Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Αρωγός και το Πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων

Αρωγός του Δήμου Ιωαννιτών θα σταθεί το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να στηρίξει και να υποβοηθήσει τα προγράμματα κομποστοποίησης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.Έτσι μετά από επιστολή που είχε απευθύνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στον ΠρύτανηΤριαντάφυλλο Αλμπάνη, υπήρξε άμεση ανταπόκριση και από το Πανεπιστήμιο ορίστηκαν ως υπεύθυνοι για τη στήριξη της δράσης αυτής οι καθηγητέςΑπόστολος Κατσίκης και Γιώργος Πηλίδης.Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου, των δύο Πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων και καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της συνεργασίας.Όπως είναι γνωστό για την ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευών ο Δήμος θα έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ήδη εντός των επομένων ημερών ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση των τριακοσίων πρώτων κάδων –δωρεά της ΕΕΑΑ-. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και σε σημεία που έχουν καθοριστεί από την υπηρεσία του Δήμου έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν με το πρώτο απορριμματοφόρο με το οποίο έχει εφοδιαστεί ο τομέας καθαριότητας.Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το οποίο θα επικεντρωθεί στα σημεία της πόλης όπου θα αναπτυχθεί η πιλοτική εφαρμογή ανακύκλωσης. Παράλληλα θα αναπτυχθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και προβολής από τα Μέσα Ενημέρωσης.«Βήμα- βήμα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Είχαμε θέσει ως στόχο να προχωρήσουμε στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, υπέρ του περιβάλλοντος και της οικονομίας των νοικοκυριών και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα αφετηρία. Υλοποιώντας την πολιτική μας επιλογή, ανοίγουμε κι άλλους δρόμους συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, αξιοποιούμε την εμπειρία και την εφαρμογή της γνώσης του προς όφελος της πόλης. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να τονίσω, ότι τώρα περνούμε στο πιο δύσκολο στάδιο. Στη φάση αυτή είναι καθοριστική η συμβολή και η ενεργοποίηση των πολιτών. Χωρίς τη δική τους ευαισθησία και συμμετοχή κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να περάσουμε, με επιτυχία, από τη θεωρία στην πράξη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Ο ΠΑΝΙΚΑΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ;

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το blog fimotro
Έχουν βουίξει τα Γιάννενα για τις δουλειές που ετοιμάζει άρον άρον ο Πανίκας Ψωμιάδης που σιγοντάρεται από τον μεγαλοξενοδόχο Μήτση στον οποίο παραχωρήθηκε το πρώην ΞΕΝΙΑ της πόλης και έτσι ο τότε εκδότης του Μ«Αδέσμευτου Τύπου» έχτισε στη Λ. Δωδώνης το μεγαλοπρεπές Grand Serai.Πληροφορίες θέλουν τον… έκπτωτο περιφερειάρχη, να βιάζεται να κάνει επένδυση στα Ιωάννινα, για να δικαιολογήσει καταθέσεις προφανώς από τα αμαρτωλά «45αρια» από έργα που μοίρασε ως εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει μεταδίδει το blog  Fimotro, σε χρόνο μηδέν ο Πανίκας ενοικίασε με την βοήθεια του Μήτση, το ακίνητο που διέθετε το σούπερ μάρκετ Lidl το οποίο και έχει κλείσει. Εκεί ο Πανίκας θα φτιάξει ένα νέο σούπερ μάρκετ, προκειμένου να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα! Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς μια ανάσα από το αεροδρόμιο της πόλης!Σε λίγο περισσότερα για τη... μπουγάδα, το βίο και την πολιτεία του υπόδικου πρώην Νομάρχη...

Βανδαλισμοί στα Γραφεία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στο Αργυρόκαστρο!!!

Την παραβίαση και τον βανδαλισμών των γραφείων της στο Αργυρόκαστρο καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΜΟΝΟΙΑ. Η πράξη εκτιμάται ότι έγινε μάλλον το βράδυ του Σαββάτου και ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε οργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση η εθνικιστική Ερυθρόμαυρη Συμμαχία.Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα γραφεία –στα οποία συστεγάζονται ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ- βρίσκονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με υπηρεσία της Αστυνομίας, έχοντας απλώς εισόδους από διαφορετικές αυλές. Σε ανακοίνωσή της η «ΟΜΟΝΟΙΑ», καυτηριάζει την πράξη και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις καταγγελίες παραβίασης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά:«Έχουν επιλέξει λάθος δρόμο και τρόπο όσοι νομίζουν ότι μέσα από θρασύδειλες ενέργειες τη νύχτα θα προκαλέσουν αναστολή στον αγώνα μας για τα δίκαια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ευχόμαστε να μην έχουν σχέση με την όλη αιχμηρή γλώσσα που ακραίοι κύκλοι χρησιμοποιούν εις βάρος του Ελληνισμού και της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σίγουροι. Δεν μας φοβίζουν ούτε πρόκειται να σταματήσει η δημόσια καταγγελία της παραβίασης κάθε κανόνα δημοκρατικής συμπεριφοράς από δυνάμεις σκοτεινά χρηματοδοτούμενες και στηριζόμενες που θέλουν την συρρίκνωση και την υποτέλεια των Ελλήνων. Απλώς έχουμε διαφορετικούς δρόμους να βαδίσουμε»!

Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε τα εξής:Eνέκρινε ομόφωνα:
Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για την υλοποίηση του υποέργου 2 «Προμήθεια – Εγκατάσταση εξοπλισμού» της πράξης «Δημιουργία νέου ΤΕΠ Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα»,Την τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης & Αειφόρου Ανάπτυξης, (Ινστιτούτο Γεωλογικών &Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών, ΙΓΜΕ) για το έργο «Εκπόνηση τεχνικογεωλογικών μελετών πληγέντων οικισμών από κατολισθήσεις περιόδου 2010 σε περιοχές του Ν. Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 40.590,00 ευρώ.Ακόμη, η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και καθαρισμού του Δήμου Φιλιππιάδας» που βρίσκεται στη θέση «Βασιλάδι» του Νομού Πρεβέζης, ως προς την εξυπηρέτηση επιπλέον οικισμών (Χαλκιάδες, Καλαμιά και Ρόκκα της Δ.Ε. Φιλοθέης Δήμου Άρτας), την επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ (με κατασκευή ανεξάρτητης μονάδας επεξεργασίας για τους ανωτέρω οικισμούς), λόγω προσθήκης μονάδας ηλιακής ξήρανσης της παραγόμενης ιλύος.Κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. που αφορούν:
-Ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 0.99 MW στη θέση «Βάλτος», Δ.Δ. Βίγλας, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας.
-Mονάδα επεξεργασίας αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στη θέση λατομείο Εγνατίας, Δήμου Δωδώνης, Ν. Ιωαννίνων».
-Δημιουργία μονάδας παραγωγής βιομάζας μικροφυκών του είδους Chlorella sp., ως εναλλακτικό καύσιμο στη θέση «Τσουμπάρια» περιοχή Παχυκαλάμου, Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας .
-Εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση «Σπαδρέ» της Τ.Κ. Μαζαρακιάς του Δ. Ηγουμενίτσας καθώς και τη βελτίωση της οδού πρόσβασης .
Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε (μετά από αίτημα των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών) την αναβολή του θέματος περί της γνωμοδότησης για τη Μ.Π.Ε. του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW, επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Π. Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου».

Δήλωση Μιχ.Κασσή για την καθυστέρηση πληρωμών στους παραγωγούς από τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

Με αφορμή τις σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμής των παραγωγών από τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων ,κ. Μιχάλης Κασσής , έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Μετά την πρόσφατη πώληση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε παρατηρούνται φαινόμενα μη καταβολής των δεδουλευμένων στους παραγωγούς γάλακτος.Ειδικότερα , οι παραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί από την αρχή του έτους και είναι δεδομένο πως μέσα στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.Η πρακτική αυτή φέρνει στα όριά τους, τους ανθρώπους που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της «ατμομηχανής» της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.Οι νέοι ιδιοκτήτες ας φανούν, τουλάχιστον, συνεπείς στις πληρωμές των δεδουλευμένων των παραγωγών, όπως το κράτος φάνηκε «συνεπές» και τους «παραχώρησε» την γαλακτοβιομηχανία.Όσον αφορά την ανάπτυξη την οποία κάποιοι «κόπτονται» πως ακριβώς την αντιλαμβάνονται; Γίνεται ανάπτυξη με «νεκρή» και απλήρωτη την παραγωγική βάση; Οι βασικοί υπαίτιοι της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας, έναντι πινακίου φακής, ας έρθουν τώρα να απολογηθούν στους παραγωγούς…».

Εκδηλώσεις του Συλλόγου Πραμαντιωτών Άρτας

Δελτίο τύπου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πραμαντιωτών Άρτας «Τα Πράμαντα»: Ο Σύλλογός μας και με την ευκαιρία της Τοπικής Εορτής της πολιούχου της πόλης μας Αγίας Θεοδώρας αλλά και των Αποκριών θα λάβει μέρος στις παρακάτω εκδηλώσεις:
1) Στις 11-3-2013 ημέρα της Τοπικής Εορτής της πολιούχου της πόλης μας Αγίας Θεοδώρας, όπως και κάθε χρόνο θα λάβουμε μέρος στην Λιτανεία με ομάδα από μέλη του Συλλόγου μας ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές στολές του τόπου μας.
2) Στις 13-3-2013 ημέρα Τετάρτη το απόγευμα, θα συμμετέχουμε με το τμήμα των γυναικών στην καθιερωμένη αποκριάτικη εκδήλωση στην πόλη της Άρτας ‘’Καρναβάλι Γυναικών’’, με θέμα ‘’Γυμνάσιο Θηλέων’’ και
3) Στις 15-3-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 7:00 το απόγευμα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μας θα πραγματοποιήσουμε το παραδοσιακό αποκριάτικο ‘’Γαϊτανάκι’’ στην οδό Σκουφά, μετά την ολοκλήρωση του εθίμου θα ακολουθήσει στην Κεντρική Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως χορός και αναβίωση αποκριάτικων εθίμων από τα παιδιά του Συλλόγου μας με την συνοδεία Δημοτικής Παραδοσιακής Ορχήστρας.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της γιαννιώτικης Δανιμαρκίας…

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Προς τον Δήμαρχο και Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Στις 19 Δεκεμβρίου 1980 δημοσιευόταν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθ. Ταλιαδούρο κ. Πρόεδρο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, η ίδρυση Κέντρου Υδροβιολογικών Ερευνών (ΚΥΒΕ), υπό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με εμπνευστή τον αείμνηστο Γ. Καλλίστρατο, Καθηγητή Ιατρικής (έδρα Φυσιολογίας). Στο ερευνητικό κέντρο παραχωρήθηκε επίσης έκταση δημοσίου κτήματος 25 στρεμμ. στο Κατσικά για την φερέλπιδα οικολογική προσπάθεια. Η μετά Καλλίστρατον εποχή, έφερε την κατάργηση αυτού του ανεκτίμητου περιβαλλοντικού κέντρου, για το λιμνιαίο οικοσύστημα και για την συστηματική μελέτη και εκμετάλλευση του υδροβιολογικού πλούτου, προδιαγράφοντας την τύχη της Παμβώτιδας και των υδάτινων πόρων της Ηπείρου γενικότερα. Πριν από 33 χρόνια προβλέπονταν καταστατικά, από το τότε επιστημονικό δυναμικό του ιδρύματος, η μελέτη και αξιοποίηση των απορριμμάτων και άλλων μη εκμεταλλεύσιμων γεωργικών και θαλασσίων προϊόντων, εστιάζοντας κύρια στην μόλυνση του περιβάλλοντος και στην εξεύρεση μεθόδων αντιμετώπισής της! Αλήθεια τι απέμεινε από το μεγαλόπνοο εκείνο επιστημονικό εγχείρημα;Η διαπιστωμένη παραδοχή από την δεκαετία του ’80 για τον ευτροφισμό της λίμνης, αισθητής ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, με το «άνθισμα» των κυανοβακτηρίων αντιμετωπίζει σήμερα την «ένοχη» σιωπή της τοπικής πολιτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, για τους κινδύνους υγείας που διατρέχουν οι «χρήστες» των δραστηριοτήτων αναψυχής (σκι, κωπηλασία, κανό καγιάκ, κολύμπι κ.α.). Σε σύγχρονες κοινωνίες κατευθυνόμενης είδησης, αποτελεί τραγική ειρωνεία, κάποιοι να δύναται να εμφανίζονται σε δίκτυα πράσινων πόλεων ή πράσινα πανεπιστήμια… και το υγρό σώμα της λίμνης να βρίσκεται μπρος σε ολοκληρωτική κατάρρευση.Στην ημερίδα για την βιοποικιλότητα το 2010, μεταξύ των στοιχείων που παρατέθηκαν από την καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μαρία Μουστάκα, για την θερμή περίοδο 2008-2009 (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβρης), οι τιμές για τον βιοόγκο φυτοπλαγκτού είναι αυξημένες από 30-118 φορές πάνω από την επιθυμητή τάξη μεγέθους, για δε την συμμετοχή των κυανοβακτηρίων υψηλής τοξικότητας της τάξης του 90-99%!!!Aνάλογη ραγδαία υποβάθμιση εντοπίστηκε στην τελευταία έρευνα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και για την λίμνη της Καστοριάς από τις αστικές και γεωργικές χρήσεις.Η πρόσφατη αυτή επιστημονική εργασία για την ποιότητα των υδάτων της Καστοριάς, για το διάστημα 2010-2012 καταδεικνύει σύμφωνα με τις αναλύσεις δειγμάτων ότι τα «βακτήρια-φονιάδες» εκτοξεύτηκαν σε τιμές δεκαπλάσιες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, παρ’ όλη την ύπαρξη βιολογικού συστήματος! Από τα 25 mg/l την περίοδο 1999-2007 στα 50-280 mg/l. Οι συνθήκες αυτές ακραίων ρυπαντικών φορτίων, αφορούν και την γειτονική της Παμβώτιδα, με παράλληλη ζωή, και με απειλή οριστικής υποβάθμισης, εάν διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια τα υψηλά επίπεδα τοξικότητας. «Νεκρή λίμνη» την είχε χαρακτηρίσει ο ειδικ. Βιολόγος-ωκεανολόγος Γ. Παπαθεοδώρου του Παν/μίου Πατρών… Κι επειδή φωνές επιμένουν ότι τα νερά είναι κατάλληλα και δεν διατυπώνουν επιφυλάξεις (Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια, Ν.Ο.Ι., Σύλλογος Θαλασσίου Σκι, νήσος) θα επιθυμούσαμε την υπεύθυνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και του Παν/μίου Ιωαννίνων, δια του Τμήματος Βιολογίας.Σημειωτέον σε ανάλογη περίσταση αθλητικής διοργάνωσης (1-6-2008) του «διάπλου» από Γιάννενα ως το νησάκι, για ομαδικό κολύμπι 14 αθλητών, είχαμε απόσυρση τελευταίας στιγμής, από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης αν και συνδιοργανωτή με την Νομ/κή Αυτ/ση, με ηχηρή ανακοίνωση «μη συμμετοχής». Διατυπώθηκαν τότε αυτονόητες επιφυλάξεις για το διαταραγμένο οικοσύστημα των υδάτων, στηλιτεύοντας το τεράστιο πρόβλημα των τοξινών, την ελλιπή ενημέρωση του κοινού, διατυπώνοντας χαρακτηριστικά για το κολύμπι «…ότι είναι η πρώτη δραστηριότητα που εγκαταλείπεται και η τελευταία που ανακάμπτει…»Έκτοτε πέρασαν 5 χρόνια, ο δήμος διεκδικεί για την προβολή των εκατό χρόνων ανεξαρτησίας, αγώνες ευρωπαϊκής εμβέλειας θαλασσίου σκι, για τους οποίους ο «ευπρεπής» Δήμαρχος της γιαννιώτικης Δανιμαρκίας «…όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει…»Θα υπάρξει επιτέλους ξεκάθαρη, αταλάντευτη τοποθέτηση, κε Πρύτανη των Ιωαννίνων, με αναλυτικά στοιχεία για τον κόσμο, των ανοξικών συνθηκών της Παμβώτιδας και για τα τοξικά κυανοφήκη;Μεγάλος αριθμός νεαρών αθλητών εκτίθεται σε καθημερινή χρήση. Στην άλλη μεγάλη πληγή ρύπανσης του αέρα του λεκανοπεδίου, από τα μικροσωματίδια της αιθαλομίχλης των κρύων ημερών δικαιωθήκαμε, αμφισβητώντας τις μετρήσεις του Καθηγητή κου Κασσωμένου του Φυσικού Τμήματος, για ανώτερη καταγραφή τιμών τα 42 mg/m3, ενώ η μέτρηση του Δημόκριτου έδειξε από 10/1-10/2-2013, 19 μετρήσεις πάνω από 50 mg/m3 μεταξύ των οποίων 5 πάνω από 100 mg/m3…H αντί της αυθεντίας της επιστημονικής, θα αφήσουμε να κόψουν τις κορδέλες εγκαινίων, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης υποκαθιστώντας τους ειδικούς, προβάλλοντας σαν διοργανωτές, εκδηλώσεις προβολής του υποτιθέμενου έργου τους…;Η άγαρμπη απόπειρα εκρίζωσης καλαμιώνων για την κατασκευή του υγρού στίβου θαλασσίου σκι (80 μ. x 800 μ.) πίσω από το ανάχωμα Αμφιθέας, καταμαρτυρά το «δόλιον» της χωροθέτησης, ο επίμαχος εκείνος ο καλαμιώνας είναι το μόνο σημείο που τηρεί τις προδιαγραφές υγιεινών υδάτων, σύμφωνα με τα διεθνή standards ποιοτικής διαβίωσης. Τα τρεχούμενα αυτά νερά είναι τα νερά των πηγών του «Σεντενίκου» δηλαδή έρχονται από τα έγκατα του Μιτσικελίου, η τελευταία όαση και ελπίδα οξυγόνωσης και αναπνοής της Παμβώτιδας.

Προσφέρουμε χέρι βοήθειας στους κρατούμενους των φυλακών Ιωαννίνων

Συναυλία με «εισιτήριο» είδη ατομικής υγιεινής, τηλεκάρτες, σεντόνια και πετσέτες την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Boxx Live Stage


Ένα χέρι βοήθειας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές Σταυρακίου φιλοδοξούν να προσφέρουν οι Paguristas, η ανοιχτή ομάδα πολιτών που πιστεύει ότι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε κανάλια συμμετοχής και να παρέμβουμε με πράξεις στις υποθέσεις της πόλης μας.Με στόχο να προσφέρουν μια ανάσα ανακούφισης στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Σταυρακίου, οι Paguristas οργανώνουν αυτή την Κυριακή 10 Μαρτίου μία πρωτότυπη συναυλία, καθώς δεν θα υπάρχει εισιτήριο, αλλά οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν είδη ατομικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυριστικά μιας χρήσης, αφρούς ξυρίσματος, χαρτί υγείας, σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων), αλλά και τηλεκάρτες, επιτραπέζια παιχνίδια, σεντόνια και πετσέτες, που θα παραδοθούν στη Διεύθυνση των φυλακών για να τα διανείμει με τη σειρά της στους κρατούμενους.Αν και στη φιλοσοφία των Paguristas είναι να μην επαναλαμβάνει τις δράσεις της, καθώς στόχος δεν είναι να υποκαταστήσει το κράτος και τους φορείς του, αλλά να αφυπνίσει, να στείλει μηνύματα ενεργοποίησης και να ευαισθητοποιήσει, αυτή τη φορά κρίθηκε αναγκαίο να αναληφθεί μια δεύτερη πρωτοβουλία για τους κρατούμενους των φυλακών Σταυρακίου, μετά από τη δράση συγκέντρωσης ειδών με σύνθημα «υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα αυτονόητα», η οποία είχε οργανωθεί με απόλυτη επιτυχία στο Βελή Τζαμί.Οι καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τα διογκούμενα προβλήματα στα καταστήματα κράτησης που έχουν αντίκτυπο και στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά πάνω απ’ όλα η ανάγκη έμπρακτη προσφοράς αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, δε δίνουν άλλη επιλογή στους Paguristas από το να γίνουν πρωταγωνιστές και σε αυτή την υπόθεση. Άλλωστε, το ότι κάποιοι άνθρωποι καταδικάστηκαν για τις πράξεις τους με τη στέρηση της ελευθερίας, δε σημαίνει και ότι καταδικάστηκαν και με την στέρηση της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Σε αυτή την προσπάθεια, όπως φυσικά σε κάθε δράση, οι Paguristas δε θέλουν να είναι μόνοι τους. Καλούν κάθε Σύλλογο, φορέα, ομάδα και φυσικά τον κάθε πολίτη να προσφέρει το δικό του χέρι βοήθειας για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Σταυρακίου. Έστω και μία τηλεκάρτα, έστω και ένα σεντόνι, έστω και ένα σαμπουάν μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή κάποιου ανθρώπου.Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται από τους Paguristas στο Boxx Live Stage (Λεωφόρος Παπανδρέου) την Κυριακή 10 Μαρτίου, από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ, παράλληλα με τη συναυλία συγκροτημάτων από τα Γιάννενα, που θα παίξουν για όλους όσοι βρεθούν εκεί.Οι Back Alley 121 σε punk rock μουσικές, οι Their Methlab σε post rock ήχους, οι απρόβλεπτοι Goddamned που διασκευάζουν τραγούδια από διάφορες εκφράσεις της rock μουσικής και οι Crossroads σε blues ρυθμούς και ύφος θα ντύσουν μουσικά την πρωτοβουλία.Αλλά και για όσους το είδος αυτό της μουσικής δεν είναι στις προτιμήσεις τους, μπορούν και πάλι να προσφέρουν είδη ατομικής υγιεινής και όχι μόνο για τους κρατούμενους των φυλακών Σταυρακίου, με στόχο η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται.

Εικοσιδύο προσφορές για την Όαση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δημοπράτηση για την αποκατάσταση του κτιρίου της Όασης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 22 εταιρίες από όλη τη χώρα ενώ τα ποσοστά εκπτώσεων που δόθηκαν φτάνουν από 28 μέχρι 54%. Στο έργο αυτό καταγράφεται εντυπωσιακή συμμετοχή εργοληπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά είχαν ζητήσει και λάβει τεύχη δημοπράτησης 75 εταιρίες.Προσωρινά τα μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης έχουν ως εξής:
Περίγραμμα ΑΕ 54%
ΓΙΓΕΚΑΤ ΑΤΕΕ 52,4%
Γιώργος Ντάτσης και ΣΙΑ ΕΕ 48,15%.
Στην επόμενη φάση θα γίνει ο έλεγχος επάρκειας ώστε να αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος.Ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία και το ΕΣΠΑ διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να εγκατασταθεί εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο.«Η αποκατάσταση της Όασης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ήταν μία από τις δεσμεύσεις μας. Προηγήθηκε πολύ σκληρή δουλειά και σήμερα φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο της δημοπράτησης. Σκοπός μας είναι να αποδώσουμε και πάλι την Όαση στους Γιαννιώτες στο συντομότερο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Παπαδιώτης.

Forum για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στα Γιάννενα

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο των Παλιών Σφαγείων θα πραγματοποιηθεί το Forum ενημέρωσης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα το οποίο οργανώνει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών.Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις δέκα το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις τέσσερις το απόγευμα.Στο Forum θα παρουσιαστεί το πλαίσιο για το νέο θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας και θα αναδειχθούν οι δυνατότητες που δίνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται να συστήσουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και σε φορείς που θέλουν να στηρίξουν πρωτοβουλίες δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών θα λειτουργούν σημεία συνεχούς ενημέρωσης για θέματα ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, περίπτερα παρουσίασης και προβολής του έργου υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων και θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών κοινωνικής επιχειρηματικότητας.Παράλληλα θα παρέχεται πληροφόρηση για τα προγράμματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Συνάντηση του Χρ.Μαντά με τους απολυμένους του ΙΚΑ Ιωαννίνων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς συναντήθηκε με τους 12 πρόσφατα απολυμένους του ΙΚΑ Ιωαννίνων και τους ενημέρωσε για την ερώτηση που κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επαναπρόσληψη των 450 πανελλαδικά απολυμένων της κατηγορίας 9Κ και της ταυτόχρονης δικαίωσης των επιτυχόντων της κατηγορίας 8Κ. Ενημερώθηκαν επίσης για την επικείμενη επανακατάθεση της τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την πρόσληψη των επιτυχόντων και των δύο κατηγοριών .Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου ο Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκε διαδοχικά την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΠΥ Ιωαννίνων καθώς και το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΙΚΑ. Στην Διεύθυνση του ΕΟΠΠΥ συναντήθηκε με τη Διευθύντρια κ.Γκαραλέα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν και εντοπίζονται στην έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τηλεφωνικών γραμμών (υπάρχουν μόνο δύο!) και επικοινωνίας με τη κεντρική Διοίκηση, στην έλλειψη οργανογράμματος παρά τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ, στη συνεχή αλλαγή των κανονισμών πράγμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και καθυστέρηση καταβολών στους ασφαλισμένους.Στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΙΚΑ ο Χρήστος Μαντάς συναντήθηκε με τον Διευθυντή κ. Γρηγορίου, με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ των εργαζομένων και ενημερώθηκε για τα τεράστια προβλήματα του οργανισμού. Ο Δντής και οι συνδικαλιστές τόνισαν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις απολύσεις των 12 εργαζομένων του ΙΚΑ σε μία εποχή που οι απαιτήσεις αυξάνονται ολοένα, όταν η περιοχή κάλυψης είναι ολόκληρη η Ήπειρος, η Λευκάδα, η περιοχή Ακτίου-Βόνιτσας και μερικές αρμοδιότητες της Κέρκυρας. Συνέπεια της συνεχούς υποστελέχωσης είναι η καθυστέρηση της εκκαθάρισης φακέλων συνταξιοδότησης(που ήδη αγγίζει το ένα έτος), η αδυναμία ελέγχων, η κατάργηση και συγχώνευση παραρτημάτων στην περιφέρεια καθώς και η λειτουργία του ΚΕΠΑ(Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην καταβολή συντάξεων αναπηρίας και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αναπήρων.Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις μονάδες Υγείας και Ασφάλισης, υποσχέθηκε την παραπομπή των οξυμένων προβλημάτων του ΕΟΠΠΥ και του ΙΚΑ Ιωαννίνων σε άμεσο κοινοβουλευτικό έλεγχο, τονίζοντας ότι στην εποχή της μεγάλης μνημονιακής κρίσης η υποστελέχωση των μονάδων Υγείας και Ασφάλισης επιβαρύνουν την καθημερινότητα και τη ζωή των χιλιάδων ασφαλισμένων και παρόχων Υγείας.

Η Ήπειρος να δώσει βάρος στην καλλιέργεια της πέστροφας

Για να στηριχθεί σημαντικά η οικονομία της περιοχής
Σε έναν από τους κλάδους, στους οποίους μπορεί να βασιστεί τα επόμενα χρόνια η οικονομία της Ηπείρου αναδεικνύονται οι ιχθυοκαλλιέργειες και ειδικά αυτές της πέστροφας.Η περιοχή μας, βέβαια, έχει μακρά παράδοση στο συγκεκριμένο τομέα, όμως πλέον ανοίγονται για τα καλά οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εμπορίας, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.Η αισιοδοξία που υπάρχει αποτυπώθηκε και στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στα οποία φαίνεται η άνοδος των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις του χώρου, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ήπειρο.

Πολλές μονάδες
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην περιοχή μας λειτουργούν περίπου 100 μονάδες καλλιέργειας ψαριών και οστράκων (Θεσπρωτία, Πρέβεζα- Αμβρακικός), ενώ αρκετές είναι και οι μονάδες πεστροφοκαλλιέργειας (Λούρος-Κόνιτσα- Γόρμος).Σύμφωνα με ειδικούς, η καλλιέργεια ψαριών σε γλυκά νερά ευνοείται στην περιοχή μας, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών είναι κατάλληλα για την εκτροφή αρκετών ειδών, όπως της πέστροφας.Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Όπως σημειώνουν κύκλοι, πρέπει να γίνουν πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία και την ίδια την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως π.χ. μεγαλύτερη στήριξη του κλάδου ή ενημερωτικές εκδηλώσεις και στοχευμένη, αλλά και πιο οργανωμένη τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό, τόσο για τις ιχθυοκαλλιέργειες στη θάλασσα όσο και για τις πεστροφοκαλλιέργειες στα νερά των ποταμών μας.Γι’ αυτό εξάλλου, επιβεβλημένη κρίνεται και η παραμονή του τμήματος Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ηγουμενίτσα, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου, δίνοντάς του καταρτισμένα νέα στελέχη.

Από την Ήπειρο…
Να σημειωθεί ότι η διαδρομή του κλάδου της πεστροφοκαλλιέργειας έχει ξεκινήσει από την Ήπειρο, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ιδρύθηκε και λειτούργησε ο Κρατικός Ιχθυογεννητικός Σταθμός στο Λούρο.Έκτοτε, έχουν ιδρυθεί πολλές μονάδες, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές είναι στην Ήπειρο! Γι’ αυτό γίνεται αντιληπτό, ότι η περιοχή μας είναι αυτή που πρέπει να στηριχθεί κυρίως, για την ενίσχυση του κλάδου.

Τα στοιχεία…
Γενικότερα πάντως, οι ιχθυοκαλλιέργειες «κρατούν ψηλά τη σημαία» των ελληνικών εξαγωγών και πωλήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν χθες γνωστά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2012 η μέση τιμή του λαβρακιού διαμορφώθηκε σε 5,10 ευρώ το κιλό, από 4,20 ευρώ το 2011, ενώ της τσιπούρας στα 5,08 ευρώ το κιλό, έναντι 5,40 ευρώ το κιλό το προηγούμενο έτος.Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντική εξέλιξη για την αγορά αποτέλεσε η απορρόφηση της INTERFISH Α.Ε. από την ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε. στις αρχές του 2012. Οι δύο όμιλοι αναμένεται να αναπτύξουν συνέργειες στη διαχείριση των μονάδων τους. Στη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 102 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, είναι:
* Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας το 2011 αυξήθηκε κατά 4,7% από το 2010, στα 845,29 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η μέση μεταβολή εσόδων ανά εταιρεία ήταν οριακά αρνητική (-0,7%, έναντι -8,7% στο σύνολο της οικονομίας).
* Εξαιρουμένων των υψηλών ζημιών σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, η εξέλιξη των κερδών του δείγματος ήταν γενικά θετική.
* Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε το 2011 σε 10%, βελτιώνοντας έτσι τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 8,9% και 0,9% αντίστοιχα.
* Η γενική ρευστότητα παρέμεινε σταθερή στο 1,3 ενώ η άμεση υπολείπεται της μονάδας (0,6). Ο Εμπορικός Κύκλος διαμορφώθηκε στις 109 ημέρες κυρίως λόγω του υψηλού διαστήματος διακράτησης Αποθεμάτων (8 μήνες).

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ: Ενημέρωση από τη Δημ. Αστυνομία για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων

Από τη Δ/νση Δημοτικής Αστυνομίας Άρτας σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους και τη χρήση αυτών για το έτος 2013 εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Εν όψει του έτους 2013, σας ενημερώνουμε ότι στην περίπτωση που προτίθεστε να κάνετε χρήση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της σχετικής Άδειας.Οι όποιες ενέργειες σας θα πρέπει να έχουν καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαρτίου 2013.Για τη σχετική αίτηση προς το Γραφείο Εσόδων θα πρέπει να προσκομίσετε τα εξής δικαιολογητικά:
1.Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος
2.Φωτοτυπία τυχόν αδείας κοινοχρήστου χώρου προηγούμενου έτους.
3.Ταμειακή Απόδειξη του καταστήματος στην οποία φαίνεται το Α.Φ.Μ. και η Δ.Ο.Υ. της επιχείρησης.
4.Δημοτική Ενημερότητα (τυχόν οφειλές προς το Δήμο)
5.Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα των κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να επαναφέρετε τον Κοινόχρηστο Χώρο στην αρχική του μορφή μέχρι την έκδοση της άδειας. Στην αντίθετη περίπτωση τυχόν παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί, κατόπιν ελέγχων από την Υπηρεσία μας, πριν την καταληκτική ημερομηνία θα βεβαιωθούν στην οικονομική υπηρεσία.Επίσης, σε περίπτωση που έχει συντελεστεί στο Κατάστημα οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την αρχική του αδειοδότηση (π.χ. αλλαγές, στους αρχικούς υγειονομικούς όρους λειτουργίας, στον αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, πολεοδομικής φύσης), καθώς και για την έκδοση της ετήσιας Άδειας Μουσικής, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Γραφείο Καταστημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:
•26810 75555 Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, κ Παππά Χρήστο
•26813 62273 Γραφείο Εσόδων, κα Κόντου Ερμιόνη
•26813 62287 Γραφείο Καταστημάτων, κα Παλιούρα Ζωή

Ο εξοπλισμός του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας από την Περιφέρεια

Την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με 8 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για την υλοποίηση του υποέργου 2: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» της πράξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΤΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σπιτική κουζίνα για όλους, από τον ΟΚΠΑΠΑ


«Σπιτική κουζίνα για όλους» είναι η νέα δράση που θα αναπτύξει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών, συνεχίζοντας έτσι τις παρεμβάσεις του για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύει.Η απόφαση για την ανάπτυξη της νέας δράσης ελήφθη κατά πλειοψηφία, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, πρόκειται για μία νέα κοινωνική δομή που θα προσφέρει σημαντική υπηρεσία και στήριξη στις οικογένειες του Δήμου.Θα ενισχύσει έμμεσα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω της διάθεσης γευμάτων χαμηλού κόστους ( 2.50 ευρώ το γεύμα).Θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στις εργαζόμενες μητέρες ,στους ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρέψουν για τους ίδιους ή την οικογένειά τους. Δεν πρόκειται για συσσίτιο γιατί οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε διάφορα φαγητά που θα εναλλάσσονται καθημερινά.Για την ανάπτυξη της δράσης αυτής, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης, θα διατεθεί χώρος στο 1ο ΚΑΠΗ όπου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα προσφοράς γευμάτων σε καθημερινή βάση. Τα γεύματα θα είναι πιστοποιημένα, ποιοτικά και φρεσκομαγειρεμένα.Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους και παρέχει τη δυνατότητα χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, πρόσβασης σε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και σε ενιαία τιμή για όλα τα είδη. Για την προμήθεια του φαγητού δεν απαιτείται εγγραφή σε κάποια λίστα. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται και από άλλους Δήμους (όπως Αλίμου, Αχαρνών, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης) και έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1000 άτομα στην πόλη μας.Η νέα δράση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. (υπάρχει ήδη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου) μετά από δημόσια πρόσκληση προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Γιάννενα

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, σε διαφορετικές περιπτώσεις δύο ημεδαποί, ηλικίας 32 και 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες αργά το βράδυ στην Ελεούσα Ιωαννίνων, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο 32χρονος χρησιμοποιεί την οικία του ως σημείο απόκρυψης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πραγματοποιήθηκε έρευνα σ’ αυτή, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-επτά (7) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (1.510,7) γραμμαρίων
-το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ, ως προερχόμενο από πώληση ναρκωτικών ουσιών
Στην δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ στο πλαίσιο έλεγχων που πραγματοποιούσαν περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, εντόπισαν έναν 21χρονο ημεδαπό, ο οποίος είχε στην κατοχή του μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο.Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο 21χρονος κατείχε στο σπίτι του στην πόλη των Ιωαννίνων, ποσότητα κάνναβης βάρους (260,7) γραμμαρίων.Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διασυνδέσεις και το εύρος των παράνομων συναλλαγών των δύο συλληφθέντων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήλωση Γιάννη Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Η ένδεια του κ. Δένδια και η ευθύνη του κ. Καχριμάνη

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια στην Ηγουμενίτσα υπήρξε αποκαλυπτική για την ένδεια της πολιτικής του : ένδεια επιχειρηματολογίας, ένδεια ανθρωπιάς, ένδεια δημοκρατίας. Ο κ. Υπουργός, αντί να απαντήσει στα αυτονόητα προβλήματα ευθύνης του, όπως οι απερίγραπτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του λιμανιού, οι οποίες έχουν κριθεί νόμιμος λόγος απόδρασης ακόμη και από δικαστικές αποφάσεις, επιδόθηκε σε φτηνή δημαγωγία και σε επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν θέλει να διώξει τους Έλληνες και να φέρει στη θέση τους μετανάστες.Σχετικά με την επίσημη εξαγγελία του κ. Δένδια για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά, ας παραμερίσουμε προς στιγμή τον υποτιμητικό τρόπο, με τον οποίο επιλέγει να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες του Πωγωνίου (σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Ηγουμενίτσα !), και μάλιστα ψευδόμενος ότι δήθεν δεν έχουν εκδηλωθεί τοπικές αντιδράσεις. Ας εστιάσουμε στον χαρακτήρα του κέντρου, που, αν και ο κ. Υπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «προαναχωρησιακό», σύντομης δηλαδή παραμονής, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι συνδέεται άμεσα με τον στόχο της καθιέρωσης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Πωγώνι. Είναι ρητή η διάταξη του νόμου (ν. 3907/2011, άρθρο 37 παρ. 5), που καθιερώνει την απασχόληση μεταναστών υπό απέλαση ως μισθωτών σε συγκεκριμένες περιοχές, οριζόμενες με Προεδρικό Διάταγμα, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αξιοπρεπής διαβίωσή τους με βάση τους διατιθέμενους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια πόρους.Οι κάτοικοι του Πωγωνίου και όλης της Ηπείρου πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική των στρατοπέδων κράτησης και του δουλεμπορίου σε βάρος των μεταναστών, που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν έχει την παραμικρή σχέση ούτε με απασχόληση ούτε με ανάπτυξη και σε τελική ανάλυση στρέφεται εναντίον και των ίδιων.Εάν όμως η πολιτική και το ύφος του κ. Δένδια έχουν λίγο - πολύ αναδειχθεί, αντίθετα η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου παραμένει στο ημίφως. Είναι ανησυχητικό ότι ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Περιφερειάρχη για τη στήριξη της πολιτικής του ενώ ο τελευταίος έχει επιδείξει την ίδια προθυμία και υπέρ της ΕΟΖ Πωγωνίου. Η παράταξή μας καλεί τον κ. Καχριμάνη να αναλάβει τις ευθύνες του και να μη συνδέσει το όνομά του με μία εξέλιξη αρνητική και επικίνδυνη και για την Ήπειρο.

Η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας

Του Νίκου Κοτζιά
Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Τον Νοέμβριο του 2012, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έφθασε στο 27%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν χίλιοι άνθρωποι την ημέρα περνούν το κατώφλι της ανεργίας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως η μεγάλη πλειοψηφία συγκαταλέγεται στους μακροχρόνια άνεργους.Δεν υπάρχει βόμβα μεγαλύτερης ισχύος στα θεμέλια μιας κοινωνίας. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός, ότι όποιος χάσει την εργασία του αδυνατεί να ξαναβρεί δουλειά, καθώς έχει σχεδόν παγώσει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και οι μόνες συναλλαγές που γίνονται είναι οι απολύτως απαραίτητες.Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μνημονίων, σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του λαού, πλέον, να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης, η αδυναμία για εύρεση εργασίας δημιουργεί τάσεις φυγής στο εξωτερικό κυρίως στους νέους ηλικίας 18 έως 28 ετών.Όμως, το πρόβλημα είναι πολύπλευρο. Αγγίζει όλες τις δομές της κοινωνίας. Για κάθε έναν εργαζόμενο που περνάει στην ανεργία, αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι δε θα είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στο κράτος, στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ. Δε θα είναι σε θέση να καλύψει βασικές του ανάγκες διατροφής και περίθαλψης, αλλά την ίδια στιγμή δε θα μπορεί να προσφέρει στην οικογένειά του τα προς το ζην. Η ραγδαία αύξηση καρδιολογικών προβλημάτων και εγκεφαλικών, η αύξηση της θνησιμότητας και οι δεκάδες αυτοκτονίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνουν με τον τραγικότερο τρόπο της συνέπειες αυτής της πολιτικής, που έχουν επιλέξει οι δανειστές μαζί με την τρικομματική κυβέρνηση.Η ανεργία δημιουργεί όμως κι άλλου είδους προβλήματα. Όταν οι γονείς πέφτουν χαμηλά στα μάτια των παιδιών τους και χάνουν την αξιοπρέπεια τους, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται τρομακτικά. Ευτυχώς όμως, ο θεσμός της οικογένειας έχει ισχυρές βάσεις στην χώρα μας. Είναι ο θεσμός που σώζει τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και που δίνει δύναμη στον καθέναν. Ένα άλλο σημαντικό τμήμα στήριξης των ανέργων και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης είναι η αλληλεγγύη, που εκδηλώνεται εμπράκτως μέσα στην κοινωνία μας.Ο μεγαλύτερος εχθρός όμως του άνεργου αλλά και της ελληνικής οικογένειας είναι η κυβερνητική πολιτική και οι «επιταγές» των δανειστών με πρώτο βιολί το Γερμανικό επεκτατισμό. Όπως καθημερινώς αποδεικνύεται, ένας από τους… ΜΗ διακηρυγμένους στόχους των εμπνευστών του μνημονίου και αυτών που το εφαρμόζουν σχεδόν τρία χρόνια τώρα, είναι η εξαθλίωση του λαού και η άμεση φτωχοποίηση του.Η νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα που εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική πολιτική, δείχνει καθημερινά το σκληρό της πρόσωπο και την αυταρχική πολιτική που έχει επιλέξει. Αυτή η στρατηγική έχει στόχο τον Ελληνικό λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μόνα προγράμματα που προχωρούν ταχέως και χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία είναι όσα προγράμματα αφορούν τη φτώχεια.Οι βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης διογκώνουν το πρόβλημα και ουσιαστικά δημιουργούν καθημερινά ορδές ανέργων. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι είμαστε λίγο πριν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Βρισκόμαστε σε κομβικό σταυροδρόμι τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Οι αντοχές τελειώνουν και εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί. Θα είμαστε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε το λαό να δώσει περισσότερα». Αυτή και μόνο η δήλωση ανησυχίας του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει πως η κατάσταση στη χώρα μας έχει φθάσει στο απροχώρητο.Η μόνη δημοκρατικά αποδεκτή λύση, είναι ή ανατροπή της σημερινής πολιτικής, με μια νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, που θα πει ΑΛΗΘΕΙΕΣ, θα έχει εθνικό σχέδιο με στρατηγική την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, όχημα το κοινωνικό κράτος, και στόχο τη θωράκιση των κοινωνικά αδυνάμων και όλων όσων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Με πρωταρχικό και κυρίαρχο στόχο δηλαδή, την επιστροφή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ανάταξη της διαλυμένης ψυχολογίας των πολιτών, άρα και την ανάταξη της οικονομίας και των παραγωγικών δομών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Χωρίς να αφήσει χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο ολοκληρώθηκε η επίσημη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων

Χωρίς να αφήσει χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο ολοκληρώθηκε η επίσημη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς για άλλη μια φορά οι καταστηματάρχες είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα σε σύγκριση με τις περσινές εκπτώσεις, παρά τις προσπάθειες που έκαναν με μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων να προσελκύσουν τα ισχνά εισοδήματα των καταναλωτών. Αποδεικνύοντας περίτρανα στην πράξη το ρητό «έλλειψης χρημάτων στάσης εμπορίου». Η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι απελπιστική και πολλές είναι οι μικρές επιχειρήσεις που ήδη έχουν κλείσει ενώ μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κλείνουν καταστήματα. Το πρόβλημα ρευστότητας εντείνεται και από το αίτημα των προμηθευτών για εξόφληση μετρητοίς στις παραγγελίες. «Τέρμα πλέον οι επιταγές» προσθέτουν οι έμποροι. Την ίδια στιγμή προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες οι έμποροι παγιώνουν τις προσφορές στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων που διαθέτουν προς πώληση.Υποτονική χαρακτήρισε την κίνηση ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας Τάσος Κοντομίχης και ανέφερε ότι εκείνο που πρέπει ο κόσμος να καταλάβει, είναι ότι ενέργειες όπως οι εκπτώσεις και οι προσφορές, δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα, διότι η μείωση που υπάρχει στην αγοραστική δύναμη δεν θα φέρει τίποτα άλλο παρά το λουκέτο στα καταστήματα. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει άσπρη μέρα από τα μέτρα που εφαρμόζονται, ενώ πρόσθεσε ότι για να μην κλείσουν τα καταστήματα απαιτείται αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα λαΐκά στρώματα που βάλλονται. Απαντώντας στο ερώτημα για τις συζητήσεις που γίνονται από τον νέο Εμπορικό σύλλογο του ιστορικού κέντρου για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και κυριακάτικη λειτουργία τους ο κ. Κοντομίχης σημείωσε ότι αυτές οι ενέργειες που προωθούν το άνοιγμα των καταστημάτων, κάνουν φανερό ποιες πολιτικές βρίσκονται από πίσω και τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές στην ουσία δεν ωφελούν τα μικρομάγαζα και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στα καταστήματα, αλλά αντιθέτως θα μεγαλώσει τα λειτουργικά τους έξοδα. Σύμφωνα με τον ίδιο εκείνο που λείπει στον κόσμο σήμερα δεν είναι οι ώρες για να κάνει τα ψώνια του, αλλά πως θα αναπληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των καταναλωτών.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δικαστική η διεκδίκηση πόρων που αντιστοιχούν με τη νέα απογραφή

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011.Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα επίσημα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το αργότερο ένα χρόνο μετά την διεξαγωγή της. Η δημοσίευση δηλαδή έπρεπε να είχε γίνει τον Μάιο του 2012. Όμως ακόμη και σήμερα τα τελικά στοιχεία (de facto) δεν έχουν ανακοινωθεί με αποτέλεσμα πέραν των άλλων προβλημάτων που ανακύπτουν, ο Δήμος να έχει απολέσει πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για τους οκτώ μήνες.«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει τεράστιες διαστάσεις. Η καθυστέρηση είναι υπερβολική και δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Από την τακτική αυτή όμως ο Δήμος χάνει μεγάλα ποσά, ποσά τα οποία δικαιούται η πόλη, ανήκουν στους πολίτες. Ήδη άλλα δημοτικά συμβούλια της χώρας έχουν κινηθεί δικαστικά. Πρότασή μας είναι να διεκδικήσουμε και εμείς δικαστικά τα ποσά που αντιστοιχούν στο Δήμο και δεν έχουν αποδοθεί με βάση τα στοιχεία απογραφής πληθυσμού του 2011», τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος.Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την πρόταση και στο εξής η Οικονομική Επιτροπή θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ενώ σχετικό ψήφισμα θα αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία.Εκτός ημερήσιας διάταξης ετέθη και πάλι το θέμα της κοπής καλαμιών στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα. Ο Δήμαρχος απαντώντας υπογράμμισε ότι έχει ακολουθηθεί όλη η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία. «Ο Δήμος έχει υποβάλλει όλα τα χαρτιά και τις μελέτες που του έχουν ζητηθεί» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος. Τόνισε δε με έμφαση ότι υπάρχει μία μερίδα κατοίκων που έχει διαφορετική άποψη από αυτή της δημοτικής αρχής, όμως την άποψη αυτή δεν μπορούν να την επιβάλλουν.Να σημειωθεί ότι σήμερα το έργο συνεχίζεται κανονικά ενώ μετά τα σχετικά έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος έχει υποβάλλει και τις σχετικές μελέτες για να του χορηγηθεί άδεια χρήσης νερού.

Συνελήφθη 50χρονος στα Γιάννενα για μη απόδοση φόρων προς το Δημόσιο

Συνελήφθη χθες το πρωί, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 50χρονος ημεδαπός, για μη απόδοση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 85.354,79 ευρώ.Ο συλληφθείς δηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ολοκληρώθηκε η έκθεση των Ορκωτών για το Σπήλαιο Περάματος


Η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, μετά τον έλεγχο που ολοκλήρωσαν στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος, αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση στη σκανδαλολογία που επιχειρεί να καλλιεργήσει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.Το θέμα επανήλθε από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκο Γκόντα κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το ερώτημα «υπάρχει έλλειμμα στον Οργανισμό και σε ποιο ύψος».Στόχος της Δημοτικής Αρχής, μετά την τραγωδία μέσα στα γραφεία του Περάματος, ήταν να μην μείνει η παραμικρή σκιά. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έγινε υπηρεσιακή καταγραφή και έλεγχος και παράλληλα ορίστηκαν ορκωτοί ελεγκτές για να δώσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.Οι Ορκωτοί παρουσίασαν την έκθεσή τους στη συνεδρίαση που Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Σπηλαίου, η οποία έγινε χθες το μεσημέρι. Όπως τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κωvσταντίνος Γκόγκος το πόρισμα για τη διαχείριση, ουδέν μεμπτό περιέχει.«Δεν καταλαβαίνω και δεν κατανοώ τις δηλώσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Γκόντας και τα υπονοούμενα που αφήνει περί διαφθοράς. Στον Οργανισμό δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Καλώ τον κ. Γκόντα να ανακαλέσει τέτοιου είδους δηλώσεις. Αν δεν το κάνει θα είναι κοινός συκοφάντης», υπογράμμισε ο κ. Γκόγκος.Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου κατέθεσε το πόρισμα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος.Ο κ. Γκόντας επέμενε στη διενέργεια ελέγχου από οικονομικούς επιθεωρητές ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απαντώντας ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το πρώτο στάδιο του ελέγχου γίνεται από Ορκωτούς. Η έκθεση αποστέλλεται στο Ελεγκτικό το οποίο αν διαπιστώσει το παραμικρό πρόβλημα διενεργεί νέο έλεγχο ή η υπόθεση παραπέμπεται στους Οικονομικούς Επιθεωρητές. «Αυτό το παιχνίδι, να καλλιεργούμε μύθους χωρίς κανένα στοιχείο, είναι πολύ επικίνδυνο» επεσήμανε ο Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Γκόντα.Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ σημείωσε ότι τα δύο πορίσματα που έχουν προκύψει, το ένα από τον υπηρεσιακό έλεγχο και το δεύτερο από τον έλεγχο των Ορκωτών, θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Στα συμπεράσματα ελέγχου της έκθεσης των ορκωτών αναφέρεται: «Με βάση όσα αναλυτικά προεκτέθηκαν, προκύπτει ότι η ταμιακή διαχείριση του Σπηλαίου Περάματος, εξ όσων έχουμε διαπιστώσει, διενεργήθηκε σε νόμιμα πλαίσια- επίπεδα και εκπληρώθηκαν οι διάφορες υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση σύστασης του Νομικού Προσώπου, από την τρέχουσα νομοθεσία και τέλος από την άποψη του συνετού διαχειριστή, ο οποίος πρέπει να διαχειρίζεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο την περιουσία μιας επιχείρησης, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι δημοτική».

Ο Φώτης Νάκιας αναλαμβάνει αστυνομικός διευθυντής στην Πρέβεζα

Ο Φώτης Νάκιας αναλαμβάνει αστυνομικός διευθυντής στην Πρέβεζα μετά την αποστράτευση του Ιωάννη Ρίζου που στις τελευταίες κρίσης των Αστυνομικών Διευθυντών της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος προήχθει στο βαθμό του ταξίαρχου. Ο κ. Νάκιας που κρίθηκε προακτέος στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ήταν διοικητής στο αστυνομική τμήμα Καναλακίου.

ΑΡΤΑ: Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο τμήμα Ροδαυγή προς Σουμέσι

Από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου που αφορά την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Ροδαυγή προς Σουμέσι: «Σας ενημερώνουμε ότι από την Υπηρεσία μας εκτελείται το έργο «Βελτίωση 4ης επαρχιακής οδού Άρτα-Ροδαυγή-γέφυρα Πλάκας (Τμήμα Ροδαυγή-Σουμέσι), Α’ Κλάδος: Ροδαυγή-Κακολάγκαδο», αναδόχου εταιρείας «ΗΛΙΟΧΩΡΑ ΑΕ». Επειδή στη ΧΘ 2+000 έως ΧΘ 2+040 (ΧΘ 0+000 η διασταύρωση της Ροδαυγής) συνέβη κατολίσθηση του εδάφους με αποτέλεσμα να καταστραφεί το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του, απαιτείται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο τμήμα Ροδαυγή προς Σουμέσι, για το χρονικό διάστημα από τις 04.03.2013 έως και τις 04.04.2013.Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας μπορεί να γίνεται από τον δρόμο «Άρτα – Πέτα – Γωνιά – Ανεμορράχη – Καλλονή - Ράμια – Λεπιανά – Σκοτωμένο – Άγναντα».Μαζί με το δελτίο τύπου εστάλη και σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνονται οι δρόμοι μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας της περιοχής, καθώς και οι θέσεις όπου θα τοποθετηθούν οι πληροφοριακές πινακίδες με την ένδειξη «ΔΡΟΜΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΑΥΓΗ».

Αισθητική και αριθμητική ενός συνεδρίου

Του Γιάννη Τζώρτζη 

(Ως ταπεινή ομολογία «ήττας» στον Σάκη Καράγιωργα)

‘Όπως όλα τα υπαρκτά φαινόμενα, στατικά, φαντασιακά και κινούμενα, έτσι κι ένα κομματικό συνέδριο αποκτά ευθύς εξ αρχής τα χαρακτηριστικά του. Τα συνέδρια μαζικών πολιτικών σχηματισμών, που «οφείλουν» κατά παράδοση να αποτελούν «σταθμό» των εξελίξεων, εμφανίζουν ανάλογα στην πορεία και μιαν δική τους αισθητική. Η σχετική εικόνα του 9ου συντακτικού – πασοκικού συνεδρίου που θα έβγαινε «προς τα έξω» είχε προετοιμασθεί κατάλληλα γιαυτό κι επιμελώς. Ως «προς τα μέσα» κυριαρχούσε όμως η συνήθης εκείνη ατμόσφαιρα που «κουβαλάνε» σταθερά μαζί τους οι συνήθεις μετέχοντες. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μεταβάλεται με οργανωτισμούς και συνθήματα γιατί εδώ είναι βαθειές οι ρίζες. Εστω κι αν η σύνθεση των αντιπροσώπων του «συντακτικού» αυτού 9ου συνεδρίου της «παράταξης» (πρώην «κινήματος») εμφάνιζε ενδεχόμενα κάποιες οπτικές διαφορές, η γενική εικόνα του δεν (θα μπορούσε να) ήταν κατά πολύ διαφορετική εκείνης όλων των προηγουμένων. Την αισθητική σύνθεσή της όριζαν γενιές, ηλικίες, επαγγέλματα, φανερές εμπειρίες και «άδηλες» προθέσεις, θέσεις, επαφές και κυρίως πρόσωπα: αποτυπωμένα ήδη στο ιστορικό κάδρο των συνεδρίων, γνωστά εν πολλοίς και για τούτο «μη εξαιρετέα». Αρκετοί το απέδειξαν δε στην πράξη με τα κείμενα που οι ίδιοι / ίδιες διάβασαν κακοποιώντας πολιτικό λόγο και βασανίζοντας ρητορική αισθητική.Ο υπογράφων (σύνεδρος εκ των ενόντων, διαγραμμένος κι ωστόσο «αριστίνδην»), ως μη έχων την τάση να αναλύει ποσοτικά το πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι, δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να ερευνήσει τα σχετικά μεγέθη που διαδικαστικά καταγράφηκαν στο 9ο συντακτικό και πρώτο «βενιζελικό» συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι δουλειά στατιστικολόγων και δημοσκόπων, εμπειροτεχνών του «γκάλλοπ», την οποία εκείνοι μας γνωρίζουν με ομαδοποιήσεις και κατηγορίες στοιχείων που μεθοδικά συνέλεξαν. Κι όλα τούτα θεωρούνται χρήσιμα, εφόσον δεν υφίστανται στοχευμένες επεξεργασίες χωρίς ασφαλώς να μας προϊδεάζουν οι πάροχοί τους με a priori προφανείς συμπερασματισμούς. Τα συμπεράσματα θα πρέπει συνεπώς να είναι «δικά μας», ημών δηλαδή των απλών πολιτών ενός σκεπτόμενου δήμου. Βέβαια, τα συμπεράσματα προκύπτουν κι από αριθμούς ενώ και τα δύο αυτά στοιχεία εμφανίζουν τη δική τους επίσης αισθητική: εκείνη της λογικής και την άλλη της αριθμητικής. Το αριθμητικό στοιχείο λ.χ. των 845 (μόλις!...) γυναικών έναντι 3.126 ανδρών προκαλεί (και) αισθητικά…Την εκδοχή μιας νέας συνεδριακής αισθητικής προσέδωσε με τον έμφυτο ρητορικό του λόγο ο νέος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, υπερβαίνοντας εν πολλοίς κι αυτήν τούτη την καθηγητική του διάσταση. Επιχειρώντας στην εισαγωγική του ομιλία να ικανοποιήσει κατά το δυνατόν συνολικά τις προσδοκίες της βάσης, θέτοντάς την συνάμα απέναντι στο μέτωπο των εν όψει βαρώνων, παλαιών τε και «νεότευκτων», φανέρωσε πτυχές πολυσυλλεκτικού ηγέτη, ως τώρα άγνωστες. Χωρίς δε να εξειδικεύσει περιεχόμενα της πολιτικής του, προτίμησε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα της τραγικής τρετίας που ως κοινωνία πολιτών και «ατόμων» ζούμε. Μη έχοντας δε να χάσει τίποτε επί πλέον, ο γέγονε γέγονεν, προέβη στην «κυνική» ομολογία του ότι «δεν σώσαμε την πατρίδα». Ακόμη δε κι εκείνοι που νόμιζαν βάσιμα πως το είχε κάνει αυτό ήδη ο Γιώργος, ουδόλως φάνηκαν να ενοχλήθηκαν. Την επομένη μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών τον «αποθέωναν» καθώς έφθανε από το Βόσπορο στο στάδιο του φαληρικού όρμου. Πόσοι και ποιοί ήταν τούτοι; ποσοτικό το ζήτημα, άνευ ουδεμιάς αριθμητικής ή αισθητικής αξίας.Σπάνια πάντως κρίνονται εντός των συνεδρίων τα πράγματα καθώς τούτο συντελείται με την παρεμβολή δυνάμεων στο «γίγνεσθαι» πριν και μετά τις εργασίες των. Είναι γνωστό άλλωστε και ιστορικά, ότι τα συνέδρια δεν παράγουν αλλά «διατρανώνουν» κι εδραιώνουν ήδη κυρίαρχες καταστάσεις. Εν όψει συνεδρίου λοιπόν, «πετάχτηκε» κι η ευρεπίτροπος των θαλασσών Μαρία Δαμανάκη, ώστε να μας «προλειάνει» τη διάθεση, εκ νέου, με την είδηση, ότι στην Κομισσιόν επίσης απασχολούνται με το ζήτημα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα…. Η ίδια πάντως, ίσως και κάποιος προηγηθείς από τον «κυβερνοχώρο» Μέργος μαζί, ας δανειστούν κανένα σύγγραμμα δημόσιας οικονομίας του αείμνηστου Σάκη Καράγιωργα, μήπως αντιληφθούν έστω κι αργά θέματα κράτους - κοινωνίας, υπερδομής, αναδιανομής πλούτου κ.α. Αυτά δεν είναι άγνωστα εν Εσπερίαις, τα έχουν όμως ξορκισμένα εκεί ύστερα από την «κατάρρευση» του 89 – 90.Αλλά όπως έλεγε τελευταία, ένας συμπαραστάτης μας στα δύσκολα, ο Σλοβένος πολιτικός φιλόσοφος Σλάβογιε Ζήζακ, την ώρα δε που η χώρα του δοκιμάζεται επίσης από σημάδια της τρέχουσας κρίσης, «οι Ελληνες σπάνε τα αυγά κι η ομελέττα γίνεται στις Βρυξέλλες» (!...).

Δημοσιεύθηκε «Ε», 5 Μαρτίου 2012 αελ. 8

Ημερίδα με θέμα τον αιφνίδιο θάνατο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα,στα Γιάννενα

Με το μήνυμα "Προλαμβάνουμε τον αιφνίδιο θάνατο, κερδίζουμε τη ζωή" ολοκληρώθηκε η ημερίδα ενημέρωσης πολιτών που θέμα είχε την πρόληψη στον αιφνίδιο θάνατο που προκαλείται από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ημερίδα αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων και για τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων που σχετίζονται με την καρδιά."Στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προφύλαξη, η πρόληψη και η έγκαιρη αναγνώριση θανατηφόρων νοσημάτων, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από τη γνώση. Ο ιατρικός κόσμος και η αυτοδιοίκηση συμπράττουν απόψε σε μια επιστημονική και κοινωνική συνισταμένη που στόχο έχει τον πολίτη ως άνθρωπο και στόχευση την ελευθερία του μέσα από τη διατήρηση της υγείας του. Απόψε κάνουμε το ξεκίνημα στην Ήπειρο, από την ακριτική Κόνιτσα ως το Μέτσοβο, και ανοίγουμε το δρόμο όλοι μαζί. Απόψε ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό σκοπό: την ισότιμη προαγωγή υγείας όλων των συμπολιτών μας" δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, ο οποίος μίλησε για την Ιατρική του Σήμερα και του Αύριο, μέσα από δύο πυλώνες, την επιστήμη και την αλληλεγγύη σε κάθε τοπική κοινωνία.Για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου μίλησε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚΕ, κος Φούσας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα δράσεων και ενεργειών αποτελεσματικών στην Περιφέρεια της Ηπείρου, που θα στοχεύουν στην ευρεία ενημέρωση του κοινού και μίλησε για τα επόμενα σχέδια του Καρδιολογικού Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε εκστρατεία που σύντομα θα ξεκινήσει στην ακριτική ζώνη της Ηπείρου.Στο επιστημονικό πάνελ συμμετείχαν οι ομιλητές κος Ελισάφ, Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο κος Γουδέβενος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι ανέπτυξαν τους τρόπους πρόληψης της Υπέρτασης, του Καπνίσματος και της Παχυσαρκίας.Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Περιφερειακός Σύμβουλος κος Καραμπίνας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κος Φίλιππας  Φίλιος, ο π. Υπουργός κος Αντώνης Φούσσας, ο ευεργέτης Ηπειρώτης κος Γείτονας και η Πρόεδρος του ΙΣ Ιωαννίνων κα Τσιάρα. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ζαγορίου, ο Δήμαρχος Μετσόβου, εκπρόσωποι της Αβαθμιας και Ββάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος πολιτών.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ- Εν αναμονή των αποφάσεων για το Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών


Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίες θεώρησε βέβαιο ότι το Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στην Κακαβιά έχει την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση, πριν βέβαια ενημερώσει ή ρωτήσει την τοπική κοινωνία.
Από την Ηγουμενίτσα όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, ο κ. Δένδιας έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών και ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία του Κέντρου, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.Μάλιστα, χαρακτήρισε το Κέντρο «προαναχωρησιακό», δηλαδή θα είναι Κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών για μικρό χρονικό διάστημα πριν αυτοί, επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους. Η δυναμικότητα του Κέντρου θα είναι περίπου για 250 λαθρομετανάστες, ενώ το επόμενο διάστημα, όπως προανήγγειλε, πρόκειται να ξεκινήσουν και στην Ήπειρο επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.Αυτό βέβαια που προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά είναι η δήλωσή του ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου σχετικά με το Κέντρο, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ούτε μια επίσημη επαφή με τον Δήμο Πωγωνίου και τον Δήμαρχο Κ. Καψάλη, να μαθαίνει τις προθέσεις του Υπουργού για δεύτερη φορά, από τα μέσα ενημέρωσης.«Φανήκαμε διαλλακτικοί από την πρώτη στιγμή και το μόνο που είπαμε ήταν ότι θέλουμε να ενημερωθούμε για το τι θέλουν να κάνουν. Πλέον όμως και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν φοβόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ο κόσμος είναι ανάστατος, όπως και το δημοτικό συμβούλιο, όμως δεν πρόκειται να κάνουμε βιαστικές κινήσεις ή να λάβουμε εν θερμώ αποφάσεις. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ενημέρωσης, και θα επισκεφθούμε και περιοχές, όπου λειτουργούν ήδη Κέντρα Κράτησης, για να δούμε πως λειτουργούν. Δεν είπαμε ούτε ναι, ούτε όχι. Όμως ο τρόπος τους, μας αναγκάζει να πούμε όχι γιατί δε γνωρίζουμε το παραμικρό», σημείωσε αρχικά ο κ. Καψάλης.Παράλληλα, ο δήμαρχος Πωγωνίου έθεσε και ένα δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με την εικόνα του μεθοριακού σταθμού της Κακαβιάς και πόσο αυτή θα επιδεινωθεί εάν προχωρήσει η υλοποίηση ενός Κέντρου χωρίς στοιχειώδες υποδομές.«Σήμερα, η κατάσταση στην Κακαβιά είναι τραγική και δεν τιμά κανέναν. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και ένας αριθμός λαθρομεταναστών, λυόμενα και δεν ξέρουμε τι άλλο θέλουν να κάνουν, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. Υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα, όπως είναι η διάθεση των λυμάτων, η υδροδότηση του Κέντρου και της περιοχής και κανείς δεν ενημερώνει το δήμο Πωγωνίου», τόνισε ο κ. Καψάλης, που σκοπεύει άμεσα να επισκεφθεί το Κέντρο Κράτησης στον Έβρο και να θέσει εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ανακοίνωση-Καταγγελία Σωματείου Φάρμακου Ηπείρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
• Όργιο εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα φαρμακεία της περιοχής από την εργοδοσία διαπιστώθηκε από το σωματείο φαρμακουπαλλήλων Ηπείρου μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους.
• Απλήρωτη εργασία, απλήρωτες εφημερίες, ατομικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς 480 ευρώ, τετράωρα με 300 ευρώ, απολύσεις είναι μερικές από τις καταγγελίες των συναδέλφων.
• Γνωρίζουμε την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα φαρμακεία αυτή την περίοδο λόγο μη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.
• Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι και εργοδότες μας φαρμακοποιοί ότι έτσι παίζουν το παιχνίδι της μεγαλοεργοδοσίας,της ΕΕ, και της κυβέρνησης τους που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους για να στηρίξουν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
• Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι θα σωθεί ένα φαρμακείο εξαθλιώνοντας τον εργαζόμενο που μέχρι τώρα δούλευε για ένα μεροκάματο, και που ποτέ δεν ήταν συνέταιρος στα κέρδη του.
• Θεωρούμε πως ο δρόμος της σωτηρίας του είναι άλλος.
• Είναι η ενότητα με τους εργαζόμενους του κλάδου ενάντια στα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους που καταστρέφουν τη ζωή μας, ενάντια στην αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά το φάρμακο.
• Καλούμε όλους τους συνάδελφους όλου του κλάδου να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να ενημερώνουν για κάθε αυθαιρεσία, να παλέψουν μαζί του για να μη γίνουμε εργαζόμενοι των 300 ευρώ.
• Καλούμε τους εργοδότες φαρμακοποιούς να ανακαλέσουν όσα αντεργατικά μέτρα έχουν πάρει και να επαναφέρουν τους μισθούς των συναδέλφων στα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου.
• Το σωματείο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου με οποιονδήποτε τρόπο.

ΠΑΣΟΚ - Σας παρουσιάζουμε τα 24 ονόματα της "γραμμής" Ν. Ανδρουλάκη

Ανάμεσά τους και αυτά τριών Ηπειρωτών

Μπορεί το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να πέρασε στην ιστορία, όμως έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, κυρίως μέσα από την ανάδειξη των 130 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι ηλικίες 25-35 έκαναν στην κυριολεξία θραύση. Όμως έκαναν και εδώ την εμφάνισή τους φαινόμενα παθογένειας περασμένων δεκαετιών, δηλαδή μοιράστηκαν χαρτάκια και μπιλετάκια με λίστες που περιείχαν ονόματα προς ψήφιση. Συνεργάτης του EpirusGate που βρέθηκε στο ΣΕΦ, συνομίλησε με όλους τους "ομαδάρχες" του νέου ΠΑΣΟΚ και μάζεψε αρκετές από αυτές. Σήμερα δημοσιεύουμε αυτή του πρωταγωνιστή του Συνεδρίου και επόμενου Γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη. Σε αυτή περιλαμβάνονται 24 συνολικά ονόματα (μαζί με το δικό του) και σημειώνουμε ότι "πέρασαν" όλα. Δηλαδή εκλέχτηκαν όλοι!!! Ανάμεσά τους ήταν και τρεις Ηπειρώτες. Η Πρεβεζιάνα Στέλλα Βαρτελάτου, ο Γιαννιώτης Σωτήρης Ζαρπαλάς και ο Θεσπρωτός Ανδρέας Σπυρόπουλος.Αναλυτικά η "γραμμή" Ανδρουλάκη περιείχε (αλφαβητικά) τα εξής ονόματα: Αλαμάνος Παναγιώτης, Ανδρουλάκης Νικόλαος, Αρτινιάν Αντέλ, Βαρδαβάς Κωνσταντίνος, Βαρτελάτου Στυλιανή, Βογανάτσης Δημήτριος, Βογιατζής Σπυρίδων, Βουράκης Μιχαήλ-Άγγελος, Ζαρπαλάς Σωτήρης, Κατσούλης Γεώργιος, Λούτας Ανδρέας, Μάλτζαρης Ιωάννης, Μηλής Νικόλαος, Ξεκαλάκης Στέφανος, Παναγιωτοπούλου Αιμιλία-Ελένη, Σαουλίδης Αντώνιος, Σιάκας Γεώργιος, Σπυράκη Βασιλική, Σπυρόπουλος Ανδρέας,Τζεδάκης Σταύρος, Τσιμπανάκος Δημήτριος, Φελώνης Γρηγόριος, Φραγγίδης Γεώργιος, Χόρτης Φίλιππος.

ΒΙΝΤΕΟ - Το ξέσπασμα του πατέρα ενός από τους δύο άτυχους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στη Λάρισα

"Υπολογίζαμε και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξουμε οικονομικά το παιδί μας", δήλωσε κλαίγοντας!!!
Ο Δημήτρης Πολυχρόνης, πατέρας ενός από τους δύο άτυχους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στη Λάρισα, τονίζει ότι σπούδαζε το παιδί του με θυσίες. "Μέχρι πριν τα Μνημόνια τα πηγαίναμε μια χαρά", αναφέρει."Ας είναι ο θάνατος του δικού μου παιδιού ο τελευταίος λόγω κρίσης.Ευχαριστώ όλο τον κόσμο, όλη την Ελλάδα, γιατί συμπάσχει στον πόνο"."Στο δικό μας σπίτι δεν κρύωνε", συμπληρώνει. "Τώρα εκεί δεν είχε θέρμανση" λέει με παράπονο ο πατέρας του αδικοχαμένου Νίκου. Δείτε το σχετικό βίντεο:

50 ένσημα αντί για 100 απαιτούνται για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο ΙΚΑ

Δήλωση του υποδιοικητή του ΙΚΑ Διονύση Πατσούρη

Πενήντα ένσημα και όχι 100 θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ετησίως οι ασφαλισμένοι για να διαθέτουν πλήρη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό δήλωσε μόλις προχθές ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης. Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να δουν και να εκτυπώσουν τα ένσημά τους, μέσω του Ίντερνετ, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την ισχύ των βιβλιαρίων ασθενείας παρατείνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι τις 31 Μαρτίου για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όσους δεν έχουν λάβει ταχυδρομικά τις σχετικές αυτοκόλλητες ετικέτες.

Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκε το Κεράσοβο Πωγωνίου!

Στις 15 Αυγούστου του 1944 εκτελέστηκαν ομαδικά κάτοικοι του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος η σπηλιά και ο οριοθετημένος χώρος γύρω από αυτήν στο Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου, στο Νομό Ιωαννίνων, όπου στις 15 Αυγούστου του 1944 εκτελέστηκαν ομαδικά κάτοικοι του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα.Ο υπουργός έλαβε την απόφαση, αναγνωρίζοντας την ισχυρή σύνδεση του τόπου με την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.

Βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων
Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είκοσι από το ιστορικό Καλπάκι, έδρα πλέον του νέου Δήμου Πωγωνίου.Είναι χτισμένο σε μια πανοραμική και επικλινή τοποθεσία στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κασιδιάρη, κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία Κερασόβου.Ο πληθυσμός του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπερέβαινε τους διακόσιους πενήντα κατοίκους, ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους δέκα, όλοι τους σχεδόν υπερήλικες.Στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής της Παναγίας, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κύκλωσαν και καταστρέψανε ολοσχερώς το χωριό ενώ χάθηκαν συνολικά είκοσι οχτώ άνθρωποι, έντεκα από τους οποίους εκτελέστηκαν έξω από μια σπηλιά, γνωστή ως τότε με το όνομα «χτικιαρότρυπα».Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου, το φετινό Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Συγκρότηση συνεργείων για την προστασία της Άγριας Πανίδας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού

Συγκρότηση συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης, για την προστασία της Άγριας Πανίδας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού αποφάσισαν η αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής-Μακεδονίας και η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας. Τα συνεργεία κάθε μήνα θα αποτελούνται από έναν δασοπόνο και πέντε δασοφύλακες και στο διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2013 θα δουλεύουν τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών συμπεριλαμβανομένων των Σαββάτων, καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες. Η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης Ειδικού Προγράμματος Προστασίας της Άγριας Πανίδας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού.

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου

Συνεδριάζει την Πέμπτη, 07.03.2013 και ώρα 13.00, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΔ στα Ιωάννινα ( Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος ) με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Έγκριση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
2.Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Ζίτσας, του Δήμου Δωδώνης και του Δήμου Ζαγορίου για την διαχείριση και την λειτουργική ενοποίηση του Ευρυζωνικού Δικτύου
3.Σχετικά με την έγκριση των πρακτικών επιτροπής διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών, και την ανάδειξη αναδόχου του έργου « Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο πλαίσιο της Πράξης ΄΄ Bridges of History and Tradition ΄΄» που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
4.Σχετικά με τη συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία « ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ».
5.Ορισμός και αντικατάσταση εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε Συμβούλια και Επιτροπές.
6.Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Π.Ε.Δ. Ηπείρου οικονομικού έτους 2013 για την υλοποίηση του προγράμματος ΤΟΠΕΚΟ με τίτλο AGRO – ΖΩ.
7.Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης για πληρωμή δαπανών. 
8.Σχετικά με αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
9.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης Προέδρου στην Αθήνα, για τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 13.02.2013 και σε συνάντηση εργασίας στις 12.02.2013 για το πρόγραμμα « ΑΘΗΝΑ ».
10.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης Αντιπροέδρου στην Αθήνα για συνάντηση εργασίας με στην Κ.Ε.Δ.Ε. στις 04.02.2013. 
11.Ορισμός Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την άρση κυκλοφορίας του οχήματος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου λόγω ακαταλληλότητας. 
12.Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Αρωγός και το Πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων

Αρωγός του Δήμου Ιωαννιτών θα σταθεί το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να στηρίξει και να υποβοηθήσει τα προγράμματα κομποστοποίησης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.Έτσι μετά από επιστολή που είχε απευθύνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στον ΠρύτανηΤριαντάφυλλο Αλμπάνη, υπήρξε άμεση ανταπόκριση και από το Πανεπιστήμιο ορίστηκαν ως υπεύθυνοι για τη στήριξη της δράσης αυτής οι καθηγητέςΑπόστολος Κατσίκης και Γιώργος Πηλίδης.Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου, των δύο Πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων και καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της συνεργασίας.Όπως είναι γνωστό για την ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευών ο Δήμος θα έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ήδη εντός των επομένων ημερών ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση των τριακοσίων πρώτων κάδων –δωρεά της ΕΕΑΑ-. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και σε σημεία που έχουν καθοριστεί από την υπηρεσία του Δήμου έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν με το πρώτο απορριμματοφόρο με το οποίο έχει εφοδιαστεί ο τομέας καθαριότητας.Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το οποίο θα επικεντρωθεί στα σημεία της πόλης όπου θα αναπτυχθεί η πιλοτική εφαρμογή ανακύκλωσης. Παράλληλα θα αναπτυχθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και προβολής από τα Μέσα Ενημέρωσης.«Βήμα- βήμα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Είχαμε θέσει ως στόχο να προχωρήσουμε στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, υπέρ του περιβάλλοντος και της οικονομίας των νοικοκυριών και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα αφετηρία. Υλοποιώντας την πολιτική μας επιλογή, ανοίγουμε κι άλλους δρόμους συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, αξιοποιούμε την εμπειρία και την εφαρμογή της γνώσης του προς όφελος της πόλης. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να τονίσω, ότι τώρα περνούμε στο πιο δύσκολο στάδιο. Στη φάση αυτή είναι καθοριστική η συμβολή και η ενεργοποίηση των πολιτών. Χωρίς τη δική τους ευαισθησία και συμμετοχή κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να περάσουμε, με επιτυχία, από τη θεωρία στην πράξη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Επίσκεψη Κώστα Μπάρκα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας μαζί με τον Βουλευτή Κώστα Μπάρκα, πραγματοποίησε περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Εκεί συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τα Σωματεία των διοικητικών εργαζομένων, του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τους πολίτες καθώς και τον Διοικητή του Ιδρύματος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και γόνιμη συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου, που εντείνονται μέρα με την μέρα, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο της Πρέβεζας να στηρίζεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στην υπερ-προσπάθεια και στην αυτοθυσία των ανθρώπων του, στην υπομονή και την κατανόηση των πολιτών που συνειδητοποιούν την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης προς τις μονάδες υγείας και πρόνοιας.Η τρικομματική κυβέρνηση της καταστροφής και το Υπουργείο Υγείας προωθούν την ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου, αδιαφορώντας για την ζωή και την δημόσια υγεία των πολιτών της Πρέβεζας. Οι πρωτοφανείς ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό-νοσηλευτικό) και αναλώσιμα υλικά κάθε είδους, μεταξύ πολλών άλλων, φέρνουν μπροστά στους πολίτες της Πρέβεζας το φάσμα της διακοπής της λειτουργίας του Νοσοκομείου τους, στο πλαίσιο των αντικοινωνικών συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων και τον αποκλεισμό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας από τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές πανελλαδικά.Όμως η υγεία, όπως και η παιδεία, το ρεύμα και το νερό δεν είναι εμπορεύματα. Ανήκουν στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που μέσω των δυσβάσταχτων φόρων και των εισφορών της απαιτεί δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους. Ένα σύστημα υγείας σύγχρονο και ανοιχτό, που θα δέχεται και θα φροντίζει τα θύματα τις ανθρωπιστικής κρίσης, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστων συνανθρώπων μας· τους ανέργους, τους επισφαλείς εργαζόμενους, τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, τους μετανάστες. Αυτή η θέση αποτελεί πυλώνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Αυτή την προοπτική αξιοπρέπειας θα αγωνιστεί να κάνει πράξη, μαζί με τους αγωνιζόμενους πολίτες.

Και πάλι στην κορυφή ο Σπάρτακος Ιωαννίνων!

Για μια ακόμη χρονιά η άρση βαρών του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΙΩΝΝΙΝΩΝ, κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή του αθλήματος. ΄Όπως αποδεικνύεται από την βαθμολογία των συλλόγων που ακολουθεί είναι για το 2012 στη πρώτη θέση με 3051 βαθμούς και ακολουθούν: 2. ΠΑΟΚ 2945, 3. Γ. Σ. Πανελλήνιος 2424 , 4. Κύδων Χανίων 2200, 5. Υπερίων Τούμπας 2169, 6. ΑΤΛΑΣ Καλλιθέας 2071, 7. Αρκάδι Ρεθύμνου 2069, 8. ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμαριάς 1770, 9. ΣΠΟΡΤΙΓΚ Πυλαίας 1706, 10. ΒΥΒΩΝ Ασπροπύργου 1464, 11. ΑΣ ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ 1443, 12. , Φ.Ο. Αριδαίας 1208, 13. ΒΥΒΩΝ Δράμας 1095, 14. Αριστοτέλης Τριανδρίας 1051, 15. ΓΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΒΔΡΟΣ Θεσ/νίκης 1037 κ.λ.π.Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον προπονητή του συλλόγου Χρήστο Τριφύλλη, που ανέλαβε αποκλειστικά τις τύχες του συλλόγου μετά τον χαμό του αείμνηστου Γιώργου Οικονόμου και στους αθλητές της ομάδας.

Νέες επιτυχίες των αθλητών του ΕΟΣ Μετσόβου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Σκι Αντοχής

Νέες επιτυχίες των αθλητών του ΕΟΣ Μετσόβου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Σκι Αντοχής και στα αγωνίσματα Ομαδικού και Ατομικού Σπριντ, που πραγματοποιήθηκαν στο Περτούλι Τρικάλων τις 2-3 Μαρτίου 2013. Οι αθλητές του ΕΟΣ Μετσόβου ήταν πρώτοι στην κατηγορία αντρών και είχαν δύο αργυρά μετάλλια στις γυναίκες και στους παίδες και ένα χάλκινο στους παίδες, στο αγώνισμα του ομαδικού σπριντ. Στο ατομικό σπριντ οι αθλητές κατέκτησαν ένα χρυσό, 1 αργυρό και 2 χάλκινα στις κατηγορίες παίδων- κορασίδων.Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αγώνες προ-αγωνιστικής ηλικίας με τον ΕΟΣ Μετσόβου να έχει την μεγαλύτερη παρουσία αφού συμμετείχε με περισσότερους από 40 αθλητές και αθλήτριες.Ο Μέτσιος Βασίλειος, προπονητής των αθλητών, δήλωσε: «Οι αθλητές μας έκαναν για άλλη μια φορά υπερήφανους. Αν και δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αφού μπορούσαμε να κερδίσουμε περισσότερα χρυσά μετάλλια. Ευχαριστούμε τους γονείς που συνόδεψαν την αποστολή και υποστήριξαν ηθικά τους αθλητές μας.»
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:
Σάββατο 2/3/13
Αντρών ομαδικό σπριντ 1200 μ.
1ος ΕΟΣ Μετσόβου (Γ. Παπάσης, Μ. Πανάγιος)
Παίδες ομαδικό σπριντ 1200 μ.
2ος ΕΟΣ Μετσόβου (Ν. Τσουρέκας, Α. Μπούμπας)
3ος ΕΟΣ Μετσόβου (Π. Παπάσης, Ι. Σταχούλης)
Γυναίκες Ομαδικό σπριντ 1200 μ.
2ος ΕΟΣ Μετσόβου (Μ. Μπούμπα, Χ. Τσουρέκα)
Κυριακή 3/3/13
Παίδες σπριντ 1200 μ.
3ος Μπούμπας Αναστάσιος
Κορασίδες σπριντ 1200 μ
2ηΤσουρέκα Χρύσα
Πανπαίδες σπριντ 1200 μ.
1ος Τσουρέκας Νικόλαος
3ος Παπάσης Παναγιώτης

Στα Όρη Φιλιατών ο ορειβατικός Ιωαννίνων

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιήσει πορεία στα Όρη Φιλιατών, στην Ηγουμενίτσα. Η πορεία θα έχει δύο κατηγορίες, Α και Β. Η πορεία Α κατηγορίας ξεκινάει από το χωριό Κώτσικα, περνάει από το Τζαμί Κώτσικας συνεχίζει στην περιοχή Νερούθια, ανεβαίνει στον Αυχένα Κερασοχωρίου και επιστρέφει στο Κώτσικα. Η πορεία Β ξεκινάει από τον Καλπακιώτικο ποταμό(Ασκηταριό Μονής Γιρομερίου) συνεχίζει στον Κίσαρα, ανεβαίνει στην κορυφή Θεόστρουγκα (1.064μ), μετά στην κορυφή Μαλιχότζα (1.056μ), κατεβαίνει στο Νερούθια και καταλήγει στο χωριό Κώτσικα. Στην πορεία Ά & ΄Β μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.Αναχώρηση 8:00 πμ (από την Περιφέρεια Ηπείρου).Αρχηγοί Β πορείας: Φατήρας Κώστας, Μπάλος Παναγιώτης.Υπαρχηγοί Α πορείας: Παπαρούνας Αποστόλης, Μπιλιούρης Σταύρος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.