Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Ένοπλη ληστεία στο supermarket Μασούτης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο…


Ένοπλη ληστεία έγινε πριν από λίγα λεπτά στο supermarket Μασούτης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Με την απειλή όπλων δύο μάλλον νεαροί, φορώντας κουκούλες εισέβαλαν και πήραν όλες τις εισπράξεις από το ταμείο. Οι λίγοι πελάτες που βρίσκονταν στο χώρο τρόμαξαν και μία κυρία λιποθύμησε. Φεύγοντας οι ληστές, περίπου 500 μέτρα πιο πέρα, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιβιβάστηκαν σε άλλο. Μάλλον οι ίδιοι διέπραξαν λίγα λεπτά μετά και 2η ληστεία πιο πέρα στο supermarket Τατσιώνης. Η αστυνομία αυτή την ώρα έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους.

«Όχι» στην «Αθηνά» και από την ΠΕΔ Ηπείρου

Αλλαγές που υποβαθμίζουν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ διαπιστώνουν οι αιρετοί
Την ομόφωνη αντίθεσή της στο τελικό σχέδιο «Αθηνά» και στις αλλαγές που αυτό επιφυλάσσει τόσο σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και με το ΤΕΙ Ηπείρου εξέφρασε χθες κατά τη συνεδρίασή της η ΠΕΔ Ηπείρου.Έστω και καθυστερημένα λοιπόν, μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα που είχε ανοίξει η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» η ΠΕΔ δεν είχε πάρει θέση, εκφράστηκε μια ακόμη φωνή αντίδρασης που έρχεται να ενωθεί μαζί με αυτές των δήμων αλλά κυρίως της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ηπείρου.Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος έθεσε και το θέμα, τόνισε πως οι αλλαγές που προτείνονται από το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δεν βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά ούτε στις αρχές τις οποίες είχε θέσει η ΚΕΔΕ κατά τη συνάντησή της με τον κ. Αρβανιτόπουλο, δηλαδή της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.«Η πρότασή μας ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο κι ένα ΤΕΙ σε κάθε Περιφέρεια, αλλά δεν εισακουστήκαμε», είπε ο κ. Παπαλέξης, ο οποίος ως δήμαρχος Άρτας έριξε το βάρος της τοποθέτησής του στην κατάργηση ουσιαστικά του τμήματος Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα δέχεται φοιτητές μέχρι το 2018 και από τότε θα μετακομίσει στο Ληξούρι.Τόνισε δε πως όλη η κοινωνία της Άρτας είναι αναστατωμένη με αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε χθες το βράδυ εκτάκτως θα λάμβανε ομόφωνη απόφαση κατά των αλλαγών στο ΤΕΙ.Από την πλευρά του και ο Νίκος Γκόντας συμφώνησε ότι υπάρχουν μια σειρά λόγων που αναγκάζουν την ΠΕΔ να είναι αρνητική στις προτάσεις του Υπουργείου λέγοντας ότι οι αλλαγές που προκύπτουν απ' αυτές διαταράζουν την ισορροπία που υπάρχει στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ήπειρο.«Βεβαίως και πρέπει να γίνουν αλλαγές αλλά δεν βλέπουμε καμία ορθή στο σχέδιο αυτό, ενώ επίσης υπάρχουν εθνικοί και ιστορικοί λόγοι για τη διατήρηση ορισμένων τμημάτων στην περιοχή», είπε ο κ. Γκόντας.Ο Γ. Παπαδιώτης με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του αιτήματος του πανεπιστήμιου για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, από την ΠΕΔ, λέγοντας ότι στην εποχή που ζούμε ότι μένει στάσιμο πεθαίνει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κοιτάει να εξελιχτεί, ενώ τέλος ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, αναφέρθηκε στο ΤΕΙ που βρίσκεται στον δήμο του κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις που οδηγούν στην υποβάθμισή του.«Παρέλασαν δήμαρχοι, βουλευτές και πολιτευτές από το γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου και όποιος είχε τη μεγαλύτερη δύναμη βγήκε κερδισμένος», είπε ο κ. Κάτσινος για τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε τελικά το σχέδιο.

Αντικειμενικές και Βοήθεια στο Σπίτι
Εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση της Τετάρτης που ήταν περισσότερο διαδικαστική, τέθηκαν άλλα δύο θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό το σύνολο της αυτοδιοίκησης.Το ένα έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες που είναι πολύ υψηλές και η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει, όπως άλλωστε κάνουν και οι δήμοι μεμονωμένα, τον εξορθολογισμό τους, και το άλλο με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι το οποίο απειλείται με λουκέτο.Οι βασικοί λόγοι είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων που έχουν αυστηροποιηθεί με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο αλλά και η αδυναμία των δήμων να το στηρίξουν οικονομικά αλλά και να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για να το αναλάβουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αυτό γιατί οι κοινωφελής επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούσαν να μετέχουν στον διαγωνισμό δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό μιας και οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα λήγουν.Έτσι αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο προς την ΚΕΔΕ με την πρόταση της ΠΕΔ να είναι η άμεση αλλαγή κριτηρίων για την ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα αλλά και η συγχρηματοδότησή του από το κράτος έστω και με ένα ελάχιστο ποσό, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ που εξασφαλίζουν τη συνέχιση του προγράμματος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια

Εκτός λίστας το αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Εντός Μαρτίου θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης, μέσω του οποίου οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την εμπορική λειτουργία και τη διαχείρισή τους με μακροχρόνιες συμβάσεις. Εξαιρείται από την παραχώρηση, το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, διότι «απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό».Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο των αεροδρομίων που θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, καθώς και θα διατηρηθούν όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η διάρκεια παραχώρησης είναι, κατ΄ ελάχιστο, 30- 35 χρόνια, ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα παράτασης.Τα αεροδρόμια θα ομαδοποιηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο εκείνων που είναι υψηλού ενδιαφέροντος, όσο και των υπόλοιπων.Στην πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνονται αεροδρόμια από το Αιγαίο και γενικότερα από τη βορειανατολική Ελλάδα, με κίνηση, το 2011, 9,3 εκατομμύρια επιβάτες και στη δεύτερη ομάδα, αεροδρόμια από τα νησιά του Ιονίου και ορισμένα από την ηπειρωτική χώρα, με συνολική κίνηση 8,3 εκατ. επιβάτες, το 2011.Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, μαζί με αυτά της άγονης γραμμής όπως είναι της Ικαρίας, της Αστυπάλαιας, των Κυθήρων, της Κάσου και του Καστελόριζου μένουν εκτός λίστας παραχώρησης!

Δήλωση του Βουλευτή Χρήστου Γκόκα για το σχέδιο ‘‘ΑΘΗΝΑ’’

Οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” για την αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι εκτός λογικής ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων και αντίθετες με τις γενικές αρχές που το ίδιο το σχέδιο επικαλείται. Η τήρηση των κριτηρίων και η από το νόμο προβλεπόμενη τεκμηρίωση υποχώρησε στη διάρκεια της διαβούλευσης σε πολιτικές πιέσεις και παραγοντισμούς.Τα κριτήρια πρέπει να είναι εκπαιδευτικά, επιστημονικά, κριτήρια επαγγελματικής προοπτικής που να εντάσσονται σε ένα σοβαρό σχέδιο συνενώσεων και συγχωνεύσεων, που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς και στόχους.Τα κριτήρια αυτά δεν τηρήθηκαν ικανοποιητικά στο πρώτο σχέδιο και κυριολεκτικά καταστρατηγήθηκαν στο δεύτερο, τόσο γενικά τόσο και σε ειδικότερες περιπτώσεις.Στην περίπτωση του ΤΕΙ Ηπείρου, έχουμε αιφνιδιαστικές ανατροπές με αποδυνάμωση και ως προς τον αριθμό των τμημάτων και ως προς τη δυναμικότητά του.Το ΤΕΙ Ηπείρου, με έδρα την Άρτα, έχει τις υποδομές και τη δυνατότητα παραπέρα ανάπτυξης στον επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αλλά και στήριξης της τοπικής ανάπτυξης με την άμεση σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα.Ειδικά σήμερα που ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το βασικό παράγοντα για το νέο εθνικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής μας. Επομένως τα τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου πρέπει να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμωθούν. Η δημιουργία μιας σχολής με ένα τμήμα μικραίνει το Ίδρυμα στον τομέα αυτό.Όσον αφορά δε στην πρόταση για κλείσιμο του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, είναι εντελώς ακατανόητη και απόλυτα ατεκμηρίωτη και μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως αποτέλεσμα παρασκηνίου.Το τμήμα αυτό είναι μοναδικό, η σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία ουσιαστική και σημαντική και πάνω απ’ όλα τηρεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια και δίνει επαγγελματική προοπτική στους σπουδαστές.Η πρόταση αυτή με βρίσκει απόλυτα αντίθετο. Καλείται ο κύριος Υπουργός να αντιληφθεί το λάθος και να αλλάξει άμεσα το σχεδιασμό για το ΤΕΙ Ηπείρου.Γιατί αφού τα κριτήρια είναι ίδια, πότε ήταν σωστός ο σχεδιασμός; Στην αρχή ή στο τέλος της διαβούλευσης;Από την πλευρά μου έχει ξεκινήσει και θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια, κάθε δυνατότητα για να διορθωθεί το λάθος αυτό και η αδικία. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, οι τοπικοί φορείς. Πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα στη διοίκηση του ΤΕΙ και τους σπουδαστές, με αγώνα, για τη διασφάλιση της προοπτικής για ένα δυναμικό και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό κέντρο στην περιοχή μας.

Προς δημοπράτηση τρία έργα του ΕΣΠΑ

Τρία έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προωθούνται προς δημοπράτηση, καθώς με έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς τους Δήμους Ζηρού και Νικολάου Σκουφά, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για τα τεύχη και τη διαδικασία. Τα έργα είναι τα εξής:
1. Αποκατάσταση – επανάχρηση Παλαιού Δημαρχείου Φιλιππιάδας, συνολικού προϋπολογισμού 581.616 ευρώ. (Σύμφωνη γνώμη υπό προϋποθέσεις)
2. Ανάπλαση Κεντρικών Οδών της πόλεως της Φιλιππιάδας, συνολικού προϋπολογισμού 1.185.980 ευρώ. (Σύμφωνη γνώμη υπό προϋπόθεση).
3. Κατασκευή Παιδικού Σταθμού στη Δ.Κ. Πέτα Δήμου «Ν. Σκουφά», συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Ορισμός Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων

Με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ορίστηκαν οι παρακάτω εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:
Καραμπίνας Ιωάννης για θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ιωαννίνων, αθλητικών υποδομών, ομαδικών αθλημάτων και λοιπών αθλοπαιδιών
Κολόκας Παντελής για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κλασσικού Αθλητισμού και Λίμνης Παμβώτιδας.
Πλιάκος Μιχαήλ για θέματα ενημέρωσης επί ειδικών θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης & Eγγειοβελτιωτικών Έργων.
Καττής Νικόλαος, για θέματα εκτέλεσης και υλοποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.
Παπαγιάννης Ιωάννης του Γεωργίου, για θέματα Αλιείας και Αμβρακικού Κόλπου
Παπαγιάννης Ιωάννης του Χρήστου για Πολιτιστικά Θέματα – εκδηλώσεις κλπ Περιφερειακής Ενότητας Άρτας
Δημάκος Δημήτριος του Ελευθερίου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.
Φίλη – Πασχάλη Αντιγόνη – Βασιλική, για θέματα Ιδιωτικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Νέοι εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα οριστούν και μελλοντικά, αναλόγως των υποχρεώσεων που προκύψουν.

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκφράζει την πλήρη αντίθετη της στο σχέδιο ''ΑΘΗΝΑ'' και ζητάει την άμεση απόσυρση του

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη τετρακοσίων πενήντα και πλέον ενεργών Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Ηπειρώτικων, Συλλόγων, Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται κύρια στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και Πανελλαδικά, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το επονομαζόμενο ''ΑΘΗΝΑ'' δυνάμει του οποίου, Α.- Συρρικνώνεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να λειτουργήσει Πολυτεχνική Σχολή , αλλά αφαιρούνται σχεδιασμένα τμήματα όπως το τμήμα Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και το τμήμα Μηχανικών Η/Υ τα οποία εντάσσονται βάσει του ως άνω σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Β.- Συγγχωνεύονται και καταργούνται Σχολές των ΤΕΙ Ηπείρου.Ειδικότερα για τα ΤΕΙ Ηπείρου, το σχέδιο ''ΑΘΗΝΑ'' προβλέπει μεταξύ άλλων,
1) το κλείσιμο από το 2018 του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί στην Άρτα από το 2.000, στο οποίο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 800 φοιτητές εκ των οποίων οι 689 είναι ενεργοί και παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους . Το εν λόγω τμήμα είναι πανελλαδικά αναγνωρισμένο , αφού οι φοιτητές του προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος . Έχει πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο εντάσσει στο ακαδημαϊκό πλαίσιο ένα σύστημα γνώσεων που αφορούν το αντικείμενο της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής . Έχει ιδιόκτητους χώρους με πλήρεις υποδομές , εξοπλισμένα εργαστήρια , βιβλιοθήκη , οπτικοακουστικό υλικό και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
2) Στην κατάργηση της αυτονομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής Άρτας, το οποίο αντί να αναβαθμιστεί λόγω της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής καταργείται.
3) Στην κατάργηση του Τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας Ηγουμενίτσας, παρά το ότι στην περιοχή αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών και η συνύπαρξή τους, είναι εποικοδομητική τόσο για την εκπαιδευτική, όσο και για την παραγωγική διαδικασία.
4) Στην συγχώνευση των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας, σε ένα τμήμα.
Αυτά τα ζωντανά εκπαιδευτικά ιδρύματα θέλει η Κυβέρνηση κατ΄ απαίτηση της τρόϊκας να τα κλείσει. Η ΠΣΕ εκτιμώντας πέραν όλων των παραπάνω ότι το κλείσιμο των τμημάτων αυτών είναι αντιπαραγωγικό , αντιεπιστημονικό , αντιεκπαιδευτικό και συμβάλλει στην περαιτέρω ερήμωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που ο λαός μας βιώνει και υποφέρει, η λειτουργία των παραπάνω τμημάτων συμβάλλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.Για όλους αυτούς τους λόγους η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο της Κυβέρνησης , διαμαρτύρεται εντονότατα προς αυτήν , την οποία καλεί να αποσύρει πάραυτα την εκπεφρασμένη βούλησή της , η οποία έχει αναστατώσει το λαό της Ηπείρου και της Αποδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας οργανώνει ανοιχτές συνελεύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας οργανώνει ανοιχτές συνελεύσεις μελών και φίλων του με θέματα :
α) Συζήτηση για τα τοπικά & τα πολιτικά ζητήματα και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα,
β) εκλογή τοπικών συντονιστικών επιτροπών ανά καλλικρατικό δήμο,
ως εξής :
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ: Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου πρώην δήμου Αχέροντα (Γαρδίκι) το Σάββατο 9/3 και ώρα 19:00.
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου «Πάνθεον» την Κυριακή 10/3 και ώρα 10:30.
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΏΝ: Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου, όπισθεν Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, την Δευτέρα 11/3 και ώρα 20:00.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απέναντι σε απλήρωτους οικογενειάρχες!!!

Ο Καχριμάνης προσπαθεί να απομακρύνει τους εργαζόμενους από το μπαλκόνι!
Την καταβολή των δεδουλευμένων τους,ζητούν οι εργαζόμενοι τοπικής βιομηχανίας SPIDER, που παραμένουν απλήρωτοι 11 μήνες και πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας!!!Οι εργαζόμενοι,  πραγματοποίησαν χθες πορεία και συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Ηπείρου καλώντας της Περιφέρεια αλλά και το Υπουργείο Εργασίας να δώσουν λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης,υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, να μην επιτρέπει στους απλήρωτους εργαζόμενους να αναρτήσουν πανό!Να σημειωθεί πως ένας από τους ιδιοκτήτες της μεταλλουργικής βιομηχανίας SPIDER,είναι ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιωαννίνων κ. Κώστας Πέτσιος,εκλεγμένος με την παράταξη του Περιφερειάρχη!!!

Στο 28,1% η ανεργία τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο!!!

Στο 26,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, έναντι 26,6% το Νοέμβριο, αν και σε απόλυτα μεγέθη αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων σε 1.321.236. Το ποσοστό των ανέργων ανήλθε κατά πέντε μονάδες συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2011 (21,4%), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τις θέσεις εργασίας τους έχασαν 263.596 άτομα, μέσα σε ένα έτος.Η ανεργία επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους νέους 15-24 ετών (ποσοστό 57,5%) οδηγώντας τους πολλές φορές στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών (34% από 28,8%), 35- 44 ετών (23,4% από 17,6%), 45-54 ετών (19,5% από 15,4%), 55-64 ετών (16,3% από 10,9%) και 65-74 ετών (5,7% από 4,1%).Η ανεργία πλήττει τις γυναίκες σε ποσοστό 29,3% (από 25,4% τον Δεκέμβριο 2011), ενώ στους άνδρες είναι 24,3% (από 18,4%).Το σοβαρότερο πρόβλημα μεταξύ των περιφερειών αντιμετωπίζουν η Αττική, με ποσοστό ανεργίας 28,4% (από 22,7% τον Δεκέμβριο), η Ήπειρος - Δυτική Μακεδονία (28,1% από 23%) και η Μακεδονία - Θράκη (26,9% από 22,9%). Ακολουθούν: Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (25,9% από 21,5%), Κρήτη (23,9% από 17%), Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,7% από 18,3%) και το Αιγαίο (22,6% από 14,2%).

Απασχολούμενοι και
μη ενεργός πληθυσμός

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.341.863 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί μειώθηκαν κατά 4.584 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011 και κατά 1.232 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2012.Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται σε 3.679.074 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 208.953 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011 (μείωση 5,4%) και αυξήθηκαν κατά 40.316 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2012 (αύξηση 1,1%).

Συνεχίζει να καταγράφει επιτυχίες η αστυνομία στην Ήπειρο

Ενάμιση τόνο χασίς και εκατό εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ένα μήνα
Περισσότερο από ενάμιση τόνο χασίς, τριακόσιες συλλήψεις λαθρομεταναστών, εκατό εξιχνιάσεις διαφόρων υποθέσεων καθώς κι άλλες επιτυχίες κατέγραψε στο ενεργητικό της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα.Για μια ακόμη φορά λοιπόν αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε ότι έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού αλλά και εξοπλισμού.Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά κατασχέσεις τον περασμένο μήνα είχαμε 1.667 τόνους χασίς, ο.86 γραμμάρια ηρωίνης, αλλά και ένα καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, δύο χειροβομβίδες, 169 φυσίγγια, 162 λαθραία πακέτα τσιγάρων και 16 οχήματα.Παράλληλα συνελήφθησαν συνολικά 149 άτομα για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και Ειδικών Ποινικών Νόμων, καθώς επίσης 9 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών και 308 μη νόμιμοι μετανάστες, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών). Ειδικότερα:

Οι σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν
Και τον Φεβρουάριου υπήρξαν αρκετές σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν, όπως αυτή της ανθρωποκτονίας σε βάρος 48χρονου που έγινε την 11-02-2013 στις Κεραμάτες Άρτας και συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως δράστης και ομολόγησε την πράξη του, ενώ συνελήφθη επιπλέον και μία 25χρονη ημεδαπή, η οποία ήταν παρούσα στο σπίτι του 36χρονου, την ώρα της ανθρωποκτονίας.Σημαντική ήταν ακόμη και η εξάρθρωση δύο αυτοτελών κυκλωμάτων εμπόρων ναρκωτικών από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, αποτελούμενες συνολικά από δέκα άτομα (συνελήφθησαν έξι έλληνες, μέλη των εγκληματικών ομάδων), οι οποίες οργάνωσαν την εισαγωγή στην Ελλάδα ποσοτήτων κάνναβης, συνολικού βάρους 397 κιλών, καθώς και οι συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, όπου ένας 48χρονος ημεδαπός, υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετέφερε με υπηρεσιακό αυτοκίνητο 149 κιλά κάνναβης, έχοντας αλλοιώσει την Διαταγή πορείας και το δελτίο κίνησης του οχήματος, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και στην πόλη της Ηγουμενίτσας όπου μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, κατηγορούμενοι για εισαγωγή, μεταφορά και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 339 κιλά κάνναβης, τα οποία ήταν κρυμμένα σε καρότσα φορτηγού ανάμεσα σε μπάλες τριφυλλιού, στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, όπου συνελήφθη ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε αποκρύψει σε καβάντζα παραπάνω από 268 κιλά κάνναβης, και στο Δελβινάκι Ιωαννίνων όπου ένας 42χρονος ημεδαπός, μετέφερε με το αυτοκίνητό του πάνω από 242 κιλά κάνναβης.Επίσης εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων, υπόθεση απόπειρας ένοπλης ληστείας σε σπίτι στους Ραψαίους Ιωαννίνων που έγινε τα ξημερώματα της (20.12.2012) και συνελήφθη, κατόπιν εντάλματος σύλληψης ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ αναζητούνται επιπλέον τρία άτομα, συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και την Ο.Π.Κ.Ε., πέντε άτομα, τα οποία εμπλέκονται σε κλοπές και μετέπειτα εκποίηση των κλοπιμαίων ενώ τέλος εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, οργανωμένη σπείρα διαρρηκτών αποτελούμενη από τρεις υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι εμπλέκονται σε 26 διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Καναλλακίου Πρέβεζας.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ: Συλλήψεις για απόπειρα διαρρήξεων καταστημάτων

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα και στην Άρτα δύο άτομα (ένας 18χρονος υπήκοος Αλγερίας και ένας 33χρονος ημεδαπός), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, σήμερα  λίγο μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, ο 18χρονος έσπασε το τζάμι της εισόδου καταστήματος εμπορίας λευκών ειδών και αποπειράθηκε να αφαιρέσει ένα μεταλλικό δοχείο που περιείχε κέρματα, έγινε όμως αντιληπτός από ένοικο, που διαμένει πάνω από το κατάστημα, ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία και οι αστυνομικοί οι οποίοι μετέβησαν άμεσα στο σημείο, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.Στην δεύτερη περίπτωση, χθες (06-03-2013) τα ξημερώματα στην Άρτα, ο 33χρονος αποπειράθηκε να διαρρήξει με αιχμηρό αντικείμενο την πίσω είσοδο καταστήματος (καφετέρια), πλην όμως έγινε αντιληπτός από την ιδιοκτήτρια, η οποία και ενημέρωσε την Αστυνομία. Μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις, ο δράστης εντοπίστηκε το απόγευμα στην πόλη της Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., όπου και συνελήφθη.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

ΑΡΤΑ: Επίσκεψη μαθητών από την Κύπρο στο Δήμαρχο

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 2ο Γενικό Λύκειο Άρτας και από το Λύκειο Πολεμιδιών Λεμεσού της Κύπρου επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, στο γραφείο του, με αφορμή την επίσκεψή τους στην πόλη της Άρτας στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο σχολείων, η οποία αποτελεί συνέχεια της αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα ανάμεσα στο 1ο Λύκειο Ιωαννίνων και στο Λύκειο Πολεμιδιών. Ο κ. Παπαλέξης αφού τους καλωσόρισε, έκανε μια γενική αναφορά στην πόλη της Άρτας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο πρόγραμμα της αδελφοποίησης, η οποία όπως είπε, ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας για ανταλλαγή πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων στοιχείων και διευρύνει το ρόλο του σχολείου και το άνοιγμά του στην κοινωνία.Η τελετή της αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο 2ο ΓΕΛ με εκδηλώσεις και από τις δύο πλευρές και παρουσίαση project με θέμα «Η συμβολή των κατοίκων της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Κύπρου στον αγώνα του 1821». Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τις δύο περιοχές. Η Δ/ντρια του 2ου ΓΕΛ Άρτας κυρία Παρασκευή Χαμπηλομάτη ευχαρίστησε το Δήμαρχο κ. Παπαλέξη, τους Αντιδημάρχους κυρίους Φώτη Γεωργίου και Δημήτρη Κέφη για την υποστήριξή τους, καθώς επίσης το σύλλογο των καθηγητών και τους γονείς των μαθητών όλου του σχολείου που δραστηριοποιήθηκαν γι’ αυτή την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών που άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξένησαν την αποστολή. Επίσης ευχαρίστησε τους μαθητές που με τις ικανότητές τους, τον ενθουσιασμό τους και την εργασία τους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.Στην αντιφώνησή της η εκπρόσωπος της αποστολής από το Λύκειο Πολεμιδιών, κυρία Ρέα Παπαδοπούλου, ευχαρίστησε τη Δ/ντρια, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που συνέβαλαν στην επιτυχία της αδελφοποίησης.Η επίσκεψη στο δημαρχείο ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Η αντιπροσωπεία της Κύπρου πρόσφερε στο Δήμαρχο Αρταίων αντίγραφο αγγείου από την αρχαία Κυπριακή ιστορία, το περιοδικό που εκδίδει το σχολείο και δύο εκδόσεις από συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν από το σχολείο. Ο Δήμαρχος ανταπέδωσε προσφέροντας ως δώρο, βιβλίο με τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, το dvd με τα μνημεία της Άρτας και αφίσα με το Γεφύρι.Η αποστολή, η οποία αναχωρεί αύριο το πρωί για την Κύπρο, έχει ξεναγηθεί ήδη στα αξιοθέατα της Άρτας και πρόκειται να επισκεφθεί και άλλους χώρους.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αποφασισμένες οι αρχές να βάλουν ένα τέλος στα τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών

Αποφασισμένες να βάλουν ένα τέλος στα τηλεφωνήματα που γίνονται το τελευταίο διάστημα στα Δικαστήρια της Πρέβεζας και προειδοποιούν για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών είναι οι αρμόδιες αρχές. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά, το τελευταίο πριν από λίγες μέρες με προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα το Ποντίκι, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στην λειτουργία των δικαστηρίων. Η Εισαγγελία και οι Αστυνομικές Αρχές έχουν διενεργήσει εκτεταμένες έρευνες και σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις πλέον επίσημες πηγές βρίσκονται, ένα βήμα πριν την σύλληψη του δράστη. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν κυρίως σε άτομα που είχαν όφελος να αναβληθεί η δίκη τους κερδίζοντας χρόνο, ενώ παράλληλα εξετάζονται καρτοτηλέφωνα και πιθανολογείται και η άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Τα άτομα που ακολουθούν την συγκεκριμένη τακτική για να πετύχουν την αναβολή μιας δίκης μπορεί να θέλουν να σώσουν το σπίτι τους, από έναν πλειστηριασμό ή μια κατάσχεση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την μικρή αυτή πίστωση χρόνου αφού μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές για τις πράξεις τους.

Ιδρύθηκε το Κοινωνικό Φροντιστήριο Θεσπρωτίας

Μετά από 2 περίπου μήνες από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Θεσπρωτία είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο Θεσπρωτίας είναι πραγματικότητα!Η διοικούσα επιτροπή:
Πρόεδρος Τζέγκας Χρήστος
Γραμματέας Γεωργίου Ιωάννης
Ταμίας Λιώλη Χριστίνα

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απορροφά τις νέες μειώσεις μισθών επενδύοντας έμπρακτα στο ανθρώπινο δυναμικό!

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ, με αφορμή την ετήσια εταιρική εκδήλωση που πραγματοποίησε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, στα πλαίσια της οποίας αναλύθηκαν οι στόχοι και οι προοπτικές για τη νέα χρονιά, ανακοίνωσε μέσω του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Νικολάου Χήτου πως «Η εταιρία θα απορροφήσει εξ ολοκλήρου τις νέες μειώσεις μισθών που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου (από 01/01/2013) και αφορούν τόσο την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ευελπιστούμε σαν εταιρία να συνεχίσουμε να αποτελούμε φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο».Σε μία εποχή που το δυσμενές οικονομικό κλίμα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, τη φυγή πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα, τη πτώση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας, υπάρχουν ελληνικές εταιρίες οι οποίες συνεχίζουν να επενδύουν και να αναπτύσσονται διατηρώντας παράλληλα όλες τις αρχές της υγιούς επιχειρηματικότητας.Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που το χαμηλό μισθολογικό κόστος θεωρείται από πολλές επιχειρήσεις αποτελεσματικό μέτρο για τη βιωσιμότητά τους, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ προχωρά σε προσλήψεις ενώ δεν έχει προβεί σε καμία μείωση, τόσο στις αποδοχές, όσο και στον αριθμό των εργαζομένων της.Με αυτόν τον τρόπο, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, αποδεικνύει έμπρακτα πως το σημαντικότερο κεφάλαιό της είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η διασφάλιση της απασχόλησης,της ευημερίας και της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα, συνολικά, αποτελεί για την εταιρία προϋπόθεση για τόνωση της κατανάλωσης, βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδο.

Αντ. Μπέζας προς Γερμανούς Βουλευτές: "Αλλαγές για να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη"

"Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν"
Διακομματική αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Αντώνη Μπέζα, συναντήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου με διακομματική αντιπροσωπεία μελών της αντίστοιχης Επιτροπής Οικονομικών του Γερμανικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό της κ. Wolfgang Tiefensee. Η γερμανική Αντιπροσωπεία στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα συναντήθηκε επίσης με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς επίσης και με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.Αντικείμενο της συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο της βελτίωσης των κοινοβουλευτικών σχέσεων Ελλάδας- Γερμανίας, ήταν η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Στην παρέμβασή του ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:« Η Γερμανία θεωρεί την ευρωπαϊκή κρίση ως κρίση χρέους, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την τήρηση ενός αυστηρού δημοσιονομικού συμφώνου. Η δημοσιονομική προσαρμογή όμως που επιχειρήθηκε στην πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η πιο απότομη και η πιο σκληρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και προκάλεσε ύφεση που ήταν τελικά μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι έλληνες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες, που για την περίοδο 2010-2012 έφθασαν αθροιστικά τα 49 δις ευρώ. Μαζί με τα μέτρα των ετών 2013-2014, θα διαμορφωθούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ σε μια πενταετία.Η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση αυτή ύφεση, έχει προκαλέσει αισθητή πτώση της απασχόλησης και έκρηξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 25% περίπου κατά μέσο όρο το 2012, ενώ το 2013 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος. Παράλληλα, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, συρρικνώνεται η αποταμίευση, απαξιώνεται το ανθρώπινο δυναμικό, αποθαρρύνονται επενδυτικές πρωτοβουλίες και δυσχεραίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων- ύφεσης».«H βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με απόλυτη συνέπεια στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Με βάση όμως την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, υπάρχουν μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν.Η αποδοχή των στόχων και των χρονικών περιορισμών του προγράμματος προσαρμογής, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εντοπίζουμε τα τυχόν λάθη που υπάρχουν. Μπορούν και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε όσα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν. Αλλαγές, και για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για να αποκλεισθεί ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη και σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής.Η υπέρμετρη για παράδειγμα αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οδήγησε σε μείωση των φορολογικών εσόδων και προκάλεσε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να ζητείται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μισθολογικού κόστους, όταν υπάρχει και η ανταγωνιστικότητα του φορολογικού κόστους. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, δεν μπορεί να διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα (23%), σε μια χώρα που η τουριστική βιομηχανία αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα».«Το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, προωθεί τη δημιουργία ενός «Ταμείου για την Ανάπτυξη», για το οποίο η γερμανική πλευρά παρέχει τεχνογνωσία. Θα ήθελα να σας επισημάνω, ότι η κεφαλαιακή συμμετοχή της γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW στο «Ταμείο για την Ανάπτυξη» θα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής αλλά γιατί κυρίως θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα, ουσιαστικής στήριξης της Ελλάδας.Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι υπάρχει θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, θα πρέπει να αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό εγκατάστασης επιχειρήσεων και η γερμανική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί».

Ποιος θα ενδιαφερθεί για το Βυζαντινό Ναό Κωστάνιανης;

Επέζησε… 700 χρόνια και σήμερα απειλείται με κατάρρευσηΤου ΚΩΝ/ΝΟΥ Π. ΓΚΑΛΝΤΕΜΗ

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ηπείρου εκπέμπει εναγωνίως σήμα κινδύνου.Είναι ο βυζαντινός ναός Ταξιαρχών (και Προδρόμου) Κωστάνιανης, λίγα μόλις χιλιόμετρα –μέσω Εγνατίας- από τα Γιάννενα κι ελάχιστα από την αρχαία Δωδώνη. Βαριά φορτωμένος με 800 περίπου χρόνια ζωής (χτίστηκε περί το 1240), με απανωτές στέγες, ψηλό ενσωματωμένο καμπαναριό, όμορφες αψίδες, δίλοβα παράθυρα με πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, επάλληλες οδοντωτές κεραμιδένιες γιρλάντες και αξιόλογες τοιχογραφίες, προκάλεσε εύλογα το ενδιαφέρον του Κώστα Κρυστάλλη που τον επισκέφτηκε περί το 1890 (Κ. Κρυστάλλη, Άπαντα, Γ. Βαλέτα, Αθήνα, σελ. 662), του Δημητρίου Ευαγγελίδη, που το μελέτησε επισταμένως (Ηπειρ. Χρονικά, τομ. 1931, σελ. 270), του Ιωάννη Λαμπρίδη (Ηπειρ. Μελετήματα, έκδοση ΕΗΜ, Ιωάννινα 1971, τευχ. 3, σελ. 17), του Hamond (Ήπειρος, μετάφραση Αθ. Γιάγκα, Αθήνα 1971, τομ. Α’, σελ. 211), του Σωτηρίου Δάκαρη, του Δ. Τριανταφυλλόπουλου, της Μ. Αχειμάστου – Ποταμιάνου και πολλών άλλων.Πλεγμένες αριστοτεχνικά στις κεραμοπλαστικές του γιρλάντες και στο φωτοστέφανο του Ταξιάρχη, λαϊκές μαγευτικές παραδόσεις εξιστορούν τη μακραίωνη ζωή του, εξηγούν πώς «χάθηκε», ύστερα από τους διωγμούς των Τούρκων με αφορμή την επανάσταση του Φιλοσόφου το 1611, πώς «ανακαλύφτηκε» από τον τσοπάνη που έψαχνε τη χαμένη γίδα, πώς βρέθηκε το αναμμένο καντήλι! Θρύλοι μουρμουρίζουν τα θαύματα της μεγάλης εικόνας του Αρχαγγέλου, που δεσπόζει στην αψίδα του καμπαναριού και αδιαλείπτως εποπτεύει και προστατεύει το χωριό. Θαύματα που συνεχίζονται ως τις μέρες μας, συγκινούν και προκαλούν δέος! Αδιάψευστο τεκμήριο είναι το τραύμα στο αριστερό μάτι του Ταξιάρχη, που προκάλεσε, εδώ και 200 χρόνια, ο ασεβής Τούρκος τσαούσης Μουχαρέμ, ανοσιούργημα που πλήρωσε με τον ακαριαίο θάνατό του στη σημερινή θέση «Μνήμα του Τούρκου»! Αλλά και το ενδεχόμενο της Κωστανιανίτικης καταγωγής του θρυλικού καλόγερου Σαμουήλ (Ι. Λαμπρίδη, Ηπειρ. Μελετήματα, έκδοση ΕΗΜ, Ιωάννινα 1971, τευχ. 10, σελ. 52) που ανατίναξε το Κούγκι το 1803, προσθέτει αξία στην αξία του Ναού κι αυξάνει το χρέος μας απέναντί του.Αυτό λοιπόν το περίφημο και πανέμορφο μνημείο, το κόσμημα της περιοχής, το καύχημα των Κωστανιανιτών και όχι μόνο, που γεννήθηκε μέσα στο Βυζάντιο και στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου, δυστυχώς φθείρεται ανεπανόρθωτα καθημερινά, κινδυνεύει κι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, γρήγορα θα καταρρεύσει. Τα κεραμίδια της στέγης έχουν σπάσει με επακόλουθο να εισέρχονται νερά στους θόλους. Η υγρασία κατατρώει τις τοιχογραφίες και μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, οι «άγιοι» ξεθωριάζουν, μουχλιάζουν, χάνονται, λες και μας εγκαταλείπουν γιατί δεν μας θεωρούν πλέον άξιους να τους αντικρύσουμε, λες και δεν καταδέχονται να μείνουν άλλο μαζί μας! Οι ειδικές ταινίες που εδώ και χρόνια επικολλήθηκαν πάνω τους με σκοπό να καθαριστούν κάποτε, βρίσκονται ακόμα εκεί και μας κοιτούν ειρωνικά! Λίγο έμεινε ακόμη να σβηστούν και τα τελευταία γράμματα της υπέρυθρης επιγραφής που αναφερόταν στο έτος ανέγερσης. Βαθιές ρωγμές διατρέχουν τους τοίχους κι αν δεν επουλωθούν έγκαιρα, τ’ αποτελέσματα είναι προφανή. Το σαράκι καταστρέφει τέμπλο και εικόνες.Όση φθορά υπέστη το μνημείο τα τελευταία 50 χρόνια δεν την υπέστη σ’ όλα τα προηγούμενα 700! Οι φτωχές ξυλόπορτες είναι πολύ αδύναμες ν’ αντισταθούν στο πρώτο λάκτισμα του όποιου επίδοξου ιερόσυλου. Δυστυχώς το πάθημα του 1981, όταν κλάπηκαν σπάνιες εικόνες και τα ξυλόγλυπτα βημόθυρα, δεν μας έγινε μάθημα. Το ευτύχημα βέβαια είναι ότι τα περισσότερα απ’ τα κλαπέντα βρέθηκαν τότε και τώρα είναι ασφαλή και κοσμούν τα βυζαντινά μουσεία Ιωαννίνων και Αθηνών.Κάνουμε έκκληση προς κάθε αρμόδιο, να πράξει ό,τι χρειάζεται, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του μνημείου. Αλλιώς θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν επί των ημερών μας απωλέσουμε μια τέτοια σπάνια κληρονομιά, έναν τέτοιον θησαυρό.Τέτοια μνημεία, τέτοια στολίδια δεν τα παρατάνε στην τύχη τους. Τα συντηρούν, τα διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού, ως πολύτιμα ιερά κειμήλια –όπως είναι πράγματι- και τα προβάλλουν. Μνημείο του 13ου αιώνα, δίπλα στην αρχαία Δωδώνη, στο οποίο φτάνεις σε 12 λεπτά από τα Γιάννενα, μπορεί να γίνει τόπος προορισμού, πόλος έλξεως, ιερό προσκύνημα. Κάθε έξυπνη πολιτεία θα φρόντιζε να το κρατήσει όρθιο, να το αναδείξει, να το αξιοποιήσει, να το «εκμεταλλευτεί». Η δική μας τι θα κάνει;

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΞΥΝΙΣΕ Ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΑ

ΑΓΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ FIMOTRO


Πολικές θερμοκρασίες καλύπτουν τις σχέσεις Ψωμιάδη με τον νυν περιφερειάρχη, Νεοδημοκράτη Ηπείρου Καχριμάνη, καθώς ο τελευταίος θεωρεί πως ο έκπτωτος μπαίνει στα χωράφια του και του χαλά τα σχέδια, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις που δημοσίευσε το Fimotro. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Πανίκας έχει εναγκαλιστεί στις συχνότατες επισκέψεις του στα Γιάννενα, με συμφέροντα αντίθετα προς τον Καχριμάνη, ο οποίος με την σειρά του έχει αναδείξει τον γιο του ως επιχειρηματία
Σ’ αυτό όμως τον βοήθησε κάμποσο με επιδοτήσεις, ένας άλλος Θεσσαλονικιός. O ανεκδιήγητος διορισμένος περιφεριάρχης Πανοζάχος, που απαγκιστρώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή και έκανε μια χαρά τις δουλείες του, αφού ποτέ δεν εγκατέλειψε και την παράλληλη δραστηριότητά του ως «μεγαλοσύμβουλος» του Βορρά.Θα επανέλθουμε για τη... μπουγάδα του Πανίκα...

Αναδημοσιευση  από  fimotro

Απλήρωτοι οι παραγωγοί της Δωδώνης

Eντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων που διαθέτουν το γάλα τους στην Δωδώνη.Ηδη διανύουν τον τρίτο μήνα απλήρωτοι γεγονός που όπως αναφέρουν συνέβη για πρώτη φορά στην πολυετή συνεργασία τους με την Γαλακτοβιομηχανία.Οι οφειλές αφορούν τον Ιανουάριο , τον Φεβρουάριο και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και οι παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα των ζωοτροφών που πρέπει να προμηθεύονται κάθε μήνα .Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και απασχολεί τους προμηθευτές οι οποίοι ζητούν να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα.Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε την οποία υπογράφει ο κ.Φώτης Ζέρβας εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας τα εξής:“ Η FAST TRACK «πώληση» της μεγαλύτερης Γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου από την κυβέρνηση δείχνει ήδη τα πρώτα «αναπτυξιακά΅» της αποτελέσματα.Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται ήδη στα όρια της αντοχής τους.Από την αρχή του έτους οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι .Οφείλει λοιπόν το νέο καθεστώς ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις απέναντι στους Ηπειρώτες παραγωγού οι οποίοι είναι βασικός κινητήριος μηχανισμός της οικονομίας της Ηπείρου.Οσοι λοιπον αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ σ΄ αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς παρά την διαφωνία πολλών από εμάς θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι και υπεύθυνοι και υπόλογοι στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.Ας πράξουν τα δέοντα πριν είναι πολύ αργά."

13 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΚΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης ανακοινώνει την πρόσληψη 13 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικής διάρκειας 2 ετών για την υλοποίηση του προγράμματος "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ".Η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των ειδικοτήτων που ζητούνται βρίσκονται αναρτημένες στα γραφεία της Διοίκησης της ΕΨΕΠ, Καλούδη 8β, 2ος όροφος. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 26510 39820 και στην ιστοσελίδα του φορέα www.epsep.gr ,καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΚΠΑΠΑ www.okpapa.gr. Αιτήσεις υποβάλλονται απο 7 - 3 - 2013 ΕΩΣ 22 - 3 - 2013.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σύσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας με την συμμετοχή του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημοσθένη Αναγνωστάκη, του Διοικητή της Υπηρεσίας Πρέβεζας Απόστολου Βασδέκη και του υπόλοιπου προσωπικού. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καλύτερη δυνατή λειτουργία της υπηρεσίας ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου του 2013. Εν τω μεταξύ άσκηση ετοιμότητας προγραμματίζει για την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 10.30 το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας. Η άσκηση αφορά την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων με την κωδική ονομασία Σεισιχθών και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού τελωνείου που βρίσκεται στην παραλιακή οδό Ελ. Βενιζέλου .

ΗΠΕΙΡΟΣ-Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος!

Τα στοιχεία των ελέγχων της Ειδικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ για το 2012 δείχνουν πως η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει στην ευρύτερη περιοχή
Σχεδόν ένας στους 5 εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά, είναι ανασφάλιστος. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τους 2000 περίπου ελέγχους τους οποίους διενήργησε η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου του ΙΚΑ Ηπείρου για το 2012, ενώ ανησυχητικό είναι και το ότι η εικόνα αυτή δείχνει να συνεχίζεται και το πρώτο δίμηνο του 2013.Για το 2012 διαπιστώνεται, ότι το 22% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι είτε σε απογεγραμμένες επιχειρήσεις, είτε σε αναπόγραφες, σε επιχειρήσεις δηλαδή που δεν έχουν εμφανιστεί στο ΙΚΑ για να καταχωρήσουν στο ειδικό βιβλίο έστω έναν εργαζόμενο.Συνολικά για το 2012 σε 1979 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, βεβαιώθηκαν 382 περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα 330.500 ευρώ.Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, 86 ήταν αναπόγραφες που απασχολούσαν Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι όμως δεν ήταν πουθενά καταγεγραμμένοι.Την πρωτοκαθεδρία στις παραβάσεις σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Υπηρεσίας στην Ήπειρο Σωτήρη Ζαφείρη έχει ο χώρος της εστίασης, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ και ακολουθούν τα εμπορικά καταστήματα.Ο κ. Ζαφείρης απηύθυνε έκκληση στους εργοδότες, αλλά και στους εργαζόμενους να μην προχωρούν σε μεταξύ τους συμφωνίες, για την ανασφάλιστη εργασία, καθώς το πρόβλημα προσλαμβάνει διαστάσεις. «Κατανοούμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης και την ανάγκη των εργαζομένων. Γίνεται παζάρεμα όμως της θέσης και πολλοί εργαζόμενοι δέχονται τις προτάσεις να εργαστούν ανασφάλιστοι. Όταν διαπιστώνουν όμως ότι μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ζητούν από την υπηρεσία να τους αναγνωρίσει τα ένσημα, ενώ οι ίδιοι όταν κάναμε τους ελέγχους υποστήριζαν ότι δεν είναι εργαζόμενοι», σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.Οι παραβάσεις συνεχίζονται να βεβαιώνονται και το πρώτο δίμηνο του 2013. Τον Ιανουάριο σε Γιάννινα, Πρέβεζα και Άρτα βεβαιώθηκαν 33 παραβάσεις ανασφάλιστης εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα 22.500 ευρώ.Τον Φεβρουάριο οι παραβάσεις ανασφάλιστης εργασίας ήταν 25 για τα Ιωάννινα, τη Φιλιππιάδα και τη Θεσπρωτία και τα πρόστιμα ανήλθαν σε 30.000 ευρώ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δήλωση δημάρχου για το σχέδιο "Αθηνά"

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου «Αθηνά» από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το τελικό κείμενο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», όπως αυτό αναρτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, για τα όσα προβλέπει ως προς το μέλλον του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ Ηπείρου.Η τελική πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ειπώθηκαν σε σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δήλωνε θετικός κατ’ αρχήν για την παραμονή του Τμήματος Ιχθυοκομίας στην πόλη μας.Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δε συμπίπτει με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από το Υπουργείο στη συνάντησή μας.Η απόφαση αυτή λειτουργεί σε βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, υποβαθμίζοντάς την, την ίδια ώρα που το Υπουργείο έχει επιλέξει διαφορετικό τρόπο μεταχείρισης για άλλες περιοχές της χώρας.Η Ηγουμενίτσα, όπως έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη παραμονή του Τμήματος Ιχθυοκομίας. Πιστοποίηση, προγράμματα σπουδών, διασύνδεση με την αγορά εργασίας κ.ά.Επιπλέον, με τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, παρά τις τρεις κατευθύνσεις που δημιουργούνται, χάνεται η μοναδικότητα του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, που το καθιστούσε ιδιαίτερα ελκυστικό.Απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθούν υπόψιν τα πλεονεκτήματα του Νομού και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σήμερα Τσικνοπέμπτη θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του Φαναριώτικου Καρναβαλιού στο Καναλλάκι

Σήμερα Τσικνοπέμπτη θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του Φαναριώτικου Καρναβαλιού στο Καναλλάκι, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή της αποκριάς με την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση .Σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας Καρναβαλιού σήμερα Τσικνοπέμπτη το ραντεβού δίνεται στις 7:30 το απόγευμα στο Γυμνάσιο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης και οι καρναβαλιστές θα κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία για το άναμμα της φωτιάς. Το Σάββατο στις 4 το απόγευμα οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου διοργανώνουν αποκριάτικό βάψιμο των μικρών τους φίλων και αμέσως μετά το λόγο θα πάρει ο κλόουν και ο ταχυδακτυλουργός . Το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου θα στηθεί δημοτικό λαϊκή βραδιά στην κεντρική πλατεία και την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην κεντρική πλατεία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα αλλά και το πάρτυ μασκέ που θα ακολουθήσει.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Διαφθορά - Οι Δικλείδες Ασφαλείας που Λείπουν

Γράφει ο Γιώργος Παπαμώκος

Η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς στη χώρα. Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται τόσο από κρατικές υπηρεσίες όπως η επιθεώρηση της δημόσιας διοίκησης ή ο συνήγορος του πολίτη αλλά και από την κοινή γνώμη. Επιβεβαιώνεται δε και από την πρόσφατη επικαιρότητα.Το πρόβλημα πηγάζει τόσο από το κυρίαρχο μοντέλο διακυβέρνησης (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_08/07/2003_69269 (παρακαλώ στον σύνδεσμο που παραπέμπω δώστε έμφαση στο κομματικό κράτος και όχι στην τότε πολιτική σκηνή) που ακολουθήθηκε πιστά και από πολλούς εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες όσο και πολλές φορές από την ποιότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων στο Δήμο ή στη Νομαρχία ή στην Περιφέρεια.Οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι αντίστοιχοι του Β’ βαθμού, είναι πολλές φορές άσχετοι με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Άλλοι ασκούν διοίκηση για πρώτη φορά. Η άγνοια για τη λειτουργία και το νομικό καθεστώς των φορέων ή των δομών που πρόκειται να διαχειριστούν τους κάνει πολύ επικίνδυνους για το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτό φταίμε και εμείς οι ψηφοφόροι που ψηφίζουμε πασιφανώς άσχετους ανθρώπους να ασκήσουν διοίκηση.Στη σημερινή εποχή που οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις παλιές «καλές εποχές» και η νομική, διοικητική και οικονομική αλληλεξάρτηση φορέων, υπηρεσιών και δομών είναι έντονη, πολλοί πελαγοδρομούν και κυριολεκτικά βουλιάζουν ή πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Η άγνοιά τους αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους δημοτικούς ή περιφερειακούς υπαλλήλους, που προφανώς έχουν επιλεγεί από τον προηγούμενο αιρετό, (άρα είναι «με τους άλλους») τούς κάνει να αναπαράγουν το ίδιο σάπιο μοντέλο άσκησης διοίκησης: «Επιλέγω τους κολλητούς συγγενείς και φίλους, για να με πλαισιώσουν στο διοικητικό μου έργο αφού μόνο αυτούς εμπιστεύομαι ή, ακόμα χειρότερα, με αυτούς θα βάλω κάτι παραπάνω στην τσέπη»!! Αν προσθέσουμε και τα ρουσφέτια που πρέπει να ξοφλήσουν τότε θα καταλάβουμε γιατί οδηγήθηκαν σε διοικητική κατάρρευση πολλοί δήμοι: Η κατάληψη θέσεων ευθύνης από ανάξιους υπαλλήλους ανά τετραετία οδήγησε τους δήμους σε κατάρρευση όλων των επιπέδων. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση αλλά και ξεγύμνωσε τους υπεύθυνους, ενώ έδεσε τα χέρια σε πολλούς ικανούς δημάρχους ή περιφερειάρχες, έντιμους και με όρεξη για δουλειά.Δημοτικές υπηρεσίες πληροφορικής στελεχωμένες με διοικητικούς υπαλλήλους, οικονομικές υπηρεσίες στελεχωμένες με απόφοιτους Β’βάθμας εκπαίδευσης που δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, και διάφορες άλλες τραγελαφικές καταστάσεις είναι κυρίαρχες. Ο καθένας μας έχει να διηγηθεί και από μια τέτοια τραγελαφική ιστορία. Και φυσικά γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι υπάλληλοι αλλά και εκείνοι που χτίσανε διοικητικές δομές τέρατα με τις συνεχείς ανακατατάξεις ή προσλήψεις ημετέρων υπαλλήλων με βάση όχι την ανάγκη της υπηρεσίας και τις ικανότητες των υποψηφίων αλλά με βάση το βαθμό συγγένειας με κάποιο μέλος της αυτοδιοικητικής αρχής.Επίσης, ενώ ο κάθε δήμαρχος μπορεί να μην έχει υπαλλήλους να βγάλουν τη δουλειά σε κρίσιμες υπηρεσίες, έχει παντού υπαλλήλους - ρουφιάνους κατά το κοινώς λεγόμενο – που είναι αργόμισθοι και η μόνη τους δουλειά είναι να λένε στον Δήμαρχο αν δουλεύουν οι υπόλοιποι!!!!Συνέπεια αυτών των τακτικών είναι οι δήμοι να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου ορισμένες υπηρεσίες τους. Αν αναζητήσει κανείς τις ρίζες του προβλήματος θα χρειαστεί να αναφερθεί σε πολλές παραμέτρους, όπως το πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας του Α’ και Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολλά άλλα κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα.Δεν θα αναφερθώ τώρα σε αυτά. Θα προτιμήσω να καταθέσω τις προτάσεις μου. Προτείνω λοιπόν μερικές αλλαγές που θα απεξαρτήσουν τον υπάλληλο από την εξουσία σε ότι αφορά την επιλογή του.Μέχρι τώρα, ο υπάλληλος που επιλέγεται από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη, ειδικά για τις κρίσιμες θέσεις ευθύνης, θεωρείται «δικός του» και επειδή πολλές φορές είναι και ανάξιος για τη θέση ή δεν μπορεί να προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ γιατί δεν έχει τα προσόντα, είναι βέβαιο ότι, για να κρατήσει τη θέση του, θα κλείσει τα μάτια ή, ακόμη χειρότερα, θα συμμετέχει στις παρανομίες της εκάστοτε αρχής.Για τους έντιμους υπαλλήλους, που προσελήφθησαν αξιοκρατικά, μέσα από διαφανείς διαγωνισμούς, είναι γνωστό ότι η διεφθαρμένη πολιτική εξουσία έχει πάντα ανάγκη από υπαλλλήλους διεφθαρμένους, χαμηλότατων προσόντων, ή υπαλλήλους με σκυμμένο το κεφάλι, υποταγμένους και εξαρτημένους από αυτούς που ασκούν εξουσία, για να μπορέσουν μαζί, χέρι χέρι να υλοποιήσουν τις ανομίες τους. Η ευθύνη είναι τεράστια. Θα πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός ότι όλοι όσοι διαπλέκονται με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, (είτε το ίδιο το Δημόσιο, είτε ο ιδιωτικός τομέας) έχουν ανάγκη το διεφθαρμένο κράτος και γι΄αυτό το συντηρούν. Ο φοροφυγάς ιδιωτικός τομέας έχει ανάγκη τον υπάλληλο που λαδώνεται στην εφορία και θα παρέμβει στην πολιτική εξουσία για να διατηρήσει ο «λαδοπόντικας» τη θέση του. Ο Δήμαρχος που βάζει χέρι στο ταμείο το Δήμου έχει ανάγκη τον υπάλληλο της ταμειακής ή οικονομικής υπηρεσίας γιαν κλέψει χωρίς πρόβλημα, και θα τον ορίσει προϊστάμενο αυτής της υπηρεσίας ή θα τον τοποθετήσει εκεί μόλις αναλάβει την εξουσία. Είναι κρίσιμο να σπάσει η εξάρτηση της επιλογής και τοποθέσησης του ανώτατου κρατικού υπαλλήλου σε κρίσιμους τομείς της διοικητικής ιεραρχίας από τον εκάστοτε αιρετό.
Προτείνεται λοιπόν:
1. Κανένας αιρετός δεν θα πρέπει να αφεθεί να ασκήσει δημόσια διοίκηση αν δεν γνωρίζει στοιχειώδεις αρχές δημόσιας διοίκησης. Όλο τα μέλη του εκλεγμένου δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλιου πριν αναλάβουν θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σε συζητήσεις με δήμαρχο μεγάλου δήμου με έκπληξη διαπίστωνα ότι δεν γνώριζε στοιχειώδη πράγματα αν και είχε μεγάλη εμπειρία. π.χ. μου είπε για υπηρεσία που ελέγχεται διοικητικά και από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο: « Τι δουλειά έχει το υπουργείο, μόνο εγώ διοικώ τον Δήμο!»
2. Ισχυροποίηση των δημοτικών υπαλλήλων που υπηρετούν σε νευραλικές θέσεις και ανεξαρτητοποίηση του διορισμού τους σε τέτοια θέση από την εκάστοτε δημοτική ή περιφερειακή αρχή:Όλοι οι γενικοί γραμματείς των δήμων αλλά και οι διευθυντές οικονομικών διοικητικών, νομικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι αυξημένων προσόντων, θα επιλέγονται από τον ΑΣΕΠ, θα είναι απαραιτήτως πτυχιούχοι διοικητικών οικονομικών σχολών ή αντίστοιχης με τη θέση ειδικότητας και θα μπορούν να μετακινούνται από Δήμο σε κοντινό Δήμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μη δημιουργούνται εστίες διαπλοκής. Επίσης τις ανώτατες θέσεις στη διοικητική ιεραρχία θα πρέπει να τις καταλαμβάνουν απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει και στην Περιφέρεια αλλά και σε όλες τις διοικητικές δομές του κράτους. Για να μην έχουμε ξανά το φαινόμενο το οποίο διαπίστωσα σε πολλές δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες όπου για παράδειγμα φιλολόγοι ή απόφοιτοι λυκείου με χαμηλό βαθμό αποφοίτησης μάλιστα, να εργάζονται σε οικονομικές υπηρεσίες επειδή αμοίβονται καλύτερα, (και φυσικά τη δουλειά τη μάθανε στου κασίδι το κεφάλι) και φυσικά να κάνουν και τις ιδιαίτερες χάρες – βλέπε ανομίες - σε αυτούς που τους τοποθέτησαν εκεί.
3. Οι παραπάνω υπάλληλοι,να είναι τελικοί υπογράφοντες για πολλά θέματα,να προστατεύονται νομικά απέναντι στην αυθεραισία του κάθε Δημοτικού Συμβούλου ή Δημάρχου ή Περιφερειακού Συμβουλίου - Περιφερειάρχη που θα προσπαθήσει να αυθαιρετήσει σε θέματα προσλήψεων ή σε οικονομικά και άλλα θέματα,να αποφασίζουν τις ανάγκες προσλήψεων του Δήμου ή της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμαρχο – Περιφερειάρχη και να έχουν τη δυνατότητα βέτο σε ότι αφορά τις ανάγκες και την περιγραφή των προσόντων,να προστατεύουν τον Δήμο από τυχόν φαινόμενα διαφθοράς της Δημοτικής εξουσίας.Τέλος, να είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τον κάθε έντιμο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη και να τον καθοδηγούν και να τον προστεύουν με την εμπειρία τους σε θέματα διοίκησης με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου, της Περιφέρειας και των δημοτών. Ποιος αιρετός δεν θα είχε εμπιστοσύνη σε τέτοιους υπαλλήλους; Μόνο οι ανίκανοι ή οι διαφθαρμένοι ή οι εγωπαθείς.
4. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες και κατά συνέπεια και οι ανωτέρω υπάλληλοι, να ελέγχονται από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή την αποκεντρωμένη Διοίκηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από αίτημα του Δημάρχου ή από καταγγελία πολίτη η οποία δεν είναι πάντοτε και αξιόπιστη μιας και πολλές φορές οι ίδιοι οι πολίτες ζητούν παράνομα πράγματα και με απειλητικές διαθέσεις.
Οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ομαλής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα γιατί είναι σίγουρο ότι, ακόμη και έτσι, θα βρεθούν υπάλληλοι που θα θεωρήσουν ότι αυτοί διοικούν πια τον Δήμο και επίσης θα βρεθούν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες που θα πολεμήσουν με λύσσα τα παραπάνω επειδή δεν μπορούν απλά να λειτουργήσουν σε συντεταγμένη Δημόσια Διοίκηση! Και για το πλαίσιο λειτουργίας υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που θα το σχεδιάσουν και θα το προσαρμόσουν. Και μιας και δεν έχω τέτοια ειδικότητα σταματώ εδώ.Οι παραπάνω προτάσεις θεωρώ ότι είναι δικλείδες ασφαλείας που λείπουν και γι αυτό οι τοπικές αυτοδικοικήσεις έχουν γίνει εστίες διαφθοράς. Γιατί τόσα χρόνια κανείς δεν το σκέφτηκε; Μα γιατί όλοι υπηρετούσαν το μοντέλο διακυβέρνησης που αναφέρθηκε πιο πάνω:
Κράτος = Κόμμα, παράταξη ,οικογένεια, κουμπάροι.....
Συμπληρώστε ο καθένας ανάλογα με την εμπειρία του!

Σε καινούργιο χώρο, μεταφέρθηκε το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας

Σε καινούργιο χώρο, μεταφέρθηκε το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, χάρη στην βοήθεια και την στήριξη όλων αυτών που συμμετείχαν με πολλούς τρόπους σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης, ,που κλείνει σε λίγο δύο χρόνια λειτουργίας. Ο νέος χώρος βρίσκεται στην οδό Θ. Πάρλα 1ος όροφος (απέναντι από την είσοδο της Αγροτικής Τράπεζας) και μας προσκαλεί να τον γνωρίσουμε αύριο Παρασκευή, στις 8:30 το βράδυ για να ανταλλάξουμε σκέψεις για τη λειτουργία και τις δράσεις του ιατρείου, σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης που το 30% τουλάχιστον του πληθυσμού, είναι ανασφάλιστοι, αλλά και την αδυναμία μιας σημαντικής μερίδας ασφαλισμένων να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περίθαλψη. Τέλος στην πρόσκλησή τους αναφέρουν επειδή η κρίση εκτός από τους αγώνες και την αλληλεγγύη χρειάζεται και καλή παρέα και διασκέδαση η κουβεντούλα θα συνοδεύεται από κρασί, μεζέδες σπιτικούς και μουσική, από φίλους.

Αιολικά πάρκα στα Τζουμέρκα: Άνθρακες ή θησαυρός;

Γράφει ο Δημήτρης Στεργιούλης

Ένα βήμα πριν την άδεια εγκατάστασης βρίσκεται το μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 36 MW στην κορυφογραμμή Ξέρακας - Περδικόβρυση στα σύνορα Θεοδωριάνων και Αθαμανίου.Έχουν γνωμοδοτήσει θετικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και έχει δοθεί και η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΚΑ.Το θέμα, αν και πολύ σοβαρό,δεν απασχόλησε μέχρι τώρα το Δήμο και το Δημοτικό συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων.Κατασκευάστρια εταιρεία η ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε & ΣΙΑ ΑΡΤΑ Α.Ε με μετοχική σύνθεση: WIND-KRAFT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε 90% και ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε 10%. Σύμφωνα με την ΜΠΕ και την ΕΠΟ του έργου, το αιολικό πάρκο ισχύος 36 MW, αποτελείται από 12 Α/Γ ισχύος 3 MW η κάθε μια, θα εγκατασταθεί στην κορυφογραμμή στα σύνορα Αθαμανίου ,Θεοδωριάνων και Καψάλων σε μήκος 3.600 μέτρων και η επιφάνειά του θα καλύπτει 1.431 στρέμματα.Το ύψος της κάθε Α/Γ μαζί με τα πτερύγια θα φτάνει τα 120 μέτρα και θα χρειαστεί για κάθε μια ισόπεδο πλάτωμα 50Χ55 μέτρων.Συνολικά για την εδραίωση των Α/Γ θα απαιτηθούν εκσκαφές της τάξης των 6.511 κυβικών μέτρων. Απαιτείται βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας σε μήκος 6.486 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων και διάνοιξη νέας οδοποιίας για την προσπέλαση και την επικοινωνία των Α/Γ μήκους 3.429 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επέμβαση, που σίγουρα θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.Ωστόσο παραμένουν μερικά αγκάθια, που έχουν να κάνουν κυρίως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Μπορεί στη ΜΠΕ του έργου να φαίνεται ότι η περιοχή εγκατάστασης είναι δημόσια και ανήκει στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, που περιλαμβάνει την πρώην κοινότητα Θεοδωριάνων κια τον πρώην Δήμο Αθαμανίας, όμως τμήματά της διεκδικούνται ως ιδιόκτητα από τους Συνεταιρισμούς Αθαμανίου και Καψάλων - Τετρακώμου. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με τους δύο Συνεταιρισμούς, για τον καθορισμό ετήσιου μισθώματος για τις ανεμογεννήτριες, που θα εγκατασταθούν στην περιοχή ιδιοκτησίας τους. Όσο για τις Α/Γ που θα εγκατασταθούν στην περιοχή της πρώην κοινότητας Θεοδωριάνων, ποσοστό 1,7% από τα έσοδα αυτών θα πηγαίνουν, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ ποσοστό 1% θα πιστώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά προτεραιότητα των κατοίκων Θεοδωριάνων.Σύμφωνα με την μελέτη τα ετήσια έσοδα για την εταιρεία θα είναι περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ(!). Πιο απλά, η εταιρεία με λιγότερα από 200 χιλιάδες ευρώ καλύπτει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Δήμο, τους Συνεταιρισμούς και τις πιστώσεις στα τιμολόγια των κατοίκων, οπότε μένουν περίπου 6,8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έσοδα γι'αυτή. Όσο για τις υποσχέσεις για δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά "χάντρες"στους ιθαγενείς.Το μεγαλύτερο αιολικό στην Ευρώπη έχει μόλις τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Στην κατασκευή του αιολικού πάρκου αντιδρούν έντονα πολλοί κάτοικοι και μεριδιούχοι του Συνεταιρισμού Καψάλων - Τετρακώμου, προβάλλοντας σοβαρές περιβαλλοντικές ενστάσεις. Πρόσφατα απευθύνθηκαν με εξώδικη δήλωση προς τις αρμόδιες για την αδειοδότηση υπηρεσίες και την κατασκευάστρια εταιρεία, ζητώντας την ακύρωση του έργου.Επίσης με ένδικα μέσα έχουν προσβάλει απόφαση του Δ.Σ τους Συνεταιρισμού τους, η οποία ήταν θετική στην κατασκευή του αιολικού.Κι αυτό, γιατί όπως υποστηρίζουν, δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία.Η περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου ανήκει στην Ζώνη ΙΙΙ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων,όπου επιτρέπονται οι αιολικοί σταθμοί. Ταυτόχρονα όμως είναι εντός προστατευμένης περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, αφού έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) της ορνιθοπανίδας. Με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, εκτείνεται εντός περιοχής εξάπλωσης του ζαρκαδιού και γειτνιάζει με περιοχή εξάπλωσης αγριόγιδου, ενώ κατά περιόδους η περιοχή αποτελεί βιότοπο για την αρκούδα.Τέλος ένα μικρό τμήμα της περιοχής εγκατάστασης εμπίπτει στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αθαμανίου-Θεοδωριάνων. Και όμως, παρόλο το αυξημένο καθεστώς προστασίας της περιοχής, όπως περιγράφεται παραπάνω, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση τέτοιων έργων.Το αιολικό αυτό για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων αποτελεί μόνο την αρχή.Τελευταία έχει προστεθεί μια ακόμα άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό 21,5 MW στη θέση 'Κοκκινόλακα" στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Αθαμανίας και της Δημοτικής ενότητας Τετραφυλίας. Μεγάλα ερωτηματικά όμως δημιουργεί μια αίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ από την ετερεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το νέο τεράστιο αιολικό πάρκο 50 MW αποτελούμενο από 25 Α/Γ, σε 'ολη την κορυφογραμμή των Κεντρικών Τζουμέρκων. Ξεκινά από την κορυφή "Τρία Σύνορα", συνεχίζει στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων στο "Καταφίδι" και φτάνει πέρα από τον αυχένα τον Μελισσουργιώτικο. Η περιοχή εγκατάστασης ανήκει στη Ζώνη ΙΙ του Πάρκου Τζουμέρκων στην οποία ΔΕΝ επιτρέπονται τα αιολικά πάρκα. Η ΡΑΕ στο γεωπληροφοριακό χάρτη της έχει κανονικά χωροθετημένες τις Α/Γ εντός της ζώνης αποκλεισμού(!), χωρις να έχει απορρίψει ακόμα την αίτηση.
Όλα αυτά στο όνομα της "προστασίας του περιβάλλοντος" και της "αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής" και μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις.Σαν αυτή του Αμερικανού Dr John Etherington στο βιβλίο "The wind farm scam" που αποδεικνύει ότι η αιολική ενέργεια ελάχιστα οφέλη έχει στην μείωση των εκπομπών CO2 και είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της εταιρείας Ε.ΟΝ Netz, παρόχου του 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, η οποία τονίζει ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα της αιολικής ενέργειας να αντικαταστήσει τους περαδοσιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.Έτσι λοιπόν τη στιγμή που η αιολική βιομηχανία επιδοτείται αδρά, αδυνατεί να μας απαλλάξει από τις συμβατικές μορφές ενέργειας, ενώ η υψηλά επιδοτούμενη τιμή της φουσκώνει τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, αφού το παραγόμενο ρεύμα από τις ΑΠΕ αγοράζεται από τον διαχειριστή του συστήματος ακριβότερα, από ότι το πουλάει η ΔΕΗ στους καταναλωτές.Στον αντίποδα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης Α/Γ σε όλες τις βουνοκορφές της χώρας, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η μείωση της ενεργειακής σπατάλης, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αυτάρκεια με φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών, η ιδιοπαραγωγή και η ενεργειακή αυτονομία όλων των δημόσιων κτιρίων,των μεγάλων βιομηχανικών και ξενοδοχειακών μονάδων.Πανηγυρίζουν κάποιοι, πιστεύοντας ότι "γαζώνοντας" ολόκληρη την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων με τεράστιες ανεμογεννήτριες ή δεκάδες υδροηλεκτρικά στα ποτάμια,θα έρθει ανάπτυξη ή ότι ο Δήμος και οι Συνεταιρισμοί θα λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα με τα ψίχουλα που θα δοθούν, ενώ παράλληλα τα κέρδη των εταιρειών θα είναι τεράστια.Υπάρχει και άλλη πρόταση που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι. Η εγκατάσταση από το Δήμο πολύ μικρού αριθμού ανεμογεννητριών με ελάχιστη ισχύ, χωροθετημένες εκτός ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών και οικοσυστημάτων που θα τον καθιστά ενεργειακά αυτόνομο.Με έσοδα δηλαδή, που θα πιστώνονται εξ' ολοκλήρου στα ταμεία του Δήμου και στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων. Ακόμα και οι δυο συνεταιρισμοί, αντί να ερίζουν για τα ψίχουλα της εταιρείας, θα μπορούσαν από μόνοι τους να εγκαταστήσουν δυο-τρεις πολύ μικρές ανεμογεννήτριες και να έχουν υπερπολλαπλάσια έσοδα τα οποία θα έμεναν στη τοπική κοινωνία.Αυτά όμως για να γίνουν χρειάζεται πρώτα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των ΑΠΕ και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι προσανατολισμένο προτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος και στην απόδοση των κερδών στις τοπικές κοινωνίες. Όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τέτοιων φαραωνικών έργων σε όλες τις βουνοκορφές, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια οικονομικά συμφέροντα μεγάλων ενεργειακών ομίλων,όπως συμβαίνει σήμερα.Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Τζουμέρκων είναι το φυσικό και πολιτιστικό τους κεφάλαιο, που πρέπει να κρατηθεί ανέπαφο, αμόλυντο και να αναδειχθεί. Η "μεταμόρφωση" των Τζουμέρκων σε μεγάλη βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μη αναστρέψιμη και καταστροφική. Μπροστά σε όλα αυτά οι κάτοικοι των Τζουμέρκων δείχνουν πλέον να αφυπνίζονται, να αντιδρούν και να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η ένωση υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων στηρίζει ολόθερμα την εκδήλωση που διοργανώνουν οι Paguristas

Η ένωση υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων στηρίζει ολόθερμα την εκδήλωση που διοργανώνουν οι Paguristas με σκοπό τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους κρατουμένους του Καταστήματός μας.Καλούμε τους συμπολίτες μας να δώσουν το «παρόν» στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, ώρα 7.00 μ.μ. στο BOXX ,στηρίζοντας την προσπάθεια των Paguristas και προσφέροντας είδη απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των κρατουμένων.

Αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ ο Στ. Κασαπίδης!!!

Αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ο Στέφανος Κασαπίδης.Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «οι αποφάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και η πολιτική που ασκείται από αυτή το τελευταίο οκτάμηνο και συγκεκριμένα από την επιλογή της να στηρίξει την κυβέρνηση και μετά με έχουν βρει στο σύνολό τους αντίθετο».
Ολόκληρη η επιστολή
Προς: Πρόεδρο ΔΗΜ.ΑΡ.
Κοιν.: Κ.Ε. ΔΗΜ.ΑΡ.
Οι αποφάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και η πολιτική που ασκείται από αυτή το τελευταίο οκτάμηνο και συγκεκριμένα από την επιλογή της να στηρίξει την κυβέρνηση και μετά με έχουν βρει στο σύνολό τους αντίθετο.Τους τελευταίους μήνες μου έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η πολιτική α...υτή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που αντιλαμβάνομαι ως σύγχρονη δημοκρατική μεταρρυθμιστική αριστερή πολιτική. Καθημερινά αντιλαμβάνομαι υποχωρήσεις και αναιρέσεις της πολιτικής μας ατζέντας που αλλοιώνουν το στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έτσι όπως πρωτοξεκίνησε. Δυστυχώς τα βήματα που γίνονται δεν είναι αναστρέψιμα.Επειδή ψυχικά και οργανωτικά έχει επέλθει τεράστια απόσταση από την πολιτική του κόμματος, σας ενημερώνω για την αποχώρησή μου από τη Δημοκρατική Αριστερά, ώστε να καταφέρω να υπηρετήσω απρόσκοπτα και με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια για μία αριστερή και προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες

Στα πλαίσια της υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας» η Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «ΠΡΟΣΑΡΜΟ-ΖΩ», ενημερώνει για την έναρξη της υλοποίησης της πράξης.Στόχος του έργου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης, με παράλληλη άρση των συνθηκών που εμποδίζουν την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας ή την ένταξή τους στην τοπική αγορά εργασίας. Από την υλοποίηση των δράσεων της παρέμβασης θα ωφεληθούν 100 άτομα της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, τα οποία είτε θα ενταχθούν στην τοπική αγορά εργασίας και σε θέσεις εργασίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, είτε θα ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις είτε θα συμμετέχουν ως εταίροι ή εργαζόμενοι στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που προβλέπονται να δημιουργηθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας για το Σχέδιο "Αθηνά"

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας για το Σχέδιο "Αθηνά" και το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής: «Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισκέφτηκε στις 6/3 το ΤΕΙ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθώς και με μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που πέφτει θύμα του περιβόητου σχεδίου «Αθηνά» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε για το ίδιο θέμα και με το Δήμαρχο Αρταίων. Η περίπτωση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που οδηγείται για κλείσιμο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ανάγλυφα ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει καμία ακαδημαϊκή στοχοθεσία, ενώ κινείται με μόνο γνώμονα ασαφή (και εν πολλοίς προσχηματικά) δημοσιονομικά , αλλά απολύτως σαφή συντεχνιακά και μικροπολιτικά κριτήρια, που αγνοούν πλήρως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι παρά η εφαρμογή του Μνημονίου στο χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, με σκοπό τον δήθεν εξορθολογισμό του. Με αυτές τις χωροταξικές αλλαγές, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι υφιστάμενες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά εγκαταλείπονται για να αξιοποιηθούν ίσως μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ως μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια.Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην περίπτωση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, το σχέδιο «Αθηνά» στοχεύει:
•Στην αλλοίωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη συρρίκνωσή της, ενώ πριμοδοτεί ευθέως τα κολέγια (ιδιωτικά πανεπιστήμια), αφού το αντισυνταγματικό άρθρο 30 του ν.4111/2013 επιτρέπει στα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ιδρύουν ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια, συρρικνώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργώντας χώρο για την ιδιωτική.
•Στην περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.
•Στην εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου "αναπτυξιακού" μοντέλου, που επιβάλλεται στην Ελλάδα των Μνημονίων (διακομιστικό κέντρο, τουρισμός, λιανεμπόριο κτλ) που σημαίνει ζήτηση κυρίως για εργατικό δυναμικό χαμηλής και μεσαίας εξειδίκευσης, με παράλληλη υποβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα διδασκόντων, σπουδαστών και εργαζομένων στο ΤΕΙ και καλεί όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο δράσης για τη συνολική απόκρουση του σχεδίου «Αθηνά», χωρίς τοπικισμούς και ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων πόλεων, με στόχο την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων».

ΚΟΠΗ ΚΑΛΑΜΙΩΝ - Ρίχνει τους τόνους ο Ηλ. Θεοδωρίδης

Με νηφαλιότητα, αποφεύγοντας να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και να απαντήσει στο ίδιο ύφος με τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Φ. Φίλιου, αλλά και με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το ζήτημα της κοπής καλαμιών πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας για τη δημιουργία εναλλακτικής πίστας θαλασσίου σκι. Ο κ. Θεοδωρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία διαδικασία αντιπαλότητας με τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ωστόσο πως η αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά της είναι «μιντιακού χαρακτήρα». Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο του ITV ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε πως ο Δήμος Ιωαννιτών αυτοαναιρείται όταν τη μία υποστηρίζει πως υπάρχει υπέρβαση ή παράβαση καθήκοντος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την άλλη πως υπήρξε καθυστέρηση δύο μηνών στην παρέμβαση. «Νομικά, η διαδικασία ελέγχου και αδειοδότησης ενός έργου γίνεται σε δύο φάσεις. Πρόκειται για έργο γιατί έχουμε εκρίζωση καλαμιώνα. Η νόμιμη διαδικασία προβλέπει να απευθυνθεί ο Δήμος στην υπηρεσία υδροοικονομίας της Περιφέρειας και από εκεί ο φάκελος να έρθει στην Αποκεντρωμένη για να αποφασίσει. Η επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δε συνιστά αδειοδότηση, αλλά είναι μία απαντητική επιστολή προς τον Δήμο, που είναι ξεκάθαρη. Ο καθένας χρησιμοποιεί το ύφος και τη γλώσσα που θέλει. Σέβομαι και εκτιμώ το Δήμαρχο και πιστεύω να ενισχύσω την προσπάθειά του να κάνει αυτό που θέλει με νόμιμες διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης. Ακόμη, τόνισε ότι το αίτημα του Δήμου προς την Αποκεντρωμένη κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των εργασιών. «Θα έπρεπε να έχουμε παρέμβει αυτεπάγγελτα, αφού είχαμε καταγγελίες από τον Φορέα Διαχείρισης, τον Σύλλογο Προστασίας και το ΥΠΕΚΑ. Αυτό ήθελε να κάνουμε ο Δήμαρχος;», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωρίδης.

Στη «Γωνιά» η μονάδα ασφαλτικών
 «Θα χωροθετήσω εναλλακτικά στη Γωνιά τη μονάδα ασφαλτικών στη Θεσπρωτία», δήλωσε ο Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Θεοδωρίδης έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και του ζήτησε να τον βοηθήσει να προχωρήσει στη χωροθέτηση στη «Γωνιά» κοντά στην Ηγουμενίτσα, ενώ όπως είπε ο κ. Θεοδωρίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός του απάντησε καταφατικά. Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις χωροθέτησης της μονάδας ασφαλτικών και πετρελαιοειδών που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία αλλά και την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται στενά τοπικιστικά και να μην είναι αρνητικοί στα πάντα, αλλά να σκέφτονται ευρύτερα. «Εγώ θα προχωρήσω τη χωροθέτηση στη Γωνιά» για το καλό της Ηπείρου», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης από την άλλη λέγοντας ότι στη Γωνιά υπάρχουν δημόσιες χαρακτηρισμένες εκτάσεις αλλά και πολεοδομικά σχέδια για παρόμοιες χρήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σπιτική κουζίνα για όλους, από τον ΟΚΠΑΠΑ


«Σπιτική κουζίνα για όλους» είναι η νέα δράση που θα αναπτύξει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών, συνεχίζοντας έτσι τις παρεμβάσεις του για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύει.Η απόφαση για την ανάπτυξη της νέας δράσης ελήφθη κατά πλειοψηφία, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, πρόκειται για μία νέα κοινωνική δομή που θα προσφέρει σημαντική υπηρεσία και στήριξη στις οικογένειες του Δήμου.Θα ενισχύσει έμμεσα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω της διάθεσης γευμάτων χαμηλού κόστους ( 2.50 ευρώ το γεύμα).Θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στις εργαζόμενες μητέρες ,στους ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρέψουν για τους ίδιους ή την οικογένειά τους. Δεν πρόκειται για συσσίτιο γιατί οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε διάφορα φαγητά που θα εναλλάσσονται καθημερινά.Για την ανάπτυξη της δράσης αυτής, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης, θα διατεθεί χώρος στο 1ο ΚΑΠΗ όπου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα προσφοράς γευμάτων σε καθημερινή βάση. Τα γεύματα θα είναι πιστοποιημένα, ποιοτικά και φρεσκομαγειρεμένα.Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους και παρέχει τη δυνατότητα χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, πρόσβασης σε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και σε ενιαία τιμή για όλα τα είδη. Για την προμήθεια του φαγητού δεν απαιτείται εγγραφή σε κάποια λίστα. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται και από άλλους Δήμους (όπως Αλίμου, Αχαρνών, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης) και έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1000 άτομα στην πόλη μας.Η νέα δράση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. (υπάρχει ήδη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου) μετά από δημόσια πρόσκληση προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Forum για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στα Γιάννενα

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο των Παλιών Σφαγείων θα πραγματοποιηθεί το Forum ενημέρωσης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα το οποίο οργανώνει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών.Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις δέκα το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις τέσσερις το απόγευμα.Στο Forum θα παρουσιαστεί το πλαίσιο για το νέο θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας και θα αναδειχθούν οι δυνατότητες που δίνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται να συστήσουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και σε φορείς που θέλουν να στηρίξουν πρωτοβουλίες δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών θα λειτουργούν σημεία συνεχούς ενημέρωσης για θέματα ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, περίπτερα παρουσίασης και προβολής του έργου υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων και θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών κοινωνικής επιχειρηματικότητας.Παράλληλα θα παρέχεται πληροφόρηση για τα προγράμματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Προσφέρουμε χέρι βοήθειας στους κρατούμενους των φυλακών Ιωαννίνων

Συναυλία με «εισιτήριο» είδη ατομικής υγιεινής, τηλεκάρτες, σεντόνια και πετσέτες την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Boxx Live Stage


Ένα χέρι βοήθειας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές Σταυρακίου φιλοδοξούν να προσφέρουν οι Paguristas, η ανοιχτή ομάδα πολιτών που πιστεύει ότι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε κανάλια συμμετοχής και να παρέμβουμε με πράξεις στις υποθέσεις της πόλης μας.Με στόχο να προσφέρουν μια ανάσα ανακούφισης στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Σταυρακίου, οι Paguristas οργανώνουν αυτή την Κυριακή 10 Μαρτίου μία πρωτότυπη συναυλία, καθώς δεν θα υπάρχει εισιτήριο, αλλά οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν είδη ατομικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυριστικά μιας χρήσης, αφρούς ξυρίσματος, χαρτί υγείας, σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων), αλλά και τηλεκάρτες, επιτραπέζια παιχνίδια, σεντόνια και πετσέτες, που θα παραδοθούν στη Διεύθυνση των φυλακών για να τα διανείμει με τη σειρά της στους κρατούμενους.Αν και στη φιλοσοφία των Paguristas είναι να μην επαναλαμβάνει τις δράσεις της, καθώς στόχος δεν είναι να υποκαταστήσει το κράτος και τους φορείς του, αλλά να αφυπνίσει, να στείλει μηνύματα ενεργοποίησης και να ευαισθητοποιήσει, αυτή τη φορά κρίθηκε αναγκαίο να αναληφθεί μια δεύτερη πρωτοβουλία για τους κρατούμενους των φυλακών Σταυρακίου, μετά από τη δράση συγκέντρωσης ειδών με σύνθημα «υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα αυτονόητα», η οποία είχε οργανωθεί με απόλυτη επιτυχία στο Βελή Τζαμί.Οι καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τα διογκούμενα προβλήματα στα καταστήματα κράτησης που έχουν αντίκτυπο και στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά πάνω απ’ όλα η ανάγκη έμπρακτη προσφοράς αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, δε δίνουν άλλη επιλογή στους Paguristas από το να γίνουν πρωταγωνιστές και σε αυτή την υπόθεση. Άλλωστε, το ότι κάποιοι άνθρωποι καταδικάστηκαν για τις πράξεις τους με τη στέρηση της ελευθερίας, δε σημαίνει και ότι καταδικάστηκαν και με την στέρηση της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Σε αυτή την προσπάθεια, όπως φυσικά σε κάθε δράση, οι Paguristas δε θέλουν να είναι μόνοι τους. Καλούν κάθε Σύλλογο, φορέα, ομάδα και φυσικά τον κάθε πολίτη να προσφέρει το δικό του χέρι βοήθειας για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Σταυρακίου. Έστω και μία τηλεκάρτα, έστω και ένα σεντόνι, έστω και ένα σαμπουάν μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή κάποιου ανθρώπου.Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται από τους Paguristas στο Boxx Live Stage (Λεωφόρος Παπανδρέου) την Κυριακή 10 Μαρτίου, από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ, παράλληλα με τη συναυλία συγκροτημάτων από τα Γιάννενα, που θα παίξουν για όλους όσοι βρεθούν εκεί.Οι Back Alley 121 σε punk rock μουσικές, οι Their Methlab σε post rock ήχους, οι απρόβλεπτοι Goddamned που διασκευάζουν τραγούδια από διάφορες εκφράσεις της rock μουσικής και οι Crossroads σε blues ρυθμούς και ύφος θα ντύσουν μουσικά την πρωτοβουλία.Αλλά και για όσους το είδος αυτό της μουσικής δεν είναι στις προτιμήσεις τους, μπορούν και πάλι να προσφέρουν είδη ατομικής υγιεινής και όχι μόνο για τους κρατούμενους των φυλακών Σταυρακίου, με στόχο η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται.

Ο Γιώργος Οικονόμου, ξανά υποψήφιος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής

Η ΠΣΕ η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, έχει προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων Διοίκησης για την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013.Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, δεκάδες εκπρόσωποι- εκλέκτορες Συλλόγων, Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών συγκεντρώθηκαν, για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Γιώργου Οικονόμου και να στηρίξουν τηνπρωτοβουλία που ανέλαβε να συγκροτήσει συνδυασμό με την ονομασία ''Ενότητα για την Ήπειρο''. Ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι, μετά από τοποθετήσεις, συναποφάσισαν ο Γιώργος Οικονόμου να είναι επικεφαλής του παραπάνω συνδυασμού.Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν η προσπάθεια να μην έχει κομματικά χαρακτηριστικά, παρά μόνο τις κοινές αγωνίες και προσδοκίες για την Ήπειρο και την Ηπειρωτική αποδημία.Έτσι σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Ηπειρώτες πέραν των ιδεολογικών τους αναφορών, με εξαίρεση αυτούς που εκφράζονται μέσα από πολιτικά μορφώματα που εκπροσωπούν ναζιστική ιδεολογία.Κατά τις τοποθετήσεις τους οι παρευρισκόμενοι εστίασαν στο τεράστιο έργο που επετεύχθει την τελευταία διετία, με Πρόεδρο τον Γιώργο Οικονόμου στην ΠΣΕ, ένα έργο που πρέπει να συνεχιστεί, καθόσον ο νυν Πρόεδρος, έβγαλε από την αφάνεια την κορυφαία αποδημική οργάνωση, αναβαθμίζοντας και το έργο της και την παρουσία της και την αποδοχή της από την Ελληνική Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς και φυσικά τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ηπειρωτών ανα την υφήλιο.Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εστίασαν στην αγαστή συνεργασία του Γιώργου Οικονόμου, με τις άλλες παρατάξεις στα πλαίσια της ΠΣΕ και τις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην τοποθέτηση του, ο Γιώργος Οικονόμου, αφού αποδέχθηκε την ομόφωνη πρόταση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ''Ενότητα για την Ήπειρο'', αναφέρθηκε εν συντομία, στο τι έχει επιτευχθεί την τελευταία διετία επί προεδρίας τους και τοποθέτησε κάποιες αρχές για το πρόγραμμα του ψηφοδελτίου που θα καταρτισθεί ενόψει εκλογών. Κάλεσε σε συστράτευση όλους όσους στηρίζουν την επιλογή, για το πρόσωπο του.Τέλος ορίστηκε μια 15μελής επιτροπή κατάρτισης του προγράμματος και του ψηφοδελτίου και διενέργειας του προεκλογικού αγώνα.Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, είτε ως υποψήφιος, είτε στην κατάρτιση του προγράμματος, είτε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή μπορεί να απευθυνθεί στους, Κώστα Κωνή 6944180264, Κώστα Ζηκόπουλο 6974796855, Γιώργο Δόση 6977740591, Δημήτρη Σιούλα 6932629051, Ελευθερία Σιαμέτη 6976407600, Λάμπρο Ψυλλιά 6977748462 και φυσικά τον Γιώργο Οικονόμου 6944871623.