Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Συμφωνούν στα επίμαχα σημεία

Δημοτική αρχή και μείζονα μειοψηφία στο σχέδιο Π.Δ Λίμνης


Χωρίς να απέχουν πολύ οι προτάσεις και παρατηρήσεις της δημοτικής πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, επί των επίμαχων σημείων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ, με τίτλο «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας, και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Ν. Ιωαννίνων, ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης», το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι διαφορές είναι ελάχιστες και φαίνεται ότι Περιφέρεια και δήμος ...συμπλέουν στην πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ.Και οι δυο γνωμοδοτήσεις και προτάσεις, μαζί και αυτές των φορέων που έχουν ήδη δημόσια τοποθετηθεί, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Φορέας της Λίμνης, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, θα αποσταλούν μέσω της πρωτοβουλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης.

Μαραθώνια συνεδρίαση
Στην μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ακούστηκαν πολλές προτάσεις από τους εισηγητές, τους επικεφαλείς των παρατάξεων, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων και ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι επικεντρώθηκαν οι περισσότεροι στη δόμηση και τις χρήσεις γης, ζητήματα που εμπίπτουν στην ισχύουσα Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου ειδικά για την δόμηση ως προς την απόσταση από την όχθη στην περιοχή Βογιάνου και τι θα γίνει με τον Μάτσικα.Στην τοποθέτηση του στην αρχή της συζήτησης ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σημείωσε ότι το Σώμα δεν αποφασίσει, γνωμοδοτεί επί ενός σχεδίου που είναι το πέμπτο κατά σειρά και το μοναδικό που έφτασε επισήμως στο δήμο από το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.Η υπηρεσιακή εισήγηση η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έγινε από την Γενική Διευθύντρια του Δήμου Μάτα Κουμπούρη. Η διαπαραταξιακή επιτροπή φαίνεται ότι δεν κατάληξε, μέσα από αυτή την εισήγηση σε κοινές θέσεις. Οι αναφορές της κ. Κουμπούρη στη διαφορετική θέση του ΤΕΕ επί πολλών ζητημάτων, προκάλεσε την παρέμβαση του παριστάμενου προέδρου Χρίστου Παπαβρανούση ο οποίος εν συντομία ανέπτυξε τις ήδη δημοσιοποιημένες θέσεις του Επιμελητηρίου.Τη θέση της Περιφερειακής αρχής μετέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Κολόκας, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι.Από πλευράς «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» εισηγητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Τζίμας, ενώ παρενέβη πολλές φορές ο επικεφαλής Νίκος Γκόντας και τοποθετήθηκαν κι άλλοι σύμβουλοι, όπως και από την πλειοψηφία.Ο Στέφανος Σκοπούλης (ο μόνος από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας) υποστήριξε ότι το προτεινόμενο σχέδιο και οι θέσεις που εκφράζει η δημοτική αρχή και η μείζονα μειοψηφία θα επιδεινώσουν την κατάσταση στο λεκανοπέδιο, ως προς την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης.Αν και χθες στην συνέχεια της συνεδρίασης με άλλα θέματα δεν έλειψαν οι ...αψιμαχίες και οι αιχμές για το ποιος πρότεινε τι και τι τελικά αποφασίστηκε, επρόκειτο μάλλον για αναφορές που σχετίζονταν με τις εντυπώσεις και όχι με την ουσία, αφού δημοτική αρχή και μείζονα μειοψηφία σχεδόν συμφώνησαν σε όλα.

Τα κύρια σημεία της πρότασης
Από το πλήθος των τοποθετήσεων και προτάσεων και τον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία δεν ήταν εύκολο να συνοψίσει κανείς τι ακριβώς ψηφίστηκε, ωστόσο οι βασικές παρατηρήσεις που κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκαν από το Σώμα, (καταψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Βασίλης Μασσαλάς και Γιάννης Σκοπούλης λόγω άλλης θέσης της ΔΗΜ.ΑΡ, αλλά και ο Στέφανος Σκοπούλης), είναι οι ακόλουθες τέσσερις:
-Διατήρηση της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κατοικίες. Η διαφορά με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
-Εκπόνηση Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για την περιοχή του Μάτσικα. Να καθορισθούν επιπλέον ειδικοί όροι δόμησης όπως χαμηλά ύψη, μικροί όγκοι, μεγαλύτερο ποσοστό κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π.(πρόταση ΥΠΕΚΑ για το Ρ.Σ.,). Κοινή θέση πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας, αλλά και της Περιφέρειας. Η παρουσία ιδιοκτητών γης από τον Μάτσικα ήταν εμφανής στη συνεδρίαση.
-Διατήρηση της ζώνης τουρισμού και αναψυχής στην παραλίμνιο, δηλαδή από την περιοχή Βογιάνου(με επίμαχο θέμα τα τρία νέα ξενοδοχεία) προς Ανατολή, με τους όρους που προβλέπεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου. Η αρχική πρόταση της εισήγησης ήταν για δόμηση σε απόσταση από 0 μέχρι 300 μέτρα, πολύ γενική και αόριστη, αλλά ο δήμαρχος την προσδιόρισε στα 100 μέτρα, όσα έχει προτείνει και η Περιφέρεια. Το ΥΠΕΚΑ έχει όριο τα 200 μέτρα και η ισχύουσα ΖΟΕ μέχρι 100. Από 25-100 μέτρα ήταν η πρόταση της παράταξης του κ. Γκόντα, περιμετρικά της λίμνης ια ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
-Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην παραλίμνιο περιοχή Ανατολής- Κατσικάς, (όπως προτείνεται από το ΥΠΕΚΑ)στο σχεδιασμό της οποίας ο Δήμος θα έχει καθοριστικό ρόλο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί ιδιοκτησία του. Η διαφωνία με την μείζονα μειοψηφία έγκειται στο γεγονός ότι εκείνη πρότεινε να επεκταθεί και πέραν της τάφρου η ζώνη αναψυχής και τουρισμού, η μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Υψόμετρο λίμνης και άλλα ζητήματα
Πλην των βασικών ζητημάτων, αναδείχτηκαν και άλλα, με σημαντικότερο το υψόμετρο της λίμνης, αφού το 469,54 μέτρα με το οποίο έγινε η οριοθέτηση της λίμνης και θεωρείται από πολλούς, όπως η Περιφερειακή αρχή ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η μείζονα μειοψηφία ζήτησαν να οριστεί με σαφή επιστημονικά κριτήρια το υψόμετρο της λίμνης.
-Για το ανάχωμα Αμφιθέας οι δυο παρατάξεις φαίνεται ότι συμφωνούν στο «σπάσιμο» του και ενταχθεί η πίσω έκταση στη λίμνη. Επίσης να προστατευθούν οι πηγές Κρύας και Τούμπας.-Μια άλλη πρόταση είναι να δοθεί η δυνατότητα για τις ιδιοκτησίες που θίγονται υπέρμετρα από τους περιορισμούς του προεδρικού διατάγματος να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.1650/86. Συγκεκριμένα το δημόσιο ύστερα από αίτηση των θιγόμενων μπορεί να αποδεχθεί είτε την ανταλλαγή των ιδιωτικών εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου, είτε την παραχώρηση κατά χρήση στους θιγόμενους δημοσίων εκτάσεων σε παραπλήσιες περιοχές για ανάλογη χρήση ή εκμετάλλευση, είτε την καταβολή εφάπαξ ή περιοδικής αποζημίωσης, είτε η μεταφορά συντελεστή δόμησης.Στη συζήτηση κατέστη σαφές ότι με τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση όσων προβλέπονται στις υφιστάμενες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ή σε ρυθμίσεις που έχουν απορρέουν από άλλα Προεδρικά Διατάγματα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Βρέθηκε νεκρός ο 27χρονος που αγνοούνταν στα Γιάννενα!!!

To πτώμα του 27χρονου Νίκου Παναγιώτου,βρέθηκε πριν από λίγη ώρα,πεσμένο ανάμεσα σε βράχια,στο δάσος της Περιβλέπτου, κοντά στις παλαιές φοιτητικές εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στα Γιάννενα!Στο σημείο έσπευσε ο  Ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, από την έκθεση του οποίου θα προκύψει ο χρόνος, αλλά και τα ακριβή  αίτια του θανάτου.Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ο νεαρός είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του το πρωί της Πέμπτης.Όταν δεν έδινε σημάδια ζωής οι δικοί του ανησύχησαν και ενημέρωσαν την ασφάλεια Ιωαννίνων.Σήμερα το απόγευμα η Αστυνομία είχε επικεντρώσει την έρευνα στο αισθητικό δάσος της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια στην περιοχή της Περιβλέπτου, καθώς ο νεαρός συνήθιζε να τρέχει ή να βγάζει το σκύλο του βόλτα στις περιοχές αυτές.

«Άφαντο» το 1 εκ. ευρώ στο δήμο Ιωαννιτών

Δεν βγαίνει άκρη με τη διαφορά ταμιακής και λογιστηρίου


Το «έλλειμμα» ή η διαφορά, όπως την ονόμασε ορθότερα ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ανάμεσα στην ταμιακή υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών και το λογιστήριο, περίπου 1 εκ. ευρώ, για το κλείσιμο του τελευταίου τριμήνου του 2012 δεν έχει βρεθεί ακόμη σε τι οφείλεται και η έρευνα από θεσμικούς παράγοντες συνεχίζεται, μέχρι να δοθεί απάντηση. Το 1 εκ. ευρώ παραμένει... άφαντο.Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος στην συνεχιζόμενη (είχε διακοπεί την προηγούμενη νύχτα) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  μετά από σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκου Γκόντα.Από όσα ανέφερε ο κ. Φίλιος φαίνεται ότι μόνο εύκολη δεν είναι η προσπάθεια που άρχισε προ μηνός και πλέον για να βρεθεί άκρη, παρόλο που ασχολούνται με το θέμα, η ίδια η ταμιακή υπηρεσία, ορκωτοί λογιστές και υπηρεσιακή επιτροπή που συγκρότησε ο ίδιος. Σαφές αποτέλεσμα δεν έχει προκύψει αλλά έχουν ελεγχθεί πιθανές αιτίες για μεγάλο λάθος, όπως είναι οι επιταγές και οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ, χωρίς να προκύπτει κάτι.Ο κ. Γκόντας, όπως συνηθίζει σε κάθε συνεδρίαση από τότε που προέκυψε το πρόβλημα ζήτησε ενημέρωση, μιλώντας για «έλλειμμα» 1,1 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου, θέτοντας το ερώτημα αν ασχολούνται και εξωθεσμικοί παράγοντες με την αναζήτηση. Θα έπρεπε, όπως είπε, να έχουν παρέμβει ήδη το ΣΔΟΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι Οικονομικοί Επιθεωρητές για να δοθεί ένα τέλος. Βλάπτει την εικόνα του δήμου, σημείωσε και κατέληξε λέγοντας, «με σοβαρότητα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει».Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία από τις 20 Φεβρουαρίου που εντοπίστηκε το πρόβλημα, η «διαφορά» περίπου1 εκ. ευρώ ανάμεσα στην ταμιακή υπηρεσία και το λογιστήριο (τμήμα προϋπολογισμού) που δεν επιτρέπει να κλείσει το Δ΄ τρίμηνο του 2012.Πλην του ταμία που εξαρχής κλήθηκε να βρει άκρη, ως άμεσα υπεύθυνος, ανέλαβαν από τις αρχές Μαρτίου οι ορκωτοί λογιστές και στη συνέχεια μια υπηρεσιακή επιτροπή. Κλήθηκαν οι πάντες να συμβάλλουν, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ενημερώνοντας ότι μέχρι τώρα από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για μεγάλα ποσά δεν προέκυψε πρόβλημα με επιταγές ή πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ, βρέθηκαν όμως δεκάδες λαθάκια σε μικροποσά που δεν δίνουν απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα. Ερευνάται το ενδεχόμενο να έγιναν πληρωμές που δεν καταχωρήθηκαν στο μηχανογραφικό σύστημα ή να διατέθηκαν περισσότερα για τη μισθοδοσία στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.«Δεν θέλω ούτε να εικάζω, ούτε να κατηγορώ κανέναν. Πιστεύουμε ότι εντός των ημερών η υπόθεση θα έχει ξεκαθαρίσει κι αν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες αυτές θα αποδοθούν» υπογράμμισε ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς εξωθεσμικός δεν μετέχει στις έρευνες, ούτε υπάρχει πολιτικός έλεγχος, μόνο υπηρεσιακός και από τους ορκωτούς. Η άποψη του, πάντως, ήταν ότι κάπου υπάρχει λάθος, δεν μπορεί όπως είπε να έγινε ... αφαίμαξη, δε έχει πολλά λεφτά το δημαρχείο για να τα κλέψουν...Μέχρι να αποδειχθεί τι συνέβη και δεν συμφωνούν ταμιακή και λογιστήριο, κανείς δεν μπορεί να πει ό,τιδήποτε.Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τους τρεις παράλληλους ελέγχους, αναγκαστικά θα ζητηθεί έλεγχος από Οικονομικούς Επιθεωρητές και κάθε αρμόδια αρχή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση 27χρονου στα Γιάννενα

Αστυνομία και ΕΜΑΚ όργωσαν από το απόγευμα το αισθητικό δάσος της πόλης των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή, στην προσπάθεια τους  να εντοπίσουν έστω και ένα σημάδι από τον 27χρονο που εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης από το σπίτι τυ στο Τσιφλικόπουλο Ιωαννίνων.Ο 27χρονος Νίκος Παναγιώτου,συνήθιζε να βγαίνει στο δάσος για τρέξιμο ή για βόλτα με το σκύλο του. Το γεγονός ότι έφυγε από το σπίτι του χωρίς να πάρει το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί να έκανε την συνηθισμένη του βόλτα στο δασάκι.Ο Νίκος Παναγιώτου έχει ύψος 1.83 και την ημέρα της εξαφάνισης φορούσε μαύρο ξεθωριασμένο παντελόνι και καφέ ζακέτα.

ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής και Λαϊκής Τέχνης Άρτας: Φοιτητές και καθηγητές απέτρεψαν το κλείσιμο της σχολής

Από τον κυκεώνα των μεταρρυθμίσεων παρασύρεται και η παιδεία με το διαβόητο σχέδιο «Αθηνά», ωστόσο εκείνοι που πιστεύουν στη σημασία της παράδοσής μας και του πολιτισμικού μας υπόβαθρου αντιστάθηκαν και κατάφεραν να σώσουν το μοναδικό ΤΕΙ στο είδος του σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής και Λαϊκής Τέχνης, οι σπουδαστές και καθηγητές του οποίου ορθώνοντας το ανάστημά τους στις επιταγές της τρόικας και της εντολοδόχου τρικομματικής κυβέρνησης κατόρθωσαν τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής, παρ' ότι στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου προβλεπόταν η κατάργησή του.

Δανείζουν τη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Θα πει βέβαια κάποιος... «Φοιτητές που επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν πουθενά αλλού, πήγαν εκεί και διαμαρτύρονται». «Όμως όλοι οι εισακτέοι στη Σχολή είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι ως προς την επιλογή τους», απαντούν φοιτητές, που σπουδάζουν εκεί, και συνεχίζουν: «...έπειτα, μια σχολή που κατέχει πάνω από 6000 τόμους βιβλίων, τα οποία ζητεί προς δανεισμό και η περίφημη British Library, μια σχολή με μουσικολογικές σπουδές που επικεντρώνονται στην ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, αλλά και στις παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, με παρουσιάσεις στο διεθνές στερέωμα και θετική ανταπόκριση, δεν θα την χαρακτήριζε κάποιος τυχαία!».Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, ενώ προβληματικός είναι και ο τρόπος λήψης της απόφασης για το κλείσιμο της σχολής. «Δεν πρόκειται απλώς για μουσική. Πέραν του ότι το Τμήμα έχει διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών ως πρότυπο, συμβάλλει στην εκμάθηση και διάδοση της παράδοσης, στην καλλιέργεια της ιστορίας του λαϊκού μας πολιτισμού, της ταυτότητάς μας, ενισχύοντας έτσι την ενεργητική συμμετοχή των μελλοντικών γενεών στην ύπαρξη της ελλαδικής συλλογικότητας, εντός της οποίας διατηρούνται ζωντανοί οι θησαυροί του παρελθόντος», εξηγούν διδάσκοντες της Σχολής.

Απορροφάται το 70%!
«Η κατάργηση του μόνου Τμήματος με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν θα σήμαινε μόνο, ότι θα απαξιωνόταν το πτυχίο όσων πήραμε το δίπλωμά μας ή ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχαναν τη δουλειά τους», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σολάκογλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των φοιτητών, και συνεχίζει: «Η σχολή μας βγάζει ανθρωπολόγους, μουσικολόγους, μουσικούς παιδαγωγούς. Σημειωτέον, ότι το 70% των αποφοίτων απορροφάται στον κλάδο του. Σε όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας διδάσκουν πτυχιούχοι του ΤΕΙ. Αν έκλεινε ποιος θα δίδασκε την παράδοσή μας; Όλα θα τερματίζονταν εκεί;» διερωτάται ο Αλέξανδρος. "Η παράδοση είναι η ταυτότητα ενός λαού. Και από αυτήν κρίνεται αν ως μάζα θα μπει στα καλούπια που του βάζουν ή, ανένταχτος ων, ο ίδιος θα καθορίσει την πορεία του κράτους του κατά το συμφέρον του ιδίου και όχι των ισχυρών".

Άμεση κινητοποίηση
Προαναφέρθηκε ότι ένα δεύτερο ζήτημα, που γεννάται, είναι το πώς ελήφθη η αρχική απόφαση για κατάργηση του ΤΕΙ. «Κινεί τις υποψίες, ότι, ενώ οι καθηγητές έπαιρναν διαβεβαιώσεις από κάθε 'ιθύνοντα', πως δε θα κλείσει η Σχολή, παρέλαβαν στις 5 Μαρτίου ένα έγγραφο που έλεγε ότι στις 6 Μαρτίου θα τεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θέμα μεταφοράς του εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Από εκεί βγαίνουν κυρίως τεχνικοί, ηχολήπτες, ουδεμία σχέση με τις δικές μας σπουδές!», ενημερώνει ο Αλέξανδρος «...και για όλα αυτά μας ενημέρωσαν μία μέρα πριν. Πώς να αντιδράσουμε σε μια μέρα μόλις;».Η αντίδραση όλων αυτών των ανθρώπων, που αγαπούν το αντικείμενό τους, ήταν άμεση. Ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν ένα Σύλλογο, που δεν πρόσκειται σε κόμματα ή πολιτικούς φορείς, και πρόβαλαν αντίσταση στο σχέδιο κατάργησης της ταυτότητας και των δυνατοτήτων της χώρας. Με συμβολικούς αποκλεισμούς της γέφυρας της Άρτας, κλείσιμο της Σχολής, παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όπου έλαβαν την ομόφωνη συμπαράσταση όλων των συνέδρων, αλλά και του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, που παρενέβη στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα.

Η τέχνη παίρνει θέση
Πάντα στην Ελλάδα ο κόσμος του πνεύματος και των τεχνών έδινε δυναμικό παρών. Καλλιτέχνες με αξιόλογη παρουσία στο μουσικό στερέωμα δίνουν το δυναμικό παρών αντιμαχόμενοι τα κακώς κείμενα στη χώρα.«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το θέμα της παιδείας έχει τόσες τραγικές ελλείψεις... έρχονται να θεωρήσουν πολυτέλεια το να κάνεις μουσική και γνώση ιστορική της πορείας του πολιτισμού και τραγουδιού», είπε ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, σε συνέντευξή του στο «Αχελώος TV», και λάβρος ων συνέχισε: «Στην Άρτα έχει μουσικό ΤΕΙ. Είδατε... ρεπορτάζ γι' αυτά τα παιδιά. Ό,τι σαχλαμάρα, διαγωνιστικό και διαφημιστικό reality show, γίνεται στα κανάλια πάνε και το προτείνουν ως πρόταση τέχνης. Στα ΤΕΙ παίζονται παραδοσιακά όργανα, τραγουδιστές, νέα παιδιά, που προσπαθούν να μάθουν όργανα, να παίξουν ελληνική μουσική… δεν πήγαν τα κανάλια να τους κάνουν ένα αφιέρωμα».Tη συμπαράστασή του στους ανθρώπους που φοιτούν, αλλά και στους καθηγητές, που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταλαμπαδεύσουν στα νέα μυαλά την πολιτισμική μας παράδοση, εκδήλωσε και ο Στάθης Αρτινός, μουσικός και συνθέτης με καταγωγή από την πόλη της Άρτας: «Αυτοί που κάποτε ευαγγελίζονταν την πολιτική άνοιξη, μαζί με εκείνους που σώζουν διαρκώς τη χώρα και τον πολύπαθο λαό της στο όνομα του σοσιαλισμού με το έργο Carmina Burana στη διαπασών, τώρα προχωράνε σε ένα ακόμη σχέδιο σημαντικό... Αλλάζουν τον χάρτη της παιδείας με 'αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια'... Σε αυτές τις αλλαγές δε θα μπορούσε να λείπει το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που βρίσκεται στην Άρτα... Το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο».Με επιστολή του στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.«...Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές, ακόμα κι αν κάνουν το ατόπημα και κλείσουν το Τμήμα, οδηγώντας κάποιους από σας ως και στην απόγνωση, χρησιμοποιήστε την αρχέγονη φλόγα της μουσικής κι ανάψτε μια φωτιά στη μέση, να 'ρθουν να ζεστάνουν τα χέρια τους οι παγωμένοι. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μεταξοχώρι, 7-3-2013».Οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Αθηνά" συνεχίζονται στην Πάτρα, την Κρήτη, την Καβάλα, τη Λιβαδειά και σε όλη την Ελλάδα η νεολαία ξεσηκώνεται και διεκδικεί. Τελικά μάλλον ως λαός δεν είμαστε όσο αδύναμοι μερικοί θα ήθελαν να νομίζουν. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς κρίνοντας τουλάχιστον από το ότι το Σχέδιο όχι απλώς δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, αλλά για μία ακόμη φορά ετοιμάζεται από την τρόικα εσωτερικού Προεδρικό Διάταγμα, όπως και με τόσες άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες, παρακάμπτοντας τη Βουλή και τις δημοκρατικές διαδικασίες.Συμπέρασμα; Όταν δεν στεκόμαστε απλοί, αποχαυνωμένοι θεατές όσων μας επιβάλλουν, ο ανασταλτικός φόβος του επερχόμενου κακού νικιέται και τότε κάτι μπορεί να αλλάξει!