Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, που ενέκρινε την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε τα εξής:«Η σημερινή απόφαση είναι απόρροια μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης προεργασίας που έγινε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και τους τέσσερις Φορείς Διαχείρισης. Πρόκειται για απόφαση, με την οποία “απαλλάσσονται” οι Ηπειρώτες και όλοι οι κάτοικοι της Ηπείρου, από το ειδικό τέλος που θα επιβληθεί τη νέα χρονιά σε όσες περιοχές δεν έχουν προχωρήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.Θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για θέματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, για τον συντονισμό και την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών, καθώς και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν άψογα για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ειδικότερα τον Πρόεδρο Θωμά Μπέγκα και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, τον Πρόεδρο Ευστάθιο Γιαννούλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Άρτας, τον Πρόεδρο Αθαν. Λιόλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Τζάνη και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΧΥΤΑ Κορύτιανης καθώς και το Δήμαρχο Κων. Κατσανάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο και κατά τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την κατασκευή της μονάδας ΑΣΑ, των σταθμών μεταφόρτωσης και εν γένει για την ολοκληρωμένη διαχείρισης».

"Έφυγε" ο Κώστας Πανταζής

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα,σε ηλικία 48 ετών, μετά από μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες,έπειτα από ένα βαρύ καρδιακό επεισόδιο,ο καλός φίλος και γνωστός κάμεραμαν Κώστας Πανταζής.Ο Κώστας,ήταν απόφοιτος της σχολής κινηματογράφου. Εργάστηκε στα περισσότερα από τα τοπικά κανάλια και Αθηναϊκά κανάλια,με την καριέρα του να ξεκινά στα 1988,στον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων "ΗΧΩ TV".Η δυσκολότερη αποστολή της καριέρας του,ήταν οι μήνες που πέρασε στην γειτονική Αλβανία,  στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όπου και είχαν ξεσπάσει ταραχές και όσοι έζησαν τα γεγονότα, θυμούνται τα πλάνα του Κώστα Πανταζή στην νεόκοπη τότε Ιδιωτική Τηλεόραση, να δείχνουν Αλβανούς με καλάσνικοφ να πυροβολούν στον αέρα και τις φυλακές να αδειάζουν από κρατούμενους!Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι,στα Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας.

«ΟΙ …ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΨΑΛΗ»

Σε χθεσινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε τοπικά κανάλια, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα του Δήμου, διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας πολλές φορές την αλήθεια των πραγμάτων και των στοιχείων, και προέβη σε σωρεία ανακριβειών για τα γεγονότα.Εμείς θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που είναι καθήκον του κάθε πολιτικού που θέλει να καταγραφεί ως φορέας που σέβεται τους πολίτες, την νομιμότητα στην λειτουργία των οργάνων και τον σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις, θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Α. ΕΡΓΑ INTERREG:
Πρώτον, ο κ. Καψάλης είπε ότι «αναιρούν την υπογραφή τους ως πρώην Δήμαρχοι Άνω Πωγωνίου και Δελβινακίου, με το να καταγγέλλουν και να ελέγχουν σήμερα τις πράξεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής». Να του θυμίσουμε ότι εμείς προτείναμε πράγματι τα έργα για ένταξη στο πρόγραμμα του INTERREG, διότι θέλαμε να προβάλλουμε τους Δήμους μας και παίρναμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. ‘Όμως την ευθύνη της όλης διαδικασίας ένταξης και νόμιμης προκήρυξης των έργων την έχει καθολικά η σημερινή Δημοτική Αρχή, προεξέχοντος του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Κουκουλάρη!Δεύτερον, είπε ότι «η Επιτροπή Διαγωνισμών δεν μπορούσε να συνεδριάσει γιατί δεν εμφανίζονταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Ντόντη κ. Γιάννης Καραγιώργος». Να του θυμίσουμε ότι ο κ. Καραγιώργος δεν απουσίασε ούτε μία φορά, τονίζουμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Άς διαβάσει πρώτα τα πρακτικά ο κ. Καψάλης!!! Η Επιτροπή ομόφωνα, δηλ. και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καψάλη ζητούσαν τέσσερις μήνες τώρα έγγραφες διευκρινήσεις σχετικά με την νομιμότητα των διαδικασιών, κάτι που δεν το έκανε ποτέ, εκθέτοντας και τους δικούς του συνεργάτες. Ας πείσει πρώτα τους δικούς του Συμβούλους και μετά ας κάνει μαθήματα νομιμότητας σε εμάς.Επιπλέον εμείς αποσύραμε το μέλος μας από την Επιτροπή γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την πορεία του διαγωνισμού στις οποίες δεν θέλαμε ούτε να εμπλακούμε, ούτε να συμπράξουμε, αλλά και ούτε να ανεχθούμε.Τρίτον, σε ότι αφορά την έλλειψη μελέτης και τεχνικών προδιαγραφών για τα έργα, ρωτάμε: πως είναι δυνατόν να γίνει πιστευτός από τους πολίτες και τα στελέχη του, όταν όλοι γνωρίζουν πως αφού χρειάζονται υποχρεωτικά μελέτες σε έργα των 13.000 ευρώ, ΠΩΣ είναι δυνατόν να μην χρειάζονται μελέτες σε ευρωπαϊκά έργα ενός εκατομμυρίου ευρώ ?????????Τέταρτον, ρωτάμε, λοιπόν, πως θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον ελλείψει Μελέτης????? Να του θυμίσουμε ότι η υποχρέωση Μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ( που περιέργως σιωπά αφού έτσι κι αλλιώς ο Δήμαρχος την έχει στην αφάνεια) και οι σχετικές διαδικασίες προβλέπονται από το ΠΔ 28/1980. Όλα τα άλλα που αναφέρει ο Δήμαρχος είναι ….για αρχάριους!Εν κατακλείδι, η Παράταξή μας θέλει με την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων, να διασφαλίσει την νομιμότητα των αποφάσεων, την λειτουργικότητα των οργάνων και την αξιοπιστία εν γένει του Δήμου.

Β. ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η Παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8 Μάρτη στο Κεφαλόβρυσο κατέθεσε κείμενο θέσεων σχετικά με το ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ για να συζητηθούν στο Σώμα. Η Απόφαση που ελήφθη ήταν ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ από όλους στην δημιουργία του Κέντρου.Όμως στην τηλεοπτική του αναφορά ο κ. Καψάλης ανέφερε σε ερώτημα δημοσιογράφου ότι «πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σε περίπτωση που μας φέρουν μία πρόταση ολοκληρωμένη για τις υποδομές το συζητάμε το θέμα, θα το δούμε….. για την δημιουργία του Κέντρου».Εμείς ως Παράταξη συνεπείς στην θέση μας λέμε ότι δεν πήραμε ούτε τέτοια απόφαση, ούτε αφήσαμε να εννοηθεί κάτι παραπλήσιο. Όταν λέμε όχι εννοούμε ΟΧΙ! Ρωτάμε γιατί τότε δημιουργήσαμε την Επιτροπή Αγώνα??? Γιατί πιστεύουμε ότι στο αγαπημένο και αδικημένο από την Πολιτεία Πωγώνι μας δεν χρειάζεται τέτοιες παρεμβάσεις, γιατί το Κέντρο δεν είναι πρωτοβουλία ανάπτυξης αλλά επιβολή ειλημμένης απόφασης άλλων για το κοινό μας σπίτι του Πωγωνίου. Ας μας μιλήσουν οι κυβερνώντες για τις Υπηρεσίες που καταργούνε, για τις Υπηρεσίες που αποψιλώνουν, για την ανασφάλεια που ζούμε καθημερινά, για το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, για την έλλειψη συγκοινωνιών στα χωριά μας, για την μείωση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες που αφήνουν στην τύχη τους, για την ανεργία που μαστίζει το Πωγώνι μας και αυτά τα ζητήματα ευχαρίστως να τα συζητήσουμε και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο.Να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι, σε περιόδους μεγάλης ανεργίας στην περιοχή μας και δύσκολης γενικά συγκυρίας για τους κατοίκους του Πωγωνίου το έργο είναι πράγματι δύσκολο. Όμως ένα τέτοιο στάδιο, προϋποθέτει από πλευράς των Δημοτικών Αρχόντων τρείς όρους: καθήκον αλήθειας, καθήκον δράσης και καθήκον αλληλεγγύης. Είναι τα ελάχιστα που απαιτούν οι πολίτες από όλους μας και ιδιαίτερα για όλους όσους θέλουν να είναι από την πλευρά των δυνάμεων που είναι κοντά στους κατοίκους, κοντά στα προβλήματα των πολιτών και να παλεύουν για το συλλογικό και δημόσιο συμφέρον, να διεκδικούν το καλύτερο για το αύριο του Πωγωνίου μας.

Ο επικεφαλής της Παράταξης και αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Ντόντης

Σύμφωνη γνώμη για τη δημοπράτηση της αποχέτευσης στο Τ.Δ. Πεδινής

Με έγγραφο που απέστειλε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προς τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αργής για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου για την αποχέτευση ακαθάρτων λυμάτων του Τ.Δ. Πεδινής προϋπολογισμού 5.068.973,04 με ΦΠΑ.

3 κλικ Αριστερά -« Τα Πήρανε τα Γιάννενα – Πάλι με Χρόνους & Καιρούς…………»

Με τον πλέον παράδοξο τρόπο τιμά τα Ελευθέρια της Πόλης μας ο Δήμος καθώς οι προσκεκλημένοι του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικής & Βιομηχανικής Έρευνας) που ήρθαν να μιλήσουν προφανώς για τις …..αναπτυξιακές ευκαιρίες της πόλης στις νέες συνθήκες του άκρατου, ληστρικού και απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού με απλά λόγια μας είπανε «…και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις».Η παραδοχή από την Δημοτική Αρχή ότι, η ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων και Δημόσιων «φιλέτων» της πόλης με ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα την εκποίηση του Πάρκου «Λιθαρίτσια», αποτέλεσε για αυτή «κεραυνό εν αιθρία», όχι μόνο δεν αποτελεί δικαιολογία αλλά απλά και ξεκάθαρα καταδεικνύει τα ανύπαρκτα πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής όσον αφορά τις συνέπειες το βάθος και το εύρος της εφαρμογής αυτής της ανάλγητης πολιτικής στην οποία όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε ποτέ, αλλά ούτε καν αμφισβήτησε στις βασικές της γραμμές.Η «βίαιη ωρίμανση» της Δημοτικής Αρχής πλέον δεν πείθει κανένα, παρά μόνο αβεβαιότητα και ανησυχία προκαλεί σε ολόκληρη την πόλη και τον απλό Δημότη για το τι έπεται και κατά πόσο είναι σε θέση να το διαχειριστεί, καθώς ρόλος της είναι να αντιλαμβάνεται τι έρχεται και όχι να «τρέχει» ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις να «μπαλώσει» όπως όπως τα πράγματα, σαν να είναι λακκούβες στο οδόστρωμα.προστά σε αυτήν την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να κυβερνήσει προς όφελος της πόλης και του απλού δημότη που ήδη πλήττεται πολύπλευρα από την κρίση, πρέπει να αντιτάξουμε ένα δυναμικό δημοτικό κίνημα που με τη δράση του θα υπερασπιστεί τα αυτονόητα:
Τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους της πόλης
Τα δημόσια και δημοτικά κτίρια της πόλης
Τον κοινωνικό χαρακτήρα της χρήσης τους προς όφελος του συνόλου των δημοτών ενισχύοντας και δημιουργώντας νέες δομές κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης και άμεσης συμμετοχής
Ότιδήποτε συνιστά κληρονομιά πολιτική, πολιτιστική και οικονομική της πόλης και των δημοτών της.

Πρόγνωση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνονται οι δήμοι να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. από το πρωί της Πέμπτης 14-1-2013 έως και την Παρασκευή 15/3/2013, προβλέπεται επικίνδυνη επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για ΤΑΙΠΕΔ-ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων μετά τη νεοφιλελεύθερη γιορτή που διοργάνωσε έλαβε και τα επακόλουθα που επαγγέλλεται αυτή η πολιτική. Ήταν η πληροφόρηση από βήματος της εκδήλωσης από τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλο ότι το πάρκο Λιθαρίτσια καθώς και μια έκταση 793 στρεμμάτων στην Πεδινή βαδίζουν προς ιδιωτικοποίηση από το Ταμείο Αξιοποίησης.Στην εκδήλωση πληροφορηθήκαμε επίσης ότι τα συνολικά ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και αφορούν στο νομό Ιωαννίνων φτάνουν τα 321.Τάχιστα η Δημοτική Αρχή πρέπει να μάθει ποιά από αυτά αφορούν το Δήμο Ιωαννιτών και στη συνέχεια να ενημερώσει τους Δημότες. Οι Γιαννιώτες δικαιούνται να γνωρίζουν ποια δημόσια περιουσία θα πουληθεί αύριο ή σε μια εβδομάδα στην γειτονιά τους, στην πόλη τους στο Δήμο τους, ποιο Δημόσιο κτήριο θα πουληθεί στους ιδιώτες και θα πληρώνουν σε αυτούς ενοίκιο – μέσω της άμεσης ή έμμεσης φορολογίας – όλοι οι πολίτες των Ιωαννίνων. Η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ξεπουλά δημόσια περιουσία και στην περιοχή μας αφαιμάζοντας με αυτό τον τρόπο –γι άλλη μια φορά- το πορτοφόλι των Γιαννιωτών και στερώντας τους το δικαίωμα να αξιοποιούν προς όφελος της πόλης, πάρκα, δασικές εκτάσεις, διατηρητέα και σύγχρονα κτήρια, αφαιρώντας έτσι από την καθημερινή τους ζωή και την ποιότητα. Ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα ζητήματα κατοχής και αξιοποίησης δημόσιας γης υποχρεούνται να κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση προστασίας της δημόσιας περιουσίας και κοινοποίησης όσων στοιχείων γνωρίζουν γύρω από την πώληση των ακινήτων και όχι να παραμένουν συνομιλητές με το Ταμείο Αξιοποίησης και με παράγοντές του που έπαιξαν ή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κυβερνητική απόφαση ξεπουλήματος κάθε δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας.

Ανακοίνωση του Μιχάλη Κασσή για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κασσής, έχοντας άρρηκτους δεσμούς και συνεχές ενδιαφέρον με το χώρο της Αυτοδιοίκησης, παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της επιτροπής, κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, κατά την οποία τα μελή της ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι φορέων της Ε.Σ.Α.μεΑ., της Κ.Ε.Δ.Ε., της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» διαφόρων Νομών.Κατά την ενημέρωση, ζητήθηκε από τους φορείς και πολλούς Βουλευτές, η συνέχιση του προγράμματος ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, καθώς το έργο που επιτελείται, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί ήταν σε θέση να διασφαλίσουν την κατά ένα εξάμηνο, τουλάχιστον, παράταση του προγράμματος ,δεσμευόμενοι να επανεξεταστεί το θέμα σε έξι μήνες.Με βάση αυτή την ανακοίνωση των συναρμόδιων Υπουργών, ο κ. Κασσής δήλωσε: «H παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντική για τους συνάνθρωπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, αλλά και για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης ,καθώς το πρόγραμμα αυτό ταυτίστηκε για χρόνια με το σημαντικό κοινωνικό έργο που αυτή πρέπει να επιτελεί.Είναι απαραίτητο άμεσα και πριν από την ολοκλήρωση του εξαμήνου της παράτασης που έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με τους αρμόδιους Υπουργούς, να υπάρξουν ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση του Προγράμματος ως μόνιμο θεσμό για το χώρο της Αυτοδιοίκησης και να μην υπάρχουν ούτε παρενέργειες ούτε και αλλοιώσεις στο χαρακτήρα και το περιεχόμενο που αυτό έχει σήμερα».

Επίσκεψη του Τ. Κουίκ στα Γιάννενα

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων" Τέρενς Κούικ ,θα βρεθεί αύριο στα Γιάννενα,όπου και θα έχει συναντήσεις  με στελέχη του κόμματος από την Ήπειρο και φορείς της περιοχής.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εν' αναμονή της απόφασης για το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Σε δέκα πέντε μέρες θα γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για το αν κρίνεται υλοποιήσιμο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας. Το θέμα συζητήθηκε χθες ο πρωί στο πρωτοδικείο της Πρέβεζας, ενώ να θυμίσουμε ότι στις 18 Φεβρουαρίου η συνέλευση των πιστωτών ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο αναδιοργάνωσης αντιτίθεται το σωματείο των εργαζομένων, μέλη του οποίου ήταν παρόντες και στη δικαστική αίθουσα, ζητώντας την απόρριψη του σχεδίου. Οι δικηγόροι των διαφωνούντων με το σχέδιο εργαζομένων, τόνισαν πως υπάρχει ένσταση νομιμότητας της διαδικασίας, γι' αυτούς και θεωρούν το σχέδιο, βάσει νομικών επιχειρημάτων άκυρο, ελεγκτέο και μη νόμιμο, ενώ παραβιάζει και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία. Παράλληλα τέθηκε και το καίριο ερώτημα, αν έχει δικαίωμα μια εταιρία υπό καθεστώς πτώχευσης να κάνει απόσχιση κλάδου. Ο δικηγόρος της ΕΑΣ, ανέφερε πως πρόθεση του σχεδίου είναι να εξασφαλιστούν οι 110 θέσεις εργαζομένων. Επέμεινε ακόμη πως είναι καταχρηστική η παρέμβαση των εργαζομένων, που κατά τη γνώμη του θέλουν να κλείσουν την Ένωση. Το ΙΚΑ από την πλευρά του, μέσω του νομικού του εκπροσώπου, ζήτησε να απορριφθεί το σχέδιο. Κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος όλες οι πλευρές ανέπτυξαν να νομικά τους επιχειρήματα και τώρα πλέον αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης.

Σιγή ιχθύος από τον κ. Αντ. Μπέζα και το "σφάξιμο" από την κ. Ελένη Πάντου

Του Κώστα Καλτσή
Αν δεν ήταν σοβαρό το θέμα , θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φαρσοκωμωδία η απάντηση της ΝΕ της ΝΔ σε Θεσπρωτικό site(!) σχετικώς με όσα αποκαλύπταμε στις 6 Μαρτίου για όσα συνέβησαν στην κοπή της πίτας της τοπικής οργάνωσης στην Ηγουμενίτσα και για τα οποία μας ομιλεί σήμερα η κ. Πάντου όπως θα δείτε.Ο εκ των θεωρουμένων πρωταγωνιστών της απρέπειας σε βάρος της κ. Ελένης Πάντου, βουλευτής κ. Αντώνης Μπέζας εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος , όταν η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών της Θεσπρωτίας βρίζει για τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν με τον αποκλεισμό της κ. Πάντου από το πάνελ και τους ομιλητές.Ο άνθρωπος που είναι συνυπεύθυνος για την κατάρευση της οικονομία; ( ως υφυπουργός οικονομικών επί κυβέρνησης Καραμανλή) και εμφανίζεται σήμερα ως..... ειδικός (!) απευθύνων μάλιστα και νουθεσίες προς τους πολίτες,θα έπρεπε να είχε το θάρρος να αποκαταστήσει τα πράγματα.Δυστυχώς όμως άφησε τη Νομαρχιακή Επιτροπή να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και εκείνος να θέλει να μείνει στο απυρόβλητο ως ...μέγας τοπάρχης (ποιός;) που ίσως να θεωρεί τους Θεσπρωτούς ...υπηκόους του.Για να μη μείνει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία για το τι συνέβη απευθυνθήκαμε στη δικηγόρο -αναπληρώτρια βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ κυρία Ελένη Πάντου, η οποία μας είπε: '' Η επαγγελματική και πολιτική σταδιοδρομία καθενός είναι σε όλους γνωστή. Όσα διαδραματίστηκαν στην κοπή της πίτας της ΝΔ στην Ηγουμενίτσα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Υπάρχουν άλλωστε οι μαγνητοσκοπήσεις που το αποδεικνύουν. Όσο για τη διαδικασία και τις τακτικές που ακολουθήθηκαν, οφείλουν τα θεσμικά όργανα να απαντήσουν σαφώς και χωρίς αστερίσκους''.Όπως βλέπετε η κ. Πάντου τους ''σφάζει με το γάντι'' χωρίς να ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιηθεί ο πολύς κύριος Μπέζας (αλήθεια ελέγχθηκε τελικώς από το ΣΔΟΕ και τι βρήκε;)

stotapsi.gr

Νέα παρέμβαση για τους πρώην εργαζομένους στα «Κλωστήρια Πρέβεζας Α.Ε»

Παρέμβαση προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες Πολιτικών Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ζητώντας την εξαίρεση των πρώην εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρέβεζας Α.Ε» από εγκύκλιο του ΙΚΑ (Σ.40/303 3-12-2012). Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Δημόπουλος και ο Γραμματέας κ. Κετίκογλου χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, προκλητική και εκδικητική την εγκύκλιο του ΙΚΑ, με την οποία όπως αναφέρουν ανατρέπονται αναγνωρισμένα δικαιώματα και παροχές που ήδη έχουν χορηγηθεί με βάση τις προϋπάρχουσες διατάξεις. Τονίζουν ότι οι θέσεις των πρώην εργαζομένων και η γνωμοδότηση της Νομικής τους Συμβούλου δεν αφήνουν περιθώρια κωλυσιεργίας και καλούν τις Κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν πρωτοβουλίες για την ψήφιση τροπολογίας σε Νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των πρώην εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρέβεζας –Νάουσας και θα αναιρεί την συγκεκριμένη εγκύκλιο του Ι.Κ.Α.

Ερώτηση Μιχ.Κασσή για τα χρέη της Περιφέρειας Ηπείρου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών με θέμα τα χρέη της Περιφέρειας Ηπείρου, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:Κύριοι Υπουργοί, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα , τα χρέη της Περιφέρειας Ηπείρου ανέρχονται σε 17,006,074 €.Επιπλέον, σε αίτηση έκτακτης χρηματοδότησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου κατά την 31/12/2011 , αναφέρεται το ποσό των 11.337.738,24€.Η Διοίκηση της Περιφέρειας, επικαλούμενη την με αριθμ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29-11-2012 απόφαση του Υπ. Οικονομικών, δεν δημοσιοποιεί την αναλυτική κατάσταση των :Οφειλών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την περίοδο έως 31/12/2010
Οφειλών της αιρετής Περιφέρειας για την περίοδο από 1/1/2011 έως 31/12/2012.Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, θεωρώ πως όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και πως έχουν προκύψει οι όποιες οφειλές.Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως διαχειρίζονται και που δίνονται τα χρήματά τους από τους εκπροσώπους τους και να μη «κρυβόμαστε» πίσω από Νόμους και αποφάσεις.Οι πολίτες της Ηπείρου πρέπει να γνωρίζουν πως προέκυψαν οι όποιες οφειλές έχει η Περιφέρεια, με ποιες διαδικασίες ανατέθηκαν τα έργα αυτά και εάν πρόκειται για έργα που είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση την περίοδο που ανατέθηκαν.Τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μεγάλες ανάγκες έργων, δεν είναι δυνατόν να ζητούνται έκτακτες επιχορηγήσεις για κάλυψη οφειλών τις οποίες κανείς, πλην της Διοίκησης της Περιφέρειας, δε γνωρίζει πως προέκυψαν.
-Πόσο είναι το ακριβές ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Περιφέρειας Ηπείρου, τόσο όσον αφορά τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την περίοδο έως 31/12/2010, όσο και της αιρετής Περιφέρειας για την περίοδο από 1/1/2011 έως 31/12/2012;
-Σε ποιους οφείλονται τα χρήματα αυτά, σε ποια φυσικά αντικείμενα αναφέρονται και με βάση ποιες χρηματοδοτήσεις δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν τα αντικείμενα αυτά;
-Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Περιφέρειας Ηπείρου;

Δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Σουλίου κ. Μιχάλη Ντόκου

Αγαπητοί συμπολίτες
Μετά από δεκάδες διαφοροποιήσεις μου σε μικρά και μεγάλα θέματα του Δήμου μας, ήρθε η ώρα για τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς την πορεία του τόπου. Χωρίς διάθεση μηδενισμού της παρελθούσης διετίας, η διαπίστωση παραμένει πικρή: ούτε κρύοι, ούτε ζεστοί-.Χλιαροί, γι αυτό και η καθημερινή απόρριψη από τους πολίτες των πεπραγμένων μας.Γρήγορα η παρούσα δημοτική αρχή ταυτίστηκε με την καθεστωτική συνέχεια κι επ ουδενί με τον δρόμο της ρήξης, των ανατροπών, του αιφνιδιασμού του νέου, της αντίστασης στην νεοταξική κατοχή.Για παράδειγμα, όταν ξένοι ειδικοί οικονομικοί σύμβουλοι οργώνουν την επικράτεια (σε αναζήτηση ευκαιριών) και χρηματοοικονομικά fora στήνονται για να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες να δεχθούν αυτά τα επενδυτικά-ληστρικά σχέδια που δεν έχουν κανένα όφελος για τους Έλληνες, αντιθέτως τους καταδικάζουν στην δουλοκρατεία, δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει. Επανειλημμένα στον τύπο (π.χ. Επίκαιρα τ. 162 της 22-28/11/2012) - αλλά και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των ΟΤΑ - καταγγέλθηκε η ερήμην των δημοτών επαφή δημάρχων με εκπροσώπους του Φούχτελ (το έργο του συγκεκριμένο, να προωθήσει τα γερμανικά συμφέροντα στους τομείς ενέργειας - νερού - διαχείρισης απορριμμάτων). Σε ερώτησή μου για την συμμετοχή της δημάρχου μας στην 3η ελληνογερμανική συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, αντί ουσιαστικής απάντησης τονίστηκε ιδιαίτερα το πάθος της νεολαίας που επευφημούσε τον Φούχτελ και τραγουδούσε μαζί του – όταν είναι τοις πάσι γνωστό τι συνέβη έξω από τον χώρο του συνεδρίου! (ναι, σ εκείνο το συνέδριο που ο γερμανός ύπατος δήλωνε αισχρά πως την δουλειά τριών ελλήνων δημοτικών υπαλλήλων, στην χώρα του την κάνει ένας : άξιος απόγονος εκείνων που την ζωή ενός γερμανού στρατιώτη την αποτιμούσαν με εκτελέσεις δέκα αμάχων ελλήνων .Αλήθεια, που είναι η αντίδραση στο φλέγον θέμα του ΧΥΤΑ; Ενεοί μένουμε με την αντίσταση στον δήμο Ιερισσού –και περίλυποι με το ψοφοειδές της δικής μας. Όταν και στα πιο απλά βρισκόμαστε τόσο ελλιπείς - χαρακτηριστικό δείγμα το φυλλάδιο για την τουριστική προβολή του δήμου: σε 28 σελίδες μεγάλου σχήματος δεν βρέθηκε χώρος ούτε για την αναγραφή του ονόματος ενός από τους μεγαλύτερους νηπτικούς πατέρες της εκκλησίας, του αγ. Διαδόχου Φωτικής- τι άλλο να ειπωθεί; Λέγονται ωστόσο όπου και να σταθείς, με όποιον και να μιλήσεις.Κι ενώ η χώρα έχει ανέβει στον σταυρό και οδεύει προς τον άδη, το κύριο μέλημα του Δήμου εξακολουθεί ο φτηνός εντυπωσιασμός, οι παράτες και οι γιορτινές εκδηλώσεις. Θα περίμενε κανείς περισυλλογή, αναστοχασμό, “στροφη εις εαυτόν”. Τουναντίον, και πάλι οι μαζορέτες, σε εκκωφαντική αναντιστοιχία με την φτώχεια, την απόγνωση, τα δεινά της ζωής όλων μας, την καταιγίδα που καταφθάνει καλπάζοντας. Μασκαράτες και πανηγυρισμοί εν μέσω ερειπίων. Οι μισοί πεινάνε κι οι μισοί γλεντάνε, όπως σχολίασε συμπολίτης μας. Αλλά βέβαια της κοινωνικής ήττας έχει προηγηθεί η πνευματική.Δεν θα επεκταθώ άλλο. Είναι όλα γνωστά στους παροικούντας την Ιερουσαλήμ.Σεβόμενος τους πολίτες που με τίμησαν, θα είμαι παρών, όχι όμως με αυτούς που δεν σεβάστηκαν, όχι τόσο ένα προεκλογικό πρόγραμμα, που οπωσδήποτε οι συγκυρίες οι οικονομικές το έκαναν απραγματοποίητο, αλλά πορεύονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε, σαν η χώρα να μην βιώνει την πιο επαίσχυντη κατοχή.“Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”, βροντοφωνάζουν οι ποιητές μας. Γιατί το αληθινό ερώτημα ήταν πάντα ένα: ελευθερία ή θάνατος. Η ελευθερία δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον. Όταν στα μέρη αυτά περπάτησε ο ασύγκριτος Μάρκος Μπότσαρης, εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τα άρματα, εμάς δεν μας πρέπει να κρεμάμε τα νταούλια.Αλλά απέναντι σ αυτή την ιστορική προδοσία της πατρίδας από την άρχουσα ελίτ (καλύτερα: αλήτ) και την κατοχή του 4ου Ράιχ και της αυτοκρατορίας του χρήματος (όπως ευφυώς απεκλήθη - του μαμωνά λέγανε παλιότερα) ας θυμηθούμε και ας διατρανώσουμε προς όλους πως δυο χιλιάδες χρόνια τώρα η μοναδική τρόικα που προσκύνησε αυτός ο λαός είναι η Αγία Τριάδα και πέραν αυτής ουδεμία άλλη. Και πως σε πείσμα όλων των σκοτεινών χρόνων που επαγγέλονται για μας, θα εκπλαγούν για μια ακόμη φορά.

*Ο Μιχάλης Ντόκος ήταν Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σουλίου με την παράταξη της πλειοψηφίας. Τιμήθηκε από τους δημότες της Δημοτικής Ενότητας Παραμυθιάς οι οποίοι τον κατέταξαν στην πρώτη θέση του συνδυασμού «ΟΡΑΜΑ». Κατάγεται από το Ζερβοχώρι και υπηρετεί ως παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς.

Πολλοί είναι οι πολίτες και στην Πρέβεζα που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Πολλοί είναι οι πολίτες και στην Πρέβεζα που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της υπηρεσίας για να ζητήσουν διακανονισμό ώστε να μην υπάρξει διακοπή της ηλεκτροδότησης και να μην υπάρξουν έξοδα για την επανασύνδεση της παροχής. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ κάποιοι ζητούν περισσότερες δόσεις ενώ κάποιοι άλλοι πληρώνουν μόνο την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς το «χαράτσι», το οποίο όμως θα το βρούνε μπροστά τους αφού θα τους έρθει το σχετικό ραβασάκι από την εφορία. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές τονίζουν ότι όσο το «χαράτσι» είναι ακόμη μέσα στους λογαριασμούς, τότε οι διακανονισμοί θα αυξάνονται και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την πρόταση της Τρόικα αν επικρατήσει τελικά και μείνει το χαράτσι και το 2013. Οι πολίτες που ζητούν διακανονισμό μας είπαν ότι όλα τα χρήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνε για την πληρωμή λογαριασμών και δύσκολα πια τα βγάζουν πέρα. Οι ίδιοι μας ανέφεραν ότι υπάρχουν φορές που δανείζονται από συγγενείς και φίλους, προκειμένου να μην τους κόψουν το ρεύμα. Το κάθε νοικοκυριό πλέον κάνει τον δικό του διακανονισμό με την ΔΕΗ, ωστόσο όλοι ζητούν περισσότερες δόσεις. Εν τω μεταξύ την παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες που πλήττονται από την κρίση εξετάζει η ΔΕΗ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της, χωρίς όμως να δίνει μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες.

Ψήφισμα για την πολυτεχνική σχολή

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποίήθηκε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων εκδόθηκε το τελικό ψήφισμα με αίτημα την Πολυτεχνική Σχολή. Το ψήφισμα συνυπογράφουν 14 φορείς της πόλης και αποστέλλεται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στα κόμματα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Περισσότεροι από 800 μαθητές θα μυηθούν στην προστασία της φύσης

Περισσότεροι από 800 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια)από τις Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας, θα μυηθούν στην προστασία της φύσης στα πλαίσια της υλοποίησης του διακρατικού έργου Βe Νatur.Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α, υλοποιεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SouthEastEurope, το έργο Be-Natur το οποίο έχει ως αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη οικοσυστημάτων προστατευόμενων περιοχών.Στην περιοχή μας οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται στο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου.Οι ενημερώσεις θα γίνουν τόσο στη σχολική αίθουσα όσο και με εκπαιδευτικές εκδρομές που έχουν προγραμματιστεί από τα σχολεία στο Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: Μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Αρείου Διός

Προκειμένου να προωθηθεί ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά, που είναι μεγάλης σημασίας για τον νομό Ιωαννίνων και για την Ήπειρο γενικότερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο την εκπόνηση της μελέτης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Αρείου Διός στον Βορτοπό, στα όρια της Ελεούσας.Η μελέτη αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα (από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου οδικού άξονα) για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εκπονήθηκε σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), στο πλαίσιο εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αρχιτεκτονικής μελέτης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: "Κάτοπτρο" του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας

Το ενδιαφέρον ερευνητών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο - και ειδικά από την Κίνα - προσελκύει το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, που λειτουργεί στον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.Πρόκειται για ένα μοναδικό Εργαστήριο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εξαιρετικά σπάνιων και πλούσιων αυτοτελών συλλογών, που αποτελούνται από περίπου 40.000 αρχεία, χειρόγραφα και κείμενα. Το πολιτιστικό του περιεχόμενο αφορά τη ζωή, το έργο και τη δευτερεύουσα βιβλιογραφία όλων των Νεοελλήνων στοχαστών που υπηρέτησαν τη Φιλοσοφία.Ορισμένα από τα χειρόγραφα Ελλήνων φιλοσόφων της περιόδου της Τουρκοκρατίας, αλλά και μεταγενεστέρων, αποτελούν "codices unicos" σύμφωνα με την έως σήμερα έρευνα. Πρόκειται για χειρόγραφες και έντυπες πηγές, που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και κάθε είδους πνευματικής εστίας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Είναι τεκμήρια που αναφέρονται σε προγράμματα των Σχολών της Κρήτης, του Αγίου Όρους, των Ιωαννίνων, της Κοζάνης της Χίου και άλλων. Μαζί με τις συλλογές συνυπάρχουν σημαντικά αρχεία, που είναι στη διάθεση των μελετητών. Για παράδειγμα, Αρχείο προσωπογραφιών φιλοσόφων και λογίων που δραστηριοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο και τη Διασπορά, καθώς και σπάνιες χακλογραφίες, λιθογραφίες, φωτογραφίες που αναφέρονται στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Πέτσιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγεί ότι το Εργαστήριο καλύπτει διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες με αντικείμενο την Ιστορία της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και Επιστήμης, από τα μέσα του 15ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Μάλιστα, επισημαίνει, στόχος είναι η συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση πρωτογενούς αρχειακού υλικού, η συλλογή τεκμηρίων, καθώς και η λειτουργία εξειδικευμένης βιβλιοθήκης. Ειδικά για τη βιβλιοθήκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έγινε και ψηφιακή, αναφέρει ότι την επισκέπτονται και την αξιοποιούν ερευνητικά προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μελετητές και καθηγητές από πολλά πανεπιστήμια. Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά τις 330.000, ενώ το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την Κίνα, όπου γνωρίζουν "άνθιση" τελευταία οι ελληνικές σπουδές, και ακολουθεί η Αμερική. Στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (www. Kenef.phil.uoi.gr) προβάλλονται 35.000 τεκμήρια, δίδονται στοιχεία για 12.500 συγγραφείς, ενώ είναι δυνατή και η πρόσβαση, λόγω κατάλληλης επεξεργασίας, σε πάνω από 150.000 ψηφιοποιημένες σελίδες "παλαίτυπων" κειμένων και άρθρων. Κάθε κείμενο συνοδεύεται από αναλυτικά περιεχόμενα και υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες αναζήτησης. Για έναν μεγάλο αριθμό τεκμηρίων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να διαβάσει τα περιεχόμενα και τις περιλήψεις - κυρίως στα αγγλικά - ενώ υπάρχουν και ελληνικές περιλήψεις ξενόγλωσσων κειμένων. Μέσα στους στόχους του Εργαστηρίου είναι και η επανέκδοση σπάνιων φιλοσοφικών κειμένων. Ήδη κυκλοφορούν σε πρώτη έκδοση το "Συνταγμάτιον της Μεταφυσικής" του Κεφαλλονίτη φιλοσόφου Βικέντιου Δαμοδού, ο οποίος έζησε το 18ο αιώνα, και η "Λογική" του Κερκυραίου Διδασκάλου και Διαφωτιστή Ευγένιου Βούλγαρη (ή Βούλγαρι). Ανέκδοτα χειρόγραφα και σχετικές μελέτες δημοσιεύονται στο περιοδικό του Εργαστηρίου, που φέρει τον τίτλο "Κάτοπρον Νεοελληνικής Φιλοσοφίας". Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με νέα αποκτήματα και καταγράφονται στο Βιβλίο Εισαγωγής και στη συνέχεια ταξινομούνται χρονολογικά. Στον χώρο του Εργαστηρίου διεξάγονται σεμινάρια από καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, καθώς και από ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται με εξειδικευμένα προβλήματα της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και Επιστήμης, ενώ κατά καιρούς διοργανώθηκαν σημαντικές εκθέσεις αφιερώματα σε Έλληνες λόγιους και φιλοσόφους. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε τον Νοέμβριο του 1993 από τον καθηγητή Φιλοσοφίας Νίκο Ψημμένο. Αρχικά, το Εργαστήριο λειτουργούσε ατύπως ως Κέντρο, ενώ από το Δεκέμβριο του 2002, με Προεδρικό Διάταγμα, προσέλαβε θεσμική υπόσταση και οργανώθηκε με διοικητική αυτοτέλεια. Το Εργαστήριο τιμήθηκε, για τις δραστηριότητές του και τη συμβολή του στην επιστημονική έρευνα, με δύο βραβεία Αριστείας από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας".

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και στην Πρέβεζα οι δηλώσεις Αθανασόπουλου

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας,οι δηλώσεις που έκανε από τα Ιωάννινα ο κ.Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες, από την θέση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ.Αθανασόπουλο 66 μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου στην Ήπειρο θα αξιοποιηθούν με την μέθοδο «μίσθωσης και επαναγοράς» και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το πρώην Στρατόπεδο Κονκουρή στην Πρέβεζα καθώς και παραθαλάσσια έκταση στην Αμμουδιά. Οι «επενδυτές» που θα τα παραλάβουν θα τα ενοικιάζουν στη συνέχεια στο Δημόσιο, για χρονικό ορίζοντα 20 - 25 ετών, αποκομίζοντας τεράστια ποσά και αποδόσεις σε σχέση με τα κεφάλαια που θα καταβάλουν για την απόκτησή τους. Κάθετα αντίθετος στην ενδεχόμενη πώληση του στρατοπέδου στην Πρέβεζα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου τη στιγμή που όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη Δημοτική Ραδιοφωνία, υπάρχει άλλος σχεδιασμός, ενώ επεσήμανε ότι το δημόσιο έχει στην περιοχή άλλη, σημαντική περιουσία την οποία και μπορεί να αξιοποιήσει. Τις δηλώσεις του κ. Αθανασόπουλου σχολίασε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, σημειώνοντας ότι η όποια αξιοποίηση των στρατοπέδων που βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης θα πρέπει να γίνει μόνο με την παραχώρηση των χώρων αυτών στο Δήμο βάσει της μελέτης που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ο κ.Μπαΐλης εκτιμά ότι η πολιτεία και στο θέμα του στρατοπέδου Κονκουρή, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών θα σεβαστεί απόλυτα την άποψη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας και δεν θα προχωρήσει σε αυθαίρετες ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα .

Δεν προκύπτει εμπλοκή φαρμακοποιών από τα Γιάννινα


Στη Δικαιοσύνη θα αποσταλούν οι φάκελοι με τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, που συνδέονται με τις ελλείψεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά φαρμακοποιοί και ασθενείς, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες. Οι ελλείψεις εστιάζονται σε 75 σκευάσματα, όλα εξαγώγιμα, και όχι αναντικατάστατα, καθώς υπάρχουν άλλα με την ίδια θεραπευτική δυνατότητα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιφλεγμονώδη, για φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ημικρανίες και τη στυτική δυσλειτουργία. «Οι επανεξαγωγές φαρμάκων είναι νόμιμες όταν δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά» ανέφερε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας όμως ότι έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου γίνονται παράνομα και ανεξέλεγκτα, με στόχο το κέρδος, καθώς οι τιμές των φαρμάκων σε άλλες χώρες είναι αυξημένες. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαλμάς, στο κύκλωμα εμπλέκονται -μέχρι στιγμής, καθώς οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη- πέντε φαρμακαποθήκες, περίπου 700 φαρμακεία, αλλά και γιατροί, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η αιτία του φαινομένου είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες και όχι η τιμολογιακή πολιτική, ή η μειωμένη διάθεση από τις εταιρείες, με τις οποίες ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του αύριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει, μέχρι στιγμής, στην δημοσιότητα ο κ. Σαλμάς, δεν έχει εντοπιστεί παραβατικότητα σε φαρμακαποθήκες ή φαρμακεία της περιοχής των Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ανδρέας Μαρέτης, ο οποίος τόνισε ότι οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι επιζητούν την συνέχιση του έργου της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε όπου υπάρχουν παραβάτες να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν, αλλά επεσήμανε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, που το Υπουργείο φαίνεται να παραγνωρίζει. Βασική αιτία, σύμφωνα με τον κ. Μαρέτη, είναι ότι οι φαρμακοποιοί, λόγω και των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευθούν φάρμακα με αποτέλεσμα και οι αποθήκες να στερεύουν. Επίσης μια ακόμη βασική αιτία είναι η συνεχής μείωση των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας, που οδηγεί τις εταιρίες να αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά, ώστε να τα διαθέσουν σε άλλες χώρες, όπου θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Μέσα στο 2012 μάλιστα, αποσύρθηκαν πάνω από 200 σκευάσματα, αριθμός τριπλάσιος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Το πρόβλημα των εξαγωγών είναι υπαρκτό, αλλά προβάλλοντας μόνο αυτό το Υπουργείο επισείει τις δικές του ευθύνες στην τιμολόγηση των φαρμάκων και αυτό πέρα από το ύψος των τιμών αφορά και σε σωρεία λανθασμένων τιμών, τις οποίες δεν αποδέχονται οι εταιρίες», σημείωσε. Ο κ. Μαρέτης σημείωσε ότι πέρα από τις εξαγωγές, το πρόβλημα ρευστότητας είναι αυτό που οδηγεί στις ελλείψεις, και για αυτό η επιμονή του Υπουργείου να αποδώσει το θέμα μόνο στις εξαγωγές λειτουργεί ως «προπέτασμα καπνού». «Δηλαδή στις εξαγωγές πέντε φαρμακαποθηκών σε ολόκληρη τη χώρα οφείλεται η καθολική έλλειψη φαρμάκων; Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα αλλά ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που πρέπει να ερευνηθούν», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Νέες διακρίσεις για τα κρασιά Γκλίναβος

Η οινοποιία Κτήμα Γκλίναβος συμμετέχει με εκθετήριο στη διεθνή έκθεση Οίνος, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 10 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης έγινε και ο 13ος διεθνής διαγωνισμός κρασιού στον οποίο πήρε μέρος και το Κτήμα Γκλίναβος με τα κρασιά του.Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Θωμάς Γκλίναβος, δύο κρασιά της εταιρείας απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις.Το λευκό κρασί «chardonnay Γκλίναβος»- Τοπικός Οίνος Ηπείρου έλαβε χρυσό μετάλλιο και το λευκό κρασί «Άσπρα Χρώματα»- Τοπικός Οίνος Ιωαννίνων ασημένιο μετάλλιο. Δύο διακρίσεις που τιμούν τα Ηπειρωτικά προιόντα, αφού είναι τα μόνα μετάλλια που έλαβαν Ηπειρωτικά κρασιά.

.Στην κρουαζιέρα μπαίνει δυναμικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

«Μαγνήτης» για τα κρουαζιερόπλοια καθίστανται σταδιακά και τα μικρότερα λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, καθώς στην Ηγουμενίτσα,στο Βόλο και στην Καβάλα  θα πραγματοποιηθούν φέτος συνολικά 59 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.Στην κρουαζιέρα μπαίνει δυναμικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και κατά την τουριστική περίοδο του 2013, πέντε κρουαζιερόπλοια, μεταξύ αυτών και της εταιρείας Seabourn, που διαθέτει ορισμένα από τα πολυτελέστερα πλοία στον κόσμο, θα προσεγγίσουν 26 φορές τον λιμένα Ηγουμενίτσας. Έτσι, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2013 θα ελλιμενίζεται τουλάχιστον ένα κρουαζιερόπλοιο κάθε εβδομάδα στην Ηγουμενίτσα. Σημαντική θεωρείται η χρονική διασπορά των προσεγγίσεων, καθώς έτσι επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα την τουριστική περίοδο του 2013, θα προσδέσουν στον λιμένα Ηγουμενίτσας τα κρουαζιερόπλοια MSC Melody της MSC Cruises, Seabourn Spirit, Seabourn Pride, Seabourn Odyssey της Seabourn και Ms Prinsendam της Holland America Line.

"Όχι βία στα Σχολεία"

Εδώ ο κόσμος χάνεται και η παράταξη Βούζα... κάνει bullying!!!

Η παράταξη Βούζα στο δήμο Ζίτσας, κινούμενη στο φετινό επετειακό πνεύμα εκδηλώσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της νεανικής παραβατικότητας στο σχολείο πραγματοποιεί επιστημονική Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό περιβάλλον του δήμου Ζίτσας! Δόξα τω Θεώ, μπάχαλα στο συγκεκριμένο δήμο μπορεί να έχουμε πολλά σε διάφορα επίπεδα αλλά στα σχολεία του δήμου τέτοιου είδους προβλήματα δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Sorry κ. Βούζα αλλά εμείς νομίζαμε ότι άλλα είναι τα προβλήματα και άλλες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στο συγκεκριμένο δήμο. Όχι βέβαια ότι είναι κακή ιδέα η επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνετε και καλά κάνετε. Αλλά μιας που πιάσαμε το δήμο Ζίτσα και τις επετείους,θυμίζουμε σε όλους εσάς, ότι αύριο (14 Μαρτίου) είναι η Παγκόσμια Ημέρα... Μπριζόλας!!! Λέτε (μια βδομάδα μετά την Τσικνοπέμπτη) να σκάσει καμιά εκδήλωση η παράταξη Ρογκότη ή Βλέτσα και να τρέχουμε Ελεούσα;

Καρναβάλι στο Δήμο Ζίτσας

Με στόχο τη διάσωση και την προβολή της μακράς παράδοσης των εθίμων της αποκριάς, ο Δήμος Ζίτσας με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Τοπικών Φορέων των Κοινοτήτων, διοργανώνει διήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα, 17 και 18 Μαρτίου αντίστοιχα, με καρναβάλια, χορούς, γλέντια, σάτιρα και δρώμενα, στην έδρα του δήμου (Ελεούσα) και στις Τοπικές Κοινότητες.

Πρόσληψη 143 εποχικών υπαλλήλων στις αρχαιότητες της Ηπείρου

45 στα Γιάννενα - 79 στην Πρέβεζα - 17 στην Άρτα - 2 στην Ηγουμενίτσα

45 εποχικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν άμεσα στις αρχαιότητες της Ηπείρου για χρονικό διάστημα ενός έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αρχαιολογικών έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και κυρίως για να καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους. Οι θέσεις αφορούν κυρίως ειδικότητες Αρχαιολόγων, Αρχιτεκτόνων, Μηχανικων,Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Εργατοτεχνιτών και Ειδικευμένων Εργατών που θα εργαστούν για την αποπεράτωση νέων μουσειακών υποδομών, στην αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων, στη διενέργεια σωστικών ανασκαφών,καθώς και στην ανάδειξη των σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Οι προκηρύξεις θα εκδίδονται από τις κατά τόπους υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με βάση την κατανομή των παραπάνω θέσεων, προβλέπονται για την ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στα Γιάννενα: 14 θέσεις Αρχαιολόγων, 1 θέση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 12 θέσεις Ειδικευμένων Εργατών (ΥΕ). Για την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) στα Γιάννενα, προβλέπονται: 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού, 2 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 9 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Στη ΛΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην Ηγουμενίτσα, προβλέπονται 2 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Για τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην Πρέβεζα, προβλέπονται: 17 θέσεις αρχαιολόγων,4 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού, 9 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, 1 θέση Μηχανικού Τ.Ε. και 64 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ). Τέλος στην 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) στην Άρτα προβλέπονται: 4 θέσεις Αρχαιολόγων, 3 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 3 θέσεις Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και 7 θέσεις Εργατοτεχνιτών (ΔΕ).

Θετική γνωμοδότηση απο το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου για το υδροηλεκτρικό φράγμα Καλαμά

Κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στο ποταμό Καλαμά ισχύος 5,8 MW. Κατα την διαρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, επικράτησε ένταση με πολίτες εκπροσώπους φορέων και τους δημοτικούς συμβούλους που μειοψήφισαν, να αντιδρούν στην διαφαινόμενη ειλλημένη απόφαση της περιφέρειας για τη κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος. Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που προσπαθούσε να απαντήσει στον κατεγισμό ερωτήσεων και που ανεφερε πως το ποσό που αντιστοιχεί στους δήμους Σουλίου και Φιλιατών ως ανταποδοτικό όφελος να ορίζεται στις 40.000 ευρώ και πως μέσω διαβούλευσης θα αποφασιστούν και extra αντισταθμιστικά οφέλη.Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία της ελλιπής μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οποία (καταγγελία) απουσιάζουν σημαντικά σημεία που αφορούν την βιοσημότητα της πανίδας.Την ίδια στιγμή και για το ίδιο θέμα το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά ενώ την Τετάρτη το θέμα περνά στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας.

paramythia-online.gr

ΜΠΑΧΑΛΟ - Νωρίτερα του χρόνου οι ευρωεκλογές!!!

Στον... αέρα ακόμα οι Αυτοδιοικητικές

Τελικά στις 22-25 Μαΐου του 2014 θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές αντί για τις 5-8 Ιουνίου, που ήταν οι αρχικές ημερομηνίες, όπως αποφάσισε χθες η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27. Το αίτημα για την επίσπευση της διεξαγωγής των ευρωεκλογών είχε υποβάλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Ευρωβουλής ενόψει της έγκρισης του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τουλάχιστον μάθαμε πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές γιατίμε τις αυτοδιοικοιτικές δεν μπορύμε να βγάλουμε άκρη.Άλλοι λένε για Ιούνιο, άλλοι για Νοέμβριο και άλλοι για το '15. Τρέχα γύρευε...

Εμπορική εταιρεία ζητά πωλητή στα Γιάννενα

Η εταιρία AQUA VIVA επεκτείνει τις δραστηριότητές της και ζητά εξωτερικό συνεργάτη με δυναμική παρουσία και ευχάριστη προσωπικότητα για πώληση μηχανημάτων καθαρισμού της εταιρείας. Για κάθε σας απορία και πληροφορία επικοινωνήστε με την εταιρεία στα τηλ.: 2310-670 770,6974.803.939, www.aquaviva.gr

Το Kοινωνικό Iατρείο Aλληλεγγύης Θεσπρωτίας ξεκινά την λειτουργία του σε λίγες ημέρες!

Έχοντας την πεποίθηση πως η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση αποτελούν το αντίδοτο στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, μια ομάδα υγειονομικών του νομού μας, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσπρωτίας! Σκοπός του ιατρείου και της πρωτοβουλίας υγειονομικών που το εμπνεύστηκε και θα το λειτουργεί εθελοντικά με συνέπεια και σταθερότητα είναι η παροχή εντελώς δωρεάν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η χορήγηση επίσης δωρεάν φαρμάκων αποκλειστικά σε ανασφάλιστους πολίτες Έλληνες και αλλοδαπούς, που σήμερα πετιούνται επίσημα (νομοθετημένα) εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αν δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεων τους.Ταυτόχρονα, το Κοινωνικό Ιατρείο δίνοντας καθημερινά μάχες, θα διεκδικεί συνεχώς από το ΕΣΥ να καλύπτει για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας τα έξοδα των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που απαιτεί η κατάσταση της υγείας τους και θα παλεύει για ένα δημόσιο, καθολικό, ποιοτικό και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς κοινωνικούς-οικονομικούς αποκλεισμούς!!! Την αρωγή τους στη προσπάθεια μας αυτή έχουν έμπρακτα εκφράσει αρκετοί φορείς του νομού μας όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο Ιατρικός, Φαρμακευτικός & Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας καθώς και άλλοι που επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι.Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στεγάζεται ισόγειο του κτιρίου της πρώην Μαθητικής Εστίας (έναντι Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας), και αρχικά θα δέχεται ασθενείς, αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, κάθε Πέμπτη 6 με 8.30 το απόγευμα και ανάλογα με τις ανάγκες και την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία η λειτουργία του θα επεκταθεί περισσότερο. Η γραμματεία του ιατρείου θα λειτουργεί καθημερινά 10-12.30 το πρωι (εκτός Σαββατοκύριακο), όποτε θα κλείνονται τα τηλεφωνικά ραντεβού (τηλ.6940403400).Θα λειτουργεί ιατρείο Γενικής Ιατρικής και θα υπάρχει συνεργασία με ένα δίκτυο εθελοντών ιδιωτών ιατρών της πόλης μας για την παροχή εξειδικευμένης κλινικοεργαστηριακής προσέγγισης, πάντα δωρεάν στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας!Για τον εξοπλισμό του κοινωνικού ιατρείου και την αγορά των αναλώσιμων υλικών και των απαραίτητων φαρμάκων που θα χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς, χρειαζόμαστε την ενίσχυσή σας. Φάρμακα που πλέον δεν τα χρειάζεστε, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν μας τα παραδώσετε, πριν λήξουνε.Ζητάμε ακόμα την ηθική ενίσχυση και ακόμα περισσότερο την συμμετοχή σας στον αγώνα για την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός πραγματικά δημόσιου, καθολικού, ποιοτικού και φιλικού για τους ανθρώπους Συστήματος Υγείας, χωρίς καμιάς μορφής κοινωνικό αποκλεισμό και πληρωμές από την τσέπη των ασθενών. Συλλογή φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών θα γίνεται στους χώρους δημόσιας υγείας του νομού μας (Κέντρα Υγείας και ΓΝ Φιλιατών) καθώς και σε συνεργαζόμενα φαρμακεία. Επίσης δημόσια συλλογή φαρμάκων το ερχόμενο Σάββατο 16/3 και ώρες 11:00-13:00 στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.Τέλος, καλούμε όλους τους υγειονομικούς που κατανοούν την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας να στελεχώσουν το ιατρείο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το κοινωνικό ιατρείο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ-ΕΣ

Ενίσχυση Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιωαννιτών

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, σε συνεργασία με το σύνολο των συναδέλφων, θέλοντας να εκφράσει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στο κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται περισσότερο από την οικονομική κρίση, προέβη σε σημαντική ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Ιωαννιτών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν και αντίστοιχες δομές σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Άρτα. Ο ΣΕΣΤΗ θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά του καθώς και τον ΟΚΠΑΠΑ για την άψογη συνεργασία.

13 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΚΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης ανακοινώνει την πρόσληψη 13 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικής διάρκειας 2 ετών για την υλοποίηση του προγράμματος "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ".Η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των ειδικοτήτων που ζητούνται βρίσκονται αναρτημένες στα γραφεία της Διοίκησης της ΕΨΕΠ, Καλούδη 8β, 2ος όροφος. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 26510 39820 και στην ιστοσελίδα του φορέα www.epsep.gr ,καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΚΠΑΠΑ www.okpapa.gr. Αιτήσεις υποβάλλονται απο 7 - 3 - 2013 ΕΩΣ 22 - 3 - 2013.

Εταιρεία Πωλήσεων και Διαφήμισης με έδρα τα Γιάννενα,ζητά υπαλλήλους

Άτομα φιλόδοξα και με θέληση για μάθηση, για την στελέχωση του τμήματος Marketing, ζητά Εταιρεία Πωλήσεων και Διαφήμισης που εδρεύει στα Γιάννενα. Η εταιρεία παρέχει πλήρη εκπαίδευση, ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και ευκαιρίες καριέρας.Απαραίτητο προσόν για τους υποψήφιους είναι η άνεση στην επικοινωνία, ενώ οι θέσεις αφορούν άτομα έως 30 ετών. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το: 26510-28175.

Συμβούλους Διαφήμισης θα προσλάβει ο Χρυσός Οδηγός,για τα γραφεία της Εταιρείας στα Γιάννενα

Συμβούλους Διαφήμισης θα προσλάβει για τα Γραφεία του στα Γιάννενα ο Χρυσός Οδηγός. Το αντικείμενο εργασίας θα είναι η διαχείριση και ανανέωση του υπάρχοντος Πελατολογίου, η ανεύρεση νέων πελατών, η ενημέρωση πελατών για τις νέες υπηρεσίες της Εταιρείας, οι προσωπικές πωλήσεις, η εξυπηρέτηση πελατών και το after-sales service. Οι υποψήφιου απαιτείται να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών σε τμήμα/θέση πωλήσεων (b2b), επαγγελματική εμφάνιση, πολύ καλή γνώση χειρισμού Η/Υ (Windows, Excel, Word, PowerPoint, Internet), δυνατότητα μετακίνησης εκτός έδρας, κατοχή άδειας οδήγησης Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου,εκπλήρωση των Στρατιωτικών Υποχρεώσεων για του άντρες υποψήφιους, ενώ πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν. Η Εταιρεία θα προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό, ελκυστικό σύστημα απόδοσης κινήτρων, αυτοκίνητο,κινητό τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή (για τους Προσωπικούς Πωλητές), δυναμικό εργασιακό περιβάλλον με προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και συνεχή εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές παρακαλούνται όπως αποστείλουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα στη διεύθυνση: ΧΡΥΣΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Α.Ε, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού,Μιχαλακοπούλου 184, Αθήνα Τ.Κ. 115 27, Fax: 210 920417

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2012

Σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, και ώρα 15.00, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Μειώσεις μισθών και αύξηση συμβάσεων μερικής απασχόλησης

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Μειώσεις μισθών, κατά μέσο όρο 18,8% από επιχειρησιακές συμβάσεις και κατά 22,2% με καταστάσεις προσωπικού, για ένα σύνολο 355.397 εργαζομένων σε 75.277 επιχειρήσεις, δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2012.Με βάση τα αναλυτικά τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, είναι εμφανής η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το 2011 μετατράπηκαν 58.962 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 124,5% αυξημένος σε σχέση με το έτος 2010. Το έτος 2012 μετατράπηκαν 84.490 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 43,3% αυξημένος σε σχέση με το 2011.Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΕΠΕ, το έτος 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 5,88% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011. Επίσης, διαπιστώνεται ότι το έτος 2012 υπάρχει κατά 18,42% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, αυξημένο κατά 3,61% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ενώ έχει μειωθεί κατά 3,93% η εκ περιτροπής απασχόληση. Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,4%) και εκ περιτροπής (9,6 %) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των συμβάσεων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το έτος 2012 το 55%.Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και για το 2012 σε 35,4%. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 6,6% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2010, το 8,1% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το έτος 2011 και για το έτος 2012 σε 9,6%.Η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του έτους 2012 είναι αυξημένες κατά 53,12% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 12,29% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 80,36% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την άμεση απομάκρυνση του πάρκου κεραιών από τον Άγιο Θωμά ζητούν οι κάτοικοι

Την άμεση απομάκρυνση του πάρκου κεραιών από τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας,ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής,προχωρώντας σε συλλογή υπογραφών και άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, την τελευταία δεκαετία παρακολουθούν με έντονη ανησυχία την συνεχή και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών στην περιοχή του Αγίου Θωμά, χωρίς να αντιδρά κανένας δημόσιος φορέας. Συμπληρώνουν δε ότι από την ημέρα τοποθέτησής των κεραιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα προβλήματα υγείας των κατοίκων με τα κρούσματα του καρκίνου να έχουν πολλαπλασιαστεί. Καταλήγοντας, δηλώνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για να προφυλάξουν την υγεία όχι μόνο των παιδιών και των κατοίκων αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή τους. Στην πρωτοβουλία πρωτοστατεί ο Σύλλογος Γυναικών του Αγίου Θωμά ο οποίος διακινεί το κείμενο με τις υπογραφές, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιοι φορείς. Τέλος οι κάτοικοι σκοπεύουν να κάνουν και κινητοποιήσεις στο πάρκο των κεραιών μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Νέες ελπίδες ότι θα αποφύγουμε την τραγωδία στο μεγάλο έργο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία

Νέες ελπίδες ότι θα αποφύγουμε την τραγωδία στο μεγάλο έργο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία και ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στην εβδομάδα, έδωσε η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο υποδομών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εργολάβοι πήραν παράταση μιας εβδομάδας προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ δόθηκαν και οι διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 εργολαβίες, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν ταυτόχρονα. Να θυμίσουμε ότι το έργο σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, αλλά με την γενικότερη αναστάτωση το χρονοδιάγραμμα έχει πάει τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω. Να σημειώσουμε τέλος ότι το κόστος του φτάνει τα 350εκ.ευρώ και περιλαμβάνει την μετατροπή του δρόμου, από το Άκτιο μέχρι την Αμβρακία μήκους 50χλμ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Τετραήμερο σεμινάριο ποδοσφαίρου στην Πρέβεζα

Με την υπογραφή του Μίμη Παπαϊωάννου

Tετραήμερο σεμινάριο ποδοσφαίρου το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τον Ιούνιο στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας «Αθανασία Τσουμελέκα» το Ιδρυμα «Νιάρχος».Την εκπαίδευση έχει αναλάβει ο κορυφαίος Ελληνας Ποδοσφαιριστής του Αιώνα, ο παλιός άσσος της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου .Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής βρέθηκε στην Πρέβεζα για τρεις μέρες και συζήτησε με τον υπεύθυνο αθλητισμού του Δήμου Γιώργο Φραγκούλη και την Ε.Π.Σ Πρέβεζας, επισκέφθηκε σχολεία και συζήτησε με γυμναστές από την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και την Λευκάδα.Στον Δήμο της Πρέβεζας θα βρεθούν από 17 μέχρι 21 Ιουνίου περίπου 200 παιδιά με σκοπό κυρίως την γνωριμία, την εκπαίδευση , το ήθος και την αγάπη για την μπάλλα.Ο Μίμης Παπαϊωάννου την Δευτέρα το απόγευμα επισκέφθηκε το Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας και στην συνέχεια παραβρέθηκε στην δευτεριάτικη επιμορφωτική συγκέντρωση των διαιτητών, όπου μίλησε κυρίως για τον σεβασμό των διαιτητών από τους παίκτες, των αποδοχή των αποφάσεων τους από όλους τους παράγοντες του Ποδοσφαίρου.Στην συνέχεια ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό καθώς και την ενασχόληση των παιδιών με αυτόν.

Συνεργασίες του Δημάρχου σε τρεις Πρεσβείες

Τρεις σημαντικές συναντήσεις είχε στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με στόχο την εξωστρέφεια της περιοχής και την ανάπτυξη τουριστικών συνεργασιών.Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Ρώσο Πρέσβη και τον πρώτο ακόλουθο της πρεσβείας. Στη διάρκειά της παρουσιάστηκε η τουριστική και επιχειρηματική φυσιογνωμία των Ιωαννίνων και αναλύθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν.Το ενδιαφέρον εκ μέρους των Ρώσων διπλωματών ήταν έντονο. Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη στα Γιάννινα. Με πρωτοβουλία της Ρωσικής Πρεσβείας θα ξεκινήσουν το Μάιο τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ με θέμα τα ορθόδοξο θρησκευτικά μνημεία, του οποίου ένα μέρος θα γυριστεί στα Γιάννινα και θα έχει ως επίκεντρο τα Μοναστήρια του Νησιού.Η δεύτερη συνάντηση έγινε με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε επισκεφθεί την περιοχή. Στη συνάντηση παρίστατο και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας. Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζουν τα Ιωάννινα και γενικότερα η Ήπειρος αλλά και στο τουριστικό προφίλ της περιοχής.Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας με τον Ιάπωνα Πρέσβη και τον εμπορικό ακόλουθο. Οι Ιάπωνες διπλωμάτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.Στις συναντήσεις ο Δήμαρχος συνοδεύονταν από τον ειδικό του σύμβουλο σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας Στέφανο Ζέρβα.

Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη για το Σχέδιο "Αθηνά"

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου 2011, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με τη «Διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου Αθηνά για την Ανώτατη Εκπαίδευση».Ο κ. υπουργός ερωτάται:
1. Σε ποιες συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες στηρίχθηκε το σχέδιο «Αθηνά»;
2. Ποια είναι τα κριτήρια που διαμόρφωσε η ΑΔΙΠ;
3. Ποιες Πρυτανικές/Προεδρικές Αρχές ή Σύγκλητοι/Συνελεύσεις ΤΕΙ συμφωνούν με το σχέδιο «Αθηνά»;
4. Σκοπεύει να χρηματοδοτεί τα Α.Ε.Ι. με κριτήρια ανταποδοτικότητας και να μετατρέψει κάποια από αυτά σε κέντρα δια βίου μάθησης και κατάρτισης, όπως προτείνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ (“Performers and Successful Reformers in Education:Education Policy Advice for Greece” 2011);

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας για μαθητές/τριες

Είκοσι γυμνάσια και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου με συνολικά 1500 μαθητές συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας για μαθητές/τριες που υλοποιήθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα ασφαλούς μετακίνησης έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν τις παραμέτρους που αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τρόπους πρόληψης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην τήρηση από πεζούς και οδηγούς των βασικών κανόνων ασφαλούς οδήγησης με στόχο την ενεργοποίηση των νέων, προκειμένου να συμμετέχουν δυναμικά στη διαμόρφωση μιας νέας συμπεριφοράς στο δρόμο.Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου (18/2 - 1/3). Η εκπαίδευση έγινε από τη Δρ Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό Ευμορφία Μπλάνα, μέλος της Γραμματείας της Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και στέλεχος της Δ/νσης Οδικής Κυκλοφορίας του υπουργείου Αν.Αν.Υ.Με.Δι., ενώ το συντονισμό και την οργάνωση του προγράμματος ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο κος Γ. Ράπτης, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ιωαννίνων. Την υλοποίηση του προγράμματος υποστήριξε ενεργά η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου.

Σημαντικό βήμα η οριστικής μελέτη σύνδεσης της Ιόνιας Οδού, από την Φιλιππιάδα, μέχρι την παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας

Σημαντικό βήμα, χαρακτηρίζεται η προώθηση οριστικής μελέτης σύνδεσης της Ιόνιας Οδού, από την Φιλιππιάδα, μέχρι την παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, μετά και τη συνεργασία που είχε για το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης με τον Βουλευτή Πρέβεζας Δημήτρη Τσουμάνη. Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη ο δρόμος θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Ιόνια οδό και αφού ξεπεράστηκαν τα αρχικά προβλήματα, αποφασίστηκε η εκπόνηση της οριστικής μελέτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη σύνδεση ήταν ένα πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής και σε συνδυασμό με την μελέτη που ήδη εκπονεί η περιφερειακή ενότητα για τη νέα είσοδο της πόλης, όπου παρακάμπτεται ο αρχαιολογικός χώρος θα δοθεί λύση στην συγκοινωνιακή απομόνωση της Πρέβεζας. Το επόμενο βήμα συνέχισε ο κ. Τσουμάνης είναι η ολοκλήρωση της μελέτης προκειμένου να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες.Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου υπογράμμισε ότι η σύνδεση με την Ιόνια Οδό μέσω της Καμπής, σε συνδυασμό με το έργο Άκτιο - Αμβρακία θα βγάλει την Πρέβεζα από την απομόνωση. Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη νέα είσοδο της Πρέβεζας μέσω της Βιομηχανικής περιοχής αλλά και στις συναντήσεις που είχε για το θέμα με τον κ. Καλογιάννη και σημείωσε ότι την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες για την σύνδεση του νομού με την Εγνατία, τόσο από το Θεσπρωτικό έως τη γέφυρα Μπακόλα, όπου είναι έτοιμη η μελέτη, όσο και από τον κόμβο Παραμυθιάς μέχρι τον Μεσοπόταμο. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμα ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν όλες οι συνδέσεις με την Ιόνια και την Εγνατία αφού πολίτες και επισκέπτες θα μπορούν να μετακινούνται με ταχύτητα αλλά και με ασφάλεια. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα να προχωρήσει η μελέτη σύνδεσης με την Ιόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους των περιοχών που θα διέρχονται αλλά και τους επισκέπτες.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Αιτήσεις για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων

Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου –Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων- οι αιτήσεις για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου.Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και περιπτέρων, στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να μεριμνήσουν για τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκδοθεί η σχετική άδεια.Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιο συγκεκριμένα:
-Να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία του αιτούντος, το είδος, η διεύθυνση και το ΑΦΜ της ασκούμενης επιχείρησης καθώς και η θέση, η έκταση και το είδος του αιτούμενου προς χρήση χώρου.
-Να επισυνάπτεται κάτοψη του εξωτερικού χώρου στην οποία θα αποτυπώνεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης με ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών.
-Να επισυνάπτεται επίσης δημοτική ενημερότητα και εφόσον πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αντίγραφο της άδειας καταστήματος στην οποία προβλέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων με τη ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει.
Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας είναι η μη ύπαρξη βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Η "Πλαστικά Θράκης Α.Β.Ε.Ε." πούλησε θυγατρική της σε Τούρκους

Κανένα πρόβλημα για τους εργαζόμενους στα Γιάννενα

Η "Πλαστικά Θράκης Α.Β.Ε.Ε." ανακοίνωσε επίσημα ότι προχώρησε στην πώληση συμμετοχής (50%) που κατέχει η θυγατρική εταιρεία "Πλαστικά Θράκης Pack A.B.E.E." στην Τουρκική εταιρεία "Thrace Teknik" με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αντί συνολικού τιμήματος 810.000 Ευρώ. Η εταιρεία "Thrace Teknik" παράγει δοχεία συσκευασίας για παγωτά,γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 5,6 εκ. Ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματά της ήταν οριακά ζημιογόνα. Πρόκειται για πώληση θυγατρικής και όχι μέρους της μητρικής εταιρείας. Συνεπώς -προς αποφυγή παρερμηνειών- δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τους Γιαννιώτες εργαζόμενους στο εργοστάσιο της "Πλαστικά Θράκης Α.Β.Ε.Ε." στη ΒΙ.Π.Ε. Ιωαννίνων.

Σημαντικό έργο από τους εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας

Αποφασισμένοι να προασπίσουν το δικαίωμα ανοικοδόμησης ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος υγείας είναι οι εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας που από την Παρασκευή μεταφέρθηκε σε νέο χώρο την οδό Θ. Πάρλα (1ος όροφος - απέναντι από την είσοδο της Αγροτικής Τράπεζας) και θα διευκολύνει κατά πολύ το έργο τους. Το ιατρείο θα συνεχίσει να προσφέρει χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους που θα προσέρχονται σε αυτό, Έλληνες και μετανάστες, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση. Οι εθελοντές υγειονομικοί αναφέρθηκαν στην πορεία του τα δύο χρόνια της λειτουργία του και απεύθυναν έκκληση στους πολίτες της Πρέβεζας να βοηθήσουν με ότι μπορούν το Κοινωνικό Ιατρείο αλλά και στους συναδέλφους τους ιατρούς της πόλης να συνδράμουν στο έργο του κοινωνικού Ιατρείου.

Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές των Ιωαννίνων

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική ανακύκλωση» διοργανώνει τις «Μεγάλες Γιορτές της ανακύκλωσης για τους μαθητές» σε όλη τη χώρα, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.Οι μεγάλες γιορτές θα πραγματοποιηθούν σε 19 μεγάλους Δήμους, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Ιωαννιτών.Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και έως 19 Απριλίου, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά σχολικό τμήμα, προσκαλούνται να ανακυκλώσουν μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης των Δήμων τους και να κερδίσουν σημαντικά έπαθλα (Netbook, ποδήλατα, ΜP4 και MP3 player) ως επιβράβευση της ενεργούς συμμετοχής τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 14:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:Επικύρωση αποφάσεων 4ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για την υποβολή πρότασης και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 για το έργο: «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουλιών – Μαζαρακίου – Ριαχόβου και Καταρράκτη», προϋπολογισμού 500.000,00 €, και ορισμό ενός μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW , επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία : ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ -ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Το μεγαλύτερο μάθημα δίνουν αθόρυβα οι εκπαιδευτικοί σχολείων του Νομού Πρέβεζας


Το μεγαλύτερο μάθημα δίνουν αθόρυβα οι εκπαιδευτικοί σχολείων του Νομού Πρέβεζας που μέσα στον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, συγκέντρωσαν χρήματα για να σταθούν πλάι σε συναδέλφους τους από άλλα μέρη της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας και χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας, στάθηκε στο πλευρό οικογένειας μαθητή στην Πρέβεζα, η οποία επλήγη σοβαρά από φυσικό φαινόμενο.