Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Τρέμει η γη στο Μέτσοβο!!!

ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ 1963
Γεωλογικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους του Μετσόβου «ξύπνησε» με έντονο τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας ζημιές και ανησυχία.Οι πληγέντες διερευνούν τις δυνατότητες αποζημίωσής τους ή παροχής οικονομικών διευκολύνσεων για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.Ηδη πέντε σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και εκκενώθηκαν, αφού απειλούνται με κατάρρευση, ενώ άλλα 25 παρουσιάζουν σοβαρές φθορές από τις κατολισθήσεις.Στις συνοικίες Αγιος Δημήτριος και Αγιος Χαράλαμπος του Μετσόβου και στο απέναντι χωριό Ανήλιο, οι κάτοικοι νιώθουν τη γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους. Μετρούν καθημερινά ρωγμές στα σπίτια τους, βλέπουν τοίχους και κομμάτια δρόμων να καταρρέουν και να χάνονται στον γκρεμό, ενώ περιμένουν με αγωνία τις απαντήσεις των ειδικών για το αν και πόσο κινδυνεύουν.Σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Ηλία Θεοδωρίδη, με τη συμμετοχή και κλιμακίου της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων από την Κοζάνη, ο δήμαρχος Μετσόβου, Ν. Τσομπίκος περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απηύθυνε έκκληση για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και διακοπής της εξέλιξης του φαινομένου.«Οι συγκεκριμένοι συνοικισμοί έχουν χτιστεί σε σαθρό έδαφος και είναι ευάλωτοι σε κατολισθήσεις. Το 1963 είχαμε στο Μέτσοβο πολύ μεγάλες καταστροφές και τα σπίτια ξαναχτίστηκαν από την αρχή.Δύο συνοικίες του Μετσόβου και το χωριό Ανήλιο έχουν χτυπηθεί από το γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί ρωγμές και κατολισθήσειςΤο 2010 το πρόβλημα επανήλθε, όπως και φέτος από την αρχή του χειμώνα. Τις τελευταίες 15 μέρες παρουσιάζει μεγάλη έξαρση», εξήγησε στην εφημερίδα «Εθνος» ο κ. Τσομπίκος. Η σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ, μαζί με τις προτάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μετσόβου εστάλησαν ήδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα προωθήσει τον φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες λύσεις, σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

«Να δράσουμε άμεσα»
«Καθημερινά μετράμε νέες ρωγμές και ζημιές σε σπίτια. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Χρειάζεται να γίνει νέα διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, να αλλάξουμε τους αγωγούς για απορροή των υπόγειων νερών και να αποκαταστήσουμε τις βλάβες σε τοιχία αντιστήριξης και άλλες υποδομές», τόνισε ο δήμαρχος Μετσόβου.Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων καταγράφηκαν 30 σπίτια στο Μέτσοβο και στο Ανήλιο με σοβαρές φθορές. Πέντε από αυτά (3 στο Μέτσοβο και 2 στο Ανήλιο) κρίθηκαν ακατάλληλα και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών, ενώ ένα από αυτά κατεδαφίστηκε.Οι πληγέντες διερευνούν τις δυνατότητες αποζημίωσής τους ή παροχής οικονομικών διευκολύνσεων για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.

ΑΡΤΑ:Χαιρετισμός Περιφερειάρχη σε Ημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου/Τμ. Ζωϊκής Παραγωγής

Στην ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΙ Ηπείρου/Τμήμα Ζωικής Παραγωγής σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας, την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ.ά., παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, τη σημασία που έχει η καινοτομία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ υπογράμμισε την εποικοδομητική συνεργασία Περιφέρειας και ΤΕΙ Ηπείρου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο αίτημα αποκέντρωσης σε Περιφερειακό επίπεδο του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επίσης στην ανάγκη ενοποίησης των Υπηρεσιών του Υπουργείου υπό τη σκέπη των Αιρετών Περιφερειών στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Στην ημερίδα εκ μέρους της Περιφέρειας, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Γιάννης Κατέρης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Χρ. Παπαγιάννης.

Σύσκεψη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ήπειρο

Όλα τα ζητήματα που αφορούν την αντιπυρική προστασία συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Περιφέρεια, ύστερα από πρόσκληση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Στη σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της Πυροσβεστικής ο Αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Καραλιάς, ο Γενικός Διευθυντής Π.Υ. Ηπείρου Δ. Αναγνωστάκης καθώς επίσης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κων. Τρομπούκης.Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο, ενώ από τον Περιφερειάρχη δόθηκε ιδιαίτερα βαρύτητα στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει με τις Αλβανικές Αρχές για την αντιμετώπιση των εισαγόμενων πυρκαγιών.Την αναγκαιότητα προώθησης ενημερωτικής καμπάνιας για την πρόληψη των πυρκαγιών έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, ενώ σε επιμέρους ζητήματα αναφέρθηκαν οι άλλοι παριστάμενοι Δήμαρχοι Δωδώνης κ. Κ. Κατσανάκης, Βορείων Τζουμέρκων κ. Ι. Συντελές και ο Αντιδήμαρχος Μετσόβου κ. Στ. Ταλάρης.Επισημάνσεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Εθελοντικών Οργανώσεων έκανε, μεταξύ άλλων, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος.Επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πυροπροστασία στις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας και Άρτας, εξετάστηκαν σε ανάλογες συσκέψεις που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή το πρωί αντίστοιχα παρουσία του Αρχηγού και του Γεν. Επιθεωρητή Β. Ελλάδος.Στην Πρέβεζα παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαϊλης, Ζηρού κ. Δ. Γιολδάσης, ο Δασάρχης και στην Άρτα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς οι Δήμαρχοι Άρτας κ. Ι. Παπαλέξης, Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Δ. Γαλλίκας, ο Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Βασίλης Ρίζος, ως επίσης και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε.Ο Αρχηγός του Π.Σ., ύστερα από αίτημα που διατύπωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, υποσχέθηκε να διατηρηθεί το Άκτιο ως έδρα των πυροσβεστικών αεροπλάνων Καναντέρ καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Θεσπρωτικό.

Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη για τη δυνατότητα χωροθέτησης καυσίμων στην Θεσπρωτία

Την πεποίθηση πως θα εξευρεθεί λύση στο θέμα της χωροθέτησης καυσίμων στη θέση «Γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας της Π.Ε. Θεσπρωτίας εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί  στο γραφείο του με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων τοπικών αρχών και φορέων.Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ιωάννης Παπαλέξης, οι Δήμαρχοι: Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, Φιλιατών Μηνάς Παππάς, και Σουλίου Σταυρούλα Μπότση-Μπραίμη καθώς και εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.Κοινή συνισταμένη της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ήταν πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών – καυσίμων στην περιοχή της «Γωνιάς» καθώς προβλέπεται τόσο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο και στην μελέτη που έχει εκπονήσει ο Ο.Λ.ΗΓ. για την εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων και θα συμβάλει στην προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.Την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη προοπτική εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο οποίος μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία «λέει όχι στην εγκατάσταση καυσίμων στη «Γωνιά» και προτείνει την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής».«Ουσιαστική και χρήσιμη και για μελλοντικά ζητήματα που θα προκύψουν στην Ήπειρο» χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους καθώς, όπως εξήγησε, τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική, περιφερειακή αντίληψη σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο. «Από όποια θέση κι αν κατέχουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει όλοι μας να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά για την ανάπτυξη της περιοχής. Ξέρετε ότι και τα Υπουργεία μπορούν να δίνουν λύσεις εκμεταλλευόμενα τα κενά που παρουσιάζουν οι δικές μας αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση το έλλειμμα στην εναλλακτική χωροθέτηση μπορεί να αποβεί σε βάρος της Ηπείρου και να πάρουν άλλοι αποφάσεις για την Ήπειρο». Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε όλους τους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και μέσα από μια συλλογική αντίληψη για το Ηπειρωτικό συμφέρον να λάβουν αποφάσεις ώστε να αποσοβήσουν τέτοιους υπαρκτούς κινδύνους».Θετικός με την εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη «Γωνιά» εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. «Είμαι θετικότατος στη χωροθέτηση καυσίμων στη «Γωνιά» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως σέβεται τις όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: « Πρέπει να αποφασίσουμε με γνώμονα το Ηπειρωτικό συμφέρον. Το λιμάνι πρέπει να έχει κοντά τις εγκαταστάσεις καυσίμων για να μειωθεί και το κόστος. Παράλληλα στην περιοχή υπάρχει ήδη και το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Ηγουμενίτσας».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Με επιτυχία διεξήχθη η τριήμερη εκδήλωση «Ημέρες Σταδιοδρομίας 2013»


Με επιτυχία διεξήχθη η τριήμερη εκδήλωση «Ημέρες Σταδιοδρομίας 2013» της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή τους φοιτητές και απόφοιτους του Ιδρύματος με τον κόσμο της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και δικτύωσης.Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν Βιωματικά "Εργαστήρια Σύνδεσης με την αγορά εργασίας" στα οποία αναλύθηκαν θέματα αυτοδιερεύνησης και η αναγκαιότητα συνειδητοποίησης των προσωπικών χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων ως μοχλοί σχεδιασμού μιας επιτυχούς σταδιοδρομίας σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο.Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ακολούθησε η εκδήλωση "Βραβεία Επιχειρηματικότητας", στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας που οργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της ΔΑΣΤΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να εμφυτεύσει το πνεύμα της επιχειρηματικότητας στους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 136 συμμετέχοντες που σχημάτισαν 42 ομάδες, ενώ στην τελική φάση συμμετείχαν οι επικρατέστερες ιδέες/σχέδια. Οι διαγωνιζόμενοι αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του οικονομικού / επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το 1ο Βραβείο συνόδευσε χρηματικό έπαθλο, χορηγία της Τράπεζας Εurobank. Ακολούθησε συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Ξεπερνώντας τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας"Τη δεύτερη ημέρα "Ημέρα Δικτύωσης" πραγματοποιήθηκε αρχικά συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γνώσεις και δεξιότητες που αναζητά η ελληνική και διεθνής αγορά εργασίας» και ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις δικτύωσης με φοιτητές, απόφοιτους του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της «Ημέρας Δικτύωσης» δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές, αποφοίτους αρχικά να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τις τάσεις της αγοράς εργασίας στους κλάδους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς και τα προσόντα, τυπικά και άτυπα, που αναζητούν αυτοί, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της αυτοπαρουσίασής τους σε μια συνέντευξη, να συνομιλήσουν με στελέχη επιχειρήσεων και να δικτυωθούν. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 20 επιχειρήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 153 συνεντεύξεις γνωριμίας- δικτύωσης.Η τρίτη ημέρατων "Ημερών Σταδιοδρομίας 2013" ήταν αφιερωμένη στην "Εργασία στην Ευρώπη". Το κοινό ενημερώθηκε για τα διαθέσιμα εργαλεία, προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, η αξιοποίηση των οποίων δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό εργασιακό χώρο για απασχόληση, πρακτική άσκηση, επιχειρηματική δραστηριότητα και εκπαίδευση.Η ΔΑΣΤΑ ευχαριστεί θερμά το σύνολο των ομιλητών, που με τις εισηγήσεις τους μετέφεραν πολύτιμη γνώση και εμπειρία ικανή να αποτελέσει έναυσμα για προβληματισμό, κινητοποίηση και ίσως και επαναπροσδιορισμό στόχων στους φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις που συνέβαλαν τόσο με τις περιεκτικές παρουσιάσεις τους όσο και με τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αποκατάσταση των φοιτητών αποφοίτων του Ιδρύματος. Ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης, την τράπεζα Eurobank για το χρηματικό έπαθλο στα "Βραβεία Επιχειρηματικότητας" και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου για τη φιλοξενία που παρείχε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του .Οι "Ημέρες Σταδιοδρομίας 2013" πραγματοποιήθηκαν από τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας και τα υποκείμενα σε αυτήν γραφεία, μονάδα της: Γραφείο Διασύνδεσης, Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τα Κάστρα ενώνουν τα σχολεία της Ευρώπης

Tο εαρινό ραντεβού τους στην Πρέβεζα έδωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας συμμετέχοντας στην συνάντηση του προγράμματος COMENIUS η οποία πραγματοποιείται στην Πρέβεζα με συντονιστή το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας.Περίπου 15 μαθητές και μαθήτριες από τα Ευρωπαικά σχολεία μαζί με καθηγητές τους θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες στην Πρέβεζα, θα γνωρίσουν την πόλη και συνάμα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα Κάστρα.Τα Κάστρα εξάλλου είναι το κοινό σημείο των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι πόλεις από τις οποίες προέρχονται τα παιδιά διαθέτουν μνημεία αντίστοιχα με αυτά της Πρέβεζας.Όπως τόνισε η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Αναστασία Κόρου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εργάστηκαν με μεγάλο ζήλο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία και υλοποιώντας αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάδειξη και την ιστορία των Κάστρων.Η συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία, θα δώσει την δυνατότητα αφενός να ανταλλαγούν εμπειρίες και απόψεις και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα άτυπο δίκτυο μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με σημείο αναφοράς τα Κάστρα.Η υποδοχή των φιλοξενούμενων μαθητών και των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Λαικής Αγοράς.Καλωσόρισμα απεύθυνε η διευθύντρια Βθμιας Εκπαίδευσης Κική Σφονδύλη και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ενώ το παρών έδωσε και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα παιδείας Γιώργος Φραγκούλης.Ο κ.Μπαϊλης συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος και ιδιαίτερα την κ.Κόρου καθώς και τα παιδιά αλλά και τους καθηγητές του σχολείου εκφράζοντας την ευχή οι προσκεκλημένοι να έχουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη διαμονή και να γνωρίσουν όχι μόνο τα Κάστρα αλλά και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία και τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει η Πρέβεζα.Οι εκπρόσωποι των φιλοξενουμένων εκφράστηκαν με πολύ θερμά λόγια για την υποδοχή που τους έγινε υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία και ο πολιτισμός του κάθε τόπου μπορούν μέσα από τα μάτια των παιδιών να αποτελέσουν την αφορμή για ένα καλύτερο ευρωπαικό μέλλον.

Στο πλευρό των εργαζομένων το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην τελευταία του συνεδρίαση, με αφορμή τις κινητοποιήσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες έχουν ως αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των απολύσεων προσωπικού, επαναβεβαίωσε ομόφωνα την πάγια θέση του ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν τις αποδοχές τους στον συμφωνημένο χρόνο και ότι απολύσεις προσωπικού δεν μπορούν να γίνονται αυθαίρετα. Και για τις δύο περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα όσα προβλέπει η ισχύουσα εργατική νομοθεσία.Προς την κατεύθυνση αυτή στηρίζει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων που προγραμματίζεται από τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα σε τοπικό επίπεδο.

Δυναμική συμμετοχή της Πρέβεζας στην πρωτοβουλία "Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα"

Μαζική είναι η συμμετοχή των συλλόγων, των φορέων και των πολιτών στην πρόσκληση που απεύθυνε ο Δήμος της Πρέβεζας για την πρωτοβουλία Let’s do it Greece 2013, «Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα» η οποία πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Απριλίου.Ο Δήμος της Πρέβεζας συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή ενώνει τις δυνάμεις του με την Περιφερειακή Ενότητα, την ΔΕΥΑΠ, τα σχολεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και όσους Δημότες επιθυμούν και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση .Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ευάγγελος Ροπόκης η ανταπόκριση του κόσμου είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα ικανοποιητική.Τα σημεία που θα καθαριστούν δεν είναι μόνο οι παραλίες αλλά παρτέρια, πλατείες, πάρκα ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής.Το ίδιο μεγάλη είναι η ανταπόκριση των φορέων, των συλλόγων και των πολιτών των Δημοτικών Ενοτήτων Λούρου και Ζαλόγγου σύμφωνα με τους αντιδημάρχους Χαράμπο Κακιούζη και Παντελή Μπαρτζώκα.Ο Δήμος της Πρέβεζας θα διαθέσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό , όπως σακούλες και γάντια, ενώ τα οχήματα της καθαριότητας θα φροντίσουν για την απομάκρυνση των απορριμμάτων.Η λίστα των συμμετοχών παραμένει ανοιχτή και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν την παρουσία τους στην πρωτοβουλία αυτή μπορούν να το δηλώσουν στα τηλέφωνα 2682029999, 2682360600 και 2682360656 για την Δημοτική Ενότητα Πρέβεζας, στο 2682360500 για την Δημοτική Ενότητα Λούρου και στο 2682052600 για την Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου.

"Χαράζει Άνοιξη στην Άρτα"-Έκθεση χαρακτικής στη Δημ. Πινακοθήκη Άρτας

Με μεγάλη επισκεψιμότητα συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γ. Μόραλης" η έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαράζει Άνοιξη στην Άρτα". Πρόκειται για την πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία εκθέτουν τα έργα τους 12 σύγχρονοι χαράκτες, που παρουσιάζουν μια ποικιλία χαρακτικών έργων. Ξυλογραφία, οξυγραφία, λιθογραφία και ακουαντίνα είναι μερικές από τις τεχνικές της χαρακτικής που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απολαύσουν οι επισκέπτες της Πινακοθήκης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής : Αχειμάστου Φανή, Canuto Kallan, Γκαραβέλα Βασιλική, Διονυσοπούλου Ελισσάβετ, Ζαβιτσάνου Αννή, Κλέβες Κρισίκο, Κοντονής Ανδρέας, Λιβανού Σοφία, Πάλλης Γεώργιος, Πεταλάς Μιλτιάδης, Τσιρογιάννης Δημήτρης, Χατζίρη Αναστασία.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου. Οι ώρες λειτουργίας της πινακοθήκης είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο 09:30-14:30, Κυριακή κλειστά.Είσοδος ελεύθερη.Για ομαδικές επισκέψεις επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2681024946

Έκθεση της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας Ιωαννίνων «Φωτόραση»

Η Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας «Φωτόραση» αποτελεί την πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και ασχολούνται με τα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.Σκοπός της είναι η διάδοση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και της τεχνικής της, η ανάδειξη των εκφραστικών μέσων και της μαγείας της φωτογραφίας και της φωτογράφησης, η πραγματοποίηση διαλέξεων, σεμιναρίων, προβολών, εξορμήσεων και εκθέσεων, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων, η επικοινωνία και συνεργασία με άλλες φωτογραφικές λέσχες και αντίστοιχες ομάδες.Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της Λέσχης να παρουσιάσουν το έργο τους, να σχολιάσουν και να σχολιαστούν, να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο γύρω τους, μέσω μιας αμφίδρομης ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.Μέχρι στιγμής έχουν πλαισιώσει τις δραστηριότητές της 100 περίπου φωτογράφοι, Γιαννιώτες και μη, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, δημιουργώντας τον πυρήνα της προσπάθειας, με την προσδοκία της ακόμα μεγαλύτερης συμμετοχής και διάδοσης των σκοπών και δράσεών της.Η πρώτη έκθεση των μελών της Φωτόρασης είναι γεγονός. Θα λάβει χώρα στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία από 10 έως 27 Απριλίου, τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 7μ.μ.και οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 19.00-21.000 Δευτέρα-Σάββατο.

ΔΗΜΣΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ : Ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου

Σας γνωρίζουμε ότι στον Δήμο μας λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο,το οποίο ενισχύεται μόνο με εθελοντικές προσφορές στο οποίο είναι εγγεγραμμένες 250 οικογένειες του Δήμου Πρέβεζας.Εν όψει των εορτών του Πάσχα σας παρακαλούμε να σταθείτε αλληλέγγυοι και να μας βοηθήσετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την οποιαδήποτε προσφορά σας.
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Επιστολή δημάρχου για την απογραφή

Την άμεση εφαρμογή των στοιχείων της απογραφής του 2011 ζητά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών και κοινοποίησε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Οικονομικών, τα κόμματα και τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.Η μη εφαρμογή της απογραφής αποστερεί από το Δήμο Ιωαννιτών ποσό που ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια ετησίως. Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που ανήκουν στους Γιαννιώτες.

Σε αντιστροφή τής έως τώρα αρνητικής της πορείας, ελπίζει η Spider

Eλπίζει ότι θα τα καταφέρει και όχι μόνο θα διασωθεί αλλά και θα ανακάμψει, παρά τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών βιομηχανία Spider, η οποία αποτελεί μια από τις δέκα μεγαλύτερες της Ηπείρου. Με δύο βιομηχανικές μονάδες στα Ιωάννινα είναι σε θέση να κατασκευάζει μεταλλικούς και πλαστικούς κάδους απορριμμάτων, αμυντικό υλικό όπως είναι οι χαλύβδινοι κάλυκες και οι γεμιστήρες αυτόματων όπλων, καθώς και μεταλλικά έπιπλα ή ράφια καταστημάτων, ασχολούμενη συγχρόνως με τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση υπερκατασκευών οχημάτων.Στα τέλη του περασμένου μήνα η επιχείρηση όφειλε, μεταξύ άλλων, περί τα 2,3 εκατ. ευρώ στο επί μήνες τώρα απλήρωτο προσωπικό της.Ωστόσο, θεωρεί «πολύ μικρή» την πιθανότητα να βρεθεί σε αδυναμία να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και δηλώνει ότι υπό προϋποθέσεις έχει τη δυνατότητα να πετύχει εφέτος «σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών», ικανή «να αντιστρέψει» την αρνητική πορεία της, λόγω σημαντικών νέων εργασιών.Επί της ουσίας η τύχη της φαίνεται να βρίσκεται πλέον στα χέρια τριών μεγάλων πιστωτριών τραπεζών της, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha/Εmporiki.Λόγω πλήρους αδυναμίας να ανταποκριθεί στις τραπεζικές και λοιπές υποχρεώσεις της, η επιβίωση της επιχείρησης εξαρτάται απολύτως πλέον, όπως ομολογεί στην ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της, από την έκβαση διαπραγματεύσεων που έχει αρχίσει με τους πιστωτές της, στους οποίους φαίνεται ότι είναι έτοιμη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να εκχωρήσει οφειλές δήμων της χώρας προς αυτήν, καθώς και τέσσερα επενδυτικά ακίνητα που διαθέτει.Το αιτούμενο δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την τόνωση της αναιμικής ρευστότητάς της, αλλά -όπως ζητεί- με ανακεφαλαιοποίηση των τόκων και μακρά περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση των δανειακών κεφαλαίων.Ένα μέρος των προβλημάτων της οφείλεται, άλλωστε, στην οικονομική αδυναμία σειράς δήμων, στους οποίους προμήθευσε κάδους απορριμμάτων, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι σχετικές ληξιπρόθεσμες οφειλές δήμων, τις οποίες θεωρεί εισπρακτέες εντός του 2013, ανέρχονται σε έξι εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία τριών επενδυτικών ακινήτων που διαθέτει στα Ιωάννινα και ενός ακόμη στην Αθήνα υποστηρίζεται ότι ανέρχεται, βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων, σε 5,8 εκατ.ευρώ. Οι πληρωτέες εντός του έτους βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι περίπου μιάμισι φορά μεγαλύτερο από ολόκληρο τον περυσινό κύκλο εργασιών της μητρικής εταιρείας και των θυγατρικών της στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία μαζί. Στα τέλη του περασμένου μήνα, εξάλλου, είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 0,62 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές και 0,49 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία.Σε ενοποιημένη βάση η επιχείρηση το 2012 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 14,49 εκατ.ευρώ, έναντι 17,78 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 16,3%, το 73,9% των οποίων έγιναν στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 26,1% στο εξωτερικό.Επίσης, η επιχείρηση κατέγραψε μεικτά κέρδη 1,12 εκατ. ευρώ έναντι μεικτών κερδών 3,62 εκατ. ευρώ το 2011 (-69,1%), ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 11,34 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 3,62 εκατ. ευρώ το 2011 (-213,2%), ζημιές προ φόρων 15,03 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 7,83 εκατ. ευρώ το 2011 (-91,9%) και καθαρές ζημιές, μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, 14,12 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών ζημιών 8,88 εκατ.ευρώ το 2011, αυξημένες κατά 59,0%. Ως ποσοστό των εσόδων, τα μεικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 12,6 εκατοστιαίες μονάδες στο 7,7%, από 20,3% το 2011.Το υψηλό κόστος υποαπασχόλησης του παραγωγικού, δυναμικού, σε συνδυασμό με ζημιές περίπου 3,6 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από επανεκτίμηση της εύλογης αξίας του συνόλου των ακινήτων της και πρόσθετες προβλέψεις της τάξεως των 4,4 εκατ.ευρώ για επισφαλείς απαιτήσεις και απομείωση αποθεμάτων και αξίας συμμετοχών σε θυγατρικές, οδήγησαν αναπόφευκτα στις πρωτοφανείς για την εταιρεία τελικές ζημιές, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 100% των εσόδων της και εξανέμισαν τα ίδια κεφάλαια (-5,35 εκατ. ευρώ).Η δραματική επιδείνωση μεταφράστηκε και σε ανάλογη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες της εταιρείας στο Ροδοτόπι και στην Καρδαμίτσα Ιωαννίνων, καθώς και στις θυγατρικές της. Οι απασχολούμενοι στη μητρική εταιρεία μειώθηκαν σε 180 από 214 έναν χρόνο πριν (-15,9%). Επίσης, οι απασχολούμενοι στον όμιλο μειώθηκαν σε 254 από 314 έναν χρόνο πριν (-19,1%).Τα συνολικά έσοδα της μητρικής εταιρείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μηχανουργός Κων. Πέτσιος, που μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του κατέχουν τουλάχιστον το 50,8% του συνόλου των μετοχών της, το περασμένο έτος ήταν ύψους 9,05 εκατ. ευρώ έναντι 11,48 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα σε ετήσια βάση κατά 21,2%. Τα έσοδα αυτά είναι κατά 70,1% μικρότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2008 (30,24 εκατ. ευρώ). Το 2012 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συρρίκνωσης των εργασιών της.Η Spider Μεταλλοβιομηχανία Ν. Πέτσιος & Υιοί, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, ιδρύθηκε με άλλη εταιρική μορφή το 1946 και έχει ελεγχθεί φορολογικά μόνο μέχρι τη χρήση του έτους 2005. Δημιούργησε θυγατρικές στην Ιταλία και τη Βρετανία, οι οποίες το 2012 κατέγραψαν αθροιστικές ζημιές 1,25 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή των οικονομικών της καταστάσεων (εταιρεία ΣΟΛ), είναι αβέβαιη η δυνατότητα ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της και ενδέχεται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 48 νόμου 2190/1920), να τεθεί θέμα επανεξέτασης της άδειας λειτουργίας της, αν δεν βελτιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η χρηματοοικονομική της διάρθρωση.

Καταδίωξη Ι.Χ. με 78 κιλά χασίς

Σκηνές αστυνομικής ταινίας, εκτυλίχθηκαν λίγο πριν τις 10.00 το πρωί, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς, όταν οδηγός αυτοκινήτου που ήταν φορτωμένο με 78 κιλά χασίς, δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων για έλεγχο, στο Χάνι Δελβινακίου.Επί 33 χιλιόμετρα, οι άνδρες της Δίωξης, κατεδίωκαν τον 30 χρόνο συλληφθέντα, ο οποίος στην προσπάθεια του να διαφύγει μπήκε στον δρόμο του Κεντρικού Ζαγορίου, όμως λίγο πριν το χωριό Ασπράγγελοι, τον μπλόκαραν οι αστυνομικοί.Στην έρευνα που έγινε εντοπίστηκαν αμέσως 73 δέματα χασίς σε τρεις σάκους, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, τα ναρκωτικά φορτώθηκαν σε κάποιο σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου.Ο συλληφθείς είναι κάτοικος Αθηνών, ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε για την μεταφορά των ναρκωτικών ήταν νοικιασμένο. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών διεξάγει προανάκριση για την υπόθεση.

Ανακοίνωση της ΕΑΣ Πρέβεζας για την σύλληψη του Δημήτρη Ντούσκα

Aστυνομικοί της Ασφάλειας Πρέβεζας συνέλαβαν τον πρώην Πρόεδρο της ΕΑΣ Πρέβεζας κ. Δημήτριο Ντούσκα. Η σύλληψή του αυτή έγινε μετά από εντολή του κ. Οικονομικού Εισαγγελέα για χρέη προς το Δημόσιο. Πριν ακόμη οδηγηθεί ο ανωτέρω ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας σε διάφορες ιστοσελίδες ανακοινώθηκε η σύλληψη του ανωτέρω χωρίς να του αποδίδεται η ιδιότητα την οποία είχε στην ΕΑΣ και αφορούσε την αιτία της σύλληψης , εμφανίστηκε να οδηγείται σιδηροδέσμιος με την ιδιότητά του ως πρώην Βουλευτής κόμματος, δόθηκαν λανθασμένες πληροφορίες και διογκώθηκε το θέμα αντί αν γίνει μία απλή καταγραφή του γεγονότος , προφανώς για να δημιουργηθούν διάφοροι συνειρμοί και εντυπώσεις.Η σύλληψη αυτή έγινε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς των αρμοδίων της Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας η οποία γνωστοποιήθηκε αρχικά προς τον κ. Οικονομικό Εισαγγελέα, ο οποίος ενήργησε ως όφειλε. Για τον κάθε καλόπιστο δημιουργούνται εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Για ποιο λόγο οι αρμόδιοι της Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ Πρέβεζας και όσον αφορά τις απατήσεις της ως δανειστής αυτής, το οποίο εκκρεμεί προς έγκριση από το αρμόδιο Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται να εκδοθεί και μάλιστα άμεσα ? Για ποιο λόγο δεν υπήρξε συνεννόηση με τους αρμοδίους του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας καθόσον με σχετική πρόσφατη ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη και όσον αφορά την ευθύνη των διοικούντων της ΕΑΣ υπό ορισμένες προϋποθέσεις , οι οποίες συντρέχουν στο πρόσωπο του κ. Ντούσκα ? Για ποιο λόγο οι αρμόδιοι του Τμήματος Ασφαλείας προέβησαν στην σύλληψη , παρά την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση την οποία , εάν αγνοούσαν , θα μπορούσαν να την πληροφορηθούν από τον κ. Εισαγγελέα Πρέβεζας (αφού δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες προς το Τ.A. Πρέβεζας από τον κ. Οικονομικό Εισαγγελέα) ? Για ποιο λόγο να ταλαιπωρείται ο ανωτέρω οδηγούμενος αρχικά ενώπιον του Τ.Α. και στη συνέχεια ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ?Σας κάνουμε γνωστό ότι οι οφειλές για τις οποίες φέρεται να μην κατέβαλλε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΑΣ αφορούν υποχρεώσεις αυτής και όχι ατομικές του. Επιπλέον οι οφειλές αυτές συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΕΑΣ προς το Ελληνικό Δημόσιο, για τις οποίες το τελευταίο συμφώνησε κατά την συζήτηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ συναινώντας ως πιστωτής στην έγκριση αυτού.Τέλος οφείλουμε να εξάρουμε την στάση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ο οποίος γνωρίζοντας και εφαρμόζοντας το Νόμο και τα ισχύοντα , άφησε ελεύθερο τον πρώην Πρόεδρο διατάσσοντας περαιτέρω έρευνα. Η δικαιοσύνη για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ο Γιώργος Πλουίδης Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εκλογή του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη του Ιδρύματός μας κ. Γεώργιου Πλουμίδη στη θέση του Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, που εδρεύει στη Βενετία.Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν στον κ. Πλουμίδη τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

Έξαρση της λαθροϋλοτομίας!

Μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 47 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί 190 τόνοι καυσόξυλα


Στις ρυθμίσεις που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπουο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος Ζήκος.Λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων, βρίσκεται σε έξαρση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ζήκος.Έτσι για την περασμένη χρονιά στα διοικητικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία) από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες υποβλήθηκαν 440 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία-μεταφορά δασικών προϊόντων και κατασχέθηκαν συνολικά 2.327,385 τόνοι καυσόξυλα, 59 οχήματα (43 αυτοκίνητα,5 φορτηγά,7 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες,) 47 κοπτικά εργαλεία.Δυσοίωνα ωστόσο προβλέπονται τα στοιχεία για τη χρόνια που διανύουμε καθώς για το πρώτο τρίμηνο του 2013 μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 47 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί 190 τόνοι καυσόξυλα και 3 οχήματα.

Η φετινή προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές


Δημοσιοποιήκε η εγκύκλιος διαταγή του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την προκήρυξη στρατιωτικών σχολών 2013, η οποία αφορά το Διαγωνισμό Επιλογής σπουδαστών-τριών για την εισαγωγή και κατάταξη τους στα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα Ευελπίδων (ΣΣΕ), Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Ικάρων, (ΣΙ), Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) καθώς και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Τεχνικών Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΥΔ). Ο αριθμός των υποψήφιων που θα εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή και δημοσίευση της Κοινής Απόφασης των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών. Δεν προκηρύσσονται θέσεις για τη Σχολή Ραδιοναυτίλων(ΣΙΡ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Όλοι οι υποψήφιοι -ες για τα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ,που μετέχουν στις εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει επιπλέον να έχουν κριθεί κατάλληλοι σε ιδιαίτερες εξετάσεις «Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» (ψυχομετρικές, υγειονομικές,αθλητικές) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.Όπως τονίζεται στην προκήρυξη στρατιωτικών σχολών 2013 , όσοι -ες έχουν τα απαραίτητα προσόντα που περιγράφονται στην προκήρυξη και επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις Προκαταρκτικές εξετάσεις για μια ή περισσότερες Σχολές, πρέπει αφενός να δηλώσουν αυτές στο Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφετέρου να υποβάλουν με συστημένη επιστολή το αργότερο μέχρι 23 Απριλίου 2013 (ευανάγνωστη ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας, δημοσίας ή ιδιωτικής) και μια πλήρη σειρά δικαιολογητικών. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής. Οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας Έλληνες -ίδες του Εξωτερικού υποβάλλουν το αργότερο μέχρι 8 Ιουλίου 2013, με την ίδια διαδικασία τα δικαιολογητικά τους.

Εκδήλωση για την παράδοση της σημαίας στην ΕΗΜ


Τη μία και μοναδική σημαία που έχει διασωθεί από την ημέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο παρέδωσε ο Δήμαρχος στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.Τη σημαία δώρισε στην ΕΗΜ προ πολλών ετών η Μαρούλα Καζαντζή- Δόνου. Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, η σημαία είχε δοθεί στο Δήμο προκειμένου να εκτεθεί μαζί με άλλα ενθύμια. Ο Δήμος μερίμνησε για τη συντήρηση και την πλήρη αποκατάστασή της η οποία έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και με την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο την παρέδωσε στην ΕΗΜ.Η εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν λιτή αλλά συγκινητική. Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απένειμε στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το αναμνηστικό μετάλλιο της πόλης το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από τον Κυριάκο Ρόκο.«Η σημαία αποτελεί ένα μοναδικό κειμήλιο. Παραδίδεται στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών η οποία στο εξής θα επιμεληθεί την παρουσία της. Είναι ένα σημαντικό ενθύμιο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το οποίο παραδίδεται στις επόμενες γενιές» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών ευχαρίστησε το Δήμο για τη συντήρηση της σημαίας όπως και για την απονομή του μεταλλίου. «Η ΕΗΜ αποτελεί ένα πνευματικό κεφάλαιο για τον τόπο μας και η συνεργασία της με το δήμο θεωρείται αυτονόητη» σημείωσε ο κ. Βλάχος ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε στον Δήμαρχος δύο επετειακές εκδόσεις με ιστορικά ντοκουμέντα από την απελευθέρωση της πόλης.

Πυκνό σύννεφο σκόνης από την Αφρική σκεπάζει εδώ και μέρες το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Πολλά τα προβλήματα λόγω δύσπνοιας - Ανύπαρκτος ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Αποπνικτική ατμόσφαιρα και πολλά προβλήματα υγείας σε συμπολίτες μας που πάσχουν από δύσπνοια προκαλεί εδώ και μέρες το πυκνό σύννεφο σκόνης από την Αφρική σκεπάζει εδώ και μέρες το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.Όπως λένε οι αρμόδιοι των υπηρεσιών μόνο μια βροχή μπορεί να λύσει το πρόβλημα και γι' αυτό το λόγο τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στα περιστατικά δύσπνοιας στην περιοχή. Δεν είδαμε πουθενά όμως εδώ και μέρες τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα Υγείας, Νίκο Κάτσιο.'Οχι ότι μας έλειψε αλλά έστω να δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης ειδικά από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και να μας πείσει ότι οι υγειονομικές αρχές της περιοχής είναι πανέτοιμες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Λέτε από το πολύ... τρέξιμο να μην πρόλαβε να το κάνει;

Συντονίζονται κατά της ΕΟΖ οι κάτοικοι του Πωγωνίου

Εκδήλωση την Τετάρτη από την Ομάδα Πρωτοβουλίας

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 10 Απριλίου με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων για τις εξελίξεις και παράλληλα την ενδυνάμωση της φωνής της αντίθεσης στη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή του Πωγωνίου.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) στις 7 το απόγευμα με ομιλητές τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη, το μέλος των Οικολόγων Πρασίνων Μίλτο Μπούκα και τον Παναγιώτη Τσούνη.Το μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Κανακάκης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χτες, τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουν τη δημιουργία ΕΟΖ.Ο Παναγιώτης Τσούνης μέλος επίσης της πρωτοβουλίας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να θέσει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις και σημείωσε πως η υπόθεση εναποτίθεται πλέον στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις ΕΟΖ και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή.

Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη για τη δυνατότητα χωροθέτησης καυσίμων στην Θεσπρωτία

Σύσκεψη με θέμα: «Συζήτηση και συντονισμός ενεργειών για τη δυνατότητα χωροθέτησης καυσίμων στη θέση «Γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας της Π.Ε. Θεσπρωτίας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ιωάννης Παπαλέξης, οι Δήμαρχοι: Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, Φιλιατών Μηνάς Παππάς, και Σουλίου Σταυρούλα Μπότση-Μπραίμη και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Προωθείται το υποέργο για τα επιπλέον σκουπίδια στη Δουρούτη

Θα μείνει «αποθηκευμένη» η λυματολάσπη, λόγω κόστους


Το πρόβλημα με το έργο αποκατάστασης της χωματερής Δουρούτης και η διαχείριση της λυματολάσπης σε αυτή, αλλά και από τον βιολογικό καθαρισμό απασχολούν το δήμο και τη ΔΕΥΑΙ. Για το μεν πρώτο, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απαντώντας στο δημοτικό συμβούλιο σε σχετικά θέματα που είχε θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας τόνισε, ότι μετά από την «εξαιρετική συνεργασία» που υπήρξε με την Περιφέρεια Ηπείρου, συμφωνήθηκε πλήρως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ένταξη του συμπληρωματικού υποέργου.Όπως ζήτησε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, ώστε να είναι λειτουργικό και πλήρες το συνολικό έργο. Λεπτομέρειες για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το υποέργο, δεν έδωσε. Το πρόβλημα αφορά την μελέτη και τη διακήρυξη του έργου, όπως έγινε, αφού δεν συμπεριέλαβε όλη την έκταση των 94 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ, έμειναν εκτός 24 στρέμματα με απορρίμματα, άλλαξε το ανάγλυφο και δεν προβλέφθηκε στην διακήρυξη του έργου το περίφημο γεωύφασμα που μένει οριστικά εκτός. Το υποέργο, αναμένεται να αφορά την επιπλέον έκταση με σκουπίδια, όχι όμως και την αδρανοποίηση της λυματολάσπης που μέχρι πριν ένα χρόνο μεταφέρονταν στη χωματερή.

Λυματολάσπη... προσεχώς
Για μια εικοσαετία έχει... αποθηκευτεί μεγάλη ποσότητα λυματολάσπης στη χωματερή και όπως είπε ο δήμαρχος, αν αποφασίζονταν να εκτελεστεί έργο αδρανοποίησης θα χρειάζονταν 6 εκ. ευρώ. Τέτοιο ποσό δεν υπάρχει και οι δυο χώροι με λυματολάσπη εντός της χωματερής θα καλυφθούν με ειδική μεμβράνη και σε βάθος χρόνο θα ξηρανθεί φυσικά... μέχρι να βρεθεί χρηματοδότηση.Για την λυματολάσπη και που καταλήγει τώρα από τον βιολογικό η απάντηση ήταν ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός από τη ΔΕΥΑΙ για την ανάθεση έργου. Επίσης, έχει κατατεθεί πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση της αδρανοποίησης της λυματολάσπης, δεδομένου ότι το κόστος είναι 50-60 ευρώ το κυβικό και ετησίως 2 εκ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να περάσει στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ.

Λογαριασμοί ΔΕΥΑΙ
Για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ που πάλι τέθηκε θέμα από το Ν. Γκόντα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι έχουν εξορθολογιστεί πλήρως η κατάσταση με την έκδοση τους και την καταμέτρηση και αποκάλυψες ότι υπήρχαν αμέτρητες καταναλώσεις από το 2007 στην πόλη και στους δήμους που συνενώθηκαν και οι οφειλές φτάνουν και τις 6.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να ζητηθεί εφάπαξ, αλλά με δόσεις. Για το επιτόκιο που επιβαρύνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ισχύει ότι και επί δημαρχίας του κ. Γκόντα.

Πίστα σκι
Ο κ. Φίλιος απάντησε για μια ακόμη φορά για την πίστα θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα και την κοπή καλαμιών, με αφορμή ερώτηση του κ. Γκόντα και την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στον Νίκο Χρυσόγελο των Οικολόγων Πράσινων. Ο δήμαρχος επανέλαβε την γνωστή θέση του για όσα έγιναν και το σκοπό που εξυπηρετούν, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μίλησε για απίστευτο γραφειοκρατικό αλαλούμ ,με αλληλογραφία 32 εγγράφων μέχρι τώρα και χωρίς να δοθεί απάντηση για άδεια, όπως ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στήριξη της ανακύκλωσης
Επίσης, ο δήμαρχος ζήτησε τη στήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης το οποίο ξεκινά. Η τοποθέτηση κάδων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ολοκληρώνεται και στις αρχές της εβδομάδας θα ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια. «Πρόκειται για το πρώτο, ουσιαστικό έργο που υλοποιείται στην πόλη. Ζητούμε, είπε, τη συμπαράσταση των συνδημοτών μας και τη στήριξή του στην πράξη. Το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα ανακύκλωσης με το μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα καλύψει την έκταση ολόκληρου του Δήμου». Στην έγκριση δημοπράτησης που δόθηκε προχθές από την Περιφέρεια αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

"Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" στα Γιάννενα


Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 14 Απριλίου 2013, τα μέλη και οι φίλοι της πρωτοβουλίας πολιτών Ιωαννίνων "Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" θα προχωρήσουν σε διανομή ποιοτικών και φτηνών ελληνικών προϊόντων.Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε από σήμερα:
1) Τηλεφωνικά στο 26510-71230 τις ώρες 9:00-14:00 ή (προτείνεται η ηλεκτρονική υποβολή)
2) Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση παραγγελίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας: πατήστε εδώ για φόρμα παραγγελίας
Τιμές και προϊόντα
Η ποιότητα όλων των προϊόντων έχει διασφαλιστεί με υπογραφή συμφωνητικού από όλους τους παραγωγούς καθώς και με την υποβολή όλων των απαραίτητων νόμιμων πιστοποιητικών.Ελαιόλαδο: Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο φετινής παραγωγής (2012-2013) από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου χωρητικότητας 5Lt στην τιμή των 16 ευρώ.
Ρύζι από Μονοκλησσιά Σερρών σε συσκευασίες 3-5 κιλών :
α) καρολίνα 1 ευρώ το κιλό, 
β) νυχάκι 0,90 λεπτά το κιλό,
γ) κίτρινο 1 ευρώ το κιλό, και
δ) καστανό 0,90 ευρώ το κιλό 
Αλεύρι από Τύρναβο σε συσκευασίες 10 κιλών:
α) για όλες τις χρήσεις 0,58 λεπτά το κιλό,
β) σκληρό ( για χωριάτικο ψωμί ) 0.62 λεπτά το κιλό
γ) ολικής 0,70 το κιλό και
δ) καλαμποκάλευρο 0,70 λεπτά το κιλό
Ελιές Καλαμών
Μεσαίου μεγέθους 3,5¤ το κιλό (χύμα σε σακουλάκι)
Μεσαίου μεγέθους συσκευασίας πλαστικού δοχείου
1,0 Kg στην τιμή των 3,00¤ το δοχείο σε άλμη , ξίδι και ελαιόλαδο
(καθαρό βάρος 0,650kg)
Ελιές 'Αμφισσας
Πράσινες ελιές 'Αμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, και η τιμή ανέρχεται στα 6 ευρώ το δοχείο.
Θρούμπες (ζαρωμένες) 'Αμφισσας, Συσκευασία: πλαστική σακούλα μη αεροστεγή (λόγω μη ολοκλήρωσης της ζύμωσης) σε ξύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη με δυνατότητα επιλογής βάρους και η τιμή ανέρχεται στα 3 ευρώ το κιλό.
Μαύρες ελιές 'Αμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, για να είναι έτοιμες για κατανάλωση και η τιμή ανέρχεται στα 7 ευρώ το δοχείο.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ:
Οι τιμές είναι τελικές για όλα τα προϊόντα (περιλαμβάνουν ΦΠΑ).Κατά την πώληση θα εκδίδονται οι υποχρεωτικές από τον νόμο αποδείξεις εκτός αν πρόκειται για αγρότες ειδικού καθεστώτος για τους οποίους ο νόμος επιτρέπει την διάθεση των προϊόντων επί αυτοκινήτου χωρίς την έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού.Οι παραγωγοί θα διαθέτουν κατά την πώληση όλα τα απαραίτητα νόμιμα πιστοποιητικά για την ποιότητα του προϊόντος και την νομιμότητα της μεταφοράς και πώλησης.

Άλλα 185 κιλά χασίς στο Ράγιο Θεσπρωτίας

185 κιλά χασίς, επιμελώς συσκευασμένα, εντοπίστηκαν στο Ράγιο Θεσπρωτίας. Η μεγάλη αυτή ποσότητα βρέθηκε παρατημένη σε δύσβατη πυκνόφυτη περιοχή.

Υπεγράφη η σύμβαση για το αποχετευτικό Πεδινής

Την σύμβαση για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της Πεδινής υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας.Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,4 εκατομμύρια ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες του οικισμού της Πεδινής, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Με βάση τα τεχνικά στοιχεία το αποχετευτικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα έχει συνολικό μήκος 19.950 μέτρα.

Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε χωριά της περιοχής Φιλιατών Θεσπρωτίας

Δράστης είναι ένας 41χρονος Αλβανός
Εξιχνιάστηκαν χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, τρεις περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών από μοναστήρι και σπίτια στην περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 41χρονου υπηκόου Αλβανίας.Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας και αξιοποίησης πληροφοριών, προσήχθη ο 41χρονος στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών και εξεταζόμενος ομολόγησε ότι, στις αρχές του μήνα εισήλθε στο μοναστήρι Άγιος Αθανάσιος στο Βαβούρι Θεσπρωτίας και αφαίρεσε από το παγκάρι χρηματικό ποσό.Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι Αστυνομικοί προέκυψε η εμπλοκή του και σε άλλες δύο διαρρήξεις που έγιναν πριν από λίγες ημέρες με τον ίδιο τρόπο δράσης (θραύση τζαμιών). Συγκεκριμένα:διάρρηξη αποθήκης στον Αμπελώνα Φιλιατών, από την οποία αφαίρεσε ένα τραπεζογραμμάτιο.διάρρηξη μονοκατοικίας, στον Αμπελώνα Φιλιατών, από την οποία αφού αναστάτωσε όλους τους χώρους του σπιτιού, δεν αφαίρεσε τελικά κάτι.Σε βάρος του συλληφθέντα, θα ακολουθηθεί η διαδικασία διοικητικής επιστροφής ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες κλοπές.

Έναρξη λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην Άρτα

Τo ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων ξεκινάει την λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού στην Άρτα στις 10 Απριλίου 2013 με στόχο να παρέχει υποστήριξη σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας. Παράλληλα οι οικογένειές τους μπορούν να λάβουν υποστήριξη ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο χρήστης ουσιών έχει απευθυνθεί στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι στεγνό, δωρεάν, χωρίς υποκατάστατα και εθελοντικό. Σκοπό έχει να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης και ένα χώρο όπου μέσα από δημιουργικές ομάδες, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα κινητοποιούνται και θα ενισχύεται η απόφασή τους για σταδιακή μείωση της χρήσης και τελική αποχή από αυτή.Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στεγάζεται στην οδό Κρυστάλλη πλησίον ΚΤΕΛ.Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 26810 - 22881 (καθημερινά από τις 10:30π.μ.-16:00μ.μ)

Πόσο σταθερή είναι η κυβέρνηση και τα ρουσφέτιά της;

Του Νίκου Κοτζιά

Το κατά πόσο, αλλά και με πιο τρόπο είναι η κυβέρνηση σταθερή αποτελεί κομβικό ζήτημα για το μέλλον της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή διότι δεν υπάρχει δραματική δημοσκοπική μείωση της εικόνας της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Πράγματι η ΝΔ δεν έχει πολλές απώλειες, όμως, οι δύο εταίροι της έχουν χάσει δημοσκοπικά σχεδόν το μισό των ψήφων τους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βρίσκεται ως σύνολο σε πτώση διότι συρρικνώνονται οι δεξαμενές από όπου αντλεί -αυτή τη στιγμή- τα ποσοστά της η ΝΔ.Δεύτερον, υποστηρίζεται ότι οι ξένοι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την σταθεροποιούν. Πράγματι, πολλοί διεθνείς παράγοντες επιθυμούν να έχουν την ησυχία τους το άμεσο επόμενο διάστημα, τόσο διότι ήδη έχουν πάρει όσα ήθελαν από την Ελλάδα και για τα οποία την εκβίαζαν, όσο και γιατί έχουν ορισμένα εσωτερικά προβλήματα. Από τις εκλογές στο Βερολίνο μέχρι τα αδιέξοδα στο Παρίσι. Η κυβέρνηση θα είχε φύγει από καιρό και η ντόπια Ολιγαρχία θα είχε ηττηθεί προ πολλού εάν δεν είχε τις πλάτες του ξένου παράγοντα, ο οποίος για την υποστήριξη που της παρέχει έχει λάβει ως αντάλλαγμα την μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους. Ταυτόχρονα αυτή η περίοδος κάθε άλλο παρά είναι ήσυχη για τον λαό, που καλείται καθημερινά να πληρώσει τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στους ξένους και σύντομα θα ξαναβάλει σε ένα κοινό ποτάμι τα επιμέρους ρεύματα αντίστασης.Τρίτον, η κυβέρνηση στηρίζεται στη διαπλοκή, παλιά και νέα. Στα γραφεία των Ολιγαρχών υπάρχει η εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιβιώσει για αρκετούς μήνες, στο διάστημα των οποίων θα διανεμηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου σε «τιμές κάτω του κόστους». Επιθυμούν, λοιπόν, να είναι «μέσα στο παιχνίδι» τώρα που ξεκινά το μεγάλο φαγοπότι. Εξαιτίας της απληστίας που τους διακρίνει, παρέχουν υποστήριξη στη κυβέρνηση, ζητώντας ακόμα περισσότερα ανταλλάγματα. Όμως, όταν θα αρχίσει να γίνεται η μοιρασιά, επειδή δεν μπορούν όλοι να πάρουν όλα, τα αποσταθεροποιητικά σκάνδαλα, κόντρες, πισώπλατα κτυπήματα θα είναι στην ημερησία διάταξη.Τέταρτον, σταθεροποιητικά λειτουργούν για την κυβέρνηση, οι πελατειακές σχέσεις στην εποχή της κρίσης. Παλιά το σύστημα συνενοχής χρησιμοποιούσε τα ρουσφέτια ως διευκόλυνση τακτοποίησης δικών του ανθρώπων ή συγγενών τους. Σήμερα το χρησιμοποιεί προκειμένου να δεσμεύσει ανθρώπους που δεν έχουν άλλο δρόμο επιβίωσης από το να μην απολυθούν, να μην μετατεθούν, να μην μπουν στην διαθεσιμότητα, να μπορέσουν να κάνουν κάποιο διακανονισμό. Η εποχή της κρίσης είναι η εποχή του «σκληρού» ρουσφετιού επιβίωσης και όχι απλά τακτοποίησης. Κατέστρεψαν τη χώρα. Διαχειρίζονται καταστροφικά την καταστροφή, αλλά το ρουσφέτι παραμένει ρουσφέτι. Όμως, λόγο της κρίσης, δεν μπορούν να κάνουν ατέλειωτα ρουσφέτια και ο λαός θα βρει το δρόμο από την αναμονή και πάλι στην πάλη.Ο πέμπτος μηχανισμός είναι και ο κυριότερος. Πρόκειται για την πολιτική αυταρχισμού και καταστολής. Πολιτική που συνοδεύεται από την καθημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακινηθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τα μεγάλα πατριωτικά, δημοκρατικά και κοινωνικά ζητήματα, σε επιμέρους και ανώδυνα για το σύστημα. Να μην ασχολείται η ελληνική κοινωνία με το γεγονός ότι μέσα στην κρίση η Ολιγαρχία πολλαπλασιάζει την περιουσία της. Ότι έναντι ενός κομματιού ξερού ψωμιού. της χαρίζεται ο ορυκτός πλούτος, οι κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, τα καλύτερα οικόπεδα φιλέτα.Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί σταθεροποίησης της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι μεσοπρόθεσμα ούτε σταθεροί και πολύ λιγότερο «αιώνιοι». Η αποσταθεροποίησή τους έρχεται. Θα είναι το έναυσμα για τον τερματισμό της κυρίαρχης πολιτικής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Διαψεύδει ο υπάλληλος για το θέμα του ξυλοδαρμού!

"Ο Προϊστάμενος με έβρισε και εγώ ανταπέδωσα τις ύβρεις"

Είμαι ο υπάλληλος με τον οποίο διαπληκτίστηκε ο κ. Νίκος Κάσσαρης. Θα ήθελα να εκφράσω και τη δική μου άποψη σχετικά με το επεισόδιο που αναφέρεται ως ξυλοδαρμός του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Νίκου Κάσσαρη. Όπως έχει καταγραφεί και στο αστυνομικό δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας, σχετικά με το συμβάν, ο Προϊστάμενος με έβρισε όταν πήγα να υπογράψω την παρουσία μου στην υπηρεσία της Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας, την Τετάρτη 3-4-2013 και εγώ ανταπέδωσα τις ύβρεις. Στη συνέχεια, διαπληκτιστήκαμε και εξαιτίας κάποιων τραυματισμών, εγώ πήγα στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας το οποίο μετά από την παροχή πρώτων βοηθειών με παρέπεμψε στην Ορθοπεδική Κλινική του Π.Π.Ν. Ιωαννίνων και ο κ. Προϊστάμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών.Μπορώ να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το συμβάν, αλλά και με ό,τι είχε προηγηθεί, κατόπιν επικοινωνίας μαζί μου.

"Ας δώσουμε στο κοινωνικό κατάστημα του Δήμου Ιωαννιτών ότι μας περισσεύει"

Τώρα που "θα φτιάξουμε ντουλάπες" εμείς τα κορίτσια, ας ξεχωρίσουμε αυτά που δεν θα φορέσουμε. και ας τα προσφέρουμε για έναν συνάνθρωπό μας. Ξέρω πως δεν περισσεύουνε πολλά πιά . Πρόσφερε αυτά τα λίγα, γιατί από το λίγο, λίγο, λίγο, γίνεται πολύ!!! που λέει και το τραγούδι. Αρκεί να είναι καθαρά. Ελάτε λοιπόν μιά βόλτα στο ΚΕΠΑΒΙ, παρκάρετε από την μεριά της λίμνης και τα παραδίδετε στο κατάστημα 126, (υπάρχει σήμανση) εργάσιμες 8-2,30΄. Αν βάλετε μέσα και κανένα μακαρόνι, γάλα εβαπορέ ή ρύζι, φακές, σάλτσα ντομάτας, πουρέ,και γενικά μη ευπαθή τρόφιμα, ακόμα καλύτερα!!! Είμαι βεβαία πως θα ανταποκριθείτε ώστε να ανακουφίσουμε κάποιους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη απο εμάς. Ευχαριστώ πολύ.

ΦΙΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δήλωση δημάρχου για το επεισόδιο εις βάρος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρόνοιας

Ύστερα από τα δημοσιεύματα για επεισόδιο εις βάρος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας και την ενδεχόμενη παρερμηνεία του γεγονότος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας Νικόλαος. Κάσσαρης, έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.Ως Δήμαρχος, οφείλω να καταδικάσω τη βιαιοπραγία εις βάρος του, αναίτια, από υπάλληλο της υπηρεσίας ο οποίος ευρισκόμενος σε διαθεσιμότητα, τον θεώρησε υπαίτιο αυτής της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών.Ο κ. Κάσσαρης είναι υπόδειγμα υπαλλήλου και η δραστηριότητα του σε κοινωνικά θέματα είναι γνωστή πολλά χρόνιa, με την προσφορά του στα ΑΜΕΑ και σε κοινωνικές δομές.Για το θέμα, ο Δήμος ξεκινάει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από Διοικητικής και Νομικής πλευράς.Ο νόμος της ζούγκλας δεν θα περάσει.

Κλίνες στις ΜΕΘ και μεταμοσχεύσεις

Αποτελεί βασική αρχή μου να μην αναλύω ή συζητώ επιστημονικά θέματα μέσω blogs. Σε τηλεοπτική μου συνέντευξη δήλωσα ότι η μείωση του αριθμού των νοσηλευτών έχει άμεση αντανάκλαση στην ποιότητα παρερχομένης υγείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που έχει αναδειχθεί από πλήθος επιστημονικών μελετών. Ο μικρός αριθμός νοσηλευτών στις ΜΕΘ είναι ένας παράγων που επηρεάζει και τις μεταμοσχεύσεις αλλά όχι ο μόνος. Όμως, η μεγάλη μείωση των μεταμοσχεύσεων και των αναφερθέντων εγκεφαλικών θανάτων το πρώτο τρίμηνο του 2013 μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός και είναι πρόωρο με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία να προδικάζουμε ότι τα δεδομένα δεν θα βελτιωθούν στα επόμενα 3 τρίμηνα.Σημειώνω ότι το 2010 που αυξηθήκαν οι κλίνες ΜΕΘ (κατά 100 περίπου) δεν παρατηρήθηκε αύξηση, αλλά μείωση, των μεταμοσχεύσεων και των αναφερθέντων εγκεφαλικών θανάτων. Αντίθετα το 2012 παρόλο που πολλές λειτουργούσες κλίνες έκλεισαν λόγω έλλειψης νοσηλευτών, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι πλειονότητα των κλινών ΜΕΘ έκλεισαν το 2012 και όχι το 2013. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει πάντα συσχέτιση κλινών ΜΕΘ και προσφοράς οργάνων.Η τεκμηριωμένη απάντηση απαιτεί ανάλυση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την δωρεά οργάνων. Μια τέτοια ανάλυση θα αποτελέσει και οδηγό δράσης.

Γιώργος Νάκος

Αναγνώστης για την κατάσταση των δρόμων στα Γιάννενα

Σήμερα το πρωί εργάτες του Δήμου προφανώς, εκτελούσανε έργα στον δρόμο της Ανατολής. Κλείνανε τα απέραντα χιλιόμετρα τρυπών που είχανε ανοίξει κατά μήκος του δρόμου εδώ και πολύ καιρό.Έπρεπε για μία κοπελίτσα 9 χρονών να αποβεί το παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για να θορυβηθούν οι εργολάβοι να αναλάβουν να κλείσουν το χαντάκι που ανοίξανε εδώ και μήνες;Έπρεπε να σπάσει τον αγκώνα της επειδή έπεσε σε μια από τις τεράστιες λακκούβες που ήταν καλυμμένη με νερό και να τραυματιστεί σε τέτοιο σημείο και βαθμό που πιθανότατα ακόμα και μετά από το χειρουργείο να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το χέρι της ξανά.Και όλα αυτά γιατί; Για να γλυτώσει ο εργολάβος λεφτά που του έχουν ήδη χορηγηθείή για να πάρει και άλλα καλώντας τον ο δήμος κάθε φορά για να κλείσει τις λακκούβες που ο ίδιος άφησε ανοιχτές;Πέραν αυτού του περιστατικού, βλέπουμε όλοι στην πόλη μας ότι όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι κακοτεχνίες, λακκούβες· λακκούβες που τις καλύπτουν πολλάκις με λίγη πίσσα όταν η λακκούβα είναι γεμάτη με νερό. Το αποτέλεσμα; Αυτό που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας· Η λακκούβα να εμφανίζεται μετά από δύο ή τρεις ημέρες επειδή η πίσσα έχει "κάτσει" από το νερό που υπάρχει.Δεν μπορούν ολόκληρες εταιρίες και ο Δήμος να διορθώσουν τις λακκούβες; Δεν υπάρχει τεχνογνωσία; Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει.Ο δρόμος πίσω από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο (ODEON) είναι καθημερινός εφιάλτης. Σε μια απόσταση 200μέτρων υπάρχουν παντού λακκούβες και χαντάκια που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα αυτοκίνητα και να αποβούν μοιραία για κάποιον μοτοσικλετιστή αν πέσει μέσα.Στην Ανατολή βλέπεις φρεάτια στον δρόμο να εξέχουν έως και 30 cm από το οδόστρωμα· στο Κατσικά βλέπεις κομμάτια δρόμου που νομίζεις πως απλά χύθηκε παραπάνω πίσσα και δημιουργήθηκε ο δρόμος. Οι γραμμές στον ίδιο δρόμο μόνο ευθείες δεν είναι. Τις παρατηρείς και θαρρείς ότι αυτός που τις έφτιαξε ήταν μεθυσμένος πιθανότατα όταν τις έφτιαχνε.Ο δρόμος του Φρότζου που καταλήγει στην Περίβλεπτο είναι βομβαρδισμένος. Τόσα χρόνια τον θυμάμαι στην ίδια κατάσταση και κανένας υπεύθυνος να μην κάνει τίποτα.Δρόμοι "γυαλί" βλέπεις το κέντρο της πόλης και όχι μόνο. Στους περισσότερους κόμβους η άσφαλτος έχει λιώσει. ο κόμβος στην Μακαρίου· ο κόμβος στην Πλ. Ομήρου κ.αΚαι αν δεν υπάρχουν λεφτά για να επιδιορθωθούν οι δρόμοι της πόλης τότε γιατί πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας; Που πάνε τα λεφτά από τις παράνομες -κανονικά- κάρτες στάθμευσης;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Μέχρι τις 25 Απριλίου οι αιτήσεις για 8 υγειονομικούς γιατρούς στο ΙΚΑ Ιωαννίνων

400 οι θέσεις σε όλη την Ελλάδα

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην προσπάθειά του να ενισχύσει το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. με νευρολόγους, ψυχιάτρους και καρδιολόγους προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο όγκο εκκρεμών αιτημάτων προς εξέταση σε αυτές τις ειδικότητες, προχωρά σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ιδιωτών ιατρών, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του Ν.4038/2012. Στα Γιάννενα οι θέσεις είναι οκτώ (8). Ειδιότερα θα προσληφθούν δύο (2) καρδιολόγοι, τέσσερις (4) νευρολόγοι και δύο (2)  ψυχίατροι. Γι' αυτό από μεθαύριο Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι και τις 25 Απριλίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ιδιωτών ιατρών των συγκεκριμένων αυτών ειδικοτήτων για ένταξή τους στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. Οι ιατροί αυτοί θα συνάψουν συμβάσεις μίσθωσης έργου που έχουν εγκριθεί από τον Α.Σ.Ε.Π., δωδεκάμηνης διάρκειας, χωρίς δυνατότητα επιπλέον παράτασης. Μετά τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος διάρκειας δεκαέξι ημερών (από 10/04/2013-25/04/2013), θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων βάσει των κριτηρίων μοριοδότησης που έχουν καθοριστεί και θα προκύψει η λίστα των ιδιωτών ιατρών που θα ενσωματωθούν στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. Η επιλογή των γιατρών θα γίνει από πενταμελή επιτροπή με βάση τη μοριοδότηση που θα συγκεντρώσουν. Μεταξύ των ισοβαθμούντων θα γίνεται κλήρωση. Αρχικά θα επιλεγούν οι πρώτοι ανά ειδικότητα και περιοχή και θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων. Η βαθμολόγηση και μοριοδότηση των υποψηφίων θα γίνει ως εξής: 5 μονάδες για κατόχους διδακτορικού, 3 μονάδες για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, 1 μονάδα για επιστημονικές εργασίες συναφείς με την ειδικότητα που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, 1 μονάδα από ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια,1 μονάδα από συμμετοχή σε συγγραφή επιστημονικών βιβλίων, 1 μονάδα από ερευνητικά προγράμματα. Η τυχόν προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη, και βαθμολογείται ως εξής: 3 μονάδες ανά έτος από προϋπηρεσία στο ΙΚΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ως ιατρού β) 1 μονάδα ανά έτος από προϋπηρεσία σε δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού, 1 μονάδα ανά έτος για προϋπηρεσία σε φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημοσίου, 1 μονάδα ανά έτος για προϋπηρεσία σε άλλο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, 1 μονάδα ανά έτος από τυχόν υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, 1 μονάδα ανά δύο έτη για προϋπηρεσία σε ιδιωτική κλινική ή σε ιδιωτικό ιατρείο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όσοι έχουν και εκπαιδευτικό έργο θα βαθμολογούνται επιπλέον με 2 μονάδες για μετεκπαίδευση -μετά την ειδικότητά τους- και για τουλάχιστον έξι μήνες σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού  με 2 μονάδες για μετεκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα της Ελλάδας, με 1 μονάδα γιαπαρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων και σεμιναρίων, με 5 μονάδες αν είναι εκπαιδευτές στο αντικείμενο τους. Ο τελικός βαθμός του υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων που θα συγκεντρώσει σύμφωνα με καθένα από τα ανωτέρω κριτήρια. Η σύβαση θα είναι 12μηνη και σε περίπτωση καταγγελίας της για οποιονδήποτε λόγο, το ΙΚΑ θα μπορεί να προσλάβει γιατρό από τη λίστα των επιλαχόντων. Οι γιατροί θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά εκπαιδευτικό σεμινάριο και θα ενταχθούν στη δύναμη των ιατρών του Ειδικού Σώματος κατόπιν αξιολόγησης από ειδική επιτροπή (άρθρο 6 παρ.2 του Ν.3863/2010). Η αμοιβή των συμβαλλόμενων ιδιωτών ιατρών καθορίζεται, για κάθε κρινόμενο περιστατικό για το οποίο εκδίδεται γνωμάτευση, σε επτά (7) ευρώ. Για την κατ' οίκον εξέταση περιστατικών αναπηρίας, η ειδική αποζημίωση ανέρχεται σε ποσό ίσο με το τριπλάσιο της ως άνω αμοιβής. Οι ως άνω αμοιβές καταβάλλονται μέχρι του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ μηνιαίως.

Η Pepsico ζητά Merchandiser για Ιωάννινα, 'Αρτα και Θεσπρωτία


Ο όμιλος PEPSICO ο οποίος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την TASTY FOODS, στον τομέα παραγωγής και πώλησης Snacks & την PepsiCo–HBH στα μη αλκοολούχα ποτά, ζητά να καλύψει τη θέση Merchandiser για την τοποθέτηση των προϊόντων της στα Super Market των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας. Τα προσόντα που ζητούνται είναι: απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο Ανώτερης εκπαίδευσης, ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας & διαπραγμάτευσης, εργατικότητα, συνέπεια, επαγγελματισμό, δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου και για του άντρες υποψηφίους εκπληρωμένες οι στρατιωτικές υποχρεώσεις. Με μόνιμη κατοικία τα Ιωάννινα προσφέρεται: Δυναμικό και προκλητικό περιβάλλον εργασίας, ελκυστικό πακέτο αποδοχών και κινήτρων, δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης, αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο της εταιρίας. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν πλήρες βιογραφικό σημείωμα, με την ένδειξη SALIOAN0313, στο φαξ: 2310 649505 ή ταχυδρομικά στην ακόλουθη διεύθυνση:TASTY FOODS ΑΒΓΕ, Ιατρού Γωγούση &Τριποτάμου 2, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ΤΚ 56430, Τηλεφωνικό κέντρο: 2310 649500, Υπόψη: H.R. με την ένδειξη SALIOAN0313.

Αίτημα της Περιφέρειας για έγκριση κονδυλίων αντιμετώπισης των καταστροφών


Μεγαλύτερες από τις αρχικά εκτιμώμενες είναι τελικά οι ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες, ακίνητα και οδικά δίκτυα από τις παρατεταμένες νεροποντές, τους σφοδρούς ανέμους και τις συχνές χαλαζοπτώσεις του χειμώνα.Για την αντιμετώπιση των ζημιών- επιπλέον των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα- εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ και ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υποβάλλει εμπεριστατωμένο αίτημα χρηματοδότησης προς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται πλέον στο οδικό δίκτυο καθώς σε κάποια σημεία των ορεινών ζωνών του Μετσόβου, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων συνεχίζονται, ακόμη και σήμερα, οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις. Στις περιοχές αυτές εξαιτίας των κατολισθήσεων έχουν εμφανίσει ρωγμές και αρκετά σπίτια.Σοβαρές είναι οι ζημίες και στο Νομό Πρέβεζας ο οποίος πέραν των σφοδρών καταιγίδων επλήγη αλλεπάλληλα από έντονες χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Οδός Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας παραμένει κλειστή στο ύψος της Λυγιάς και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριο.

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.

Η Μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της πόλης μας Δωδώνη Α.Ε ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. Αντικατέστησε τις παλιές και ξεπερασμένες οθόνες των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Σχολικού εργαστηρίου με δώδεκα (12) ολοκαίνουργες και σύγχρονες. Το μάθημα της πληροφορικής θα είναι πλέον για τους μαθητές μας ευκολότερο και περισσότερο ευχάριστο.Η ιστορική γαλακτοβιομηχανία έδειξε τη στενή της σχέση με τα Γιάννενα και την Ήπειρο αλλά και την ευαισθησία της για τους μαθητές και τη νεολαία της πόλης.Σε περιόδους κρίσης και οικονομικής στενότητας προσφορές σαν αυτή αποκτούν ιδιαίτερη αξία και φανερώνουν το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εκπαιδευτική κοινότητα.Ο Διευθυντής, ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του Σχολείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την εταιρεία και ελπίζουν να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

Ράπτης Μιχαήλ
Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Ιωαννίνων

ΠΡΟΣΟΧΗ - Λήγει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για έλεχγο ΚΤΕΟ σε δίκυκλα άνω των 50 κ.ε.

Από αύριο ξεκινούν τα πρόστιμα

Ουρές από το πρωί σήμερα στα ΚΤΕΟ των Ιωαννίνων για τον έλεγχο  δικύκλων άνω των 50 κυβικών εκατοστών. Ως κλασικοί Έλληνες όλοι τρέχουν στο παραπέντε να περάσουν τα δίκυκλα τους από ΚΤΕΟ, αφού από αύριο Τρίτη προγραμματίζονται σαρωτικοί έλεγχοι και θα επιβληθούν πρόστιμα. Τα ποσά των προστίμων δεν είναι απαγορευτικά, ωστόσο μπορούν να φτάσουν έως και τα 45 ευρώ για όσους καθυστερήσουν να περάσουν το δίκυκλο τους από ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Όσοι καθυστερήσουν να περάσουν από ΚΤΕΟ από 1 εβδομάδα έως 1 μήνα θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 12 ευρώ, από 1 έως 6 μήνες πρόστιμο 22 ευρώ και από 6 μήνες και πάνω 45 ευρώ. Ο περιοδικός έλεγχος των δικύκλων θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες οφείλουν να βγάλουν και κάρτα θορύβου η οποία έχει διάρκεια 1 έτος. Από τους ελέγχους του ΚΤΕΟ εξαιρούνται προς το παρόν τα δίκυκλα ως 50 κυβικά εκατοστά.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ- Αυξάνεται η αγωνία για την ασφάλεια των κατοίκων

Εξαιτίας της τρόϊκας ο δήμαρχος Κ. Καψάλης δεν συναντήθηκε τελικά με τον Ν. Δένδια για τα θέματα των διαρρήξεων στα χωριά και του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών


Με... άδεια χέρια και με τα προβλήματα να ταλανίζουν την περιοχή γύρισε χθες από την Αθήνα ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και οι συνεργάτες του, που ενώ είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, αυτή δεν έγινε ποτέ λόγω... τρόϊκας.Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11.30 το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο η παρουσία των στελεχών της τρόϊκας στην Αθήνα, ανάγκασε τον υπουργό να συναντηθεί μαζί τους, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Πωγωνίου και οι συνεργάτες του να συναντήσουν τελικά υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.Έστω λοιπόν, και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και στον κ. Κεδίκογλου ο κ. Καψάλης παρέδωσε υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, υπόμνημα το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκτός από τον κ. Δένδια, θα παραδοθεί και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Πωγωνίου και οι κάτοικοί του, όπως αυτό αναφέρθηκε στον κ. Κεδίκογλου, είναι οι τεράστιες ελλείψεις στις αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής, με αποτέλεσμα τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες, οι διαρρήκτες να «οργιάζουν» στα χωριά και να έχουν ρημάξει δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 50.Σε δηλώσεις του χθες  ο κ. Καψάλης τόνισε, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ συχνά άγνωστοι διαρρήκτες κάνουν κυριολεκτικά επιδρομές στα χωριά, εισβάλλοντας κυρίως σε ακατοίκητα σπίτια από τα οποία παίρνουν ασημικά και αντικείμενα αξίας που πιθανώς να βρουν σε αυτά, όπως επίσης συχνά παίρνουν και τρόφιμα.Ήδη, πολλές φορές έχουν διαρρήξει σπίτια στα Κτίσματα, στο Κρυονέρι, στους Ποντικάτες, στο Μαυρόπουλο και πολύ πρόσφατα εισέβαλαν μέρα-μεσημέρι στο σπίτι ενός 85χρονου στον Άνω Παρακάλαμο, τον οποίο χτύπησαν και στη συνέχεια του πήραν περίπου 10.000 ευρώ.Ο κ. Καψάλης εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο αυτό, την οποία και μετέφερε προς τον κ. Κεδίκογλου, τονίζοντας πως πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με προσωπικό τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής.Ακόμη στις δηλώσεις του ανέφερε, πως παρά την άριστη συνεργασία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη, και παρά το φιλότιμο των ελάχιστων αστυνομικών που υπηρετούν στην περιοχή, οι περιουσίες των κατοίκων δεν μπορούν να προστατευτούν, σημειώνοντας με έμφαση, πως η Αστυνομία δε διαθέτει πλέον ούτε τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καψάλης υπόψιν του κυβερνητικού εκπροσώπου και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτό της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά.Ο κ. Καψάλης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του δήμου Πωγωνίου λέγοντας, πως ενώ ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε δύο φορές το νομό Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, δεν συναντήθηκε μαζί του για να τον ενημερώσει για το Κέντρο, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να ενημερωθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης.Παράλληλα, τόνισε, πως ανέφερε προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι ο χώρος για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης δεν ενδείκνυται, ωστόσο η δημοτική αρχή βρίσκεται στη διάθεση του υπουργού για να συζητήσει μαζί του οποιαδήποτε πιθανή λύση που αφορά το θέμα αυτό.Τέλος, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Πωγωνίου, δεν αποκλείεται τη Δευτέρα ή μέσα στην εβδομάδα που έρχεται να γίνει τελικά η συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Αντ. Μπέζας: «Θα κατασκευασθεί ολόκληρο το έργο της Β΄ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας»

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Β΄ Φάσης του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας για την πορεία των εργασιών κατασκευής του έργου.Η ανάδοχος εταιρεία έχει συμφωνήσει με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, στα τέλη Απριλίου θα παραδοθεί προς χρήση το κεντρικό κτίριο της Β΄ Φάσης ενώ στις αρχές του καλοκαιριού θα παραδοθεί το υπόλοιπο λειτουργικό τμήμα του έργου ώστε να έχει ολοκληρωθεί το 80% περίπου των προβλεπόμενων από τη μελέτη εργασιών. Το χρονοδιάγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα τηρηθεί, γεγονός που διαπιστώθηκε και από την επίσκεψη κλιμακίου ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου στην Ηγουμενίτσα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.Ο κ. Μπέζας δήλωσε, «πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενώ το έργο της Β΄ Φάσης είχε αποφασισθεί να τερματιστεί με την παράδοση του λειτουργικού τμήματος στις αρχές του καλοκαιριού, το αρμόδιο Υπουργείο τροποποίησε πρόσφατα τον αρχικό σχεδιασμό διασφαλίζοντας τους αντίστοιχους πόρους, και έτσι, μετά την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, η εργολαβία θα συνεχισθεί με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανάδοχος εταιρεία να παραμείνει στην Ηγουμενίτσα για ένα επιπλέον χρόνο και να εκτελεστούν όλες οι εργασίες που προβλέπονται στην μελέτη του έργου και δεν περιλαμβάνονται στο λειτουργικό τμήμα, όπως το κτίριο ΣΕΓΚΕΝ και ο κάθετος στο κρηπίδωμα της Α΄ Φάσης προβλήτας πλαγιοδέτησης (απαραίτητος για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων)».

1 θέση ΔΕΠ στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μία (1) θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο "Χημεία Φυλλόμορφων Υλικών (Πειραματική Κατεύθυνση)",δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 277/7-3-2013 (τ. Γ΄), με την υπ' αριθμ.6261/18-1-2013 προκήρυξη πλήρωσης της παρακάτω θέσης Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογιών. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 3-5-2013 και οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα καλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26510-07217 και 07109 (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων-45110).

2.300 πρόσθετες θέσεις για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε προσφορά πρόσθετου αριθμού παρεχομένων θέσεων σε τρία προπτυχιακά και εννέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π. για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Έτσι αποφάσισε την προκήρυξη 2.300 πρόσθετων θέσεων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 κατά σειρά στα Προπτυχιακά: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (500 θέσεις), Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (300 θέσεις) και Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (200 θέσεις) και στα Μεταπτυχιακά: Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) (150 θέσεις), Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (250 θέσεις), Διοίκηση Μονάδων Υγείας (125 θέσεις), Τραπεζική (125 θέσεις), Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (100 θέσεις), Διασφάλιση Ποιότητας (100 θέσεις),Διαχείριση Τεχνικών Έργων (100 θέσεις), Διαχείριση Αποβλήτων (100 θέσεις) και Σπουδές στην Εκπαίδευση (250 θέσεις). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου από τις 13 Απριλίου 2013 έως τις 7 Μαΐου 2013. Η πρόσκληση για την υποβολή των αιτήσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Α.Π. την ερχόμενη εβδομάδα. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στα γραφεία του Ε.Α.Π. στη Πάτρα, Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών (κτίριο Διοίκησης). Οι υποψήφιοι για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη δεκαετή επαγγελματική εμπειρία. Οι υποψήφιοι για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη δεκαετή επαγγελματική εμπειρία μετά τη λήψη του πτυχίου.