεια του κόσμου να με μεταπείσει. Δεσμεύομαι πως αν η ομάδα καταφέρει να μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ θα συνεχίσω, ειδάλλως θα το σκεφτώ!».Για το ότι του ζητούν οι φίλαθλοι να μείνει και να το χαρεί: «Αξίζει σε αυτή την ομάδα να παίξει Ευρώπη. Έγινε τεράστια προσπάθεια το καλοκαίρι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, το αξίζουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Την έχω ζήσει αυτή την εμπειρία αλλά αξίζει περισσότερο τώρα γιατί έγινε κάτω υπό δύσκολες συνθήκες. Ούτε εγώ το πίστευα την αρχή. Ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα με πολλά προβλήματα αλλά καταφέραμε να δείξουμε πως είμαστε εδώ, αγωνιστές μέσα από πολύ δύσκολη προσπάθεια και τα καταφέραμε».Για το ότι διδάσκει ήθος και αγωνιστικότητα στα νέα παιδιά: «Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για τα καλά του λόγια. Είναι μεγάλη ευθύνη για μένα. Αν μπορέσω και μεταδώσω κάποιες γνώσεις στα νεότερα παιδιά θα είναι πολύ σημαντικό για μένα. Εγώ νιώθω ευγνωμοσύνη για τους συμπαίκτες μου αλλά και για όλους του συμπαίκτες που είχα στη ζωή μου».Για την αδειοδότηση: «Είναι πράγματα που δεν ξέρω με λεπτομέρειες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση και όποια και αν είναι η κατάληξη αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Κάναμε τίμιο και καθαρό αγώνα κα κερδίσαμε τη συμμέτοχη μας στους αγωνιστικούς χώρους. Θέλω να πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».Για τον Ντε Βινσέντι: «Όταν κάποιος πηγαίνει στον Ολυμπιακό δεν είναι έτοιμος για να φορέσει τη φανέλα. Θα χρειαστεί δουλειά, πρόκειται για έναν πολύ ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Αυτό που του έχω πει είναι πως πρέπει να δουλέψει καθημερινά με τον εαυτό του. Όχι μόνο στην προπόνηση αλλά και στον χαρακτήρα του. Να προετοιμαστεί για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Να ανταγωνιστεί τον εαυτό του. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα πετύχει. Όταν πήγα στον Ολυμπιακό ήμουν τέταρτη πέμπτη λύση, έμεινα επτά χρόνια. Έχει να κάνει με το μυαλό του και στην προσπάθεια που θα κάνει. Έχει ποιότητα, είναι στο χέρι του για να πάρει το κάτι παραπάνω».

Διήμερο ρεπό
Εξάλλου η μεγάλη προσπάθεια των παικτών και η επίτευξη του στόχου της συμμετοχής στα πλέι οφ, έφερε και το…διήμερο ρεπό που κέρδισαν δίκαια οι παίκτες του ΠΑΣ.Ο προπονητής Γιάννης Χριστόπουλος τους άφησε να ξεκουραστούν τη Δευτέρα και την Τρίτη και από σήμερα, στις 12 το μεσημέρι θα επιστρέψουν και πάλι στις προπονήσεις, αφού την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, ο ΠΑΣ θα παίξει για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος στην Τούμπα όπου θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι που έχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον μιας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει τον βαθμολογικό πίνακα στα πλέι οφ.

Στην Εθνική Παίδων
ο Ζωγράφος της Κ17
Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Ζωγράφος της Κ17 του ΠΑΣ, θα συμμετάσχει σε προπονήσεις και φιλικό αγώνα με την Εθνική, που θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στο προπονητικό κέντρο της ΕΠΟ από 22 έως και 23 Απριλίου.Από την άλλη, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στους «Ζωσιμάδες».Από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, στη θύρα 1 του Εθνικού Σταδίου, φίλαθλοι, παράγοντες και παλαίμαχοι του ΠΑΣ, ανταποκριθήκαν στο κάλεσμα με αποτέλεσμα την συγκέντρωση ικανοποιητικού αριθμού φιαλών αίματος. Έτσι με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ τους ευχαριστεί όλους θερμά.Τέλος, Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει την παιδική ομάδα μπάσκετ του ΑΓΣ Ιωαννίνων για την κατάκτηση του περιφερειακού πρωταθλήματος ΕΣΚΑΒΔΕ Βορειοδυτικής Ελλάδος, και της εύχεται καλή συνέχεια και επιτυχίες στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που ακολουθούν.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δύο έργα από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τη φετινή θεατρική περίοδο

Δύο θεατρικές παραγωγές έχουν προγραμματισθεί κατά τη φετινή θεατρική περίοδο να παρουσιαστούν από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η πρώτη από αυτές παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες και απετέλεσε την επίσημη συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΙ στον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης. Το έργο του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκρίχου» παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια θεατρική παρουσίαση από τον Δημήτρη Πετρόπουλο, μαζί με συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους αληθινούς πρωταγωνιστές του πολέμου «Γράμματα από το μέτωπο 1912-13» τις οποίες αφηγήθηκε ο Μιχάλης Μπίζιος με τη συνοδεία μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Δόθηκαν δύο παραστάσεις σε καλλιτεχνική επιμέλεια και συντονισμός από τον Δημήτρη Πετρόπουλο στον χώρο έκθεσης γλυπτικής του Θόδωρου Παπαγιάννη που φιλοξενούταν στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου. Τις παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 θεατές.Η δεύτερη θεατρική παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική». Tο έργο θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Απριλίου στο δημοτικό θέατρο (πολιτιστικός πολυχώρος «παλαιά σφαγεία») με καλλιτεχνικούς συντελεστές: Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Σαμψών Φύτρος, Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Κατσουλίδη, Αθηνά Τσικνιά, Σαμψών Φύτρος, Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Μαρία Κατσουλίδη και Αθηνά Τσικνιά. Γενική είσοδος 8 €. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ και του Πνευματικού Κέντρου, στα καταστήματα «IRIS» και «ROCK SHOP» και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Ελευθερουδάκης». Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων, ITV, ioannina24.gr. Συνδιοργάνωση παρουσίασης: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Η Παμβώτιδα είναι δώρο της φύσης και όχι πεδίο πολιτικών προβολών και διευκολύνσεων

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Σε μια ξεκάθαρη υπόθεση όπως αυτή της εκρίζωσης του καλαμιώνα στη Αμφιθέα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, δεν κατάφερε ούτε να περιορίσει το πλήγμα στην πολιτική της αξιοπρέπεια, αλλά ούτε να μη τεθεί σε κίνδυνο η θεσμική της αξιοπιστία και το οικοσύστημα της Παμβώτιδας.Ο κος Θεοδωρίδης ως τρίτος Κυβερνητικός εταίρος (ΔΗΜ.ΑΡ.), δεν ξεφεύγει από τα συστημικά «τερτίπια» και ακολουθεί τον κατήφορο, υιοθετώντας συμπεριφορές που καθιστούν την έννοια της περιβαλλοντικής νομιμότητας «κενό γράμμα».Καταστρέφεται ένας καλαμιώνας 80 μ. x 800 μ. και βαφτίζονται από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης (Δ/νσης Υδάτων) σαν έργα προστασίας-συντήρησης οικοσυστημάτων! Ποια αλήθεια επιστημονική βιβλιογραφία έχουν συμβουλευθεί…Το ηθικοπολιτικό προφίλ που δοκιμάζεται με την μακρά ιστορία (από τα μέσα Δεκέμβρη) στη διαχείριση των υδρόβιων φυτών, της Αμφιθέας αντανακλά την άποψη των ιθυνόντων περί οικολογικής προστασίας, περιφρούρησης της συλλογικής ζωής των πολιτών και της ιστορικής μνήμης.Η περιβαλλοντική «ανηθικότητα» δεν έχει πρόσημο αριστερό ή δεξιό, δεν φέρει πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης ή αριστεροφροσύνης δεν έχει διαπιστευτήρια «καλού» προοδευτικού ή «κακού» συντηρητικού. Οι προοδευτικοί κήνσορες που δυστυχώς στηρίξαμε ως πολιτικός χώρος μετέρχονται παντός μέσου, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους και πολιτεύονται στη βάση μιας ιδιοκτησιακής αντίληψης. Έχουν κάνει τον κύκλο τους και η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει πια από αυτούς…Ο πολιτικός αμοραλισμός, του ενός ανδρός αρχή, ενός Μακιαβέλι δεν αναμένεται στη συλλογική συνείδηση να γίνει Μαχάτμα Γκάντι.Η αθλιότητα συντελείται και με την αισχυντηλή στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, στην νομιμοποίηση του περιβαλλοντικά ανήθικου και δεν είναι η πρώτη φορά…Ενώ θα περίμενε κανείς την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, στο όργιο κατάφορων παραβάσεων περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως αξίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπ. Επιτρ. Περιβάλλοντος, μετά την επερώτηση του Ν. Χρυσόγελου των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τούτο δε συμβαίνει και παρέχεται αδειοδότηση συνέχισης της κρατικής αναλγησίας. Σε μια χώρα που βλέπει όλες τις αξίες να καταβαραθρώνονται τούτο αποτελεί άπιαστο όνειρο. Στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και στην ανάγκη αυξημένης λογοδοσίας, το κατεστημένο με την «απαιτούμενη» θεσμική ιδιότητα παρέχει «αυτοδιοικητικές ασυλίες» και ίσως εν ευθέτω χρόνω, να απονείμει και Αριστεία στους διαγωνιζόμενους σκιέρ…

ΑΡΤΑ: Νίκη – άνοδος για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Τεράστια νίκη των αντρών της ΦΕΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ κόντρα στον ΠΑΝΑΤΩΛΙΚΟ με 27-17 σε ένα κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο που θύμισε παλιές εποχές, το προηγούμενο Σάββατο. Μία νίκη που τη φέρνει στην Α2 εθνική κατηγορία μετά από 5 χρόνια (αν βέβαια μείνει η βαθμολογική σειρά στην Α1 που υποβιβάζει ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ και ΑΡΗ ΝΙΚΑΙΑΣ) και σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για το Αρτινό χάντμπολ.

Δ. ΝΑΣΤΟΣ-Στην αντεπίθεση για τη λυματολάσπη στη χωματερή Δουρούτη

Την ενέργεια της ΔΕΥΑΙ κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων


Την αντίδραση του αντιδημάρχου Ιωαννίνων, αρμόδιου για τη ΔΕ Μπιζανίου Δ. Νάστου προκάλεσε η ενέργεια της ΔΕΥΑΙ να μεταφέρει πριν από μερικές εβδομάδες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και κατά παράβαση κάθε προηγούμενης συμφωνίας που αναφέρεται στο κλείσιμο του ΧΑΔΑ, περισσότερα από 15 φορτηγά με λυματολάσπη.Ο κ. Νάστος κατήγγειλε χθες μετά από αρκετές ημέρες, αλλά με ιδιαίτερη ένταση την ενέργεια αυτή, τονίζοντας μάλιστα, ότι έχει ήδη ζητήσει την απομάκρυνση της λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΙ, για να προσθέσει πως είναι ειλημμένη και ξεκάθαρη η απόφαση, ότι ο χώρος της Δουρούτης δεν είναι πλέον προορισμός για κάθε είδους απορρίμματα, πλην των ογκωδών αντικειμένων και των υποπροϊόντων ξύλου που προέρχονται από τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών.Η αναφορά πάντως και οι καταγγελίες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ν. Γκόντα για το ίδιο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Νάστου.«Κακώς μεταφέρθηκε εδώ η λυματολάσπη, αλλά ακριβώς δίπλα υπάρχει λυματολάσπη σε βάθος 80 μέτρων, που μεταφερόταν επί χρόνια στη θητεία του κ. Γκόντα, χωρίς κανείς να αντιδρά», σημείωσε.Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος επέρριψε ευθύνες και στην Περιφέρεια Ηπείρου, που όπως είπε έχει δεσμευθεί για την εξεύρεση χώρου στον οποίο θα μεταφέρονται τα ογκώδη αντικείμενα, όμως μέχρι σήμερα τα αντικείμενα μεταφέρονται στη Δουρούτη.Καταλήγοντας ο κ. Νάστος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την τελική έκβαση που θα έχει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης, παρότι υπήρξαν πρόσφατες ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου, πως απομένουν τυπικές, γραφειοκρατικές διαδικασίες.«Μέχρι στιγμής το μόνο θετικό είναι η απόφαση να κλείσει η χωματερή. Σήμερα δεν υπάρχει καμία δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή, όμως από την άλλη περιμένουμε να μας ενημερώσουν για τους λόγους της καθυστέρησης της αποκατάστασης, όπως φυσικά και για το τι πρόκειται να γίνει με το υποέργο», σημείωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Είσαι άνεργος έως 29 ετών; Επιδοτήσου με ποσό μέχρι 2.700€ και βρες δουλειά στην ειδικότητά σου


Το Πρόγραμμα αφορά και Επιχειρήσεις – Μπες στο: www.voucher29.eu ενημερώσου και υπέβαλε την Αίτησή συμμετοχής σου

Είσαι άνεργος και έχεις γεννηθεί από το 1983 μέχρι και το 1995; Το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών "Future Voice" σε προσκαλεί να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά σήμερα κιόλας την αίτηση συμμετοχής σου στο πρόγραμμα: «Επιταγή εισόδου για άνεργους νέους έως 29 ετών». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι άνεργοι νέοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ και έχουν απολυτήριο Υ.Ε. ή Δ.Ε. ή πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι. Το Πρόγραμμα αφορά και επιχειρήσεις, καθώς αρχικά αποκτούν άτομα με πρακτική άσκηση και στη συνέχεια εφόσον το επιθυμούν, επιχορηγούνται προκειμένου να μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών τους για ένα έτος.

Τι προσφέρει
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, διάρκειας 5 μηνών (500 ώρες). Προηγουμένως θα έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης 80 ωρών σχετικό με το αντικείμενο που θα απασχοληθούν, ενώ η "Future Voice" θα τους παρέχει συνεχή συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση. Το εκπαιδευτικό επίδομα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι από 2.400€ έως 2.700€, ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο του ωφελούμενου. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος για όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης.

Δικαιολογητικά
Η υποβολή των αιτήσεις ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και λήγει τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013. Για να υποβάλεις την αίτησή σου θα χρειαστείς: Κάρτα Ανεργίας, Εκκαθαριστικό Σημείωμα για τα εισοδήματα του 2012 ή Βεβαίωση της Εφορίας, (αν δεν είχες υποχρέωση υποβολής δήλωσης) και τον αριθμό ΙΒΑΝ του Τραπεζικού σου Λογαριασμού. Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ θα πρέπει επιπλέον να υποβάλλουν αντίγραφο του Πτυχίου τους ή και του Μεταπτυχιακού Τίτλου (αν έχουν), καθώς και Πιστοποιητικό Ξένης Γλώσσας (δεν είναι υποχρεωτικό). Εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, στη "Future Voice" παρέχεται και δωρεάν πιστοποίηση στην ειδικότητα της κατάρτισης από τον τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης “ACTA”.

Υποβολή Αιτήσεων
Για να ενημερωθείς υπεύθυνα και αναλυτικά αλλά και για να σε βοηθήσουμε να υποβάλλεις την αίτησή σου, επικοινώνησε σήμερα κιόλας με το Αδειοδοτημένο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών "Future Voice" (Αριθμός Απόφασης ΕΟΠΠΕΠ: Α/23116 (ΦΕΚ 2905/ 30/10/2012), κάνοντας κλικ στο: www.voucher29.eu καλώντας μας στο: 26510-20777 ή από κοντά στα Γραφεία μας, στην οδό Ν. Ζέρβα 42Β στα Ιωάννινα ή στη Λεωφόρο Ελευθερίας 60Α στην Ελεούσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Πωγωνήσιες και Πωγωνήσιοι στις 14-04-2013 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και ομόφωνα αποφάσισε την πλήρη στήριξη μας στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στο Πωγώνι, τονίζοντας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αρνούμαστε κατηγορηματικά την αποδοχή του περιβαλλοντολογικού, κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα», που σχεδιάζουν για το Πωγώνι με την εφαρμογή της ΕΟΖ, η οποία αποτελεί την πιό μαύρη εκδοχή της παγκόσμιας οικονομίας, αφού διέπεται από όρους πλήρους αδιαφάνειας και συνθήκες ανομίας με αποτέλεσμα να γίνονται μαύρες επενδύσεις, να προωθούνται μαύρα κεφάλαια – εμπορεύματα και εργασία, που καμία εκπολιτισμένη κοινωνία δε θα δεχόταν. Για τους λόγους αυτούς λέμε:
ΌΧΙ χαβούζα στο Πωγώνι.
ΌΧΙ στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους ιδιώτες επενδυτές.
ΌΧΙ στους μισθούς πείνας.
ΌΧΙ στο δουλεμπόριο μεταναστών τρίτων χωρών.
ΌΧΙ στην καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Μάνθος

«Μαϊμού» ο έρανος και στα Γιάννενα

Μία καλοστημένη απάτη με θύματα δεκάδες πολίτες σε Γιάννενα και Πρέβεζα έστησαν άγνωστοι, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα να αποκομίσουν διάφορα χρηματικά ποσά, προφασιζόμενοι ότι ενεργούν και συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθήσουν κάποιο μικρό παιδί που πάσχει από λευχαιμία και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.Τα μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται να τηλεφωνούν από συγκεκριμένο καρτοτηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα, ενώ συνήθως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι μία ευγενέστατη γυναίκα με μεγάλη ευχέρεια πειθούς.Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στην περίπτωση στην Πρέβεζα, όσο και σε αυτή των Ιωαννίνων, η άγνωστη γυναίκα επικοινωνούσε με ιδιώτες ιατρούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα και το ότι για την πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων βρίσκεται σε επαφή με τον οικείο Δήμο Πρέβεζας στην αρχή και Ιωαννιτών στη συνέχεια.Αφού συμφωνούν να δώσουν ένα χρηματικό ποσό, η γυναίκα επικοινωνούσε στη συνέχεια με καταστήματα εστίασης, ζητώντας ευγενικά να μεταβεί ο διανομέας στα ιατρεία και να παραλάβει για λογαριασμό της τα χρήματα.Αυτό έγινε τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις ιδιωτών ιατρών στα Γιάννινα μέχρι που κάποιος ειδοποίησε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Το τηλέφωνο στο κατάστημα εστίασης χτύπησε και πάλι, για να επιβεβαιωθεί ότι ο ιδιοκτήτης και ο διανομέας ήταν και αυτοί θύματα του κυκλώματος, καθώς δεν γνώριζαν τη δράση του. Ραντεβού επίσης δόθηκε από την άγνωστη γυναίκα με οδηγό ταξί στα Γιάννινα, προκειμένου να παραλάβει χρήματα από ιατρείο.Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων έχει αναλάβει την υπόθεση και σε συνεργασία και με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται στα ίχνη του εντοπισμού των μελών του κυκλώματος. Απευθύνεται έκκληση πάντως στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιες προτάσεις, αλλά να ειδοποιούν τις αρχές.Η απάτη στην Πρέβεζα είχε αποκαλυφθεί χάρη στις υποψίες που δημιουργήθηκαν σε έναν από τους γιατρούς που έγινε αποδέκτης ενός τηλεφωνήματος. Η γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη, είχε «προσλάβει», τηλεφωνικά πάντα, έναν άνεργο ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της την είσπραξη των χρημάτων, αφού πρώτα η ίδια «έκλεινε» την δουλειά με τους γιατρούς.Ο νεαρός άντρας ξεκίνησε να πηγαίνει στους γιατρούς που του υποδείκνυε η γυναίκα για να εισπράξει τα χρήματα, όμως μετά από κάποιες επισκέψεις, ένας γιατρός ο οποίος είχε επικοινωνήσει με την Πρόνοια του Δήμου και είχε λάβει την διαβεβαίωση ότι δεν γίνεται κανένας έρανος, εξαγριωμένος μίλησε στον νεαρό ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα.Αμέσως ο νεαρός αφού πήγε στην Πρόνοια και διαπίστωσε τα ίδια που του είχε πει ο γιατρός, κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ επέστρεψε πίσω στους γιατρούς τα χρήματα που είχε ήδη εισπράξει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ: «Θα επαναλειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Φιλιατών»

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη και μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα, τροποποιήθηκε προηγούμενη σχετική απόφαση επιχορήγησης του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και εγκρίθηκε το ποσό των 55.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου.Η απόφαση έχει ήδη αποσταλεί στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος και στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επαναλειτουργήσει μετά από αρκετούς μήνες ο Αξονικός Τομογράφος του θεσπρωτικού Νοσοκομείου, αποκαθιστώντας έτσι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού.

Έτσι πήγαν να εξοντώσουν τον Βασίλη Χήτο!

Την καμπάνια λάσπης σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη «χρηματοδότησε» μεγαλοτραπεζίτης 


Αύριο στην έκδοση του HOTDOC ο Κώστας Βαξεβάνης αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό του, όλο το παρακρατικό σύστημα που βάπτισε «πράκτορες της ΚΥΠ» τόσο τον ίδιο αλλά όσο και τους δημοσιογράφους Τάσο Τέλλογλου και Βασίλη Χήτο. Ο πρώτος που στοχοποιήθηκε από το βρώμικο αυτό κύκλωμα ήταν στις εκλογές ο Βασίλης Χήτος, αφού η Ν.Δ είχε κάθε λόγο να βγάλει αναξιόπιστο τον Πάνο Καμμένο και τους υπιοψηφίους του Βουλευτές. Ο «Ελεύθερος Τύπος» μάλιστα, εφημερίδα που μέχρι και λίγο πριν τις εκλογές ήταν διευθυντής ο Γ. Μιχελάκης «αφιέρωσε» τρια πρωτοσέλιδα σε βάρος του Βασίλη Χήτου. Την καμπάνια λάσπης σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη «χρηματοδότησε» μεγαλοτραπεζίτης στον οποίο τόσο ο ίδιος αλλά όσο και ο Τάσος Τέλλογλου είχαν ασκήσει έντονη κρητική! Το Epirus Gate σας παρουσιάσει απόσπασμα από την προδημοσίευση του περιοδικού!

Αδειάζουν οι τσέπες, λιγοστεύουν οι δίκες

Με… ριζοσπαστικό τρόπο αποφάσισε η Πολιτεία να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας που οδηγεί στην ατιμωρησία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε και ισχύει εδώ και ένα χρόνο, η προσφυγή στην Δικαιοσύνη είναι τόσο δαπανηρή, που πολλοί πολίτες το αποφεύγουν, ενώ από τον ίδιο νόμο πλήττονται και επαγγελματικοί κλάδοι.Είναι χαρακτηριστικό πως για την επιβολή παραβόλου για την άσκηση της έφεσης, της αναίρεσης και της αναψηλάφησης θα πρέπει να κατατεθεί παράβολο ποσού 200, 300 και 400 ευρώ αντίστοιχα, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή χωρίς να υπολογίσει κανείς τα έξοδα δικηγόρου. Αποτέλεσμα είναι οι υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια από τις αρχές του 2013 να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του αντίστοιχου αριθμού του πρώτου τριμήνου του 2012, αφού το κόστος καθιστά την διαδικασία αποτρεπτική.Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων του δικηγορικού κλάδου, όπως υπενθύμισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό αποκλείονται οι μη έχοντες από την προσφυγή στην δικαιοσύνη.«Η Δικαιοσύνη θα καταντήσει προνόμιο μόνο για λίγους, έχοντες και κατέχοντες. Ο αριθμός των εισερχόμενων υποθέσεων έχει μειωθεί, πλην των μηνύσεων, στο ένα τρίτο και υπάρχει φθίνουσα πορεία, εξαιτίας των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται υπέρ του ελληνικού δημοσίου», σημείωσε και αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.Για παράδειγμα σε φορολογικές υποθέσεις προκειμένου να προσφύγει κανείς στην Δικαιοσύνη, θα πρέπει να καταβάλλει ποσοστό επί του προστίμου, πριν κριθεί αν αυτό επεβλήθη νόμιμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το πλαφόν των 50.000 ευρώ για τις ενστάσεις σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.Ο Δικηγορικός Σύλλογος όπως ανέφερε η κ. Γιογλή προσπαθεί μέσω προγραμμάτων να στηρίξει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κακοποιημένες γυναίκες και νέους ως 35 χρονών, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που μόλις ενημερώνονται για τα έξοδα που πρέπει να καταβάλλουν, αλλάζουν γνώμη.«Πρόκειται ουσιαστικά περί κατάργησης της απονομής δικαιοσύνης. Οι φτωχοί πλέον είμαστε περιττοί σε αυτή την κοινωνία και δεν έχουμε δικαίωμα ούτε καν να προσφύγουμε στα Δικαστήρια», σημείωσε η κ. Γιογλή.Την ίδια στιγμή, υποτίθεται ότι τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν όσοι προσφεύγουν στην δικαιοσύνη είναι ανταποδοτικά, όμως η κατάσταση των υποδομών του Υπουργείου Δικαιοσύνης τουλάχιστον στα Γιάννενα, όπως και οι ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και προσωπικό, δεν αντικατοπτρίζουν κάτι τέτοιο…

Οι υποθέσεις με αριθμούς
Στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων η μείωση των υποθέσεων που εισάγονται αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία, με εξαίρεση τις μηνύσεις που έχουν αυξηθεί (σε 1721, ενώ το 2012 ήταν 1605) και τις φορολογικές υποθέσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης και των οφειλών προς το δημόσιο.
Οι αναιρέσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε επτά, έναντι 17 του προηγούμενου έτους, οι αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο σε 64, έναντι 87, τα ασφαλιστικά μέτρα σε 286 έναντι 572, οι εφέσεις σε 54 έναντι 73.Μειωμένες κατά 22 ήταν οι αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο και κατά 80 οι υποθέσεις στο Διοικητικό Εφετείο (από 207 του 2012, σε 127 το 2013).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ανακύκλωση γυαλιού για τις επιχειρήσεις


Ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει ένα ακόμη βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Και για να γίνει με επιτυχία χρειάζεται η συμπαράσταση και η στήριξη όλων.Ο Δήμος λοιπόν ξεκινά πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, εκεί δηλαδή όπου συγκεντρώνονται επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, αίθουσες δεξιώσεων.Στόχος και της πρωτοβουλίας αυτής είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και παράλληλα η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου τοποθετεί κωδωνόσχημους κάδους με ειδική σήμανση.Οι θέσεις όπου τοποθετούνται οι κάδοι αυτοί είναι οι ακόλουθες:
Στην Πλατεία Πάργης
Στην οδό Χαριλάου Τρικούπη
Στο κέντρο των Σεισμοπλήκτων
Στη Λεωφόρο Δωδώνης
Στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα
Στην οδό 28ης Οκτωβρίου
Στην οδό Γαριβάλδη
Στην περιοχή «Σκάλα»
Στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο
Στο Μώλο
Στην περιοχή «Μάτσικας»
Στην πλατεία Χατζηκώστα
Στο «Γυαλί Καφενέ»
Στην οδό Ανεξαρτησίας
Στη Λιμνοπούλα
Στη Λεωφόρο Παπανδρέου
Στην πλατεία Χατζή, στους Αμπελόκηπους
Στην οδό Ευαγγελίδη («Φρόντζος»)
Στους κάδους αυτούς τοποθετούνται μόνο οι άδειες γυάλινες φιάλες (π.χ. από οινοπνευματώδη ποτά) χωρίς το πώμα τους.Η συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι απαραίτητη ώστε να συμβάλλουμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής υπογράμμισαν στις δηλώσεις που έκαναν οι αντιδήμαρχοιΘωμάς Μπέγκας και Νίκος Γκόλας.«Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική δράση και απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους επαγγελματίες να την στηρίξουν» τόνισε ο κ. Μπέγκας και έκανε γνωστό ότι από αύριο θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα καταστήματα της πόλης.«Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης περνάει στη φάση που χρειάζεται τη βοήθεια και τη συμβολή όλων. Είναι καιρός να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας» τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας.Να σημειωθεί ότι η χωροθέτηση των ειδικών κάδων έχει πιλοτικό χαρακτήρα και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ


Ανάσα αισιοδοξίας για τις γιαννιώτικες επιχειρήσεις αποτελεί φέτος η απόφαση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων να επιδοτήσει τα μέλη του για τη συμμετοχή τους, στη Διεθνή Έκθεση «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2013» που θα που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 11 έως 19 Μαΐου στο ΕΑΝΚΙ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ υπό την διοργάνωση της εταιρείας «ΚΥΚΛΟΣ», τη συνδιοργάνωση του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.Η φετινή έκθεση με δεδομένη την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η αντίστοιχη περυσινή , θέτει υψηλούς στόχους τόσο ως προς τον αριθμό συμμετοχής εκθετών, όσο και ως προς την ποιότητα των εκθεμάτων, αλλά και τις εμπορικές συμφωνίες που κατά την διάρκεια της θα συναφθούν.Στόχος του Επιμελητηρίου και της διοργανώτριας εταιρείας, είναι με αφετηρία αυτή την διοργάνωση να διευρυνθεί ο κύκλος των δραστηριοτήτων της, να περιληφθούν ευρύτερες δυνάμεις της Ηπείρου και εν τέλει να καταστεί ισότιμη και ανταγωνιστική μεγάλων Διεθνών Εκθέσεων της χώρας και του εξωτερικού.Πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα έντονο είναι και φέτος το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων , όπως σαφώς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη έχει καλυφθεί το 90% του χώρου που διατίθεται για τους εκθέτες, για τον λόγο αυτό καλούμε τις επιχειρήσεις-μέλη μας να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να δηλώσουν συμμετοχή σε μια έκθεση θεσμό που στηρίζει τη γιαννιώτικη αγορά εδώ και δεκαπέντε έτη.
Πληροφορίες: «ΚΥΚΛΟΣ» ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
ΤΗΛ.: 26510-37114, 37119 
ΚΙΝ.: 6944107862

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Μετά τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου και ο Δήμος Φιλιατών, προχωράει σε ανοιχτούς διαγωνισμούς για την ανάθεση έργου καθαριότητας δημοτικών ενοτήτων σε ιδιώτες.Την έντονη αντίδρασή του στην εξέλιξη αυτή εκφράζει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ του Ν. Θεσπρωτίας,ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στο όνομα της «βελτίωσης» της ποιότητας της ζωής των πολιτών, προωθείται το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στον Δήμο».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εκδηλώσεις για την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς των εφήβων

Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πρέβεζας σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας, στα πλαίσια της δραστηριοποίησής της ως προς την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς των εφήβων, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης μαθητών Λυκείου σε θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς.Για το σκοπό αυτό έχουμε προσκαλέσει τον κύριο Τάσο Μαρκουίζο «Ιαβέρη», Οδηγό αγώνων αυτοκινήτου και Σύμβουλο Ασφαλούς Οδήγησης και Οδικής Συμπεριφοράς.Ο κ. Μαρκουίζος θα επισκεφτεί τα εξής σχολεία:
τις 22 και 23 Απριλίου 2013, για ένα διήμερο εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει ενημερώσεις μαθητών Λυκείου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν στην ορθή και συνειδητή οδική συμπεριφορά.
Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, 9:00 π.μ., 2ο Γενικό Λύκειο Πρέβεζας
Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, 12:00 π.μ., 1ο ΕΠΑ.Λ. Καναλακίου
Τρίτη 23 Απριλίου 2013, 09:00 π.μ., 1ο ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας.
Παράλληλα τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ώρα 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην «Όαση»), θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα:«Καθ – Οδηγώντας τα παιδιά μας με Ασφάλεια».Κεντρικός Ομιλητής είναι ο κ. Τάσος Μαρκουίζος «Ιαβέρης».Η Ημερίδα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς. Την Ημερίδα θα τιμήσουν με τις εισηγήσεις τους:
ο κ. Ευάγγελος Μάστακας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πρέβεζας,
ο κ. Κωνσταντίνος Σιώρος, Διοικητής Τροχαίας Πρέβεζας,
Dr. Επαμεινώνδας Λέκκας, Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Πρέβεζας καιο κ. Ιωάννης Ρέντζος, Δημοτικός Σύμβουλος.
Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πρέβεζας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας και η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων.Ο κ. Τάσος Μαρκουίζος «ΙΑΒΕΡΗΣ», είναι καταξιωμένος Οδηγός Αγώνων Αυτοκινήτου, Σύμβουλος Ασφαλούς Οδήγησης και Οδικής Συμπεριφοράς, Συγγραφέας των βιβλίων «Εθνικό Θέμα: Οδηγός Ασφαλούς Οδικής Συμπεριφοράς I» και «Οδηγός Ασφαλούς Οδικής Συμπεριφοράς IΙ». Έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 25 χρόνια μια προσπάθεια να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά όλων μας και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους συμπολίτες – συνανθρώπους του μπορεί, με μόνο στόχο την μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία ξεκληρίζουν καθημερινά τις δικές μας οικογένειες. Παραδίδει μαθήματα ασφαλούς οδήγησης στη Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς που ο ίδιος έχει ιδρύσει. Δίνει ομιλίες (αφιλοκερδώς) σε σχολεία, στρατόπεδα, πτέρυγες μάχης, αστυνομία, δήμους και κοινότητες, ιδρύματα, ΕΚΑΒ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ελπίζοντας επιτέλους να πάψει αυτό το θανατικό που πλήττει την χώρα μας.Είναι μεγάλη μας τιμή που θα τον έχουμε κοντά μας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Δικαστικό Μέγαρο Πρέβεζας
26820 89529 &; 26820 22328

Εκπαιδευτικό Συνέδριο: «Η Εκπαίδευση στην Άρτα»

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Σκουφάς» Άρτας, το Παράρτημα Ηπείρου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την επίσημη έναρξη των εργασιών του Εκπαιδευτικού Συνεδρίου το οποίο συνδιοργανώνουν στην Άρτα από 19-21 Απριλίου 2013 στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» με θέμα: «Η Εκπαίδευση στην Άρτα». Η πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στις 5 το απόγευμα. Οι εισηγήσεις των εισηγητών θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στην ίδια αίθουσα. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι: ο Δήμος Αρταίων, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ε.Λ.Μ.Ε. Άρτας.

Αυτά είναι τα 56 φιλέτα που ξεπουλά το δημόσιο στην Ήπειρο

Αξιολογούνται προς αξιοποίηση μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό. Δείτε όλη η λίστα των ακινήτων.Τα 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου «προς αξιοποίηση» από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του Αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.Δεν είναι όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Αλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κλπ. Αλλα είναι εντός αλλά τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός σχεδίου.

«Φιλέτα» στην Ήπειρο
Ειδικά,σε ότι αφορά την περιοχή της Ηπείρου,στην Ηγουμενίτσα προς αξιοποίηση έχουν αξιολογηθεί πέντε ακίνητα, στο Μαργαρίτι ένα, στον Παραπόταμο τρία, στα Σύβοτα τρία, , ένα στη Δημοτική Ενότητα Αχέροντα, τέσσερα στην Παραμυθιά, έξι στη Σαγιάδα και ένα στους Φιλιάτες.Στο Δήμο Ιωαννιτών δέκα, ένα στη Χρυσοβίτσα, τέσσερα στον πρώην δήμο Αράχθου Άρτας, δέκα στον πρώην δήμο Φαναρίου, ένα στον πρώην δήμο Ζαλόγγου, πέντε στο Δήμο Πρέβεζας.Αναλυτικά η λίστα με τα ακίνητα στην Ήπειρο:
1. ΤΑΧΔΙΚ Αγίων Αποστόλων Ε92 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας
2. ΕΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΕΤΑ
3. ΚΕΔ Ηγουμενίτσα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
4. ΚΕΔ Ηγουμενίτσα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
5. ΚΕΔ Ηγουμενίτσα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
6. ΚΕΔ Μαζαρακιά ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
7. ΚΕΔ Παραπόταμος ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
8. ΚΕΔ Κορίτιανη ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
9. ΚΕΔ Κορίτιανη ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
10. ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΒΟΤΩΝ Ηγουμενίτσας
11. ΚΕΔ Σύβοτα ΣΥΒΟΤΩΝ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εκτός Σχεδίου
12. ΕΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ Ηγουμενίτσας ΕΤΑ
13. ΤΑΧΔΙΚ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών
14. ΚΕΔ Βορείου Ηπείρου 20 ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
15. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Λεωφόρος Παπανδρέου Γεώργιου & Πατριάρχη Ευαγγελίδη ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
16. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
17. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
18. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
19. ΕΤΑ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΕΤΑ
20. ΚΕΔ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
21. ΚΕΔ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
22. ΚΕΔ Λόφος Βελισσάριου ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
23. ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ Ιωαννιτών
24. ΚΕΔ Χρυσοβίτσα ΕΓΝΑΤΙΑΣ Μετσόβου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ
25. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
26. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
27. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
28. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
29. ΚΕΔ Θέμελο ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ Εκτός Σχεδίου
30. ΚΕΔ Θέμελο ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
31. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
32. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
33. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
34. ΚΕΔ Φαναρίου Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
35. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
36. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
37. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
38. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
39. ΟΠΕΚΕΠΕ ΖΑΛΟΓΓΟΥ Πρέβεζας
40. ΤΑΧΔΙΚ Τσαλδάρη Παναγή & Βενιζέλου Ελευθέριου ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας
41. ΚΕΔ Μιχαλίτσι ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
42. ΚΕΔ Πρέβεζα ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
43. ΚΕΔ Άγιος Θωμάς ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
44. ΥΑΜΣ Πρέβεζα ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας
45. ΚΕΔ Σκάνδαλο ΑΧΕΡΟΝΤΑ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ
46. ΤΑΧΔΙΚ Παραμυθιά ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου
47. ΚΕΔ Αγία Κυριακή ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΑΓΝΩΣΤΟ Εκτός Σχεδίου
48. ΚΕΔ Σεβαστό ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
49. ΚΕΔ Καλλιθέα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΟ
50. ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών
51. ΚΕΔ Κεστρίνη ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
52. ΚΕΔ Σαγιάδα ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΜΕΡΙΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
53. ΚΕΔ Ασπροκκλήσι ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ
54. ΚΕΔ Σαγιάδα ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
55. ΚΕΔ Σαγιάδα ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΜΕΡΙΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
56. ΚΕΔ Κερασοχώρι ΦΙΛΙΑΤΩΝ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου

ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣΜε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ προτείνει την άμεση συζήτηση του θέματος της λειτουργίας του νοσοκομείου Πρέβεζας.
«Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκούς υποβάθμισης της λειτουργίας του γενικού νοσοκομείου της Πρέβεζας» αναφέρεται στην επιστολή. «Οι περικοπές στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα αλλά πολύ περισσότερο οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν οδηγήσει τους γιατρούς του νοσοκομείου σε απόγνωση. Τα συνεχή διαβήματα τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου όσο και του συλλόγου των εργαζομένων και των γιατρών έχουν πλέον γίνει κραυγές απελπισίας.
Ειδικότερα :
-Το νεφρολογικό τμήμα έχει μείνει με ένα γιατρό και απειλείται με κλείσιμο
-Η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί κατά τα 2/3 του μήνα σε αδυναμία λειτουργίας οποιουδήποτε χειρουργείου – ακόμα και γέννας
-Το παιδιατρικό τμήμα για το 1/3 του μήνα δεν είναι σε θέση να καλύψει εφημερίες
-Η παθολογική κλινική έχει φτάσει στα όρια με άμεσο κίνδυνο να βάλει λουκέτο μετά τις 20 Απρίλη».
Και συνεχίζει η επιστολή «Επειδή η κατάσταση είναι τραγική θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να τεθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως επείγουσας σημασίας και να κληθούν να καταθέσουν τα δεδομένα και τις προτάσεις τους η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου».


Η παράταξη
«Ήπειρος Τόπος να Ζεις»

Πορεία νέα με Αγγέλη Γραμματέα;

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για Γραμματέας στη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ

Τελικά κάθε φορά που ο Βλάσης Ντόκας φιλοξενεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙTV κάποιο στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, προκύπτει και μια νέα υποψηφιότητα για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ. Έτσι λοιπόν μετά τον περιφερειακό σύμβουλο Στέφανο Ζούμπα, σειρά χθες είχε η δημοτική σύμβουλος στο δήμο Ζαγορίου, Αγγελική Αγγέλη, η οποία όχι μόνο δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο αλλά το ενίσχυσε, μέσα από την δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς της για τη νέα πράσινη τοπική Ν.Ε. Ταυτόχρονα δε δεσμεύτηκε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια στο δήμο Ζαγορίου. Την ώρα που οι περισσότεροι Πασόκοι κρύβονται και αποφεύγουν τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, η ίδια τολμά να τοποθετείται για θέματα που καίνε και να καθαρίζει για το κόμμα της στα δύσκολα. Συγκροτημένος και σύγχρονος πολιτικός λόγος με εστίαση στα ζητήματα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, από ένα φρέσκο και πολλά υποσχόμενα πολιτικό πρόσωπο, που καλά-καλά δεν έχει κλείσει τα 25 της. Έχει όλο το μέλλον μπροστά της και πραγματικά όλα τα κόμματα να αναδείξουν σε θέσεις ευθύνης νέα πρόσωπα.

Τρένο και φυσικό αέριο ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

Το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου και της δυνατότητας αξιοποίησης του φυσικού αερίου και στην περιοχή μας επαναφέρει στο προσκήνιο η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, με αφορμή την κατάθεση των παρατηρήσεών της στην μελέτη «Α’ φάση, Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» Περιφέρειας Ηπείρου. Σε έγγραφό της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής αναφέρεται στα σημεία -κλειδιά στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η μελετητική ομάδα στην επόμενη φάση για την ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση του μοντέλου ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου την επερχόμενη 15ετία. Ειδική αναφορά γίνεται στις συγκοινωνιακές – ενεργειακές υποδομές, με το ΤΕΕ/ΤΗ να επισημαίνει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου αποτελεί εθνική προτεραιότητα και θα πρέπει να εξετασθεί με γνώμονα τα μελλοντικά πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν σε εθνικό πλέον επίπεδο με την ολοκλήρωσή της στο Λιμένα της Ηγουμενίτσας. «Είναι προφανές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη εκτέλεσης του έργου είναι η άμεση ολοκλήρωση των συγκεκριμένων μελετών του ΟΣΕ που ήδη είναι σε εξέλιξη. Λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θεωρούμε ότι στην αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού πρέπει να περιληφθεί η αναγκαιότητα για άμεση εκκίνηση του έργου και αναφορές για σταδιακή προκήρυξη εκτέλεσης τμημάτων του έως και την ολοκλήρωση αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, επισημαίνεται ότι η σύνδεση της Ηπείρου με τον αγωγό είναι επιβεβλημένη, ανεξάρτητα από την τελική στρατηγική και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον αγωγό (TAP ή ITGI). Αναφορά γίνεται επίσης στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με το ΤΕΕ/ΤΗ να χαρακτηρίζει τις προοπτικές ως μία από τις μεγάλες ευκαιρίες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου. «Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία εάν ευδοκιμήσει θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του σημείου εξόρυξης και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα. Επομένως ο χωροταξικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ώριμος να αντιμετωπίσει θέματα που θα προκύψουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων. Ειδικές παρατηρήσεις Στο έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΗ υπάρχουν μία σειρά παρατηρήσεις ως προς το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι δεν έχουν τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αγροτικής Αναγέννησης, ενώ δεν έχει ληφθεί υπόψη το Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδάτινου Διαμερίσματος Ηπείρου το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στη συνέχεια υπάρχουν ειδικότερες παρατηρήσεις για ελλείψεις, εσφαλμένες αναφορές, ασάφειες και αντικρουόμενα συμπεράσματα ως προς το Λιμάνι Πρέβεζας, τον ιαματικό τουρισμό, τις υδατοκαλλιέργειες και άλλα επί μέρους ζητήματα.


Μοντέλο «ελεγχόμενης διασποράς» 
Την στοχευμένη κατεύθυνση των περιορισμένων πόρων σε βιώσιμα έργα που θα αμβλύνουν τις περιφερειακές ανισότητες παράγοντας αναπτυξιακά αποτελέσματα στις περιοχές που θα επενδυθούν με στόχο τη διάχυσή τους στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, προτείνει συμπερασματικά το ΤΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα μοντέλο ανάπτυξης «ελεγχόμενης διασποράς». «Στη ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που ζούμε, όταν και ο τελευταίος οικονομικός πόρος πρέπει να αξιοποιείται πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη, είναι προφανώς μονόδρομος η κάθε δράση και ενέργεια να εντάσσεται σε σχεδιασμό. Ο προγραμματισμός να τηρείται δεσμευτικά, ώστε συντονισμένα να υλοποιούνται οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων. Μέσα από την αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου ανάπτυξης της Ηπείρου, που είναι σκοπός της παρούσας μελέτης, πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια οι αρχές επί των οποίων βασίζεται ο προσδιορισμός των κατευθύνσεων του αναθεωρημένου κειμένου. Αυτό θα αποτελέσει το ανάχωμα που δεν θα επιτρέψει παρερμηνείες ή διαστρεβλώσεις όταν συντάσσονται τα επί μέρους προγράμματα δράσης. Παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις κατά το δοκούν, ακυρώνουν το κάθε αναμενόμενο αποτέλεσμα του χωροταξικού σχεδιασμού και καταλήγουν σε κατασπατάληση πόρων, φυσικών και οικονομικών», καταλήγει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ