Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Ανάθεση της μελέτης για την οδό «Πάργα – Ανθούσα»

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού, για την ανάθεση της οριστικής μελέτης για την «περιφερειακή οδό Πάργα – Ανθούσα», προεκτιμώμενης αμοιβής 361.944,63 ευρώ. Η μελέτη ανατίθεται στους «ΒΙΣΑΛΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε., ΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε., ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ ΚΩΝ., ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΜΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Δωρεά ειδών διατροφής από το Σύλλογο Κρητών Ηπείρου

Στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, παρέδωσε ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου είδη διατροφής για την κάλυψη αναγκών σίτισης ιδρυμάτων και ενοριακών συσσιτίων.Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί το Σύλλογο Κρητών καθώς και όλους εκείνους που στηρίζουν το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη για το συνάνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι των Γυναικών Άρτας συνεχίζονται με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα

Οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι των Γυναικών Άρτας συνεχίζονται με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα. Η συμμετοχή φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο καθώς η κρίση μάλλον λειτουργεί ως αφορμή για σάτιρα, διακωμώδηση και λυτρωτική γελοιοποίηση προσώπων και καταστάσεων.Τα περισσότερα θέματα θα είναι επίκαιρα και θα καυτηριάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών.Θα παρελάσουν οι τρόφιμοι των χρυσών κελιών του Κορυδαλλού, μαθήτριες γνωστού παρθεναγωγείου, οι λίστες και οι ληστές θα έχουν την τιμητική τους, η τρόικα και οι παρατρεχάμενοι θα δώσουν το παρόν, starγριές σε dancing ρυθμούς θα μας ξετρελάνουν, οι ANONYMOUS θα «χτυπήσουν μουσικά» για πρώτη φορά, αλλά και ποδηλάτες, χίπισσες, κουρέλια, γλάστρες, κηπουροί και πορτοκάλια, IMO, παστωμένες σαρδέλες, Μίκυ-Μάους, τζάκια, αερόστατα, κλπ. θα μας χαρίσουν άφθονο γέλιο.Η καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 7.30 το απόγευμα.
Tην αφίσα και την πρόσκληση του Καρναβαλιού σχεδίασε η Μελίντα Πανταζή.
Χορηγός της αφίσας είναι το ΡΑΔΙΟ ΤΑΧΙ ΑΡΤΑΣ (τηλ. 26810 78332& 78333)
Τη μουσική κάλυψη της καρναβαλικής παρέλασης θα έχει ο D.J. DIOS SEIMENIS, ενώ ο ART TV θα καλύψει απ’ ευθείας την παρέλαση.
Την καρναβαλική παρέλαση θα παρουσιάσει η Μαρίνα Αγγελάκη.
Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για δημιουργική συμμετοχή στο φετινό καρναβάλι.

Προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Νομός Ιωαννίνων).Στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης προχωρούν και οι δύο κοινοπραξίες, που έχουν καταθέσει προσφορές ήτοι, α) «Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε. – Έργασις Τεχνική Α.Ε. – Θ. Γ. Λώλος – Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε., και β) Ηλέκτωρ Α.Ε. – Μεσόγειος Α.Ε. – EN.ACT ΕΠΕ). Το έργο προβλέπει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για διάρκεια ενός έτους, από το πέρας του χρόνου της δοκιμαστικής λειτουργίας του.

ΑΡΤΑ: Μυστηριώδης θάνατος κτηνοτρόφου σε διαμέρισμα με χορεύτριες!

Περίεργο θάνατο βρήκε 37χρονος κτηνοτρόφος από τη Λιμίνη Άρτας, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, τον παρέλαβε από διαμέρισμα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Σύμφωνα με την γνωμάτευση των ιατρών ο θάνατός του, οφείλεται σε παθολογικά αιτία, αλλά εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Γνώμη της Άρτας, ότι βρέθηκε σε διαμέρισμα που διαμένουν αλλοδαπές, οι οποίες εργάζονται σε νυχτερινά καταστήματα της περιοχής.Ο άτυχος 37χρονος, πατέρας 4 παιδιών, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες είχε περάσει την νύχτα του, σε κάποιο απ’ τα καταστήματα της περιοχής Αγίων Αναργύρων και από εκει, βρέθηκε σε διαμέρισμα που νοίκιαζαν κάποιες εκ των γυναικών που εργάζονται σε αυτά, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι μάλλον είχε καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Ένας απροσδόκητος επισκέπτης του Δημαρχείου της Πρέβεζας!

Ένας απροσδόκητος όσο και χαριτωμένος επισκέπτης τείνει να γίνει καθημερινός θαμώνας του Δημαρχείου της Πρέβεζας. Ο λόγος για ένα σπουργίτι το οποίο έχει εξοικειωθεί ιδιαίτερα με τον χώρο αλλά και το προσωπικό. Το σπουργίτι κινείται με άνεση τόσο στα γραφεία και τους διαδρόμους ενώ παρότι πολλοί είναι εκείνοι που ανοίγουν τα παράθυρα για να φύγει, αυτό ξαναγυρίζει από την είσοδο του Δημαρχείου. Οι πρώτες επισκέψεις του πτηνού έγιναν με τα μεγάλα κρύα του χειμώνα όπου το σπουργίτι έβρισκε καταφύγιο στην είσοδο, σιγά σιγά όμως η παρουσία του έγινε αισθητή και στους υπόλοιπους χώρους, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων όσοι το αντικρύζουν…

Η Ημερίδα για τον «Οινικό Τουρισμό» στην Κόνιτσα

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα η ημερίδα με θέμα «Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός». Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος WineΝet.Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ήπειρο και την Απουλία ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα τόσο για την αμπελουργία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της όσο και για τον τρόπο συμβολής της στην ανάπτυξη μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού, του οινικού τουρισμού.Κύριος στόχος του προγράμματος εξάλλου είναι η προβολή και η προώθηση των οινικών προϊόντων. Με άξονα την άμπελο και το κρασί να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν συνέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρήσεων που θα αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και θα δημιουργούν νέους τουριστικούς δρόμους.Μέσα από το πρόγραμμα ενισχύονται και προβάλλονται τόσο οι αμπελοπαραγωγοί μας, όσο και τα οινοποιεία μας, αλλά και η παραγωγή τσίπουρου, ξυδιού, ηδύποτων και τοπικών προϊόντων.Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε αναλυτικά στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει ο πρωτογενής τομέας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η Ήπειρος με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης μετέφερε εμπειρίες του από χώρες του εξωτερικού και με συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε τις δυνατότητες που έχει και ο οινικός τουρισμός.

Συνελήφθη 22χρονος για κλοπή από εστιατόριο στο Μέτσοβο

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Μέτσοβο Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, ένας 22χρονος ομογενής, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 02-03-2013 το βράδυ, ο 22χρονος, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος σε εστιατόριο, αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου.

Σε Αλβανό δραπέτη των φυλακών Ναυπλίου,ανήκει το πτώμα που βρέθηκε κοντά στην Κακαβιά

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, βρέθηκε νεκρός άνδρας, σε απόσταση εβδομήντα (70) περίπου μέτρων από την κοίτη του ποταμού Δρίνου, κοντά στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς.Από την αυτοψία του χώρου και την αστυνομική έρευνα, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για 40χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος ως κρατούμενος των Φυλακών Ναυπλίου, είχε αποδράσει την 20-08-2012, με τη βοήθεια ένοπλων συνεργών του, από το Νοσοκομείο Ναυπλίου, όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις.(Σχετικό το από 30-11-2012 Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου)Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Η νέα νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 3 του Μάρτη συνέλευση των αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων στην οποία εκλέχτηκε η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή.Η Ν.Ε.απαρτίζεται από 21 μέλη και είναι οι:Αντωνίου Κατερίνα,Βενέτης Κώστας,Γιαννώρος Γιώργος,Ευθυμίου Γιάννης,Καραγιάννης Γιάννης,Καστάνη Δήμητρα,Κόλλια Ελένη,Κράνος Λευτέρης,Λιλής Παύλος,Μαντζούτσου Αλέκα,Μανωλάς Μανώλης,Μπακαλούμη Τέτα,Νάτσης Λάζαρος,Νικολόπουλος Τάκης,Σιαμανδούρας Σωτήρης,Σιώρος Δημήτρης,Σπέγγος Άρης,Στέφος Γιάννης,Τζιόβας Κώστας,Τζούφη Μερόπη,Τράντζα Μαρία.Η Ν.Ε.που εκλέχτηκε θα συνεδριάσει την Πέμπτη 7 του Μάρτη για να εκλέξει τη γραμματεία και το συντονιστή της καθώς και να εκπονήσει το άμεσο πρόγραμμα δράσης για την περιοχή μας.

Ένα προφητικό άρθρο από τον γνωστό Γιαννιώτη γιατρό Βαγγέλη Γκόλα

Δείτε τι έγραφε λίγους μήνες πριν από την τραγωδία στη Λάρισα

"Ενημερώστε συγγενείς και φίλους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, για τους κινδύνους που διατρέχουν από τις παλαιές – φτηνές μεθόδους θέρμανσης όπως είναι το μαγκάλι και οι σόμπες υγραερίου",έγραφε πριν από λίγους μήνες,στην προσωπική του σελίδα στο internet,o γνωστός Γιαννιώτης Ιατρός ΩΡΛ Βαγγέλης Γκόλας, σε άρθρο του με τίτλο "Δηλητηριαση με μονοξειδιο του ανθρακα".Τα άρθρο του δυστυχώς αποδείχθηκε προφητικό...Λίγους μήνες μετα,συνέβη το τραγικό συμβάν της Λάρισας, με δύο νεαρούς νεκρούς από αναθυμιάσεις... Διαβάστε το άρθρο του Βαγγέλλη Γκόλα πατώνατς ΕΔΩ

Απάντηση του Δ/τνη επιχειρήσεων της Ε.Ο.Δ στο Χρήστο Λάμπρη,γα το ατύχημα στο Λάπατο

Τα σχόλια που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν πράγματι πολλά. Πολλοί διαμόρφωσαν άποψη από την άνεση του καναπέ τους και είναι φυσικό αυτό μιας και δεν έχουν την παραμικρή γνώση και εμπειρία να εμπλακούν σε τέτοια συμβάντα. Κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως αρμόδιους να διερευνήσουν το θέμα... και αναρωτιέμαι που είναι τόσα χρόνια. Γιατί κανείς δεν εμφανίζεται σε συμβάντα ορεινών ατυχημάτων? Γιατί ακόμα και στα ελάχιστα αυτά συμβάντα που κάποιοι εμφανίστηκαν, ήρθαν με αθλητικά παπούτσια και χωρίς γάντια για να επιχειρήσουν σε χειμερινό περιβάλλον (Μπέλλες 2/2012).Ο Αξιότιμος κ. Λάμπρης, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ, απέχει μακράν της αλήθειας και η εκ του υστέρων διάγνωση με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθά και δε δίνει λύσεις. Οι πληροφορίες δε, που αναφέρει στο σύνολό τους δεν ευσταθούν και ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές:ο αγνοούμενος ΗΤΑΝ θαμμένος στο χιόνι και δεν φαινόταν από μεγάλη απόσταση.Στο κείμενο αναφέρεται κατόπιν «διερεύνησης» ότι ήρθαν «1 πιλότος, 1 οδηγός βουνού και 1 ορειβάτης γιατρός» για την ακρίβεια ήταν (επειδή ήμουν 2 μέρες συνεχώς μαζί τους και από κοινού σχεδιάσαμε την επιχείρηση – έχει δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της Air Zermatt) 1 πιλότος που ήταν ΚΑΙ οδηγός βουνού, 1 διασώστης, και 1 οδηγός βουνού – paramedic ο οποίος είναι και από τους ιδρυτές της εν λόγω ομάδας. Θα χαιρόμουν πολύ λοιπόν, ως ορειβάτης πρωτίστως, να μάθαινα ότι οι Έλληνες οδηγοί βουνού έχουν γνώσεις paramedic και χειρισμού ελικοπτέρου.Ναι, κ. Λάμπρη τα μέλη της ΕΟΔ ήταν την τελευταία μέρα στο καφενείο του χωριού, γιατί απλά εκεί κάποιοι «ειδικοί» από τα Γιάννενα είχαν στήσει το «κέντρο επιχειρήσεων» και περίμεναν εκεί ως ομάδα επιφυλακής, αφού αυτό είχε συναποφασισθεί με τους Ελβετούς. Τα δύο ελικόπτερα που αναφέρετε ότι ήρθαν «…για να βγάλουν φωτογραφίες» το επιβεβαιώνουμε και εμείς, γιατί αν δεν το γνωρίζεται, η μέθοδος της αεροφωτογράφισης με συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται διεθνώς σε έρευνα αγνοουμένων και κατά το παρελθόν μας έδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα (Άθωνας 1991, Χελμός 2000, Μπαρμπαλάς 1999 κλπ).Υπάρχουν κι άλλα σημεία που δεν ευσταθούν, αλλά δε θέλω να κουράσω περισσότερο, απλά θα πρέπει πάντα οι «διερευνήσεις» που γίνονται, να γίνονται με αξιόπιστο τρόπο για να αποφεύγονται παρόμοιες ατυχείς ανακρίβειες. Ακόμα και το «ερωτηματολόγιο» που απέστειλε με σκοπό τη «διερεύνηση» του ατυχήματος, είναι ανεπαρκέστατο, εάν θέλει πραγματικά να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες.Το σημείο που βρέθηκε το είχαμε επισημάνει ως ένα από τα δύο πιθανά σημεία το βράδυ της 1ης μέρας (Δευτέρα 28/1) με έγγραφό μας στον διοικητή της 5ης ΕΜΑΚ και στον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, στο οποίο επισημάναμε την απόλυτη αναγκαιότητα να ερευνηθούν τα δύο αυτά σημεία. Το έγγραφο είναι διαθέσιμο για όποιον το επιθυμεί.Οδηγός βουνού που συμμετείχε στην επιχείρηση είπε ότι δεν προσεγγίζεται το σημείο με πεζοπόρο τμήμα και είναι μονόδρομος η χρήση ελικοπτέρου. Αυτή ήταν και η δική μας θέση από την αρχή. Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποιοι απ’όσους εξέφρασαν άποψη έχουν έστω και την παραμικρή γνώση και εμπειρία στο να διαχειριστούν τέτοια συμβάντα?? Δυστυχώς κανείς. Μπορεί κάποιος να είναι άριστος ορειβάτης, αλλά αυτό δεν τον κάνει και διασώστη.Για την ΕΟΔ ακούστηκαν πολλά σχόλια, αλλά κανένας δεν ανέφερε το γεγονός ότι είναι πλήρες μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορεινής διάσωσης (IKAR-CISA) και μέλος της ομάδας εργασίας τακτικής αεροδιάσωσης της. Αυτά – όσο κι αν το θέλουν κάποιοι – δεν είναι τυχαίο. Ούτε αναφέρθηκε πουθενά ότι στα 7 συνέδρια ορεινής διάσωσης που πραγματοποιήσαμε με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας προσκλήθηκαν οι οδηγοί βουνού να αναπτύξουν όποια θεματική, αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αυτό απ’ότι φαίνεται δεν αρκεί για διαφόρους συντεχνιακούς λόγους.Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο σχόλιο της εισαγωγής σας για το δημοσίευμα του αξιότιμου κ. Λάμπρη. Ο διάλογος για την ορεινή διάσωση στην Ελλάδα έχει ανοίξει εδώ και 7 χρόνια με τα συνέδρια που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και με τη συμμετοχή πιλότων και εκπροσώπων της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ειδικών Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ κ.α. Ευελπιστούμε στο φετινό συνέδριο ορεινής διάσωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη να δούμε από κοντά και τον κ. Λάμπρη, γιατί η συνεργασία είναι μονόδρομος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία σώθηκαν ζωές…

Λιάμος Αλέξανδρος
Δ/τνης επιχειρήσεων ΕΟΔ

Τελετάρχης του Τάσου Παπαστάυρου!

Κατά τη προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Παπασταύρου "Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας", είδαμε σε ρόλο...τελετάρχη τον καλό του φίλο και παλιό του συνεργάτη, το Νίκο Γερασιμίδη. Μάλιστα στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικοί φίλοι του Νίκου Γερασιμίδη από την Αλβανία, όπως ο Υπουργός Υγείας της χώρας Βαγγέλης Τάβος, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας και αρκετοί Δήμαρχοι, όπως του Τεπελενίου και της Χιμάρας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επικήρυξαν ασυνείδητο δολοφόνο σκύλου!!!

Με το ποσό των 500€ επικήρυξε η «Παρέμβαση για τα ζώα» αυτόν που πυροβόλησε εξ επαφής και σκότωσε την σκυλίτσα τύπου κόλεϋ στην Νικόπολη. Όποιος πολίτης έχει οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στην σύλληψη του δράστη μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6937099240. Την ίδια στιγμή θλίψη και σοκ προκαλεί η επιστολή συμπολίτη που διαμένει στον Άγιο Θωμά, ο οποίος επισημαίνει ότι από φόλα έχασε έναν ακόμη σκύλο μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο ίδιος, μεταφέρει την αγωνία του αλλά και την μεγάλη του θλίψη για το φαινόμενο δηλητηρίασης αλλά και κακοποίησης σκύλων στην περιοχή και που δεν πρόκειται όπως αναφέρει να ξεχάσει ποτέ. Στην επιστολή του μεταξύ άλλων κάνει λόγο για δεκαοχτώ συνολικά φίλους που έχασε από φόλες, από την ηλικία των πέντε χρόνων έως και τώρα που έκλεισε τα 50, από τους ίδιους τους συγχωριανούς του, ενώ απευθυνόμενος σε αυτούς διερωτάται μήπως θα πρέπει να αλλάξει η πινακίδα του χωριού όσο σκληρό και να ακούγεται από Άγιος Θωμάς σε «κτήνη» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τον... μάτιασε ο ΣΥΡΙΖΑ και έπαθε αφωνία!

"Συγγνώμη" που δεν μπόρεσε να επισκεφθεί νωρίτερα την Ηγουμενίτσα ζήτησε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια ομιλίας του, υποστηρίζοντας ότι είχε "αφωνία" τις τελευταίες 15 ημέρες, γεγονός που απέδωσε στο... "μάτι" του ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Δένδιας σύμφωνα με βίντεο του τοπικού ιστοτόπου paramythia-online ανέφερε ότι η αιτία της αφωνίας ήταν "η αβασκανία του ΣΥΡΙΖΑ" στελέχη του οποίου δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα που θα επισκεπτόταν την Ηγουμενίτσα."Δεν γίνεται να παίρνουμε την άδεια του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Δένδιας τονίζοντα πως είναι ώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης να δείξει λίγη "σοβαρότητα" και να αρχίσει να συναινεί σε μεταρρυθμίσεις που αποφασίζει η κυβέρνηση.

Τ. Παπασταύρος: «Εσείς αποφασίστε για το τι ήταν τελικά ο Αλή Πασάς»!

Παρουσιάστηκε το νέο του λεύκωμα – Πλήθος κόσμου στο Πνευματικό Κέντρο
Τι ήταν τελικά ο περίφημος Αλή Πασάς των Ιωαννίνων; Ένας αιμοσταγής τύραννος, ένας αδίστακτος ηγεμόνας, πλεονέκτης και πανούργος ή ένας μεγαλοφυής ηγέτης, ένας οραματιστής προστάτης των οικονομικά ασθενέστερων υπηκόων του, των γραμμάτων και των τεχνών;Όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα, όπως τόνισε το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος, στα πλαίσια παρουσίασης του πολυτελούς δίτομου λευκώματός του το οποίο είναι αφιερωμένο στον θρυλικό ηγεμόνα της εποχής της Τουρκοκρατίας!Στο πνευματικό Κέντρο δεν έπεφτε… καρφίτσα προχθές. Η αίθουσα «Β. Πυρσινέλλα» και ο εξώστης της ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο, πολλοί εκ των οποίων παρακολούθησαν όρθιοι την παρουσίαση του πολύ σημαντικού αυτού εκδοτικού έργου, που πήρε στον ανήσυχο ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας κ. Παπασταύρο περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ισχυρό ντοκουμέντο
«Η πολυτάραχη ζωή του Αλή Πασά είναι έτσι κι αλλιώς ένα μυθιστόρημα από μόνη της. Ο Τάσος Παπασταύρος προσπαθεί μέσω του δίτομου λευκώματός του να μας γνωρίσει άγνωστες πτυχές της, αφήνοντας να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για τον ήρωά του», ανέφερε στην έναρξη της εκδήλωσης η δημοσιογράφος Αρετή Στασινού, που είχε και τον συντονισμό της.Προλογίζοντας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος χαρακτήρισε το νέο λεύκωμα για τον Αλή Πασά ως ένα «ισχυρό ντοκουμέντο, το οποίο θα μείνει κληρονομιά στις ερχόμενες γενιές» και συνεχάρη θερμά τον κ. Παπασταύρο για την εξαιρετική δουλειά που έκανε.Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι εκδόσεις του πρώην Δημάρχου είναι «μνημεία πολιτισμού και γνώσεων για την περιοχή μας». Ο κ. Καχριμάνης είπε για τον Αλή Πασά ότι ήταν όντως μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, προστάτευσε όμως τα ελληνικά γράμματα στην περιοχή μας και βοήθησε να προετοιμαστούν οι κλέφτες και αρματολοί για την ελληνική επανάσταση.

Ο Τ. Παπασταύρος
Στο ερώτημα τι ήταν τελικά ο Αλή Πασάς, ο Τάσος Παπασταύρος απάντησε χρησιμοποιώντας μια φράση που είπε για εκείνον κάποιος σύγχρονός του Γάλλος. «Ο Αλής είναι το ωραιότερο τέρας που γνώρισε η ιστορία και η γοητευτικότερη φρικαλεότητα που γέννησε η φύση»! Με τη βοήθεια οικείων αλλά και σπάνιων εικόνων απ’ το νέο λεύκωμά του παρουσίασε αναλυτικά τη ζωή και τα έργα του Αλή Πασά, τονίζοντας άγνωστες λεπτομέρειες και χωρίς καμία πρόθεση ηρωοποίησής του. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπασταύρος, «στόχος μου δεν είναι να κάνω την αγιογραφία του, αλλά να βάλω τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τον συγκεκριμένο ηγεμόνα κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Ζωή και έργα
Ο ερευνητής πρώην Δήμαρχος μίλησε για την οικογένεια του Αλή, παρουσίασε τις τρεις συζύγους του, αναφέρθηκε στην οργάνωση του κράτους που εκείνος δημιούργησε, το οποίο στο αποκορύφωμά του το 1812 έφτασε να έχει 1,5 εκατομμύριο υπηκόους (!), αριθμός τεράστιος για την εποχή, απαρίθμησε τα έργα υποδομών που έκανε, τον στρατό, τους Έλληνες συνεργάτες του, που στη συνέχεια έγιναν πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης και κατέληξε στο άδοξο τέλος του Αλή.
Ο Πασάς των Ιωαννίνων ήταν αιμοβόρος, σκότωσε, λεηλάτησε, έζησε στη χλιδή, στα σεράγια που έφτιαξε στα Γιάννινα, την Πρέβεζα, την Άρτα, το Τεπελένι, αγαπούσε τα όπλα, μάζευε ρολόγια, είχε αδυναμία στις νεαρές γυναίκες και πιο πολύ απ’ όλες αγάπησε την Κυρά – Βασιλική.Στην αυλή του ανδρώθηκαν ο Αθαν. Διάκος, ο Οδ. Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, ο Μ. Μπότσαρης, ακόμα και ο Κίτσος Τζαβέλλας, αλλά και ο Ομέρ Βρυώνης που στο τέλος τον πρόδωσε. Όταν τον σκότωσαν οι στρατιώτες του Σουλτάνου στο Νησί, στις 5 Φεβρουαρίου του 1822, μετά από 32 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και της Αλβανίας, η ζωή του έδωσε την έμπνευση για θεατρικά έργα και όπερες που παρουσιάστηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ. Γεγονός που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει την διεθνή ακτινοβολία του ως ηγεμόνα, θετική ή αρνητική δεν έχει σημασία.

Μ’ ένα τραγούδι
Η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο έκλεισε με τον δημοφιλή συμπατριώτη μας μουσικό Δημήτρη Υφαντή να ερμηνεύει το ταιριαστό για την περίσταση «Τραγούδι της Κυρά Φροσύνης».
Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπλ. Υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Κων/νος Τσαγγαράς, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι υπουργοί Εργασίας Σπύρος Ξέρας και Υγείας Βαγγέλης Τάβος της Αλβανίας κ.α..

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρώην εργαζομένους των Κλωστηρίων Πρέβεζας

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.», οι οποίοι κατέστησαν άνεργοι συνεπεία της υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ δικαιούνταν μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων πλήρους συνταξιοδότησης ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, ύψους ίσου προς την πλήρη σύνταξη από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.Δυστυχώς, όμως, η τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση, με αιφνιδιαστικούς νόμους και ρυθμίσεις ανατρέπει τις ζωές των ίδιων των πρώην εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.», και των οικογενειών τους, φέρνοντάς τους μπροστά στο τραγικό αδιέξοδο της εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα, με βάση τον Ν. 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016), η Διοίκηση του ΙΚΑ κοινοποίησε την υπ’ αριθ. Σ40/303 από 3/12/2012 λανθασμένη εγκύκλιο με θέμα: «Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με το συνυπολογισμό ή μη χρόνων που αναγνωρίζονται στο κατά περίπτωση ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου» , βάσει της οποίας προκύπτουν οι εξής τραγικές συνέπειες:
1. Οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμά τους στη συνταξιοδότηση δεδομένου ότι απαγορεύουν την εξαγορά πλασματικών ένσημων για να βγουν στη σύνταξη.
2. Όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από έναν μήνα και όλο το προηγούμενο διάστημα και έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο, τώρα με τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ (Σ40/303/26-11-2012) και με βάση τον Νόμο 3996/2011, απορρίπτεται αναδρομικά η συνταξιοδότηση τους και πρέπει όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν τις συντάξεις που έχουν λάβει ως τώρα!
Σημειωτέων ότι αυτές οι πρωτοφανείς σε αναλγησία ρυθμίσεις αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.», αλλά εκατοντάδες ανθρώπους που υπάγονται στα Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας.Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταργηθούν οι προδήλως παράνομες ρυθμίσεις που θεσμοθετούν την εξαθλίωση των εργαζομένων και θα επιδιώξουμε:Να ανακληθούν οι διατάξεις του άρθρου 40 του Νόμου 3996/2011 που σε αντικατάσταση του άρθρου 40 του Νόμου 2084/1992, που συνυπολογίζουν στους πλασματικούς χρόνους την ειδική επιδότηση ανεργίας και απαγορεύουν να εξαγοράσουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, πλασματικό χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν.Άλλωστε, ανεξάρτητα με την Εγκύκλιο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και την ερμηνεία που από αυτό επιχειρήθηκε, η νέα τροποποιημένη διάταξη σχετικά με τον συνυπολογισμό στους αναγνωριζόμενους χρόνους και κάθε άλλου πραγματικού ή πλασματικού, που έχει τυχόν αναγνωρισθεί με άλλες διατάξεις, δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στους πρώην εργαζόμενους στα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.» γιατί οι τελευταίοι, έχουν πληρώσει ένσημα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της υπαγωγής τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Επιδότησης Ανεργίας, και, επομένως, δεν πρόκειται για εξαγορά πραγματικού ή πλασματικού χρόνου.
2. Να ανακληθεί η σχετική εγκύκλιες του ΙΚΑ Σ40/303/26-11- 2012 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 3-12-2012) με όλες τις απαράδεκτες διατάξεις που αφορούν τους ανέργους που υπάγονται στο καθεστώς ειδικής επιδότησης ανεργίας και ιδιαίτερα τους ήδη συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας που τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν τις συντάξεις τους. )Άλλωστε, η από 1.1.2013 κατάργηση του άρθρου 75 του ν. 3746/2009, δεν ασκεί απολύτως καμία επιρροή στο δικαίωμά όσων έχουν ήδη λάβει σύνταξη ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η κατάργηση του εν λόγω άρθρου ισχύει από 1.1.2013 και για το λόγο αυτό δεν ανατρέπει δικαιώματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί και παροχές που έχουν ήδη χορηγηθεί με βάση τις τότε ισχύουσες διατάξεις.
3. Να ανακληθεί η κατάργηση της ειδικής επιδότησης ανεργίας του άρθρου 75 του ν. 3746/2009.
Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της ΕΕΚΕ Υπουργείου Εργασίας:
Μπάρκας Κώστας-Καραγιαννίδης Χρήστος-Μπόλαρη Μαρία-Σταθάς Γιάννης-Στρατούλης Δημήτρης-Χαραλαμπίδου Δέσποινα

ΣΟΚ: « Είμαι στα Ιωάννινα την πρωτεύουσα της Αλβανίας»!!!

Η αλβανική «Λάιμ» των Σκοπίων, φιλοξενεί ένα «ιστορικό» κείμενο το οποίο έχει τίτλο «Βρετανός πρωθυπουργός: Είμαι στα Ιωάννινα την πρωτεύουσα της Αλβανίας».Το κείμενο αναφέρεται στην ιστορία του Βρετανού Benjamin Disraeli (1804-1881) «ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο ζωντανές εικόνες της βρετανικής πολιτικής του δεκάτου ενάτου αιώνα. Είχε διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Βασίλισσας Βικτωρίας.»Ο Ντισραέλι σε νεαρή ηλικία είχε κάνει μια μεγάλη περιοδεία στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, φαινομενικά για λόγους υγείας.»Το ταξίδι που διήρκεσε 17 μήνες από τον Ιούνιο 1830 έως τον Οκτώβριο του 1831. Ταξίδευσε προς την Ισπανία, τη Μάλτα, την Αλβανία, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή και αυτά τα ταξίδια με τις εμπειρίες που αποκόμισε τον διαμόρφωσαν από τα πρώτα χρόνια του με όμορφες αναμνήσεις.Σύμφωνα με τον αλβανολόγο Robert Elsie, όπως δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του -γράφει η εφημερίδα Λάιμ- παρουσιάζει μία επιστολή του Ντισραέλι που την έγραψε προς τον πατέρα από την Πρέβεζα».Για να μην μακρηγορούμε, λοιπόν, ο Ντισραέλι με δύο συντρόφους του φεύγοντας από την Κέρκυρα, μεταφέροντας μία επιστολή του Frederick Adam, του Βρετανού κυβερνήτη των Ιόνιων Νήσων, πήγε στην Άρτα και στα Ιωάννινα που τότε ήταν υπό την οθωμανική κυριαρχία και χαρακτηρίζει την πόλη των Ιωαννίνων ως πρώην πρωτεύουσα της Νότιας Αλβανίας υπο την οθωμανική κυριαρχία ( στο αλβανικό κείμενο: atëherë kryeqyteti i Shqipërisë së jugut nën sundimin otoman).Αναφέρει σε ένα σημείο της επιστολής του όπως παρουσιάζεται στην αλβανική εφημερίδα «Λάιμ» στα αλβανικά:«E kam përmendur në letrën që të dërgova, se ka mundësi t'i bëj një vizitë Vezirit të madh në lagjet e tij në Janinë, kryeqyteti i Shqipërisë»

Δηλαδή,
«Ανέφερα στην επιστολή που σας έστειλα, ότι μπορεί να κάνω μια επίσκεψη στο Μεγάλο Βεζίρη και στις γειτονιές του στα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας».Αυτό, λοιπόν, το κομμάτι του τότε νεαρού Βρετανού, έχει γίνει τίτλος του αλβανικού δημοσιεύματος, προκαλώντας διάφορες εντυπώσεις στους αναγνώστες.

Είχε συνεργό ο «Μακελάρης της Άρτας»;

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Την υποψία ο «Μακελάρης» της Άρτας να είχε και συνεργό στον τεμαχισμό του 47χρονου χρήστη ηρωίνης διερευνά με προσοχή η Ασφάλεια της Άρτας. Όπως κατέδειξε η εργαστηριακή εξέταση του Καθηγητή της Ιατροδικαστικής Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, ο 37χρονος αφού τεμάχισε με μπαλτά το άψυχο σώμα στη συνέχεια και πριν το βράσιμο πρέπει να πολτοποίησε με σκεπάρνι τα σκληρά κόκκαλα του θύματος. Τουλάχιστον όσα μπόρεσε γιατί το κεφάλι το πέταξε από τις 11 Φεβρουαρίου στον Άραχθο και ασφαλώς με τις πλυμμήρες ήταν αδύνατον να βρεθεί. Τα πιο πολλά στοιχεία δείχνουν πως ήταν μια διαδικασία πολύωρη που δεν μπορούσε να κάνει μόνος του αλλά ίσως να τον βοήθησε και δεύτερα χέρια. Η σύντροφός του πάντως που είναι κόρη δικηγόρου, απολογείται σήμερα και όπως είπε ο 37χρονος δεν έχει καμία σχέση με το φρικτό έγκλημα. Το ζητούμενο τώρα είναι τι θα πράξει ο Ανακριτής με την προφυλάκισής της ή όχι!

Στην Ήπειρος ΑΕ και την ΕΤΑΝΑΜ οριστικά η υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ

Τέλος έλαβε η τριετής και πλέον δικαστική διαμάχη μεταξύ της αναπτυξιακής Ήπειρος και της συνεταιριστικής ΑΣΗΚ για την υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ καθώς με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη έγιναν δεκτά τα πρακτικά της Επιτροπής Ενστάσεων και η υλοποίηση περνά πλέον στην Ήπειρος και την ΕΤΑΝΑΜ. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ενώ, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου υπουργείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού στη δεύτερη πρόσκληση των ΟΠΑΑΧ με μεταφορά κονδυλίων από άλλες περιοχές της χώρας.

Εκλέχτηκαν οκτώ Ηπειρώτες στο νέο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Οι Ανδρέας Σπυρόπουλος,Κώστας Πανταζής, Βαγγέλης Αργύρης,Ζαρπαλάς Σωτήρης, Σμπόνια Αγνή,Παπαγεωργίου Δημήτρης,Στέλλα Βαρτελάτου και Κώστας Τάτσης,είναι οι οκτώ Ηπειρώτες που θα συμμετέχουν στο νέο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η σύνθεση της ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που καταλαμβάνουν τις 130 θέσεις, διαπιστώνουμε ένα αρμονικό πάντρεμα του νέου που έρχεται με την εμπειρία του χθες. Σημειώνουμε,ότι το νέο όργανο αντικαθιστά το μέχρι χθες Εθνικό Συμβούλιο και αποτελείται από 130 εκλεγμένα μέλη αλλά και 40 αριστίνδην. Συνολικά δηλαδή από 170 άτομα, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα εκλέξουν το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και τον νέο Γραμματέα το κόμματος, που θα αντικαταστήσει επιτέλους τον Μιχάλη Καχριμάκη.

Αναζητείται άλλη λύση για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Σοβαρές αμφιβολίες για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έγινε αγώνας για να μην μείνει η Ήπειρος εκτός σχεδιασμού και καυτηρίασε το γεγονός ότι ορισμένες τοπικές κοινωνίες δεν πείστηκαν για την αναγκαιότητα του έργου.Ο κ. Καχριμάνης πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ήπειρο από άλλη πηγή. «Μας ενδιαφέρει πολύ το τι θα γίνει με την Κύπρο, την Κρήτη και στο Ιόνιο, γιατί πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πιο ορατός για κατασκευή και μέσω αυτού μπορεί να γίνει η μεταφορά φυσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα και για αυτό έχουμε προετοιμαστεί και στην Ήπειρο» τόνισε.

Σαφάρι θανάτου για αρκούδες και λύκους στη Βόρεια Πίνδο!

Σαφάρι εξόντωσης έχουν εξαπολύσει ασυνείδητοι εναντίον των απειλούμενων ζώων της ελληνικής πανίδας, σκοτώνοντας αρκούδες και λύκους στις αγροτικές περιοχές των Ιωαννίνων και της δυτικής Μακεδονίας, κοντά στα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής της Πίνδου.«Στην πλειονότητά τους οι δράστες είναι λαθροκυνηγοί και κτηνοτρόφοι που οπλοφορούν και οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τα ζώα είτε από χόμπι ή επειδή “τόλμησαν” να προσεγγίσουν το κοπάδι τους», καταγγέλλει στην εφημερίδα  Realnews ο βιολόγος Λάζαρος Γεωργιάδης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης Αρκτούρος. «Επειτα φορτώνουν το κουφάρι του ζώου στο αγροτικό τους αυτοκίνητο και το περιφέρουν σαν τρόπαιο στην πλατεία του χωριού ή το ανασκολοπίζουν έξω από τη στάνη τους, για παραδειγματισμό», συμπληρώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Πάνος Στεφάνου.Μάλιστα, οι δράστες αναρτούν με προκλητική θρασύτητα τα «κατορθώματά» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεικνύοντας τα νεκρά ζώα στους διαδικτυακούς τους φίλους.Οι αποτρόπαιες εικόνες μαρτυρούν την κυνικότητα με την οποία διαπράττονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και αποδεικνύουν ότι «στην ελληνική ύπαιθρο επιβιώνει ακόμα η εσφαλμένη νοοτροπία ότι το άγριο ζώο είναι επιβλαβές και πρέπει να θανατώνεται», όπως επισημαίνει ο Λ. Γεωργιάδης.Αποκαλυπτικοί είναι και οι διάλογοι που αναρτώνται στα «κουτιά» διαλόγων του προσωπικού του προφίλ στο Facebook. Διάφοροι φίλοι του δράστη, στην πλειονότητα τους κυνηγοί, σχολιάζουν το ειδεχθές θέαμα θεωρώντας το κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν όχι και... αξιέπαινο. Μάλιστα, δεν διστάζουν να εκτοξεύουν και απειλές κατά των οικολογικών οργανώσεων που δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να σωθούν τα κινδυνεύοντα είδη της πανίδας. «Λέμε (τώρα)... αν τη σκοτώσεις (την αρκούδα) για να αμυνθείς είναι παράνομο; Οχι θα την αφήσω να με φάει, επειδή οι οικολόγοι το απαγορεύουν, αυτά είναι αστεία», αναφέρει μεταξύ άλλων στο παράθυρο διαλόγων του Facebook ο αδίστακτος λαθροθήρας, προσθέτοντας ότι «παράνομος είναι ο τύπος ο οποίος από φόβο εγκαταλείπει το θήραμα. Εγώ τη φόρτωσα (την αρκούδα) και την πήγα στην πλατεία του χωριού».Παρακάτω άλλος χρήστης βεβαιώνει ότι «η αρκούδα είναι από την Εγνατία». Αυτή η δήλωση οδηγεί τους ερευνητές του Αρκτούρου στο συμπέρασμα ότι το άτυχο ζώο ζούσε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των νομών Καστοριάς και Φλώρινας.«Από τα λεγόμενα τους δείχνουν ότι πρόκειται για διαταραγμένες προσωπικότητες», λέει ο διευθυντής Δασών Καστοριάς Χρήστος Λιάμης, καλώντας τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αντιδράσουν. «Αυτοί δεν είναι κυνηγοί, είναι αρρωστημένα μυαλά, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν. Ευτυχώς, η πλειοψηφία των κυνηγών και τον κτηνοτρόφων της περιοχής μας δεν έχουν αυτές τις απόψεις για την αρκούδα και τον λύκο. Θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εντοπιστούν οι ένοχοι», τονίζει.Σημειώνεται ότι καμία υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ή δασική υπηρεσία δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις παράνομες θανατώσεις αγρίων ζώων, γεγονός που δυσκολεύει επιπλέον το έργο της προστασίας της βιοποικιλότητας.Ωστόσο, οι αρκούδες δεν είναι τα μόνα θύματα της μανίας των ασυνείδητων λαθροκυνηγών. Φωτογραφίες που αναρτώνται στο προφίλ άλλων χρηστών δείχνουν: νεκρούς λύκους που έχουν τουφεκιστεί, βασανιστεί ή σφαγιασθεί. Μία από τις φωτογραφίες προέρχεται από τα περίχωρα της Ηγουμενίτσας. Εκεί κτηνοτρόφοι ομολογούν ότι σκότωσαν μια λύκαινα πριν από έναν μήνα επειδή επιτέθηκε στο κοπάδι τους. Αλλη φωτογραφία, στη Γαλατινή Κοζάνης, δείχνει έναν νεκρό λύκο που τον παλούκωσαν έξω από μία στάνη. Το ζώο σκοτώθηκε τον περασμένο χειμώνα, ενώ πριν του δώσουν τη χαριστική βολή είχε βασανιστεί.Σε φωτογραφικό στιγμιότυπο πάλι από την περιοχή της Ηπείρου άλλος χρήστης δημοσιοποιεί ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν λύκο και τον αποτέλειωσαν τα σκυλιά του. Επειτα τον φόρτωσε στην καρότσα ενός φορτηγού και τον περιέφερε στους συγχωριανούς του.

Συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Ο Αρκτούρος έκανε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να κατέβουν αυτές οι φωτογραφίες από το Facebook και να αναζητηθούν οι δράστες. Η δολοφονία ενός άγριου ζώου διώκεται ποινικά», υπενθυμίζει ο Π. Στεφάνου.Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται στα ίχνη των δραστών, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία που έφθασε στα γραφεία τους και αφορά τη δολοφονία άγριου ζώου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης απορρήτου των δραστών που έχουν αναρτήσει τις βίαιες εικόνες, ενώ ταυτόχρονα έχει ειδοποιηθεί ο διαδικτυακός πάροχος του κοινωνικού μέσω δικτύωσης. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η άρση απορρήτου θα ακολουθήσει αναγνώριση του ιδιωτικού πρωτοκόλλου χρήστη και θα απαγγελθούν κατηγορίες προσωπικά στους δράστες που έχουν αναρτήσει τις φωτογραφίες με τα νεκρά ζώα.Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο λύκος και η αρκούδα επιτίθενται στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο λόγω της έλλειψης τροφής που παρουσιάζεται στο φυσικό τους ενδιαίτημα. «Επομένως, όταν σκοτώνουμε αλόγιστα δεκάδες θηράματα, όπως ζαρκάδια, λαγούς κ.ά., προφανώς το άγριο ζώο θα αναζητήσει την τροφή του στα αιγοπρόβατα», εξηγεί ο βιολόγος Λ. Γεωργιάδης.Από κει και πέρα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν δραστικοί τρόποι προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να αποτρέψουν τις επιθέσεις των αγρίων ζώων στο κοπάδι τους, όπως ο ελληνικός ποιμενικός, παραδοσιακός υπερασπιστής των κοπαδιών στην ελληνική ύπαιθρο. Ο Αρκτούρος έχει συστήσει πρόγραμμα για τη διάσωση του ελληνικού ποιμενικού. «Τα κουτάβια που αναπαράγονται στο κυνοτροφείο χαρίζονται σε κτηνοτρόφους με σειρά προτεραιότητας, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό δίνει οδηγίες στους κτηνοτρόφους για το πώς ο ποιμενικός θα προστατεύει αποτελεσματικά το κοπάδι με σεβασμό στη φύση, όπως το κάνει τόσα χρόνια», αναφέρει η διευθύντρια του Αρκτούρου .

Σκουπιδότοπος σε αρχαιολογικό χώρο στα Σύβοτα του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ο Βραχωνάς βρίσκεται σε ένα λόφο ΝΑ των Συβότων και αποτελείτε από 50 περίπου ερειπωμένα σπίτια.Τα περισσότερα είναι διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο, κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής και χρονολογούνται από το 18ο – 19ο αιώνα.Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένου προϊστορικού οικισμού στον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο.Ο Βραχωνάς ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον προηγούμενο αιώνα.Σε αντίθεση, σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος είναι αποκαρδιωτικός.Στο σημείο λειτουργεί μία ακόμη παράνομη χωματερή (ΧΑΔΑ), δίπλα ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο.Από τον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ, τρέφονται συχνά οικόσιτα και άγρια ζώα, με ότι επιπτώσεις επιφέρει αυτό στην υγεία μας.Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε γράψει για μία ακόμη παράνομη χωματερή στην περιοχή Μύλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας.Ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας να φανεί "Άξια Κοινωνικά" και να προβεί άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση και των δύο χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων.

Αφιερωμένο στους κ.κ. Αλ. Καχριμάνη και Στρ. Ιωάννου

11 αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους φέρνει ο Τατούλης στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτα - Αντίθετα αυτοί, ούτε μία στα Γιάννενα!!!

Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας μοιάζουν αρκετά, ενώ είναι ανάμεσα στα 22 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας τα οποία ετοιμάζεται η κυβέρνηση διαμέσου του ΤΑΙΠΕΔ να εκχωρήσει σε ιδιώτες. Όμως ήδη στην Πελοπόννησο ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνα Νικολάκου, έχοντας κάνει όλο το χειμώνα όλες τις απαιτούμενες ενέργεις και κυρίως ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να προωθήσουν τη συνεργασία με 11 αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που θα φέρουν στη Μεσσηνία τουρίστες από κάθε γωνιά της Ευρώπης, συνδέοντας το αεροδορόμιο Καλαμάτας με προορισμούς από το Ισραήλ μέχρι το Όσλο. Τι κάναμε εμείς στην Ήπειρο για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων αλλά και διαπεριφερειακά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το αεροδρόμιο του Ακτίου; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!! Κατά τα άλλα, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο αρμόδιος για τον τουρισμό Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, προωθούν την έλευση τουριστών στην Ήπειρο!!! Τους αφιερώνουμε τα προγράμματα πτήσεων που έχουν κατατεθεί στην Αρχή Συντονισμού Πτήσεων του αεροδρομίου της Καλαμάτας: Η EASY JET θα πραγματοποιεί πτήσεις από και προς Λονδίνο κάθε Τρίτη και Σάββατο, από 9/7 έως 26/10/13. H RAYAN AIR (εταιρεία χαμηλού κόστους), η οποία επίσης δραστηριοποιείται για πρώτη φορά, θα πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Μιλάνο Ιταλίας κάθε Τρίτη και Σάββατο, από 2/4 έως 26/10/13. Η ΤHOMAS COOK θα εκτελεί πτήσεις από και προς το Λονδίνο και Μάντσεστερ Ην. Βασιλείου, από 26/5 έως 29/9/13 σε Λονδίνο και από 5/5 έως 29/9/13 σε Μάντσεστερ. Η TRANSAVIA AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς το Άμστερνταμ Ολλανδίας κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, από 22/4 έως 7/10/13. Η AUSTRIAN θα εκτελεί πτήσεις από και προς τη Βιέννη Αυστρίας κάθε Κυριακή, από 19/5 έως 29/9/13. Η SKANDINAVIAN θα εκτελεί πτήσεις από και προς το Όσλο Νορβηγίας κάθε Σάββατο, από 18/5 έως 12/10/13. Η TRAVEL SERVICES θα εκτελεί πτήσεις από και προς την Πράγα Τσεχίας με συχνότητα ανά δεκαήμερο, από 17/6 έως 30/9/13. Η NIKI AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς τη Βιέννη Αυστρίας, από 16/5 έως 3/10/13. Η GERMANIA AIRLINES εκτελεί πτήσεις από και προς το Λονδίνο Ην. Βασιλείου, από 26/5 έως 13/10/13. Η URAL AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς την Αγ. Αικατερίνη (Ekaterinigbourg) Ρωσίας, από 28/5/13 έως 1/10/13. Η ASTRA AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη καθημερινά, εκτός Τρίτης, σε όλη τη διάρκεια του θερινού ωραρίου.

Φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή ο Κ. Τσάγκας;

Καλοβλέπει την προοπτική να γίνει βουλευτής!!!

 Όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρώην αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής Γκόντα και υποψήφιο του ΛΑΟΣ στις τελευταίες εκλογές, Κώστα Τσάγκα να καλοβλέπει την προοπτική να κατέλθει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στα Γιάννενα. Με δεδομένη την εκλογή βουλευτή της Χρυσής αυγής στα Γιάννενα (βάσει των σημερινών δημοσκοπήσεων) και με τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο τους 2012, Ιάσονα Μπίμπο να βρίσκεται εκτός κόμματος, η πρώτη θέση "χηρεύει" οπότε λογικό είναι να την καλοβλέπουν πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες. Το σενάριο με τον πρώην αντιδήμαρχο ενισχύει και το γεγονός, ότι ο ξάδερφος του Κ. Τσάγκα, γνωστός δικηγόρος της πόλης Χριστόφορος Τσάγκας, ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στα Γιάννενα στις περσινές εκλογές, ενώ σήμερα βρίσκεται στα ανώτατα κλιμάκια της κομματικής ηγεσίας, ως μετακλητός υπάλληλος του κόμματος στη βουλή. Τώρα τι... "ψάρια" θα πιάσει ο Κώστας Τσάγκας και κατά πόσο η πρωτιά του θα απειληθεί από άλλη υποψηφιότητα, είναι ένα θέμα στο οποίο σίγουρα κανείς δεν μπορεί σήμερα να δώσει απάντηση. Πάντως μη σας φανεί παράξενο αν δείτε τον Κώστα Τσάγκα... βουλευτή!!!

Στην 802η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ανάμεσα στα Ελληνικά ΑΕΙ, καταλαμβάνει την 7η θέση - Στην 6.837η θέση το ΤΕΙ Ηπείρου (37ο στη χώρα)

Το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης, ετοίμασε τη φετινή ετήσια Μελέτη σχετικά με τις διεθνείς λίστες ταξινόμησης των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Μελέτη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατρακύλησε φέτος 71 θέσεις και από την 731η που βρισκόταν πέρυσι, φέτος καταλαμβάνει την 802η στην παγκόσμια κατάταξη. στην εγχώρια κατάταξη, το πανεπιστήμιο ιωαννίνων καταλαμβάνει την 7η θέση, πίσω από το Α.Π.Θ, το Καποδιστριακό, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τα επαρχιακά της κρήτης, της Πάτρας και του Αιγιαίου. Αντίθετα το ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά, μιας και καταλαμβάνει την 6.837η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ εντός Ελλάδας καταλαμβάνει την 37η θέση.

Ρετρό φωτό του Γερ. Αρσένη στο Nonews-News με τον "δικό μας" Γιάννη Βελιούρη!!!

Με αφορμή την επίθεση στο "ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου", που έκανε χθες μέσω συνέντευξής του, ο πρώην υπουργςό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης, το γνωστό ιστολόγιnonews-news.blogspot.gr δημοσίευσε χθες το μεσημέρι το θέμα, μαζί με μια ρετρό φωτό του Κεφαλλονίτη πολιτκού. Σε αυτή εμφανίζεται στο πλευρό του, το ιστορικό στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βελιούρης. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός σήμερα με καταγωγή από τη Μηλιά Μετσόβου, ήταν πάντα στο πλευρό των πρωταγωνιστών του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του '80, '90 και 2000. Οι γνωριμίες του στα κεντρικά κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια ήταν τεράστιες. Ήταν παντού διακριτικός και αθέατος και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα όσοι λίγοι. Εάν προσέξετε καλά τη φωτογραφία θα δείτε ότι είναι τραβηγμένη κατακαλόκαιρο και ενώ όλοι οι υπόλοιποι φοράνε κοντομάνικα, μόνο ο τότε υπουργός και ο Γ. Βελιούρης είναι επίσημα ντυμένοι με κουστούμια. Αυτό για όσους βιαστούν ενδεχομένως να βγάλουν άλλου είδους απλοϊκά συμπεράσματα...

Μόνο για δύο λεπτά μπόρεσε να αντισταθεί ο Αντώνης Μπέζας στην... Πρόταση της Άννας Καραμανλή!!!

Πριν λίγες ημέρες στη βουλή, η... άκρως αισθησιακή βουλευτής της Ν.Δ. στη Β' Αθήνας (πρώην αθλήτρια και αθλητική παρουσιάστρια στην κρατική τηλεόραση), ντυμένη με εντυπωσιακό συνολάκι (με μίνι φούστα), περιέφερε από βουλευτή σε βουλευτή του κόμματός της, μία Πρότασή της και τους ζητούσε να την υπογράψουν, ως διαμαρτυρία για την επιχειρούμενη κατάργηση του αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπικαούς Αγώνες. Κάποια στιγμή έπεσε επάνω στον Θεσπρωτό βουλευτή Αντώνη Μπέζα, από τον οποίο επίσης ζήτησε να βάλει την υπογραφή του. Ο Α. Μπέζας αρνήθηκε να το υπογράψει στο πόδι και όπως το συνηθίζει ζήτησε χρόνο να τη μελετήσει. Έλα όμως που η Αννούλα βιαζόταν και δεν είχε καιρό για χάσιμο. Με τα πολλά μέσα σε χρόνο dt κατάφερε να τον πείσει, ενώ πληροφορίες από το... καφενείο της βουλής μιλούν ότι το χεράκι του έβαλε και ο Τρικαλινός βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος, που έτυχε να περνά από εκεί. Τελικά στη γοητεία της (Πρότασης της) Αννούλας δύσκολα μπορείς να αντισταθείς!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - Κάποιος από τον ΟΤΕ να το μαζέψει!!!

Μπορεί η Εθνική Τράπεζα στην οδό Ανεξαρτησίας να έχει βάλει εδώ και μήνες λουκέτο, όμως σε καμιά περίπτωση ο χώρος μπροστά από την είσοδό της, δεν μπορεί να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Επαγγελματίας της περιοχής μας έστειλε τη φώτο που δημοσιεύουμε και μας παρακάλεσε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα, μπας και κάποιοι από τον ΟΤΕ ευαισθητοποιηθούν και αποφασίσουν επιτέλους να μαζέψουν την κολόνα με το καρτοτηλέφωνο, που κείτεται επάνω στην... art πολυθρόνα του Γκόντα!!! Μπορεί σε αυτές τις άκομψες πολυθρόνες να μην κάθεται σε αυτές κανένας Γιαννιώτης, όμως είναι μια χαρά αποκούμπι για πάσης φύσεως υλικά. Απορούμε πως δεν την μάζεψε ακόμα την κολόνα ο... Πέτρος ο παλιατζής!!!

Παραμένει η ηγεσία της ΕΛΑΣ στην Ήπειρο

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές για την περιοχή της Ηπείρου ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ελληνική αστυνομία. Στη θέση του παραμένει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, όπως και οι Αστυνομικοί Διευθυντές Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, Θεσπρωτίας Γιώργος Λελοβίτης και Άρτας Κώστας Βαρέλης.Τη θητεία τους τερμάτισαν ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής Πρέβεζας και αναμένεται η τοποθέτηση των νέων.

Εκδήλωση για τα προβλήματα της συνοικιας Σεισμοπλήκτων

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα τοπικά προβλήματα του οικισμού θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων την ερχόμενη Τρίτη, 5 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών (επί της οδού Προφήτη Ηλία 6). Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι (Αντιδήμαρχοι) της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων.Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων θα εισηγηθεί τα τοπικά προβλήματα του οικισμού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με θέματα που θα τεθούν από το κοινό.

Προβληματισμός στην επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Από την εμμονή Βενιζέλου να βγει απόψε αποκλειστικά και πάλι στον Πρετεντέρη!!!

Ένα ακόμη αποκλειστικό δωράκι θα κάνει απόψε το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού αποφάσισε να βγει και να μιλήσει για το συνέδριο του κόμματος στην "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη. Μόνο που αυτή η απόφασή του, δεν έγινε κατόπιν εισηγήσεων των συνεργατών του στην επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά κατόπιν δικής του προσωπικής απόφασης. Η εισήγηση που δέχτηκε ο Βενιζέλος ήταν να πραγματοπιήσει μια ανοικτή για όλους τους δημοσιογράφους συνέντευξη Τύπου και να βγουν στα πάνελ των καναλιών οι πρωτοκλασάτοι του κόμματος. Όμως ο πρόεδρος είχε άλλη άποψη και θέλησε να δώσει αποκλειστικό απόψε στον... κολλητό του. Ελπίζουμε να του βγει σε καλό και να μην τον "ξανακάψει" όπως τότε με το... στικάκι!!!

Λήγει την Τετάρτη 6 Μαρτίου η περίοδος συλλογής υπογραφών στο Ψήφισμα Πολιτών της Πρέβεζας γα την Υγεία

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, λήγει την Τετάρτη 6 Μαρτίου η περίοδος συλλογής υπογραφών στο Ψήφισμα Πολιτών της Πρέβεζας γα την Υγεία και το Νοσοκομείο. Καλώντας τους συμπολίτες που έχουν στην κατοχή τους αντίγραφα του Ψηφίσματος Πολιτών Πρέβεζας με υπογραφές να τα παραδώσουν μέχρι τις 10 Μαρτίου στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στον χώρο του νοσοκομείου (στους Στρατή Βουγέλλη: Εργαστήριο Αξονικής Τομογραφίας Νοσοκομείου Πρέβεζας, Θανάση Ανωγιάτη: Τμήμα Πληροφορικής Νοσοκομείου Πρέβεζας,Αριστέα Ζήκα: Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων- Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Πρέβεζας και Λίνα Μώκου: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου Πρέβεζας).

Όπου μας βολεύει ευνομία, όπου δεν μας βολεύει παρανομία!!!!!

Ξέρουμε πολύ καλά πως πίσω από τα ισόβια στο πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κρύβεται η συνειδητή προσπάθεια του συστήματος να κάψει τα ξερά του χόρτα για να σώσει τα χλωρά του. Διαφορετικά δεν εξηγείτε το γεγονός πως άλλο καιρό έχει η Θεσσαλονίκη και άλλο τα Γιάννενα.Εκεί η αστική δικαιοσύνη στο όνομα της ευνομίας της καταδίκασε τον Δήμαρχο που το παραξήλωσε με τις «βούτες», εδώ κυβερνάνε, πίνουν και γλεντούν όσοι σακάτεψαν την πλατεία με το πάρκινγκ, κατέστρεψαν και ξεπούλησαν το «Ξενία» και την «Όαση», καλά τα αφιερώματα στο Άρη Κωνσταντινίδη αλλά αυτή η πόλη ελάχιστα σεβάστηκε τα έργα του.Και το χειρότερο με δικομματική και δημαρχιακή ανοχή κρατάνε στην θέση του το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου, ενώ έχει αποφασίσει τελεσίδικα το συμβούλιο της επικρατείας πως είναι παράνομο. Ένα χρόνο κάνει έρευνα ο εισαγγελέας και το προφανές δεν το βλέπει!!!!Ευνομία να σου πετύχει, όπου μας βολεύει ισόβια για να κρύψουμε τις πομπές μας και όπου δεν μας βολεύει το βουλώνουμε και το ερευνούμε.Οι πολίτες των Ιωαννίνων ,η εργαζόμενη πλειοψηφία νομίζουμε πως έχει βγάλει τα συμπεράσματα της με τους ντόπιους και κυβερνητικούς μας άρχοντες. Τώρα πρέπει να βρει το κουράγιο και την δύναμη να ξεσηκωθεί και να τους ανατρέψει. Ξερά και χλωρά, κάψιμο θέλουν τα συστημικά σκουπίδια… Ας το πράξουμε προτού μας κάψουν αυτοί…!!!!!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 3ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού &Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
1.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για την υλοποίηση του υποέργου 2: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» της πράξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΤΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, και ορισμός μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.(εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Η.).
2.Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης & Αειφόρου Ανάπτυξης, (Ινστιτούτο Γεωλογικών & μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών, ΙΓΜΕ) για το έργο: «Εκπόνηση τεχνικογεωλογικών μελετών πληγέντων οικισμών από κατολισθήσεις περιόδου 2010 σε περιοχές του Ν. Ιωαννίνων » προϋπολογισμού 40.590,00 € ( με ΦΠΑ) ως προς τα άρθρα 3 και 4 αυτής. ( εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Η.).
3.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της με αριθ. πρωτ. 10641/556/12-12-2012 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας που αφορά στην τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την ΚΥΑ Α.Π. οικ. 67850/24-02-1997 για το έργο : Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και καθαρισμού του Δήμου Φιλιππιάδας που βρίσκεται στη θέση «Βασιλάδι» του Νομού Πρεβέζης, ως προς την εξυπηρέτηση επιπλέον οικισμών (Χαλκιάδες, Καλαμιά και Ρόκκα της Δ.Ε. Φιλοθέης Δήμου Άρτας), την επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ (με κατασκευή ανεξάρτητης μονάδας επεξεργασίας για τους ανωτέρω οικισμούς),λόγω προσθήκης μονάδας ηλιακής ξήρανσης της παραγόμενης ιλύος . Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ο Δήμος Ζηρού. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
4.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 0.99 MW στη θέση «Βάλτος», Δ.Δ. Βίγλας, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: « Αποστολίδης Π. & ΣΙΑ Ο.Ε.». (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
5.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Μονάδα επεξεργασίας αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στη θέση λατομείο Εγνατίας, Δήμου Δωδώνης, Ν. Ιωαννίνων».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου- Δ/νση Τεχνικών έργων . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
6.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)που αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιομάζας μικροφυκών του είδους Chlorella sp., ως εναλλακτικό καύσιμο στη θέση «Τσουμπάρια» περιοχή Παχυκαλάμου, Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας , της Περιφέρειας Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η «Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Παραγωγής Άλγης Άρτας» . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
7. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση «Σπαδρέ» της Τ.Κ. Μαζαρακιάς του Δ. Ηγουμενίτσας καθώς και τη βελτίωση της οδού πρόσβασης ». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος &Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
8. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW , επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία : ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ -ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Πάργα και Ζηρό

Tις υπηρεσίες τους θα προσφέρουν πλέον στους φορολογούμενους των Δήμων Πάργας και Ζηρού τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων τα οποία ξεκίνησαν την λειτουργία τους, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στον εξοπλισμό τους. Στη Φιλιππιάδα το αντίστοιχο γραφείο λειτουργεί δίπλα από το ΚΕΠ και σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιολδάση ο χώρος παρέχεται από το δήμο, ο όποιος έχει αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του Γραφείου. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάργας κ. Αθανάσιου Λιόλιου, όπου το ΚΕΦ στεγάζεται στο κέντρο της έδρας του Δήμου στο Καναλλάκι, απέναντι από το ΚΕΠ. Μετά το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ οι δήμαρχοι Πάργας και Ζηρού ανταποκρίθηκαν άμεσα στους όρους που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για την λειτουργία των ΚΕΦ, αναλαμβάνοντας το πλήρες κόστος στέγασης και λειτουργίας τους εκτός από αυτό της μισθοδοσίας την υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι το κομμάτι της διεκπεραίωσης των υποθέσεων θα γίνεται στην Δ.Ο.Υ Πρέβεζας, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν στα Κέντρα αυτά να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

Σε τροχιά αποκρατικοποίησης λιμάνι Ηγουμενίτσας και αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου!

των σημαντικών υποδομών της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση με μοχλό το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η αρχή γίνεται με την ΕΥΑΘ και η συνέχεια αναμένεται με την εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια και τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, αλλά και των άλλων μικρότερων περιφερειακών λιμένων της χώρας (Ηγουμενίτσας, Πατρών, Βόλου κ.λπ.).Για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η στρατηγική που προκρίνεται είναι η διενέργεια δύο διαγωνισμών με την παραχώρηση σε δύο ιδιώτες επενδυτές 22 αεροδρομίων από ένα σύνολο 37 αεροδρομίων που ήδη έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Για τα 15 μικρότερα αεροδρόμια όπου το εμπορικό ενδιαφέρον κρίνεται μικρό, η αξιοποίηση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον κριθεί σκόπιμο.Τα 22 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια θα χωριστούν σε δύο ομάδες, για κάθε μία από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός. Τα αεροδρόμια χωρίζονται στις δύο ομάδες κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια.Τα αεροδρόμια της Ηπείρου, δηλαδή το «Βασιλεύς Πύρρος» και αυτό του Ακτίου Πρέβεζας, θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη ομάδα, μαζί με αυτό της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Θεσσαλονίκης, της Κεφαλλονιάς, της Σκιάθου, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Αγχιάλου και του Αράξου.

Μακρά η λίστα των ζημιών από τις θεομηνίες στην Ήπειρο

Δεν έχει σταματημό η μακρά λίστα με τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την Ήπειρο. Στα προβλήματα που είχαν προκύψει τον Οκτώβριο, προστέθηκαν κι άλλα τον Δεκέμβριο κι ακόμα πιο νέα το δίμηνο Ιανουάριος και Φεβρουάριος.Ο μεγάλος αγώνας που δίνεται πλέον είναι για την αποκατάσταση, η οποία όμως απαιτεί μεγάλους πόρους.Η Πρέβεζα επλήγη ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες από κατολισθήσεις.Από την Τετάρτη, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, συνοδευόμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, επισκέπτεται και εξετάζει περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να εκδηλώνονται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επίσκεψη του Κλιμακίου γίνεται μετά το έγγραφο αίτημα που είχε υποβάλλει στις 4 Δεκεμβρίου ο κ. Ιωάννου, και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, για κήρυξη της Πρέβεζας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Στο διάστημα που μεσολάβησε, υπήρξε αρνητική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνεχίστηκαν όμως οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη προς τα αρμόδια Υπουργεία, για την χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών, στις οποίες προστέθηκαν και όσες προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, που επίσης εξετάζονται από το κλιμάκιο της Υ.Α.Σ.Οι έλεγχοι, που γίνονται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πρέβεζας, αναμένονται να ολοκληρωθούν σήμερα και στη συνέχεια η Περιφέρεια θα επανέλθει προς τα αρμόδια υπουργεία για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.Επίσης στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Π.Ε. Πρέβεζας, κλιμάκια του ΙΓΜΕ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κατολισθητικά φαινόμενα.Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Μύτικα Πρέβεζας, ενημερώθηκε την Τετάρτη από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας ο Περιφερειάρχης με την ευκαιρία επίσκεψής του για κοινωνική υποχρέωση, στον οποίο και έδωσε κατευθύνσεις αντιμετώπισής τους, σε συνεργασία και με την Π.Ε. Πρέβεζας.

Στο Ζαγόρι
Κάποια κονδύλια πάντως για αποκατάσταση, εγκρίνονται από τα υπουργεία.Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση για την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 250.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγορίου.Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών λόγω θεομηνίας, του οδικού δικτύου του Δήμου Ζαγορίου».Το ποσό των 250.000 ευρώ θα διατεθεί από τους πόρους της ΤΕΟ Α.Ε. και η εκταμίευση και καταβολή του θα είναι άμεσες. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου ορίστηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ζαγορίου.Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:«Μέσα στο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας, επιχειρούμε να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κάθε τρόπο, για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό της δίκτυο.Στο πλαίσιο αυτό χορηγήσαμε στο Δήμο Ζαγορίου έκτακτη ενίσχυση 250.000 ευρώ.Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών συνεχίζει να παρέχει στήριξη στις πληγείσες περιοχές.Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ενισχυθεί με έκτακτες επιχορηγήσεις η Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων».

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ