Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Η Πτηνοτροφία στην Ήπειρο βάζει «ανάχωμα» στην κρίση!

Αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα βρίσκεται αυτή την περίοδο ο κλάδος της Πτηνοτροφίας και στην Ήπειρο, τα οποία διαρκώς εντείνονται, λόγω της οικονομικής κρίσης. Βασικότερο όλων είναι η έλλειψη ρευστότητας που… γονατίζει την αγορά και τις επιχειρήσεις της, αλλά και η μείωση των περιθωρίων κέρδους στο λιανεμπόριο, με την ταυτόχρονη αύξηση της εισαγωγής «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων.Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, η Πτηνοτροφία στην περιοχή μας παραμένει όρθια και ο κύριος εκπρόσωπός της, ο Πτην/κός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» δίνει σκληρή μάχη για να δημιουργήσει ένα ασφαλές «ανάχωμα» απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης, το οποίο θα επιτρέψει στην ίδια την επιχείρηση και στους 500 περίπου συνεταιριστές της να επιβιώσουν. Προσπάθεια που υποβοηθείται από την αύξηση η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην κατανάλωση ντόπιου κοτόπουλου. Απαιτείται πάντως η αποφασιστική στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής, όπως ανέφερε χθες μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Πρόεδρος της «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου.

Εκκρεμή ζητήματα
«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ανακοινώσεις της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη του πτηνοτροφικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου.Η επιδότηση των πτηνοτρόφων παραγωγών μέσα από προγράμματα ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα «De Minimis», δε δίνει καμία λύση στα σοβαρά και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής Πτηνοτροφίας, όπως τόνισε με έμφαση. Αντιθέτως, πρόσθεσε, κρίσιμα ζητήματα που έχουν τεθεί προς την Πολιτεία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως, για παράδειγμα, οι μειώσεις και ρυθμίσεις των δανείων που δόθηκαν στους πτηνοτρόφους κατά την περίοδο της γρίπης των πτηνών, με εγγύηση μάλιστα του ελληνικού Δημοσίου, οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους των πρώτων υλών και πάνω απ' όλα η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, παραμένουν… κλειδωμένα στο συρτάρι!

Αύξηση κατανάλωσης, αλλά…
Αυτή την περίοδο πάντως ικανοποίηση δημιουργεί στη Διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού η αύξηση της κατανάλωσης, που έχει καταγράφει κατά το κλείσιμο του 2012, με επιπλέον τάσεις ανόδου από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στη λιανική πώληση τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται διαρκώς προς τα κάτω, εξαιτίας των συνεχόμενων προσφορών και των αυξημένων κοστολογίων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της «Πίνδου», αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις κινούνται συχνά σε επίπεδα τιμών κάτω από το κόστος της παραγωγής!

Κοτόπουλα εκ… Βουλγαρίας!
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η ντόπια Πτηνοτροφία είναι η δραματική αύξηση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων, κυρίως από τη Βουλγαρία, σε τιμές «Dumbing», δηλαδή κάτω του κόστους. Η τιμή των εισαγόμενων κοτόπουλων είναι χαμηλότερη απ’ τα ελληνικά εξαιτίας του γεγονότος ότι στη γειτονική μας χώρα δόθηκε από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση στην πτηνοτροφική παραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια! «Αυτό συνιστά, αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Δημητρίου, προσθέτοντας πως κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι εισάγουν τα κοτόπουλα από τη γειτονική χώρα, τα λανσάρουν στη συνέχεια ως ελληνικά.

«Ανάχωμα» στην κρίση
Για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων έχει καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου. Κυρίως έχει γίνει ένας εξορθολογισμός των δαπανών και μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής, ενώ έχουν ληφθεί και μια σειρά από άλλα μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στόχος να δημιουργηθεί ένα ασφαλές «ανάχωμα» απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης.Πάντως, τα προβλήματα παραμένουν. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της «Πίνδου», «όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση σε συνθήκες κρίσης, τόσο περισσότερες είναι οι δυσκολίες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει την αγορά και κάθε μορφή επιχείρησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και την παράλληλη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια από την Αγροτική Τράπεζα, καθώς επίσης και η πώληση αυτής εν μία νυκτί, δημιούργησαν πολλές δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία του Συνεταιρισμού».

Ο λόγος στην Πολιτεία…
Ο κλάδος της Πτηνοτροφίας λοιπόν ακόμη... περιμένει τις αποφάσεις της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα και με όλα όσα συζητήθηκαν σε συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης (Εμπορίου).

Γενική συνέλευση
Τα προβλήματα, οι εκκρεμότητες και οι όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο συζητήθηκαν πριν λίγες ημέρες σε ενημερωτική γενική συνέλευση των μελών παραγωγών - πτηνοτρόφων του Πτην/κού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων. Στη συνέλευση κατατέθηκαν απόψεις και θέσεις για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και οι προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία και επεκτατική πολιτική του Συνεταιρισμού, το εισόδημα των παραγωγών του, αλλά και οι θέσεις εργασίες στην επιχείρηση.

Αγρότης βρήκε τραγικό θάνατο στη Χρυσοβίτσα!

Τραγικό δυστύχημα το Σάββατο το απόγευμα στην τοπική κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Μετσόβου. Ο 52 ετών αγρότης πατέρας 4 παιδιών Νικόλαος Τζοβάρας καταπλακώθηκε από οξιά στο δάσος και έχασε επί τόπου τη ζωή του.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά, χάνουν την εργασία τους!

Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά, χάνουν την εργασία τους και ψάχνουν μάταια να βρουν κάποια άλλη. Ακόμα όμως και αν βρουν, οι αποδοχές που έχουν είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η ασφάλιση τις περισσότερες φορές ανύπαρκτη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορούν να συντηρήσουν όχι μόνο την οικογένειά τους, αλλά συχνά, ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ όπου ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, φθάνοντας τους 27.769, από 26.374 που ήταν ένα μήνα πριν!!! Την καλπάζουσα ανεργία στην Πρέβεζα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημόπουλος, ο οποίος όπως μας είπε μόνο αιφνιδιασμό δεν αποτελούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αφού ο ίδιος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με ανθρώπους που μένουν χωρίς δουλειά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι καθημερινά δεκάδες άνεργοι «χτυπούν» τις πόρτες των δήμων αλλά και του εργατικού κέντρου προκειμένου να ενημερωθούν αν υπάρχει κάποια δουλειά. Το τελευταίο διάστημα δε, μετά τα δημοσιεύματα ότι θα προσληφθούν στους δήμους 400 χιλιάδες άνεργοι οι επισκέψεις γίνονται όλο και περισσότερες. Στα προγράμματα αυτά ελπίζουν και οι δήμοι αφού οι απασχολούμενοι θα προσφέρουν σημαντικό έργο σε κρίσιμους τομείς. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης τονίζει ότι η ανεργία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται καθημερινά και προσθέτει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα προσλήψεις ανέργων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχει ο δήμος σε προσωπικό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και τόνισε ότι μέσω του προγράμματος θα μπορεί να προσφερθεί σημαντικό έργο σε κρίσιμους τομείς όπως η κοινωνική φροντίδα, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και η καθαριότητα. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση ο οποίος σημείωσε ότι η ανεργία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται δραματικά και ότι δράσεις αυτές είναι σημαντικές γιατί βοηθούν στην καταπολέμηση της. Ο κ Γιολδάσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα και ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση όπως στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και υπογράμμισε ότι οι προσλήψεις αυτές θα δώσουν την δυνατότητα πιο οργανωμένων παρεμβάσεων στους τομείς της καθημερινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα και πιεστικά προβλήματα στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Ζηρού.

Αίσιο τέλος για τον ορειβάτη που είχε χαθεί στο όρος Ξηροβούνι

Αίσιο τέλος είχε τελικά το θρίλερ με την αναζήτηση ενός 63χρονου ορειβάτη, ο οποίος αγνοούταν από χθες το μεσημέρι, καθώς πριν από λίγη ώρα βρέθηκε σώος.Ο άτυχος άνδρας είχε ανεβεί μαζί με την παρέα του στο όρος Ξηροβούνι, μεταξύ των νομών Πρεβέζης, Άρτας και Ιωαννίνων ακολουθώντας διαφορετική πορεία και δίνοντας ραντεβού στην κορυφή.Ωστόσο, οι ώρες περνούσαν με αποτέλεσμα να αρχίσει η παρέα του 63χρονου να ανησυχεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία άρχισε έρευνες εντοπισμού στην περιοχή με τη βοήθεια και ντόπιων.Τέλος καλό, όλα καλά!

Δεν πραγματοποιήθηκε η μεσημεριανή πτήση της Ολυμπιακής προς Ιωάννινα

Αγαπητο epirusgate
Προς ενημερωση σας...
Η πτηση απο ιωαννινα προς αθηνα των 15.05 δεν πραγματοποιηθηκε καθως το αεροπλανο που ερχοταν απο αθηνα δεν προσγειωθηκε στα Ιωαννινα λογω δυσμενων καιρικων συνθηκων. Επομενη πιθανη πτηση στις 21.30.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Κανείς δεν σεβάστηκε τα φυτά της νησίδας στη Δωδώνης

Δεν είναι τυχαίο, ότι κάθε φορά που έχουμε παρέλαση στα Γιάννενα καταστρέφονται τα φυτά στη νησίδα της λεωφόρου Δωδώνης. Την αιτία τη βλέπετε στη φωτό που σας παρουσιάζουμε. Ούτε ένας από τους πολίτες που την παρακολουθούν δεν έκανε ένα βήμα πίσω, ώστε και την παρέλαση να απολαύσουν αλλά και τα φυτά της νησίδας να μείνουν ανέπαφα.Δυστυχώς όμως, μικροί-μεγάλοι και φέτος τα έκαναν... αλοιφή. Λέτε γι' αυτό κάποτε ο Γκόντας να είχε βάλει στη νησίδα εκείνες τις σιδηρόφρακτες, αντιαισθητικές ζαρτινιέρες;

Μετέωροι 12 εργαζόμενοι του Δήμου Ιωαννιτών!

Μετέωροι εξακολουθούν να παραμένουν δώδεκα εργαζόμενοι του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς ενώ ανήκουν οργανικά στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, απασχολούνται, στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ)!Οι δώδεκα εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί, χωρίς απόφαση όπως λέγεται, την ώρα μάλιστα που η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας έχει τεράστια ανάγκη από προσωπικό και ήδη κλητήρες εκτελούν χρέη Διοικητικών Υπαλλήλων, σε αντικατάσταση εκείνων που έχουν «αποσπασθεί» στον ΟΚΠΑΠΑ.Πέραν αυτών όμως, έχουν προκύψει τρία σοβαρά ζητήματα που αφορούν και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το πρώτο έχει να κάνει για το ποιος υπογράφει για την πληρωμή τους, όταν ανήκουν στην Πρόνοια και εργάζονται στον ΟΚΠΑΠΑ. Το δεύτερο ποιος θα τους αξιολογήσει και το τρίτο για ποιο λόγο δεν λαμβάνεται υπόψη η βούλησή τους να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις.Όλα αυτά προβληματίζουν τους εργαζόμενους και για τον πρόσθετο λόγο, της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς παραμένουν άγνωστα τα τελικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των γνώσεων και της εμπειρίας στη θέση που είναι τοποθετημένος ο κάθε υπάλληλος.Στο πλευρό τους – αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν – βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και νυν μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκος Κρικώνης, που προσπαθεί να τους βοηθήσει αναζητώντας την «άκρη του νήματος» και τούτο γιατί, κατ’ επανάληψη έχει τεθεί το ζήτημα στη Δημοτική Αρχή χωρίς να δοθεί καμία ουσιαστική και υπεύθυνη απάντηση. Ακόμη και στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο επίσης τέθηκε το θέμα από τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ν. Γκόντα, λέχθηκαν μισόλογα, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο καθώς δείχνει τον... σεβασμό που τρέφει η Δημοτική Αρχή προς τους εργαζόμενους και τη νομιμότητα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ερώτηση του Μιχάλη Κασσή για την ανάγκη αλλαγής χάραξης της Ιόνιας Οδού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφορικά με το αίτημα τοπικών φορέων για την ανάγκη αλλαγής χάραξης της Ιόνιας Οδού, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κασσής και η οποία αναφέρει αναλυτικά:"Κύριε Υπουργέ,Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Αλλαγή Χάραξης της Ιόνιας Οδού, δηλαδή κάτοικοι και φορείς από τις περιοχές Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου, Κόντσικας, Περάτης και Πετραλώνων Ιωαννίνων με αλλεπάλληλες επιστολές προς το Υπουργείο σας αναφέρει, με παραδείγματα και δηλώσεις στήριξης από το σύνολο των τοπικών φορέων, ότι η προτεινόμενη χάραξη από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι συμφέρουσα, καθώς κοστίζει περισσότερα χρήματα από την χάραξη που προτείνουν οι φορείς της περιοχής, την ημιορεινή.Και όχι μόνο. Με την προτεινόμενη χάραξη δημιουργούνται πολλά και σημαντικά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο. Ενδεικτικά αναφέρω πως πλήττεται η τοπική κοινότητα Κοσμηράς, υποβαθμίζεται η αναπτυσσόμενη κοινότητα Ασβεστοχωρίου, καταστρέφεται ο δασικός πνεύμονας της Κόντσικας και κατακερματίζεται ο μοναδικός κάμπος της περιοχής με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι πλήττονται ανεπανόρθωτα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κάτι το οποίο ,σε μια εποχή που προτρέπει το κράτος ειδικά τους νέους σε στροφή στον πρωτόγεννη τομέα ,είναι σε λάθος κατεύθυνση.Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ αναφέρει πως το Υπουργείο δεν υπολογίζει το όφελος που θα προκύψει από τη νέα χάραξη, με την αφθονία των αδρανών και χωματουργικών υλικών που υπάρχουν, με την υπάρχουσα σε μήκος δέκα χιλιομέτρων ευθεία και ασφαλτοστρωμένη παλιά οδό της χωματερής Δουρούτης.Σε απάντηση του προς όλα αυτά ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε πως η ορεινή χάραξη έχει απορριφθεί ως εναλλακτική λύση ,για λογούς λειτουργικούς, περιβαλλοντικούς, και κατασκευαστικούς. Δήλωσε επίσης ότι η αδειοδοτημένη χάραξη αντιμετωπίζει τα τεχνικά προβλήματα, ελαχιστοποιεί την κατάληψη αξιοποιήσιμης γεωργικής γης και γενικότερα αποτελεί τη βέλτιστη λύση.Βεβαία συμφώνα με τους φορείς της Ηπείρου φαίνεται να είναι ακριβότερη. Το αίτημα κάτοικων και φορέων κρίνω πως είναι δίκαιο .Θα έλεγα πως βέλτιστη λύση είναι να αποφευχθεί ο κυκεώνας των απαλλοτριώσεων που προκύπτουν με τη λύση που υιοθετεί το Υπουργείο.Να υπενθυμίσω επίσης πως υπάρχει χρόνος να μελετήσετε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αφού έτσι και αλλιώς δε φαίνετε φως σύντομα, αναφορικά με την επανεκκίνηση των οδικών έργων.Για όλα αυτάΕρωτάσθε κ. Υπουργέ
-Ποιοι είναι, αναλυτικά και κοστολογημένα, οι λειτουργικοί, περιβαλλοντικοί, και κατασκευαστικοί λόγοι που επικαλείστε για την απόρριψη της λύσης που προτείνουν οι τοπικοί φορείς;
-Ποιο είναι το χρηματικό όφελος από την υιοθέτηση μιας ,κατά τα άλλα μεγαλύτερης σε μήκος, λύσης που επικαλείστε;
-Ποιο είναι το ποσό που δαπανήθηκε για την εκπόνηση της μελέτης χάραξης της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Πεδινής- Φανερωμένης (στην προέκταση δηλαδή του οδικού άξονα) ,πότε καταβλήθηκε και σε ποιον;"

Νέα έκτακτη επιχορήγηση για τον Δήμο της Πρέβεζας

Tην έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πρέβεζας με το ποσό των 80 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες εβδομάδες την περιοχή, ενέκρινε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.Ο κ.Στυλιανίδης ενημέρωσε σχετικά τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη ο οποίος με προσωπικές επισκέψεις του στο Υπουργείο είχε ζητήσει την συνδρομή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και στον ορεινό όγκο του Δήμου.Το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης των 80 χιλιάδων ευρώ, έρχεται να προστεθεί στα 250 χιλιάδες ευρώ τα οποία ενέκρινε επίσης για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης επισημαίνει ότι με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν βασικές ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν από την συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία.Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται δεδομένου ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως οι βροχοπτώσεις δεν έχουν σταματήσει ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η οικονομική αποτίμηση τους έτσι ώστε να αποτυπωθεί το ακριβές ποσό που απαιτείται για την αποκατάστασή τους.

Αγνοείται 63χρονος από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Από το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου αγνοείται ο Παναγιώτης Ντεντόπουλος, 63 χρόνων.Έφυγε από το σπίτι του στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς να γίνει αντιληπτός από την ηλικιωμένη μητέρα του που έμενε μαζί του.Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και η κατάσταση του μπορεί να επιδεινωθεί, αν δεν πάρει τα φάρμακα του. Κάποιοι είπαν ότι τον είδαν στις 6 Μαρτίου στα ΚΤΕΛ κοντά στον Κηφισό.Την ημέρα που εξαφανίστηκε, φορούσε ένα σκουρόχρωμο μπουφάν, τζιν παντελόνι και σκουρόχρωμο πουλόβερ. Έχει γενειάδα και το ύψος του είναι 1.75.

Διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων

Η Ένωσή μας ,με αφορμή τις μέχρι τώρα αποσπάσεις συναδέλφων μας στον Έβρο, θα ήθελε να εκφράσει την διαμαρτυρία της σχετικά με τον σκοπό που αυτές εξυπηρετούν εάν δηλαδή πραγματοποιούνται για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ή για την ενίσχυση της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης.Συγκεκριμένα συνάδερφοί μας που είναι αποσπασμένοι στην ανωτέρω Α.Δ αντί να είναι επιφορτισμένοι με το έργο της αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στην χώρα μας ,επειδή προφανώς "περισσεύουν" ή δεν "έχουν τι να τους κάνουν", χρησιμοποιούνται για την φύλαξη λατομείων χρυσού, για την λήψη μέτρων τάξης σε μπλόκα αγροτών , για φρούρηση Αστυνομικών καταστημάτων ,ακόμη και για την φύλαξη ποινικών κρατουμένων με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Και αν δεν υπήρχε παρέμβαση την τελευταία στιγμή, τόσο από πρωτοβάθμιες ενώσεις όσο και από τον πρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Υ , αποσπασμένοι συνάδελφοι θα ελάμβαναν μέρος σε λήψη μέτρων τάξης σε τουρνουά βόλεϊ ακόμη και σε τοπικό αποκριάτικο καρναβάλι !!!Το γεγονός ότι και οι επτά συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την πρόσφατη απόδραση ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ Φερών , είναι αποσπασμένοι μαρτυρά ξεκάθαρα τον ρόλο και την αντιμετώπιση των Αστυνομικών αυτών.Συνάδελφοι μακριά από τις οικογένειές τους , με ένα σωρό προβλήματα οικογενειακά , οικονομικά κ.α ,έχοντας αφήσει πίσω τις τοπικές κοινωνίες όπου υπηρετούν το έγκλημα να οργιάζει και να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο , έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία , την υπηρεσιακή τους σταδιοδρομία αλλά και την περεταίρω οικονομική τους εξόντωση .Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την διάθεση όλων αυτών των αστυνομικών δυνάμεων ή δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις εποχές στις οποίες ζούμε ή ενεργούν με γνώμονα την πεπατημένη αντιμετωπίζοντας τους συναδέλφους μας ως αριθμητικά νούμερα και όχι ως ανθρώπινες οντότητες όπως αρμόζει , μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τον λόγο που βρίσκονται οι συνάδελφοι αυτοί στον Έβρο ,ούτε την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων , ούτε το κόστος της μετακίνησης που δεν πληρώνουν οι ίδιοι αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.Είναι ολοφάνερο πως με την ολοκλήρωση του φράκτη ο τεράστιος αριθμός αποσπασμένων Αστυνομικών στον Έβρο δεν εξυπηρετεί κανέναν ,ούτε την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ούτε τους συναδέλφους ,αλλά ούτε και την ίδια την χώρα μας . Πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε έτσι ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτό το έκτρωμα του εξοστρακισμού Αστυνομικών χωρίς λόγο.Ας προχωρήσει το Αρχηγείο ,στην περεταίρω υλοποίηση της πρότασης των πρωτοβαθμίων ενώσεων του Έβρου για μακροχρόνιες αποσπάσεις συναδέλφων που έχουν τόπο καταγωγής ή τόπο συμφερόντων τον Έβρο.

ΑΡΤΑ:Τιμήθηκε ο Γιάννης Μπανιάς στον τόπο καταγωγής του

Τον πο­λι­τι­κό, κοι­νω­νι­κό α­γω­νι­στή, φί­λο και άν­θρω­πο Γιάν­νη Μπα­νιά σκια­γρά­φη­σαν ό­λοι ό­σοι α­να­φέρ­θη­καν σε αυ­τόν, τη βρα­διά της πε­ρα­σμέ­νης Τε­τάρ­της στην α­γα­πη­μέ­νη του πα­τρί­δα, την πό­λη της Άρτας. Σε εκ­δή­λω­ση που διορ­γα­νώ­θη­κε με την ευ­και­ρία της συ­μπλή­ρω­σης ε­νός χρό­νου α­πό τον θά­να­τό του και της δω­ρεάς της βι­βλιο­θή­κης του στον μου­σι­κο­φι­λο­λο­γι­κό σύλ­λο­γο Άρτας «Σκου­φάς». Στην προ­σω­πι­κό­τη­τα του Γιάν­νη α­να­φέρ­θη­καν η Όλγα Γε­ρο­βα­σί­λη, βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚ­Μ, ο Γιώρ­γος Παπ­πάς, η Μα­ρία Δέ­τσι­κα, μέ­λος του συλ­λό­γου, ε­νώ ε­πί­σης πα­ρε­νέ­βη­σαν ο α­ντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Άρτας, Βα­σί­λης Ψα­θάς, ο δή­μαρ­χος Αρταίων, Γιάν­νης Πα­πα­λέ­ξης, ο δή­μαρ­χος Κεντρικών Τζου­μέρ­κων, Χρή­στος Χα­σιά­κος, εκ μέ­ρους της Α­ΚΟ­Α ο Σταύ­ρος Πι­στιώ­λης, ο Βα­σί­λειος Ρί­ζος, α­ντι­δή­μαρ­χος Κε­ντρι­κών Τζου­μέρ­κων, ο α­δελ­φός του Νί­κος, ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου Γιάν­νης Κου­τσού­μπας.Ο «Σκου­φάς» πρό­σφε­ρε προς τι­μήν του ε­κλι­πό­ντος πλα­κέ­τα, την ο­ποία πα­ρέ­λα­βε ο α­δελ­φός του, Νί­κος.Ο Σταύ­ρος Πι­στιώ­λης στο σύ­ντο­μο χαι­ρε­τι­σμό α­να­φέρ­θη­κε σε ο­ρι­σμέ­να ση­μεία κα­μπής της πο­ρείας του Γιάν­νη. «Το 1982 γνω­ρί­σα­με το Γιάν­νη να δί­νει τη μά­χη στο ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού μα­ζί και με άλ­λους για την Αρι­στε­ρή στρο­φή. Ήταν η πρώ­τη φο­ρά που ά­κου­γα, ό­ντας ε­παρ­χιώ­της, ό­τι σ’ έ­να Αρι­στε­ρό κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα μπο­ρεί να γί­νει α­ρι­στε­ρή στρο­φή. Αρι­στε­ρό κόμ­μα και Αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή τα εί­χα ταυ­τι­σμέ­να. Ήταν λά­θος. Γυ­ρί­ζο­ντας στην Άρτα διά­βα­σα το βιο­γρα­φι­κό του νέ­ου τό­τε γραμ­μα­τέα μας και έ­μα­θα ό­τι ή­ταν Αρτι­νός και μά­λι­στα α­πό τους Με­λισ­σουρ­γούς. Αυ­τή ή­ταν η πρώ­τη γνω­ρι­μία μου μα­ζί του. Το 1989, δεύ­τε­ρο ση­μείο κα­μπής, ό­ταν η θεω­ρία του τέ­λους της ι­στο­ρίας σά­ρω­νε τα πά­ντα και μι­κροί-με­γά­λοι σπεύ­δα­νε να συ­στε­γα­στούν σε μι­κρό­τε­ρα ή με­γα­λύ­τε­ρα πο­λι­τι­κά σχή­μα­τα και κυ­βερ­νή­σεις, ο Γιάν­νης έ­μει­νε στο ξέ­φω­το».Ο κ. Γ. Πα­πα­λέ­ξης α­να­κοί­νω­σε ό­τι η δη­μο­τι­κή ε­πι­τρο­πή θα α­πο­φα­σί­σει ποιος θα εί­ναι ο δρό­μος που θα πά­ρει το ό­νο­μά του. Η βρα­διά έ­κλει­σε μέ­σα σε κλί­μα έ­ντο­νης φόρ­τι­σης με την «α κα­πέ­λα» ερ­μη­νεία του τρα­γου­διού «Γιάν­νη μου το μα­ντή­λι σου» α­πό την Δή­μη­τρα Μπί­ζα.

Πά­ντα α­νι­διο­τε­λής
Ο Γ. Πα­πάς στην ο­μι­λία του, με­τα­ξύ άλ­λων, α­να­φέρ­θη­κε στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή θη­τεία του Γιάν­νη. «Πα­ρά το γε­γο­νός ό­τι η ο­μι­λία αυ­τή δεν έ­χει ως σκο­πό μια κρι­τι­κή α­πο­τί­μη­ση της πο­λι­τι­κής δρά­σης και συ­μπε­ρι­φο­ράς του Γιάν­νη Μπα­νιά, έ­χω την ά­πο­ψη ό­τι, με­γα­λύ­τε­ρη –χρο­νι­κά- κοι­νο­βου­λευ­τι­κή θη­τεία του Γιάν­νη, στην ελ­λη­νι­κή Βου­λή, θε­τι­κά θα συ­νει­σέ­φε­ρε στο έρ­γο αυ­τής. Συ­γκε­κρι­μέ­να, με­τά το θά­να­τό του Γιάν­νη, ο τό­τε Πρό­ε­δρος της Βου­λής, Φί­λιπ­πος Πε­τσάλ­νι­κος, τον α­πο­κα­λεί: «ε­ξέ­χου­σα προ­σω­πι­κό­τη­τα της πο­λι­τι­κής ζωής, που ση­μά­δε­ψε με τη δρά­ση του την πο­ρεία του τό­που». Επι­πλέ­ον, στην πάν­δη­μη κη­δεία του στην Αθή­να, στις 31 Μαρ­τίου 2012, με με­γά­λη συμ­με­το­χή του λα­ού και των πο­λι­τι­κών, α­πό ό­λο το φά­σμα της πο­λι­τι­κής, η πα­ρου­σία σε αυ­τή του τ. Προέ­δρου της Βου­λής Απο­στό­λου Κα­κλα­μά­νη, υ­πο­δη­λώ­νει την προ­σω­πι­κή φι­λία και ε­κτί­μη­ση αυ­τών, στον Γιάν­νη Μπα­νιά.Ο Γιάν­νης, α­ξιο­πρε­πής, α­νι­διο­τε­λής, κα­λο­συ­νά­τος, άν­θρω­πος της πο­λι­τι­κής και της αν­θρώ­πι­νης προ­σφο­ράς ε­ξέ­φρα­ζε το υ­πό­δειγ­μα του σκε­πτό­με­νου α­γω­νι­στή που δεν ε­πι­διώ­κει την προ­βο­λή του, αλ­λά ε­πι­θυ­μεί να ε­μπνεύ­σει, να κοι­νω­νι­κο­ποιή­σει και να προ­βά­λει αρ­χές, πρά­ξεις και ο­ρά­μα­τα που κα­τα­τεί­νουν και ε­πι­διώ­κουν μια πιο δί­καια κοι­νω­νία των πο­λι­τών, με ε­λευ­θε­ρία σκέ­ψης και δρά­σης ό­λων ό­σοι πα­λεύουν για το στα­μά­τη­μα της εκ­με­τάλ­λευ­σης αν­θρώ­που α­πό άν­θρω­πο».

Όταν ό­λα πή­γαι­ναν δε­ξιά, ε­κεί­νος πα­ρέ­μει­νε στην Αρι­στε­ρά
Η Όλγα Γε­ρο­βα­σί­λη α­να­φέρ­θη­κε στην α­πλό­τη­τα και αν­θρω­πιά του Γιάν­νη. «Συμ­με­τεί­χε με ό­ρε­ξη και πά­θος για προ­σφο­ρά, δού­λευε με συ­νέ­πεια και α­νι­διο­τέ­λεια, συ­νει­σέ­φε­ρε κρι­τι­κά και γό­νι­μα, ε­νέ­πνεε και κα­θο­δη­γού­σε. Ήταν ο ί­διος, αυ­τό που συ­νή­θι­ζε να λέει, ε­πι­διώ­κο­ντάς το για την Αρι­στε­ρά. Ένας κοι­νω­νι­κά γειω­μέ­νος άν­θρω­πος. Και δεν πρέ­πει να ξε­χνά­με, πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο δεν πρέ­πει να το προ­σπερ­νά­με εύ­κο­λα, έ­να γε­γο­νός που οι πε­ρισ­σό­τε­ροι σ’ αυ­τή την αί­θου­σα δεν το έ­χου­με ζή­σει. Το δα­νει­ζό­μα­στε α­π’ τα βιώ­μα­τα των με­γα­λύ­τε­ρων α­πό ε­μάς, ό­σων εί­ναι σή­με­ρα α­πό ε­ξή­ντα χρό­νων και πά­νω. Ότι δη­λα­δή αυ­τή η στα­θε­ρή, α­νυ­πό­τα­κτη, μα­χη­τι­κή, γεν­ναία και έ­ντι­μη πο­ρεία έ­γι­νε σε ε­πο­χές που ού­τε η δη­μο­κρα­τία ευη­με­ρού­σε, ού­τε η α­ρι­στε­ρά συ­νέ­κλι­νε και α­σφα­λώς α­πεί­χε πο­λύ α­π’ το να εί­ναι πλειο­ψη­φι­κό ρεύ­μα στην κοι­νω­νία. Ο Γιάν­νης έ­δω­σε τις μά­χες του σε μια α­πό τις σκλη­ρό­τε­ρες πο­λι­τι­κο­κοι­νω­νι­κές πε­ριό­δους της Ελλά­δας.Υπε­ρα­σπί­στη­κε τις α­ξίες και τις αρ­χές του, τα ι­δα­νι­κά της Αρι­στε­ράς, του σο­σια­λι­σμού και του κομ­μου­νι­σμού, κά­τω α­πό ι­διαί­τε­ρα δύ­σκο­λες συν­θή­κες της σύγ­χρο­νης Ιστο­ρίας μας. Και ή­ταν α­π’ αυ­τούς που πλή­ρω­σε το τί­μη­μα των ε­πι­λο­γών του. Και μά­λι­στα α­γόγ­γυ­στα. Απ’ την α­πέ­λα­σή του α­π’ την Αυ­στρία, ε­ξαι­τίας της συμ­με­το­χής του στο πα­ρά­νο­μο ΚΚΕ, μέ­χρι τα βα­σα­νι­στή­ρια στην Μπου­μπου­λί­νας για τη συμ­με­το­χή του στον α­ντι­δι­κτα­το­ρι­κό α­γώ­να και την ε­ξο­ρία του στο Παρ­θέ­νι της Λέ­ρου, μέ­χρι και την προ­σπά­θεια πε­ρι­θω­ριο­ποίη­σής του και πο­λι­τι­κής του ε­ξα­φά­νι­σης, ε­ξαι­τίας της στά­σης του στην «με­γά­λη α­να­μέ­τρη­ση» στο ε­σω­τε­ρι­κό της Ανα­νεω­τι­κής Αρι­στε­ράς, που ο­δή­γη­σε το ‘87 στη διά­σπα­ση του ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού. Ήταν μια κομ­βι­κή και α­πο­κα­λυ­πτι­κή για τις ε­πι­λο­γές του στιγ­μή. Ήταν η στιγ­μή που ο Γιάν­νης, ο τε­λευ­ταίος γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού, α­ντι­στά­θη­κε και έ­δω­σε τη μά­χη για να μεί­νει το «Κ» στον τίτ­λο του κόμ­μα­τός του. Βα­θιά πει­σμέ­νος πως ε­κεί­νο το «Κ» εί­χε πο­λύ με­γά­λη ση­μα­σία, πως ή­ταν αυ­τό που έ­δει­χνε τον ι­δε­ο­λο­γι­κό ο­ρί­ζο­ντα της Αρι­στε­ράς, μιας Αρι­στε­ράς που θέ­λει να αλ­λά­ξει τα θε­μέ­λια του κό­σμου, που ε­μπι­στεύε­ται την ι­δε­ο­λο­γι­κή της α­φε­τη­ρία και αρ­νεί­ται να εκ­χω­ρή­σει στους εκ­φρα­στές του υ­παρ­κτού σο­σια­λι­σμού το δί­καιο και ευ­γε­νές ό­ρα­μα του κομ­μου­νι­σμού. Όταν ό­λα πή­γαι­ναν δε­ξιά, ο Μπα­νιάς πα­ρέ­μει­νε πι­στός στην προ­σπά­θεια για α­ρι­στε­ρά».

Πε­ρι­διά­βα­ση στη βι­βλιο­θή­κη του
«Φα­ντά­ζο­μαι θα εί­σα­στε πε­ρίερ­γοι, ό­πως κι ε­γώ ή­μουν, να μά­θε­τε τι βι­βλία διά­βα­ζε ο Γιάν­νης Μπα­νιάς», τό­νι­σε η Μ. Δέ­τσι­κα. «Πώς οι­κο­δό­μη­σε τον κό­σμο του, α­πό πού αν­τλού­σε το ο­πλο­στά­σιό του. Σκε­φτό­μουν ό­τι έ­νας άν­θρω­πος τέ­τοιος, πο­λι­τι­κός μ’ ό­λο το βά­ρος που ση­κώ­νει η λέ­ξη, δεν μπο­ρεί πα­ρά να έ­χει α­νοι­χτούς ο­ρί­ζο­ντες, να ψά­χνει, ε­να­γώ­νιος α­να­ζη­τη­τής της καί­ριας και λι­τής λέ­ξης, της ου­σίας των πραγ­μά­των. Όντας διαλ­λα­κτι­κός και δια­λε­κτι­κός, δε θα μπο­ρού­σε να κι­νεί­ται δογ­μα­τι­κά, α­πό­λυ­τα, α­πορ­ρί­πτο­ντας την άλ­λη ά­πο­ψη. Κι α­πό την άλ­λη έ­λε­γα μέ­σα μου, πως έ­νας άν­θρω­πος τό­σο αι­σθα­ντι­κός και τό­σο αν­θρώ­πι­νος, δεν μπο­ρεί πα­ρά να έ­χει θη­τεύ­σει χρό­νια στη λο­γο­τε­χνία και γε­νι­κά στις αν­θρω­πι­στι­κές ε­πι­στή­μες. Και δεν α­πο­γο­η­τεύ­τη­κα. Πο­ρεύ­τη­κα μέ­σα στις δια­δρο­μές των βι­βλίων του, έ­ψα­χνα να βρω τις πε­τρού­λες, τα μα­γι­κά ση­μά­δια που ά­φη­νε πί­σω του, το νή­μα που τα συ­νέ­δεε ό­λα. Εγκυ­κλο­παί­δειες, πε­ριο­δι­κά, βι­βλία για τη δια­λε­κτι­κή και τη φι­λο­σο­φία, κο­σμο­λο­γία, θρη­σκεία, λα­ο­γρα­φία, εκ­παί­δευ­ση, ποίη­ση, θέ­α­τρο, πο­λι­τι­κή. Κι ε­δώ να κά­νω μια μι­κρή στά­ση. Θα πε­ρί­με­νε κα­νείς ό­τι τα βι­βλία του Γιάν­νη Μπα­νιά θε­μα­το­λο­γι­κά θα α­να­φέ­ρο­νταν μό­νο στον κό­σμο της Αρι­στε­ράς. Κι ό­μως βρί­σκεις βι­βλία του Βαγ­γέ­λη Γιαν­νό­που­λου, του Αθα­νά­σιου Κα­νελ­λό­που­λου, του Ψυ­χά­ρη, του Γεωρ­γίου και του Ανδρέα Πα­παν­δρέ­ου, του Γεωρ­γίου Τσά­τσου, του Βα­σί­λη Φί­λια, δί­πλα στα βι­βλία του Τά­σου Βουρ­νά, του Νί­κου Που­λα­ντζά, του Ε. Τσα­κα­λώ­του, των θέ­σεων του Συ­να­σπι­σμού, του Μαρ­ξ, του Λέ­νιν, του Έγκε­λς, του Νε­φε­λού­δη, του Γκα­ρο­ντί, του Λα­φάρ­γκ, του Κω­στή Μο­σκώ­φ, του Ενρί­κο Μπερ­λίν­γκουε­ρ, του Τσόμ­σκι, του Λα­φο­ντέν, του Κρο­πότ­κιν. Και πιο κει, βι­βλία για την ε­ξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή για τα Βαλ­κά­νια, το σο­σια­λι­σμό, την παι­δεία, την οι­κο­λο­γία, την ια­τρι­κή, λε­ξι­κά, βι­βλία σε πολ­λές γλώσ­σες, βι­βλία σε σχέ­ση με το ε­πάγ­γελ­μά του, τις κα­λές τέ­χνες, τη λο­γο­τε­χνία, εγ­χώ­ρια και ξέ­νη.Οι κλα­σι­κοί της ξέ­νης λο­γο­τε­χνίας βρί­σκο­νται πλάι –πλάι με τους εκ­φρα­στές των και­νού­ριων λο­γο­τε­χνι­κών ρευ­μά­τω­ν: εν­δει­κτι­κά σας α­να­φέ­ρω: ο Εζρα Πά­ου­ντ και η Γερ­τρδού­δη Στάιν, ο Σαμ Σέ­παρ­ντ, ο Σαίξ­πη­ρ, η Κά­θριν Μάν­σφιλ­ντ, ο Έλις Πί­τε­ρς, κι ο Μού­ζι­λ, ο Μπρε­χτ, ο Βο­κά­κιος, ο Έρεν­μπουρ­γκ, κι ο Να­μπό­κο, ο Τολ­στόι, η Γιουρ­σε­νά­ρ, ο Κού­ντε­ρα, ο Μπρυ­κνέ­ρ, ο Τσε, ο Λόρ­κα, ο Ορχάν Πα­μούκ. Και οι Έλλη­νες λο­γο­τέ­χνες με­σου­ρα­νού­ν: Σε­φέ­ρης και Νά­νος Βα­λαω­ρί­της, Νά­ντια Βα­λα­βά­νη, Μά­ρω Βαμ­βου­νά­κη, Γεώρ­γιος Βι­ζυη­νός, Εμπει­ρί­κος, Ζυ­ράν­να Ζα­τέ­λη, Λι­λή Ζω­γρά­φου, Νί­κος Κα­ζα­ντζά­κης, Νί­κος Κα­ρα­βα­σί­λης, Με­νέ­λα­ος Λου­ντέ­μης, Γιάν­νης Μα­ρής, Ανδρέ­ας Μή­τσου, Μπο­στ, Αλέ­ξαν­δρος Πα­πα­δια­μά­ντης, Σπύ­ρος Πλα­σκο­βί­της, Εμμα­νουήλ Ροϊδης, Στρα­τής Τσίρ­κας, στα­χυο­λο­γώ με­ρι­κούς α­πό τους συγ­γρα­φείς».

Αν και προηγήθηκε ηττήθηκε με 8-1 ο Α.Ο. Γιάννινα στη Βαρκελώνη

Την ήττα με 8-1 γνώρισαν οι πιτσιρικάδες του Α.Ο. Γιάννινα στο φιλικό με το προπαιδικό ποδοσφαιρικό τμήμα των της Μπαρτσελόνα, όμως τα Γιαννιωτάκια είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους όνειρο στην έδρα των μπλαουγκράνα. Στο 5ο μόλις λεπτό ο Α.Ο. Γιάννινα άνοιξε το σκορ με ωραίο πλασέ του Γαϊτανίδη. Στο 13ο λεπτό η Μπάρτσα ισοφάρισε με πλασέ του Fati. Στο 15′ ο Altimira με σουτ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Παπαδόπουλο και έκανε το 2-1, ενώ στο 18ο λεπτό, ο ίδιος πάικτης με κοντινό πλασέ έκανε το 3-1. Δύο λεπτά αργότερα, με κεφαλιά ο Kubo έκανε το 4-1 και ο Lopez με κοντινό πλασέ, έγραψε στο 35΄ το 5-1. Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου ο Poveda από κκοντά νίκησε τον Παπαδόπουλο και έγραψε το 6-1. Διπλό δοκάρι για τον Α.Ο. Γιάννινα στο 49' και γκολ για την Μπαρτσελόνα στο 51', όταν ο Fati βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Παπαδόπουλο και έκανε το 7-1. Το σκορ έκλεισε μόνος του προ κενής εστίας ο Lopez γράφοντας το τελικό 8-1. Ο Α.Ο. ΓΙΑΝΝΙΝΑ αγωνίστηκε με τους: Παπαδόπουλο, Δαβή, Ελευθερίου, Τζανίδη, Παπαρούνα,Βρακά, Παπαδόπουλο, Μπελά, Γαϊτανίδη, Γώγο, Ζιάι. Επίσης, μπήκαν ωςαλλαγή οι: Καραμποΐκης, Μιλάι, Μπαμπούλιας, Τσόλης, Γιωτάκης, Ρίζος, Παππάς και Βουκουβάλας.