Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

DNA αλόγου σε προϊόντα «ΝΙΚΑΣ» και «ΥΦΑΝΤΗΣ»

Ποιες συσκευασίες αποσύρονται από την αγορά

Στην ανάκληση σειράς προϊόντων, στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).Συγκεκριμένα, ανακαλούνται κατεψυγμένο σουτζουκάκι, κοτομπουκίτσες και σνιτσελάκι (που παράγονται από την εταιρεία «T&T Foods ΑΕ» για την επιχείρηση «Χούτος Catering AE), προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια «Ifantis» (που παρασκευάζονται από την εταιρεία «Υφαντής ΑΕ»), λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης (με εμπορική ονομασία «NIKAS Μοσχάρι λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης») και παριζάκι (με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS Μοσχάρι παριζάκι», που παρασκευάζονται από την εταιρεία «Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ»).Σε ό,τι αφορά τα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ (παρόλο που δεν προβλέπεται από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη, εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις απολύσεις στη ΔΩΔΩΝΗ

Ήταν κοινό μυστικό ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ τα μαντάτα δε θα ήταν καλά τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για τους εργαζόμενους της εταιρίας. Και φαίνεται ότι η περίοδος ανοχής πέρασε για τους καινούριους ιδιοκτήτες της εταιρίας. Οι απολύσεις ξεκίνησαν και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία. Δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν σήμερα χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση. Μάλιστα πρόκειται για εργαζόμενους με πολλά χρόνια στην εταιρία. Απολύσεις που παίρνουν και εκδικητικό χαρακτήρα καθώς τουλάχιστον μία από αυτές είναι συγγενής ενός από τους πρωτοπόρους κτηνοτρόφους αγωνιστές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.Μετά τη μη καταβολή της εκκαθάρισης προς τους κτηνοτρόφους φαίνεται ότι τώρα οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρίας προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μέσω της μείωσης του προσωπικού. Μια εταιρία που χτίστηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων, ξεπουλήθηκε από το κράτος, σε εξευτελιστική τιμή στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο τώρα έρχεται με εκδικητικό τρόπο να δείξει την πυγμή του απέναντι σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια κρατάνε την επιχείρηση αυτή.Είναι κοινό μυστικό ότι από τότε που ανέλαβαν οι καινούριοι ιδιοκτήτες η τρομοκρατία έχει αυξηθεί στους εργαζόμενους της εταιρίας. Η απαγόρευση της εισόδου σε συνδικαλιστές και σωματεία, η απειλή των απολύσεων, ή της μη ανανέωσης σύμβασης, συνολικά η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί είναι διάχυτη στους χώρους του εργοστασίου. Χαρακτηριστική ήταν και η άρνηση του προέδρου της εταιρίας να συναντήσει μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τις απολύσεις.Δίπλα σε όλα αυτά πρέπει να απολογηθούν όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα μίλαγαν για ανάπτυξη και επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτές είναι οι επενδύσεις τους. Σημαίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους, μείωση της τιμής του γάλακτος για τους παραγωγούς. Αυτό είναι το μέλλον όπως το φαντασιώνονται όλοι όσοι μιλούν για τις επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό, και εννοούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Απέναντι σε αυτά ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στην εταιρία μαζί με τους κτηνοτρόφους είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση στα σχέδιά τους.
-Να παρθούν πίσω οι απολύσεις τώρα.
-Να πληρωθούν οι παραγωγοί με το καθεστώς που ίσχυε πριν την ιδιωτικοποίηση.
-Επανακρατικοποίηση του εργοστασίου χωρίς καμία αποζημίωση στους ξένους και ντόπιους ιδιοκτήτες. Παραχώρησή του στους νόμιμους ιδιοκτήτες που δεν είναι άλλοι από τους παραγωγούς.
-Έλεγχο της λειτουργίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς. Η λειτουργία του να μην έχει σα βάση το κέρδος της επιχείρησης.
-Αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος στους παραγωγούς. Μείωση της τιμής του στους καταναλωτές.
-Μονιμοποίηση των εργαζομένων. Κανένας όμηρος των διαρκώς αναννεούμενων συμβάσεων. ----- -Μισθοί με αξιοπρέπεια.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
τοπικη επιτροπή Ιωαννίνων

Προς δημοπράτηση η προμήθεια εξοπλισμού του Παιδικού Σταθμού Βοτανικού Δήμου Ιωαννιτών

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς το Δήμο Ιωαννιτών, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, για τη δημοπράτησης του υποέργου για την προμήθεια εξοπλισμού του Κρατικού Παιδικού Σταθμού στο Βοτανικό. Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 242.436,48 ευρώ.

Μέσα Απριλίου οι νέες διοικήσεις των Νοσοκομείων

Μέχρι τις 27 Μαρτίου οι αιτήσεις για τους νέους διοικητές
Όλα τα ΄χαμε, οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας μας... μάραναν! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EpirusGate, μέσα Απριλίου το αργότερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας, η οποία θα γίνει από πενταμελή επιτροπή, υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ. Όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει μέχρι τις 27 Μαρτίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Συνολικά θα προσληφθούν 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές διοικητές στα θεραπευτήρια του ΕΣΥ της χώρας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να καταθέσουν και οι εν ενεργεία διοικητές, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας τοποθέτησής τους. Οι αμοιβές των διοικητών φτάνουν και τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα του νοσοκομείου που διοικούν. Συνεπώς πολλοί να μην ετοιμάζονται να ράψουν κουστούμια!

Αναφορά Μιχάλη Κασσή για το θέμα των Πενταετών Πυροσβεστών

Αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , Νίκο Δένδια, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κασσής, σχετικά με το θέμα των Πενταετών Πυροσβεστών.Στην αναφορά του ο κ. Κασσής κατέθεσε το υπόμνημα που του δόθηκε από την Ένωση Συμβασιούχων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Ιωαννίνων και στο οποίο ζητείται η άμεση τροποποίηση διατάξεων του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου.Βασικό ζητούμενο της αναφοράς είναι η αναβάθμιση του πυροσβεστικού σώματος και η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ανταπεξέρχεται με επάρκεια στην αποστολή της, σεβόμενη τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο, κυρίως, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών.Η απρόσκοπτη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορεί να θυσιάζεται στα πλαίσια της «λιτότητας», γιατί τότε θα υπάρξει πολλαπλάσιο κόστος οικονομικό και κοινωνικό.

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Θεσπρωτίας για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό στον Καλαμά

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Ν. Θεσπρωτίας σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού, στον ποταμό Καλαμά εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στο οικοσύστημα του ποταμού το συγκεκριμένο έργο με τον τρόπο τον οποίο έχει σχεδιασθεί
Πιο συγκεκριμένα:
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Καλαμάς δέχεται ρυπαντικό φορτίο από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων(Βιομηχανική Περιοχή, Βιολογικός Καθαρισμός) και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του οικοσυστήματος κάθε ποταμός αυτοκαθαρίζεται ως ένα βαθμό λόγω της συνεχόμενης ροής του.Κατά συνέπεια η ύπαρξη ενός υδροταμιευτήρα (φράγμα) ο οποίος διακόπτει την φυσική ροή, όπως προβλέπει η μελέτη και η λίμνη μήκους 4 km που δημιουργεί, θα διακόψουν την όποια υπάρχουσα διαδικασία αυτοκάθαρσης του οικοσυστήματος και θα συμβάλουν στην επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων.Το μειωμένο ποσοστό οξυγόνωσης της λίμνης σε σχέση με αυτό του ποταμού θα συμβάλει στην εξαφάνιση διάφορων ειδών ιχθυοπανίδας από την περιοχή.Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης επηρεάζει αρνητικά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές στην γύρω περιοχή.Το κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε σχέση με το οικονομικό όφελος από την παραγόμενηενέργεια είναι πολλαπλάσιο.Ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος δεν είμαστε κατά των Α.Π.Ε αρκεί αυτές να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι αναγκαίο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές του ποταμού Καλαμά, ο σχεδιασμός να γίνεται με γνώμονα την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και όχι το οικονομικό κέρδος των εκάστοτε εταιριών.Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού χωρίς υδροταμιευτήρα (φράγματος) όπως στο παρακάτω σχήμα, ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση.Όπως αναφέρεται και στον οδηγό της WWF για το περιβάλλον και τις Α.Π.Ε.« ιδιαίτερη ώθηση πρέπει να δοθεί στα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά έργα τα οποία δεν προϋποθέτουν τη διακοπή ή τη ρύθμιση της ροής του ποταμού. Τα έργα αυτά αγνοήθηκαν από τη ΔΕΗ Ο οδηγός επίσης αναφέρει «Το πόσο θα επηρεαστεί ένα ποτάμι εξαρτάται από το αν το Υ/Η έχει φράγμα ή απλώς απόληψη μιας ποσότητας ύδατος και επιστροφή του μέσω αγωγού ξανά στο ποτάμι.»Οφείλουμε να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και ας θυμηθούμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μικρό έργο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κλείνοντας καταγγέλλουμε την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου καθότι δεν μας κάλεσε να εκφράσουμε τη γνώμη μας όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εάν ενδιαφερόταν ουσιαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Γυναικείας Απασχόλησης

Στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, ενώ η «εκτόξευση» των ποσοστών ανεργίας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας οδηγεί σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές γυναίκες να στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα τηλεφωνήματα που γίνονται για επιπλέον ενημέρωση και διευκρινήσεις στον Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και στα γραφεία της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ μετά την καταλυτική ημερομηνία θα φανεί στην πράξη πόσες άνεργες γυναίκες θα αναζητήσουν διέξοδο στην επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αγορά σε μια προσπάθεια αναστροφής της οικονομικής κρίσης, επιδοτώντας άνεργες γυναίκες ηλικίας 18 έως 64 ετών. Την επιχειρηματικότητα των γυναικών στηρίζει και το Επιμελητήριο Πρέβεζας και σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Γιαμά ενθαρρύνονται ιδιωτικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές που σχετίζονται με την εξάλειψη της ανεργίας, η οποία συνεχώς διογκώνεται.

Σε δεινή θέση η Γιαννιώτικη ασημουργία

Η δραματική αύξηση της τιμής του ασημιού και η μείωση της αγοραστικής κίνησης φέρνουν αρκετούς ασημουργούς ένα βήμα πριν την κατάρρευση
Απλησίαστη έχει γίνει η τιμή του ασημιού στη διεθνή αγορά, σε σημείο μάλιστα που οι επαγγελματίες ασημουργοί να δυσκολεύονται να προμηθευτούν την απαραίτητη πρώτη ύλη.Η τιμή του ασημιού προσεγγίζει τα 950 ευρώ το κιλό, μαζί με το ΦΠΑ, όταν πριν από δύο μόλις χρόνια, η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 450 ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής κίνησης, των παραγγελιών και φυσικά την αύξηση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, έχουν δραματοποιήσει την καθημερινότητα των επαγγελματιών ασημουργών στο ΚΕΠΑΒΙ.Μάλιστα, κάποιοι πιο παλιοί στο επάγγελμα τονίζουν, ότι πολλές φορές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λιώνουν τα παλιά ασημικά, που δεν έχουν πουληθεί, προκειμένου να φτιάξουν με τις νέες πλάκες, καινούργια αντικείμενα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και της αγοράς.Μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» για τους επαγγελματίες της ασημουργίας, τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων Κ. Φίτσας,δεν είναι άλλη από την κλίμακα του 23% στο ΦΠΑ.«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα των δικών μας προϊόντων με ΦΠΑ 23%. Εάν κλείσει ένα εργαστήριο, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, αλλά θα συμπαρασύρει και άλλες εξαρτώμενες επιχειρήσεις και στο τέλος θα χαθεί και το επάγγελμα», σημείωσε.

Κοιτάζουν σε νέες αγορές
Σε μία εγχώρια αγορά, που διαρκώς φθίνει η μοναδική σοβαρή προοπτική, με δυνατότητες διεξόδου μάλιστα από την κρίση, είναι αυτή της εισχώρησης στις ξένες αγορές.Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι ασημουργοί των Ιωαννίνων έχει να κάνει με την μειωμένη παρεμβατικότητα που διαθέτουν συλλογικά.«Σε κάθε εργαστήριο έμεινε ένα άτομο. Έτσι, δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε οργανωμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, δε γίνεται ταυτόχρονα να είμαστε παραγωγοί, εκθέτες και εξαγωγείς. Κουβαλούμε και κάποια παλιά βιώματα, αφού θέλαμε όλοι να γίνουμε αφεντικά και τελικά καταφέραμε να γίνουμε αφεντικά του εαυτού μας», τόνισε ο κ. Φίτσας.Το ενδιαφέρον για τον κλάδο πάντως στα Ιωάννινα είναι έντονο και αποδεικνύεται από την διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών στα εργαστήρια στο ΚΕΠΑΒΙ.Αντίστοιχα αναμένεται να βοηθήσει και η δημιουργία του Μουσείου Ασημουργίας με τη διαδραστική αίθουσα στον ίδιο χώρο.«Έστω και τώρα θα μπορούσε να είναι αυτοσκοπός για την πόλη η ενίσχυση του κλάδου. Στην Ιταλία, στην πόλη Αρέτσε ασχολούνται μόνο με την ασημουργία κάτι που θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε και εμείς. Δουλειά υπάρχει, αλλά θα πρέπει να βγούμε στο εξωτερικό. Εμείς υποφέρουμε, γιατί αδυνατούμε ως κλάδος να δείξουμε έξω τη δουλειά μας», κατέληξε ο κ. Φίτσας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης στις Π.Ε. της Ηπείρου για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθούν στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:
στα Ιωάννινα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης,
στην Πρέβεζα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Αθανάσιος Μπούσιος,
στην Άρτα, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, και
στην Ηγουμενίτσα, ο Ειδικός Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνος Τριάντης.

Επίσκεψη Μιχάλη Κασσή στο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Ελληνικού πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όταν «μαύρισε» το νερό που έτρεχε στο Μέγα Λαγκάδι του Ελληνικού το Σάββατο, καταλήγοντας στον ποταμό Άραχθο και είχε ως συνέπεια την αναστάτωση των κάτοικων.Ο κ. Κασσής ενημερώθηκε για την κατάσταση του ΧΥΤΑ από τον δήμαρχο Βόρειων Τζουμέρκων κ. Γιάννη Σεντελέ αλλά και από τον υπεύθυνο λειτουργιάς και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την ύπαρξη πληθώρας προβλημάτων.Με το πέρας της επίσκεψης ο κ Κασσής δήλωσε :"Διακόσια πενήντα μέτρα μακριά από τον ΧΥΤΑ, το Μέγα Λαγκάδι παρουσίασε σημάδια ρύπανσης με αφρό, μαύρο νερό και δυσοσμία .Η περιβαλλοντική μόλυνση είναι τεραστία και είναι αποτέλεσμα τριών λαθών. Της λάθος μελέτης, της λάθος κατασκευής και της λάθος λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Είναι ώρα οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν ,πρωτίστως, στους κατοίκους της περιοχής αλλά και να δράσουν άμεσα έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω περιβαλλοντικη επιβάρυνση. Δικαιολογίες του τύπου ότι ο ΧΥΤΑ υπερχείλισε λόγω βροχής ,δεν είναι δυνατόν να παρθούν στα σοβαρά ,διότι όλοι ξέρουμε ότι ο νομός έχει από τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο...."

Παρουσία του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου στην Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου 2013 των Ελληνικών Γεωπάρκων προβάλλοντας τα τέσσερα Ελληνικά Γεωπάρκα στην παγκόσμια τουριστική αγορά ως γεωτουριστικούς προορισμούς ποιότητας υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.Η παρουσίαση οργανώθηκε από το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων υπό την καθοδήγηση του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μαζί με το οποίο εκπροσωπήθηκαν μέσα από πόστερς, φυλλάδια και άλλα εκθέματα, το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη και το Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού.Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, μέλος του οποίου είναι και το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου, αναδείχθηκε ως το 3ο καλύτερο περίπτερο των Μη Κυβερνητικών –Μη-Κερδοσκοπικών Εκθετών της συγκεκριμένης έκθεσης. Η τελετή παράδοσης του βραβείου έγινε παρουσία πολύ κόσμου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν αρκετοί υπουργοί και πολλοί εθνικοί ανταποκριτές τουρισμού και ΜΜΕ από διάφορες χώρες.

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου
Στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου περιλαμβάνονται η οροσειρά της Τύμφης, η χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, η χαράδρα του Αώου, το όρος Τραπεζίτσα, ο Σμόλικας και ο Κλέφτης, η περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαραντάπορου και οι ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου.Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου εκτείνεται στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Κόνιτσας και Ζαγορίου. Έδρα του Γεωπάρκου είναι τα Ιωαννίνα και συγκεκριμένα τα γραφεία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., η οποία είναι ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του, συνεργαζόμενη με το ΙΓΜΕ και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και καθοδηγούμενη από συντονιστικό όργανο (Επιτροπή Διαχείρισης Γεωπάρκου Βίκου- Αώου).Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου στοχεύει στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN), του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) της Unesco και του Ελληνικού forum Γεωπάρκων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων συνεργάζεται στενά με όλα τα Γεωπάρκα του κόσμου και όλους τους φορείς, υπηρεσίες και πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη και προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα η παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Άρτας

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης και η παράταξη «Γέφυρα στο Μέλλον» προσκαλούν όλους τους δημότες σήμερα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» όπου θα γίνει η παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την διετία 2011-2012.

Αντώνης Μπέζας για την Κύπρο: «Βαθιά ρωγμή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης»

Μια πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης των ταραγμένων θαλασσών που ακολούθησαν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο επιχείρησε στη Βουλή, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αντώνης Μπέζας. Συγκεκριμένα μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τις οποίες ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι η κυπριακή κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη προώθησης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών, θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καλύπτουν όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, να προβλέπουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος εξυγίανσης και να συμπληρωθούν με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εγγύησης των Καταθέσεων, που θα διασφαλίσει την προστασία των καταθετών σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Μπέζας, «ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιεί απ’ ευθείας τις προβληματικές τράπεζες χωρίς την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους των κρατών και ταυτόχρονα, θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και στα κράτη που βρίσκονται σε ειδικά προγράμματα προσαρμογής, όπως η χώρα μας».Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων χαρακτήρισε «βαθιά ρωγμή στην πορεία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης», το ότι «για πρώτη φορά προτάθηκε να φορολογηθούν άμεσα καταθέσεις και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο, ακόμη και αυτές που είναι εγγυημένες σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».Ο κ. Μπέζας αναφερόμενος στην απόφαση κουρέματος μίλησε για «προπατορικό αμάρτημα» για όσους πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς. «Εδώ συνέβη, κατά κάποιο τρόπο, για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, το προπατορικό αμάρτημα.Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα πολύ προσεκτικά, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, παρακολουθώντας τις αποφάσεις του Κυπριακού Κοινοβουλίου αλλά και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ενέργειες που πρέπει γρήγορα να τελεσφορήσουν γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παρατείνεται για πολύ.Και πρέπει να το κάνουμε, όχι μόνο γιατί η δική μας πολιτική θέση δεν μπορεί να είναι παρά η στήριξη των αποφάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές εκφράζονται από τους νόμιμους εκπροσώπους της, αλλά κυρίως, γιατί δεν πρέπει να προκαλέσουμε αποσταθεροποίηση στην Κύπρο, αφήνοντας αυτό το σοβαρό θέμα της κυπριακής δοκιμασίας να διολισθήσει στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών κομματικών επιδιώξεων.Δυστυχώς, στο βωμό της δημαγωγίας, θυσιάζουμε τα πάντα και δε διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος. Και αναφέρομαι βέβαια στη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που δήλωσαν ότι κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών και στη στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που τα στελέχη του έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση της ελληνικής Κυβέρνησης, γεγονός που αποτελεί ακραία πράξη ανευθυνότητας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, και μάλιστα από τους ανθρώπους που πρότειναν στο παρελθόν τη φορολόγηση των καταθέσεων ως ένα μέτρο για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση».Τέλος, ο κ. Μπέζας κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε με έμφαση ότι «επειδή κινούμαστε ήδη στα όρια της εθνικής κυριαρχίας, τα εθνικά Κοινοβούλια θα πρέπει να αποκτήσουν το αίσθημα της ιδιοκτησίας της προσπάθειας που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση, με συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και όχι πολιτικές τετελεσμένων γεγονότων».

Βαρεθήκαμε να ακούμε χθες για... ανεμοστρόβιλους στην Πρέβεζα!!!

Δεν μας είπε όμως γιατί δεν κηρύχτηκε ο Νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο νέος Πρεβεζάνος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ανατολιωτάκης, μπορεί να έχει αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού, Προστασίας και ανάδειξης Μνημείων, όμως χθες βράδυ στο TV1 μας απέδειξε ότι στη διαχείριση κρίσεων έχει επιλεκτική μνήμη!!! Δεν γίνεται να μας περιγράφει το πως οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν πριν λίγες ημέρες την Πρέβεζα και την ίδια στιγμή -χωρίς ίχνος αυτοκριτικής- να μην μας λέει γιατί δεν κηρύχτηκε η Πρέβεζα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ούτε επίσης γιατί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δεν μπήκε στον κόπο να μεταβεί στα σημεία των καταστορφών τις κρίσιμες εκείνες ημέρες. Κατά τα άλλα, τον ακούσαμε να μιλά γενικά και αόριστα για τα μνημεία και τον πολιτισμό της Ηπείρου. Χωρίς δεσμεύσεις, εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα. Θα πει κανείς, νωρίς είναι ακόμη δεν ανέλαβε. Όμως θα πρέπει κάποιος να του πει, ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε ούτε μια μέρα δουλειάς. Γι' αυτό και θα έπρεπε να είναι πιο διαβασμένος, τουλάχιστον για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του. Το λέμε αυτό γιατί είναι παλιό αυτοδιοικητικό σκαρί και μπορεί το 2006 να μην εξελέγη δήμαρχος στην πόλη της Πρέβεζας, όμως τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Γι' αυτό και τον περιμέναμε να είναι πιο καλά προετοιμασμένος.

Σε εξέλιξη ο έλεγχος για το έλλειμμα του 2012στο δήμο Ιωαννιτών

Αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο


Η αδυναμία να κλείσει το ταμείο του δήμου για το 2012 με τον έλεγχο που είναι σε εξέλιξη για τη «διαφορά» ανάμεσα στα στοιχεία της ταμιακής υπηρεσίας και του τμήματος προϋπολογισμού, το θέμα με τα ακίνητα του δήμου που θέλει να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ, η διαθεσιμότητα, αλλά και το πρόβλημα για την πληρωμή των εργαζομένων του δήμου μέσω MARFIN-Λαϊκής Τράπεζας, λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, κυριάρχησαν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.Την ερχόμενη Τρίτη, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, θα παραδοθεί το πόρισμα από τον εσωτερικό έλεγχο για τα έλλειμμα που ενεργεί ο δήμος και θα ακολουθήσει και η έκθεση των ορκωτών λογιστών οι οποίοι κλήθηκαν από τις 5 Μαρτίου να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί άκρη. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως πρόβλημα δυσλειτουργίας για το κλείσιμο του 2012 και μάλιστα υποστήριξε ότι συμβαίνει κάθε χρόνο να προκύπτει δυσκολία στο κλείσιμο. Για τις εξελίξεις θα ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης εξήγησε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου έπρεπε να έχει κλείσει το ταμείο για το 2012 και μίλησε για διαφοροποίηση στα στοιχεία της ταμιακής υπηρεσίας με αυτά που διαθέτει το τμήμα προϋπολογισμού. Οι ορκωτοί λογιστές κλήθηκαν αμέσως μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (4 Μαρτίου) για να συνδράμουν στον έλεγχο και επίσης ζητήθηκε η βοήθεια και του πρώην ταμία (συνταξιούχου πλέον), Αντώνη Δολιώτη.Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Γκόντας μετά την ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε θέσει ερώτημα για έλλειμμα 1 εκ. ευρώ στο δήμο και δεν πήρε απάντηση, με τον δήμαρχο (ο οποίος έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ) και τον κ. Μάντη να απαντούν ότι δεν αντιλήφθηκαν αν ήταν για το δήμο το ερώτημα ή για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος που είχε θέσει ο κ. Γκόντας.«Όταν λέμε ταμιακό έλλειμμα είναι ρευστό», είπε ο κ. Γκόντας και ρώτησε γιατί στη μέση της χρονιάς άλλαξε το σύστημα μηχανοργάνωσης και μάλιστα αντικαταστάθηκε επιχορηγούμενο πρόγραμμα χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Στη θέση σας δεν θα κοιμόμουν», ήταν η αποστροφή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.«Δεν έχουμε, ως πολιτικό δυναμικό του δήμου, να κρύψουμε κάτι», είπε ο δήμαρχος.Σε ότι αφορά το πρόβλημα με την MARFIN-Λαϊκή Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο δήμος (έχει λάβει δάνεια και διαχειρίζεται και τη μισθοδοσία του προσωπικού), θέμα που έθεσε ο κ. Γκόντας, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Ν. Μάντης και ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Γιωτίτσας ενημέρωσαν ότι για λίγες ώρες το πρωί το ΑΤΜ της τράπεζας δίνει χρήματα, αλλά δεν επαρκούν για να πληρωθούν όλοι. Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και την Τράπεζα της Ελλάδος για να γίνει μέσω άλλης τράπεζας η μισθοδοσία.Το θέμα που προέκυψε με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις... αποκαλύψεις του παραιτηθέντος προέδρου του κ. Αθανασόπουλου, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ο δήμος προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για να μην χαθούν τα «Λιθαρίτσια» και ανέφερε σειρά ακινήτων εντός της έκτασης που ανήκουν στο δήμο και πέρασαν και στο Κτηματολόγιο. Για την έκταση των 793 στρεμμάτων κοντά στην Πεδινή που επίσης αναφέρθηκε στα προς αξιοποίηση ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Φίλιος είπε ότι τέτοια έκταση δεν βρέθηκε, φαίνεται υπερβολική. Και ο κ. Γκόντας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια έκταση, ωστόσο άσκησε κριτική στο δήμαρχο για όσα εξελίχθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ. Και ο Δημήτρης Τασιούλας αναφέρθηκε στο θέμα και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για την εκδήλωση με το ΙΟΒΕ στην οποία έγιναν οι αποκαλύψεις.Και σε αυτή τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της διαθεσιμότητας 27 υπαλλήλων του δήμου με διαφορετικές προσεγγίσεις από τη δημοτική αρχή και την μειοψηφία, επίσης ο κ. Γκόντας επανέφερε το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ με το δήμαρχο να υπόσχεται εκ νέου αντιμετώπιση του προβλήματος με τους καταμετρητές.Άλλο θέμα ήταν και η μετακίνηση 12 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας στον ΟΚΠΑΠΑ με τον κ. Γκόντα να ζητά εξηγήσεις και τον δήμαρχο να απαντά ότι και οι δυο φορείς έχουν ελλείψεις και προσπαθούν να δώσουν λύσεις με το υπάρχον προσωπικό.Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος.
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κουβέντα δεν είπε για τα ζητήματα που καίνε στη Θεσπρωτία

Χειρότερο τηλεοπτικό ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να κάνει!!!

Τον Θεσπρωτό αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Νίκο Κάτσιο είδαμε χθες στο κεντρικό δελτίο του ITV και μάταια περιμέναμε να ακούσουμε μια πολιτική δήλωση ή έστω μια τοποθέτηση για τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν σήμερα τη Θεσπρωτία.Βέβαια βρήκε κι αυτός μέρα να βγεί (ανήμερα της καμπάνας-3 χρόνια και 6 μήνες στον Βασίλη Γιόγιακα για χρηματισμό). Δεν περιμέναμε να σχολιάσει την ποινή που επιβλήθηκε στον ομογάλακτό του, πρώην Νομάρχη αλλά περιμέναμε να πει έστω μια κουβέντα για το ζήτημα των ασφαλτικών ή έστω για το τι θα πρέπει να γίνει με το ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Για να μην πιάσουμε το Νοσοκομείο Φιλιατών, τα έργα στο λιμάνι ή τα κρουαζερόπλοια που δεν έρχονται στην Ηγουμενίτσα. Τίποτα όμως ο Κάτσιος!!! Τι έλεγε; Ευχολόγια και αγιογραφήματα για τον Αλέκο Καχριμάνη. Το πιάσαμε με τη μία το μήνυμα. Πάλι ο "βλάχος" μόνος του,άντε με τη βοήθεια του εντεταλμένου Καραμπίνα θα το πάνε το..."καράβι" μέχρι τις εκλογές. Το τι θα καταφέρουν είναι άλλη κουβέντα.Πάντως τον Κάτσιο δεν τον κόβουμε να είναι αποφασισμένος να καταπιαστεί με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου του. Με διαφορά το χειρότερο τηλεοπτικό ντεμπούτο που θα μπορούσε να κάνει!!!

Στη εποχή της… Αθηνάς προσπαθεί να προσαρμοστεί το ΤΕΙ Ηπείρου

Απορρίπτει το σχέδιο η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ


Στα νέα δεδομένα, μετά τις αποφάσεις του σχεδίου «Αθηνά» προσπαθεί να προσαρμοστεί πλέον το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο την τελευταία στιγμή κράτησε το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα (η αρχική πρόταση ήταν να συγχωνευτεί με αντίστοιχο τμήμα στο Ληξούρι).Από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας, όμως, καταργείται το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας, το οποίο μεταφέρεται στο Μεσολόγγι, ενώ συγχωνεύεται το Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, που παραμένει στην Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, αντιδράσεις συναντά και η υποβάθμιση του Ζωικής Παραγωγής Άρτας, που εντάσσεται πλέον σε μια ενιαία Σχολή, με άλλα τμήματα.Πλέον, άπαντες στο ΤΕΙ αρχίζουν να αναδιοργανώνονται με βάση το νέο σχέδιο, το οποίο πάντως θα μπορούσε, όπως σημειώνουν κύκλοι, να ήταν καλύτερο. «Έπρεπε να διατηρηθεί π.χ. το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας, αφού οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος στην Ήπειρο» εξηγούν κύκλοι και θεωρούν πως το ΤΕΙ μπορεί ακόμη περισσότερο, απ’ ότι σήμερα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δίνοντας καταρτισμένους επιστήμονες και τεχνογνωσία σε τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ήπειρο.

Είναι αρνητικοί…
Πάντως, γενικότερα, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ απορρίπτουν το νέο –τελικό- σχέδιο «Αθηνά», όπως αποφάσισαν στην πρόσφατη Σύνοδό τους. Σύμφωνα με την Σύνοδο, δεν τηρήθηκαν οι επιβεβλημένες ακαδημαϊκές και νόμιμες διαδικασίες και δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και διαβουλεύσεις με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και είναι βέβαιο ότι αγνοήθηκαν οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.Το σχέδιο «περιλαμβάνει πλήθος εσωτερικών αντιφάσεων και σε μικρό μόνο βαθμό εξυπηρετεί τη λειτουργία των ΑΕΙ. Είναι εμφανές ότι μειώνει το επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και περιορίζει εκτεταμένα και μονομερώς τα ΤΕΙ».

Να το αποσύρει…
Η Σύνοδος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των πόρων και ιδιαίτερα του Εκπαιδευτικού Προσωπικού το οποίο απειλείται με μείωση κατά 90%.«Σε αντίθετη περίπτωση θα διαπιστωθεί η απόλυτη αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας από το νέο ακαδημαϊκό έτος» σημειώνουν και εξηγούν: «Η πραγματικότητα που δημιουργείται σήμερα για τη λειτουργία του θεσμού των ΤΕΙ οδηγεί σε ακύρωση της πολύχρονης ακαδημαϊκής τους εξέλιξης και της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων. Τέλος, καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το σχέδιο «Αθηνά», για να ξεκινήσει ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η Άρτα συμμετέχει στην Ώρα της Γης 2013

Η Άρτα συμμετέχει στην Ώρα της Γης 2013. « Κατεβάζουμε τον διακόπτη » στο Γεφύρι της Άρτας το Σάββατο 23 Μαρτίου. Η πρόκληση της φετινής Ώρας της Γης για μία καλύτερη ζωή ενεργοποιεί δεκάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί και το Δήμο Αρταίων, αφήνει απτή κληρονομιά σε πολίτες και περιβάλλον και «κατεβάζει τον διακόπτη» στην Ακρόπολη και πληθώρα άλλων σημείων αναφοράς ανά την Ελλάδα! Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμοί περιβαλλοντικών προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή αγαθών. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013.Αυτοί όμως που κρατούν για ακόμη μια φορά τα ηνία της Ώρας της Γης είναι οι πολίτες που καταθέτουν την προσωπική τους δέσμευση για μία καλύτερη ζωή.Παράλληλα, μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, «κατεβάζουν τον διακόπτη» το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:30, και θέτουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της μεγαλύτερης συμμετοχικής εκστρατείας για την προστασία του πλανήτη και την καλύτερη ζωή όλων μας. Ο Δήμος Αρταίων θα « κατεβάσει το διακόπτη » στο σύμβολο της πόλης μας το Γεφύρι της Άρτας δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα .Φέτος η εκστρατεία υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (“I will if you will”), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα.H πρόκληση του Δήμου μας θα είναι η εξής:Θα «πρασινίσουμε» το Δήμο, διοργανώνοντας δενδροφυτεύσεις σε πολλά κεντρικά σημεία όπως πλατείες, σχολικές αυλές κ.λ.π., αν οι δημότες μας κάνουν ανακύκλωση στους μπλε κάδους.Ευχόμαστε να τα καταφέρουμε.

Ποινή 3,5 ετών στον πρώην νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα

Για παράβαση καθήκοντος και παθητική δωροδοκία

Ένοχος για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και της παθητικής δωροδοκίας κρίθηκε από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας ο πρώην νομάρχης (την περίοδο 2007-2010) και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Ηγουμενίτσας, Βασίλης Γιόγιακας. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, ενώ ο μηνυτής του και πρώην αντινομάρχης Θωμάς Δήμας καταδικάστηκε για συμμετοχή σε παθητική δωροδοκία, σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή.Η καταδίκη έρχεται μετά τα ισόβια στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο και είναι η πρώτη για αυτοδιοικητικό παράγοντα στην Ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια.Η δίκη μετά από πολλές αναβολές ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Η υπόθεση είχε και έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι πρωταγωνιστές είναι πρόσωπα που άσκησαν εξουσία στη Θεσπρωτία και προέρχονται από τη ΝΔ, πρώην νομάρχης και πρώην αντινομάρχης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ-ΝΔ, ενώ συνήγοροι στη δίκη ήταν για τον μεν κ. Γιόγιακα ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Αντώνης Φούσας και για τον κ. Δήμα ο πρώην βουλευτής Πειραιά Πέτρος Μαντούβαλος.Οι δυο άλλοτε στενοί συνεργάτες ακολούθησαν χωριστούς δρόμους από τις αρχές του 2008, εποχή που ο κ. Δήμας ήταν και πρόεδρος της ΝΟΔΕ-ΝΔ και είχε κατηγορήσει τον τότε νομάρχη για δωροδοκία.Ο κ. Δήμας είχε καταγράψει τον τότε νομάρχη στο γραφείο του με κρυφή κάμερα να παραλαμβάνει από τον ίδιο, τυλιγμένα σε... εφημερίδα, χαρτονομίσματα, για να προωθηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ορυκτελαίων κοντά στα Σύβοτα.Ο κ. Δήμας μετά από μήνυση του κ. Γιόγιακα, έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε διετή φυλάκιση για την μαγνητοσκόπηση το Δεκέμβριο του 2007, εν αγνοία του συνομιλητή του διαλόγου και της σκηνής της παραλαβής των 10.000 ευρώ που ήταν προκαταβολή για την «εξυπηρέτηση» που ζητούνταν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Αρτινός Χρ. Λύτρας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» του Χρ. Ζώη

Την ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του νέου κόμματος που φέρει το κόμμα «Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση» παρουσίασε την Τετάρτη ο Χρήστος Ζώης, μαζί με άλλα στελέχη του νέου πολιτικού φορέα. Μέχρι το συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου, το κόμμα θα διοικείται από 21μελή Πολιτική Γραμματεία, στην οποία συμμετέχει και ένας Ηπειρώτης. Πρόκειται για τον Χρήστος Λύτρα,ο οποίος κατάγεται από τη Σκούπα του δήμου Αρταίων (πρώην δήμος Ξηροβουνίου) και ήταν για σειρά ετών στενός συνεργάτης του σημερινού δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν επί θητείας του τελευταίου σε πολλά υπουργεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. πριν πάει στους Ανεξάρτητους Έλληνες από τους οποίους αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Θεωρείται "αυτοκόλλητος" του πρώην αναπληρωτή Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. και παλαιού ηγετικού στελέχους της ΟΝΝΕΔ, Γιώργου Αναγνωστάκου, ο οποίος επίσης την είχε... κάνει από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Αναλυτικά τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είναι τα εξής: Θανάσης Αργυρός, Γεώργιος Βάμβουκας, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Σταμάτης Γκάβαλης, Νίκος Δρίτσας, Θύμιος Δρόσος,Αικατερίνη Ζαγγανά, Γιάννης Κουράκος, Χρήστος Λύτρας, Γιάννης Μανώλης,Γεώργιος Νούλας, Ελένη Πανταζή, Στέλιος Πολίτης, Νίκος Πρωτέκδικος,Γεώργιος Ρωμανιάς, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Σταυρογιάννης, Φώτης Τσιπέλης και Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος. Σύμφωνα με την διακήρυξη του κόμματος η Νέα ΜΕΡΑ επιδιώκει την «Δημοκρατικοποίηση» της Δημοκρατίας
με ψήφιση νέου καταστατικού χάρτη με δημοψηφίσματα εφαρμόζοντας έτσι την καταστατική δέσμευση για συμμετοχική δημοκρατία, την παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά όχι με κάθε κόστος, την απόρριψη οποιασδήποτε διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής ολοκληρωτικής ηγεμονίας, την πλήρη αναμόρφωση του δικαιακού συστήματος και την απόλυτη ανεξαρτησία των εξουσιών, την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου με συνοχή και αλληλοσεβασμό των λαών,την οργάνωση Ελληνοκεντρικής εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο την δημιουργία υπεύθυνων πολιτών με Αρχές και Αξίες και την αξιοποίηση ολόκληρου του Ελληνισμού απανταχού της γης με κεντρικό άξονα «Η Ελλάδα είσαι ΕΣΥ».

Στα πολυφωνικά τραγούδια του Πωγωνίου μυήθηκαν Γάλλοι!

Μέχρι τη Νορμανδία, στο Γαλλικό βορρά, έφθασαν οι Πωγωνήσιοι ήχοι και τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας (φωτό), μέσα από ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης πολυφωνικού τραγουδιού από το Πωγώνι, το οποίο εκπόνησε η γνωστή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Νότα Καλτσούνη.Η κ. Καλτσούνη, που για χρόνια έχει διακριθεί με την πορεία της στο Ηπειρωτικό δημοτικό τραγούδι, είτε αυτόνομα, είτε με άλλα πολυφωνικά συγκροτήματα, είτε σε κοινές εμφανίσεις με το Λάκη Χαλκιά, βρέθηκε πρόσφατα στην πόλη Αλενσόν, όπου δίδαξε για μια εβδομάδα και παρουσίασε πολυφωνικά τραγούδια του ακριτικού Πωγωνίου.«Το θέμα ήταν το Πωγώνι της Πεντατονίας και της Πολυφωνίας, ενώ η πρόσκληση ήταν από μουσικολόγους του Παρισιού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Καλτσούνη, μιλώντας στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος».

Μεγάλη συμμετοχή…
Όπως σημείωσε, η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν μεγάλη, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον των Γάλλων για την μουσική και ιδιαίτερα για την μουσική παράδοση της Ελλάδας.«Έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό με τις καταβολές των ήχων και των τραγουδιών και διαρκώς προσπαθούσαν να συνδέσουν τα ακούσματα με τις δικές τους μουσικές παραδόσεις» υπογράμμισε και δήλωσε ενθουσιασμένη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.Όπως είπε, η διδασκαλία περιελάμβανε και αρκετό τραγούδι από την πλευρά των Γάλλων που γνώρισαν από… πρώτο χέρι, τα ιδιαίτερα χαρίσματα της πολυφωνικής Πωγωνήσιας μουσικής.Να λοιπόν που το Πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι φθάνει μέχρι την Γαλλία, όπου όχι μόνο διδάσκεται, αλλά γίνεται και αγαπητό, όπως άλλωστε έχει συμβεί και γενικότερα με την παράδοση της Ηπείρου, η οποία, λόγω και των χιλιάδων αποδήμων, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο…

Στο Κατάρ η Πρεβεζιάνα αθλήτρια του τένις Αιμιλία Κατωπόδη!

Στο Κατάρ και στην πρωτεύουσα Ντόχα βρίσκεται η Πρεβεζιάνα αθλήτρια του τένις ( η οποία ανήκει στο δυναμικό της Γ.Ε.Πρέβεζας) Αιμιλία Κατωπόδη όπου θα συμμετάσχει στους αγώνες του 1st Qatar ITF Junior Open 2013 Tournament. Η Αιμιλία θα παίξει στο κυρίως ταμπλό με wild card που εξασφάλισε ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Παππάς, μετά από γραπτό αίτημά του και σχετική επικοινωνία με τους διοργανωτές του διεθνούς τουρνουά εφήβων τένις. Το καλοκαίρι θα έλθει στην Ελλάδα και θα παίξει στο ITF Junior της Πρέβεζας και της Κέρκυρας καθώς και σε Πανελλαδικά Πρωταθλήματα.


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Παραμένει Περιφερειακός Διευθυντής Ιονίων Νήσων και Ηπείρου ο Σταμάτης Ράπτης

Συνεκλήθη το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2013 υπό την προεδρία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και με εισηγητή τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου αυτού εκρίθησαν συνολικά δύο (02) Αντιναύαρχοι Λ.Σ. (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), επτά (07) Υποναύαρχοι Λ.Σ. (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), δύο (02) Υποναύαρχοι Λ.Σ. Τεχνικοί, είκοσι (20) Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.) και τέσσερις (04) Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. Τεχνικοί.Σύμφωνα με τις αποφάσεις,παραμένει Περιφερειακός Διευθυντής Ιονίων Νήσων και Ηπείρου του Λιμενικού Σώματος ο Αντιπλοίαρχος Σταμάτης Ράπτης.

Στην Άρτα η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει κάθε Ενδιαφερόμενο, ότι η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί το Διήμερο 19 & 20 Απριλίου 2013, Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί αντίστοιχα στην Έδρα του Επιμελητηρίου Άρτας, με την ευκαιρία των Εγκαινίων του Νεότευκτου κτιρίου του.Συγκεκριμένα την Παρασκευή το απόγευμα θα λάβει χώρα η κανονική Συνεδρίαση και το Σάββατο το πρωί η καθιερωμένη πανηγυρική Συνεδρίαση με την παρουσία Εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Άρτας και των Πολιτικών Κομμάτων.Τέλος στη χθεσινή Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας δρομολογήθηκαν Στοχευμένες Δράσεις που κρίθηκαν αναγκαίες, για την επίτευξη του προσδοκώμενου αποτελέσματος, ως Οικοδεσπότες, από άποψη Θεματολογίας, Οργάνωσης και Οικονομικού αντικειμένου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ- Μείζονος σημασίας η στήριξη των συνεταιριστικών Τραπεζών

Τα εύσημα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, αλλά και από τους επιτελείς της τρόικας, πήραν προ ημερών οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών Τραπεζών της χώρας, ιδιαίτερα όμως η Τράπεζα Ηπείρου, λόγω της επιτυχούς διαδικασίας με την οποία προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον περασμένο Ιούνιο.Η διάδοση της πιστωτικής συνεταιριστικής ιδέας κέρδισε έδαφος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πολύ αργότερα όμως από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίοδο της κρίσης οι συνεταιριστικές Τράπεζες είναι αυτές, που στάθηκαν περισσότερο κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, όμως είναι αδύνατο να απορροφήσουν όλους τους κραδασμούς από την κρίση. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύει τώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα όμως σε Ελλάδα και Κύπρο, η στήριξη των συνεταιριστικών Τραπεζών είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Ηπείρου Κ. Ζωνίδης.Ο κ. Ζωνίδης τόνισε, ότι ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, αλλά και η ΤτΕ αναγνωρίζουν ότι οι συνεταιριστικές Τράπεζες είναι αυτές, που μπορούν να δώσουν την πλέον σημαντική ανάσα με την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με την απαραίτητη ρευστότητα.Για την ενίσχυση των συνεταιριστικών Τραπεζών εξετάζεται αφενός η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης των Συνεταιριστικών Τραπεζών και αφετέρου η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.Μέχρι σήμερα, οι συνεταιριστικές Τράπεζες εξαιρούνται από το Ταμείο αυτό, όμως ασκείται έντονη πίεση για να υπάρξει μία διαφορετική πολιτική απόφαση.Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τότε και η Τράπεζα Ηπείρου θα απευθυνθεί εκ νέου στους Ηπειρώτες, ζητώντας την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, με διαφορετικό σύνθημα όμως αυτή τη φορά.«Το σύνθημά μας πρέπει να είναι πλέον, ότι δε θέλουμε τα πολλά λεφτά, αλλά τα πολλά μέλη. Να κάνουμε μέλη όλους τους Ηπειρώτες, έστω με μία μερίδα. Δε γίνεται να βλέπουμε τους μεριδιούχους ως επενδυτές. Εδώ υπερισχύει το συναίσθημα κι η διάθεση να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και την αγορά. Αυτό θα ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία για την Τράπεζα Ηπείρου. Είμαστε σήμερα 10.00 μέλη, να γίνουμε 100.000 μέλη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία
Ακόμη, ο κ. Ζωνίδης με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο, εξέφρασε και αυτός την ίδια άποψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με την ΤτΕ, ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλές και θωρακισμένο.«Περάσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις τον περασμένο Ιούνιο με τις διπλές εκλογές και από τον Ιούνιο μέχρι και τον Φεβρουάριο, υπάρχει μία μεγάλη αναστροφή του κλίματος, που δεν πρέπει να ανακοπεί σε καμία περίπτωση. Είναι σημαντικό να περάσουμε στη φάση της ανάκαμψης, αφού ο λαός μας έχει κάνει ήδη υπερβολικές θυσίες και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

«Ουδέν μεμπτό» στο Σπήλαιο, σύμφωνα με την έκθεση των Ορκωτών

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών, μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος, μονοπώλησε τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Οι ορκωτοί λογιστές επεσήμαναν ότι η ταμειακή διαχείριση έγινε κατά απολύτως νόμιμο τρόπο. Δεν υπήρξε κανένα μεμπτό στοιχείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει και την παραμικρή υπόνοια για κακοδιαχείριση στον Οργανισμό.Την αναλυτική οικονομική εικόνα όπως και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κώστας Γκόγκος. Ο κ. Γκόγκος τόνισε με έμφαση ότι η διαχείριση γίνεται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες και όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος.Η έκθεση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκε ακόμη το θέμα των κληροδοτημάτων κι άλλα υπηρεσιακά ζητήματα.

H 8η Μεραρχία Ηπείρου επιστρέφει τα οστά των Ηρώων στους συγγενείς τους

Τα οστά των Τρικαλινών Ηρώων στα Γιάννενα επιθυμεί να επαναπατρίσει ο δήμος Τρικκαίων (Τρίκαλα), αφού όπως ανακοινώθηκε, η 8η Μεραρχία Ηπείρου φυλάσσει στα 3 μαυσωλεία που διαθέτει, τα οστά Αξ/κών και Οπλιτών οι οποίοι πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τον πόλεμο του 1940-1941 και καλεί τυχόν συγγενών των πεσόντων, ώστε -εάν φυσικά το επιθυμούν- να παραλάβουν τα οστά τους προκειμένου να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής των ηρώων. Μιας και το αναφέραμε να δώσουμε και τα στοιχεία των Τρικαλινών Ηρώων, όπως δόθηκαν από το δήμο Τρικκαίων, (αναφέρονται κατά σειρά ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός,έτος γέννησης, τόπος γέννησης, ημερομηνία θανάτου και τόπος θανάτου):Δ/νεας Μήτσιος Δημήτριος Νικόλαος, 1917, Ρίζωμα Τρικάλων, 17/1/1941,10 χειρουργείο ΕΕΣ Αρτας, Στρ.της Ντόβας Γεώργιος Ιωάννης, 1907,Τρίκαλα, 9/2/1941, 1ο Στρ/κο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Στρ/της Παπαϊωάννου Κων/νος Θεόδωρος, 1919, Τρίκαλα, 29/12/1940, Νοσοκομείο διακομιδής Αρτας. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στην 8η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού στο τηλ.26510-86601.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα

Θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στα Γιάννενα, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.Για την προετοιμασία του προσυνεδρίου βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο γραμματέας οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Λουλουδάκης, ο οποίος πέρα από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες, παραχώρησε και συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπου και ανακοίνωσε την έλευση του κ. Σαμαρά.Όπως τόνισε «η Ν.Δ. σε πείσμα όσων επιμένουν ότι τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν κουραστεί και πρέπει να δημιουργηθούν νέα που θα πάρουν τη θέση τους, είναι παρούσα στις εξελίξεις και στοχεύει μέσα από το συνέδριό της να θέσει τα θεμέλια ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που θα υπάρχουν στην πολιτική το 2020».

Έξι κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. στο Σχινιά για κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας

Σημαντική εκπροσώπηση έχει ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων σε ένα ακόμη κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.Το κοινόβιο ξεκίνησε σήμερα και αφορά τις κατηγορίες Εφήβων – Νεανίδων. Σε αυτό συμμετέχουν έξι επίλεκτοι νεαροί αθλητές και αθλήτριες του Ν.Ο.Ι., που είναι και οι περισσότεροι από κάθε άλλο σωματείο της χώρας μας. Συνολικά κλήθηκαν να λάβουν μέρος 20 κωπηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα.Αναλυτικότερα, από πλευράς του Ν.Ο.Ι. στο Σχινιά βρίσκονται ήδη για τις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας οι αθλητές Ιωάννης Ζήσης, Μιχάλης Παπατσίμπας, Στέφανος Ντούσκος, Χρυσόστομος Βουκουβάλας, Ξανθή Κολτσίδα και Κατερίνα Ζέρβα.Το κοινόβιο της ΕΚΟΦΝΣ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 31 Μαρτίου.

Σε πρώτο πλάνο η πάταξη της λαθροϋλοτομίας

Σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τα δάση σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο αναδεικνύονται με αφορμή την Ημέρα Δασοπονίας, όπως έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου. Οι κλιματικές αλλαγές, οι πυρκαγιές και η ανθρώπινη παρέμβαση αποτελούν τις κυριότερες αιτίες καταστροφής του παγκόσμιου δασικού πλούτου ενώ τα τελευταία χρόνια τα δάση του νομού Ιωαννίνων πλήττονται και από την παράνομη υλοτομία που έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Η Διεύθυνση Δασών του νομού Ιωαννίνων και αλλά ευρύτερα οι δασικές υπηρεσίες της Ηπείρου εφαρμόζουν μία σειρά μέτρων για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών που θα επιλύσουν οριστικά τις διαφορές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών του νομού Ιωαννίνων Νίκο Παπαευθυμίου θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός και η πολιτική για την προστασία των δασών, με ενίσχυση των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και την δημιουργία υποδομών όπως οι υδατοδεξαμενές. Έχουν εντείνει τα μέτρα προστασίας και φύλαξης των δασικών περιοχών οι δασικές υπηρεσίες του νομού Ιωαννίνων με στόχο την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και της υψηλής τιμής του πετρελαίου και της ζήτησης σε καυσόξυλα. Τα δασαρχεία με περιπολίες και λειτουργία ακόμη και τις απογευματινές ώρες προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα δάση και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Παπαευθυμίου το πρόβλημα δεν είναι ανησυχητικό. Βέβαια όπως παραδέχθηκε η τάση είναι αυξητική αλλά και με τις εντολές του υπουργείου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Δασικοί χάρτες 
Σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες για το νομό Ιωαννίνων σύντομα πρόκειται να αναρτηθούν αυτοί που αναφέρονται στην έκταση των πρώην Δήμων Ανατολής και Παμβώτιδας και έπονται η πόλη των Ιωαννίνων και το Σταυράκι. «Με τους δασικούς χάρτες θα ξέρουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Έτσι θα επιλύονται οριστικά διαφορές που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς», σημείωσε ο κ. Παπαευθυμίου. Μέτρα για τα πλατάνια Άμεση και δραστική θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατανιών, του μύκητα δηλαδή που έχει προσβάλλει τα τελευταία χρόνια τα πλατάνια της Ηπείρου και ιδιαίτερα του νομού Ιωαννίνων. Αν δεν ληφθούν τα μέτρα που προβλέπουν οι δασικές υπηρεσίες, τα οποία πρέπει να τηρήσουν απαρέγκλιτα και όσοι ασχολούνται με εργασίες εκσκαφών και υλοτομίας, αφού μέσω των μηχανημάτων ο μύκητας μεταφέρεται σε άλλες περιοχές. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα έχουν καθοριστεί ζώνες απαγόρευσης εκτέλεσης εργασιών σε ακτίνα 100 μέτρων από «πληγείσες περιοχές» αλλά και σε απόσταση 1000 μέτρων σε κάποιες περιπτώσεις. Ο κ. Παπαευθυμίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα και απαιτεί πόρους. «Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αλλά μόνο εκεί όπου υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά. Αν το φαινόμενο λάβει μεγάλες διαστάσεις δύσκολα αντιμετωπίζεται», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρόσκληση σε διαβούλευση για το σχέδιο οινοτουριστικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου WINENET η Περιφέρεια Ηπείρου εκπονεί το στρατηγικό/επιχειρησιακό σχέδιο οινοτουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο την περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων. Ο αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου αυτού είναι αφενός η ανάλυση των δυνατοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στο πεδίο του οινικού τουρισμού και αφετέρου η αξιοποίηση του οίνου ως αναπτυξιακό πόρο της περιοχής.Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του οινικού τουρισμού και της ένταξής του στον αναπτυξιακό χάρτη της Περιφέρειας Ηπείρου, καλούνται όλοι οι φορείς/ ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους στο ειδικό ερωτηματολόγιο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.grΤο έργο WineNet υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013 και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Οι θιγμένοι (και οι αμετανόητοι) του Πωγωνίου

Αγαπητοί συμπατριώτες !
Μερικοί πιστεύουν ότι το ζήτημα των ΕΟΖ στην Ελλάδα έχει κλείσει. Δυστυχώς δεν είναι έτσι . Δεν έχουμε επ αυτού ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση από κανέναν αρμόδιο Έλληνα υπουργό. Αυτό φυσικά ισχύει και για την ΕΟΖ Πωγωνίου. Εδώ έχουμε απλά μια αναδίπλωση των αρμοδίων, των εμπλεκομένων στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) Πωγωνίου και στο Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς, και μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι η αναδίπλωση αυτή ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του κόσμου. Οι εμπλεκόμενοι «Την ανάγκην φιλοτιμία εποίησαν»..Δεν άλλαξαν γνώμη, επειδή ο κ. Δένδιας δεν τους ρώτησε, δεν τους ενημέρωσε επισήμως ! Αστεία πράγματα. Το τυπικό , το πρωτόκολλο τους μάρανε. Το επιχείρημα αυτό είναι και αναληθές . Ξεχάσανε ότι πριν ένα μόλις μήνα, την 6-2-2013, καλέσανε στο Καλπάκι, τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη , μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Παπιγκιώτη, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν λεπτομερέστατα για τις προθέσεις του κ. Δένδια. Τι παραπάνω θα τους έλεγε ο κ. Δένδιας. Ποιος θα τους ενημέρωνε καλύτερα, ο Πάπας της Ρώμης?Εμείς θυμούμαστε πολύ καλά με πόση κατανόηση, ασπάζονταν τα λόγια του κ. Περιφερειάρχη. Ούτε μια λέξη δεν βγάλανε . Ούτε την παραμικρή αντίρρηση στα λεγόμενα του κ. Καχριμάνη. Ποιος δεν θυμάται τον πρόεδρο του Δ.Σ κ. Βιρβίλη που δεν άφηνε κανέναν από το ακροατήριο να υποβάλει έστω και μια διευκρινιστική ερώτηση στους προσκαλεσμένους . Και τώρα το παίζουν θιγμένοι? Τόσο γρήγορα ξεχάσανε εκείνη την ενημέρωση ?(βλέπε : Φυλακή ….για ανθρωπιστικούς λόγους: enantiaeoz.blogspot.com). Αν αυτοί αισθάνονται θιγμένοι , τι να πουν και οι «ιθαγενείς», οι κάτοικοι του Πωγωνίου, που κανένας τους και για τίποτα δεν τους ενημέρωσε ?Εμείς λέμε ακόμη μια φορά ότι ήταν η αντίσταση των ενεργών πολιτών που τους τρόμαξε, που τους ανάγκασε να αναδιπλωθούν, προπαντός η σθεναρή και κάθετη θέση των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, γι αυτό και αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω. Ήταν μια μικρή νίκη αυτών των ανθρώπων που ανεξάρτητα από κομματική , ιδεολογική τοποθέτηση βγήκαν στους δρόμους , και φώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους :
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΟΖ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
Αγαπητοί συμπατριώτες !
Αυτό το ΟΧΙ οι τοπικοί παράγοντες του Καλπακίου, είναι αδύνατο να το καταλάβουν και αντί να ζητήσουν συγνώμη που αναστάτωσαν τόσο κόσμο, προσπαθούν να αναδιπλωθούν, ανάμεσα στα ΝΑΙ μεν αλλά, και στα ΟΧΙ μεν αλλά. Επειδή παίζονται μεγάλα συμφέροντα, ( τα λεφτά είναι πολλά που λέει και η παροιμία ) , εμείς πιστεύουμε ότι αργά η γρήγορα το ζήτημα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) Πωγωνίου και του Κέντρου Κράτησης Κακαβιάς θα το επαναφέρουν, είτε με το ίδιο είτε με άλλο όνομα. Απλά περιμένουν να καταλαγιάσει η αντίδραση του κόσμου. Ήδη ο κ. Καψάλης σε νεώτερες δηλώσεις , λέει ότι « πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σε περίπτωση που μας φέρουν μία πρόταση ολοκληρωμένη για τις υποδομές το συζητάμε το θέμα, θα το δούμε….. για την δημιουργία του Κέντρου».Από την δήλωση αυτή φαίνεται ότι οι θιασώτες της ΕΟΖ είναι και αμετανόητοι, ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να καταλάβουν ένα απλό πράγμα, ότι το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη υποδομών, δεν είναι ζήτημα πρωτοκόλλου, δεν είναι ζήτημα όρων, δεν είναι καν νομικής φύσεως ζήτημα . Το ζήτημα της ΕΟΖ είναι βαθύτατα πολιτικό , και αφορά την μοίρα και την αξιοπρέπεια όχι μόνο της δική μας περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας.Αν με οποιοδήποτε τρόπο επαναφέρουν το ζήτημα της ΕΟΖ πρέπει να ξέρουν ότι θα φέρουν και την αναταραχή στον τόπο, γιατί θα ξεσηκωθεί ο κόσμος, όχι μόνο του Πωγωνίου. Δεν είναι δυνατόν να ποντάρουν στην αφασία και την άγνοια του κόσμου !Αν ήταν και είναι βαθύτατα πεπεισμένοι , ότι τόσο η ΕΟΖ όσο και το Κέντρο Κράτησης είναι η μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του Πωγωνίου, έπρεπε από καιρό να βγούνε να το πούνε στον κόσμο. Δεν είναι και τώρα αργά. Θα τους προτείναμε μάλιστα να κατέβουν στις επόμενες Δημοτικές εκλογές με κύριο σύνθημα ΝΑΙ στην ΕΟΖ (με ...όρους) . Ας αρχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία από σήμερα. Ας αρχίσουν από σήμερα να υπόσχονται στον κόσμο, νέες θέσεις εργασίας που θα φέρει η ΕΟΖ , να λένε ότι η ΕΟΖ δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς, να λένε ότι αν τα οικόπεδα της ΕΟΖ είναι ακριβώς δίπλα από το Κέντρο Κράτησης αυτό είναι καθαρή σύμπτωση, να λένε στον κόσμο πόσο θα αυξηθεί η ασφάλεια της περιοχής με το Κέντρο Κράτησης. Αυτό και αν είναι επιχείρημα, λες και το Κέντρο Κράτησης θα λειτουργεί σαν μαγνήτης , σαν πόλος έλξης και οι μετανάστες , «της γης οι κολασμένοι» , θα περιφέρονται έξω από τα συρματοπλέγματα, και εκεί θα συλλαμβάνονται αμέσως... για να μπούνε μέσα… στο Κέντρο Κράτησης - κάτεργο της ΕΟΖ. Τι θα ακούσουνε ακόμα οι Πωγωνίσιοι ?Αν με τέτοια και παρόμοια επιχειρήματα τους ψηφίσει ο κόσμος , εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση των ψηφοφόρων, τότε ας κάνουν όχι μια αλλά σαρανταμία ΕΟΖ..Ομως πριν τις Δημοτικές εκλογές, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν δεν έχουν κανένα, απολύτως κανένα δικαίωμα να μας φέρουν εδώ καμία ΕΟΖ.

Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ

Κλείνει η Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου της Άρτας

Κλείνει, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Άρτας, στις 26 Μαρτίου η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου.«Η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την στάση της Διοίκησης και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την λειτουργία του Νοσοκομείου με συνθήκες ασφάλειας για τους ασθενείς και τους εργαζομένους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας και των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση.Στη διάρκεια της συνέλευσης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής, στην είσοδο του Νοσοκομείου και ζητούν τη συμμετοχή των πολιτών, των συνδικαλιστών και κοινωνικών φορέων και των εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ.

Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Επίκαιρα θέματα Ήπιας Καινοτομίας και η εφαρμογή τους στον Τουριστικό χώρο»

Εκδήλωση με θέμα: «Επίκαιρα θέματα ήπιας καινοτομίας και η εφαρμογή τους στον τουριστικό χώρο», διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του προγράμματος Hidden. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Απριλίου.Το έργο “Hidden” στοχεύει στη δημιουργία ενός διακριτικού δικτύου συνεργασίας και πραγματεύεται την προώθηση και την ανάπτυξη της «ήπιας» καινοτομίας στο Μεσογειακό χώρο. Του έργου ηγείται η Περιφέρεια Ηπείρου με εταίρους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος MED.Είναι η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, αφού προηγήθηκε εκείνη για τον αγροδιατροφικό τομέα. Ο κύκλος θα κλείσει με το συνέδριο το οποίο προγραμματίζεται για το Μάιο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δεν εκτελούνται δρομολόγια πλοίων λόγω ανέμων

Ως και τα 9 μποφόρ φτάνουν οι άνεμοι στα πελάγη και ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα -Λευκίμμη,για τα πλοία ανοιχτού τύπου.

ΑΡΤΑ:Σύλληψη 50χρονου για μεταφορά παράνομου αλλοδαπού και κατοχή λαθραίου καπνού

Συνελήφθη, χθες  το βράδυ, στην Ιόνια Οδό Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 50χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη και παράβαση της Νομοθεσίας «περί λαθρεμπορίας».Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 50χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με προορισμό την Αθήνα, έναν 21χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, έναντι απροσδιόριστης χρηματικής αμοιβής.Επιπρόσθετα, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία δέματα που περιείχαν καπνό, συνολικού βάρος (2.965) γραμμαρίων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.Η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.Το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά κατασχέθηκε από το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ FIMOTRO ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Σχετικά με την αναφορά σας στο όνομα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στην ανάρτηση με τίτλο: «Καταδικάστηκε ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας για χρηματισμό», θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο συντάκτης του έπεσε θύμα παραπληροφόρησης.Είναι γνωστό σε όλους τους Θεσπρωτούς, καθώς και στους Ηπειρώτες, ότι ουδέποτε ο κ. Καχριμάνης είχε αναθέσει ρόλο «κομματάρχη» στη Θεσπρωτία στον πρώην νομάρχη, κάτι που άλλωστε ήταν φύσει αδύνατο να γίνει καθώς ο κ. Γιόγιακας την ίδια περίοδο ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας.Όσον αφορά τη φωτογραφία που δημοσιεύεται προς «επιβεβαίωση» των αναγραφομένων του συντάκτη σας, να σας ενημερώσουμε ότι προέρχεται από την περιοχή της Βρυσέλλας που είχε πληγεί από την κακοκαιρία, και στην οποία συναντήθηκαν ο κ. Γιόγιακας που ήταν τότε Νομάρχης με τον νυν Περιφερειάρχη που πραγματοποιούσε επίσης επίσκεψη στην περιοχή, για να διαπιστώσει το εύρος των ζημιών.Παρακαλούμε για την ανάρτηση της απάντησής μας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: O Λούρος γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσοστόμου, θα τελεστεί την Κυριακή 24 Μαίου και ώρα 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στον Λούρο.Αμέσως μετά τον εσπερινό θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Εικόνας του Ευαγγελισμού στην κεντρική αγορά του Λούρου.Το εκκλησιαστικο συμβούλιο και ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας ΛούρουΧαράλαμπος Κακιούζης απευθύνουν πρόσκληση στους πιστούς να πλαισιώσουν με την παρουσία τους τον εσπερινό και την λιτάνευση της Εικόνας την οποία θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Πρέβεζας « Ορφέας».

Έρχονται 1.700 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στα ΕΛΤΑ

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλήρωσης 1.700 θέσεων συμβασιούχων στα ΕΛ.ΤΑ. Τέλη Μαϊου λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί τέλη καλοκαιριού. Γι' αυτό το λόγο η διοίκηση των ΕΛΤΑ σκοπέυει να στείλει πολύ σύντομα αίτημα προς το ΑΣΕΠ για τη πρόσληψη νέου προσωπικού. Οσοι προσληφθούν θα υπογράψουν οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι οι φετινές προσλήψεις θα είναι μειωμένεες σε σχέση με αυτές του 2012 σε ποσοστό 10%. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν τα καταστήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ενώ με προσωπικό αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες τους και οι υπόλοιπες περιφέρειες και κυρίως τα νησιά ενόψει καλοκαιριού.Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις θα πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 65 ετών. Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι διανομείς, οδηγοί,υπάλληλοι εσωτερικής εκμετάλλευσης, διαμετακομιστές. Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά επικυρωμένα: Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας, φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους, στον οποίο να αναγράφεται ο ακριβής βαθμός, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο όλων των όψεων της άδειας οδήγησης, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ,πιστοποιητικό του οικείου δήμου ή κοινότητας, πρόσφατης έκδοσης, ότι ο υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρόσφατης έκδοσης, βεβαίωση ανεργίας (εάν υπάρχει) και πιστοποιητικά πολυτεκνίας (εάν υπάρχουν). Όσοι ενδιαφέρονται να καλύψουν τις θέσεις των διανομέων θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως και 65 ετών, να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της διανομής και να μην έχουν κώλυμα, κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα 9, καταδίκης, υποδικίας, δικαστικής συμπαράστασης. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν είναι το πτυχίο ή δίπλωμα σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής και άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας ανεξαρτήτως κυβικών (πλην μοτοποδηλάτου). Οι υποψήφιοι για τις θέσεις οδηγών οφείλουν να διαθέτουν α) δίπλωμα ΙΕΚ ειδικοτήτων τεχνικού αυτοκινήτου οχημάτων ή εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων ή πτυχίο Α ή Β κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου τμήματος μηχανικών αυτοκινήτων ή τεχνικής επαγγελματικής σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας μηχανών αυτοκινήτου ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ ειδικότητας μηχανοτεχνίτη αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος άλλης συναφούς ειδικότητας ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε αντίστοιχη ειδικότητα και β) επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ κατηγορίας σε ισχύ. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις εσωτερικής εκμετάλλευσης οφείλουν να διαθέτουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή πτυχίο Β' κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή πτυχίο Α' κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή απολυτήριο τίτλο Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, Κλάδων Διοικητικών Υπηρεσιών - Γραμματέων ή Οικονομίας ή Βιβλιοθηκονομίας ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου των Τμημάτων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, καθώς και γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων,(ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου. Για τις θέσεις των διαμετακομιστών ζητείται απολυτήριο Γυμνασίου ή παλαιού Δημοτικού για όσους έχουν αποφοιτήσει έως και το 1980.

160 θέσεις για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές στην ΕΛ.ΑΣ.

ΠΡΟΣΟΧΗ - Η προκήρυξη των παραπάνω θέσεων θα ανακοινωθεί εντός των ημερών

Το ΑΣΕΠ ενέκρινε αίτημα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με (50) Ψυχολόγους, (50) Κοινωνικούς Λειτουργούς και (60) Μεταφραστές - Διερμηνείς (για τις γλώσσες Αραβική, Γεωργιανή, Φαρσί, Παστού, Ουρντού, Σουαχίλι,Κινέζικη,Μπεγκάλι, Αμαρικά, Μπατζαμί και Ισπανικά), για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Έργο των Ψυχολόγων είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παρανόμως εισερχομένους αλλοδαπούς, που κρατούνται σε Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τελούν υπό καθεστώς επιστροφής στις χώρες προέλευσης-καταγωγής τους. Έργο των Κοινωνικών Λειτουργών είναι η κοινωνική φροντίδα σε παρανόμως εισερχομένους αλλοδαπούς, που κρατούνται σε Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τελούν υπό καθεστώς επιστροφής στις χώρες προέλευσης-καταγωγής τους. Έργο των Μεταφραστών-Διερμηνέων είναι η μετάφραση εγγράφων των βασικώνσημείων των αποφάσεων επιστροφής (απέλασης) των ως άνω αλλοδαπών, καθώς και η διερμηνεία κατά τη διάρκεια της εξέτασης - ταυτοποίησης αυτών. Τα προσόντα για τις παραπάνω θέσεις είναι τα εξής: ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ: α) Πτυχίο ή δίπλωμα Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στην Ψυχολογία ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου. γ) Εξειδικευμένη εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους. ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ: α) Πτυχίο ή δίπλωμα του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας ΑΕΙ ή Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής,αντίστοιχης ειδικότητας, β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού ή Κοινωνικής Εργασίας (ΠΕ) ή (ΤΕ).γ) Εξειδικευμένη εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους. ΠΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ: α) Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος Τίτλος Σχολών της αλλοδαπής β) Εξειδικευμένη εμπειρία, τουλάχιστον ενός (1) έτους στη μετάφραση μιας εκ των γλωσσών Αραβική, Γεωργιανή, Φαρσί, Παστού,Ουρντού, Σουαχίλι, Κινέζικη, Μπεγκάλι, Αμαρικά, Μπατζαμί και Ισπανικά). Η καλή ή πολύ καλή γνώση των ως άνω γλωσσών θα αποδειχθεί μετά από Συνέντευξη ενώπιον Επιτροπής. Ως τόπος εκτέλεσης του έργου ορίζεται η Αθήνα( Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής), η Θεσσαλονίκη (Δ/νσηΑλλοδαπών Θεσ/κης) οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης,Ορεστιάδας , Ροδόπης , Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου, Αχαΐας και ωστόσο, λόγω της ιδιομορφίας του θέματος (αριθμός εισερχομένωνλαθρομεταναστών, μη προβλέψιμα σημεία εισόδου, χρονικό διάστημαεισόδου, σημεία που συγκεντρώνονται κ.λ.π.), και όπου αλλού παραστεί ανάγκη με ίδια όμως έξοδα μετάβασης και παραμονής, χωρίς δικαιολόγηση περαιτέρω εξόδων, πέραν αυτών που προβλέπονται από τη Σύμβαση Μίσθωσης Έργου.

Προσλήψεις στα Ιωάννινα στα καταστήματα του Ομίλου Inditex

Αφορά τα καταστήματα ZARA, BERSHKA, PULL & BEAR και OYSHO

Η Inditex είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους στον χώροτης μόδας με χιλιάδες καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ζητάει για τα καταστήματα του Ομίλου Inditex (ZARA, BERSHKA, PULL & BEAR, OYSHO) στα Ιωάννινα, άτομα που θα αναλάβουν Υπεύθυνες Θέσεις. Πιο συγκεκριμένα θα συντονίζουν την καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων, εκπαιδεύουν και δίνουν κίνητρα στην ομάδα τους. Θα ασχολούνται προσωπικά με τον πελάτη και θα έχουν την ευθύνη για την λήψη αποφάσεων και την επίτευξη εμπορικών στόχων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 1 χρόνο σε υπεύθυνη θέση σε καταστήματα λιανικής πώλησης στον χώρο της μόδας (προϋπηρεσία σεδυναμικό περιβάλλον πολυεθνικής εταιρείας θεωρείται επιθυμητό προσόν),εμπειρία στην διοίκηση ομάδας, πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ ή σε σχετικό τομέα, πολύ καλή γνώση Αγγλικήςγλώσσας, ενώ η γνώση Ισπανικής Γλώσσας θα θεωρηθεί επιθυμητό προσόν. Η Inditex προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών που περιλαμβάνει ποσοστά, συνεχή εξέλιξη σ’ ένα χώρο που ολοένα εμφανίζει νέες θέσεις εργασίας, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του Ομίλου, συνεχή εκπαίδευση που στοχεύει στην ανάπτυξή σου και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον πουέχει ως βάση τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των συνεργατών. Για πληροφορίες επισκέψου την ιστοσελίδα μας www.joinfashioninditex.com και κάνε την αίτησή σου για το κατάστημα που σε ενδιαφέρει ή στείλε το βιογραφικό σου με πρόσφατη φωτογραφία σου ταχυδρομικά στη διεύθυνση: INDITEX,Αθηνάς 33-37, 10554 Αθήνα.

100 άτομα από την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας θα ωφεληθούν μέσα από την αναπτυξιακή σύμπραξη με την επωνυμία «ΠΡΟΣΑΡΜΟ-ΖΩ»

00 άτομα από την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας θα ωφεληθούν μέσα από την αναπτυξιακή σύμπραξη με την επωνυμία «ΠΡΟΣΑΡΜΟ-ΖΩ» που εδρεύει στην οδό Λ. Ιωαννίνων 210 στην Πρέβεζα. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όπως μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια και άτομα με αναπηρία. Οι ωφελούμενοι είτε θα ενταχθούν στην τοπική αγορά εργασίας και σε θέσεις εργασίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, είτε θα ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις είτε θα συμμετέχουν ως εταίροι ή εργαζόμενοι στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που προβλέπονται να δημιουργηθούν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ : 2682028156 ΚΕΚ ΚΕΑΑΠ ΑΕ και 26820 89150-151 ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ .Ώρες επικοινωνίας:9:00 πμ - 14.00 μμ.

Πρόσληψη 143 εποχικών υπαλλήλων στις αρχαιότητες της Ηπείρου

45 στα Γιάννενα - 79 στην Πρέβεζα - 17 στην Άρτα - 2 στην Ηγουμενίτσα

45 εποχικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν άμεσα στις αρχαιότητες της Ηπείρου για χρονικό διάστημα ενός έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αρχαιολογικών έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και κυρίως για να καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους. Οι θέσεις αφορούν κυρίως ειδικότητες Αρχαιολόγων, Αρχιτεκτόνων, Μηχανικων,Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Εργατοτεχνιτών και Ειδικευμένων Εργατών που θα εργαστούν για την αποπεράτωση νέων μουσειακών υποδομών, στην αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων, στη διενέργεια σωστικών ανασκαφών,καθώς και στην ανάδειξη των σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Οι προκηρύξεις θα εκδίδονται από τις κατά τόπους υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με βάση την κατανομή των παραπάνω θέσεων, προβλέπονται για την ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στα Γιάννενα: 14 θέσεις Αρχαιολόγων, 1 θέση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 12 θέσεις Ειδικευμένων Εργατών (ΥΕ). Για την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) στα Γιάννενα, προβλέπονται: 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού, 2 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 9 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Στη ΛΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην Ηγουμενίτσα, προβλέπονται 2 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Για τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην Πρέβεζα, προβλέπονται: 17 θέσεις αρχαιολόγων,4 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού, 9 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, 1 θέση Μηχανικού Τ.Ε. και 64 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Τέλος στην 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) στην Άρτα προβλέπονται: 4 θέσεις Αρχαιολόγων, 3 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 3 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 7 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ).

Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Ωφελούμενοι της Πράξης , είναι 80 άτομα, κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας & Δωδώνης
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΕΝΤΑΞΙΣ ξεκίνησε την υλοποίηση της Πράξης : «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», που εντάσσεται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013»,που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.Στόχος είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και κινητοποίησης των τοπικών φορέων με παραγόμενο αποτέλεσμα την βελτίωση-αύξηση της απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.Το σύνολο των ατόμων που θα συμμετάσχουν ως ωφελούμενοι της Πράξης , είναι 80 άτομα, κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας &Δωδώνης.