Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Νέα Κατάληψη στα Γιάννενα

Ακτιβιστές συμπολίτες μας έδωσαν ζωή σε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Σαχίνη 3

Μετά την κατάληψη "Αντιβίωση" στις εγκατελειμένες εγκαταταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα στη Λεωφόρο Παπανδρέου, Γιαννιώτες ακτιβιστές έδωσαν ζωή σε ένα ακόμα ακατοίκητο σπίτι της πόλης μας που βρίσκεται στην οδό Σαχίνη 3 κοντά στο Άλσος. Η κατάληψη ξεκίνησε χθες Σάββατο 23 Μαρτίου και σύμφωνα με τους καταληψίες, την ανάγκη για αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στην πόλη καθορίζουν η ανάγκη συνεύρεσης έξω από τις λογικές του κέρδους, η ανάπτυξη αυτοκαθοριζόμενων κοινωνικών σχέσεων, η δοκιμασία στην αυτοδιαχείριση ενός χώρου, η παραγωγή συλλογικής εμπειρίας μέσω της καθημερινής τριβής, η αντιιεραρχιαρχική συνέλευση ως μορφή λήψης αποφάσεων που αφορά το σύνολο των ατόμων, η ανάπτυξη κριτικής για το ίδιο το εγχείρημα αλλά και για το πως είναι τα πράγματα έξω από αυτό, η προαγωγή της ατομικής αλλά και συλλογικής συνείδησης, η προσπάθεια αντισυστημικής δράσης, η δημιουργία μιας κουλτούρας αντίστασης.

Ο Αρτινός Χρ. Λύτρας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» του Χρ. Ζώη

Την ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του νέου κόμματος που φέρει το κόμμα «Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση» παρουσίασε την Τετάρτη ο Χρήστος Ζώης, μαζί με άλλα στελέχη του νέου πολιτικού φορέα. Μέχρι το συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου, το κόμμα θα διοικείται από 21μελή Πολιτική Γραμματεία, στην οποία συμμετέχει και ένας Ηπειρώτης. Πρόκειται για τονΧρήστος Λύτρα,ο οποίος κατάγεται από τη Σκούπα του δήμου Αρταίων (πρώην δήμος Ξηροβουνίου) και ήταν για σειρά ετών στενός συνεργάτης του σημερινού δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν επί θητείας του τελευταίου σε πολλά υπουργεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. πριν πάει στους Ανεξάρτητους Έλληνες από τους οποίους αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Θεωρείται "αυτοκόλλητος" του πρώην αναπληρωτή Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. και παλαιού ηγετικού στελέχους της ΟΝΝΕΔ, Γιώργου Αναγνωστάκου, ο οποίος επίσης την είχε... κάνει από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Αναλυτικά τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είναι τα εξής: Θανάσης Αργυρός, Γεώργιος Βάμβουκας, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Σταμάτης Γκάβαλης, Νίκος Δρίτσας, Θύμιος Δρόσος,Αικατερίνη Ζαγγανά, Γιάννης Κουράκος, Χρήστος Λύτρας, Γιάννης Μανώλης,Γεώργιος Νούλας, Ελένη Πανταζή, Στέλιος Πολίτης, Νίκος Πρωτέκδικος,Γεώργιος Ρωμανιάς, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Σταυρογιάννης, Φώτης Τσιπέλης και Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος. Σύμφωνα με την διακήρυξη του κόμματος η Νέα ΜΕΡΑ επιδιώκει την «Δημοκρατικοποίηση» της Δημοκρατίας
με ψήφιση νέου καταστατικού χάρτη με δημοψηφίσματα εφαρμόζοντας έτσι την καταστατική δέσμευση για συμμετοχική δημοκρατία, την παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά όχι με κάθε κόστος, την απόρριψη οποιασδήποτε διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής ολοκληρωτικής ηγεμονίας, την πλήρη αναμόρφωση του δικαιακού συστήματος και την απόλυτη ανεξαρτησία των εξουσιών, την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου με συνοχή και αλληλοσεβασμό των λαών,την οργάνωση Ελληνοκεντρικής εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο την δημιουργία υπεύθυνων πολιτών με Αρχές και Αξίες και την αξιοποίηση ολόκληρου του Ελληνισμού απανταχού της γης με κεντρικό άξονα «Η Ελλάδα είσαι ΕΣΥ».

Μπλόκαραν 201 κιλά χασίς στη Θεσπρωτία!

Μεγάλη ποσότητα χασίς μπλόκαραν νωρίς το πρωί κοντά στο χωριό Ράγιο της Θεσπρωτίας άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών από τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα.Δύο Ελληνες μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους επτά σάκους με 201 κιλά χασίς, ενώ προπορευόταν ακόμη ένα Ι.Χ. με τους δύο συνεργούς τους, για να ελέγχουν τη διαδρομή.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα του χασίς είχε προορισμό την Αθήνα.Οι τέσσερις Ελληνες συνελήφθησαν, ενώ την προανάκριση διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Φούλαρε τις δεξαμενές η Ήπειρος

Καλή και η ποιότητα του νερού, αλλά χρειάζεται προστασία


Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει την ... βρυσομάνα της χώρας, την Ήπειρο, σε πολύ καλή κατάσταση σε ότι αφορά τα αποθέματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η ορθολογική διαχείριση και η προστασία πηγών και υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα παραμένει μεγάλο ζητούμενο και δεν λείπουν τα προβλήματα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), και ειδικότερα η Περιφερειακή μονάδα Ηπείρου που εδρεύει στην Πρέβεζα, από μετρήσεις και διαρκή παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων των υπόγειων νερών.Το χειμώνα που πέρασε ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα νερά στους υπόγειους ταμιευτήρες και σε πηγές σε όλη την Ήπειρο και με τις βροχές της άνοιξης που θα ολοκληρώσουν το υδρολογικό έτος, αναμένεται να ενισχυθούν τα αποθέματα για να καλυφθεί και στις περιοχές με μεγάλη κατανάλωση η δύσκολη περίοδος προς το τέλος του καλοκαιριού. Όπως εξηγε ο Δρ. Ευάγγελος Νικολάου, Υδρογεωλόγος και Διευθυντής του ΙΓΜΕ «η στάθμη σημείωσε θεαματική άνοδο σε όλη την Ήπειρο, λειτούργησαν και πηγές που είχαν πρόβλημα»,

Ξεπεράστηκε ο μέσος ετήσιος όρος στο λεκανοπέδιο
Ειδικότερα, για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ήπειρο, ξεπεράστηκε ήδη ο ετήσιος μέσος όρος ως προς το ύψος βροχής που είναι 1010 χιλιοστά, με τα 1360 χιλιοστά που κατέγραψαν οι σταθμοί που διαχειρίζεται το ΙΓΜΕ. Οι υπόγειοι ταμιευτήρες γέμισαν και ανανεώθηκε το νερό, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να το σπαταλά ασύστολα στο λεκανοπέδιο για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για πολύ υδροπερατά πετρώματα που προκαλούν απώλειες και οι ταμιευτήρες αδειάζουν εύκολα με την μεγάλη κατανάλωση που υπάρχει και την υπεράντληση που γίνεται με πολλές γεωτρήσεις. Η σωστή διαχείριση για να μην εμφανιστεί πρόβλημα επάρκειας το καλοκαίρι, είναι επιβεβλημένη και από τον ΣΥΔΛΙ και τη ΔΕΥΑΙ , αλλά και από τους πολίτες. Η επισήμανση του Διευθυντή του ΙΓΜΕ, παρά τα ενθαρρυντικά φετινά στοιχεία, είναι χαρακτηριστική: «Να μην θυμόμαστε το νερό μόνο στις 22 Μαρτίου για την Παγκόσμια Ημέρα, αλλά όλο το χρόνο». Ο κ. Νικολάου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από το σπίτι και το σχολείο τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για την σωστή διαχείριση του νερού για να μην τους λείψει στη ζωή τους.

Πλούσια τα αποθέματα
Η Ήπειρος παραμένει από τα πλουσιότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας με ανανεώσιμα αποθέματα σε ετήσια βάση τα 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ οι ετήσιες ανάγκες για ύδρευση και άρδευση κυμαίνονται στα 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Κάθε κάτοικος της Ηπείρου έχει στη διάθεση του ετησίως 7.500 κυβικά μέτρα νερό για να καταναλώσει, ποσότητα που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, μαζί με τη Δυτική Ελλάδα, κυρίως την Αιτωλοακαρνανία.Η Ήπειρος, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολάου, διαθέτει τον «λευκό άνθρακα» όπως άλλες χώρες και περιοχές το πετρέλαιο και πρέπει να το εκμεταλλευτεί, όχι μόνο για να καλύψει άνετα τις ανάγκες της, αφού χρειάζεται μόλις με το 25% των αποθεμάτων, για ύδρευση και άρδευση, αλλά και για να αναπτυχθεί. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες νερού που δεν αποθηκεύεται για διαφόρους λόγους (π.χ όταν βρέχει για μέρες και δυνατά δεν σημαίνει ότι αποθηκεύεται όλο το νερό) και αιτίες καταλήγει μέσω των ποταμών στη θάλασσα, θα αξιοποιούνταν κι αυτές αν υπήρχαν, πέραν των πολλών υπόγειων φυσικών ταμιευτήρων και τεχνητοί ταμιευτήρες και σε πηγές ή σε ποτάμια (εκβολές Καλαμά, πηγές Αχέροντα, Σκάλα Λούρου κλπ).Πάντως, είναι και θέμα γεωγραφικής κατανομής η διαχείριση, δεδομένου ότι άλλες ανάγκες έχει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων σε σχέση με μια περιοχή με λιγότερο πληθυσμό και δραστηριότητες.Στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν οι φορείς τη μεταφορά νερού, από τις πηγές Αμαράντου (με θετική γνώμη του ΙΓΜΕ και του ΤΕΕ) και ήδη η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.

Παρακολούθηση σε 85 υδροσημεία
Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το ΙΓΜΕ λειτουργεί σε όλη τη χώρα και σε κάθε υδατικό διαμέρισμα το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης με μετρήσεις ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων. Η διατήρηση του ΙΓΜΕ που κινδύνευσε με «λουκέτο» πέρυσι, ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού είναι ο φορέας που διαθέτει εμπειρία και γνώση για τη διαχείριση και του νερού.Στην Ήπειρο, όπως εξηγεί ο κ. Νικολάου, οι μετρήσεις των αποθεμάτων γίνονται σε 85 υδροσημεία (800 σε όλη τη χώρα) και από αυτά προκύπτουν στοιχεία για τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες, με το διαμέρισμα της Ηπείρου να είναι το πρώτο σε διαθεσιμότητα. «Ξέρουμε τι έχουμε για να μπορούμε να το διαχειριστούμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου, αναφερόμενος στις ταυτόχρονες μετρήσεις σε όλη τη χώρα.Τα στοιχεία για την Ήπειρο (μέτρηση στάθμης, αποτελέσματα από δειγματοληψίες και αναλύσεις) δείχνουν επάρκεια με άνοδο της στάθμης και μεγάλη ανανέωση αποθεμάτων και καλή ποιότητα νερού στους υπόγειους ταμιευτήρες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων σε περιοχές με εστίες μόλυνσης, ωστόσο δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ποιότητα, αλλά δεν επιτρέπεται και εφησυχασμός των αρμοδίων, π.χ για να μην καταλήγουν σκουπίδια ή υγρά απόβλητα σε καταβόθρες του λεκανοπεδίου.

Παραμένει πρόβλημα η ρύπανση
Πλην των αστικών και άλλων λυμάτων, πηγή μόλυνσης του νερού αποτελούν τα νιτρικά που προέρχονται από λιπάσματα και φυτοφάρμακα σε περιοχές της Πρέβεζας περισσότερο και πολύ λιγότερο στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.Πρόβλημα για την περιοχή της Πρέβεζας και άλλων παράκτιων περιοχών της Ηπείρου αποτελεί υφαλμύρυση του νερού λόγω της υπεράντλησης για άρδευση.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η προστασία των μεγάλων πηγών στην Ήπειρο, όπως Αγίου Γεωργίου στο δήμο Ζηρού, Κρύας και Τούμπας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών και η απομάκρυνση δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν, αποτελούν μονόδρομο, εφόσον η αυτοδιοίκηση θέλει να διασφαλίσει την ποιότητα του νερού και για το μέλλον.Αυτό αφορά και τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά.Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η... επικοινωνία, λόγω των υδροπερατών πετρωμάτων, με τα υπόγεια νερά είναι εύκολη και άρα η όποια ρύπανση μπορεί φτάσει στους υπόγειους ταμιευτήρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του νερού.

Πιλοτικό πρόγραμμα για εμφιάλωση
Το νερό είναι πάνω από όλα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο, έστω κι αν ο καταναλωτής το πληρώνει ακριβά στην... βρυσομάνα της χώρας.Υπάρχει όμως η δυνατότητα και οι Ηπειρώτες να το έχουν σε επάρκεια και με λογικό κόστος και να αποτελέσει και προϊόν που θα φέρει έσοδα στον τόπο μέσα από την εμφιάλωση. Με μέτρο και εκεί που περισσεύει το νερό.Το ΙΓΜΕ υλοποιεί αυτή την περίοδο ένα ακόμη ερευνητικό πρόγραμμα, πιλοτικό που αφορά την πλήρη διερεύνηση για νερό με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφιαλωθεί. Θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι, ώστε να φτάσει η διαδικασία σε επίπεδο αδειοδότησης και να γνωρίζει η πολιτεία ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και επιχειρηματικά το νερό με μονάδα εμφιάλωσης, κατόπιν των νόμιμων διαδικασιών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Συνελήφθησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας , από τη Λιμενική Αρχή, τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι εντοπίστηκαν μέσα σε φορτηγό μετά από υπόδειξη του οδηγού του, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Συνελήφθησαν επίσης μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δυο αλλοδαποί ακόμη, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΙΚΑ: Σε ποιες περιπτώσεις αναστέλλονται οι συντάξεις

Για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες αναστέλλονται οι συντάξεις, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για την επαναχορήγησή τους, ενημερώνει τους συνταξιούχους και επιδοματούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΤΑΠΟΤΕ, τ.ΤΑΠΙΛΤ και τ. ΕΤΕΑΜ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Συγκεκριμένα,
Α. Για όσους δε διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ δεν θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Απριλίου στις 29/3/2013.
Οι συντάξεις αυτές θα επαναχορηγούνται, μετά την υποβολή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους, με την προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:
Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.Διευκρινίζεται ότι για τους συνταξιούχους κατοίκους εξωτερικού η ενημέρωση για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνει μέσω των πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεότερες οδηγίες.
Β. Για όσους δεν διαθέτουν είτε ΑΜΚΑ είτε ΑΦΜ προκειμένου να μη γίνει διακοπή της σύνταξής τους μηνός Μαΐου, που θα καταβληθεί στις 29/4/2013, θα πρέπει να προσκομίσουν τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό εφορίας - βεβαίωση ΑΜΚΑ) στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους από την Τρίτη 26/3/2013 μέχρι και την Τρίτη 9/4/2013.Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός της οριζόμενης προθεσμίας, θα ανασταλεί η σύνταξη και θα επαναχορηγηθεί με την υποβολή τους στα αρμόδια υποκαταστήματα.Το ΙΚΑ επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που δεν διέθεταν ΑΜΚΑ είχαν ενημερωθεί με σχετική ειδοποίηση για την απόκτηση και την υποβολή του κατά τη φυσική απογραφή του 2012.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά στον τελικό οι κορασίδες της Φ.Ε.Ιωαννίνων

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΦΕΙ - ΠΡΕΒΕΖΑ 3- 0
Τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της ΦΕΙ σε τελικό Κορασίδων Περιφέρειας , έδωσε η σχετικά εύκολη νίκη στον ημιτελικό με την ομάδα της Πρέβεζας , που έγινε στο ουδέτερο γήπεδο της Άρτας.Στην αρχή του μάτς και μέχρι τον δωδέκατο πόντο η Πρέβεζα ήταν μπροστά με βραχεία κεφαλή , εκεί οι μικρές της ΦΕΙ μηδένισαν τα λάθη και το σέτ κερδήθηκε εύκολα με 25-15.Στο δεύτερο σέτ , η ΦΕΙ μπήκε από την αρχή στην θέση του οδηγού, αύξησε μετά τη διαφορά έτσι πήρε και το δεύτερο σέτ με 25-14 .Το τρίτο σέτ ήταν καρμπόν του πρώτου σέτ , η Πρέβεζα προηγείτο έως τον δωδέκατο πόντο και στο σημείο αυτό οι αθλήτριες της ΦΕΙ αποφάσισαν να δώσουν τέλος στον ημιτελικό , έτσι με πολύ πιεστικό και τοποθετημένο σερβίς , περιόρισαν τις επιθετικές λύσεις της Πρέβεζας και ταυτόχρονα τελείωναν τις πιο πολλές κόντρα επιθέσεις, επόμενο ήταν να πάρουν και το τρίτο σέτ με 25-15 , κερδίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό των Κορασίδων της Περιφέρειας , με αντίπαλο την συμπολίτισσα ομάδα του Ηρακλή Ιωαννίνων .Οι συνθέσεις :
 Φ.Ε. Ιωαννίνων : (Καλογήρου Δημήτρης - Λαγός Βασίλης) Χριστοδούλου , Κύρλα , Τάσση Μαριάνθη, , Γκουντουβά , , Πάνο , Δριγκοπούλου , Βώττη (λίμπερο), Κόντου , Ράπτη, Μάστορα, Τσουβέλη .
Φιλαθλητικός Πρέβεζας (Κυριαζής Χρύσανθος) : Κοσμίδου Άννα, Παναγιωτίδου Αν. Θεοχάρη , Ντάκουλα , Παπαδοπούλου , Σέλλ , Κοσμίδου Βασ. (λίμπερο) Πανούση(λίμπερο) , Παναγιωτίδου Ειρ., Μαλέσκου, Ζήση, Ρίκα .

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Παραμένει Περιφερειακός Διευθυντής Ιονίων Νήσων και Ηπείρου ο Σταμάτης Ράπτης

Συνεκλήθη το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2013 υπό την προεδρία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και με εισηγητή τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου αυτού εκρίθησαν συνολικά δύο (02) Αντιναύαρχοι Λ.Σ. (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), επτά (07) Υποναύαρχοι Λ.Σ. (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), δύο (02) Υποναύαρχοι Λ.Σ. Τεχνικοί, είκοσι (20) Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.) και τέσσερις (04) Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. Τεχνικοί.Σύμφωνα με τις αποφάσεις,παραμένει Περιφερειακός Διευθυντής Ιονίων Νήσων και Ηπείρου του Λιμενικού Σώματος ο Αντιπλοίαρχος Σταμάτης Ράπτης.

Συναγερμός σε Ήπειρο και Θεσσαλία μετά την απόδραση από τη φυλακή Τρικάλων!

Μπλόκα στην ελληνοαλβανική μεθόριο και κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών στην Ήπειρο έχει προκαλέσει η αιματηρή απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων. Για «άρτια οργανωμένο σχέδιο» μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης που επισκέφθηκε τη φυλακή. Δύο από τους δραπέτες συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κρηνίτσα Τρικάλων, ενώ το βαν που χρησιμοποίησαν οι δραπέτες βρέθηκε καμένο στη Νίκαια Λάρισας.Από τα ξημερώματα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους προς την ελληνοαλβανική μεθόριο, ενώ γίνονται περιπολίες στα βουνά όπου υπάρχουν περάσματα για την γειτονική χώρα.Οι αστυνομικοί έχουν επίσης μαζί τους ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ την νύχτα θα χρησιμοποιήσουν και θερμικές κάμερες.Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών μέσα στη φυλακή, στο κελί του Παναγιώτη Βλαστού βρέθηκαν δύο μαχαίρια, πέντε λάμες και τέσσερις σέγες κοπής μετάλλων -που οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο κρατούμενος ενδεχομένως ετοίμαζε νέα απόπειρα απόδρασης.Παράληλα, ο Αντ.Ρουπακιώτης επισκέφθηκε το νοσοκομείο Τρικάλων, όπου και συνομίλησε με τους δύο τραυματισμένους φύλακες, και τις φυλακές μαζί με τον υφυπουργό Κ.Καραγκούνη και τον γενικό γραμματέα Μαρ. Σκανδάμη.Στη φυλακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για τις συνθήκες της επίθεσης, ενώ επισκέφθηκε και τις σκοπιές και φεύγοντας είπε ότι «εκτελέστηκε ένα άρτιο οργανωμένο σχέδιο». Πρόκειται,είπε, για «καταδρομική επιχείρηση» στην οποία ρίχτηκαν «εκατοντάδες σφαιρών, χειροβομβίδες από τις οποίες έσκασαν πέντε, τραυματίστηκαν βαριά, ευτυχώς όμως απέφυγαν τον κίνδυνο κατά της ζωής τους, δύο μέλη της εξωτερικής φρουράς».Σύμφωνα με τον ίδιο, ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητο της αστυνομίας καθώς και το αυτοκίνητο της εξωτερικής φρουράς της φυλακής.

ΧΡ.ΜΑΝΤΑΣ:Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάςσχετικά με τη Δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου Ιωαννίνων.Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση, την 1η Φεβρουαρίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στα πλαίσια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην προοπτική δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην Ήπειρο ενώ στις 3 Μαρτίου σε ομιλία του στην Ηγουμενίτσα έδωσε κάποια αόριστα στοιχεία, οριοθετώντας χρονικά τη δημιουργία του κέντρου στο τέλος του καλοκαιριού στην περιοχή της Κακαβιάς. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Είναι πολύ σημαντικό ότι για το Κέντρο Μεταναστών στην Κακαβιά δεν υπάρχει κοινωνική αντίδραση».Φορείς όμως και κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, που σε συνεδρίασή του εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα προκύπτει με τις νομικές διατάξεις που διέπουν τα λεγόμενα κέντρα κράτησης μεταναστών και μεταξύ αυτών και η αόριστη διάταξη στο νόμο 3907/2011 άρθρο 37 παρ. 5 κατά την οποία «..Με προεδρικό διάταγμα.. καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα..»

Άρθρο για το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ από τον Κ. Μπουραντά

Ποτέ δεν αλλάζεις κάτι, όταν αυτό είναι επιτυχημένο!
Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δυστυχώς ξεχνούν ότι η μουσική είναι, μαζί με τα μαθηματικά, δύο από τα έμφυτα χαρίσματα του ανθρώπου. Ο Μότσαρτ έγραψε όλα τα έργα του σε μικρή ηλικία, όπως και ο Αϊνστάιν. Ξεχνούν ότι η μουσική είναι το παιχνίδι για τους μεγάλους. Ξεχνούν ότι ο Όμηρος έλεγε τα ποιήματα του συνοδεία μουσικής λύρας. Νομίζουν ότι η μουσική είναι μόνο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπάρχει όμως και η λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, που και αυτή βοήθησε να κρατηθούμε ως Έθνος, όπως είναι η δημοτική μουσική της Ηπείρου, αξιαγάπητη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι με μουσική παιδεία και λατρεία στην μουσική, όπως είναι οι καθηγητές μας στο Μουσικό Τμήμα της Άρτας του ΤΕΙ Ηπείρου (με άριστο βιογραφικό) και οι φοιτητές μας που είναι η ζωή τους. Ένα τμήμα πετυχημένο ποτέ δεν το αλλάζεις, ούτε το κλείνεις όπως θέλουν να κάμουν οι σοφοί εγκέφαλοι που μας κυβερνούν. Είναι άδικο και καταστροφικό.Επίσης στο Υπουργείο φαίνεται ότι δεν ξέρουν ότι η Ήπειρος (αλήθεια ποιος νοιάστηκε ποτέ γι’ αυτή, παρά οι Εθνικοί μας ευεργέτες) έχει και θάλασσα, τον Αμβρακικό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος και κατήργησαν το Τμήμα Αλιείας της Ηγουμενίτσας. Μεγάλη τους η ευθύνη γι’ αυτά που προσπαθούν να κάνουν. Θέλουν να κτίσουν μια καινούργια Ελλάδα, αλλά αυτό δεν γίνεται με κατάργηση σχολών, ούτε με πολιτικά παιχνίδια και τοπικιστικά συμφέροντα, αλλά με πρόγραμμα βάσει σχεδίου, γνώσης των πραγμάτων, εμπεριστατωμένη εξέταση των προβλημάτων συνεργασίας και συζήτησης και τον κατάλληλο χρόνο.Τα ΤΕΙ Ηπείρου είναι ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με καθηγητές υψηλού κύρους και φοιτητές, που πολλοί τα έχουν ως πρώτη επιλογή και ειδικότερα από το Μουσικό Τμήμα που βρίσκουν εύκολα εργασία.

• Ο κ. Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς είναι ομότιμος Καθηγητής – Παθολογίας – Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. υπάλληλων της Π. Ε. Άρτας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. υπάλληλων της Π. Ε. Άρτας που προέκυψε από τις εκλογές της 8-3-013 και έγινε η κατανομή αξιωμάτων που έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ηλίας Παπαδημητρίου
Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Τσιρώνης
Γραμματέας: Γεώργιος Παπαδόπουλος
Ταμίας: Πατάπιος Δημητρίου
Υπεύθυνος Τύπου: Κων/νος Σαπλαούρας
Το Δ.Σ ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών της Π.Ε.Άρτας για την διευκόλυνση που παρείχαν στους συναδέλφους προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του συλλόγου μας.Ευχαριστεί επίσης την Εφορευτική Επιτροπή και τη δικαστική αντιπρόσωπο για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών.Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους συναδέλφους για την μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές.Το νέο Δ.Σ, υπόσχεται θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι μας.Εμείς κατανοώντας τους πολίτες που δικαιολογημένα είναι δυσαρεστημένοι από τη Δημόσια Διοίκηση, υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να επιλύουμε τα αιτήματά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση τους.

Νέο ΔΣ στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Π. Ε. Θεσπρωτίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ του Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου ως εξής :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλεξίου Παύλος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρίζος Θεόδωρος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπίνας Γεώργιος
ΤΑΜΙΑΣ: Τσώτου Μαρκέλα
ΜΕΛΟΣ: Ζαραβούτσης Θεόδωρος
Το Δ.Σ. στην πρώτη του συνεδρίαση αποφάσισε να συνεχίσει την τακτική των Γενικών Συνελεύσεων που κατακτήσαμε το τελευταίο διάστημα, για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας και για το έργο που πρέπει προσφέρουμε στο χώρο της δουλειάς μας.Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματά μας θα συνεχιστεί και για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται να απευθύνονται στο Δ. Σ.

7η Δωδωναία Συνάντηση Στίβου

Μια μέρα πριν τη μεγάλη επέτειο της επανάστασης του 1821 η ΕΚΑ Δωδώνη καλεί με τη διοργάνωση της 7ης Δωδωναίας συνάντησης στίβου στις 24 Μαρτίου στο Στάδιο Ζωσιμάδων όλους τους αθλητές της περιοχής που είναι μέχρι 15 ετών να συμμετάσχουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους. Επίσης καλεί όλους τους γονείς καθώς και τους ανθρώπους του τόπου μας,που αγαπούν τον κλασικό αθλητισμό να έρθουν και να στηρίξουν με την παρουσία τους την προσπάθεια των μικρών αθλητών.Για εμάς στην ΕΚΑ ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή διοργάνωση και αυτό γιατί θα έχουμε την τιμή να συναντηθούμε με φίλους από μακρυά.Στα πλαίσια μιας συνέργασίας θα υποδεχτούμε τους Ακρίτες στιβικούς συνοδοιπόρους από την Αλεξανδρούπολη, τους αθλητές και γονείς του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης!Σκοπός μας η καλύτερη γνωριμία με ανθρώπους που αγαπούν τον στίβο καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία μας.Φυσικά δεν ξεφεύγουμε από το DNA μας. Οι εκπλήξεις και η οργανωτική ικανότητα αποτελεί προσόν των ανθρώπων της ΕΚΑ. Από τη διοίκηση μέχρι και το μικρότερο ΕΚΑ Δωδωνίτη ετοιμαζόμαστε για την αρτιότερη διοργάνωση καθώς περιμένουμε εκτός από τους αθλητές του Εθνικού και σωματεία από τη Λευκάδα την Κέρκυρα την Ηγουμενίτσα και τους Φιλιάτες.Την Κυριακή 24 Μαρτίου σας περιμένουμε όλους λοιπόν στο Εθνικό στάδιο Ιωαννίνων οι Ζωσιμάδες να απολαύσετε τις προσπάθειες των μελλοντικών αστεριών μας και να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

Εορτασμοί 25ης Μαρτίου στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα με τη φροντίδα της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ

Σας κοινοποιούμε το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων που με τη φροντίδα των τοπικών οργανώσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, διπλής γιορτής των Ελλήνων: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Εθνική Παλιγγενεσία.Η Ανακοίνωσης αποτελεί και ανοιχτή πρόσκληση και παρότρυνση για μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στο Παράρτημα Αργυροκάστρου:
23 Μαρτίου 2013, ώρα 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο, Επετειακή Εκδήλωση. Συνδιοργανώνει την εκδήλωση και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.
25 Μαρτίου 2013, το πρωί Θεία Λειτουργία στη Δερβιτσάνη και στη συνέχεια Μαθητική Παρέλαση και Εκδήλωση καθώς και Ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Στο Παράρτημα Κορυτσάς:
24 Μαρτίου 2013, Κυριακή της Ορθοδοξίας, και μετά τη Θεία Λειτουργία, εκδήλωση των υπό την αιγίδα του Προεδρείου Παραρτήματος με τη συμμετοχή και των Εκπαιδευτηρίων στα φροντιστήρια «Αριστοτέλης». Ώρα 18:00 δεξίωση στο μπαρ «Τιβόλι» .

Στο Παράρτημα Αγίων Σαράντα και Παράρτημα Δελβίνου:
24 Μαρτίου 2013, ώρα 18:00 Εκδήλωση με γενικότερο θέμα «Χαίρε, ώ χαίρε Λευτεριά!..», στο Δημοτικό Θέατρο, το απόγευμα της Κυριακής,

Στο Παράρτημα Χιμάρας:
Κυριακή της Ορθοδοξίας, 24 Μαρτίου αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία απέναντι από τα γραφεία της οργάνωσης με μαθητικό Πρόγραμμα του Ελληνο – Αλβανικού Σχολείου.