Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Δήλωση Τ. Καλογιάννη για το ΧΥΤΑ Ελληνικού

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε με το βιολογικό καθαρισμό, αλλά ούτε και με καμία εγκατάσταση στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπήρξε μια υπερχείλιση κατάντι του κυττάρου λόγω των ακραίων και στιγμιαίων καιρικών φαινομένων, της μεγάλης βροχόπτωσης». Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. Συνεχίζοντας πρόσθεσε και τα εξής:«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό έργο που να διαστασιολογείται σε ακραίες και σε στιγμιαίες-πρόσκαιρες φορτίσεις. Είτε αυτό είναι υδραυλικό, είτε στατικό έργο. Πάντα υπάρχουν παράμετροι που συντελούν στο να έχουμε μια ακραία φόρτιση. Έχουμε πει τόσες φορές, και ο Περιφερειάρχης και εγώ, πως είναι σε εξέλιξη, και κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για την εφαρμογή της αναβάθμισης όλων των ΧΥΤΑ της Ηπείρου, δηλαδή την τριτοβάθμια επεξεργασία. Παρ’ όλα αυτά, και μέχρι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, γιατί απαιτείται ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση εντέλει του έργου, έχουμε προβεί σε άμεσες ενέργειες για την απομάκρυνση της εκροής των στραγγισμάτων του βιολογικού καθαρισμού από το ΧΥΤΑ Ιωαννίνων στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης, με την 24ωρη λειτουργία των δύο βιολογικών, με την άρδευση που γίνεται παραπλεύρως στο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων. Αυτές είναι οι άμεσες ενέργειες. Εμείς όμως έχουμε ήδη έτοιμο το σχεδιασμό και πιστεύουμε ότι εντός του καλοκαιριού θα βγει και αυτή η δημοπρασία για την τριτοβάθμια επεξεργασία όλων των ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Προκειμένου να λυθεί άπαξ το θέμα αυτό. Υπήρξε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προ ημερών και προς αυτή την κατεύθυνση πύκνωσαν τα δρομολόγια των βυτιοφόρων που απομακρύνουν τα υγρά του βιολογικού του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων προς τον βιολογικό της πόλης. Όμως, είναι τόσο ακραία τα καιρικά φαινόμενα που δεν μπορείς αυτή την στιγμή να προλάβεις ένα τέτοιο θέμα. Επαναλαμβάνω πως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΧΥΤΑ είναι η στιγμιαία υπερχείλιση κατάντι του κυττάρου. Διότι το ΚΕΠΕ χθες (Τρίτη) σε αυτοψία στο έργο διαπίστωσε πως δεν υπήρχε καμία απολύτως υπερχείλιση. Απεναντίας ήταν υποβαθμισμένη η στάθμη των υγρών μέσα στο κύτταρο κατά 70 πόντους. Άρα προκύπτει ότι πρόκειται για ένα στιγμιαίο, σημειακό και παροδικό φαινόμενο, για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Νέα έκτακτη επιχορήγηση για τον Δήμο της Πρέβεζας

Tην έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πρέβεζας με το ποσό των 80 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες εβδομάδες την περιοχή, ενέκρινε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.Ο κ.Στυλιανίδης ενημέρωσε σχετικά τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη ο οποίος με προσωπικές επισκέψεις του στο Υπουργείο είχε ζητήσει την συνδρομή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και στον ορεινό όγκο του Δήμου.Το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης των 80 χιλιάδων ευρώ, έρχεται να προστεθεί στα 250 χιλιάδες ευρώ τα οποία ενέκρινε επίσης για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης επισημαίνει ότι με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν βασικές ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν από την συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία.Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται δεδομένου ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως οι βροχοπτώσεις δεν έχουν σταματήσει ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η οικονομική αποτίμηση τους έτσι ώστε να αποτυπωθεί το ακριβές ποσό που απαιτείται για την αποκατάστασή τους.

Νέο ΔΣ στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Π. Ε. Θεσπρωτίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ του Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου ως εξής :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλεξίου Παύλος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρίζος Θεόδωρος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπίνας Γεώργιος
ΤΑΜΙΑΣ: Τσώτου Μαρκέλα
ΜΕΛΟΣ: Ζαραβούτσης Θεόδωρος
Το Δ.Σ. στην πρώτη του συνεδρίαση αποφάσισε να συνεχίσει την τακτική των Γενικών Συνελεύσεων που κατακτήσαμε το τελευταίο διάστημα, για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας και για το έργο που πρέπει προσφέρουμε στο χώρο της δουλειάς μας.Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματά μας θα συνεχιστεί και για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται να απευθύνονται στο Δ. Σ.

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Θεσπρωτίας για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό στον Καλαμά

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Ν. Θεσπρωτίας σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού, στον ποταμό Καλαμά εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στο οικοσύστημα του ποταμού το συγκεκριμένο έργο με τον τρόπο τον οποίο έχει σχεδιασθεί
Πιο συγκεκριμένα:
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Καλαμάς δέχεται ρυπαντικό φορτίο από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων(Βιομηχανική Περιοχή, Βιολογικός Καθαρισμός) και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του οικοσυστήματος κάθε ποταμός αυτοκαθαρίζεται ως ένα βαθμό λόγω της συνεχόμενης ροής του.Κατά συνέπεια η ύπαρξη ενός υδροταμιευτήρα (φράγμα) ο οποίος διακόπτει την φυσική ροή, όπως προβλέπει η μελέτη και η λίμνη μήκους 4 km που δημιουργεί, θα διακόψουν την όποια υπάρχουσα διαδικασία αυτοκάθαρσης του οικοσυστήματος και θα συμβάλουν στην επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων.Το μειωμένο ποσοστό οξυγόνωσης της λίμνης σε σχέση με αυτό του ποταμού θα συμβάλει στην εξαφάνιση διάφορων ειδών ιχθυοπανίδας από την περιοχή.Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης επηρεάζει αρνητικά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές στην γύρω περιοχή.Το κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε σχέση με το οικονομικό όφελος από την παραγόμενηενέργεια είναι πολλαπλάσιο.Ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος δεν είμαστε κατά των Α.Π.Ε αρκεί αυτές να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι αναγκαίο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές του ποταμού Καλαμά, ο σχεδιασμός να γίνεται με γνώμονα την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και όχι το οικονομικό κέρδος των εκάστοτε εταιριών.Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού χωρίς υδροταμιευτήρα (φράγματος) όπως στο παρακάτω σχήμα, ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση.Όπως αναφέρεται και στον οδηγό της WWF για το περιβάλλον και τις Α.Π.Ε.« ιδιαίτερη ώθηση πρέπει να δοθεί στα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά έργα τα οποία δεν προϋποθέτουν τη διακοπή ή τη ρύθμιση της ροής του ποταμού. Τα έργα αυτά αγνοήθηκαν από τη ΔΕΗ Ο οδηγός επίσης αναφέρει «Το πόσο θα επηρεαστεί ένα ποτάμι εξαρτάται από το αν το Υ/Η έχει φράγμα ή απλώς απόληψη μιας ποσότητας ύδατος και επιστροφή του μέσω αγωγού ξανά στο ποτάμι.»Οφείλουμε να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και ας θυμηθούμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μικρό έργο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κλείνοντας καταγγέλλουμε την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου καθότι δεν μας κάλεσε να εκφράσουμε τη γνώμη μας όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εάν ενδιαφερόταν ουσιαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ:Θετική εξέλιξη για την Άρτα και το ΤΕΙ Ηπείρου η κατάληξη του σχεδίου «Αθηνά»

Η χθεσινή ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού του νέου μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτελεί μια θετική εξέλιξη όσων εργαστήκαμε μεθοδικά για τον τόπο μας. Είναι μια επιτυχία για το Νομό Άρτας.Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση:
-Το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής λειτουργεί στην Άρτα και συνεχίζει να δέχεται πρωτοετείς φοιτητές.
-Δημιουργείται Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με νέο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, το οποίο ενισχύεται με επιπλέον φοιτητές οι οποίοι θα προέλθουν από τα τμήματα του ΤΕΙ Λευκάδας.
-Δημιουργείται ένα ισχυρό τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας με κατευθύνσεις Ζωικής Παραγωγής, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής τοπίου και Φυτικής Παραγωγής.
Με απλά λόγια τα τμήματα του TΕΙ Ηπείρου στην Άρτα γίνονται πραγματικός πόλος Τριτοβάθμια εκπαίδευσης που θα προσελκύσει πολύ περισσότερους φοιτητές στο μέλλον. Επιπλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερη ακαδημαϊκή εξέλιξη των τμημάτων του ιδρύματος.Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν ώστε το ΤΕΙ της Άρτας να γίνει πιο δυνατό. Όσους τοπικούς φορείς πίεσαν με τρόπο συγκροτημένο και εποικοδομητικό ώστε η Άρτα να ενισχυθεί. Μαζί με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Γκόγκα και την διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου προσπαθήσαμε και πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία.Αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να σταθώ σε όσους καθ' όλη την διάρκεια των συζητήσεων που γινόταν με την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και των παρεμβάσεων μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν προσωπικές επιθέσεις, για μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς. Ως νέος βουλευτής βάζω πάνω από όλα τα συμφέροντα του τόπου μας και έχω θέσει τη συναίνεση και τη συνεννόηση ως βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής.Εκείνο που προέχει τώρα, είναι το ΤΕΙ της Άρτας να αναπτυχθεί περισσότερο. Να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Να ξεκινήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα ενισχύσουν την αξία των τμημάτων μας. Να ενισχυθούν οι συνεργασίες και οι ερευνητικές του δραστηριότητες με πανεπιστήμια και ΤΕΙ τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Να συνδεθεί στενότερα με την τοπική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.Όλοι μαζί είμαστε υποχρεωμένοι, να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπηρετώ ως καθηγητής του ΤΕΙ την εκπαίδευση και ως Βουλευτής θα είμαι δίπλα στο ΤΕΙ Ηπείρου και στα τμήματα της Άρτας.

Γιώργος Στύλιος
Βουλευτής Ν.Άρτας ΝΔ


Για τον κόσμο και τη φανέλα οι γυναίκες του ΠΑΣ την Κυριακή

Η συνέχεια των αγώνων play off ανόδου βρίσκει την ομάδα του Γ. Σιαμέτη να υποδέχεται τους Τιτάνες Δράμας την ερχόμενη Κυριακή στην έδρα της (Λιμνοπούλα, 14.00). Οι Γιαννιώτισσες μπορεί να έχουν δηλώσει από την αρχή ότι η παρουσία τους στην δεδομένη φάση του πρωταθλήματος περιορίζεται μόνο στην συλλογή εμπειριών, παρόλα αυτά οι κοπέλες είναι αποφασισμένες να παλέψουν σε όλα τα παιχνίδια και όπως χαρακτηριστικά λένε «θα αγωνιστούμε για τον ΠΑΣ και τον κόσμο του και ότι βγει». Βροντερό παρόν αναμένεται να δώσουν και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας όπου ιδιαίτερα την φετινή σεζόν έχουν κερδίσει το «στοίχημα της εξέδρας» και όλη κατηγορία μιλάει για αυτούς .

Ανέλαβαν τα καθήκοντα τους οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες

Ανέλαβαν και τυπικά σήμερα τα καθήκοντά τους, οι νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες. Την επίσημη παρουσίαση τους, έκανε σήμερα παρουσία των απερχόμενων αντιπεριφερειαρχών ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους τρεις απερχόμενους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι στα πρώτα βήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έδωσαν όλο τον εαυτό τους και έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη στην Περιφέρεια Ηπείρου σε σχέση με το αντικείμενό τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί πράγματι έγιναν δουλειές που δεν έγιναν σε άλλες περιφέρειες που αν θέλετε ήταν πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας, είχαν και περισσότερους δρόμους να διαβούν. Εύχομαι στους νέους αντιπεριφερειάρχες καλή επιτυχία. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που έχουμε, καλούμαστε να παίξουμε έναν ρόλο τέτοιο που θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε την Περιφέρεια της Ηπείρου».Από την πλευρά τους οι τρεις απερχόμενοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ι. Καραμπίνας, Οδ. Πότσης και Παντ. Κολόκας, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στους διαδόχους τους, ευχαρίστησαν τους συνεργάτες τους και υπογράμμισαν ότι θα είναι δίπλα στους διαδόχους τους σε ό, τι χρειαστεί στη διάρκεια της θητείας τους.Ακολούθησαν δηλώσεις των νέων Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών.Ο κ. Ιωάννης Κατέρης, Αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, μεταξύ άλλων είπε:«Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα ο ορισμός μου ως Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δικαιώσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν περιφερειακό σύμβουλο, καθώς επίσης και τον Περιφερειάρχη που με όρισε σε αυτή τη θέση».Ο κ. Νικόλαος Ανατολιωτάκης, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και ανάδειξης Μνημείων, μεταξύ άλλων, είπε:«Θέλω να σταθώ στην τοποθέτηση από τον Περιφερειάρχη τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών από τρεις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, που διευρύνει την πολιτική διακυβέρνηση της Ηπείρου και με τον ορισμό εντεταλμένων συμβούλων πιστεύω ότι ανοίγουμε το πρόσωπο μας προς την κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και η βοήθεια είναι πλέον αναγκαία από δω και πέρα, για να δημιουργήσουμε τρόπους και ευκαιρίες, ώστε ο Πολιτισμός της Ηπείρου να βρεθεί μπροστά».Ο κ. Νικόλας Κάτσιος, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:«Ο Περιφερειάρχης αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Από την πλευρά μας και εγώ προσωπικά, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, θα προσπαθήσουμε σκληρά να ανταπεξέλθουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ως πατρίδα, ως Ήπειρος. Πίστη μας είναι ότι μέσα από τη συλλογικότητα και τη συνεργασία μπορεί να έλθει το καλύτερο αποτέλεσμα. Μέσα από τον πολιτικό πολιτισμό που διέπει την παράταξη της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης, θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό για όλη την κοινωνία της Ηπείρου».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ισχυρό χαρτί οι υπογραφές 11.260 πολιτών

Ισχυρό χαρτί για την στήριξη του υπάρχοντος νοσοκομείου, την ανέγερση νέου και γενικότερα την στήριξη της δημόσιας δωρεάν υγείας στο νομό, αποτελούν οι υπογραφές 11.260 πολιτών που συγκεντρώθηκαν από την κοινωνία της Πρέβεζας στο υπόμνημα που διακινήθηκε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Στρατή Βουγέλη πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη όπου και τους ενημέρωσε για το θέμα. Ο κ. Βουγέλης έκανε αναλυτική αναφορά στα όσα συμβαίνουν και οδηγούν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι έχοντας πλέον το υπόμνημα με τις χιλιάδες υπογραφές θα κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση, έχοντας χτυπήσει επανειλημμένα την πόρτα του Υπουργού Υγείας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης δήλωσε πως βρίσκεται στο πλευρό τους, τονίζοντας ότι είναι ένας αγώνας καλός που γίνεται για το λαό, με αξίες και αρχές όπως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, αξίες που πρέπει να αναδείξουμε. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτήρισε το θέμα του Νοσοκομείου ως θέμα της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μοχλός ανάπτυξης. «Εγώ ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα τότε να παραχωρήσουμε την έκταση για το Νοσοκομείο αλλά δυστυχώς η κρίση δεν το επέτρεψε» συνέχισε ο κ. Μπαΐλης και πρόσθεσε «ότι πάνω απ' όλα αυτή τη στιγμή προέχει, για να είμαστε και ρεαλιστές, να γίνει μια σωστή στελέχωση του Νοσοκομείου για σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι απαραίτητο η υγεία και η παιδεία να κρατηθούν σε ένα υψηλό επίπεδο αυτή την εποχή». Ο ίδιος υπέγραψε το υπόμνημα και πρότεινε , να υπογράψουν όλοι οι φορείς ένα κοινό υπόμνημα προς τον Υπουργό, όπου θα αναφέρονται συνοπτικά τα προβλήματα

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου Δήμου Ζίτσας

O Δήμος Ζίτσας θα εορτάσει και φέτος την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.Από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης Μαρτίου θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων του Δήμου και θα παραμείνει μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.Την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα γίνουν Εορτές στα Σχολεία και τις βραδινές ώρες της ίδιας μέρας θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια κα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου, έως και τις πρωινές ώρες της 26ης Μαρτίου.Ανήμερα της Εθνικής Εορτής θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών.Στην έδρα του Δήμου Ελεούσα και στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελεούσας, στις 10:00π.μ., μετά τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στην οποία θα παραστούν ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημ. Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Ν.Π.Δ.Δ., Σχολεία, Φορείς του δήμου κ.ά.Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Παππά Νικόλαο, δ/ντή του Λυκείου Ελεούσας.Στις 11:00π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Δημοκρατίας Ελεούσας (παλαιό Δημαρχείο).Ανάλογες Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις έδρες των Δημ. Ενοτήτων Εκάλης, Ευρυμενών και Ζίτσας, καθώς και στη Βροσίνα της Δημ. Ενότητας Μολοσσών.

Έρχονται 58,7 εκατ. για τις περιφέρειες-15.923.708 στην Ήπειρο

Μετά τους 42 πρώτους δήμους για τους οποίους εγκρίθηκαν 255 εκατ. ευρώ και τους 99 που ακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, υποηγράφτηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη η απόφαση για την κατανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους των 13 περιφερειών της χώρας.Πρόκειται για 58.707.414 ευρώ (από τα 71.013.155 ευρώ, με βάση το Σεπτέμβριο 2012). που διεκδίκησε από το υπουργείο Οικονομικών, για λογαριασμό των Β/βάθμιων ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης – το είχε γνωστοποιήσει από το βήμα του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ.Στην Περιφέρεια Ηπείρου θα δοθούν 15.923.708 ευρώ.


ΠΡΕΒΕΖΑ:Την απόσυρση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών ζητά ο Στέργιος Γιαννάκης

Την απόσυρση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών να απομακρύνει από την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πρέβεζας τους εν ενεργεία και τους απόστρατους, άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ζητά ο Στέργιος Γιαννάκης με επιστολή του, την οποία υπογράφει ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Γιαννάκης αναφέρει ότι το κτίριο θα διατεθεί σε υπηρεσίες με ελάχιστο προσωπικό και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι μισθολογικές μειώσεις και η συρρίκνωση παροχών ευεργετικών για την αξιοπρεπή διαβίωση των ένστολων επιτάσσει την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης. Σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιες αποφάσεις πλήττουν ακόμα περισσότερο το φρόνημα των ένστολων του Νομού μας και με την συγκεκριμένη απόφαση και το εικαζόμενο δημοσιονομικό όφελος είναι αμφισβητήσιμο ( μπροστά στην κλαδική και κοινωνική ζημιά που προκαλεί), με δεδομένο ότι το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει κτίρια στην Πόλη μας που θα μπορούσαν να στεγάσουν Υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς να πληρώσουν γι άλλη μια φορά το μάρμαρο οι ένστολοι.

Αναφορά Μιχάλη Κασσή για το θέμα των Πενταετών Πυροσβεστών

Αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , Νίκο Δένδια, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κασσής, σχετικά με το θέμα των Πενταετών Πυροσβεστών.Στην αναφορά του ο κ. Κασσής κατέθεσε το υπόμνημα που του δόθηκε από την Ένωση Συμβασιούχων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Ιωαννίνων και στο οποίο ζητείται η άμεση τροποποίηση διατάξεων του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου.Βασικό ζητούμενο της αναφοράς είναι η αναβάθμιση του πυροσβεστικού σώματος και η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ανταπεξέρχεται με επάρκεια στην αποστολή της, σεβόμενη τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο, κυρίως, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών.Η απρόσκοπτη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορεί να θυσιάζεται στα πλαίσια της «λιτότητας», γιατί τότε θα υπάρξει πολλαπλάσιο κόστος οικονομικό και κοινωνικό.

Συγκέντρωση-συλλαλητήριο οργανώνει η ΕΛΜΕ Πρέβεζας

Συγκέντρωση-συλλαλητήριο οργανώνει η ΕΛΜΕ Πρέβεζας σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της Πρέβεζας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που καταστρέφουν το Δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΟΤ Ιωαννινων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης και Θανάσης Παφίλης, ζητώντας να μην καταργηθούν τα υπηρεσιακά τμήματα του ΕΟΤ από τα Γιάννενα,το Βόλο και την Λαμία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Με αίτημα την απόσυρση ενός ακόμα αυταρχικού, αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού Νομοσχεδίου, το οποίο εμπεριέχει δρακόντειες και αυθαίρετες διατάξεις για τις πειθαρχικές διαδικασίες που αφορούν τους εργαζόμενους σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, πέντε Ομοσπονδίες (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ, Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΠΥ) προχωρούν με κοινή τους απόφαση, σε στάση εργασίας, την Τετάρτη, 20/3/2013, από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου και την Πέμπτη 21/3/2013 σε πανελλαδική απεργία.Το Ν. Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στους ασφαλιστικούς φορείς του Νομού να δώσουν το παρόν και να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί έξω από την πρώην Νομαρχία αύριο Πέμπτη 21/3/2013 στις 11 το πρωί.

Ερώτηση του Μιχάλη Κασσή για την ανάγκη αλλαγής χάραξης της Ιόνιας Οδού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφορικά με το αίτημα τοπικών φορέων για την ανάγκη αλλαγής χάραξης της Ιόνιας Οδού, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής και η οποία αναφέρει αναλυτικά:"Κύριε Υπουργέ,Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Αλλαγή Χάραξης της Ιόνιας Οδού, δηλαδή κάτοικοι και φορείς από τις περιοχές Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου, Κόντσικας, Περάτης και Πετραλώνων Ιωαννίνων με αλλεπάλληλες επιστολές προς το Υπουργείο σας αναφέρει, με παραδείγματα και δηλώσεις στήριξης από το σύνολο των τοπικών φορέων, ότι η προτεινόμενη χάραξη από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι συμφέρουσα, καθώς κοστίζει περισσότερα χρήματα από την χάραξη που προτείνουν οι φορείς της περιοχής, την ημιορεινή.Και όχι μόνο. Με την προτεινόμενη χάραξη δημιουργούνται πολλά και σημαντικά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο. Ενδεικτικά αναφέρω πως πλήττεται η τοπική κοινότητα Κοσμηράς, υποβαθμίζεται η αναπτυσσόμενη κοινότητα Ασβεστοχωρίου, καταστρέφεται ο δασικός πνεύμονας της Κόντσικας και κατακερματίζεται ο μοναδικός κάμπος της περιοχής με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι πλήττονται ανεπανόρθωτα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κάτι το οποίο ,σε μια εποχή που προτρέπει το κράτος ειδικά τους νέους σε στροφή στον πρωτόγεννη τομέα ,είναι σε λάθος κατεύθυνση.Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ αναφέρει πως το Υπουργείο δεν υπολογίζει το όφελος που θα προκύψει από τη νέα χάραξη, με την αφθονία των αδρανών και χωματουργικών υλικών που υπάρχουν, με την υπάρχουσα σε μήκος δέκα χιλιομέτρων ευθεία και ασφαλτοστρωμένη παλιά οδό της χωματερής Δουρούτης.Σε απάντηση του προς όλα αυτά ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε πως η ορεινή χάραξη έχει απορριφθεί ως εναλλακτική λύση ,για λογούς λειτουργικούς, περιβαλλοντικούς, και κατασκευαστικούς. Δήλωσε επίσης ότι η αδειοδοτημένη χάραξη αντιμετωπίζει τα τεχνικά προβλήματα, ελαχιστοποιεί την κατάληψη αξιοποιήσιμης γεωργικής γης και γενικότερα αποτελεί τη βέλτιστη λύση.Βεβαία συμφώνα με τους φορείς της Ηπείρου φαίνεται να είναι ακριβότερη. Το αίτημα κάτοικων και φορέων κρίνω πως είναι δίκαιο .Θα έλεγα πως βέλτιστη λύση είναι να αποφευχθεί ο κυκεώνας των απαλλοτριώσεων που προκύπτουν με τη λύση που υιοθετεί το Υπουργείο.Να υπενθυμίσω επίσης πως υπάρχει χρόνος να μελετήσετε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αφού έτσι και αλλιώς δε φαίνετε φως σύντομα, αναφορικά με την επανεκκίνηση των οδικών έργων.Για όλα αυτάΕρωτάσθε κ. Υπουργέ
-Ποιοι είναι, αναλυτικά και κοστολογημένα, οι λειτουργικοί, περιβαλλοντικοί, και κατασκευαστικοί λόγοι που επικαλείστε για την απόρριψη της λύσης που προτείνουν οι τοπικοί φορείς;
-Ποιο είναι το χρηματικό όφελος από την υιοθέτηση μιας ,κατά τα άλλα μεγαλύτερης σε μήκος, λύσης που επικαλείστε;
-Ποιο είναι το ποσό που δαπανήθηκε για την εκπόνηση της μελέτης χάραξης της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Πεδινής- Φανερωμένης (στην προέκταση δηλαδή του οδικού άξονα) ,πότε καταβλήθηκε και σε ποιον;"

ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - «Μαύρισε» το Μέγα Λαγκάδι!!!

«Μαύρο» νερό έτρεχε στο Μέγα Λαγκάδι του Ελληνικού το Σάββατο, καταλήγοντας στον ποταμό Άραχθο και αναστατώνοντας για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της περιοχής που ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Διακόσια πενήντα περίπου μέτρα μακριά από το ΧΥΤΑ, το ρέμα που σχηματίζεται παρουσίασε σημάδια ρύπανσης με πυκνό αφρό, μαύρο χρώμα και έντονη δυσοσμία σε αντίθεση με το νερό που έρχεται από την πλευρά του χωριού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Το φαινόμενο διαπίστωσε ένας από τους κτηνοτρόφους που πήγε να βοσκήσει το κοπάδι του και όπως καταγγέλλει, είναι πλέον αδύνατο τα ζώα του να πιουν νερό από το ρέμα, από το οποίο και ο ίδιος έπινε, όπως είπε, πριν από λίγο καιρό. «Δεν μπορώ να ποτίσω τα ζώα, τα πάω σπίτι να τα ποτίσω! Τι θα κάνουμε εμείς, θα φύγουμε από το χωριό;», σημείωσε. Στο σημείο βρέθηκε ο Άδωνις Γκρέστας, που κάλεσε τον Εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα κάνοντας λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος όχι μόνο του Ελληνικού αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου και του ποταμού Αράχθου. «Δεν γίνεται ένα έργο που υποτίθεται ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές να είναι σε αυτό το χάλι και εμείς να λέμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Το καλώς να μην το βλέπουν στις μελέτες αλλά να έρθουν εδώ. Κάνω έκκληση στον Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα για να διαπιστώσει το φαινόμενο που ρυπαίνει όλο τον Άραχθο. Δε μένει τίποτα άλλο», σημείωσε.

 «Ομολογία» αδυναμίας 
Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων που ενημερώθηκε άμεσα για το φαινόμενο, δεν περίμενε την παρέμβαση του Εισαγγελέα αλλά απευθύνθηκε ο ίδιος σε αυτόν, για μια ακόμη φορά μετά τον Μάρτιο του 2012, όπου το ίδιο φαινόμενο, αλλά σε μικρότερη ένταση, απασχόλησε την περιοχή και έπειτα τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με την γνωστή συνέχεια. Για τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά την «πανθομολογούμενη» πλέον αδυναμία του ΧΥΤΑ να αντέξει το τεράστιο υδραυλικό φορτίο που δημιουργείται εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Αυτό εξάλλου, ήταν και το «καυτό» θέμα που απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων και υπηρεσιακών υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, όπου αποφασίστηκε η απομάκρυνση του νερού με βυτιοφόρα, αφού πρώτα έγινε σαφές ότι η μελέτη δεν είχε λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα για τις βροχοπτώσεις στην περιοχή όπως θα έπρεπε. «Λόγω της ανεπάρκειας των μελετών σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα ώστε να αποσυμφορηθεί σε πρώτη φάση ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι που εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κινδυνεύει να υπερχειλίσει, και στη συνέχεια ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό που το πρόβλημά του είναι σε μικρότερη έκταση», είχε αναφέρει τότε ο Γ.Γ Ηλ. Θεοδωρίδης, ενώ το ίδιο περιεχόμενο είχαν και η δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη. Τα αποτελέσματα βέβαια της λανθασμένης μελέτης και των αστοχιών της κατασκευής σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται και δεν επιλύονται με την μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αυτό που όλοι φοβόταν επαληθεύτηκε και ο βιολογικός του έργου υπερχείλισε με τους υπεύθυνους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Αυτό μετέφεραν στον Δήμαρχο, όπως ο ίδιος τονίζει: «Σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν το λέω εγώ, αλλά οι ίδιοι. Υπήρξε η δικαιολογία ότι λόγω του τριημέρου δεν δούλευαν τα βυτιοφόρα, αλλά έτσι και αλλιώς εμείς θεωρούμε ότι και να δούλευαν δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο του νερού», σημείωσε. Στην ίδια σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαν προταθεί και άλλες παρεμβάσεις όπως η κατασκευή ενός αύλακα περιμετρικά που θα συγκρατεί τον όγκο του νερού ώστε να μην πέφτει στο κύτταρο, κάτι που έγινε αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετό, καθώς και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού που όμως απαιτεί χρόνο και χρήματα. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοια πράγματα να συμβαίνουν και να είμαστε απλοί θεατές. Αποδεικνύεται ότι οι υπεύθυνοι σήκωσαν τα χέρια και άφησαν το έργο να λειτουργεί ερήμην», σημείωσε ο κ. Σεντελές.

Αναγκαίος ο ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο 
Να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος ζητά σε πολιτικό επίπεδο ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων καλώντας την Περιφέρεια Ηπείρου να χωροθετήσει μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ένα νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, επαρκή για ολόκληρη την Ήπειρο. «Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος. Δεν συζητάμε για ΧΥΤΥ προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην χωροθέτηση του εργοστασίου και προτείνουμε να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ δύο ΧΥΤΑ, αυτό του Ελληνικού και του Καρβουναρίου, που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν σωστά. Θα το βρούμε μπροστά μας και δεν θα μπορούμε να επέμβουμε άμεσα και θα χτυπάμε το κεφάλι μας. Αυτοί οι ΧΥΤΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν και εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο δήμος Β. Τζουμέρκων εκτός από την δικαστική οδό, που ακολουθεί, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει και στην διοργάνωση διαμαρτυρίας στο Ελληνικό με κατοίκους και φορείς, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά το ζήτημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μέσα Απριλίου οι νέες διοικήσεις των Νοσοκομείων

Μέχρι τις 27 Μαρτίου οι αιτήσεις για τους νέους διοικητές

Όλα τα ΄χαμε, οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας μας... μάραναν! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EpirusGate, μέσα Απριλίου το αργότερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας, η οποία θα γίνει από πενταμελή επιτροπή, υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ. Όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει μέχρι τις 27 Μαρτίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Συνολικά θα προσληφθούν 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές διοικητές στα θεραπευτήρια του ΕΣΥ της χώρας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να καταθέσουν και οι εν ενεργεία διοικητές, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας τοποθέτησής τους. Οι αμοιβές των διοικητών φτάνουν και τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα του νοσοκομείου που διοικούν. Συνεπώς πολλοί να μην ετοιμάζονται να ράψουν κουστούμια!

ΠΡΕΒΕΖΑ:Νέα άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας αύριο, Πέμπτη στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» στις εγκαταστάσεις του τελωνείου που βρίσκεται, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 37, στην Πρέβεζα, με τη συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών. Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκδήλωση ισχυρού σεισμού ο οποίος πλήττει την πόλη της Πρέβεζας, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων. Πάρα πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή πλησίον του τελωνείου της πόλης της Πρέβεζας και συγκεκριμένα από εργαζόμενους σε αυτό, που λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτιρίου του τελωνείου, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χώρο του ισογείου, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα.

Η Πλατεία ήταν γεμάτη από το νόημα που είχε κάτι…

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιους αυτοδιοικητικούς αστέρες να μεσουρανούν στο γιαννιώτικο δημαρχιακό στερέωμα, πολυσχιδείς και με πολυποίκιλες δραστηριότητες. Αντιδήμαρχοι που εγκαινιάζουν την νομοτελειακή πραγματικότητα των αγοριών της «νέας εποχής» σ’ ένα φαύλο κύκλο εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων «νεοφιλελευθερισμού», με έντονες αναταράξεις της ντόπιας κοινωνίας. Η σωρευμένη ανισορροπία, καθαγίαση της προσωπικής αυτοπροβολής, οι ελλιπείς πολιτικές προσέλκυσης τουριστικού ρεύματος (Ισραήλ-Τουρκία), οι υπερβολές στην ανάπλαση κοινωνικών χώρων (Πλατεία Πάργης), η ιδιοκτησιακή αντίληψη στον Καλαμιώνα Αμφιθέας, διευρύνουν τα εκτρωματικά στερεότυπα του παραγοντισμού και του αμοραλισμού από την πλευρά της δημοτικής αρχής.Δεν θα αποτελούσε διόλου υπερβολή, αν ισχυριζόταν κανείς ότι ο βαθμός της διαφάνειας κατά την χορήγηση κονδυλίων των «νεοφιλελεύθερων manager» Αντιδημάρχων από το Δημοτικό χρήμα, αποτελεί και το μέτρο για την ιδεώδη λειτουργία και ευρυθμία ενός σύγχρονου Καλλικρατικού δήμου. Στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν τίθεται θέμα «υποσχέσεων», αλλά απολύτως αφοσίωσης στις ανάγκες των πολιτών. Ο πολιτικός είναι εντολοδόχος, δεν του παρέχεται απεριόριστη εξουσία. Η διαδικασία ξεπουλήματος ενώπιόν μας, σε όλα τα πεδία, περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής δράσης όπως εξελίσσεται καθημερινά, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα προσλάβουν ιλιγγιώδεις διαστάσεις αρνητικής διαβίωσης σ’ ένα «Δήμο δίχως Δημοτική Αρχή» με εργολαβικούς και τουριστικούς σπόνσορες, αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις.Η διαδικασία στρέβλωσης των ελεύθερων κοινωνικών χώρων, όπως στην περίπτωση της πλατείας Πάργης, που η ανάπλασή της δεν πέρασε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, όπως καταγγέλουν οι περίοικοι, κακοποιώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της, μέσω της πλήρους χρηματοδότησης ανακατασκευής και ανάπλασης, από τους ίδιους τους καταστηματάρχες!!!Η απ’ ευθείας «ανάθεση» σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μπορεί να οδηγήσουν σε όρια ακρότητας και ανυπέρβλητων προβλημάτων, έναντι των Πολιτών. Η εκτροφή και αποθέωση του ρόλου της «σκοπιμότητας», που επικαλύπτει την ένδεια του δήμου σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, αρχίζει να αντιμετωπίζεται εχθρικά από τα συλλογικά ανακλαστικά…Πρόσφατα με την κοπή κορδέλας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στις 21 Φεβρουαρίου την ανένδοτη στάση του δήμου έναντι των πολιτών της Καστρούπολης, που εναντιώθηκαν στην ονομασία της γραφικής μικρής πλατείας με το «δώρο» Βαρώτσου στην μνήμη του Μίνωος Μάτσα… είναι ενδεικτικές του κλίματος και των συμπεριφορών σχεδόν «κατασταλτικό» και χωρίς καμιά διάθεση διαλόγου!Όλες αυτές οι διαδοχικές καχύποπτες μεθοδεύσεις, με φυλλάδια virtual reality πιστοποίησης έργου, από τους καταστηματάρχες της Πλατείας Πάργης, οι εκδηλώσεις εντυπωσιασμού αποκαλυπτηρίων με πανελλήνια κάλυψη, εν ονόματι των «θεσμών» ασφαλώς και δεν προάγουν την κοινωνική συνύπαρξη! Ο περιορισμός του κοινωνικού υποκειμένου σε καταναλωτικό και μηχανικό ρόλο, αποτελούν το προκάλυμμα για τη μεταβίβαση εξουσιών από την κοινωνία προς τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ με fast track διαδικασίες…Καμιά ανάπλαση ή εξωραϊσμός δεν δύναται να υποκαταστήσουν την σύγχρονη δημοκρατική και ελεύθερη σκέψη…Στα προεκλογικά μου κείμενα, πρότεινα η παρούσα δημοτική αρχή για την ανάπλαση των ελεύθερων χώρων της πόλης, να δοθεί χώρος δράσης σε νέους αρχιτέκτονες, αξιοποιώντας τις διπλωματικές και μεταπτυχιακές τους προτάσεις. Οι νέοι δημιουργοί θα μπορούσαν να ανανεώσουν το αναχρονιστικό ιδίωμα της πλατείας Πάργης του ’70 και θα αποτελούσε μια άριστη ευκαιρία προβολής και ανάδειξης της πρωτοτυπίας με το άνοιγμα ενός διαλόγου περισσότερου «καλλιτεχνικού» και «προχωρημένου».Οι ελεύθεροι χώροι είναι κοινωνικό αγαθό, άρα δεν εμπορεύονται, δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν πουλιούνται. Η παγκόσμια εμπειρία αποδεικνύει ότι το μοντέλο της δημόσιας κοινωνικής διαχείρισης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών γιατί γι’ αυτούς εν τέλει αναζητείται η ποιότητα επενδύσεων και η ιδιοκτησία των υποδομών μιας πόλης με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

1.395 άτομα έχασαν τη δουλειά τους στην Ήπειρο μέσα σε ένα μήνα!!!

Ρεκόρ απολύσεων από καταγγελίες και λήξη συμβάσεων σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου εγγράφηκαν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 37.224 νέοι άνεργοι, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.488 απολύσεις για κάθε εργάσιμη μέρα.Ο ΟΑΕΔ αποδίδει μεγάλο μέρος των απολύσεων στη λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που έτσι κι αλλιώς συνθέτουν το παζλ των απολύσεων. Αξιοσημείωτο των στοιχείων είναι το γεγονός ότι οι άνεργοι στις παραγωγικότερες ηλικίες της ζωής τους (30-54 ετών) φτάνουν σε ποσοστό το 63,71%.Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στα 855.286 άτομα εκ των οποίων 366.074 είναι άνδρες (42,80%) και 489.212 είναι γυναίκες (57,20%). Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 230.560 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 5.950 άτομα, ποσοστό 2,65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο.Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 54,80% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 32,90% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,44% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,43% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,34% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,09% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 54.775, αυξημένες κατά 2,35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (53.515) και αυξημένες κατά 36,28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (40.194). Κατά 1.395 άτομα (!) αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στην Ήπειρο, φθάνοντας τους 27.769, από 26.374 που ήταν ένα μήνα πριν!!!

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνάντηση του δημάρχου με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή

Συνάντηση με το νέο Αστυνομικό Διευθυντή Πρέβεζας Φώτη Νάκια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης. Οι δυο τους συζήτησαν τρόπους για την καλύτερη δυνατή μεταξύ τους συνεργασία καθώς και την αστυνόμευση του Δήμου. Ιδιαίτερη έμφαση από τον Δήμαρχο Πρέβεζας δόθηκε στην πρόληψη της παραβατικότητας με την εντονότερη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή, την αστυνόμευση της Λεωφόρου Ειρήνης προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα από την αυξημένη κυκλοφορία αλλά και η ανάπτυξη δράσεων στο πλαίσιο κοινωνικών δράσεων προκειμένου να υποστηριχθούν ευπαθείς ομάδες.

Χωρίς δραματικές αλλαγές το τελικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την Ήπειρο

Χωρίς δραματικές αλλαγές τουλάχιστον σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου είναι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης που δημοσίευσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας.Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει συνολικά 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά». Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ή συγχωνεύονται 129 τμήματα ενώ σε μεταβατικότητα τίθενται 26 Τμήματα.Στο μηχανογραφικό δεν εμφανίζεται το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Ιχθυοκαλλιεργειών Ηγουμενίτσας. Αντιθέτως παραμένει ως έχει το Μουσικό Τμήμα του ΤΕΙ στην Άρτα και το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα ώστε οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Γυναικείας Απασχόλησης

Στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, ενώ η «εκτόξευση» των ποσοστών ανεργίας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας οδηγεί σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές γυναίκες να στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα τηλεφωνήματα που γίνονται για επιπλέον ενημέρωση και διευκρινήσεις στον Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και στα γραφεία της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ μετά την καταλυτική ημερομηνία θα φανεί στην πράξη πόσες άνεργες γυναίκες θα αναζητήσουν διέξοδο στην επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αγορά σε μια προσπάθεια αναστροφής της οικονομικής κρίσης, επιδοτώντας άνεργες γυναίκες ηλικίας 18 έως 64 ετών. Την επιχειρηματικότητα των γυναικών στηρίζει και το Επιμελητήριο Πρέβεζας και σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Γιαμά ενθαρρύνονται ιδιωτικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές που σχετίζονται με την εξάλειψη της ανεργίας, η οποία συνεχώς διογκώνεται.

Ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας στην Ήπειρο

Συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βουλή η Επιτροπή Περιφερειών με θέματα την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου».Τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής εκτός των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων θα ενημερώσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Άρτας Ιωάννης Παπαλέξης.

Στο 85% η πληρότητα το τριήμερο Αποκριάς στην Ήπειρο

Θετικά τα μηνύματα, αλλά πολλές οι δυσκολίες για τον τουρισμό μας
Να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο μπορεί το τουριστικό ρεύμα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φθάσει στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και κυρίως το καλοκαίρι, στοχεύει ο Ηπειρωτικός τουρισμός.Αν και περνά δύσκολες ημέρες και η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, η καλή κίνηση που σημειώθηκε το τριήμερο της Αποκριάς και οι αυξημένες κρατήσεις για το επερχόμενο της 25ης Μαρτίου δημιουργούν αισιοδοξία στους ανθρώπους του κλάδου, που πάντως εξακολουθούν να κρατούν… μικρό καλάθι. Και αυτό, γιατί έχουν φθάσει σε σημείο να δουλεύουν για λίγες μόνο ημέρες το χρόνο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να βγάλουν τα… σπασμένα από την γενικότερη κίνηση που εμφανίζεται πολύ μειωμένη.

Με τιμές κόστους…
Έστω και έτσι όμως, ο τουριστικός κλάδος στην Ήπειρο χρειάζεται τριήμερα σαν και το προηγούμενο της Αποκριάς, ώστε να πάρει μιαν ανάσα, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη.Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα στα καταλύματα άγγιξε το 80-85%, με τις τιμές βέβαια να είναι πολύ μειωμένες και τις προσφορές ελκυστικότατες. «Δουλεύουμε, ουσιαστικά, στο κόστος. Δεν ξέρουμε πως μπορούμε να κρατηθούμε…» επισημαίνουν ξενοδόχοι.Τα μηνύματα για την 25η Μαρτίου είναι θετικά, αφού η πληρότητα θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της Αποκριάς και η κίνηση αναμένεται μεγάλη, εάν βεβαίως βοηθήσει και ο καιρός.

Κρίσιμο καλοκαίρι…
Από εκεί και μετά όμως τι; Ποιο είναι το μέλλον για τους Ηπειρώτες ξενοδόχους; Είναι κοινή παραδοχή, ότι το επερχόμενο καλοκαίρι είναι το πιο κρίσιμο, γιατί η Ήπειρος θα προσπαθήσει να ανοίξει τα φτερά της και σε έναν τομέα που μέχρι σήμερα δεν είχε αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου, δηλαδή στην κρουαζιέρα.Ως γνωστόν, φέτος το καλοκαίρι θα προσεγγίσουν το λιμάνι Ηγουμενίτσας πάνω από 25 κρουαζιερόπλοια, με τους ξενοδόχους και γενικότερα τους ανθρώπους του τουρισμού να περιμένουν πως οι επισκέπτες, που θα περνούν ορισμένο χρόνο στην Ήπειρο, θα δώσουν «ανάσα» στην τοπική οικονομία.Να σημειωθεί, ότι φέτος στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου θα ελλιμενίζεται τουλάχιστον ένα κρουαζιερόπλοιο κάθε εβδομάδα. Σημαντική θεωρείται η χρονική διασπορά των προσεγγίσεων, καθώς έτσι επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος της περιοχής.Πιο αναλυτικά την φετινή τουριστική περίοδο, θα προσδέσουν στον λιμένα τα κρουαζιερόπλοια MSC Melody της MSC Cruises, Seabourn Spirit, Seabourn Pride, Seabourn Odyssey της Seabourn και Ms Prinsendam της Holland America Line.

Στο Άκτιο…
Τέλος, σημαντική αναμένεται και η αεροπορική σύνδεση του Ακτίου, αφού θα έρθουν και φέτος χιλιάδες ξένοι τουρίστες, όπως έχουν ανακοινώσει τρεις αεροπορικές εταιρίες.Πρόκειται για τις: Adria, που θα συνδέει την Πρέβεζα με τη Σλοβενία, Condor, η οποία θα πετά από Φρανκφούρτη για Πρέβεζα (σε πτήσεις κοινού κωδικού με την Germanwings) και Thomas Cook, που θα συνδέει Λονδίνο και Μάντσεστερ με την Πρέβεζα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-3 κουκουλοφόροι, με απειλή καραμπίνας, λήστεψαν ηλικιωμένο

Ληστεία σημειώθηκε  χθες βράδυ, στο Σμέρτο Φιλιατών στην Θεσπρωτία.3 άγνωστοι δράστες, Αλβανικής καταγωγής, παραβίασαν την εξώπορτα του σπιτιού και μπήκαν μέσα. Στο σπίτι βρισκόταν ο 84χρονος ιδιοκτήτης και ένα ζευγάρι αλλοδαπών, ηλικίας 59 και 53 ετών, οι οποίοι φρόντιζαν τον ηλικιωμένο.Οι ληστές τους ακινητοποίησαν με την απειλή καραμπίνας, την οποία είχαν κλέψει νωρίτερα από δεύτερη οικεία του χωριού, και αφού τους χτύπησαν αφαίρεσαν άγνωστο για την ώρα χρηματικό ποσό, ένα ζεύγος σκουλαρίκια και ένα κινητό τηλέφωνο.Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται από την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων

 Για την κατάργηση στα Ιωάννινα τριών υπηρεσιών περιφερειακής εμβέλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2013, αποφάσισε να δηλώσει την έντονη ανησυχία, τον προβληματισμό και την αντίθεσή του για την κατάργηση στα Ιωάννινα τριών (3) υπηρεσιών περιφερειακής εμβέλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που προκύπτει μέσα από το προτεινόμενο οργανόγραμμα που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Είναι πραγματικά αδιανόητο σε μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, όπου στον πρωτογενή τομέα απασχολείται το 1/5 περίπου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της και συνεπώς αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της, να καταργούνται υπηρεσίες που εφόσον υπήρχε καλύτερος σχεδιασμός, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον Ηπειρώτη παραγωγό διασφαλίζοντας την ποιότητα στην παραγωγή, την ασφάλεια των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων πριν φθάσουν στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς και την ουσιαστική στήριξη στον Ηπειρώτη παραγωγό.Σε μια εποχή έντονης κρίσης και αμφισβήτησης ανθρώπινων αξιών και ιδανικών, όπου το ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός και η ουσιαστική επαναδόμηση του κράτους δικαίου σε στέρεες βάσεις αλλά και η ορθολογική αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει, όπου διακηρύσσεται ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης, παρουσιάζεται μια πρόταση όπου δε συνδέεται με κανέναν χωροταξικό ή/και στρατηγικό σχεδιασμό, στερείται λειτουργικότητας, υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στην Ήπειρο και τελικώς επικεντρώνεται μόνο στην επίτευξη ενός αμφίβολου δημοσιονομικού οφέλους προερχόμενο κυρίως από τη μείωση του προσωπικού.Ο Σύνδεσμός μας αντιπροτείνει την ορθολογική αξιοποίηση των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τον καθολικό έλεγχο των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων και της συνδρομής τους στον ουσιαστικό έλεγχο της πολλαπλής συμμόρφωσης, δηλαδή στον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων των παραγωγών που επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία, προκειμένου ο Ηπειρώτης παραγωγός να συνεχίσει να παράγει ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολή στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υποβάλλοντας την πρότασή του και παράλληλα καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς επίσης και όλους τους βουλευτές της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας να ενεργοποιηθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους πριν είναι πολύ αργά ώστε ο Ηπειρώτης, ο Κερκυραίος και ο Λευκαδίτης παραγωγός να μην στερηθούν βασικών υπηρεσιών που θα έχει ο Θεσσαλός ή ο Μακεδόνας παραγωγός.

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Κύπρο και σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυνται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε, ότι το «ΟΧΙ» της Κυπριακής Βουλής, αποτελεί για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ειδικότερα τους Ευρωπαίους του Νότου μια ακτίνα φωτός και ελπίδας. Αλλά και ένα μήνυμα.Ένα μήνυμα ηχηρό, απέναντι σε όσους περιφέρουν στο πολιτικό παζάρι την υποταγή τους και τη συμφωνία με τις επιλογές των ισχυρών της Ευρώπης.Ένα μήνυμα απέναντι σε όσους με πάθος υπερασπίζονται τις λογικές των «μονόδρομων» και της αποδοχής των εκβιαστικών διλλημάτων.Η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ , από το 2010, υποστήριξε σθεναρά την άποψη ότι δεν υπάρχει ο μονόδρομος του εκβιασμού. Ότι η σωτηρία της χώρας δεν μπορεί να απαιτεί μονίμως «ανθρωποθυσίες», φτώχεια, δυστυχία και διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να γίνονται ερήμην του λαού, στο όνομα του λαού και μιας αμφισβητούμενης δήθεν «σωτηρίας» του. Ότι η εθνική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση με κανέναν και για κανένα «αντάλλαγμα».Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην Κύπρο η απόφαση της Βουλής ταυτίστηκε πλήρως με τις διαθέσεις και τη θέληση του λαού της, ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί αποφάσισαν, ενάντια στη θέληση ενός ολόκληρου λαού, αποδεχόμενοι έτσι για τους Έλληνες το ρόλο του πειραματόζωου της Ευρώπης.Ο λαός της Κύπρου διεκδίκησε και πέτυχε το αυτονόητο: Να είναι συμμέτοχος σε μια ιστορική και κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του. Διεκδίκησε και πέτυχε να είναι υπεύθυνος για τις εξελίξεις από τώρα και στο εξής. Να έχει την ευθύνη για τις σωστές αλλά και τις λάθος επιλογές.Είναι προτιμότερο οι «Γκαουλαϊτερ» της Ευρώπης να εκφράζουν τη λύπη τους για τις αποφάσεις ενός λαού, από το να χαϊδεύουν την πλάτη ανιστόρητων υποτακτικών τους.Η Αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει για μια ακόμη φορά την συμπαράστασή της στον αγώνα του κυπριακού λαού.Ήμασταν και είμαστε πάντοτε στο πλευρό του.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ

Οικονομικά αδιέξοδα και η ολοκλήρωση του δράματος

Του Νίκου Κοτζιά
Συχνά με ρωτούν αν η ακολουθούμενη πολιτική μπορεί να σώσει τη χώρα. Η απάντησή είναι όχι χωρίς την ανατροπή της τροϊκανής πολιτικής. Αν αυτή συνεχίσει, τότε όχι μόνο κινδυνεύει η χώρα με καταστροφή, αλλά πιθανά να απολέσει τα μέσα μελλοντικής ανάκαμψης. Να τεθεί σε μια τροχιά που η ύφεση θα συμβαδίζει με παραπέρα αύξηση του χρέους καθώς και παύση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια τέτοια «συνάντηση» θα βυθίσει την Ελλάδα σε ανυπολόγιστο πόνο.Προκύπτει το ερώτημα: αν κινδυνεύσει να χαθεί η χώρα δεν θα έχουν, αναλογικά, απώλειες και οι εταίροι μας; Η απάντηση είναι όχι. Πρώτον διότι ήδη διασφάλισαν μεγάλο μέρος από τα συμφέροντά τους. Δεύτερον, διότι αν καταστραφεί η χώρα θα αποκτήσουν άμεσο έλεγχο σε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του πλούτου της. Τρίτον, διότι πιστεύουν ότι τα δάνειά τους θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται, αφού ας έχουν δέσει χειροπόδαρα. Τις δόσεις δανείων στην Ελλάδα τις βάζουν σε ειδικό λογαριασμό που ελέγχουν οι ίδιοι. Μέσω αυτού διασφαλίζουν την αποπληρωμή των δικών τους δανείων, ενώ αυξάνουν τον λογαριασμό σε μας.Οι δανειστές μας, επισείουν όλο και πιο σκοτεινούς κινδύνους για τη χώρα ώστε να αποκτήσουν όλο και πιο φτηνά τα ασημικά της. Τοιουτοτρόπως χάνονται από τα χέρια της Ελληνικής πολιτείας τα όποια εργαλεία ανάκαμψης. Αυτή η εκτίμηση ισχύει ιδιαίτερα ως προς τις Ελληνικές Τράπεζες. Αυτές βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία ενοποίησης. Στη συνέχεια θα περάσουν στο ταμείο χρηματοδότησης και από εκεί το αργότερο σε 2-3 χρόνια στα χέρια ξένων τραπεζών. Συνολικά, ο ξένος παράγοντας, κύρια Γερμανία, θα ελέγχει και μετά την όποια «ανάκαμψη» το κράτος μέσω του συστήματος εποπτείας. Την εσωτερική αγορά μέσω των ρυθμίσεων που θα επιβάλλει η επιτροπεία. Και με τις εξαγορές τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ θα έχει προχωρήσει ο έλεγχος της χώρας, που τελευταία επιταχύνεται, τόσο πιο δύσκολα θα είναι να βγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει.Ο χρόνος δεν μετρά υπέρ της ανόρθωσης της Ελλάδας. Η απαλλαγή της από τις μνημονιακές πολιτικές επείγει κάθε μέρα και περισσότερο. Να το πω αλλιώς, μια πολιτική κόντρα στα σχέδια Βρυξελλών και Βερολίνου, Σωτηρίας της Ελλάδας, θα συναντά στο μέλλον πολύ περισσότερες δυσκολίες από ότι σήμερα. Άρα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο οφείλει να πατήσει φρένο. Αλλιώς θα τσακιστεί στις παγίδες της Ολιγαρχίας και της τρόικας που θα παριστάνουν κατόπιν τις «πρώτες βοήθειες» για μια πολιτική που έχουν επιβάλλει οι ίδιοι.Πολλοί θεωρούν ότι το σενάριο που μόλις ανέλυσα είναι το κακό σενάριο το οποίο δεν θα επικρατήσει διότι «που θα πάει», θα πέσουν λεφτά στη χώρα, όπως εκείνα του ΕΣΠΑ και των ιδιωτικοποιήσεων. Καταρχάς σημειώνω, ότι το ΕΣΠΑ περνά όλο και περισσότερο στον έλεγχο της τρόικας. Αυτή έχει άλλα κριτήρια από ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί ολόπλευρα η Ελλάδα και όχι ως μια συμπληρωματική οικονομία τρίτων. Αλλά και οι Ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι επενδύσεις με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Στην ουσία πρόκειται για μεταβίβαση δημόσιας ιδιοκτησίας σε τρίτο (που μπορεί να είναι κράτος άλλης χώρας). Η μεταβίβαση αυτή από μόνη της δεν δημιουργεί ούτε θέσεις εργασίας ούτε εισάγει νέες μεθόδους οργάνωσης και τεχνολογίας. Κατά συνέπεια δεν αυξάνει την όποια παραγωγικότητα.Τέλος, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ακίνητων που εξαιτίας του τετραγώνου της κόλασης, όπως το ονομάζω, τουτέστιν αφενός αύξησης φόρων, τιμών, χαρατσιών και αφετέρου μείωσης εισοδήματος/ μισθών/ συντάξεων, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν οτιδήποτε. Ανάμεσά τους, κάποιοι ελπίζουν ότι δεν θα υποστούν επιπλέον ζημιές. Όμως, οφείλουν να γνωρίζουν, ότι στα πλαίσια της πολιτικής που εξήγησα προηγούμενα, ο ξένος παράγοντας επιδιώκει να θέσει υπό την κηδεμονία του όχι μόνο τον δημόσιο πλούτο, αλλά και τον ιδιωτικό. Πολλοί με ρωτάνε και να τον κάνει τι; Η απάντηση είναι απλή: τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν τιτλοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δοθεί σε ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από το μη πληρωθέν ποσό. Αυτοί, στην κατάλληλη στιγμή, θα ζητήσουν να πάρουν τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες μαύρων δανείων. Σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα. Τότε το δράμα της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί.

Σε δεινή θέση η Γιαννιώτικη ασημουργία

Η δραματική αύξηση της τιμής του ασημιού και η μείωση της αγοραστικής κίνησης φέρνουν αρκετούς ασημουργούς ένα βήμα πριν την κατάρρευση
Απλησίαστη έχει γίνει η τιμή του ασημιού στη διεθνή αγορά, σε σημείο μάλιστα που οι επαγγελματίες ασημουργοί να δυσκολεύονται να προμηθευτούν την απαραίτητη πρώτη ύλη.Η τιμή του ασημιού προσεγγίζει τα 950 ευρώ το κιλό, μαζί με το ΦΠΑ, όταν πριν από δύο μόλις χρόνια, η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 450 ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής κίνησης, των παραγγελιών και φυσικά την αύξηση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, έχουν δραματοποιήσει την καθημερινότητα των επαγγελματιών ασημουργών στο ΚΕΠΑΒΙ.Μάλιστα, κάποιοι πιο παλιοί στο επάγγελμα τονίζουν, ότι πολλές φορές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λιώνουν τα παλιά ασημικά, που δεν έχουν πουληθεί, προκειμένου να φτιάξουν με τις νέες πλάκες, καινούργια αντικείμενα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και της αγοράς.Μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» για τους επαγγελματίες της ασημουργίας, τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων Κ. Φίτσας, δεν είναι άλλη από την κλίμακα του 23% στο ΦΠΑ.«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα των δικών μας προϊόντων με ΦΠΑ 23%. Εάν κλείσει ένα εργαστήριο, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, αλλά θα συμπαρασύρει και άλλες εξαρτώμενες επιχειρήσεις και στο τέλος θα χαθεί και το επάγγελμα», σημείωσε.

Κοιτάζουν σε νέες αγορές
Σε μία εγχώρια αγορά, που διαρκώς φθίνει η μοναδική σοβαρή προοπτική, με δυνατότητες διεξόδου μάλιστα από την κρίση, είναι αυτή της εισχώρησης στις ξένες αγορές.Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι ασημουργοί των Ιωαννίνων έχει να κάνει με την μειωμένη παρεμβατικότητα που διαθέτουν συλλογικά.«Σε κάθε εργαστήριο έμεινε ένα άτομο. Έτσι, δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε οργανωμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, δε γίνεται ταυτόχρονα να είμαστε παραγωγοί, εκθέτες και εξαγωγείς. Κουβαλούμε και κάποια παλιά βιώματα, αφού θέλαμε όλοι να γίνουμε αφεντικά και τελικά καταφέραμε να γίνουμε αφεντικά του εαυτού μας», τόνισε ο κ. Φίτσας.Το ενδιαφέρον για τον κλάδο πάντως στα Ιωάννινα είναι έντονο και αποδεικνύεται από την διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών στα εργαστήρια στο ΚΕΠΑΒΙ.Αντίστοιχα αναμένεται να βοηθήσει και η δημιουργία του Μουσείου Ασημουργίας με τη διαδραστική αίθουσα στον ίδιο χώρο.«Έστω και τώρα θα μπορούσε να είναι αυτοσκοπός για την πόλη η ενίσχυση του κλάδου. Στην Ιταλία, στην πόλη Αρέτσε ασχολούνται μόνο με την ασημουργία κάτι που θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε και εμείς. Δουλειά υπάρχει, αλλά θα πρέπει να βγούμε στο εξωτερικό. Εμείς υποφέρουμε, γιατί αδυνατούμε ως κλάδος να δείξουμε έξω τη δουλειά μας», κατέληξε ο κ. Φίτσας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ- Ληστεία σε βάρος 78χρονης

Χθες το μεσημέρι (15.00) στο Τετράκωμο Άρτας, όπως καταγγέλθηκε, δύο άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φορώντας γάντια, αφού μπήκαν στο σπίτι 78χρονης ημεδαπής, την ακινητοποίησαν και με τη χρήση βίας αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ. Οι δράστες αναζητούνται ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βουλγαρελίου Άρτας.

Η Πλατεία Πάργης στους πολίτες και όχι στους πελάτες

Έκπληκτοι οι κάτοικοι της Πλατείας Πάργης πληροφορηθήκαμε ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που διατηρούν καφέ-μπαρ στην Πλατεία ανέθεσαν σε τεχνικό Γραφείο της επιλογής τους να εκπονήσει μια κατά παραγγελία πληρωμένη Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας μας, με βάση την οποία σκοπεύουν να αλλάξουν τη μορφή και το χαρακτήρα της γειτονιάς μας. Τι θέλουν να κάνουν; Να καταστήσουν ελκυστικότερη την Πλατεία για τις επιχειρήσεις τους και όχι για τα παιδιά μας. Θέση σε αυτή δε θα έχουν πλέον οι παιδικές φωνές και οι πολίτες αλλά οι μόνο οι πελάτες και τα τραπεζοκαθίσματα. Τίποτα δεν θα είναι πλέον δωρεάν. Το παράδοξο είναι ότι στο εγχείρημά τους βρήκαν σύμμαχο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, οι οποίοι συναινούν στις... "πρωτοβουλίες" τους. Τόσο απλά, χωρίς καν να έχει γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και χωρίς οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να βάλουν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν. Σαν να λέμε Γιάννης κερνάει-Γιάννης πίνει!!! Αλήθεια το ΤΕΕ γιατί σιωπά; Συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές; Ως πολίτες θα πρέπει να σκεφτούμε καλά τι υπερασπίζονται οι δημοτικοί άρχοντες που εκλέξαμε. Το λέμε αυτό γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια του δημάρχου μας θυμίζει το αλαζονικό «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Κύριε Δήμαρχε, αυτές οι fast truck αποφάσεις σας, δεν είναι διαδικασίες που μπορούν να έχουν τη συναίνεση των πολιτών. Η Πλατεία Πάργης είναι ζωτικός χώρος για όλους μας. Είναι η γειτονιά μας και η καθημερινή μας ζωή. Δίχως την ενεργή υποστήριξη των πολιτών δεν μπορεί να γίνει καμιά επέμβαση. Κάτω τα χέρια από την Πλατεία Πάργης. Η Πλατεία Πάργης στους πολίτες και όχι στους πελάτες. Κάθε ενέργειά σας που δεν θα μας πάρει υπόψη, θα έχει σαν αποτέλεσμα να αντιδράσουμε δυναμικά και εάν χρειαστεί και δικαστικά με Ασφαλιστικά Μέτρα, όπως δικαιούται κάθε πολίτης των Ιωαννίνων, όταν αισθάνεται πως θίγεται ό,τι πολύτιμο έχει.

Πολίτες της Πλατείας Πάργης

Αγνοείται 63χρονος από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Από το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου αγνοείται ο Παναγιώτης Ντεντόπουλος, 63 χρόνων.Έφυγε από το σπίτι του στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς να γίνει αντιληπτός από την ηλικιωμένη μητέρα του που έμενε μαζί του.Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και η κατάσταση του μπορεί να επιδεινωθεί, αν δεν πάρει τα φάρμακα του. Κάποιοι είπαν ότι τον είδαν στις 6 Μαρτίου στα ΚΤΕΛ κοντά στον Κηφισό.Την ημέρα που εξαφανίστηκε, φορούσε ένα σκουρόχρωμο μπουφάν, τζιν παντελόνι και σκουρόχρωμο πουλόβερ. Έχει γενειάδα και το ύψος του είναι 1.75.

Αναγνώστης διαμαρτύρεται επειδή το ΑΤΜ της Τράπεζας Κύπρου στα Γιάννενα δεν λειτουργείΑγαπητό epirusgate,
Γνώριζα από προχθές πως τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας θα είναι και σήμερα κλειστά. Κλειστά είναι και στην Κύπρο από την Παρασκευή όμως εκεί λειτουργούν τα ΑΤΜ και δίνουν μέχρι 600 ευρώ σε κάθε καταθέτη. Εγώ πήγα πριν λίγο στο υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου στην οδό Αβέρωφ όχι για να σηκώσω αλλά για να καταθέσω σε λογαριασμό προμηθευτή μου χρήματα. Το βρήκα εκτός λειτουργίας. Γιατί τα ΑΤΜ στην Κύπρο λειτουργούν και εδώ όχι;

Κληροδοτήματα και Σπήλαιο Περάματος στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Με 56 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιωαννιτών. Τα περισσότερα θέματα είτε είναι υπηρεσιακού χαρακτήρα, είτε αφορούν ρυμοτομίες και αιτήματα για παρατάσεις μισθώσεων με μειωμένα ενοίκια σε ακίνητα του δήμου ή κληροδοτημάτων του.Από τη συνεδρίαση ξεχωρίζουν δυο σημαντικά θέματα. Το πρώτο που απασχόλησε την επικαιρότητα των ημερών αφορά τα κληροδοτήματα, αποτελεί αίτημα της παράταξης του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα μετά τις... αποκαλύψεις της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, περί εμπιστευτικής επιστολής του δημάρχου προς το υπουργείο Οικονομικών, την οποία επιβεβαίωσε ο Φίλιππας Φίλιος.Το δεύτερο θέμα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης και αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος, θέμα που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της δολοφονίας του υπαλλήλου του Σπηλαίου από τον ταμία της ενότητας Περάματος και την αυτοχειρία του στη συνέχεια. Το θέμα είχε θέσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζητώντας έλεγχο από Οικονομικούς Επιθεωρητές και το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη δημοτική αρχή να απαντά ότι δεν προέκυψαν στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο.Τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα ακόλουθα:
-Ενημέρωση και συζήτηση επί αιτήματος της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» για τα «Κληροδοτήματα Ιωαννίνων» (Έγγρ. με αρ.πρωτ. 21537/1187/8-3-2013)
-Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της Έκθεσης Ειδικού Διαχειριστικού Ελέγχου των χρήσεων 2011 -2012, του Ν.Π.Δ.Δ. «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων» (σχετική απόφαση Ν.Π.Δ.Δ. 3/9/4-3-2013)
-Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων»
-Έγκριση τιμολογιακής πολιτικής της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων για παραστάσεις του Απριλίου (Απόφ. 2/2013 του ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων)
-Αποδοχή της Απόφασης ένταξης της Πράξης «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων» στο ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και εγγραφή στον προϋπολογισμό
-Έγκριση εκμίσθωσης με δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία δύο καταστημάτων στα Ιωάννινα, ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών ως κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης με την επωνυμία «Κληροδότημα Ελ. Ζωγράφου».
-Ανταλλαγή ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών Παναγιώτας Θεοδ. Μπόζιου στο Ο.Τ. 2 και Κλεοπάτρας Στεφ. Ντούρου στο Ο.Τ. 85, στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο Νεοχωροπούλου Δήμου Ιωαννιτών, με δημοτικό ακίνητο στο Ο.Τ. 92 της ίδιας περιοχής.
-Καθορισμός θέσεων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για το έτος 2013
-Μετατόπιση του περιπτέρου της κ Ευφραιμίδου Νίκης σε κοινόχρηστο χώρο σε πλατεία στη συμβολή των οδών Κερασούντος & Π.Μανουσαρίδου στην Ανατολή
-Μετατόπιση του περιπτέρου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δωδώνης & Χατζηπελερέν
-Μετατόπιση του περιπτέρου που βρίσκεται στην οδό Καραμανλή (έμπροσθεν της πύλης του κάστρου)
-Έγκριση μείωσης ύψους μισθωμάτων ακινήτων του Δήμου κατόπιν αίτησης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012.
-Έγκριση διενέργειας Ανοιχτού Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού της προμήθειας με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» ΥΠΟΕΡΓΟ 2 της Πράξης «ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», προϋπολογισμού 242.436,48 €, που είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα- Ήπειρος 2007-2013».
-Έγκριση σύναψης δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για αποκομιδή απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου (Προϋπολογισμός 110.000,00€ -Πίστωση 2013 50.000,00€).
-Έγκριση σύναψης δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για αποκομιδή απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας (Προϋπολογισμός 185.000,00€ -Πίστωση 2013 90.000,00€).
-Έγκριση μελέτης και υποβολή πρότασης ένταξης για χρηματοδότηση στο LEADER, του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχής οχυρών Μπιζανίου»
-Προγραμματισμός για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα για το έτος 2013
-Προγραμματισμός για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου για το έτος 2013
-Προγραμματισμός για την πρόσληψη δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής για το έτος 2013.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σας παρουσιάζουμε το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές

Το EpirusGate παρουσιάζει σήμερα στους υποψήφιους των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων και τις οικογένειές τους, το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο το οποίο θα συμπληρώσουν ηλεκτρονικά οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων. Διαβάστε πρώτοι στο ιστολόγιό μας, αναλυτικά όλα τα Επιστημονικά Πεδία με όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως αυτά κλείδωσαν μετά τις τελικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για να δείτε τα Επιστημονικά Πεδία κάντε κλικ ΕΔΩ

13 θέσεις για δύο χρόνια εργασίας στο Δήμο Ιωαννίνων

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης - Ε.Ψ.Ε.Π. ανακοινώνει την πρόσληψη συνολικά δεκατριών (13) ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικής διάρκειας δύο (2) ετών, για την υλοποίηση του Προγράμματος με τίτλο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», που είναι ενταγμένο στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Οι θέσεις είναι: Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο: 1 άτομο ΠΕ/TE Διοικητικός, 3 άτομα ΔΕ Υποστηρικτικό Προσωπικό -Στελέχη Τροφοδοσίας, 1 άτομο ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, στο Κοινωνικό Φαρμακείο: 2 άτομα ΠΕ Φαρμακοποιών, 1 άτομο ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, στο Γραφείο Διαμεσολάβησης: 1 άτομο ΠΕ Ψυχολόγος, 1 άτομο ΠΕ Κοινωνιολόγος - Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, στον Δημοτικό Λαχανόκηπο: 1 άτομο ΠΕ/TE Γεωπόνων, 1 άτομο ΔΕ Επιστάτης Αγροκτήματος, 1 άτομο ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός. Οι υποψήφιοι πρέπει σωρευτικά να είναι έως 30 ετών, να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να είναι Έλληνες πολίτες, ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, στα γραφεία της Ε.Ψ.Ε.Π., στη διεύθυνση: Καλούδη 8β΄, 2ος όροφος, Ιωάννινα, (πληροφορίες καθημερινά από τις 11:00 ως τις 17:00, τηλ. επικοινωνίας 26510-39820). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έχει αρχίσει από τις 7/3/2013 μέχρι και τις 22/3/2013 (όλες τις εργάσιμες ημέρες από ώρα 11:00 μέχρι ώρα 17:00).

Πρόσληψη 143 εποχικών υπαλλήλων στις αρχαιότητες της Ηπείρου

45 στα Γιάννενα - 79 στην Πρέβεζα - 17 στην Άρτα - 2 στην Ηγουμενίτσα

45 εποχικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν άμεσα στις αρχαιότητες της Ηπείρου για χρονικό διάστημα ενός έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αρχαιολογικών έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και κυρίως για να καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους. Οι θέσεις αφορούν κυρίως ειδικότητες Αρχαιολόγων, Αρχιτεκτόνων, Μηχανικων,Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Εργατοτεχνιτών και Ειδικευμένων Εργατών που θα εργαστούν για την αποπεράτωση νέων μουσειακών υποδομών, στην αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων, στη διενέργεια σωστικών ανασκαφών,καθώς και στην ανάδειξη των σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Οι προκηρύξεις θα εκδίδονται από τις κατά τόπους υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με βάση την κατανομή των παραπάνω θέσεων, προβλέπονται για την ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στα Γιάννενα: 14 θέσεις Αρχαιολόγων, 1 θέση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 12 θέσεις Ειδικευμένων Εργατών (ΥΕ). Για την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) στα Γιάννενα, προβλέπονται: 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού, 2 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 9 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Στη ΛΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην Ηγουμενίτσα, προβλέπονται 2 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Για τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην Πρέβεζα, προβλέπονται: 17 θέσεις αρχαιολόγων,4 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού, 9 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, 1 θέση Μηχανικού Τ.Ε. και 64 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Τέλος στην 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) στην Άρτα προβλέπονται: 4 θέσεις Αρχαιολόγων, 3 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 3 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 7 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ).

Θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μία θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Νέα Ελληνική Φιλολογία», προκήρυξε ο Τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 11-4-2013 και οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα, καλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας στα τηλέφωνα 26510-07475.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 12 κιλά ηρωίνη σε αυτοκίνητο απόστρατου αστυνομικού

Απόστρατος αστυνομικός συνελήφθη τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκαν 12 κιλά ηρωίνης. Τα ναρκωτικά ήταν σε 22 συσκευασίες μέσα σε κρύπτη ανάμεσα στα πίσω καθίσματα και το πορτ-μπακάζ.Σύμφωνα με πληροφορίες ,ο συλληφθείς που ξεκίνησε από την Φλώρινα, αντέδρασε όταν στην πύλη εισόδου για τις αναχωρήσεις προς το εξωτερικό άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, άρχισαν να κάνουν ελέγχους.Ο απόστρατος αστυνομικός μάλιστα προσπάθηε να διαφύγει κάνοντας ελιγμό με το αυτοκίνητό του.Η ηρωίνη εντοπίστηκε από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο του λιμενικού σώματος.Ο συλληφθείς, αν και απόστρατος, χρησιμοποιούσε ακόμη την αστυνομική του ταυτότητα, προφανώς για να διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητές του .Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Πρόσληψη 772 μονίμων στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας

Το «πράσινο φως» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έλαβε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για 772 νέες προσλήψεις μονίμων στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα γίνουν σε δύο φάσεις. Ο πρώτος διαγωνισμός που θα βγει θα αφορά αποκλειστικά ένστολο προσωικό. Αναλυτικά θα προσληφθούν 400 ΔΕ Φύλακες και 300 ΔΕ Εξωτερικοί Φρουροί. Το νέο προσωπικό θα καλύψει ανάγκες των νέων καταστημάτων κράτησης σε Νιγρίτα, Χανιά και Δράμα. Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την πρόσληψη 72 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως:ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων (10 άτομα), ΠΕ Ιατρικών Ειδικοτήτων (4άτομα), ΠΕ Οδοντιάτρων (2 άτομα), ΠΕ Ψυχολόγων (2 άτομα), ΠΕ Εγκληματολόγων (2 άτομα), ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού (6 άτομα), ΤΕ Πληροφορικής (2 άτομα), ΤΕ Υγείας και Πρόνοιας (16 άτομα), ΤΕ Ηλεκτρονικών (2 άτομα), ΤΕ Μηχανικών, ειδικότητας Ηλεκτρολογίας (2άτομα) και ΔΕ Τεχνικών (4 άτομα). Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προσληφθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν ειδικές δοκιμασίες και εκπαίδευση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καθορισμό ορίου ηλικίας στους υποψήφιους για τον κλάδο φρούρησης στα 32 έτη και όριο αναστήματος (οι άνδρες 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,60 μ.). Απαραίτητη επίσης θεωρείται η γνώση ξένων γλωσσών και η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας. Για την πρόσληψη απαιτείται επίσης οι υποψήφιοι να κατέχουν απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή πτυχίο Β' κύκλου σπουδών ΤΕΕ ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει του βαθμού τίτλου σπουδών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η εγγραφή στα δημοτολόγια δήμων ή κοινοτήτων για μία τουλάχιστον διετία και η μόνιμη διαμονή για το ίδιο χρονικό διάστημα στους νομούς όπου εδρεύουν τα καταστήματα κράτησης όπου προκηρύσσονται οι θέσεις. Επιπλέον μόρια προσθέτει η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στις Ειδικές Δυνάμεις, η προϋπηρεσία ως Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας κλπ. Επίσης η κατοχή διπλώματος μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΕΕΚ στην ειδικότητα «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας», η καλή γνώση ξένων γλωσσών κ.ά. Οσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν τα περισσότερα μόρια υποβάλλονται σε υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και σε αθλητικές εξετάσεις από ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.Οσοι κριθούν κατάλληλοι από τις επιτροπές, καλούνται από τη Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσκομίσουν αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή ορισμένα δικαιολογητικά (αντίγραφο ποινικού μητρώου, βεβαίωση ότι δεν τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση ή υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχει κώλυμα διορισμού,πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α' για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων,πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και εγγραφής για τους άνδρες στα μητρώα αρρένων).

Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Ωφελούμενοι της Πράξης , είναι 80 άτομα, κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας & Δωδώνης
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΕΝΤΑΞΙΣ ξεκίνησε την υλοποίηση της Πράξης : «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», που εντάσσεται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013»,που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.Στόχος είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και κινητοποίησης των τοπικών φορέων με παραγόμενο αποτέλεσμα την βελτίωση-αύξηση της απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.Το σύνολο των ατόμων που θα συμμετάσχουν ως ωφελούμενοι της Πράξης , είναι 80 άτομα, κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας & Δωδώνης.

Συμβούλους Διαφήμισης θα προσλάβει ο Χρυσός Οδηγός,για τα γραφεία της Εταιρείας στα Γιάννενα

Συμβούλους Διαφήμισης θα προσλάβει για τα Γραφεία του στα Γιάννενα ο Χρυσός Οδηγός. Το αντικείμενο εργασίας θα είναι η διαχείριση και ανανέωση του υπάρχοντος Πελατολογίου, η ανεύρεση νέων πελατών, η ενημέρωση πελατών για τις νέες υπηρεσίες της Εταιρείας, οι προσωπικές πωλήσεις, η εξυπηρέτηση πελατών και το after-sales service. Οι υποψήφιου απαιτείται να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών σε τμήμα/θέση πωλήσεων (b2b), επαγγελματική εμφάνιση, πολύ καλή γνώση χειρισμού Η/Υ (Windows, Excel, Word, PowerPoint, Internet), δυνατότητα μετακίνησης εκτός έδρας, κατοχή άδειας οδήγησης Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου,εκπλήρωση των Στρατιωτικών Υποχρεώσεων για του άντρες υποψήφιους, ενώ πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν. Η Εταιρεία θα προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό, ελκυστικό σύστημα απόδοσης κινήτρων, αυτοκίνητο,κινητό τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή (για τους Προσωπικούς Πωλητές), δυναμικό εργασιακό περιβάλλον με προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και συνεχή εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές παρακαλούνται όπως αποστείλουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα στη διεύθυνση: ΧΡΥΣΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Α.Ε, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού,Μιχαλακοπούλου 184, Αθήνα Τ.Κ. 115 27, Fax: 210 920417

Εκπρόσωπο πωλήσεων ζητά η Intersport

Για το νέο της κατάστημα στα Γιάννενα


Νέο κατάστημα στα Γιάννενα ανοίγει η INTERSPORT Athletics, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Fourlis, με 84 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Τουρκία, μέλος της INTERSPORT International Corporation που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αθλητικών ειδών σε 42 χώρες. Έτσι λοιπόν, αναζητά νέα μέλη για την ομάδα της και στο πλαίσιο αυτό ζητά βιογραφικά σημειώματα για να προσλάβει Εκπρόσωπο Πωλήσεων (Sales Representative) (κωδ.SR_IOAN 13) για το νέο της κατάστημα στα Ιωάννινα. Τα κύρια καθήκοντα της θέσης περιλαμβάνουν την ποιοτική και εξειδικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών, την πώληση προϊόντων και την προετοιμασία των προϊόντων προς πώληση στο κατάστημα. Απαραίτητα και Επιθυμητά Προσόντα αποτελούν το απαραίτητο επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιθυμητό επίπεδο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κατά προτίμηση Τ.Ε.Φ.Α.Α, η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, η επιθυμητή ενασχόληση σε οποιοδήποτε επίπεδο (ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό) με τον αθλητισμό, η προϋπηρεσία σε αντίστοιχο ρόλο θα εκτιμηθεί αλλά δεν είναι απαραίτητη, ενώ απαραίτητο είναι για τους άνδρες να έχουν εκπληρωμένες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Πληροφορίες  ΕΔΩ

Σχέδιο απασχόλησης 400.000 ανέργων μόνο σε δήμους

Την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται το νέο στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης των 400.000 οικογενειών που δεν διαθέτουν ούτε ένα εργαζόμενο.Θα προβλέπει πεντάμηνη απασχόληση 400.000 ανέργων αποκλειστικά σε δήμους, για έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά. Η αμοιβή θα είναι 490 ευρώ για άνεργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.Η διαδικασία πρόσληψης θα είναι με μοριοδότηση και τα κριτήρια με ιδιαίτερη βαρύτητα θα είναι η διάρκεια της ανεργίας και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών. Η διαδικασία θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα καλέσει τους άνεργους να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να γίνει η επιλογή και η τοποθέτησή τους σε δήμους. Επισημαίνεται ότι ωφελούμενος θα είναι μόνο ένα μέλος από την οικογένεια-στόχο του προγράμματος, ενώ στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχουν υποβάλει αίτηση έστω και δύο μέλη της οικογένειας, τότε θα αποκλείονται από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.Για την εφαρμογή του προγράμματος η διοίκηση του ΟΑΕΔ ζήτησε να ρυθμισθεί νομοθετικά η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πέρα από το πρόγραμμα - στόχο για τις 400.000 περίπου οικογένειες με κανένα εργαζόμενο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθεί και προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που στη χώρα μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και ένα πρόγραμμα που αφορά σε ανέργους μέχρι 29 ετών, το οποίο προβλέπει 100 περίπου ώρες εκπαίδευση, 500 ώρες πρακτική και αν μετά ο εργοδότης προσλάβει τον άνεργο, επιδότηση των εισφορών για ένα έτος.