Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Δωρεάν σίτιση για τους Κύπριους σπουδαστές του ΤΕΙ Ηπείρου

Λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο, το ΤΕΙ Ηπείρου αποφάσισε από την Τρίτη 26-3-2013 και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα να σιτίζονται δωρεάν στα εστιατόρια του Ιδρύματος όλοι οι Κύπριοι φοιτητές, ανεξαρτήτως εισοδήματος.Επίσης η Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου αποφάσισε να εξετάσει τη δυνατότητα επείγουσας χρηματικής διευκόλυνσης των Κυπρίων φοιτητών, για την αντιμετώπιση των άμεσων βιοποριστικών τους αναγκών.Ακόμη διερευνάται η δυνατότητα για παροχή εκπαιδευτικών δανείων στους φοιτητές του Ιδρύματος, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες.Ο Σύλλογος Κυπρίων Σπουδαστών Άρτας για τις παραπάνω πρωτοβουλίες του ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρει τα εξής: «Ο Σύλλογος Κυπρίων Σπουδαστών Άρτας ευχαριστεί θερμά το ίδρυμα που μας συμπαραστέκεται τόσο με το θέμα της σίτισης όσο και με το ταμείο με το οποίο μας ευκολύνει οικονομικά, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου οι οικογένειες μας έχουν να αντιμετωπίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος μας και εμείς καταδικάζουμε τη συμφωνία του Ευρωγκρουπ. Επίσης θα θέλαμε να βοηθήσει το ίδρυμα και τους Έλληνες συμφοιτητές μας που αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα».Την ίδια στιγμή μετά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που γνωστοποίησε πως θα παρέχει δωρεάν σίτιση στους κύπριους φοιτητές, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική προτροπή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότη Μαριά, ανακοίνωσε πως έχει ήδη δώσει οδηγίες από την περασμένη Τρίτη προς τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για ελεύθερη σίτιση όλων των κύπριων φοιτητών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ:Eκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με την Χαρά Κεφαλίδου

H ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ Άρτας, καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στην οργανωτική διαδικασία το Σάββατο 30/3/ και ώρα 7.00 μ.μ στην αίθουσα Μακρυγιάννη με θέμα: "Πολιτικός και οργανωτικός προγραμματισμός" με κεντρική ομιλήτρια την πρώην Βουλευτή Δράμας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Χαρά Κεφαλίδου.

Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς για τα εμπορικά καταστήματα

Στην πρόταση της ΕΣΕΕ για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς στα εμπορικά καταστήματα από τη Μεγάλη Τετάρτη την Τρίτη του Πάσχα συμφώνησε το υπουργείο Ανάπτυξης.Έτσι, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τη Μεγάλη Τετάρτη και κλειστά την Τρίτη του Πάσχα.Η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται προς υπογραφή στο υπουργείο Εργασίας.

ΑΡΤΑ:Μείωση 25% των τελών χρήσης για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς

Τη μείωση κατά 25% των τελών χρήσης για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που συνεδρίασε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πωλητών της Λαϊκής τα τέλη θα εισπράττονται ημερήσια κι όχι μηνιαία. Πρόκειται για μία ακόμα κοινωνική προσφορά από πλευράς του Δήμου και του Δ.Σ. Άρτας συνεκτιμώντας τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, την ύφεση της αγοράς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Για τους πολύτεκνους ισχύει ειδική ρύθμιση με χαμηλό μίσθωμα το οποίο επεκτείνεται πλέον και στους τρίτεκνους. Όπως ανέφερε στην εισήγηση του θέματος ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Γεωργίου «γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης της λαϊκής αγοράς ούτως ώστε με τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν και με τη συνεργασία των παραγωγών, οι μειώσεις να μετακυλιστούν στις τιμές των προϊόντων με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:Αντίθεση προς το σχέδιο «Αθηνά»

Στην ομιλία του στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς επεσήμανε τα παρακάτω:Το παρόν νομοσχέδιο κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στο ίδιο το σχολείο και στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Ακόμη κι αν θέλατε πράγματι με αυτήν την πρωτοβουλία σας να επιφέρετε μια ουσιαστική βελτίωση -μιλώντας πάντα από την πλευρά του δημόσιου σχολείου- φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο στη χειρότερη στιγμή και υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις.Η διαδικασία αυτή είναι επιλογή μιας συγκεκριμένης στιγμής. Μιας συγκεκριμένης πολιτικής, μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης, η οποία έρχεται και υπό το βάρος της Έκθεσης το ΟΟΣΑ του 2011. Όσον αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική διαφωνούμε ριζικά με τη συνολική της κατεύθυνση, η οποία καθορίζεται και από την περίφημη Μπολόνια. Διαφωνούμε ριζικά. Εκεί είναι η ριζική μας διαφωνία.Είναι μάλλον άστοχο να εγκαλείτε την Αριστερά για την ουσιαστική της σχέση με τη μόρφωση. Να μην ισχυρίζεστε και να μην λέτε ότι δήθεν η Αριστερά δεν θέλει την αξιολόγηση, τον κοινωνικό έλεγχο, την κοινωνική λογοδοσία. Το αντίθετο. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έφερνε μέσα στα σχολεία πολύ περισσότερη, αλλά ουσιαστική τέτοια διαδικασία. Όχι όμως αυτό το κλίμα φόβου και το κλίμα απαξίωσης το οποίο υπάρχει σήμερα στα δημόσια σχολεία. Ο πυρήνας της δικής μας λογικής θα ήταν η διδακτική σχέση.Γίνεται αναφορά στο σχέδιο νόμου για τα γενικά κριτήρια αξιολόγησης. Εάν κανένας δει προσεκτικά ακόμη και τις διατυπώσεις του ίδιου του σχεδίου νόμου, είναι αντιγραφή και επικόλληση από ανάλογα κείμενα που υπάρχουν σε αυτή τη διεθνή κοινότητα της οποίας είμαστε μέλος. Εκεί πραγματικά μπαίνουν κάποιες εκφράσεις και κάποια πράγματα που είναι να απορεί κανείς. Τι σημαίνει μαθησιακά αποτελέσματα; Τι σημαίνει ακριβώς η καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού; Καταλληλότητα ως προς τι; Και για ποιον; Και γιατί;Αναφορικά με το ζήτημα του σχεδίου Αθηνά ο κ. Μαντάς δήλωσε:Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, διότι θεωρούμε απαράδεκτο αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται, έτσι ώστε να μπλοκάρουμε αυτή τη διαδικασία. Όσον αφορά τη ρύθμιση στην παράγραφο 4 ειδικότερα, δεν παραδέχεστε ότι αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Εμείς εννοούμε ότι όντως παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.Από τη δική μας την πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι η αντίθεσή μας σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι αντίθεση προς το σχέδιο «Αθηνά». Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και μ’ αυτόν τον τρόπο εμείς αυτήν την αντίθεση θα την εκφράσουμε.

Αναγνώστης για τα έργα στα Σεισμόπληκτα

Πέρασαν δυο χρόνια από την έναρξη τον εργασιών στην αναβάθμιση της οδού Παναγιώτη Ασημακόπουλου και Σάββα Νικολάου ενώ το δεχτήκαμε με χαρά καιανακούφιση αποδείχτηκε μεγάλη ταλαιπωρία για όλους τους κατοίκους της περιοχής(Νεοχωροπουλου, Κάτω Νεοχωροπουλο, Ανθούπολη , Σεισμοπλήκτων)
Υ.Σ. Το έργο έγινε για την αναβάθμιση της περιοχής και όχι για τηνυποβάθμιση.
Υ.Σ. Υπάρχει αντιδήμαρχος έργον? Διεύθυνση έργων ? Επιβλέπον μηχανικός?Έλεος τη τους πληρώνουμε ήθελα ξέρω.Είναι η τάφρο στην Οδός Ασημακόπουλου. έργα και ημέρες ενός εργολάβου και μιας ανύπαρκτης δημοτικής αρχής που κύματα τον ύπνο του δικαίου.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Λευτεριά στου Αώου τα νερά!

Παρότι διατυπώνεται ως μία φαραωνική ιδέα επέμβασης στη Φύση, παρότι απορρίπτεται από τις τοπικές κοινωνίες στο Ζαγόρι και την Κόνιτσα, παρότι δεν προβλέπεται ρητώς από το σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Ηπείρου, η πρόταση για εκτροπή των νερών από τις πηγές Αώου στη λίμνη Παμβώτιδα, προωθείται με έναν και μοναδικό σκοπό: να προσφέρει ζεστό χρήμα στα εργολαβικά ταμεία των ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ οι οποίες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν την έμπνευση του πρώην βουλευτή Λ. Καλογιάννη.Πρόκειται για έναν σχεδιασμό φαραωνικό στη σύλληψή του, εφάμιλλο θα έλεγε κανείς της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.Πρόκειται για ένα έργο αντι-κοινωνικό και αντι-περιβαλλοντικό, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της ‘νερομάνας’ Βόρειας Πίνδου. Ιδίως στην περιοχή της Βωβούσας η οποία υποφέρει από το υπάρχον φράγμα στις πηγές Αώου, επιπτώσεις που επεκτείνονται στον κάμπο της Κόνιτσας και τη γειτονική Αλβανία. Μοναδικός στόχος να ικανοποιηθούν οι κερδοσκοπικές ορέξεις των λόμπι της ενέργειας και των κατασκευών που βλέπουν τη Φύση ως μία ακόμη ευκαιρία να βγουν αλώβητα από την κρίση κερδοφορίας τους. Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την απόπειρα διάσωσής τους αποδεικνύονται το τοπικό πολιτικό σύστημα (ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αρνήθηκε, προσφάτως, να ενημερωθεί από εκπροσώπους τοπικών φορέων προφανώς επειδή επιθυμεί να εξυπηρετήσει τους επενδυτές- άρπαγες του φυσικού πλούτου!) και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων για fast-track διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, χωρίς κοινωνική διαβούλευση, ερήμην της κοινωνίας. Τι θα πράξει άραγε ο περιφερειάρχης όταν το επόμενο τετράμηνο θα κατατεθεί στην περιφέρεια η περιβαλλοντική μελέτη για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων; Θα συμπεριφερθεί πάλι ως υπάλληλος;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ
Κράτος και Αγορά αντιμετωπίζουν το νερό ως αγαθό προς πώληση, ως εμπόρευμα. Βλέπουν πίσω από τον έλεγχο του νερού τον έλεγχο της κοινωνίας, την πατεντοποίηση και τον έλεγχο της ζωής μας.Ωστόσο, η βιωμένη ιστορικά κοινωνική εμπειρία έχει αποδείξει ότι αέρας, νερό, ήλιος είναι κοινά φυσικά αγαθά τα οποία ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ και για αυτό δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο αποκλειστικής ιδιοποίησης από κανέναν. Και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πρόσβασή σε αυτά με πρόσχημα τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει αφεθεί στα χέρια των ασύδοτων κερδοσκόπων της ενέργειας που νοιάζονται μόνο για την κερδοφορία τους. Μόνη αρμόδια να αποφασίσει για μία ορθολογική-κοινωνική –αμεσοδημοκρατική διαχείριση των νερών του Αώου είναι η Κοινωνία, η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τους νόμους και τους θεσμούς.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΡΟΥ
Στον αγώνα ενάντια στην αρπαγή των νερών του Αώου, στον πολύπλευρο αγώνα που συνεχίζεται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων συλλογικών αγαθών, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ: πολύτιμες παρακαταθήκες η πολύτιμη εμπειρία από τους αγώνες ακύρωσαν την φραγματοποίηση του Αράχθου, οι αγώνες για την υπεράσπιση της Παμβώτιδας και του Καλαμά, η αντίσταση στην εκτροπή του Αχελώου, η παγκόσμια γνώση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (Ιταλία, Ισπανία, Λατινική Αμερική).Ένα αμεσοδημοκρατικό και α-κομμάτιστο ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΡΟΥ με αυθεντική και ισότιμη συμμετοχή των πολιτών, θα καταφέρει να ακυρώσει την αρπαγή των νερών του Αώου, κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των νερών της Ηπείρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΩΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Έκλεισε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού

Χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, έχει φουντώσει για τα καλά η πληροφορία πως «έκλεισε» η συμφωνία για την Ιόνια Οδό και την Κεντρική Οδό Ε65.Οι δύο αυτοκινητόδρομοι που δεν αποτελούν μέρος του ΠΑΘΕ και ουσιαστικά πρόκειται για εξ` ολοκλήρου νέα έργα φαίνεται πως έφτασαν στην τελική συμφωνία, με το Υπουργείο να αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα από μέρα σε μέρα την επίσημη είδηση πως τα έργα «κλείδωσαν».Θα πρέπει να επισημάνουμε πως προς το παρόν πρόκειται για ανεπίσημες πληροφορίες καθώς το ΥΠΑΝΥΠ κρατά ως κόρη οφθαλμού τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να μην έχουμε «ατυχήματα» της τελευταίας στιγμής. Κύκλοι που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις μιλούν πάντως για κλεισμένη συμφωνία.Πάντως είναι γεγονός πως η οριστική συμφωνία τόσο για την Ιόνια Οδό όσο και για τον Ε65 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου ενώ για να δούμε τα εργοτάξια να γεμίζουν θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες καθώς πρόκειται για επανεκκίνηση έργων με μεγάλα μεγέθη και η διαδικασία θα πρέπει ουσιαστικά να επαναληφθεί από την αρχή.Τα «καλά νέα» για τους δύο δρόμους αλλά και για την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα τα μάθουμε επίσημα πακέτο όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να έχουμε το κατάλληλο πανηγυρικό κλίμα στο οποίο η Κυβέρνηση ποντάρει πολλά και το έχει ως σημαία επανεκκίνησης γενικότερα της οικονομίας.Η Ιόνια Οδός, η μεγάλη κερδισμένη, θα κατασκευαστεί από το Αντίρριο μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων που θα τερματίσει σε κόμβο με την Εγνατία Οδό. Το έργο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο όλων των εποχών για τόσο για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όσο και της Ηπείρου.Η Κεντρική Οδός, γνωστότερη ως Ε65 θα κατασκευαστεί αρχικά από την Ξυνιάδα (πριν τον Δομοκό) μέχρι τα Τρίκαλα, ενώ σε μελλοντικό χρόνο θα κατασκευαστούν τόσο το νότιο άκρο (Ξυνιάδα-Λαμία) όσο και το βόρειο (Τρίκαλα-Εγνατία).

ypodomes

Ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας Ηπείρου

 «Επίκαιρα θέματα Ήπιας Καινοτομίας και η εφαρμογή τους στον Τουριστικό χώρο»


Εκδήλωση με θέμα: «Επίκαιρα θέματα ήπιας καινοτομίας και η εφαρμογή τους στον τουριστικό χώρο» διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του προγράμματος “Hidden”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Απριλίου και θα ξεκινήσει στις 2:30 το μεσημέρι στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai.Τι είναι το πρόγραμμα “Hidden” και ποια η σημασία του για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου;Πως μπορεί η ήπια καινοτομία να τεθεί στην υπηρεσία των τουριστικών μονάδων της Περιφέρειας;Κορυφαίοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί επιχειρηματίες κι υπηρεσιακοί παράγοντες θα δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω σημαντικά ερωτήματα. Στον τουρισμό, όπου τα τελευταία χρόνια στη Ήπειρο δραστηριοποιούνται πολλοί επιχειρηματίες με αξιόλογα αποτελέσματα, οι θετικές επιπτώσεις από την προώθηση της καινοτομίας είναι μεγάλες, επιβραβεύονται και αποφέρουν σημαντικά οφέλη.Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο “Hidden Innovation Initiatives for SME” και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ήπιας Καινοτομίας, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θα συζητηθούν προτάσεις marketing στον τομέα του τουρισμού, το περιεχόμενο και η διαχείριση της διαδικτυακής παρουσίασης τουριστικών καταλυμάτων στην Ήπειρο κι ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Θεσπρωτία.Τις εργασίες της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου με θέμα: «Περιφέρεια Ηπείρου και τουρισμός». Η εκδήλωση, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ανοιχτή συζήτηση, είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, αφού προηγήθηκε εκείνη για τον αγροδιατροφικό τομέα. Ο κύκλος θα κλείσει τον Μάιο με ένα συνέδριο που προγραμματίζεται.Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει τεθεί επικεφαλής εταίρος σε μία μεγάλη «συμμαχία» φορέων κι επιχειρήσεων από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία που στοχεύει με «όπλο» το “Hidden” να προωθήσει την «ήπια» καινοτομία στο μεσογειακό χώρο, να ενισχύσει τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος MED και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Αναφορά Μιχ.Κασσή για την υποχρηματοδότηση των σχολείων

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων , κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων , κ. Μιχάλης Κασσής, με αφορμή επιστολή της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών.Στην αναφορά περιγράφεται από την Ένωση Γονέων η υποχρηματοδότηση σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, καθώς αντί να καταβληθεί η τέταρτη δόση του 2012 και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για το 2013, έγινε σύμπτυξη των δύο δόσεων και δόθηκε η 4η δόση του 2012 ως 1η για το 2013.Με την εξέλιξη αυτή τα Δημοτικά σχολεία καλούνται να προχωρήσουν σε μείωση ήδη προγραμματισμένων λειτουργικών δαπανών οι οποίες καλύπτουν βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και των σχολείων.Η αναφορά που κατέθεσε σήμερα ο κ. Κασσής είναι μία προσπάθεια ενίσχυσης των αιτημάτων της Ένωσης Γονέων και Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών καθώς καμία πολιτική λιτότητας και μείωσης δαπανών δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το πιο βασικό αγαθό για τους νέους ανθρώπους που είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η διασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος και η «Κίνηση για την προστασία του Αωού»

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και η «Κίνηση για την προστασία του Αώου» σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 11:00 το πρωί, στο κτίριο του Κοινοβουλίου, αίθουσα 713, Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα, Αθήνα,, με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο εκτροπής νερών από τις πηγές του Αώου και τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.Το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Ηπείρου που αναρτήθηκε τον Δεκέμβρη 2012 στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος (http://wfd.opengov.gr) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου εκτροπής νερού από τις πηγές Αωού στην λίμνη Παμβώτιδα. Η παρέμβαση στον Αώο ενδέχεται να υλοποιηθεί με διαδικασίες fast track παρακάμπτοντας περιβαλλοντικές μελέτες. Η παρέμβαση γίνεται σε περιοχές NATURA αν και η γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου είναι ομόφωνα και κατηγορηματικά αντίθετη. Αντίθετοι είναι και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Κόνιτσας και Ζαγορίου.Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, τα μέλη της «Κίνησης για την προστασία του Αωού»: Δρούγιας Δημήτριος, Δρούγιας Χρόνης, Κοντογιάννης Παύλος, Γιαννούλης Κώστας και Κωλέτσης Κώστας.Τα μέλη της «Κίνησης για την προστασία του Αώου» θα λάβουν μέρος και στο στρογγυλό τραπέζι συζήτησης που διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώρα 16:00, στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, οδό Αμαλίας 8, Σύνταγμα, με θέμα «Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας».

ΑΡΤΑ:Διάσωση του αρχοντικού Παπακώστα και λύση για το παλαιό δημαρχείο

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Άρτας κατά τη συνεδρίαση της 26/3/2013 αποφασίστηκε η απευθείας αγορά του ισόγειου καταστήματος καθώς και του υπόγειου χώρου στο παλαιό Δημαρχείο επί της οδού Σκουφά. Η αγορά κρίθηκε σκόπιμη γιατί κατά το παρελθόν έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης για την αναπαλαίωση του κτιρίου, χωρίς όμως να έχουν γίνει δεκτές με κυριότερο λόγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με την αγορά των ιδιοκτησιών αυτών θα εκλείψει ο λόγος απόρριψης των προτάσεων αφού ο Δήμος θα γίνει κύριος του συνολικού ακινήτου. Η απόφαση που πάρθηκε έπειτα και από πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν πιο προωθημένη από την αρχική εισήγηση για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Βέβαια η ευόδωση της πρότασης για την απευθείας αγορά χρειάζεται και τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, η οποία όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, θα εξαρτηθεί από το τίμημα. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ο Δήμος μπορεί να επιλέξει την οδό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και να γίνει κύριος του συνόλου του ακινήτου.Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το διατηρητέο αρχοντικό Παπακώστα αφού στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα η αγορά και αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου από το Δήμο Αρταίων.Πρόκειται για δύο κτίρια τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης.Το «Αρχοντικό Παπακώστα» αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη της Άρτας, αποτελεί ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικό συνδυασμό ύφους παλαιού αρχοντικού της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας και Νεοκλασικού.Με την παραπάνω λύση θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και το παλιό δημαρχείο το οποίο μετά την αναπαλαίωση στην οποία θα προχωρήσει ο Δήμος, θα μετατραπεί σε κόσμημα για την πόλη.

Προϊόντα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα διαθέσουν οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά της Ανατολής!

Προϊόντα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα διαθέσουν οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά της Ανατολής.Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο συνδράμει δεκάδες οικογένειες παρέχοντας δωρεάν τρόφιμα και άλλα είδη βασικής ανάγκης.Η συγκέντρωση και η παράδοση των τροφίμων από τους παραγωγούς της Λαϊκής Αγοράς θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις εννέα και μισή το πρωί.

Ερώτηση Μιχάλη Κασσή για την εκτροπή των νερών του Αώου


Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγ/τητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής ,αναφορικά με το σχεδιαζόμενο έργο της έκτροπης των νερών των πηγών του ποταμού Αώου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινωνία και το οικοσύστημα.Αναλυτικά η ερώτηση:"Κύριοι Υπουργοί,Επανέρχομαι σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το φυσικό περιβάλλον του Νομού Ιωαννίνων ,μετά την από 08/10/2012 αναφορά μου, το οποίο έχει να κάνει με την σχεδιαζόμενη εκτροπή των νερών του πόταμου Αώου (Αρκουδόραμα της Βάλια Κάλντα)Το επιχείρημα για το έργο είναι ότι από τα νερά του Αώου, σύμφωνα με μετρήσεις, κάθε χρόνο καταλήγουν στην Αδριατική Θάλασσα περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 4%-6% των υδάτων που χάνονται κάθε χρόνο (δηλαδή περίπου 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού) θα χρησιμοποιούνται για ύδρευση και ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, η κατασκευάστρια εταιρία τονίζει πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην περιοχή.Αυτό βέβαια είναι ψέμα. Υπάρχουν επιπτώσεις και μάλιστα σοβαρές και για το φυσικό περιβάλλον και για την τοπική κοινωνίαΕπισημαίνω για μια ακόμα φορά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Κόνιτσας και του Ζαγορίου ,οι οποίες με ψηφίσματα των Δημοτικών τους Συμβουλίων τάχθηκαν κατά του έργου. Ειδικά στην περιοχή της Κόνιτσας , κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα νερά του Αώου λιγοστεύουν και η περαιτέρω μείωση, αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της περιοχής που δοκιμάζεται εξαιτίας της κρίσης.Φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος), επισημαίνουν ότι η κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη του δρόμου προβλέπεται να γίνει στη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 80% του νερού προέρχεται από τον πυρήνα του εθνικού πάρκου, ενώ καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στο οικοσύστημα η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά του νερού κατά μήκος 50 χιλιομέτρων!Στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνονται 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «Φύση 2000» (Natura 2000). Από αυτές οι έξι ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο, ενώ οι υπόλοιπες πέντε κατά ένα μέρος τους. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνεται μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στο Εθνικό Πάρκο απαντώνται 1.800 είδη χλωρίδας, περί τα 60 είδη θηλαστικών, 166 είδη πουλιών, 30 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών.Η Βάλια Κάλντα, το απόλυτα παρθένο οικοσύστημα της χώρας, είναι αδύνατον να πειραχτεί και προτείνω το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να πάρουν πίσω το «πράσινο φως» για την έναρξη κατασκευής του αναχρονιστικού και απορριφθέντος, το 2009, έργου της μεταφοράς 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας.Ίσως για μερικούς, προέχει η εξυπηρέτηση τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων και θεμάτων «γοήτρου» αφού, αν και το σχέδιο είχε απορριφθεί από το ΥΠΕΚΑ, το Νοέμβριο του 2009, τα σχέδια για την κατασκευή του επανήλθαν από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Είναι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου συμβατός με την Οδηγία των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ);
Λαμβάνεται υπόψη η καθολική αντίθεση κοινωνίας και φορέων ;
Προβλέπεται να γίνει κατασκευή νέου ταμιευτήρα στο Γρεβενίτι;"

Ξεκινά η εσωτερική οδοποιία της Ανατολής

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει το έργο διαμόρφωσης εσωτερικής οδοποιίας στον οικισμό της Ανατολής, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής μεταξύ του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του αναδόχου.Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, στα ολοκληρωμένα σχέδια για την αγροτική αναγέννηση.Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκτέλεση εργασιών στην οδό Δεξαμενής, καθώς και στο τμήμα της οδού Ζωσιμαδών μεταξύ Προφήτη Ηλία και Αγ. Σοφίας), στο τμήμα της οδού Ιερέως Εμμανουηλίδη μεταξύ Παναγίας Σουμελά και Δεξαμενής, στο τμήμα της οδού Προφήτη Ηλία μεταξύ Ζωσιμαδών και Δεξαμενής, στο τμήμα της οδού Αγωνιστών Ανατολής μεταξύ Ζωσιμαδών και Δεξαμενής, στο τμήμα της οδού Ομήρου μεταξύ Ζωσιμαδών και Δεξαμενής και στο τμήμα της οδού Αγ. Σοφίας μεταξύ οδών Παναγίας Σουμελά και Λεωφόρο Ειρήνης.Οι οδοί αυτοί βρίσκονται στην περιοχή της νέας επέκτασης σχεδίου της Ανατολής.Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν: κατασκευή δικτύου ομβρίων, κατασκευή οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωση, κατασκευή κρασπεδορείθρων, κατασκευή πεζοδρομίων και κατασκευή ηλεκτροφωτισμού.Εν τω μεταξύ τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το αντλιοστάσιο ακαθάρτων υδάτων στην περιοχή του Πανηπειρωτικού της Δ.Κ. Ανατολής, το οποίο κατασκευάστηκε στα πλαίσια του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων Δ.Δ. Ανατολής».Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ελέγχουν την λειτουργία του καθώς και την συνολική λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα.

Η αιδήμων σιγή της Περιφέρειας Ηπείρου και η υπερηφάνεια της κ. Τατιάνας Καλογιάννη

Απαντήσεις ακόμη δεν πήραμε...

Γράφει ο Κώστας Καλτσής

Εποίησε την νήσσαν η συνήθως λαλίστατη Περιφέρεια Ηπείρου, σχετικώς με τις αποκαλύψεις μας (12/3) για τις αναθέσεις έργων και δράσεων προγράμματος του ΕΣΠΑ-αποκαλύψεις που συζητήθηκαν και στο περιφερειακό συμβούλιο στις 13 Μαρτίου. Φυσικό ήταν να περιμένουμε κάποιες διευκρινίσεις επί όσων αποκαλύψαμε τότε για εκείνα στις 20 Μαρτίου, ότι δηλαδή:Έγινε ανάθεση (προφανώς από την αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη που είχε τον χειρισμό) και υπογράφηκε από τον κ. Καχριμάνη δράση ύψους 126.690 ευρώ στην περιβαλλοντολόγο κ. Αικατερίνη Βίνη, συνεργάτιδα στην Μ.Κ.Ο της κ.Καλογιάννη,''Humanet''.Έγινε ανάθεση από την ίδια στον κ. Γιώργο Μακρυγιάννη (και σε συνεργάτη του) άλλης δράσης του ΕΣΠΑ, γιό της κ. Ελένης Ρόκου, προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας , η οποία χειρίζεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.Επειδή τα χρήματα δεν ήταν δικά της αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας, λογικό ήταν να αναμέναμε να δοθούν σαφείς εξηγήσεις , όταν μάλιστα ο κ. Καχριμάνης για τα πλέον ασήμαντα συνηθίζει να απαντά σε απίθανα siteακόμη και των Αθηνών.Δεν το έπραξε αλλά δεν πειράζει.Άλλωστε εάν το έκανε, θα έπρεπε να δικαιολογήσει επαρκώς τις αναθέσεις και το λόγο που έγιναν και βεβαίως όχι με τον τρόπο της κυρίας Καλογιάννη που είπε στους κ.κ. Βαγγέλη Αργύρη και Μιχάλη Κασσή...'»ελάτε στο προσωπικό μου γραφείο να τα ξεκαθαρίσουμε».Πάντως η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ''υπερήφανη'' για τα έργα της Μ.Κ.Ο που ίδρυσε (Humanet) άρα και για τα ψαράδικα με αρχαιοελληνικά ονόματα στη ...Σρι Λάνκα και την πληθυσμιακή μελέτη των ...Γκαγκαούζων της Μολδαβίας!Αμ εμείς , τι είμαστε κυρία μου... Πανευτυχείς με τέτοια εθνική δράση και αν μας λέγατε πως έγιναν οι επιλογές αυτές και που διατέθηκαν τα 2,4 εκ. Ευρώ που πήρε η Μ.Κ.Ο, θα ήμασταν ευτυχέστεροι.Δείτε όμως στο βίντεο τι δήλωσε στο περιφερειακό συμβούλιο, προς άρση πάσης αμφιβολίας....
stotapsi.gr

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω


Μία ακόμη προσπάθεια για να βρεθεί τρόπος να προχωρήσουν οι εργασίες της Β’ φάσης και να ξεκινήσουν αυτές της Γ’ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, ξεκίνησε χθες σε συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και των τοπικών φορέων της Θεσπρωτίας, καθώς τα προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς, όχι απλώς δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, αλλά και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για απώλεια κοινοτικών κονδυλίων. Η αγωνία για την τύχη των έργων είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη και αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, του βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Μπέζα, του αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου και υπηρεσιακών παραγόντων. Ιδιαίτερα ασφυκτικά είναι πλέον τα χρονικά περιθώρια σε ότι αφορά τα έργα της Β’ φάσης, καθώς ο ανάδοχος δεν προχωρά με τους ρυθμούς που επιβάλλουν τα χρονοδιαγράμματα και ο κίνδυνος απένταξης από το Γ’ ΚΠΣ είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των εργασιών, έστω και σε ποσοστό 80% εντός του επόμενου τριμήνου, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο μελετά τρόπους για αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της Β’ φάσης κατά περίπου 400.000 ευρώ, ώστε στα πλαίσια της υπάρχουσας σύμβασης να συμπεριληφθούν απαιτούμενες εργασίες που δεν υπήρχαν στην αρχική μελέτη όπως περίφραξη, αποκατάσταση οδοποιίας, κ.α., με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση με τα έργα της Γ’ φάσης, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της λήψης αδρανών υλικών, καθώς οι προσπάθειες όλου του προηγούμενου διαστήματος δεν φαίνεται να είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο χώρος που υπεδείχθη εκτός Γωνιάς για λήψη αδρανών, δεν διαθέτει υλικά κατάλληλα σε ποιότητα, κάτι που οδηγεί και πάλι στη λύση της Γωνιάς. Ωστόσο, στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρούν τόσο ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης. Λύση δε βρέθηκε στη σύσκεψη, με τον Στ. Καλογιάννη να περιορίζεται σε μία δέσμευση για επανεξέταση της πρότασης των τοπικών παραγόντων. Την ίδια στιγμή, πάντως, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την εταιρεία να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και κατά συνέπεια να αδυνατεί να προχωρήσει τις εργασίες. Στο Υπουργείο Υποδομών είναι γνωστό το ζήτημα και ήδη υπάρχουν σκέψεις είτε για έκπτωση του αναδόχου, είτε για την υποκατάστασή του, ακόμα και την ανάθεση από την ίδια την εταιρεία μέρους των εργασιών υπεργολαβικά στην ανάδοχο της Β’ φάσης ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στα Γιάννενα την αύριο ο Γιάννης Μανιάτης

Το ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 και ώρα 20.00, στα γραφεία της Ν.Ε. θα διεξαχθεί, στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων του 9ου συνεδρίου, πολιτική και οργανωτική σύσκεψη, με θέματα πολιτική ενημέρωση, πολιτικός προγραμματισμός και οργανωτική ανασυγκρότηση.Στην σύσκεψη, κεντρικός εισηγητής θα είναι το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης.

Πότε σκοπεύετε να πάτε στον Εισαγγελέα Θεσπρωτίας για τον ΧΥΤΑ κ. Κάτσιο;

Δεσμεύτηκε να το πράξει πριν από 1,5 μήνα-Μέχρι σήμερα όμως δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ!!!

Από λόγια σκίζει ο Θεσπρωτός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κάτσιος, όμως καλό θα είναι η θητεία του να διέπεται από συνέπεια λόγων και έργων.Αυτό το λέμε, επειδή την Τετάρτη 13 Φεβρουάριος στην Παραμυθιά, στη διάρκεια Σύσκεψης φορέων για το ζήτημα της προβληματικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, κατηγορώντας ουσιαστικά τους κ.κ. Δημήτρη Πανοζάχο (πρ. Περιφερειάρχη), Βασίλη Γιόγιακα (πρ. Νομάρχη) και Αντώνη Μπέζα (τότε αλλά και νυν βουλευτή), μίλησε για λάθη στην χωροθέτηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ και δεσμεύτηκε για προσφυγή της Περιφέρειας στον Εισαγγελέα!!! Μέχρι σήμερα όμως δεν έκανε τίποτα για το θέμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε εάν προηγουμένως έχει ενημερώσει σχετικά τον πολιτικό του προϊστάμενο Αλέκο Καχριμάνη. Δεν βιαζόμαστε, εδώ είμαστε και περιμένουμε να πάει και να καταγγείλλει με κάθε λεπτομέρεια ό,τι όποιους ευθύνονται για το πρόβλημα. Γιατί όμως αργεί ή μήπως δεν σκοπεύει να το κάνει; Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες από...Θεσπρωτία μεριά, έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με το θέμα. Όμως κ. Κάτσιο,η κοιλάδα της Παραμυθιάς, ο Αχέροντας και οι εκβολές του, το Καναλάκι,και οι παραλίες της Θεσπρωτίας, λίγο πριν το φετινό καλοκαίρι, λόγω της προβληματικής λιτουργίας του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι απειλούνται με περιβαλλοντολογική καταστροφή. Απλά να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δέσμευση Κάτσιου για προσφυγή της Περιφέρειας Ηπείρου στον Εισαγγελέα Θεσπρωτίας, έγινε παρουσίας της δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραΐμη,του δημάρχου Πάργας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Θανάση Λιόλιου, τoυπροέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας Βασίλη Δημητρίου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σουλίου Θανάση Παππά κ.α.

Υποψήφιος για τη νέα Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Ζούμπας

Το ανακοίνωσε χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ITV

Με χθεσινοβραδυνή του δήλωση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV, το έμπειρο στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ζούμπας, άνοιξε ουσιαστικά το χορό των υποψηφιοτήτων για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα. Εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γραμματέα στο Νομό και μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας κράτησε αποστάσεις από πολιτικές και συμπεριφορές που ευθύνονται τόσο για το κατάντημα της χώρας όσο και για την κατρακύλα του κόμματός του. Αναμφισβήτητα η υποψηφιότητά του θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα και μπορεί να εγγυηθεί με επιτυχία τη διαδικασία επανασύνδεσής του με την τοπική κοινωνία. Επιτυχία του Βλάσση Ντόκα που μπόρεσε και εξασφάλισε για το δελτίο του, ακόμη μία αποκλειστική είδηση!!!

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων γιορτάζει 30 χρόνια λειτουργίας και 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

Με το άπαιχτο έργο «Γκρίχου» του Δημοσθένη Παπαμάρκου - όπου γκρίχου σημαίνει υψώθητι, ανάστηθι, εξεγέρθητι - το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης.Η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου στην σκηνή πραγματοποιείται με μια ιδιαίτερη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ στις 28 και 29 Μαρτίου στο Σουφαρί Σαράι (Ιστορικό Αρχείο).Ο ηθοποιός Δημήτρης Πετρόπουλος «συμπρωταγωνιστεί» με τα γλυπτά-φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη και τα Ηπειρώτικα ακούσματα των Κώστα Βέρδη, Μαριάννας Τζήμα και της παρέας τους.

ΠΡΕΒΕΖΑ: 65% κούρεμα σε χρέη δανειοληπτών!!!

Κούρεμα» σε χρέη δανειοληπτών σε ποσοστό 65% έγινε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση υπερχρεωμένων δανειοληπτών και από το ποσό των 414.766,51 ευρώ έπεσε στο ποσό των 142.806 ΕΥΡΩ διαγράφοντας το υπόλοιπο ποσό του χρέους.Παράλληλα δε αποφασίσθηκε η διάσωση της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και εξαιρέθηκε από την ρευστοποίηση.

Απ' όλα έχει ο... "μπαξές" των ΚΤΕΛ στη Μπιζανίου

Σκουπιδαριό επικρατεί μέσα και έξω από τα παλιά ΚΤΕΛ στην οδό Μπιζανίου, με αποτέλεσμα δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής. Κλαδιά δέντρων, παλιές κουβέρτες και άχρηστα υλικά πάσης φύσης συνθέτουν ένα αντιαισθητικό σκηνικό, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική Πλατεία. Δήμος Ιωαννιτών και ΚΤΕΛ οφείλουν να συνεργαστούν και αφού τα καθαρίσουν να δούν πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να χρησιμοποιηθούν ως πάρκινγκ, εκτός κι αν μας περισσεύουν...

Ο Γιάννης Βέλλης υποψήφιος στην Π.Σ.Ε. με την “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ” με επικεφαλή τον Γ. Οικονόμου

Σας γνωρίζω ότι θα συμμετέχω στις εκλογές της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), ως υποψήφιος για το Δ.Σ. στο ψηφοδέλτιο “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ” με επικεφαλής του συνδυασμού τον Γ. Οικονόμου. Όσοι κρίνουν ότι μπορώ να προσφέρω στην παρούσα φάση και από αυτή τη θέση, μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου και περισσότερο το ψηφοδέλτιο μας την 1η Απριλίου 2013. Ευχαριστώ. Γιάννης Βέλλης (Θεσπρωτία).

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η συγκομιδή κηπευτικών

Καλή αρχή έκαναν οι παραγωγοί αγγουριού θερμοκηπίου στην Πρέβεζα με τις τιμές να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το τεμάχιο ενώ για στις εξαγωγές φθάνουν το 1,10 ευρώ το κιλό. Στη Πρέβεζα που ξεκίνησαν να συγκομίζονται και κάποιες μικρές ποσότητες τομάτας θερμοκηπίου, η τιμή εκκίνησης είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και στις δύο περιοχές, η παραγωγή θα είναι μειωμένη, γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την έλλειψη ηλιοφάνειας.Για την κατάσταση στην περιοχή της Πρέβεζας μιλάει στην σελίδα ΑγροΤύπος ο κ. Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από την περιοχή: «Έχουμε ξεκινήσει με τομάτες και αγγούρια. Οι τιμές στην τομάτα είναι καλές αφού δεν υπάρχουν ποσότητες με αποτέλεσμα να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Στο αγγούρι η τιμή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά/τεμμάχιο. Οι τιμές μπορεί να μην είναι άσχημές αλλά υπάρχουν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες λόγω καιρού. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών παρόλο που δεν υπάρχουν προϊόντα είναι πολύ πεσμένη».Και καταλήγει: «Στην περιοχή σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν όλα τα κηπευτικά όπως η μελιτζάνες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τα φασόλια. Τώρα είναι ακόμα αρχή και οι τιμές που προαναφέραμε είναι αναμενόμενες γιατί οι ποσότητες είναι σχετικά μικρές. Ασφαλή συμπεράσματα για την χρονιά θα μπορούμε να έχουμε μετά το Πάσχα. Αν οι τιμές κρατηθούν και μετά τις 5 Μαΐου τότε θα μιλάμε για μια καλή χρονιά».

"Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" στα Γιάννενα

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 14 Απριλίου 2013, τα μέλη και οι φίλοι της πρωτοβουλίας πολιτών Ιωαννίνων "Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" θα προχωρήσουν σε διανομή ποιοτικών και φτηνών ελληνικών προϊόντων.Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε από τις 22/3/2013 :
1) Τηλεφωνικά στο 26510-71230 τις ώρες 9:00-14:00 ή (προτείνεται η ηλεκτρονική υποβολή)
2) Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση παραγγελίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας: πατήστε εδώ για φόρμα παραγγελίας
Τιμές και προϊόντα
Η ποιότητα όλων των προϊόντων έχει διασφαλιστεί με υπογραφή συμφωνητικού από όλους τους παραγωγούς καθώς και με την υποβολή όλων των απαραίτητων νόμιμων πιστοποιητικών.Ελαιόλαδο: Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο φετινής παραγωγής (2012-2013) από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου χωρητικότητας 5Lt στην τιμή των 16 ευρώ.
Ρύζι από Μονοκλησσιά Σερρών σε συσκευασίες 3-5 κιλών :
α) καρολίνα 1 ευρώ το κιλό, 
β) νυχάκι 0,90 λεπτά το κιλό,
γ) κίτρινο 1 ευρώ το κιλό, και
δ) καστανό 0,90 ευρώ το κιλό 
Αλεύρι από Τύρναβο σε συσκευασίες 10 κιλών:
α) για όλες τις χρήσεις 0,58 λεπτά το κιλό,
β) σκληρό ( για χωριάτικο ψωμί ) 0.62 λεπτά το κιλό
γ) ολικής 0,70 το κιλό και
δ) καλαμποκάλευρο 0,70 λεπτά το κιλό
Ελιές Καλαμών
Μεσαίου μεγέθους 3,5¤ το κιλό (χύμα σε σακουλάκι)
Μεσαίου μεγέθους συσκευασίας πλαστικού δοχείου
1,0 Kg στην τιμή των 3,00¤ το δοχείο σε άλμη , ξίδι και ελαιόλαδο
(καθαρό βάρος 0,650kg)
Ελιές 'Αμφισσας
Πράσινες ελιές 'Αμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, και η τιμή ανέρχεται στα 6 ευρώ το δοχείο.
Θρούμπες (ζαρωμένες) 'Αμφισσας, Συσκευασία: πλαστική σακούλα μη αεροστεγή (λόγω μη ολοκλήρωσης της ζύμωσης) σε ξύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη με δυνατότητα επιλογής βάρους και η τιμή ανέρχεται στα 3 ευρώ το κιλό.
Μαύρες ελιές 'Αμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, για να είναι έτοιμες για κατανάλωση και η τιμή ανέρχεται στα 7 ευρώ το δοχείο.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ:
Οι τιμές είναι τελικές για όλα τα προϊόντα (περιλαμβάνουν ΦΠΑ).Κατά την πώληση θα εκδίδονται οι υποχρεωτικές από τον νόμο αποδείξεις εκτός αν πρόκειται για αγρότες ειδικού καθεστώτος για τους οποίους ο νόμος επιτρέπει την διάθεση των προϊόντων επί αυτοκινήτου χωρίς την έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού.Οι παραγωγοί θα διαθέτουν κατά την πώληση όλα τα απαραίτητα νόμιμα πιστοποιητικά για την ποιότητα του προϊόντος και την νομιμότητα της μεταφοράς και πώλησης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το φράγμα στον Καλαμά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της Θεσπρωτίας για το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό φράγμα στη θέση Αβαρίτσα του ποταμού Καλαμά.Έτσι την 31-03-2013 και ώρα 11.00 πμ θα γίνει ενημερωτική συνάντηση-σύσκεψη για το σχεδιαζόμενο Υδροηλεκτρικό Έργο στο χωριό Παλαιοχώρι Φιλιατών, μετά από πρόσκληση Ομάδας Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των Παρακαλάμιων Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Φιλιατών, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Η νέα ιστοσελίδα της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Ζίτσας

Οργανώνεται σε όλα τα επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Ζίτσας και καθημερινά τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του, δίνουν πραγματικό αγώνα για να προβάλλουν τις θέσεις του κόμματος σε κάθε χωριό και μαχαλά του Καλλικράτειου δήμου. Οι Στέφανος Πανταζής από την Ελεούσα, Ανδρέας Φίλης από το Ροδοτόπι, Μάκης Κάλτσας από τη Βουνοπλαγιά, Βασίλης Κίτσιος από την Παλιουρή, Βασίλης Ντάφης από την Ελεούσα και Θωμάς Τσάγγος από την Κάτω Λαψίστα, συγκροτούν τη Συντονιστική Γραμματεία του κόμματος και δείχνουν πολύ ορεξάτοι. Ήδη έχουν ξεκινήσει και τη διαδικτυακή τους παρουσία και πλέον στην ηλεκτρονική διεύθυνση:syriza-zitsas.blogspot.gr μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί τους να ανταλλάξει απόψεις και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως του δήμου Ζίτσας. Καλό αγώνα...

Αρχίζουν τα έργα πεζοδρόμησης και στην οδό Παπάζογλου!

Μετά την οδο Παπαδοπούλου, όπου τα έργα πεζοδρόμησης συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, σειρά παίρνει η πεζοδρόμηση της παρακείμενης οδού Παπάζογλου. Όπως βλέπετε στη φωτό που δημοσιεύουμε, ήδη ο εργολάβος έκλεισε την πρόσβαση στα οχήματα στη συμβολή της με την οδό Φρόντζου και την προέκταση της Χαριλάου Τρικούπη. Από μέρα σε μέρα ξεκινάν τα σκαψίματα και με τον καιρό από εδώ και πέρα να είναι σύμμαχος, σύντομα θα δούμε το τοπίο να αλλάζει. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του αντιδημάχου Βασίλη Μασσαλά, ο σχεδιασμός των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης,μέρα με τη μέρα παίρνει σάρκα και οστά. Μπορεί ο έτερος αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας κάπου να τα "έμπλεξε" στην Πλατεία Πάργης και να μη μπορεί να συγκεράσει την επιθυμία των καταστηματαρχών με τη βούληση των πολιτών, όμως έργα στην πόλη γίνονται και σχεδόν σε... όλες τις περιπτώσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και την εύρυθμη κυκλοφορία των πεζών συμπολιτών αλλά και επισκεπτών.

414.960,09 ευρώ στους Ηπειρώτες Αγρότες

Πληρωμές από σήμερα μέσω ΕΛ.Γ.Α.

Ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου οι πληρωμές από τον ΕΛ.Γ.Α. που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών κυρίως για το έτος 2012. Οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για όλη τη χώρα είναι ύψους 7,97 εκατ. ευρώ και αφορούν 5.306 δικαιούχους παραγωγούς. Συνολικά σε όλη την Ήπειρο θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 414.960,09 ευρώ. Ειδικότερα ανάΝομό θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των αγροτών, στα Γιάννενα: 10.221 ευρώ, στην Άρτα: 124.380,32 ευρώ, στην Πρέβεζα: 251.757,30 ευρώ και στη Θεσπρωτία: 28.601,47 ευρώ. Σημειώνουμε ότι η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

«Σπιτιού του Παιδιού» στην Ηγουμενίτσα

Το Τοπικό Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Παραποτάμου, στο πλαίσιο της αξιοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεών του, φιλοδοξεί στη δημιουργία «Σπιτιού του Παιδιού» στο Πολιτιστικό κέντρο της Δ.Ε Παραποτάμου.Ένας χώρος που θα απευθύνεται σε παιδιά και νέους, που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες.Καλούμε τους συμπολίτες οι οποίοι διαθέτουν διάφορα είδη παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια, μπιλιάρδα, Η/Υ, ηλεκτρονικά, επιτραπέζια κ.ά), εφόσον επιθυμούν, να τα δώσουν στην τοπική κοινότητα Παραποτάμου ως μία προσφορά στους νέους της περιοχής.Πληρ: Πρόεδρος T.Δ Παραποτάμου Tηλ. 6942472394

ΧΡ.ΜΑΝΤΑΣ:Βοήθεια στους μικρούς παραγωγούς, μέσα από νέου τύπου συνεταιρισμούς, για να μπορέσουμε να ανατάξουμε την παραγωγική βάση της Ηπείρου


Συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου, με την παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ.Αλέξανδρου Καχριμάνη κ.αΟ βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜΧρήστος Μαντάς, μέλος της επιτροπής, στην παρέμβασή του σημείωσε:“ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν κανείς άκουσε με προσοχή όλα αυτά που έχετε πει και εσείς ως Ειδικός Γραμματέας και ο κ. Περιφερειάρχης και μείνει στις διαπιστώσεις, υπάρχει ένα ερώτημα.Το ερώτημα είναι ποιος διαχειρίζονταν όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα ζητήματα. Διότι πραγματικά έχουν περάσει τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και πρέπει να αναρωτηθούμε κάποια στιγμή. Εδώ πρέπει να πω ότι κατά καιρούς, επειδή ήμουν παλιά μέλος του νομαρχιακού συμβουλίου των Ιωαννίνων, έχουν γίνει τέτοιες κουβέντες, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε και ως χώρα. Τι έγινε; Τι άλλαξε και για την Ήπειρο πιο ειδικά όλα αυτά τα χρόνια, σε ποιους τομείς, ποιοι στόχοι εκπληρώθηκαν, ποιοι έχουν ευθύνες, γιατί και πώς;Υπάρχει δηλαδή θα έλεγα μια αποστασιοποίηση από μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και από το κεντρικό κράτος και από την περιφέρεια. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε…Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στις δομικές καταστροφές που έχουν προκύψει από την εφαρμογή συγκεκριμένων μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τόσο από την πλευρά της κοινής αγροτικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της , όσο βεβαίως και από τις επιλογές που έχουν γίνει στην ανύπαρκτη εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα, τουλάχιστον μέχρι τώρα.Οι δομικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα, αφορούν και τη δραματική μείωση των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ήπειρο είναι η μείωση των κτηνοτρόφων που κάνει την παραγωγή του γάλατος να υπολείπεται και από τις δυνατότητες που έχει η ιδιωτικοποιημένη «Δωδώνη».Επίσης, έχουμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω και της αύξησης του κόστους παραγωγής, του ζητήματος των ζωοτροφών, αλλά και πολλών άλλων πραγμάτων.Στο κομμάτι της μεταποίησης έχουμε τρομακτικά και κρίσιμα προβλήματα. Συγκεκριμένα, έχουμε μια επιχείρηση πρότυπο τη «Δωδώνη», η οποία παραδόθηκε σε έναν αγνώστων στοιχείων και προθέσεων επενδυτικό όμιλο μετά και το ξεπούλημα της Αγροτικής. Επίσης, έχουμε τον μεν Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Άρτας, ο οποίος μπήκε στο πτωχευτικό άρθρο, η δε «Πίνδος», που ήταν και είναι μια πολύ κρίσιμη επιχείρηση για την περιοχή, βρίσκεται στο κόκκινο. Εάν χάνονται η μία μετά την άλλη, παραγωγικές μονάδες, τότε διερωτάται κανείς πώς θα μπορέσουμε να ανατάξουμε αυτή την κατάσταση.Αναφορικά με τη σύσταση ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», είναι προφανές ότι δεν κυκλοφορεί ούτε σεντς στην περιοχή για να γίνουν επενδύσεις. Ακόμη και εκεί που υπάρχει κάποια δυνατότητα, τα πράγματα είναι μπλοκαρισμένα. Η επιλογή είναι εάν θα πάμε σε μία προσπάθεια να ανατάξουμε αυτή την κατάσταση και σε ποια κατεύθυνση και με ποια υποκείμενα.Για το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΚΜ, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα κατέχει κυρίαρχη θέση και η Ήπειρος, ως περιφέρεια, θεωρείται κλειδί. Συνεπώς, για να μπορέσει να υπάρξει ένα σταμάτημα αυτής της καταστροφικής κατάστασης και να αρχίσουν να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα σε πολλά επίπεδα.Ο αγροτικός τομέας, δεν είναι τομέας όπου αναπτύσσοντας την «επιχειρηματικότητα» θα δώσουμε λύση.Το κρίσιμο ζήτημα και αυτό που θα εξασφαλίσει την ποιότητα, είναι να βοηθήσουμε τους μικρούς παραγωγούς μέσα από νέου τύπου συνεταιρισμούς, για να μπορέσουμε να ανατάξουμε την παραγωγική βάση της περιοχής.

Έκθεση φωτογραφίας για τη γιαννιώτικη επιχειρηματικότητα

Έκθεση φωτογραφίας και εγγράφων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με τίτλο «Από την ιστορία της γιαννιώτικης επιχειρηματικότητας 1919 – 2012», θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας,ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου.Η Έκθεση αξιοποιώντας το Αρχείο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων καθώς και άλλο δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό, συμβάλλει στη μελέτη των επαγγελμάτων και την ανάδειξη της ιστορίας της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Οκταμελής οικογένεια σε απόγνωση, ζητά βοήθεια

Μητέρα κατάκοιτη, πατέρας άνεργος και ανήλικα παιδιά


Πολλές οικογένειες στη χώρα μας περνούν δύσκολα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά η πολιτεία, είτε ως κεντρικό κράτος, είτε ως αυτοδιοίκηση δεν στέκεται και τόσο δίπλα τους, ακόμη και η Εκκλησία δεν έδειξε ενδιαφέρον, αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση που είχε μια οκταμελής οικογένεια από τον Αμμότοπο Άρτας.Πέντε ανήλικα παιδιά, η σύζυγος καρκινοπαθής και κατάκοιτη και ο ίδιος άνεργος, χωρίς κάποιο εισόδημα και χρόνο για να εργαστεί. Ζουν μαζί με τον ηλικιωμένο πατέρα του, με την μικρή σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνει στο σπίτι του, όλοι μαζί οκτώ άτομα με κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα, αφού χρωστούν πολλά στη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς τα βασικά για να επιβιώσουν.Η οικογένεια του Γιάννη Σακκά από τον Αμμότοπο Άρτας συντηρείται από τις συνδρομές συγγενών και φίλων για να τα βγάλει πέρα, αλλά οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Η κατάκοιτη σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά θέλουν τη φροντίδα τους και ο πατέρας δεν μπορεί, όπως μας είπε, να ανταποκριθεί. Πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με τη βενζίνη για να μεταφέρει συχνά τη σύζυγο του στο νοσοκομείο, υπάρχουν μέρες που λείπει και το φαγητό, ο ίδιος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και τα χρέη συνολικά είναι αρκετά. Η Πρόνοια έδωσε εφάπαξ βοήθεια 600 ευρώ και αυτό ήταν όλο, η Εκκλησία στην Άρτα διέθεσε ένα πολύ μικρό ποσό και η αυτοδιοίκηση, όπως μας μετέφερε ο κ. Σακκάς, καμιά βοήθεια και στήριξη.Ο πατέρας με ένα από τα παιδιά του και έναν συγγενή του επισκέφτηκε χθες το διοικητήριο της Περιφέρειας στα Γιάννινα, σε μια ύστατη προσπάθεια να τους δοθεί κάποια βοήθεια και λύση στο οξύ οικονομικό πρόβλημα.Μια σακούλα με τρόφιμα και η υπόσχεση να τους δοθούν και είδη ένδυσης και υπόδησης ήταν το αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την ηγεσία της Περιφέρειας, όπως μας μετέφερε με παράπονο για την αντιμετώπιση που έτυχε.Αναμφίβολα, δεν είναι εύκολο και ίσως και νόμιμο, για την αυτοδιοίκηση, να συνδράμει όλους όσους ζητούν βοήθεια, αλλά θα έπρεπε να δίνεται βαρύτητα σε κάθε περίπτωση, όπως η συγκεκριμένη που είναι αποτέλεσμα της αρρώστιας και της οικονομικής κρίσης, ένας ...εκρηκτικός συνδυασμός.Ο κ. Σακκάς απευθύνθηκε στην εφημερίδα μας για να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια του, ελπίζοντας σε στήριξη από το κράτος και στην αλληλεγγύη των συμπολιτών του. Πρωτίστως το κράτος οφείλει να κάνει κάτι παραπάνω από το πολύ ελάχιστο που έκανε...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μηχανική βλάβη του "Blue Horizon" στην Ηγουμενίτσα

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ BLUE HORIZON Ν.Π.10579, για βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του πλοίου, κατά τη διάρκεια του πλού του, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Μπάρι Ιταλίας για Πάτρα, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμένα Ηγουμενίτσας, με εκατό πενήντα επτά επιβάτες, δώδεκα Ι.Χ.Ε οχήματα, ένα δίκυκλο, τριάντα οκτώ φορτηγά οχήματα, δεκαοκτώ τρέιλερ και ένα λεωφορείο.Οι ανωτέρω επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απαγορεύτηκε ο απόπλους του BLUE HORIZON μέχρι αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα του πλοίου Νηογνώμονα.

Νομιμοποιήσεις αυθαίρετων στάβλων με μόλις 300 ευρώ!!!

Εντός της εβδομάδας για διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Με σχέδιο νόμου που αφορά την διαδικασία απλοποίησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες η νομιμοποίηση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων που θα γίνεται με μια απλή αίτηση του ίδιου Ντου κτηνοτρόφου και ένα παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 300 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει ακόμη να καταθέσει ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης που έπαιρνε, το οποίο θα αποδεικνύει ότι πρόκειται για παλαιό κτίσμα και μία τεχνική έκθεση μηχανικού πουθα πιστοποιεί ότι ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ.

Φαρμακευτική Εταιρεία ζητά Επιστημονικούς συνεργάτες στην Άρτα

Η Φαρμακευτική Εταιρεία "Pharmathen Hellas AEBE", μία από τις δυναμικές ανερχόμενες εταιρείες στον κλάδο της, στα πλαίσια ανάπτυξης της ενδιαφέρεται να προσλάβει Επιστημονικούς Συνεργάτες στον Νομό Άρτας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν προϋπηρεσία στον χώρο της φαρμακευτικής επιστημονικής ενημέρωσης, δυναμική και ευχάριστη προσωπικότητα και καλή γνώση χρήσης Η/Υ. Η Εταιρεία προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, επιπρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση,αυτοκίνητο ΙΧΕ καθώς και εταιρικό κινητό. φιλικό και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και δυνατότητες για εξέλιξη και σταδιοδρομία. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν πλήρες βιογραφικό σημείωμα στο Fax: 210-66.64.804

Ζητείται πωλητής Γεωπόνος για την περιοχή της Ηπείρου

Εταιρεία εδαφοβελτιωτικών υλικών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ζητά πωλητή-Γεωπόνο για την προώθηση των προϊόντων της στην Ήπειρο.Προσφέρει πλήρη απασχόληση και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει, πέρα από το πτυχίο να έχει καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, γνώσεις Η/Υ, δίπλωμα οδήγησης και καλή επικοινωνιακή ικανότητα. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον κ. Δημήτρη Στεφόπουλο στο τηλέφωνο: 2314-31.75.75, 6932-91.89.81

Ζητούνται Site Manager και Υπάλληλοι σε πρατήριο καυσίμων στην Άρτα, Γιάννενα και Πρέβεζα

Η Klüh Human Resources A.E.Π.Α. μέλος του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου εταιρειών Klüh Service Management GmbH, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού. Μεγάλη εταιρία-πελάτης της που δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαιοειδών ζητά Site Manager για την λειτουργία του ιδιολειτουργούμενου πρατηρίου της στην Άρτα. Στα καθήκοντά του θα είναι η εποπτεία της λειτουργίας του πρατηρίου και των εργαζομένων, η εκπαίδευση των υπαλλήλων, η εξυπηρέτηση πελατών και θα είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του ταμείου του πρατηρίου. Επιθυμητά προσόντα είναι ο τίτλος σπουδών, η γνώση Αγγλικών, η ακαιραιότητα χαρακτήρα και η υπευθυνότητα. Η ίδια εταιρεία ζητά επίσης, υπαλλήλους για τη λειτουργία του ιδιολειτουργούμενου πρατηρίου της στην Άρτα, Γιάννενα και Πρέβεζα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία σε πρατήριο υγρών καυσίμων, να είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να έχουν βασικές γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν άμεσα το βιογραφικό σας σημείωμα αναφέροντας οπωσδήποτε στο θέμα τον κωδικό θέσης, φωτογραφία απαραίτητη, μέσω fax στον αριθμό 2118008866 ή στη διεύθυνση: Klüh Human Resources Ελλάς Α.Ε.Π.Α.,Περικλέους 32 & Παπανικολή 62, Χαλάνδρι 15232. Τηλ. Επικοινωνίας:2107472010.

Η Multirama στην Άρτα, ζητά Σύμβουλο Πωλήσεων Κινητής Τηλεφωνίας

Η Multirama, το πρώτο εξειδικευμένο Δίκτυο Καταστημάτων Πληροφορικής που παρουσιάστηκε στην Ελληνική αγορά, επιθυμεί να διευρύνει την ομάδα της και να προσλάβει για το υποκατάστημά της στην Άρτα Σύμβουλο Πωλήσεων Κινητής Τηλεφωνίας, (Κωδ. Θέσης: SART/0313-Sales_Mob). Ο
υποψήφιος θα έχει στην ευθύνη του την οργάνωση του τομέα ευθύνης με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εξυπηρέτησης στους πελάτες του καταστήματος, την εφαρμογή των πολιτικών, διαδικασιών & κανόνων λειτουργίας της εταιρείας και την παρακολούθηση του ανταγωνισμού και διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις της αγοράς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν άριστη ικανότητα επικοινωνίας, ευχάριστη προσωπικότητα, προϋπηρεσία 2-3 χρόνια σε ανάλογη θέση (ιδανικά σε κατάστημα λιανικής τεχνολογίας - κινητής τηλεφωνίας), ομαδικό πνεύμα,οργανωτικές ικανότητες, ευχέρεια στη χρήση Η/Υ (MS Office, Windows),άριστη γνώση Αγγλικών (προφορικά και γραπτά), ενθουσιασμός για την επίτευξη προσωπικών και ομαδικών στόχων και εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για τους άντρες υποψηφίους). Η εταιρεία παρέχει ελκυστικό πακέτο σταθερών και μεταβλητών αποδοχών, διαρκή εκπαίδευση, άριστο περιβάλλον εργασίας σε μοντέρνα καταστήματα και ευκαιρία σταδιοδρομίας σε μια δυναμική αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Μπορείτε να υποβάλετε το βιογραφικό σας ακολουθώντας το link «Αποστολή Βιογραφικού» προκειμένου να συμπληρώσετε την αντίστοιχη φόρμα στο site του Multirama, επιλέγοντας τον κωδικό της θέσης που σας ενδιαφέρει.

Επόπτες Ταμείων ζητά το JUMBO στην Πρέβεζα

Το πολυκατάστημα JUMBO, ζητάει για το κατάστημα στην ΠΡΕΒΕΖΑ δυναμικά και υπεύθυνα άτομα για την κάλυψη της θέσης Εποπτών Ταμείων. Όσοι επιλεγούν θα είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία του χώρου των ταμείων και του καταστήματος, την ασφαλή και ορθή συναλλαγή των πελατών και προσωπικού και για τον εντοπισμό κλοπών, φθορών, και αχρέωτων κωδικών.Για να προσληφθεί κάποιος θα πρέπει να έχει προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία σε θέση εποπτείας, το λιγότερο 2 ετών, να γνωρίζει Η/Υ, να διαθέτει δυναμικότητα, υπευθυνότητα κι ανεπτυγμένη παρατηρητικότητα να έχει εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για τους άνδρες υποψήφιους) και ηλικία από 28 έως 45 ετών. Η εταιρεία JUMBO προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, αξιοκρατικό περιβάλλον εργασίας,συστηματική και ευρύτατη εκπαίδευση και σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον. Στείλτε τo βιογραφικό σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:hr@jumbo.gr ή στο Fax: 210-48.05.242

Η Εταιρία ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ ΑΕ ζητά υπαλλήλους για το νέο της κατάστημα στα Ιωάννινα

Η Εταιρία ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ ΑΕ με αντικείμενο εργασιών τεμαχισμό και εμπορία κρέατος, ζητά για το νέο της κατάστημα στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ επί της οδού Δωδώνης 130 έναντι του στρατοπέδου ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ
Α )πωλητές και κόφτες κρέατος
Β) πωλητές τυροκομικών
Γ) ψήστη
Δ) ταμίες
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στη διεύθυνση :
ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ ΑΕ ΒΙ.ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΤΚ.48100 Fax:26820 41013 email:ipapaman@otenet.gr
Τηλ. Επικοινωνίας 26820 41840 ώρες 08:00 - 14:00

Ζητείται σχεδιαστής 3D κοσμημάτων

Εταιρεία στα Γιάννενα ζητά σχεδιαστή 3D κοσμημάτων με γνώσεις σχετικών προγραμμάτων όπως Matrix, Rhino, Magics, 3ds max. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6977-09.77.09

Νέοι από την Ήπειρο θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία

Νέους και νέες αναζητεί το Κέντρο Νέων Ηπείρου για μία Ανταλλαγή Νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Égervölgye Youth Camp στην Ουγγαρία από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου. Στην ανταλλαγή θα συμμετάσχουν 35 Νέοι από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο στόχος είναι, οι νέοι που συμμετέχουν να γνωρίσουν εφευρέτες και τις εφευρέσεις από το μακρινό και πρόσφατο παρελθόν. «Έτσι, θα εμπνευστούν και θα ενθαρρυνθούν να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ιδέες και να προσπαθήσουν να τις υλοποιήσουν. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας με δημιουργικούς τρόπους, να μάθουν για τους πολιτισμούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν, να γνωριστούν και να συνάψουν φιλίες με άλλους νέους καθώς και να δουν διάφορα μέρη της Ουγγαρίας».Οι διοργανωτές του σχεδίου θα καλύψουν το 70% των εξόδων μετακίνησης καθώς και τη διαμονή και το φαγητό των συμμετεχόντων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mailyouthcenterofepirus@yahoo.gr ή στην ιστοσελίδα www.youthcenterofepirus.org ή στο τηλ.6975200586

Δωρεάν Σεμινάριο στα Γιάννενα,για παρουσίαση Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ελλάδα

Το NETWORK Postgraduate Department, στα πλαίσια της υποστήριξης των υποψηφίων για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ελλάδα,διοργανώνει το Δωρεάν Σεμινάριο: "Μεταπτυχιακές Σπουδές το κλειδί για την Παγκόσμια Αγορά Εργασίας". Στο σεμινάριο θα καλυφθούν κρίσιμα θέματα όπως γιατί να επενδύσετε σε ένα Μεταπτυχιακό τίτλο σε περιόδους οικονομικής κρίσης και πως σου δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπεις στην Παγκόσμια Αγορά Εργασίας, ποια Μεταπτυχιακά και Ειδικότητες θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα 5 χρόνια, ποια είναι τα κόστη των Μεταπτυχιακών Σπουδών, ποιες χώρες πρωταγωνιστούν σε Μεταπτυχιακά και ποιες υποτροφίες προσφέρονται από φορείς σε Ελλάδα και Εξωτερικό.Η παρακολούθηση είναι Δωρεάν, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν ο Οδηγός Postgraduate Development του NETWORK και Βεβαίωση παρακολούθησης Ημερησίου Σεμιναρίου. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στις 14:30 στο Ξενοδοχείο Grand Serai (πρώην Ξενία). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://ioannina-postgraduate-studies-dasta.eventbrite.com/#

Εμπορική εταιρεία ζητά επόπτες-εκπαιδευτές πωλητών

Εμπορική εταιρεία ζητά επόπτες-εκπαιδευτές πωλητών, ως ανεξάρτητους συνεργάτες στα Γιάννενα. Η προσφερόμενη εργασία σε μορφή μερικής απασχόληση θα αμείβεται με 600 ευρώ, ενώ η πλήρης με 1.200. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το τηλέφωνο: 210-96.32.192

Νέες απολύσεις στο Praktiker Ιωαννίνων!

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει τη γερμανική πολυεθνική Praktiker για τη σωρεία επιπλήξεων και απολύσεων (4 από την αρχή του 2013 και 15 μέσα σε ενάμιση χρόνο) που έχει προβεί στο κατάστημα των Ιωαννίνων.Η εταιρεία από την αρχή του χρόνου με τις ανεξέλεγκτες απολύσεις που έχουν ξεπεράσει τις 35 σε όλα τα καταστήματα πανελλαδικά και σε εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων δεν έχει σταματημό. Έχουν φορτώσει σωρεία επιπλήξεων και συστάσεων όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε να τους τρομοκρατήσουν και να εντατικοποιήσουν την εργασία τους.Με νέο όπλο τις παράνομες αξιολογήσεις δρομολογεί τους νέους απολυμένους που θα πάρουν σειρά , ώστε να μειώσει το κόστος προσωπικού και να αυξήσει τα. κέρδη της.Καταγγέλλουμε επίσης τις πειθαρχικές διώξεις που ασκεί η εταιρεία στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Praktiker Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων και μέλος της διοίκησης του Ε.Κ.Ιωαννίνων, επειδή έκαναν το αυτονόητο : διαμαρτυρήθηκαν για τις απολύσεις των συναδέλφων τους! Στηρίζουμε την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker Hellas για στάση εργασίας το Σάββατο 30/03/2013 και ώρα 12:00-14:00 και καλούμε τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά.

Αυτοψία στις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο και το Ανήλιο από το Γενικό Γραμματέα

Επιτόπια επίσκεψη στους οικισμούς του Μετσόβου και του Ανηλίου που έχουν πληγεί από τα κατολισθητικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν εδώ και τρία χρόνια και έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Μετσόβου Νικόλαο Τσομπίκο , υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης, του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης και του Δήμου Μετσόβου.Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει ο Γενικός Γραμματέας από κοντά το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις τόσο σε κτίρια, όσο και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου προκειμένου στην πορεία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες.«Η πλήρης αποκατάσταση και όχι η συγκυριακή απαιτεί εμπεριστατωμένες μελέτες σε συνεργασία με όλο τον τεχνικό κόσμο και το επιστημονικό δυναμικό ώστε να είναι άρτιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες για να προχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές και υπογράμμισε πως για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί και η συμβολή του Ι.Γ.Μ.Ε. και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Παράλληλα, επεσήμανε πως σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν είναι πιο έντονα γιατί μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν αποσπασματικά και χωρίς άρτιες και εμπεριστατωμένες μελέτες.Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Μετσόβου ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε διεξοδικά από το δήμαρχο και κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι οικισμοί στον Άγιο Χαράλαμπο και τον Άγιο Δημήτριο και ζήτησαν την συμβολή του προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιο και απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία ζητώντας βοήθεια σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συνδράμουν για την εξεύρεση λύσης.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε υπάλληλος του κλιμακίου Τ.Α.Σ. Κοζάνης που είχε επισκεφθεί την περιοχή την περασμένη εβδομάδα μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώθηκαν βλάβες σε 30 κτίρια από τα οποία τα πέντε (5) -3 στο Μέτσοβο και 2 στο Ανήλιο- έχουν κριθεί ακατάλληλα.