Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη Κώστα Μπάρκα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας μαζί με τον Βουλευτή Κώστα Μπάρκα, πραγματοποίησε περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Εκεί συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τα Σωματεία των διοικητικών εργαζομένων, του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τους πολίτες καθώς και τον Διοικητή του Ιδρύματος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και γόνιμη συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου, που εντείνονται μέρα με την μέρα, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο της Πρέβεζας να στηρίζεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στην υπερ-προσπάθεια και στην αυτοθυσία των ανθρώπων του, στην υπομονή και την κατανόηση των πολιτών που συνειδητοποιούν την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης προς τις μονάδες υγείας και πρόνοιας.Η τρικομματική κυβέρνηση της καταστροφής και το Υπουργείο Υγείας προωθούν την ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου, αδιαφορώντας για την ζωή και την δημόσια υγεία των πολιτών της Πρέβεζας. Οι πρωτοφανείς ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό-νοσηλευτικό) και αναλώσιμα υλικά κάθε είδους, μεταξύ πολλών άλλων, φέρνουν μπροστά στους πολίτες της Πρέβεζας το φάσμα της διακοπής της λειτουργίας του Νοσοκομείου τους, στο πλαίσιο των αντικοινωνικών συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων και τον αποκλεισμό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας από τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές πανελλαδικά.Όμως η υγεία, όπως και η παιδεία, το ρεύμα και το νερό δεν είναι εμπορεύματα. Ανήκουν στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που μέσω των δυσβάσταχτων φόρων και των εισφορών της απαιτεί δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους. Ένα σύστημα υγείας σύγχρονο και ανοιχτό, που θα δέχεται και θα φροντίζει τα θύματα τις ανθρωπιστικής κρίσης, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστων συνανθρώπων μας· τους ανέργους, τους επισφαλείς εργαζόμενους, τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, τους μετανάστες. Αυτή η θέση αποτελεί πυλώνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Αυτή την προοπτική αξιοπρέπειας θα αγωνιστεί να κάνει πράξη, μαζί με τους αγωνιζόμενους πολίτες.

Κοπή πίτας και συνεστίαση του ΚΑΠΗ Άρτας

Κοπή πίτας και συνεστίαση ταυτόχρονα πραγματοποίησε το ΚΑΠΗ Άρτας το μεσημέρι της Παρασκευής, στο κέντρο «Μολώνης» στη Γέφυρα Άρτας.Η εκδήλωση έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, η Αντιδήμαρχος κυρία Βίκυ Βασιλάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Τσιρογιάννης, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Γιώργος Γκόκας, το προσωπικό και τα μέλη του ΚΑΠΗ, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να αφήσουν για λίγο πίσω τα προβλήματα και να διασκεδάσουν.Τόσο ο Δήμαρχος κ. Παπαλέξης όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Δήμου που ήταν παρόντες ευχήθηκαν το 2013 να αποτελέσει μία καλή χρονιά για όλους, με υγεία και πολλές ευχάριστες στιγμές. Ο κ. Παπαλέξης διαβεβαίωσε τα μέλη του ΚΑΠΗ ότι παρά τις δυσκολίες που βιώνουν οι Δήμοι, η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε δράση και κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναβάθμιση των ιατροκοινωνικών υπηρεσιών και του έργου του ΚΑΠΗ. «Οι ηλικιωμένοι είναι ίσως ο πιο ισχυρός κρίκος που στηρίζει το θεσμό της οικογένειας. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας, οι γιαγιάδες μας, οι παππούδες μας, που με την εμπειρία της ζωής, μας μεταγγίζουν τη δύναμη και τη σοφία τους, γι’ αυτό τους οφείλουμε κάθε σεβασμό, αγάπη και προσοχή» τόνισε ο κ. Παπαλέξης.

Συνάντηση στο Δημαρχείο Πρέβεζας με θέμα την λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς

Θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς συζήτησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης με εκπροσώπους των οπωροπωλών ,του προέδρου της Ε.Ν.Α Πρέβεζας Λεωνίδα Ραβανού (ο οποίος αποχώρησε στην πορεία της συνάντησης ) και υπηρεσιακούς παράγοντες .Ο κ.Μπαϊλης άκουσε τα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων αναφορικά με την λειτουργία της Αγοράς ενημερώνοντάς τους και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης προκειμένου να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό ο κανονισμός λειτουργίας , βάσει και των προτάσεων που θα καταθέσει ο Δήμος της Πρέβεζας.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας μίλησε για ταύτιση απόψεων με τους εκπροσώπους των οπω ροπωλών υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την συμμετοχή μόνο παραγωγών στην Αγροτική Αγορά προκειμένου αφενός οι ίδιοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους και αφετέρου οι καταναλωτές να προμηθεύονται ποιοτικά προιόντα σε φθηνές τιμές.Οι υπηρεσίες του Δήμου θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προασπίζοντας την παρουσία των παραγωγών στην Αγροτική Αγορά ενώ ο κ. Μπαίλης ανέφερε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να διευθετηθεί το θέμα του κανονισμού λειτουργίας.

Ξεκινά η ανάπλαση στο πάρκο του Δημοτικού Ωδείου

Τρία έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προωθούνται προς δημοπράτηση, καθώς με έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τις περαιτέρω διαδικασίες.Ανάμεσά τους και το πολύπαθο έργο της ανάπλασης του χώρου πρασίνου που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Το έργο αφορά την ανάπλαση του πάρκου παλαιού Δημαρχείου Ιωαννίνων (στο κτίριο του Ωδείου λειτουργούσε παλιά το Δημαρχείο) και την ανακατασκευή παιδικής χαράς, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ.Το έργο είχε ξαναδημοπρατηθεί, όμως ο Δήμος προχώρησε σε ακύρωση λόγω θέματος που είχε δημιουργηθεί με τις προσφορές. Στο ενδιάμεσο άλλαξαν οι τεχνικές προδιαγραφές από το Υπουργείο Ανάπτυξης, οπότε χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές, και τώρα πήρε το πράσινο φως για νέα δημοπράτηση. Το έργο πέρασε κι από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την Τρίτη οπότε λογικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστεί και ημερομηνία δημοπρασία.Στο έργο έχει ενδιαφέρον ότι θα χρησιμοποιηθεί και η «τυφλή» γέφυρα της πλατείας, η οποία θα κατέβει και θα γίνει λειτουργική ενώ θα δημιουργηθούν δύο διαβάσεις, μία προς τη γωνία Θαρύπα και Μπιζανίου και μία δίπλα στο Ωδείο. Παράλληλα με την ανάπλαση της παιδικής χαράς, θα ολοκληρωθεί ένας χώρος πρασίνου ο οποίος όμως θα ενοποιεί παράλληλα και την πλατεία με την κάτω περιοχή της Καλούτσιανης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Πάργα και Ζηρό

Tις υπηρεσίες τους θα προσφέρουν πλέον στους φορολογούμενους των Δήμων Πάργας και Ζηρού τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων τα οποία ξεκίνησαν την λειτουργία τους, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στον εξοπλισμό τους. Στη Φιλιππιάδα το αντίστοιχο γραφείο λειτουργεί δίπλα από το ΚΕΠ και σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιολδάση ο χώρος παρέχεται από το δήμο, ο όποιος έχει αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του Γραφείου. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάργας κ. Αθανάσιου Λιόλιου, όπου το ΚΕΦ στεγάζεται στο κέντρο της έδρας του Δήμου στο Καναλλάκι, απέναντι από το ΚΕΠ. Μετά το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ οι δήμαρχοι Πάργας και Ζηρού ανταποκρίθηκαν άμεσα στους όρους που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για την λειτουργία των ΚΕΦ, αναλαμβάνοντας το πλήρες κόστος στέγασης και λειτουργίας τους εκτός από αυτό της μισθοδοσίας την υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι το κομμάτι της διεκπεραίωσης των υποθέσεων θα γίνεται στην Δ.Ο.Υ Πρέβεζας, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν στα Κέντρα αυτά να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Νέες μονοδρομήσεις από τη Δευτέρα

Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Αρύβα, Καρτάλη και Αγίων Σαράντα.Συγκεκριμένα:
-Μονοδρομείται η οδός Αρύβα με είσοδο από τη συμβολή της με την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα κα έξοδο την οδό Δωδώνης.
-Μονοδρομούνται οι οδοί Καρτάλη κι Αγίων Σαράντα με είσοδο από την συμβολή Αρύβα- Αλ. Πάλλη και έξοδο την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα.

Δεκτή η ένταση της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» για τα ΟΠΑΑΧ

Με απόφαση που υπέγραψε στις 27 Φεβρουαρίου 2013 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, έγινε δεκτό το πρακτικό της 11ης Απριλίου 2012 της Επιτροπής Εντάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α. 2007-2013, με την οποία αποκλείεται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τα ΟΠΑΑΧ η ΑΣΗΚ Α.Ε., ύστερα από την ένσταση που είχε καταθέσει η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.». Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι τα ΟΠΑΑΧ πλέον ανατίθενται στις Αναπτυξιακές εταιρίες της Περιφέρειας (ΗΠΕΙΡΟΣ – ΕΤΑΝΑΜ) στις οποίες από την αρχή έπρεπε να είχαν κατακυρωθεί.«Εμείς ζητούσαμε το αυτονόητο, αυτό που έγινε σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος, στις οποίες τα ΟΠΑΑΧ δόθηκαν στις Αναπτυξιακές εταιρίες των Περιφερειών. Η εξαίρεση του κανόνα «πλην Ηπείρου» αποκαταστάθηκε στις 27 Φεβρουαρίου με την απόφαση του Υπουργού. Ενδιάμεσα είχα ζητήσει να συνεργαστούν οι εταιρείες ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΤΑΝΑΜ και ΑΣΗΚ Α.Ε. βάσει του προσωπικού που η κάθε μία διέθετε, που όμως δεν έγινε αποδεκτό και κατόπιν αυτού η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. συνέχισε να διεκδικεί δικαστικά το δίκιο της για κακή συμμετοχή της ΑΣΗΚ στο διαγωνισμό», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ότι: «Θα ήταν πολύ καλύτερο το ενδιαφέρον που τελευταία εκδηλώθηκε, για τις αναπτυξιακές εταιρίες της Περιφέρειας να υπήρχε από καιρό. Εμένα με όρισε ο λαός να είμαι Περιφερειάρχης Ηπείρου και να διαφυλάσσω τα συμφέροντα του Ηπειρωτικού λαού και κανενός άλλου».Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρόπουλου, με αντικείμενο την 2η πρόσκληση των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και ιδιαίτερα για τον προϋπολογισμό που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου. Από αυτή προέκυψε ότι η Ήπειρος, ήταν από τις Περιφέρειες που είχε εξαντλήσει σχεδόν το αναλογούν ποσό με την πρώτη προκήρυξη, και ότι τα κονδύλια που τώρα εγκρίθηκαν (1.850.000 ευρώ) είναι συμπληρωματικά. Υπάρχει όμως η πρόβλεψη και η δυνατότητα για μεταφορά κονδυλίων από άλλες περιφέρειες που δεν θα καλύψουν με αποδεκτές προτάσεις τα εκχωρηθέντα σε αυτές ποσά.

Για ένα μαγκάλι κ.Στουρνάρα

Γράφει ο Πέτρος Κατσάκος
Ξέρω πως ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος.... Πρέπει να αφήνεις την οργή να κατακαθίσει και μετά να γράφεις. Μα δεν μπορώ να αντισταθώ…Αν διαθέτεις την ελάχιστη ευαισθησία, αν είσαι γονιός που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά του σε αυτή την Ελλάδα, αν κάθε μέρα αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου η ψυχραιμία μοιάζει με είδος πολυτέλειας.Δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Άλλα τρία χαροπαλεύουν. Και όλα αυτά γιατί; Για να ζεσταθούν. Με ένα κομμένο θερμοσίφωνο. Ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Σε μια χώρα που υπερδιπλασιάσθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σε μια χώρα που τα σπίτια παγώνουν καθώς οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, σε μια χώρα που την ώρα που ανθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων οι πολίτες ρημάζουν τα δάση και καίνε ότι σκουπίδι βρουν για να ζεσταθούν. Σε αυτή τη χώρα που οι γονείς με κάθε θυσία καταφέρνουν να στείλουν στα παιδιά τους που σπουδάζουν λίγα ευρώ για να ζήσουν σε παγωμένα διαμερίσματα δεν περισσεύει πια καμία ψυχραιμία και καμία δικαιολογία.Τα παιδιά αυτά δολοφονήθηκαν από τη φτώχεια. Και η φτώχεια αυτή έχει και παραλήπτη και αποστολέα. Η φτώχεια που αφήνει πίσω της θύματα από ένα μαγκάλι έχει και ονοματεπώνυμο και πολλούς πατεράδες. Έχει πατεράδες αυτούς που τα παιδιά τους δεν θα μαζευτούν ποτέ να ζεσταθούν ένα βράδυ γύρω από ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Έχει πατεράδες εσάς...

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Απάντηση στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για τα έργα πίσω από το ανάχωμα, η Δημοτική Αρχή κάνει ένα μόνο σχόλιο: Ευτυχώς χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να μάθουν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τις αρμοδιότητές τους… Ευτυχώς χρειάστηκαν δύο μήνες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για να ανακαλύψουν την καταργημένη ΚΥΑ για την προστασία της λίμνης…Ευτυχώς χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για να υποδείξουν στο Δήμο τις ενέργειες που ήδη έχει κάνει στο σύνολό τους.Αυτή είναι η λειτουργία του ελληνικού κράτους. Ως τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να την αποθεώσουμε. Και βέβαια ως Δήμος Ιωαννιτών οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την τεράστια συμβολή τους στη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι.

Το έργο της ΛΓ΄ΕΠΚΑ κατά τη διετία 2011-12 στην Π.Ε. Άρτας

Η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας διοργανώνει τη Δευτέρα 04.03.2013 και ώρα 18:00 Ημερίδα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας για την παρουσίαση και προβολή στο κοινό των εργασιών που υλοποιήθηκαν τη διετία 2011-2012 στα όρια της Π.Ε. Άρτας, τόσο στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ Έργων και Υποέργων όσο και της ευρύτερης δράσης της Εφορείας. Η ημερίδα διαρθρώνεται σε επιμέρους θεματικές ενότητες ξεκινώντας από τις εργασίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Έργων ΕΣΠΑ, όπου θα αναφερθούν οι εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμβρακίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Επίσης, θα παρουσιασθεί η δράση της Εφορείας μέσα από αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε υποέργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε έργα τρίτων φορέων και στο πλαίσιο κατασκευής της Ιονίας οδού, αλλά και από τις σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών που διενεργήθηκαν στην πόλη της Άρτας. Τέλος, θα αναφερθούν οι εργασίες συντήρησης των ευρημάτων που γίνονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και θα παρουσιαστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και στην πόλη της Άρτας.

Σημαντικές απουσίες από το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι εργασίες του 9ου συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.Από το συνέδριο θα απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ ο τέως πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει το «παρών» τη δεύτερη μέρα των εργασιών.Ο κ. Βενιζέλος είχε απευθύνει πρόσκληση στον Κ.Σημίτη να συμμετάσχει, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός με μια ευγενική και σύντομη επιστολή, ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.Ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει «στην κοινή προσπάθεια ενός ουσιαστικού ρεύματος ανανέωσης».Τα τελευταία χρόνια ο κ. Σημίτης απέχει συστηματικά από τις κομματικές εκδηλώσεις, με εξαίρεση την εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν επίσης οι χαιρετισμοί των πολιτικών κομμάτων, η εκλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής και οι ομιλίες συνέδρων.Το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει η δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου και οι ψηφοφορίες, ενώ για την Κυριακή είναι προγραμματισμένες οι κάλπες εκλογής κεντρικού οργάνου.Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδοντα ζωντανά μέσω του διαδικτύου.

Συνεχίζεται η διανομή ρούχων στο Δήμο Αρταίων

Συνεχίζεται από το Δήμο Αρταίων η διανομή ρούχων, παιχνιδιών και υποδημάτων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η διανομή γίνεται κάθε Δευτέρα 10π.μ.-1μ.μ. επί της περιφερειακής οδού. Οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα ήταν πολύ μεγάλες μετά και την προσφορά βοήθειας από το Δήμο Αθηναίων. «Από τη δραστηριότητα αυτή έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα πολλές οικογένειες της πόλης της Άρτας και των γύρω χωριών» τόνισε η Αντιδήμαρχος Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Δυστυχώς η προσέλευση ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένδυσης είναι πολύ μεγάλη. Η οικονομική κατάσταση έχει αγγίξει πολλές οικογένειες και στην περιοχή μας οι οποίες στερούνται ακόμη και το ρουχισμό τους. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν ότι η συλλογή των ειδών, όπως και η διανομή, γίνεται κάθε Δευτέρα 10π.μ.-1μ.μ. σε κτήριο της περιφερειακής οδού που χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ρούχα, παιδικά, γυναικεία, ανδρικά τα οποία θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι απλόχερα πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν ρούχα για τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες και ιδιαίτερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, εμπορικά καταστήματα της πόλης μας που σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο έδειξαν το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους, καθώς και τους απλούς πολίτες που με τη στάση τους επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί στις μέρες μας. Ευχαριστώ επίσης θερμά τους εθελοντές και το προσωπικό του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας που χωρίς τη βοήθειά τους η δράση αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε μια κοινωνία που πιέζεται εξαιρετικά από την κρίση, η ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης είναι αυτή που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει».

Αρωγός και το Πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων

Αρωγός του Δήμου Ιωαννιτών θα σταθεί το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να στηρίξει και να υποβοηθήσει τα προγράμματα κομποστοποίησης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.Έτσι μετά από επιστολή που είχε απευθύνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, υπήρξε άμεση ανταπόκριση και από το Πανεπιστήμιο ορίστηκαν ως υπεύθυνοι για τη στήριξη της δράσης αυτής οι καθηγητές Απόστολος Κατσίκης και Γιώργος Πηλίδης.Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου, των δύο Πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων και καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της συνεργασίας.Όπως είναι γνωστό για την ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευών ο Δήμος θα έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ήδη εντός των επομένων ημερών ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση των τριακοσίων πρώτων κάδων –δωρεά της ΕΕΑΑ-. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και σε σημεία που έχουν καθοριστεί από την υπηρεσία του Δήμου έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν με το πρώτο απορριμματοφόρο με το οποίο έχει εφοδιαστεί ο τομέας καθαριότητας.Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το οποίο θα επικεντρωθεί στα σημεία της πόλης όπου θα αναπτυχθεί η πιλοτική εφαρμογή ανακύκλωσης. Παράλληλα θα αναπτυχθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και προβολής από τα Μέσα Ενημέρωσης.«Βήμα- βήμα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Είχαμε θέσει ως στόχο να προχωρήσουμε στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, υπέρ του περιβάλλοντος και της οικονομίας των νοικοκυριών και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα αφετηρία. Υλοποιώντας την πολιτική μας επιλογή, ανοίγουμε κι άλλους δρόμους συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, αξιοποιούμε την εμπειρία και την εφαρμογή της γνώσης του προς όφελος της πόλης. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να τονίσω, ότι τώρα περνούμε στο πιο δύσκολο στάδιο. Στη φάση αυτή είναι καθοριστική η συμβολή και η ενεργοποίηση των πολιτών. Χωρίς τη δική τους ευαισθησία και συμμετοχή κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να περάσουμε, με επιτυχία, από τη θεωρία στην πράξη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Παρουσιάστηκαν τα σημαντικά έργα που υλοποίησε η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Tα 25 και πλέον έργα που υλοποίησε η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Άρτας την τελευταία διετία και τα οποία φτάνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας .Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς , εργαζόμενοι της υπηρεσίας και δεκάδες πολίτες οι οποίοι με αυτή τους την παρουσία, επιβράβευσαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη δράση της. Το σημαντικό έργο της ΛΓ’ Εφορείας επεσήμανε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, υπογραμμίζοντας πως ο τόπος έχει πολλά ιστορικά μνημεία που όχι μόνο θα πρέπει να αναδειχθούν αλλά και να γίνουν κέντρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε μόνιμη βάση, αποτελώντας πόλους έλξης επισκεπτών. Στην ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Εφορεία και την Περιφέρεια αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου η οποία όπως είπε είχε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.«Πιστεύω ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου μας είναι βαθύτατα αναπτυξιακή. Αξιοποιημένοι, επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι προσθέτουν αίγλη στον τόπο μας, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ποιοτικές μορφές τουρισμού» πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε προτεραιότητα η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης συνεχάρη όλους όσοι εργάζονται στην Εφορεία όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη, τη συντήρηση, την προστασία και την προβολή των ιστορικών μνημείων της περιοχή και υπογράμμισε επίσης πως μεγάλος στόχος είναι να ενταχθεί η Αρχαία Νικόπολη στα μνημεία της UNESCO.«Η Νικόπολη δεν ανήκει μόνο στους δημότες της Πρέβεζας αλλά στους πολίτες όλου του κόσμου. Χρειάζονται πολλές προσπάθειες και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά o κ. Μπαΐλης, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που συμβάλλουν προκειμένου η περιοχή να μπει σε νέα προοπτική ανάπτυξης. «Μεταφέροντας το αίσθημα και τη σκέψη των συμπολιτών μου θέλω να συγχαρώ όσους οραματίστηκαν, όσους σχεδίασαν και όσους υλοποιούν μια τεράστιου εύρους δραστηριότητα, η οποία ισχυροποιεί την κοινωνία μας, αναδεικνύει τον πολιτισμό μας και τα μνημεία της και δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης σε μια φάση που η πατρίδα μας υποφέρει είπε ο δήμαρχος Πάργας κ Αθανάσιος Λιόλιος, και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επιστήμονες.Kεντρική εισηγήτρια ήταν η διευθύντρια της ΛΓ¨Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη, η οποία παρέθεσε στοιχεία για την κάθε δράση της υπηρεσίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι γίνονται παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Αρχαίου Υδραγωγείου της Νικόπολης σε 5 σημεία, ενώ στο Νεκρομαντείο υλοποιούνται εργασίες σύνδεσης του με την Εφύρα έτσι ώστε οι δύο χώροι να αποκτήσουν κοινές υποδομές και να γίνουν προσβάσιμοι και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην Αρχαία Κασσώπη εκτελούνται παρεμβάσεις βελτίωσης στον χωμάτινο δρόμο πρόσβασης που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύονται οι διαδρομές και τα μνημεία και ο επισκέπτης θα μπορεί να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πόλη. Στην ενότητα των εισηγήσεων παρουσιάστηκαν επίσης οι καινοτόμες δράσεις του Μουσείου της Νικόπολης, οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες σε Δημόσια Τεχνικά έργα τρίτων, οι σωστικές ανασκαφές και τα τυχαία ευρήματα από τη Νικόπολη και την άμεση περιφέρεια της και οι ψηφιακές δράσεις. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης κατά τα έτη 2011-2012.

Αρχοντική η χθεσινή τηλεοτπική εμφάνιση του Μιχ. Κατσάνου για τηνnορεινή χάραξη της Ιόνιας

Ενωτικός και ουσιαστικός, ασχολήθηκε μόνο με την ουσία

Χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ανούσιες επιθέσεις εμφανίστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δεκτίο ειδήσεων του TV1 ο πρώην δήμαρχος Ευρυμενών κ. Μιχ. Κατσάνος. Έδειξε από την αρχή, πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πως θα δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της χάραξης της Ιόνιας Οδού που απασχολεί το σύνολο των δημοτικών Ενοτήτων στο δήμο Ζίτσας. Άφησε στην άκρη τα όποια παράπονα έχει από τη σημερινή δημοτική αρχή για τις ώριμες μελέτες και τα γεμάτα ταμεία που παρέδωσε, τα οποία όμως δεν έγιναν ποτέ έργα. Επίσης, δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί για λογαριασμό της πρωτοβουλίας των τεσσάρων, την αδράνεια των Ρογκότη και Γαρδίκου στο συγκεκριμένο θέμα. Πραγματικός άρχοντας ο Μιχάλης, ούτε καν τους ανέφερε, ούτε καν τους άσκησε κριτική. Ακόμη και για την παντελή απουσία τους στη συνεχιζόμενη μόλυνση του ποταμού Καλαμά τους κάλυψε. Μίλησε για το αύριο και άφησε στην άκρη το χθες. Μπορούσε να πει πολλά, αφού γνωριζει όσο λίγοι τα πάντα. Και κυρίως τώρα που η δημοτική αρχή Ρογκότη είναι... τάβλα,αφού ασχολείται διαρκώς με τη διαδοχολογία θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο για τον ίδιο να τους ξεμπροστιάσει. Όμως και πάλι το απέφυγε!

Tα διαφυγόντα έσοδα, λόγω απογραφής, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση
Συνεδριάζει την Δευτέρα 4 Μαρτίου στις επτά και μισή το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με 31 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη νέα συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το σχέδιο Π.Δ για τη Λίμνη.Από την συνεδρίαση της Δευτέρας ξεχωρίζει η συζήτηση και η λήψη απόφασης σχετικά με τις ενέργειες διεκδίκησης τακτικών δημοτικών εσόδων που δεν έχουν αποδοθεί λόγω μη δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. των αποτελεσμάτων της απογραφής του έτους 2011 για τον πραγματικό (de facto) πληθυσμό.Από τα υπόλοιπα θέματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εξής:
-Έγκριση υλοποίησης από τον ΟΚΠΑΠΑ, της δράσης: «Σπιτική κουζίνα για όλους».
-Έγκριση τιμολογιακής πολιτικής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων για την αντικατάσταση υδρομέτρων
-Καθορισμός τιμής μονάδος αποζημίωσης του Δήμου από την ιδιοκτησία Φωτ. Τσολίγκα, Σπ. Βέργου και Ερμ. Πέτρου στο Ο.Τ. Γ.1000 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Νέας Ζωής λόγω προσκύρωσης.
-Κατανομή πιστώσεων από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έτους 2013 προς τις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων.
-Έγκριση Πρωτοκόλλου παραλαβής πάγιου εξοπλισμού πρώην Κ.Ε.Ε.
-Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος οικ. έτους 2013.
-Αποδοχή πίστωσης και αναμόρφωση Προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2013.
-Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή χρήσης 2012.
-Έγκριση δαπάνης τουριστικής προβολής και ψήφιση πίστωσης 4.500€ .
-Έγκριση διενέργειας προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια ειδών κυκλοφοριακής σήμανσης – Υποέργο 3 της πράξης «Κατασκευή εσωτερικού δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (οδός Κενάν Μεσαρέ» Ε.Π. Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα- Ήπειρος».
-Επιχορήγηση του Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος ηθικής μεταχείρισης των ζώων – ΑΝΙΜΑ» και διάθεση πίστωσης.
-Τροποποίηση της 812/2011 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών, με αναπληρωτή του, στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία « Η Μέριμνα».
Συμπλήρωση – Τροποποίηση της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 333/2004 με θέμα: «Έγκριση ονοματοθεσίας οδών και πλατειών των περιοχών Περάματος – Νέας Ζωής – Μαρμάρων – Μελάνδρων του Δήμου Ιωαννιτών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Προσφορά αγάπης και ελπίδας στα παιδιά του Δίστρατου Κόνιστας

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά του Δίστρατου Κόνιτσας έως 12 ετών, παρέδωσε η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions – Επιτροπή Αλληλεγγύης.Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται για πρώτη φορά από τη Διεθνή Οργάνωση Lions – Επιτροπή Αλληλεγύης που αναπτύσσει ευρύ κοινωνικό έργο, το οποίο έχει ως αποδέκτες δεκάδες συνανθρώπους μας.Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσφοράς που έχει ως αποδέκτες απόρους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και ανθρώπους που στερούνται βασικών αγαθών.Η έμπρακτη συνεισφορά της δωρεάν μεταφοράς όλων των δεμάτων της εταιρίας με την ευγενική προσφορά του Προέδρου των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γκίκα Γρηγόρη,βοήθησε να αυξηθεί η ποσότητα των πραγμάτων που στάλθηκε προσφέροντας από κοινού χαρά στα παιδιά και στις οικογένειες τους.Τα ρούχα, τα παιχνίδια και τα δώρα διανεμήθηκαν μετά από κινητοποίηση ευαισθητοποίησης του Προέδρου κ. Σπανού καθώς και της Προϊσταμένης δασκάλας κα. Μπάρμπα.Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε με πολύ μεγάλη διάθεση αλληλεγγύης και πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν.

Ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις εργασίες στην Παμβώτιδα


Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου για τις εργασίες που γίνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου στη λίμνη Παμβώτιδα και στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αναρμόδιες να αδειοδοτήσουν και να ελέγξουν τις παρεμβάσεις θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η χορήγηση της άδειας –για το συγκεκριμένο έργο- δίνεται από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας.Ειδικότερα, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που υπέβαλε η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Ιωαννιτών προς την Διεύθυνση υδάτων της Γενικής Δ/νσης χωροταξικής & περιβαλλοντικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 13 Φεβρουαρίου και με την οποία ζητούσε να προχωρήσει (η Δ/νση Υδάτων ) «στις δικές της ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της» στην περιγραφή του έργου γίνεται αναφορά πως «η εργασία αφορά στη διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα πλάτους 80m και συνολικού μήκους 800m , με μέσο βάθος 1m.»Να σημειωθεί πως τα παραπάνω είχαν διαπιστώσει σε αυτοψία τους και υπάλληλοι της Δ/νσης Υδάτων στην περιοχή των εργασιών γεγονός που το επεσήμανε στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο στις 14 Φεβρουαρίου ο Δ/ντης της υπηρεσίας τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απλή κοπή καλαμιών αλλά για εκρίζωση αυτών που συνεπάγεται την εκβάθυνση του πυθμένα στο συγκεκριμένο σημείο» και ζητούσε από την αρμόδια Δ/νση καθαριότητας του Δήμου βασιζόμενος στην κείμενη νομοθεσία «η υποβολή του φακέλου που θα συνοδεύει το αίτημά της για άδεια εκτέλεσης του έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, να κατατεθεί στο Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων όπου θα ακολουθήσει τη διαδικασία αδειοδότησης».Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ της Κ.Υ.Α. 43504/2005 που εκδόθηκε κατά εξουσιοδότηση του Ν.3199/2003 και τον εξειδικεύει το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για έργο προστασίας οικοσυστημάτων και/ή ειδών χλωρίδας, πανίδας και τύπων φυσικών οικοτόπων, χαρακτηρίζεται ως έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρειάζεται άδεια εκτέλεσης.Όσο για τη διαδικασία αδειοδότησης υπόκειται στην ερμηνευτική εγκύκλιο (Αρ. πρωτ. 150673/13-7-11 του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) σύμφωνα με την οποία «οι αιτήσεις για νέες άδειες χρήσης νερού, ανανεώσεις αδειών τροποποιήσεις αδειών, άδειες υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού και άδειες εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήμα Υδροοικονομίας ή Τμήματα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας) των Περιφερειών . Οι υπηρεσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πληρότητα του φακέλου αδειοδότησης, το διοικητικό έλεγχο, τον έλεγχο τήρησης των κανονιστικών αποφάσεων, τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου καθώς και για την εισήγηση σχετικά με τη χορήγηση ή μη της άδειας προς την αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαβιβάζοντας παράλληλα και το σχετικό φάκελο. Στη συνέχεια η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαμορφώνει την τελική εισήγηση για τη χορήγηση ή μη της άδειας προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης αφού ελέγξει τη συμβατότητα της χρήσης με το Σχέδιο Διαχείρισης της συγκεκριμένης λεκάνης απορροής εφόσον υπάρχει (Ν.3199/2003, αρθρο7) και δίνει τον σχετικό κωδικό».Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα πως για τις εργασίες που θέλει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών στη συγκεκριμένη περιοχή της λίμνης χρειάζεται απαραίτητα άδεια την οποία χορηγεί αποκλειστικά και μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Άλλωστε, αυτό προκύπτει εμμέσως και από τις απαντήσεις που είχε λάβει ο Δήμος:
-από την αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στις 23 Ιανουαρίου η οποία απαντώντας σε σχετικό αίτημά του αποσαφήνιζε πως, ναι μεν «δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων αλλά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης τυχόν άλλων απαιτούμενων γνωμοδοτήσεων, εγκρίσεων και αδειών που προβλέπονται από άλλες διατάξεις» και
από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ που σε έγγραφό της στις 21 Φεβρουαρίου θεώρει απαραίτητη την αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ύστερα από τη γνωμοδότηση και του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης και καλεί το Δήμο «να προβεί στις αναγκαίες συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς για κάθε πρόταση ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην περιοχή της λίμνης».
Σε ότι αφορά τώρα το έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών στις 11 Φεβρουαρίου υπογεγραμμένο από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Χωρικής&Περιβαλλοντικής Πολιτικής με το οποίο ζητούταν από το Δήμο η άμεση διακοπή των εργασιών διευκρινίζεται πως στάλθηκε αφού διαπιστώθηκε πως δεν είχε εξασφαλιστεί, από πλευρά του Δήμου, καμιά απαιτούμενη αδειοδότηση και είχαν προηγηθεί:
-έγγραφη καταγγελία προς την αρμόδια υπηρεσία μας από το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης
αυτοψία από τη Δ/νση Υδάτων στην περιοχή όπου εκτελούνταν οι εργασίες και
έγγραφες καταγγελίες από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ως εκ τούτου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλο αυτό το διάστημα λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να δοθεί άμεσα λύση και να προχωρήσει ο Δήμος τις εργασίες αφού εξασφαλίσει όμως τις απαραίτητες άδειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Συνελήφθη 25χρονος Αλβανός έμπορος ναρκωτικών,στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Κατασχέθηκαν 16 κιλά και 130 γραμμάρια κάνναβης


Συνελήφθη, χθες το βράδυ, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, στην περιοχή του Καλπακίου Ιωαννίνων, 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Περί Ναρκωτικών».Συγκεκριμένα, ο 25χρονος κατελήφθη να μεταφέρει με αυτοκίνητο, δύο σάκους, μέσα στους οποίους περιέχονταν (15) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (16) κιλών και (130) γραμμαρίων.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.


Συνελήφθη 38χρονος στην Πρέβεζα, για παράνομη κατοχή όπλου και ναρκωτικά

Συνελήφθη χθες  το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., ένας 38χρονος, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο 38χρονος κατέχει και εμπορεύεται ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στο Βράχο Πρέβεζας με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:
-ένα αεροβόλο πιστόλι μάρκας Gamo, με ενσωματωμένο σιγαστήρα και σκοπευτική διόπτρα όπλου.
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (102,9) γραμμαρίων.
-δύο δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ύψους περίπου είκοσι (20) εκατοστών το καθένα, τα οποία εκριζώθηκαν.
Ο 38χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ για την υπόθεση ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Τα «κουπιά» του Ν.Ο.Ι. επιστρέφουν ξανά στους στίβους των αγώνων!

Μάχη για την Εθνική Ομάδα δίνουν στο Σχινιά 22 επίλεκτοι αθλητές

Στους αγωνιστικούς στίβους και στη μάχη της διάκρισης επιστρέφουν αύριο τα «κουπιά» του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, μετά από περίοδο επτά ολόκληρων μηνών, η οποία αξιοποιήθηκε για την προετοιμασία τους!Αφορμή ο πρώτος Αγώνας Αξιολόγησης της νέας περιόδου που θα διεξαχθεί από την Ομοσπονδία Κωπηλασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, με στόχο την στελέχωση των Εθνικών Ομάδων της ΕΚΟΦΝΣ για το 2013.Ο Ν.Ο.Ι. θα λάβει μέρος στον αγώνα με ομάδα 22 επίλεκτων αθλητών που ανήκουν στις κατηγορίες Ανδρών, Γυναικών, Ελαφρών Βαρών, κάτω των 23 ετών, Εφήβων και Νεανίδων. Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με 110 αθλητές από άλλα 21 σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και με αθλητές της Εθνικής Ομάδας της Λιθουανίας, που επίσης θα συμμετάσχουν στον αγώνα. Μετά την ολοκλήρωσή του οι αθλητές που θα ξεχωρίσουν θα παραμείνουν στο Σχινιά προκειμένου να συμμετάσχουν σε προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας.Αναλυτικά, η αποστολή του Ν.Ο.Ι. στο Σχινιά, από την οποία πάντως απουσιάζουν οι δύο Ολυμπιονίκες του Λονδίνου Γ. Τσίλης και Γ. Τζιάλλας, αποτελείται από τους εξής κωπηλάτες ανά κατηγορία: Ηλίας Παππάς (Ανδρών), Αποστόλης Λαμπρίδης και Θανάσης Τσιάλιος (Νέων Ανδρών), Κων/νος Μαγκλάρας (Νέων Ανδρών Ελαφρών Βαρών), Ιωάννης Ζήσης, Μιχάλης Παπατσίμπας, Ιωάννης Παπαδιώτης, Αλέξανδρος Βούλγαρης και Βασίλειος Πάνου (Εφήβων), Σεμπάστιαν Καλουιάν, Νίκος Βλάχος, Στέφανος Ντούσκος, Χρυσόστομος Βουκουβάλας και Κων/νος Βαρδάκας (Παίδων).Τα κορίτσια του Ν.Ο.Ι. που θα αγωνιστούν στο Σχινιά είναι τα εξής: Ελένη Διαμάντη (Νέων Γυναικών), Ξανθή Κολτσίδα, Σπυριδούλα Τζούκα, Αμαλία Τσιάβου και Βασιλική Ζυγούρα (Νεανίδων), Κατερίνα Ζέρβα, Χριστίνα Κούρου και Χρύσα Πάνου (Κορασίδων).Την αποστολή του Ναυτικού Ομίλου συνοδεύουν ο επικεφαλής τεχνικός του Ν.Ο.Ι. Θύμιος Βλάχος και ο προπονητής Δημήτρης Δερέκας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ήρθαν στα χέρια οι παραγωγοί!!!

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στους χώρους των αγροτών και όχι μόνο, περιστατικό συμπλοκής μεταξύ δύο παραγωγών που σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκε στην βιομηχανική περιοχή της Πρέβεζας. Αφορμή της συμπλοκής ήταν η καταγγελία ότι παραγωγός που μετέχει στην Αγροτική Αγορά προμηθεύτηκε από συνεταιρισμό προϊόντα τα οποία θα διέθετε στην συνέχεια ως δικά του, κάτι που σύμφωνα με τους υπόλοιπους παραγωγούς αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό αφού η αγορά έγινε με σκοπό να πωλούνται προϊόντα τα οποία παράγουν οι ίδιοι οι αγρότες. Το περιστατικό, κινητοποίησε παράγοντες και φορείς, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να διευθετήσουν άμεσα την κατάσταση. Χθες, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών έγιναν κάποιες κινήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση και έγιναν επαφές τόσο με παραγωγούς αλλά και με φορείς, έχοντας ως βασικό αίτημά τους την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα υπάρξει συνάντηση και με το Δήμαρχο κ,Μπαΐλη προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα και να γίνει εκτεταμένη συζήτηση έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό ο κανονισμός λειτουργίας της Αγροτικής Αγοράς.

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου

Συνεδριάζει την Πέμπτη, 07.03.2013 και ώρα 13.00, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΔ στα Ιωάννινα ( Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος ) με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Έγκριση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
2.Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Ζίτσας, του Δήμου Δωδώνης και του Δήμου Ζαγορίου για την διαχείριση και την λειτουργική ενοποίηση του Ευρυζωνικού Δικτύου
3.Σχετικά με την έγκριση των πρακτικών επιτροπής διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών, και την ανάδειξη αναδόχου του έργου « Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο πλαίσιο της Πράξης ΄΄ Bridges of History and Tradition ΄΄» που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
4.Σχετικά με τη συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία « ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ».
5.Ορισμός και αντικατάσταση εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε Συμβούλια και Επιτροπές.
6.Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Π.Ε.Δ. Ηπείρου οικονομικού έτους 2013 για την υλοποίηση του προγράμματος ΤΟΠΕΚΟ με τίτλο AGRO – ΖΩ.
7.Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης για πληρωμή δαπανών.
8.Σχετικά με αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
9.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης Προέδρου στην Αθήνα, για τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 13.02.2013 και σε συνάντηση εργασίας στις 12.02.2013 για το πρόγραμμα « ΑΘΗΝΑ ».
10.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης Αντιπροέδρου στην Αθήνα για συνάντηση εργασίας με στην Κ.Ε.Δ.Ε. στις 04.02.2013.
11.Ορισμός Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την άρση κυκλοφορίας του οχήματος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου λόγω ακαταλληλότητας.
12.Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Στην ανακριτή σήμερα ο μακελάρης της Άρτας!

Απολογούνται σήμερα στον ανακριτή Άρτας ο κατ` ομολογία δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος και η 25χρονη που φέρεται ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση μετά τη 48ωρη προθεσμία που ζήτησαν χθες.Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης που εξέτασε χθες τα ευρήματα της Αστυνομίας έκανε λόγο για «έγκλημα ασύλληπτης βιαιότητας» καθώς όπως αναφέρει στην πραγματογνωμοσύνη του: «Υπάρχει διαμελισμός του σώματος σε εξαιρετικά μικρά τεμάχια, προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη. Δεν υπήρχε σώμα, μόνο υπολείμματα οστών».Το άγριο έγκλημα, αποκαλύφθηκε, τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά την ομολογία του 36χρονου ότι κατακρεούργησε και πέταξε στο ποτάμι και το βόθρο του σπιτιού το πτώμα του άτυχου άνδρα, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου.Κίνητρο του εγκλήματος ήταν οικονομικές διαφορές σχετικές με ναρκωτικά καθώς- σύμφωνα με την ομολογία του δράστη- προηγουμένως και οι τρεις είχαν κάνει χρήση.Όλοι ήταν γνώριμοι των αστυνομικών αρχών και μάλιστα ο δράστης είχε συλληφθεί για οπλοκατοχή και ναρκωτικά μόλις τρεις ημέρες μετά το φόνο. Η Αστυνομία κατέσχεσε το πιστόλι το οποίο όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν το όπλο του εγκλήματος και τον οδήγησε στον Εισαγγελέα αλλά λίγες ώρες μετά ο 36χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Χτύπησε «κόκκινο» η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα!

Τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια σε 19 περιπτώσεις - Τα βράδια «κυκλοφορούν» οι πιο επικίνδυνοι ρύποι για τη δημόσια υγεία

«Κόκκινο» χτυπά η αιθαλομίχλη από τα τζάκια και στα Γιάννενα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου.Τα αποτελέσματα των ερευνών των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, όπου φαίνεται πως «κυκλοφορούν» επικίνδυνοι ρύποι για τη δημόσια υγεία.Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν πως στα Γιάννενα τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια σε 19 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου 10 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου, ενώ σε πέντε από αυτές τις περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμη και τα 100 μικρογραμμάρια.Τα αποτελέσματα των επιστημονικών μετρήσεων αποδεικνύουν επίσης, πως οι πιο επικίνδυνοι ρύποι για τη δημόσια υγεία «κυκλοφορούν» τα βράδια, καθώς βρέθηκε πως το 90% των αιωρούμενων σωματιδίων τις βραδινές ώρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Πάτρα ήταν μικρής διαμέτρου, δηλαδή μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σωματίδια αυτά διεισδύουν ευκολότερα στον ανθρώπινο οργανισμό από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και συνεπώς είναι ικανά να φτάσουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων και να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες.Οι πιο υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων παρατηρήθηκαν από τις 7 μ.μ. έως τις 3 π.μ. με τα μέγιστα επίπεδα να καταγράφονται κοντά στα μεσάνυχτα.Στα αποτελέσματα αυτά κατέληξε το πείραμα το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ - Θαλής, με θέμα «Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας».Οι μετρήσεις έγιναν από ερευνητές του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», των ομάδων Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Πατρών, Κρήτης και Ιωαννίνων και του Georgia Institute of Technology.
Τα κυριότερα δεδομένα που προέκυψαν από το πείραμα ήταν:
- Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες νύχτες με άπνοια έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
- Στο Θησείο, οι συγκεντρώσεις PM 2,5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα έξι νύχτες κατά τον έναν μήνα των μετρήσεων. Σε τρεις από αυτές τις νύχτες ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια.
- Η καύση ξύλων ήταν υπεύθυνη (άνω του 90% συνεισφορά) για τις υψηλές συγκεντρώσεις τις νυχτερινές ώρες.
- Τα σωματίδια από την καύση ξύλων αποτελούνταν κατά 80% από οργανικές ενώσεις, κατά 10% από στοιχειακό άνθρακα (μη καθαρό γραφίτη) και κατά 10% από ανόργανα άλατα (χλωριούχο κάλιο, θειικό κάλιο κλπ). Οι εκατοντάδες οργανικές ενώσεις συμπεριλαμβάνουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ενώσεις ιδιαίτερα τοξικές για τη ζωή στον πλανήτη), αλκάνια, μονο-καρβοξυλικά και δι-καρβοξυλικά οξέα , διτερπενοικά οξέα κλπ.

Εντοπισμός τοξικών ενώσεων
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, μετρήθηκαν και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια κλπ) Η ύπαρξη αυτών των ενώσεων αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών. Οι συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών ενώσεων τη νύχτα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τους κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.Μάλιστα, τις κρύες νύχτες (ελάχιστη θερμοκρασία μικρότερη των 5 βαθμών Κελσίου) με άπνοια, αυτά τα σωματίδια και αέρια παγιδεύονται σε ένα στρώμα λίγων εκατοντάδων μέτρων πάνω από το έδαφος, φτάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις.Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι με βάση το μέγεθός τους και τη χημικής τους σύσταση, τα σωματίδια τα οποία παράγονται από την καύση του ξύλου φαίνονται να είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια που προέρχονται από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης.Όπως αναφέρουν, οι μετρήσεις καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί στα αστικά κέντρα της χώρα εάν συνδυαστούν η καύση ξύλων με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. «Ευτυχώς αυτές οι συνθήκες είναι σχετικά σπάνιες τον φετινό χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβουμε σαν χώρα αυτό το "πείραμα" υψηλών εκπομπών και τις επόμενες χρονιές ελπίζοντας ότι η φύση θα δείξει κατανόηση», σημειώνουν, επισημαίνοντας ότι με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν υπάρχει καμία επικοινωνία.Ωστόσο απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα και σε άλλες ελληνικές πόλεις εκτός από τα Γιάννενα όπου έγιναν μετρήσεις, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα, όπου οι συγκεντρώσεις των PM 2,5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για 12 νύχτες, κατά τη διάρκεια του μήνα των μετρήσεων. Σε πέντε από αυτές ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια.Ακόμη στο Θησείο της Αθήνας οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις ήταν περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο κέντρο της Πάτρας πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη. Αλλά, κατά ευτυχή συγκυρία, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο δυνατός άνεμος και η βροχή που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα (ο φετινός Ιανουάριος ήταν κατά περίπου 3,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον περυσινό) περιόρισαν πολύ τη συχνότητα των επεισοδίων ρύπανσης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Αναγνώστης για τις τιμές ακινήτων στα Γιάννενα

Σχετικά με την ανάρτησή σας με τίτλο "Σε ποσοστά χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, κυμαίνονται οι τιμές στα ακίνητα της Ηπείρου", μπορεί οι τιμές των ακινήτων για αγορά να έχουν πέσει (άλλωστε ποιος έχει χρήματα πλέον να αγοράσει) αλλά για ρίξτε μια ματιά στις τιμές των ενοικίων στα Γιάννενα. Δεν ξέρουν σε τι εποχή βρισκόμαστε. Έχει χαθεί το μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν 470Ευρώ  για 85m2 στην Κιάφα ή στους Αμπελόκηπους.Φαίνεται πολλοί συμπολίτες μας έχουν ακόμη "λίπος" και δεν τους ενδιαφέρει αν το ακίνητο που νοικιάζουν μείνει αδιάθετο για καιρό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν τα χρήματα που εκτιμούν ότι αξίζει το ακίνητό τους άσχετα να δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!!

Με εκτίμηση,
Γιώργος Ζ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Χωρίς τηλέφωνο είναι εδώ και 15 μέρες ο Γοργόμυλος Ανωγείου!!!

Χωρίς τηλέφωνο είναι εδώ και 15 μέρες ο Γοργόμυλος Ανωγείου Πρεβέζης,με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κάνουν έκκληση για άμεση επίλυση του θέματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το χωριό μένει χωρίς επικοινωνία κάθε φορά που υπάρχει κακοκαιρία. Οι κάτοικοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπερήλικες, διαμαρτύρονται, καθώς η απουσία επικοινωνίας δυσχεραίνει αφάνταστα την καθημερινότητά τους. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους , να συμβουλευθούν τηλεφωνικά τους γιατρούς τους ακόμη και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους σε περίπτωση ανάγκης. Την ίδια στιγμή σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η επικοινωνία με την υπηρεσία του ΟΤΕ, όπου θα πρέπει να δηλωθεί η βλάβη, αφού οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Απάντηση του Μιχάλη Κασσή στην ανακοίνωση του Σταύρου Καλογιάννη

Με έκπληξη διάβασα την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρου Καλογιάννη.Και λέω με έκπληξη γιατί ενώ δήθεν με επιπλήττει για "καθυστερημένη τοποθέτηση", ο ίδιος εξακολουθεί και μιλά σαν να είναι ανταποκριτής του Υπουργείου του και όχι πολιτικός υπεύθυνος.Για όλα τα θέματα, ενώ ξέρει να μιλά για "ευθύνες προηγούμενων", δεν αναφέρεται στο τι έχει κάνει ο ίδιος και μας ζητά να περιμένουμε για να δούμε τις εξελίξεις στο αόριστο μέλλον.Oσοι έχουν θέση ευθύνης και παραγωγής συγκεκριμένου έργου, πρέπει να μιλάνε με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με αοριστολογίες και πέταγμα της "μπάλας στην εξέδρα". Ας δει τη στάση μου αναφορικά με όλους τους προκάτοχους του στο συγκεκριμένο Υπουργείο πριν κάνει αναφορές στην δήθεν επιλεκτική μου μνήμη...Όταν θα έχει να πει στους πολίτες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου κάτι συγκεκριμένο να το κάνει και θα κριθεί.Τώρα κρίνεται για το τίποτα που λέει και κάνει, επί της ουσίας....

Υ.Γ. Όσον αφορά τις προτάσεις που αναφέρει, έκανα συγκεκριμένη πρόταση κατασκευής κόμβου της Εγνατίας Οδού στο Δρίσκο, η οποία μόνο θα μπορούσε να ωφελήσει την τοπική κοινωνία και η απάντηση που πήρα, ήταν το πόρισμα μιας ,κατά παραγγελία, μελέτης κάποιων καθηγητών που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία έλεγε ότι δεν θα έχει όφελος η τοπική κοινωνία. Και μια υπόσχεση ότι το θέμα θα εξεταστεί μελλοντικά.….

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Κινδυνεύει να πνιγεί ο κάμπος Μαργαριτίου!!!

Αντίδραση των κατοίκων στην πρόθεση του Φορέα Διαχείρισης να εκτονώσει την λίμνη Καλοδικίου προς τον κάμπο

Βίντεο-Ρεπορτάζ:Βαγγέλης Αναστασίου

Οι δυνατές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον κάμπο Μαργαριτίου, κυρίως σε εκτάσεις ιδιωτών από το Ελευθέρι, την Καταβόθρα και το Λιβαδάρι.Οι κάτοικοι ανησυχούν πως το πρόβλημα θα οξυνθεί, εάν γίνει πράξη, η πρόθεση του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, να εκτονώσει την Λίμνη Καλοδικίου, προς τον κάμπο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ημερίδα Έναρξης του Έργου: “IntActPlan”

Πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στους Άγιους Σαράντα της Αλβανίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2013, η Ημερίδα Έναρξης του Έργου: «IntActPlan: Ολοκληρωμένες Δράσεις για την Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής και τη Δημιουργία Ευκαιριών Διείσδυσης σε Νέες Αγορές», που υλοποιείται στο πλαίσιο του IPA Διασυνοριακού Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007 – 2013».Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αυλώνας είναι ο Επικεφαλής Εταίρος της Αλβανικής πλευράς και το EU BIC Ηπείρου ο τρίτος Εταίρος.Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που συμμετείχε στην Ημερίδα Έναρξης του Έργου, απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο, κ. Αλέξανδρο Πάσχο, τον Διοικητικό Προϊστάμενο του Επιμελητηρίου κο Πέτρο Ζουμπούλη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.Την έναρξη εργασιών της Ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυλώνας, κ. Arben Brestani, ενώ χαιρέτησαν: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, κ. Αλέξανδρος Πάσχος, η Διευθύντρια του BIC Ηπείρου, κα Κατερίνα Φιλίππου και ο Περφερειάρχης Αγίων Σαράντα κος Γεώργιος Μάνος. Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας των Άγιων Σαράντα και πολλοί πολίτες (γύρω στα 100 άτομα).Στην Ημερίδα εκπρόσωποι των Εταίρων παρουσίασαν τα προφίλ των φορέων τους και μίλησαν για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η υλοποίηση των δράσεών του στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής, ενώ τα μέλη της Πιλοτικής Διασυνοριακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου (Υπεύθυνοι Έργου των Εταίρων) ανέλυσαν το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007-2013) και το Έργο “IntActPlan” (στόχοι, Πακέτα Εργασίας, Δράσεις, αναμενόμενα αποτελέσματα, κτλ.).Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση της Πιλοτικής Διασυνοριακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου, τα μέλη της οποίας συζήτησαν την πρόοδο υλοποίησης του Έργου, τις ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την έγκαιρη υλοποίηση των δράσεων, διοικητικά και οικονομικά θέματα.Το Έργο “IntActPlan” στοχεύει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανταγωνιστικότητας και εδαφικής συνοχής μέσω μιας νέας στρατηγικής για διεθνοποίηση των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής. Τον πυρήνα του αποτελούν οι ακόλουθες δράσεις:
Εργαλεία ανάπτυξης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ (Επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ΜΜΕ, κτλ.).
Στοχευμένα Επιχειρηματικά Σεμινάρια.
Συγκεκριμένες επιχειρηματικές εκδηλώσεις (Επιχειρηματικές Αποστολές, συμμετοχές σε Εκθέσεις του εξωτερικού, Εργαστήρια ανταλλαγής απόψεων).
Ενέργειες δημοσιότητας και κινητοποίησης και εκδηλώσεις για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Θανάσιμη τροχαία σύγκρουση στη Σαγιάδα

Τροχαίο με ένα νεκρό και 2 τραυματίες σημειώθηκε χθες στη Σαγιάδα. Νεκρός είναι ένας ο 76χρονος οδηγός του ενός οχήματος και τραυματίες η 75χρονη συνεπιβάτης του καθώς και ένας 52χρονος αλλοδαπός οδηγός του άλλου αυτοκινήτου.

Ημερίδα με θέμα:«Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός»

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 η Περιφέρεια Ηπείρου, με θέμα «Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κόνιτσας και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις δώδεκα το μεσημέρι με χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο ΚόνιτσαςΠαναγιώτη Γαργάλα και δημάρχους από την Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες.Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013 και του έργου με τίτλο «Διασυνοριακό Δίκτυο για την Προώθηση των Οινικών Προϊόντων» (ακρωνύμιο: WINE-NET).

Σε αναζήτηση κονδυλίων για το γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου

Στα... χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη βρίσκεται το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν στο Κλειστό Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου, το οποίο με σχετική απόφαση δε λειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες.Ο δήμος Ιωαννιτών γνωρίζει πως το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών δεν είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να διατεθούν από το δήμο, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη.Έτσι, ο δήμος περιμένει πλέον την απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, στον οποίο απέστειλε σχετικό έγγραφο, όπως και στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του οποίου ζητά την έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του γυμναστηρίου.
Χθες, η κα Τσίλη ανέφερε επίσης, πως υπάρχει και μία δεύτερη πτυχή της υπόθεσης που είναι ιδιαίτερη και θα πρέπει να προσεχθεί, καθώς πρόκειται για ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο που αποτυπώνει και το στίγμα της πόλης.«Πέραν αυτού όμως η λειτουργία του γυμναστηρίου εξυπηρετεί 170 μαθητές του σχολείου και δεκάδες αθλητές των σωματείων στα οποία παραχωρείται ο χώρος για τις προπονήσεις τους. Ο δήμος μας υπολείπεται σε υποδομές, γι’ αυτό και οι Σχολικές Επιτροπές παραχωρούν τα κτήρια, κάτι που συνιστά και έναν επιπλέον λόγο για να ασκήσουμε πίεση προς τα υπουργεία», τόνισε.

Η μεταφορά μαθητών
Εν τω μεταξύ, μόλις χθες, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο στους δήμους σχετικά με την ενημέρωση που θα πρέπει να κάνουν προς τις Περιφέρειες, οι οποίες αναλαμβάνουν ξανά την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών. Η κα Τσίλη πάντως επανέλαβε την άποψή της, ότι συνιστά τεράστιο λάθος του υπουργείου και γενικότερα της Πολιτείας, η αντίληψη, ότι οι δήμοι ευθύνονται για τη μη εφαρμογή της ΚΥΑ.«Το πρόβλημα δεν ήταν οι δήμοι, αλλά οι προϋποθέσεις που έθετε η ΚΥΑ με τον μαθηματικό τύπο. Στις Περιφέρειες έδωσαν άλλες προϋποθέσεις για να υλοποιήσουν τις μεταφορές των μαθητών, κάτι που δεν έκαναν με τους δήμους», τόνισε.Ακόμη, η κα Τσίλη, τόνισε, ότι στα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών δεν προκύπτει πρόβλημα με την κάλυψη του κόστους θέρμανσης, τουλάχιστον και για τον Μάρτιο.Τέλος, η κα Τσίλη αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, λέγοντας, ότι την Τετάρτη έγινε η παραλαβή του εκπαιδευτικού εξοπλισμού από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το οποίο θα βοηθήσει καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν όρια και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή, ενώ θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης στους ωφελούμενους.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Πίστωση για την αποκατάσταση ζημιών στο Ζαγόρι

Απόφαση για την άμεση χορήγηση κονδυλίου ύψους 250.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγορίου υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης.

Όπου μας βολεύει ευνομία, όπου δεν μας βολεύει παρανομία!!!!!

Ξέρουμε πολύ καλά πως πίσω από τα ισόβια στο πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κρύβεται η συνειδητή προσπάθεια του συστήματος να κάψει τα ξερά του χόρτα για να σώσει τα χλωρά του. Διαφορετικά δεν εξηγείτε το γεγονός πως άλλο καιρό έχει η Θεσσαλονίκη και άλλο τα Γιάννενα.Εκεί η αστική δικαιοσύνη στο όνομα της ευνομίας της καταδίκασε τον Δήμαρχο που το παραξήλωσε με τις «βούτες», εδώ κυβερνάνε, πίνουν και γλεντούν όσοι σακάτεψαν την πλατεία με το πάρκινγκ, κατέστρεψαν και ξεπούλησαν το «Ξενία» και την «Όαση», καλά τα αφιερώματα στο Άρη Κωνσταντινίδη αλλά αυτή η πόλη ελάχιστα σεβάστηκε τα έργα του.Και το χειρότερο με δικομματική και δημαρχιακή ανοχή κρατάνε στην θέση του το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου, ενώ έχει αποφασίσει τελεσίδικα το συμβούλιο της επικρατείας πως είναι παράνομο. Ένα χρόνο κάνει έρευνα ο εισαγγελέας και το προφανές δεν το βλέπει!!!!Ευνομία να σου πετύχει, όπου μας βολεύει ισόβια για να κρύψουμε τις πομπές μας και όπου δεν μας βολεύει το βουλώνουμε και το ερευνούμε.Οι πολίτες των Ιωαννίνων ,η εργαζόμενη πλειοψηφία νομίζουμε πως έχει βγάλει τα συμπεράσματα της με τους ντόπιους και κυβερνητικούς μας άρχοντες. Τώρα πρέπει να βρει το κουράγιο και την δύναμη να ξεσηκωθεί και να τους ανατρέψει. Ξερά και χλωρά, κάψιμο θέλουν τα συστημικά σκουπίδια… Ας το πράξουμε προτού μας κάψουν αυτοί…!!!!!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων

Από σήμερα η προκαταβολή για το αγροτικό πετρέλαιο

Το 50% των χρημάτων της επιστροφής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο μπορούν να εισπράττουν από σήμερα οι αγρότες.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και η διασταύρωση των στοιχείων και ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου επιστροφής, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ.

Την μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής τέχνης ζητά ο Μιχάλης Κασσής

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΙωαννίνωνΜιχάλης Κασσής σχετικά με τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη λαϊκής τέχνης για τα οποία φημίζεται η περιοχή και αποτελούν, ειδικά η αργυροχοΐα, έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Ο κύριος Κασσής ρωτά τους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης εάν προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής τέχνης και το κυριότερο τι πρόκειται να γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης έτσι ώστε να βοηθηθούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ειδών λαϊκής τέχνης του Νομού Ιωαννίνων.

Συγκρότηση συνεργείων για την προστασία της Άγριας Πανίδας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού

Συγκρότηση συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης, για την προστασία της Άγριας Πανίδας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού αποφάσισαν η αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής-Μακεδονίας και η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας. Τα συνεργεία κάθε μήνα θα αποτελούνται από έναν δασοπόνο και πέντε δασοφύλακες και στο διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2013 θα δουλεύουν τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών συμπεριλαμβανομένων των Σαββάτων, καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες. Η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης Ειδικού Προγράμματος Προστασίας της Άγριας Πανίδας στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού.

Ερώτηση Χρ.Μαντά για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατατέθηκε σήμερα στη βουλή , μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος Χρήστου Μαντά, όσον αφορά την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρουν ότι: Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων στο ένστολο προσωπικό ώστε να ανέλθουν στις 16000. Το 2012 η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος μειώθηκε κατά 400 θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναμένεται για τον ίδιο λόγο ο πολλαπλασιασμός, των αποχωρήσεων των εν ενεργεία στελεχών του Π.Σ μέχρι την 1.1.2015, όπου με την αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος προβλέπεται αύξηση των οργανικών κενών.Σύμφωνα με τον Ν.3938/2011 άρθρο 15 παρ.6 « Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο της πρόσληψής τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανόμενων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου. Ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανόμενων κατ’ έτος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μόνιμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος. Ο ακριβής αριθμός των προσλαμβανόμενων αυτών καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη». Ήδη έχει παρέλθει και το πρώτο (από τα τα τρία) έτος ισχύος της Λίστας επιλαχόντων των Π.Π.Υ και δεν εφαρμόστηκε ο παραπάνω νόμος βάσει του οποίου θα γινόταν η πλήρωση κενών οργανικών θέσεων που προκύπτουν κάθε χρόνο στο Π.Σ.Επειδή έχει ήδη παρέλθει το πρώτο από τα τρία έτη ισχύος της λίστας επιλαχόντων.Επειδή υπάρχει συμφώνα με τον Νόμο 354/2006 και τον Νόμο 4058/2012 σαφής διάκριση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε α)Πυροσβεστικό Προσωπικό β)Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και γ) Πολιτικό Προσωπικό ,και Ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης –Προστασίας του Πολίτη:Προτίθεστε να καλύψετε τα οργανικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν εν όψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος με επιλαχόντες Π.Π.Υ κατά το έτος αυτό και τα προσεχή δύο έτη, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το νόμο 3938/2011 δεν χρειάζεται να εκπαιδευτούν στην ακαδημία αλλά στις κατά τόπους υπηρεσίες τους;

Σε κρίσιμη κατάσταση οι τρεις φοιτητές-Μεταξύ τους και ένας Γιαννιώτης!!!

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους που έχασαν την ζωή τους, βρέθηκαν χθες το απόγευμα αναίσθητοι σε σπίτι όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδιο μαγκάλι.Οι τρεις νεαροί από τα Γιάννενα, την Αθήνα και τα Χανιά, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τελικά μεταφέρθηκε επίσης στην ΜΕΘ, με μάσκα οξυγόνου ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εκτεταμένος καθαρισμός στην τάφρο του Πυροβολικού

Eκτεταμένος καθαρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος της τάφρου του Πυροβολικού,στην Πρέβεζα.Οι εργασίες πραγματοποιούνται από συνεργεία του Δήμου ενώ θα απομακρυνθουν η άγρια βλάστηση και τα κάθε είδους απορρίμματα που έχουν συσωρευθεί, προκειμένου ο πεζόδρομος της τάφρου καθώς και το πάρκο της Νεάπολης να αποδοθούν με βελτιωμένη εικόνα στους πολίτες.Όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Ευάγγελος Ροπόκηςαπό τον συγκεκριμένο χώρο διέρχονται καθημερινά πολλοί δημότες για τον περίπατό τους και οι παρεμβάσεις που γίνονται έχουν ως σκοπό να εξωραϊσουν την εικόνα του και να κάνουν πιο λειτουργικές τις υποδομές που υπάρχουν μέσα στο Πάρκο.Εργασίες καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Ανδρούτσου ενώ αντίστοιχος προγραμματισμός υπάρχει για όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και θα υλοποιηθεί σταδιακά μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων αλλά και περικοπές φέρνει στο ΤΕΙ Ηπείρου η «Αθηνά»

Συγχωνεύσεις 6 παρεμφερών τμημάτων σε τρία, κατάργηση ενός -και συγκεκριμένα των ιχθυοκαλλιεργειών Ηγουμενίτσας- και περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, προβλέπει για το ΤΕΙ Ηπείρου το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ονομασία «ΑΘΗΝΑ» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές των ιχθυοκαλλιεργειών Ηγουμενίτσας θα μεταφερθούν σε αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Μεσολογγίου.Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ευριπίδης Γλαβάς μιλώντας στο Δίκτυο Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, διατηρώντας τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του για την αρτιότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» εκτίμησε ότι οι θεσμικές αλλαγές δεν πλήττουν ουσιαστικά το Ίδρυμα και ενδεχομένως θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ισχυρών τμημάτων που θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.Ο κ. Γλαβάς τόνισε ότι στόχος της νέας Διοίκησης αλλά και του διδακτικού προσωπικού, είναι οι νέες περικοπές δαπανών να μην επιδράσουν στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προαναγγέλλοντας- ταυτόχρονα-έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία.Τέλος, ανέφερε ότι παρά την αρχική πρόθεση του Υπουργείου για μείωση των εισακτέων, ο αριθμός θα παραμείνει περίπου ο ίδιος με πέρυσι αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της σύντονης προσπάθειας προβολής και ανάδειξης του επιστημονικού έργου του ΤΕΙ που θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στις 17 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας η οποία αναφέρει τα εξής: Στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία Εξεταστικά κέντρα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17-5-2013, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 17-6-2013 ως και 28-6-2013. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8-6-2013.

ΑΡΤΑ: Δημοπρατείται ο κόμβος της επαρχιακής οδού στο ύψος της Ράχης

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής της Δ.Ε. Αμβρακικού για ασφαλή διέλευση γίνεται πραγματικότητα. Ο Δήμος Αρταίων, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Βελτίωση και κατασκευή της οδού που συνδέει την Τοπική Κοινότητα Ράχης με την Επαρχιακή οδό Άρτας Σαλαώρας», με προϋπολογισμό 1.170.000,00 ΕΥΡΩ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 19/3/2013 και ώρα 10:00, στα γραφεία της ΔΤΥ Δήμου Αρταίων. Το έργο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013». Χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων. Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.arta.gr), στην Κατηγορία «Προκηρύξεις».

Σε ποσοστά χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, κυμαίνονται οι τιμές στα ακίνητα της Ηπείρου!

Σε ποσοστά χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, κυμαίνονται οι τιμές στα ακίνητα της Ηπείρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, στα Γιάννινα, εκτός του ιστορικού κέντρου, η κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 1500 ευρώ και η ανώτερη στα 1800. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι από τις πιο φθηνές, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Στην Άρτα, η κατώτερη τιμή είναι τα 2000 ευρώ ανά τετραγωνικό και η ανώτερη τα 3500, στην Ηγουμενίτσα η κατώτερη είναι τα 1500 και η ανώτερη τα 2000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Πρέβεζα η κατώτερη τιμή είναι στα 1400 ευρώ και η ανώτερη στα 1700 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο οι μειώσεις των τιμών στα ακίνητα δεν ευνόησαν την αύξηση των αγοραπωλησιών δεδομένου ότι τα εισοδήματα των πολιτών έχουν συρρικνωθεί.

Θετικό πρόσημο για τα οικονομικά του Δήμου Άρτας

Με αφορμή την έγκριση εσόδων – εξόδων προϋπολογισμού Δήμου Αρταίων Γ’ και Δ’ τριμήνου 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, τη Δευτέρα 25-2-2013, με την οποία ολοκληρώθηκε μια δύσκολη οικονομική χρονιά για το Δήμο, ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Γεωργίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, ο Δήμος Αρταίων κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις περικοπές σε ποσοστό 20% των τακτικών επιχορηγήσεων χωρίς να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες και τις παροχές προς τους πολίτες. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δημότες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο, θεωρήθηκε σκόπιμο να μην υπάρξει καμία αύξηση των τελών και των φόρων. Παρόλα αυτά από τα στοιχεία του απολογισμού φαίνεται πως υπήρξε αύξηση των εσόδων κατά 2% με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών κατά 4%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι δαπάνες για έργα και για επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των σχολείων, ΚΑΠΗ, αθλητικών κέντρων κλπ, αυξήθηκαν, για να διασφαλιστούν οι λειτουργικές τους δαπάνες και να μην στερηθούν οι Δημότες τις υποδομές και τις παροχές αυτές. Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου συνομολογεί στην θετική πορεία των οικονομικών του Δήμου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 6.000.000 ευρώ περίπου και η επιστροφή σε ποσοστό 99% των ανταποδοτικών τελών με υπηρεσίες προς τους πολίτες, επισφραγίζει την θετική οικονομική πορεία του Δήμου. Ο Δήμος Αρταίων δεσμεύεται να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα ώστε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής των δημοτών».

Εθελοντική αιμοδοσία της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων

Η ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων συνεχίζοντας τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία το Σάββατο 2 Μαρτίου, από τις 10.00 πμ-13.30 μμ στα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Καλούδη 21 και Χατζηπελερέν.Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, μέσα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, να δείξουμε την ευαισθησία και την ανθρωπιά μας προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.Το ανθρώπινο αίμα είναι αναντικατάστατο και απαραίτητο για να σωθούν ζωές καθημερινά. Η έλλειψη σε αποθέματα είναι μεγάλη και μόνο εμείς οι ίδιοι με την συμμετοχή μας μπορούμε να απαλύνουμε το πρόβλημα.