Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Προετοιμασία της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 συνεδρίασε το Γενικό Προεδρείο της Ομόνοιας με κύριο θέμα την προετοιμασία της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης και την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.Το Γενικό Προεδρείο αποφάσισε τα ακόλουθα:
-Τα Παραρτήματα Αργυρόκαστρου, Αγίων Σαράντα, Δέλβινου, Αυλώνας και Χιμάρας να συνεδριάσουν μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013 για την ανάδειξη προτάσεων για τις υποψηφιότητες των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
-Η γραμματεία επεξεργασίας δεδομένων να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε εντός του μήνα Απρίλη να αρχίσει η επεξεργασία για την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της καταγραφής μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στις 1 Οκτωβρίου 2013.
-Οι Πρόεδροι των Παραρτημάτων να αναλάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον επιτυχή εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.
-Στις 6 Απριλίου 2013 και ώρα 1100 να συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας στο οποίο οι Πρόεδροι των Παραρτημάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις για την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου 2013.


Πρωτοφανείς απρέπειες στην κοπή της πίτας της ΝΔ στην Ηγουμενίτσα

Αλαζονεία ή φόβος;
Ένταση επικράτησε στη Θεσπρωτία μεταξύ των μελών και οπαδών της ΝΔ, ύστερα απ όσα απαράδεκτα συνέβησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της τοπικής οργάνωσης.Προσκεκλημένος ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Δένδιας και ο αναπληρωτής οργανωτικού κ. Ζωγράφος , παρών και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αντώνης Μπέζας, οι οποίοι ήταν και στο πάνελ των επισήμων.Το κακό ξεκίνησε, όπως καταγγέλλεται, από την επιλογή όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση προφανώς για να μην υπάρχουν ...''παρατράγουδα''και συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό από το πάνελ και τους ομιλητές της υποψήφιας βουλευτή, δικηγόρου κ. Ελένης Πάντου (δεύτερη σε ψήφους κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση).Έτσι, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς καν να αναφέρουν την παρουσία της, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από παρεβρισκόμενους , τόσο που αναγκάστηκαν οι κ.κ. Δένδιας και Ζωγράφος να ζητήσουν κατ’ επανάληψη συγνώμη από την κα. Πάντου για την απρέπεια.Εκείνος που δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει μια κουβέντα ήταν ο βουλευτής κ. Αντώνης Μπέζας ο οποίος μάλλον θα ένιωθε ικανοποίηση από την ...''εξαφάνιση'' από την εκδήλωση της συνυποψήφιας του η οποία ολοένα και περισσότερο κερδίζει τις εντυπώσεις και την προτίμηση των Θεσπρωτών.Εν τέλει τα ερωτήματα είναι δύο: 1) Η εκδήλωση έγινε για τον κ. Μπέζα που θέλει τη Θεσπρωτική ΝΔ τσιφλίκι του; 2) Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ποιά άποψη έχει;

stotapsi.gr

Παροχή μικρογευμάτων στους μικρούς μαθητές του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Η Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων,αναγνωρίζοντας τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας προχώρησε σε μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης με το σχεδιασμό προσφοράς σε όλους τους μικρούς μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του Δήμου μας μικρογευμάτων σε καθημερινή βάση.Τα μικρογεύματα θα αποτελούνται από σάντουιτς, τόστ, κρουασάν ή κάποιο άλλο σνακ και φρούτο ή χυμό, ώστε όλοι οι μικροί μαθητές, ανεξαρτήτως της οικονομικής δύναμης των γονιών τους, να έχουν τη δυνατότητα τροφής κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων, με έναν τρόπο που να μην δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις.Η δράση θα πραγματοποιηθεί μέσω του προϋπολογισμού του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.Η προσφορά των μικρογευμάτων θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Βρήκαν μικρό οπλοστάσιο στην Ηγουμενίτσα!

Ύστερα από τις πληροφορίες ότι ένας Έλληνας στην Ηγουμενίτσα είχε φτιάξει στο σπίτι του ένα… μίνι οπλοστάσιο, οι αστυνομικές Αρχές έκαναν έρευνα στην οικεία του, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τρία πιστόλια.Οι αστυνομικοί βρήκαν δύο πιστόλια μάρκας BERSA διαμετρήματος 0,22 χιλιοστών και άλλο ένα πιστόλι μάρκας CZ διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Μετά απ΄αυτό ζήτησαν τις άδειες κατοχής των όπλων από τον άντρα, ο οποίος ναι μεν έδειξε τα έγγραφα, όμως δεν ήταν ανανεωμένα!Ως εκ τούτου, η κατοχή των όπλων κρίθηκε παράνομη και ο κάτοχός τους οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας. Στο μεταξύ, τα τρία όπλα κατασχέθηκαν και εστάλησαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για βαλλιστική εξέταση, ώστε να εξακριβωθεί αν είχαν χρησιμοποιηθεί σε παράνομες πράξεις.

ΨΩΜΙΑΔΗΣ:Δεν προτίθεμαι να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά στα Γιάννενα

Τα δημοσιεύματα περί επαγγελματικής δραστηριοποίησής του στα Γιάννενα, διαψεύδει ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.Σε δήλωσή του σημειώνει πως «μετά από 45 χρόνια συνεπούς και επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη Θεσσαλονίκη, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η είδηση ότι προτίθεμαι να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά στα Γιάννενα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έχω κολλήσει πολλά ένσημα στη ζωή μου, δεν είμαι ανεπάγγελτος, συνεχίζω ενεργός την επαγγελματική μου πορεία».«Από εκεί και πέρα, έχω τονίσει επανειλημμένα πως κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ενθάρρυνση κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας που προσφέρει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε μια γεωγραφική περιοχή της Πατρίδας μας που μαστίζεται από την ανεργία.Εκτός και αν είναι πλέον έγκλημα φίλοι ή συνεργάτες μου να δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν», καταλήγει.

Οι μυστικοπαθείς του Πωγωνίου

Αγαπητοί συμπατριώτες !
Μας κατηγορούν, ότι στο ζήτημα της ΕΟΖ, είμαστε λένε σκέτη άρνηση, δεν έχουμε θέση, ότι δεν θέλουμε να γίνουν επενδύσεις, ότι δεν θέλουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Πωγώνι, και τόσα άλλα.Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Υπάρχει ένα σημαντικό, σημαντικότατο ερώτημα, και επ αυτού οι κάτοικοι του Πωγωνίου μπορούν να βγάλουν μερικά συμπεράσματα. Το ερώτημά είναι το εξής:
- Γιατί, οι θιασώτες της ΕΟΖ, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι, γενικώς αυτοί που εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι βαθύτατα πεπεισμένοι για την σπουδαιότητα μιας τόσο μεγάλης για τον τόπο μας ευκαιρίας, αυτοί που λένε ότι με την ΕΟΖ, θα γίνουν εδώ, μεγάλες επενδύσεις, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για τους ντόπιους, γιατί λοιπόν αυτοί οι κύριοι, τόσον καιρό δεν το ανακοίνωναν στα ΜΜΕ, στις τοπικές εφημερίδες τους, να το μάθουν οι ξενιτεμένοι μας στα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στα χωριά τους κλπ, γιατί δεν γύριζαν όλα τα χωριά, να χτυπήσουν τις καμπάνες των εκκλησιών, να μάθει ο κόσμος ότι επιτέλους κάτι καλό πρόκειται να συμβεί και για το έρμο το Πωγώνι;
Όχι μόνο δεν έκαναν τϊποτα από τα παραπάνω, αλλά φρόντισαν επιμελώς να κρατάν τον κόσμο στα βαθιά μεσάνυχτα... Για ένα τέτοιο ζήτημα, για ένα ζήτημα που ίσως θα σημαδέψει την μοίρα αυτού του τόπου για πολλές δεκάδες χρόνια, πολλοί κάτοικοι του Πωγωνίου ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν τίποτα. Και εμείς μόλις πριν 2-3 μήνες μάθανε, τελείως τυχαία, ότι εδώ κάποιοι κάτι μαγειρεύουν γύρω από την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ)! Πριν 2-3 μήνες μάθαμε ότι μερικοί, έχουνε κάνει πολλά, πάρα πολλά χιλιόμετρα, πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, πότε Αλβανία, πότε Βουλγαρία, πότε Αθήνα, αλλά και Θεσσαλονίκη, ναι Θεσσαλονίκη.Περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια και αυτοί το κρατούσανε μυστικό! Γιατί; Γιατί αποφεύγουν να μας πουν, ποιοι έχουν αναλάβει τις σχετικές «διαπραγματεύσεις», πότε, που, και ποιοι τους προσέγγισαν και το σπουδαιότερο πώς; Δεν έχουν όνομα; Πως να ερμηνεύσουμε την μυστικοπάθειά τους;Κάτι φοβούνται. Το είπε σε μια στιγμή έντασης, το ομολόγησε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην επεισοδιακή εκείνη συνεδρίαση της 27-12-2012, όταν ερχόμενος αντιμέτωπος με τη σφοδρή κριτική του εκπροσώπου της Πανηπειρωτικής κ. Λαμπρίδη Αλέξανδρου, της αντιπροέδρου της Πανπωγωνισιακής κ. Χρήστου Αναστασίας, αλλά και την επίσης σφοδρή αντίδραση, κατοίκων του Δήμου Πωγωνίου. Για μια στιγμή λοιπόν ο κ. Καψάλης σε εκείνη τη συνεδρίαση είπε ότι: -Εδώ πρέπει ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όπως έκανε ο κ. Τατούλης με την ΕΟΖ Πελοποννήσου. Σαν να έλεγε: Γιατί να βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα όπως λένε οι Πωγωνήσιοι... Άρα ξέρουν πολύ καλά τι είναι στην πραγματικότητα η ΕΟΖ. Μας άφησε όλους άφωνους. Τώρα εξηγούνται πολλά πράγματα...!
Φοβούνταν λοιπόν την κατακραυγή του κόσμου, ντόπιων και ξενιτεμένων. Προ παντός των ξενιτεμένων, γιατί έχουν δει πολλά, τα μάτια των ξενιτεμένων, γι' αυτό το πάνε λάου-λάου, για να μας φέρουν ίσως και προ τετελεσμένων... Από τη μια προσπαθούν με επιστολές να καθησυχάσουν τις Αδελφότητες λέγοντας ότι δεν έχουν πάρει καμία απόφαση, από την άλλη τους αποκρύβουν ότι έχουν διαθέσει ήδη 15-20000 ευρώ για προμελέτη.Από τη μια λοιπόν λένε ότι, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Πωγώνι και από την άλλη φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τι είναι τελικά η ΕΟΖ καλό η κακό πράγμα;Και δεν έφτανε μόνο η ΕΟΖ έρχεται σε λίγο μετά και η είδηση της δημιουργίας του Κέντρου Κράτησης της Κακαβιάς ακριβώς δίπλα από τα «οικόπεδα της ΕΟΖ». Από εδώ και πέρα τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. ΕΟΖ και Κέντρο Κράτησης πάνε πακέτο. Και αυτό όσο και να προσπαθήσουν να το κρύψουν δεν θα μπορέσουν. Είτε η ΕΟΖ γίνει πρώτα κα ύστερα το Κέντρο Κράτησης είτε αντίστροφα, είτε την ΕΟΖ την μετονομάσουν, είτε το Κέντρο Κακαβιάς το βαφτίσουν αλλιώς, αυτά τα δύο πάνε πακέτο λέμε ακόμη μια φορά. Αυτό το αρνούνται οι αρμόδιοι. Και με το δίκιο τους: Γιατί καταρρίπτεται αυτόματα το επιχείρημα τους ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους Πωγωνίσιους.Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να πούμε ότι το ποιοι και πόσοι θα βρουν δουλειά στην ΕΟΖ εξαρτάται πάνω απ όλα από το τι θα κάνουν μέσα στην ΕΟΖ, μέσα στα οικόπεδα της ΕΟΖ. Παραγωγή προϊόντων πάντως το βλέπουμε λίγο απίθανο σε περίοδο μάλιστα παγκόσμιας υπερπαραγωγής.Αν βάλουνε τίποτε βαρέλια, κοντεινερ με τοξικά ,με χημικά η ακόμη πυρηνικά απόβλητα, και κατά πάσα πιθανότητα περί αυτού πρόκειται, δεν θα πιάσει κανένας Έλληνας δουλειά, για τους εξής λόγους:Δεν πρέπει κανένας ντόπιος, (ούτε καν Έλληνας Αστυνομικός), δεν πρέπει να ξέρει τι γίνεται μέσα σ αυτό το χώρο της ΕΟΖ.Η ταξινόμηση στο χώρο της ΕΟΖ των τοξικών, πυρηνικών αποβλήτων, εκθέτουν σε επικίνδυνη ακτινοβολία τους εργαζόμενους. Για αυτή τη δουλειά έχουν τους ξένους, τους μετανάστες. Μόλις μολύνονται επικίνδυνα θα τους απελαύνουν αμέσως στις χώρες καταγωγής τους, να πεθάνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Γι αυτό δεν τους κρατάνε παραπάνω από ένα χρόνο. Αυτήν τη μεταχείριση των συνανθρώπων μας, αυτό το θεσμοθετημένο σκλαβοπάζαρο, αυτό το δουλεμπόριο μερικοί, το ονομάζουν φιλανθρωπία, για να θυμηθούμε ξανά και τον αντιδήμαρχο κ. Μάτσια, το ονομάζουν «προστασία των μεταναστών από τους δουλεμπόρους» για να θυμηθούμε και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Σκεφτείτε τι θα γινότανε αν ένας νέος, ένας Πωγωνίσιος νέος, μολύνονταν από τη ραδιενέργεια, και πέθαινε εδώ, θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες. Γι αυτό αποκλείονται αυτόματα οι ντόπιοι.Κατά πάσα πιθανότητα οι ξένοι δεν θα γνωρίζονται ούτε μεταξύ τους, και δεν θα μιλούν ούτε καν την ίδια γλώσσα. Το κέντρο Κακαβιάς θα είναι σαν το εργοτάξιο της Βαβέλ...Είναι μια πανάρχαια «εμπειρία» από τα ορυχεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου οι αλλοδαποί δούλοι δεν μιλούσαν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα κι έτσι δεν μπορούσαν να οργανωθούν και να ξεσηκωθούν.Τοξικά απόβλητα λοιπόν, που σημαίνει και τοξικά επενδυτικά κεφάλαια, που σημαίνει τελικά και «τοξικές» συναλλαγές. Εδώ και ο ποιο αγαθός άνθρωπος ρωτάει. Ποιοι θα ωφεληθούν από όλη αυτή την υπόθεση; Το κράτος όχι, γιατί οι επενδυτές θα απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; ασφαλώς όχι, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Αν δεν ωφελείται κανένας , τότε τι «κόβονται » μερικοί δικοί μας ντε σώνει και καλά να γίνει ΕΟΖ στο Πωγώνι; Θα ρωτήσει ένας άλλος επίσης εύλογα: Ποιόν ρωτήσανε; Η απάντηση: Κανέναν. Ποιος τους εξουσιοδότησε να προχωρήσουν σε αυτήν την αποτρόπαια ενέργεια; Η απάντηση: Κανένας.Η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, σε όποια εξουσία, δημιουργεί ιδιοκτησιακή αντίληψη όχι μόνο για την εξουσία αυτήν καθ αυτήν αλλά δυστυχώς και για τη δημόσια περιουσία. Είναι αδύνατο, είναι πάνω από τις δυνάμεις τους να σκεφτούνε διαφορετικά, όσο και αν θέλουν υποκειμενικά. να ανυψωθούν πάνω από αυτές τις αντιλήψεις.
Υ.Γ.1. Όταν τελειώναμε το κείμενο ήρθε η είδηση ότι ο υπουργός κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα δημιουργηθεί στην Κακαβιά το «Προαναχωρησιακό Κέντρο Μεταναστών». Η μεταβάφτησή του είναι πράγματι εντυπωσιακή αλλά και η πιο πετυχημένη: Προαναχώρηση των Μεταναστών, αλλά για τον άλλο κόσμο. (Τώρα δεν μένει να αλλάξουν και το όνομα της ΕΟΖ). Κάτι είχε προαναγγείλει έμμεσα (27-2-2013) η τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», σ ένα σχόλιο, μόνο που το αναφέρει με την πρώτη ονομασία, σαν «Κέντρο Κράτησης Μεταναστών»
Υ.Γ.2. Στο ίδιο σχόλιο, η εν λόγω εφημερίδα επιτίθεται κατά της Πανηπειρωτικής λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ΠΣΕ αναμειγνύεται στα «εσωτερικά» της Ηπείρου, επειδή από την πρώτη στιγμή, πρώτη η ΠΣΕ τάχθηκε κάθετα ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου! Αυτή είναι η άποψη όχι μόνον της εφημερίδας αλλά και μερικών τοπικών αρχόντων. Την ανάμειξη της Τρόικας στο ζήτημα της ΕΟΖ δεν τη θεωρούν σαν επέμβαση. Την αγωνία της ΠΣΕ για την τύχη των προγονικών μας εδαφών την θεωρεί επέμβαση. Εμείς σαν Ομάδα Πρωτοβουλίας ,που την ημέρα της Πανελλήνιας απεργίας την 20-2-2013 κρατούσαμε τα πανό που ενόχλησαν τον «Π.Λ», και που έφερναν την υπογραφή της Ο.Π, είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς την ΠΣΕ, για τη συμπαράσταση της στον αγώνα μας. Είμαστε ευγνώμονες και σ όλους εκείνους τους μεμονωμένους ακτιβιστές και θεσμικούς φορείς για την συμπαράστασή τους.Αυτοί που υποστηρίζουν την ΕΟΖ μπορούν να είναι ευγνώμονες στην Τρόικα, που μ' ένα μαγικό ραβδί, σαν εκείνο της Κίρκης, τους μεταμόρφωσε με τόση ευκολία...

Πωγώνι 3-3-2013
Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Άρτας για το σχέδιο "Αθηνά"

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση καλούνται αύριο στις 7μ.μ. τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας για το θέμα του ΤΕΙ. Στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται: "Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.67 παρ. 5 του Ν.3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης) σας καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημαρχείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Περιφερειακή οδός και Αυξεντίου, την Πέμπτη 7-3-2013 και ώρα 7:00μ.μ, με το παρακάτω έκτακτο θέμα ημερήσιας διάταξης:«Λήψη απόφασης σχετικά με το επικαιροποιημένο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΤΕΙ Ηπείρου)»Στη συνεδρίαση καλείται να παραστεί και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Αθ. Παπαλέξης.Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα λόγω των εκτάκτων εξελίξεων σχετικά με κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου

Ο Χρήστος Γκόκας στην Κωνσταντινούπολη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας παρευρέθηκε στη διημερίδα που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, στις 3 και 4 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Η κοινωνική διάσταση των μονοθεϊστικών θρησκειών».Ο βουλευτής μετείχε στις εργασίες της διημερίδας με την ιδιότητα του Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο.Στην εν λόγω διημερίδα, την έναρξη της οποίας χαιρέτησε η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συζητήθηκαν σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος γύρω από τον ρόλο των θρησκειών στους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς, αλλά και τη συμβολή τους στην οικονομική και οικολογική κρίση.Με το πέρας της διημερίδας ο βουλευτής δήλωσε πως «Είναι σημαντικό να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να γίνονται συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσο των οποίων μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε επίκαιρα και ενδιαφέροντα ζητήματα, να ανταλλάξουμε απόψεις και γνώμες και να αναζητήσουμε λύσεις σε προβλήματα που μας αφορούν όλους, ανεξάρτητα από την διαφορετικότητα μεταξύ λαών και κρατών».

Συνεχίζουν την προσπάθεια εξαίρεσής τους από την εγκύκλιο του ΙΚΑ,οι πρώην εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Πρέβεζας

Με νέα επιστολή την οποία απέστειλαν προς κάθε αρμόδιο φορέα συνεχίζουν την προσπάθεια εξαίρεσής τους από την εγκύκλιο του ΙΚΑ η οποία τους καταργεί την ειδική επιδοματική ενίσχυση και τους αναγκάζει να εργαστούν 3 επιπλέον χρόνια έως την συνταξιοδότηση τους, οι πρώην εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Πρέβεζας. Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η ένταξή τους στην ειδική επιδοματική ενίσχυση το 2009 αναγνώριζε ότι ο χρόνος ασφάλισης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για την λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. «Δεν μπορεί η πολιτεία να εκδικείται ανατρέποντας αναγνωρισμένα δικαιώματα και παροχές που ήδη έχουν χορηγηθεί με βάση τις προϋπάρχουσες διατάξεις» καταλήγουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας την άμεση έκδοσης νέας εγκυκλίου που θα τους εξαιρεί από την προηγούμενη και θα λύνει τον βρόγχο της ομηρίας τους. Εν τω μεταξύ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανάμεσα τους και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν νέα πρωτοβουλία για να δοθεί λύση για τους πρώην εργαζόμενους στα Κλωστήρια Πρέβεζας. Σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η τρίτη μνημονική κυβέρνηση, με αιφνιδιαστικούς νόμους και ρυθμίσεις ανατρέπει τις ζωές των ίδιων των πρώην εργαζομένων στα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.», και των οικογενειών τους, φέρνοντάς τους μπροστά στο τραγικό αδιέξοδο της εξαθλίωσης. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αυτές οι πρωτοφανείς σε αναλγησία ρυθμίσεις αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους των κλωστηρίων επιχείρησης, αλλά εκατοντάδες ανθρώπους που υπάγονται στα Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας, τονίζοντας ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταργηθούν οι προδήλως παράνομες ρυθμίσεις και διατάξεις που θεσμοθετούν την εξαθλίωση των εργαζομένων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ:Είναι η ώρα να ζητήσουμε αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής για το φόρο στα καύσιμα

«Λάθος που δεν έπρεπε να γίνει. Δεν μειώνεται το ακατάσχετο ποσό από τα 1000 στα 600 ευρώ» χαρακτήρισε μέσα από τον ΑLPHA 989 ο Αντώνης Μπέζας την αναφορά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου περί μείωσης του ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων.«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, προφανώς για να υπάρξει τέτοια αναφορά έγιναν τέτοιες σκέψεις αλλά αυτή η ρύθμιση δε θα γίνει» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.Ο κ. Μπέζας εκτίμησε πως είναι η ώρα να ζητήσουμε αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής για το φόρο στα καύσιμα, ενώ τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης του υπ. Οικονομικών για τον έλεγχο ‘’πόθεν έσχες’’. «Σωστή η κίνηση Στουρνάρα να ζητήσει πόθεν έσχες από εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν φορολογείται το μαύρο χρήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Τέλος, ο κος Μπέζας δήλωσε ότι «δεν θα γίνει μείωση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί».

Ένσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επί της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη νέα τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ως προς τη συγκρότηση Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Πιο συγκεκριμένα, επιμένει με έντονο τρόπο στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία θα περιλαμβάνει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση της Συγκλήτου για την ένταξη του υπάρχοντος Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών στην υπό ίδρυση Πολυτεχνική Σχολή, καθώς και το ιδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ήδη από το έτος 2009.Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ήρθε να βάλει μία τάξη στα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να εξορθολογήσει τη λειτουργία Τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ και όχι να καταστρέψει ότι λειτουργεί άψογα και διακρίνεται από αριστεία και καθολική αναγνώριση.

Παραλήφθηκε το νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης από το Δήμο Αρταίων

Παραλήφθηκε σήμερα από την Υπηρεσία Καθαριότητας το νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης το οποίο αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης προς το Δήμο Αρταίων. Με αφορμή την παραλαβή του οχήματος ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από την αρχή της θητείας μας στο Δήμο Αρταίων η οργάνωση του τομέα Καθαριότητας αποτέλεσε πρώτο μέλημά μας. Σε πρώτη φάση έγινε συγχώνευση των Υπηρεσιών Καθαριότητας των πρώην Δήμων σε μια ενιαία Υπηρεσία.Η αναδιάρθρωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων με βάση τα νέα δεδομένα, εξασφάλισε την ταχύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος.Οργανώθηκε και λειτούργησε Γραφείο Κίνησης Οχημάτων ενώ εφαρμόστηκαν και νέες τεχνολογίες με την εγκατάσταση συστήματος GPS στα οχήματα του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη οργάνωση, σωστός σχεδιασμός των δρομολογίων, έλεγχος της κατανάλωσης των καυσίμων και μείωση του λειτουργικού κόστους προς όφελος της Υπηρεσίας και των δημοτών.Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κομμάτι της ανακύκλωσης για την μετατροπή των σκουπιδιών σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων. Το σύστημα της ανακύκλωσης οργανώθηκε και επεκτάθηκε στα Δημοτικά Διαμερίσματα με την τοποθέτηση κάδων για τα ανακυκλώσιμα υλικά.Η προμήθεια νέων κάδων κοινών απορριμμάτων και ανακύκλωσης και η τοποθέτησή τους, με βάση τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας, στα σημεία όπου υπήρχαν ελλείψεις, κυρίως έξω από σχολεία και επιχειρήσεις, ενίσχυσε τη συγκέντρωση και αποκομιδή των σκουπιδιών και των ανακυκλώσιμων υλικών, βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών.Έτσι, επιτυγχάνοντας διπλασιασμό των υλικών που συλλέχθηκαν και διατέθηκαν στην ανακύκλωση, ο Δήμος μας επιβραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) Α.Ε. εξασφαλίζοντας δωρεάν ένα δεύτερο απορριμματοφόρο για τη διευκόλυνση του έργου του σ’ αυτόν τον τομέα, το οποίο με χαρά παραλαμβάνουμε σήμερα.Μετά την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την άριστη συνεργασία μας, καθώς και τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας, που σε μια περίοδο που το φάντασμα της ιδιωτικοποίησης πλανάται πάνω από τους δήμους της χώρας, εκείνοι με τη δουλειά τους δίνουν τις δικές τους απαντήσεις προσφέροντας καθημερινά υπηρεσίες ποιότητας προς τους δημότες. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο κύριο Γρηγόρη Βλάρα για την άριστη συνεργασία μας αλλά και όλους τους δημότες για την ευαισθησία που δείχνουν στο θέμα της ανακύκλωσης».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ:Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τίθεται πάλι «εκτός παιχνιδιού»

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις τελικές προτάσεις του Σχεδίου Αθηνά
Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις τελικές προτάσεις του Σχεδίου Αθηνά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής.Η ερώτηση έχει ως εξής:"Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι τελικές επικαιροποιημένες προτάσεις σας ,που όπως λέτε, είναι αποτέλεσμα των προτάσεων και παρατηρήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί της αρχικής πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τίθεται πάλι «εκτός παιχνιδιού».Ποιοι είναι οι «ενδιαφερόμενοι φορείς» οι οποίοι δεν είδαν το προφανές που τονίζω από την προηγούμενη ερώτηση μου και έχει να κάνει με τη μη ένταξη των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ από το ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;Οι φορείς αυτοί ενδιαφέρονται να κάνουν ένα υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό ΑΠΘ ξέροντας τα τεράστια προβλήματα που έχει; Διότι αν όχι, τότε είναι προφανές ότι οι φορείς αυτοί είναι εκτός τόπου και χρόνου, το λιγότερο.Επίσης αναφορικά με τα τμήματα του Αγρίνιου, αντί αυτά να «γυρίσουν» στα Ιωάννινα, διότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα ίδρυσε, πάνε στην Πάτρα.Όσο καλόπιστος και να θέλω να είμαι, με λύπη διαπιστώνω ότι είτε έχετε πάρα πολύ κακούς συμβούλους , που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, αλλά κυρίως με τις ανάγκες της Ηπείρου και την κατάσταση που βιώνουμε εδώ ,είτε προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε ακαδημαϊκά μικρό-συμφέροντα ,ξέροντας ότι αυτά βαίνουν ενάντια στην εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστήμιων και των τοπικών κοινωνιών.Με αυτό το σχέδιο δεν προωθείται ούτε κατ ελάχιστον την αποκέντρωση, δημιουργώντας τεραστία ιδρύματα που είμαι σίγουρος ότι θα έχουν προβλήματα λειτουργιάς.Θέλω να ελπίζω ότι θα αναθεωρήσετε την πρόταση σας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να ιδρυθεί άμεσα Πολυτεχνική Σχολή, τουλάχιστον .
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Με ποια κριτήρια γίνονται οι προαναφερθείσες συγχωνεύσεις και γιατί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέρεται να αποκλείεται από αυτές; Ποιοι φορείς συμβούλευσαν στην κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής;
2)Τι προτίθεται να κάνει με την Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πως είναι δυνατόν το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών(5ετες Πολυτεχνικό Τμήμα) να εντάσσεται στην 4ετους φοίτησης σχόλη θετικών επιστήμων;
3)Προτίθεται να αναθεωρήσει έστω και τώρα και να φέρει στα Γιάννενα τα τμήματα του Αγρινίου που δικαιωματικά ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;"

ΑΡΤΑ: Επιδειξίας δρούσε έξω από δημοτικό σχολείο!!!

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στον Καλόβατο Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, ένας 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις.Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι έξω από το δημοτικό σχολείο στον Καλόβατο Άρτας, ο 41χρονος επέδειξε τα γεννητικά του όργανα σε 43χρονη ημεδαπή.Για την ανεύρεση του δράστη ενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του λίγη ώρα αργότερα και τη σύλληψη του.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Επανήλθε με ερώτηση του ο Μιχάλης Κασσής στο θέμα της πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

Επανήλθε με ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. καθώς οι έως τώρα απαντήσεις που έχει λάβει απέχουν από το αντικείμενο της ερώτησης που είχε καταθέσει.Αναλυτικά η ερώτηση:"Με την παρούσα ερώτηση επανέρχομαι στο θέμα της διαδικασίας πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. καθώς οι απαντήσεις που έχω λάβει απέχουν από το αντικείμενο της ερώτησης που σας είχα καταθέσει.Προφανώς το γεγονός πως στην απάντησή σας αναγράφεται πως «κατ΄ εντολή του Υπουργού η απάντηση να είναι σύντομη και να αναφέρονται νόμοι και διατάξεις χωρίς να γίνεται περιγραφή αυτών», ερμηνεύτηκε ως διαδικασία αποφυγής ουσιαστικής απάντησης.Θεωρώ όμως απαραίτητο να γνωρίζει η κοινωνία των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία τις ουσιαστικές λεπτομέρειες αυτής της πώλησης, η οποία δε διακρίθηκε από τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών.Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία καταβολής του τιμήματος της πώλησης αλλά και το ρόλο των εξωτερικών οικονομικών συμβούλων που είχε προσλάβει η ΑΤΕ σε περίοδο που βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο.Θέλω να πιστεύω πως αυτή τη φορά δεν θα υπεκφύγετε της απάντησης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Ποια διαδικασία έχει ακολουθηθεί για την καταβολή του τιμήματος πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε;
2)Ποιο είναι το ακριβές ποσό που εισέπραξαν οι εξωτερικοί οικονομικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία πώλησης και από ποιον καταβλήθηκε το ποσό αυτό;"

Εξιχνιάσθηκαν 13 περιπτώσεις διαρρήξεων εξοχικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των κλοπών δύο Αλβανοί

Εξιχνιάσθηκαν ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου, δεκατρείς περιπτώσεις διαρρήξεων εξοχικών κατοικιών που έλαβαν χώρα κατά το τελευταίο τετράμηνο σε χωριά της Πρέβεζας.Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των κλοπών δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 32 ετών, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε σε συνδυασμό με την αξιοποίηση εργαστηριακών ευρημάτων:
διαπιστώθηκε ότι η συγκρότηση της συμμορίας πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον από αρχές Νοεμβρίου του 2012, με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων σε οικίες όταν οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν.
προσδιορίστηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης (modus operandi) της εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ερευνούσαν όλους τους χώρους των οικιών προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και φθορές ενώ δε δίσταζαν να καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά εντός των οικιών και κάποιες φορές να διανυκτερεύουν μέσα σ’ αυτές.
τα μέλη της ομάδας δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και συγκεκριμένα στα χωριά Χειμαδιό, Τσουκνίδα, Βαλανιδορράχη, Σκεπαστό, Λυγιά, Ριζά και Καστροσυκιά.
προσδιορίστηκε το είδος των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν, που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν κοσμήματα, είδη ρουχισμού και τρόφιμα.Από την έως τώρα έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας δρώντας από κοινού, έχουν διαπράξει δεκατρείς (13) κλοπές – διαρρήξεις σε σπίτια.Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Εκδηλώσεις εορτασμού της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας

Από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εορτασμού της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: "Με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 11 Μαρτίου η Τοπική μας Εκκλησία θα εορτάσει και φέτος την πολιούχο και προστάτιδα της πόλεώς μας, Αγία Θεοδώρα, Βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Όπως γνωρίζετε την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελούνται ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία με την Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας της Αγίας αντίστοιχα.Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους να συμμετάσχετε στις λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα ως εξής:
Kυριακή 10 Μαρτίου 2013
Το απόγευμα και ώρα 6:00, θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου.
Κατόπιν στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί Ιερή Αγρυπνία.
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
Το πρωί και ώρα 7:00, θα ψαλλεί ο Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος της Αγίας στις κεντρικές οδούς της πόλης.
Το απόγευμα και ώρα 5:00 θα τελεσθεί η ιερά παράκλησις της Αγίας".

Στα Γιάνεννα ο Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είναι ένας αγαπητός Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος.Αυτό το διαπιστώσαμε και οι ίδιοι σήμερα το πρωί,όταν και επισκεφθήκαμε το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων-όπου βρέθηκε για να υπερασπιστεί κάποιον πελάτη του- και είδαμε δεκάδες Γιαννιώτες να συνομιλούν μαζί του.Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι συνομιλητές του,ο Δημήτρης Τσοβόλας παραμένει επιφυλακτικός,όσον αφορά τα δεδομένα στην Ελληνική οικονομία. Θεωρεί πως δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα και σχεδόν βέβαιο πως οι αναταράξεις που θα προκληθούν, θα επηρεάσουν βαθιά τη δομή του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Καρδαμίτσια

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης της τοπικής οδού σύνδεσης ΔΔ Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμιτσίων, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Μαρτίου νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.Συγκεκριμένα από την ημέρα αυτή και μέχρι τις 30 Ιουνίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία, στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια, από την παράκαμψη της πόλης μέχρι την διασταύρωση αυτής με την πλατεία Δημοκρατίας καθώς και στην πλατεία Δημοκρατίας από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως έως την διασταύρωση με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Στις 5 Απριλίου το πρώτο δρομολόγιο ανακύκλωσης

Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του συστήματος ανακύκλωσης στην πόλη, το οποίο περνάει πλέον στο στάδιο της εφαρμογής.Έτσι:
-Από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου θα γίνει διανομή σάκων και ενημερωτικού υλικού.
-Από τις 2 μέχρι τις 12 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κάδων από συνεργεία του Δήμου.
-Στις 5 Απριλίου θα γίνει το πρώτο δρομολόγιο που απορριμματοφόρου που θα συγκεντρώνει αποκλειστικά υλικά ανακύκλωσης από τους ειδικούς κάδους που θα έχουν τοποθετηθεί.
Το έργο θα αναπτυχθεί στην έκταση της πόλης, η οποία περικλείεται από έναν περιφερειακό δακτύλιο και συγκεκριμένα στις οδούς: Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσαρέ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γαριβάλδη, Γιοσέφ Ελιγιά, Κουντουριώτου και Λεωφόρος Παπανδρέου.«Στη νέα φάση την οποία περνάμε είναι καθοριστικής σημασίας η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να πετύχει το εγχείρημα της ανακύκλωσης. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση των συμπολιτών μας ώστε όλοι μαζί να κάνουμε το πιο καθοριστικό βήμα για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Χωρίς αλλαγές για τα τμήματα του ΤΕΙ Πρέβεζας το σχέδιο «Αθηνά»

Χωρίς αλλαγές για τα τμήματα του ΤΕΙ Πρέβεζας σε σχέση με την αρχική πρόταση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την 1η Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί σήμερα εν μέσω αντιδράσεων, το σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε ότι αφορά την Πρέβεζα οι πιέσεις που ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, από τοπικούς φορείς δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση και δεν υιοθετήθηκε καμία βελτιωτική πρόταση, και μένει τελικά με ένα τμήμα αυτό της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που προέκυψε, από την συγχώνευση του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής με το Λογιστικής.Η πρόταση όμως επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη για το ΤΕΙ Ηπείρου αφού χάνει ένα ακόμη τμήμα. Πρόκειται για το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής το οποίο έχει διαγράψει μία εντυπωσιακή πορεία στην Άρτα και το οποίο μεταφέρεται στο Ληξούρι Κεφαλλήνιας. Για μεγάλο πλήγμα σ’ όλο το ΤΕΙ Ηπείρου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, ο οποίος συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος, σήμερα στις 10 το πρωί και στη μία το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοίκησης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση κινητοποίηση του συμβουλίου και των σπουδαστών. Να σημειώσουμε ακόμη ότι με την τελική απόφαση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, στο ΤΕΙ Ηπείρου καταργείται και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, εξέλιξη όμως που ανέμενε η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου.

Ανακοίνωση του Δήμου για το σχέδιο «Αθηνά»

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του απογοήτευση για τις αλλαγές που φέρει στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά». Εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση γιατί το καθολικό αίτημα όλων των φορέων των Ιωαννίνων, για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, κατέληξε στις καλένδες.Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την ώρα μάλιστα που το Πανεπιστήμιο είχε τις δυνατότητες και τις υποδομές να στηρίξει και να υποστηρίξει μία τέτοια σχολή.Το σχέδιο «Αθηνά» θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μία ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας. Μετά και το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι κυριάρχησε οι λογικές μικροπολιτικών και μικροτοπικιστικών εξυπηρετήσεων.Το γεγονός ότι χάνεται και η τελευταία ελπίδα για την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Δήμος το θεωρεί απαράδεκτο και καλεί έστω και τώρα τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να επανεξετάσουν το σχέδιο και να ικανοποιήσουν το αίτημα της περιοχής, το οποίο στηρίζεται σε σοβαρά και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και δεν αφορά μία «κενή» διεκδίκηση.

Επιχορήγηση 10,5 εκ. ευρώ για το Δήμο Ιωαννιτών από το ΥΠΕΣ

Και άλλα 2,8 εκατ. σε ακόμη τρεις της Ηπείρου
Μια μικρή «ανάσα» αναμένεται να πάρουν άμεσα και κάποιοι Δήμοι της Ηπείρου, όταν φθάσουν οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών κυρίως, προς ιδιώτες.Η β’ δόση αφορά τέσσερις Δήμους, μεταξύ των οποίων και τον Δήμο Ιωαννιτών, για τον οποίο προορίζεται το ποσό των 10.434,880 ευρώ. Συνολικά το υπουργείο θα αποδεσμεύσει περί τα 363 εκατ. ευρώ για 99 Δήμους.Οι υπόλοιποι τρεις στην Ήπειρο είναι οι Ζαγορίου (783,425 ευρώ), Ζίτσας (757,297 ευρώ) και Πάργας (1.334,058 ευρώ). Είχαν βέβαια προηγηθεί 255 εκατ. για 42 Δήμους τον περασμένο Δεκέμβριο, από τα οποία 1,955,299 ευρώ πήγαν στο Δήμο Ηγουμενίτσας και περίπου 700.000 στο Δήμο Πωγωνίου.

Θα… αναπνεύσουν
Τα χρήματα αυτά που προορίζονται για τον Δήμο Ιωαννιτών, μπορεί να μην λύνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές, εργολήπτες κ.α., αλλά μπορούν να τον βοηθήσουν να πάρει μια οικονομική ανάσα.Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει η aftodioikisi.gr, ήδη, έχει σταλεί υπηρεσιακό ενημερωτικό έγγραφο προς τους Δήμους, που έχει το χαρακτηρισμό «επείγον»!Σύμφωνα με το έγγραφο λοιπόν οι Δήμοι θα έπρεπε ως χθες να είχαν αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Μηνιαίο Πλάνο Απορρόφησης, που αφορά «στην εκτίμηση του Δήμου για το συνολικό ανά μήνα ποσό των “Εντολών Πληρωμών” που δύναται να αποστείλει στο υπουργείο μας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

"ΟΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ... ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΑ...

Νέο σχόλιο από το fimotro για την επένδυση του Παναγιώτη Ψωμιάδη στα Γιάνεννα
"Μόνο φθηνά" όπως διακρίνεται στις αποκαλυπτικές φωτό που δημοσιεύει το blog Fimotro, διαφημίζει ο Πανίκας πως θα πουλά το σούπερ μάρκετ, συμφερόντων του, στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Ο... έκπτωτος περιφερειάρχης, τούτες τις δύσκολες στιγμές δεν χάνει το χιούμορ του και εμπνευσμένος από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, θα ονομάσει την επιχείρησή του "ΟΛΑ"! Που να 'ξερε τι τον περιμένει στα ακροατήρια!...

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ο Νίκος συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή του

Ανοίχτηκε λογαριασμός ώστε όσοι το επιθυμούν, να μπορέσουν να συνεισφέρουν
Μετά την έκκληση για αίμα και τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, ο Νίκος που έπεσε θύμα τροχαίου στον Παντοκράτορα συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή του. Όπως αναφέρουν φίλοι του κρίνεται αναγκαίο να υποστηριχθεί και οικονομικά ο Νίκος και η οικογένεια του ώστε να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν. Γι' αυτό το σκοπό ανοίχτηκε λογαριασμός στα στοιχεία του αδερφού και του πατέρα του Νίκου ώστε όσοι το επιθυμούν, να μπορέσουν να συνεισφέρουν, επισημαίνοντας ότι ακόμη και το ελάχιστο που μπορεί ο καθένας να προσφέρει, έχει αξία. Ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα ALPHABANK ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 390-002101-105426, IBAN: GR48 0140 3900 3900 0210 1105 426, ΟΝΟΜΑ: ΜΩΡΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΜΩΡΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΕΥΔΟΚΙΟΣ

Δυναμική εμφάνιση στο Σχινιά έκαναν τα πληρώματα του Ν.Ο.Ι.

Πρωτιές για τους Γιαννιώτες κωπηλάτες σ’ όλες τις κατηγορίες

Ολοκληρώθηκε στο Σχινιά ο πρώτος αγώνας αξιολόγησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, όπου για μία ακόμη φορά τα πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ανταγωνιζόμενα ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Λιθουανία.Πιο αναλυτικά, οι επιδόσεις για τις βάρκες του Ν.Ο.Ι. την πρώτη ημέρα του αγώνα ανά κατηγορία ήταν οι εξής:
*Στο Σκιφ Εφήβων σε σύνολο 39 πληρωμάτων που αγωνίστηκαν ο Στέφανος Ντούσκος κατέλαβε την 5η θέση, ο Χρυσόστομος Βουκουβάλας την 6η, ο Βασίλης Πάνου την 12η και ο Κώστας Βαρδάκας την 19η θέση.
*Στο Σκιφ Νεανίδων σε σύνολο 22 πληρωμάτων η Κατερίνα Ζέρβα πήρε την 3η θέση, η Ξανθή Κολτσίδα την 4η, η Χρύσα Πάνου την 7η, η Χριστίνα Κούρου την 9η, η Σπυριδούλα Τζούκα την 11η και η Αμαλία Τσιάβου την 17η θέση.
*Στην Δίκωπο Εφήβων σε σύνολο 15 πληρωμάτων οι Γιάννης Ζήσης – Μιχάλης Παπατσίμπας πήραν την 1η θέση, οι Γιάννης Παπαδιώτης – Αλέξανδρος Βούλγαρης την 8η και οι Σεμπάστιαν Καλουιάν – Νίκος Βλάχος την 9η θέση.
*Στην κατηγορία των Γυναικών η Ελένη Διαμάντη κατέλαβε την 2η θέση.
Την δεύτερη ημέρα του αγώνα έγιναν εσωτερικά εργομετρικά τεστ στα οποία εξαιρετικές εμφανίσεις έκαναν οι: Αποστόλης Λαμπρίδης (4η θέση), Ηλίας Παππάς (10η θέση), Θανάσης Τσιάλιος (12η θέση) και Κώστας Μαγκλάρας (13η θέση).Επόμενος στόχος είναι ο δεύτερος αγώνας αξιολόγησης της ΕΚΟΦΝΣ που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 14 Απριλίου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος.Στο μεταξύ, ξεκίνησε ήδη στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας στο οποίο συμμετέχουν δύο Γιαννιώτες κωπηλάτες, η Ελένη Διαμάντη και ο Κώστας Μαγκλάρας.

Στο φως άγνωστες πτυχές της πόλης των Ιωαννίνων

Άγνωστες πτυχές της πόλης των Ιωαννίνων, της ιστορικότητάς της στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από την έρευνα αρχειακών πηγών, παρουσιάστηκαν στο 1ο Επιστημονικό Πανηπειρωτικό Συνέδριο, με θέμα "Ιστορία - Λογιοσύνη: Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα από το 1430 έως το 1913", που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στα Γιάννενα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν τεκμήρια που αφορούν τόσο τα πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο 1912 - '13 και σχετίζονται τόσο με το ευρύτερο πεδίο των αναμετρήσεων στον βαλκανικό χώρο όσο και με ζητήματα που σχετίζονται με τη διπλωματική ιστορία.Σπουδαίοι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει τις αναζητήσεις τους στην πρωτογενή αρχειακή έρευνα, αποκάλυψαν, μέσα από τις ομιλίες και τις διαλέξεις τους, σημαντικές ιστορικές πτυχές για την Ήπειρο των περασμένων αιώνων. Πολλές ανακοινώσεις "άντλησαν" πληροφορίες από χειρόγραφα, τα οποία ασχολούνταν και εξέταζαν όψεις τόσο της κοινωνικής όσο και της οικονομικής ζωής του Βιλαετιού.Οι καθηγητές Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Ηλίας Σκουλίδας του ΤΕΙ Ηπείρου παρουσίασαν, για πρώτη φορά, στοιχεία από το Οθωμανικό Αρχείο Πρωθυπουργίας, τα οποία έχουν ήδη μεταφραστεί και αναμένεται να εκδοθούν.Η ακαδημαϊκός, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου παρουσίασε έγγραφα, τα οποία αποτέλεσαν "Τόμο", ο οποίος επικυρώθηκε από της Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και αφορούν οικογενειακές διενέξεις και ρύθμιση των διαπροσωπικών σχέσεων. Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη έρευνα της ακαδημαϊκού, ο θεσμός της προίκας ρυθμίζεται στα τέλη του 17ου αιώνα, με εγκύκλιους του Μητροπολίτη Κλήμη και στη συνέχεια του Μητροπολίτη Γρηγορίου.Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε σε ζητήματα Παιδείας, ενώ εξετάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ιωαννίνων, Βενετίας και Κωνσταντινούπολης.Οι ομιλητές σημείωσαν ότι, οι πρώτες εμφανίσεις πυρήνων λογιοσύνης στην Ήπειρο διαπιστώνονται στα μέσα του 17ου αιώνα. Τότε, δίδασκε στα Γιάννενα ο Νικηφόρος Πριγγιλέας και ο Ζακυνθινός φιλόσοφος Νικόλας Κούρσουλας, χειρόγραφα των οποίων σώζονται ώς τις μέρες μας.Η πρώτη Σχολή στα Γιάννενα ιδρύθηκε το 1674, με χορηγία του Εμμανουήλ Γκιόνμα. Σχολάρχης είχε οριστεί ο Γιαννιώτης λόγιος Βησσαρίων Μακρής, ο οποίος σπούδασε στην Πόλη δίπλα στον Φαναριώτη Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Οι ηπειρώτες έμποροι στη Βενετία, την ίδια περίοδο, "αξιοποίησαν κοινωνικά τον πλούτο τους" και ίδρυσαν φερώνυμα Σχολεία.Με χορηγία του εμπόρου στη Βενετία Επιφάνιου Ηγουμένου, λειτουργεί μία νέα Σχολή, στην οποία δίδαξε ο Μελέτιος Μήτρου, γνωστός ως Μελέτιος Γεωγράφος, ο οποίος μετέφερε στην ελληνική σκέψη τις θέσεις του Κοπέρνικου για το ηλιοκεντρικό σύστημα.Οι αδελφοί Μαρούτζη, ο Λάμπρος και ο Σίμος, ηπειρώτες έμποροι, ίδρυσαν το 1742, Σχολή στην οποία διδάσκονταν ανωτέρα φιλοσοφικά μαθήματα, ενώ όρισαν ως πρώτο σχολάρχη τον Ευγένιο Βούλγαρη.Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο έμπορος Ζώης Καπλάνης, που έφυγε πάμφτωχος από το χωριό του, το Γραμμένο, και πήγε στη Ρωσία, όπου πλούτισε, ίδρυσε την Καπλάνειο Σχολή, υπό την σκέπη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία δίδαξε ο διαφωτιστής φιλόσοφος Αθανάσιος Ψαλλίδας.Η πνευματική ζωή στα Ιωάννινα του 19ου αιώνα περιστρέφεται γύρω από τη Ζωσιμαία Σχολή, δωρεά των έμπορων και ευεργετών αδελφών Ζωσιμά, οι οποίοι επίσης κατάγονται από το χωριό Γραμμένο. Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου έκανε παρουσίαση των κανονισμών της Σχολής και της δυναμικής τους παρέμβασης στις εκπαιδευτικές, διοικητικές και κοινωνικές δομές.Το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη Σχολή διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι, το 1860, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφασίζει να κάνει δεκτούς τους αποφοίτους χωρίς εξετάσεις.Επίσης, παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, σημαντικά στοιχεία για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση κατά το β΄μισό του 19ου αιώνα, τη Θεολογική Επιστήμη στα Ιωάννινα, κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, τη διαχείριση της μοναστηριακής περιουσίας, την ίδρυση της Σχολής Βελλάς και το δημοτικό τραγούδι στα ποιήματα του Κωστή Παλαμά.Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, υπήρξαν ανακοινώσεις, με τις οποίες επιχειρήθηκε να διερευνηθεί το φαινόμενο εξουσίας που συνδέεται με το όνομα του Αλή Πασά, ο οποίος κυριάρχησε στη Ήπειρο για 30 χρόνια.Το 1ο Επιστημονικό Πανηπειρωτικό Συνέδριο διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών καθώς και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκάνη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Aύξηση του πρασίνου και η φύτευση νέων δέντρων στην παραλία του Καναλίου

Η αύξηση του πρασίνου και η φύτευση νέων δέντρων στην παραλία του Καναλίου είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της Αντιδημαρχίας Ζαλόγγου και του Αντιδημάρχου κ. Παντελή Μπαρτζώκα, συνεχίζοντας την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει στην περιοχή με τους φοίνικες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας αλλά και στην συμμετοχή ενεργών πολιτών της περιοχής όπως η επιχείρηση Όμορφος Κήπος των Κώστα Αηδόνη και Γιάννη Ουζούνουγλου που προσέφεραν διάφορα δέντρα για να φυτευτούν σε σημεία που είχαν καθαριστεί το προηγούμενο διάστημα από συνεργεία του Δήμου. Παράδειγμα προς μίμηση χαρακτήρισε την συνεργασία του δήμου με επιχειρηματίες της περιοχής ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας κ. Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση στηρίζει όλες τις θετικές δράσεις που βελτιώνουν την εικόνα του νομού αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο ίδιος σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες αναβαθμίζουν το περιβάλλον και τόνισε ότι, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όταν υπάρχει διάθεση, συνεργασία και προσφορά μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα και να ομορφύνουμε όλα τα σημεία του δήμου αλλά και όλα τα δημοτικά διαμερίσματα πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου.

Εκδήλωση του ΤΕΙ Ηπείρου

Το τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου σας προσκαλεί στο 2ο θεματικό εργαστήριο του έργου "Towards a Common Quality Control and Food Chain Traceability System for the Greek - Italian Primary Sector of Activity - AGROQUALITY", που υλοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Lecce (Ιταλία), στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαικής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013, με θέμα: «Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Φακέλου Καλλιέργειας της Ελιάς». Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 και ώρα από 10 π.μ. έως 14.30 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Άρτα (Ν. Πριοβόλου και Κ. Αιτωλού).

Αρχίζει η συζήτηση του σχεδίου Αθηνά στη Βουλή - Στους δρόμους οι φοιτητές

Μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Αθηνά για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.Την ώρα που αρχίζει η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στα Προπύλαια.Φοιτητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, τονίζοντας ότι υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία τους.

Τέλος εποχής και για το super market της Ένωσης στην Παραμυθιά

Με την μορφή υπενοικίασης παραχωρείται το super market της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, στη Παραμυθιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της paramythia-online.gr, μέχρι την Παρασκευή θα έχουν πέσει οι υπογραφές με τους ενδιαφερομένους μνηστήρες να είναι πέντε.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μεγαλύτερες προσφορές προέρχονται από τα supermarket Ξένος και τον Μασούτη, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθουν με σημαντικότερη προσφορά και οι υπόλοιποι τρεις, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα super market Παμβώτις Ιωαννίνων αλλά και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται ήδη με super market στη Παραμυθιά.Η διάρκεια υπενοικίασης θα είναι 12 έτη ενώ όσο αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Ένωσης Παραμυθιάς, γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή.Την Παρασκευή τα σπουδαία λοιπόν…

Χειρότερη η τελική έκδοση της "Αθηνάς" για την Ήπειρο

Ούτε λόγος για Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο, ενώ μετακομίζει και το τμήμα παραδοσιακής μουσικής από το ΤΕΙ Άρτας στο Ληξούρι
Αν οι αντιδράσεις στην πρώτη έκδοση του σχεδίου «Αθηνά» δεν άφησε ευχαριστημένους τους Ηπειρώτες ούτε σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο ούτε με το ΤΕΙ Ηπείρου, το τελικό σχέδιο έρχεται στην ουσία να δώσει το τελειωτικό χτύπημα αλλά και το έναυσμα για πολύ περισσότερες και πιο έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.Αυτό γιατί το αίτημα της Πρυτανείας αλλά και του Συμβουλίου Διοίκησης για ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής πέρασε και ... δεν ακούμπησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και γιατί το ΤΕΙ Ηπείρου βγαίνει πολύ πιο αποδυναμωμένο και με λιγότερα τμήματα από ότι είχε αρχικά χάσει και φυσικά χωρίς να υπάρχουν θετικές αλλαγές στα αιτήματα που αφορούσαν τμήματα σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα.Ως το πλέον αρνητικά σημεία στο νέο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο είναι η συνύπαρξη της Ιατρικής και του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών ενώ η μοναδική θετική εξέλιξη αφορά στο τμήμα πλαστικών τεχνών που γίνεται πλέον Σχολή Καλών Τεχνών!Για το ΤΕΙ το σχέδιο «Αθηνά» μεταφέρει το τμήμα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής από την Άρτα στο Ληξούρι και καταργεί στην πράξη ένα ακόμη τμήμα αυτό της ζωικής παραγωγής.
Η νέα εικόνα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι η ακόλουθη:
-Φιλοσοφική Σχολή: Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
-Σχολή Επιστημών Αγωγής: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών
-Σχολή Θετικών Επιστημών: Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.
-Σχολή Επιστημών Υγείας: Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Ιατρικής.
-Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Οικονομικών Επιστημών
-Σχολή Καλών Τεχνών: Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης
Η νέα εικόνα του ΤΕΙ Ηπείρου διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
-Σχολή Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την Άρτα και τμήματα: Γεωπονίας με κατευθύνσεις φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής, ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου.
-Σχολή Διοίκησης Οικονομίας και τμήματα λογιστικής και χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Ηγουμενίτσα με κατευθύνσεις διοίκηση επιχειρήσεων, εφαρμοσμένων ξένων γλωσσών στη διοίκηση και την οικονομία, διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.
-Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας με έδρα τα Ιωάννινα και τμήματα Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας.
-Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με έδρα την Άρτα και τμήμα μηχανικών πληροφορικής με κατευθύνσεις μηχανικών δικτύου, μηχανικών ηλεκτρικών υπολογιστών και μηχανικών λογισμικού.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συλλήψεις λαθρομεταναστών και διακινητών στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 42χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η 37χρονη αλλοδαπή συνοδηγός του, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν έναν (01) αλλοδαπό που κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα, ο οποίος επίσης συνελήφθη.Επίσης, συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 76χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η 47χρονη συνοδηγός του, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν τρεις (03) αλλοδαπούς, επιδεικνύοντας για τον καθένα τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκαν το ανωτέρω οχήματα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρώην εργαζομένους των Κλωστηρίων Πρέβεζας

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.», οι οποίοι κατέστησαν άνεργοι συνεπεία της υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ δικαιούνταν μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων πλήρους συνταξιοδότησης ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, ύψους ίσου προς την πλήρη σύνταξη από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.Δυστυχώς, όμως, η τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση, με αιφνιδιαστικούς νόμους και ρυθμίσεις ανατρέπει τις ζωές των ίδιων των πρώην εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.», και των οικογενειών τους, φέρνοντάς τους μπροστά στο τραγικό αδιέξοδο της εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα, με βάση τον Ν. 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016), η Διοίκηση του ΙΚΑ κοινοποίησε την υπ’ αριθ. Σ40/303 από 3/12/2012 λανθασμένη εγκύκλιο με θέμα: «Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με το συνυπολογισμό ή μη χρόνων που αναγνωρίζονται στο κατά περίπτωση ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου» , βάσει της οποίας προκύπτουν οι εξής τραγικές συνέπειες:
1. Οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμά τους στη συνταξιοδότηση δεδομένου ότι απαγορεύουν την εξαγορά πλασματικών ένσημων για να βγουν στη σύνταξη.
2. Όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από έναν μήνα και όλο το προηγούμενο διάστημα και έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο, τώρα με τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ (Σ40/303/26-11-2012) και με βάση τον Νόμο 3996/2011, απορρίπτεται αναδρομικά η συνταξιοδότηση τους και πρέπει όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν τις συντάξεις που έχουν λάβει ως τώρα!
Σημειωτέων ότι αυτές οι πρωτοφανείς σε αναλγησία ρυθμίσεις αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.», αλλά εκατοντάδες ανθρώπους που υπάγονται στα Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας.Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταργηθούν οι προδήλως παράνομες ρυθμίσεις που θεσμοθετούν την εξαθλίωση των εργαζομένων και θα επιδιώξουμε:Να ανακληθούν οι διατάξεις του άρθρου 40 του Νόμου 3996/2011 που σε αντικατάσταση του άρθρου 40 του Νόμου 2084/1992, που συνυπολογίζουν στους πλασματικούς χρόνους την ειδική επιδότηση ανεργίας και απαγορεύουν να εξαγοράσουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, πλασματικό χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν.Άλλωστε, ανεξάρτητα με την Εγκύκλιο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και την ερμηνεία που από αυτό επιχειρήθηκε, η νέα τροποποιημένη διάταξη σχετικά με τον συνυπολογισμό στους αναγνωριζόμενους χρόνους και κάθε άλλου πραγματικού ή πλασματικού, που έχει τυχόν αναγνωρισθεί με άλλες διατάξεις, δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στους πρώην εργαζόμενους στα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.» γιατί οι τελευταίοι, έχουν πληρώσει ένσημα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της υπαγωγής τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Επιδότησης Ανεργίας, και, επομένως, δεν πρόκειται για εξαγορά πραγματικού ή πλασματικού χρόνου.
2. Να ανακληθεί η σχετική εγκύκλιες του ΙΚΑ Σ40/303/26-11- 2012 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 3-12-2012) με όλες τις απαράδεκτες διατάξεις που αφορούν τους ανέργους που υπάγονται στο καθεστώς ειδικής επιδότησης ανεργίας και ιδιαίτερα τους ήδη συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας που τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν τις συντάξεις τους. )Άλλωστε, η από 1.1.2013 κατάργηση του άρθρου 75 του ν. 3746/2009, δεν ασκεί απολύτως καμία επιρροή στο δικαίωμά όσων έχουν ήδη λάβει σύνταξη ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η κατάργηση του εν λόγω άρθρου ισχύει από 1.1.2013 και για το λόγο αυτό δεν ανατρέπει δικαιώματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί και παροχές που έχουν ήδη χορηγηθεί με βάση τις τότε ισχύουσες διατάξεις.
3. Να ανακληθεί η κατάργηση της ειδικής επιδότησης ανεργίας του άρθρου 75 του ν. 3746/2009.
Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της ΕΕΚΕ Υπουργείου Εργασίας:
Μπάρκας Κώστας-Καραγιαννίδης Χρήστος-Μπόλαρη Μαρία-Σταθάς Γιάννης-Στρατούλης Δημήτρης-Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου

Συνεδριάζει την Πέμπτη, 07.03.2013 και ώρα 13.00, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΔ στα Ιωάννινα ( Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος ) με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Έγκριση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
2.Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Ζίτσας, του Δήμου Δωδώνης και του Δήμου Ζαγορίου για την διαχείριση και την λειτουργική ενοποίηση του Ευρυζωνικού Δικτύου
3.Σχετικά με την έγκριση των πρακτικών επιτροπής διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών, και την ανάδειξη αναδόχου του έργου « Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο πλαίσιο της Πράξης ΄΄ Bridges of History and Tradition ΄΄» που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
4.Σχετικά με τη συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία « ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ».
5.Ορισμός και αντικατάσταση εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε Συμβούλια και Επιτροπές.
6.Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Π.Ε.Δ. Ηπείρου οικονομικού έτους 2013 για την υλοποίηση του προγράμματος ΤΟΠΕΚΟ με τίτλο AGRO – ΖΩ.
7.Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης για πληρωμή δαπανών. 
8.Σχετικά με αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
9.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης Προέδρου στην Αθήνα, για τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 13.02.2013 και σε συνάντηση εργασίας στις 12.02.2013 για το πρόγραμμα « ΑΘΗΝΑ ».
10.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης Αντιπροέδρου στην Αθήνα για συνάντηση εργασίας με στην Κ.Ε.Δ.Ε. στις 04.02.2013. 
11.Ορισμός Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την άρση κυκλοφορίας του οχήματος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου λόγω ακαταλληλότητας. 
12.Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Νέα τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζίτσας

Στην Ελεούσα, έδρα του δήμου Ζίτσας, συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, για τη συγκρότηση της τοπικής οργάνωσης του δήμου, έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, που καταστρέφουν το λαό μας και προστατεύουν τα συμφέροντα των δανειστών και της ολιγαρχίας.Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να συμβάλλουμε με τις προσπάθειές μας, στην επίλυση των τοπικών μας προβλημάτων και μέσα απ’ το διάλογο και τους κοινωνικούς αγώνες, να διαμορφώσουμε προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, την απασχόληση και ευημερία της πλειοψηφίας και όχι το κέρδος των λίγων.Στη συνέχεια εκλέχτηκε ομόφωνα η συντονιστική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του δήμου Ζίτσας που αποτελείται από τους:
1 Κάλτσας Μάκης (Βουνοπλαγιά)
2 Κίτσιος Βασίλειος (Παλιουρή)
3 Ντάφης Βασίλειος (Ελεούσα)
4 Πανταζής Στέφανος (Ελεούσα)
5 Τσάγγος Θωμάς (Κάτω Λαψίστα)
6 Φίλης Ανδρέας (Ροδοτόπι).

Και πάλι στην κορυφή ο Σπάρτακος Ιωαννίνων!

Για μια ακόμη χρονιά η άρση βαρών του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΙΩΝΝΙΝΩΝ, κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή του αθλήματος. ΄Όπως αποδεικνύεται από την βαθμολογία των συλλόγων που ακολουθεί είναι για το 2012 στη πρώτη θέση με 3051 βαθμούς και ακολουθούν: 2. ΠΑΟΚ 2945, 3. Γ. Σ. Πανελλήνιος 2424 , 4. Κύδων Χανίων 2200, 5. Υπερίων Τούμπας 2169, 6. ΑΤΛΑΣ Καλλιθέας 2071, 7. Αρκάδι Ρεθύμνου 2069, 8. ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμαριάς 1770, 9. ΣΠΟΡΤΙΓΚ Πυλαίας 1706, 10. ΒΥΒΩΝ Ασπροπύργου 1464, 11. ΑΣ ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ 1443, 12. , Φ.Ο. Αριδαίας 1208, 13. ΒΥΒΩΝ Δράμας 1095, 14. Αριστοτέλης Τριανδρίας 1051, 15. ΓΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΒΔΡΟΣ Θεσ/νίκης 1037 κ.λ.π.Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον προπονητή του συλλόγου Χρήστο Τριφύλλη, που ανέλαβε αποκλειστικά τις τύχες του συλλόγου μετά τον χαμό του αείμνηστου Γιώργου Οικονόμου και στους αθλητές της ομάδας.

Η νέα νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων στην οποία εκλέχτηκε η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή.Η Ν.Ε.απαρτίζεται από 21 μέλη και είναι οι:Αντωνίου Κατερίνα,Βενέτης Κώστας,Γιαννώρος Γιώργος,Ευθυμίου Γιάννης,Καραγιάννης Γιάννης,Καστάνη Δήμητρα,Κόλλια Ελένη,Κράνος Λευτέρης,Λιλής Παύλος,Μαντζούτσου Αλέκα,Μανωλάς Μανώλης,Μπακαλούμη Τέτα,Νάτσης Λάζαρος,Νικολόπουλος Τάκης,Σιαμανδούρας Σωτήρης,Σιώρος Δημήτρης,Σπέγγος Άρης,Στέφος Γιάννης,Τζιόβας Κώστας,Τζούφη Μερόπη,Τράντζα Μαρία.Η Ν.Ε.που εκλέχτηκε θα συνεδριάσει την Πέμπτη 7 του Μάρτη για να εκλέξει τη γραμματεία και το συντονιστή της καθώς και να εκπονήσει το άμεσο πρόγραμμα δράσης για την περιοχή μας.

Ανάθεση της μελέτης για την οδό «Πάργα – Ανθούσα»

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού, για την ανάθεση της οριστικής μελέτης για την «περιφερειακή οδό Πάργα – Ανθούσα», προεκτιμώμενης αμοιβής 361.944,63 ευρώ. Η μελέτη ανατίθεται στους «ΒΙΣΑΛΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε., ΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε., ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ ΚΩΝ., ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΜΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Σε τροχιά αποκρατικοποίησης λιμάνι Ηγουμενίτσας και αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου!

των σημαντικών υποδομών της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση με μοχλό το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η αρχή γίνεται με την ΕΥΑΘ και η συνέχεια αναμένεται με την εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια και τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, αλλά και των άλλων μικρότερων περιφερειακών λιμένων της χώρας (Ηγουμενίτσας, Πατρών, Βόλου κ.λπ.).Για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η στρατηγική που προκρίνεται είναι η διενέργεια δύο διαγωνισμών με την παραχώρηση σε δύο ιδιώτες επενδυτές 22 αεροδρομίων από ένα σύνολο 37 αεροδρομίων που ήδη έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Για τα 15 μικρότερα αεροδρόμια όπου το εμπορικό ενδιαφέρον κρίνεται μικρό, η αξιοποίηση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον κριθεί σκόπιμο.Τα 22 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια θα χωριστούν σε δύο ομάδες, για κάθε μία από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός. Τα αεροδρόμια χωρίζονται στις δύο ομάδες κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια.Τα αεροδρόμια της Ηπείρου, δηλαδή το «Βασιλεύς Πύρρος» και αυτό του Ακτίου Πρέβεζας, θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη ομάδα, μαζί με αυτό της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Θεσσαλονίκης, της Κεφαλλονιάς, της Σκιάθου, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Αγχιάλου και του Αράξου.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επικήρυξαν ασυνείδητο δολοφόνο σκύλου!!!

Με το ποσό των 500€ επικήρυξε η «Παρέμβαση για τα ζώα» αυτόν που πυροβόλησε εξ επαφής και σκότωσε την σκυλίτσα τύπου κόλεϋ στην Νικόπολη. Όποιος πολίτης έχει οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στην σύλληψη του δράστη μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6937099240. Την ίδια στιγμή θλίψη και σοκ προκαλεί η επιστολή συμπολίτη που διαμένει στον Άγιο Θωμά, ο οποίος επισημαίνει ότι από φόλα έχασε έναν ακόμη σκύλο μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο ίδιος, μεταφέρει την αγωνία του αλλά και την μεγάλη του θλίψη για το φαινόμενο δηλητηρίασης αλλά και κακοποίησης σκύλων στην περιοχή και που δεν πρόκειται όπως αναφέρει να ξεχάσει ποτέ. Στην επιστολή του μεταξύ άλλων κάνει λόγο για δεκαοχτώ συνολικά φίλους που έχασε από φόλες, από την ηλικία των πέντε χρόνων έως και τώρα που έκλεισε τα 50, από τους ίδιους τους συγχωριανούς του, ενώ απευθυνόμενος σε αυτούς διερωτάται μήπως θα πρέπει να αλλάξει η πινακίδα του χωριού όσο σκληρό και να ακούγεται από Άγιος Θωμάς σε «κτήνη» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Lake Crafters - 1ο Φιλανθρωπικό Αποκριάτικο Bazaar Eιδών Xειροτεχνίας

Σας ενημερώνουμε, ότι η Ομάδα Χειροτεχνών Ιωαννίνων «Lake Crafters», διοργανώνει το 1ο φιλανθρωπικό bazaar ειδών χειροτεχνίας, στις 13 & 14 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα δεξιώσεων Λιθαρίτσια, με σκοπό την ενίσχυση του έργου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών.Οι «Lake Crafters» είναι μια άτυπη, ανοιχτή ομάδα χειροτεχνών, που ζουν στα Ιωάννινα. Η φιλοσοφία της ομάδας περιλαμβάνει την ενίσχυση στην πόλη μας, της έννοιας της συλλογικής εργασίας, την ανταλλαγή ιδεών και τεχνικών, και την αλληλοβοήθεια, ώστε να προωθήσουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί τη δουλειά μας και εν τέλει να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει στροφή των συμπολιτών μας στη χειροτεχνία.
Ώρες λειτουργίας 1000 πμ – 1000 μμ.
Πληροφορίες: Έλενα Κιοσσέ (τηλ. 6976997766) Σταυρούλα Ζώη (τηλ. 6950299690)

Ομάδα Χειροτεχνών Ιωαννίνων
«Lake Crafters»

Στα Όρη Φιλιατών ο ορειβατικός Ιωαννίνων

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιήσει πορεία στα Όρη Φιλιατών, στην Ηγουμενίτσα. Η πορεία θα έχει δύο κατηγορίες, Α και Β. Η πορεία Α κατηγορίας ξεκινάει από το χωριό Κώτσικα, περνάει από το Τζαμί Κώτσικας συνεχίζει στην περιοχή Νερούθια, ανεβαίνει στον Αυχένα Κερασοχωρίου και επιστρέφει στο Κώτσικα. Η πορεία Β ξεκινάει από τον Καλπακιώτικο ποταμό(Ασκηταριό Μονής Γιρομερίου) συνεχίζει στον Κίσαρα, ανεβαίνει στην κορυφή Θεόστρουγκα (1.064μ), μετά στην κορυφή Μαλιχότζα (1.056μ), κατεβαίνει στο Νερούθια και καταλήγει στο χωριό Κώτσικα. Στην πορεία Ά & ΄Β μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.Αναχώρηση 8:00 πμ (από την Περιφέρεια Ηπείρου).Αρχηγοί Β πορείας: Φατήρας Κώστας, Μπάλος Παναγιώτης.Υπαρχηγοί Α πορείας: Παπαρούνας Αποστόλης, Μπιλιούρης Σταύρος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

ΑΡΤΑ: Κόρη γνωστού δικηγόρου η φίλη του μακελάρη που έβρασε τον φίλο του!

Το ιατροδικαστικό πόρισμα δείχνει ότι η φίλη του μακελάρη στην Άρτα, τον βοήθησε να βράσει και να τεμαχίσει το πτώμα...
Καταπέλτης είναι το ιατροδικαστικό πόρισμα για την 25χρονη φίλη του μακελάρη, που έβρασε και τεμάχισε τον φίλο του, στις Κεραμάτες της Άρτας. Σύμφωνα με αυτό, ο μακελάρης που ήδη έχει προφυλακιστεί μετά την ομολογία του, χρειάστηκε ώρες για να τεμαχίσει το πτώμα και είχε τη βοήθεια της 25χρονης, για να φέρει σε πέρας, το φρικιαστικό του έργο.Η 25χρονη κρίθηκε προφυλακιστέα μετά την απολογία της στον ανακριτή της Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη, που είναι γόνος εύπορης οικογένειας - είναι κόρη γνωστού δικηγόρου της Άρτας - απολογούμενη επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και ισχυρίστηκε, ότι εγκατέλειψε το σπίτι όπου έγινε ο φόνος, αφού προηγουμένως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν, ότι η κατηγορουμένη πρέπει να κριθεί προσωρινά κρατούμενη. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι η απόφαση περί προφυλάκισης στηρίχθηκε κυρίως στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που διενήργησε εργαστηριακή εξέταση στα αποκομμένα μέλη.Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις του κ. Βουγιουκλάκη ο δολοφόνος πρέπει να είχε και συνεργό, καθώς ο τεμαχισμός της σορού ήταν μια πολύωρη διαδικασία, την οποία δεν μπορούσε να κάνει μόνος του. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ανακριτής και εισαγγελέας πιθανότατα θεώρησαν, ότι η 25χρονη ήταν αυτή που βοήθησε τον φονιά στο φρικτό "έργο" του, που ακολούθησε την πράξη της ανθρωποκτονίας.Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Ασφάλεια συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του κρανίου του θύματος, που πέταξε ο δολοφόνος στον ποταμό, ώστε να ταυτοποιηθούν τα ευρήματα πριν από τα χρονοβόρα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA.

newsit.gr

Τέσσερις νεκρές Καρέτα - Καρέτα στην Πρέβεζα

Τέσσερις νεκρές χελώνες εντοπίστηκαν σήμερα στην Πρέβεζα.Οι τρεις βρέθηκαν στην περιοχή του Πνευματικού Φάρου. Κείτονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μία από αυτές έφερε σημάδια τραυματισμού από αιχμηρό αντικείμενο.Αλλη μία νεκρή χελώνα εντοπίστηκε στην περιοχή Παντοκράτορας, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό.Το Λιμεναρχείο της Πρέβεζας κατέγραψε τα περιστατικά και απέστειλε δελτίο με φωτογραφικό υλικό στις αρμόδιες υπηρεσίες προλειομένου να ερευνηθούν περαιτέρω οι περιπτώσεις.