Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Θα τους παρακρατηθούν αναδρομικά οι αποδοχές που ελάμβαναν μέχρι να ενταχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας!
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τίθενται 75 διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου, των οποίων οι υπηρεσίες καθυστέρησαν να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι υπάλληλοι καλούνται εντός 20 ημερών να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να μετακινηθούν σε επιπλέον θέσεις που προκηρύχθηκαν για τον σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.Πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα υπουργεία Άμυνας κ Δικαιοσύνης στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις Μακεδονίας Θράκης και Κρήτης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους Ιωαννίνων, Πατρών, Χανίων, Καλαμάτας, Χαλκίδας κα Ρόδου. Σημειώνεται ότι η διαθεσιμότητα ισχύει και για αυτούς από τον Νοέμβριο του 2012 γεγονός που σημαίνει ότι θα τους παρακρατηθούν αναδρομικά οι αποδοχές που ελάμβαναν μέχρι να ενταχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Συλλήψεις αλλοδαπών και διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 43χρονος αλλοδαπός οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, διότι διαπιστώθηκε πως μετέφερε εντός του φορτίου, οκτώ (08) αλλοδαπούς άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω φορτηγό.

ΠΑΝΤΟΣ: Θα βγούμε Ευρώπη και φοβάμαι τα αεροπλάνα!

Ο Τάσος Πάντος τόνισε χαριτολογώντας πως αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του το καλοκαίρι επειδή είναι σίγουρος πως ο ΠΑΣ θα βγει Ευρώπη και ο ίδιος φοβάται τα αεροπλάνα.Ο έμπειρος αμυντικός του ΠΑΣ μίλησε για την εξαιρετική πορεία της ομάδας των Ιωαννίνων, στον Ρ/Σ NOVAΣΠΟΡ FM και στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του Γιάννη Χριστόπουλο στον πάγκο."Η πορεία της ομάδας δείχνει τις δυνατότητές του και τον δικαιώνει", είπε ο Πάντος για τον νεαρό τεχνικό.Σε ερώτηση σχετικά με την απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο, ο Πάντος έστειλε το μήνυμά του στον Παναθηναϊκό που ακολουθεί στη βαθμολογία, σχολιάζοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου πως είναι σίγουρος πως ο ΠΑΣ θα μπει στα πλέι οφ, κάτι που σημαίνει πως του χρόνου θα παίζει Ευρώπη και ο ίδιος φοβάται να μπαίνει στα αεροπλάνα.Στα χρόνια που έπαιζε στον Ολυμπιακό παραδέχθηκε πως είχε πρόβλημα με τα ταξίδια και δεν θέλει να το... ξαναζήσει.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Πρέβεζας ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την συλλογή υπογραφών


Επίσκεψη στον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Πρέβεζας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Στρατή Βουγέλη.Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ.Μπαϊλη για τον αριθμό των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν από την κοινωνία της Πρέβεζας στο υπόμνημα που διακινήθηκε στην πόλη με σκοπό την στήριξη του υπάρχοντος νοσοκομείου, την ανέγερση νέου και γενικότερα την στήριξη της δημόσιας δωρεάν υγείας.Ο Πρόεδρος Στρατής Βουγέλης τόνισε πως ήδη 11.260 συμπολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα σε ένα πλαίσιο που 'παλεύει' για τις πραγματικές ανάγκες υγείας του λαού της περιοχής μας.Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης δήλωσε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων τονίζοντας : «Σας συγχαίρω για τον αγώνα που κάνετε, είναι ένας αγώνας καλός που γίνεται για το λαό, με αξίες και αρχές όπως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, αξίες που πρέπει να αναδείξουμε. Συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρατε και θα πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς να κάνουν ένα κοινό υπόμνημα, αφού εσείς καταγράψετε τα άμεσα προβλήματα του Νοσοκομείου και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε κάποια αναβάθμιση όσον αφορά τη στελέχωση και στη συνέχεια σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Συμφωνώ και στο θέμα της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου και είναι γνωστό πως εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή, στον πρώτο μήνα που αναλάβαμε παραχωρήσαμε έκταση και είμαστε έτοιμοι, εάν το Υπουργείο είναι έτοιμο κάτι το οποίο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, να παραχωρήσουμε άλλα 20 στρέμματα σε μία περιοχή με εύκολη πρόσβαση που θα βελτιώσει σίγουρα το επίπεδο υπηρεσιών υγείας».Ο Δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτήρισε το θέμα του Νοσοκομείου ως θέμα της ευρύτερης περιοχής υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μοχλός ανάπτυξης συνεχίζοντας:.»Εγώ ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα τότε να παραχωρήσουμε την έκταση για το Νοσοκομείο αλλα δυστυχώς η κρίση δεν το επέτρεψε. Πάνω απ' όλα αυτή τη στιγμή προέχει, για να είμαστε και ρεαλιστές, να γίνει μια σωστή στελέχωση του Νοσοκομείου για σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι απαραίτητο η υγεία και η παιδεία να κρατηθούν σε ένα υψηλό επίπεδο αυτή την εποχή. Είμαι δίπλα σας και να υπογράψω ως ο 11.261 και θα κάνω μια πρόταση παράλληλα με τη δική σας, να υπογράψουν όλοι οι φορείς ένα κοινό υπόμνημα προς τον Υπουργό όπου θα αναφέρονται συνοπτικά τα προβλήματα» .

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: Μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Αρείου Διός

Προκειμένου να προωθηθεί ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά, που είναι μεγάλης σημασίας για τον νομό Ιωαννίνων και για την Ήπειρο γενικότερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο την εκπόνηση της μελέτης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Αρείου Διός στον Βορτοπό, στα όρια της Ελεούσας.Η μελέτη αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα (από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου οδικού άξονα) για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εκπονήθηκε σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), στο πλαίσιο εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αρχιτεκτονικής μελέτης.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. υπάλληλων της Π. Ε. Άρτας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. υπάλληλων της Π. Ε. Άρτας που προέκυψε από τις εκλογές της 8-3-013 και έγινε η κατανομή αξιωμάτων που έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ηλίας Παπαδημητρίου
Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Τσιρώνης
Γραμματέας: Γεώργιος Παπαδόπουλος
Ταμίας: Πατάπιος Δημητρίου
Υπεύθυνος Τύπου: Κων/νος Σαπλαούρας
Το Δ.Σ ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών της Π.Ε.Άρτας για την διευκόλυνση που παρείχαν στους συναδέλφους προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του συλλόγου μας.Ευχαριστεί επίσης την Εφορευτική Επιτροπή και τη δικαστική αντιπρόσωπο για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών.Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους συναδέλφους για την μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές.Το νέο Δ.Σ, υπόσχεται θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι μας.Εμείς κατανοώντας τους πολίτες που δικαιολογημένα είναι δυσαρεστημένοι από τη Δημόσια Διοίκηση, υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να επιλύουμε τα αιτήματά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση τους.

Το σταυρό τους κάνουν οι γονείς της Πρέβεζας να μην αρρωστήσουν τα παιδιά τους!

Το σταυρό τους κάνουν οι γονείς της Πρέβεζας να μην αρρωστήσουν τα παιδιά τους βράδυ καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες στο νοσοκομείο δεν εφημερεύει παιδίατρος. Μετά το περιστατικό του Σαββάτου, όπου οι γονείς ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε εφημερεύον παιδίατρος και ότι θα έπρεπε να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην Λευκάδα η στην Άρτα, ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι ανάστατοι. Οι γονείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την κατάσταση και τονίζουν ότι δεν μπορεί να μένει το νοσοκομείο χωρίς εφημερεύοντα γιατρό. Ειδικά αυτή την εποχή λόγω των ιώσεων τα παιδιατρικά περιστατικά είναι κατά πολύ αυξημένα και δυστυχώς το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν μπορεί να τα αντεπεξέλθει και δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες που χρειάζονται μέσα στο μήνα. Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό με την μετακίνηση παιδιάτρου, από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, απόφαση όμως που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ζητούν την ανάκληση της απόφασης και κάνουν λόγο για μια ακόμη υποβάθμιση της περιοχής. Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν 600 περίπου πολίτες των πρώην δήμων Θεσπρωτικού ,Λούρου και κοινότητας Κρανιάς τόσο προς την διοίκηση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας όσο και προς την την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την αναγκαστική μετάθεση-μετακίνηση της μοναδικής παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού για εκτέλεση εφημεριών στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Όπως τονίζουν, η περιοχή που καλύπτει η παιδίατρος είναι τεράστια και εξυπηρετεί μια περιοχή με πληθυσμό πάνω από είκοσι χιλιάδες κατοίκους, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση ανάγκης κάποιος με άρρωστο παιδί θα πρέπει να διανύσει πάνω από πενήντα χιλιόμετρα χειμώνα καιρό καθώς κανένας παιδίατρος ιδιώτης ή του δημοσίου δεν υπάρχει σε μικρότερη απόσταση. Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση επιστροφή της παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού και τον έγκαιρο διορισμό ακόμη ενός γιατρού καθώς ο νόμος προβλέπει για το εν λόγω κέντρο τρεις παιδίατρους, τονίζοντας ότι δεν ανέχονται πλέον να αντιμετωπίζονται, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:"Νοικάρης" από...συνήθεια το Ελληνικό Δημόσιο!

"Νοικάρης" από συνήθεια και όχι από πραγματική ανάγκη αποδεικνύεται τελικά το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς παρά την ιδιόκτητη περιουσία του προτιμά να πληρώνει ενοίκιο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Χαρακτηριστική -και φυσικά όχι μοναδική- η περίπτωση του κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών στην Πρέβεζα που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και στην πόλη οι υπηρεσίες όπως η κτηματική ( αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών) νοικιάζει ακίνητο. Δεν είναι όμως η μοναδική πρόταση αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου , που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα από τα δικαστήρια και θα μπορούσε να στεγάσει και το Ειρηνοδικείο που μετά την μεταφορά των Ειρηνοδικείων Πάργας και Θεσπρωτικού δεν έχει που να συνεδριάσει. Άλλωστε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο οικονομικών, το οποίο περιμένει απάντηση. Να θυμίσουμε ότι από τότε που μεταφέρθηκε το στρατολογικό γραφείο που στεγαζόταν στην Λέσχη αξιωματικών το κτίριο πρόσφατα απέκτησε νέα επιγραφή που μας ενημερώνει για τη στέγαση της Διακλαδικής Λέσχης των ενόπλων δυνάμεων. Πριν λίγα χρόνια κανείς δεν θα είχε αντίρρηση, αφού δεν αμφισβητούμε τη δράση της διακλαδικής λέσχης και την ανάγκη των μελών της να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν απόψεις, σήμερα όμως όλα αυτά είναι μια ακριβή πολυτέλεια. Ο Έλληνας πολίτης που του κόβεται ο μισθός και η σύνταξη και πληρώνει υπέρογκους φόρους στο όνομα της κρίσης και του νοικοκυρέματος δικαιολογημένα ζητά και τα υπουργεία να πράξουν ανάλογα. Είναι καιρός το κράτος να μεταφέρει τις δημόσιες υπηρεσίες σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο. Με ένα σχετικά μικρό κόστος, δηλαδή, για τη μετακόμιση, θα μπορούσε να γλιτώσει τα ενοίκια που πληρώνει και τα οποία επιβαρύνουν τους πολίτες με τους μισθούς πείνας.

Προτάσεις από τον Ηλ.Θεοδωρίδη για την εξοικονόμηση πόρων και καυσίμων από την κατανάλωση στα κρατικά οχήματα

Τις προτάσεις του για εξοικονόμηση πόρων και καυσίμων από την κατανάλωση στα κρατικά οχήματα καταθέτει με έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.Στόχος του Γενικού Γραμματέα είναι να συμβάλει με τις προτάσεις του στην κυβερνητική προσπάθεια για περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου μέσω της εξοικονόμησης κατανάλωσης καυσίμων από τα κρατικά οχήματα χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται προβλήματα σε νευραλγικούς τομείς των Ο.Τ.Α. όπως αυτός της καθαριότητας.Έτσι στο έγγραφό του που αποστέλλει στους Υπουργούς, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη και Οικονομικών, Γιώργο Στουρνάρα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας προτείνει να δοθούν κίνητρα στους ΟΤΑ προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων καυσίμων απ’ όπου θα τα διανέμουν στα οχήματα ή τις εγκαταστάσεις τους με το σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών (αντλίες που παρέχουν την ακριβή ποσότητα, τον χρόνο λήψης) καθώς και με ταυτόχρονη καταγραφή –ηλεκτρονικά- του οχήματος ή της εγκατάστασης που προμηθεύτηκε τα καύσιμα. Μάλιστα, από τις δεξαμενές των Δήμων θα εφοδιάζονται με καύσιμα όλα τα οχήματα των κρατικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων και της Αστυνομίας.«Με τη μέθοδο αυτή τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης αφενός, θα εξοικονομηθούν χρήματα καθώς θα επιτυγχάνεται καλύτερη τιμή αγοράς από τον προμηθευτή λόγω των μεγάλων ποσοτήτων, αφετέρου, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά κάθε πιθανότητα κακοδιαχείρισης καυσίμων. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του μέτρου σε Δήμους της χώρας όπου έχουμε εξοικονόμηση της τάξης του 20%.».Σε ότι αφορά τώρα στην Υ.Α 1450/550/82 (ΦΕΚ 93 Β΄) η οποία καθορίζει την κατανάλωση καυσίμων σε λίτρα για τα κρατικά οχήματα ο Γενικός Γραμματέας μεταφέρει με το έγγραφό του στους Υπουργούς τη διαπίστωση, που επισημαίνουν και πολλοί αιρετοί, ότι με την εφαρμογή της δημιουργούνται προβλήματα στον εφοδιασμό των απορριμματοφόρων καθώς η πλειοψηφία των Δήμων είναι μεγάλοι σε έκταση εφοδιασμένοι με μικρό αριθμό οχημάτων έργου με αποτέλεσμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων να αναγκάζονται να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα από τα προβλεπόμενα.Προτείνει λοιπόν, για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω υπέρβασης κατανάλωσης καυσίμων «ο τομέας καθαριότητας να προστεθεί στις εξαιρέσεις υπέρβασης της κλίμακας κατανάλωσης, των απρόβλεπτων και επιτακτικών αναγκών, με αυστηρότερο σύστημα ελέγχου και απόλυτα εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την πλευρά των ΟΤΑ».

Αναβολή της δίκης του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών

Αναβλήθηκε για τις 19-11-2013, η δίκη της υπόθεσης διαφθοράς η οποία είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2008 στα Ιωάννινα, με περισσότερους από 20 κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ασχολούνταν με παράνομους μετανάστες, προώθηση στην Αλβανία κλεμμένων οχημάτων από την Ελλάδα καθώς και κλοπές . Η αναβολή του Δικαστηρίου έγινε λόγω της απουσίας δύο αλβανών βασικών κατηγορουμένων.Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται πέντε εν ενεργεία τότε αστυνομικοί, εκ των οποίων 3 συνοριακοί φύλακες,2 αστυφύλακες, ένας αξιωματικός της Αστυνομίας εν αποστρατεία,, μια γυναίκα τελωνιακός και πολίτες από την Ελλάδα και την Αλβανία.Η παράνομη δράση, αποκαλύφθηκε ύστερα από την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν περιέλθει στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, ότι λειτουργεί κύκλωμα που μεταφέρει παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα από την Αλβανία και αντίστροφα. Δηλαδή, ότι επιπλέον διακινεί Κούρδους και Αφγανούς από την χώρα μας προς την Αλβανία. Η πολύμηνη έρευνα, αποκάλυψε και άλλες παράνομες δραστηριότητες του κυκλώματος, όπως κλοπές και προώθηση στην Αλβανία κλεμμένων αυτοκινήτων από την Ελλάδα, μέσω του μεθοριακύ σταθμού της Κακκαβιάς.Με μία οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας τότε, έγιναν συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος, ένας Αλβανός διέφυγε της σύλληψης. Από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση Επίσης δεσμεύθηκαν τότε, τραπεζικές καταθέσεις ύψους 656.000,00€, ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς κατηγορουμένων, ενώ κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε μετρητά και επιταγές, βιβλιάρια καταθέσεων, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και άλλα πειστήρια σχετικά με την υπόθεση.Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί έχουν αποταχθεί από το Σώμα με απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού ενώ ένας εξ αυτών έχει συνταξιοδοτηθεί.Η λειτουργία της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, ήταν δομημένη και ο καθένας είχε ρόλο. Τα στελέχη που δρούσαν στην Αλβανία εντόπιζαν όσους ήθελαν να έρθουν παράνομα στην Ελλάδα και τους οδηγούσαν μέχρι τα σύνορα. Στην μεθόριο, έναντι αμοιβής 2000 ευρώ, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, τους επιβίβαζαν σε πολυτελή τζιπ . Στην συνέχεια η διαδρομή μέχρι τα Ιωάννινα ήταν «σίγουρη» γιατί αυτό εξασφάλιζαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνοριοφύλακες.Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιείτο από δεκαετίας στο νομό Ιωαννίνων, είχε διεθνείς διασυνδέσεις, δρούσε μεθοδικά και οργανωμένα χρησιμοποιώντας κλεμμένα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, είτε νοικιασμένα με πλαστά έγγραφα από γραφεία των Αθηνών, είτε μεταχειρισμένα επίσης μεγάλου κυβισμού, τα οποία τους προμήθευαν συνεργοί τους οι οποίοι τα αγόραζαν από το εξωτερικό, κυρίως στην Ιταλία και τη Γερμανία σε πολύ χαμηλές τιμές, επιλέγοντας κυρίως αυτά που – λόγω παλαιότητας – είχαν αποσυρθεί της κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μην προκύπτει καθεστώς ιδιοκτησίας. Προκειμένου δε να αποφεύγουν το ενδεχόμενο της επισήμανσης και εντοπισμού τους, άλλαζαν τακτικά πινακίδες κυκλοφορίας, τοποθετώντας σ’ αυτά είτε κλεμμένες που αφορούσαν άλλα οχήματα της περιοχής, είτε πινακίδες του εμπορίου.

Στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών o Γ.Παπαλέξης

Στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου» θα πάρει μέρος ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013.Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» - 150) της Βουλής.Την ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής θα κάνουν οι: Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου και Ιωάννης Παπαλέξης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων.

Ερώτηση Κώστα Τασούλα για το ταμείο υγείας προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα o βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, προς τον κ. υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι.Βρούτση,με θέμα την" Συνέχιση της αυτοτελούς λειτουργίας του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας".Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Τασούλας αναφέρει:"Το Ταμείο Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ), λειτουργεί στη χώρα μας περισσότερο από 75 χρόνια, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της ΑΤΕbank, αλλά και των μελών των οικογενειών τους (28.000 ασφαλισμένοι). Το ΤΥΠΑΤΕ διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια και πολυϊατρεία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, εργαστηρίων και κλινικών, στελεχώνεται δε με 130 άτομα (υγειονομικό προσωπικό, ιατροί όλων των ειδικοτήτων, διοικητικό προσωπικό) παρέχοντας κατά τεκμήριο υψηλής ποιότητας ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες.Μόνος πόρος του Ταμείου είναι οι νόμιμες εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένων, χωρίς ουδέποτε να έχει λάβει κρατικό πόρο, επιχορήγηση ή συνδρομή και χωρίς ποτέ να έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.Το ΤΥΠΑΤΕ είναι ΝΠΙΔ, καλύπτει όμως, χώρο άσκησης δημόσιας εξουσίας και ευθύνης, δηλαδή υποκαθιστά το κράτος στην κάλυψη του κλάδου υγείας, πρόνοιας και αντίληψης των ανωτέρω ασφαλισμένων. Το Ταμείο επομένως απαλλάσσει το κράτος από κάθε οικονομική επιβάρυνση για την κάλυψη αυτών των αναγκών, αφού διαθέτει αποκλειστικά ίδιους πόρους. Τονίζεται ότι, το εν λόγω Ταμείο δεν επηρεάσθηκε από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη κλάδων υγείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία μάλιστα εξαιρούνται ρητώς.Μετά την ανάκληση λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τη μεταβίβαση μέρους της περιουσίας της στην «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε», δημιουργήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στην πρώην ΑΤΕ και ήδη εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και των προστατευομένων μελών τους. Επίσης, σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργήθηκε στη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των συνταξιούχων της ΑΤΕ και των προστατευομένων μελών τους, που επίσης υπάγονται στην αντίληψη του ΤΥΠΑΤΕ.Προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ και να μη διακινδυνεύσουν ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων της πρώην ΑΤΕ απαιτείται, οι κατά το νόμο προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη να συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ΤΥΠΑΤΕ και μετά την 27/7/2012, ημερομηνία απόκτησης από την Τράπεζα Πειραιώς περιουσιακών στοιχείων της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ.Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Ι.Βρούτσης
-Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παραπάνω ασφαλισμένων και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ;"

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών θα βελτιώσει την 3η επαρχιακή οδό


Συνάντηση με τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννη Σεντελέ είχε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης.Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και την ευρύτερη περιοχή.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρόσφατες κατολισθήσεις που έγιναν σε διάφορα διαμερίσματα και προκάλεσαν ζημιές στα δίκτυα, ιδίως δε στον οδικό άξονα Μιχαλίτσι –Πράμαντα και στην Πλατανούσα.Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι από πλευράς Υπουργείου έχει ήδη κινηθεί διαδικασία για την βελτίωση της 3ης επαρχιακής οδού, από γέφυρα Τσιμόβου προς Κέδρο, Χουλιαράδες, Βαπτιστή, Μιχαλίτσι και προς Πετροβούνι.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Αύξηση πωλήσεων, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Σταγόνα στον ωκεανό είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι ανακοινώσεις της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη του κλάδου της πτηνοτροφίας. Η επιδότηση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα De Minimis, δε δίνει καμία λύση στα σοβαρά και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής πτηνοτροφίας. Αντιθέτως, ζητήματα που έχουν τεθεί στην Πολιτεία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως είναι οι μειώσεις και οι ρυθμίσεις των δανείων που δόθηκαν μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους των πρώτων υλών και πάνω απ’ όλα η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, παραμένουν κλειδωμένα στο συρτάρι. Την ίδια χρονική περίοδο ικανοποίηση δημιουργεί η αύξηση της κατανάλωσης, που καταγράφεται μάλιστα με επιπλέον τάσεις από τις αρχές του 2013, με τη λιανική πώληση όμως, να συμπιέζει διαρκώς τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Ανδρέας Δημητρίου, αυτή τη στιγμή, οι πωλήσεις, πολλές φορές κινούνται σε επίπεδα τιμών, κάτω από το κόστος της παραγωγής. Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου έκανε μία μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους δαπανών, των κοστολογίων και με διάφορα άλλα μέτρα επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις επιπτώσεις της κρίσης. «Όσο μεγαλύτερη όμως είναι μία επιχείρηση σε συνθήκες κρίσης, τόσο περισσότερες είναι οι δυσκολίες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει την αγορά και σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών και την αύξηση των επιτοκίων δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Δημητρίου. Ο κλάδος πάντως ακόμη… περιμένει τις αποφάσεις της Πολιτείας σε διάφορα επίπεδα, σύμφωνα με όλα όσα συζητήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική γενική συνέλευση των μετόχων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, στην οποία κατατέθηκαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα και επισημάνθηκαν και οι δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και οι προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τη δύσκολη αυτή κατάσταση. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Νέοι από την Ήπειρο θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία

Νέους και νέες αναζητεί το Κέντρο Νέων Ηπείρου για μία Ανταλλαγή Νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Égervölgye Youth Camp στην Ουγγαρία από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου. Στην ανταλλαγή θα συμμετάσχουν 35 Νέοι από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο στόχος είναι, οι νέοι που συμμετέχουν να γνωρίσουν εφευρέτες και τις εφευρέσεις από το μακρινό και πρόσφατο παρελθόν. «Έτσι, θα εμπνευστούν και θα ενθαρρυνθούν να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ιδέες και να προσπαθήσουν να τις υλοποιήσουν. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας με δημιουργικούς τρόπους, να μάθουν για τους πολιτισμούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν, να γνωριστούν και να συνάψουν φιλίες με άλλους νέους καθώς και να δουν διάφορα μέρη της Ουγγαρίας».Οι διοργανωτές του σχεδίου θα καλύψουν το 70% των εξόδων μετακίνησης καθώς και τη διαμονή και το φαγητό των συμμετεχόντων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail youthcenterofepirus@yahoo.gr ή στην ιστοσελίδα www.youthcenterofepirus.org ή στο τηλ. 6975200586

"Αγώνας δρόμου" για την αντιμετώπιση της ασθένειας που νεκρώνει τα πλατάνια στην Ήπειρο

Τα νεκρά πλατάνια στις όχθες των ποταμών, στη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα, που εντοπίστηκαν την τελευταία διετία, λόγω της προσβολής τους από την ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος", αλλά και δεκάδες άλλες εστίες προσβολής σε οικοσυστήματα πλατανιών στην περιοχή, ανησυχούν τους ειδικούς στην Ήπειρο, οι οποίοι επιδίδονται σε έναν "αγώνα δρόμου" για τη σωτηρία των δένδρων από την καταστροφική αυτή ασθένεια.Η ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος" προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ο οποίος εισβάλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες, από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του δένδρου. Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, καθώς κατά την εξέλιξή της, νεκρώνει πλατάνια κάθε ηλικίας και μεγέθους, ενώ μεταδίδεται στα δένδρα, από τις συνενώσεις μεταξύ των ριζών τους. Ιδιαίτερα, ο πλάτανος που συναντάται στην Ελλάδα με την ονομασία orientalis, δηλαδή ανατολικός, είναι ευάλωτος από τον ένοχο αυτό μύκητα.Αποκαλυπτική για την καταστροφή στα οικοσυστήματα των πλατάνων στην Ήπειρο είναι έκθεση του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, τον Ιανουάριο του 2013.Ο Γεώργιος Καρέτσος, ερευνητής του Εργαστηρίου, ο οποίος υπογράφει την έκθεση, αναφέρει: ".. Με την ολοκλήρωση των φυτουγειονομικών ελέγχων για τον εντοπισμό του παθογόνου καραντίνας Ceratocystis platani, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες προσβολές σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου, αρκετών περιοχών της Ηπείρου, που εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα: -Στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες. Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων.
-Το παθογόνο έχει επεκταθεί και στον ποταμό Λούρο, όπου οι προσβολές είναι σε αρχικά στάδια.
-Η ασθένεια έχει εντοπιστεί στο χωριό Βουνοπλαγιά, που είναι σε μικρή σχετικά απόσταση από τη λίμνη των Ιωαννίνων.
-Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης πρέπει να εφαρμοστούν στον ποταμό Αχέροντα, όπου οι προσβολές βρίσκονται σε αρχικά στάδια, αλλά και στη νευραλγική θέση, πλησίον της συμβολής των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη και Σαρανταπόρου στην Κόνιτσα, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί περιορισμένης έκτασης εστίες".

Οι ενέργειες του Δασαρχειου Ιωαννίνων
Το Δασαρχείο Ιωαννίνων, από τα τέλη του 2010 οπότε και εντοπίστηκε η νόσος στα πλατάνια, εξέδωσε διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η υλοτομία πλατάνου σε δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ κρίνει απαραίτητη την άδεια, από το Δασαρχείο, για κοπή δένδρων που βρίσκονται μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.Παράλληλα, συγκρότησε κλιμάκια ειδικών ελεγκτών, οι οποίοι πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στα οικοσυτήματα για τον εντοπισμό του μύκητα, αλλά ασχολούνται και με τον περιορισμό της ασθένειας στις εστίες προσβολής.Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη του Δασαρχείου Ιωαννίνων Φωτεινή Κούτλα, "σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας έχει η έγκαιρη διάγνωση σε νέες εστίες".Η κ. Κούτλα εξηγεί ότι ο κυριότερος παράγοντας για τη διάδοση του μύκητα είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή οι εργασίες που γίνονται με σκαπτικά μηχανήματα, αλυσοπρίονα, τσεκούρια, τα οποία τον μεταφέρουν, με τη μορφή πριονιδιού, όταν κόβονται μολυσμένα δένδρα.Εξάλλου, στην έκθεση Καρέτσου εκτιμάται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο μύκητας μεταφέρθηκε στην Ήπειρο με μηχανήματα εκσκαφής, που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένη από τον μύκητα περιοχή της Πελοποννήσου και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της Εγνατίας ή κάποιου άλλου έργου.Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων γίνονται νεκρώσεις με ειδικά ζιζανιοκτόνα στα άρρωστα πλατάνια, ώστε να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου, ενώ κόβονται και καίγονται όσα έχουν πεθάνει. Επίσης, γίνεται απολύμανση του εδάφους, των κοπτικών εργαλείων ή των μηχανημάτων και των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν, για τις επεμβάσεις στα μολυσμένα δένδρα. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται ενημερωτικές πινακίδες πάνω στα άρρωστα δένδρα. Σε έγγραφό του προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με ημερομηνία 14-3 2013, το Δασαρχείο Ιωαννίνων αναφέρει ότι, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων για το 2012, οριοθετήθηκαν, σε διάφορες περιοχές, συνολικά 45 εστίες προσβολής και 13 ζώνες ασφαλείας, στις οποίες επιβλήθηκαν περιορισμοί εργασιών και δραστηριοτήτων μέσα σε αυτές. Επίσης - μεταξύ άλλων - ενημερώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη έργο, που εκτελείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου και την καθοδήγηση του Δασαρχείου Ιωαννίνων και το οποίο περιλαμβάνει εργασίες κοπής και καύσης πλατανιών που βρίσκονται σε "εστίες προσβολής", κατά μήκος της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας.Επισημαίνεται δε ότι "θα συνεχιστούν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι και θα εκτελεστούν οι εργασίες εφόσον διατεθούν οι ανάλογες πιστώσεις".Η προϊσταμένη του Δασαρχείου τονίζει ότι "η καλύτερη ασπίδα κατά της μετάδοσης της ασθένειας είναι η τακτική ενημέρωση των πολιτών αλλά και η ανάδειξη του προβλήματος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στους οποίους έχει αποσταλεί σχετική ενημέρωση".

Το ιστορικό της ασθένειας 
Οι πρώτες αναφορές για τον μύκητα Ceratocystis platani καταγράφηκαν το 1935 στις ΗΠΑ, ενώ πιθανολογείται ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκε στην Ευρώπη με κιβώτια από ξύλο πλατάνου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πολεμικού υλικού.Συγκεκριμένα, σε χώρες, όπου επιβιβάστηκαν τα συμμαχικά στρατεύματα, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία, υπάρχουν αναφορές για την πρώτη εμφάνιση της νόσου σε πλατάνια. Στην Ελλάδα, η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο του 2003, στη Μεσσηνία, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μύκητας "εισήχθη", με πολλαπλασιαστικό υλικό, από την Ιταλία.

Συνέλευση της παράταξης ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο

Η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο (ΑΥ.ΡΙ.Ο.) για την Ήπειρο» διοργανώνει αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου τη νομαρχιακή της συνέλευση για το νομό Ιωαννίνων.Αντικείμενο της συνέλευσης είναι ο απολογισμός της δίχρονης παρουσίας της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, η συζήτηση για τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου και τέλος η εκλογή της νέας Γραμματείας.Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (τέως ΕΛΚΕΠΑ), στοά Σάρκα, 2ος όροφος στις 6 το απόγευμα.

Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγνάντων

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, προς τον κ. υπουργό Υγείας με θέμα την "Ομαλή λειτουργία Κέντρου Υγείας Αγνάντων", με αφορμή επιστολή της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Αγνάντων προς τους Βουλευτές του Νομού Άρτας, όπου επισημαίνεται η αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών.Αναλυτικά η ερώτηση της κας Γεροβασίλη έχει ως εξής:"Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο χώρο των νοσοκομείων, δημόσιων ιατρείων και κέντρων υγείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, στον Νομό Άρτας, οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι συνοδοί τους και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Άρτας, που αφορούν σε ελλείψεις στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, παρουσιάζεται αδυναμία αποπληρωμής των εφημεριών για το τρέχον οικονομικό έτος.Η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθίσταται πλέον εκρηκτική. Μεταξύ των προβλημάτων και η έλλειψη ιατρών στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού.Ειδικότερα, σύμφωνα με τη με αριθμό πρωτ. 71/6.3..2013 επιστολή της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Αγνάντων προς τους Βουλευτές του Νομού επισημαίνεται η αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος εφημεριών, επειδή κατά το μήνα Απρίλιο θα εργάζονται μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός και τρεις ειδικευόμενοι (εκ των οποίων ο ένας στο Περιφερειακό Ιατρείο Ράμιας), ενώ κατά το μήνα Μάιο θα εργάζονται μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός και ένας ειδικευόμενος στο Περιφερειακό Ιατρείο Ράμιας.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει, με ικανοποιητικούς όρους, το Κέντρο Υγείας Αγνάντων του Νομού Άρτας μόνο με ένα (1) ειδικευμένο ιατρό και τρεις (3) ειδικευόμενους για το μήνα Απρίλιο και ένα (1) ειδικευμένο και ένα (1) ειδικευόμενο (σε εξωτερικό Ιατρείο) για το μήνα Μάιο;
- Σε ποιο χρονικό βάθος θα υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που εκκρεμούν για άμεση κάλυψη κενών με αποσπάσεις και πότε θα προκηρυχτεί διαγωνισμός, από το Υπουργείο Υγείας, για τις κενές θέσεις αγροτικών ιατρών που, όπως έχουμε επισημάνει (σε προηγούμενη ερώτησή μας), σήμερα με τους όρους, διαδικασίες και προϋποθέσεις της με οικ. 8246/31.1.2009 (ΦΕΚ Β 70/2009) Απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «Τρόπου, διαδικασίας, καθορισμού κριτηρίων τοποθέτησης γιατρών (υπόχρεων ή μη) υπηρεσίας υπαίθρου Εθνικού Ληξιαρχείου σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.», καθυστερούν υπέρμετρα;"

Σκόπιμα ή κατά λάθος;

Του Νίκου Κοτζιά
Μετά την δημόσια παραδοχή από το ΔΝΤ για τον λάθος πολλαπλασιαστή, για τον οποίο πολλοί είχαμε μιλήσει ήδη από το 2010, οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του μνημονίου προβάλλουν δύο επιχειρήματα. Το ένα είναι ότι παρά το αποδειγμένο λάθος του πολλαπλασιαστή θα συνεχίσουν να ακολουθούν την ίδια πολιτική. Θεωρούν, δηλαδή, το όποιο λάθος άνευ σημασίας, ασήμαντο. Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι το Μνημόνιο μπορεί να έχει σφάλματα, αλλά εμπεριέχει και «πλευρές που είναι απαραίτητες». Ότι, επί παραδείγματι είναι λάθος ο πολλαπλασιαστής, «έστω» και η πολιτική μισθών και συντάξεων, αλλά τα υπόλοιπα είναι ορθά. Ουσιαστικά θέλουν να μας πείσουν ότι το Μνημόνιο είναι τόσο καλό (αυτά που δεν έχουμε δει), όσο και κακό (οι αθλιότητες που ήδη βιώνουμε).Η στρατηγική στα οποία εντάσσονται τα ως άνω επιχειρήματα είναι στρατηγική διάσωσης του μνημονίου, αποτροπής λαϊκής απόρριψής του. Τα όποια λάθη έγιναν ή δεν έχουν σημασία, ή μπορούν να διορθωθούν. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν, παρά τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από το μνημόνιο, θα πρέπει να εξακολουθούμε να πορευόμαστε με αυτά ως οδηγό, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν διορθώσεις. Αν μάλιστα τα εφαρμόσουμε πιστά μαζί με τα λάθη τους, υποστηρίζουν στη συνέχεια, διευκολύνονται και οι μελλοντικές διορθώσεις. Κατανοώ και από μια σκοπιά είναι λογικό εκείνοι που βγάζουν οικονομικά και πολιτικά κέρδη από τις σημερινές πολιτικές να θέλουν να τις διατηρήσουν εν ζωή.Σε όλη την προαναφερθείσα επιχειρηματολογία, υπάρχει ένα θεμελιακό λάθος: η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι καταστροφική απλά διότι κάποιοι δεν κατάλαβαν τα ορθά ή θέλουν να αγνοούν τα αρνητικά. Αντίθετα, πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή εκείνων που μας καταστρέφουν και δεν τους νοιάζουν οι καταστροφές που προκαλούν.Όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια πριν τρία χρόνια, έθεσα ένα ερώτημα: «δεν καταλαβαίνουν οι Γερμανοί ότι δεν βγαίνει αυτή η πολιτική ακόμα και με απλή αριθμητική;». Η απάντησή μου ήταν σαφής: «καταλαβαίνουν ότι δεν βγαίνει από τη σκοπιά των ελληνικών συμφερόντων, αλλά βγαίνει και μάλιστα πολύ καλά από τη δική τους σκοπιά». Δηλαδή, πράγματι υπάρχουν επιμέρους λάθη, αβλεψίες και αμέλειες, αλλά όλα αυτά δεν συνιστούν το κύριο πρόβλημα. Το κύριο, που κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, είναι ότι αυτή η πολιτική με όλες τις εις βάρος μας «αδυναμίες και λάθη» είναι συνειδητή επιλογή της τρόικας και τα αποτελέσματά της είναι προδιαγραμμένα αρνητικά για την Ελλάδα.Έλεγα πριν τρία χρόνια, ότι μας πάνε μέχρι το χείλος του γκρεμού, μας εκβιάζουν, μας μετατρέπουν σε αποικία χρέους, διότι έχουν απέναντί τους κυβερνήσεις και ολιγάρχες με ισχυρή ελαστικότητα μέσης και έλλειψη αρχών και αξιών. Ότι, επιπλέον, μας επιβάλλουν μια αδιέξοδη πολιτική, προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της χώρας. Να έχουν την εποπτεία της και μέσω αυτής να ελέγξουν τον πλούτο της. Πιέζουν στα άκρα για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα με μέγιστο σε βάρος μας κόστος.Το πρόβλημα με το μνημόνιο δεν είναι πρωταρχικά το ένα ή άλλο λάθος, ενάντια στο οποίο ασφαλώς οφείλουμε να παλεύουμε. Δεν είναι ούτε ότι «δίπλα σε αναγκαία μέτρα» έχει και λανθασμένα. Το πρόβλημα του μνημονίου είναι η ίδια η καταστρεπτική του ουσία. Ότι είναι ως ολότητα λάθος και μάλιστα σκόπιμα ώστε να εξυπηρετούνται εκείνοι που μας το επέβαλαν. Μέσω των μνημονίων (και των λαθών τους), απέκτησαν τον έλεγχο της χώρας και του πλούτου της. Απαίτησαν πολιτικές που ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν και κατόπιν στο όνομα αυτής της αναμενόμενης μη εφαρμογής ζητούν κάθε φορά και περισσότερα για ίδιο όφελος.

Άρθρο για το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ από τον Κ. Μπουραντά

Ποτέ δεν αλλάζεις κάτι, όταν αυτό είναι επιτυχημένο!
Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δυστυχώς ξεχνούν ότι η μουσική είναι, μαζί με τα μαθηματικά, δύο από τα έμφυτα χαρίσματα του ανθρώπου. Ο Μότσαρτ έγραψε όλα τα έργα του σε μικρή ηλικία, όπως και ο Αϊνστάιν. Ξεχνούν ότι η μουσική είναι το παιχνίδι για τους μεγάλους. Ξεχνούν ότι ο Όμηρος έλεγε τα ποιήματα του συνοδεία μουσικής λύρας. Νομίζουν ότι η μουσική είναι μόνο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπάρχει όμως και η λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, που και αυτή βοήθησε να κρατηθούμε ως Έθνος, όπως είναι η δημοτική μουσική της Ηπείρου, αξιαγάπητη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι με μουσική παιδεία και λατρεία στην μουσική, όπως είναι οι καθηγητές μας στο Μουσικό Τμήμα της Άρτας του ΤΕΙ Ηπείρου (με άριστο βιογραφικό) και οι φοιτητές μας που είναι η ζωή τους. Ένα τμήμα πετυχημένο ποτέ δεν το αλλάζεις, ούτε το κλείνεις όπως θέλουν να κάμουν οι σοφοί εγκέφαλοι που μας κυβερνούν. Είναι άδικο και καταστροφικό.Επίσης στο Υπουργείο φαίνεται ότι δεν ξέρουν ότι η Ήπειρος (αλήθεια ποιος νοιάστηκε ποτέ γι’ αυτή, παρά οι Εθνικοί μας ευεργέτες) έχει και θάλασσα, τον Αμβρακικό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος και κατήργησαν το Τμήμα Αλιείας της Ηγουμενίτσας. Μεγάλη τους η ευθύνη γι’ αυτά που προσπαθούν να κάνουν. Θέλουν να κτίσουν μια καινούργια Ελλάδα, αλλά αυτό δεν γίνεται με κατάργηση σχολών, ούτε με πολιτικά παιχνίδια και τοπικιστικά συμφέροντα, αλλά με πρόγραμμα βάσει σχεδίου, γνώσης των πραγμάτων, εμπεριστατωμένη εξέταση των προβλημάτων συνεργασίας και συζήτησης και τον κατάλληλο χρόνο.Τα ΤΕΙ Ηπείρου είναι ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με καθηγητές υψηλού κύρους και φοιτητές, που πολλοί τα έχουν ως πρώτη επιλογή και ειδικότερα από το Μουσικό Τμήμα που βρίσκουν εύκολα εργασία.

• Ο κ. Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς είναι ομότιμος Καθηγητής – Παθολογίας – Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου.

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:Aξιοποίηση του παλιού δημαρχείου και ανάπλαση των κεντρικών δρόμων της πόλης

Η αξιοποίηση του παλιού δημαρχείου στην Φιλιππιάδα αλλά και η ανάπλαση των κεντρικών δρόμων της πόλης, είναι τα δύο έργα που προχωρά ο δήμος Ζηρού μέσω του ΕΣΠΑ. Τα δύο έργα θα δημοπρατηθούν μέσα στον Απρίλιο και συγκεκριμένα το έργο του Δημαρχείου προϋπολογισμού 581.616,00 € θα δημοπρατηθεί στις 9 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα στις 16 Απριλίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης με προϋπολογισμό 1.185.980,00 €. Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης χαρακτήρισε και τα δύο έργα σημαντικά αφού το μεν πρώτο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού, το δε δεύτερο θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία των οχημάτων και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αφού η μελέτη περιλαμβάνει κατασκευή νέων πεζοδρομίων με κατάλληλο πλάτος καθώς και τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

Ένα σχόλιο-απάντηση στον Αλέκο Καχριμάνη γα την οριοθέτηση της λίμνης,από τον δημοτικό σύμουλο Κώστα Γκέκα

Διαβάζω την απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με το Προεδρικό διάταγμα για τη Λίμνη "ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οριστεί και να γίνει καθορισμός του λιμναίου χώρου με βάση το υψόμετρο 469,54 που ισχύει σήμερα "και το θεωρεί εσφαλμένο προβάλλοντας ως επιχείρημα την δικαιολογία ότι πλημμυρίζει το ισόγειο της οικίας Ρατσικα στο Νησί και ότι πρέπει να προστατεύεται η ιδιοκτησία.Μέχρι εδώ καμία αντίρρηση, αλλά όλα αυτά είναι μια αστεία δικαιολογία για να συρρικνωθεί και άλλο η επιφάνεια της λίμνης. Η οικία Ρατσικα υπήρχε και πριν από 70-80 χρόνια και δεν πλημμύριζε, τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζει γιατί η επιφάνεια της λίμνης έχει συρρικνωθεί από τα μπαζώματα και τις άλλες καταπατήσεις, καθώς και από την λάσπη που υπάρχει στο βυθό από όλα τα φερτά υλικά και τα βαρέα μέταλλα που πέφτουν στη Λίμνη.Αυτή ει ναι η πραγματικότητα τα άλλα είναι αστείες δικαιολογίες,το υψόμετρο αν η Λίμνη παραμείνει όπως είναι στη σημερινή της μορφή δεν πρέπει να αλλάξει και όχι μονό αυτό αλλά να καθαριστεί η λάσπη από τον βυθό και να σπάσει και το ανάχωμα της Αμφιθεας και τότε θα δεις κ.Περιφερειάρχη ότι όχι μόνο η οικία Ρατσικα δεν θα πλημμυρίζει αλλά θα κάνουμε και μπάνιο όπως κάνανε και παλαιότερα..και είναι κρίμα κ.Περιφερειάρχη που και εσύ όπως λες έχεις μεγαλώσει δίπλα από τη Λίμνη να προβάλεις τέτοιες δικαιολογίες...

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνεχίζονται οι συγκρούσεις για το θέμα του Λιμανιού και της χερσαίας ζώνης

Αν και πρόκειται για Μαρίνα πολλά συνεχίζουν να είναι τα μποφόρ. Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα η παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης στην εταιρεία που έχει μισθώσει τον τουριστικό λιμένα της Πρέβεζας, αλλά και το θέμα της διοίκησης του Λιμενικού ταμείου έχει μετατραπεί σε αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσα σε φορείς και πολίτες της Πρέβεζας. Ενδεικτικό της κατάστασης το «είπα ξείπα» του γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδωρίδη, για την θητεία της λιμενικής επιτροπής, ο οποίος με δύο αλληλοσυγκρουόμενα έγγραφα την καταργεί και αμέσως μετά ανακαλεί το έγγραφο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Λιμενικής επιτροπής κ. Γιάννης Γιαμάς με επιστολή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνει αναφορά στο ιστορικό της Μαρίνας και ξεκαθαρίζει ότι παραμένει στη θέση του προέδρου του Λιμενικού ταμείου γιατί θεωρεί υπέρτατη υποχρέωση για τον τόπο και την εξιλέωσή του να ολοκληρώσει τη διαδικασία της μαρίνας.

Επιστολή στον Υπουργό
Την ανησυχία τους για την υφιστάμενη κατάσταση του λιμανιού της Πρέβεζας αλλά και τις προτάσεις τους για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, ζητούν με υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Ναυτιλίας , Ανάπτυξης και κάθε αρμόδια αρχή εκφράζουν ναυτιλιακοί πράκτορες και ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επισυνάπτουν από το 1994 μέχρι το 2012 έχουν φορτοεκφορτωθεί περίπου πέντε εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες τόνοι φορτίων (ζωοτροφές, ξυλεία, σίδερα, αδρανή υλικά και διάφορα άλλα φορτία) δηλαδή πάνω από 350 χιλιάδες τόνους ετησίως, κατατάσσοντας το δεύτερο σε εισαγωγή λιμάνι της χώρας μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιμανιού περιγράφουν την πρόσφατη ιστορία και την παρούσα κατάστασή του υπογραμμίζοντας ότι παρά το σημαντικό του ρόλο, το λιμάνι ταλαιπωρείται από την έλλειψη σοβαρής επίσημης διαχείρισης. Στην επιστολή τους σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο στο εμπορικό λιμάνι. Όπως εκτιμούν, το εμπορικό λιμάνι της Πρέβεζας, ξεκίνησε σαν εξαγωγικό και μπορεί κάλλιστα να ξαναγίνει παραθέτοντας σειρά έργων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενισχύσουν τον στόχο αυτό.

Ο Αντώνης Μπέζας στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας «Προϋπολογίζοντας την κρίση»

Εκδήλωση με θέμα «Προϋπολογίζοντας την κρίση» διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού» της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, την Τετάρτη 13.3.2013 στα κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, ενώ την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων φορέων της αγοράς, συντόνισε η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου κ. Φωτεινή Βρύνα. Αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έλληνα καταναλωτή, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο και την οικογένειά του και παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και του εισοδήματός της.Αναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων τόνισε:«Πριν από 10 περίπου μήνες όλοι σχεδόν οι αναλυτές προεξοφλούσαν σαν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Καθημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου μετέδιδαν μια απελπιστική εικόνα, που δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμη και μετά τις εκλογές του Ιουνίου, πολλοί, μέσα και έξω από την Ελλάδα, θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα άντεχε παρά μόνο λίγους μήνες. Ότι δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο δανεισμό και αυτό θα οδηγούσε στην άτακτη χρεοκοπία και στην κατάρρευση των πάντων.Σήμερα, το ενδεχόμενο αυτό έχει πλέον απομακρυνθεί. Μέσα σε λίγους μήνες, όλα έχουν αντιστραφεί και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα, είναι ένας τεράστιος άθλος. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας που βρισκόμασταν. Όσο παγιώνεται αυτή η εκτίμηση, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι πλέον σταθερά μέσα στο ευρώ, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται το κλίμα και θα διαμορφώνονται πιο κανονικές συνθήκες στην αγορά. Γι’ αυτό το λόγο, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανατραπεί αυτή η κατάκτηση».«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σ' ένα πολύ κρίσιμο σημείο και πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερο βηματισμό. Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος και ρεαλιστικός εναλλακτικός δρόμος, πέρα από την προσπάθεια να βγούμε από το Μνημόνιο, όχι με μονομερείς ενέργειες, αλλά υλοποιώντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και πλήρης απελευθέρωση των αγορών, υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων με πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κλπ.Με άλλα λόγια, αλλαγή της παραγωγικής διάρθρωσης της οικονομίας και αναπροσανατολισμός της προς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και παραγωγικότητας, που θα μπορούν να προσφέρουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και ανταγωνιστικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Και ταυτόχρονα, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και εξορθολογισμός των ορίων και της διαχείρισης του δημόσιου τομέα, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί φιλικά προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά, πέρα από βήματα για την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, αποτελούν ταυτόχρονα και κρίσιμες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.Εδώ όμως πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας κάτι πολύ σημαντικό. Για να υπάρχει αποτελεσματική ανταπόκριση σ' αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις, θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική συναίνεση όσον αφορά την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών. Και για να υπάρχει κοινωνική συναίνεση, θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική συνοχή, γιατί δεν μπορείς να επιδιώκεις συναίνεση σε μια κοινωνία εξαθλιωμένη. Η κυβέρνηση, δίνει μια σκληρή μάχη ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Από την μια μεριά, οι απαιτήσεις των δανειστών –που βασίζονται στις υποχρεώσεις της χώρας- και από την άλλη μεριά, η απελπισία μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας.Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν αντέχει άλλο και ότι η κατάρρευση της Ελλάδας θα είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την Ευρώπη».

Γιατί αργεί τόσο η δημοσιοποίηση των πορισμάτων για τις περσινές πυρκαγιές στο Νομό Ιωαννίνων;

Που άραγε βρίσκονται καταχωνιασμένα τα πορίσματα για τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στο Νομό Ιωαννίνων και γιατί άραγε, τόσους μήνες μετά αυτά δεν δημοσιοποιούνται; Να υποθέσουμε ότι είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή μήπως αυτά παραδόθηκαν αρμοδίως προς...Περιφέρεια μεριά και κάπου... βρίσκονται; Πραγματικά, ψάχνοντας το θέμα δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Τι να υποθέσουμε; Ότι κάποιοι αργούν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους ή μήπως ότι υπάρχουν άλλου είδους σκοπιμότητες; Με το μπάχαλο που επικρατεί ό,τι και να υποθέσει κανείς μέσα θα είναι, όμως μετά την τόσο μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται, αποκτά μεγάλη σημασία ο κατάλογος των ονομάτων που περιλαμβάνεται σε αυτά τα πορίσματα και στα οποία αποδίδονται ευθύνες για τις περσινές πυρκαγιές στο Νομό. Για να δούμε...

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η σάτιρα, η φαντασία και πάνω από όλα το αστείρευτο κέφι, κυριάρχησαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Η σάτιρα, η φαντασία και πάνω από όλα το αστείρευτο κέφι, κυριάρχησαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το νομό Πρέβεζας.  Οι εκδηλώσεις στην πόλη της Πρέβεζας ξεκίνησαν την Παρασκευή με το Καρναβάλι των γυναικών και η δυνατή βροχόπτωση δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει μία παράδοση που κρατά στην Πρέβεζα, πάνω από 50 χρόνια. Μια προσφορά από τις γυναίκες της Πρέβεζας που το υποστηρίζουν με πάθος, το ενδυναμώνουν και το εμπλουτίζουν με πρωτότυπες ιδέες. Κοστούμια φτιαγμένα με μεράκι, επίκαιρα μηνύματα και χορός, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία του φετινού Καρναβαλιού. Το Σάββατο περισσότερα από 30 γκρουπ και πάνω από 2500 καρναβαλιστές, έδωσαν δυναμικό παρών στην παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου και σε καιρούς ασφυκτικής οικονομικής κρίσης, έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι καρναβαλικές παρελάσεις στη Φιλιππιάδα, την Πάργα, στο Καναλλάκι, την Σαμψούντα αλλά και το Λούρο, όπου οι καρναβαλιστές ντυμένοι με πολύχρωμες στολές και οπλισμένοι με κέφι, προσέφεραν σε όλους διασκέδαση. Μετά τις παρελάσεις οι καρναβαλικές πομπές συνέχισαν το γλέντι στις πλατείες . Στο Λούρο οι εκδηλώσεις στηρίχθηκαν από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Ροπόκης, ο αντιδήμαρχος Λούρου κ. Χαράλαμπος Κακιούζης και δημοτικοί σύμβουλοι. Την ίδια στιγμή με βροχή, τσουχτερό κρύο, αλλά με πολύ κέφι, σε πολλές περιοχές του Νομού γιορτάστηκαν τα Κούλουμα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αψήφησαν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βγήκαν έξω για να πετάξουν τον χαρταετό τους, με τη βροχή ωστόσο να τους χαλάει τα σχέδια. Πρέβεζα, Νεοχώρι, Κανάλι, Πάργα, Φιλιππιάδα και σε πολλές ακόμη περιοχές οι εκδηλώσεις για τα Κούλουμα έδωσαν διαφορετική πνοή και κλίμα γιορτινό. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ο οποίος παρακολούθησε από κοντά σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία τους , συνεχάρη όλους τους συντελεστές αλλά και τους συνδημότες για τη συμμετοχή τους. Τέλος αφού ευχήθηκε ‘χρόνια πολλά’ και ‘καλή σαρακοστή’. Ο κ. Μπαΐλης ανέφερε ότι στόχος του Δήμου σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι να μεταφέρουμε μία νότα αισιοδοξίας και χαράς σε όλους τους δημότες.

Εορτασμοί 25ης Μαρτίου στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα με τη φροντίδα της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ

Σας κοινοποιούμε το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων που με τη φροντίδα των τοπικών οργανώσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, διπλής γιορτής των Ελλήνων: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Εθνική Παλιγγενεσία.Η Ανακοίνωσης αποτελεί και ανοιχτή πρόσκληση και παρότρυνση για μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στο Παράρτημα Αργυροκάστρου:
23 Μαρτίου 2013, ώρα 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο, Επετειακή Εκδήλωση. Συνδιοργανώνει την εκδήλωση και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.
25 Μαρτίου 2013, το πρωί Θεία Λειτουργία στη Δερβιτσάνη και στη συνέχεια Μαθητική Παρέλαση και Εκδήλωση καθώς και Ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Στο Παράρτημα Κορυτσάς:
24 Μαρτίου 2013, Κυριακή της Ορθοδοξίας, και μετά τη Θεία Λειτουργία, εκδήλωση των υπό την αιγίδα του Προεδρείου Παραρτήματος με τη συμμετοχή και των Εκπαιδευτηρίων στα φροντιστήρια «Αριστοτέλης». Ώρα 18:00 δεξίωση στο μπαρ «Τιβόλι» .

Στο Παράρτημα Αγίων Σαράντα και Παράρτημα Δελβίνου:
24 Μαρτίου 2013, ώρα 18:00 Εκδήλωση με γενικότερο θέμα «Χαίρε, ώ χαίρε Λευτεριά!..», στο Δημοτικό Θέατρο, το απόγευμα της Κυριακής,

Στο Παράρτημα Χιμάρας:
Κυριακή της Ορθοδοξίας, 24 Μαρτίου αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία απέναντι από τα γραφεία της οργάνωσης με μαθητικό Πρόγραμμα του Ελληνο – Αλβανικού Σχολείου.

Με... "πριβέ" Ανακοίνωση ο Καχριμάνης καθυβρίζει το EpirusGate, επειδή αποκάλυψε την πολιτική του ανεπάρκειά

Σε οχετό ύβρεων και φρασεολογία που παραπέμπει σε λογικές φίμωσης της διαδικτυακής δημοσιογραφίας των πολιτών (blogging), κατέφυγε ο πολιτικά ανίκανος Περιφερειάρχης Ηπείρου για να απαντήσει σε ανάρτησή μας, η οποία έχοντας ως τίτλο: «Τσιμουδιά ο Καχριμάνης για τις κομμένες συντάξεις των ηλικιωμένων ομογενών», ανέδειξε την πολιτική του ασυνέπεια στο ζήτημα. Έτσι λοιπόν σε Ανακοίνωση που εξέδωσε και απέστειλε "πριβέ" σε δύο μόνο Βορειηπειρωτικά Μέσα -χωρίς ποτέ να δημοσιοποιήσει στη σελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου- κατηγορεί τους Βορειοηπειρωτικούς ιστότοπους:www.deropoli.com και borioipirotika.blogspot.com ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ EPIRUSGATE ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ, ότι: "... οι πόθοι σας είναι κοινοί με τους κινούμενους στα απόνερα της δημοσιογραφίας, συνεργάτες-πληροφοριοδότες blog των Ιωαννίνων, που «εργολαβικά» στρέφονται κατά του Περιφερειάρχη Ηπείρου" (σ.σ. υπονοεί χωρίς να το αναφέρει το EpirusGate). Περιμέναμε στην επίμαχη ανάρτησή μας να πάρουμε τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις από τον κ. Καχριμάνη, όμως φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό και έχει χάσει εντελώς το μέτρο, κατεβάζοντας τον πήχη της πολιτικής ζωής στο βούρκο. Δεν θα τον ακολουήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο. Άλλωστε οι πολιτικές του μέρες είναι μετρημένες...

Πλατεία Πάργης των πολιτών και όχι των επιχειρηματιών

Με τις ευλογίες του αρμόδιου Αντιδημάρχου Νίκου Γκόλα, όχι όμως με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο 7ο ΚΑΠΗ, η πρόταση ανάπλασης και συντήρησης της Πλατείας Πάργης από τους επιχειρηματίες των καφετεριών της πλατείας. Οι ίδιοι διατείνονται ότι βασικός στόχος τους είναι η ανάδειξη της πλατείας και όχι η ανάπτυξη περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων σε αυτή. Όμως οι γείτονες που βρέθηκαν εκεί και πήραν το λόγο, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις και κυρίως ζήτησαν να είναι οι τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών αυτές που θα διαχειριστούν μια τυχόν νέα ανάπλαση της πλατείας και όχι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Το παράδοξο είναι ότι όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τόνισαν, έχουν σύμμαχο τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα, αφού όπως ανέφεραν, σε συνάντηση που είχαν μαζί του τους διαβεβαίωσε ότι στηρίζει το εγχείρημά τους!!!! Άραγε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος εγκρίνει αυτές τις πρωτοβουλίες του αντιδημάρχου του και κυρίως τις fast track αναπλάσεις που σχεδιάζονται με βάση τις επιθυμίες και στοχεύσεις των ίδιων των επιχειρηματιών;

Ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΕ …

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Ήταν σαν ένας τεράστιος βράχος που αποκολλήθηκε απ' ένα βουνό αναμνήσεων. Πρωτογνωρίσαμε τον Κώστα το 1993 ανάμεσα σ' έναν λυσσαλέο ανταγωνισμό που επέβαλλαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Αθηνών. Ακόμη και σ' ένα θέμα "κοινής λήψης" οι ρεπόρτερ να στριμώχνονται για την πιο καθαρή ατάκα ενώ οι εικονολήπτες να σπρώχνονται για το πιο καθαρό πλάνο. Η καρδιά του "Λέων" ήταν πολύ μεγάλη για να χωρέσει τις δικές μας, τις πιο μικρές. Σπάνιο στη δουλειά μας αλλά αυτή η φιλία στάθηκε όρθια είκοσι χρόνια. Με την κάμερά του κατέγραψε πολλά, άκουσε και είδε όμως στιγμιότυπα σε περιστατικά που ούτε γράφονται αλλά ούτε και λέγονται, όπως τότε κάτω από το Γράμμο στο Πληκάτι με τις ζωοκλοπές των Αλβανών, όπως τότε στη Σαγιάδα με τους λαθρέμπορους που λάμβαναν το αλβανικό γάλα με λάστιχο από το βουνό και μας πήραν με τις καραμπίνες, όπως τότε στο Ροδοτόπι στον απόηχο της κατάρρευσης των Αλβανικών πυραμίδων, με τον οδηγό που βρέθηκε απανθρακωμμένος αλλά με μια σφαίρα στο κεφάλι μέσα στο ΙΧ του. Αλλά το σπουδαιότερο όλων ήταν πως ο παλιός οπερατέρ του Star Channel Κώστας Πανταζής, δεν πρόδωσε ποτέ τα "ένοχα" μυστικά των συναισθημάτων που γνώριζε από προσωπικές στιγμές του καθενός μας.Όπως τότε μεσάνυχτα ψηλά στη Λεωφόρο Δωδώνης, με τον "Μπάτσο" και την …παρεξήγηση με την καλλονή που νόμισε πως την είπαν "Μπάζο"!

ΣΕ ΛΙΓΟ - Καμαρώστε το ρεσιτάλ ψεύδους και πολιτικών ύβρεων του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη

Η ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη διαδικτυακή δημοσιογραφία των πολιτών την οποία υπηρετεί η Κοινότητα χρηστών του EpirusGate κρίνεται καθημερινά από τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες μας που έχουν αναδείξει το ιστολόγιο μας, ως το πρώτο και με τεράστια διαφορά ανεξάρτητο BLOG σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Είναι τοις πάσι γνωστό, ότι διαχρονικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης ενοχλείται επειδή το EpirusGate ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ σε ολόκληρη την Ήπειρο τολμά και τους ασκεί, σκληρή μεν αλλά τεκμηριωμένη και εμπειριστατωμένη πολιτική κριτική. Το κάνουμε επειδή είναι ως πρώτος πολίτης της Ηπείρου θα πρέπει να μάθει επιτέλους να δέχεται πολιτική κριτική. Σε λίγο θα διάβάσετε πως με ύβρεις, επιχειρεί να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια αλλά και την ένδεια των επιχειρημάτων του.

Δέκα με τόνο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων

Δεν άνοιξε μύτη την Κυριακή στο ΠΑΣ-ΑΡΗΣ

Τα... ντράβαλα που έκαναν μετά την ήττα της ομάδας τους την προπερασμένη Κυριακή στη Βέροια οι οπαδοί του Άρη, η ατμόσφαιρα όλη την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα μύριζε μπαρούτι στα Γιάννενα,αφού η εμμονή της διοίκησης του ΠΑΣ να πουλήσει 800 εισιτήρια στους Θεσσαλονικείς, δημιουργούσε εύλογα ερωτηματικά και φόβους για τυχόν επεισόδια μέσα και έξω από το Ζωσιμάδες. Όμως ο αριστοτεχνικός σχεδιασμός των μέτρων τάξεως από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Ανδρέα Παπιγκιώτη έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και παρά την νέα ήττα του Άρη, στα Γιάνεννα δεν άνοιξε ούτε μύτη! "Πακέτο" μπήκαν "πακέτο" έφυγαν οι Αρειανοί και κανείς δεν τους πήρε χαμπάρι. Ακόμα και οι ξέμπαρκοι που ήρθαν ιδιωτικά με Ι.Χ. στα Γιάννενα, μόνο για λίγα λεπτά κυκλοφορούσαν με διακριτικά της ομάδας τους στην πόλη. Οι εντολές των ανδρών της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. ήταν σαφείς και τους οδηγούσαν αμέσως στο σημείο συγκέντρωσης των κιτρινόμαυρων οπαδών. Δέκα με τόνο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων που παρέδωσε ακόμη ένα σεμινάριο υποδειγματικής διαχείρισης μετακινούμενων φιλάθλων στην πόλη μας.

ΧΡ.ΜΑΝΤΑΣ:Πολλά τα λειτουργικά προβλήματα του νέου Οργανισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα και τις βασικές παραλήψεις του νέου Οργανισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.Στο πλαίσιο της ερώτησης γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν από το νέο οργανόγραμμα όπως τα προβλήματα στελέχωσης με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νέων κλινικών που δημιουργούνται, την απουσία τμημάτων από το νέο οργανισμό και συγκεκριμένα της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων, το Ενδοκρινολογικό Ερευνητικό Εργαστήριο - Διαβητολογικό Κέντρο, τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων και τη Μονάδα μεταμόσχευσης ιστών. Επιπλέον αναφέρεται η μη πρόβλεψη δημιουργίας Αγγειοχειρουργικής και Παιδοχειρουργικής Κλινικής καθώς και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, η μη πρόβλεψη ιατρού εργασίας ενώ γίνονται και αναφορές σε υπαλληλικά και εργασιακά ζητήματα.Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, σήμερα υπάρχουν 202 κενές οργανικές θέσεις πλην ιατρών ΕΣΥ, ενώ παρουσιάζεται καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων, νυχτερινών, αργιών στο νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που οι απασχολούμενοι στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.Σχετικά με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το οποίο διαθέτει 40 θεραπευτικές κλίνες και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε άλλους 40 εξωτερικούς ασθενείς ημερησίως, λειτουργεί σε ποσοστό κάτω του 20% της δυναμικότητάς του λόγω έλλειψης προσωπικού αποκατάστασης (κυρίως φυσικοθεραπευτών).Τέλος, ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής το νέο 5οροφο κτίριο του ΠΓΝΙ χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για το αναγκαίο προσωπικό του νέου αυτού κτιρίου προκειμένου να λειτουργήσει σαν αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου Νοσοκομείου.Το Παν/κό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επεκτείνεται σε συνθήκες μνημονίου, που εμπεριέχουν την απαγόρευση νέων προσλήψεων και τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, όπως επίσης και την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία με επακόλουθο τη μείωση τόσο των παροχών όσο και των δημόσιων δομών της υγείας,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα περιληφθούν στον νέο οργανισμό του ΠΓΝΙ τα τμήματα και οι μονάδες που παρελήφθησαν, παρά την υφισταμένη λειτουργία τους και πρωτίστως η ΜΕΘ;
2. Γιατί υπήρξε αυτή η σπουδή στη λειτουργία της Γαστρεντερολογικής Κλινικής; Αποδέχεται το Υπουργείο τη διατομεακή εφημερία;
3. Θα προβλέπει ο νέος οργανισμός τις θέσεις των εργαζομένων που δεν εμφανίζονται, χωρίς περικοπή άλλων θέσεων;
4. Πότε και πως θα καλυφθούν οι υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις;
5. Πως πρόκειται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο συνολικά αλλά και στην περίπτωση του ΠΓΝΙ την συνεχιζόμενη εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες;
6. Περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η διοικητική συγχώνευση του ΠΓΝΙ με άλλα νοσοκομεία (π.χ. ΓΝ Χατζηκώστα), για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του Παν/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ιδιαίτερα μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου, εις βάρος προφανώς των υπηρεσιών που παρέχει το «συγχωνευόμενο» νοσοκομείο; Ποιος είναι ακριβώς ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το νέο 5όροφο κτήριο και με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει;
7. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να λειτουργήσει πλήρως το μόνο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης της Περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής;

Απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Αρταίων

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης και η παράταξη «Γέφυρα στο Μέλλον» προσκαλούν όλους τους δημότες την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 και ώρα 20.30 στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» όπου θα γίνει η παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την διετία 2011-2012.

Νέα παρέμβαση για τους πρώην εργαζομένους στα «Κλωστήρια Πρέβεζας Α.Ε»

Παρέμβαση προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες Πολιτικών Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ζητώντας την εξαίρεση των πρώην εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρέβεζας Α.Ε» από εγκύκλιο του ΙΚΑ (Σ.40/303 3-12-2012). Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Δημόπουλος και ο Γραμματέας κ. Κετίκογλουχαρακτηρίζουν απαράδεκτη, προκλητική και εκδικητική την εγκύκλιο του ΙΚΑ, με την οποία όπως αναφέρουν ανατρέπονται αναγνωρισμένα δικαιώματα και παροχές που ήδη έχουν χορηγηθεί με βάση τις προϋπάρχουσες διατάξεις. Τονίζουν ότι οι θέσεις των πρώην εργαζομένων και η γνωμοδότηση της Νομικής τους Συμβούλου δεν αφήνουν περιθώρια κωλυσιεργίας και καλούν τις Κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν πρωτοβουλίες για την ψήφιση τροπολογίας σε Νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των πρώην εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρέβεζας –Νάουσας και θα αναιρεί την συγκεκριμένη εγκύκλιο του Ι.Κ.Α.

Ανακοίνωση του Μιχάλη Κασσή για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κασσής, έχοντας άρρηκτους δεσμούς και συνεχές ενδιαφέρον με το χώρο της Αυτοδιοίκησης, παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της επιτροπής, κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, κατά την οποία τα μελή της ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ.Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι φορέων της Ε.Σ.Α.μεΑ., της Κ.Ε.Δ.Ε., της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» διαφόρων Νομών.Κατά την ενημέρωση, ζητήθηκε από τους φορείς και πολλούς Βουλευτές, η συνέχιση του προγράμματος ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, καθώς το έργο που επιτελείται, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί ήταν σε θέση να διασφαλίσουν την κατά ένα εξάμηνο, τουλάχιστον, παράταση του προγράμματος ,δεσμευόμενοι να επανεξεταστεί το θέμα σε έξι μήνες.Με βάση αυτή την ανακοίνωση των συναρμόδιων Υπουργών, ο κ. Κασσής δήλωσε: «H παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντική για τους συνάνθρωπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, αλλά και για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης ,καθώς το πρόγραμμα αυτό ταυτίστηκε για χρόνια με το σημαντικό κοινωνικό έργο που αυτή πρέπει να επιτελεί.Είναι απαραίτητο άμεσα και πριν από την ολοκλήρωση του εξαμήνου της παράτασης που έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με τους αρμόδιους Υπουργούς, να υπάρξουν ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση του Προγράμματος ως μόνιμο θεσμό για το χώρο της Αυτοδιοίκησης και να μην υπάρχουν ούτε παρενέργειες ούτε και αλλοιώσεις στο χαρακτήρα και το περιεχόμενο που αυτό έχει σήμερα».

Οι «χαμένες ευκαιρίες» της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας

Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Είμαστε στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης και μόνο οι αναθέρμανση της αναπτυξιακής διαδικασίας μπορεί να δώσει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Έχει ολοκληρωθεί με το παραπάνω η μισή θητεία της περιφερειακής αρχής και οι αρχικές μας ανησυχίες για την Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας δυστυχώς επιβεβαιώνονται : μιλάμε για συνεχείς χαμένες ευκαιρίες.Τίποτε ουσιαστικό δεν έχουμε δει ως αποτέλεσμα των φιλότιμων αναμφίβολα προσπαθειών της διοίκησης της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της περιοχής. Στις δυο πιο κρίσιμες χρονιές για την πορεία του ΕΣΠΑ και άρα για όλη την προγραμματική περίοδο έχει διεκδικηθεί και ενταχθεί ούτε ένα σημαντικό έργο αρμοδιότητάς της Περιφερειακής Ενότητας. Ούτε ένα!! Υλοποιούνται τρία έργα από το ΕΣΠΑ και ένα έργο από το ΠΙΝΔΟΣ που είχαν ενταχθεί από την πρώην νομαρχία και στην ουσία αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωμών για δημόσιες επενδύσεις το 2012. Και σίγουρα γι’ αυτό δε φταίει η οικονομική κρίση, όσο κι αν πολλοί την επικαλούνται ως άλλοθι. Με ευθύνη κυρίως του περιφερειάρχη εμφανίζεται άδικα η Πρέβεζα σε ρόλο «φτωχού συγγενή».Και ας δούμε τα επιμέρους θέματα :Ένα από τα βασικότερα θέματα της Πρέβεζας είναι ότι βρίσκεται εκτός των βασικών οδικών αξόνων. Η δε σύνδεσή της με τα Γιάννενα είναι απαράδεκτη και σε δρόμο και σε χρόνο. Ο απολογισμός της Περιφέρειας γι’ αυτό είναι ότι συνεχίζονται οι μελέτες και οι προσπάθειες!!Έχει από πέρυσι αποφασίσει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενταχθεί για χρηματοδότηση η σύνδεση με την ΕΓΝΑΤΙΑ (Στεφάνη – Γέφυρα Μπακόλα). Η μελέτη με καθυστέρηση ενός έτους τέλειωσε και παραπέμπουμε στο μέλλον να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Πότε; Ήδη το ΠΕΠ έχει δεσμευτεί πλήρως.Για το νέο νοσοκομείο της Πρέβεζας, ας είμαστε ειλικρινείς : Η διοίκηση της Περιφέρειας το ξέρει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ένταξης για χρηματοδότηση. Από τη στιγμή που στο ΠΕΠ εντάχθηκε το ΤΕΠ Φιλιατών και το νέο 5όροφο κτίριο του νοσοκομείου Ιωαννίνων δεν υπήρχαν χρήματα για το νοσοκομείο της Πρέβεζας. Και αυτό είναι συγκεκριμένη επιλογή της περιφέρειας. Τώρα θα πρέπει ξανά από την αρχή να γίνουν προσπάθειες να μπει στο νέο ΕΣΠΑ το 2016, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα γίνει από την επόμενη θητεία της διοίκησης της Περιφέρειας.Για το λιμάνι ούτε λόγος – εξ άλλου δεν το αναφέρει καθόλου η εισήγηση του απολογισμού ! Το ίδιο και τη βιομηχανική περιοχή.Kύριε αντιπεριφερειάρχη, δε φτάνουν οι καλές προθέσεις, τις οποίες σίγουρα σας πιστώνουμε, ούτε μόνο η συστράτευση σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων, όπως για το χαρακτηρισμό της Νικόπολης σε μνημείο UNESCO, που είναι βέβαια αξιόλογες.Έστω και καθυστερημένα πατήστε πόδι και διεκδικήστε όσα αξίζουν στην περιοχή!!

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΠΕ Πρέβεζας
ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Κώστας Αρβανίτης, Δήμητρα Αναγνώστου, Γιώργος Ζάκας

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αρταίων

Σήμερα Τρίτη 19-3-2013 και ώρα 13.30 θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Απευθείας ανάθεση των γεωλογικών μελετών α) Βελτίωση δημοτικής οδού από επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής (Σκαμνιά) έως γέφυρα Αράχθου (ΔΕΗ) δυτικά Βλαχέρνας και β) Βελτίωση δημοτικής οδού που συνδέει τους οικισμούς Μύτικα-Ανέζα-Γαβριά-Κωστακιοί.
2.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού για την ασφάλιση οχημάτων Δήμου Αρταίων
3.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού ¨Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης Δήμου Αρταίων¨
4.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού για την προμήθεια γραφικής ύλης και λοιπών υλικών γραφείου, χαρτιού φωτοτυπικού και μελανιών για εκτυπωτές φωτοτυπικά κλπ του Δήμου Αρταίων έτους 2013¨
5.Σύνταξη όρων διαγωνισμού για την προμήθεια αμμοχάλικου
6.Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για ενίσχυση δημοτών εν όψει των εορτών του Πάσχα
7.Ορισμός δικηγόρου σχετικά με αγωγή του Κωνσταντίνου Διαμάντη του Γεωργίου κατά του Δήμου Αρταίων και λοιπών ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας (Αναγνωριστική κυριότητα ακινήτων & διόρθωση αρχικών εγγραφών)

Εκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Πρέβεζας για την αντιμετώπιση των ζημιών

To αίτημα του Δήμου Πρέβεζας για έκτακτη χρηματοδότηση με το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλογιάννης.Με τα χρήματα αυτά, θα αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες οι οποίες έχουν προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων σε αρκετά σημεία του Δήμου.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Χρήστος Μπαϊλης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον κ.Καλογιάννη για την ανταπόκρισή του στο αίτημα του Δήμου το οποίο κατατέθηκε τόσο σε προσωπικές επισκέψεις του όσο και σε κοινή παρουσία με τον βουλευτή Πρέβεζας κ.Δημήτρη Τσουμάνη.«Τα χρήματα μπορεί να μην επαρκούν για να αποκαταστήσουμε όλες τις ζημιές οι οποίες είναι μεγάλες, ωστόσο αποτελούν μια σημαντική βοήθεια για να ξεκινήσουμε» αναφέρει ο Δήμαρχος Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν.Σύμφωνα με τον κ.Μπαϊλη πρώτιστη σημασία έχει η ασφάλεια των δημοτών και η αποκατάσταση των προσβάσεων, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση όσο ο καιρός παραμένει βροχερός αφού το υπέδαφος είναι σαθρό και δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση.«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ζημιές» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος υπέστη μεγάλες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και στον ορεινό όγκο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:Ερώτηση με θέμα το μέλλον της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου Α.Ε.

Ερώτηση με θέμα το μέλλον της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου Α.Ε. προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Θοδωρής Δρίτσας.Με δεδομένη την απόφαση αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ. Α.Ε.Β.Ε.) - θυγατρική εταιρεία της οποίας είναι και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε. - μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θέτουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της εταιρείας.Σύμφωνα και με στελέχη της εταιρείας, η Μ.Β.Η. Α.Ε. βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Κατέχει αξιόλογη θέση στο διεθνή χώρο καθώς και τη μοναδικότητά στην Ελλάδα να κατασκευάζει νομίσματα και επίσης κατασκευάζει κάλυκες και δίσκους γα τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης και προϊόντα εμπορίου.Επιπλέον, υπάρχουν θετικές διεθνείς εμπειρίες συγχώνευσης ή εξαγοράς τέτοιων παραγωγικών μονάδων από τα κρατικά νομισματοκοπεία (Ιταλία, Γερμανία κ.α.).Τέλος, με στοχευμένες επενδύσεις σε τμήματα του εργοστασίου, η Μ.Β.Η. Α.Ε. μπορεί να αποτελέσει μια υγιή και παραγωγική επιχείρηση και να συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και της χώρας.Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται :
-Για ποιο λόγο εκποιούν παραγωγικές μονάδες που με τη σωστή διαχείριση μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο και να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν θέσεις εργασίας;
-Έχουν διατυπωθεί προτάσεις για διευρυμένη συνεργασία της εταιρείας με την Τράπεζα της Ελλάδος; -Εάν ναι, έχουν αξιολογηθεί;
-Μπορούν να εγγυηθούν ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί και πιο συγκεκριμένα με έδρα της το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων, καθώς επίσης και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της;