Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για το Νοσοκομείο Άρτας

Επίκαιρη ερώτηση για το Νοσοκομείο Άρτας κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης με θέμα: «Για την επιδείνωση της κατάστασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Άρτας και το επικείμενο κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής». Η ερώτηση θα συζητηθεί την Παρασκευή και έχει ως εξής: «Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Άρτας επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Μετά την αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς λόγω της έλλειψης, μετά την περικοπή των ασθενοφόρων τις Κυριακές, απογευματινές βάρδιες και αργίες, μετά την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τα ΚΥ και το Κέντρο Αποκατάστασης τώρα δρομολογείται το κλείσιμο της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Άρτας. Συγκεκριμένα δεν καλύπτονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ειδικών Ψυχιάτρων και δεν μπορούν να καλυφθούν ημερομηνιακά το σύνολο εφημεριών του μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από 21 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου να μην καλύπτεται εφημεριακά η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Άρτας.Αντί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προτείνεται ως λύση η πρόσληψη προσω–πικού με μπλοκάκι ή επικουρικού δηλ. πληρωμή από τα ιδία έσοδα του νοσοκομείου.Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που περικόπτει πόρους από την υγεία, προκειμένου να ενισχύονται με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ανοίγει παραπέρα το δρόμο για την κερδοφόρα επένδυση κεφαλαίων και στον χώρο της υγείας.Όπως κατανοεί ο καθένας αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική που έχει συνδιαμορφωθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΕΕ και την τρόικα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όσων νοσηλεύονται ή παρουσιάζουν ανάγκη νοσηλείας.Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, γιατί επιχειρηματική δράση και προστασία της υγείας του λαού δε συμβιβάζονται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:
•Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής αλλά και της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας του Γ.Ν.Αρτας.
•Την πρόσληψη όλου του αναγκαίου νόμιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο και το Κ.Υ. για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, την άμεση χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, την καταβολή των δεδουλευμένων, που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου.
•Να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες».

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα Γιάννινα»

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα Γιάννινα», είναι το θέμα του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της προσφοράς του Πανεπιστημίου στην πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 46 εισηγήσεις από καθηγητές και ερευνητές του ιδρύματος.Στην έναρξη του συνεδρίου θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Πανεπιστημίου για τον επετειακό χαρακτήρα των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Ερώτηση Αντώνη Μπέζα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ήπειρο με τη μίσθωση των κτηνοτροφικών κλήρων

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας και γενικά της Ηπείρου, από την εφαρμογή του νέου νόμου για τη μίσθωση ακινήτων που χρησιμοποιούνται για βόσκηση. Σημειώνεται, ότι ο κ. Μπέζας, έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή (με αριθμ. πρωτ. 3386/21.3.2013) την από 8.3.2013 αναφορά κτηνοτρόφων της Κοινότητας Σουλίου σχετικά με το συναφές θέμα των ακινήτων των αποκαταστημένων κτηνοτρόφων της περιοχής.

H Όλγα Γεορβασίλη για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

Με αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ζητούνε από τους υπουργούς - Οικονομικών – Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ σε συγχωνευόμενα-καταργούμενα Τμήματα, Σχολές και Ιδρύματα, σύμφωνα με το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ", καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων-προγραμμάτων.Αίτηση Κατάθεσης ΕγγράφωνΠρος τους κ.κ. Υπουργούς :
- Οικονομικών
– Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ενόψει των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, σχολών και Ιδρυμάτων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ζητούμε να μας ενημερώσετε, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ποιες δράσεις-προγράμματα χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ σε καθένα από τα συγχωνευόμενα-καταργούμενα Τμήματα, Σχολές και Ιδρύματα, καθώς και τον πλήρη φάκελο με τον/τους Υπεύθυνο/ους κάθε Δράσης, το ύψος της χρηματοδότησης, τους πιθανούς φορείς συγχρηματοδότησης, το στάδιο υλοποίησης του προγράμματος, το στάδιο απορρόφησης της χρηματοδότησης, τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης κάθε δράσης-προγράμματος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ανακοινώνουμε στους επαγγελματίες και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας ότι με βάσει την υπ’ αριθμ. 418 / 10 - 12 - 2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας καθορίστηκε το ύψος του τέλους χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2013.Ενημερώνουμε πως άρχισε η υποβολή των αιτήσεων για την έκδοση αδειών κατάληψης κοινόχρηστου δημοτικού χώρου για έκθεση εμπορευμάτων & την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι μέχρι 12 / 04 / 2013 να προσέλθουν στα γραφεία της Υπηρεσίας προκειμένου η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας να προβεί εγκαίρως στη μέτρηση και ενδεχομένως νέα οριοθέτηση της επιφάνειας που θα επιτραπεί προς κάλυψη για την εκάστοτε επιχείρηση.Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε πως για την έκδοση της άδειας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραιτήτως να είναι δημοτικά ενήμεροι για τα παρελθόντα έτη.Τηλ. επικοινωνίας - πληροφοριών: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2682024444

Δημοτική Αστυνομία Πρέβεζας

3ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στα Γιάννενα

Ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ιωαννίνων διοργανώνει σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τριήμερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το Θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Γερμανίας. Η προβολές ξεκινούν σήμερα το πρωί με δύο παιδικές παραστάσεις για τα σχολεία του Νομού μας και συνεχίζονται το βράδυ απόψε καθώς και τις δύο επόμενες μέρες με παραστάσεις το πρωί και το βράδυ. Η προβολή των ταινιών θα γίνει στον πανέμορφο Πολυχώρο των Παλιών Σφαγείων.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και ΕΨΕΠ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, πεντάμηνης διάρκειας, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΨΕΠ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης) με τίτλο: «Παροχή προσωπικών κοινωνικών υπηρεσιών του τύπου κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, πασχόντων από άνοια, ψυχικώς πασχόντων, ΑμεΑ, κ.λπ. και των οικογενειών τους στην Περιφέρεια Ηπείρου». Στο πρόγραμμα, του οποίου την οργάνωση, εφαρμογή και εποπτεία είχε η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, απασχολήθηκαν 209 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Βοηθοί νοσηλευτών, Κοινωνικοί φροντιστές, οικιακοί βοηθοί ) σε οργανωμένες διεπιστημονικές ομάδες και εργάσθηκαν με 402 περιπτώσεις Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία μαζί με τις οικογένειες τους ανέρχονταν σε 845 άτομα, σε όλη την γεωγραφική ακτίνα της Περιφέρειας Ηπείρου.Η εργασία πραγματοποιήθηκε με την μορφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο δικό τους φυσικό περιβάλλον, με παροχή συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης, κοινωνική επανένταξη ,παροχή υπηρεσιών στον τομέα της αποκατάστασης (φυσικοθεραπεία-λογοθεραπεία), νοσηλευτική μέριμνα και παροχή οικογενειακής βοήθειας.Στόχος ήταν η παροχή υπηρεσιών στην ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα των Ατόμων με Αναπηρία και τις οικογένειες τους καθώς και η άρση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού στιγματισμού.Τα αποτελέσματα και οι εμπειρίες από το πρόγραμμα θα παρουσιασθούν σε Επιστημονική Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα της Ε.Η.Μ. από ώρα 17.00 έως 21.00.

Στον ΟΚΠΑΠΑ τα έσοδα από το «Αθάνατο Κρασί του 13»

Το συλλεκτικό «Αθάνατο Κρασί του 13» της εταιρίας «Γκλίναβος» έρχεται στην αγορά ως συμβολή της στον εορτασμό για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ενώ παράλληλα τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και πιο συγκεκριμένα του Κοινωνικού Παντοπωλείου.Το κρασί παρουσιάστηκε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο ιδρυτής του οινοποιείου και πρώην δήμαρχος Λευτέρης Γκλίναβος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης.Το κρασί έχει παραχθεί από ντόπιες ποικιλίες και από χέρια Γιαννιωτών ενώ η ετικέτα της φιάλης απεικονίζει σκηνές από το 1913 και η εικαστική επιμέλεια έχει γίνει επίσης από Γιαννιώτες.«Αισθανθήκαμε την υποχρέωση ότι πρέπει να συμβάλλουμε κι εμείς στον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης μας. Και το κάνουμε με ένα ξεχωριστό κρασί, το αθάνατο κρασί του 13. Διατίθενται στην αγορά 2.650 φιάλες και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου. Ένας ακόμη αριθμός θα δοθεί στον δήμαρχο προκειμένου να το προσφέρει ως δώρο σε εκλεκτούς επισκέπτες», τόνισε ο κ. Γκλίναβος στις δηλώσεις που έκανε.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ευχαρίστησε για την προσφορά αυτή, η οποία έχει και συμβολική και ουσιαστικό χαρακτήρα.«Το κρασί προέρχεται από την δική μας γη. Είναι εξαιρετικό και μπορεί να γίνει δώρο στα χέρια των Γιαννιωτών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουν το κοινωνικό παντοπωλείο, συνανθρώπους μας δηλαδή που έχουν απόλυτη ανάγκη. Ευχαριστούμε τον κ. Γκλίναβο για την πρωτοβουλία αυτή, μια πρωτοβουλία που έχει στο επίκεντρο την αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Για μια πρωτοβουλία που μπορεί να βρει μιμητές, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης ευχαριστώντας κι αυτός από την πλευρά του τον κ. Γκλίναβο και την εταιρία του για την προσφορά αυτή.«Είναι μία αξιέπαινη και ευγενική προσπάθεια. Η προσφορά απευθύνεται σε συμπολίτες μας που έχουν μεγάλη ανάγκη και οφείλουμε να τους στηρίξουμε στη σημερινή δύσκολη εποχή. Πιστεύουμε ότι είναι μία πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων

Σε έξαρση αυτοκτονίες και μολυσματικές ασθένειες


Σοβαρό πλήγμα στην υγεία έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, με αύξηση των αυτοκτονιών και των μολυσματικών ασθενειών, την ώρα που οι πολιτικοί αρνούνται πεισματικά να δεχτούν το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν.Οι τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό και η αυξανόμενη ανεργία οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση των εσόδων δεν επιτρέπει στους περισσότερους πλέον να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό ή να αγοράζουν φάρμακα.Στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αυτοκτονίες, ενώ συχνότερα είναι και τα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο HIV, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.Η αντιμετώπιση των απειλών αυτών απαιτεί ισχυρά συστήματα κοινωνικής προστασίας, αναφέρουν οι ερευνητές. Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ψαλιδίζουν σταδιακά αυτό το δίχτυ ασφαλείας.«Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα άρνησης των επιπτώσεων που έχει η κρίση στην υγεία, ακόμη και αν αυτό είναι πολύ εμφανές» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μάρτιν ΜακΚι από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα και τις πολιτικές υγείας.«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση να εξετάσει την επίδραση στην υγεία που έχουν όλες οι πολιτικές της. Ωστόσο, δεν έχει παρουσιάσει καμία εκτίμηση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η τρόικα».Η περίπτωση της Ισλανδίας, ωστόσο, δείχνει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.Παρά την οικονομική κρίση, η Ισλανδία απέρριψε τα μέτρα λιτότητας μετά από δημοψήφισμα και αντ' αυτού συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξαν εμφανείς συνέπειες στην υγεία από την κρίση.Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται υπό πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υγεία λόγω της κρίσης.Ειδικότερα, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των ασθενών να αναζητήσουν περίθαλψη σε μεταγενέστερο στάδιο μίας νόσου, ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει ότι επιβαρύνεται περισσότερο η υγεία τους.Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν βασικές λειτουργίες, την ώρα που αυξάνονται οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις και οι ασθενείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και της επιληψίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Γενέθλια σήμερα για την Άννα Ασημακοπούλου και τον Γ. Στύλιο

Η Κοινότητα χρηστών του EpirusGate τους εύχεται Χρόνια Πολλά
Με αφορμή τα γενέθλια που έχουν σήμερα, ευχές από πολιτικούς φίλους αλλά και πολίτες των Ιωαννίνων και της Άρτας δέχονται από το πρωί οι βουλευτές της Ν.Δ. στα Γιάννενα Άννα Ασημακοπούλου και στην Άρτα Γιώργος Στύλιος. Πρόκειται για δύο νέους πολιτικούς που έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής και δείχνουν ότι δεν είναι πολιτικοί μιας χρήσης αλλά έχουν μπροστά τους πολιτικό μέλλον. Η διαδικτυακή Κοινότητα χρηστών του EpirusGate τους εύχεται Χρόνια Πολλά και κάθε προσωπική και οικογενειακή επιτυχία.

Νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Πρέβεζα!

Νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου προκάλεσε τον αποτροπιασμό όχι μόνο των φιλόζωων αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας της Πρέβεζας.Συγκεκριμένα, την Παρασκευή βρέθηκε νεκρή μια νεαρή αλεπού δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στο ύψος του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου.Η αλεπού ήταν δεμένη με σκοινί γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το άγριο ζώο κακοποιήθηκε και θανατώθηκε από συγκεκριμένα άτομα.Το θλιβερό αυτό γεγονός συνδέθηκε για πολλούς με τον απαγχονισμό του σκύλου μέσα σε αυτοκίνητο στην Βιομηχανική Περιοχή δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τους δράστες.Την ίδια στιγμή ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου και Αγίας Τριάδας, επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για την δράση αγνώστων οι οποίοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν τα σκυλιά της περιοχής. Όπως αναφέρουν τις τελευταίες μέρες, κάποιοι έχουν επιδοθεί σε παράνομη εξόντωση σκύλων, αδέσποτων και μη από επιτήδειους που σκορπούν τον θάνατο με δηλητήριο.«Η απάνθρωπη αυτή ενέργειας παρουσιάζεται σε αυλές σπιτιών , όπου υπάρχουν και μικρά παιδιά, στην πλατεία του χωριού, στην παιδική χαρά και σε δημόσιους χώρους» αναφέρουν ενώ καλούν οποιονδήποτε έχει στοιχεία για την ταυτότητα των ενόχων να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο του Συλλόγου2682021337.

Η κρίση πλήττει και τις μεταμοσχεύσεις


Ό,τι κατακτήθηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία πενταετία σε πανελλαδικό επίπεδο, με την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της κρίσης αφενός και των παλινωδιών του υπουργείου Υγείας αφετέρου. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Τάσος Χατζής, αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Στυλιανός Καραταπάνης. Αμφότεροι τόνισαν, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται μία δραματική μείωση των δοτών οργάνων με μόλις 7 δότες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ο αριθμός ήταν 20 δότες. Οι αιτίες σύμφωνα με τον κ. Χατζή για την μείωση αυτή δεν οφείλονται τόσο σε μεταστροφή του τρόπου σκέψης των συγγενών των δοτών, όσο στις οδυνηρές ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως είναι η μείωση του αριθμού των κλινών στις ΜΕΘ, αλλά και η υποστελέχωση των μονάδων. Η χρηματοδότηση του ΕΟΜ από το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε το 2013 σε 100.000 ευρώ, όταν το 2012 χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο ΠΠΓΝΙ Μιχάλη Μήτση, το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τη διαχείριση της κρίσης από την Πολιτεία. «Για να λειτουργήσει όπως πρέπει ο χώρος των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να υπάρχει άριστος επαγγελματισμός και σωστή συνεργασία του υπ. Υγείας με τον ΕΟΜ και τις ΜΕΘ. Όλο αυτό το σύστημα το τελευταίο διάστημα δε λειτουργεί, εξαιτίας των λανθασμένων παρεμβάσεων του υπουργείου, της υποχρηματοδότησης του συστήματος και των περικοπών σε προσωπικό και κλίνες στις ΜΕΘ», ανέφερε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 λειτουργούν 145 λιγότερες κλίνες στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σε ένα σύνολο 550-600 κλινών στην επικράτεια. «Σε περιστατικό που είχαμε πρόσφατα στη Χειρουργική Κλινική, χρειάστηκε η διακομιδή του ασθενούς σε Μονάδα Εντατικής και ο αριθμός προτεραιότητας εκείνης της ημέρας, που μας δόθηκε ήταν το 52, δηλαδή προηγούνταν άλλοι 51 ασθενείς για να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ». Ο κ. Μήτσης ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για κάποια διαφοροποίηση στη στάση και τη νοοτροπία των συγγενών δοτών λόγω της κρίσης, αλλά γενικότερα καταγράφεται μία μεγαλύτερη αυτοσυντήρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραταπάνης, το 2012 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ άλλες 19 μεταμοσχεύσεις ήπατος σε Έλληνες ασθενείς πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού. Σημείωσε ότι οι ανάγκες σε μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας, υπερβαίνουν κατά πολύ τους ανωτέρω αριθμούς, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός ασθενών δεν καταφέρνει να μεταμοσχευθεί, επειδή καταλήγει, προτού υποβληθεί στη μεταμόσχευση. Ανησυχία για τη λειτουργία της Μονάδας στο ΠΠΓΝΙ Η μείωση του αριθμού των δοτών επομένως και των μεταμοσχεύσεων δημιουργεί ένα αρνητικό υπόβαθρο και εξίσου αρνητικές προοπτικές για τη λειτουργία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων που μετρά λίγους μήνες λειτουργίας στο ΠΠΓΝΙ, με ιδιαίτερη ωστόσο επιτυχία. Ο κ. Μήτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μετεγχειρητική πορεία των μεταμοσχευθέντων, αφού από τους 12 συνολικά, χρειάστηκε να γίνει αφαίρεση νεφρικού μοσχεύματος μόνο σε μία περίπτωση. «Ωστόσο για να λειτουργήσει η Μονάδα μας και να σταθεί όπως πρέπει απαιτείται αύξηση των περιστατικών – από την αρχή του έτους έγινε μία μεταμόσχευση στα Ιωάννινα – ώστε να αποκτηθεί η απαιτούμενη εμπειρία από όλους εμάς και να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Είναι μία αλυσίδα που δυστυχώς, φαίνεται να σπάει», κατέληξε ο κ. Μήτσης.

ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΚΑΣ:Ο συνεργάτης του Κάρολου Παπούλια και η λίστα Λαγκάρντ

Ενεργός ήταν ρόλος του Γιαννιώτη, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και διαρκής ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο κατά την παραλαβή του επίμαχου ψηφιακού υλικού από τις γαλλικές Αρχές τον Οκτώβριο του 2010 αλλά έως και τον Ιούλιο του 2011, «έδειξε» πως υπήρχαν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης!!!Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην Προκαταρκτική Επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Διώτης παρέδωσε στα μέλη της Προκαταρκτικής αντίγραφο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση της υπόθεσης. Και αυτό, όπως αναφέρουν βουλευτές της Επιτροπής, προκειμένου να αποδείξει ότι έκανε λάθος πριν από λίγους μήνες όταν είχε αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι τον Ιούνιο του 2011 παρέλαβε το USB που περιείχε την επίμαχη λίστα. «Το παρέλαβα ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο», φέρεται να είπε ο κ. Διώτης στα μέλη της Προκαταρκτικής και παρέδωσε τους διαλόγους της συνομιλίας τους.

Στο πλευρό του Παπούλια
Ο Κώστας Μπίκας,διπλωμάτης καριέρας που φέρει τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β΄, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Κάρολου Παπούλια.Όταν ο Παπούλιας ήταν Υπουργός Εξωτερικών είχε πάντα στο πλευρό του,τον φίλο  και συμπατριώτη του Κώστα Μπίκα και μάλιστα,κάποια στιγμή τον τοποθέτησε και στη θέση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ!!!Έπειτα από πολλά χρόνια,όταν ο Κάρολος Παπούλιας έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας,διόρισε τον Κώστα Μπίκα  Επικεφαλής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας!Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας και ο κ. Μπίκας εκλήθη από τον τότε  υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη να καθήσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του διοικητή της ΕΥΠ,μέχρι την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς έγινε Πρωθυπουργός.Σήμερα,ο Κώστας Μπίκας είναι Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα πριν λίγες μέρες,έγινε δεκτός από την Βασίλισσα Ελισάβετ, στην οποία υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του...

Επιστολή Τρ.Αλμπάνη προς τον Υπουργό Παιδείας

Μια  Επιστολή της οποίας το περιεχόμενο δεν κοινηποιήθηκε στον Τύπο και σας παρουσιάζουμε σήμερα, απέστειλε ο πρύτανης του τοπικού ΑΕΙ Τραντάφυλλος Αλμπάνης προς τον υπουργό Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο. Με αυτή, ο κ. Αλμπάνης γνωστοποιεί στον κ. Αρβανιτόπουλο τις αποφάσεις της υπ' αριθμ. 993/2/11-3-2013 Συνεδρίας της Συγκλήτου και ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και ταυτόχρονα νασυμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο οι αντιπρυτάνεις. Αναλυτικά λοιπόν, η Επιστολή Αλμπάνη αναφέρει τα εξής: Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Σας πληροφορούμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας στη Συνεδρία της αριθμ.993/2/11-3-2013, έχοντας υπόψη της σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που έχουν προκύψει στο Πανεπιστήμιό μας, αποφάσισε να σας παρακαλέσει, για τους λόγους που αναφέρονται ενδεικτικά και αναλυτικότερα στο συνημμένο
απόσπασμα πρακτικών της ως άνω Συνεδρίας, να προβείτε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε:
1. Να ενεργοποιηθεί ξανά θεσμικά το Πρυτανικό Συμβούλιο.
2. Οι Αντιπρυτάνεις με τις νέες αρμοδιότητές τους να συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο, με τη σημείωση ότι οι προβλέψεις του Ν.4009/2011 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4076/2012 και ισχύουν για τα ζητήματα αυτά, πέραν των σοβαρών προβλημάτων δυσλειτουργίας, που
αναφέρθηκαν, δημιουργούν και θέματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας και λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.
Εσωτερική διανομή Με τιμή
-Προϊστάμενο Γραμματείας
-Γραμματεία Συγκλήτου
Ο Πρύτανης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ"

"Η Αποκάλυψη του Ιωάννη" κατά Ν.Παπακώστα σήμερα από την ERT WORLD!!!

To ποιητικό – θεατρικό αριστούργημα του μεγάλου Ηπειρώτη σήμερα σε παγκόσμιο δίκτυο από την ERT WORLD. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η “Αποκάλυψη του Ιωάννη”, ένα πανανθρώπινο έργο, που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση, με την ποιητική απόδοση του Νίκου Παπακώστα, που χαρακτηρίστηκε αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά και την συμμετοχή κορυφαίων ηθοποιών του πρωτοποριακού Θεάτρου παρουσιάζεται σε παγκόσμιο δίκτυο από την ERT WORLD σήμερα στις 18:30, όπως παρουσιάστηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών στις αρχές Φεβρουαρίου.Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του μεγάλου έργου της Χριστιανοσύνης ή να προτείνονται αυθαίρετες ερμηνείες, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο κοινό, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη.Ο Νίκος Παπακώστας επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στριφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα. Χαρακτηριστικές αναφορές του ημερήσιου και περιοδικού τύπου σημειώνουν: «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην καινούργια έμμετρη απόδοση δια χειρός Νίκου Παπακώστα αποτελεί μία ευφάνταστη και συνάμα ακριβή ποιητική ματιά του σπάνιου και αρχετυπικού αυτού έργου».

Δημιουργείται Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Φιλιατών

Με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημιουργείται Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Φιλιατών.Η επανεκκίνηση του θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τα σχολικά έτη 2012-2015 και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αποτελεί αυτή την περίοδο μια σημαντική παρέμβαση της Κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη των μαθητών που υστερούν, ώστε να βοηθηθούν και να βελτιώσουν την απόδοσή τους.Σημειώνεται, ότι το Γυμνάσιο Φιλιατών είχε αρχικά αποκλειστεί από το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την εκ των υστέρων ένταξή του, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (παραμεθόριος περιοχή, ύπαρξη του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας κλπ).

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στη βουλή από τον Τ.Κουικ,το θέμα των εκτάσεων οι οποίες προορίζονται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Την άμεση επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε μετά την τοποθέτηση «πλαφόν» στο μέγεθος των εκτάσεων του νομού Θεσπρωτίας οι οποίες προορίζονται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση και δύνανται να εκμισθωθούν από το Δημόσιο, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Εκλογική Περιφέρεια της Ηπείρου.Σύμφωνα με υπόμνημα των κτηνοτρόφων κατοίκων της κοινότητας Σουλίου, «με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΑΑΤ, έχει τεθεί 100 στρεμμάτων για απευθείας εκμίσθωση με 5 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την εκμίσθωση τμήματος πέραν του ορίου αυτού απαιτείται δημοπρασία μετά από σύνταξη μελέτης, με ευθύνη των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων».Στην ευρύτερη περιοχή του Σουλίου η μορφή των εκτάσεων είναι ορεινή και βραχώδης, χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση, με ελάχιστη δυνατότητα εκτροφής ζώων. Η κτηνοτροφία που διατηρούν οι κάτοικοι είναι εκτατική με ντόπιες φυλές μικρής απόδοσης. «Για τις μισθώσεις από Περιφέρεια και Υπουργείο απαιτείται η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος. Με ποιο τρόπο ο κτηνοτρόφος θα σηκώσει το βάρος του κόστους σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος λιβαδιού, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, τα διαθέσιμα στοιχεία μηδαμινά και φυσικά εξ αιτίας των δυσκολιών αυτών η αμοιβή του τοπογράφου θα είναι υψηλή; Και εάν δεν υπάρξει τελική επιλογή του κτηνοτρόφου που με ιδία ευθύνη και δαπάνες συντάχθηκε το τοπογραφικό, δεν θα είναι άδικο να έχει επιβαρυνθεί με το κόστος του και ταυτόχρονα να μείνει και χωρίς λιβάδι;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και υπογραμμίζει ότι «οι προβλέψεις του εν λόγω νόμου έχουν καθαρά εισπρακτικό σκοπό με ανύπαρκτες προσδοκώμενες πηγές εσόδων και οδηγούν σε αντιθέσεις και άσκοπο ανταγωνισμό μεταξύ των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα εξουθενωθούν οικονομικά και προσωπικά».

ΑΡΤΑ: Ξεκινάει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην οδό Αμβρακίας

Στα πλαίσια του έργου «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις οδούς Αμβρακίας – Τζαβέλλα – Πύρρου» προβλέπεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν των οδών. Οι εργασίες ξεκινούν την Πέμπτη 28/3/2013 και θα εκτελούνται τμηματικά. Η πρώτη φάση θ’ αρχίσει από την διασταύρωση της Αμβρακίας με την Σκουφά έως την συμβολή της με την οδό Κ. Παλαμά. Καθ’ όλο το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων εκατέρωθεν του τμήματος αυτού της οδού.

Χωρίς θέρμανση και πάλι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Χωρίς θέρμανση γίνονται και πάλι οι παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!Εκατοντάδες φοιτητές, κάνουν αυτές τις ημέρες μάθημα σε κρύες αίθουσες, φορώντας τα μπουφάν τους, όπως και οι διδάσκοντες.Πολλοί από τους διαμένοντες στις εστίες, αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι, αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν σόμπες και σώματα θέρμανσης,μιας και οι θερμοκρασία εντός των κτιρίων δεν ξεπερνά του 10 βαθμούς!!!

ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ:Το πογκρόμ στους τοξικοεξαρτημένους και το σχέδιο «Θέτις»

Σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης αναφορικά με το σχέδιο «Θέτις», που δεν συζητήθηκε τελικά λόγω κολλήματος του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς, Βασιλική Κατριβάνου και Ανδρέας Ξανθός κατέθεσαν για το ίδιο θέμα γραπτή ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Το βράδυ της 6ης Μαρτίου διεξήχθη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να μεταφερθούν τοξικοεξαρτημένοι στο αστυνομικό τμήμα Αμυγδαλέζας για απογραφή(;). Σύμφωνα δε με δηλώσεις της αστυνομίας αφού καταγράφηκαν, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους χορηγήθηκε τροφή.Επειδή η συγκεκριμένη επιχείρηση και μάλιστα μία μόνο ημέρα μετά τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες συνιστά πρωτοφανή «μέθοδο» αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων.Επειδή δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και σε σχέση με την στοιχειώδη τήρηση συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και δεοντολογίας αναφορικά με την εμπλοκή και ιατρικών παρεμβάσεων.Επειδή όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα θέματα της αντιμετώπισης των τοξικοεξαρτήσεων έχουν τοποθετηθεί και καταγγείλει τις συγκεκριμένες πρακτικέςΕρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις συγκροτήθηκε η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, που πραγματοποίησε την επιχείρηση της 6ης Μαρτίου; Τι ακριβώς προβλέπει; Είναι μήπως ενταγμένη σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρόκειται να συνεχισθεί;
Τηρήθηκαν και πως τα συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και η στοιχειώδης θεραπευτική δεοντολογία αναφορικά με την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση;
Πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των δομών που ασχολούνται με τη «δουλειά στο δρόμο» για τους τοξικοεξαρτημένους και να σταματήσουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις;"

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η συγκομιδή κηπευτικών

Καλή αρχή έκαναν οι παραγωγοί αγγουριού θερμοκηπίου στην Πρέβεζα με τις τιμές να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το τεμάχιο ενώ για στις εξαγωγές φθάνουν το 1,10 ευρώ το κιλό. Στη Πρέβεζα που ξεκίνησαν να συγκομίζονται και κάποιες μικρές ποσότητες τομάτας θερμοκηπίου, η τιμή εκκίνησης είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και στις δύο περιοχές, η παραγωγή θα είναι μειωμένη, γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την έλλειψη ηλιοφάνειας.Για την κατάσταση στην περιοχή της Πρέβεζας μιλάει στην σελίδα ΑγροΤύπος ο κ. Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από την περιοχή: «Έχουμε ξεκινήσει με τομάτες και αγγούρια. Οι τιμές στην τομάτα είναι καλές αφού δεν υπάρχουν ποσότητες με αποτέλεσμα να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Στο αγγούρι η τιμή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά/τεμμάχιο. Οι τιμές μπορεί να μην είναι άσχημές αλλά υπάρχουν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες λόγω καιρού. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών παρόλο που δεν υπάρχουν προϊόντα είναι πολύ πεσμένη».Και καταλήγει: «Στην περιοχή σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν όλα τα κηπευτικά όπως η μελιτζάνες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τα φασόλια. Τώρα είναι ακόμα αρχή και οι τιμές που προαναφέραμε είναι αναμενόμενες γιατί οι ποσότητες είναι σχετικά μικρές. Ασφαλή συμπεράσματα για την χρονιά θα μπορούμε να έχουμε μετά το Πάσχα. Αν οι τιμές κρατηθούν και μετά τις 5 Μαΐου τότε θα μιλάμε για μια καλή χρονιά».

Ούτε… καθηγητής δεν περισσεύει στα σχολεία του Ν. Ιωαννίνων!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Ιωαννίνων όσον αφορά τον αριθμό των καθηγητών που υπηρετούν σ’ αυτά.Κενά μπορεί να μην υπάρχουν πολλά, όμως κάθε φορά που ένας καθηγητής παίρνει αναρρωτική άδεια ή μια καθηγήτρια αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά της με άδεια κύησης προκύπτει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και οι διδακτικές ώρες «μπαλώνονται» με διάφορους τρόπους!Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη απ’ το επόμενο σχολικό έτος, αν το Υπουργείο Παιδείας προσλάβει τελικά, όπως εξετάζει, μόλις 2.000 αναπληρωτές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αριθμός σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν φέτος!

Ο Πρόεδρος ΕΛΜΕ
«Βρισκόμαστε σήμερα σε οριακή κατάσταση στα σχολεία μας και κάθε φορά που προκύπτει μία άδεια από πλευράς κάποιου καθηγητή, δημιουργείται πρόβλημα, όσον αφορά την αναπλήρωσή του», ανέφερε σχετικά χθες στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά κενά στην περιοχή μας, όπως είπε, ωστόσο το ερχόμενο καλοκαίρι με το κύμα συνταξιοδοτήσεων καθηγητών που θα δημιουργηθεί, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα, αν δεν προσληφθεί ικανός αριθμός αναπληρωτών.

Πιο πολλοί στη σύνταξη
Φέτος αιτήσεις συνταξιοδότησης θα καταθέσουν (μέχρι τις 10 Ιουλίου) ακόμη περισσότεροι καθηγητές, όπως εκτίμησε ο κ. Λαζοκίτσιος κι αυτό λόγω των δυσμενών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του κλάδου τους αλλά και στις αποδοχές των εν ενεργεία εκπαιδευτικών. «Άλλοι φοβούνται ότι μπορεί να αναγκαστούν να υπηρετήσουν για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί τους, ενώ αρκετοί σκέφτονται ότι μπορεί τελικά να χάσουν μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το εφάπαξ τους», σημειώνει με έμφαση ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Λίγοι διορισμοί
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά διορίστηκαν Πανελλαδικά μόλις 200 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Πέρυσι, για παράδειγμα, στις σχολικές τάξεις είχαν μπει 600 νέοι δάσκαλοι και καθηγητές!Λιγότεροι σε σύγκριση με την περσινή σχολική χρονιά υπήρξαν και οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Προσλήφθηκαν περίπου 12.500 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στην Ειδική Αγωγή. Αν την επόμενη χρονιά το Υπουργείο προσλάβει λιγότερους μόνιμους καθηγητές σε σχέση με φέτος και μόλις 2.000 αναπληρωτές, καθίσταται σαφές ότι τα κενά που θα προκύψουν θα είναι τεράστια!

Προς αύξηση ωραρίου!
Ποιος θα τα καλύψει λοιπόν; Το Υπουργείο Παιδείας μελετά αλλαγές στον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στα σχολεία, αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών! Απόφαση που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά τους. Εξάλλου, ένας εκπαιδευτικός δεν δουλεύει μόνο τις ώρες που βρίσκεται στην σχολική αίθουσα. Το λειτούργημά τους –τουλάχιστον των ευσυνείδητων- απαιτεί προετοιμασία στο σπίτι για κάθε μάθημα, διορθώσεις γραπτών κ.λ.π..

Σύσκεψη δημάρχων με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα, ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και με τη συμμετοχή του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Θωμά Μπέγκα. Στη σύσκεψη μετείχαν όλοι οι δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων (ο Δήμος Μετσόβου εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) και αυτό που καταγράφηκε ήταν η βούληση και η διάθεση να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με την βέλτιση λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες.Το σοβαρότερο πρόβλημα του ΧΥΤΑ εντοπίζεται στο βιολογικό του και σήμερα αντιμετωπίζεται με την μεταφορά του υπολοίπου εκροής στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων.Στη σύσκεψη των δημάρχων καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις, οι οποίες θα πάρουν την τελική τους μορφή σε κοινό υπόμνημα που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Μετά τη συνεργασία που θα ακολουθήσει με τον Περιφερειάρχη, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα συμπληρωματικά έργα που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.«Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συζητήσαμε λοιπόν πως θα δώσουμε μία λύση με αποτελεσματικό αλλά και λειτουργικά οικονομικό τρόπο» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.«Όλοι οι δήμαρχοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη επίλυσής του. Την ακριβή τεχνική λύση δεν μπορούμε να την δώσουμε εμείς, όμως κάνουμε σαφές πως δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, χρειάζεται συντονισμός και αποτελεσματικότητα από όλους» υπογράμμισε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε πως η πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μέχρι σήμερα, μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας, θα συνεχιστεί καθώς ο στόχος όλων είναι κοινός.Την ανάγκη να δοθεί άμεσα η βέλτιση λύση, επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Θωμάς Μπέγκας. «Είναι μέγιστη η ανάγκη για συμπληρωματικά έργα ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερφόρτωση του κατάρρου και η προβληματική λειτουργία του βιολογικού. Ο επόμενος χειμώνας δεν μπορεί να μας βρει στην ίδια κατάσταση. Με αυτή την αγωνία έγινε η σύσκεψη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα δώσουμε τη λύση» κατέληξε ο Πρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας.

Ημερίδα για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου στα Γιάννενα

Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:«Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου. Αναγνώριση των ζητημάτων ασφάλειας. Πρόληψη, προστασία των παιδιών και ο ρόλος της οικογένειας».Η ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων.Η ενημέρωση απευθύνεται στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων την Τετάρτη 27 Μαρτίου με ώρα έναρξης 18.30.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δέκα μέρες φυλάκιση με αναστολή ενός χρόνου,στον Άλκη Λορέντζο

Με άλλα 50 άτομα απέκλεισαν την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας Ακτίου κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων των απολυμένων από τα "Κλωστήρια Πρέβεζας"


Δέκα μέρες φυλάκιση με αναστολή ενός χρόνου, είναι η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο Πρέβεζας μετά από πρόταση του εισαγγελέα στον Άλκη Λορέντζο πρώην εργαζόμενο των Κλωστηρίων Πρέβεζας ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο από κοινού με άλλα 50 άτομα απέκλεισαν την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας Ακτίου κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων των απολυμένων από τα "Κλωστήρια Πρέβεζας".Οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ότι οι συμβολικές ολιγόωρες ενέργειες στην ζεύξη ήταν αποτέλεσμα ομόφωνων αποφάσεων, είχαν την στήριξη των φορέων και όλης της τοπικής κοινωνίας και αφορούσε δεκάδες απολυμένους των κλωστηρίων. Ο εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευση του κατέθεσε την ένσταση του ως την επιλογή του τόπου, του χρόνου και της διάρκειας της κινητοποίησης, σημείωσε ότι υπήρξε παρακώλυση της συγκοινωνίας, αναγνώρισε ότι υπήρχαν ελαφρυντικά και πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου με την επιβολή της ελάχιστης προβλεπόμενης ποινής αυτής των δέκα ημερών. Δίπλα στον κ. Λορέντζο βρέθηκαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας των πρώην εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρέβεζας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης μεταξύ αυτών και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας Γιώργος Φραγκούλης αλλά και εκπρόσωποι φορέων.Ο κ. Λορέντζος αναφέρθηκε στο μεγάλο αγώνα των απολυμένων που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο της ζεύξης μετά από τρία περίπου χρόνια που βρισκόταν σε καθεστώς αβεβαιότητας και εμπαιγμού, έχοντας εξαντλήσει όλες τις άλλες μορφές κινητοποιήσεων και σημείωσε ότι το δικαστήριο αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αγώνα τους επέβαλε την μικρότερη ποινή.

"Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" στα Γιάννενα

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 14 Απριλίου 2013, τα μέλη και οι φίλοι της πρωτοβουλίας πολιτών Ιωαννίνων "Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες" θα προχωρήσουν σε διανομή ποιοτικών και φτηνών ελληνικών προϊόντων.Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε από τις 22/3/2013 :
1) Τηλεφωνικά στο 26510-71230 τις ώρες 9:00-14:00 ή (προτείνεται η ηλεκτρονική υποβολή)
2) Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση παραγγελίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας: πατήστε εδώ για φόρμα παραγγελίας
Τιμές και προϊόντα
Η ποιότητα όλων των προϊόντων έχει διασφαλιστεί με υπογραφή συμφωνητικού από όλους τους παραγωγούς καθώς και με την υποβολή όλων των απαραίτητων νόμιμων πιστοποιητικών.Ελαιόλαδο: Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο φετινής παραγωγής (2012-2013) από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου χωρητικότητας 5Lt στην τιμή των 16 ευρώ.
Ρύζι από Μονοκλησσιά Σερρών σε συσκευασίες 3-5 κιλών :
α) καρολίνα 1 ευρώ το κιλό,
β) νυχάκι 0,90 λεπτά το κιλό,
γ) κίτρινο 1 ευρώ το κιλό, και
δ) καστανό 0,90 ευρώ το κιλό
Αλεύρι από Τύρναβο σε συσκευασίες 10 κιλών:
α) για όλες τις χρήσεις 0,58 λεπτά το κιλό,
β) σκληρό ( για χωριάτικο ψωμί ) 0.62 λεπτά το κιλό
γ) ολικής 0,70 το κιλό και
δ) καλαμποκάλευρο 0,70 λεπτά το κιλό
Ελιές Καλαμών
Μεσαίου μεγέθους 3,5¤ το κιλό (χύμα σε σακουλάκι)
Μεσαίου μεγέθους συσκευασίας πλαστικού δοχείου
1,0 Kg στην τιμή των 3,00¤ το δοχείο σε άλμη , ξίδι και ελαιόλαδο
(καθαρό βάρος 0,650kg)
Ελιές 'Αμφισσας
Πράσινες ελιές 'Αμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, και η τιμή ανέρχεται στα 6 ευρώ το δοχείο.
Θρούμπες (ζαρωμένες) 'Αμφισσας, Συσκευασία: πλαστική σακούλα μη αεροστεγή (λόγω μη ολοκλήρωσης της ζύμωσης) σε ξύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη με δυνατότητα επιλογής βάρους και η τιμή ανέρχεται στα 3 ευρώ το κιλό.
Μαύρες ελιές 'Αμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, για να είναι έτοιμες για κατανάλωση και η τιμή ανέρχεται στα 7 ευρώ το δοχείο.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ:
Οι τιμές είναι τελικές για όλα τα προϊόντα (περιλαμβάνουν ΦΠΑ).Κατά την πώληση θα εκδίδονται οι υποχρεωτικές από τον νόμο αποδείξεις εκτός αν πρόκειται για αγρότες ειδικού καθεστώτος για τους οποίους ο νόμος επιτρέπει την διάθεση των προϊόντων επί αυτοκινήτου χωρίς την έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού.Οι παραγωγοί θα διαθέτουν κατά την πώληση όλα τα απαραίτητα νόμιμα πιστοποιητικά για την ποιότητα του προϊόντος και την νομιμότητα της μεταφοράς και πώλησης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εκδήλωση – αφιέρωμα στην τοπική ιστορία

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην τοπική ιστορία, με θέμα: « Προεπαναστατικά κινήματα στην Ήπειρο και η ανάμειξη των Ευρωπαϊκών δυνάμεων – Η απελευθέρωση της Ηπείρου (1912 – 13 )» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου ώρα 19.30΄ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΠΑΝΘΕΟΝ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Θεσπρωτίας και τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων.

«Σπιτιού του Παιδιού» στην Ηγουμενίτσα

Το Τοπικό Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Παραποτάμου, στο πλαίσιο της αξιοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεών του, φιλοδοξεί στη δημιουργία «Σπιτιού του Παιδιού» στο Πολιτιστικό κέντρο της Δ.Ε Παραποτάμου.Ένας χώρος που θα απευθύνεται σε παιδιά και νέους, που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες.Καλούμε τους συμπολίτες οι οποίοι διαθέτουν διάφορα είδη παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια, μπιλιάρδα, Η/Υ, ηλεκτρονικά, επιτραπέζια κ.ά), εφόσον επιθυμούν, να τα δώσουν στην τοπική κοινότητα Παραποτάμου ως μία προσφορά στους νέους της περιοχής.Πληρ: Πρόεδρος T.Δ Παραποτάμου Tηλ. 6942472394

Νέα Κατάληψη στα Γιάννενα

Ακτιβιστές συμπολίτες μας έδωσαν ζωή σε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Σαχίνη 3


Μετά την κατάληψη "Αντιβίωση" στις εγκατελειμένες εγκαταταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα στη Λεωφόρο Παπανδρέου, Γιαννιώτες ακτιβιστές έδωσαν ζωή σε ένα ακόμα ακατοίκητο σπίτι της πόλης μας που βρίσκεται στην οδό Σαχίνη 3 κοντά στο Άλσος. Η κατάληψη ξεκίνησε το Σάββατο 23 Μαρτίου και σύμφωνα με τους καταληψίες, την ανάγκη για αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στην πόλη καθορίζουν η ανάγκη συνεύρεσης έξω από τις λογικές του κέρδους, η ανάπτυξη αυτοκαθοριζόμενων κοινωνικών σχέσεων, η δοκιμασία στην αυτοδιαχείριση ενός χώρου, η παραγωγή συλλογικής εμπειρίας μέσω της καθημερινής τριβής, η αντιιεραρχιαρχική συνέλευση ως μορφή λήψης αποφάσεων που αφορά το σύνολο των ατόμων, η ανάπτυξη κριτικής για το ίδιο το εγχείρημα αλλά και για το πως είναι τα πράγματα έξω από αυτό, η προαγωγή της ατομικής αλλά και συλλογικής συνείδησης, η προσπάθεια αντισυστημικής δράσης, η δημιουργία μιας κουλτούρας αντίστασης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, διχάζει τους εμπόρους

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, διχάζει τους εμπόρους της Πρέβεζας, κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού ήδη από την περσινή χρονιά υπήρξαν οι πρώτες διαφωνίες οι οποίες οδήγησαν στην δημιουργία και νέου εμπορικού συλλόγου στην Πρέβεζα με τη συμμετοχή καταστηματαρχών από το ιστορικό κέντρο.Ο νέος σύλλογος δρομολογεί αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες με την άλλη πλευρά αυτήΤάσος Κοντομίχης θέτει το ερώτημα για το ποιος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον τουρισμό και φέρνει ως παράδειγμα την Κέρκυρα και την Λευκάδα που τα κλειστά μαγαζιά που συνεχώς αυξάνονται.Σύμφωνα με τον κ Κοντομίχη ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ωραρίου, αυτοί που θα έχουν οικονομικό όφελος, ξέρουν ότι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το ίδιο και οι πολιτικοί πάτρωνές τους. Ο πρόεδρος αναφέρει με αυτό τον τρόπο ενοχοποιείται το μικρομάγαζο που είναι ακριβό, που δεν είναι καινοτόμο, που δεν πιάνει το σφυγμό της αγοράς, που δεν είναι ανοιχτό εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και τονίζει ότι με το ελεύθερο ωράριο επιδιώκουν και την βιολογική τους εξόντωση, ώστε πλέον, να συγκεντρώνουν ανενόχλητα τον τζίρο της αγοράς.του Εμπορικού συλλόγου να υπογραμμίζει τις αρνητικές και οδυνηρές συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή που, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση μεθοδεύτηκε και στηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της περιοχήςΣτην επιστολή ο πρόεδρος του συλλόγου κ.

Πρέσινγκ στην Περιφέρεια για τον ΧΥΤΑ

Ένα σαφές μήνυμα, ότι ούτε ο ίδιος προσωπικά, ούτε φυσικά και ως Φορέας Διαχείρισης, από τη στιγμή που οι Δήμοι αλλά και η πολιτεία δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, προτίθεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα και ζημιές από το ΧΥΤΑ, έστειλε χθες ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θ. Μπέγκας. Λίγες ημέρες μετά το πρόβλημα που προέκυψε στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού με την υπερχείλιση στραγγιδίων στο κύτταρο, η οποία με τη σειρά της κατέληξε στο ρέμα στο Μεγάλο Λαγκάδι και τις εξηγήσεις που έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη, ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για υπαρκτό πρόβλημα. Το χαρακτήρισε βέβαια ως μικρής κλίμακας προσθέτοντας όμως ότι το σημαντικό είναι να κυλήσουν οι εξελίξεις και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε ο επόμενος χειμώνας να μην χαρακτηριστεί από τα ίδια φαινόμενα. Έτσι, έκανε γνωστό ότι μετά από δική του πρωτοβουλία συγκαλείται σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο έκτακτη σύσκεψη των Δημάρχων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας, στην οποία θα γίνει ενημέρωση και θα ζητηθεί πολιτική απόφαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Είχαμε μία μεγάλη ιστορία το καλοκαίρι με το κύτταρο του ΧΥΤΑ, η οποία έκλεισε χωρίς να διαπιστωθούν προβλήματα. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη διαχείριση των στραγγιδίων όπου με τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουμε αδυναμία διαχείρισης. Πρέπει να λάβουμε μία πολιτική απόφαση με αποδέκτη την Περιφέρεια για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Προφανώς υπάρχει αγωνία, αλλά προσωπικά δε θα αναλάβω την πολιτική ευθύνη, ο επόμενος χειμώνας να μας βρει στο ίδιο σημείο της διαχείρισης των στραγγιδίων με τον ίδιο τρόπο. Καταβάλλουμε μία τεράστια προσπάθεια να διατηρήσουμε το κύκλωμα σε καλή κατάσταση, όμως αυτό δεν είναι σωστή διαχείριση. Είχαμε μία μικρή διαρροή, την οποία δεν προλάβαμε να διαχειριστούμε και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

 Ενημέρωση για ΣΜΑ 
Πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων δημοτικών ενοτήτων επισκέφθηκαν τον ΣΜΑ Πρέβεζας για να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας. Η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών είναι ειλημμένη, ώστε ο ΣΜΑ να χωροθετηθεί πλησίον της Εγνατίας σε χώρο όπου επίσης θα μεταφερθεί και το εργοτάξιο του Δήμου. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επίσκεψη σε έναν πολύ πιο οργανωμένο ΣΜΑ, αυτόν της Κοζάνης. «Για τη δημοτική αρχή είναι μεγάλο στοίχημα να προχωρήσουμε στη διαχείριση των απορριμμάτων και να έχουμε ολοκληρώσει τον ΣΜΑ μέχρι το τέλος της θητείας μας, στα μέσα του 2014», τόνισε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει πως με τη λειτουργία των ΣΜΑ θα διαφοροποιηθεί και η ποιότητα λειτουργίας του ΧΥΤΑ. «Αντί των 30 απορριμματοφόρων που πηγαίνουν σήμερα στο ΧΥΤΑ θα πηγαίνουν τρία κοντέινερ. Η ουσιαστική διαφορά όμως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα επέλθει με τη λειτουργία του εργοστασίου και την προώθηση της ανακύκλωσης». Αρχίζει η ενημέρωση Από αύριο στο μεταξύ ξεκινά η διαδικασία ενημέρωσης πόρτα – πόρτα όλων των δημοτών του δήμου Ιωαννιτών για το πρόγραμμα ανακύκλωσης με την τοποθέτηση σε πρώτη φάση των 300 μπλε κάδων. Σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των κάδων σε επιλεγμένα σημεία και το σύνολο των 300 κάδων θα έχει τοποθετηθεί ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία της ανακύκλωσης μετά από 15 ημέρες. Στις αρχές Απριλίου επίσης πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για την πρόταση που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την προμήθεια 800 και πλέον κάδων ανακύκλωσης, αλλά και της οικιακής κομποστοποίησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η Πτηνοτροφία στην Ήπειρο βάζει «ανάχωμα» στην κρίση!

Αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα βρίσκεται αυτή την περίοδο ο κλάδος της Πτηνοτροφίας και στην Ήπειρο, τα οποία διαρκώς εντείνονται, λόγω της οικονομικής κρίσης. Βασικότερο όλων είναι η έλλειψη ρευστότητας που… γονατίζει την αγορά και τις επιχειρήσεις της, αλλά και η μείωση των περιθωρίων κέρδους στο λιανεμπόριο, με την ταυτόχρονη αύξηση της εισαγωγής «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων.Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, η Πτηνοτροφία στην περιοχή μας παραμένει όρθια και ο κύριος εκπρόσωπός της, ο Πτην/κός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» δίνει σκληρή μάχη για να δημιουργήσει ένα ασφαλές «ανάχωμα» απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης, το οποίο θα επιτρέψει στην ίδια την επιχείρηση και στους 500 περίπου συνεταιριστές της να επιβιώσουν. Προσπάθεια που υποβοηθείται από την αύξηση η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην κατανάλωση ντόπιου κοτόπουλου. Απαιτείται πάντως η αποφασιστική στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής, όπως ανέφερε χθες μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Πρόεδρος της «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου.

Εκκρεμή ζητήματα
«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ανακοινώσεις της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη του πτηνοτροφικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου.Η επιδότηση των πτηνοτρόφων παραγωγών μέσα από προγράμματα ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα «De Minimis», δε δίνει καμία λύση στα σοβαρά και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής Πτηνοτροφίας, όπως τόνισε με έμφαση. Αντιθέτως, πρόσθεσε, κρίσιμα ζητήματα που έχουν τεθεί προς την Πολιτεία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως, για παράδειγμα, οι μειώσεις και ρυθμίσεις των δανείων που δόθηκαν στους πτηνοτρόφους κατά την περίοδο της γρίπης των πτηνών, με εγγύηση μάλιστα του ελληνικού Δημοσίου, οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους των πρώτων υλών και πάνω απ' όλα η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, παραμένουν… κλειδωμένα στο συρτάρι!

Αύξηση κατανάλωσης, αλλά…
Αυτή την περίοδο πάντως ικανοποίηση δημιουργεί στη Διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού η αύξηση της κατανάλωσης, που έχει καταγράφει κατά το κλείσιμο του 2012, με επιπλέον τάσεις ανόδου από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στη λιανική πώληση τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται διαρκώς προς τα κάτω, εξαιτίας των συνεχόμενων προσφορών και των αυξημένων κοστολογίων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της «Πίνδου», αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις κινούνται συχνά σε επίπεδα τιμών κάτω από το κόστος της παραγωγής!

Κοτόπουλα εκ… Βουλγαρίας!
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η ντόπια Πτηνοτροφία είναι η δραματική αύξηση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων, κυρίως από τη Βουλγαρία, σε τιμές «Dumbing», δηλαδή κάτω του κόστους. Η τιμή των εισαγόμενων κοτόπουλων είναι χαμηλότερη απ’ τα ελληνικά εξαιτίας του γεγονότος ότι στη γειτονική μας χώρα δόθηκε από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση στην πτηνοτροφική παραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια! «Αυτό συνιστά, αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Δημητρίου, προσθέτοντας πως κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι εισάγουν τα κοτόπουλα από τη γειτονική χώρα, τα λανσάρουν στη συνέχεια ως ελληνικά.

«Ανάχωμα» στην κρίση
Για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων έχει καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου. Κυρίως έχει γίνει ένας εξορθολογισμός των δαπανών και μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής, ενώ έχουν ληφθεί και μια σειρά από άλλα μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στόχος να δημιουργηθεί ένα ασφαλές «ανάχωμα» απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης.Πάντως, τα προβλήματα παραμένουν. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της «Πίνδου», «όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση σε συνθήκες κρίσης, τόσο περισσότερες είναι οι δυσκολίες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει την αγορά και κάθε μορφή επιχείρησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και την παράλληλη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια από την Αγροτική Τράπεζα, καθώς επίσης και η πώληση αυτής εν μία νυκτί, δημιούργησαν πολλές δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία του Συνεταιρισμού».

Ο λόγος στην Πολιτεία…
Ο κλάδος της Πτηνοτροφίας λοιπόν ακόμη... περιμένει τις αποφάσεις της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα και με όλα όσα συζητήθηκαν σε συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης (Εμπορίου).

Γενική συνέλευση
Τα προβλήματα, οι εκκρεμότητες και οι όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο συζητήθηκαν πριν λίγες ημέρες σε ενημερωτική γενική συνέλευση των μελών παραγωγών - πτηνοτρόφων του Πτην/κού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων. Στη συνέλευση κατατέθηκαν απόψεις και θέσεις για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και οι προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία και επεκτατική πολιτική του Συνεταιρισμού, το εισόδημα των παραγωγών του, αλλά και οι θέσεις εργασίες στην επιχείρηση.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων γιορτάζει 30 χρόνια λειτουργίας και 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

Με το άπαιχτο έργο «Γκρίχου» του Δημοσθένη Παπαμάρκου - όπου γκρίχου σημαίνει υψώθητι, ανάστηθι, εξεγέρθητι - το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης.Η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου στην σκηνή πραγματοποιείται με μια ιδιαίτερη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ στις 28 και 29 Μαρτίου στο Σουφαρί Σαράι (Ιστορικό Αρχείο).Ο ηθοποιός Δημήτρης Πετρόπουλος «συμπρωταγωνιστεί» με τα γλυπτά-φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη και τα Ηπειρώτικα ακούσματα των Κώστα Βέρδη, Μαριάννας Τζήμα και της παρέας τους.

Τριπλή Αποικιοποίηση και γεωπολιτική κρίση

Του Νίκου Κοτζιά
Εδώ και δύο χρόνια κτυπώ τις καμπάνες ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μετεξελίσσεται σε γεωπολιτική για τον ελληνισμό συνολικά, καθώς και για τα κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου. Την μεν Ελλάδα την μετέτρεψαν σε αποικία χρέους, η δε Κύπρο υφίσταται το καθεστώς της τριπλής αποικιοποίησης: τα υπολείμματα από την βρετανική αποικιοκρατία με τις δύο βάσεις που κατέχει ακόμα και σήμερα το ΗΒ. Η κατοχή της Β.Κύπρου από τον τούρκικο στρατό. Η αποικιοποίηση μέσω του χρέους από την τρόικα με επικεφαλής τη Γερμανία.Η Γερμανία θεωρεί ότι βρήκε ελεύθερο χώρο για να προελάσει στη Μέση Ανατολή και να ελέγξει γεωοικονομικά το αβύθιστο αεροπλανοφόρο, την Μεγαλόνησο. Να πατήσει πόδι εκεί που δεν μπόρεσε να φτάσει ο χιτλερισμός. Πρόθεση που με ακρίβεια είναι καταγραμμένη στο βιβλίο του Hiltebrandt για τη γεωπολιτική «τη μάχη στη Μεσόγειο» του 1940 (έκδοση πανεπιστημίου Κολωνίας). Να γίνει παίκτης στην περιοχή των πετρελαίων και να εξυπηρετήσει τον παραδοσιακό της σύμμαχο την Τουρκία.Η Γερμανία αποκτά μέσω της κρίσης της Κύπρου γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Σχεδιάζει να βάλει χέρι στα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποκτήσει «επιτέλους» άμεσο έλεγχο σε πρώτες ύλες όπως ονειρεύεται εδώ και έναν αιώνα. Σχεδιάζει, επίσης, να συμμετάσχει ενεργά στην επιβολή ενός νέου σχεδίου «λύσης» του κυπριακού με το οποίο θα υπονομευτεί η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία. Στέλνει δε, ταυτόχρονα, μήνυμα προειδοποίησης προς όλες τις πλευρές, πριν από όλα στον Ευρωπαϊκό Νότο, για το πόσο αμείλικτη θα είναι στην προώθηση των συμφερόντων της ιδιαίτερα εντός της ΕΕ.Αθήνα και Λευκωσία έχουν τις κύριες ευθύνες για την κατάσταση της Κύπρου που δεν κατανόησαν το γεωπολιτικό παιχνίδι του Βερολίνου που το προωθεί με τον συνήθη ιστορικό αυταρχισμό του. Η Αθήνα επέδειξε για άλλη μια φορά ότι πρώτιστη μέριμνα της είναι να σώσει τους τραπεζίτες και όχι την κοινωνία. Θυμίζω ότι οι κυβερνώντες την Αθήνα, πανηγύρισαν ξεδιάντροπα για το PSI με το οποίο δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα κουρέματος ελληνικών ομολόγων στα χέρια τραπεζών που δρουν στην Κύπρο χωρίς δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης. Δημιούργησαν το έδαφος πάνω στο οποίο γεννήθηκε το «κυπριακό χρέος», δηλαδή, το χρέος των τραπεζών της Κύπρου.Ούτε η Αθήνα, αλλά ούτε και ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου κατάλαβαν τις επιπτώσεις που είχε αυτή τους η πράξη. Σχεδόν μόνος μου κατήγγειλα ότι με το PSI θα μετατραπεί και η Κύπρος σε αποικία χρέους και θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης της νήσου. Ότι το χρέος που κατασκεύασε το PSI της κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου θα ήταν ο μοχλός για να υπονομευτεί η ίδια η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εξακολουθούν και σήμερα να μην θέλουν να καταλάβουν ή να παριστάνουν ότι δεν κατάλαβαν, ότι όπως η χούντα των Αθηνών μετέφερε τη λογική των πραξικοπημάτων στην Κύπρο, απαρχή του ιστορικού δράματος της Μεγαλονήσου, έτσι και το 2012-3 μετέφεραν το ελληνικό χρέος στην Κύπρο. Μόνο που και στις δύο περιπτώσεις οι πληρωμές και οι πληγές της Κύπρου ήταν πολλαπλάσιες εκείνων στην Αθήνα.Το δράμα της Κύπρου σήμερα, είναι δράμα του ελληνισμού. Αποτέλεσμα έλλειψης στρατηγικής καθώς και πολιτικών ηγεσιών με γνώση, διαίσθηση, αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Ο μόνος τρόπος υπέρβασης της κρίσης είναι η απαλλαγή της Ελλάδας και της Κύπρου από τις ακολουθούμενες πολιτικές. Η ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής σκηνής και στις δύο χώρες. Ο τερματισμός της στάσης του νεοραγιαδισμού που επιδεικνύουν οι κυρίαρχες ομάδες σε Ελλάδα και Μεγαλόνησο. Απαιτείται δε, η τιμωρία των ενόχων, και για το έγκλημα του 1974, και για το σημερινό έγκλημα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Μετατρέπουν τα περίπτερα σε...σπίτι του «Big Brother»!!!

Οι μικροκλοπές στα ένθετα των περιοδικών και των εφημερίδων σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα της Πρέβεζας,ανησυχούν τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι αντί να κερδίζουν χρήματα από τις πωλήσεις βάζουν και από την τσέπη τους. Πολλοί δε από αυτούς έχουν μετατρέψει το περίπτερό τους σε σπίτι του «Big Brother» τοποθετώντας κλειστό κύκλωμα καμερών περιμετρικά. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια κεντρικού καταστήματα πώλησης ημερησίου και περιοδικού τύπου στην Πρέβεζα μπορεί σε κάποιους το σκίσιμο της συσκευασίας η αφαίρεση ενός δώρου από ένα περιοδικό να φαίνεται απλό αλλά για το κατάστημα σημαίνει κόστος και μάλιστα υψηλό αφού τα έντυπα που έχει αλλοιωθεί η συσκευασία τους (πλαστικό κάλυμµα) ή λείπουν από αυτά ένθετα ή. προσφορές και δώρα θεωρούνται ως πωληθέντα και δεν επιστρέφονται. Η ιδιοκτήτρια ανέφερε μάλιστα ότι πριν λίγες ημέρες η κάμερα παρακολούθησης «συνέλαβε» μια γυναίκα που αφαίρεσε ένα κραγιόν που ήταν μέσα σε περιοδικό σφραγισμένο με ζελατίνα και σημείωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της γυναίκας αφού ουσιαστικά πρόκειται για κλοπή. Σύμφωνα με την ίδια, οι μικροκλοπές είναι συχνές, γι’ αυτό έχει τοποθετήσει και κάμερες παρακολούθησης για να ελέγχεται ο χώρος των περιοδικών ο οποίος βρίσκεται έξω από το κατάστημα και συχνά γίνεται στόχος με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» cd και dvd εφημερίδων, περιοδικών αλλά και δώρα.

Μετέωροι 12 εργαζόμενοι του Δήμου Ιωαννιτών!

Μετέωροι εξακολουθούν να παραμένουν δώδεκα εργαζόμενοι του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς ενώ ανήκουν οργανικά στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, απασχολούνται, στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ)!Οι δώδεκα εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί, χωρίς απόφαση όπως λέγεται, την ώρα μάλιστα που η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας έχει τεράστια ανάγκη από προσωπικό και ήδη κλητήρες εκτελούν χρέη Διοικητικών Υπαλλήλων, σε αντικατάσταση εκείνων που έχουν «αποσπασθεί» στον ΟΚΠΑΠΑ.Πέραν αυτών όμως, έχουν προκύψει τρία σοβαρά ζητήματα που αφορούν και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το πρώτο έχει να κάνει για το ποιος υπογράφει για την πληρωμή τους, όταν ανήκουν στην Πρόνοια και εργάζονται στον ΟΚΠΑΠΑ. Το δεύτερο ποιος θα τους αξιολογήσει και το τρίτο για ποιο λόγο δεν λαμβάνεται υπόψη η βούλησή τους να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις.Όλα αυτά προβληματίζουν τους εργαζόμενους και για τον πρόσθετο λόγο, της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς παραμένουν άγνωστα τα τελικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των γνώσεων και της εμπειρίας στη θέση που είναι τοποθετημένος ο κάθε υπάλληλος.Στο πλευρό τους – αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν – βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και νυν μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκος Κρικώνης, που προσπαθεί να τους βοηθήσει αναζητώντας την «άκρη του νήματος» και τούτο γιατί, κατ’ επανάληψη έχει τεθεί το ζήτημα στη Δημοτική Αρχή χωρίς να δοθεί καμία ουσιαστική και υπεύθυνη απάντηση. Ακόμη και στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο επίσης τέθηκε το θέμα από τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ν. Γκόντα, λέχθηκαν μισόλογα, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο καθώς δείχνει τον... σεβασμό που τρέφει η Δημοτική Αρχή προς τους εργαζόμενους και τη νομιμότητα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά, χάνουν την εργασία τους!

Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά, χάνουν την εργασία τους και ψάχνουν μάταια να βρουν κάποια άλλη. Ακόμα όμως και αν βρουν, οι αποδοχές που έχουν είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η ασφάλιση τις περισσότερες φορές ανύπαρκτη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορούν να συντηρήσουν όχι μόνο την οικογένειά τους, αλλά συχνά, ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ όπου ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, φθάνοντας τους 27.769, από 26.374 που ήταν ένα μήνα πριν!!! Την καλπάζουσα ανεργία στην Πρέβεζα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημόπουλος, ο οποίος όπως μας είπε μόνο αιφνιδιασμό δεν αποτελούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αφού ο ίδιος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με ανθρώπους που μένουν χωρίς δουλειά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι καθημερινά δεκάδες άνεργοι «χτυπούν» τις πόρτες των δήμων αλλά και του εργατικού κέντρου προκειμένου να ενημερωθούν αν υπάρχει κάποια δουλειά. Το τελευταίο διάστημα δε, μετά τα δημοσιεύματα ότι θα προσληφθούν στους δήμους 400 χιλιάδες άνεργοι οι επισκέψεις γίνονται όλο και περισσότερες. Στα προγράμματα αυτά ελπίζουν και οι δήμοι αφού οι απασχολούμενοι θα προσφέρουν σημαντικό έργο σε κρίσιμους τομείς. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης τονίζει ότι η ανεργία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται καθημερινά και προσθέτει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα προσλήψεις ανέργων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχει ο δήμος σε προσωπικό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και τόνισε ότι μέσω του προγράμματος θα μπορεί να προσφερθεί σημαντικό έργο σε κρίσιμους τομείς όπως η κοινωνική φροντίδα, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και η καθαριότητα. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Ζηρού κ.Δημήτρη Γιολδάση ο οποίος σημείωσε ότι η ανεργία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται δραματικά και ότι δράσεις αυτές είναι σημαντικές γιατί βοηθούν στην καταπολέμηση της. Ο κ Γιολδάσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα και ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση όπως στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και υπογράμμισε ότι οι προσλήψεις αυτές θα δώσουν την δυνατότητα πιο οργανωμένων παρεμβάσεων στους τομείς της καθημερινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα και πιεστικά προβλήματα στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Ζηρού.

Νέες θέσεις παραγωγών στη Λαϊκή Αγορά Σεισμοπλήκτων

Ο Σύλλογος Οικισμού Σεισμοπλήκτων ενημερώνει τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές ότι έχει ανακοινωθεί από τον Δ.Σ. τουΔήμου Ιωαννιτών πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση είκοσι (20) κενών θέσεων στη Λαϊκή Αγορά Σεισμοπλήκτων.Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί λαϊκών αγορών να προσέλθουν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία, ήτοι από 11.03.2013 έως 30.03.2013, στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να καταθέσουν την αίτησή τους και να λάβουν την άδεια πωλητή παραγωγού Λαϊκών Αγορών.Πληροφορίες:Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ιωαννιτών, Μ. Μπότσαρη 17 – 1ος όροφος, αρμόδια υπάλληλος κα Βασιλική Βασιλάκη, τηλ: 2651361166

Νέοι από την Ήπειρο θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία

Νέους και νέες αναζητεί το Κέντρο Νέων Ηπείρου για μία Ανταλλαγή Νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Égervölgye Youth Camp στην Ουγγαρία από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου. Στην ανταλλαγή θα συμμετάσχουν 35 Νέοι από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο στόχος είναι, οι νέοι που συμμετέχουν να γνωρίσουν εφευρέτες και τις εφευρέσεις από το μακρινό και πρόσφατο παρελθόν. «Έτσι, θα εμπνευστούν και θα ενθαρρυνθούν να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ιδέες και να προσπαθήσουν να τις υλοποιήσουν. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας με δημιουργικούς τρόπους, να μάθουν για τους πολιτισμούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν, να γνωριστούν και να συνάψουν φιλίες με άλλους νέους καθώς και να δουν διάφορα μέρη της Ουγγαρίας».Οι διοργανωτές του σχεδίου θα καλύψουν το 70% των εξόδων μετακίνησης καθώς και τη διαμονή και το φαγητό των συμμετεχόντων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mailyouthcenterofepirus@yahoo.gr ή στην ιστοσελίδα www.youthcenterofepirus.org ή στο τηλ.6975200586

Δωρεάν Σεμινάριο στα Γιάννενα,για παρουσίαση Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ελλάδα

Το NETWORK Postgraduate Department, στα πλαίσια της υποστήριξης των υποψηφίων για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ελλάδα,διοργανώνει το Δωρεάν Σεμινάριο: "Μεταπτυχιακές Σπουδές το κλειδί για την Παγκόσμια Αγορά Εργασίας". Στο σεμινάριο θα καλυφθούν κρίσιμα θέματα όπως γιατί να επενδύσετε σε ένα Μεταπτυχιακό τίτλο σε περιόδους οικονομικής κρίσης και πως σου δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπεις στην Παγκόσμια Αγορά Εργασίας, ποια Μεταπτυχιακά και Ειδικότητες θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα 5 χρόνια, ποια είναι τα κόστη των Μεταπτυχιακών Σπουδών, ποιες χώρες πρωταγωνιστούν σε Μεταπτυχιακά και ποιες υποτροφίες προσφέρονται από φορείς σε Ελλάδα και Εξωτερικό.Η παρακολούθηση είναι Δωρεάν, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν ο Οδηγός Postgraduate Development του NETWORK και Βεβαίωση παρακολούθησης Ημερησίου Σεμιναρίου. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στις 14:30 στο Ξενοδοχείο Grand Serai (πρώην Ξενία). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://ioannina-postgraduate-studies-dasta.eventbrite.com/#

Επόπτες Ταμείων ζητά το JUMBO στην Πρέβεζα

Το πολυκατάστημα JUMBO, ζητάει για το κατάστημα στην ΠΡΕΒΕΖΑ δυναμικά και υπεύθυνα άτομα για την κάλυψη της θέσης Εποπτών Ταμείων. Όσοι επιλεγούν θα είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία του χώρου των ταμείων και του καταστήματος, την ασφαλή και ορθή συναλλαγή των πελατών και προσωπικού και για τον εντοπισμό κλοπών, φθορών, και αχρέωτων κωδικών.Για να προσληφθεί κάποιος θα πρέπει να έχει προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία σε θέση εποπτείας, το λιγότερο 2 ετών, να γνωρίζει Η/Υ, να διαθέτει δυναμικότητα, υπευθυνότητα κι ανεπτυγμένη παρατηρητικότητα να έχει εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για τους άνδρες υποψήφιους) και ηλικία από 28 έως 45 ετών. Η εταιρεία JUMBO προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, αξιοκρατικό περιβάλλον εργασίας,συστηματική και ευρύτατη εκπαίδευση και σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον. Στείλτε τo βιογραφικό σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:hr@jumbo.gr ή στο Fax: 210-48.05.242

Αγνοείται 63χρονος από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Από το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου αγνοείται ο Παναγιώτης Ντεντόπουλος, 63 χρόνων.Έφυγε από το σπίτι του στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς να γίνει αντιληπτός από την ηλικιωμένη μητέρα του που έμενε μαζί του.Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και η κατάσταση του μπορεί να επιδεινωθεί, αν δεν πάρει τα φάρμακα του. Κάποιοι είπαν ότι τον είδαν στις 6 Μαρτίου στα ΚΤΕΛ κοντά στον Κηφισό.Την ημέρα που εξαφανίστηκε, φορούσε ένα σκουρόχρωμο μπουφάν, τζιν παντελόνι και σκουρόχρωμο πουλόβερ. Έχει γενειάδα και το ύψος του είναι 1.75.

Η Multirama στην Άρτα, ζητά Σύμβουλο Πωλήσεων Κινητής Τηλεφωνίας

Η Multirama, το πρώτο εξειδικευμένο Δίκτυο Καταστημάτων Πληροφορικής που παρουσιάστηκε στην Ελληνική αγορά, επιθυμεί να διευρύνει την ομάδα της και να προσλάβει για το υποκατάστημά της στην Άρτα Σύμβουλο Πωλήσεων Κινητής Τηλεφωνίας, (Κωδ. Θέσης: SART/0313-Sales_Mob). Ο
υποψήφιος θα έχει στην ευθύνη του την οργάνωση του τομέα ευθύνης με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εξυπηρέτησης στους πελάτες του καταστήματος, την εφαρμογή των πολιτικών, διαδικασιών & κανόνων λειτουργίας της εταιρείας και την παρακολούθηση του ανταγωνισμού και διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις της αγοράς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν άριστη ικανότητα επικοινωνίας, ευχάριστη προσωπικότητα, προϋπηρεσία 2-3 χρόνια σε ανάλογη θέση (ιδανικά σε κατάστημα λιανικής τεχνολογίας - κινητής τηλεφωνίας), ομαδικό πνεύμα,οργανωτικές ικανότητες, ευχέρεια στη χρήση Η/Υ (MS Office, Windows),άριστη γνώση Αγγλικών (προφορικά και γραπτά), ενθουσιασμός για την επίτευξη προσωπικών και ομαδικών στόχων και εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για τους άντρες υποψηφίους). Η εταιρεία παρέχει ελκυστικό πακέτο σταθερών και μεταβλητών αποδοχών, διαρκή εκπαίδευση, άριστο περιβάλλον εργασίας σε μοντέρνα καταστήματα και ευκαιρία σταδιοδρομίας σε μια δυναμική αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Μπορείτε να υποβάλετε το βιογραφικό σας ακολουθώντας το link «Αποστολή Βιογραφικού» προκειμένου να συμπληρώσετε την αντίστοιχη φόρμα στο site του Multirama, επιλέγοντας τον κωδικό της θέσης που σας ενδιαφέρει.

Εμπορική εταιρεία ζητά επόπτες-εκπαιδευτές πωλητών στα Γιάννενα

Εμπορική εταιρεία ζητά επόπτες-εκπαιδευτές πωλητών, ως ανεξάρτητους συνεργάτες στα Γιάννενα. Η προσφερόμενη εργασία σε μορφή μερικής απασχόληση θα αμείβεται με 600 ευρώ, ενώ η πλήρης με 1.200. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το τηλέφωνο: 210-96.32.192

Εκπρόσωπο πωλήσεων ζητά η Intersport

Για το νέο της κατάστημα στα Γιάννενα


Νέο κατάστημα στα Γιάννενα ανοίγει η INTERSPORT Athletics, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Fourlis, με 84 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Τουρκία, μέλος της INTERSPORT International Corporation που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αθλητικών ειδών σε 42 χώρες. Έτσι λοιπόν, αναζητά νέα μέλη για την ομάδα της και στο πλαίσιο αυτό ζητά βιογραφικά σημειώματα για να προσλάβει Εκπρόσωπο Πωλήσεων (Sales Representative) (κωδ.SR_IOAN 13) για το νέο της κατάστημα στα Ιωάννινα. Τα κύρια καθήκοντα της θέσης περιλαμβάνουν την ποιοτική και εξειδικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών, την πώληση προϊόντων και την προετοιμασία των προϊόντων προς πώληση στο κατάστημα. Απαραίτητα και Επιθυμητά Προσόντα αποτελούν το απαραίτητο επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιθυμητό επίπεδο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κατά προτίμηση Τ.Ε.Φ.Α.Α, η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, η επιθυμητή ενασχόληση σε οποιοδήποτε επίπεδο (ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό) με τον αθλητισμό, η προϋπηρεσία σε αντίστοιχο ρόλο θα εκτιμηθεί αλλά δεν είναι απαραίτητη, ενώ απαραίτητο είναι για τους άνδρες να έχουν εκπληρωμένες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Πληροφορίες  ΕΔΩ